Παρασκευή, Μαρτίου 14, 2014

έκθεση ζωγραφικής του τμήματος εικαστικών ενηλίκων υπό την αιγίδα του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης Κ.Δ.Β.Μ. του Δήμου Θήρας (14-22.3)

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Την Παρασκευή 14 Μαρτίου και ώρα 19.30μμ διοργανώνεται η 1η έκθεση ζωγραφικής του Τμήματος Εικαστικών Ενηλίκων με πρωτοβουλία της υπεύθυνης του τμήματος Μαρίας Καβαλιέρη στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο,  με έργα που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο υλοποίησης του προγράμματος Δια Βίου Μάθηση υπό την αιγίδα του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ), και  φιλοξενήθηκαν από το Δήμο Θήρας και το  ΕΠΑΛ Πύργου.

Η έκθεση εντάσσεται στα πλαίσια των πολιτιστικών δράσεων του Δήμου Θήρας για το Έτος Πολιτισμού 2014.

Η έκθεση θα διαρκέσει εως τις 22/3 και θα είναι καθημερινά επισκέψιμη (εκτός από το Σαββατοκύριακο) από τις 10:30- 16.00.

Συμμετέχουν οι εκπαιδευόμενοι : Μαρία Αθανασίου, Εύα Αρβανιτίδου, Μηλίτσα Ασλανίδου,  Ελευθερία Βάϊλα, Χριστίνα Βασιλάκη,  Χριστίνα Δελφάκη, Άννα Εγρέ, Θεοδώρα Ήμελλου, Λουκία Καρακώστα, Μαρία Κυριαζή, Κρίστυ Καπετανάκη, Μάρθα Μπάϊκα, Βιργινία Παπαστεργίου, Εύα Φώτου.

Με εκτίμηση, Μαρία Καβαλιέρη- Υπεύθυνη Τμήματος 

σχολικό σκακιστικό πρωτάθλημα Σαντορίνης 2014 (15.3)

Σύμφωνα με ανακοίνωση και ανάρτηση της σελίδας http://santochess.blogspot.gr/2014/03/2014.html

Ο Αθλητικός Σκακιστικός Όμιλος Σαντορίνης, σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου Οίας και τον Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ, διοργανώνει το Σχολικό Σκακιστικό Πρωτάθλημα Κυκλάδων 2014.

Το Πρωτάθλημα θα γίνει το Σάββατο, 15 Μαρτίου, στο Πνευματικό Κέντρο Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου Οίας (Πανηγυρόσπιτο), με ώρα έναρξης 10:00'. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι μαθητές Νηπιαγωγείων, Α' βάθμιας και Β' βάθμιας εκπαίδευσης, από όλα τα νησιά των Κυκλάδων.

Το σύστημα των αγώνων θα είναι “Ελβετικό” 6 γύρων, σύμφωνο με τους κανονισμούς της FIDE και της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας. Θα βραβευθούν οι 3 πρώτοι της συνολικής βαθμολογίας, όπως επίσης οι 3 πρώτοι ανά τάξη (Δημοτικού), και οι τρεις πρώτοι συνολικά από Νηπιαγωγεία- Γυμνάσια- Λύκεια. Σε όλους τους συμμετέχοντες θα απονεμηθούν αναμνηστικά διπλώματα.

Διευθυντής των αγώνων ορίζεται ο πρόεδρος του ΑΣΟ Σαντορίνης Παναγιώτης Φρεντζάς.


Δηλώσεις συμμετοχής στον χώρο των αγώνων, έως και 10' πριν την έναρξη, η τηλεφωνικά στον διευθυντή των αγώνων (6948-431318). 

τιμητική βραδιά από την κινηματογραφική Λέσχη Θήρας σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Θήρας (15.3)

Σύμφωνα με την πρόσκληση της Κινηματογραφικής Λέσχης Θήρας,

«Επιθυμώντας να ευχαριστήσουμε από καρδιάς όλους εκείνους που εδώ και είκοσι χρόνια συνέβαλαν ουσιαστικά και δημιουργικά στην λειτουργία της Κινηματογραφικής Λέσχης Θήρας πραγματοποιούμε σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Θήρας τιμητική βραδιά και σας προσκαλούμε το Σάββατο 15 Μαρτίου 2014 στις 21.00 στο αμφιθέατρο του Οινοποιείου Μπουτάρη στο Μεγαλοχώρι Θήρας.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει:

Την παρουσίαση του χρονικού της εικοσάχρονης πορείας της Κ.Λ.Θ. στο νησί.
Τιμητική αναφορά στον Κ. Μπουτάρη
Παρεμβάσεις Ιδρυτικών Μελών και τέως Προέδρων της ΚΛΘ
Μουσικό κινηματοδρώμενο.

Θα ακολουθήσει δεξίωση στην αίθουσα γευσιγνωσίας του Οινοποιείου Μπουτάρη προς τιμή των χορηγών , μελών και φίλων της Λέσχης

Με εκτίμηση,  για το Δ.Σ., ο Πρόεδρος της Κ.Λ.Θ. , Χριστόφορος Βαμβακούσης».  

εκδήλωση για τα είκοσι χρόνια της Κινηματογραφικής Λέσχης Θήρας (15.3. 21.00)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Ο Δήμος Θήρας και το Διοικητικό Συμβούλιο της Κινηματογραφικής Λέσχης Θήρας, επιθυμώντας να ευχαριστήσουν από καρδιάς όλους εκείνους που εδώ και είκοσι χρόνια συνέβαλαν ουσιαστικά και δημιουργικά στη λειτουργία της Κινηματογραφικής Λέσχης Θήρας, σας προσκαλούν σε εορταστική - τιμητική βραδιά το Σάββατο 15 Μαρτίου 2014 και ώρα 21:00 στο αμφιθέατρο του Οινοποιείου Μπουτάρη, στο Μεγαλοχώρι Θήρας.   

Η εκδήλωση περιλαμβάνει:
Παρουσίαση του χρονικού της εικοσάχρονης πορείας της Κ.Λ.Θ. στο νησί.
Τιμητική αναφορά στον κ. Μπουτάρη.
Παρεμβάσεις Ιδρυτικών Μελών και τέως Προέδρων της ΚΛΘ.
Μουσικό κινηματοδρώμενο.
Θα ακολουθήσει δεξίωση στην αίθουσα γευσιγνωσίας του Οινοποιείου Μπουτάρη προς τιμή των χορηγών, μελών και φίλων της Λέσχης.
                                                                                                                    
Ο Πρόεδρος της Κ.Λ.Θ. Χριστόφορος Βαμβακούσης

Ο Δήμαρχος Θήρας Αναστάσιος Νικόλαος Ζώρζος   

η ετήσια γιορτή του Συλλόγου Κρητών Σαντορίνης «το Αρκάδι»

Το Σάββατο 15 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει την ετήσια κεντρική και καθιερωμένη γιορτή του ο Σύλλογος Κρητών Σαντορίνης «το Αρκάδι».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην ταβέρνα Πύργος με ώρα έναρξης στις 21.00. 

Κατά την διάρκεια της βραδιάς θα τραγουδήσει με το συγκρότημά του ο Μανόλης Κονταρός ο οποίος υπόσχεται για μια ακόμη φορά να διασκεδάσει και να καλέσει σε πολύωρους κρητικούς και όχι μόνο χορούς τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου.

Η τιμή της πρόσκλησης είναι στα 30 ευρώ.

Χορηγός της εκδήλωσης είναι το κεντρικό πολυιατρείο της Σαντορίνης Central clinic, στα Φηρά.  

final four πρωταθλήματος μπάσκετ του ΔΑΠΠΟΣ (14-16.3)

Σύμφωνα με ανακοίνωση της γραμματείας του κλειστού γυμναστηρίου Σαντορίνης,

Το πάλεψαν οι Παλαίμαχοι, Η Αεροπορία τη πρόκριση
3 δεκάλεπτα άντεξαν οι παίκτες των Παλαίμαχων Πανιωνίου που κόντραραν στα ίσια την ομάδα της Αεροπορίας αλλά στο 4ο δεκάλεπτο ξέμειναν από δυνάμεις, και το τελικά 63-43 είναι άδικο για την εικόνα των τυπικά φιλοξενούμενων.

Το πρόγραμμα του Final Four του πρωταθλήματος Δάππος έχει ως εξής:

Παρασκευή 14 Μαρτίου 
21.30 Αεροπορία - Επαλέμαχοι

Σάββατο 15 Μαρτίου
19.00 Πυγολαμπίδες – Αετός Θήρας 2
21:00 προκριματικά 3 πόντων

Κυριακή 16 Μαρτίου
17:30  Μικρός Τελικός
19:30 Διαγωνισμός 3πόντων (ΤΕΛΙΚΟΣ)
20:00 Απονομή Νικητή Τριπόντων, Νέου ταλέντου Δάππος 2013-2014, Προσκεκλημένων,
20:15 Μεγάλος Τελικός
21:45 Απονομή Νικητή Μεγάλου τελικού

Διαγωνισμός 3 Πόντων
Στα πλαίσια του Final Four του DapposLeague 2013-2014 θα διεξαχθεί διαγωνισμός 3πόντων.
Οι Παίκτες που θέλουν να συμμετέχουν να αποστείλουν email στο an.kladianos@gmail.com 
Οι συμμετοχές λείγουν την Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα 10 Μαρτίου

σεμινάριο του Trip Advisor με θέμα την «επιτυχημένη προβολή και προώθηση των ξενοδοχείων και των τουριστικών επιχειρήσεων» (16.3, 11.00)

Η Περιφέρεια  Νοτίου  Αιγαίου και η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης  σας προσκαλούν να παρευρεθείτε στο επιμορφωτικό σεμινάριο με τίτλο: επιτυχημένη προβολή και προώθηση των ξενοδοχείων και των τουριστικών επιχειρήσεων μέσω του Trip Advisor.

Ομιλητής θα είναι ο κ. Chad Shiver, του τομέα προώθησης προορισμών του Trip Advisor. 
Το σεμινάριο θα διεξαχθεί την Κυριακή 16 Μαρτίου 2014 και ώρα 11:00 στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Δαίδαλος» στα Φηρά.

Ως συνδιοργανώτρια, η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης απευθύνεται και καλεί να παρακολουθήσουν το επιμορφωτικό σεμινάριο τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, επαγγελματικών συλλόγων και φορέων του νησιού καθώς και όλους τους ενδιαφερόμενους ιδιώτες – επαγγελματίες, με δεδομένο ότι θα παρουσιαστούν σημαντικά στοιχεία και πληροφορίες σχετικά με την επιτυχημένη προβολή και προώθηση των τουριστικών επιχειρήσεων και υπηρεσιών μέσα από τα σύγχρονα εργαλεία και Μέσα του διαδικτύου.

Η παρουσία σας είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου  Γιάννης Μαχαιρίδης                             
Ο Πρόεδρος της Ε.Ξ.Σ     Μανώλης Καραμολέγκος   


Για την Ε.Ξ.Σ. το Δ.Σ.

επίσκεψη του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου στην Σαντορίνη και επιθεώρηση του έργου κατασκευής του οδικού δικτύου αεροδρόμιο - Φηρά - Βουρβούλος - Οία

Σύμφωνα με ανακοίνωση της περιφέρειας Ν. Αιγαίου,

Με την ευκαιρία της επίσκεψής του στη Σαντορίνη, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, μετέβη στο εργοτάξιο κατασκευής του νέου οδικού δικτύου που συνδέει το Αεροδρόμιο με τα Φηρά, το Βουρβούλο και την Οία και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο υλοποίησης του έργου, ενός από τα σημαντικότερα που υλοποιούνται με πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2014-2020 στον τομέα των μεταφορών.

Το έργο εντάχθηκε στο Πρόγραμμα τον Μάιο του 2011 Και ο προϋπολογισμός του είναι 10,5 εκ. €. Ωστόσο η έναρξή του καθυστέρησε λόγω της χρονοβόρας διαδικασίας των απαλλοτριώσεων, αλλά και της διασφάλισης του απαιτούμενου ποσού προς παρακατάθεση.

Προβλέπει την κατασκευή οδικού άξονα που θα ξεκινά σε απόσταση 1 περίπου χλμ. δυτικά του αεροδρομίου και θα καταλήγει στην υπάρχουσα επαρχιακή οδό Οίας - Βουρβούλου με συνολικό μήκος 8,9 χλμ. Θα κατασκευαστούν επίσης οι συνδετήριοι δρόμοι για τα Φηρά, το Βουρβούλο και τον Καρτεράδο, συνολικού μήκους 3,9 χλμ.

Η σημασία του έργου για τη Σαντορίνη -και μάλιστα για ένα τμήμα του νησιού που επιβαρύνεται ιδιαίτερα την τουριστική περίοδο- είναι μεγάλη, καθώς θα εξυπηρετείται καλύτερα και ασφαλέστερα η κίνηση οχημάτων από και προς το αεροδρόμιο και θα διευκολύνεται η επικοινωνία μεταξύ των οικισμών που συνδέονται.

Το Πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο. 


συνάντηση Μητροπολίτη, Δημάρχου και εκπροσώπων Τοπικής Κοινωνίας με τον Υπουργό Οικονομικών για το Νοσοκομείο Θήρας (14.3)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

 Τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα θα συναντήσει ο Μητροπολίτης Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ.κ. Επιφάνειος, ο Δήμαρχος Θήρας κ. Αναστάσιος Νικόλαος Ζώρζος και εκπρόσωποι τοπικών φορέων προκειμένου να συζητήσουν σχετικά με τη λειτουργία του Νοσοκομείου Θήρας, την Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014 και ώρα 12:00 στο Υπουργείο Οικονομικών.

Το Υπουργείο Υγείας διαβίβασε στο Υπουργείο Οικονομικών την, από το Νοέμβριο 2014, υποβληθείσα πρόταση – ερώτημα του Δήμου Θήρας και της τοπικής κοινωνίας στις 14.01.2014 και έκτοτε  αναμένονταν ο καθορισμός της συνάντησης, για την οποία ο Δήμαρχος ασκούσε καθημερινή πίεση.  

σχολικοί αγώνες (13-14.3) 3Χ3 στο μπάσκετ στο κλειστό γυμναστήριο – τα αποτελέσματα

Στο κλειστό Γυμναστήριο του ΔΑΠΠΟΣ την Τετάρτη 12/03 και " Πέμπτη 13/03/2014 από της 08:30 έως 13:00  πραγματοποιήθηκαν με απόλυτη επιτυχία οι σχολικοί αγώνες "3 Χ 3 "με την συμμετοχή 100 αγοριών και 80 κοριτσιών στο άθλημα της Καλαθοσφαίρισης "  Σχολικές Αθλοπαιδιές 2014" των Γυμνασίων της Θήρας.

Τα παιδιά για δύο ημέρες  έπαιξαν στο παρκέ του κλειστού Γυμναστηρίου με τις ομάδες τους των 3 παικτών που είχαν δημιουργήσει από τα σχολεία τους και γνώρισαν το άθλημα της Καλαθοσφαίρισης και το "Εφ Αγωνίζεσθε". Επίσης τα παιδιά συμμετείχαν και στον διαγωνισμό  "Βολών" & σε σουτ "Τριών Πόντων".

Οι γυμναστές έδωσαν στα παιδιά την χαρά και την γνώση της "Αθλοπαιδιές".
Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά για την συμμετοχή τους, για την προσπάθεια τους , όπως επίσης για το αθλητικό τους πνεύμα, αλλά και στους Γυμναστές των σχολείων μας ένα μεγάλο μπράβο για την δημιουργική και αποδοτική δουλειά τους στο σημαντικό κομμάτι που λέγεται Αθλητισμός και Υγεία ! 

«Σαντορίνη ενωτική πορεία»: συνάντηση με την νεολαία Καρτεράδου (16.3)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του συνδυασμού,  

Συνάντηση με τη νεολαία Καρτεράδου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 16 Μαρτίου στις 19.00 στο εκλογικό γραφείο της "Σαντορίνης Ενωτική Πορεία" στα πλαίσια των επαφών του επικεφαλής και των υποψήφιων των Δημοτικών Κοινοτήτων με φορείς , συλλόγους και πολίτες του νησιού. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που φέρνει κοντά στον πολίτη τις απόψεις και τις θέσεις της παράταξης, απαντώντας σε ερωτήματα κάνοντας έναν αποδοτικό διάλογο.


Η συνάντηση της Κυριακής πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του υποψήφιου Μάρκου Δανασή και σκοπό έχει την ενημέρωση των νέων του Καρτεράδου σε τοπικά θέματα αλλά και να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα τους σε επιμέρους ζητήματα της περιοχής αλλά και ολόκληρου του νησιού. 

«Σαντορίνη Ενωτική Πορεία» - οι επαφές της «ομάδας δουλειάς Παιδείας και Πολιτισμού»

Σύμφωνα με ανακοίνωση της υποψήφιας δημοτικής παράταξης για τον Δήμο Θήρας,

Συνεχίζονται οι επαφές της Ομάδας Δουλειάς Παιδείας και Πολιτισμού του συνδυασμού "Σαντορίνη Ενωτική Πορεία" με τους φορείς της Παιδείας, προκειμένου να καταγραφούν οι ανάγκες των σχολείων των νησιών μας. Η Ομάδα συνεδρίασε παρουσία του επικεφαλής Γ. Α. Χάλαρη, προκειμένου να δοθεί το ιδεολογικό και λειτουργικό πλαίσιο της δράσης της παράταξης για την Παιδεία.

Το πλαίσιο δράσης.
Διανύουμε μια περίοδο που υπό την πίεση συγκεκριμένων πολιτικών και οικονομικών στόχων, προωθούνται μέτρα που συρρικνώνουν την κρατική συνδρομή για τη Δημόσια Εκπαίδευση. Οι πολιτικές αυτές αποδομούν τη δημόσια - δωρεάν Παιδεία και επιδεινώνουν τη θέση του μαθητή - εκπαιδευτικού - γονέα εντείνοντας τις ανισότητες και τους κοινωνικούς αποκλεισμούς. και επειδή στα σχολεία μας οι εκπαιδευτικοί μας, παιδεύουν και γαλουχούν συνειδήσεις πολιτών, εμείς στη "Σαντορίνη Ενωτική Πορεία" δε θα φυγομαχήσουμε. Θα συνταχθούμε με τους φορείς της Παιδείας του τόπου μας σε κάθε δίκαιο αγώνα τους, για την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, την αποκατάσταση του κύρους και του κοινωνικού της ρόλου.

Παράλληλα, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων - υποχρεώσεων του Δήμου για την παιδεία - εκπαίδευση θα μεγιστοποιήσουμε τις δαπάνες για κτιριακή, υλικοτεχνική και εργαστηριακή υποδομή. Επίσης, κάθε δράση που γεννιέται στα σχολεία μας θα υποστηριχθεί. Σε συνεργασία δε, με την περιφερειακή αυτοδιοίκηση να διεκδικήσουμε ό,τι αναλογεί και αξίζει στους νέους μας.

Έτσι, θα αναγνωρίσουμε έμπρακτα την αξία της παρεχόμενης αγωγής στους νέους μας, ως προϋπόθεση και προτεραιότητα για την οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας.

Ομάδα Δουλειάς Παιδείας και Πολιτισμού
Μίνα Καφούρου, Ιωάννα Ρούσσου, Ειρήνη Βλαβιανού. 

«sustainable Maritime Transport with LNG between Greek mainland and islands in the Archipelagos» η πρόταση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για την βελτίωση των θαλάσσιων υποδομών και μεταφορών

Υποβλήθηκε στις 11 Μαρτίου στο πλαίσιο της πρόσκλησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ΤΕΝ-Τ, από τη Περιφέρεια Ν. Αιγαίου η πρόταση με γενικό τίτλο «Sustainable Maritime Transport with LNG between Greek mainland and islands in the Archipelagos (ARCHIPELAGO-LNG)»

Η πρόταση έχει ως στόχο να παρακινήσει τις ελληνικές αρχές να θέσουν κατευθυντήριες γραμμές / προτάσεις α) για τη δημιουργία υποδομών ανεφοδιασμού (bunkering) LNG β) για τις απαιτούμενες μετασκευές μετατροπής των μηχανών πλοίων σε χρήσης καυσίμου LNG στα ελληνικά ναυπηγεία και γ) για τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την υλοποίηση των ανωτέρω δράσεων και γενικότερα της χρήσης του καυσίμου LNG από τη ναυτιλεία στο Ελληνικό Αρχιπέλαγος.

Πρόκειται για πρόταση που βασίζεται στις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης και ειδικότερα στην ανάπτυξη αειφόρων θαλασσίων μεταφορών στον Ελλαδικό χώρο, ανταποκρίνεται στους στόχους του Επιχειρησιακού Σχεδίου της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και προτάσει επιτακτική, ειδικά το τελευταίο διάστημα λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και του κόστους των καυσίμων στην ελληνική ακτοπλοϊα και κατ’ επέκταση στη σύνδεση των νησιών μεταξύ τους και με την ηπειρωτική χώρα.

Επικεφαλής του εταιρικού σχήματος είναι η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου με εταίρους την ΔΕΠΑ, το ΝΕΩΡΙΟ Σύρου, δύο Ναυτιλιακές εταιρίες (PAC, ANEK), το Ελληνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Ε.Κ.Ε.Τ.Α.) και την εταιρία Συμβούλων OSM ltd. Ταυτόχρονα διαθέτει την υποστήριξη των Υπουργείων Μεταφορών και Περιβάλλοντος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και του Ελληνο-Νορβηγικού Νηογνώμονα.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε από το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη κ. Πουσσαίου.  

ξανά στη Σαντορίνη ο Πιερ Υβ Κουστό για την προώθηση της δημιουργίας και λειτουργίας θαλάσσιου πάρκου σε θαλάσσια περιοχή του νησιού

Σύμφωνα με ανάρτηση (13.3) της σελίδας www.nooz.gr/ 
με πληροφορίες απο το ΑΠΕ,

Στη Σαντορίνη μεταβαίνει, εκ νέου, ο γνωστός δύτης Πιερ Υβ Κουστό, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος, που «τρέχει» στο νησί την τελευταία τριετία, σε συνεργασία με ελληνικό ίδρυμα, με στόχο τη δημιουργία θαλάσσιου πάρκου εντός του οποίου θα απαγορεύεται η αλιεία και προστατευόμενης θαλάσσιας περιοχής.

Αυτό ανακοίνωσε, από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε με την ιδιότητα του πρέσβη Καλής Θελήσεως της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης και των Φυσικών Πόρων (IUCN), προκειμένου να μιλήσει στη Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για την Αλιευτική Ικανότητα, υπό την αιγίδα της ελληνικής Προεδρίας του συμβουλίου της ΕΕ.

Ο Πιερ Υβ Κουστό, ιδρυτής της "Cousteau Divers", που συνεχίζει το έργο του αείμνηστου πατέρα του, επισήμανε ότι το project της Σαντορίνης ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, αλλά ο ίδιος «υποτίμησε» τον χρόνο που θα χρειαζόταν για να εξασφαλίσει τη συναίνεση των ψαράδων του νησιού στο εγχείρημά του.

Αν και στην περιοχή έχει δημιουργηθεί μια «επιτροπή με τοπικούς μετόχους», ωστόσο εξακολουθεί να υπάρχει κάποια ανησυχία εκ μέρους των αλιέων για το πώς θα επηρεάσει αυτό τους ίδιους και την οικογένειά τους.

«Πιστεύω όμως ότι υπάρχει γνήσιο ενδιαφέρον για να περάσουμε στο επόμενο βήμα και να δημιουργηθεί ένας νόμος που θα προστατεύει τη θάλασσα της Σαντορίνης», πρόσθεσε.
Κατά τον ίδιο, θα συζητηθούν ακριβώς αυτά τα θέματα και οι ανησυχίες των αλιέων, γιατί «είναι άλλο πράγμα να έχεις ένα πάρκο στα χαρτιά και άλλο να γίνει πράξη».

Μάλιστα, ανέφερε το παράδειγμα τριών μικρών νησιών στην Ισπανία, η θάλασσα των οποίων προστατεύεται τις τελευταίες δεκαετίες και τα οποία έχουν αποκτήσει πλέον τέτοιο θαλάσσιο οικοσύστημα, ώστε κάθε χρόνο απολαμβάνουν έσοδα 6 εκατ. ευρώ από τον τουρισμό, αφού προσελκύουν χιλιάδες δύτες.

«Οι προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές λειτουργούν. Σε περιοχή που μελετήσαμε, μέσα σε πέντε χρόνια είχαμε αύξηση βιομάζας κατά 446%, αφθονίας θαλάσσιων πληθυσμών κατά 166%, μεγέθους των ψαριών κατά 28% και της βιοποικιλότητας κατά 21%», υποστήριξε.

Κατά τον ίδιο, ωστόσο, παρά τη μεγάλη σημασία των ωκεανών, τα χρήματα που κατευθύνονται παγκοσμίως για την προστασία του 20% αυτών δεν ξεπερνούν τα 16 δισ. ευρώ και ανέρχονται μόλις στο 50% των επιχορηγήσεων που δίδονται για την ενίσυχη της αλιείας.

«Ηρθε η ώρα οι άνθρωποι να χαμηλώσουμε τα όπλα μας. Κανένας δεν θα κερδίσει αν συνεχίσουμε να φτωχαίνουμε τις θάλασσες τις δικές μας και των γειτόνων μας. Το μέλλον είτε αυτό είναι καλύτερο είτε χειρότερο είναι στα χέρια μας σήμερα», είπε χαρακτηριστικά.

Μέσω Skype μίλησε στο ίδιο συνέδριο, από την Καραϊβική όπου βρίσκεται, ο Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον, πρόεδρος της Virgin Atlantic Airways και ιδρυτής της Virgin Records.
Ο Μπράνσον, που μίλησε και με την ιδιότητα του μέλους της ανεξάρτητης ομάδας παγκόσμιων ηγετών «The Elders», υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας ενός παγκόσμιου μητρώου αλιευτικών σκαφών.

Όπως είπε, όσο τα αλιεύματα μειώνονται, τόσο η αλιεία αποκτά πιο σύγχρονα μέσα - ολοένα μεγαλύτερα και τεχνολογικά εξοπλισμένα σκάφη- για να διατηρήσει το έργο της, με αρνητικά αποτελέσματα για τους ωκεανούς, «Υπάρχουν περιοχές που έχουν χάσει το 10% του φυτοπλαγκτόν τους σε δέκα χρόνια», σημείωσε ενώ υπενθύμισε τον ρόλο του ωκεανού ως παραγωγού οξυγόνου για τη γη.

Ερωτηθείς από την Ευρωπαία Επίτροπο, Μαρία Δαμανάκη, αν σχεδιάζει να επισκεφτεί την Ελλάδα στο εγγύς μέλλον, απάντησε: «Αγαπώ την Ελλάδα. Κάποτε μάλιστα είχα ένα ακίνητο στις Σπέτσες, το οποίο θέλαμε να το κάνουμε ξενοδοχείο, αλλά δεν μπορέσαμε ποτέ να βγάλουμε άδεια. Δεν γυρίσαμε πλάτη στην Ελλάδα».

Το πλήρες κείμενο μπορείτε να το διαβάσετε στην σελίδα : http://www.nooz.gr/greece/sti-santorini-apo-airio-o-gnostos-ditis-pier-uv-kousto  

επιτυχημένη η συμμετοχή της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου στη διεθνή έκθεση τουρισμού ΙΤΒ στο Βερολίνο

Σύμφωνα με κείμενο, ρεπορτάζ και ανάρτηση της σελίδας http://money-tourism.blogspot.gr/2014/03/blog-post_1826.html

Στο περίπτερο μοντέρνας αισθητικής του ΕΟΤ, η ΠΝΑ φιλοξένησε τα νησιά της Μυκόνου, της Σαντορίνης, της Πάρου, της Νάξου, της Τήνου, της Ανάφης, της Φολεγάνδρου, της Καρπάθου και της Αστυπάλαιας. Ανταποκρινόμενη στην ανάγκη των προορισμών των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου για την τόνωση του ενδιαφέροντος από τη γερμανική αγορά, η Περιφέρεια έδωσε το στίγμα της εντός του εκθεσιακού χώρου του Ε.Ο.Τ. με stands υψηλής αισθητικής που φιλοξενούν τους προορισμούς του Νοτίου Αιγαίου.

Επιπροσθέτως, με στόχο την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της παρουσίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο Βερολίνο, οργανώθηκε την πρώτη μέρα της έκθεσης μία εκδήλωση προβολής της ποικιλίας του τουριστικού προϊόντος, με έμφαση στην τοπική γαστρονομία.

Η Αντιπεριφερειάρχης Ελευθερία Φτακλάκη καλωσόρισε περισσότερους από 50 δημοσιογράφους των πιο γνωστών γερμανικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να αποδράσουν εικονικά στις ομορφιές του Αιγαίου, να δοκιμάσουν τοπικές γεύσεις και οίνους, αλλά και να ενημερωθούν μέσα από σύντομες και ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις για τις επιλογές που προσφέρει η συγκεκριμένη περιφέρεια σε όλους τους δυνητικούς επισκέπτες.

Το πλήρες κείμενο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ : http://money-tourism.blogspot.gr/2014/03/blog-post_1826.html  

ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκρηκτικές διαστάσεις που έχει λάβει η ανεργία των ναυτικών

Σύμφωνα με το κείμενο της ερώτησης που κατέθεσαν βουλευτές του Συριζα στον κ. Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου,

Άμεση είναι η ανάγκη, αντιμετώπισης του προβλήματος της ανεργίας στο χώρο της ναυτεργασίας, που το τελευταίο διάστημα, έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Οι πολιτικές των κυβερνήσεων, που λειτουργούσαν με γνώμονα την ικανοποίηση των εφοπλιστικών αιτημάτων, ευθύνονται για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, με τις συνεχείς μειώσεις των οργανικών συνθέσεων, τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Σε αυτές τις πολιτικές, εντάσσεται το νέο θεσμικό πλαίσιο στην ακτοπλοΐα (Ν. 4150/2013) το οποίο έθεσε εκτός εργασίας εκατοντάδες ναυτεργάτες, καθώς και η απελευθέρωση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα, που οδήγησε στην αλλαγή νηολογίου τα τελευταία κρουαζιερόπλοια με ελληνική σημαία, γεγονός που επέδρασε αρνητικά, στην εργασία των Ελλήνων ναυτικών σε αυτά.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η ανεργία στο χώρο των ναυτικών έχει φτάσει τον αριθμό των 5.000 ανέργων, ενώ την ίδια στιγμή, τόσο η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, αλλά και Σωματεία του κλάδου, υπολογίζουν σε 10.000 άτομα τον πραγματικό αριθμό των ανέργων. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος, αρκεί να αναφερθεί, ότι οι πραγματικές θέσεις εργασίας σήμερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Συνδικάτων, ανέρχονται σε 14.000. ενώ τη δεκαετία του 1980, είχαν φτάσει περίπου τις 80.000. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το πρόσχημα των μειώσεων των οργανικών συνθέσεων, ήταν η προσέλκυση πλοίων στο Ελληνικό νηολόγιο. Ωστόσο, ενώ τη δεκαετία του 1980 στο ελληνικό νηολόγιο βρίσκονταν πάνω από 3.500 πλοία, σήμερα, φτάνουν περίπου στα 800.  

Η διαφορά ανάμεσα στην επίσημη και στην πραγματική ανεργία, οφείλεται στο γεγονός ότι: α) ένας μεγάλος αριθμός ανέργων δεν καταγράφονται στους καταλόγους του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ), επειδή ουδέποτε αυτό τους εξασφαλίζει εργασία και β) η συντριπτική πλειοψηφία, δεν συμπληρώνει τις προϋποθέσεις για την επιδότηση.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, μόνο 440 ναυτικοί είχαν δικαίωμα επιδότησης, από το σύνολο των επίσημα εγγεγραμμένων ναυτικών. Επισημαίνεται, ότι το ύψος των επιδομάτων ανεργίας των Ελλήνων ναυτικών, υπολείπεται σημαντικά των αντίστοιχων επιδομάτων σε άλλους εργασιακούς κλάδους.

Η κατάσταση με την ανεργία των ναυτικών, συνεχώς επιδεινώνεται. Η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά λειτουργεί προς την αντίθετη κατεύθυνση με την κατάθεση νομοσχεδίου από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου για τα τουριστικά πλοία, σύμφωνα με το οποίο, τίθενται σε κίνδυνο οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας Ελλήνων ναυτικών και σε αυτό τον κλάδο. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, είναι η εξαθλίωση των ανέργων ναυτικών, σε σημείο που πολλοί από αυτούς, να συντηρούνται από την εκκλησία και ανθρωπιστικές Οργανώσεις, ενώ μόλις πρόσφατα Έλληνας άνεργος και άστεγος ναυτικός, βρέθηκε νεκρός στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Αντίθετα με τα όσα δυσάρεστα και τραγικά αναφέρονται πιο πάνω, ο κ. Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου δηλώνει επίσημα στην Βουλή, ότι τα όποια περιοριστικά μέτρα από τη νομοθεσία, αφορούν στην απασχόληση των ναυτεργατών, έχουν ως αποτέλεσμα να αυξάνεται η ανεργία. Με αυτό τον τρόπο, έδωσε σαφέστατα το μήνυμα, ότι κανένα μέτρο δεν μπορεί να επιβληθεί στην πλοιοκτησία για την πρόσληψη Ελλήνων ναυτεργατών. Την ίδια στιγμή, με δηλώσεις του στη Βουλή, αμφισβήτησε ακόμα και την ικανότητα των Ελλήνων ναυτεργατών, προκειμένου να νομιμοποιήσει την επιλογή των εφοπλιστών, που επιλέγουν χαμηλόμισθους αλλοδαπούς ναυτικούς. Αυτή του η στάση, είναι δηλωτική της πρόθεσής του, να μην επιβληθεί κανένα μέτρο υπέρ της απασχόλησης των ναυτικών, που θα θίγει την πλοιοκτησία.

Με βάση την παραπάνω κατάσταση, που εν συντομία δίνει την εικόνα που διαμορφώνεται στον τομέα της ναυτικής εργασίας,  Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.Είναι δυνατόν, σύσσωμη η κυβέρνηση και ο ίδιος και ο Πρωθυπουργός από τη μία πλευρά, να αναφέρονται με διθυραμβικά σχόλια στη μεγαλύτερη ναυτιλία του κόσμου και από την άλλη, σε κάθε ευκαιρία, να δείχνουν αυτή τη πρωτοφανή αναλγησία απέναντι στους Έλληνες ναυτικούς, που είχαν και έχουν τεράστια συμβολή στην ανάπτυξη και στην πρωτοκαθεδρία της Ελληνικής ναυτιλίας, σε παγκόσμια κλίμακα;
2.Προτίθεται να τροποποιήσει τον όρο 8 του νομοθετικού διατάγματος 2687/53 και τις εγκριτικές πράξεις, προκειμένου να στελεχώσουν τα ελληνικά πλοία άνεργοι Έλληνες ναυτεργάτες;
3.Σκοπεύει να επανεξετάσει τις ρυθμίσεις για την δραστική μείωση των θέσεων εργασίας, όπως αυτές προβλέπονται στο Νόμο 4150/2013, για το νέο θεσμικό πλαίσιο της ακτοπλοΐας;
4.Επιμένει στην άποψη, ότι για την αύξηση της απασχόλησης Ελλήνων ναυτεργατών στην ποντοπόρο ναυτιλία (ιδιαίτερα για τα πληρώματα), απαράβατος όρος είναι η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και η θέσπιση ατομικών συμβάσεων, με μισθούς και αποδοχές όπως αυτές των ναυτεργατών του τρίτου κόσμου;
5.  Θα προχωρήσει στην αναδιοργάνωση του ΓΕΝΕ, όπως προτείνουν ΠΝΟ και ναυτεργατικά Σωματεία, έτσι ώστε, αυτό να αποκτήσει ουσιαστικές αρμοδιότητες σε όλο το φάσμα προσλήψεων, ναυτολογήσεων και απολύσεων και ταυτόχρονα θα τροποποιήσει το Π.Δ 64/2003 σύμφωνα με το οποίο θα επιδοτούνται όλοι οι άνεργοι μετά το πέρας της άδειας και θα επιμηκύνεται ο χρόνος επιδότησης των ανέργων;  

Ν. Συρμαλένιος : αναφορά στο προεδρείο της βουλής και τον αρμόδιο Υπουργό με θέμα την μείωση των επιδοτήσεων στις ακτοπλοϊκές γραμμές δημοσίου συμφέροντος

Ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Συρμαλένιος κατέθεσε αναφορά το έγγραφο της 10.03.2014 με αρ. πρωτ. 4 της  Περιφερειακής Ένωσης Νοτίου Αιγαίου σχετικά με την αντίθεση τους στη μείωση των επιδοτήσεων των ακτοπλοϊκών γραμμών δημοσίου συμφέροντος.

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις ενέργειές σας και να μας ενημερώσετε σχετικά. 

Ν. Συρμαλένιος : «κίνδυνος για νέο Sea Diamond στη Μύκονο»

Σύμφωνα με δήλωση του βουλευτή Κυκλάδων Νίκου Συρμαλένιου για το φορτηγό πλοίο που προσάραξε στη Μύκονο,

«Μετά από πέντε μέρες από την προσάραξη του τουρκικού φορτηγού πλοίου στις βόρειες ακτές της Μυκόνου, η κατάσταση που διαμορφώνεται παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις.

Το πλήρες κείμενο με την τοποθέτηση στο θέμα του βουλευτή μπορείτε να την δείτε εδώ : http://syrmalenios.gr/%ce%ba%ce%af%ce%bd%ce%b4%cf%85%ce%bd%ce%bf%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%bd%ce%ad%ce%bf-sea-diamond-%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%bc%cf%8d%ce%ba%ce%bf%ce%bd%ce%bf/  

Ν. Χρυσόγελος : συνδιοργανωτής σε διεθνές συνέδριο με θέμα «υπερχρέωση: ρύθμιση των χρεών και προστασία της στέγης - η ευρωπαϊκή πρόκληση»

Με στόχο την καλύτερη προστασία και ενημέρωση των καταναλωτών και τη συμβολή στη δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής αγοράς που θα είναι σταθερή, ολοκληρωμένη, και πάνω απ' όλα βιώσιμη, ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής της Ομάδας των Πράσινων, από κοινού με την Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. (Ένωση Καταναλωτών – Η ποιότητα της ζωής), την Ομάδα της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη και την Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διοργανώνουν διεθνές συνέδριο με θέμα: «Υπερχρέωση: Ρύθμιση των χρεών και προστασία της στέγης  - η ευρωπαϊκή πρόκληση», που θα διεξαχθεί το Σάββατο, 15 Μαρτίου 2014, 08:30 – 17:00, στο αμφιθέατρο ΓΣΕΒΕΕ (Αριστοτέλους 46, Αθήνα).

«Θα πρέπει να διασφαλιστεί μια ισορροπημένη σχέση μεταξύ δανειστών και δανειοληπτών, πάνω απ’ όλα υψηλό επίπεδο προστασίας κι ενημέρωσης των καταναλωτών. Να αντιμετωπιστεί η υπερχρέωση και οι πλειστηριασμοί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Την περίοδο της κρίσης, το θέμα είναι περισσότερο επίκαιρο και επιτακτικό από ποτέ», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος.

Στο συνέδριο θα απευθύνουν χαιρετισμό οι Αθανάσιος Σκορδάς, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Γεώργιος Καββαθάς, Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ  και Ελένη Αλευρίτου, Πρόεδρος Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. Ομιλητές, κατά σειρά παρουσίασης,  θα είναι οι Jason Kilborn, Καθηγητής, Προεδρεύων της ομάδας εργασίας για την αντιμετώπιση της πτώχευσης φυσικών προσώπων στο Πανεπιστήμιο Radboud – Ολλανδία, Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής, Μαρία Κουβαρά, ειρηνοδίκης, Γεώργιος Μεντής, Επίκουρος Καθηγητής Νομικής Σχολής Αθηνών, Δημήτρης Σπυράκος, ΔΝ-δικηγόρος, Πρόεδρος Ένωσης Δικαίου Προστασίας Καταναλωτή, Όλγα Θεοδωρικάκου, ΜΚΟ ΚΛΙΜΑΚΑ, Ernest Marco, Πλατφόρμα για τους Πληγέντες από Υποθήκες, Λέκτορας στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Αυτόνομου Πανεπιστημίου Βαρκελώνης, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ευρωβουλευτής, Jurgen Klute, ευρωβουλευτής, Γεώργιος Στεργίου, Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή, Εκπρόσωπος Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Ευάγγελος Ζερβέας, Συνήγορος του Καταναλωτή, Μελίνα Μουζουράκη, εκπρόσωπος Ευρωπαϊκού Δικτύου Υπερχρεωμένων Καταναλωτών και Βίκτωρας Τσιαφούτης, Νομικός Σύμβουλος Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ.

Το πρόγραμμα του διεθνούς συνεδρίου μπορείτε να το δείτε εδω: http://www.chrysogelos.gr/newsite/images/files/Docs/Prosklisi-Programma-Yperxreosi-15-3-2014.pdf


στην Αθήνα το TBEX 2014 (10.2014) η μεγαλύτερη συνάντηση ταξιδιωτικών bloggers και writers παγκοσμίως


Μετά από συντονισμένη και μεθοδική προσπάθεια του δήμου Αθηναίων και του Athens Convention and Visitors Bureau (ACVB) της Εταιρίας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (ΕΑΤΑ), η Αθήνα επελέγη ως ο τόπος διοργάνωσης της διεθνούς ετήσιας συνάντησης ταξιδιωτικών bloggers και συγγραφέων τουριστικών mediaTBEX 2014.

Πρόκειται για μία από τις πλέον περιζήτητες αλλά και απαιτητικές διοργανώσεις της παγκόσμιας τουριστικής κοινότητας, η οποία συγκεντρώνει περισσότερους από 1.000 bloggers, writers, content creators/ contributors καθώς και παράγοντες και επαγγελματίες της τουριστικής αγοράς με έντονη δραστηριότητα στα social media, από όλον τον κόσμο.

Η επιλογή της Αθήνας, ως διοργανώτριας πόλης τον Οκτώβριο του 2014, αποτελεί μία εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη για τη θέση και την εικόνα της πόλης στη διεθνή αγορά τουρισμού και ταξιδιών, καθώς οι προορισμοί που φιλοξενούν το TBEX, τυγχάνουν τεράστιας πρωτογενούς και άμεσης προβολής σε όλες τις διαδικτυακές πλατφόρμες κοινωνικής και επαγγελματικής δικτύωσης (blogs, podcasts, YouTube, Facebook, Twitter, Pinterest, Instagram, Flickr, Google + κ.α.) με αθροιστικά εκατοντάδες εκατομμύρια προβολές, αναφορές και αναρτήσεις, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη συνάντηση.

Η επίσημη ανακοίνωση της επιλογής της Αθήνας ως του προορισμού διοργάνωσης του TBEX 2014, από τον διεθνή φορέα,  γίνεται στο πλαίσιο της Διεθνούς Τουριστικής Έκθεσης ITB στο Βερολίνο. 

Πέμπτη, Μαρτίου 13, 2014

αναστολή των διαπραγματεύσεων για την κατάργηση της βίζας για τους Ρώσους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ε.Ε.

Στην αναστολή των διαπραγματεύσεων για κατάργηση της βίζας για τους Ρώσους πολίτες προχωρά η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαιτίας της κατάληψης της Κριμαίας, σύμφωνα με το προσχέδιο ανακοινωθέντος της έκτακτης συνεδρίασης υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες. Ρωσία και Ευρωπαϊκή Ένωση συζητούν το θέμα από το 2007, καθώς η Μόσχα επιθυμεί οι πολίτες της να έχουν πρόσβαση στα κράτη-μέλη της ΕΕ χωρίς να χρειάζονται έκδοση άδειας εισόδου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ – www.in.gr

Γ. Βρούτσης – τοποθέτηση στην πρώτη Σύνοδο του Συμβουλίου EPSCO υπό την Ελληνική Προεδρία

Στην πρώτη Σύνοδο του Συμβουλίου EPSCO υπό την Ελληνική Προεδρία που έλαβε χώρα στις 10 Μαρτίου 2014, στις Βρυξέλλες, προήδρευσε o Έλληνας Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Βρούτσης.

Οι Υπουργοί ενέκριναν Σύσταση σχετικά με ένα πλαίσιο ποιότητας για τις περιόδους πρακτικής άσκησης. Ο Έλληνας Υπουργός Εργασίας, κ. Βρούτσης, ανέφερε –μεταξύ άλλων- ότι, «Η χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση έχουν σοβαρές συνέπειες στις προοπτικές απασχόλησης των νέων της Ευρώπης. Ένα ποιοτικό πλαίσιο για τις περιόδους άσκησης μπορεί να έχει αποφασιστικό και θετικό αντίκτυπο στις προοπτικές απασχόλησης των ατόμων και τη μετάβασή τους σε κανονική απασχόληση».

Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν ζητήματα υλοποίησης όσον αφορά τη Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων και τα σχήματα «Εγγυήσεις για τη νεολαία», στη βάση καθοδηγητικού σημειώματος που είχε ετοιμάσει η Ελληνική Προεδρία και παρουσίασης του Επιτρόπου László Andor πάνω στις τρέχουσες εξελίξεις. Κατά την παρουσίαση του θέματος ο Έλληνας Υπουργός ανέφερε «Οι νέοι είναι το μέλλον μας. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την απογοήτευση των νέων για την έλλειψη δυνατοτήτων απασχόλησης και τη βαθιά αγωνία τους όσον αφορά τις προοπτικές τους για το μέλλον» και πρόσθεσε «Ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε σε ποιο σημείο βρισκόμαστε όσον αφορά την υλοποίηση της Πρωτοβουλίας «Εγγυήσεις για τη νεολαία» και της Πρωτοβουλίας για την Απασχόληση των Νέων». Η απασχόληση των νέων αποτελεί προτεραιότητα πολιτικής για την ελληνική Προεδρία.

Στην απογευματινή συνεδρίαση, πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων επί της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», βάσει παρουσίασης από τον Επίτροπο κ. Andor της ανακοίνωσης σχετικά με τον απολογισμό της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» και καθοδηγητικού σημειώματος της Προεδρίας. Ο κ. Βρούτσης τόνισε πως οι ποσοτικοί στόχοι στο πλαίσιο της στρατηγικής διατηρούν την αξία τους ως άξονες πολιτικής κινητοποίησης και διοικητικής εγρήγορσης, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Επιπλέον, στην απογευματινή συνεδρίαση, ο κ. Βρούτσης ενημέρωσε σχετικά με την πρόοδο της προετοιμασίας της Τριμερούς Κοινωνικής Συνόδου Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Μαρτίου 2014, ακριβώς πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους θα εστιασθεί στο θέμα «Ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην Ευρώπη: εστίαση στην δημιουργία θέσεων απασχόλησης, αξιοποίηση διδαγμάτων και μελλοντικοί προσανατολισμοί». Στόχος είναι η συμβολή στην έναρξη της ενδιάμεσης διαδικασίας της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» με την εξέταση ιδίως των διδαγμάτων που μπορούν να συναχθούν από το παρελθόν για το μέλλον.


Παράλληλα και σύμφωνα με ανακοίνωση ο υπουργός εργασίας συμμετείχε στο 5ο διεθνές συνέδριο «άτομα με αναπηρία και ΜΜΕ» κατά την διάρκεια του οποίου αναφέρθηκε στις τελευταίες αποφάσεις και πρωτοβουλίες του υπουργείου σχετικά με την αναπηρία. 

Τετάρτη, Μαρτίου 12, 2014

υποψήφιος με τον συνδυασμό «Θηραϊκή Πολιτεία ο πρόεδρος της Ένωσης λεμβούχων Θήρας κ. Κανακάρης

Την απόφασή του να συμμετάσχει ως υποψήφιος τοπικός σύμβουλος των Φηρών με τον συνδυασμό «Θηραική Πολιτεία» του δημάρχου Θήρας και εκ νέου υποψηφίου δημάρχου κ. Ζώρζου, ανακοίνωσε την Τρίτη 11 Μαρτίου ο πρόεδρος της Ένωσης Λεμβούχων Θήρας και επι σειρά ετών στο παρελθόν πρόεδρος του Δ.Σ. του ιδρύματος «Λ.και Ε. Νομικού – τελεφερίκ», κ. Κανακάρης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, 

Αγαπητοί συμπατριώτες, αγαπητοί συμπολίτες,

Η προσεχής πενταετία που θα αρχίζει από τον Σεπτέμβριο του 2014 μαζί με την έναρξη της θητείας  της νέας Δημοτικής Αρχής , η οποία θα προκύψει από τις Εκλογές του Μάιου, είναι η πλέον  καθοριστική για τον τόπο μας.
Μέσα σε αυτό το διάστημα το νησί μας και ιδιαίτερα η πόλη των Φηρών και το Κοντοχώρι θα χρειαστεί να κάνουν τολμηρά βήματα, με γνώμονα πάντα το συμφέρον των κατοίκων και το μέλλον του τόπου.
Σε αυτό το διάστημα θα χρειαστεί ταυτόχρονα με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων υποδομής να ληφθούν και αποφάσεις που θα καθορίσουν πόσο ανταγωνιστικό θα είναι το νησί και η πρωτεύουσα του.

Προσωπικά βρέθηκα μπροστά σε δύο διλλήματα:
Το πρώτο,  να θέσω τον εαυτό μου στη διάθεση του συνόλου και να στρατευτώ στην προσπάθεια ή να αφοσιωθώ στην δουλειά μου όπως έκανα τα τελευταία χρόνια;
Και το δεύτερο σε περίπτωση που αποφασίσω να ασχοληθώ ενεργά με τα κοινά με ποιόν τρόπο και μαζί με ποια Δημοτική παράταξη.

Τιμώ και σέβομαι όσους συμμετέχουν στα κοινά καθώς και όσους έχουν ήδη εξαγγείλει την επιθυμία τους  να είναι υποψήφιοι, όμως αποφάσισα να συστρατευθώ  με την παράταξη του Δήμαρχου κ. Αναστασίου Ν.Ζώρζου καθώς θεωρώ ότι  συγκλίνουν οι απόψεις μας και εκπροσωπεί όσα κι εγώ πιστεύω για το μέλλον του νησιού.
Είμαι πεπεισμένος   ότι έχουμε κοινούς στόχους και κοινό όραμα για το νησί και θεωρώ ότι όλοι μαζί μπορούμε να επιτύχουμε.

Ο σημερινός Δήμαρχος θα μου δώσει την ευκαιρία να αγωνιστώ για να μετατραπούν τα Φηρά  σε μια πιο ανθρώπινη, πιο όμορφη ,πιο λειτουργική πόλη, η οποία αφ ενός θα ικανοποιεί και θα δίνει την ευκαιρία στον μόνιμο κάτοικο να ζει χωρίς προβλήματα αλλά και στον επισκέπτη να απολαμβάνει  τις ομορφιές της.

Η κατασκευή νέου τελεφερίκ, η κατασκευή νέων σύγχρονων λιμενικών υποδομών κυρίως στον Όρμο των Φηρών, η λύση του κυκλοφοριακού, η  εύκολη και απρόσκοπτη πρόσβαση στην πόλη των επισκεπτών, η μετατροπή του Κοντοχωρίου σε πολιτιστικό πνεύμονα της πόλης, η αναβάθμιση και τουριστική προβολή του Φηροστεφανίου, των κάτω Φηρών, καθώς και η επίλυση των προβλημάτων σε περιοχές όπως τα ρέματα, οι κατοικιές το παλιό χωριό, ο Έξω Γιαλός  κ.λ.π,  αποτελούν  για μένα ζητήματα για τα οποία θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις προκειμένου να πάρουν τον δρόμο τους για υλοποίηση μέσα στο διάστημα της νέας Δημοτικής περιόδου.

Σας ζητώ να συμπορευτείτε  μαζί μας και να συμμετέχετε στην νέα προσπάθεια που θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο του 2014.

Για το καλό της Σαντορίνης και των Φηρών, Γεράσιμος Κανακάρης. 


επίκαιρα τα μηνύματα στην εκδήλωση για την Ημέρα της Γυναίκας

Εκδήλωση για την Ημέρα της Γυναίκας που γιορτάζεται σε παγκόσμια κλίμακα στις 8 Μαρτίου, διοργάνωσε την Κυριακή 9 Μαρτίου στο Οινοποιείου Μπουτάρη στο Μεγαλοχώρι η "Λαϊκή Συσπείρωσης Θήρας".

Την εκδήλωση άνοιξε με ομιλία της η κ. Ρούλα Φραγκάκου μέλος της «λαϊκής συσπείρωσης Θήρας» η οποία αναφέρθηκε, με παραδείγματα καταγεγραμμένα και αναγνωρισμένα από την ιστορία, στους αγώνες των γυναικών για κατάκτηση δικαιωμάτων στον εργασιακό και όχι μόνο χώρο, από τις αρχές του περασμένου αιώνα μέχρι τις μέρες μας, αναφέροντας ότι πολλά από τα δικαιώματα που είχαν με αγώνες και κόπους κατακτηθεί, σήμερα χάνονται και καταπατώνται με ότι αυτό συνεπάγεται σε κάθε επίπεδο και διάσταση για την υπόσταση των γυναικών σήμερα.

Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε η κ. Μαρία Αργυρού δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Θήρας και επικεφαλής του συνδυασμού «λαϊκή συσπείρωση» η οποία άσκησε σκληρή κριτική στο εφαρμοζόμενο σχέδιο και μοντέλο του «Καλλικράτη» στην Αυτοδιοίκηση, επικεντρώνοντας σε ζητήματα που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις αλλά και αποδοχές πολλών «νέων» κατηγοριών εργαζομένων.

Η κ. Αργυρού παράλληλα άσκησε κριτική στο μοντέλο καθαριότητας που εφαρμόζεται από τον Δήμο Θήρας και μεταξύ άλλων και σε ότι αφορά τις εργασιακές σχέσεις προβλέπει 5μηνες συμβάσεις με χαμηλότερες από κάθε προηγούμενο αποδοχές, ενώ επίσης αναφέρθηκε και στο «φαινόμενο» της εμπορευματοποίησης και της εμπορικής λογικής που διέπει πολλές υπηρεσίες του κράτους αλλά και των δήμων της χώρας.

Σε ότι αφορά τις γυναίκες ανέφερε ότι αυτήν την εποχή της οικονομικής, και όχι μόνο, κρίσης, βιώνουν πρώτες τις συνέπειές της, σε οικονομικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο, γεγονός που οφείλει να αναγνωριστεί και στη συνέχεια να υπάρξει μέριμνα για την υποστήριξή τους.
Τέλος και μεταξύ άλλων η κ. Αργυρού ανέφερε ότι οι Δήμοι οφείλουν να υπηρετούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα των πολιτών.  

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης τον λόγο πήρε και ο κ. Βαγγέλης Σιγάλας υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης με «λαϊκή συσπείρωση Ν. Αιγαίου» ο οποίος αναφέρθηκε στις θέσεις και προτάσεις της «λαϊκής συσπείρωσης» για ευρωεκλογές, τις εκλογές της αυτοδιοίκησης σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, καθώς και αναλυτικά στην ανελλιπή, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, παρουσία, δραστηριότητα και τις τοποθετήσεις του συνδυασμού στα θέματα των συνεδριάσεων των περιφερειακών συμβουλίων την τελευταία τετραετία.


ενημερωτικές συναντήσεις γονέων μαθητών δημοτικών σχολείων της Σαντορίνης με το κέντρο «Θησέας» Κυκλάδων

Συνεχίζονται οι ενημερωτικές συναντήσεις δημοτικών σχολείων της Σαντορίνης με το κέντρο «Θησέας» Κυκλάδων.

Μια από τις τελευταίες συναντήσεις πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 11 Μαρτίου στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου του Εμπορείου, μεταξύ γονέων μαθητών του σχολείου και της ψυχολόγου – στελέχους πρόληψης και συντονίστριας του κέντρου «Θησέας Κυκλάδων» Φωτεινής Θεοδωροπούλου.


Για πληροφορίες σχετικά με τον χρόνο και τους τόπους των συναντήσεων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν 09.00 -14.00 στο τηλέφωνο : 22860 24745

αποτελέσματα - βαθμολογία 7ης (τελευταίας) αγωνιστικής του τοπικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου του ΔΑΠΠΟΣ - πρόγραμμα ημιτελικών αγώνων

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της γραμματείας του ΔΑΠΠΟΣ σχετικά με τα αποτελέσματα και την βαθμολογία 7ης (τελευταίας) αγωνιστικής του τοπικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου του ΔΑΠΠΟΣ και το πρόγραμμα των ημιτελικών αγώνων:

7η Αγωνιστική - Αποτελέσματα
Αετός - Διαγόρας 3-0
Ιλλύρια – Φηροστεφάνι 1-3
Λεμβούχοι – Βουρβούλος 2-4
Λάβα – Μεγαλοχώρι 0-3

Βαθμολογική Τελική Κατάταξη ομάδων
1. Βουρβούλος 6/1/0/22-7 19
2. Αετός 4/1/2/ 12-5 13
3. Μεγαλοχώρι 4/1/2 16-7 13
4. Λεμβούχοι 4/0/3/13-12 12
5. Φηροστεφάνι 4/0/3/11-10 12
6. Ιλλύρια 2/2/3/10-10 8
7. Διαγόρας 1/1/5/6-18 4

ΗΜΙΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ AΓΩΝΩΝ
Βουρβούλος – Λεμβούχοι

Αετός - Μεγαλοχώρι 

τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη του νέου ΔΣ του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Θήρας

Σύμφωνα με ανακοίνωση του συλλόγου,

Ύστερα από τις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν στα νησιά Μήλο και Σίφνο στις 6-03-2014 και Θήρα στις 11-03-2014 για την ανάδειξη νέου ΔΣ και ΕΕ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θήρας, τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

Σύνολο ψηφισάντων : 96
Άκυρα : 4,  Λευκά : 1,  Έγκυρα ψηφοδέλτια : 91

Για το ΔΣ έλαβαν ψήφους :  

Παπαϊωάννου Χριστόφορος : 66 Πασχαλίδου Δέσποινα : 57 Συμεωνίδης Κων/νος            : 55 Τόνας Γεώργιος  : 55  Γεωργιάδου Γεωργία  : 48  Κατσακιώρη Ειρήνη : 43 Πέτρου Παρασκευή  : 39
Για την ΕΕ έλαβαν ψήφους : Μπαϊραμισλή Ελένη  : 56   Ξαγοράρη Μαρία : 55Σπύρογλου Αργυρώ : 53