Πέμπτη, Δεκεμβρίου 06, 2012

πολλοί και με πλούσιο έργο οι εθελοντικοί σύλλογοι και φορείς στην Σαντορίνη

Με επιτυχία και μεγάλη ανταπόκριση κόσμου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Θήρας το απόγευμα της Πέμπτης 5 Δεκεμβρίου στο Μπελλώνειο πολιτιστικό κέντρο στα Φηρά, προκειμένου να αναδείξει και να τιμήσει το έργο των εθελοντικών συλλόγων της Σαντορίνης, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντισμού για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης το έργο τους κλήθηκαν να παρουσιάσουν : 
Το Περιφερειακό Τμήμα Θήρας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, εκ μέρους του οποίου μίλησε ο κ. Παντελής Σαλίβερος
Η Τράπεζα Αίματος Σαντορίνης, εκ μέρους της οποίας μίλησε κα Μίνα Σκοπελίτου
Ο Σύλλογος Στήριξης Κέντρου Υγείας Θήρας, εκ μέρους του οποίου μίλησε η κα Λίτσα Πετίνη
Η Εταιρεία Στήριξης Σπουδών Προϊστορικής Θήρας, εκ μέρους της οποίας μίλησε ο κ. Χρίστος Ντούμας
Το Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης, εκ μέρους του οποίου μίλησε ο κ. Γιώργος Βουγιουκαλάκης
Η Santorini Animal Welfare Association, εκ μέρους της οποίας μίλησε η κα Χριστίνα Καλούδη
Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραΐων Πολιτών για την Ανέλκυση του Κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond και Δράση για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό της Σαντορίνης, εκ μέρους του οποίου μίλησε ο κ. Λουκάς Λιγνός
Η Ένωση Λεμβούχων Θήρας, εκ μέρους της οποίας μίλησε ο κ. Νίκος Κανακάρης
Το Εθελοντικό Διασωστικό Σώμα Θήρας, εκ μέρους του οποίου μίλησε ο κ. Χρυσόστομος Δεναξάς
Τα Νέα Σαντορίνης, εκ μέρους των οποίων μίλησε ο κ. Παναγιώτης Μυτιληναίος
Οι Greenιάριδες, εκ μέρους των οποίων μίλησε ο κ. Τάσος Μελιχούρτης
Οι Citizens in Action, εκ μέρους του οποίου μίλησε η κα Ανθή Πατραμάνη
Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Επαρχίας Θήρας, Ν.Π.Δ.Δ. & Λιμενικών Ταμείων αυτών, εκ μέρους του οποίου μίλησε η κα Σπυριδούλα Βλάχου.

Για το έργο των παραπάνω συλλόγων απονεμήθηκαν στους εκπροσώπους τους αναμνηστικοί έπαινοι.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Θήρας κ. Ζώρζος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι το προσεχές διάστημα και με πρωτοβουλία του σκοπεύει να ιδρυθεί γραφείο το οποίο θα έχει ως σκοπό την καταγραφή των οργανώσεων και την ενίσχυση του εθελοντισμού στα νησιά μας.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Δήμαρχου Θήρας έχει ως εξής:

Σε ένα ταξίδι βρέθηκα νωρίς το απόγευμα σε μια όμορφη παραλία που περιέβαλαν πεύκα και σχίνα, όπου μια ομάδα ανθρώπων διαφόρων ηλικιών αποχωρούσε. Πλησιάζοντας καταλάβαμε ότι δεν επρόκειτο για εκδρομείς αλλά για κάτοικους της παρακείμενης κωμόπολης που είχαν έρθει για να καθαρίσουν την παραλία τους από τα πολλά σκουπίδια που είχε φέρει η θάλασσα τον χειμώνα  ή αντικείμενα που είχαν ξεφορτωθεί διάφοροι, αδιάφοροι για τον σκουπιδότοπο που δημιουργούσαν.
Δεν είχα δει την παραλία πριν τον καθαρισμό αλλά μπροστά μου έβλεπα μια παραλία που ήθελες να καθίσεις και να την απολαύσεις. Οι εθελοντές αν και καταπονημένοι μας είπαν ότι δεν έβλεπαν την ώρα να χαρούν από τις επόμενες μέρες την παραλία και ότι τις δύο μέρες που καθάριζαν πέρασαν και ευχάριστα, γνωρίστηκαν πολλοί γείτονες που μέχρι κείνη την μέρα δεν έλεγαν ούτε καλημέρα και σχεδίαζαν εξορμήσεις σε παρέες, ενώ άλλοι είπαν ότι ξεμούδιασαν στο σώμα και στην ψυχή.
Έτσι η  πιο πάνω κοινωνική δράση στο πνεύμα του εθελοντισμού έφερε πολλαπλά οφέλη για τους συμμετέχοντες όπως άλλωστε γινόταν αντιληπτό από τον παλμό της αποχώρησής τους.
Βγήκαν από τα στενά όρια του σπιτιού τους και της συνηθισμένης ζωής τους και ανέλαβαν δράση να προστατεύσουν και να απολαύσουν την παραλία τους.

Ημέρα σήμερα αφιερωμένη στον εθελοντισμό που ορίζεται σαν δράση και παροχή εργασίας πολιτών για κοινωφελή σκοπό χωρίς την προσδοκία συγκεκριμένου υλικού ανταλλάγματος.
Τη δράση που σήμερα ονομάζουμε εθελοντισμό οι κοινωνίες παλιότερα την ενσωμάτωναν στην καθημερινή τους λειτουργία. Οι μεγαλύτεροι θυμούνται ότι η καθαριότητα των καλντεριμιών, της εκκλησίας, του σχολείου ήταν έργο και υποχρέωση των κατοίκων και των μαθητών.
Ο εθελοντισμός αποτελεί μια πρόκληση και συγχρόνως ένα  αίτημα της κοινωνίας, παρά το γεγονός ότι σήμερα είναι έργο της πολιτείας  η οργάνωση των δομών και η παροχή των υπηρεσιών που απαιτούνται για την λειτουργία του κατοικημένου χώρου και την προστασία του περιβάλλοντος.

Παρά την πολυσύνθετη οργάνωση της πολιτείας και την λειτουργία θεσμών που αναφέρονται σ’ όλο το φάσμα των αναγκών της κοινωνίας, δεν επιτυγχάνεται πάντοτε η επαρκής ικανοποίησή τους.

Την ανεπάρκεια αυτή έρχεται να καλύψει η εθελοντική προσφορά πολιτών, που οργανώνονται σε ομάδες και αναλαμβάνουν δράση. Ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν γίνεται ο σχεδιασμός των απαιτουμένων δραστηριοτήτων της ομάδας.
Η εθελοντική εργασία μπορεί να αφορά ανάγκες που σχετίζονται με ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ή ανάγκες  λειτουργίας κοινωνικών θεσμών.
Μπορεί να αφορά θέματα οικολογίας, αφού σήμερα η προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος λόγω της επιβάρυνσης του κυρίως από τις οικονομικού χαρακτήρα δραστηριότητες προβάλλει ως επιτακτική.
Η συμμετοχή σε δράσεις εθελοντικού χαρακτήρα πρώτα απ’ όλα αποτελεί στάση ζωής. Ξεκινά από τη διαπίστωση ότι μέρος της λειτουργίας της κοινωνίας είναι η προσωπική μας συμμετοχή σε αυτήν. Στην συνέχεια βρίσκουμε ποιες είναι αυτές οι ανάγκες και η ομάδα των ενδιαφερομένων οργανώνει τη δράση της.

Ο εθελοντισμός όμως δεν διευκολύνει μόνο την λειτουργία της κοινωνίας εκεί όπου η πολιτεία δεν επαρκεί. Διευκολύνει τους νέους για την ένταξή τους  στην κοινωνία, είναι τρόπος γνωριμίας με τους συνανθρώπους μας εκτός των στενών ορίων της οικογένειας, του χώρου σπουδών ή της αθλητικής δραστηριότητας και εκπαίδευση στην λειτουργία μας με άλλους. Είναι τρόπος ανακάλυψης και απόκτησης δεξιοτήτων, απόκτησης γνώσης, οργάνωσης και πειθαρχίας μας για την επίτευξη του στόχου και κυρίως εξόδου από την απομόνωση και τις εγωιστικές συμπεριφορές που μας προσπόρισε η ευκολία των αγαθών και η ψευδαίσθηση της αυτάρκειας των τελευταίων δεκαετιών της τεχνολογικής ανάπτυξης και ευμάρειας, που ήδη απομακρύνεται λόγω της σημερινής οικονομικής κρίσης.
Ο άνθρωπος ως κοινωνικό ον  απαραίτητα δρα και κινείται στο κοινωνικό σύνολο. Η σημερινή εποχή που χαρακτηρίστηκε από  την εξειδικευμένη εργασία και  την επιλογή προσωπικού τρόπου ζωής αντί να διευρύνει την κοινωνική μας ζωή πολλές φορές την περιόρισε στα κλειστά πλαίσια της προσωπικής μας και επαγγελματικής μας δραστηριότητας.
Ο εθελοντισμός, η αντιμετώπιση δηλαδή με προσωπική μας δράση κοινωνικών αναγκών εκτός από το πρακτικό αποτέλεσμα μας ανταμείβει, μας προσφέρει για αντάλλαγμα, την προσωπική μας ικανοποίηση και ενδυνάμωση για το ρόλο μας στην κοινωνία και την καταπολέμηση της αίσθησης αδυναμίας μας μπροστά στα προβλήματα που στη ζωή προκύπτουν.

Η 5η Δεκεμβρίου 2012 καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη. Μπορεί αυτή να είναι η αφορμή της σημερινής εκδήλωσης, αλλά σκοπός είναι η ενίσχυση των εθελοντών που δραστηριοποιούνται στα νησιά μας με νέα πρόσωπα, τα οποία για κάποιους λόγους δεν συμμετέχουν.
Μέσω της σημερινής εκδήλωσης, στην οποία θα προβληθούν οι δράσεις των οργανώσεών μας ελπίζουμε ότι θα προκύψει ενδιαφέρον και θα μεγαλώσει ο αριθμός των Εθελοντών.
Όλοι αισθανόμαστε την αξία αυτής της στάσης ζωής και για τις δυο πλευρές και για εκείνον που προσφέρει το περίσσευμα της αγάπης του και για εκείνον που δέχεται αυτήν την αγάπη.
Παρά το γεγονός ότι η Σαντορίνη δεν έχει πληγεί από την οικονομική κρίση στο βαθμό που την έχουν υποστεί άλλες περιοχές, έχει πληγεί στον ίδιο βαθμό από τις άλλες εκφάνσεις αυτής της κρίσης.
Σήμερα αναθεωρούνται, εξ’  αιτίας αυτών που αναφέραμε πιο πάνω, κάποιες μέχρι σήμερα κυρίαρχες απόψεις. Είμαι σε θέση όμως να γνωρίζω ότι πολλοί συνάνθρωποί μας έχουν την ανάγκη της βοήθειας του καθενός μας. 

Έχω την άποψη ότι η ευαισθητοποίηση και η ενασχόληση πρέπει να αρχίζει από την παιδική ηλικία.  Μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία να καλλιεργείται η αλληλεγγύη, η ανιδιοτελής προσφορά, και η ενεργή συμμετοχή σε ό,τι μπορεί να ορισθεί ως κοινό συμφέρον. Εναπόκειται σε εμάς να αποτελέσουμε το παράδειγμα για τους νεότερους.
Είμαστε υπερήφανοι για όλες τις συλλογικές δράσεις που έχουν αναπτυχθεί στο νησί μας και έχουν ως στόχο την εξύψωση του ανθρώπου. Είμαστε υπερήφανοι για την προσφορά της Εκκλησίας μας στους δύσκολους αυτούς καιρούς. Είμαστε υπερήφανοι για εκείνους που προσφέρουν και επιλέγουν την ανωνυμία. 

Ο Δήμος Θήρας το αμέσως επόμενο διάστημα θα συστήσει γραφείο το οποίο θα έχει ως σκοπό την καταγραφή των οργανώσεων και την ενίσχυση του εθελοντισμού στα νησιά μας. Ευχαριστώ, εκφράζοντας φαντάζομαι την τοπική κοινωνία, όλους εσάς για το έργο σας και την παρουσία σας.
Το λόγο έχουν τώρα οι εθελοντικές οργανώσεις. Σας ευχαριστούμε όλους ιδιαιτέρως για την παρουσία σας στην σημερινή εορτή της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντισμού, η οποία σύμφωνα με τη σχετική Απόφαση του ΟΗΕ είναι αφιερωμένη στις εθελοντικές οργανώσεις. 

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 05, 2012

Δήμος Θήρας – εκδήλωση για τον εθελοντισμό

Ο Δήμαρχος Θήρας και το Δημοτικό Συμβούλιο Θήρας σας προσκαλούν να τιμήσετε με την παρουσία σας την εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντισμού για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη, την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 20:00, στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο Θήρας.
Εθελοντικές οργανώσεις και μεμονωμένα άτομα θα παρουσιάσουν τις δράσεις και το έργο τους.
Σκοπός είναι να ενεργοποιηθεί ο εθελοντής που υπάρχει μέσα σε κάθε άτομο, να βρεθεί τρόπος και μέθοδος να τον εμπνεύσουμε και να δρομολογηθεί συνολική εθελοντική δράση, ώστε να εξασφαλιστεί στα παιδιά μας ένα καλύτερο αύριο.

έληξε η κατάληψη στο ΕΠΑΛ, μετά από 10 μέρες αποχής των μαθητών από τις τάξεις τους

Σύμφωνα με ανακοίνωση του 15μελούς Συμβουλίου του ΕΠΑΛ Θήρας, με ημερομηνία 3.12.2012,

Mετά την Γενική Συνέλευση που έγινε Σήμερα 3/12/2012 στο ΕΠΑΛ Θήρας ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ κατά πλειοψηφία την άμεση  λήξη της κατάληψης του ΕΠΑΛ Θήρας  αποδεχόμενοι τις δεσμεύσεις των αρμοδίων, ότι τουλάχιστον 2  καθηγητές θα επανδρώσουν τα εργαστήρια μας.  

Πιστεύουμε ότι η κατάληψη που κάναμε μέχρι σήμερα πέτυχε το στόχο της αφού αφυπνίσαμε όχι μόνο την τοπική κοινωνία αλλά και όλους τους αρμόδιους για το αίτημα μας.

Δικαιωθήκαμε γιατί όλοι από τις μαθητικές κοινότητες και την τοπική κοινωνία μέχρι και τους βουλευτές που επικοινώνησαν μαζί μας, συντάχθηκαν με τις θέσεις μας και δεσμεύτηκαν να βρεθεί άμεσα λύση που δεν είναι άλλη από την πλήρωση των εργαστηρίων με τους προβλεπόμενους καθηγητές. 

 Ευχαριστούμε τον Περιφερειακό Σύμβουλο κο Ηλία Μάινα και τον Δήμαρχο Θήρας Κο Αναστάσιο Νικόλαο Ζώρζο, οι οποίοι Δεσμεύτηκαν προσωπικά ότι θα μεταβούν στην Αθήνα και στο Γραφείο του Υπουργού και να λύσουν άμεσα το Θέμα μας. εμείς θα περιμένουμε και από τους δυο να μας ενημερώσετε για τα αποτελέσματα της συνάντησης και ελπίζουμε γρήγορα να δούμε το σχολείο μας να επανδρώνεται.

Θεωρούμε ότι η συνέχιση της κατάληψης αυτή τη στιγμή δεν ωφελεί. Αποφασίσαμε να περιμένουμε μέχρι αρχές του χρόνου. Ελπίζουμε η  εμπιστοσύνη που δείχνουμε στους Αρμόδιους Υπάλληλους, στους Αιρετούς του τόπου μας αλλά και στους Βουλευτές μας οι οποίοι μας διαβεβαίωσαν για το ότι οι καθηγητές έρχονται, να μην αποδειχτούν φρούδες ελπίδες. Άλλωστε τα σχολεία και το Μέλλον μας δεν προσφέρονται για πολιτική. 

δημοτικό συμβούλιο (7.12) Δήμου Θήρας – θέματα

1.ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΜΗ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 204 ΤΟΥ Ν. 3852/2010.
2.ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗΣ ΜΟΤΟΠΟΔΗΛΑΤΩΝ ΣΤΑ ΦΗΡΑ ΘΗΡΑΣ ΤΗΣ ΥΠΟ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «Μ.-Θ. ΛΙΓΝΟΣ ΟΕ».
5.ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ.
6.ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΙΣΧΥΟΝΤΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ.
7.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΝΑΞΙΟΠΑΘΟΥΝΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ.
8.ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ ΣΤΟ ΚΤΕΛ ΘΗΡΑΣ.
9.ΕΓΚΡΙΣΗ  ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ  ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ : «ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗ ΔΡΟΜΩΝ ΣΤΟ ΠΥΡΓΟ ΘΗΡΑΣ».
10.ΕΓΚΡΙΣΗ ΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΩΝ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΠΙΝΑΚΙΔΩΝ Κ.Ο.Κ. ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΕΙΔΩΝ ΟΔΙΚΗΣ ΣΗΜΑΝΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2012.
11.ΕΓΚΡΙΣΗ 1ΟΥ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΤΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ : «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΟΙΑΣ».
12.ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ.
13.ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ.
14.ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ Δ.Σ. ΠΕΡΙ «ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΩΝ ΧΟΡΗΓΗΘΕΝΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ Τ.Π.Δ.»
15.ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ.
16.ΨΗΦΙΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ 2013-2014.
17.ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΗ ΔΑΠΑΝΗΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ, ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ.
18.ΕΓΚΡΙΣΗ ΔΑΠΑΝΗΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ, ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ.

Τα θέματα που δεν αναφέρονται αφορούν ιδιώτες. 

ανακοίνωση του Δήμου Θήρας για τα έργα αντιστήριξης των πρανών της καλντέρας στις περιοχές του τελεφερίκ και της Αρμένης

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας σχετικά με τα έργα αντιστήριξης των πρανών της καλντέρας στις περιοχές του τελεφερίκ και της Αρμένης, αναφέρεται ότι,

Την προέγκριση δημοπράτησης των έργων Κατασκευής Μέτρων Αντιστήριξης Πρανών Καλδέρας στην περιοχή του Τελεφερίκ, στη θέση Παλαιού Λιμένα Φηρών και στη θέση λιμένα Αθηνιού ν. Θήρας, καταφέραμε μετά από πολύμηνη και πολυεπίπεδη προσπάθεια, σύμφωνα με τα υπ΄ αριθμό 4783/5.12.2012 και 5156/5.12.2012 έγγραφα της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Τα έργα αυτά, ύψους 4.367.400,00€, μαζί με το έργο της Αρμένης αποτελούν έργα ασφάλειας σε περιοχές που διακινείται ο μεγαλύτερος όγκος των επισκεπτών μας.
Ο Δήμος Θήρας ικανοποιείται που οι επιλογές του για χρηματοδότηση των μελετών και οι παρεμβάσεις του στην επίλυση των πολλών προβλημάτων που αναφύονται στην πορεία προς τη δημοπράτηση δικαιώνονται. 
Με την έναρξη και των έργων αυτών υλοποιείται σημαντικό μέρος του προγραμματισμού του Δήμου στον τομέα των χρηματοδοτούμενων από το ΕΣΠΑ έργων.

Κ. Πελεκάνος - Χρ. Γαβαλάς στο Bel Air (7.12)

Την Παρασκευή 7.12 θα πραγματοποιηθεί το επόμενο live του Κωνσταντίνου Πελεκάνου και του Χριστόφορου Γαβαλά στην μουσική σκηνή Bel Air, στην καλντέρα των Φηρών, στην Σαντορίνη.

Ο Κωνσταντίνος Πελεκάνος (κιθάρα, τραγούδι) και ο Χριστόφορος Γαβαλάς (κιθάρα)  θα παρουσιάσουν δικά τους τραγούδια καθώς και επιλογές από Θανάση Παπακωνσταντίνου, Σωκράτη Μάλαμα, Παύλο Σιδηρόπουλο, Νικόλα Άσιμο, Tim Buckley.

Έναρξη 22:30 Είσοδος ελεύθερη.

οι ιπτάμενες σακούλες και σακουλίτσες….

(ενώ, αν είχαμε, πάνινες, από αυτές που τις πάμε και τις φέρνουμε από τα σούπερ μάρκετ, όπως μας συστήνουν εδώ και χρόνια, φίλοι, που έχουν οικολογικές αντιλήψεις, μπορεί και το πρόβλημα να ήταν μικρότερο…μικρότερο θα ήταν, λένε πάλι άλλοι φίλοι, πιο πρακτικοί άνθρωποι που εστιάζουν στην ουσία, εάν τα απορρίμματα διαχειριζόντουσαν σωστά κι αν ήταν δυνατό, σε άλλον χώρο…υπάρχουν βέβαια και άλλοι, -πιο τρελαμένοι τύποι!- που υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαμε να .. ξηλώσουμε τα αμπέλια, ώστε να μην βρίσκουν να γαντζώνονται οι παλιοσακούλες, αλλά αυτούς, δεν τους παίρνουμε στα σοβαρά, και αποδίδουμε την πρόταση, στο χιούμορ τους …)

Για μια ακόμη φορά, το φαινόμενο των ιπτάμενων υλικών συσκευασίας, από τον χώρο διαχείρισης απορριμμάτων, με κατεύθυνση τους .. παρακείμενους αμπελώνες της περιοχής, ήταν ένα γεγονός που ζήσαμε όσοι μένουμε στην Σαντορίνη αυτήν την εποχή και συγκεκριμένα τις ημέρες που φυσάει νοτιάς, το οποίο δε, εκτός από θλίψη, έχει αρχίσει να μας προβληματίζει, έντονα και σοβαρά…
Το “φαινόμενο”, όπως πολύ εύκολα μπορεί να συνειδητοποιήσει κανείς, εξ αιτίας της θέσης αλλά και του σημερινού τρόπου διαχείρισης των απορριμμάτων του νησιού, κάνει την εμφάνισή του σε τακτά και περιοδικά διαστήματα (κάθε.. όποτε φυσάει νοτιάς δηλαδή…) αναγκάζοντας τους εργαζόμενους του Δήμου να μπαίνουν στην διαδικασία να τα μαζεύουν ένα ένα την -κάθε- επόμενη μέρα από αυτήν του αέρα…

Πέρα όμως από τις ιπτάμενες πολύχρωμες σακούλες και σακουλίτσες (καθώς και άλλα “χρήσιμα” αντικείμενα, όπως πλαστικά τελάρα και καφάσια, χαρτόνια, ξύλα, μουσαμάδες κλπ) που διακοσμούν στις περιπτώσεις των ισχυρών νοτιάδων μερικά από τα αμπέλια της Σαντορίνης, το πρόβλημα είναι σοβαρότερο και αφορά συνολικά τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων του νησιού…

Εκτός από την εικόνα που περιγράψαμε ως αποτέλεσμα των ισχυρών ανέμων των προηγούμενων ημερών, μικρές ζημιές υπέστησαν αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα στο κύριο λιμάνι της Σαντορίνης, τον Αθηνιό, εξ αιτίας των κυμάτων που έφταναν μέχρι μερικούς από τους χώρους στάθμευσης της περιοχής, ενώ αναφέρθηκαν και περιπτώσεις όπου έσπασαν κλαδιά δέντρων κατά μήκος ακόμη και κεντρικών δρόμων του νησιού. 

Κωτσόβολος Σαντορίνης – σήμερα (5.12) τα εγκαίνια

Σύμφωνα με πρόσκληση του γνωστού καταστήματος διάθεσης ειδών οικιακών συσκευών και τεχνολογίας, τα εγκαίνια του νέου υπερσύγχρονου καταστήματος Κωτσόβολος στην Σαντορίνη θα πραγματοποιηθούν, σήμερα Τετάρτη, στις 18.30
Όσοι ανταποκριθούν στην πρόσκληση θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις ολοκαίνουργιες και πλήρως ανακαινισμένες εγκαταστάσεις του, στην Μεσαριά της Σαντορίνης.

σύσκεψη για το νησί της Αμοργού

Σύμφωνα με ανακοίνωση της περιφέρειας Ν. Αιγαίου,

Τα προβλήματα, οι προοπτικές επίλυσής τους αλλά κυρίως ο σχεδιασμός μελλοντικών δράσεων που αφορούν στο νησί της Αμοργού, θα βρεθούν στο επίκεντρο σύσκεψης, που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Δεκεμβρίου 2012 στις 09:30 πμ, υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργου Πουσσαίου.

Με τη συμμετοχή του δημάρχου Αμοργού, Ν. Ρούσσου, των Αντιπεριφερειαρχών Νοτίου Αιγαίου, Περιφερειακών Συμβούλων αλλά και των διευθυντών των Υπηρεσιών της ΠΝΑ, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων συνεχίζει την πρωτοβουλία των στοχευμένων συναντήσεων έτσι ώστε να συζητηθούν τα τρέχοντα θέματα και παράλληλα να προγραμματιστούν από κοινού μελλοντικές δράσεις στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων των συμμετεχόντων, για κάθε νησί των Κυκλάδων.

σύσκεψη για τον προϋπολογισμό του 2013 – Γ. Μαχαιρίδης: «Είναι κρίμα να περικόπτονται πόροι και να περιορίζουμε δράσεις»

Σύμφωνα με ανακοίνωση της περιφέρειας Ν. Αιγαίου,

Σύσκεψη υπό τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιάννη Μαχαιρίδη και με τη συμμετοχή των αντιπεριφερειαρχών Γιώργου Πουσσαίου και Τζώρτζη Μακριωνίτη, όπως και υπηρεσιακών παραγόντων, πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Σύρο, με αντικείμενο την πορεία των έργων στο νομό και τη σύνταξη του προϋπολογισμού.
Λαμβάνοντας υπόψη τα οικονομικά δεδομένα, μετά τις περικοπές των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), τη μείωση των ιδίων εσόδων από τέλη λόγω της οικονομικής κρίσης, όπως επίσης τη πρόβλεψη για μηδενική διάθεση των ΚΑΠ επενδύσεων και οδικών στον προϋπολογισμό του 2013, ο σχεδιασμός προβλέπει την αποπληρωμή έργων και την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των συνεχιζόμενων. Επίσης, αναστολή υπογραφής συμβάσεων για έργα που έχουν χρηματοδοτηθεί, προϋπολογισμού 1, 3 εκατ. ευρώ, και για τα οποία η όποια προοπτική υλοποίησης θα εξαρτηθεί από την έκβαση που θα έχει η προσπάθεια διεκδίκησης των ΚΑΠ που δεν διατέθηκαν το 2012 και δεν προβλέπονται ούτε και για το 2013.

Σε ότι αφορά στο σκέλος του προϋπολογισμού που σχετίζεται με τη λειτουργία των κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, θα καταβληθεί προσπάθεια περαιτέρω εξοικονόμησης πόρων από ελαστικές δαπάνες, έτσι ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στη λειτουργία των υπηρεσιών.

«Είναι κρίμα – δήλωσε ο Περιφερειάρχης – ένας θεσμός να εξαναγκάζεται να προσαρμόζει τη δράση του στα ασφυκτικά περιθώρια των περιορισμένων οικονομικών πόρων». Και πρόσθεσε: «Είναι ευκαιρία, σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία να ολοκληρωθούν τα εκατοντάδες έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και να αξιοποιήσουμε τους πόρους του ΕΣΠΑ που έχουμε στη διάθεσή μας».

Ο Περιφερειάρχης ζήτησε από τους αντιπεριφερειάρχης κ.κ. Πουσσαίο και Μακριωνίτη να καταβληθεί κάθε προσπάθεια προκειμένου να βοηθηθούν οι Δήμοι των Κυκλάδων στην υλοποίηση των ενταγμένων έργων και στην απορρόφηση των πόρων.

Σημειώνεται, ότι ευρεία σύσκεψη με το ίδιο αντικείμενο για το νομό Δωδεκανήσου έχει ήδη προγραμματίσει ο Περιφερειάρχης, για την Παρασκευή το πρωί στη Ρόδο. 

στις Βρυξέλλες ο Γ. Βρούτσης για την συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Υπουργών Απασχόλησης

Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου, όπου θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Υπουργών Απασχόλησης (EPSCO) με βασικά θέματα συζήτησης την εφαρμογή της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» στο πεδίο της απασχόλησης και της κοινωνικής πολιτικής καθώς και τις προοπτικές για στενότερη συνεργασία μεταξύ των Δημόσιων Υπηρεσιών Απασχόλησης.
Επίσης, στο περιθώριο των εργασιών του EPSCO, θα παραβρεθεί στην συνεδρίαση των Υπουργών Εργασίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ θα έχει και συνάντηση με την ομοσπονδιακή υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της Γερμανίας, Dr. Ursula von der Leyen.

“άτιμες” εταιρίες των δημοσκοπήσεων… (!) ή, ένα κείμενο για τις δημοσκοπήσεις…

Μόνο τι .. δεν δηλώνουμε στην εφορία (!) δεν μας ρωτάτε αυτήν την εποχή…(!)
Τι ψηφήσαμε και γιατί, τι θα ψηφίσουμε και γιατί, ποιοι πολιτικοί μας αρέσουν και γιατί (και να η λίστα με τα ονόματα..), ποιοι δεν μας αρέσουν και γιατί (άλλη πάλι λίστα με ονόματα..), ποια κόμματα μας αρέσουν και γιατί, τι δουλειά κάνουμε, αν κάνουμε, και … γιατί..
Χθές πάντως, κι απαντώντας στις -παραπάνω- ερωτήσεις κυρίας που με κάλεσε για να της τις απαντήσω για λογαριασμό εταιρίας δημοσκόπησης, με πιάσανε τα .. γέλια. Και κυρίως για τον τρόπο που με ρωτούσε. Ουδέτερα, τυπικά και κοφτά. Τι ψηφίσατε; Τι θα ψηφίσετε; Γιατί; Πως σας φαίνεται αυτός; Εκείνος; Ο άλλος; κλπ.. Τόσο κοφτά δε, που η διαδικασία μου έφερε στο μυαλό κάτι σαν .. ανάκριση! ή σαν .. κατάθεση και στα γρήγορα των πολιτικών (μου) πεποιθήσεων!
Εδώ που τα λέμε, δεν είναι κι ευκολο -να το πεις; ή έστω καθημερινή διαδικασία- να σε παίρνει κανείς τηλέφωνο και να σε ρωτάει, και μάλιστα “στα γρήγορα”, τι ψήφισες, τι θα ψηφίσεις και γιατί… Όσο να ναι ξαφνιάζεσαι. Αναρωτιέσαι κι εσύ ο ίδιος δηλαδή, ως δείγμα! Ποιος είμαι; τι έκανα; (και γιατί..) τι κάνω; (και γιατί..) τι θα κάνω (και γιατί..) ποιοι μου αρέσουν; (πόσο, και γιατί..) ποιοί δεν μου αρέσουν (πόσο και γιατί..) κ.ο.κ.
Οι δημοσκοπήσεις αυτού του περιεχομένου δηλαδή, πέρα από το χρήσιμο των απαντήσεων για αυτούς που τις κάνουν και προκειμένου να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, αποτελούν κι ένα είδος “καθρέφτη” γι αυτόν που καλείται να τις απαντήσει….
Ή, αν το θέλετε αποτελούν ένα είδος .. πολιτικής ψυχανάλυσης και “στα γρήγορα”.
Τόσο πολύ, που κλείνοντας το τηλέφωνο, (ενδέχεται και να..) το ξανασκέφτεσαι. Τι είπα, τι δήλωσα, και γιατί; Είναι όντως έτσι τα πράγματα με μένα, και γιατί; Αυτά όντως έκανα, πρόκειται να κάνω, και γιατί… Σε θέτουν δηλαδή, και λίγο παραπάνω αν το σκεφτείς, ενώπιων των ευθυνών και των υποχρεώσεών σου ως πολίτη….
Χθές, και κάπου προς το τέλος των ερωτήσεων, με πιάσανε τα γέλια. Σκέφτηκα και ρώτησα, έχει πολύ ακόμα; (δρόμο Παπαστρούμφ…) με αποτέλεσμα να “επηρεάσω” και την ευγενική κυρία που με ρωτούσε και να γελάμε παρέα…
Η έρευνα, τελικά, ολοκληρώθηκε, κι απ ότι φάνηκε, έκανε και στις .. δυό μας καλό!
Μπορεί και να είναι αυτό που λένε, εργασία και χαρά!

Α, εν τω μεταξύ, ξέχασα και την .. κορυφαία ερώτηση σχετικά με το σε ποιον πολιτικό “χώρο” αισθανόμαστε ότι ανήκουμε….
Η ερώτηση είχε ως εξής : που αισθάνεστε ότι ανήκετε; στην δεξιά; στην αριστερά; στο κέντρο; στην κεντροδεξιά; στην κεντροαριστερά; (πόσο light και ευπροσάρμοστος δηλαδή άνθρωπος αισθάνεστε ότι είστε πολιτικά…) στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο;  αλλού; ή πουθενά;
Σας παρακαλώ, επειδή μου τα είπατε γρήγορα και μπερδεύτηκα και αποπροσανατολίστηκα, σας παρακαλώ, μήπως μπορείτε να μου τα ξαναπείτε, αργά αργά και καθαρά, μπας και καταλάβω που βρίσκομαι; απάντησα στην ευγενική κυρία.
Βεβαίως, να σας τα ξαναπώ, μου απάντησε εκείνη, κι ενώ ήταν έτοιμη να μου αναφέρει τους .. χώρους από την αρχή, την διέκοψα για να την ενημερώσω καθώς και να την διευκολύνω, λέγοντάς της, μην κουράζεστε, ξέρω (νομίζω τουλάχιστο..)  που βρίσκομαι, εδώ, και της δηλώνω που, πλήν όμως, για τους υπόλοιπους δεν γνωρίζω που (θεωρούν ότι…) βρίσκονται….
Συμπερασματικά πάντως, νομίζω ότι ήταν η πιο … μπερδευτική ερώτηση, εάν όχι η πιο ξεπερασμένη… 

Τρίτη, Δεκεμβρίου 04, 2012

δημόσια διαβούλευση επί του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου Θήρας 2013 – 2014

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Με τα άρθρα 203-207 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (Ν. 3463/2006), θεσπίστηκε για πρώτη φορά, η υποχρέωση κατάρτισης Επιχειρησιακών Προγραμμάτων από τους πρωτοβάθμιους Ο.Τ.Α. Με το άρθρο 266 Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) επιβεβαιώνεται η υποχρέωση κατάρτισης Επιχειρησιακών Προγραμμάτων από τους Ο.Τ.Α. Α΄ βαθμού. 
Σκοπός του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου Θήρας, του οποίου ήδη έχει ξεκινήσει η εκπόνηση, είναι η προώθηση της Δημοτικής και της εσωτερικής ανάπτυξης του Δήμου, σε εναρμόνιση με τις κατευθύνσεις αναπτυξιακού σχεδιασμού σε τοπικό και εθνικό επίπεδο και τις νέες αρμοδιότητες που ορίζει το Πρόγραμμα Καλλικράτης. Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα αποτελείται από τις δυο (2) κάτωθι Ενότητες:
Ενότητα 1: Στρατηγικός Σχεδιασμός
Ενότητα 2: Επιχειρησιακός Σχεδιασμός, Οικονομικός Προγραμματισμός και Δείκτες Παρακολούθησης και Αξιολόγησης.

Ο Δήμος Θήρας, σε συνέχεια της επικείμενης έγκρισης του ήδη ολοκληρωμένου Στρατηγικού Σχεδιασμού (Ενότητα 1) για την επόμενη διετία από το Δημοτικό Συμβούλιο, καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, τους ιδιώτες κ.α. να καταθέσουν τις απόψεις τους επ’ αυτού.

Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός του Δήμου, εγκρίθηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή με την υπ’ αριθ. 3/30.11.2012 απόφασή της και θα τεθεί προς έγκριση την 07.12.2012 από το Δημοτικό Συμβούλιο. Σας γνωστοποιούνται το ιεραρχικό διάγραμμα στρατηγικής του Δήμου, το έντυπο του στρατηγικού σχεδιασμού αλλά και έργα που ήδη έχουν προταθεί από τα συμβούλια των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων. Εκτυπωμένα μπορείτε να τα παραλάβετε και από το Γραφείο Προγραμματισμού και Ανάπτυξης (Γραφείο Προγραμματισμού και Ανάπτυξης – Κτίριο Τεχνικής Υπηρεσίας, 1ος όροφος, Αρμόδια υπάλληλος κα Θεοδώρα Γιαννούση).

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να καταθέσουν τις απόψεις και προτάσεις τους, έως τις 15.12.2012, στο κωδικοποιημένο «Έντυπο Διαβούλευσης Στρατηγικού Σχεδιασμού», το οποίο - εφόσον συμπληρωθεί, μπορεί:
να αποσταλεί σε ηλεκτρονική μορφή στην ηλεκτρονική διεύθυνση theodora.giannousi@1353.syzefxis.gov.gr     
να εκτυπωθεί και να παραδοθεί ιδιοχείρως στην κα Γιαννούση Θεοδώρα (Γραφείο Προγραμματισμού και Ανάπτυξης – Κτίριο Τεχνικής Υπηρεσίας, 1ος όροφος).

Το έντυπο αυτό είναι διαθέσιμο σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα www.thira.gov.gr  και σε έντυπη μορφή στο Γραφείο Προγραμματισμού και Ανάπτυξης (Γραφείο Προγραμματισμού και Ανάπτυξης – Κτίριο Τεχνικής Υπηρεσίας, 1ος όροφος).

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση theodora.giannousi@1353.syzefxis.gov.gr 

Το παρόν έντυπο απευθύνεται στους φορείς, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, τους ιδιώτες κ.α. οι οποίοι επιθυμούν να λάβουν μέρος στη διαβούλευση για τη χάραξη του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Δήμου Θήρας για τη διετία 2013-2014. 

Το παρόν δομείται και συμπληρώνεται ως εξής:

ΕΝΟΤΗΤΑ Α: Ταυτότητα μετέχοντα στη διαβούλευση
Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η επικοινωνία μεταξύ τους σε περίπτωση που χρειαστούν περαιτέρω διευκρινίσεις. 
ΕΝΟΤΗΤΑ Β:  Αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης και καταγραφή των κρίσιμων ζητημάτων τοπικής ανάπτυξης
Για κάθε Άξονα Προτεραιότητας αναγνωρίζονται επιμέρους τομείς δράσης για τους οποίους οι μετέχοντες στη διαβούλευση παρακαλούνται να προτείνουν:
1.προβλήματα/ανάγκες, δυνατότητες, περιορισμούς και ευκαιρίες, καθώς και
2.κρίσιμα ζητήματα τοπικής ανάπτυξης,
ΕΝΟΤΗΤΑ Γ: Στρατηγικός Σχεδιασμός
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να προτείνουν ενδεικτικές Κατηγορίες Δράσεων ή συγκεκριμένες Δράσεις (έργων ή άυλων ενεργειών) ανά τομέα, οι οποίες θα απαντήσουν στα κρίσιμα ζητήματα τοπικής ανάπτυξης. 
ΕΝΟΤΗΤΑ Δ: Γενικές παρατηρήσεις
Οι μετέχοντες στη διαβούλευση μπορούν να καταθέσουν γενικές παρατηρήσεις για την αναπτυξιακή στρατηγική του Δήμου. 

Σχετικά με το περιεχόμενο των εγγράφων (αρχεία word και excel) : “Ιεραρχικό διάγραμμα στρατηγικής”, “Έντυπο διαβούλευσης”, “Στρατηγικός σχεδιασμός”, “Έργα που έχουν προταθεί” και “Έντυπο διαβούλευσης”, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον Δήμο Θήρας. 

φυσικά κρασιά: νέα μόδα; και με γεύσεις Σαντορίνης… ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο του www.athinorama.gr/umami για την νέα, και ανερχόμενη, τάση στο κρασί…

φυσικά κρασιά: νέα μόδα; και με γεύσεις Σαντορίνης…
ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο του www.athinorama.gr/umami για την νέα, και ανερχόμενη, τάση στο κρασί…

Σύμφωνα με το κείμενο (3.12.2012) της έκδοσης www.athinorama.gr/umami που μπορείτε να διαβάσετε στην εδώ,

Μετά τα βιολογικά και τα βιοδυναμικά κρασιά ένας νέος όρος μπαίνει στο λεξικό των οινόφιλων. Τι είναι λοιπόν τα φυσικά κρασιά και κατά πόσο αξίζουν τα λεφτά τους;

Νέοι καιροί νέα ήθη. Κάποτε ο απλός οινόφιλος καταναλωτής ζούσε μέσα στη σύγχυση περικυκλωμένος από όρους όπως «Ονομασία Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας», «Τοπικός Οίνος», «Οίνος με Γεωγραφική ένδειξη», «Επιτραπέζιος», κ.λ.π. Ελάχιστοι ήταν αυτοί, και ίσως εξακολουθούν να είναι, που είχαν την ικανότητα να καταλάβουν τι διαφορετικό και ενδιαφέρον για τον καταναλωτή κρύβει ένα μπουκάλι με μία από τις παραπάνω ενδείξεις στην ετικέτα. Όμως οι καιροί και οι μόδες (σπανίως δε και η ουσία) αλλάζουν. Μπορεί κάποιοι να έχουν ήδη εμπεδώσει τα μυστικά ενός Οίνου Ονομασίας Προέλευσης. Ο μπελάς όμως της αποκρυπτογράφησης εξακολουθεί να υπάρχει καθώς νέοι όροι εμφανίζονται και στολίζουν τις ετικέτες. Η νέα τάση ξεκίνησε με τα βιολογικά κρασιά. Ακολούθησαν τα βιοδυναμικά για να φτάσουμε σήμερα (ίσως όχι ακόμα, τουλάχιστον εμφανώς, στην Ελλάδα) να μιλάμε για φυσικά κρασιά. Νέα μόδα λοιπόν που αξίζει τον κόπο να αναλύσουμε και να δούμε τι κρύβει. Για το καλό του απλού οινόφιλου καταναλωτή που θα δώσει τα ωραία του λεφτά επηρεαζόμενος από το «ντόρο» που γίνεται ή θα γίνει.

Η φυσική οινοποίηση απαιτεί σταφύλια από αμπέλι που δεν έχει δεχθεί φυτοφάρμακα, συνθετικά λιπάσματα ή πότισμα. Αποκλείει ταυτόχρονα κάθε προσθήκη στο γλεύκος ή στο κρασί, έστω και σε βάρος αυτού που αποδεχόμαστε μέχρι σαν αναγκαίο για την ποιότητα στο κρασί όπως π.χ. ο θειώδης ανυδρίτης. Αυτά είναι τα δυο σημαντικά σημεία που διαφοροποιούν το φυσικό κρασί από τα κρασιά της σύγχρονη συμβατικής οινοποίησης. Ταυτόχρονα όμως, το φυσικό κρασί, για να ανταποκριθεί στα σύγχρονα γευστικά κριτήρια, ενσωματώνει όλα τα καλούδια της τεχνολογικής προόδου και την εμφιάλωση. Γιατί όταν λέμε φυσικό κρασί δεν εννοούμε κάθε ξινισμένο και οξειδωμένο κρασί, αλλά κρασιά άψογα οινοποιημένα και συντηρημένα. Η κατηγορηματική άρνηση της προσθήκης θειώδη ανυδρίτη, που προστατεύει το κρασί από οξειδώσεις, και εμποδίζει το ξίνισμα του, τα διαφοροποιεί ακόμη και από την βιολογική ή βιοδυναμική οινοποίηση (εξέλιξη των οινοποιών είναι τα φυσικά κρασιά) που αποδέχονται τη περιορισμένη χρήση του θειώδους. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι το φυσικό κρασί, όσο και αν φαίνεται παράξενο, διαφοροποιείται ακόμη και από τα παραγόμενα βάσει των αρχών της παραδοσιακής αμπελουργίας και οινοποίησης, κατά το γεγονός ότι η αυτή συχνά επιδιώκει την μέγιστη παραγωγή.

Στόχος της φυσικής οινοποίησης δεν είναι να φτιάξει ένα «αρχαιοελληνικό» κρασί, που άλλωστε δεν ξέρουμε πως ακριβώς γινόταν και τι γεύση είχε, αλλά ένα κρασί τελείως φυσικό, εκμεταλλευόμενη τις δυνατότητες που μας δίνει η σύγχρονη τεχνολογία και κυρίως η ψύξη. Ορισμένοι οινοποιοί, επιστρέφοντας σε αρχαιοελληνικά πρότυπα, φτάνουν να χρησιμοποιούν πήλινους αμφορείς. Υπερβολές. Για την παραγωγή ενός ποιοτικού φυσικού κρασιού απαιτείται εξαιρετική καθαριότητα τόσο του δοχείου ζύμωσης του χώρου οινοποίησης και τελικά όλων των μέσων που θα χρησιμοποιηθούν. Απαγορεύεται η χρήση βιομηχανικών ζυμών ώστε η μετατροπή των σακχάρων σε αλκοόλη να βασιστεί αποκλειστικά στις φυσικές ιθαγενείς ζύμες του αμπελιού και του χώρου της οινοποίησης. Δεν πρέπει να γίνεται προσθήκη ζάχαρης ούτε οξέων, συνηθισμένη σύγχρονη πρακτική σε βορειότερες και νότιες περιοχές αντίστοιχα. Αντίθετα με αυτούς που παράγουν βιολογικά ή βιοδυναμική κρασιά, που είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθούν για τις πρακτικές τους, η επιβεβαίωση του κυριότερου χαρακτηριστικού της φυσικότητας, η έλλειψη θειώδους, είναι πολύ εύκολη. Αυτός ίσως να είναι λόγος του μικρού αριθμού αυτών που διατείνονται ότι παράγουν φυσικά κρασιά. Αν και έχουν να αντιμετωπίσουν τον χλευασμό και στην καλύτερη περίπτωση τη σιωπή, το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει ξεκάθαρη μόδα οφείλεται αποκλειστικά στο μικρό αριθμό αυτών των κρασιών. Κάποια στιγμή τα  φυσικά κρασιά θα κάνουν δυναμικά την παρουσία και πιθανότατα θα δούμε εστιατόρια και κάβες αποκλειστικά με φυσικά κρασιά.

Στη Γαλλία υπάρχουν ήδη περισσότεροι από 400 παραγωγούς και πατέρας της κίνησης θεωρείται ο Jules Chauvet από την περιοχή του Beaujolais. Σε ότι έχει σχέση με την Ιταλία ένας Έλληνας ο Βαγγέλης Παράσχος έχει οινοποιείο που παράγει φυσικά κρασιά στην περιοχή του Friuli κοντά στα σύνορα της Ιταλίας με την Σλοβενία. Φυσικά δεν είναι ο μόνος. Στην Ελλάδα πρόσφατα άρχισαν να εμφανίζονται οινοπαραγωγοί που κάνουν ή θέλουν να κάνουν φυσικό κρασί και σύντομα θα μιλήσουμε γι αυτούς. Ένας από αυτούς είναι ο Σκλάβος στην Κεφαλονιά. Κλείνοντας νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να δοθεί και μία απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα που βάζει ο κάθε σώφρων καταναλωτής. «Αξίζει τον κόπο να δώσω τα ωραία μου λεφτά για ένα φυσικό κρασί;» Η απάντηση είναι απλή. Δοκίμασε και πιθανόν να βγεις κερδισμένος. Υπάρχουν κρασιά που απλώς δεν πίνονται (άσχετα αν κάποιοι πίνουν αγίασμα στο όνομα τους) και άλλα που κρύβουν μέσα τους τυπικότητα, πρωτοτυπία και ποιότητα. Με την βοήθεια ενός συμβούλου γνώστη αξίζει να τα δοκιμάσετε. Όπως π.χ. τα δημιουργήματα του Χατζηδάκη (Σαντορίνη) που κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. 

Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, προετοιμασία για την επίσκεψη στις Βρυξέλλες

Σύσκεψη προετοιμασίας εν όψει της επίσκεψης στις Βρυξέλλες, πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης, Γιάννης Μαχαιρίδης με τον προϊστάμενο της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής, Αντώνη Βουτσίνο και τη συμμετοχή του προέδρου της εταιρείας τεχνικών και οικονομικών μελετών “Αιγαίο” ΑΕ, Γιάννη Ρώτα.

Εξετάστηκαν όλα τα στοιχεία που προέκυψαν από τις μελέτες του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της “Αιγαίο”, ενώ σε επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων (ΕΣΠΑ), Γιώργο Γιαννούση, ζητήθηκε η συνδρομή αλλά και η συμμετοχή στην αντιπροσωπεία εκπροσώπου του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Στη συνάντηση της αντιπροσωπείας από το Νότιο Αιγαίο με τον αρμόδιο Επίτροπο για την Περιφερειακή Πολιτική Γιοχάνες Χαν, που θα γίνει την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου, πρόκειται να παρουσιαστεί η εικόνα που παρουσιάζουν τα νησιά του Νότιου Αιγαίου με στόχο να πειστεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν μπορεί για την κατανομή των πόρων να λαμβάνεται υπόψιν ως μοναδικός δείκτης το ΑΕΠ αλλά είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψιν οι ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα που ανακύπτουν από τη νησιωτικότητα κ.ά.

Επίσης, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα ζητήσει πρόσθετους πόρους εφενός για την ολοκλήρωση των υποδομών στα νησιά, οι οποίες εξυπηρετούν εκτός από τους μόνιμους κατοίκους και τους χιλιάδες επισκέπτες και αφετέρου για την ανάπτυξη, κυρίως των μικρών νησιών.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της επίσκεψης στις Βρυξέλλες έχει ζητηθεί συνάντηση με την αρμόδια Επίτροπο για τις Θαλάσσιες Υποθέσεις και την Αλιεία, Μαρία Δαμανάκη.

Σήμερα Τρίτη 4.12 ο Περιφερειάρχης θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών.

«σεισμοί και ηφαίστεια μέσα από το πρίσμα της τεκτονικής των πλακών»

Την Τρίτη 4.12 στις 12.30 στο Επιμελητήριο Κυκλάδων θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση με θέμα τα αίτια γένεσης των σεισμών, την δημιουργία των ηφαιστείων μέσα από το πρίσμα της τεκτονικής των πλακών. Θα αναλυθούν μέθοδοι πρόληψης, και αντιμετώπισης των φυσικών αυτών φαινομένων καθώς και μέθοδοι προστασίας στη Α’ Τάξη του Γενικού Λυκείου Σύρου με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Ν. Αβράμη.
Η παρουσίαση θα γίνει από τον Θανάση Δρόσο, Γεωλόγο, υπεύθυνο της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 03, 2012

με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το φετινό(2.12) δεύτερο ανταλλακτικό παζάρι στην Σαντορίνη

 Η μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου καθ’όλη την διάρκεια του παζαριού ήταν το χαρακτηριστικό της φετινής δεύτερης διοργάνωσής του από την ομάδα “Θηραίων Δράσεις”.
Το παζάρι πραγματοποιήθηκε στην αυλή του κλειστού γυμναστηρίου της Σαντορίνης χθές Κυριακή 2 Δεκεμβρίου, ενώ τα πολλά είδη πρώτης ανάγκης που συγκεντρώθηκαν θα διανεμηθούν σε οικογένειες στην Σαντορίνη και την Θηρασιά ενώ θα σταλούν και σε συλλόγους με ανάλογη δράση στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, όσοι πολίτες γνωρίζουν οικογένειες που ζουν στο νησί και που θα μπορούσαν να επωφεληθούν και να καλύψουν κάποιες ανάγκες τους από τα είδη που συγκεντρώθηκαν (ρούχα, τρόφιμα, παιδικά παιχνίδια κ.α.) μπορούν να έρχονται σε επικοινωνία με την ομάδα “Θηραίων Δράσεις”, ώστε να συζητήσουν μεταξύ τους και να προχωρήσουν στην κοινή δράση τους.

Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν κατά την διάρκεια του παζαριού, θα κατατεθούν σε ειδικό λογαριασμό και θα διατεθούν για την κάλυψη των αναγκών των νεφροπαθών της Σαντορίνης.
Με την ολοκλήρωση του παζαριού, και με πρωτοβουλία των δύο αθλητικών συλλόγων του νησιού, πραγματοποιήθηκε φιλικός αγώνας βόλεϊ μεταξύ των ομάδων του Πανθηραικού και του Α.Ο. Θήρας, με σκοπό την συγκέντρωση χρημάτων για τους νεφροπαθείς του νησιού.








συγκέντρωση των μελών και φίλων της (2.12) πραγματοποίησε η παράταξη “Σαντορίνη - Θηρασιά Ενότητα Αλλαγή”

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που υπογράφει η εκπρόσωπος Τύπου κ. Κίτσου,

Η μαζική και δυναμική παρουσία των συμπολιτών μας στη χθεσινή συγκέντρωση της Δημοτικής μας Παράταξης, δίνει ελπίδα στα όνειρα όλων μας για τη δημιουργία ενός ισχυρού Δήμου, συμπαραστάτη του πολίτη και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε υπεύθυνα την δράση μας για την προκοπή της Σαντορίνης και της Θηρασιάς.
Εκφράζουμε τις θερμές ευχαριστίες μας στους συμπολίτες μας που συμμετείχαν στη συγκέντρωσή μας και υποσχόμαστε να φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης τους.

 Ενημέρωση και πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες της δημοτικής παράταξης “Σαντορίνη - Θηρασιά Ενότητα Αλλαγή” με επικεφαλής τον Αντώνη Σιγάλα, μπορείτε να έχετε μέσα από την σελίδα της στην διεύθυνση : http://www.thiranet.gr/

Συμπληρωματικό ρεπορτάζ για την συγκέντρωση θα υπάρξει αύριο 3.12

Κ.Υ. Θήρας – ανακοίνωση

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κ.Υ. Θήρας, την Πέμπτη 13/12/2012 στις 09:00, στο πολυδύναμο περιφεριακό ιατρείο Εμπορείου, θα γίνουν ΔΩΡΕΑΝ μετρήσεις :
ΠΙΕΣΗΣ, ΛΙΠΙΔΙΩΝ, ΓΛΥΚΟΖΥΛΙΩΜΕΝΗΣ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΝΗΣ. 
Η Εκδήλωση πραγματοποιείτε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρίας Υπέρτασης και του Κ.Υ. Θήρας.

πανελλαδική διάσκεψη του Συριζα – η συμμετοχή των Κυκλάδων

Με την συμμετοχή 33 αντιπροσώπων από τις Κυκλάδες ολοκληρώθηκε η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της διάσκεψης, οι αποφάσεις του κόμματος θα ξεκινούν από την βάση, με αποτέλεσμα οι υποψηφιότητες των βουλευτών να προτείνονται από τα αρμόδια όργανα του κάθε νομού.
Υπό σύσταση είναι η Νομαρχιακή Επιτροπή των Κυκλάδων, ενώ οι υποψήφιοι του Νομού για την Κεντρική επιτροπή είναι οι Νίκος Συρμαλένιος Νίκος (βουλευτής Κυκλάδων, Μήλος),  Άννα Σαπουνά Άννα (Άνδρος), Ανθή Πατραμάνη (Σαντορίνη),
Άννα Μαυρουδή Άννα (Κέα), Παναγιώτης Κοντοπίδης Παναγιώτης (Νάξος), και Γ. Παπανικολάου (Πάρος).

ομόφωνο όχι από την ΠΕΔ για την αποδοχή των νέων αρμοδιοτήτων των δήμων

Ομόφωνα έγινε δεκτή κατά τη συνεδρίαση της ΠΕΔ, η πρόταση του δημάρχου Ρόδου και προέδρου της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου κ. Στάθη Κουσουρνά για την άρνηση αποδοχής των αρμοδιοτήτων που μεταβιβάζονται στους Δήμους που προβλέπονται στο νόμο «Καλλικράτη» από το νέο έτος (2013), αν δεν συνοδεύονται από την αντίστοιχη μεταβίβαση των απαιτούμενων πόρων και στελεχιακού δυναμικού  όπως προβλέπει άλλωστε το Σύνταγμα και η κείμενη νομοθεσία.
Θετική αποδοχή επίσης, είχε η πρόταση του κ. Κουσουρνά να χρησιμοποιηθεί ως έσχατο μέτρο και κορύφωση των κινητοποιήσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε περίπτωση που η κυβέρνηση εμμείνει στην εφαρμογή των μέτρων που πλήττουν άμεσα την αυτοδιοίκηση, η ομαδική παραίτηση δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων.

σε επαναλαμβανόμενες συζητήσεις το Υπ. Ναυτιλίας με τις ακτοπλοικές εταιρίες.

Tα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες σε σχέση με τις τράπεζες και η ανάγκη ρύθμισης μεταξύ των δύο πλευρών για τα υπάρχοντα δάνεια και για νέα κεφάλαια κίνησης, εξετάστηκαν στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστή Μουσουρούλη με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, με τη συμμετοχή τραπεζιτών.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο θέμα της ρευστότητας και στις ρυθμίσεις των δανείων με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, χωρίς να υπάρξει κάποια πρόταση για το θέμα του ΦΠΑ στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια ή στο ζήτημα της υψηλής τιμής των καυσίμων.
Αυτό που αποφασίστηκε είναι να πραγματοποιηθεί σύντομα νέα συνάντηση με τους ακτοπλόους, τους τραπεζίτες και το υπουργείο Ναυτιλίας.

Σημειώνεται ότι απο το 2000 μέχρι το 2005 οι πέντε κυριότερες εταιρείες ANEK, BLUESTAR-SUPERFAST, MINOAN, NEL και HELLENIC ανανέωσαν τον στόλο τους επενδύοντας σε νέα πλοία κυρίως με τη χρήση κεφαλαίων από τις τράπεζες και βασισμένες στις θετικές εκτιμήσεις των μεσο-μακροπρόθεσμων προοπτικών του κλάδου.

Οι εταιρείες έχουν ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι το υψηλό κόστος λειτουργίας των πλοίων, η καθυστέρηση στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και οι συσσωρευμένες ζημιές των εταιρειών, σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας και τη δυσκολία αναχρηματοδότησης δανεισμού από τις τράπεζες, έχουν οδηγήσει τον κλάδο σε αδιέξοδο.
Στις άγονες γραμμές βάσει του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, προβλέπεται η μείωση των επιδοτήσεων στις λεγόμενες «άγονες» γραμμές για την ακτοπλοΐα κατά 18 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2013- 2016. Συγκεκριμένα προβλέπεται μείωση των επιδοτήσεων το 2013 κατά 15 εκατ. ευρώ και κατά 3 εκατ. ευρώ το 2014.

Ο διευθύνων σύμβουλος της XRTC (εταιρεία που δραστηριοποιείται στη ναυτιλιακή χρηματοδότηση ακτοπλοϊκών εταιρειών) Γ. Ξηραδάκης, αναφέρει ότι οι αλλαγές που προτείνονται στο μνημόνιο για την ακτοπλοΐα δεν πρόκειται να επιλύσουν τα προβλήματα του κλάδου και ότι η περίοδος της αυτορύθμισης της αγοράς έχει τελειώσει προ πολλού.
Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες για να καταστούν οικονομικά δυνατές στο μέλλον, θα πρέπει, όπως τονίζει, να προχωρήσουν άμεσα σε συγχωνεύσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν με διαφορετικό τρόπο από τις τράπεζες.

Πηγή: ΑΜΠΕ

αλλαγές στη διαχείριση των λιμενικών εγκαταστάσεων και των Λιμενικών Ταμείων μελετά το Υπ. Ναυτιλίας

Η πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση σχετικά με τις λιµενικές εγκαταστάσεις, συζητήθηκε σε προ ημερών σύσκεψη στο Υπ. Ναυτιλίας, με τον υπουργό κ. Μουσουρούλη να αναφέρεται αναλυτικά στην λειτουργία στο μέλλον των Λιμενικών Ταμείων, κάνονας λόγο για υποχρεωτική συνένωση των νησιωτικών δημοτικών λιμενικών ταμείων, “κάτω” από έναν κεντρικό φορέα διαχείρισης που  θα συσταθεί σε επίπεδο της κάθε Περιφέρειας.
Ως προς αυτό το θέμα, αναφέρθηκε ότι, σήµερα λειτουργούν ως Ανώνυµες Εταιρείες 12 µεγάλα λιµάνια της χώρας, 23 Κρατικά Λιµενικά Ταµεία και 68 Δημοτικά και Διαδηµοτικά Λιµενικά Ταµεία.
Σύμφωνα με τον κ. Μουσουρούλη, στην πρώτη και δεύτερη κατηγορία λιµανιών θα διαχωριστεί η διαχείριση από την εµπορική χρήση, με την δευτερη να μπαίνει στην διαδικασία των επενδύσεων από πλευράς ιδιωτικών εταιριών (οι οποίες θα αγοράσουν από το κράτος δικαιώματα για την χρήση των λιμανιών)

Σε ότι αφορά τα δημοτικά και διαδημοτικά λιμενικά ταµεία, όπως αναφέρθηκε θα επιχειρηθούν συνενώσεις µε κριτήριο τη συνάφεια ως προς τον στόχο λειτουργίας (π.χ εξυπηρέτηση τουρισµού κλπ). Ενώ, εκείνα ΔΔΛΤ που θα µείνουν «ορφανά», θα τους δοθεί λίγος χρόνος µεταβατικής περιόδου για να συγχωνευθούν µε άλλα. Στη συνέχεια, τα λιμάνια θα ενταχθούν στις «Περιφερειακές Αρχές Λιµένων» ενώ κάποια ελάχιστα και για συγκεκριμένους λόγους θα μπορέσουν να λειτουργήσουν αυτόνομα.

Σύµφωνα µε το σχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός η χρηµατοδότηση στην οποία υπολογίζει για να µπορέσουν να βελτιωθούν οι λιµενικές εγκαταστάσεις, αλλά και για να εκσυγχρονιστούν ώστε να είναι αξιοποιήσιµες για ιδιωτικοποιήσεις θα προέλθουν από το κεντρικο δίκτυο (core network - 4 λιµένες+), το Σύµφωνο Εταιρικής Σχέσης (Χρηµατοδοτείται κυρίως από Ταµείο Συνοχής), το Connecting Europe Facility – (ανταγωνιστική διαδικασία και προδιαγεγραµµένα έργα), β) Εκτεταµένο δίκτυο  (comprehensive network - 25 λιµένες),  Σύµφωνο Εταιρικής Σχέσης (ΕΤΠΑ- Ταµείο Συνοχής), γ) Λοιποί Λιµένες, Σύµφωνο Εταιρικής Σχέσης (ΕΤΠΑ)

Με λίγα λόγια, λεφτά δεν υπάρχουν για νέα λιµενικά έργα. Γι’ αυτό προβλέπονται οι ιδιωτικές επενδύσεις που θα επιχειρήσει να κάνει το ΤΑΙΠΕΔ.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό για τα λιμάνια, προβλέπεται:
 1) Κατάρτιση προγράµµατος αξιοποίησης Ελληνικών Λιµένων (Φεβ 2013), µελέτη πλεονεκτηµάτων και χαρακτηριστικών κάθε Λιµένα / αξιολόγηση επενδυτικού ενδιαφέροντος.
2) Διενέργεια διαγωνιστικών διαδικασιών, µε την υποστήριξη των Αρχών Λιµένων, όπου απαιτείται.
3) Αξιοποίηση δραστηριοτήτων από ιδιώτες επενδυτές µε κατάλληλη εµπειρία / θέση στην παγκόσµια αγορά, κυρίως µέσω παραχωρήσεων, µε συµφωνηµένο αντάλλαγµα.
4) Συνάφεια µε κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων πρόγραµµα παραχωρήσεων για θαλάσσιο τουρισµό / µοντέλο «Κεντρική – Περιφερειακές Μαρίνες».

Γι’ αυτό το λόγο τα αρµόδια στελέχη του υπουργείου ναυτιλίας ζητούν από όλες τις διοικήσεις λιµανιών της χώρας να τους αποστείλουν άµεσα επικαιροποιηµένη καταγραφή των λιµενικών εγκαταστάσεων σε όλη την επικράτεια, µε στοιχεία ανά:
γεωγραφική θέση εγκατάστασης, είδος λιµενικής εγκατάστασης: εµπορική, επιβατική, τουριστική, αλιευτικό καταφύγιο κ.α., - φορέα διαχείρισης και νοµική µορφή: Α.Ε., Λ.Τ., Δ.Λ.Τ., ιδιωτικές εγκαταστάσεις κ.α., λιµενική αρχή: Κεντρικό Λιµεναρχείο, Λιµεναρχείο, Υπολιµεναρχείο, Λιµ/κός Σταθµός κ.α. 

αντιδράσεις από πλευράς Συριζα
Ο αρµόδιος για τα θέµατα Ναυτιλίας βουλευτής Πειραιά Θ. Δρίτσας στην τοποθέτησή του για το θέμα, ανέφερε ότι, 
 «Οι ανακοινώσεις του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου κατά βάση περιέχουν µόνο γενικές αναφορές δηλωτικές των γνωστών κυβερνητικών προθέσεων. Προκαλούν σύγχυση και ανησυχία παρά δίνουν απαντήσεις σε ουσιαστικά ερωτήµατα.
Ο κ. Υπουργός επιβεβαίωσε για µία ακόµη φορά την πρόθεση της κυβέρνησης να ολοκληρώσει τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης των λιµανιών χωρίς να είναι σε θέση να ενηµερώσει µε ποιο τρόπο θα γίνει αυτή η εκποίηση, παραπέµποντας στα αποτελέσµατα µελέτης που θα ολοκληρωθεί το Φεβρουάριο του 2013. Αποδεικνύεται δηλαδή ότι η επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει στις ιδιωτικοποιήσεις των λιµανιών γίνεται µε γνώµονα τις δογµατικές νεοφιλελεύθερες εµµονές που κυριαρχούν καθώς και την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συµφερόντων και όχι µε κριτήριο τη διασφάλιση του δηµόσιου συµφέροντος.
Αντιθέτως, το µόνο σαφές µήνυµα µέσα από τις κατά τα άλλα αόριστες αναφορές είναι αυτό της επισφάλειας της θέσης των εργαζοµένων στον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη και στα άλλα λιµάνια, αφού οι θέσεις και οι συνθήκες εργασίας αφήνονται στην τύχη των ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Υπουργός σε σχετική ερώτηση απάντησε: «θα γίνει προσπάθεια να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας στα λιµάνια».
Ο Θ. Δρίτσας καταλήγοντας εκτίµησε: «Θα πρέπει ωστόσο να σηµειωθεί ότι η εκποίηση των λιµανιών θα στερήσει τη χώρα από ένα σηµαντικό αναπτυξιακό µοχλό στην προσπάθεια που θα πρέπει να καταβληθεί για την ανασυγκρότηση της οικονοµίας. Σήµερα απαιτείται όσο ποτέ άλλοτε η εκπόνηση ενός ολοκληρωµένου σχεδίου εθνικής λιµενικής πολιτικής που θα απαντά στις πραγµατικές οικονοµικές και κοινωνικές ανάγκες και θα οδηγήσει στην αξιοποίηση των σηµαντικών παραγωγικών δυνατοτήτων της ελληνικής λιµενικής βιοµηχανίας προς όφελος του ελληνικού λαού». 

η τοποθέτηση του Ν. Συρμαλένιου στην συνεδρίαση της υποεπιτροπής νησιωτικών περιοχών της Βουλής

Στην τοποθέτηση του στη συνεδρίαση της υποεπιτροπής νησιωτικών και ορεινών περιοχών της Βουλής και σχετικά με την παρουσίαση των θέσεων του Γ.Γ. Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, ο Νίκος Συρμαλένιος, μεταξύ άλλων, επισήμανε:

Α) Όλο το πλαίσιο της πολιτικής του Υπουργείου για τη Νησιωτικότητα, υπόκειται μαζί με το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής στις μνημονιακές πολιτικές, κατά συνέπεια δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στα νησιά, εφόσον ακόμα και τα μικρά βήματα αποκέντρωσης που έγιναν όλα τα προηγούμενα χρόνια, ακυρώνονται με την κατάργηση των υπηρεσιών (ΔΟΥ, Τελωνεία, ΙΚΑ, Ειρηνοδικεία), με την περικοπή κονδυλίων προς τους ΟΤΑ, με τη συρρίκνωση των κοινωνικών δομών, με τη μείωση και περικοπή δρομολογίων, λόγω των μειωμένων επιδοτήσεων κ.α.
Β) H βιώσιμη ανάπτυξη που επαγγέλλεται το υπουργείο, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις πρόσφατα ψηφισμένες διατάξεις και υπουργικές αποφάσεις περί διαδικασιών fast track για τις επενδύσεις (την περασμένη βδομάδα με κοινή απόφαση των υπουργείων Τουρισμού και Περιβάλλοντος, καταργείται η υποχρέωση υποβολής περιβαλλοντικών μελετών για σειρά επενδυτικών σχεδίων για ξενοδοχεία, camping, θεματικά πάρκα), ενώ με τη διάταξη περί παραθεριστικών χωριών στις ακτές και στα νησιά, υπονομεύεται κάθε προσπάθεια αειφόρου ανάπτυξης, αφού και το περιβάλλον καταστρέφεται και αυτού του είδους η ανάπτυξη, είναι ανταγωνιστική με την ντόπια οικονομία και τους τοπικούς επιχειρηματίες.
Γ) Η παραμονή στα νησιά δεν μπορεί να στηριχθεί σε αυτές τις πολιτικές που, λόγω της ανεπάρκειας των υγειονομικών υπηρεσιών  παράγουν ανασφάλεια στους ηλικιωμένους και τους αναγκάζουν το χειμώνα να μεταφέρονται στα αστικά κέντρα, λόγω εποχιακής ανεργίας, διώχνουν τους νέους από τα νησιά, πόσο μάλλον τώρα που, με την κατάργηση των εποχιακών επιδομάτων, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, θα υποστούν ακόμα ένα σοβαρό πλήγμα, σε σχέση με την προοπτική απασχόλησης στα νησιά.

oικονομική επιτροπή ΠΝΑ (2.12.2012)

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Σας καλούμε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη  05/12/2012 και ώρα 12:00 με τηλεδιάσκεψη, στη Σύρο και στη Ρόδο με θέματα:

Έγκριση  Πρακτικού Διενέργειας Διαγωνισμού της πράξης «Προμήθεια Επίπλων – Εξοπλισμού Ειδών Φυσιοθεραπείας – Εξοπλισμού Εργαστηρίων Αυτόνομης Διαβίωσης οργάνων Παιδικής Χαράς – ΠαραΪατρικού Εξοπλισμού και Διαφόρων Ετερόκλητων
Ειδών των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου».
Έγκριση  Πρακτικού Διενέργειας Διαγωνισμού των ομάδων : ΟΜΑΔΑ - 2 : «Ειδικός Εξοπλισμός για παιδιά με προβλήματα όρασης» της πράξης «Προμήθεια Ειδικού Εξοπλισμού για παιδιά με κινητικά προβλήματα και προβλήματα όρασης των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου»
Έγκριση πρακτικού αξιολόγησης πρόχειρου διαγωνισμού για την προμήθεια και εγκατάσταση φορητής μονάδας αφαλάτωσης για τη νήσο Στρογγύλη.
Έγκριση πρακτικού αποσφράγισης προσφορών για τον καθαρισμό των γραφείων των υπηρεσιών της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου , Νομού Δωδ/σου για το Οικ. Έτος 2013.
Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας των εργασιών του έργου: «Κατασκευή Δημοτικού Σχολείου Παστίδας ν. Ρόδου».
Επαναδημοπράτηση του έργου: «Προμήθεια συστημάτων προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρίες σε παραλίες των νησιών του Νότιου Αιγαίου».
Ορισμός μελών επιτροπής διενέργειας διαγωνισμού  του έργου: «Προμήθεια και εγκατάσταση μονάδων     παραγωγής και  Διάθεσης πόσιμου νερού στα μεγάλα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου».
Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας των εργασιών του έργου: «Γυμνάσιο – Λύκειο Νισύρου».
Έγκριση 2ου ΑΠΕ του έργου « Βελτίωση Οδικού δικτύου Λειψών». 
Έγκριση 2ου ΑΠΕ του έργου « Βελτίωση Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων στο Νομαρχιακό Μέγαρο».
Τροποποίηση της μελέτης του έργου: « Κατασκευή γέφυρας στο Χείμαρρο ΚΗΠΗΡΙΩΝΑ».
Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας του έργου «Κατασκευή γέφυρας στο χείμαρρο Φονιά».
Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας του έργου «Κατασκευή Ανοιχτών Υδραγωγείων ( Άγρευσης) Ποταμιάς Νάξου».
Εγκριση πρακτικού διενέργειας διαγωνισμού / διαδικασία διαπραγμάτευσης για την Προμήθεια Mηχανημάτω Ανακύκλωσης» της πράξης με τίτλο «Πιλοτικό πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων   Δήμου Ανάφης και Χάλκης».
Εγκριση 3ου Πρακτικού Διενέργειας Διαγωνισμού του έργου:«Προμήθεια εξοπλισμού ειδών     γυμναστικής,αθλοπαιδιών και ψυχοκινητικής αγωγής».
Ανάθεση Δικαστικών Υποθέσεων  
Αποδοχή Χρηματοδότησης.
Έγκριση διαφόρων δαπανών – διάθεσης πιστώσεων.
Έγκριση Δράσεων Πολιτισμού – Αθλητισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Εγκρίσεις μετακινήσεων  κ. Περιφερειάρχη, κ.κ. Αντιπεριφερειαρχών και Περιφερειακών Συμβούλων.   

επιστολή ΕΠΑΜ Θήρας στους δημοτικούς συμβούλους του Δήμου Θήρας

Ανοιχτή και Δημόσια, όπως την χαρακτηρίζει, επιστολή συνέταξε το ΕΠΑΜ Θήρας προς τον δήμαρχο και προς το Δημοτικό Συμβούλιο Θήρας, την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ:  http://epamthiras.blogspot.gr/2012/12/blog-post.html