Παρασκευή, Ιανουαρίου 10, 2014

ξεκίνησε η υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ και στα Φηρά της Σαντορίνης

 Άρχισε στον ευαίσθητο χώρο της Καλντέρας των Φηρών η υπογείωση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας. Αμέσως μετά τις εργασίες ξεκινά και το έργο της αποκατάστασης του δρόμου, το οποίο έχει ήδη δημοπρατηθεί.
Το έργο της υπογείωσης συνεχίζεται, αναβαθμίζοντας έτσι την εικόνα του νησιού μας.




Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Σας ενημερώνουμε ότι από τις 9 Ιανουαρίου, στη περιοχή των Φηρών και συγκεκριμένα από τη Μητρόπολη  Θήρας  μέχρι και τη πλατεία Σαρπάκη, θα πραγματοποιηθούν εργασίες του έργου «Υπογείωση ηλεκτρικής ενέργειας στα Φηρά».





Όπως είχαμε αναφέρει και σε νωρίτερη ανάρτηση (12.2013) σχετικά με την ανάλογη διαδικασία που έχει ξεκινήσει και πραγματοποιείται στο Μεγαλοχώρι http://www.exoumekaileme.com/2013/12/blog-post_90.html  ,

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά το έργο της υπογειοποίησης των καλωδίων της ΔΕΗ στο Μεγαλοχώρι της Σαντορίνης, παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζονται λόγο της ιδιαιτερότητας του οικισμού, με τα πολλά από τα παλιά υπόσκαφα σπίτια να βρίσκονται κάτω από τους στενούς δρόμους που γίνονται οι εργασίες, σε συνδυασμό με το ότι στις περισσότερες περιπτώσεις εξ αιτίας αυτού του γεγονότος καθώς και του μικρού εύρους των δρόμων του οικισμού, οι εργασίες μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο με χειροκίνητα κρουστικά μηχανήματα…

Το έργο ξεκίνησε στις αρχές του μήνα και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Μαρτίου του 2014.
Το έργο εκτελείται από την ΔΕΗ και εργαζομένους της επιχείρησης, και γίνεται στο πλαίσιο των ανταποδοτικών ωφελημάτων του νησιού για τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση που γίνονταν στα μέσα του φετινού Αυγούστου λόγο σοβαρής ζημιάς στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στον Μονόλιθο.

Οι εργαζόμενοι που εκτελούν το συγκεκριμένο έργο έχουν μεγάλη εμπειρία σε ανάλογα έργα, μιας και έχουν εργαστεί για την υπογειοποίηση των καλωδίων σε ολόκληρο τον οικισμό της Οίας που διήρκησε 4 χρόνια και ολοκληρώθηκε το 2004, στην υπογειοποίηση των καλωδίων στον Μανωλά της Θηρασιάς που ολοκληρώθηκε το 2008 καθώς και σε ανάλογα έργα σε περιοχές της Αθήνας.

Αυτήν την περίοδο οι εργαζόμενοι στο έργο ανοίγουν με μηχανήματα τα χαντάκια απ όπου θα περάσουν τα καλώδια της ηλεκτροδότησης, με την συγκεκριμένη φάση να είναι από τις δυσκολότερες μιας και στις περισσότερες περιπτώσεις και λόγο της ιδιαιτερότητας του οικισμού, η δουλειά γίνεται η ολοκληρώνεται με χειροκίνητα μηχανήματα.

Σύμφωνα με την επιχείρηση οι καταναλωτές δεν επιβαρύνονται με τα κόστη των συνδέσεων των του σπιτιού τους με το υπόγειο πλέον δίκτυο της ΔΕΗ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε συνεργασία με τον Δήμο Θήρας θα αποκατασταθεί το πλακόστρωτο της κεντρικής πλατείας του οικισμού, ενώ με την απομάκρυνσή τους οι κολόνες του δημόσιου φωτισμού θα αντικατασταθούν από καλαίσθητα φωτιστικά που θα τοποθετηθούν σε τοίχους γύρω από την πλατεία καθώς και κατά μήκος των κεντρικών και όχι μόνο δρόμων του χωριού.

Σύμφωνα με την επιχείρηση με την ολοκλήρωση του έργου στο Μεγαλοχώρι, η υπογειοποίηση των καλωδίων σε περιοχές της Σαντορίνης αναμένεται να ξεκινήσει σε περιοχές των Φηρών και του Εμπορείου.

Η συνολική δαπάνη για την ολοκλήρωση των εργασιών υπογειοποίησης καλωδίων στις περιοχές του νησιού που έχουν ενταχθεί στον προγραμματισμό της Επιχείρησης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ξεπερνούν τα 9 εκατομμύρια ευρώ.

Οι φωτογραφίες προέρχονται από την σελίδα του δημάρχου Θήρας στο facebook στην διεύθυνση : https://www.facebook.com/zorzosnik?fref=ts ενώ πληροφορίες σχετικά με την διαδικασία από ανακοίνωση του Δήμου Θήρας.


σύλλογος Κρητών Σαντορίνης “το Αρκάδι” – κοπή πίτας (10.1.2014)

Ο Σύλλογος Κρητών Σαντορίνης “το Αρκάδι” με πρόσκλησή του μας καλεί στην γιορτή για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του που θα γίνει την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014 στις 19.00 στα γραφεία του, στο κτήριο του πρώην επαρχείου Θήρας στα Φηρά. 

η Μαρίζα Κωχ ταξίδεψε τα παιδιά του Παιδικού Σταθμού της Σαντορίνης με ένα απίθανο μουσικό παραμύθι...

 Σύμφωνα με κείμενο και ανάρτηση της σελίδας http://giannisargyros.blogspot.gr/2014/01/blog-post_9.html

Την Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014 το πρωί, στο χώρο του Παιδικού Σταθμού της Σαντορίνης, που βρίσκεται στην Επισκοπή Γωνιά του νησιού, και μετά τον εορτασμό του Αγίου Ιωάννου που έγινε στην ομώνυμη περιοχή, η πολυαγαπημένη μας συμπατριώτισσα Μαρίζα Κωχ, ταξίδεψε με τα παιδιά του Σταθμού σε ένα απίθανο μουσικό παραμύθι, κάτω από τους ονειροπόλους ήχους ενός μουσικού παπλώματος, το οποίο είναι γεμάτο από πολυάριθμα χρυσά κουδούνια μέσα στο περιορισμένο χρονικό διάστημα των παιδιών, γιατί αμέσως μετά ακολούθησε το μεσημεριανό τους γεύμα.

Η παρουσίαση αυτή είναι μια πρωτότυπη μουσικοπαραμυθένια προβολή και χωρίς την συνοδεία μουσικών οργάνων και μικροφώνων, καλώντας τους μικρούς μας φίλους να αναζητήσουν  ανάλογα παραδοσιακά τραγούδια, τα οποία είναι καλά κρυμμένα στους ήχους των κουδουνιών του μουσικού παπλώματος και το οποίο ουσιαστικά αντιπροσωπεύει τις παραδοσιακές μουσικές ρίζες της πατρίδας μας.


Στη συντροφιά αυτή συμμετείχε και μια άλλη γνωστή συμπατριώτισσά μας, από το χώρο του καλλιτεχνικού στερεώματος, η Σοπράνο: Ιωάννα Καραμολέγκου.

 Στη συνέχεια όμως μπορείτε να δείτε και να απολαύσετε το ταξίδι αυτό, μέσα από το  αρχείο της ιστοσελίδας μας, και εδώ πλέον θέλουμε να τις ευχαριστούμε θερμά για την πρωτότυπη και μουσικοπαραμυθένια προβολή τους, αφήνοντας άφωνους τους μικρούς μας φίλους, αλλά και τους λοιπούς παρευρισκομένους.

Στην σελίδα http://giannisargyros.blogspot.gr/2014/01/blog-post_9.html μπορείτε να δείτε περισσότερες φωτογραφίες καθώς και βίντεο από την όμορφη γιορτή. 

Πανιώνιος Σαντορίνης - Α.Ο.N. Πανναξιακός στο μπάσκετ εφήβων στο πλαίσιο του πρωταθλήματος της ΕΣΚΚ (11.1, 16.00)

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Στο κλειστό Γυμναστήριο του Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ. το Σαββάτο 11/01/2014 στις 16:00 θα πραγματοποιηθεί ο αγώνας Καλαθοσφαίρισης Εφήβων στο πλαίσιο 2ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος της ΕΣΚΚ μεταξύ των ομάδων του Πανιώνιου Σαντορίνης και του Α.Ο.N. Πανναξιακού.

Στον εν λόγο αγώνα η ομάδα του Κώστα Αξιώτη θα διεκδικήσει για πρώτη φορά την νίκη που θα του δώσει το δικαίωμα να διεκδικήσει μια από τις δύο θέσεις που θα τον οδηγήσουν στην τετράδα του Final 4four του θεσμού του Κυκλαδίτικου φετινού τίτλου του Πρωταθλητή Εφήβων.

Να θυμίσουμε ότι την  1η αγωνιστική του υποχρέωση η ομάδα των Εφήβων του Πανιώνιου Σαντορίνης είχε ταξιδέψει στο νησί της Πάρου όπου έδωσε αγώνα στο ανοικτό γήπεδο της Μάρπησσας στις 5/10/2013 και είχε γνωρίσει την ήττα 48 – 39 από την ομάδα του Α.Ο. Πάρου.

Ενώ η ομάδα του Πανναξιακού έρχεται στο κλειστό Γυμναστήριο του Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ. για να ζευγαρώσει τις νίκες του επί του Πανιώνιου Σαντορίνης και να παραμείνει πρώτος στην κορυφή της βαθμολογίας του Β’ Ομίλου του Πρωταθλήματος Καλαθοσφαίρισης Εφήβων της ΕΣΚΚ.  Η ομάδα του Α.Ο. Πάρου που έχει δύο νίκες  με 4  βαθμούς και με ένα παιχνίδι περισσότερο βρίσκεται στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα.  Η ομάδα του Πανναξιακού να θυμήσουμε είχε πάρει το ροζ φύλλο του αγώνος  την 1η αγωνιστική επί της ομάδας του Απάς τα Φανάρια (Νάξου) με σκορ 58 – 35 που πραγματοποιήθηκε στις 20/10/2013.

Βαθμολογία Εφήβων Β' Ομίλου ΕΣΚΚ

Κατάταξη Ομάδα  Βαθμοί DESC Αγώνες Ν Η  Ι          Διαφ.
(1)Α.Ο. ΠΑΡΟΥ                               4  2         2          0          0          106:65   41
(1)ΠΑΝΝΑΞΙΑΚΟΣ Α.Ο.Ν.            2  1         1          0          0          58:35    23
(1)ΑΠΑΣ ΤΑ ΦΑΝΑΡΙΑ                  2  2         0          2          0          61:116   -55

(1)ΓΣ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ                          1  1         0          1          0          39:48    -9 

πρόσκληση Α.Ο. Θήρας γυναικών Βόλεϊ με Ιωνικό στο ΔΑΠΠΟΣ (11.1, 20.00)

Ο Α.Ο.ΘΗΡΑΣ καλεί όλους τους Σαντορινιούς το Σάββατο 11 Ιανουαρίου και ώρα 20:00 στο κλειστό γυμναστήριο να στηρίξει την ομάδα βόλεϊ του νησιού στον αγώνα που δίνει με την Α.Σ. ΙΩΝΙΚΟΣ για το πρωτάθλημα της Α2 γυναικών βόλεϊ. Η συμμετοχή του κόσμου και κυρίως των παιδιών πρέπει να είναι καθολική για να βοηθήσουμε την ομάδα να πάρει τη νίκη σ’αυτό τον δύσκολο αγώνα.

Η είσοδος για τα παιδιά είναι ελεύθερη.

πρόγραμμα καλαθοσφαίρισης 11-12/1/14 σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης καλαθοσφαίρισης Κυκλάδων

ΣΑΒΒΑΤΟ
11/1/2014       
ΑΟ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ – ΑΟ  ΜΥΚΟΝΟΥ17.00-19.00
ΓΣ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΠΑΝΝΑΞΙΑΚΟΣ ΑΟΝ 16.00-18.00
ΑΟ  ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ – ΑΟ ΑΡΗΣ      19.30-21.30 (ΔΑΠΠΟΣ)

ΚΥΡΙΑΚΗ
12/1/2014       

ΠΑΝΝΑΞΙΑΚΟΣ ΑΟΝ – ΑΟ ΠΑΡΟΥ  14.00-16.00 ΔΑΚ ΝΑΞΟΥ 

Πανιώνιος - Α.Ο. Θήρας στο γήπεδο της Ν. Σμύρνης (25.1)

Στον αγώνα της με την ομάδα του Πανιωνίου το Σάββατο 25.1 στο κλειστό γυμναστήριο της Ν. Σμύρνης μας καλεί η γυναικεία ομάδα βόλεϊ της Σαντορίνης Α.Ο. Θήρας στο πλαίσιο των παιχνιδιών της στην Α2 κατηγορία του εθνικού πρωταθλήματος.

Η πρόσκληση απευθύνεται και σε Θηραίους και φίλους της ομάδας που μένουν στην Σαντορίνη.
Υπενθυμίζεται ότι μετά και τους τελευταίους αγώνες της η ομάδα βρίσκεται στην δεύτερη στον βαθμολογικό πίνακα στην κατηγορία της.

Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με το τηλέφωνο 6958 462646 

παραλαβή των κινητών ιατρικών μονάδων από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

Στην παραλαβή των κινητών ιατρικών μονάδων που αφορούν στο πρόγραμμα υγειονομικής κάλυψης των νησιών με ιατρικές αποστολές  παρέστη ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.

Το Πρόγραμμα θα υλοποιήσει η πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού και αφορά την προαγωγή της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο νησιώτικο χώρο και στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Η έναρξη του Προγράμματος θα γίνει από το Καστελόριζο την επόμενη Παρασκευή και σε όλη τη διάρκεια του χρόνου θα πραγματοποιούνται επισκέψεις στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Το Πρόγραμμα θα διαρκέσει 5 χρόνια.

Την προμήθεια των μονάδων καθώς και την στελέχωσή τους ανέλαβε το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Οι κινητές ιατρικές μονάδες είναι πλήρως εξοπλισμένες με τα πλέον σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα και καλύπτουν το σύνολο των βασικών ιατρικών ειδικοτήτων. Θα είναι επίσης στελεχωμένες με όλο το απαραίτητο ιατρικό, νοσηλευτικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό.

Τα εγκαίνια των μονάδων έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, παρουσία του Υπουργού Υγείας κ. Άδωνη Γεωργιάδη και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα. Στα εγκαίνια παρέστη επίσης η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Χριστιάνα Καλογήρου.

Στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Α.Ε.Μ.Υ. κ. Φώτη Σερέτη καθώς και τον συντονιστή του Προγράμματος κ. Κουλουβάρη Παναγιώτη, ο Περιφερειάρχης δήλωσε τη διαθεσιμότητα της Περιφέρειας στο συντονισμό του Προγράμματος και σε οτιδήποτε άλλο χρειαστεί. Ζήτησε δε να υπάρξει συντονισμός όλων των φορέων  του δημοσίου καθώς και των εθελοντικών ομάδων και κυρίως να υπάρξει μια βάση δεδομένων η οποία θα οδηγήσει στην κάρτα υγείας για τον κάθε νησιώτη.

Ο κ. Μαχαιρίδης συναντήθηκε επίσης με τον εκπρόσωπο του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» κ. Γιώργο Αγουρίδη στον οποίο εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την προσφορά των κινητών μονάδων για τον νησιώτικο χώρο όσο και για τη γενικότερη στήριξη του Ιδρύματος σε φορείς της Αυτοδιοίκησης καθώς και σε κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς του Νοτίου Αιγαίου.

ειδική συνεδρίαση για τον απολογισμό πεπραγμένων έτους 2013 του Περιφερειάρχη και της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (26.1)

Σύμφωνα με την πρόσκληση,

Σας καλούμε σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου που θα πραγματοποιηθεί την 26η  Ιανουαρίου 2013 ημέρα Κυριακή και ώρα 11:00 π.μ. στην πόλη της Ρόδου και στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου η οποία στεγάζεται στο Περιφερειακό Μέγαρο (πρώην Νομαρχία Δωδεκανήσου),  με θέμα :

«Απολογισμός των πεπραγμένων της Περιφερειακής Αρχής έτους 2013 σε ότι αφορά την εφαρμογή του ετήσιου προγράμματος δράσης, την οικονομική κατάσταση και τη διοίκηση της περιφέρειας,  σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 185 του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87τΑ) «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης-Πρόγραμμα Καλλικράτης».    


Μετά τον απολογισμό θα τοποθετηθούν οι μετέχοντες στην συνεδρίαση. 

Πέμπτη, Ιανουαρίου 09, 2014

παρουσιάστηκε ο συνδυασμός με επικεφαλής τον κ. Χάλαρη καθώς και η δημοσκόπηση σχετικά με τις προθέσεις και την ιεράρχηση των προβλημάτων των πολιτών του Δήμου Θήρας

Παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τρίτης 7 Ιανουαρίου ο νέος συνδυασμός που θα θέσει υποψηφιότητα στις δημοτικές εκλογές του Μαίου του 2014 για τον Δήμο Θήρας, επικεφαλής του οποίου τέθηκε ο κ. Χάλαρης, πρώην πρόεδρος της κοινότητας της Οίας, συνεπικουρούμενος από τους κ. Ρούσσο και Ορφανό, πρώην δήμαρχο Θήρας για δύο τετραετίες και πρόεδρο του συλλόγου Κρητών Θήρας αντίστοιχα. 

Την έναρξη της παρουσίαση των προτάσεων και του συνδυασμού έκανε ο κ. Χάλαρης ο οποίος τέθηκε επικεφαλής κίνησης, παρουσιάζοντας τον εαυτό και τους συνεργάτες του ως γνώστες της Αυτοδιοίκησης –κυρίως τον κ. Ρούσσο- καθώς και τον κ. Ορφανό ως πρόεδρο πολιτιστικού συλλόγου με πλούσιο, συνεχιζόμενο και πολυετές έργο στο νησί.

Ο κ. Χάλαρης στην εισαγωγική ομιλία του ανέφερε ότι κίνητρο αλλά και συνδετικός κρίκος της κίνησης και επιλογής τους να συμμετάσχουν σε κοινό ψηφοδέλτιο για τον δήμο Θήρας είναι η αγάπη για τον τόπο, καθώς και ότι σημαντικό στοιχείο προόδου για κάθε τόπο είναι η σύνθεση των απόψεων και οι συνεργασίες, παρά τις όποιες ενδεχόμενες διαφορετικές γνώμες έχουν υπάρξει στο παρελθόν.

Ο κ. Χάλαρης μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η Αυτοδιοίκηση σήμερα αντιμετωπίζει προβλήματα και χρειάζεται ανάταση, σημειώνοντας ότι για κανέναν τους η καρέκλα δεν αποτελεί αυτοσκοπό.
Παράλληλα, ο κ. Χάλαρης χαρακτήρισε σημερινή δημοτική Αρχή άτολμη, αναφέροντας ως παραδείγματα τους χειρισμούς και τα αποτελέσματα στα ζητήματα του χωροταξικού και των απορριμμάτων, ενώ κατηγόρησε την δημοτική αρχή για αναποφασιστικότητα στο θέμα των χρηματοδοτήσεων μελετών ή έργων παρά την μεγάλη οικονομική ρευστότητα που εμφανίζει ο Δήμος Θήρας.

Στην συνέχεια ο κ. Χάλαρης αναφέρθηκε στην ποιοτική και ποσοτική έρευνα που ανέθεσαν σε εταιρία δημοσκοπήσεων να πραγματοποιήσει για την Σαντορίνη, τα συμπεράσματα της οποίας χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικά και χρήσιμα καθώς επίσης και «οδηγό» των κινήσεων και προτεραιοτήτων τους στο ενδεχόμενο ανάληψης της διαχείρισης του Δήμου Θήρας.

Στην σύντομη ομιλία του ο κ. Ρούσσος ξεκαθάρισε πως με την συμμετοχή του ως συνεργάτης στον συνδιασμό δεν αισθάνεται ότι υποβαθμίζεται -έχοντας διατελέσει νωρίτερα δήμαρχος του νησιού- καθώς και πως σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα αλλά και τα στοιχεία της έρευνας που πραγματοποιήθηκε, “αυτό που ζήτησε η Σαντορίνη στις προηγούμενες εκλογές δεν πραγματοποιήθηκε”, εννοώντας ότι οι προσδοκίες των πολιτών δεν έγιναν πράξη.

Σχετικά με το θέμα του νοσοκομείου είπε ότι δεν έχει γίνει καμία πρόοδος για την λειτουργία του από την εποχή που ήταν δήμαρχος, ενώ αποκάλυψε ότι σε συνάντηση του Δημάρχου Θήρας με τον αρμόδιο υπουργό Υγείας, ο πρώτος ζήτησε από τον δεύτερο –όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης στον κ. Ρούσσο – να μην ανοίξει το νοσοκομείο του νησιού πριν από τις εκλογές μιας κι αυτό θα τον έβλαπτε πολιτικά. (σ.σ. αφέθηκε να εννοηθεί, το μοντέλο δηλαδή με το οποίο θα λειτουργούσε)
Τέλος ο κ. Ρούσσος ανέφερε οτι επιλογή του προέκυψε από το αίτημα της κοινωνίας, κι ότι η όποια ιεραρχία στον συνδυασμό δεν έχει σημασία.

Στην επίσης σύντομη ομιλία του ο κ. Ορφανός ανέφερε ότι η πραγματικότητα και η κατάσταση στο νησί αντικατοπτρίζονται στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαρισμό του συνδυασμού τους, την οποία και στην συνέχεια παρουσίασε αναλυτικά.


Οι σημαντικότεροι δείκτες της δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε με εντολέα τον συνδυασμό του κ. Χάλαρη είναι οι εξής : 

1.Άποψη για τα πιο σοβαρά προβλήματα που πρέπει ν' αντιμετωπίσει η νέα Δημοτική Αρχή μετά τις δημοτικές εκλογές του 2014

2. Άποψη για το έργο του Δημάρχου Ζώρζου Νικόλαου - Αναστάσιου συνολικά


3. Άποψη για το έργο της σημερινής Δημοτικής Αρχής ανά τομέα


4.Άποψη για το αν στις δημοτικές εκλογές θα θέλανε να εκλεγεί ο σημερινός Δήμαρχος ή κάποιος άλλος




5.Πρόθεση ψήφου για Δήμαρχο


παρουσίαση της δράσης «2014 έτος Πολιτισμού στο Νότιο Αιγαίο» από την αντιπεριφερειάρχη κ. Φτακλάκη (σήμερα 9.1)

Σύμφωνα με ανακοίνωση και πρόσκληση του Δήμου Θήρας,

Ο Δήμος Θήρας σας προσκαλεί να παρευρεθείτε  στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, την Πέμπτη 9.1.2014 στις 16:30 με θέμα την: Τουριστική Πολιτική  της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και συγκεκριμένα για τη δράση «2014 έτος Πολιτισμού στο Νότιο Αιγαίο».


Κεντρική ομιλήτρια: Ελευθερία Φτακλάκη, Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Νοτίου Αιγαίου.

“αυλαία με πρωταγωνιστές από την Κρήτη” το όμορφο θέμα του φετινού ημερολογίου του συλλόγου Κρητών Σαντορίνης

 Μετά τις προπέρσινες συνταγές από την κουζίνα της Κρήτης, και τα περσινά μοναδικής φυσικής ομορφιάς περιπατητικής αξίας φαράγγια και μονοπάτια της Κρήτης, το φετινό θέμα που επέλεξαν τα μέλη του συλλόγου για να ευχηθούν καλή χρονιά και να συντροφέψουν όμορφα καθ όλη την διάρκεια της χρονιάς τους φίλους και τα μέλη τους, ήταν ηθοποιοί και θεατράνθρωποι με καταγωγή -αλλά και σημείο αναφοράς στην ζωή τους- από την Κρήτη.

Στο ημερολόγιο που μπορείτε να προμηθευτείτε δωρεάν από μέλη του συλλόγου Κρητών Σαντορίνης παρουσιάζετε η ζωή και το έργο των Κρητικών στην καταγωγή –αλλά και κουλτούρα..- ηθοποιών. Του Αλέξη Μινωτή που χαρακτηρίζεται ως ο παγκόσμιος Άμλετ, της Ελένης Παπαδάκη και των ρόλων της ζωής της, του αγωνιστή της Τέχνης Μάνου Κατράκη, της δασκάλας της υποκριτικής Τιτίκας Νικηφοράκη, του θεατράνθρωπου Λυκούργου Καλέργη, της περιπετειώδους συζήγου Ίλιας Λιβικού (Αμαλίας Χατζάκη),  του αστείρευτου γέλιου της Σαπφώς Νοταρά, της Ρίκας (Ειρήνης) Διαλυνά με την διεθνή και πολυεπίπεδη καριέρα, του Φιλήμονα Μεθυμάκη που ακολούθησε τους δύσκολους δρόμους της Τέχνης, της “ατσαλάκωτης” Ελένης Καστάνη από την Σητεία, της εκλεκτής παρουσίας που υπηρέτησε για περισσότερα από 60 χρόνια τον χώρο του θεάτρου Αλέκας Παίζη και τον “ταραξία” σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο.

Σύμφωνα με το κείμενο που συνοδεύει το ημερολόγιο,

“Ότι είναι παρελθόν, είναι πρόλογος..” William Shaekespeare

… Φαντασία, όνειρο και πραγματικότητα συναντιούνται στην ζωή ανθρώπων - δημιουργών και μυθοπλασίας χαρακτήρων – ποιώντας ήθος. Άνθρωποι του χθές και του σήμερα, με μεγάλες ευαισθησίες και συναισθηματική φόρτιση, ερμηνευτές στο θέατρο και τον κινηματογράφο, διασκεδαστές, και εμπνευσμένοι υποκριτές.

Η φετινή μας έκδοση προσεγγίζει διακριτικά την υποκριτική τέχνη μέσα από ένα αφιέρωμα σε σημαντικές προσωπικότητες του θεάτρου και του κινηματογράφου, γεννημένων στην Κρήτη. Γνωστοί αλλά και άγνωστοι ηθοποιοί στο πέρασμα του χρόνου, που με την παρουσία τους στην καλλιτεχνική ιστορία “χάραξαν αναμνήσεις” στα σανίδια του θεάτρου και “φώτισαν” χιλιόμετρα κινηματογραφικής μπομπίνας. Θρύλοι στο φως της δημοσιότητας και πρωταγωνιστές σε ταινίες και θεατρικά έργα, είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας που θα γνωρίσουμε στις σελίδες του φετινού ημερολογίου του Συλλόγου Κρητών Σαντορίνης το “Αρκάδι”.

Πρόκειται για μια μικρή ιστορική διαδρομή σε ανθρώπους που είτε αγαπήσαμε για τους ρόλους που ερμήνευσαν, είτε αγαπήθηκαν σαν προσωπικότητες μέσα από τις δημόσιες αναφορές – αφιερώματα, συνεντεύξεις των μέσων μαζικής ενημέρωσης, είτε προβλήθηκαν τόσο που μας έφεραν πολύ κοντά στην ανθρώπινή τους ζωή όπου μιλήσαμε γι αυτούς με το μικρό τους όνομα  δίνοντας την αίσθηση ότι τους γνωρίζουμε προσωπικά.

Μια μικρή ιστορική αναδρομή που ξεκινά από το 1898 και φτάνει ως τις μέρες μας, κάτι σαν το άνοιγμα ενός παλιού σκονισμένου βιβλίου, φυσώντας πρώτα την σκόνη από πάνω του και καταλήγοντας στο κλείσιμο του διακόπτη μιας τηλεόρασης στις 12 το βράδυ.

Η δική σας συμβολή είναι να διαβάσετε, να δείτε και να θυμηθείτε τους μεγάλους Κρητικούς πρωταγωνιστές κι όπου πιάσετε τον εαυτό σας συγκινημένο, προσπαθήστε να ζωνταζέψετε τις εικόνες στις μνήμες σας φρεσκάροντας την εποχή που ζήσατε μαζί τους.

Ο Σύλλογος Κρητών Σαντορίνης το “Αρκάδι” αισθάνεται περήφανος για την απόφασή του να δημιουργήσει αυτό το μικρό αφιέρωμα, ξυπνώντας εικόνες και μνήμες από το λαμπρό παρελθόν μεγάλων ηθοποιών από την Κρήτη.


Καλή χρονιά και δημιουργική του 2014. 

διακοπή μαθημάτων στο Γυμνάσιο Φηρών Θήρας

Με απόφαση του Δημάρχου Θήρας, το Γυμνάσιο Φηρών θα παραμείνει κλειστό για  τρεις (3) ημέρες, την Τετάρτη, την Πέμπτη και τη Παρασκευή,8, 9 και 10 Ιανουαρίου 2014  προκειμένου να αποκατασταθεί η ζημιά που υπέστη σε χώρο του Γυμνασίου, ύστερα από εκτεταμένη βλάβη που υπέστη ο ηλεκτρικός πίνακας.

Από το Δήμο Θήρας

παρουσίαση του λευκώματος της ζωγράφου Μερόπης Πρέκα «από γυαλί χρωματιστό» (9.1)

Οι φίλοι του φιλολογικού συλλόγου Παρνασσός και το εργαστήρι τέχνης του Πάρη και της Χριστίνας Πρέκα έχουν την χαρά να σας καλέσουν στην παρουσίαση του λευκώματος της ζωγράφου Μερόπης Πρέκα «από γυαλί χρωματιστό» την Πέμπτη 9.1.2014 στις 19.30.

Ομιλητές οι καθηγητές του πανεπιστημίου Αθηνών Στέλιος Λυδάκης, Νίκος Ζίας, η συγγραφέας Μαρία Καραβία, ο ζωγράφος Αλέξης Βερούκας, ο εκδότης Βασίλης Κατούφας και η Μερόπη Πρέκα.

Για πληροφορίες 210 322 1917 www.isparnas.gr   isparnas@otenet.gr 

εστιατόριο «σελήνη» στην Σαντορίνη, το εστιατόριο με τη μοναδική θέα και τα εκλεκτά πιάτα μπήκε στη λίστα με τα 101 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου...

Η βράβευση του εστιατορίου, ήρθε από τη νεοϋρκέζικη λίστα του www.thedailymeal.com , που δημοσίευσε τη σχετική λίστα. Σε αυτήν βρίσκεται και το εστιατόριο Σελήνη από τον Πύργο της Σαντορίνης.
Μάλιστα το εστιατόριο κατάφερε να ανέβει 12 θέσεις. Από την 94η θέση που βρισκόταν πέρυσι, φέτος το βλέπουμε στην  82η...

Tο εστιατόριο που άνοιξε πριν από 27 χρόνια στα Φηρά και από το 2010 βρίσκεται στον Πύργο της Σαντορίνης, μεγαλουργεί χρησιμοποιώντας τα μοναδικά τοπικά προϊόντα του νησιού προσφέροντας σπουδαία μαγειρική με μοναδική θέα.

ιδιαίτεροι και ταιριαστοί κάδοι απορριμμάτων για την Σαντορίνη

Σύμφωνα με ενημέρωση απο τον σύμβουλο για θέματα περιβάλλοντος του Δήμου Θήρας κ. Μπελλώνια, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει προκηρύξει διαγωνισμό για την σχεδίαση κάδων απορριμμάτων, που να προσαρμόζονται απόλυτα στο περιβάλλον και την ιδιαιτερότητα της Σαντορίνης.

 Η εν λόγω ενέργεια αποτελεί μια πρωτοποριακή ιδέα η οποία εφαρμόζεται για πρώτη φορά και σε συνδυασμό με άλλες παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν πολύ σύντομα, θα αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Ο διαγωνισμός υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε συνεργασία με τον Δήμο Θήρας και την εταιρεία καθαριότητας του νησιού που τον αθλοθετεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πρότασης,

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2013 – ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014
ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ: ΣΚΟΥΡΜΠΟΥΤΗΣ Ε., ΦΩΤΙΑΔΗΣ Σ.
ΠΑ / ΤΜΣΠΣ / ΚΑΠΠΑ GROUP S.A. / ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ / ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΔΟΣ
ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ / ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2013 – ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014

Ο παρών διαγωνισμός σχεδίασης είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του ΤΜΣΠΣ με την
εταιρεία διαχείρισης απορριμμάτων ΚΑΠΠΑ Group S.A. και αποσκοπεί στην σχεδίαση και
κατασκευή κάδων απορριμμάτων εξειδικευμένων στο περιβάλλον της Σαντορίνης.
Το αντικείμενο σχεδίασης είναι ένα σύστημα κοινόχρηστων κάδων για μικρά
απορρίμματα το οποίο θα κατασκευασθεί και θα τοποθετηθεί στους πεζόδρομους της
Σαντορίνης με σκοπό όχι μόνο να ικανοποιήσει τις σύνθετες λειτουργικές απαιτήσεις του
πλαισίου αλλά και να προσθέσει αισθητική, συναισθηματική ή συμβολική αξία σε αυτό.
Η εταιρεία ΚΑΠΠΑ GROUP S.A. αναλαμβάνει την διαχείριση απορριμμάτων σε μεγάλη
κλίμακα κι έχει πολυετή εμπειρία σε όλα τα στάδια της διαδικασίας. Πρόσφατα ανέλαβε
την καθαριότητα και την διαχείριση των απορριμμάτων της Σαντορίνης και δεδομένης της
ιδιομορφίας του πλαισίου, αναζήτησε μία εξειδικευμένη σχεδιαστική λύση για το σύστημα
κάδων που πρέπει απαραίτητα να τοποθετηθεί στους πεζόδρομους των οικισμών του
νησιού.

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο συνδυάζοντας τον χαρακτήρα των Κυκλάδων με μία μοναδική φυσική ομορφιά.
Η επιβλητική θέα της Καλδέρας, οι αρχιτεκτονικά προστατευόμενοι οικισμοί, οι μοναδικές παραλίες, η τοπική κουζίνα αλλά και η κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα του νησιού, φέρνουν κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο.
Ο κοινόχρηστος κάδος απορριμμάτων είναι ένα γνώριμο, ταπεινό αντικείμενο το οποίο είναι σχεδιασμένο με πρωταρχικό στόχο την λειτουργικότητα, το χαμηλό κόστος και την αντοχή στον χρόνο. Η χρήση συμβατικών κάδων του εμπορίου στα Φηρά της Σαντορίνης αποδείχθηκε προβληματική γιατί, μεταξύ άλλων, η αισθητική τους κρίθηκε ασύμβατη με το περιβάλλον, ένα περιβάλλον με ιδιαίτερο χαρακτήρα και υψηλή αισθητική ποιότητα.
Ο κοινόχρηστος κάδος απορριμμάτων για τους πεζόδρομους της Σαντορίνης οφείλει να είναι ένα λειτουργικό αντικείμενο το οποίο να προσθέτει σημαντική καλλιτεχνική αξία στο περιβάλλον του. Θα παραχθεί σε περιορισμένο αριθμό και το σχέδιο πρέπει να λαμβάνει υπ΄όψιν τα διαθέσιμα υλικά και μεθόδους παραγωγής. Θα τοποθετηθεί σε πρώτη φάση στα Φηρά και ανάλογα με την επιτυχία του εγχειρήματος και στους υπόλοιπους οικισμούς.
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο οι κάδοι να είναι εξειδικευμένοι σχεδιαστικά σε συγκεκριμένο
οικισμό.

Ο κάδος ή το σύστημα κάδων πρέπει να είναι εναρμονισμένο αισθητικά με τη Σαντορίνη.
Ο κάδος ή το σύστημα κάδων πρέπει να προσθέτει αισθητική / συμβολική /
συναισθηματική αξία στην Σαντορίνη.
Η χρήση δοχείου για την συλλογή των απορριμμάτων δεν είναι απαραίτητη. Ο κάδος μπορεί να είναι ένα σύστημα ανάρτησης μίας σακούλας.

Κριτήρια αξιολόγησης για το σχέδιο θα είναι οι προδιαγραφές σχεδίασης. Εν συντομία το/τα σχέδιο/α που θα παραχθούν και θα τεθούν σε λειτουργία θα πρέπει να προσθέτουν σημαντική αισθητική αξία στο νησί της Σαντορίνης, να είναι λειτουργικά, κατάλληλα για περιορισμένη παραγωγή και να προσφέρουν καλή σχέση ποιότητας/τιμής.


Η ΚΑΠΠΑ GROUP S.A. θα διαθέσει χρηματικά έπαθλα ύψους €5.000 για τα 3 καλύτερα
σχέδια. Η κριτική επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα να μην απονείμει βραβεία σε περίπτωση
που οι σχεδιαστικές προτάσεις δεν διαθέτουν την απαραίτητη ποιότητα.

8. Χρονοδιάγραμμα
Προθεσμία υποβολής προτάσεων είναι η Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου 2014, 23:59 μμ.
Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν στα τέλη Φεβρουαρίου.
9. Οδηγίες Συμμετοχής
Οι διαγωνιζόμενοι οφείλουν να δηλώσουν συμμετοχή με την εγγραφή τους στην
εργασία που έχει αναρτηθεί για τον διαγωνισμό στο eClass. Οι ενημερώσεις θα γίνονται
μόνο μέσω της πλατφόρμας eClass.
Κωδικός Μαθήματος: 511159 / Διαγωνισμός Σχεδίασης: Κάδος Απορριμμάτων

Σαντορίνης. https://eclass.aegean.gr/courses/511159/

υπεγράφει η νέα Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων 2014-2015.

Στις 30.12.2013 υπεγράφει η “Νέα Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων 2014-2015” μεταξύ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων και αφορά τα έτη 2014 και 2015.

Με τη νέα Σύμβαση οριοθετούνται τα κατώτατα όρια αμοιβών των διαφόρων ειδικοτήτων που εργάζονται στα ξενοδοχεία για τα έτη αυτά.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, αντίθετα με το σύνολο των λοιπών ΣΣΕ που έχουν υπογραφεί το 2012 και το 2013, αυτή είναι η πρώτη ΣΣΕ η οποία προβλέπει αύξηση στις αμοιβές όσων εργατών και υπαλλήλων υπάγονται σε αυτή. Συγκεκριμένα, ενώ το 2014 οι αμοιβές προβλέπονται αμετάβλητες σε σχέση με το 2013, το 2015 προβλέπεται αύξηση 1%.

Επίσης, υπάρχει σχετική πρόβλεψη για την ένταξη των ειδικοτήτων των τεχνιτών και βοηθών τεχνιτών ζαχαροπλαστών που απασχολούνται εντός ξενοδοχείων στις καλυπτόμενες ειδικότητες από την ΣΣΕ. Ταυτόχρονα, δημιουργείται εξαμελής επιτροπή για την διερεύνηση της πιθανότητας ένταξης και άλλων ειδικοτήτων που απασχολούνται σε ξενοδοχεία στην ΣΣΕ που υπεγράφη.

Η συμφωνία αυτή πιστοποιεί την βεβαιότητα της ανοδικής κίνησης του ξενοδοχειακού κλάδου και τα επόμενα έτη και ταυτόχρονα αποδεικνύει το θετικό αποτέλεσμα που μπορεί να έχει η καλή συνεργασία των φορέων για όλες τις πλευρές του τουριστικού κλάδου.

Για την υπογραφή της Κλαδικής Σύμβασης συνεκτιμήθηκαν, οι διαφαινόμενες θετικές εξελίξεις στα μεγέθη του Ελληνικού τουρισμού, η ανάγκη εξασφάλισης της εργασιακής ειρήνης σε ένα πολύ σημαντικό για την εθνική οικονομία και την απασχόληση κλάδο, η εξακολουθητικά δύσκολη συγκυρία και η υπερπροσπάθεια που καταβάλλεται για την επιστροφή της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά, η αδήριτη ανάγκη διατήρησης των θέσεων εργασίας και της δημιουργίας νέων, καθώς και η διασφάλιση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Πρόεδρος κ. Γιάννης Α. Ρέτσος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ξ., χαρακτηρίζουν την επίτευξη συμφωνίας με τους Ξενοδοχοϋπαλλήλους ως σταθμό για τα εργασιακά δεδομένα σε εθνικό επίπεδο και εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι θα συμβάλλει καθοριστικά στη θωράκιση του εργασιακού περιβάλλοντος στην ξενοδοχειακή αγορά.

To  Δελτίο Τύπου που εξεδόθη από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων με αφορμή την υπογραφή της νέας Εθνικής Κλαδικής ΣΣΕ, μαζί με το κείμενο της οποίας,  μπορείτε να τα βρείτε στο link  : http://www.hhf.gr/default.aspx?aid=1655&id=303   

τοποθέτηση Νίκου Συρμαλένιου στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης - «το υπουργείο έχει δεσμευτεί για προστασία των κυκλαδίτικων παραδοσιακών τυριών»

Το ζήτημα της προστασίας των κυκλαδίτικων παραδοσιακών τυριών, τα οποία δεν περνούν από τη διαδικασία της παστερίωσης, επανέφερε ο Νίκος Συρμαλένιος, σε τοποθέτησή του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και άλλες διατάξεις».

 Ο Ν. Συρμαλένιος επεσήμανε ότι υπήρξε δέσμευση του υπουργού για την προστασία των τυριών των Κυκλάδων, όμως αυτή δεν προβλέπεται στο εν λόγω νομοσχέδιο. Απαντώντας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, δήλωσε ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τα κυκλαδίτικα τυριά μέσα σε τροπολογία για την προστασία προϊόντων οικοτεχνίας, που ενδέχεται να συμπεριληφθεί και στο παρόν νομοσχέδιο.

Το δεύτερο θέμα που ανέφερε στην ομιλία του ο Ν. Συρμαλένιος είχε σχέση με τη μείωση του κόστους μεταφοράς ζωοτροφών στα νησιά, τονίζοντας ότι εάν η κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει την κτηνοτροφία στα νησιά, θα πρέπει να ενισχύσει και τις επιδοτήσεις, ενώ με βάση τη νησιωτική ιδιαιτερότητα θα πρέπει να υπάρξουν επιπλέον προβλέψεις, ώστε να μπορέσει να επιβιώσει ο κόσμος στα νησιά και να διατηρηθεί ο πληθυσμός τους.

Ειδική αναφορά έγινε από τον βουλευτή Κυκλάδων για τα μεταλλαγμένα προϊόντα, είτε αφορούν τρόφιμα, είτε αφορούν ζωοτροφές που εμπεριέχουν μεταλλαγμένες ουσίες που περνούν στην τροφική αλυσίδα. Επεσήμανε ότι σε αυτό το θέμα υπάρχει γενικότερα μια σιωπή τα τελευταία χρόνια, ενώ υπήρξε μια μεγάλη καμπάνια πριν από 4-6 χρόνια σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας που είχαν κηρυχθεί περιοχές απαγόρευσης εισόδου μεταλλαγμένων προϊόντων. «Το θέμα αυτό είναι πολύ σοβαρό, καταλαβαίνω τις όποιες δεσμεύσεις μπορεί να υπάρχουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όμως θα ήθελα μια συγκεκριμένη απάντηση, διότι υπάρχουν δεκάδες προϊόντα τα οποία αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν στα super market και παντού, και εμπεριέχουν μεταλλαγμένες ουσίες. Επίσης, το ίδιο ισχύει και για τις ζωοτροφές», δήλωσε ο Ν. Συρμαλένιος.

Τέλος, αναφέρθηκε στο άρθρο 56, όπου στις αγορές παραγωγών υπάρχει η δυνατότητα να δραστηριοποιούνται ομάδες παραγωγών από όμορες προς την Αττική Περιφέρειες, όπως Πελοπoννήσου, Εύβοιας, Στερεάς Ελλάδας, εξαιρώντας όμως τις περιφερειακές ενότητες των νησιών και ειδικότερα των Κυκλάδων. Για παράδειγμα, ανέφερε την Κέα και την Κύθνο, οι οποίες είναι δίπλα στην Αττική, αλλά με την λογική του υπουργείου δεν θα μπορούν να δραστηριοποιηθούν οι παραγωγοί των νησιών αυτών, όπως και της Σύρου και άλλων νησιών των Κυκλάδων στην Αττική. Για το λόγο αυτό ο Ν. Συρμαλένιος ζήτησε να συμπεριληφθούν και τα νησιά των Κυκλάδων στο άρθρο 56.

σύσκεψη στην Περιφέρεια για τα αντιπλημμυρικά έργα

Σύσκεψη υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιάννη Μαχαιρίδη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Περιφερειακό Μέγαρο με θέμα τα «αντιπλημμυρικά έργα»  με τον Δήμαρχο Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά, τον Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου κ. Φώτη Χατζηδιάκο, τον Αντιδήμαρχο Ιαλυσού κ. Μιχάλη Κινδυλίδη, τον Αντιδήμαρχο Έργων και Υποδομών κ. Μιχάλη  Χριστοδούλου, τον πρόεδρο του Τ.Ε.Ε  κ. Ιάκωβο Γρύλλη, τον Εντεταλμένο Δ.Σ. για την Δημοτική Ενότητα Αφάντου κ. Πετράκη, τον Τοπικό Σύμβουλο Δ.Κ. Αρχαγγέλου κ. Σάββα Ντάκα, τον πρόεδρο της Δ.Κ. Αφάντου κ. Ανδρέα Καλοπήτα,  τον πρόεδρο της Δ.Κ. Αρχαγγέλου κ. Στέργο Παρδαλό, τον πρόεδρο της Δ.Κ. Παστίδας κ. Σταύρο Μοσχιού, τον Δ/ντή Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Ρόδου κ. Θ. Κολιάδη και οι  Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. 

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η άμεση αξιοποίηση του ποσού των 7.500.000 Ευρώ που έχουν εγκριθεί και διατεθεί ήδη από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, για την εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων στις πληγείσες περιοχές από τις πρόσφατες θεομηνίες του Νοεμβρίου 2013 και Ιανουαρίου 2014.
Ήδη σε συνεργασία με το Τ.Ε.Ε. έχει συγκροτηθεί ομάδα εργασίας για την άμεση αξιολόγηση – επικαιροποίηση των υπαρχουσών μελετών αντιπλημμυρικών έργων και εντός  είκοσι ημερών θα ολοκληρωθεί η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων για την συντομότερη υλοποίηση των έργων.

Θετικό στην απλούστευση της διαδικασίας εκπόνησης – επικαιροποίησης των μελετών αποτελεί συνέχιση της ισχύος απόφασης κήρυξης της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης που εγκρίθηκε από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κατόπιν του από 02-01-2014 αιτήματος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

συμμετοχή του Τουριστικού Παρατηρητηρίου Αιγαίου σε συνάντηση των Παρατηρητηρίων στην Μαδρίτη

Σύμφωνα με ανάρτηση της σελίδας : http://money-tourism.blogspot.gr/2013/12/blog-post_21.html

Ο Διευθυντής του Παρατηρητηρίου Βιώσιμου Τουρισμού Αιγαίου, επ. Καθηγητής Γ. Σπιλάνης συμμετείχε στις 12 και 13 Δεκεμβρίου στο 1ο συνέδριο των Παρατηρητηρίων που έχουν ιδρυθεί κάτω από την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ), στην έδρα του τελευταίου στη Μαδρίτη. Το συνέδριο που έγινε παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΠΟΤ κ. Ριφάι, των Διευθυντών των Περιφερειακών Προγραμμάτων για την Ευρώπη, την Ασία, τον Ειρηνικό, για την Αμερική και την Ασία, του Διευθυντή Βιώσιμου Τουρισμού και υπεύθυνου για την ανάπτυξη των Παρατηρητηρίων, εκπροσώπων των άλλων εν ενεργεία παρατηρητηρίων, εκπροσώπων χωρών που επιθυμούν να δημιουργήσουν τα δικά τους Παρατηρητήρια και διεθνών εμπειρογνωμόνων ασχολήθηκε με τη πρόοδο και τις προοπτικές του θεσμού.

Ο Γ. Σπιλάνης παρουσίασε τη μεθοδολογία πάνω στην οποία στηρίζεται το Παρατηρητήριο Αιγαίου, τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα και αφορούν στη συλλογή δευτερογενούς πληροφορίας από φορείς και οργανισμούς και όσες θα ακολουθήσουν στο άμεσο διάστημα με έμφαση τα σεμινάρια κατάρτισης και ευαισθητοποίησης φορέων και επιχειρηματιών που θα ξεκινήσουν με το νέο έτος. Παρουσίασε επίσης τα αποτελέσματα της πρόσφατης συμμετοχής του σε συναντήσεις σε Κύπρο και Ηράκλειο με στόχο να παρουσιάσει εκ μέρους του ΠΟΤ την προσπάθεια για προώθηση της ιδέας του βιώσιμου τουρισμού μέσα από το θεσμό των Παρατηρητηρίων Σε κατ' ιδία συνάντηση με την υπεύθυνη Διευθύντρια για την Ευρώπη κα Garana, συζήτησαν τη σημασία που έχει το Παρατηρητήριο Αιγαίου ως το πρώτο παρατηρητήριο στην Ευρώπη και την δυνατότητα παροχής τεχνογνωσίας σε άλλες περιοχές και κυρίως στη νέα μακροπεριφέρεια Αδριατικής-Ιονίου που περιλαμβάνει και το Αιγαίο και όπου το τουρισμός αποτελεί έναν από τους 4 πυλώνες κοινής δράσης. Με τον Διευθυντή του Βιώσιμου Τουρισμού κ. Glaesser συζήτησε για τα θέματα συντονισμού που προκύπτουν μεταξύ των παρατηρητηρίων, ενώ με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ κ. Cabrini συζήτησαν το ενδεχόμενο οργάνωσης αντίστοιχου συνεδρίου στο Αιγαίο στο τέλος του 2014 ή στην αρχή του 2015. 

επιστολή Χ. Κόκκινου στον πρόεδρο της Δημοκρατίας «οι νησιώτες αξίζουν περισσότερα»

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου και της «ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ» κ. Χαράλαμπος Κόκκινος με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια  στα νησιά Τέλενδο και Ψέριμο την ημέρα των Θεοφανείων απέστειλε επιστολή στα πλαίσια των παρεμβάσεων που πραγματοποιεί  ο Περιφερειακός Συνδυασμός. Στην επιστολή του ο κ. Κόκκινος αναφέρεται αναλυτικά στα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα και ζητά τη διαρκή συμπαράσταση του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα της χώρας.
Συγκεκριμένα ο κ. Κόκκινος στην επιστολή του αναφέρει:

«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Δεχθείτε τις ευχές μου για ένα δημιουργικό και γεμάτο υγεία νέο έτος.
Με αφορμή την περιοδεία σας την ημέρα των Θεοφανείων στα ακριτικά νησιά Τέλενδο και Ψέριμο της Περιφέρειας και της χώρας μας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας και για το ενδιαφέρον σας. Γνωρίζοντας την πολιτική σας ιστορία, την αγάπη σας για την πατρίδα και σεβόμενος τον θεσμικό σας ρόλο αισθάνομαι την ανάγκη τόσο εγώ όσο και τα στελέχη του περιφερειακού συνδυασμού «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ»  να επικοινωνήσω μαζί σας με την παρούσα επιστολή και να σας ενημερώσω για τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν τους νησιώτες μας. Άλλωστε αυτούς εκπροσωπούμε και οφείλουμε να μεταφέρουμε τις αγωνίες τους και τα δίκαια αιτήματά τους.

Από το 2010 που οι μνημονιακές πολιτικές μπήκαν βίαια στη ζωή μας τα αυτονόητα έγιναν ζητούμενα. Η ποιότητα της ζωή μας υποβαθμίζεται. Το Νότιο Αιγαίο, από «ουραγός», μετατράπηκε σε πρωταγωνιστή στους θλιβερούς δείκτες ανεργίας. Οι νέοι μας φεύγουν μαζικά αναζητώντας αλλού την τύχη τους. Οι νησιώτες μας εγκαταλείπουν τις «Θερμοπύλες» που χρόνια τώρα υπερασπίζονταν.
Κοινωνικά αγαθά όπως είναι η υγεία και η παιδεία που αποτελούν πυλώνες σταθερότητας και παρουσίας του κοινωνικού κράτους βρίσκονται σε κατάσταση αποδόμησης. Στις περισσότερες μονάδες υγείας των νησιών μας απουσιάζει το στελεχιακό δυναμικό (ιατρικό και νοσηλευτικό) και δυστυχώς έπρεπε να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο της σχολικής χρονιάς 2013-2014 για να στελεχωθούν στοιχειωδώς οι σχολικές μονάδες της περιοχής μας! Λειτουργικά προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι σχολές του πανεπιστημίου Αιγαίου οι οποίες πρέπει να στηριχθούν άμεσα για εκπαιδευτικούς και εθνικούς λόγους.

Οι περικοπές χρηματοδότησης στις επιδοτούμενες γραμμές οδηγούν στη μείωση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων και κατ’ επέκταση στις μετακινήσεις των νησιωτών μας.
Πρόσφατα ο «οικονομικός πνεύμονας» της Δωδεκανήσου η «Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου» σταμάτησε βίαια και αιφνιδιαστικά να λειτουργεί. «Η απορρόφησή της» από μεγάλη κεντρική τράπεζα δημιούργησε νέους ανέργους στην περιοχή, αβεβαιότητα και προβλήματα στους δανειολήπτες και στους μεριδιούχους.

Η καλή τουριστική περίοδος που βιώσαμε τους θερινούς μήνες δεν μπορεί να καλύψει το σύνολο των ετήσιων αναγκών των νησιωτών μας. Η πολιτεία πρέπει να στηρίξει την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία, την «τουριστική μας βιομηχανία» αλλά και τον πρωτογενή τομέα της περιοχής μας.
Οι κάτοικοι της Ψερίμου που επισκεφθήκατε αλλά και οι υπόλοιποι πληγέντες από τη μεγάλη κακοκαιρία του Νοεμβρίου του 2013 στη Ρόδο εισέπραξαν πρόσφατα το ποσό των 580€ το οποίο αδυνατεί να καλύψει τα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε, θυμίζοντας ότι την ίδια χρονική περίοδο θρηνήσαμε την απώλεια τεσσάρων (4) συνανθρώπων μας.

Συνέπεια όλων των παραπάνω είναι η δημιουργία αισθήματος ανασφάλειας και απομόνωσης. Οι νησιώτες μας θέλουν κοντά την πολιτεία, να τους στηρίζει και να ικανοποιεί τα δίκαια αιτήματά τους, να μειώνονται τα προβλήματά τους και όχι να αυξάνονται.

Μεταφέρω αυτές τις σκέψεις μέσω της επιστολής μου διότι θεωρώ ότι θα βρούνε ανταπόκριση και θα υπάρξουν παρεμβάσεις εκ μέρους σας. Στο ευαίσθητο εθνικά τομέα των νησιών μας του Αιγαίου είναι απαραίτητο να εφαρμοσθούν οι νησιωτικές πολιτικές και να μην παραμένουν «γράμμα κενού περιεχομένου».
Οι νησιώτες μας αξίζουν περισσότερα. Περιμένουν δράσεις που θα τους ανακουφίσουν και απαιτούν η πολιτεία να λειτουργήσει αποτελεσματικά.
Η ανάπτυξη να γίνει πράξη και η εθνική μας ανάταση να έρθει σύντομα.

Βέβαιος, για το ουσιαστικό και διαρκές ενδιαφέρον σας, αναμένοντας τα αποτελέσματα των παρεμβάσεών σας, σας ευχαριστώ για το χρόνο που διαθέσατε για να μελετήσετε την επιστολή μου αλλά και για τις θετικές δράσεις για τα νησιά μας που θα αναπτύξετε».

ευρεία σύσκεψη για τον Τουρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου (7.1)

Σε θετικό κλίμα και με το άνοιγμα για συζήτηση θεμάτων που απασχολούν τους επιχειρηματίες και φορείς του τουρισμού, πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη μεταξύ μελών της κυβέρνησης και εκπροσώπων φορέων του τουρισμού, την Τρίτη 7.1 στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η λειτουργία των μουσείων, όπου αποφασίστηκε από τα τέλη Απριλίου τα 30 πιο σημαντικά από πλευράς επισκεψιμότητας, μουσεία της χώρας να λειτουργούν κάθε μέρα από τις 8.00 έως τις 20.00, το θέμα των θεωρήσεων visa, όπου συμφωνήθηκε να ενταθεί η χορήγηση πολλαπλών θεωρήσεων, καθώς και η διευκόλυνση των επενδύσεων στον κλάδο, όπου συμφωνήθηκε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για έκδοση οικοδομικών αδειών, κ.α. Από πλευράς κυβέρνησης εκφράστηκε η πρόθεση να σταθεί δίπλα στον κλάδο, ο οποίος αποτελεί σημαντικό βραχίονα στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας.

Στην συνάντηση συμμετείχαν οι Κωστής Χατζηδάκης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Τάσος Λιάσκος, Γιάννης Πυργιώτης, Πάνος Λειβαδάς, και οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού Πτωχός και Παπασταύρου, ενώ από πλευράς Τουρισμού ήταν ακόμη οι Γιώργος Τελώνης, Μιχάλης Σακέλλης, Κώστας Μπρεντάνος, Γιώργος Βερνίκος, κ.ά..

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης μετά το τέλος της συνάντησης τόνισε: «Η σημερινή συνάντηση με την Κυβέρνηση είχε διπλό σκοπό. Από τη μια πλευρά, ενημερώσαμε τον Πρωθυπουργό σχετικά με τα θεαματικά αποτελέσματα που πέτυχε ο τομέας του τουρισμού κατά το 2013, καθώς και για τους άμεσους στόχους του 2014 και από την άλλη, παρουσιάσαμε το στρατηγικό σχέδιο που, ως κοινωνικός εταίρος, έχουμε σχεδιάσει με ορίζοντα επταετίας, με στόχο τα 24 εκατ. διεθνών αφίξεων και 48 δισ. σε Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν.

Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε πως με την εφαρμογή του στρατηγικού σχεδίου, το οποίο θα υλοποιηθεί και μέσω των εργαλείων του ΣΕΤΕ, της Marketing Greece και του ΙΝΣΕΤΕ, η ελληνική κοινωνία θα μπορέσει άμεσα να επωφεληθεί από τη δυναμική, την ταχύτητα και τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού. Ήδη, με την υπογραφή της Εθνικής Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων κάναμε το πρώτο ουσιαστικό βήμα και θέσαμε τις βάσεις για την επίτευξη των στόχων των επόμενων ετών.
Σε επίπεδο πολιτικών αποφάσεων, εκφράσαμε την πολύ θετική σημασία της πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης για τη διατήρηση του ΦΠΑ της εστίασης στο 13% και λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι άμεσα θα ακολουθήσει μια σειρά βελτιωτικών προτάσεων και ενεργειών, όπως η περαιτέρω επιτάχυνση της χορήγησης βίζα Σένγκεν, το άνοιγμα των 30 σημαντικότερων μουσείων και αρχαιολογικών χώρων από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο 2014 από τις οκτώ το πρωί έως τις οκτώ το βράδυ, κλπ.

Ο Πρωθυπουργός, καθώς και οι αρμόδιοι Υπουργοί, επιβεβαίωσαν την προτεραιότητα που δείχνει η Κυβέρνηση για την περαιτέρω ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού και δήλωσαν αισιόδοξοι ότι και με τη σημαντική υποστήριξη του τουρισμού, θα επιτύχουμε την επανεκκίνηση της ανάπτυξης στη χώρα μας. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, Πολιτεία, φορείς και ιδιωτικός τομέας, ενώνουμε τις δυνάμεις μας για το αύριο. Είμαστε βέβαιοι ότι με πολιτική σταθερότητα στη χώρα μας και μέσα στη ζώνη του Ευρώ, η Ελλάδα θα καταφέρει να εξελιχθεί σε μία αληθινά σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, σε μία νέα Ελλάδα του 21ου αιώνα».

Σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ ζητά, και αναφέρει, μεταξύ άλλων τα εξής :
Σε ένα πολύ δύσκολο 2013 για τη χώρα μας, ο τουρισμός αναμφίβολα ήταν ο τομέας της οικονομίας που συνέβαλε τα μέγιστα στη συγκράτηση της ύφεσης και της ανεργίας και τη δημιουργία για πρώτη φορά πρωτογενούς πλεονάσματος.

Οι αρχικές εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ για το 2013, που σας υποβάλλαμε με την από 19.11.12 επιστολή μας για 17 εκατ. αφίξεις και 11 δισ. Ευρώ άμεσα έσοδα, όχι μόνο επιβεβαιώθηκαν, αλλά υπερκαλύφθηκαν. Με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ οι αφίξεις το 2013 θα κυμανθούν στα 17,8 εκατ. και τα έσοδα στα 11,8 δισ. Ευρώ (μαζί με τις εισπράξεις της κρουαζιέρας στα 12,3 δισ. Ευρώ). Επιβεβαιώθηκε, επίσης,  η τότε πρόβλεψή μας, ότι τα επιπλέον έσοδα από τον τουρισμό, θα προσέφεραν, το 2013, 1,5 μονάδα επιπλέον στο ΑΕΠ της χώρας. 

Οι προοπτικές του τουρισμού για το 2014, υπό τη βασική προϋπόθεση διατήρησης της πολιτικής σταθερότητας, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. Οι προκρατήσεις βαδίζουν με διψήφιο πρόσημο αύξησης, όπως θετικές είναι και οι εκτιμήσεις των σημαντικότερων Tour Operators και αεροπορικών εταιρειών. Η εκτίμηση του ΣΕΤΕ για το 2014 είναι ότι οι αφίξεις θα ξεπεράσουν τα 18 εκατ., ίσως και τα 18,5 εκατ. και τα άμεσα έσοδα τα 13 δισ. Ευρώ.

Παράλληλα, η μελέτη της McKinsey για τον οδικό χάρτη ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού, όσο και οι πρόσφατες εκτιμήσεις του WTTC (World Travel and Tourism Council), συγκλίνουν στην εκτίμηση, ότι με ορίζοντα το 2021 - 2023 η χώρα μας θα επιτύχει 22 - 24 εκατ. αφίξεις και 18 - 19 δισ. Ευρώ άμεσα έσοδα, δηλαδή 9 επιπλέον μονάδες στο σημερινό της ΑΕΠ, δημιουργώντας παράλληλα 300.000 επιπλέον θέσεις εργασίας. Η καλά δουλεμένη μελέτη της McKinsey σε συνεργασία με τον ΣΕΤΕ που σήμερα σας παρουσιάζουμε, μπορεί να αποτελέσει τη βάση του αναπτυξιακού σχεδίου της Πολιτείας στον τομέα του τουρισμού.

Ο ΣΕΤΕ, παράλληλα, ως νέος κοινωνικός εταίρος, δημιούργησε τα δικά του εργαλεία με στόχο την αναβάθμιση και προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος, πάντα σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού. Τα νέα αυτά εργαλεία είναι: στον τομέα της ζήτησης, η Marketing Greece, ενώ στον τομέα της προσφοράς, το ΙΝΣΕΤΕ. Και τα δύο είναι μη κερδοσκοπικοί φορείς, το αποτέλεσμα της δουλειάς των οποίων διαχέεται στην ενίσχυση της ποιότητας, ανταγωνιστικότητας και ζήτησης κυρίως των μικρότερων τουριστικών επιχειρήσεων, άρα και στους εργαζόμενους και στη γενικότερη κοινωνική ευημερία.

Η Marketing Greece, με επενδυμένα κεφάλαια καθαρά από τον ιδιωτικό τομέα, αποτελεί το εμπορικό τμήμα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, προβάλλει, προωθεί και πουλά, χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο και τις σύγχρονες τεχνολογίες τα τουριστικά προϊόντα της χώρας, ιδιαίτερα εκείνα που δεν διαθέτουν άλλες δυνατότητες προώθησης. Τέλη Ιανουαρίου βγαίνει στον αέρα το νέο portal www.discovergreece.com το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα σε χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις και άγνωστους προορισμούς, πέραν του μαζικού μοντέλου «ήλιος και θάλασσα»  να βγουν και να πουλήσουν για πρώτη φορά με αξιώσεις σε αγορές -στόχους, όπως Αγγλία, ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία κλπ.

Το ΙΝΣΕΤΕ, με βάση τη διεθνή εμπειρία και τις βέλτιστες πρακτικές, ερευνά και αναλύει στοιχεία και δείκτες των τουριστικών μεγεθών, τεκμηριώνει και προτείνει ποιοτικά πρότυπα και προδιαγραφές ποιότητας των τουριστικών επιχειρήσεων και δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, συνδέει τις πραγματικές ανάγκες εργασίας των τουριστικών επιχειρήσεων με την παρεχόμενη τουριστική εκπαίδευση και κατάρτιση.
Ζητούμε εσείς προσωπικά και η Κυβέρνησή σας να αγκαλιάσετε και να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια που τώρα μόλις ξεκινά και έχει αρχίσει να αποδίδει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Η υπογραφή της πρώτης διετούς κλαδικής σύμβασης, στον τομέα του τουρισμού, που προβλέπει μια έστω μικρή, αλλά συμβολική αύξηση στους εργαζόμενους, δείχνει τον δρόμο. Ο τουρισμός δεν έχει περιθώρια κομματικών χρωματισμών, ούτε προσωπικών πολιτικών. Η τουριστική στρατηγική της χώρας πρέπει να έχει μακρά πνοή, όπως προκύπτει από τον οδικό χάρτη υλοποίησης της μελέτης και τα δύο εργαλεία που δημιουργήσαμε για να συμβάλλουν στην υλοποίησή της. Μαζί, εργαζόμενοι, επιχειρήσεις και Πολιτεία θα προχωρήσουμε. Αυτό απαιτεί το συμφέρον του τουρισμού και της πατρίδας μας.

Οι προοπτικές, όπως προαναφέρθηκε, του τουρισμού για το 2014, αλλά και μετά, είναι ιδιαίτερα θετικές. Παρουσιάζεται, μετά από χρόνια, σημαντικό νέο επενδυτικό ενδιαφέρον, τόσο από Έλληνες, όσο και από ξένους επιχειρηματίες, πράγμα το οποίο μας κάνει αισιόδοξους ότι οι αναγκαίες κατ’ έτος επενδύσεις του σχεδίου, ύψους άνω των 3 δισ. Ευρώ από τον ιδιωτικό τομέα, μπορούν να υλοποιηθούν. 

Αναγκαίες προϋποθέσεις η διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας και η συνέχιση της προσήλωσης της χώρας στο Ευρώ, στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και στην περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της. Πέραν της ιδιαίτερα θετικής απόφασης της διατήρησης του ΦΠΑ της εστίασης στο 13%, για την οποία σας ευχαριστούμε προσωπικά, απαιτούνται μια σειρά δέκα άμεσων παρεμβάσεων και μεταρρυθμίσεων, οι σημαντικότερες των οποίων έχουν ως εξής:

1    1. Μείωση ΦΠΑ ακτοπλοΐας στο 6,5% για επιβάτες, 13% για αυτοκίνητα. Μείωση ΦΠΑ τελών μαρινών στο 6,5%. Σταθερό και ελκυστικό φορολογικό πλαίσιο και λοιπά φορολογικά θέματα ως προτάσεις ΣΕΤΕ προς Υπουργό Οικονομικών.
2    2.   Χορήγηση βίζας Σένγκεν πολλαπλών χρήσεων ως εξής: Πρώτη επίσκεψη στη χώρα χορήγηση βίζας μίας χρήσης, δεύτερη επίσκεψη πολλαπλής ενός έτους, τρίτη επίσκεψη πολλαπλής τριών ετών. Ανταποδοτικά οφέλη από τον διαμεσολαβητή πάροχο προς τον ΕΟΤ και την Marketing Greece για την προβολή της χώρας και των τουριστικών της προϊόντων. Βελτίωση στις διαδικασίες χορήγησης βίζας σε σχέση με την κρουαζιέρα. Πρωτοβουλία της Ελληνικής Προεδρίας για απλή, ηλεκτρονική χορήγηση βίζας Σένγκεν.
3.    3.   Άνοιγμα από 01.04.14 έως 31.10.14 των σημαντικότερων αρχαιολογικών χώρων και μουσείων (90% της συνολικής επισκεψιμότητας) από 08:00 έως 20:00. Από το 2015, μείωση κόστους εισόδου για την περίοδο 01.11 μέχρι 31.3 με παράλληλη λελογισμένη αύξηση από 01.04 μέχρι 31.10. Πλήρης ανταποδοτικότητα της επιπλέον δαπάνης φύλαξης από τα επιπλέον έσοδα. Αναδιοργάνωση ΤΑΠΑ στο μοντέλο του British Heritage, με βάση την σχετική μελέτη.

4    4.   Ταχεία επίλυση του προβλήματος επαρκούς και σε λογικό κόστος χρηματοδότησης των υγιών ή βιώσιμων τουριστικών επιχειρήσεων, από το τραπεζικό σύστημα, ώστε να επιτευχθεί το αναγκαίο ελάχιστο επίπεδο επενδύσεων των 3 δισ. Ευρώ κατ’ έτος από τον ιδιωτικό τομέα στον τουρισμό.
5.      Συμπλήρωση επενδυτικού νόμου, σε πιο εξειδικευμένο επίπεδο για τον τουρισμό με βάση πορίσματα της μελέτης, π.χ. κινητροδότηση για αναβάθμιση ξενοδοχείων στο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας, περαιτέρω ενίσχυση συγκεκριμένων κατηγοριών ξενοδοχείων (boutique, authentic, luxury, LIRs, elderly care κλπ), με στόχο την αύξηση των στοχευμένων προιόντων και του ποσοστού 4* και 5* στο 55% του συνόλου, από 40% σήμερα (δηλαδή ως το 2021, 150.000 νέες κλίνες 4* και 5*, με παράλληλη αναβάθμιση 80.000 υφισταμένων). Επέκταση κινήτρων για αναβάθμισης της ακτοπλοΐας και του θαλάσσιου τουρισμού. Ορθολογικός σχεδιασμός ΣΕΣ 2014-2020, με κατανομή πόρων 4 δισ. Ευρώ άμεσα και έμμεσα στον τουρισμό, για την στήριξη και κινητροδότηση των αναγκαίων ιδιωτικών επενδύσεων ύψους 22 δισ. Ευρώ.
6.      Άμεση χαρτογράφηση των μαρινών και τουριστικών λιμένων και επίσπευση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησής τους από το ΤΑΙΠΕΔ. Ψήφιση το ταχύτερο του νόμου του θαλάσσιου τουρισμού, τον οποίο έχει επεξεργασθεί το ΥΕΝ, ώστε να ισχύσει με την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου.
7.      Δημιουργία συντονιστικής επιτροπής σε επίπεδο πόλης για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη με σκοπό την άμεση δημιουργία ενός ημερολογίου “flagship” εκδηλώσεων και τουριστικών διαδρομών και τη συνολική αναβάθμισή τους ως τουριστικούς προορισμούς.
8.      8. Μείωση χρεώσεων Αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» με παράταση της σύμβασης, παράλληλα με συντονισμό από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό του εξαιρετικά σημαντικού για τον τουρισμό έργου βέλτιστης ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων.
9.      9. Χορήγηση ελληνικού διαβατηρίου σε κατοίκους εκτός ευρωζώνης που επενδύουν 1 εκατ. Ευρώ π.χ. σε ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου και τα διακρατούν για μία δεκαετία (μοντέλο Μάλτας).
110.  Προτάσεις ΟΟΣΑ: Εμπεριέχουν θετικές προτάσεις αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στον τουρισμό αλλά και ορισμένες επικίνδυνες, εάν υιοθετηθούν απορρυθμίσεις, που μπορεί να οδηγήσουν σε πτώση της ποιότητας. Προτείνεται να υιοθετηθούν εκείνες που διασφαλίζουν τον μέγιστο δυνατό ανταγωνισμό, εφ’ όσον παράλληλα, λαμβάνοντας υπόψη και τις αδυναμίες των δημόσιων ελεγκτικών μηχανισμών, διαφυλάσσεται η ποιότητα.
Με εκτίμηση,  Ανδρέας Α. Ανδρεάδης, Πρόεδρος ΔΣ  ΣΕΤΕ.

  

Από πλευράς Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση με την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Στη σύσκεψη αναγνωρίστηκε από όλους η μεγάλη σημασία του τουρισμού στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και στην έξοδο του τουρισμού από την κρίση.

Παράλληλα, συζητήθηκαν τρόποι για την ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού ενόψει του 2014 καθώς και θέματα διαρθρωτικά όπως τα ωράρια των μουσείων, η χορήγηση πολλαπλής βίζας Σένγκεν, τα τέλη χρήσης πνευματικών δικαιωμάτων, το κόστος του Ελ. Βενιζέλος κ.ά.

Επιπλέον, από την πλευρά των φορέων τονίστηκε η σημαντική συμβολή στην επιτυχημένη πορεία του ελληνικού τουρισμού το 2013, της κυβέρνησης και του Υπουργείου Τουρισμού και εκφράστηκε από όλους η θετική σημασία της διατήρησης του ΦΠΑ της εστίασης στο 13%.

Από την πλευρά του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος τέθηκαν θέματα όπως ο περαιτέρω εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος με δράσεις στα πρότυπα του ιατρικού τουρισμού και του Ελληνικού Πρωινού, η αναβάθμιση των ξενοδοχειακών υπηρεσιών, η στήριξη των ελληνικών ξενοδοχειακών καταλυμάτων, ο προσδιορισμός ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης και η επένδυση περισσότερων πόρων στην εθνική τουριστική προβολή.

Το 2013 έκλεισε με αφίξεις λίγο χαμηλότερες από 18 εκατ. επισκέπτες ενώ τα άμεσα έσοδα από τον τουρισμό κινήθηκαν στο ύψος των 12 δις. ευρώ, περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά.
Για το 2014 προβλέπεται, εάν διατηρηθεί η σταθερή εικόνα της χώρας, μια ακόμη καλύτερη τουριστική χρονιά.