Πέμπτη, Νοεμβρίου 03, 2011

ενα αινιγματικό βακτήριο στον πυθμένα του Κολούμπου..

Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας "τα Νέα" ένα απο τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών
που πραγματοποιήθηκαν τα καλοκαίρια του 2006 και του 2011 στην περιοχή του ηφαιστειακού κρατήρα Κολούμπο, είναι ενα αινιγματικό βακτήριο που κανείς ακόμα δεν ξέρει για τι ακριβώς πρόκειται..
Σύμφωνα με το άρθρο,
Ένα μυστήριο εκατομμυρίων χρόνων ξεπρόβαλε μπροστά στους προβολείς του υποθαλάσσιου ρομπότ, τη στιγμή που φώτιζε την καρδιά του ηφαιστειακού κρατήρα Κολούμπου, στα 400 και πλέον μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Θάλασσας.
Κοντά στη Σαντορίνη, σε ένα από τα πιο παράξενα περιβάλλοντα του κόσμου, όπου μέσα από υποθαλάσσιες καμινάδες απελευθερώνονται υγρά και αέρια με θερμοκρασία κοντά στους 220 βαθμούς Κελσίου, ευδοκιμεί μια αινιγματική αποικία βακτηρίων που κανείς ακόμα δεν ξέρει για το τι ακριβώς πρόκειται.
Το υποθαλάσσιο ρομπότ εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας μετέδιδε στα μόνιτορ του ωκεανογραφικού σκάφους Nautilus ένα λευκό πεύπλο που ξεπρόβαλλε μέσα από τον κρατήρα του υποθαλάσσιου ηφαιστείου.
Ο δρ. Ρόμπερτ Μπάλαρντ, ο φημισμένος ωκεανογράφος εξερευνητής που εντόπισε τον Βόρειο Ατλαντικό το ναυάγιο του « Τιτανικού» παρατηρούσε μαζί με την Παρασκευή Νομικού, λέκτορα στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, τις αποικίες των μυστηριωδών βακτηρίων να αναδύονται σαν λευκή ομίχλη από τον μεγάλο κρατήρα. Και λίγα μέτρα πιο πέρα, καθώς οι προβολείς συνέχιζαν να περιπλανιούνται στα τοιχώματα του κρατήρα, τα ίδια βακτήρια εξέπεμπαν ένα εντυπωσιακό πορτοκαλί, κιτρινωπό χρώμα.

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Γύρω από το μόνιτορ είχαν μαζευτεί και άλλοι επιστήμονες. Το ωκεανογραφικό σκάφος βρισκόταν στη Σαντορίνη στο πλαίσιο του ερευνητικού εκπαιδευτικού προγράμματος New Frontiers in Ocean Exploration 2011, με επιστήμονες από το Institute for Exploration, το Ocean Exploration Trust, Rhode Island, το Center for Ocean Exploration and Archaeological
Oceanography και το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου
Αθηνών. Χορηγός της Αποστολής ήταν το National Geographic.
«Πάρτε δείγματα», ακούστηκε η φωνή του δρος Μπάλαρντ, που είναι Πρόεδρος του Institute for Exploration . Οι δειγματολήπτες (πυρηνοσυλλέκτες) του υποβρυχίου Hercules πλησίασαν τις υποθαλάσσιες καμινάδες και έκλεισαν μέσα τους δείγματα από τα βακτήρια για να σταλούν στο εργαστήριο.
«Δεν ξέρουμε τη βιολογική ταυτότητα αυτών των βακτηρίων παρά μόνο ότι χρησιμοποιούν τη χημειοσύνθεση και όχι τη φωτοσύνθεση για να επιβιώνουν.  Ζούν σ ένα παράξενο περιβάλλον και έχει διατυπωθεί η εκτίμηση ότι τέτοια βακτήρια αποτελούν ίσως πρωταρχικές μορφές ζωής και πως ενδεχομένων μία τέτοια μορφή ζωής είναι το πιθανότερο να βρεθεί σε κάποιον άλλο πλανήτη
εφόσον είναι κατοικήσιμος» είπε στα ΝΕΑ η δρ. Παρασκευή Νομικού.
Το περιβάλλον γύρω από το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μοναδικό στη Γη. Γι αυτό και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον της διεθνούς εξερευνητικής αποστολής για δεύτερη φορά μετά το 2006.

ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΙ ΑΣΗΜΙ : Εκεί στην καρδιά του κρατήρα, η εξερευνητική αποστολή μελέτησε μια σειρά από υδροθερμικά πεδία, δλδ καμινάδες ύψους τεσσάρων μέτρων οι οποίες απελευθερώνουν σε μεγάλο ποσοστό διοξείδιο του άνθρακα. Όμως αυτές οι καμινάδες, πουαποτελούν το σπίτι των βακτηρίων, εμπεριέχουν μέταλλα όπως ο χρυσός, ο αργυρός και ο ψευδάργυρος. Η περιεκτικότητα σε
μέταλλα ξενίζει τους επιστήμονες ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρουν τους προκαλεί και το γεωλογικό υπόβαθρο πάνω στο οποίο δημιουργήθηκαν οι καμινάδες. 
«Τέτοιους σχηματισμούς ανακαλύπτουμε συνήθωσε σε μεσωκεάνιες ράχες, σε  βάθη ακόμη και 3.500 μέτρα, όπου οι τεκτονικές πλάκες αποκλίνουν μεταξύ τους» λέει στα ΝΕΑ η δρ.Νομικού. Όμως στην περίπτωση του Κολούμπο οι λιθοσφαιρικές πλάκες συγκλίνουν κάτω από το Αιγαίο και οι καμινάδες έχουν δημιουργηθεί σε πολύ μικρότερο βάθος. Μέχρι τώρα δεν έχουμε ανακαλύψει
πουθενά αλλού τέτοιυς σχηματισμούς που να εκλύουν αέρια σε τόσο μικρό βάθος».

τράπεζα αίματος Σαντορίνης - εκδήλωση

Η τράπεζα αίματος Σαντορίνης με την συμπλήρωση 20 χρόνων δράσης και προσφοράς διοργανώνει τιμητική εκδήλωση για τους εθελοντές αιμοδότες, το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011 στις 18.00 στον πολυχώρο "ΥΦΕΝ" στα Φηρά.
Στην εκδήλωση καλούνται να παραβρεθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι εθελοντές αιμοδότες.
Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τις κυρίες Μαρία Αργυρού, Λίτσα Πετίνη και Μίνα Σκοπελίτου.

σύλληψη νεαρών παραβατών

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομικής διευθυνσης Ν. Αιγαίου,
Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που διέπραττε κλοπές και διαρρήξεις κυρίως σε Ιερούς Ναούς στην Θήρα, ενω εξιχνιάστηκαν (27) περιπτώσεις διαρρήξεων.
Συγκεκριμένα συνελήφθησαν στις 3-11-2011 από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Θήρας, δύο ημεδαποί (18 και 16 ετών) και τρεις αλλοδαποί (ένας 19χρονος υπήκοος Ουκρανίας και δυο 17χρονοι υπήκοοι Αλβανίας), κατηγορούμενοι για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, διακεκριμένες κλοπές και κατοχή ναρκωτικών ουσιών. Το πέμπτο μέλος της εγκληματικής ομάδας (17χρονος Αλβανός) συνελήφθη στις 4.11 στο Φηροστεφάνι.
Στο πλαίσιο της προανακριτικής έρευνας προέκυψε ότι οι συλληφθέντες από το μήνα Οκτώβριο 2010 είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα, με συγκεκριμένη οργάνωση, δομή και τρόπο δράσης και με την ιδία ή διαφορετική σύνθεση, κατά περίπτωση, διέπρατταν κλοπές και διαρρήξεις σε Ιερούς Ναούς και κυλικεία Σχολικών Μονάδων.
Εξιχνιάστηκαν συνολικά δεκαοκτώ (18) κλοπές και εννέα (9) απόπειρες κλοπών, που είχαν διαπράξει οι συλληφθέντες έως και 2-11-2011, με συνολικό όφελος πάνω από (10.000) ευρώ.

αντικείμενο συζήτησης το μεγάλο οδικό έργο της Σαντορίνης

Σύσκεψη με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργου Πουσσαίου και του Αντιπεριφερειάρχη Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, Τζώρτζη Μακρυωνίτη πραγματοποιήθηκε χθες στη Σύρο υπο την προεδρία του Περιφερειάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν διεξοδικά όλες οι λεπτομέρειες που αφορούν στην κατάρτιση του προϋπολογισμού για το έτος 2012.
Νωρίτερα, ο Περιφερειάρχης συναντήθηκε με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων, Αδαμαντία Συμεοπούλου. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η πορεία των έργων που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ και ειδικότερα το μεγάλο οδικό έργο της Σαντορίνης.

εδω δεν υπάρχει "κονδύλι" για να τα "κουκουλώνουμε", τώρα θα τα μεταφέρουμε κιόλας;.. (!)

Η διαχείριση των στερεών αποβλήτων και το πρόγραμμα παύσης λειτουργίας και αποκατάστασης των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου ήταν το αντικείμενο συνάντησης εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη, αρμοδίων περιφερειακών συμβούλων, εκπροσώπων απο την ενδιάμεση διαχειριστική αρχή, καθώς και δημάρχων της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων.
Στο πλαίσιο της συζήτησης εξετάστηκαν τα προβλήματα που αφορούν κάθε νησί ξεχωριστά, με όλες τις πλευρές να συμφωνούν ότι κάθε Δήμος θα πρέπει να διαχειρίζεται τα απορρίμματά του.
Αποφασίστηκε επίσης να επιταχυνθούν οι διαδικασίες κλεισίματος των ΧΑΔΑ, όπως επιτάσσει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και σε κάποια νησιά διαπιστώνεται το πρόβλημα ύπαρξης ΧΑΔΑ χωρίς να λειτουργεί ΧΥΤΑ.
Προς την κατεύθυνση αυτή εξετάστηκε η δυνατότητα η μεταφορά των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων σε νησιά που διαθέτουν ΧΥΤΑ (πχ. από την Τήνο στη Σύρο, από τη Λέρο στην Κω κλπ), με επιδότηση της μεταφοράς των ανακυκλώσιμων.
Όπου χρειαστεί, θα ζητηθεί η παράταση λειτουργίας ΧΑΔΑ, αν και είναι βάσιμο το ενδεχόμενο να μην γίνει αποδεκτό αυτό το αίτημα από την Ε.Ε.
Δόθηκε επίσης η διαβεβαίωση ότι τα κονδύλια για την προμήθεια από τους Δήμους του εξοπλισμού για ανακύκλωση απορριμμάτων θα αποτελούν επιλέξιμες δαπάνες.

κινηματογραφική λέσχη Σαντορίνης - πρόγραμμα

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θήρας, συνεχίζοντας την παρουσία της για 18η χρονιά στα πολιτιστικά δρώμενα της Θήρας, πληροφορεί τους φίλους και τα μέλη της ότι, από 05/11/2011 έως 17/12/2011 έχει προγραμματίσει την προβολή των παρακάτω ταινιών:

05/11/11 « Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΑΙ Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗ ΓΩΝΙΑ»
12/11/11 « ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ»
19/11/2011 « WELCOME»
26/11/11 « ΣΙΩΠΗΛΟΣ ΓΑΜΟΣ»
03 & 04/12/11 «ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ»
10/12/11 «Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΚΡΟΒΑΤΙΣΣΑ ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ»
17/12/11 « ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ»
Οι προβολές των ταινιών πραγματοποιούνται στο αμφιθέατρο του Οινοποιείου «Μπουτάρη» στο Μεγαλοχώρι στις 20.45.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα προβολών στην ιστοσελίδα της Κ.Λ.Θ. http://kileth.blogspot.com/

Στην ανακοίνωσή της η Κ.Λ.Θ. ευχαριστεί το κοινό της που την στήριξε όλα τα χρόνια της λειτουργίας της και την παγίωσε σαν ένα ζωντανό χώρο πολιτισμού και συνάντησης των κατοίκων του νησιού. Δεν θέλουμε αυτή η σχέση να πληγεί από τις αντιξοότητες της οικονομικής συγκυρίας αλλά αντίθετα να ενταθεί. Για το λόγο αυτό προβήκαμε σε μια αξιοσημείωτη μείωση της συνδρομής των μελών μας. Έτσι για φέτος, μπορείτε να γίνετε μέλη της ΚΛΘ καταβάλλοντας το ποσό των 10 ευρώ (αντί για 20) έχοντας επιπλέον το δικαίωμα της δωρεάν θέασης της ταινίας που προβάλλεται κατά την εγγραφή σας. Η κάρτα ελεύθερης εισόδου για όλες τις προβολές της Λέσχης διαμορφώθηκε στα 70 ευρώ ( και φέτος υπολογίζουμε ότι θα πραγματοποιήσουμε περίπου 20 προβολές). Η τιμή του εισιτηρίου για τα μέλη είναι 5 ευρώ ενώ για τους θεατές μειώθηκε στα 6 ευρώ (από 7 ευρώ).
Το Δ.Σ. της Κ.Λ.Θ. ευχαριστεί θερμά το Οινοποιείο «Μπουτάρη» και τους ανθρώπους του, που και αυτό το έτος στηρίζουν την προσπάθειά της.
Την ανακοίνωση για το Δ.Σ. της κινηματογραφικής λέσχης Θήρας υπογράφει ο κ. Χριστόφορος Βαμβακούσης.

περιφερειακό συμβούλιο 9.11 - θέματα

Την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση του περιφερειακού Συμβουλίου με τα εξής θέματα :

Επικύρωση πρακτικών της 5ης, 6ης, 7ης, 8ης, 9ης, 10ης και 11ης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Έγκριση Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου Οικονομικού Έτους 2012.
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Γνωμοδότηση για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) των έργων: «Αιολικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) των εταιρειών «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΚΟΥΜΠΙ Α.Ε.», «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΚΟΡΑΚΙ Α.Ε.», «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΑΦΟΥΤΣΙ Α.Ε.», «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΠΕΤΑΛΟ Α.Ε.», «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΒΟΥΡΛΑΣ Α.Ε.», «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΔΙΣΤΟΜΟΣ Α.Ε.», «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΡΛΕΣ Α.Ε.», ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΡΟΥΜΠΟΥΛΑΣ Α.Ε.», «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΦΩΛΙΑ Α.Ε.», «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΚΑΓΚΑΡΗ Α.Ε.» στα νησιά Νάξο, Πάρο, Τήνο και Άνδρο, συνολικής μέγιστης ισχύος παραγωγής 316,7 MW και εγκατεστημένης ισχύος 322 MW».
Συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε πρόγραμμα για την ενεργειακή αυτονομία μη διασυνδεδεμένων νησιών – Νήσος Σίφνος. Έγκριση προγραμματικής σύμβασης.
Ορισμός Περιφερειακών Συμβούλων στην επιτροπή της παρ.4 του άρθρου 13 του ΠΔ 242/1996.
Επαναληπτική ψηφοφορία για την επιλογή του Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης σύμφωνα με το άρθρο 179 του ν.3852/2010.
Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στις Επιτροπές του άρθρου 164 του ν.3852/2010 α)Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής, Αλιείας, Αγροτικής Βιοποικιλότητας, Ζωής & Αειφόρου Ανάπτυξης της Υπαίθρου και β)Τουρισμού, Δια Βίου Μάθησης & Παιδείας.
Λήψη απόφασης για έγκριση ενεργειών τροποποίησης και υπογραφής του Καταστατικού της Α.Ε «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΟΜΟΥ ΔΩΔ/ΣΟΥ».
Τροποποίηση Καταστατικού της ΦΥΤΩΡΙΟ Α.Ε- Έγκριση ενεργειών Προέδρου.
Κατάθεση προτάσεων στα πλαίσια της πρόσκλησης 30 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» με τίτλο «Ψηφιακές Υπηρεσίες Αιρετών Περιφερειών».

οινονομική επιτροπή περιφέρειας 7.11 - θέματα

Την Δευτέρα 7 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου με τα εξής θέματα:

Κατάρτιση Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2012.
Τροποποίηση Προϋπολογισμού 2011.
Αποδοχή Χρηματοδότησης.
Έγκριση πρακτικών δημοπρασίας του έργου: «Αντιπλημμυρική προστασία Νήσου Ρόδου (Περιοχή Λάρδου)» προϋπολογισμού: 900.000,00€.
Έγκριση απευθείας ανάθεσης του έργου: «Επισκευή κτηνιατρείου Τήνου» Προϋπολογισμού Μελέτης: 20.153,54€.
Έγκριση 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα των εργασιών του έργου: «Επισκευές γηπέδων για τα ISLAND GAMES».
Έγκριση 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών του έργου: «Αντιπλημμυρική προστασία ποταμού Εμπασιάς στη Νήσο Κάσο».
Έγκριση 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών του έργου: «Συντήρηση Εθνικού οδικού δικτύου (Υποέργο συντήρηση και βελτίωση οδικού ηλεκ/σμού και φωτεινών σηματοδοτών στο Εθνικό και Επαρχιακό Δίκτυο Ν. Ρόδου».
Έγκριση 2ου Α.Π.Ε. ΤΗΣ 1ης Σ.Σ. του έργου : "Επισκευή Κτιρίου 2ου Λυκείου Ρόδου ''.
Έγκριση πρακτικών δημοπρασίας του έργου «Συντήρηση οδικού δικτύου Πάτμου » προϋπολογισμού : 200.000,00 €.
Έγκριση πρακτικών δημοπρασίας του έργου : « Βελτίωση Οδικού Δικτύου Λέρου», προϋπολογισμού : 250.000,00€.
Έγκριση μελέτης – δημοπράτησης και ορισμού επιτροπής δημοπρασίας του έργου: «Αντιπλημμυρική Προστασία Νήσου Ρόδου (περιοχές ΜΑΛΩΝΑΣ – ΜΕΣΣΑΡΩΝ και ΚΑΛΑΘΟΥ )», προϋπολογισμού 475.000,00€.
Έγκριση Πρακτικών δημοπράτησης του έργου: «Αντιπλημμυρική Προστασία Νήσου Ρόδου (περιοχή Αφάντου)», προϋπολογισμού :330.000,00€.
Έγκριση διάθεσης πίστωσης για παραλλαγή-μετατόπιση δικτύου της ΔΕΗ για το έργο «Βελτίωση – Συντήρηση Οδικού Δικτύου Σύρου (χρήση 2010)».
Έγκριση Δράσεων της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Έγκριση Δράσεων Πολιτισμού – Αθλητισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Έγκριση διαφόρων δαπανών.
Περί ανάθεσης δικαστικών υποθέσεων.
Έγκριση πίστωσης για τη μετεγκατάσταση του φορέα ADSL στο δίκτυο σύζευξης.
Διατύπωση άποψης για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εκμετάλλευσης λατομικού χώρου μαρμάρων έκτασης 20.535 τ.μ.

"αρχιπέλαγος" για υπομεγέθη ψάρια

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της δραστήριας οργάνωσης για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος "Αρχιπέλαγος", οι χαοτικές συνθήκες που επικρατούν σε κράτος και αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες παρέχουν στα σκάφη της μέσης αλιείας (μηχανότρατες, γρι-γρι) την καλύτερη δυνατή κάλυψη για την παράνομη και καταστροφική αλιεία που συνεχίζεται αμείωτα στις ελληνικές θάλασσες με αποτέλεσμα οι κεντρικές ιχθυόσκαλες να έχουν πλημμυρίσει με υπομεγέθη -παράνομα αλιευμένα στις περισσότερες περιπτώσεις- ψάρια.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, 1137 κιλά παράνομων αλιευμάτων εντοπίστηκαν μόνο κατά την προηγούμενη εβδομάδα στην ιχθυόσκαλα Κερατσινίου. Τα υπομεγέθη ψάρια κατασχέθηκαν έπειτα από ελέγχους που διενήργησε κλιμάκιο του Γραφείου Αλιείας και του Β΄ Λιμενικού Τμήματος Κερατσινίου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά. Τα στοιχεία φανερώνουν μόνο ένα ελάχιστο τμήμα της εντατικής αλίευσης υπομεγεθών ψαριών καθώς οι έλεγχοι στην ελληνική επικράτεια είναι τουλάχιστον ανεπαρκείς. Τα αλιεύματα διακινούνται παράνομα ακόμα και έξω από τις ιχθυόσκαλες, στις αγορές της Βαρβακείου και του Πειραιά οι οποίες έχουν κατακλυστεί με τόνους υπομεγεθών ψαριών, ενώ παράλληλα γνωστά και ακριβά εστιατόρια προσφέρουν εδέσματα από απαγορευμένα είδη (γόνο, πετροσωλήνα, ψιλό ψάρι, αχινούς κλπ)
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσης, πέρα από τους απαραίτητους ελέγχους, η ευθύνη του καταναλωτή στην επιλογή των ψαριών είναι πολύ σημαντική.

Χ. Κόκκινος επισημάνσεις για την λειτουργία του Π.Σ.

Την άμεση ανάγκη σύγκλισης του Περιφερειακού Συμβουλίου επισημαίνει σε ανακοίνωσή του (ώρες πριν την ανακοίνωση της συνεδρίασης από πλευράς Περιφέρειας) ο επικεφαλής της παράταξης «νέα εποχή για τα νησιά» Χαράλαμπος Κόκκινος, σημειώνοντας ότι αναδεικνύουμε τα προβλήματα και συμπαραστεκόμαστε στους κοινωνικούς αγώνες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,
Την ώρα που ο τόπος περνά πρωτόγνωρα δύσκολες στιγμές και η κοινωνία μας δοκιμάζεται καθημερινά λόγω της ανάλγητης κυβερνητικής πολιτικής, ο ρόλος του περιφερειακού Συμβουλίου πρέπει να είναι πρωταγωνιστικός και όχι «διαχειριστικός».
Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση οφείλει να αναδεικνύει και να προωθεί την επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων και να μην τα κρύβει «κάτω από το χαλί».
Οι κοινωνικοί αγώνες και η λαϊκή οργή που εκφράζεται καθημερινά -ιδιαίτερα τους τελευταίους δύο (2) μήνες και δικαιώνει τις αγωνίες μας και τις θέσεις μας που είχαμε εκφράσει με συνέπεια και συνέχεια, γιατί:
Είχαμε προειδοποιήσει τους κυβερνητικούς παράγοντες ότι «σπέρνουν» αντιλαϊκά μέτρα και θα «θερίσουν» τη λαϊκή κατακραυγή.
Είχαμε καλέσει την περιφερειακή αρχή και το κ. Μαχαιρίδη να φέρουν προς συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο τα «καυτά» προβλήματα της καθημερινότητας, κάτι που εσκεμμένα η φιλοκυβερνητική πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου ανέβαλε επίμονα.
Οι κοινωνικές αντοχές και ανοχές εξαντλήθηκαν γιατί:
Η ακρίβεια και η ανεργία καλπάζουν.
Το ναυπηγείο του ΝΕΩΡΙΟΥ, η CAIR και εκατοντάδες άλλες επιχειρήσεις κινδυνεύουν με «λουκέτο».
Η παιδεία, η υγεία, η κοινωνική πρόνοια δέχονται αλλεπάλληλα «χτυπήματα».
Τα εισοδήματα εξανεμίζονται, τα χρέη εξαθλιώνουν τους πολίτες.
Τα νησιά μας απομονώνονται. Οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις περιορίζονται δραματικά.
Ο τόπος μας εγκαταλείπεται. Δημιουργείται νέα γενιά μεταναστών.
Η ύφεση εξαπλώνεται.
Πολύτιμοι πόροι του ΕΣΠΑ 2007-2013 κινδυνεύουν να χαθούν.
Εισάγονται θέματα προς συζήτηση στην Η.Δ. του Περιφερειακού Συμβουλίου (όπως ο «Συμπαραστάτης του Πολίτη») και αναβάλλονται διαρκώς με ευθύνης της Περιφερειακής Αρχής.
Καλούμε την περιφερειακή αρχή να εντάξει στην ημερήσια Διάταξη τα προβλήματα της κοινωνίας που συσσωρεύονται και διογκώνονται.
Ζητάμε τη άμεση σύγκληση διήμερης (εφόσον απαιτηθεί) συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου.

Π. Ρήγας, ενημέρωση για έργα στην Σαντορίνη - τοποθέτηση στην βουλή

Σύμφωνα με ανακοίνωση του βουλευτή του Πασοκ Παναγιώτη Ρήγα σχετικά με τις «ρυθμίσεις για αυθαίρετες κατασκευές σε παραδοσιακούς οικισμούς» μας ενημερώνει ότι,
Με τροπολογία που θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο που αφορά στο «Νέο τρόπο Έκδοσης Αδειών Δόμησης» προβλέπεται διαδικασία τακτοποίησης των αυθαίρετων κατασκευών σε παραδοσιακούς οικισμούς, ή σε παραδοσιακά τμήματα πόλεων.
Στο νόμο που ήδη ισχύει για την τακτοποίηση αυθαιρέτων, έμειναν εκτός ρύθμισης, αυθαίρετες κατασκευές που βρίσκονται εντός παραδοσιακών οικισμών.
Κατά την συζήτηση και ψήφιση του εν λόγω νόμου, ο Βουλευτής Κυκλάδων Ρήγας Παναγιώτης είχε ζητήσει από την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ να υπάρξει μελλοντικά ρύθμιση που θα έδινε λύση στο πρόβλημα χωρίς να θίγεται ο παραδοσιακός χαρακτήρας των οικισμών και χωρίς να «ενεργοποιεί» αντιδράσεις του συμβουλίου της Επικρατείας.
Έτσι στο νομοσχέδιο καθορίζονται οι περιπτώσεις των αυθαίρετων κατασκευών που επιδέχονται ρύθμιση, καθώς και η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί ώστε να υλοποιηθεί η τακτοποίηση και να επιτραπεί η μεταβίβαση τους.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και η τροπολογία εισάγονται προς συζήτηση στην ολομέλεια του κοινοβουλίου το προσεχές χρονικό διάστημα.


Ενώ, σε ανακοίνωσή του σχετικά με έργα που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν στην Σαντορίνη, αναφέρει ότι,
Υπεγράφη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής η ένταξη δύο έργων της Σαντορίνης στο Τομεακό Πρόγραμμα του Υπουργείου στο ΕΣΠΑ(ΕΠΠΕΡΑΑ) και πιο συγκεκριμένα τα έργα:
ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΦΗΡΩΝ ΚΑΙ ΗΜΕΡΟΒΙΓΛΙΟΥ ΝΗΣΟΥ ΘΗΡΑΣ
ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΕΜΠΟΡΕΙΟΥ ΝΗΣΟΥ ΘΗΡΑΣ


Τέλος, στην παρέμβασή του κατά την διάρκεια της συζήτησης στην βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, ανέφερε ότι,

Ποιος φοβάται το Λαό?
Και ξαφνικά εγένετο πανικός. Αυτοί που μέχρι χθες χαρακτήριζαν τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου καταστροφική για την χώρα και προειδοποιούσαν για τις ολέθριες συνέπειες από την εφαρμογή της, αίφνης την λάτρεψαν.
Αγωνία και ανησυχία κατέλαβε την Νέα Δημοκρατία γιατί –λένε- υπάρχει κίνδυνος να μην αποφανθεί θετικά ο λαός και έτσι να ακυρωθεί η συμφωνία για την οποία βέβαια μέχρι χθες έλεγαν ότι θα την καταψηφίσουν.
Το δημοψήφισμα θα προκαλέσει αστάθεια και διχασμό υποστηρίζουν και βάζουν ως στόχο να το ακυρώσουν και ταυτόχρονα να οδηγήσουν τη χώρα σε άμεσες εκλογές.
Ας δούμε όμως τι κρύβεται πίσω από αυτή την πρόδηλα υποκριτική στάση της Νέας Δημοκρατίας και όλων των υπολοίπων, που ξαφνικά ανησυχούν για την τύχη της μέχρι χθες «καταστροφικής» συμφωνίας.
Καταρχήν, το δημοψήφισμα είναι μια δημοκρατική, προβλεπόμενη από το σύνταγμα διαδικασία, με την οποία ο Ελληνικός λαός καλείται να αποφασίσει για μείζονος σημασίας εθνικά θέματα που καθορίζουν το μέλλον του.
Το ερώτημα του δημοψηφίσματος θα είναι σαφές, καθαρό και απόλυτα συγκεκριμένο. Θα αφορά την ψήφιση ή όχι της δανειακής σύμβασης της χώρας και θα διατυπωθεί, αφού η συμφωνία ολοκληρωθεί και αφού ο Ελληνικός λαός ενημερωθεί για το περιεχόμενο της.
Κάθε δημοψήφισμα –προφανώς- έχει διλημματικό χαρακτήρα, σε καμία περίπτωση όμως δεν έχει διχαστικό χαρακτήρα. Αντίθετα το λαό διχάζουν οι πολιτικές και ο μέθοδοι που έχουν επιλέξει όλοι εκείνοι που περιφρονούν τη δημοκρατία, ποντάρουν στο χάος ή αυτοί που επιδιώκουν πάση θυσία και με κάθε τίμημα την αναρρίχησή τους στους κυβερνητικούς θώκους.
Όσοι σήμερα προτείνουν και επιδιώκουν εκλογές, αρνούμενοι κάθε μορφής συνεννόησης, επιταχύνουν την πορεία της χώρας προς την καταστροφή. Η πολιτική οξύτητα που κυριαρχεί σήμερα και σε συνδυασμό με την διαφαινόμενη αδυναμία σχηματισμού ισχυρής και αυτοδύναμης κυβέρνησης, οδηγούν τη χώρα σε μια παρατεταμένη περίοδο ακυβερνησίας και χάους.
Αν ο κύριος Σαμαράς με τη ματαιοδοξία του θέλει να γίνει πρωθυπουργός μια χρεοκοπημένης Ελλάδας δεν σημαίνει ότι πρεπει να διευκολύνουμε τα σχέδια του. Αν πάλι η Νέα Δημοκρατία θεωρεί τη συμφωνία ως θετική και πιστεύει ότι πρέπει να εφαρμοστεί, ας απευθυνθεί στου Έλληνες πολίτες με καθαρό λόγο και ας στηρίξει τη θέση του «Ναι» στο δημοψήφισμα.
Τα ψέματα τελείωσαν. Δεν μπορεί κάποιοι να πατούν σε δυο βάρκες και να ψαρεύουν σε θολά νερά. Δεν είναι δυνατόν ο πολιτικός λόγος της Νέας Δημοκρατίας να ταυτίζεται με αυτόν του ΚΚΕ και να ισχυρίζεται ότι λέει την αλήθεια στον Ελληνικό λαό.
Είναι πολιτικά ανήθικο να καλούνται οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν μόνοι αυτοί την δανειακή σύμβαση –η οποία θεωρείται από την πλειοψηφία θετική για την χώρα– και αφού την ψηφίσουν να χαρακτηρίζονται «δοσίλογοι» και «εθνικοί μειοδότες»
Όλοι λοιπόν μπροστά στις ευθύνες τους, αλλά Όλοι!
Θέλουμε να διασφαλίσουμε την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας στο μέλλον; Θέλουμε να καταστήσουμε βιώσιμο το δημόσιο χρέος μας; Θέλουμε να ελαφρύνουμε τον κρατικό προϋπολογισμό από 5 δις ευρώ το χρόνο που πληρώναμε για τόκους;
Δεχόμαστε να προχωρήσουμε στις μεγάλες διορθωτικές αλλαγές που θα βάλουν την οικονομία της χώρας σε τροχιά ανάκαμψης;
Δεχόμαστε την ειλικρινή συνεργασία με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, με τους εταίρους μας και δανειστές μας, ώστε να αποκτήσουμε την τεχνογνωσία που έχουμε ανάγκη για να λειτουργήσουμε ως σύγχρονο Ευρωπαϊκό κράτος;
Ας το πούμε όλοι μαζί στο δημοψήφισμα ή ας το πει η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού. Όσοι απαντάμε θετικά σε αυτά τα ερωτήματα ας το εκφράσουμε στο δημοψήφισμα.
Βέβαια σε αυτήν την πορεία τα εμπόδια είναι τεράστια, η αντίδραση είναι λυσσαλέα και το επιχειρηματικό–πολιτικό και μιντιακό «σύστημα» δίνει τα ρέστα του για να μην εκφραστεί ο λαός.
Η προτεραιότητα τους είναι προφανής.
Η κυβέρνηση πρέπει πάση θυσία να ανατραπεί. Μόνο έτσι οι τραπεζίτες θα διατηρήσουν την διοίκηση και το προσωπικό κουμάντο στις τράπεζες. Έτσι θα συνεχίσουν να ελέγχουν το σύνολο της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη Ελλάδα και να ανοιγοκλείνουν τη στρόφιγγα της ρευστότητας κατά το δοκούν. Έτσι θα συνεχίσουν ορισμένοι να χρηματοδοτούν με εκατοντάδες εκατομμύρια «φαλιρισμένες» εταιρείες των μέσων ενημέρωσης, ενώ την ίδια στιγμή αρνούνται μερικές χιλιάδες δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Η κυβέρνηση πρέπει πάση θυσία να ανατραπεί.
Μόνο έτσι θα μπλοκάρει η συμφωνία με τη Ελβετία και δεν θα ελεγχτούν οι λογαριασμοί, ούτε θα φορολογηθούν τα δεκάδες δισεκατομμύρια «μαύρου χρήματος» που έχουν εξαχθεί από Έλληνες σε Ελβετικές τράπεζες.
Μόνο έτσι θα μπλοκάρει η διαδικασία έλεγχου χιλιάδων φοροφυγάδων που λυμαίνονται επί χρόνια τον δημόσιο πλούτο και δεν θα προχωρήσει η φορολόγηση παράνομων καταθέσεων του εξωτερικού.Ούτε συνομωσίες ούτε παρασκήνιο.
Όλα γίνονται φανερά και προκλητικά μπροστά στα μάτια των πολιτών και με συγκεκριμένη πολιτική στήριξη.
Απέναντι σε όλα αυτά η κυβέρνηση προτείνει καθαρές λύσεις. Ελεύθερη έκφραση γνώμης από το σύνολο του Ελληνικού λαού στο πλαίσιο του δημοψηφίσματος.
Η ώρα των αποκαλυπτηρίων για όλους έφτασε.
Η Ελληνική κοινωνία πιέζεται, οι πολίτες αγωνιούν, οργίζονται υποφέρουν. Τα σκληρά μέτρα έχουν πολλαπλό κόστος και αλλάζουν προς το χειρότερο την καθημερινή ζωή των Ελλήνων. Παρά ταύτα όλοι αντιλαμβάνονται ότι αν δεν υπάρξει εξυγίανση των δημοσιοοικονομικών της χώρας, δεν εξαφανιστούν τα ελλείμματα και δεν γίνει βιώσιμο το δημόσιο χρέος, ελπίδα ανάκαμψης δεν υπάρχει.
Η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου δίνει αξιόπιστες απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα της χώρας.
Ο Ελληνικός λαός έχει δικαίωμα να πληροφορηθεί όλες τις λεπτομέρειες, να τις αξιολογήσει και να αποφανθεί. Ποιος φοβάται την ωριμότητα και την ορθότητα της κρίσης των πολιτών;
Ποιος τελικά φοβάται τον λαό; Το ΠΑΣΟΚ πάντως ΟΧΙ.

Γ. Βρούτσης σχετικά με την πορεία του προυπολογισμού

Οι Αναπληρωτές Υπεύθυνοι του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Φθιώτιδας κ. Χρήστος Σταϊκούρας και Βουλευτής Κυκλάδων κ. Ιωάννης Βρούτσης, έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση, σχετικά με την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού:

«Η δημοσιοποίηση των στοιχείων εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, για πρώτη φορά με τόσο μεγάλη καθυστέρηση, επιβεβαιώνει ότι τα απανωτά «σχέδια σωτηρίας» της χώρας έχουν καταρρεύσει.
Οι υστερήσεις στα έσοδα και οι αποκλίσεις από τους στόχους διατηρούνται, παρά τις έκτακτες εισφορές και τις μειώσεις μισθών και συντάξεων το μήνα Σεπτέμβριο.
Στόχοι οι οποίοι για 2η φορά αναθεωρούνται, φυσικά προς το χειρότερο, μήπως και κάποια στιγμή τελικά επιτευχθούν…
Συγκεκριμένα: Το έλλειμμα διευρύνεται δραματικά:
Το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού είναι αυξημένο κατά 15,1% το πρώτο εννεάμηνο του 2011, έναντι τελευταίας αναθεωρημένης πρόβλεψης, για αύξηση κατά 9,4%.
Υπενθυμίζεται ότι η πρόβλεψη μέχρι πρότινος ήταν για ετήσια μείωση κατά 3,9%.
Συγκεκριμένα, το έλλειμμα είναι αυξημένο κατά 2,5 δισ. ευρώ έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου και διαμορφώνεται πλέον στα 19,2 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, το έλλειμμα του Τακτικού Προϋπολογισμού, εκτός δηλαδή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι αυξημένο εφέτος κατά 39%.
Τα έσοδα καταρρέουν:
Τα καθαρά έσοδα μειώνονται κατά 4,2% το πρώτο εννεάμηνο του έτους, έναντι νέου, για δεύτερη φορά αναθεωρημένου στόχου για αύξηση, μόλις, κατά 0,8%.
Να θυμίσουμε ότι ο στόχος στο Μεσοπρόθεσμο ήταν για ετήσια αύξηση κατά 5,6% και στον Προϋπολογισμό για 8,5%.

Τετάρτη, Νοεμβρίου 02, 2011

ψυχολογία .. προέδρων...

Ένα κείμενο σχετικά με την "Ψυχολογία προέδρων - μεταναστών. Δηλαδή, survivors…επί ευρωπαϊκού καθώς και .. ελληνικού εδάφους.."
μπορείτε να διαβάσετε εδω : http://www.exoumekaileme.com/p/best-of.html

Βρούτσης για τις λανθασμένες (προς τα πάνω..) αντικειμενικές αξίες στην Σαντορίνη, σε οτι αφορά το τέλος των ακινήτων..

Ερώτηση με θέμα το πρόβλημα που προέκυψε από τις λανθασμένες αντικειμενικές αξίες στη Σαντορίνη στο τέλος ακινήτων της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα την μεγάλη αύξηση του ποσού που καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες τους, κατέθεσε στην Βουλή ο κ. Βρούτσης με αίτημα την τροποποίηση της συγκεκριμένης Υπουργικής Απόφασης, όσον αφορά την αλλαγή των στοιχείων Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. ώστε να αποφευχθεί η κατάφορη αδικία.
Στο κείμενο της ερώτησής του, ο κ. Βρούτσης υπογραμμίζει ότι:

«Με αφορμή την πρόσφατη επιβολή του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.) που θα συνεισπράττεται από τη ΔΕΗ, και μετά από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στις καταστάσεις των καταναλωτών του Δήμου Θήρας, προέκυψε ένα σημαντικό πρόβλημα.
Σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου, υπογραμμίζεται ότι η τέως κοινότητα Οίας με λάθος απόφασή της είχε καθορίσει ως Ζώνη Α΄ (τιμή 939 €/τ.μ.) τον οικισμό και ως Ζώνη Β΄ (2.347 €/τ.μ.) την περιοχή της Καλντέρας.
Ωστόσο, μετά τις συγχωνεύσεις του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» η κοινότητα ενσωματώθηκε στο Δήμο, ενώ οι αντικειμενικές αξίες επεκτάθηκαν παντού. Ο Δήμος Θήρας, στη συνέχεια θεώρησε ως Α΄ Ζώνη την περιοχή της Καλντέρας (σύμφωνα με τις νέες τιμές 5.700 €/τ.μ.) και ως Ζώνη Β΄ τον οικισμό (1.750 €/τ.μ.), οπότε απέστειλε τα φύλλα αναγγελίας συντελεστών ΤΑΠ στη Μηχανογράφηση της ΔΕΗ με λάθος στοιχεία (1/9/2011).
Ο Δήμος Θήρας, διαπιστώνοντας το λάθος του απέστειλε διορθωμένα τα φύλλα αναγγελίας στη ΔΕΗ (17/10/2011), προκειμένου να διορθώσει το πρόβλημα, όμως η διαδικασία προσέκρουσε στην Υπουργική Απόφαση ΥΑ 1211 (ΦΕΚ Β΄ 2298 – 13.10.2011) για την επιβολή του Ειδικού Τέλους της ΔΕΗ, σύμφωνα με την οποία:
«Ο προσδιορισμός της χρήσης της ηλεκτροδοτούμενης επιφάνειας λαμβάνεται από το πεδίο του Κωδικού Χρήσης Τιμολογίου της βάσης πληροφοριών του Διαχειριστή Δικτύου της Δ.Ε.Η. την 17η Σεπτεμβρίου 2011. Η αλλαγή χρήσης στο ως άνω πεδίο της ηλεκτροδοτούμενης επιφάνειας μετά την ανωτέρω ημερομηνία δεν λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του Ε.ΕΤ.Η.Δ.Ε. έτους 2011».

Επειδή, η κατάσταση αυτή έχει ήδη δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στους πολίτες του Δήμου. Επειδή, η επιβάρυνση που θα προκύψει για τους πολίτες της ζώνης Β΄ (οικισμός) είναι άδικη και δυσβάσταχτη. Επειδή, ο Δήμος Θήρας έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα. Καλείται το υπουργείο Οικονομικών να μας απαντήσει,
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, προκειμένου να τροποποιηθεί η συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση, όσον αφορά την αλλαγή των στοιχείων Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. και να αποφευχθεί η κατάφορη αδικία που έχει προκληθεί στους κατοίκους του νησιού;
Με ποιο τρόπο αναμένεται να αντιμετωπίσει την επιστροφή τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών του Ειδικού Τέλους;»

την καταγραφή των επιχειρήσεων που λειτουργούν τον χειμώνα επιχειρεί ο δήμος Σαντορίνης

Την καταγραφή των επιχειρήσεων που λειτουργούν χειμερινούς μήνες στην Σαντορίνη επιχειρεί ο Δήμος της Σαντορίνης σύμφωνα με ανακοίνωσή του που κοινοποιείται στο σύνολο των αιρετών, συλλόγων και φορέων του νησιού.
Σύμφωνα με την πρόσκληση,

Ο Δήμος Θήρας αναλαμβάνει πρωτοβουλία ώστε να επεκταθούν οι χειμερινές τουριστικές δραστηριότητες από την επόμενη περίοδο. Είναι κοινά αποδεκτό ότι η Σαντορίνη μπορεί εύκολα να προσελκύσει τουρίστες και τους χειμερινούς μήνες, γεγονός που ήδη συμβαίνει και σήμερα σε μικρό βαθμό.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος συλλέγει και θα δημοσιοποιήσει τις επιχειρήσεις που λειτουργούν κατά τους χειμερινούς μήνες και εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό.
Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2011 για το ποιες επιχειρήσεις ή επαγγελματίες του κλάδου σας προγραμματίζεται να λειτουργήσουν για τουλάχιστον 4 (τέσσερις) μήνες στη χρονική περίοδο από 1 Νοεμβρίου 2011 έως και 31 Μαρτίου 2012.
Σε περίπτωση που χρειάζεστε περαιτέρω πληροφορίες / διευκρινήσεις, παρακαλώ επικοινωνήστε με τον κ. Κωνσταντίνο Βαφειάδη, στα τηλέφωνα 22863 60183 ,
6936228946 και στο mail: vafeiadis.k@gmail.com

εξοπλισμός των ειδικών σχολείων

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννη Μαχαιρίδη εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013 έργα με συνολικό προϋπολογισμό 3,2 εκ. €.
Μεταξύ αυτών προβλέπεται ο εξοπλισμός των Ειδικών Σχολείων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με 850 χιλ. €
Προβλέπεται η προμήθεια εξοπλισμού για την κάλυψη των αναγκών σε 18 ειδικά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Περιφέρειας.
Στόχος του έργου είναι η βελτίωση του επιπέδου εκπαίδευσης των 188 παιδιών που φοιτούν στα σχολεία αυτά, καλύπτοντας τις ειδικές εκπαιδευτικές τους ανάγκες.

Γ. Βρούτσης για το δημοψήφισμα

Το κείμενο της ομιλίας του στην βουλή μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος μας έστειλε ο βουλευτής των Κυκλάδων της ΝΔ κ. Βρούτσης.

Σύμφωνα με  τα σημαντικότρα σημεία του,

«Το τελεσίγραφο του κ. Παπανδρέου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ισοδυναμεί με πράξη ανιστόρητη, ανέντιμη και τυχοδιωκτική.
Μέχρι χθες γνωρίζαμε ότι ήταν “επικίνδυνος”, σήμερα αποδεικνύεται ότι είναι και “αδίστακτος”.
Η ενέργειά του αυτή, αποτελεί “εξαπάτηση κατά συρροή” του ελληνικού λαού και φανερώνει ότι μπροστά στην πολιτική του επιβίωση και στο προσωπικό του συμφέρον δεν διστάζει να βάλει σε σοβαρό κίνδυνο την πατρίδα μας.
Το δίλλημα που θέτει σε ποιόν κόσμο πρέπει να ανήκουμε είναι κίβδηλο και παραπλανητικό. Η Ελλάδα έχει αποφασίσει προ πολλού να ανήκει στην Ευρώπη και να συμμετέχει στην Ευρωζώνη.
Ηθελημένα πλέον, ο κ, Παπανδρέου οδηγεί τη χώρα σε μια πρωτοφανή και παρατεταμένη παράλυση με καταστροφικές συνέπειες. Και όλα αυτά με στόχο να παραμείνει αγκιστρωμένος στην καρέκλα του Πρωθυπουργού.
Όμως, οποιαδήποτε στιγμή και αν θέσει το όποιο δημοψήφισμα θα πρέπει να γνωρίζει ότι ο ελληνικός λαός θα βρεθεί απέναντί του και η ενέργεια του θα αποδοκιμαστεί..

Χ. Κόκκινος για παρελάσεις - δημοψήφισμα

Ατυχή και λανθασμένη χαρακτηρίζει την απόφαση της περιφερειακής αρχής Ν. Αιγαίου για την ακύρωση της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου ο επικεφαλής της μειοψηφίας του Π.Σ. Χαράλαμπος Κόκκινος. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του,

Οι πολίτες της Σύρου πήραν την κατάσταση στα χέρια τους, παρέλασαν και τίμησαν την επέτειο του ΟΧΙ. Παράλληλα έστειλαν ένα μήνυμα αντίστασης στις κυβερνητικές επιλογές και στην συνοδοιπορούσα Περιφερειακή Αρχή που με την απόφασή της προσπάθησε να ακυρώσει την πραγματοποίηση της παρέλασης…Τα γεγονότα που ζήσαμε στην πλατεία Μιαούλη, την 28η Οκτωβρίου 2011, αποδεικνύουν ότι ο Συριανός λαός, ζωντανό μέλος του υπερήφανου ελληνικού λαού, έχει αντανακλαστικά, μνήμη και αγωνιστικότητα.
Με τη συμμετοχή δεκάδων μαθητών και παρουσία πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε η παρέλαση, που η περιφερειακή Αρχή του Νότιου Αιγαίου με απόφασή της είχε προσπαθήσει να ακυρώσει.
Η συγκινητική παρουσία του Συριανού λαού ακύρωσε στην πράξη την ίδια την Περιφερειακή Αρχή και ανέδειξε τη σκοπιμότητα της λανθασμένης και προκλητικά άδικης απόφασής της. Η απόπειρα της Περιφερειακής Αρχής να επιρρίψει τις ευθύνες για την επιχειρηθείσα ματαίωση της παρέλασης στους εργαζομένους και τη διαμαρτυρόμενη κοινωνία μας υπήρξε αδικαιολόγητη, ύποπτη και κατακριτέα.

Την τοποθέτησή του σχετικά με το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος μας έστειλε ο επικεφαλής της παράταξης «νέα εποχή για τα νησιά μας» Χαράλαμπος Κόκκινος.
Σύμφωνα με τα σημαντικότερα σημεία του,

Το Νέο Μνημόνιο Οικονομικής Πολιτικής θα έχει διάρκεια μέχρι το 2021 και οδηγεί τους Έλληνες στη φτώχια και στην εξαθλίωση και τη χώρα στην ύφεση. Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να «βαπτίσει» την αποτυχία επιτυχία. Σε δέκα χρόνια, δηλαδή το 2021, το χρέος θα είναι στα επίπεδα του… 2009!
Η αποτυχία και αυτού του Μνημονίου είναι μαθηματικά βέβαιη. Ακολουθείται η ίδια λανθασμένη τακτική, από τους κυβερνώντες, λανθασμένη πολιτική που εφαρμόστηκε με μια σειρά αντιλαϊκά μέτρα στο Μνημόνιο του 2010, το Μεσοπρόθεσμο του 2011 και δεν πέτυχε κανένα δημοσιονομικό στόχο.
Την ίδια ώρα, ο κ. Παπανδρέου εκβιάζει τους βουλευτές του ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης και επιδιώκει να διχάσει την κοινωνία μας εξαγγέλλοντας αγνώστου περιεχομένου και χρόνου δημοψήφισμα, με μοναδικό στόχο να "γαντζωθεί» στην εξουσία.
Το σίγουρο είναι ότι το «λογαριασμό» για τα κυβερνητικά λάθη τον πληρώνει ο ελληνικός λαός.

10η ένωση τελωνειακών υπαλλήλων για "σχέδιο αναδιάρθρωσης"

Την αντίθεσή της στο "σχέδιο αναδιάρθρωσης περιφερειακών τελωνειακών υπηρεσιών" εξέφρασε πριν απο λίγες ημέρες με ανακοίνωσή της η 10η Ένωση Τελωνειακών Υπαλλήλων (Ε.Τ.Υ.) Ν. Κυκλάδων και Σάμου.

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει οτι, "στο ανωτέρω σχέδιο προτείνεται η κατάργηση τελωνείων που, μεταξύ άλλων, εξυπηρετούν διεθνές αεροδρόμιο ή στεγάζονται σε ιδιόκτητο κτίριο ή ελέγχουν φορολογικές αποθήκες προϊόντων υπό αναστολή καταβολής Ειδικού Φόρου ή εξυπηρετούν εκατοντάδες συναλλασσόμενους ή συνεισφέρουν στον κρατικό προϋπολογισμό εισπράττοντας σημαντικά ποσά. Συγκεκριμένα προτείνεται η αναστολή λειτουργίας των τελωνείων Πάρου, Νάξου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Κύθνου, Σίφνου, Σερίφου, Πυθαγορείου, Καρλοβασίου και Αγίου Κήρυκου της 10ης Τελωνειακής Περιφέρειας. Σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο, οι αρμοδιότητες και το προσωπικό των καταργούμενων Τελωνείων μεταφέρονται στα Τελωνεία Σύρου και Μήλου για το Νομό Κυκλάδων και στο Τελωνείο Σάμου (στο Βαθύ) για το Νομό Σάμου, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους νησιώτες που συναλλάσσονται με κάθε τελωνείο."
Αναφέροντας παράλληλα πως "είναι ιδιαίτερα οξύμωρο, σε μία εποχή που υστερούν τα δημοσιονομικά έσοδα της χώρας, η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών να προτείνει την κατάργηση οργανικών μονάδων Τελωνείων, αντί να ενισχύει τον εισπρακτικό και αντιλαθρεμπορικό τους ρόλο. Μας ανησυχεί και μας προβληματίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι γίνονται "ασκήσεις επί χάρτου" για τα τελωνεία των νησιών μας απο ανθρώπους που δεν έχουν επαφή με το νησιωτικό χώρο και δεν γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες, τα προβλήματα και τις δραστηριότητες των νησιωτικών τελωνείων.
Η κατάργηση των τελωνείων είναι βέβαιο ότι θα πλήξει την ήδη κλονισμένη τοπική οικονομία κάθε νησιού καθώς θα ταλαιπωρήσει και θα επιβαρύνει οικονομικά τις επιχειρήσεις και κάθε συναλλασσόμενο των τελωνειακών υπηρεσιών."
Για το ΔΣ υπογράφουν ο πρόεδρος κ. Περτέσης και ο ΓΓ κ. Παπαμανώλης.

απο την χθεσινή γιορτή των Αγ. Αναργύρων


Πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την χθεσινή γιορτή των Αγ. Αναργύρων στο Μεγαλοχώρι της Σαντορίνης, μπορείτε να δείτε στην διεύθυνση που ακολουθεί :
http://santo-rinios.blogspot.com/2011/11/blog-post_176.html

πρόγραμμα "ταξιδεύω και προσφέρω"

Με ανακοίνωσή του ο Ροδιακός Όμιλος Φουσκωτών Σκαφών μας ενημέρωσε για το πρόγραμμα «ταξιδεύω και προσφέρω» που.. ταξιδεύει στα νησιά της Περιφέρειας.

Ο Ροδιακός Όμιλος Φουσκωτών Σκαφών, εκτός από αθλητικές διοργανώσεις υψηλού επιπέδου, προσφέρει συνεχώς στην τοπική κοινωνία με διάφορους τρόπους, όπως οι «αποστολές αγάπης» στα μικρά νησιά του Αιγαίου, αλλά και οι κατασκευές γλιστρών για πρόσβαση στην θάλασσα, ώστε να υπάρχει δυνατότητα να καθελκυστούν μικρά σκάφη και να επέμβουν σε περίπτωση ανάγκης. Η νέα προσπάθεια του Ρ.Ο.ΤΑ. είναι το πρόγραμμα «ταξιδεύω και προσφέρω» που ξεκίνησε τον Μάρτη του 2011 και στόχο έχει την επίσκεψη σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου, όπου θα προσφέρονται δωρεάν Ιατρικές εξετάσεις σε όλα τα παιδιά, αλλά και ηλικιωμένους, από Ιατρούς μέλη και φίλους του Ομίλου, οι οποίοι ταξιδεύουν και προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους.
Σε αυτά τα ταξίδια στα μικρά και απομονωμένα νησιά του Αιγαίου ο Όμιλος προσφέρει Ιατρικό υλικό σε συνεννόηση με τα κατά τόπους κέντρα Υγείας. Το πρόγραμμα «Ταξιδεύω και προσφέρω 2011» ξεκίνησε από την Χάλκη τον Μάρτιο συνεχίσθηκε στην Κάρπαθο, και έκλεισε για αυτό το έτος στο Καστελόριζο στις 28-29-30 Οκτωβρίου. Στα τρία νησιά μας πραγματοποιήθηκαν πάνω από 650 εξετάσεις σε παιδιά και ηλικιωμένους. Τα ταξίδια προσφοράς θα συνεχιστούν και στο πρόγραμμα του Ρ.Ο.ΤΑ. για το 2012 με στόχο την επίσκεψη σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου.

Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2011

σήμερα (30 και 1η) το 10ο συνέδριο "τουρισμός και ανάπτυξη"

Απο το newsletter του "παρατηρητηρίου", του φορέα που μας ενημερώνει για τα συνέδρια που διοργανώνονται στην Ελλάδα, διαβάζουμε οτι,
Το 10ο Συνέδριο «Τουρισμός και Ανάπτυξη» θα πραγματοποιθεί σήμερα, Δευτέρα 31 Οκτωβρίου και την Τρίτη, 1η Νοεμβρίου 2011 στο Ξενοδοχείο Divani Caravel.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου,
Με δεδομένο, ότι ο τουρισμός είναι ο βασικότερος πυλώνας ανάπτυξης της οικονομίας και δημιουργίας θέσεων απασχόλησης, αλλά και ότι η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της αποδέχεται και αναγνωρίζει τη σημασία του τουρισμού, είναι αναγκαίο να επιτευχθούν συνέργιες που προφανώς θα δώσουν πολύ σύντομα ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα στην οικονομία μας.
Το 10ο Συνέδριο του ΣΕΤΕ «Τουρισμός & Ανάπτυξη» σκοπεύει να αναδείξει ακόμα μια φορά τη σχέση αλληλεξάρτησης της οικονομίας μας με τον τουρισμό. Ταυτόχρονα φιλοδοξεί να αποτελέσει την αρχή μιας νέας εποχής για τον ελληνικό τουρισμό, όπου πολιτικά κόμματα, τουριστικοί φορείς καθώς και επιχειρηματίες και επαγγελματίες του τουριστικού τομέα θα συμφωνήσουν, θα δεσμευτούν και θα συστρατευθούν στην μέσω του τουρισμού προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Απαραίτητες προϋποθέσεις για αυτό είναι: α. να αναγνωριστεί η τουριστική οικονομία στις υψηλές προτεραιότητες όλων των κομμάτων και β. να συμφωνήσουν και τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα σε ένα πλαίσιο αρχών και δράσεων, σε μια εθνική τουριστική πολιτική ως αποτέλεσμα διακομματικής συνεργασίας.
Κεντρικός ομιλητής στο επίσημο δείπνο του 10ου Συνεδρίου στις 31 Οκτωβρίου 2011 θα είναι ο Υπουργός Πολτισμού & Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος θα αναπτύξει τα κύρια σημεία της πολιτικής της Κυβέρνησης για τον τουρισμό.
Συνεχής ενημέρωση για το Συνέδριο υπάρχει στο www.seteconferences.gr όπου μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα και τους ομιλητές.

ενημερωτική εκδήλωση του ΙΜΠΗΣ

Το Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης μας ενημερώνει για τη διοργάνωση ενημερωτικής εκδήλωσης για το κοινό και τις αρχές της Σαντορίνης. Στην εκδήλωση η επιστημονική ομάδα του ΙΜΠΗΣ θα παρουσιάσει τα πολύ ενδιαφέροντα πρόσφατα δεδομένα από την παρακολούθηση του ηφαιστείου και τις δραστηριότητες του Ινστιτούτου.
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συνεδριακού Κέντρου «Π. Νομικός» στα Φηρά, το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011 και ώρα 19.00.
Μετά το τέλος των παρουσιάσεων, θα ακολουθήσει συζήτηση.
Την ανακοίνωση εκ μέρους του Δ.Σ. υπογράφουν ο πρόεδρός του κ. Μ. Φυτίκας, Ομ. Καθηγητής Α.Π.Θ. και ο Γενικός Γραμματέας του ΙΜΠΗΣ κ. Δ. Παναγιωτόπουλος, Καθηγητής Α.Π.Θ.

Κυριακή, Οκτωβρίου 30, 2011

νέα επιστολή με θέμα την διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ

Με νεότερη επιστολή τους στον υπουργό οικονομικών ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και οι δήμαρχοι Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς και Σύρου Γιάννης Δεκαβάλλας επισημαίνουν την ανάγκη διατήρησης μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Σχετική ενημέρωση έγινε πρόσφατα και από το Επιμελητήριο Κυκλάδων.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η τελευταία επιστολή με το ίδιο θέμα είχε γίνει από πλευράς Περιφέρειας Βόρειου και Νότιου Αιγαίου τον Μάρτη του 2011.

Σύμφωνα με την επιστολή,
Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά μας, όπως ισχύουν περισσότερο από δύο δεκαετίες, δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως μια συνήθης «ευνοϊκή φορολογική ρύθμιση», που ανάλογα με τις συγκυρίες τίθεται προς αμφισβήτηση, αίρεται και καταργείται.
Ας γίνει επιτέλους αντιληπτό και κατανοητό προς κάθε «εισηγητή» τεχνοκράτη, ή «εμπειρογνώμονα», εγχώριο ή ξένο, ότι το ειδικό καθεστώς που ισχύει στα νησιά μας είναι μια βαθιά και εξόχως πολιτική επιλογή της Ελληνικής Πολιτείας ως μια έμπρακτη απόδειξη, ότι ο ευαίσθητος κοινωνικά, οικονομικά και εθνικά νησιωτικός χώρος του Αιγαίου τυγχάνει της πρόνοιας, της φροντίδας και της προστασίας του κράτους.
Είναι ίσως από τα ελάχιστα προνόμια που αναδεικνύουν την ιδιαιτερότητα του νησιωτικού χώρου, επιβεβαιώνουν τις βασικές αρχές της νησιωτικότητας και υπακούουν στο γράμμα και στο πνεύμα του συνταγματικού χάρτη της χώρας μας.
Στο παρελθόν, το όλο θέμα έκλεινε αρμοδίως με προφορικές ή γραπτές διαβεβαιώσεις, ότι «τέτοιο θέμα δεν υφίσταται». Ανάλογες διαβεβαιώσεις έχουμε αποσπάσει προφορικά και τις τελευταίες ημέρες.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι ανάγκη ρητά και κατηγορηματικά να ξεκαθαριστεί, άπαξ και δια παντός, ότι κάθε ιδέα ή εισήγηση για κατάργηση ευεργετικών ρυθμίσεων στα νησιά του Αιγαίου θα θεωρείται, από εσάς προσωπικά, ως άδικη και απαράδεκτη.
Αυτό ζητάμε από τον Υπουργό Οικονομικών, σε εσάς προσβλέπουν οι Αιγαιοπελαγίτες, αλλά και όλοι εμείς που έχουμε την τιμή να τους εκπροσωπούμε.

ξεκινούν τα δρομολόγια του Delos της Blue Star

Το ολοκαίνουργιο Blue Star Delos, της Blue Star Ferries του Ομίλου Attica, είναι έτοιμο και ξεκινά δρομολόγια από το Νοέμβριο στη γραμμή Πειραιάς - Πάρος - Νάξος - Ίος - Σαντορίνη.
Πρόκειται για ένα γρήγορο σύγχρονο πλοίο που αναμένεται να αναβαθμίσει τις ακτοπλοϊκές υπηρεσίες της γραμμής των Κυκλάδων. Το πλοίο ναυπηγήθηκε στα ναυπηγεία Daewoo Shipbuilding και Marine Engineering Co. Ltd της Κορέας και αποτελεί το ένα από τα δύο πλοία που έχει παραγγείλει η εταιρία με μεταφορική ικανότητα 2400 επιβατών και 450 αυτοκινήτων ή 50 φορτηγών και 150 αυτοκινήτων.
Σύμφωνα με την AtticaGroup το κόστος της κατασκευής φτάνει στα 70 εκ. ευρώ, 32 εκ των οποίων προέκυψαν από κεφάλαια της εταιρίας και τα υπόλοιπα από τραπεζικό δανεισμό.



πρόγραμμα smilies - στις 2.11 η παρουσίαση

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων), στο πλαίσιο του έργου «SMILIES (Small Mediterranean Islands Light Industry Enhancement and Support)» διοργανώνει την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011 στην Αίθουσα Παναγούλη, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ερμούπολης (Πλατεία Μιαούλη, 84100, Σύρος) ώρα 17:45 ενημερωτική εκδήλωση με θέμα:
«Διάχυση των Αποτελεσμάτων του SMILIES: Σύνδεση καινοτομίας και έρευνας».
Η παρουσίαση είχε προγραμματιστεί να γίνει την περασμένη Δευτέρα, πλήν όμως λόγο των απεργιών της ΝΠΟ, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου.

η λαϊκή συσπείρωση Ν. Αιγαίου για τις κινητοποιήσεις

Με ανακοίνωσή της η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου» κι αναφερόμενη στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων αναφέρει ότι,

Για τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στο Δήμο Σύρου Ερμούπολης και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό των εργαζομένων τόσο στις περιφερειακές ενότητες Κυκλάδων ( πρώην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Κυκλάδων) όσο και στο Δήμο Σύρου - Ερμούπολης και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου ( Νότιο Αιγαίο). Αυτό το νόημα είχε και η επιτόπου παρουσία της επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Λαϊκής Συσπείρωσης Λ. Καφαντάρη την Παρασκευή στις 14 Οκτώβρη στους χώρους των κινητοποιήσεων.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου ήδη πριν τις τελευταίες εκλογές για την τοπική διοίκηση, είχε εκφράσει όλη την αλήθεια στους εργαζόμενους για τους πραγματικούς στόχους του «Καλλικράτη» αλλά και της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Είχε έγκαιρα προειδοποιήσει ότι, με πρόσχημα το δημόσιο χρέος, αλλά ουσιαστικά εξαιτίας της καπιταλιστικής κρίσης υπερκερδών, κυβέρνηση – Ευρωπαϊκή Ένωση και μεγάλο κεφάλαιο , επιτίθενται στους εργαζόμενους με αποκλειστικό στόχο να εξασφαλίσουν τα κέρδη του κεφαλαίου, των τραπεζών και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ομίλων. Σε αυτή τους την επιχείρηση είχαν και έχουν την στήριξη των πολιτικών και συνδικαλιστικών δυνάμεων που ορκίζονται την πολιτική της “ανταγωνιστικότητας” και της «επιχειρηματικότητας», ανεξάρτητα αν μετά παρουσιάζονται ως «αθώοι του αίματος» υποτιμώντας την νοημοσύνη όλων μας. Πρώτα ψηφίζουν τα δεσμά των εργαζομένων, συνθήκες, νόμοι κ.λ.π. και μετά «διαμαρτύρονται» για τις συνέπειες!
Απαρέγκλιτη θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης Νοτίου Αιγαίου είναι ότι, μόνο ο οργανωμένος αγώνας μέσα στους χώρους δουλειάς, στα Σωματεία και στις λαϊκές επιτροπές, απέναντι στην εξουσία των μονοπωλίων και των κομμάτων που τη στηρίζουν, μπορεί πραγματικά να δώσει διέξοδο υπέρ του λαού. Η διέξοδος αυτή δεν μπορεί παρά να στοχεύει να απολαύσουν οι εργαζόμενοι, τον πλούτο που παράγουν καθιστώντας επίκαιρη όσο ποτέ την πρόταση του Κομμουνιστικού Κόμματος για Λαϊκή Οικονομία – Λαϊκή Εξουσία, με κοινωνικοποιημένα τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής και κεντρικό σχεδιασμό, με βάση τις λαϊκές ανάγκες. Σε αυτή την κατεύθυνση, η ανατροπή της εφαρμοζόμενης πολιτικής, καθώς και των κομμάτων που την στηρίζουν είναι απαραίτητη προϋπόθεση!
Η κλιμάκωση του αγώνα είναι μονόδρομος . Είναι στο χέρι μας οι θυσίες που κάνουμε να πιάσουν τόπο!
Έχοντας απεριόριστη εμπιστοσύνη στο δίκιο και την δύναμη των εργαζομένων, θα είμαστε αγωνιστικά μαζί με τους εργαζόμενους στο Νότιο Αιγαίο, θέτοντας άμεσα ζήτημα να πάρει απόφαση το Περιφερειακό Συμβούλιο Νότιου Αιγαίου για έμπρακτη συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων, για την απόσυρση του πολυ – νόμου λαιμητόμος αλλά και του συνόλου των αντεργατικών νόμων!

αναβολή λόγο κατάληψης

Σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, η οποία επρόκειτο να διεξαχθεί στις 31/10/2011 στην Ερμούπολη της Σύρου, αναβάλλεται λόγω της συνεχιζόμενης κατάληψης των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από υπαλλήλους της Περιφέρειας.

πολίτες κόντρα στον καιρό - προτάσεις για την αναβάθμιση της λειτουργίας του ΠΣ

Το αίτημά της για συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου με θέμα την «αναβαθμισμένη λειτουργία του και όχι την διάλυση των δημοκρατικών θεσμών» εκφράζει η παράταξη «πολίτες κόντρα στον καιρό».

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι,
Είναι γεγονός ότι η χώρας μας βυθίζεται όλο και περισσότερο σε μια βαθιά και πολύπλευρη κρίση που δεν είναι απλώς δημοσιονομική ή οικονομική, αλλά και κοινωνική, κρίση που οδηγεί σταδιακά σε αποσύνθεση της κοινωνικής συνοχής, διάλυση της διοίκησης αλλά και του πολιτικού συστήματος. Για να υπάρξει διέξοδος από την κρίση απαιτείται αναβάθμιση της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών, της αυτοδιοίκησης και του Περιφερειακού Συμβουλίου, ώστε να αποτελέσουν χώρο αναζωογόνησης του δημοκρατικού και πολιτικού διαλόγου, επεξεργασίας και προώθησης κοινωνικά υπεύθυνων πολιτικών, καθώς και εργαλείο ανάπτυξης πολιτικών κοινωνικής συνοχής. Αίτημα των καιρών είναι περισσότερη δημοκρατία, πολιτικές αλληλεγγύης και στήριξη αυτών που υποφέρουν περισσότερο.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές κοινωνίες, η ανασφάλεια που διακατέχει τους υπαλλήλους της περιφέρειας αλλά και γενικότερα του δημοσίου, αλλά και η απόγνωση των εργαζομένων που κινδυνεύουν να μείνουν στην ανεργία, των επαγγελματιών που βλέπουν τα χρέη τους να γιγαντώνονται ή των νέων που αδυνατούν να βρουν μια δουλειά πέρα από την ευκαιριακή απασχόληση σε κάποια καλοκαιρινή τουριστική δραστηριότητα, θα έπρεπε να οδηγούν στην ενδυνάμωση της αλληλεγγύης αλλά και του ρόλου του Περιφερειακού Συμβουλίου, της Περιφέρειας και γενικότερα της αυτοδιοίκησης. Το να μην συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο σε αυτές τις δύσκολες πραγματικά συνθήκες δεν προσφέρει λύσεις, αλλά επιδεινώνει τα προβλήματα.

οικολογικός άνεμος - οχι άλλες αναβολές

Με νέα του επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Ν Αιγαίου, τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου και τους Επικεφαλής παρατάξεων Περιφερειακού Συμβουλίου, ο επικεφαλής του συνδυασμού «οικολογικός άνεμος» ζητά να μην γίνουν άλλες αναβολές στην συνεδρίαση του Π.Σ.

Σύμφωνα με το περιεχόμενό της,
Είναι γεγονός ότι βιώνουμε μια πρωτοφανή κρίση. Σε αυτή την κρίση, όμως, απαιτείται αναβάθμιση της παρουσίας και της ετοιμότητας της αυτοδιοίκησης. Θεωρούμε εντελώς απαράδεκτο να αναβάλλεται για δεύτερη φορά η συνεδρίαση (δείτε: Αναβολή Συνεδρίασης Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου) και να μην συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο για να συζητήσει τα σοβαρά θέματα που αντιμετωπίζουμε ως περιφέρεια Ν Αιγαίου. Επίσης, ως παράταξη με επιστολή μας στις 26/10 ζητήσαμε να γίνει και κοινή συνεδρίαση με την ΠΕΔ Ν Αιγαίου που θα συνεδριάσει στην Σύρο στις 31/10 (ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ- ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ, ΟΧΙ ΔΙΑΛΥΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΘΕΣΜΩΝ)

Ως ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ ζητάμε να γίνει η συνεδρίαση και μάλιστα το Σάββατο 29 Οκτωβρίου, πολύ περισσότερο που πρέπει να γνωμοδοτήσουμε για ένα σοβαρό θέμα, με δεδομένο το όριο της 30ης Οκτωβρίου. Σε κάθε περίπτωση αν η συνεδρίαση δεν γίνει με πρωτοβουλία της πλειοψηφίας, ζητάμε να συγκεντρωθούν υπογραφές Περιφερειακών Συμβούλων για έκτακτη σύγκλιση του Περιφερειακού Συμβουλίου

οικολογικός άνεμος - προτάσεις θεμάτων για συζήτηση στο ΠΣ

Με επιστολή του στα μέλη του Π.Σ. ο συνδιασμός "οικολογικός άνεμος" ζητά να συνεδριάσει άμεσα το Περιφερειακό Συμβούλιο με θέματα:

Την κρίση, τις κοινωνικά άδικες και αναποτελεσματικές πολιτικές της κυβέρνησης, αλλά και τη διαμόρφωση προτάσεων και την ανάληψη πρωτοβουλιών για τον περιορισμό των επιπτώσεών της στο Ν Αιγαίο (στους υπαλλήλους, στους εργαζόμενους, στους ανέργους, στους επαγγελματίες, στους νέους αλλά και στις κοινωνικές υποδομές).
Την στήριξη στους εργαζόμενους στο ΝΕΩΡΙΟ
Την γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το σχέδιο που έχει καταθέσει γνωστή εταιρία για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε 4 νησιά του Ν Αιγαίου (αν δεν γνωμοδοτήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο μέχρι τις 30 Οκτωβρίου η γνωμοδότησή του θεωρείται ως θετική) αλλά και την άμεση διαμόρφωση περιφερειακής πολιτικής για την ενέργεια στο Ν. Αιγαίο προς όφελος του περιβάλλοντος και των τοπικών κοινωνιών.
Προτείνουμε η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου να γίνει από κοινού με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ν Αιγαίου ώστε να διαμορφωθεί κοινή στρατηγική σε χώρο που να είναι κατάλληλος για μια τέτοια συνεδρίαση.
Η Περιφερειακή Αρχή δεν μπορεί να παρακολουθεί την κρίση και τη διάλυση αμέτοχη. Η κοινωνία κι οι φορείς της που βρίσκονται σε κινητοποίηση πρέπει να διεκδικούν την αποτελεσματική λειτουργία των θεσμικών οργάνων της Περιφέρειας και τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων για τα νησιά μας. Οι ενεργοί πολίτες μπορεί μέσα από τις κινητοποιήσεις τους να αναδείξουν τα στοιχεία αλληλεγγύης και δημοκρατικής οργάνωσης που πρέπει να υπάρξουν για να ξεπεράσουμε την κρίση.

Είναι τώρα η ώρα να αναληφθούν από κοινού προσπάθειες για την υπεράσπιση των δίκαιων αιτημάτων, αλλά είναι και η ώρα να αναζητήσει η αυτοδιοίκηση καινοτόμες λύσεις για πόρους επαρκείς που να στηρίζουν την υπάρχουσα απασχόληση, να δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας καθώς και κοινωνικές και περιβαλλοντικές επενδύσεις.
Οι στιγμές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες που μας αντιστοιχούν για να περάσουμε από την οργή στην αυτο-οργάνωση και την αλληλεγγύη που φέρνει αποτελέσματα.

εκδηλώσεις με .. φαντασία

Μια καινούργια μορφή πήραν τις προηγούμενες ημέρες οι διαμαρτυρίες των καθηγητών και των μαθητών του Γυμνασίου Σαντορίνης φτιάχνοντας χαρτόνια με συνθήματα που τους εκφράζουν, στάθηκαν κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου έξω από το σχολείο τους και συζητούσαν για όλα όσα τους απασχολούν με όσους μαθητές, γονείς και περαστικούς σταματούσαν από περιέργεια ή ενδιαφέρον να τους ρωτήσουν τι κάνουν.
Οι παραπάνω κινήσεις έγιναν σύμφωνα με την ενημέρωση που μας παρείχαν σε κενές σχολικές ώρες καθώς και πριν και μετά το τέλος του διδακτικού τους ωραρίου μέχρι την 6η ώρα, ενω ήταν συνεχώς μαζί τους δυο γονείς από το Σύλλογο Γονέων.
Σύμφωνα με την ίδια πληροφόρηση η πρωτοβουλία τους άρεσε και θα την επαναλάβουν για όσο ο καιρός (ποιός "καιρός" άραγε;!) τους το επιτρέπει. Για τους τυπικούς με τους θεσμούς λόγους ήταν ενήμερη και η ΕΛΜΕ.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, κάθε προσπάθεια για ωρίμανση και εξέλιξη της πολιτικής σκέψης -και σε καμμιά περίπτωση πολιτικοποίησης- που γίνεται σε συλλογικό επίπεδο, στο πλαίσιο της μαθητικής κοινότητας εν προκειμένω, δεν μπορεί παρα να είναι ή να αποδειχθεί χρήσιμη στο μέλλον για τους μαθητές. Οπώτε, όσοι ενδεχομένως σπεύσουν να κρίνουν τις εν λόγο δραστηριότητες, καλό θα είναι να σκεφτούν λιγάκι και το παραπάνω.

Μαχαιρίδης - Κρεμαστινός, η συνάντηση, μετά σχολίων ..

ή, η βαθιά σημειολογία μιας φωτογραφίας…

Η άποψη στο ντύσιμο - κάθισμα του κ. Μαχαιρίδη "πες τα γρήγορα να φύγουμε, γιατί απ έξω είναι μαζεμένοι διαδηλωτές.."
Η άποψη στο ντύσιμο - κάθισμα του κ. Κρεμαστινού "με τα κινητά στο χέρι και το διαβατήριο στην τσέπη, άμα τη εμφανίσει διαμαρτυρομένων, να την "κάνουμε" στα γρήγορα.."
Η δε άποψη παντελόνι, σακάκι, πουκάμισο απο διαφορετικά σετ, υποδηλώνει τα παραπάνω, στο πλαίσιο της άποψης "φόρεσα οτι βρήκα πρόχειρο και βγήκα έξω να σώσω τον λαό.." Σημειολογική σημασία έχει και η κόκκινη πιτσιλωτή γραβάτα που μαρτυρά τον δυναμισμό του βουλευτή σε συνδιασμό με τις λευκές πιτσιλιές που τις δίνουν μιαν άποψη παιχνιδιάρικη αλλά και ρομαντική συνάμα..
Με την σκέψη στον αγώνα (και στα βουνά....)
Και στο φόντο, 2 κάδρα με τον Άρη Βελουχιώτη και την παρέα του, ντυμένοι με στολές ντέ - πιές διακοσμημένες με χιαστί σειρές απο μεταλλικά τρούκ, τα οποία (σ.σ. στα κάδρα αναφερόμαστε) τοποθετούνται στο "σερβάν" της Περιφερείας σε κρίσιμες εθνικές περιόδους καθώς και επετείους.

styling by Peri-Feria
photografer : Gramma-Teas
model : Johny Max.
hair- make up : osa pernei o anemos
screanplay, by the national -GR- reality...

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση (γιατί, σαφώς κάπου πρέπει να βασιζόμαστε για να κάνουμε τα σχόλιά μας…)
Τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιάννη Μαχαιρίδη επισκέφθηκε ο βουλευτής Δωδεκανήσου, καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός.

Κατά τη συνάντηση, ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε τον βουλευτή του νομού για την πορεία των έργων που είναι σε εξέλιξη για τη σύνταξη του προγράμματος του 2012, στο πλαίσιο του οποίου η περιφερειακή αρχή δίνει έμφαση στους τομείς πρόνοιας, κατάρτισης και εκπαίδευσης, προσαρμόζοντας έτσι τις προτεραιότητές της στις συνθήκες που επικρατούν.
Σε ό, τι αφορά στα σενάρια σχετικά με τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων, με τον Περιφερειάρχη και τον συμπατριώτη μας βουλευτή να δεσμεύονται ότι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν το θέμα και να πιέζουν ώστε αυτή η ρύθμιση – δικαίωμα των νησιωτών να μην καταργηθεί.

οι εκδηλώσεις σε Σύρο και Ρόδο

ζήτω οι (νέοι, έλληνες) Λέχ Βαλέσα...
ή, απο τον Λέχ, στο FOREX ..

Ο "εργαζόμενος λαός" ανέλαβε την διοργάνωση της επετειακής εκδήλωσης για την εθνική επέτειο στην Σύρο, και δεν τα πήγε κι άχημα, αν κρίνει κανείς εκ του αποτελέσματος. Ο εργαζόμενος λαός, έδωσε το βροντερό του παρόν...
Εγω δε, αυτό που φοβούμαι, είναι μη και του χρόνου, το αντίστοιχο κάλεσμα, πάλι υπο το σκεπτικό του συντρόφου Λέχ, γίνει απο τον άνεργο λαό...μιας και, ως γνωστό, πενία, τέχνες κατεργάζεται...
Σε κάθε περίπτωση, είναι στην κρίση του κόσμου να ευχηθεί ή οχι την διοργάνωση κατ αυτόν τον τρόπο και τα επόμενα χρόνια της εν λόγο επετείου...

Για πρώτη φορά πάντως η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στην Σύρο έγινε χωρίς την παρουσία επισήμων μιας και οι εκδηλώσεις είχαν την μορφή διαμαρτυρίας κατα της πολιτικής ηγεσίας. Με προβλήματα όμως πραγματοποιήθηκε και η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στην Ρόδο, όπου οι εκδηλώσεις άργησαν να ξεκινήσουν υπο τον φόβο επεισοδίων ενω τελικώς οι μαθητές παρέλασαν υπο τις ιαχές συνθημάτων κατα της σημερινής κυβέρνησης...
Προς το τέλος των εκδηλώσεων οι πολιτικοί αποχώρησαν με το σκεπτικό της αποτροπής περαιτέρο επεισοδείων ενω τους ακολούθησαν και εκπρόσωποι της τοπικής εκκλησίας, με τους στρατιωτικούς εκπροσώπους να παραμένουν στην θέση τους.
Παρόντες ήταν ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου κ. Μαχαιρίδης, ο Υπ. αγροτικής ανάπτυξης κ. Σκανδαλίδης ο βουλευτής του Πασοκ κ. Κρεμαστινός, η βουλευτής της ΝΔ κ. Ιατρίδη και ο δήμαρχος Ρόδου κ. Κουσουρνάς.

Σύμφωνα με την τελευταία (πριν τις εκδηλώσεις) ανακοίνωση της Π.Ν.Α. για το θέμα με ημερομηνία 27.10.2011 διαβάσαμε οτι,
Προκειμένου να αποκατασταθεί η πραγματική εικόνα, υπενθυμίζουμε ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας βρίσκονται εδώ και δύο εβδομάδες υπό κατάληψη. Μέχρι και αυτήν τη στιγμή, παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης με τον οποίο η στενή συνεργασία για την προετοιμασία της παρέλασης είναι απολύτως απαραίτητη. Αδυνατούμε πλήρως να ασκήσουμε τα καθήκοντα μας ως Περιφέρεια. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, εκδόθηκε η ανακοίνωση της 25ης Οκτωβρίου 2011 για την ματαίωση της παρέλασης, αφού οι εργαζόμενοι αρνούντο να συμμετέχουν στην διοργάνωση των εκδηλώσεων.
Τη δραματική εικόνα περιέγραψε και ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, εκφράζοντας τις έντονες επιφυλάξεις του γύρω από το θέμα του σωρού των απορριμμάτων που υπάρχουν όχι μόνο στους δρόμους αλλά και γύρω από τα μνημεία. Χαρακτηριστικά, όπως ανέφερε ο κ. Δεκαβάλλας, εάν τραβηχτεί μία φωτογραφία κατάθεσης στεφάνων δίπλα σε σωρούς σκουπιδιών, η Σύρος κινδυνεύει να δυσφημιστεί όχι μόνο Πανελλαδικά αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη, μέσω του διαδικτύου. Κάτι τέτοιο χωρίς αμφιβολία θα αποτελούσε προσβολή για την ιστορική μας μνήμη.
Θα αποδώσουμε τις πρέπουσες τιμές στους ηρωικά πεσόντες παραβρισκόμενοι στην δοξολογία και στην επιμνημόσυνη δέηση.
Μετά τα ανωτέρω, και με λύπη μας αναγκαζόμαστε να ματαιώσουμε μέρος των εορταστικών εκδηλώσεων για λόγους που δεν οφείλονται στη δική μας θέληση αλλά στους λόγους τους οποίους προαναφέραμε.

yesterday is yesterday today is today

Ένα κείμενο με αφορμή τα όσα διαδραματίστηκαν κατα την διάρκεια της φετινής επετείου με τίτλο "the day after" ή "yesterday is yestarday today is today" μπορείτε να διαβάσετε εδω : http://www.exoumekaileme.com/p/best-of.html