Παρασκευή, Οκτωβρίου 05, 2007

Αυριο Σάββατο 6 Οκτωβρίου ξεκινά η 32η Μαζική Εθελοντική Αιμοδοσία που διοργανώνεται και υποστηρίζεται από την Τράπεζα Αίματος Θήρας. Η αιμοδοσία θα διαρκέσει 6- 14 Οκτωβρίου και πραγματοποιείται από κλιμάκιο του Νοσοκομείου Παιδων Αγία Σοφία.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα το κλιμάκιο της αιμοδοσίας θα βρίσκεται :
το Σάββατο 6.10 στον Πύργο
την Κυριακή 7.10 στον Καρτεράδο
την Δευτέρα 8.10 στην Οία
την Τρίτη 9.10 το πρωί στην 134 Σ.Μ. και το απόγευμα στον Βουρβούλο
την Τετάρτη – Πέμπτη και Παρασκευή 10-12.10 στο Κέντρο Υγείας Θήρας
το Σάββατο 13.10 στο Καμάρι
και την Κυριακή 14.10 στο Εμπορείο




1000 σκυλιά και 1000 γάτες έχουν στειρωθεί κατά την διάρκεια της τελευταίας τριετίας οπότε και «τρέχει» το πρόγραμμα για την στείρωση και τον έλεγχο των αδέσποτων ζώων της Σαντορίνης, από την κτηνίατρο του νησιού Μαργαρίτα Βάλβη και τον υπεύθυνο του αρμόδιου γραφείου του Δήμου Θήρας Δημήτρη Σιγάλα.
Η επόμενη πρόκληση σύμφωνα με τους υπεύθυνους του προγράμματος είναι να ξεκινήσουν οι υιοθεσίες αδέσποτων ζώων από τους κατοίκους του νησιού.
Η κτηνίατρος κ. Βάλβη μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε ενημερωτικά προγράμματα για την ζωοφιλία που έχουν πραγματοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια στα σχολεία και αναμένεται να επαναληφθούν φέτος.





Ολοκληρώθηκε το 3ο Διεθνές συνέδριο με θέμα «Υποθαλάσσιες Κατολισθήσεις» που διοργάνωσε το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) το διάστημα 1-3 .10.2007 στο Συνεδριακό Κέντρο Νομικού στα Φηρά.
Κατά την διάρκεια του συνεδρίου προβλήθηκαν βίντεο και παρουσιάστηκαν στοιχεία από την υποθαλάσσια Καλντέρα της Σαντορίνης που είχαν συλλεγεί κατά την διάρκεια της διετούς ερευνητικής εργασίας του ΕΛΚΕΘΕ στην Σαντορίνη με αντικείμενο την χαρτογράφηση του υποθαλάσσιου χώρου της Σαντορίνης.
Σύμφωνα με τον κ. Σακελαρίου, ερευνητή Ά του ΕΛΚΕΘΕ και πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, τα πρακτικά του ξεπερνούν τις 450 σελίδες και αναμένεται να τυπωθούν και να κυκλοφορήσουν το επόμενο διάστημα.
Για περισσότερες πληροφορίες:

http://www.ncmr.gr/submarinemove2007
http://www.hcmr.gr/greek_site/news/index.html




Το ότι έχει υποτιμηθεί η αξία των ακινήτων τους υποστηρίζουν κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής της Περίσας, εξ αιτίας των υποβαθμισμένων υποδομών.





Την ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney «Ο Ρατατούης», μεταγλωττισμένη στα ελληνικά με τη φωνή του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου, προβάλει καθημερινά στις 19.00 το Villagio Cinema, στο εμπορικό κέντρο Καμαρίου από χθές Πέμπτη 4 Οκτωβρίου και έως την επόμενη Πέμπτη 11 του μήνα.
Στις 21:30 θα προβάλει την ταινία επιστημονικής φαντασίας «Εισβολή», με πρωταγωνιστές την Νικόλ Κίντμαν και τον Ντανιέλ Κρεγκ.



Την επόμενη Κυριακή 14 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές της Ένωσης Ξενοδόχων Θήρας


1-4 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί φέτος η έκθεση Τουρισμού φιλοξένια στην Θεσσαλονίκη και την συμμετοχή της προετοιμάζει η ΔΕΠΟΤΑΘ



Σε οινολογικό συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 21 – 23 Σεπτεμβρίου στην Κύπρο, στο 1ο Συμπόσιο Κουμανδαρίας των Παραδοσιακών Κουμανδαριοχωρίων Α΄ Ποιότητας, συμμετείχε η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων SantoWines.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση:
Τα επτά Παραδοσιακά Κουμανδαροχώρια Α Ποιότητας της Επαρχίας Λεμεσού: Αγ.Κωνσταντίνος, Άγιος Παύλος, Αψιού, Γεράσα, Λουβαράς, Καλό Χωριό και Ζωοπηγή, είχαν την πρωτοβουλία να οργανώσουν και από φέτος να καθιερώσουν το «Συμπόσιο Κουμανδαρίας», του γνωστού γλυκού λιαστού κρασιού της Κύπρου.
Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Συμπλέγματος των χωριών αυτών, κος. Νίκος Καλλής, σκοπός του εν λόγω Συμποσίου ήταν να συλλεγούν ιστορικά, επιστημονικά και τεχνικά στοιχεία για το πανάρχαιο παραδοσιακό αυτό προϊόν το οποίο αξίζει να αναδειχτεί σε όλον τον κόσμο.
Προσκεκλημένοι του Συμποσίου ήταν εκπρόσωποι της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, SantoWines. Ο διευθυντής, κος. Δημόπουλος, ως ένας από τους κεντρικούς ομιλητές του Συμποσίου παρουσίασε τον Σαντορινιό αμπελώνα, τους οίνους του νησιού και κυρίως την ιστορία , το παρόν και την προοπτική του οίνου VINSANTO, που έχει πολλά κοινά στοιχεία με την ΚΟΥΜΑΝΔΑΡΙΑ. Τονίστηκε από τους συμμετέχοντες η ανάγκη συνεργασίας και ανταλλαγής τεχνογνωσίας των δύο περιοχών , της Σαντορίνης και της Κύπρου σε θέματα παραγωγής, οινοποιητικής πρακτικής αλλά κυρίως σε θέματα της προβολής των δύο αυτών παραδοσιακών και μοναδικών στο είδος τους οίνων.
Στο συνέδριο παρευρέθηκαν καθηγητές πανεπιστημίων, μέλη ερευνητικών κέντρων, οινολόγοι και παραγωγοί.

για κάθε πληροφορία,
SantoWines
Pyrgos Santorini 84700
Tel: 0030 22860 22596 Fax: 0030 22860 23137
E-mail: info@santowines.gr
www.santowines.gr







Ένα ενδιαφέρον δημοσίευμα φιλοξένησε χθες η εφημερίδα «Τα Νέα» σχετικά με την δραματική μείωση τα τελευταία χρόνια του αριθμού των γαϊδουριών στην Ελλάδα.
Σε ότι πάντως αφορά το νησί, την Σαντορίνη, ο αριθμός των γαϊδουριών υπολογίζεται περίπου στα 600 σύμφωνα με την κτηνίατρο Μαργαρίτα Βάλβη

«Παλιά οι περισσότεροι στο χωριό είχαν και ένα και δύο γαϊδούρια ή μουλάρια. Τώρα έχουν απομείνει ελάχιστα, αφού όλοι έχουν τα αυτοκίνητα και τα τρακτέρ. Εγώ έχω το ζωντανό μου από το 1979. Έχω συνηθίσει να κάνω τις δουλειές μου ή να πηγαίνω στο διπλανό χωριό. Μάλιστα, οι τουρίστες με φωτογραφίζουν με τον γάιδαρο».
O 85χρονος Γιώργος Τσιχλάκης, από τον Αϊ- Κυργιάννη Χανίων είναι ένας από τους λίγους Κρητικούς που εξακολουθούν να έχουν γάιδαρο. Άλλωστε, σε ολόκληρη την Κρήτη καταγράφηκαν πριν από δύο χρόνια λιγότεροι από δύο χιλιάδες γάιδαροι. Μαζί με τα μουλάρια, τα γαϊδούρια που ήταν κάποτε τα χρησιμότερα και ανθεκτικότερα ζώα έχουν πάει για... απόσυρση, αφού τα αγροτικά αυτοκίνητα και μηχανήματα τα έχουν αντικαταστήσει. Μέσα στα τελευταία 50 χρόνια ο πληθυσμός τους μειώθηκε κατά 96% και πλέον συναντώνται περισσότερο σε... καρτ ποστάλ παρά στη φύση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα του 1955 είχαν καταγραφεί 508.000 γαϊδούρια, αριθμός που μειώθηκε στις 95.000 το 1995, για να φτάσει μόλις τις 18.173
την περσινή χρονιά. Σημαντικό μάλιστα πλήγμα ήταν οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού στην Πελοπόννησο, όπου ζει πλέον το 42% του συνολικού πληθυσμού, καθώς και η μοναδική ελληνική φυλή, ο αρκαδικός όνος, που αναφέρεται από τον Όμηρο και τον Ξενοφώντα.

Διεθνές συνέδριο
Τη διάσωση των συμπαθών τετραπόδων έχει βάλει ως στόχο μία ομάδα ανθρώπων από όλο τον κόσμο. Σε αυτήν την προσπάθεια εντάσσεται και το διεθνές συνέδριο με τίτλο «Ο ρόλος των όνων και των ημιόνων στον πολιτισμό των μεσογειακών χωρών», που διοργανώνει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο της Ύδρας. Το συνέδριο θα γίνει από τις 12 έως τις 14 Οκτωβρίου στην Ύδρα, όπου είναι ένα από τα ελάχιστα μέρη της Ευρώπης που τα γαϊδουράκια έχουν καταφέρει να εκτοπίσουν τα αυτοκίνητα.
«Τα γαϊδουράκια έχουν τη δική τους συμβολή στον πολιτισμό των μεσογειακών χωρών. Υπήρξαν συμπαραστάτες του αγροτικού πληθυσμού, αλλά και βασικό μεταφορικό μέσο για πολλά χρόνια. Ο γάιδαρος έχει δεθεί με την παράδοσή μας, έχοντας διαρκή παρουσία από τη μυθολογία μέχρι τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Εγκαταλείφθηκε όμως όταν σταμάτησε να αποτελεί πηγή πλούτου. Αυτό που θέλουμε να δείξουμε είναι ότι δεν έχει "τελειώσει" ως ζώο», είπε στα «ΝΕΑ» ο επίκουρος καθηγητής Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, εκπρόσωπος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, Γιώργος Αρσένος.

Προς εξαφάνιση...
Η προσπάθεια διάσωσης για τα γαϊδουράκια και τα μουλάρια προς το παρόν δεν φαίνεται να έχει αποδώσει καρπούς. Όπως ανέφερε ο κ. Αρσένος, αυτή τη στιγμή ο αριθμός τους δεν θεωρείται «κρίσιμος», όμως ο ρυθμός μείωσης είναι ανησυχητικός. «Από το 2005 μέχρι το 2006 είχαμε μία μείωση της τάξεως του 11%. Με αυτό τον ρυθμό σε μία δεκαετία δεν θα έχουμε ζώα», λέει.
Η σημερινή χρήση των γαϊδουριών και των μουλαριών έχει πλέον περιοριστεί πολύ και μόνο σε ορισμένες ορεινές περιοχές τα ζώα αυτά έχουν σημαντική θέση στην τοπική οικονομία.
Πλέον έχουν μετατραπεί σε ζώα συντροφιάς, ενώ στα νησιά χρησιμοποιούνται κυρίως για τουριστικούς λόγους. Η τελευταία έρευνα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που έγινε σε συνεργασία με γαλλικό πανεπιστήμιο, έδειξε ότι σήμερα ο αριθμός των ιδιοκτητών γαϊδουριών είναι σχεδόν ίσος με τον αριθμό των ζώων. Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια έρευνα ο μέσος όρος ηλικίας των ιδιοκτητών ξεπερνά τα 60 χρόνια.

Πέμπτη, Οκτωβρίου 04, 2007

Νέα δεδομένα στην ακτοπλοΐα στις Κυκλάδες αναμένεται να φέρει η απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της Attica Group από την Marfin Investment group που κατέχει πλέον το 51,3% του ομίλου.
Η αγορά των μετοχών από τον Όμιλο Marfin πραγματοποιήθηκε χθές μέσω της θυγατρικής του ομίλου MIG Shipping S.A. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Ναυτεμπορική :
Νέα αναπτυξιακά σχέδια προγραμματίζει για τον Όμιλο Attica η Marfin Investment Group. Η Attica Group, η οποία, όπως φαίνεται, θα είναι η τελευταία μεγάλη επένδυση του ομίλου στην ελληνική επικράτεια, αποτελεί, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της MIG, Ανδρέα Βγενόπουλου, μια εξαιρετική υποδομή και για άλλες επενδύσεις στην επιβατηγό ναυτιλία των εμπορευματικών μεταφορών συμπεριλαμβανομένων των πλοίων Ro-Ro.

Το τέλος μιας εποχής και την αρχή μιας νέας σηματοδοτεί η χθεσινή επισημοποίηση της πώλησης του Ομίλου Attica στην MIG. Εξέλιξη η οποία φέρνει νέο επενδυτικό άνεμο στην ελληνική ακτοπλοΐα μετά τις επενδύσεις του Ομίλου Λασκαρίδη σε Minoan Lines και Ηellenic Seaways, αλλά και την είσοδο του Ομίλου Grimaldi στην ΑΝΕΚ.

Αποτέλεσμα της έστω και μερικής απελευθέρωσης της αγοράς, η κίνηση της MIG ενισχύει τα σενάρια για περαιτέρω συγκέντρωση της ελληνικής ακτοπλοϊκής αγοράς με νέες συμμαχίες. H MIG, πάντως, όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες, στοχεύει στην περαιτέρω ανάπτυξη της Attica, στην επέκτασή της σε νέες γραμμές σε ανατολική και δυτική Μεσόγειο τόσο στην επιβατηγό ναυτιλία όσο και στα πλοία Ro-Ro.

Όπως επισημαίνεται, η MIG και τα στελέχη της έχουν εμπειρία στη θάλασσα. Αλλωστε, στον όμιλο ανήκει και η ναυτιλιακή εταιρεία της ποντοπόρου ναυτιλίας Cape Investment Corporation S.A., η οποία έχει ένα στόλο από τέσσερα φορτηγά πλοία.

Ο κ. Περικλής Παναγόπουλος, ο αναμορφωτής της ελληνικής ακτοπλοΐας κατά τους περισσότερους εμπλεκόμενους στον κλάδο, έδωσε τέλος σε ένα σίριαλ που απασχόλησε την ελληνική ακτοπλοΐα τα δύο τελευταία χρόνια τουλάχιστον.

Έναντι 5,50 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή σε επίπεδα χαμηλότερα από τα 5,62 ευρώ που είχε κλείσει προχθές η μετοχή, μεταβίβασε το 43,68% των μετοχών που κατείχε στην Attica, αποκομίζοντας 250,2 εκατ. ευρώ. Χθες η μετοχή έκλεισε στα 5,48 ευρώ, με 52.783.135 μετοχές να αλλάζουν χέρια.

Μετά την ολοκλήρωση των συναλλαγών, η MIG κατέχει πλέον το 51,3% της Attica και αναμένεται εντός των επόμενων ημερών η κατάθεση δημόσιας προσφοράς και για τις υπόλοιπες μετοχές, ενώ δεν υφίσταται θέμα δημόσιας πρότασης για τη θυγατρική της Attica group της Blue Star.

Πρόεδρος της εταιρείας παραμένει ο κ. Περικλής Παναγόπουλος, ενώ ο κ. Α. Βγενόπουλος αναλαμβάνει καθήκοντα μη εκτελεστικού αντιπροέδρου στην εταιρεία. Επίσης, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να τοποθετηθεί και ο διευθύνων σύμβουλος, ενώ θα υπάρξει προφανώς και μια συνολική ανασυγκρότηση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας.

Η είδηση της πώλησης επιβεβαιώθηκε αρχικά με μια λιτή ανακοίνωση της Marfin προς το Χ.Α.: «Σε απάντηση ερωτήματος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η Marfin Investment Group (MIG) ανακοινώνει ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Χ.Α. θα πραγματοποιηθεί χρηματιστηριακά η απόκτηση ποσοστού συνολικά 49,9% του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Α.Ε. Συμμετοχών στην τιμή των ευρώ 5,50 ανά μετοχή με πωλητές τους βασικούς μετόχους της εταιρείας. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής θα εκδοθεί σχετικό δελτίο Τύπου».

Στη συνέχεια ακολούθησε πιο αναλυτική ανακοίνωση: «Oι εταιρείες Attica Α.Ε. Συμμετοχών (Attica) και Marfin Investment Group (MIG) ανακοινώνουν τα εξής:

- H MIG απέκτησε σήμερα μέσω της κατά 100% θυγατρικής της MIG Shipping S.A. από τους βασικούς μετόχους της Attica το 49,9% των μετοχών της εταιρείας στην τιμή των ευρώ 5,50 ανά μετοχή και συνολικά κατέχει το 51,3% της Attica.

- Ο κ. Π. Παναγόπουλος παραμένει πρόεδρος της Attica, ενώ ο κ. Α. Βγενόπουλος πρόκειται να αναλάβει καθήκοντα μη εκτελεστικού αντιπροέδρου στην εταιρεία.

Σχολιάζοντας τη συμφωνία με τη Marfin, ο κ. Π. Παναγόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Παραμένω πρόεδρος της εταιρείας, η οποία με την είσοδο στο εταιρικό κεφάλαιο ενός ισχυρότατου μετόχου, όπως είναι η MIG, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για θεαματική ανάπτυξη. Οι απαιτήσεις που δημιουργούνται από τις εξελίξεις της παγκόσμιας οικονομίας επιβάλλουν τη σύναψη συμμαχιών και συγχωνεύσεων για τη σωστή αντιμετώπιση των επιχειρηματικών προκλήσεων».

Επίσης, ο κ. Α. Βγενόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ευχαριστώ τον κ. Παναγόπουλο για την επιλογή της MIG ως του νέου μετόχου πλειοψηφίας και συμμάχου για την περαιτέρω ανάπτυξη της Attica. Είμαι βέβαιος ότι η εταιρεία υπό την ηγεσία του και με τη δική μας πολλαπλή υποστήριξη θα συνεχίσει να παράγει σημαντικές υπεραξίες προς όφελος όλων των μετόχων της».

http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/10/04/1420710.htm
Τις ευχαριστίες της στο εκλογικό σώμα καθώς και την ικανοποίησή της για το εκλογικό αποτέλεσμα εκφράζει με ανακοίνωσή της η υποψήφια με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εθνικές εκλογές Γεωργία Βαρελά.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση αλλά και την πρόσκληση για τον εορτασμό της συλλογικής αυτής επιτυχίας :

Τελικά το χρειαζόμουνα αυτό το μικρό διάστημα από τις 16 Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα για να συνειδητοποιήσω τι πραγματικά έχει γίνει, από που μας ήρθε αυτή η νίκη, αλλά κυρίως για να ενσωματώσω στέρεα πια το συναίσθημα χαράς που μου καρφιτσώθηκε ως άλλο γαρίφαλο την ημέρα των εκλογών.
Όταν μου έγινε η πρόταση να συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στις Κυκλάδες αυτό που φοβόμουν ήταν όχι μήπως δεν πήγαινα καλά, αλλά μήπως δεν πήγαινα καλά με εμφανής διαφορά και τελικά δεν εξυπηρετούσα τον αρχικό βασικό και πρακτικό σκοπό, αυτόν δηλαδή της αύξησης του ποσοστού μας. Η πραγματικότητα μας εξέπληξε θετικά διότι εκτός του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μια φοβερή νίκη σε όλη την επικράτεια, εκτός του ότι στις Κυκλάδες «σκίσαμε» κατάφερα και εγώ να συνεισφέρω και μάλιστα να έχω την τιμή είμαι δεύτερη σε σταυρούς. Στο παραπάνω να προσθέσω και την χαρά ότι όλοι οι υποψήφιοι πήγαμε καλά, απολαμβάνοντας έτσι την συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία που είναι και μια δοκιμασία ψυχής.
Το δε προσωπικό αποτέλεσμα, και ειδικά με τη διασπορά των ψήφων στα περισσότερα νησιά, μου προκαλεί συγκίνηση γιατί ξέρω ότι η θητεία μου στις Κυκλάδες είναι μικρή για να έχω τέτοια αποδοχή. Είναι ένα αποτέλεσμα συλλογικής βοήθειας που μου δόθηκε από κάποιους που με γνώριζαν και δημιούργησαν μικρές βάσεις στήριξης σε όλα σχεδόν τα νησιά.
Μετά λοιπόν από την ομαδική μας ανακοίνωση, νιώθω ότι θέλω και εγώ να ευχαριστήσω αυτούς που με τίμησαν με την ψήφο τους αλλά κυρίως αυτούς που με βοήθησαν να φτιάξω μικρούς ιστούς αριστερής αισιοδοξίας. Ιστούς που θα συνδέσουν τις φωνές από όλα τα νησιά για μια ακόμα πιο αγωνιστική παρουσία εντός και εκτός βουλής.
Με την ευκαιρία αυτής της επιστολής, να ενημερώσω ότι το Σάββατο 20 Οκτώβρη θα συναντηθούμε φίλοι και σύντροφοι από την Αθήνα και από τις Κυκλάδες στο Αρχονταρίκη στην Ερμούπολη, για να επικοινωνήσουμε και φυσικά για να γιορτάσουμε.. Προσκλήσεις θα μπορείτε να προμηθευτείτε στα τηλ. 6977431190 Βαρελά Γεωργία και 6974389836 Τζίνης Αντρέας.
Η Γραμματέας του Συνασπισμού της Π.Κ. Σύρου-Μυκόνου, Βαρελά Γεωργία
Παγκόσμια ημέρα των ζώων η σημερινή και παρά τις σοβαρές, σημαντικές και ιδιαίτερα αποτελεσματικές προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για την στείρωση και τον έλεγχο των αδέσποτων ζώων της Σαντορίνης, από την κτηνίατρο του νησιού Μαργαρίτα Βάλβη και τον υπεύθυνο του αρμόδιου γραφείου του Δήμου Θήρας Δημήτρη Σιγάλα, το πρόβλημα πλέον εντοπίζεται στα αυτοκινητιστικά ατυχήματα στους δρόμους και στις δηλητηριάσεις ζώων.
Σε ότι αφορά το πρόγραμμα που υλοποιείται από το αρμόδιο γραφείο του Δήμου Θήρας και την κτηνίατρο του νησιού, και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, τα τελευταία τρία χρόνια οι στειρώσεις αδέσποτων σκυλιών έχουν ξεπεράσει τις χίλιες ενώ ανάλογος είναι και ο αριθμός των γατών του έχουν στειρωθεί.






Έτοιμο να εξυπηρετήσει άμεσα περιστατικά 24 ώρες το 24ωρο είναι το νέο υγειονομικό αεροσκάφος του ιδρύματος Τελεφερίκ που έφθασε χθες στην Σαντορίνη, ύστερα από πολύμηνες γραφειοκρατικές διαδικασίες καθώς. Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του ΔΣ του ιδρύματος Τελεφερίκ Μάκη Κανακάρη γίνονται προσπάθειες ώστε μέχρι να κατασκευαστεί στέγαστρο για την στέγαση του αεροσκάφους, να φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις της 134ΣΜ, καθώς και ότι
το επόμενο διάστημα αναμένεται να πραγματοποιηθεί τελετή εγκαινίων.



Αλλαγή στις ώρες δρομολογίων του high speed 5 Αλλάζουν οι ώρες των δρομολογίων του high speed 5 από σήμερα Πέμπτη 4 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τις αλλαγές, σήμερα Πέμπτη 4 Οκτωβρίου και μεθαύριο Σάββατο 6 Οκτωβρίου το high speed 5 θα αναχωρήσει στις 12.15 για Ίο – Πάρο Πειραιά αντί της προγραμματισμένης του ώρας στις 17.00.
Όσοι επιβάτες έχουν ήδη προμηθευτεί τα εισητήριά τους, δεν χρειάζεται να κάνουν καμιά αλλαγή. Με αυτά τα εισητήρια μπορούν να ταξιδέψουν κανονικά.
Επίσης, σύμφωνα με την ενημέρωσή μας από το Pelican Travel το πρόγραμμα του Οκτωβρίου διαμορφώνεται ως εξής:
Δευτέρα 12.15 για Ίο – Πάρο – Πειραιά
Πέμπτη 12.15 για Ίο – Πάρο Πειραιά
Παρασκευή 20.50 για Πάρο – Πειραιά
Σάββατο 12.15 για Ίο – Πάρο – Πειραιά
Κυριακή 17.00 για Ίο – Πάρο – Πειραιά





Ημερίδα διοργανώνει το νεοσύστατο Γραφείο Παροχής Κοινωνικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Θήρας και ο Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων
το Σάββατο 13 Οκτωβρίου στις 18.00 στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο στα Φηρά.


Σύμφωνα με την πρόσκληση, εισηγητές της ημερίδας είναι οι :
Μαρία Τζωρτζοπούλου, πολιτικός επιστήμονας, ερευνήτρια του Ελληνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών που θα μιλήσει με θέμα «μετανάστες, κοινή γνώμη και ΜΜΕ»
Ευαγγελία Τσαπατσάρη, κοινωνιολόγος, υπεύθυνη κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Αθηναίων με θέμα «κοινωνική πολιτική στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης»
Συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο Γιάννης Παπουτσάνης, καθηγητής εγκληματολογίας του τμήματος επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών Θα ακολουθήσει συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με το ακροατήριο.



Σε ότι αφορά το νεοσύστατο Γραφείο Παροχής Κοινωνικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Θήρας,
συστήθηκε πριν από λίγες ημέρες με την υποστήριξη του επιχειρησιακού προγράμματος «Υγεία - Πρόνοια»2000 -2006, με την συγχρηματοδότηση κατά 75% από το ΕΚΤ και κατά 25% από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγύης.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα το Γραφείο Παροχής Κοινωνικών Υποστηρικτικών λειτουργεί : στο Καμάρι , στο Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας
Τετάρτη 09.30 - 14.00 και 16.00 - 19.00 και
Πέμπτη – Παρασκευή 08.00 -15.30
στα Φηρά , γραφεία Δημάρχου κάθε Δευτέρα 08.00 – 15.30
στο Εμπορείο στο πρώην κοινοτικό κατάστημα κάθε Τρίτη 08.00 – 15.30

για κάθε πληροφορία μπορείτε να καλέσετε στο 22860 – 32903 και στο mail dkyythiras@yahoo.gr

Τρίτη, Οκτωβρίου 02, 2007

Προσγειώθηκε πριν από λίγα λεπτά στη Σαντορίνη το νέο υγειονομικό αεροσκάφος του ιδρύματος Τελεφερίκ. Ύστερα από πολύμηνες γραφειοκρατικές διαδικασίες καθώς και δοκιμασίες στην πράξη, τελικά το αεροσκάφος πήρε την πολυπόθητη έγκριση και φθάνει σήμερα στο νησί ούτως ώστε να εξυπηρετεί στο εξής τα υγειονομικά περιστατικά. Δεν ξεχνάμε βέβαια ότι εδώ και οκτώ μήνες το νησί είχε μείνει χωρίς υγειονομικό αεροσκάφος λόγο των καθυστερήσεων στην λήψη της απόφασης αντικατάστασης του αεροσκάφους από το ίδρυμα.



Για την έναρξη των διαδικασιών υλοποίησης έργων της 4ης Προγραμματικής Περιόδου 2007-2013 ενημερώνει με έγγραφό του ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, που σημειώνει προς τους φορείς της Περιφέρειας ότι μπορούν να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για χρηματοδότηση έργων που είναι ώριμα προς υλοποίηση, στο πλαίσιο της Προγραμματικής Περιόδου 2007-2013, προκειμένου να εγγραφούν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Οι προτάσεις αυτές, σύμφωνα και με τις οδηγίες του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, θα πρέπει να αναφέρονται σε έργα υποδομής προϋπολογισμού άνω των 3 εκ. € (με εξαίρεση τα έργα περιβάλλοντος για τα οποία μπορούν να υποβάλλονται προτάσεις και για έργα χαμηλότερου προϋπολογισμού). Τα έργα θα πρέπει επίσης να είναι έτοιμα προς δημοπράτηση, δηλαδή να έχουν έτοιμες τις μελέτες τους και να έχουν εξασφαλίσει όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις. Ακόμη θα πρέπει να συνάδουν με το σχεδιασμό της Περιφέρειας και να πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης σε Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της νέας Προγραμματικής Περιόδου.
Οι προτάσεις που θα υποβληθούν θα αξιολογηθούν από την Ομάδα Σχεδιασμού του Προγράμματος που έχει συσταθεί στην Περιφέρεια, η οποία θα γνωμοδοτήσει προκειμένου να γίνει η τελική αξιολόγησή τους από τη Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος, με βάση τα κριτήρια επιλογής που χρησιμοποιούνται και για τα έργα του 3ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.






Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μας ενημερώνει για την συμμετοχή της στην μεγάλη διεθνή τουριστική έκθεση «Inwetex- CIS Travel Market» στην Αγία Πετρούπολη 3-5 Οκτωβρίου 2007
Στη μεγάλη διεθνή τουριστική έκθεση «Inwetex- CIS Travel Market» στην Αγία Πετρούπολη (3-5 Οκτωβρίου 2007), συμμετέχει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό την παρουσία των φορέων της αυτοδιοίκησης αλλά και επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό χώρο.
Η συγκεκριμένη έκθεση είναι μια από τις πλέον σημαντικές για τη Ρωσική Αγορά ανερχόμενες και υποσχόμενες αγορές εισερχόμενου τουρισμού στην περιοχή μας και διοργανώνεται κάθε χρόνο. Η έκθεση συγκεντρώνει σημαντικό αριθμό εκθετών και προσελκύει επαγγελματίες, δημοσιογράφους αλλά και καταναλωτές. Για το λόγο αυτό ο ΕΟΤ συμμετέχει με εθνικό περίπτερο ενώ η Περιφέρειά μας επέλεξε την ενοικίαση χώρου εντός του εθνικού περιπτέρου και τη φιλοξενία σε αυτό εκπροσώπων φορέων της αυτοδιοίκησης και επιχειρηματιών του τουριστικού κλάδου.
Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας κος Χαράλαμπος Κόκκινος, επικεφαλής αντιπροσωπείας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, θα επισκεφθεί την έκθεση, όπου στον χώρο του περιπτέρου θα έχει διαδοχικές συναντήσεις τόσο με εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, όσο και με επαγγελματίες της τουριστικής βιομηχανίας.
Στο περίπτερο διανέμεται έντυπο υλικό για τα νησιά των Κυκλάδων και Δωδεκανήσου μεταφρασμένο στην Ρωσική γλώσσα, το οποίο προσελκύει το ενδιαφέρον των επισκεπτών, ενώ φιλοξενούνται σε αυτό επιχειρηματικές ενώσεις και φορείς του τουριστικού κλάδου.
Τονίζεται τέλος ότι η συμμετοχή της Περιφέρειας δεν έρχεται να υποκαταστήσει τυχόν αυτόνομη παρουσία μεγαλύτερων δήμων και επιχειρήσεων, που λόγω ιδιαίτερου δικού τους ενδιαφέροντος προχωρούν στην απευθείας ενοικίαση εκθεσιακού χώρου.



Δελτίο Τύπου σχετικά με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης και των Υπουργείων Νησιωτικής Πολιτικής και Αιγαίου εξέδωσε ο βουλευτής Κυκλάδων Παναγιώτης Ρήγας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση

Ούτε μια λέξη για το νησιώτικο χώρο.
Ούτε μια αναφορά στις νησιώτικες πολιτικές από το πρωθυπουργό κ. Καραμανλή κατά την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης στη συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεια της Βουλής για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Αυτά τόνισε κατά την αγόρευσή του ο βουλευτής Κυκλάδων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Παναγιώτης Ρήγας.
Ξεκαθάρισε ότι συνεννόηση δεν μπορεί να υπάρξει για τον απλούστατο λόγο ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν «αποκάλυψαν» τις προθέσεις και την πολιτική που σκοπεύουν να εφαρμόσουν για τα νησιά μας.
Δεν αναφέρθηκαν στα κρίσιμα προβλήματα που ταλανίζουν τα νησιά και ειδικότερα τις Κυκλάδες και κυρίως δεν πρότειναν λύσεις για αυτά.
Με ευχολόγια και γενικότητες ξεπέρασαν τα μείζονα προβλήματα της ακτοπλοΐας, της υγείας, του περιβάλλοντος και της διοικητικής αναδιάρθρωσης του νησιώτικου χώρου.
Με εύγλωττη σιωπή κάλυψαν το πρόβλημα της περιορισμένης χρηματοδότησης των νησιών από το 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και τον ουσιαστικό αποκλεισμό των νησιωτικών Αυτοδιοικήσεων από τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των έργων του εν λόγω προγράμματος.
Ο κ. Ρήγας αναφέρθηκε και στην τεχνητή συγκόλληση του Υπουργείου Αιγαίου με το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, επισημαίνοντας ότι η απόφαση αυτή δεν αφήνει την παραμικρή ελπίδα για σχεδιασμό και υλοποίηση ειδικών νησιωτικών πολιτικών.
Μετά από τα παραπάνω ο κ. Ρήγας αρνήθηκε ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, θεωρώντας ότι τα νησιά μας περιθωριοποιούνται στο μέτρο που δεν βρίσκονται στις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής.





Στην παρουσίαση του βιβλίου τους «ΝΗΣΙΑ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ» μας καλούν οι: Αγγελική Μωραϊτάκη- Τσάμη υποψήφια βουλευτής στις πρόσφατες εθνικές εκλογές και πρώην πρόεδρος του ΠΕΣΥΠ και ο Παναγιώτης Βασιλάκης πρώην αντιπρόεδρος του ΠΕΣΥΠ Σύμφωνα με την πρόσκληση:
Οι Εκδόσεις Παπαζήση έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν στην παρουσίαση του βιβλίου των Αγγελική Μωραϊτάκη-Τσάμη και Παναγιώτη Βασιλάκη «ΝΗΣΙΑ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ» που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2007 και ώρα 12:30στη Στοά του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5) Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι κ.κ.Ιωάννης Δεκαβάλας Δήμαρχος Ερμούπολης Σύρου & Πρόεδρος ΤΕΔΚ Κυκλάδων Αλέκος Παπαδόπουλος Βουλευτής Β΄Αθηνών, πρώην Υπουργός Ελισάβετ Παπαζώη Πρώην Υπουργός Τη συζήτηση θα συντονίσει ο κ. Γιάννης Τούντας Αν. Καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής Η παρουσία σας θα μας τιμήσει


Στο βιβλίο «ΝΗΣΙΑ : ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ» των Αγγελική Μωραϊτάκη – Τσάμη και Παναγιώτη Βασιλάκη προσεγγίζονται οι ιδιομορφίες που έχει ο τομέας της υγείας στις νησιωτικές περιοχές. Οι συγγραφείς διερευνούν τις παραμέτρους που καθιστούν τον τομέα της υγείας σημαντικό παράγοντα για την ανάπτυξη των νησιών και προτείνουν τακτικές και μεθοδολογία για μια αποτελεσματική και βιώσιμη πολιτική υγείας σε συνθήκες «νησιωτικότητας».

Τα προτεινόμενα προσδιορίζονται από τον προβληματισμό που αναπτύσσεται διεθνώς για τις ειδικές παραμέτρους της ζωής και της κοινωνικοοικονομικής εξέλιξης των νησιών λόγω της «νησιωτικότητας»
από τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πολιτικές που περιορίζουν περιφερειακές και ενδοπεριφερειακές ανισότητες
από τις αρχές που διέπουν τους στόχους και τις αξίες των σύγχρονων πολιτικών υγείας καθώς και από τις ιδιομορφίες των ελληνικών νησιών και την εξέλιξη του ελληνικού συστήματος υγείας μέχρι σήμερα.
Η χώρα μας είναι η μοναδική στην Ευρώπη που έχει τόσα πολλά νησιά με τόσες πολλές ιδιαιτερότητες. Ο τομέας της υγείας συμβάλλει στην αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων των νησιών, επηρεάζει την ποιότητα ζωής των νησιωτών και προσδιορίζει αλλά και προσδιορίζεται από την αναπτυξιακή πορεία των νησιών.

Η πολιτική για την υγεία είναι αναγκαίο να ενσωματωθεί στις πολιτικές που θα επιτρέψουν στα ελληνικά νησιά να αναπτυχθούν και να επιβιώσουν στο πλαίσιο του διεθνούς ανταγωνισμού. Οι κάτοικοι των νησιών μας δικαιούνται να αποκτήσουν, αντίστοιχα με τους υπόλοιπους Έλληνες, πρόσβαση σε κατάλληλες υπηρεσίες υγείας.

Στο πλαίσιο των ανωτέρω οι συγγραφείς προτείνουν το «Νησιωτικό Σύστημα Υγείας» ως ένα μοντέλο – πρότυπο οργάνωσης και λειτουργίας του Συστήματος Υγείας που είναι κατάλληλο για τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών περιοχών της χώρας μας. Ως εξειδικευμένη εφαρμογή παρουσιάζεται η περίπτωση του συμπλέγματος των Κυκλάδων και διατυπώνεται πρόταση στρατηγικής για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη του τομέα της υγείας στα νησιά αυτά.

Δευτέρα, Οκτωβρίου 01, 2007

Στην Σαντορίνη βρίσκεται από σήμερα και για τις επόμενες 4 μέρες ο Ηλίας Μαμαλάκης για τα γυρίσματα ενός επεισοδίου της εκπομπής «Μπουκιά και Συχώριο» που προβάλλεται από το Mega. Ο τίτλος του επεισοδίου είναι «Φάβα Παντρεμένη» και τα γυρίσματα θα γίνουν σε διάφορα μέρη του νησιού.



Πεσμένοι τσιμεντόλιθοι στον επαρχιακό δρόμο στον Καρτεράδο, στο ύψος του νεκροταφείου του χωριού, βρίσκονται εδώ και μέρες σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων της περιοχής και οδηγών οχημάτων, κάνοντας την οδήγηση πολύ επικίνδυνη. Σύμφωνα με τις καταγγελίες έχουν ενημερώσει εδώ και μέρες τον Δήμο αλλά χωρίς αποτέλεσμα.



Ένταση διακρίνεται στις σχέσεις μεταξύ σημερινής διοίκησης του τελεφερίκ και προηγούμενης καθώς και εργαζομένων του ιδρύματος.
Αφορμή το ότι εδώ και ένα χρόνο το νησί εχει μείνει χωρίς υγειονομικό αεροσκάφος
Μιας και το παλιό βρίσκεται καθηλωμένο εδώ και 8μήνες για συντήρηση(!) ενώ το καινούργιο αγοράστηκε μόλις πριν από 4 μήνες παρόλο που ήταν γνωστό ότι οι διαδικασίες για την νομιμοποίηση των πτήσεών του είναι περίπλοκες και χρονοβόρες
κατά συνέπεια οι διαδικασίες αγοράς θα έπρεπε να έχουν κινηθεί νωρίτερα.
Εκπτώσεις και προσφορές στα εισιτήρια, σε συγκεκριμένα δρομολόγια, του λόγο τέλους της σεζόν και δρομολογίων κάνει το hight speed 5. Από τα 56 ευρώ που ήταν η οικονομικότερη τιμή τώρα διατίθενται εισητήρια στα 31 ευρώ.



Ειδικές προσφορές κάνουν πολλά καταστήματα και σούπερ μάρκετς λόγο τέλους σεζόν αυτές τις ημέρες. Στην μισή τιμή καθώς και 1+1 δώρο προσφέρει πολλά προϊόντα του το σούπερ μάρκετ Big discount στην Περίσα.



Σοβαρά παράπονα αλλά και καταγγελίες υπάρχουν στο θέμα της φύλαξης των σχολείων της Σαντορίνης. Οι διαμαρτυρίες των γονέων εστιάζονται στα γυμνάσια και τα λύκεια του νησιού, υπάρχουν συγκεκριμένες για το γυμνάσιο του Εμπορείου, σύμφωνα με τις οποίες το σχολείο δεν φυλάσσεται, η εξώπορτα δεν κλειδώνει τις ώρες διδασκαλίας με αποτέλεσμα όχι μόνον οι μαθητές αλλά και εξωσχολικοί να μπαινοβγαίνουν ότι ώρα θέλουν. Το θέμα πάντως της φύλαξης και λειτουργίας των σχολείων της Σαντορίνης αναμένεται να απασχολήσει τους συλλόγους γονέων, ενώ άπτεται τόσο των διευθυντών των σχολικών μονάδων όσο και της Αυτοδιοίκησης σε ότι αφορά τον εξοπλισμό τους σύμφωνα και με τον «Καποδίστρια»