Παρασκευή, Ιουνίου 11, 2010

Η ΔΕΠΟΤΑΘ μας ενημερώνει οτι την Κυριακή 13/06/2010 και ώρα 17:00, θα προβληθεί από την ΕΤ1 η ταινία-ντοκιμαντέρ της που γυρίστηκε με ευθύνη της και τίτλο "Σαντορίνη, το θαύμα της δημιουργίας" διάρκειας 56 λεπτών.
Η ΔΕΠΟΤΑΘ σημειώνει οτι,
Θεωρούμε ότι είναι μια σημαντική κίνηση στον τομέα της προβολής του νησιού μας μιας και αφενός μεν πρόκειται για τη μοναδική ολοκληρωμένη και εξαιρετικής ποιότητας προσπάθεια παρουσίασης της Σαντορίνης και του πολιτισμού της, αφετέρου δε, θα προβληθεί σε εθνικό επίπεδο σε μία αρκετά καλή ημέρα και ώρα.

Πέμπτη, Ιουνίου 10, 2010

Ο κυνηγετικός Σύλλογος Θήρας μας έστειλε ανακοίνωση,

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Θήρας ανακοινώνει στα μέλη του ότι την Κυριακή 13 Ιουνίου και ώρα 11:30 π.μ. στην αίθουσα του Οινοποιείου «Santo Wines» στον Πύργο Θήρας θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου.
Σε περίπτωση μη απαρτίας των μελών , η καταλυτική ημερομηνία για την συνέλευση θα είναι η Κυριακή 20 Ιουνίου 2010, την ίδια ώρα.

Θέματα Γενικής συνέλευσης:
Ενημέρωση από το Δ.Σ. για το κυνήγι στην Επαρχία Θήρας και την Ελλάδα γενικότερα.
Έγκριση Απολογισμού 2009 – Προϋπολογισμού 2010. Αρχαιρεσίες για την εκλογή νέου Δ.Σ.

Το Δ.Σ. του Κυνηγετικού Συλλόγου Θήρας
Κάλλιο αργά παρά ποτέ…
«Φωτιά» έχουν πιάσει τις τελευταίες ημέρες τα ... καζάνια της πίσσας στο νησί μας μιας και ο Δήμος αποφάσισε να προχωρήσει σε ασφαλτοστρώσεις.
(Θα λέγαμε και του χρόνου, αλλά του χρόνου δεν θα έχουμε εκλογές...)

Ενω, σύμφωνα με πληροφορίες, μαζί με τον Γιώργο Παπανδρέου που ξεκινά εκστρατεία αναστροφής του κλίματος σχετικά με τις φήμες περί πτώχευσης και επιστροφής της δραχμής, και ο Δήμαρχος Θήρας ξεκινά εκστρατεία αναστροφής του κλίματος που θέλει τις ασφαλτοστρώσεις να είναι προεκλογικό έργο...

Μέχρι στιγμής έχει ασφαλτοστρωθεί ο δρόμος προς Περίβολο και Αι Γιώργη ενω αναμένεται η ασφαλτόστρωση του περιφειακού δρόμου του Μεγάλου Χωριού...
α, ναι και του πάρκιγκ του σχολείου του ίδιου χωριού ...
το διάβασα,  το διάβασα .. το κακό είναι οτι βρίσκομαι σε μια ηλικία που δεν ενθουσιάζομαι πια ευκολα,  εν τω μεταξύ είναι κι η δουλειά τέτοια στον Τύπο, που καθημερινά σχολιάζεις τα των πολιτικών (και των πολιτών και των πολιτών...) και των αιρετών κλπ, και τους ζητάς "δεσμευσεις" και κάνεις σχόλια κλπ οπώτε δεν εκπλήσει και πολύ το οτι ενα σχόλιο προκάλεσε την αναβολή ενός συνεδρίου. άντε 2... εδω ανβάλλονται κι αναβάλλονται...
Σύμφωνα με την ενημέρωση,

Ένα σχόλιο αναγνώστη στο blog troktiko, είχε ως αποτέλεσμα να αναβληθούν δυο συνέδρια στα οποία είχε προγραμματιστεί να συμμετάσχει η ΕΝΑΕ.

α, ναι.."ποιανού" θα είναι το φετινό φθινόπωρο; του Πατριάρχη... (!)
όπου σύμφωνα με το βιβλίο του Λατινοαμερικάνου συγγραφέα ο βασιλιάς εμφανίζεται γυμνός....
ωραιες ιδεές (όλο και περισσότερες τόσο καλύτερα) μ' αρέσουν οι μη βολεμένοι άνθρωποι, πλήν όμως όπως γράφουνε και τα σχόλια, το κείμενο είναι γεμάτο λάθη!

όπως και να εχει είναι απολαυστικό, ενω με βάζουν σε ακόμη βαθύτερες σκέψεις(...) τα σχόλια περί επιστροφής στην δραχμή. (τίποτε δεν είναι απίθανο..)
μέχρι τότε η χώρα θα βουλιάζει στα χρέη της ενω οι "επενδυτές" θα παρακολουθούν περιμένοντας να πέσουν λίγο περισσότερο οι τιμές...

οχι να το παινευτούμε αλλά τα είχαμε προλάβει τα ..."Νέα"
ή μπορεί και να πρόλαβαν να μας τελειώσουν τα λεφτά...

το θέμα αναφέρετε στις  μετά ΔΝΤ τιμές των εισιτηρίων των συναυλιών στην Ελλάδα...

αυτά τα πράματα τα λέγαμε χρόνια. πλήν όμως τα λέγαμε σε εποχές όπου το κλίμα ήταν πολύ "φουσκωμένο" και το μονο που ένοιαζε ήταν να γίνονται συναυλίες μιας και επικρατούσε η άποψη οτι η ελλάδα υστερεί συναυλιακά και "τι κρίμα που δεν έρχονται εδω οι ξένοι να παίζουν τις μουσικές τους". Πλήν όμως οι συναυλίες ...παραέγιναν κι απο κεί που παρακαλάγαμε (λέμε τώρα..) να δούμε καναν αλλοδαπό ακορντεονίστα φτάσαμε στο σημείο να διοργανώνονται συναυλίες στο άψε σβήσε σε ολόκληρη την ελλάδα ενω συμβαίνει και το εξής παράδοξο, αντί λόγο ποσότητας και ποικιλίας να πέφτουν οι τιμές, αυτές ... αυξάνουν!    ενας ταιριαστός τίτλος νομίζω, θα ήταν "συναυλίες για λίγους"

επίσης, εντελώς απενοχοποιημένα πια, παρακολουθώ τα βιντεάκια που μου στέλνουν φίλοι στο youtube με αποσπάσματα συναυλιών ή και απο θεατρικές παραστάσεις, πόσο μάλλον παραγωγών του εξωτερικού που αμα έρχονται στην ελλάδα, τα εισητήρια είναι πανάκριβα,.. απολαμβάνω λοιπόν να τα βλέπω στην οθόνη του υπολογιστή μου... πίνοντας το καφεδάκι μου κι εχοντας και την μικρή να παίζει απο δίπλα (πολλές οι ευκολίες δηλαδή που παρουσιάζει η συγκεκριμένη μέθοδος...) γιατί εδω που τα λέμε που να τρέχεις και τα στάδια πόσο μάλλον για να βλέπεις συναυλίες φασόν απο σνόμπ καλλιτέχνες που βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου και αδυνατούν να γνωρίζουν σε πιο μέρος βρίσκονται ώστε να χαιρετίσουν το κοινό τους με ενα εστω "nice to be here in Athens with you tonight" ...



άλλο πάλι φαινόμενο για λίγους....
το φαινόμενο είναι λυπηρό να το βλέπει κανείς να συμβαίνει στις περιπτώσεις όπου έχουν κατασκευαστεί υποδομές απο γυμναστήρια μέχρι ξενοδοχεία με επιδοτήσεις, υπερτιμολογήσεις κλπ -με δημόσια λεφτά δηλαδή- και στο τέλος να επωφελούνται ελάχιστοι σε σχέση με το κοινωνικό σύνολο. λες και αυτοί που τα διαχειρίζονται κρίνουν μονο σε οτι φορά τα συμφέροντα της οικογένειας ή της παρέας τους.
εχω ακούσει για την περίπτωση πολυτελέστατου ξενοδοχείου στην ελλάδα, το οποίο φτιάχτηκε αποκλειστικά με επιδοτήσεις, κρατά τις τιμές του ψηλά ενω δεν γεμίζει (κανονικά θα έπρεπε να τις ρίξει) , ενω κατα καιρούς φιλοξενεί αρκετό κόσμο τζάμπα με διάφορες δικαιολογίες ("τράμπα" με άλλες εταιρίες των ιδιοκτητών κλπ) το αποτέλεσμα; κοινό μυστικό. οτι το ξενοδοχείο αποτελεί ιδιωτικό παράδεισο για μια μικρή παρέα, κι οτι προφανώς δεν θέλουν πολλούς στα πόδια τους αλλά λίγους και του γούστου τους. ούτως ή άλλως τζάμπα το φτιάξανε, απο την τσέπη του δεν έδωσε κανένας,  οπώτε γιατί να τους νοιάξει; εμείς να περνάμε καλά και οι άλλοι... ας πάνε να τραβάνε φωτογραφίες στα τουριστικά νησιά...  
Η ΝΔ -η τοπική- δεν (μας) ξεχνά…..
Μας θυμάται και μας στέλνει ανακοινώσεις. 3 το σύνολο σε 5 μέρες. Σύμφωνα με αυτές:

Νο1
Τη Κυριακή 6/6/2010 με πρωτοβουλία του Προέδρου συνεδρίασε το νεοεκλεγμένο Δ/Σ της Δημοτικής Οργάνωσης Ν.Δ Θήρας και συγκροτήθηκε σε σώμα.
Στη συνεδρίαση αυτή έγινε και η εκλογή Αντιπροέδρου-Γενικού Γραμματέα - Ταμία Υπεύθυνης Γυναικών της Οργάνωσης.
Το Δ/Σ ΤΗΣ Δημοτικής Οργάνωσης Τ.Ο Ν.Δ ΘΗΡΑΣ εχει ως εξής,
Πρόεδρος : Πελέκης Ηλίας, Αντιπρόεδρος : Καραμολέγκος Μανώλης,
Γενικός Γραμματέας : Βαλσαμάκη Ειρήνη, Υπεύθυνη Γυναικών: Βάλβη Σπυριδούλα, Ταμίας : Λυγνός Ιάκωβος και μέλη: Λυγνός Λουκάς, Παπαδάκης Στέφανος, Δαρζέντας Ματθαίος, Βαζαίος Δημήτρης
Δαμίγος Αντώνιος


Νο2
(αυτή αλήθεια, γιατί μας την στείλατε; υπάρχει -υποκρύπτεται ίσως;- κάποια ειδική σχέση με τον κ. Δένδια?? έχει η ανακοίνωση να κάνει με την Σαντορίνη?? έχει να κάνει με τον κ. Ξυνίδη?? Έχει να κάνει ο κ. Ξυνίδης με την Σαντορίνη -που όλο και σε κάποια 5ήμερη θα ‘χει βρεθεί-?? όπως και να έχει, εμείς την δημοσιεύουμε από υποχρέωση που μας την στείλατε…
Για να πω την αλήθεια, εγώ κατάλαβα το κρυφό μήνυμα. είναι που πιάστηκε στέλεχος της κυβέρνησης -σύμφωνα με την αντιπολίτευση- να ανακατεύεται με την υπόθεση του Βατοπεδίου την οποία μέχρι σήμερα την είχε αποκλειστικότητα -εργολαβία που λένε- η ΝΔ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,
Η σημερινή αποκάλυψη για την εμπλοκή του κ. Ξυνίδη στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου καταδεικνύει την υποκρισία του ΠΑΣΟΚ, τα αδιέξοδα στα οποία οδηγούν οι επιλογές του και γεννά εύλογα ερωτήματα που πρέπει πειστικά να απαντηθούν:
Πρέπει να κατηγορηθεί ο κ. Ξυνίδης επειδή εφάρμοσε γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του κράτους;???Αν για το ΠΑΣΟΚ ο Γραμματέας του είναι "αθώος", γιατί τότε είναι "ένοχοι" οι υπουργοί της Ν.Δ. που έκαναν ακριβώς το ίδιο;???Αν είναι "αθώοι" εκείνοι που έδωσαν τη λίμνη στη Μονή, γιατί είναι "ένοχοι" όσοι προσπάθησαν να την πάρουν πίσω και να την επιστρέψουν στους αγρότες;???
Καλούμε το ΠΑΣΟΚ να επανέλθει επιτέλους στο χώρο της πολιτικής, εγκαταλείποντας το μάταιο κυνήγι μαγισσών και να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα του τόπου και του λαού.


Την Νο3 δεν την ανεβάζουμε διότι επρόκειτο για πρόσκληση για τις αρχαιρεσίες που έγιναν (εμείς μιλάμε και γράφουμε εκ του αποτελέσματος δηλαδή…!)

λεζάντα: μνησθητι μου κυριε κάτι πράγματα...
Νέο Διοικητικό Συμβούλιο απέκτησε η Θηραϊκή Εταιρία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών. Οι αρχαιρεσίες πραγματοποιήθηκαν πριν απο λίγες ημέρες και σύμφωνα με τα αποτελέσματα τις διαδικασίας, καθήκοντα Προέδρου αναλαμβάνει ο γνωστός ζωγράφος Χριστόφορος Ασιμής, Αντιπρόεδρος εξελέγει η κ. Ντέπυ Σανούδου επίκουρη καθηγήτρια φαρμακογενετικής και «Νέα επιστήμονας της χρονιάς για το 2008», Γενική Γραμματέας η κ. Εύη Νομικού – Πετίνη καθηγήτρια Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ταμίας ο Νίκος Ρούσσος γιατρός και Μέλος ο Γιάννης Νοητάκης ασφαλιστής – επιχειρηματίας.
Οι φετινές εκδηλώσεις του Συλλόγου Κρητών Σαντορίνης.


Ενδιαφέρον και πλούσιο είναι και φέτος το πρόγραμμα των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Συλλόγου Κρητών Θήρας με 13 εκδηλώσεις που φιλοδοξούν να καλύψουν όλα τα γούστα.

Οι δύο πρώτες εκδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί ενώ η επόμενη αναμένεται να γίνει 25,26,27 Ιουνίου στον «θόλο» του Οινοποιείου Μπουτάρη με την παράσταση «η χώρα των πουλιών» που αποτελεί διασκευή του Γιάννη Καλαντζόπουλου στις «όρνιθες» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία της Στέλλας Καραμπεροπούλου .

Σύμφωνα με την πρόσκληση, η παράσταση αναφέρεται σε μια χώρα αφράτη, μελένια, μαλακή,
Μια χώρα ειρηνική γεμάτη μουσική
Μια χώρα με γαλάζιο ουρανό και καθαρό αέρα μια χώρα μαγεμένη ... καραμελοφτιαγμένη!
Κι απο το όνειρο στην πραγματικότητα...
Η παράσταση ανεβαίνει απο το Θεατρικό Εργαστήρι του τμήματος παιδιών του Συλλόγου Κρητών Σαντορίνης.

Οι επόμενες εκδηλώσεις είναι οι εξής,

Στις 3 Ιουλίου ο Σύλλογος γιορτάζει τον Άγιο Ανδρέα (Κρήτης) με εσπερινό στην Παναγία την Κόκκινη στον Καρτεράδο στις 19.30 ενώ θα ακολουθήσει κρητικό πανηγύρι με ζωντανή μουσική από τους Μανόλη Βουρβαχάκη, Μιχάλη Καβαλάρη και Κώστα Κόλλια.
Και στις 4 Ιουλίου, την επομένη το πρωί θα γίνει η Θεία Λειτουργία του Αγίου Ανδρέα Κρήτης στην Παναγία τη Γλυκολαλούσα.

Την Τετάρτη 7 Ιουλίου θα γίνει συναυλία παραδοσιακής και ρεμπέτικης μουσικής με τον Γιώργο Μανολάκη στο λαούτο, το μπούλγαρι και το μπουζούκι καθώς και τους μουσικούς Γιάννη Ρομπογιαννάκη, Γιώργο Γιανναδάκη, Βαγγελιώ Φασούλα και Γιώργο Μαυρομανωλάκη.

Την Τετάρτη και την Παρασκευή 21 και 23 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στον Μάνο Χατζηδάκη από το συγκρότημα «Φωνές του Νότου».
Οι μαγευτικές «Φωνές του Νότου» το πολυφωνικό μελωδικό σχήμα από την Μεγαλόνησο θα πραγματοποιήσει 2 συναυλίες αφιερωμένες στον «αθάνατο» Μάνο Χατζηδάκη στην πιο θερμή κι αισθαντική περίοδο του καλοκαιριού ικανοποιώντας για 2η φορά τους θαυμαστές τους στο νησί.
Οι συναυλίες θα γίνουν στις 21/7 στην πλατεία μπροστά από την Παναγία την Πλατσανή στην Οία και στις 23/7 στην κεντρική πλατεία των Φηρών.

Στις 25 Ιουλίου διοργανώνεται βραδιά με Κρητική μουσική και τραγούδι με τον Μιχάλη Τζουγανάκη και το συγκρότημά του στο Οινοποιείο Κουτσογιαννόπουλου με εισιτήριο στα 20 ευρώ.

Την Τετάρτη 28 Ιουλίου διοργανώνεται το μίνι Φεστιβάλ Σαντορίνης.
Πρόκειται για συνδιοργάνωση του Συλλόγου Κρητών Σαντορίνης «το Αρκάδι»
του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Σαντορίνης «οι Ακρίτες»
του Πολιτιστικού Ομίλου Ακρωτηρίου Κύπρου
και του Πολιτιστικού Συλλόγου Θήρας.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Οινοποιείο Κουτσογιαννόπουλου με ελεύθερη είσοδο.

Για τις 7-8-9-10 Αυγούστου διοργανώνονται μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις με τίτλο «μουσικοχορευτικές βραδιές στις Κυκλάδες» με το συγκρότημα του Μανόλη Βουρβαχάκη

Στις 7 Αυγούστου στην Ίο.
Η εκδήλωση χρηματοδοτείται από τον Δήμο Ιητών.

Την Κυριακή 8 Αυγούστου στην Θηρασιά
Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με την Κοινοτική Κοινοφελή Επιχείρησης Οίας.

Την Δευτέρα 9 Αυγούστου στην Ανάφη
Η εκδήλωση χρηματοδοτείται από την κοινότητα Ανάφης.

Την Τρίτη 10 Αυγούστου στην κεντρική πλατεία των Φηρών
Σε συνεργασία με την ΔΕΠΟΤΑΘ

Ενώ οι εκδηλώσεις κλείνουν το Σάββατο 4 Σεπτεβρίου με την καθιερωμένη «γιορτή ρακής». Με την εκδήλωση που κάθε χρόνο ρίχνει την αυλαία των θερινών δραστηριοτήτων του Συλλόγου με στόχο το γλέντι και το ξεφάντωμα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο εστιατόριο Ακρόπολις στην Περίσα και θα τραγουδήσει ο Μανώλης Κονταρός με το συγκρότημά του. Τιμή εισητηρίου 25 ευρώ.

Για κάθε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Σύλλογο στο 22860 28605


Σύμφωνα με τα όσα σημειώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Μανόλης Ορφανός για το φετινό πρόγραμμα αλά και για τις δραστηριότητες του Συλλόγου,

Συνεχίζεται και φέτος ο διαπολιτισμικός διάλογος που άνοιξε ανάμεσα στ δυό νησιά Κρήτη και Σαντορίνη, πριν απο μια δεκαετία.
Με μια σειρά εκδηλώσεων ο πολιτιστικός Σύλλογος «Αρκάδι» φιλοδοξεί να δώσει ζωή και να στηρίξει για μι φορά ακόμη, την πνευματική δραστηριότητα του νησιού μας . Επιδιώκει να γίνει ο δίαυλος επικοινωνίας της τοπικής κοινότητας με κείνης των Κρητών μέσα απο την παράδοση αλλά και την πολιτιστική συνέχεια της κουλτούρας των Ελλήνων. Οι εκδηλώσεις συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο πολιτιστικό πρόγραμμα αποδεικνύοντας οτι ο ρόλος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας είναι πολλές φορές καθοριστικός για την προβολή και την ανάδειξη του πολιτισμού μιας περιοχής. Συγχρόνως οι εκδηλώσεις αυτές δίνουν αξία στο τοπικό τουριστικό προϊόν, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την δημιουργία προοπτικών και προϋποθέσεων της ευρύτερης ανάπτυξης του νησιού.

Φίλες και φίλοι, σήμερα η Ελλάδα δίνει μια σκληρή μάχη για να διατηρήσει την φήμη της και να αποδείξει ότι είναι μια χώρα που προάγει τον πολιτισμό και δεν τον υπονομεύει.
Μέσα σε αυτήν την χρονική συγκυρία ο Σύλλογός μας προσπαθεί να περάσει το μήνυμα ότι οι Έλληνες δεν έχουν πάψει να σκέφτονται, να ονειρεύονται, να δημιουργούν, όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες. Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το όνειρο και η σκέψη πλάθουν πολιτισμό, καθορίζουν ταυτότητα, χαράζουν πορεία προόδου, έτσι ώστε κανείς να μην μπορεί να μας αμφισβητεί και απορρίψει…

Τετάρτη, Ιουνίου 09, 2010

Γυμνάσιο Μεσαριάς.
5η και…. τυχερή
ή γκράν γκινιόλ τέρμα (δηλαδή τώρα -μετά απο 4 συνεχείς αναβολές- πρέπει να λέμε κι ευχαριστώ;)


"Την γλιτώνει" καθώς φαίνεται την .. ματαίωση της κατασκευής του το Γυμνάσιο της Μεσαριάς μιας και παρά την στάση εργασίας που έχει προαναγγελθεί για τις 16 Ιουνίου, οι μηχανικοί της Νομαρχίας ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους με αποτέλεσμα να συζητηθεί τελικά το θέμα, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα χάνονταν οι πιστώσεις και τα χρήματα θα διατείθενταν σε άλλο σχολείο, σε άλλη περιοχή…

Στο θέμα παρενέβει και ο Σύλλογος των Μεσαριτών Θήρας με επιστολή στην οποία «καλεί σε συστρατευση όλους τους κατοίκους και φορείς του νησιού στον αγώνα για την άμεση έναρξη και περαίωση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση του έργου». Ο σύλλογος μάλιστα έκανε λόγω για προσφυγή στην δικαιοσύνη στην περίπτωση που οι κινητοποιήσεις μπλοκάρουν την διαδικασία.

Τέλος καλό όμως, όλα καλά σε ότι αφορά την δημοπράτηση του έργου η οποία τελικώς θα γίνει, και δεν απομένει παρά να (του) ευχηθούμε με το καλό να ολοκληρωθεί.
Εκδήλωση με θέμα το Περιβάλλον διοργανώθηκε το Σάββατο 5 Ιουνίου στην Αθήνα με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή του Πασοκ Κρίτωνα Αρσένη και αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την προστασία του «περιβάλλοντος».


Η εκδήλωση έτυχε αρκετής δημοσιότητας, με τον Τύπο να αναφέρεται στις δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Πάγκαλου που μίλησε για την πράσινη ανάπτυξη υποτηρίζοντας οτι μπορεί να αποτελέσει διέξοδο για την οικονομία.

Αυτην την εκδήλωση διάλεξαν μέλη της Επιτροπής Πολιτών για το Sea Diamond προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την παραμονή του πλοίου στον βυθο της Καλντέρας. Για τον λόγο αυτό ταξίδεψαν στην Αθήνα προκειμένου να συναντήσουν τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση πολιτικούς, να τους ενημερώσουν για το θέμα αλλά και να τους πιέσουν για την επίλυσή του, που σύμφωνα με την επιτροπή δεν είναι άλλη από την απομάκρυνση του πλοίου.

Για το Sea Diamond ειπώθηκε οτι,

Από την ενημέρωση που έχουμε από μέλη της επιτροπής μάθαμε ότι το θέμα συζητήθηκε για 15 περίπου λεπτά, ενώ από πλευράς των εκπροσώπων του νησιού έγινε σαφές ότι η ανέλκυση του πλοίου είναι απαραίτητη για την εξάλειψη κάθε κινδύνου που μπορεί να προκύψει στο μέλλον με μια ενδεχόμενη μόλυνση του περιβάλλοντος. .

Ο έπαρχος Θήρας ενημέρωσε τους ομιλητές ότι έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προεργασίες ώστε να μπορεί να γίνει η ανέλκυση, όπως η απάντληση των καυσίμων και οι μελέτες σχετικά με την θέση και τα χαρακτηριστικά του πλοίου , λέγοντας παράλληλα ότι υπάρχει ενδιαφέρον από εγχώριες και διεθνείς εταιρίες που εγγράφως έχουν δηλώσει ότι δύνανται να προβούν και να ολοκληρώσουν επιτυχώς την συγκεκριμένη εργασία., παραπέμποντας στο Λιμενικό Ταμείο Θήρας το οποίο έχει αυτές τις προτάσεις.

Στην απάντησή του ο κ. Πάγκαλος ανέφερε ότι δεν είναι λεπτομερώς ενημερωμένος σχετικά με την υπόθεση, έδειξε μάλιστα να εκπλήσσετε από το γεγονός ότι έχει υπάρξει ενδιαφέρον για την ανέλκυση του σκάφους, ενώ υποσχέθηκε ότι το προσεχές διάστημα τ θα συζητήσει αναλυτικά το θέμα με την αρμόδια υπουργό Οικονομικών κ. Κατσέλη.

Θετικός και υπέρμαχος στο θέμα της ανέλκυσης εμφανίστηκε ο ευρωβουλευτής κ. Αρσένης ο οποίος υποσχέθηκε να το προωθήσει στους αρμόδιους στην Ε.Ε. για περαιτέρω διερεύνηση ενώ είπε ότι θα διερευνήσει το κατά πόσο και πώς μπορεί να συμβάλει η Ε.Ε. στην οριστική επίλυσή του, ενώ ευχήθηκε στην Επιτροπή Πολιτών καλή κατάληξη στον έντιμο, όπως είπε, αγώνα που δίνει.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που μας παρείχε ο κ. Σπύρος Καβαλλάρης μέλος της Επιτροπής Πολιτών, στην εκδήλωση στην Αθήνα συμμετείχαν ο έπαρχος Θήρας Χρύσανθος Ρούσσος, ο πρόεδρος της κοινότητας της Οίας – Θηρασσιάς Γιώργος Χάλαρης, ο επικεφαλής της μειοψηφίας του δημοτικού Συμβουλίου Νίκος Ζώρζος και ο μέχρι πρότεινος δημοτικός σύμβουλος και Αντιδήμαρχος Αντώνης Καντζέλης.

Κατά τα άλλα, στην εκδήλωση η Κυβέρνηση έδωσε μεγάλη έμφαση στο θέμα της πράσινης ανάπτυξης, θεωρώντας ότι αυτή αποτελεί και μία διέξοδο για την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με τον κ. Πάγκαλο, η ελληνική οικονομία θα πρέπει να βρεθεί στην πρωτοπορία με σύγχρονες τεχνολογίες στον τομέα του περιβάλλοντος, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα των ανεμογεννητριών, για τις οποίες όπως είπε είναι γνωστό ότι πολλές κοινότητες εκφράζουν επιφυλάξεις πλήν όμως όπως είπε, το όφελος που θα προκύψει θα είναι μεγάλο.
Από τη φάβα της γριάς στη φάβα παγωτό


Η σελίδα που εχει δημιουργηθεί για την εκδήλωση στο facebook εχει μεγάλη επικεψιμότητα ενω η ιδέα και ο τίτλος της εκδήλωσης χαρακτηρίζονται απο τους περισσότερους επισκέπτες ... ευρυματικότατοι!


Πρόκειται για μια ακόμη ιδέα που υλοποιεί η ομάδα του «Ηλιότοπου» βασισμένη στην προβολή των παραδοσιακών προιόντων του νησιού, πλήν όμως αυτην τη φορά, με περισσότερο χιούμορ (απ’ αυτό που συνήθως απαιτεί η «ανάδειξη»..) θα συζητηθεί η πορεία στον χρόνο των τοπικών «συνταγών» καθώς και το παρόν και το μέλλον της Σαντορινιάς κουζίνας.

Η εκδήλωση που θα γίνει το Σάββατο 19 Ιουνίου στο πρώην Δημοτικό Σχολείο της Φοινικιάς στην Οία, πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του ομίλου «Ηλιότοπος» με συνδιοργανωτή την Κοινότητα Οίας και με τη συνεργασία του εστιατορίου Σελήνη.

Σύμφωνα με την πρόσκληση,

Από το φάβα της γριάς στη φάβα παγωτό

Η Σαντορίνη είναι πλέον γενικά αποδεκτό ότι ξεχωρίζει για τη γαστρονομία της. Είναι ένας διεθνώς καταξιωμένος γαστρονομικός προορισμός, που συνδυάζει την καλή και «τίμια» παραδοσιακή κουζίνα, με ένα ρεύμα εκσυγχρονισμού της σαντορινιάς και της ελληνικής κουζίνας βασισμένο στα τοπικά προϊόντα (τοματάκι, φάβα, άσπρη μελιτζάνα κλπ). Το διάσημο, ποιοτικό σαντορινιό κρασί συντελεί ουσιαστικά στη διαμόρφωση της μοναδικής στην Ελλάδα ολοκληρωμένης γαστρονομικής πρότασης σε επίπεδο προορισμού.
Στο πλαίσιο αυτό και με τη σκέψη στραμμένη στην επόμενη μέρα, δηλαδή στην παραπέρα καταξίωση της Σαντορίνης ως γαστρονομικού προορισμού και στη διατήρηση και ενίσχυση του ρεύματος εκσυγχρονισμού, που σήμερα προσελκύει τα φώτα της δημοσιότητας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, διοργανώνεται στις 19-20 Ιουνίου 2010, γαστρονομική εκδήλωση με τίτλο:

«Από το φάβα της γριάς στη φάβα παγωτό - Η ευρηματικότητα, μέσο διαμόρφωσης ενός γαστρονομικού προορισμού»
Στην εκδήλωση αυτή θα καταθέσουν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους, ειδικοί σε θέματα ανάπτυξης και προβολής γαστρονομικών προορισμών και θα επιδιωχθεί η ευρύτερη συμμετοχή κοινού, ιδιαίτερα γυναικών χάρη στις οποίες οι σαντορινιές συνταγές πέρασαν και μετεξελίχθηκαν από γενιά σε γενιά.

Το κύριο μέρος της εκδήλωσης θα διεξαχθεί το Σάββατο, 19/6/2010, το απόγευμα, στο πρώην Δημοτικό Σχολείο της Φοινικιάς και θα γίνουν:
- Ομιλίες
- Συζήτηση
- Διαγωνισμός τηγανίσματος τομακεφτέδων που θα συμμετέχουν γυναίκες της Σαντορίνης
- Μαγείρεμα φάβας με παραδοσιακό τρόπο (όπως στα πανηγύρια)
- Γευστική δοκιμή φάβας παρασκευασμένης με εξελιγμένη συνταγή

Στις παράπλευρες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις των ειδικών με επαγγελματίες της εστίασης και του κρασιού προκειμένου να αναδειχθεί ένας γενικότερος προβληματισμός και να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα.

Τρίτη, Ιουνίου 08, 2010

Στα δικά μας,
αυτή όπως και αρκετές επόμενες αναρτήσεις.

Κυκλοφόρησε και είναι … πολύχρωμο! Πρόκειται για την κυκλοφορία πριν από λίγες ημέρες του λευκώματος «Άνωθεν – Σαντορίνη» από τις εκδόσεις Μίλητος. Η κυκλοφορία του βιβλίου για την Σαντορίνη εντάσσετε στο πλαίσιο των εκδόσεων λευκωμάτων για περιοχές της Ελλάδας που έχουν φωτογραφηθεί «άνωθεν» από ελικόπτερο.
Σε ότι αφορά την έκδοση για την Σαντορίνη, στο λεύκωμα παρουσιάζονται περιοχές οι οποίες αποτυπώνονται στο χαρτί για πρώτη φορά μιας και η πρόσβαση σε αυτές με άλλο μέσο εκτός του εναέριου είναι αδύνατη. Ενώ, εντυπωσιακός είναι ο τρόπος με τον οποίο έχουν αποδοθεί τα χρώματα του τοπίου αλλά και των οικιών του, ιδίως τα κόκκινα και τα «γκρενά» της λάβας καθώς επίσης και τα «μαύρα», οι αποχρώσεις του μαύρου του ηφαιστείου και της καμένης πέτρας.

Από το προλογικό σημείωμα της έκδοσης μεταφέρουμε τα εξής,

EMMANOYHΛ ΛΙΓΝΟΣ – ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΕΛΟΣ
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΑΝΩΘΕΝ- Εκδόσεις ΜΙΛΗΤΟΣ
Ένα λεύκωμα, με εντυπωσιακές αεροφωτογραφίες και κείμενα πολλών γνωστών λογοτεχνών, καλλιτεχνών, κ.ά.

Από τις Εκδόσεις ΜΙΛΗΤΟΣ, στη σειρά ΑΝΩΘΕΝ, κυκλοφόρησε το καλαίσθητο λεύκωμα ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ, με επιμέλεια έκδοσης, ανθολόγηση κειμένων και σχόλια φωτογραφιών του Εμμανουήλ Λιγνού, διευθυντή της εφημερίδας « Θηραϊκά Νέα», και φωτογραφίες του Γιάννη Γιαννέλου, που όλες έχουν ληφθεί από ελικόπτερο.

Τις θαυμάσιες φωτογραφίες από όλη τη Σαντορίνη, που δημοσιεύονται στις 240 σελίδες του εντυπωσιακού λευκώματος, συνοδεύουν κείμενα, που ανθολόγησε ο γνωστός Θηραίος νομικός και δημοσιογράφος Μανώλης Λιγνός, των : Οδυσσέα Ελύτη, Γιώργου Σεφέρη, Ηλία Βενέζη, Νίκου Χατζηκυριάκου – Γκίκα, Μάριου Πλωρίτη, Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου, Πάρι Πρέκα, Αθηνάς Ταρσούλη, Νίκου και Μυρσίνης Σαντοριναίου, Γιάννη Σφακιανάκη, Αντώνη Κονταράτου, Γουλιελμίας Συρίγου – Μονιούδη, και των : Βασίλη Αλεξάκη, Ντιάνας Αντωνακάτου, Γιώργου Ανωμερίτη, Φωτεινής Ζαφειροπούλου, Καδιώς Κολύμβα, Σάββα Κονταράτου, Ιωάννου Κουμανούδη, Αλεξάνδρας Λειβαδίτου, Γιολάντας Πατεράκη, Δημήτρη Περετζή, Βάλσαμου Πιτσικάλη, κ.ά.
Ο γνωστός Εκδότης Νίκος Χαϊδεμένος, εραστής της Σαντορίνης και ιδιαίτερα της Οίας, φρόντισε προσωπικά το λεύκωμα και οι εκλεκτοί Συνεργάτες του με την τέχνη τους απόδωσαν την χρωματική ιδιαιτερότητα της Σαντορίνης.
Συντελεστές: Εκδότης: Νίκος Χαιδεμένος. Επιμέλεια έκδοσης, ανθολόγηση κειμένων, σχόλια φωτογραφιών: Εμμανουήλ Λιγνός, Φωτογραφίες: Γιάννης Γιαννέλος, Αγγλική Μετάφραση: Βασιλική Λάϊνα – Ρήγου. Πιλότος: Χρίστος Νικολόπουλος. Σχεδιασμός, σελιδοποίηση: Χριστίνα Τζουγανάτου. Επεξεργασία εικόνας: Γιώργος Αλεξάνδρου, Γιάννης Δουσμάνης, Αθηνά Γυπαράκη. Συντονισμός παραγωγής: Σοφία Καραμανίδου. Εκτύπωση, βιβλιοδεσία: Τροία Εκδοτική. Copyright: Εκδόσεις Μίλητος – Αθήνα 2010.

Εισαγωγικό κείμενο Εμμανουήλ Λιγνού από το λεύκωμα:

« ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΑΝΩΘΕΝ» ( Εκδόσεις Μίλητος)
Π η γ ή ε μ π ν ε ύ σ ε ω ν , η  Σ α ν τ ο ρ ί ν η

Η Σαντορίνη δεν έχει εμπνεύσει μόνο ποιητές και πεζογράφους, που με τα ποιήματά τους (Οδυσσέας Ελύτης, Γιώργος Σεφέρης, κ.ά.) και τα πεζά τους (Ηλίας Βενέζης, Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος, Ανδρέας Καραντώνης, Τάσος Αθανασιάδης, Αθηνά Ταρσούλη, κ.ά.) περιγράφουν το συγκλονιστικό αυτό τόπο, αλλά και ζωγράφους, που με το χρωστήρα τους και τα χαράγματά τους, απέδωσαν τα χρώματα της γης και τις συνθέσεις της λαϊκής αρχιτεκτονικής ( Νίκος Xατζηκυριάκος – Γκίκας, Πάρις Πρέκας, Παναγιώτης Γράββαλος, Πέτρος Ζουμπουλάκης, Ντιάνα Αντωνακάτου, Μάρκος Βενιός, Ζωή Αλαφούζου, Χριστόφορος Ασιμής, Άννα Μενδρινού κ.ά.), ακόμη και διάσημοι αρχιτέκτονες έχουν θαυμάσει και επαινέσει τα δημιουργήματά των μαστόρων του νησιού ( Λε Κορμπυζιέ, κ.α.).

Το σύμπλεγμα των ηφαιστειακών νησιών της Σαντορίνης ευτύχησε να έχει φωτογραφηθεί από παλιά.
Έτσι, στα 1895-1905, φωτογράφοι συνόδευσαν τον ανασκαφέα της Αρχαίας Θήρας Γερμανό Αρχαιολόγο Βαρώνο Χίλλερ φον Γκαίρτρινγκεν και αποθανάτισαν, όχι μόνο την αποκαλυπτόμενη αρχαία πόλη, αλλά και πολλά τοπία της Θήρας ( Φηρά, Καμάρι, Περίσσα, Οία κ. ά.).
Η γνωστή φωτογράφος Nelly (Νέλλυ Σουγιουτζόγλου – Σεραϊδάρη), στα συχνά ταξίδια της για διακοπές στη Σαντορίνη με το διεισδυτικό φακό της, μας άφησε τοπία και ανθρώπους. Οι φωτογραφίες της διάσωσαν στο χρόνο την προσεισμική Σαντορίνη.
Ο μέτοικος στο νησί επαγγελματίας φωτογράφος Γεώργιος Ιωακειμίδης κατέγραψε, με τις γυάλινες πλάκες, τοπία πριν το σεισμό του 1956 και τις εκρήξεις του Ηφαιστείου το 1925 και το 1949 – 50.
Ο Robert A. Mc Cabe στο λεύκωμά του, « ΕΛΛΑΔΑ – Τα χρόνια της Αθωότητας (1954 – 1965)», αφιερώνει το εξώφυλλο και πολλές σελίδες του στη Σαντορίνη, με φωτογραφίες «εποχής».
Ο Σπύρος Μελετζής, η Βούλα Παπαϊωάννου, ο Νίκος Κοντός, ο Γιάννης Σκουρογιάννης και άλλοι με τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες τους «έπαιξαν» με το φως και τη σκιά στα τοπία του νησιού.
Ο Δημήτρης Ταλιάνης με τις αποκαλυπτικές φωτογραφίες του, που δημοσιεύτηκαν στα λευκώματα « ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ και η θάλασσα ¨ έτεκε γην¨ » ( 1998 ) και «ΟΙΑ» ( 2006).
Ο Γιώργος Μέης με τα λευκώματα, τις αφίσσες και τις φωτογραφίες του, με τις νέες τεχνικές, δίνει άλλες διαστάσεις στα τοπία της Σαντορίνης.
Ο Alexandre και η Emilie κυκλοφόρησαν το Νοέμβριο του 2008 το λεύκωμα: « ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ σ τ ι γ μ έ ς».

Το λεύκωμα ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΑΝΩΘΕΝ παρουσιάζει το σύμπλεγμα των ηφαιστειακών νησιών: Θήρα, Θηρασία, Ασπρονήσι, Ηφαίστεια (Παλιά και Νέα Καμένη), φωτογραφημένων από τον ουρανό. Εντυπωσιακό το αποτέλεσμα που θα απολαύσετε φυλλομετρώντας το λεύκωμα της σειράς ΑΝΩΘΕΝ, των καλαίσθητων εκδόσεων ΜΙΛΗΤΟΣ, που φρόντισε προσωπικά ο « εραστής» της Σαντορίνης, και ιδιαίτερα της Οίας, διευθυντής τους Νίκος Χαϊδεμένος.
Τα «πάρτυ» -αλλά και οι «κρίσεις»- είναι σαν τους έρωτες. Περνάνε.
Το θέμα είναι να μην έχεις ενοχές.
ή too young to regret….

Το θέμα, σε κάθε περίπτωση, είναι να μην γινόμαστε εκ των υστέρων ενοχικοί για οτι έχουμε ζήσει, σαν να τελειώνει δηλαδή ένας έρωτας ή μια φιλία και μείς αντι να κοιτάμε μπροστά και τα καλά που έχουμε ζήσει να σκεφτόμαστε π.χ. «τι χαζός που ήμουν κι έκαναν παρέα μ αυτόν». Τελείως κομπλεξική και χωριάτικη (με τη κακή την έννοια) συμπεριφορά.
Το φαινόμενο πάντως των ενοχών για την προ-κρίσης εποχή που ζήσαμε το παρατηρώ τελευταία και με τρομάζει. Το θέμα είναι ότι ζούμε να το ευχαριστιόμαστε και να μην το μιζεριάζουμε μετά. Ότι έχουμε κάνει, όλα τα πάρτυ που πήγαμε, όλα τα ρούχα που φορέσαμε, όλα τα ταξίδια που κάναμε, όλα τα αμάξια που οδηγήσαμε, όλες τις φιλίες κι όλους τους έρωτες που ζήσαμε να τους έχουμε ευχαριστηθεί. Κι όχι να λέμε και να γράφουμε μετά….
Ως εκ τούτου κρατώ αποστάσεις από αυτές τις ιδέες. Μου θυμίζουν την γιαγιά μου, που στο «ανάποδο» γκρίνιαζε για ότι … δεν έκανε. Για όλα τα πάρτυ που δεν πήγε, όλα τα ρούχα που δεν φόρεσε, όλα τα ταξίδια που δεν έκανε, όλα τα αμάξια που δεν οδήγησε, όλες τις φιλίες κι όλους τους έρωτες που δεν έζησε κ.ο.κ για να της απαντώ τι την εμπόδιζε και … η κουβέντα να πηγαίνει λέγοντας….


Οικονομική είναι η άποψη
Υπάρχουν (και πολλαπλασιάζονται) όμως και οι εξής απόψεις που λένε οτι αυτην την εποχή μονο η Ελλάδα εμφανίζει «υπερβάλλοντα ζήλο» να πληρώσει.
«θα πληρώσουμε, θα πληρώσουμε» λέει όπου σταθεί κι όπου βρεθεί ο πρωθυπουργός (είναι σίγουρο. θα τα πληρώσει αυτά που λέει, να μου το θυμηθείτε) ο οποίος με το που ανέβηκε πρόεδρος, αφού «τιμώρησε το κακό Πασόκ» (σσ αυτό που δεν τον γούσταρε) και οι μισοί αυτοτιμωρούνταν και αυτομαστιγόνονταν αλύπητα ενω οι υπόλοιποι ξεποδαριάζονταν νύχτα μέρα να βρούν τον δρόμο για τον συγχρονο σοσιαλισμό ,
τώρα βάλθηκε να τιμωρήσει και τους έλληνες, αλλά οχι μονο όσους δεν τον ψήφισαν, αλλά όλους τους έλληνες βάζοντάς τους να πληρώσουν ακόμη και για ξένες ζημιές.
Να «μαζευτεί» η κατάσταση στο δημόσιο; Ας μαζευτεί, ώρα της ήταν, πλήν όμως, άλλο θέλω να πώ. Χρωστάμε τελικά αυτά που μας λένε; (το να είναι τα πραγματα χειρότερα μοιάζει απιθανο) ή μήπως τα νούμερα (μαθηματικά είναι αυτά) παραείναι φουσκωμένα;
Επάνω σε αυτην τη άποψη, γράφονται όλο και περισσότερα άρθρα τελευταία , σοβαρά δηλαδή κείμενα που με στοιχεία, που αμφισβητούν την κατάσταση έτσι όπως παρουσιάζεται στον ελληνικό λαό.
Ενα απο αυτά εδω, παραφράζοντας λίγο τον τίτλο θα έγραφα, όλοι χρωστούν αλλά μονο η ελλάδα θέλει να πληρώσει.
Σοβαρά τώρα, όταν όλες οι χώρες διαπραγματεύονται τα χρέη τους, η ελλάδα σαν χωριάτης που τον πιάσανε να κλέβει το παγκάρι, έχει κατεβάσει τους ώμους, κι έχει βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη να δώσει αυτά που πήρε, ενω απο φόβο ακούει κι αυτά που της λένε οτι έχει κλέψει πολύ περισότερα, χωρίς όμως κάτι τέτοιο να αποδεικνύεται...)

Δευτέρα, Ιουνίου 07, 2010

η Μύκονος έχει βασιλιά! ( κι εμείς το Φρέντυ Κρούγκερ...)

Η ταινία the kings of Mykonos προβάλλεται στους κινηματογράφους σε Αυστραλία, Ελλάδα και ΗΠΑ και πάει πολύ καλά, διασκεδάζει τον κόσμο που την βλέπει ενώ και στην πατρίδα μας τα σχόλια είναι θετικότατα, σημαντικό είναι δε το γεγονός ότι δεν ξεφύτρωσε κανένας περίεργος να πεί ότι «η ταινία προσβάλει την χώρα» (!!) με τα όσα περιγράφει….

Η υπόθεση πάντως αναφέρεται σε έναν ελληνοαυστραλό ο οποίος ενημερώνεται ότι κληρονόμησε μια παραλία μαζί με την ταβέρνα της σε ένα νησί στην ελλάδα, στην Μύκονο, όπου και πηγαίνει προκειμένου να κληρονομήσει την περιουσία του από τον αποθανόντα μπάρμπα του, μη γνωρίζοντας όμως την ελληνική πραγματικότητα και τις ισορροπίες που είχε διασφαλίσει ο μπάρμπας του (ο οποίος λες και ήθελε να τον τιμωρήσει!) για να δουλεύει το μαγαζί του.
Η ταινία περιγράφει με χιουμοριστικό τρόπο τις περιπέτειες του καλοπροαίρετου ελληνοαυστραλού στην ελλάδα και συκεκριμένα στην Μύκονο.


Ευτυχώς να λέτε που οι έλληνες έχουμε χιούμορ, κι από τα πρώτα βήματα του ελληνικού κινηματογράφου περιγράφαμε ή δεχόμασταν τις περιγραφές της πραγματικότητάς μας. Από την «θεία από το Σικάγο» με την εξαιρετική ιδέα της εντελώς Αμερικάνας! θείας που’χε βάλει σκοπό να παντρολογήσει τις ανιψιές της, κόρες του αυστηρού σε θέματα «ηθικής και τάξης» αδερφού της, και το «καλώς ήρθε το δολάριο» με τον Γιώργο Κωνσταντίνου στον ρόλο ενός σοβαρού ανθρώπου και καθηγητή Αγγλικών που μπροστά στην φτώχεια του και στην αναδουλειά, δέχεται να «ψήνει» Αμερικανούς ναύτες του 6ου (τότε) στόλου να πηγαίνουν να μπεκρουλιάζουν στα μπαράκια του Πειραιά, μέχρι τον αξέχαστο και … αξεπέραστο ίσα με σήμερα Κωνσταντάρα στον ρόλο του πολιτικού –βουλευτή «Μαυρογιαλούρου» που ανάθεμα κι αν ξέρει τα χωριά και την πραγματικότητα τα οποία επισκέπτεται για να βγάλει τους λόγους του και να τάξει λάγούς με πετραχείλια καθώς και ότι θα… εξαφανίσει (σσ αντί του εξασφαλίσει) τους κατοίκους τους….


Πάντοτε, εμείς οι έλληνες είχαμε ή δεχόμασταν με χιούμορ την πραγματικότητά μας, πόσο μάλλον σε δύσκολες εποχές, ο κακό είναι αμα το χάνουμε ...

Όσο για την διαφορά του τότε με το τώρα; Ουσιαστικά καμιά, η τέχνη πάντοτε εμπνέεται απο τα παράδοξα της καθημερινότητας, απλώς πλέον τα περιγράφουν και οι «ξένοι» και οι παραγωγές ονομάζονται διεθνείς...

Από την άλλη, ελάτε και στην θέση του πρωταγωνιστή και υποθέστε ότι σας παίρνουν τηλέφωνο και σας λένε ότι μόλις κληρονομήσατε μια παραλία στην …. Νιγηρία(!) (λέμε τώρα, καμιά σχέση με τα «κερδισμένα» που κυκλοφορούν εδώ κι αρκετά χρόνια στο διαδίκτυο που σου λένε συγχαρητήρια είστε ο 365ος επισκέπτης της σελίδας κι ως εκ τούτου κερδίσατε μια … παραλία!) και πάτε λοιπόν σε εκείνη τη χώρα προσπαθώντας να βρείτε την άκρη της … παραλίας! Κάτι τέτοιο λέει η ταινία, μονο που το λέει στα ελληνικά.

Για την ταινία ο Τύπος εχει γράψει οτι,
Η ταινία περιγράφει την ιστορία ενός Ελληνοαυστραλού, που κληρονομεί μια παραλία και μια ταβέρνα στην Μύκονο από έναν θείο τον οποίο δε γνώρισε ποτέ. Αγνοώντας την ελληνική νοοτροπία και κουβαλώντας την “αφέλεια” του μετανάστη, θα ταξιδέψει με τον κολλητό του στην Μύκονο. Εκεί θα βρεθεί αντιμέτωπος με συγγενείς και τοπικούς παράγοντες, που όλοι θα προσπαθήσουν να τον εξαπατήσουν και να του βάλουν “τρικλοποδιές”. Έτσι θα ανακαλύψει πως μια δελεαστική κληρονομιά κρύβει πολλές παγίδες και πως η όμορφη Μύκονος δεν είναι ο παράδεισος που φανταζόταν…


Συντελεστές:
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Πίτερ Ανδρικίδης
ΣΕΝΑΡΙΟ: Κρις Αναστασιάδης, Νικ Γιαννόπουλος
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: Mark Wareham
ΣΚΗΝΙΚΑ: Adele Flere
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Jill Johanson
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Νικ Γιαννόπουλος, Ζέτα Μακρυπούλια, Βινς Κολόσιμο,
Δημήτρης Σταρόβας, Μάνος Γαβράς, Γαλήνη-Μαρία Τσεβά
και οι Γιάννης Αναστασάκης, Κατερίνα Παπαδοπούλου, Βασίλης Γκλάβρης, Απόστολος Ψυχράμης, Κοσμάς Παναγιωτίδης και Μανώλης Σορμαΐνης
ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ: Emile Sherman, Νικ Γιαννόπουλος
EXECUTIVE PRODUCERS: Iain Canning, Andrew Penney
ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΟΙ: Sally Ayre-Smith
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: SΕΕ-SAW Films, G.O. Films, ODEOΝ, ΑΝΩΣΗ,
ΔΙΑΝΟΜΗ: PARAMOUND FILMS (Αυστραλία), ODEON (Ελλάδα)
INTERNATIONAL SALES : ARCLIGHT


Στα γυρίσματα στην Ελλάδα συμμετείχαν περισσότερα απο 80 άτομα -Αυστραλοί και 'Έλληνες ηθοποιοί και τεχνικοί- τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν στην Μύκονο στα μεσα Οκτωβρίου ενω η ταινία στοίχησε 8 εκατομμύρια ευρώ (καλά δεν μας δείξανε και τις αποδείξεις, αλλά ετσι λένε...)



το χάσαμε το κορμί πατριώτη.... ή μην το πιείτε, λουστείτε....

Και την ώρα που η (ανταγωνιστική μας!) Μύκονος έχει βασιλιαδες, η Σαντορίνη εχει .... ανθρώπινους κλώνους (!) οι οποίοι μάλιστα εγκαταλείφθηκαν στην Καλντέρα!

Τα παραπάνω ανήκουν στην κινηματορφική φαντασία του συγγραφέα, σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή (τρία σε ένα, του ήρθε και πιο οικονομικό, μάλιστα ήταν να κάνει και τον δευτερο ανδρικό ρόλο αλλά την τελευταία στιγμή βρήκε εναν ξάδερφό του που ήταν εύκαιρος) της ταινίας D’Agostino - Something volcanic is erupting at the caldera! που εμπνευστηκε απο, και γυρίστηκε στην Σαντορίνη.

Πρόκειται για,
Μία ακόμα ταινία του Hollywood με επίκεντρο (ετσι λέει η ανακοίνωση) τη Σαντορίνη (εντελώς, απο καλντέρα και βάλε..) που θα προβληθεί στους κινηματογράφους των Ηνωμένων Πολιτειών στις 25 Ιουνίου του 2010. Πρόκειται για την 'D'Agostino - Something volcanic is erupting at the caldera!'

Με συγγραφέα, σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή τον Jorge Ameer και συμπρωταγωνιστές τους Keith Roenke, Torie Tyson, Michael Angels (Ανδρικόπουλος) και Angus Malcom, η ταινία είναι ένα δράμα με ίχνη επιστημονικής φαντασίας και υπαρξιακού προβληματισμού (φοβερή μίξη....)


Η υπόθεση...
Ένας ανθρώπινος κλώνος, ο D'Agostino (Michael Angels), κατασκευάζεται κατόπιν παραγγελίας ευκατάστατων ιδιωτών, με σκοπό να καλύψει ανάγκες μεταμόσχευσης. Στην συνέχεια και αφού του έχουν αφαιρέσει τα χρειαζούμενα όργανα (συκώτια, νεφρά, καρδιές, κλπ. μπλιάχ!) τον εγκαταλείπουν στην Σαντορίνη ως χαμένο φορτίο.

Απο την άλλη πλευρά (αλλά στην ίδια ταινία..) ο Allan Dawson (Keith Roenke) εγκαταλείπει τη στατική και συμβατική του ζωή με αφορμή μία κληρονομιά της γιαγιάς του στη Σαντορίνη (τι στο καλό όλοι οι Αμερικάνοι έχουν πλούσιες γιαγιάδες που τα τινάζουν στην Σαντορίνη και τους αφήνουν δίπατα την Καλντέρα!) και βρίσκει στο D' Agostino τον καλύτερό του φίλο. (απο κεί να καταλάβεις κατάσταση στην οποία θα βρισκόταν για να τακιμιάσει με εναν πολυτραυματία...)
Δείτε την πάντως γιατί γυρίστηκε στο νησί μας (αλλά δεν το πολυλέμε κιόλας...)




Κι άλλη ταινία! Κι άλλη ταινία! Αγαπησιάρηκη αυτην τη φορά!

Άλλωστε κι απο τον τίτλο καταλαβαίνεις. Την ταινία την λένε «Santorini Blue» (αλλά δεν έχει σχέση με την Νέα Δημοκρατία, λίγο σε τσόντα μας ακούστηκε, αλλά μας διαβεβαίωσαν οτι η ταινία είναι σοβαρή...)
Η ταινία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Κοννέκτικατ στις 7 Μαίου. (κι έκτοτε η τύχη της αγνοείται...)
Η ταινία είναι γραμμένη σε σενάριο των Deirdre Lorenz και Matthew D. Panepinto, ο οποίος επίσης σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί (δεν μου το βγάζεις απο το μυαλό οτι αυτά γίνονται για οικονομικούς λόγους) είναι μία δραματική ιστορία ενός νεαρού ζευγαριού που ζει στη Νέα Υόρκη και βρίσκεται ξαφνικά να προσπαθεί να ξαναβρεί τη χαμένη του αγάπη στη Σαντορίνη. (να αγαπηθούν μεταξύ τους δηλαδή κι οχι ο καθένας να βρεί άλλον...)
Πλάνα από πολλά σημεία της Σαντορίνης προβάλλονται στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας, δίνοντας στην ταινία και την πλοκή της ρομαντικό και συνάμα φυσικό σκηνικό.
Το 'Santorini Blue' προβάλετε στους κινηματογράφους των Ηνωμένων Πολιτειών από την 1η Ιουνίου του 2010. Να πάτε να το δείτε. Αν δεν έρθει στην Ελλάδα πεταχτείτε μεχρι την Νέα Υόρκη να το δείτε. Διαφορετικά, κατεβάστε το απο το ίντερνετ.
Περισσότερες πληροφορίες εδω http://www.tribunact.com/ , http://www.santorinibluethemovie.com/ , http://www.imdb.com/


Α, και παραλίγο να το ξεχάσω, πέραν όλων των άλλων η απόλυτη ελληνίδα στάρ Άννα Βίση γύρισε ενα βίντεο κλίπ της στην Σαντορίνη. Kαι συγκεκριμένα καλντέρα! Και συγκεκριμένα μέσα απο ενα ταχύπλοο. Και πιο συγκεκριμένα του τραγουδιού Leap Of Faith που το λέει με τον Dave Stewart, τον πρώην Eurhythmics, ο οποίος έχει πάρει μερικά κιλάκια και σε κάθε περίπτωση φαίνετε μεγαλύτερος της κ. Βίσση που είναι αξιοθάυμαστο το πως καταφέρνει να διατηρεί το σφρίγος και την νεότητά της παρά την πολύ δουλεια και τα πολλά ξενύχτια τα πολλά τελευταία χρόνια.

Το τραγούδι το λένε Leap Of Faith ενω αμα το προσέξετε καλά στο βάθος φαίνεται κι Μπαρμπα-Μπρίλιος ενα απο τα σκάφη της Ένωσης Λεμβούχων.

Κάποιοι τώρα για όλ αυτά θα πρέπει να είναι πολύ περίφανοι για να διαφημίζουν τα παραπάνω πρώτη μούρη, λες και είναι εκείνοι που κάνανε τα κονέ -για να γυριστούν οι παραπάνω ταινίες- όπως και να έχει πάντως τους συγχωρούμε γιατί είναι καλοί άνθρωποι και αναγνωρίζουν τα λάθη τους.


Σύμφωνα πάντως με άλλες πληροφορίες το ιδανικό σκηνικό για να γυριστούν «ταινίες πάθους» (ετσι τις λένε, οχι πως και οι υπόλοιπες δεν έχουν πάθος) έχουν βρεί στο νησί κορυφαίοι σκηνοθέτες του είδους. Και μπορεί μεν οι ταινίες αυτές να είναι γενικώς ελεεινές, αλλά πάνω στα κεσάτια, ας έρχεται και κανας επαγγελματίας...

Κυριακή, Ιουνίου 06, 2010

Απο σήμερα, στο κάτω μέρος της σελίδας θα μπορείτε να βλέπετε μια δημοσκόπηση καθώς και ενα ερωτηματολόγιο σχετικά με το πόσο σας έχει επιρρεάσει η οικονομική κρίση. Το ερωτηματολόγιο θα παραμείνει ανοιχτό τουλάχιστο μέχρι το τέλος του Αυγούστου μιας και δεν είναι μόνο τα "τελικά" αποτελέσματα αυτά που ενδιαφέρουν αλλά τα διαμορφούμενα κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Σχετικά με την δημοσκόπηση, έχουμε σκοπό κατα την διάρκειά της, να ενημερώσουμε τις Αρχές καθώς και όλους τους επαγγελματικούς φορείς του νησιού καλώντας τους να συμμετάσχουν και ζητώντας τους να ενημερώσουν και τα μέλη τους. Ελπίζουμε τα στοιχεία που θα προκύπτουν να φανούν χρήσιμα σε όλους.
Στα δικά μας

Το εισητήριο -μόλις 5 ευρώ- θα διατεθεί για καλό σκοπό και τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα δοθούν στο στο ίδρυμα παιδιών με σύνδρομο Down «Άσπρες Πεταλούδες».


Πρόκειται για την παράσταση «8 γυναίκες κατηγορούνται» που παρουσιάζεται για 3η και τελευταία βραδιά απόψε στις 9 στον «θόλο» του οινοποιείου Μπουτάρη στο Μεγαλοχώρι. Η παράσταση στις δυό πρώτες βραδιές της χθές και προχθές είχε μεγάλη επιτυχία και χειροκροτήθηκε απο το κοινό της ενω οι συντελεστές της, όλοι ερασιτέχνες ηθοποιοί, εισέπραξαν τα συγχαρητήρια του κοινού.

Για την παράσταση.
Πρόκειται για ενα αστυνομικό θεατρικό έργο πλούσιο σε συναίσθημα, αλήθειες, μυστήριο και χιούμορ του Γάλλου συγγραφέα Ρομπέρ Τομά. Η παράσταση έχει ανέβει με επιτυχία στην Αθήνα απο επαγγελματίες ηθοποιούς καθώς και σε πολλές επαρχιακές πόλεις απο ερασιτεχνικούς θιάσους.
Την παράσταση έχει επιμεληθεί και σκηνοθετήσει η Στέλλα Καραμπεροπούλου υπεύθυνη του Θεατρικού Εργαστηρίου του τμήματος ενηλίκων του Συλλόγου Κρητών Θήρας.


Ενω,
σήμερα Κυριακή 6 του μήνα, η έκθεση των έργων των παιδιών του «παιδικού εργαστηρίου» του Συλλόγου Κρητών μετά απο τρείς μέρες που παρουσιάστηκε στο Κλειστό Γυμναστήριο, μετακομίζει στην κεντρική πλατεία των Φηρών 10.00 – 13.00 όπου και τα έργα θα τεθούν προς πώληση στο κοινό. Φέτος, 5η συνεχόμενη χρονιά της εκδήλωσης, τα έσοδα της επιλέχθηκε να διατεθούν στα «Παιδικά Χωριά SOS».


Γεμάτη σήμερα η μέρα και ... αθλητική
υπενθυμίζουμε οτι σήμερα ο Δημοτικός Αθλητικός Οργανισμός Σαντορίνης μας προσκαλεί στους τελικούς του πρωταθλήματος Volleyball "ACE OF NET".

Σύμφωνα με το πρόγραμμα
στις 15.00 θα γίνει ο ΜΙΚΡΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ του FINAL FOUR των γυναικών
στις 17.00 ο ΜΙΚΡΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ του FINAL FOUR των ανδρών
στις 19.00 ο ΤΕΛΙΚΟΣ του FINAL FOUR των γυναικών
και στις 21.00 ο ΤΕΛΙΚΟΣ του FINAL FOUR των ανδρών.

Δεν προλάβαμε -να το γράψουμε- Νο 2 (το δυσάρεστο)
Δεν προλάβαμε να αναφερθούμε στο -φιλόδοξο- φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Πέτρας και ... ανακοινώθηκαν ακυρώσεις.  Σε προηγούμενη ανάρτησή μας και με αφορμή την παρουσίαση του προγράμματος, είχαμε σχολιάσει τις τιμές κάποιων απο τις συναυλίες (σσ τις είχαμε βρεί «τσιμπημένες») ενω λίγες μέρες αργότερα ανακοινώθηκαν ακυρώσεις συναυλιών «με ευθύνη των εταιρείων παραγωγής, λόγω των αντίξοων οικονομικών συνθηκών» όπως αναφέρουν οι διοργανωτές. Ενω δεν λείπουν και οι ατυχίες, μιας και η προγραμματισμένη για χθές συναυλία αναβλήθηκε λόγο καιρού.

Σε κάθε περίπτωση ευχόμαστε καλή επιτυχία στο Φεστιβάλ που αποτελεί θεσμό για την περιοχή (απαιτήθηκε πολύς κόπος και ρίσκο απο πολλούς ανθρώπους για να μπορέσει να στηθεί και να καθιερωθεί) καθώς και σε κάθε άλλη καλλιτεχνική διοργάνωση με την σημείωση οι υπευθυνοι να προσέξουν τις τιμές των εισητηρίων τους γιατί η εποχή είναι δύσκολη και τα χρήματα που χωρίς δευτερη σκέψη έδινε το κοινό, φέτος θα τα σκεφτεί διπλά και τριπλά και θα ...ψάξει να τα βρεί προκειμένου να δεί τι έχουν να του πούν οι καλλιτέχνες. Ακόμη και το αυτονόητο εικοσάευρω -στην καλύτερη περίπτωση- που πλήρωνε το κοινό για να δεί μια συναυλία, απο την μέχρι στιγμής εικόνα της κατάστασης στον χώρο, φαίνετι οτι ... κρίνεται. Πόσο μάλλον όταν οι περισσότεροι, ο κόσμος που παρακολουθεί συναυλίες, ανταποκρίνεται σε περισσότερες των μίας προσκλήσεων, με αποτέλεσμα ο προυπολογισμός να εμφανίζεται αυξημένος φέτος...
Δεν προλάβαμε Νο1 (το ευχάριστο...)

Δεν προλάβαμε να το πούμε, εφαρμόζετε. Μερικώς....
Ήρθει το καμποτάζ -μερικώς- (τι περίεργη λέξη ομολογουμένως!) μετά και την προχθεσινή συμφωνία κυβέρνησης – ναυτεργατών.
Αναλυτικά ρεπορτάζ με τους όρους και τις προυποθέσεις που θέτει το υπουργείο μπορείτε να διαβάσετε και στον σημερινό Τύπο.

Οι αποφάσεις του Υπουργείου πάντως φαίνεται οτι ικανοποιούν όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, τους έλληνες ναυτικούς, τους έλληνες πλοιοκτήτες κρουαζιεροπλοίων, τον εμπορικό κόσμο, τα τουριστικά γραφεία καθώς και τις ξένες εταιρίες διαχείρισης κρουζιεροπλοίων που περιμένουν την περαιτέρω διαμόρφωση του νομικού πλαισίου του Υπουργείου στην πρόθεσή τους να εγκαταστήσουν στην Ελλάδα βάσεις τους ώστε να χρησιμοποιώντας ελληνικά λιμάνια ως σημεία εκκίνησης και κατάληξης των κρουαζιερών. Την θέση αυτή υποστηρίζει και η Πανελλήνια Ένωση Ξενοδόχων.

Σύμφωνα με τον Τύπο,

Άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα για τα ξένα κρουαζιερόπλοια υπό όρους και προϋποθέσεις αποφάσισε η κυβέρνηση. Το τελικό κείμενο του σχεδίου νόμου που θα εξετασθεί αυριο Δευτέρα από Διυπουργική υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, αποτελεί προϊόν συμβιβασμού μεταξύ της κυβέρνησης και των ναυτεργατών.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομίας υπό την προεδρία της υπουργού Λούκας Κατσέλη, κάθε εταιρεία που διαχειρίζεται ξένα κρουαζιερόπλοια και επιθυμεί να εκτελέσει κρουαζιέρες στα ελληνικά νερά θα πρέπει να καταρτίζει σύμβαση με το υπουργείο, η οποία θα προβλέπει τους όρους και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα εκτελούνται οι κρουαζιέρες.