Σάββατο, Ιουνίου 28, 2014

oι Πλέγμα στο Soundwind, Φηρά (2/7 , 23.00)

Οι Πλέγμα στο Jimmy's Soundwind Bar, στην κεντρική πλατεία Φηρών, την Τετάρτη 2 Ιουλίου.

Τραγούδια δικά τους και συνθέσεις από Θ. Παπακωνσταντίνου, Σ. Μάλαμα, Χαΐνηδες, Δ. Ζερβουδάκη, Υπόγεια Ρεύματα, Δ. Υφαντή, Χρ. Θηβαίο, Π. Σιδηρόπουλο, Μ. Πασχαλίδη, Γ. Μιχαήλ, Tim Buckley.

Οι πλέγμα αποτελούνται από τους :
Κωνσταντίνος Πελεκάνος - κιθάρα, τραγούδι
Χριστόφορος Γαβαλάς - κιθάρα
Γιάννης Βαρβαρήγος - λαούτο, τραγούδι
Βασίλης Παναγιωτίδης - κιθάρα, τραγούδι, φυσαρμόνικα

Έναρξη 23:00


latin Nights Are Back με τις Havana nights στο Mamounia Club (2.7 και κάθε Τετάρτη στις 23.00)

Βραδιές με Latin μουσικές, χορούς και διάθεση διοργανώνουν και φέτος κάθε Τετάρτη βράδυ το Mamounia Club στα Φηρά και η σχολή χορού «escuela de baille» της Κέλλυς Πατσιλινάκου.

Οι βραδιές ξεκινούν στις 23.00. Επόμενη latin - Havana night στις 2 Ιουλίου. 

Για πληροφορίες σχετικά με το event της Τετάρτης 2 Ιουλίου : https://www.facebook.com/events/322391794593876/?notif_t=plan_user_invited 

Παρασκευή, Ιουνίου 27, 2014

«Μελαμπιανές καντάδες» από τον Σύλλογο Κρητών Σαντορίνης (2-3.7, 21.00 σε Μεγαλοχώρι και Βουρβούλο)

Οι πρώτες μουσικές εκδηλώσεις του φετινού πολιτιστικού προγράμματος του «Συλλόγου Κρητών Σαντορίνης» είναι οι «Μελαμπιανές καντάδες» που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη και την Πέμπτη 2 και 3 Ιουλίου στο Μεγαλοχώρι και τον Βουρβούλο, αντίστοιχα, με ώρα έναρξης στις 21.00.

Κατά την διάρκεια των «καντάδων» μουσικοί από την Κρήτη θα παρουσιάσουν
μια γνήσια Κρητική παραδοσιακή μουσικοχορευτική εκδήλωση με παλιούς Μελαμπιανούς σκοπούς, τραγούδια και καντάδες στα σοκάκια του Μεγαλοχωρίου και του Βουρβούλου…


Όπως πέρσυ, έτσι και φέτος, οι εκδηλώσεις αναμένεται να συγκεντρώσουν μεγάλο ακροατήριο και.. ακολούθους στα σοκάκια των χωριών, ενώ όπως και πέρσυ κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, μέλη του Συλλόγου Κρητών αναμένεται να κεράσουν το κοινό κρητική ρακή και κρητικά εδέσματα ..

Santo Youth Contest 2014 (28.6 – 2.7)

Ο Δημοτικός Αθλητικός Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός οργανισμός Θήρας προσκαλεί τους κατοίκους του νησιού να παρευρεθούν στο κλειστό γυμναστήριο και να παρακολουθήσουν από κοντά το «SantoYouthContest 2014».

Πρόκειται για ένα τουρνουά όπου oΠανιώνιος Σαντορίνης, η ιταλική Firenze Affrico και η κυπριακή ΑΕΚ Λάρνακας με περισσότερους από 30 αθλητές κάτω των 17 ετών θα παίξουν μπάσκετ, θα προπονηθούν μεταξύ τους, ενώ παράλληλα θα ακολουθήσουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες και σεμινάρια σχετικά με την καταπολέμηση του στοιχήματος/στησίματος αγώνων, την υγιεινή διατροφή, τις πρώτες βοήθειες, τη βία και το ρατσισμό.

Σκοπός του τουρνουά είναι:
•           Να προωθήσει την ένταξη ανάμεσα σε αθλητές που προέρχονται από διαφορετικές χώρες, πολιτισμούς και νοοτροπίες.
•           Να καταπολεμήσει τις διακρίσεις.
•           Να βιώσουν τα παιδιά στιγμές χαράς, διασκέδασης και πολιτισμού.
•           Να μάθουν πως να διεκδικούν ένα ανταγωνιστικό παιχνίδι δίκαια και τίμια.
•           Να προστατεύουν τους εαυτούς τους από τους κινδύνους του ντόπινγκ και του στοιχήματος/στησίματος αγώνων.
•           Να διευρύνουν τους ορίζοντές τους συμβιώνοντας με παιδιά από διαφορετικές χώρες, πολιτισμούς, γλώσσες, παραδόσεις και ικανότητες.

Τα παιχνίδια θα διεξαχθούν από το Σάββατο 28 Ιουνίου 2014 έως τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014 στις 18:00, ενώ την Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014 θα πραγματοποιηθεί στις 19:00 το all - stargame, όπου θα περιλαμβάνει και διαγωνισμό τρίποντων.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.


«Μουσική από την Αρχαία Κίνα» στο La Ponta (3.7, 21.00)

Σύμφωνα με την πρόσκλησή του,

Το La Ponta Παρουσιάζει “Μουσική από την Αρχαία Κίνα” και για Πρώτη Φορά στην Ελλάδα παράσταση του μουσικού οργάνου Guqin, την Πέμπτη 3 Ιουλίου στις 21.00

Η Ελλάδα και η Κίνα, δυο αρχαίοι πολιτισμοί θα συναντηθούν με τη μορφή της παραδοσιακής μουσικής την Πέμπτη, 3 Ιουλίου του 2014 στο βενετσιάνικο πύργο La Ponta, στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης.

Η συναυλία, κινεζικής παραδοσιακής μουσικής «Μουσική από την αρχαία Κίνα», προσφέρει την πρώτη παράσταση Guqin στην Ελλάδα. Το Guqin (Γκουτσίν), γνωστό ως και “κινέζικο σαντούρι”, έχει υπάρξει για πάνω από 3.000 χρόνια. Αποτελεί κύριο μουσικό όργανο της Κίνας και ένα από τα πιο αρχαία έγχορδα. Λόγω ιστορική αξίας του το Guqin έχει εγγραφεί το 2008 στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.
Η κ. Wang Long, η πλέον γνωστή ερμηνεύτρια Guqin στην Κίνα, θα μας ταξιδέψει στην ιστορική παραδοσιακή κινεζική κουλτούρα .Επίσης ο μουσικός Kevin Miao εμφανίζεται στην παράσταση με το Xiao, το αρχαίο κινέζικο φλάουτο.  Επίσης η κ. Wang Long θα αυτοσχεδιάσει με το μουσικό Γιάννη Πανταζή.
Μέσα από το μουσικό σύνολο, η συναυλία θα σας φέρει κοντά σε μια διαφορετική ακουστική αίσθηση, αλλά και θα υπογραμμιστεί το πνεύμα των δύο αρχαίων πολιτισμών.  Η συναυλία συν-διοργανώνεται από την εταιρεία πολιτισμού Meet Culture και La Ponta. H εταιρία πολιτισμού Meet Culture με έδρα την Αθήνα, έχει ως στόχο να χτίσει μια γέφυρα για ανταλλαγές πολιτισμού ανάμεσα στη Κίνα και το Δυτικό κόσμο.
Με αφορμή την συναυλία της Wang Long To La Ponta εγκαινιάζει ένα κύκλο ντοκιμαντέρ με τον τίτλο “Πέντε”. Το ντοκιμαντέρ “Πέντε” είναι μια προσπάθεια προσέγγισης της Πεντατονικής μουσική κλίμακας . Η Πεντατονική κλίμακα είναι διαδεδομένη σε ολόκληρη την υφήλιο..Ευρώπη, Ασία, Αφρική, Αμερική, Αυστραλία….
Η Wang Long είναι, διάσημη ερμηνεύτρια Guqin και κινέζικου τσέμπαλου. Η Wang Long έχει αναπτύξει το δικό της στυλ απόδοσης, το οποίο είναι καθαρό, ήρεμο, ειλικρινές και αφοσιωμένο. Η απόδοσή της είναι πλούσια σε λεπτομέρειες, στέρεα σε βασικές δεξιότητες, γνήσια και καθαρή στον ήχο, ακριβή και εκλεπτυσμένη.

Τιμή εισιτηρίου 20 ευρώ.  Περιορισμένες θέσεις
Για κρατήσεις εισιτηρίων :  www.laponta.gr
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την συναυλία μπορείτε να διαβάσετε εδώ : http://www.meetculture.com/


«ο παππούς Αίσωπος» και «Τρωάδες» - δύο θεατρικές παραστάσεις από το «Διάχρονο Θέατρο» (28 – 29.6)

Ο Δήμος Θήρας και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου  συνδιοργανώνουν δύο θεατρικές παραστάσεις από το «Διάχρονο Θέατρο» στις 28 και 29 Ιουνίου 2014 οι οποίες θα παρουσιαστούν στο γήπεδο μπάσκετ  του Δημοτικού Σχολείου των Φηρών.

Στις 28 Ιουνίου 2014 και ώρα 21:00 θα παρουσιαστεί το εκπαιδευτικό παραμύθι
“Ο  ΠΑΠΠΟΥΣ Ο ΑΙΣΩΠΟΣ”
των Σταύρου Παρχαρίδη - Ευγένιου Παπαδόπουλου, σε σκηνοθεσία Σταύρου Παρχαρίδη, 
ενώ στις 29 Ιουνίου 2014 και ώρα 21:00 θα παρουσιαστεί η τραγωδία του ΕΥΡΙΠΙΔΗ
“ΤΡΩΑΔΕΣ”
διασκευή - απόδοση Αλέξη Μίγκα. Κορυφαία  η  Ελένη  Ροδά,  η  οποία  επιστρέφει  στο  είδος,  έχοντας  πολύτιμη  εμπειρία την πολυετή συνεργασία της στην αρχή της καριέρας της με τον Δημήτρη  Ροντήρη.

Η παράσταση ανεβαίνει με μια πρωτότυπη σύλληψη που εστιάζει στις πολλαπλές ερμηνείες,  στον συγκερασμό πρόζας και μέλους.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. 

«ελάχιστος αιθέρας, ποιητική πορεία 2001 – 2013» - παρουσίαση (28.6)

Oι εκδόσεις «Όστρια» και ο συγγραφέας Ιάκωβος Θήρας Καραμολέγκος, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου «ελάχιστος αιθέρας, ποιητική πορεία 2001 – 2013» το Σάββατο 28 Ιουνίου στις 19.00 στο βιβλιοκαφέ «Έναστρον» Σόλωνος 101, Αθήνα.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Γιώργος Πετρόπουλος, ποιητής, κριτικός λογοτεχνίας  και ο Λουκάς Θεοχαρόπουλος, κριτικός δοκιμιογράφος. Την συζήτηση θα συντονίσει ο Εμμανουήλ Λιγνός, δικηγόρος, εκδότης, συγγραφέας.

Για πληροφορίες www.ostriavivlio.com   ostriavivlio@gmail.com     

όχι στην πώληση των «στάβλων» του Καμαρίου από τον Δήμο Θήρας

Την διαβεβαίωσή του ότι δεν θα επιτρέψει  την πώληση από το ΤΑΥΠΕΔ των «στάβλων»  που βρίσκονται στο κέντρο του οικισμού του Καμαρίου εξέφρασε ο Δήμαρχος Θήρας κ. Ζώρζος, θέμα που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες με αφορμή τους καταλόγους ακινήτων του δημοσίου που επεξεργάζεται το ΤΑΙΠΕΔ.

μερικώς ικανοποιημένοι οι δήμαρχοι των νησιών από την συνάντηση με τον υπουργό Υγείας

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατική» http://www.dimokratiki.gr/27-06-2014/masimena-logia-sti-siskepsi-gia-tin-igia

Μερικώς ικανοποιημένοι έφυγαν οι δήμαρχοι των νησιών από την προχθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Υγείας κ. Μάκη Βορίδη, εκτιμώντας ότι ‘ήταν χωρίς ουσία και χωρίς αντίκρισμα’.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, που δόθηκε στην δημοσιότητα, ο κ. Βορίδης δεσμεύτηκε ότι θα καταβληθεί η µέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε να ενισχυθούν οι δομές υγείας της νησιωτικής Ελλάδας, σε πολύωρη συνάντηση που είχε το βράδυ της Τετάρτης 25.6, με το σύνολο των δημάρχων του Νοτίου Αιγαίου.

Σε αυτή τη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και βουλευτής Δωδεκανήσου, Δημήτρης Κρεμαστινός, ο βουλευτής Δωδεκανήσου, Βασίλης Υψηλάντης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, Π. Καλλίρης, η διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, καθώς και διοικητές νοσοκομείων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δήμαρχοι παρουσίασαν ενδελεχώς την κατάσταση της δημόσιας υγείας στα νησιά.

Ο κ. Βορίδης, από την πλευρά του, αφού τους ευχαρίστησε για την ενημέρωση, τους διαβεβαίωσε ότι θα συμβάλει κατά το μέγιστο δυνατό στην εύρυθμη λειτουργία και στην ενίσχυση των δομών υγείας της νησιωτικής Ελλάδας.

Οι δήμαρχοι και εκπρόσωποί τους από τα νησιά και κυρίως από τα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου, ωστόσο, είχαν άλλη άποψη.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κω κ. Θεοδόση Νικηταρά, «Προσωπικά, πιστεύω ότι επρόκειτο για μία συνάντηση…. παρωδία. Μπορεί να τέθηκαν όλα τα ζητήματα της υγείας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δομές υγείας, αλλά όπως ξεκαθαρίσαμε στον κ. Βορίδη και στον κ. Κρεμαστινό, θα έπρεπε εδώ που ήρθαμε, να ακούσουμε λύσεις ουσιαστικές και όχι απλά να επαναλάβουμε τις θέσεις μας. Τα προβλήματα είναι γνωστά, τα έχουμε πει εκατοντάδες φορές, τα επαναλαμβάνουμε και δεν έχει κανένα νόημα να τα παραθέτουμε ξανά. Με απλά λόγια, οι δήμαρχοι ξόδεψαν χιλιάδες ευρώ προκειμένου να μεταβούν σε αυτή τη συνάντηση, χωρίς λόγο.

Πήγαμε 30 άτομα από τα νησιά για να πούμε πράγματα γνωστά. Εμείς με τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο κ. Κυρίτση θέσαμε τα χρονίζοντα προβλήματα του νοσοκομείου της Κω, όπου δεν υπάρχει παιδίατρος εδώ και χρόνια, όπως και άλλες ειδικότητες και το υπουργείο Υγείας δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα μέχρι τώρα. Τον προειδοποιήσαμε ότι θα μας βρει μπροστά του αν δεν προχωρήσει σε ουσιαστικές λύσεις» όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο δήμαρχος Αστυπάλαιας κ. Πανορμίτης Κονταράτος, εμφανίσθηκε με την σειρά του επιφυλακτικός: «Ο κ. Βορίδης, μας άκουσε γι’ αρκετές ώρες με ιδιαίτερη προσοχή ενώ οι δήμαρχοι από τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες, του παραθέταμε μια σειρά από προβλήματα σχετικά με τις ελλείψεις στις μονάδες υγείας των νησιών –κυρίως των μικρών- τα οποία είναι γνωστά τοις πάσι. Σίγουρα, το κάθε νησί έχει διαφορετικές απαιτήσεις και ανάγκες. Σε αυτό που συμφωνήσαμε είναι ότι ο τομέας Υγείας στα νησιά, πάσχει. Είναι άμεση ανάγκη να βρεθούν λύσεις ειδικά στα μικρά νησιά».

Ο δήμαρχος Χάλκης κ. Μιχάλης Πατρός είπε: «Συγκεκριμένες δεσμεύσεις δεν δόθηκαν αλλά τουλάχιστον έπεσαν στο τραπέζι κάποιες προτάσεις από τους δημάρχους, όπως η δυνατότητα να παρέχουν οι ίδιοι οι δήμαρχοι –όποιοι θέλουν- κίνητρα στους γιατρούς όπως στέγη και σίτιση, προκειμένου να πηγαίνουν στα νησιά και να στελεχώνουν τις μονάδες υγείας. Αυτό το ζητήσαμε μαζί με κάποιους άλλους αιρετούς, στο πλαίσιο της νόμιμης παρέμβασης ώστε να μην έχουμε πρόβλημα με το Ελεγκτικό Συνέδριο και με τα εντάλματα που θα ζητήσουμε να μας εγκρίνουν σε τέτοιες περιπτώσεις».

Η πρόταση αυτή ωστόσο, βρήκε θετικό τον υπουργό Υγείας.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας επισήμανε προς τους αιρετούς πως έχει ζητήσει να αυξηθούν οι οικονομικοί πόροι για την Υγεία, κάτι που θα μπορέσει να γίνει μόνον από το 2015, αφού για φέτος οι πόροι που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό είναι συγκεκριμένοι.
Δεσμεύτηκε πάντως, ότι στο μέτρο που του αναλογεί θα προχωρήσει σε νομοθετικές παρεμβάσεις για μια σειρά από ζητήματα, όπως η επέκταση της παραμονής των επικουρικών γιατρών σε μια περιοχή στα 3 έτη –ίσως και παραπάνω, καθώς και παροχή κινήτρων στους γιατρούς για μετάβαση στις απομακρυσμένες περιοχές.



ενημέρωση σχετικά με την πορεία των εργασιών για την δημιουργία θαλάσσιου πάρκου, και αλιευτικού καταφυγίου στην Σαντορίνη

Σύμφωνα με την ενημέρωση που μας παρείχε ο κ. Στυλιανόπουλος εκ μέρους του ελληνικού παραρτήματος της ομάδας «Cousteau divers» τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί οι εξής κινήσεις και δράσεις με στόχο την δημιουργία θαλάσσιου πάρκου στην Σαντορίνη, σε θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Ακρωτηρίου.

Κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών έχουμε κάνει μια θαλάσσια έρευνα στην καλντέρα, απο το Kαμάρι εως την Περίσσα καθώς και από την Άσπρη Παραλία μέχρι τον Φάρο στην περιοχή του Ακρωτηριου.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το ΕΛΚΕΘΕ  και μια επταμελή ομαδα με επικεφαλης την Μαρια Σαλομιδου και ήταν το αποτέλεσμα πρωτοβουλίας των cousteau divers, που χρηματοδότησαν και την έρευνα,  ομάδα στην οποία είναι πρόεδρος ο  Pier Iv Cousteau.

Επίσης συντάθηκε managment plan απο την εταιρία submon που στεγαζεται στην Βαρκελωνη της Ισπανιας και η οποια  εχει συντάξει τα managment plan  σε προστατευόμενες περιοχές της Ισπανιας οπως στα νησια Μέντες στην Μενόρκα κ σε πολλες αλλες περιοχες.

Οι cousteau divers έχουν υπογράψει και έχουν συμφωνήσει με τους επαγγελματίες ψαράδες για να γίνει αλιευτικό καταφύγιο στην περιοχή απο τις «Αποθηκες» μεχρι τον «Φαρο» του Ακρωτηρίου για τον σκοπό αυτό η περιοχή χαρτογραφήθηκε και υπαρχει και η επιστημονικη ερευνα του ΕΛΚΕΘΕ που εχει υπογραφεί απο τους ψαραδες και τον Pier IV Cousteau, με απότερο στόχο να θεσπιστεί επιτροπή που θα απαρτίζεται απο τους ψαραδες εναν εκπρόσωπο του Δήμου Θήρας, εναν επιστημονα του ΕΛΚΕΘΕ και τον Πιερ Υβ Κουστω, ως μέλος της επιτροπής και επικεφαλής των «Cousteau divers».
Πρόσφατα οι cousteau divers ηρθαν σε επαφη με την Υπουργό Τουρισμού κ. Kεφαλογιαννη η οποία εδειξε μεγαλο ενδιαφερον κ εφτιαξε μια επιτροπη με υπευθηνη την κυρια Bαρελα για να ερευνησει τις δυνατοτητες.

Οι cousteau divers ενημερωσαν την κ. Κεφαλογιάννη για το τι συμβαινει στις αλλες ευρωπαικες χωρες, ενώ παράλληλα κατέθεσαν στην ίδια και τις υπηρεσίες του Υπουργείου την ερευνα τοου ΕΛΚΕΘΕ,  το mangment plan και την συμφωνία των του συλλόγου των ψαράδων με τον φορεα διαχείρισης.

Δυστυχώς, όπως φάνηκε και από την συζήτηση με την Υπουργό, στην Ελλαδα δεν υπαρχει νομοθετικο πλαισιο που να καθοριζει τα αλιευτικα καταφύγια και τις προστατευομενες περιοχες
Μεγαλο ενδιαφερον για τις προσπάθειές μας δείχνει και ο Δήμαρχος Θήρας κ. Ζώρζος ο οποιος κανει την ερευνα του για το θέμα και έχει έρθει σε επαφη με τους αρμοδιους υπουργους.
Ως εκπρόσωπος των cousteau divers στην Ελλάδα και στην Σαντορίνη θα ήθελα να ευχαριστήσω όσους υποστηρίζουν τις προσπάθειές μας.  

Οι προτάσεις μας είναι δοκιμασμένες στο εξωτερικο και αποδεικνύουν ότι σε μια προστατευομενη περιοχη αναβαθμίζεται το περιβάλλον και η επισκεψιμότητά της, ενώ δημιουργούνται νεες θεσεις εργασιας, καλυτερο επιπεδο τουρισμου, ενώ πραγματοποιούνται επισκέψεις από διεθνή πανεπιστημιακά ιδρύματα, ενώ μπορεί να αναπτυχθεί ποιοτικότερος θαλάσσιος τουρισμός με την δυνατότητα επίσκεψης τουριστικών σκαφών, καθώς και να προσελκύονται snorkelers, divers, κ.α.
Ευχομαι στην δημιουργία του θαλάσσιου πάρκου στην Σαντορίνη καθώς και να αφησουμε μια κληρονομια στα παιδια μας μια θαλασσα υγειη και γεματη ψαρια.

Αποστολος Στυλιανοπουλος, Cousteau divers

Πληκτρολογώντας τον κωδικό (password)  omirosdocs σε αυτήν τη σελίδα http://www.aegeanepinstitute.org/new-projects/  θα μπορέσετε να δείτε περισσότερες πληροφορίες καθώς κι ένα ενδιαφέρον βίντεο σχετικά με το πρόγραμμα και τις δράσεις που σκοπευει να υλοποιήσει η διεθνής ομάδα Cousteau divers σε θαλάσσια περιοχή νότια της Σαντορίνης. 

4 επιτυχημένες παραστάσεις από την θεατρική ομάδα του Γυμνασίου της Μεσαριάς

Τέσσερις επιτυχημένες θεατρικές παραστάσεις με μεγάλη επιτυχία από πλευράς ανταπόκρισης κόσμου, παρουσίασε η θεατρική ομάδα του Γυμνασίου της Μεσαριάς υπο την καθοδήγηση της καθηγήτριας Μαρίας Κολοβού.

Οι παραστάσεις πραγματοποιήθηκαν το διάστημα 17 – 25 Ιουνίου στο αμφιθέατρο του Οινοποιείου Μπουτάρη στο Μεγαλοχώρι.

Σύμφωνα με το θέμα της παράστασης :

"Τι θα συμβεί όταν συναντηθούν στον ίδιο χώρο ένας Πακιστανός, μια αγγλιδούλα, ένας βλάχος, ένας προληπτικός, ένας απροσάρμοστος, μία χαϊδεμένη του μπαμπά, ένα μυστήριο αγόρι, μία υπερόπτρια, μία που ξεχνάει μέχρι και τʼ όνομά της, ένα κορίτσι που δε θέλει να μεγαλώσει, μία υπεραισιόδοξη και μία που χώνει τη μύτη της παντού; Κι αν αυτός ο χώρος είναι ένα σχολείο δραματικής Τέχνης;
Θα καταφέρουν να επιβιώσουν; Θα καταφέρουν να συνεργαστούν; Και τα καλά κρυμμένα μυστικά τους θα βγουν στην επιφάνεια; Κι όταν βρεθούν αντιμέτωποι με την αποκάλυψη ότι δεν κάνουν γιʼ αυτό το σχολείο θα βρουν τη δύναμη να σταθούν στα πόδια τους;
Και τα όνειρα τους; Τι θα γίνει τελικά με τα όνειρα τους;" 

τη μισή ποσότητα μικρόκαρπης τομάτας, θα παραλάβει σε σχέση με πέρυσι η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων


Περίπου τη μισή ποσότητα μικρόκαρπης τομάτας, θα παραλάβει σε σχέση με πέρυσι η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων (ΕΣΘΠ-Santowines). Αιτίες για τη χαμηλή παραγωγή είναι η χαλαζόπτωση που έπληξε κάποιες περιοχές του νησιού αλλά και ένα καλοκαιρινό μπουρίνι που δημιούργησε πολλές απώλειες.

«Φέτος υπολογίζουμε πως θα παραλάβουμε γύρω στους 155 τόνους, αντί για 320 που πήραμε πέρυσι», είπε ο Διευθυντής της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων κ. Ματθαίος Δημόπουλος. Τη μικρή ποσότητα, αναπληρώνει όμως η υψηλή ποιότητα που φέτος είναι στα υψηλότερα επίπεδά της, σε σχέση με τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης), προϊόντος. Το εργοστάσιο της ΕΣΘΠ-Santowines, στο Μονόλιθο, δουλεύει εντατικά, παρασκευάζοντας τα προϊόντα τομάτας που έχουν πλέον ιδιαίτερη θέση στην προτίμηση των καταναλωτών που αναζητούν την ποιότητα.

Για τη μικρή παραγωγή, υπάρχει όμως μια ακόμα σοβαρή αιτία που προξενεί ιδιαίτερο προβληματισμό στους αγρότες και την Ένωση. Αφορά στο περίφημο «Διάταγμα Σηφουνάκη» που καθορίζει τις χρήσεις γης, απαγορεύοντας τη δόμηση σε περιοχές που έχουν δηλωθεί ως αγροτικές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί ιδιοκτήτες να μη συνάπτουν ενοικιαστήρια με τους καλλιεργητές, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα προστατέψουν τις ιδιοκτησίες τους. Αυτό συνεπάγεται σοβαρή απώλεια εισοδήματος για τους αγρότες καθώς ούτε να παραδώσουν την τομάτα μπορούν, επειδή η ένδειξη ΠΟΠ απαιτεί χαρτογράφηση και συγκεκριμενοποίηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, αλλά ούτε τις επιδοτήσεις να εισπράξουν. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τον αμπελώνα, όπου ακολουθείται η ίδια τακτική, χωρίς όμως να αποφέρει τίποτα στους ιδιοκτήτες, καθώς ο χαρακτηρισμός μιας έκτασης ως γεωργικής γίνεται ακόμα κι αν έχει γίνει μια φορά η δήλωση στο παρελθόν. «Είναι χαρακτηριστικό, αυτό που συμβαίνει με την επιδότηση του κλαδέματος», είπε ο κ. Δημόπουλος, «για να δοθεί, πρέπει οι αγρότες να έχουν ενοικιαστήρια, μέχρι και το 2018».


Π. Ρήγας – εισήγηση στο σχέδιο Νόμου για την Χωροταξική και Πολεοδομική Μεταρρύθμιση του Υπ. Περιβάλλοντος

Δείτε το βίντεο με την Εισήγηση του  βουλευτή Κυκλάδων Παναγιώτη Ρήγα κατά την συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου «Χωροταξική και Πολεοδομική Μεταρρύθμιση - Βιώσιμη Ανάπτυξη» του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στο εξής λίνκ  http://www.prigas.gr/ 

«λαϊκή συσπείρωση Ν. Αιγαίου» για την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (25.6)

Σύμφωνα με το κείμενο,

Οι εκλεγμένοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι του ΚΚΕ με το συνδυασμό της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τις 25/6/2014 στη Σύρο έθεσαν προ ημερησίας διάταξης το σοβαρό ζήτημα του Σχεδίου Νόμου που συζητιέται προς ψήφιση στη Βουλή με τίτλο «Κύρωση αποφάσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων ν. 3908/2011 και άλλες διατάξεις».

Το εν λόγω σχέδιο νόμου αφορά, σ΄ό,τι έχει σχέση με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου α) την εγκατάσταση στην Πάρο στη θέση «ΚΟΡΑΚΑΣ – ΡΑΧΕΣ» Αιολικού Πάρκου ισχύος 27,6 MW από την ιδιωτική εταιρεία «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΡΛΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ».

β) την εγκατάσταση στη Νάξο στη θέση «ΚΑΒΑΛΑΡΗ – ΣΤΡΩΤΗ – ΧΟΝΤΡΩΠΑ» Αιολικού Πάρκου ισχύος 36,18 MW από την ιδιωτική εταιρεία «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΔΙΣΤΟΜΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ».

Οι εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» απαίτησαν από το Περιφερειακό Συμβούλιο να πάρει θέση ενάντια στο συγκεκριμένο Σχέδιο Νόμου και να αναπτύξει δράσεις ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα νησιά μας που θα έχουν σοβαρότατες επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία.
Στη συζήτηση που έγινε το Περιφερειακό Συμβούλιο έκφρασε την αντίθεσή του στο Σχέδιο Νόμου και στην επόμενη συνεδρίαση θα συζητήσει τις δράσεις που πρέπει να αναπτυχθούν γι΄αυτό μαζί με τους Δήμους.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Ν. Αιγαίο καλούν σωματεία, μαζικούς φορείς, τους κατοίκους σε ετοιμότητα να αντιταχθούν σ΄αυτά τα επιχειρηματικά σχέδια που οι μόνοι που θα έχουν οφέλη είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Πέμπτη, Ιουνίου 26, 2014

Πλέγμα και Κώστας - Ίωνας Αποστολίδης στον «Ποταμό» στην Φοινικιά (27/6, 12.00 μμ)

Σύμφωνα με την πρόσκληση,

Μεγάλη χαρά έχουμε που θα παίξουμε μαζί με τον Κώστα και τον Ίωνα, στον "Ποταμό", στη Φοινικιά της Οίας, την Παρασκευή 27 Ιουνίου!

Ο Ποταμός είναι ένα παραδοσιακό καφενείο μέσα στον οικισμό της Φοινικιάς, ένα παλιό οικογενειακό εξοχικό όπου κάθε βράδυ ακούγονται μουσικές από τα παιδιά μαζί με κρασί και σπιτικούς μεζέδες. Απόψε, στις 12 το βράδυ θα είμαστε εκεί, παίζοντας κομμάτια από την έντεχνη ελληνική μουσική και ρεμπέτικα.

Επειδή ο χώρος είναι καινούριος και μάλλον πολλοί δεν γνωρίζετε πως θα έρθετε, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οδηγίες ή στα τηλέφωνα 2286072045, 6988256968. Διαφορετικά, αφήνετε το όχημά σας, στο κεντρικό πάρκινγκ της Φοινικιάς (κάτω από την ταβέρνα Σαντορίνη Μου), μπαίνετε στον οικισμό και από 'κει ακολουθείτε τις ταμπέλες "Ποταμός". Οι κάτοικοι θα σας βοηθήσουν κι αυτοί, εάν ρωτήσετε!

Κώστας Αποστολίδης - μπουζούκι, τραγούδι
Ίωνας Αποστολίδης - κιθάρα
Κωνσταντίνος Πελεκάνος - κιθάρα, τραγούδι
Χριστόφορος Γαβαλάς - κιθάρα
Γιάννης Βαρβαρήγος - λαούτο, κιθάρα
Βασίλης Παναγιωτίδης - κιθάρα, τραγούδι

Παρασκευή, 27 Ιουνίου, στις 12:00 τα μεσάνυχτά.



ανακοίνωση τοποθέτησης δύο Μικρών Ελεύθερων Βιβλιοθηκών σε Οία και Φηρά

Σύμφωνα με ανακοίνωση των υπευθύνων,

Επόμενες στάσεις για τις Μικρές Ελεύθερες Βιβλιοθήκες, η στοά της Κοινότητας στην Οία και το περίπτερο του Έτους Πολιτισμού στην Πλατεία Φηρών.

Από την Παρασκευή 27/6 η Οία και τα Φηρά αποκτούν τις πρώτες Μικρές Ελεύθερες Βιβλιοθήκες ανοιχτές στους επισκέπτες  όλο το 24ωρο, 7 μέρες τη βδομάδα, 365 μέρες το χρόνο.
Η λειτουργία τους είναι απλή:

Ο αναγνώστης παίρνει ένα βιβλίο και αφήνει ένα δικό του.

Οι Μικρές Ελεύθερες Βιβλιοθήκες είναι ενταγμένες στο Έτος Πολιτισμού.

Για πληροφορίες :  22863 60183 - etospolitismou2014santorini@gmail.com 

συνεντεύξεις με τοπικούς φορείς της Σαντορίνης στο πλαίσιο ντοκιμαντέρ για τα ηφαίστεια της Ευρώπης

Σύμφωνα με ανάρτηση του Δημάρχου Θήρας,

Στο γραφείο μου σήμερα με την ομάδα που επισκέπτεται τη Σαντορίνη για την παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ που αφορά στα σημαντικά Ηφαίστεια της Ευρώπης και αποτελείται από τον κ. Tim Druitt (Ηφαιστειολόγος) και τον κ. Pascal Crésegut (Κινηματογραφιστής). Στόχος του ντοκιμαντέρ είναι αφενός η κινηματογράφηση των υπό μελέτη ηφαιστείων και αφετέρου η παρουσίαση συνεντεύξεων με τοπικούς παράγοντες και ερευνητές για το πώς οι τοπικές κοινωνίες μελετούν, διαχειρίζονται και αξιοποιούν το ηφαίστειό τους ώστε να δημιουργούν ευκαιρίες τοπικής ανάπτυξης. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο καθηγητής κος Φυτίκας.


Αξίζει να αναφερθεί ότι ο καθηγητής γεωλογίας κ. Φυτίκας στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Σαντορίνη και ως μέλος της αρμόδιας ομάδας εργασίας, σε συνεργασία με τον Δήμο Θήρας, συνεχίζει μέρος των ερευνών για την αξιοποίηση της γεωθερμίας στο νησί.  

Σύλλογος Κρητών Θήρας – παρουσίαση των καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων 2014 (26.6, 14.15)

Σύμφωνα με την πρόσκληση,

Ο Σύλλογός μας πιστός στο ραντεβού με τον πολιτισμό, σας προσκαλεί στην φετινή παρουσίαση των εκδηλώσεών μας για το καλοκαίρι του 2014 που θα πραγματοποιηθεί σε συνέντευξη τύπου στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Volcano View hotel and villas την Πέμπτη 26 Ιουνίου στις 14.15 με κεντρικό ομιλητή τον κ. Χριστόφορο Ασιμή.

Χωρίς διάθεση να αποκαλύψουμε κάτι από το περιεχόμενο των φετινών εκδηλώσεών του Συλλόγου μας, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι στα 16 χρόνια που κλείνει η δράση του Συλλόγου μας οι πολλές και ποικίλες εκπλήξεις δικαίωσαν τις επιλογές μας, τόσο σε στο περιεχόμενο όσο και στην επιτυχία.


Για το Δ.Σ. του Συλλόγου, ο πρόεδρος Μανώλης Ορφανός  

ΣΥΡΙΖΑ Θήρας για το νοσοκομείο της Σαντορίνης, με αφορμή συνάντηση δημάρχων των Κυκλάδων στο Υπ. Υγείας

Σύμφωνα με το κείμενο,

Με αφορμή την σύσκεψη που πραγματοποιεί απόψε ο υπουργός υγείας με τους δημάρχους του Ν. Αιγαίου η οργάνωση μελών ΣΥΡΙΖΑ Θήρας επισημαίνει για άλλη μια φορά: η λύση στα προβλήματα υγείας τόσο των μονίμων κατοίκων των νησιών μας, όσο και των επισκεπτών μας δεν μπορεί να είναι άλλη από τη λειτουργία του νοσοκομείου Θήρας.

Σε  κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο ως αντιπολίτευση αλλά και ως μελλοντική κυβέρνηση του τόπου θα υπερασπιστεί το δημόσιο χαρακτήρα της υγείας μέσα από το ΕΣΥ, ως κοινωνικό αγαθό και ιδιαίτερα την παροχή δωρεάν υγειονομικών υπηρεσιών στους ανασφάλιστους και στις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού.

Η εκφρασμένη θέση των πολιτών της Σαντορίνης είναι η άμεση λειτουργία του νοσοκομείου με δημόσιο χαρακτήρα.

Καλούμε το Δήμαρχο, να παραμείνει συνεπής στις απόψεις που κατά καιρούς έχει εκφράσει και έχει δεσμευτεί στις δημόσιες δηλώσεις του προς το Θηραϊκό λαό και να διεκδικήσει από τον υπουργό το άνοιγμα του νοσοκομείου χωρίς καμία άλλη διαπραγμάτευση.

Δημόσια δωρεάν υγεία για όλους
Σαντορίνη 24/6/2014

Παράλληλα αξίζει να αναφέρουμε ότι την πρόταση για τον καταστατικό του χάρτη και την ταυτότητά της κίνησης, παρουσίασε μεταξύ των μελών του τις προηγούμενες ημέρες το «ΕΜΕΙΣ».

Σύμφωνα με μέρος του καταστατικού,

Την 19 Μάρτη 2014 δημιουργήθηκε Δημοτική Κίνηση με την επωνυμία ¨ΕΜΕΙΣ-Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Θηραίων Πολιτών¨και με την παρούσα καθορίζεται ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας και θέσεων της Κίνησης.
Α. Βασικός Σκοπός της Κίνησης είναι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών που κατοικούν, εργάζονται και αναπτύσσουν δραστηριότητες στα νησιά Θήρα και Θηρασιά.
Β. Στην Δημοτική Κίνηση δύνανται να ενεργοποιηθούν πολίτες του Δήμου Θήρας που κατοικούν, εργάζονται και δραστηριοποιούνται σ’ αυτόν, ειδικά απευθύνεται:
Σ΄ όλους όσους θέλουν να διαμορφώνουν και να λαμβάνουν αποφάσεις δημοκρατικά και ισότιμα.
Σ΄ όλους που έχουν πολιτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό λόγο και με αντίστοιχη πρακτική τους και αντίστοιχες ενέργειες πιστεύουν ότι μπορούν να αντιπαραταχθούν σε κάθε μορφή σύγχρονου ολοκληρωτισμού και αποδιοργά-νωση της κοινωνίας του Δήμου Θήρας, που παραδίδονται στην ιδιωτικοποί-ηση των παραγωγικών δυνατοτήτων του τόπου.
Σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες της αριστεράς, του σοσιαλισμού, των οικολογικών κινημάτων και διαφόρων κοινωνικών κινημάτων και δράσεων.
Η Κίνηση προτρέπει τους πολίτες στην αλληλεγγύη μεταξύ τους και στον εθελοντισμό. 

Χ. Κόκκινος – η απερχόμενη περιφερειακή αρχή δεσμεύει το μέλλον της Π.Ν.Α.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου και του Περιφερειακού Συνδυασμού «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ»,

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 25/6/2014 στη Σύρο ο κ. Χαράλαμπος Κόκκινος και τα στελέχη του Περιφερειακού Συνδυασμού της Μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ» καταψήφισαν τις τροποποιήσεις του τεχνικού προγράμματος και τις προγραμματικές συμβάσεις που έφερε στα θέματα συζήτησης η απερχόμενη Περιφερειακή Αρχή Νοτίου Αιγαίου.

Το τεχνικό πρόγραμμα είχε χαρακτηριστεί στο σύνολό του αντιαναπτυξιακό, έχει αποτύχει και γεννούνται πολλά ερωτηματικά γιατί η απερχόμενη Περιφερειακή Αρχή επιχειρεί την τροποποίησή του ενώ σε δυο (2) μήνες από σήμερα δε θα έχει τις ευθύνες της διοίκησης της ΠΝΑ.
Οι προγραμματικές συμβάσεις δεσμεύουν τη νέα Διοίκηση της ΠΝΑ με μελλοντικές υποχρεώσεις και ενέργειες  αμφιβόλου αποτελεσματικότητας.

Εκτιμούμε ότι η Περιφερειακή Αρχή θα πρέπει σ’ αυτό το τελευταίο χρονικό διάστημα που ασκεί διοίκηση να περιοριστεί μόνο στις απαραίτητες ενέργειες που απαιτεί η διαχείριση και η καθημερινή λειτουργία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Η νέα Περιφερειακή Αρχή υπό τον κ. Χατζημάρκο που θα αναλάβει την 1/9/2014 έχει μπροστά της μεγάλες ευθύνες και όγκο δουλειάς και επιβάλλεται ηθικά να μην έχει δεσμευτεί από την απερχόμενη Περιφερειακή Αρχή,  αλλά να έχει την ευχέρεια ευέλικτων κινήσεων, διαθέσιμους πόρους, νέου σχεδιασμού και εφαρμογής του.


ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής φακέλων υποψηφιότητας, από Νέους Αγρότες – τα αποτελέσματα στην Π.Ν.Α.

Η Γενική Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων ανακοινώνει ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής φακέλων υποψηφιότητας, από Νέους Αγρότες, ηλικίας μέχρι 40 ετών, που έχουν τις προϋποθέσεις να ενταχθούν βάσει της υπ’ αριθμ.26985/19-12-2013 απόφασης  για τη «2η Πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης- φακέλων υποψηφιότητας προς ένταξη στο καθεστώς του Μέτρου 112 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» , στο πρόγραμμα του έτους 2014 και να εξασφαλίσουν το ειδικό πριμ πρώτης εγκατάστασης -ΚΥΑ 704/2008.

Η σχετική προθεσμία έληξε στις  6  Ιουνίου  2014  και οι αντίστοιχες αιτήσεις εκ μέρους των ενδιαφερόμενων υποβλήθηκαν στις Δ/νσεις Αγροτική Οικονομίας  και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας, της μόνιμης κατοικίας αυτών.

Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υποβλήθηκαν  συνολικά 131αιτήσεις.Τα  Δωδεκάνησα με 70 αιτήσεις καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των υποβληθεισών αιτήσεων που αντιστοιχούν  σε ποσοστό 53% και ο Νομός  Κυκλάδων με 61 αιτήσεις  που αντιστοιχούν  σε ποσοστό 47 %.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η Κατανομή των αιτήσεων που υποβλήθηκαν σε -19 συνολικά νησιά και συγκεκριμένα: 42 αιτήσεις από το νησί της Ρόδου, 23 αιτήσεις από το νησί της Νάξου και ακολουθούν η Άνδρο με 13, η Κω με 11, Κάρπαθος, Κέα και Κύθνο  με 5,  Κάλυμνος, Κάσο και Μήλο με 4, Ίος , Πάρος και Αστυπάλαια με 3, και από μία (1) αίτηση Λέρο, Σύρο Σέριφο Σίφνο Θήρα και Αντίπαρο.       

Οι πιστώσεις που κατανεμήθηκαν για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για το έτος 2014 (δεύτερη περίοδο εφαρμογής) είναι 1.600.000ευρώ.

Έχει ξεκινήσει η Διαδικασία Αξιολόγησης των Αιτήσεων σε Επίπεδο Περιφέρειας και Αποκεντρωμένης Διοίκησης και αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στις προβλεπόμενες Ημερομηνίες- Μέσα Ιουλίου. 

Τετάρτη, Ιουνίου 25, 2014

«Μπροστά το Ν. Αιγαίο» - αήθης η δέσμευση πόρων από πλευράς της απερχόμενης Περιφερειακής Αρχής

Σύμφωνα με ανακοίνωση του συνδυασμού,

Συνάντηση εργασίας είχαν χθες, Δευτέρα 23 Ιουνίου,  το βράδυ οι 15 εκλεγμένοι  από την Ρόδο Περιφερειακοί Σύμβουλοι της νέας Περιφερειακής Αρχής  με αντικείμενο την χάραξη προτεραιοτήτων κατά την έναρξη της θητείας τους την 1η Σεπτεμβρίου.  

Στη συνάντηση τους οι εκλεγμένοι στην Περιφερειακή Ενότητα Ρόδου, 15 νέοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι επεξεργάστηκαν σε συνεργασία με τον νέο Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο μία ατζέντα θεμάτων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με έμφαση σε αυτά που η εποχή προτάσσει επιτακτικά στα νησιά μας, όπως το θέμα της υγείας, της κοινωνικής συνοχής και της οικονομικής ανάπτυξης.

Από την μελέτη του οικονομικού μεγέθους και του περιεχομένου του επόμενου χρηματοδοτικού πλαισίου ( ΕΣΠΑ ) προκύπτει ότι οι μικροί πόροι αυτού για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πρέπει να κατευθυνθούν πολύ στοχευμένα σε μέτρα και δράσεις που να φέρουν προστιθέμενη αξία στους τομείς παρέμβασης τους.

Κατά την συνάντηση, αποφασίστηκαν οι παρεμβάσεις  που πρέπει να τεθούν ως στόχοι στα  Τομεακά Προγράμματα των κυριοτέρων Υπουργείων και οι αλλαγές που πρέπει να ζητηθούν στην δομή του νέου ΕΣΠΑ προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα αύξησης των κονδυλίων που θα μπορέσουν να διατεθούν σε άυλες δράσεις στους τομείς του Τουρισμού και του Πολιτισμού.

Έντονα εκφράστηκε από τους νεοεκλεγέντες Περιφερειακούς Συμβούλους το ανήθικον, όπως χαρακτηρίστηκε από το σύνολο αυτών, της στάσης της απερχόμενης Περιφερειακής Αρχής που μετά την διενέργεια εκλογών και παραμονή της αποχώρησης της,  προχωρά σε δεσμεύσεις πόρων σχεδιάζοντας σε βάθος χρόνου δράσεις που δεσμεύουν την επόμενη Περιφερειακή Αρχή, προφανώς σε μία προσπάθεια της να υπονομεύσει την θητεία της. Αποφασίστηκε, δε, από το σύνολο των νεοεκλεγέντων Περιφερειακών Συμβούλων της Ρόδου να γίνουν όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις ώστε να περιοριστεί η παραπάνω συμπεριφορά σε όσα αυστηρά προβλέπονται τόσο από τη νομοθεσία όσο και από την ηθική. 

«Λαϊκή Συσπείρωση» για τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινωνικές – προνοιακές δομές

Σύμφωνα με ανακοίνωση της παράταξης,

Με αφορμή τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινωνικές – προνοιακές  δομές( «βοήθεια στο σπίτι», βρεφονηπιακοί – παιδικοί σταθμοί, Κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών  κ.λ.π.) στη Σύρο αλλά και συνολικά στο Νότιο Αιγαίο,  οι εκλεγμένοι με την Λαϊκή Συσπείρωση, περιφερειακοί σύμβουλοι τονίζουν τα εξής :

1. Η πρόνοια  όπως και γενικότερα η λειτουργία δομών κοινωνικού χαρακτήρα είναι υποχρέωση του κράτους   και όχι μια «παροχή» ανάλογα με τις δυνατότητες. Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα έχουν χρυσοπληρώσει, μέσω της άγριας φορολογίας, γι αυτές τις υπηρεσίες.
2. Σήμερα αποδεικνύεται με οδυνηρό τρόπο, ότι  η  χρηματοδότηση κοινωνικών δομών μέσω των «ευρωπαϊκών προγραμμάτων», προγράμματα που από τον σχεδιασμό τους στις αρχές του 2000 προέβλεπαν την «αυτοχρηματοδότηση» δηλαδή την ιδιωτικοποίηση και το χαράτσωμα των λαϊκών στρωμάτων, αποσκοπούσε στον να απαλλάξει το κράτος  από την υποχρέωση αυτή, με την βοήθεια και  της τοπικής διοίκησης που λειτούργησε  σαν «λαγός». Αυτό αποδείχτηκε με όλες τις κοινωνικές δομές που πέρασαν από το κράτος στους ΟΤΑ.
3. Σήμερα νυν και επόμενοι αιρετοί ( Δεκαβάλας, Μαραγκός, Χατζημάρκος κ.α.) καταγράφουν ευχολόγια για τον «πρόσφορο τρόπο» λειτουργίας των δομών αυτών, όταν γνωρίζουν πολύ καλά ότι η πολιτική που στηρίζουν, με πρόσχημα τις άγριες περικοπές των προϋπολογισμών των ΟΤΑ,  οδηγεί μαθηματικά στην   ιδιωτικοποίηση των δομών αυτών, είτε άμεσα είτε έμμεσα.  Επιχειρούν να θολώσουν τα νερά με τον δήθεν προβληματισμό αν πρέπει να υλοποιεί τέτοιες δομές ο δήμος ή η περιφέρεια όταν το βασικό ζήτημα είναι το ποιος πληρώνει.
4. Κρύβουν όλοι αυτοί ότι οι άγριες περικοπές κοινωνικών δαπανών δεν είναι  παρενέργεια αλλά μια στοχευμένη πολιτική εξοικονόμησης πόρων για επιδοτήσεις στο κεφάλαιο, ενώ, ταυτόχρονα, ανοίγει ο δρόμος για μπίζνες με τις κοινωνικές υπηρεσίες επί πληρωμή.
5. Το ΚΚΕ και η Λαϊκή Συσπείρωση είχαν έγκαιρα προειδοποιήσει  για τους σχεδιασμούς αυτούς και είχαν καλέσει τους εργαζόμενους να αγωνιστούν για ενίσχυση και διεύρυνση των δημόσιων δωρεάν κοινωνικών δομών. Έγκαιρα αποκάλυψαν στους νησιώτες τα ρόλο των δήθεν ανεξάρτητων τοπικών αιρετών που λειτουργούν ως «δούρειος ίππος» για να περνάνε οι αντιλαϊκές πολιτικές ως αναγκαστική , δήθεν ρεαλιστική, επιλογή.

6. Σήμερα ο μόνος δρόμος που ανοίγεται μπροστά στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα είναι ο ανυποχώρητος αγώνας για δημόσιες, σύγχρονες και δωρεάν για όλους κοινωνικές υπηρεσίες με επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Δευτέρα, Ιουνίου 23, 2014

κερδίζει την έδρα στο δημοτικό συμβούλιο Θήρας η κ. Αργυρού

Κερδίζει τελικά και ύστερα από απόφαση του Πρωτοδικείου Νάξου την έδρα στο δημοτικό συμβούλιο Θήρας η κ. Αργυρού επικεφαλής του συνδυασμού «λαϊκή συσπείρωση».


Η έδρα είχε προσωρινά ανακοινωθεί ότι δίνεται στον συνδιασμό με επικεφαλής τον κ. Χάλαρη, ο οποίος τελικά εκλέγει 4 δημοτικούς συμβούλους.  

S.A.F. – Santorini Arts Factory βιομηχανικό Μουσείο και νέος χώρος και φορέας πολιτισμού στην Σαντορίνη

Σε κέντρο πολιτισμού με την φιλοξενία πολλών εκδηλώσεων που φιλοδοξεί να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο στα καλλιτεχνικά και εικαστικά δρώμενα του νησιού εξελίχθηκε και οργανώνεται εδώ και καιρό το παλαιό εργοστάσιο ντομάτας «Δ. Νομικός» (που παρασκεύαζε  ντοματοπολτό από τα μικρόκαρπα τοπικά ντοματάκια) υπο το νέο του πλέον όνομα  ως «Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης - SANTORINI ARTS FACTORY (S.A.F

Τα εγκαίνια του χώρου έχουν προγραμματιστεί για τις 12.7.2014 ενώ πλήθος εκδηλώσεων από πολλούς χώρους των τεχνών, έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν φέτος κατά την διάρκεια του καλοκαιρού, και όχι μόνο.

Το Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης (SANTORINI ARTS FACTORY), υπό την Αιγίδα του Δήμου Θήρας και του Έτους Πολιτισμού Νοτίου Αιγαίου, εγκαινιάζοντας τη λειτουργία του το Σάββατο 12 Ιουλίου 2014, παρουσιάζει φέτος μία πληθώρα πολιτιστικών δραστηριοτήτων με παραστάσεις θεάτρου και χορού από κορυφαίους Έλληνες δημιουργούς, μουσικές συναντήσεις που εκπροσωπούν όλα τα είδη μουσικής (σύγχρονη, έντεχνη, ακουστική κ.ά..), ενώ παράλληλα θα είναι ανοιχτός προς το κοινό ο εκθεσιακός εικαστικός κύκλος με τίτλο «White, Grey and a little Red», με τη συμμετοχή σημαντικών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, που επιμελείται η ιστορικός τέχνης Ίρις Κρητικού.

Επίσης, για πρώτη φορά στις Κυκλάδες τίθεται σε λειτουργία το νέο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός», το οποίο θα παρουσιάζει στους επισκέπτες μία ιστορική αναδρομή στον τόπο της Σαντορίνης και τις παραδόσεις της, με επίκεντρο τη διαδικασία παραγωγής και επεξεργασίας Σαντορινιάς τομάτας, στον ίδιο χώρο όπου στεγάζονται από το 1945 τα μηχανήματα του παλιού Εργοστασίου. Τέλος, στις δράσεις του “SAF” προστίθενται ένα διήμερο Mini-festival Νέων Δημιουργών και ένα Αφιέρωμα στην Ισότητα και την Ενδοοικογενειακή Βία, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων.

Οι επισκέπτες του Εργοστασίου θα έχουν επίσης την ευκαιρία να επισκέπτονται το Art Shop του χώρου που θα λειτουργήσει προτείνοντας επιλεγμένα δείγματα του σύγχρονου ελληνικού design, μικρά έργα τέχνης, κοσμήματα (σε συνεργασία με την πλατφόρμα δημιουργών «A Jewel Made in Greece»), βιβλία και μουσική (σε συνεργασία με την «Μικρή Άρκτο» και την «ECM»), καθώς και τοπικά προϊόντα από μικρούς παραγωγούς.

ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το Σάββατο 12 Ιουλίου, ώρα 20:00, εγκαινιάζεται ο εικαστικός εκθεσιακός κύκλος «White, Grey and a little Red», υπό την επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ίριδας Κρητικού. Διακεκριμένοι αλλά και νεότεροι Έλληνες εικαστικοί (Γιάννης Αδαμάκος, Δημήτρης Ανδρεαδάκης, Άγγελος Αντωνόπουλος, Ανδρέας Γεωργιάδης, Μιχάλης Μαδένης, Παναγιώτης Μπελντέκος, Γιώργος Σαλταφέρος, Γιώργος Σαμψωνίδης και Έφη Φουρίκη) συμμετέχουν με έργα τους στην ομότιτλη ομαδική έκθεση ζωγραφικής, γλυπτικής-κατασκευής και video που αναφέρεται μεταφορικά στα πρωτογενή συστατικά του μοναδικού τοπίου της Σαντορίνης, εντάσσοντας σε αυτό συμβολικά το κυρίαρχο λευκό και το γκρίζο, αλλά και το λιγοστό κόκκινο της τομάτας. Στο πλαίσιο του ίδιου κύκλου θα λειτουργήσουν παράλληλα η ατομική έκθεση φωτογραφίας του διακεκριμένου αμερικανού εικαστικού J. Joshua Garrick «Αποτυπώνοντας το Αρχαίο Κάλλος», μετά την επιτυχημένη παρουσίασή της στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας αλλά και τη μεταφορά της στην Κωνσταντινούπολη, τη Νέα Υόρκη και τις Βρυξέλλες, καθώς και η ατομική έκθεση γλυπτικής του Στέλιου Παναγιωτόπουλου «Το πλοίο Νεράιδα», με γλυπτά κατασκευασμένα από τα κατάλοιπα του περίφημου πλοίου Νεράιδα που έπλεε στο Αιγαίο κατά τις προηγούμενες δεκαετίες.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ WORKSHOPS
Οι εικαστικοί Στέλιος Παναγιωτόπουλος και Γιώργος Σαμψωνίδης, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στον εκθεσιακό κύκλο «White, Grey and a little Red», προσκαλούν το κοινό σε ανοιχτό εργαστήριο με αντικείμενο το έργο τους, τον Ιούλιο (Στέλιος Παναγιωτόπουλος) και τον Αύγουστο (Γιώργος Σαμψωνίδης), κατά τη διάρκεια του οποίου θα δημιουργηθούν νέα έργα. Τις ίδιες ημέρες θα διοργανωθούν πρωτότυπα εργαστήρια για παιδιά από τους ίδιους καλλιτέχνες. Τέλος, ο διακεκριμένος εικαστικός φωτογράφος J. Joshua Garrick θα δώσει μία διάλεξη για το έργο του την Κυριακή 13 Ιουλίου 2014.

ΘΕΑΤΡΟ
Το Θέατρο αποτελεί σταθμό στην Ελληνική παράδοση, προερχόμενο από την Αρχαία Ελλάδα που γέννησε την τραγωδία. Το SAF θα παρουσιάσει στη Σαντορίνη παραστάσεις που συζητήθηκαν στην Αθήνα, τόσο ανεξάρτητες παραγωγές όσο και παραγωγές από το Φεστιβάλ Αθηνών. Στο πρόγραμμα του SAF θα παρουσιαστούν οι παραστάσεις: «Ramona Travel / Η Γη της Καλοσύνης» της Bijoux de Kant σε σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη, μία παράσταση σε πλοίο, ο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη, η ειδικά προσαρμοσμένη για το χώρο παράσταση «Ο Έλλην Βρυκόλαξ» του Κωνσταντίνου Ντέλλα και η παιδική παράσταση «Λάχανα και Χάχανα» σε σκηνοθεσία Αποστολίας Παπαδαμάκη.

ΜΟΥΣΙΚΗ
Το πρόγραμμα της μουσικής διαμορφώνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρει στο θεατή ποικίλα και διαφορετικά μουσικά ακούσματα. Από έντεχνο σε ακουστική και DJ parties, το SAF προτείνει φέτος καλοκαιρινές μουσικές βραδιές για κάθε άκουσμα. Στις προγραμματισμένες συναυλίες φιλοξενούνται αξιόλογοι καλλιτέχνες, ανάμεσά τους οι: Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Γιάννης Χαρούλης, Human Touch, Σαββίνα Γιαννάτου, Φοίβος Δεληβοριάς, Lunatics, αλλά και νεότερους καλλιτέχνες και εναλλακτικά σχήματα.

ΧΟΡΟΣ
Στόχος στον τομέα του Χορού είναι να φέρουμε σε επαφή τον επισκέπτη με τη δυναμική και τη φρεσκάδα της τέχνης του σύγχρονου ελληνικού χορού. Κορυφαίοι Έλληνες χορογράφοι, διακεκριμένοι για τα έργα τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, παρουσιάζουν στο SAF τη δουλειά τους. Πρόκειται για τους: Αγγελική Στελλάτου, Nina Dipla, Rootless Root και Χοροθέατρο Νατάσσας Ζούκα.

ΔΙΗΜΕΡΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ
Το SAF σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, παρουσιάζουν ένα πλήρες σε εκδηλώσεις διήμερο, αποκλειστικά με παραστάσεις μουσικής από νέες ομάδες και καλλιτέχνες, στο SAF στη Βλυχάδα αλλά και στο Εμπορικό Κέντρο «ΦΑΜΠΡΙΚΑ» στα Φηρά. Πρόκειται για ένα έμπρακτο έναυσμα που δίνει το SAF στη νέα γενιά καλλιτεχνών, στηρίζοντας τους νέους της Σαντορίνης αλλά και άλλων πόλεων που θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο νησί το φετινό καλοκαίρι.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ
Τόσο το SAF όσο και το νεοϊδρυθέν Βιομηχανικό Μουσείο Ντομάτας στη Βλυχάδα, επιθυμούν να τιμήσουν το ρόλο της γυναίκας στην ιστορία της Σαντορίνης αλλά και στο ρόλο που έπαιξαν στη δημιουργία και την εξέλιξη του Εργοστασίου Τομάτας. Η γυναίκα διαπρέπει στη Σαντορίνη και στο ευρύτερο Αιγαίο ήδη από την Κυκλαδική Εποχή, και καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας της Ελλάδας έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο σε κάθε δραστηριότητα και σε κάθε σημαντικό ιστορικό γεγονός. Παράλληλα όμως, η γυναίκα σήμερα αντιμετωπίζει ιδιαίτερες δυσκολίες, τόσο σε βαθμό ενημέρωσης όσο και αντιμετώπισης, σε καίρια ζητήματα όπως η Ενδοοικογενειακή Βία. Φέτος το SAF, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, στέκεται σε αυτό το πρόβλημα και προσκαλεί καλλιτέχνες και ειδικούς να μιλήσουν και να συνδράμουν στην Ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Ιουλίου.

 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ – WORKSHOPS
Το SAF διοργανώνει φέτος ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε μαθητές, σπουδαστές και επαγγελματίες, τόσο πολιτιστικού και καλλιτεχνικού χαρακτήρα όσο και ακαδημαϊκού. Μετά τη λήξη του καλοκαιρινού πολιτιστικού προγράμματος, το SAF θα συνεχίσει τη λειτουργία του προτείνοντας εκθεσιακές και εκπαιδευτικές δράσεις, συνεργασίες με σχολεία, εργαστήρια για ενήλικες και παιδιά, με στόχο να αποτελέσει έναν οργανικό πολιτισμικό και εκπαιδευτικό σχήμα τόσο για την τοπική κοινωνία όσο και για τους πολυπληθείς επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός»
Παραλία Βλυχάδας, Σαντορίνη | Ωράριο Λειτουργείας: 10:00 - 19:00
Τ: 22860 85147, Ε: info@tomatomuseum.gr
Τιμή εισιτηρίου: 3 € (Εξαιρούνται παιδιά έως 12 ετών)


κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Κοινότητα Θήρας

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Ενημερώνουμε τους δημότες και τους επισκέπτες του νησιού, ότι οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Δημοτική Κοινότητα Θήρας θα ισχύσουν από
21 Ιουνίου 2014 έως 15 Σεπτεμβρίου 2014, σύμφωνα με την από 05-06-2014 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αφορούν:

1. Μονοδρόμηση του περιφερειακού δρόμου Κοντοχωρίου και της περιοχής                  ρεμμάτων με κατεύθυνση προς βορρά (προς Οία). Η μονοδρόμηση ξεκινά από την οδό Δανέζη (super market Δακουτρός) μέχρι την διασταύρωση της οδού Ημεροβιγλίου-Πάνω Βουρβούλου.
2. Μονοδρόμηση του δρόμου Φηροστεφανίου με κατεύθυνση προς το κέντρο των Φηρών, από την διασταύρωση του Νηπιαγωγείου Φηρών ως την οδό Δανέζη (γωνία PELEKAN TRAVEL).
3.Πεζοδρόμηση της οδού από το Αρχαιολογικό Μουσείο έως και την οδό Δανέζη (γωνία PELEKAN TRAVEL).
4.Πεζοδρόμηση της οδού Λούλας και Ευαγγέλου Νομικού από το Αρχαιολογικό Μουσείο έως την Μητρόπολη (ξενοδοχείο ΑΤΛΑΝΤΙΣ).
Η κίνηση των οχημάτων τροφοδοσίας στο πεζόδρομο θα γίνεται μόνο τις ώρες που καθορίζονται από την 249/2011 Κανονιστική  Απόφαση  Δήμου Θήρας κατόπιν ειδικής άδειας, ήτοι από την  6η πρωινή ως και την 11η πρωινή.

Ευχαριστούμε για την κατανόηση και ευελπιστούμε στην συνεργασία όλων για την επιτυχημένη εφαρμογή των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων.     

τραυματισμός στην Σαντορίνη

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομικής διεύθυνσης Ν. Αιγαίου,

Ανακοινώνεται ότι την 20.20’ ώρα χθες (21.06.2014) από την περιοχή Φοινικιά Οίας Θήρας, διακομίστηκε αρχικά στο Κέντρο Υγείας Σαντορίνης και στη συνέχεια με αεροδιακομιδή στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης, 57χρονος ημεδαπός με τραύματα στη κοιλιακή χώρα και στα χέρια, που προέρχονται από έκρηξη χειροβομβίδας αμυντικού τύπου.
Πιο αναλυτικά, η χειροβομβίδα εξερράγη στα χέρια του, αφού προηγουμένως ο ίδιος την είχε απασφαλίσει, κατά τη διάρκεια διαπληκτισμού με άτομο του στενού του περιβάλλοντος. 

Για τα ακριβή αίτια και τις συνθήκες του περιστατικού διενεργεί προανάκριση το Αστυνομικό Τμήμα Θήρας. 

ηλεκτρονική περιήγηση στα ελληνικά μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους μέσω του Google Sreet View

Τα 33 μουσεία της χώρας με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα πρόκειται να μπούν, άμεσα, στη εφαρμογή Google Street View (Art View).

Η Ελλάδα είναι η 56η χώρα στην οποία θα είναι διαθέσιμη η εφαρμογή αυτή λεπτομερών εικονικών περιηγήσεων, η οποία, μεταξύ άλλων, αποτελεί ένα πρώτης τάξεως μέσον προβολής πολιτιστικών προορισμών. «Έχουμε 21 χιλιάδες αρχαιολογικούς χώρους και 65 εκατομμύρια κινητά αρχαιολογικά ευρήματα. Μόνον οι εκσκαφές και οι συνακόλουθες ανασκαφές στο μετρό της Θεσσαλονίκης αποκάλυψαν μια ολόκληρη βυζαντινή πόλη, με έναν τέλεια διατηρημένο αστικό ιστό.

Αλοίμονο αν μια τέτοια χώρα, αλοίμονο αν η Ελλάδα δεν αξιοποιούσε τη σύγχρονη τεχνολογία για να προβάλει τη μοναδικότητα της πολιτιστικής κληρονομιάς της. Πόσω μάλλον σε μια χρονιά, που περιμένουμε περί τα 18 εκατομμύρια επισκεπτών στους αρχαιολογικούς μας χώρους», δήλωσε ο έλληνας υπουργός πολιτισμού σε εκδήλωση της Google.

Το πιλοτικό πρόγραμμα ξεκίνησε από το  Μουσείο Ακρόπολης  και την Ιερά Μονή της Πάτμου -την πρώτη μονή στον κόσμο που έχει ενταχθεί στην εν λόγω εφαρμογή- και θα επεκταθεί και σε πολλά από τα 33 μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους υψηλής επισκεψιμότητας, που εντάσσονται στο Εθνικό Πιλοτικό Σχέδιο αναβάθμισης.

Οι χρήστες του διαδικτύου ανά τον κόσμο μπορούν πλέον μέσω των Χαρτών Google να απολαμβάνουν ακριβείς εικονικές περιηγήσεις στη χώρα μας, με εικόνες από κάμερες 360°, να επωφελούνται από νέες επαγγελματικές ευκαιρίες, και να προγραμματίζουν τις καθημερινές τους συναντήσεις, τις μετακινήσεις και τα ταξίδια τους.

Η εφαρμογή Google Street View μπορεί να ενσωματώνεται σε ιστοσελίδες επιχειρήσεων, και να προβάλλει τουριστικά αξιοθέατα.

Ο εικονικός περίπατος στην Ελλάδα αποκαλύπτει όλες τις μεγάλες ελληνικές πόλεις, μνημεία με πολιτιστική και ιστορική σημασία, τοπία σπουδαίας φυσικής ομορφιάς, καθώς και σειρά δημοφιλών τουριστικών προορισμών. Αναμφίβολα, το Street View αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο για την τουριστική προώθηση μιας χώρας που αφθονεί σε αρχαιολογικούς χώρους παγκόσμιας κληρονομιάς, αλλά και στις ομορφιές των νησιών της.

Ο Street View Program Manager της Google Ulf Spitzer, δήλωσε:
“Είμαστε πραγματικά χαρούμενοι που προσθέσαμε την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη του Street View. Εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν καθημερινά το Street View απολαμβάνοντας υψηλής ποιότητας εικονική πλοήγηση και πληροφορία πάνω στο χάρτη. Είμαστε επίσης βέβαιοι ότι χρήστες, επιχειρήσεις και οργανισμοί θα επωφεληθούν από την εφαρμογή. Ταυτόχρονα, η τεράστια πολιτιστική κληρονομιά καθιστά την Ελλάδα μια χώρα με ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Προνόμια για τους Έλληνες χρήστες και τις επιχειρήσεις

Ειδικά για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού, η εφαρμογή αποτελεί άλλη μια σημαντική ευκαιρία προώθησης και έλξης τουριστών από όλο τον κόσμο, οι οποίοι εξάλλου επιλέγουν τις διακοπές τους κυρίως ηλεκτρονικά. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δουν εκ των προτέρων το ξενοδοχείο τους, και να αποκτήσουν έτσι μια ρεαλιστική αίσθηση για τις περιοχές στις οποίες πρόκειται να ταξιδέψουν.

Οι επιχειρήσεις μπορούν επιπλέον να επωφεληθούν από την τεχνολογία Street View με το να ενσωματώνουν τους Χάρτες της Google στην ιστοσελίδα τους εντελώς δωρεάν. Με τον τρόπο αυτό, θα προωθούνται αποτελεσματικά αλυσίδες ξενοδοχείων, τουριστικοί προορισιμοί, σημεία ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, ενώ τοπικές βιβλιοθήκες ή εστιατόρια θα γίνονται ευρύτερα γνωστά. 

Οι διοργανωτές εκδηλώσεων θα έχουν τη δυνατότητα να αξιολογούν τοποθεσίες, εστιατόρια, ξενοδοχεία και μουσεία. Επίσης, οι μεσίτες γλιτώνουν σημαντικό χρόνο, όχι μόνο με το να εξερευνούν εύκολα τα ακίνητα που τους ενδιαφέρουν, αλλά και να αξιολογούν προκαταβολικά τους περιβάλλοντες χώρους, κάτι που θα καθιστά ιδιαίτερα αποτελεσματική την επιλογή ακινήτου.

Για να χρησιμοποιήσετε το Street View μπορείτε να επισκεφθείτε την σελίδα : www.google.gr/streetview

Ενώ για να δείτε μια συλλογή από ελληνικά αξιοθέατα μπορείτε να επισκεφθείτε την σελίδα :  www.google.com/maps/views/streetview/greece-highlights?gl=us