Σάββατο, Φεβρουαρίου 23, 2013

«ιστορία – αμαρτία» οι μελέτες του Λιμενικού Ταμείου Θήρας..

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ως προς τις εγκρίσεις και την εφαρμογή τους μελέτες του Λιμενικού Ταμείου Θήρας αναφέρθηκε ο δήμαρχος Θήρας κ. Ζώρζος σε τηλεοπτική εκπομπή του Σκαι την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα, κατα την διάρκεια της τηλεοπτικής παρέμβασής του ο κ. Ζώρζος ανέφερε οτι οι ακραίες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στο νησί στις 18 Απριλίου του 2012 προκάλεσαν σημαντικές ζημιές σε λιμενικές εγκαταστάσεις της Σαντορίνης, για την αποκατάσταση των οποίων το Λιμενικό Ταμείο του νησιού προχώρησε άμεσα στην σύνταξη των απαραίτητων μελετών για την υλοποίηση των εργασιών επισκευής, πλήν όμως αυτές οι μελέτες εκκρεμούν ακόμη ως προς την έγκρισή τους απο τις απο την
αρμόδια διεύθυνση λιμενικών υποδομών του Υπ. Ναυτιλίας.
Ο κ. Ζώρζος ανέφερε οτι οι μελέτες κατατέθηκαν στην συγκεκριμένη διεύθυνση στα μέσα του Αυγούστου του 2012 περιμένοντας την έγκρισή τους ώστε να ακολουθήσουν οι τυπικές διαδικασίες, η δημοπράτησή τους και η έναρξη των εργασιών.
Αξίζει δε να σημειώσουμε οτι ναι μεν πρόκειται για μικρής έκτασης λιμενικές παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν με δαπάνες του Δ.Λ.Τ.Θ. , πλήν όμως εξαιρετικά σημαντικές για την ασφάλεια τόσο των σκαφών όσο και των επιβατών που θα τις χρησιμοποιούν.
Οι μελέτες για τις οποίες και μέσω της τηλεοπτικής εκπομπής άσκησε πιέσεις ο Δήμαρχος ώστε να εγκριθούν για να προχωρήσουν οι εργασίες, αφορούν κυρίως τον όρμο της Αρμένης στην περιοχή της Οίας (είναι η περιοχή στην οποία παράλληλα υλοποιείται το σημαντικό έργο της αντιστήριξης των γκρεμών της καλντέρας), του κύριου λιμανιού του νησιού, του «Αθηνιού», καθώς και του «αλιευτικού καταφυγίου» στην περιοχή της Βλυχάδας.

Το βίντεο της εκπομπής μπορείτε να το δείτε εδω :

και τυπικά πρόεδρος για την διετία 2013 – 2014 της ΕΔΟΑΟ ο Μάρκος Καφούρος – η ομιλία του κατα την διάρκεια της ΓΣ για την ανάληψη των καθηκόντων του


 Ολοκληρώθηκαν οι διεργασίες της 14ης τακτικής Γενικής  Συνέλευσης της ΕΔΟΑΟ (Εθνική Διεπαγγελματική Ένωση Αμπέλου και Οίνου) την Πέμπτη 21-2-2013, κατά τη διάρκεια της οποίας  ορίστηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΔΟΑΟ για τη διετία 2013 – 2015 καθώς και οι νέοι αντιπρόσωποι στη Γενική της Συνέλευση.

Σύμφωνα με το καταστατικό της Οργάνωσης ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου ορίζονται εκ περιτροπής για κάθε θητεία από τα δύο συστατικά μέλη της ΕΔΟΑΟ (ΚΕΟΣΟΕ και ΣΕΟ).
Όταν τον Πρόεδρο ορίζει το ένα μέλος το άλλο μέλος ορίζει τον Αντιπρόεδρο.



Πρόεδρος της Οργάνωσης για την επόμενη διετία ορίστηκε, με απόφαση της ΚΕΟΣΟΕ, ο κ. Μάρκος Καφούρος Αντίστοιχα Αντιπρόεδρος της Οργάνωσης ορίσθηκε, με απόφαση του ΣΕΟ,  ο κ. Άγγελος Ρούβαλης.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε οτι απο πλευράς Σαντορίνης ως αναπληρωματικό μέλος της ΚΕΟΣΟΕ εξελέγει ο Ματθαίος Δημόπουλος, διευθυντής της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραικών Προιόντων Santo Wines ενω ως τακτικό μέλος στην νέα ΣΕΟ ο Πάρις Σιγάλας ιδιοκτήτης του οινοποιείου «Κτήμα Σιγάλα» στους Μπαξέδες της Οίας.

Ο νέος Πρόεδρος της Οργάνωσης με την ανάληψη των καθηκόντων του, ευχαρίστησε τους αμπελουργούς και συνεταιριστές για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό του, να τον προτείνουν ομόφωνα για την θέση του Προέδρου της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου. Στην ομιλία του ο νέος Πρόεδρος δήλωσε, ότι από σήμερα ανατίθεται στα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, να πάρουν στις πλάτες τους το Ελληνικό κρασί, να το βγάλουν από το τούνελ της Ελληνικής τραγωδίας και να του δώσουν τη θέση που πραγματικά του αξίζει και αυτή δεν είναι άλλη από την παρουσία του και την καταξίωσή του στις αγορές όλου του κόσμου.

Επίσης απευθυνόμενος προς τους αντιπροσώπους Αμπελουργούς και Οινοποιούς, συνεταιριστές και ιδιώτες επιχειρηματίες, δήλωσε ότι έχουν την πρόκληση να ανταγωνιστούν και να ξεπεράσουν χώρες με βαθειά παράδοση και κουλτούρα στην παραγωγή και  στην εμπορία του κρασιού, αλλά και νέες χώρες με μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα που κυρίως είναι ‘’ποσοτικά’’.

Τέλος ευχαρίστησε το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο και ιδιαιτέρως τον Πρόεδρο κ. Σωτήρη Ιωάννου για τη συμβολή του στην πορεία της Οργάνωσης.
Ο νέος Αντιπρόεδρος, αφού ευχαρίστησε τον απερχόμενο Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο δήλωσε ότι θα πρέπει να λειτουργήσει ουσιαστικά η Οργάνωση προκειμένου να υπάρχει έργο καθώς και να ασχοληθεί πλέον και με άλλα θέματα που απασχολούν τον κλάδο πέραν της Προβολής και Προώθησης.

Ο αποχωρήσας Πρόεδρος κ. Σωτήρης Ιωάννου στον απολογισμό του εστίασε στα Προγράμματα Προβολής και Προώθησης τα οποία υλοποίησε η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου στη διάρκεια της διετίας που πέρασε για τις αγορές των τρίτων χωρών, καθώς και στο νέο Πρόγραμμα που έχει εγκριθεί και υλοποιείται από κοινού με τον Οργανισμό Προώθησης Εξωτερικού Εμπορίου, στις αγορές της Βορείου Αμερικής και την Κίνα. Τέλος ευχήθηκε στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο έργο τους.

Η πλήρης σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου είναι η ακόλουθη:
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : ΜΑΡΚΟΣ ΚΑΦΟΥΡΟΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ : ΡΟΥΒΑΛΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ ΚΕΟΣΟΕ :  ΜΑΡΚΟΥ ΧΡΙΣΤΟΣ, ΒΟΥΜΒΟΥΛΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ,
ΡΑΨΑΝΙΩΤΗΣ ΑΓΗΣΙΛΑΟΣ, ΦΡΑΓΚΙΑΔΟΥΛΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΦΟΥΝΤΟΥΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ ΣΕΟ : ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ ΣΤΕΛΛΙΟΣ, ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΣΙΓΑΛΑΣ ΠΑΡΙΣ, ΑΛΕΞΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ, ΤΣΑΝΤΑΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ ΚΕΟΣΟΕ : ΚΟΡΔΟΠΑΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ
ΓΙΑΝΝΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ, ΣΤΑΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ ΣΕΟ : ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΙΡΗ, ΚΟΥΤΣΟΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΤΣΕΛΕΠΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΜΑΤΣΑ ΡΩΞΑΝΗ, ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΙΩΑΝΝΟΥ ΣΩΤΗΡΗΣ


Ο Μάρκος Καφούρος είναι σήμερα Πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων και A' Αντιδήμαρχος στο Δήμο Θήρας. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σαντορίνη. Σπούδασε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και ήταν γεωπόνος στο Διεπαγγελματικό Σύνδεσμο Οίνων ΟΠΑΠ, στο Επαρχείο της Θήρας και στην Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, αρχικά ως γεωπόνος και αναπληρωτής γενικός διευθυντής και στη συνέχεια ως πρόεδρός της από το 2007. Η γεωπονική επιστήμη σε συνδυασμό με τη μεγάλη του αγάπη για τον τόπο του και για τα μοναδικά προϊόντα που παράγει η ηφαιστειακή γη, τον ώθησαν να αγωνιστεί με πάθος για την ανάδειξη των προϊόντων αυτών. Συμμετείχε ενεργά ως μέλος της οργανωτικής επιτροπής των συνεδρίων για τη «Μικρόκαρπη Τομάτα», το «Αμπέλι», το «Φυτογενετικό Πλούτο των Κυκλάδων» που οργανώθηκαν στη Σαντορίνη και προσέγγισαν επιστημονικά τα ζητήματα της τοπικής αγροτικής παραγωγής, έδωσαν ευρεία δημοσιότητα στα σαντορινιά προϊόντα και αποτέλεσαν το έναυσμα για την ανάδειξη πλέον της φάβας της Σαντορίνης ως προϊόν ΠΟΠ και στην αναμενόμενη αναγνώριση και της μικρόκαρπης τομάτας της Σαντορίνης ως ΠΟΠ. Καθοριστική ήταν η συμμετοχή του στα αγροτικά ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και το ΕΘΙΑΓΕ για τη μελέτη και την ανάδειξη των προϊόντων. Αρθρογραφεί τακτικά σε πληθώρα έντυπων και ηλεκτρονικών εκδόσεων με θέμα πάντα τη Σαντορίνη και τον πλούσιο αγροτικό της πλούτο και συμμετέχει σε συνέδρια και εκδηλώσεις αγροτικού περιεχομένου σε όλη την Ελλάδα. Είναι παντρεμένος και έχει δυο γιους. Το προφιλ του θα το βρείτε στο facebook στην διευθυνση :


Στην ομιλία του κατα την διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της ΕΔΟΑΟ (21.2.2013) στην Αθήνα και ως νεοεκλεγείς πρόεδρος του φορέα, ο κ. Καφούρος ανέφερε τα εξής :

Κατ΄  αρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω, τους συναδέλφους μου αμπελουργούς και Συνεταιριστές στην ΚΕΟΣΟΕ, για την εμπιστοσύνη που επέδειξαν προς το πρόσωπό μου, να με προτείνουν ομόφωνα, για την ανάληψη της Προεδρίας της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Οίνου και Αμπέλου.

Έχοντας απόλυτη συναίσθηση των δυσκολιών, των ιδιαιτεροτήτων και των απαιτήσεων της νέας μου θέσης, που την συγκεκριμένη  χρονική στιγμή και λόγω της γενικότερης  οικονομικής δυσπραγίας, γίνονται  δυστυχώς  ακόμη πιο έντονες, αποδέχομαι την ομόφωνη τιμητική πρόταση προς το πρόσωπό μου, με αίσθημα ευθύνης, απέναντι στον Έλληνα αμπελουργό, απέναντι στο Ελληνικό κρασί, κάτι που ανελλιπώς έκανα τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια τόσο για τον Σαντορινιό Αμπελουργό όσο και για το κρασί και τον αμπελώνα της Σαντορίνης.

Κύριοι συνάδελφοι στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Οίνου και Αμπέλου, σήμερα μας ανατίθεται από κοινού, από σύσσωμο τον Αμπελοοινικό κόσμο της Πατρίδος μας, να πάρουμε στις πλάτες μας το Ελληνικό κρασί, να το βγάλουμε από το τούνελ της Ελληνικής τραγωδίας, να του δώσουμε την θέση που πραγματικά αξίζει και αυτή δεν είναι άλλη από την καταξίωση και την παρουσία του στις αγορές όλου του κόσμου. 
 Όλοι εμείς εδώ σήμερα, Αμπελουργοί και Οινοποιοί, Συνεταιριστές και ιδιώτες επιχειρηματίες, έχουμε την πρόκληση να ανταγωνιστούμε και να ξεπεράσουμε    χώρες με βαθειά παράδοση και κουλτούρα στην παραγωγή αλλά και  στην εμπορία του κρασιού, αλλά και νέες χώρες με μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα που κυρίως είναι ‘’ποσοτικά’’.

Αντιλαμβάνεται ο καθένας μας και μέσα από τις δικές του εμπειρίες το δύσκολο του εγχειρήματος, όχι όμως το αδύνατο. Τα δικά μας συγκριτικά πλεονεκτήματα δεν είναι "ποσοτικά" είναι όμως μοναδικά και ποιοτικά, αρκεί να τα αξιοποιήσουμε σωστά:
-           Το πλούσιο Ελληνικό αμπελουργικό ποικιλιακό δυναμικό, με προεξέχουσες τις ποικιλίες,  Ασύρτικο,  Μοσχιφίλερο,  Αγιωργήτικο,  Ξυνόμαυρο και όχι μόνο.
-           Οι ήπιες παραδοσιακές καλλιεργητικές πρακτίκές που πολλές φορές παρέμειναν αναλλοίωτες και αποτελούν εγγύηση ποιότητας.
-           Η γεωγραφία και το ανάγλυφο της χώρας μας, με τα μοναδικά αμπελοτόπια και η παράδοση αιώνων στην παραγωγή εξαίρετων κρασιών, με χαρακτήρα και τυπικότητα.
-           H Ελλάδα είναι ένας μεγάλος τουριστικός προορισμός και η εμπειρία της  κατανάλωση  άριστης ποιότητας και μοναδικών   κρασιών  σε συνδυασμό  με την ιδιαίτερη γαστρονομία μας, μπορούν να οδηγήσουν τα εκατομμύρια των επισκεπτών μας, να γίνουν οι καλύτερες πρεσβευτές του Ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό.
-           Τέλος το αξιόλογο  ανθρώπινο δυναμικό, ο Έλληνας Αμπελουργός και Οινοποιός,  ο Έλληνας επιστήμονας, εφόσον ξεπεράσουν  κάποια από τα ελαττώματα της φυλής μας, που κυρίως καλλιεργούνται, εδώ στον τόπο μας και δουλέψουν με όραμα και συλλογικότητα, τότε όλα μαζί θεωρώ ότι αποτελούν ικανές και αναγκαίες συνθήκες για να πετύχουμε.

Όλοι μας σήμερα, αγαπητοί συνάδελφοι έχουμε διδαχθεί από τα λάθη, τις αδυναμίες και ενδεχομένως από τις υπερβολές του παρελθόντος. Ας κάνουμε την σημερινή μέρα αφετηρία της προσπάθειας για την Αναγέννηση του Ελληνικού κρασιού, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στις επιχειρήσεις μας, στον κόσμο μας στην Πατρίδα μας, ξεπερνώντας τις όποιες διαφορετικές αντιλήψεις και ενδεχομένως συντεχνιακές επιδιώξεις, δουλεύοντας στη βάση του κοινού, του συλλογικού, του Εθνικού σκοπού με μια νέα Διεπαγγελματική αντίληψη.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ ιδιαίτερα και την προηγούμενη, αλλά και τις παλαιότερες διοικήσεις της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Οίνου και Αμπέλου, για τις μεγάλες προσπάθειες που κατέβαλαν πολλές φορές με  πολλές προσωπικές υπερβάσεις,  για χάρη του μεγάλου σκοπού μας. Πιστεύω ότι και η σημερινή Διοίκηση στην βάση των Αρχών και των Αξιών που πρεσβεύουμε όλοι μαζί θα δουλέψουμε να βγούμε από το τούνελ σηματοδοτώντας τον δρόμο της Ανάπτυξης, και της Αναγέννησης της Πατρίδος μας.

Μην ξεχνάμε  ότι το μέλλον του Ελληνικού κρασιού είναι άμεσα δεμένο με το μέλλον των ανθρώπων του και των περιοχών του.

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 21, 2013

η σελίδα του συλλόγου γονέων του Δημοτικού σχολείου των Φηρών

Για την δημιουργία της όμορφης σελίδας του στο διαδίκτυο μας ενημέρωσε ο Σύλλογος των γονέων των μαθητών και μαθητριών του Δημοτικού σχολείου των Φηρών.
Πρόκειται για μια όμορφη σελίδα και πρωτοβουλία που σίγουρα θα φανεί πολύ χρήσιμη σε όλους τους γονείς των μαθητών.
Εμείς, ευχόμαστε στην σελίδα μια όμορφη και δημιουργική πορεία καθώς και να καταφέρει να φανεί πολύ χρήσιμη στους γονείς για θέματα σχετικά με το σχολείο τους αλλά και γενικότερα της εκπαίδευσης και της διαδικασίας του .. να είναι κανείς γονιός στην Σαντορίνη και ..οχι μόνο!
Η σελίδα βρίσκεται στην διεύθυνση : http://sgkdimfiron.blogspot.gr/ 

Επίσης, ο Σύλλογος μας ενημερώνει οτι θα πραγματοποιήσει την φετινή του γιορτή που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, την Κυριακή 10 Μαρτίου στο ΥΦΕΝ στα Φηρά.

πρόσκληση σε γιορτή (22.2.2013) το πανηγύρι του Αγ. Πολύκαρπου

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου,

To Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Τουριστικών Καταλυμάτων «Η ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ» μας προσκαλεί στην Πανήγυρη τού Αγίου Πολύκαρπου και να συμμετάσχετε στις λατρευτικές εκδηλώσεις που θα τελεστούν στον Ιερό Ναό της Πανάγιας της Γιάτρισσας στο Κοντοχώρι.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα,

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013. ΩΡΑ 17:00. ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013 ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ
ΟΡΘΡΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΗΓΙΑΣΜΕΝΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ.
ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΘΑ ΜΟΙΡΑΣΤΗ ΠΑΝΗΓΥΡΗΣ.

ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ Δ.Σ, Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ, ΑΝΑΠΛΙΩΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ

δημοτική οργάνωση ΝΔ Θήρας – επιστολή για τα φαρμακεία

Επιστολή στους αρμόδιους κυρίους Κοντογιάννη και Βρούτση, υφυπουργό Υγείας και Υπουργό Εργασίας αντίστοιχα, με θέμα την «λειτουργία των φαρμακείων στην Σαντορίνη» έστειλε η δημοτική οργάνωση ΝΔ Θήρας.

Σύμφωνα με αυτήν,

Στη Σαντορίνη υπάρχουν 11 φαρμακεία για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού. Δυστυχώς το τελευταίο δίμηνο οι Θηραίοι πολίτες υποβάλλονται σε μια άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία, καθώς μόνο 2-3 φαρμακεία δέχονται να εκτελέσουν συνταγόγραφημένα  φάρμακα.
Και στην περίπτωση που τα λιγοστά αυτά φαρμακεία δεν τα διαθέτουν, προβαίνουν σε παραγγελία αυτών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται αναφορικά με τη χρονική καθυστέρηση παράδοσης των φαρμάκων στους ασφαλισμένους.
Τα υπόλοιπα 8-9 φαρμακεία αξιώνουν την άμεση πληρωμή της φαρμακευτικής δαπάνης από τους ασφαλισμένους, επικαλούμενοι οφειλές του ΕΟΠΥ προς αυτά, αδιαφορώντας για την οικονομική ομηρία, στην οποία υποβάλουν τους ασφαλισμένους, οι οποίοι λόγω της οικονομικής κρίσης και της μειώσεως των αποδοχών τους, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στη σχετική δαπάνη. Η  απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά κατά την άποψη μας είναι σαφέστατα αντιδεοντολογική και καταχρηστική, καθώς δεν έχει την έγκριση του Φαρμακευτικού συλλόγου Ν. Κυκλάδων, ενώ εγείρεται και ενδεχόμενο νομικό ζήτημα, αφενός μεν εξαιτίας της καταστρατήγησης των αποφάσεων του Φαρμακευτικό Συλλόγου Κυκλάδων, αφετέρου δε λόγω της ταλαιπωρίας των πολιτών και την έκθεση τους σε κινδύνους της υγείας τους, λόγω της καθυστέρησης λήψεως των απαραιτήτων φαρμάκων.

Για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση ο Δήμος Θήρας έχει ενημερώσει τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τους αρμόδιους φορείς, αλλά έως τώρα δεν έχει λυθεί το πρόβλημα.
Η ΔΗΜ.Τ.Ο ΝΔ Θήρας, προκειμένου να σταματήσουν τα πολλά αρνητικά και επικριτικά σχόλια των πολιτών σχετικά με τη στάση της Πολιτείας απέναντι στο ζήτημα, επιθυμεί  την άσκηση πίεσης εκ μέρους σας για την λύση του θέματος με ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων.             

ανακοίνωση επιτροπής ποιότητας ζωής του Δήμου Θήρας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Προκειμένου ο Δήμος Θήρας να συντάξει διαγράμματα κύρωσης των δικτύων κοινοχρήστων χώρων για τους οριοθετημένους οικισμούς Μεσαριάς και Βόθωνα που σήμερα αποτελούν Κοινότητες του Δήμου Θήρας και για την διαπίστωση και έγκριση του υφιστάμενου δικτύου κοινοχρήστων χώρων και συγκεκριμένα δρόμων προϋφιστάμενων του 1985 αλλά και των οδών που δημιουργήθηκαν μεταγενέστερα, μέσω διοικητικών πράξεων αλλά και τμημάτων που έχουν παραχωρηθεί και μεταγραφεί χωρίς να έχουν διαμορφωθεί στα πράγματα ως κοινόχρηστοι χώροι, απαιτείται η κύρωση του δικτύου κοινοχρήστων χώρων, όπως προβλέπεται στο άρθρο 35 του Ν.3937 (ΦΕΚ 60/31.03.2011).
Ο Δήμος Θήρας στην προσπάθεια επίλυσης του υφιστάμενου προβλήματος που καθιστά μεγάλο μέρος των ιδιοκτησιών εντός των ορίων των οικισμών, μη οικοδομήσιμα οικόπεδα, θεωρεί ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία, τόσο των τοπικών συμβουλίων, όσο και των κατοίκων και ιδιοκτητών στις περιοχές για την παροχή απαραίτητων πληροφοριών και στοιχείων στο Γραφείο Δόμησης του Δήμου Θήρας.

Ο ενέργειες που πρέπει να γίνουν είναι :
1. Συγκέντρωση των κάτωθι δικαιολογητικών : Όλων των διοικητικών πράξεων, που έχουν εκδοθεί για τους συγκεκριμένους οικισμούς (οριοθέτηση, οικοδομικές άδειες, συμβολαιογραφικές πράξεις, παραχωρήσεις με τα τοπογραφικά τους, εγκρίσεις κατατμήσεων, οι συμβολαιογραφικές παραχωρήσεις έως την 29.01.2010 που μεταγράφηκαν έως την 25.11.2011).
2. Οι ενδιαφερόμενοι, να διανοίξουν τους κοινόχρηστους χώρους, σε περίπτωση που δεν έχουν χαραχθεί ή διανοιχθεί μέχρι σήμερα.
Με την ολοκλήρωση των ανωτέρω ενεργειών θα συνταχθεί ορθοφωτοχάρτης όπου, θα αναρτηθεί στο Δημοτικό Κατάστημα και την ιστοσελίδα του Δήμου για είκοσι ημέρες.
Παράλληλα θα δημοσιευθεί σε δύο εφημερίδες η έναρξη ανάρτησης προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν συμπληρωματικά στοιχεία αποτύπωσης των κοινοχρήστων χώρων.

Την ανακοίνωση υπογράφει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, Καμπουράκης Νικόλαος,
Αντιδήμαρχος Θήρας. 

ανακοίνωσηΕΛΜΕ Θήρας στο ενδεχόμενο επίσκεψης στο νησί στελεχών της Χρυσής Αυγής

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Θήρας, (Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης) ,

Δημοσιεύματα του τοπικού τύπου αναφέρονται σε μια πιθανή επίσκεψη τo επόμενο διάστημα μελών και βουλευτών της χρυσής αυγής στη Σαντορίνη. Σκοπός της επίσκεψης, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα είναι το επίσημο στήσιμο οργάνωσής της στο νησί.

Δηλώνουμε κάθετα αντίθετοι στο ενδεχόμενο ανοίγματος γραφείων από τους υμνητές του Χίτλερ και τους νοσταλγούς της χούντας. Η φασιστική προπαγάνδα που εξαπλώνεται είναι άκρως επικίνδυνη αφού στρέφεται εναντίον της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Βάζει στο στόχαστρο τον κόσμο της εργασίας και τα δικαιώματα μας, διεκδικώντας μεροκάματα πείνας και λειτουργώντας ενάντια σε κάθε εργατική κινητοποίηση. Καλλιεργεί το φόβο, το ρατσισμό και τη ξενοφοβία.

Είναι τουλάχιστον αφελές να θεωρεί κανείς ότι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ευθύνονται οι μετανάστες, τους οποίους, κατά προτεραιότητα στοχοποιούν οι φασίστες. Και η αφέλεια αυτή γίνεται εγκληματικά επικίνδυνη όταν συνειδητοποιήσει κανείς ότι ο φασισμός τελικά στρέφεται εναντίον όλων μας, αφού στο επίκεντρο της ρητορικής του δεν είναι απλά η στοχοποίηση των μεταναστών, αλλά η στοχοποίηση της διαφορετικότητας και της ελευθερίας έκφρασης.

Είναι μάλιστα εντελώς υποκριτικό να αναπτύσσονται τέτοιες αντιλήψεις στο νησί μας το οποίο στηρίζεται οικονομικά σε μεγάλο βαθμό στην εργασία μεταναστών και στα εισοδήματα ξένων τουριστών. Αλλά η ιδιαιτερότητα αυτή του νησιού μας θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά διδακτική για τις πραγματικές προθέσεις της χρυσής αυγής. Πως, αλήθεια, πρέπει να αντιμετωπιστεί, σύμφωνα με τη φασιστική πρακτική, ένας υποτιθέμενος ξένος που ήρθε για διακοπές πέρυσι και ο ίδιος ξένος που έρχεται για να δουλέψει φέτος; Την απάντηση την ξέρουν όσοι ζουν σε τουριστικά μέρη. Αυτή η μεγαλειώδης αντίφαση καταδεικνύει ότι πίσω από τα εύκολα λόγια περί φυλετικής καθαρότητας κρύβεται η εργασία και η εκμετάλλευση της.

Κάνουμε, λοιπόν σαφές ότι θα σταθούμε απέναντι στην φασιστική προπαγάνδα. Είναι χρέος κάθε σκεπτόμενου πολίτη να υπερασπιστεί τον εαυτό του και το κοινωνικό σύνολο απέναντι στο φασισμό. Και ως εκπαιδευτικοί έχουμε ένα λόγο παραπάνω να προστατεύσουμε τους μαθητές μας από αυτή τη προπαγάνδα που δηλητηριάζει τις ψυχές τους. Να διασφαλίσουμε τη συνεργασία στις σχολικές αίθουσες, να αναπτύξουμε τα αισθήματα αλληλεγγύης και να τους διαπεράσουμε το μήνυμα ότι αυτοί που κάθονται στο ίδιο θρανίο δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν αλλά πάρα πολλά να τους ενώσουν. 

o Γιάννης Βρούτσης και οι υπο διασταύρωση κωδικοί...

Κατεπείγουσα επιστολή απέστειλε (21.2.2013) ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης προς όλους τους διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων.
Στην επιστολή, ο υπουργός ζητεί  από όλους τους διοικητές των ταμείων να επισπεύσουν τη διασταύρωση των αριθμών ΑΜΚΑ και ΑΦΜ των συνταξιούχων τους καθώς και να προβούν σε επανυπολογισμό των συντάξεων εφαρμόζοντας όλους τους νόμους που δεν είχαν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας:
«Με το νόμο που καταθέτουμε στην Βουλή, όχι μόνο νοικοκυρεύουμε το ασφαλιστικό σύστημα αλλά απέχουμε ελάχιστα από το να έχουμε ένα από τα καλύτερα συστήματα παρακολούθησης και ελέγχου συντάξεων στην Ευρώπη. Και αυτό χωρίς να δαπανήσουμε ούτε 1 ευρώ από τον έλληνα φορολογούμενο.

Όπως προκύπτει από τον πίνακα προόδου των εργασιών, η μείωση των αποκλίσεων είναι σημαντική όσον αφορά τον Α.Μ.Κ.Α. ενώ αντίθετα είναι σχεδόν μηδενική όσον αφορά τον ΑΦΜ.
Συγκεκριμένα όπως προκύπτει από την αντιπαραβολή των στοιχείων οι κενοί ή λάθος ΑΜΚΑ έχουν περιοριστεί το Φεβρουάριο του 2013 στο 7% από 9% το Δεκέμβριο του 2012. Πρόκειται για μείωση 19% στο πλήθος των κενών ή λάθος Α.Μ.Κ.Α. που είχαν εντοπιστεί στο αρχείο της 10-12-2012 έναντι στόχου 40%. Η διαφορά στο στόχο μπορεί να καλυφθεί άμεσα με την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων των μηχανογραφικών διασταυρώσεων (αφορά ένα επιπλέον 22%), τα οποία έχουν αποσταλεί από την ΗΔΙΚΑ Α.Ε. στις υπηρεσίες των ταμείων.
Δυστυχώς στο πεδίο των Α.Φ.Μ. διαπιστώνεται μηδενική πρόοδος για την πλειοψηφία των ταμείων και το ποσοστό των κενών ή λάθος Α.Φ.Μ. εξακολουθεί να παραμένει στο 4% του συνόλου των συντάξεων. Υπάρχουν όμως και ταμεία π.χ. ο ΟΑΕΕ που τα κατάφεραν, φτάνοντας την απόκλιση τόσο στον Α.Μ.Κ.Α. όσο και στον Α.Φ.Μ. στο 0%.
Σας καθιστώ σαφές ότι δε χωρούν ούτε αναβολές, ούτε ολιγωρίες. Άλλωστε δεν πρόκειται για μια απλή δέσμευση των διοικήσεων των ταμείων ούτε για την απλή επίτευξη ενός στόχου. Πρόκειται για έναν εθνικό στόχο που η υλοποίησή του θα δημιουργήσει στη χώρα μας, για πρώτη φορά, ίσως το καλύτερα ενημερωμένο σύστημα ελέγχου και παρακολούθησης συντάξεων στην Ευρώπη. Γι’ αυτό επιβάλλεται και αξίζει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η απόκλιση στους Α.Μ.Κ.Α. και Α.Φ.Μ. να μηδενιστεί! 

συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων στην Συνέδριο της ΕΝΠΕ

Στο 1ο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) συμμετείχε την Πέμπτη 14 και την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γεώργιος Πουσσαίος.
Όπως τοποθετήθηκε, «Σε κάθε περίπτωση οι περιφέρειες κατά την άποψη µου συνιστούν τις κατ' εξοχήν αναπτυξιακές κοιτίδες κάθε χώρας και ως τέτοιες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται και σε Ευρωπαϊκό και σε Εθνικό επίπεδο. Ταυτόχρονα όμως ο ρόλος αυτός προϋποθέτει και από τη μεριά των Περιφερειών ικανοποίηση και των απαραίτητων και των επαρκών συνθηκών, ενεργή συμμετοχή στα Ευρωπαϊκά και Εθνικά κέντρα λήψης αποφάσεων, παραγωγικές συνέργειες και συνεργασίες μεταξύ  περιφερειών, και µία ΕΝ.Π.Ε. µε καθορισμένους στόχους και τα απαραίτητα εργαλεία για να τους ικανοποιήσει».

Αναφερόμενος στο σχέδιο ανάκαμψης, και ιδιαίτερα για την πλέον τουριστική Περιφέρεια, τόνισε ότι είναι απαραίτητο να φύγουμε μακριά από το αντιπαραγωγικό μοντέλο του χθες προς ένα παραγωγικό που θα διακατέχεται από το όραμα μιας Ελλάδας της καινοτομίας σε κάθε κλάδο.

συνεδρίαση περιφερειακού Συμβουλίου Ν.Αιγαίου (26.2.2013) - θέματα

Σύμφωνα με την πρόσκληση η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26.2 στις 11.00 στην Ρόδο με τα εξής θέματα :

ΘΕΜΑ 1ο Επικύρωση πρακτικών της 2ης/28-1-2013 και 3ης/29-1-2013 συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.  Εισηγήτρια : κ. Ανδριάνα – Γεωργία Μπαφίτη
ΘΕΜΑ 2ο Έγκριση του προγράμματος «Καλάθι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου» σύμφωνα με τους νόμους 4015/11 4056/12 για την τυποποίηση, την πιστοποίηση, την εμπορία και τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας Εισηγητής : κ. Αντώνιος Χατζηϊωάννου – Σωτήριος Παμπάκας
ΘΕΜΑ 3ο Ενεργειακή  Πολιτική Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου – Η ενέργεια
μοχλός ανάπτυξης.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                
ΘΕΜΑ 4ο Θεώρηση αδειών επαγγελματιών πωλητών λαϊκών αγορών
Εισηγητής : κ. Φώτιος  Χατζηδιάκος
ΘΕΜΑ 5ο  Συγκρότηση επιτροπής σχετικά με την ίδρυση, μετακίνηση και κατάργηση των Λαϊκών Αγορών του Δήμου Ρόδου   Εισηγητής : κ. Φώτιος  Χατζηδιάκος
ΘΕΜΑ 6ο Έγκριση σύναψης σύμβασης διαβαθμιδικής συνεργασίας μεταξύ Δήμου Μήλου, Ν.Π.Δ.Δ. Δήμου Μήλου και Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Εισηγητής : κ. Γεώργιος Πουσσαίος
ΘΕΜΑ 7ο Έγκριση Απολογισμού οικονομικού έτους 2012 και Έγκριση Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2013 για την «Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΄΄ΓΑΛΗΝΟΣ΄΄» Εισηγητής : κ. Μιχαήλ Δρακιού
ΘΕΜΑ 8 ο Παραχώρηση χρήσης στο Δήμο Σύρου – Ερμούπολης δύο μαγκανοπήγαδων και του περιβάλλοντος χώρου για την υλοποίηση του έργου: «Διατήρηση, αναβάθμιση και αποκατάσταση πολιτισμικών χαρακτηριστικών και προβολή παραδοσιακών μαγκανοπήγαδων στο Δημοτικό Διαμέρισμα Βάρης Σύρου»  Εισηγητής : κ. Γεώργιος Μακρυωνίτης 

εξαιρούνται οι ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ του Αιγαίου απο την διαθεσιμότητα – ανακοίνωση (ευχαριστίες) ΠΕΔ Ν. Αιγαίου - η επιτολή του Δήμου Θήρας

Επιστολή προς τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κο Αντώνη Μανιτάκη σχετικά με την «Εξαίρεση των Ο.Τ.Α. και των Ν.Π.Δ.Δ. & Ν.Π.Ι.Δ. αυτών από τη διαθεσιμότητα», έστειλε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Γιάννης Δεκαβάλλας, ως Πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Νοτίου Αιγαίου.
Στην επιστολή του ο κ. Δεκαβάλλας αναφέρει τα εξής: 
  
«Ως πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, σας εκφράζω την ευαρέσκεια για την ανακοίνωσή σας, περί της εξαίρεσης των εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, από το θεσμό της διαθεσιμότητας, αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα του νησιωτικού μας χώρου.

Η ικανοποίηση του αιτήματός μας, μας χαροποίησε διότι θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία σημαντικών φορέων του Αιγαιοπελαγίτικου χώρου, οι οποίοι συμβάλλουν στην πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη των νησιών μας.

Παράλληλα όμως θα σας παρακαλούσαμε, όπως εξαιρεθούν επίσης από το θεσμό της διαθεσιμότητας οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς επίσης και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου αυτών του νησιώτικου χώρου, οι οποίοι σήμερα στερούνται του αναγκαίου ανθρώπινου δυναμικού, έτσι ώστε να μπορούν να επιτελέσουν στο σύνολό τους το έργο που έχουν αναλάβει μέσω των νέων αρμοδιοτήτων που μας έχουν δοθεί από το πρόγραμμα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ.» 


Στο ίδιο θέμα, αξίζει να αναφέρουμε οτι επιστολή με το ανάλογο αίτημα, την εξαίρεση των δημοσίων υπαλλήλων νησιωτικών περιοχών απο το καθεστώς της διαθεσιμότητας, είχε στείλει (5.2.2013 α.π. 1311) στους συναρμόδιους Υπουργούς ο Δήμος Θήρας. 

Σύμφωνα με την επιστολή,


Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,
Θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε το δίκαιο αίτημα των κατοίκων της Θήρας και Θηρασίας, όπως εξαιρέσετε από το καθεστώς της διαθεσιμότητας τους υπαλλήλους των νησιωτικών περιοχών.
Αντιλαμβάνεσθε προφανώς την υποστελέχωση που αυτή τη στιγμή έχουν όλες οι   υπηρεσίες, τόσο οι Δημόσιες, όσο και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μετά την  πολυετή αναστολή προσλήψεων, όσο και μετά το μεγάλο κύμα συνταξιοδοτήσεων των δημοσίων υπαλλήλων.
Επειδή πιστεύουμε ότι στο μέλλον θα είναι ακόμη πιο δύσκολη η στελέχωση των υπηρεσιών των νησιωτικών περιοχών, θεωρούμε ότι αυτήν ακριβώς την στιγμή δεν περισσεύει ούτε ένας υπάλληλος στη Θήρα και στη Θηρασία, αλλά και σε όλη τη νησιωτική χώρα, που να μπορεί να τεθεί σε διαθεσιμότητα.
Υπόψη σας ότι η  νησιώτικη Ελλάδα και δη τα νησιά μας Θήρα και Θηρασία, αποτελούν τον καλύτερο πρεσβευτή της χώρας μας στο εξωτερικό και συμβάλουν με ιδιαίτερες επιδόσεις με την Οικονομία τους στην ενδυνάμωση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. 

Ν. Συρμαλένιος : αίτημα για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 23% στο 9%

Ο Βουλευτής Κυκλάδων Νικόλαος Συρμαλένιος και ο Βουλευτής Λαρίσης Δημήτρης Γελαλής κατέθεσαν αναφορά το δελτίο τύπου του Συνδέσμου Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ), που αναφέρεται στο αίτημα για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 23% στο 9%.

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 20, 2013

μεγάλες οι πιέσεις στον Δήμο Θήρας σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο αποτέλεσμά τους...

Για κάποιους «δυσάρεστα», άλλοι πάλι τα θεωρούν στην «σωστή κατεύθυνση και με στόχο την -επι τέλους- επίλυση της χρόνιας πληγής» τα όσα προέκυψαν απο την συνάντηση (19.2.2013) του Δήμαρχου Θήρας με την Γ.Γ. και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπ. Περιβάλλοντος, σχετικά με το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο νησί.

«Δυσάρεστα» ή «στοχευμένα και με σκοπό» την επίλυση του ζητήματος, τα νέα απο πλευράς υπουργείου λένε πως η λειτουργία ΧΑΔΑ στην περιοχή που γίνεται σήμερα και απο το 1985, στην καλντέρα Μεσαριάς – Φηρών, θα πρέπει άμεσα να σταματήσει και να δημιουργηθεί  επίσης άμεσα και σε νέο χώρο σύγχρονη μονάδα διαχείρισης και επεξεργασίας των απορριμμάτων.
Τα νέα αυτά συνοδεύτηκαν επίσης απο πρόστιμα τα οποία εκκρεμούν στο να αρχίσουν να επιβάλλονται στην Δημοτική Αρχή καθώς επίσης και απο «εναλλακτικές» προτάσεις ως προς το τι θα μπορούσε να γίνει στο ενδεχόμενο κλεισίματος της σημερινής χωματερής με κοινή Υπουργική απόφαση.

Απο τα παραπάνω, αν μη τι άλλο γίνεται σαφές, οτι το θέμα της χωροθέτησης (όσο ακόμη μπορεί να θεωρείται και αυτό σε εκκρεμότητα και οχι βέβαιο..) και κυρίως αυτό της δημιουργίας μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων, θα απασχολήσουν τόσο σοβαρά και για πρώτη φορά, την Δημοτική Αρχή και τους κατοίκους της Σαντορίνης.

Ααυτό βέβαια που δύσκολα μπορεί να προβλέψει κανείς είναι το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στο άμεσο μέλλον, αλλά και σε βάθος χρόνου, με δεδομένο οτι για να αποφύγει η δημοτική αρχή και κατ επέκταση το νησί τα χειρότερα (πρόστιμα, άμεση διακοπή λειτουργίας υφιστάμενης χωματερής κ.α.) θα πρέπει οι όποιες διαδικασίες για την μετεγκατάστασή και λειτουργία μονάδας διαχείρισης να τρέξουν γρήγορα, αλλά και σωστά...

Υπάρχει δε η άποψη μιας σεβαστής μερίδας ανθρώπων που υποστηρίζουν -σε απλά ελληνικά- οτι «χωρίς ασφυκτικές πιέσεις και πρόστιμα η Σαντορίνη δεν θα δεί ή δεν θα έβλεπε μετεγκατάσταση και δημιουργία ΧΑΔΑ..»  με δεδομένες τις «απανταχού» αντιδράσεις κατοίκων περιοχών του νησιού στο ενδεχόμενο δημιουργίας μιας τέτοιας μονάδας σε περιοχές που κρίνουν οτι δεν είναι κατάλληλες γι αυτό το σκοπό, καθώς επίσης και απο το οτι «στα χαρτιά», τα πράγματα, κατα κανόνα, δεν εξελίσσονται γρήγορα ενω είναι πιθανές και ανατροπές στους όποιους σχεδιασμούς.
Οπότε αυτό που με ενδιαφέρον περιμένουμε να δούμε, είναι το πως θα εξελιχθεί το πλάνο της Δημοτικής Αρχής για το θέμα σε συνδυασμό με τις πιέσεις -και οικονομικές- των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα πάντως με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η θέση που προκρίνεται (και απο τις δύο τελευταίες μελέτες, η δεύτερη παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2012) για την δημιουργία μιας τέτοιας μονάδας, είναι η περιοχή «παλαιά ορυχεία Μεταξά» στο Μεγαλοχώρι.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέραμε στις 9.1.2013,

Θετική ήταν η γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ως προς την χωροθέτηση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Σαντορίνη στην θέση «παλιό λατομείο Μεταξά» στο Μεγαλοχώρι, ύστερα από ανάλογο αίτημα του Δήμου Θήρας για την ίδρυση και λειτουργία ΟΕΔΑ (Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διάθεσης Απορριμμάτων)
Η θέση αυτή άλλωστε βρέθηκε πρώτη στην λίστα μελετητών που εξέτασαν και βαθμολόγησαν αρκετές περιοχές στο νησί (7.2012) ως προς την καταλληλότητά τους για την εν λόγο χρήση.
Κατά συνέπεια, μετά και την άρση των εμποδίων από πλευράς Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ο Δήμος θήρας αναμένεται να αναθέσει την δημιουργία μελέτης για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην περιοχή.
Από πλευράς κατοίκων της περιοχής έχουν ήδη κινηθεί νομικές διαδικασίες για την αποφυγή του ενδεχόμενου να μεταφερθεί η διαχείριση των απορριμμάτων σε αυτήν την περιοχή, επισημαίνοντας σειρά επιχειρημάτων με βάση τα οποία κάτι τέτοιο θα ήταν θεωρητικά και πρακτικά καταστροφικό για τον οικισμό.

Σχετικά με τις ΟΕΔΑ και τις πληροφορίες που υπάρχουν γι αυτές,
Μια ΟΕΔΑ αποτελείται από ένα εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης και χώρο υγειονομικής ταφής των υπολειμμάτων της.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό τους, η λειτουργία Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων, είναι περιβαλλοντικά φιλική. 

ενημέρωση εκπροσώπων του Περιφερειακού Τύπου απο τους ευρωβουλευτές του πασοκ

Ενημέρωση δημοσιογράφων του Περιφερειακού Τύπου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20.2.2013 στις Βρυξέλλες απο την ομάδα των ευρωβουλευτών του πασοκ.

 Υπέρ της πολιτικής που εφάρμοσε ο Γιώργος Παπανδρέου εμφανίστηκε από τις Βρυξέλλες ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Δρούτσας, αναφέροντας πως ο κ. Παπανδρέου ήταν αυτός που ξεκίνησε τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα, όμως δυστυχώς η οικονομική κρίση έφερε πίσω αυτές τις μεγάλες πρωτοβουλίες. Δήλωσε επίσης πως είχε να αντιμετωπίσει μία δύσκολη και άγνωστη κατάσταση. "Πολλές φορές που αναφερόμαστε στον Γιώργο Παπανδρέου ξεχνάμε ποια ήταν η κατάσταση εκείνες τις ημέρες. Ο κ. Δρούτσας ουσιαστικά χαρακτήρισε τον πρώην πρωθυπουργό και βουλευτή Αχαϊας έναν πολιτικό ο οποίος κινήθηκε γρήγορα και σωστά προκειμένου να μην χρεοκοπήσει η χώρα.
Επίσης ο κ. Δρούτσας υπερασπίστηκε τις επιλογές και σε επίπεδο προσώπων της κοινοβουλευτικής ομάδας του πασοκ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάνοντας λόγο για ενα εξαιρετικά δύσκολο και σε δυσοίωνες συνθήκες έργο που έχει έρθει εις πέρας τα τελευταία 3 χρόνια.

Στην τοποθέτησή του μεταξύ άλλων ο κ. Γιώργος Σταυρακάκης αναφέρθηκε στις χρηματοδοτήσεις της Ε.Ε. στον προϋπολογισμό της ο οποίος ψηφίστηκε πρόσφατα και είναι κατα πολύ μικρότερος απο αυτούς του παρελθόντος, καθώς και αναλυτικά, ύστερα απο ερωτήσεις δημοσιογράφων, στις σημερινές διαδικασίες για την χρηματοδότηση προγραμμάτων των 273 Περιφερειών της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και αυτές της Ελλάδας, στις ιδιαιτερότητες των οποίων ανα περίπτωση αναφέρθηκε αναλυτικά.

Στην τοποθέτησή της μεταξύ άλλων η κ. Χρυσούλα Παλιαδέλη αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και στην δημιουργία ενός ευνοϊκού -και οικονομικού κλίματος- με στόχο την μείωση της ανεργίας, ενω έκανε ιδιαίτερες αναφορές στην ανάγκη για αισιοδοξία και λιγότερων «παραπόνων» απο πλευράς της Ελλάδας. Η κ. Παλιαδέλη αναφέρθηκε αναλυτικά στο θέμα των προστίμων που εκκρεμούν εις βάρος της Ελλάδας απο την πλευρά της Ε.Ε. ενω ιδιαίτερες αναφορές έγιναν και στο θέμα των δεκάδων ανεξέλεγκτων χωματερών, κάτι που όπως ανέφερε έχει έρθει η ώρα να κλείσει (σ.σ. να προχωρήσει και να δοθούν οριστικές λύσεις).

Στην τοποθέτησή της η κ. Άννυ Ποδηματά, αντιπρόεδρος του Ε.Κ. και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων αναφέρθηκε κυρίως στο θέμα της ανάγκης συνοχής της σημερινής Ευρώπης και στις δυσκολίες που φαίνεται οτι θα αντιμετωπίσει η εκλογική διαδικασία για τις Ευρωεκλογές του 2014, με το κλίμα που -δυστυχώς- όπως είπε έχει δημιουργηθεί ιδιαίτερα στις χώρες του Νότου, να προβληματίζει έντονα ολόκληρη την Ευρώπη.
Σύμφωνα με την κ. Ποδηματά, η απόρριψη της Ευρώπης και ο ευρωσκεπτικισμός θα πρέπει να αντιμετωπιστούν συνολικά αλλά και σε κάθε χώρα ξεχωριστά, με στόχο την αλλαγή των όποιων αρνητικών αντιλήψεων για την Ευρώπη, παρά το αρνητικό όπως παραδέχθηκε, οικονομικό κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα, εντοπίζοντας παράλληλα ως το κυριότερο πρόβλημα της Ελλάδας την ανεργία και τους χαμηλούς μισθούς.

Στην τοποθέτησή της μεταξύ άλλων η κ. Μαριλένα Κοππά, επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών του κόμματός της, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών υποθέσεων του Ε.Κ. και κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Ε.Κ. στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, παραδέχθηκε οτι υπάρχουν σοβαρές αδυναμίες στην Ελλάδα στην κατανόηση και προβολή του έργου συνολικά, των Ελλήνων ευρωβουλευτών, κάνοντας λόγο για μια πολύ σκληρή μάχη που γίνεται τα τελευταία 2,5 χρόνια για την αντιστροφή του αρνητικού κλίματος για την Ελλάδα σε επίπεδο οικονομικό αλλά και γενικότερα κοινωνικό. Χαρακτηριστικά δε η κ. Κοππά ανέφερε οτι «το τελευταίο διάστημα και εξ αιτίας της κρίσης έχει αρχίσει να αναρωτιέται η Ελλάδα για τον ρόλο και την παρεμβατικότητα των Ελλήνων ευρωβουλευτών, σε αντίθεση με οτι ίσχυε στο παρελθόν όπου οι ευρωβουλευτές θεωρούνταν επιδοτούμενοι τουρίστες».
Επίσης η κ. Κοππά είπε οτι η Ελλάδα δυσκολεύεται ακόμη και σήμερα να δανειστεί χρήματα απο τις αγορές, ενω έκανε λόγο για την ανάγκη να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις.
Σε επίπεδο ευρωπαϊκών εξελίξεων και σχετικά με τον προϋπολογισμό ανέφερε πως,
«Αυτό που είδαμε στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι ότι το βάρος των χωρών οι οποίες θέλανε να μειωθεί ο προϋπολογισμός, δεν το σήκωσε όπως αναμενόταν η κα Μέρκελ, αλλά ο κ. Κάμερον. Είδαμε δηλαδή μια συμμαχία του κ. Κάμερον με την κα Μέρκελ που για μένα είναι μια πολύ δηλητηριώδης συμμαχία, γιατί ο κ. Κάμερον όπως και η μεγάλη πλειοψηφία, απ’ ό,τι φαίνεται της αγγλικής κοινής γνώμης, βρίσκεται σε μια αποστασιοποίηση και μια σταδιακή απομάκρυνση ψυχικά, αλλά και ουσιαστικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Κάμερον εκπροσωπεί τις αντιευρωπαϊκές δυνάμεις σήμερα στην Ευρώπη. Το να ταυτιστεί και να συμμαχήσει μαζί του μια χώρα σαν τη Γερμανία που είναι πυλώνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι και δηλητηριώδες όπως είπα, είναι και επικίνδυνο.» Συμπληρώνοντας πως «Είμαστε σε μια μεγάλη διαπραγμάτευση. Πρώτη συζήτηση θα γίνει το Μάρτη. Αυτή τη στιγμή δεν δείχνει να υπάρχει κανένα περιθώριο αλλαγής στη στάση του Κοινοβουλίου. Είχε έρθει την Δευτέρα εδώ στις Βρυξέλλες ο Βαν Ρομπάι για να παρουσιάσει τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η σύγκρουση ήταν πάρα πολύ σφοδρή με τους αρχηγούς όλων των πολιτικών ομάδων, γιατί το επιχείρημα του ευρωκοινοβουλίου είναι απλό. Δεν μπορούμε να στηρίξουμε ένα ελλειμματικό προϋπολογισμό ο οποίος θα επιτείνει τα ελλείμματα. Είναι παράλογο και είναι σαν να τρέχουμε με 1.000 χιλιόμετρα πάνω στον τοίχο. Επιπλέον είναι μια συνταγή καταδίκης συνολικά για την Ευρώπη. Θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις. Το Μάρτη έχουμε την πρώτη συζήτηση. Τελική ψηφοφορία απ’ ό,τι φαίνεται θα γίνει τον Ιούλιο. Δεν θα είναι απλό. Όλοι βέβαια, όλες οι μεριές και το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν συμφέρον να βρεθεί μια λύση και να βρεθεί μια ισορροπία, αλλά θα είναι νομίζω μια διαπραγμάτευση σε πάρα πολύ υψηλούς τόνους και με μεγάλη σφοδρότητα».
Σχετικά με το Πασοκ ανέφερε πως «Κινδυνευει να πέσει σε αντιπαραθέσεις χωρίς κανένα πραγματικό αντίκρισμα, να μπλέξει σε οργανωτικισμούς και σε συγκρούσεις περισσότερο για κομματικές θέσεις και συσχετισμούς, ενώ η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί παγερά αδιάφορη, βουτηγμένη μέσα στο τεράστιο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει και τη δυστυχία της. Είναι ένα πάρα  πολύ μεγάλο ρίσκο  αυτό το συνέδριο. Από την άλλη θα έχει σημασία ένα ανοιχτούμε στην κοινωνία, να την ακούσουμε και να τη κουβεντιάσουμε. Δυστυχώς αυτό δεν έχει συμβεί.  Ο προσυνεδριακός διάλογος είναι ένας κλειστός διάλογος μεταξύ στελεχών. Η κοινωνία δυστυχώς ακόμη και την ώρα που μιλάμε είναι παγερά αδιάφορη για το τι συμβαίνει μέσα στο ΠΑΣΟΚ και αυτό είναι ένα μεγάλο κρίμα γιατί θα ήταν λάθος να χαθεί η ευκαιρία.
Ακόμη δυστυχώς δεν έχουμε προσγειωθεί στην πραγματικότητα. Ξέρετε όταν λέμε ότι κάνουμε προσυνεδριακό διάλογο και ανήκουμε στην κοινωνία, κοινωνία δεν είναι αυτοί που μαζεύονται στις αίθουσες των ξενοδοχείων της Αθήνας για να συζητήσουν διάφορα θέματα. Εμείς πρέπει να πάμε στην κοινωνία, δίπλα στο πρόβλημά τους, στο χώρο εργασίας τους, στο μαγαζί τους. Εκεί που υποφέρουν και εκεί που ζουν το τεράστιο πρόβλημα, όπου εμείς, όχι μονο το ΠΑΣΟΚ, όπως και όλο το πολιτικό σύστημα, είναι σε ένα βαθμό υπεύθυνο για την κατάσταση αυτή. Άρα εμείς πρέπει να πάμε κοντά στον κόσμο, εμείς πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να απολογηθούμε στους ανθρώπους.
                  
Απο την πλευρά της η κ. Συλβάνα Ράπτη μέλος της επιτροπής «απασχόλησης και κοινωνικών» υποθέσεων και «κοινοτικής αγοράς», αναφέρθηκε εκτενώς σε θέματα εκπαίδευσης και κατάρτισης και σε ανάλογα προγράμματα που «τρέχουν» απο πλευράς Ευρώπης. Σχετικά με τα θέματα της εκπαίδευσης ανέφερε οτι η Ευρώπη αν μη τι άλλο δίνει την δυνατότητα στους νέους της σε πολλές και αξιόλογες εκπαιδευτικές επιλογές.
Παράλληλα η κ. Ράπτη αναφέρθηκε σε θέματα εργασίας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως, πέρα απο την συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία για την Ελλάδα, σε επίπεδο Ε.Ε. λαμβάνονται αποφάσεις και γίνονται προσπάθειες για την «κοινωνική ανάπτυξη». 

δεμένα τα πλοία στα λιμάνια.. (20.2.1013)

Δεμένα στα λιμάνια παρέμειναν σήμερα τα πλοία λόγο της 24ωρης απεργίας που αποφάσισαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στην οποία συμμετέχουν και ενώσεις των εργαζομένων στην ναυτιλία.
Σημειώνεται δε, ότι η επίταξη στα μέσα σταθερής τροχιάς και τα πλοία δεν έχει αρθεί, πλήν όμως τα πλοία παρέμειναν δεμένα στα λιμάνια.

Βασικά αιτήματα της κινητοποίησης είναι η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η αντιμετώπιση της ανεργίας, την ανάκληση της επιστράτευσης στα μέσα σταθερής τροχιάς και τα πλοία, αλλά και να δοθεί τέλος στη «βάναυση καταπάτηση των βασικών και θεμελιακών εργασιακών δικαιωμάτων».

ξενάγηση στην προϊστορική πόλη του Ακρωτηρίου διοργανώθηκε για τους εργαζόμενους του Δήμου Θήρας

Ξενάγηση στο αρχαιολογικό χώρο του προϊστορικού οικισμού του Ακρωτηρίου Θήρας για τους εργαζομένους του Δήμου Θήρας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17.2.2013 με πρωτοβουλία του Δήμου. Η ξενάγηση των υπαλλήλων του Ο.Τ.Α. πραγματοποιήθηκε απο τον διευθυντή της ανασκαφής κ. Ντούμα.

προσυνεδριακές διαδικασίες του πασοκ στην Σαντορίνη

 Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η Δημοτική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου ΠΑΣΟΚ Θήρας, καλεί τα μέλη και τους φίλους του κόμματος, σε συζήτηση στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου εν όψει του επόμενου συνεδρίου του κόμματος.
Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22.2.2013 στις 18.00 στο Υφεν στα Φηρά.
Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι : σχέδιο διακήρυξης, αλλαγές καταστατικού, εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, ενημέρωση για εκλογές ανάδειξης αντιπροσώπων. Εισηγήτρια των θεμάτων θα είναι η κ. Μπέκου – Μπαλτά, κομματικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. 

αποχώρηση προέδρου Δ.Δ. – επιστολή επιτροπής, σχετικά με το θέμα του χώρου διαχείρισης των απορριμμάτων

Επιστολή στην οποία εκφράζουν τις απορίες τους για την πρόσφατη ανακοίνωση αποχώρησης της προέδρου του δημοτικού διαμερίσματος Μεγαλοχωρίου απο την «επιτροπή αγώνα» που συστάθηκε για την απομάκρυνση του ενδεχόμενου δημιουργίας μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στην περιοχή «παλαιά ορυχεία Μεταξά», συνέταξαν και υπογράφουν μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής αγώνα Μεγαλοχωριανών και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «το μετόχι».

Στην επιστολή μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για «ηττοπάθεια» απο πλευράς της προέδρου του Δ.Δ. στο θέμα του συγκεκριμένου χώρου, ενω παράλληλα τα μέλη της επιτροπής υποστηρίζουν οτι θα δικαιωθούν ως προς τον στόχους τους.

Σύμφωνα με μέρος της επιστολής,

θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο η Πρόεδρος του χωριού να μην συμμετέχει στον αγώνα που κάνουν οι κάτοικοι του χωριού μας.
Θεωρούμε ότι εν αγνοία σας, τόσο εσείς όσο και τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής έχετε επιπέσει σε μεγάλο σφάλμα.
Θεωρούμε ότι χωρίς να το έχετε καταλάβει έχετε πέσει θύμα ηττοπάθειας γεγονός που δυστυχώς κάποιους βολεύει. Εκείνοι προσπαθούν να διχάσουν το χωριό, εκείνοι θέλουν να περάσουν την ιδέα ότι χάσαμε , για τον απλούστατο λόγο ότι τους βολεύει. Εκείνοι κάνουν τη δική τους δουλειά, δεν πρέπει και εμείς να κάνουμε την δική μας;.

Καλούμε τόσο εσάς όσο και τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής να συστρατευθείτε μαζί με το χωριό για το μεγάλο μας αγώνα για το δίκαιο αίτημά μας.
ειλικρινά θεωρούμε ότι δεν αρμόζει σε Πρόεδρο να μην συμμετέχει στον αγώνα μας και μετέπειτα στη νίκη μας.

Για τον πολιτιστικό Σύλλογο Το ΜΕΤΟΧΙ υπογράφουν οι : Μ.Πελεκάνου, Φωτεινός Συρίγος, Εμμανουήλ Λειβαδάρος, Χρήστος Σιγάλας, Νίκος Ζώρζος, Ανδρέας Αρβανίτης.  

απο την Ένωση Tae Kwon Do Νοτίου Ελλάδος βραβεύθηκαν αθλητές της Σαντορίνης

Η Ένωση Tae Kwon Do Νοτίου Ελλάδος πραγματοποίησε την καθιερωμένη κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Αχαρνών, την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 18:00.
Η ΕΤΑΝΕ βράβευσε αθλητές αθλήτριες και σωματεία που διακρίθηκαν την περασμένη χρονιά καθώς και ανθρώπους για την προσφορά τους στο Tae Kwo Do και τον αθλητισμό.
Ξεχωριστή τιμή για το σύλλογο μας, τον Πανιώνιο Σύλλογο Tae Kwo Do Σαντορίνης, είναι η βράβευση επτά αθλητών του, για τις διακρίσεις που κατέκτησαν το 2012. 
Συγκεκριμένα βραβεύτηκαν:
Χαμπέου Κωνσταντίνα, Δρόσος Αλέξανδρος, Ζήκας Γιώργος, Καραμολέγκος Γιώργος,
Κώστογλου Μιχάλης του Χρήστου, Κώστογλου Μιχάλης του Στέλιου, και
Φωκάς Κωνσταντίνος.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Παπαδέας Νίκος, μόνιμος συνεργάτης του συλλόγου μας και προπονητής της Εθνικής Ελλάδος, τιμήθηκε από την Ομοσπονδία, ως ο καλύτερος Έλληνας προπονητής για το 2012.

Π.Ν.Α. – αποκατάσταση ζημιών λόγο βροχοπτώσεων

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου,

Σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν τα έργα αποκατάστασης των ζημιών στα οδικά δίκτυα από τις καταστροφικές βροχοπτώσεις σε δεκαπέντε (15) νησιά της Περιφέρειάς μας ενημερώνουμε πως με εντολή του Περιφερειάρχη κλιμάκια μηχανικών διενέργησαν αυτοψίες σε όλα τα νησιά προκειμένου να διαπιστωθεί η έκταση των ζημιών.
Αμέσως μετά ξεκίνησε η σύνταξη των μελετών αποκατάστασης.

Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις των Τεχνικών Υπηρεσιών υποβλήθηκε αίτημα στα αρμόδια Υπουργεία για διάθεση πίστωσης  (4.000.000 €) τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ.
Σε συνάντηση του Περιφερειάρχη με το Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων  κ. Κων/νο  Χατζηδάκη και τον Γενικό Γραμματέα Επενδύσεων και Ανάπτυξης κ. Γεώργιο Γιαννούση , έγινε αναλυτική παρουσίαση της κατάστασης ενόψει της θερινής περιόδου και έλαβε τη διαβεβαίωση για τη διάθεση της πίστωσης.
Με την υπ. αριθ. 6176/ΔΕ-215/11-02-2013 απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων κ. Κών/νου Χατζηδάκη, εγκρίθηκε η ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ΠΔΕ 2013 και στη ΣΑΕΠ 067 των έργων με προϋπολογισμό (3.5000.000 €) τριών εκατομμυρίων πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ.
Ειδικά για το νησί της Καρπάθου ολοκληρώνονται οι μελέτες αποκατάστασης και έχει προβλεφθεί η αντίστοιχη πίστωση για την αποκατάσταση των ζημιών στο ύψος των (650.000 €) εξακοσίων πενήντα χιλιάδων ευρώ.
Μετά τις απαραίτητες εγκρίσεις τα έργα θα δημοπρατηθούν τόσο στα νησιά της Δωδεκανήσου όσο και των Κυκλάδων.

αστυνομική διευθυνση Ν. Αιγαίου - στατιστικά στοιχεία συνολικής δραστηριότητας της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το έτος 2012

Τα στατιστικά στοιχεία των περιστατικών που αντιμετώπισε το 2012 παρουσίασε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία,

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, συνεπής στην αρχή της ανοιχτής διακυβέρνησης και της ενημέρωσης του πολίτη για το έργο των Αρχών, δημοσιεύει συνολικά στατιστικά απολογιστικά στοιχεία του προηγούμενου έτους 2012.

Στον απολογισμό που δημοσιοποιείται, περιλαμβάνονται στατιστικά στοιχεία των βασικών μορφών εγκληματικότητας, αναλυτικά για κάθε κατηγορία αδικήματος, καθώς και τα συνολικά αποτελέσματα της αστυνομικής ανταπόκρισης (συλλήψεις, εξιχνιάσεις, κατασχέσεις).
Επίσης, δίνονται στη δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία για τις εγκληματικές συμπεριφορές που αφορούν την παράνομη μετανάστευση και την αστυνομική δραστηριότητα στα θέματα της οδικής ασφάλειας.

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι το προηγούμενο έτος 2012 συνελήφθησαν συνολικά (4.258) άτομα για εγκλήματα και αξιόποινες συμπεριφορές κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα.
Παράλληλα, εξιχνιάστηκαν (2.117) σοβαρές υποθέσεις του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος, που αφορούν σε όλο το φάσμα της εγκληματικής δραστηριότητας.
Στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας, καταγράφεται σημαντική μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων, αλλά αύξηση στον αριθμό των θανατηφόρων. Το έτος 2012, συνέβησαν (363) τροχαία δυστυχήματα, (66) λιγότερα σε σχέση με το 2011.
Στον τομέα της παράνομης μετανάστευσης, σημειώνεται ότι καθημερινά απασχολείται σημαντικός αριθμός αστυνομικού προσωπικού, καθώς η χώρα μας γενικότερα αλλά και η περιοχή μας ειδικότερα λόγω της γεωγραφικής της θέσης, αποτελεί πύλη εισόδου στην Ε.Ε.. Το 2012, συνελήφθησαν (1.303) άτομα για παράνομη είσοδο και διαμονή στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.


Α. Στατιστικά Στοιχεία Εγκληματικότητας 
Το 2012 διαπράχθηκαν στην εδαφική αρμοδιότητα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (5) ανθρωποκτονίες, έναντι (3) για το 2011. Επίσης διαπράχθηκαν (6) απόπειρες ανθρωποκτονίας, έναντι (8) που είχαν καταγραφεί το 2011.
Από τις αστυνομικές έρευνες, εξιχνιάστηκαν οι (10) περιπτώσεις τετελεσμένων ανθρωποκτονιών-αποπειρών, δηλαδή ποσοστό 91%.

Ληστείες
Το 2012 διαπράχθηκαν στην εδαφική αρμοδιότητα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (43) ληστείες έναντι (31) για το έτος 2011. Επίσης διαπράχθηκαν (5) απόπειρες ληστείας, έναντι (2) που είχαν καταγραφεί το 2011.
Από τις αστυνομικές έρευνες, εξιχνιάστηκαν οι (23) περιπτώσεις ληστειών, δηλαδή ποσοστό 53%.

Κλοπές – Διαρρήξεις
Το 2012 διαπράχθηκαν στην εδαφική αρμοδιότητα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (1.170) κλοπές – διαρρήξεις έναντι (1.334) το έτος 2011, δηλαδή (164) λιγότερες. Επίσης διαπράχθηκαν (78) απόπειρες κλοπών-διαρρήξεων έναντι (118) που είχαν καταγραφεί το 2011, δηλαδή (40) λιγότερες σε σύγκριση με το 2011.
Από τις αστυνομικές έρευνες, εξιχνιάστηκαν οι (585) περιπτώσεις κλοπών-διαρρήξεων, δηλαδή σε ποσοστό 50%.

Κλοπές Τροχοφόρων
Το 2012 καταγγέλθηκαν (594) κλοπές τροχοφόρων έναντι (567) το 2011, δηλαδή (27) περισσότερες. Επίσης καταγγέλθηκαν (3) απόπειρες κλοπής τροχοφόρων έναντι (40) που είχαν καταγραφεί το  2011, δηλαδή (37) λιγότερες.
Από τα (594) κλεμμένα οχήματα βρέθηκαν (257) κλεμμένα οχήματα, δηλαδή σε ποσοστό 43%.

Β. Καταπολέμηση ναρκωτικών 
Το 2012 από τις από τις Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου εξιχνιάστηκαν (289) υποθέσεις έναντι (258) το 2011.
Για τις υποθέσεις αυτές το 2012 παραπέμφθηκαν στην δικαιοσύνη (465) άτομα έναντι (401) ατόμων το 2011.

Γ. Παράνομη Μετανάστευση 
Το 2012 συνελήφθησαν συνολικά για παράνομη είσοδο και διαμονή στη χώρα (1.303) αλλοδαποί, για τους οποίους διαπιστώθηκε ότι δεν πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις παραμονής, ενώ το 2011 είχαν συλληφθεί (764).
Σημειώνεται ότι από το Δεκέμβρη του 2010 καταργήθηκε η υποχρέωση κατοχής θεώρησης (VISA) για τους πολίτες της Αλβανίας, κατόχων βιομετρικών διαβατηρίων, καθώς πλέον είναι δυνατή η τρίμηνη παραμονή τους μόνο με τη σφράγιση της εισόδου, γεγονός που έχει συμβάλλει κατά πολύ στη μείωση των δεικτών παράνομης εισόδου στη χώρα μας. 
Ειδικότερα προερχόμενοι από τα ανατολικά παράλια, συνελήφθησαν συνολικά για παράνομη είσοδο στη χώρα (552) μετανάστες το 2012, ενώ το 2011 είχαν συλληφθεί (122) μετανάστες.
Επιπλέον το 2012 συνελήφθησαν (24) διακινητές μη νόμιμων μεταναστών, ενώ το 2011 είχαν συλληφθεί (17).

Δ. Οδική Ασφάλεια
Το 2012 στην εδαφική αρμοδιότητα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σημειώθηκαν (66) λιγότερα τροχαία δυστυχήματα σε σχέση με το 2011 (363 το 2012 έναντι 429 το 2011, μείωση σε ποσοστό 15%).

Ειδικότερα το 2012 σημειώθηκαν:
49 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα  (έναντι 41 το 2011, αύξηση 8%)
92 σοβαρά τροχαία ατυχήματα (έναντι 117 το 2011, μείωση 25%)
222 ελαφρά τροχαία ατυχήματα (έναντι 271 το 2011, μείωση 49%)

Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών το 2012 καταγράφηκαν συνολικά (80) λιγότεροι παθόντες σε σχέση με το 2011 (512 το 2012 έναντι 592 το 2011, μείωση σε ποσοστό 14%).

Ειδικότερα το 2012 καταγράφηκαν:
52 θάνατοι από ατυχήματα (έναντι 41 το 2011, αύξηση 11%)
109 σοβαρά τραυματίες (έναντι 138 το 2011, μείωση 29%)
351 ελαφρά τραυματίες (έναντι 413 το 2011, μείωση 62%)

Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης
Οι Υπηρεσίες Τροχαίας της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, εφαρμόζοντας συγκεκριμένο σχεδιασμό, που προβλέπει μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και των πολιτών, καθώς και για την πρόληψη και αποτροπή ατυχημάτων και δυστυχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο.  
Στο πλαίσιο των τροχονομικών δράσεων, το έτος 2012, πραγματοποιήθηκαν (111.785) απλοί και σύνθετοι τροχονομικοί έλεγχοι και βεβαιώθηκαν (10.158) παραβάσεις.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι βεβαιωθείσες σοβαρότερες τροχονομικές παραβάσεις, που ευθύνονται για την πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων:

3.138 για οδήγηση δικύκλου χωρίς χρήση προστατευτικού κράνους, 2.443 για υπερβολική ταχύτητα
1.947 για οδήγηση χωρίς άδεια ικανότητας οδηγού, 1.202 για οδήγηση υπό την επήρεια μέθης
668 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, 519 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση, 192 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα, 49 για φθαρμένα ελαστικά
  
Ε. Στατιστική απεικόνιση της Αστυνομικής Ανταπόκρισης 
Το 2012 προσήχθησαν (12.620) άτομα από τα οποία συνελήφθησαν συνολικά (4.258) άτομα για διάφορες παραβάσεις πλημμεληματικού και κακουργηματικού χαρακτήρα, που αφορούν στα αδικήματα της ανθρωποκτονίας, της ληστείας, των κλοπών - διαρρήξεων, την κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, εκβίαση, σεξουαλικά εγκλήματα, για καταδικαστικές αποφάσεις, παράνομη διαμονή κ.λπ. 
Από αυτά, σε ότι αφορά στην προέλευση των προσώπων που κατηγορήθηκαν, (1.817) είναι ημεδαποί (ποσοστό 43%), ενώ (2.441) είναι αλλοδαποί (ποσοστό 57%).

Αναλυτικά στοιχεία σχετικά με την εγκληματικότητα υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr , στην ενότητα Στατιστικά Στοιχεία.


Παράλληλα σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ν. Αιγαίου,

Στις 18-02-2013 το απόγευμα συνελήφθη στη Θήρα, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Θήρας, ένας  ημεδαπός γιατί διαπιστώθηκε να εκτελεί παράνομες οικοδομικές εργασίες, σε προϋπάρχον κτήριο.

ΕΠΑΜ Θήρας – πρόσκληση και ανακοίνωση

Σύμφωνα με ανακοινώσεις του,

Το ΕΠΑΜ Θήρας προσκαλεί τους Σαντορινιούς, την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου και ώρα 18:00 στο εστιατόριο “Aquarius” στη Περίσσα, σε ΑΝΟΙΧΤΗ ΟΜΙΛΙΑ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ.
Ελάτε να συζητήσουμε το γιατί φτάσαμε εδώ, το τι μας επιφυλάσσουν οι πολιτικές που ασκούνται και κυρίως το τι μπορούμε να κάνουμε για να ξεφύγουμε από τη σκλαβιά.

 Επίσης, ανακοίνωση σχετικά με την σημερινή (20.2.2013) απεργία εξέδωσε το ΕΠΑΜ Θήρας, σύμφωνα με τα σημαντικότερα σημεία της οποίας,

Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ κήρυξαν πανελλαδική απεργία για την κατάργηση της επιστράτευσης εργαζομένων και την υπεράσπιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, δηλαδή του δικαιώματος υπογραφής ΣΣΕ και ΕΣΣΕ.
Είναι δεδομένη η ανυποληψία των ηγεσιών του συνδικαλιστικού κινήματος και ιδιαίτερα των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων. Ανυποληψία που επιβεβαιώνεται, όχι μόνο από τις κατά καιρούς «ντουφεκιές» στον αέρα, αλλά κυρίως από το φιλοκυβερνητικό προσανατολισμό, την «υπευθυνότητά» τους όπως βαφτίζει το δωσιλογικό καθεστώς και τα παπαγαλάκια του, την υποταγή.

Η πανελλαδική απεργία όμως, διευκολύνει τους εργαζόμενους να εκφράσουν συντονισμένα το αγωνιστικό τους φρόνημα. Διευκολύνει τους συνδικαλιστές βάσης, τον κάθε εργαζόμενο ν’ ανοίξει συζήτηση για τις μορφές πάλης, για  το συνδικαλιστικό κίνημα που έχουμε ανάγκη σήμερα, για τον ταξικό – εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των εργαζομένων, για τις πραγματικές ανάγκες του εργαζόμενου λαού και της πατρίδας. Είναι μία ευκαιρία εκδήλωσης του παλλαϊκού χαρακτήρα του αγώνα ενάντια στον κοινό εχθρό, την κοινοβουλευτική χούντα που τσακίζει την αξιοπρέπεια, τη ζωή και την ελπίδα μιας ολόκληρης χώρας. Μια ευκαιρία ανάδειξης ζητημάτων που δεξιοί κι αριστεροί γραφειοκράτες αφήνουν στο απυρόβλητο: Υπάρχει έστω κι ένα εργατικό αίτημα που μπορεί να ικανοποιηθεί όσο η χώρα μας παραμένει δουλοπαροικία χρέους; Όσο η εθνική μας ανεξαρτησία απεμπολείται από δανειακές συμβάσεις που «διαπραγματεύονται» δοσίλογοι; Όσο μας κυβερνούν προδότες; Όσο κυβέρνηση κι αντιπολίτευση αναγνωρίζουν την κατοχική δύναμη του χρέους; Όσο αποδέχονται οι μεν και ανέχονται οι δε, τη μετατροπή του ελληνικού κοινοβουλίου σε πρωτοκολλητή των αποφάσεων της τρόικας;
Το πλήρες κείμενο μπορείτε να το δείτε στην σελίδα : http://epamthiras.blogspot.be/2012/05/29042012.html 

Τρίτη, Φεβρουαρίου 19, 2013

η ετήσια γιορτή της «εστίας» του Πύργου (23.2.2013)

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του,

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ΕΣΤΙΑ ΠΥΡΓΟΥ ΚΑΛΛΙΣΤΗΣ ΘΗΡΑΣ θα πραγματοποιήσει  την ετήσια χοροεσπερίδα του  το Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου 2013, στις 20.30, στην Ταβέρνα ΠΥΡΓΟΣ.
Η βραδιά θα περιλαμβάνει μουσικό παραδοσιακό και λαϊκό πρόγραμμα με το συγκρότημα του Μανώλη Φύτρου, με το Μιχάλη Βάλβη και Λοϊζο Σορώτο στο βιολί.

Φέτος, η Εστία θα προσφέρει στους καλεσμένους της δωρεάν εμφιαλωμένο κρασί από την Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων και το Οινοποιείο Χατζηδάκη και,  στο πλαίσιο του Έτους Γαστρονομίας για την Σαντορίνη, ο κατάλογος θα περιλαμβάνει εξαιρετικά παραδοσιακά εδέσματα αντιπροσωπευτικά του τόπου μας.

Τέλος, ο Σύλλογος θα κληρώσει τα δώρα του, δωρεάν, για τους καλεσμένους του, με τον αριθμό της πρόσκλησης τους (τιμή πρόσκλησης: 25 ευρώ και 15 ευρώ για παιδιά Δημοτικού).