Σάββατο, Αυγούστου 18, 2007

Σοβαρό πλήγμα για τον τουρισμό αναμένεται να αποτελέσει η απόφαση του Πρωθυπουργού να προκηρύξει εκλογές στις 16 Σεπτεμβρίου.

Ήδη στην Σαντορίνη οι πρώτες ακυρώσεις κρατήσεων Ελλήνων που είχαν προγραμματίσει το ταξίδι τους στο νησί έχουν κάνει την εμφάνισή τους προβληματίζοντας σοβαρά τους επαγγελματίες του τουρισμού, πόσο μάλλον την φετινή τουριστική χρονιά που οι μέχρι στιγμής εισπράξεις εμφανίζονται ιδιαίτερα μειωμένες σε σχέση με πέρσι.

Σύμφωνα με δηλώσεις και σχόλια δεκάδων επαγγελματιών του τουρισμού τις τελευταίες μέρες, «οι εκλογές έχουν ήδη επηρεάσει αρνητικά την φετινή τουριστική σεζόν η οποία ουσιαστικά κλείνει στις 10 Σεπτεμβρίου» σημειώνοντας πως «οι άδειες των Ελλήνων είτε έχουν ανακληθεί είτε ακυρώθηκαν, ενώ παράλληλα πολλοί εργαζόμενοι στις τουριστικές επιχειρήσεις ζητούν άδεια προκειμένου να πάνε ψηφίσουν στους τόπους καταγωγής τους με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η λειτουργία των επιχειρήσεων» Επίσης αναφέρουν ότι πολλοί Έλληνες διέκοψαν τις προγραμματισμένες διακοπές τους ώστε να κρατήσουν μέρες για το «ταξίδι και της ψήφου».
Ήδη οι μαζικές ακυρώσεις κρατήσεων και οι «διακοπές στις διακοπές» στην Σαντορίνη είναι γεγονός ενώ πολλοί ξενοδόχοι δεν διστάζουν να παρουσιάσουν στοιχεία και αριθμούς.
Εκπρόσωποι όλων των επαγγελματικών ενώσεων και σωματείων του νησιού εκφράζουν την απορία τους για το σκεπτικό με το οποίο πάρθηκε αυτή η απόφαση που αφήνει έκθετο τον ελληνικό τουρισμό, εκδηλώνοντας παράλληλα την σοβαρή τους ανησυχία για την πορεία της φετινής προβληματικής τουριστικής χρονιάς κάνοντας λόγο για καταστροφικό φινάλε.

Παρασκευή, Αυγούστου 17, 2007

Εκδηλώσεις
Την Κυριακή 19 Αυγούστου στις 19:30 στο Λαογραφικό Μουσείο Σαντορίνης Εμμανουήλ Α. Λιγνού θα πραγματοποιηθεί η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Αντώνη Κονταράτου με τίτλο «Σαντορίνη - πορεία στο χρόνο», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ηλιότοπος.
Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο ηφαιστειολόγος και συγγραφέας Γιώργης Βουγιουκαλάκης


Η Ένωση Πλοιάρχων Ε.Ν. της Επαρχίας Θήρας, στο πλαίσιο των επιμορφωτικών της εκδηλώσεων, διοργανώνει τη Δευτέρα 20 Αυγούστου και ώρα 20:00 στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο ομιλία με θέμα: «Θαλάσσια ασφάλιση και είδη αυτής. P. I. Clubs, οργάνωση και λειτουργία, ο ρόλος τους στην ανάπτυξη της ναυτιλίας».
Κύριος ομιλητής θα είναι ο γνωστός Θηραίος ναυτικολόγος δικηγόρος κ. Στέλιος Παπανδρεόπουλος.
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό και σύμφωνα με την ανακοίνωση, εντάσσεται στους γενικότερους προβληματισμούς της Ένωσης.
Της ομιλίας θα ακολουθήσει λιτή δεξίωση.


Συναυλία Κρητικής μουσικής με τον τίτλο «τσι μουσικής η μέθη» είναι η συναυλία που θα φιλοξενήσει την Τρίτη 21 Αυγούστου στις 21.00 το Μέγαρο Γκύζη. Λύρα θα παίξει ο Στέλιος Πετράκης και μαντινάδες θα τραγουδήσει ο Βασίλη Σταυρακάκης.
Η συναυλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης της ζωγράφου Ρουμπίνας Σαρελάκου, με τίτλο «Η Κρήτη του Έρωντα» καθώς ο Βασίλης Σταυρακάκης αποτέλεσε πηγή έμπνευσης των έργων αυτής της έκθεσης.


Αφιέρωμα στον ποιητή Νίκο Πρέκα διοργανώνει την Τετάρτη 22 Αυγούστου στις 19.30 ο Σύλλογος Μεσαγωνιατών Θήρας στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο.
Τον ποιητή και το έργο του θα παρουσιάσει ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιάννης Αργυρός, ιατρός, ενώ ποιήματά του θα απαγγείλει η κόρη του, Θεώνη Καραμολέγκου - Πρέκα. Θα ακολουθήσει συναυλία με μελοποιημένα ποιήματα του καλλιτέχνη, καθώς και με Σαντορινιές καντάδες, που θα ερμηνεύσουν η εγγονή του ποιητή, Νίνα Καραμολέγκου και η χορωδία του Συλλόγου Μεσαγωνιατών Θήρας.


Την θεατρική παράσταση «Με ένα καράβι φορτηγό» θα παρουσιάσει η θεατρική ομάδα «Πασπαρτού», θα παρουσιάσει την Τετάρτη 22 Αυγούστου και την Πέμπτη 23 στο Οινοποιείο Αντωνίου στις 20:00
Συνέντευξη-ποταμό παραχώρησε σήμερα στον Ρ/Σ «Σαντορίνη 106.4» ο πρόεδρος του Συλλόγου των Εμποριτών Λάζαρος Γαβαλάς με αφορμή την μη διοργάνωση ,φέτος, του καθιερωμένου «συναπαντήματος των Εμποριτών». Ο λόγος για την μη διοργάνωση ,όπως άλλωστε είχε δημόσια διευκρινίσει ανήμερα της γιορτής της Παναγίας στους συγχωριανούς του ο κ. Γαβαλάς, ήταν η κακή κατάσταση και εικόνα που εμφανίζει φέτος η Περίσα.

Περίσα
Τα τρία κακά της μοίρας που της επεφύλαξαν


Ο κ. Γαβαλάς αναφέρθηκε στο έντονο και σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή, αυτό της έλλειψης αποχετευτικού δικτύου, λέγοντας πως «πέρσι, πριν από τις εκλογές είχαμε γραπτή απάντηση από τον Δήμο ότι έχει δεσμευθεί από το Γ ΚΠΣ το ποσό των 6 εκ. ευρώ και πως είναι έτοιμο για απορρόφηση. Φέτος μάθαμε ότι τα λεφτά ,λέει, τα πήρε άλλη περιοχή, κι ότι το έργο θα καθυστερήσει»
Σε ότι αφορά την εικόνα της περιοχής ανέφερε χαρακτηριστικά πως «είναι προφανές ότι εδώ και πολλά χρόνια η Περίσα υποβαθμίζετε σταδιακά με αποτέλεσμα φέτος τα συσσωρεμένα προβλήματά της να έχουν εκραγεί. Ολόκληρο το κομμάτι του δρόμου από τον Τίμιο Σταυρό μέχρι το εμπορικό κέντρο δεν έχει ούτε μία λάμπα αυτήν την εποχή στην κορύφωση της τουριστικής κίνησης, πεζοδρόμιο δεν υπάρχει πουθενά, η περιοχή γύρω από το κάμπινγκ είναι γεμάτη παρατημένα σκουπίδια και ογκώδη αντικείμενα, ενώ το αποκορύφωμα της παρακμής της περιοχής είναι η κατάσταση της παραλίας, σημειώνοντας πως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι αρκετές επιχειρήσεις φέτος να μείνουν κλειστές».
Σε ότι αφορά την παραλία, το κακό έχει τριτώσει, με τα φύκια να έχουν φτάσει το μισό μέτρο, την γλίστρα που κάνει δύσκολη την είσοδο των κολυμβητών στη θάλασσα να εξαπλώνεται και τις πέτρες από τους μολίσκους να έχουν διασκορπιστεί και να ταλαιπωρούν ακόμη περισσότερο τον κόσμο.



«Τα χρήματα δεν απορροφήθηκαν από άλλη περιοχή, το έργο δεν ήταν έτοιμο» δήλωσε σήμερα από την Σαντορίνη για το θέμα, ο ΓΓ της Περιφέρειας Χαράλαμπος Κόκκινος. Ο ΓΓ της Περιφέρειας παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στην οποία αναφέρθηκε στα έργα που τρέχουν αυτή τη στιγμή στη Σαντορίνη. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι θα ασκηθούν πιέσεις στον εργολάβο που έχει αναλάβει τα έργα στον Αθηνιό και πως θα αναζητηθεί τρόπος χρηματοδότησης για την αναστύλωση των μύλων του Εμπορείου.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Κόκκινος στο θέμα των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών στα νησιά, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι τα φαινόμενα κακού επαγγελματισμού θα πρέπει να απομονώνονται.
Ο κ. Κόκκινος βρίσκεται στο νησί προκειμένου να παραστεί αύριο Σάββατο 19 Αυγούστου στα εγκαίνια του μικρού Αθλητικού Κέντρου στην θηρασιά
Ξεκίνησαν τα φετινά «Ηφαίστεια 2007» που διοργανώνει η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Θήρας


Έτσι,
σήμερα Παρασκευή 17 Αυγούστου, στις 21.00 στην κεντρική πλατεία των Φηρών θα παρουσιαστεί μουσικοχορευτική εκδήλωση με το Διεθνές Χορευτικό Σχήμα της Σταματίνας Ξιάρχου και τα χορευτικά σχήματα του Δήμου Θήρας. Στην εκδήλωση, θα συμμετέχει και το συγκρότημα του Σπύρου Βασσάλου, ενώ,


Οι φετινές εκδηλώσεις «Ηφαίστεια 2007» αναμένεται να κορυφωθούν αύριο Σάββατο 18 Αυγούστου στις 20.00 οπότε και θα ξεκινήσει η «εικονική αναπαράσταση της έκρηξης του Ηφαιστείου» που θα κορυφωθεί στις 21:00
Μία ώρα μετά θα ξεκινήσει η συναυλία με τη μοναδική ερμηνεύτρια Χάρις Αλεξίου στον χώρο της Santo Wines στον Πύργο.

Η τιμή του εισιτηρίου για τη συναυλία είναι 10 Ευρώ.


Τα «Ηφαίστεια 2007» θα συνεχιστούν την επομένη μέρα 19 Αυγούστου, στις 21.00 στην πλατεία των Φηρών με την χορευτική εκδήλωση που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Σύλλογο Κρητών «Το Αρκάδι»
και θα ολοκληρωθούν την Δευτέρα 20 Αυγούστου, στις 21:00 στην πλατεία των Φηρών με τη χορευτική εκδήλωση που διοργανώνει ο Σύλλογος Ποντίων «Οι Ακρίτες»


Απόψε Παρασκευή 17.8 στις 19.30 θα πραγματοποιηθεί από τον ο Πολιτιστικό Σύλλογο Θήρας η παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Walter Friedrich «Φωτιά στη Θάλασσα». Πρόκειται για την ελληνική μετάφραση του «Feuer im Meer», το οποίο πραγματεύεται τη γεωλογική, ηφαιστειολογική και παλαιοντολογική ιστορία της Σαντορίνης. Κατά την παρουσίαση, που θα γίνει στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Θήρας στο Εμπορείο, στις 19:30, θα μιλήσει και ο ίδιος ο συγγραφέας, Walter Friedrich, καθηγητής γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Arhus της Δανίας.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων


Απόψε στις 21.00 στο Μέγαρο Γκύζη θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια ατομικής έκθεσης ζωγραφικής της ζωγράφου Ρουμπίνας Σαρελάκου με τίτλο «Η Κρήτη του Έρωντα»
Εμπνευσμένη από τους ανθρώπους της Κρήτης και την τέχνη τους η Ρουμπίνα Σαρελάκου αποτυπώνει στην τελευταία δουλειά της την ομορφιά και τη δύναμη των προσώπων τους. Αφορμή στάθηκε ένα πρόσφατο ταξίδι της καλλιτέχνιδας στην Κρήτη, όπου συνδέθηκε με εκφραστές της τέχνης του τραγουδιού, της μουσικής, του λόγου, της ποίησης και του χορού. Η έκθεση θα φιλοξενείται στο Μέγαρο Γκύζη έως τις 31 Αυγούστου.
Ενώ,
την Κυριακή 19 του μήνα στις 21.00 το Μέγαρο Γκύζη παρουσιάζει την 4η φετινή του συναυλία. Πρόκειται για ρεσιτάλ κλασικής μουσικής που θα δώσει ο ταλαντούχος πιανίστας Πάνος Καράν συνοδευμένος από το Ρώσο φλαουτίστα Dmitry Terentyev. Ο 25χρονος Έλληνας πιανίστας έχει κερδίσει πολλά βραβεία σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς, ενώ οι εμφανίσεις του στην Αγγλία, στην Ιταλία, στη Λιθουανία και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας έχουν ενθουσιάσει το μουσόφιλο ακροατήριο.

Τρίτη, Αυγούστου 14, 2007



Σύμφωνα με δελτίο Τύτπου τησ Δεποταθ
Στα πλαίσια του προγράμματος του Πολιτιστικού – Αθλητικού Καλοκαιριού Σαντορίνης ‘’ ΑΤΛΑΝΤΙΣ 2007’’ της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής και Τουριστικής ανάπτυξης Θήρας, θα διοργανωθούν και φέτος τα «Ηφαίστεια 2007», η μεγαλύτερη γιορτή του νησιού μας.
Το Σάββατο 18 Αυγούστου 2007 και ώρα 19.30, το ηφαίστειο ξυπνά και προειδοποιεί…..με καπνούς και εκρήξεις. Στις 21.00 θα ακολουθήσει η εικονική έκρηξη του ηφαιστείου, ένα μοναδικό υπερθέαμα με χιλιάδες βεγγαλικά και λάβα να διαχέεται στους λοφίσκους του.
Η μαγική αυτή βραδιά θα συνεχιστεί με τη μοναδική Χάρις Αλεξίου σε μια μουσική παράσταση υπό τον τίτλο «Μάνος Λοϊζος- αφιέρωμα…Όλα σε θυμίζουν». Η Χάρις Αλεξίου για μια βραδιά, το Σάββατο 18 Αυγούστου και ώρα 22.00, στη Σαντορίνη, στην Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών- Πύργος αφιερωμένη στα τραγούδια, «που όλα μας θυμίζουν» τον Μεγάλο της φίλο. Τραγούδια που λατρεύονται ακόμα και την ακολουθούν σε όλη την πορεία της, σε στίχους, κυρίως, του Λευτέρη Παπαδόπουλου και του Μανώλη Ρασούλη αλλά και του Δημήτρη Χριστοδούλου, της Κωστούλας Μητροπούλου, του Φώντα Λάδη. Στο μαγικό αυτό ταξίδι την συντροφεύουν το «ΤΡΙΦΩΝΟ»: Ερωφίλη, Νίκος Κουρουπάκης, Δημήτρης Υφαντής και δεκατρείς εξαίρετοι μουσικοί που παίζουν ακουστική και κλασική κιθάρα, μπουζούκι, τζουρά, μαντολίνο, ακορντεόν, ακουστικό και ηλεκτρικό μπάσο, φλογέρα, φλαούτο, βιολί, βιολοντσέλο, κλασικό και ηλεκτρικό πιάνο, πλήκτρα, τύμπανα, κρουστά και σαντούρι .
Στην Σαντορίνη βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες εθελοντές της μη κυβερνητικής οργάνωσης PRAKSIS που ενημέρωσαν τον κόσμο για το πρόγραμμα «πρώτα ρώτα» που αποτελεί μια πρωτότυπη εκστρατεία της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.


Η ομάδα των εκπαιδευμένων εθελοντών ενημέρωσε τους συνομηλίκους της στην Σαντορίνη για θέματα καπνίσματος, αλκοόλ, ναρκωτικών ουσιών και πρόληψης από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα κλπ, ενώ ήταν πολύ σημαντικό το ότι οι νέοι παραθεριστές ανταποκρίθηκαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Πρόκειται για μια πρωτότυπη εκστρατεία της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και της μη κυβερνητικής οργάνωσης PRAKSIS για θέματα ποιότητας ζωής.
«Οι εθελοντές του "Πρώτα Ρώτα" συνδυάζουν καλοκαιρινές διακοπές και ενημέρωση των συνομηλίκων τους στα θέματα που τους αφορούν άμεσα», σύμφωνα με την 23χρονη εθελόντρια του «Πρώτα Ρώτα» Αθηνά Κωνσταντινίδου, που ανέφερε ότι «Όσοι παίρνουν το φυλλάδιο δείχνουν ενδιαφέρον. Για να είμαι ειλικρινής, δεν το περίμενα. Τελικά, οι νέοι έχουν διάφορες απορίες που διστάζουν να τις συζητήσουν με κάποιον γιατρό ή ενήλικα».
Η Αθηνά Κωνσταντινίδου, που συμμετείχε με ιστιοπλοϊκό στη Σίφνο, τη Μήλο και την Ίο, διαπίστωσε επίσης ότι «στους νέους δεν αρέσουν τα κηρύγματα και ο εκφοβισμός. Όταν μια εκστρατεία ενημέρωσης γίνεται από νέους, είναι επιτυχής γιατί έχουμε τις ίδιες συνήθειες και συχνά τους ίδιους ενδοιασμούς και πειρασμούς».
Επόμενοι σταθμοί του «Πρώτα Ρώτα» είναι η Ρόδος, η Κως, η Κεφαλλονιά, η Λευκάδα, η Κέρκυρα, η Νάξος, η Πάρος, η Καβάλα, η Πάτρα, τα Ιωάννινα και πολλοί ακόμα δημοφιλείς προορισμοί που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό νέων ανθρώπων. Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές του, την καλοκαιρινή περίοδο υπολογίζουν πως θα ενημερώσουν περισσότερους από 60.000 νέους.
Στην Σαντορίνη βρέθηκαν το διάστημα 9-11 Αυγούστου και μοίρασαν ενημερωτικό υλικό στις παραλίες της Περίσας και του Καμαρίου.

Για περισσότερες πληροφορίες :
http://www.praksis.gr/default.asp?pid=49&la=1
www.praxis.gr


Σύσσωμος ο χριστιανικός κόσμος ετοιμάζεται να γιορτάσει την μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας, το Δεκαπενταύγουστο και συρρέει στους ιερούς ναούς για να τιμήσει την Μητέρα του Θεού που αποτελεί έμπνευση και παρηγοριά για όσους δοκιμάζονται και πιστεύουν.
Από τα σημαντικότερα πανηγύρια στην Σαντορίνη αυτά των εκκλησιών της Επισκοπής Γωνιάς στην Μέσα Γωνιά, της Κοίμησης στο Ακρωτήρι, της Κοίμησης στο Μεγαλοχώρι καθώς και της Παναγίας της Κόκκινης στον Καρτεράδο.












Μέρα με τη μέρα χειροτερεύει η κατάσταση και η εικόνα στην Περίσα
Σε αντίθεση με τις υποσχέσεις έχουν δοθεί κατά καιρούς,
αυτή είναι η σημερινή, στην αιχμή της φετινής τουριστικής περιόδου, εικόνα της παραλίας της Περίσας.


Πάντως, έναν ακριβώς χρόνο πριν, ο Δήμος Θήρας εν όψει των Δημοτικών εκλογών σε απάντησή του σε επιστολή σχετική με τα προβλήματά που αντιμετωπίζει η παραλία της Περίσας, ανέφερε πως
«σε ότι αφορά το θέμα της μη ύπαρξης αποχέτευσης στην περιοχή και αναγνωρίζοντας τη σημασία του προβλήματος και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις του στην παραλία Περίβολος – Περίσα, προχώρησε στην εκπόνηση οριστικής μελέτης ύδρευσης και αποχέτευσης. Η μελέτη κατατέθηκε ως πρόταση έργου προς αξιολόγηση σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και έχει ήδη δρομολογηθεί η εφαρμογή της, η κατασκευή δηλαδή των δικτύων είτε με χρηματοδότηση από περιφερειακό πρόγραμμα είτε με δαπάνη και μέσα του Δήμου. Σημειώνεται δε ότι για το εν λόγο έργο έχει δεσμευθεί στην ΤΕΔΚ Κυκλάδων το ποσό των 6.100.954 ευρώ.

Σε ότι αφορά τους μολίσκους που κατασκευάστηκα στην παραλία της Περίσας, έδωσαν λύση στο πρόβλημα απομάκρυνσης της άμμου και των ατυχημάτων που προκαλούνταν στους λουόμενους από την πλάκα που είχε εμφανιστεί. Η εργασία είναι όντως σωστή αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί. Όμως, αν και ημιτελής, (απομένει η κατασκευή μολίσκων παράλληλων προς την παραλία) τα αποτελέσματα είναι οφθαλμοφανή. Την περασμένη εβδομάδα (σ.σ. Σεπτέβρης 2006) διενεργήθηκε αυτοψία από υπηρεσία της ΝΑ Κυκλάδων που γνωμοδότησε θετικά για την συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου».

Σε ότι αφορά τον καθαρισμό της παραλίας η απάντηση που είχε δοθεί ήταν πως
«η παραλία καθαρίζεται είτε με μηχανικό εξοπλισμό του Δήμου είτε από τα αρμόδια συνεργεία καθαριότητας. Οι πέτρες των μολίσκων φεύγουν από τη θέση τους μόνο κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου με τις έντονες κακοκαιρίες και πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου επανατοποθετούνται στη θέση τους κατά την διάρκεια διευθετήσεων και με τη χρήση εξοπλισμού του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου»







Οι παραπάνω εικόνες δεν τιμούν το νησί, πόσο μάλλον αυτήν την εποχή, δυστυχώς όμως αποτελούν την παραγματικότητα και την καθημερινότητα των κατοίκων και επισκεπτών της Περίσας.
Η άσχημη αυτή κατάσταση έχει οδηγήσει ομάδα επαγγελματιών και «ομπρελάδων» να ζητούν να μειωθεί φέτος το ποσό του μισθωτηρίου που πληρώνουν στον Δήμο Θήρας. Μέχρι στιγμής οι επαγγελματίες έχουν πληρώσει το 40% του συνολικού ποσού του ενοικίου και ζητούν να υπάρξει μείωση στο υπόλοιπο, κάτι που θα θέσουν προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Δευτέρα, Αυγούστου 13, 2007

Τραγωδία χθές το βράδυ στην Περίσα,

Όταν μηχανή μεγάλου κυβισμού που έτρεχε με υπερβολική ταχύτητα τραυμάτισε θανάσιμα 50χρονη Αγγλίδα, ενώ τραυμάτισε σοβαρά τον 64χρονο σύζυγό της που νοσηλεύεται στο Κ.Υ. Θήρας και ελαφρύτερα την δεκάχρονη κόρη τους.
Ο οδηγός της μηχανής μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας όπου και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.
Το ατύχημα έγινε στην 01.40 πμ στον κεντρικό δρόμο της Περίσας, στο ύψος του συγκροτήματος «Μελτέμι» όταν η μηχανή που έτρεχε με υπερβολική ταχύτητα χτύπησε το ζευγάρι που περπατούσε στην άκρη του δρόμου.
Ο οδηγός της μηχανής είναι κάτοικος Καρτεράδου Σαντορίνης, 33 ετών και σύμφωνα με πληροφορίες ήταν υπο την επήρεια ναρκωτικών χαπιών ecstasy.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται ατυχήματα στον συγκεκριμένο δρόμο, ο οποίος είναι πολύ στενός, δεν έχει πεζοδρόμιο, δεν έχει επαρκή σήμανση, ούτε φωτισμό και οι πεζοί κυριολεκτικά ρισκάρουν την ζωή τους περπατώντας στην άκρη του δρόμου ή διασχίζοντάς τον.
Οι καλές προθέσεις δεν αρκούν, εκεί που απαιτείται σοβαρή προσέγγιση και δουλειά

Πολύ άσχημη είναι φέτος η κατάσταση και η εικόνα στην Περίσα.
Το μεγαλύτερο κομμάτι της παραλίας ,ειδικά αυτό ανάμεσα στους μολίσκους που κατασκευάστηκαν πρόσφατα, είναι καλυμμένο από στρώμα με σαπισμένα φύκια που έχουν δημιουργήσει λόφους. Το αποτέλεσμα είναι η εικόνα της παραλίας να είναι πλήρως απωθητική ενώ η μυρωδιά από τα σάπια φύκια έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους καταστηματάρχες και κατοίκους ολόκληρης της περιοχής.
Πέραν τούτων, η είσοδος των λουομένων στην θάλασσα είναι από δύσκολη έως αδύνατη λόγο της γλίστρας που υπάρχει στο «έμπα» στην θάλασσα, πρόβλημα το οποίο δεν λύθηκε παρά τις έντονες πιέσεις καταστηματαρχών και κατοίκων.
«Ολόκληρο το χειμώνα παρακαλούσαμε τον Δήμο να στείλει ένα φορτωτή και να προσαμμώσει πρόχειρα την παραλία μόνο και μόνο για να βγεί το καλοκαίρι -από την στιγμή που δεν υπήρξαν ριζικές λύσεις- αλλά ουδέποτε κατέβηκε φορτωτής στην παραλία» δηλώνουν χαρακτηριστικά κάτοικοι της περιοχής.
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι, η παραλία της Περίσας φέτος να είναι άδεια.
Αρκετοί επιχειρηματίες ,και με δεδομένο ότι δέκα μέρες δεν σώζουν την κατάσταση -σε ότι αφορά την «καλή» τουριστική κίνηση αυτές τις ημέρες-, εκφράζουν πλέον σοβαρές ενστάσεις για το εάν θα πρέπει να πληρώσουν φέτος τα μισθώματα για την ενοικίαση της παραλίας και γενικότερα τα δημοτικά τέλη.
Δεκάδες είναι δε οι επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και εστιατόρια) που δεν άνοιξαν φέτος λόγο της μειωμένης τουριστικής κίνησης στην περιοχή.


Θα ακολουθήσει και φωτογραφικό υλικό από το φετινό «φαινόμενο Περίσα»