Παρασκευή, Φεβρουαρίου 03, 2012

ένωση Ζωοφίλων Σαντορίνης - απολογισμός

Στον απολογισμό του έργου και των δράσεών της για το 2011 προχώρησε η Ένωση Ζωοφίλων Σαντορίνης (sawa)  www.sawasantorini.org 

Σύμφωνα με το κείμενο που μας έστειλε,

Πρόγραμμα Διαχείρησης Αδέσποτων
Το 2011, υπό την αιγίδα του Προγράμματος Διαχείρισης Αδέσποτων Σκύλων, η ΕΖΘ σε συνεργασία με τον Δήμο Θήρας και τους κτηνιάτρους Μαργαρίτα Βάλβη και Δημήτρη Κωνσταντίνου ανέλαβαν την στείρωση, τον εμβολιασμό και την αποπαρασίτωση συνολικά 170 σκύλων, 83 αρσενικών και  87 θηλυκών. Επιπλέον η ΕΖΘ κάλυψε το κόστος για την στείρωση 60 επιπλέον αδέσποτων σκύλων.
 Για 3η συνεχόμενη χρονιά, η ΕΖΘ, σε συνεργασία με τον Δήμο Θήρας λειτούργησε Καταφύγιο για Αδέσποτους Σκύλους, την καθημερινή φροντίδα των οποίων ανέλαβαν εθελοντές. Το 2011 πραγματοποιήθηκαν 165 επιτυχημένες υιοθεσίες σκύλων του Καταφυγίου. Όλοι οι σκύλοι αυτοί επανεντάχθηκαν σε σπίτια στην Ελλάδα και το εξωτερικό σύμφωνα με τις πλέον αυστηρές προδιαγραφές υιοθεσίας και την συνεργασία φιλοζωικών οργανώσεων παγκοσμίου κύρους. Περισσότερα από 50 επιπλέον αδέσποτα είχαν την τύχη να υιοθετηθούν απευθείας από τους δρόμους, κυρίως από τουρίστες και επισκέπτες του νησιού που τα αγάπησαν κατά την διάρκεια της παραμονής τους - η ΕΖΘ συνέδραμε με κάθε τρόπο σε αυτές τις διαδικασίες.
Δυστυχώς, το 2011 εμπεριείχε και δυσάρεστα συμβάντα με αδέσποτους σκύλους που έπεσαν θύματα τροχαίων, δηλητηρίασης, ασθένειας κτλ. Και τα δύο Κτηνιατρεία πρόσφεραν θεραπείες σε περισσότερες από 190 περιπτώσεις σε συνεργασία με την ΕΖΘ και τον Δήμο Θήρας.

Το 2011, στειρώθηκαν συνολικά 236 γάτες, 158 θηλυκές και 78 αρσενικές. Τα Κτηνιατρεία γενναιόδωρα ανέλαβαν την στείρωση των γατών στη  συμβολική τιμή των € 30 για κάθε θηλυκή και των € 15 για κάθε αρσενική γάτα. Επιπλέον υπολογίζεται ότι πάνω από 220 γάτες, που έπεσαν θύματα τροχαίων, δηλητηρίασης ή ασθενειών, δέχθηκαν θεραπείες και στα δυο Κτηνιατρεία.

Πρόγραμμα Διαχείρησης Ιπποειδών                                                                        
Κατά την διάρκεια του 2011, η ΕΖΘ συνέχισε την στενή της συνεργασία με την Βρετανική Οργάνωση Donkey Sanctuary για την εφαρμογή της Κανονιστικής Κυκλοφορίας Αγοραίων Ιπποειδών. Αν και ο δρόμος μπροστά διαφαίνεται μακρύς, κάποια πρώτα σημάδια βελτίωσης άρχισαν να γίνονται αισθητά, προσφέροντάς μας μεγαλύτερα κίνητρα για να φτάσουμε στον στόχο μας.
Για 3η συνεχόμενη χρονιά, η ΕΖΘ σε συνεργασία με τον Δήμο Θήρας προσέφεραν «καταφύγιο εφ’ όρου ζωής» σε εγκαταλελειμμένα, γέρικα και τραυματισμένα γαϊδουράκια, μουλάρια και άλογα στο Καταφύγιο που λειτουργεί στον Καρτεράδο. Αυτά τα ζώα έχουν αποσυρθεί από τις δύσκολες μέρες εργασίας και τώρα απολαμβάνουν την υπόλοιπη τους ζωή σε ένα ασφαλές και ήρεμο περιβάλλον με την καθημερινή φροντίδα εθελοντών. Όλα τα ιπποειδή ήταν υπό την  κτηνιατρική παρακολούθηση των δύο Κτηνιάτρων μας και δέχθηκαν έκτακτες επισκέψεις από Οδοντίατρους Ιπποειδών και Πεταλωτές σε συνεργασία με το Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων- GAWF και την Οργάνωση Donkey Sanctuary.
Η Οργάνωση Donkey Sanctuary, σε συνεχόμενη βάση υποστήριξε το Καταφύγιο Ιπποειδών της ΕΖΘ, αποστέλλοντας φαρμακευτικές προμήθειες, παλτά και εξοπλισμό για τα ζώα. Επιπλέον χορήγησε την αγορά νέας ταΐστρας, καθώς και την κατασκευή κατάλληλης περίφραξης  για τον χώρο όπου ζούνε τα ιπποειδή.

Άγρια Πανίδα
Ο βασικός σκοπός της ΕΖΘ είναι η παροχή βοήθειας σε όποιο ζώο έχει ανάγκη - φυσικά τα άγρια ζώα δεν αποτέλεσαν εξαίρεση, και κυρίως τα άγρια πουλιά. Αυτά τα ζώα αφού δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες, μεταφέρθηκαν στη συνέχεια στο Σύλλογο Περίθαλψης και Προστασίας Άγριων Ζώων - ΑΛΚΥΟΝΗ στην Πάρο προκειμένου να θεραπευθούν και να επανενταχθούν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Εκδηλώσεις - Ενημέρωση Κοινού
Τον Απρίλιο του 2011 η ΕΖΘ οργάνωσε Πασχαλινό Παζάρι προσφέροντας την ευκαιρία στο κοινό να ενημερωθεί για  τις δραστηριότητές της και να υποστηρίξει το έργο της επιλέγοντας ένα Πασχαλινό δωράκι φτιαγμένο με πολύ αγάπη από τα μέλη της ΕΖΘ.
Στις 4 Οκτωβρίου του 2011, η ΕΖΘ γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων στην Πλατεία των Φηρών, ενημερώνοντας το κοινό για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα αδέσποτα ζώα του νησιού και κινητοποιώντας τους κατοίκους να υιοθετήσουν ένα αδέσποτο αντί να ζευγαρώνουν τα ζώα τους ή να αγοράζουν ζώα από εκτροφεία.
Στις αρχές Δεκεμβρίου του 2011 η ΕΖΘ συμμετείχε στο πρωτότυπο Παζάρι Αλληλεγγύης που οργάνωσε ο Διεθνής Σύλλογος Γυναικών Σαντορίνης -IWOS  και η διαδραστική ομάδα «Θηραίοι Πολίτες». Με τα έσοδα της εκδήλωσης αυτής η ΕΖΘ απέκτησε έναν μεγάλο μεταλλικό αρμό για την  ασφαλή φύλαξη των πολύτιμων φαρμακευτικών της σκευασμάτων.

Ευχαριστίες
Καθώς η ΕΖΘ αποτελεί μια μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική οργάνωση, η ύπαρξή της βασίζεται εξολοκλήρου στις συνδρομές και δωρεές των φίλων και μελών της. Για αυτό, αρχικά θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλα τα μέλη μας και όλους εσάς από κάθε γωνιά του πλανήτη που ενδιαφερθήκατε και βοηθήσατε, προκειμένου να αλλάξετε την τύχη αυτών των αδέσποτων ζώων συνδράμοντας στο έργο μας με κάθε δυνατό τρόπο: κάνοντας δωρεά, προσφέροντας εθελοντική εργασία, διαδίδοντας το έργο μας, συνοδεύοντας ζώα, φιλοξενώντας ή υιοθετώντας ένα αδέσποτο και τόσα πολλά ακόμα!
Τον Οκτώβριο η ΕΖΘ, δέχθηκε 2 ιδιαίτερους εθελοντές- επισκέπτες από την Γερμανική Οργάνωση Tiershutzverein Santorini οι οποίοι πέρασαν 10 μέρες κατασκευάζοντας σπιτάκια, διπλές πόρτες, σκαλοπάτια και περιφράξεις  για τους σκύλους και τα ιπποειδή του Καταφυγίου… Αυτός ο χειμώνας ήταν ο ευκολότερος μέχρι στιγμής τόσο για τα ζώα όσο και για τους εθελοντές, καθώς το Καταφύγιο έχει γίνει πιο λειτουργικό και αποδοτικό. Όλοι εμείς στην ΕΖΘ νιώθουμε απέραντη ευγνωμοσύνη! Η Οργάνωση Tiershutzverein Santorini έχει βοηθήσει για πάνω από 15 χρόνια να βρουν καλά σπίτια αδέσποτα ζώα του νησιού και αποτελεί το δεξί χέρι της ΕΖΘ και έναν πραγματικό φύλακα άγγελο για τα ζώα της Σαντορίνης!
Είμαστε εξίσου ευγνώμονες και στις Γερμανικές Οργανώσεις Hunde in Not και Viva La Hund, καθώς και στην Δανέζικη Οργάνωση Graeske Hunde που κατάφεραν να κάνουν πολλές «ελληνικές ουρές» να κουνάνε χαρούμενα στην Βόρεια Ευρώπη!
Εκτιμούμε ιδιαίτερα όλη την υποστήριξη που έχει δείξει στο Καταφύγιό μας η Οργάνωση Donkey Sanctuary και τον συνεχόμενο αγώνα της να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας των ιπποειδών του νησιού.
Η ΕΖΘ οφείλει ένα μεγάλο ευχαριστώ στο POSITIVE designlab που προσφέρθηκε αφιλοκερδώς να δημιουργήσει την νέα της ιστοσελίδα και να σχεδιάσει το νέο της λογότυπο. Η πρωτότυπη ιστοσελίδα www.sawasantorini.org αποτελεί ένα από τα πλέον πολύτιμα εργαλεία μας, προκειμένου να βρούμε καλά σπίτια σε αδέσποτα ζώα, να ενισχύσουμε το έργο μας και να ενημερώσουμε το κοινό. Επίσης αποτελεί ένα παράθυρο επικοινωνίας μεταξύ του μικρού μας νησιού και των φίλων και μελών της ΕΖΘ σε ολόκληρο τον κόσμο!
Επίσης ευχαριστούμε το Entypon για την υποστήριξη στην ανατύπωση των νέων φυλλαδίων μας σε Ελληνικά, Αγγλικά και Γερμανικά!
Είμαστε ευγνώμονες στην οργάνωση  World Vet Services  που με κάποιο τρόπο μας ανακάλυψαν και μας παρείχαν χρήσιμες φαρμακευτικές προμήθειες!
Αναγνωρίζουμε το έργο του Συλλόγου Περίθαλψης και Προστασίας Άγριων Ζώων - ΑΛΚΥΟΝΗ στην Πάρο που φιλοξένησε μικρά και μεγάλα ζώα που είχαν ανάγκη…
Ευχαριστούμε την Ένωση Λεμβούχων Θήρας για την συνεχόμενη υποστήριξή της και την κατασκευή 2 πελώριων σπιτιών για τους σκύλους του Καταφυγίου, καθώς και την Blue Star Ferries που συνέδραμε στην μεταφορά ζώων που είχαν ανάγκη.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους κτηνιάτρους μας Μαργαρίτα Βάλβη και Δημήτρη Κωνσταντίνου που βρίσκονταν πάντα σε εγρήγορση στο πλευρό μας.
Και ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στον Δήμο Θήρας, έναν από τους ελάχιστους Δήμους στην Ελλάδα που αναγνωρίζει την αναγκαιότητα προστασίας των ζώων και υποστηρίζει το έργο της ΕΖΘ με κάθε δυνατό τρόπο… πραγματικά πιστεύουμε ότι η στενή συνεργασία μας αποτελεί την βάση αυτού του θετικού αποτελέσματος.
Ευχόμαστε το 2012 να φέρει λιγότερο πόνο για όλα τα ζώα του κόσμου και περισσότερες χαρούμενες ιστορίες που σίγουρα τις έχουμε ανάγκη!

πιτούλα - Θηρασιά

Την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της σε συνδιασμό με την καθιερωμένη γιορτή και το πανηγύρι του Αγίου Χαράλαμπου θα πραγματοποιήσει η δημοτική κοινότητα της Θηρασιάς την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου. Όσοι πιστοί και φίλοι της Θηρασιάς ενδιαφέρονται να βρεθούν στο γειτονικό νησί για την γιορτή θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν απο το σκάφος "καπετάν Κούλης" το οποίο θα διαθέσει για δωρεάν μετάβαση η Ένωση Λεμβούχων Σαντορίνης. Το σκάφος θα αναχωρήσει στις 8.30 απο τον Αθηνιό με προορισμό την Ρίβα και θα επιστρέψει με την ολοκλήρωση της γιορτής.
Η λειτουργία και το πανηγύρι θα πραγματοποιηθούτν στην εκκλησία του Αγ. Χαράλαμπου στον Μανωλά και η κοπή της πίτας στα γραφεία της Κοινότητας.

θα το καταλάβουμε, ή θα μας το πούνε εγκαίρως...

Ένα ενδιαφέρον δημοσίευμα σχετικά με τις ηφαιστειακές εκρήξεις καθώς και τις ενδείξεις πριν την ενεργοποίησή τους, παρουσίασε η ηλεκτρονική έκδοση "Βήμα science". Το άρθρο παρουσιάζει μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον ενω περιλαμβάνει και ολοκαίνουργια στοιχεία που προστίθενται στις υπάρχουσες επισημονικές γνώσεις. Άλλωστε, στην Σαντορίνη, ζούμε δίπλα σε ενα ενεργό ηφαίστειο, οπότε, ότι παραπάνω γνωρίζουμε για την φύση και τον χαρακτήρα του, καλό είναι!

Η έκρηξη ορισμένων από τα μεγαλύτερα ηφαίστεια του πλανήτη μπορεί να προβλεφθεί ακόμη και δεκαετίες προτού λάβει χώρα, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature».
Αυτό έδειξε η ανάλυση κρυστάλλων πετρωμάτων από τη Σαντορίνη. Οι κρύσταλλοι αποκάλυψαν ότι πριν από τις εκρήξεις των υπερηφαιστείων σημειώνεται μια ταχεία υπόγεια συσσώρευση μάγματος η οποία είναι δυνατόν να ανιχνευθεί σήμερα με σύγχρονα όργανα.
Οι ηφαιστειολόγοι αναφέρονται στις μεγαλύτερες εκρήξεις ηφαιστείων που έχουν καταγραφεί ιστορικώς ως εκρήξεις που οδηγούν στον σχηματισμό καλντέρας. Στις εκρήξεις αυτές το μάγμα που εκτοξεύεται έχει τόσο μεγάλο όγκο ώστε αφήνει πίσω του μια δομή που μοιάζει με κρατήρα και ονομάζεται καλντέρα. Οι εκρήξεις τέτοιου είδους ηφαιστείων μπορούν να έχουν παγκόσμια επίδραση, αλλάζοντας ακόμη και παροδικά το κλίμα του πλανήτη.

Πρόβλεψη δεκαετίες πριν
Υπερηφαίστεια όπως αυτό της Σαντορίνης μπορούν να «κοιμούνται» επί εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια προτού …ξαναξυπνήσουν και εκραγούν. Ενώ όμως οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι μετρήσεις που εφαρμόζονται σήμερα, όπως αυτές που αφορούν την καταγραφή της σεισμικής δραστηριότητας, μπορούν να μας προειδοποιήσουν λίγους μήνες πριν για μια επερχόμενη έκρηξη, η νέα μελέτη δείχνει ότι υπάρχει τρόπος να προβλεφθεί ένα τέτοιο συμβάν ακόμη και δεκαετίες προτού λάβει χώρα.
«Όταν ένα ηφαίστειο ‘ξυπνά’ και το μάγμα αρχίζει να ανεβαίνει στέλνει σήματα. Σημειώνεται σεισμική δραστηριότητα, παραμορφώσεις στην επιφάνεια της Γης, αυξανόμενη έκλυση αερίων. Όλα αυτά τα σήματα μπορούν να ανιχνευθούν» σημείωσε ο επικεφαλής της νέας μελέτης καθηγητής Τιμ Ντρουίτ από το Πανεπιστήμιο Blaise Pascal στη Γαλλία ο οποίος συνεργάστηκε με ειδικούς από την Ελβετία και τη Σιγκαπούρη.
Ο καθηγητής προσέθεσε ότι το μεγάλο ερώτημα είναι τι συμβαίνει στα βάθη και όχι στην επιφάνεια της γης πριν από αυτές τις τεράστιες εκρήξεις. «Η κλασική άποψη ήταν ότι κατά τις μεγάλες περιόδους ‘ανάπαυλας’ που διαρκούν χιλιάδες έτη, το μάγμα συσσωρεύεται αργά λίγα χιλιόμετρα κάτω από το ηφαίστειο και ότι τελικά επέρχεται η έκρηξη. Ωστόσο αυτό που ανακαλύπτουμε τώρα είναι ότι υπάρχει μια φάση επιτάχυνσης στη συσσώρευση του μάγματος σε μια κλίμακα χρόνου ορισμένων δεκαετιών. Το διάστημα αυτό είναι εκπληκτικά μικρό με δεδομένα τα χιλιάδες έτη ‘ανάπαυσης’ τα οποία προηγούνται της έκρηξης».

Αναλύσεις στη Σαντορίνη
Οι νέες ενδείξεις προέρχονται από ανάλυση των κρυστάλλων ελαφρόπετρας στο ηφαίστειο της Σαντορίνης η οποία έγινε με χρήση σύγχρονων οργάνων, συμπεριλαμβανομένων μικροανιχνευτών ιόντων και ηλεκτρονίων.
«Οι μεταβολές στη σύσταση των κρυστάλλων σε μάκρος χρόνου ‘αφηγούνται’ την ιστορία σχετικά με το πώς αναπτύχθηκε το μάγμα. Αυτό που ανακαλύψαμε ήταν ότι όλοι οι κρύσταλλοι στο μάγμα του ηφαιστείου της Σαντορίνης δημιουργήθηκαν μέσα σε λίγες δεκαετίες από την έκρηξη» σημείωσε ο καθηγητής Ντρουίτ και συμπλήρωσε ότι η πρόβλεψη τέτοιων μεγα-γεγονότων χρόνια ή και δεκαετίες προτού συμβούν μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για ολόκληρο τον πλανήτη.
«Θεωρούμε ότι όλα τα ηφαίστεια με καλντέρα, ακόμα και εκείνα που βρίσκονται σε πολύ απομακρυσμένες περιοχές της Γης πρέπει να παρακολουθούνται με ευαίσθητα, σύγχρονα όργανα ώστε να εντοπίσουμε εγκαίρως τα σήματα που ‘κρύβονται’ κάτω από το έδαφος και μπορούν να μαρτυρούν επανενεργοποίηση» είπε ο ερευνητής και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «εάν γίνει σήμερα μια μεγάλη έκρηξη ηφαιστείου, για παράδειγμα στο κέντρο της Ευρώπης, οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες και η προειδοποίηση για την έλευση του συμβάντος μόνο λίγους μήνες νωρίτερα δεν θα είναι αρκετή ώστε να υπάρξει η κατάλληλη εγρήγορση και δράση».

ακόμη ενδεχόμενη είναι (αυτή;)!

Ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» (05/02/2012) θα φιλοξενήσει άρθρο - παρέμβαση του αν. τομεάρχη οικονομικών της Ν.Δ. και βουλευτή Κυκλάδων κ. Γιάννη Βρούτση, σχετικά με την ενδεχόμενη κατάργηση του μειωμένου Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου.

πιτούλα Περιφέρεια

Με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας από τον Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλο, ξεκίνησε η πρώτη για το 2012 συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με  τον πρόεδρο του σώματος Γιώργο Γκούφα, τον Περιφερειάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη και τους επικεφαλής των παρατάξεων μειοψηφίας, κ. Χαράλαμπο Κόκκινο, Λίλα Καφαντάρη, Νίκο Χρυσόγελο και Νίκο Συρμαλένιο να εκφράζουν τη ευχή, σε αυτές τις δύσκολες εποχές για τον τόπο να υπάρξει ενότητα δυνάμεων και αλληλεγγύη.

τουλάχιστο, το ΕΣΠΑ πάει καλά...

Για την ακρίβεια πολύ καλά, μιας η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου βρίσκεται αδιαμφισβήτητα στην πρώτη θέση σε σχέση με όλες τις άλλες σε οτι αφορά την απορρόφηση πόρων (κι οχι απλά την ένταξη έργων) απο το πρόγραμμα ΕΣΠΑ (σύνολο απορροφηθέντων πόρων μέχρι τις 31/12/ 204,7 εκατ ευρώ).

Η πορεία του ΕΣΠΑ στο Νότιο Αιγαίο ήταν αντικείμενο πολύωρης συζήτησης στη συνεδρίαση (2.2.2012) του Περιφερειακού Συμβουλίου, στο πλαίσιο της οποίας αναδείχθηκαν οι θεαματικές επιδόσεις της Περιφέρειάς, σε πανελλαδικό επίπεδο, με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Τζώρτζη Μακριωνίτη να κάνει λόγο για ένα επίτευγμα, αποδίδοντας τα εύσημα και ευχαριστώντας τα στελέχη των υπηρεσιών και της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας.
«Να αναγνωρίσουμε όλοι την προσπάθεια που έκαναν, αν και οι υπηρεσίες μας ήταν δραματικά υποστελεχωμένες» πρόσθεσε και ο Περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης, προαναγγέλλοντας την αναθεώρηση μέχρι τον Απρίλιο του προγράμματος, ώστε «να ξεπαρκάρουν έργα που δεν ωριμάζουν», όπως είπε χαρακτηριστικά, καλώντας όλους τους φορείς υλοποίησης (Δήμοι, Αρχαιολογία κλπ) να επιταχύνουν τους ρυθμούς υλοποίησης των έργων και δράσεων.
Ο κ. Μαχαιρίδης τόνισε πως σκοπός της περιφερειακής αρχής είναι «σε κάθε νησί της Περιφέρειάς μας να εκτελούνται έργα από το ΕΣΠΑ», κάτι που επεσήμανε και ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Αντώνης Βουτσίνος, ο οποίος ανέλυσε την πορεία του ΕΣΠΑ, που Νότιο Αιγαίο καταγράφει τη μεγαλύτερη στη χώρα απορρόφηση πόρων, ξεπερνώντας το 73%.

οικονομική επιτροπή της περιφέρειας συνεδρίαση 6.2.2012 θέματα

Την Δευτέρα 6.2.2012 θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής της ΠΝΑ με τηλεδιάσκεψη σε Σύρο και Ρόδο, με τα εξής θέματα:

Έγκριση πρακτικού πρόχειρου Διαγωνισμού προμήθειας στηθαίων ασφαλείας, προϋπολογισμού 69.531,40 €.
Έγκριση για την οικονομική συνδρομή της Περιφέρειας Ν.Αιγαίου στην CRPM για τα έτη 2011 και 2012.
Έγκριση πρακτικού πρόχειρου Διαγωνισμού προμήθειας Ακρυλικού Χρώματος Διαγράμμισης & υάλινων σφαιριδίων.
Έγκριση πρακτικού αποσφράγισης και αξιολόγησης των προσφορών και πρακτικών  κλήρωσης μελών επιτροπών για το Διαγωνισμό «Δημιουργία τουριστικής ταυτότητας για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου» προϋπολογισμού 80.000,00 € πλέον Φ.Π.Α.
Προφορική μειοδοτική δημοπρασία για τη μίσθωση στέγασης των Υπηρεσιών της
Περιφερειακής Ενότητας Άνδρου.
Προφορική μειοδοτική δημοπρασία για τη μίσθωση στέγασης της Δνσης Πρωτοβάθμιας
Εκπαίδευσης Ν. Κυκλάδων και των Γραφείων των Παρατάξεων που εκπροσωπούνται        
στο  Περιφερειακό Συμβούλιο.
Τροποποίηση μελέτης του έργου : «Επαρχιακή Οδός Καμπί – Χαβουνά – Κάτω Μεριά νήσου Κέας».
Προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού.
Έγκριση όρων δημοπράτησης για το έργο «Κατασκευή Λιμενικού Έργου Πολλωνίων ν.Μήλου» Προϋπολογισμού 4.250.000,00€.
Έγκριση όρων δημοπράτησης για το έργο «Λιμενικά έργα Ψάθης Κιμώλου» Προϋπολογισμού 2.460.000,00€.
Έγκριση όρων δημοπράτησης του Υποέργου : «Παροχή Υπηρεσιών Συμβούλου – Ενημέρωσης – Ευαισθητοποίησης Πολιτών και συγκρότηση επιτροπής των Υποέργων της πράξης με τίτλο «Πιλοτικό πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων Δήμου Ανάφης και Χάλκης».
Καταβολή των δημοσιεύσεων που αφορούν προμήθειες και έργα από εθνικούς και τοπικούς πόρους.
Έγκριση μελέτης δημοπράτησης και ορισμού επιτροπής του έργου : «Αποκατάσταση Ζημιών από Θεομηνίες στη νήσο Καλύμνου». Προϋπολογισμού 300.000,00€.
Αποδοχή χρηματοδοτήσεων.
Έγκριση παράτασης προθεσμίας του έργου: « Βελτίωση του νότιου περιφερειακού δρόμου νήσου Σερίφου» αναδόχου ΕΥΒΟΪΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΕ.
Έγκριση παράτασης προθεσμίας του έργου: « Κατασκευή Γυμνασίου Μεσσαριάς νήσου Θήρας» αναδόχου εταιρεία «ΘΕΣΤΩΡ ΑΤΕ».
Έγκριση μελέτης δημοπράτησης και ορισμού επιτροπής του έργου : «Κατασκευή πολυδύναμου περιφερειακού Ιατρείου Ν. Χάλκης» Προϋπολογισμού 385.000,00€.
Έγκριση μελέτης και απευθείας ανάθεσης του έργου : «Αποκατάσταση στηθαίου και προβόλου δώματος κτιρίων πρώην ΥΕΒ» Προϋπολογισμού 30.000,00€.
Έγκριση πρακτικών δημοπρασίας του έργου « 4ο Γενικό Λύκειο Πόλεως Ρόδου (Ροδοπούλα)».
Έγκριση παράτασης προθεσμίας του έργου «Βελτίωση – Συντήρηση οδικού δικτύου νήσου Σύρου (χρήση 2010)» .
Έγκριση διαφόρων δαπανών.
Έγκριση Δράσεων Πολιτισμού – Αθλητισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

πολίτες κόντρα στον καιρό για συνεδρίαση 2.2.2012 του ΠΣ

Στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου που έγινε στη Ρόδο στις 2/2/2012, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Νίκος Συρμαλένιος και Παύλος Χρυσαφίδης τοποθετήθηκαν στα παρακάτω θέματα:
α) στο θέμα της εκλογής του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη, τόνισαν ότι η κατ' επανάληψη επαναφορά του θέματος στις συνεδριάσεις του συμβουλίου, χωρίς την παρουσία των υποψηφίων και χωρίς τη στοιχειώδη διαβούλευση μαζί τους, έχει μετατρέψει τη διαδικασία εκλογής του σε εκφυλιστική και τελικά σε κοροϊδία. Με αυτές τις προϋποθέσεις εμείς δεν θα πάρουμε μέρος στην ψηφοφορία
β) στο θέμα της ενημέρωσης της πορείας των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, τόνισαν ότι, δεν απαξιώνουμε αλλά ούτε πανηγυρίζουμε για την μέχρι σήμερα πορεία. Η πρωτιά της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου από όλες τις Περιφέρειες της χώρας σε σχέση με την απορρόφηση των πόρων, είναι ένα αντικειμενικό γεγονός που δεν αμφισβητείται. Από εκεί κι' έπειτα με βάση την ανάλυση των στοιχείων, επισημαίνουμε τα παρακάτω:
Από το σύνολο των απορροφηθέντων πόρων μέχρι τις 31/12/2011 (204,7 εκατ ευρώ), τα 156,5 ποσοστό 76,45 %, αφορούν ένα και μόνο άξονα, την “Ψηφιακή Σύγκλιση και Επιχειρηματικότητα”, δηλαδή χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων και όχι δημόσια έργα, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Ο άξονας “Χωρική Συνοχή και Συνεργασία” που αφορά κυρίως έργα στα μικρά νησιά, έχει απορροφήσει μόνο 7,5 εκατ ευρώ, ποσοστό 3,66 %, ενώ κανείς δεν μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι θα απορροφηθεί μέχρι τέλος το σύνολο των πόρων, αφού από τα προβλεπόμενα 54,5 εκατ, έχουν δεσμευτεί νομικά μόνο τα 21,1, δηλαδή μόνο το 38,7 %. Πρόταση μας είναι το συνολικό κονδύλι του άξονα να “κλειδωθεί” και να πέσουν απάνω όλες οι υπηρεσίες για να ωριμάσουν τα έργα των μικρών νησιών. Θα μπορούσε ακόμα να συσταθεί και ειδική υπηρεσία, που να ασχολείται αποκλειστικά με αυτό το θέμα.
Είναι φανερό ότι στην επικείμενη αναθεώρηση του προγράμματος εντός του 2012, θα πρέπει η Περιφέρεια πρώτον, να επεξεργαστεί ένα στρατηγικό σχεδιασμό και δεύτερον, να λειτουργήσει ο δημοκρατικός προγραμματισμός, που σημαίνει διαβούλευση με τους τοπικούς κοινωνικούς φορείς και τους Δήμους, αν θέλουμε να χαραχθεί μια προοπτική ισόρροπης και βιώσιμης ανάπτυξης με οικονομική και κοινωνική συνοχή για το σύνολο της Περιφέρειας.
γ) Στο θέμα της τροποποίησης του Τεχνικού προγράμματος της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων, ψήφισαν υπέρ, εκτός από τη δυνατότητα εκχώρησης στην Οικονομική Επιτροπή να αποφασίζει για τροποιήσεις προϋπολογισμών και πιστώσεων έργων, πάνω από 20 %. Στο θέμα αυτό, επίσης έθεσαν δύο ερωτήματα: 1. Τι γίνεται με το 2ο Γυμνάσιο της Πάρου και γιατί δεν είναι πουθενά ενταγμένο (δεν υπήρξε απάντηση), 2. Αν το ποσό των 643.800 ευρώ που είχε εγκριθεί από την πρώην Νομαρχία Κυκλάδων για τη συντήρηση της οδοποιίας της Μήλου, θα διατεθεί (η απάντηση ήταν ότι το ποσό αυτό δεν είχε συμβασιοποιηθεί και ότι τώρα το έργο εντάχθηκε με ποσό 145.000 ευρώ).
δ) Στο θέμα της έγκρισης Προγραμματικών Συμβάσεων, ψήφισαν λευκό για τις συμβάσεις με τα ΚΕΚ Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, διότι ο προϋπολογισμός των 550.000 €, δεν αναλύεται πώς και σε ποιά προγράμματα κατάρτισης θα διατεθεί, λευκό επίσης ψήφισαν στη σύμβαση με το Δήμο Σύμης προϋπολογισμού 1.280.600 € για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ και την προμήθεια εξοπλισμού για ολοκληρωμένη επεξεργασία των απορριμμάτων, όχι γιατί είμαστε αντίθετοι με το έργο, αλλά ζητάμε πιο αναλυτικά και εμπεριστατωμένα στοιχεία. Υπέρ ψήφισαν για τη σύμβαση με το Δήμο Ρόδου για την αντιπλημμυρική προστασία της Αρχαγγέλου με την προϋπόθεση φορέας του έργου να είναι ο ίδιος ο Δήμος, τέλος υπέρ ψήφισαν και για τη σύμβαση με το Γενικό Νοσοκομείου Σύρου για την υλοποίηση έργων βελτίωσης κτιριακών και μηχανολογικών υποδομών των Κ.Υ. και των Π.Ι. Δυτικών Κυκλάδων. Στο τελευταίο αυτό, εγείραμε ζήτημα για την προ ολίγων ημερών αρνητική απάντηση του Περιφερειάρχη για τη χρηματοδότηση της συντήρησης και βελτίωσης του κτιρίου του Κ.Υ. Μήλου και θέσαμε το ερώτημα, πώς σήμερα εγκρίνουμε ανάλογη σύμβαση για τέτοιου είδους εργασίες και προχθές απορρίφθηκε και η απάντηση ήταν ότι, με την προγραμματική σύμβαση με το νοσοκομείο Σύρου, δεν χρηματοδοτούμε αλλά παρέχουμε την τεχνική και διοικητική στήριξη ωρίμανσης ανάλογων έργων.

οικολογικός άνεμος - απολογισμός

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της παράταξης,

Με τη συμπλήρωση ενός έτους παρουσίας στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, και όχι απλά στο Περιφερειακό Συμβούλιο, και ενάμιση χρόνο από τη δημιουργίας μας, αισθανόμαστε την υποχρέωση να κάνουμε ένα μικρό απολογισμό της δράσης μας αλλά ταυτόχρονα να ζητήσουμε από τους πολίτες να μας επισημάνουν τα ζητήματα που τους απασχολούν ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε ακόμα πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Είναι αλήθεια η πρώτη φορά που περιφερειακά σχήματα από το χώρο της Οικολογίας συμμετέχουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στο Νότιο Αιγαίο και φυσικά ήταν για πολλά από τα μέλη του Οικολογικού Ανέμου μια πρωτόγνωρη διαδικασία τόσο πριν όσο και μετά την ανάδειξη μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Από την άλλη πλευρά ο Νόμος 3852/2010 για τη Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, γνωστότερος και ως  Πρόγραμμα Καλλικράτης έθετε νέα δεδομένα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα τα φιλόδοξα σχέδια του Καλλικράτη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κυρίως του δεύτερου βαθμού που θα επιτελούσε ένα στρατηγικό και επιτελικό ρόλο,  δε βλέπουμε να υλοποιούνται.
Για μας η επιδίωξη είναι σαφής: Να φυσήξει ένας δυνατός άνεμος αλλαγής και μεταρρυθμίσεων στην περιφέρεια και σε κάθε νησί του Ν. Αιγαίου.

Παρόλο που είμαστε η μικρότερη παράταξη μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, οι παρεμβάσεις μας ήταν πολλές και σημαντικές. Ασχοληθήκαμε με όλα τα θέματα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, καταθέτοντας προτάσεις, κάνοντας ερωτήσεις κι επερωτήσεις και επισημαίνοντας διαρκώς τόσο τα θετικά όσα και τα αρνητική σημεία της Περιφερειακής Αρχής. Η στάση μας δεν χαρακτηρίζεται ως στάση άρνησης αλλά ως στάση δημιουργίας και παραγωγής πολιτικής και αποτελεσμάτων προς όφελος των νησιωτών του Ν. Αιγαίου τόσο μέσω της κριτικής όσο και μέσω των τεκμηριωμένων κι αναλυτικών προτάσεών μας. Στο μπλογκ μας http://ecoanemos.wordpress.com  μπορεί να δει ο καθένας τις ερωτήσεις που καταθέσαμε, την κριτική που ασκήσαμε, τις θέσεις καθώς και τις προτάσεις μας για κάθε θέμα.

Από την άλλη πλευρά δε θεωρήσαμε ποτέ ότι κατέχουμε την απόλυτη αλήθεια. Οι θέσεις μας αντίθετα βγαίνουν μέσα από την κοινωνία και μετά από διαβούλευση και συζήτηση με όλους τους κοινωνικούς εταίρους. Οι προτάσεις μας κατατίθενται για να συζητηθούν με την κοινωνία και να διαμορφωθούν οι πολιτικές και οι συνθήκες που θα επιτρέψουν στην ίδια την κοινωνία να κτίσει το δικό της βιώσιμο μέλλον. Γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι εάν δεν εργασθούμε όλοι μαζί δυστυχώς δεν μπορούμε να πάμε μακριά.

απολογισμός δράσεων Π.Ν.Α.

Στον απολογισμό του έργου και των δράσεών της για το 2011 προχώρησε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Στο πλαίσιο του απολογισμού συντάχθηκαν και παρουσιάστηκαν οι απολογισμοί του έργου του Περιφερειάρχη κ. Μαχαιρίδη και των Αντιπεριφεριαρχών κυρίων Πουσσαίου και Μακρυωνίτη.
Τα πλήρη κείμενα με τις εισηγήσεις τους μπορείτε να τα δείτε εδώ:


Χ. Κόκκινος, κριτική στον απολογισμό της Περιφέρειας

Τον απολογισμό του πρώτου έτους λειτουργίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου παρουσίασε σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Ρόδο, ο Περιφερειάρχης και οι Αντιπεριφερειάρχες Ν. Αιγαίου.        
Τα βασικά συμπεράσματα που εξήχθησαν απο την περιφερειακή παράταξη «νέα εποχή για τα νησιά μας» μέσα από την τοποθέτηση του επί κεφαλής της κ.  Κόκκινου είναι τα εξής:

Ο απολογισμός της περιφερειακής αρχής διακρίνεται από την στασιμότητα, την έλλειψη διεκδικήσεων και οράματος και το σημαντικότερο από την έλλειψη αναπτυξιακής προοπτικής.
Η κοινωνία ήταν απούσα. Ο νομοθέτης προέβλεψε την ειδική αυτή συνεδρίαση με σκοπό να ενημερώνεται η κοινωνία, οι πολίτες και οι φορείς για το έργο και τις δράσεις της Περιφέρειας του προηγούμενου έτους. Ωστόσο, σήμερα με λύπη διαπιστώσαμε ότι οι παρόντες στη συνεδρίαση περιορίστηκαν στα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου και σε ορισμένα κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Οι πολίτες έδειξαν την αποστροφή τους προς την περιφερειακή αρχή και δεν προσήλθαν στη διαδικασία.
Κατά το πρώτο έτος λειτουργίας της περιφερειακής αρχής ευημερούν οι αριθμοί και υποφέρει η κοινωνία. Αναρωτιόμαστε πως γίνεται ο κ. Μαχαιρίδης να μας παρουσιάζει μια πραγματικότητα ευημερίας μέσα από τους αριθμούς, την ίδια στιγμή που οι νησιώτες το τελευταίο έτος έχουν αντιμετωπίσει την πιο σκληρή καθημερινότητα επιβίωσης των τελευταίων δεκαετιών. Συγκεκριμένα :
Το ΕΣΠΑ 2007-2013 έχει μόνον 280 εκατ. Ευρώ διαθέσιμα για το Νότιο Αιγαίο. Από αυτά τα 90 εκατ. Τα διαχειρίζονται το κεντρικό κράτος και τα Υπουργεία, και από τα υπόλοιπα 190 εκ. τα μισά από αυτά είναι σε δεσμευμένα σε έργα προηγούμενων προγραμματικών περιόδων( έργα «γέφυρες», πληρωμές αναπτυξιακού νόμου 2007-2009 κτλ). Τα 800 εκατ. Ευρώ του ΕΣΠΑ, που χειρίζονται τα Υπουργεία στα τομεακά προγράμματα έχουν απορρόφηση κάτω του 30 %.

ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ.  Ενώ διανύουμε ήδη τον 14ο μήνα της περιφερειακής αρχής:
ΔΕΝ έχει συνεδριάσει ΠΟΤΕ
η Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης
η Περιφερειακή Επιτροπή Επαγγελματικής Κατάρτισης
η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας
Επίσης,  μια φορά μόλις συνεδρίασε η  Επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας, δύο φορές η Επιτροπή Τροποποίησης του Οργανισμού της Περιφέρειας και τρεις φορές η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης.
 ΔΕΝ – έχει εκλεγεί Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης
ΔΕΝ – έχουν παραχωρηθεί γραφεία στις παρατάξεις όπως ορίζει ο νόμος
ΔΕΝ – δεν έχει ποτέ τεθεί ως θέμα ημερήσιας διάταξης του Συμβουλίου κανένα από τα θέματα που εισηγούνται οι παρατάξεις της μειοψηφίας.

Συμπερασματικά, προκύπτει ξεκάθαρα ότι ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ και η περιφερειακή αρχή που στηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ απέτυχαν. Οι υποσχέσεις Ραγκούση για 4 δισεκατομμύρια ευρώ στην αυτοδιοίκηση, το θολό θεσμικό πλαίσιο και οι απαραίτητες αλλαγές που εισηγείται σήμερα ο κ Γιαννίτσης ομολογούν περίτρανα αυτή την αποτυχία.
Η περιφερειακή παράταξη «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ» απέδειξε μέχρι σήμερα με την παρουσία των στελεχών της στο Περιφερειακό Συμβούλιο και σε όλες τις Επιτροπές που συμμετέχουν ότι στηρίζουμε πάντοτε οποιαδήποτε πρόταση ανάπτυξης ενώ αντιστεκόμαστε σε μικροκομματικές σκοπιμότητες και πολιτικές υποβάθμισης του θεσμού της Περιφέρειας και της ζωής των νησιωτών.

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 02, 2012

ο δήμος της Σαντορίνης για το sea diamond

Ο δήμος της Σαντορίνης μας ενημερώνει ότι στο πλαίσιο των ενεργειών του σχετικά με το ναυάγιο του sea diamond και έχοντας δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής στην όλη ποινική διαδικασία, έστειλε επιστολή (με ημερομηνία 23.1.2012) στον εισαγγελέα Εφετών Σύρου και αίτημα την άμεση και αναγκαία παρέμβασή του στην ανακριτική διαδικασία όσον αφορά στις αποδοθείσες κατηγορίες εναντίον όλων όσοι εντοπίσθηκαν ως ευθυνόμενοι για το ναυάγιο. Στην επιστολή γίνεται αναφορά στις υφιστάμενες χρονικές πιέσεις που υπάρχουν για την οριστική παραγραφή των διαπραχθέντων παραβάσεων, οι οποίες παραγράφονται στις 5.4.2012.

Σύμφωνα με την επιστολή,
          
Αναγκαζόμεθα να προέλθουμε στην αποστολή της παρούσης για να ζητήσουμε την άμεση και αναγκαία παρέμβασή σας στην ανακριτική διαδικασία, όσον αφορά στις αποδοθείσες κατηγορίες εναντίον όλων όσοι εντοπίσθηκαν ως ευθυνόμενοι για το ναυάγιο του Κ/Ζ SEA DIAMOND την 5η του μηνός Απριλίου 2007 στην θαλάσσια περιοχή της Καλντέρας της νήσου μας.
Σας γνωρίζουμε ότι ο Δήμος Θήρας όπως και το Ελληνικό Δημόσιο έχουμε δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής στην όλη ποινική διαδικασία.
Στην δήλωση αυτή ο Δήμος μας προήλθε ως εκ του γεγονότος ότι μεγάλη υπήρξε η δυσφήμιση της νήσου μας παγκοσμίως από την αναγκαίως επελθούσα συνεχή και αέναη μόλυνση όχι μόνο εκ των πετρελαιοειδών αλλά και εκ των πάσης φύσεως εμπεριεχομένων στο ναυάγιο μολυσματικών βαρέων μετάλλων και ραδιενεργών στοιχείων και πολλών άλλων ως ειδικότερα εντοπίζονται εκάστοτε, ενώ άγνωστον παραμένει πότε θα κατακλυσθεί η όλη περιοχή, θαλάσσια και χερσαία, από την εκροή των καυσίμων και όλων των άλλων πετρελαιοειδών, αφού μικρή μόνο ποσότητα έχει μέχρι τώρα διαρρεύσει από τις δεξαμενές του πλοίου.
Γνωρίζετε ασφαλώς ότι κατά των υπευθύνων του ναυαγίου ασκήθηκαν ποινικές διώξεις, όχι μόνο για σειρά ολόκληρη πλημμεληματικών παραβάσεων, αλλά και για τρεις κακουργηματικές (ΠΚ άρθρο 291 παράγρ. 1 εδ. γ, 277 εδ. β και γ, 306 παράγρ. 2 εδ. β). Και ενώ η όλη ανακριτική διαδικασία έπρεπε εγκαίρως να έχει περατωθεί προς αποφυγή του κινδύνου οριστικής παραγραφής των διαπραχθέντων εγκλημάτων τα οποία και παραγράφονται την 5η Απριλίου 2012, εν τούτοις ο φάκελος εξ όσων πληροφορούμεθα ευρίσκεται ακόμη στα χέρια Εισαγγελέως του Πρωτοδικείου Νάξου προς σύνταξη προτάσεως, όταν ο απομένων χρόνος για παραγραφή είναι αυτός των δύο μόλις μηνών.
Αυτός ο κίνδυνος μας αναγκάζει να απευθυνθούμε σε Σας, μήπως και δεν συμβούν τα αναμενόμενα, προς μεγάλη ικανοποίηση των υπευθύνων κατηγορουμένων.


Παράλληλα ο δήμος της Σαντορίνης μας ενημερώνει ότι με επιστολή του στους κυρίους Χρυσοχοίδη και Παπουτσή, υπουργούς ανάπτυξης ανταγωνιστικότητα και ναυτιλίας καθώς και προστασίας του πολίτη, ως προϊσταμένου της Ελληνικής ακτοφυλακής,
ζητά την εξασφάλιση ή ανεύρεση πόρων για την κάλυψη της δαπάνης σύνταξης μελέτης για την ανέλκυση του ναυαγίου απο την καλντέρα της Σαντορίνης.

Σύμφωνα με την επιστολή,

Κύριοι Υπουργοί,
Γνωρίζετε ότι από της έκτης (6ης) του μηνός Απριλίου 2007 βρίσκεται βυθισμένο, στον θαλάσσιο χώρο της Καλντέρας της νήσου Θήρας το Κ/Ζ SEA DIAMOND με αποτέλεσμα η βύθισή του προσκρούσαντος επί της ακτογραμμής πλοίου στην θαλάσσια περιοχή της Καλντέρας, να έχει προκαλέσει τεράστια περιβαλλοντολογικά προβλήματα από τα εκχεόμενα, διαλυόμενα, αναδυόμενα ή διασκορπιζόμενα σε καθημερινή βάση πάσης φύσεως και μορφής μολυσματικά του περιβάλλοντος όπως είναι ραδιενεργά, σιδηρούχα, δηλητηριώδη αέρια και χημικά από τα πάσης φύσεως εμπεριεχόμενα στο εσωτερικό του ναυαγίου, υλικά, μηχανήματα ηλεκτρονικά και μη, βαρέα μέταλλα κ.λπ. Εκ τούτων όλων η μόλυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος είναι συνεχής και έτσι η όλη θαλάσσια περιοχή έχει υποστεί και εξακολουθεί να υφίσταται καθημερινά τις συνέπειες της μολύνσεως, από ραδιενεργά ισότοπα, βαρέα μέταλλα, χημικά υλικά κλπ., ενώ προς περιορισμό της μολύνσεως και δικαιολόγησή τους ή κοινώς για τα μάτια, οι υπεύθυνοι του ναυαγίου έχουν τοποθετήσει μικρό φράγμα άνωθεν του βυθισμένου πλοίου, ως εάν να είναι δυνατός ο περιορισμός της μόλυνσης του θαλασσίου χώρου από τα αναδυόμενα καθ' εκάστην πετρελαιοειδή και άλλα αντικείμενα, στον περιορισμένο κύκλο του μικρού φράγματος.
Γνωρίζετε ότι καθ’ όσον μας αφορά έχουμε προβεί σε πάμπολλες παραστάσεις προς πάντα αρμόδιο και υπεύθυνο, έχουμε δε ζητήσει την συμπαράσταση ακόμη και του Προέδρου της Δημοκρατίας, της Βουλής, μελών του Υπουργικού Συμβουλίου κ.λπ στην προσπάθειά μας, για την ανέλκυση και εν συνεχεία απομάκρυνση του δηλητηριάζοντος τον θαλάσσιο και όχι μόνο χώρο της περιοχής βυθίσεως, ενέργειες δηλαδή στις οποίες η Πολιτεία έπρεπε να προέλθει, αφού δική της είναι η ευθύνη της προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος, και όλα αυτά όταν η μεν πλοιοκτήτρια εταιρεία, κατά τα ειθισμένα, προσπαθεί να ανεύρει δικαιολογίες, για το ανεύθυνο της πρόσκρουσης του πλοίου επί της ακτογραμμής (ως και το πρόσφατο Ιταλικό), η δε καλύπτουσα αυτήν ασφαλιστική εταιρεία επικαλείται τις δικαιολογίες της πλοιοκτήτριας, ότι δηλαδή οι βράχοι φταίνε που βρίσκονται σ’ αυτήν την θέση και ακόμη όταν εκκρεμεί σωρεία ποινικών διώξεων που όμως ανακριτικά καρκινοβατούν.
Γνωρίζετε και γνωρίζει το πανελλήνιο τους αγώνες μας για την ανέλκυση και την εν συνεχεία απομάκρυνση.  Τα πάντα όμως σκοντάφτουν και στην έλλειψη χρηματικών πόρων ακόμη και για σύνταξη της μελέτης ανέλκυσης από αναγνωρισμένους για τέτοιες εργασίες οίκους, κυρίως του εξωτερικού.
Γνωρίζετε ότι με τον Νόμο 2881/2001 θεσπίσθηκε η λειτουργία του λεγόμενου ΓΑΛΑΖΙΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ, έσοδα του οποίου αποτελούν οι εισπράξεις από τα πάσης φύσεως χρηματικά πρόστιμα που επιβάλλουν οι Λιμενικές Αρχές πανελληνίως, η διαχείριση όμως των χρηματικών, του Ταμείου τούτου, διαθεσίμων, ανετέθη στο άλλοτε Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, το οποίο δεν γνωρίζουμε περίπτωση που να τα διέθεσε προς προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Με την παρούσα σας ζητάμε την δέσμευση όποιου χρηματικού αποθεματικού του παραπάνω ΓΑΛΑΖΙΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ και των μελλοντικών αυτού εισπράξεων υπέρ του σκοπού διαθέσεως των απαιτουμένων για την σύνταξη των αναγκαίων κατ’ αρχήν μελετών προς τον σκοπό ανέλκυσης του βυθισμένου κρουαζιεροπλοίου με το όνομα SEA DIAMOND, δαπάνη που υπερβαίνει, κατά τις εκτιμήσεις, το εκατομμύριο ευρώ.
Ευελπιστούμε ότι θα εισακουσθεί το αίτημά μας και προς τούτο υπομονετικά θα αναμένουμε τα αποτελέσματα των ενεργειών σας. Άλλως επιφυλασσόμεθα για όποιες άλλες ενέργειες προς επίτευξη του σκοπουμένου.

εστία Πύργου - νέο ΔΣ

Την Κυριακή 29-1-2012 στο εντευκτήριο του Πολιτιστικού Συλλόγου "ΕΣΤΙΑ ΠΥΡΓΟΥ ΚΑΛΛΙΣΤΗΣ ΘΗΡΑΣ" έγιναν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής του συλλόγου.

Κατα την διαδικασία ευρέθησαν 210 εγγεγραμμένα μέλη και εξ αυτών εψήφισαν 130.
Εξ αυτών έλαβαν: α) για το Διοικητικό Συμβούλιο, Βαμβακούσης Αντώνιος του Άγγελου 54 ψήφους, Δαρζέντα Αναστασία του Γεωργίου 36 ψήφους ,
Ζώρζος Ιάκωβος του Βασιλείου 79 ψήφους, Ζώρζου Ηλιού του Αντωνίου 29 ψήφους, Φύτρος Αντώνιος του Τζώρτζη 59 ψήφους, Φύτρος Ελευθέριος του Αντωνίου 25 ψήφους, Φύτρος Ιάκωβος του Δαμιανού 44 ψήφους, Φύτρου Κυριακή του Ελευθερίου 44 ψήφους.
Ενω, οι διαδικασίες της επόμενης ημέρας ανέδειξαν πρόεδρο τον Ζώρζο Ιάκωβο του Βασιλείου, αντιπρόεδρο τον Φύτρο Αντώνιο του Τζώρτζη, γραμματέα την Φύτρου Κυριακή του Ελευθερίου. 

η santo wines στην sopexa

Συνέδριο με θέμα  «η τοπική διατροφική παράδοση ως κινητήρια δύναμη της τουριστικής και περιφερειακής ανάπτυξης» διοργανώνει η Sopexa Groupe, την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012 στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης για την Τροφοδοσία και τον Εξοπλισμό Ξενοδοχείων και μονάδων Μαζικής Εστίασης HORECA 2012. Το Συνέδριο φιλοδοξεί να αποτελέσει κομβικό σημείο αναφοράς για την προβολή, διάδοση και προώθηση της τοπικής διατροφικής παράδοσης σε άμεση σχέση και συνάρτηση με την τουριστική ανάπτυξη σε περιφερειακό επίπεδο.
Στηρίζοντας την πρωτοβουλία η SantoWines θα συμμετάσχει στο συνέδριο, με στόχο την ανάδειξη Σαντορίνης ως ξεχωριστού γαστρονομικού προορισμού, προβάλλοντας τους οίνους και τα παραδοσιακά προϊόντα της.
Το Συνέδριο πραγματοποιείται κατόπιν ανάθεσης του Γαλλικού Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και φέρει την αιγίδα του και φιλοδοξεί να αποτελέσει κομβικό σημείο αναφοράς για την προβολή, διάδοση και προώθηση της τοπικής διατροφικής παράδοσης σε άμεση σχέση και συνάρτηση με την τουριστική ανάπτυξη σε περιφερειακό επίπεδο. H SOPEXA GROUPE ιδρύθηκε το 1961 από το Γαλλικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με σκοπό να υποστηρίξει τις διεπαγγελματικές ενώσεις στην προβολή και προώθηση των εθνικών αγροτικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές.  Σήμερα η SOPEXA διαθέτει 50 χρόνια δυναμικής πορείας στο Marketing Τροφίμων, Ποτών και Lifestyle, ενώ το δίκτυό της δραστηριοποιείται σε 43 χώρες παγκοσμίως και διαχειρίζεται επιτυχημένα προγράμματα προβολής και προώθησης ευρωπαϊκών προϊόντων στις πιο σημαντικές ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές, για λογαριασμό ιδιωτικών εταιρειών, αλλά και διεπαγγελματικών ενώσεων του κλάδου. H SOPEXA GROUPE ιδρύθηκε το 1961 από το Γαλλικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με σκοπό να υποστηρίξει τις διεπαγγελματικές ενώσεις στην προβολή και προώθηση των εθνικών αγροτικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές. Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο : www.sopexaconference2011.com



Το Ν. Αιγαίο στην Βουλή - part 2

Τα προτεινόμενα μέτρα και τις πολιτικές νησιωτικής ανάπτυξης για το Νότιο Αιγαίο, παρουσίασε την Τρίτη 31.1.2012 ενώπιον των μελών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Πουσσαίος.
Ο Αντιπεριφερειάρχης ανέπτυξε τις προτάσεις του για τις συγκοινωνίες, την υγεία, τον τουρισμό, το περιβάλλον αλλά και τη δημόσια διοίκηση.
Ο κ. Πουσσαίος επεσήμανε πως “στόχος των πολιτικών μας για το Νότιο Αιγαίο θα πρέπει να είναι η συγκράτηση του τοπικού πληθυσμού, η ενίσχυση των δεξιοτήτων του, καθώς και η προσέλκυση ανθρώπινου δυναμικού υψηλής εξειδίκευσης”.

Ανάμεσα στα άλλα ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε πως “η βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης προς τους πολίτες και επισκέπτες του νησιωτικού συμπλέγματος αποτελεί πρωταρχικό στόχο για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου”, ενώ για τις μεταφορές έκανε σαφές πως “η εξασφάλιση επαρκών και υψηλού επιπέδου μεταφορών είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των νησιών. Η πρόσβαση στα μέσα μεταφοράς είναι δημόσιο αγαθό και δεν μπορεί να καθοδηγείται αποκλειστικά και μόνο από  την εκάστοτε  ανάλυσης κόστους – οφέλους”.

Τα μέλη της Επιτροπής είχαν κληθεί να ενημερώσουν ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Ιωάννης Μαχαιρίδης, ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, κ. Γεώργιος Πουσσαίος, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, κ. Σωτήριος Παμπάκας, οι Δήμαρχοι Ρόδου, κ. Ευστάθιος Κουσουρνάς, Σύρου - Ερμούπολης, κ. Ιωάννης Δεκαβάλλας, Τήλου, κ. Αναστάσιος Αλιφέρης (Μεταφορικό Ισοδύναμο), Καλύμνου, κ. Δημήτριος Διακομιχάλης (Αναρριχητικός Τουρισμός), οι Πρόεδροι του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, κ. Ιωάννης Πάππου, του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Ρούσσος, οι Πρόεδροι της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, κ. Αντώνιος Καμπουράκης, Κω, κ. Μηνάς Χατζημιχαήλ,, Σαντορίνης, κ. Ευάγγελος Φύτρος, Μυκόνου, κ. Ανδρέας Φιορεντίνος, οι Πρόεδροι του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων, κ. Θεόδωρος Μήτσκας, της Κυκλαδικής Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Κυκλάδων, κ. Αντώνιος Καρατάσος, της Ένωσης Τουριστικών Καταλυμάτων Σύρου, κ. Γεώργιος Βαρθαλίτης, του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, κ. Σάββας Χατζησάββας, της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων Δωδεκανήσου, κ. Παναγιώτης Τοκούζης, της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Δωδεκανήσου, κ. Εμμανουήλ Πιτροπάκης και του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών, κ. Ελευθέριος Κεχαγιόγλου.
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής παρέστησαν επίσης οι βουλευτές Δωδεκανήσου κ. Νίκος Ζωίδης και Γιώργος Κασσάρας από τα Δωδεκάνησα και ο κ. Παναγιώτης Ρήγας από τις Κυκλάδες.

χάθηκε ο Τζώρτζ


Αγγλικό Σέτερ μεγαλόσωμο, αρσενικό,  λευκό με καστανές αποχρώσεις, στις 29 Ιανουαρίου στο Ημεροβίγλι. Εν τον έχετε δει να καλέσετε στο 6945554783 ή 6974321784.

George, a large size, male English Setter, with white chestnut dashes was lost on January 29 at Imerovigli. If you have seen George please call 6945554783 or 6974321784. Thank you!

οι γιατροί του κόσμου για τις Θηραίων δράσεις

Τις ευχαριστίες της για τη χρηματική δωρεά καθώς και για την πρωτοβουλία να οργανωθεί «Παζάρι Αλληλεγγύης» και να αποσταλλούν τρόφιμα, φάρμακα και είδη ρουχισμού, εξέφρασε με επιστολή της η εθελοντική οργάνωση "Γιαροί του κόσμου" στον σύλλογο "Θηραίων Δράσεις" .
Σύμφωνα με το κείμενό τους,
Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για τη χρηματική δωρεά που κάνατε στους Γιατρούς του Κόσμου, για τις ανάγκες των Προγραμμάτων Εσωτερικού και Εξωτερικού καθώς επίσης και για την πρωτοβουλία που πήρατε να οργανώσετε το «Παζάρι Αλληλεγγύης» και να μας αποστείλετε τρόφιμα, φάρμακα και είδη ρουχισμού.  
Εκδηλώσεις ευαισθησίας σαν αυτή, μας δίνουν τα μέσα και το κουράγιο να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας για την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου, ενώ συγχρόνως αναδεικνύουν την καλλιέργεια και την ευαισθητοποίησή σας απέναντι στα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα της εποχής μας.
Βέβαιοι πως θα σας βρίσκουμε πάντοτε συμπαραστάτη στο έργο μας, σας ευχαριστούμε ξανά και είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση.

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 01, 2012

με την ιδέα του Σαντορινιού πρωινού

'Ενα πολύ ενδιαφέρον κείμενο με τίτλο "Εμείς και οι Άλλοι. Ζητούμε να δούμε στη πράξη την αγάπη σας" που υπογράφει ο Δημήτρης Κούκουλας, μέλος της ΑΜΚΕ "Ecomuseum Rhodes", δημοσιεύθηκε χθές (31.1.2012) στην σελίδα της παράταξης "οικολογικός άνεμος"
Στο κείμενο γίνεται αναφορά στην σημερινή οικονομική και κοινωνική κατάσταση της Ελλάδας καθώς και σε ιδέες που εφαρμόστηκαν σε άλλες χώρες σε αντίστοιχες περιπτώσεις για την τόνωση της οικονομίας και την στήριξη του ντόπιου πληθυσμού.
Ένα απο τα πιο σημαντικά όμως σημεία του άρθρου είναι αυτό όπου γίνονται αναφορές στην πρόσφατη ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ των μελών της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου για την αμφίπλευρη στήριξη και ουσιαστική συνεργασία του αγροτικού και του τουριστικού τομέα, σε τοπικό επίπεδο.
Εμείς, αναδημοσιεύουμε και αναδεικνύουμε το θέμα μιας και κρίνουμε πως εάν δεν καταφέρει να αποτελέσει απόφαση και επιλογή σε συλλογικό επίπεδο, στα σίγουρα θα μπορέσει να δώσει μια καλή ιδέα στους ξενοδόχους της Σαντορίνης να σκεφτούν το ενδεχόμενο μιας καλύτερης συνεργασίας με τους αγρότες και παραγωγούς, στην βάση και λογική της διάθεσης των προϊόντων τους στα ξενοδοχεία αλλά και γενικότερα στις επιχειρήσεις του νησιού.
Όπως για παράδειγμα στην Ρόδο σκέπτονται και εξετάζουν το ενδεχόμενο δημιουργίας και εδραίωσης στην συνείδηση του επισκέπτη (για να μην μιλάμε για …branding ή rebranding που είναι και λίγο .. μπερδευτικές λέξεις!) του Ροδίτικου πρωινού, αντίστοιχα δεν θα ήταν άσχημη ιδέα η εδραίωση σε τοπικό επίπεδο του Σαντορινιού πρωινού. Άλλωστε, σήμερα το νησί, η αγροτική παραγωγή και παραγωγοί του νησιού, είναι σε θέση να παράσχουν στις επιχειρήσεις πέρα από την πολύ καλή ποιότητα προϊόντων και ικανοποιητικές ποσότητες ικανές να καλύψουν ένα μεγάλο μέρος της αγοράς, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι το τελευταίο διάστημα είναι εμφανής η αυξητική τάση που υπάρχει στην καλλιέργεια της γής.
Στο πλαίσιο ενός Σαντορινιού πρωινού, το νησί είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες πολλών επιχειρήσεων σε γαλακτοκομικά και τυροκομικά προιόντα καθώς και σε ντόπιες ντοματούλες και πατατούλες, σε προιόντα δηλαδή που πέρα από τα γνωστά και δημοφιλή (φάβα, τοματάκια, άσπρη μελιτζάνα κ.α.) που παράγει η Σαντορινιά γη και έχουν κατοχυρώσει την θέση τους στο μεσημεριανό τραπέζι, υπάρχουν και προιόντα μπορούν να βρούν την θέση τους και στο πρωινό.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο κομμάτι του κειμένου,

“Διαβάζω τις τελευταίες μέρες τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΞΡ κ. Αντώνη Καμπουράκη αναφορικά με ένα τοπικό συμφωνώ για το Ροδίτικο  πρωινό. Όπως λέει «πέρα από μια διέξοδο, από το διατιμημένο και υποτιμημένο ευρωπαϊκό – αμερικάνικο πρωινό, οριοθετεί και ενισχύει το τοπικό χαρακτήρα της διαμονής του πελάτη μας και τη μοναδική εμπειρία που αυτή του προσφέρει, αποτελώντας ταυτόχρονε στήριγμα στην τοπική οικονομία και παραγωγή”.
Χαίρομαι για τις  διαπιστώσεις του, δεν αμφισβητώ καθόλου τις αγαθές προθέσεις κανενός, παρότι θα πω πως με λυπεί που έπρεπε να περάσουν  50 χρόνια τουρισμού στη Ρόδο μέχρι να  καταλάβουν και αναγνωρίσουν την αξία  που προσδίδει οτιδήποτε “τοπικό”.
Σε ένα άλλο σημείο του ίδιου άρθρο διαβάζω και τις δηλώσεις του κ. Μαχαιρίδη  που λέει ότι «αυτό εντάσσεται σε μια συνολικότερη προσπάθεια την οποία κάνει η περιφέρει προκειμένου να μπουν τα τοπικά προϊόντα μέσα στα ξενοδοχεία, εκεί που η κατανάλωση γίνεται μαζικά» αποφάσισα να καταθέσω σε αυτό το διάλογο την αγωνία των χιλιάδων αγροτών ελαιοπαραγωγών της Ρόδου για το που  θα διαθέσουν το λάδι της εφετινής τους παραγωγής, μιας και δεν έχει μπει συγκροτημένα  μέχρι τώρα στη διατροφική αλυσίδα των  ξενοδοχείων.
Αν τα μέλη της  Ένωσης Ξενοδοχείων Ρόδου πέραν του επιχειρηματικού τους συμφέροντος, όπως προσδιορίστηκε με την παραπάνω φράση του κ. Καμπουράκη, νιώθουν  πραγματικά  την ανάγκη να συμβάλουν  ουσιαστικά  για να μπορέσει να απλωθεί  ένα δίχτυ προστασίας και αλληλεγγύης απέναντι σε συμπατριώτες τους,  που η κρίση τους ισοπεδώνει  και τους εξοβελίζει από το κοινωνικό γίγνεσθαι, αν η Περιφέρεια προσπαθεί πραγματικά και όχι προσχηματικά να μπουν τα τοπικά προϊόντα μέσα σε όλα τα ξενοδοχεία του νησιού μας,  τότε ας προχωρήσουν  άμεσα σε ένα Τοπικό Κοινωνικό Συμβόλαιο.
Είναι πλέον ώρα αν τα παραπάνω δεν αποτελούν απλά κινήσεις  επικοινωνιακής στρατηγικής και εντυπωσιασμού, να πάνε στην άκρη επιχειρήματα και δικαιολογίες ότι αυτά ρυθμίζονται από τους κανόνες της  αγοράς και της ελεύθερης οικονομίας  και να αναπτυχθεί  ένα οικονομικό μοντέλο όπως αυτό  κάποτε  εφαρμοζόταν στα χωριά του τόπου μας. Της  αλληλέγγυας οικονομίας.

Δευτέρα, Ιανουαρίου 30, 2012

αναβολή εκδήλωσης

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του Δήμου Σαντορίνης,
Λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών ανακοινώνεται ότι αναβάλλεται η εκδήλωση ανακήρυξης του κ. Αριστείδη Αλαφούζου ως επίτιμου Δημότη Θήρας, που είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012. Θα ακολουθήσει νεώτερη ανακοίνωση όταν επαναπρογραμματιστεί η ημερομηνία της εκδήλωσης.

ο Πουσσαίος, τα σχολεία και στο φόντο η Σαντορίνη...

Στην Σαντορίνη βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Πουσσαίος όπου πραγματοποίησε επιτόπια αυτοψία στα έργα ΤΕΕ Θήρας και Γυμνάσιο Μεσσαριάς, τα οποία είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ και βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ πραγματοποίησε συναντήσεις με τους επικεφαλής και τους υπαλλήλους των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Σαντορίνης.
Συζητήθηκαν τα προβλήματα και βρέθηκαν λύσεις έτσι ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες και να ξεπεραστούν οι δυσκολίες, για την ολοκλήρωση των συγκεκριμένων έργων και την απορρόφηση των πόρων.
Την Πέμπτη (26.01) ο κ. Πουσσαίος παραβρέθηκε στο συνέδριο “Γνωριμία με το Ηφαίστειο, το συγκάτοικό μας”, που διοργάνωσε ο δήμος Θήρα με τη συμμετοχή σημαντικών επιστημόνων.

συνεδρίαση Π.Σ. 2.2.2012 - θέματα

Tην Πέμπτη 2.2.2012 στην Ρόδο θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου Ν. Αιγαίου με τα εξής θέματα:

Επικύρωση πρακτικών της 13ης/5-12-2011 συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Επαναληπτική ψηφοφορία για την επιλογή του Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης
Ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την πορεία των προγραμμάτων ΕΣΠΑ.
1η  Τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος Νομού Δωδεκανήσου και Νομού Κυκλάδων οικονομικού έτους 2012
Έγκριση Προγραμματικών Συμβάσεων μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και :
α) Κ.Ε.Κ. Γ. Γεννηματάς ΑΕ για το έργο με τίτλο «Σχεδιασμός και Υλοποίηση Προγραμμάτων Κατάρτισης στο Νομό Δωδεκανήσου για Ανέργους, Εργαζομένους και Αυτοαπασχολούμενους» προϋπολογισμού 300.000,00 € συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
β) Κ.Ε.Κ. Κυκλάδων ΑΕ για το έργο με τίτλο «Σχεδιασμός και Υλοποίηση Προγραμμάτων Κατάρτισης στο Νομό Κυκλάδων για Ανέργους, Εργαζομένους και Αυτοαπασχολούμενους» προϋπολογισμού 150.000,00 € συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
γ) Δήμο Σύμης για το έργο με τίτλο «Αποκατάσταση του Χ.Α.Δ.Α. στη θέση Γλυφωνιές και προμήθεια εξοπλισμού μεταφοράς μείωσης όγκου και ολοκληρωμένης επεξεργασίας απορριμμάτων στο Δήμο Σύμης» προϋπολογισμού 1.280.600,00 € συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
δ) Δήμο Ρόδου για το έργο με τίτλο "Αντιπλημμυρική προστασία στη Δημοτική Ενότητα Αρχαγγέλου του Δήμου Ρόδου" προϋπολογισμού 99.860,00 € μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
ε) Γενικού Νοσοκομείου Σύρου για την υλοποίηση του έργου : «Βελτίωση κτηριακών και ηλεκτρομηχανολογικών υποδομών του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Σίφνου».
Ορισμός εκπροσώπων Περιφερειακού Συμβουλίου για συμμετοχή στις Επιτροπές των Λιμενικών Αρχών Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
Ορισμός μέλους για την συγκρότηση της επιτροπής του Ν.2734/99.


κριτική επι των θεμάτων του ΠΣ

Την απουσία μεγάλων κοινωνικών ζητημάτων απο την θεματολογία της επόμενης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου και την παράβλεψη προβλημάτων όπως αυτά της υγείας, της απομόνωσης της ανεργίας και της καθημερινότητας σχολιάζει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Π.Σ. Ν. Αιγαίου Χαράλαμπος Κόκκινος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Η θεματολογία που επέλεξε η περιφερειακή αρχή για τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 2-2-2012 στη Ρόδο , είναι κατώτερη των περιστάσεων και των απαιτήσεων της κοινωνίας. Την ώρα που τα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας οξύνονται και ο τόπος έχει περιέλθει σε βαριά ύφεση, ο κος Μαχαιρίδης και η περιφερειακή αρχή αγνοούν ή ξεχνούν να θέσουν προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου καυτά θέματα όπως τα προβλήματα της δημόσιας υγείας στα νησιά μας, τα ζητήματα της απασχόλησης και της ανεργίας που καλπάζει στη περιοχή μας, την ελλιπή ακτοπλοϊκή σύνδεση και την απομόνωση των νησιών μας, δράσεις που θα συνδράμουν στην οργανωμένη στήριξη του τουριστικού μας προϊόντος, κ.α. Η περιφερειακή αρχή επί δεκατρείς (13) μήνες επενδύει σε επικοινωνιακά τρικ, επιδιώκοντας να καλύψει τις αδυναμίες της και τις παραλείψεις της. Αδυνατεί να αναδείξει και να δώσει λύσεις στα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τον τόπο. Καλούμε την ηγεσία της Περιφέρειας να αφουγκραστεί τον παλμό της κοινωνίας και να θέσει προς συζήτηση στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου τα φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα. Το περιφερειακό συμβούλιο έχει ρόλο πρωταγωνιστή και όχι κομπάρσου. Αυτοί που υποβαθμίζουν σκόπιμα τη ζωή μας δεν θα υποβαθμίζουν και το ρόλο του.
Υ.Γ. Ελπίζουμε να συζητηθεί και να υλοποιηθεί  η επιλογή του Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης που έχει αναβληθεί μέχρι σήμερα σε έντεκα (11) συνεδριάσεις και η περιφερειακή αρχή αγνόησε τις εκκλήσεις  μας για συνεννόηση!

και εις άλλα με υγεία...- οικολογικός άνεμος, ένας χρόνος στο Π.Σ.

ή, πιο κοντά στην ευρώπη τα νησιά (ανάλογα και με τα φαινόμενα...)

Ο «Οικολογικός Άνεμος» μαζί με την Πολιτική Κίνηση Δωδεκανήσου των Οικολόγων Πράσινων διοργανώνει συνάντηση την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου στις 9.30μμ στην αίθουσα Swedco με την ευκαιρία του 1 χρόνου του Οικολογικού Ανέμου στο Περιφερειακό Συμβούλιο καθώς και της ανάληψης των καθηκόντων του Νίκου Χρυσόγελου ως ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων από τις 3 Φεβρουαρίου 2012 παράλληλα με τη συνέχιση της δουλειάς του στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου. Η ανάληψη γίνεται λόγω της εναλλαγής με το σημερινό ευρωβουλευτή Μιχάλη Τρεμόπουλο καθώς αυτό είναι καταστατική αρχή των Οικολόγων Πράσινων αλλά και πολιτική πράξη τους. Ο κ. Χρυσόγελος θα συνεχίσει να είναι Περιφερειακός Σύμβουλος όπως συζήτησαν και αποφάσισαν τα μέλη και οι φίλοι του Οικολογικού Ανέμου στο Ν. Αιγαίο, για να συμβάλλουν στην προσπάθεια να έρθει η περιφέρειας μας πιο κοντά στην Ευρώπη αλλά και η Ευρώπη πιο κοντά στο Ν. Αιγαίο και τις άλλες νησιωτικές περιοχές μας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση των οικολόγων πρασίνων, "η ανάληψη της θέσης του Ευρωβουλευτή είναι μια ιδιαίτερη ευθύνη ειδικά σε μια εποχή κρίσης για την Ευρώπη και πολύ περισσότερο για τη χώρα μας. Ως Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουμε στην υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών, της οικονομικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και της κοινωνικής συνοχής και συνεκτικότητας."

Παράλληλα, 
Στο πολύ ενδιαφέρον συνέδριο για την ελληνική κρίση, που διοργάνωσαν στις 23 και 24 Ιανουαρίου, στο Βερολίνο, το πράσινο Ινστιτούτο Heinrich Boell Stiftung και το Frei Universitaet,  συμμετείχε, ως ένας από τους εισηγητές, ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων από τις αρχές Φεβρουαρίου και Περιφερειακός Σύμβουλος Ν Αιγαίου με τον οικολογικό άνεμο. Στο συνέδριο, το οποίο παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον δεκάδες εκατοντάδες πολίτες, κάθε ηλικίας, από το Βερολίνο αλλά και άλλες περιοχές της Γερμανίας, συμμετείχαν ως εισηγητές οικονομολόγοι, καλλιτέχνες, πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι επιμελητηρίων, διπλωμάτες κα.
Στην εισήγησή του με θέμα: “Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο (Green New Deal), διέξοδος στην Ελληνική κρίση- Από την οργή, σε μια συνειδητή πράσινη μεταρρύθμιση”,  ο Νίκος Χρυσόγελος τόνισε ότι “η δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα έχει μετατραπεί σε βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση λόγω τόσο των σοβαρών διαθρωτικών προβλημάτων της χώρας, των χαρακτηριστικών του ελληνικού πολιτικού συστήματος, των άστοχων κι αναποτελεσματικών πολιτικών των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών όσο όμως και των διαρθρωτικών προβλημάτων της ευρωζώνης και της απουσίας ευρωπαϊκής ηγεσίας που έγκαιρα, αποτελεσματικά και οραματικά θα ανέπτυσσε και θα εφάρμοζε μια ευρωπαϊκή στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης στην ευρωζώνη και τις χώρες του νότου”.

περιβαλλοντικό πρόγραμμα - «Υιοθετώ ένα δέντρο»

Το «Εργαστήρι Δημιουργίας και Στήριξης» τη φετινή χρονιά, σχεδιάζει περιβαλλοντικές δραστηριότητες με στόχο τη γνωριμία των παιδιών με τη χλωρίδα της Σαντορίνης, την ευαισθητοποίηση και προσωπική ενασχόληση με τα δέντρα και τα φυτά.

Το ξεκίνημα των δράσεων θα γίνει με το πρόγραμμα «Υιοθετώ ένα δέντρο» που θα περιλαμβάνει σε γενικές γραμμές : αναζήτηση πληροφοριών για τα δέντρα που βρίσκονται σε πλατείες και πεζοδρόμια ή άλλους κοινόχρηστους χώρους, συμβολική «υιοθεσία» ενός δέντρου, πληροφόρηση για τη βασική περιποίηση του δέντρου από γεωπόνο, τήρηση «Ημερολογίου» για κάθε δέντρο με παρακολούθηση και φωτογράφησή του όλες τις εποχές του χρόνου.

Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε παιδιά και εφήβους, που κατοικούν στη Σαντορίνη, τη Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2012, ώρα 11:00 το πρωί στο χώρο του Κλειστού Γυμναστήριου για να ξεκινήσουμε με τη γνωριμία δέντρων και φυτών που υπάρχουν στον περιβάλλοντα χώρο με τη βοήθεια του κ. Δημήτρη Σιγάλα. (Αν ο καιρός δεν βοηθά για παραμονή στην ύπαιθρο, οι παρουσιάσεις θα γίνουν σε αίθουσα του Κλειστού Γυμναστηρίου).
Ας κάνουμε τη διαφορά κι ας δείξουμε φροντίδα και  αγάπη στα δέντρα που ζουν δίπλα μας.

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι, Ρούλα και Χριστίνα Φραγκάκου και ο Δημήτρης Σιγάλας.

σχετικά με τους σεισμούς Νο2 ...

Τελικά η σύγχρονη Ελλάδα μάλλον δεν θα εξαφανιστεί όπως ο μινωικός πολιτισμός: Απαντώντας στους ισχυρισμούς συναδέλφου τους, γεωλόγοι δηλώνουν ότι το ηφαίστειο της Θήρας βρίσκεται μεν σε κατάσταση «ελαφράς ανησυχίας», διαβεβαιώνουν όμως ότι αυτό δεν σχετίζεται με τους πρόσφατους σεισμούς ανάμεσα στην Κρήτη και τη Σαντορίνη.

Την Πέμπτη (26.1) οπότε εκδηλώθηκε η πρώτη δόνηση,  καθηγητής του εργαστηρίου Γεωφυσικής και Σεισμολογίας του ΤΕΙ Κρήτης, Φίλιππος Βαλιανάτος, προκάλεσε ανησυχία λέγοντας ότι το ηφαίστειο της Σαντορίνης «αρχίζει να φουσκώνει σαν κέικ».
Ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα καταγράφονται μικροδονήσεις στη Νέα Καμένη, το ηφαιστειογενές νησάκι που βρίσκεται μέσα στην καλδέρα του ηφαιστείου. Αυτό, είπε, αποτελεί ένδειξη ότι «κάτι μπορεί να συμβεί».
Ο k. Βαλιανάτος δήλωσε μάλιστα ότι οι κάτοικοι του νησιού πρέπει να είναι έτοιμοι για το ενδεχόμενο να αρχίσει το ηφαίστειο να εκτοξεύει τέφρα.
Τα ξημερώματα της Παρασκευής ακολούθησε νέος σεισμός, ο οποίος είχε μέγεθος 5,2 βαθμών και επίκεντρο 46 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Σαντορίνης.
Μιλώντας στον Βήμα 99,5 εμφανίστηκε ο καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας καθησυχαστικός, λέγοντας ότι πρόκειται για μετασεισμό, μετά τη δόνηση των 5,3 βαθμών που είχε προηγηθεί την Πέμπτη.
Διαβεβαίωσε επίσης ότι ο σεισμός δεν σχετίζεται με τη δραστηριότητα του ηφαιστείου.
Το ενδεχόμενο να σχετίζεται ο σεισμός με το ηφαίστειο απέκλεισε και ο ηφαιστειολόγος και διδάκτορας του ΙΓΜΕ Γιώργος Βουγιουκαλάκης, ο οποίος βρέθηκε στη Σαντορίνη.
Μιλώντας στον ίδιο σταθμό, ο κ. Βουγιουκαλάκης είπε ότι «το ηφαίστειο βρίσκεται σε κατάσταση “ελαφράς ανησυχίας”», αλλά εμφανίστηκε καθησυχαστικός.
«Παρακολουθούμε να δούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση. Είναι συνηθισμένη αυτή η κατάσταση σε ενεργά ηφαίστεια σε όλο τον κόσμο» δήλωσε, σημειώνοντας ότι «οι πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν».
Καθησυχαστικός και ο καθηγητής Σεισμολογίας Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου: «Υπάρχει μια δραστηριότητα πάνω στη Νέα Καμένη, που έχει ξεκινήσει από τις αρχές του 2011».
“Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και τα Ερευνητικά Ινστιτούτα έχουν εγκαταστήσει 21 σεισμογράφους και παρακολουθούν όλα τα δεδομένα. Το φαινόμενο βρίσκεται στην αρχή του κίτρινου, με βάση την επιστημονική κλίμακα πράσινο - κίτρινο- ροζ – κόκκινο.Το παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή. Δεν είναι ένα φαινόμενο που εξελίσσεται από τη μία μέρα στην άλλη” είπε.

Πράγματι, τους τελευταίους μήνες καταγράφεται αύξηση των μικροσεισμών, έντασης μέχρι 3,3 βαθμών, στην περιοχή του ηφαιστείου, ενώ οι μετρήσεις από συσκευές GPS δείχνουν ότι υπάρχει μικρή μετατόπιση του υποκείμενου φλοιού.
Παραμένει ωστόσο άγνωστο πού οφείλεται αυτή η παραμόρφωση. Ένα ενδεχόμενο είναι να προκαλείται από άνοδο μάγματος στον κώνο του ηφαιστείου, θα μπορούσε όμως να οφείλεται σε μετατοπίσεις των ρηγμάτων του νησιού σε πολύ μικρότερο βάθος.
Το ηφαίστειο της Θήρας εξερράγη για τελευταία φορά το 1950.
Είναι παγκοσμίως γνωστό ως το ηφαίστειο που προκάλεσε μια από τις ισχυρότερες εκρήξεις στην ιστορία της Γης τον 17ο αιώνα π.Χ.
Η έκρηξη προκάλεσε τσουνάμι που έχει ενοχοποιηθεί για την εξαφάνιση του μινωικού πολιτισμού στη γειτονική Κρήτη.


επίτιμος δημότης Σαντορίνης ο Αριστείδης Αλαφούζος


Σύμφωνα με ανακοίνωση της δημοτικής αρχής Σαντορίνης,

Ο Δήμαρχος Θήρας μας προσκαλεί στην εκδήλωση ανακήρυξης του
κ. Αριστείδη Αλαφούζου ως “Επίτιμου Δημότη Θήρας” την Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου στις  18:30 στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο.
Η ανακήρυξη γίνεται σε ένδειξη αναγνώρισης της ανεκτίμητης προσφοράς του στην Οία, την Θηρασία, αλλά και ολόκληρη την Σαντορίνη, σύμφωνα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

η πίτα της ΝΔ στην Σαντορίνη


Το Σάββατο 28/1/2012 η Δημοτική Οργάνωση Ν.Δ Θήρας οργάνωσε εκδήλωση κοπής πρωτοχρονιάτικη πίτας.
Την εκδήλωση  τίμησαν με την παρουσία τους ο τομεάρχης ναυτιλίας και βουλευτής Λασιθίου της Ν.Δ κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο αναπληρωτής τομεάρχης οικονομικών και βουλευτής Κυκλάδων της Ν.Δ κ. Γιάννης Βρούτσης, ο Περιφερειάρχης της Ν.Δ στο Νότιο Αιγαίο κ. Ευάγγελος  Ρέτζιος, ο Επικεφαλής του Περιφερειακού Συνδυασμού “Νέα Εποχή για τα Νησιά μας” κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, o Περιφερειακός Σύμβουλος Ενότητας Σύρου κ. Μάρκος Δαδάος, o Δήμαρχος Θήρας κ. Νικόλαος Ζώρζος, ο Πρόεδρος της Ε.Σ.Θ.Π και Αντιδήμαρχος Θήρας κ. Μάρκος Καφούρος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ Γιώργος Καραχάλιος, Γιώργος Νομικός του Αντωνίου, Γιώργος Νομικός του Αναργύρου, και ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Θήρας κ. Χαράλαμπος Δαρζέντας.
Το Συμβούλιο της Οργάνωσης και πολλά μέλη και φίλοι γέμισαν την αίθουσα και η εκδήλωση στέφτηκε με επιτυχία.
Κατά την παραμονή τους στο νησί οι βουλευτές και περιφερειάρχες της ΝΔ συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Θήρας και συζήτησαν τα θέματα που αφορούν τον τόπο μας ιδιαίτερα την ανάπτυξη του Τουρισμού (αρχαιολογικός χώρος Ακρωτηρίου) τη Ναυτιλία (ακτοπλοΐα , κρουαζιέρα ) και Οικονομία (διατήρηση των χαμηλών συντελεστών Φ.Π.Α στα νησιά μας) κ.α.
Σημαντική συνάντηση και ανάπτυξη πολλών θεμάτων έγινε και με το Σύλλογο Κρητών Θήρας.
Οι Βουλευτές μας υποσχέθηκαν ότι θα αναδείξουν τα θέματα στη Βουλή και σε άλλα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Η Δημοτική Οργάνωση της Ν.Δ Θήρας ευχαριστεί όλους τους παρευρεθέντες.

προς υπουργούς επιστολές, ή μπαράζ επιστολών απο τον Γιάννη Μαχαιρίδη..


Συγκεκριμένα, την εβδομάδα που πέρασε (23 – 27.1.2012) ο κ. Μαχαιρίδης συνέταξε δύο επιστολές. Την μια την έγραψε για τον κ. Γερουλάνο (σ.σ. υπ. πολιτισμού) και την άλλην για τον κ. Σκανδαλίδη (σ.σ. υπ. αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων).

Σύμφωνα με μέρος αυτών (για να καταλάβουμε τους λόγους του κ. Περιφερειάρχη..)

Η προς  Γερουλάνο επιστολή….

Αποκέντρωση αρμοδιοτήτων ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό κ. Γερουλάνο ο Περιφερειάρχης κ. Μαχαιρίδης και συγκεκριμένα να μεταφερθούν αρμοδιότητες για την εφαρμογή εξειδικευμένων τομεακών πολιτικών, όπως ο  τουρισμός. Στην ίδια επιστολή  ο Περιφερειάρχης ζητεί να προβλεφθεί στο προς κατάθεση Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, η μεταφορά των περιφερειακών γραφείων ΕΟΤ στις αιρετές Περιφέρειες.
Όπως επισημαίνει ο κ. Μαχαιρίδης στο πλαίσιο του σχεδιασμού της ανάπτυξης, θεωρείται απαραίτητη η εκχώρηση αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Τουρισμού που έχουν σχέση με τον περιφερειακό αναπτυξιακό σχεδιασμό. Ανάμεσα σε αυτές εντάσσονται οι χωροθετήσεις, οι εγκρίσεις, οι αδειοδοτήσεις ξενοδοχείων κ.ά., καθώς και η εξειδίκευση της τουριστικής προβολής σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. 

Η προς Σκανδαλίδη επιστολή….

Να εκχωρηθεί στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ο έλεγχος των υποβαλλόμενων φακέλων, καθώς και η δυνατότητα αξιολόγησης των εγκεκριμένων επενδυτικών προτάσεων του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης “Αλέξανδρος Μπαλτατζής” ζητεί με επιστολή του στον αρμόδιο υπουργό, ο Περιφερειάρχης, Γιάννης Μαχαιρίδης.
Όπως τονίζει ο Περιφερειάρχης  η ολοκλήρωση των επενδύσεων στον Πρωτογενή και Δευτερογενή τομέα θα ενισχύσουν την Περιφερειακή οικονομία ποικιλοτρόπως και θα δώσουν ώθηση στα αγροτικά προϊόντα.

Σύμφωνα με μέρος της επιστολής που έχει ενδιαφέρον κυρίως για να κατανοήσουμε τους λόγους πολλών από τις καθυστερήσεις στις αγροτικές επιδοτήσεις, 

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με την ανάληψη των καθηκόντων της, έθεσε ως πρωταρχικό στόχο την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα. Η παρουσίαση του στρατηγικού σχεδιασμού για την αναδιάρθρωση του Πρωτογενή τομέα του Νοτίου Αιγαίου, παρουσιάστηκε ενώπιον σας κατά την διεξαγωγή του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Ρόδο, τον Μάρτιο του 2011.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πραγματοποίησε πολλές δράσεις ενημέρωσης προς τους αγρότες και τους επιχειρηματίες του κλάδου της μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων, αναφορικά με τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα του «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».
Παρά την οικονομική ύφεση, την δυσκολία στην συγκέντρωση κεφαλαίων για την κάλυψη της ιδίας συμμετοχής και την δυσπιστία των δυνητικών επενδυτών αναφορικά με την ταχύτητα αξιολόγησης η ανταπόκριση ήταν μεγάλη.
Αποτέλεσμα των παραπάνω ενημερώσεων ήταν η υποβολή 151 αιτήσεων (84 Δωδεκάνησα, 67 Κυκλάδες), με συνολικό αιτούμενο προϋπολογισμό έργων στα 22.500.000,00 € για το μέτρο 121 (μικρά και μεγάλα σχέδια βελτίωσης) και 30 προτάσεων για το μέτρο 123Α Αύξηση της αξίας των γεωργικών προϊόντων, με σκοπό την δημιουργία μεταποιητικών υποδομών για τα γεωργικά προϊόντα (ελαιόλαδο, αρωματικά φυτά, μέλι) στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προτάσεων για το μέτρο 121 ¨Μικρά και Μεγάλα Σχέδια Βελτίωσης¨ ήταν ο Αύγουστος του 2011 και για το μέτρο 123Α ήταν η 23η Ιανουαρίου 2012.
 Η ολοκλήρωση των επενδύσεων στον Πρωτογενή και Δευτερογενή τομέα θα ενισχύσουν την Περιφερειακή οικονομία ποικιλοτρόπως και θα δώσουν ώθηση στα αγροτικά προϊόντα.
Δυστυχώς, μέχρι στιγμής,  δεν έχει ξεκινήσει ακόμα ο έλεγχος πληρότητας των υποβαλλόμενων σχεδίων βελτίωσης του μέτρου 121, και αντιλαμβανόμαστε ότι ο έλεγχος για το μέτρο 123Α θα καθυστερήσει ακόμα περισσότερο.
Επιπρόσθετα, να σημειωθεί ότι  η αξιολόγηση των προτάσεων του μέτρου 121, ανατίθεται από το Υπουργείο σε ιδιώτη αξιολογητή-εργολάβο και όχι σε υπηρεσίες του Υπουργείου ή των Περιφερειών, με συνέπεια να καθυστερεί η διαδικασία της αξιολόγησης ακόμα περισσότερο λόγω των διαγωνισμών για ανάθεση του έργου.
Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η απογοήτευση των αγροτών, των δυνητικών επενδυτών και η στασιμότητα των ιδιωτικών επενδύσεων στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα.
Αντιλαμβανόμενοι την ύπαρξη μεγάλου όγκου εργασίας στο Υπουργείο ως προς τον έλεγχο των υποβαλλόμενων προς ενίσχυση αιτήσεων και την αξιολόγηση των εγκεκριμένων επενδύσεων, παρακαλούμε για την εκχώρηση του ελέγχου πληρότητας των υποβαλλόμενων φακέλων και την περαιτέρω αξιολόγηση των εγκεκριμένων επενδυτικών προτάσεων από το επιστημονικό προσωπικό της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
  


Υστερόγραφο, εκτενές, και με αφορμή…..

Υφιστάμενη βαθιά επιρροή απο το κλίμα επιστολογραφίας που επικρατεί στην περιοχή, η δημοσιογράφος, και προκειμένου να (αποφύγει να) συντάξει μιαν αντίστοιχη «προς Κουτρουμάνη επιστολή» (σ.σ. υπουργός εργασίας) υποδεικνύοντάς του τρόπους αντιμετώπισης της τρόικας, αντ’αυτού, συνέταξε έναν διάλογο, με σκοπό την αναπτέρωση του ηθικού του υπουργού και με την ευρύτερη πρόθεση να βρεθούν νέοι τρόποι επικοινωνίας με τους εκπροσώπους της τρόικας στο πλαίσιο του «μία σου και μία μου..» και σύμφωνα με την κατάσταση στην οποία τείνει να βρεθεί το έθνος μας μετά την συνδρομή των οικονομικών υποστηρικτών του….
  
-θέλουμε να δούμε τα νούμερα.
-ποια νούμερα;
-με τα υπόλοιπα των ασφαλιστικών ταμείων
-α, αυτά τα νούμερα...
-αυτά.
-αυτά, (σ.σ. τα νούμερα) θα τα έχω απο Δευτέρα, καταλαβαίνεται,… με την αποψίλωση του δημοσίου και με τέτοια ψυχολογία, δεν πρόλαβαν οι καημένοι οι δημόσιοι υπάλληλοι να τα ετοιμάσουν... πεινάμε κύριε, φτωχοί άνθρωποι είμαστε, ούτε πετρέλαιο δεν έχουνε τα υπουργεία και κρυώνουνε οι άνθρωποι.... αφήστε δε που με αυτές τις συνθήκες εργασίας έχουνε μείνει στο δημόσιο μόνον όσοι το έχουνε απόλυτη οικονομική ανάγκη, πέντε καλά στελέχη είχαμε, φύγανε κι αυτά, φτωχή χώρα είμαστε κύριε... ούτε μελάνι δεν έχουμε να σας τα τυπώσω.....ελάτε όμως μια βόλτα απο Δευτέρα να δω τι μπορώ να κάνω….
-μάλιστα.....
-θέλετε κάτι άλλο;
-να δείτε πως μπορείτε να κόψετε τον 13ο, τον 14ο και τον 12ο μισθό. και στο εξής να πληρώνετε τους δημοσίους υπαλλήλους βάσει παραγωγικότητας...
-φυσικά...απο αύριο κιόλας... τις αργίες να τις κρατήσουμε;
-οχι. να τις κόψετε κι αυτές.
-α, πολύ ωραία, ευτυχώς που μου το διευκρινίσατε. θα τις κόψουμε κι αυτές. τίποτε άλλο;
-θέλουμε να αγοράσουμε το ικα, για το καλό σας φυσικά και να το κόψουμε κομμάτια. εμείς θα αναλάβουμε αυτό των εισπράξεων, προκειμένου να ελέγχουμε οτι όλα βαίνουν καλώς.
-α, ευχαρίστως! έτσι φεύγει κι ενα βάρος απο πάνω μας. να το πάρετε. Κανονικά, θα έπρεπε να σας πληρώνουμε γι αυτές τις υπηρεσίες!
-δεν θα ήταν άσχημη ιδέα…
-τίποτε άλλο;
- αυτό το κάδρο, μπορούμε να το πάρουμε μαζί μας;
-α, οχι κύριε, λυπάμαι, δεν είναι του υπουργείου, απο το σπίτι το έφερα, είναι της μανούλας μου και το πηγαινοφέρνω κάθε μέρα γιατί αυτή η φουσκοθαλασσιά που δείχνει με εμπνέει να εργάζομαι...
-καλώς..., οι ομπρέλες στην γωνία; κι αυτές απο το σπίτι σας;
-ε, βέβαια, πήγαινέλα κι αυτές... αυτόν τον μπίκ, τον θέλετε; το στυλό μας περισσεύει
-οχι, οχι.. τέτοιους έχουμε...
-καφεδάκι, να φωνάξω τον κυρ Θανάση που μας τους ψήνει βερεσέ;
-μπα, όχι τέτοια ώρα, θα φύγουμε...
στο καλό, και να μας ξανάρθετε, απο Δευτέρα, που θα έχουμε και τα νούμερα....

το Ν. Αιγαίο στην βουλή, ή μεγαλεία στην Γαλλία....


Τα προβλήματα και οι ιδιαιτερότητες του Νοτίου Αιγαίου θα είναι το θέμα συζήτησης στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, που θα συγκληθεί την Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, υπό την προεδρία της κας Άντζελας Γκερέκου. 
Ενώπιον των μελών της Επιτροπής, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου θα εκθέσει τους προβληματισμούς και τις προτάσεις για τους τομείς υγείας, ακτοπλοΐας, τουρισμού και περιβάλλοντος, χωρίς να παραλείψει να αναδείξει τις αδυναμίες συνολικά του θεσμού, σε σχέση με τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στο νησιωτικό μας χώρο.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων θα αναφερθεί ότι, 

«Το Νότιο Αιγαίο είναι μια Περιφέρεια που παλεύει για τα αυτονόητα.
Να πείσει το κεντρικό κράτος πως ο νησιωτικός χώρος απαιτεί ιδιαίτερες πολιτικές και μέτρα.
Πασχίζουμε καθημερινά πέραν των φαινομενικά ευημερούντων νησιών να πείσουμε πως δε μας αξίζει η μοίρα της άγονης γραμμής.
Έστω και υπό το βάρος της βαθιάς οικονομικής κρίση, παλεύουμε ακόμα σήμερα να διεκδικήσουμε τα στοιχειώδη.

Σε επίπεδο διοίκησης την εκχώρηση αρμοδιοτήτων, και συναντάμε ακόμα και  τώρα τους γνωστούς θύλακες αντίστασης και άρνησης σε όλα σχεδόν τα επίπεδα της κεντρικής διοίκησης.
Είναι οι θύλακες πρωτίστως το γραφειοκρατικό σύστημα αλλά και το πολιτικό που δε θέλουν να εξοικειωθούν με την ιδέα της αποκέντρωσης.
Οι Περιφέρειες όπως και η δική μας, δε ζητάμε αρμοδιότητες και πόρους για να καλλιεργήσουμε ψευδαισθήσεις και να ικανοποιήσουμε τις τυχόν φιλοδοξίες μας.
Έχουμε κύριοι Βουλευτές συναντηθεί πολλές φορές στους διαδρόμους της Βουλής αλλά και στους προθάλαμους των υπουργικών γραφείων προκειμένου να «παρακαλέσουμε» για την εύνοια του Υπουργού, του Υφυπουργού, του Γενικού Γραμματέα αλλά πολλές φορές και του Δ/ντη και του Τμηματάρχη του Υπουργείου.
Και αυτό γιατί ακόμα σήμερα η γραφειοκρατία και το συγκεντρωτικό κράτος των Αθηνών θέλει και δυστυχώς επιτυγχάνει να ελέγχει την Περιφέρεια σε όλα τα επίπεδα.
Πώς μπορούν λοιπόν οι νέοι θεσμοί να δημιουργήσουν νέες δυνατότητες, νέες ευκαιρίες και νέα δυναμική εάν δεν ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις και οι ιδεοληψίες του κέντρου.
Συνεχίζουμε λοιπόν σαν Περιφέρεια των 48 κατοικημένων νησιών μαζί με τις άλλες αρχές, τους φορείς και τους πολίτες, τον αγώνα μας με ελάχιστο προσωπικό, να ελαχιστοποιήσουμε τα προβλήματα αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες ως ευκαιρίες και τις δυνατότητες ως αναπτυξιακή προοπτική.
Η πολυδιάσπαση της Περιφέρειάς μας απαιτεί πολυάριθμες υποδομές και δέσμευση οικονομικών και ανθρώπινων πόρων δυσανάλογα μεγαλύτερους από οποιαδήποτε άλλη Περιφέρεια.
Παρά τις δυσκολίες ο στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε υποδομές και καλές υπηρεσίες και στο πιο απομακρυσμένο νησί της Περιφέρειάς μας.
Όμως όπως ανέφερα και στην εισαγωγή μου η ιδιαιτερότητα του νησιωτικού χώρου και ιδιαίτερα αυτή του Νοτίου Αιγαίου απαιτεί πέρα των διατιθέμενων αναπτυξιακών πόρων να υπάρξει μέριμνα για την εφαρμογή ειδικών πολιτικών και δράσεων». 
Ένα κείμενο με τίτλο "Greece's great (political...) adjustment" μπορείτε να διαβάσετε εδω : http://www.exoumekaileme.com/p/best-of.html