Σάββατο, Ιουλίου 19, 2014

«χωρίς πλοία κινδυνεύουν άμεσα να μείνουν τα νησιά των «άγονων» γραμμών» - δήλωση του Νίκου Συρμαλένιου

Σύμφωνα με το κείμενο,

Εγκληματική για τα νησιά είναι η τροπολογία την οποία κατέθεσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού. Με την τροπολογία αυτή, που αφορά τις λεγόμενες «άγονες» γραμμές, τα μικρά νησιά- και όχι μόνο - αλλά και μεγαλύτερα, όπως τα Κύθηρα και η Λήμνος, για εννιά μήνες το χρόνο κινδυνεύουν να μείνουν κυριολεκτικά «στον αέρα», ενώ οι ναυτικοί κινδυνεύουν να μην πάρουν ούτε τα δεδουλευμένα τους. Ο υπουργός δίνει το «πράσινο φως» για εναλλακτικές διαδρομές σε ορισμένες εταιρείες, οι οποίες είχαν ήδη δρομολογημένα πλοία σε αυτές τις γραμμές, επιτρέποντάς τους με μία μικρή παρέκκλιση να μπορούν για δύο ή τρεις μήνες να παίρνουν έναντι αντιτίμου ένα «κομμάτι» της διαδρομής και να πηγαίνουν και σε κάποια μικρά νησιά. Την ίδια στιγμή ο υπουργός επιτρέπει να λύονται αζημίως οι συμβάσεις των εταιρειών που είχαν συναφθεί το 2007, με σκοπό μετά από τριάντα μήνες να συναφθούν νέες συμβάσεις που αθροιστικά θα είχαν δωδεκαετή διάρκεια, με καλύτερα πλοία. Αυτές συνεπώς οι εταιρείες θα διαλύσουν τις συμβάσεις αζημίως, δεν θα εισπραχθεί από το Δημόσιο η εγγυητική επιστολή, ενώ άγνωστο είναι εάν οι ναυτικοί θα πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους.

Οι όποιες πιστώσεις θα εξοικονομηθούν, θα δοθούν στις εναλλακτικές διαδρομές, που θα δώσουν μια σύντομη ανάσα στα νησιά και στον τουρισμό το καλοκαίρι.

Καθώς, ο συνολικός προϋπολογισμός των επιδοτήσεων θα παραμείνει ίδιος, με προοπτική μείωσης λόγω των μνημονιακών μέτρων, τότε το 2015 και το 2016 δεν θα υπάρχουν πλοία για τους υπόλοιπους εννέα ή δέκα μήνες σε πάρα πολλά νησιά είτε μικρά, όπως η Ανάφη, είτε μεγαλύτερα, όπως τα Κήθυρα και η Λήμνος. 

Αυτό αποτελεί μία εγκληματική απόφαση, διότι τα νησιά δεν μπαίνουν σε «χειμερία νάρκη» το χειμώνα, ζουν δώδεκα μήνες το χρόνο.

Με βάση τα όσα προετοιμάζει το υπουργείο για τα νησιά μας, αναγκαίος σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε είναι ο δημόσιος κοινωνικός φορέας ακτοπλοΐας, τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στο πρόγραμμά του, ένας φορέας ο οποίος θα κατευθύνει, θα σχεδιάζει το δίκτυο των δρομολογίων και θα υλοποιεί σε πολλές περιπτώσεις και αυτές τις ακτοπλοϊκές γραμμές». 

γενική συνέλευση του Κυνηγετικού Συλλόγου Θήρας (3.8 12.00)

Σύμφωνα με την ανακοίνωση και πρόσκλησή του,

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Θήρας ανακοινώνει στα μέλη του ότι την Κυριακή 3 Αυγούστου και ώρα 12:00 π.μ. στην αίθουσα του Οινοποιείου «Santo Wines» στον Πύργο Θήρας θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου.

Σε περίπτωση μη απαρτίας των μελών , η καταλυτική ημερομηνία για την συνέλευση θα είναι η Κυριακή 10 Αυγούστου 2014, την ίδια ώρα.

Θέματα Γενικής συνέλευσης:
1.Ενημέρωση από το Δ.Σ. για το κυνήγι στην Επαρχία Θήρας και την Ελλάδα γενικότερα και ιδιαίτερα για το κυνήγι του τρυγονιού και του ορτυκιού.
2.Έγκριση Απολογισμού 2013 – Προϋπολογισμού 2014.
3.Αρχαιρεσίες για την εκλογή νέου Δ.Σ. και ελεγκτικής επιτροπής


Το Δ.Σ. του Κυνηγετικού Συλλόγου Θήρας.

17.7- 1.8 η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για εκπαιδευτές στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης

Το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. στο πλαίσιο των Πράξεων «Κέντρα Διά Βίου Μάθησης – Προγράμματα Εθνικής Εμβέλειας και Προγράμματα Τοπικής Εμβέλειας» ΑΠ7 και «Κέντρα Διά Βίου Μάθησης – Προγράμματα Εθνικής Εμβέλειας και Προγράμματα Τοπικής Εμβέλειας» ΑΠ8, που υλοποιούνται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – Ε.Κ.Τ.) και εθνικών πόρων και σύμφωνα με την υπ΄αριθμ.2059/98/24.06.14 απόφαση του Δ.Σ. ΙΝΕΔΙΒΙΜ (ΑΔΑ: ΒΘΦΤ46ΨΖΣΠ-ΥΦΒ) απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για σύναψη σύμβασης έργου για ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης.

Προθεσμία Υποβολής Ηλεκτρονικών Αιτήσεων :17/07/2014 (ώρα 18:00) – 01/08/2014 (ώρα 15:00)

Ηλεκτρονική Διεύθυνση υποβολής αιτήσεων: http://applications.inedivim.gr

ανακοίνωση Επιμελητηρίου Κυκλάδων σχετικά με τα κρούσματα επιτηδείων που εμφανίζονται ως εκπρόσωποί του

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του,

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων κατόπιν καταγγελιών συστήνει στους επιχειρηματίες μέλη του να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς το τελευταίο διάστημα έχει ενταθεί το φαινόμενο εμφάνισης επιτηδείων, που επικοινωνούν τηλεφωνικά με τις επιχειρήσεις των Κυκλάδων και παρουσιάζονται ως εκπρόσωποι ή συνεργάτες του, χρησιμοποιώντας παράνομα το όνομα του φορέα, με σκοπό να εισπράξουν χρήματα από τις επιχειρήσεις.

Οι εμφανιζόμενοι ως δήθεν εκπρόσωποι ή συνεργάτες του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, λειτουργούν κατά τρόπο εντελώς παράνομο, εκμεταλλευόμενοι την ευρεία και κατ’αυτούς ανεξέλεγκτη δραστηριότητα του Επιμελητηρίου, αλλά και τη μεγάλη γεωγραφική διασπορά του νομού.
Άλλοτε διεκδικούν ποσά έναντι διαφημιστικών καταχωρήσεων σε αμφιβόλου ποιότητας ιστοσελίδες έναντι οικονομικού αντιτίμου που κυμαίνεται συνήθως από 150 έως και 500 ευρώ ετησίως.
Άλλοτε διεκδικούν ποσά έναντι εκδόσεων οποιοδήποτε επιχειρηματικού περιεχομένου – έγκυρου ή μη.

Πολύ συχνά, ζητούν ποσά που κυμαίνονται από 90 έως 150 ευρώ, έναντι πληροφόρησης είτε για υπαρκτά είτε και για ανύπαρκτα χρηματοδοτικά προγράμματα, με δήθεν ευνοϊκούς όρους για τις επιχειρήσεις. Το Επιμελητήριο παρέχει δωρεάν στα μέλη του έγκυρη και ασφαλή ενημέρωση σχετικά με χρηματοδοτικά προγράμματα ή και άλλα επιχειρηματικά θέματα, ως υπηρεσία που καλεί όλα τα μέλη του να χρησιμοποιήσουν. 

Τις τελευταίες ημέρες, νέο κρούσμα απάτης εντοπίσθηκε στη Σαντορίνη, όπου επιτήδειοι εμφανίσθηκαν ως εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου, επιχειρώντας να εισπράξουν ετήσιες συνδρομές για λογαριασμό του. Ευτυχώς, η αντίδραση ήταν άμεση και ειδοποιήθηκαν τα περισσότερα μέλη του νησιού προκειμένου να μην πέσουν θύματα αυτής της απάτης, ενώ άμεσα ειδοποιήθηκε και το τοπικό αστυνομικό τμήμα.

Θα θέλαμε α) να σας ενημερώσουμε ότι το Επιμελητήριο των Κυκλάδων δεν έχει συνάψει καμία συνεργασία σε σχέση με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, είτε για την προβολή των επιχειρήσεων / μελών στο διαδίκτυο, είτε για είσπραξη των ετήσιων συνδρομών, είτε για οποιοδήποτε άλλο λόγο που δημιουργεί οικονομικές αξιώσεις από τις επιχειρήσεις και ότι η όποια αναφορά σε αυτό, αποτελεί παραπλάνηση και εξαπάτηση των επιχειρήσεων και β) να παρακαλέσουμε όλους τους συναδέλφους, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και επιφυλακτικοί σε τέτοιες προσεγγίσεις προσώπων που χρησιμοποιούν με οποιοδήποτε τρόπο το όνομα του φορέα.

Τέλος σας ενημερώνουμε ότι το Επιμελητήριο έχει αναθέσει την υπόθεση στη νομική του υπηρεσία, η οποία εξετάζει τις περαιτέρω ενέργειες του φορέα. 

απαντήσεις σε αναφορές του Βουλευτή Κυκλάδων Παναγιώτη Ρήγα

Απαντήσεις σε αναφορές του Παναγιώτη Ρήγα, σχετικά με την  πλήρωση της κενής θέσης Συμβολαιογράφου – Υποθηκοφύλακα Ίου,  την κάλυψη των θέσεων στο Π.Ι Κιμώλου, την οριοθέτηση αρχαιολογικών  χώρων στα  νησιά  της Δονούσας και της Ηρακλειάς και τα ορυχεία Σμύριδας Νάξου, έδωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί. Διαβάστε τις απαντήσεις εδώ. http://www.prigas.gr/?p=main  

Ν. Συρμαλένιος – δραστηριότητα

Ερώτηση στην βουλή με θέμα τις τραγικές ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Πάρου κατατέθηκε από τον βουλευτή κ. Συρμαλένιο.

Σύμφωνα με το ερώτημα,
Τα τελευταία δύο χρόνια ο λαός της Πάρου και της Αντιπάρου βρίσκεται σε διαρκείς κινητοποιήσεις, διεκδικώντας το αυτονόητο δικαίωμα του στην πρόσβαση και απολαβή των δημόσιων υπηρεσιών υγείας.

Μπορείτε να δείτε το άρθρο εδώ:

Στην ανοικτή συγκέντρωση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της περιοχής των λιμνών του Αγίου Προκοπίου, που οργάνωσε η Δημοτική Κοινότητα Αγίου Αρσενίου Νάξου, παρευρέθηκε την Κυριακή 20/7 ο Νίκος Συρμαλένιος, μαζί με το Νίκο Μανιό, μέλος της ΚΕ και πολυπληθή αντιπροσωπεία της τοπικής Οργάνωσης Μελών του ΣΥΡΙΖΑ

Στο σύντομο χαιρετισμό του, αφού εξήρε τους διοργανωτές για τη διοργάνωση της συγκέντρωσης,  είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται εδώ μαζί σας, όχι για να διαιρέσει στη βάση των κομματικών προελεύσεων, αλλά για να ενώσει και να στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις, μέσα και έξω από τη βουλή, τη βούληση των κατοίκων για να κρατηθεί η περιοχή ως δημόσια περιουσία που ανήκει στο λαό και όχι στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Πρόσθεσε επίσης ότι θα είναι θετικό η δημοτική αρχή να κρατήσει μέχρι τέλους, παρά την εγνωσμένη πολιτική της τοποθέτηση, τη στάση της αντίθεσης στις αποφάσεις της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ.

Αναφορά προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων για τους  κ.  Υπουργούς Ναυτιλίας και Αιγαίου και  Εσωτερικών με θέμα την υδροδότηση της Σχοινούσας.

Ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Νικόλαος Συρμαλένιος καταθέτει αναφορά το έγγραφο του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημοτική Κοινότητα Σχοινούσας της 17.07.2014 με αρ. πρωτ. 250 σχετικά με την υδροδότηση της Σχοινούσας. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι: « Σας παρακαλούμε θερμά όπως ενεργήσετε τα δέοντα για την κάλυψη των υδρευτικών αναγκών της Δ.Κ Σχοινούσας οι οποίες είναι αυξημένες λόγω της θερινής περιόδου….. Η έλλειψη νερού έχει προκαλέσει πλήγμα στην οικονομία του νησιού καθώς τα προβλήματα στον τουριστικό τομέα αλλά και κατ’ επέκταση στο βιοτικό επίπεδο των κατοίκων, αυξάνονται συνεχώς με αποτέλεσμα να οδεύουμε προς την εγκατάλειψη του νησιού μας.»


«οικολογικός Άνεμος» στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου στη Ρόδο

Σύμφωνα με κείμενο του Περιφερειακού Συμβούλου  Νίκου Χρυσόγελου,

Στην προτελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου με την σημερινή σύνθεσή του συμμετείχε ο Νίκος Χρυσόγελος, Περιφερειακός Σύμβουλος με τον «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ» και συν-επικεφαλής «ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ».  Το ΠΣ έκανε δεκτή την πρόταση του Ν. Χρυσόγελου να υπάρξει μια κοινή συνεδρίαση, τέλη Αυγούστου, στη Σύρο, των νέων Περιφερειακών Συμβούλων 2014-2019, και αυτών που η θητεία τους ολοκληρώνεται, ώστε να συζητήσουν από κοινού τα προβλήματα που υπάρχουν και αλλαγές στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση.
Απουσία πραγματικής συμμετοχής στην διαμόρφωση του «Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος» Ν. Αιγαίου   

Κεντρικό θέμα συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου ήταν το νέο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Ν. Αιγαίου. Η συνεδρίαση έγινε δυο μόλις μέρες πριν υποβληθεί το σχέδιο στην Κομισιόν από την ελληνική κυβέρνηση, Όπως είπε και στην ομιλία του ο Ν. Χρυσόγελος, «η εικόνα που παρουσίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο εξηγεί το γιατί η χώρα οδηγήθηκε στη χρεοκοπία και γιατί δεν μπορούμε να βγούμε από την κρίση. Αλλά και γιατί είναι πιθανόν – αν δεν αλλάξουν ριζικά τα πράγματα - να ζήσουμε τουλάχιστον άλλη μια δεκαετία σε καταστάσεις διάλυσης». Στην πιο σημαντική, ίσως, συνεδρίαση του τωρινού Περιφερειακού Συμβουλίου, η συμμετοχή των νυν Περιφερειακών Συμβούλων ήταν ιδιαίτερα περιορισμένη, απουσίαζαν οι νέο-εκλεγμένοι, συμπεριλαμβανομένων των επικεφαλής, καθώς και οι κοινωνικοί κι επαγγελματικοί φορείς! Μέσα σε λίγες ώρες «καθορίστηκε» (ήταν έτσι κι αλλιώς προαποφασισμένο) τι θα γίνει τα επόμενα 7 χρόνια στο Ν. Αιγαίο. Ούτε συμμετείχε ούτε πήρε είδηση η κοινωνία τη σημασία του θέματος.

Δεν είναι θέμα κακών προθέσεων, είναι κάτι πολύ πιο σοβαρό, «η απόλυτη αποτυχία να γίνει κατανοητός ο ρόλος της περιφερειακής αυτοδιοίκησης αλλά και της κοινωνίας των πολιτών στη σωστή προετοιμασία των σχεδίων περιφερειακής ανάπτυξης». Ακολουθήθηκε η «πάγια» τακτική, τα υπουργεία, άντε και οι Περιφερειάρχες, με την στήριξη υπηρεσιακών, αποφασίζουν και διαμορφώνουν τι θα γίνει στις περιφέρειες τα επόμενα 7 χρόνια. Ούτε οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι μπόρεσαν να  συμμετάσχουν ουσιαστικά. Δεν έλαβαν καν την αλληλογραφία Περιφέρειας – Υπουργείων – Κομισιόν!  Η «διαβούλευση» εξαντλήθηκε σε μερικά FAX και ένα «Αναπτυξιακό Συνέδριο»!

Σύμφωνα με τους Κανονισμούς των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών κι Επενδυτικών Ταμείων,  το «Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης» (που περιλαμβάνει τα 13 ΠΕΠ και τα τομεακά προγράμματα) που θα εγκριθεί από την Κομισιόν πρέπει να είναι αποτέλεσμα ουσιαστικής και όχι τυπικής διαβούλευσης.  Στο 3ο επικαιροποιημένο σχέδιο που κατέθεσε πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση περιγράφεται, με συν-ευθύνη των 13 Περιφερειαρχών, μια εικονική πραγματικότητα διαβούλευσης και συμμετοχής των πολιτών στην διαμόρφωση των επιλογών και προτεραιοτήτων τόσο των ΠΕΠ όσο των προγραμμάτων που θα διαχειριστούν κεντρικά τα υπουργεία.   

Ο κύριος ρόλος του Περιφερειακού Συμβουλίου και της Περιφέρειας ήταν να δουλέψουν τα 3,5 χρόνια σε συνεργασία με τους Δήμους κι ένα σύνολο διαφορετικών φορέων για να προετοιμάσουν σχέδια περιφερειακής ανάπτυξης τόσο για επιμέρους τομείς (οικονομία, απασχόληση, ενέργεια, συγκοινωνίες, πολιτισμός, περιβάλλον, υγεία, κοινωνική συνοχή, τουρισμός, θαλάσσια στρατηγική, αλιεία, χωροταξία, κα) όσο και για το σύνολο της νησιωτικής περιφέρειας. Σχέδια που δεν θα ήταν απλώς μια εισήγηση υπηρεσιακών παραγόντων ή έστω κάποιων εταιριών συμβούλων αλλά αποτέλεσμα ενός συγκροτημένου, υπεύθυνου διαλόγου με τους επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς (όχι μόνο με τις ηγεσίες των 5-6 φορέων που συνήθως συμμετέχουν).

Έπρεπε οργανωμένα, ως κοινωνία, να έχουμε αποφασίσει που θέλουμε να πάμε και πώς θα το πετύχουμε. Έτσι μόνο θα μπορούσαμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος και θα αξιοποιηθούν σωστά οι περιορισμένοι, έτσι κι αλλιώς, πόροι από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα. Χάθηκε αυτή η ευκαιρία.

Η σημασία του περιφερειακού σχεδιασμού την εποχή της κρίσης
Δήμοι και Περιφέρεια κινούνται σήμερα στο άγνωστο, ενώ ένα σύνολο ανεξέλεγκτων και τυχαίων παραγόντων επηρεάζουν το που θα πάει η νησιωτική περιφέρειά μας. Επί χρόνια δεν επιλύεται το πρόβλημα της υγείας, των ακτοπλοϊκών συνδέσεων, των κοινωνικών και περιβαλλοντικών υποδομών αλλά και προβλήματα που προκάλεσε η κρίση και η λιτότητα (οικονομική στενότητα, ανεργία, κατάρρευση δημόσιας διοίκησης κα). Δεν γίνεται ουσιαστική συζήτηση για το τι είδους οικονομία και ποιο μοντέλο τουρισμού επιζητούμε. Σήμερα περισσότερο από ποτέ ήταν αναγκαίος ένας συμμετοχικός σχεδιασμός για μια βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη που θα αποτυπώνονταν τόσο στο συνολικό «Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης» όσο και στο ΠΕΠ Ν. Αιγαίου. Ένα σχέδιο που θα ιεραρχούσε προτεραιότητες, κατευθύνσεις και εργαλεία τόσο για τις δημόσιες όσο και για τις ιδιωτικές και τοπικές επενδύσεις.  

Οι χρηματοδοτήσεις για την περιφέρεια μας που προέρχονται από το ΠΕΠ, τα τομεακά προγράμματα και την κρατική ενίσχυση (για μισθοδοσία) μειώνονται για το 2014-2020. Πρέπει να έχουμε, όμως, υπόψη ότι στο σύνολό τους αποτελούν μικρό ποσοστό σε σχέση με τη συνολική οικονομία της περιφέρειας μας. Δεν μπορεί η Περιφέρεια να περιμένει να λύσει όλα τα προβλήματα βασισμένη μόνο στην ευρωπαϊκή και κρατική χρηματοδότηση. Από την άλλη οι «ίδιοι» πόροι της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, οι δικοί της δηλαδή πόροι, είναι κάτι λιγότερο από 1%. Η εξάρτησή της από την κρατική και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση είναι απόλυτη σήμερα.

Ο Νίκος Χρυσόγελος, ως επικεφαλής του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ είχε προτείνει επανειλημμένως στο ΠΣ να διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τα οικονομικά της Περιφέρειας - ευρωπαϊκοί, κρατικοί, «ίδιοι» πόροι αλλά κι εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης - στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής περιφερειακής ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό έπρεπε να αντιμετωπίζονται τα χρηματοδοτούμενα από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους προγράμματα ως εργαλεία, καλά σχεδιασμένα, που λειτουργούν πολλαπλασιαστικά και συνεκτικά για την οικονομία, τη συνοχή, το περιβάλλον και την απασχόληση. Η Περιφέρεια  θα μπορούσε να κινητοποιήσει, στη βάση συγκεκριμένων, καλά προετοιμασμένων σχεδίων, υπάρχοντες τοπικούς πόρους, ευρωπαϊκά οικολογικά funds, δυνατότητες χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, να εκδώσει «πράσινα ομόλογα» για συγκεκριμένα έργα, να εξετάσει τρόπους εσόδων που έχουν άλλες περιφέρειες, ώστε να μπορούν να γίνουν οι κοινωνικά χρήσιμες και αναγκαίες επενδύσεις και να μειωθούν οι ανισότητες και οι αποκλίσεις στο εσωτερικό της περιφέρειας.

Σημαντικοί πόροι για την τοπική κοινωνία μπορεί να προέλθουν από την αναδιάρθρωση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου. Για παράδειγμα, την περίοδο 2014-2020 (7 χρόνια) θα διατεθούν από το ΠΕΠ 168.200.000 € (ευρωπαϊκοί κι εθνικοί πόροι) για το σύνολο των νησιών. Εξαιτίας ενός αποτυχημένου ενεργειακού μοντέλου, στο ίδιο διάστημα θα δαπανηθούν για αγορά πετρελαίου για τη ΔΕΗ Ρόδου 1,6 δις €, δηλ. 10 φορές περισσότερα χρήματα. Κατά μέσον όρο στο Ν. Αιγαίο θα επενδύονται ετησίως από το ΠΕΠ 25 εκατ. € αλλά για αγορά πετρελαίου για την ΔΕΗ στα μη διασυνδεμένα νησιά θα δαπανάμε ετησίως κοντά στο 1 δις €. Αν επενδύαμε, όμως, στην εξοικονόμηση και την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέσω τοπικών συνεταιρισμών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο πλούτος που παράγεται από την ενέργεια που καταναλώνουμε δεν θα πήγαινε στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες αλλά θα έμενε στις τοπικές κοινωνίες για να ενισχύσει την απασχόληση, τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές υποδομές. Επομένως το ΠΕΠ αλλά και άλλοι πόροι θα έπρεπε να στηρίζουν μια τέτοια «ενεργειακή μεταστροφή».

Στην ιεράρχηση προτεραιοτήτων στο ΠΕΠ και στα τομεακά προγράμματα που αφορούν στο Ν. Αιγαίο, θα έπρεπε να υπάρχει έμφαση στην βιώσιμη και αξιοπρεπή απασχόληση, (όχι απλώς σε σεμινάρια), στην κατασκευή ενεργειακά αποτελεσματικών πλοίων (συγχρηματοδοτούμενα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης), στην στρατηγική κοινωνικής ένταξης (όχι απλώς στην διασφάλιση τροφίμων για τους άπορους), στην οικολογική και κοινωνική καινοτομία, στην ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού συστήματος βελτίωσης της υγείας, πολιτικές και προτεραιότητες που θα συνέβαλαν σε μια οικολογικά και κοινωνικά υπεύθυνη οικονομία  και θα ενίσχυαν την ποιότητα ζωής στο Ν. Αιγαίο.  

Το πρόβλημα της χώρας και της περιφέρειας Ν. Αιγαίου δεν είναι ότι δεν υπάρχουν οικονομικοί πόροι για επενδύσεις, είναι κυρίως ότι αγνοεί το πώς γίνεται ο περιφερειακός σχεδιασμός και πώς οργανώνονται, με συμμετοχικό τρόπο, συγκεκριμένα και στοχευμένα σχέδια που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν όχι μόνο από δημόσιους και τοπικούς πόρους αλλά και από οικολογικά funds και ενεργειακούς συνεταιρισμούς. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης για επενδύσεις σε οικολογικά και κοινωνικά σχέδια στην περιοχή μας, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, που μπορεί να διασφαλίσουν 10 και 20πλάσια κεφάλαια σε σχέση με αυτά περιλαμβάνει το ΠΕΠ 2014-2020. Κι όμως, ούτε καν υπάρχει τέτοια συζήτηση…Αντιθέτως αποδομούνται οι όροι περιβαλλοντικής και κοινωνικής προστασίας με στόχο να διευκολυνθούν «αρπαχτές», επενδύσεις που καταστρέφουν αντί να αναβαθμίζουν την νησιωτική περιφέρειά μας.

Σχετικά με την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), που συζητήθηκε «ενημερωτικά», έπρεπε να παρουσιάζει ένα αναλυτικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του συνόλου των πιέσεων στο περιβάλλον. Η προσέγγιση που θεωρεί ότι δεν έχουμε βαριά βιομηχανία στο Ν. Αιγαίο, άρα έχουμε ελάχιστα περιβαλλοντικά προβλήματα και, «θέτοντας κάποιους περιβαλλοντικούς όρους στα έργα που θα προκηρυχθούν, θα βελτιώσουμε την κατάσταση», δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.   
Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το σύνολο των πιέσεων στο περιβάλλον: σκουπίδια, λύματα, σπατάλη ενέργειας, υπεραλίευση και μείωση/καταστροφή θαλάσσιου πλούτου, κλιματική αλλαγή,  σκουπίδια στη θάλασσα και στο βυθό, εισβολή νέων ειδών (πχ λαγοκέφαλος), διάβρωση ακτών και εδάφους, αυξανόμενες διελεύσεις πετρελαιοφόρων και αύξηση κινδύνων ατυχημάτων και απορρίψεων, μεταφορά αέριων ρύπων από Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, σχέδια εξόρυξης πετρελαίου, απουσία διαχείρισης και υτποβάθμιση φυσικών περιοχών, μείωση γενετικής ποικιλότητας σπόρων, υπεράντληση και υφαλμύρωση νερών, σπατάλη πρώτων υλών, κα. Αν τίθεται ως «στόχος» η προσέλκυση περισσότερων τουριστών – κάτι που κάνει στην πραγματικότητα το ΠΕΠ - θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερες περιβαλλοντικές πιέσεις.  

Για τον αιγιαλό και την παραλία
Ο Οικολογικός Άνεμος Ν. Αιγαίου ζήτησε να συζητηθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο το θέμα των ρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση για τον αιγιαλό και την παραλία, ως επείγον, εκτός ημερήσιας διάταξης, αφού δεν είχε προβλεφθεί να μπει στην ημερήσια διάταξη προς συζήτηση. Το θέμα έμεινε για το τέλος της συνεδρίασης, και όπως έχει συμβεί και άλλες φορές, δεν συζητήθηκε, αν και είναι εξαιρετικά σημαντικό για την περιφέρειά μας. Η υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών δεν είναι ψηλά στις προτεραιότητες της κοινωνίας αλλά και του Περιφερειακού Συμβουλίου. Κι άλλα σημαντικά θέματα, όπως η μεταφορά στο ΤΑΙΠΕΔ φυσικών και παράκτιων περιοχών προς πώληση καθώς και η προώθηση του μοντέλου της σύνθετης τουριστικής κατοικίας, δεν συζητήθηκαν στο παρελθόν παρά τις προσπάθειες του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ. Η Περιφέρεια παραμένει παθητική σαν να μην αφορούν την περιοχή μας παρόμοιες ρυθμίσεις! Μεγάλες ευθύνες έχουν όμως και οι Δήμοι που ελάχιστα έχουν ασχοληθεί με αυτά τα τόσο σοβαρά θέματα.

Για την ανέλκυση του ναυαγίου του SEA DIAMOND
Αυτές τις μέρες παρακολουθούμε την προσπάθεια ανέλκυσης του ναυαγίου  του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia από τη θαλάσσια περιοχή έξω από το λιμάνι στο Τζίλιο της Τοσκάνης. Στα δικά μας, όμως, και παρά την επιτυχή έκβαση των δικαστικών αγωγών στο Πρωτοδικείο Πειραιά που υποχρεώνει σε ανέλκυση του ναυαγίου του Sea Diamond – μια απόφαση που δικαιώνει τον επτάχρονο αγώνα των Σαντορινιών και ιδιαίτερα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Θηραίων Πολιτών - και μετά τις αποφάσεις για τις ποινικές ευθύνες στην υπόθεση του ναυαγίου, άπνοια συνεχίζει να επικρατεί για το θέμα της ανέλκυσης του SEA DIAMOND.

Για την αξιολόγηση των υπαλλήλων της Περιφέρειας

Ο Νίκος Χρυσόγελος είχε υποστηρίξει την προηγούμενη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που θεωρούσε την συγκεκριμένη μεθοδολογία αξιολόγησης των υπαλλήλων ως απαράδεκτη, χωρίς καμία επιστημονική βάση. Στην ομιλία του στη συνεδρίαση του ΠΣ στη Ρόδο ζητήσει από την Περιφερειακή Αρχή να στηρίξει με κάθε μέσο – και νομικά - τους υπαλλήλους της ΠΝΑΙ για το ζήτημα της λεγόμενης αξιολόγησης. Αλλά, τόνισε, ότι «πρέπει να δούμε πώς θα αναβαθμιστεί η Περιφέρεια, πώς θα αξιοποιηθεί εμπειρία και καλές πρακτικές από πετυχημένα  μοντέλα άλλων περιφερειών, πώς θα αξιοποιηθούν πόροι που προβλέπονται τόσο για τις περιφέρειες και τους δήμους όσο και για την κοινωνία των πολιτών για να αναβαθμιστούν οι ικανότητές τους ώστε να συμμετέχουν αποτελεσματικά στον σχεδιασμό, στην εφαρμογή, παρακολούθηση κι αξιολόγηση των σχεδίων περιφερειακής ανάπτυξης. Είχα επιμείνει», επισήμανε ο Νίκος Χρυσόγελος, «και εγώ και η Ομάδα των Πράσινων να υπάρχει πρόβλεψη για τη χρηματοδότηση της προσπάθειας αναβάθμισης ικανοτήτων – και πράγματι υιοθετήθηκε αυτό στους ευρωπαϊκούς Κανονισμούς. Δεν το είδα, όμως, να περιλαμβάνεται στο ΠΕΠ που συζητήθηκε, πέρα από μια γενική αναφορά «περί τεχνικής βοήθειας».

η «Καλύτερη Περιφερειακή Αεροπορική Εταιρεία στην Ευρώπη για το 2014», η Aegean Airlines

Η Aegean Airlines βραβεύθηκε για τέταρτη συνεχόμενη  χρονιά κατά την παρουσίαση των βραβείων 2014 Skytrax World Airline Awards.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας «18,85 εκατομμύρια επιβάτες από 160 χώρες και περισσότερες από 100 εθνικότητες, επιβράβευσαν την AEGEAN για το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών που παρέχει στους επιβάτες της», ανάμεσα σε περισσότερες από 245 εταιρείες από ολόκληρο τον κόσμο.


«Είναι πολύ σημαντικό για μία ελληνική εταιρεία να αναγνωρίζεται έτσι για τέσσερα συνεχόμενα χρόνια από επιβάτες από όλα τα μέρη του κόσμου. Γνωρίζουμε ότι έχουμε πάντα ανάγκη για περαιτέρω βελτίωση για να διατηρούμε την εμπιστοσύνη των επιβατών μας. Η επαναλαμβανομένη διάκριση της Aegean αποτελεί μια ακόμη απόδειξη ότι η Ελλάδα διαθέτει επιχειρήσεις που μπορούν να σταθούν ανταγωνιστικά σε διεθνές και υψηλό επίπεδο και να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες προσελκύοντας αντίστοιχου επιπέδου τουρισμό» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Aegean κ. Eυτύχιος Βασιλάκης.

συμφωνία Π.Ν.Α. – αιρετών της Σαντορίνης και των γύρω της νησιών για την σύνδεσή τους με την Σαντορίνη με τα σκάφη της Ένωσης Λεμβούχων Σαντορίνης

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Πουσσαίου,

Την Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014, μετά από πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γεώργιου Πουσσαίου προς όλους του εμπλεκόμενους, ήτοι  εκπρόσωπους του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Βουλευτές Κυκλάδων, Δημάρχους της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας, Περιφερειακούς Συμβούλους της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας, νεοεκλεγέντες Συμβούλους της Νέας Περιφερειακής Αρχής και υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση αναφορικά με την διασύνδεση των νησιών της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας με την Σαντορίνη. 

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι Δήμαρχοι Θήρας, κ. Νικόλαος Ζώρζος, ο Αντιδήμαρχος και νεοεκλεγείς Δήμαρχος Σικίνου, κ. Βασίλειος Μαράκης, ο Δήμαρχος Ανάφης κ. Ιάκωβος Ρούσσος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Θήρας κ. Ηλίας Μάϊνας, η Περιφερειακή Σύμβουλος Θήρας κ. Ιουλία Καραμολέγκου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος  κ. Ευάγγελος  Σιγάλας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Σύρου κ. Μάρκος  Δαδάος ο νεοεκλεγείς Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γεώργιος Λεονταρίτης, η νεοεκλεγείσα Περιφερειακή Σύμβουλος Θήρας, κ. Θεώνη Λειβαδάρου, ο πρόεδρος της ένωσης Λεμβούχων Θήρας, κ. Γεράσιμος  Κανακάρης και  ο  Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού  της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Ελευθέριος Καστρίσιος.

Επίσης, στην συνάντηση παραβρέθηκε και ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Νικόλαος Συρμαλένιος ο οποίος και κατέθεσε τις προτάσεις και απόψεις του για το θέμα.

Η συνάντηση σχετίζεται με της διασύνδεση των νησιών, θέμα που απασχολεί διαχρονικά την εξυπηρέτηση των μονίμων κάτοικων και των επισκεπτών και στόχο έχει τη βελτίωση και αύξηση των ήδη εκτελούμενων δρομολογίων για την χρονική περίοδο 2014-2015 με συμπληρωματική προκήρυξη στις ήδη υπάρχουσες.

Την υλοποίηση της πρότασης θα αναλάβει  το αρμόδιο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας λόγω του ενδιαφέροντος κάλυψης των δρομολογίων από την Ένωση Λεμβούχων Θήρας.

Η πρόταση έχει ως ακολούθως:
•           Θήρα  -  Ανάφη – Θήρα , 3 δρομολόγια εβδομαδιαίως
•           Θήρα – Φολέγανδρος – Σίκινος – Ίος – Σίκινος – Φολέγανδρος – Θήρα , 3 δρομολόγια εβδομαδιαίως
•           Θήρα -  Θηρασία – Θήρα, 1 επιπλέον  δρομολόγιο ημερησίως

Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων  κ. Πουσσαίου, οι παραπάνω προτάσεις που προέκυψαν από την σύσκεψη  έγιναν αποδεκτές  και από τους Δημάρχους Ίου, κ. Μιχάλη Πετρόπουλου και Φολεγάνδρου, κ. Ελευθέριου Βενιού.

Κρίνεται σκόπιμο ν’αναφερθεί ότι οι συμμετέχοντες εκ μέρους της Νέας Περιφερειακές αρχής δήλωσαν μεταξύ άλλων ότι : « Στηρίζουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα συμβάλλει στην τόνωση και ενίσχυση της Τοπικής Οικονομίας και θα στηρίζεται σε κεντρικό σχεδιασμό με τεχνοκρατική προσέγγιση» .


Τέλος, όπως ανακοινώνεται, η συμμετοχή όλων των παρευρισκομένων συνέβαλε στην  εξεύρεση της παραπάνω κοινά αποδεκτής πρότασης η οποία με την υλοποίηση της θα βελτιώσει την ενδοεπικοινωνία των νησιών της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας και θα μπορέσει να επεκταθεί  στη διασύνδεση και των άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων των Κυκλάδων.  

συμμετοχή του βουλευτή Κυκλάδων, Ν.Συρμαλένιου, σε σύσκεψη για την ακτοπλοϊκή διασύνδεση των νησιών της Περιφερειακής Ενότητας Σαντορίνης - ναι στη διασύνδεση των νησιών της Περιφ. Ενότητας Σαντορίνης σε ετήσια βάση και στα πλαίσια ενός δημόσιου δικτύου ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών

Ο Νίκος Συρμαλένιος συμμετείχε σε σύσκεψη που οργάνωσε η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου στην Ερμούπολη Σύρου με θέμα την ακτοπλοϊκή διασύνδεση των νησιών της Περιφερειακής Ενότητας Σαντορίνης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γ. Πουσσαίος, οι Δήμαρχοι Σαντορίνης, Σικίνου και Ανάφης ο νεοκλεγείς Αντιπεριφερειάρχης Γ. Λεονταρίτης, περιφερειακοί σύμβουλοι και ο πρόεδρος των Λεμβούχων της Σαντορίνης.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε η πρόταση για συμμετοχή των πλοίων της Ένωσης Λεμβούχων στη διασύνδεση των νησιών με τη Σαντορίνη, στη βάση της επιδοτούμενης γραμμής σε ετήσια βάση.
Τοποθετούμενος στο θέμα ο Νίκος Συρμαλένιος, καταρχήν ευχαρίστησε τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων για την ανάληψη της πρωτοβουλίας και τόνισε μεταξύ άλλων:


"....Θεωρούμε τη διασύνδεση μεταξύ των κοντινών νησιών και της Σαντορίνης ιδιαίτερα θετικό γεγονός. Βεβαίως εμείς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα δημόσιο συγκοινωνιακό δίκτυο, τόσο μεταξύ των νησιών, όσο και με την ηπειρωτική Ελλάδα που θα πρέπει να διασφαλιστεί μέσω της σύστασης ενός δημόσιου - κοινωνικού φορέα ακτοπλοΐας και θα υλοποιεί συνδυασμένες και με άλλα μέσα μεταφορές. Η ανάγκη σύνδεσης των μικρών γύρω νησιών με τη Σαντορίνη είναι προφανής, όμως αυτή θα πρέπει να εγκριθεί σε ετήσια βάση και όχι μόνο την τουριστική περίοδο και επίσης θα πρέπει να διαχωριστεί το επιβατηγό πλοίο από το τουριστικό ημερόπλοιο, για να εξυπηρετούνται σε μόνιμη βάση οι κάτοικοι, αλλά και οι επισκέπτες. Επίσης η διασύνδεση αυτή θα πρέπει να λειτουργήσει προσθετικά προς τα ήδη υπάρχοντα επιδοτούμενα πλοία, έτσι ώστε σε καθημερινή βάση να εξασφαλίζεται η συγκοινωνία αυτών των νησιών..."

παροχή κινήτρων σε αγροτικούς ιατρούς – ανακοίνωση του Δήμου Θήρας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Την παροχή του κινήτρου των δωρεάν καταλύματων στους αγροτικούς ιατρούς που θα τοποθετηθούν στο Κέντρο Υγείας ή στα Περιφερειακά Ιατρεία σε Θήρα και Θηρασιά έχει γνωστοποιήσει ο Δήμος Θήρας στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, από τον Ιανουάριου 2014, προκειμένου να καταστήσει περισσότερο ελκυστικές τις θέσεις στους ενδιαφερόμενους ιατρούς.

Η παροχή αφορά την προκήρυξη στελέχωσης των κενών και κενούμενων θέσεων Κέντρων Υγείας, Περιφερειακών Ιατρείων και πλοίων, για την κάλυψή τους από γενικούς γιατρούς, γιατρούς υπόχρεους υπηρεσίας υπαίθρου και γιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου, για τις Κυκλάδες.           

"ΕΜΕΙΣ" – η συμμετοχή και τοποθετήσεις του στην σύσκεψη στο ΔΑΠΠΟΣ περί αιγιαλού

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του,

Την πρόταση για εκστρατεία  ενημέρωσης όλων των πολιτών, Σαντορίνης-Θηρασιάς από τον Δήμο, σχετικά με την απόσυρση του Νομοσχεδίου έκτρωμα για την εκποίηση και ιδιωτικοποίηση στα μεγάλα συμφέροντα των αιγιαλών μας, έκανε η Δημοτική Κίνηση "ΕΜΕΙΣ", στη σύσκεψη των φορέων του νησιού που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο ΔΑΠΠΟΣ ύστερα από πρωτοβουλία των "ΠΟΛΙΤΩΝ ΟΙΑΣ".

Το "ΕΜΕΙΣ" πρότεινε επίσης, στην εκστρατεία ενημέρωσης, να πρωτοστατήσει ο Δήμος, με συνεντεύξεις στα Τοπικά και Πανελλαδικά Μ.Μ.Ε., με σκοπό να ενεργοποιήσει τους πολίτες, ώστε να μη φτάσει στη Βουλή το Νομοσχέδιο της ντροπής, για το ξεπούλημα του Εθνικού μας πλούτου που έχει ως σύμβολο τη θάλασσα και τις ακτές μας.

Την πρόταση μας αγκάλιασαν Φορείς και πολίτες που παραβρέθηκαν στη σύσκεψη του ΔΑΠΠΟΣ, με αποτέλεσμα να ψηφιστεί ομόφωνα,εμπλουτισμένη και με την πρόταση που έγινε από πολίτες για τη σύγκληση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου εντός των ημερών, με μοναδικό θέμα συζήτησης το επίμαχο Νομοσχέδιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη σύσκεψη, πολίτες που πήραν το λόγο, υπερασπίστηκαν με πάθος τον Εθνικό μας πλούτο, καταδικάζοντας ως προδότες τους εμπνευστές αυτού του Νομοσχεδίου.


Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση (20.7) του ΕΜΕΙΣ σχετικά με την σύσκεψη (19.7) για τον αιγιαλό,


"Εντύπωση προκάλεσε στη σύσκεψη των φορέων στο ΔΑΠΠΟΣ για το Νομοσχέδιο περί του Αιγιαλού, η απουσία του Δημοτικού Συνδυασμού "Σαντορίνη Θηρασιά Ενότητα Αλλαγή" του Αντώνη Σιγάλα, του συνδυασμού "Σαντορίνη Ενωτική Πορεία" του Γιώργου Χάλαρη, και του συνδυασμού "Λαϊκή Συσπείρωση" της Μαρίας Αργυρού, ενώ είχαν ενημερωθεί για την εν λόγω σύσκεψη."

συνταγογράφηση για τους ανασφάλιστους για την απόκτηση της θεραπείας τους

Σύμφωνα με σημερινές ανακοινώσεις του Υπ. Υγείας, των Ο.Τ.Α. , Νοσοκομείων καθώς και Κ.Υ. της χώρας,

Από την Δευτέρα 21/7/14 οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας αποκτούν πρόσβαση στη συνταγογράφηση φαρμάκων ως "Δικαιούχοι φαρμακευτικής περίθαλψης του Ν.4270/2014" σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση Γ.Π./ΟΙΚ.56432 (ΦΕΚ Β’ 1753/28.06.2014).

Αρμόδιοι για τη συνταγογράφηση φαρμάκων στους δικαιούχους είναι αποκλειστικά και μόνον οι ιατροί του Νοσοκομείου του ΕΣΥ, των Κέντρων Υγείας και των μονάδων υγείας του Π.Ε.ΔΥ.


Τα φάρμακα σοβαρών παθήσεων οι δικαιούχοι τα προμηθεύονται μόνο από τα φαρμακεία των Νοσοκομείων μας και των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ. 

Πέμπτη, Ιουλίου 17, 2014

οι Ελληνες επιστρέφουν στα αμπέλια και φτιάχνουν πρωτοποριακά κρασιά, σύμφωνα με το Forbes

Στην αναδυόμενη κουλτούρα γύρω από την αμπελουργία αναφέρεται δημοσίευμα του Forbes επισημαίνοντας πως η οικονομική κρίση στην Ελλάδα άλλαξε δραστικά την οπτική γωνία που έβλεπαν οι Έλληνες τα πράγματα όσον αφορά στις επαγγελματικές τους διεξόδους.  

Το ρεπορτάζ του Forbes με τίτλο «Η ελληνική οικονομία μέσα από ένα ποτήρι κρασί» σκιαγραφεί το νέο τοπίο στην παραγωγή κρασιού στη χώρα μας, αλλά και την αναδυόμενη κουλτούρα γύρω από την αμπελουργία.

Εκεί επισημαίνεται πως η κρίση έφερε ξανά το κρασί στην επιφάνεια, καθώς ο φόρος που του έχει επιβληθεί είναι σταθερός, σε αντίθεση με υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά που έχει αυξηθεί κατά πολύ.
Το άρθρο υπογραμμίζει ότι η καλλιέργεια του σταφυλιού εδώ και χιλιάδες χρόνια αποτελεί μέρος της ελληνικής κουλτούρας, όπως άλλωστε και εκείνη της ελιάς, της φάβας, των ροδάκινων, της τομάτας και άλλων προϊόντων. Ωστόσο η φυγή από το οικογενειακό χωράφι σε αναζήτηση νέων εκπαιδευτικών και επαγγελματικών ευκαιριών αλλού, υπήρξε ο απόλυτος κανόνας για τις νεότερες γενιές. «Μεγαλώσαμε σκεφτόμενοι ότι θα δουλεύαμε σε γραφείο», αναφέρει η Βιβή Παπασπύρου, οινολόγος. «Είναι μια προσαρμογή να σκέφτεσαι ότι θα δουλεύεις με τα χέρια σου. Αλλωστε δεν μπορείς να καλλιεργήσεις σταφύλια με ένα... πρόγραμμα στον υπολογιστή σου».

Πλέον υπάρχει η αίσθηση ότι ο καταναλωτής πλέον στρέφεται περισσότερο σε ντόπια προϊόντα και ιδιαίτερα για το κρασί αναζητεί τις μικρές παραγωγές, ενώ όταν βγαίνει έξω για φαγητό μπορεί να παραγγείλει ένα ποτήρι κρασί, αντί για ολόκληρο μπουκάλι.

Καθώς η οινοποσία ενθαρρύνει τον πειραματισμό και την σύγκριση, ο διάλογος γύρω από τα κρασιά αυξάνει, ειδικά ανάμεσα στους νέους ανθρώπους που επισκέπτονται όλο και πιο συχνά wine bars».

Ο Γιάννης Βογιατζής διευθυντής οινολόγος της Μπουτάρης ΑΕ σημειώνει πως η στροφή των νέων προς τα αμπέλια και την ύπαιθρο είναι αξιοσημείωτη και ο αριθμός των νέων οινοπαραγωγών αυξάνεται τα τελευταία χρόνια. Υπολογίζει μάλιστα πως μόνο στην Νάουσα υπάρχει αύξηση της τάξης του 25%. Οι νέοι επιλέγουν πλέον συνειδητά να σπουδάσουν οινολογία και να μπουν στην αγορά του κρασιού δυναμικά και με φρέσκιες, πρωτοποριακές ιδέες.


Σύμφωνα με το κείμενο της Cathy Huyghe  με τίτλο «The Greek Economy, Through The Lens Of A Wine Glass» που δημοσιεύθηκε στο Forbes στις 17.7.2014,

Greece’s economic crisis has been devastating and overwhelming. Understanding its drivers and impacts — whether in that country’s urban environments, its islands, or its rural countryside — is challenging, to say the least.

It helps to focus. For me, getting a handle on Greece’s crisis (and the nuances of its signs of recovery) means looking at the economics of the wine industry.
Here are four angles on the Greek economy that have come into focus for me, by looking through the lens of a wine glass.

Organic Development: “Wine is back”
“At the beginning of the crisis we saw a decrease of our sales,” said Dr. Yannis Voyatzis, Chief Enologist at Boutari Wineries S.A. But there was also an increase in unexpected categories that balanced out that drop.

With less money to spend, and with a sense that local products are both appealing and less expensive, consumers demanded options in the form of “homemade” or pure wine served in carafes at restaurants. They also demanded cheaper, more casual, and smaller-portioned food options as an alternative to the more expensive, bigger meals served in formal restaurants.

This development has resulted, within the past two years, in a sharp increase of wine bars and by-the-glass consumption.

Because drinking wine by the glass encourages experimentation and comparison, the dialogue about wine is also growing, especially among young people who visit wine bars most often.
In addition, taxes on hard alcohol like vodka and whiskey have increased while taxes on wine have stabilized. On-premise establishments like trendy clubs in the cities have started carrying wine, whereas before they carried spirits for cocktails.

The combination of these three factors bodes well for wine’s position within Greece’s social culture. As Voyatzis says: “Wine is back.”

Adjustments: “There is no program on your PC for growing grapes”

Grape cultivation has been part of Greece’s landscape for thousands upon thousands of years. Farming here is far from monocultural, however: complementary crops like olives, fava beans, peaches, tomatoes, and eggplant are integrated into the plantings. It yields a healthy mix of at-hand, sustainable agriculture that is enviable to urban inhabitants who, in the worst cases, struggle to find or afford food to eat.
But trying to break away from the family farm, in search of education and professional opportunities elsewhere, had become the norm for younger generations. “We all grew up thinking we’d work in offices,” said Vivi Papaspirou, enologist at Boutari’s winery in Crete. “It’s an adjustment to think we’d be working with our hands. The people who work the harvest now are still getting used to the idea. There is no program on your PC for growing grapes.”


Το πλήρες άρθρο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ : http://www.forbes.com/sites/cathyhuyghe/2014/07/17/the-greek-economy-through-the-lens-of-a-wine-glass/

συνάντηση δημάρχου Θήρας με την υφυπουργό Πολιτισμού και τον αναπληρωτή Γ.Γ. του ΕΟΤ με θέμα τους αρχαιολογικούς χώρους της Σαντορίνης, την προώθηση μελετών αλλά και την δημιουργία δημοτικής πινακοθήκης

Σύμφωνα με ανάρτηση του δημάρχου Θήρας, https://www.facebook.com/zorzosnik?fref=ts

"Συναντήθηκα με την Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Άντζελα Γκερέκου το Σάββατο 12 Ιουλίου 2014 και της έθεσα θέματα που αφορούν στους αρχαιολογικούς χώρους καθώς και την ωρίμανση μελετών που κάνει ο Δήμος για το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (Σ.Ε.Σ., το νέο ΕΣΠΑ).

Το βράδυ παρέθεσα δείπνο στην ίδια, στον αναπληρωτή Γ.Γ. του ΕΟΤ κύριο Κώστα Ζήκο όπου είχα την ευκαιρία να αναφερθώ λεπτομερώς σε θέματα όπως για παράδειγμα στο πολύ σημαντικό ζήτημα σύνταξης μελέτης για την στερέωση και συντήρηση του προϊστορικού οικισμού του Ακρωτηρίου.

Επίσης ένα ακόμη από τα πολλά ζητήματα που συζητήσαμε καθώς αφορά και τον τομέα της, είναι η δημιουργία μιας σύγχρονης δημοτικής πινακοθήκης." 


ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης στις «γαστρονομίες» για το «Σαντορινιό μοντέλο» …

Κείμενο με τίτλο «Σαντορινιό μοντέλο» του πάντα ενδιαφέροντα ως σέφ αλλά και συντάκτη Γιώργου Χατζηγιαννάκη, δημιουργού του εστιατορίου «Σελήνη», δημοσιεύθηκε στην σελίδα «γαστρονομίες» του περιοδικού «Γαστρονόμος» στις 14.7.2014 .

Το κείμενο που αναφέρεται στην γαστρονομική, και όχι μόνο, μοναδικότητα και ιδιαιτερότητα του νησιού ενω παράλληλα επιχειρεί μια ουσιαστική προσέγγιση στις δράσεις και τα αποτελέσματα του "Έτους γαστρονομίας 2013"  μπορείτε να δείτε εδώ :  http://www.gastronomos.gr/gastrologies/6108/To-santorinio-montelo

Σύμφωνα με το κείμενο,

Τι πιο φυσικό για τους ξένους επισκέπτες από το να θέλουν να γευτούν στο ποτήρι και στο πιάτο τη μοναδικότητα και την ιδιαιτερότητα του νησιού.

Τα τελευταία χρόνια, πολύς λόγος γίνεται για τη σύνδεση του τουρισμού με το φαγητό, το ποτό, τα τοπικά προϊόντα. Ανακαλύπτουμε ξανά την αμφίδρομη σχέση τους. Θυμόμαστε ότι από τα πρώτα χρόνια της ένταξής μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μας είχαν υποδείξει τη δουλειά που πρέπει να κάνουμε. Ο θείος Ντελόρ με τα πακέτα του μας έδειξε την κατεύθυνση της οικονομίας: τουρισμός και επιλεγμένα προϊόντα.

Και ήρθε η ώρα της κρίσης για να αποδειχθεί του λόγου το αληθές, για να διαπιστώσουμε ότι, προκειμένου να μείνουν τα έσοδα του τουρισμού στον τόπο μας, πρέπει να ταΐζουμε τους επισκέπτες με δικά μας προϊόντα, δημιουργώντας έτσι μια παράλληλη οικονομία με στέρεες βάσεις. Είναι απλό στη σκέψη, μα δύσκολο στην εφαρμογή, να αλλάξεις μια κοινωνία μεταπρατική, μια κοινωνία της μίζας, της προμήθειας και του εύκολου κέρδους, σε κοινωνία παραγωγική. Όταν μάλιστα αυτό δεν είναι δουλειά του κράτους, αλλά δουλειά ημών των ιδίων.

Γιατί εδώ συμβαίνει το εξής περίεργο: αντί να απαιτούμε εμείς οργανωμένη αναγνώριση και προστασία της δουλειά μας, περιμένουμε το κράτος ή άλλους δημόσιους οργανισμούς να δώσουν σήματα και πιστοποιήσεις που κατόπιν μόνοι μας απαξιώνουμε. Κάλλιο αργά παρά ποτέ, λέει η λαϊκή μας σοφία. Κάτι αρχίζει να κινείται προς την ορθή κατεύθυνση. Αλλά για να κατανοήσουμε αυτό το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, πρέπει να δούμε πώς εξελίχθηκε τα τελευταία τριάντα χρόνια το σαντορινιό μοντέλο, που αναφέρεται από πολλούς ως πρότυπο για τα ελληνικά δεδομένα. Γυρίζοντας πίσω στα τέλη της δεκαετίας του ’80, η Σαντορίνη δεν έχει συνέλθει ακόμα από το πλήγμα του σεισμού του ’56. Ερειπωμένα σπίτια, εγκαταλελειμμένα κτήματα, ελάχιστο εργασιακό δυναμικό, αλλά πάντοτε το ίδιο συγκλονιστικό τοπίο, μοναδικοί αρχαιολογικοί χώροι, παρθένες παραλίες, μεσαιωνικά χωριά και το γνωστό ηλιοβασίλεμα.

Ξεκινάει λοιπόν μια «εκρηκτική» τουριστική ζήτηση, βασιζόμενη στη μοναδικότητα του τοπίου, και συγχρόνως αρχίζει μια ραγδαία ανάπτυξη για να καλυφθούν οι ανάγκες των επισκεπτών με ξενοδοχεία, καταλύματα, transfers, υπηρεσίες, διασκέδαση και, φυσικά, φαγητό και κρασί. Τι πιο φυσικό για τους ξένους επισκέπτες από το να θέλουν να γευτούν στο ποτήρι και στο πιάτο τη μοναδικότητα και την ιδιαιτερότητα του νησιού. Αλλά πώς; Οι ταβέρνες και τα εστιατόρια (εκτός από τα λεγόμενα πολυτελείας) ήταν σε καθεστώς διατίμησης, που σήμαινε ότι η χωριάτικη σαλάτα και όλα τα γνωστά ελληνικά πιάτα πωλούνταν σε όλη την Ελλάδα στην ίδια τιμή και σύνθεση, ανεξάρτητα από την ποιότητα και την εντοπιότητα των προϊόντων.

Οπως ήταν φυσικό, ήταν προτιμότερο για τον αγρότη να χτίσει πέντε δωμάτια για να δει το παιδί του ξενοδόχο και για τον εστιάτορα να ενοικιάσει το μαγαζί του, με αποτέλεσμα η τοπική κουζίνα και τα τοπικά προϊόντα να οδεύουν στον αφανισμό. Για να επιβιώσουν οι λίγοι, πραγματικοί παραγωγοί, έπρεπε τα προϊόντα τους να αναχθούν σε «πολυτελείας» χωρίς όριο τιμής και να δημιουργηθεί γύρω από αυτά ένας μύθος-μάρκετινγκ, όμοιος με αυτόν του νησιού. Δηλαδή: Santorini, a unique island. Δόθηκε έτσι τροφή στους δημοσιογράφους ταξιδιού, ξένους και Ελληνες, να προβάλουν μια άλλη ιδιαιτερότητα του νησιού. Τα οινοποιεία πολλαπλασιάζονται και με την οικονομική τους επιφάνεια φέρνουν δημοσιογράφους οίνου και γεύσης, που με τη σειρά τους εκτιμούν τη μεγαλοσύνη του Ασύρτικου καθώς και την προσπάθεια εκ μέρους των εστιατόρων να το παντρέψουν με την ντόπια κουζίνα. Με μικρά προοδευτικά βήματα, το κρασί εξελίσσεται, και αυτή την εξέλιξη ακολουθεί και η κουζίνα των εστιατορίων που δουλεύουν πάνω σε αυτό το θέμα. Μα δεν μένουμε μόνο σε αυτό. Διοργανώνονται συνέδρια για τη μικρόκαρπη ντομάτα, το αμπέλι, τις άνυδρες καλλιέργειες, τη σχέση τουρισμού-γαστρονομίας. Συνέδρια της παγκόσμιας ένωσης οινοχόων, του διεθνούς slow food, εκδηλώσεις γαστρονομικού ενδιαφέροντος, οργανωμένες επισκέψεις των masters of wine, των sommeliers, γευσιγνωστών και σεφ διεθνώς αναγνωρισμένων.

Η επισκεψιμότητα των οινοποιείων, οι διαγωνισμοί, αλλά και τα μαθήματα μαγειρικής για τους επισκέπτες, η επικράτηση της τοπικότητας στα banquet γάμων και συνεδρίων επιβάλλουν και στον οργανωμένο τουρισμό την άποψη ότι Σαντορίνη δεν είναι μόνο η μοναδικότητα του τοπίου και της αρχαίας κληρονομιάς, αλλά και τα μοναδικά της αμπέλια, τα προϊόντα της, το φαγητό της. Η πρωτοβουλία του Δήμου Θήρας την περσινή χρονιά να προβάλει όλη την προσπάθεια κάτω από τον τίτλο «2013: Ετος γαστρονομίας» και η υιοθέτηση της ιδέας από το υπουργείο Τουρισμού όσο και από την περιφέρεια Αιγαίου επισφράγισαν την ορθότητά της. Αλλά το πιο ενδιαφέρον, για τα ελληνικά δεδομένα, είναι το γεγονός ότι αυτή η δουλειά έγινε και γίνεται μεταξύ μας, χωρίς επίσημο φορέα. Δέκα-δεκαπέντε άνθρωποι μαζευόμασταν κάθε Τετάρτη από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο, μεταξύ των οποίων ξενοδόχοι, εστιάτορες, οινοποιοί και καλλιτέχνες, και εισηγούμαστε στον δήμαρχο διάφορες εκδηλώσεις, σεμινάρια (γιατί το έτος είχε και εκπαιδευτικό χαρακτήρα), συνέδρια, εκθέσεις, έχοντας βέβαια και την ευθύνη της υλοποίησης εμείς οι ίδιοι. Οπου υπήρχε οικονομική ανάγκη, όπως για παράδειγμα πρόσκληση δημοσιογράφων, αρωγός ήταν ο δήμος, η περιφέρεια, το υπουργείο, αλλά με ένα συνολικό ποσό που, αν το άκουγαν οι φίλοι μου οι Ιταλοί, θα με περνούσαν για μεγάλο ψεύτη. Και λέω Ιταλοί γιατί λειτουργήσαμε όπως τα δικά τους consortium, μόνο που σε αυτή την περίπτωση οι ενδιαφερόμενοι πρώτα βάζουν λεφτά από την τσέπη τους (αυτοχρηματοδότηση), οργανώνονται, προσλαμβάνουν ειδικούς και κατόπιν απαιτούν τη συνδρομή του δήμου, της περιφέρειας, του κράτους και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα λέω όλα αυτά γιατί το καλύτερο που μας έμαθε η επιτυχία του Ετους Γαστρονομίας ήταν η συνεργασία, πρώτα ανάμεσα στους επαγγελματίες και εν συνεχεία με τον δήμο και το κράτος. Και φυσικά γνωρίζουμε ότι μια καλύτερη οργάνωση σίγουρα θα «τρέξει» τα πράγματα πιο γρήγορα. Ετσι, καλώς συνεχίζουμε με σκοπό να υπερηφανευόμαστε σε λίγα χρόνια ότι πράγματι η Σαντορίνη είναι και γαστρονομικός προορισμός. Εως τότε σίγουρα αποτελεί μια γευστική εμπειρία.

Ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης είναι ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Σελήνη» στον Πύργο Σαντορίνης. Έχει εργαστεί επί σειρά ετών ώστε να αναγνωριστεί το νησί ως διεθνής γαστρονομικός προορισμός - από πολλούς μάλιστα θεωρείται ο πρωτομάστορας της γαστρονομικής αναγέννησής του. 


Π.Ν.Α. – πρόγραμμα βελτίωσης των προϊόντων μελισσοκομίας έτους 2014 - εκπαιδεύσεις μελισσοκόμων»

Από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ανακοινώνεται ότι στα πλαίσια υλοποίησης του Προγράμματος Βελτίωσης της Παραγωγής και Εμπορίας Μελιού έτους 2014 όσοι μελισσοκόμοι επιθυμούν να ενταχθούν στη δράση 4.1 <Αναλύσεις μελιού>  πρέπει να υποβάλουν αίτηση στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας με καταληκτική ημερομηνία την  31 Ιουλίου 2014.

Δικαίωμα συμμετοχής στη δράση  έχουν τα φυσικά  ή νομικά πρόσωπα, κάτοχοι μελισσοκομικής εκμετάλλευσης, εφόσον : είναι κάτοχοι μελισσοκομικού βιβλιαρίου σε ισχύ, έχουν αποδεικτικά στοιχεία για την εμπορία του παραγόμενου μελιού τους (τιμολόγια, ιδιωτικά συμφωνητικά, αποδείξεις χονδρικής ή λιανικής πώλησης κλπ), και            προσκομίσουν πρωτότυπα εξοφλημένα τιμολόγια αναλύσεων δειγμάτων μελιού από εργαστήριο διαπιστευμένο για τις συγκεκριμένες αναλύσεις που περιλαμβάνονται στη δράση αυτή, δηλ. αναλύσεις για κατάλοιπα φαρμάκων κι άλλων επικίνδυνων ουσιών (πχ. Βαρέα μέταλλα, αντιβιοτικά κλπ.)

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας στη Ρόδο τηλ. 2241364915 , στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής στη Σύρο τηλ.2281098828, καθώς και στα Τμήματα Αγροτικής Οικονομίας των Περιφερειακών Ενοτήτων  της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου - Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας,  ΤΗΛ 2241364918 s.triantafyllou@rho.pnai.gov.gr

Παράλληλα,                                     
Από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ανακοινώνεται ότι στα πλαίσια υλοποίησης του Προγράμματος Βελτίωσης της Παραγωγής και Εμπορίας Μελιού έτους 2014, θα πραγματοποιηθούν εκπαιδεύσεις των μελισσοκόμων στη Ρόδο και στη Σύμη, με συνεργαζόμενο φορέα το Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Ρόδου.
Όσοι  μελισσοκόμοι επιθυμούν μπορούν να συμμετάσχουν στις εκπαιδεύσεις που θα γίνουν στη Ρόδο 21 και 22  Ιουλίου 2014 ώρα 18:00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου στο κτίριο της Περιφέρειας στην Πλατεία Ελευθερίας,και στη Σύμη 23, 24, και 25 Ιουλίου.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας στη Ρόδο τηλ. 2241364915 , και στο Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Ρόδου, τηλ. 6943723077.

«λαϊκή συσπείρωση» Περιφέρειας Ν. Αιγαίου – ανακοίνωση για το Π.Σ. στις 15/7/2014 στη Ρόδο

 Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Η Περιφερειακή Αρχή, έστω και στην εκπνοή της θητείας της δεν αφήνει κανένα περιθώριο ν’ αμφισβητηθεί η αφοσίωσή της στην συνέχιση και εφαρμογή της πολιτικής που έχουν συνδιαμορφώσει μονοπωλιακοί όμιλοι,  ΕΕ και Κυβέρνηση  .

Αυτό αποκαλύπτεται με την υποστήριξη εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής, του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ)Ν Αιγαίου 2014-2020 και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικής Εκτίμησης (ΣΜΠΕ), των οποίων η εφαρμογή εγγυώνται την μεγαλύτερη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του πλούτου σε όλο και λιγότερα χέρια, την παράδοση της εκμετάλλευσης  κάθε παραγωγικής και αναπτυξιακής δυνατότητας  της περιοχής μας σε ιδιωτικά συμφέροντα,  ενώ στον λαό επιφυλάσσουν έναν εφιαλτικό μεσαίωνα, που θα τον οδηγεί σε κατάσταση μόνιμης και απόλυτης εξαθλίωσης.

Οι εκλεγμένοι σύμβουλοι με το ΚΚΕ της Λαϊκής Συσπείρωσης Ν.Αιγαίου, αποκαλύπτουν και καταγγέλλουν στον λαό της Περιφέρειάς μας, ότι για κάθε τομέα που αφορά την ίδια μας τη ζωή, δηλ. την εργασία, το μισθό, την Υγεία, την Παιδεία, την ενέργεια, το νερό, την δημόσια ακίνητη περιουσία , για όλα αυτά,  έχουν χαράξει με κάθε λεπτομέρεια την  στρατηγική που   θα αποφέρει αμύθητα κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους , οι οποίοι έχουν ήδη διεισδύσει σ’αυτούς τους τομείς.
Με τον νέο όρο που επινόησαν «Έξυπνη Εξειδίκευση» για να κρύψουν την βαρβαρότητά τους απέναντι στους εργαζόμενους , ετοιμάζουν  τσάμπα εργαζόμενους-σκλάβους ανάλογα τις ανάγκες κύρια των μεγαλοξενοδόχων, επιδοτώντας μάλιστα τους ενδιάμεσους που παίζουν το ρόλο του δουλέμπορου.

Η απορρόφηση των ΕΣΠΑ έχει κατεύθυνση σε δράσεις που εξυπηρετούν ανάγκες των μονοπωλίων π.χ. την αναμόρφωση των μεγάλων λιμανιών της περιοχής, εφόσον βρίσκονται στο διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφοράς εμπορευμάτων για τους ομίλους ντόπιους και ξένους,  ενώ τα μικρά λιμάνια αφήνονται στην τύχη τους. Αυτή είναι η «ισόμετρη» ανάπτυξη στον καπιταλισμό! Από την άλλη δεν προβλέπεται χρηματοδότηση σε έργα υποδομής π.χ. αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης. Υποτάσσουν δε την έρευνα και την τριτοβάθμια εκπαίδευση στις ανάγκες των ομίλων, συνδέοντας άρρηκτα την παιδεία με την κερδοφορία τους. Επιδιώκουν ταυτόχρονα με κονδύλια των ΕΣΠΑ την διαχείριση της φτώχειας, της ανεργίας και της εξαθλίωσης, που δημιουργούν οι ίδιοι με την πολιτική τους μέσω ΜΚΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ, κατάρτισης, κ.α.,

Οι εκλεγμένοι σύμβουλοι με το ΚΚΕ της Λαϊκής Συσπείρωσης Ν.Αιγαίου καταγγέλλουν με κάθε τρόπο την πολιτική αυτή και καλούν τους εργαζόμενους , τα λαϊκά στρώματα να βάλουν με τον αγώνα τους κάθε εμπόδιο για την εφαρμογή της. Αποδεικνύεται ότι για το λαό είναι μονόδρομος η πρόταση για κοινωνικοποίηση του πλούτου, που ο ίδιος παράγει με δική του εξουσία, ώστε με κεντρικό σχεδιασμό  να καλύψει τις δικές του ανάγκες. 

Η παράταξη «ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ» (οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ), για μια φορά ακόμη «έλαμψαν» με τη διγλωσσία τους φέρνοντας πρόταση δήθεν κατά της αξιολόγησης των υπαλλήλων του δημοσίου, ενώ στην πραγματικότητα την στηρίζουν. Προσπαθούν να μετατοπίσουν το πρόβλημα της αξιολόγησης από την ουσία, που είναι οι απολύσεις, σε πρόβλημα διαδικασίας. Η δική μας θέση είναι ότι, όποια μορφή αξιολόγησης κι αν επιλέξει το αστικό κράτος, στόχο έχει από την μια απολύσεις υπαλλήλων για ένα μικρότερο και ευέλικτο  κράτος κι από την άλλη, τη σταδιακή παράδοση των κρατικών δομών και υπηρεσιών στους ιδιώτες. Καλούμε τους εργαζόμενους στο δημόσιο ν’ακυρώσουν στη πράξη τον ν.4250/2014, απέχοντας από κάθε διαδικασία αξιολόγησης.

Η υποκρισία όλων των παρατάξεων κορυφώθηκε όταν οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης έβαλαν για ψήφιση το κοινό κάλεσμα του ΠΑΜΕ, της ΟΓΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ και της ΠΑΣΕΒΕ ενάντια στην καταστροφή των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο, αναδεικνύοντας παράλληλα και τα αίτια που οδηγούν σ’ αυτά φαινόμενα. Ζήτησαν να καταδικαστεί η απόφαση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ , που έχουν σκοπό να απορρίψουν τα χημικά της Συρίας μετά την παράδοση του χημικού οπλοστασίου αυτής της χώρας στον ΟΗΕ, στα ανοικτά της Μεσσηνίας έξω από το Ακρωτήρι Ακρίτας και σε μικρή απόσταση από τις ακτές της Κρήτης. Στα αιτήματα της κοινωνικής συμμαχίας για
Να μην γίνει η καταστροφή των επικίνδυνων χημικών της Συρίας στην Μεσόγειο με οποιαδήποτε μέθοδο, που σίγουρα θα είναι καταστροφική για το περιβάλλον.

Την απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και σχεδιασμούς.
Να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας και όλες οι βάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Όχι άλλο αίμα προς χάριν των Ιμπεριαλιστών.
Να σταματήσει η χρησιμοποίηση του αεροδρομίου της Μεσσήνης από τους ευρωνατοϊκούς φονιάδες.
Χωρίς καν να τοποθετηθεί καμιά παράταξη, καταψήφισαν την πρότασή μας.
Καθήκον όλων μας είναι ο ξεσηκωμός.

Οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του ΚΚΕ με τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ