Παρασκευή, Μαρτίου 02, 2012

νεότερα στοιχεία του ΕΛΚΕΘΕ για το Sea Diamond

Καμία επιβάρυνση ή ρύπανση για το θαλάσσιο οικοσύστημα της Σαντορίνης, δεν διαπιστώνεται στη θαλάσσια περιοχή της Καλντέρας, από το βύθιση του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond στις 5 Απριλίου του 2007, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης του 2012 του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), που πραγματοποίησε για πέμπτη χρονιά μετρήσεις στη θαλάσσια περιοχή.
Από τις μετρήσεις και αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν, διαπιστώνεται ότι οι συγκεντρώσεις πετρελαϊκών υδρογονανθράκων, τόσο στα δείγματα του θαλασσινού νερού όσο και στα επιφανειακά ιζήματα, είναι ιδιαίτερα μικρές σε όλη την περιοχή που μελετήθηκε, γεγονός που δείχνει ότι δεν υπάρχουν υπολείμματα πετρελαιοειδών σε κανένα σημείο.
Σχετικά με τις υπόλοιπες οργανικές ουσίες ανθρωπογενούς προέλευσης, δεν παρατηρήθηκαν σε κανένα σταθμό και βάθος ενδείξεις επιβάρυνσης από το ναυάγιο. 
Οι ουσίες που ανιχνεύθηκαν ήταν κυρίως διάφοροι φθαλικοί εστέρες σε συγκεντρώσεις που είναι αναμενόμενες στις ελληνικές θάλασσες. Όπως είναι γνωστό, οι ενώσεις αυτές είναι ευρέως διαδεδομένες στο περιβάλλον, καθώς περιέχονται στα πλαστικά.
Οι συγκεντρώσεις των βαρέων μετάλλων βρέθηκαν ιδιαίτερα χαμηλές, σε όλους τους σταθμούς και βάθη, και παρόμοιες με αυτές που ανιχνεύονται στην ανοιχτή θάλασσα, χωρίς να διαπιστωθεί καμία επιβάρυνση στο σημείο του ναυαγίου. Επίσης δεν διαπιστώθηκε καμία διαρροή ρυπογόνας ουσίας από το κουφάρι του κρουαζερόπλοιου.

Tο ΕΛΚΕΘΕ, με αίτημα του τότε υπουργείου Ναυτιλίας, αμέσως μετά το ναυάγιο του Sea Diamond στην περιοχή της Καλντέρας στη Σαντορίνη, ξεκίνησε συστηματικές μετρήσεις στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή έτσι ώστε να παρακολουθείται η ποιότητα του θαλάσσιου οικοσυστήματος της περιοχής και να καταγράφονται άμεσα οι τυχόν επιπτώσεις από το ναυάγιο.

Έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 13 δειγματοληψίες στην περιοχή για τη μελέτη των θαλάσσιων οργανισμών καθώς και φαινομένων τυχόν βιοσυσσώρευσης οργανικών και ανόργανων ρύπων με την πρώτη τον Μάιο του 2007 και την τελευταία τον Ιανουάριο του 2012. Το κόστος της ετήσιας έρευνας του ΕΛΚΕΘΕ ανέρχεται σε 70.000 ευρώ το χρόνο, και επιβαρύνει την πλοιοκτήτρια εταιρεία.
Στην επόμενη έκθεση που αναμένεται να κατατεθεί τον Ιούλιο του 2012 θα περιλαμβάνονται και τα αποτελέσματα από τη μελέτη των θαλάσσιων οργανισμών και επομένως θα υπάρχει πλήρης εικόνα για την κατάσταση του θαλάσσιου περιβάλλοντος πέντε χρόνια μετά το ατύχημα.
Σημειώνεται ότι από τη βύθιση του Sea Diamond διέρρευσαν στο θαλάσσιο χώρο ποσότητες καυσίμων, τα οποία μαζί με αυτά που υπήρχαν στις δεξαμενές του κρουαζιερόπλοιου άντλησε ιδιωτική εταιρεία με κόστος για την πλοιοκτήτρια εταιρεία περίπου 12 εκατομμύρια δολάρια.
Στην περιοχή του ναυαγίου έχει τοποθετηθεί πλωτό φράγμα, που παρακολουθείται καθημερινά από ειδικό αντιρρυπαντικό σκάφος και εξειδικευμένο προσωπικό και με έξοδα της πλοιοκτήτριας εταιρείας.
Σύμφωνα με στελέχη ξένης εταιρείας για την ανέλκυση ναυαγίων, η κατάσταση του πλοίου είναι σε τέτοια θέση (90 μέτρα βάθος η πλώρη και 140 η πρύμνη), που καθιστούν πολύ δύσκολο οποιοδήποτε εγχείρημα ανέλκυσης. Ωστόσο προσθέτουν ότι εάν μπορούσε να πραγματοποιηθεί, η ανέλκυση θα προκαλούσε μεγάλη διαταραχή στην περιοχή.
Σύμφωνα με πληροφορίες το λιμενικό ταμείο Θήρας προκήρυξε δύο φορές διεθνή διαγωνισμό για την εκπόνηση μελέτης δυνατότητας ανέλκυσης αλλά απέβη άκαρπος
Σημειώνεται ότι δύτης που καταδύθηκε μετά από εντολή του εισαγγελέα στο πλαίσιο της πραγματογνωμοσύνης δεν ανέβηκε ξανά ποτέ στην επιφάνεια της θάλασσας.

Σύμφωνα με εκτίμηση του καθηγητή χημείας του πανεπιστημίου Αθηνών Μανώλη Δασανάκη αν το κουφάρι του δεξαμενόπλοιου παραμείνει στο βυθό τη θάλασσας και δεν ανελκυστεί, πιθανότατα δεν θα δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα στο οικοσύστημα της περιοχής. Υποστηρίζει ότι το κουφάρι του πλοίου και τα διάφορα υλικά που βρίσκονται μέσα σε αυτό θα διαβρώνονται με τα χρόνια και οποιαδήποτε έλκυση ρυπογόνων ουσιών ή μετάλλων θα είναι τόσο μικρή, που -λόγω του γρήγορου ρυθμού ανανέωσης των νερών, της πίεσης και των ισχυρών ρευμάτων- δεν θα μπορέσει να δημιουργήσει κάποια ρυπογόνα συσσώρευση στην περιοχή. Ας μη ξεχνάμε ότι πολλά παλιά ναυάγια χρησιμοποιούνται και για τεχνητούς υφάλους τονίζει ο κ. Δασανάκης, ωστόσο προσθέτει ότι θα πρέπει να υπάρχει μια τακτική παρακολούθηση των δειγμάτων του νερού και των οργανισμών στη θαλάσσια περιοχή.
Τελευταία στοιχεία της κατάστασης του ναυαγίου υπάρχουν από τη ρομποτική βιντεοσκόπηση, κατά τη διάρκεια της απάντλησης από την εταιρεία Dronik Maritime
Σύμφωνα με τα στελέχη της πλοιοκτήτριας εταιρείας, η βύθιση του πλοίου προκλήθηκε λόγω λανθασμένης χαρτογράφησης της περιοχής από την υδρογραφική υπηρεσία, κάτι που αποδέχθηκε και η ίδια η υπηρεσία. Συγκεκριμένα ο ύφαλος, στον οποίο σχίστηκε το κρουαζιερόπλοιο κάτω από την ίσαλο γραμμή, βρίσκεται 131 μέτρα από την ακτή και όχι 57 όπως εμφανιζόταν στον χάρτη, ενώ το βάθος της θάλασσας παρουσιαζόταν ότι είναι από 18 έως 22 μέτρα και όχι 5 μέτρα όπως είναι στην πραγματικότητα.
Επίσης πραγματογνώμονες που διερεύνησαν την υπόθεση, κατόπιν εντολής της εισαγγελίας, επιβεβαίωσαν ότι το μοναδικό αίτιο του ατυχήματος ήταν ο λανθασμένος χάρτης.
Πρόσφατα ο πλοίαρχος του πλοίου αθωώθηκε από το πειθαρχικό συμβούλιο του Εμπορικού Ναυτικού, ενώ ως προς το ζήτημα του σημείου της πρόσκρουσης έγινε δεκτό ότι αιτία του ατυχήματος ήταν η εσφαλμένη χαρτογράφηση της περιοχής. Η υπόθεση συνεχίζει να εκκρεμεί δικαστικώς.

Πηγή: www.express.gr 

και μειώσεις προβλέπει το ΕΕΤΗΔΕ...


Σύμφωνα με ενημέρωσή μας από τον Σύλλογο ενοικιαζομένων δωματίων Σαντορίνης «Ατλαντίδα»,

Με το νόμο 4047/2012 (άρθρο 5, παράγραφος 2) που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.Α31 της 23-2-2012, απαλλάσσεται ποσοστό 17% της συνολικής επιφάνειας των επιχειρήσεων Ενοικιαζομένων δωματίων – διαμερισμάτων από το τέλος ΕΕΤΗΔΕ (χαράτσι ΔΕΗ).

Η απόφαση ΙΣΧΥΕΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΑΠΟ 3-10-2011 οπότε και εκδόθηκε ο νόμος  Ν.4021/11 ΦΕΚ 218 Α. 
Σχετική ενημέρωση υπάρχει και στην σελίδα  www.fede.gr ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ «ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ-ΕΕΤΗΔΕ»

ανάγκη να επαναλειτουργήσει ο αρχαιολογικός χώρος του Ακρωτηρίου

Την ανάγκη να επαναλειτουργήσει άμεσα ο "αρχαιολογικός χώρος του Ακρωτηρίου Σαντορίνης" μετά και την αποκατάσταση του στεγάστρου του ζητά με σημερινή του (1.3.2012) ανακοίνωση ο Δήμος Σαντρίνης.

Σύμφωνα με αυτή,


Ο αρχαιολογικός χώρος Ακρωτηρίου, μια από τις πιο σημαντικές και διάσημες ανασκαφές σε ολόκληρο τον κόσμο, παραμένει κλειστός από τον Σεπτέμβριο του 2005, μετά το γνωστό ατύχημα της κατάρρευσης μέρους του νέου στεγάστρου του χώρου, που τότε βρισκόταν στο στάδιο της αποπεράτωσής του.
Σήμερα, περισσότερο από 6 χρόνια μετά και ενώ το έργο έχει ολοκληρωθεί από πέρυσι το φθινόπωρο, ο χώρος παραμένει κλειστός για το κοινό χωρίς να είναι ορατός ο χρόνος επαναλειτουργίας του.
Η κοινωνία της Σαντορίνης και οι χιλιάδες επισκέπτες της, όλα αυτά τα χρόνια, έδειξαν κατανόηση και ανοχή καθώς είχαν την ελπίδα ότι το έργο θα ολοκληρωνόταν σύντομα και θα ήταν μια πρωτοποριακή κατασκευή αντάξια ενός τόσο προβεβλημένου αρχαιολογικού χώρου.
Όμως όλα έχουν τα όριά τους και η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Το έργο ολοκληρώθηκε και ο χώρος δεν ανοίγει.
Ο Δήμος Θήρας δεν θα παραμείνει θεατής σε ένα θέμα που είναι καθοριστικό για την Σαντορίνη και όχι μόνο. Στις δύσκολες εποχές που περνάει η  χώρα μας δεν είναι δυνατό ένας από τους πλέον σημαντικούς πολιτιστικούς πόρους να μη λειτουργεί και να είναι εμπόδιο και ανασταλτικός παράγοντας στην έλευση επισκεπτών στην Ελλάδα.


Υπενθυμίζουμε οτι στην αμέσως προηγούμενη ανακοίνωση (16.1.2012)  του Δήμου Σαντορίνης για το θέμα αναφερόταν οτι,

Η προσωρινή έστω παραλαβή του έργου της αντικατάστασης του στεγάστρου του Αρχαιολογικού Χώρου του Ακρωτηρίου αναμένεται προκειμένου να παραδοθεί για χρήση από το ευρύτερο κοινό ο χώρος. Εκκρεμούν ακόμα εγκρίσεις και πιστοποιητικά των αρμοδίων κατά περίπτωση υπηρεσιών για θέματα που άπτονται της ασφάλειας των μνημείων και των επισκεπτών. Αυτή είναι η ενημέρωση που έχει ο Δήμος Θήρας από τον Δ/ντή των Ανασκαφών, Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Χρίστο Ντούμα.
Επιπλέον ο Δήμαρχος επικοινώνησε και με τον Πρόεδρο της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, η οποία είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου της επισκευής του στεγάστρου.
Στο έγγραφό του ο κ. Ντούμας αναφέρει ότι οι εργασίες από πλευράς Αρχαιολόγων έχουν ολοκληρωθεί εν μέρει και ότι οι ίδιοι θα μπορούσαν να εισηγηθούν στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού το άνοιγμα του χώρου, που επί έτη αναμένεται εναγωνίως. Οι δικές τους εξάλλου επεμβάσεις δεν πρόκειται να παρεμποδίζουν την κίνηση των επισκεπτών στις προκαθορισμένες, όπως υπογραμμίζεται διαδρομές.
Ο Δήμος συνεχίζει και θα συνεχίσει τις πιέσεις του προκειμένου να επαναλειτουργήσει ο Αρχαιολογικός Χώρος του Ακρωτηρίου.                

Στην φωτογραφία φαίνεται η κλειστή είσοδος του αρχαιολογικού χώρου Ακρωτηρίου. Η φωτογραφία σε υψηλή ανάλυση είναι διαθέσιμη: http://goo.gl/kf9R4

το πάπλωμα πάει Αλεξανδρούπολη


Η Κινηματογραφική Λέσχη Αλεξανδρούπολης θα φιλοξενήσει την Κυριακή 4 Μαρτίου την Μαρίζα Κωχ για να παρουσιάσει τη μουσική διαδραστική παράσταση «Το Πάπλωμα με τα Χρυσά Κουδούνια», η οποία είναι αφιερωμένη σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας.

Η αγαπημένη μουσική παράσταση «Το Πάπλωμα με τα Χρυσά Κουδούνια» δημιουργήθηκε για να γνωρίσουν τα παιδιά την ελληνική μουσική παράδοση μέσω της βιωματικής προσέγγισης. Το ταξίδι του Παπλώματος ξεκίνησε από το αίθριο του Μουσείου Μπενάκη με τη διοργάνωση δύο επιτυχημένων παραστάσεων το καλοκαίρι του 2011. Παρουσιάστηκε στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το περασμένο φθινόπωρο φιλοξενήθηκε στο Cine Τριανόν για είκοσι παραστάσεις.
Ολοκληρώνοντας το πρώτο στάδιο των παραστάσεών του το «Πάπλωμα με τα Χρυσά Κουδούνια» εκδόθηκε σε βιβλίο από της Εκδόσεις Σταμούλη. Το βιβλίο συνοδεύεται από cd με συλλογή παραδοσιακών τραγουδιών τραγουδισμένα από τη Μαρίζα Κωχ και την Παιδική Χορωδία Παραδοσιακού Τραγουδιού του Κέντρου Βιωματικής Μουσικής και τη Ρίμα του Αϊ-Γιώργη που ερμηνεύει η Μαρίζα Κωχ. Κιθιάρα, ούτι καικρουστά παίζει ο Ηλίας Βαμβακούσης.

συζήτηση για τα σχολεία

Αντιδρώντας στις προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και την πρόταση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων για τις μεταβολές σε σχολικές μονάδες αρμοδιότητας μας, ο Δήμος Θήρας οργανώνει ανοικτή συζήτηση προκειμένου να συζητηθούν οι προτάσεις:
Συγχώνευσης του 2θέσιου Δημοτικού Σχολείου Ακρωτηρίου με το 12θέσιο Δημοτικό Σχολείο Εμπορείου
Υποβίβασης του 2θέσιου Δημοτικού Σχολείου Θηρασίας σε 1θέσιο
Συγχώνευσης του 2ου 1θέσιου Νηπιαγωγείου Φηρών με το 3ο 1θέσιο Νηπιαγωγείο Φηρών.
Παρακαλούμε όπως παρευρεθείτε στην ανωτέρω ανοιχτή συζήτηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο, στα Φηρά την Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012 και ώρα 18:00. 
 
Στην συζήτηση καλούνται ο Σύλλογο Εκπαιδευτικών Α΄ Βάθμιας Εκπαίδευσης Θήρας, Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Θήρας, οι σύλλογοι  Γονέων και Κηδεμόνων Θήρας, οι Δημοτικές & Τοπικές Κοινότητες Θήρας, Γονείς και Μαθητές Δήμου Θήρας, Πολίτες Δήμου Θήρας, Δημοσιογράφοι της Σαντορίνης...  

4 στους 6, και βάλε..

Μετά το ΚΚΕ και την Δημοκρατική Συμμαχία, συνάντηση με τους φορείς του Αιγαίου επιθυμούν να έχουν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜΑΡ) Φώτης Κουβέλης, ανταποκρινόμενοι στο αίτημα που διατυπώθηκε εγγράφως από τους Περιφερειάρχες Νοτίου και Βορείου Αιγαίου, να υποστηριχθεί από τους πολιτικούς αρχηγούς η αδιαπραγμάτευτη απαίτηση της τοπικής κοινωνίας για διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας.
Οι συναντήσεις τοποθετούνται χρονικά στο δεύτερο δεκαήμερο του Μαρτίου, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για ανάλογη ανταπόκριση από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, τον Υπουργό Οικονομικών και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Βρούτσης για .. καλό Ιούλιο

Ο αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα πολιτικής ευθύνης οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Κυκλάδων κ. Βρούτσης, με αφορμή την ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών σχετικά με την παράταση των προθεσμιών υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τα μέσα του Ιουλίου του 2012, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να δώσει παράταση στις ημερομηνίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για το οικονομικό έτος 2012, ισοδυναμεί με ομολογία αποτυχίας. Επιβεβαιώνει την πλήρη διάλυση των οικονομικών υπηρεσιών.

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 29, 2012

η πρόταση του Ξ.Ε.Ε. για τα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού

Σήμερα Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου ύστερα απο συναντήσεις και συζητήσεις της διοίκησης και των μελών του, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας παρουσίασε την πρότασή του για την διατήρηση των "Προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού", σε περιβάλλον ελευθερου ανταγωνισμού, όπως σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση.

Για πληροφορίες και ερωτήσεις σχετικά με την πρόταση μπορείτε να επικοινωνήσετε στο μέιλ και στο τηλέφωνο : grhotels@grhotels.gr  τηλ. 213-2169900     

Σύμφωνα με το πλήρες κείμενο της πρότασης, το οποίο δημοσιευουμε λόγο του αυξημένου ενδιαφέροντος που υπάρχει στην δική μας περιοχή, έχει ως εξής:

Οι καταιγιστικές εξελίξεις που βιώνουμε στη χώρα μας, αλλάζουν ριζικά  μια σειρά από θεσμούς που λειτουργούσαν με αυτόματο τρόπο τα τελευταία χρόνια, άλλοτε δικαίως και δυστυχώς σε πολλές των περιπτώσεων αδίκως.
Στο επίκεντρο βρίσκεται σήμερα ο κοινωνικός τουρισμός μετά την  απόφαση να κλείσει ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας, που είναι ο σημαντικότερος τροφοδότης προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού στη χώρα μας. Τα προγράμματα αυτά έδιναν τη δυνατότητα σε άτομα με μικρότερη  αγοραστική δύναμη και σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους, λαμβάνοντας ένα πακέτο διακοπών με χαμηλή ή καθόλου δική τους οικονομική συμμετοχή.
Το ερώτημα που τίθεται επομένως, σήμερα μετά την κατάργηση του οργανισμού  είναι εάν θέλουμε να συνεχίσει να λειτουργεί ο θεσμός του κοινωνικού τουρισμού και κατά πόσο είναι κοινωνικά αναγκαίος;
Η απάντηση είναι εύκολη, γιατί η απόλαυση των διακοπών, τουλάχιστον στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί κοινωνικό δικαίωμα, που σημαίνει ότι ο τουρισμός πρέπει να είναι προσιτός σε όλους. Συγχρόνως η ΕΕ θεωρεί τον κοινωνικό τουρισμό ως εργαλείο για την Περιφερειακή ανάπτυξη. Οπότε, συμφωνούμε όλοι ότι είναι αναγκαίο ο θεσμός του κοινωνικού τουρισμού να συνεχίσει να υπάρχει στη χώρα μας, αναμφισβήτητα  όμως πρέπει να γίνει πιο σύγχρονος, απλός  και  ανοικτός  σε όλους.
Το ΞΕΕ δηλώνει την πρόθεσή του να συμβάλει από την πλευρά των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στη βελτίωση και στο άνοιγμα των προγραμμάτων του κοινωνικού τουρισμού, σε όλους τους προορισμούς και  σε όλα τα ξενοδοχεία χωρίς αποκλεισμούς και ζητά από την Πολιτεία να θέσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη στενής συνεργασίας για την εκπλήρωση των κοινών μας στόχων.
Πιο συγκεκριμένα, το ΞΕΕ απαντά εκ μέρους των μελών του για τη συνεισφορά του κοινωνικού τουρισμού μέχρι σήμερα στον ελληνικό τουρισμό και καταθέτει την πρότασή του για τον εξορθολογισμό της διαδικασίας και τη διασφάλιση της συνέχισής του και στο μέλλον.
Τι συνεισέφεραν τα προγράμματα του κοινωνικού Τουρισμού στην Περιφέρεια και τον τουριστικό  κλάδο  
Ο τουρισμός αποτελεί την κυριότερη οικονομική περιφερειακή δραστηριότητα στην χώρα μας. Απασχολεί πολλούς εργαζόμενους χωρίς ιδιαίτερη εξειδίκευση, γεγονός που είναι δύσκολο να υποκατασταθεί άμεσα από άλλη δραστηριότητα.
Παράλληλα τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού στήριζαν τη βιωσιμότητα ενός σημαντικού αριθμού καταλυμάτων, πλέον των 2700, σε περιοχές μειωμένης τουριστικής προσβασιμότητας. Αναφερόμαστε κυρίως σε καταλύματα μικρής δυναμικότητας, παραδοσιακά, των οποίων η λειτουργία πέρα από το εισόδημα που παρήγαγε στους ιδιοκτήτες των, βοηθούσε στο να εξακολουθούν κάποιες περιοχές να έχουν ζωή, να παράγεται εισόδημα και απασχόληση και κυρίως να αποφεύγεται η ερημοποίηση των πλέον απομακρυσμένων περιοχών. Διότι στις περιοχές-υποδοχείς του κοινωνικού τουρισμού πέραν των εσόδων που απολάμβαναν τα καταλύματα,  όλες οι τοπικές επιχειρήσεις και η παραγωγή ζούσαν και συντηρούνταν από τους επισκέπτες. Μια  διακοπή των προγραμμάτων κοινωνικών διακοπών, εκτός του ότι θα αποστερήσει από 400 χιλιάδες και πλέον δικαιούχους της εργατικής εστίας το δικαίωμα στις διακοπές, αναπόφευκτα θα απαξιώσει τουριστικούς προορισμούς και λουτροπόλεις που βάσιζαν την λειτουργία τους στους πελάτες αυτούς, θα μειώσει σημαντικά το περιφερειακό εισόδημα και θα αυξήσει την ανεργία σε περιοχές όπου  ο τουρισμός ήταν ο μοναδικός εργοδότης. Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι  ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας αποτελούσε, επί σειρά ετών, τον μεγαλύτερο Tour operator που δραστηριοποιείτο στην Ελληνική επικράτεια. Το κενό στην τουριστική ζήτηση, στη περίπτωση πλήρους αναστολής των προγραμμάτων του, θα είναι τεράστιο και σίγουρα μεσοβραχυχρόνια δυσαναπλήρωτο.
Οι περιοχές που χαρακτηρίζονται ως οι κύριοι υποδοχείς κοινωνικού τουρισμού είναι  η  Μακεδονία με  ποσοστό  20%, η  Ήπειρος  με  18% και η Στερεά Ελλάδα με 16% βάση του προσφερόμενου Ξενοδοχειακού δυναμικού.
Μια διακοπή των προγραμμάτων θα προκαλούσε άμεσα την απώλεια 7500 θέσεων εργασίας κυρίως στις παραπάνω περιοχές οι οποίες είναι και  περιοχές με χαμηλό  κατά κεφαλή εισόδημα.

Τι ισχύει στις άλλες χώρες της ΕΕ
Ο Διεθνής Οργανισμός Κοινωνικού Τουρισμού (International Social Tourism Organization- ISTO) έχει αυτή τη στιγμή πάνω από 170 Εθνικούς Οργανισμούς ως μέλη του. Ο θεσμός του Κοινωνικού Τουρισμού λειτουργεί με διάφορες μορφές σε 40 χώρες. Ξεκίνησε από τη Γαλλία το 1982 με το πρόγραμμα “Holiday Voucher”. Σήμερα υπάρχουν 10 κοινοτικές χώρες που χρηματοδοτούν προγράμματα κοινωνικού τουρισμού σε εθνικό επίπεδο. Οι χώρες αυτές είναι το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Πορτογαλία και η Ισπανία. Στη Γερμανία προγράμματα κοινωνικού τουρισμού τρέχουν σε περιφερειακό επίπεδο από ορισμένα Ομόσπονδα Κρατίδια (Lander). Σε άλλες χώρες η σχετική πρωτοβουλία ανήκει σε συνδικάτα ή φορείς ή συγκεκριμένα ασφαλιστικά ταμεία. Γενικά, στις περισσότερες χώρες οι πρωτοβουλίες είναι κλαδικές και τις αναλαμβάνουν διαφορετικοί οργανισμοί ώστε να ενισχύσουν τα προγράμματα που απευθύνονται σε κάθε  συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα (σε νέους, ηλικιωμένους, οικογένειες με παιδιά, ανέργους κλπ).
Αρχικά ο θεσμός λειτούργησε ως μέτρο κοινωνικής πολιτικής που στόχευε στο να ενισχύσει άτομα με χαμηλά εισοδήματα να απολαύσουν αξιοπρεπείς διακοπές. Σύντομα όμως έγινε αντιληπτό ότι μπορεί να λειτουργήσει και ως ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο περιφερειακής ανάπτυξης και τόνωσης της απασχόλησης στην περιφέρεια .
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί το θεσμό του κοινωνικού τουρισμού. Στα πλαίσια αυτά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει εγκρίνει πρόγραμμα ύψους 3,5 εκατ ευρώ που βρίσκεται σε ισχύ και φέρει τον τίτλο CALYPSO.

Η πρόταση του  ΞΕΕ για τη διατήρηση του προγράμματος
Μετά από τον προβληματισμό που έχει προκαλέσει σε όλους τους κατοίκους και επαγγελματίες, που εξαρτώνται από τον εσωτερικό τουρισμό  από πολλούς προορισμούς της χώρας, η απειλούμενη ολοσχερής κατάργηση των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού, κρίνουμε αναγκαίο, λόγω του θεσμικού μας ρόλου, να καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις για τη διατήρηση των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού, με διττό στόχο: αφενός μεν να καταστήσουμε απλή την πρόσβαση στα προγράμματα για όλα τα ξενοδοχεία της χώρας, ώστε να μην τίθεται κανένα εμπόδιο στον ελεύθερο ανταγωνισμό και παράλληλα  να μην εγείρονται θέματα για τυχόν διαδικασίες  που  οδηγούν σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον κλειστής αγοράς και  αφετέρου  να μειωθεί το γραφειοκρατικό κόστος της διαχείρισης  των καταλυμάτων, με την ανάληψη από το Ξ.Ε.Ε. της διεκπεραίωσης της συμμετοχής των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στα προγράμματα και του ελέγχου των προϋποθέσεων τους. Η συμμετοχή αυτή του ΞΕΕ θα είναι χωρίς ουδεμία επιβάρυνση για τους δικαιούχους ή για το πρόγραμμα. 

Βελτίωση και απλοποίηση της διαδικασίας συμμετοχής των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και των κάμπινγκ στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού
1.1. Υπεύθυνη Δήλωση του ξενοδόχου που θα κατατίθεται στο Ξ.Ε.Ε. για την  επιθυμία  συμμετοχής στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και δέσμευσή του  για την τήρηση των  όρων του προγράμματος.
 Η δήλωση αυτή θα συνοδεύει  το γνωστό  έντυπο της υπεύθυνης δήλωσης τιμών που υποβάλλεται στο Ξ.Ε.Ε. κάθε χρόνο ή θα ενσωματωθεί στο ίδιο έντυπο σε διακριτά κελιά.
Ο ξενοδόχος στο παραπάνω έντυπο δήλωσης συμμετοχής στα προγράμματα του κοινωνικού τουρισμού θα δηλώνει τα εξής :
α) Ειδικές τιμές δωματίου κατ’ άτομο με ή χωρίς πρωινό για τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού.
β) Τα χρονικά διαστήματα που θα ισχύουν οι  διαφοροποιημένες ειδικές τιμές για τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού.
Δεν θα ισχύουν περιορισμοί διαμονής των δικαιούχων σε συγκεκριμένες, κατηγορίες ξενοδοχείων, περιόδους, περιοχές και προορισμούς, καθώς και λοιπές παροχές (πρωινό ή γεύμα) για λόγους εύκολης διεκπεραίωσης.
1.2.Έλεγχος από το Ξ.Ε.Ε. της νόμιμης λειτουργίας της Ξενοδοχειακής  επιχείρησης και των προσφερομένων υπηρεσιών της, με βάση τα στοιχεία του αρχείου του η διασταύρωση των με τα αντίστοιχα του ΕΟΤ.
1.3.Δημιουργία ειδικού site  στον ιστοχώρο του  Ξ.Ε.Ε. και του Υπουργείου ή και όπου αλλού κριθεί πρόσφορο, με ανάρτηση του σχετικού καταλόγου των επιχειρήσεων μαζί με τις ειδικές τιμές, καθώς και όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες, προκειμένου να ενημερωθεί ο υποψήφιος κοινωνικός τουρίστας
2. Επιδοτήσεις και ημερήσια συμμετοχή κοινωνικού τουρίστα
2.1. Προτείνουμε η κρατική επιδότηση-συμμετοχή να διαμορφωθεί σε ορισμένο ποσό/δικαιούχο ημερησίως, με την μορφή κουπονιού, το οποίο ο δικαιούχος θα μπορεί να διαθέτει σε οποιοδήποτε κατάλυμα έχει δηλώσει μέσω της προαναφερθείσας διαδικασίας τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού.
2.2. Να παρέχεται εναλλακτικά η δυνατότητα  να επιλέγει ο δικαιούχος κουπόνια μεγαλύτερης αξίας  για μικρότερο αριθμό ημερών.
2.3. Είναι απαραίτητο για την αποφυγή προστριβών μεταξύ δικαιούχων και ξενοδόχων να ενημερώνεται ο κοινωνικός τουρίστας όχι μόνο για τα δικαιώματά του απέναντι στην ξενοδοχειακή επιχείρηση, αλλά και για τις υποχρεώσεις του. Με τη συνεργασία του Ξ.Ε.Ε μπορεί να συνταχθεί ένας χρήσιμος οδηγός δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, ο οποίος να δεσμεύει και τους δικαιούχους και τους ξενοδόχους.
2.4. Να καταβάλλεται η επιδότηση στις δικαιούχες επιχειρήσεις ενός 60 ημερών από την υποβολή των κουπονιών και την υποβολή των σχετικών δικαιολογητικών. Ο περιορισμός αυτός θα εξασφαλίσει για τους δικαιούχους ακόμη καλύτερους όρους και τιμές για τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
2.5. Εννοείται ότι η διαχείριση των δικαιούχων, των χορηγούμενων κουπονιών και των πληρωμών των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων θα αναληφθεί από τις δομές που διαδέχονται τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας δηλαδή τον ΟΑΕΔ.
Προτείνουμε επίσης μετά την ολοκλήρωση της εφαρμογής του νέου προγράμματος να εκπονηθεί μελέτη  με βάση ερωτηματολόγια που θα αποστείλει το Ξ.Ε.Ε. στα ξενοδοχεία,  με σκοπό τη διακρίβωση πλεονεκτημάτων ή πιθανών προβλημάτων του νέου συστήματος, καθώς και καταγραφής των προτιμήσεων που εκφράζουν οι δικαιούχοι των προγραμμάτων.
Ευελπιστούμε ότι οι προτάσεις μας θα ληφθούν υπόψη για τη διατήρηση και βελτίωση των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού και αναμένουμε την ανταπόκριση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Αθήνα, 29 Φεβρουαρίου 2012

η Σαντορίνη στην BIT 2012 στο Μιλάνο

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Σαντορίνης,

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διεθνής τουριστική έκθεση "FIERA MILANO 2012" 16 - 19 Φεβρουαρίου 2012. Η παρουσία της Σαντορίνης απέσπασε μεγάλο ενδιαφέρον. Το περίπτερο της Σαντορίνης έγινε πόλος έλξης όλων των επισκεπτών της έκθεσης λόγω αναγνωρισιμότητας του νησιού αλλά και της καλής εικόνας και παρουσίασης του χώρου.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης πολλοί επισκέπτες εκδήλωσαν ενδιαφέρον να επισκεφθούν το νησί, όπως επίσης και πολλοί τουριστικοί παράγοντες έδειξαν ενδιαφέρον για συνεργασία με την Σαντορίνη. Οι εκπρόσωποι του Δήμου Θήρας έδιναν αναλυτικές πληροφορίες για την Σαντορίνη, τις υφιστάμενες και αναπτυσσόμενες μορφές τουρισμού σε αυτήν, καθώς επίσης μοίρασαν ενημερωτικά φυλλάδια, χάρτες, αφίσες και DVD του νησιού.
Παράλληλα στοχεύοντας σε μια δυναμική προβολή της Σαντορίνης κατά την διάρκεια της, ο Δήμος Θήρας μετείχε σε Workshop 140 ατόμων στον πολυχώρο “Le Banque” με προσκεκλημένους τουριστικούς πράκτορες της περιοχής, δημοσιογράφους και ενώσεις ελεύθερου χρόνου, ενώ σε συνεργασία με την Ένωση Επαγγελματιών της περιοχής Brera (κοσμοπολίτικη περιοχή στο κέντρο της πόλης δίπλα από το θέατρο LA SCALA) και υπό την αιγίδα του Δήμου του Μιλάνου οργανώθηκε εβδομαδιαίο αφιέρωμα στην Ελλάδα με κύριο σκοπό την προβολή της Ελληνικής κουλτούρας και παράδοσης.
Η Β.Ι.Τ. Μιλάνου αποτελεί μια κορυφαία έκθεση για τον Ιταλικό Τουρισμό, την παγκόσμια τουριστική βιομηχανία και τους επαγγελματίες του χώρου, διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο στον τομέα του τουρισμού, προσφέροντας μεγάλες ευκαιρίες για μια σταθερή οικονομία, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη, σεβασμό κυρίως στο άτομο όσο και στο περιβάλλον, αποκτά δε όλο και μεγαλύτερη σημασία για τον Ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο.

Σαντορίνη 28.2.2012 ...

ή, ενα βήμα μετά το λάιφστάιλ...

Ενδιαφέρουσα και χωρίς μεγάλες εντάσεις ήταν η τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Σαντορίνης, με σοβαρές προσπάθειες απο όλες τις παρατάξεις να υπάρξει συναίνεση σε αρκετά θέματα.
Εκτός απο τα προγραμματισμένα θέματα οι συνδυασμοί της μειοψηφίας έθεσαν μια σειρά απο ζητήματα όπως ο τρόπος αντιμετώπισης των έκτακτων καιρικών φαινομένων, η κακή κατάσταση του οδικού δικτύου και ειδικά του δρόμου Φηρών - Πύργου, η κακή κατάσταση του δρόμου που οδηγεί στην Αρχαία Θήρα, η τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε κατοικημένες περιοχές, το παραεμπόριο, το ενδεχόμενο οι άμεσες παρεμβάσεις που έγιναν στην λιμενική περιοχή "Πορί" να γίνουν εάν είναι δυνατό και στο λιμανάκι της Οίας, η πορεία του έργου "μελέτη εθνικού σταδίου" αξίας 1,5 εκ. ευρώ και το εάν πρόκειται για έργο ώριμο και εφικτό να γίνει, το θέμα των "αυτεπιστασιών" έργων δηλαδή που μπορούν να γίνουν απο την δημοτική αρχή με σκοπό και να υλοποιηθούν γρηγορότερα αλλά και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, το θέμα του "πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής" και κατα πόσο μπορεί να λειτουργήσει, πότε και πώς, το θέμα των (4) ανενεργών αδειών λεωφορείων του ΚΤΕΛ που έχει στην διάθεσή του ο δήμος, το πρόσφατο φαινόμενο παιδιών που παρατηρείται στα σχολεία οτι υποσιτίζονται -ως αποτέλεσμα της γενικότερης οικονομικής δυσπραγίας- και κατα πόσο μπορεί η δημοτική αρχή να πάρει μέτρα, το αίτημα για την υποστήριξη απο πλευράς δήμου ενός ψηφίσματος που θα καλεί την κυβέρνηση σε μη κατάργηση των οργανισμών της εργατικής εστίας και κατοικίας, καθώς και το ζήτημα της καλύτερης καταχώρησης στα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου των τοποθετήσεων των παρατάξεων της μειοψηφίας σε οτι αφορά την επιχειρηματολογία για την ψήφο τους σε διάφορα θέματα.

Στις απαντήσεις του ο δήμαρχος μεταξύ άλλων ανέφερε οτι, ο δρόμος Φηρών - Πύργου είναι προγραμματισμένο να επισκευαστεί μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, οτι ο δήμος παρενέβη με επιτυχία όπου χρειάστηκε για την αποκατάσταση των ζημιών απο τα καιρικά φαινόμενα, ενω σχετικά με τον δρόμο της Αρχαίας Θήρας είπε οτι η ευθύνη για την αποκατάστασή του ανήκει στην Περιφέρεια ενω μετά απο παρέμβαση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας σχετικά με το εάν μπορεί να γίνει απο τον δήμο, ο δήμαρχος απάντησε οτι πρόκειται για μεγάλο έργο που κανονικά θα πρέπει να πραγματοποιηθεί απο τον φορέα στον οποίο ανήκει. Σχετικά με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας απάντησε οτι οι υπηρεσίες του δήμου παρεμβαίνουν στις περιπτώσεις που γίνονται καταγγελίες σχετικά με την παράνομη τοποθέτησή τους, ενω σχετικά με το παραεμπόριο και τολμώντας την πρόβλεψη οτι στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνει η χώρα το φαινόμενο πιθανότατα να ενταθεί, σημείωσε οτι οι υπηρεσίες του δήμου ελέγχουν τις καταγγελίες που γίνονται. Για το θέμα των "αυτεπιστασιών" ,των εργασιών δηλαδή που μπορούν να γίνουν απο εργαζόμενους στον δήμο, είπε οτι ήδη "τρέχει" σχετική προκήρυξη για την επιλογή προσωπικού, ενω για το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής είπε οτι θα εξεταστεί το πώς μπορεί να συντηρηθεί και να λειτουργήσει, ενώ, σχετικά με την εθελοντική εργασία σύμφωνα και με τις προθέσεις που υπάρχουν απο ιδιώτη, είναι απολύτως καλοδεχούμενες.
Για τις (4) άδειες των λεωφορείων του ΚΤΕΛ που έχει διάθεσή του ο δήμος αναφέρθηκε οτι το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί καλύτερα και να εξεταστούν όλες οι προθέσεις μεταξύ αυτών και του ΚΤΕΛ, με βάση τα σημερινά οικονομικά δεδομένα. Σχετικά με το θέμα των ενδεχόμενων αναγκών παιδιών, ο δήμαρχος είπε οτι το θέμα θα εξεταστεί σε συνεργασία με τα σχολεία του νησιού ενω τέλος σχετικά με τις εγγραφές των επιχειρημάτων των παρατάξεων κατα την διαδικασία των ψηφοφοριών είπε οτι τα στοιχεία και οι πληροφορίες με σκοπό την καλύτερη ενημέρωση των δημοτών, είναι ευκολο να καταχωρούνται.
Τα περισσότερα προγραμματισμένα θέματα ψηφίστηκαν κατα πλειοψηφία.

τα (2) χάιλαιτς (....)
(ή, να φωνάξουμε τον Απόστολο που ρίχνει μπάρες; -μια ιδέα λέω κι εγω...!)

Κατα την διάρκεια της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε ενημέρωση σχετικά με το θέμα του "Αρχαιολογικού χώρου του Ακρωτηρίου" για το οποίο όπως ανέφερε ο δήμαρχος, απο τον Οκτώβριο του 2011 οπότε και τον επισκέφθηκε, μοιάζει μάλλον έτοιμος να λειτουργήσει οπότε και τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει κινητικότητα και δημοσιοποίηση του θέματος στην προσπάθεια ο χώρος φέτος το καλοκαίρι να είναι επισκέψιμος. Παράλληλα ο δήμαρχος εξέφρασε το "παράπονο" αλλά και την αγωνία για το γεγονός οτι ο αρμόδιος υπουργός δεν έχει απαντήσει τις ερωτήσεις του για το ζήτημα.... (μπορεί να σκέπτεται οτι την απάντηση καλύτερα να την δώσει ο επόμενος...που θα κληθεί να πληρώσει κιόλας....!)

Προς τι τα μίση και ο αλληλοσπαραγμός; ή, "εχω τα νεύρα μου και λέω να πιώ λίγο ξύδι...."

Κι ενω η συνεδρίαση έμοιαζε μάλλον ήρεμη και με ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις απο τις οποίες ενημερωθήκαμε για την πορεία αρκετών θεμάτων, η έκπληξη ήρθε απο εκεί που δεν της "φαινόταν" και ήταν σχετική με την έγκριση άδειας λειτουργίας καταστήματος. Η συζήτηση «ζωήρεψε» σχετικά με το εάν το αίτημα συνοδεύονταν με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ενώ «εμπλουτίστηκε» με απορίες σχετικές με το θέμα των επιτρεπόμενων τετραγωνικών για την λειτουργία μεγάλων καταστημάτων.
Τελικώς, η θετική απόφαση πάρθηκε κατα πλειοψηφία με τον δήμαρχο πολλάκις να διευκρινίζει οτι η απόφαση ήταν μάλλον τυπική και "γραφειοκρατικού" χαρακτήρα με δεδομένο οτι το κατάστημα δεν βρίσκεται στα Φηρά όπου υπάρχει και εφαρμόζεται "σχέδιο πόλης" το οποίο προβλέπει συγκεκριμένες χρήσεις ακινήτων για συγκεκριμένες περιοχές ….
(μέχρι να αλλάξει ο νόμος και να ... προβλέπει .. άλλα για .. άλλα..!)

Σχετικά με το θέμα του ναυαγίου του Sea Diamond που επίσης συζητήθηκε και τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει, περιμένουμε νεότερη ανακοίνωση από πλευράς «επιτροπής πολιτών» για την ακόμη καλύτερη ενημέρωση του κόσμου του νησιού. 

σύλλογος Κρητών "το Αρκάδι" - εκδήλωση

Την ετήσια γιορτή του θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 10 Μαρτίου στις 21.00 ο σύλλογος Κρητών Σαντορίνης "το Αρκάδι" στην Ταβέρνα Πύργος, στον Πύργο.

συνεδρίαση Π.Σ. 5.3.2012 - θέματα

Στις 5.3.2012 θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση του περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου σε αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης με τα εξής θέματα :

Επικύρωση πρακτικών  1ης/2-2-2012 και 2ης/3-2-2012 συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Ενημέρωση για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Ευρώπη 2020
Αναμόρφωση Προϋπολογισμού εσόδων που προέρχονται από τους ΚΑΠ έτους 2012.
Παράταση ωραρίου λειτουργίας καταστημάτων τουριστικών περιοχών κατά τους θερινούς μήνες (από 15-3-2012 έως 15-11-2012)
Υπογραφή Προγραμματικών Συμβάσεων μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και
Α.  του Δήμου Σικίνου για το έργο «Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων»
Β. της ΠΕΔΝΑ και της ΓΑΛΗΝΟΣ ΑΕ για την "Παροχή ιατρικής πρωτοβάθμιας περίθαλψης στα νησιά του Νομού Δωδεκανήσου", προϋπολογισμού 250.000,00 €    
Γ. του Δήμου Μεγίστης, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ρόδου για την υποστήριξη της δράσης "Πρόγραμμα Μελισσοκομίας (διατήρηση γενετικού υλικού)" με σκοπό να χαρακτηρισθεί το νησί ως καταφύγιο Ελληνικής Μέλισσας.
Έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης Π.Ν.Α., Νομαρχιακό Φυτώριο (Δωδεκανήσου) Α.Ε. και του ΟΑΕΔ για την απασχόλησης ανέργων
Έγκριση τροποποιήσεων Προγραμματικών Συμβάσεων μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και
Α. του Δήμου Ρόδου και της ΓΑΛΗΝΟΣ ΑΕ για το έργο "Δαπάνες Λειτουργίας Πλωτού Πολυιατρείου (2011) Ν. Δωδεκανήσου", προϋπολογισμού 450.000,00 €
Β. της ΔΕΥΑΡ για το έργο "Μετατόπιση του δημοτικού δικτύου ύδρευσης που βρίσκεται εντός των ορίων του τέως Δήμου Αφάντου, εκτός του εύρους κατάληψης του έργου", προϋπολογισμού 841.677,48 €
Μεταβίβαση μετοχών Αναπτυξιακής Άνδρου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο Δήμο Άνδρου άνευ ανταλλάγματος (Αιτία δωρεάς)
Γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου περί καταλληλότητας του χώρου κατασκευής ΧΥΤΑ Δήμου Σίφνου.
Συγκρότηση επιτροπής του άρθρου 7 παρ.2 του ν.2323/1995 «Υπαίθριο Εμπόριο, Λαϊκές Αγορές κλπ».
Έγκριση συμμετοχής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού».


(συμπληρωματικό)

Συνεδρίαση Εκτελεστικής Επιτροπή της ΠΝΑ
Υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και με τη συμμετοχή των Αντιπεριφερειαρχών και υπηρεσιακών παραγόντων συνεδρίασε σήμερα (29.2.2012) μέσω τηλεδιάσκεψης η Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Η Επιτροπή ενέκρινε την αναμόρφωση του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας με βάση τα νέα δεδομένα, λαμβάνοντας υπόψιν τις μειώσεις των διατιθέμενων πόρων (ΚΑΠ) κατά 15%, όπως προβλέπεται από την κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών.
Όπως διαβεβαίωσε ο Περιφερειάρχη παρά τις σημαντικές αυτές μειώσεις "έχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που χρειάζονται προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που συνεπάγεται η μείωση των πόρων".

στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του Ν. Αιγαίου

Η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του Νοτίου Αιγαίου που δραστηριοποιούνται στους τομείς της καινοτομίας και της παραγωγής προϊόντων που προσδίδουν προστιθέμενη αξία στην τουριστική μας βιομηχανία, ήταν η πρόταση του κ. Γιάννη Μαχαιρίδη στη συνάντηση που είχαν σήμερα (29.2.2012) οι Περιφερειάρχες της χώρας με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοίδη, τον αρμόδιο υφυπουργό Θάνο Μωραΐτη και την Ειδική Γραμματέα του ΕΣΠΑ Γεωργία Ζεμπελιάδου.

Κατά τη συνάντηση που είχε αντικείμενο την αναζήτηση πόρων του ΕΣΠΑ για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο κ. Μαχαιρίδης έκανε γνωστό ότι η Περιφέρεια θα διαθέσει για τον συγκεκριμένο σκοπό είκοσι (20) εκατομμύρια ευρώ, στο πλαίσιο ενός προγράμματος, την ευθύνη σχεδιασμού του οποίου θα έχει η Περιφέρεια και θα αρχίσει η υλοποίησή του άμεσα και σε χρονικό διάστημα 18 μηνών.
Η οριστικοποίηση της πρότασης θα γίνει μέχρι τις 15 Μαρτίου, μετά από συνεργασία της Περιφέρειας με τα Επιμελητήρια και άλλους φορείς του Νοτίου Αιγαίου. 

πρόσκληση στα Επιμελητήρια για το πρόγραμμα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων


Τις προτάσεις των μελών των Επιμελητηρίων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, ζητεί με επιστολή του ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να καταρτιστεί πρόγραμμα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Έπειτα από πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα διαθέσει για το συγκεκριμένο σκοπό 20.000.000 ευρώ που θα εξοικονομηθούν από πόρους του ΕΣΠΑ.

Ο κ. Μαχαιρίδης απέστειλε στον πρόεδρο ΕΒΕ Δωδεκανήσου, κ. Γιάννη Πάππου και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, κ. Γιάννη Ρούσσο, την παρακάτω επιστολή:

Κύριοι,
Όλοι αναγνωρίζουν στη σημερινή δύσκολη συγκυρία την αναγκαιότητα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της απασχόλησης.
Η πολιτεία έστω και καθυστερημένα αναγνώρισε το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι περιφερειακοί θεσμοί και ζήτησε να αναλάβουν ενεργό ρόλο τόσο στο σχεδιασμό όσο και στην υλοποίηση των προγραμμάτων.
Για το σκοπό αυτό ζητήθηκε και η διάθεση πόρων από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας.
Η περιφέρειά  μας δε θα μπορούσε να είναι απούσα από αυτή την προσπάθεια και για το σκοπό αυτό δεσμεύτηκε να εξοικονομήσει από το πρόγραμμα το ποσό των 20.000.000 ευρώ.
Επειδή φρονούμε πως απαιτούνται συντονισμένες και στοχευμένες ενέργειες, προτάσεις και πλαίσιο προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες του νησιώτικου χώρου,  προκειμένου να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο οι πόροι παρακαλούμε όπως έχουμε τις προτάσεις σας μέχρι τις 10 Μαρτίου.
Θα παρακαλούσαμε επίσης στα πλαίσια της διαβούλευσης με τα σωματεία μέλη σας να έχουμε και προτάσεις για τυχόν νομοθετικές προτάσεις που θα διευκολύνουν την καλύτερη υλοποίηση του προγράμματος.

πολιτικοί αρχηγοί - νησιωτικός ΦΠΑ, συνέχεια

Συνάντηση με τους τοπικούς φορείς του Ν. Αιγαίου για το θέμα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ ζήτησε να έχει η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, ανταποκρινόμενη στο σχετικό αίτημα προς τους πολιτικούς αρχηγούς.  Η συνάντηση θα γίνει στο δεύτερο 10μερο του Μαρτίου. Θετικά έχει απαντήσει ήδη και το ΚΚΕ.

συνεδρίαση επιτροπής Τουρισμού και Απασχόλησης ΠΝΑ - αποφάσεις

Συνεδρίασε σήμερα (29.2.2012) η Επιτροπή Τουρισμού- Ανάπτυξης- Δια Βίου Μάθησης- Απασχόλησης και Απόδημου Ελληνισμού, υπό την προεδρία της αρμόδιας αντιπεριφερειάρχη Δέσποινας Διακοσταυριανού.
Αντικείμενο της επιτροπής ήταν:
Α) Η προέγκριση για τη συμμετοχή της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου στο πρόγραμμα «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες» (ΤοΠΕΚΟ).
Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου θα συμμετέχει σε δύο Σχέδια  Δράσης  (ένα ανά νομό) και η πρόταση ψηφίστηκε μετά από σχετική εισήγηση της κας Διακοσταυριανού, (παρών ψήφισε ο κ. Νίκος Συρμαλένιος).
Β) Η προέγκριση για συμμετοχή της περιφέρειας Ν. Αιγαίου στο πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας στη Μεσόγειο  ENPI CBC MED με την υποβολή  πέντε (5) Σχεδίων Δράσης συνολικού Π/Υ 840.000€.
Οι υποβαλλόμενες προτάσεις αφορούν στην ανάπτυξη δράσεων για την προώθηση ποιοτικών τοπικών παραδοσιακών προϊόντων στην τουριστική αγορά, στην ανάπτυξη και προώθηση βιώσιμου αγρο-τουρισμού στη Μεσόγειο, στην αξιοποίηση των social media και των νέων τεχνολογιών για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος, στην ανάπτυξη Μεσογειακής Διαδρομής για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό σε περιοχές παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και στην ανάπτυξη ενός δικτύου πόλεων-λιμανιών με στόχο την  ενδυνάμωση των τοπικών οικονομιών.
Η πρόταση ψηφίστηκε ομόφωνα, μετά την εισήγηση της κας Λίτσας Φτακλάκη, εντεταλμένης περιφερειακής συμβούλου ευρωπαϊκών προγραμμάτων- διεθνών σχέσεων και Προέδρου της Αναπτυξιακής Εταιρείας της ΠΝΑ «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ», που έχει αναλάβει και την προετοιμασία για την υποβολή αυτών των προτάσεων.

ημερίδα για το πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού»

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διοργανώνουν Ενημερωτική Ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στην Ερμούπολη.
Κατά την ημερίδα, η οποία θα αρχίσει στις 9.00 π.μ., θα γίνει παρουσίαση των έργων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», τα οποία προγραμματίζεται να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.

Αναλυτικότερα οι δράσεις που θα παρουσιαστούν και θα αποτελέσουν το θέμα της ημερίδας θα είναι οι εξής :
Τοπικά Σχέδια για την απασχόληση προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας (ΤΟΠΣΑ)
Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες (ΤΟΠ-ΕΚΟ) και Κοινωφελής εργασία

Στόχος της ημερίδας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνικών και οικονομικών φορέων για τη σύσταση Αναπτυξιακών Συμπράξεων και τη συμμετοχή τους στα έργα των Τοπικών Σχεδίων Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ) και των Τοπικών Δράσεων για ευάλωτες ομάδες (ΤΟΠ-ΕΚΟ), καθώς και η ενημέρωση των δικαιούχων-συμπραττόντων φορέων για τις διαδικασίες υλοποίησης των έργων κοινωφελούς εργασίας.
Το Πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ελληνικό Δημόσιο.

οι δάσκαλοι των Κυκλάδων για τις συνενώσεις σχολείων

"Όχι στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων" δηλώνουν σε ανακοίνωσή τους οι Σύλλογοι εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Κυκλάδων.
Σύμφωνα με αυτήν,
       
Το Υπουργείο Παιδείας με Εγκύκλιό του «Μεταβολές σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχολικού έτους 2012-2013», προχωρά σε μεταβολές σχολικών μονάδων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης για το επόμενο σχολικό έτος 2012-2013.
Ένας από τους βασικούς μοχλούς μείωσης των οργανικών θέσεων είναι η συγχώνευση – κατάργηση σχολικών μονάδων. Η αρχή στο χώρο της εκπαίδευσης έγινε το 2011 με τη συγχώνευση 1050 σχολείων και την παύση λειτουργίας των Ολοήμερων Τμημάτων των ολιγοθέσιων σχολείων. Είναι πλέον σαφές  ότι οι επιχειρούμενες συγχωνεύσεις/καταργήσεις σχολικών μονάδων δε γίνονται για παιδαγωγικούς ή κοινωνικούς λόγους, αλλά με ψυχρά οικονομικά κριτήρια και έχουν ως στόχο τη δημιουργία πολυδύναμων σχολείων με αμφίβολα εκπαιδευτικά αποτελέσματα και συνδέονται άμεσα με τη μείωση των θέσεων εργασίας, την παύση των διορισμών αλλά και τις μαζικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων με τη σύνδεση του μισθού των εκπαιδευτικών με τις επιδόσεις των μαθητών, την αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, την κατάργηση κάθε θεσμού στήριξης της μαθησιακής προσπάθειας, καθώς και με τη δραστική μείωση των κονδυλίων για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων.

Το κλείσιμο ενός Σχολείου σημαίνει, μια εστία παιδείας, εκπαίδευσης και πολιτισμού λιγότερη, με ό, τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται. Το κλείσιμο σχολείων των νησιών μας θα σημάνει το μαράζωμα της κοινότητας και θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στα παιδιά και στις οικογένειές τους.
Εμείς οι εκπαιδευτικοί των σχολείων του Νομού Κυκλάδων ζητάμε:
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΚΑΘΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ  Ή ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ. ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ.
Καλούμε τους Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων του Νομού μας, με γνώμονα το συμφέρον των δημοτών τους, να ασκήσουν το θεσμικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους και να μη συναινέσουν σε προειλημμένες αποφάσεις κατάργησης καμίας σχολικής μονάδας στο Δήμο τους.

ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ: ΑΝΔΡΟΥ-ΚΕΑΣ-ΚΥΘΝΟΥ-ΣΕΡΙΦΟΥ,  ΘΗΡΑΣ, ΝΑΞΟΥ-ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ, ΠΑΡΟΥ-ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ,  ΣΥΡΟΥ-ΤΗΝΟΥ-ΜΥΚΟΝΟΥ

τα "αυθαίρετα" (ακίνητα) και το ρεπορτάζ...

Στο θέμα της προσπάθειας νομιμοποίησης νέων αυθαιρέτων κτισμάτων στην Σαντορίνη, στο πλαίσιο της εφαρμογής του "νόμου Παπακωνσταντίνου" αναφέρθηκε ο τηλεοπτικός σταθμός "Σκάι" αναφέροντας οτι http://www.skai.gr/player/tv/?mmid=225353 

Ενω, σύμφωνα με το σύντομο κείμενο,
Δεκάδες αυθαίρετα κτίσματα ανεγείρονται στην Σαντορίνη, προκειμένου να υπαχθούν σε διαδικασία τακτοποίησης.
Η Καλντέρα, είναι η περιοχή όπου εντοπίζεται ο μεγαλύτερος αριθμός υπό ανέγερση αυθαιρέτων. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός, ότι το οικείο Αστυνομικό Τμήμα, παρενέβη σε δέκα περιπτώσεις αυθαίρετων εργασιών, κινώντας την διαδικασία του Αυτοφώρου...

τα "αυθαίρετα" (αυτοκίνητα) και το ρεπορτάζ...

Το φαινόμενο των παράνομων μεταφορών κυριάρχησε στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη (από τη Σύρο), του αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου Φώτη Χατζηδιάκου, του προέδρου του Σωματείου Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης «Κολοσσός» Κώστα Στυλιανού και μελών του ΔΣ στο πλαίσιο της συμβολικής κατάληψης που πραγματοποίησε ο κλάδος στο κτίριο της Περιφέρειας στη Ρόδο.
Οι μεταφορείς περιέγραψαν τα επαγγελματικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν, καταγγέλλοντας για μία ακόμα φορά την παράνομη δραστηριοποίηση «επιτήδειων», όπως είπαν χαρακτηριστικά, ζητώντας να ενταθούν οι έλεγχοι από τα μικτά κλιμάκια της Περιφέρειας, Αστυνομικής Διεύθυνσης και της ΥΠΕΕ (πρώην ΣΔΟΕ).
Αμέσως μετά την συνάντηση, τα μέλη του Σωματείου Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης παρέδωσαν κείμενο – ψήφισμα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.

"Καβάφης" x (επί) 2 σήμερα..ή ιδού οι γεναιόδωροι Ιταλοί...

δηλαδή; (αμα σου λένε Καβάφη...) τότε τα πράγματα είναι μάλλον σκούρα και μελαγχολικά... (!)
-λίγο πρίν το .. μοιραίο είμαστε μου φαίνεται, σε οτι αφορά την οικονομία μας...-
εγω πάντως θα ανησυχίσω όταν αρχίσουνε οι ξένοι να μας τραγουδάνε την Ιτιά....

Το όλο θέμα και ο πρόλογος αναφέρεται στην πρόσφατη πρωτοβουλία και χειρονομία Ιταλών δημάρχων να προσφέρουν τους μισθούς τους (ενός μήνα, μην τρελαθούμε κιόλας...) για την οικονομική υποστήριξη της Ελλάδας. Και μπορεί μεν το θέμα να έχει κυρίως εθνικό ενδιαφέρον, πλήν όμως και όντας προσκεκλημένοι φέτος το καλοκαίρι στην Σαντορίνη, αξίζει να τους γνωρίσουμε καλύτερα....

Στην Ελλάδα βρίσκονται οι Μάρκο Γκάλντι και Τζοβάνι Μοσκατιέλο, Ιταλοί δήμαρχοι του Κάβα Ντε Τιρένι και Μπαρονίσι αντίστοιχα, που παραχώρησαν τους μισθούς τους υπέρ της Ελλάδας. 
Οι δυο δήμαρχοι επισκέφτηκαν την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), το υπουργείο Εσωτερικών όπου συναντήθηκαν και με τον υπουργό που τους ευχαρίστησε για την προσφορά τους, τονίζοντας ότι η Ελλάδα αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία. 
Οι Ιταλοί επισκέπτες ξεκίνησαν φιλελληνική καμπάνια με το σύνθημα "Η μεγαλη ελλαδα" που βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση και ήδη η ένωση δήμων της Ιταλίας συζητά τρόπους για την ενίσχυση της χώρας μας, ενώ υπέγραψαν το πρωτόκολλο βάσει του οποίου τα χρήματα από τους μισθούς τους αλλά και όλα τα χρήματα από τους αιρετούς και τους φιλέλληνες που θέλουν να στηρίξουν τους Έλληνες θα συγκεντρώνονται σε ειδικό λογαριασμό και θα καταλήγουν στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη μέσω του "Ερυθρού Σταυρού". 
"Θυμάμαι μια φορά βρέθηκα μπροστά στο άγαλμα του Λεωνίδα και έκλαψα, φανταζόμενος τους τριακόσιους Σπαρτιάτες που έδιναν τη ζωή τους για τον πολιτισμό τους. Πιστεύω ότι σήμερα χρειαζόμαστε σε όλες τις χώρες της Ευρώπης χιλιάδες Σπαρτιάτες να ακολουθήσουν τον Λεωνίδα για τη σωτηρία της Ελλάδας και τη σωτηρία της Ευρώπης", είπε με δάκρυα στα μάτια ο Μάρκο Γκάλντι, ο οποίος τις μέρες που διαδραματιζόταν το θρίλερ της βοήθειας στην χώρα μας πήρε την απόφαση να χαρίσει τον μισθό του για την ενίσχυση της Ελλάδας. "Είμαστε κοντά σας και δεν είστε μόνοι σας", ανέφερε ενδεικτικά. 
Απαγγέλοντας στίχους από τους "Βαρβάρους" του Καβάφη, ο Τζοβάνι Μοσκατιέλο με τη σειρά του ευχήθηκε για ένα καλύτερο αύριο... 

Σαντορίνη, 29.2.2012


"μία σημερινή φωτογραφία από τον Πύργο, με θέα την Ανάφη..." 
απο το StarSign Graphics