Παρασκευή, Φεβρουαρίου 28, 2014

διήμερο σημαντικών επαφών του Δημάρχου Θήρας στην Αθήνα, 26-27.2.2014

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Ο Δήμαρχος Θήρας Αναστάσιος Νικόλαος Ζώρζος, το τελευταίο διήμερο (26-27.2.2014), ταξίδεψε για μια ακόμα φορά στην Αθήνα, προκειμένου να προωθήσει διάφορα σημαντικά ζητήματα που αφορούν στη Σαντορίνη και τη Θηρασία. Συγκεκριμένα:

Ο Δήμαρχος Θήρας συναντήθηκε με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και έθεσε το θέμα της παράτασης της χρηματοδότησης της λάντζας που συνδέει το Αμμούδι με τη Θηρασία, μέχρι να γίνει η νέα πρόσκληση ενδιαφέροντος. Επίσης ζήτησε την ενίσχυση με στελέχη του Λιμεναρχείου Θήρας θεμελιώνοντας το αίτημα αυτό στο γεγονός ότι το Λιμεναρχείο βρίσκεται μακριά από τις λιμενικές ζώνες, οι οποίες είναι πολύ περισσότερες σε σχέση με τα άλλα νησιά και σήμερα είναι υποστελεχωμένο.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου ανταποκρίθηκε και στα δύο ζητήματα θετικά. Ειδικά για το θέμα του επιπλέον προσωπικού του Λιμεναρχείου, ο παριστάμενος Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, ζήτησε διευκολύνσεις προκειμένου να εξασφαλισθεί η μείωση κόστους της διαμονής του επιπλέον προσωπικού ενώ ο Δήμαρχος Θήρας από την πλευρά του υποσχέθηκε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο Δήμαρχος Θήρας επανάφερε επίσης το θέμα του Sea Diamond, ζήτησε τη θετική εμπλοκή του Υπουργείου και επανέλαβε το αίτημα συνάντησης του Υπουργού με αντιπροσωπεία του Δήμου και της Συντονιστικής Επιτροπής.

Ο Δήμαρχος Θήρας συναντήθηκε επίσης με τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο με τον οποίο συζήτησε τα θέματα λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, με διευρυμένο ωράριο, στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Ο κ. Παναγιωτόπουλος διαβεβαίωσε το Δήμαρχο ότι εκτός από τον αρχαιολογικό χώρο Ακρωτηρίου και το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας θα λειτουργεί μέχρι τις 8 το βράδυ.

Ο Δήμαρχος Θήρας ζήτησε επίσης να παραδοθεί, από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ) στο Δήμο Θήρας, η μελέτη «Συνολική Ανάδειξη Κάστρου Πύργου Καλλίστης» προκειμένου να υλοποιηθεί από τον Δήμο. Η μελέτη είχε συνταχθεί την περίοδο 1995-98 και είχε πληρωθεί από το πρόγραμμα «Κάστρων Περίπλους», μετά από αίτημα της πρώην Κοινότητας Πύργου Καλλίστης αλλά το ΤΑΠΑ δεν την έχει αξιοποιήσει μέχρι σήμερα.

Για το θέμα της ενίσχυσης της δύναμης του Αστυνομικού Τμήματος Θήρας ο Δήμαρχος είχε συνάντηση με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Νικόλαο Παπαγιαννόπουλο και τον Διευθυντή του Γραφείου του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Περδίκη. Ο Δήμαρχος συνδύασε το αίτημά του με την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και την αναμενόμενη αύξηση του τουριστικού ρεύματος και ζήτησε μεγαλύτερο αριθμό στελεχών και για μεγαλύτερη διάρκεια. Επισήμανε επίσης, μετ΄ επιτάσεως, τη μη ύπαρξη Τουριστικής Αστυνομίας, στον υπ’ αριθμό ένα τουριστικό προορισμό της χώρας και τη μη στελέχωση του ιδρυθέντος Τμήματος Ασφαλείας. Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας δεσμεύτηκε ότι η Σαντορίνη θα τύχει ιδιαίτερης προσοχής, ζήτησε τις ίδιες διευκολύνσεις διαμονής, όπως και το Υπουργείο Ναυτιλίας και ο Δήμαρχος υποσχέθηκε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή.

Σχετικά με το θέμα της διαχείρισης των παραλιών της Σαντορίνης ο Δήμαρχος Θήρας συνοδευόμενος από τον Αντιπρόεδρο κ. Ευάγγελο Ζώρζο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Γιώργο Βάϊλα, της ΓΕΩΘΗΡΑ ΜΑΕ, επισκέφθηκε τα γραφεία της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ ΑΕ), όπου συζήτησαν τα θέματα που αφορούν στην παραχώρηση του παλαιού αιγιαλού σε σχέση με τη λειτουργία των παραλιών. Η συνάντηση αυτή έγινε σε συνέχεια προηγούμενης συνάντησης με το Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών κ. Αβραάμ Γούναρη στην οποία συμμετείχε ο Πρόεδρος, κ. Νικόλαος Σιγάλας και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΩΘΗΡΑ καθώς και ο Πρόεδρος του Σωματείου Νότιας Σαντορίνης κ. Γαλανός. Μετά από μακρά συζήτηση συμφωνήθηκε να κατατεθεί γραπτή πρόταση από πλευράς ΓΕΩΘΗΡΑ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, όπως ελέχθη και κατά την προηγούμενη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα, ότι ενδιαφέρον για τη διευθέτηση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει με την χρήση-λειτουργία των παραλιών έχει επιδείξει μόνο ο Δήμος Θήρας και καμία άλλη περιοχή.


Στο μεταξύ το απόγευμα της Τετάρτης 26 Φεβρουαρίου ο Δήμαρχος Θήρας, ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου, στο πλαίσιο του συνεδρίου IMIC 2014, συμμετείχε στη παρουσίαση του έργου της χαρτογράφησης, συντήρησης και σήμανσης των μονοπατιών της Σαντορίνης.

“Σαντορίνη Ενωτική Πορεία” - εβδομαδιαίες συναντήσεις υποψήφιων και φίλων

Σύμφωνα με ανακοίνωση του συνδυασμού,

Εβδομαδιαίες συναντήσεις με τους υποψήφιους και φίλους του συνδυασμού "Σαντορίνη Ενωτική Πορεία" θα πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή στις 19:00 στο Εκλογικό Γραφείο στον Καρτεράδο (απέναντι από το γήπεδο Πανθηραϊκού), με σκοπό την επικαιροποίηση θέσεων και απόψεων που αναπτύσσουν συνυποψήφιοι και φίλοι. Οι συναντήσεις είναι ανοικτές και θα γίνεται συζήτηση επί των θεμάτων, καταγραφή, ανάπτυξη και επεξεργασία, όπως επίσης και γενικές εκτιμήσεις σε θέματα τρέχουσας επικαιρότητας, εν όψη των Αυτοδιοικητικών Εκλογών του Μαΐου. 

Οι συναντήσεις σε πρώτη φάση εντάσσονται στο πλαίσιο της επικοινωνίας και γνωριμίας, φίλων και υποψηφίων ενώ στη συνέχεια με την ανάπτυξη θεματικών ενοτήτων θα υπάρξει χρονοδιάγραμμα εξειδικευμένων συναντήσεων με τις Ομάδες Δουλειάς.

Οι Ομάδες Δουλειάς που έχουν ξεκινήσει τις συναντήσεις στο Εκλογικό Γραφείο είναι η Ομάδα Υγείας με τους, Καραγιάννη Χριστόφορο, Ξαγοράρη Πόπη και Πετίνη Λίτσα, η Ομάδα Παιδείας με τους, Καφούρου Γερασιμίνα, Ρούσσου Ιωάννα και Βλαβιανού Ειρήνη και η Ομάδα Πολιτικής Προστασίας με τον Ρούσσο Σταύρο και Καμπανό Δημήτρη.  

πρωτοβουλία για την δωρεάν ασφάλιση στην Interamerican από την Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης με την συνεργασία του Δήμου και της Μητρόπολης Θήρας

Πρωτοβουλία για την δωρεάν ασφάλιση, και συγκεκριμένα σε προγράμματα της  ασφαλιστική εταιρία Interamerican ανέλαβε η Ένωση ξενοδόχων Σαντορίνης που θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με τον Δήμο Θήρας, την Μητρόπολη Θήρας και το «κοινωνικό φαρμακείο» του Δήμου.

Συγκεκριμένα σήμερα Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου στις 11.15 στα γραφεία της Μητρόπολης Θήρας,  με την παρουσία εκπροσώπων της Μητρόπολης Θήρας, του Δήμου Θήρας, του κοινωνικού φαρμακείου του Δήμου Θήρας, της ασφαλιστικής εταιρίας Interamerican, της εταιρίας ασφαλίσεων Insure-IT και της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης, θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του προγράμματος συνεργασίας των παραπάνω φορέων με στόχο και σκοπό την ασφάλιση 50 απόρων και ανασφάλιστων κατοίκων της Σαντορίνης.

Το πρόγραμμα αφορά στην σύναψη 50 ατομικών ασφαλιστήριων συμβολαίων με την εταιρία Interamerican  για παροχές υγείας σε ανασφάλιστους κατοίκους του νησιού και εντάσσεται στο πλαίσιο των κοινωνικών πρωτοβουλιών της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης.

κοινωνική πρωτοβουλία της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης, της εταιρίας μεσιτών ασφαλίσεων INSURE-IT και της INTERAMERICAN για την ασφάλιση απόρων του νησιού

Ασφαλιστική κάλυψη με παροχές άμεσης ιατρικής βοήθειας και υγείας προσφέρουν δωρεάν, στο πλαίσιο της κοινωνικής υπευθυνότητας και ιδιαίτερα της αλληλεγγύης σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, στους άπορους της Σαντορίνης η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης και η INTERAMERICAN με την υποστήριξη του Δήμου Θήρας και της Μητρόπολης Θήρας.

Συνολικά, θα καλυφθούν από τις παροχές 47 άτομα που πλήττονται από τη φτώχεια.

Την πρωτοβουλία ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου στις 28 Φεβρουαρίου, εκ μέρους της INTERAMERICAN o κ. Γιώργος Πλωμαρίτης, διευθυντής ομαδικών ασφαλίσεων και  Corporate business και ο κ. Κωστής Κωνσταντινόπουλος, της εταιρείας μεσιτών INSURE-IT, που διαμεσολάβησε και συντόνισε τις διαδικασίες ασφάλισης, ενώ εκ μέρους της Ένωσης Ξενοδόχων μίλησε για την ενέργεια ο κ. Εμμανουήλ Καραμολέγκος, πρόεδρος.

Το ασφαλιστικό πρόγραμμα προβλέπει καλύψεις για Απώλεια Ζωής και Μόνιμη Ανικανότητα από ατύχημα, για ιατροφαρμακευτικές δαπάνες εντός ή εκτός νοσοκομείου, επίδομα νοσοκομειακής περίθαλψης και επιπλέον Άμεση Ιατρική Βοήθεια για:

•           επείγοντα περιστατικά
•           ιατρικές συμβουλές και οδηγίες
•           υγειονομική μεταφορά και αερομεταφορά
•           πληροφορίες για Δίκτυα Υγείας

Όπως υπογράμμισαν οι ομιλητές, η INTERAMERICAN, η Ένωση Ξενοδόχων και εταιρία μεσιτών INSURE-IT, στο πλαίσιο της ασφαλιστικής συνεργασίας που έχουν, αναζήτησαν μέσω της ενέργειας μια έμπρακτη έκφραση του ενδιαφέροντος για τα ευπαθή άτομα της Σαντορίνης, όπου δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά, επιστρέφοντας έτσι αξία στην τοπική κοινωνία.

Άλλωστε, η INTERAMERICAN αναπτύσσει στην πράξη ένα ευρύ σχέδιο κοινωνικών δράσεων με τις «Πράξεις Ζωής» και αναγνωρίζεται μεταξύ των πρωτοπόρων και ιδιαίτερα ενεργών επιχειρήσεων στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και στην αντιμετώπιση των μεγάλων κοινωνικών θεμάτων που η κρίση έχει προκαλέσει.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν παράγοντες της κοινωνικής ζωής και εκπρόσωποι φορέων του νησιού. 

μεσαίας ισχύος (3.9R) σεισμική δόνηση 47 νοτιοδυτικά της Σαντορίνης (28.2)

Μεσαίας ισχύος σεισμική δόνηση 3,9 βαθμών Ρίχτερ εστιακού βάθους 10 χιλιομέτρων, σημειώθηκε στις 05:51 τα ξημερώματα  47 χιλιόμετρα νότια - νοτιοδυτικά της Σαντορίνης, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών και το http://www.seismoi.gr/

Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο εκτιμά ότι το μέγεθος του σεισμού ήταν 4,2 Ρίχτερ. 

αποτελέσματα σχολικών αγώνων βόλεϊ Λυκείων

Σύμφωνα με ανακοίνωση της γραμματείας του ΔΑΠΠΟΣ,

Στο κλειστό Γυμναστήριο του Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ. την Πέμπτη 27-02-14 στις 16:00 πραγματοποιήθηκαν οι σχολικοί αγώνες Πετοσφαίρισης (Βόλεϊ) αγοριών και κοριτσιών στο πλαίσιο του Σχολικού Πρωταθλήματος ΓΕΛ - ΕΠΑΛ του Νομού Κυκλάδων μεταξύ σχολείων από το ΓΕΛ Θήρας - ΓΕΛ Νάξου στα κορίτσια και του ΕΠΑ.Λ. ΊΟΥ με ΓΕΛ Νάξου στα αγόρια.

Η ομάδα του ΕΠΑΛ Ίου στα αγόρια κέρδισε με 2 - 0 (ΣΕΤ 25 - 20 σε 23", 25-21 σε 20") την αντίστοιχη ομάδα του του ΓΕΛ Νάξου και πήρε την πρόκριση στην επόμενη φάση.

Το άλλο παιχνίδι των κοριτσιών η ομάδα του σχολείου του ΓΕΛ Θήρας κέρδισε τάι μπρέικ με 2 - 1 σετ (25 - 16 σε 23", 23 - 25 σε 25", 15  -08 σε 14") το ΓΕΛ Νάξου.  

μια ακόμη διάκριση για την Φουστέρη στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα tae kwon do

Το τριήμερο 21/22/23 Φεβρουαρίου διεξήχθη το πανελλήνιο πρωτάθλημα Ταεκβοντο ανδρών, γυναικών, εφήβων, νεανίδων στην Χαλκίδα . Η Φουστερη Χριστιαννα έφτασε ως τον τελικό της κατηγορίας της κατακτώντας την δεύτερη θέση και το αργυρό μετάλλιο . Άλλη μία μεγάλη διάκριση για την Σαντορινια πρωταθλήτρια .

Α.Ο. Θήρας – Πορφύρας (1.3 )

Το Σάββατο 1η Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί ο επόμενος αγώνας του Α.Ο. Θήρας με την ομάδα “Πορφύρας” στο κλειστό γυμναστήριο στο κλειστό γήπεδο Π. Σαλπέας στον Πειραιά, στις 19:30.

Ο αγώνας θεωρείται κρίσιμος όπως άλλωστε και οι υπόλοιποι 4 μέχρι την λήξη του φετινού πρωταθλήματος μιας και θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την παραμονή του Α.Ο. Θήρας ως πρώτης ομάδας στην κατηγορία της στην Α2 εθνική. Το ολοένα άλλωστε και ισχυρότερο ενδεχόμενο να παραμείνει ο Α.Ο. Θήρας πρώτος στην κατηγορία του, είναι που θα του δώσει και το εισιτήριο για την άνοδό του στην Α1 εθνική κατηγορία.

αποκριάτικο πάρτυ στο κλειστό Γυμναστήριο (2.3)

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του,

Ο Δημοτικός Αθλητικός Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Οργανισμός Σαντορίνης στα πλαίσια των πολιτιστικών του εκδηλώσεων, προσκαλεί όλα τα παιδιά της Σαντορίνης σε αποκριάτικο πάρτυ που θα διεξαχθεί στο Κλειστό Γυμναστήριο την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, 2 Μαρτίου 2014.Το αποκριάτικο ξεφάντωμα θα ξεκινήσει στις 15:00 και η είσοδος θα είναι δωρεάν. 

η ετήσια γιορτή του συλλόγου Ποντίων Σαντορίνης (28.2)

Την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιήσει φέτος ο Σύλλογος Ποντίων Σαντορίνης την ετήσια γιορτή του στο κέντρο Μαριώ.

Όπως κάθε χρόνο τα πολλά τελευταία χρόνια, ο Σύλλογος των Ποντίων της Σαντορίνης αναμένεται να ικανοποιήσει τις γευστικές και μουσικοχορευτικές προτιμήσεις και τα γούστα των μελών του και των φίλων του, προσφέροντας τους μεταξύ άλλων νόστιμα παραδοσιακά φαγητά του τόπου τους επιμελημένα από κυρίες μέλη του συλλόγου, καθώς και ένα θεαματικό όπως πάντοτε χορευτικό πρόγραμμα από την χορευτική ομάδα του συλλόγου που θα εμφανιστεί με τις παραδοσιακές της στολές.  

η ετήσια γιορτή του πολιτιστικού συλλόγου της Μεσαριάς (1.3)

Το Σάββατο 1η Μαρτίου θα πραγματοποιήσει φέτος την ετήσια καθιερωμένη γιορτή του ο πολιτιστικός σύλλογος της Μεσαριάς Σαντορίνης στο κέντρο Μαριώ.
Στο μουσικό, νησιώτικο και λαικό, πρόγραμμα θα εμφανιστεί το τοπικό συγκρότημα  Παρφέ.
Τιμή εισόδου 20 ευρώ το άτομο με φαγητό και κρασί.

το Σάββατο 1η.3 το φετινό opening για το Tranquilo στην Περίσσα

Το Σάββατο 1η Μαρτίου ξεκινά την λειτουργία του για την φετινή καλοκαιρινή περίοδο το beach bar Tranquilo στην παραλία της Περίσσας ενώ για το απόγευμα της Κυριακής διοργανώνει μασκέ πάρτυ!

Επίσης μας ενημερώνει ότι καθ όλη την διάρκεια της Σαρακοστής η κουζίνα του θα σερβίρει παραδοσιακά νηστίσιμα και όχι μόνο πιάτα. 

πολλές οι δραστηριότητες του σωματείου επαγγελματιών της νότιας πλευράς της Σαντορίνης

Συνεχίζει τις πρωτοβουλίες και δραστηριότητές του το “Σωματείο επαγγελματιών της νότιας πλευράς της Σαντορίνης” με στόχο την δημιουργία των καλύτερων δυνατών συνθηκών για την επαγγελματική τους παρουσία, για τις οποίες ενημερώνει τα μέλη του και όλους τους ενδιαφερόμενους μέσα από την σελίδα του στην διεύθυνση : www.southsantorini.com

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων του, και σύμφωνα με τις αναρτήσεις στην σελίδα του, το Σωματείο ενημερώνει ότι,

Με την από 23/01/2014 επιστολή μας ζητήσαμε στη Δ.Ε.Υ.Α.Θ. να μειώσει τα τέλη σύνδεσης αποχέτευσης κατά 50%.  Από τη ΔΕΥΑΘ αυτό δεν έγινε δεκτό, προτάθηκε όμως ο επιμερισμός της δαπάνης σε 5 δόσεις, κάθε δόση με τον διμηνιαίο λογαριασμό, χωρίς προκαταβολή.

Ως εκ τούτου για συνδέσεις που θα γίνουν στην περιοχή της Περίσσας από σήμερα μέχρι και την 20/05/2014 το κόστος σύνδεσης της αποχέτευσης θα μοιραστεί σε 5 δόσεις, που θα είναι κάθε δίμηνο μαζί με το λογαριασμό.   Δείτε το έγγραφο της ΔΕΥΑΘ, εδώ .

Παράλληλα το Σωματείο απευθύνει κάλεσμα προς υποψηφίους για το Δήμο Θήρας, σύμφωνα με το οποίο,

Προσκαλούμε όλους τους επικεφαλής υποψηφίους για το Δήμο Θήρας στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, να συναντηθούν μαζί μας.
Οι συναντήσεις θα γίνουν για κάθε ένα συνδυασμό χωριστά, σε ώρες και τοποθεσίες κατόπιν συνεννόησης.  Επιθυμούμε να κουβεντιάσουμε μαζί τους και να μάθουμε το πρόγραμμα τους για την περιοχή μας.

Επίσης μας ενημερώνουν ότι,

Δεύτερη συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 05/02/2014 στο Υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα στη διεύθυνση Περιουσίας του Υπουργείου.  Παρόντες ήταν ο Γ.Γραμματέας του Υπουργείου κ. Γούναρης, ο μηχανικός του υπουργείου κ Σουλάτζος, ο δικηγόρος του Υπουργείου κ Γεωργακόπουλος, ο πρόεδρος του Σωματείου μας  κ Γαλανός και εκπρόσωποι του Δήμου.

Αυτή η μαραθώνια συνάντηση που διήρκεσε 3 ώρες περίπου, σε φορτισμένο κλίμα έγινε για να γνωστοποιηθούν τα προβλήματα που ανέκυψαν  από την τελευταία Κ.Υ.Α. και τις μεταβολές που επέφερε σε σχέση με τον “παλαιό αιγιαλό”. Διαπραγματευτήκαμε σε πολύ έντονο κλίμα τα αιτήματα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις παραλίες του νησιού και καταφέραμε να καταλήξουμε σε θετική συμφωνία για τους επιχειρηματίες της Σαντορίνης.  Η συμφωνία αυτή θα ανακοινωθεί αναλυτικά και εφ’ όσον εκδοθεί η νέα Κ.Υ.Α. των Υπουργείων εντός του Φεβρουαρίου.


«Σαντορίνη Ενωτική Πορεία» - "καταγελούμε το κλείσιμο του τοπικού τηλεοπτικού σταθμού"

Σύμφωνα με ανακοίνωση του συνδυασμού,

Η απόφαση της κυβέρνησης να σταματήσει τη λειτουργία του τοπικού σταθμού της Σαντορίνης είναι μια απόφαση που μας βρίσκει αντίθετους και ως Συνδυασμός ομόφωνα καταγγέλλουμε το γεγονός. Δεν είναι μόνο ο τρόπος αλλά και ο χρόνος που επιλέχθηκε να γίνει κάτι τέτοιο και μας φέρνει αντιμέτωπους με εικόνες και πρακτικές άλλων εποχών. Η ενημέρωση είναι υποχρέωση του κράτους ιδιαίτερα στα νησιά μας. Η ενέργεια αυτή δείχνει ότι κάποιοι δεν θέλουν αυτό, θέλουν πολίτες ανενημέρωτους, άβουλους γιατί δεν αντέχουν την κριτική δεν θέλουν την σωστή ενημέρωση να φτάνει στον πολίτη.

Ο τηλεοπτικός σταθμός της Σαντορίνης που εκπέμπει περισσότερο από 20 χρόνια στα νησιά μας, την περιοχή της Σαντορίνης και της Θηρασίας, αποτελεί πλέον κάτι ξεχωριστό και μοναδικό για τον Σαντορινιό πολίτη αλλά και τον επισκέπτη. Είναι ταυτισμένο με την καθημερινότητα του πολίτη - αγρότη, επαγγελματία, εργαζόμενου - και είναι το μόνο μέσο που δίνει "ζωή", με την εικόνα του, σε όλα τα τοπικά δρώμενα.

Έχει αποδείξει με το πρόγραμμα του, την συνεχή τηλεοπτική κάλυψη και παρουσίαση, ότι μπορεί να προβάλλει όλες τις τοπικές δράσεις είτε αυτές είναι πολιτιστικές εκδηλώσεις είτε ενημερωτικές με τον καλύτερο τρόπο. Παράλληλα αποτελεί το μοναδικό τηλεοπτικό μέσο που ασχολείται όλο το 24ωρο, με όλα τα τοπικά ζητήματα - προβλήματα τα οποία καταγράφει και μεταδίδει, ενώ πολλές φορές με την εικόνα του έχει συνδράμει ακόμα και σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Γνωρίζουμε ότι με τα λίγα μέσα που διαθέτει έχει καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια να γίνει αγαπητό σε όλους μας. Οι λίγοι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε αυτό, δίνουν και ελπίζουμε με την άμεση άρση αυτής της απόφασης, να συνεχίσουν να δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό στην προβολή των τοπικών θεμάτων. Αρκεί μια μικρή αναδρομή για να ανακαλύψουμε την σημασία και την ουσιαστική παρέμβαση του καναλιού, αν θυμηθούμε την υπόθεση Sea Diamond, την υπόθεση του αρχαιολογικού χώρου του Ακρωτηρίου με την κατάρρευση του στεγάστρου, την τελευταία μεγάλη καταστροφή στο εργοστάσιο της ΔΕΗ και πολλά ακόμα γεγονότα που σημάδεψαν τον τόπο, όπου όλοι, μα όλοι περιμέναμε να ενημερωθούμε από το κανάλι της Σαντορίνης. Γυρνώντας πίσω για να ανακαλύψουμε τον θετικό παρεμβατικό του ρόλο, μπορούμε να θυμηθούμε την μεγάλη προβολή που γινόταν στα μεγάλα έργα στο νησί, Κλειστό Γυμναστήριο, Νέο Νοσοκομείο και πολλά αλλά που μέσω του τηλεοπτικού σταθμού ασκούνταν πιέσεις για την αποπεράτωση τους.

Κατά συνέπεια ο τηλεοπτικός σταθμός της Σαντορίνης δεν είναι ένα "παράνομο" τηλεοπτικό κανάλι, ένα ακόμα πειρατικό μέσο στον αέρα των τηλεοπτικών συχνοτήτων, αλλά ένα επικοινωνιακό εργαλείο δουλειάς, στήριξης και προβολής του Τόπου μας, των νησιών μας.

Για εμάς στον συνδυασμό "Σαντορίνη Ενωτική Πορεία" ο τοπικός τηλεοπτικός σταθμός είναι μέρος της συνείδησης μας, μέρος της καθημερινότητας μας και πρέπει να παραμείνει ζωντανό και να συνεχίσει να εκπέμπει.

Με εκτίμηση, Γεώργιος Α. Χάλαρης, Υποψήφιος Δήμαρχος Σαντορίνης


διαμαρτυρία της ένωσης πολυτέκνων Θήρας για το κλείσιμο του “Σαντορίνη TV”

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της,

Η Ένωση Πολυτέκνων Σαντορίνης διαμαρτύρεται έντονα προς κάθε υπεύθυνο για το κλείσιμο  μετά από 22  χρόνια λειτουργίας του τηλεοπτικού σταθμού της Σαντορίνης (ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ TV ) .
Μετά το κόψιμο των πολυτεκνικών επιδομάτων , των πολυτεκνικών συντάξεων και τόσων άλλων περικοπών όπως π.χ και της εργασίας το μόνο που μας έμεινε είναι να καθόμαστε σπίτι (ώστε να μην έχουμε έξοδα) και να βλέπουμε τηλεόραση και εκεί είχαμε δύο επιλογές ή να βλέπουμε τα μεγάλα κανάλια να μας δείχνουν συνταγές  μαγειρικής αλλά δυστυχώς δεν έχουμε τα υλικά  ή να βλέπουμε το κανάλι της Σαντορίνης και να ξέρουμε τουλάχιστον τι γίνεται στο νησί μας .Δυστυχώς και αυτή τη δυνατότητα μας την κόψατε .

Κάνουμε έκλυση σε κάθε αρμόδια αρχή για  την επαναλειτουργία άμεσα του τηλεοπτικού μας σταθμού . Είναι αίτημα 490 πολύτεκνων οικογενειών και όλης της Σαντορίνης    

Για Την Ένωση Πολυτέκνων Σαντορίνης,

Ο Πρόεδρος, Χαράλαμπος Δαρζέντας

Ν. Συρμαλένιος – κατάθεση αναφοράς του εγγράφου της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κυκλάδων, στο προεδρείο της Βουλής και στον Υπ. Δημόσιας Τάξης με θέμα την υποστελέχωση των Λιμενικών Αρχών στις Κυκλάδες

Ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Νικόλαος Συρμαλένιος καταθέτει αναφορά το έγγραφο της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κυκλάδων.

Αναφέρει συγκεκριμένα ότι «..Αναλυτικότερα στο Λ/Χ Θήρας, οι συνάδελφοι μου εξέφρασαν το προβληματισμό τους για την υποστελέχωση του Λ/Χ ,δεδομένου ότι κατά τους θερινούς μήνες καταπλέουν περί τα 850 κρουαζιερόπλοια και αποβιβάζονται πάνω από 1.000.000 επιβάτες, με αυτονόητη συνέπεια την αδυναμία επαρκούς κάλυψης του συγκεκριμένου φόρτου από την υπηρετούσα δύναμη …. Κρίσιμη ωστόσο από πλευράς αποτελεσματικότητας είναι και η υποστελέχωση του Λ/Χ Πάρου..»

Σύμφωνα με το έγγραφο της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κυκλάδων,

Πρόεδρε κε Δριβάκο Γεώργιε,

1. Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί το γεγονός ότι ολόκληρο το ΛΣ και ειδικότερα οι τοπικές υπηρεσίες των Κυκλάδων , επιτελούν κρίσιμο έργο στον τομέα ευθύνης τους και κυρίως στη διασφάλιση της παράκτιας νομιμότητας ,την προστασία ασφάλειας της ναυσιπλοΐας και την αύξηση του τουρισμού λειτουργώντας ως καλοί πρεσβευτές του. Πολύ λίγο χρειάζεται να τονιστεί , ότι ο τουρισμός αποτελεί κεντρικό πυλώνα της οικονομικής ανάπτυξης της πατρίδας μας και της εξόδου από την κρίση.
2. Υπό τα δεδομένα αυτά, επιτρέψτε μου να αναφέρω ότι είναι επιτακτική ανάγκη να εισέλθει στο διεκδικητικό πλαίσιο της ομοσπονδίας η πλήρως στελέχωση των υπηρεσιών των Κυκλάδων. Επιπροσθέτως επιθυμώ να θέσω υπόψιν σας κρίσιμες παραμέτρους, όπως αυτές που μου μεταφέρονται από τους συναδέλφους και τη λειτουργική ύπαρξη των οποίων διαπιστώνω ο ίδιος προσωπικά με τις τακτικές επί τόπου επισκέψεις μου.
3. Αναλυτικότερα , στο Λ/Χ Θήρας ,οι συνάδελφοι μου εξέφρασαν το προβληματισμό τους για την υποστελέχωση του Λ/Χ ,δεδομένου ότι κατά τους θερινούς μήνες καταπλέουν περί τα 850 κρουαζιερόπλοια και αποβιβάζονται πάνω από 1.000.000 επιβάτες, με αυτονόητη συνέπεια την αδυναμία επαρκούς κάλυψης του συγκεκριμένου φόρτου από την υπηρετούσα δύναμη .Συναφώς λειτουργούν δύο (2) λιμένες , ένας για την υποδοχή των κρουαζιεροπλοίων και ένας για την υπόλοιπη ακτοπλοΐα. Είναι σαφές ,ότι απαιτείται άμεση αύξηση του προσωπικού.
4. Κρίσιμη ωστόσο από πλευράς αποτελεσματικότητας είναι και η υποστελέχωση του Λ/Χ Πάρου. Κατά την επίσκεψή μου εκεί , υπήρξε η αναμφισβήτητη διαπίστωση ότι σε ένα από τα λιμάνια με τη μεγαλύτερη κίνηση, υπάρχει τέτοια υποστελέχωση, ώστε οι συνάδελφοι να οδηγούνται στα όρια της εξάντλησης και κατάρρευσης ,προκειμένου να ανταποκριθούν στο φόρτο των καθηκόντων τους .Υπάρχει επομένως αδήριτη ανάγκη άμεσης αύξησης της στελέχωσης του Λ/Χ Πάρου.
5. Παρεμφερή αλλά και διαφορετικής ποιότητος, είναι τα προβλήματα των συναδέλφων στο Λ/Χ Μυκόνου .Στην προκειμένη περίπτωση, υπάρχει συνδυασμός του υψηλού κόστους ζωής, της υποστελέχωσης, της παλαιότητας του κτιρίου του Λ/Χ και των συχνών μεταγωγών που πραγματοποιούνται στη Σύρο. Κοινή συνισταμένη των παραπάνω προβληματικών παραμέτρων είναι η αδυναμία χορήγησης ημερήσιας ανάπαυσης, καθώς και η μεγάλη κτιριακή δυσχέρεια να καλυφθούνε επαρκώς και αξιοπρεπώς οι αυξημένες και ειδικές ανάγκες των υπηρετούντων εκεί συναδέλφων. Υπάρχει λοιπόν η αποκλειστική ένδειξη εμπλουτισμού της στελέχωσης και κατάργησης ή τουλάχιστον λογικού και αναλογικού περιορισμού του φαινομένου αποσπάσεων και διαθέσεων , που σε συνδυασμό με την κτιριακή αναβάθμιση, θα καταστήσουν σε πρώτη φάση υποφερτή τη διαβίωση των συναδέλφων στο Λ/Χ Μυκόνου.
6. Στο Λ/Σ Αμοργού , διαπίστωσα πέραν της υποστελέχωσης , ότι ο σταθμός δεν διαθέτει ούτε πλωτό ούτε χερσαίο υπηρεσιακό μέσο , γεγονός που αναγκάζει τους εκεί υπηρετούντες να χρησιμοποιούν για υπηρεσιακά θέματα (καταγγελίες, περιπολίες, κ.λ.π.) τα Ι.Χ. αυτοκίνητά τους . Τούτο αποκτά ιδιαίτερη σημασία , αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι , η Αμοργός έχει δύο (2) λιμένες , τα Κατάπολα και την Αιγιάλη , τα οποία απέχουν μεταξύ τους 23 χλμ.. Η ενίσχυση του προσωπικού και η άμεση διάθεση των απαραίτητων πλωτών και χερσαίων επιχειρησιακών μέσων μετακίνησης αποτελεί κατεπείγουσα ανάγκη.
7. Στο Υ/Χ Ίου , η υποστελέχωση αποτελεί και εδώ τον ίδιο κοινό παρανομαστή με την πρόσθετη ιδιομορφία της μεγάλης επιδείνωσης κατά τους θερινούς μήνες. Τούτο , δεν οφείλεται μόνο στην αύξηση της τουριστικής κίνησης , αλλά και στην ταυτόχρονη στελέχωση του Λ/Φ Σικίνου, που συνεπάγεται διάσπαση του εξ’ αρχής ελλειμματικού προσωπικού.
8. Στο Λ/Χ Νάξου όπου και υπηρετώ η υπηρεσία μας καλείται να αντιμετωπίσει την ιδιαίτερα αυξημένη ακτοπλοϊκή κίνηση , να αστυνομεύσει την πολύ μεγάλη σε μήκος ακτογραμμή του νησιού και των νησιών που υπάγονται στην περιοχή δικαιοδοσίας μας , όπως η νήσος Ηρακλεία – Σχοινούσα – Κουφονήσι – Δονούσα – Αμοργό , με τις πολύμορφες δραστηριότητες που αναπτύσσονται και τον πολύ μεγάλο σε δύναμη αλιευτικό στόλο . Επιπροσθέτως το περιπολικό σκάφος Π.Λ.Σ. 172 έχει μονό πλήρωμα και η ακτίνα δράσης του είναι μια από τις μεγαλύτερες σε όλη τη χώρα. Δραστηριοποιείται σε όλες τις όμορες λιμενικές αρχές εν ελλείψη άλλου περιπολικού σκάφους και συγκεκριμένα Νάξο – Πάρο – Αμοργό – Ίο – Σαντορίνη – Σίκινο – Φολ/δρο – Ανάφη .
9. Η Α.Ε.Ν. Σύρου πρέπει άμεσα να στελεχωθεί με τρία (3) άτομα έτσι ώστε να καταστήσει υποφερτή τη διαβίωση των συναδέλφων και να σταματήσει η εκ των έσω μετακίνηση στελεχών του Λ/Χ Σύρου προς κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών .Επιπρόσθετα πρέπει να στελεχωθούν τα περιπολικά σκάφη του Λ/Χ Σύρου με δύο (2) διπλωματούχους Μηχανικούς.
10. Στο Υ/Χ Τήνου , είναι ορατή και αδιαμφισβήτητη η υποστελέχωση , ένα νησί με πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα εξαιτίας προπάντων του θρησκευτικού τουρισμού. Επιπρόσθετα εμφανίζεται ένα τεράστιο πρόβλημα μεταξύ των στελεχών και εστιάζεται στην αδυναμία ή απροθυμία εξεύρεσης αντικαταστατών για όσα στελέχη τελούν υπό μετάθεση με την ¨εφεύρεση¨ αντικαταστάτη.
11. Παρότι έχει ήδη προαναφερθεί, επιτονίζεται ως έσχατη παράσταση , το μάλλον γνωστό στη Διοίκηση γεγονός , ότι η κρατούσα πρακτική των πολλών αποσπάσεων και διαθέσεων του προσωπικού , δυσχεραίνουν την εκτέλεση του επιχειρησιακού έργου και εντείνουν το πρόβλημα της υποστελέχωσης. Η άμεση κατάργηση ή ο ορθολογισμός του φαινομένου αποτελούν ανεπίδεκτη αναβολής προτεραιότητα.

Κύριε Πρόεδρε ,είμαι βέβαιος ότι στις επικείμενες και προσδοκώμενες αναδιαρθρώσεις των υπηρεσιών του Λ.Σ. και την ανακατανομή του προσωπικού , θα επιδειχθεί ιδιαίτερη μέριμνα και φροντίδα στην επίλυση των παραπάνω προβλημάτων των συναδέλφων. Έφτασε η ώρα να σπάσουμε τα ?ά όχι γιατί έρχεται το Πάσχα αλλά γιατί έχει έρθει η ώρα της ευθύνης απέναντι στους συναδέλφους μας .Θα πρέπει να χειριστούμε την αναδιάρθρωση και την ανακατανομή του προσωπικού βάση αναγκών των συναδέλφων και όχι βάση αναγκών των ημετέρων μας.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ, Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΠΕΡΤΣΙΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΚΟΥΖΟΥΜΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ


(ανανεωμένη ανάρτηση) με ενστάσεις προχωρά το έργο κατασκευής του δρόμου αεροδρομίου – Οίας

Με αφορμή την δυνατότητα δημοσιοποίησης της έγγραφης δημόσιας άποψης για το θέμα του κ. Κωνσταντίνου Λαζαράκη, οινολόγου και Master of Wine, συμπληρώνουμε την ανάρτηση του θέματος που δημοσιευθηκε στις 25.2.2014.


Το κείμενο του κ. Λαζαράκη δημοσιεύεται με το τέλος της αρχικής ανάρτησης. 

Ενστάσεις για την κατασκευή του έργου αεροδρομίου – Οίας έχουν κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι οποίες και αναμένεται να εκδικαστούν.

Σύμφωνα με κείμενο του κ. Νικόλα Βελώνια για την υπόθεση στο οποίο σημειώνεται ότι “τα στοιχεία είναι αποτέλεσμα έρευνας και προσπάθειας συμπολιτών μας ,νομικών και αρχιτεκτόνων που αφιέρωσαν αρκετό χρόνο και χρήμα στη δικαστική ακύρωση του συγκεκριμένου έργου”, αναφέρεται ότι,

Ακούγοντας τον όρο ανάπτυξη σίγουρα δεν μπορείς να διανοηθείς αυτό που η σύγχρονη οικονομική τάση θεωρεί ως πρόοδο!
Εχει ήδη σχεδιαστεί, και χωρίς καμία σοβαρή περιβαλλοντική μελέτη, η αποπεράτωση του αυτοκινητοδρόμου Οίας - αεροδρομίου τεραστίων διαστάσεων {μέχρι και 17 μετρα πλάτος!} για την εξυπηρέτηση της τουριστικής κίνησης κατά το διάστημα των μηνών του καλοκαιριού.

Ο δρόμος θα ξεκινάει απο το αεροδρόμιο και θα φτάνει στην Οία διασχίζοντας όλη την ανατολική περιοχή του νησιού,ενω παράλληλα θα υπάρχουν και συνδέσεις με τα χωριά του Βουρβούλου,του Καρτεράδου και των Φηρών με δρόμους ανάλογων διαστάσεων.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει πλήρη αλλοίωση του γραφικού τοπίου του νησιού,ειδικά στην ανατολική πλεύρα ,η οποία αντιστέκεται στην ολοκληρωτική δόμηση ,την καταστροφή πολλών στρεμμάτων καλλιεργίσιμης γης και την μετατροπή του νησιού σε τόπο εξυπηρέτησης τουριστών.

Ακόμα και σύμφωνα με σύγχρονους οικονομικούς όρους, το έργο αυτό στερείται λογικής, καθώς ο κόσμος ο οποίος επισκέπτεται το νησί μας δεν επιθυμεί να αντικρίσει ατελείωτους αυτοκινητόδρομους και την επερχόμενη άναρχη δόμηση.
Η περιοχή Βούρβουλος- Πορί - Μπαξέδες μεχρι Οία θα μετατραπεί σε άλλη μια περιοχή τύπου ευθεία Φηρά-Πύργος με μαγαζιά και βενζινάδικα.

Η περιοχή αυτή διακρίνεται για την μοναδικότητα του τοπίου αλλά και την γεωργική ανάπτυξη κυρίως των αμπελιών.

Προκαλεί μεγάλο προβληματισμό το γεγονός οτι, ένα τέτοιο τεράστιο έργο δεν έχει δημοσιοποιηθεί ούτε έχει συζητηθεί, ενώ η εταιρεία ανάθεσης επιθυμεί να ξεκινήσει το έργο με συνοπτικές διαδικασίες χωρίς καμία αντικειμενική περιβαλλοντική μελέτη .Ο περισσότερος κόσμος δεν έχει ενημερωθεί , ενώ εκείνοι που έτυχε να το πληροφορηθούν δεν γνωρίζουν την τεράστια και ανεπανόρθωτη ζημιά που αυτό πρόκειται να προκαλέσει απο διάφορες απόψεις.

Πιο συγκριμένα και συνοπτικά το έργο από περιβαλλοντική, αισθητική, αγροτική αλλά και τουριστική άποψη, θα επιφέρει τα εξής αρνητικά αποτελέσματα :
- Τεράστια και ανεπανόρθωτη αλλοίωση του αγροτικού τοπίου.Ο δρόμος προβλέπεται να έχει μήκος 8.874,26 και οι συνδετήριες οδοί Φηρών - Καρτεράδου-Βουρβούλου 3.907,18μ. Επίσης προβλέπεται να έχει ανά τόπους διαζώματα στην μέση και μεταλλικά προστατευτικά ( τύπου εθνικης οδού) στο πλάι και θα φτάνει όπως προαναφέρθηκε κατα τόπους τα 17 μέτρα φάρδος. Δηλαδή ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΑΠΛΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ ΗΔΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΕΡΑΣΤΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΤΗΡΙΩΝ ΟΔΩΝ ΤΥΠΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥ ΠΟΛΗΣ - (πράγμα εντελώς παράλογο για ένα νησί τόσο μικρό που για να πας απο την μία του άκρη στην άλλη κάνεις λιγότερο απο μία ώρα!). Το αγροτικό τοπίο θα καταστραφεί πρακτικά (αναλύεται παρακάτω) αλλά και αισθητικά καθώς τόνοι τσιμέντου χωρίς κανέναν σεβασμό στην αρχιτεκτονική και το περιβάλλον του νησιού θα πάρουν την θέση αυτού που έχει μείνει αγνό και ανέπαφο ακόμη στον τόπο μας.
-Απαλλοτρίωση μεγάλων εκτάσεων γης εις βάρος συμπολιτών μας και εις βάρος της γεωργικής παραγωγής.Για λόγους "δημοσίου συμφέροντος" ( ποιό είναι αυτό το δημόσιο συμφέρον ακριβώς και για ποιούς???) θα απαλλοτριωθούν στρέμματα καλλιεργίσιμης θηραικής γης, αμπελώνες συμπολιτών μας .Επίσης ο δρόμος, καθότι θα φαρδύνει υπέρμετρα ανα σημεία, θα περνάει ακριβώς έξω απο τα σπίτια αυτών που μένουν εκεί. (ΔΕΝ αποφασίσαμε να μένουμε σε νησί για να ζούμε δίπλα σε αυτοκινητόδρομο!) Στην περίπτωση δε που θα περνάει μπροστά απο χώρους που ασκούν ήδη μια συγκεκριμένη τουριστική ή αλλου είδους δραστηριότητα, θα παρακωλύσει για μεγάλο διάστημα ή ολοκληρωτικά την λειτουργία τους.
- Καταστροφή εκτάσεων γης ( συνολικά θα απαλλοτριωθούν 254.890 κ.μ. (21.240 φορτηγά!) πολύτιμης θηραϊκής γης) στις οποίες καλλιεργούνται πολύ σημαντικά αγροτικά προϊόντα χαρακτηριστικά της Θήρας , όπως τα αμπέλια και οι μοναδικές στον κόσμο ποικιλίες κρασιού, ντοματάκια, φάβα, φακές. Οι άνθρωποι του τόπου μας οφείλουμε να αναδείξουμε τα προιόντα αυτά αντί να τα ποτίζουμε τσιμέντο. Επιπροσθέτως, εκτός απο τις εκτάσεις που θα καταστραφούν, το ίδιο κινδυνεύει να γίνει και με τις παρεμφερείς σε αυτές περιοχές λόγο της ανυπολόγιστης σκόνης.
- Κίνδυνος κατολισθίσεων και ατυχημάτων ( όπως πρόσφατα στη Ρόδο). Το έργο ακολουθεί ήδη υφιστάμενους δρόμους σε ένα ποσοστό μόνο 35%. Προβλέπει την κατασκευή νέων ορυγμάτων τα οποία θα κόβουν το βουνό και θα φθάνουν τα 10 μέτρα (ύψος 4 ορόφων!) και τα επιχώματα θα φθάνουν τα 8.5 μέτρα (ύψος 3 όρόφων!). Τα ορύγματα αυτά θα εμποδίζουν την υδρογραφική ροή με αποτέλεσμα να έχουμε μελλοντικά πιθανές επικίνδυνες κατολισθίσεις.
- Επιβάρυνση της τουριστικής κίνησης για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απο τα 2 χρόνια που προβλέπεται να ολοκληρωθεί. Ακόμα και οι υπέρμαχοι της τουριστικής ανάπτυξης του νησιού κατ αυτόν τον τρόπο, οφείλουν να αναλογιστούν τα ακόλουθα...

Το έργο αναμένεται να κρατήσει τουλάχιστον 2 χρονια - αυτό πρακτικα σημαίνει 4 με 5 χρονια στην καλή περίπτωση.Κανένα έργο (ειδικά ένα τόσο μεγάλο σε μέγεθος) δεν ολοκληρώνεται εντός δοσμένης προθεσμίας.Και πιο συγκεκριμένα:
1.Καθώς δεν έχει υπάρξει σωστή μελέτη των επικίνδυνων ορυγμάτων που αναφέρθηκαν παραπάνω(αποφασίστηκε να παρακαμφθούν όλες οι σχετικές διατάξεις και επικράτησε η λογική "οτι βρεθεί μπροστά ισοπέδωσέ το για να πάμε 5 λεπτά νωρίτερα στην Οία!")
οι όποιες τελικές λύσεις προταθούν κατα την διάρκεια της κατασκευής, θα γίνει προσπάθεια να επιβληθούν ως υποχρεωτικές και θα επιφέρουν μεγάλη καθυστέρηση (λόγω απαιτούμενων ως γνωστό χρονοβόρων εγκρίσεων ) .
2. Το παραπάνω για να γίνει, συνεπάγεται επίσης την εκτόξευση του προυπολογισμού του έργου στα ύψη, άρα και πιθανή αδυναμία εξεύρεσης πόρων με αποτέλεσμα τ έργο να μείνει στη μέση.
3.Τρίτον (και σε αντίθεση με τους υπέρμαχους της αποσυμφόρησης του κυκλοφοριακού στο νησί) αυτό πρακτικά σημαίνει την παρακώλυση της τουριστικής κίνησης για πολύ μεγαλύτερο χρόνο από τους 24 μήνες και μεγάλη ταλαιπωρία για όλο το νησί ( κυκλοφοριακό πρόβλημα, τεράστιες ποσότητες σκόνης επιβλαβείς για την υγεία μας και τους αμπελώνες, πολύ μεγάλη ηχορύπανση) με αβέβαια αποτελέσματα. Ο χαρακτήρας του νησιού θα αλλοιωθεί και το θέαμα του ανολοκλήρωτου δρόμου για χρόνια θα είναι το αποτέλεσμα των ανεύθυνων χωρίς σχεδιασμό αποφάσεων.
Να σημειωθεί οτι η λήψη της απόφασης κατασκευής του έργου είναι παράνομη σε εθνικό ευρωπαικό και διεθνές επίπεδο και το Επαρχιακό Συμβούλιο Θήρας στις 31.05.2006 με Αρ. Πρακτικού : 9/31.5.2006, αρ. απόφασης: 28/2006, αυτό με παρόντες τρείς (3) συμβούλους και απόντες δύο (2), επί συνόλου πέντε (5), αποφασίζει ομόφωνα (.!!!) (επί λέξει) : " Να συμπεριληφθεί στην αναφερόμενη μελέτη ο περιφερεικός δρόμος των Φηρών και να γίνει άλλος ένας κάθετος δρόμος μεταξύ Φηροστεφανιού - Ημεροβιγλίου, από όποιο σημείο είναι εφικτό (δεύτερος συνδετήριος δρόμος προς την βόρεια πλευρά του οικισμού των Φηρών και η ένωση των δύο καθέτων συνδετήριων δρόμων του κεντρικού οδικού δικτύου Αεροδρομίου. - Οίας).

Την απόφαση αυτή το επαρχιακό συμβούλιο Θήρας την έλαβε χωρίς ειδική κυκλοφοριακή μελέτη και χωρίς να λάβει υπ όψη της τα δυσμενή για τον τόπο επακόλουθα του έργου αυτού.
Ενας τόπος που καταστρέφει τις ομορφιές του με τα ίδια του τα χέρια για την εξυπηρέτηση τουριστικών γραφείων και εργολάβων δεν εχει προοπτική.

Ονειρευόμαστε για τον τόπο μας άλλου είδους ανάπτυξη με βάση την προώθηση των προιόντων μας και κυρίως του κρασιού μας (που είναι μοναδικό στον κόσμο)
την προστασία του περιβάλλοντος, την αξιοποίηση του αγροτουρισμού, την διατήρηση της ταυτότητας του νησιού.

Ας προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε τον τόπο και την κουλτούρα μας αναλλοίωτη και στις επόμενες γενιές για να μην τα αναπολούμε όλα σε καρτ ποσταλ...

Υ.Γ. Τα παραπάνω στοιχεία είναι αποτέλεσμα έρευνας και προσπάθειας κατοίκων και φίλων του νησιού,  νομικών και αρχιτεκτόνων που αφιέρωσαν αρκετό χρόνο και χρήμα στη δικαστική ακύρωση του συγκεκριμένου έργου.

Σύμφωνα με την έγγραφη άποψη που έχει εκφράσει (29.11.2013) ο για το ίδιο θέμα, ο κ. Κωνσταντίνος Λαζαράκης, οινολόγος και Master of Wine,

Το παρόν έχει ως αντικείμενο το έργο «Οδικό δίκτυο ‘Αεροδρόμιο-Φηρά-Βούρβουλο-Οία’, μήκους περίπου 8.874,26 μ και συνδετήριων οδών περίπου 3.901,18 μ του Δήμου Θήρας και κοινότητας Οίας, νήσου Θήρας του Νομού Κυκλάδων», έργο το οποίο έχει δημοπρατηθεί πρόσφατα.

Δεν είμαι καθόλου αρμόδιος να μιλήσω για τις επιπτώσεις του έργου στο περιβάλλον της Σαντορίνης. Θα ήθελα όμως να εστιάσω στα οινικά θέματα, μιας και εκεί μπορώ να έχω άποψη.

Η Σαντορίνη, αυτή την στιγμή είναι, σε παγκόσμιο επίπεδο, το σπουδαιότερο όνομα του Ελληνικού κρασιού. Είναι ένας σπάνιος συνδυασμός: εκπληκτικά κρασιά, με τα στοιχεία του ιδιόμορφου και μοναδικού τόπου που τα παράγει έντονα χαραγμένα πάνω στον χαρακτήρα τους, ενώ προέρχονται από ένα μέρος σπάνιας ομορφιάς. Δεν είναι τυχαίο πως τα κρασιά της Σαντορίνης έχουν την υψηλότερη μέση τιμή στις αγορές του εξωτερικού, από κάθε άλλη Ελληνική Ονομασία Προέλευσης. 

Υπάρχουν πάνω από τέσσερις οινοποιοί της Σαντορίνης που αντιμετωπίζονται κυριολεκτικά ως ινδάλματα από τους οινόφιλους σε ΗΠΑ και Καναδά – μαζί με άλλους τέσσερις ή πέντε από όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Τα κρασιά της Σαντορίνης, είτε λευκά ξηρά, είτε τα Vinsanto είτε τα ερυθρά ξηρά, μπορούν αποδεδειγμένα να παλαιώσουν για δεκαετίες, δίνοντας έτσι την ευκαιρία να δημιουργηθεί μια σημαντική γευστική κληρονομιά, αλλά και να ανέβουν οι τιμές ακόμη πιο ψηλά.

Ένα στοιχείο υψίστης σημασίας για την ποιότητα των κρασιών της Σαντορίνης είναι οι παλαιοί αμπελώνες του νησιού. Η Σαντορίνη έχει ευλογηθεί με ένα ιδιαίτερο έδαφος στο οποίο η φυλλοξήρα δεν μπορεί να εξαπλωθεί και συνεπώς η ηλικία ενός αμπελιού μπορεί να φτάσει σε επίπεδα που είναι αδύνατα σε άλλα σημεία του κόσμου. Τα κλήματα μεγάλης ηλικίας αναπτύσσονται με πολύ αργούς ρυθμούς, τραβώντας συστατικά από τα τεράστια ριζικά του συστήματα και δίνουν ελάχιστο καρπό αλλά υπέροχη ποιότητα.

Τα αμπέλια της Σαντορίνης θα έπρεπε να είναι παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO. Θα ΗΤΑΝ, αν δεν είχαν την ατυχία να βρίσκονται στην Ελληνική επικράτεια. Κάθε ρίζα που σκοτώνεται δεν μπορεί να αναπληρωθεί – εκτός και αν φυτευτεί μια καινούργια ρίζα και περιμένουμε πάνω από εκατό χρόνια. Κάτι που επίσης μας φέρνει στο ακανθώδες ζήτημα της αναζήτησης γης στην Σαντορίνη για δημιουργία νέων αμπελώνων…

Το οδικό έργο όχι μόνο θα καταστρέψει αμπελώνες και θα διαγράψει μια για πάντα ένα τεράστιο οινικό ποιοτικό δυναμικό, αλλά θα αλλάξει την φύση του τοπίου. Εδώ, θα πρέπει να δούμε το κατά πόσον αυτό το έργο είναι έργο ανάπτυξης και, αν ναι, τι είδους ανάπτυξη μπορεί να μας φέρει.

Για εμένα, κάθε έργο που στοχεύει στην διευκόλυνση της αύξησης του αριθμού των τουριστών, όπως το παραπάνω έργο, είναι άτοπο. Στην Ελλάδα δεν θέλουμε πιο πολλούς τουρίστες, θέλουμε ποιοτικούς τουρίστες. Δεν θέλουμε μαζικότητα, γιατί πάντα θα υπάρχουν γείτονές μας που θα τα καταφέρνουν σε αυτό το κομμάτι καλύτερα και φθηνότερα από εμάς. Θέλουμε τους τουρίστες που εκτιμούν το παραδοσιακό, το γευστικό, το σπάνιο, το όμορφο, ακόμη και αν τους πάρει λίγα παραπάνω λεπτά της ώρας να φτάσουν στην Οία.

Αν η Σαντορίνη ήταν έξω από τα Ιταλικά παράλια, θα είχε μείνει ακριβώς όπως την είχε βρει ο 20ς αιώνας, τα κρασιά της θα είχαν μια μέση τιμή της τάξεως των €100 ενώ οι κλίνες στα ξενοδοχεία του νησιού θα ήταν δυσεύρετες και πανάκριβες. Αρκετά έχουμε βιάσει την Σαντορίνη. Ας δούμε τι μπορούμε να σώσουμε και πως θέλουμε να δούμε την Σαντορίνη μας σε μερικές δεκαετίες από σήμερα.

Με εκτίμηση,
Κωνσταντίνος Λαζαράκης, Master of Wine
Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου των Masters of Wine
Πρόεδρος του Επαγγελματικού Κέντρου Οίνου και Αποσταγμάτων  

Π.Ν.Α. – ανακοίνωση για την συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου (24.2) - ανακοίνωση δημοπρατήσεων έργων

Σύμφωνα με ενημερωτική ανακοίνωση της Π.Ν.Α. ,     

Στην Σύρο συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο την Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, στην συνεδριακή αίθουσα «Κωνσταντίνου Τουλούπη», όπου εγκρίθηκαν τα παρακάτω:

•          Τροποποίηση Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Ρόδου και της ∆ΕΥΑΡ για το έργο "Μετατόπιση του δημοτικού δικτύου ύδρευσης που βρίσκεται εντός των ορίων του Δ.Δ. Αφάντου, εκτός του εύρους κατάληψης του έργου". Συνολικού προϋπολογισμού 418.000 ευρώ, και δόθηκε  παράταση έως 30 Ιουνίου του 2014.
•           Τροποποίηση προγραμματικής  Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Ρόδου για το έργο "Επισκευή - Συντήρηση παλαιού Νοσοκομείου Ρόδου για κάλυψη αναγκών διοίκησης-µμεταστέγασης υπηρεσιών". Συνολικού προϋπολογισμού 500.000 ευρώ, και δόθηκε  παράταση έως 31 Δεκεμβρίου του 2014.
•           Τροποποίηση προγραμματικής  Σύμβασης µμεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Ρόδου για το έργο "Συντήρηση εξωτερικών όψεων Εθνικού Θεάτρου Ρόδου". Συνολικού προϋπολογισμού 200.000 ευρώ, και δόθηκε  παράταση έως 31 Δεκεμβρίου του 2014.
•           Τροποποίηση προγραμματικής  Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Ρόδου για το έργο "Αναβάθμιση οδού Ρόδου-Καλλιθέας-Φαληράκι". Συνολικού προϋπολογισμού 300.000 ευρώ, και δόθηκε  παράταση έως 31 Ιουλίου του 2014.
•           Τροποποίηση προγραμματικής  Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Τήλου για το έργο "Συντήρηση λιθόστρωτων µμονοπατιών Τήλου". Συνολικού προϋπολογισμού 78.162,36 ευρώ και δόθηκε  παράταση έως 31 Οκτωβρίου του 2014.
•           Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το έργο "Αποκατάσταση όψεων κτιρίου Ταχυδρομείου Ρόδου". Συνολικού προϋπολογισμού 290.000 ευρώ.
•           Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου για το έργο "Αποκατάσταση περίφραξης πάρκου ελαφιών Αγ. Σουλά νήσου Ρόδου". Συνολικού προϋπολογισμού 30.000 ευρώ.
•           Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Κω για το έργο "Κατασκευή κλειστού προπονητηρίου στην ∆. Κ. Πυλίου”.  Συνολικού προϋπολογισμού  200.000 ευρώ.
•           Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του ∆ήµου Καρπάθου για το έργο "Προμήθεια χλοοτάπητα νεότερης γενιάς και λοιπών υλικών για την κάλυψη αναγκών του Δήμου Καρπάθου". Συνολικού προϋπολογισμού  150.000 ευρώ.
•           Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του ∆ήµου Ρόδου για το έργο "Προμήθεια χαλαζιακής και πλαστικής άµµου". Συνολικού προϋπολογισμού 50.000 ευρώ.
•           Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Μητρόπολης Σύµης για το έργο "Συντήρηση καμπαναριού Πανορµίτη στη νήσο Σύμη". Συνολικού προϋπολογισμού 180.000 ευρώ.
•           Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το έργο "Δοµητική αποκατάσταση - επεμβάσεις στο κωδωνοστάσιο του Ιερού Ναού Παναγιάς Φιλερήµου στη Νήσο Ρόδο". Συνολικού προϋπολογισμού 310.000 ευρώ.

Εκτός από τις παραπάνω προγραμματικές Συμβάσεις, εντάχθηκαν και εγκρίθηκαν στο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου τα παρακάτω έργα.

 Για το νησί της Ρόδου η κατασκευή ποδοσφαιρικού γηπέδου 9x9 και Κλειστού Αθλητικού κέντρου στο Δ.Δ. Αρχαγγέλου Ρόδου, συνολικού προϋπολογισμού  100.000 και 300.000 ευρώ αντίστοιχα, και η τοποθέτηση Ηλεκτροφωτισμού στο ποδοσφαιρικό γήπεδο Φανών, συνολικού προϋπολογισμού 30.000 ευρώ.
Για το νησί της Καρπάθου, εντάχθηκε στο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου η κατασκευή ποδοσφαιρικού γηπέδου 5x5 στο Δ.Δ. Μεσοχωρίου συνολικού προϋπολογισμού 100.000 ευρώ.
Τα παραπάνω έργα θα εκτελεστούν μέσω προγραμματικών συμβάσεων  με τους Δήμους Ρόδου και Καρπάθου.


Υπογράφτηκαν  από τον Περιφερειάρχη, οι δημοπρατήσεις των κάτωθι έργων .

1. «Συντήρηση οδικού δικτύου Λέρου».  Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 18 Μαρτίου 2014.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των  € 400.000 
2. Αποκατάσταση Επαρχιακού Δικτύου Ελεούσα – Διμυλιά . Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 1 Απριλίου 2014.

Επίσης υπογράφθηκαν από τον Περιφερειάρχη  οι παρακάτω συμβάσεις:

1.Συμβαση αποκατάστασης Τεχνικού στην Εθνική Ρόδου – Λίνδου (περιοχή Αρχαγγέλου), προϋπολογισμού  € 142.500,01.
3. Σύμβαση αποκατάστασης Τεχνικού στην επαρχιακή οδό Κρεμαστής – Παστίδας στην περιοχή Καρυδιάς προϋπολογισμού   € 180.268,95.

Οι πόροι προέρχονται από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.  


οικονομική επιτροπή Π.Ν.Α. (4.3) – θέματα

Την Πέμπτη 4.3 θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής της Π.Ν.Α. με τα εξής θέματα :

1. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας του έργου: Επισκευή αποθηκών στο κτήριο της πρώην ΥΕΒ και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου.
2. Έγκριση 3ου Πρακτικού (Αποσφράγιση / Αξιολόγηση Οικονομικών Προσφορών) του διαγωνισμού : « Προμήθεια Ειδών Κομποστοποίησης και Ανακύκλωσης Δήμου Σικίνου».
3. Έγκριση πρακτικών αξιολόγησης προσφορών του πρόχειρου διαγωνισμού για την προμήθεια υγρών καυσίμων θέρμανσης και κίνησης για την Περιφερειακή Ενότητα Δωδ/σου προϋπολογισμού 50.000,00€ με ΦΠΑ και προσφυγής στη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης με διαπραγμάτευση.
4. Έγκριση 1ου Πρακτικού (Αποσφράγιση / Αξιολόγησης Δικαιολογητικών Συμμετοχής) για το διαγωνισμό «Καταπολέμηση Κουνουπιών στη ΠΕ Κυκλάδων 2014».
5. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας του έργου : «Κατασκευή Γυμνασίου Μεσσαριάς Νήσου Θήρας».
6. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας του έργου : «Επαρχιακή οδός Καμπί – Χαβουνά – Κάτω Μεριά νήσου Κέας».
7. Έγκριση δικαστικών υποθέσεων .
8. Έγκριση διαφόρων δαπανών – διάθεσης πιστώσεων.
9. Έγκριση δράσεων προγράμματος τουριστικής προβολής.           
10. Έγκριση δράσεων πολιτισμού – αθλητισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

11. Εγκρίσεις μετακινήσεων  κ. Περιφερειάρχη, κ.κ. Αντιπεριφερειαρχών και Περιφερειακών          Συμβούλων.

επίσκεψη του Πρέσβη της Δημοκρατίας των Φιλιππίνων στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου

Τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Ιωάννη Μαχαιρίδη επισκέφθηκε σήμερα στο γραφείο του ο Πρέσβης της Δημοκρατίας των Φιλιππίνων στην Ελλάδα, κ. Μεϊνάρδο Μοντεαλέγκρε.

Ο κ. Μοντεαλέγκρε ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την υποδοχή δηλώνοντας πως αυτή αποτελεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη του στο Νότιο Αιγαίο.

Ο κ. Πρέσβης τόνισε τις άριστες διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών, ενώ αναφέρθηκε και στα κοινά στοιχεία στους τομείς του πολιτισμού, της νοοτροπίας, της θρησκείας, καθώς και της γεωγραφίας των δυο χωρών, ως νησιωτικά κράτη, ζητώντας από τον Περιφερειάρχη να συμβάλλει στην περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων ειδικότερα στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού.

Από  την πλευρά του ο Περιφερειάρχης αφού ευχαρίστησε τον κ. Μοντεαλέγκρε για την παρουσία του αναφέρθηκε στην κοινότητα των Φιλιππινέζων που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα επισημαίνοντας την ήπια και αποδοτική ενσωμάτωση τους στην ελληνική κοινωνία. 
Ο κ. Μαχαιρίδης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κάνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για προσέλκυση επισκεπτών από νέες αγορές, θέτοντας το θέμα της στενότερης τουριστικής συνεργασίας.


Κλείνοντας, ο Περιφερειάρχης αναφερόμενος στην ανάπτυξη κοινών δράσεων, διαβεβαίωσε τον Πρέσβη πως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στηρίζει συνεχώς πρωτοβουλίες και δράσεις που έχουν ως στόχο να προβάλλουν την ομορφιά και τον πολιτισμό των νησιών του Νοτίου Αιγαίου στον κόσμο.     

περιοδεία Γ. Χατζημάρκου στην Κάλυμνο

Στην Κάλυμνο περιόδευσε εχθές 26 Φεβρουαρίου ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος.

Στην επαφή του με τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο κ. Γ. Χατζημάρκος επικεντρώθηκε στο ζήτημα της ανεργίας που έχει οδηγήσει το νησί της Καλύμνου στα υψηλότερα επίπεδα μετανάστευσης στην μεταπολεμική της ιστορία.

"Η Κάλυμνος χάνει με ένα πρωτοφανή ρυθμό τις πιο παραγωγικές ηλικίες. Η ανατροπή αυτού του διαλυτικού φαινομένου δεν συνιστά στοίχημα μόνο για την Κάλυμνο αλλα εθνικό στόχο.", δήλωσε ο κ. Γ. Χατζημάρκος σχετικά με τα συντριπτικά ποσοστά ανεργίας που παρουσιαζει η Κάλυμνος. Παράλληλα, ο κ. Γ. Χατζημάρκος επισκέφθηκε τον Δήμο Καλύμνου όπου ζήτησε και έλαβε ενημέρωση για την κατάσταση των κοινωνικών δομών του νησιού.

Κατα την παραμονή του κ. Γ. Χατζημάρκου στο νησί της Καλύμνου, ο εν ενεργεία περιφερειακός σύμβουλος κ. Αγγελος Καλαθιανάκης ανακοίνωσε την απόφαση του να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα με την την περιφερειακή κίνηση "Μπροστά το Ν.Αιγαίο". 

Ν. Χρυσόγελος: να προσαρμοστεί άμεσα η δημοσιονομική πολιτική στις ευρωπαϊκές αξίες και πολιτικές, όπως ζητάει το Ευρωκοινοβούλιο

«Το ελληνικό πολιτικό σύστημα χρειάζεται να αφομοιώσει τον τρόπο που γίνεται πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παίρνοντας μαθήματα από την διαδικασία αξιολόγησης των πολιτών της τρόικα από το Ευρωκοινοβούλιο, μια διαδικασία που ξεκίνησε από την Ομάδα των Πράσινων αλλά πήρε θεσμική μορφή.

Έφτασε, επίσης, η ώρα για την αναθεώρηση της πολιτικής αντιμετώπισης της κρίσης μέσα από ουσιαστικό διάλογο με την κοινωνία των πολιτών και τους επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς, όπως έχει ζητήσει και το Ευρωκοινοβούλιο. Η έκθεση τονίζει, εξάλλου, ότι οι εντολές της τρόικα θεωρούνται αδιαφανείς, ασαφείς και στερούμενες δημοκρατικού ελέγχου.

Η ΕΕ πρέπει να κατανοήσει ότι η διαδικασία είναι αδιέξοδη, η ελληνική κοινωνία ότι απαιτείται ένα εναλλακτικό δημιουργικό σχέδιο διεξόδου από την κρίση με δίκαιο και ορθολογικό τρόπο", δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων, με αφορμή την ψήφιση, από την Επιτροπή Οικονομικής  και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωκοινοβουλίου, στις 24 Φεβρουαρίου 2014,  της έκθεσης - έρευνας του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το ρόλο της τρόικα (Κομισιόν-ΕΚΤ-ΔΝΤ).
"Η έκθεση  που ψηφίστηκε", επισημαίνει ο Νίκος Χρυσόγελος, "καλεί την Κομισιόν να αναλάβει δράση εντός τριών μηνών για να εξασφαλίσει πως τα υφιστάμενα προγράμματα θα έχουν προσαρμοστεί ώστε να περιλαμβάνονται ρήτρες προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων και διασφάλισης της τήρησης των συλλογικών συμβάσεων. 

Καταγγέλλει την έλλειψη διαφάνειας στις διαπραγματεύσεις για τα Μνημόνια. Επισημαίνει την ανάγκη να αξιολογηθεί κατά πόσον τα επίσημα έγγραφα είχαν επικοινωνηθεί με σαφήνεια και εξεταστεί σε εύλογο χρονικό διάστημα στα εθνικά κοινοβούλια και το Ευρωκοινοβούλιο και επαρκώς συζητηθεί με τους κοινωνικούς εταίρους. Για το άμεσο μέλλον, η έκθεση καλεί το Γιουρο-Γκρουπ να γνωστοποιεί στο Ευρωκοινοβούλιο για να συζητηθεί κάθε μελλοντικό ή επικαιροποιημένο πρόγραμμα. Ζητάει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μην έχει πλέον  άμεσο ρόλο στον καθορισμό της πολιτικής, αλλά να ενεργεί απλώς ως παρατηρητής, προσφέροντας οικονομική εμπειρογνωμοσύνη στην Κομισιόν και το μελλοντικό Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

Η έκθεση εντοπίζει σημαντικές αδυναμίες στο χειρισμό της οικονομικής κρίσης στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διατυπώνει μια σαφή και αναλυτική μομφή προς την τρόικα. Η έρευνα έχει αποκαλύψει απαράδεκτο εφησυχασμό απέναντι στην κρίση, με προγράμματα βοήθειας που βασίζονται σε υπερβολικά αισιόδοξες προβλέψεις. 

Επίσης, επισημαίνονται οι καταστροφικές κοινωνικές συνέπειες των προγραμμάτων προσαρμογής, που κυρίως βαρύνουν τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας και η ανάγκη για άμεση λήψη διορθωτικών μέτρων. Στην έκθεση προτείνεται  να αντικατασταθεί η τρόικα από έναν υπεύθυνο μηχανισμό εντός της ΕΕ , καθώς και –μακροπρόθεσμα- από ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και τα προγράμματα βοήθειας να υπόκεινται σε δημοκρατικό έλεγχο και όλες οι εντολές να εγκρίνονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο". 

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 27, 2014

ο Δήμαρχος Θήρας παρουσίασε το πρόγραμμα Χαρτογράφησης, Συντήρησης και Σήμανσης των παλιών δρόμων και των μονοπατιών της Θήρας και της Θηρασίας

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Το πρόγραμμα Χαρτογράφησης, Συντήρησης και Σήμανσης των παλιών δρόμων και των μονοπατιών της Θήρας και της Θηρασίας παρουσίασε χθές 26.2.2014 ο Δήμαρχος Θήρας Αναστάσιος Νικόλαος Ζώρζος, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, ανοιχτής για το κοινό, στο πλαίσιο του 10ου Συνεδρίου IMIC με θέμα ‘’Αντιμετωπίζοντας με επιτυχία την εποχικότητα στον τουρισμό: Από τη θεωρία στην πράξη’’, που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Athens Ledra, 26-27 Φεβρουαρίου 2014.

Η παρουσίαση έγινε από κοινού με τον κ. Κώστα Ζαρόκωστα, υπεύθυνο του έργου, την κα Πηνελόπη Ματσούκα, χαρτογράφο, την κα Βούλα Διδώνη, αρχιτέκτονα μηχανικό και Εκπρόσωπο της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Παράλληλα  παρουσιάστηκε και το Ηχόραμα  ‘’Σαντορίνη, ο τόπος ο μικρός ο μέγας’’ του Δημήτρη Ταλιάνη. Ένα ταξίδι με τη νοσταλγική μουσική του Ηλία Ανδριόπουλου που σε καλεί να ταξιδέψεις στο φως του Αιγαίου, στο φως της Σαντορίνης. 500 φωτογραφίες σε 14 θεματικές ενότητες: καλντέρα, ενδοχώρα, Οία, ηφαίστειο, πανηγύρι, τρύγος, στα υπόσκαφα του οίνου, απόηχος, όνειρο κ.ά. Τις φωτογραφίες του Δημήτρη Ταλιάνη, από όλες τις εποχές του χρόνου, συμπληρώνουν τα κείμενα του Πάνου Θεοδωρίδη διαβασμένα από το Γρηγόρη Βαλτινό ενώ θα απαγγελθούν τα ποιήματα "Σαντορίνη" του Γιώργου Σεφέρη και "Ωδή στη Σαντορίνη" του  Οδυσσέα Ελύτη.

Τις εκδηλώσεις συντόνισε ο Μανώλης Λιγνός, Νομικός και Εκδότης των ‘’Θηραϊκών Νέων’’. 

ομιλία του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου στο συνέδριο IMIC 2014

Την συγκυρία που διανύει η χώρα μας και τον ρόλο του τουρισμού γενικά, αλλά και στο Ν. Αιγαίο ειδικότερα, παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου στην εισήγηση του στο συνέδριο του IMIC με θέμα «Αντιμετωπίζοντας με επιτυχία την εποχικότητα στον τουρισμό. Από την θεωρία στην πράξη»,  που διοργανώθηκε με τη στήριξη της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.

Μεταξύ άλλων τόνισε πως για την πατρίδα μας, αλλά κυρίως για την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, η τουριστική ανάπτυξη αποτελεί σε μεγάλο βαθμό την κινητήρια δύναμη ανάπτυξης. Ο όρος «τουρισμός» δεν πρέπει να περιοριστεί σε συγκεκριμένα προγράμματα και δράσεις, αλλά είναι το σύνολο των παραμέτρων και δράσεων που υπηρετούν τον επισκέπτη-πελάτη.

Το στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό,  της Περιφέρειας αποσκοπεί  στην ολοκληρωμένη προβολή της αδιαμφισβήτητη μοναδικότητα των νησιών του Ν. Αιγαίου. Ο τεράστιος αναξιοποίητος φυσικός πλούτος των 48 νησιών και η ανάδειξη της συνολικής ομορφιάς του Αρχιπελάγους, μπορεί να ικανοποιήσει κάθε είδους προτίμηση. Στόχος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου είναι η ικανοποίηση των προσδοκιών των επισκεπτών της, προκειμένου να επαναλάβουν την εμπειρία του ταξιδιού και να αποτελέσουν εν τέλει τους καλύτερους πρεσβευτές στην προβολή και ανάδειξη των νησιών που επισκέφθηκαν.

Σύμφωνα με τον κ. Μαχαιρίδη, η πρόταση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για τον τουρισμό στοχεύει στην ανάδειξη ενός μοντέλου βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, στη βάση ενός προγράμματος που θα συμπεριλαμβάνει την ενσωμάτωση του πολιτισμού στο τουριστικό προϊόν, την προστασία του περιβάλλοντος, την γαστρονομία, τις συγκοινωνιακές συνδέσεις αεροπορικώς και ακτοπλοϊκώς, την επιχειρηματικότητα και τις νέες τεχνολογίες, αλλά πάνω απ’ όλα την ποιότητα.

Η ανταγωνιστική θέση των νησιών μας δεν μπορεί να οικοδομηθεί μόνο πάνω στους φυσικούς πόρους και στις υποδομές, αλλά θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες που προσφέρει η επιστήμη, η τεχνολογία και η καινοτομία για τη συνεχή ανανέωση του παραγωγικού δυναμικού, των προϊόντων και των προσφερομένων υπηρεσιών.  Μέσω της στρατηγικής για την έξυπνη εξειδίκευση, ο κ. Μαχαιρίδης εξέθεσε τους στόχους των διατιθέμενων πόρων του ΕΣΠΑ 2, ώστε να μπορέσουμε να διαφοροποιήσουμε το τουριστικό μας προϊόν μέσα από την καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες κα το νέο επιχειρείν.

Το ζήτημα της ταυτότητας είναι κεντρικό και μπορεί να στηριχτεί στα διαχρονικά συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών μας, όπως ο πολιτισμός, το περιβάλλον και όχι μόνο. Η λύση πρέπει να αναζητηθεί σε περιφερειακό επίπεδο, καθώς η εποχικότητα συνδέεται με συγκεκριμένα κοινωνικά και περιφερειακά χαρακτηριστικά που επηρεάζονται άμεσα από την τουριστική κίνηση, το ακτοπλοϊκό, τις προβληματικές δομές υγείας και την έλλειψη βασικών υποδομών, που δημιουργούν τεράστια προβλήματα και επηρεάζουν αρνητικά τον τουρισμό.

Ο Περιφερειάρχης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη της αγροδιατροφικής αλυσίδας και την διασύνδεσή της με το τουριστικό προϊόν, καθώς αποτελεί ένα νέο πεδίο δράσης που στόχο έχει την προώθηση των τοπικών προϊόντων και την ανάδειξη της μοναδικότητας που διακρίνει την ποιότητα των προορισμών μας. Το νέο μοντέλο πρέπει να λειτουργεί με κανόνες, χωρίς στρεβλώσεις, χωρίς γραφειοκρατία και χωρίς την εκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού, που μπορεί και πρέπει να είναι σύμμαχος, και όχι αντίπαλος στην αναπτυξιακή πορεία του τουρισμού.


Τέλος, ο Περιφερειάρχης τόνισε πως όλοι συμμετέχουμε σε αυτή την προσπάθεια με όραμα, ρεαλισμό με πίστη στις δυνάμεις μας. 

θετικά τα αποτελέσματα της συνάντησης εκπροσώπων της Aegean Airlines με μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης,

Στην Σαντορίνη βρέθηκαν την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου εκπρόσωποι της διοίκησης της Aegean Αirlines με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της εταιρείας κ. Βασιλάκη προκειμένου να συζητηθούν θέματα της διασύνδεσης της Σαντορίνης τόσο σε ότι αφορά πτήσεις του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Θήρας και στην συζήτηση συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της εταιρίας, μέλη της διοίκησής της, ο Δήμαρχος Θήρας κ. Ζώρζος, ο πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης κ. Καραμολέγκος, ο πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού συλλόγου Θήρας κ. Νομικός, ο πρόεδρος του συλλόγου εστιατόρων Θήρας κ. Ζαχαράκης κ.α.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε σειρά θεμάτων που είχαν τεθεί και ήταν γνωστά στην εταιρία μέσω επιστολών που είχαν σταλεί το προηγούμενο διάστημα από τον Δήμο Θήρας και τους επαγγελματικούς συλλόγους της Σαντορίνης, με αιτήματα μεταξύ άλλων την ενίσχυση της συχνότητας των πτήσεων των αεροπλάνων της εταιρίας από και προς το νησί καθ όλη την διάρκεια του χρόνου, την κατά το δυνατό μείωση των τιμών των εισιτηρίων κ.α.

Τα αποτελέσματα της συνάντησης ήταν ικανοποιητικά με την Aegean να ανακοινώνει την υποστήριξή της στην προσπάθεια επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου με την αύξηση των διαθέσιμων θέσεων και της συχνότητας των πτήσεων αλλά και με την αύξηση των άμεσων συνδέσεων σε άλλους προορισμούς του Εσωτερικού.

Μεταξύ άλλων από πλευράς εταιρίας ανακοινώθηκε η δρομολόγηση οκτώ πτήσεων μεγάλων αεροσκαφών καθημερινά απο και προς την Σαντορίνη από τον Μάιο του 2014 με την δυνατότητα επιπλέον πτήσεων, καθώς και η δημιουργία στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης των υποδομών για απευθείας πτήσεις αεροσκαφών της εταιρίας από το εξωτερικό.

Παράλληλα οι εκπρόσωποι της εταιρίας δεσμεύθηκαν για την ικανοποίηση του αιτήματος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης για την παροχή δωρεάν εισιτηρίων στους δημοσιογράφους από το εξωτερικό που θα επισκέπτονται το νησί με σκοπό την προβολή του σε μέσα ενημέρωσης, καθώς και του αιτήματος που εκφράστηκε από πλευράς του Δήμου Θήρας και της Ε.Ξ.Σ. για την παροχή (50 όπως ανακοινώθηκε) δωρεάν εισιτηρίων κάθε χρόνο για την μετακίνηση ανθρώπων που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τα αεροσκάφη και βρίσκονται σε ανάγκη να μετακινηθούν.

Μετά και το τέλος της συνάντησης η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ευχαριστήσει την Διοίκηση της Aegean Αirlines για την συνεργασία της και την θετική ανταπόκρισή της στα αιτήματά της.

Για την Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης ,  Το Δ.Σ. 

την πρόσληψη 22 εργαζομένων προβλέπει η προκήρυξη του ΥΠ.ΠΟ. για την λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου Ακρωτηρίου

Την πρόσληψη 22 εργαζομένων με 7μηνη διάρκεια απασχόλησης προβλέπει η προκήρυξη του ΥΠ.ΠΟ. για την λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου του Ακρωτηρίου της Σαντορίνης η οποία δημοσιεύθηκε την Δευτέρα 24.2 με την και λήγει στις 7.3.

Σύμφωνα με τον πίνακα των θέσεων εποχικού προσωπικού αναμένεται να προσληφθούν :

Αρχαιολογικός Χώρος Ακρωτηρίου Θήρας Θήρα ΔΕ Ημερήσιοι Φύλακες 7 Μηνών 18
Αρχαιολογικός Χώρος  Ακρωτηρίου Θήρας Θήρα ΥΕ Καθαριστές/στριες 7 Μηνών 2
Αρχαιολογικός Χώρος Ακρωτηρίου Θήρας Θήρα ΥΕ Ειδικευμένοι Εργάτες 7 Μηνών 2

Πληροφορίες σχετικά με τα δικαιολογητικά και τις προθεσμίες μπορείτε να δείτε εδώ :

απεγκαταστάθηκε αλλά δεν επέστρεψε στην θέση της…

Απεγκαταστάθηκε αλλά δεν επέστρεψε στην θέση της η ενημερωτική πινακίδα που είχε τοποθετηθεί από την επαναλειτουργία του αρχαιολογικού χώρου του Ακρωτηρίου της Σαντορίνης, λίγα μέτρα μετά την είσοδο σε αυτόν, στην αριστερή πλευρά του πρώτου μεγάλου επιπέδου της εισόδου.

Η πινακίδα απομακρύνθηκε πρίν από λίγες ημέρες προκειμένου να διορθωθούν κάποια ορθογραφικά λάθη που υπήρχαν σε αυτή και .. καταγγέλθηκαν στην αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία, πλήν όμως δεν έχει επιστρέψει ακόμη στην θέση της δημιουργώντας εκτός από το ζήτημα της ελλιπούς ενημέρωσης των έστω και λίγων αυτή την εποχή επισκεπτών του χώρου, ένα επιπλέον που αφορά την ασφάλειά τους, μιας και με την απομάκρυνσή της η ογκώδης πινακίδα άφησε στην θέση της .. κενό με αποτέλεσμα οι επισκέπτες να κινδυνεύουν να πέσουν στο .. από κάτω σκαλοπάτι..


Η ενημέρωση όμως από τον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου έχει και ευχάριστες ειδήσεις μιας και πριν από λίγες μέρες τοποθετήθηκε η μακέτα που απεικονίζει τον αρχαιολογικό χώρο, που σύμφωνα με τις συμβατικές της υποχρεώσεις είχε την ευθύνη να δημιουργήσει και να τοποθετήσει η κατασκευαστική κοινοπραξία του στεγάστρου του Ακρωτηρίου..   

ολοκληρώθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της η υπογείωση των καλωδίων της ΔΕΗ στο Μεγαλοχώρι της Σαντορίνης

Ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο μεγαλύτερο μέρος της και συγκεκριμένα στο κέντρο του οικισμού, η υπογείωση των καλωδίων της ΔΕΗ στο Μεγαλοχώρι της Σαντορίνης, με την κοπή και απομάκρυνση των στύλων της ΔΕΗ που βρίσκονταν σε κεντρικά σημεία του οικισμού.

Οι εργασίες για την υπογείωση των καλωδίων είχαν ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2013 ενώ αναμένεται να ολοκληρωθούν σε ότι αφορά το Μεγαλοχώρι, με την αποκατάσταση, την πλακόστρωση συγκεκριμένα, του κεντρικού δρόμου του οικισμού, έργο το οποίο σύμφωνα και με την δημοπρασία του που έχει προγραμματιστεί να γίνει στα μέσα Μαρτίου, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάιο.

Οι πρώτες φωτογραφίες πάντως μονίμων κατοίκων αλλά και επισκεπτών του νησιού με την πλατεία του Μεγαλοχωρίου απαλλαγμένη από τις αντιαισθητικές κολώνες και τα καλώδια που την επιβάρυναν τα πολλά τελευταία χρόνια την εικόνα της, είναι πλέον γεγονός!

Παλαιότερες αναρτήσεις σχετικά με το θέμα μπορείτε να διαβάσετε εδώ :

Την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013 ξεκίνησαν οι εργασίες για την υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ στο Μεγαλοχώρι της Σαντορίνης.

Η χρηματοδότηση του έργου πραγματοποιείται από την ΔΕΗ ως μέρος των ανταποδοτικών ωφελημάτων του νησιού που ταλαιπωρήθηκε από τις διακοπές ρεύματος εξ αιτίας της ζημιάς στο εργοστάσιο της ΔΕΗ τον Αύγουστο του 2013.

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά το έργο της υπογειοποίησης των καλωδίων της ΔΕΗ στο Μεγαλοχώρι της Σαντορίνης, παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζονται λόγο της ιδιαιτερότητας του οικισμού, με τα πολλά από τα παλιά υπόσκαφα σπίτια να βρίσκονται κάτω από τους στενούς δρόμους που γίνονται οι εργασίες, σε συνδυασμό με το ότι στις περισσότερες περιπτώσεις εξ αιτίας αυτού του γεγονότος καθώς και του μικρού εύρους των δρόμων του οικισμού, οι εργασίες μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο με χειροκίνητα κρουστικά μηχανήματα…

Το έργο εκτελείται από την ΔΕΗ και εργαζομένους της επιχείρησης, και γίνεται στο πλαίσιο των ανταποδοτικών ωφελημάτων του νησιού για τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση που γίνονταν στα μέσα του φετινού Αυγούστου λόγο σοβαρής ζημιάς στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στον Μονόλιθο.
Η συνολική δαπάνη για την ολοκλήρωση των εργασιών υπογειοποίησης καλωδίων στις περιοχές του νησιού που έχουν ενταχθεί στον προγραμματισμό της Επιχείρησης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ξεπερνούν τα 9 εκατομμύρια ευρώ.

ξεκίνησε η υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ και στα Φηρά της Σαντορίνης




έλεγχοι στο πλαίσιο του αντικαπνιστικού Νόμου..

Εκτεταμένοι έλεγχοι στο πλαίσιο εφαρμογής του αντικαπνιστικού Νόμου πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες από αρμόδιους υπαλλήλους της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Σαντορίνη με τα πρόστιμα να αιφνιδιάζουν αλλά και να .. προβληματίζουν αρκετούς καταστηματάρχες.


Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι υποχρεωμένα να απαγορεύουν το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους και να διαθέτουν ειδική σήμανση που να ενημερώνει τους πελάτες για το γεγονός..  

άνετη επικράτηση του ΓΕΛ Θήρας στον αγώνα μπάσκετ με το ΕΠΑΛ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της γραμματείας του ΔΑΠΠΟΣ,

Την Τετάρτη 26/02 στις 12:30 στο Κλειστό Γυμναστήριο του ΔΑΠΠΟΣ πραγματοποιήθηκε ο σχολικός αγώνας Καλαθοσφαίρισης αγοριών στο πλαίσιο του Σχολικού Πρωταθλήματος  Λυκείων ΓΕΛ - ΕΠΑΛ του Νομού Κυκλάδων.


Η ομάδα του ΓΕΛ Θήρας επικράτησε  άνετα και με μεγαλή διαφορά απέναντι στην ομάδα του σχολείου του ΕΠΑΛ με τελικό σκορ 74 - 26 όπου πέρασε στην επόμενη φάση του Σχολικού Πρωταθλήματος Κυκλάδων στο Μπάσκετ. 

επικράτηση του ΕΠΑΛ επι του ΓΕΛ στο σχολικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου

Σύμφωνα με ανακοίνωση της γραμματείας του ΔΑΠΠΟΣ,

Στο Δ/Γ Καμάριου σήμερα Πέμπτη 26-02-14 στις 10:00  πραγματοποιήθηκε ο σχολικός αγώνας Ποδοσφαίρου αγοριών στο πλαίσιο του Σχολικού Πρωταθλήματος ΓΕΛ - ΕΠΑΛ του Νομού Κυκλάδων μεταξύ των σχολείων του ΓΕΛ Θήρας και του ΕΠΑ.Λ. Θήρας.


Η σχολική ομάδα του ΕΠΑΛ Θήρας επικράτησε εύκολα με 4 - 0 την αντίστοιχη ομάδα του ΓΕΛ Θήρας και πήρε την προκρισή στην επόμενη φάση του σχολικού θεσμού.

συνδυασμός Σαντορίνη Ενωτική Πορεία - παράταση προθεσμίας για μεταδημοτεύσεις

Σύμφωνα με ανακοίνωση του συνδυασμού,

Σύμφωνα με τροποποίηση του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με την προθεσμία κατάθεσης δικαιολογητικών για μεταδημότευση, στις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές στις 18 και 25 Μαΐου 2014 θέλουμε να ενημερώσουμε τους πολίτες που επιθυμούν να μεταδημοτεύσουν ότι παρατείνεται η ημερομηνία κατάθεσης δικαιολογητικών μέχρι την 14η Μαρτίου 2014.

Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας απαιτούνται τα ακόλουθα δικαιολογητικά τα οποία κατατίθενται στους κατά τόπους ΟΤΑ. Συγκεκριμένα οι ενδιαφερόμενοι συμπληρώνουν την αίτηση μεταδημότευσης έχοντας μαζί τους ένα από τα παρακάτω αποδεικτικά στοιχεία στο Δημοτολόγιο του εκάστοτε Δήμου.
1) Φορολογική δήλωση ή θεωρημένο αντίγραφο ή
2) Λογαριασμός ΔΕΗ ή ΟΤΕ ή
3) Μισθωτήριο κατοικίας θεωρημένο στην Εφορία ή
4) Βεβαίωση εργοδότη

Τα ίδια δικαιολογητικά απαιτούνται για μεταδημότευση από κοινότητα σε κοινότητα

ανοιχτή επιστολή της Συντονιστικής Επιτροπής Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond, προς τους Υπουργούς Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Βαρβιτσιώτη και Περιβάλλοντος κ. Μανιάτη

Σύμφωνα με την επιστολή,

Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

ασφαλώς γνωρίζετε ότι το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond της εταιρείας Louis Hellenic Cruises βρίσκεται εδώ και επτά χρόνια βυθισμένο στην Καλντέρα της Σαντορίνης, λίγα μόλις μέτρα από την ακτή και το λιμάνι του Αθηνιού.

Σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιώς – Τμήμα Ναυτικών Διαφορών, ύστερα από αγωγή του Δήμου Θήρας και του Δημοσίου, η πλοιοκτήτρια εταιρεία καταδικάστηκε να πληρώσει 8 εκατομμύρια ευρώ πρόστιμο προς το Δήμο Θήρας, για την ηθική βλάβη και τη ρύπανση που προκάλεσε, και άλλα 6 εκατομμύρια ευρώ προς το Ελληνικό Δημόσιο. Επίσης η πλοιοκτήτρια και οικονομική διαχειρίστρια εταιρεία, υποχρεώθηκαν από το δικαστήριο να ανελκύσουν με δικές τους δαπάνες το ναυάγιο του Sea Diamond που βυθίστηκε στις 6-4-2007 στην περιοχή «Παλαιά Ορυχεία»  του κόλπου της Καλντέρας της Σαντορίνης. Σύμφωνα με την απόφαση, “Το παρόν Δικαστήριο άγεται στην κρίση ότι το ναυάγιο του κρουαζιεροπλοίου «SEA DIAMOND» συνιστά σοβαρό παράγοντα υποβάθμισης του περιβάλλοντος του κόλπου της Καλντέρας, ο οποίος μετά βεβαιότητας θα αναδίδει και στο μέλλον δυσμενείς συνέπειες για το περιβάλλον, συνεκτιμωμένου του γεγονότος ότι το ναυάγιο συνιστά εκ μόνης της ύπαρξής του, ξένο σώμα που φέρει ρυπογόνα φορτία σε συνδυασμό και με την επικινδυνότητά του αναφορικά με την πρόκληση μελλοντικής περιβαλλοντικής ρύπανσης λόγω της σταδιακής διάβρωσης του σκελετού του πλοίου, η οποία μπορεί στην παρούσα φάση της εξέλιξής της να προκαλεί ελεγχόμενη περιβαλλοντική επιβάρυνση ως προς το ζήτημα της διαρροής πετρελαιοειδών, αλλά στο μέλλον θα προκαλέσει μετά βεβαιότητας, σοβαρότερα προβλήματα στον υδάτινο ορίζοντα της Σαντορίνης”.

Τον περασμένο Ιούλιο του 2013, οι εννέα από τους δεκατρείς κατηγορούμενους για το ναυάγιο του Sea Diamond κρίθηκαν ένοχοι από το Ποινικό Τμήμα του Τριμελούς Πρωτοδικείου Πειραιώς, και τους επεβλήθησαν ποινές που φτάνουν συνολικά τα 39 χρόνια φυλάκισης. Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, το ναυάγιο του Sea Diamond προκλήθηκε από πρόθεση και επισημαίνεται ότι: «το ναυάγιο του Sea Diamond αποτελεί ενεργό εστία ρύπανσης, καθόσον συνεχίζει, καθημερινά, να απελευθερώνει ρύπους στο περιβάλλον». «Αποδεικνύεται, πέραν πάσας αμφιβολίας, ότι έχει συντελεστεί σοβαρή, κατά την έννοια του νόμου, ρύπανση, σε μία περιοχή, μάλιστα, σπάνιου φυσικού κάλλους, η οποία, δυστυχώς, συνεχίζει να ρυπαίνεται, αφού η εστία της μόλυνσης παραμένει ενεργή». «Αυτό δεν αμφισβητείται από κανέναν – το ΕΛΚΕΘΕ εκλαμβάνει, ως δεδομένο, ότι ο ρυθμός απελευθέρωσης των ρύπων θα παραμείνει σταθερός (εκτός αν υπάρξει βίαιη μετακίνηση του ναυαγίου), χωρίς να προβαίνει σε αξιολόγηση του φαινομένου σε σχέση με το χρόνο, ενώ το Πολυτεχνείο Κρήτης συνεκτιμά ότι η προοδευτική διαδικασία διάβρωσης του μεταλλικού σκελετού του πλοίου θα επιταχύνει τη διαδικασία απελευθέρωσης ρύπων προς το περιβάλλον. 

Επίσης, ο τρόπος των δειγματοληψιών ακολουθεί διαφορετική λογική. Το μεν ΕΛΚΕΘΕ ξεκινά από τη περιφέρεια και δεν προχωρά στην πηγή εφόσον δεν εντοπίσει πρόβλημα στη περιφέρεια, το δε Πολυτεχνείο Κρήτης ξεκινά από την πηγή, με το σκεπτικό ότι, όταν τα αποτελέσματα αρχίσουν να είναι μετρήσιμα και στην περιφέρεια, η οικολογική καταστροφή θα είναι, ήδη, ανυπολόγιστη, γι’ αυτό και οι μετρήσεις του Πολυτεχνείου Κρήτης επικεντρώνονται στο ναυάγιο, ενώ οι μετρήσεις του ΕΛΚΕΘΕ στην περιφέρεια του ναυαγίου».

Ταυτόχρονα, η πολιτεία ακόμη αδρανεί και αντιδρά με ημίμετρα απέναντι στο πρόβλημα της καθημερινής ρύπανσης που συνεχίζει να υφίσταται στη θαλάσσια περιοχή του νησιού μας. Δεν απαιτεί την αποκατάσταση και επαναφορά του φυσικού περιβάλλοντος στην πρότερη κατάστασή του από τους άμεσα υπεύθυνους, δηλαδή τον πλοιοκτήτη και τους ασφαλιστές του, αλλά ούτε και προστατεύει το Δημόσιο συμφέρον επιβάλλοντας την σχετική νομοθεσία περί ανέλκυσης ναυαγίων (άρθρο 2, Ν.2881/2001).

Η Σαντορίνη, με τα εκατομμύρια των επισκεπτών της κάθε χρόνο αποτελεί βασικό πυλώνα της τουριστικής μας βιομηχανίας και της στήριξης της οικονομίας της χώρας μας, καθώς και παγκόσμιο μνημείο μοναδικού φυσικού κάλλους. Σε κάθε ετήσια τουριστική καμπάνια στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό της χώρας μας, η Σαντορίνη πρωτοστατεί στις αφίσες και στα διαφημιστικά φυλλάδια του υπουργείου Τουρισμού. Συνεπώς έχουμε, όλοι μας, ένα λόγο παραπάνω να την προστατεύσουμε. Ακριβώς όπως έκαναν και οι Αρχές στη γειτονική μας Ιταλία που μέσα σε δύο χρόνια από τη βύθιση του πενταπλάσιου σε μέγεθος κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia, ήδη απέδωσαν τις ευθύνες στους υπαίτιους και προχώρησαν στην ανέλκυσή του, ενώ ετοιμάζονται για την απομάκρυνση και ανακύκλωσή του, χωρίς να τους ενδιαφέρει αν θα ζημιωθεί ο πλοιοκτήτης ή οι ασφαλιστές του. 
Να σημειώσουμε εδώ ότι το κόστος της ανέλκυσης του Costa Concordia ξεπέρασε τα 600 εκατομμύρια ευρώ, ποσό δεκαπλάσιο περίπου αυτού που υπολογίζεται ότι απαιτείται για την ανέλκυση του Sea Diamond σύμφωνα με τις εταιρείες ανελκύσεων.

Αδυνατούμε να δεχτούμε κύριε υπουργέ ότι θα συνεχίσουμε να συγκατοικούμε, μέχρι της πλήρους διαβρώσεώς του, με ένα τοξικό ναυάγιο μέσα στη θάλασσά μας και ότι θα συνεχίσουμε να δυσφημίζουμε την καλντέρα μας με την εξαναγκαστική παρουσία του φράγματος ανάσχεσης πετρελαιοειδών, που αναδύονται καθημερινά από το ναυάγιο. 

Το τι έχει πληρωθεί μέχρι σήμερα για τον επιφανειακό καθαρισμό της θάλασσας δεν μας αφορά και δεν μας συγκινεί. Επίσης το γεγονός ότι το ναυάγιο είναι σε μεγάλο βάθος δεν σημαίνει ότι δεν αποτελεί άμεσο κίνδυνο για το φυσικό περιβάλλον. Στο σύνολό της η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί πως η καλύτερη λύση για το νησί της Σαντορίνης θα ήταν η ανέλκυση και απομάκρυνση του ναυαγίου με ταυτόχρονη επαναφορά του φυσικού περιβάλλοντος στην πρότερη κατάστασή του. 

Το ναυάγιο του SEA DIAMOND αποτελεί σημαντικότατη περιβαλλοντική απειλή, η οποία θα πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά και οριστικά. Λήψη ημίμετρων για τα μάτια του κόσμου, αποδοχή αρεστών και μόνο περιβαλλοντικών μετρήσεων, καθώς και ο εξωραϊσμός της κατάστασης δεν προστατεύουν κανέναν και τίποτα από τους υφιστάμενους κινδύνους.

Δεν είναι δυνατόν κύριε υπουργέ να περιμένουμε το επόμενο περιστατικό σοβαρής θαλάσσιας ρύπανσης, από τα πολλά τοξικά περιεχόμενα του ναυαγίου του Sea Diamond, για να επέμβει πάλι η πολιτεία και να μας σώσει… Τότε μάλλον θα είναι πολύ αργά!

Κύριε υπουργέ,
παρόλο που εδώ και μήνες έχουμε ζητήσει επανειλημμένα τη συνάντησή μας μαζί σας μέσω του Δημάρχου Θήρας, προκειμένου να σας ενημερώσουμε και να συζητήσουμε για το εθνικό αυτό ζήτημα της πατρίδας μας, ουδέποτε πήραμε απάντηση.

Με απόλυτη επίγνωση της ευθύνης μας απέναντι στον τόπο μας και στα παιδιά μας, σας ζητάμε για άλλη μία φορά μια άμεση συνάντηση. Η νομοθεσία που διέπει την ανέλκυση ναυαγίων είναι ξεκάθαρη, οι δικαστικές εξελίξεις είναι ήδη αρκετές, και όπως φαίνεται θα συνεχίσουν σε βάθος χρόνου. Όμως ο χρόνος κυλάει εις βάρος μας, το ναυάγιο συνεχίζεται να διαβρώνεται, να ρυπαίνει και να μας απειλεί καθημερινά όλο και περισσότερο. Παρακαλούμε λοιπόν για την άμεση ανταπόκρισή  σας.

Αναμένοντας την απάντησή σας.
Μετά τιμής,                            

Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 26, 2014

σήμερα (26.2) και αυριο το συνέδριο IMIC 2014 – «αντιμετωπίζοντας με επιτυχία την εποχικότητα στον τουρισμό: από τη θεωρία στην πράξη» (26-27.2)

Σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών,

Στις 26-27 Φεβρουαρίου 2014, στο Athens Ledra Hotel, την Αθήνα, θα πραγματοποιηθεί το 10ο συνέδριο της σειράς IMIC με θέμα: « Αντιμετωπίζοντας με επιτυχία την εποχικότητα στον τουρισμό: Από τη θεωρία στην πράξη».

Στόχος του 10ου συνεδρίου της σειράς IMIC είναι να συμβάλει στις προσπάθειες για τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου ανάλογα με τις δυνατότητες και τη δυναμική κάθε περιοχής.
Όπως κάθε χρόνο στο συνέδριο IMIC συμμετέχουν ομιλητές με εμπειρία, καινοτόμες ιδέες, ειδικοί με γνώση και αγάπη για το αντικείμενό τους και τον τουρισμό.

Το συνέδριο διοργανώνεται υπό την αιγίδα των: Υπουργείο Τουρισμού, Δήμος Αθηναίων, Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (EOT), Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ), Γραφείο Συνεδρίων και Επισκεπτών Αθήνας (ACVB)
Συνδιοργανωτής : Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Συμμετοχή του Επιμελητηρίου Κυκλάδων για την προβολή της Aegean Cuisine

Το πρόγραμμα του συνεδρίου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το δουν στην διεύθυνση : http://imic2014.conferences.gr/programma

Στόχος του 10ου συνεδρίου της σειράς IMIC είναι να συμβάλει στις προσπάθειες για τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου ανάλογα με τις δυνατότητες και τη δυναμική κάθε περιοχής.
Όπως κάθε χρόνο στο συνέδριο IMIC συμμετέχουν ομιλητές με εμπειρία, καινοτόμες ιδέες, ειδικοί με γνώση και αγάπη για το αντικείμενό τους και τον τουρισμό.

ΕΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
H Περιφέρεια Ν. Αιγαίου σε ειδική ενότητα την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, στις 12.00, αμέσως μετά την έναρξη και τις κεντρικές ομιλίες, θα παρουσιάσει την Πρωτοβουλία της “2014 Έτος Πολιτισμού στο Νότιο Αιγαίο”.

Το συνέδριο διοργανώνεται υπό την αιγίδα των:
-Υπουργείο Τουρισμού
-Περιφέρεια Ν. Αιγαίου
-Δήμος Αθηναίων
-Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (EOT)
-Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ)
-Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ)
-Γραφείο Συνεδρίων και Επισκεπτών Αθήνας (ACVB)

“ηχόραμα και μονοπάτια” στο IMIC / 'Σαντορίνη, ο τόπος ο μικρός ο μέγας' (26.2)

Σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών,

Μετά την επιτυχημένη παρουσίαση του Ηχοράματος ‘Σαντορίνη, ο τόπος ο μικρός ο μέγας’, που πραγματοποιήθηκε στο  Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, το δρώμενο "Ηχόραμα" θα παρουσιαστεί ξανά στο πλαίσιο του 10oυ συνεδρίου IMIC ‘Αντιμετωπίζοντας με επιτυχία την εποχικότητα στον τουρισμό: Από τη θεωρία στην πράξη’ (Αθήνα, 26-27 Φεβρουαρίου 2014), την Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2014 στο Ξενοδοχείο Athens Ledra (Συγγρού 115, Αθήνα) στις 18:00 (προσέλευση 17:45).

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Μανώλης Λιγνός.

Στρογγυλό τραπέζι: Τα μονοπάτια της Σαντορίνης
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιασθεί το πρόγραμμα Χαρτογράφησης, Συντήρησης και Σήμανσης των παλιών δρόμων και των μονοπατιών της Θήρας και της Θηρασίας.
Στη συζήτηση συμμετέχουν:
Νικόλαος Ζώρζος, Δήμαρχος Θήρας, Κώστας Ζαρόκωστας, υπεύθυνος έργου, Πηνελόπη Ματσούκα, χαρτογράφος, Εκδόσεις Ανάβαση, Βούλα Διδώνη, αρχιτέκτων, Εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Των παρουσιάσεων θα ακολουθήσει το Ηχόραμα του Δημήτρη Ταλιάνη ‘Σαντορίνη, ο τόπος ο μικρός ο μέγας’, ένα ταξίδι με τη νοσταλγική μουσική του Ηλία Ανδριόπουλου που σε καλεί να ταξιδέψεις στο φως του Αιγαίου, στο φως της Σαντορίνης.
500 φωτογραφίες σε 14 θεματικές ενότητες: καλντέρα, ενδοχώρα, Οία, ηφαίστειο, πανηγύρι, τρύγος, στα υπόσκαφα του οίνου, απόηχος, όνειρο κ.ά.
Τις φωτογραφίες του Δημήτρη Ταλιάνη, από όλες τις εποχές του χρόνου, συμπληρώνουν τα κείμενα του Πάνου Θεοδωρίδη διαβασμένα από το Γρηγόρη Βαλτινό.
Θα απαγγελθούν τα ποιήματα "Σαντορίνη" του Γιώργου Σεφέρη και "Ωδή στη Σαντορίνη" του  Οδυσσέα Ελύτη.

Το 1986 και με τίτλο "Προσανατολισμοί στο Αιγαίο" ο Δημήτρης Ταλιάνης παρουσίασε το πρώτο του ηχόραμα πάνω σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη και μουσική Ηλία Ανδριόπουλου. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει περισσότερες από τριακόσιες προβολές ηχοραμάτων στην Ελλάδα (Θέατρο Hρώδου του Aττικού, Mέγαρο Mουσικής Aθηνών, Bυζαντινό Mουσείο, Παλιά Bουλή) αλλά και στο εξωτερικό (Kαθεδρικός Nαός της Aγίας Tριάδος στη Nέα Yόρκη, Iνστιτούτο Dei Ciechi στο Mιλάνο, Unesco στο Παρίσι, Πανεπιστήμια Γενεύης, Πέρθ στη Δ. Aυστραλία και Harvard, έδρα Γ. Σεφέρη, στη Bοστώνη).


52% η αύξηση των κρατήσεων για Ελλάδα

Η αύξηση των κρατήσεων για ελληνικούς προορισμούς το ερχόμενο καλοκαίρι αγγίζει το 52%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση σε σύγκριση με άλλους τουριστικούς προορισμούς, που καταγράφει η πρόσφατη έρευνα της GfK (Εταιρεία Έρευνας Αγοράς) και όπως υπογραμμίζουν οι συντελεστές της έρευνας, το 2014 «η Ελλάδα γιορτάζει ένα κεραυνοβόλο comeback».

Η αύξηση αυτή βελτιώνει τη θέση της Ελλάδας στη λίστα των δημοφιλών προορισμών για τους γερμανούς πελάτες των τουριστικών γραφείων. Η Ελλάδα καταλαμβάνει τώρα την τρίτη θέση πίσω από την Ισπανία και την Τουρκία.

Παρόμοιες είναι οι διαπιστώσεις και της εφημερίδας Die Welt. Σε σχετικό δημοσίευμα με θέμα τους δημοφιλείς προορισμούς των Γερμανών, η εφημερίδα παρατηρεί ότι «μετά από μείωση της ζήτησης ως συνέπεια των πολιτικών ταραχών του 2012, οι κρατήσεις για την Ελλάδα έχουν θετική πορεία σε όλους τους tour operator». Και όχι μόνο.

Η ζήτηση είναι τόσο υψηλή ώστε «να πρέπει οι τουρίστες να βιαστούν προκειμένου να βρουν κρεβάτι στην Ελλάδα». Και όπως υπογραμμίζει ο επικεφαλής του ομίλου FTI, Ντίτμαρ Γκουντς: «Αυτή η χρονιά δεν θα είναι χρονιά των κρατήσεων τελευταίας στιγμής (late booking) για την Ελλάδα…Θα είναι η πρώτη χώρα που θα 'γεμίσει'».

Η έρευνα της GfK καταγράφει γενικότερη ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος από τη Γερμανία. Ήδη στο τέλος του Ιανουαρίου οι Γερμανοί είχαν δαπανήσει για κρατήσεις πακέτων διακοπών 4,4 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξεως του 8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013.

Μάλιστα οι online κρατήσεις σημείωσαν αύξηση κατά 11%. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, οι γερμανοί τουρίστες θα δαπανήσουν φέτος για τις καλοκαιρινές τους διακοπές 7% περισσότερα χρήματα σε σχέση με πέρυσι.

Η μεγαλύτερη αύξηση (16%) σημειώνεται στα πολυτελή πακέτα διακοπών (3.000 ευρώ και άνω).
Σύμφωνα με πληροφορίες τις Deutsche Welle, η αύξηση για πολυτελή πακέτα διακοπών στην Ελλάδα είναι λίγο μικρότερη από το γενικό ποσοστό.

Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. Σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος, Deutsche Welle
Πηγή – αναδημοσίευση από : http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231298895


Τρίτη, Φεβρουαρίου 25, 2014

την ομορφιά της Σαντορίνης και της Μυκόνου εξυμνεί η «kronen zeitung»

«Τα δύο μαργαριτάρια των Κυκλάδων» στο Αιγαίο, η Σαντορίνη και η Μύκονος, μαγεύουν κάθε χρόνο όλο και περισσότερους επισκέπτες, με τη βαθυγάλανη θάλασσα, με τα απαστράπτοντα λευκά σπίτια, με τα πολύχρωμα παράθυρα και με τα δαιδαλώδη σοκάκια της παλιάς πόλης.»

«Εμπρός για τις Κυκλάδες», είναι ο τίτλος του διθυραμβικού -σχεδόν δισέλιδου- αφιερώματος της μεγαλύτερης κυκλοφορίας αυστριακής εφημερίδας «Κρόνεν Τσάιτουνγκ» για τη Σαντορίνη και τη Μύκονο.

Η αυστριακή εφημερίδα κάνει λόγο για «τα δύο μαργαριτάρια των Κυκλάδων», περιγράφοντας τις ομορφιές τους και τις δυνατότητες που προσφέρουν για «να απολαύσει κάποιος ως επισκέπτης στην Ελλάδα, πολύ ήλιο, ξεκούραση και θαλασσινή ατμόσφαιρα».

Τα ρομαντικά ελληνικά νησιά διακοπών έχουν να προσφέρουν το κατάλληλο πρόγραμμα για κάθε μέλος της οικογένειας, από τους περιπάτους στην ολοζώντανη παλιά πόλη, τις χαρές στο κολύμπι στους ονειρώδεις κολπίσκους, μέχρι τις πολιτιστικές περιηγήσεις σε αρχαίες τοποθεσίες και σε αξιοθέατα, επισημαίνεται στο αφιέρωμα.

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, «τα δύο μαργαριτάρια των Κυκλάδων» στο Αιγαίο, η Σαντορίνη και η Μύκονος, μαγεύουν κάθε χρόνο όλο και περισσότερους επισκέπτες, με τη βαθυγάλανη θάλασσα, με τα απαστράπτοντα λευκά σπίτια, με τα πολύχρωμα παράθυρα και με τα δαιδαλώδη σοκάκια της παλιάς πόλης.»

«Η Σαντορίνη ελκύει με τη μοναδική αρχιτεκτονική και τον διάκοσμό της, προσφέροντας, ως νησί του πολιτισμού, χρωματιστές ακρογιαλιές, κολπίσκους, απόκρημνες βραχώδεις ακτές, έχοντας μεγάλη φήμη για τα γραφικά ηλιοβασιλέματα και ως ιδανικός τόπος για όσους ζητούν να περάσουν τον μήνα του μέλιτος και για ερωτευμένους, ενώ, όποιος την επισκεφθεί μια φορά, επιθυμεί να επιστρέψει», σημειώνει η εφημερίδα.

Για τη Μύκονο, στο αφιέρωμα τονίζεται πως η πολυμορφία του ελληνικού πολιτισμού αποκαλύπτεται στο κάτασπρο νησί που δεν είναι γνωστό μόνον για τις ονειρώδεις λευκές του παραλίες, αλλά και για την ανοικτή και ανθούσα ατμόσφαιρα των «πάρτι», με τους λάτρεις τόσο της νυκτερινής ζωής, όσο και της φύσης και των παραλιών, να μπορούν να απολαύσουν εκεί άψογες νησιώτικες διακοπές.

Φρέσκος νησιώτικος αέρας, θαλασσινή ατμόσφαιρα και μαγευτικές ακρογιαλιές, συνδυασμένα με ιστορική ατμόσφαιρα, εγγυώνται αξέχαστες διακοπές στην Ελλάδα, επισημαίνεται συμπερασματικά στο αφιέρωμα της «Κρόνεν Τσάιτουνγκ», το οποίο συνοδεύεται από σειρά φωτογραφιών.