Παρασκευή, Νοεμβρίου 16, 2012

νέα μοντέρνα εμφάνιση για την πολυβραβευμένη Σαντορίνη Μπουτάρη...

Σύμφωνα με ανακοίνωση του οινοποιείου,

Η Σαντορίνη Μπουτάρη, το κρασί που ανέδειξε τον σαντορινιό αμπελώνα παγκοσμίως και που έχει αποκτήσει φανατικούς λάτρεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, αλλάζει εμφάνιση αποκτώντας μια καινούργια, μοντέρνα εντυπωσιακή ετικέτα, εμπνευσμένη από το μαύρο χρώμα της λάβας και το λευκό του ασβέστη των κυκλαδίτικων σπιτιών.

Το κρασί «φάρος» του Οινοποιείου Μπουτάρη στη Σαντορίνη, έχει διακριθεί 12 φορές μέχρι σήμερα σε σημαντικούς Διεθνείς Διαγωνισμούς Οίνου. Η τρέχουσα σοδειά του 2011 χαρακτηρίστηκε ως εξαιρετική και βραβεύτηκε με 90/100 από το περιοδικό Wine & Spirits στα πλαίσια της τυφλής γευσιγνωσίας που έγινε για την ανάδειξη των 100 καλύτερων Οινοποιείων της Χρονιάς 2012.

Η Σαντορίνη Μπουτάρη είναι ένα κρασί με ιδιαίτερη μεταλλικότητα που εκφράζει στο έπακρο το χαρακτήρα της ποικιλίας Ασύρτικο, μια από τις πιο ευγενής λευκές ποικιλίες αμπέλου της Μεσογείου. Είναι ένα κρασί με λαμπερό κίτρινο χρώμα, με αρώματα από εσπεριδοειδή κυρίως ροδάκινου. Χαρακτηρίζεται από εξαιρετική ισορροπία μεταξύ της αλκοόλης και της οξύτητας του. Στο στόμα είναι μαλακό, ελαφρά λιπαρό, ζεστό, με αρώματα σύκου και δαμάσκηνου και μεγάλης διάρκειας επίγευση. Η Σαντορίνη Μπουτάρη 2011 είναι ένα κρασί εκφραστής του “terroir” / οινοπέδιου Σαντορίνη.
Περισσότερες πληροφορίες για το οινοποιείο της Σαντορίνης αλλά και για την Σαντορίνη Μπουτάρη μπορείτε να βρείτε στο www.boutari.gr


1260 ceramic studio – μαθήματα κεραμικής

Το εργαστήριο κεραμικής «1260 ceramic studio» στην διασταύρωση Μεγαλοχωρίου – Ακρωτηρίου, μας ενημερώνει οτι ξεκινά νέο κύκλο χειμερινών μαθημάτων κεραμικής για ενηλίκους, αρχάριους ή προχωρημένους.
Η διάρκεια των μαθημάτων είναι 5 ώρες, μια φορά την εβδομάδα: Σάββατο από τις 11πμ εως 4μμ
Τα τμήματα διαρκούν μέχρι τον Απρίλιο και προσφέρουν βήμα βήμα μια γνωριμία με τα υλικά και τις τεχνικές που μας βοηθούν να δημιουργήσουμε και να εκφραστούμε με τον πηλό.

Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο 22860 82423
Facebook : 1260 ceramic studio   www.1260ceramicstudio.com 

κινηματογραφική λέσχη Θήρας - πρόγραμμα προβολών

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θήρας (Κ.Λ.Θ.), συνεχίζοντας την παρουσία της για 19η χρονιά στα πολιτιστικά δρώμενα της Θήρας, πληροφορεί τους φίλους και τα μέλη της ότι η έναρξη της φετινής περιόδου προβολών θα πραγματοποιηθεί την 10/11/12.
Η Κ.Λ.Θ. για το πρώτο μέρος του προγράμματος της από 10/11/2012 έως 15/12/2012 έχει προγραμματίσει την προβολή των παρακάτω ταινιών:
10/11/12 :  ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ
17/11/12 :  ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΙΛΙΜΑΝΤΖΑΡΟ
23, 24 και 25/11/12 :  53ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
(Έναρξη 19.00 - ελεύθερη είσοδος)
 01/12/12: SHAME
 07 & 08 /12/12: ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ
(Έναρξη 19.00 - ελεύθερη είσοδος)
 15/12/12:  ΤΟ MΕΛΙ 
Οι προβολές των ταινιών πραγματοποιούνται στο αμφιθέατρο του Οινοποιείου ΜΠΟΥΤΑΡΗ στο Μεγαλοχώρι στις 20.45. (Για τα Φεστιβάλ ώρα έναρξης 19.00.)
Και αυτή τη χρονιά, συναισθανόμενοι την δύσκολη οικονομική συγκυρία, διατηρήσαμε σε πολύ χαμηλή τιμή την συνδρομή των μελών μας : 10 € + την πρώτη ταινία δωρεάν  - 5 € εισιτήριο για τις υπόλοιπες ταινίες.  Η τιμή του εισιτηρίου για τα μη μέλη έχει διαμορφωθεί στα 6 €.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα προβολών στην ιστοσελίδα της Κ.Λ.Θ.:  http://kileth.blogspot.com/
Η Κ.Λ.Θ. ευχαριστεί το κοινό της που την στήριξε όλα τα χρόνια της λειτουργίας της και την παγίωσε σαν ένα ζωντανό χώρο πολιτισμού και συνάντησης των κατοίκων του νησιού.
Το Δ.Σ. της  Κ.Λ.Θ. ευχαριστεί θερμά το Οινοποιείο ΜΠΟΥΤΑΡΗ και τους ανθρώπους του, που και αυτό το έτος στηρίζουν την προσπάθειά της.

ξεκίνησε το έργο της αντιστήριξης των πρανών της περιοχής της Αρμένης


Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας σχετικά με την πορεία του έργου αντιστήριξης των πρανών της καλντέρας στην περιοχή της Αρμένης,
Άρχισε η υλοποίηση ενός ακόμη εξαιρετικά σημαντικού έργου. Μετά από προετοιμασία αρκετών μηνών το έργο της αντιστήριξης των πρανών της Αρμένης εδώ και τρείς μέρες έχει αρχίσει να υλοποιείται.
Εξειδικευμένο προσωπικό της εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο, υπό την καθοδήγηση ειδικών από το εξωτερικό, ξεκίνησε με την αφαίρεση επισφαλών βραχωδών όγκων ώστε κατόπιν να ακολουθήσει η τοποθέτηση φρακτών ανάσχεσης βραχοπτώσεων, πλεγμάτων κτλ.

Το έργο αναμένεται να παραδοθεί σε διάστημα 3 μηνών και θα αποτελέσει ένα έργο – πιλότο για ομοειδή έργα. Την επίβλεψη του έργου ασκεί η Εγνατία Οδός Α.Ε.




αναφορά Ν. Συρμαλένιου στην Βουλή με θέμα την άμεση ανάγκη στελέχωσης του Γραφείου Επιθεώρησης Εργασίας Θήρας

Ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Νικόλαος Συρμαλένιος κατέθεσε αναφορά την επιστολή του Δημάρχου Θήρας, κ. Αναστασίου Ν. Ζώρζου, σχετικά με την «Άμεση ανάγκη στελέχωσης του Γραφείου Επιθεώρησης Εργασίας Θήρας» λόγω της συνταξιοδότησης της μοναδικής υπαλλήλου της Υπηρεσίας.
Σημειώνεται ότι το εν λόγω Γραφείο οφείλει να καλύπτει τις ανάγκες 6 νησιών της επαρχίας Θήρας που αριθμεί χιλιάδες επιχειρήσεις. 

επίσκεψη του Ν. Συρμαλένιου στη Σύρο - παρέμβαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Στη Σύρο βρέθηκε την Πέμπτη 15/11 ο Νίκος Συρμαλένιος προκειμένου να παρευρεθεί στην έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν.Αιγαίου, που πραγματοποιήθηκε εν μέσω -και επ΄ αφορμή- κινητοποιήσεων (καταλήψεων-απεργιών) των εργαζομένων στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Ν.Αιγαίου στις Κυκλάδες, των υπαλλήλων των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης σε Σύρο, Ρόδο και Πειραιά, των μηχανικών του Δημοσίου (ΕΜΔΥΔΑΣ Κυκλάδων) καθώς και των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Κατά την απογευματινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με μοναδικό θέμα “Μνημόνιο ΙΙΙ και οι συνέπειες του στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και την κοινωνία. Λήψη απόφασης για περαιτέρω ενέργειες”, στην τοποθέτηση του, ο Νίκος Συρμαλένιος, χαιρέτισε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, θύμισε στους παρευρισκόμενους περιφερειακούς συμβούλους ότι και πέρσι τέτοια εποχή, η περιφερειακή παράταξη “Πολίτες Κόντρα στον Καιρό” είχε επισημάνει ότι με τις ακολουθούμενες πολιτικές η Περιφέρεια οδηγείται σε διάλυση, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση  με τις αποφάσεις της (κλείσιμο υπηρεσιών, όπως ΙΚΑ, ΔΟΥ, Ειρηνοδικεία, και λοιπών δομών)  γράφει τη νησιωτικότητα στα παλιά της τα παπούτσια και τους κάλεσε να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προχωρήσουν, πέρα από διακηρύξεις συμπαράστασης προς τους εργαζόμενους, σε αποφάσεις που πραγματικά θα στηρίξουν την ύπαρξη της Περιφέρειας, σε αγωνιστική στάση και δυναμικούς αγώνες ώστε η φωνή της να ακουστεί στην κυβέρνηση αλλά και πιο πέρα, στις Βρυξέλλες, στη Γερμανία και αλλού.
Στη διάρκεια της παραμονής του στο νησί, ο Νίκος Συρμαλένιος, συνοδευόμενος από μέλη της ΤΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Σύρου, επισκέφτηκε το υπό κατάληψη κτίριο της παλαιάς Νομαρχίας, συναντήθηκε με τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Υπαλλήλων της πρώην Νομαρχίας Κυκλάδων, ενώ στη συνέχεια επικέφθηκε και το κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όπου στην πραγματοποιούμενη Γ.Σ. των εργαζόμενων, έκανε ολιγόλεπτη τοποθέτηση.
Στις συναντήσεις του αυτές, έκφρασε την αυτονόητη συμπαράσταση του ίδιου αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στους αγώνες των εργαζομένων, που είναι και ο μοναδικός δρόμος αντίστασης και ανατροπής των πρόσφατα ψηφισθέντων επαχθών μέτρων και των πολιτικών που οδηγούν στην εξαθλίωση τους εργαζόμενους και ολόκληρη την κοινωνία.
Συνάντηση είχε επίσης με το προεδρείο και μέλη του Σωματείου Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν.Κυκλάδων, με τους οποίους υπήρξε αναλυτική συζήτηση και ενημέρωση εκ μέρους τους για το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι υπηρετούντες αστυνομικοί στις Κυκλάδες, επικεντρώνοντας ιδιαίτερα στην επιδεινούμενη με τις πολιτικές των μνημονίων μισθολογική τους κατάσταση, στα έντονα προβλήματα στελέχωσης αλλά και σε λειτουργικά και υπηρεσιακά ζητήματα.

η εισήγηση του Περιφερειάρχη στην έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (15.11) με θέμα τις επιπτώσεις του «μνημονίου» στην Αυτοδιοίκηση

Την απαξίωση και ουσιαστική κατεδάφιση του θεσμού της αιρετής Περιφέρειας κατήγγειλε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης κατά την έκτακτη συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη του Περιφερειακού Συμβουλίου, με  αποκλειστικό θέμα «Μνημόνιο Ш και οι συνέπειές του στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και την κοινωνία. Λήψη απόφασης για περαιτέρω ενέργειες».

Ο κ. Μαχαιρίδης επεσήμανε την θεσμική και οικονομική αποψίλωση του θεσμού, ενώ για τις απολύσεις που αποφασίστηκαν ή δρομολογούνται, τόνισε: «Η κατεδάφιση του θεσμού συμπαρασύρει και τα θεμέλιά του - τους εργαζομένους στην Περιφέρεια, αλλά και στους Δήμους, που το φαύλο και σπάταλο κράτος “ανταμείβει” με την κυνική ανακοίνωση, ή απειλή για απόλυση, τους συμβιβασμούς, τις υποχωρήσεις, τις στερήσεις και τις θυσίες που κάνουν στη ζωή τους για να υπηρετήσουν σε μια νησιωτική Περιφέρεια».

Το πλήρες κείμενο της εισήγησης του Περιφερειάρχη έχει ως εξής:

«Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Λίγες ημέρες από τη συμπλήρωση δύο μόλις χρόνων λειτουργίας της αιρετής Περιφέρειας, ένας θεσμός που προβλήθηκε ως επαναστατική τομή στον χάρτη της Αυτοδιοίκησης, βρίσκεται μπροστά στην προοπτική ολοκληρωτικής απαξίωσης και ουσιαστικά της ακύρωσής του.
Η νέα ευθεία επίθεση που δέχθηκε η αιρετή Περιφέρεια με τη ψήφιση του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Προσαρμογής 2013 – 2016» από τη Βουλή των Ελλήνων, δεν είναι τίποτα άλλο από τη δρομολογημένη από καιρό συνειδητή, όπως όλα δείχνουν, επιλογή της κεντρικής διοίκησης να φθείρει έναν θεσμό που δεν πίστεψε και, στην πραγματικότητα, δεν θέλησε ποτέ να υπάρξει.

Επί είκοσι τρεις μήνες, οι προθέσεις και οι στοχεύσεις τους αποκαλύπτονταν με παροιμιώδη συνέπεια, όταν αρνούνταν την ιδέα εκχώρησης ουσιαστικών αρμοδιοτήτων και όταν καταδίκαζαν σταδιακά και συστηματικά τον θεσμό σε οικονομικό μαρασμό, με περικοπές πολύτιμων πόρων, που πρόσφατα, στο όνομα της περιστολής των κρατικών δαπανών, έφτασε σε ποσοστά της τάξεως του 80%.

Και πριν ακόμα το “Μνημόνιο 3”, βιώναμε στο πετσί μας τον πραγματικό ρόλο που επεφύλασσαν στο θεσμό της αιρετής Περιφέρειας, στη «μικρή κυβέρνηση», όπως ειρωνικά πλέον φαντάζει αυτός ο χαρακτηρισμός τους.

Το διαπιστώναμε στους διαδρόμους και στους προθάλαμους των υπουργικών γραφείων όπου έπρεπε να παρακαλάμε ως επαίτες για την εύνοια του Υπουργού, του Υφυπουργού, του Γενικού Γραμματέα, και πολλές φορές ενός Διευθυντή ή Τμηματάρχη κάποιου Υπουργείου.
Όλοι αυτοί, εκφραστές παρωχημένων ιδεοληψιών και υπηρέτες ενός συγκεντρωτικού και χρεοκοπημένου κράτους, με σύμμαχο το θηρίο της γραφειοκρατίας, συνιστούν ένα νοσηρό σύστημα, βαθιά ριζωμένο, που υπερασπίζεται τα «κεκτημένα» του με νύχια και με δόντια.
Και έχει έναν αυτοσκοπό να εξυπηρετήσει:   να ελέγχει την Περιφέρεια σε όλα τα επίπεδα.

Ο αιφνιδιασμός της προηγούμενης εβδομάδας, με τη σύνταξη και ψήφιση του «Μνημονίου 3», ήταν ένα ακόμα δείγμα της περιφρόνησης απέναντι σε όλους εμάς που υπηρετούμε το θεσμό.
Επιπλέον, μας κατέστησε περίπου και ενόχους στα μάτια μερίδας συμπολιτών μας που μας κατηγορούν ότι πιαστήκαμε στον ύπνο.

Είχαμε, βλέπετε, σαν παρακαταθήκη την προτροπή ενός πρώην πρωθυπουργού που καλούσε τους Περιφερειάρχες «να συγκρουστούμε με θύλακες αρρωστημένων αντιλήψεων και νοοτροπιών», και την πρόσφατη δέσμευση ενός ακόμα πρωθυπουργού – του σημερινού - ότι «το κράτος θα πάει στην περιφέρεια».
Τα πρωθυπουργικά και πολλά υπουργικά χτυπήματα στην πλάτη, έγιναν πολύ γρήγορα χτυπήματα πισώπλατα, διότι το βαθύ κράτος και τα υπουργικά “καντόνια” είχαν προδιαγράψει το μέλλον της αιρετής Περιφέρειας, που δεν ήταν άλλο από το να «πνιγεί» εν τη γενέσει της.

Και αυτό, διότι είναι ένας θεσμός πολιτικά νομιμοποιημένος από τις τοπικές κοινωνίες, με δυνατότητες παρέμβασης στην καθημερινότητα των πολιτών και με τη νομικά κατοχυρωμένη υποχρέωση να σχεδιάσει την προοπτική ενός τόπου.
Ένα προνομιακό επί δεκαετίες πεδίο για την κεντρική διοίκηση που δεν ήθελε στην πραγματικότητα να το απολέσει.

Διότι απλά θα αποδυνάμωνε τις πρακτικές των πελατειακών σχέσεων, της γραφειοκρατίας, των παρασιτικών δραστηριοτήτων και των μικροσυμφερόντων, που οδήγησαν τη χώρα στην χρεοκοπία, στην εξάρτηση και στην ισοπέδωση της κοινωνίας.

Με τα όσα προβλέπονται στο «Μνημόνιο 3», που μας κοινοποιήθηκε λίγες ώρες πριν τη ψήφισή του, αποδειχθήκαμε εν τέλει, όχι τόσο θύματα μιας πολιτικής εξαπάτησης, αλλά κυρίως αφελείς και αιθεροβάμονες επειδή πιστέψαμε ότι η αιρετή Περιφέρεια θα ήταν ο θεσμός - όχημα που θα οδηγούσε τη χώρα στην αποκέντρωση και, ειδικά σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο, στην πραγματική ανάπτυξη και στην έξοδο από την κρίση.
Διεκδικήσαμε με κάθε πρόσφορο μέσο, ο καθένας ξεχωριστά και σαν ΕΝΠΕ, η αιρετή Περιφέρεια να γίνει το θεσμικό ισοδύναμο σε ένα παραπαίον κεντρικό κράτος που δεν εμπνέει εμπιστοσύνη, δεν μπορεί να κινητοποιήσει νέες δυνάμεις, δεν μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες, ούτε και να δώσει προοπτική.

Το συγκεντρωτικό και διεφθαρμένο κράτος, ακόμα και σήμερα που έχει καταρρεύσει ως χρεοκοπημένη πολιτικά και οικονομικά έννοια, αντιστέκεται για να παραμείνει όρθιο, κατακερματίζοντας και κατεδαφίζοντας θεσμούς, όπως η αιρετή Περιφέρεια, που εκ του ιδρυτικού νόμου («Καλλικράτης») είναι αυτή που μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στο βάθεμα της δημοκρατίας, στην ανάδειξη των δημιουργικών περιφερειακών δυνάμεων, στην πραγματική ανάπτυξη και στον εκσυγχρονισμό της Αυτοδιοίκησης.

Αυτή την ιστορική και θεσμική εκ βάθρων ανατροπή φοβόταν και φοβάται το κεντρικό κράτος, γι’ αυτό δεν δίνει την ευκαιρία στην αιρετή Περιφέρεια να διαδραματίσει το ρόλο της. Τη θέλει να εκτελεί διατεταγμένη υπηρεσία και να λειτουργεί καθ’ υπόδειξη ως εντεταλμένη υπουργών και παραγόντων.

Μέχρι πρόσφατα αρκούσε μια εγκύκλιος ή μια απλή υπουργική απόφαση για να αλλοιωθεί το γράμμα και το πνεύμα του «Καλλικράτη».
Τώρα επιστρατεύθηκε και η Εθνική Αντιπροσωπεία, προκειμένου να περιβληθεί με το μανδύα της νομιμότητας, και ως «κατεπείγον μέτρο», η αρχιτεκτονική της κατεδάφισης του θεσμού, το αποτελείωμά του και η απαξίωση όσων τον υπηρετούμε.

Μια κατεδάφιση που συμπαρασύρει και τα θεμέλια - τους εργαζομένους στην Περιφέρεια αλλά και στους Δήμους, που το φαύλο και σπάταλο κράτους “ανταμείβει” με την κυνική ανακοίνωση, ή απειλή για απόλυση τους συμβιβασμούς, τις υποχωρήσεις, τις στερήσεις και τις θυσίες που κάνουν στη ζωή τους για να υπηρετήσουν σε μια νησιωτική Περιφέρεια.
Κάθε απόλυση διογκώνει την ανεργία που μαστίζει τον νησιωτικό χώρο, όπου οι επιλογές για απασχόληση είναι από ελάχιστες έως ανύπαρκτες.
Υπό την έννοια αυτή, κάθε απόλυση εργαζομένου στο νησιωτικό χώρο αφήνει πίσω της ένα κενό δυσαναπλήρωτο, και σύντομα θα αποδειχθεί ότι ο απολυμένος υπάλληλος είναι κυριολεκτικά αναντικατάστατος.

Η συμπαράσταση στον αγώνα που δίνουν δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. Είναι αυτονόητη. Όσο αυτονόητη είναι η αλήθεια, ότι χωρίς αυτούς, η Περιφέρεια και συνολικά η Αυτοδιοίκηση μένει μετέωρη και ακρωτηριασμένη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η αιρετή Περιφέρεια που επιλέξαμε να υπηρετήσουμε, ανεξάρτητα από τις προσωπικές και πολιτικές μας αντιλήψεις, έγινε στόχος μιας εχθρικής ενέργειας, όπως είναι η ψήφιση του «Μνημονίου 3», που θέλει την κοινωνία και την Αυτοδιοίκηση καθημαγμένες και παράλυτες.

Οι επιλογές που έχουμε πλέον στη διάθεσή μας για να προλάβουμε την κατάργηση, ουσιαστικά, της αιρετής Περιφέρειας δεν είναι απεριόριστες.
Μια επιλογή, μπροστά στα τετελεσμένα της προηγούμενης εβδομάδας, θα ήταν να αυτοκτονήσουμε πολιτικά, παραδίδοντας τα κλειδιά και βάζοντας εμείς οι ίδιοι λουκέτο στον θεσμό.
Αυτό όμως θα ήταν μια έντιμη κίνηση απ’ αυτούς, που ίσως αναπολούν και επιθυμούν την επιστροφή στις εποχές του διορισμένου Περιφερειάρχη και της απροσχημάτιστης χειραγώγησης του θεσμού.

Για εμάς, μια τέτοια επιλογή θα σήμαινε παράδοση και υποταγή στο μοιραίο με κατεβασμένα χέρια. Θα ήταν επίσης πολιτικά ανέντιμο από την πλευρά μας, καθώς δεν μας εξουσιοδότησαν για κάτι τέτοιο οι κοινωνίες που εκπροσωπούμε.
Η άλλη επιλογή είναι της σύγκρουσης και της επιμονής μας στην αναγκαιότητα, η αιρετή Περιφέρεια να μείνει όρθια πάση θυσία και να μη τη χαρίσουμε σε κανέναν.

Ειδικά για εμάς στο Νότιο Αιγαίο, η διατήρηση και ισχυροποίηση του θεσμού της Περιφέρειας είναι μονόδρομος.
Αν επιτρέψουμε, αν ανεχθούμε και αν συμβιβαστούμε με την ιδέα μιας Περιφέρειας – σφραγίδας, ενός θεσμού στα χαρτιά,  θα σημαίνει ότι συνομολογούμε την ήττα μας ως Αυτοδιοικητικοί και πως δίνουμε το δικαίωμα στο κράτος της “πλατείας Συντάγματος” να διατηρήσει το χάσμα ανάμεσα στους νησιώτες και τα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Οι νησιώτες δεν περίμεναν την κρίση, ούτε να πέσει η χώρα στο γκρεμό, για να βιώσουν συνθήκες ακτοπλοϊκού αποκλεισμού, οικονομικής δυσπραγίας και περιορισμένης πρόσβασης, για παράδειγμα, σε δομές υγείας. 

Η τωρινή συγκυρία απλώς επιτείνει και πολλαπλασιάζει αυτά τα εγγενή μειονεκτήματα του νησιωτικού μας χώρου.
Αλίμονο, αν ο νησιώτης εργαζόμενος - πολύ περισσότερο ο άνεργος, ο απόμαχος που ζει με την κουτσουρεμένη σύνταξη, ο επαγγελματίας, ο νέος επιστήμονας και κάθε νοικοκυριό, αφεθούν στη μοίρα που θα τους χαράσσει η μακρινή και απόμακρη κεντρική διοίκηση και να μην έχουν δίπλα τους μια ισχυρή Αυτοδιοίκηση.

Μια Αυτοδιοίκηση με ευθύνες, ρόλο και λόγο.
Με πόρους και αρμοδιότητες.
Με υπηρεσίες στελεχωμένες και ένα πολιτικό προσωπικό που να τους υπηρετεί με κύρος, δύναμη και δυνατότητα να κάνουν τη διαφορά στη ζωή τους.

Αυτά τα θεμελιώδη, τίθενται σε πλήρη αμφισβήτηση και με το «Μνημόνιο 3».
Τα όσα ισοπεδωτικά προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο για την Περιφέρεια, βεβαίως και για το σύνολο της κοινωνίας, συνιστούν μείζον πολιτικό θέμα. 
Το ότι συμπεριελήφθησαν ερήμην μας, εν κρυπτώ και παραβύστω, εγείρει και ηθικό ζήτημα.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, καλείται σήμερα να απαντήσει στη διπλή αυτή πρόκληση, καταγγέλλοντας και εκθέτοντας τους εμπνευστές της διάλυσης και της απορρύθμισης στα μάτια και στη συνείδηση της κοινωνίας μας.
Με μόνο γνώμονα την προστασία της Περιφέρειας και την απαίτηση των συμπολιτών μας να ακουμπούν, αυτές τις οριακές στιγμές για τις τοπικές κοινωνίες και τη χώρα μας, σε αυτοδιοικητικές δομές θεσμικά και οικονομικά θωρακισμένες.  

Έχουμε υποχρέωση να παλέψουμε με όλα τα μέσα γνωρίζοντας τις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα και ο λαός μας.
Δίνουμε τη δική μας μάχη σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο.
Διεκδικούμε τα αυτονόητα.

Η κοινωνία προσβλέπει σε μας. Προσβλέπει στη βοήθειά μας.
Σε αυτήν προσβλέπουν χιλιάδες άνεργοι, επαγγελματίες, βιοτέχνες, επιστήμονες.
Είμαστε σαν θεσμός υποχρεωμένοι να αγωνιστούμε, να δουλέψουμε για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Είμαστε υποχρεωμένοι να δουλέψουμε για να εξασφαλίσουμε νέες θέσεις εργασίας.
Θα πρέπει να βοηθήσουμε όλοι τον τόπο μας και την πατρίδα μας, ο καθένας από το δικό του μετερίζι.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Το κράτος - εργοδότης τελείωσε όπως και η αυτοδιοίκηση, όπως τη γνωρίσαμε, υποδοχέα μέρους της ανεργίας.
Οι θέσεις εργασίας θα εξασφαλιστούν από τη διατήρηση των επιχειρήσεων σε λειτουργία.
Από νέες επενδύσεις. Η εξάλειψη της γραφειοκρατίας και η δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας είναι αναγκαίες προϋποθέσεις.
Είναι στο χέρι μας να βοηθήσουμε.

Δε δεχόμαστε απολύσεις εργαζομένων. Δεν δεχόμαστε υποβάθμιση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Ζητούμε τη στελέχωση των υπηρεσιών μας.
Διεκδικούμε τους παρακρατούμενους πόρους από την Περιφέρεια και απαιτούμε την απόδοσή τους.
Συμπαραστεκόμαστε στο δοκιμασμένο από τα μέτρα Νοτιοπελαγίτη, διεκδικούμε ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής.
Δηλώνουμε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε και να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στο μέλλον.
Δηλώνουμε αποφασισμένοι να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας αν τα αιτήματά μας δεν ικανοποιηθούν.
Δηλώνουμε αποφασισμένοι να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας, αν τα αιτήματά μας δεν εισακουστούν. Ο αγώνας για να έχει επιτυχία πρέπει να είναι καθολικός και συλλογικός. Καλούμε την ΕΝΠΕ να συντονίσει τον αγώνα των Περιφερειακών αρχών και των εργαζομένων. 

την έμπρακτη συμπαράσταση της Περιφέρειας ζήτησαν οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενοί της

Την έμπρακτη συμπαράσταση του Περιφερειακού Συμβουλίου στον αγώνα που δίνουν και την καταδίκη, με δυναμικό τρόπο, του μνημονίου που «κατακρεουργεί τις εργασιακές σχέσεις», ζήτησαν εκπρόσωποι εργαζομένων στη έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (15.11)

Εκπρόσωποι των Συλλόγων Εργαζομένων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στον Δήμο Ρόδου, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, των Μηχανικών Δημοσίου και της ΟΛΜΕ Δωδεκανήσου, κάλεσαν την περιφερειακή αρχή και τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου να μη συναινέσουν στις απολύσεις υπαλλήλων, να μην αποστείλουν τις σχετικές λίστες και κατέστησαν σαφές ότι «στην επίθεση που δέχονται θα απαντήσουν με αντεπίθεση». 

απόφαση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου εργαζομένων στην Π.Ν.Α.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση και τα ψηφίσματα της Έκτακτης  Γενικής Συνέλευσης  του Συλλόγου των εργαζομένων στην Π.Ν.Α.  που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη στην Σύρο, Ρόδο και Πειραιά στις  15 Νοέμβρη 2012, αποφασίστηκε ότι,

1. Με την κύρωση από τη Bουλή των νέων μέτρων του  επικαιροποιημένου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 9 Ν. 4093/12)  και του Προϋπολογισμού για το 2013, η τρικομματική κυβέρνηση, σε πλήρη συνεργασία με την Ε.Ε. και το  Δ.Ν.Τ.   νομοθέτησε τον σφαγιασμό των εργασιακών δικαιωμάτων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.  Στον μεν ιδιωτικό καταργούν το 8ωρο και  τις Συλλογικές Συμβάσεις, αφήνοντας εντελώς απροστάτευτους του εργαζόμενους στην εργοδοτική αυθαιρεσία,  ενώ στον δημόσιο προχωρούν σε άμεσες διαθεσιμότητες, δηλαδή απολύσεις, συναδέλφων κατηγοριών Δευτεροβάθμιας  εκπαίδευσης  αορίστου χρόνου, και υποχρεωτικές μετατάξεις, ακόμη και σε κατώτερη βαθμίδα. Ταυτόχρονα τρομοκρατούν με πειθαρχικούς ελέγχους, όχι τους «επίορκους», όπως διακηρύττουν, αλλά τους υπαλλήλους που αντιστέκονται π.χ. με την απειλή της «ανάρμοστης συμπεριφοράς» εντός ή εκτός «υπηρεσίας». Η σχετική εγκύκλιος που εξέδωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αποκαλύπτει και την πρωτοφανή μεθόδευση «νομιμοποίησης» της  κυβερνητικής αυθαιρεσίας καθώς οι μετατάξεις και οι πειθαρχικοί έλεγχοι  χρησιμοποιούνται ως εργαλεία υποταγής με απειλή την απόλυση. 
2.  Η επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους είναι ενιαία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα καθώς περικόπτουν άγρια τις συντάξεις ( για 5η συνεχόμενη φορά), καταργούν τα εναπομείναντα επιδόματα γιορτών και άδειας , πετσοκόβουν ακόμη και  τα οικογενειακά επιδόματα, εκτοξεύουν την συντάξιμη ηλικία στα 67 όταν η επίσημη ανεργία ξεπερνά το 25% και τα χρόνια για την πλήρη σύνταξη στα 40 ! Η συγκεκριμένος νόμος  αποτελεί  ποταμό αντιλαϊκών ρυθμίσεων που περιλαμβάνει από νέα χαράτσια στην «δημόσια» υγεία μέχρι την πλήρη ουσιαστική εξίσωση των ιδιωτικών «κολλεγίων» με τα  ΑΕΙ  και την σκανδαλώδη εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.
3. Τα μέτρα δεν «τα επιβάλουν οι δανειστές και το μνημόνιο» αλλά η ανάγκη των  μεγαλοεργοδοτών  για φτηνό και υποταγμένο εργατοϋπαλληλικό δυναμικό σύμφωνα με τις ανάγκες της κερδοφορίας τους. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός π.χ. ότι το Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, υπολογίζει ότι  θα τεθούν σε διαθεσιμότητα μέσα στο 2013 πάνω από 40 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ  το μνημόνιο αναφέρεται σε 25 χιλιάδες! Από την άλλη αποδεικνύουν τι είδους «ανάπτυξη» ετοιμάζουν, διαλύοντας  τομείς του δημοσίου, προκειμένου να διαθέσουν το αντικείμενο σε ιδιώτες  σε βάρος του εργαζόμενου λαού ( τρανταχτά παραδείγματα ο ΕΟΠΥΥ με τα τηλεφωνικά ραντεβού και οι συμβολαιογραφικές πράξεις). 
4. Η συνενοχή των   συνδικαλιστικών ηγεσιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καθώς και σε μια σειρά εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες, είναι πρόδηλη, καθώς ακόμη και σήμερα υπό το βάρος της αντεργατικής λαίλαπας  όχι μόνο δεν οργανώνουν  αλλά υπονομεύουν τον αγώνα των εργαζομένων.
5.Έχοντας και την πείρα των μεγάλων περσινών αγώνων που οδήγησαν στην κυβερνητική εναλλαγή, είμαστε υποχρεωμένοι να αγωνιστούμε για την ανατροπή αυτών των  μέτρων,  αλλά  ταυτόχρονα να ξεκινήσουμε  ανυποχώρητο αγώνα  για την ανατροπή  συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής κυβερνήσεων και  Ε.Ε. και  τη διεκδίκηση ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης με στόχο και γνώμονα την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του εργαζόμενου λαού.

Στα πλαίσια αυτά:

- Συνεχίζουμε την Απεργία την Παρασκευή 16 και την Δευτέρα 19 Νοέμβρη. Ορίζουμε νέα Γ.Σ. την Τρίτη  20 Νοεμβρίου στις 9:00 το πρωΐ.
- Καλούμε την Διοίκηση δεσμευτεί και να ενημερώσει αρμοδίως ότι κανένας υπάλληλος της Α.Δ. Αιγαίου δεν εμπίπτει στις διατάξεις για διαθεσιμότητα - απόλυση.
- Καλούμε την προσωρινή διοικούσα επιτροπή της ΟΣΕΑΔΕ να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες συντονισμένης δράσης των σωματείων στις Αποκ. Διοικήσεις.
- Συντονιζόμαστε  με άλλους φορείς και συσπειρώσεις εργαζομένων, με στόχο την πραγματοποίηση κοινών  δράσεων.
- Καλούμε σωματεία κι φορείς εργαζομένων να πάρουν αποφάσεις  για το μπλοκάρισμα και την ανατροπή του εργασιακού μεσαίωνα !
- Καλούμε τις δευτεροβάθμιες  και τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις να προχωρήσουν σε προκήρυξη πολιτικής απεργίας διαρκείας για την συνολική ανατροπή της βάρβαρης αυτής πολιτικής.


«λαϊκή συσπείρωση» Ν. Αιγαίου για την συνεδρίαση (15.11) του περιφερειακού Συμβουλίου

Οι εκλεγμένοι Περιφερειακοί Σύµβουλοι µε το ΚΚΕ, της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Ν. Αιγαίο, σχετικά µε το έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο της Πέµπτης 15/11/2012, µέσω Τηλεδιάσκεψης, για τα νέα προβλήματα που δημιουργούντα στην Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση µε τα πρόσφατα μέτρα  ( ν. 4093/2012 - Μνηµόνιο 3) που ψηφίστηκαν στη Βουλή, υπογραμμίζουν τα παρακάτω:

•  Χαιρετίζουμε τους αγώνες των εργαζομένων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου , στις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και στους Δήμους των νησιών μας. Ο αγώνας τους δεν αφορά στενά στα εργασιακά τους δικαιώματα που πλήττονται βάναυσα με το νέο Μνημόνιο με κυριότερο  το δικαίωμα στην εργασία , αλλά στην υπεράσπιση των εργασιακών, συνταξιοδοτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων του συνόλου των λαϊκών στρωμάτων που πλήττονται εξίσου.  
• Καταγγέλλουμε  την υποκρισία της Περιφερειακής Αρχής με την δήθεν καταδίκη πλευρών των αντιλαϊκών νομοθετημάτων, τη στιγµή που καθημερινά υλοποιεί την αντιλαϊκή  πολιτική Ευρωπαϊκής Ένωσης  και συγκυβέρνησης σε όλους τους τοµείς με αποκορύφωμα  τη δημιουργία των προϋποθέσεων την μετατροπή του Νοτίου Αιγαίου σε σκλαβοπάζαρο με  τις ειδικές οικονομικές ζώνες. Η υποκρισία ξεπερνά κάθε όριο αν συνυπολογιστεί ότι με το ίδιο νομοθέτημα που πετά στο δρόμο εργαζόμενους στο δημόσιο, ουσιαστικά καταργείται το 8ωρο και οι Συλλογικές Συμβάσεις, αυξάνεται η ηλικία συνταξιοδότησης και τα χρόνια για την πλήρη σύνταξη στα 40,  ενώ κατακρεουργούνται συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα.
Η δήθεν διαφωνία του κ. Περιφερειάρχη στο νέο µνηµόνιο και στον κρατικό Προϋπολογισµό του 2013 εξαντλείται σε γενικόλογες καταγγελίες για τον οικονομικό στραγγαλισμό της περιφέρειας , αφήνοντας  στο απυρόβλητο τη στρατηγική του κεφαλαί0υ που γεννά μεσοπρόθεσμα, µνηµόνια και μόνιμη εξαθλίωση των εργαζομένων.
Την ίδια στιγµή αυτή η πολιτική εφαρμόζεται και εξειδικεύεται  από τη συντριπτική πλειοψηφία των αιρετών - στελεχών των κοµµάτων του  ευρω - μονόδρομου που διευκολύνουν διαχρονικά τις κυβερνήσεις να  επιταχύνουν σε νέα πιο βάρβαρα μέτρα όπως: απολύσεις, φορολογική επιδροµή, ιδιωτικοποίηση έργων και υπηρεσιών.
• Οι Περιφερειακοί Σύµβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο του Ν. Αιγαίου καλούν την Περιφέρεια και τους Δήµους να µην εφαρµόσουν την απόφαση της κυβέρνησης, δηλαδή, να µην σταλούν ονοµαστικοί κατάλογοι των εργαζομένων γιατί αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την κατάργηση των οργανικών θέσεων, την διαθεσιμότητα των υπαλλήλων και  τελικά την απόλυσή τους, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για την  λειτουργία Περιφερειών  και Δήµων, όσο και για τις οικογένειες των ίδιων των εργαζομένων.
Καλούμε τους εργαζόμενους σε οργανωμένη λαϊκή πάλη στην  ταξική γραμμή ρήξης και ανατροπής για την κατάργηση των μνημονίων «διαρκείας» και συνολικά της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Συριζα: υπόλογη η κυβέρνηση για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των ναυτικών

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συριζα Σύρου, 

Η κυβέρνηση με μία πρωτοφανή, «εν κρυπτώ» διαδικασία, αύξησε κατά δύο χρόνια το απαιτούμενο όριο ηλικίας, της συνταξιοδότησης των ναυτεργατών.
Ο κυβερνητικός εμπαιγμός σε βάρος όλων αυτών των ανθρώπων, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής ναυτιλίας, είναι απίστευτος. Ειδικότερα,  ενώ αρχικά στο σχέδιο νόμου για το λεγόμενο «Μνημόνιο 3», αναφερόταν ρητά ότι εξαιρούνται οι ασφαλισμένοι του ΝΑΤ από την έτσι κι αλλιώς απαράδεκτη επέκταση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, η αναφορά για την εξαίρεση αυτή, εξαφανίστηκε από το κείμενο που τελικά δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Η αύξηση των ορίων ηλικίας των ναυτεργατών, με δεδομένες τις ιδιαιτερότητες του επαγγέλματος και την αυξανόμενη ανεργία στον κλάδο, αποκλείει ουσιαστικά από τη σύνταξη χιλιάδες ναυτεργάτες. Η κυβέρνηση Σαμαρά, είναι πλέον υπόλογη, απέναντί τους.  

οικολογικός άνεμος - η τοποθέτηση του Ν. Χρυσόγελου στην έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (15.11)

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του συνδυασμού,

Ως Οικολογικός Άνεμος καταγγέλλουμε την ψήφιση των επώδυνων μέτρων, που συνεχίζουν την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κατάρρευση της χώρας. Η συνταγή της λιτότητας και της περικοπής των δημόσιων δαπανών, που οδήγησε σε ύφεση και αύξηση του χρέους – όπως ομολογούν πλέον και εκθέσεις του ΔΝΤ και της ΕΕ – είναι μια λανθασμένη συνταγή. Η διέξοδος στην κρίση απαιτεί την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου και των κατευθύνσεων ανάπτυξης, αλλά και μια ουσιαστική συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και κυρίως αυτών που πλήττονται από την κρίση.

Συντασσόμαστε με τους υπαλλήλους εργαζόμενους στην αυτοδιοίκηση και στηρίζουμε τις διαμαρτυρίες τους και το αίτημά τους στην κυβέρνηση για την άρση του μέτρου. Λύση δεν είναι οι οριζόντιες απολύσεις, αλλά η αναβάθμιση της λειτουργίας των υπηρεσιών της Περιφέρειας και των Δήμων και η αξιοποίηση των εργαζομένων προς όφελος των πολιτών, της κοινωνικής συνοχής, της οικολογικής βιωσιμότητας, μέσα από την οργάνωση της εργασίας και τη βελτίωση της διοίκησης και των εργαλείων αξιολόγησης και αξιοκρατίας.

Στα πλαίσια αυτά, ο ρόλος  της Περιφερειακής Αρχής δεν είναι να κάνει γενικόλογη κριτική. Δεν είναι αντιπολίτευση, διαχειρίζεται την εξουσία, αποτελεί μέρος της εξουσίας. Ευθύνη της είναι, σε διαβούλευση με το Περιφερειακό Συμβούλιο και τους φορείς, να ετοιμάσει σχέδιο διάσωσης, να διαμορφώσει εναλλακτικό σχέδιο για την οικονομία, την κοινωνική συνοχή, την απασχόληση, την επίλυση των οξυμένων κοινωνικών προβλημάτων.

Στην Έκτακτη Συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε χθες 15/11/2012 συνδέοντας τηλεματικά τους περιφερειακούς συμβούλους σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Βρυξέλλες, ο περιφερειακός σύμβουλος του Οικολογικού Ανέμου και Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος τόνισε ότι:
 «Σήμερα απαιτείται ευρύτερη κινητοποίηση μέσα από την αυτο-οργάνωση της κοινωνίας, την επεξεργασία και εφαρμογή ενός εναλλακτικού σχεδίου διεξόδου από την κρίση. Ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ έχει ήδη καταθέσει προτάσεις. σε σημαντικούς τομείς στους οποίους πρέπει να εστιαστεί το εναλλακτικό σχέδιο διεξόδου από την κρίση, όπως η ανάπτυξη ΑΠΕ, η σύνδεση τουρισμού /πολιτισμού /τοπικής παραγωγής, η βιώσιμη αλιεία και προστασία θαλάσσιων περιοχών, το πρασίνισμα της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης και της ακτοπλοΐας, η κοινωνική οικονομία, η καλύτερη οργάνωση της περιφέρειας. Οι ίδιοι πόροι της Περιφέρειας και η αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων πρέπει να φτάσουν σε ένα τέτοιο ύψος ώστε να είναι σε θέση να χρηματοδοτεί τους εργαζόμενους σε αυτή, αλλά και να παίζει ρόλο στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
Ίδιοι πόροι μπορούν να προκύψουν αρκεί να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες δομές και θεσμούς. Ενδεικτικά αναφέρουμε:  παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές (μέσω τοπικών συμμετοχικών – δημοτικών εταιριών), εισαγωγή εισφοράς 1- 5 ευρώ ανά τουρίστα, περιφερειακής εμβέλειας πράσινα ομόλογα για την συν-χρηματοδότηση έργων που εντάσσονται στην λογική της κοινωνικής συνοχής και της περιβαλλοντικής-κλιματικής προστασίας , αλλά και τις δυνατότητες αξιοποίησης εναλλακτικών πηγών, όπως τα τοπικά Δίκτυα Ανταλλαγών και την τοπικοποίηση των διαθέσιμων κεφαλαίων, μετά από ανάλυση του κύκλου ζωής τους σε τοπικό επίπεδο.

Προτείνουμε επίσης να οργανωθεί, με τη βοήθεια μου, μια ημερίδα στο ευρωκοινοβούλιο αρχές Δεκεμβρίου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της περιφέρειας, των επαγγελματικών φορέων, εκπροσώπων από άλλες περιφέρειες, του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας - ILO για να συζητήσουμε τα αδιέξοδα της πολιτικής που ακολουθείται στην νησιωτική περιφέρεια μας στο όνομα δήθεν της  αντιμετώπισης της κρίσης».

Αναλυτικά οι θέσεις του Οικολογικού Ανέμου σχετικά με το Μνημόνιο ΙΙΙ είναι οι εξής:

Ως Οικολογικός Άνεμος καταγγέλλουμε την ψήφιση των επώδυνων μέτρων, που συνεχίζουν την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κατάρρευση της χώρας. Η ψήφιση του μακροπρόθεσμου της περασμένης εβδομάδας δεν αποτελεί νίκη της πολιτικής των λύσεων, αντιθέτως αποδεικνύει περίτρανα ότι «οι θυσίες δεν πιάνουν τόπο» και ότι τα προηγούμενα μέτρα λιτότητας δεν εξυπηρετούσαν μια στρατηγική για τη διέξοδο της χώρας από την κρίση για αυτό και απέτυχαν και οδήγησαν σε νέα. Η συνταγή της λιτότητας και της περικοπής των δημόσιων δαπανών, που οδήγησε σε ύφεση και αύξηση του χρέους –όπως ομολογούν πλέον και εκθέσεις του ΔΝΤ και της ΕΕ-, είναι μια λανθασμένη συνταγή. Δυστυχώς το πρόβλημα της χώρας αντιμετωπίζεται και πάλι στα στενά δημοσιονομικά πλαίσια, παραγνωρίζοντας τους λόγους που έφεραν την κρίση στη χώρα και που αν δεν εξαλειφθούν, δεν θα την ξεπεράσουμε.

Σήμερα λοιπόν καθίσταται περισσότερο από αναγκαίο να εξεταστεί βαθιά το οικονομικό μοντέλο που εφαρμοζόταν σε πολλές από τις χώρες της κρίσης και βασιζόταν κυρίως σε εισαγωγές ορυκτών καυσίμων με την επακόλουθη εξάρτηση, αλλά και στη μεγέθυνση του κατασκευαστικού τομέα. Η εμπειρία αυτή, σε συνδυασμό με μια σειρά ακόμη λανθασμένων εθνικών πολιτικών σε κάθε μια από αυτές τις χώρες, είναι ικανή να διδάξει για τα αίτια της κρίσης μα και να αναδείξει τις ορθές πρακτικές για τη διέξοδο από αυτή. Αρκεί να θέλουμε να αναγνωρίσουμε την πραγματικότητα και να μελετήσουμε την εμπειρία. Στην Ελλάδα είναι τραγικό ότι εθελοτυφλούμε και εμμένουμε στην αποτυχημένη αυτή συνταγή «ανάπτυξης», και μάλιστα σε μεγαλύτερες δόσεις, προοιωνίζοντας έτσι ένα άκρως απαισιόδοξο σενάριο για το μέλλον και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Η στρεβλή ανάπτυξη, η παραοικονομία, η φοροκλοπή και φοροδιαφυγή, η άνιση κατανομή των φορολογικών βαρών, η αναποτελεσματικότητα του δημοσίου τομέα, το πελατειακό κράτος, ο νεποτισμός και η αναξιοκρατία είναι ακόμα ορατά δια γυμνού οφθαλμού τη στιγμή που οι περικοπές διαλύουν το κοινωνικό κράτος και το κάθε νοικοκυριό για εξοικονόμηση πόρων.

Η διέξοδος στην κρίση απαιτεί, εκτός από την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου και των κατευθύνσεων ανάπτυξης, μια ουσιαστική συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και κυρίως αυτών που πλήττονται από την κρίση. Δεν μπορεί να αναζητηθεί σε κάθε χώρα μεμονωμένα και δεν θα έρθει μέσα από ακραίες και λαϊκίστικες φωνές και προσεγγίσεις, που βλέπουν την Ευρώπη εχθρικά. Δεν πρέπει να κατηγορείται η Ευρώπη για τις αποτυχημένες πολιτικές, αλλά οι ίδιες οι  λανθασμένες πολιτικές. Και η διέξοδος στην κρίση απαιτεί επίσης ομοψυχία και πραγματικό αγώνα όλων μας για την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή, με σαφή τοποθέτηση ενάντια σε φασιστικές πρακτικές, σε ακροδεξιές ρητορείες και στη Χρυσή Αυγή, που χρησιμοποιώντας το πρόσχημα της καθαρότητας των χεριών τους από τις κλεψιές, δεν διστάζουν να τα λερώνουν με αίμα μεταναστών για να «σώσουν την Πατρίδα και τους Έλληνες» από την κρίση.

Σχετικά με τον Ρόλο της Περιφέρειας 
Τρεις φορές μέσα στο τελευταίο διάστημα, στις εισηγήσεις μας προς το Περιφερειακό Συμβούλιο του Αυγούστου στη Λέρο και στη Ρόδο, όσο και στη Συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης, αναλύσαμε το σκεπτικό του Οικολογικού Ανέμου για την ανάγκη ενός σωστού περιφερειακού σχεδιασμού που δεν θα γίνεται στα χαρτιά ή μέσα από γενικόλογες μελέτες, αλλά μέσα από ουσιαστική διαβούλευση που θα πρέπει να λάβει τον ευρύτερο δυνατό χαρακτήρα, επιδιώκοντας την ενεργό συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, της κοινωνίας των πολιτών και της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και θα  λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές συνθήκες, τις ευρωπαϊκές πολιτικές αλλά και τις ανάγκες, τα προβλήματα και τις δυνατότητες – συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιφέρειάς μας.

Επιμένουμε, λοιπόν, και σήμερα ότι ρόλος  της Περιφερειακής Αρχής δεν είναι να κάνει αφηρημένη κριτική. Δεν είναι αντιπολίτευση, διαχειρίζεται την εξουσία, αποτελεί μέρος της εξουσίας. Ευθύνη της είναι, σε διαβούλευση με το Περιφερειακό Συμβούλιο και τους φορείς, να ετοιμάσει σχέδιο διάσωσης, να διαμορφωθεί εναλλακτικό σχέδιο για την οικονομία, την κοινωνική συνοχή, την απασχόληση, την επίλυση των οξυμένων κοινωνικών προβλημάτων.

Επιπλέον, η Περιφέρεια πρέπει να επιλέξει επιτέλους τους νευραλγικούς τομείς στους οποίους θα στοχεύσει την ανάπτυξή της και στους οποίους θα επικεντρώσει για την αναζήτηση πόρων. Ως Οικολογικός Άνεμος επιμένουμε ότι όλες οι επιλογές πρέπει να είναι σε πράσινη κατεύθυνση και αυτό σε συνδυασμό με την καινοτομία είναι που θα διευκολύνει και την άντληση πόρων από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Εχουμε ήδη καταθέσει προτάσεις. σε σημαντικούς τομείς στους οποίους πρέπει να εστιαστεί το εναλλακτικό σχέδιο διεξόδου από την κρίση, όπως η ανάπτυξη ΑΠΕ, η σύνδεση τουρισμού /πολιτισμού /τοπικής παραγωγής, η βιώσιμη αλιεία και προστασία θαλάσσιων περιοχών, το πρασίνισμα της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης και της ακτοπλοΐας, η κοινωνική οικονομία, η καλύτερη οργάνωση της περιφέρειας..

Σχετικά με τις απολύσεις στην αυτοδιοίκηση 
Η απόλυση των υπαλλήλων ΙΔΑΧ της αυτοδιοίκησης ως εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής αποτελεί πέρα για πέρα άδικη πολιτική, καθώς πρόκειται για μια ισοπεδωτική και οριζόντια διαδικασία, χωρίς ποιοτικά κριτήρια, χωρίς καμία μελέτη, χωρίς προηγουμένως να έχει ασχοληθεί κανείς με την ποιότητα της εργασίας που οι υπάλληλοι προσφέρουν.

Ιδιαίτερα για τα νησιά μας το θέμα έχει ακόμα πιο σημαντικές επιπτώσεις, καθώς πλήττει ιδιαίτερα τους υποστελεχωμένους δήμους και την Περιφέρεια. Χτυπά επίσης την πόρτα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το διοικητικό του προσωπικό. Και πέρα από τη λειτουργία των φορέων αυτών, η κάθε απόλυση θα συμβάλλει στην περαιτέρω ύφεση και αύξηση της ανεργίας στις τοπικές νησιωτικές αγορές, εν τέλει στην ερήμωση νησιωτικών κοινωνιών, χωρίς να προσθέσει ουσιαστικό δημοσιονομικό όφελος στο κράτος

Συντασσόμαστε με τους υπαλλήλους εργαζόμενους στην αυτοδιοίκηση και στηρίζουμε τις διαμαρτυρίες τους και το αίτημά τους στην κυβέρνηση για την άρση του μέτρου. Λύση δεν είναι οι οριζόντιες απολύσεις, αλλά η αναβάθμιση της λειτουργίας των υπηρεσιών της Περιφέρειας και των Δήμων κι η αξιοποίηση των εργαζομένων για το καλύτερο αποτέλεσμα της εργασίας προς όφελος των πολιτών, της κοινωνικής συνοχής, της οικολογικής βιωσιμότητας, άρα η οργάνωση της εργασίας και η βελτίωση της διοίκησης και των εργαλείων αξιολόγησης και αξιοκρατίας.


Τι μπορούμε και πρέπει να κάνουμε 
Αν θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί, η Περιφέρεια, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, οι επαγγελματικοί και κοινωνικές φορείς, οι εργαζόμενοι στην Περιφέρεια και στην Αυτοδιοίκηση να καθίσουμε γύρω από ένα τραπέζι και να συζητήσουμε ψύχραιμα,  οργανωμένα κι αποτελεσματικά την ανάληψη μιας γιγαντιαίας προσπάθειας για να:
επεξεργαστούμε ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση για το Ν Αιγαίο με στόχο την κοινωνική συνοχή, την απασχόληση, την αναζωογόνηση της οικονομίας
            να δούμε πως δουλεύουν οι περιφέρειες σε άλλες χώρες και να αξιοποιήσουμε καλές πρακτικές στην οργάνωσή τους, αλλά και στην απόκτηση ίδιων πόρων ώστε να είναι βιώσιμη η ύπαρξη και λειτουργία της περιφέρειας
            να δούμε ποιες κοινωνικές δομές και ποιες αυτοδιοικητικές – μέχρι σήμερα – δομές και υπηρεσίες μπορούν να περάσουν σε νέα μοντέλα οργάνωσης, κυρίως μέσα από δομές κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων (πχ διαχείριση απορριμμάτων, δομές κοινωνικής αλληλεγγύης, κα)
            να δούμε πως οι εργαζόμενοι που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους μπορούν να ενταχθούν στις νέες αυτές δομές (αν ισχύσουν οι απολύσεις) ώστε να μπορέσουν να έχουν μια αξιοπρεπή εργασία και να συνεργαστούν εκ νέου με την αυτοδιοίκηση.

Σήμερα απαιτείται ευρύτερη κινητοποίηση μέσα από την αυτο-οργάνωση της κοινωνίας, την επεξεργασία και εφαρμογή ενός εναλλακτικού σχεδίου διεξόδου από την κρίση. Γιατί η χώρα έχει καταρρεύσει οικονομικά και αν δεν βγει από την οικονομική κρίση δεν έχει τρόπο να χρηματοδοτεί τις υπηρεσίες και τις κοινωνικές δαπάνες της. Για τη διάσωση της Ελλάδας θα διατεθούν πάνω από 240 δις μόνο που αυτά δεν επενδύονται στην οικονομία, δεν δημιουργούν θέσεις εργασίας, απλώς τροφοδοτούν ένα φαύλο κύκλο χρέους, ύφεσης, ανεργίας, διάλυσης κοινωνικών δομών. Οι ίδιοι πόροι της Περιφέρειας και η αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων πρέπει να φτάσουν σε ένα τέτοιο ύψος ώστε να είναι σε θέση να χρηματοδοτεί τους εργαζόμενους σε αυτή αλλά και να παίζει ρόλο στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Ίδιοι πόροι μπορούν να προκύψουν αρκεί να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες δομές και θεσμούς για να μπορεί η Περιφέρεια  να ανταποκριθεί στις μελλοντικές ανάγκες. Ενδεικτικά αναφέρουμε:  παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές (μέσω τοπικών συμμετοχικών – δημοτικών εταιριών), εισαγωγή εισφοράς 1- 5 ευρώ ανά τουρίστα, περιφερειακής εμβέλειας πράσινα ομόλογα για την συν-χρηματοδότηση έργων που εντάσσονται στην λογική της κοινωνικής συνοχής και της περιβαλλοντικής-κλιματικής, αλλά και τις δυνατότητες αξιοποίησης εναλλακτικών πηγών, όπως τα τοπικά Δίκτυα Ανταλλαγών και την τοπικοποίηση των διαθέσιμων κεφαλαίων, μετά από ανάλυση του κύκλου ζωής τους σε τοπικό επίπεδο.

Ως Οικολογικός Άνεμος λέμε πάντα ναι στο διάλογο, στη σύνθεση απόψεων και στο συμμετοχικό δημοκρατικό σχεδιασμό και εγώ προσωπικά, με την ιδιότητα και του ευρωβουλευτή, είμαι στη διάθεση της Περιφέρειας για να μεταφέρω γνώσεις και εμπειρία για τα ευρωπαϊκά εργαλεία και τις απαραίτητες ενέργειες για τη στήριξη καινοτόμων πρωτοβουλιών για οικονομία και απασχόληση στο Νότιο Αιγαίο.

Προτείνουμε να οργανωθεί με τη βοήθεια μου μια ημερίδα στο ευρωκοινοβούλιο αρχές Δεκεμβρίου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της περιφέρειας, των επαγγελματικών φορέων, εκπροσώπων από άλλες περιφέρειες, του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας -ILO για να συζητήσουμε τα αδιέξοδα της πολιτικής που ακολουθείται στην νησιωτική περιφέρεια μας στο όνομα δήθεν της  αντιμετώπισης της κρίσης. Θα μπορούσαμε να προσκαλέσουμε εκπροσώπους της Κομισιόν και διεθνών οργανισμών για να παρουσιάσουμε τα προβλήματα που προκύπτουν από την προώθηση μιας οριζόντιας πολιτικής που οδηγεί σε διάλυση την οικονομία και σε αποσύνθεση τη διοίκηση και την κοινωνική συνοχή. Χρειάζεται, όμως, να παρουσιάσουμε ένα σχέδιο για το πώς μπορούμε να βγούμε από την κρίση με αλληλεγγύη και ανασυγκρότηση της οικονομίας και της κοινωνίας. 

ομιλία Βρούτση (μέρος της) στο 2ο ετήσιο συνέδριο labor and insurance

Σύμφωνα με τα σημαντικότερα σημεία ομιλίας του Υπουργού Εργασίας και βουλευτή Κυκλάδων της ΝΔ, σε εκδήλωση του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου,

Με την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 και την ψήφιση του Προϋπολογισμού για το 2013, η χώρα μας κατάφερε να επανακτήσει ξανά την αξιοπιστία της.
Απέδειξε την αποφασιστικότητά της να πραγματοποιήσει εκείνες τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται για να σταθεί ξανά με αξιώσεις στο διεθνές περιβάλλον και να εισέλθει σε μια νέα, δυναμική τροχιά ανάκαμψης.

Μόλις πριν 3 ημέρες επιβεβαιώθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο από τους ευρωπαίους εταίρους, ότι η χώρα μας βρίσκεται πλέον στο σωστό δρόμο.
Στο Eurogroup της Δευτέρας, υπογραμμίστηκε από τους εκπροσώπους των δανειστών  «…η ισχυρή αποφασιστικότητα από πλευράς των ελληνικών αρχών να εφαρμόσουν πραγματικά ένα πολύ φιλόδοξο και σημαντικό πρόγραμμα τόσο σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη όσο και σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους…»
Ενώ, όλοι συμφώνησαν ότι «…είναι δίκαιο και απαραίτητο να αναγνωρίσουμε πόσο μακριά έχει προχωρήσει η Ελλάδα μέσα σε δύσκολες συνθήκες για τον ελληνικό λαό».

Και όλα αυτά όχι τυχαία. Η Ελλάδα έδωσε εξετάσεις αξιοπιστίας και τις πέρασε. Πέρασε από το φουρτουνιασμένο «κάβο ντόρο» με απίστευτες θυσίες του ελληνικού λαού 60 δις ευρώ προσαρμογές μέσα σε 3 χρόνια, που ισοδυναμεί με το 30% του ΑΕΠ. Για πρώτη φορά χωρίς να θριαμβολογίες μπορούμε να μιλάμε για πρωτογενές πλεόνασμα το 2013. Και όλα αυτά αναγνωρίστηκαν και το κλίμα για την εικόνα της χώρας μας άλλαξε. Τα αναγκαία για την διψασμένη μας οικονομία χρήματα της συμφωνηθείσας δόσης φτάνουν και όλα αυτά μαζί θα βάλουν τη χώρα και την οικονομία μας σε περίοδο πολιτικής ομαλότητας και οικονομικής σταθερότητας. Επιτέλους μετά από ένα μακρύ, επώδυνο και δυσοίωνο χρονικό διάστημα υπάρχει και μας κάνει να αισθανόμαστε ικανοποίηση και επιτυχία.

Κυρίες και κύριοι,
Σε πολλές χώρες του κόσμου οι επιδόσεις τόσο στην ανάπτυξη όσο και στην απασχόληση υποχωρούν, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι εξελίξεις που αφορούν την Ευρώπη.
Το κύριο πρόβλημα σε όλο τον κόσμο, είναι ότι οι αγορές εργασίας έχουν επηρεαστεί σε σημαντικό βαθμό από την κρίση.
Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο το γεγονός ότι η ανεργία αυξάνεται για 18 συναπτούς μήνες, ξεπερνώντας τα 25,3 εκατομμύρια άτομα αποτελεί πρωτοφανές φαινόμενο για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα.
Στην Ελλάδα, το ποσοστό ανεργίας από 7,5% το 2008 εκτοξεύτηκε στα επίπεδα του 25% φέτος.
Ωστόσο, το ιδιαίτερα ανησυχητικό αυτής της γενικευμένης κρίσης είναι ότι, ακόμη και σε χώρες που ανακάμπτουν και ξαναγυρνούν σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, η αγορά εργασίας δεν φαίνεται να ακολουθεί.
Παρουσιάζει μια υστέρηση που οφείλεται, κυρίως, σε διαρθρωτικούς παράγοντες.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ανεργία μπορεί να λάβει μόνιμα και δομικά χαρακτηριστικά.
Και αυτή είναι η κεντρική πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και στη χώρα μας.
Πρέπει να σκεφτούμε και να δράσουμε με άξονα την επόμενη μέρα. Την ημέρα της επανεκκίνησης και ανάκαμψης της οικονομίας, η οποία είναι πλέον κοντά, αν ακολουθήσουμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα την πολιτική της δημοσιονομικής προσαρμογής και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Αυτή η επόμενη, καλύτερη ημέρα της οικονομίας, πρέπει να μας βρει έτοιμους, έχοντας ολοκληρώσει τις απαραίτητες αλλαγές. Παντού, στην οικονομία, στην αγορά εργασίας, σε όλους τους κρίσιμους και ζωτικούς θεσμούς. 
Εκτιμώ πως όλοι έχουμε την επίγνωση, ότι η πρωτόγνωρη οικονομική και κοινωνική κρίση που αντιμετωπίζει χώρα δεν εμφανίστηκε ξαφνικά.
Προϋπάρχουσες στρεβλώσεις και παθογένειες, σε όλο το φάσμα της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής της χώρας, υπέθαλψαν και  πολλαπλασίασαν το εύρος και τις επώδυνες διαστάσεις της κρίσης.
Ουσιαστικά σήμερα πληρώνουμε ως χώρα το τίμημα της αναβλητικότητας αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που δεν τολμήσαμε να κάνουμε ότι έπρεπε.

Την προηγούμενη περίοδο, όπως γνωρίζετε, το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Πρόνοιας σήκωσε το μεγάλο βάρος αναφορικά με τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2013-2016. Τόσο ως προς τις δημοσιονομικές όσο τις θεσμικές πτυχές αυτού του προγράμματος.
Σίγουρα πρόκειται για πολύ δύσκολα μέτρα. Μέτρα για τα οποία, επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω περί αυτού, είναι ακόμα πιο δύσκολη και επίπονη η εφαρμογή τους. Κυρίως γιατί είναι πολλά τα πράγματα που πρέπει να γίνουν σε ασφυκτικούς χρόνους, έτσι ώστε να είναι δυνατή τόσο η υλοποίηση των μέτρων όσο και για να φανούν άμεσα τα αποτελέσματά τους.

Ασφαλώς, το Υπουργείο μας διαθέτει μια σειρά από εργαλεία για την ενίσχυση της απασχόλησης και τα χρησιμοποιούμε όλα.
Ωστόσο, η κύρια απάντηση στο ζήτημα της απασχόλησης είναι η ανάπτυξη της οικονομίας. Και οι οικονομίες και οι χώρες αναπτύσσονται  όταν προσαρμόζονται άμεσα στις διεθνείς αλλαγές.
Οι οικονομίες αναπτύσσονται όταν δεν αναβάλλουν τις κρίσιμες αποφάσεις, όταν σκέπτονται και λειτουργούν με ευρύ και στρατηγικό ορίζοντα.
Όταν στον πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό τομέα επικρατεί η σταθερότητα, η νηφαλιότητα και οι άνθρωποι είναι πράγματι αφοσιωμένοι στην εργασία τους, την εκπαίδευσή τους, την χώρα τους.
Οι εργαζόμενοι ωφελούνται και προστατεύονται πραγματικά όταν απελευθερώνεται ο δυναμισμός της οικονομίας και της υγιούς επιχειρηματικότητας, όταν δημιουργούνται ευκαιρίες δουλειάς για όλους είτε έχουν υψηλές είτε χαμηλότερες δεξιότητες, όταν δεν υπάρχουν περιττά και γραφειοκρατικό εμπόδια στην κινητικότητα της εργασίας, όταν δεν υπάρχουν τεχνητά τείχη μεταξύ των προνομιούχων και των αδύναμων της αγοράς εργασίας, όταν ο διάλογος μεταξύ των κοινωνικών συνομιλητών για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας αποβάλλει τη συγκρουσιακή και καχύποπτη λογική του παρελθόντος. 
Αυτό είναι το περιβάλλον μέσα στο οποίο αναπτύσσεται η υγιής επιχειρηματικότητα, αυτό είναι το περιβάλλον όπου διαμορφώνονται εργασιακές σχέσεις που προωθούν την ποιότητα στην αγορά εργασίας, και αναδεικνύουν ένα ανθρώπινο δυναμικό κινητικό, καινοτόμο, παραγωγικό.
Ένα ανθρώπινο δυναμικό, αποφασιστικό παράγοντα στην διαμόρφωση μιας ανταγωνιστικής οικονομίας μέσα σε ένα παγκοσμιοποιημένο οικονομικό σύστημα.
Γιατί το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί μαζί με τους εργαζόμενους.
Τα πρώτα βήματα για την επίτευξη αυτού του στόχου έχουν ήδη γίνει.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζονται πολλά να γίνουν ακόμα, αλλά με τη συστράτευση όλων μας, ο στόχος για μια παραγωγική Ελλάδα, μια Ελλάδα με την αρμόζουσα θέση στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, μια Ελλάδα της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, μπορεί και πρέπει να επιτευχθεί. Είναι υπόθεση όλων μας.

Χ. Κόκκινος – μήνυμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Συμπληρώνονται φέτος τριάντα εννιά (39) χρόνια από την ηρωική εξέγερση  το Νοέμβρη του 1973.
Με μπροστάρη τη νεολαία, η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της συγκρούστηκε με το δικτατορικό καθεστώς, πάλεψε για ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και στο τέλος νίκησε την τυραννία, στέλνοντας το ξεκάθαρο μήνυμα: «ΠΟΤΕ ΚΑΜΙΑ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ».
Σήμερα, μετά από τριάντα εννιά (39) χρόνια, τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και το σύνθημα των αδούλωτων φοιτητών για «ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» παραμένουν διαχρονικά και επίκαιρα.
Ο ελληνικός λαός βιώνει την οικονομική υποδούλωση από την ξενόφερτη Τρόικα και υποφέρει από τα άδικα, σκληρά και αντιλαϊκά μνημονιακά μέτρα που παίρνονται εις βάρος του από το 2010 και μετά.
Οι πολιτικές αυτές πρέπει να αλλάξουν άμεσα, γιατί οι κοινωνικές αντοχές και ανοχές εξαντλούνται.
Το σύνολο της κοινωνίας πιστεύει στη Δημοκρατία, στην Ελευθερία και στην Εθνική Ανεξαρτησία και βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή των αγώνων.

Τιμούμε την επέτειο του Πολυτεχνείου και αγωνιζόμαστε για τα μεγάλα εθνικά ιδανικά, για καλύτερη Παιδεία, για καλύτερες συνθήκες ζωής, για να διασφαλιστεί η Δημοκρατία από τον κάθε μορφής ολοκληρωτισμό και λαϊκισμό, που δε διστάζει να παραχαράξει την Ιστορία και να καπηλευτεί αγώνες και κατακτήσεις.
Οι Έλληνες έχουμε διαχρονικά αποδείξει ότι είμαστε ένας λαός περήφανος, δημοκρατικός και ασυμβίβαστος και όταν είμαστε ενωμένοι διαπρέπουμε. Στη χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία και ο Πολιτισμός, δεν έχει θέση η ταπείνωση και προσβολή. Το ένδοξο ιστορικό μας παρελθόν φωτίζει και χαράζει δρόμους για το μέλλον.

ΕΠΑΜ Θήρας – μήνυμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Επί επτά ολόκληρα χρόνια (1967-1974) ο ελληνικός λαός έζησε το φασισμό και τη μοναρχία και το πλήρωσε με το αίμα του. Οι ελευθερίες περιορίστηκαν, οι πολίτες ήταν τρομοκρατημένοι, το καθεστώς της χούντας συλλάμβανε και βασάνιζε όποιον είχε διαφορετική γνώμη, τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατιόνταν.
Οι Έλληνες, όμως, αντιστέκονταν. Με προκηρύξεις, με διαδηλώσεις, με ακραίες ενέργειες. Αιτήματα τους ήταν η Ελευθερία και η Δημοκρατία. Και στο τέλος κατάφεραν να αποτινάξουν τους δικτάτορες.
Στις μέρες μας, μια νέα ιδιότυπη χούντα είναι σε εξέλιξη. Το καθεστώς εντείνει τις προσπάθειές του να κρατηθεί στην εξουσία με κάθε μέσο και τρόπο. Η αστυνομική βία και αυθαιρεσία απέναντι σε ειρηνικούς διαδηλωτές, το ακατάπαυστο μπαράζ μέτρων σε βάρος του συνόλου της κοινωνίας, η καθημερινή γελοιοποίηση κάθε δημοκρατικής λειτουργίας, εντός και εκτός Κοινοβουλίου, η ακατάπαυστη προπαγάνδα από τα συστημικά ΜΜΕ, που μας καλούν να τους ευχαριστούμε κι από πάνω, που σώζουν τη «πατρίδα» και κυρίως η κατάλυση των άρθρων 28, 37 και 38, 41 και 54 παρ2 του Συντάγματος μαρτυρούν ότι ένα νέο πραξικόπημα έχει τελεστεί ήδη.
Οι Έλληνες καλούνται για ακόμη μια φορά να ορθώσουν το ανάστημά τους στους νέους μονάρχες. Να ξαναχτυπήσουν οι καμπάνες της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ. Το Νέο Πολυτεχνείο σημαίνει Γενική Πολιτική Απεργία διαρκείας.
Καλούμε τον ελληνικό λαό να ακολουθήσει την ακροτελεύτια διάταξη του Συντάγματος

«Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων,
που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο
εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με την βία» (Άρθρο 120, παραγρ.4)

και να πάρει τη χώρα στα χέρια του. Να προχωρήσουμε όλοι μαζί σε Συντακτική Εθνοσυνέλευση που θα δώσει στη πατρίδα μας το Δημοκρατικό Σύνταγμα που της αξίζει.
Καλούμε τους Δημόσιους Υπαλλήλους να απομονώσουν τους συνεργάτες των κατακτητών και να αρνηθούν κάθε εντολή τους.
Καλούμε τα κόμματα της Βουλής, που δηλώνουν δημοκρατικά και αντιμνημονιακά, να εμπιστευτούν τον ελληνικό λαό. Να προχωρήσουν στην κατάθεση της βουλευτικής τους ιδιότητας και να παραιτηθούν από ένα κοινοβούλιο που είναι σε πλήρη διάσταση με την κοινωνία και με το κοινό αίσθημα περί δικαιοσύνης και νομιμότητας.
Ο λαός θα μας κρίνει, σύντομα, όλους.

Ζήτω το ΝΕΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ
Ο αγώνας μας συνεχίζεται και είναι απελευθερωτικός       

Πέμπτη, Νοεμβρίου 15, 2012

χωρίς εκπτώσεις τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια

Νίκος Συρμαλένιος: «Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου: Νίπτει τας χείρας του για την μονομερή διακοπή της έκπτωσης στους μονίμους κατοίκους των μικρών νησιών».

Σε σχετική απάντηση Ερώτησης (αρ.πρωτ.2858/12-10-2012) που κατέθεσε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου για τη «Διακοπή Χορήγησης έκπτωσης 50% σε μόνιμους κατοίκους μικρών νησιών», ο αρμόδιος Υπουργός αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο θέμα σαν να ανήκει σε άλλο Υπουργείο.

Για άλλη μια φορά αντί να δίνει μια ξεκάθαρη απάντηση, επικαλείται την έλλειψη νομοθετικού πλαισίου(!) για τη μη εφαρμογή από πλευράς των ναυτιλιακών εταιρειών  των υπουργικών αποφάσεων για τη χορήγηση της συγκεκριμένης έκπτωσης. Πιο συγκεκριμένα, η απάντηση αναφέρει ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες, λόγω της έλλειψης του νομοθετικού πλαισίου, που θα έπρεπε να καθορίζει αποζημίωση προς αυτές, δεν αποδέχονται την εφαρμογή της έκπτωσης και γι αυτό το λόγο, έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο και μέχρι σήμερα δεν έχει αποφανθεί σχετικά.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι εύλογα: Γιατί επί μια δεκαετία δεν έχει φροντίσει το Υπουργείο να καθορίσει το νομοθετικό πλαίσιο για την αποζημίωση των εταιρειών, επιδοτούμενων και μη; Αν δεν είναι ο Υπουργός υπεύθυνος για την εφαρμογή των αποφάσεων, τότε ποιος είναι; Μήπως οι ακτοπλόοι;
Ειδικότερα στις επιδοτούμενες γραμμές, όπου υπογράφονται συμβάσεις με συγκεκριμένους όρους χορήγησης εκπτώσεων, γιατί το υπουργείο δεν υποχρεώνει τις εταιρείες να είναι συνεπείς στις συμβατικές τους υποχρεώσεις;
Και τέλος, γιατί εδώ και χρόνια το Υπουργείο αρνείται πεισματικά να δημιουργήσει ένα ενιαίο ηλεκτρονικό σύστημα καταχώρησης και ελέγχου των εισιτηρίων, αφήνοντας ανοιχτό το πεδίο για φοροδιαφυγή, η οποία ζημιώνει το δημόσιο κατά χιλιάδες ευρώ ετησίως;
Στον προϋπολογισμό που πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή με ενσωματωμένα τα μέτρα του Μνημονίου ΙΙΙ, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου θα λάβει μειωμένα κονδύλια για το 2013 κατά 20%. 
Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι με τις πολιτικές αυτές, αφενός μεν θα έχουμε δραστικές περικοπές δρομολογίων, με συνέπεια αρκετά νησιά να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς πλοία, ιδιαίτερα το χειμώνα και αφετέρου το κόστος μετακίνησης και διαβίωσης των νησιωτών θα είναι πλέον απαγορευτικό για να συνεχίσουν να κατοικούν στον τόπο τους. Οι εξαγγελίες και τα ωραία λόγια περί «νησιωτικής πολιτικής» αποδεικνύονται για άλλη μια φορά κούφια, όταν έρχεται η ώρα των πράξεων.