Παρασκευή, Ιουλίου 17, 2009

Τις φωτογραφίες του μπλόγκ, όλες μαζεμένες, καθώς και άλλες πολλές τις επόμενες ημέρες μπορείται να τις βρείτε, κι ελευθερα να χρησιμοποιήσετε όποια σας αρέσει, στην διευθυνση

www.picasaweb.google.gr/despina31/TLqgBJ

Πέμπτη, Ιουλίου 16, 2009

(555 αναρτήσεις εχει μετρήσει μέχρι στιγμής ο μπλόγκερ στο εν λόγο ιστολόγιο.
για το ιστορικό γεγονός, έχουμε προετοιμάσει να μαγειρέψουμε ενα οκτάκιλο "μαγιάτικο". και, καλούμε φίλους, γνωστούς και συνεργάτες της σελίδας να φάμε το ψαράκι παρέα. με το τέλος του τραπεζιού θα σκάσουμε και μπαλλόνια....)





ήλθον, είδον, (φάγανε ήπιανε και κρασάκι) και απήλθον.
για το καλώς εχειν όμως έγιναν προβλέψεις και συστάσεις.

πρόκειται για την επίσκεψη στην οποία είχαμε αναφερθεί, της επιτρόπου Γεωργίας της Ευρωπαικής Ένωσης κας Μποέλ στο νησί μας προκειμένου να ενημερωθεί και να μας ενημερώσει σχετικά με τις εξελίξεις γύρω απο τον χώρο του κρασιού.
μεταξύ άλλων πάντως, η κυρία Μποέλ "τα έχωσε" και στην ελληνική κυβέρνηση γιατί εχει καθυστερήσει να την ενημερώσει για τις αποζημιώσεις που οφείλονται στους έλληνες αγρότες. οι έλληνες αγρότες το γνωρίζουν αυτό;; -οχι τίποτε άλλο για να σηκώσουν μαυρες σημαίες- (οι ντόπιοι αγρότες, άραγε, τι συμπέρασμα έβγαλαν απο την ομιλία της κυρίας μποέλ; να τα κόψουν και να τα πατήσουν τα σταφύλια φέτος ή οχι;;)

η κ. Μπόελ, είπε

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει λάβει επίσημη ενημέρωση από την ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά στις αποζημιώσεις συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ που πρόκειται να δοθούν στους Έλληνες αγρότες από εθνικούς πόρους», δήλωσε η επίτροπος Γεωργίας Μάριαν Φίσερ - Μπόελ.

Τόνισε επίσης ότι η ελληνική πλευρά χρειάζεται να παραδώσει λεπτομερή φάκελο με τα στοιχεία. «Θα ήταν καλό να μη δοθούν τα χρήματα πριν δοθεί επίσημα η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε.

Η Επίτροπος βρέθηκε στη Σαντορίνη προσκεκλημένη του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) προκειμένου να συμμετάσχει στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε χθες με θέμα «Η Εφαρμογή της νέας Κοινής Οργάνωσης Αγοράς Οίνου - Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. -Προκλήσεις και Ευκαιρίες για τις Επιχειρήσεις Οίνου».

Η νέα ΚΟΑ για τον Οίνο (ο τρόπος που επιδοτούνται οι παραγωγοί και τα μέτρα της Ε.Ε. σε σχέση με το κρασί) ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2007 και η κ. Μπόελ την παρομοίασε με ένα ισχυρό φάρμακο «που είναι πικρό, αλλά θα θεραπεύσει τον ασθενή», σε αυτή την περίπτωση την αγορά οίνου.

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε με τα δεδομένα που έχουμε», τόνισε μιλώντας στο συνέδριο. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι εάν η ίδια προερχόταν από οινοπαραγωγό χώρα θα της ήταν πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσει τις διαπραγματεύσεις για το κρασί που υπήρξαν οι πιο σκληρές που έχει ζήσει στη θητεία της.

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μιχ. Παπαδόπουλος, χαρακτήρισε τη νέα ΚΟΑ θετική για τα ελληνικά συμφέροντα, καθώς το σύνολο των χρημάτων για την Ελλάδα έως το 2013 ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του Εθνικού Φακέλου που δίδεται σε κάθε κράτος–μέλος.

Εξήγγειλε επίσης την άμεση σύσταση Ελληνικού Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου με οικονομική αυτοτέλεια υπό την εποπτεία του υπουργείου για τη διαχείριση των θεμάτων σε διεπαγγελματικό επίπεδο. Όπως δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος στην «Κ», ο συγκεκριμένος οργανισμός θα έχει και ελεγκτικές αρμοδιότητες για τις παραγόμενες ποσότητες οίνου σε σχέση με την εσοδεία κρασοστάφυλων. Σύμφωνα με τον ίδιο, επίσης, άμεσα θα θεσμοθετηθεί «άδεια οινοποίησης», έτσι ώστε να καταγραφούν τα οινοποιεία της χώρας, οι ποσότητες και τα είδη του οίνου που παράγουν.

Η κ. Μπόελ κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη Σαντορίνη επισκέφθηκε τα οινοποιεία των Σιγάλα και Μπουτάρη, όπως και παραδοσιακούς αμπελώνες για τη διατήρηση των οποίων, ωστόσο, όπως τόνισε, η ευθύνη βαρύνει τις κυβερνήσεις των κρατών–μελών.

την καταγραφή και μετάφραση της ομιλίας της κ. Μποέλ έκανε το πόρταλ www.kykladesnews.gr

Τετάρτη, Ιουλίου 15, 2009

Για την έκθεση της Φωτεινής Πρέκα που πραγματοποιήθηκε 7-17 Ιουλίου στο Μπελλώνειο γράφει σήμερα η εφημερίδα «κοινή γνώμη»
Αντιγράφοντας από την εφημερίδα και συμπληρώνοντας σημειώνουμε ότι,

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο η έκθεση ζωγραφικής της Φωτεινής Πρέκα. Ήταν η Τρίτη ατομική έκθεση της αυτοδίδακτης ζωγράφου και ο τίτλος ήταν «η Σαντορίνη που αγάπησα»

Την προλόγισε ο γνωστός ζωγράφος Χριστόφορος Ασιμής που όπως είπε παρακολουθεί χρόνια την δουλειά της. Αφηγείται με απλό τρόπο πρόσωπα και πράγματα που της κάνουν εντύπωση και αγαπά.. με απλό, ειλικρινή και τρυφερό τρόπο όπως όλοι οι λαϊκοί ζωγράφοι χωρίς «καλλιτεχνίζουσες» ζωγραφικές μαγειρικές των δήθεν προχωρημένων, αλλά απλά και αληθινά όπως ταιριάζει σε έναν γνήσιο καλλιτέχνη της παράδοσης.

Η Φωτεινή Πρέκα γεννήθηκε και ζει με την οικογένειά της στο Εμπορείο και χρειάστηκε η παρότρυνση φίλων της για να κάνει το 2004 την πρώτη ατομική έκθεση στον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού της μετά την επιτυχία της οποίας ακολούθησε και η δεύτερη έκθεσή της στον ίδιο χώρο το 2006, με το σύνολο των έργων να έχει καταλήξει σε ιδιωτικές συλλογές. Φέτος για πρώτη φορά η κ. Πρέκα εξέθεσε στο Μπελλώνειο.

Τα έργα της αποτελούν μια αφηγηματική εικονογραφία και ξεχειλίζουν από συναίσθημα ξεπερνώντας με τον καλύτερο τρόπο τις όποιες τεχνικές αδυναμίες, γι αυτό και κατορθώνουν να συγκινήσουν την ψυχή μας ανέφερε χαρακτηριστικά προλογίζοντας την έκθεση ο Χριστόφορος Ασιμής. Στα θέματα των έργων κυριαρχούν τοπία του χωριού της, του Εμπορείου.
Την έκθεση παρακολούθησε πολύς κόσμος από το χωριό της, συγγενείς και φίλοι που καμάρωσαν τη δουλειά της καθώς και εκπρόσωποι φορέων και αρχών του τόπου -οι οποίοι έχουν ένα φοβερό…καλλιτεχνικό ένστικτο και γνωρίζουν πολύ καλά τι αξίζει να δουν και να στηρίξουν!- μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μακάριος Σκοπελίτης, ο διοικητικής του ΑΤ Θήρας κ. Δημήτρης Παντελής, ο επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης Θηραϊκή Πολιτεία Νίκος Ζώρζος, ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού και Τουρισμού Χαράλαμπος Δαρζέντας, ο πρόεδρος της Ένωσης Πλοιάρχων Σαντορίνης Δημήτρης Μενδρινός, και ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων Μάρκος Καφούρος.