Παρασκευή, Ιουνίου 12, 2009

Αύριο Σάββατο 13 Ιουνίου στην κάβα ΙΑΜΑ στην Οία, στο πλαίσιο των προβολών κρασιών που πραγματοποιούνται τα απογεύματα κάθε Σαββάτου από τις 18.30,
Θα παρουσιαστούν τα εξής κρασιά:
Θέμα Παυλίδη
Αργυρός Βαρέλι
Χατζιδάκι Βιολογικό
Μοσχοφίλερο Λαντίδη
Αργυρός Αηδάνι
Νιάμπελο Σιγάλα
Νεμέα Λαντίδι
Βισάντο Santo Wines









Τις εκδηλώσεις του για το τέλος της φετινής εκπαιδευτικής χρονιάς παρουσιάζει ο Πανιώνιος Γυμναστικός Σύλλογος Σαντορίνης.
Η πρώτη από τις δύο εκδηλώσεις, η παρουσίαση των τμημάτων ρυθμικής πραγματοποιήθηκε χθες στις 18.30 το απόγευμα στο Κλειστό Γυμναστήριο ενώ η δεύτερη εκδήλωση με την παρουσίαση των τμημάτων Tae Kwon Do θα γίνει την Κυριακή 14 Ιουνίου στις 18.30 στο Κλειστό Γυμναστήριο.
Μια πολύ ενδιαφέρουσα, σωτήρια θα λέγαμε,
συμφωνία υπεγράφει εχθές Πέμπτη 10 Ιουνίου μεταξύ του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Παπαληγούρα και και 14 Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την εγκατάσταση σε αυτά αυτόνομων μονάδων αφαλάτωσης που θα παράγουν αφαλατωμένο πόσιμο νερό.
Η μόνη υποχρέωση των ΟΤΑ στο πρόγραμμα, είναι να βρούν και να διαθέσουν τους κατάλληλους χώρους για την εγκατάσταση των μηχανημάτων , ενω προυπόθεση για την λειτουργία του προγράμματος είναι ,βέβαια, η ύπαρξη δικτύου για την διανομή του νερού.

Σύμφωνα με το άρθρο,

Μονάδες αφαλάτωσης θα αποκτήσουν 14 άνυδρα νησιά του Αιγαίου

Η Προγραμματική Συμφωνία υδροδότησης των άνυδρων νησιών του Αιγαίου με την εγκατάσταση και λειτουργία σε αυτά ολοκληρωμένων μονάδων αφαλάτωσης υπεγράφη την Πέμπτη από τον υπουργό Ναυτιλίας, Αναστάση Παπαληγούρα και 14 Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Στο πρόγραμμα υδροδότησης συμμετέχουν η Αμοργός, η Χάλκη, η Μεγίστη, οι Λειψοί, η Πάτμος, η Κάλυμνος (για τη νήσο Ψέριμο), η Δονούσα, τα Κουφονήσια, η Ηρακλειά, η Θηρασιά, η Φολέγανδρος, η Κίμωλος, η Σίκινος και το Αγαθονήσι.
Όπως ανέφερε ο κ. Παπαληγούρας, το υπουργείο τις επόμενες μέρες προκηρύσσει Ανοικτό Μειοδοτικό Διεθνή Διαγωνισμό για την προμήθεια πόσιμου νερού αρίστης ποιότητας που θα παράγεται σε κάθε νησί.
Η διάρκεια της σύμβασης έχει οριστεί για 12 χρόνια, ενώ μπορεί να παραταθεί για τρία ακόμη χρόνια στην περίπτωση που ο ανάδοχος προμηθευτής αποδειχθεί αξιόπιστος ως προς τις υποχρεώσεις του.
«Οι ΟΤΑ θα διαθέσουν στον ανάδοχο κατάλληλο οικόπεδο κατά χρήση, για 12-15 χρόνια και θα παραλαμβάνουν δωρεάν χωρίς καν δαπάνες λειτουργίας ή συντήρησης των μονάδων αφαλάτωσης στην δεξαμενή τους, συγκεκριμένες ποσότητες εποχιακά κατανεμημένες πόσιμου νερού αρίστης ποιότητας και σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Ελληνικής Νομοθεσίας και της Ε.Ε.», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας.
Και κατέληξε: «Μετά την λήξη του Προγράμματος σε 12-15 χρόνια, όλες οι εγκαταστάσεις θα περιέλθουν στην κυριότητα των ΟΤΑ χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση και έχει προβλεφθεί να παραδοθούν σε καλή λειτουργική κατάσταση».

Τετάρτη, Ιουνίου 10, 2009


Η ένωση Ζωοφίλων Θήρας μας ενημερώνει οτι,
Το γκρι είναι αρσενικό και το άσπρο-γκρι θηλυκό. Είναι περίπου 2 μηνών, τους έχω κάνει αποπαρασίτωση και από βδομάδα θα τους κάνω και το πρώτο τους εμβόλιο. Έχουν μάθει την άμμο και τρώνε ξηρή τροφή. Το αρσενικό είναι πολύ χαδιάρικο και το θηλυκό πολύ παιχνιδιάρικο.Ελευθερία Τσούτσου eleftheria.tsoutsou@gmail.com
The grey is male and the white-grey is female. They are about 2 months old. I have made dewormed[ them and from week them and I will also do their first vaccineination. They have learnt to go to the toilet in the sand and they eat dried food. The male is very affectionate and the female likes to play. Eletheria Tsoutsou
.

Παράλληλα με την πρόσκληση για την ευρωπαική μέρα Μουσικής που θα γιορταστεί και στο Μέγαρο Γκύζη,
ο Γιάννης Παπακωνσταντίνου,
καλλιτεχνικός διευθυντής των εκδηλώσεων του Μεγάρου, μας ενημερώνει για την 1η έκθεση χαρακτικής που θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα καθώς και για την συμμετοχή του σε αυτην.
Σύμφωνα με την πρόσκληση,

«Εν Τυπώσεις επί Χάρτου»

Μια μοναδική έκθεση χαρακτικής στον Πειραιά

Το παρελθόν και το παρόν της νεοελληνικής χαρακτικής, από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα, παρουσιάζεται σε μια μοναδική έκθεση με τον τίτλο “Εν Τυπώσεις επί Χάρτου”, από τις 11 έως τις 28 Ιουνίου, στις εντυπωσιακές αίθουσες της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά (κτίριο Παλαιού Ταχυδρομείου).

Η έκθεση αυτή, στην οποία συμμετέχουν 127 καλλιτέχνες, αποτελείται από δύο ενότητες:
α) Πρωτοπόροι και Δάσκαλοι και
β) Σύγχρονοι και Νέοι Έλληνες Χαράκτες.
Είναι μία έκθεση που γίνεται στα πλαίσια του 1ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ (Athens Print Fest/ First Edition), που διοργανώνουν ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων και η Ένωση Ελλήνων Χαρακτών σε συνεργασία με την Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, το Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη», το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Ιταλικό Ινστιτούτο, την Ελληνοαμερικανική Ένωση, το Ισπανικό Ινστιτούτο Θερβάντες και άλλους πολιτιστικούς φορείς.

Ειδικά για την έκθεση της Πινακοθήκης Πειραιά, μια ομάδα από τους πιο δραστήριους συλλέκτες έργων ελληνικής χαρακτικής συνεργάζεται με την Ένωση Ελλήνων Χαρακτών.
Από τις 5 συλλογές των Μάνου Βεντούρη & Πάρι Παρασκευά-Βουτσά, Χαράλαμπου Λεοντιάδη, Γιάννη Παπακωνσταντίνου, Γιώργου Ριζόπουλου, Ιορδάνη Χριστοδούλου θα παρουσιασθούν 100 εξαιρετικά έργα 51 καλλιτεχνών, των πρωτοπόρων και δασκάλων της νεοελληνικής χαρακτικής, μεταξύ των οποίων είναι οι Δημήτρης Γαλάνης, Λυκούργος Κογεβίνας, Άγγελος Θεοδωρόπουλος, Νίκος Βεντούρας, Ευθύμης Παπαδημητρίου, Γιάννης Κεφαλληνός, Τάσσος, Βάσω Κατράκη και πολλοί άλλοι, οι οποίοι εχάραξαν το λαμπρό παρελθόν της νεοελληνικής χαρακτικής.

Θα εκτεθούν επίσης, για πρώτη φορά, και χαρακτικά έργα που ανήκουν στη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά. Το παρόν της νεοελληνικής χαρακτικής παρουσιάζεται μέσα από 200 έργα 76 σύγχρονων χαρακτών – μελών της Ε.Ε.Χ.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο ειδικευμένος στη χαρακτική Ομότιμος Καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης Μανώλης Μαυρομμάτης, ενώ τον συντονισμό της ανέλαβαν ο Προϊστάμενος της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά Γιάννης Ρούσος και ο χαράκτης και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών Νίκος Δεσεκόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα λειτουργεί το πρόγραμμα «Αγγίζοντας την Τέχνη» για φιλότεχνους με περιορισμένη ή ολική αδυναμία όρασης, το οποίο προωθεί το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τετάρτη 17 Ιουνίου,
στις 20.30, στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά.
Διάρκεια έκθεσης: 11 – 28 Ιουνίου 2009

Ώρες Λειτουργίας : Καθημερινά 10.00-13.00 & 18.00-21.00
Σάββατο - Κυριακή 10.00 - 14.00
Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά (κτίριο Παλαιού Ταχυδρομείου)
Φίλωνος 29, τηλ. 210 4101401

Συναυλία ελληνικής έντεχνης μουσικής θα πραγματοποιηθεί στο “Μέγαρο Γκύζη”
με τον Κωνσταντίνο Πελεκάνο και τον Χριστόφορο Γαβαλά
.
Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την “Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής” στην Ελλάδα
το Σάββατο 20 Ιουνίου 2009, 21:00, Αίθουσα Συναυλιών Μεγάρου Γκύζη, Φηρά - Σαντορίνη
Διοργάνωση:
Πνευματικό Κέντρο “Μέγαρο Γκύζη” & Γιάννης Παπακωνσταντίνου, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Μεγάρου Γκύζη
Χορηγός Επικοινωνίας: Top Melody 104,9 FM


Σύμφωνα με την πρόσκληση,
Το Πνευματικό Κέντρο “Μέγαρο Γκύζη” στα Φηρά Σαντορίνης παρουσιάζει το Σάββατο 20 Ιουνίου 2009 τους Σαντορινιούς καλλιτέχνες Κωνσταντίνο Πελεκάνο (φωνή – κιθάρα) και Χριστόφορο Γαβαλά (κιθάρα – μπάσο), μαζί με τους καλεσμένους τους, σε μια συναυλία ελληνικής έντεχνης μουσικής με τραγούδια των Θ. Μικρούτσικου, Δ. Σαββόπουλου, Σ. Μάλαμα, Θανάση Παπακωνσταντίνου, Μ. Χατζιδάκι, Χρ. Θηβαίου, Χάρη & Πάνου Κατσιμίχα, καθώς και άλλων Ελλήνων συνθετών.

Με την συναυλία αυτή το “Μέγαρο Γκύζη”, κατ΄επέκταση και η Σαντορίνη, συμμετέχει επίσημα για 2η συνεχόμενη χρονιά στις εκδηλώσεις που διοργανώνει σε όλη την Ευρώπη το πολιτιστικό δίκτυο “Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής” το 3ήμερο 19-21 Ιουνίου, με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας μουσικής την 21η Ιουνίου, μέσω της αποκλειστικής εκπροσώπησης του θεσμού στην Ελλάδα από την Μ.Ε.Σ.Ο.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

21η Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής
Η 21η Ιουνίου δεν είναι μια μέρα όπως οι άλλες. Γιατί είναι η ημέρα του θερινού ηλιοστασίου - η μεγαλύτερη του έτους. Και γιατί είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Μουσικής. Με άλλα λόγια είναι Ημέρα Γιορτής! Της Μουσικής, των Μουσικών και όλων όσων αγαπάνε την Μουσική. Και είναι πολλοί! Και γιορτάζεται σε όλη την Ευρώπη μέσω του πολιτιστικού δικτύου "Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής" με συναυλίες δωρεάν για το κοινό στους μεγαλύτερους Δήμους της Ευρώπης.
Η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής μεγαλώνει και στην Ελλάδα καθιερώνοντας όλο και περισσότερες εορταστικές εκδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, ώσπου κάποια 21η Ιουνίου η μουσική να φτάσει πραγματικά παντού: σε κάθε γωνιά, κάθε πλατεία, κάθε δρόμο, κάθε πάρκο, κάθε συναυλιακό χώρο. Κι όταν αυτό γίνει, ωδεία, σχολεία και κάθε οργανισμός που γνωρίζει τη μαγεία ενός πεντάγραμμου κώδικα επικοινωνίας θα οργανώσει τη δική του συναυλία. Αναπάντεχες μουσικές συναντήσεις και αυτοσχέδια live θα δώσουν ζωή στις πόλεις μας. Νέες μουσικές και νέοι μουσικοί θα εισβάλλουν δυναμικά στην καθημερινότητά μας. Με την υποστήριξη δημοτικών, κρατικών, ιδιωτικών και θεσμικών φορέων, η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής θέλει να ενθαρρύνει τις ανταλλαγές καλλιτεχνών και οργανώνει όσο το δυνατόν περισσότερες μουσικές εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα. Πάντα δωρεάν, από όλους και για όλους.

10 Χρόνια Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής

Γιατί όταν η μουσική γιορτάζει είμαστε όλοι καλεσμένοι !
Από το 1999, κάθε χρόνο μουσικοί κάθε είδους μαζεύονται για να γιορτάσουν και να μοιραστούν με όλο τον κόσμο το πάθος που τους ορίζει. Οι εκδηλώσεις φέτος θα λάβουν χώρα για 10η φορά, σε 23 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ για όλους .
Ιστορικό
Από το 1982, με πρωτοβουλία του τότε Γάλλου Υπουργού πολιτισμού Jack Lang, την οικονομική υποστήριξη του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού και σε συνεργασία με τον Δήμο του Παρισιού, γιορτάζεται η ημέρα της μουσικής με χιλιάδες συναυλίες.
Η Γιορτή της Μουσικής από το 1985, εξαπλώθηκε έξω από τα Γαλλικά σύνορα και η Αθήνα, 1η Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 1985, με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη είναι η πρώτη πόλη εκτός Γαλλίας στην οποία πραγματοποιήθηκε η Γιορτή.
Από το 1997 όμως, με την Συμφωνία της Βουδαπέστης, δημιουργήθηκε ένα ευρωπαϊκό δίκτυο μεταξύ δήμων και συντονιστικών γραφείων, με την υποστήριξη των Υπουργείων Πολιτισμού ή άλλων κρατικών πολιτισμικών φορέων για την ταυτόχρονη διεξαγωγή εκδηλώσεων αλλά και την στενότερη συνεργασία και πανευρωπαϊκή προβολή των εκδηλώσεων και υποστηρικτών. Το δίκτυο των μεγάλων αυτών Ευρωπαϊκών Δήμων (Παρίσι, Βαρκελώνη, Βερολίνο, Ρώμη, Βουδαπέστη, Βρυξέλλες, Πράγα, Μιλάνο, Σαραγόσα, Λοζάννη, Γενεύη, Κωνσταντινούπολη, Λίβερπουλ, Νάπολη, Λουξεμβούργο κ.α.), υποστηριζόμενο πάντα από τα αντίστοιχα Υπουργεία Πολιτισμού και την Ευρωπαϊκή Ένωση, προώθησε δυναμικά τη γιορτή αναδεικνύοντάς την στην μεγαλύτερη κοινή πολιτιστική διοργάνωση γιορτή στην Ευρώπη, που διεξάγεται από την Ιρλανδία έως το Καζακστάν και τις Βαλτικές χώρες μέχρι την Κύπρο. Οι περισσότερες πλέον από 20.000 εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη είναι συντονισμένες από το πολιτιστικό δίκτυο της "Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής".
To 1999 ιδρύεται η Μ.Ε.Σ.Ο. (Μουσικές Εκδηλώσεις Συντονισμός Οργάνωση) αποκλειστικός εκπρόσωπος του θεσμού στην Ελλάδα και με σκοπό την προώθηση του. Με πρωτοβουλία της Μ.Ε.Σ.Ο. αποκτήθηκε το δικαίωμα της εκπροσώπησης του δικτύου της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής στην Ελλάδα και είναι το επίσημο παράρτημα του A.I.S.B.L. Fête Européenne de la Musique (κεντρικό πανευρωπαϊκό συντονιστικό γραφείο της Ευρωπαϊκής Γιορτής τα Μουσικής) και έχει τον γενικό συντονισμό και την οργάνωση όλης της παραγωγής της Γιορτής της Μουσικής.
για κάθε πληροφορία σχετικά με την εκδήλωση μπορείται να επισκεφθείτε το site του Μεγάρου στην διευθυνση,
.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που περιλαμβάνονται στην "Ωδή στη Σαντορίνη" μας έστειλε η διοργανώτρια και συντονίστριά τους Κωστούλα Τωμαδάκη.
Πρόκειται για ενα σύνολο εκδηλώσεων, ενα λογοτεχνικό αφιέρωμα στο νησί, όπου θα παρουσιαστούν έργα, βιβλία, τα οποία έχουν εμπνευστεί απο την Σαντορίνη.
Στις εκδηλώσεις θα παρεβρεθούν και διαβάσουν αποσπάσματα απο τα βιβλία τους 6 συγγραφείς, η Καδιώ Κολύμβα, η Αλεξάνδρα Λειβαδίτου, ο Αλέξανδρος Ασωνίτης, ο Κώστας Αρκουδέας, ο Αλέξης Σταμάτης και η Κωστούλα Τωμαδάκη.
Στις εκδηλώσεις συμμετέχει και ο ζωγράφος Χριστόφορος Ασιμής.
Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα εμφανιστεί και ο τραγουδοποιός, ερμνηνευτής και μουσικός Γιάννης Χαρούλης, από τις σημαντικότερες νέες φωνές του έντεχνου ρεπερτορίου, που θα "παντρέψει"το παραδοσιακό στοιχείο (λαούτο,λύρα) με το λόγο.
Οι εκδηλώσεις "Ωδή στην Σαντορίνη" θα πραγματοποιηθούν στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό κέντρο το διήμερο 3-4 Ιουλίου.
Σύμφωνα με την πρόσκληση και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων,
Η Σαντορίνη εμπνέει την σύγχρονη λογοτεχνία. Και τους μαθητές του γυμνασίου.

Πολύ λίγα νησιά αναφέρονται τόσο συχνά στην λογοτεχνία όπως η Σαντορίνη.
Οι συγγραφείς είναι οι καταλληλότεροι άνθρωποι για να αναδείξουν την αίσθηση του τόπου, την σωστά φιλτραρισμένη αφήγηση της ιστορίας, ως εργαλείο κατανόησης του σήμερα, τις μυρωδιές, τις γεύσεις, τα χρώματα.

Υπάρχουν γεύσεις και φράσεις που αφήνουν δυνατότερη επίγευση στον ταξιδιώτη όχι με τον ξεθυμασμένο ρομαντισμό αλλά με την ανυπόκριτη συγκίνηση. Ιστορίες εμπνευσμένες από την Σαντορίνη συναντούν την μουσική, το φως και τη σκιά… γίνονται χαρά, πίκρα, καημός, νοσταλγία, ασύρτικο, φωτιά και λάβα... μια Ωδή στη Σαντορίνη

6 συγγραφείς ένας ζωγράφος
Καδιώ Κολύμβα, Αλεξάνδρα Λειβαδίτου, Αλέξανδρος Ασωνίτης, Κώστας Αρκουδέας, Αλέξης Σταμάτης, Κωστούλα Τωμαδάκη & ο Χριστόφορος Ασιμής
Ήρωες που ενορχηστρώνουν το χώρο άλλοτε ως ρομαντικές φιγούρες περασμένων αιώνων κι άλλες φορές με εικόνες σύγχρονες συχνά ηλεκτρισμένες, υπερφωτισμένες πάθος, κάποιες άλλες ένα χαμήλωματων τόνων.
Σχεδόν πάντα, όμως διακρίνεται η δυνατή αντιπαράθεση φόντου και πρώτου πλάνου: η Σαντορίνη.

2 τραγουδοποιοί και ο δημοσιογράφος
Γιάννης Χαρούλης, Μαρία Λούκα & Μιχάλης Γελασάκης
Οι λέξεις συνδιαλέγονται με τις νότες… η πρόζα με τον στίχο, το λαούτο με την κιθάρα…, γεφυρώνοντας το παλιό με το σύγχρονο. Οι συγγραφείς μιλούν για την εξαιρετική εμπειρία να έχουν ως ερέθισμα και έμπνευση την Σαντορίνη.
Και ο μαθητής ή η μαθήτρια του Γυμνασίου Σαντορίνης που το γραπτό της με έμπνευση τη Σαντορίνη ξεχώρισε ανάμεσα σε εκείνα των συμμαθητών της.
Νησί που λύνει σταυρόλεξο με εννιά γράμματα
κι αν μείνει μία λέξη να πει κανείς για το καλοκαίρι
Σαντορίνη....



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Παρασκευή 3 Ιουλίου, ώρα έναρξης: 20.30
Έξι συγγραφείς, ένας εικαστικός και ένας τραγουδοποιός
Εισαγωγή: Μανώλης Λιγνός, εκδότης της εφημερίδας «Θηραϊκά Νέα».
Παρουσίαση συγγραφέων: Νίκος Χρ. Ζώρζος, Δημοτικός Σύμβουλος
& Δημήτρης Πράσσος, δημοσιογράφος.
Αποσπάσματα από τα βιβλία των συγγραφέων:
«Ρότα περ Όστρια» της Καδιώς Κολύμβα
«Καράβι στη μέση της κάμαρας» της Αλεξάνδρας Λειβαδίτου
«Τα κατά Αιγαίον Πάθη» του Κώστα Αρκουδέα
«Μητέρα Στάχτη» του Αλέξη Σταμάτη
«Κι ο γλάρος αψηλά πετά, μα χαμηλοκοιτάζει» του Αλέξανδρου Ασωνίτη
«Δυο αιώνες αγάπης» της Κωστούλας Τωμαδάκη
Θα αποδώσουν ηθοποιοί -όχι μόνο λεκτικά- αλλά με όλη τους την οντότητα, δίνοντας μια διάσταση άλλοτε ποιητική αλλά και ρεαλιστική, ενίοτε χιουμοριστική με στόχο να μεταδώσουν δυνατά συναισθήματα στους θεατές, «ξαναφωτίζοντας» τα κείμενα που έχουν πηγή έμπνευσης την Σαντορίνη.
Μέσα σε ένα εικαστικό περιβάλλον με έργα του Χριστόφορου Ασιμή και τη μουσική, παραδοσιακή(λύρα, λαούτο) ο τραγουδοποιός, ερμνηνευτής, μουσικός Γιάννης Χαρούλης, από τις σημαντικότερες νέες φωνές του έντεχνου ρεπερτορίου, που συνδυάζει ταυτόχρονα, λόγω καταγωγής του, την μοναδικότητα του παραδοσιακού στοιχείου (λαούτο,λύρα), θα «παντρέψει» τη μουσική με το λόγο.
Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Δανάη Παπουτσή, Κώστας Μαρκόπουλος, Δημήτρης Μπέλλος
σκηνοθετική επιμέλεια: Kωστούλα Τωμαδάκη

Σάββατο 4 Ιουλίου 2009, ώρα έναρξης: 20.30
Βράβευση μαθητή Γυμνασίου Σαντορίνης
Θα βραβευτούν τα τρία καλύτερα κείμενα από τον Δήμαρχο και θεσμικούς παράγοντες του νησιού.
Ανοιχτή Συζήτηση για το κοινό
«Σαντορίνη: τόπος έμπνευσης & προορισμού»
Θα πάρουν μέρος οι συγγραφείς, όπου θα διαβάσουν ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο τους και θα ακολουθήσει συζήτηση με τον δημοσιογράφο αλλά και με το κοινό που θα θέσει τις δικές του ερωτήσεις στους συγγραφείς.
Συμμετέχει η Μαρία Λούκα.
Κιθάρα Χάρης Μανουσάκης
Συντονίζει ο Μιχάλης Γελασάκης, αρχισυντάκτης του περιοδικού Δίφωνο.
Θα ακολουθήσει άφθονο Ασύρτικο κρασί από τοπικούς οινοπαραγωγούς
και τοπικά εδέσματα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

Καδιώ Κολύμβα
Η Οιάτισσα συγγραφέας πρωτοδημοσιεύει το 1968 την ποιητική συλλογή «Nocturna». Την ίδια εποχή μεταφράζει το ποιητικό έργο του Πέρση ποιητή Τζελαλεντίν Ρουμί.
Εργογραφία:
«Εικόνες από την έρημο», ποιητική συλλογή (1991), εκδόσεις Πανόραμα
«Πανδοχείο πουλιών», ποιητική συλλογή (1995), εκδόσεις Αρμός
«Ο Αγαπημένος», (ποίηση του Τζελαλαντίν Ρουμί, μετάφραση) 1995,εκδόσεις Αρμός
«Ερυθραία ένας ευλογημένος μικρόκοσμος στην καρδιά της Ιωνίας» των Μ.Κορομηλά και Θ.Κοντάρα, συλλογικός τόμος
Την ίδια χρονιά εργάζεται για την ανάπλαση του κειμένου και την απόδοση των ποιημάτων, στο βιβλίο «Ιστορίες από τον Παράδεισο» (έξι κλασικές ιστορίες από την Περσία``),εκδόσεις Αρμός
«Η Πάνω Μεριά του Κόσμου», μυθιστόρημα(2001), εκδόσεις Αρμός
«Οία, τόπος και ιστορία» ποιητικό οδοιπορικό(2002), εκδόσεις Αρμός
«Στον κήπο του Αγαπημένου» (ποίηση του Τζελαλαντίν Ρουμί, μετάφραση), (2003), εκδόσεις Αρμός
«Στον Δρόμο του Χειμάρρου» (μετάφραση Muslim Jesus,Tarif Khalidi), εκδόσεις Αρμός, Αθήνα 2005
«Φωτογραφικό Λεύκωμα Οίας» (Κείμενα,Λεζάντες), εκδόσεις Τοπίο, Αθήνα 2006
«Ρότα περ Όστρια» μυθιστόρημα, εκδόσεις Αρμός (2007)



Αλεξάνδρα Λειβαδίτου
Η Αλεξάνδρα Λειβαδίτη είναι γιατρός. Το «Καράβι στη μέση της κάμαρας» (2004, εκδόσεις Κέδρος), είναι το πρώτο της βιβλίο.



Αλέξανδρος Ασωνίτης
Ο Αλέξανδρος Ασωνίτης σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη μετάφραση του έργου των αρχαίων κλασικών.
Έργα του είναι τα μυθιστορήματα
«Η συνείδηση της αιωνιότητας», εκδόσεις Πατάκη
«Λάλον Ύδωρ», εκδόσεις Πατάκης
«Γεια σου Τηλεόραση!», εκδόσεις Καστανιώτης
«Ιστορίες στον αφρό» συλλογικό, εκδόσεις Περίπλους-Δ.Βίτσος
Έχει συμμετάσχει σε πολλές συλλογές διηγημάτων όπως και στο μυθιστόρημα «Global novel»,που ήταν μια διεθνής παραγωγή της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Συνεργάζεται ως αρθρογράφος, με αρκετές εφημερίδες και περιοδικά.



Κώστας Αρκουδέας
Ο Κώστας Αρκουδέας εμφανίστηκε στη λογοτεχνία σε ηλικία 28 ετών.
Η παρουσία του έκτοτε είναι συνεχής, με διηγήματα, νουβέλες και μυθιστορήματα. Εργάζεται στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου
Εργογραφία:
Διηγήματα: «Ας’ τον Μπομπ Μάρλευ να περιμένει» (1986), «Όλες οι μέρες Κυριακή» (2000), «Ο τρίτος πελάτης» (2003) συλλογική έκδοση
Noυβέλες: «Και πρόσεχε να μην πετρώσεις» (1996), «Αναζητώντας την ιδανική γυναίκα» (2002), Μυθιστορήματα: «H πόλη με τα χίλια πρόσωπα» (1987), «Το τραγούδι των τροπικών» (1988), «Το παλιό δέρμα του φιδιού» (1992), «Τα κατά Αιγαίον πάθη» (1994), «Ποτέ τον ίδιο δρόμο» (1999), «Ο πειρατής» (2003), «Ο Μεγαλέξανδρος και η σκιά του» (2004), «Ο αριθμός του Θεού» (2008)


Αλέξης Σταμάτης
Ο Αλέξης Σταμάτης σπούδασε Αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ και έκανε μεταπτυχιακά Αρχιτεκτονικής και Κινηματογράφου στο Λονδίνο.
Εργογραφία:
«Ο έβδομος ελέφαντας» (1998) μεταφράστηκε στη Μεγάλη Βρετανία και στο Μπαγκλαντές
«Το Μπαρ Φλωμπέρ» (2000) μεταφράστηκε στη Μ.Βρετανία, τη Γαλλία, Ιταλία, τη Ρωσία, την Ισπανία,τη Σερβία.
«Σαν τον κλέφτη μες στη νύχτα» (2002)
«Οδός Θησέως»(2003)
«Μητέρα Στάχτη» (2005)
«Η Αμερικάνικη φούγκα» (2006) τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Λογοτεχνίας του Αμερικανικού Ομοσπονδιακού Ιδρύματος Τεχνών & εκδόθηκε στις ΗΠΑ
«Βίλα Κομπρέ» (2008)
Έχει δημοσιεύσει 6 ποιητικές συλλογές. Για τη δεύτερη συλλογή του, την «Αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων», του απονεμήθηκε το 1994από το Δήμο Αθηναίων το Βραβείο Ποίησης στη μνήμη Νικηφόρου Βρετάκου. Ποιήματα του έχουν μεταφραστεί στη Μ.Βρετανία. Έχει αντιπροσωπεύσει πολλές φορές την Ελλάδα σε διεθνή λογοτεχνικά Συνέδρια. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με την εφημερίδα Έθνος και με περιοδικά Τέχνης.



Κωστούλα Τωμαδάκη
Η Κωστούλα Τωμαδάκη σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κι έκανε μεταπτυχιακά στο τμήμα Κοινωνιολογίας. Παράλληλα σπούδασε σκηνοθεσία στη σχολή Σταυράκου. Συνεργάστηκε με την Ελληνική Ραδιοφωνία & Τηλεόραση ως σκηνοθέτης δραματοποιημένων σειρών. Mέλος του Δ.Σ του Ωδείου Πετρούπολης & του Διεθνούς Φεστιβάλ Πέτρας. Συνεργάζεται ως κριτικός σινεμά& βιβλίου με ημερήσια εφημερίδα. Έχει σκηνοθετήσει το θεατρικό δρώμενο «Τα χειρόγραφα ενός Ταξιδευτή» (Μπελλώνειο 2008).
Φιλμογραφία:
« Γυναίκα στην άμμο» μ.μ(1985), Κρατικό Βραβείο Υπουργείο Πολιτισμού
«Οι μοναχικές γυναίκες είναι επικίνδυνες» μ.μ(1987), Τιμητική διάκριση Υπουργείο Πολιτισμού
«Πες πως μ’ αγαπάς», συμμετοχή σε διεθνή φεστιβάλ: Αgora,Cairo,Θεσσαλονίκη,Huston, Mεσογειακό φεστιβάλ(Μedfilm)Ρώμη 2000
Βιβλιογραφία
«Πες πως μ’αγαπάς» (1999) Φυτράκης
«Λεκέδες σε μετάξι» (2002)Εμπειρία Εκδοτική
«Δυο αιώνες αγάπης» (2004) Εμπειρία Εκδοτική
Παιδικά
«Ο καθρέφτης των ευχών» (2003) Κέδρος
«Με μισή καρδιά» (2004) Κέδρος
«Η θάλασσα έχει το χρώμα της ψυχής» (2005)Κέδρος
«Ένα τραγούδι για την Ελένη» (2006)Κέδρος
«Κλεμμένες καρδιές» εφηβικό (2008)Κέδρος

Αποτελέσματα – αποτελέσματα!
(βγήκανε οι βάσεις!,
άλλοι προβιβάζονται, άλλοι όχι!)


Να παρουσιάσουμε κι εμείς τα αποτελέσματα της πρόσφατης εκλογικής διαδικασίας,
των ευρωεκλογών του 2009.


Στην Επαρχία Θήρας τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

Εγγεγραμμένοι 17.104
Ψήφισαν 8.897 (52,02)
Άκυρα 118
Λευκά 158
Άκυρα – Λευκά 276
Έγκυρα 8.658

ΝΔ 2.921 ( 33,74%)
ΠΑΣΟΚ 3.180 ( 36,73%)
ΚΚΕ 558 (6,44%)
ΣΥΝ 298 ( 3,44%)
ΛΑΟΣ 548 ( 6,33%)
Οικολόγοι 365 ( 4,22%)

Στον νομό μας, στις Κυκλάδες, τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών της 7ης Ιουνίου έχουν ως εξής:

Εγγεγραμμένοι 122.549
Ψήφισαν 62.612
Άκυρα 974 ( 1.56%)
Λευκά 981 ( 1.57%)
Έγκυρα 60.657 (96.88%)

ΝΔ 20.855 ( 34.38%)
ΠΑΣΟΚ 22.301 (36.77%)
ΚΚΕ 3.328 (5.49%)
ΣΥΝ 2.936 ( 4.88%)
ΛΑΟΣ 3.305 (5.45%)
Οικολόγοι 2.514 (4.14%)
Κόμμα Κυνηγών 2.231 (3.68%)
Λοιπά 3.160 ( 5.21%)

Η αποχή έφτασε το 48.91%. Το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής στο Νομό.


Για τις απαραίτητες(;) συγκρίσεις παρουσιάζουμε και τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης των βουλευτικών εκλογών του 2007 καθώς και των προηγούμενων ευρωεκλογών του 2004.
Τα συμπεράσματα, πολύτιμα …

Βουλευτικές 2007

ΝΔ 38.353 ( 45.50%) -11.12%
ΠΑΣΟΚ 31.925 ( 37.88%) -1.11%
ΚΚΕ 4.705 (5.58%) - 0.09%
ΣΥΝ 4.472 (5.31%) -0.43%
ΛΑΟΣ 2.337 (2.77%) +2.68%
Οικολόγοι 1.020 (1.21%) +2.93%
Κόμμα Κυνηγών -
Λοιπά 1.478 (1.75%) +8.26%


Ευρωεκλογές 2004

ΝΔ 33.185 (49.10%) -14.72%
ΠΑΣΟΚ 23.706 (35.08%) +1.69%
ΚΚΕ 3.752 (5.55%) -0.06%
ΣΥΝ 2.797 (4.14%) +0.74%
ΛΑΟΣ 1.228 (1.82%) +3.63%
Οικολόγοι 439 (0.65%) +3.49%
Κόμμα Κυνηγών -
Λοιπά 2.477 (3.66%) +7.21%



Αισιοδοξία, αλλά με μέτρο. Συγκρα(ο)τημένη δηλαδή…
Συγκριτικά πάντως, και παρά τις όποιες εντυπώσεις προκαλούν οι αριθμοί και τα ποσοστά των πρόσφατων εκλογών, βλέπουμε ότι το Πασοκ ναι μεν πήγε καλύτερα
-εντυπωσιακά καλά θα λέγαμε- στις τελευταίες εκλογές πλην όμως δεν κατόρθωσε να αυξήσει σημαντικά την επιρροή του μιας και το ποσοστό της αύξησης της δύναμής του περιορίστηκε στο 1.1% σχετικά με τις βουλευτικές του 2007 και στο 1.6% από τις ευρωεκλογές του 2004.


Η εσωστρέφεια πάει ΝΔ; (με ερωτηματικό )
ή με τον ήλιο τα βάζω, με τον ήλιο τα βγάζω τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;;
Στην δε ΝΔ βλέπουμε ότι υπήρξαν σημαντικές απώλειες - εντυπωσιακά πολλές θα λέγαμε – με την διαφορά να φτάνει στο -11.12% σε σχέση με τις προηγούμενες βουλευτικές του 2007 και το -14.72% σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2004. Είπαμε, χαλαρή η ψήφος και μειωμένη στο μισό η συμμετοχή, αλλά η μεγάλη αυτή διαρροή ψηφοφόρων θα χει σίγουρα τους λόγους της οι οποίοι και ,κανονικά, θα πρέπει να αναζητηθούν.
(εκ)λογικά πάντως, η ΝΔ ,ως κυβέρνηση, είναι αδύνατο να "βοήσει" όλο τον κόσμο της, τους ψηφοφόρους της δηλαδή. Οι οποίοι στο σύνολό τους ,με το κόμμα τους κυβέρνηση, περίμεναν ,στο μέτρο του δυνατού, να "ευνοηθούν". Κάποιοι δε περίμεναν ότι θα ... κυβερνούσαν. Πράγμα που δεν έγινε, γιατί όπως είπαμε ήταν αδύνατο να γίνει….
Ο πρωθυπουργός ,πάντως, υποσχέθηκε ότι θα ψάξει να βρει τι (του) φταίει…




Η εσωστρέφεια πάει ΣΥΝ (στα σίγουρα)
Σε εθνικό επίπεδο άλλωστε έχουν ήδη ξεκινήσει (τα όργανα!) να ακούγονται γκρίνιες για το αποτέλεσμα στο οποίο οδήγησε ,όπως υποστηρίζουν πολλοί, το συνονθύλευμα μπόλικων αριστερών δυνάμεων, τάσεων, ρευμάτων και δε συμμαζεύεται υπό την σκέπη του Σύριζα…. Σε τοπικό επίπεδο πάντως, (έγινε το θαύμα!) και ο Σύριζα συγκράτησε τις δυνάμεις του σημειώνοντας μικρή απώλεια του -0.43% με τις βουλευτικές του 2007 ενώ αύξησε το ποσοστό του κατά +0.74% σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές.
Σχετικά με τον Σύριζα (πάντα) φαίνεται ότι έχει … βάση! αυτό που απαντούν πολλοί ότι ….αρκετά τιμωρήσαμε το Πασοκ! γι’ αυτό και … επέστρεψαν σπίτι τους! Για διάλειμμα ,όπως σημειώνουν, καλά ήταν ….


Στο ΚΚΕ δεν είχαμε σημαντικές διαφοροποιήσεις
Το ΚΚΕ αν και δεν είναι κόμμα ευρωπαϊκού προσανατολισμού, οι ευρωεκλογές αποδείχτηκε ότι του “βγήκαν” μιας και οι απώλειές του στις Κυκλάδες ήταν μικρές.
- 0.09% σε σχέση με τις προηγούμενες εθνικές και -0.06% σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωπαϊκές. Αντικειμενικά πάντως η δύναμη του ΚΚΕ είναι μεγαλύτερη μιας και πολλοί ψηφοφόροι του κόμματος δεν προσήλθαν στις ευρωπαϊκές κάλπες.


Όσοι στοιχημάτισαν, κέρδισαν
Κάποιοι το είχαν προβλέψει και έπεσαν μέσα.
Μεγάλη αύξηση της δύναμης του και στις Κυκλάδες κατέγραψε το ΛΑΟΣ που αύξησε το ποσοστό του κατά +2.68% σε σχέση με τις προηγούμενες εθνικές και κατά +3.63% με τις προηγούμενες ευρωπαϊκές.
Και σε αυτήν την περίπτωση αναζητιούνται οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα. Από τους υπόλοιπους….

Τέλος, οι οικολόγοι δεν τα πήγαν κι άσχημα συγκεντρώνοντας 2.514 ψηφοδέλτια και ποσοστό 4.14%, ενώ μια χαρά τα πήγαν και οι κυνηγοί –που είναι γνωστό ότι ψηφίζονται στις Κυκλάδες) 2.231 ψηφοδέλτια και ποσοστό 3.68%.
Στην Σαντορίνη βρέθηκε και τραγούδησε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου 6 Ιουνίου ο διεθνώς αναγνωρισμένος έλληνας συνθέτης και τραγουδιστής Ντέμης Ρούσσος.
Ο κ. Ρούσσος επισκέφθηκε την Σαντορίνη ύστερα από πρόσκληση του γνωστού επιχειρηματία – ξενοδόχου Αντώνη Ηλιόπουλου, ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου Vedema στο Μεγαλοχώρι, ο οποίος τον πρότεινε για να τραγουδήσει στο γαμήλιο πάρτυ που διοργανώθηκε στην πλατεία του Μεγαλοχωριού για τον γάμο ζευγαριού Ρώσων επιχειρηματιών.
Ο Ντέμης Ρούσσος ,νωρίς το απόγευμα, και συγκεκριμένα από επτά και μισή εως τις οκτώ και τέταρτο, ως επίτιμος προσκεκλημένος του πάρτυ, τραγούδησε μερικές από τις μεγαλύτερες διεθνείς επιτυχίες του. Μεταξύ των τραγουδιών που ακούστηκαν ήταν τα my friend the wind, my reason, velvet mornings, goodbye my love, someday, I will always love you, lost in love κλπ.
Ο Ντέμης Ρούσσος τα τελευταία χρόνια είναι μόνιμος κάτοικος Παρισιού ενώ βρέθηκε στο νησί για μία μόλις ημέρα. Κατά την διάρκεια της παραμονής του ήταν ευδιάθετος και χαιρετούσε τον κόσμο που συναντούσε στο χωριό μη διστάζοντας να κουβεντιάσει μαζί τους για την ζωή και την καθημερινότητά τους στο νησί.

Το μεγαλύτερο μέρος όμως του πάρτυ όμως καλύφθηκε από την συναυλία του Θανάση Πολυκανδριώτη ο οποίος για περισσότερες από 4 ώρες βρέθηκε στην σκηνή έπαιξε μερικές από τις μεγαλύτερες ελληνικές του επιτυχίες, ενώ συνόδευσε με το μπουζούκι του και το Ρωσικό συγκρότημα που επίσης τραγούδησε Ρώσικα τραγούδια κατά την διάρκεια της βραδιάς. Ο κ. Πολυκανδριώτης συνοδευόταν από το συγκρότημά του με το οποίο έπαιξαν διασκευασμένες τις γνωστές του επιτυχίες ενώ το συγκρότημα των κρουστών έπαιξε και χορευτικούς αυτοσχεδιασμούς.
Το πάρτυ διήρκησε μέχρι αργά το βράδυ κάνοντας τους εορτάζοντες να χορέψουν ενώ δεν έλλειψε και το ντόπιο κοινό που είχε την ευκαιρία να απολαυσει τους έλληνες διάσημους καλλιτέχνες.






























ενα σύντομο βίντεο απο την ερμηνεία του Ντέμη Ρούσσου μπορείται να δείτε στο:
.

Δευτέρα, Ιουνίου 08, 2009

Λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, με την αποχή να σκαρφαλώνει στο 50% (ή είμαστε ευρωπαίοι ή δεν είμαστε!) και από την άλλη τα κόμματα (τα δύο μεγάλα, κυρίως) να αποτιμούν το αποτέλεσμα κατά πως το βολεύει και το συμφέρει το καθένα,
(παρά λίγο ,πάντως, να την πάθουν οι Πασόκοι όπως οι ΝεοΔεξιοί τον Απρίλη του 2000 που ζήσαμε 7 με 9 τους πανηγυρισμούς της ΝΔ, και να πανηγυρίσουν την «τεράστια» διαφορά για να ακολουθήσει μια ψιλοψυχρολουσία στη συνέχεια όταν είδαν τη διαφορά να μειώνεται… και ειλικρινώς απορώ για το εάν δημοσκόποι και δημοσιογράφοι σκάρωσαν αυτήν την «πλακίτσα» για να δούν τις αντιδράσεις των μεν -πασόκων- και των δε –ΝεοΔεξιών- που ξέρεις μπορεί….)

Λίγες ,λοιπόν, ώρες μετά τις ευρωεκλογές που είτε ως «δημοψήφισμα», είτε ως «πράσινη ανάπτυξη και συμμετοχή» αναλύονται από τα κόμματα και συζήτιουνται από τους πολίτες,
εμείς, ύστερα από μερικές μερούλες «αποχής» -κι εμείς!- από την εν λόγο σελίδα επιστρέφουμε για να δούμε κάποια απον τα σημαντικά θέματα που απασχόλησαν την επικαιρότητα του νησιού μας.


Αναδρομικά και συγκεντρωτικά λοιπόν, έχουμε και λέμε….


Την Πέμπτη 4 Ιουνίου φιλοξενήσαμε στην εκπομπή «έχουμε και λέμε» του Σαντορίνη 106.4 τον υποψήφιο ευρωβουλευτή με το ψηφοδέλτιο του Πασοκ Κρίτωνα Αρσένη. Ο κ. Αρσένης βρισκόταν στην 8η θέση στο ευρωψηφοδέλτιο του Πασοκ ενώ αφορμή για την επικοινωνία μας δεν ήταν .. αμιγώς η υποψηφιότητά του αλλά η διάκριση και η βράβευση από την Ε.Ε. του προγράμματος «Αειφόρος Αιγαίο» στο οποίο συμμετέχει ο κ. Αρσένης.


Έπειτα από αρκετές αρνητικές πρωτιές της Ελλάδας σε θέματα Περιβάλλοντος, ορίστε και μια θετική: Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου, η ΕΕ βραβεύει την εκστρατεία ευαισθητοποίησης «Αειφόρο Αιγαίο» για ένα πράσινο μέλλον στα νησιά.

Το Πρόγραμμα «Αειφόρος Αιγαίο» της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού είναι μία από τις 28 υποψηφιότητες που θα βραβευτούν στην Ταορμίνα της Σικελίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την πανευρωπαϊκή ομοσπονδία Europa Nostra. Φέτος διαγωνίστηκαν συνολικά 140 υποψηφιότητες από 24 χώρες.

Το Αειφόρο Αιγαίο εμπλέκει τους νέους και τα παιδιά των νησιών σε μια διαδικασία «επιλογής» για το μέλλον των νησιών τους: τι τους αρέσει, τι θέλουν να διατηρηθεί και τι θέλουν να αλλάξει για το μέλλον των νησιών.

Έμπνευση αποτέλεσε η βραβευμένη ταινία Φωνή Αιγαίου της Λυδίας Καρρά που χρησιμοποιείται στο πρόγραμμα και στην οποία καταγράφεται η μοναδική ομορφιά του Αιγαίου που κινδυνεύει ανεπιστρεπτί από την ανεξέλεγκτη δόμηση και άναρχη ανάπτυξη.

Μέσα από την εξειδικευμένη ιστοσελίδα egaio.gr παρέχονται κοινό εργαλεία για νομική υποστήριξη και χρηματοδότηση πρωτοβουλιών αειφόρου ανάπτυξης, καθώς και οδηγοί για την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Διασυνδέονται επίσης δημοτικές αρχές, επαγγελματίες, επιστήμονες και όλοι όσοι έχουν αναπτύξει δράση για την αειφορία στο Αιγαίο.

Στον πυρήνα του προγράμματος συμμετείχαν 78 σχολεία και 17 νησιά (Αγαθονήσι, Αμοργός, Άνδρος, Αντίπαρος, Αστυπάλαια, Κάλυμνος, Κύθνος, Κως, Λειψοί, Λέρος, Νάξος, Πάρος, Πάτμος, Σέριφος, Σίφνος, Σκύρος, Σύρος

www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1020198&lngDtrID=252


Σημειώνουμε ότι ο κ. Αρσένης εξελέγη ευρωβουλευτής στην 8η εκλόγιμη θέση του ευρωψηφοδελτίου.







Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στο Οινοποιείο της «Ένωσης Συνεταιρισμών Σαντορίνης» στον Πύργο.
Η ημερίδα είχε θέμα την
«ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ MARKETING &
ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ
ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΓΟΡΑ
»

Οι ομιλίες πραγματοποιήθηκαν από τις 12:00 έως 16:30 όπου πραγματοποιήθηκε και συνάντηση εργασίας με τους οινοποιούς και τους αμπελουργούς του νησιού.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου & Οίνου σε συνεργασία με την Ένωση Οινοποιών Αμπελουργών Βορείου Ελλάδος και τους στρατηγικούς συμβούλους του κλάδου PRC – Critical Publics – Alter Vision Group, στο πλαίσιο του έργου που εκπονεί: Ανάπτυξη Στρατηγικής Marketing & Συστήματος Ταυτότητας του Ελληνικού κρασιού στην Ελληνική και παγκόσμια αγορά.

Ειδικότερα στο πλαίσιο του έργου, το Ασύρτικο, ως κυρίαρχη ποικιλία στη Σαντορίνη, έχει επιλεγεί ως μία από τις τοπο-ποικιλίες πρεσβευτές του Ελληνικού κρασιού στην παγκόσμια αγορά.

Σκοπός της συνάντησης ήταν να συζητηθούν:
1. Θέματα που εντάσσονται στους Κρίσιμους Παράγοντες Επιτυχίας για το ελληνικό κρασί και τα οποία έχουν άμεση σχέση με τη διαχείριση της κάθε τοπο-ποικιλίας, π.χ. ιχνηλασιμότητα οινικών προϊόντων, σύστημα πιστοποίησης κρασιών εντός ζώνης, διάχυση βέλτιστων πρακτικών κ.α.
2. Στρατηγική ανταγωνιστικής τοποθέτησης της κάθε τοπο-ποικιλίας, και συγκεκριμένα να προσδιορισθούν τα ιδιαίτερα εκείνα χαρακτηριστικά (στοιχεία Εικόνας –brand elements) με τα οποία θα πρέπει να συνδεθεί η τοπο-ποικιλία στο μυαλό των καταναλωτών διεθνώς.

Κατά την διάρκεια της συνάντηση εργασίας έγινε συνοπτική αναφορά σε πρακτικές άλλων χωρών ενώ παρουσιάστηκαν και οι στρατηγικές κατευθύνσεις που προτείνουν οι σύμβουλοι για το Ασύρτικο.








Μεγάλη σπείρα που είχε στην κυριολεξία ρημάξει πολλά καταστήματα στην Σαντορίνη εξάρθρωσε το Αστυνομικό Τμήμα Θήρας.
Στην σπείρα συμμετείχαν νέοι από το νησί μεταξύ των οποίων -δυστυχώς- και ανήλικοι.


Ανάμεσα στα κλοπιμαία που παρουσίασε ο διοικητής του Α.Τ Θήρας Δημήτρης παντελής συμπεριλαμβάνονται ηλεκτρονικοί υπολογιστές , συστήματα ήχου και διαρηκτικά εργαλεία. Σύμφωνα με τον Διοικητή του Α.Τ Θήρας η σπείρα προωθούσε τα κλοπιμαία στην Αθήνα ενώ μέλη της μόλις κατάλαβαν ότι οι Αστυνομικοί τους έχουν εντοπίσει και θα προχωρούσαν σε συλλήψεις πέταξαν στην θάλασσα στην περιοχή του Ακρωτηρίου υπολογιστές και άλλα αντικείμενα.
Ο κ. Παντελής κατά την διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης που έγινε για το θέμα ανέφερε ότι δύο από τους ανήλικους έχουν ποινικό παρελθόν μιας και είχαν απασχολήσει την Αστυνομία το 2003 όταν συμμετείχαν σε 18μελή ομάδα που ,τότε, εστίαζε στις κλοπές μοτοποδηλάτων και των ανταλλακτικών τους.
Στην εν λόγο περίπτωση οι νεαροί που συμμετείχαν στην ομάδα είχαν προωθήσει αρκετά απο τα κλοπιμαία στην πλατεία της Ομόνοιας στην Αθήνα όπου και πουλήθηκαν, ενώ κάποια από τα κλοπιμαία τα πέταξαν στη θάλασσα όταν κατάλαβαν ότι τους παρακολουθούν.
Σε κοινωνικό επίπεδο πάντως, πολλοί από τους ιδιοκτήτες των αντικειμένων που εκλάπησαν δεν προχώρησαν σε καταγγελίες ούτε καν σε δήλωση απώλειας των αντικειμένων τους επειδή γνώριζαν τα παιδιά και είχαν φιλική η συγγενική σχέση μεταξύ τους και μεταξύ των οικογενειών τους.


Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας η αξία των κλοπιμαίων από καταστήματα φτάνει τα 5.400 ευρώ ενώ η αξία των μετρητών και κοσμημάτων που έκλεψαν από σπίτια φτάνει τα 4.600 ευρώ. Επίσης, μεταξύ των αντικειμένων που εκλάπησαν είναι και μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή αξίας 150 ευρώ που ανήκε στο Δημοτικό Σχολείο Ακρωτηρίου.


Στις έρευνες συμμετείχε και ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Κυκλάδων Γρηγόρης Μαντούσης που ανέφερε ότι «δεν υπάρχει έξαρση της μικροεγκληματικότητας στο Νομό, ενώ δεν έχουμε επίσης και συμμορίες με τον τρόπο που αυτές λειτουργούν στο εξωτερικό».