Παρασκευή, Ιουλίου 29, 2011

το Σάββατο 30.7 η φετινή "γιορτή της βεντέμας"

Το Σάββατο 30 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η φετινή “γιορτή της βεντέμας” που κάθε χρόνο διοργανώνει η Santo Wines στις βεράντες του οινοποιείου της στον Πύργο.
Η γιορτή όπως κάθε χρόνο διοργανώνεται προς τιμήν των αγροτών του νησιού εν όψει της έναρξης της βεντέμας (της συγκομιδής δηλαδή των σταφυλιών) και περιλαμβάνει την αναπαράσταση της διαδικασίας τρύγου και της οινοποίησης με τον παραδοσιακό τρόπο, κι όλ’ αυτά εν μέσω τραγουδιών από ντόπιους μουσικούς, άφθονου και καλού κρασιού, μεζέδων και .. εντατικού χορού!
Η γιορτή συγκεντρώνει κάθε χρόνο χιλιάδες αγροτών αλλά και επισκεπτών του νησιού αποτελώντας την δημοφιλέστερη εκδήλωση με περισσότερους από 3.000 ανθρώπους που θέλουν να ζήσουν ένα αυθεντικό Σαντορινιό γλέντι.
Η γιορτή θα ξεκινήσει στις 20.30 ενώ αναμένεται να διαρκέσει τις αρκετές επόμενες ώρες.

"κλαυσίγελος χαράς και οιμωγής" - παρουσίαση

Το κέντρο γραφικών τεχνών fish της Ευγενείας Αργυρού και το Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο σας καλούν σε συνάντηση με την συγγραφέα και νομικό Μαρία Μαντζιαφού - Κανελλοπούλου, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου της : "κλαυσίγελος χαράς και οιμωγής", την Πέμπτη 18 Αυγούστου στις 20.30 στο Μπελλώνειο.
Με την συγγραφέα θα συνομιλήσει ο Μανώλης Λιγνός, νομικός δημοσιογράφος και διευθυντής της εφημερίδας "Θηραικά Νέα".
Πρόκειται για ενα πρωτότυπο, αξιόλογο βιβλίο, που σχολιάζει με έμμετρο σατυρικό τρόπο την επίκαιρη οικονομική -και οχι μονο- θέση της χώρας μας με έντονες κοινωνικές, ηθικές και εθνικές προεκτάσεις. Μα, πάνω απ όλα είναι ενξα βιβλίο γραμμένο απο μια ελληνίδα, προφανώς αθεράπευτα ερωτευμένη με την Ελλάδα.

"οι γυναίκες του κροίσου" στα Φηρά

Οι εκδόσεις 7 + επτά και το Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο μας καλούν σε συνάντηση με την συγγραφέα Κική Φερούδη Μουτσάτσου με αφορμή το βιβλίο της “Οι γυναίκες του Ωνάση” το οποίο μετά την διεθνή του επιτυχημένη πορεία κυκλοφορεί και στα ελληνικά.
Η παρουσίασή του στην Σαντορίνη θα γίνει την Παρασκευή 5 Αυγούστου στις 20.30 στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο, στα Φηρά.
Σύμφωνα με την πρόσκληση με την συγγραφέα θα μιλήσει ο δημοσιογράφος, νομικός και εκδότης της εφημερίδας “Θηραϊκά Νέα” Μανώλης Λιγνός.

ενημέρωση απο το ΑΤ Σαντορίνης

Συνελήφθησαν στις 27.7 τις πρώτες πρωινές ώρες, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Θήρας ένας 34χρονος αλλοδαπός υπήκοος Συρίας, δύο γυναίκες αλλοδαποί υπήκοοι Αφγανιστάν ηλικίας 20, 26 ετών αντίστοιχα και τέσσερεις (4) άνδρες αλλοδαποί υπήκοοι Αφγανιστάν ηλικίας 19, 22, 22, 24 ετών αντίστοιχα, για κατοχή και χρήση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων. Οι συλληφθέντες κάνοντας χρήση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων επιχείρησαν να αναχωρήσουν για χώρα του εξωτερικού από τον Κρατικό Αερολιμένα Θήρας Τα πλαστά ταξιδιωτικά έγραφα κατασχεθήκαν.

Επίσης, στις 27.7.καταγγέλθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Θήρας, κλοπή μεγάλου χρηματικού ποσού σε επιχείρηση αρτοποιείου που βρίσκεται στην περιοχή Φηρών Θήρας. Συγκεκριμένα, 51χρονη ημεδαπή υπεύθυνη της επιχείρησης, κατήγγειλε ότι άγνωστος δράστης κατά το χρονικό διάστημα τις βράδυνες ώρες απο 26 προς 27.7 αφαίρεσε το χρηματικό ποσό των 67.500€ καθώς και μία τραπεζική επιταγή.

ο Γιάννης Παπακωνσταντίνου στο Culturenow.gr

Βίντεο - συνέντευξη στο περιοδικό www.Culturenow.gr  παραχώρησε ο Γιάννης Παπακωνσταντίνου, καλλιτεχνικός διευθυντής του “Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη” στη Σαντορίνη στην οποία αναφέρεται στο φετινό πλούσιο πρόγραμμα του φεστιβάλ.
Την 7λεπτη συνέντευξη μπορείτε να την δείτε εδώ

ομάδα λογοτεχνίας του Εμπορείου - παρουσίαση

Η ομάδα λογοτεχνίας του Εμπορείου -που, σύμφωνα με την πρόσκληση- ακροβατεί ανάμεσα στην λογοτεχνία και το θέατρο- παρουσιάζει σήμερα Παρασκευή 29 Ιουλίου στις 20.37 (ακριβώς! με το ηλιοβασίλεμα δηλαδή) στην πλατεία της Παναγίας της Πλατσανής στην Οία, τα θεατρικά δρώμενα που προετοίμασε κατά την διάρκεια της φετινής Άνοιξης προκειμένου οι μαθητές του σχολείου να γνωρίσουν καλύτερα την ελληνική λογοτεχνία.
Τα μαθήματα πραγματοποιήθηκαν υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας κ. Γρηγορίας Φραγκάκου.
Την πρόσκληση υπογράφει ο Σύλλογος Γονέων του δημοτικού Σχολείου του Εμπορείου.

περιφέρεια - ενημέρωση

Επίσκεψη στην Αμοργό πραγματοποίησε στις 29 Ιουλίου ο Περιφερειάρχης συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Σωτήρη Παμπάκα, τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Γκούφα Γιώργο, τον αναπληρωτή Δ/ντη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, κ. Παγανέλη Γιώργο.
Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Δημαρχείο όπου έγινε αναλυτική εξέταση της πορείας των έργων, του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και των έργων που είναι Ενταγμένα στο ΕΣΠΑ. Για το πρόβλημα της ύδρευσης προκρίνεται η λύση της αφαλάτωσης σε συνδυασμό με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ νήσων.
Σε συνέχεια πραγματοποιήθηκε πολύωρη συνάντηση με παραγωγικές τάξεις και κατοίκους του νησιού. Έγινε διεξοδική συζήτηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το νησί με πρώτο το θέμα υγείας, την υποστελέχωση του πολυδύναμου ιατρείου σε ιατρικό προσωπικό και την απροθυμία ανταπόκρισης στις επανειλημμένες προκηρύξεις.
Έκπληξη προκάλεσε η ανυπαρξία σκάφους του Λιμενικού παρά την παρουσία έντεκα Λιμενικών υπαλλήλων (!) γεγονός που εκφράζει τον παραλογισμό του Κεντρικού Κράτους και την χωρίς έλεγχο και προγραμματισμό στελέχωση των περιφερειακών υπηρεσιών του.

Συνεδρίασε την Τετάρτη 27.7 στη Σύρο το Διοικητικό Συμβούλιο του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Νοτίου Αιγαίου υπό τον Περιφερειάρχη.
Το Διοικητικό Συμβούλιο, μεταξύ άλλων, ενέκρινε τον προϋπολογισμό του έτους 2011, καθώς επίσης και τους απολογισμούς των δύο προηγούμενων ετών.

Τα προβλήματα και η πορεία των έργων στα λιμάνια της Τήνου και της Σίφνου συζητήθηκαν στις διαδοχικές συσκέψεις εργασίας που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα και την Τρίτη (25 και 26.7) υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργο Πουσσαίο.
Ο Αντιπεριφερειάρχης συναντήθηκε με τους δημάρχους Τήνου και Σίφνου, ενώ στις συσκέψεις συμμετείχαν και οι πρόεδροι των Λιμενικών Ταμείων των δύο νησιών, καθώς επίσης και ο γενικός διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιάννης Αλβέρτης.

περιφερειακό συμβούλιο 2.8 - θέματα

Την Δευτέρα 2.8 στην Νάξο θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν,

Κανονισμός Λειτουργίας Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου
Θέματα Υγείας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
Έγκριση 2ης Τροποποίησης προϋπολογισμού 2011 Περιφέρειας Νοτίου
1η Τροποποίηση Π.Δ.Ε. Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το έτος 2011
Έγκριση υποβολής πρότασης στο ΕΣΠΑ για την «Προμήθεια ειδών εξοπλισμού Σχολικών Μονάδων που εκπαιδεύουν άτομα με αναπηρίες στο Νότιο Αιγαίο»
Έγκριση υπογραφής προγραμματικών συμβάσεων και υποβολής προτάσεων για ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη για «Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε υφιστάμενα δημόσια σχολικά κτίρια.
Αγορά ακινήτου στην έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την στέγαση των υπηρεσιών της Περιφέρειας.
Συγκρότηση Περιφερειακής Επιτροπής Επαγγελματικής Κατάρτισης
Συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Περιφερειών για Ανταγωνιστικό και Βιώσιμο
Συγκρότηση Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης
Επαναληπτική ψηφοφορία για την Επιλογή Συμπαραστάτη του Πολίτη
Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων
Στέγαση Υπηρεσιών Περιφερειακών Ενοτήτων Κυκλάδων

Πέμπτη, Ιουλίου 28, 2011

απόψε (28.7) η συναυλία του Νίκου Πορτοκάλογλου στην Σαντορίνη

Βουτάμε γυμνοί! Επειδή η ζωή δεν είναι μόνο οικονομικά μεγέθη, επιτόκια, ομόλογα και δάνεια... βουτάμε γυμνοί ..
Επειδή οι μέρες, οι νύχτες και οι ώρες γλιστρούν και φεύγουν μεσα απ'τα χέρια μας σα νερό...βουτάμε γυμνοί ..
Επειδή η γλώσσα που μιλάμε και τα ρούχα που φοράμε ανήκουν σε μιαν άλλη εποχή και δεν μας κάνουν πια...βουτάμε γυμνοί ..
Τέλος επειδή το καλοκαίρι έρχεται ξανά καταπάνω μας, άγριο και εκτυφλωτικό κι έχουμε -πιο πολύ απο ποτέ- ανάγκη να βαπτιστούμε στα καθαρά νερά του, να βρούμε μια νέα χαρά... βουτάμε γυμνοί ..

Οι παραπάνω φράσεις ανήκουν στην ανακοίνωση που συνοδεύει το ολοκαίνουργιο τραγούδι του Νίκου Πορτοκάλογλου το οποίο, μεταξύ των υπολοίπων, θα ακουστεί στην αποψινή του συναυλία στην Σαντορίνη.
Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο "οινοποιείο Κουτσογιαννόπουλου" στον δρόμο προς Καμάρι με ώρα έναρξης στις 12.30. Η τιμή του εισητηρίου είναι στα 15 ευρώ.

ο Αλαντίν στην Σαντορίνη

Την παιδική παράσταση “Αλαντίν” παρουσιάζει ο Δημοτικός Αθλητικός Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Οργανισμός Σαντορίνης σε συνεργασία με την “Εστία” του Πύργου, την Παρασκευή 12 Αυγούστου στις 21.00.

Πρόκειται για το γνωστό στους περισσότερους παιδικό παραμύθι που διασκεύασε η καλλιτεχνικά άρτια ομάδα της παιδικής σκηνής του θεάτρου τέχνης Καρόλου Κουν.
Η παράσταση ανέβηκε τον χειμώνα στην Αθήνα ενω έχει ταξιδέψει με μεγάλη επιτυχία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Στην Σαντορίνη θα πραγματοποιηθεί στο κλειστό Γυμναστήριο, στον Καρτεράδο.

σε 24ωρη απεργία τα ταξί της Σαντορίνης

Δεν την απέφυγε ούτε η Σαντορίνη της αυξημένης τουριστικής κίνησης την απεργία των ιδιοκτητών ταξί μιας και με απόφαση του συλλογικού τους οργάνου οι ιδιοκτήτες τους αποφάσισαν απεργία απο τις 05.00 το πρωί της Παρασκευής 29.7 εως τις 05.00 το πρωί του Σαββάτου 30.7.
Σύμφωνα με πληροφορίες η απεργία είναι πιθανό να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, ακόμη και κατα διαστήματα, ενω δεν θα υπάρχουν οχήματα για την εξυπηρέτηση έκτακτων περιστατικών.

νέος αστυνομικός διευθυντής Κυκλάδων

Η Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων μας ενημερώνει ότι με απόφαση του Συμβουλίου Μεταθέσεων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, μετατέθηκε στις 22 Ιουλίου και ανέλαβε καθήκοντα Αστυνομικού Διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κυκλάδων, ο Αστυνομικός Διευθυντής Βασιλάκης Κωνσταντίνος, ο οποίος μέχρι πρότινος υπηρετούσε στο Επιτελείο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Τετάρτη, Ιουλίου 27, 2011

κάπαρη Σαντορίνης, η πολύτιμη

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για την Σαντορινιά, νόστιμη και πολύτιμη, κάπαρη φιλοξενεί στην σελίδα της η ΕΡΤ. Σύμφωνα με αυτό,

Η κάπαρη είναι ένας άγριος βάτος που ξεφυτρώνει σε ξερολιθιές. Θεριεύει σε μέρη απάτητα, χωρίς νερό, χωρίς χώμα, σε γκρεμούς και θαλασσινά βράχια. Και όμως αυτό το ασήμαντο φυτό γεννά ένα από τα ωραιότερα λουλούδια της ελληνικής φύσης, με χιονάτα πέταλα και πορφυρούς στήμονες.

Η φρέσκια κάπαρη δεν τρώγεται ποτέ. Μάλιστα, η ευχάριστα πικρή γεύση των ανθών εκδηλώνεται μόνον όταν γίνονται τουρσί, γεγονός που βοηθάει στην απελευθέρωση του καπρικού οξέος, το οποίο δίνει στη συντηρημένη κάπαρη τη χαρακτηριστική της γεύση.
Η κάπαρη χρησιμοποιείται από τα πανάρχαια χρόνια ως ορεκτικό σε άλμη και ξίδι, και, στις μέρες μας που καλλιεργείται και το εμπόριό της ανθεί, ξεχωρίζει σε ποιοτικές κατηγορίες. Όσο πιο μικρή τόσο καλύτερη και δαπανηρή.

Η κάπαρη μαζεύεται από μέσα Μαΐου έως τέλη Ιουνίου και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εκτός από τους τρυφερούς βλαστούς και τα μπιλάκια της, και τα φύλλα. Τα βλαστάρια μαζεύονται αυτή την περίοδο και τα κόβουμε με προσοχή με ψαλίδι. Τα μπιλάκια καθώς και τα φύλλα μαζεύονται από τα μέσα Ιουνίου. Για να καταναλωθούν πρέπει να τα ξεπικρίσουμε για 5-6 ημέρες, σε μπόλικο νερό που θα το αλλάζουμε κάθε μέρα. Στη συνέχεια τα βάζουμε 24 ώρες σε άλμη και στη συνέχεια τα κλείνουμε σε βαζάκια με λαδόξιδο και λίγη άλμη. Μ' αυτό τον τρόπο η κάπαρη διατηρείται για χρόνια.

Στην ελληνική κουζίνα η κάπαρη συνδέεται εν γένει με το πολύ ξηρό έδαφος ορισμένων κυκλαδίτικων νησιών, όπου φυτρώνει άγρια και αποτελεί ένα πολύ εκτιμούμενο συστατικό στοιχείο της τοπικής μαγειρικής. Χρησιμοποιείται συνήθως σε σαλάτες, ιδιαίτερα στην καλοκαιρινή ντοματοσαλάτα την οποία μεταμορφώνει με την πικάντικη γεύση της.
Δοκιμάστε τη ακόμα με σάλτσα ντομάτας και κεφτέδες. Βράστε μια απλή σάλτσα ντομάτας, ρίξτε την κάπαρη και σκεπάστε τους φρεσκοτηγανισμένους με μπόλικο δυόσμο κεφτέδες.

Γευθείτε την επίσης «παντρεμένη» με φάβα. Είναι το κλασσικό φαγητό των Κυκλάδων και ιδιαίτερα της Σαντορίνης όπου η φάβα σερβίρεται με δύο τρόπους, είτε ανακατεμένη με μπόλικο λαδολέμονο και κάπαρη, είτε με κάπαρη γιαχνί. Αυτό το πιάτο γίνεται παραδοσιακά με ξερή κάπαρη. Δίνει ένα τελείως διαφορετικό άρωμα από την κάπαρη σε άλμη, αλλά είναι δύσκολο να βρεθεί εκτός των Κυκλάδων.

Η Σαντορίνη φημίζεται για το ότι αποτελεί ένα από τα λίγα μέρη στον κόσμο όπου η κάπαρη συντηρείται με αποξήρανση. Τους καλοκαιρινούς μήνες μπορούμε να δούμε τους μικροσκοπικούς καρπούς να αποξηραίνονται σε στέγες δίπλα στα σταφύλια που πρόκειται να γίνουν σταφίδες.

Αν θελήσουμε να φτιάξουμε φάβα με κάπαρη γιαχνί, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σαν υποκατάστατο την κάπαρη σε άλμη, αλλά θα τη μουσκέψουμε πρώτα όλη τη νύχτα και θα την ξεπλύνουμε πολλές φορές σε κρύο νερό για να απαλλαγούμε όσο το δυνατόν από την αλμυρή γεύση της.
Θα χρειασθούμε: 1 ½ φλιτζάνι μικρή κάπαρη σε άλμη, 2 μεγάλα κρεμμύδια, 2 μεγάλες ντομάτες,
Μουσκεύουμε την κάπαρη όλη τη νύχτα σε άφθονο νερό και την ξεπλένουμε καλά. Ζεσταίνουμε λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας ώσπου να χρυσίσουν. Ρίχνουμε τη φρέσκια ντομάτα και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά. Ανακατεύουμε μέσα την κάπαρη, ρίχνουμε πιπέρι, σκεπάζουμε το τηγάνι και σιγοβράζουμε για άλλα 15 λεπτά σε πολύ χαμηλή φωτιά. Σερβίρουμε σαν γαρνιτούρα πάνω στην φάβα.

Στις Κυκλάδες επίσης σερβίρουν έναν πολύ ασυνήθιστο μεζέ, τηγανίτες με κάπαρη. Πρόκειται για έναν χυλό από αλεύρι, πολτοποιημένα ξερά κρεμμύδια, άνιθο, μαϊντανό και κάπαρη που τηγανίζεται κουταλιά-κουταλιά σε καυτό λάδι. Οι καπαροτηγανίτες συνοδεύουν τους διάσημους ντοματοκεφτέδες της Σαντορίνης.
Επιμέλεια: Βαγγελιώ Τσιλίκουνα, Εκπομπή: Μυρωδιές ελληνικές, Παραγωγή: Φωνή της Ελλάδας

παιδική παράσταση "ο μικρός πρίγκιπας"

Η παιδική θεατρική παράσταση “Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ” θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 28 Ιουλίου, στις 21.30 στην κάναβα Ρούσσος στην Μέσα Γωνιά.
Πρόκειται για μια παράσταση βασισμένη σ’ ένα από τα καλύτερα βιβλία του 20ου αιώνα. Ένα έργο για παιδιά και για όσους αισθάνονται ακόμη παιδιά με εκατομμύρια θαυμαστές σε όλο τον κόσμο.
Στην παράσταση συμμετέχουν οι : Σοφία Βογιατζάκη, Φώτης Σπύρος, Κάτια Νικολαΐδου, Πρόδρομος Τοσουνίδης, Πατρίκιςο Κωστής, Σόλωνας Τσούνης, Μπίλιω Κωνσταντοπούλου, Διονύσης Κλαδής, Βαγγέλης Δαλλές. Πληροφορίες στα 22860 31278 και 6984 053 427. Τιμή εισιτηρίου: Γενική είσοδος 10€ Ισχύουν εισιτήρια ΟΓΑ.

Περιφέρεια για τον αναπτυξιακό Νόμο

Υπεγράφησαν, ύστερα από εισήγηση του Τμήματος Περιφερειακής Ανάπτυξης, από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιάννη Μαχαιρίδη, οι αποφάσεις ολοκλήρωσης και έναρξης παραγωγικής λειτουργίας των επενδύσεων που είχαν υπαχθεί στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου 3299/04.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ενημερώνει τους επενδυτές ότι παράλληλα με την Υπηρεσία Περιφερειακής Ανάπτυξης, λειτουργεί Γραφείο Εξυπηρέτησης Επενδυτών το οποίο είναι αρμόδιο για την ενημέρωση και την παραλαβή των αιτημάτων των επενδυτών που έχουν σχέση με τον αναπτυξιακό νόμο.
Η σύσταση και λειτουργία των Γραφείων Εξυπηρέτησης των Επενδυτών αποτελεί μια από τις καινοτομίες του νέου αναπτυξιακού νόμου 3908/2011.

Πουσσαίος - Σηφουνάκης συνάντηση για τα νησιά..

Συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Νίκο Σηφουνάκη, πραγματοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, κ. Γιώργος Πουσσαίος.

Ο Αντιπεριφερειάρχης εξέθεσε στον κ. Σηφουνάκη σειρά ζητημάτων που αφορούν στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και ζήτησε τη λήψη αποφάσεων και την επίσπευση των διαδικασιών με στόχο την ανάπτυξη και την ενίσχυση των επενδύσεων αλλά και τη μείωση της γραφειοκρατίας και την ανακούφιση των υπηρεσιών της Περιφέρειας.
Ο κ. Πουσσαίος πρότεινε στον αναπληρωτή Υπουργό να ενεργοποιηθεί η βάση δεδομένων του Εθνικού Κτηματολογίου έτσι ώστε να προχωρήσουν η εκπόνηση δασικών χαρτών, ο καθορισμός των γραμμών αιγιαλού και παραλίας, η οριοθέτηση των ρεμάτων, των οικισμών και των παραδοσιακών μονοπατιών.
Ο Αντιπεριφερειάρχης ζήτησε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση των σχεδίων χωρικής και οικιστικής οργάνωσης της ανοικτής πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) και των γενικών πολεοδομικών σχεδίων (ΓΠΣ) στα νησιά, ενώ επεσήμανε την ανάγκη για επίσπευση των ρυθμίσεων για τη χωροθέτηση αφαλάτωσης, ΧΥΤΥ και ανακύκλωσης στις περιοχές που λόγω των υφιστάμενων χωροταξικών περιορισμών δεν επιτρέπεται (π.χ. Θήρα).

ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ για τα ταξί

Ο Πρόεδρος της Τ.Ε.Δ.Κ. Κυκλάδων Γιάννης Δεκαβάλλας Δήμαρχος Σύρου σχετικά με τα αιτήματα των ιδιοκτητών Ταξί σε επιστολή του προς τον αρμόδιο υπουργό αναφέρει μεταξύ άλλων ότι,

Αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα της απελευθέρωσης της αγοράς των ΤΑΧΙ, με κριτήρια και κανόνες που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητά τους. Θα πρέπει όμως να αναγνωρισθεί όπως άλλωστε προβλέπει και το άρθρο 101 του Συντάγματος, η ιδιαιτερότητα του νησιωτικού μας χώρου και ο αριθμός των ΤΑΧΙ να προσδιορίζεται με βάση τον πληθυσμό των νησιών, τόσο του μονίμου όσο και του εποχιακού. Καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση αυτή, θα πρέπει να διαδραματίσουν η τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, ως τα όργανα εκείνα τα οποία γνωρίζουν τις τοπικές συνθήκες και ιδιαιτερότητες.
Θεωρούμε επίσης, ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί ένας νέος κώδικας λειτουργίας, αλλά και συμπεριφοράς των ιδιοκτητών και οδηγών ΤΑΧΙ, οι οποίοι μέσω της επιμόρφωσής τους και της απόκτησης βασικών γνώσεων που απαιτούνται θα αναβαθμίσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους, τόσο προς τους κατοίκους όσο και προς τους επισκέπτες των νησιών μας.
Πέραν από την παρέμβασή του αυτή προς τον Υπουργό κ. Ραγκούση, ο Δήμαρχος Γιάννης Δεκαβάλλας, έκανε έκκληση προς τους ιδιοκτήτες ταξί να λύσουν την απεργία τους, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω ταλαιπωρία των επισκεπτών, αλλά και των πολιτών των Κυκλάδων.
Η δήλωση του Προέδρου της ΤΕΔΚ είναι η ακόλουθη:
«Ως πρόεδρος της ΤΕΔΚ Κυκλάδων κάναμε παρέμβαση προς τον Υπουργό Μεταφορών για την ικανοποίηση αρκετών αιτημάτων των ιδιοκτητών ταξί, παράλληλα όμως κάνω έκκληση προς τους ιδιοκτήτες ταξί που απεργούν σε νησιά των Κυκλάδων να διακόψουν τις κινητοποιήσεις τους και να συμβάλουν και αυτοί στην προσπάθεια που κάνουν τα νησιά μας για οικονομική ανάκαμψη.

πάνε κι έρχονται στην περιφέρεια..

Τον στρατιωτικό ακόλουθο Α. Ντεμιάνοφ και τον σύμβουλο για θέματα Πολιτισμού, Επιστημών και Αποδήμων Ρώσων Αλεξάντερ Κομένκο της Ρωσικής Πρεσβείας, που συνοδεύονταν από τη διευθύντρια του Ελληνορωσικού Επιμελτηρίου Έλενα Κοντράτοβα, δέχθηκε στη Ρόδο ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επαναβεβαιώθηκαν οι στενές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές, συνεργασία που, όπως συμφωνήθηκε, μπορεί και πρέπει να επεκταθεί στους τομείς του πολιτισμού και της επιχειρηματικότητας, καθώς, όπως επεσήμανε και ο κ. Ντεμιάνοφ, είναι δεδομένο το ενδιαφέρον της Ρωσικής Πρεσβείας για υλοποίηση ποικίλων δράσεων στα Δωδεκάνησα.

Χ. Κόκκινος, 37 χρόνια μεταπολίτευσης

Την επέτειο της 24ης Ιουλίου του 1974 «θυμήθηκε» ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου Χαράλαμπος Κόκκινος με αφορμή την συμπλήρωση 37 ετών από την «μεταπολίτευση».
Σύμφωνα με το σκεπτικό του, 24 Ιουλίου 1974: Η Δημοκρατία επανέρχεται στην Ελλάδα, 24 Ιουλίου 2011: Μετά από 37 έτη Μεταπολίτευσης η Ελλάδα υπό «οικονομική κατοχή».
Συμπληρώθηκαν 37 χρόνια Μεταπολίτευσης από το βράδυ της 24ης Ιουλίου 1974 όταν ο αείμνηστος Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής επέστρεψε στην Ελλάδα μετά την πολύχρονη εξορία του. Ο λαός μας ευημερεί. Πακτωλός χρημάτων εισρέει από τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης στη χώρα μας. Αναβαθμίζεται το βιοτικό επίπεδο των εργαζόμενων. Η Ελλάδα είναι η ηγέτιδα δύναμη των Βαλκανίων και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο παγκοσμίως.
24 Ιουλίου 2011. Μετά την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ (κόμμα που κυβερνά τα 22 από τα 37 χρόνια της Μεταπολίτευσης) η Ελλάδα βρίσκεται υπό «οικονομική κατοχή». Το ΠΑΣΟΚ έφερε την Τρόικα και το Δ.Ν.Τ. στη χώρα, με αποτέλεσμα: Η ακρίβεια, η ανεργία και η ύφεση να καλπάζουν. Η εθνική μας ανεξαρτησία και η εδαφική μας ακεραιότητα να αμφισβητούνται.

Δευτέρα, Ιουλίου 25, 2011

εγω, εσύ κι οι δρόμοι..

Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας απο την δημοτική αρχή, καθώς και απ' όσα διαπιστώσαμε, το Σάββατο 23 Ιουλίου ξεκίνησε η ισχύς των νέων κυκλοφορικών ρυθμίσεων για τα Φηρά. Το μέτρο ισχύει 24 ώρες και αφορά στην πεζοδρόμηση της πλατείας των Φηρών. Για τους άλλους δρόμους δεν ξέρουμε, απλά πάμε όπου πάνε κι οι άλλοι...
Μέχρι σήμερα τα μέτρα φαίνεται να αποδίδουν τους στόχους τους. Τις μπάρες πάντως και μέχρι στιγμής, δεν έχει επιχειρήσει να τις σηκώσει κανένας. Του χρόνο δε, θα τις προτιμούσαμε σε άλλο χρώμα...

Πεζόδρομο για δεύτερη συνεχόμενη φορά φέτος αποτελεί και ο παραλιακός δρόμος της Περίσας απο το κατάστημα "Μέρα" εως το Camping.
Προφανώς αρέσει στους περισσότερους οπότε η επιλογή που είχε γίνει πέρσυ απο τους επιχειρηματίες της περιοχής, κρίθηκε πετυχημένη και επαναλαμβάνεται και φέτος υπό την ..αιγίδα (και τις μπάρες) του Δήμου της Σαντορίνης.

τι είναι η ζωή μας χωρίς την κουζίνα; ένα τίποτα είναι...

Νόστιμο και.. εμπνευσμένο είναι το κείμενο που έγραψε ο Δημήτρης Ρουσουνέλος (πρόσφατα είχε ξανα-βρεθεί στην Σαντορίνη ως προσκεκλημένος ομιλητής στο 3ο Συνέδριο για το ντοματάκι) σχετικά με τις τάσεις που έχει περάσει και ξεπεράσει η εγχώρια μαγειρική.

Σύμφωνα με αυτό,
"Ο σύγχρονος μάγειρας μοιάζει με τον σοφιστικέ καουμπόη, σε σκηνικό που ξεπερνά σε φαντασία τους Morris και Goscinny. Ακολουθεί δρόμο μοναχικό, μαγειρεύει καλύτερα και από τη σκιά του."

του Δημήτρη Ρουσουνέλου, δημοσιευθηκε στο περιοδικό ΒΗΜΑ Gourmet

Η σύγχρονη εθνική μας κουζίνα διαμορφώθηκε λίγο πριν-λίγο μετά τον Τσελεμεντέ. Μέσα από τη βίαιη, όμως, όσο αρμονική και αναγκαία έκρηξη που σηματοδότησε η ενσωμάτωση της μικρασιατικής μαγειρικής, απέκτησε ταυτότητα και χαρακτήρα. Έκτοτε δούλεψε καλά στο εστιατόριο, προσφέρθηκε αξιοπρεπώς στον τουρίστα, κυρίως έγινε κτήμα της νοικοκυράς. Εδραιώθηκε στο καθημερινό γεύμα, στόλισε Κυριακάτικα τραπέζια, συντρόφεψε το γλέντι, ακολούθησε το ούζο στις αυλές και τις βεράντες στο χωριό και στην πόλη.

Σήμερα γίνεται προσπάθεια για μια νέα προσέγγιση της παράδοσης, με νέες ισορροπίες υλικών, τεχνικές και πρώτες ύλες που ακολουθούν τις σύγχρονες γευστικές τάσεις. Μια ενδιαφέρουσα πολλές φορές προσπάθεια ανασύνθεσης με τρόπο δημιουργικό. Ο Αθηναγόρας Κωστάκος δηλώνει:

«Στο βωμό της δημιουργικότητας έχουν καταστραφεί καταπληκτικές ρουστίκ συνταγές. Όπως όλα τα πράγματα στη ζωή, πολύ περισσότερο η δημιουργικότητα θέλει χαλινάρι» (Βήμα Gourmet Ιούνιος 2011).

Αυτός πιστεύω πρέπει να είναι ο οδηγός για τη Νέα Ελληνική Κουζίνα. Ένα πλαίσιο όπου το καινούργιο διαμορφώνει ως ένα βαθμό κοινό γούστο, κοινό τρόπο, κοινή συνήθεια, κοινή επιθυμία. Μια κοινή γλώσσα επικοινωνίας δηλαδή, μια νέα μαγειρική κουλτούρα στο φαγητό της καθημερινότητάς μας.

Και πάνω που πας να χαρείς για το παιχνίδι με την Νέα Ελληνική Κουζίνα έρχεται η πραγματικότητα να σε φέρει αντιμέτωπο με επιτυχημένες ατομικές προσπάθειες, πλην όμως έλλειψη ομαδικότητας. Δεν ξέρω αν λείπει ένας Γκάλης από την ομάδα ή το αντίστροφο. Ο σύγχρονος μάγειρας μοιάζει συχνά με τον σοφιστικέ καουμπόι με το κομματάκι άχυρο στο στόμα, σε σκηνικό που ξεπερνά σε φαντασία τους Morris και Goscinny. Ακολουθεί δρόμο μοναχικό, μαγειρεύει καλύτερα κι από τη σκιά του. Ψάχνει προς τη δύση αναζητά τρόπο να κάνει τη διαφορά. Βάζει στόχους, τον πήχη λίγο πιο ψηλά ή λίγο παραπέρα. Αναλώνεται σε μια μακρά περίοδο ανάπτυξης με αποδέκτες πεινασμένους χωρίς πείνα, διψασμένους δίχως δίψα, μαγεμένους δίχως μαγεία.

Κι αν όντως, μέχρι χθες μόλις, ο καθένας μαγείρευε στόχους και μπορούσε να κάνει όνειρα, τι απόμεινε σήμερα; Μια διάθεση ίσως για κάτι διαφορετικό, μια επιστροφή στις ρίζες, που προκύπτει πλέον και σαν αναγκαιότητα. Τελικά από τις μεμονωμένες προσπάθειες, από όλο το τηλεοπτικό «θωράκισμα» τι μπήκε και τι έμεινε στα σπίτια μας; Ποιο ελληνικό δημιουργικό πιάτο των τελευταίων δεκαετιών πέρασε στην οικιακή μαγειρική; Κοντολογίς πιο είναι το αποτύπωμα που αφήνει η νέα γενιά chef στη Nέα Ελληνική Κουζίνα και ποια η συνεισφορά στην εξωστρέφειά της;

Σίγουρα πάντως η ανάδειξη πιάτων με σύγχρονη εθνική ταυτότητα, με όρους 21ου αιώνα, δεν συνάδει με την εναγωνίως και αενάως αναζήτηση ενός τρόπου να τα φτιάχνουμε «αλλιώς». Η ελληνική μαγειρική, με τον πλούτο και την ποιότητα των υλικών της, πρέπει να προσφέρει ευχαρίστηση σε ένα σύνολο ανθρώπων που αισθάνονται ότι έχουν κοινή πολιτιστική ταυτότητα. Το φαγητό είναι προϊόν μιας αργής εξελικτικής διαδικασίας και η απόλαυση σημαντικό χαρακτηριστικό του. Εξαιρώντας τον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης δεξιοτήτων, δεν είναι ανάγκη να το κάνουμε κάθε φορά «αλλιώς», σα να ‘ναι η απόλαυσή του στοιχείο αναπόσπαστο μιας ανεκπλήρωτης ερωτικής διαδικασίας.

δεν θα ακολουθήσουν ακραίες πρακτικές..

Την διαβεβαίωση οτι δεν θα ακολουθήσουν ακραίες πρακτικές έδωσαν τα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ιδιοκτητών ΤΑΞΙ στον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου μετά την πρόσφατη συνάντησή τους.
«Οι αγώνες μας θα συνεχιστούν σεβόμενοι την εικόνα της Ρόδου και τον τουρισμό της» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θανάσης Χατζηγεωργίου, κάτι που αποτελεί την επίσημη και απαρέγκλιτη θέση του Διοικητικού Συμβουλίου.

κι άλλος πρέσβης..

ή, μεγάλη κατανάλωση σε σοκολατάκια στην περιφέρεια...

Με τον πρέσβη του Ισραήλ Arye Mekel συναντήθηκε την περασμένη Παρασκευή ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου.
Ο Ισραηλινός αξιωματούχος, που βρέθηκε για πρώτη φορά στην Ρόδο με αφορμή και τις εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, επιβεβαίωσε τις καλές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ επεσήμανε ότι η συνεργασία σε τουριστικό επίπεδο θα έχει βάθος και συνέχεια, καθώς, όπως εκτίμησε, 500.000 Ισραηλίτες θα επισκεφθούν φέτος τη χώρα μας.
«Είναι το πλησιέστερο νησί στο Ισραήλ και αποτελεί το λογικό βήμα για τους συμπατριώτες μου» τόνισε ο κ. Mekel, εξηγώντας ότι η στροφή προς τον τόπο μας αποδίδεται, μεταξύ άλλων, και στο γεγονός ότι η Τουρκία δεν συνιστά πλέον επιλογή για τους Ισραηλινούς. (δείτε και λίγο ειδήσεις..)

λεζάντα : η διπλωματία του τουρισμού κάτω απο το (γνωστό..) γεφυράκι..

εν αναμονή του επόμενου (πρέσβη, Κινέζου βέβαια...)

Με τον αποχωρούντα, λόγω συμπλήρωσης της θητείας του στη χώρα μας, Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, κ. Luo Linquan συναντήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Πουσσαίος. Ο Αντιπεριφερειάρχης συζήτησε με τον Κινέζο Πρέσβη και τους συνεργάτες του ζητήματα που αφορούν κυρίως τον τουρισμό, δίνοντας έμφαση σε πρακτικές που στοχεύουν στην αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού από την Κίνα, στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

Μάλιστα, με ιδιαίτερη χαρά διερευνήθηκε το ενδεχόμενο για τη δημιουργία κινεζικής κινηματογραφικής ταινίας, τα γυρίσματα της οποίας θα γίνουν στα ελληνικά νησιά, κάτι που η ελληνική πλευρά δέχτηκε με μεγάλη ικανοποίηση, καθώς με αυτό τον τρόπο θα επιτευχθεί η προβολή του ελληνικού νησιωτικού πλούτου στην Κίνα αλλά και σε άλλες χώρες του εξωτερικού.

Εδω, δεν πρέπει να βιάζεται κανείς να "μεταδώσει την είδηση"... Πρέπει να έχει χρόνο... Να το πιάσει το θέμα και να ..κεντήσει ... !
Η ταινία αλήθεια, τι περιεχόμενο αναμένεται να έχει; Πως και οι κινέζοι αποφασίζουν να κάνουν ένα τέτοιο έξοδο και δεν κατασκευάζουν ενα αντίστοιχο πλαστικό στα στούντιό τους να τους έρθει πιο φτηνά;
Προχωρημένη πάντως χώρα η Κίνα... μιας και το scouting το κάνουν οι Πρέσβεις, οχι σαν κι εμάς στην Ευρώπη που τρέχουμε γύρω γύρω να βρούμε τις κατάλληλες τοποθεσίες....

"πολίτες κόντρα στον καιρό" περί τουριστικής κατοικίας

Με επιστολή προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου κ. Γκούφα η παράταξη “πολίτες κόντρα στον καιρό” με αφορμή τον πρόσφατα ψηφισθέντα εφαρμοστικό νόμο, στο οποίο περιλαμβάνονται διατάξεις που προσβάλλουν βάναυσα τις ακτές και τις παραλίες του νησιωτικού μας χώρου,
αν και πως θα αντιδράσουν στη δυνατότητα αλλαγών των συντελεστών δόμησης μέχρι 0,4%, δηλαδή μέχρι 1.600 τμ στα 4 στρέμματα;
αν θα αντιδράσουν, στο υπό ψήφιση σ/ν του Υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο περιλαμβάνονται διατάξεις περί τουριστικής κατοικίας. Με τις διατάξεις αυτές ενθαρρύνεται η γενικευμένη κατασκευή τουριστικών κατοικιών, επιτρέποντας συντελεστές δόμησης ίσους με αυτούς των ξενοδοχείων. Η κάλυψη της δομημένης επιφάνειας με τουριστικές κατοικίες φθάνει στο 30% από 20% που ήταν στο Χωροταξικό του Τουρισμού. Παραμένει η εξοργιστική διαφοροποίηση σε βάρος του νησιωτικού περιβάλλοντος, σύμφωνα με την οποία απαιτούνται μόλις 100 στρέμματα στα νησιά, ενώ 150 στρέμματα αλλού, ώστε να αποκτήσει ένας επιχειρηματίας τα πλεονεκτήματα του νομοσχεδίου.

Επίσης, η παράταξη “πολίτες κόντρα στον καιρό” αναφέρει οτι στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, επεκτείνεται η επιβολή ΦΠΑ σε όλες τις παροχές νερού και αποχέτευσης από τους δήμους, καθώς και στο αγροτικό νερό και στη ρύθμιση αυτή θα εντάσσονται πλέον κάθε τύπου υδρεύσεις και αποχετεύσεις σε όλη τη χώρα.
Επειδή η παραπάνω ρύθμιση θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τα μικρομεσαία εισοδήματα, σε μια εποχή που αυτά ήδη πλήττονται βαρύτατα, ερωτάται ο Περιφερειάρχης και η περιφερειακή αρχή, αν σκοπεύουν να αντιδράσουν.