Παρασκευή, Ιανουαρίου 24, 2014

ανακοίνωση για σχολικούς αγώνες καλαθοσφαίρισης δημοτικών σχολείων Θήρας στο ΔΑΠΠΟΣ

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του,

Στο κλειστό Γυμναστήριο του Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ. την Πέμπτη 23-01-14 και την Παρασκευή 24-01-14 από τις 08:30 - 13:00 θα πραγματοποιηθούν οι σχολικοί αγώνες καλαθοσφαίρισης δημοτικών σχολείων Θήρας αγοριών – κοριτσιών. 

Α.Ο. Θήρας – Πανιώνιος (25.1) στην Ν. Σμύρνη

Με την ομάδα του Πανιωνίου θα αγωνιστεί στον επόμενο αγώνα του ο Α.Ο.Θήρας το Σάββατο 25.1 στις 20.00 στο κλειστό γυμναστήριο του Πανιωνίου.

Ο Α.Ο. Θήρας βρίσκεται βαθμολογικά στην πρώτη θέση του ομίλου του στην Α2 κατηγορία με 24 βαθμούς την οποία μοιράζεται με την ομάδα της «Θέτιδας» Βούλας.

επικύρωση τεχνικού προγράμματος και προϋπολογισμού Δήμου Θήρας

Πρώτος ο Δήμος Θήρας στο Νότιο Αιγαίο εξασφάλισε την επικύρωση του Οικονομικού Προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος για το έτος 2014.

Οι υπηρεσίες του Δήμου, εργαζόμενες εντατικά, υπέβαλαν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου προς έγκριση το Τεχνικό Πρόγραμμα, τον  Προϋπολογισμό και το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης ήδη από το Νοέμβριο του περασμένου έτους. 

Η επικύρωση, εντός των πρώτων ημερών του έτους επιτρέπει στο Δήμο Θήρας την απρόσκοπτη συνέχιση των δράσεων και την υλοποίηση των έργων του, προς όφελος των πολιτών και των επισκεπτών της Σαντορίνης και της Θηρασίας.
Η επικύρωση έγινε 16.01.2014 και ο Προϋπολογισμός περιλαμβάνει συνοπτικά τα εξής οικονομικά στοιχεία:

ΕΣΟΔΑ            ΕΞΟΔΑ
Τακτικά            7.297.032,18 €   Έξοδα Χρήσης  8.585.197,75 €
Έκτακτα           4.437.737,33 €   Επενδύσεις       7.079.217,70 €
Παρελθόντων Οικ. Ετών           320.000,00 €      Προβλέψεις ΠΟΕ & λοιπές Αποδόσεις4.843.437,45 €
Εισπράξεις από Δάνεια 2.974.096,73 €   Αποθεματικό    75.575,23 €
Εισπράξεις υπέρ του Δημοσίου  1.254.643,72 €              
Χρηματικό Υπόλοιπο    4.299.918,17 €              
ΣΥΝΟΛΟ        20.583.428,13 € ΣΥΝΟΛΟ        20.583.428,13 € 

έναρξη προγράμματος κατάρτησης για εργαζομένους «χρονοπρογραμματισμός και διοίκηση έργου στο project management» (19-23.2)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Το διάστημα 19 – 23.2 θα πραγματοποιηθεί στην Σαντορίνη το διάρκειας 25 ωρών πρόγραμμα κατάρτησης για εργαζόμενους με τίτλο : «ΧΡΟΝΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΡΓΟΥ/ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ PROJECT MANAGEMENT» 
Διάρκεια προγράμματος : 19 – 23  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014   
19-22/2    16:00-21:00
23/2    09:00-14:00

Ο χώρος του σεμιναρίου θα ανακοινωθεί στους συμμετέχοντες  με sms  μετά τη δήλωση παρακολούθησης.      

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ : 22810 83659
Ή ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΣΤΟ dakdbmpak@1730.syzefxis.gov.gr      
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ : ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ  ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΕΚ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ ΑΕ 

ανακοίνωση Π.Ν.Α. – διαπραγματεύσεις εν όψει της νέας προγραμματικής περιόδου

Την  πορεία των διαπραγματεύσεων για τη νέα Προγραμματική Περίοδο  εξέτασαν ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης με τον Προϊστάμενο της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας κ. Αντώνη Βουτσίνο και προσδιορίστηκαν οι στόχοι της Περιφέρειας σε ότι αφορά το επόμενο στάδιο των διαπραγματεύσεων.

Η διαπραγμάτευση φτάνει στο τελικό στάδιο με την οριστικοποίηση των πόρων ανά Άξονα και Τομέα που θα συζητηθούν στην Τεχνική Σύσκεψη στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
Αμέσως μετά την οριστικοποίηση θα υπάρξει ένα στάδιο διαβούλευσης με όλους τους φορείς.
Στόχος της Περιφέρειας είναι να εξασφαλιστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πόροι για την ανάπτυξή της.

Η επίτευξη του στόχου για ένα Επιχειρησιακό Πρόγραμμα πολυτομεακό και πολυταμειακό μας δίνει τη δυνατότητα για ολοκληρωμένες τοπικές παρεμβάσεις από την Περιφέρεια και τους τοπικούς φορείς χωρίς την εμπλοκή των κεντρικών Υπουργείων.

Διαφαίνεται η δυνατότητα αύξησης των πόρων προς την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου από τα τέσσερα (4) τομεακά προγράμματα, είτε με εκχώρηση πόρων είτε με εγγραφή των έργων στα αντίστοιχα εθνικά προγράμματα, είναι ο επόμενος στόχος μας.

 Προσδοκούμε πρόσθετους πόρους από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες κοινωνικές ανάγκες (υποστήριξη της απασχόλησης των ανέργων, βρεφονηπιακών σταθμών, ευάλωτων κοινωνικών ομάδων κ.λ.π.)
Από το Ταμείο Συνοχής προσδοκούμε πόρους για έργα προσπελασιμότητας (δρόμοι, λιμάνια, αεροδρόμια κ.λ.π.)

Από το ΕΠΠΕΡΑΑ για τα έργα Περιβάλλοντος (νερά, λύματα, απορρίμματα).
Από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που μετά την απόφαση εκχώρησης του 1/3 του προγράμματος στις Περιφέρειες από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δίνεται η δυνατότητα υλοποίησης προγραμμάτων τόνωσης και ανάπτυξης του Αγροτικού Τομέα ανά νησί καθώς επίσης  η δυνατότητα στήριξης των Νέων Αγροτών και βεβαίως η διεύρυνση των προγραμμάτων ΟΠΑΑΧ και LEADER .

Από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας που αφορά κυρίως τις θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές και άρα είναι σημαντική η αξιοποίησή του από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τους ενδιαφερόμενους φορείς.

Τέλος, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης προσδοκούμε αντίστοιχα αυξημένους πόρους για τις υπόλοιπες υποδομές όπως π.χ. για την Υγεία, την Παιδεία, τον Πολιτισμό, τον Τουρισμό κ.λ.π.

επίσκεψη συνδυασμού «νέα εποχή για τα νησιά» στην διαχειριστική αρχή της Π.Ν.Α.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος συνοδευόμενος από τους Περιφερειακούς Συμβούλους του συνδυασμού «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ» κ. Παπαμανώλη Γιώργο και Δαδάο Μάκη συναντήθηκε στα γραφεία της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής (Ε.Δ.Α.) Νοτίου Αιγαίου κ. Α. Βουτσίνο προκειμένου να ενημερωθούν για την πορεία του ΕΣΠΑ 2007-2015 αλλά και του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020.

Το συμπέρασμα από  τη συνάντηση εργασίας είναι ότι:

•Απαιτείται συλλογική προσπάθεια και επιτάχυνση των ρυθμών από τους φορείς υλοποίησης των έργων προκειμένου να αξιοποιηθεί και το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ προς όφελος των κατοίκων των νησιών.
•Το πρόγραμμα προϋπολογισμού 280.000.000 ευρώ που διαχειρίζεται η Περιφέρεια   Ν. Αιγαίου θα πρέπει στο σύνολό του να αξιοποιηθεί χωρίς λογιστικά «τρικ» και χωρίς μεταφορές έργων του παρελθόντος που πραγματοποιήθηκαν με εθνικούς πόρους. Είναι απαραίτητο να πέσει «ζεστό χρήμα» στην αγορά και να υπάρξουν πραγματικές αναπτυξιακές δράσεις.
•Θα πρέπει να γίνουν άμεσα όλες οι ενέργειες ώστε να απενταχτούν έργα που «χωλαίνουν» και δεσμεύουν πολύτιμους οικονομικούς πόρους τους ΕΣΠΑ και αυτοί να διατεθούν  σε ώριμα έργα που θα υλοποιηθούν άμεσα.
•Το νέο ΕΣΠΑ (2014 – 2020) βρίσκεται σε «νηπιακό» στάδιο. Το εθνικό πρόγραμμα δεν έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά συνέπεια ούτε το νέο περιφερειακό πρόγραμμα για τα νησιά του Ν. Αιγαίου. Δυστυχώς παρατηρούνται αργοί ρυθμοί και στην υλοποίηση μελετών και στην «ωρίμανση» νέων έργων για τη νέα προγραμματική περίοδο. Απαιτείται επιτάχυνση των διαδικασιών, οργάνωση και συντονισμένη δουλειά.

Στις δύσκολες και κρίσιμες στιγμές που περνά ο τόπος μας η αξιοποίηση των διαθέσιμων χρημάτων και ειδικά των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων είναι μονόδρομος.
Κανείς δεν έχει δικαίωμα να στερήσει τους κατοίκους των νησιών μας από την πρόσβαση στην ανάπτυξη.

Η εποχή των επικοινωνιακών τεχνασμάτων και της επιδερμικής προσέγγισης των προβλημάτων έχει περάσει ανεπιστρεπτί.
Χαράλαμπος Κόκκινος, Επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου και του Περιφερειακού Συνδυασμού «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ».


Ν. Συρμαλένιος : αναφορά προς το προεδρείο της Βουλής και τον αρμόδιο Υπουργό με θέμα «ενίσχυση της Α.Δ. Κυκλάδων με Αστυνομικό Προσωπικό κατά τις τακτικές μεταθέσεις έτους 2014»

Σύμφωνα με το κείμενο,

Ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Νικόλαος Συρμαλένιος καταθέτει αναφορά το έγγραφο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων της 21.01.2014 με αρ. πρωτ. 390/1/14.

Το έγγραφο αναφέρει συγκεκριμένα ότι «Η Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων, έχει έλλειψη αστυνομικού προσωπικού της τάξεως του 41%. Ποσοστό που, χρόνο με το χρόνο, δυστυχώς αυξάνεται, εξαιτίας της δημοσιονομικής πολιτικής που επέβαλε η Τρόικα (πάγωμα προσλήψεων), της αθρόας συνταξιοδότησης των συναδέρφων μας αλλά και της μη αναπλήρωσης όσων μετατίθενται από τις Κυκλάδες σε άλλη περιοχή επιλογής τους εκτός του Νομού. Ενδεικτικά, ο παρακάτω πίνακας, απεικονίζει τα ποσοστά, επί τοις εκατό, της έλλειψης αστυνομικού προσωπικού : 

1) Α.Τ ΜΥΚΟΝΟΥ     32%    
1α)ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΜΥΚΟΝΟΥ            75%    
2) Α.Τ ΘΗΡΑΣ            35%    
3) Α.Τ ΚΕΑΣ   50%    
4) Α.Τ ΙΗΤΩΝ 53%    
5) Α.Τ ΜΗΛΟΥ           53%    
6) Α.Τ ΤΗΝΟΥ            41%
7) Α.Τ ΠΑΡΟΥ            33% 7α) Α.Σ ΝΑΟΥΣΑΣ ΠΑΡΟΥ       17%
8) Α.Τ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ           60%
9) Α.Τ ΑΝΔΡΟΥ         42%
9α) Α.Σ ΥΔΡΟΥΣΑΣ ΑΝΔΡΟΥ          50%

Επισυνάπτεται το έγγραφο
ΕΝΩΣΗ  ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Κ Υ Κ Λ Α Δ Ω Ν
ΕΔΡΑ : Πλ. Ρεθύμνη 1 -  Ερμούπολης   Σύρου  – Τ. Κ.  84100
Τηλ: 2281096156 , Pol: 2410190 , Fax:  2281087154
ΑΡΙΘΜΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΣΥΡΟΥ 843/98,ΕΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 322/98
www.eaykykladon.blogspot.gr             e-mail:  eaykykladon@gmail.com

Ερμούπολη : 21-01-2014
ΘΕΜΑ : « Ενίσχυση της Α.Δ Κυκλάδων με Αστυνομικό Προσωπικό κατά τις τακτικές μεταθέσεις έτους 2014»

Αξιότιμοι Κυρία -ε Δήμαρχε,
Η Ε.Α.Υ. Κυκλάδων παίρνει την πρωτοβουλία να σας ενημερώσει, για το ποσοστό έλλειψης της αστυνομικής δύναμης στη νήσο σας, εν αναμονή της ανακοίνωσης των θέσεων, που θα καλυφθούν ανά Αστυνομική Διεύθυνση, με τις τακτικές μεταθέσεις έτους 2014, οι οποίες θα ανακοινωθούν μέχρι την 31-01- 2014 από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας,  όπως προβλέπεται από το Π.Δ.  100/2003.

Η Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων, έχει έλλειψη αστυνομικού προσωπικού της τάξεως του 41%. Ποσοστό που, χρόνο με το χρόνο, δυστυχώς αυξάνεται, εξαιτίας της δημοσιονομικής πολιτικής που επέβαλε η Τρόικα (πάγωμα προσλήψεων), της αθρόας συνταξιοδότησης των συναδέρφων μας αλλά και της μη αναπλήρωσης όσων μετατίθενται από τις Κυκλάδες σε άλλη περιοχή επιλογής τους εκτός του Νομού.

Η οργανική δύναμη των Υπηρεσιών υπολογίστηκε από υπηρεσιακούς παράγοντες, με βάση κυρίως τον πληθυσμό και τα στατιστικά στοιχεία εγκληματικότητας, ανά περιοχή, παρελθόντων ετών, κριτήρια που δεν αντιπροσωπεύουν την σημερινή πραγματικότητα και την γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μας (αύξηση μόνιμων κατοίκων – τουρισμός κλπ..).

Αξίζει να υπογραμμισθεί, ότι το Π.Δ. 116/2007, που αφορά στην αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών της Γ.Α.Δ.Π. Νοτίου Αιγαίου, στο οποίο  προβλέπεται η ίδρυση Τμημάτων Ασφαλείας στις νήσους Θήρας και Μυκόνου, μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοσθεί.

Η  οργανική δύναμη των Τμημάτων Ασφαλείας αγγίζει τους  δεκαπέντε {15} περίπου αστυνομικούς, αντίστοιχα, οι οποίες όμως δεν πληρώνονται, λόγω μη έναρξης λειτουργίας των υπηρεσιών αυτών. Επομένως, η έλλειψη αστυνομικού προσωπικού στα νησιά αυτά, αυτομάτως φθάνει το ποσοστό 54% για την Θήρα και 49% για την  Μύκονο,  αφού η δύναμη που προβλέπεται για τα Τμήματα Ασφαλείας, δεν υπολογίζεται επιπλέον στις οργανικές θέσεις των Αστυνομικών Τμημάτων, που έχουν και τις αρμοδιότητες ασφαλείας.

Εξ αφορμής των ανωτέρω ποσοστών και ένεκα της επικείμενης ανακοίνωσης των, προς πλήρωση, θέσεων στην περιοχή μας, κρίνουμε σκόπιμο,  να σας ενημερώσουμε για την τρέχουσα κατάσταση και εφόσον κρίνετε αναγκαίο, να ενημερώσετε, στο μέτρο που είναι εφικτό, τόσο τους αξιοσέβαστους και φιλήσυχους πολίτες του νησιού, που σας εκτίμησαν και σας εξέλεξαν, για την κατάσταση που επικρατεί, όσο και να αναδείξετε το πρόβλημα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουμε, με όποιο τρόπο κρίνετε, τόσο σε επαφές σας με τους παράγοντες  των Υπουργείων, Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη και Τουρισμού, όσο και από κοινού με άλλους φορείς, φρονώντας ότι μπορεί να επιτύχουμε καλύτερα αποτελέσματα, στις θέσεις που θα καταρτισθούν, για τις μεταθέσεις του 2014, για την  περιοχή των Κυκλάδων.

Τα τελευταία δύο χρόνια, κατ’ επανάληψη, έχουμε ενημερώσει, με έγγραφά μας, το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., για την έλλειψη δυνάμεων που υπάρχει στις Κυκλάδες,  όμως κάθε χρόνο παραμένουμε, στο ίδιο έργο, θεατές.

Κυρία -ε Δήμαρχε, είναι ευρέως αναγνωρισμένο, ότι ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας και η μεγαλύτερη ελπίδα όλων, για την βελτίωση των οικονομικών της χώρας, ειδικότερα την περίοδο της κρίσης και του μνημονίου. Με βάσει τα τρέχοντα ποσοστά, για την θερινή περίοδο του 2014, αναμένεται αύξηση, συγκριτικά με παλιότερα έτη.

Όπως γνωρίζεται καλύτερα από όλους, τα νησιά των Κυκλάδων αποτελούν την βιτρίνα της χώρας μας για τον τουρισμό, και κατά συνέπεια, το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και των τουριστών πρέπει να παραμείνει υψηλό, πράγμα που επιτυγχάνεται, κυρίως με την πρόληψη του εγκλήματος, μέσω της εμφανούς αστυνόμευσης και των περιπολιών, με την βασική προϋπόθεση όμως την ύπαρξη αστυνομικής δύναμης.

Στηρίξτε την προσπάθειά μας αυτή για το καλό όλων μας.

Πέμπτη, Ιανουαρίου 23, 2014

νέα σύνθεση διοικητικής επιτροπής Επιμελητηρίου Κυκλάδων

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, κατά την υπ. αρ. 22/18-12-2013 συνεδρίασή του, εξέλεξε νέο Β΄ Αντιπρόεδρο της Διοικητικής Επιτροπής τον κ. Ισίδωρο Ροσσολάτο του Ιωσήφ και κατά την υπ. αρ. 23/13-1-2014 συνεδρίασή του νέο Οικονομικό Επόπτη τον κ. Αλέξανδρο Συλιβάνη του Κωνσταντίνου.

Η νέα σύνθεση της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου Κυκλάδων έχει ως εξής: 
ΜΕΛΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Πρόεδρος          Ιωάννης Ρούσσος του Πέτρου
Α΄ Αντιπρόεδρος           Λεονάρδος Ρούσσος του Αναργύρου
Β΄ Αντιπρόεδρος           Ισίδωρος Ροσσολάτος του Ιωσήφ
Γενικός Γραμματέας     Νικόλαος Βασιλικός του Ευαγγέλου
Οικονομικός Επόπτης   Αλέξανδρος Συλιβάνης του Κωνσταντίνου

ανακοίνωση Συριζα Θήρας - επίσκεψη Νίκου Μανιού στη Σαντορίνη

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συριζα Θήρας,

Στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψής του στη Σαντορίνη, ο γιατρός Νίκος Μανιός (μέλος Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ) ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που διοργανώθηκε τη Δευτέρα 20/1 στο ΔΑΠΠΟΣ από το ΣΥΡΙΖΑ Θήρας.

Μετά από μια σύντομη αναφορά στο “πώς φτάσαμε ως εδώ” , παρουσίασε τις θέσεις του κόμματος για το χρέος και βασικά σημεία από το πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Ακολούθησε συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις γενικά αλλά και για καίρια τοπικά θέματα.  Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Θήρας και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Την Τρίτη 21/1 ο Ν. Μανιός επισκέφθηκε το Δήμο και το Κ.Υ. Θήρας. Στη συνέχεια παραχώρησε συνεντεύξεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

απογοήτευση για τις ζημιές στην παιδική χαρά του Ακρωτηρίου

Σύμφωνα με κείμενο του προέδρου του τοπικού διαμερίσματος του Ακρωτηρίου της Σαντορίνης,
Αισθάνομαι λύπη και ντροπή για το γεγονός του ότι άγνωστοι πραγματοποίησαν βανδαλισμούς  στην παιδικά χαρά του Ακρωτηρίου.
Συγκεκριμένα, τα νέα φωτιστικά σώματα τα οποία είχαν τοποθετηθεί μόλις πριν από 3 μήνες, βρέθηκαν χτες σπασμένα και βγαλμένα από τη θέση τους.
Θα πρέπει κάποιοι επιτέλους να κατανοήσουν πως οι παιδικές χαρές ανήκουν στα παιδιά μας και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να τους στερεί την χαρά αυτή.  Τέτοιες ενέργειες όχι μόνο δεν τιμούν την κοινωνία μας, αλλά στρέφονται και κατά αυτής, ιδιαίτερα τώρα που έχει προγραμματιστεί και η επικείμενη αναβάθμιση των παιδικών χαρών εντός των επόμενων μηνών.
Για αυτό το λόγο είναι ευθύνη όλων μας ως γονείς και πάνω από όλα ως πολίτες να συμβάλουμε στην αποτροπή τέτοιων πράξεων.

Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Ακρωτηρίου, Αργύρης Μαυρομάτης

Τετάρτη, Ιανουαρίου 22, 2014

επιτυχίες μαθητών της Σαντορίνης στον 6ο Πανελλήνιο διαγωνισμό για την 12η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών

Σημαντικές επιτυχίες και διακρίσεις σημείωσαν μαθητές της Σαντορίνης στην 12η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών EUSO 2014 που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 19 και 20.1.2014

Σύμφωνα με ανάρτηση της σελίδας της την 12ης Ευρωπαϊκής Ολυμπιάδας Επιστημών EUSO 2014 http://www.ekfe.gr/portal/  καθώς και σύμφωνα με το κείμενο που έχει αναρτηθεί σε πολλές σελίδες γονέων και φίλων των μαθητών στο facebook, https://www.facebook.com/kchryssou
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ Στέλλα, Γιώργο, Δημήτρη και κ. Ελευθερία!!

Τη 13η θέση κατέκτησαν, οι μαθητές της Β΄τάξης Θετικής Κατεύθυνσης του ΓΕΛ Θήρας Στέλλα Χατζηδάκη, Γιώργος Ζωχιός και Δημήτρης Φωκάς, με βαθμολογία 208/300 (ισοβάθμισαν με ένα ακόμα σχολείο, με διαφορά 57 μονάδες από την μαθητική ομάδα που κατέλαβε την 1η θέση 265/300), στον 6ο Πανελλήνιο διαγωνισμό για την 12η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών EUSO 2014.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 48 μαθητικές ομάδες από ιδιωτικά και δημόσια σχολεία της Νότιας Ελλάδας Αισθανόμαστε περήφανοι βλέποντας τα παιδιά μας να διαπρέπουν σε έναν απαιτητικό διαγωνισμό που οι μαθητές εξετάζονται:

Εργαστηριακά- σε πειραματικές πρακτικές στη Φυσική, τη Χημεία και τη Βιολογία
Ομαδοσυνεργατικά, σε τριμελείς ομάδες και όχι ως άτομα.

Την Κυριακή 19 Ιανουαρίου στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδη πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την απονομή επαίνων και βραβείων στους μαθητές που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό.

Η Στέλλα, ο Δημήτρης και ο Γιώργος βραβεύτηκαν από την Πανελλήνια Ένωση Υπεύθυνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών, για την 1η θέση που κατέλαβαν στον τοπικό προκριματικό διαγωνισμό. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια τόσο στους μαθητές για την επίδοσή τους, όσο και στους καθηγητές κ. Λουκά Λυγνό (Φυσικό), κ. Παναγιώτη Κουτσομπόγερα (Χημικό) εκπαιδευτικοί στο ΓΕΛ Θήρας και κ. Ελευθερία Αργυρού ( Βιολόγο) - υπεύθυνη του ΕΚΦΕ Θήρας, που αφιέρωσαν τον ελεύθερο χρόνο τους, για να προετοιμάσουν τους μαθητές. Καλή πρόοδο και καλή συνέχεια!! http://www.ekfe.gr/portal/

Στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού για την επιλογή στην 12η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών - EUSO 2014, (προκήρυξη διαγωνισμού εδώ) πραγματοποιήθηκαν στις 7 Δεκεμβρίου οι τοπικοί προκριματικοί διαγωνισμοί στα κατά τόπους ΕΚΦΕ της χώρας. Στα 60 από τα 75 ενεργά ΕΚΦΕ όπου πραγματοποιήθηκαν διαγωνισμοί, έλαβαν μέρος 383 ΓΕΛ και ΕΠΑΛ με 417 τριμελής μαθητικές ομάδες. Δηλαδή 1251 μαθητές έλαβαν μέρος σε αυτό το πανηγύρι των πειραμάτων. Στον πανελλήνιο διαγωνισμό προκρίθηκαν και θα διαγωνιστούν 79 μαθητικές ομάδες. 

Αξιοσημείωτο και ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι στα έξι χρόνια που πραγματοποιείται ο διαγωνισμός, ο αριθμός των ΕΚΦΕ των σχολείων και των μαθητών που πήραν μέρος έχει εξαπλασιαστεί, (αύξηση 500%). 

Στις 18 Ιανουαρίου θα διεξαχθεί ο Πανελλήνιος διαγωνισμός στην Αθήνα για τα σχολεία της νότιας Ελλάδας όπου θα λάβουν μέρος 49 σχολεία – μαθητικές ομάδες.

Στις 25 Ιανουαρίου θα διεξαχθεί ο Πανελλήνιος διαγωνισμός στην Θεσσαλονίκη για τα σχολεία της βόρειας Ελλάδας όπου θα λάβουν μέρος 30 σχολεία – μαθητικές ομάδες.


Από τον κάθε τελικό διαγωνισμό θα επιλεγεί μια τριμελείς ομάδα μαθητών που θα συμμετάσχει στην 12η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών - EUSO 2014, η οποία θα γίνει στην Αθήνα από 30 Μαρτίου έως 6 Απριλίου 2014.

επιτυχίες για τους αθλητές του Πανιωνίου Συλλόγου Tae Kwon Do στο Πανελλήνιο Κύπελλο

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του,

Με πολύ μεγάλη ικανοποίηση έκλεισε το 2013 για το Tae Kwon Do του Πανιώνιου Γ.Σ.Σαντορίνης.
Σε ένα αναμφισβήτητα δύσκολο Πανελλήνιο Κύπελλο με τις συμμετοχές να ξεπερνούν κάθε προηγούμενο και να πλησιάζουν σχεδόν τις 2000,οι αθλητές μας έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό.
Τα αποτελέσματα συγκεκριμένα ήταν :

Ζήκας Γιώργος          -61Kg Χάλκινο μετάλλιοΠαίδων
Βλαβιανός Γιώργος   -49Kg 5η θέση Παίδων
Τάσιος Νίκος            -41Kg 5η θέση Παίδων
Χαμπέου Κων/να       -37Kg 5η θέση Κορασίδων
Κώστογλου Μιχάλης -55Kg 5η θέση εφήβων
Φωκάς Δημήτρης      -63Kg 5η θέση εφήβων

Οι υπόλοιποι αθλητές που συμμετείχαν στην διοργάνωση ήταν οι εξής:
Δρόσος Αλέξανδρος ,Ζώτος Νίκος, Καραμολέγκου Άννα ,Κώστογλου Μιχάλης, Κώστογλου Βαγγέλης, Φωκά Κωνσταντίνο και Ξαγοράρης Παντελής στον οποίο να ευχηθούμε και περαστικά αφού τραυματίστηκε κατά την διάρκεια του αγώνα.

Το διοικητικό συμβούλιο θα ήθελε να συγχαρεί όλους τους αθλητές για την αγωνιστικότητα τους και την προπονήτρια Τσουκνίδου Μαρία που ακούραστα και γενναιόδωρα στέκεται πάντα δίπλα στα παιδιά και εύχεται ενα δυναμικό και αγωνιστικό 2014 . 


ανάπλαση Πλατείας Λεωφορείων ΚΤΕΛ στην Οία

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Με γοργούς ρυθμούς ξεκίνησε στην Οία η ανάπλαση της πλατείας των λεωφορείων του ΚΤΕΛ.
Σκοπός του έργου, με προϋπολογισμό 77.535,88€,  είναι η εξυγίανση της υφιστάμενης κατάστασης στην περιοχή, γεγονός που θα οδηγήσει σε ένα φιλόξενο και ασφαλές περιβάλλον για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Οίας, θα συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση της συνολικής εικόνας του οικισμού και στην τουριστική του ανάπτυξη.

Το έργο περιλαμβάνει ανασχεδιασμό της πλατείας, ο όποιος βασίστηκε στην εναλλαγή των υλικών, με κύριο χαρακτηριστικό την κατασκευή λιθόστρωτου σε καδένες και τσιμεντοκονία σε δυο αποχρώσεις, γκρι και κόκκινο, που αποτελούν ένα βασικό παραδοσιακό στοιχείο της μορφολογίας του νησιού.

ένταξη Σχολικών Μονάδων Δήμου Θήρας στο πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ»

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του,

Από τον Δήμο Θήρας ανακοινώνεται η ένταξη της Ενεργειακής Αναβάθμισης των σχολικών συγκροτημάτων του Γυμνασίου Εμπορείου και του Γυμνασίου Φηρών στο πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ», έργο ύψους 343.698,92 ευρώ.

Οι εργασίες αναβάθμισης προβλέπουν μεταξύ άλλων την αντικατάσταση όλων των εξωτερικών ανοιγμάτων των κτηρίων (πόρτες και κουφώματα) την θερμομόνωση των οροφών, την εγκατάσταση συστημάτων αερισμού, την εγκατάσταση συστημάτων αυτοματισμού στο κεντρικό σύστημα θέρμανσης των κτιρίων και την εγκατάσταση των λαμπτήρων με νέας τεχνολογίας. Με την ολοκλήρωση των παραπάνω εργασιών, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν με το κλείσιμο των σχολείων για την θερινή περίοδο, οι συνθήκες μάθησης για τα παιδιά μας θα αναβαθμιστούν κατά πολύ.


Είναι η πρώτη φορά που ο Δήμος Θήρας εντάσσει έργο στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ». Η χρηματοδότηση προέρχεται από το πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ» κατά 70% και κατά 30% από ιδίους πόρους.

εταιρία Κυκλαδικών μελετών – πρόσκληση (27.1)

Σύμφωνα με πρόσκλησή της,

Σας προσκαλούμε στην εορταστική εκδήλωση για την ανακήρυξη Επίτιμων μελών της εταιρίας Κυκλαδιτών Ακαδημαϊκών η οποία θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 27.1.2014 στις 19.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας, στην «στοά του βιβλίου».

Η τακτική γενική συνέλευση των μελών της Εταιρίας θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο στις 18.30
Για το Δ.Σ. ο πρόεδρος Νικόλαος Ξυπνητός, ο Γ.Γ. Εμμανουήλ Λιγνός.

συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου (25.1)

Το Σάββατο 25.1.2014 στις 11.00 θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου με τα εξής θέματα :

ΘΕΜΑ 1ο Εκλογή Γραμματέα Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου. Εισηγήτρια : κα. Μπαφίτη Ανδριάνα – Γεωργία
ΘΕΜΑ 2ο Επικύρωση πρακτικών της 15ης/19-12-2013 και 16ης/20-12-2013 και 17ης/30-12-2013 συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου. Εισηγήτρια : κα. Μπαφίτη Ανδριάνα – Γεωργία
ΘΕΜΑ 3ο Κτηματολόγιο Ρόδου, Κω – Λέρου Εισηγήτρια : κα. Καφαντάρη Ευθαλία
ΘΕΜΑ 4ο Τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος και Προϋπολογισμού Νομού Δωδεκανήσου για το οικονομικό έτος 2014 Εισηγητής : κ. Φ. Χατζηδιάκος -  Τροποποίηση Τεχνικού Προγραμμάτων ΠΕ Κυκλάδων έτους 2014  Εισηγητής : κ. Γ. Πουσσαίος
ΘΕΜΑ 5ο Έγκριση Οικονομικού Απολογισμού έτους 2013 και προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2014 της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ. Εισηγήτρια : κα. Φτακλάκη Παρασκευή – Ελευθερία
ΘΕΜΑ 6ο Συγκρότηση Περιφερειακού μηχανισμού για την εκπόνηση Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης για την ανάπτυξη και υποστήριξη της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας στη Περιφέρεια Ν. Αιγαίου. Εισηγητές : κ. Γ. Πουσσαίος – κ. Φ. Χατζηδιάκος
ΘΕΜΑ 7ο Α) «Έγκριση της Α¨ του φάσης Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΕΠΑΑ) 2014-2020». Β) «Έγκριση της Α΄ φάσης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Διαχείρισης της Θάλασσας, Αλιείας & Υδατοκαλλιέργειας (ΠΕΠ+ΘΑ&Υ) 2014-2020». Εισηγητής : κ. Αντώνης Χατζηιωάννου
ΘΕΜΑ 8ο Μεταφορά μαθητών σχολικού έτους 2013-2014 και 2014-2015 Εισηγητής : κ. Γ. Πουσσαίος
ΘΕΜΑ 9ο Ενημέρωση για την Ψηφιακή Υγεία μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εισηγητής : κ. Νικόλαος Χρυσόγελος
ΘΕΜΑ 10ο Ευφυής εξειδίκευση για την Περιφερειακή Στρατηγική Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας και Σχέδιο Δράσης για την περίοδο 2014- 2024 και προετοιμασία της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου στο πλαίσιο των θεματικών προτεραιοτήτων της πολιτικής συνοχής και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης Εισηγητής : κ. Νικόλαος Χρυσόγελος
ΘΕΜΑ 11ο Το θέμα της «μακροοικονομικής αιρεσιμότητας», η θέση της Κυβέρνησης στο Συμβούλιο καθώς και οι επιπτώσεις του στις Περιφέρειες. Εισηγητής : κ. Νικόλαος Χρυσόγελος
ΘΕΜΑ 12ο Ενημέρωση Περιφερειακού Συμβούλιο περί χορήγηση παράτασης προθεσμίας για το έργο «ΠΣ ΠΝΑ και ΥΠΠΟ για την συνέχιση ανασκαφών στο λιμάνι της Σχοινούσας έως και 30-06-2-14. Εισηγητής : κ. Γ. Πουσσαίος
ΘΕΜΑ 13ο Προγραμματική Σύμβαση Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Δήμου Νάξου και μικρών Κυκλάδων για την εκπόνηση συμπληρωματικών αποτυπώσεων – τοπογραφήσεων του δρόμου Απεράθου – Μουτσούνας ν. Νάξου (επικαιροποίηση /αντικατάσταση προγραμματικής σύμβασης σε εφαρμογή του νόμου 3852/2010 πρόγραμμα Καλλικράτης). Εισηγητής : κ. Γ. Πουσσαίος
ΘΕΜΑ 14ο Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Ρόδου για το έργο "Άρση επικινδυνότητας από κατολισθήσεις στην οδό Αντιπλ.Λάσκου της .Ε. Ρόδου" , προϋπολογισμού 105.000,00 € συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ  Εισηγητής : κ. Φ. Χατζηδιάκος
ΘΕΜΑ 15ο Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για το έργο "Προσδιορισμός πλημμυρικού κινδύνου και επικινδυνότητας στη Ρόδο", προϋπολογισμού 18.450,00 € συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ  Εισηγητής : κ. Φ. Χατζηδιάκος
ΘΕΜΑ 16ο Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού, του +ήμου Ρόδου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το έργο "Αισθητική αναβάθμιση των όψεων του μνημειακού συνόλου και των εγγύς χώρων της Πλατείας Ελευθερίας κτιρίων της πόλεως Ρόδου με χρήση ΑΠΕ", προϋπολογισμού 608.960,00 €  συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ Εισηγητής : κ. Φ. Χατζηδιάκος
ΘΕΜΑ 17ο Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Λειψών για το έργο "Κατασκευή δικτύου μεταφοράς νερού και δεξαμενών στις θέσεις Προφήτης Ηλίας και Ανεμούριο Δήμου Λειψών", προϋπολογισμού 122.512,94 € συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ  Εισηγητής : κ. Φ. Χατζηδιάκος
ΘΕΜΑ 18ο 1η Τροποποίηση Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΣΚΛΗΠΕΙΑΕΣ για το έργο "Καταγραφή και ψηφιοποίηση προσβάσιμων για ΑμεΑ, καταλυμάτων-χώρων διασκέδασης-εστιατορίων-αρχαιολογικών χώρων-αξιοθεάτων και προσβάσιμων διαδρομών" ως προς το άρθρο 2 - Ισχύς και διάρκεια. Εισηγητής : κ. Φ. Χατζηδιάκος
ΘΕΜΑ 19ο Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το έργο "Ενημέρωση για την πρόληψη και τις συνέπειες των επιβλαβών εξαρτήσεων στις Σχολικές Μονάδες του Νομού Δωδεκανήσου" Εισηγητής : κ. Φ. Χατζηδιάκος
ΘΕΜΑ 20ο Σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ),της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ) ¨+ήμητρα¨ για τη δημιουργία ¨Μεσογειακού Πάρκου¨ πλησίον του Φράγματος της λίμνης ¨Γαδούρα¨ της Ρόδου.  Εισηγητής : κ. Αντώνης Χατζηιωάννου
ΘΕΜΑ 21ο Παράταση της χρονικής διάρκειας της Προγραμματικής Σύμβασης του έργου ¨Διατήρηση και αξιολόγηση αυτοχθόνων οινοποιήσημων ποικιλιών της Πάρου και Αντιπάρου με δημιουργία πιλοτικού αμπελώνα¨. Εισηγητής : κ. Αντώνης Χατζηιωάννου


«όχι» Μαχαιρίδη σε ΑΣΠΗΕ - ανάκληση της απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για Αιολικούς Σταθμούς (ΑΣΠΗΕ) σε 'Ανδρο, Πάρο, Νάξο και Τήνο, από Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου

Σύμφωνα με την επιστολή του κ. Μαχαιρίδη στον αρμόδιο προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ιωάννη Μανιάτη,

Με την 172568/23.12.2013 απόφαση σας εγκρίθηκαν Περιβαλλοντικοί  Οροι για εννέα (9) Αιολικούς Σταθμούς Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στα νησιά Ανδρο, Πάρο, Νάξο, Τήνο.

Για τους συγκεκριμένους σταθμούς το Περιφερειακό Συμβούλιο Νότιου Αιγαίου με τεκμηριωμένη απόφαση του, που λήφθηκε στις  9/11/2011, είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά, στηριζόμενο αφενός στην επιστημονική  διερεύνηση και τεχνικά στοιχεία των υπηρεσιών μας, τα οποία εμπεριέχονται στην απόφαση, αφετέρου στις αποφάσεις των αντίστοιχων Δήμων, που όλες είναι αρνητικές για τις εν λόγω εγκαταστάσεις.

Επισημαίνουμε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν τοποθετήθηκε γενικά κατά των Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, αντιθέτως ανέφερε ρητά την πεποίθηση του ότι το Αιολικό Δυναμικό των νησιών πρέπει να αξιοποιηθεί, εκτίμησε όμως, για τους λόγους που εκτίθενται στην απόφαση του, ότι για τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις  δεν προέκυπταν εκείνα τα στοιχεία, που θα συνηγορούσαν στο να επιτραπεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση τους.

Στην συνέχεια το Περιφερειακό Συμβούλιο στην από 19/10/2013 συνεδρίαση του αποφάσισε την σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με αντικείμενο την εξειδίκευση του χωρικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη και χωροθέτηση αιολικών εγκαταστάσεων στα νησιά του Νότιου Αιγαίου.

Παρά τα παραπάνω το ΥΠΕΚΑ με την προαναφερθείσα απόφαση προχώρησε στην έκδοση περιβαλλοντικών όρων μη δίνοντας βάση στα επιχειρήματα της αρνητικής γνωμοδότησης του Περιφερειακού Συμβουλίου και των Δημων των νησιών αυτών, και μη αναμένοντας τα πορίσματα της επιστημονικής διερεύνησης από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.  
Η επιστημονική διερεύνηση του Πανεπιστημίου θα οχύρωνε και τις ίδιες τις επενδύσεις από προσφυγές φορέων και πολιτών, των οποίων οι αντιρρήσεις εκφράστηκαν μέσω των αποφάσεων της αυτοδιοίκησης και στην συνέχεια αγνοήθηκαν χωρίς να υπάρξει αιτιολόγηση και προσπάθεια συναίνεσης. 

Εκτιμώντας ότι με την απόφαση αυτή το όλο θέμα της εκμετάλλευσης του αιολικού δυναμικού των νησιών δεν προάγεται αλλά οδηγείται σε περιπέτειες, που εντέλει και την ίδια την επενδυτική δραστηριότητα θα βλάψουν και τους σοβαρούς επενδυτές θα απομακρύνουν, παρακαλούμε για την ανάκληση της επίμαχης απόφασης ώστε να ληφθούν υπόψη τα επιστημονικά δεδομένα από την έρευνα του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας και οι αρνητικές θέσεις των αυτοδιοικήσεων να εκλείψουν.

πιέσεις Περιφερειάρχη για την κατάργηση της visa στα αρμόδια Υπουργεία

Συντονισμένες προσπάθειες καταβάλλει ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης, ώστε το θέμα της visa να μπει ψηλά στην ατζέντα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από το γραφείο του κ. Μαχαιρίδη εστάλησαν τρεις επιστολές με αποδέκτες τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια, και την Υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη.

Για την περαιτέρω ενίσχυση της επισκεψιμότητας των νησιών μας, με τις εν λόγω επιστολές, ο Περιφερειάρχης διατυπώνει την ανάγκη για εντατικοποίηση των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης για την απλοποίηση των διαδικασιών εισόδου ξένων επισκεπτών στη χώρα μας. Ζητεί επίσης την επέκταση της εφαρμογής του επιτυχημένου πιλοτικού προγράμματος θεώρησης visa σε περισσότερα νησιά της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, αλλά και την επέκταση της διαρκείας της από τον Μάρτιο έως τα τέλη του Νοεμβρίου.

Επιπλέον, από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια, ο κ. Μαχαιρίδης ζήτησε να υπάρξει έγκαιρος προγραμματισμός από το Υπουργείο για την επαρκή στελέχωση αεροδρομίων και λιμανιών με δόκιμους αστυνομικούς, προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία τους και η ομαλή διακίνηση των επισκεπτών μας.

Επίσης ο Περιφερειάρχης δήλωσε πως υπάρχει καλή διάθεση συνεργασίας τόσο της Περιφέρειας όσο και των φορέων του Τουρισμού με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. 

συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ομογενών Νήσων Αιγαίου Αυστραλίας κ. Γιώργο Παυλή είχε η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Χριστιάνα Καλογήρου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναζητήθηκαν τρόποι με τους οποίους η Ομοσπονδία μπορεί να στηρίξει την αναπτυξιακή προσπάθεια που γίνεται ειδικά στα μικρότερα νησιά του Αιγαίου.
Η Γενική Γραμματέας της Α.Δ.Α. τόνισε ότι η Ομογένεια αποτελεί εθνικό κεφάλαιο και σημείωσε ότι ο ρόλος της στις προσπάθειες που καταβάλλονται για ανάκαμψη της οικονομίας μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικός.


Από την πλευρά του ο κ. Παυλής χαρακτήρισε την κρίση ως ευκαιρία για να επενδύσουν οι ομογενείς κεφάλαια, συμβάλλοντας έτσι στην οικονομική ανάταξη των νησιών του Αιγαίου.

Χ. Κόκκινος – ανακοίνωση για την συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής της ΠΝΑ (21.1)

Στα θέματα εκτός Ημερήσιας Διάταξης συζητήθηκαν:

- «Η αποκατάσταση τεχνικού έργου στην εθνική οδό Ρόδο/Λίνδο στον Αρχάγγελο»
- «Η αποκατάσταση τεχνικού έργου στην επαρχιακή οδό Κρεμαστής – Παστίδας στην περιοχή Κρεμαστής». Ο αθροιστικός προϋπολογισμός των δυο έργων ανέρχεται σε 300.000€.
Οι εκπρόσωποι της μείζονος μειοψηφίας και του Περιφερειακού Συνδυασμού «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ» κ. Χαράλαμπος Κόκκινος και κ. Γιώργος Παπαμανώλης ψήφισαν θετικά για την έναρξη και την υλοποίηση των έργων όμως αναπάντητα έμειναν τα ερωτήματα:

 γιατί δε συντηρήθηκε σωστά το οδικό δίκτυο της Ρόδου και γιατί τελικά δεν άντεξαν οι υποδομές κατά τη πρωτοφανή κακοκαιρία του Νοεμβρίου 2013 παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις – διαπιστώσεις του κ. Μαχαιρίδη;

Το πέρασμα της κακοκαιρίας το Νοέμβριο του 2013 προξένησε το θάνατο σε τέσσερις (4) συμπολίτες μας, κατέστρεψε νοικοκυριά και επιχειρήσεις (που ακόμα αναμένουν την πλήρη αποκατάστασή τους) και όπως διαπιστώνεται – ελαφρώς ετεροχρονισμένα – υπάρχουν προβλήματα στις υποδομές και χρειάζονται άμεσα παρεμβάσεις!


Όλα τα παραπάνω δημιουργούν κλίμα ανησυχίας και ανασφάλειας στους πολίτες και βέβαια οι ανεδαφικές «διαπιστώσεις -  διαβεβαιώσεις» από την Περιφερειακή αρχή μόνο εφησυχασμό δε δημιουργούν. 

ΔΟΕ – ανακοίνωση σχετικά με το μέτρο της αυτοαξιολόγησης

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της,

Η  Διδασκαλική Ομοσπονδία  μέσα από τις αποφάσεις των Γενικών της Συνελεύσεων καθώς και από αυτές του Διοικητικού Συμβουλίου της έχει, με συνέπεια και υπευθυνότητα, εκφράσει τις θέσεις του κλάδου των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για την αξιολόγηση. Την αξιολόγηση ως  ανατροφοδοτική, γνήσια παιδαγωγική διαδικασία ουσιαστικής αποτίμησης τόσο του εκπαιδευτικού έργου, όσο και συνολικά της εκπαιδευτικής πολιτικής, μιας αποτίμησης από τα «κάτω» που θα πραγματοποιείται από τους εκπαιδευτικούς συλλογικά και όχι από μονοπρόσωπα όργανα και θα έχει ως στόχο την ανίχνευση των προβλημάτων και το σχεδιασμό των αναγκαίων παρεμβάσεων στην κατεύθυνση της  ουσιαστικής ενίσχυσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας και του δημόσιου σχολείου.
 Δυστυχώς, με τα νομοθετήματα των τελευταίων χρόνων (Ν.3848/10, Ν.4024/11 και το πρόσφατο ΠΔ 152/2013) η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας (υπό την όποια ηγεσία) αποδεικνύει ότι ως μοναδικό στόχο έχει  τη χειραγώγηση και τιμωρία των εκπαιδευτικών και την κατηγοριοποίηση των σχολείων.

Όπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει, η σύνδεση της μισθολογικής και βαθμολογικής εξέλιξης με την αξιολόγηση, η οποία μέσα από μια σειρά εντελώς αυθαίρετων ποσοστώσεων  ανοίγει διάπλατα ακόμη και την πόρτα των απολύσεων, όπως δείχνει και η διαδικασία αξιολόγησης των εκπαιδευτικών τεχνικής εκπαίδευσης που έχουν τεθεί από το καλοκαίρι σε διαθεσιμότητα, αποτελεί εχθρική ενέργεια κατά του κλάδου και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Η προσπάθεια εφαρμογής της σε πρώτο στάδιο, με την πραγματοποίηση ενημερωτικών συναντήσεων για τα στελέχη της εκπαίδευσης, συνάντησε τη δυναμική αντίδραση του Κλάδου. Η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών ανταποκρίθηκε με δυναμισμό στο κάλεσμα της Δ.Ο.Ε. και των κατά τόπους συλλόγων για μη συμμετοχή στις συναντήσεις. Τα μηνύματα από όλη την Ελλάδα αναφέρουν τη ματαίωση των σεμιναρίων και των συναντήσεων. Οι εκπαιδευτικοί κέρδισαν την πρώτη μάχη.
Σε λίγες ημέρες λήγει και η προθεσμία συγκέντρωσης των υπογραφών των εκπαιδευτικών ενάντια στη διαδικασία που το Υπουργείο ονομάζει αξιολόγηση. Κι εδώ τα μηνύματα είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρα. Η έκφραση της αντίθεσης του εκπαιδευτικού κόσμου προς τους σχεδιασμούς της πολιτικής ηγεσίας είναι συντριπτική.

  Ο δρόμος είναι, όμως, ακόμα μακρύς. Ήδη το Υπουργείο Παιδείας θέτει σε εφαρμογή τη διαδικασία της αποκαλούμενης αυτοαξιολόγησης και καλεί με εγκύκλιό του τους συλλόγους διδασκόντων να συνεδριάσουν και να δημιουργήσουν ομάδες εργασίας που θα υλοποιήσουν την αυτοαξιολόγηση,  μια διαδικασία που η φιλοσοφία και η πρακτική της θα αποτελέσει το δούρειο ίππο για την αξιολόγηση-χειραγώγηση των εκπαιδευτικών.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έχει ήδη ξεκινήσει σειρά ενημερωτικών επισκέψεων σε περιοχές όπου διοργανώνονται συναντήσεις – συνελεύσεις με θέμα την αξιολόγηση. Προχωρά, επίσης, στη διοργάνωση κεντρικών εκδηλώσεων ανά Περιφέρεια με στόχο την ενημέρωση, τη συνειδητοποίηση και τη συσπείρωση των συναδέλφων.

  Καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς:
• Να  εκφράσουν συντεταγμένα με κάθε τρόπο και κυρίως με την υπογραφή του κειμένου της Ομοσπονδίας, την αντίθεσή τους απέναντι στην προωθούμενη αυτοαξιολόγηση – αξιολόγηση – χειραγώγηση.
•Να μην προχωρήσουν στη στελέχωση των ομάδων εργασίας.

Οι τοπικοί σύλλογοι εκπαιδευτικών σε συνεννόηση κα συνεργασία με το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. θα πρέπει να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση της παραπάνω απόφασης.

στις Βρυξέλλες ο Γ. Βρούτσης (22.1)

Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Γιάννης Βρούτσης, θα συμμετάσχει την Τετάρτη στις 22 Ιανουαρίου 2014 στις Βρυξέλλες -στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας- σε συνάντηση της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο.

Η συνάντηση θα εστιάσει στην «αντιμετώπιση της ανεργίας και των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης» και θα συζητηθούν δύο θεματικές ενότητες: α) η Κοινωνική Διάσταση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) και β) θέματα απασχόλησης στη βάση της Ετήσιας Επισκόπησης της Ανάπτυξης (Annual Growth Survey) συμπεριλαμβανομένων των σχημάτων «Εγγυήσεις για τη Νεολαία», του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων.
Επίσης, την Πέμπτη στις 23 Ιανουαρίου 2014, ο υπουργός Εργασίας θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στον τομέα της Απασχόλησης και της Κοινωνικής Συνοχής στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

νεότερη ανακοίνωση για το πρόγραμμα «Άρτεμις»

Με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του Επιχειρησιακού Σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» για την καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης δήλωσε τα εξής:

«Έχοντας κλείσει τέσσερις μήνες αδιάλειπτης και πλήρους εφαρμογής του νέου Επιχειρησιακού Σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» για την καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, τα αποτελέσματα είναι κάτι περισσότερο απο ενθαρρυντικά.

Οι στοχευμένοι έλεγχοι της ανασφάλιστης εργασίας που διεξάγονται από μικτά κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασίας και της ΕΥΠΕΑ του ΙΚΑ, κατά βάση σε κλάδους και δραστηριότητες υψηλής παραβατικότητας, φανερώνουν ότι η καταγεγραμμένη ανασφάλιστη εργασία παρουσιάζει ισχυρές τάσεις αποκλιμάκωσης μετά την εφαρμογή του Σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ».  

Πράγματι, ενώ τον Φεβρουάριο του 2013 το ποσοστό ανασφάλιστης εργασίας σε αυτές τις οικονομικές δραστηριότητες είχε φτάσει ακόμη και στο 40,47%, το Νοέμβριο κατέβηκε στο 20,57%, ενώ το Δεκέμβριο μειώθηκε περαιτέρω στο 18,95%.

Είναι ότι, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, καταβάλλεται μια τόσο οργανωμένη και συστηματική προσπάθεια για την οριστική αντιμετώπιση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας. Με διαφορετική λογική, διαφορετική μεθοδολογία και, για αυτό, υψηλότερη αποτελεσματικότητα από ό,τι στο παρελθόν.

Ν. Χρυσόγελος: σταδιακή κατάργηση πλαστικής σακούλας κι επικίνδυνων πλαστικών

Σύμφωνα με μέρος της εισήγησης του Νίκου Χρυσόγελου για την έκθεση του ευρωκοινοβουλίου για τα απόβλητα πλαστικά,

«Υπολογίζεται ότι 80.000.000 πλαστικών πλέουν στον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό, ενώ γενικότερα η διαχείριση των αποβλήτων πλαστικών δημιουργεί μεγάλα προβλήματα. Το Ευρωκοινοβούλιο ζητάει μια νέα στρατηγική για τα πλαστικά απόβλητα, εφαρμογή  της ιεράρχησης των μεθόδων διάθεσης των αποβλήτων που προκύπτουν από την υπάρχουσα νομοθεσία αλλά και προετοιμασία νέας νομοθεσίας με στόχο οικολογικό σχεδιασμό και καινοτομία σχετικά με τα πλαστικά προϊόντα καθώς κι αυξημένα ποσοστά μείωσης, επαναχρησιμοποίησης κι ανακύκλωσης που φτάνουν το 80%, στο πλαίσιο μιας μη-τοξικής κυκλικής οικονομίας. Ζητάει, επίσης, πρωτοβουλία από την Κομισιόν μέσα στο 2014 για σταδιακή κατάργηση μέχρι το 2020 της ταφής ανακυκλώσιμων και ανακτήσιμων υλικών,  χωρίς να παρέχονται κίνητρα για καύση έναντι της ανακύκλωσης, σταδιακή ή και οριστική κατάργηση της πλαστικής μη ανακυκλώσιμης σακούλας μιας χρήσης, κατάργηση των πιο επικίνδυνων για την υγεία και το περιβάλλον πλαστικών (οξο-βιοδιασπώμενα πλαστικά, μικροπλαστικά, όσα περιέχουν βαρέα μέταλλα, κα)», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης, σχολιάζοντας την υπερψήφιση από την Ολομέλεια, στις 14/1/2014 της έκθεσης «σχετικά με μια ευρωπαϊκή στρατηγική για τα πλαστικά απόβλητα στο περιβάλλον» (2013/2113(INI)) [1].

«Το 2008 παρήχθησαν περίπου 25 εκατ. τόνοι πλαστικών αποβλήτων. Εξ αυτών, 12,1 εκατ. τόνοι (48,7%) διατέθηκαν σε χώρους υγειονομικής ταφής, 12,8 εκατ. τόνοι (51,3%) κατέληξαν σε εγκαταστάσεις ανάκτησης και μόλις 5,3 εκατ. τόνοι (21,3%) ανακυκλώθηκαν, κάτι που δείχνει ότι πρέπει να αυξηθούν δραστικά τα ποσοστά ανακύκλωσης. Το Ευρωκοινοβούλιο ζητάει οι περισσότερες προκηρύξεις δημόσιων συμβάσεων, ακόμα των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, να περιλαμβάνουν σαφείς απαιτήσεις όσον αφορά στην ανακύκλωση πλαστικών αποβλήτων καθώς και στη χρήση ανακυκλωμένων πλαστικών. Η ανακύκλωση πλαστικού μόνο έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει 162.018 θέσεις εργασίας στην ΕΕ των 27 εάν το ποσοστό ανακύκλωσης αυξηθεί και φτάσει το 70% έως το 2020. Οι δήμοι, οι περιφέρειες κι άλλοι φορείς πρέπει να έχουν υπόψη ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Συνοχής μπορεί να χρηματοδοτήσει την περίοδο 2014-2020, κατά προτεραιότητα, την ανάπτυξη υποδομών για ανακύκλωση, μια και στον κανονισμό του υιοθετήθηκε σχετική πρόβλεψη, ως αποτέλεσμα και της δικής μου εισήγησης, εκ μέρους των Πράσινων.», επισημαίνει ο Νίκος Χρυσόγελος.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπολογίζεται ότι το 2008 παρήχθησαν περίπου 25 εκατ. τόνοι πλαστικών αποβλήτων. Εξ αυτών, 12,1 εκατ. τόνοι (48,7%) διατέθηκαν σε χώρους υγειονομικής ταφής, 12,8 εκατ. τόνοι (51,3%) κατέληξαν σε εγκαταστάσεις ανάκτησης και μόλις 5,3 εκατ. τόνοι (21,3%) ανακυκλώθηκαν. Μια πρόβλεψη για το 2015 κάνει λόγο για συνολική αύξηση της μηχανικής ανακύκλωσης κατά 30% (από 5,3 σε 6,9 εκατ. τόνους), η υγειονομική ταφή και η αποτέφρωση με ανάκτηση ενέργειας αναμένεται να παραμείνουν οι κυρίαρχες οδοί διαχείρισης αποβλήτων.


Τρίτη, Ιανουαρίου 21, 2014

ανακοίνωση Π.Ν.Α. σχετικά με την σχολική στέγη

Σύμφωνα με προ ημερών ανακοίνωση της Π.Ν.Α. για τα έργα σε σχολεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που έχουν πραγματοποιηθεί,

Για την αποκατάσταση της αλήθειας σχετικά με την σχολική στέγη θέλουμε να διευκρινίσουμε τα εξής:

Η αρμοδιότητα για την συντήρηση βάσει του Καλλικράτη «επισκευή και κατασκευή σχολικών μονάδων » μεταφέρθηκε στους Δήμους.
Η Περιφέρεια μπορεί να αναλαμβάνει αυτή την αρμοδιότητα μόνο εάν εκχωρηθεί από τον αντίστοιχο δήμο όταν δηλώνει αδυναμία.
Με την διαδικασία της εκχώρησης η Περιφέρεια υλοποιεί τα παρακάτω έργα στα νησιά του Νότιου Αιγαίου.

Έργα ΕΣΠΑ με φορέα υλοποίησης την περιφερεια  που ολοκληρώθηκαν
 ΣΧΟΛΕΙΑ                                                                   ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

 1. Δημοτικό σχολείο Παστίδας.                                   1.927.418 Ευρώ      ολοκληρώθηκε   
 2. Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Ιαλυσού                              397.396 Ευρώ      ολοκληρώθηκε
 3. 1ο Δημοτικό Σχολείο Ιαλυσού.                                1.567.704 Ευρώ      ολοκληρώθηκε
 4.  Γυμνάσιο - Λύκειο Νισύρου.                                      841.755 Ευρώ     ολοκληρώθηκε  
 5.  Προσθήκη κατεπέκταση στο Λύκειο Καλύμνου.     669.713 Ευρώ     ολοκληρώθηκε
 6. Κατασκευή ΤΕΕ Σαντορίνης.                                   4.283.208 Ευρώ     ολοκληρώθηκε
 7. Κατασκευή ΤΕΕ Μήλου.                                            3.080.000 Ευρώ     ολοκληρώθηκε  
 8. 2ο Γυμνάσιο Κω.                                                         2.152.748 Ευρώ     ολοκληρώθηκε
 9. Κατασκευή Τεσσάρων αιθουσών στο ειδικό Νάξου.    394.589 Ευρώ   ολοκληρώθηκε
10. Επέκταση  Σχολικού Συγκροτήματος Απερίου Καρπάθου.    792.411 Ευρώ ολοκληρώθηκε

Έργα με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια που θα ολοκληρωθούν μέχρι 31/3/2014
1.  Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Κεφάλου Κω.                           2.132.443 Ευρώ
 2. Ολοήμερο 8θεσιο. Δημοτικό Σχολείο Καρδάμαινας Κω.     2.089.987 Ευρώ
 3.  Κατασκευή Γυμνασίου Μεσσαριάς Σαντορίνης.                  2.988.985  Ευρώ

 4.   4ο Γενικό Λύκειο Ρόδου (Ροδοπούλα).                                 3.139.259 Ευρώ 

κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας από τον σύνδεσμο καλαθοσφαίρισης διαιτητών Κυκλάδων

Σύμφωνα με ανακοίνωση της γραμματείας του ΔΑΠΠΟΣ,

Σε μια λιτή εκδήλωση που έγινε στο Κλειστό Γυμναστήριο  του Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ. την Κυριακή 20/1/14, οι Σαντορινιοί διαιτητές του Συνδέσμου Ερασιτεχνών Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης Κυκλάδων έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους, με πολλές ευχές για καλές διαιτησίες με υγεία και πολλές διαιτητικές επιτυχίες.

Το παρών έδωσαν οι κυρίες Βαμβακούση και Κασάπη και οι κ.κ. Κλαδιανός, Παπαδημητρόπουλος, Πεταλωτής, Σιγάλας και Σολδάτος ενώ δεν μπόρεσαν να παραστούν οι κ.κ. Βελώνιας και Γαβαλάς με τον τελευταίο να είναι και ο τυχερός της χρονιάς μιας και του έπεσε το φλουρί.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης οι διαιτητές μας είχαν την ευκαιρία να φωτογραφηθούν με τις νέες εμφανίσεις του Συνδέσμου Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης Κυκλάδων.

Φέτος τον Μάϊο εκτός από τον Κώστα Παπαδημητρόπουλο που είναι ήδη αξιολογημένος διαιτητής  Γ’ Εθνικής κατηγορίας,  πέντε ακόμα διαιτητές μας θα είναι υποψήφιοι για αξιολόγηση ανόδου από τον Σύνδεσμο Διαιτητών Κυκλάδων  ώστε να σφυρίξουν στις  Εθνικές κατηγορίες, οι τρεις είναι διαιτητές του νησιού μας και πρόκειται για τις κυρίες Βαμβακούση Κ. και Κασάπη Β. και τον κ. Κλαδιανό Α.

σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Θήρας – ανακοίνωση για την ειδική εισφορά Αλληλεγγύης των άρθρων 29 και 38 του Ν. 3986/2011

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου,

Μετά την φιλολογία που αναπτύχθηκε τις τελευταίες ημέρες εν σχέσει με το ενδεχόμενο επιστροφής του ποσού που αντιστοιχεί στην εισφορά αλληλεγγύης των άρθρων 29 και 38 του Νόμου 3986/2011 και για την πλήρη, ακριβή και ρεαλιστική ενημέρωσή σας, αφού λάβαμε υπ’ όψιν μας την γνωμοδότηση της νομικής Συμβούλου της ΔΟΕ και την εκπεφρασμένη άποψη άλλων  νομικών, σας γνωρίζουμε τα κάτωθι :

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 29 υπολογίζεται με συντελεστή ένα (1%),  δύο (2%), τρία (3%) και τέσσερα (4%) τοις εκατό, ανάλογα με το συνολικό καθαρό εισόδημα επί ολόκληρου του ποσού. Παράλληλα, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 38 για την καταπολέμηση της ανεργίας υπολογίζεται σε ποσοστό δύο τοις εκατό (2%) επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων όλων των μισθοδοτούμενων υπαλλήλων του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. κλπ. 

Τα ανωτέρω αναλογούντα ποσά, κατά το έτος 2011, αποδόθηκαν με το εκκαθαριστικό του Φόρου Εισοδήματος και τα επόμενα έτη παρακρατούνται από τη Μισθοδοσία και αποδίδονται στην Εφορία.

Επειδή οι οικονομικές δικαστικές διεκδικήσεις από το Δημόσιο υπόκεινται σε διετή παραγραφή και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους αόριστη πληροφορία ότι υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που κρίνει τον σχετικό νόμο παράνομο και αντισυνταγματικό και ως εκ τούτου θα πρέπει τα χρήματα που παρακρατήθηκαν να επιστραφούν στους δικαιούχους, πολλοί εργαζόμενοι προσέτρεξαν στις 31 Δεκεμβρίου 2013 να υποβάλουν αίτηση επιστροφής της εισφοράς του έτους 2011.
Το σκεπτικό της υποβολής σχετικής αίτησης  μέχρι το τέλος του έτους 2013, περί επιστροφής των εν λόγω ποσών, στηρίζεται στο ζήτημα της διακοπής της παραγραφής αποκλειστικώς και μόνον για τα ποσά που αφορούν το έτος 2011 και όχι τα έτη 2012 και 2013, για τα οποία δεν έχει εισέτι επέλθει παραγραφή.

Υπογραμμίζεται, ότι η υποβολή της αίτησης δεν θεμελιώνει αυτομάτως δικαίωμα είσπραξης των αναζητούμενων ποσών. Για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει, ως λογικό προαπαιτούμενο, να κριθούν με αμετάκλητη δικαστική απόφαση ως αντισυνταγματικές οι ρυθμίσεις των άρθρων 29 και 38 του Νόμου 3986/2011. Ωστόσο μέχρι και σήμερα τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας μας δεν έχουν εισέτι αποφανθεί περί της συνταγματικότητας ή μη των επίμαχων νομοθετικών διατάξεων.

Επομένως, η αποδοχή της αίτησης τελεί υπό την αίρεση της εκφοράς αμετάκλητης δικαστικής κρίσης περί της αντισυνταγματικότητας των επίμαχων νομοθετικών ρυθμίσεων.


Το ΔΣ του Συλλόγου ενημερώθηκε από την ΔΟΕ για το θέμα το μεσημέρι της 31ης Δεκεμβρίου 2013, με την διαβίβαση της γνωμοδότησης της νομικής Συμβούλου της. Όπως αντιλαμβάνεστε δεν υπήρχε το χρονικό περιθώριο να ενημερωθούν τα μέλη μας ώστε να υποβάλουν, την ίδια μέρα που έληγε η προθεσμία, αιτήσεις παραγραφής για την εισφορά του έτους 2011. 

Για την περίπτωση υποβολής αιτήσεων μη παραγραφής των αιτούμενων ποσών των ετών 2012 και 2013 καθώς και για τις λοιπές σχετικές ενέργειες,  θα ενημερωθείτε εγκαίρως στο προσεχές μέλλον.

προσπάθεια για την συνεργασία των χορευτικών τμημάτων των συλλόγων της Σαντορίνης

Μια ακόμη προσπάθεια για την μεταξύ τους συνεργασία στο κομμάτι του πολιτισμού, και συγκεκριμένα της συνεργασίας των χορευτικών τμημάτων τους, πραγματοποιείται αυτήν την εποχή με πρωτοβουλία της σελίδας «καλλιστορώντας» και του δημιουργού της κ. Πέρρου.

Σύμφωνα με την ανάρτηση στην διεύθυνση της σελίδας στο facebook,

Mήπως ήρθε η ώρα οι Σύλλογοι της Σαντορίνης να κάνουμε μια μικρή συνάθροιση διαφορετική; Τι θα λέγατε για παράδειγμα αν σε κάποια εκδήλωση το καλοκαίρι έβγαινε ένα χορευτικό με εκπροσώπους από όλους τους Συλλόγους; Μια μικρή μαγιά από 5 συλλόγους ήδη έχει ξεκινήσει ... Αν οι εκπρόσωποι των Συλλόγων έχουν τη διάθεση ας επικοινωνήσουν μαζί μου σε προσωπικό μήνυμα για να κάνουμε ένα «λακριντι» διαφορετικό.....


Σύμφωνα με το «καλλιστορώντας» η ανταπόκριση μέχρι στιγμής είναι ενθαρρυντική. Οι ενδιαφερόμενοι να συζητήσουν το θέμα, μπορούν σε κάθε περίπτωση να επικοινωνήσουν με τον διαχειριστή της σελίδας.

οι βασικές κατευθύνσεις της Π.Ν.Α. στο πλαίσιο της χρονιάς 2014 έτος πολιτισμού για το Ν. Αιγαίο

Τις βασικές κατευθύνσεις της Π.Ν.Α. στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος «2014 έτος πολιτισμού για την Π.Ν.Α.» παρουσίασε πριν από λίγες ημέρες στην Σαντορίνη –με τις παρουσιάσεις να συνεχίζονται στα μεγαλύτερα νησιά της Περιφέρειας- η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης για θέματα τουρισμού και πολιτισμού κ. Φτακλάκη.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της παρουσίασής της στην Σαντορίνη, στόχοι του έτους είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των νησιών, η στήριξη των πολιτιστικών χώρων, η δημιουργία βιομηχανιών του σύγχρονου πολιτισμού, η υποστήριξη της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας μέσω την ενθάρρυνσης νέων καλλιτεχνών για την ανάληψη επαγγελματικών πρωτοβουλιών, την δημιουργία και υποστήριξη της λειτουργίας νέων βιώσιμων πολιτιστικών θεσμών ευρωπαϊκής ή και παγκόσμιας εμβέλειας κ.α.

Σύμφωνα με την κ. Φτακλάκη μεταξύ των στόχων του προγράμματος είναι είναι η ανάδειξη των νησιών μέσα από τον πλούτο της παράδοσής τους, της πολιτιστικής τους κληρονομιάς και του πολιτισμού τους.

Αρχαία θέατρα, μοναστήρια, πανηγύρια, παραδοσιακά καφενεία, μουσεία, μονοπάτια αποτελούν μερικά μόνο από τα μέρη στα οποία αφορά και μπορεί να περιλαμβάνει το πρόγραμμα.
Το «2014 έτος πολιτισμού» που ανακήρυξε και προανήγγειλε η Π.Ν.Α. θα προσπαθήσει να αναδείξει τον λαϊκό πολιτισμό, προβλέπει την διοργάνωση mega events και απονομές τίτλων, την δημιουργία πολιτιστικών ημερολογίων, την χρήση νέων τεχνολογιών για την αξιοποίηση και ανάδειξη των χώρων πολιτισμού και των πολιτιστικών πάρκων κ.α. δράσεις.


Οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν προτάσεις η να πάρουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα μπορούν να επικοινωνούν με το γραφείο της κ. Φτακλάκη στην Ρόδο. 

τον Μάρτιο οι πρώτοι διαγωνισμοί για 3.000 νέα σημεία free wifi

Εντός Μαρτίου αναμένεται να βγουν στον αέρα οι πρώτοι διαγωνισμοί για την εγκατάσταση 3.000 νέων σημείων δωρεάν ασύρματου ίντερνετ (free wifi) στους Δήμους, στο πλαίσιο της δέσμευσης του πρωθυπουργού για δωρεάν wifi σε όλη τη χώρα.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα της Τρίτης, ήδη οι δήμοι έχουν στείλει τις απαντήσεις τους με τα σημεία όπου μπορεί να τοποθετηθεί δωρεάν ασύρματο ίντερνετ και η ΓΓ Επικοινωνιών του υπουργείου Μεταφορών επεξεργάζεται τα στοιχεία.

Θα ακολουθήσουν επτά διαγωνισμοί, ένας ανά Αποκεντρωμένη Διοίκηση με το έργο να χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα της Ψηφιακής Σύγκλισης.

Δευτέρα, Ιανουαρίου 20, 2014

μια ακόμη νίκη για τον Α.Ο. Θήρας που τον φέρνει πρώτο στον όμιλό του

Οι γνώστες του χώρου ήξεραν (κυρίως όσοι γνώριζαν τις αθλητικές επιδόσεις και τον χαρακτήρα της Ελένης Μεμετζή) οι κάτοικοι όμως την Σαντορίνης συνεχίζουν να εκπλήσσονται από τις αλλεπάλληλες καθαρές νίκες του Α.Ο. Θήρας, της γυναικείας δηλαδή ομάδας βόλεϊ της Σαντορίνης που αν νεότατη σε ότι αφορά την δημιουργία της, κι ενώ συμμετέχει στην απαιτητικότατη Α2 κατηγορία, έχει καταφέρει να κερδίσει τις εντυπώσεις του φετινού πρωταθλήματος και να συζητιέται απ όλους, τνός κι εκτός νησιού.

Σύμφωνα με τα σχόλια του Αθηναικού αθλητικού Τύπου, η Ελένη Μεμετζή με την βοήθεια και υποστήριξη που έχει από την Σαντορίνη, έχει καταφέρει να φτιάξει μια από τις καλύτερες και δυνατότερες ομάδες του φετινού πρωταθλήματος, που έχει όλες τις δυνατότητες να αγωνιστεί και στην Α1 κατηγορία.

Ο Α.Ο. Θήρας κέρδισε και μάλιστα με διαφορά ένα ακόμη φετινό του παιχνίδι το Σάββατο 18.1 στο γυμναστήριο της Σαντορίνης, απέναντι στην ομάδα του Αγίου Δημητρίου, με 3-1 σετ και βρίσκεται πρώτος στην λίστα του ομίλου του.


εύκολη νίκη της ομάδας παίδων Πανιωνίου απέναντι στον Μαρπησαικό

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΑΠΠΟΣ,

Στο κλειστό Γυμναστήριο του Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ. το Σαββάτο 18 Ιανουαρίου στις 16:00 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ο αγώνας Καλαθοσφαίρισης Παίδων στο πλαίσιο της αγωνιστικής του Πρωταθλήματος της ΕΣΚΚ μεταξύ των ομάδων του Πανιώνιου Σαντορίνης και του ΑΜΕΣ Μαρπησσαϊκός .

Η ομάδα του Πανιώνιου Σαντορίνης πέρασε ένα ευχάριστο και εύκολο απόγευμα κερδίζοντας άνετα την ομάδα του Μαρπησσαϊκού Πάρου με σκορ 76 – 29.

Παίρνοντας μια καλή ψυχολογική ένεση για τα δύσκολα παιχνίδι που ακολουθούν στην συνέχεια των αγωνιστικών υποχρεώσεων της  η ομάδα του Πανιώνιου Σάντο θα παίξει στην συνέχεια με τον Πανναξιακό, ΑΟ Πάρου & Απάς τα Φανάρια Νάξου.

Αξίζουν να πούμε πολλά συγχαρητήρια στην ομάδα του Μαρπησσαϊκού που έπαιζε με πολλά πιτσιρίκια στο παιχνίδι της, με πολύ μπασκετικό μέλλον για την συνέχεια.
Σκορ Αγώνα: 76 – 29  

συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου Θήρας 21.1 – θέματα

Την Τρίτη 21.1 στις 10.00 θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θήρας με τα εξής θέματα : (δεν αναφέρονται όσα αφορούν ιδιώτες καθώς και διαγραφές ποσών)

ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΥΠ΄ΑΡΙΘ. 144/2013 ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΘΗΡΑΣ, ΜΕ ΘΕΜΑ : «ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2013».
ΟΡΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΩΣ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΚΑΛΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ-ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ.
ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΩΝ, ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2014.
ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ  ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΨΗΦΙΣΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ»-ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 2: «ΤΠΕ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ»-ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ 2.1 : «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΖΩΗΣ ΜΕΣΩ ΤΠΕ- ΙΣΟΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΛΛΑΔΑ».
ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΥΛΟΥ ΔΕΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΓΙΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΣΣΑ.
ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΩΝ   ΜΕΣΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ».
ΕΓΚΡΙΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΕΤΟΥΣ 2014  ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ  ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΩΝ (ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΘΗΡΑΣ,  ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ,   ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ).
ΕΓΚΡΙΣΗ ΔΩΡΕΑΣ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΣΤΟ 1ο ΕΠΑ.Λ. ΘΗΡΑΣ.
ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΗ ΔΑΠΑΝΗΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ, ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΘΗΡΑΣ.

με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πρόγραμμα «Ασφαλώς Πάμε Μαζί» της HELLENIC SEAWAYS και το 2013

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας,

1.432 ταξιδιώτες αξιοποίησαν τις παροχές βοήθειας στο πλαίσιο του προγράμματος  Άμεσης Ιατρικής Βοήθειας «Ασφαλώς Πάμε Μαζί» της Hellenic Seaways, στο διάστημα 15 Ιουνίου - 31 Δεκεμβρίου 2013.
Συγκεκριμένα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2013, (15/06/2013-31/12/2013)παρατηρήθηκε σημαντική χρήση του προγράμματος «Ασφαλώς Πάμε Μαζί», αφού δόθηκαν 401 ιατρικές συμβουλές κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, 673 ιατρικές συμβουλές εντός της επταήμερης περιόδου κάλυψη, 56 υγειονομικές μεταφορές  με ασθενοφόρο, 4 επείγουσες αερομεταφορές με ελικόπτερο, 4 περιστατικά κάλυψης εξόδων νοσηλείας στο εξωτερικό, 19 περιστατικά επαναπατρισμού και 489 τηλεφωνικές πληροφορίες για το πρόγραμμα.
Το «Ασφαλώς Πάμε Μαζί» είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα  Άμεσης Ιατρικής Βοήθειας, που προσφέρει η Hellenic Seaways, σε συνεργασία με την INTERAMERICAN, δωρεάν, σε όλους τους επιβάτες της. Η ισχύς του προγράμματος ξεκινά με την επιβίβαση στο πλοίο και λήγει 7 ημέρες μετά το ταξίδι.
Με το πρόγραμμα «Ασφαλώς Πάμε Μαζί» της Hellenic Seaways  ο επιβάτης έχει πρόσβαση σε μια μεγάλη γκάμα παροχών, εκτός από τις βασικές υπηρεσίες της Άμεσης Ιατρικής Βοήθειας της INTERAMERICAN. Αναλυτικά, οι καλύψεις που παρέχονται σε περίπτωση ατυχήματος ή απρόοπτου περιστατικού υγείας στον ταξιδιώτη, είναι:
1.Υγειονομική Μεταφορά Παθόντος
2.Επιστροφή των μελών της οικογένειας που συνταξιδεύουν με τον παθόντα.
3.Νοσοκομειακή περίθαλψη στο εξωτερικό
4.Φροντίδα ανήλικων παιδιών
5.Κάλυψη εξόδων μετακίνησης και διαμονής σε ξενοδοχείο για στενό συγγενή του παθόντα
6.Μεταφορά Σορού
7.Πρόωρη επιστροφή και επαναμετάβαση
8.Ιατρικές Συμβουλές

Η Hellenic Seaways, με το πρόγραμμα «ΑΣΦΑΛΩΣ ΠΑΜΕ ΜΑΖΙ» επιβεβαιώνει έμπρακτα την δέσμευσή της για την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στους επιβάτες που ταξιδεύουν με τα πλοία της
«ΑΣΦΑΛΩΣ ΠΑΜΕ ΜΑΖΙ» σε κάθε προορισμό μας.


ο «Θηραϊκός Όρθρος» στο ΜΟΜΑ

Σύμφωνα με ανάρτηση της σελίδας, http://grekamag.gr/1319/

Ο Θηραϊκός Όρθρος είναι μία ταινία που δύσκολα μπορούσε να δει κανείς, αφού τα δικαιώματα προβολής να ανήκουν πιθανότατα στο MoMA. Τις τελευταίες δεκαετίες έχει προβληθεί ελάχιστα και αυτό αφού άρχισε ετεροχρονισμένα να εκτιμάται η κινηματογραφική αξία των δημιουργών του και να γίνονται οι πρώτες σχετικές ρετροσπεκτίβες. Γιατί ο Σταύρος Τορνές ο Κώστας Σφήκας και ο Δήμος Θέος, επιγραμματικά η Αγία Τριάδα του ελληνικού κινηματογραφικού avant-garde, άρχισαν να αποτιμώνται όψιμα σε σχέση με τους υπόλοιπους δημιουργούς του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου.

Ο Θηραϊκός Όρθρος γυρίστηκε στη Σαντορίνη το καλοκαίρι του 1967, στην έναρξη της δικτατορίας. Είναι ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους του οποίου η ιδιαίτερη σκηνοθεσία των Σταύρο Τορνέ και Κώστα Σφήκα, το τολμηρό μοντάζ του Πάνου Παπακυριακόπουλου και η απρόσμενη μουσική επένδυση [αποσπάσματα του όρθρου που τα ψάλλει ο Κώστας Βούλγαρης, ο πατέρας του σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη], δημιουργούν περισσότερο ένα καλλιτεχνικό φιλμ και όχι ένα συνηθισμένο λαογραφικό ντοκιμαντέρ κατά τα πρότυπα της περιόδου, χωρίς βέβαια να υποτιμάμε και την ξεκάθαρη καταγγελτική πολιτική θέση που παίρνουν οι δημιουργοί. Η κατακερματισμένη Ελλάδα ανάγεται ιδανικά στο κατεστραμμένο και παρατημένο δομικό περιβάλλον της Θήρας από τον σεισμό των 7,8 ρίχτερ του 1956. Ο αγροτικός πληθυσμός είναι μόνος του στη τύχη του, σαν τους ιθαγενείς που θαμπώνονται με τα καθρεφτάκια, ενώ μόλις αρχίζει το ελληνικό όνειρο της τουριστικής ανάπτυξης – που για την Σαντορίνη κορυφώθηκε φέτος με τους 1,8 εκατομμύρια επισκέπτες.

Δεν έχει νόημα η περιγραφή του φιλμ αφού καμία περιγραφή δεν μπορεί να αποτυπώσει την έκθεση στη δύναμη ενός έργου τέχνης. Και πόσο μάλλον όταν η θέαση του είναι εφικτή χάρη στον χρήστη του YouTube που την ανέβασε και τον ευχαριστούμε πολύ. Ο Θηραϊκός Όρθρος προβλήθηκε στο 9ο φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1968 που πήρε το βραβείο της κριτικής επιτροπής για το καλύτερο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους [στην οποία κριτική επιτροπή υπήρχε και «κυβερνητικός επίτροπος» για τη σχετική χουντική λογοκρισία] ενώ για την ιστορία, καλύτερη μικρού μήκους μυθοπλασίας εκείνη τη χρονιά ήταν η Εκπομπή του Θόδωρου Αγγελόπουλου, δηλαδή τα δύο φιλμ μικρού μήκους που συντάσσουν τον πρόλογο του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου. 

κοπή πίτας στην Santo Wines

Την Κυριακή 19.1 πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη γιορτή για την κοπή της βασιλόπιτας της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών προϊόντων, στο οινοποιείο της στον Πύργο. 

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών προϊόντων κ. Καφούρος, διαφοροποιούμενος αρκετά σε σχέση με το παρελθόν, όπως άλλωστε ανέφερε κι ο ίδιος, στην ομιλία του, αναφέρθηκε με καυστικότατα σχόλια σε πρόσωπα και πράγματα που όπως είπε οδήγησαν την χώρα και τους πολίτες της στην σημερινή κατάσταση, με τα γνωστά και πολλές φορές ειπωμένα προβλήματα και ζητήματα της διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής και του ολοένα και πιο έντονου αλλά όχι πάντα τίμιου ανταγωνισμού.


Κατά την διάρκεια της γιορτής τιμήθηκε ο Μητροπολίτης Θήρας για την προσφορά και το έργο του. 

με την συμμετοχή μαθητών από το λύκειο της Σαντορίνης ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Φυσικών Επιστημών

Με την συμμετοχή μαθητών από το Λύκειο της Σαντορίνης πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Ιανουαρίου ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Φυσικών Επιστημών στην Αθήνα

Η ομάδα των μαθητών Γιώργος Ζωχιός, Δημήτρης Φωκάς και Στέλλα Χατζηδάκη απέσπασε την καλύτερη βαθμολογία και θα εκπροσωπήσουν το ΓΕΛ ΘΗΡΑΣ στον «Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό για τη συμμετοχή στην 12η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών - EUSO2014»

οικονομική επιτροπή Π.Ν.Α. (21.1) – θέματα

Την Τρίτη 21.1 θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση της Οικονομικής επιτροπής της Π.Ν.Α. με τα εξής θέματα :

1. Δέσμευση πιστώσεων προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2014 .
2. Δέσμευση σε ποσοστό 100% ανελαστικών δαπανών προϋπολογισμού έτους 2014.
3.Δέσμευση πιστώσεων δαπανών οικονομικού έτους  2013 που δεν πληρώθηκαν το προηγούμενο οικονομικό έτος  και έγκριση τους σε βάρος του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2014.
4. Άσκηση αγωγής έξωσης και είσπραξη οφειλομένων μισθωμάτων του κυλικείου στο κτήριο Ζέφυρος και του κυλικείου στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Κω.
5. Έγκριση πρακτικού αξιολόγησης των προσφορών του επαναληπτικού πρόχειρου διαγωνισμού για την προμήθεια συστήματος τερματικών σταθμών πρόσβασης στο ασύρματο δίκτυο στο νησί της Ρόδου .
6.Έγκριση για χορήγηση εξουσιοδότησης στα κτίρια ΝΠΔΔ νομού Δωδ/σου για την αναζήτηση προμηθευτών προμήθειας υγρών καυσίμων (πετρέλαιο θέρμανσης) για την κάλυψη των αναγκών τους για την χειμερινή περίοδο 2014 (από 01-01-2014 / 15-04-2014 ) από ιδίους πόρους του κάθε ΝΠΔΔ.
7.Έγκριση πρακτικού διαγωνισμού του έργου : « Υποδομές ανάπτυξης Ευρωπαϊκού Προσκοπισμού στη Ρόδο».
8. Έγκριση πρακτικού της δράσης «Προμήθεια εξοπλισμού καταγραφής παρουσίας προσωπικού».
9. Έγκριση πρακτικών δημοπρασίας του έργου: «Συντήρηση κτιρίου Επαρχείου Καλύμνου».
10. Έγκριση όρων δημοπράτησης και ορισμό επιτροπής δημοπρασίας του έργου : «Βελτίωση υφιστάμενης οδού από Ανάληψη έως Βαθύ Δ. Αστυπάλαιας».
11. Έγκριση δαπάνης μεταφοράς των μαθητών ΡΟΜΑ σε σχολεία της πόλης της Ρόδου μέχρι το τέλος της σχολικής περιόδου.
12.Ορισμός μελών επιτροπής διενέργειας διαγωνισμού  του έργου: «Προμήθεια Μικρού Ελαστικοφόρου Φορτωτή Δήμου Ανάφης».
13.Ορισμός μελών επιτροπής διενέργειας διαγωνισμού  του έργου: «Προμήθεια Μικρού Ελαστικοφόρου Φορτωτή Δήμου Σικίνου».
14. Ορισμός μελών επιτροπής διενέργειας διαγωνισμού του έργου : «Προμήθεια Υπολογιστών (Επιτραπέζιων και Φορητών) – Μηχανών Γραφείου, Συσκευών Ήχου – Εικόνας και Διαδραστικών Πινάκων  των Σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου».
15.Έγκριση 2ου πρακτικού “Αποσφράγιση και έλεγχος δικαιολογητικών κατακύρωσης” για την «Προμήθεια Επίπλων - Εξοπλισμού Ειδών Φυσιοθεραπείας  – Εξοπλισμού Εργαστηρίων Αυτόνομης Διαβίωσης -  Οργάνων Παιδικής Χαράς – Παραϊατρικού Εξοπλισμού και Διαφόρων Ετερόκλητων Ειδών των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής της Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου» για τις Ομάδες 2 και 5.
16.Έγκριση μεταφοράς δαπανών – δράσεων τουριστικής προβολής 2013 στο οικονομικό έτος 2014 για το Τμήματος Τουρισμού Κυκλάδων.
17. Έγκριση μετακίνησης εκτός έδρας στελέχους της Αναπτυξιακής Εταιρείας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Χριστοφάκη Κων/νου. 
18.Αποδοχή Χρηματοδότησης.
19. Έγκριση δικαστικών υποθέσεων .
20. Έγκριση διαφόρων δαπανών – διάθεσης πιστώσεων.
21. Έγκριση δράσεων προγράμματος τουριστικής προβολής
22. Έγκριση Δράσεων Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
23. Έγκριση δράσεων πολιτισμού – αθλητισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
24. Εγκρίσεις μετακινήσεων  κ. Περιφερειάρχη, κ.κ. Αντιπεριφερειαρχών και Περιφερειακών
         Συμβούλων.


αναφορές Π. Ρήγα

Δυο αναφορές κατέθεσε ο Βουλευτής Κυκλάδων Παναγιώτης Ρήγας:

1.      Προς τον Υπουργό Υγείας σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην λειτουργία τους οι δομές Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στο Νομό Κυκλάδων.
2.     Προς τον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με την επιστολή διαμαρτυρίας του Πρόεδρου του Πανελλήνιου Συνδικάτου Χερσαίων Εμπορευματικών Μεταφορών, για την φημολογούμενη κατάργηση της υποχρεωτικής έκδοσης φορτωτικής κατά την μεταφορά εμπορευμάτων από τα φορτηγά δημόσιας χρήσης.


Στην διεύθυνση μπορείτε να δείτε τα πλήρη κείμενα των ερωτήσεων  http://www.prigas.gr/?p=main

ημερίδα με θέμα την διαφάνεια στην Π.Ν.Α. (28.1)

Το Υπουργείο Εσωτερικών και η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διοργανώνουν ημερίδα με θέμα:

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 11.00 π.μ. στο Ξενοδοχείο ΕΡΜΗΣ Πλατεία Κανάρη στην Ερμούπολη Σύρου.

Η παρουσία σας θα συμβάλλει ιδιαίτερα στην επιτυχία του σκοπού της συζήτησης. 

εισήγηση περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου με θέμα: Διαφθορά και Διαφάνεια στην αυτοδιοίκηση

Σύμφωνα με το κείμενο που θα εισηγηθεί ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου στην ημερίδα με θέμα «Διαφθορά και διαφάνεια στην αυτοδιοίκηση»,

Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες αναφορών που έχουν να κάνουν με κακοδιαχείριση και  «έκνομες»  πράξεις που αποκαλύπτονται στην διοίκηση, τους οργανισμούς και την αυτοδιοίκηση.
Καθημερινά ο πολίτης που βιώνει την κρίση έκπληκτος διαπιστώνει λόγω και της έκθεσης στο φως των γεγονότων πως πολλές πτυχές της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου δεν είναι συμβατές με την ηθική τάξη και την νομιμότητα 

Αυτή η εικόνα σε συνδυασμό δε με την όξυνση των οικονομικών και κοινωνικών  προβλημάτων προκαλούν δυσφορία και δυσπιστία των πολιτών απέναντι στους θεσμούς, κυρίως τους πολιτικούς.
Ειδικά κάτω από τις συγκεκριμένες οικονομικές συνθήκες, την ανασφάλεια και τον φόβο των πολιτών για το παρόν και το μέλλον είναι κατανοητό πράξεις αδιαφάνειας και διαφθοράς να προκαλούν και να εξοργίζουν τους πολίτες.

Είναι γενικευμένη αυτή η εικόνα;
Νομίζω πως όχι και αυτό γιατί σαν αυτοδιοίκηση δίνουμε εκτός από τον αγώνα στον πόλεμο που διεξάγεται σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο αλλά και στο επίπεδο της ανάπτυξης.
 Παράλληλα αγωνιζόμαστε για την ισχυροποίηση των θεσμών διαφάνειας γιατί πιστεύουμε πως αυτή ενισχύει  τους θεσμούς και αποδυναμώνει  τις πρακτικές των πελατειακών σχέσεων της γραφειοκρατίας, των παρασιτικών δραστηριοτήτων και των μικροσυμφερόντων.
Γνωρίζουμε πως το γραφειοκρατικό σύστημα και οι αγκυλώσεις του παράγει διαφθορά και στέκεται ανάχωμα στην διαφάνεια.

Παρακολουθούμε και εμείς αυτά τα αναχώματα που ορθώνονται κάθε φορά που γίνεται προσπάθεια κατάργησης διοικητικών πράξεων και κατάργηση  της γραφειοκρατίας.
Ποιοι  όμως είναι αυτοί ?

Είναι οι εκφραστές παρακειμένων ιδεοληψιών περί κράτους – πατρόνος   είναι δηλαδή οι υπηρέτες ενός συγκεντρωτικού και σήμερα χρεοκοπημένου συστήματος που έχει σύμμαχο και ισχυρό βραχίονα την γραφειοκρατία.

Είναι ένα σύστημα βαθιά ριζωμένο στο κορμί της δημόσιας διοίκησης που υπερασπίζεται το σημερινό συγκεντρωτικό γραφειοκρατικό διοικητικό σύστημα της πατρίδας μας.
Αυτό το σύστημα και το υποσύστημα του είναι πρόβλημα νομίζω και πως πρέπει να αλλάξει , να αντικατασταθεί.

Είναι στόχος που δεν μπορούμε ο κάθε θεσμός μόνος του να πετύχει παρά μόνο όλοι μαζί με συνευθύνη, πολιτικό σύστημα, φορείς, αυτοδιοίκηση  στηρίζοντας  πολιτικές πάταξης  της διαφθοράς και τις αδιαφάνειας.   
Οι πολιτικές αυτές απαιτούν ισχυρούς διοικητικούς και αυτοδιοικητικούς θεσμούς που για να τους αποκτήσουμε είναι απαραίτητη η αναδιάρθρωση και ο εκσυγχρονισμός των σημερινών δομών του κράτους.
Για εμάς δε στον νησιωτικό χώρο η ισχυροποίηση   των αυτοδιοικητικών θεσμών είναι μονόδρομος.
Θέλουμε ένα θεσμό με ευθύνες, ρόλο και λόγο, γιατί είμαστε θεσμοί εγγύτερα στον πολίτη και γιατί όχι ελεγχόμενοι ευκολότερα μιας και είμαστε κάτω από συνεχή καθημερινό κοινωνικό έλεγχο.
Οι τοπικές κοινωνίες βιώνουν οριακές στιγμές σήμερα άρα πρέπει να διατηρήσουμε σαν κόρη οφθαλμού το ηθικό πλεονέκτημα του θεσμού συμπαράσταση του πολίτη.
Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφάνεια τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να μην υπάρχουν έκνομες πράξεις.

Κατά την άποψη μου πρέπει και καταθέτω συγκεκριμένες προτάσεις:
1.         Το κράτος σε κεντρικό επίπεδο να γίνει επιτελικό και να κρατήσει μόνο αρμοδιότητες εθνικού και στρατηγικού χαρακτήρα.
2.         Να εκχωρηθεί το σύνολο των αρμοδιοτήτων που δεν προσκρούουν στο σύνταγμα Περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
3.         Να καταργηθούν όλες οι περιττές διοικητικές πράξεις σε όλους τους τομείς.
4.         Να απλοποιηθούν και να απλουστεύσουν όλες οι διοικητικές πράξεις.
5.         Η συναλλαγή του πολίτη με τις υπηρεσίες να γίνεται μόνο από ένα σημείο π.χ. να ηλεκτροποιηθεί  μέσω internet.   
6.         Οι αδειοδοτήσεις να δίδονται ηλεκτρονικά και άμεσα και να έπεται ο έλεγχος των υπηρεσιών. Την ευθύνη να αναλάβει ο ίδιος για την μη πληρότητα του φακέλου ή ο μηχανικός σε περίπτωση οικοδομικής άδειας κ.τ.λ. 
Καμιά αρμοδιότητα που έχει εκχωρηθεί από το κράτος να μην ασκείται από την αυτοδιοίκηση χωρίς την διάθεση και των αντίστοιχων  πόρων.

Ετήσιος απολογισμός κάθε φορά μετά τον έλεγχο των υπηρεσιών του κάθε θεσμού για παραλήψεις, καθυστερήσεις και παραβάσεις νομοθεσίας ή υπερβάσεις καθηκόντων αλλά και παραβάσεις καθηκόντων, ανυπακοή και μη εξυπηρέτηση του πολίτη και επιβολή κυρώσεων. 

Το τελευταίο και πιο σημαντικό μετά την ανακατανομή των αρμοδιοτήτων των.
Οι αρμοδιότητες να είναι αποκλειστικές και να μην υπάρχει σε κανένα επίπεδο και τομέα αλληλοκάλυψη αρμοδιοτήτων.
Τέλος να υπάρχει ευελιξία στις δράσεις που αφορούν τον κοινωνικό τομέα όπου η προσπάθεια όλων είναι απαραίτητη.
Φράσεις «όλοι το ίδιο είναι» είναι δηλωτικό της απώλειας της εμπιστοσύνης όχι μόνο  στους θεσμούς αλλά και στα πρόσωπα.

Τον πολίτη σήμερα τον απασχολεί η κρίση, η ανεργία, η φτώχεια, η δημοκρατία και η ανάπτυξη καλή λειτουργία του κράτους και των θεσμών, η καλή λειτουργία των υπηρεσιών, η παροχή καλών υπηρεσιών υγειονομικών, κοινωνικών οι καλές συγκοινωνίες το βιώσιμο περιβάλλον οι προοπτικές ανάπτυξης του τόπου, η νέα γενιά και οι θέσεις εργασίας που θα τον βοηθήσουν να επιβιώσει αξιοπρεπώς.  
Ο απόλυτος μηδενισμός κυρίως ισοδυναμεί με έλλειψη κριτικής ικανότητας .
Η απαξίωση θεσμών στα μάτια των πολιτών, μηδενισμός , λαϊκισμός Δημαγωγία και πλήγμα στην Δημοκρατία και τους θεσμούς.
Είναι στο χέρι μας να βοηθήσουμε όλοι στο ξεπέρασμα της κρίσης και στην αποκατάσταση του κύρους των θεσμών και του πολιτικού συστήματος.
-Φως παντού, φως σε όλα