Σάββατο, Απριλίου 26, 2014

προβολή του ντοκυμαντέρ «Φασισμός Α.Ε» την 1η Μάη στις 11 στο γυμνάσιο των Φηρών

Η ΕΛΜΕ Επαρχίας Θήρας σας καλεί στην προβολή του νέου ντοκιμαντέρ των δημιουργών του Debtocracy και του Catastroika, Φασισμός Α.Ε Πέμπτη 1η Μάη στις 11 το πρωί, στο Γυμνάσιο των Φηρών.    

Η πρόσκληση είναι ελεύθερη και απευθύνεται σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του,

Οι δημιουργοί του Debtocracy και του Catastroika επιστρέφουν με ένα νέο ντοκιμαντέρ.
Θέλουμε να σας διηγηθούμε μικρές, άγνωστες ιστορίες από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του φασισμού και τις διασυνδέσεις του με τα οικονομικά συμφέροντα κάθε εποχής.
Θα ταξιδέψουμε από την Ιταλία του Μουσολίνι, στην Ελλάδα της κατοχής, του εμφυλίου και της δικτατορίας και από τη ναζιστική Γερμανία του Χίτλερ στο σήμερα.

Το νέο ντοκιμαντέρ θα συνεχίσει στα βήματα του Debtocracy και του Catastroika, όπου περιγράψαμε τα αίτια της κρίσης χρέους, τις επιπτώσεις του μνημονίου, την κατάλυση της δημοκρατίας και το ολοκληρωτικό ξεπούλημα της χώρας.

Το ντοκιμαντέρ ΦΑΣΙΣΜΟΣ Α.Ε φιλοδοξεί να εμπνευστεί και να εμπνεύσει τα αντιφασιστικά κινήματα όλης της Ευρώπης και ταυτόχρονα να συνεχίσει ένα από τα μεγαλύτερα πειράματα ανεξάρτητης δημοσιογραφίας.

Για άλλη μια φορά απορρίπτουμε κάθε χρηματοδότηση από κόμματα και εταιρείες και ανακοινώνουμε ότι το ντοκιμαντέρ θα κυκλοφορήσει ελεύθερα, χωρίς περιορισμούς χρήσης και αναμετάδοσης. Και σε αυτή την περίπτωση σας θέλουμε όλους συμπαραγωγούς μας.



πρωτομαγιά στην πλατεία του Καρτεράδου

Σύμφωνα με πρόσκλησή του,

Την Πέμπτη 1ή Μαΐου μετά τις 2μμ το μεσημέρι, o Πολιτιστικός Σύλλογος Καρτεράδου Θήρας σας προσκαλεί στο Πρωτομαγιάτικο γλέντι που διοργανώνει στην κεντρική πλατεία του χωριού (Πατηνιώτη).
Τοπικά μουσικά όργανα θα διασκεδάζουν τον κόσμο και το μενού θα περιλαμβάνει κοφτό με κιμά, ψεφτοκεφτέδες και άφθονο κρασί.
Σας περιμένουμε όλους να διασκεδάσουμε!


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρτεράδου σας καλωσορίζει στην διαδικτυακή ομάδα του στο facebook. Από εδώ https://www.facebook.com/groups/555869751178055  θα ενημερώνεστε για τις δράσεις τις συγκεντρώσεις και τα event του συλλόγου.

Μπορούν όλα τα Μέλη να αναρτούν και να σχολιάζουν οτιδήποτε έχει να κάνει με τον Καρτεράδο και ιδιαίτερα θέματα που αφορούν το Χωριό και τους κατοίκους του.

συνάντησεις ελληνικών αντιπροσωπειών με σημαντικούς tour operators της Ρωσίας με στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση της τουριστικής συνεργασίας των δυο χωρών

Συνάντηση (23.4) με τους σημαντικότερους tour operators της Ρωσίας πραγματοποίησε η ελληνική αντιπροσωπεία που μετέβη στη Μόσχα και στην οποία συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ κ. Πάνος Λειβαδάς, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ κ. Παναγιώτης Μίχαλος, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Μόσχα κυρία Ελένη Μιχαλοπούλου, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, ο αντιπρόεδρος της Aegean Airlines κ. Ευτύχιος Βασιλάκης, στελέχη του υπουργείου Τουρισμού, Εξωτερικών και του ΕΟΤ καθώς και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού.

Στην παρέμβασή του ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για τη συμβολή τους στη σημαντική άνοδο της τουριστικής ροής από τη Ρωσία προς την Ελλάδα το 2013 και παρουσίασε τη στρατηγική του Οργανισμού στη ρωσική αγορά για τη φετινή τουριστική σεζόν.
Επίσης διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους της ρωσικής τουριστικής αγοράς οτι η επιτυχημένη συνεργασία θα συνεχισθεί, ενώ τόνισε ότι, όπως επανειλημμένως έχει δηλώσει η υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, δεν θα αλλάξει κάτι όσον αφορά στην πολιτική σχετικά με τη visa για τους ρώσους πολίτες που επιθυμούν να επισκεφθούν τη χώρα μας. Παράλληλα θα γίνουν προσπάθειες για την περαιτέρω διευκόλυνση τους.

Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και οι δηλώσεις του γ.γ ΔΟΣ του ΥΠΕΞ κ. Παναγιώτη Μίχαλου ο οποίος τόνισε επίσης ότι γίνονται προσπάθειες για την περαιτέρω απλοποίηση της διαδικασίας και για έγκριση θεωρήσεων μακράς περιόδου και πολλαπλών εισόδων.

Ο κ. Ανδρέας Ανδρεάδης παρουσίασε τη στρατηγική, τις πολιτικές και τις στοχεύσεις του ΣΕΤΕ για την αγορά της Ρωσίας επαναλαμβάνοντας την προσήλωση του τουριστικού κλάδου στην εν λόγω αγορά.

Εκ μέρους της Aegean Airlines ο κ. Ευτύχιος Βασιλάκης αναφέρθηκε στην πολιτική και τις δράσεις της εταιρείας για τη ρωσική αγορά ενώ ανακοίνωσε, την από κοινού με τον ΕΟΤ, διαφημιστική καμπάνια που πρόκειται σύντομα να υλοποιηθεί.

Παράλληλα και με λίγα εικοσιτετράωρα διαφορά, συνάντηση με τον Ρώσο υφυπουργό Τουρισμού κ. Grigory Sarishvili είχαν στη Μόσχα ο γ.γ του ΕΟΤ κ. Πάνος Λειβαδάς και ο γ.γ ΔΟΣ του ΥΠΕΞ κ. Παναγιώτης Μίχαλος.

Οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα επιβεβαιώνοντας το πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα του τουρισμού.

Ο κ. Grigory Sarishvili έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη θετική εικόνα που έχουν οι Ρώσοι πολίτες για τη χώρα μας, ενώ εξήρε το έργο των ελληνικών προξενικών αρχών όσον αφορά τις θεωρήσεις και εκτίμησε ότι και φέτος πάρα πολλοί Ρώσοι θα επισκεφθούν την Ελλάδα.
Τέλος ειδική αναφορά έγινε και στην πραγματοποίηση το 2016 του Έτους Ελλάδας στη Ρωσία και του Έτους Ρωσίας στην Ελλάδα.

Κατά την διάρκεια της εν λόγο επίσκεψης ελληνικής αντιπροσωπείας στην ρωσική πρωτευουσα η Όλγα Κεφαλογιάννη πραγματοποίησε συνάντηση με τους μεγαλύτερους εκπροσώπους της Ρωσικής τουριστικής αγοράς, ενώ στην συνέχεια είχε συνεργασία με την υφυπουργό Πολιτισμού της Ρωσίας κυρία Alla Manilova.

Σύμφωνα με στοιχεία του γραφείου ΕΟΤ Ρωσίας, το 2013 επισκέφθηκαν την Ελλάδα 1.352.900 Ρώσοι, ήτοι αύξηση 54,7% σε σύγκριση με το 2012. Επίσης η Ελλάδα το 2013 ήταν στην τρίτη θέση, στις προτιμήσεις των Ρώσων που ταξιδεύουν στο εξωτερικό.
Όσον αφορά τις ταξιδιωτικές εισπράξεις αυτές ανήλθαν στο 1.341.800 ευρώ το 2013, αύξηση 42,2% σε σχέση με το 2012. Σημειώνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ρώσων τουριστών ( 98,3%) επισκέπτονται τη χώρα μας αεροπορικώς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των ελληνικών προξενικών αρχών, οι θεωρήσεις εισόδου στην Ελλάδα ανήλθαν συνολικά στις 20.873, ελάχιστα μειωμένες κατά 5,06% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Τη μερίδα του λέοντος στις θεωρήσεις εισόδου έχει το προξενείο της Μόσχας με 18.302.

Επίσης, και σε ότι αφορά την εν λόγω αγορά, με επιτυχία πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες (24.4) ημέρες παρουσία της υπουργού Τουρισμού, Ρώσων επισήμων και σημαντικού μέρους της ηγεσίας των τουριστικών φορέων της χώρας, το «Greek Forum» που διοργάνωσαν ο ρωσικός tour operator Labirint και το Le Grand Group of Companies για 1000 περίπου Ρώσους ταξιδιωτικούς πράκτορες και δημοσιογράφους στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Στην τελετή έναρξης των εργασιών μίλησαν ο πρόεδρος του Ε.Ο.Τ. Χρήστος Πάλλης, η ιδιοκτήτρια του Labirint Τατιάνα Ζότοβα, ο πρόεδρος του ΞΕΕ Γιώργος Τσακίρης, o αντιπρόεδρος της AEGEAN Ευτύχης Βασιλάκης, εκ μέρους του ΣΕΤΕ ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος και εκπρόσωπος της ρωσικής Δούμας.

Όλοι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την ελληρωσική τουριστική συνεργασία, καθώς και για την πορεία της εφετινής τουριστικής περιόδου, παρά τις δυσκολίες που προκύπτουν και τις εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο που είναι δύσκολο να προβλεφθούν.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ότι η κίνηση από τη Ρωσία εμφάνιζε γενικά καλή αύξηση για φέτος, αλλά η μεγάλη υποχώρηση στο ρούβλι και οι εξελίξεις στην Ουκρανία, την έχουν περιορίσει σημαντικά. Ειδικά ως προς τον Labirint, επισημάνθηκε ότι ανέμενε αύξηση 35% για φέτος, αλλά τώρα οι εκτιμήσεις είναι για αύξηση 15%.

Η διοργάνωση ανήκει στο LABIRINT έναν από τους μεγαλύτερους Ρώσους Tour Operators, σε συνεργασία με το LE GRAND GROUP OF COMPANIES, τον πλέον σημαντικό ταξιδιωτικό όμιλο εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα και την AEGEAN.

Πηγές : ΑΠΕ  -  http://money-tourism.blogspot.gr 

Παρασκευή, Απριλίου 25, 2014

πίνακας έργων που εκτελέστηκαν από τον Δήμο Θήρας, στην Τοπική Κοινότητα Οίας

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Κατά την τριετία 2011-2013, πραγματοποιήθηκαν στην Τοπική Κοινότητα Οίας (πρόεδρος κος Δαρζέντας Ελευθέριος), τα εξής έργα:

1.Κατασκευή κοινοτικών αποχωρητηρίων Προϋπολογισμός: 66.770,00€
2. Κατασκευή ράμπας στη δεξαμενή Φοινικιάς Προϋπολογισμός: 6.003,00€
3. Επισκευή νεκροταφείου Οίας Προϋπολογισμός: 11.607,00€
4. Κατασκευή πεζοδρομίων Οίας Προϋπολογισμός: 10.039,00€
5.Παροχή υπηρεσιών για την απομάκρυνση ογκολίθων στο δρόμο Φηρών – Οίας Προϋπολογισμός: 6.148,00€
6. Διαμόρφωση parkingΟίας Προϋπολογισμός:27.499,00€
7.Διαμόρφωση πλατείας Λεωφορείων Προϋπολογισμός: 89.941,00€
8. Πεζοδρόμια της Οίας Προϋπολογισμός: 11.089,00€
9. Μίσθωση Μηχανημάτων για τη μεταφορά ογκολίθων από το δρόμο της Οίας στο λιμανάκι Προϋπολογισμός: 4.176,00€
10.  Μίσθωση Μηχανημάτων για τον καθαρισμό της Οίας Προϋπολογισμός:5.800,00€
11. Εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης αποχέτευσης του οικισμού Φοινικιά της Οίας (ΔΕΥΑΘ) Προϋπολογισμός: 849.120,00€
12. Νέα μονάδα αφαλάτωσης ΟΙΑΣ, 500 κυβικών ημερησίως (ΔΕΥΑΘ) Προϋπολογισμός: 312.040,00€
13. Ολοσχερής καθαίρεση επικίνδυνου ετοιμόρροπου τοιχίου και δώματος δεξαμενής ύδατος της Οίας (ΔΕΥΑΘ) Προϋπολογισμός: 16.721,00€
14. Ανάσχαιση καταπτώσεων και κατολισθήσεων στο δρόμο ΑΡΜΕΝΗΣ (Πράσινο Ταμείο) Προϋπολογισμός: 870.000,00€
15. Μίσθωση των μηχανημάτων για επαναφορά του λειτουργικού βάθους της λιμενολεκάνης, θωράκιση, άρση και επανατοποθέτηση των διεσπαρθέντων φυσικών ογκολίθων του λιμενίσκου στη θέση Μπαξέδες της Οίας ν.Θήρας. (Λιμενικό Ταμείο)  Προϋπολογισμός: 200.000,00€
16.  Κοπή επικίνδυνων σιδήρων στο Αμμούδι Οίας. (Λιμενικό Ταμείο) Προϋπολογισμός: 4.000,00€
17. Επισκευή ύφαλων κατασκευών στο λιμένα Αμμούδι Οίας με συνημμένα τα συμπληρωματικά στοιχεία. (Λιμενικό Ταμείο) (ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ) Προϋπολογισμός: 85.840,00€
18. Έργα υδροληψίας μονάδας αφαλάτωσης Οίας (ΔΕΥΑΘ) Προϋπολογισμός:120.000,00€
19. Νέο πρόγραμμα τηλεελέγχου – τηλεχειρισμού αφαλατώσεων Οίας (ΔΕΥΑΘ) Προϋπολογισμός: 21.000,00€ 

ΣΥΝΟΛΟ: 2.717.793,00€

Ο Αρμόδιος Αντιδήμαρχος,  Καμπουράκης Νικόλαος  

εγκαίνια «Έκθεσης Ιστορικής Μνήμης» (23.4) στο ΤΕΘ Ερμούπολης – Στρατόπεδο «Λοχαγού Ζαφείρη Απόστολου» με την επιμέλεια του αρχαιολόγου Λευτέρη Ζώρζου

Φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια συνεχούς παρουσίας Μονάδων και Υπηρεσιών του Ελληνικού Στρατού στη Σύρο και στις 23 Απριλίου 2014 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Έκθεσης Ιστορικής Μνήμης που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το ΤΕΘ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ με διοικητή τον Ταγματάρη Πεζικού Δημήτρη Μπούνταλη και επιμελητή της έκθεσης τον αρχαιολόγο Λευτέρη Ζώρζο.

Η έκθεση εγκαινιάστηκε μετά την επίσημη δοξολογία  που τελέστηκε στο στρατόπεδο προεξάρχοντος  του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου κ.κ. Δωρόθεου Β΄ με την ευκαιρία του εορτασμού του προστάτη του Στρατού Ξηράς Αγίου Γεωργίου.

Τα κτίρια που στεγάζουν το στρατόπεδο δημιουργήθηκαν μετά την Μικρασιατική καταστροφή από την οργάνωση ´´Περίθαλψη Εγγύς Ανατολής´´ (Near East Relief) για να φιλοξενήσουν χιλιάδες ορφανά που έφτασαν στην Ελλάδα. Η έκθεση παρουσιάζει χρονολογικά και θεματικά την εξέλιξη του χώρου από την εποχή που ήταν το μεγαλύτερο ορφανοτροφείο της Μεσογείου, σε Αναμορφωτήριο μέχρι και τη χρησιμοποίηση του ως στρατοπέδου από το 1934 έως σήμερα. 

Στην πρώτη ενότητα παρουσιάζεται σπάνιο φωτογραφικό υλικό καθώς και προσωπικά αντικείμενα από το ορφανοτροφείο που βρέθηκαν μέσα στα ξύλινα πατώματα. Τα κτίρια αποτελούν ένα μοναδικό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς και ένα από τα διαχρονικά σύμβολα πολυπολιτισμικότητας. Για αυτό τον λόγο, η έκθεση παρουσιάζεται στα ελληνικά και στα Αγγλικά – ενώ σύντομα θα μεταφραστεί και στην Αρμενική γλώσσα, σαν ελάχιστος φόρος τιμής στα χιλιάδες παιδιά και τους δάσκαλους τους που συμβίωσαν αρμονικά με τα Ελληνόπουλα σε αυτούς τους χώρους.

Ανάμεσα στα προσωπικά αντικείμενα που βρέθηκαν μέσα στα πατώματα υπάρχουν διάφορα σημειώματα, στοιχεία καταγραφής, παιχνίδια όπως αυτοσχέδια πούλια από πιάτα και πολλά τμήματα από ρούχα. Δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχει μελετηθεί εκτενώς αυτή η πολύ σημαντική φάση της ιστορίας του νησιού. Στα άμεσα σχέδια μας αποτελούν, η καταγραφή όλου του υλικού από το ορφανοτροφείο καθώς και έρευνα στα αρχεία της Near East Relief στην Αμερική. 
Θέλοντας να παρουσιαστούν όλες οι διαφορετικές φάσεις χρήσης των χώρων, παρουσιάζονται ευρήματα και από δύσκολες και αμφισβητούμενες εποχές, όπως ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος. Οι στρατιωτικές σχολές που πέρασαν από τα κτίρια από το 1934 και έπειτα, άφησαν πληθώρα από έγγραφα, βιβλία γράμματα και πολλά αντικείμενα που συνδέονται με την καθημερινότητα των στρατιωτών. Με την σύνθεση αυτού το υλικού, είμαστε σε θέση να σχηματίσουμε γνώμη για την χρήση των κτιρίων, τις συνθήκες, τα μαθήματα που παρακολουθούσαν.

Η συνολική επιστημονική προσέγγιση αποσκοπεί στην καταγραφή όλων των ευρημάτων που θα προέλθουν από την ολοκλήρωση των ερευνών στους χώρους του στρατοπέδου και ο σκοπός της έκθεσης είναι να αποτελέσει  μόνο την αρχή ώστε να καταστεί γνωστή στο ευρύτερο κοινό σε μια προσπάθεια συνεισφοράς στην διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

Κείμενο : Λευτέρης Ζώρζος

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» για το γεγονός,

Ιστορικά κειμήλια στο Ορφανοτροφείο Σύρου

Εκθεση ιστορικής μνήμης με κειμήλια που αναβιώνουν το παρελθόν του νησιού, τότε που λειτουργούσε σε αυτό το μεγαλύτερο ορφανοτροφείο της Μεσογείου, αργότερα Αναμορφωτήριο και στη συνέχεια έως τις μέρες μας το ΤΕΘ Ερμούπολης - Στρατόπεδο «Λοχαγού Ζαφείρη Απόστολου» εγκαινιάστηκε την Τρίτη 23 Απριλίου 2014 στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ογδόντα χρόνων συνεχούς παρουσίας Μονάδων και Υπηρεσιών του Ελληνικού Στρατού στη Σύρο.

Σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το ΤΕΘ Ερμούπολης υπό την εποπτεία του διοικητή, ταγματάρη Πεζικού Δημήτρη Μπούνταλη και την επιμέλεια του αρχαιολόγου Λευτέρη Ζώρζου. Η έκθεση εγκαινιάστηκε μετά την επίσημη δοξολογία που τελέστηκε στο στρατόπεδο, προεξάρχοντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου Δωρόθεου Β' με την ευκαιρία του εορτασμού του προστάτη του Στρατού Ξηράς Αγίου Γεωργίου.

Οπως μας λέει ο Λευτέρης Ζώρζος, «τα κτήρια που στεγάζουν το στρατόπεδο δημιουργήθηκαν μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή από την οργάνωση "Περίθαλψη Εγγύς Ανατολής" (Near East Relief) για να φιλοξενήσουν χιλιάδες ορφανά που έφτασαν στην Ελλάδα. Η έκθεση παρουσιάζει χρονολογικά και θεματικά την εξέλιξη του χώρου από την εποχή που ήταν το μεγαλύτερο ορφανοτροφείο της Μεσογείου, σε Αναμορφωτήριο μέχρι και τη χρησιμοποίηση του ως στρατοπέδου από το 1934 έως σήμερα.

«Σύμβολα πολυπολιτισμικότητας. Για αυτό τον λόγο, η έκθεση παρουσιάζεται στα ελληνικά και στα αγγλικά -ενώ σύντομα θα μεταφραστεί και στην αρμενική γλώσσα, ως ελάχιστος φόρος τιμής στα χιλιάδες παιδιά και τους δασκάλους τους που συμβίωσαν αρμονικά με τα Ελληνόπουλα σε αυτούς τους χώρους».

Γ. Α. Κ. 

ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 34ης Γενικής Συνέλευσης της Επιτροπής Νήσων της CPMR - ομόφωνη η εκλογή του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, Γιάννη Μαχαιρίδη, στην θέση του Προέδρου της Επιτροπής

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της  34ης Γενικής Συνέλευσης της Επιτροπής Νήσων της CPMR. Η ομόφωνη   εκλογή του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, κ. Γιάννη Μαχαιρίδη, στην θέση του Προέδρου της Επιτροπής Νήσων CPMR, αποτελεί μια αναγνώριση της  προσπάθειας που καταβλήθηκε στο χρονικό διάστημα που σαν αντιπρόεδρος της Επιτροπής  αγωνίστηκε ούτως ώστε να ακουστούν  στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, οι φωνές των νησιωτικών περιφερειών.

Στα πλαίσια της κινητοποίησης των Αρχών των νησιωτικών  Περιφερειών   σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πιέστηκαν  τα όργανα  της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατάρτιζαν τους νέους άξονες της Πολιτικής Συνοχής  ώστε η κατανομή των κοινοτικών πόρων να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των νησιών μας που αντιμετωπίζουν λόγω των ιδιαιτεροτήτων τους.

Τόσο για κάθε νησιωτική Ευρωπαϊκή Περιφέρεια, όσο και για την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, με τις σημαντικές ιδιαιτερότητες  σε γεωγραφικό, δημογραφικό και οικονομικό επίπεδο, αποτελεί επιτακτική ανάγκη η αναθεώρηση των δεικτών που καθορίζουν την κατανομή των κοινοτικών πόρων. Εκτός από το κατά κεφαλή ΑΕΠ και το ποσοστό της ανεργίας, η Επιτροπή Νήσων της CPMR εισηγείται την χρήση επιπλέον δεικτών, και εν ανάγκη τη δημιουργία νέων, οι οποίοι θα ανταποκρίνονται  ακριβέστερα στη νησιωτική πραγματικότητα.

Επιπλέον αυτών, σε  στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Επιτροπή Νήσων της CPMR σχεδιάζει να καταθέσει  προτάσεις για διάφορους τομείς όπως: την  βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, βιώσιμη ενεργειακή πολιτική, και διαχείριση απορριμμάτων, οι οποίες και θα ενισχύσουν αποφασιστικά την ανταγωνιστικότητα και την ελκυστικότητα των νησιωτικών Περιφερειών της Ευρώπης.

Επίσης, αποφασίστηκε να σχεδιαστούν δράσεις που θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στα νησιά όπως οι μεταφορές, υγεία η απασχόληση, η κοινωνική μέριμνα καθώς η γεωργία, αλιεία και η θαλάσσια πολιτική. Τα θέματα αυτά θα βρεθούν  στο επίκεντρο των συζητήσεων της νέας ηγεσία της CPMR.  

Τέλος, προτεραιότητα πρέπει να αποτελεί η βιώσιμη ανάπτυξη καθώς και το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή. 

αποχώρηση του κ. Σπυριδάκη, τακτική συνέλευση και εκλογές στον Α.Ο. Θήρας

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του,

Το Δ.Σ. του Α.Ο. Θήρας συνήλθε την Πέμπτη 24 Απριλίου 2014 στα γραφεία του Αθλητικού Ομίλου Θήρας σε συνεδρίαση με σκοπό την συζήτηση των παρακάτω θεμάτων:

Θέμα 1ο – Αποδοχή παραίτησης μέλους του Δ.Σ.
Θέμα 2ο – Σύγκληση Τακτικής Συνέλευσης του Α.Ο. Θήρας και προκήρυξη εκλογών
Όσον αφορά το 1ο θέμα το Δ.Σ. έκανε δεκτή την παραίτηση του εώς τώρα Γενικού Αρχηγού και μέλους του Δ.Σ. κ. Σπυριδάκη Γεώργιου.

Λόγος της παραίτησης του κ. Σπυριδάκη είναι η συμμετοχή του αναφερόμενου στις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές.

Όσον αφορά το 2ο θέμα ο Πρόεδρος του Α.Ο. Θήρας, κ. Συνολάκης ανέφερε την βάση καταστατικού λήξη της θητείας του παρόντος Δ.Σ. και ζήτησε την σύγκληση Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Α.Ο. Θήρας με θέμα ‘’Απολογισμό της μέχρι τώρα δράσης του απερχόμενου Δ.Σ. και διενέργεια εκλογών’’.

Αποφασίστηκε ομόφωνα από το Δ.Σ. να συγκαλεστεί η ΤακτικήΓενική Συνέλευση με σκοπό την συζήτηση του απολογισμού καθώς και η διενέργεια εκλογών την Τετάρτη 7/5/14 και ώρα 18.00στην έδρα των γραφείων του Ομίλου τα οποία στεγάζονται στην επιχείρηση του κ. Συνολάκη Γεώργιου στον Καρτεράδο Θήρας.

Το Δ.Σ. του Α.Ο. Θήρας ευχαριστεί θερμά τον κ. Σπυριδάκη Γεώργιο, πρώην μέλος του Δ.Σ. καθώς και Γενικό Αρχηγό του αγωνιστικού τμήματος, για την πολύτιμη προσφορά του στην ομάδα του Α.Ο. Θήρας.

Για το Δ.Σ. Ο Πρόεδρος Γιώργος Συνολάκης 

με την συμμετοχή της Π.Ν.Ο. ο φετινός εορτασμός της Πρωτομαγιάς – δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια

Τη συμμετοχή της στην κινητοποίηση της ΓΣΕΕ για την εργατική Πρωτομαγιά την ερχόμενη Πέμπτη, 1η Μαϊου 2014, με 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, αποφάσισε στην συνεδρίασή της (23.4) , η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ).

Επίσης, η Ομοσπονδία αναφέρει ότι η ανεργία στις τάξεις των ναυτικών έχει εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη και αυξάνεται σε καθημερινή βάση, ενώ υπογραμμίζει ότι συνεχίζεται για έξι και πλέον μήνες η κοινωνική μάστιγα της απλήρωτης εργασίας στα πλοία της ακτοπλοΐας.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

11η έκθεση για το σύστημα «ήλιος» - παρουσίαση στοιχείων

Με αφορμή την ανακοίνωση των στοιχείων της 11ης έκθεσης του πληροφοριακού συστήματος «Ήλιος» που αφορά στις συντάξεις και τα προνοιακά επιδόματα για το μήνα Απρίλιο ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης δήλωσε τα εξής:

«Μετά την εφαρμογή των πληροφοριακών συστημάτων «Αριάδνη» και «Ήλιος» του υπουργείου Εργασίας, η χώρα διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα συστήματα της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης. Κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια, που έχει ήδη φέρει αποτελέσματα. Σήμερα το ασφαλιστικό σύστημα είναι πλήρως θωρακισμένο από την παραβατικότητα που κόστισε πάνω από 5 δισ. ευρώ μόνο τα τελευταία 15 χρόνια. Το απόστημα που δηλητηρίαζε για δεκαετίες το ασφαλιστικό σύστημα, επιτέλους, έχει σπάσει!

Το πρώτο βήμα έγινε με την απογραφή των συνταξιούχων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, που ξεκίνησε στα τέλη του 2012 και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2013 και αποκάλυψε την ύπαρξη περισσότερων από 30.000 παράνομες συντάξεις, η χορήγηση των οποίων διακόπηκε. Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η ταυτοποίηση των ΑΜΚΑ και των ΑΦΜ των συνταξιούχων, όπου διαπιστώθηκαν 1,6 εκατομμύρια αποκλίσεις.

Με την εφαρμογή, τέλος, του πληροφοριακού συστήματος «Ήλιος» από την 1η Ιουνίου του 2013, χαρτογραφήσαμε για πρώτη φορά όλο το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, ενώ μέσα από το σύστημα "Αριάδνη" φωτίστηκαν όλες οι σκιώδεις και αθέατες πλευρές του συστήματος, όπως εκείνη των προνοιακών επιδομάτων.

Με αυτά τα βήματα σήμερα η χώρα διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα και ολοκληρωμένα συστήματα στην Ευρώπη, που μας επιτρέπει να γνωρίζουμε με απόλυτη ακρίβεια κάθε σύνταξη και κάθε δικαιούχο σύνταξης. Η εξέλιξη αυτή έχει ευεργετικά αποτελέσματα. Εξοικονομεί πόρους από την αντιμετώπιση της παραβατικότητας και τη μείωση της γραφειοκρατίας και βελτιώνει την καθημερινότητα των πολιτών.

Η νέα έκθεση του συστήματος «Ήλιος» για τις καταβολές των συντάξεων και των επιδομάτων πρόνοιας του Απριλίου 2014, παρουσιάζει και αυτό το μήνα τα παρακάτω στοιχεία.
Συγκεκριμένα, ως προς τις συντάξεις:
Ο αριθμός των συνταξιούχων ανέρχεται σε 2.645.672
Ο συνολικός αριθμός των καταβαλλόμενων συντάξεων ανέρχεται σε 4.452.117 εκ των οποίων οι 10.492 καταβάλλονται σε υπηκόους άλλων χωρών
Η συνολική μηνιαία δαπάνη για συντάξεις το μήνα Απρίλιο ανέρχεται σε 2.306.220.279,39 ευρώ
Η αντίστοιχη δαπάνη για το πρώτο τετράμηνο του 2014 ανέρχεται σε 9.195.497.191,49 ευρώ, κινούμενη στους προγραμματισμένους στόχους της συνταξιοδοτικής δαπάνης και της απορρόφησης πόρων του Κρατικού Προϋπολογισμού για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, καθώς από προϋπολογισθείσα καταβολή 33,3% της συνολικής κρατικής επιχορήγησης συντάξεων για το 2014, έχει απορροφηθεί το 34,2% συμπεριλαμβανομένου και του ΕΚΑΣ
Το μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις γήρατος ανέρχεται στα 943,19 ευρώ

Από την άλλη, τα σημαντικότερα ευρήματα της έκθεσης ως προς τις παροχές προνοιακών επιδομάτων είναι τα εξής:
•  Ο συνολικός αριθμός των επιδοματούχων ανέρχεται σε 161.644
•  Ο συνολικός αριθμός των καταβαλλόμενων επιδομάτων ανέρχεται σε 170.293

• Η συνολική μηνιαία δαπάνη για επιδόματα το μήνα Απρίλιο ανέρχεται σε 54.296.330 εκ ευρώ, ενώ η αντίστοιχη δαπάνη για το πρώτο τετράμηνο του 2014 ανέρχεται σε 219.140.967 εκ ευρώ».

Πέμπτη, Απριλίου 24, 2014

«ενωτική πορεία» - με όλες μας τις δυνάμεις για την 45η αιμοδοσία Σαντορίνης

Σύμφωνα με ανακοίνωση του συνδυασμού,

"Γνωρίζεις οτι Χαριζεις Ζωη"
Όλα τα μέλη και φίλοι του συνδυασμού "Σαντορίνη Ενωτική Πορεία" καλούνται να συμμετάσχουν στην φετινή 45η Αιμοδοσία που διοργανώνει η Τράπεζα Αίματος Σαντορίνης σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Παίδων "Η Αγια Σοφία". Ο συνδυασμός με την ευκαιρία της επικοινωνίας που μπορεί και αναπτύσσει αυτή την περίοδο με πολλούς συμπατριώτες μας, παρακινεί όλους και όλες να υποστηρίξουν την προσπάθεια της Τράπεζας Αίματος Σαντορίνης δηλώνοντας παρουσία και σε αυτή την Αιμοδοσία. Καθ' όλη τη διάρκεια της αιμοδοσίας από 26 Απριλίου μέχρι και 4 Μαΐου στο διαδικτυακό τόπο του συνδυασμού www.santorinienotikiporia.gr και σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιεί θα ενημερώνει για τις ώρες και τα σημεία που βρίσκεται το κλιμάκιο.
"Το σύνθημα της φετινής παρουσίας του κλιμακίου είναι το "Γνωρίζεις ότι χαρίζεις ζωή" με την αιμοδοσία και μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους στην υπερμεγέθη ανθρώπινη προσφορά της Τράπεζας Αίματος Σαντορίνης", δήλωσε ο επικεφαλής του συνδυασμού 'Σαντορίνη Ενωτική Πορεία" κ. Γ. Α. Χάλαρης για την φετινή 45η Αιμοδοσία. 

Διημερίδα υποστήριξης ζωής BLS
Τέλος σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου Υγείας Θήρας πραγματοποιήθηκε διημερίδα ενημερωτικής παρουσίασης των Βασικών Αρχών Πρώτων Βοηθειών και αρχών Βασικής Υποστήριξης Ζωής (BLS) την Τετάρτη 23/4 και Πέμπτη 24/4.
Εισηγητές της διημερίδας θα είναι οι διασώστες κ.κ. Γεώργιος Παλαιολόγος και Στέφανος Αναστασιάδης οι οποίοι είναι πιστοποιημένοι εκπαιδευτές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης (ERC) και οι οποίοι μαζί με άλλους δύο διασώστες βρίσκονται στη Σαντορίνη, για τις ημέρες του Πάσχα, προς ενίσχυση του ΕΚΑΒ.
Η διημερίδα πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του πολυχώρου ΥΦΕΝ την Τετάρτη 23 και Πέμπτη 24 Απριλίου και ώρα από 18:00 έως 20:00.
Η συμμετοχή – παρακολούθηση ήταν ελεύθερη.    

συνάντηση Επιτρόπου περιφερειακής ανάπτυξης Johannes Hahn - Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, Γιάννη Μαχαιρίδη (23.4)

Συνάντηση με τον Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης, κ. Johannes Hahn, είχε στο γραφείο του την Τετάρτη, 23 Απριλίου, ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, πριν μεταβεί στο ξενοδοχείο Rodos Palace για τις εργασίες της δεύτερης ημέρας του διάσκεψης της CPMR και για την εκδήλωση που προγραμματίστηκε για την ενημέρωση των τοπικών φορέων.

Στην συνάντηση συμμετείχε η Αντιπεριφερειάρχης κα Ελευθερία Φτακλάκη, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Αντώνης Χατζηϊωάννου, ο Προϊστάμενος της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, κ. Αντώνης Βουτσίνος, ο Διευθυντής Προγραμματισμού, κ. Τριαντάφυλλος Καραγιάννης, ο Προϊστάμενος Μονάδας Α’ Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής, κ. Βαγγέλης Αραγιάννης, ο κ. Μιχάλης Λυριστής, στέλεχος του Τμήματος Πληροφορικής Δωδεκανήσου, καθώς και στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η κατανομή των κοινοτικών πόρων, οι οποίοι στην τρέχουσα συγκυρία αποτελούν αποκλειστική πηγή χρηματοδότησης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η ανακατανομή των κοινοτικών πόρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων μεταφορών και απομόνωσης που αντιμετωπίζουν τα νησιά, ειδικά στις περιπτώσεις νησιών με πολύ μικρό πληθυσμό που αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε υποδομές. Ο Περιφερειάρχης επικεντρώθηκε στην άδικη εικόνα που δημιουργεί το νησιωτικό σύμπλεγμα πολλών ταχυτήτων του Ν. Αιγαίου, δεδομένου του πλούτου που παράγουν τα μεγάλα νησιά με πλούσια τουριστική δραστηριότητα και του ισχνού παραγωγικού ιστού των μικρότερων νησιών που αποτελούν την πλειοψηφία. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη δημιουργίας βασικών υποδομών σε όλα τα νησιά, καθώς και στην απλοποίηση των διαδικασιών απορρόφησης κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Ο κ. Μαχαιρίδης τόνισε την επιτυχία της Περιφερειακής Αρχής να εξασφαλίσει 50% χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο για άυλες ενέργειες και 50% χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης για υποδομές, ωστόσο ζήτησε την στήριξη του Επιτρόπου για ενίσχυση της χρηματοδότησης για υποδομές στον τομέα του Περιβάλλοντος.

Την σημασία των υποδομών περιβάλλοντος τόνισε και ο Επίτροπος αναφερόμενος στις προεκτάσεις τους στην απήχηση στην διεθνή τουριστική αγορά και στις υφιστάμενες προτάσεις διαχείρισης απορριμμάτων. Σύμφωνα με τον κ. Μαχαιρίδη, οι προτάσεις που έχουν συζητηθεί κατά καιρούς, καθώς και τα προγράμματα που έχουν εφαρμοστεί πιλοτικά σε νησιά όπως η Χάλκη και η Ανάφη, είχαν μάλλον συμπληρωματικό χαρακτήρα, αναδεικνύοντας έτσι το θέμα διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων του θεσμού της Περιφέρειας ο οποίος μπορεί να διαχειριστεί τα μεγάλα μεγέθη αποτελεσματικών λύσεων, όπως ο ΧΑΔΑ στη Μύκονο.

Στο τέλος της συνάντησης ο Περιφερειάρχης και ο Αυστριακός Επίτροπος αντάλλαξαν δώρα, ενώ ακολούθησε ενημερωτική εκδήλωση στο ξενοδοχείο Rodos Palace, όπου εκπρόσωποι των τοπικών δημόσιων και ιδιωτικών φορέων είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τον κ. Μαχαιρίδη και τον κ. Hahn να εκθέτουν τις απόψεις και τα σχέδιά τους για την επόμενη προγραμματική περίοδο, για την αναθεώρηση των κριτηρίων κατανομής κοινοτικών πόρων και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των νησιωτικών Περιφερειών που άπτονται της διασύνδεσης του Πολιτισμού με τον Τουρισμό. Τις τοποθετήσεις του Περιφερειάρχη και του Επιτρόπου Περιφερειακής Ανάπτυξης ακολούθησε συζήτηση με παρευρισκόμενους εκπροσώπους τοπικών φορέων, η οποία αφορούσε στις ελλείψεις των νησιών στους τομείς της Υγείας, της Ενέργειας και των Μεταφορών, αλλά και στις προοπτικές ανάπτυξης του θεματικού τουρισμού και διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου. 

"λαϊκή Συσπείρωση Ν. Αιγαίου" – τοποθέτηση και ανακοίνωση υποψηφιοτήτων για τις ευρωεκλογές

Σύμφωνα με την ανακοίνωση και τις τοποθετήσεις του Περιφερειακού συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση Ν. Αιγαίου" σχετικά με τις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, στην οποία παρουσιάζονται και επίσημα η υποψήφια περιφερειάρχης και οι υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες για τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα,

Εργαζόμενε, άνεργε, αυτοαπασχολούμενε, αγρότη, νέε και νέα, συνταξιούχε!
Στις εκλογικές αναμετρήσεις του Μάη για Ευρωβουλή, Περιφέρεια και Δήμους, είναι αναγκαίο να εκφραστεί η αγανάκτησή  σου, η αντίθεσή σου στην πολιτική που σε καταδικάζει να ζεις στην αβεβαιότητα. Αρκετά πλήρωσες τα ψέματα και τις υποσχέσεις των κομμάτων που θεωρούν μονόδρομο την παραμονή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ενίσχυσε τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης που στηρίζει το ΚΚΕ για να αναδείξεις ανιδιοτελείς αγωνιστές που νοιάζονται και μάχονται καθημερινά χωρίς δεσμεύσεις σε Κυβέρνηση – ΕΕ – οικονομικούς παράγοντες.
Καταδίκασε αποφασιστικά και απομόνωσε με την ψήφο σου τη ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή με όποιο προσωπείο κι αν εμφανιστεί.

Μην αφήσεις τη ζωή σου και το μέλλον των παιδιών σου στο μέτωπο «κεφάλαιο – ΕΕ – ΔΝΤ» και τα κόμματα που τους υπηρετούν για την εφαρμογή της πολιτικής τους (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ).
Μην εμπιστεύεσαι τα κόμματα που υποστηρίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΥΡΙΖΑ) ή τα σχήματα που παρουσιάζονται ως καινούρια, ανεξάρτητα, αυτόνομα, ανατρεπτικά αλλά με τα ίδια πρόσωπα και πάντα με την ίδια πολιτική. Έχουν ήδη βοηθήσει στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής και στην εξαθλίωση του λαού και δεν έχουν την πρόθεση να την αλλάξουν.

Πριν τέσσερα χρόνια, η Λαϊκή Συσπείρωση είχε αποκαλύψει και καταγγείλει τον «Καλλικράτη» για την αντιλαϊκή πολιτική που έρχεται να εφαρμόσει στο χώρο της τοπικής διοίκησης. Σήμερα επιβεβαιώνεται αυτή η εκτίμηση: ο «Καλλικράτης» είναι στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλων των κομμάτων και κυβερνήσεων που την υποστηρίζουν.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου άσκησε διοίκηση πάνω σε αυτή τη βάση:
•Αποδέχτηκε τη συνεχή μείωση πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
•Ενίσχυσε με κάθε τρόπο το μεγάλο κεφάλαιο, τους επιχειρηματικούς ομίλους, τους εφοπλιστές, τους μεγαλοξενοδόχους.
•Αδιαφόρησε για τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους ναυτεργάτες και τους αγρότες. Αποδέχτηκε και πρωτοστάτησε στην εφαρμογή αντιλαϊκών μέτρων ενάντια στους εργαζόμενους στην τοπική διοίκηση.
•Ανέχτηκε την υποβάθμιση όλων των δομών Υγείας, Πρόνοιας και Παιδείας.
•Εμπορευματοποίησε τον αθλητισμό και τον πολιτισμό.
•Ιδιωτικοποίησε δράσεις και υπηρεσίες (καθαριότητα, αξιοποίηση ελεύθερων χώρων).
•Συναίνεσε στο ξεπούλημα των καλύτερων λιμανιών και αεροδρομίων των νησιών.
•Εγκατέλειψε την αντισεισμική- αντιπλημμυρική – αντιπυρική προστασία των νησιών.

Στην εφαρμογή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής, συνέβαλαν με τη στάση τους και οι διάφοροι συνδυασμοί της αντιπολίτευσης. Η διαφοροποίηση τους σε δευτερεύοντα ζητήματα δεν τους απαλλάσσει από την ευθύνη, αφού αποδέχονται το πλαίσιο και τις επιλογές της Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο χώρο της τοπικής διοίκησης.

Η μοναδική πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση, από θέση υπεράσπισης των εργαζομένων και ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών του λαού μας, ήταν η φωνή των περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης τόσο στο περιφερειακό συμβούλιο όσο και στα δημοτικά συμβούλια.

Η Λαϊκή Συσπείρωση στην Περιφέρεια και σε κάθε Δήμο διεκδικεί :
1.Πλήρη χρηματοδότηση της Περιφερειακής και Δημοτικής Διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες.
2.Έργα υποδομής σε όλη την περιφέρεια σχεδιασμένα συνολικά από κεντρικούς κρατικούς φορείς, με κριτήριο τα προβλήματα και τις ανάγκες των κατοίκων των νησιών μας με σεβασμό στο περιβάλλον, φυσικό, κοινωνικό και πολιτιστικό.
3.Άμεση αντισεισμική θωράκιση, αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία των νησιών στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας και των Δήμων.
4.Δημιουργία δημόσιου φορέα ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών για μετακινήσεις των νησιωτών και των επισκεπτών με ασφάλεια, τακτικά δρομολόγια παντού και φτηνά εισιτήρια. Δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα ναυπηγικής- επισκευαστικής βιομηχανίας για την κατασκευή καινούργιων πλοίων κατάλληλων για τις συνθήκες του Αιγαίου.
5.Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες στην Υγεία, Πρόνοια, Πολιτισμό, Αθλητισμό και Παιδεία.
6.Επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία όλων των σχολών και τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και την ανάπτυξη ιδιωτικών επιχειρηματικών προγραμμάτων με πρόσχημα την έρευνα. Δωρεάν σίτιση, στέγαση, μετακίνηση των φοιτητών.
7.Κανένας συμβιβασμός με την εξάρτηση, με το αλκοόλ, τα ναρκωτικά και τα υποκατάστατά τους. Δωρεάν δομές πρόληψης, θεραπείας και επανένταξης στα νησιά.
8.Έμπρακτη στήριξη της γεωργίας, κτηνοτροφίας και αλιείας στην Περιφέρεια σε σύγκρουση με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξασφάλιση του εισοδήματος των αγροτών, κτηνοτρόφων και ψαράδων.
9.Αξιοποίηση των ήπιων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με την παραγωγή και διανομή της να γίνεται από ενιαίο και αποκλειστικά δημόσιο φορέα για την εξασφάλιση φτηνής και επαρκούς ενέργειας για όλο το λαό.
10.Απαιτούμε ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με προστασία όλων των δικαιωμάτων της χώρας μας στο Αιγαίο και τον ορυκτό του πλούτο, και αποφυγή μετατροπής του σε πεδίο ενδο-ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.
11.Καμία εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΝΑΤΟ) και Τουρκία. Οι αγώνες των γειτονικών λαών Ελλάδας και Τουρκίας, θα αντιμετωπίσουν κάθε εθνικιστική έξαρση και θα στερεώσουν σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας.
12.Υπεράσπιση με κάθε μέσο και σε κάθε περίσταση των λαϊκών δικαιωμάτων κι ελευθεριών. Μόνιμη και σταθερή δουλειά σε όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Στήριξε τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης σε όλο το Αιγαίο!
Ενίσχυσε τη δική σου φωνή! Κάνε την ψήφο, δύναμη σου!

Καφαντάρη Λίλα, Υποψήφια Περιφερειάρχης  
Σιγάλας Βαγγέλης, Υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων
Κωσταδάμ Λουκάς, Υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου


κατάθεση αιτήσεων για τη χορήγηση άδειας κοινόχρηστου χώρου στα Διοικητικά Όρια του Δήμου Θήρας

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του,

Ο Δήμος Θήρας ενημερώνει όλους τους επιχειρηματίες της Σαντορίνης ότι η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση αδειών χρήσης κοινόχρηστου χώρου στην προβολή των επιχειρήσεών τους έχει αρχίσει.

Καλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες έως 31/05/2014 να προσέλθουν στο γραφείο εσόδων του Δήμου Θήρας προσκομίζοντας τα ανάλογα δικαιολογητικά που συνοδεύουν το κάθε αίτημα, ώστε οι αιτήσεις να συμπληρώνονται άμεσα και επι τόπου.


Για πληροφορίες: 22863 60101/109  

παρέμβαση αντιπροέδρου Π.Ε.Δ. Γιάννη Δεκαβάλλα σε ημερίδα για την ακτοπλοΐα (24.4 Νάξος)

Σύμφωνα με ενημέρωση και κείμενο από το Γραφείο Τύπου του Τ. Π. Κυκλάδων της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου,

Ο Αντιπρόεδρος της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Δεκαβάλλας Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, έκανε την ακόλουθη παρέμβαση, στην ημερίδα για την ακτοπλοΐα, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο νησί της Νάξου. 

«Είναι γενική παραδοχή ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί ανάπτυξη μιας Περιφέρειας, αν δεν υπάρχει ικανοποιητική και αποτελεσματική λειτουργία των μεταφορών, τόσο στο εσωτερικό της περιφέρειας, όσο και στη σύνδεσή του με την ηπειρωτική χώρα.

Στη Χώρα μας στην παρούσα φάση είναι γεγονός ότι η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών, γίνεται κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, ιδιαίτερα στον τομέα της οικονομίας.
Συμμετέχω στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, με μια μικρή διακοπή, σχεδόν ανελλιπώς εδώ και 17 περίπου χρόνια. Από την εποχή που λειτουργούσε ως Γνωμοδοτική Επιτροπή Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Γ.Ε.Α.Σ.) εκπροσωπούσα την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας. Είναι αλήθεια ότι προσδοκούσαμε με τη θεσμική και νομοθετική μεταβολή, που έγινε το έτος 2001 στον τομέα των μεταφορών, να έλθουν καλύτερες μέρες στην ακτοπλοΐα. Δεν μπορούμε να κρύψουμε ότι απογοητευτήκαμε. Το ακτοπλοϊκό δίκτυο, με το νέο πλαίσιο, έχει αφεθεί ακόμη περισσότερο στις καλές θελήσεις των ακτοπλοϊκών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας. 

Αποδεχόμαστε ότι έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια τα καύσιμα και γενικότερα τα έξοδα λειτουργίας ενός πλοίου. Αποδεχόμαστε ότι έχουν περιοριστεί δραστικά οι επιδοτήσεις των γραμμών δημοσίου συμφέροντος, ή ακόμη ότι μας λείπουν οι σωστές και ποιοτικές λιμενικές υποδομές. Αυτά όλα δεν δικαιολογούν όμως την κατάσταση ομηρίας στην οποία νοιώθουμε ότι βρισκόμαστε από πλευράς μεταφορών.

Είμαι περήφανος γιατί με την ιδιότητα του Προέδρου του Συνδέσμου Νησιωτικών Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, μαζί με άλλους Δημάρχους νησιών, είχα αγωνιστεί για τη διασφάλιση της νησιωτικής ιδιαιτερότητας στο Σύνταγμά μας (άρθρο 101). Η διάταξη αυτή του Συντάγματος θα μπορούσε να έχει αποτελέσει τη βάση για την άσκηση και την προώθηση εξειδικευμένων νησιωτικών πολιτικών, που θα κατοχύρωναν τη γεωγραφική, κοινωνική και οικονομική συνοχή της Ελλάδας. Γιατί διαχρονικά οι Κυβερνήσεις θεωρούν ότι το πλοίο για ένα μικρό και ακριτικό νησί είναι κάτι σαν πολυτέλεια.

Κι αυτό παρά το ότι η Αυτοδιοίκηση δεν έχει σταματήσει να φωνάζει εδώ και χρόνια για την αναγκαιότητα της εθνικής θωράκισης του Αιγαίου, δεν έχει κατανοήσει κανένας υπουργός και κανένας βουλευτής που προέρχεται από την ηπειρωτική Ελλάδα, ότι άλλες είναι οι συγκοινωνιακές απαιτήσεις στα νησιά μας και άλλες στη στεριανή Χώρα.

Το έτος 2005 όταν ως εκπρόσωπος των δημάρχων της Χώρας συμμετείχα στην Ομάδα Μελέτης για τις Μεταφορές (μαζί με έξι ειδικούς πανεπιστημιακούς), είχα αναφέρει ότι επιβάλλεται οι κάτοικοι της νησιωτικής Χώρας να απολαμβάνουν τις ίδιες συγκοινωνιακές υπηρεσίες που απολαμβάνουν οι κάτοικοι της ηπειρωτικής χώρας, από πλευράς τακτικότητας δρομολογίων, καταβολής αντιτίμου (αναλογικά με τις χιλιομετρικές αποστάσεις αντίστοιχα με αυτό που ισχύει στη στεριανή Ελλάδα), αλλά και ποιότητας μεταφορικού μέσου. Διαφορετικά η Ελλάδα θα απεδείκνυε ότι έχει διαφορετική πολιτική για τους έλληνες νησιώτες και ότι διαχωρίζει τους πολίτες, σε Α΄ και Β΄ κατηγορίας. Η έννοια όλων των παραπάνω συνοψίστηκε από τους ειδικούς επιστήμονες της Ελλάδας σε τρεις λέξεις: Αρχή Μεταφορικού Ισοδύναμου.

Η Αρχή του Μεταφορικού Ισοδύναμου έχει γίνει σημαία της Αυτοδιοίκησης, τόσο προς τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα, όσο και προς τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντιλαμβανόμαστε τη δυσκολία την οποία βιώνουμε στην Ελλάδα. Δεν μπορούν να βγουν ασφαλώς σε αυτή τη φάση από τα κρατικά ταμεία τα χρήματα που απαιτούνται για να στηριχθεί αυτή η πολιτική.
Ωστόσο, μέσα σ΄ αυτή τη λογική και τη φιλοσοφία θα μπορούσαν να γίνουν διορθωτικές κινήσεις που να δικαιολογήσουν ότι η Ελλάδα δεν επιφυλάσσει ξεχωριστή μεταχείριση – τουλάχιστον γεωγραφικά – για τους πολίτες της.

Για να πάμε όμως σε καλύτερες μέρες στις συγκοινωνίες, είναι κοινή εκτίμηση ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο ως προς τις ρυθμίσεις που δεν ανταποκρίνονται πλήρως στα σύγχρονα  δεδομένα.  Γι΄ αυτό επιβάλλεται να ληφθούν γενναίες αποφάσεις που θα μεταβάλουν τους σημερινούς συσχετισμούς και θα αλλάξουν το κλίμα ενός πιθανού σεναρίου κακών εξελίξεων στον τομέα της ακτοπλοΐας. Δυστυχώς και τότε καυτηριάζαμε την ανεπαρκή σύνδεση των νησιών, ενώ σήμερα φοβόμαστε την παντελή έλλειψη πλοίων.

Δυστυχώς και τότε διεκδικούσαμε άψογη ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών και σήμερα προσαρμοστήκαμε να διεκδικούμε την ελάχιστη δυνατή συγκοινωνία. Όμως το μήνυμα που πρέπει να φύγει από εδώ σήμερα είναι ότι οι νησιώτες δεν μπορούν να ανεχθούν ή να υπομείνουν άλλες εκπτώσεις.

Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε με κάθε νόμιμο μέσο και με κάθε πρόσφορη νομική διαδικασία τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών της περιφέρειάς μας, που μας έχουν εμπιστευτεί».                                    

Τετάρτη, Απριλίου 23, 2014

πίνακας έργων που εκτελέστηκαν από τον Δήμο Θήρας, στην Δημοτική Κοινότητας Θηρασίας

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Κατά την τριετία 2011-2013, πραγματοποιήθηκαν στην Δημοτική Κοινότητα Θηρασίας (πρόεδρος κος ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΡΑΒΑΛΟΣ και ΜΑΡΙΑ ΠΙΤΣΙΚΑΛΗ), τα εξής έργα:

1.Φωτισμός παιδικής χαράς Μανωλά της τοπικής κοινότητας Θηρασίας Προϋπολογισμός : 3.983,00€
2.Επισκευή οστεοφυλακίου Ποταμού Νήσου Θηρασίας. Προϋπολογισμός: 2.305,00€
3.Επισκευή δημοτικής αίθουσας στην ν. Θηρασία. Προϋπολογισμός: 3.204,00€
4.Επισκευή δρόμου στη Θηρασία από Μανωλά προς Ποταμό. Προϋπολογισμός: 8.961,00€
5.Διαμόρφωση parking στον Ποταμό ν. Θηρασίας. Προϋπολογισμός: 2.022,00 €
6.Προμήθεια αφαλάτωσης 140 κυβικών ημερησίως (ΔΕΥΑΘ). Προϋπολογισμός: 174.000,00€
7.Διάνοιξη τριών γεωτρήσεων θαλάσσης για τη λειτουργία μονάδας αφαλάτωσης (ΔΕΥΑΘ). Προϋπολογισμός: 10.000,00€
8.Αντικατάσταση παλαιών κατεστραμμένων κουφωμάτων στο Δημοτικό Σχολείο. Προϋπολογισμός: 16.000,00€
9.Επισκευή τοίχου αντιστήριξης ( θέση Παράβαλος Νίκος). Προϋπολογισμός :  16.316,00€
10. Αποκατάσταση παραδοσιακής κλίμακας ΚΟΡΦΟΥ-ΜΑΝΩΛΑ.                                                     Προϋπολογισμός: 91.789.00€
11. Αποκατάσταση Κοινοχρήστου Χώρου. Προϋπολογισμός:  2.495,00€                                                                                                 
12. Επισκευή μεταλλικού στηθαίου στη Δημοτική οδό ΡΙΒΑΣ-ΜΑΝΩΛΑ. Προϋπολογισμός: 1.972,00€ 
13. Τσιμεντόστρωση δρόμου ΜΥΛΟΥ-ΙΑΤΡΕΙΟ. Προϋπολογισμός :  8.873,00€                                                                                                        
14. Στέγαστρα στάσεων. Προϋπολογισμός: 2.988,00€
15.  Μονάδα παραγωγής και διάθεσης πόσιμου νερού (ΔΕΥΑΘ).  Προϋπολογισμός: 19.000,00€
16. Κατασκευή δικτύων αποχέτευσης στους οικισμούς ΜΑΝΩΛΑ ΚΑΙ ΠΟΤΑΜΟΥ. Το έργο έχει ενταχθεί και διαχειρίζεται η ΕΓΝΑΤΙΑ. Είναι σε ΕΞΕΛΙΞΗ. Προϋπολογισμός:  1.531,200,00€
17.Κατασκευή εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων νήσου Θηρασίας. Το έργο έχει ενταχθεί και το διαχειρίζεταιη ΕΓΝΑΤΙΑ. Είναι σε ΕΞΕΛΙΞΗ. Προϋπολογισμός:  1.740,000,00€
18. Τοποθέτηση φυσικών ογκολίθων στην παρακείμενη παραλία του προβλήτα του λιμένα της Ρίβας Θηρασίας. (Λιμενικό Ταμείο)  Προϋπολογισμός:  10.000,00€                                                                                  
19.Επισκευή φωτισμού στο λιμένα Ρίβας Θηρασίας. (Λιμενικό  Ταμείο)                                                 Προϋπολογισμός: 4.000,00€
20.Επισκευή οικίσκου αναμονής στο λιμένα Ρίβας Θηρασίας. (Λιμενικό Ταμείο)                                   Προϋπολογισμός: 5.800,00€

ΣΥΝΟΛΟ: 3.654.908,00€

Ο Αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Καμπουράκης Νικόλαος

πίνακας έργων που εκτελέστηκαν από τον Δήμο Θήρας, στην Δημοτική Κοινότητα ΕΞΩ ΓΩΝΙΑΣ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Κατά την τριετία 2011-2013, πραγματοποιήθηκαν στην Τοπική Κοινότητα Έξω Γωνιάς (πρόεδρος κος Νομικός Ιωάννης),τα εξής έργα:

1.Κατασκευή τοίχου αντιστήριξης (περιοχή Σαμαρίνα) και Διαπλάτυνση δρόμου Προϋπολογισμός: 9.992,00€
2.Επισκευή δρόμου από Άγ. Χαράλαμπο έως Γηροκομείο Προϋπολογισμός: 9.998,00€
3.Επισκευή λιθόστρωτων Προϋπολογισμός: 23.198,00€
4.Ανάλυση και πρόταση σύνθεσης κονιαμάτων πρώην Κοινοτικού Καταστήματος Έξω Γωνιάς Προϋπολογισμός: 10.500,00€
5.Επέκταση δικτύου αποχέτευσης 800μ. (ΔΕΥΑΘ) Έργο Αξίας: 14.500,00€
6.Στατική μελέτη πρώην κοινοτικού κατ/τος   Προϋπολογισμός: 20.000,00€
7.Αποπληρωμή Δημοτικού Ξενώνα  Έργο Αξίας: 126.300,00€
8.Κατασκευή αναψυκτηρίου (σε εξέλιξη) Προϋπολογισμός: 37.545,00€
9.Αποκατάσταση και ανακατασκευή οδών στην Τ.Κ Έξω Γωνιάς                                    
Προϋπολογισμός: 11.755,44€

ΣΥΝΟΛΟ : 249.288,44€

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Καμπουράκης Νικόλαος                                                   

σκακιστικοί Αιγαιοπελαγίτικοι αγώνες 2014

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του,

Ο ΑΣΟ Σαντορίνης, πιστός στο ετήσιο ραντεβού των τοπικών πρωταθλημάτων σκάκι Αιγαίου, θα δώσει και φέτος το παρόν στους Αιαγαιοπελαγίτικους Αγώνες 2014, που θα διεξαχθούν από 22 έως 27 Απριλίου στην όμορφη πόλη της Ρόδου.

Για αυτή την χρονιά, η ομάδα μας θα παραταχθεί σχεδόν πλήρης, τουλάχιστον για το πρώτο τριήμερο, με 15 σκακιστές:
Ανδρική ομάδα: Φρεντζάς Παναγιώτης, Καμπίτσης Γιώργος, Λεούσης Παντελής, Κατσίπης Σαμψών.
Γυναικεία: Κόντου Εύα, Σπυροπούλου Αλίκη
Νεανικές: Φρεντζά- Κόντου Ηλέκτρα, Οικονόμου Ηρώ, Καφούρος Μανώλης Μ. , Καφούρος Μανώλης Σ. , Καφούρος Στέφανος, Καφούρου Νικολίνα, Οικονόμου Νιόβη, Φρεντζάς- Κόντος Δημήτρης, Πελέκης Βασίλης

Οι φιλοδοξίες μας, είναι να επαναλάβουμε τον άθλο του 2011 και τον προβιβασμό στην Α' Εθνική, και, πρώτα και κύρια, να αποδείξουμε ότι το σκάκι στην Σαντορίνη είναι ένα διόλου ευκαταφρόνητο μέγεθος.

Ν. Συρμαλένιος : αναγκαιότητα ένα ειδικό πρόγραμμα στήριξης της αγροτικής παραγωγής των νησιωτικών περιοχών

Ένας από τους βασικούς πυλώνες της παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της χώρας είναι η αγροτική, η κτηνοτροφική, η μελισσοκομική και γενικότερα, η πρωτογενής παραγωγή, ωστόσο ειδικά για τις νησιωτικές περιοχές θα πρέπει να εκπονηθεί ειδικό πρόγραμμα στήριξης της αγροτικής παραγωγής, το οποίο να λαμβάνει υπόψη τις ειδικές ανάγκες των περιοχών αυτών. Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος κατά την ομιλία του στη Βουλή, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Ο Ν.Συρμαλένιος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Παρά το γεγονός ότι τα κονδύλια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής συνολικά θα είναι της τάξης των 19 δισ. ευρώ, στην προγραμματική περίοδο 2014-2020, θα υπάρξει μείωση κονδυλίων και στον 1ο και 2ο πυλώνα. Στον 1ο πυλώνα το ποσοστό της μείωσης θα είναι της τάξης του –3% για το 2014 που θα φτάσει και στο -20% έως το 2020. Ενώ για τον 2ο πυλώνα της αγροτικής ανάπτυξης, το ποσοστό θα είναι -5,9%. Επίσης, ένα άλλο θέμα που υπάρχει, είναι ότι τελικά αυτά τα 19 δισ. ευρώ που μπορεί η χώρα να διεκδικήσει μέχρι το 2020 τίθενται σε αμφισβήτηση, στο βαθμό μη συμμόρφωσης της χώρας με το περίφημο Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας, που αποτελεί «τον άκαμπτο κορσέ» της Ε.Ε. σήμερα που επιβάλει στις χώρες κράτη-μέλη συγκεκριμένους κανόνες.
Μέσα στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής πρέπει η Ελλάδα να επεξεργαστεί πρόγραμμα ειδικό για τις νησιωτικές περιοχές.

Αυτή τη στιγμή, οι νέοι άνθρωποι από τα μικρομεσαία νησιά, τον μισό χρόνο βρίσκονται εκτός νησιών, αναζητούν δουλειά στις μεγάλες πόλεις. Εμείς θέλουμε την επιστροφή αυτού του κόσμου στα νησιά, για να υπάρξουν ως νέοι αγρότες. Το 2% που υπάρχει για τους νέους αγρότες ή και το 3% για τις ενισχύσεις, για τις μειονεκτικές περιοχές είναι θετικά, αλλά δεν αρκούν για να υπάρξει μια σταθερή εγκατάσταση των νέων ανθρώπων για να ανοίξουν τις αγροτικές παραγωγές.

Το πλήρες κείμενο μπορείτε να το δείτε εδω :

μια ακόμη διεθνής διάκριση για την Σαντορίνη που βρίσκεται στην λίστα «10 Best Wine Travel Destinations 2014»

Σύμφωνα με ανάρτηση της σελίδας που έχει δημιουργηθεί με σκοπό την προβολή σε διεθνές επίπεδο της Σαντορίνης ως οινικού προορισμού καθώς και των κρασιών της, https://www.facebook.com/WinefromSantorini ,

Στο δημοσίευμα της έκδοσης που προβάλει η σελίδα https://www.facebook.com/WinefromSantorini , πέρα από τις πολύ ενδιαφέρουσες και χρήσιμες για τους επισκέπτες πληροφορίες που παρέχονται για το νησί, επιλέχθηκαν και προβάλλονται 3 περιοχές της Ελλάδας, ως οι καλλίτερες και αντιπροσωπευτικότερες σε ότι αφορά επισκέψιμες περιοχές που παράγουν κρασί. 

Η Σαντορίνη, έχοντας κερδίσει επάξια αυτήν τη θέση, βρίσκεται στην εν λόγο δεκάδα μαζί με την Σάμο και την Κρήτη.

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά καθώς και τα κρασιά και των τριών νησιών περιγράφονται στο όμορφο και καλογραμμένο κείμενο.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στα μέσα του Φεβρουαρίου του 2014 στην σελίδα  www.winemag.com , οπότε και είχε γίνει στο «έχουμε και λέμε» η πρώτη ανάρτηση για το γεγονός.

Το πλήρες κείμενο υπο τον τίτλο «10 Best Wine Travel Destinations 2014», στην λίστα των οποίων (των προορισμών) η Σαντορίνη βρίσκεται στην δευτερη θέση, μπορείτε να το δείτε εδώ : http://www.winemag.com/February-2014/10-Best-Wine-Travel-Destinations-2014/index.php/slide/The-Aegean-Islands--Greece/cparticle/2#.U1bWPVV_uSA

The Aegean Islands, Greece     
With whitewashed villages that cling to steep hillsides, which drop precipitously toward the deep blue sea, few people think of the Aegean Islands as a wine destination. But if you look carefully, you will see that the island of Santorini is essentially one large farm, Samos has terraced vineyards on Mount Ambelos, and Crete is home to a variety of white and red grapes. All three islands have excellent choices for lodging and fine dining, and the network of ferries and short-hop flights make visiting one or more of these convenient and simple. —Mike DeSimone and Jeff Jenssen

Where to Dine
In Fira on Santorini, Restaurant Assyrtiko has an excellent Greek and international wine list, delicious cuisine and stunning views from its balcony over the caldera. Restaurant Selene has two levels, one casual and one more formal. Don’t miss the opportunity to take one of its signature cooking classes. When you’re in the town of Heraklion on Crete, treat yourself to a seafood adventure and creative Cretan cuisine at 7 Thalasses.

Where to Stay
Part of the Small Luxury Hotels of the World group, Aressana Spa Hotel and Suites in Santorini is steps from the main pedestrian thoroughfare in Fira. It offers five-star accommodations, great dining and a trendy lobby lounge. On Samos, Proteas Blu Resort has a beautiful pool and two private beaches. Intimate white-canopied sun beds are the perfect place to relax and catch up on summer reading or to enjoy a chilled glass of wine.

Local in the Know
Stela Kasiola, of Santo Wines on Santorini, says, “One of my favorite places to spend a day with friends is Vlychada Beach—it has a spectacular landscape, and the drive there takes you through vineyards and fields of huge volcanic rocks. Besides relaxing on the beach and swimming, you can walk to the medieval castle in the village of Pyrgos. It is a magical place with little winding paths and small churches. It has a great aura and gives you a wonderful feeling of what Santorini must have been like in the past.”

Where to Taste
There’s no better place on Santorini to taste wine while watching the sun descend over the caldera than Santo Wines. Order a flight of six wines and pair them with specialties including cheese, olives, bread and spreads made from tomato and fava beans. Before leaving, visit the newly renovated boutique to purchase wine and locally grown products. In Crete, sit back in a comfortable reclining chair, sample a variety of wines and learn about the history of Greek winemaking at Boutari’s state-of-the-art theater. On Samos, visit the Malagari Winery, part of the Union of Vinicultural Cooperatives of Samos, to sample the local sweet wines and to visit the Samos Wine Museum. The union has controlled virtually all of the viticulture and production on the island since 1934, ensuring that standards and quality are high.

Prominent Wines
Visitors to Santorini quickly learn that Assyrtiko is the most important variety on the island. Crisp, clean and delightfully acidic, it’s the perfect wine to pair with grilled octopus-and-tomato keftedes (meatballs)—sheer perfection in every mouthful. Other varieties include Aidani, a lightly floral white wine, and Voudomato and Mavrotragano, earthy, medium-bodied reds that go beautifully with local cuisine. Samos is known for delicious sweet wine made from Muscat grapes, and Crete offers a variety of wines, including zesty Vilana and apricot-scented Vidiano. Mantilari is considered one of the best Cretan reds—it’s aromatic and pairs perfectly with lamb.


Santorini, Greece: Fine vines among the fiery volcanoes – ένα ακόμη καταπληκτικό δημοσίευμα για την Σαντορίνη και τα κρασιά της στην βρετανική telegraph

Σύμφωνα μόνο με την επικεφαλίδα του κειμένου, για πολλούς η Σαντορίνη σημαίνει ένα πράγμα : τον ήλιο. Η Nina Caplan όμως (η συντάκτρια του κειμένου) έλκεται από τα ιδιαίτερα κρασιά της.

Στο κείμενό της η συντάκτης αναφέρει την Σαντορίνη, το τοπίο, τις γεύσεις και τα χρώματά της, ως το καλύτερο αντίδοτο στον βροχερό Βρετανικό Γενάρη..

Στο άρθρο επίσης περιλαμβάνονται πολλές και καλογραμμένες πληροφορίες και ταξιδιωτικές προτάσεις σχετικές με την Σαντορίνη.

For many the Aegean island of Santorini means one thing: sun. But Nina Caplan is attracted by its distinctive wine

Surely the best antidote to the unending grey (and rain) of a British January is a vision in bright white, topped with azure and studded with fuchsia: a hot-climate colour combination that comes with the useful side benefit of nurturing great grapes. You can uncork a bottle of assyrtiko from Santorini – itself a pure pale gold reminiscent of sunshine – or better yet, schedule a trip to this tiny volcanic island where the houses are roofed in Mediterranean blue and decorated with a shocking-pink flower that would offset our winter sky beautifully, if only it could be persuaded to grow here.

Actually, it’s amazing that Santorini has any greenery at all, much less perky flora and superb vines, because the sunshine that calls to us Brits like the song of a Mediterranean Siren can also lure growing things to their doom. The fat grapes of Santorini, like the withered denizens of northern Europe, thrive on sunshine, but in summer, like pale-skinned tourists, they can get too much of a good thing, particularly on a porous island where water is so scarce residents have been known to gather the morning dew.

The winemakers of this Greek outcrop long ago found a unique solution to this problem, with the result that, as well as breath-catching sea views, black-sand beaches, spectacular sunsets and an abundance of the kind of restaurant that stations a man outside to entice you in and doesn’t blink twice at an order of omelette and chips, Santorini boasts its own grape varieties and an ingenious method of cultivating them despite the intense heat and lack of shade. Or water. Or peace and quiet, given that this is a 30-square-mile island with two volcanoes.

The thick, woody vines are persuaded to coil round on themselves, like baskets. The leaves sprout skywards, while the grapes nestle within, protected from the sun and the island’s strong winds, and so low to the ground that minor seismic activity won’t unsettle them. The result looks less like a vineyard than a field’s worth of bad hair days.

The grapes themselves are indigenous, and very old: the Greeks taught the Romans to make wine. Assyrtiko is the one to look out for. There are other interesting white grapes, including aidani and athiri, generally used as blending components in the island’s sweet wine, Vinsanto, although Estate Argyros makes a pure aidani, a tangy aperitif-style quaffer that slips down nicely with a good sunset. I checked, on the patio at Heliotopos Hotel, in the village of Imerovigli, with the caldera – the sunken result of a volcanic eruption 3,600 years ago – in long shot and a plate of superb tomato keftedes in close-up.



Ν. Συρμαλένιος : σοβαρές οι ευθύνες της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και του Δήμου Μήλου για την απένταξη του λιμενικού έργου των Πολλωνίων

Σύμφωνα με την ανακοίνωση με αφορμή τις εξελίξεις του βουλευτή Κυκλάδων,

Πριν αλέκτωρ λαλήσει, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου αποφάσισε την απένταξη του λιμενικού έργου των Πολλωνίων Μήλου, προϋπολογισμού περίπου 4 εκατομμυρίων ευρώ.
Η σπουδή της ΠΝΑ να απεντάξει το έργο, πριν ακόμα από την εκδίκαση και την απόφαση του ΣτΕ, προκαλεί μεγάλα ερωτηματικά ως προς τη σκοπιμότητά της. Είναι ίσως η πρώτη φορά που ένα έργο απεντάσσεται εκ προϊμίου, χωρίς μάλιστα να ανακοινώνεται η επίσημη επιχειρηματολογία για μια τέτοια απόφαση.

Η ενδεχόμενη επίκληση της Περιφερειακής Αρχής στο σεβασμό της θέλησης της μεγάλης πλειοψηφίας των κατοίκων των Πολλωνίων, πολλοί από τους οποίους υπογράφουν την προσφυγή στο ΣτΕ, δεν είναι σε καμιά περίπτωση πειστική, αφού σημαντική μερίδα των κατοίκων δεν διαφωνεί με το έργο αυτό καθεαυτό, αλλά με την τροποποίηση της αρχικής μελέτης, η οποία προέβλεπε την κατασκευή μικρότερου προβλήτα και αποκλειστικά για την πρόσδεση ταχύπλοων, καθώς και την διασύνδεση της Μήλου με την Κίμωλο. Εξάλλου καμιά περιφερειακή αρχή δεν έχει προστρέξει προκαταβολικά να απεντάξει ένα έργο, πριν την τελεσίδικη απόφαση του δικαστηρίου. Προκαλεί δε περισσότερο το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, που κάθε εξουσία επιδιώκει να γίνεται αρεστή στο εκλογικό σώμα, χαϊδεύοντας στη συγκεκριμένη περίπτωση τα αυτιά κάποιων δεκάδων ψηφοφόρων.

Εν πάση περιπτώσει, είναι γεγονός ότι με την απένταξη του συγκεκριμένου έργου, χάνεται για τη Μήλο ένα έργο ζωτικής σημασίας, που θα μπορούσε να συμβάλει καθοριστικά στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού. Χάνεται η δυνατότητα ταχύτερης και ευκολότερης πρόσβασης, η γρηγορότερη διασύνδεση με τα γύρω νησιά και ειδικότερα με τη Σίφνο, τη Φολέγανδρο και τη Σαντορίνη, καθώς βεβαίως και η άνετη λειτουργία του πορθμείου με τη γειτονική Κίμωλο. Επιπλέον χάνονται για άλλη μια φορά σημαντικά κονδύλια, που έχουν χρηματοδοτήσει τις αναγκαίες μελέτες του έργου.
Οι ευθύνες της Περιφερειακής Αρχής είναι προφανέστατα πολύ μεγάλες, ενώ το ίδιο ισχύει και για τη δημοτική αρχή και το δήμαρχο προσωπικά, που συντάχθηκε «και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ», όταν ήταν επιπλέον γνώστης του θέματος από την εποχή της θητείας του στο νομαρχιακό συμβούλιο. Επίσης είναι απορίας άξιο, γιατί πολλοί κατά το παρελθόν λαλίστατοι υπέρ ενός μεγάλου αεροδρομίου στη Μήλο, στη συγκεκριμένη περίπτωση εποίησαν τη νήσσα.

Η εξέλιξη του λιμενικού έργου των Πολλωνίων σηματοδοτεί για ακόμα μια φορά την προχειρότητα όλων των συναρμόδιων αρχών, την έλλειψη ουσιαστικού διαλόγου με την τοπική κοινωνία και τελικά την αδιαφάνεια με την οποία επιχειρήθηκαν να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα, ειδικά στη φάση τροποποίησης της αρχικής μελέτης, όπως τελικά και στην εσπευσμένη απόφαση απένταξης του έργου. 

συνάντηση Γιώργου Χατζημάρκου με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γιόχαν Χαν

Συνάντηση με τον Επίτροπο Γιόχαν Χαν πραγματοποίησε σήμερα ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος. Η συνάντηση αφορούσε στο πλαίσιο των πολιτικών και των δράσεων που η παράταξη Μπροστά Το Νότιο Αιγαίο θα εφαρμόσει  από την 1η Σεπτεμβρίου, οπότε και ξεκινά η επόμενη προγραμματική περίοδος.

"Στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 θα στοχεύσουμε στην υλοποίηση δράσεων και έργων που σκοπό θα έχουν την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Το σύνολο των ενεργειών θα είναι ανθρωποκεντρικές και θα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των πολιτών. Βασική μας αρχή είναι να ευημερούν οι άνθρωποι και όχι οι αριθμοί, να υλοποιηθούν έργα ζωής και πνοής, δράσεις ποιότητας που θα καλύψουν τις χαμένες ευκαιρίες των τελευταίων ετών και θα ικανοποιήσουν τις αναπτυξιακές ανάγκες και τις ελλείψεις που παρουσιάζουν τα νησιά μας σήμερα" δήλωσε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος.

Ο Επίτροπος Χαν, υποσχέθηκε την αμέριστη συμπαράσταση και συνεργασία για την υλοποίηση του σχεδίου δράσης που του αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Τον κ. Χατζημάρκο πλαισίωνε ο υποψήφιος Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Χαράλαμπος Κόκκινος και η υποψήφια Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου.

άρθρο του υπ. χωρικού Αντιπεριφερειάρχη με την παράταξη «Νότιο Αιγαίο – Αρχιπέλαγος Δημιουργίας» κ. Δημήτρη Κρητικού

Σύμφωνα με την τοποθέτηση,

Το 2014 θα είναι η χρονιά της Ρόδου στον τουρισμό. Όλα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι φέτος θα φιλοξενηθούν στο νησί πάνω από δύο εκατομμύρια επισκέπτες, καθώς το come back των Ευρωπαίων είναι πλέον αδιαμφισβήτητο.

Εξίσου θετικά είναι τα μηνύματα και για άλλους νησιωτικούς προορισμούς της Δωδεκανήσου που ετοιμάζονται να υποδεχτούν περισσότερους τουρίστες φέτος, την κινητήρια δύναμη της τοπικής οικονομίας.
Όλοι τους θα γευτούν την τοπική κουζίνα, και τα τοπικά προϊόντα που τα τελευταία χρόνια, έχουν κερδίσει τη θέση που τους αξίζει στο τραπέζι των επισκεπτών μας.
Τοπικό πρωινό και ντόπια κουζίνα έχουν εδραιωθεί στο τουριστικό προϊόν της περιοχής μας λειτουργώντας προσθετικά και πολλαπλασιαστικά σε αυτό που ήδη προσφέρει ο προορισμός.
Ξεκίνησε με αυτό τον τρόπο, η σταδιακή ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα καθώς η προώθηση των αγαθών που παράγονται, μπορεί να τροφοδοτήσει καθοριστικά τον τουρισμό και να στηρίξει σημαντικά τη δοκιμαζόμενη οικονομία.
Ας μη ξεχνάμε ότι η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου καταρτίζει και επιχειρησιακό πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης για την περίοδο 2014-2020 με απώτερο σκοπό τη διασύνδεσή του πρωτογενούς τομέα με τον τομέα του τουρισμού.Η αύξηση της παραγωγής προκειμένου να καλυφθούν οι διατροφικές ανάγκες ντόπιων αλλά και επισκεπτών, θα συμβάλει στη μείωση των εισαγωγών και θα ενισχύσει την απασχόληση συγκρατώντας έτσι τον πληθυσμό στα νησιά μας.
Αν επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι τότε θα μπορούμε να μιλάμε για βιώσιμη ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.
Οι βάσεις τέθηκαν πριν από τρία χρόνια με κοινή προσπάθεια της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου και του συλλόγου διευθυντών ξενοδοχείων Ρόδου που με τη συμβολή της εταιρίας Praxis plus, διοργάνωσαν την πρώτη εκδήλωση ανάδειξης και στήριξης των τοπικών προϊόντων. Πέρασαν από τότε, ακριβώς τρία χρόνια και ο σπόρος της προσπάθειας βρήκε γόνιμο έδαφος, ρίζωσε και σιγά -σιγά δίνει τους πρώτους καρπούς.

Πολλά ξενοδοχεία πιστοποιήθηκαν και εντάχθηκαν στο σύμφωνο για το τοπικό παραδοσιακό πρωινό, ενώ όλο και περισσότερες επιχειρήσεις εστίασης υιοθετούν την παραδοσιακή κουζίνα.
Η αύξηση της κατανάλωσης και η ζήτηση σε τοπικά προϊόντα, θα βοηθήσει στη συστηματική ενασχόληση, την ποιοτική παραγωγή, την τυποποίηση και την αύξηση των πωλήσεων σε όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις. Θα μειωθούν έτσι οι εισαγωγές και θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο τουρισμός βασίζεται στις βιωματικές εμπειρίες που αποκτούν οι επισκέπτες μας και η γεύση μέσα από τη γαστρονομία αποτελεί ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα. Άλλωστε στη Ρόδο και κατ’ επέκταση σε όλο το νησιωτικό χώρο του Αιγαίου, τα τοπικά προϊόντα χαρακτηρίζονται από άριστη ποιότητα, συμβάλλουν στην καλή και υγιεινή διατροφή και προσφέρουν μοναδικές γευστικές εμπειρίες.

Η στροφή στον πρωτογενή τομέα από τους νέους ανθρώπους των νησιών μας, αποτελεί σίγουρα και μία μορφή διεξόδου προς την απασχόληση, τώρα μάλιστα που η ανάπτυξή του θα βασιστεί σε έναν στρατηγικό σχεδιασμό από την περιφέρεια νοτίου Αιγαίου.