Σάββατο, Δεκεμβρίου 04, 2010

η πρώτη.. στον εκπαιδευτικό Καλλικράτη

Έγγραφη διαμαρτυρία στον ενδεχόμενο -πολύ πιθανό μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και τους σχεδιασμούς για τον "εκπαιδευτικό Καλλικράτη"- κατάργησης σχολικών μονάδων μας έρχεται απο την Άνω Σύρο. Συγκεκριμένα απο τον Σύλλογο Γονέων του Δημοτικού-Νηπιαγωγείου Άνω Σύρου.
Και μπορεί η συγκεκριμένη περίπτωση να μην αφορά άμεσα την δική μας περιοχή, πλήν όμως και με αφορμή, την δημοσιεύουμε με την ελπίδα να εισακουστεί η γνώμη των γονιών της περιοχής καθώς και να μην δούμε "μπαράζ" ανάλογων διαμαρτυριών στις Κυκλάδες.
Για του λόγου το αληθές πάντως, ο Διευθυντής Περιφερειακής Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου κ. Ράπτης μετά και τις αρχικές του δηλώσεις "παρουσίασης" του εκπαιδευτικού Καλλικράτη στις Κυκλάδες και τις άμεσες αντιδράσεις που υπήρξαν, εμφανίστηκε μετριοπαθέστερος και πιο συγκρατημένος αναγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες του Νομού.

Σύμφωνα με την επιστολή,

Με μεγάλη μας θλίψη διαβάσαμε στην «Κοινή Γνώμη», οτι ο Περιφερειακός Δ/ντής Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου κ. Νικόλαος Ράπτης πρότεινε την αναγκαιότητα συγχώνευσης, αλλά και κατάργησης σχολικών μονάδων αναφερόμενος συχνά στο Σχολείο μας ως παράδειγμα, χρησιμοποιώντας σαν επιχείρημα, την δυναμικότητα των 50-60 μαθητών του.
Επειδή σε αυτή την δύσκολη οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική συγκυρία που διανύει η Χώρα μας δεν έχουμε την δύναμη να ανεχτούμε και άλλο τσαλαπάτημα της ψυχολογίας και αξιοπρέπειάς μας, θέλουμε αρχικά για την αποκατάσταση του ορθού, να τονίσουμε ότι η δυναμικότητα του Σχολείου μας είναι 107 μαθητές (το διπλάσιο σχεδόν, από την «εκτίμηση» του κ. Ράπτη) και συγκεκριμένα 82 μαθητές για το Δημοτικό και 25 για το Νηπιαγωγείο που συμπεριλαμβάνεται στο σχολικό συγκρότημα της Άνω Σύρου.
Και στην συνέχεια να θέσουμε τα ερωτήματα:
Αλήθεια κύριε Ράπτη, η εμπειρία σας στο εκπαιδευτικό χώρο και οι γνώσεις σας, σας κάνουν να πιστεύετε ότι ο ικανοποιητικός αριθμός μαθητών είναι 25 με 30 παιδιά ανά τάξη; Την ίδια άποψη έχουν και οι Συνάδελφοί σας, που λειτουργούν μέσα σε αυτές;
Γιατί μιλάτε για κατάργηση και συγχώνευση σχολείων και δεν κάνετε το αυτονόητο, δηλαδή να εξετάσετε από μηδενική βάση τα όρια των σχολείων και να κατανείμετε εκ νέου τους μαθητές, ανάλογα με τις αυξομειώσεις της παρουσίας παιδιών που παρουσιάζουν οι οικισμοί και οι περιοχές τους;
Και επιτέλους, μπορεί να είμαστε ένοχοι που δεν διεκδικούμε την αύξηση των κονδυλίων για την Εκπαίδευση, αλλά μην νομίζετε ότι θα ανεχτούμε τα σχέδια υποβάθμισής της.

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 03, 2010

χάθηκε σκυλάκι

Δεν έχουμε φωτογραφία, ελπίζουμε όμως η περιγραφή να βοηθήσει.
Βρέθηκε απόψε, Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου, στην πλατεία του Εμπορείου σκυλάκι, αρσενικό, μικρόσωμο, λευκό με μαύρο, νεαρής ηλικίας, με μακρύ ίσιο τρίχωμα, καθαρό, που φοράει κόκκινο λουράκι που έχει επάνω του ανάγλυφα ασημένια σκυλάκια. Το μεσημέρι το είδαν να κυκλοφορεί στην παραλία στην Περίσσα ενω απόψε ένας κύριος προσφέρθηκε να το φιλοξενήσει στο σπίτι του. Επειδή το σκυλάκι φαίνεται οτι έχει χαθεί απο σπίτι, όποιος το αναζητά μπορεί να επικοινωνήσει στο τηλ. 81190.

η Σαντορίνη full screen ..

Ευχαριστώ για την ενημέρωση!
Στο λίνκ που ακολουθεί μπορείτε να δείτε μια ακόμη ενδιαφέρουσα άποψη της Οίας!

http://www.fullscreen360.com/greece-oia.html

εκπαιδευτικά προγράμματα απο το ΚΕΕΚ στην Σαντορίνη

Το Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων Κυκλάδων μας ενημερώνει για τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα που αναμένεται να διοργανώσει στην Σαντορίνη.

Τα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Κ.Ε.Ε.) αποτελούν μια σύγχρονη προσέγγιση στον τομέα της διά βίου μάθησης που στοχεύουν στη συγκρότηση και λειτουργία ενός δημόσιου, ποιοτικού και αποτελεσματικού συστήματος διά βίου μάθησης το οποίο να καλύπτει όλη την έκταση της χώρας. Όλα τα προγράμματα συγχρηματοδοτούνται από το ΕΚΤ (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από Εθνικούς πόρους στα πλαίσια του ΕΣΠΑ (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς).

Το ΚΕΕ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ενημερώνει όλους τους ενδιαφερόμενους ότι στο νησί της Σαντορίνης διοργανώνονται τα παρακάτω εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία παρέχονται δωρεάν.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
• Πληροφορική ΙΙ: Βασικές έννοιες Η/Υ στη σημερινή Κοινωνία της Πληροφορίας (50ω)
• Πληροφορική ΙΙΙ: Εισαγωγή σε Υπολογιστικά Φύλλα - Παρουσιάσεις - Βάσεις Δεδομένων (50ω)
• Πληροφορική IV: Προχωρημένα Θέματα σχετικά με Υπολογιστικά Φύλλα – Παρουσιάσεις – Βάσεις Δεδομένων
• Πληροφορική V: Πολυμέσα και Web Publishing (50ω)
• Πληροφορική VI: Δυναμικές Εφαρμογές Παγκόσμιου Ιστού (50ω)

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΔΙΟΙΚΗΣΗ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
• Χρήση Νέων Τεχνολογιών στις Επιχειρήσεις (25ω)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΤΕΧΝΕΣ - ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
• Μουσεία (25ω)
• Βιβλία – Βιβλιοθήκες (25ω)

ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
• Αγγλική Γλώσσα Ι (50ω)
• Αγγλική Γλώσσα ΙΙ (50ω)
• Αγγλικά στο Εργασιακό Περιβάλλον (25ω)
• Αγγλικά στον Τουρισμό (25ω)

ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ: ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ-ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ
• Βασικοί θεσμοί της Ελληνικής Πολιτείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης(50ω)
• Ο Πολίτης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη (50ω)
• Ο εργαζόμενος στην Ελλάδα και στην Ευρώπη (50ω)

Το έντυπο της αίτησης μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών ΚΕΠ του νησιού προσκομίζοντας φωτοτυπία της ταυτότητας σας.
Για πληροφορίες μπορείται να επικοινωνήσετε με το Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων στο τηλ. 2281089224 e-mail: keekykl@otenet.gr
Η φωτογραφία ανήκει στα "Νέα" ενω το κείμενο διακινείται με mails. Αρχικά, λάβαμε το δεύτερο, κι ύστερα ψαχτήκαμε για το πώς θα μπορούσαμε να το "στολίσουμε". Πρόκειται για μια ακόμη ιστορία με φόντο το μνημόνιο.
Αξίζει τον χώρο της..

“Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και συγκεκριμένα κατά την Ιταλική κατοχή, σε κάποιο νησί του Ιονίου η ομάδα κατοχής των Ιταλών είχε επιτάξει το Δημαρχείο, που βρισκόταν στην κεντρική πλατεία του νησιού και το είχε μετατρέψει σε αρχηγείο της…


Ο επικεφαλής της ομάδας κατοχής, Ιταλός αξιωματικός είχε θρονιαστεί στο γραφείο του δημάρχου και από το παράθυρό του απολάμβανε τη θέα προς την πλατεία του νησιού. Στο κέντρο της πλατείας υπήρχε μια όμορφη εκκλησία και δίπλα ακριβώς ένα πανύψηλο καμπαναριό με ένα περίτεχνο ρολόι στη μέση. Μάταια περίμενε ο Ιταλός αξιωματικός να το ακούσει να χτυπάει γιατί το ρολόι αυτό είχε εδώ και καιρό σταματήσει λόγω βλάβης.

Ο Ιταλός αισθάνθηκε χρέος του να αποκαταστήσει τη βλάβη και έτσι φρόντισε και έμαθε από το δήμαρχο του νησιού ότι το ρολόι είχε σταματήσει γιατί δεν υπήρχε λάδι για να λαδώσουν τα γρανάζια του. Τότε ο αξιωματικός χωρίς δεύτερη σκέψη πρόσφερε στον δήμαρχο έναν τενεκέ 12 λίτρων , παρθένο ιταλικό ελαιόλαδο, έτσι ώστε να λαδωθούν τα γρανάζια και να δει και πάλι το ρολόι να δουλεύει και πάλι, και να ακούσει την καμπάνα να χτυπάει ρυθμικά την ώρα.

Ο δήμαρχος πήρε το λάδι και το ίδιο βράδυ κάλεσε στο σπίτι του τον ταμία του δημοτικού συμβουλίου και του έδωσε μία νταμιτζάνα με 6 λίτρα παρθένο ιταλικό ελαιόλαδο, λέγοντας του ότι ο Ιταλός αξιωματικός ενδιαφέρεται να δει το ρολόι να δουλεύει και πάλι και πως θα έπρεπε γρήγορα να φτάσει το λάδι στα χέρια του συντηρητή του ρολογιού. Την άλλη μέρα το πρωί ο ταμίας πήγε στην κεντρική εκκλησία του νησιού να βρει τον παπά. Στα χέρια του κρατούσε ένα μπουκάλι με 3 λίτρα παρθένο ιταλικό ελαιόλαδο. Είπε στον παπά πως ως υπεύθυνος της εκκλησίας, άρα και του ρολογιού, ήταν δική του υπόθεση να φροντίσει ώστε το λάδι να φτάσει στα χέρια του συντηρητή του ρολογιού, με σκοπό να λαδωθούν τα γρανάζια του και να αρχίσει και πάλι να δουλεύει, όπως δηλαδή επιθυμούσε να γίνει ο Ιταλός αξιωματικός.

Ο παπάς πήρε το λάδι και το ίδιο μεσημέρι φώναξε τον νεωκόρο στο γραφείο του. Του εξήγησε την επιθυμία του Ιταλού αξιωματικού να δει το ρολόι να δουλεύει και του είπε πως γι’ αυτό το λόγο προσφέρει 1 λίτρο παρθένο ιταλικό ελαιόλαδο. Τον παρακάλεσε αν θα μπορούσε να πάει το λάδι αυτό στον συντηρητή του ρολογιού και να του πει να πιάσει αμέσως δουλειά και να αρχίσει να λαδώνει το ρολόι. Ο νεωκόρος έφυγε αμέσως για να εκτελέσει την εντολή του παπά. Μετά από λίγη ώρα χτυπούσε την πόρτα του συντηρητή του ρολογιού και αφού του εξιστόρησε τα όσα είχαν συμβεί του έδωσε ένα μπουκαλάκι με 200 γραμμάρια παρθένο ιταλικό ελαιόλαδο και του ζήτησε να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό να λαδώνει το ρολόι για να μην δυσαρεστηθεί ο Ιταλός αξιωματικός.

Ο συντηρητής του ρολογιού, όταν έμεινε μόνος, κοίταξε με δέος το πολύτιμο περιεχόμενο του μικρού μπουκαλιού. Σκέφτηκε πόσο νόστιμες θα έκανε τις λαχανίδες που επί μήνες έτρωγε αυτός και η οικογένειά του. Πόσο καλό θα έκανε στο παιδιά του λίγο λάδι που τους έχει ξεραθεί ο οισοφάγος από την μπομπότα! Την ίδια όμως στιγμή σκέφτηκε με τρόμο την αντίδραση του Ιταλού αξιωματικού αν δεν έκανε αυτό που τον είχε προστάξει μέσω του νεωκόρου, μιας και τους υπόλοιπους κρίκους αυτής της αλυσίδας τους αγνοούσε! Το ίδιο απόγευμα το ρολόι χτύπησε και πάλι μετά από πολύ καιρό, έξι φορές. Στην αρχή οι νησιώτες νόμισαν πως κάποιος είχε πεθάνει και σταυροκοπήθηκαν λέγοντας «ζωή σε λόγου μας». Αργότερα όμως, έμαθαν από τον παπά της εκκλησίας που τους μάζεψε για τον εσπερινό ότι ο καλός Ιταλός αξιωματικός είχε προσφέρει παρθένο ιταλικό ελαιόλαδο για να βάλει σε λειτουργία το ρολόι τους και πως γι’ αυτό και μόνο θα έπρεπε να αισθάνονται μεγάλη ευγνωμοσύνη που ο Κύριος, αν και περνάνε δύσκολες στιγμές στη μέση ενός φριχτού πολέμου τους έστειλε αυτόν τον μεγαλόψυχο Ιταλό.

Φυσικά το ρολόι στην κεντρική πλατεία του νησιού σταμάτησε να δουλεύει μετά από μία εβδομάδα και ο Ιταλός αξιωματικός έστησε στον τοίχο του καμπαναριού τον Έλληνα συντηρητή και τον εκτέλεσε ένα πρωί, παρουσία του δημάρχου, του ταμία, του παπά του νεωκόρου και των υπολοίπων κατοίκων του νησιού για παραδειγματισμό.

τίτλοι τέλους Νο 2 - ρεπορτάζ

Κατα την διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κυκλάδων
οι εκπρόσωποι της ΣυνΚυκλαδικής Νίκος Συρμαλένιος και Ηλίας Αθυμαρίτης τοποθετήθηκαν θετικά σε όλα τα θέματα, εκτός από το αίτημα ίδρυσης καταστήματος λιανικού εμπορίου επιφανείας 1022 τ.μ από την εταιρεία “ΛΙΝΤΛ ΕΛΛΑΣ” στη Σύρο.
Επίσης στο θέμα της συνεχούς διάνοιξης νέων γεωτρήσεων, συμφώνησαν με την εισήγηση του συναδέλφου Μάνθου Βίλλα για αποστολή ψηφίσματος διαμαρτυρίας προς το ΥΠΕΚΑ, με το οποίο να ζητείται η αυστηροποίηση των όρων έγκρισης των αδειών, η σύφωνη γνώμη των ΟΤΑ, η απαγόρευση τους για εξυπηρέτηση οικιών εκτός σχεδίου και πρόσθεσαν το αίτημα άμεσης σύστασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Υδάτων, κάτι που επιβάλλεται να συμπέσει με την έναρξη λειτουργίας του αιρετού Περιφερειακού Συμβουλίου του Ν. Αιγαίου.
Τέλος έθεσαν εκτός ημερήσιας διάταξης το ζήτημα της δημόσιας επιστολής της ΡΑΕ και του αυξημένου κινδύνου μπλάκ- άουτ, λόγω της καθυστέρησης της ενεργειακής διασύνδεσης των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο. Στο ζήτημα αυτό τόνισαν δυό σημαντικές παραμέτρους:  α) την επισήμανση της ΕΤΕ ΔΕΗ Σύρου για κίνδυνο μπλάκ-άουτ εξαιτίας της έλλειψης τεχνικού προσωπικού που δεν αναπληρώνεται από τις συνταξιοδοτήσεις β) την έλλειψη της οπτικής εξοικονόμησης ενέργειας, αφού η όποια εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ δεν υποκαθιστά την παραγόμενη ισχύ από τους συμβατικούς σταθμούς. Επίσης διερωτήθηκαν πως η ΡΑΕ αναφέρει ως διασυνδεδεμένο νησί τη Μήλο, αφού όλοι γνωρίζουν ότι οι δυτικές Κυκλάδες μέχρι σήμερα βρίσκονται εκτός σχεδίων διασύνδεσης.

Τέλος ο Νίκος Συρμαλένιος τοποθετούμενος απολογιστικά σχετικά με τη λήξη της θητείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων, μεταξύ άλλων είπε: “...Είναι πράγματι η ώρα αυτή μια δύσκολη στιγμή για ένα σύντομο απολογισμό, αφού συνυπάρχουν η πολιτική πλευρά αλλά και η ανθρώπινη πλευρά. Από ανθρώπινη σκοπιά, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Πρόεδρο, τον Νομάρχη, όλους τους συναδέλφους, τους εργαζόμενους, με τους οποίους συνεργαστήκαμε τόσα χρόνια.
Από πολιτική άποψη, θέλουμε για άλλη μια φορά να επισημάνουμε ότι ο θεσμός της Ν.Α. από την ίδρυση του το 1994 έως σήμερα, ποτέ δεν μπόρεσε να σταθεί αυθύπαρκτος και αυτόνομος στα πόδια του, γιατί είχε πάντα απέναντι του το συγκεντρωτικό κράτος, τις πολιτικές του οποίου αντιπαλέψαμε. Ας μην ξεχνάμε ότι βασικές πολιτικές (υγεία, παιδεία,χωροταξία, ακτοπλοϊα κλπ.), καθορίζονταν από το κράτος και περιόριζαν πάντα τα όρια της λειτουργίας μας. Βρεθήκαμε αντίπαλοι σε επιλογές που καθορίζουν το περιεχόμενο της ανάπτυξης, που για μας αποτελεί κεντρικό σημείο για τη βιωσιμότητα της νησιωτικής μας περιοχής. Σήμερα, σε μια κρίσιμη περίοδο, προχωράμε στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση και παραμένει πολύ αμφίβολη η αποδέσμευση της από τον κρατικό εναγκαλισμό. Τα όρια της αυτοδιοικητικής πολιτικής στην εποχή του μνημονίου, είναι πολύ δυσδιάκριτα από την κατεξοχήν πολιτική παρέμβαση, αφού σχεδόν όλες οι πολιτικές καθορίζονται από αυτό. Π.χ. η πολιτική συγχώνευσης ή κατάργησης σχολικών μονάδων, η περικοπή δαπανών στην υγεία, στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια κλπ, αποτελούν καθαρά πολιτικές παρεμβάσεις, που πρέπει να μας βρούν αντίθετους...Στους νεοεκλεγμένους αυτοδιοικητικούς του πρώτου είτε του δεύτερου βαθμού, ευχόμαστε κάθε επιτυχία και κοινούς αγώνες...”

τίτλοι τέλους για το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κυκλάδων

Σε κλίμα συγκίνησης η χθεσινή τελευταία συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κυκλάδων.


Σύμφωνα με τις δηλώσεις των επικεφαλής των παρατάξεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κυκλάδων που δημοσιεύει η «Κοινή Γνώμη»,

Στην αποχαιρετιστήρια τοποθέτησή του ο Νομάρχης Κυκλάδων Δημήτρης Μπάιλας αναφέρθηκε στο έργο που αφήνει πίσω του ο 16ετής θεσμός της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων και ιδιαίτερα στο έργο που έγινε τα τελευταία 8 χρόνια. Ευχαρίστησε όλους του Νομαρχιακούς συμβούλους και τους συνεργάτες του και τους εργαζόμενους στην Νομαρχία ενώ έστειλε μήνυμα σε όσους τον τιμώρησαν και τον καθαίρεσαν όπως είπε, επειδή είχε το θάρρος να πεί την αλήθεια.
Ο κ. Μπάιλας τόνισε ότι θεωρεί όλους τους Νομαρχιακούς Συμβούλους τίμιους και ηθικούς ανθρώπους που πάλεψαν για τα προβλήματα των νησιών και που αφήνουν μια σοβαρή παρακαταθήκη στους νησιώτες, ενώ, ευχαρίστησε όλους του Κυκλαδίτες που, όπως είπε, τον αγκάλιασαν με αγάπη και τόνισε ότι τους θεωρεί δικούς του ανθρώπους.
Ο κ. Μπάιλας αναφέρθηκε τέλος επιγραμματικά σε αρκετές από τις κατακτήσεις του θεσμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στις Κυκλάδες απ’αρχής του.

Ο επικεφαλής της μειοψηφίας κ. Λεονταρίτης άσκησε κριτική στον θεσμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και στον «Καλλικράτη» ενώ σημείωσε ότι οι Κυκλάδες θα μπορούσαν να έχουν γίνει καλύτερες. Ο κ. Λεονταρίτης ευχαρίστησε τους συνεργάτες του ενώ άσκησε ιδιαίτερα σκληρή κριτική στο Συμβούλιο αλλά και στον .. εαυτό του αναφέροντας χαρακτηριστικά πολλά πράγματα που θα μπορούσαν να έχουν προχωρήσει, αλλά δεν υλοποιήθηκαν, όπως είναι μια οργανωμένη μαρίνα τουριστικών σκαφών. Ευχήθηκε τέλος στους νέους θεσμούς να λειτουργήσουν καλύτερα.

Ο κ. Βαγγέλης Σιγάλας της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας αναφέρθηκε στα θετικά σημεία του θεσμού, ενώ κάλεσε όλους όσους θα συνεχίσουν μέσα από τον θεσμό της Περιφέρειας να ανατρέψουν τις σημερινές πολιτικές που κρατούν όμηρο τα νησιά.

Ο κ. Συρμαλένιος επικεφαλής της Συνκυκλαδικής αναφέρθηκε στους αγώνες που έκανε ο θεσμός ενάντια στο συγκεντρωτικό κράτος, ευχαρίστησε τους συνεργάτες του, ενώ σχετικά με τον θεσμό της Νομαρχίας είπε ότι κατακτήθηκε μέσα από αγώνες και σήμερα κλείνει τον κύκλο του χωρίς όμως να καταφέρει ποτέ να σταθεί αυτάρκης στα πόδια του.

καμιά γιορτή - μονο αιτήματα

επικαιροποιημένη ανάρτηση...

Η πρώτη δημοσίευση της ανάρτησης που ακολουθεί έγινε στις 19 Νοεμβρίου, οπώτε και την λάβαμε.
Το κείμενο δημοσιεύθηκε αρκετές ημέρες πρίν απο την σημερινή διεθνή μέρα για τους ανθρώπους με αναπηρία, προκειμένου το μήνυμά της να γίνει γνωστό στους αποδέκτες του, όπως και τελικά έγινε, καθώς φαίνεται.

Σύμφωνα με το κείμενο που μας έστειλαν οι εκπρόσωποι των Κυκλάδων της "Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία" για την ενημέρωση των κατοίκων του Νομού Κυκλάδων, το φετινό μήνυμα της 3ης Δεκεμβρίου είναι :
καμιά "γιορτή" - μόνο αιτήματα
3 Δεκέμβρη 2010 - Εθνική Ημέρα των ατόμων με αναπηρία - Όχι σε εκδηλώσεις συμπονετικού συντηρητισμού και κολακευτικού λαϊκισμού.

Επιστολή στον Υπ. Εσωτερικών απέστειλε η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία εν όψει της 3ης Δεκέμβρη Εθνικής Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία.
Όπως τονίζεται στην επιστολή, παραδοσιακά η 3η Δεκέμβρη αποτελούσε και αποτελεί ημέρα προώθησης των ανθρώπινων και κοινωνικών δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, αλλά και ημέρα άσκησης κοινωνικού ελέγχου κοινωνικής διαμαρτυρίας και κοινωνικής διεκδίκησης.
Η φετινή 3η Δεκέμβρη βρίσκει την πολιτεία και την κοινωνία της χώρας μας αντιμέτωπη με μία βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση, της οποίας τα σημάδια έχουν γίνει ήδη εμφανή στα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους.
Η Ε.Σ.Α.μεΑ., αφουγκραζόμενη τις απαιτήσεις των καιρών και την επώδυνη θέση στην οποία βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες άτομα με αναπηρία, δε μπορεί παρά να εκφράσει -αυτή τη φετινή 3η Δεκέμβρη- τα αιτήματα του 10% του ελληνικού πληθυσμού συμπυκνωμένα σε μία μόνο φράση ,
«Το αναπηρικό κίνημα απαιτεί και διεκδικεί τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός Εθνικού Προγράμματος για την αναπηρία σε όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας». Το αίτημα αυτό θα προβάλλει με τη διοργάνωση Πανελλήνιου-Παναναπηρικού Συλλαλητηρίου  την 3η Δεκέμβρη 2010, ώρα 10:00 το πρωί στην Πλατεία Συντάγματος.

Υπό αυτό το πρίσμα, στο πλαίσιο της φετινής 3ης Δεκέμβρη η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος, ζητά από τον Υπουργό και κάθε οργανωμένο φορέα της Πολιτείας που ανήκει στο δημόσιο τομέα, κάθε Υπουργείο και τους εποπτευόμενους φορείς του να μην προχωρήσουν σε καμία εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τα θέματα αναπηρίας. Η Συνομοσπονδία ζητά να γίνει σεβαστή η απόφαση του αναπηρικού κινήματος να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα προς την οργανωμένη πολιτεία, κάθε οργανωμένο φορέα της Κοινωνίας και κάθε Έλληνα πολίτη ότι η φετινή 3η Δεκέμβρη δεν είναι μέρα γιορτής αλλά ημέρα κοινωνικής διαμαρτυρίας και κοινωνικής διεκδίκησης.
Επιπλέον, ζητεί η κοινωνικοπολιτική διάσταση αυτή να συμπεριληφθεί σε εγκύκλιο προς τα Υπουργεία, τις Περιφέρειες, τις Νομαρχίες και τους φορείς Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, όπως και σε όλα τα Υπουργεία, ζητώντας να μην προχωρήσουν σε καμία εορταστική εκδήλωση, καθώς είναι αδιανόητο εν μέσω οικονομικής κρίσης να πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις για την αναπηρία.
Τέλος, την εποχή αυτή, που η φτώχεια, η ανεργία και η εξαθλίωση χτυπάει πρώτα την πόρτα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, δεν επιτρέπεται να γίνουν εκδηλώσεις συμπονετικού συντηρητισμού και κολακευτικού λαϊκισμού, οι οποίες πάντοτε βρίσκονται απέναντι στο αναπηρικό κίνημα και ενάντια στην πολιτική ατζέντα του.
Η 3η Δεκέμβρη 2010-Εθνική Ημέρα Ατόμων με αναπηρία είναι ημέρα από τα ίδια τα άτομα με αναπηρία για τα άτομα με αναπηρία.
«ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ»
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την εκπρόσωπο της Ε.Σ.Α.μεΑ. για τον Νομό Κυκλάδων κα. Παναγιώτα Βασιλικού στο κινητό τηλέφωνο 6977263886.

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 02, 2010

ημερίδα των ευρωβουλευτών του Πασοκ για την Αυτοδιοίκηση

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Πασοκ στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο και συγκεκριμένα το Γραφείο του κ. Σταύρου Λαμπρινίδη, Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑ.ΣΟ.Κ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διοργανώνει σε συνεργασία με τους Ευρωβουλευτές του Πασοκ  Ημερίδα με θέμα την "Ευρωπαϊκή Διάσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης" με προσκεκλημένους τους νεοεκλεγέντες Περιφερειάρχες και Δημάρχους της Χώρας, την Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.

Με στόχο την άμεση υποστήριξη του έργου των νεοεκλεγέντων Περιφερειαρχών, Αντιπεριφερειαρχών και Δημάρχων της χώρας, ιδιαίτερα εν όψει της μεγάλης αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης που επιφέρει το Πρόγραμμα Καλλικράτης, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα με θέμα "Η Ευρωπαϊκή Διάσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης", την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου, από τις 09:30 ως τις 17:00, στο Ξενοδοχείο ΚΑΡΑΒΕΛ στην Αθήνα.

Ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και Υπουργοί της Ελληνικής Κυβέρνησης θα τιμήσουν με την παρουσία τους την Ημερίδα και θα συμβάλουν στη σφαιρική ενημέρωση των νέων αιρετών αρχόντων για μία σειρά από ευρωπαϊκές πολιτικές και προγράμματα που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι τοπικές αρχές τα επόμενα χρόνια, ιδιαίτερα στον τομέα της εκπόνησης αναπτυξιακών πολιτικών και δράσεων σε τοπικό επίπεδο και της σωστής και αποτελεσματικής απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων. Για το λόγο αυτό θα διοργανωθούν 4 θεματικές ενότητες, οι οποίες θα επικεντρωθούν στους τομείς της Περιφερειακής Ανάπτυξης και του ΕΣΠΑ, της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και Πολιτικής Αλιείας, του Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Υποδομών, και του Πολιτισμού και Τουρισμού.

Την ημερίδα θα χαιρετίσει ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ενώ βασικοί ομιλητές από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Κοινοβουλίου θα είναι ο Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν, η Επίτροπος Αλιευτικής και Ναυτικής Πολιτικής Μαρία Δαμανάκη, η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντανούτα Χούμπνερ, στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Έλληνες και ξένοι Ευρωβουλευτές. Από ελληνικής πλευράς, στους προσκεκλημένους Περιφερειάρχες και Δημάρχους θα μιλήσουν οι Υπουργοί Δημόσιας Διοίκησης, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννης Ραγκούσης, Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη και Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος.

Η Ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και του Προέδρου της Μάρτιν Σουλτς.

πολίτες κόντρα στον καιρό για Οργανισμό Περιφέρειας

Ανακοίνωση σχετικά με την δημοσιοποίηση του νεοσυσταθέντος Οργανισμού της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και το Π.Δ. του Οργανισμού της Γενικής Διοίκησης του Αιγαίου, εξέδωσε ο Συνδιασμός Πολίτες Κόντρα στο Καιρό με επικεφαλής τον κ. Συρμαλένιο με την οποία εκφράζεται η αντίθεση του Συνδιασμού στα όσα προβλέπονται για τον νέο Οργανισμό.
Την ανακοίνωση μπορείται να την δείτε κι εδω: www.politesna.blogspot.com

Σύμφωνα με το κείμενο,
 
Πριν καν ξεκινησει η λειτουργία του Περιφερειακού συμβουλίου και αφού είχε ήδη εισπράξει την αντίθεση όλων των παρατάξεων και των φορέων στην προεκλογική περίοδο, η κυβέρνηση έδωσε στο φως της δημοσιότητας τον τελικό Οργανισμό της Περιφέρειας, καθώς και το Π.Δ. του Οργανισμού της Γενικής Διοίκησης του Αιγαίου.

Είναι προφανώς υποχρέωση και δικαίωμα της κυβέρνησης να καταθέτει μονομερώς τον Οργανισμό της Κρατικής Γενικής Διοίκησης του Αιγαίου, μιας και πρόκειται για κρατική υπηρεσία, αποτελεί όμως πλήρως αντιδημοκρατική δεοντολογία η τελική επεξεργασία του Οργανισμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Ν. Αιγαίου, ερήμην του νεοεκλεγέντος Περιφερειακού Συμβουλίου και των συγκροτημένων οργάνων του. Η τυχόν επίκληση ταχείας λειτουργίας της αιρετής περιφέρειας δεν πείθει, από τη στιγμή που σύμφωνα και με τον “Καλλικράτη”, θα μεσολαβήσει αρκετός μεταβατικός χρόνος για να ολοκληρωθεί η συνολική ανάληψη των αρμοδιοτήτων από την αιρετή περιφέρεια.

Τα πρώτα δείγματα γραφής επιβεβαιώνουν καταρχήν τους φόβους μας, ότι ο Οργανισμός της Γενικής Διοίκησης Αιγαίου δεν υλοποιεί απλώς τη συνταγματική επιταγή για κρατικές αποκεντρωμένες υπηρεσίες στο επίπεδο της περιφέρειας, αλλά θεσμοθετεί επίσης αρμοδιότητες που είναι εύκολο να ποδηγετήσουν την αιρετή περιφέρεια ή το λιγότερο να δημιουργούν γραφειοκρατικές εμπλοκές και αλληλοεπικαλύψεις, που να μεταθέτουν στην πράξη το κέντρο λήψης των αποφάσεων στη Γενική Διοίκηση. Τέτοιες αρμοδιότητες είναι π.χ. αυτές του χωροταξικού σχεδιασμού, της περιβαλλοντικής πολιτικής, των αγροτικών υποθέσεων, του υδάτινου δυναμικού, που κατεξοχήν αφορούν άμεσα και τα δύο επίπεδα αυτοδιοίκησης.

Όσο για τον Οργανισμό της Περιφέρειας, έχουμε την άποψη ότι η κατοχύρωση της έδρας δεν εμπεδώνεται με το να βρίσκονται στη Σύρο 5 Γενικές Διευθύνσεις, έναντι καμίας στη Ρόδο, ούτε φυσικά και το αντίστροφο, αλλά από την ισόρροπη κατανομή και διάχυση του συνόλου των υπηρεσιών και στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα, με στόχο την εύρυθμη λειτουργία της Περιφέρειας και την εξυπηρέτηση των πολιτών στα νησιά τους. Προφανώς στη έδρα θα ανήκουν οι υπηρεσίες Διοίκησης της Περιφέρειας και ορισμένες βασικές επιτελικές μονάδες, χωρίς αυτό να αποκλείει τη διάρθρωση τους σε όλη την έκταση της.

Εμείς για μια ακόμα φορά ζητάμε να μην ισχύσουν τετελεσμένα. Διεκδικούμε τη συζήτηση του Οργανισμού στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο και την τελική επικύρωση του από αυτό. Ζητάμε να ληφθεί υπόψη ο νησιωτικός χαρακτήρας της Περιφέρειας μας. Διεκδικούμε την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των νησιών ανεξαρτήτως μεγέθους και την εξυπηρέτηση των πολιτών στους τόπους διαμονής τους.

με επιτυχία η εκδήλωση του Επιμελητηρίου για το φορολογικό


Ενημέρωση σχετικά με την επιτυχημένη πραγματοποίηση της εκδήλωσης με θέμα «Το νέο φορολογικό καθεστώς που αφορά στην καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών» μας έστειλε το Επιμελητήριο Κυκλάδων.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 29 Νοεμβρίου στη Σύρο με ταυτόχρονη διασύνδεση μέσω τηλεδιάσκεψης με τα γραφεία του Επιμελητηρίου σε Άνδρο, Θήρα, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο και Τήνο.
Η εκδήλωση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, παρ’ όλες τις δυσκολίες που δημιουργήθηκαν από την πολυήμερη απεργιακή κινητοποίηση της ΠΝΟ που «πάγωσε» όλες τις θαλάσσιες μεταφορές, καθώς την παρακολούθησαν περισσότερα από 300 άτομα, που παραβρέθηκαν στη συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου στη Σύρο και στα γραφεία του φορέα στα νησιά Άνδρο, Θήρα, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο και Τήνο, με τα οποία υπήρχε ταυτόχρονη, ενεργή διασύνδεση μέσω του συστήματος τηλεδιάσκεψης.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο κ. Ευθύμιος Σαΐτης, στέλεχος της Διεύθυνσης Κώδικα Βιβλίων & Στοιχείων (Κ.Β.Σ.) του Υπουργείου Οικονομικών και ο κ. Δημήτρης Λέντζας, οικονομολόγος και φοροτεχνικός σύμβουλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (Ε.Σ.Ε.Ε.).

Λόγω της σημαντικότητας του θέματος, το Επιμελητήριο Κυκλάδων είχε απευθύνει κάλεσμα στους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν ερωτήματα εγκαίρως, ώστε να μπορέσουν να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις και διευκρινίσεις από τους εισηγητές.
Η αποδοχή του καλέσματος αυτού ήταν επιτυχής, καθώς περισσότερα από 15 μέλη κυρίως λογιστές, όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε κατέθεσαν γραπτώς αρκετά ερωτήματα, τα οποία, μαζί με όσα διατυπώθηκαν επιτόπου από τους παρευρισκόμενους, απαντήθηκαν εντός των περίπου 4 ωρών που διήρκησε η εκδήλωση.
Τέλος, στην εκδήλωση έγινε και μια πρώτη παρουσίαση της νέας, υπηρεσίας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για φορολογικά θέματα προς τα μέλη του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, η οποία θα είναι διαθέσιμη από το αμέσως επόμενο διάστημα μέσω της Δικτυακής Πύλης www.e-kyklades.gr

δεν λειτουργεί σήμερα η Κοινότητα της Οίας

Η Κοινότητα της Οίας μας ενημερώνει οτι σύμφωνα με απόφαση του Κοινοτικού της Συμβουλίου, οι υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις της Κοινότητας Οίας δε θα λειτουργήσουν σήμερα Πέμπτη 2.12.2010 από τις 10:00 έως και την 13:00, προκειμένου να συμμετέχουν στο πένθος για το θάνατο υπαλλήλου της Κοινοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης.

έκθεση παραδοσιακά προιόντα

Κι επειδή υπάρχουν αρκετοί Σαντορινιοί που για τον λόγο του ο καθένας βρίσκονται αυτές τις ημέρες στην πρωτευουσα, σας υπενθυμίζουμε οτι ξεκίνησε σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου η Έκθεση Παραδοσιακά Προιόντα - Traditional Products 2010.

Πραγματοποιείται στον χώρο της Expo Athens, Λ. Μαραθώνος (μετά την Αγία Παρασκευή)

Για δωρεάν προσκλήσεις μπορείται να επισκεφθείτε την διευθυνση:
http://www.traditionalproducts.gr/prosklisi 
Για γενικές πληροφορίες και τους συμμετέχοντες εδω:
http://www.traditionalproducts.gr

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 01, 2010

Καλλικράτης στην Παιδεία - κείμενο ΤΕΔΚ για συγχωνεύσεις σχολείων

Αλλαγές τύπου "Καλλικράτη" ,καθώς όλα δείχνουν, θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο χώρος της Παιδείας σε ολόκληρη την χώρα και ειδικά ανα περίπτωση ανάλογα με τα τοπικά δεδομένα, σε κάθε περιοχή.
Τον Ιανουάριο το Υπουργείο Παιδείας αναμένεται να καταθέσει νομοσχέδιο που θα προβλέπει μεγάλες αλλαγές στον χάρτη της εκπαίδευσης με καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων αλλά και γραφείων εκπαίδευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες του τοπικού Τύπου για την περιοχή του Ν. Αιγαίου προβλέπεται η συγχώνευση των γραφείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπάιδευσης των Νομών Κυκλάδων και 12Νήσου.
Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του κ. Ράπτη, Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, προβλέπονται συνενώσεις, συγχωνεύσεις και η κατάργηση σχολείων στα νησιά των Κυκλάδων.

Με αφορμή τις εξελίξεις η ΤΕΔΚ Κυκλάδων (Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων) σε επιστολή της προς την Υπουργό Παιδείας αναφέρει -μεταξύ άλλων- οτι:

Θεωρούμε ότι, μέλημα της Πολιτείας, της Αυτοδιοίκησης, των εκπαιδευτικών και των γονέων, θα πρέπει να είναι η αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου που παρέχεται στη νεολαία και ιδιαίτερα αυτής που ζει στο νησιωτικό χώρο. Αντίθετα μέχρι σήμερα διαπιστώνουμε ενέργειες του Υπουργείου σας, οι οποίες βρίσκονται σε αντίθετη κατεύθυνση.
Ειδικότερα, η διακοπή της ενισχυτικής διδασκαλίας, των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας, της μη χρηματοδότησης της μεταφοράς των μαθητών των αθλητικών γυμνασίων, δημιουργούν ιδιαίτερες δυσκολίες στην εκπαίδευση των παιδιών μας. Η κατάργηση – συγχώνευση σχολικών μονάδων, θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πολυάριθμων τμημάτων, την υποβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου, τη μείωση θέσεων εργασίας, κλπ. Μια άλλη σημαντική συνέπεια θα είναι και η περαιτέρω διαδικασία μείωσης πληθυσμού απομακρυσμένων παραδοσιακών οικισμών των νησιών μας. Ενδεικτικά σας αναφέρω την πληροφόρηση που έχουμε περί κατάργησης του δημοτικού σχολείου της Άνω Σύρου, ενός σχολείου με μακρόχρονη λειτουργία και με μεγάλη πνευματική προσφορά στην ιστορική έδρα του νεοσύστατου Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Η παρουσία και λειτουργία εκπαιδευτικών μονάδων κρατά ζωντανή όχι μόνο την πνευματική ζωή, αλλά και την πολιτιστική και οικονομική των νησιών μας.

Ήφαιστος - αγώνες βόλλευ

Ο Αθλητικός Σύλλογος Θήρας "Ήφαιστος" μας προσκαλεί να παρακολουθήσουμε το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου τους αγώνες βόλλευ που θα δώσουν οι ομάδες στο Κλειστό Γυμναστήριο αντιμετωπίζοντας την ομάδα του Νεωρείου Σύρου.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου
στις 20.30   Ήφαιστος VS  Α.Σ.Ε. Νεωρείου   (κορασίδες) κορίτσια Λυκείου
Κυριακή 5 Δεκεμβρίου
στις 08.30   Ήφαιστος VS  Α.Σ.Ε. Νεωρείου  (άνδρες)
στις 10.15   Ήφαιστος VS  Α.Σ.Ε. Νεωρείου  (παγκορασίδες) κορίτσια Γυμνασίου
στις 12.00   Ήφαιστος VS  Α.Σ.Ε. Νεωρείου  (γυναικεία ομάδα)

Σύλλογος Μεσαριάς - πάρτυ στο 5Χ5

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Μεσσαριάς "Άγιος Δημήτριος" μας προσκαλεί την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου να περάσουμε μια όμορφη βραδιά στο πάρτυ που διοργανώνει με μουσική 60's - 70's - 80's στο "5Χ5 - Playland" στην Μεσσαριά.
Ώρα έναρξης 20.30. Τιμή εισόδου με ποτό 5 ευρώ.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι στην περιοχή των Κυκλάδων

Ανακοινώθηκε χθές 30 Νοεμβρίου από το Πρωτοδικείο Σύρου η τελική σύνθεση των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, μετά και την εξέταση των ενστάσεων.


Στην Περιφερειακή Ενότητα Θήρας εκλέγονται 3 Περιφερειακοί Σύμβουλοι, 2 κυρίες και μάλιστα συνεπώνυμες και ένας κύριος.
Συγκεκριμένα από τον πλειονοψηφήσαντα συνδιασμό του κ. Μαχαιρίδη εκλέγεται ο κ. Ηλίας Μάινας, από τον συνδιασμό του κ. Κόκκινου η κ. Ιουλία Καραμολέγκου και από τον συνδιασμό της κ. Καφαντάρη η κ. Άννα Καραμολέγκου.
Σημειώνουμε ότι ο κ. Βαγγέλης Σιγάλας από την Σαντορίνη, πήρε την έδρα του από την Περιφερειακή Ενότητα Νάξου.

Αναλυτικά οι εκλεγέντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι από την περιοχή των Κυκλάδων είναι οι εξής,

Από τον συνδιασμό του κ. Μαχαιρίδη με αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων τον κ. Γιώργο Πουσσαίο
Στην Περιφερειακή Ενότητα Άνδρου ο κ. Κώστας Ίσσαρης
Στην Περιφερειακή Ενότητα Θήρας ο κ. Ηλίας Μάινας
Στην Περιφερειακή Ενότητα Κέας – Κύθνου ο κ. Αντώνης Κοκιασμένος
Στην Περιφερειακή Ενότητα Μήλου ο κ. Πέτρος Ηλιάκης
Στην Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου ο κ. Βασίλης Μαργάρας
Στην Περιφερειακή Ενότητα Νάξου οι κύριοι Γιώργος Γκούφας και Λάζαρος Θεόφιλος
Στην Περιφερειακή Ενότητα Πάρου ο κ. Παντελής Τζανακόπουλος
Στην Περιφερειακή Ενότητα Σύρου οι κύριοι Τζώρτζης Μακρυωνίτης και Δημήτρης Γρυπάρης
Στην Περιφερειακή Ενότητα Τήνου ο κ. Ματθαίος Βίλλας

Από τον συνδιασμό του κ. Κόκκινου
Στην Περιφερειακή Ενότητα Άνδρου ο κ. Δημήτρης Λοτσάρης
Στην Περιφερειακή Ενότητα Θήρας η κ. Ιουλία Καραμολέγκου
Στην Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου ο κ. Κώστας Κουκάς
Στην Περιφερειακή Ενότητα Νάξου ο κ. Μάρκος Δαδάος
Στην Περιφερειακή Ενότητα Πάρου ο κ. Κώστας Μπιζάς
Στην Περιφερειακή Ενότητα Σύρου ο κ. Γιώργος Παπαμανώλης

Από τον συνδιασμό της κ. Καφαντάρη
Στην Περιφερειακή Ενότητα Θήρας η κ. Άννα Καραμολέγκου
Στην Περιφερειακή Ενότητα Νάξου ο κ. Βαγγέλης Σιγάλας
Η κ. Καφαντάρη παίρνει την έδρα της από την Περιφερειακή Ενότητα Ρόδου.

Από τον συνδιασμό του κ. Συρμαλένιου
Στην Περιφερειακή Ενότητα Μήλου ο κ. Παύλος Χρυσαφίδης
Ο κ. Συρμαλένιος παίρνει την έδρα του από την Περιφερειακή Ενότητα Ρόδου.

Από τον συνδιασμό του κ. Χρυσόγελου
εκλέγεται ο ίδιος ως επικεφαλής και παίρνει την έδρα του από την Περιφερειακή Ενότητα Ρόδου.

Οι ταινίες του Φεστιβάλ Δράμας στην Σύρο


Όπως μας ενημέρωσαν συνάδελφοι απο την Σύρο,

Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, που φέτος κλείνει 33 χρόνια, ταξίδεψε χθές το βράδυ στη Σύρο στον κινηματογράφο ΠΑΛΛΑΣ.

Το Φεστιβάλ Δράμας ξεκίνησε το 1978 ως πρωτοβουλία της Κινηματογραφικής Λέσχης Δράμας. Έπειτα από μερικά χρόνια, το Φεστιβάλ υιοθετήθηκε από τον Δήμο Δράμας και στα μέσα της δεκαετίας του '80 από το ΥΠ.ΠΟ.
Εκτός από το Εθνικό Φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια διεξάγεται και το Διεθνές Φεστιβάλ όπου διαγωνίζονται ταινίες κινηματογραφιστών απ' όλο τον κόσμο.

Η πρωτοβουλία της μεταφοράς των ταινιών του Φεστιβάλ στη Σύρο και η επιμέλεια της διοργάνωσης ανήκει στην ηλεκτρονική εφημερίδα ΑΠΟΨΗ http://www.apopsy.gr/  www.apopsy.blogspot.com/

Σύλλογος Κρητών - συμμετοχή σε φεστιβάλ χορού στην Πετρούπολη (την Αγία!)

Ένα πολύ καλογραμμένο και με "ψυχή" κείμενο διαβάσαμε λαμβάνοντας και "ανοίγοντας" το δελτίο Τύπου του Συλλόγου Κρητών Θήρας που μας ενημερώνει σχετικά με το ταξίδι της χορευτικής του ομάδας στην Ρωσική πρωτεύουσα και την συμμετοχή της στο φετινό Παγκόσμιο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών. (φωτογραφίες θα προστεθούν στην ανάρτηση μές την ημέρα)

Σύμφωνα με το κείμενο,

Αγία Πετρούπολη (Saint Petersburg) 2010…
Το να περιγράψει κανείς μια πόλη είναι εύκολο όταν τη γνωρίζει.
Γνωρίζει την ιστορία, την αρχιτεκτονική, την τέχνη και τον πολιτισμό της.
Είναι δύσκολο όμως να περιγράψεις μια τέχνη μέσα από μια πόλη με τόσο μεγάλη ιστορία στην παράδοση και ακόμα πιο δύσκολο να ξεχωρίσεις και να διακριθείς διαγωνιζόμενος με τα μεγαθήρια της παγκόσμιας χορευτικής παράδοσης σε μια τέτοια ιστορική πόλη όπως η Αγία Πετρούπολη.

Κι όμως το όνειρο γίνεται πραγματικότητα…
Όταν η θέληση απογειώνεται και ο σφυγμός αγγίζει τα όρια της ευδαιμονίας μπορεί το απρόσμενο να γίνει εφικτό. Κι αν η συνειδητοποίηση του, φαντάζει δύσκολη τότε μπορούμε να παραδειγματιστούμε από τη μεγάλη επιτυχία του Συλλόγου Κρητών Σαντορίνης «Το Αρκάδι», που πέτυχε μέγιστη διάκριση, στο διαγωνιστικό μέρος του φετινού Παγκόσμιου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, που πραγματοποιήθηκε στην …συμπρωτεύουσα του Barock Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας.

Το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών της Αγίας Πετρούπολης πραγματοποιήθηκε από 11 έως 16 Νοέμβρη. Στο Παγκόσμιο αυτό Πολιτιστικό Κέντρο σύμφωνα με ανακήρυξη της Unesco, πολιτογραφημένη ως Ρωσική Ομοσπονδιακή Πόλη, πλήθος φορέων ασχολούνται επί χρόνια με την διοργάνωση, δίνοντας της ένα μοναδικά ξεχωριστό χαρακτήρα.

Ξεκινώντας, από το Ρωσικό Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο, το Εθνικό Πανεπιστήμιο Τεχνών και Πολιτισμού της Ρωσίας, την Ρωσική Ένωση Δημιουργών «Inter Aspect», το Πολιτιστικό Κέντρο Κουλτούρας «Kaskad» και συνδιοργανωτές του Φεστιβάλ την Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία Παραδοσιακών Φεστιβάλ, το Εθνικό Ακαδημαϊκό Πανεπιστήμιο της Ρωσίας, την Ρωσική Ένωση Νέων, το Δήμο Αγίας Πετρούπολης και την Ομοσπονδία Μοντέρνων Χορών της Ρωσίας.
Η διοργάνωση με λίγα λόγια περιγράφει το μέγεθος του Φεστιβάλ και τη σημασία του στον Παγκόσμιο χάρτη ερμηνεύει η παρουσία 50 Χωρών με συνολικό αριθμό 90 συγκροτημάτων και σχημάτων που έλαβαν μέρος. Το «Αρκάδι» σάρωσε στα βραβεία.

Ο Σύλλογος Κρητών Σαντορίνης «Το Αρκάδι» συμμετείχε στο Φεστιβάλ με το 14μελες χορευτικό συγκρότημα και 4μελή μουσική ορχήστρα αποσπώντας τα περισσότερα χειροκροτήματα και επευφημίες των παρευρισκομένων. Στο διαγωνιστικό μέρος όπου συμμετείχε η ίδια ακάματη ομάδα, πέτυχε την 2η θέση στην Γενική κατάταξη, την 3η διάκριση στην κατηγορία Παραδοσιακών Χορών, ενώ απέσπασε μεταξύ των άλλων 67 εθνικών σχημάτων το 1ο βραβείο Παραδοσιακής Στολής.

Οι χαμηλοί τόνοι σε μια τόσο μεγάλη επιτυχία με τις τρεις Παγκόσμιες διακρίσεις του Συλλόγου Κρητών Σαντορίνης, δεν θα μπορούσε να είναι τίποτε άλλο παρά μετριοφροσύνη για τον πρόεδρο του Συλλόγου, Μανόλη Ορφανό, ο οποίος σίγουρα πανηγύρισε για την τεράστιας σημασίας επιτυχία αλλά θέλησε να συγχαρεί, στην πρώτη του αποστροφή, τις άλλες Εθνικές ομάδες που, όπως είπε ήταν φανταστικές.

Όσο για την βράβευση του χορευτικού συγκροτήματος του «Αρκαδίου» είπε ότι «αυτή ανήκει πρώτα στα παιδιά, με την μεγάλη θέληση και ψυχική δύναμη, και εν συνεχεία στη Σαντορίνη που φιλοξενεί αυτά τα ταλέντα».
Αφανής ήρωας του κορυφαίου αποτελέσματος είναι η δασκάλα χορού Ειρήνη Κουταλά που ηγείται του χορευτικού σχήματος του Συλλόγου. Ήταν εμφανώς ικανοποιημένη και χαρούμενη ενώ παρότρυνε όσους παρακολουθούν τις προσπάθειες του Συλλόγου να πιούν μια ρακί στην υγεία των άξιων παιδιών του «Αρκαδίου» για να γευτούν κι εκείνοι την μέθη της επιτυχίας με Κρητικό τρόπο.

Στην Αγία Πετρούπολη μετά την λήξη του Φεστιβάλ, για την αποστολή του Συλλόγου Κρητών, τον πρόεδρο και την αέναη συντροφιά του, ακολούθησαν οι συνεντεύξεις στα Ρωσικά ΜΜΕ και η πρόσκληση σε Εθνικό Τηλεοπτικό Δίκτυο καταδεικνύοντας την μεγάλη σημασία που δείχνουν στην Παράδοση οι Ρώσοι.
Εκεί για ακόμη μια φορά πρωτοστάτησε το νησί της Σαντορίνης που είχε την τιμητική του τόσο στην προβολή, όσο και στη διαχρονική αξία της Παράδοσης που δίνεται από τον Σύλλογο Κρητών Σαντορίνης «Το Αρκάδι».

Video απο το ταξίδι και τα χορευτικά μπορείτε να δείτε εδω :
http://www.facebook.com/#!/group.php?gid=39462339931 

Τρίτη, Νοεμβρίου 30, 2010

μετα τα λιμάνια, σειρά έχουν τα αεροδρόμια (μήπως ζούμε σ' άλλη χώρα;..)


Μετά τα λιμάνια που θα γίνουν μαρίνες (και χωρίς τσιγκουνιές, 300 απο τα 900 παρακαλώ..) έρχεται η σειρά των αεροδρομίων!
Σύμφωνα με τον -οικονομικό βεβαίως βεβαιως- Τύπο,

Την είσοδο ιδιωτικών επιχειρήσεων στα περιφερειακά αεροδρόμια μέσω συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, προβλέπει νομοσχέδιο που συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο.
Η αδυναμία του ελληνικού δημοσίου να χρηματοδοτήσει και να διαχειριστεί επικερδώς τα περιφερειακά αεροδρόμια φαίνεται οτι οδηγεί στη λύση των συμπράξεων, με ανάθεση του management σε ιδιώτες. Στόχος είναι η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού των αεροδρομίων και η βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Τσόκλη για το επώνυμο ελληνικό κρασί

Τη βουλευτή επικρατείας και εισηγήτρια στον κοινοβουλευτικό τομέα εργασίας τουρισμού της Βουλής, κα Μάγια Τσόκλη, διάλεξαν οι οινοπαραγωγοί ως πρέσβειρα του επώνυμου ελληνικού κρασιού. Γνωστή από τα ταξίδια της και με πολλά επικοινωνιακά χαρίσματα η κ. Τσόκλη αναμφισβήτητα αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή. Στόχος να «ταξιδέψει» το ελληνικό κρασί, να ενισχύσει τη θέση του στις αγορές όπου έχει ήδη παρουσία, και να ανοίξει νέους δρόμους προς αγορές όπου σήμερα δεν έχει διεισδύσει.
 
πηγή: newsletter "Παρατηρητηρίου"

Βρούτσης (για ημερίδα) για το Ευρωπαικό Έτος για την Φτώχεια..

Ο Υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης, με την ευκαιρία της ημερίδας για το Ευρωπαϊκό Έτος 2010 Καταπολέμησης της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η σημερινή (29.11) ημερίδα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τίτλο «Μαζί ενάντια στη Φτώχεια», κλείνει έναν θλιβερό απολογισμό ενός πολύ σημαντικού, συμβολικού «Ευρωπαϊκού Έτους».
Σε μια περίοδο, που οι κοινωνικές προκλήσεις πολλαπλασιάζονται, η κοινωνική συνοχή δοκιμάζεται και οι δείκτες του κινδύνου της Φτώχειας ανεβαίνουν, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην χώρα μας, η κυβέρνηση αγνόησε τη σημασία του Ευρωπαϊκού Έτους για την Καταπολέμηση της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού και παραμέλησε προκλητικά την ανάληψη των σχετικών σημαντικών δράσεων.
Καμιά από τις τέσσερις κεντρικές προτεραιότητες που έθετε το φιλόδοξο Εθνικό Πρόγραμμα για το έτος, δεν προωθήθηκε.
Δεν προωθήθηκε η «Ενίσχυση της απασχόλησης και της ελκυστικότητας της εργασίας, ιδιαίτερα για τις γυναίκες, τους νέους, τους μακροχρόνια ανέργους και άλλες ομάδες σε δυσμενή θέση στην αγορά εργασίας»
Δεν προωθήθηκε η «Αντιμετώπιση της μειονεκτικής θέσης προσώπων και ομάδων όσον αφορά στην εκπαίδευση και την κατάρτιση»
Δεν προωθήθηκε η «Ενίσχυση της οικογένειας, με έμφαση στη φτώχεια των παιδιών, και στήριξη των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας»
Δεν προωθήθηκε η «Κοινωνική ένταξη των ΑΜΕΑ, των μεταναστών και ατόμων/ομάδων κοινωνικά ευάλωτων λόγω πολιτισμικών χαρακτηριστικών»
Στον αντίποδα, η κυβέρνηση, το 2010, «συμμετείχε στον εορτασμό του Έτους 2010 για τη Φτώχεια» με τις ακόλουθες ενέργειες:

Κατάργησε το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής (Ταμείο για την καταπολέμηση της Φτώχειας)
Διέκοψε την χορήγηση του Επιδόματος Κοινωνικής Συνοχής (Επίδομα Αλληλεγγύης)
Περιέκοψε τις συντάξεις, ακόμη και των χαμηλοσυνταξιούχων με την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης
Πάγωσε το επίδομα ανεργίας για τρία χρόνια, επίδομα που - στα χρόνια της διακυβέρνησης της Ν.Δ. - είχε αυξηθεί κατά 45%.

Η αντιμετώπιση της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού δεν επιτυγχάνεται με ευχολόγια, εκδηλώσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα και με περιοριστική οικονομική πολιτική.
Αντιμετωπίζεται θετικά με πολιτικές ανάπτυξης, που γεννούν θέσεις εργασίας και με στοχευμένες δράσεις κοινωνικής προστασίας, που φέρνουν αποτελέσματα και ανακουφίζουν τους ασθενέστερους συμπολίτες μας.

απο λιμάνια, Μαρίνες!

Τα λιμάνια της χώρας... καλοβλέπει το υπουργείο Οικονομικών, προσδοκώντας σημαντικά έσοδα από την αξιοποίησή τους. (εγω πάλι δεν βλέπω τα λεφτά με τα οποία θα τα κάνει όλ αυτά η κυβέρνηση...)
Σύμφωνα με τους  σχεδιασμούς, σε μαρίνες θα μετατραπούν 300 από τα 900 λιμάνια που έχουν καταγραφεί προκειμένου να προσελκύσουν τουρίστες υψηλών εισοδημάτων.
Παράλληλα οι 12 Οργανισμοί Λιμένος που υπάρχουν στην Ελλάδα δρομολογούνται να γίνουν κέντρα logistics. Δηλαδή, θα διαχειρίζονται κυρίως μεγάλους όγκους εμπορευμάτων.
Τους επόμενους δύο μήνες το υπ. Οικονομικών θα προσλάβει συμβούλους που θα αναλάβουν το project, έτσι ώστε να αρχίσει να υλοποιείται από τα τέλη του επόμενου έτους. Με την τρόικα να ασκεί ασφυκτικές πιέσεις για την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, η κυβέρνηση βάζει μπροστά όλες τις περιπτώσεις που μπορούν να αποδώσουν όφελος και ταυτόχρονα να δημιουργήσουν συνθήκες ανάπτυξης.

Επίλογος No1
Ένας φίλος απορεί..
-εδω καλά καλά δεν είναι (δεν μπορούν να χαρακτηριστούν δηλαδή) λιμάνια, μαρίνες θα τα κάνουμε; και με τι λεφτά;
-στα χαρτιά όλα γίνονται. στο εξής θα τα λέμε Μαρίνες.
-και οι ξένοι τι θα βλέπουν;
-που θα το παίρνουν χαμπάρι; εμείς θα λέμε οτι τα κάναμε Μαρίνες
-μα δεν θα έρχεται καλός τουρισμός!
-και μένα τι με νοιάζει; εγω σύμβουλος είμαι...

επίλογος Νο2 ή θα θελες...
-δηλαδή, όλ αυτά τα έχουν φτιάξει άνθρωποι;!
-πολλοί...
-και δεν τους λένε οτι χαλάνε το περιβάλλον;
-μάλλον οχι..
-οι δικοί μας γιατί τα λένε;
-επειδή δεν μπορούνε. να τα κάνουνε.

στο 6,5 τελικά ο ΦΠΑ για τα τουριστικά καταλύματα

Πιο πολλοί τουρίστες, με «όπλο» τον ΦΠΑ


Να κλείσει τον κύκλο των αρνητικών αποτελεσμάτων της τελευταίας διετίας, κατά την οποία έχασε έσοδα περίπου 1,9 δισ. ευρώ, φιλοδοξεί ο ελληνικός τουρισμός το 2011. Βασικό όπλο του, η μετάταξη του ΦΠΑ στη διαμονή των τουριστικών καταλυμάτων από το 11% στο 6,5%, δηλαδή στα ίδια περίπου επίπεδα με τον ΦΠΑ που ισχύει και σε ανταγωνιστικούς προορισμούς.
Οι αρμόδιοι φορείς αισιοδοξούν βάσει των σημερινών δεδομένων ότι οι αφίξεις ξένων επισκεπτών, οι διανυκτερεύσεις στα καταλύματα και οι τουριστικές εισπράξεις θα ανακάμψουν.
Το μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ κοστολογήθηκε σε 200 εκατ., ενώ βάσει εκτιμήσεων του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων θα προκαλέσει από μόνος του επιπλέον τουριστικά έσοδα ύψους 630 εκατ. το 2011.

λύσανε οι κάβοι...

Κανονικά και χωρίς προβλήματα πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί (Τρίτη 30 Νοεμβρίου) ο απόπλους του πλοίου της Blue Star για τα νησιά των Κυκλάδων. Τα εισητήρια που ήταν κομμένα εδω και μια εβδομάδα έδωσαν στο πλοίο πληρότητα 100%.
Το δρομολόγιο των 19.00 σήμερα Τρίτη 30.11 θα πραγματοποιηθεί κανονικά και υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα εισητήρια, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας.

Δευτέρα, Νοεμβρίου 29, 2010

Κόκκινος για Οργανισμό Λειτουργίας Περιφέρειας

Με ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Κόκκινος σχολιάζει τον Οργανισμό Λειτουργίας της Περιφέρειας, λίγες μόλις ώρες μετά την παρουσίασή της στην δημοσιότητα. Τα σχόλιά του είναι επικριτικά, κάτι που θα μπορούσε να υποθέσει κανείς οτι αποτελεί πάγια τακτική της -κάθε- αντιπολίτευσης, πλήν όμως εμείς περιμένουμε το επόμενο διάστημα απο πλευράς του κ. Κόκκινου περισσότερα στοιχεία (αριθμούς, νούμερα, ποιοί εδω, ποιοί εκεί κλπ) ώστε να στοιχειοθετείται καλύτερα η σημερινή ευανάγνωστη πολιτική θεωρία.

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Κόκκινος σημειώνει οτι,

Λίγες μέρες πριν να λειτουργήσει η τοπική αυτοδιοίκηση στους ρυθμούς του «Καλλικράτη», είδε το φως της δημοσιότητας η τελική μορφή του Οργανισμού Λειτουργίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Δυστυχώς παρά τις καλές μας προθέσεις και την δικαιωματικά σωστή και έγκαιρη ενημέρωση που ζήτησε ο συνδυασμός μας το Σάββατο 20/11/2010 από τον κο Μαχαιριδη , ενημερωθήκαμε πρόσφατα μέσω του Δωδεκανησιακού Τύπου για τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με την εφαρμογή του Οργανισμού Λειτουργίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Ερωτηματικά και αναπάντητες απορίες γεννιούνται και στον πιο καλόπιστο αναγνώστη για τη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα του οργανισμού. Αφενός παρατηρείται συγκέντρωση υπηρεσιών στις Κυκλάδες, χωρίς ωστόσο να έχει διασφαλιστεί η στελέχωση αυτών των υπηρεσιών και αφετέρου παρατηρείται «αποψίλωση» υπηρεσιών στη Δωδεκάνησο.
Οι λιγοστοί «ηρωικοί» υπάλληλοι των υπηρεσιών καλούνται να ανταποκριθούν στο μεγάλο όγκο εργασίας την ίδια ώρα που οι υπόλοιποι νησιώτες μας βιώνουν την εγκατάλειψη και την απομόνωση. Οι πολίτες κινδυνεύουν να υποστούν αφάνταστη ταλαιπωρία , είναι ανενημέρωτοι και ζητούν ενεργοποίηση όλων των φορέων και ορθολογιστική «εξακτινωση» των προσφερόμενων υπηρεσιών.
Λίγες μέρες πριν την εφαρμογή του αναμένονται δεκάδες καθοριστικές Υπουργικές Αποφάσεις που θα οριστικοποιούν το θεσμικό πλαίσιο των αρμοδιοτήτων, ενώ δεν έχει αποσαφηνιστεί ο ρόλος των επτά (7) Γενικών Διοικητών που θα είναι πρόσωπα αρεστά στην Κυβέρνηση και αναμένεται να λειτουργήσουν ως το «μακρύ της χέρι» και ως «χωροφύλακες» των αιρετών αυτοδιοιηκητικων οργάνων.

Βρούτσης για απεργία ναυτεργαζομένων

Σε σημερινή ανακοίνωση που εξέδωσε ο βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης για την απεργία των ναυτεργαζομένων αναφέρει οτι:

«Ο πολυήμερος αποκλεισμός των νησιών μας, προκαλεί οικονομική και κοινωνική ασφυξία και έχει οδηγήσει στην απομόνωση ολόκληρη τη νησιωτική Ελλάδα.
Η εφιαλτική κατάσταση που δημιουργήθηκε, έχει φέρει σε αδιέξοδο τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες, ενώ η έλλειψη βασικών ειδών διατροφής και φαρμάκων, λόγω αδυναμίας τροφοδοσίας, έχει οξυνθεί επικίνδυνα. Η αγωνία των νησιωτών έχει κορυφωθεί, ενώ σε απόγνωση βρίσκονται και οι παραγωγικές τάξεις, οι οποίες βλέπουν τα ευπαθή προϊόντα τους να σαπίζουν στα λιμάνια, ανήμποροι να παρέμβουν.
Μπροστά στην απαράδεκτη αυτή κατάσταση, η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες, αφού παραμένει απλός θεατής, επιδεικνύοντας αδράνεια και έλλειψη αντανακλαστικών.
Για τους ανωτέρω λόγους, η Ν.Δ. με επτά νησιώτες βουλευτές (κκ Γιάννης Βρούτσης – Βουλευτής Κυκλάδων, Σπύρος Γαληνός - Βουλευτής Λέσβου, Κώστας Μουσουρούλης – Βουλευτής Χίου, Μίκα Ιατρίδου – Βουλευτής Δωδεκανήσου, Γιάννη Πλακιωτάκη – Βουλευτής Λασιθίου, Μανόλης Κεφαλογιάννης – Βουλευτής Ηρακλείου, Όλγα Κεφαλογιάννη – Βουλευτής Ρεθύμνης) κατέθεσε, ήδη από την περασμένη Παρασκευή, ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, κ. Διαμαντίδη, επιδιώκοντας την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης στο κρίσιμο αυτό ζήτημα.
Με την ενέργεια αυτή, επιδιώξαμε να ευαισθητοποιήσουμε την κυβέρνηση για την τραγική κατάσταση που βιώνει η νησιωτική Ελλάδα, ώστε να συμβάλλει στην ταχύτατη επίλυση του προβλήματος.

Κόκκινος για απεργία ΠΝΟ

Ανακοίνωση εξέδωσε ο κ. Κόκκινος Επικεφαλής του Περιφερειακού Συνδιασμού Νοτίου Αιγαίου με θέμα την απεργία των εργαζόμένων στα πλοία στην οποία αναφέρει οτι:

Σε πρωτοφανή ταλαιπωρία υπόκεινται οι κάτοικοι των νησιών μας. Η κυβέρνηση αφενός προχώρησε στην μείωση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων (με ότι αυτό συνεπάγεται για τις μετακινήσεις και την ποιότητα ζωής των νησιωτών μας) και αφετέρου λειτουργεί ως «Πόντιος Πιλάτος» στις κινητοποιήσεις της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο.).
Η ανεύθυνη και αδιάλλακτη κυβερνητική πολιτική έχει ως αποτέλεσμα:

Ο εφοδιασμός των νησιών μας σε τρόφιμα και φάρμακα να καθίσταται προβληματικός
Ευπαθή προϊόντα και επιχειρηματίες να κινδυνεύουν να καταστραφούν
Οι πολίτες να αδυνατούν να ταξιδέψουν
Να προστίθενται νέα προβλήματα και να δημιουργείται αδιέξοδο ανάμεσα σε Π.Ν.Ο. – Πλοιοκτήτες – Κοινωνία
Καλούμε την κυβέρνηση να εξετάσει σε κλίμα καλόπιστου διάλογου τα αιτήματα της Π.Ν.Ο. με στόχο να επικρατήσει εργασιακή ειρήνη και συνεννόηση μεταξύ ανθρώπων που επιδιώκουν να κατακτήσουν το μεροκάματο, εμπλέκονται στην καθημερινή διαδικασία μετακίνησης των πολιτών και των αγαθών προς τα νησιά μας.
Θεωρούμε απαράδεκτο να εμπλέκει με τεχνητό τρόπο και δημιουργεί συγκρουσιακό κλίμα ανάμεσα στις κοινωνικές ομάδες χωρίς να αναλαμβάνει τις ευθύνες της.
Η «ομηρία» των νησιωτών μας πρέπει να λήξει άμεσα, να αποκτήσουν και πάλι τα νησιά μας τα απαραίτητα εφόδια και να πραγματοποιούνται εύρυθμα οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.
Επιπλέον ζητάμε να επανεξετάσει τα δρομολόγια των ακτοπλοϊκών γραμμών, να τα βελτιώσει και να ακούσει τις προτάσεις των φορέων και των πολιτών του Νότιου Αιγαίου (ιδιαίτερα των μικρών νησιών) που βιώνουν πρωτοφανή απομόνωση.

Κυριακάτικο, τελευταίο..!

Μια άποψη κι αυτή...και με αφορμή την αναγνωσιμότητα και .. αναλωσιμότητα του Τύπου... (πόσο μάλλον στην σημερινή ηλεκτρονική εποχή..)


Τον τελευταίο καιρό τείνω να αντιμετωπίζω τα καλά κείμενα σαν το καλό φαί. Το οποίο παιδεύεται ο μάγειράς του να το φτιάξει, χρησιμοποιεί ακριβά και δυσεύρετα υλικά, το προσέχει την ώρα που το μαγειρεύει και το περιποιείται όταν το βάζει στο πιάτο για να το παρουσιάσει στους καλεσμένους του. Κι αυτό που μένει απο ενα καλό φαί είναι η απόλαυση στην ανάμνηση του. Έτσι μου φαίνονται τελευταία τα κείμενα. Σαν καλά ή και πρόχειρά φαγητά...Που πολύ δύσκολα όμως θα μπεις στην διαδικασία να τα κρατήσεις στο ψυγείο. Το "τρως" μια φορά και τελειώνει. Δύσκολα το "φυλάς" για την επομένη...

Το δε μαγείρεμα, γι' άλλους είναι χόμπι, γι' άλλους επάγγελμα. Βιοπορίζονται δηλαδή απο αυτό κι ως εκ τούτου είναι υποχρεωμένοι να το κάνουνε κάθε μέρα. Και κατά κανόνα να κρατάνε μια σταθερή γεύση και την όποια ποιότητα έχει ορίσει ο καθένας. Έτσι είναι και με τα κείμενα. Δεν "μαγειρεύουμε" για το σπίτι μας, μαγειρεύουμε -κυρίως- για τον κόσμο, κι εκτός απο την δημιουργική κουζίνα που συναγωνίζεται σε πολλές περιπτώσεις τον εαυτό της (βλ. μπλόγκερς.. σέφ!) υπάρχουν και οι χιλιάδες μάγειροι που αντιμετωπίζουν (και την ανεργία, σωστά!) το στοίχημα της καθημερινότητας. Η δουλειά των οποίων είναι πολύ σημαντική αν ορισμένες φορές υποτιμημένη.

Καλή ανάγνωση!

για το fecebook...

το κόμεντ του "έχουμε και λέμε" για το φεισμπουκ και τα κατορθώματά του..


Γιατί κόμικς στα προφίλ; θέλει και ρώτημα;.. αφού χορτάσαμε να "διαφημίζουμε" τον εαυτό μας -ο καθένας- τα γούστα, τους φίλους τις προτιμήσεις, τις γνώσεις κλπ, (αφού "αναγνωριστήκαμε" κιόλας...!) είπαμε (και καλά κάναμε) να το ρίξουμε στην πλάκα.... Γιατί, πολύ σοβαρά φαίνεται οτι το είχαν πάρει αρκετοί αυτό το παιχνιδάκι...Σε τέτοιο σημείο μάλιστα που έφτασε να καθορίζει τον χρόνο και τις επιλογές τους. Ψυχαναγκασμός δηλαδή! "Να κάνω κάτι ενδιαφέρον, να το ανεβάσω στο φέισμπουκ"! Άλλοι πάλι, πιο ασταθείς κι επιρρεπείς χαρακτήρες φοβήθηκαν τις "κοινωνικές κυρώσεις" απο την αποκάλυψη των προτιμήσεων και των γούστων τους (γιατί παιδιά, ανώμαλοι είστε;) λες και είναι κακό να λες τι σου αρέσει και τι δεν σου αρέσει... Κακό δεν είναι, το κακό με το φεισμπουκ είναι μπήκαν πολλοί στην διαδικασία του συναγωνισμού σε "άποψη" και σε "γούστο". Κυρίως άνθρωποι με μέτρια γούστα που γύρευαν -προφανώς- επιβεβαίωση για τις προτιμήσεις τους... Λυπάμαι που το βλέπω κι έτσι, αλλά στα σίγουρα μπορώ να το δώ και πολύ πιο αθώα... (μου χει μείνει ενα τραύμα απο τους μπλόγκ aggregators..!) Είμαι on line, περνάω απο τη σελίδα, γράφω ενα γειά χαρά, βλέπω τους φίλους μου που είναι μακριά μου, ενημερώνομαι για κάποιες δραστηριότητες (σε στυλ Open Calendar) and that't it!. Το να κάθεται κανείς να ασχολείται με το τι έκανε ο ένας και τι είπε ή τι έγραψε ο άλλος, η πόσους "φίλους" και οπαδούς έχει ο καθένας κλπ, το θεωρώ, τουλάχιστο ως το σύγχρονο κουτσομπολιό....

Παρεμπιπτόντως, η διάσημη δημοσιογράφος κ.Αλεφραγκή, δεν έχει ακόμη κοινοποιήσει τις προθέσεις της σχετικά με το πού θα περάσει φέτος τις εορτές. ήδη πάντως έχει λάβει προσκλήσεις απο τους διάσημους φίλους της για γιορτές στο Άααασπεν, στα εξωτικά νησιά Γκαλαπάγκος -γιατί το δικό μας δεν είναι αρκούντος εξωτικό τον χειμώνα- στην εξωτική Χαβάη και στον εξωτικό Άγιο Μαυρίκιο. Πολύ πιθανό όμως είναι να τις περάσει στην "εξωτική" Αγία Ζώνη, του γνωστού πεζοδρόμου της Κυψέλης -βεβαίως βεβαίως- που με τόσους αλλοδαπούς είναι στα σίγουρα εξωτική... (!)

Και μιας κι αρχίσαμε ας τελειώσουμε με τα κόμικς.
Και το -ελληνικό- φέισμπουκ κύκλους κάνει... (ευτυχώς...). Άλλοι λαοί βλέπω οτι το παίρνουνε ακόμη πολύ στα σοβαρά...

Σήμερα πάντως διαβάζω οτι η Lady Gaga μας καλεί να βγούμε εκτός (του ψηφιακού εαυτού μας) για φιλανθρωπικούς σκοπούς..

keep them busy...ή Κυριακάτικα, συνέχεια..

Ειλικρινά αναρωτιέμαι μπας και μας "ρίχνουνε" (στην μπάλα..!) στα οικονομικά προβλήματα της χώρας (σωζόμαστε, δε σωζόμαστε δηλαδή) για να "ξεχνάμε" κάτι τέτοια ...

Κατηγορίες εναντίον 24 ατόμων με την κατηγορία της απάτης απήγγειλε ο ανακριτής για την υπόθεση των αποζημιώσεων σε «εκπαιδευτές» του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ). Χαρακτηριστικό της έκτασης της απάτης είναι πως σε στελέχη του Oργανισμού καταβλήθηκαν αποζημιώσεις 50-100.000 δρχ. ανά ώρα (!) αντί 12.000 δραχμών που προέβλεπε ο νόμος...


Στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ βρίσκεται πρώην υπουργός - Συμμετέχει στο Δ.Σ. 165 εταιρειών διαχείρισης 220 ακινήτων μεγάλης αξίας που βρίσκονται σε κεντρικές και εμπορικές περιοχές της Αθήνας

Κυριακή, Νοεμβρίου 28, 2010

Κυριακάτικο and that's it!

Ένα απο τα κείμενα που μου άρεσαν περισσότερο σήμερα το έγραψε η Χριστίνα Πάντζου, δημοσιευθηκε στην Ελευθεροτυπία κι εχει τίτλο "Οι Δουβλινέζοι" ή αλλιώς, η γκαντεμιά (;) του Καλατράβα.
Αναφέρεται στις πρόσφατες εξελίξεις της Ιρλανδικής οικονομίας
(ή της οικονομίας που θέλουν κάποιοι για την Ιρλανδία..)

Ο πρόλογος είναι "δυνατός" την συνέχεια την διαβάζετε εδώ

Οταν ο Καλατράβα χτίζει φαραωνικά έργα σε μια μικρή και βασανισμένη χώρα, κάποιο κακό προοιωνίζεται. Μετά από μας, το κατάλαβαν και οι Ιρλανδοί. Τη δεκαετία των 00s διάβαιναν, μεθυσμένοι από την πλαστή ευτυχία τού να ζεις αρχοντικά με δανεικά, τις νέες φαντασμαγορικές γέφυρες του ισπανού αρχιτέκτονα στο παλιό λιμάνι του Δουβλίνου, που έγινε μοντέρνο προς δόξαν του νέου πλούτου. Ξεχνώντας, ίσως, τη ρήση του Σάμιουελ Μπέκετ, «Προσπάθησε ξανά, απότυχε ξανά, απότυχε καλύτερα». Μαγεμένοι από το σύνδρομο της Σταχτοπούτας, απολάμβαναν το ότι από φτωχοί έγιναν πλούσιοι. Για να γίνουν στο μεσονύκτιο της κρίσης, αυτοί οι περήφανοι Κέλτες, θύματα μιας καλά στημένης ψευδαίσθησης. Και ξανά φτωχοί.

Κυριακάτικο, one more.. ή Κυριακή, γιορτή και σχόλη...

Επιτέλους! Μετά τους τόνους μελάνης (ελπίζω αυτές τις φράσεις να μην τις διαβάζουν κάποτε με απορία τα παιδιά μας ρωτώντας "τι πάει να πεί μελάνι, μαμά;) περί της κρίσεως και της αντίληψης των Ελλήνων απέναντι σε αυτήν, περάσαμε στην εποχή όπου ενδιαφέροντες άνθρωποι που εξελέγησαν στις εκλογές (κυρίως δημοτικές) μας λένε.. αυτά που έχουν να πούν! Κυρίως ευχάριστα και αισιόδοξα πράματα. Επίσης, πολλοί απο αυτούς μακράν απέχουν απο το μοντέλο -που είχαμε συνηθίσει- του απόμακρου και "ασήκωτα σοβαρού πολιτικού" (σσ του ανθρώπου που μπαίνει στην "πολιτική" και παθαίνει μετάλλαξη και αναγκαστική σοβαροφάνεια...). Οι περισσότεροι δε δηλώνουν οτι δεν έχουν καμμιά όρεξη να ντυθούν το "βαρύ κουστούμι" της "θέσης" τους. Πάνε και τα κουστούμια... περίπατο!


Μια απο τις πλέον ενδιαφέρουσες και χαρακτηριστικές συνεντεύξεις αυτή της δημοτικής συμβούλου του Δήμου της Αθήνας Ευφρσύνης Δοξιάδη στην Κυριακάτικη Καθημερινή.
Αλλά εχω ενα τόσο δα σχολιάκι... Καλό το αξίωμα, αλλά, συγκρίνεται με την τέχνη; δε νομίζω...


Αυτές οι σημειώσεις γράφτηκαν την περασμένη Κυριακή, αλλά, έτυχε να μην ανέβουν εκείνη ή τις επόμενες ημέρες. είναι αυτό που λέμε οτι όσο μένουν μερικά πράγματα, τόσο πέφτουν μέσα..

Τι να σου κάνει κι ο Κυριακάτικος (Τύπος) είδε κι αποείδε με την κρίση (τα λεγε άλλωστε απο καιρό) είπε να το γυρίσει στα εορταστικά, στο λάιφστάιλ δηλαδή, και καλά κάνει.  Σου λέει (σ.σ. ο Κυριακάτικος τουλάχιστο...) εγω δεν είμαι πίνακας διαμαρτυρίας, αμα το γυρίσω σε αυτό το στύλ θα χάσω και τους καλούς μου πελάτες! Άμα θέλει ο κόσμος διαμαρτυρία ας πάει στον κ. Αυτιά -που τις δέχεται αδιαμαρτύρητα- ας πάει και σε άλλους δημοσιογράφους που επίσης τις αποζητούν... Κι εδω που τα λέμε, δεν έχει κι άδικο... Ο Κυριακάτικος Τύπος είναι πιο λαιφστάιλ και καλά κάνει, σηκώνει άλλωστε τον δικό του σταυρό (βρέ το "Βήμα"...!) προβάλλοντας τα ευχάριστα και αισιόδοξα της ζωής μας.
Όσο πια για τις τιμές των εφημερίδων, ελάτε τώρα...Εδώ είναι το πρόβλημα;! Ενάμιση κιλό (και βάλε) η κάθε εφημερίδα, πόσο (λιγότερο δηλ) να την κοστολογήσει κανείς..Γίνεται; δεν γίνεται..

Τρίτη πρωί φευγουν τα πλοία (καλώς εχόντων των πραγμάτων...)

Κι επειδή ουδέν νεότερον απο το μέτωπο (των ναυτεργαζομένων..) και η απεργία συνεχίζεται κανονικά (καθώς φαίνεται ούτε οι πλοιοκτήτες δεν έχουν την όρεξη να διαμαρτύρονται..) εμείς θυμηθήκαμε ενα πολύ παλαιότερο κειμενάκι που είχε γραφτεί το 2006, τον Γενάρη για την ακρίβεια, με αφορμή τότε, οχι κάποια απεργία, αλλά τις διαμαρτυρίες των Αρχών των Κυκλάδων (σούρτα φέρτα οι επιστολές..) για τις αυξήσεις στις τιμές των εισητηρίων. Το παλιό αυτό κειμενάκι "αφιερώνεται" στις σημερινές συνθήκες, κι εδω που τα λέμε, εαν αλλάξει κανείς τα ονόματα, όλα τα υπόλοιπα παρα-μένουν εντυπωσιακά ίδια...

Είδες που τα κόμματα (πόσο μάλλον τα νέα) κάνουν καλό;
ή κάποιος "νοιάζεται"...
Η μόνη (κυριολεκτικά..) που φαίνεται να ενοχλείται απο την απεργία είναι η κυρία Μπακογιάννη της "Δημοκρατικής Συμμαχίας" καθώς μια απο τις πρώτες ανακοινώσεις του κόμματός της αναφέρεται στο γεγονός.

"Η οικονομική ζωή των νησιών έχει παραλύσει εντελώς" αναφέρει η κ. Μπακογιάννη συμπληρώνοντας οτι, «μια μικρή ομάδα κομματικών συνδικαλιστών κρατά τα λιμάνια της χώρας κλειστά, στην Ελλάδα της κρίσης και της ύφεσης οι συνδικαλιστικές πρακτικές και η κυβερνητική απραξία έχουν σαν αποτέλεσμα, χιλιάδες τόνοι προϊόντων να σαπίζουν στα λιμάνια, οι παραγωγοί να βρίσκονται σε απόγνωση και η οικονομική ζωή των νησιών να έχει παραλύσει εντελώς."....

καλού-κακού.. σελίδα για την ενημέρωση για τους σεισμούς

Ενας «μικρός σεισμογράφος» σε κάθε σπίτι (εγω λέω να πάρω εναν σκιτσογράφο, το πολύ-πολύ να πέσει το ταβάνι να μας πλακώσει, κι αυτός να ζωγραφίζει...)
Θα παρέχει έγκαιρη και αξιόπιστη πληροφόρηση για σεισμούς άνω των 4 Ρίχτερ στην Ελλάδα, αλλά και στα Βαλκάνια (που δε μας νοιάζει και πολύ, γιατί πρώτα πρέπει να κοιτάζουμε το σπίτι μας...)


Οι φήμες για επικείμενη ενεργοποίηση του ηφαιστείου στη Σαντορίνη που κυκλοφόρησαν αμέσως μετά μια αισθητή σεισμική δόνηση τον περασμένο Ιούνιο αναστάτωσαν το νησί στην έναρξη της τουριστικής περιόδου. Δεκάδες τηλεφωνήματα δέχθηκε το σεισμολογικό του ΑΠΘ από χώρες της Ευρώπης που ζητούσαν πληροφορίες γι’ αυτή τη φήμη, ανησυχώντας για τα παιδιά τους ή για συγγενείς τους που έκαναν διακοπές στη Σαντορίνη. (φαντάσου δηλαδή τι θα έπρεπε να κάνουμε εμείς που ζούμε ολοχρονίς εδω πέρα...)

Αυτή την ακατάπαυστη φημολογία και τις συνέπειές της επιχειρεί να περιορίσει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο μέσω του Διαδικτύου. Ενας «μικρός σεισμογράφος» θα υπάρχει πλέον σε κάθε σπίτι(!) ώστε να παρέχει έγκαιρη και αξιόπιστη πληροφόρηση για τους σεισμούς άνω των 4 Ρίχτερ που έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα. Σε ελάχιστα λεπτά ή και δευτερόλεπτα ο χρήστης μπορεί να έχει μια σαφή εικόνα για το επίκεντρο και για το μέγεθος και στη συνέχεια πληροφορίες για τη σεισμική δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει ο σεισμός. Η ενημέρωση αφορά σε σεισμούς άνω των 4 Ρίχτερ, καθώς «μόνο πονοκέφαλο θα προκαλούσε η ενημέρωση για 20-30 σεισμούς κάτω των τριών Ρίχτερ που σημειώνονται ημερησίως στην Ελλάδα», διευκρινίζει ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ κ. Κώστας Παπαζάχος. Η επιστημονική ενημέρωση των πολιτών μέσα από την ιστοσελίδα του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του ΑΠΘ και του Σεισμολογικού Σταθμού http://www.seismology.geo.auth.gr/  θα ξεκινήσει εντός του Δεκεμβρίου ή αρχές του επόμενου έτους.

τέρμα τα δίφραγκα. βούρ στο κομπιούτερ...

Το προχθεσινό καθημερινό φύλλο του «Βήματος» ήταν το τελευταίο. Το πολυσυζητημένο Ιnternet εκτοπίζει τα παραδοσιακά ταχυπιεστήρια, τα κομπιούτερ έχουν ήδη σκοτώσει τον Γουτεμβέργιο. Η ημερήσια έκδοση σε τυπωμένο χαρτί δίνει τη θέση της στην ηλεκτρονική εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ.gr. Το γεγονός αυτό δεν είναι αποτέλεσμα μόνον της οικονομικής κρίσης στον κόσμο, στην Ευρώπη ειδικότερα και στην Ελλάδα ιδιαίτερα. Η διακοπή εκδόσεως του καθημερινού φύλλου του «Βήματος» είναι αναπόφευκτη συνέπεια της τεχνολογικής εξέλιξης, αλλά και της επιθυμίας των πολιτών να έχουν όλο και περισσότερη, ταχύτερη και ευρύτερη ενημέρωση.


Ο άνθρωπος του 21ου αιώνα ενημερώνεται διαρκώς για τα τρέχοντα θέματα, ακούει ραδιόφωνο στο αυτοκίνητό του, βλέπει τηλεόραση στο σπίτι του, αποκτά «αυτομάτως» τις πληροφορίες που του είναι απαραίτητες για την καθημερινή ζωή του. Την Κυριακή η ζωή είναι διαφορετική και οι κυριακάτικες εφημερίδες γνώμης ανθούν.
Μετά από πολλές σκέψεις και έρευνες «Το Βήμα», εκτιμώντας και την πορεία της οικονομίας εν σχέσει με το κόστος εκδόσεως των εφημερίδων, είναι υποχρεωμένο να σεβασθεί την προτίμηση των αναγνωστών του.
Προχθές Παρασκευή περισσότεροι από 85.000 αναγνώστες ενημερώθηκαν από το ηλεκτρονικό site του «Βήματος». Την ίδια ημέρα αγόρασαν την εφημερίδα λιγότεροι από 10.000 αναγνώστες.
Το μήνυμα είναι σαφές, το ελάβαμε και αποδεχόμαστε την Πρόκληση. Το «χάρτινο» καθημερινό φύλλο αντικαθίσταται από την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, η οποία λειτουργεί ήδη παράλληλα με την εφαρμογή ενός Προγράμματος Αλλαγών που μας οδηγεί στο Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011.  Το καθημερινό «Βήμα» δεν λέει αντίο, αλλά εις το επανιδείν στο Διαδίκτυο.


τι λέμε εμείς τώρα,
Σαφώς και δεν πρόκειται περί "πλήγματος" του Τύπου (για φαντάσου οι πληγές του Ελληνικού Τύπου να ξεκινούσαν απο το ισχυρό "Βήμα" τι θα'χαμε να δούμε...) Ίσα ίσα που ενα ισχυρό συγκρότημα "μπαίνει μπροστά" και ανακοινώνει την σχεδόν εξολοκλήρου παρουσία του στο διαδίκτυο, εκτός απο την Κυρικάτικη έκδοσή του. Κι εδω που τα λέμε, είναι ακριβό σπόρ η καθημερινή ανάγνωση της εφημερίδας. Ο χρόνος για να την ξεφυλίσεις είναι πανάκριβος, πόσο μάλλον άμα κάθεται κανείς όλη την ημέρα μπροστά σε έναν υπολογιστή κι έχει τις ειδήσεις "στο πιάτο". Η αγορά της ημερίσιας εφημερίδας είναι πια πολυτέλεια. Οχι οικονομική, είναι πολυτέλεια χρόνου.

(έλα λίγο με κέφι..)

ή η ιστορία μιας εφημερίδας...

Εμείς δε στο σπίτι, στην οικογένειά μου δηλαδή, σκεφτήκαμε κάτι ακόμη πιο οικονομικό απο τον κ. Σταύρο. Αγοράζουμε την εφημερίδα -του- κάθε Κυριακή και -ως εβδομαδιαία που είναι- μην μοιραζόμαστε αναμεταξύ μας καθόλη την διάρκεια της εβδομάδας. Την Κυριακή την διαβάζω εγω (παίρνω σειρά γιατί ξέρουνε οτι είμαι δημοσιογράφος..) την ίδια ημέρα διαβάζει τα περιοδικά και τα ένθετα ο σύντροφος μου. Την Δευτέρα την παίρνω στην δουλειά και την διαβάζουν δυό συνάδελφοι μου. Μισή μισή. Την μισή ο ένας την υπόλοιπη ο άλλος. Την Τρίτη μου την επιστρέφουν και την μισή την δίνω στην κουμπάρα μου, την υπόλοιπη στην κουνιάδα μου. Τετάρτη πρωί (κι αφού την έχουν διαβάσει εναλλάξ ώστε να καλύψουν όλην την ύλη) μου την αφήνουν έξω απο την πόρτα. Την παίρνω μαζί μου και στην επιστροφή απο την δουλειά την αφήνω στον κυρ-Γιώργο που με την σειρά του την δινει στον κυρ-Θανάση και την γυναίκα του. Την Πέμπτη το πρωί την ξαναπέρνω (σκυταλοδρομία κάνει η εφημερίδα!) και την πηγαίνω στην κυρία Τασία που περιμένει πως και πως να διαβάσει Πρετεντέρη γιατί είναι φαν του και πολύ της αρέσει όταν συνοφρυώνεται κι όταν προβληματίζεται στην τηλεόραση και ταυτίζεται μαζί του. Το απόγευμα της Πέμπτης η ίδια η κυρία Τασία την δίνει στην κυρία Μαρία που μένει δίπλα και που της αρέσουνε τα οικονομικά, γιατί απορία το χει πως τόσοι σοφοί άνθρωποι (και οικονομολόγοι..) χρεωκοπήσανε την χώρα και διαβάζει για να μάθει. Την Παρασκευή το πρωί με το καλό, η εφημερίδα εγκαταλείπει την Σαντορίνη και μπαρκάρει για Αθήνα. Εκεί, στον Πειραιά, την παραλαμβάνει με συγκίνηση ο πατέρας μου και την μεταφέρει στην Πλατεία Αμερικής για να την διαβάσει με την ησυχία του μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια. "Για τον Βασιλιά, γράφει τίποτα;" ρωτά με αγωνία η γιαγιά (90 πατημένα) "Ποιόν βασιλιά ρε γιαγια, πλάκα μας κάνεις, εδω έχουμε κατοχή..." οικονομική, ήθελε να πεί αλλά δεν πρόλαβε ο γαμπρός της γιαγιάς γιατί η γιαγιά άρχισε να φωνάζει "κάτω, κάτω η Γερμανία, θα πάρουμε την Ακρόπολη..." κι άλλα ανυπόφορα που όσο χιούμορ και να έχεις, εξαντλείται... Περί το απόγευμα της ίδιας ημέρας η εφημερίδα κατεβαίνει κάτω σε ενα πολύτεκνο ζευγάρι απο την Κένυα (κατράμι μαύροι) που αν και έχουν δορυφορική κεραία για να μαθαίνουν τα νέα της Κένυας, δείχνουν ενδιαφέρον και για τα νέα της Ελλάδας, ειδικά απο τότε που πήρανε κι αυτοί χαμπάρι σε τι σόι χώρα... Αφρικάνικη μετακομίσανε. "Εμείς τουλάχιστο είχαμε πόλεμο" αρκούνται να δηλώσουν οι άνθρωποι μη λέγοντας και τίποτε παραπάνω γιατί σκέπτονται οτι είναι μετανάστες (μάλλον νόμιμοι πιά..) και ώρα είναι να τους βάλουνε στο μάτι και να τους κυνηγάνε.... Στο τηλέφωνο πάντως που τους πήραμε τις προάλλες για το νοίκι, μας είπαν διστακτικά οτι η οικονομία της Ελλάδας συζητήθηκε και σε ένα δικό τους κανάλι...αλλά δεν ήθελα να μάθω τι είπαν (το νοίκι βρέ, γιατί σε λίγο μας βλέπω εμάς μετανάστες στην Κένυα..!) Η δε εφημερίδα στους γείνονες αλλοδαπούς φαίνεται χρήσιμη και για άλλες χρήσεις μιας και τυλίγουν σε αυτήν διάφορα μικροαντικείμενα που πουλάνε στις λαικές αγορές, ενω κάνει και για να καθαρίζουν τα τζάμια. Δεν αφήνει "μουτζούρες", λέει με ενθουσιασμό η κυρία της μαύρης οικογένειας η οποία την παίρνει μαζί της όταν πάει να καθαρίσει τα τζάμια κανενός γειτονικού σπιτιού.
"Πήγαινε κυρά μου να βγάλεις κανα μεροκάματο, τα κρατάω εγω τα παιδιά, του Θεού είναι, χαρά μου δίνουν, καλό μου κάνεις" λέει μια άλλη γειτόνισα...
Εν συνεχεία, Σαββάτο πρωί, η εφημερίδα, οτι εχει απομείνει απο τους αλλοδαπούς δηλαδή, αλλά ποτέ το ένθετο για την Τέχνη!) περνάει απο τον τσαγκάρη της γειτονιάς που ορισμένοι τον λένε και φιλόσοφο (άλλοι δε οτι λέει ασυναρτησίες..) ο οποίος διαβάζει οτι είναι να διαβάσει, την χρησιμοποιεί για να απομακρύνει τις κόλλες απο τις σόλες και στην συνέχεια επειδή είναι και οικολόγος, κι όπως μαρτυρούν και οι κουτσομπόλες της γειτονιάς, την πετάει στον κάδο για την ανακύκλωση του χαρτιού.

Μάνι μάνι (που λένε και στην Μάνη) με την μέθοδο αυτη της χέρι με χέρι ανακύκλωσης, έχουμε κάνει οικονομία τουλάχιστο 28 ευρώ. Μισό μεροκάματο δηλαδή...

Τα δε ντίβιντί, δεν έχουμε σκεφτεί εαν μπορούμε να τα ενοικιάζουμε κιόλας...

Το παραπάνω σχέδιο μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία σε χωριά και συνοικίες όπου... όλοι δικοί μας είμαστε κι οι αποστάσεις είναι κοντινές. (γιατί αμα είναι να το τρέχεις το Βήμα απο Φάληρο Χαλάνδρι δε συμφέρει...)

Υ.Γ.Τέτοιες "τρέλες" δεν γράφαμε ούτε επι εποχής Μητσοτάκη που μας έλεγε οτι για να πέσει το νέφος θα πρέπει να πηγαίνουμε με φούλ αμάξι στην δουλειά. (να μην πέρνει δηλ. ο καθένας το δικό του και αυξάνεται το νέφος..) Έτσι, λέγαμε τότε, βγαίνεις στην Πατησίων στο ύψος Καλλιφρονά (απο την Καλλιφρονά στην California κi απ την Φιλαδελφέως στην ... Filadeplhia..!) και ψάχνεις .. πελάτη! Εσείς κυρία μου που πάτε; Αιγάλεο! καλέ ποιό Αιγάλεο, εγω μέχρι τον Ευαγγελισμό θέλω να πάω. Εσείς δεσποινίς που πηγαίνετε; Μέτς; Ελάτε, θα σας αφήσω στο Χίλτον.... κ.ο.κ. Μια ωραία παρέα είμασταν κάθε μέρα... Μπά, που χρόνος για καμάκι...

Αυτη ήταν η ιστορία μιας εφημερίδας....