Σάββατο, Μαΐου 23, 2015

δύο ακυρωτικές αποφάσεις της Α.Δ.Α. σε αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου Θήρας

Δύο πρόσφατες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας δεν ενέκρινε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου με το αιτιολογικό ότι δεν υπήρχε η σύμφωνη με το νόμο απόλυτη πλειοψηφία.

Οι αποφάσεις που δεν εγκρίθηκαν είναι η «κήρυξη απαλλοτρίωσης (αναγκαστικής σύστασης δουλείας διόδου, δεματοποίησης και προσωρινής αποθήκευσης απορριμμάτων)» και η «πεζοδρόμηση της κεντρικής πλατείας των Φηρών και λοιπές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις».

Με αυτά τα δεδομένα το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει είτε να ασκήσει ένσταση στις αποφάσεις της Α.Δ.Α., είτε τα θέματα να επανέλθουν για ψηφοφορία σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.


Οι ακυρωτικές αποφάσεις της Α.Δ.Α. αιτιολογούνται ως εξής :

Για το θέμα : «κήρυξη απαλλοτρίωσης (αναγκαστικής σύστασης δουλείας διόδου, δεματοποίησης και προσωρινής αποθήκευσης απορριμμάτων)»,

«Η κήρυξη της απαλλοτρίωσης ή η σύσταση δουλείας ακινήτου, που βρίσκεται μέσα στη διοικητική περιφέρεια Δήμου ή Κοινότητας, γίνεται με απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του».
7. τις διατάξεις του άρθρου 67 παρ.7 του ν. 3852/10 σύμφωνα με τις οποίες: « Στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου προσκαλούνται οι πρόεδροι των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων, καθώς και ο εκπρόσωπος της τοπικής κοινότητας όταν στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται ειδικά θέματα, που αφορούν τις αντίστοιχες κοινότητες.
Για τα θέματα αυτά, τα ανωτέρω πρόσωπα μετέχουν στη συζήτηση με δικαίωμα ψήφου. Σε περίπτωση μη πρόσκλησης, η σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου είναι άκυρη».
8. το γεγονός ότι η υπό κρίση απόφαση δεν έχει ληφθεί με, την προβλεπόμενη από τις διατάξεις του άρθρου 212, πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών του δημοτικού συμβουλίου, δεδομένου ότι σε σύνολο είκοσι οκτώ (28) μελών (προσμετρηθείς και ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Μεγαλοχωρίου) η απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία δεκατεσσάρων (14)».

Για το θέμα : «πεζοδρόμηση της κεντρικής πλατείας των Φηρών και λοιπές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις»,

«η υπό κρίση απόφαση δεν έχει ληφθεί με την απαιτούμενη, από τις διατάξεις του άρθρου 79 του Ν.3463/06, απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού σε σύνολο είκοσι επτά (27) μελών η απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία δώδεκα (12).

8. το γεγονός ότι η υπό κρίση απόφαση δε συνοδεύεται από αποδεικτικό δημοσίευσης σε εφημερίδα, όπως προβλέπεται από τις προαναφερόμενες διατάξεις».

ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΗΣ ΒΕΡΓΙΔΟΥ και η ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΚΟΡΔΙΛΗ ΣΤΟΝ ΑΟ ΘΗΡΑΣ

Σύμφωνα με ανακοινώσεις του Δ.Σ. της ομάδας,

Ο Α.Ο.ΘΗΡΑΣ ανακοινώνει την συνέχιση της συνεργασίας του με την Όλγα Βεργίδου και για την νέα αγωνιστική περίοδο 2015-2016.
Ευχόμαστε στην νεαρή πασαδόρο μια επιτυχημένη πορεία τόσο για κείνη όσο και για το σύλλογο και καλή δύναμη στις αγωνιστικές της υποχρεώσεις.


O A.O.ΘΗΡΑΣ είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει μια ακόμα μεταγραφή για την νέα αγωνιστική περίοδο 2015-2016. Είναι η Άρτεμις Σκορδίλη , έμπειρη πασαδόρος με πολλές παραστάσεις στο ελληνικό πρωτάθλημα. Καλωσορίζουμε την αθλήτρια στην οικογένεια του Α.Ο.ΘΗΡΑΣ , της ευχόμαστε να είναι υγιής και να είναι τόσο για κείνη όσο και για τον σύλλογό μας μια χρονιά γεμάτη επιτυχίες και χαρές.

Εκ του Δ.Σ. Α.Ο.ΘΗΡΑΣ


περίληψη Διακήρυξης Δημοπρασίας για Εκμίσθωση Τμημάτων Αιγιαλού Έτους 2015 από την ΓΕΩΘΗΡΑ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Δημοτικής Επιχείρησης,

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε.

Διακηρύσσει τη διενέργεια φανερής, πλειοδοτικής και προφορικής δημοπρασίας για την εκμίσθωση θέσεων αιγιαλού εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Θήρας και αρμοδιότητας της ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε., για την εκμετάλλευση ομπρελών και ξαπλωστρών θαλάσσης και θαλασσίων μέσων αναψυχής, βάση της υπ’ αριθμ. 29/2015 Απόφασης του Δ.Σ. της επιχείρησης (ΑΔΑ : 61ΨΔΟΕΚ6-ΣΦΨ).
Η δημοπρασία θα γίνει στα γραφεία διοίκησης της ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε. στη Μεσαριά Θήρας (επί του επαρχιακού δρόμου Φηρών – Πύργου, κάτω από το Ι.Κ.Α. Θήρας) στις 2 Ιουνίου 2015, ημέρα Τρίτη και ώρα 10:00 π.μ.
Αντίτυπα της λεπτομερούς Διακήρυξης και των λοιπών πληροφοριακών στοιχείων για τη συμμετοχή στη δημοπρασία διατίθενται από τα γραφεία της ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε. κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες,  (Τηλ. 22860-23021, Φαξ 22860-23031).


Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ  ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε.    
ΑΙΚΑΤ. ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΥ ΜΑΝΕΤΑ                                                                                  

τοποθέτηση Νίκου Συρμαλένιου στην Ημερίδα για την Ακτοπλοϊα (21.5 Νάξος)

Στην τοποθέτηση του στην Ημερίδα που έγινε στη Νάξο, με θέμα " Η Ακτοπλοϊα ως πυλώνας ανάπτυξης της οικονομίας των νησιών των Κυκλάδων" ο Νίκος Συρμαλένιος, μεταξύ άλλων ανέφερε:

"....Η Ακτοπλοϊα επιδεινώνεται χρόνο με το χρόνο. Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο χαρακτηριστικά, σε σχέση και με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. Πρώτον, διενεργείται αποκλειστικά από ιδιωτικές εταιρείες και δεύτερον, κατέχει τα ακριβότερα εισιτήρια σε σύγκριση με αντίστοιχες αποστάσεις των άλλων χωρών...

Ουσιαστικά σήμερα η Ακτοπλοϊα έχει μετατραπεί σε ολιγοπώλιο υπό την ομπρέλα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, με ουρές κάποιες υπερχρεωμένες εταιρείες που σπρώχνονται εκτός αγοράς.

Αυτό το τοπίο που διαμορφώθηκε βαθμιαία όλα τα τελευταία χρόνια, παρήγαγε λιγότερα πλοία, μείωση δρομολογίων ιδιαίτερα τους πέντε χειμερινούς μήνες από Νοέμβριο έως Μάρτιο, εκατοντάδες απλήρωτους ναυτικούς που βρίσκονται σε πολύ δεινή θέση. Παράλληλα, με τη βοήθεια και του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου, έσπρωξε στην ανεργία ακόμα περισσότερους ναυτικούς.
Η κατάσταση αυτή οξύνθηκε εν μέσω κρίσης και διαμόρφωσε ένα ακτοπλοϊκό τοπίο, που μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες γίνεται φιλικό προς τους πολίτες και τους εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες - τουρίστες, ενώ την υπόλοιπη περίοδο δημιουργεί σε ορισμένες περιοχές και νησιά, μεγάλη αγανάκτηση στους μόνιμους κατοίκους, που διεκδικούν το αυτονόητο δικαίωμα στη μετακίνηση τους, καθώς και των εμπορευμάτων.

Αυτό το τοπίο βρήκε η νέα κυβέρνηση, όταν ανέλαβε το τιμόνι της χώρας από τις 25/1. Από τότε άρχισαν να σκάνε στα χέρια της διάφορες νάρκες. Δεν είναι βεβαίως τυχαίο ότι π.χ. το διάτημα αυτό, έστω και δικαιολογημένα, έγιναν περισσότερες επισχέσεις εργασίας, απ/ όσες σωρευτικά τα πέντε τελευταία χρόνια...

Οι ναυτικοί βεβαίως απαλλάχθηκαν από τη θηλιά της επιστράτευσης, δεν απαλλάχθηκαν όμως από το βραχνά της απλήρωτης εργασίας, ούτε βέβαια από το φάσμα της ανεργίας.
Παράλληλα τοπικές κονωνίες και ανάμεσα τους πολλά μικρά νησιά όπως πχ η Ανάφη, βλέπουν επιδείνωση στην ακτοπλοϊκή τους διασύνδεση, ενώ άλλα νησιά όπως οι δυτικές Κυκλάδες, η Σίκινος, η Φολέγανδρος κ.α., εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται ως νησιά β/ και γ/ ταχύτητας και κατηγορίας. Επίπλέον περικοπές δρομολογίων υπήρξαν, τόσο στη διασύνδεση των Κυκλάδων με τη Θεσσαλονίκη, όσο και με την Κρήτη.

Σε ότι δε αφορά το ακτοπλοϊκό δίκτυο, αυτό παραμένει δέσμιο παλαιών λογικών,  εγκλωβισμένων στο σχεδιασμό των συμφερόντων των ακτοπλοϊκών εταιρειών, που εν πολλοίς αδιαφορούν για τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται επί χρόνια ο ίδιος σχεδιασμός και προγραμματισμός, όπου για την ίδια διαδρομή να έχουμε περίπου ταυτόχρονες αναχωρήσεις, ενώ την επόμενη μέρα π.χ. να μην έχουμε καμμία....

Καλείται ακριβώς εδώ το κράτος να παίξει το ρυθμιστικό του ρόλο, προσανατολίζοντας την αγορά στην εξυπηρέτηση της οικονομίας, της τουριστικής ανάπτυξης, με κεντρικό στόχο την εξυπηρέτηση των αναγκών των τοπικών κοινωνιών.

Σε αυτές τις συνθήκες και με αυτά τα δεδομένα, έρχεται η πρόταση μας για τη δημιουργία του Δημόσιου - Κοινωνικού Φορέα Ακτοπλοίας, ενός φορέα που δεν θα αναβιώσει αποτυχημένα μοντέλα του παρελθόντος, όπως πχ. η "Ελληνική Ακτοπλοϊα" ή Εταιρείες Λαϊκής Βάσης ( άλλωστε μην ξεχνάμε ότι ακόμα και σημερινές εταιρείες όπως η ΝΕΛ και η ΑΝΕΚ, ξεκίνησαν ως τέτοιες.
Ο Φορέας αυτός,  που δεν θα είναι αμιγώς κρατικός, αλλά πολυμετοχική Α.Ε., με πλειοψηφία του δημοσίου, αλλά και συμμετοχή της αυτοδιοίκησης, επιμελητηρίων, ακόμα και ιδιωτών, δεν θα καταργήσει τη σημερινή ιδιωτική αγορά, αλλά θα λειτουργήσει συμπληρωματικά,  προφανώς και ανταγωνιστικά, κατά τα πρότυπα κάποιων σκανδιναβικών χωρών.....


Θα διαθέτει δικά του πλοία, διαφόρων τύπων και μεγεθών, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες του ακτοπλοϊκού δικτύου. Ως Κοινοπρξία με συμμετοχή του δημοσίου, δικαιούται ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για κατασκευή νέων ή και επισκευή παλαιών πλοίων και μάλιστα σε ελληνικά..

χαιρετισμός Περιφερειάρχη στην ημερίδα «Η Ακτοπλοΐα ως πυλώνας ανάπτυξης της οικονομίας των νησιών των Κυκλάδων»

Σύμφωνα με τον χαιρετισμό που εστάλει από πλευράς του κ. Χατζημάρκου,
Κυρίες και κύριοι,
 η ημερίδα της Νάξου με θέμα  «Η Ακτοπλοΐα ως πυλώνας ανάπτυξης της οικονομίας των νησιών των Κυκλάδων»   είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να συζητήσουμε ένα ζωτικής σημασίας κεφάλαιο για τα νησιά μας.                                                                                                                
Λυπάμαι που δεν βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, όμως μια συνάντηση εξαιρετικά σημαντική για το μέλλον της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με την Ευρωπαία Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής κα Κορίνα Κρετού,  όσον αφορά την συμμετοχή μας και την πορεία μας στα ευρωπαϊκά προγράμματα, δεν μου επιτρέπει να συμμετέχω.

Κυρίες και κύριοι,
η νησιωτική Ελλάδα αναζητά εδώ και δεκαετίες το δικό της οδικό δίκτυο.
Η νησιωτική Ελλάδα αναζητά εδώ και δεκαετίες τα δικά της διευρωπαϊκά δίκτυα.
Η νησιωτική Ελλάδα αναζητά, εδώ και δεκαετίες, λύσεις και απαντήσεις στο μεγάλο θέμα της προσβασιμότητας και της συνδεσιμότητας.
Ζητήματα που, δυστυχώς, μετά από πάρα πολλά χρόνια συζητήσεων, αναζητήσεων και πολλών χαμένων ευκαιριών,  τουλάχιστον σε επίπεδο ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων,  δεν έφτασαν στο σημείο που όφειλαν να έχουν φτάσει.

Σήμερα, σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερα επιβαρυμένο από τα δημοσιονομικά προβλήματα, με την αγορά, στο κομμάτι των ακτοπλοϊκών εταιρειών να εμφανίζει σημάδια εξαιρετικής κόπωσης και να στέλνει μηνύματα τα οποία γεμίζουν όλους μας με αγωνία, οφείλουμε να κινηθούμε με απόλυτο ρεαλισμό και να προσεγγίσουμε τα ζητήματα της ακτοπλοΐας με τρόπο που θα μας κρατήσει  μακριά από λαϊκισμό, μακριά από παθογένειες του παρελθόντος, μακριά από την εκμετάλλευση ενός ζητήματος, που για τους νησιώτες που όλοι εκπροσωπούμε,  είναι ένα στοίχημα επιβίωσης.

Η χώρα μας, μετά από μια πολύ μακρά περίοδο αυστηρής και σκληρής κρατικής παρέμβασης, από το σύστημα των γραμμών σκοπιμότητας, πέρασε στην απελευθέρωση, καθιερώνοντας παράλληλα ένα δίκτυο των λεγομένων «άγονων γραμμών», οι οποίες συντηρούντο με τις κρατικές επιδοτήσεις. Σήμερα που η χώρα βρίσκεται σε εξαιρετικά αδύναμη θέση να στηρίξει χρηματοδοτικά όλο αυτό το πλαίσιο των επιδοτήσεων, η αγωνία μας, για την οποία σας μίλησα αρχικά, πηγάζει ακριβώς από την δημοσιονομική αδυναμία να στηριχθεί το σύστημα των άγονων γραμμών με επαρκή κονδύλια, αλλά  και το υπόλοιπο δίκτυο ελεύθερης δρομολόγησης να είναι και αυτό υποχρηματοδοτημένο, λόγω ακριβώς της πολύ μεγάλης μείωσης της επιβατικής κίνησης, κατά την περίοδο των τελευταίων ετών.

Σήμερα λοιπόν οφείλουμε να κινηθούμε σε δύο επίπεδα:

Το πρώτο επίπεδο έχει να κάνει με το ποιες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν, ώστε η αγορά να λειτουργήσει, με τις σημερινές συνθήκες, στο καλύτερο δυνατό περιβάλλον. Πώς μπορούμε, με παρεμβάσεις θεσμικές και λιγότερο οικονομικές, να δώσουμε ανάσες στην δοκιμαζόμενη ακτοπλοΐα.

Το δεύτερο επίπεδο είναι να δούμε πώς μέσα σε αυτή τη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, μπορούμε να ανατρέψουμε δεδομένα δεκαετιών και να δώσουμε διέξοδο σε ευρωπαϊκούς πόρους, ώστε να οδηγηθούν στην ακτοπλοΐα. Αυτό για το οποίο επί πολλά χρόνια δεν μπορέσαμε να  πείσουμε και ίσως δεν πιέσαμε ως χώρα ούτε με την ένταση που έπρεπε αλλά ούτε και με την επάρκεια των επιχειρημάτων, όποτε χρειάστηκε, είναι ότι η απαγόρευση επιδότησης λειτουργικών δαπανών από ευρωπαϊκούς πόρους, θα έπρεπε να εξαιρεί την ακτοπλοΐα. Διότι η ακτοπλοΐα για τα νησιά μας  είναι ό,τι και οι λεωφόροι, ό,τι και ένα δίκτυο αστικών συγκοινωνιών για την ηπειρωτική Ευρώπη. Τα λεγόμενα διευρωπαϊκά δίκτυα που έχουν απορροφήσει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ευρωπαϊκών πόρων, από όλα τα Ταμεία και κυρίως από το Ταμείο Συνοχής, θα πρέπει στα νησιά μας να έχουν ένα άλλο περιεχόμενο ως προς τον οδηγό εφαρμογής και ως προς τους κανόνες διαχείρισής τους.

Προκλήσεις τεράστιες, προκλήσεις που για τους νησιώτες οδηγούν στην εκπλήρωση ή μη της επιβίωσης, προκλήσεις που η μοίρα και η ιστορία έφεραν στην δική μας περίοδο για να τις αντιμετωπίσουμε.

Επαναλαμβάνω τους κανόνες:
Σεβασμός στην αγορά, ακόμα μεγαλύτερος σεβασμός στις ανάγκες των νησιωτών, μακριά από λαϊκισμό και με πολύ μεγάλο αίσθημα ευθύνης.

Οι Κυκλάδες αποτελούν διαχρονικά τον κεντρικό πυλώνα στήριξης της ελληνικής ακτοπλοΐας, αφού συνεισέφεραν το 50% του συνόλου των εσόδων της, πράγμα που μας οδηγεί στην υποχρέωση να αναζητήσουμε τις λύσεις που χρειαζόμαστε, ξεκινώντας από τις Κυκλάδες, αφού λύση στις Κυκλάδες σημαίνει λύτρωση και οξυγόνο της ελληνικής ακτοπλοΐας στο σύνολό της.

Εκτιμώντας  την σημερινή σας συνάντηση ως εξαιρετικά κρίσιμη ως προς τα συμπεράσματα και πολύ περισσότερο ως προς τις προτάσεις στις οποίες θα οδηγηθεί, σας εύχομαι καλή επιτυχία.

το δίκτυο των υδατοδρομιών μοχλός για την ανάπτυξη των μικρότερων νησιών του Ν. Αιγαίου - συνέντευξη Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γ. Χατζημάρκου για τον τουρισμό στο dimos-news.gr

Σύμφωνα με τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης,

Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου βρίσκονται μερικοί από τους διασημότερους και αναγνωρίσιμους προορισμούς του Κόσμου όπως η Ρόδος, η Σαντορίνη, η Μύκονος κ.ά.
Όμως τα εκατομμύρια τουριστών που επισκέπτονται τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και η αναμενόμενη αύξηση αυτών, βγάζει στην επιφάνεια τις ελλείψεις των υποδομών που πρέπει να καλυφθούν, μας επισημαίνει σε συνέντευξή του ο Περιφερειάρχης κος Χατζημάρκος Γεώργιος.
Το δίκτυο των 25 υδατοδρομίων που ήδη υλοποιείται, θα δώσει την δυνατότητα να διοχετευθεί το τουριστικό ρεύμα από τα μεγάλα στα μικρότερα νησιά προβάλλοντας τις ιδιαιτερότητες και παράλληλα αναπτύσσοντας και άλλο τις μορφές του Εναλλακτικού Τουρισμού που αυτά διαθέτουν (Θρησκευτικός, Καταδυτικός, Αναρριχητικός κ.λ.π. ).
Στόχος της Περιφέρειας είναι η επιμήκυνση της Τουριστικής περιόδου εκμεταλλευόμενη τα τεράστια πλεονεκτήματά της, καθώς και το άνοιγμα σε νέες αγορές ( Μέση Ανατολή, Ασία).

Ολόκληρη η συνέντευξη του Περιφερειάρχη έχει ως εξής,
Αν υπάρχουν και ποια είναι τα προβλήματα της περιφέρειας σας που εμποδίζουν την τουριστική ανάπτυξη της και πως σχεδιάζετε να τα λύσετε;
Το Νότιο Αιγαίο αποτελεί την κατ΄ εξοχήν τουριστική περιφέρεια της χώρας. Εκατομμύρια τουρίστες περνούν κάθε χρόνο από τα δύο μεγαλύτερα αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου, της Ρόδου και της Κω. Οι περισσότεροι από τους πιο αναγνωρίσιμους και δημοφιλείς προορισμούς της χώρας, βρίσκονται στην δική μας περιφέρεια. Η Ρόδος, η Κως, η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Νάξος, η Πάρος, η Πάτμος  ανήκουν στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Κατά συνέπεια, στην περίπτωση του Νοτίου Αιγαίου η τουριστική ανάπτυξη ως ζητούμενο, δεν περιορίζεται απλά στην αύξηση του αριθμού των αφίξεων. Για μας η περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της Περιφέρειας είναι συνάρτηση ενός ολόκληρου στρατηγικού σχεδιασμού για τον τουρισμό, που έχει στόχο την βελτίωση και ανάδειξη ενός πολυσχιδούς και πολυδιάστατου τουριστικού προϊόντος, παράλληλα με την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την αναζήτηση νέων αγορών και την διάχυση του τουριστικού ρεύματος σε κάθε γωνιά της Περιφέρειας, ακόμη και στο πιο μικρό νησί. Ωστόσο, η αύξηση των αφίξεων, βγάζει στην επιφάνεια τις ελλείψεις στις υποδομές που πρέπει να καλύψουμε. Πέρυσι,  που ήταν μια εξαιρετική χρονιά για τα περισσότερα νησιά μας, οι υποδομές αποδείχτηκαν φτωχές και σε πολλές περιπτώσεις δεν μπόρεσαν να σηκώσουν το βάρος. Είναι μία θλιβερή διαπίστωση αυτή,  σε μία χώρα που εκτός από το ότι ζει από τον τουρισμό, είχε και την ευτυχία να διαχειριστεί τέσσερα κοινοτικά πλαίσια στήριξης. Αεροδρόμια, λιμάνια, οδικό δίκτυο, ύδρευση, ενεργειακή επάρκεια είναι οι τομείς με τα μεγαλύτερα ανοικτά ζητήματα.
Η 12μηνη τουριστική περίοδος για την περιφέρεια σας είναι εφικτή και γιατί;
Ασφαλώς και είναι εφικτή. Αρκεί να σχεδιαστεί σωστά και συγκροτημένα. Σε μια περιοχή με την μεγαλύτερη ηλιοφάνεια ετησίως, με ήπιο κλίμα και με χαρακτηριστικά που ευνοούν την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, η 12μηνη τουριστική περίοδος θα έπρεπε να είναι δεδομένη. Κι όμως μέχρι σήμερα δεν τέθηκε ποτέ ως στόχος μέσα από ένα ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό σχέδιο. Αποτελούσε μόνο ευχολόγιο και αντικείμενο ημερίδων και συνεδρίων. Εμείς στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τώρα που ολοκληρώνουμε τον σχεδιασμό της νέας τουριστικής πολιτικής για τα ερχόμενα χρόνια, δίνουμε προτεραιότητα στην προστιθέμενη αξία που μπορεί να δώσουν στο τουριστικό προϊόν τα κίνητρα επιμήκυνσης.  Με τον τουρισμό διεθνώς να στρέφεται σε αυτό που συμπυκνώνεται στην φράση “εμπειρία”  μελετάμε στην πράξη το γιατί να μας επισκεφθεί και τι έχουμε να προσφέρουμε στον ταξιδιώτη, off season. Σκοπός μας είναι να εμπλουτίσουμε τις διαστάσεις του τουριστικού προϊόντος ώστε κάποιες “εμπειρίες” να δημιουργούν 12μηνη ελκυστικότητα ή ακόμη πιο προωθημένα και σε κάποιες περιπτώσεις, να είναι προσβάσιμες και διαθέσιμες μόνον “εκτός εποχής”.
Σκοπεύετε να προσθέσετε εναλλακτικές μορφές τουρισμού και ποιες;
Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού είναι βασική προϋπόθεση για την επίτευξη της 12μηνης τουριστικής περιόδου. Θρησκευτικός, καταδυτικός, αναρριχητικός, ιαματικός, εκπαιδευτικός, αθλητικός, πολιτιστικός, είναι μορφές τουρισμού που ήδη υπάρχουν και μπορούν να αναπτυχθούν και να αναδειχθούν ακόμη περισσότερο. Όταν μιλάμε για εναλλακτικές μορφές τουρισμού, αναφερόμαστε κυρίως σε μικρότερα νησιά, που έχουν μοναδικά και πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ένα από τα βασικά προβλήματα των νησιών αυτών είναι η δυσκολία πρόσβασης, όχι μόνο τους χειμερινούς μήνες, αλλά και το καλοκαίρι. Χωρίς επαρκή συγκοινωνία με το κέντρο αλλά και ενδοπεριφερειακά, δεν μπορούμε να μιλάμε σοβαρά για ανάπτυξη. Γι’ αυτό, μια από τις πρώτες πρωτοβουλίες που αναλάβαμε ως περιφερειακή αρχή, είναι η δημιουργία ενός δικτύου από 25 υδατοδρόμια, που ήδη υλοποιείται. Τα υδατοδρόμια θα διευκολύνουν όχι μόνο τους κατοίκους των νησιών μας, αλλά θα συμβάλουν ώστε το τουριστικό ρεύμα που δέχονται τα μεγάλα νησιά της Περιφέρειας μας, να διοχετευθεί και στα μικρότερα, δίνοντας τους την ευκαιρία να προβάλουν και να αξιοποιήσουν τη μοναδικότητά τους.
Οι δράσεις τουριστικής προβολής για το 2015 τι περιλαμβάνουν;
Πέρα από την παρουσία της στις παραδοσιακές αγορές και την συμμετοχή στις μεγάλες τουριστικές εκθέσεις όπως του Βερολίνου, της Μόσχας, του Λονδίνου, των Καννών και αλλού, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κάνει πράξη ένα θεαματικό άνοιγμα στις χώρες της Mέσης Ανατολής. Ο στόχος μας είναι να ανοίξουμε την πόρτα στις αγορές της Ασίας. Όλοι οι Ασιάτες κινούνται προς την Ευρώπη μέσω δύο αεροδρομίων, του Ντουμπάι και της Κωνσταντινούπολης. Tο αεροδρόμιο της Ρόδου, λόγω μεγέθους, είναι το πρώτο κατά προτεραιότητα αεροδρόμιο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που μπορεί να γίνει σταθμός για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Στο  2ο Greek Deluxe Travel Roadshow που διοργανώθηκε στο Ντουμπάι, στις 25 Φεβρουαρίου, τέθηκαν οι βάσεις για την απευθείας αεροπορική σύνδεση της Ρόδου με χώρες της Μέσης Ανατολής. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε γι αυτό  με τον Αντιπρόεδρο της αεροπορικής εταιρίας Emirates κ. Badr Abbas,. Ο Αντιπρόεδρος της Emirates αντιμετώπισε πολύ θερμά την πρότασή μας και δεσμεύτηκε πολύ σύντομα θα γίνει λεπτομερής συζήτηση για την αεροπορική σύνδεση Ρόδου – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με βάση τα στοιχεία μελέτης που θα εκπονήσει η ίδια η αεροπορική εταιρεία.
Επίσης, προγραμματίζουμε εκδηλώσεις με travel agents, tour operators, δημοσιογράφους και αεροπορικές εταιρείες όπου θα παρουσιαστούν τα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην Τεχεράνη, με αφορμή το άνοιγμα γραμμής Αθήνας – Τεχεράνης της Aegean Airlines τον Ιούλιο του 2015.
Αντίστοιχη εκδήλωση πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας στις 19 Απριλίου  και στην Ιορδανία, μία αγορά στην οποία τα νησιά της Περιφέρειας μας είναι ιδιαίτερα δημοφιλή.
Πέραν όλων αυτών,  στο πλαίσιο της εξωστρέφειας που αποτελεί άξονα της πολιτικής μας στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η φιλοξενία στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου μέρους της έκθεσης που το Μουσείο του Λούβρου αφιέρωσε στην Ρόδο το περασμένο φθινόπωρο, είναι το γεγονός της χρονιάς. Η συλλογή των εκθεμάτων του Λούβρου αναμένεται το επόμενο διάστημα στη Ρόδο και θα παραμείνει για τέσσερις μήνες, μέσα στην τουριστική σεζόν. Γίνεται σε συνέχεια της έκθεσης του Λούβρου, που έφερε την Ρόδο στην καρδιά του Παρισιού, στην καρδιά της Ευρώπης.
Οι πόροι που διατίθενται για την τουριστική προβολή της περιφέρειας από πού προέρχονται και αν είναι αρκετοί.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προχώρησε στην σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου για την τουριστική προβολή της Περιφέρειας σε αγορές του εξωτερικού, με πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με στόχο την ευθεία διασύνδεση, μέσω της στενής συνεργασίας, του τουρισμού  με τις παραγωγικές τάξεις της περιοχής, ώστε με λιγότερα χρήματα να επιτύχουμε τα μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη.  Η σύναψη προγραμματικής  σύμβασης, αποτελεί την έμπρακτη αναγνώριση  της υποχρέωσής μας  να συνεργαστούμε με τους φορείς της αγοράς, για θέματα που  αφορούν άμεσα την ίδια την αγορά.
Δεν είναι όμως μόνο η τουριστική προβολή το ζητούμενο. Σε μια περίοδο που τα χρήματα δεν περισσεύουν, αλλά τα προβλήματα που ζητούν λύση είναι πολλά, όπου η αγορά έχει ενδιαφέρον πρέπει να της δώσουμε την δυνατότητα να λειτουργήσει και να συνεργαστούμε. Για παράδειγμα, δεν έχουμε κανένα λόγο να επενδύουμε σε αεροδρόμια που ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να επενδύσει και να τα λειτουργήσει πολύ πιο αποτελεσματικά από τον δημόσιο τομέα.
Δεν έχουμε κανένα λόγο, όταν εμείς αδυνατούμε να προσφέρουμε το επίπεδο της εξυπηρέτησης που οφείλουμε στους επισκέπτες κρουαζιέρας,  ταυτόχρονα να κλείνουμε την πόρτα σε επενδύσεις που πρόθυμα θα ερχόντουσαν σε ορισμένους από τους ελκυστικότερους προορισμούς κρουαζιέρας στον κόσμο (πχ Σαντορίνη και Ρόδος).
Είναι αδιανόητο να μην έχουμε γεμίσει μαρίνες τα δύο νησιωτικά συμπλέγματα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, τα ιδανικά πεδία για το yachting διεθνώς.
Αυτοί είναι και οι τομείς στους οποίους έχουμε μεγάλες αδυναμίες, τεράστιες δυνατότητες και σε αυτούς τους τομείς δηλώνω απερίφραστα πως δεν πρέπει ο δημόσιος τομέας να επενδύσει ούτε ένα ευρώ, αφού είναι βέβαιο ότι ο ιδιωτικός τομέας μπορεί άμεσα και αποτελεσματικά να αναλάβει τις δικές του ευθύνες και τα δικά του ρίσκα.


ημερίδα ΕΟΕΣ “ΕΥΞΕΙΝΗ ΠΟΛΗ” για την κατανομή των πόρων του νέου ΕΣΠΑ

Ημερίδα με θέμα «Αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020», πραγματοποιήθηκε από τον Ευρωπαϊκό όμιλο ΕΔδαφικής συνεργασίας «Εύξεινη Πόλη» στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΒΕΠ). Κατά τη διάρκεια της ημερίδας αναλύθηκε διεξοδικά η κατανομή των πόρων ΕΣΠΑ για την περίοδο μέχρι το 2020. Αξίζει να σημειωθεί πως στο συγκεκριμένο δίκτυο συμμετέχουν οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Κύπρο, ενώ ένας από τους εταίρους είναι και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΕΣ «Εύξεινη Πόλη» και πρώην Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κος Σπύρος Σπυρίδων κατά την εισαγωγική του ομιλία ανέλυσε τον ρόλο και την σπουδαιότητα του νέου Ευρωπαϊκού Θεσμού των ΕΟΕΣ.  Ουσιαστικά όπως είπε πρόκειται για Διακρατικούς Συνδέσμους Σκοπού, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας και της συνέργειας των Ευρωπαϊκών πόλεων και Περιφερειών και κατ’ επέκταση την επίτευξη της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής των δομών της Αυτοδιοίκησης της ΕΕ.

Τα θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν:

«Η αναπτυξιακή στρατηγική του ΕΣΠΑ 2014-2020» Δημήτρης Ιακωβίδης, Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Στρατηγικής, Σχεδιασμού και Αξιολόγησης

«Η εφαρμογή των προγραμμάτων ΕΣΠΑ σαν χρηματοδοτικό εργαλείο των Τοπικών Επιχειρησιακών Στρατηγικών. Το παράδειγμα της ΠΕ Δυτικής Αττικής» Δημήτρης Ραφτόπουλος, Στέλεχος της Περιφέρειας Αττικής

«Τα Ανταγωνιστικά Ευρωπαϊκά Προγράμματα 2014-2020» Αντώνης Καρβούνης, Εθνικό Σημείο Επαφής «Ευρώπη για τους Πολίτες 2014-2020» και αρμόδιος για Ευρωπαϊκά Προγράμματα και Διεθνείς Συνεργασίες ΟΤΑ, Στέλεχος Τμήματος Αναπτυξιακών Προγραμμάτων και Κρατικών Ενισχύσεων, ΥΠΕΣΔΑ

«Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος (ΕΟΧ)» Αναστασία Πανοπούλου, Προϊσταμένη του Αυτοτελούς Τμήματος Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου


«Η Προετοιμασία των Δήμων, το Νομοθετικό Πλαίσιο και οι καλές Πρακτικές» Μιχάλης Χρηστάκης, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων ΤΑ «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ».

στην έκτακτη συνεδρίαση της ΕΝΠΕ με θέμα τους βοσκοτόπους συμμετείχε και ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κος Φιλήμονας Ζαννετίδης

Στην έκτακτη συνεδρίαση της ΕΝΠΕ με θέμα τους βοσκοτόπους, στην οποία συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συμμετείχε και ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κος Φιλήμονας Ζαννετίδης.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η υπό έκδοση Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζεται το νέο καθεστώς υπολογισμού έκτασης των βοσκοτόπων σε κάθε Περιφέρεια και ο τρόπος διαχείρισης τους.


Στο περιεχόμενο της ΚΥΑ καθίσταται σαφές ότι στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σε σχέση με τις υπόλοιπες, δίνεται επιπλέον έκταση για βόσκηση, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι παρεμβάσεις και οι προτάσεις της περιφερειακής αρχής στο αρμόδιο υπουργείο έγιναν αποδεκτές και ένα μεγάλο πρόβλημα που είχαν οι κτηνοτρόφοι της Περιφέρειας, με την μη ύπαρξη αποθέματος βοσκήσιμων εκτάσεων, οδεύει προς την λύση του.     

Παρασκευή, Μαΐου 22, 2015

συνέδριο με θέμα «Ολοκληρωμένο Σύστημα Παρακολούθησης της Γεωδυναμικής Συμπεριφοράς και των Παλιρροϊκών Κυμάτων στο Νότιο Αιγαίο» στην «Εστία» του Πύργου με την υποστήριξη του Δήμου Θήρας (20 – 22.5)

Σύμφωνα με την ανακοίνωση – πρόσκληση,

Στο πλαίσιο του προγράμματος Αριστεία ΙΙ «Ολοκληρωμένο Σύστημα Παρακολούθησης της Γεωδυναμικής Συμπεριφοράς και των Παλιρροϊκών Κυμάτων στο Νότιο Αιγαίο», θα πραγματοποιηθεί συνέδριο από 20-22 Μαΐου 2015, στο εντευκτήριο της Εστίας Πύργου, στη Σαντορίνη.

Υπεύθυνος του προγράμματος, Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Δ. Παραδείσης και η ερευνητική ομάδα του. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν επιστήμονες από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και άλλα πανεπιστήμια. 

«Το Αιγαίο είναι μια από τις πιο ενεργές περιοχές του κόσμου τόσο στο τεκτονικό πεδίο όσο και στο  σεισμικό, αποτελώντας έτσι ένα «φυσικό εργαστήριο».

Στο πλαίσιο του προγράμματος και για πρώτη φορά, θα συσταθεί μια πολυπαραμετρική πλατφόρμα δικτύων που συνδυάζει αφενός διαφορετικές τεχνικές (τόσο επίγειες όσο και δορυφορικές), για την παρακολούθηση της τεκτονικής και της ηφαιστειακής δραστηριότητας στην περιοχή και αφετέρου την παραγωγή μιας on-line βάσης δεδομένων, ως ένα ολοκληρωμένο εργαλείο παρακολούθησης των μηχανισμών της ηπειρωτικής παραμόρφωσης.

Στόχος μας είναι να παρέχουμε τη μόνιμη υποδομή και να επεκτείνουμε τη γνώση σε μια τόσο ενδιαφέρουσα επιστημονική υπόθεση, αλλά και να δώσουμε στην επιστημονική κοινότητα ένα χρήσιμο εργαλείο για την περαιτέρω έρευνα.

Τέλος, η πολυπαραμετρική πλατφόρμα αυτή θα είναι διαθέσιμη  στην επιστημονική κοινότητα ως αναλυτικό εργαλείο παρακολούθησης της δραστηριότητας αλλά και για τη χρήση του από το ευρύ κοινό. Είμαστε βέβαιοι ότι θα αποτελέσει μία ευκαιρία για μία επωφελή και εποικοδομητική επιστημονική συνάντηση που θα δικαιώσει τις προσδοκίες μας.


Φιλοδοξούμε λοιπόν, ότι και το Συνέδριο μας, θα έχει επιτυχία και θα συμβάλλει τόσο στην ανάδειξη όσο και στην ευαισθητοποίηση σημαντικών θεμάτων που αφορούν τη ποιότητα ζωής των πολιτών και θα υπογραμμίσει για άλλη μια φορά ότι οι επιστήμονες, σε πείσμα των καιρών, μπορούν και θέλουν το καλύτερο. Τελειώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω, ιδιαίτερα τον Δήμαρχο Σαντορίνης, τον κ. Ζώρζο, και το διοικητικό συμβούλιο του Δήμου και τη τοπική κοινωνία, για την πολύτιμη συμβολή και υποστήριξή τους στην προετοιμασία  του συνεδρίου και στην διοργάνωσή του».

το 1ο διεθνές συνέδριο για την «ανακύκλωση στις νησιωτικές περιοχές» στην Σαντορίνη (22-23.5)

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των διοργανωτών του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Ανακύκλωση στις Νησιωτικές Περιοχές (RECIS 2015)

Στόχος του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Ανακύκλωση στις Νησιωτικές Περιοχές (RECIS 2015) είναι να αποτελέσει τόπο ενημέρωσης και συνάντησης όλων των ενδιαφερομένων για το ζήτημα, των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των κρατικών φορέων, των εκπροσώπων των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης, των πανεπιστημιακών, των ερευνητών και των εταιρειών του χώρου ώστε να αναλυθεί η υπάρχουσα κατάσταση, να αναδειχθούν οι δυνατότητες που υπάρχουν και να προταθούν άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις για την περαιτέρω ενίσχυση της ανακύκλωσης στα νησιά.

Η Ανακύκλωση στις Νησιωτικές Περιοχές. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, προβλήματα, λύσεις, προοπτικές.  22-23 Μαΐου 2015, Σαντορίνη


Για το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου, παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: http://recis2015.conferences.gr/programme/


Το συνέδριο πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Ηλιότοπος Συνέδρια και έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Δήμου Θήρας και του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ της ταινίας «Το Σκασιαρχείο - L’ Ecole Buissonniere» από την Κινηματογραφική Λέσχη Θήρας και τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης Θήρας (22.5 20.45)

Σύμφωνα με την πρόσκληση των διοργανωτών της προβολής,

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θήρας (Κ.Λ.Θ.), σε συνεργασία με την Παιδαγωγική ομάδα «Το Σκασιαρχείο» και τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης Θήρας, καλεί τους φίλους και τα μέλη της την Παρασκευή 22/05/15, στο αμφιθέατρο του Οινοποιείου ΜΠΟΥΤΑΡΗ στο Μεγαλοχώρι στις 20.45,  όπου θα προβληθεί , με ελεύθερη είσοδο,  η ταινία: «Το Σκασιαρχείο - L’ Ecole Buissonniere».

Η ταινία σε σκηνοθεσία του Le Chanois 1949, αποτελεί σύμφωνα με τον ΟΗΕ ένα πολιτισμικό έργο ιστορικής σημασίας αναφορικά με τα δικαιώματα του ανθρώπου. Ως προς το θεματικό περιεχόμενο, η ταινία αναφέρεται στη ζωή του Γάλλου παιδαγωγού Celestin Freinet, στην παιδαγωγική του δράση και τις καινοτόμες διδακτικές τεχνικές.

Η Κ.Λ.Θ. και η  Παιδαγωγική ομάδα «Το Σκασιαρχείο» ,ευχαριστούν  θερμά το Νεανικό Πλάνο για την δωρεάν παραχώρηση των δικαιωμάτων προβολής  της ταινίας, καθώς και το Οινοποιείο Μπουτάρη – Μεγαλοχώρι Θήρας για την δωρεάν παραχώρηση της αίθουσας προβολών .


ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΘΗΡΑΣ             

Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Θήρας


ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ανοιχτού δημόσιου ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την «Αποκομιδή απορριμμάτων και τον καθαρισμό των κοινόχρηστων χώρων λιμενικών ζωνών του Δήμου Θήρας» από το Δ.Λ.Τ.Θ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση – πρόσκληση του Δ.Λ.Τ.Θ.,

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας, προκηρύσσει Α ν ο ι κ τ ό Δ η μ ό σ ι ο Η λ ε κ τ ρ ο ν ι κ ό Τ α κ τ ι κ ό Μ ε ι ο δ ο τ ι κ ό Δ ι α γ ω ν ι σ μ ό µε σφραγισμένες προσφορές και για την «Αποκομιδή απορριμμάτων και καθαρισμός κοινόχρηστων χώρων λιμενικών ζωνών του Δήμου Θήρας», με κριτήριο κατακύρωσης το μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης σε ακέραιες μονάδες στις τιμές του τιμολογίου της μελέτης, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 28/1980, προϋπολογισμού δαπάνης 180.000,00 €, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. 9 %. Οι προσφορές υποβάλλονται από τους οικονομικούς φορείς ηλεκτρονικά, µέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr  του συστήματος, έως την 12 Ιουνίου 2015 και ώρα 11.30 µ..

Οι προσφορές υποβάλλονται από τους οικονομικούς φορείς ηλεκτρονικά, µέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr  του Ε.Σ.Η.∆Η.Σ. μέχρι την καταληκτική ημερομηνία και ώρα που ορίζει η διακήρυξη, στην Ελληνική γλώσσα, σε ηλεκτρονικό φάκελο, σύμφωνα µε τα αναφερόμενα στο Ν.4155/13 (ΦΕΚ/Α/29-5-2013), στο άρθρο 11 της Υ.Α. Π1/2390/2013 (ΦΕΚ/β/2677/21-10-2013) “Τεχνικές λεπτομέρειες και διαδικασίες λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.∆Η.Σ.)” και στο Π∆ 60/2007.

Για τα πλήρη τεύχη του διαγωνισμού θα παρέχεται ελεύθερη και πλήρης πρόσβαση στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας http://www.santoriniports.gr από την ημερομηνία δημοσίευσης της προκήρυξης στο Εθνικό Τυπογραφείο. Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό οι ενδιαφερόμενοι οικονομικοί φορείς (Προμηθευτές) απαιτείται να διαθέτουν ψηφιακή υπογραφή, χορηγούμενη από πιστοποιημένη αρχή και να εγγραφούν στο ηλεκτρονικό σύστημα (Ε.Σ.Η.∆Η.Σ - Διαδικτυακή πύλη www.promitheus.gov.gr ).

Η εγγυητική επιστολή ορίζεται σε ποσό ίσο µε το 5% επί του προϋπολογισμού της υπηρεσίας, εκτός ΦΠΑ (άρθρο 157, Ν4281/2014), δηλαδή σε οκτώ χιλιάδες διακόσια πενήντα έξι ευρώ και ογδόντα οκτώ λεπτά (€8.256,88).

Τα αιτήματα για συμπληρωματικές πληροφορίες – διευκρινίσεις επί των εγγράφων του Διαγωνισμού (Διακήρυξης και Παραρτημάτων της) υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο δικτυακό τόπο του Διαγωνισμού µέσω της Διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr , του Ε.Σ.Η.∆Η.Σ.


ΤΟ ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ ΣΤΟ GOLDEN HALL (20.5 – 10.9.2015)

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Π.Ν.Α.,

Πενήντα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου προβάλλονται από χθες και για τέσσερις μήνες στο “Golden Hall” της Αθήνας, το βραβευμένο ως το καλύτερο εμπορικό κέντρο της Ευρώπης, δίνοντας στον επισκέπτη του τη δυνατότητα να γνωρίσει από κοντά όλα τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, τον πολιτισμό και την ιστορία τους, με ένα τρόπο άκρως εντυπωσιακό.

Η πρωτοποριακή δράση προβολής, με τίτλο “Discover South Aegean” που διοργανώνουν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το “Golden Hall”, εγκαινιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο και τον διευθυντή του εμπορικού κέντρου κ. Θεόδωρο Παντή.

To “Golden Hall”  πλημμύρισε από τα χρώματα των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, ενώ τα events που έχουν προγραμματιστεί, καθ’ όλη τη διάρκεια της τετράμηνης περιόδου προβολής των νησιών,  έφεραν στους επισκέπτες του την αύρα, τις γεύσεις και την μαγευτική αίσθηση των καλοκαιρινών διακοπών στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

Μέσα από την δράση “Discover South Aegean”, από τις 20 Μαΐου έως και τις 10 Σεπτεμβρίου, το κοινό της Αθήνας θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, τα μοναδικά πολιτιστικά μνημεία, τις συναρπαστικές παραλίες, τη γαστρονομία του Νοτίου Αιγαίου.

Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου μαζί με επώνυμους chef, προσκαλούν τους επισκέπτες του Κέντρου να ταξιδέψουν γευστικά στη μοναδική κουζίνα του Αιγαίου!

Οι επισκέπτες του “Golden Hall”, θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν από κοντά έργα των μαθητών των δημοτικών σχολείων της Περιφέρειας που αποτυπώνουν με τον δικό τους τρόπο το νησί στο οποίο ζουν, μέσα από την έκθεση «Ζωγραφίζω το νησί μου».

Παράλληλα, εκθέσεις φωτογραφίας θα παρουσιάζονται καθόλη τη διάρκεια της δράσης,  όπως η έκθεση «Η ΝΗΣΟΣ ΤΗΝΟΣ ΣΤΟ ΤΑΜΑ» με φωτογραφίες που επιλέχθηκαν από τη Μάγια Τσόκλη και έχουν αποτυπωθεί στο περιοδικό «ΤΑΜΑ, η ελεύθερη έκδοση της Τήνου», αλλά και η «ECSTASEA» της Μαρίνας Βερνίκου με φωτογραφίες της από το Αιγαίο που θα βρίσκεται στον 2ο όροφο του εμπορικού κέντρου.

Τέλος, στο “Golden Hall”,  θα μπορέσουν να πάρουν όλοι μια πρώτη γεύση της μεγάλης έκθεσης που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στη Ρόδο με τίτλο: «Ρόδος, η πύλη της Ανατολής» η οποία αποτελεί τη συνέχεια της έκθεσης που δημιουργήθηκε από το Μουσείο του Λούβρου και την απόλαυσε το κοινό του Παρισιού από τον Νοέμβριο του 2014 ως και τον Φεβρουάριο του 2015. Η έκθεση θα μεταφερθεί στη Ρόδο και αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που το Μουσείο του Λούβρου συμμετέχει οικονομικά σε μεταφορά έκθεσης στο εξωτερικό.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ο Περιφερειάρχης κ. Γ. Χατζημάρκος,  βράβευσε την  «Ομάδα Αιγαίου», για τα 21 χρόνια  πολύτιμης συνεισφορά της στα μικρά νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και τους νησιώτες, όπου προσφέρει σε εθελοντική βάση υπηρεσίες παιδείας, πολιτισμού και υποδομών.

«Η σημερινή τιμητική τους διάκριση εκ μέρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, είναι η ελάχιστη ένδειξη σεβασμού που μπορούμε να δείξουμε μπροστά στην ανιδιοτελή προσφορά και συνεισφορά της Ομάδας Αιγαίου όλα αυτά τα χρόνια, με την δέσμευση πως θα βρισκόμαστε πάντα δίπλα τους, σύμμαχοι, συνοδοιπόροι και συμπαραστάτες στο πολυδιάστατο έργο τους» ανέφερε ο Περιφερειάρχης, παραδίδοντας της τιμητική πλακέτα στον Πρόεδρο της «Ομάδας Αιγαίου» κ. Απόστολο Μπιλλήρη.

Στα εγκαίνια της δράσης “Discover South Aegean” παρέστησαν οι βουλευτές Δωδεκανήσου κ.κ. Δημήτρης Γάκης και Μάνος Κόνσολας, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης, ο τ.υποψήφιος Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Παππάς, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών - Πειραιώς, κ. Γιάννης  Φραγκούλης, οι Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης και Στέλιος Μπρίγγος, η Έπαρχος Θήρας  κα Θεώνη Λειβαδάρου, ο Έπαρχος Καλύμνου κ. Γιάννης Θεμέλαρος και ο Δήμαρχος Λειψών Φώτης Μάγγος.

 Τη μουσική επιμέλεια της βραδιάς των εγκαινίων είχε ο γνωστός Ροδίτης DJ, Τάσος Γιασιράνης, ενώ  οι επισκέπτες απόλαυσαν τοπικές λιχουδιές από τοπικούς παραγωγούς με την επιμέλεια της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων & Δωδεκανήσου.

συναντήσεις του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, κ. Λεονταρίτη, για τα θέματα υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Π.Ν.Α.,

Στην Αθήνα βρέθηκε στις 21.5 ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, κ. Γεώργιος Λεονταρίτης, προκειμένου να έχει σειρά συναντήσεων για τα θέματα υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων. Το πρωί της πέμπτης 21.5συνοδευόμενος από τον Διοικητή και το Διευθυντή του Βαρδάκειου & Πρώιου Νοσοκομείου Σύρου κ. Ιωάννη Πετράκη και κ. Νικόλαο  Τρίτζαλη αντίστοιχα, συναντήθηκε με τον Διοικητή της 2η ΔΥΠΕ Πειραιώς & Αιγαίου, κ. Νικόλαο Καρβούνη τον οποίο ενημέρωσαν για τα πολύ μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο της υγείας στην Περιφερειακή Ενότητα Κυκλάδων.

Έγινε λεπτομερής προσέγγιση, η οποία αφορούσε τόσο το Νοσοκομείο Σύρου, το ΠΕΔΥ, την εξέλιξη της προμήθειας του εξοπλισμού του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Κουφονησίων και τα Κέντρα Υγείας των νησιών. Μετά τη συνάντηση ο κ. Λεονταρίτης ανέφερε τα εξής: «Υπήρξε μια ειλικρινής και εις βάθος προσέγγιση των προβλημάτων που αφορούν την υγεία στα νησιά μας. Ενημέρωσα τον Διοικητή, ο οποίος ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντά του, για το σύνολο των προβλημάτων της Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων και για την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προσφέροντας κίνητρα (κάλυψη εξόδων διαμονής και διατροφής) προς τους ιατρούς οι οποίοι θα επιλέξουν να υπηρετήσουν στις μονάδες υγείας του Νοτίου Αιγαίου».

Ο κ. Καρβούνης, αφού ευχαρίστησε την Περιφερειακή Αρχή για αυτή τη σημαντική και πρωτοποριακή πρωτοβουλία της, τόνισε ότι και από τη δική του πλευρά κατεβλήθησαν προσπάθειες προκειμένου να υπάρχουν και επιπλέον κίνητρα, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από Ίδρυμα και θα αφορούν την κάλυψη των εξόδων για την τρίμηνη μεταπτυχιακή εκπαίδευση σε Νοσοκομεία της Αμερικής ιατρών που θα αποφασίσουν να στελεχώσουν τις μονάδες υγείας στις Κυκλάδες καθώς και την κάλυψη των δαπανών για την εκπόνηση μελετών, ύψους έως 5.000€, που αφορούν την υγεία των τοπικών κοινωνιών στη νησιωτική Ελλάδα.

Τα θέματα της ίδιας ατζέντας ο κ. Λεονταρίτης θα τα θέσει υπόψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα και στην οποία θα παρευρεθούν οι προαναφερόμενοι κύριοι καθώς και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου Σύρου, κ. Αλέξανδρος Λημναίος.


Από το Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων

Γ. Χατζημάρκος στην C. Cretu: «Το Νότιο Αιγαίο θύμα της στατιστικής» - συνάντηση Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου με την επίτροπο περιφερειακής πολιτικής της Ε.Ε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Π.Ν.Α.,

Να σταθεί σύμμαχος στο πλευρό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η οποία, το 2016, κατά την διαδικασία αναθεώρησης του ΕΣΠΑ, θα ζητήσει την αλλαγή του κοινοτικού πλαισίου που κατατάσσει τις περιφέρειες της Ευρώπης με μοναδικό κριτήριο το «εισόδημα ανά κάτοικο», ζήτησε από την Επίτροπο κα Corina Cretu, αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτική της ΕΕ, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

Ο Περιφερειάρχης αξιοποίησε την δυνατότητα που έδωσε η επίσκεψη της Ευρωπαίας Επιτρόπου στην Ελλάδα και η συνάντηση εργασίας για το ΣΕΣ/ΕΣΠΑ με τους 13 Περιφερειάρχες της χώρας, που είχε την Πέμπτη, παρουσία του Υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γιώργου Σταθάκη, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων των γραφείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.

Περιγράφοντας ανάγλυφα τις ιδιαιτερότητες της μεγαλύτερης νησιωτικής περιφέρειας στην Ευρώπη, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, και επικαλούμενοw την πρόβλεψη της Συνθήκης της Ρώμης περί του «Χώρου Ίσων Ευκαιριών», που απετέλεσε και τoν θεμέλιο λίθο της Ενωμένης Ευρώπης, ο κ. Χατζημάρκος τόνισε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι θύμα της στατιστικής και της ισοπεδωτικής λογικής του «εισόδημα ανά κάτοικο». Αυτό έχει ως συνακόλουθο την δραματική μείωση των κοινοτικών πόρων και την αδυναμία κάλυψης βασικών και ζωτικών αναγκών των νησιών της Περιφέρειας.
Συγκεκριμένα, ο Περιφερειάρχης απευθυνόμενος στην κα Corina Cretu, είπε τα εξής:

«Σε μια οποιαδήποτε ηπειρωτική περιοχή της Ευρώπης, με ένα πληθυσμό 300.000 κατοίκων, όσος είναι ο πληθυσμός της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, οι ανάγκες των κατοίκων θα εκαλύπτοντο πλήρως με ένα πολύ καλά οργανωμένο νοσοκομείο, ένα καλό λιμάνι, ένα αεροδρόμιο, ένα ΧΥΤΑ, ένα δίκτυο ύδρευσης, ένα δίκτυο αποχέτευσης.

Με 52 κατοικημένα νησιά, 450 μαζί με τις νησίδες, με έκταση 120.000 τ.χλμ.,  η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι θύμα της στατιστικής και του κανονισμού που λέει ότι το κριτήριο κατάταξης των περιφερειών είναι ένα και μοναδικό, αυτή η ισοπεδωτική λογική του «εισόδημα ανά κάτοικο». Αυτό έχει οδηγήσει την μεγαλύτερη νησιωτική περιφέρεια της Ευρώπης στο να έχουμε ένα Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα όπου οι κοινοτικοί πόροι για την περίοδο 2014 – 2020 είναι 84 εκατ. ευρώ. Νομίζω πως όλοι αντιλαμβάνονται ότι με 84 εκατ. ευρώ είναι απολύτως αδύνατον να καλύψουμε τις ανάγκες των νησιών. Είναι απολύτως αδύνατον να υπηρετήσουμε και ένα κεντρικό πολιτικό στόχο ο οποίος αποτυπώθηκε στην Συνθήκη της Ρώμης με την φράση «Χώρος Ίσων Ευκαιριών». Αυτόν λοιπόν τον χώρο ίσων ευκαιριών τον οποίον όλοι θέλουμε να υπηρετήσουμε, για να εκπληρώσουμε τον κεντρικό στόχο που από το 1960 αποτέλεσε ένα από τα κίνητρα για το χτίσιμο της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, μπορούμε να τον υπηρετήσουμε μόνο εάν αναγνωρίσουμε τις ιδιαιτερότητες αυτών των περιοχών.


Σε αυτό το πλαίσιο θα σας χρειαστούμε σύμμαχο το 2016, όπου η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η μεγαλύτερη νησιωτική περιφέρεια της Ευρώπης, θα αξιοποιήσει την περίοδο αναθεώρησης και θα ζητήσει την αλλαγή αυτού του πλαισίου, προκειμένου να αποκτήσει πολιτικό περιεχόμενο η λειτουργία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε ό,τι αφορά τις ιδιαιτερότητες ορισμένων περιοχών, με τρόπο που να υπηρετεί πιστά τον στόχο της κοινωνικής  και οικονομικής συνοχής». 

ΙΝΕ/ΔΙΚΤΥΟ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ – ανακοίνωση σχετικά με την «παράλληλη ασφάλιση» καθώς και οι φόρμες υποβολής ερωτημάτων

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του,

Το δίκτυο υπηρεσιών Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ συνεχίζει την λειτουργία του, με την αποστολή πληροφοριακών κειμένων της θεματικής ενότητας «Κοινωνική Ασφάλιση».

Στα λίνκ των αρχείων που ακολουθούν μπορείτε να ενημερωθείτε για τις βασικές διατάξεις που διέπουν την  «Παράλληλη ασφάλιση».

Το κείμενο αποτελεί έναν οδηγό πληροφόρησης ο οποίος λειτουργεί σε δυο επίπεδα:
Μια σύντομη κωδικοποιημένη πληροφόρηση σε  μορφή πίνακα.
Μια βασική ανάλυση των περιεχομένων του πίνακα.


Μπορείτε επίσης στα 2 τελευταία λίνκ να δείτε και να κατεβάσετε τις φόρμες επικοινωνίας για πιθανή υποβολή εκ μέρους σας ερωτημάτων, διευκρινίζοντάς σας ότι για τη διευκόλυνση όλων μας, είναι αναγκαίο η διατύπωση των ερωτημάτων να γίνεται κάθε φορά μέσω της φόρμας επικοινωνίας.


Πέμπτη, Μαΐου 21, 2015

93.3% αύξηση για τον Απρίλιο, 97% το διάστημα 1.1-30.4 στις αφίξεις στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης – αναντίστοιχη η εικόνα στα υπόλοιπα διεθνή αεροδρόμια της χώρας με εξαίρεση το Ελευθέριος Βενιζέλος

Εμφανής αναστροφή της αυξητικής τάσης στις αεροπορικές αφίξεις καταγράφεται στα περισσότερα αεροδρόμια της χώρας τον Απρίλιο καθώς, πλην Αθήνας που συνεχίζει αυξητικά, σε αρκετά περιφερειακά αεροδρόμια διαπιστώνεται σημαντική μείωση.

Συνολικά τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ, καταγράφεται αύξηση 6,6% στις αεροπορικές αφίξεις, όμως το θετικό πρόσημο προκύπτει κυρίως από την κατα 21,3% αύξηση των αφίξεων στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, η Θεσσαλονίκη εμφανίζει μείωση της τάξης του 0,5%, η Ρόδος έχει άνοδο 5,8%, η Κως μεγάλη μείωση της τάξης του 26,9%, το Ηράκλειο -7,4%, τα Χανιά -2,2%, η Κέρκυρα 4,3%, η Ζάκυνθος -4,1%, η Κεφαλονιά -22%, το Άκτιο -50%, η Μύκονος -31,1%, η Σαντορίνη +93,3%, ο Άραξος +37,6%, η Καλαμάτα +17,7%, η Σάμος +33%, η Καβάλα -12,7% και η Μυτιλήνη -7,2%.Η μεγάλη αύξηση αφίξεων, πάντως, που υπήρξε στο πρώτο τρίμηνο κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, "δίνει" συνολική αύξηση στο πρώτο τετράμηνο 17,5%.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία του Σ.Ε.Τ.Ε που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα, για το διάστημα 1.1-30.4.2015 το διεθνές αεροδρόμιο της Σαντορίνης εμφάνισε αύξηση στις αφίξεις του σε σχέση με το 2014 κατά 97%, σημειώνοντας πανελλαδική πρωτιά αλλά και .. προσωπικό ρεκόρ!


Πηγή : Σ.Ε.Τ.Ε. 

σωματείο επαγγελματιών νότιας Σαντορίνης – οι αποφάσεις της Γενικής συνέλευσης (10.5)

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σωματείου επαγγελματιών νότιας Σαντορίνης,

Την 10/05/2015 συζητήθηκαν τα θέματα που είχαν ανακοινωθεί παρουσία της Επάρχου Θήρας κας Λειβαδάρου, του δημοτικού σύμβουλου Κου Δαρζέντα Χ., του προέδρου του τοπικού συμβουλίου Εμπορείου κου Α. Λειβαδάρου, της προέδρου της ΓΕΩΘΗΡΑ ΜΑΕ, κας Καραμολέγκου, του προέδρου της ΔΕΥΑΘ κου Καφιέρη, του Δοιηκητή Α.Τ. Θήρας κου Κομποχόλη και του εκπροσώπου του Δήμου, κου Ανάργυρου Δαρζέντα.

– Αναφορικά με τα ΚΤΕΛ. Μετά τις συναντήσεις που είχαμε με την έπαρχο, με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε ότι οι προτάσεις μας ελήφθησαν υπόψη και τα νέα θερινά δρομολόγια που έχουν ήδη εγκριθεί από την Περιφέρεια περιλαμβάνουν την εκτέλεση περισσοτέρων δρομολογίων για την περιοχή μας και τη θέσπιση μιας νέας γραμμής Περίσσα-Αεροδρόμιο. Δηλώνουμε ότι, αποφασίστηκε ομόφωνα από όλες τις επιχειρήσεις η στενότατη παρακολούθηση-επίβλεψη της σωστής εκτέλεσης των αναφερομένων δρομολογίων από τα ΚΤΕΛ. Σε περίπτωση που δεν τηρηθούν τα προκαθορισμένα δρομολόγια, θα προβούμε σε κάθε νόμιμη ενέργεια.

– Στη γενικότερη προσπάθεια που καταβάλλουμε για την αναβάθμιση της περιοχής αποφασίστηκε ομόφωνα η αντιμετώπιση της άγρας πελατών, καθώς και η απομάκρυνση των αντιαισθητικών επιγραφών που βρίσκονται έμπροσθεν των καταστημάτων.

– Συζητήσαμε εκτενώς με την πρόεδρο της ΓΕΩΘΗΡΑ ΜΑΕ το πρόβλημα της εκμίσθωσης των παραλιών. Αποφασίσαμε από κοινού να δράσουμε για την αντιμετώπιση του εν λόγω προβλήματος.

– Συζητήθηκαν θέματα για την πεζοδρόμηση Περίσας-Περιβόλου. Αποφασίστηκε να πεζοδρομηθεί άμεσα η Περίσσα και να ακουστούν οι απόψεις για τον Περίβολο.

– Για μια ακόμη χρονιά αποφασίστηκε ομόφωνα η στήριξη στο Αστυνομικό Τμήμα Θήρας, με τη συντήρηση των περιπολικών με δαπάνη του σωματείου. Αποφασίστηκε ομόφωνα να υπογραφτούν συμβάσεις με εταιρεία security για την πάταξη του παραεμπορίου πάντα σε αγαστή συνεργασία με το αστυνομικό τμήμα Θήρας.

– Ενημερώσαμε τα μέλη για την ανάγκη της άμεσης σύνδεσης με το δίκτυο της αποχέτευσης. Η σύνδεση πρέπει να γίνεται σωστά από τους υδραυλικούς και τους ιδιοκτήτες έτσι ώστε να μην παρατηρούνται προβλήματα δυσοσμίας στην περιοχή. Παρακαλούμε όλες τις επιχειρήσεις να συνδέσουν άμεσα και να συνδεθούν ΣΩΣΤΑ.

– Τέλος μετά την έγκριση της παρέμβασης του σωματείου στο αρχαιολογικό μνημείο της Αγ. Ειρήνης στην Περίσσα από την αρχαιολογία, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση συνάντησης με το δήμαρχο Θήρας, για τη συζήτηση και συμφωνία των από κοινού δράσεων μας.


ΠΓΣ Σαντορίνης – επιτυχίες από την συμμετοχή του Συλλόγου στο 1ο Παγκυκλαδικο κύπελλο (16.5 Πάρος)

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου,

Ο σύλλογος μας συμμετείχε στο 1ο Παγκυκλαδικο κύπελλο ,που πραγματοποιήθηκε στην Πάρο το Σάββατο 16 Μαΐου ,με 10 αθλητές.
1.Αρβανιτη Αθανασία
2.Αργυρός Βαγγέλης
3.Δαμιγος Αλέξανδρος
4.Ζώτος Νικόλαος
5.Ματθαίου Χαρούλα
6.Κυριακουλης Κωνσταντίνος
7.Λάλο Κλειώ
8.Νιουχο Ερι
9.Σιγαλας Φανούρης
10 .Φύτρος Φίλιππος

Μια πολύ καλή διοργάνωση υπό την αιγίδα της Ένωσης Ταε κβον ντο Νοτίου Ελλάδος, την παρουσία του προέδρου της ΕΤΑΝΕ κ Καραταγλή και του υπεύθυνου διαιτησίας κ Αγραφιώτη.

Το ντεμπούτο τους σε επίσημους αγώνες έκαναν οι μικροί μας αθλητές με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Κυπελλούχος Κυκλάδων αναδείχτηκε ο αθλητής μας Ζωτος Νικόλαος.

Την αποστολή συνόδευσαν η προπονήτρια του συλλόγου κ Τσουκνίδου Μαρία, η έφορος του τμήματος κ Μαινα Μαργαρίτα και  γονείς των παιδιών.


ΑΝΑΝΕΩΣΕ Η ΦΕΡΕΝΙΚΗ ΜΟΥΝΤΑΚΗ και ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ των ΖΕΝΙΑ ΤΣΒΕΤΚΟΒΑ ΚΑΙ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΟΥΒΟΥΛΗ – ανανέωση της συνεργασίας με τον προπονητή κ. Οικονόμου και προσθήκη του Σωτήρη Γκότση

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Α.Ο. Θήρας,

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η αρχηγός του Α.Ο.ΘΗΡΑΣ Φερενίκη Μουντάκη θα είναι μέλος της ομάδος. Η Αθλήτρια που είναι και απόφοιτος ΤΕΦΑΑ θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες της τόσο στην αγωνιστική ομάδα του νησιού, όσο και σαν προπονήτρια στις ακαδημίες.

Είμαστε επίσης στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την επιστροφή στην ομάδα δύο «δικών μας» κοριτσιών που συνέβαλαν τα μέγιστα στην άνοδο στην Α1. Tη Ζένια Τσβετκόβα και η Αγγελική Βουβουλή.

Ευχόμαστε και στις τρεις να έχουν την επιτυχία που προσδοκούν στην νέα αγωνιστική περίοδο.

ΤΟ Δ.Σ. Α.Ο.ΘΗΡΑΣ

Παράλληλα, το Δ.Σ. της ομάδας ανακοίνωσε την ανανέωση της συνεργασίας του με τον προπονητή κ. Οικονόμου, καθώς και την προσθήκη στο προπονητικό team της ομάδας του Σωτήρη Γκότση, ύστερα από εισήγηση του κ. Οικονόμου.

προσοχή σε επαναλαμβανόμενα κρούσματα εξαπάτησης και παραπλάνησης – ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του,

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων κατόπιν επαναλαμβανόμενων καταγγελιών συστήνει στους επιχειρηματίες μέλη του να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς το τελευταίο διάστημα έχει ενταθεί το φαινόμενο εμφάνισης επιτηδείων, που επισκέπτονται κατ ιδίαν ή επικοινωνούν τηλεφωνικά με τις επιχειρήσεις των Κυκλάδων και παρουσιάζονται ως εκπρόσωποι ή συνεργάτες Υπουργείων ή/και του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, με σκοπό την είσπραξη χρημάτων.

Οι εμφανιζόμενοι λειτουργούν κατά τρόπο εντελώς εισπρακτικό και αντιεπαγγελματικό εκμεταλλευόμενοι τον αιφνιδιασμό του επιχειρηματία. Η συνήθης προσέγγιση εκφοβισμού και παραπλάνησης έχει ως εξής: «το επόμενο διάστημα θα γίνουν έλεγχοι που θα οδηγήσουν στην επιβολή υψηλών προστίμων, με την καταβολή ορισμένου χρηματικού ποσού εκδίδεται βεβαίωση που σας κατοχυρώνει ώστε να τα αποφύγετε».

Άλλοτε διεκδικούν ποσά, έναντι υπηρεσιών εκπαίδευσης στην Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων Ε.Φ.Ε.Τ. για την «αποφυγή άμεσων προστίμων». Πολλές φορές τα εν λόγω προγράμματα δεν υλοποιούνται, ή είναι αμφιβόλου εγκυρότητας χωρίς να καλύπτουν τις προϋποθέσεις της ισχύουσας νομοθεσίας.

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα στα νησιά των Κυκλάδων από το 2004 έως σήμερα σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις με εγκεκριμένους εισηγητές από το μητρώο του Ε.Φ.Ε.Τ.

Τις τελευταίες ημέρες, νέο κρούσμα παραπλάνησης εντοπίσθηκε στη Σαντορίνη, όπου επιτήδειοι παραπληροφορούν ως προς τις υποχρεώσεις που έχει ο εργοδότης ως Τεχνικός Ασφαλείας, επιχειρώντας να εισπράξουν ποσά των 350 ευρώ είτε για υποχρεώσεις που δεν ισχύουν (θεωρημένο βιβλίο Τεχνικού Ασφαλείας) είτε για σύνταξη μελέτης επαγγελματικού κινδύνου η οποία μπορεί υπό προϋποθέσεις να συνταχθεί από τον ίδιο τον εργοδότη (κατά την εν λόγω εκπαίδευση έχει δοθεί DVD με πρότυπη μελέτη).

Με αφορμή τα παραπάνω θα θέλαμε:
•           να σας ενημερώσουμε ότι το Επιμελητήριο Κυκλάδων δρα ως αρωγός στην εκπαίδευση και τη συνεχή βελτίωση των επιχειρήσεων επιλέγοντας τους πιο έμπειρους εισηγητές
•           να σας επισημάνουμε ότι ο ΕΦΕΤ δεν διαθέτει γραφείο στις Κυκλάδες και τα στελέχη του δεν προσεγγίζουν τις επιχειρήσεις για να τους ενημερώσουν για την παρακολούθηση των σεμιναρίων
•           να παρακαλέσουμε όλους τους συναδέλφους επιχειρηματίες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να διασταυρώνουν με τις αρμόδιες υπηρεσίες πληροφορίες σχετικά με τις ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις



ο τουρισμός εμπειρίας άξονας της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Την Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο, στην πρόσφατη συνεδρίασή του στην Σίφνο.

Η πρωτοβουλία «Έξυπνη Εξειδίκευση», κομμάτι της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επόμενη δεκαετία, αφορά στη διαδικασία αναγνώρισης και εντοπισμού ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων συγκεκριμένων περιοχών ή τμημάτων της αγοράς,  στη συγκέντρωση τοπικών παραγόντων, δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και πόρων γύρω από ένα κοινό όραμα για το μέλλον, στην συμμετοχή τους στην δημιουργία των «τοπικών μύθων».

Για την εκπόνηση της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης, που στόχο έχει την διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος και την δημιουργία ταυτότητας προορισμού,  πραγματοποιήθηκε διαβούλευση  με επιχειρήσεις και συλλογικούς φορείς (επιχειρηματικές ενώσεις και επιμελητήρια, συνεταιρισμούς) καθώς και συναντήσεις σε νησιά της Περιφέρειας, στις οποίες έγινε διαβούλευση και καταγραφή προτάσεων από τους κύριους παραγωγικούς φορείς του τουρισμού και της αγροδιατροφής και την επιχειρηματική κοινότητα.

Μετά από την σε βάθος ανάλυση κοινωνικοοικονομικών επιδόσεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σε συνάρτηση με τις διαπιστωμένες ανάγκες της, διατυπώθηκε ο κεντρικός αναπτυξιακός στόχος για τη νέα Προγραμματική Περίοδο που είναι: «να αποτελέσει έναν από τους κορυφαίους προορισμούς του τουρισμού εμπειρίας (τουρισμός, πολιτισμός, δημιουργική βιομηχανία) παγκοσμίως μέσα από την υιοθέτηση μιας στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης, διαφοροποίησης του προϊόντος και δημιουργίας ταυτότητας προορισμού».

Ο τουρισμός εμπειρίας θα αποτελέσει τον αναπτυξιακό κορμό γύρω από τον οποίο θα αναπτυχθούν παραγωγικές δραστηριότητες βασισμένες στη γνώση και την καινοτομία με μεσοπρόθεσμο στόχο τη διαφοροποίηση της οικονομίας και τον εμπλουτισμό των αναπτυξιακών επιλογών.  
Παράλληλα η ανάπτυξη της αγροδιατροφής, της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών αποτελούν αδιάρρηκτο συστατικό της αναπτυξιακής στρατηγικής, καθώς η ποιοτική, υγιεινή και με τοπική ταυτότητα διατροφή αποτελούν σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για τον τουρισμό εμπειρίας στο Νότιο Αιγαίο. Τέλος η αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, καθώς και των καθαρών πράσινων τεχνολογιών για τον περιορισμό των επιδράσεων των οικονομικών δραστηριοτήτων πάνω στη φύση, διατρέχουν οριζόντια τους τομείς προτεραιότητας και τις λοιπές οικονομικές δραστηριότητες στην Περιφέρεια.

Για την έναρξη υλοποίησης της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης, προβλέπεται η επανασύσταση του Περιφερειακού Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ).  Ενόψει της εξειδίκευσης των δράσεων του ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου, προετοιμασία προκήρυξης της δράσης «Ενίσχυση της επιχειρηματικής ανακάλυψης στους τομείς προτεραιότητας»  η οποία αφορά:

         στην έρευνα των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων που προσφέρονται στην Περιφέρεια για την ανάπτυξη μοναδικών ειδών εμπειρίας και ανάδειξη των υπηρεσιών και παρεμβάσεων που είναι αναγκαίες για τη δημιουργία του νέου τουριστικού προϊόντος και
         στη διάχυση και ενημέρωση των εμπλεκόμενων στον τουρισμό για τις δυνατότητες που προσφέρει κάθε νησί με βάση τα συμπεράσματα της έρευνας. Ευαισθητοποίηση των επιχειρήσεων του τουρισμού για τις δυνατότητες που προσφέρει η διαφοροποίηση και η συμμετοχή στη δημιουργία του τοπικού μύθου.