Τετάρτη, Απριλίου 02, 2014

οι μεταφορές, ο τουρισμός, οι λιμενικές υποδομές, η κρουαζιέρα, η γαλάζια ενέργεια και η βιοτεχνολογία, ήταν ορισμένα από τα θέματα που απασχόλησαν τους συμμετέχοντες στην τριήμερη αποστολή της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα νησιά της Πορτογαλίας Μαδέρα και Πόρτο Σάντο

Οι μεταφορές, ο τουρισμός, οι λιμενικές υποδομές, η κρουαζιέρα, η γαλάζια ενέργεια και βιοτεχνολογία, ήταν ορισμένα από τα θέματα που απασχόλησαν τους συμμετέχοντες στην τριήμερη αποστολή της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα νησιά της Πορτογαλίας Μαδέρα και Πόρτο Σάντο που πραγματοποιήθηκε στις 26-28 Μαρτίου.

Στο πλαίσιο της αποστολής, οι Ευρωβουλευτές είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με εκπροσώπους των εθνικών και τοπικών αρχών στους τομείς των μεταφορών και του τουρισμού και να δουν από κοντά τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές περιοχές και ιδιαίτερα οι περιοχές με διπλή νησιωτικότητα όπως το Πόρτο Σάντο. Πρόκειται για ένα νησί 5.000 κατοίκων το οποίο παρά το γεγονός ότι απέχει μόνο 40 ναυτικά μίλια από τη Μαδέρα (250.000 κάτοικοι), είναι εξαιρετικά απομονωμένο λόγω των κακών μεταφορικών συνδέσεων και του μεγάλου κόστους αυτών.

Ωστόσο, στο Πόρτο Σάντο, οι Ευρωβουλευτές είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν μία καινοτόμο βιομηχανική μονάδα παραγωγής ενέργειας και άλλων πολύτιμων συστατικών από πλαγκτόν. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη στο είδος της στην ΕΕ και αποτελεί πρότυπο παραγωγής γαλάζιας ενέργειας και βιοτεχνολογίας, δύο από τους βασικότερους κλάδους της γαλάζιας οικονομίας, στο πλαίσιο της πολιτικής της Γαλάζιας Ανάπτυξης (Blue Growth) της ΕΕ.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η ανταλλαγή απόψεων που πραγματοποιήθηκε με τον καθηγητή Luís Valente de Oliveira, Ευρωπαίο Συντονιστή των Λεωφόρων της Θαλάσσης (Motorways of the Sea), ο ρόλος του οποίου είναι κομβικός για την προώθηση της θαλάσσιας διάστασης του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών  (ΔΕΔ-Μ). 

Υπενθυμίζεται ότι μετά από παρεμβάσεις των ελλήνων ευρωβουλευτών μελών της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού, καθώς και Ιταλών και Ισπανών ευρωβουλευτών από νησιωτικές περιοχές το Ηράκλειο της Κρήτης εντάχθηκε στο Κεντρικό Δίκτυο των ΔΕΔ-Μ, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα σε έργα λιμενικών, αερολιμενικών και άλλων υποδομών της περιοχής του Ηρακλείου να αξιοποιήσουν το Ταμείο «Συνδέοντας την Ευρώπη». Μεταξύ των επιλέξιμων έργων και οι Λεωφόροι της Θαλάσσης που αφορούν την επιδότηση της ναυτιλίας μικρών αποστάσεων, όπου δημιουργείται επιπρόσθετη ευρωπαϊκή αξία και όπου συμμετέχουν τουλάχιστον δύο κράτη μέλη.