Σάββατο, Ιουλίου 04, 2015

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΙΑ ΑΚΡΩΤΗΡΙ (12.7 20.00 Φηρά)

Σύμφωνα με την πρόσκληση,

Οι εκδόσεις Μίλητος σας προσκαλούν στην παρουσίαση της αφιερωματικής έκδοσης «Ακρωτήρι, η βιογραφία μιας χαμένης πολιτείας» στην Αγγλική και Ρωσική έκδοση, την Κυριακή 12 Ιουλίου στις 20.00 στο Συνεδριακό Κέντρο Νομικού στα Φηρά.

Ομιλητές : Χρήστος Ντούμας καθηγητής προιστορικής αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών – Ναννώ Μαρινάτου συγγραφέας, καθηγήτρια κλασικών σπουδών Πανεπιστημίου Ιλινόις.

Την πρόσκληση μπορείτε να την δείτε εδώ : https://drive.google.com/file/d/0B6cFUP9k5xATZ0Vyd2ZqZ1NIeGtvM0NfLXEtYVV5NlNUbzVR/view?usp=sharing

έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Αγλαόφημη» (Aglaophimi) του Ιωάννη Κούβαλη από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Εστία Πύργου Καλλίστης» - εγκαίνια 2.7 20.00 – διάρκεια έως τις 15.7

Σύμφωνα με την πρόσκληση,

Την Πέμπτη, 2 Ιουλίου 2015 και ώρα 20:00, η Εστία θα φιλοξενήσει στον εκθεσιακό χώρο της κεντρικής πλατείας του Πύργου έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Αγλαόφημη» (Aglaophimi) του Ιωάννη Κούβαλη.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Δήμο Θήρας, το τοπικό Διαμέρισμα και το εστιατόριο Σελήνη.

Η έκθεση θα διαρκέσει από 2 έως 15 Ιουλίου.

Ώρες λειτουργίας 10.00-13.00 και 18.00 - 21.00.
                      

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ, Μάκης Ζώρζος                                


Παρασκευή, Ιουλίου 03, 2015

ανακοίνωση της Π.Ν.Α. για τον τρόπο μετάδοσης των αποτελεσμάτων του Δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015 – ολοκληρώθηκε η μεταφορά του εκλογικού υλικού

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Π.Ν.Α.,

Σας  γνωρίζουμε ότι η ειδική ιστοσελίδα για τη  μετάδοση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015 είναι ο http://www.1730.syzefxis.gov.gr/      και έχει υλοποιηθεί με την επιμέλεια του Τμήματος Διαφάνειας της Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων.

Παράλληλα, συνεχίζεται η προετοιμασία των προβλεπόμενων από το σύνταγμα διαδικασιών για την πραγματοποίηση του δημοψηφίσματος της ερχόμενης Κυριακής στην Περιφερειακή Ενότητα Κυκλάδων.
Αφίχθη σήμερα (3.7) το μεσημέρι στη Σύρο από το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης το εκλογικό υλικό που υπολείπονταν για την ολοκλήρωση της προετοιμασίας της προβλεπόμενης διαδικασίας για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της προσεχούς Κυριακής.


Σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σήμερα το απόγευμα θα αφιχθούν στη Σύρο 1 Σινούκ το οποίο θα μεταφέρει το εκλογικό υλικό στη Νάξο, στην Πάρο, στη Μήλο και τη Σαντορίνη, καθώς και 3 ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού και ένα της Πολεμικής Αεροπορίας τα οποία θα διακινήσουν το υλικό στα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων. Αύριο το μεσημέρι με το πλοίο της γραμμής το εκλογικό υλικό θα αποσταλεί στην Τήνο και στη Μύκονο.

συγκέντρωση στα Φηρά απο το Μέτωπο του ΟΧΙ (3.7)

Συγκέντρωση στα Φηρά απο το Μέτωπο του ΟΧΙ πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 3.7 στις 19.30.
Κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν σε απευθείας σύνδεση τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, για να βροντοφωνάξουμε την αντίθεση μας στους στυγνούς εκβιασμούς των πιστωτών μας, που έχουν γονατίσει κ προσβάλει έναν ολόκληρο λαό.

Λέμε ένα περήφανο και δυνατό ΟΧΙ στην λιτότητα κ στην υποδούλωση.


Στη συγκέντρωση μίλησε το μέλος της κεντρικής επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ, Γεώργιος Τσίπρας. 

ανακοίνωση των Βουλευτών Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ - ψηφίζουμε ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της Κυριακής 5 Ιουλίου

Την Κυριακή 5 Ιουλίου διενεργείται ένα ιστορικό δημοψήφισμα. Συνεπής με το ήθος της Αριστεράς η ελληνική κυβέρνηση τηρεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για διαπραγμάτευση και τις δημοκρατικές της αξίες απευθυνόμενη στον λαό για να επιστραφεί το τελεσίγραφο που της επιδόθηκε με ένα ηχηρό ΟΧΙ.

Το δημοψήφισμα δεν αφορά στην παραμονή της χώρας στην νομισματική ένωση του ευρώ ή την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αντιθέτως, τίθενται στην λαϊκή ετυμηγορία οι προτάσεις που περιέχει το τελεσίγραφο που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση από τους θεσμούς.

Ένα «ναι» στις απαιτήσεις των θεσμών σημαίνει:
·        Άρση μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά
·        Πώληση των περιφερειακών αεροδρομίων
·        Μεταβίβαση των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ για την οριστική του πώληση
·        23% ΦΠΑ σε εστίαση, 13% σε ξενοδοχεία
·        100% προκαταβολή φόρου σε εταιρίες, ελεύθερους επαγγελματίες, και αγρότες
·        Άμεση κατάργηση του ΕΚΑΣ για το 20% των «υψηλότερων» δικαιούχων
·        Αύξηση των εισφορών για υγειονομική περίθαλψη από 4% σε 6%
·        Καθιέρωση εθνικής σύνταξης για όλους στα 360 ευρώ
·        Νομοθέτηση των ομαδικών απολύσεων
·        Εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ στο γάλα (επιμήκυνση ζωής γάλακτος),  το ψωμί, και για την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές
·        Αύξηση συντελεστή φορολόγησης των αγροτών από 13% σε 26%, κατάργηση απαλλαγής φόρου των επιδοτήσεων για το ποσό των 12.000 ευρώ, μείωση στο μισό της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης για τους αγρότες, αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος
Επιπλέον, η πρόταση των θεσμών
·        δεν αναγνωρίζει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και
·        δεν δίνει αναπτυξιακή προοπτική στην χώρα,
με αποτέλεσμα να καθιστά δέσμια την ελληνική οικονομία εξωτερικού δανεισμού μακροπρόθεσμα.
Προκαλεί κακή εντύπωση η στάση των εκλεγμένων περιφερειαρχών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου οι οποίοι συντάσσονται δημόσια υπέρ του ναι χωρίς να νοιάζονται για τις ολέθριες συνέπειες της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά μας.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων καλούν το λαό να
·        πάρει το μέλλον των παιδιών του στα χέρια του
·        αντισταθεί στον ωμό εκβιασμό από εγχώρια και μη, οικονομικά συμφέροντα που δίνουν καταστροφικό πλήγμα στην οικονομία των νησιών μας
·        μην ξεχάσει τους συμπολίτες μας που υποφέρουν από την κρίση τα τελευταία 5 χρόνια
·        διεκδικήσει την αξιοπρέπεια και την περηφάνια του ψηφίζοντας ΟΧΙ!


Νίκος Μανιός, Αντώνης Συρίγος, Νίκος Συρμαλένιος  

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων: "Την Κυριακή 5 Ιουλίου ΛΕΜΕ όλοι ΟΧΙ!"

Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων καλεί τους πολίτες των Κυκλάδων να υπερασπιστούμε όλοι μαζί τη διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης που λέει:

ΟΧΙ στην κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά μας!
ΟΧΙ στην αύξηση σε 23% του συντελεστή ΦΠΑ στα ξενοδοχεία!
ΟΧΙ στη μείωση μισθών και συντάξεων!
ΟΧΙ στην ασφυκτική συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων!
ΟΧΙ στον αργό θάνατο της χώρας, της κοινωνίας και της οικονομίας μας!

Είναι η πρώτη φορά που οι πολίτες της χώρας έχουμε βήμα, έχουμε τη δυνατότητα να συμμετάσχουμε ενεργά στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης!

5 ολόκληρα χρόνια μας επιβάλλονταν σκληρά μνημόνια και μέτρα!

5 ολόκληρα χρόνια μας έκαναν φτωχότερους - κοινωνικά και οικονομικά - μας στέρησαν την ελπίδα και μας έβαλαν μπροστά στο μαύρο και τα αδιέξοδα!

Στον εκφοβισμό του Σαμαρά, του Βενιζέλου, του Θεοδωράκη, της Γεννηματά, των καναλαρχών, των εθελόδουλων δημοσιογράφων, των μερκελιστών, των φαύλων αυτοδιοικητικών - που από τη μια ζητούν δημοψήφισμα υπέρ της διατήρησης του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ για τα νησιά μας και από την άλλη σπεύδουν στο κάλεσμα των αφεντικών τους να συμπαραταχθούν υπέρ της κατάργησής του!!! - απαντάμε ΟΧΙ!

Η ψήφος της Κυριακής 5 Ιουλίου είναι ψήφος για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης. Η συντονισμένη προσπάθεια αποπροσανατολισμού των πολιτών δεν θα περάσει!

Την Κυριακή 5 Ιουλίου ψηφίζουμε ΟΧΙ!

ΟΧΙ στα εκβιαστικά διλήμματα!
ΟΧΙ στην καταστροφική λιτότητα!
ΟΧΙ στον στραγγαλισμό της δημοκρατίας στον τόπο που γεννήθηκε!

ΟΧΙ στη διάλυση της Ενωμένης Ευρώπης!

η κρισιμότητα των στιγμών, απαιτεί από εμάς να επιδείξουμε την ανάλογη σοβαρότητα – ανακοίνωση της επάρχου Θήρας για το δημοψήφισμα

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας από την Παρασκευή το βράδυ, είναι γνωστή σε όλους.
 Οι τράπεζες είναι κλειστές, τα ΑΤΜ στερεύουν και αξιοπρεπείς πολίτες συνωστίζονται στις ουρές των τραπεζών.
 Τράπεζες που έκλεισε με απόφασή της η Κυβέρνηση αυτή.
 Ακούμε διάφορους να λένε πως δεν τρέχει και τίποτα. Πως ζεις και με 60€.
  Χωρίς τραπεζικό σύστημα η χώρα δεν υφίσταται.
 Δυστυχώς, το πολιτικό προσωπικό της χώρας είναι κατώτερο των περιστάσεων που καλούνται να διαχειριστούν.
 Μια κυβέρνηση με βάση τις κομματικές ισορροπίες και που καταστρατηγεί εμφανώς τις δημοκρατικές διατάξεις του ακρογωνιαίου λίθου του πολιτεύματός μας, του Συντάγματος.
 Αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εξασφαλίσουν μια συμφωνία που να εγγυάται την ασφάλεια και την αξιοπιστία της Ελλάδας ως ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταθέτουν τις ευθύνες τους στο λαό.
 Κρύβονται πίσω από τους πολίτες για να μην κληθούν να λογοδοτήσουν για την καταστροφή την οποία έφεραν.
 Είμαι από τους ανθρώπους που δεν λειτουργούν με βάση το θυμικό. Λειτουργώ με γνώμονα την σύνεση, τη λογική και το συμφέρον της Πατρίδας μου.
 Καλώ τους πολίτες να πράξουν την Κυριακή στο δημοψήφισμα.
 Να κλείσουν τα αυτιά τους στα ψέμματα που ακούγονται για μία ακόμα φορά.
 Χθες σε διάγγελμά του ο ίδιος ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε οτι ψηφίζοντας όχι, θα αποκατασταθούν στα ΑΤΜ οι μισθοί, οι συντάξεις.
 Θα αποκατασταθεί τι; το δικαίωμα να έχουμε πρόσβαση στα χρήματα που με τόσο κόπο και τόσο ιδρώτα, οι πολίτες δούλευαν όλη τη ζωή τους;
 Φτάνει λοιπόν η κοροϊδία.
 Συντεταγμένα, μαζικά και ειρηνικά, σας καλώ να στηρίξουμε την μια και μοναδική απόφαση στο δημοψήφισμα, που δίνει προοπτική να σωθεί στο μέλλον κάτι από όσα έχουμε ήδη χάσει.
 Να ξεκαθαρίσω πως δεν ζω σε παράλληλο σύμπαν.
 Δεν πιστεύω πως σε περίπτωση που στο δημοψήφισμα βγει το Ναι, τη Δευτέρα θα είναι όλα ρόδινα και η Ευρώπη θα έχει αλλάξει στάση.
 Ξέρω όμως, ότι τις μάχες τις δίνεις και τις κερδίζεις από μέσα
 Ξέρω οτι η παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρώ, μας δίνει τη δυνατότητα να κινηθούμε σε ένα ασφαλές οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, σε αντίθεση με τα αχαρτογράφητα νερά του όχι.
 Στο δημοψήφισμα λοιπόν, σύσσωμοι οι πολίτες αποφασίζουμε ΝΑΙ, στην Ελλάδα της Ευρώπης. Ναί στην παραμονή στην Ευρώπη και το ευρώ.
 Μπορεί η γενιά μου, ήδη να καταστράφηκε.  Δεν το γνωρίζω.
 Αλλά θα το παλέψω. Και θα το παλέψω τόσο για τη δική μου όσο και για τις ερχόμενες γενιές.


  Η ΕΠΑΡΧΟΣ Π.Ε ΘΗΡΑΣ

δήλωση του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου για το δημοψήφισμα της Κυριακής 5 Ιουλίου

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

«Μας χωρίζουν ελάχιστες ώρες από την Κυριακή 5 Ιουλίου. Την ημέρα που θα αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στην ιστορία της χώρας.

Αύριο καλούμαστε  να διαμορφώσουμε την ζώσα ιστορία και να μην επιτρέψουμε η σελίδα αυτή να γραφτεί με μαύρα γράμματα. Να κλείσουμε τα αφτιά μας στις σειρήνες του λαϊκισμού και με γνώμονα την αλήθεια, τον ρεαλισμό και την υπευθυνότητα, να αποτρέψουμε την κατάρρευση της πατρίδας μας.

Στα διχαστικά και κίβδηλα διλήμματα, με τα οποία επιχείρησαν να μπολιάσουν την  ελληνική κοινωνία, εμείς καλούμαστε να δώσουμε μια καθαρή και υπερήφανη απάντηση που θα στέλνει ένα μη διαπραγματεύσιμο μήνυμα για την παραμονή της Ελλάδας εκεί όπου πραγματικά ανήκει. Στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης και του Ευρώ.

Το μέλλον της πατρίδας μας, η ανάπτυξη και η πρόοδος  των νησιών μας, είναι άρρηκτα συνυφασμένα με την πορεία της Ευρώπης, της μεγάλης μας οικογένειας. Η έξοδος από την Ευρώπη και το Ευρώ, δεν είναι αξιοπρέπεια, είναι ταπείνωση, που  θα οδηγήσει σε κατάρρευση και σε τεράστιους εθνικούς κινδύνους.

Είναι μεγάλο το  καθήκον στο οποίο μας έταξαν οι καιροί και η ιστορία. Είμαστε αποφασισμένοι να ανταποκριθούμε, στο μέγιστο της υπευθυνότητάς μας. Είμαι βέβαιος ότι σε αυτήν την τόσο κρίσιμη στιγμή που όλα κρέμονται από μια κλωστή, η  υπευθυνότητα  θα υπερισχύσει της ανευθυνότητας και η αλήθεια της δημαγωγίας. Το χρωστάμε στην χώρα μας, στα νησιά μας, στα παιδιά μας.
Δεν πέφτουμε στην παγίδα τους, δε ρίχνουμε νερό στον μύλο του διχασμού, που αποτελεί το μοναδικό τους «καταφύγιο». Η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη και πρέπει να μας βρει όλους μαζί ενωμένους, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε, για να ξαναχτίσουμε σε πιο γερά θεμέλια ό,τι γκρεμίστηκε. Για να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος. Για να ξαναβάλουμε τον τόπο μας στην τροχιά της δημιουργίας, της προκοπής και της  ανάπτυξης.


Την Δευτέρα, με το βλέμμα στραμμένο στην πατρίδα μας, με την καρδιά στα νησιά μας , με το χέρι απλωμένο με αγάπη σε όλους τους συμπατριώτες μας ανεξαρτήτως τι ψήφισαν την Κυριακή, θα είμαστε πάλι όλοι  μαζί, για να αντιμετωπίσουμε τις ανυπέρβλητες δυσκολίες και να τις ξεπεράσουμε».

ΕΠΑΜ Θήρας: "ΛΕΜΕ το πρώτο ΟΧΙ!"

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΠΑΜ Θήρας,
Δες εκείνους που σου λένε να ψηφίσεις ΝΑΙ. Τι κοινό έχεις, άραγε, εσύ μαζί τους;

Αναρωτήσου πόσα «ΝΑΙ σε ΟΛΑ» άκουσες από τους πολιτικούς στην Βουλή τα τελευταία χρόνια. Αισθανόσουν υπερήφανος στην υποτέλεια τους;

Θυμήσου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μας κατέστρεψε σκόπιμα την αγροτική παραγωγή, την αλιεία, την βιοτεχνία. Αυτή, άραγε, είναι η Ευρώπη των λαών;

Σκέψου το πόσα κέρδισαν οι τραπεζίτες και οι κερδοσκόποι εις βάρος της χώρας μας. Το ξέρεις ότι μπορούσαν να το κάνουν επειδή είχαμε το ευρώ;

Διάβασε τις δύο Δανειακές Συμβάσεις του 2010 και του 2012. Γνωρίζεις ότι παρέδωσαν το δικαίωμα να ζούμε και να ευημερούμε σε αυτήν την χώρα;



Μάθε ότι όλο το Δημόσιο Χρέος είναι παράνομο, επονείδιστο και απεχθές και πρέπει μονομερώς να διαγραφεί. Το έχουμε, άλλωστε, πληρώσει πάνω από δύο φορές.

Ενημερώσου για την διέξοδο επιστροφής σε Εθνικό Νόμισμα. Μια λύση που μόνο το ΕΠΑΜ έχει βήμα-βήμα καταγράψει και είναι προς όφελος του λαού μας.

Απαίτησε την τιμωρία όλων όσων οδήγησαν, με τις πράξεις και τις υπογραφές τους, την Πατρίδα μας στην καταστροφή.



Και πάνω από όλα….

Προετοιμάσου να πεις και άλλα ΟΧΙ σαν κι εκείνα που επανειλημμένως βροντοφωνάξαμε στην πολυχιλιετή ιστορία μας.

Εμείς, τα μέλη και οι φίλοι του ΕΠΑΜ Θήρας, θα ψηφίσουμε ΟΧΙ!

ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ! ΔΕΝ ΥΠΟΚΥΠΤΟΥΜΕ! ΕΝΩΣΕ ΤΗΝ ΦΩΝΗ ΣΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ!



Θήρα, 03 Ιουλίου 2015


Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο (ΕΠΑΜ) Θήρας

οι πρώτοι 18 γιατροί στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, από τις 60 κενές θέσεις που επιδοτεί η Περιφέρεια

Τα πρώτα θετικά αποτελέσματα της πρωτοβουλίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να επιδοτήσει 60 συνολικά επικουρικούς και αγροτικούς γιατρούς, ως κίνητρο για την στελέχωση των δομών υγείας στα μικρά νησιά του Νοτίου Αιγαίου, είναι γεγονός.

Από την ολοκλήρωση της διαδικασίας προκήρυξης των κενών θέσεων, προέκυψαν οι 18 πρώτοι γιατροί, από τους 60 συνολικά που το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε να επιδοτήσει, στα νησιά Κυκλάδων και Δωδεκανήσου.

Πρόκειται για 12 γιατρούς στα νησιά των Κυκλάδων και 6 στα νησιά της Δωδεκανήσου, οι οποίοι κατανέμονται ως εξής:

Σίφνος    2 / Πάρος     2 / Σέριφος  1 / Νάξος     2 / Σύρος     4 /
Κάλυμνος  1 / Λέρος        1 / Πάτμος     2 / Κως          2 / Νίσυρος    1


Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει πλήρως την επιλογή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να παρέμβη αποφασιστικά για την επίλυση του σοβαρότερου εκ των προβλημάτων που χρονίως αντιμετωπίζουν κυρίως τα μικρά νησιά και αποδεικνύει πως όταν υπάρχει πραγματική πολιτική βούληση και πρακτικός νους, όλα μπορούν να επιτευχθούν. 

επίσκεψη του βουλευτή Κυκλάδων ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνη Συρίγου στην Τήνο

Tην Τήνο  επισκέφθηκε ο βουλευτής Κυκλάδων Αντώνης Συρίγος  χθες το απόγευμα. Πραγματοποίησε περιοδεία στα χωριά  όπου και απάντησε στις απορίες των κατοίκων, άκουσε την αγωνία τους   και τους προβληματισμούς τους.

Διευκρίνισε σε όλους ότι το ΟΧΙ σημαίνει   ΟΧΙ   στη συμφωνία της 25ης Ιουνίου. Δηλαδή ΟΧΙ  στην αύξηση του  ΦΠΑ  στα νησιά, ΟΧΙ στη  διάλυση του αγρότη,  ΟΧΙ στη μείωση  συντάξεων στα 380€ για όλους. Ανέφερε ότι  το ίδιο το ΔΝΤ στις 26 Ιουνίου δημοσίευσε  μελέτη του, όπου επεσήμαινε ότι το χρέος  της  Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο. Μια μελέτη που την ήξεραν από πριν οι εταίροι  αλλά εκβιαστικά   και  καταχρηστικά  θέλησαν να δώσουν τελεσίγραφο  στην  Ελλάδα  να υπογράψει μια επαχθή  συμφωνία.

«Η Ελλάδα  δεν  εκβιάζεται»  ανέφερε  ο  Αντώνης  Συρίγος  και στις  5 Ιουλίου  ο καθένας και η καθεμία  πρέπει να αναλάβουν  τις  ευθύνες  τους. Είναι  η ιστορική στιγμή να πούμε  ΟΧΙ και  να υπενθυμίσουμε  σε όλους  ότι είμαστε  ένας λαός περήφανος  που δεν  υποτάσσεται  και δεν εκβιάζεται.


Σήμερα ο βουλευτής επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας, τον Δήμο, την αγορά όπου και  συνομίλησε   με  εργαζόμενους.  

επίσκεψη της βουλευτού Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, κας. Νίκης Κεραμέως, στο Επιμελητήριο Κυκλάδων

Με αφορμή την εκδήλωση της ΝΟΔΕ Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας που πραγματοποιείται σήμερα Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015 στη Σύρο, επισκέφθηκε το Επιμελητήριο Κυκλάδων η βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, κα. Νίκη Κεραμέως, μαζί με τον πολιτευτή της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιώργο Βακόνδιο, και τον Πρόεδρο της ΝΟΔΕ Κυκλάδων, κ. Βαγγέλη Χαλκιά.

Από πλευράς της κας. Κεραμέως, συζητήθηκε η κρισιμότητα της κατάστασης και επισημάνθηκαν οι κίνδυνοι σε περίπτωση που επικρατήσει το «όχι» στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Παρά τις δυσκολίες των ημερών, η βουλευτής ζήτησε επιπλέον ενημέρωση για το ζήτημα της ενδοκυκλαδικής επικοινωνίας καθώς και για την απεργία των εργαζομένων του Νεωρίου.


Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, κ. Γιάννης Ρούσσος, αφού πρώτα έδωσε το στίγμα του φορέα σε μια σύντομη αναφορά στο έργο του Επιμελητηρίου, ανέλυσε τα προβλήματα που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα στις Κυκλάδες, όπως θέματα ελλείψεων αγαθών, και τόνισε τις προσπάθειες που κάνει το Επιμελητήριο, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του, προκειμένου αυτά τα προβλήματα να ξεπεραστούν.

ανακοίνωση για τις αιτήσεις συνεργατών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.)

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Όσοι ενδιαφέρονται να απασχοληθούν ως Ιδιώτες Συνεργάτες στις διενεργούμενες απογραφές και στατιστικές εργασίες της ΕΛ.ΣΤΑΤ., μπορούν να εγγραφούν, με ηλεκτρονική αίτησή τους από 3 Ιουλίου μέχρι την 24η ώρα της 3ης Αυγούστου 2015, στο Μητρώο Ιδιωτών Συνεργατών Σεπτεμβρίου 2015  – Απριλίου 2016.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν μόνο ιδιώτες και ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι οποίοι θα πρέπει να είναι τουλάχιστον απόφοιτοι εξαταξίου Γυμνασίου ή Λυκείου, ηλικίας από 21 έως 69 ετών.
Οι υπάλληλοι (μόνιμοι και με σύμβαση εργασίας Αορίστου Χρόνου) Δημοσίων Υπηρεσιών, Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α και λοιπών Δημοσίων Οργανισμών, δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης.

Έργο του Ιδιώτη Συνεργάτη είναι η συλλογή στατιστικών στοιχείων από επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Η εργασία εκτελείται εκτός γραφείου, κυρίως με προσωπικές συνεντεύξεις,  χωρίς υποχρέωση τήρησης ωραρίου εργασίας. Η απασχόληση αυτή, δεν αποτελεί εξαρτημένη εργασία ούτε θεωρείται κατοχή δεύτερης θέσης για όσους παράλληλα εργάζονται στον ιδ. τομέα. Η αμοιβή του Ιδιώτη Συνεργάτη, γίνεται ανάλογα με τον αριθμό των πλήρως και ορθά συμπληρωμένων ερωτηματολογίων που παραδίδει έγκαιρα και δεν προβλέπεται καμία άλλη αμοιβή για μετακινήσεις εκτός του νησιού μόνιμης διαμονής και προτίμησης που δηλώνει.
           
Οι αιτήσεις, για την εγγραφή στο νέο Μητρώο Ιδιωτών Συνεργατών, θα υποβληθούν από τους ενδιαφερόμενους μόνο ηλεκτρονικά στην Ιστοσελίδα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.statistics.gr  στην πρώτη σελίδα του Portal, στην ένδειξη «Ιδιώτες Συνεργάτες ΕΛΣΤΑΤ».


Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στην Υπηρεσία Στατιστικής Νομού Κυκλάδων στα τηλέφωνα 2281082332, 2281085134, 2281085129.

Πέμπτη, Ιουλίου 02, 2015

το «ΝΑΙ» δεν είναι «ορφανό», είναι η μόνη εγγύηση επιστροφής στην ομαλότητα – κοινή δήλωση συμμετεχόντων στην ανοιχτή σύσκεψη φορέων του Ν. Αιγαίου που υποστηρίζουν το «ναι»

Κοινή δήλωση των συμμετεχόντων σε ανοιχτή, ευρύτατη σύσκεψη  των εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, σήμερα, Τετάρτη, 1η Ιουλίου 2015:

«Ενωμένοι , κοινωνία και κόσμος της εργασίας απαιτούμε από την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το δημοψήφισμα που μολύνει με  το μικρόβιο του  διχασμού την ελληνική κοινωνία και  την αποκόπτει από την θέση όπου ανήκει. Τον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης.

 Το δημοψήφισμα, εκ των εξελίξεων πλέον, είναι άνευ αντικειμένου. Αν η κυβέρνηση δεν το ανακαλέσει, είναι βέβαιον ότι οδηγούμαστε σε μια άλλη, τριτοκοσμική Ελλάδα.

Αν η κυβέρνηση επιμείνει στην διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, διατρανώνουμε με όλους τους τρόπους και με κάθε μέσο την πίστη μας στο «NAI» και ότι θα παλέψουμε γι αυτό.

Δηλώνουμε σε όλους τους τόνους ότι το «NAI» δεν είναι «ορφανό», είναι υπερήφανη και υπεύθυνη θέση από όλους εμάς, που δεν διαπραγματευόμαστε την συμμετοχή της χώρας στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης .

Διότι ο σκληρός πυρήνας της Ευρώπης και το ευρώ είναι μονόδρομος  για την Ελλάδα και μη διαπραγματεύσιμο κεκτημένο   για τους ευρωπαίους Έλληνες πολίτες.

Διότι δεν παραδίδουμε την χώρα στην ραγδαία φτωχοποίηση, που θα μετατρέψει την ελληνική κοινωνία σε ανθρώπινα ερείπια.

Διότι δεν θα ανεχθούμε άλλο τον εγκληματικό λαϊκισμό που οδήγησε την Ελλάδα στα σημερινά αδιέξοδα.

Εδώ και λίγες ώρες, έχει γίνει πραγματικότητα το αδιανόητο. Η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς χρεοκοπίας, σε οικονομικό, νομικό και πολιτικό κενό.

Είμαστε αποφασισμένοι να σταματήσουμε αυτήν τραγωδία. Να επιστρέψει η χώρα και η ζωή των Ελλήνων πολιτών στην κανονικότητα.

Ο μόνος τρόπος είναι ένα γενναίο, καθαρό, υπερήφανο «ΝΑΙ». 
Το «NAI» που σηματοδοτεί για τον ελληνικό λαό το τέλος των ψευδαισθήσεων, το τέλος του εγκληματικού λαϊκισμού, την επιστροφή στην αλήθεια ως μόνη οδό σε ένα δρόμο αναστροφής της οικονομικής  και ηθικής κατάπτωσης, την επάνοδο στην ομαλότητα και την κανονικότητα, την επανάκτηση της αξιοπρέπειας που πεθαίνει καθημερινά μπροστά στα ATM.

Οι συνυπογράφοντες:

Οι συνυπογράφοντες:




Γεώργιος Χατζημάρκος, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

Φώτης Χατζηδιάκος, Πρόεδρος Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου

Ιωάννης Μαχαιρίδης, τ. Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

Χατζής Χατζηευθυμίου, πρώην Δήμαρχος Ροδίων

Ιωάννης Πάππου, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου

Αντώνιος Καμπουράκης, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου

Κώστας Κωνσταντινίδης, Αντιπρόεδρος ΣΕΤΕ

Κωνσταντίνα Σβύνου, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Κω

Νικόλαος Τσαγκάρης, Καλυμνιακή Ένωση Ξενοδόχων

Μιχαήλ Μιχαήλ, Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου

Νικόλαος Μπόνης, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου

Πασχάλης Βρακίδης, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Κω

Άγγελος Καλαθιανάκης, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Καλύμνου

Παναγιώτης Καραγιάννης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Δωδεκανήσου

Στέργιος Γαλλίζης, Υπεύθυνος  Τοπικού Παραρτήματος Κω, Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου

Παναγιώτης Τοκούζης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων Δωδεκανήσου

 Ελένη Παπαδούλη, Πρόεδρος Ένωσης Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων Κω

Γιώργος Ματσίγκος, Πρόεδρος Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου

Χαράλαμπος Παλογιαννίδης, Διευθυντής ΠΡΟΤΟΥΡ

Κωνσταντίνος Σαρρής, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου

Κώστας Κατσίβας, Πρόεδρος Τουριστικών Πρακτόρων

Νικόλαος Τσούλος, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Δωδεκανήσου

Ιωάννης Κλούβας, Πρόεδρος Σωματείου Εστιατόρων Ρόδου

Σταύρος Χούλης, Πρόεδρος Συλλόγου Εστιατόρων Καλύμνου

Βασίλειος Μανιάς,  Εκπρόσωπος Επιτροπής Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Κω


Κατερίνα Παπασάββα, Πρόεδρος Συλλόγου Πτυχ. Αισθητικών Δωδεκανήσου & Κυκλάδων

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ - την Κυριακή 5 Ιουλίου ΛΕΜΕ όλοι ΟΧΙ!

Σύμφωνα μα την ανακοίνωση,

Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων καλεί τους πολίτες των Κυκλάδων να υπερασπιστούμε όλοι μαζί τη διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης που λέει:

ΟΧΙ στην κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά μας!
ΟΧΙ στην αύξηση σε 23% του συντελεστή ΦΠΑ στα ξενοδοχεία!
ΟΧΙ στη μείωση μισθών και συντάξεων!
ΟΧΙ στην ασφυκτική συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων!
ΟΧΙ στον αργό θάνατο της χώρας, της κοινωνίας και της οικονομίας μας!

Είναι η πρώτη φορά που οι πολίτες της χώρας έχουμε βήμα, έχουμε τη δυνατότητα να συμμετάσχουμε ενεργά στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης!

5 ολόκληρα χρόνια μας επιβάλλονταν σκληρά μνημόνια και μέτρα!

5 ολόκληρα χρόνια μας έκαναν φτωχότερους - κοινωνικά και οικονομικά - μας στέρησαν την ελπίδα και μας έβαλαν μπροστά στο μαύρο και τα αδιέξοδα!

Στον εκφοβισμό του Σαμαρά, του Βενιζέλου, του Θεοδωράκη, της Γεννηματά, των καναλαρχών, των εθελόδουλων δημοσιογράφων, των μερκελιστών, των φαύλων αυτοδιοικητικών - που από τη μια ζητούν δημοψήφισμα υπέρ της διατήρησης του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ για τα νησιά μας και από την άλλη σπεύδουν στο κάλεσμα των αφεντικών τους να συμπαραταχθούν υπέρ της κατάργησής του!!! - απαντάμε ΟΧΙ!

Η ψήφος της Κυριακής 5 Ιουλίου είναι ψήφος για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης. Η συντονισμένη προσπάθεια αποπροσανατολισμού των πολιτών δεν θα περάσει!

Την Κυριακή 5 Ιουλίου ψηφίζουμε ΟΧΙ!

ΟΧΙ στα εκβιαστικά διλήμματα!
ΟΧΙ στην καταστροφική λιτότητα!
ΟΧΙ στον στραγγαλισμό της δημοκρατίας στον τόπο που γεννήθηκε!

ΟΧΙ στη διάλυση της Ενωμένης Ευρώπης!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ σχετικό με τις πολιτικές εξελίξεις

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του,

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων εκφράζει την απογοήτευσή του για την πορεία των τρεχουσών εξελίξεων εν όψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος της προσεχούς Κυριακής. Προσδοκία μας ήταν και εξακολουθεί να παραμένει, το να μην φτάσει η χώρα σε μια κατάσταση που διχάζει τους πολίτες, καταρρακώνει την οικονομία της και είναι δεδομένο πλέον ότι θα έχει πρωτόγνωρες, ολέθριες συνέπειες, οικονομικές και κοινωνικές, είτε η απάντηση την Κυριακή είναι «ΝΑΙ» είτε είναι «ΟΧΙ».

Δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος, έτσι όπως τίθεται, επιδέχεται πολλών ερμηνειών, ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια το εύρος των συνεπειών είτε της μιας είτε της άλλης επιλογής, πόσο μάλλον να ενημερώσει τεκμηριωμένα τους πολίτες γι’ αυτό.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, η αναβολή του δημοψηφίσματος, εάν είναι εφικτή, φαντάζει ως μια επιλογή που θα έδινε μια προσωρινή τουλάχιστον διέξοδο σε αναζήτηση μιας έντιμης συμφωνίας με τους θεσμούς, θα μετρίαζε τις σοβαρότατες επιπτώσεις της αβεβαιότητας σε στρατηγικούς κλάδους της εθνικής οικονομίας, όπως ο τουρισμός, ενώ παράλληλα θα διαφύλαττε την ισχύ του δημοψηφίσματος ως διαπραγματευτικού όπλου για αξιοποίησή του στο μέλλον, αλλά με απολύτως σαφές το όποιο ερώτημα θα τεθεί στους πολίτες, και ξεκάθαρες τις συνέπειες των επιλογών τους.

Τονίζουμε ότι είναι βασική και διαχρονική θέση του Επιμελητηρίου να μην παρεμβαίνει σε θέματα που αφορούν την έκφραση της ελεύθερης βούλησης των πολιτών. Άλλωστε η λειτουργία του Επιμελητηρίου όλα αυτά τα χρόνια αποδεικνύει ότι στεκόμαστε μακριά από καταστάσεις που ενδέχεται να διαχωρίσουν τους πολίτες. Θεωρούμε ταυτόχρονα απαραίτητο να κάνουμε γνωστή την πάγια θέση του Επιμελητηρίου μας, η οποία τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και παραμονής στο ευρώ, διότι αυτό επιτάσσει το εθνικό συμφέρον και όλες μας οι προσπάθειες πρέπει να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση.


Στην παρούσα συγκυρία, βασικό καθήκον του Επιμελητηρίου είναι η στήριξη των επιχειρήσεων των Κυκλάδων, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις τεράστιες προκλήσεις των ημερών, που έρχονται μάλιστα στη χειρότερη δυνατή στιγμή, καθώς ήδη διανύουμε την φετινή τουριστική περίοδο, από τα αποτελέσματα της οποίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η τοπική μας οικονομία. Επισημαίνουμε ότι βρισκόμαστε σε στενή και συνεχή συνεργασία με τις επιχειρήσεις του Νομού, αναζητώντας εφικτές λύσεις.

Επιπλέον, τονίζουμε ότι σε κάποια νησιά που έχουν υποδεχτεί μεγάλο αριθμό ξένων τουριστών, ήδη αναφέρονται προβλήματα τροφοδοσίας, ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων (κρεατικά κ.λπ.) αλλά και φαρμάκων, λόγω της μη δυνατότητας πληρωμής των προμηθευτών του εξωτερικού εξαιτίας της τραπεζικής αργίας. Η Κυβέρνηση οφείλει να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα εντός της ημέρας, προκειμένου να μην παρουσιαστούν ελλείψεις στα παραπάνω προϊόντα, με ολέθριες συνέπειες στην τουριστική κίνηση των νησιών μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε την Πολιτεία σε άμεση ανάληψη δράσης για όσο διάστημα διαρκεί η αβεβαιότητα, προκειμένου να αποφύγουμε εξαιρετικά δυσάρεστες εξελίξεις με πρωτόγνωρες αρνητικές επιπτώσεις για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις των Κυκλάδων, που επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο λόγω της νησιωτικότητας. Ιδιαίτερα εφιστούμε την προσοχή στο γεγονός ότι, λόγω της τραπεζικής αργίας, πολλές και αυξημένες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων συσσωρεύονται επικίνδυνα σε πολύ σύντομο χρόνο (μέσα – τέλη Ιουλίου), με άμεσο κίνδυνο την αντικειμενική αδυναμία εξόφλησής τους. Καλούμε, επίσης, την Πολιτεία να λάβει έκτακτα μέτρα διευκόλυνσης όλων των επιχειρήσεων αναφορικά με τις κάθε μορφής υποχρεώσεις προκύπτουν στο τρέχον διάστημα.


Τέλος, καλούμε τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους σε πλήρη συνεργασία, συνεννόηση και αλληλοσεβασμό έτσι ώστε, κατανοώντας τις πιεστικότατες ανάγκες όλων, να αναζητήσουμε όλοι με ψυχραιμία αμοιβαία εφικτούς τρόπους υπέρβασης των δυσκολιών συμβάλλοντας στο να ξεπεράσουμε την κρίσιμη αυτή δοκιμασία.

εντατικοί έλεγχοι στην αγορά από την ΠΝΑΙ για την πρόληψη και πάταξη φαινομένων αισχροκέρδειας

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την προστασία των καταναλωτών, ανακοινώνει επισταμένους ελέγχους όσον αφορά την πολιτική τιμολόγησης σε προϊόντα πρώτης ανάγκης και καύσιμα.

Για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσει το capital control και για την πρόληψη φαινομένων αισχροκέρδειας, οι έλεγχοι θα είναι καθημερινοί και. εντατικοί . Εφιστούμε την προσοχή των καταναλωτών να αναφέρουν φαινόμενα υπερτιμολόγησης και στον εμπορικό κόσμο να προστατεύσει το καταναλωτικό κοινό απο φαινόμενα που παραπέμπουν σε σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας.

Ευχόμαστε να έρθουν όλα στην κανονικότητα το συντομότερο δυνατόν.

Παναγιώτης Κουνάκης, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος  Επιχειρηματικότητας

ωράριο λειτουργίας των Γραφείων Ταυτοτήτων, ενόψει του Δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015, για την εξυπηρέτηση των πολιτών

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, ενόψει της διεξαγωγής του Δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015, τα Γραφεία Ταυτοτήτων των Αστυνομικών Υπηρεσιών, σε όλη τη χώρα, θα λειτουργήσουν, πέραν του καθορισμένου ωραρίου λειτουργίας τους, ως ακολούθως:
•           Σάββατο, 4 Ιουλίου 2015, κατά τις ώρες 08.00 έως 18.00
•           Κυριακή, 5 Ιουλίου 2015, κατά τις ώρες 07.00 έως 19.00
Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι σε περιπτώσεις αρχικής έκδοσης - αντικατάστασης δελτίων ταυτότητας, θα εκδίδεται άμεσα αυτό, ακόμα και την ημέρα της ψηφοφορίας, εφόσον προσκομισθούν αυτοπροσώπως από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.
Υπενθυμίζεται ενδεικτικά, ότι για την έκδοση Δελτίου Ταυτότητας, το οποίο ο ενδιαφερόμενος πολίτης αποκτά για πρώτη φορά, τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσει είναι:
•           Δύο (2) πρόσφατες ασπρόμαυρες φωτογραφίες (για ταυτότητα), διαστάσεων 3,6*3,6 εκ.
•           Αίτηση που θα προμηθευτεί από την Αστυνομική Υπηρεσία.
•           Βεβαίωση Νοσηλευτικού Ιδρύματος ή Υγειονομικού Εργαστηρίου για την ομάδα Αίματος και το Rhesus (εφόσον επιθυμεί την αναγραφή του στο δελτίο).
•           Ταξιδιωτικό ή άλλο έγγραφο, ημεδαπής ή αλλοδαπής Αρχής, από το οποίο να προκύπτει προηγούμενη εγγραφή των στοιχείων «ΕΠΩΝΥΜΟ, ΟΝΟΜΑ και ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΕΡΑ» του ενδιαφερόμενου, με λατινικούς χαρακτήρες (εφόσον επιθυμεί ο ίδιος αναγραφή των ανωτέρω στοιχείων, διαφορετική του προτύπου ΕΛΟΤ 743, υποβάλλοντας παράλληλα και σχετική υπεύθυνη δήλωση)
•           Επίσης, για Δελτίο Ταυτότητας το οποίο εκδίδεται πρώτη φορά, απαιτείται η βεβαίωση των στοιχείων του αιτούντος από έναν μάρτυρα. Σε περίπτωση που είναι ανήλικος/η, την βεβαίωση των στοιχείων μπορεί να κάνει ο γονέας ή εκείνος, που έχει την επιμέλεια ή επιτροπεία του.
•           Σημειώνεται ότι η Αρχή έκδοσης του Δελτίου Ταυτότητας, υποχρεωτικά αναζητά αυτεπάγγελτα το πιστοποιητικό γέννησης του Δήμου ή της Κοινότητας του αιτούντος (το πιστοποιητικό γέννησης δεν προσκομίζεται από τον ενδιαφερόμενο).
Περισσότερες πληροφορίες και διευκρινιστικές λεπτομέρειες σχετικά με την έκδοση Δελτίων Ταυτότητας, από τα Γραφεία Ταυτοτήτων, μπορούν οι πολίτες να αναζητήσουν στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr   Οδηγός του Πολίτη – Δικαιολογητικά.
Στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας επίσης είναι δυνατή η αναζήτηση των στοιχείων επικοινωνίας των κατά τόπους Γραφείων Ταυτοτήτων των Υπηρεσιών Ασφαλείας της Ελληνικής Αστυνομίας.


επιστροφή πινακίδων, αδειών οδήγησης και κυκλοφορίας εν όψει του δημοψηφίσματος

Με Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Πανούση, επιστρέφονται από αύριο (1.7.2015) οι άδειες οδήγησης, καθώς και οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων (αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων), προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες στη μετακίνησή τους για το δημοψήφισμα της 5.7.2015.

Η Απόφαση αφορά στα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας που έχουν αφαιρεθεί ή κατατεθεί στις Αστυνομικές Αρχές μέχρι και τις 30.6.2015.

Επίσης, στο πλαίσιο της ίδιας Απόφασης, δεν θα εκτελεστούν οι εκκρεμείς διοικητικές αποφάσεις, επιδοθείσες ή μη, που εκδόθηκαν κατ’ εφαρμογή του άρθρου 103 του Κ.Ο.Κ. «επιβολή διοικητικών μέτρων», για τροχαίες παραβάσεις που βεβαιώθηκαν μέχρι και τις 30.6.2015.

Από την παραπάνω Απόφαση εξαιρούνται και δεν επιστρέφονται τα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας οχημάτων, που αφορούν στις εξής παραβάσεις:

•           Οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος
•           Οδήγηση με ταχύτητα πέραν της επιτρεπόμενης
•           Παραβίαση της ένδειξης ερυθρού σηματοδότη
•           Κυκλοφορία ανασφάλιστων οχημάτων

•           Κίνηση στο αντίθετο ρεύμα.

η Πάρος και οι αποικίες της, στο Δ’ Διεθνές Συνέδριο Αρχαιολογίας Πάρου και Κυκλάδων (11-14.6)

Το Δ’ Διεθνές Συνέδριο Αρχαιολογίας Πάρου & Κυκλάδων με τίτλο “Η Πάρος και οι Αποικίες της” εντάσσεται στη σειρά διεθνών Συνεδρίων του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας Πάρου & Κυκλάδων (ΙΑΠΚ) με τη διεθνή ονομασία Paros, που διοργανώνονται από το ΙΑΠΚ κάθε 4-5 χρόνια στην Πάρο, σε συνεργασία με το Δήμο Πάρου και τον πολιτιστικό Σύλλογο «Αρχίλοχος» και έχουν ως στόχο τη διεθνοποίηση και προβολή της σημαντικής πολιτιστικής κληρονομιάς της Πάρου και των Κυκλάδων.
Το Δ’ Συνέδριο (Paros IV) που πραγματοποιήθηκε από 11-14 Ιουνίου 2015 στην αίθουσα «Αρχίλοχος» στην Παροικία, ακολουθώντας το ιδιαιτέρως επιτυχημένο Γ’ Συνέδριο του Ιουνίου 2010 με θέμα τον μεγάλο γλύπτη και αρχιτέκτονα της αρχαίας Πάρου Σκόπα, ήταν αυτή τη φορά αφιερωμένο στην Πάρο και τις αποικίες που ίδρυσε στον αρχαίο κόσμο ήδη από τα τέλη του 8ου/αρχές 7ου αιώνα π.Χ., και συγκεκριμένα στην Αδριατική, το Βόρειο Αιγαίο και την Προποντίδα.

Κατά τη διάρκεια των 7 συνεδριών της διεθνούς αυτής επιστημονικής συνάντησης, 40 αρχαιολόγοι και ειδικοί μελετητές της αρχαιότητας παρουσίασαν εισηγήσεις που επικεντρώθηκαν στους κεντρικούς θεματικούς κύκλους του Συνεδρίου ως εξής:
Ως «4 Συνέδρια σε ένα» χαρακτήρισε ο Καθ. Αρχαιολογίας Arthur Muller που ανασκάπτει στη Θάσο, το Συνέδριο της Πάρου κατά την παρουσίαση των τελικών συμπερασμάτων του Συνεδρίου την Κυριακή 14 Ιουνίου, αφού μετά από πρωτοβουλία και πρόσκληση της Προέδρου του ΙΑΠΚ Καθ. Αρχαιολογίας Ντόρας Κατσωνοπούλου συναντήθηκαν για πρώτη φορά στην μητρόπολη Πάρο αρχαιολόγοι που εργάζονται και στις 3 αποικίες για να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των ανασκαφών και μελετών τους.

Έτσι, πληθώρα νέων ευρημάτων γνωστοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου εντυπωσιάζοντας τους συμμετέχοντες επιστήμονες αλλά και το ευρύτερο κοινό της Πάρου που παρακολούθησε όλες τις μέρες τις εργασίες του Συνεδρίου.

Πολλά ήταν τα θέματα που καλύφθηκαν με τις επιστημονικές παρουσιάσεις στο Συνέδριο, όπως αρχαιολογία της Πάρου και των αποικιών της, ιστορία και ιστορικές προσωπικότητες, κεραμική, γλυπτική, αρχιτεκτονική, νομισματική, επιγραφική, μεταλλοτεχνία, ιερά και λατρείες, αρχαίες τεχνικές εξόρυξης μαρμάρου στην Πάρο και τη Θάσο, και σύγχρονες εφαρμογές της τεχνολογίας στην αρχαιολογική επιστήμη.

Η Αρχαιολογική Ομάδα από το Πάριον στην Προποντίδα με επικεφαλής τον Αναπλ. Καθ. Αρχαιολογίας Vedat Keles παρουσίασε άγνωστα μέχρι σήμερα ευρήματα από τις ανασκαφές των τελευταίων ετών στο Πάριον, με το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των συνέδρων να επικεντρώνεται στα ευρήματα που χρονολογούνται πλησιέστερα προς την ίδρυση της αποικίας το 710 ή 708 π.Χ. Όπως είναι γνωστό, το Πάριον κατοικήθηκε ήδη από τον 7ο αιώνα π.Χ., όταν ιδρύθηκε από τους Παρίους, έως τον 13ο αιώνα μ.Χ. και απέκτησε μεγάλη σημασία λόγω της γεωπολιτικής του θέσης από το 133 π.Χ. οπότε προσαρτήθηκε στο ρωμαϊκό κράτος. Η αρχαία πόλη του Παρίου, ήταν πλούσια σε αριστουργήματα φιλοτεχνημένα από διάσημους γλύπτες της αρχαιότητας και κατά τη ρωμαϊκή περίοδο αποτέλεσε προορισμό επισκεπτών για την καλλιτεχνική του κληρονομιά.

Νέα στοιχεία όμως παρουσιάστηκαν και για την πιο γνωστή από τις αποικίες της Πάρου, τη Θάσο, από την Ομάδα της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής και τους αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας και τα οποία αναφέρονται τόσο στις παλαιότερες φάσεις ίδρυσης της αποικίας στις αρχές του 7ου αιώνα π.Χ. (680-670) από Παρίους αποίκους με οικιστή τον Τελεσικλή, πατέρα του φημισμένου ποιητή της Πάρου Αρχιλόχου, και στη δεύτερη αποικιστική επιχείρηση των Παρίων γύρω στα μέσα του 7ου αιώνα, οπότε συμμετείχε και ο ίδιος ο Αρχίλοχος, όσο και στην ακόλουθη οικιστική εξέλιξη της πόλης. Στο σημαντικό θέμα των λατρειών των θεοτήτων της Θάσου και των δεσμών με την Πάρο ήταν αφιερωμένη εξ’ ολοκλήρου μια από τις συνεδρίες της ενότητας της Θάσου.

Τα πλέον πρόσφατα άγνωστα ευρήματα από την τρίτη αποικία της Πάρου, τη Φάρο που ιδρύθηκε το 385/84 π.Χ. στο κροατικό νησί Hvar, παρουσίασε η Αρχαιολογική Ομάδα της Κροατίας. Ανασκαφές που ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1980 και μέχρι πρόσφατα, έχουν φέρει στο φως ένα μέρος της ελληνικής πόλης που αναπτύχθηκε στην πεδιάδα του Stari Grad, νεκροταφεία καθώς και τμήμα των τειχών της με τους οχυρωματικούς πύργους, ενώ τα τελευταία χρόνια οι έρευνες έχουν επικεντρωθεί στη μελέτη του πολεοδομικού σχεδιασμού της αρχαίας πόλης, που συμπίπτει χρονολογικά με την άφιξη των παριανών αποίκων τον 4ο αιώνα π.Χ.


Στο πλαίσιο συμπλήρωσης 2400 χρόνων από την ίδρυση της Φάρου έλαβε χώρα κατά τη δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου ειδική τελετή και πραγματοποιήθηκαν από τους Δημάρχους Πάρου και Stari Grad παρουσία του Πρέσβη της Κροατίας τα εγκαίνια αναμνηστικής μαρμάρινης στήλης με κείμενα στις δύο γλώσσες, ελληνικά και κροατικά, που επιμελήθηκε η Πρόεδρος του ΙΑΠΚ Ντόρα Κατσωνοπούλου σε συνεργασία με τον επικεφαλής των Ανασκαφών Φάρου Δρα Branko Kirigin. Δεύτερη ίδια στήλη θα τοποθετηθεί και στην πόλη του Stari Grad, δώρο του Δήμου Πάρου ως μητρόπολης προς την αποικία της Φάρου, κατά τη διάρκεια των τελετών που θα πραγματοποιηθούν στο Stari Grad το 2016 για την επέτειο των 2400 χρόνων.

Τετάρτη, Ιουλίου 01, 2015

ολοκληρώθηκε το Santo Youth Contest 2015

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ.,

Στον... πυρετό του μπάσκετ έζησε τέσσερις ημέρες (27/6-30/6) το Κλειστό Γυμναστήριο στα πλαίσια του δεύτερου Santo youth Contest, το οποίο συνδιοργάνωσαν ο Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ μαζί με την Αθλητική Ένωση Σαντορίνης και την αντιπρόεδρο της ιταλικής συνομοσπονδίας αθλητών (CIDS) κα Anne Marie Litt. 

Περίπου 40 αθλητές της Αθλητικής Ένωσης Σαντορίνης, του Α.Ο Πάρου και της ιταλικής Firenze ηλικίας κάτω των 17 ετών πήραν μέρος στο camp, παίζοντας μπάσκετ και παρακολουθώντας σεμινάρια, αλλά κυρίως καλλιεργήθηκε μεταξύ τους παρά τις διαφορές της γλώσσας, της καταγωγής ή της νοοτροπίας το αίσθημα της ευγενούς άμιλλας και της συνεργασίας που ήταν και ο κύριος στόχος της διοργάνωσης.

Όσον αφορά στο αγωνιστικό κομμάτι η Firenze ήταν νικήτρια και στα δύο ματς απέναντι στον Α.Ο Πάρου (56-43) και την Α.Ε.Σ (79-54), ενώ στη... νησιώτικη "μονομαχία" τη νίκη πήρε ο Α.Ο Πάρου (73-49). Την τελευταία μέρα οι παίκτες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες για λογαριασμό του All Star Game, στην ανάπαυλα του οποίου διεξήχθη και διαγωνισμός τρίποντων όπου νικητής αναδείχθηκε για δεύτερη χρονιά ο Αδάμ Μπαλιάκας.

Ωστόσο, πέραν των αγώνων οι αθλητές είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν και τρία σεμινάρια. Ο πρώην αθλητής του βόλεϊ κος Βασίλης Μινούδης μίλησε για την παράλληλη καριέρα, τον παράνομο στοιχηματισμό και το Match fixing, ο εν ενεργεία πρωταθλητής στο μπάσκετ με καροτσάκι κος Sofyane Mehiaoui αναφέρθηκε στον αθλητισμό και στα κινητικά προβλήματα, ενώ μαθήματα πρώτων βοηθειών πραγματοποίησε το Ε.Κ.Α.Β.


Εν κατακλείδι θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους διαιτητές και τους κριτές που συμμετείχαν εθελοντικά στη διοργάνωση.

ΑΝΑΒΟΛΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ – ανακοίνωση του Λιμενικού ταμείου Θήρας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Αλλαγή ημερομηνίας διεξαγωγής του διαγωνισμού «Καθαρισμός χερσαίων λιμενικών χώρων ευθύνης Δ.Λ.Τ. Θήρας και αποκομιδή απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών».
Σχετ.: Η υπ’ αριθ. πρωτ. 964/25-06-2015 διακήρυξη του προέδρου του Δ.Λ.Τ. Θήρας.

Η διεξαγωγή του πρόχειρου διαγωνισμού μετατίθεται για την 10η Ιουλίου 2015 ημέρα Παρασκευή και ώρα από 10:30 έως 11:30 , λόγω της αδυναμίας των ενδιαφερομένων έκδοσης της εγγύησης συμμετοχής που απαιτείται σύμφωνα με το άρθρο 4 της διακήρυξης του προέδρου, συνέπεια του γεγονότος της τραπεζικής αργίας.


Ο Πρόεδρος του Δ.Λ.Τ. Θήρας,  Πελέκης Ηλίας

συμμετέχουμε μαζικά στο δημοψήφισμα-Ψηφίζουμε ΟΧΙ – ανακοίνωση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Θήρας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Αγαπητοί μας συμπολίτες και συμπολίτισσες

Στις 5 Ιουλίου, ο λαός μας καλείται να πάρει μια απόφαση που αφορά την αξιοπρέπεια και την ανάκαμψη της χώρας και του τόπου μας. Στις 5 Ιουλίου καλούμαστε με απόλυτα δημοκρατικό τρόπο, να πούμε “Ναι” ή “Όχι” στην πρόταση που τόσο εκβιαστικά επιχειρούν να μας επιβάλουν οι δανειστές μας. Αυτός ο τόπος δεν δείλιασε ιστορικά σε παρόμοιους εκβιασμούς. Είναι η σειρά μας να ακολουθήσουμε και να τιμήσουμε αυτή την παράδοση.

Παραμένουμε ψύχραιμοι και αποφασισμένοι. Λέμε δυνατά το μεγάλο μας ΟΧΙ

Είναι ένα όχι που διαφυλάσσει την εθνική μας υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια

Είναι ένα όχι που θωρακίζει τον τουρισμό και την οικονομική μας ανάπτυξη

Είναι ένα όχι που προασπίζει το ισότιμο Ευρωπαϊκό μας μέλλον.
Το μόνο που έχουμε να φοβηθούμε είναι ο ίδιος ο φόβος!
Η Οργάνωση Μελών του ΣΥΡΙΖΑ Θήρας συμμετέχει στο Μέτωπο του ΟΧΙ που συγκροτήθηκε από πολίτες και συλλογικότητες τη Δευτέρα 29 Ιουνίου στη Σαντορίνη

Το δελτίο Τύπου του μετώπου του «όχι» μπορείτε να το δείτε εδώ : https://drive.google.com/file/d/0B6cFUP9k5xATYnFybUlZdjhaRXR3VUpTOWhRZGJXWmp3bXFB/view?usp=sharing


αναβολή συνεδρίασης Περιφερειακού Συµβουλίου Νοτίου Αιγαίου (5.7)

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Π.Ν.Α. ,

Σε συνέχεια της αριθ. 78948/6487/26-06-2015 πρόσκλησης σας γνωρίζουµε ότι σύµφωνα µε τα οριζόµενα στη παρ.8 του άρθρου 9 του Κανονισµού Λειτουργίας του Περιφερειακού Συµβουλίου Νοτίου Αιγαίου (ΦΕΚ 2548/τ.Β/19-9-2012), η προγραµµατισµένη για την 5η Ιουλίου 2015 συνεδρίαση του Περιφερειακού Συµβουλίου αναβάλλεται.

Οι λόγοι αναβολής της ως άνω συνεδρίασης αφορούν στην προκήρυξη δηµοψηφίσµατος την 5η Ιουλίου 2015 σύµφωνα µε το Π∆ 38/2015 (ΦΕΚ 63/τ.Α/28-6-2015).


Για την ηµεροµηνία πραγµατοποίησης της αναβληθείσας συνεδρίασης θα εκδοθεί νέα πρόσκλησή µας.

τα μέτρα περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων, δεν αφορούν όσους κάνουν χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό

Το Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, ενημερώνει όσους επισκέπτονται ή πρόκειται να επισκεφθούν την Ελλάδα, ότι τα μέτρα  περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων που επέβαλλε η Ελληνική Κυβέρνηση, δεν αφορούν όσους επιθυμούν να κάνουν συναλλαγές ή αναλήψεις μέσω ΑΤΜ κάνοντας χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό.

Επισημαίνει παράλληλα ότι υφίσταται απόλυτη επάρκεια τόσο καυσίμων όσο και όλων των προϊόντων και υπηρεσιών, που εξασφαλίζουν την εύρυθμη ζωή των επισκεπτών της τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στην περιφέρεια και στα νησιά.

Η Ελλάδα συνεχίζει να εγγυάται την υψηλού επιπέδου ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει στους επισκέπτες της που την έχουν καταστήσει κορυφαίο τουριστικό προορισμό διεθνώς.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά ως μέλος της Ελληνικής Κυβέρνησης, δηλώνει ότι ο Ελληνικός τουρισμός παραμένει ψηλά στις προτιμήσεις των επισκεπτών μας. Οι τουρίστες μας που βρίσκονται ήδη εδώ αλλά και αυτοί οι οποίοι προγραμματίζουν να έρθουν, δεν πρόκειται να επηρεαστούν καθόλου από τα γεγονότα και ότι μπορούν να συνεχίζουν να απολαμβάνουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα χωρίς απολύτως κανένα πρόβλημα.

ομιλία βουλευτή Κυκλάδων του Συριζα Νίκου Μανιού στην Ολομέλεια (30.06) κατά την συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής στο ν/σ «Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα»

Στην ομιλία υπήρξε απάντηση στην αποχώρηση της ΝΔ από την συζήτηση στην Ολομέλεια, στην καταγγελία της Μεταπολίτευσης από τον κ. Χ. Θεοχάρη, στην αλλοίωση του περιεχομένου του δημοψηφίσματος, στην εξομοίωση της πρότασης Τσίπρα με το email Χαρδούβελη και στην πολιτική στάση του ΚΚΕ.


Σχετικά με την αποχώρηση της ΝΔ από την Ολομέλεια.
Ο Νίκος Μανιός τόνισε ότι το νομοσχέδιο με τίτλο «Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα», βάζει το στίγμα της διαφορετικότητας, της ταξικής αντίληψης του ΣΥΡΙΖΑ υπερ των αδυνάτων, των φτωχών, και των ΑμεΑ σε σχέση με αυτή της ΝΔ. Το νομοσχέδιο αποδομεί μνημονιακούς νόμους.

Ταυτόχρονα η αντιπολίτευση εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ σε εθνική συνεννόηση αγνοώντας ιστορικά δεδομένα που καταδεικνύουν ότι η Αριστερά πρωτοστάτησε σε παρόμοιες περιστάσεις με κριτήριο την προάσπιση των συμφερόντων του λαού.  Αναφορά έγινε στο ΕΑΜ και στη δεκαετία του 1960.
Η εθνική συνεννόηση δεν συμβαδίζει με την ρητορική του ψέμματος και των αβάσιμων κατηγοριών που εξαπολύει προς την Αριστερά.

Σχετικά με την απαράδεκτη και ανυπόστατη κριτική για την περίοδο της Μεταπολίτευσης από τον Χ. Θεοχάρη
Όσοι κατηγορούν με έναν ασύστολο και ανιστόρητο τρόπο την Μεταπολίτευση, υποκρύπτουν την γοητεία που τους ασκεί το δικτατορικό καθεστώς της Χούντας. Ειδικά όταν χρησιμοποιούν έναν αυταρχικό λόγο ως απόρροια της εσωτερικής τους ροπής προς τον αυταρχισμό. Μεταπολίτευση δεν σηματοδότησε μόνο τη πτώση της Χούντας, αλλά και τη μετάβαση από ένα βασιλικό σε ένα δημοκρατικό καθεστώς.

Απάντηση σε όσους υποστηρίζουν ότι το διακύβευμα του δημοψηφίσματος είναι η παραμονή της Ελλάδας στην Ε.Ε.
Ο Νίκος Μανιός υπερασπίστηκε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και σε καιρούς που η Ε.Ε. έχει καταστεί το αποκορύφωμα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, μιας εξέλιξης του καπιταλισμού. Ο Αγώνας που δίνει η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι για να φύγει από την Ε.Ε. αλλά για να ανατρέψει την ολοκλήρωση αυτής της πορείας.

Σχετικά με την διαπραγμάτευση και με την εξομοίωση της πρότασης Τσίπρα και email Χαρδούβελη
Σχετικά με την διαπραγμάτευση ο Νίκος Μανιός σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούμε το επιχείρημα ότι για την διαφορά των 500 εκατομμυρίων ευρώ ανάμεσα στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης και αυτής των θεσμών θέτουν οι εταίροι μας σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή οικονομία. Η διαφορά είναι η ταξική προσέγγιση των μέτρων των 9 δις.
Η πρόταση Τσίπρα και το email Χαρδούβελη δεν είναι όμοιες προτάσεις. Το περίφημο email Χαρδούβελη περιείχε μέτρα ύψους 1 δις ευρώ που αφορούσαν στην χρονική περίοδο του πρώτου εξαμήνου του 2015. Μετά τις 30/6/2015 θα έρχονταν τα μέτρα που προτείνονται και τώρα στην ελληνική κυβέρνηση. Η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου το ήξερε και για αυτό έφυγε άρον-άρον, σε αντίθεση με την άποψη που υποστηρίζει ότι την έριξε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι μια ακόμη ομοιότητα με την περίοδο της Δικτατορίας: το γεγονός ότι δεν την έριξε ο λαός, αλλά κατέρρευσε.

Μια απάντηση στην στάση του ΚΚΕ.
Αρχικά, ο Νίκος Μανιός ανέφερε την εκτίμησή του στην ιστορία του ΚΚΕ. Η ταύτιση όμως, από πλευράς ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ με τις μνημονιακές κυβερνήσεις και η απόσταση που κρατά από το δημοψήφισμα της Κυριακής, τον οδήγησε να παραφράσει ένα παλιό σύνθημα από «Βάρκιζα-Μεσούντα-2 τσιγάρα δρόμος» σε «Αποχή 1946-Δημοψήφισμα 5 Ιούλη 2015-2 τσιγάρα δρόμος».

Το βίντεο της ομιλίας του κ. Μανιού μπορείτε να το δείτε εδώ : https://www.youtube.com/watch?v=CtgXAQFqPGU&list=PLdQbjFG4iFRvD4KW0yDDrAdOJEsTn07V3&index=5