Πέμπτη, Μαρτίου 26, 2009

Για τις θέσεις της σε 3 θέματα που απασχολούν την Σαντορίνη και συζητήθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου στις 19 Μαρτίου, μας ενημερώνει σε ανακοίνωσή της η παράταξη της ΣΥΝ Κυκλαδικής πρωτοβουλίας.

Η ανακοίνωση αναφέρεται στα τρία θέματα που συζητήθηκαν, το Στέγαστρο του Ακρωτηρίου, τη διακοπή των δρομολογίων της Blue Star Ferries κάθε Τρίτη και Πέμπτη από Σαντορίνη προς Σύρο καθώς και το θέμα του Sea Diamond.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Στη συνεδρίαση του Ν.Σ. στις 19-3-09 οι εκπρόσωποι μας Νίκος Συρμαλένιος και Ηλίας Αθυμαρίτης τοποθετήθηκαν ,μεταξύ άλλων, στα παρακάτω θέματα:

Σχετικά με την κατασκευή του βιοκλιματικού στεγάστρου του Ακρωτηρίου στη Σαντορίνη, τόνισαν ότι, σε σχετική ανακοίνωση της Συν-Κυκλαδικής πριν ένα μήνα- η οποία περιέργως θάφτηκε από τα τοπικά ΜΜΕ- υποστηριζόταν ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί ως εξιλαστήριο θύμα η πολεοδόμος του Επαρχείου. Επισήμαναν επίσης ότι, το βιοκλιματικό στέγαστρο είναι θύμα του κυκεώνα της γραφειοκρατίας και των αλληλοσυγκρουόμενων νομοθετικών διατάξεων, που οδηγούν τις υπηρεσίες σε τραγέλαφο, ενώ ανέφεραν ότι σε σχετική Ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΝ Άννας Φιλίνη, δεν υπήρξε ακόμα καμία απάντηση. Τέλος ζήτησαν να εκδοθεί και να σταλεί προς τα συναρμόδια υπουργεία, Απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου, με την οποία θα ζητάμε και από την πλευρά μας την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα των δεσμεύσεων του Π.Δ 16/90.

Σχετικά με τη διακοπή των δρομολογίων της Blue Star Ferries κάθε Τρίτη και Πέμπτη από Σαντορίνη προς Σύρο και επίσης για την απαράδεκτη ακτοπλοϊκή κάλυψη της γραμμής των Δυτικών Κυκλάδων από και προς Πειραιά, τόνισαν ότι το υπουργείο προσπαθεί να ροκανίσει το χρόνο και να ξεχαστούμε, αφού σε λίγο μπαίνουμε στον Απρίλιο, με αποτέλεσμα να δρομολογηθούν και πάλι τα ταχύπλοα. Είπαν επίσης ότι με τη δρομολόγηση του “Αίολου” στη θέση του “Χοζοβιώτισα” απαλύνθηκαν προσωρινά τα προβλήματα, όμως δεν πρέπει να ξεχάσουμε την πρόταση μας για τη σύσταση ενός δημόσιου-κοινωνικού φορέα με τη συμμετοχή και της Ν.Α., που θα λύσει το πρόβλημα της σταθερή διασύνδεσης των “άγονων” γραμμών.

Ψήφισαν θετικά στην ανάληψη έρευνας από το Πολυτεχνείο της Κρήτης για τον ποιοτικό και ποσοτικό χαρακτηρισμό των επικίνδυνων και τοξικών ουσιών από το ναυάγιο του Sea Diamond.

Παράλληλα, η παράταξη της ΣΥΝ Κυκλαδικής πρωτοβουλίας αναφέρθηκε και στην λειτουργία των Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας που λειτουργούν στις Κυκλάδες,
τονίζοντας τη μεγάλη σημασία του κοινωνικού έργου που έχει παραχθεί, ενώ συμφώνησαν με την αποστολή Ψηφίσματος προς το υπουργείο Υγείας, με το οποίο θα απαιτείται η ανάγκη σταθερής χρηματοδότησης αυτών των δομών. Διερωτήθηκαν επίσης γιατί σταμάτησε η χρηματοδότηση τους, αφού το υπουργείο είχε δεσμευτεί για την κάλυψη των κονδυλίων από τον τακτικό προϋπολογισμό

Τετάρτη, Μαρτίου 25, 2009

Ενα πολύ ενδιαφέρον κείμενο για τα έθιμα της Σαντορίνης την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα μοιράστηκε μαζί μας ο δημοσιογράφος και εκδότης της Εφημερίδας "θηραικά νέα" Μανώλης Λιγνός.



Έγκαιρα φέτος, το κείμενο θυμίζει στους μεγαλύτερους σε ηλικία στιγμιότυπα απο την Μεγαλοβδομαδιάτικη καθημερινότητά τους, μαθαίνει τους νεότερους την ιστορία του τόπου και βέβαια.... καλεί τους σημερινούς επισκέπτες να γνωρίσουν το νησί και τα έθιμά του.




έχοντας διαβάσει και ανεβάζοντας το κείμενο σε αυτην τη σελίδα, θα ήθελα να το αφιερώσω σε όλες τις γυναίκες του νησιού, νέες και μεγαλύτερες σε ηλικία, που ήδη, και φέτος εχουν ξεκινήσει να φτιάχνουν το πεντανόστιμο και δημοφιλέστατο "Σαντορινιό" γλυκό, τα "μελιτίνια".


το δε καλύτερό μου με τα μελιτίνια είναι πως αποτελούν "οικογενειακή υπόθεση"!
δηλαδή; είναι γλυκό που θέλει "χέρια". χρειάζεται να συνεργαστούν μπόλικες γυναίκες για να φτιαχτεί.
άλλη να ανακατευει τα υλικά και να φτιάχνει την ζύμη για το φύλλο, να την ζυμώνει, να την ανοίγει και να την κόβει σε στρογυλές "βάσεις"
άλλη να ζυμώνει τα υλικά για την γέμιση και να γεμίζει τις βάσεις
άλλη να τα τσιμπάει
και πιθανότατα κάποια τέταρτη γυναίκα να τα βάζει και να τα βγάζει απο το φούρνο!
το γλυκό είναι υπέροχο πάντως, μην επιχειρίσετε να το φτιάξετε μόνη σας!
τα μελιτίνια θέλουν ομαδική δουλειά και πνευμα συνεργασίας!










Πάσχα στη Σαντορίνη
Παλιότερα στη Σαντορίνη, η Μεγάλη Βδομάδα και το Πάσχα ξεχώριζαν ανάμεσα στις άλλες γιορτές του χρόνου για τη συμμετοχή των κατοίκων στο Θείο Δράμα και την Ανάσταση.
Το Σάββατο του Λαζάρου στο Μεγαλοχώρι και σε άλλα χωριά της Σαντορίνης, οι κάτοικοι αναβιώνουν κάθε χρόνο το «Λάζαρο» , στήνοντας ένα πελώριο σταυρό στη μέση της πλατείας του χωριού τυλιγμένο με αλισμαρί. Γράφει ο Φίλιππας Κατσίπης στα «Θηραϊκά Νέα» για το «Λάτζαρο» του ΜεγαλουΧωριού. «Και το χαμε καμάρι οι Μεγαλοχωριανοί πως εμείς μονάχα απ όλα τα χωριά1, κάναμε τον πιο μεγάλο « Λάτζαρο» . Ύστερα περιγράφει την ιστορία του άρμπουρου που ξενερισμένο στο Χριστό τ’ Αθέρμι, από ναυάγιο πολέμου, περιμάζεψαν οι Μεγαλοχωριανοί « Και ο μεγάλος Σταυρός σηκωνότανε αργά: - Ισα μια.!! … πιάσε τα μπόσικα Γεράσιμε! … θα σου γλυστρήσει…. – Αντε μια ακόμη! Βίρα εσείς απ τον καφενέ! …. Κι ο Σταυρός ανέβαινε. Έπεφτε στο λάκκο. Γρήγορα δένανε γερά τις πριμάτσες, χώνανε το λάκκο κι όλοι περνούσανε ν’ ασπαστούν το Λάτζαρο.» Οι κοπέλες του χωριού με τα πανέρια μέχρι και σήμερα μαζεύουνε λουλούδια, οι νέοι κόβουνε αλισμαριά. Με τα άρμπουρα σχημάτιζαν ένα σταυρό τον οποίο κάλυπταν με τα αλισμαριά και τον στόλιζαν με λουλούδια και βάγια..Το απόγευμα όλο το χωριό μαζεύοτανε στην πλατεία.,Συμβόλιζε την Ανάσταση του Λαζάρου. Έμενε μέχρι το Μεγάλο Σάββατο που τον ξεστόλιζαν και παρέμενε σ εκείνη τη θέση μέχρι της Αναλήψεως. Το έθιμο αυτό εξακολουθεί να τηρείται στο ΜεγάλοΧωριό , και σε άλλα χωριά, ενώ μικροί « Λάζαροι» φτιάχνονται σε πολλά σπίτια
« Ηκαμα πολλά μελιτίνια. Παραγγελλα τσοι μυζήθρες τσοι νιότικες, είχα και λεκάνες πήλινες και ηζύμωνα. Τα ψηνα όξω στο φουρνί, κάτω από τη σκάλα. Ηρχόντουσαν τη Μεγάλη Τρίτη πρωϊ, πρωί, είχα αρχινήσει ελόου μου τα ζυμώματα αποβραδίς, και με το που ήρχουνταν πιάναμε τις μυζήθρες, τις εχτυπούσαμε με το βούτηρο, τη ζάχαρη τα αυγά και μπόλικη μαστίχα και αρχινούσαμε να ανοίουμε το φύλλο λεπτό λεπτό. Το κόβαμε μετά μ ένα πιατέλο του καφέ γύρω γύρω στρογγυλό, και οι άλλες γιομίζανε από μια κουτάγια. Μετά το τζιμπούσανε πάλι γύρω γύρω και το θέτανε στη λαμαρίνα,,,, Όλη η Πάνω Μεριά μοσχοβολούσε μαστίχα..» περιγράφει η γιαγιά Καδιώ στο βιβλίο της εγγονής της, Καδιώς Κολύμβα τη διαδικασία για τα μελιτίνια. Ενώ η Γουλιελμία Συρίγου γράφει στο βιβλίο « Η Σαντορίνη μου» : «… από τη στιγμή που θα απλώσεις το χέρι σου να πάρεις και να γευτείς ένα πετυχημένο μελιτίνι, ευφραίνονται τρεις από τις αισθήσεις σου, η όραση, η όσφρηση και η γεύση. …Παλιότερα, το κάμωμα των μελιτινιών ήταν ένα αληθινό γιορτόσι, ένας διαγωνισμός ανάμεσα στις καλοκυράδες της Σαντορίνης, γλυκός και ευγενικός, όσο και το πασχαλιάτικο αυτό γλυκούδι. … Κι έχουνε συνδέσει ντόποιοι και ξενιτεμένοι τόσο πολύ το γλύκισμα αυτό με την αναστάσιμη γιορτή, που θα έλεγε κανείς πως όσο τα χελιδόνια στην πλάση μας θα φέρουνε την Άνοιξη, τα μελιτίνια μαθές, θα φέρουνε στους Σαντορινιούς το Πάσχα».
Τη Μεγάλη Παρασκευή, το πρωί οι θυατέρες των χωριών στολίζουνε τον Επιτάφιο με τα ευωδιαστά λουλούδια, που μόλις τα είχανε κόψει από τις αλιτάνες ή τα είχανε φέρει από το σπίτι τους. Ακολουθούσε η Αποκαθήλωση, και το στόλισμα του Επιτάφιου. Το βράδυ γίνεται η περιφορά των Επιταφίων σε όλα τα χωριά. Ξακουστή είναι η περιφορά του Επιταφίου στον Πύργο. Τα δρομάκια φωτίζονται με ντενεκεδένια λυχναράκια και η περιφορά γίνεται σε κατανυκτική ατμόσφαιρα. Το Μεγάλο Σάββατο σε πολλά χωριά ασχολούνται με το στήσιμο του “Ιούδα». : Ένα είδος σκιάχτρου, γεμισμένο με βαρελότα, το οποίο άναβαν μετά τον εσπερινό της Αγάπης και το άφηναν να λαμπαδιάσει και να σκάσει με θόρυβο. Εκείνη τη νύχτα, την αναστάσιμη, όλοι κρατούσαν από μία κουτσούνα και ένα κόκκινο αυγό και με ανυπομονησία περίμεναν το τέλος της λειτουργίας αλλά και της νηστείας για να πάνε στα σπίτια και να φάνε τα σγαρδούμια. « Είναι έθιμο της Σαντορίνης. Δεν καταλαβαίνουμε Λαμπρή χωρίς τα σγασδούμια.» αναφέρει ο Μάρκος Ρούσσος στο βιβλίο « Σαντορίνη: Ήθη Έθιμα και Παραδόσεις».
Ξεχωριστός είναι ο Επιτάφιος του Μεγάλου Χωριού με τα «θλιβερά» που ήταν φερμένα από τη Ρωσία. Δεξιά και αριστερά του παίρνουν τη θέση τους τα μεγάλα και σπάνιας ομορφιάς εικονίσματα, ο Αγγελος και η Μαγδαληνή . Ενώ μετά την Ανάσταση τοποθετείται στο κέντρο ο Αναστημένος Χριστός. Τα κειμήλια αυτά είχαν έρθει από τη Ρωσία γύρω στο 1900. Ο Επιτάφιος θα μείνει έτσι στολισμένος μέχρι την παραμονή της Αναλήψεως.



το κείμενο συνοδευεται κι απο τις παρακάτων φωτογραφίες.
Νο1. επιτάφιος - Ιούδας στον Βουρβούλο
Νο2. επιτάφιος στο Μεγαλοχώρι
Νο3. "Λάζαρος" στο λαογραφικό Μουσείο Λιγνού στο Κοντοχώρι






.......

.








.





Ενημερωτική ανακοίνωση σχετικά με τις πρόσφατες δραστηριότητες της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου μας έστειλε ο πάντοτε δραστήριος και αεικίνητος πρόεδρός της Μανώλης Λιγνός.
Στις τελευταίες δραστηριότητες της Ένωσης περιλαμβάνονται η Γενική της Συνελευση, γιορταστική η εκδήλωση που ακολούθησε και η ανακύρηξη των Επίτιμων μελών της.
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 14 Μαρτίου στην Αθήνα στο ξενοδοχείο Αμαλία.

σύμφωνα με την ανακοίνωση,


Η Ένωση Κυκλαδικού Τύπου συγκάλεσε την Τακτική Γενική Συνέλευση των Μελών της, το Σάββατο 14 Μαρτίου στο ξενοδοχείο « Αμαλία», Πρόεδρος της οποίας εκλέχθηκε ο κ. Γεώργιος Πούλιος και Γραμματέας η δ. Ανθή Σαχά .
Την Επιτροπή Δεοντολογίας συγκρότησαν, μετά από εκλογή τους από τη Γενική Συνέλευση, οι κ. και κ. Νικόλαος Αλιπράντης, Κούλα Γελασάκη, Χρήστος Δανασσής, Λάζαρος Θεόφιλος και Στέφανος Λέπουρας.


Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Εμμανουήλ Λιγνός έκαμε συνοπτικό απολογισμό της δραστηριότητας κατά το παρελθόν έτος και ιδιαίτερα για την εξόρμηση της Ε.ΚΥ.Τ. στη Σέριφο (τακτική Συνάντηση-Ημερίδα) και ευχαρίστησε το Νομάρχη Κυκλάδων κ. Δημήτριο Μπαϊλα, για τη συμμετοχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων, συνδιοργανώτριας και οικονομικής υποστηρίκτριας της Ε.ΚΥ.Τ., τη Δήμαρχο Σερίφου κ. Αγγελική Συνοδινού, τη Διευθύντρια της εφημερίδας «Σέριφος» κ. Κούλα Γελασάκη και τη Σερίφια Αντιπρόεδρο της Ε.ΚΥ.Τ. κ. Τατιανή Αναγνωστοπούλου για τις φροντίδες τους για την επιτυχία της εκδήλωσης και τη Γενική Γραμματέα της Ε.ΚΥ.Τ. κ. Χαρίκλεια Ζαμάνου - Χιόνη για την προετοιμασία της εξόρμησης στη Σέριφο. Ο Πρόεδρος προανήγγειλε τις επόμενες εξορμήσεις στη Μύκονο ( έκτακτη 29 – 31 Μαϊου) και στην Ηρακλειά ( τακτική, το φθινόπωρο). Στη συνέχεια πρότεινε την ανακήρυξη Επίτιμων Μελών της Ε.ΚΥ.Τ. του Μανώλη Γλέζου, που έγινε ομόφωνα αποδεκτή και της Ελισάβετ Παπαζώη, πρώην Νομάρχη, Βουλευτή Κυκλάδων και πρώην Υπουργού, για την ουσιαστική συμβολή της στην ίδρυση της Ε.ΚΥ.Τ., του Νομάρχη Κυκλάδων κ. Δημητρίου Μπάϊλα, του Δημάρχου Ίου κ. Γεωργίου Πουσσαίου, της Δημάρχου Σερίφου κ. Αγγελικής Συνοδινού για την υποστήριξη και αναγνώριση του έργου της Ε.ΚΥ.Τ και του παραιτηθέντος Δημάρχου Μυκόνου κ. Χρήστου Βερώνη για την ουσιαστική συμβολή του στη συνέχιση της έκδοσης της εφημερίδας «Ο Μυκονιάτης», για την ανακήρυξη των οποίων διαφώνησαν οι κ.κ. Κωστής Λεβογιάννης και Απόστολος Ψαρράς


Ακολούθησε η Εορταστική Εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίττας, στην οποία προσήλθαν οι κ.κ. Μανώλης Γλέζος, ο Αντινομάρχης Κυκλάδων κ. Λάζαρος Θεόφιλος, οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι κ. κ. Νίκος Συρμαλένιος και Γιάννης Γιαγιάς, η Έπαρχος Πάρου κ. Γρηγορία Πρωτολάτη, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κιμώλου κ. Θεόδωρος – Γεράσιμος Μαγκανιώτης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλλιθέας κ. Ειρήνη Μουστάκη, η Αντιδήμαρχος Δήμου Γαλατσίου κ. Μαρία Αλιμπέρτη, οι Πρόεδροι της Ομοσπονδίας Συλλόγων Μικρών Κυκλαδονήσων (Ο.ΣΥ.ΜΙ.Κ.) κ. Πασχάλης Συρίγος, Ναξιακών Συλλόγων (Ο.ΝΑ.Σ.) κ. Αντώνης Χωριανόπουλος, Παριανών Συλλόγων (O.ΠΑ.Σ.) εκπρόσωπος κ. Νικόλαος Πoύλιος, ο Ταμίας της Ένωσης Κρητικού Τύπου κ. Παναγιώτης Καμηλάκης, εκπρόσωποι Κυκλαδικών Σωματείων κ.α.


Εκτός από τη βασιλόπιττα, τα αναψυκτικά και τα συνοδευτικά, προσφέρθηκαν λουκούμια Σύρου, κίτρο Νάξου, βισάντο και « μελιτίνια» Σαντορίνης.
Στα μέλη προσφέρθηκαν επίσης ο πολυτελής τόμος; « Νότιο Αιγαίο – Οδηγος Εναλλακτικού Τουρισμού», έκδοση της Περιφέρεας Νοτίου Αιγαίου και τα καλαίσθητα έντυπα: « Ο καλύτερος Οδηγός - ειδικά για σένα…», έκδοση \της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων και « Γευσινησία – Διατροφικές συνήθειες των Κυκλάδων» έκδοση της Αναπτυξιακής Εταιρείας Κυκλάδων Α.Ε.