Τρίτη, Ιουνίου 07, 2011

η φλόγα των special olympics θα περάσει απο την Σαντορίνη

Από τις 25 Ιουνίου έως και τις 4 Ιουλίου του 2011 θα διεξαχθούν στην Αθήνα οι Παγκόσμιοι Αγώνες Special Olympics 2011, όπου 7.500 αθλητές Special Olympics από 185 χώρες θα λάβουν μέρος σε 22 ολυμπιακού τύπου αθλήματα.
Ο Δήμος Θήρας συμμετέχει στο λαμπρό εορτασμό της Λαμπαδηδρομίας των Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 της Ελλάδας.
Η άφιξη της Φλόγας της Ελπίδας των Special Olympics στη Σαντορίνη, θα γίνει την Τρίτη 21/06/2011 και το  πρόγραμμα έχει ως εξής :
15.00 – Άφιξη στον Αθηνιό και μεταφορά στον Πύργο, όπου θα παρατεθεί γεύμα προς τιμή των συμμετεχόντων, 18.00 – Αναχώρηση για Οία,  18.30 Έναρξη Λαμπαδηδρομίας στην Οία (Από τη Στάση ΚΤΕΛ προς το Κάστρο, διά μέσω οδού Σιδερά),  18.45 – Υποδοχή, Μικρή τελετή και κεράσματα στο Κάστρο της Οίας, 19.00 – Επιστροφή στην αφετηρία ΚΤΕΛ διά μέσω της οδού Νομικού (Μαρμαρά),
19.45 – Έναρξη Λαμπαδηδρομίας στα Φηρά (Από το κλειστό γυμναστήριο ΔΑΟΣ στην πλατεία Μητρόπολης, διά μέσω ανηφόρας Προϊστορικού Μουσείου), 20.00 – Έναρξη τελετής,
21.00 – Λήξη τελετής. Αναχώρηση προς Φηροστεφάνι, μέσω καλντέρας και επιστροφή στην πλατεία Μητρόπολης όπου θα παρατεθεί δεξίωση από το Δήμαρχο Θήρας.
• 23.00 – Αναχώρηση για λιμάνι Αθηνιού.
Το κοινό της Σαντορίνης θα έχει την τιμή και την ευκαιρία να συμμετέχει στο λαμπρό αυτό γεγονός.

Δήμος Σαντορίνης - ευχαριστήρια επιστολή

Με επιστολή του ο Δήμος της Σαντορίνης ευχαριστεί θερμά όσους εργάστηκαν ή προσέφεραν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, κατά την επιχείρηση διάσωσης του Αμερικανού επισκέπτη του νησιού μας, από την κατολίσθηση που σημειώθηκε στην κλιμακωτή οδό Οίας – Όρμου Αρμένης, την Δευτέρα 23 Μαΐου 2011. Σύμφωνα με τη επιστολή, παρά τη δυσάρεστη εξέλιξη των γεγονότων, οι συμμετέχοντες επέδειξαν στο μέγιστο βαθμό προθυμία, θάρρος, ευσυνειδησία, εργατικότητα αλλά και ταχύτητα ενεργοποίησης και δράσης.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται:
Στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Θήρας,  Την 1η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών, Το Λιμεναρχείο Θήρας, Το Αεροπορικό Απόσπασμα Σαντορίνης, Το Αστυνομικό Τμήμα Θήρας, Τον Σύλλογο Λεμβούχων Θήρας, Το Εθελοντικό Διασωστικό Σώμα Θήρας, Την Εθελοντική Ομάδα της Τοπικής Κοινότητας Οίας, Την Εθελοντική Ομάδα της Δημοτικής Κοινότητας Καρτεράδου, Το Κέντρο Υγείας Θήρας, Την κα Θεοδώρα Στεργίου Ιατρό, Την κα Κων/να Πέσιου Ψυχολόγο, Τον Ιερέα Καθολικής Εκκλησίας κο Φραγκίσκο Ρόμπλες, αλλά και κάθε εθελοντή που με αυτοθυσία και κίνδυνο της ζωής του προσέφερε τη βοήθειά του.
Η τοπική κοινωνία με την ετοιμότητά της απέδειξε ότι μπορεί να αντιδράσει και να παρέμβει αποτελεσματικά και συντονισμένα για τη διαχείριση μία έκτακτης κατάστασης.

έναρξη ασφλτόστρωσης πεζόδρομου Περίσσας

Ο Δήμος Σαντορίνης μας ενημερώνει οτι απο την Τρίτη 7.6.2011  ξεκινούν οι εργασίες ασφαλτόστρωσης  του πεζόδρομου της Περίσσας. Κατα συνέπεια παρακαλούνται οι κάτοχοι οχημάτων να μην αφήνουν τα οχήματά τους σταθμευμένα επί της παραλιακής οδού της Περίσσας ώστε να γίνουν οι εργασίες.

μαθήματα μαγειρικής

-μαμα μαμά σήμερα στο σχολείο μαγειρέψαμε!
-κι εγω τι κάνω κάθε μέρα πουλάκι μου...

Μαθήματα.. μαγειρικής έκαναν την περασμένη εβδομάδα οι μαθητές και οι μαθήτριες του δημοτικού σχολείου του Πύργου με την συνεργασία των μαγείρων και υπευθύνων του εστιατορίου "σελήνη" που βρίσκεται, πλέον, στον ίδιο οικισμό, στον Πύργο.

Το σχολείο και το εστιατόριο άλλωστε βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, οπώτε δεν ήταν δύσκολο να προκύψει και να γίνει πράξη η ιδέα για την πραγματοποίηση ενός .. χορταστικού μαθήματος μαγειρικής, λίγο πριν το τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς. Στην επίσκεψη στο εστιατόριο "σελήνη" συμμετείχαν περισσότερα απο 25 παιδιά, ενω μαζί με τους μαγείρους του εστιατορίου μαγειρευτικαν εύκολες και νόστιμες συνταγές όπως, κεφτεδάκια με φάβα, μυζιθροπιτάκια με άνιθο και σουσάμι, ντοματοκεφτέδες, μικρά μπουγατσάκια, ενω παρουσιάστηκε και η νέα ανακάλυψη της δημιουργικής ομάδας του εστιατορίου, "η πιτούλα με ντοματοκεφτέ" την οποία θα χαρακτήριζα εκτός απο νοστιμότατη, σε επίπεδο εμφάνισης, σαν .. μικρό σουβλάκι (το γνωστό, ..κλασικό ελληνικό!) μονο που αντί για κρεατικό έχει ντοματοκεφτέ! Οι πιτούλες οι οποίες αναμένεται να είναι η φετινή ατραξιόν του εστιατορίου, μιας και ήδη σερβίρονται ατομικά -μία μία δηλαδή, -σαν ... σουβλάκι!- στο καφέ του εστιατορίου, ενθουσίασαν τους μικρούς μαθητές, αλλά κι εμείς οι μεγαλύτεροι δεν είπαμε οχι...

Το γλύκισμα για το τέλος όμως, εκτός απο τα χαριτωμένα και πολύ στυλάτα μίνι μπουγατσάκια, είχε και κάτι το εντελώς παραδοσιακό. Μα εντελώς με την .. κανονική έννοια της λέξης, κι οχι αυτης που της έχουμε δώσει σε πολλές περιπτώσεις για να πουλήσουμε ... π.χ. βάφλες! Παραδοσιακού, με το σκεπτικό οτι το εν λόγο γλύκισμα αποτελούσε περισσότερο προιόν ανάγκης και... διαθέσιμων υλικών στο παρελθόν του τόπου παρά φαντασίας και δημιουργικότητας. Και το γλυκό δεν ήταν άλλο απο το γνωστό -ακόμη!- σε πολλούς Σαντορινιούς "ψωμί με πελτέ και ζάχαρη". Το σπέσιαλ δηλαδή Σαντορινιό γλυκό!
Η όλη προσπάθεια είχε στοχο την εξοικείωση των παιδιών με την κουζίνα, κάτι που οι μικρές μαθήτριες αλλά και μαθητές έδειξαν να το απολαμβάνουν ιδιαίτερα!



Κυριακή, Ιουνίου 05, 2011

ενίσχυση των πρανών της καλντέρας

Η ενίσχυση των πρανών της Καλντέρας στη Σαντορίνη, ύστερα και από το τραγικό συμβάν που σημειώθηκε πριν από λίγες μέρες με τον θάνατο Αμερικανού τουρίστα από κατολίσθηση στην Οία, απασχόλησε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, υπό τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Σηφουνάκη.

Στην συνάντηση αποφασίστηκε να ληφθούν για προληπτικούς λόγους άμεσα μέτρα προστασίας σχεδόν σε όλο το μήκος της Καλντέρας, καθώς και στη Θηρασιά. Γι' αυτόν τον λόγο επισπεύδεται η ολοκλήρωση μελετών που καταρτίζονται από τον καθηγητή Γεωλογίας Ευθύμιο Λέκκα, ενώ διευρύνεται το αντικείμενό τους ώστε να περιληφθούν όλα τα επικίνδυνα σημεία. Οι παρεμβάσεις θα γίνουν σε μήκος 3,5 χιλιομέτρων (από 1 χλμ. που προέβλεπε η αρχική μελέτη) σε Οία, πάνω από το Αμμούδι και την Αρμένη, στα Φηρά και στο λιμάνι στον Αθηνιό.

Με άλλη μελέτη που θα αναθέσει η Εγνατία ΑΕ, θα διερευνηθεί η ευστάθεια του τελεφερίκ και η πιθανή χωροθέτηση νέου. Ο Δήμος Θήρας θα ζητήσει από το αρμόδιο υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων να οριοθετηθούν τα λιμάνια της Οίας, που συνεχώς επεκτείνονται αυθαίρετα και χωρίς σχέδιο προς τα πρανή.
Σημειώνεται πως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει εξασφαλίσει 300.000 ευρώ για τη στήριξη των πρανών του Αθηνιού και οι μελέτες είναι έτοιμες να λάβουν περιβαλλοντική αδειοδότηση.
Τα έργα προβλέπεται να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο, με φορέα κατασκευής την Εγνατία ΑΕ. Το κόστος υπολογίζεται στα 8 εκατ. ευρώ.
Με πρόταση του ο Δήμος Θήρας προς το αρμόδιο Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας θα ζητήσει την οριοθέτηση των οικισμών Αμμούδι και Αρμένη, τα λιμάνια της Οίας τα οποία συνεχώς επεκτείνονται αυθαίρετα και χωρίς σχέδιο προς τα πρανή.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης, η κ. Καλτσά Γ.Γ. Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, ο κ. Χατζημιχάλης Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, ο κ. Ζώρζος Δήμαρχος Θήρας, ο κ Μάϊνας Περιφερειακός Σύμβουλος Θήρας, ο κ. Χάλαρης τ. Πρόεδρος Κοινότητας Οίας, ο Καθηγητής Γεωλογίας κ. Ε. Λέκκας, ο Δ/ντης ΔΟΚΚ του ΥΠΕΚΑ και στελέχη του Υπουργείου και της Εγνατίας Οδού ΑΕ.

βράχο βράχο τον καημό μου...

Νέα κατολίσθηση αρκετά μεγάλου όγκου χωμάτων απο τα πρανή της καλντέρας σημειώθηκε την Παρασκευή 3.5 στις 12 περίπου το μεσημέρι στην περιοχή "Αρμένη" της Οίας, στην ίδια περιοχή όπου πριν απο λίγες ημέρες ανάλογο περιστατικό είχε προκαλέσει τον θάνατο Αμερικανού επισκέπτη.
Για την αντιμετώπιση του περιστατικού κινητοποιήθηκαν αμέσως τα συνεργεία του Δήμου της Σαντορίνης που έσπευσαν στο σημείο για να κρίνουν την κατάσταση.
Σύμφωνα με τα όσα λένε κάτοικοι της περιοχής καθώς και εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι η περιοχή κρίνεται πολύ επικύνδινη και θα πρέπει να απαγορευεθί η διελευση απο συγκεκριμένα σημεία.
Ανάλογες αποφάσεις είχε πάρει κατα την διάρκεια της θητείας της και η προηγούμενη Τοπική Αρχή, η πρώην Κοινότητα της Οίας.

ΣτΕ : τα ναυάγια πρέπει να ανελκύονται

"Τα ναυάγια πρέπει μέσα σε τρεις μήνες από τη βύθισή τους να ανελκύονται", αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας σε μια πρόσφατη απόφασή του με αφορμή το ναυάγιο του πλοίου "Αβαντις ΙΙΙ" που βυθίστηκε μετά από πρόσκρουση στην βραχονησίδα Δορούσα Αγκιστρίου Σαρωνικού Κόλπου, με 1.467 τόνους υλικών και συγκεκριμένα 100 τόνους γυψοσανίδες, 100 τόνους πλάκες Καρύστου, 52 τόνους αμμοβολή, 25 τόνους σίδηρο και 280 τόνους παλέτες κεραμίδια.


Σύμφωνα πλέον με την απόφαση και τις επιταγές του Συντάγματος τα ναυάγια πρέπει μέσα σε τρεις μήνες από τη βύθισή τους να ανελκύονται από την πλοιοκτήτρια εταιρεία και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της, η ανέλκυση πρέπει να γίνεται από τον αρμόδιο δημόσιο φορέα και η δαπάνη να καταλογίζεται στην ναυτιλιακή εταιρεία, επισημαίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση της ναυτιλιακής εταιρείας που ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση του Λιμενάρχη Αίγινας, με την οποία πλέον του ότι της επιβλήθηκε πρόστιμο επειδή αρνήθηκε να προβεί σε ενέργειες ανέλκυσης του ναυαγίου του πλοίου "Αβαντις ΙΙΙ", υποχρεώθηκε να καταβάλει τις δαπάνες ανέλκυσής του που έγινε με εντολή του Λιμεναρχείου.

Η απόφαση σύμφωνα με τα όσα μας είπαν ειδικοί που έχουν ασχοληθεί με το νομικό κομμάτι της υπόθεσης του ναυαγίου του Sea Diamond, δύναται και είναι πολύ πιθανό, να δημιουργήσει νέες εξελίξεις στο θέμα, θετικές ως προς το πάγιο και βασικό αίτημα κατοίκων και φορέων της Σαντορίνης για την απομάκρυνση του σκάφους απο τον βυθό της καλντέρας, είτε να δημιουργήσει στην πλοιοκτήτρια εταιρία την υποχρέωση πληρωμής νέων προστίμων.
Βασική όμως προυπόθεση σε κάθε περίπτωση είναι η διαπίστωση ύπαρξης περιβαλλοντικών επιπτώσεων απο το ναυάγιο.
Το ιστορικό της υπόθεσης του βυθισμένου "Αβαντις ΙΙΙ" το οποίο οδήγησε στην λήψη της εν λόγο απόφασης απο το Συμβούλιο της Επικραείας μπορείτε να το διαβάσετε εδω.

Μητρόπολη Θήρας - εκδήλωση

Εκδήλωση που περιελάμβανε ομιλία με θέμα "Η κατάθλιψη σήμερα και πως αντιμετωπίζεται. Μια αισιόδοξη προσέγγιση" και την παρουσίαση του βιβλίου "Αισιοδοξία, ευχαριστώ θα πάρω" του καθηγητή ψυχιατρικής Γεώργιου Δημόπουλου πραγματοποίησε η Ιερά Μητρόπολη Θήρας την Κυριακή 29 Μαίου στην αίθουσα της Χριστιανικής Εστίας στα Φηρά.

Βρούτσης για την "τακτοποίηση" των ημιυπαίθριων..

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Β΄ Αθηνών, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, Γιάννης Βρούτσης, έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση:
«Για ακόμα μία φορά η κυβέρνηση εμπαίζει τους πολίτες για τους ημιυπαίθριους χώρους. Ενώ μέχρι πρότινος διαβεβαίωνε ότι η τακτοποίησή τους δεν θα είχε καμία πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση, με εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών οι χώροι που τακτοποιήθηκαν προβλέπεται να συνυπολογιστούν στα τεκμήρια διαβίωσης, στο φόρο ακίνητης περιουσίας και στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Έχει γίνει πλέον φανερό ότι η κυβέρνηση άλλα λέει και άλλα κάνει και ότι οι Υπουργοί δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Τέτοιες πρακτικές πολιτικής ανεντιμότητας ωθούν ολοένα και περισσότερους πολίτες στη φοροδιαφυγή.

Εθελοντικό Διασωστικό Σώμα Σαντορίνης - ενημέρωση

Επίσημη άσκηση πραγματοποίησε την Κυριακή 5 Ιουνίου στο βουνό της Περίσσας το Εθελοντικό Διασωστικό Σώμα Σαντορίνης.
Η άσκηση περιελάμβανε δύο μέρη και τα "περιστατικά" που αντιμετωπίστηκαν κάλυπταν τον Απεγκλωβισμό τραυματία αναρριχητή από ορθοπλαγιά με χρήση διασωστικού φορείου και τον εντοπισμό και ανάσυρση λουόμενου από το βυθό με χορήγηση πρώτων βοηθειών.
Το Εθελοντικό Διασωστικό Σώμα Σαντορίνης λειτουργεί εδω και 4 περίπου χρόνια στο νησί, έχοντας συμμαντική συμμετοχή απο πλευράς εθελοντών, ενω έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία σειρά περιστατικών όπως απεγκλωβισμός και διάσωση ανθρώπων και ζώων απο τις περιοχές της καλντέρας κ.α.

πιο κοσμοπολίτικες συναντήσεις, με αέρα διπλωματίας, χωρίς εσάνς διαμαρτυριών και φωνασκούντων (απέξω..)

Τον πρέσβη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Δρ. Ρόναλντ Βέγκενερ δέχθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Ρόδο ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Φώτης Χατζηδιάκος, στο πλαίσιο των εθιμοτυπικών επισκέψεων του Γερμανού διπλωμάτη σε τουριστικές περιοχές της χώρας.
Υποδεχόμενος τον κ. Βέγκενερ, που συνοδευόταν από τον πρόξενο της Γερμανίας στη Ρόδο κ. Δημήτρη Γιώρτσο, ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στους δεσμούς φιλίας που έχουν αναπτυχθεί τις τελευταίες δεκαετίες ανάμεσα στις δύο χώρες, και ειδικά με τη Ρόδο, από τη στιγμή που ο τουρισμός και η μετανάστευση (όντας και ο ίδιος γιος μετανάστη, -σ.σ. τι σύμπτωση! όπως κι ο Γιώργος! μήπως γι αυτό συμμετέχει ο κ. Χατζηδιάκος στο ευρύτερο φιλο-κυβερνητικό τίμ;-) έφεραν κοντά τους δύο λαούς. «Σχέσεις που όπως τόνισε δεν πρέπει να διαταραχθούν λόγω της οικονομικής κρίσης και της δημιουργίας ενός άσχημου κλίματος, το οποίο οφείλουμε και οι δύο πλευρές να αποκαταστήσουμε».
Ο Γερμανός πρέσβης έκανε λόγο για εσφαλμένες εντυπώσεις που δημιουργούνται κυρίως από τη στάση λαϊκών εφημερίδων της χώρας του, αλλά και της Ελλάδας, «που όμως δεν εκφράζουν σε καμία περίπτωση το σύνολο των συμπατριωτών μου, που αγαπούν την Ελλάδα και επιμένουν να την επιλέγουν για τις διακοπές τους». Πρόσθεσε επίσης, ότι η κ. Μέρκελ παραμένει στο πλευρό της Ελλάδας και θα συμβάλει για να βγει η χώρα μας από την κρίση. Απέδωσε μάλιστα σε παρερμηνεία των δηλώσεών της, την εντύπωση ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος θεωρεί ότι οι Έλληνες δεν εργάζονται, εξηγώντας ότι η άποψή της αφορά στους προνομιούχους του Δημοσίου, σε αντίθεση με τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, «και αυτό είναι άδικο».
Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηδιάκος μίλησε για τα σκληρά μέτρα που λαμβάνονται για την κάλυψη των ελλειμμάτων, θυμίζοντας παράλληλα, ότι ήταν και οι Έλληνες μετανάστες των δεκαετιών του ’50, ’60 και ’70, που συνέβαλαν στην ανόρθωση της Γερμανικής οικονομίας. (όπα του..!)
.....Το ίδιο διάστημα φίλοι Θηραίοι φιλοξενούσαν φίλους Γερμανούς, πλήν όμως χωρίς πολιτικές ιδιότητες (μάλλον για μπίζνες ήρθαν..) οπώτε και το γεγονός δεν αφορά κι ούτε ενδιαφέρει το αναγνωστικό κοινό..

Νεώριο - Τσίπρας .. 1 -1 ..

Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Συρμαλένιο επικεφαλής των "Πολιτων Κόντρα στον Καιρό" πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων. Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα προβλήματα του ναυπηγείου του Νεωρίου που το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζει σοβαρό ζήτημα ρευστότητας.
Οι εκπρόσωποι απο τις Κυκλάδες ζήτησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ τη στήριξη των θέσεων των εργαζομένων ενω ο Αλέξης Τσίπρας τους είπε οτι στηρίζει τα αιτήματά τους κι οτι θα κάνει οτι μπορεί (σ.σ.το κόμμα του) για να υπάρξουν πολιτικές και μέτρα στήριξης του Νεωρίου.