Σάββατο, Ιουνίου 18, 2011

Προφήτης Ηλίας ο Θεσβίτης - συνέδριο της Ι.Μ. Προφήτη Ηλία Θήρας

Θεολογικό Συνέδριο με θέμα "Προφήτης Ηλίας ο Θεσβίτης : Ο Ζηλωτής υποφήτης του Θεού" διοργανώνει το τριήμερο Τρίτη 19 - Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011 η Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού Θήρας συμπληρώνοντας εφέτος 300 έτη από την ίδρυσή της.
Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του συνεδρίου και των εορταστικών εκδηλώσεων μεγενθύνοντας (με κλίκ επάνω τους) τις φωτογραφίες.



ακίνδυνη η σεισμική δραστηριότητα

Ακίνδυνη χαρακτηρίζεται η σεισμική δραστηριότητα των 3 τελευταίων ημερών στην περιοχή της Σαντορίνης. Οι σεισμοί πραγματοποιήθηκαν για τρείς συνεχόμενες ημέρες, το απόγευμα της Πέμπτης 16, της Παρασκευής 17 και το μεσημέρι του Σαββάτου 18 Ιουνίου και τα μεγέθη τους ήταν αντίστοιχα 2.9, 3 και 2.8 βαθμών της.. γνωστής κλίμακας. Το επίκεντρο ήταν ο υποθαλάσσιος χώρος της Παλαιάς Καμμένης.
Σύμφωνα με τους σεισμολόγους το φαινόμενο δεν είναι ανησυχητικό (σ.σ. εκτός κι αν πάει το sea diamond... 100 μετρα παρακάτω, κάτι που μπορεί να γίνει ανησυχητικό..)

Συμπληρωματικό, 19.6.2011, 12.17
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες απο το Γεωφυσικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Αθήνας, οι σεισμοί δεν είχαν επίκεντρο την Καλντέρα,με τον σεισμό της Πέμπτης να εντοπίζεται 20 χ.μ.Ν.Α. της Σαντορίνης και της Παρασκευής βόρεια της Οίας.

το νέο βίντεο της Ένωσης Ζωοφίλων Θήρας

Το νέο και πολύ όμορφο βίντεο της Ένωσης Ζωοφίλων Θήρας στο οποίο προβάλλονται "αδεσποτάκια" της Σαντορίνης που εχουν δωθεί για υιοθεσία και συγκεκριμένα στο εξωτερικό, ανέβηκε πριν απο λίγες ημέρες στο youtube. Μπορείτε να το δείτε εδω.

η Μόμο του Ende στο Εμπορείο

Μια εξαιρετικά καλοδουλεμένη θεατρική παράσταση, την "Μόμο" του Michael Ende παρουσίασαν χθες Παρασκευή 17 Ιουνίου οι μαθητές του Γυμνασίου του Εμπορείου Σαντορίνης με συντονιστή-σκηνοθέτη-σκηνογράφο τον καθηγητή του μαθήματος των καλλιτεχνικών κ. Τσάτσο. Όλοι οι συντελεστές της παράστασης καταχειροκροτήθηκαν απο το πολυπληθές κοινό της.

10 ήμερο μαθημάτων θεάτρου απο το "Θεατρικό Εργαστήρι Σαντορίνης"

Το Θεατρικό Εργαστήρι Σαντορίνης διοργανώνει 10ήμερο μαθημάτων Θεάτρου για Παιδιά από 8 ετών, Εφήβους και Ενήλικες που αγαπούν το θέατρο και ερασιτέχνες ηθοποιούς στην "Εστία" του Πύργου. Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα όπως:
ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ, ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟ, ΟΡΘΟΦΩΝΙΑ- ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ, ΦΩΝΗΤΙΚΗ -ΤΡΑΓΟΥΔΙ, ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ- ΧΟΡΟ, ΥΟGΑ- PILATΕS, ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΚΑΙ ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ

Στο τέλος του κύκλου των μαθημάτων θα δοθεί Βεβαίωση Συμμετοχής από το Θεατρικό Εργαστήρι Σαντορίνης.
Τα μαθήματα θα είναι καθημερινά από τις 9π.μ.-14:00μ.μ. (Το ωράριο των ενηλίκων θα γίνει κατόπιν συνεννοήσεως).
Αιτήσεις Συμμετοχής θα γίνουν δεκτές από 17- 27 Ιουνίου στην "Έστία" του Πύργου 10:30-14:00 Αριθμός θέσεων περιορισμένος. Τα Δίδακτρα ανέρχονται στο ποσό των 150 euro και 30 euro εγγραφή
και καταβάλλονται με την αποδοχή της αίτησης.
Για περισσότερες πληροφορίες από 11:00 έως 14:30 στα τηλέφωνα 22860-82244 και 6977377305 και στην σελίδα στο facebook

συμμετοχές απο τις Κυκλάδες στο Forde Folk Festival

Στο "Forde Folk Music Festival" το μεγαλύτερο φεστιβαλ για την παραδοσιακή μουσική και τον χορό απ όλο τον κόσμο που γίνεται κάθε Ιούλιο στην Σκανδιναβία θα συμμετάσχουν φέτος και δύο Κυκλαδίτες μουσικοί! Πρόκειται για τον πολύ καλό στα πνευστά, δάσκαλο και κατασκευστή τσαμπούνας Γιάννη Πανταζή με έδρα την Σαντορίνη και τον Νίκο Τσαντάνη που είναι επίσης δάσκαλος και κατασκευαστής της παραδοσιακής τσαμπούνας, με έδρα την Πάρο. Θα τους συνοδεύσουν ο Λάριος Σταύρος που θα παίξει τσαμπούνα, βιολί και λαούτο και ο Γιώργος Ρέρρας που θα παίξει λαούτο.
Την αποστολή των Κυκλαδιτών μουσικών υποστηρίζει το τμήμα Πολιτισμού της Περιφέρειας. Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία και τις καλύτερες μουσικές εμπειρίες απο το ταξίδι τους.
Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί φέτος 7 - 10 Ιουλίου.

The festival is JULY 7 - JULY 10 and all four musicians are representing the Cyclades.
NIKOLAOS TSANTANIS -Paros island -tsambouna (bagpipe)
YANNIS PANTAZIS -Santorini island -tsambouna, percussion
LARIOS STAVROS - Andros island- tsambouna, percussion, violin, lute
RERRAS GEORGIOS-Andros island-lute

Førde Folk Music Festival is the largest festival in Scandinavia for folk / traditional / world music and dance from all over the world. The festival takes place in beginning of July each year. The main profile is traditional and contemporary folk music on an accoustic basis. 3500 artists from more than 100 different countries has been presented at the festival the last 17 years.
The festival programme is of great variety, with concerts, workshops, exhibitions, children’s events, dance evenings etc. Plus different kinds of projects during the festival week and throughout the year.
The main festival arena is the culture centre, “Førdehuset” with four concert halls from 170 to 2500 seats. Festival events also take place in hotels, museums arts centres and outdoor stages in and nearby Førde, altogether about 20 venues.

κυκλοφόρησε ο νέος "Ερμής"

Ο νέος 68ος "Ερμής" κυκλοφόρησε και μπορείτε να τον βρείτε, να τον κατεβάσετε και να τον διαβάσετε στην διεύθυνση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

πολίτες κόντρα στον καιρό - διαμαρτυρία για την μη πρόσκλησή της σε συνέδριο για τα νησιά

Την διαμαρτυρία και την εκπλήξή της για τον αποκλεισμό της απο "Διεθνές Συνέδριο για το μέλλον των ευρωπαϊκών νησιών" που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στην Τήνο με την διοργάνωση του Υπ. Οικονομικών, εκφράζει με επιστολή της στην Περιφερειακή αρχή, την οποία εμμέσως θεωρεί συνδιοργανώτρια, η παράταξη "Πολίτες Κόντρα στον Καιρό". Στην ανακοίνωση μάλιστα αναφέρει οτι την ενημέρωση για την πραγματοποίηση συνεδρίου την έλαβε απο τα τοπικά ΜΜΕ.


Σύμφωνα με το κείμενο,
Πληροφορηθήκαμε από τα έντυπα και τα ηλεκτρονικά μέσα της περιοχής μας, ότι οργανώθηκε την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011 στην Τήνο Διεθνές Συνέδριο με θέμα το μέλλον των ευρωπαϊκών νησιών.
Διαβάζοντας τη πρόγραμμα και τους εισηγητές, διαπιστώσαμε ότι συμμετείχαν κυβερνητικοί παράγοντες, ευρωβουλευτές, πανεπιστημιακοί, αυτοδιοικητικοί, καθώς και ευρωπαίοι εκπρόσωποι οργανισμών και περιοχών από νησιωτικές περιοχές της Ε.Ε.
Διαβάσαμε επίσης ότι στόχος του Συνεδρίου ήταν “η ενημέρωση και διαβούλευση των εμπλεκόμενων φορέων στη διαμόρφωση της Νέας Στρατηγικής για τις Περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Πολιτικής Συνοχής μετά το 2013”.
Μας προκάλεσε όμως αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι, ως παράταξη και το ίδιο ισχύει για όλες τις παρατάξεις της μειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου, δεν κληθήκαμε να πάρουμε μέρος, όχι μόνο ως εισηγητές, αλλά ούτε καν ως απλοί συμμετέχοντες.
Γνωρίζουμε ότι οργανωτής του Συνεδρίου ήταν το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και όχι η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, αυτό όμως δεν σας απαλάσσει από την ευθύνη της μή πρόσκλησης μας (ή καλλίτερα του αποκλεισμού μας), διότι είναι φανερό ότι η Περιφέρεια αποτέλεσε τον άτυπο συνδιοργανωτή. Και το σοβαρότερο δεν μπορεί το Υπουργείο και η Περιφέρεια ως επίσημες κρατικές οντότητες να συμπεριφέρονται ως κομματάρχες και όχι ως θεσμικοί εκπρόσωποι της Πολιτείας.
Φαίνεται όμως ότι το επιτελείο των κυβερνητικών παραγόντων αλλά και των φίλα προσκείμενων της στην Περιφέρεια, είτε συμπεριφέρεται με περισσή αλαζονεία, είτε με υπερβάλλουσα απαξιωτική συμπεριφορά προς τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, συνεχίζοντας την επιδεικτική αγνόηση μας.
Σε κάθε περίπτωση η Περιφερειακή Πλειοψηφία, αν αναπόδεικτα θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι, λόγω φόρτου και έλλειψης πλήρους οργάνωσης, δεν κατάφερε να απαντήσει μέχρι σήμερα στις επανειλημμένες Ερωτήσεις-Επερωτήσεις που έχουν τεθεί είτε από εμας, είτε από τις άλλες παρατάξεις της μειοψηφίας, στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν ισχύει καμιά δικαιολογία, με δεδομένο ότι δεν μπορείς να αγνοείς τις άλλες παρατάξεις όταν αυτό καθεαυτό το θέμα του Συνεδρίου, αφορούσε “το μέλλον των νησιών μας”, για το οποίο βεβαίως δεν είναι μόνο και αποκλειστικά υπεύθυνη η εκάστοτε κυβερνητική ή περιφερειακή πλειοψηφία. Και μάλιστα όταν αναφέρεται σε βάθος χρόνου, στον οποίο δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα διαχειρίζεται η ίδια τις τύχες των νησιών μας.
Απαιτούμε σε εφαρμογή του νόμου και των προβλεπομένων από τον κανονισμό η επερώτηση μας αυτή να απαντηθεί στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο δίνοντας μας καθαρές εξηγήσεις, γι' αυτήν την συνεχιζόμενη απαράδεκτη τακτική σας.

Παναγιώτης Ρήγας - ανακοίνωση για τον ανασχηματισμό

Ανακοίνωση με την οποία ευχαριστεί τον πρόεδρο του Πασοκ για την ευκαιρία που του έδωσε να συμμετάσχει στο προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα, εξέδωσε ο βουλευτής Κυκλάδων του Πασοκ Παναγιώτης Ρήγας.


Στην ανακοίνωσή του αναφέρει οτι,
Αισθάνομαι την υποχρέωση να ευχαριστήσω δημόσια τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργό της χώρας, Γιώργο Παπανδρέου, γιατί μου έδωσε τη δυνατότητα, με τη συμμετοχή μου μέχρι σήμερα στην Κυβέρνηση, να προσφέρω τις υπηρεσίες μου σε έναν ιδιαίτερα σημαντικό τομέα, σε μία κρίσιμη περίοδο για τη χώρα.
Για όσο διάστημα κατείχα τη θέση του Υφυπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, επέδειξα το οφειλόμενο ενδιαφέρον για τις Κυκλάδες, φροντίζοντας για την ταχύτερη προώθηση των έργων και για την επίλυση προβλημάτων, που η αρνητική οικονομική συγκυρία προκάλεσε.
Σήμερα, απαλλαγμένος από τα κυβερνητικά καθήκοντα, επανέρχομαι στην κοινοβουλευτική μου δράση με τον ίδιο δυναμισμό και αποφασιστικότητα που το έπραξα από την πρώτη στιγμή που οι Κυκλαδίτες με ανέδειξαν, με την ψήφο τους, βουλευτή.
Η περίοδος που βιώνουμε είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την ίδια την εθνική μας ύπαρξη. Το μέλλον της χώρας -και επομένως και των νησιών μας- εξαρτάται απόλυτα από την υπευθυνότητα και τη σοβαρότητα που θα επιδείξουμε όλοι και κυρίως όσοι συμμετέχουμε με οποιονδήποτε τρόπο στη διαχείριση των δημοσίων υποθέσεων. Προσωπικά, δεσμεύομαι να ακολουθήσω το δύσκολο δρόμο της ευθύνης και της συνέπειας, κόντρα στη φτηνή δημαγωγία και τον καταστροφικό λαϊκισμό.
Οι Κυκλάδες μπορούν να συνεχίσουν να υπολογίζουν στη δημιουργική μου παρουσία και δράση. Άλλωστε, οφείλω πολλά στις χιλιάδες των Κυκλαδιτών, που διαχρονικά με τιμούν με την ψήφο τους.
Για αυτά τα μοναδικά νησιά και για τους υπέροχους κατοίκους τους, θα συνεχίσω να αγωνίζομαι με όλες μου τις δυνάμεις.

Παρασκευή, Ιουνίου 17, 2011

3 εκτός φεστιβάλ εκδηλώσεις στο Μέγαρο Γκύζη

Για μια σημαντική αλλαγή στο πρόγραμμα του φεστιβάλ του "Μεγάρου Γκύζη" μας ενημέρωσε ο διευθυντής του κ. Παπακωνσταντίνου.


Σύμφωνα με αυτην, στις 17/8 ο κλαρινετίστας στο ρεσιτάλ κλασικής μουσικής θα είναι τελικά ο διεθνούς φήμης Ισπανός Jose Franch-Ballester, που θα εμφανισθεί μάλιστα για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μαζί με την Ιταλίδα πιανίστα Vanessa Benelli Mosell.

Επίσης μας ενημέρωσαν και για τις 3 εκτός φεστιβάλ εκδηλώσεις που εντάσονται στο φετινό πρόγραμμα δραστηριοτήτων του Μεγάρου, την έκθεση ζωγραφικής της Ρένας Κουρπά στις 9 Ιουλίου, την προβολή του ντοκιμαντέρ "Χορεύω αιώνες στην Κρήτη" στις 26 Αυγούστου και την αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Αλέξανδρου Βάλβη στις 28 Αυγούστου.

Αναλυτικότερα και σχετικά με τις παραπάνω εκτός φεστιβάλ εκδηλώσεις,

Το Σάββατο 9 Ιουλίου θα εγκαινιασθεί στο ΜΕΓΑΡΟ ΓΚΥΖΗ η έκθεση ζωγραφικής της Ρένας Κουρπά με τίτλο “Τα σκιάχτρα της Σαντορίνης”. Με το πινέλο της στραμμένο στη φύση της Σαντορίνης και ειδικά στα σκιάχτρα που χρησιμοποιούν οι ντόπιοι αγρότες στο χωράφι ως φόβητρο για κάθε ιπτάμενο «εισβολέα», η ζωγράφος παρουσιάζει τη δουλειά των τελευταίων ετών αποδίδοντας εικαστικά αυτό το αυτοσχέδιο φθαρτό ανθρώπινο δημιούργημα της λαϊκής φαντασίας, το σκιάχτρο. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Γιάννης Παπακωνσταντίνου, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Γκύζη.
Εγκαίνια έκθεσης: Σάββατο 9 Ιουλίου 2011, ώρα 21:00
Διάρκεια έκθεσης: 9 - 29 Ιουλίου 2011

Την Παρασκευή 26 Αυγούστου, αμέσως μετά τη λήξη του Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη 2011, η Κρήτη «ταξιδεύει» στη Σαντορίνη για την παρουσίαση-προβολή στο Μέγαρο Γκύζη της ταινίας-ντοκιμαντέρ «Χορεύω αιώνες στην Κρήτη». Η ταινία είναι μία παραγωγή του Κέντρου Έρευνας & Διδασκαλίας Κρητικού Χορού της Ομάδας των χοροδιδασκάλων-ερευνητών Γιάννη και Γιώργου Μεγαλακάκη, και έχει στόχο την ουσιαστική ανάδειξη και προβολή της τέχνης του κρητικού χορού σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η πρώτη παρουσίαση της ταινίας πραγματοποιήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2011, στο Ευγενίδειο Ίδρυμα (Πλανητάριο) στην Αθήνα με τεράστια επιτυχία. Πριν την προβολή της ταινίας θα προηγηθεί μία ομιλία του ερευνητή-χοροδιδασκάλου Γιάννη Μεγαλακάκη με θέμα την τέχνη του κρητικού χορού. Η είσοδος για την ομιλία και την προβολή της ταινίας θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Την Κυριακή 28 Αυγούστου θα εγκαινιασθεί στο Πνευματικό Κέντρο ΜΕΓΑΡΟ ΓΚΥΖΗ η αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Αλέξανδρου Βάλβη με τίτλο “Φωτοδίοδος: 2001-2011”. ΦΩΤΟΔΙΟΔΟΣ η γέφυρα της μεγάλης αντάμωσης με κώδικα την τέχνη, που δημιουργεί την αλήθεια σαν εικόνα και το απεικονισμένο γίνεται πραγματικότητα.
Ο καλλιτέχνης επιστρέφει στο νησί της καταγωγής του, μετά από 18χρονη διαμονή στη Γερμανία, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά στη Σαντορίνη τη δουλειά των τελευταίων δέκα ετών. Θα εκτεθούν ζωγραφικά έργα με μικτή τεχνική (ακρυλικά, φυσικές ύλες, ρητίνη σε ξύλο), αλλά και ορισμένα σχέδια (κιμωλία - κάρβουνο σε χαρτί Ingres). Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Γιάννης Παπακωνσταντίνου, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Γκύζη.
Εγκαίνια έκθεσης: Κυριακή 28 Αυγούστου 2011, ώρα 21:00
Διάρκεια έκθεσης: Κυριακή 28 Αυγούστου έως Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011.

Υπενθυμίζουμε οτι το πρόγραμμα του φεστιβάλ για το φετινό καλοκαίρι περιλαμβάνει τις εξής εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν το διάστημα 1η - 23 Αυγούστου.

ΔΕΥΤΕΡΑ 1/8/2011, 21:00: έκθεση ζωγραφικής του ΒΑΓΓΕΛΗ ΤΖΕΡΜΙΑ
ΠΕΜΠΤΗ 4/8/2011, 21:00: συναυλία με την ΖΩΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
ΚΥΡΙΑΚΗ 7/8/2011, 21:00: συναυλία των ANDERS LΨNNE GRΨNSETH και DAVID SKINNER
ΤΕΤΑΡΤΗ 10/8/2011, 21:00: "ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΦΡΙΝΤΑ..." Τρεις γυναίκες ζωντανεύουν τη Φρίντα Κάλο συναυλία με τις Κατερίνα Ρούσου, Αλεξάνδρα Νομίδου και Μάγδα Μαυρογιάννη.
ΣΑΒΒΑΤΟ 13/8/2011, 21:00: συναυλία με τον ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟ
ΤΕΤΑΡΤΗ 17/8/2011, 21:00: συναυλία με τους ΔΙΟΝΥΣΗ ΓΡΑΜΜΕΝΟ και VANESSA BENELLI MOSELL
ΣΑΒΒΑΤΟ 20/8/2011, 21:00: συναυλία με τους HUMAN TOUCH
ΤΡΙΤΗ 23/8/2011, 21:00: συναυλία με τους ΠΕΝΝΥ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ &THE SWINGIN΄ CATS

κάντο όπως η Santo, κόντρα στην ... monsanto!

Για την δημοσίευση ενός πολύ ενδιαφέροντος κειμένου, γραμμένου με μπόλικη φαντασία, για το τεύχος Ιουνίου του περιοδικού Gourmet του "Βήματος", μας ενημέρωσε ο καλός φίλος, μάγειρας και συγγραφέας Δημήτρης Ρουσσουνέλος μου μένει και εργάζεται στην Μύκονο.

Σύμφωνα με το μύνημα του άρθρου, καλούμαστε να παραδειγματιστούμε, να ακολουθήσουμε και να ανταποκριθούμε στο παράδειγμα της Santo (wines!) κόντρα στα κελεύσματα της monsanto, η οποία είναι μια εταιρία που παράγει και διακινεί μεταλλαγμένους σπόρους και προιόντα.

Σύμφωνα με το άρθρο,

Στη σάλα του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία τρία ηλιοκαμένα νησιωτόπουλα μας κάλεσαν προ μηνός σε μια συνάντηση γνωριμίας. Ασύρτικο, φάβα, ντοματάκι, τρία γνήσια τέκνα της Σαντορίνης, νοικοκυραίοι σε μια εκδήλωση εξωστρέφειας. Αφορμή η δόξει και τιμή αναγνώριση της πατρότητας της φάβας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι το δεύτερο Σαντορινιό Π.Ο.Π. (Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης) ενώ παίρνει σειρά σύντομα η ντροπαλή και νοστιμούλα κόρη, η μικρόκαρπη ντομάτα.


Το ίδιο βράδυ 95 μίλια νότια, τέσσερα ντοκυμαντέρ της δεκαετίας του ’60, ξυπνούσαν μνήμες στο νησί της Μυκόνου. Προβληματίστηκαν όσοι μπορούσαν να δουν πίσω από τις γριές με το μίτο, τις κοπέλες που έπλεναν στη σκάφη, τους νέους αγρότες -σημερινούς παππούδες μας- να λιχνίζουν κριθάρια. Αν μάθαιναν ότι η Σαντορίνη στέφεται βασίλισσα στο κρατίδιο της άνυδρης ντομάτας θα γελούσαν κουτοπόνηρα. Γιατί γνωρίζουν ότι στο δικό τους πριγκηπάτο, είχαν τέτοια ντάρε αβέρε μα προτίμησαν άλλο τίτλο ευγενείας: του τουρισμού την ανοχή κι όχι την ανέχεια.

Αν συμμετείχαν Κυκλαδίτες αγρότες στη συνάντηση του Μεγάλη Βρετανία θα έβλεπαν με συγκίνηση τους Σαντορινιούς να λιχνίζουν τη φάβα, να καλλιεργούν οργανωμένα και σύγχρονα τις ντομάτες, να δένουν κουλούρες τα κλήματα, να λιάζουν σταφύλια στις ταράτσες. Κάποιοι το κάνουν κι ακόμα περισσότεροι θα ήθελαν και θα μπορούσαν ν’ ακολουθήσουν. Γι αυτό πρέπει οι δήμαρχοι, οι περιφερειάρχες, να πάψουν να συμπεριφέρονται σαν ρωμαίοι έπαρχοι, οι δεσπότες σαν Φαρισαίοι, οι γραμματείς υπουργείων σαν κομιστές χρυσόβουλων με ΕΣΠΑ και άλλα φύκια. Πρέπει να αφυπνισθεί η συλλογική μας συνείδηση. Να πιάσουμε το νήμα από την αρχή σε όλη την επικράτεια. Να αρνηθούμε την ευκολία του φυντανιού που όζει Μονσάντο, σώζοντας ο καθένας τον πολύτιμο καρπό που του αναλογεί. Η κιβωτός της Ελλάδας, του Αιγαίου, των Κυκλάδων, όσα χρυσαφικά κι αν κρύψουμε στ’ αμπάρια της, όσα κυβικά μπετόν αρμέ κι αν εξασφαλίσουμε για την πρόσκαιρη επιβίωση, είναι ήδη υπερφορτωμένη. Βάρυνε τόσο, που ήδη βλέπουμε δια γυμνού οφθαλμού τον πυθμένα μιας θάλασσας που κάποτε την λογίζαμε απύθμενη.

Η μεγάλη επιτυχία της Σαντορίνης, αποτέλεσμα δουλειάς, αγάπης κι ανοικτών οριζόντων, αφυπνίζει τα συγκοινωνούντα δοχεία των νησιών. Η ξενοδοχειακή και εστιατορική υποδομή τους μπορεί να υποστηρίξει τον γαστρονομικό προορισμό «Κυκλάδες». Στο κοινό πιάτο είναι δυνατόν και πρέπει να αναδειχτούν τα τυριά τα Νιώτικα, τα Συριανά, τα Ναξιώτικα, τα κρασιά της Πάρου, τα ρεβίθια της Σίφνου, τα μέλια της Σίκινου, τα αλλαντικά της Μυκόνου, η πατάτα της Νάξου, το αγκιναράκι της Τήνου. Όσο λιγοστές κι αν είναι οι νοστιμιές της Φολεγάνδρου, της Τζιάς, της Κύθνου, της Άνδρου, της Ανάφης, της Σχοινούσας, της Δονούσας, της Ρήνειας, της Αμοργού και των Κουφονησιών, αυτές είναι που κάνουν τη διαφορά. Κρίταμα, αρωματικά, αιγοπρόβατα, αλιεύματα, ο πλούτος των μικρών και των μεγάλων Κυκλάδων είν’ ένα σύγχρονο κέρας της Αμάλθειας. Είναι το ιδανικό εργαλείο για να κερδίσει ο μάστορας της κουζίνας και τον πιο δύσπιστο γευσιλάτρη.

Οι Κυκλάδες μπορούν, με όχημα τα προϊόντα, όπως η Σαντορίνη και με τη Σαντορίνη, να γίνουν ένας ισχυρός γαστρονομικός προορισμός. Θα χρειαστεί μια μετα-καλλικράτεια νέα συνένωση των νησιών, ένα γευστικό σχέδιο «Αρχίλοχος» ή «Αρχέστρατος». Πλήθος τα διατιθέμενα ονόματα των ευγενών αρχαίων πλην όμως ελάχιστο και ατελέσφορο κάθε φορά το έργο κι ανύπαρκτο το όραμα των νεοτέρων.

"η βάρδια του Πελεκάνου" ταξιδεύει στον κόσμο

Με το ντοκυμαντέρ "Η Βάρδια του Πελεκάνου" της Λίας Μπίνζερ πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του 5ου Ελληνικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λος Άντζελες.


Σχετικά με το Φεστιβάλ αξίζει να αναφέρουμε οτι,
Ο Μαχαιροβγάλτης του Γιάννη Οικονομίδη κατέκτησε τον Χρυσό Ορφέα Καλύτερης Ταινίας του 5ου Ελληνικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λος Άντζελες. Στην τελετή λήξης του Φεστιβάλ προβλήθηκε σε παγκόσμια πρεμιέρα το Γάλα του Γιώργου Σιούγα. Βραβείο Κοινού απονεμήθηκε στην ταινία Χωρίς Σύνορα, Βραβείο Ταινίας Μυθοπλασίας στην ταινία Τα Παιδία Δεν Παίζει και Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους απέσπασε το RF. Κατά τη φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Λος Άντζελες προβλήθηκαν συνολικά 21 ταινίες.

Ενω, σχετικά με το ντοκυμαντέρ το οποίο γυρίστηκε στην Σαντορίνη με θέμα την καλλιέργεια του αμπελιού, ένας απο τους πλέον ευστοχούς προλόγους που έχουν γραφτεί αναφέρει οτι "ακούγεται παράδοξο: μία ταινία γυρισμένη στη Σαντορίνη, χωρίς ούτε ένα πλάνο από την Καλντέρα!".

Σύμφωνα με κείμενο της Χρύσας Νανου της εφημερίδας "Αγγελιοφόρος"

Μα τι δείχνει ένα φιλμ αν αφήνει έξω ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα φυσικά σκηνικά στον κόσμο; Δείχνει αυτό που δε βλέπουν οι τουρίστες και που δε γνωρίζουν οι περισσότεροι Ελληνες: το κλάδεμα των αμπελιών και το θειάφισμα, τον τρύγο και την οινοποίηση, με δυο λόγια τη συναρπαστική ιστορία μιας μικρής κοινότητας αγροτών του ελληνικού νησιού, που συνεχίζουν μία παράδοση χιλιετιών, την καλλιέργεια του αμπελιού.

Η «Βάρδια του Πελεκάνου» είναι ο τίτλος της νέας ταινίας - ντοκυμαντέρ μεγάλου μήκους της Λείας Μπίνζερ. Η ταινία αποτελεί συμπαραγωγή του «studioCrocus» με το διεθνούς κύρους σχολιαστή και υπέρμαχο του ελληνικού κρασιού, Νίκο Μάνεση κι εκτός απο την πρόσφατη συμμετοχή της στο Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λος Άντζελες, επιλέχθηκε πρόσφατα να προβληθεί στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης "Εικόνες του 21ου Αιώνα".

Η Ελληνοδανέζα σκηνοθέτρια, που μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, ζει τα τελευταία χρόνια μόνιμα στη Σαντορίνη. Στην προσπάθειά της να αναζητήσει «κάποιες πρωταρχικές και ουσιαστικές αξίες σε μία περίοδο γενικής κρίσης αξιών», βρήκε το θέμα που έψαχνε στον αμπελώνα της Σαντορίνης. Ο φακός παρακολουθεί δύο αμπελουργούς κι έναν οινοποιό, μέσα στην πορεία ενός ετήσιου κύκλου εργασιών. Και οι τρεις έρχονται αντιμέτωποι με αντιξοότητες και προβλήματα, που δεν οφείλονται μόνο στην οικονομική συγκυρία της εποχής, αλλά και σε πιέσεις από το μικρόκοσμό τους.

Ο 52χρονος Νίκος Πελεκάνος, που δίνει το όνομά του και στον τίτλο της ταινίας, υπερασπίζεται με πάθος την ποιότητα και τον επαγγελματισμό και αντιπροσωπεύει τη νεότερη γενιά αμπελουργών. Ο Χρήστος Δαλμηράς είναι 83 ετών και αντιπροσωπεύει τον παραδοσιακό αμπελουργό της παλαιότερης γενιάς. Ο οινοποιός Πάρις Σιγάλας οραματίζεται την εξέλιξη της παράδοσης και την ενσωμάτωσή της στη σύγχρονη κουλτούρα του κρασιού.

Πρόκειται για την πρώτη ελληνική ταινία οινογνωστικού ενδιαφέροντος; «Δεν ήταν στόχος μου να γυρίσω ένα άλλο "Mondovino", μία ταινία για το κρασί. Περισσότερο με ενδιέφερε να παρακολουθήσω τις προσωπικές ιστορίες των αγροτών, να γυρίσω μία ανθρωποκεντρική ταινία που θέτει πολιτικά ζητήματα, σχολιάζει τα προβλήματα που δημιουργεί ο συνεταιρισμός, το ρόλο του αγρότη σε ένα σύστημα που εξελίσσεται», διευκρινίζει η Λία Μπίνζερ. Αν έστρεφε το φακό της σε κάποιο άλλο σημείο της Ελλάδας, όπως λέει, ίσως να διάλεγε ως θέμα της την καλλιέργεια του κρόκου. «Η ταινία δείχνει τα κοντράστ που αναπτύσσονται σε μία μικρή κοινωνία η οποία πρέπει να βρει μία λύση για να προχωρήσει», εξηγεί.

Ο αρχαιότερος αμπελώνας
Γεμάτος ιδιαιτερότητες, για χίλιους δυο λόγους, ο αμπελώνας της Σαντορίνης είναι ο αρχαιότερος της Ευρώπης, ίσως και ολόκληρου του κόσμου. «Ηδη στην προϊστορική Θήρα πριν από την έκρηξη του ηφαιστείου φαίνεται ότι υπήρχε αμπελώνας. Οι έρευνες των αρχαιολόγων έχουν εντοπίσει πατητήρια, κουκούτσια και άλλα ίχνη που φτάνουν τόσο πίσω. Τετρακόσια χρόνια μετά την έκρηξη, όταν κατοικήθηκε ξανά το νησί, εντοπίζονται και πάλι ίχνη καλλιέργειας του αμπελιού», παρατηρεί η Λεία Μπίνζερ. Το ηφαίστειο στη Σαντορίνη υπήρξε βασικός παράγοντας στη διαμόρφωση του μικροκλίματος του νησιού και της ιδιαιτερότητας του τοπικού αμπελώνα. «Καθώς στην ηφαιστειογενή γη δεν μπορεί να αναπτυχθεί η φυλλοξήρα, ποτέ δε χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νησί ξένο υποκείμενο. Αυτά που υπάρχουν προέρχονται από την πρώτη αμπελιά πριν από χιλιάδες χρόνια και ανανεώνονται μέχρι σήμερα με καταβολάδες».

Λόγω των ιδιαιτεροτήτων του, ο θηραϊκός αμπελώνας μετατρέπει τον αγρότη σε καλλιτέχνη. «Το κλίμα έχει αναγκάσει χρόνια τώρα τους αγρότες να βρουν λύσεις. Κλαδεύουν χαμηλά, κάνουν δύο κουλούρια και ένα καλάθι, τη λεγόμενη "γυριστή", τεχνικές που δεν μπορεί να κάνει ο οποιοσδήποτε. Αν δε γίνουν επενδύσεις, η τέχνη και η τεχνική αυτή θα χαθεί», τονίζει η σκηνοθέτρια του φιλμ.
Δυστυχώς, ο πανάρχαιος αυτός αμπελώνας τείνει να θαφτεί κάτω από το μπετόν και τη χωρίς όρια τουριστική ανάπτυξη. Αμπελουργοί, οινοποιοί, συνεταιρισμός, τοπική αυτοδιοίκηση, εργάτες των χωραφιών και πολίτες, είναι όλοι μέρος ενός εύθραυστου συστήματος, και συνθέτουν μια μικρογραφία της ελληνικής κοινωνίας, σε εποχές οικονομικής, πολιτικής, πολιτιστικής και ηθικής κρίσης. Οι δυνάμεις της δημιουργικότητας και της παραγωγικότητας έρχονται αντιμέτωπες με την τάση για εύκολο κέρδος μέσω μιας πρόχειρης και επιβλαβούς για την ιδιαιτερότητα του τόπου επιχειρηματικότητας.

«Πρέπει άμεσα να γίνει χωροταξικός διαχωρισμός μεταξύ οικοδομήσιμης γης και αμπελουργικής ζώνης. Πώς να πείσεις την τοπική κοινωνία να κρατήσει το αμπέλι από τη στιγμή που δεν τη συμφέρει; Πώς θα πείσεις τον αγρότη ότι η γη αυτή μπορεί να πάρει αξία; Είναι ένα πολιτικό θέμα άλυτο. Δεν πρόκειται, πάντως, για μία καταγγελτική ταινία. Παρουσιάζει μία σκοπιά περισσότερο ποιητική και χιουμοριστική», διευκρινίζει η σκηνοθέτρια.
Τα διαφορετικά στάδια των εργασιών της καλλιέργειας του αμπελώνα στη διάρκεια ενός χρόνου ορίζουν τη δομή της ταινίας. Το σάουντρακ της Λάουρας Γκίνη έχει ουσιαστικό ρόλο στην αφήγηση. Στο «Τραγούδι της Αμπελιάς» τους στίχους υπογράφει η Λένα Κιτσοπούλου, ενώ το ερμηνεύει η σοπράνο Ειρήνη Τσιρακίδου.
Με αφορμή την ταινία θα ξεκινήσει μια καμπάνια ενημέρωσης του κοινού, με στόχο τη διάσωση του θηραϊκού αμπελώνα και την ανακήρυξή του σε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, πρόταση που συζητιέται εδώ και... τριάντα χρόνια.
 
Αποσπάσματα απο την ταινία μπορείτε να δείτε εδω και εδω
 
Την official σελίδα του "Πελεκάνου" στο facebook μπορείτε να δείτε εδω 

το ένα φέρνει το άλλο! το "αρχιπέλαγος" στο φεστιβάλ

Το 5ο Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λος Άντζελες στηρίζει το "Αρχιπέλαγος".
Αναγνωρίζοντας τη σημαντική προσπάθεια που καταβάλει το "Αρχιπέλαγος" για την προστασία και ανάδειξη των ελληνικών θαλασσών, το Ελληνικό Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Άντζελες αποφάσισε φέτος να υποστηρίξει και οικονομικά το έργο του Ινστιτούτου, παραχωρώντας το 5% των εσόδων της τελετής λήξης του φετινού φεστιβάλ για τη στήριξη των περιβαλλοντικών του δράσεων.
Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Άντζελες (Los Angeles Greek Film Festival: http://lagff.org/) δημιουργήθηκε με σκοπό την προώθηση του ελληνικού κινηματογράφου στο εξωτερικό και τη στήριξη Ελλήνων σκηνοθετών και δημιουργών ντοκιμαντέρ. Τα βραβεία «Ορφέας» απονέμονται κάθε χρόνο στις κατηγορίες καλύτερης ταινίας, καλύτερου ντοκιμαντέρ και μικρού μήκους ταινίας.
Παράλληλα, το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Άντζελες συμμετέχοντας έμπρακτα στην προσπάθεια που καταβάλει το Ινστιτούτο, αποφάσισε να διευρύνει το δίκτυο της ενημέρωσης στην ομογένεια της Αμερικής σχετικά για τα περιβαλλοντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η οργάνωση στην Ελλάδα.
Η ερευνητική & επιστημονική ομάδα του Αρχιπελάγους ευχαριστεί τους συντελεστές του Φεστιβάλ και την ελληνική ομογένεια για τη στήριξη τους!
Στιγμιότυπα απο τις εν λόγο ανακοινώσεις μπορείτε να δείτε εδω και εδω.

5 συναυλίες απο παράρτημα Σαντορίνης του Εθνικού Ωδείου

Πέντε συναυλίες σπουδαστών του διοργανώνει το παράρτημα Σαντορίνης του Εθνικού Ωδείου με την λήξη της φετινής εκπαιδευτικής χρονιάς.
Οι συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στο Μέγαρο Γκύζη στα Φηρά.

Επίσης, το παράρτημα Σαντορίνης του Εθνικού Ωδείου μας ενημερώνει οτι στο πλαίσιο της προσπάθειας του για πραγματική και ουσιαστική αναβάθμιση της μουσικής εκπαίδευσης και πολιτιστικής ανάπτυξης του νησιού μας, συνεχίζοντας και φέτος τη συνεργασία, ως τοπικός συντονιστής της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής στη Σαντορίνη, συμμετέχει στις εκδηλώσεις με συναυλίες σπουδαστών του, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το τριήμερο 20, 21 και 22 Ιουνίου στο Συναυλιακό χώρο του Μεγάρου Γκύζη.
Η "Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής" θεσμοθετήθηκε το 1981 και απο το 1985 γιορτάζεται κάθε χρόνο στις περισσότερες Ευρωπαικές πόλεις στις 21 Ιουνίου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων,
Δευτέρα 20 Ιουνίου, Ώρα έναρξης 17:00 - Μουσική Προπαιδεία και Σπουδαστές Προκαταρκτικών Σχολών
Δευτέρα 20 Ιουνίου, Ώρα έναρξης 20:00 - Σπουδαστές Τμήματος Μπουζουκιού, Ακουστικής, Ηλεκτρικής Κιθάρας & Μπάσσου
Τρίτη 21 Ιουνίου, Ώρα έναρξης 17:00 - Σπουδαστές Κατώτερων Σχολών
Τρίτη 21 Ιουνίου, Ώρα έναρξης 19:30 - Σπουδαστές Μέσων Σχολών
Τετάρτη 22 Ιουνίου, Ώρα έναρξης 19:00 - Σπουδαστές Μέσων και Ανώτερων Σχολών

Από το 1982, κάθε 21η Ιουνίου με πρωτοβουλία του τότε Γάλλου Υπουργού Πολιτισμού κ. Jack Lang ξεκίνησε στην Γαλλία η Ημέρα Γιορτής της Μουσικής, η οποία έγινε γρήγορα θεσμός και από το 1985 εξαπλώθηκε στην Ευρώπη με τον ίδιο σκοπό.
Η Αθήνα, πρώτη Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 1985 είναι η πρώτη πόλη εκτός Γαλλίας στην οποία πραγματοποιήθηκε η Γιορτή. Από τότε η Γιορτή της Μουσικής πήρε Ευρωπαϊκή διάσταση και μετονομάστηκε σε Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής. Σήμερα στην Ευρώπη, 22 χώρες, όπως η Ιταλία, η Αγγλία, το Βέλγιο, η Ισπανία, η Ολλανδία έχουν πια καθιερώσει την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής ως μια ετήσια θεσμική εκδήλωση.
Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο το 2009, 800.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικοί κάθε είδους, κατέκλυσαν δημοτικούς χώρους, πλατείες, δρόμους, σταθμούς, πάρκα, αίθουσες κ.α. και συμμετείχαν στις 21 Ιουνίου αφιλοκερδώς σε χιλιάδες συναυλίες. Εκδηλώσεις από κλασσική, Jazz, Hip-Hop, Rock μέχρι και την παραδοσιακή μουσική έλαβαν χώρα δωρεάν για το κοινό, καθώς το κόστος των συναυλιών είναι προσφορά των υποστηρικτών της Γιορτής.
Στην Ελλάδα με ιδιωτική πρωτοβουλία οργανώθηκαν σε πανελλαδικό επίπεδο εκδηλώσεις που ανέδειξαν ερασιτέχνες και επαγγελματίες έλληνες καλλιτέχνες. Μέσα σε 10 χρόνια, έχουν παρουσιαστεί 800 ελληνικά σχήματα, 70 σχήματα από το εξωτερικό σε 400 εκδηλώσεις της Γιορτής! Έχουν εμφανιστεί περισσότεροι από 4.000 μουσικοί ενώ έχουν παρακολουθήσει συναυλίες πάνω από 600.000 θεατές.

Το Πνευματικό Κέντρο Μέγαρο Γκύζη και κατ΄ επέκταση η Σαντορίνη συμμετείχε επίσημα ως τοπικός συντονιστής για δύο συνεχόμενες χρονιές (2008 και 2009) στις εκδηλώσεις που διοργανώνει σε όλη την Ευρώπη, με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας μουσικής την 21η Ιουνίου, το πολιτιστικό δίκτυο “Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής”, μέσω της αποκλειστικής εκπροσώπησης του θεσμού στην Ελλάδα από την Μ.Ε.Σ.Ο.
Το 2011 τη σκυτάλη στη Σαντορίνη παίρνει το Εθνικό Ωδείο Παράρτημα Θήρας, στο πλαίσιο της προσπάθειας του για πραγματική και ουσιαστική αναβάθμιση της μουσικής εκπαίδευσης και πολιτιστικής ανάπτυξης του νησιού μας, συνεχίζοντας φέτος τη συνεργασία, ως τοπικός συντονιστής της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής στη Σαντορίνη και συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις με πέντε συναυλίες σπουδαστών του, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο τριήμερο 20, 21 και 22 Ιουνίου στο Συναυλιακό χώρο του Μεγάρου Γκύζη.
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτοσμού και Τουρισμού και στη Σαντορίνη υπό την αιγίδα του Δήμου Θήρας.
Εθνικοί χορηγούς επικοινωνίας είναι οι τηλεοπτικοί σταθμοί ΕΡΤ και MAD tv, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί ΔΕΥΤΕΡΟ 103,7 και ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ της ΕΡΑ, BEST 92,6 και τα έντυπα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, FREE SUNDAY, SONIK και Jazz&Τζαζ.
Χορηγοί επικοινωνίας στη Σαντορίνη είναι ο τηλεοπτικός σταθμός ΖΕΥΣ ΕΙΔΩΛΕΙΟ, ο ραδιφωνικός σταθμός Top Melody 104,9 και η εφημερίδα ΘΗΡΑΪΚΑ ΝΕΑ.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την σελίδα του παραρτήματος Σαντορίνης του Εθνικού Ωδείου στο facebook

σχετικά με το γιατί δεν παίζουν τα "κανάλια"

Ο Δήμος της Σαντορίνης σχετικά με το ζήτημα της διακοπής μετάδοσης σήματος των περισσοτέρων τηλεοπτικών σταθμών που εκπέμπουν στο νησί ανακοίνωσε οτι,

Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους δημότες μας, ότι έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση των αναμεταδοτών των τηλεοπτικών σταθμών και ορισμένων εταιριών κινητής τηλεφωνίας, καθώς γινόταν παράνομη χρήση της παροχής που είναι εγκατεστημένη στην περιοχή Προφήτη Ηλία, από την οποία τροφοδοτούνταν με ηλεκτρικό ρεύμα ο σταθμός του Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Το Αστεροσκοπείο Αθηνών χωρίς προηγουμένως να ενημερώσει το Δήμο, ειδοποίησε τη Δ.Ε.Η. για την παράνομη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος και εκείνη με τη σειρά της προέβη στην διακοπή της ηλεκτροδότησης.
Η Δημοτική Αρχή μόλις έλαβε γνώση του προβλήματος και επιλήφθηκε του θέματος προκειμένου να εξευρεθεί σύντομα λύση, παρόλο που το ζήτημα που έχει προκύψει δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα του Δήμου.

"νάμαστε" live tonight

Το συγκρότημα "νάμαστε" θα παίξει απόψε Παρασκευή 17 Ιουνίου στο bar "χασάπικο" στην Οία.
Η συναυλία θα ξεκινήσει στις 21.00.  Οι "Νάμαστε" είναι οι : Thanasis Kleopas (Guitar Vocals), Yannis Pantazis (Woodwinds), Nikos Souliotis (Percussion)

Για περισσότερες πληροφορίες στο facebook!

Τρίτη, Ιουνίου 14, 2011

σύλλογος Κρητών Σαντορίνης "το Αρκάδι" - καλοκαιρινές εκδηλώσεις 2011

Με επιτυχία έχουν ξεκινήσει να πραγματοποιούνται οι φετινές εκδηλώσεις που έχει διοργανώσει ο Σύλλογος Κρητών Σαντορίνης "το Αρκάδι".

Ο Σύλλογος μετρά περισσότερα απο δέκα χρόνια συνεχούς παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού, έχοντας "θεσμοθετήσει" πολλές εκδηλώσεις οι οποίες πραγματοποιούνται κάθε χρόνο όπως η γιορτή ρακής, μια τουλάχιστο μεγάλη συναυλία κάθε καλοκαίρι, την εκδήλωση για την παρουσίαση του καλοκαιρινού της προγράμματος και την προβολή των χορηγών της που αποτελεί «γεγονός», καθώς και τις μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις της με κρητικούς μουσικούς, τραγουδιστές και τα επαγγελματικού επιπέδου πλέον χορευτικά της σχήματα.

Το φετινό πρόγραμμα του Συλλόγου Κρητών Σαντορίνης ξεκίνησε στις 29 Μαίου με την παρουσίαση των έργων των μαθητών του «δημιουργικού παιδικού εργαστηρίου» στην πλατεία των Φηρών, σε μια εκδήλωση που πήγε πολύ καλά μιας και τα περισσότερα έργα των παιδιών θαυμάστηκαν από τους μεγαλύτερους και τελικά αγοράστηκαν!
Για το δημιουργικό παιδικό εργαστήρι του Συλλόγου αξίζει να αναφέρουμε ότι ιδρύθηκε το 2005 με την συνεργασία της Τερέζας Τάντρου. Σκοπός του είναι η δημιουργική ενασχόληση και ψυχαγωγία των παιδιών από 4 ετών και πάνω. Στο τέλος κάθε χρόνου διοργανώνεται παζάρι και τα χρήματα που συγκεντρώνονται προσφέρονται σε ιδρύματα προστασίας παιδιών.
Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται με την έκθεση αγιογραφίας των Εμμανουήλ Βούρβαχη και Χαράλαμπου Μαρκάκη που πραγματοποιείται 12-19 Ιουνίου στην Χριστιανική Εστία στα Φηρά. Οι δύο γνωστοί Κρήτες καλλιτέχνες παρουσιάζουν αγιογραφίες από την Κρητική και Μακεδονική Σχολή Βυζαντινής Αγιογραφίας.
Τα εγκαίνια έγιναν την Κυριακή 12 Ιουνίου ενώ η έκθεση είναι επισκέψιμη 10.00 – 13.30 και 17.00 – 20.30 μέχρι τις 19 Ιουνίου.

Η επόμενη εκδήλωση του Συλλόγου θα γίνει 24 - 26 Ιουνίου με την παρουσίαση του θεατρικού έργου του Κάρλο Γκολντόνι "οι ερωτευμένοι" από το τμήμα εφήβων του θεατρικού εργαστηρίου του Συλλόγου σε διδασκαλία και σκηνοθεσία της Στέλλας Καραμπεροπούλου. Η παράσταση θα παρουσιαστεί στην "χριστιανική εστία" στα Φηρά στις 21.00 με τιμή εισητηρίου 6 ευρώ.
Στα πέντε χρόνια λειτουργίας του θεατρικού εργαστηρίουέχουν ανέβει 9 παραστάσεις, οι εξής : 2007 "παραμυθιάδα", 2008 "ο μικρός πρίγκιπας" και "η ωραία κοιμωμένη" 2009 "μουσικοχώρα" και "γάτες" 2010 "8 γυναίκες κατηγορούνται" , "θαλασσινο τρυφίλλι", και "η χώρα των πουλιών", 2011 "τζι-τζι μιτζιχωριά".
Η επόμενη εκδήλωση του Συλλόγου είναι ο εορτασμός του Αγίου Ανδρέα Κρήτης στον Καρτεράδο, στις 4 Ιουλίου. Ανήμερα της γιορτής και μετά την λειτουργία θα ακολουθήσει πανηγύρι με ζωντανή μουσική απο τους Άγγελο Δρόσο, Μιχάλη μαρκόπουλο, Κώστα Αποστολίδη και Κώστα Κουλούρη.
Στις 13 και 14 Ιουλίου στην πλατεία της Οίας και των Φηρών αντίστοιχα το συγκρότημα "φωνές του νότου" θα παρουσιάσει την μουσική παράσταση "μια κιβωτός τραγούδια".
Την Τετάρτη 20 Ιουλίου ο Γιώργος και ο Χάρης Παντερμάκης σε μια συναυλία "έντεχνης Κρητικής μουσικής" θα ερμηνευσουν τραγούδια των Νίκου Ξυλούρη, Ψαραντώνη, Χαίνηδων, Γιάννη Νικολάου καθώς και δικές τους επιτυχίες. Η συναυλία θα γίνει στο Οινοποιείο Κουτσογιανόπουλου με τιμή εισόδου 6 ευρώ.
Στις 28 Ιουλίου θα γίνει συναυλία με τον Νίκο Πορτοκάλογλου στο Οινοποιείο Κουτσογιανόπουλου με τιμή εισόδου 15 ευρώ.
Στις 3 και 4 Ιουλίου στην Ανάφη και την Θηρασιά θα πραγματοποιηθούν μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις απο το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου Κρητών και το συγκρότημα των Μανόλη Βουρβαχάκη και Μιχάλη Καβαλάρη.
Στις 8 Αυγούστου θα γίνει συναυλία μετον Παντελή Θαλασσινό στο Οινοποιείο Κουτσογιανόπουλου με τιμή εισόδου 15 ευρώ.
Ενω την Παρασκευή 9 Σεπτεβρίου η γιορτή που κάθε χρόνο ρίχνει την αυλαία των θερινών δραστηριοτήτων η "γιορτή ρακής" με στόχο το γλέντι και το ξεφάντωμα. Στην γιορτή θα παίξει λύρα ο Νίκος Ζωιδάκης και θα γίνει στο εστιατόριο "Αρμενιστής" στον καρτεράδο με τιμή εισόδου 25 ευρώ.

Εντεταγμένο στο υφιστάμενο κλίμα αβεβαιότητας και αστάθειας -που μακάρι να ήτανε μόνον οικονομική- στο φετινό του μήνυμα ο πρόεδρος του Συλλόγου Μανόλης Ορφανός αναφέρει οτι "ο Πολιτιστικός Σύλλογος "το Αρκάδι" έχοντας μια συνεχή και δημιουργική πορεία στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού, παρουσιάζει και φέτος μια σειρά εκδηλώσεων με την επιθυμία να είναι συνεπής και επαρκής στο σκοπό της ίδρυσής του.
Είναι γεγονός οτι η εποχή μας σημαδεύεται απο γεγονότα δύσκολα και δυσοίωνα όσον αφορά στην πορεία της χώρας. Μέσα σε αυτό το κλίμα απαισιοδοξίας και αναγκαστικής λιτότητας θεωρήσαμε χρέος μας να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας.
Σκοπός μας, να υπενθυμίσουμε οτι ο λαός μας μπορεί ακόμη και μέσα απο δυσάρεστες καταστάσεις να διατηρεί το πολυτιμότερο αγαθό : την πολιτιστική του ταυτότητα.
Ξεπερνώντας λοιπόν τις συμπληγάδες πέτρες ενός οικονομικού αποκλεισμού που άλλοι μας επέβαλαν, επιχειρούμε να σας προσφέρουμε μια ανάσα χαράς και ανακούφισης.
Ελπίζουμε οτι αυτά που θα δείτε και θα ακούσετε θα σας απομακρύνουν για λίγο απο το άγχος της καθημερινότητας και θα σας κάνουν μέτοχους σε μια γιορτή πολιτισμού και περηφάνειας για οτι έχουμε κατακτήσει και για οτι ακόμη μπορούμε να προσφέρουμε σας λαός.

Στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μετέχουν οι : Πρόεδρος Μανόλης Ορφανός, Αντιπρόεδρος Α Γιώργος Αχλαδιανάκης, Αντιπρόεδρος Β Μανόλης Γιούκας , Γενικός Γραμματέας Λευτέρης Χαρισάκης, Ειδικός Γραμματέας Μιχάλης Μαρκόπουλος, Ταμίας Μαρία Αγγελάκη, Αναπληρωτής Ταμίας Δημήτρης Ναξάκης.

Τέλος, θα θέλαμε να ζητήσουμε συγνώμη για την μικρή καθυστέρηση στην παρουσίαση των εκδηλώσεων από την σελίδα μας, και να αναφέρουμε ότι οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το κείμενο προέρχονται από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή του διάσημου γευσιγνώστη και λάτρη των γεύσεων Ηλία Μαμαλάκη στο εστιατόριο “Σάλτσα” στα Φηρά, με σκοπό την παρουσίαση του φετινού προγράμματος εκδηλώσεων του Συλλόγου και των χορηγών του.
Το εστιατόριο “Σάλτσα” εκείνη την ημέρα μας προσέφερε να δοκιμάσουμε τα νόστιμα πιάτα του ενω τις εντυπώσεις κέρδισαν τα μπαστουνάκια του από μελιτζάνα.

οι "Νάμαστε" στο tranquilo για όλο το καλοκαίρι

Δυνατές και δυναμικές είναι οι φετινές συναυλίες που έχει πραγματοποιήσει το συγκρότημα "Νάμαστε" κάτι που μεταφράζεται στο οτι και το κοινό που τις παρακολουθεί είναι πολυπληθές αλλά και δυναμικότατο μιας και δεν διστάζει να χορεύει στους ρυθμούς του συγκροτήματος.
Οι "Νάμαστε" αποτελούνται απο τους Θανάση Κλεόπα στην κιθάρα και τα φωνητικά, Γιάννη Πανταζή στα ξύλινα πνευστά και Νίκο Σουλιώτη στα κρουστά. Οι "Νάμαστε" έχουν δώσει δυό πολύ πετυχημένες παραστάσεις τα Σάββατα 3 και 11 Ιουνίου στο bar restaurant Tranquilo στην Περίσσα και θα συνεχίσουν να εμφανίζονται στο ίδιο μέρος κάθε Σάββατο για όλο το καλοκαίρι. Οι συναυλίες ξεκινούν στις 21.30.  

διαμαρτυρόμενοι στην Σαντορίνη - ανακοίνωση

Οι διαμαρτυρόμενοι (αγανακτισμένοι..)  πολίτες της Σαντορίνης μας ενημερώνουν οτι,
αποφασίζοντας να επικοινωνήσουν την κρισιμότητα της ψήφισης του μεσοπρόθεσμου σχεδίου,
αποφάσισαν να συγκεντρωθούν στο ίδιο πάντα σημείο ( για 15η φορά ) την Τετάρτη 15 Ιούνη 19.00-22.00 .
Θα γίνει ενημέρωση για τα ψηφίσματα και τις δράσεις από τις πλατείες πανελλαδικά, ενω την Κυριακή 19/6 (ίδιο σημείο και ώρα συνάντησης ) θα γίνει προβολή του ντοκυμαντέρ "debtocracy".

πολωνικό σχολείο Φηρών - εκδήλωση

Το παράρτημα του Σχολείου της Πολωνικής Πρεσβείας στην Αθήνα με έδρα τα Φηρά της Σαντορίνης μας προσκαλεί στην τελετή γιορτή για το τέλος του σχολικού έτους 2010 - 2011 σε μια ποιητική βραδιά αφιερωμένη στον ποιητή Τσέσλαβ Μίλος.
Η εκδήλωση θα γίνει στις 19 Ιουνίου στις 8 το βράδυ στο μέγαρο Γκύζη στα Φηρά, κοντά στην καθολική εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.

μουσική σχολή θήρας - συναυλία

Η Μουσική Σχολή Θήρας διοργανώνει συναυλία με τίτλο "νέοι στο πιάνο" την Παρασκευή 17 Ιουνίου στις 20.30 στο Μπελώνειο. Οι μαθητές της σχολής θα παίξουν σύγχρονα μουσικά κομμάτια των Πορτοκάλογλου, Linkin Park, Coldplay κ.α. Η παρακολούθηση της συναυλίας είναι ελεύθερη.

παράσταση δημοτικού σχολείου Εμπορείου

Την παράσταση "Ροκ α Μπίλι ο ζουμερός" θα ξανα-παρουσιάσει την Τετάρτη 15 Ιουνίου στις 7 το απόγευμα η θεατρική ομάδα του Δημοτικού Σχολείου Εμπορείου, στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο.
Η παράσταση, στο πρώτο της ανέβασμα (28-29/5) είχε δυό διανομές ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν περισσότερα παιδιά.
Για την πραγματοποίηση των παραστάσεων συνεργάστηκαν οι δάσκαλοι του Σχολείου με την υποστήριξη του διευθυντή κ. Φραγκίσκου Λάβαρη και την θεατρική επιμέλεια της κ. Μαρίας Κολοβού, βιολόγου, μόνιμης εκπαιδευτικού της δευτεροβάθμιας εκπαίευσης, που εργάζεται στο γυμνάσιο της Μεσαριάς Σαντορίνης.
Η παρακολούθηση της παιδικής παράστασης είναι ελευθερη.

Δευτέρα, Ιουνίου 13, 2011

φοβερή ανακάλυψη των Αμερικανών..(!) μεταξύ μας, κι εμείς το ίδιο λέμε...

Σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού TIME, η Ελλάδα, ένα χρόνο μετά το πακέτο στήριξης που έλαβε από την ΕΕ και το ΔΝΤ βρίσκεται ξανά σε αδιέξοδο και απειλείται με πτώχευση, ενω ακόμη και οι Γερμανοί, που "ορκίζονταν" να μην δώσουν ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα, προτιμούν να την συνδράμουν ξανά, επιλέγοντάς την για τις διακοπές τους (σσ.. θα λέγαμε "ναι" αλλά με εναν όρο, να μην επισκέπτονται οι Γερμανοί την Ελλάδα λες και της κάνουν την χάρη, εν είδει ελεημοσύνης, με οτι αυτό συνεπάγεται..)


Που βρίσκεται λοιπόν η λύση κατά το διάσημο αμερικανικό περιοδικό; Στην αύξηση του τουρισμού. Το TIME ούτε λίγο ούτε πολύ και χωρίς περιστροφές, προτρέπει άμεσα τους Αμερικανούς πολίτες να επισκεφθούν το καλοκαίρι την Ελλάδα. (σ.σ. ξανα. και μεταξύ μας, πολύ καλά κάνει..)

Το δημοσίευμα αναρωτιέται με ποιον τρόπο θα μπορούσε η Ελλάδα να αποπληρώσει τα χρέη της, δεδομένης της έλλειψης ανάπτυξης, της ανεργίας και της ανάγκης για συνεχείς πιστώσεις. "Η απάντηση για τώρα είναι μία: Τουρισμός" αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου.
Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει σχεδόν το 15-20% του ΑΕΠ της αναφέρει το δημοσίευμα, συνεχίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση, εκτός από τις νέες διαπραγματεύσεις δεκάδων δισ. με τους διεθνείς δανειστές της, κατήργησε πολλά εμπόδια στην τουριστική βιομηχανία, όπως επιπλέον φόρους και τέλη αεροδρομίου, με σαφή στόχο να προσελκύσει περισσότερο κόσμο, αφού γνωρίζει ότι είναι η μόνη λύση.
Η ειρωνεία είναι, σύμφωνα με το Time, ότι πολλοί Γερμανοί επιλέγουν την Ελλάδα για ταξιδιωτικό προορισμό παρά τη μεγάλη έκθεση των τραπεζών τους στο ελληνικό χρέος, που σημαίνει ότι σε περίπτωση πτώχευσης της Ελλάδας θα πληγούν σημαντικά. (σαν την Γιουροβίζιον γίναμε..)
Το ίδιο ισχύει και για τους Γάλλους -αν και η κοινή τους γνώμη είναι πολύ λιγότερο ανθελληνική σε σχέση με τη γερμανική- που αυτό το καλοκαίρι φαίνεται ότι θα κατακλύσουν κυρίως την Κρήτη και τη Σαντορίνη.

Eπίλογος. Σε γενικές γραμμές, αν και με κριτική διάθεση, στο πνευμα της εποχής δηλαδή, το δημοσίευμα κάνει καλό στην Ελλάδα ενω μας εμπνέει και με μια δόση αισιοδοξίας που μας χρειάζεται αυτην την εποχή...

συνεχίζονται οι έρευνες

Συνεχίζονται οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή "Αποθήκες" της Σαντορίνης για τον εντοπισμό του 40χρονου Adel Abu Haliqa, πρωταθλητή ελεύθερης κατάδυσης από το Αμπού Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που εξαφανίστηκε κατα την διάρκεια ελευθερης κατάδυσης την περασμένη Τρίτη 7.6.
Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, ο 40χρονος, μαζί με έναν Αμερικανό, έναν Ολλανδό και δύο Έλληνες πραγματοποιούσαν από σκάφος, βουτιές ελεύθερης κατάδυσης σε βάθος 70 μέτρων. Κάποια στιγμή ο 40χρονος αθλητής, που σύμφωνα με πληροφορίες, είχε ρεκόρ κατάδυσης τα 80 μέτρα, χάθηκε από το οπτικό πεδίο των υπολοίπων δυτών και έκτοτε αγνοείται.
Σύμφωνα με ψαράδες του νησιού, στη θαλάσσια περιοχή όπου τα πέντε άτομα πραγματοποιούσαν βουτιές ελεύθερης κατάδυσης, το βάθος της θάλασσας ξεπερνά τα 100 μέτρα.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας του,

Η οικογένεια του Adel Abu Haliqa, πρωταθλητή στην ελεύθερη κατάδυση, δεν εγκαταλείπει την ελπίδα να τον βρει ζωντανό αφότου εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια ελευθερης κατάδυσης στην Σαντορίνη, την περασμένη Τρίτη 7 Ιουνίου.
Ο κ. Abu Haliqa, 40, είναι ένας από τους κύριους υποστηρικτές του αθλήματος στα Εμιράτα και συνιδρυτής μαζί με τον Adel Abu Haliqa της σχολής "Ελεύθερης Κατάδυσης" δήλωσε οτι οι συμπατριώτες του έφυγαν για την Ελλάδα στις 25 Μαΐου ώστε να προπονηθούν για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2011 της AIDA τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωναμε την έκθεση της πρεσβείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο Adel Abu Haliqa επιχείρησε την κατάδυσή του σε βάθος 70 μέτρων.
Μια ομάδα ανθρώπων που τον είχε συνοδεύσει με ιδιωτικό σκάφος στην περιοχή κατάδυσης 450μ από την ακτή, ανέφερε την απώλεια επαφής στις 13:15.
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες φαίνεται οτι ο αθλητής "λύθηκε", για άγνωστο λόγο, απο το κορδόνι (καλώδιο) ασφαλείας που τον συνέδεε με το έλκυθρό του (το μηχάνημα το οποίο τον βοηθά στην κατάδυση και ανάδυση αντίστοιχα) το οποίο είχε χρησιμοποιήσει σε πολυάριθμες καταδύσεις τα τελευταία χρόνια ακόμη και σε μεγαλύτερα βάθη απο τα 80 μέτρα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η απώλεια του αθλητή υπολογίζεται οτι πρέπει να έγινε στα στα 30 - 35 μέτρα σύμφωνα με τον Σταύρο Καστρινάκη που βούτηξε στα 80 για τις ερευνες του, καθώς και τα όσα υποστηρίζουν οι δύτες της ομάδας του εξαφανισθέντος. Σύμφωνα με τους ίδιους, μεγάλη εντύπωση προκαλεί το γεγονός οτι δεν έχει βρεθεί ίχνος του αθλητή, παρά το οτι το βάθος της θάλασσας σε αυτό το σημείο ξεπερνά τα 100 μέτρα, κάτι που τείνει να αποδοθεί σε θαλάσσια ρεύματα, τα οποίο δεν αποκλείεται να φέρουν και μέρος της ευθύνης του ατυχήματος.
Ο αδελφός του Adel Abu Haliqa, Hussain, μία ημέρα νωρίτερα είχε επιχειρήσει κατάδυση στα 80 μέτρα με απόλυτη επιτυχία, ενω η βουτιά του Adel θεωρούνταν ευκολη. Ο αδελφός του Adel, Hussain, βρέθηκε στην Σαντορίνη και πήρε την διαβεβαίωση απο τον τοπικό λιμενάρχη οτι οι έρευνες θα συνεχιστούν στην περιοχή, ωστώσο πάρθηκε η απόφαση οι έρευνες να συνεχιστούν και απο εξειδικευμένη ομάδα επαγγελματιών δυτών που θα έρθει απο την Αθήνα, με σκοπό την καλύτερη έρευνα της περιοχής.

Authorities on the island of Santorini on Tuesday continued a search at sea for a missing 40-year-old freediving champion from Abu Dhabi, United Arab Emirates. The search is centred around the area "Apothikes"  near Thira (santorini)
According to the local coast guard, the 40-year-old had gone out in a boat with a U.S. national, a Dutch national and two Greeks in order to carry out free diving to a depth of 70 metres. At some point, the 40-year-old performed a record-breaking dive to a depth of 80 metres, during which the rest of the team lost visual contact with him, and has been missing ever since. According to fishermen in the area, the depth of the sea at the location where the group was free diving exceeds 100 metres.

συνέδριο για το μέλλον των νησιών απο το υπ. Οικονομικών με .. σχόλιο

Διεθνές συνέδριο με θέμα "Σχεδιάζοντας το μέλλον των Ευρωπαϊκών Νησιών : Προκλήσεις - Νέες Στρατηγικές" διοργάνωσε την Παρασκευή (10/6) στην Τήνο το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
Αντικείμενο του Συνεδρίου ήταν η ενημέρωση και διαβούλευση των εμπλεκόμενων φορέων στη διαμόρφωση της Νέας Στρατηγικής για τις Περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Πολιτικής Συνοχής μετά το 2013, σχετικά με το μέλλον των Ευρωπαϊκών Νησιών, ως χωρικών οντοτήτων, που χρήζουν ιδιαίτερης προσέγγισης και αντιμετώπισης, όπως επιτάσσει και η Συνθήκη τής Λισσαβώνας (Άρθρο 174). Στο συνέδριο συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης.

Επίλογος, απο αυτούς που γράφουμε όταν είμαστε πολύ κεφάτοι, ή πολύ απογοητευμένοι...
Το γεγονός οτι το Υπουργείο Οικονομικών, αυτην ακριβώς την εποχή, που προσπαθεί να περάσει το "μεσοπρόθεσμο" (σσ. το οποίο δεν .. βλέπετε, κι όποιος νομίζει οτι είναι βολεμένος κι οτι θα την πληρώσει ο .. μισητός γείτονάς του, είναι πολύ γελασμένος..) διοργανώνει -μάλλον ακριβά- συνέδρια για το μέλλον των νησιών, μοιάζει τουλάχιστο ειρωνικό.  Πόσο μάλλον όταν διαβάζουμε για τα χρήματα που προυπολογίζεται -και μάλιστα με περισσή βεβαιότητα (!)- να διατεθούν στα νησιά, (ποιά νησιά; στους εργολάβους πάνε αυτά τα λεφτά..)  την ίδια ώρα που οι έλληνες φορολογούμενοι, και κατα κανόνα αυτό συμβαίνει στους μικρομεσαίους, καλούνται να αντιμετωπίσουν μια ευρείας έκτασης φοροεπιδρομή. Και σκέπτεται ο μικρομεσαίος, αντί να διοργνώνετε συνέδρια, έστω και με "ψίχουλα" όπως πολύ πιθανό να μου εξηγήσετε, γιατί δεν μου δημιουργείτε τις υποδομές να μπορέσω να δουλέψω κι εγω καλύτερα σαν επιχειρηματίας; Γιατί, μέχρι τώρα μου ζητάτε, έργα δεν βλέπω, και φέτος έχετε σκοπό να με ξετινάξετε στους φόρους....
Μπα, δεν είναι "τραβηγμένο", ούτε αποτελούν τα "μαυρα πρόβατα" οσοι εκφράζουν τέτοιες απόψεις,  ο περισσότερος κόσμος έτσι σκέπτεται πιά..
Επίλογος Νο2. Αυτό το Υπουργείο πρέπει να είναι πολύ σίγουρο (για την οικονομική του κατάσταση..) για να σχεδιάζει την πολιτική του μετά το 2013...
Επίλογος Νο3. Κι άντε μετά να κατηγορήσεις τον Πάγκαλο...

περιβαλλοντική εκδήλωση

Περιβαλλοντικές εκθέσεις διοργάνωσε την παρασκευή 10.6 στη Σύρο η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος. Στις εκδηλώσεις συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Πουσσαίος.

Κυριακή, Ιουνίου 12, 2011

αγανακτισμένοι και στην Σαντορίνη..

Η επόμενη συνάντηση των αγανακτησμένων πολιτών της Σαντορίνης ορίστηκε, μέσω facebook αλλά .. έχουν "πέσει" και μερικά τηλεφωνήματα (!), για το απόγευμα της Τετάρτης 15 Ιουνίου στις 19.00. Η ανταπόκριση των πολιτών αναμένεται σημαντική με αφορμή την γενική απεργία που έχει οριστεί γι αυτην την μέρα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Στο ψήφισμα που έχουν εκδόσει οι ''Αγανακτισμένοι πολίτες της Σαντορίνης'' διακυρήσουν την πρόθεσή τους να εκφραστούν και να διαμαρτυρηθούν μέσα από δημόσιες-ανοιχτές συνελεύσεις. Στόχος είναι η έκφραση ,με ειρηνικό τρόπο ,της αγανάκτησης για την υπάρχουσα πολιτική-οικονομική-κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα από την μεταπολίτευση και ύστερα. Οι πολίτες που συμμετέχουν απευθύνουν ανοιχτή πρόσκληση, ελεύθερα, σε όλους για την συμμετοχή τους στις συνελεύσεις . Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, "όλα τα θέματα και οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με άμεσο και δημοκρατικό τρόπο και οι τυχόν ενέργειες θα αποφασίζονται κατόπιν ανοιχτής ψηφοφορίας κατά πλειοψηφία ''.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους λόγους των διαμαρτυριών στις επίσημες ενημερωτικές ιστοσελίδες...

Π. Ρήγας για χρηματοδότηση γυμνασίου Μεσαριάς - Ειρηνοδικεία Κυκλάδων

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και βουλευτής Κυκλάδων παναγιώτης Ρήγας μας ενημερώνει οτι υπεγράφει η απόφαση χρηματοδότησης τεσσάρων έργων που ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου 2007-2013.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του,
Δόθηκε η εντολή προς την Τράπεζα της Ελλάδας για χρηματοδότηση τεσσάρων έργων, που εντάχθηκαν πρόσφατα στο ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου 2007 – 2013, μετά και την υπογραφή του.

Τα έργα, τα οποία ήδη έχουν εξασφαλίσει πίστωση είναι:
Αποχέτευση και Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λημμάτων Αντιπάρου προϋπολογισμού 6,55 εκατ. ευρώ – πρόκειται να δημοπρατηθεί άμεσα.
Κατασκευή Λιμενικού Έργου Πολλονίων, νήσου Μήλου, προϋπολογισμού 3,89 εκατ. ευρώ – πρόκειται να δημοπρατηθεί εντός τους προσεχούς διμήνου.
Κατασκευή Γυμνασίου Μεσσαριάς Θήρας, προϋπολογισμού 3,04 εκατ. ευρώ – εκτελείται.
Κατασκευή Νηπιαγωγείου Αγκαιριάς Πάρου, προϋπολογισμού 1,54 εκατ. ευρώ – δημοπρατείται άμεσα.


Επίσης, σε ανακοίνωσή του με θέμα τα Ειρηνοδικεία Κυκλάδων μετά και τα πρόσφατα ερωτήματα που διατυπώνονται από φορείς των Κυκλάδων σχετικά με την κατάργησή τους, ο κ. Ρήγας αναφέρει οτι,

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέθεσε μελέτη, με στόχο τον λειτουργικό εκσυγχρονισμό των δικαστικών δομών και την προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών για την καλύτερη οργάνωση των δικαστηρίων και τη βελτίωση του τρόπου απονομής της δικαιοσύνης.
Η μελέτη είναι προφανές ότι προτείνει μέτρα και πολιτικές οριζόντιου χαρακτήρα για ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια.
Οι προτάσεις αυτές αξιολογούνται από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, η οποία προφανώς δε δεσμεύεται για την αυτούσια εφαρμογή τους.
Πριν προχωρήσει στη λήψη οποιασδήποτε απόφασης, το Υπουργείο θα διαβουλευτεί με τους φορείς των νησιών και θα λάβει πρωτίστως υπόψη του την ιδιαιτερότητα του νησιωτικού χώρου.
Κατηγορηματικά, λοιπόν, καμιά απόφαση για κατάργηση Ειρηνοδικείων στις Κυκλάδες δεν έχει ληφθεί, ούτε πρόκειται να ληφθεί, εάν δεν προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος.
Παρά ταύτα, κάποιοι εκ συστήματος κινδυνολόγοι -αφού προανήγγειλαν συγχωνεύσεις και καταργήσεις υγειονομικών μονάδων στις Κυκλάδες και διαψεύστηκαν- έβαλαν στο στόχαστρο τα Ειρηνοδικεία. Προφανής στόχος, η πρόκληση ανησυχίας και αναστάτωσης στις νησιωτικές κοινωνίες. Άλλωστε, το εμπόριο του φόβου, η διαστρέβλωση και η διάδοση ανυπόστατων φημών αποτελεί πλέον «επαγγελματική» ενασχόληση ορισμένων πολιτικών χώρων.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν προτίθεται να αιφνιδιάσει και κυρίως δεν προτίθεται να αγνοήσει τις ιδιαίτερες συνθήκες που επιβάλλουν τη διατήρηση των Ειρηνοδικείων στα νησιά των Κυκλάδων.

Γ. Παπαμανώλης για το ΙΚΑ Σαντορίνης - άρση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κ. Λοβέρδο σχετικά με την «Έλλειψη Συμβεβλημένου Ιατρού με το Τοπικό Υποκατάστημα ΙΚΑ Θήρας» κατέθεσε ο βουλευτής Κυκλάδων κ. Παπαμανώλης.

Στην ερώτησή του ο κ. Παπαμανώλης αναφέρει οτι,
Με την παρούσα, σας ενημερώνουμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν περίπου 6000 ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Θήρας.
Το πρόβλημα αφορά:
Την μη ανανέωση των συμβάσεων κατά πράξη και περίπτωση των Ιατρών του ΤΑΞΥ η οποία οδηγεί στην αδυναμία συνεδρίασης της Α΄ ΥΕ από την 15-02-2011, εφόσον αυτή τη στιγμή οι υπηρετούντες ιατροί στο ΙΚΑ Θήρας είναι μόνο τρείς εκ των οποίων ένας οδοντίατρος.
Εξαιτίας της αδυναμίας συνεδρίασης της Α΄ ΥΕ, οι ασφαλισμένοι αναγκάστηκαν να προβούν σε πολύωρα ταξίδια με πλοία μέσα στο χειμώνα, μ’ επιβαρυμένη την κατάσταση υγείας, χάνοντας αρκετές ώρες εργασίας, ενώ για το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, όλη αυτή η κατάσταση συνεπάγεται οικονομική επιβάρυνση με την καταβολή των εξόδων μετακίνησης.
Την έλλειψη κυρίως ιατρών παθολόγων και γενικής ιατρικής.
Έως το 2010 οι ασφαλισμένοι εξυπηρετούντο από πέντε ιατρούς παθολόγους και γενικής ιατρικής, μετά τη λήξη όμως της σύμβασης τριών εξ’ αυτών, οι δύο εναπομείναντες αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τον μεγάλο αριθμό ασφαλισμένων.

Ερωτάστε κύριε Υπουργέ, εάν προτίθεστε άμεσα να προβείτε
α) Στην ανανέωση της Σύμβασης του Ιατρού που εξυπηρετούσε το ΙΚΑ Θήρας μέχρι 15-2-2011.
β) Στην Άμεση Προκήρυξη των τριών (3) θέσεων Ιατρών ( Παθολόγοι ή Γενικής Ιατρικής) που προβλέπονται για το ΙΚΑ Τοπικό Υποκ/μα ΙΚΑ Θήρας προκειμένου να εξομαλυνθεί η λειτουργία του.


Επίσης ο κ. Παπαμανώλης με ερώτησή του στους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Δικαιοσύνης ρωτά το εαν θα δοθεί νέα παράταση της απαγόρευσης αναγκαστικού πλειστηριασμού της κύριας ή της μοναδικής κατοικίας.

Στην ερώτησή του μεταξύ άλλων αναφέρει οτι,
Ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα στη χώρα μας είναι η υπερχρέωση των φυσικών προσώπων. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετώπιζαν, και δυστυχώς εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν, οι υπερχρεωμένοι οφειλέτες είναι να χάσουν λόγω των χρεών το ίδιο τους το σπίτι, που για την πλειοψηφία τους αποτελεί και το μοναδικό τους περιουσιακό στοιχείο.
Πολλοί πολίτες έχουν κάνει χρήση του Ν. 3869/2010 που ψηφίσαμε, σύμφωνα με τον οποίο θεσπίσθηκε η απαγόρευση του αναγκαστικού πλειστηριασμού της κύριας κατοικίας, όμως χιλιάδες άλλες παρόμοιες υποθέσεις εκκρεμούν και περιμένουν να εκδικασθούν ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων.
Επειδή η αναστολή των πλειστηριασμών σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις λήγει στο τέλος Ιουνίου 2011, είναι ορατός ο κίνδυνος για χιλιάδες συμπολίτες μας, ακόμη και αν δικαιωθούν στο μέλλον με δικαστική απόφαση, να έχουν χάσει εν τω μεταξύ την ιδιοκτησία τους, αφού οι πλειστηριασμοί είναι προ των πυλών.
Για τους παραπάνω λόγους ερωτάσθε εαν προτίθεσθε να προχωρήσετε σε νέα παράταση της απαγόρευσης αναγκαστικού πλειστηριασμού της κύριας ή της μοναδικής κατοικίας χιλιάδων υπερχρεωμένων μικροοφειλετών, προστατεύοντας έτσι την μέση ελληνική οικογένεια και αποδεικνύοντας ταυτόχρονα ότι ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες δεν χάσαμε την κοινωνική μας ευαισθησία και είμαστε μια κυβέρνηση που αναλαμβάνει τις ευθύνες της και ζητά από τα πιστωτικά ιδρύματα να αναγνωρίσουν το μερίδιο κοινωνικής ευθύνης που τους αναλογεί;

ανακοινώσεις της κοινότητας Καμαρίου

Απο την Δημοτική Κοινότητα Επισκοπής Γωνιάς μας ενημερώνουν ότι η τροφοδοσία της πεζοδρομημένης περιοχής της παραλίας θα γίνεται κάθε Δευτέρα – Τρίτη – Πέμπτη και Σάββατο από 06.00 – 11.00. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που υπογράφει η πρόεδρος της Κοινότητας κ. Πελέκη, παρακαλούνται όλοι να συνεργαστούν για την αναβάθμιση της περιοχής.

Επίσης, απο την Δημοτική Κοινότητα Επισκοπής Γωνιάς ανακοινώνεται ότι στις 25 Ιουνίου και ώρα 21.00 θα διεξαχθεί ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ των παλαιμάχων της ΑΕΚ και των παλαιμάχων της Σαντορίνης.
Στο ημίχρονο θα γίνει κλήρωση των εισιτηρίων και ο νικητής θα κερδίσει μία κρουαζιέρα στη Μεσόγειο για δύο (2) άτομα.
Από τους παλαίμαχους της ΑΕΚ θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους ο κος Παπαϊωάννου, ο κος Μανωλάς, ο κος Τσιάρτας και ο κος Μπατίστα.
Η προσπάθεια της οργάνωσης στηρίζεται εκ μέρους του Λιμεναρχείου Θήρας από τον κο Λιμενάρχη κο Εμμανουήλ Βασαλάκη και εκ μέρους της Αστυνομίας Θήρας από τον κο Δημήτριο Πίττα, τους οποίους θερμά ευχαριστούμε.

βρέθηκε σκυλάκι

ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΗΜΕΡΟΒΙΓΛΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΡΕΜΕΤΖΟ ΡΟΤΒΑΙΛΕΡ ΘΗΛΥΚΟ ΠΕΡΙΠΟΥ 5 ΜΗΝΩΝ ΜΕ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΚΑΙ ΑΛΥΣΙΔΑ ΛΕΠΤΗ ΚΟΜΕΝΗ ΝΑ ΣΕΡΝΕΤΑΙ.ΚΡΑΤΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΣΤΟ ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΟ ΤΗΣ Κ. ΒΑΛΒΗ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ.

A FEMALE 5 MONTH OLD ROTTWEILER WAS FOUND AT THE REMEZZO HOTEL IN IMEROVIGLI DRAGGING ITS BROKEN CHAIN IT IS PRESENTLY AT MRS VALVI'S VET CLINIC UNTIL THE OWNER IS FOUND

το περιοδικό insideKENT για την Σαντορίνη

Την επίσκεψη του περιοδικού "insideKENT Magazine" www.insidekentmagazine.co.uk  δέχθηκε πριν απο λίγες ημέρες ο χώρος τέχνης Art Space στην Εξω Γωνιά.
Γνωστός για τις καλές δημόσιες σχέσεις του με περιοδικά και συντάκτες του εξωτερικού ο ιδιοκτήτης του χώρου κ. Αργυρός, μας ενημέρωσε πρόσφατα για το σχετικό δημοσίευμα που περιλαμβάνεται σε ενα μίνι αφιέρωμα για για την Σαντορίνη το οποίο μπορείτε να δείτε εδω
Η ομάδα του περιοδικού έμεινε στο ξενοδοχείο www.tholosresort.gr  για το οποίο δήλωσε πολύ ικανοποιημένη.

απλοποίηση διαδικασιών έκδοσης αδειών

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με ανακοίνωσή της μας ενημερώνει οτι με στόχο την πάταξη της γραφειοκρατίας προχωρά στην απλοποίηση των διαδικασιών για την εκ νέου έκδοση αδειών, ξεκινώντας από το τμήμα Εμπορίου και συγκεκριμένα τις άδειες των πλανόδιων παραγωγών γεωργικών προϊόντων, ψαράδων και χειροτεχνών.
Στο εξής, για την ανανέωση αδειών, θα είναι αρκετή η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης του δικαιούχου, η οποία θα πιστοποιεί ότι βρίσκονται σε ισχύ τα δικαιολογητικά που έχουν υποβληθεί στην αρμόδια υπηρεσία.
Με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά καταργείται η έως τώρα απαραίτητη προσκόμιση, των ίδιων κάθε χρόνο -οκτώ σε αριθμό- δικαιολογητικών.
Όπως επισημαίνει ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Πουσσαίος, “σκοπός του μέτρου είναι να μειωθεί στο ελάχιστο η ταλαιπωρία του πολίτη αλλά και το κόστος που η γραφειοκρατία συνεπάγεται”.

διαφωνίες με φόντο τα έργα

Μικρής έκτασης διαφωνία (την πήραν δηλαδή είδηση μονον οι πολύ κοντινοί τους...) κι αυτή "πολιτικού τύπου", ξέσπασε πριν απο λίγες ημέρες ανάμεσα στον πρώην νομάρχη Κυκλάδων κ. Μπάιλα και στον σημερινό αντιπεριφερειάρχη κ. Πουσσαίο με αφορμή δηλώσεις του πρώτου σχετικά με καθυστερήσεις στην πορεία έργων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων των Κυκλάδων για το 2010 και το 2011.

Στην απάντησή του στις αναφορές του κ. Μπάιλα, η οποία παράλληλα μας ενημερώνει για την "ταμειακή πορεία" πολλών έργων, ο κ. Πουσσαίος στο δελτίο Τύπου που εκδόθηκε γι αυτόν τον σκοπό, αναφέρει οτι,
Το ταμειακό υπόλοιπο που μεταφέρθηκε από την πρώην Νομαρχία Κυκλάδων στην αιρετή περιφέρεια Ν. Αιγαίου για εκπόνηση έργων στα νησιά των Κυκλάδων ανέρχονταν στο ποσό των 7.550.762,01 ευρώ για το 2011, με τις νομικές δεσμεύσεις και υποχρεώσεις που είχαν αναληφθεί από την πρώην Νομαρχία να ανέρχονταν στο ποσό των 11.618.412,88 για το ίδιο διάστημα.

Τα έργα στα οποία αναφέρεται ο κ. Μπάιλας, σημειώνει ο κ. Πουσσαίος, αποτελούν απλώς σχεδιασμό επί χάρτου χωρίς μελέτες, συμβάσεις και πιστώσεις, που αν η Περιφέρεια τα συμπεριελάμβανε στο τεχνικό της πρόγραμμα θα είχε έλλειμμα 13.566.000 ευρώ.
Όλα τα συμβασιοποιημένα έργα που αποτελούσαν υποχρέωση ή νομική δέσμευση για τη Περιφέρεια υλοποιούνται. Ειδικά για τη Σίφνο στην παρούσα φάση υλοποιούνται ήδη 7 έργα συνολικού προϋπολογισμού 1.272.500 ευρώ. Κάθε άλλο έργο αποτελούσε απλώς πρόθεση-υπόσχεση χωρίς νομική δέσμευση υλοποίησης. Σε κάθε περίπτωση η Περιφέρεια συνεργάζεται με τους ΟΤΑ και αξιολογεί τα σημαντικά έργα, τα οποία κατόπιν σχεδιασμού θα ενταχθούν στο πρόγραμμα της.

Από τα ανωτέρω γίνεται κατανοητό και πάλι ότι οι δηλώσεις του πρώην Νομάρχη, που κατά διαστήματα επαναλαμβάνονται αφήνοντας αιχμές προς διάφορες κατευθύνσεις, δεν τεκμηριώνονται και καμία σκοπιμότητα ουσίας δεν έχουν για την κοινωνία των Κυκλάδων.
Αντίθετα στρέφονται ενάντια στο θεσμό της Αυτοδιοίκησης που ο ίδιος υπηρέτησε, ενάντια των υπαλλήλων και υπηρεσιών που προΐστατο για χρόνια και ενάντια της ίδιας της αξιοπιστίας του, και θέτει ερωτήματα για τη σκοπιμότητα των συνεχιζόμενων αυτών δηλώσεων.
Η λογική άσκησης πολιτικής της αιρετής Περιφέρειας Ν. Αιγαίου έχει αλλάξει. Εστιάζεται πλέον μακριά από τη λογική της υποσχεσιολογίας, χωρίς αντίκρισμα λόγων και πράξεων, με προτεραιότητες βασισμένες στις πραγματικές ανάγκες των νησιών και των κατοίκων τους, σε μία αναπτυξιακή προοπτική εστιασμένη στην ενίσχυση του βιοτικού τους επιπέδου και φυσικά στο βαθμό του εφικτού με βάση και τα τωρινά οικονομικά δεδομένα.
Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν διεκδικούμε περισσότερα με βάση τις ιδιαίτερες νησιωτικές συνθήκες και τις ανάγκες μας και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σε κάθε περίπτωση στο δύσκολο έργο μας, που βρίσκεται στην αρχή, δεν βοηθούν οι εξ οικείων σκοπιμοτήτων κριτές (χωρίς να αποκλείουμε την καλόβουλη κριτική και προτάσεις), ενώ είναι βέβαιο ότι το έργο μας θα κριθεί εκ του αποτελέσματος από τον Κυκλαδίτικο λαό, μέρος του οποίου είμαστε και εμείς.

Πρόληψη και Διαχείριση Φυσικών Καταστροφών - ομιλίες

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την εβδομάδα Τρίτη - Παρασκευή, 10-13 Μαίου η εκπαιδευτική επίσκεψη στην Σαντορίνη που διοργάνωσε το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών στο πλαίσιο της λειτουργίας του παραρτήματός του στην Σαντορίνη.


Η επίσκεψη, όπως είχαμε αναφέρει και σε νωρίτερη ανάρτηση, διοργανώθηκε απο τους καθηγητές του Δι-ιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πρόληψη και Διαχείριση Φυσικών Καταστροφών» του τμήματος Γεωλογίας καθώς και το Δοικητικό Συμβούλιο της "Θηραικής Εταιρίας Γραμμάτων και Τεχνών". Στην επίσκεψη συμμετείχαν περισσότεροι απο 60 μεταπτυχιακοί φοιτητές καθώς και οι καθηγητές κύριοι Δημήτρης Παπανικολάου, Ευθύμιος Λέκκας, Δημήτρης Σακελλαρίου, Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος, Παναγιώτης Παπαδημητρίου και Παρασκευή Νομικού.
Κατα την διάρκεια της επίσκεψης, οι ομιλίες των καθηγητών σχετικά με την μορφολογία της Σαντορίνης και των γύρω της νησιών πραγματοποιήθηκαν στην «Πνευματική Εστία Μητρόπολης Θήρας» την Τρίτη 10 και Τετάρτη 11 Μαϊου.

Εξ αιτίας της σημαντικότητας του θέματος αλλά και του επικαιροποιημένου ενδιαφέροντος μετα και τις πρόσφατες αποφάσεις σε επίπεδο υπουργών για την ενίσχυση των πρανών της καλντέρας, παρουσιάζουμε ενα σημαντικό μέρος των περιλήψεων των ομιλίων που πραγματοποιήθηκαν κατα την διάρκεια της εκπαιδευτικής εκδρομής στην Σαντορίνη. Άλλωστε, το θέμα απο την φύση του ξεπερνά τα στενά όρια της Πανεπιστημιακής μελέτης μιας και "διαβάζετε" άνετα κι απο όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για την μορφολογία του όμορφου αυτού νησιού, της Σαντορίνης!

Για τις περιλήψεις των ομιλιών ευχαριστούμε την κ. Παρασκευή Νομικού, καθηγήτρια Γεωλογίας του Πανεπιστημίου της Αθήνας που ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε οτι στην σελίδα www.explorenautilus.com  και συγκεκριμένα στο 7 επεισόδιο μπορείτε να δείτε πολύ καλής ποιότητας και επιστημονικής τεκμηρίωσης βίντεο σχετικά με την ωκεανογραφική έρευνα στο Υποθαλάσσιο Ηφαίστειο του Κολούμπου που πραγματοποιήθηκε τα καλοκαίρια του 2006 και 2010.

Οι ομιλίες

Δημήτρης Παπανικολάου: «Το Ελληνικό Ηφαιστειακό Τόξο»
Η ομιλία του είχε σαν στόχο να δώσει στον ακροατή μια τριών διαστάσεων αίσθηση της σημερινής γεωτεκτονικής θέσης του ηφαιστειακού συμπλέγματος της Σαντορίνης που εντάσσεται στο σύγχρονο ενεργό Ελληνικό Ηφαιστειακό Τόξο. Για την επίτευξη αυτού, έγινε αρχικά σαφές στο ακροατήριο το ευρύτερο γεωτεκτονικό καθεστώς του χώρου του Αιγαίου που οφείλει τα σημερινά του μορφολογικά χαρακτηριστικά στη σύγκλιση των λιθοσφαιρικών πλακών, της Ευρωπαϊκής που επωθείται και κινείται προς τα νοτιοδυτικά και της Αφρικανικής που υποβυθίζεται και κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Το όριο σύγκλισης των δύο λιθοσφαιρικών πλακών διέρχεται από το Ιόνιο πέλαγος, από τα νότια παράλια της Κρήτης και συνεχίζει νοτιοανατολικά της Ρόδου. Η σημερινή γεωμετρία του Ελληνικού ορογενετικού τόξου χαρακτηρίζεται από τις εξής δομές:
Τάφρο στο χώρο του Ιονίου και νότια της Κρήτης, νησιωτικό τόξο που περιλαμβάνει την Πελοπόννησο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, Οπισθοτάφρο στον χώρο της Κρητικής Λεκάνης και Ηφαιστειακό τόξο το οποίο, αρχίζει από το Σαρωνικό κόλπο, διέρχεται από το νότιο Αιγαίο και φθάνει στις δυτικές ακτές της Μικράς Ασίας.

Ευθύμιος Λέκκας: «Μείωση Κατολισθητικής Επικινδυνότητας Όρμου Αθηνιού»
Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του ερευνητικού έργου: «Μείωση Κατολισθητικής Επικινδυνότητας στα Πρανή της Καλντέρας Περιοχής Αθηνιού Θήρας». Το ανωτέρω έργο μέσα από την ανάλυση όλων των παραμέτρων που υπεισέρχονται στο πρόβλημα και ειδικότερα της γεωμορφολογίας, της γεωλογικής δομής, των γεωτεχνικών συνθηκών, της σεισμικής επικινδυνότητας και των ανθρώπινων παρεμβάσεων, έχει σαν στόχο την υπόδειξη έργων για την αντιμετώπιση του υψηλού κατολισθητικού κινδύνου που υφίσταται σε αυτό το κομβικό σημείο του ηφαιστειακού συμπλέγματος της Σαντορίνης.
Προτάθηκαν μέτρα όπως: την κατασκευή συστημάτων ανάσχεσης πτώσεων βράχων, τη σημειακή τοποθέτηση αγκυρίων, τη σφράγιση ρωγμών και κοιλοτήτων με τσιμεντοκονίαμα για την ανάσχεση της δράσεως των διαβρωτικών παραγόντων και την κατασκευή τοίχων αντιστήριξης από σκυρόδεμα με επένδυση από λίθους.
Τα έργα αυτά έχουν προταθεί με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και την αισθητική του τοπίου. Οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχουν τελειώσει και δρομολογείται η ένταξη τους στο ΕΣΠΑ.

Παρασκευή Νομικού : «Ωκεανογραφική έρευνα στο Υποθαλάσσιο Ηφαίστειο του Κολούμπου»
Η ομιλία της, μιας και η καταγωγή της είναι από τη Σαντορίνη, είχε ως στόχο την ενημέρωση των συμπατριωτών της για την ιδιαιτερότητα του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κουλούμπου. Η κ. Νομικού ανέπτυξε το ιστορικό της ωκεανογραφικής έρευνας στον υποθαλάσσιο χώρο του Κουλούμπου από το 2001 με το Ω/Κ «ΑΙΓΑΙΟ» του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. και στη συνέχεια το 2006 με το Ω/Κ «ΑΙΓΑΙΟ» και το Ω/Κ «ENDEAVOR» σε συνεργασία με το University of Rhode Island και του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. Η έρευνα αυτή έφερε στο φως ένα μεγάλης έκτασης υδροθερμικό πεδίο στο Βόρειο τμήμα του κρατήρα του υποθαλάσσιου ηφαιστείου που απαρτίζεται από υδροθερμικές καμινάδες από τις οποίες διαφεύγουν πολύ υψηλής θερμοκρασίας ρευστά και αέρια. Η συνεργασία συνεχίστηκε με το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος και τα ξένα Πανεπιστήμια-Ινστιτούτα Institute for Exploration (IFE), Ocean Exploration Trust (OET) και University of Rhode Island (URI) Center for Ocean Exploration (COE) τον Αύγουστο και τον Οκτώβριο του 2010 με το Ω/Κ «ΝΑΥΤΙΛΟΣ».
Παρουσιάστηκαν οι καταστροφικές επιπτώσεις της έκρηξης του ηφαιστείου του Κουλούμπου (27 Σεπτεμβρίου 1650) κατά την οποία εκτινάχθηκαν περίπου 2 km3 ηφαιστειακής τέφρας και κίσσηρης και από τα τοξικά αέρια που διέφυγαν προκάλεσαν το θάνατο πάνω από 50 ανθρώπων και χιλιάδων ζώων ενώ προκλήθηκε τσουνάμι που επηρέασε τις ανατολικές ακτές της Σαντορίνης. Η κ. Νομικού ανέλυσε τη γεωμορφολογία του ηφαιστείου με λεπτομερείς βαθυμετρικούς χάρτες αποκαλύπτοντας και τους 19 μικρότερους υποθαλάσσιους ηφαιστειακούς κώνους ΒΑ του Κουλούμπου. Μέσα από μία πληθώρα φωτογραφιών παρουσίασε τη στρωματογραφία-λιθολογία των εσωτερικών πρανών των τοιχωμάτων του ηφαιστείου και τη συλλογή δειγμάτων κίσσηρης και λάβας με τη βοήθεια του βραχίονα του τηλεκατευθυνόμενου ρομπότ (ROV). Ανέλυσε τη σπουδαιότητα του υδροθερμικού πεδίου στο βόρειο τμήμα του κρατήρα σε βάθος 500μ και έδειξε πως συλλέχθηκαν τα αέρια που διαφεύγουν από τις υδροθερμικές καμινάδες και πως μετρήθηκε η υψηλή θερμοκρασία των αερίων. Οι υδροθερμικές καμινάδες δομούνται από θειούχα σουλφίδια και καλύπτονται από βακτηριακό υλικό ενώ το επίπεδο μέρος του κρατήρα καλύπτεται και αυτό σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από ένα στρώμα βακτηρίων πάχους μερικών εκατοστών.

Δημήτρης Σακελλαρίου: «Σχέση τεκτονικής και ηφαιστειότητας στο ηφαιστειακό πεδίο Σαντορίνης – Κολούμπο»
Στο πρώτο μέρος της διάλεξης παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της θαλάσσιας γεωλογικής έρευνα στην λεκάνη της Ανύδρου, στην οποία ευρίσκονται το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο και μεγάλος αριθμός ηφαιστειακών δόμων, διατεταγμένων κατά μήκος της γραμμής Κολούμπο σε διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ.
Το δεύτερο μέρος της διάλεξης αφορούσε την ερμηνεία των γεωφυσικών τομών από την καλντέρα της Σαντορίνης. Από τα πρώτα αποτελέσματα της ερμηνείας προκύπτει ότι η μορφή της καλντέρας πριν την Μινωική έκρηξη ήταν παρόμοια με την σημερινή, αλλά με μεγαλύτερα βάθη. Το συνολικό πάχος των αποθέσεων στις τρεις βαθιές λεκάνες της καλδέρας είναι μεγαλύτερο από 300 μέτρα. Το κέντρο της Μινωικής έκρηξης ήταν στο κέντρο της καλδέρας, δηλαδή στη θέση της σημερινής Παλαιάς και Νέας Καμένης. Η ηφαιστειακή τέφρα, κίσσηρις και οι πυροκλαστικές ροές της Μινωικής έκρηξης δημιούγησαν αποθέσεις πάχους τουλάχιστον 100 μέτρων στη βόρεια, δυτική και νότια λεκάνη της καλδέρας. Τα στρώματα που καλύπτονται από τις Μινωικές αποθέσεις έχουν πιθανότατα δημιουργηθεί από παλαιότερες εκρήξεις του ηφαιστείου.

Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος : «Από το μάγμα στην τέφρα.
Έγινε ιδιαίτερη αναφορά για την πρόσφατη έκρηξη του ηφαιστείου της Ισλανδίας (Eyjafjallajokull) τον Απρίλιο 2010 με τις πολλαπλές επιπτώσεις της ηφαιστειακής τέφρας στο περιβάλλον και την οικονομία. Επίσης παρουσιάστηκαν τα κυριότερα χαρακτηριστικά της ηφαιστειακής δραστηριότητας στον ελλαδικό χώρο και ειδικά στο ενεργό ηφαιστειακό τόξο του νοτίου Αιγαίου. ΄Εγινε λεπτομερής αναφορά στην εξελικτική ιστορία του ηφαιστείου της Σαντορίνης και δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην παρούσα κατάσταση. Συγκεκριμένα ανακοινώθηκαν κάποια νέα δεδομένα σχετικά με μετρήσεις αερίων στις καμένες και έγιναν προτάσεις για ενδεικνυόμενες μελλοντικές δράσεις. Ένα από τα προτεινόμενα μέτρα είναι η εγκατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης ενός δικτύου για την παρακολούθηση και καταγραφή της ηφαιστειακής δραστηριότητας.

Παναγιώτης Παπαδημητρίου : «Τεκτονικοί και Ηφαιστειοτεκτονικοί Σεισμοί»
Ο κ. Παπαδημητρίου στην ομιλία του παρουσίασε τη σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης και ιδιαίτερα να ανέδειξε τον διαχωρισμό μεταξύ Τεκτονικών και Ηφαιστειοτεκτονικών Σεισμών. Από την ανάλυση σεισμολογικών δεδομένων έχει προκύψει ότι η σύγκλιση των λιθοσφαιρικών πλακών Αφρικής και Ευρασίας είναι το αίτιο γένεσης σημαντικού αριθμού σεισμών με βάθη που φθάνουν τα 200 km. Ιδιαίτερα κατά την τελευταία δεκαετία έχουν καταγραφεί αρκετοί ισχυροί σεισμοί με εστιακά βάθη μεταξύ 50 km και 90 km. Αυτοί οι σεισμοί έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς προκαλούν αύξηση θερμοκρασίας, τροφοδοτώντας τους μαγματικούς θαλάμους. Η επιφανειακή σεισμικότητα που έχει παρατηρηθεί είναι επίσης σημαντική και κατεγράφη λεπτομερώς από τα τοπικά δίκτυα που εγκαταστάθηκαν στη Σαντορίνη τα έτη 2001 και 2003. Όσον αφορά στους τεκτονικούς σεισμούς, εντοπίζονται κυρίως ΒΑ του νησιού, στην υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Στην περιοχή αυτή συνέβη ο σεισμός του 1956 που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στη Σαντορίνη και τη γένεση θαλασσίου κύματος βαρύτητας (τσουνάμι). Σχετικά πρόσφατα, στις 26 Ιουνίου 2009, εκδηλώθηκε σεισμός μεγέθους 4.9 πλησίον του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κολούμπο που κατεγράφη, όπως και η μετασεισμική του ακολουθία, από τους ψηφιακούς σεισμογράφους ευρέος φάσματος του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η ανάλυση των κυματομορφών τόσο αυτής της σεισμικής ακολουθίας, όσο και εκείνων που κατεγράφησαν το 2001 και το 2003, ανέδειξε την ύπαρξη σημάτων που συνδέονται με ηφαιστειοτεκτονική δραστηριότητα. Ο διαχωρισμός τους από τα σήματα των τεκτονικών σεισμών είναι εφικτός και πραγματοποιείται μέσω φασματικής ανάλυσης. Επιπλέον, ο εντοπισμός των μαγματικών θαλάμων, τόσο στην Καμένη, όσο και στο Κολούμπο, μπορεί να επιτευχθεί μέσω σεισμικής τομογραφίας, προκαταρκτικά αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν. Τέλος, επαναλαμβανόμενες μετρήσεις εδαφικής παραμόρφωσης (GPS) από το 1994 ανέδειξαν αξιοσημείωτες διαφοροποιήσεις κινήσεων στη Σαντορίνη.