Παρασκευή, Οκτωβρίου 30, 2015

μοναδική διαπολιτισμική συναυλία με την κορυφαία Κινέζα μουσικό Chang Jing & τον Ross Daly στο Οινοποιείο Μπουτάρη στην Σαντορίνη (31.10 20.00)

Η διάσημη Κινέζα μουσικός Chang Jing, δεξιοτέχνης του εγχόρδου οργάνου Guzheng έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα μαζί με τον ταλαντούχο φλαουτίσταZhangDi, για το project“Ταξιδεύοντας στον δρόμο του μεταξιού”. Το projectαυτό είναι μία πρωτοβουλία ανταλλαγήςτων μουσικών πολιτισμών της Ελλάδας και της Κίνας, με διοργανωτή την εταιρία MeetCultureκαι συνδιοργανωτή την εταιρία Trip2taste. 

Η συναυλία θα γίνει στις 31 Οκτωβρίου στο αμφιθέατρο του Οινοποιείου Μπουτάρη στη Σαντορίνη όπου οι μουσικοί θα αυτοσχεδιάσουν μαζί με τον δεξιοτέχνη Κρητικής λύρας, RossDaly.

To Guzheng, το κινέζικο σαντούρι, είναι ένα αρχαίο μουσικό έγχορδο όργανο με ιστορία 2,000 ετών. H ChangJingέγινε παγκοσμίως γνωστή, με την υπέροχη μελωδία που έπαιξε σόλο στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου το 2008. Επίσης, έχει συνεργαστεί και με τον Έλληνα διεθνή μουσικό “Yianni” to 2013 σε μία παράσταση που είδαν πάνω από 700 εκ. θεατές.

Στη διάρκεια της παραμονής τους στην Ελλάδα, οι δύο μουσικοίθα ηχογραφήσουν μαζί με το συγκρότημα “Lyran’ Rapsody”, ένα άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα και στην Κίνα. Τέλος,η MeetCultureθα επιμεληθεί την παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ καταγραφής αυτού του πολύ σημαντικού μουσικού ταξιδιού στην Ελλάδα.

Οι διοργανωτές θα ήθελαν να ευχαριστήσουν τους υποστηριχτές του σημαντικού αυτού διαπολιτισμικού ταξιδιού: την εταιρία Μπουτάρη, τον ΕΟΤ, το Discover Greece, την Aegean, το Astra Suites και το Journey to Greece.

Συναυλία στο Οινοποιείο Μπουτάρη στην Σαντορίνη : Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2015
Ώρα: 20:00
Εισιτήρια: 15 €, Φοιτητικά: 12 €
Προπώληση: 22860 81011 (Δευτέρα-Σάββατο 9:00-17:00)

“The Sound of Silk”– A top Chinese Guzheng musician first time in Greece for an amazing performance with Ross Daly at Boutari Winery on Santorini!

One of China’s most exceptional Guzheng virtuoso Chang Jing, together with a talented Xiao (Chinese flute) musician Zhang Di, is coming to Greece for "The Travelling across the silk road" music exchange project that is organized by Meet Culture in co-operation with Trip2taste. The concert will take place at Boutari Winery on Santorini on October, 31st. with the famous world musician & Cretan Lyre virtuoso Ross Daly.

Guzheng, is an ancient stringed instrument (more than 2000 old). Chang Jing captivated the attention of the world with the beautiful melody of Guzhengas the soloist in the Opening ceremony of the 2008 Beijing Olympic Games. She also performed together with the famous Greek musician Yanni in 2013 CCTV Spring Festival Gala with an audience of 700 million.

During their journey, the two musicians will also record the first ever Chinese-Greek crossover album with ancient Greek Lyre band Lyre ’n’ Rhapsody that will be released both in China and Greece. Meet Culture will film a music exchange documentary featuring their music voyage in Greece.

The event organizers would like to thank for their support: Boutari Winery, GNTO, Discover Greece, Municipality of Santorini, AEGEAN, Astra Suites and Journey to Greece.

Sound of Silk Concert at Boutari Winery on Santorini
Date: Saturday October 31st 2015
Start: 20:00
Address:Boutari Winery Santorini (Megalochori, Santorini)
Tickets: 15 €, student tickets: 12 €

Ticket Presale Please call Boutari Winery tel: (22860) 81011

(Mon to Sat from 9:00 to 17:00)  Ticket presale: 22860 81011 (Mon-Sat, 9:00-17:00)

σχολή γονέων από την ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΘΗΡΑΣ - πρώτη συνάντηση στις 31.10 17.00 – 19.00

Ο ενοριακός παιδικός σταθμός "Η Γλυκογαλούσα" της Ιεράς Μητρόπολης Θήρας, Αμοργού και Νήσων, σας προσκαλεί στην πρώτη εισήγηση του προγράμματος της Σχολής Γονέων με εισηγητή τον αξιότιμο εφευρέτη και καθηγητή κύριο Γεώργιο Παυλίδη.

Ο Σκοπός της διάλεξης είναι να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και όλους τους ενδιαφερόμενους για το τι είναι Bullying, τα αίτιά του, τις ψυχοκοινωνικές και εκπαιδευτικές συνέπειες τόσο στα θύματα όσο και στους θύτες, αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισής του στο σπίτι και στο σχολείο.

Η έγκαιρη διάγνωση της Δυσλεξίας και της ΔΕΠΥ ιδίως από την προσχολική ηλικία, π.χ. με το Βιολογικό Τεστ Παυλίδη, θα αποτρέψει ή θα μειώσει σημαντικά το Bullying, διότι αυτές οι 2 κατηγορίες μαθητών ενέχονται συντριπτικά περισσότερο από το αναμενόμενο κυρίως ως θύματα, στον σχολικό εκφοβισμό.

Η είσοδος είναι δωρεάν.
Στους παρευρισκομένους εκπαιδευτικούς θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.




Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Ο Παιδικός Σταθμός «Η Γλυκογαλούσα» της Ιεράς Μητροπόλεως Θήρας, Αμοργού και Νήσων σας δημιουργεί Σχολή Γονέων προκειμένου να υποστηρίξει το έργο των γονέων και εκπαιδευτικών στον σύνθετο και υπεύθυνο ρόλο τους στις σύγχρονες και αντίξοες συνθήκες της τοπικής μας κοινωνίας. 

Ως εκ τούτου σας προσκαλεί στις εισηγήσεις του καινοτόμου προγράμματος Σεμιναρίων επιμόρφωσης Γονέων και Εκπαιδευτικών της Σχολής Γονέων για το σχολικό έτος 2015-2016. Στόχος της προσπάθειας αυτής είναι η έγκυρη ενημέρωση των γονέων σε θέματα παιδαγωγικής, ψυχολογίας και συμβουλευτικής του παιδιού τους καθώς και η εμπλοκή τους σε βιωματικά εργαστήρια με σκοπό να βιώσουν διάφορα περιστατικά που έχουν να κάνουν με τον γονεϊκό τους ρόλο, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στο δύσκολο ρόλο τους.

Οι εισηγητές, είναι καταξιωμένοι στο χώρο τους επιστήμονες με πλούσιο βιογραφικό. Η πολυετής εμπειρία τους και οι πλούσιες γνώσεις τους θα δώσουν απαντήσεις σε καίριους προβληματισμούς των παρευρισκομένων καθώς κατά το τέλος των εισηγήσεων θα δοθεί η δυνατότητα να τεθούν ερωτήματα, καταλήγοντας σε μία εποικοδομητική συζήτηση.

Το πρόγραμμα αυτό αποκρίνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο. Αποκρίνεται σε γονείς και κηδεμόνες, σε εκπαιδευτικούς καθώς και είναι ανοιχτή σε όλους όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν για προσωπική τους πρόοδο.  Ο σκοπός του δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα γι’ αυτό και η είσοδος θα είναι ΔΩΡΕΑΝ για όλους. Επίσης, στους παρευρισκομένους εκπαιδευτικούς θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης. Ο τόπος διεξαγωγής των σεμιναρίων αυτών είναι η αίθουσα της Χριστιανικής Εστίας στα Φηρά.

Η πρώτη εισήγηση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 17:00-19:00 στην αίθουσα Χριστιανικής Εστίας στα Φηρά.


Εισηγητής είναι ο εφευρέτης-καθηγητής κος Γεώργιος Παυλίδης με θέμα εισήγησης «Bullying-Σχολικός Εκφοβισμός. Σχέση με δυσλεξία & διάσπαση προσοχής (ΔΕΠΥ): Τεστ & Μέθοδος Παυλίδη».

αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου δίνουν λύσεις στα προβλήματα των νησιών

Λύσεις  σε προβλήματα των νησιών που αφορούν στην εξυπηρέτηση κατοίκων και επισκεπτών και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής, δρομολογεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μέσω Προγραμματικών Συμβάσεων με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την σύναψη των οποίων ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου που συνεδρίασε την Τρίτη 27  Οκτωβρίου στη Σαντορίνη.

Ειδικότερα, το Περιφερειακό Συμβούλιο  ενέκρινε την σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Καλύμνου και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλύμνου, για το έργο «Προσαρμογή μελέτης επισκευής υφιστάμενου προσήνεμου μόλου λιμένα Καλύμνου» προϋπολογισμού 99.992,00 ευρώ ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου.

Η παρέμβαση αφορά την εκβάθυνση  εξωτερικά του προσήνεμου μόλου, ώστε να μπορούν να πρυμνοδετούν τα Ε/Γ-0/Γ πλοία, τύπου Blue Star 1 ή 2. Το έργο είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου έτους 2015.  Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με τα μέλη παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» να ψηφίζουν «παρών».

Τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Λειψών για το έργο «Εγκατάσταση Αφαλάτωσης Δήμου Λειψών»,  προϋπολογισμού 25.000, 00 ευρώ, ενέκρινε ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο. Μέσω της Προγραμματικής Σύμβασης αντιμετωπίζεται η αδυναμία του Δήμου Λειψών να συστήσει δική του Τεχνική Υπηρεσία και να προσλάβει το απαραίτητο τεχνικό προσωπικό για την εκτέλεση του έργου. Οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας αναλαμβάνουν την εκπόνηση των μελετών και την χρηματοδότησή τους η Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής.

Επίσης, ομόφωνα  εγκρίθηκε η τροποποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης που έχει συναφθεί μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Πάτμου, για το έργο «Ηλεκτροφωτισμός γηπέδου Πάτμου», προϋπολογισμού 92.000,00 ευρώ,  το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του οποίου παρατείνεται κατά δύο μήνες. Φορέας εκτέλεσης και χρηματοδότησης του έργου είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας, για το οικονομικό έτος 2015.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνεργασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου για την καταγραφή των εκκλησιών και των ορθόδοξων μνημείων του νησιού της Ρόδου. Κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο – μειοψηφούσης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» -  ενέκρινε την σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου και Περιφέρειας για το έργο «Εκπόνηση έρευνας για τον εντοπισμό και την καταγραφή κατά το δυνατόν του συνόλου των Ιερών Ναών και των μνημείων της Ορθόδοξης θρησκευτικής κληρονομιάς που βρίσκονται στο νησί της Ρόδου και είναι κατασκευασμένα πριν από το 1930», προϋπολογισμού 85.000,00 ευρώ.

Η έρευνα αυτή αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά στον στρατηγικό σχεδιασμό της ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού στο νησί της Ρόδου, ο οποίος αποτελεί την πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη μορφή θεματικού τουρισμού στον ελλαδικό χώρο.


Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα χρηματοδοτήσει το έργο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, έτους 2015.

Πέμπτη, Οκτωβρίου 29, 2015

πρόγραμμα 3ης εβδομάδας του "Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ Basketball League 2015-2016"

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ.,

Το ντέρμπι ανάμεσα στους Επαλαίμαχους και στον Αετό 2 "κλέβει" την παράσταση στην τρίτη αγωνιστική του "Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ Basketball league 2015-16".


Οι Επαλαίμαχοι δείχνουν να βρίσκουν σιγά - σιγά τα πατήματά τους στο γήπεδο, ενώ φαίνεται πως έχουν αρχίσει να "δένουν" με την ομάδα οι Μπαλογιάννης, Παγανιάς και Σαμιωτάκης, απ' τους οποίους περιμένουν πολλά φέτος. Ο ξεκούραστος Αετός 2 έδωσε θετικά δείγματα γραφής στην πρεμιέρα... κατασπαράζοντας τους εφήβους της Α.Ε.Σ με 22 πόντους κι επίσης αναζητά "εκδίκηση" για την περσινή... σφαλιάρα των 26 πόντων απ' τους "δασκάλους".

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει και η αναμέτρηση των Houston Rockets με τον Αετό 1. Αμφότεροι θα επιχειρήσουν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις των τελευταίων εμφανίσεών τους, με τις "ρουκέτες" να αποτελούν ερωτηματικό καθώς υπάρχει το τελευταίο διάστημα στις τάξεις τους ένα έντονο αίσθημα... αυτοκαταστροφής.

Στα άλλα παιχνίδια, ο Πήγασος που αντιμετωπίζει τους παίδες της Α.Ε.Σ αν δείξει το πραγματικό του πρόσωπο δεν αναμένεται να συναντήσει προβλήματα, ενώ οι Utah Jazz θα αποτελέσουν γι' αυτή την εβδομάδα το... θύμα των αντρών της Α.Ε.Σ.

Το ματς μεταξύ των εφήβων της Α.Ε.Σ και του Λιμεναρχείου αναβάλλεται έπειτα από τη σύμφωνη γνώμη και των δύο ομάδων.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της 3ης Αγωνιστικής έχει ως εξής:

ΠΕΜΠΤΗ 29/10/2015Α.Ε.Σ Άντρες - Utah Jazz (21:30) Διαιτητές ( Πεταλωτής  )   
ΣΑΒΒΑΤΟ 31/10/2015 Πήγασος - Α.Ε.Σ Παίδες (18:15) Διαιτητές (Παπαδημητροπούλος - Πεταλωτής)
ΚΥΡΙΑΚΗ 1/11/2015  Houston Rockets - Αετός 1 (14:30) Διαιτητές (Πεταλωτής - Σιγάλας )
Επαλαίμαχοι - Αετός 2 (16:15) Διαιτητές ( Παπαδημητρόπουλος - Γαβαλάς )

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Βαθμοί/ Νίκες-Ήττες/ Πόντοι/Διαφορά Πόντων
1. Αετός 2                   4/ 2-0/ 78-36/ +42
2.Πήγασος                  4/ 2-0/ 77-51/+26
3. Επαλαίμαχοι           3/ 1-1/ 110-106/ +4
4. Utah Jazz                3/ 1-1/ 103-105/ -2
5. Α.Ε.Σ Έφηβοι        3/ 1-1/ 96-115/ -19
6. Houston Rockets    3/ 1-1/ 112-109/ +3
7. Λιμεναρχείο            3/1-1/ 96-118/ -22
8. Αετός 1                   3/ 1-1/ 85-126/ -41
9. Α.Ε.Σ Παίδες          2/ 0-2/ 105-115/ -10
10. Λύκοι                      2/ 0-2/ 99-113/ -14
11. Sharks                   0/ 0-2/ 0-40/ -40

12. Α.Ε.Σ Άντρες       4/ 2-0/ 139-66/ +73

νέα ασθενοφόρα για τα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και εξασφάλιση χρηματοδότησης του έργου κατασκευής νέου Νοσοκομείου της Καρπάθου στο νέο ΕΣΠΑ υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος

 Στην υπογραφή πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων στον τομέα της υγείας από πόρους του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΕΣΠΑ  2014-2020 της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, προχώρησε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.

Η υπογραφή της σχετικής πρόσκλησης έχει τίτλο «Υποδομές και εξοπλισμός πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων δομών υγείας» και εντάσσεται στον άξονα προτεραιότητας 3, του νέου ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου, που αφορά την βελτίωση βασικών υποδομών.

Η ανωτέρω πρόσκληση έχει ως πρώτο γνωστό στόχο την υλοποίηση δύο έργων.
Πρώτον, την κάλυψη του κόστους αγοράς οκτώ νέων ασθενοφόρων από τον μεγάλο διεθνή διαγωνισμό που είχε προκηρύξει πριν αρκετά χρόνια το Υπουργείο Υγείας και βρισκόταν βαλτωμένος από προσφυγές και ενστάσεις.

Δεύτερον, την εξασφάλιση της απρόσκοπτης χρηματοδότησης του νέου νοσοκομείου στο νησί της Καρπάθου, έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη.


«Στην μεγαλύτερη πηγή αγωνίας για τους νησιώτες, τον τομέα της υγείας, κατευθύνουμε πόρους από το ισχνό επόμενο ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου 2014-2020, προκειμένου να στηρίξουμε τις δομές υγείας των νησιών μας. Η εξασφάλιση αισθήματος ασφάλειας στους νησιώτες, συνιστά για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ύψιστη προτεραιότητα και θα εξαντλήσουμε όλες μας τις εσωτερικές δυνάμεις προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες των νησιών μας, αλλά κυρίως τις ελλείψεις του κεντρικού κράτους» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος 

η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων προσέφυγε στο ΣτΕ για ακύρωση της απόφασης παραχώρησης των αεροδρομίων

Κατατέθηκε χθες (29/10/2015) στο Συμβούλιο της Επικρατείας, από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, αίτηση ακυρώσεως των αποφάσεων που αφορούν στη σύμβαση παραχώρησης, αναβάθμισης, συντήρησης, διαχείρισης και λειτουργίας  περιφερειακών αεροδρομίων, κατά το μέρος που αφορά τα περιφερειακά αεροδρόμια της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

 Οι λόγοι της πολυσέλιδης προσφυγής συνοψίζονται στα εξής:

1/ Αναρμοδιότητα του οργάνου (για μια από τις εκδοθείσες πράξεις). Συνεπώς  τίθεται ζήτημα παραδεκτού της εκδόσεως, αναρμοδιότητας του οργάνου, ακύρου και ανυπόστατου της πράξεως αυτής.
 2/ Προσβολή του δημοσίου συμφέροντος, όπως αυτό προστατεύεται από το  Σύνταγμα, το ευρωενωσιακό δίκαιο και το διεθνές δίκαιο.

Α) Η παραχώρηση της διαχείρισης και εκμετάλλευση των περιφερειακών > αεροδρομίων για 42 χρόνια στην κοινοπραξία Fraport - Slentel παραβιάζει την  συνταγματική προστασία των δημοσίων ιδιοχρήστων πραγμάτων, τα οποία  βρίσκονται εντός των αερολιμένων, επί των οποίων η μεταβίβαση κυριότητας αλλά και η μακροχρόνια παραχώρηση δικαιωμάτων διαχείρισης και εκμετάλλευσης είναι ανεπίτρεπτη.
Β) Το ίδιο ισχύει και για τους αερολιμένες συνολικά ως συστήματα δημοσίων  ιδιοχρήστων πραγμάτων.
Γ) Η, για 42 χρόνια, παραχώρηση στον επενδυτή -και μάλιστα σε μια μόνο κοινοπραξία- της διαχείρισης και εκμετάλλευσης των περιφερειακών αεροδρομίων  συνιστά υποβάθμιση, αλλοίωση και άρση του δημοσίου σκοπού και της δημόσιας > περιουσίας της αερομεταφοράς εμπορευμάτων και επιβατών, έναντι του καθαρά  κερδοσκοπικού χαρακτήρα που θα αποκτήσει η αερομεταφορά. Επιπλέον οι  συμβάσεις παραχώρησης, δεν περιέχουν όρους ελέγχου από το Δημόσιο επί του επενδυτή για τη παροχή της δημόσιας υπηρεσίας.

3/ Παραβίαση του ενωσιακού δικαίου του ανταγωνισμού και ειδικότερα:> Α) Η συμπερίληψη της εταιρείας Lufthansa στο μετοχικό κεφάλαιο της επιλεχθείσας κοινοπραξίας Fraport-Slentel είναι ασύμβατη, σύμφωνα με τους ευρωενωσιακούς και διεθνείς κανόνες περί διαφάνειας, αμεροληψίας και ελεύθερου ανταγωνισμού, με τη λειτουργία της Lufthansa ως επενδυτικού συμβούλου του ελληνικού Δημοσίου στην υπόθεση της ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων.
Β) Οι προσβαλλόμενες πράξεις παραβιάζουν γενικότερα το δίκαιο του ανταγωνισμού.

Τέλος με την αίτηση ακυρώσεως τίθεται και ζήτημα ενδεχόμενης παραπομπής της παρούσας υπόθεσης στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τρίτη, Οκτωβρίου 27, 2015

«Ναι» στην προσφυγή στο ΣτΕ για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, σε πέντε νησιά του Νοτίου Αιγαίου, είπε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου που συνεδρίασε στην Σαντορίνη (27.10) – οι αποφάσεις που ελήφθησαν

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Π.Ν.Α.,

Την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία καταργήθηκαν από 1ης Οκτωβρίου 2015 οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα πέντε πρώτα  νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, που συνεδρίασε σήμερα, Τρίτη, στην Σαντορίνη.

Η απόφαση του ΠΣ ήταν σχεδόν ομόφωνη (λευκό ψήφισε μόνο ο περιφερειακός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Ν. Αιγαίου Βαγγέλης Σιγάλας),  μετά από την λεπτομερή ενημέρωση του σώματος από τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο για τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από πλευράς της Περιφέρειας για το θέμα και έχουν σκοπό να προσβάλουν την ΚΥΑ η οποία καταδικάζει σε μαρασμό το Νότιο Αιγαίο, παράλληλα με τις πρωτοβουλίες που έχει αναπτύξει η περιφερειακή αρχή για την αντιμετώπιση του προβλήματος της υποχρηματοδότησης του Νοτίου Αιγαίου από τους κοινοτικούς πόρους, με την μάχη της διεκδίκησης να έχει μεταφερθεί πλέον στις Βρυξέλλες.

Στο γενικότερο διεκδικητικό πλάνο της περιφερειακής αρχής εξάλλου, εντάσσεται και η ανάληψη της διοργάνωσης του συνεδρίου των νησιωτικών Περιφεριών της Ευρώπης (CRPM), το δεύτερο τρίμηνο του 2016 στη Ρόδο, με σκοπό να αναδείξει την έννοια της νησιωτικότητας. Την απόφαση διοργάνωσης του Συνεδρίου ενέκριναν όλες οι παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, εξαιρουμένης της Λαϊκής Συσπείρωσης που καταψήφισε.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία την σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ΚΕΚ Γ. Γεννημάτας και του Επιμελητηρίου Κυκλάδων για την υλοποίηση του έργου «Πρόγραμμα και Δράσεις Κατάρτισης στις Κυκλάδες» προϋπολογισμού 199.000,00 ευρώ.

Η Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου αναγνωρίζοντας το διαρκώς  αυξανόμενο πρόβλημα της ανεργίας, τις ανάγκες αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των επαγγελματικών δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού των νησιών καθώς και σε συνέχεια της επιτυχούς υλοποίησης πολυάριθμων προγραμμάτων εκπαίδευσης στο σύνολο σχεδόν των νησιών του νομού Κυκλάδων στο πλαίσιο προηγούμενων Π.Σ., παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στην προώθηση της Δια Βίου Μάθησης ως κύριο μηχανισμό άρσης του κοινωνικού αποκλεισμού. Για το λόγο αυτό , μέσω της Προγραμματικής Σύμβασης θα γίνει η καταγραφή των εκπαιδευτικών αναγκών, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης συνολικής διάρκειας 1.500 ωρών για ανέργους, εργαζομένους και αυτοαπασχολούμενους που θα πραγματοποιηθούν στο Νομό Κυκλάδων στις θεματικές κατηγορίες: α) Οικονομία –Επιχειρηματικότητα β) Πρωτογενής Τομέας γ) Παραδοσιακά Επαγγέλματα δ) Απόκτηση Δεξιοτήτων ε) Αγωγή των Πολιτών στ) Περιβάλλον.  Το θέμα καταψήφισε η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Μεταξύ των αποφάσεων που έλαβε το ΠΣ στην σημερινή συνεδρίαση ήταν η υποβολή αιτήματος στο Υπουργείο Εσωτερικών για την τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την μεταφορά μαθητών.  Ζητείται από το ΥΠ.ΕΣ. να λάβει υπόψιν         τις ιδιαιτερότητες  των νησιωτικών περιοχών και να τροποποιηθεί η ΚΥΑ ως προς τους χιλιομετρικούς περιορισμούς που θέτει, ούτως ώστε οι μαθητές των νησιών να έχουν ασφαλή, απρόσκοπτη και καθ’ ολοκληρίαν μετακίνηση από και προς τις σχολικές τους μονάδες.  Από την ψηφοφορία απείχε η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση».


Εγκρίθηκε επίσης ομόφωνα η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου και της ΦΥΤΩΡΙΟ ΑΕ για το έργο «Έργα και ενέργειες Προστασίας και βελτίωσης του φυσικού περιβάλλοντος και υποστήριξης του πρωτογενούς τομέα». Σκοπός του έργου είναι η υποστήριξη δράσεων ανάπτυξης, προστασίας και βελτίωσης της φυτικής παραγωγής,  η προστασία της βιοποικιλότητας και η ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, ο εμπλουτισμός της χλωρίδας με κτηνοτροφικά και μελισσοκομικά φυτά, η αναδάσωση και επαναφύτευση των πυρόπληκτων δασικών περιοχών με νέα είδη άμεσης αναγέννησης μετά από πυρκαγιά.

συνάντηση με την Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ράνια Αντωνοπούλου

Την Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Επιμελητηρίου Κυκλάδων εκτενής και ουσιαστική συνάντηση εργασίας μεταξύ της Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κας. Ράνιας Αντωνοπούλου, του Προέδρου κ. Γιάννη Ρούσσου και της Διοικητικής Επιτροπής, με διευρυμένη τη συμμετοχή στελεχών του Επιμελητηρίου.

Η συνάντηση ξεκίνησε με σύντομη αναφορά στο ρόλο και τις δράσεις του Επιμελητηρίου Κυκλάδων. Ακολούθησε παρουσίαση των προτάσεων του φορέα μας σχετικά με θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, αλλά και ζητήματα που έχουν ήδη γνωστοποιηθεί σε λοιπούς αρμόδιους Υπουργούς, όπως η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας για τη διατήρηση της εργασίας στο Νομό Κυκλάδων και η χρηματοδότηση των νέων πρωτοβουλιών του Επιμελητηρίου, μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, για την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικής κοινότητας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκαν από το Επιμελητήριο Κυκλάδων τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τα νησιά μας, όπως ο Φ.Π.Α., τα αεροδρόμια των άγονων γραμμών στις Κυκλάδες και τη Σύρο ειδικότερα, η επικρατούσα κατάσταση στο Νεώριο και η ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νησί της Σύρου. 

Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους όσον αφορά τη συνάντηση, καθώς αφενός η κα. Αντωνοπούλου προθυμοποιήθηκε να μεταφέρει σε συναδέλφους Υπουργούς τα ζητήματα που της γνωστοποιήθηκαν και απαιτούν τη συνεργασία μεταξύ Υπουργείων, και αφετέρου το Επιμελητήριο Κυκλάδων παρείχε την απαραίτητη τεκμηρίωση και ανάλυση που ζητήθηκε. Από τις συζητήσεις φάνηκε κατ’ αρχήν ότι ο σχεδιασμός και η στρατηγική προσέγγιση Υπουργείου και Επιμελητηρίου παρουσιάζουν πολλά κοινά σημεία.

Επιπλέον, το Επιμελητήριο Κυκλάδων δεσμεύθηκε να επεξεργαστεί θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και την καταπολέμηση της ανεργίας στο Νομό μας, βασιζόμενο στις κατευθύνσεις που τέθηκαν από το Υπουργείο Εργασίας, ώστε να παραχθούν συμπεράσματα χρήσιμα για τη συντονισμένη συνεργασία προς τη διαχείριση των προβλημάτων.


Συμφωνήθηκε, τέλος, μετά από την κατάλληλη προετοιμασία εκ μέρους και των δύο πλευρών, να πραγματοποιηθεί άμεσα επαναληπτική συνάντηση με διευρυμένη συμμετοχή στελεχών τόσο του Υπουργείου όσο και του Επιμελητηρίου, αλλά και των βουλευτών του Νομού.

η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στηρίζει το θέατρο – περισσότεροι από 550 οι συμμετέχοντες στην φετινή 27η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου

Στην Πάτμο για την έναρξη των εργασιών της 27ης Συνάντησης Ερασιτεχνικών Θιάσων βρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Στέλιος Μπρίγγος. Ενώ τα προηγούμενα χρόνια οι οικονομικές υποχρεώσεις της συνάντησης καλύπτονταν εξ' ολοκλήρου από την Γενική Γραμματεία Αιγαίου, λόγω της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης ήταν απαραίτητη και η οικονομική αρωγή της Περιφέρειας.
Οι συμμετοχές φέτος έχουν ξεπεράσει κάθε πρόβλεψη και κάθε προηγούμενο: εικοσιπέντε ομάδες, περισσότερα από 550 άτομα.

Στον χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης δήλωσε τα εξής:

"Το θέατρο δεν είναι μόνο μία καλλιτεχνική έκφραση, είναι ο καθρέφτης του Πολιτισμού μίας χώρας. Σήμερα, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, τα πνευματικά ζητήματα της κοινωνίας έχουν γίνει εμφανή και εκδηλώνονται έντονα. Η πνευματική σημασία του θεάτρου, λοιπόν, ως τρόπου έκφρασης και ζύμωσης των ατομικών και κοινωνικών ζητημάτων είναι αναμφίβολη. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στηρίζει για πρώτη φορά τόσο ουσιαστικά αυτή την σπουδαία πνευματική κίνηση. Σε αυτή την δύσκολη εποχή ο Πολιτισμός οφείλει να βγει δυναμικά μπροστά, για να θυμίζει σε όλους ότι μέσα από την πνευματική καλλιέργεια μπορεί να δημιουργηθεί η υπέρβαση, τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο."

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Θεσμός έχει δημιουργήσει άρρηκτους δεσμούς μεταξύ κοινωνιών και ερασιτεχνών, ενώ συνέβαλε στην εξάπλωση του θεάτρου στα νησιά του Αιγαίου. Ένας θεσμός που κάθε χρόνο σε άλλο νησί αποτελεί ανάσα πολύτιμη για την τοπική κοινωνία.


συναντήσεις και παρεμβάσεις των βουλευτών Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ

Τις τελευταίες μέρες οι βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησαν σειρά συναντήσεων για φλέγοντα ζητήματα των νησιών.

Το Σάββατο 24/10 οι βουλευτές Νίκος Συρμαλένιος, Αντώνης Συρίγος και Νίκος Μανιός συναντήθηκαν με τον πρόεδρο των ΕΛΤΑ Κ. Μελαχροινό. Στη συνάντηση διευκρινίστηκε ότι, παρά τη μεγάλη μείωση του προσωπικού των τελευταίων έξι χρόνων, δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσει το κεντρικό κατάστημα στη Χώρα της Άνδρου, ούτε και σε κανένα άλλο νησί. Σε ό,τι δε αφορά τα υπόλοιπα χωριά,  το θέμα της ταχυδρομικής εξυπηρέτησης, θα διενεργείται είτε μέσω πρακτόρων, είτε μέσω ΚΟΙΝΣΕΠ.

Τη Δευτέρα 26/10 οι Νίκος Συρμαλένιος και Αντώνης Συρίγος μαζί με τον πρόεδρο Γιάννη Ρούσσο και αντιπροσωπεία του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, συναντήθηκαν διαδοχικά με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Π. Σκουρλέτη και τον υπουργό Οικονομίας Γ. Σταθάκη. Στην πρώτη συνάντηση στην οποία συμμετείχε και αντιπροσωπεία του Κ.Α.Π.Ε. (Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας),  συζητήθηκε η πρόταση του Επιμελητηρίου για εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος υβριδικού ενεργειακού συστήματος σε νησιά με πρώτη εφαρμογή στη Σίφνο και στην Αμοργό. Στη δεύτερη συνάντηση έγινε ενημέρωση γύρω από τη λειτουργία και τον ρόλο του Επιμελητηρίου καθώς και την προώθηση εναλλακτικών αναπτυξιακών επιλογών με επίκεντρο τον τουρισμό και την καινοτομία.


Τέλος, στο υπουργείο Εργασίας με συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Α. Νεφελούδη, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με θέμα τη βιωσιμότητα του ναυπηγείου του Νεωρίου Σύρου. Στη συνάντηση εκτός από τους βουλευτές συμμετείχαν το Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων, η διοίκηση και το εργοστασιακό σωματείο του Νεωρίου, η Ομοσπονδία Μετάλλου, καθώς και εκπρόσωποι των υπουργείων Βιομηχανίας, Ενέργειας και Ναυτιλίας. Στη συνάντηση όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι προτεραιότητα όλων μας παραμένει η βιωσιμότητα του ναυπηγείου και συμφωνήθηκε η διοίκηση του Νεωρίου να αποστείλει στο υπουργείο εργασίας δεσμευτικό περίγραμμα τόσο της πληρωμής των εργαζομένων, όσο και των οφειλών της εταιρείας προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ η ηγεσία του υπουργείου εργασίας μαζί με τους βουλευτές των Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, ανέλαβαν να προχωρήσουν στον περαιτέρω συντονισμό των συναρμόδιων φορέων σε σχέση με το σχεδιασμό και την επεξεργασία της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της ναυπηγοεπισκευής, μέσω της οποίας θα αντιμετωπιστεί και το ζήτημα της βιωσιμότητας του Νεωρίου.

ερώτηση Εύης Χριστοφιλοπούλου Βουλευτή Δημοκρατικής Συμπαράταξης με θέμα: "Λειτουργία Νοσοκομείου Σαντορίνης"

Το ερώτημα που κατατέθηκε στον Υπουργό Υγείας έχει ως εξής :

Αποτελεί καθολικό αίτημα της κοινωνίας της Σαντορίνης η λειτουργία του Νοσοκομείου του νησιού, το οποίο, αν και έχει ολοκληρωθεί κτηριακά από το 2010, δεν έχει τεθεί μέχρι σήμερα σε λειτουργία.
Η Κυβέρνηση προεκλογικά υποσχέθηκε να λειτουργήσει το Νοσοκομείο (με δημόσιο χαρακτήρα) ως το τέλος Οκτωβρίου και όπως πληροφορούμεθα προχωρεί στην υλοποίηση της εξαγγελίας της. 

Ουδείς όμως γνωρίζει τους όρους με τους οποίους θα λειτουργήσει το νέο Νοσοκομείο.
Εκφράζονται φόβοι ότι η αναμενόμενη από όλους και πολυδιαφημιζόμενη από την Κυβέρνηση λειτουργία του Νοσοκομείου θα πρόκειται στην ουσία για μεταφορά του προσωπικού του Κέντρου Υγείας του νησιού στα νέα κτήρια του Νοσοκομείου. Εάν αυτό ισχύει, θα πρόκειται βεβαίως για αναβάθμιση των κτηριακών υποδομών, αλλά σε καμία περίπτωση για αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας. Και πάντως δεν θα πρόκειται για λειτουργία Νοσοκομείου το οποίο ως δευτεροβάθμια μονάδα υγείας απαιτεί εντελώς άλλες προδιαγραφές από αυτές του Κέντρου Υγείας.

Με βάση τα παραπάνω και προκειμένου να γνωρίζουν οι πολίτες της Σαντορίνης τις πραγματικές προθέσεις της Κυβέρνησης,

Ερωτάται ο Υπουργός: 

1. Ποιο είναι το προσωπικό που θα στελεχώσει το Νοσοκομείο της Σαντορίνης; Ποιος ο αριθμός των γιατρών και ποιες ειδικότητες; Ποιος ο αριθμός του νοσηλευτικού προσωπικού; Ποιος ο αριθμός του διοικητικού, τεχνικού και λοιπού βοηθητικού προσωπικού;

2. Ποια τμήματα-κλινικές του Νοσοκομείου θα λειτουργήσουν και με ποια στελέχωση;

3. Με ποια σχέση εργασίας θα εργάζεται το προσωπικό;


4. Ποιος είναι ο προϋπολογισμός λειτουργίας του Νοσοκομείου Σαντορίνης για το 2016 και που έχει εγγραφεί;

Δευτέρα, Οκτωβρίου 26, 2015

αποτελέσματα 2ης εβδομάδας του "Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ Basketball League 2015 - 2016"

Εντυπωσιακή ήταν από άποψης θεάματος και ενδιαφέροντος η δέυτερη αγωνιστική του "Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ Basketball League 2015-16", καθηλώνοντας όσους βρέθηκαν στις εξέδρες του γηπέδου.

Οι... πιτσιρικάδες της Α.Ε.Σ δείχνουν ότι θα πουλήσουν φέτος πολύ ακριβά το "τομάρι" τους και θα αποτελέσουν πραγματικά πρόκληση για κάθε αντίπαλο. Στο παιχνίδι των εφήβων με τους Houston Rockets οι δύο ομάδες πήγαιναν πόντο - πόντο μέχρι το τέλος, όμως το γεγονός πως από νωρίς βγήκε απ' το παιχνίδι λόγω τραυματισμού ο Κελλίδης, η... μουρμούρα στο εσωτερικό της ομάδας και τα αβίαστα λάθη έδωσαν το πλεονέκτημα στους αντιπάλους τους που το εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο και πήραν το ροζ φύλλο αγώνα με σκορ 60-57.

Ακριβώς ίδιο ήταν και το αποτέλεσμα ανάμεσα στους παίδες με τον Αετό 1, με τον Αλεξάκη να στέκετε στο ύψος των περιστάσεων όταν η μπάλα "έκαιγε" απ' τη γραμμή των ελευθέρων βολών. Σολδάτος και Ξαγοράρης σημείωσαν από 17 πόντους, οδηγώντας τον Αετό στη νίκη, ενώ απ' τους παίδες πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησαν οι Δαμίγος και Μπουραντάς που πέτυχαν από 21 πόντους έκαστος.

Την απάντησή τους πως η πολύ καλή παρουσία τους στην πρεμιέρα  δεν επρόκειτο για τυχαία εμφάνιση έδωσαν οι Utah Jazz, οι οποίοι ανάγκασαν σε... χαμηλές πτήσεις τον Πήγασο. Οι πρωταθλητές τα βρήκαν "σκούρα" απέναντι στους νεοφώτιστους, που με ηγέτη για άλλη μια φορά τον Καφούρο (20 πόντοι) έφτασαν τόσο κοντά στην "πηγή", αλλά η αστοχία και η έλειψη αυτοσυγκέντρωσης στο φινάλε, έδωσαν την ευκαιρία στους αεροπόρους να πάρουν τη νίκη με 57-51.

Στο μεταξύ, παιχνίδι για γερά νεύρα ήταν και η αναμέτρηση των Επαλαίμαχων με τους Λύκους. Οι δυνατές μονομαχίες, τα πολλά τρίποντα και η συνεχής εναλλαγή του σκορ διαμόρφωσαν την εικόνα του ματς, που βρήκε στο τέλος νικητές τους Επαλαίμαχους (61-51). Εντυπωσιακός και συνάμα καθοριστικός ήταν για τους "δασκάλους" ο Σαμιωτάκης σημειώνοντας 22 πόντους, ενώ για τους Λύκους... γρύλισαν, αλλά δεν ήταν αρκετό για να τρομάξουν τους αντιπάλους τους, οι Πετράκης (18 πόντους) και Καρόπουλος (14 πόντους).

Τέλος, στο παιχνίδι της Πέμπτης οι Άντρες της Α.Ε.Σ επιβλήθηκαν του λιμεναρχείου με 29 πόντους (70-41), ενώ το ματς Αετός 2 - Sharks δεν διεξήχθη λόγω μη παρουσίας των Sharks και κατοχυρώθηκε με 20-0 υπέρ του Αετού. Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που οι... καρχαρίες δεν προσήλθαν σε αγώνα και σύμφωνα με το καταστατικό του πρωταθλήματος αποβάλλονται απ' τη διοργάνωση.

Αναλυτικά τ' αποτελέσματα και η βαθμολογία έχουν ως εξής:


Πέμπτη 22/10/2015  
Α.Ε.Σ Άντρες - Λιμεναρχείο (70-41)
(Διαιτητές: Παπαδημητρόπουλος - Ποιμενίδης)

ΣΑΒΒΑΤΟ 24/10/2015 
Αετός 2 - Sharks (20-0 Α.Α)
(Διαιτητές: Παπαδημητρόπουλος - Ποιμενίδης)


ΚΥΡΙΑΚΗ 25/10/2015 
Houston Rockets - Α.Ε.Σ Έφηβοι (57-60)
(Διαιτητές: Παπαδημητρόπουλος - Ποιμενίδης)

Πήγασος - Utah Jazz (57-51)
(Διαιτητές: Κλαδιανός - Πεταλωτής)

Επαλαίμαχοι - Λύκοι (61-51)
(Διαιτητές: Γαβαλάς - Βελώνιας) 

Α.Ε.Σ Παίδες - Αετός 1 (57-60)
(Διαιτητές: Γαβαλάς - Πεταλωτής)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
   Βαθμοί/ Νίκες-Ήττες/ Πόντοι/Διαφορά Πόντων
1. Αετός 2                   4/ 2-0/ 78-36/ +42
2.Πήγασος                  4/ 2-0/ 77-51/+26
3. Επαλαίμαχοι           3/ 1-1/ 110-106/ +4
4. Utah Jazz                3/ 1-1/ 103-105/ -2
5. Α.Ε.Σ Έφηβοι        3/ 1-1/ 96-115/ -19
6. Houston Rockets    3/ 1-1/ 112-109/ +3
7. Λιμεναρχείο            3/1-1/ 96-118/ -22
8. Αετός 1                   3/ 1-1/ 85-126/ -41
9. Α.Ε.Σ Παίδες          2/ 0-2/ 105-115/ -10
10. Λύκοι                      2/ 0-2/ 99-113/ -14
11. Sharks                   0/ 0-2/ 0-40/ -40

12. Α.Ε.Σ Άντρες       4/ 2-0/ 139-66/ +73

ανακοίνωση της Ε.Λ.Μ.Ε. Θήρας και του Συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Θήρας με κυρίως θέματα τα κενά και την μεταφορά των μαθητών – παράσταση και κείμενο διαμαρτυρίας των συλλόγων των εκπαιδευτικών του νησιού στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Σύμφωνα με το κείμενο των συλλόγων των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Θήρας που απευθύνεται : στο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, στον ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ κ. Γιώργο Χατζημάρκο, στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ,  στον ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ κ. Μάρκο Καφούρο, καθώς και σε συλλογικούς φορείς του νησιού, αναφέρονται τα εξής :

Θέμα: Προβλήματα στην Εκπαίδευση

Αξιότιμοι κύριοι,

Θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν εκπαιδευτικοί και μαθητές στη Σαντορίνη και να ζητήσουμε τη συμβολή σας για την επίλυση των κρίσιμων ζητημάτων στο χώρο της Παιδείας.
1.    Το βασικότερο πρόβλημα, ιδιαίτερα οξυμένο στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, είναι τα πολυάριθμα κενά δασκάλων και καθηγητών στην Α’θμια και Β’θμια εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, μετά και τους τελευταίους διορισμούς αναπληρωτών, σήμερα (24/10/2015), ενάμιση μήνα από την έναρξη του σχολικού έτους, η κατάσταση στα σχολεία έχει ως εξής:

·              εξακολουθούν να υπάρχουν 175 κενά στην Α’θμια (δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, ξένων γλωσσών, γυμναστές, πληροφορικής, εικαστικών) και 170 κενά στην Β’θμια, στις Κυκλάδες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους μαθητές, τις οικογένειές τους και τους εκπαιδευτικούς που ήδη εργάζονται εκεί. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι μόνο στο ΕΠΑΛ Θήρας λείπουν 12 καθηγητές.

·              Στο δημοτικό σχολείο ειδικής αγωγής υπάρχει μόνο ένας δάσκαλος και είναι ανθρωπίνως αδύνατο να ανταπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις του ειδικού σχολείου. Χρειάζονται οπωσδήποτε ένας με δύο δάσκαλοι/ες ακόμη.

·              Όλα τα ολοήμερα δημοτικά σχολεία στη Σαντορίνη υπολειτουργούν.

·              Πολλά δημοτικά και νηπιαγωγεία στις Κυκλάδες δεν άνοιξαν με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, παρά μόνο για τον αγιασμό με την υποχρεωτική μετακίνηση δασκάλων από τα σχολεία που υπηρετούσαν.

2.    Το δεύτερο θέμα που θέλουμε να σας επισημάνουμε είναι αυτό των βιβλίων, του εξοπλισμού και των σχολικών κτιρίων.

·              Τα βιβλία των σχολείων έρχονται με μεγάλη καθυστέρηση (στο ΕΠΑΛ Θήρας έφτασαν όλα τα βιβλία ειδικοτήτων μόλις προχθές).

·              Ο εξοπλισμός των σχολείων είναι ελλιπής και απαρχαιωμένος (πχ. οι υπολογιστές στο εργαστήριο πληροφορικής του Γυμνασίου Εμπορείου είναι από το 2004, ενώ παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στα υπόλοιπα σχολεία).

·              Ταυτόχρονα, λόγω της αύξησης του μαθητικού δυναμικού, πολλά από τα σχολεία έχουν έλλειψη αιθουσών και αναγκάζονται να κάνουν μάθημα σε απαράδεκτες συνθήκες. Ακόμα και στο καινούργιο κτίριο του ΕΠΑΛ Θήρας υπάρχουν κατασκευαστικές ατέλειες (μικρές αίθουσες, κακή μόνωση, βραχυκυκλώματα από την υγρασία στα εργαστήρια, νερό στις αίθουσες όταν βρέχει) ενώ κάποια εργαστήρια δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί από τον εργολάβο.

3.    Ένα νέο πρόβλημα που ανέκυψε από πέρυσι είναι η μεταφορά των μαθητών. Η ΚΥΑ 24001/2013 προβλέπει ότι μαθητές και μαθήτριες των Γυμνασίων και Λυκείων δεν δικαιούνται δωρεάν μεταφορά από και προς το σχολείο τους, όταν η κατοικία τους είναι κάτω από 2,5 και 4 χλμ αντίστοιχα από το σχολείο.

Θεωρούμε απαράδεκτο και ιδιαίτερα επικίνδυνο τα παιδιά να έρχονται στο σχολείο με τα πόδια, κυρίως στους δρόμους της Σαντορίνης που δεν έχουν πεζοδρόμια, το χειμώνα κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες και το υπόλοιπο διάστημα με αυξημένη κίνηση, λόγω του τουρισμού. Και βέβαια είναι ανεπίτρεπτο ο οικογενειακός προϋπολογισμός να επιβαρύνεται, εκτός όλων των άλλων, και με το αντίτιμο των 50 ευρώ / μήνα.

4.    Τέλος, ένα ακόμα πολύ σημαντικό πρόβλημα του εκπαιδευτικού κλάδου που γίνεται εντονότερο τα τελευταία χρόνια είναι η μη διάθεση ενοικίασης σπιτιών προς τους εκπαιδευτικούς. Οι ιδιοκτήτες, λόγω της αυξημένης τουριστικής ζήτησης, προτιμούν να νοικιάζουν τα σπίτια με την ημέρα παρά με το μήνα. Οι εκπαιδευτικοί πολλές φορές δέχονται πιέσεις να μετακομίσουν πριν ακόμα τελειώσει το σχολικό έτος ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου μέσα στη χρονιά αναγκάζονται να ψάχνουν για νέο σπίτι, καθώς ο ιδιοκτήτης αποφασίζει να το μετατρέψει σε τουριστικό κατάλυμα. Στις σπάνιες περιπτώσεις που βρουν κάτι αξιοπρεπές, το ενοίκιο μπορεί να φτάσει ακόμα και το μισό του μισθού τους! Για παράδειγμα, έχει σταθεί αδύνατο μέχρι τώρα στους φετινούς αναπληρωτές που προσελήφθησαν στο νησί να νοικιάσουν σπίτι. 


Συμπεράσματα
Η «κατ’ ευφημισμόν» δημόσια, δωρεάν παιδεία παραπαίει όταν υπάρχουν σχολεία χωρίς καθηγητές, χωρίς αίθουσες, χωρίς εξοπλισμό και χωρίς βιβλία, ενώ τελευταία κινδυνεύουν να μείνουν και χωρίς μαθητές, λόγω τη αδυναμίας μεταφοράς τους. Επιπλέον οι εκπαιδευτικοί δεν ξέρουν που και πότε θα διοριστούν, ακόμα και μέχρι τον Απρίλιο, λίγο πριν το τέλος της σχολικής χρονιάς (πχ 2014–15!) και συνεπώς όχι μόνο αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά και ηθικά στις όλο και πιο απαιτητικές συνθήκες εργασίας τους αλλά και πολλές φορές αρνούνται τη πρόσληψη, με αποτέλεσμα τα σχολεία να μένουν και πάλι χωρίς δασκάλους! 


Προτάσεις
1.    Ζητούμε να βρεθεί άμεση λύση στο πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών. Από κοινού, εκπαιδευτικοί, μαθητές, δήμος και περιφέρεια να διεκδικήσουμε την τροποποίηση-κατάργηση της ΚΥΑ 24001/2013, ώστε να εξασφαλίζεται η δωρεάν και ασφαλής μεταφορά των μαθητών, χωρίς χιλιομετρικά όρια ή άλλους περιορισμούς.

Μέχρι την κατάργηση της, ζητούμε από την Περιφέρεια και το Δήμο Θήρας να καλύψουν τα έξοδα μεταφοράς για όλους.

2.    Ζητούμε χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών για να προσληφθεί προσωπικό που θεωρούμε απαραίτητο στα σχολεία (σχολικοί φύλακες, τροχονόμοι, ψυχολόγοι, καθαρίστριες) καθώς και να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων σε κτιριακό, εξοπλισμό, λειτουργικές δαπάνες.

3.    Ζητούμε συνάντηση με το Δήμο και τους τοπικούς φορείς, στους οποίους απευθύνεται η παρούσα επιστολή, προκειμένου να συζητηθεί το φλέγον ζήτημα της στέγασης των εκπαιδευτικών και να βρεθούν άμεσες λύσεις.

4.    Ως Περιφέρεια αλλά και μέσω της ΕΝ.Π.Ε. να διεκδικήσετε μαζί με τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς άμεσα διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών και σε κάθε περίπτωση η σχολική χρονιά να ξεκινά με όλους τους εκπαιδευτικούς  και τα βιβλία στα σχολεία.

Γενικά
Η παιδεία είναι προτεραιότητα καθ’ ομολογία όλων… αλλά μόνο στα λόγια. Οι καλές προθέσεις και οι εξαγγελίες ούτε αρκούν, αλλά ούτε και θα καταφέρουν να δημιουργήσουν κλίμα ανοχής και συναίνεσης στη συνέχιση αυτής της πολιτικής. Αρνούμαστε να δεχτούμε την παγίωση αυτής της κατάστασης, της διαρκούς υποβάθμισης των δημοσίων σχολείων.
Οι λαοί που απαξιώνουν και υποτιμούν τη παιδεία δεν έχουν μέλλον!

ΕΛΜΕ ΘΗΡΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΗΡΑΣ


σεμινάριο κριτών μπάσκετ στη Σαντορίνη

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΚΡΙΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ,

Ο Σ.Κ.ΚΑ.Κ ΚΑΙ Η Ε.Σ.Κ.Κ.ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΡΙΤΩΝ ΚΑΙ ΣΧΟΛΗ ΝΕΩΝ ΚΡΙΤΩΝ

ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΤΗΝ  ΠΕΜΠΤΗ  ΕΩΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 29/11-31/10/2015 ΚΑΙ ΩΡΕΣ 17:00-21:00
ΣΤΟΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΔΑΠΠΟΣ.


ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΤΗΛ.2281088039-6945885602.

με επιτυχία υποβρύχιος καθαρισμός στο ηφαίστειο της Σαντορίνης (24.10)

Εθελοντικό υποβρύχιο καθαρισμό στο στο ηφαίστειο της Σαντορίνης πραγματοποίησαν το Σάββατο 24.10 το Λιμεναρχείο Θήρας, το Εθελοντικό Διασωστικό Σώμα Θήρας, τα καταδυτικά κέντρα Santorini Dive Center, Navy’s Club και Aegean Diver’s, με την υποστήριξη της Ένωσης Λεμβούχων Θήρας.


Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας Εθελοντικού καθαρισμού ακτών που υποστηρίζει η HELMEPA. 

σε Αμοργό και Σαντορίνη ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων

Στις εργασίες του 13ου Διεθνούς Συνεδρίου Εναλλακτικού Τουρισμού ΥΠΕΡΙΑ 2015 που πραγματοποιείται από τις 21 έως τις 26 Οκτωβρίου  στην Αμοργό από τον Εξωραϊστικό & Πολιτιστικό Σύλλογο Θολαρίων Αμοργού και το Aegialis Hotel & Spa με θέμα «Αμοργός: Μονοπάτια από το Παρελθόν στο Μέλλον. Κοινωνικοοικονομικές, πολιτιστικές και περιβαλλοντικές προοπτικές» συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γεώργιος Λεονταρίτης.

«Στις δύσκολες συνθήκες που διανύει σήμερα η πατρίδα μας, αντιμετωπίζουμε τη μέγιστη  πρόκληση, που είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας, η οποία θα οδηγήσει στην ανάπτυξη και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.  Η επιλογή λοιπόν για στήριξη του τουριστικού τομέα είναι, αναμφίβολα, μία από τις βασικές προτεραιότητες όλων μας αφού ο τουρισμός, αποτελεί  την ατμομηχανή της οικονομίας μας»  τόνισε στην εισήγησή του ο κ. Λεονταρίτης επισημαίνοντας πως «η πολιτική που αναπτύσσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον τομέα του Τουρισμού, καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των νησιών των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου δίνουν έμφαση στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού χωρίς αυτό να σημαίνει ότι  εγκαταλείπεται η ιδέα του μαζικού τουρισμού».

Για τον Αντιπεριφερειάρχη «στόχο και προτεραιότητα της Περιφερειακής Αρχής αποτελούν η επιλογή ενός νέου μοντέλου ανάδειξης της φυσικής ομορφιάς και των ιδιαιτέρων χαρακτηριστικών του κάθε νησιού και ο προσδιορισμός των αξόνων παρέμβασής της».

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «οι παρεμβάσεις, η υποβολή προτάσεων και οι δράσεις της Περιφέρειας για την αύξηση του τουριστικού προϊόντος μας, την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς μας μέσω της στόχευσης προώθησης των εναλλακτικών μορφών τουρισμού θα είναι διαρκείς. Προς επίτευξη αυτού του στόχου η συνεργασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με τον ιδιωτικό τομέα θα είναι συνεχής καθώς επίσης και η προβολή του Νοτίου Αιγαίου μέσα από τα μεγάλα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα, τα οποία επηρεάζουν εκατομμύρια πολιτών ανά τον κόσμο, όπως συνέβη πρόσφατα μέσα από την προβολή μας από το CNN.

Ο κ. Λεονταρίτης παρέμεινε στην Αμοργό μέχρι και το Σάββατο 24.10 ενώ την Κυριακή 25.10 μετέβει στη Σαντορίνη όπου παρακολούθησε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο κ. Λεονταρίτης θα βρίσκεται στο νησί ενόψει της προγραμματισμένης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου έως και την Τρίτη 27 Οκτωβρίου.


Ν. Συρμαλένιος : απύθμενο το θράσος και η υποκρισία του Γ. Βρούτση – αφορμή το θέμα του Γραφείο Κοινωνικής Ασφάλισης Μήλου

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κ. Συρμαλένιου, 

Το τελευταίο διάστημα με αφορμή τη μετατροπή του υποκαταστήματος του ΙΚΑ Μήλου σε Γραφείο Κοινωνικής Ασφάλισης λόγω έλλειψης προσωπικού, από διάφορους παράγοντες της ΝΔ εξελίσσεται μια εντεινόμενη επίθεση υπονόμευσης της κυβέρνησης με αποκορύφωμα την πρόσφατα κατατεθείσα Ερώτηση του Γ. Βρούτση στη Βουλή.

Επειδή το ψέμμα και η συκοφαντία έχουν κοντά ποδάρια, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι επί υπουργίας του αποφασίστηκε το κλείσιμο πολλών υποκαταστημάτων του ΙΚΑ ανά την επικράτεια και ανάμεσα τους σε πολλά νησιά και των Κυκλάδων. Και αυτό ακριβώς διότι το κλείσιμο των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ υπηρέτησε τις γενικότερες μνημονιακές πολιτικές περί περικοπής δαπανών στα πλαίσια της λεγόμενης δημοσιονομικής σταθερότητας, τις οποίες η προηγούμενη κυβέρνηση ακολούθησε άκριτα μέχρι κεραίας.

Όποιος ανατρέξει στις αποφάσεις της Διοίκησης του ΙΚΑ θα βρει ότι η πρώτη απόφαση για το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Μήλου έχει ημερομηνία 2/12/2012. Αλήθεια ποιος ήταν υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης τότε; Στη συνέχεια υπήρξε και άλλη απόφαση της Διοίκησης του ΙΚΑ στις 2/6/2014, με την οποία κλείνει εκ νέου το ΙΚΑ Μήλου. Αλήθεια ποιος ήταν και πάλι υπουργός;

Θα υπενθυμίσω επίσης ότι το ΙΚΑ στη Μήλο κρατήθηκε ανοιχτό μέχρι τον Ιούλιο του /15, κυρίως λόγω της μεγάλης κινητοποίησης των κατοίκων του νησιού με εμπροσθοφυλακή τους συνταξιούχους αλλά και το Εργατικό Κέντρο Μήλου. Το ίδιο συνέβη και κατά την πρώτη περίοδο της κυβέρνησής μας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παρά την επιμονή κύκλων της προηγούμενης διοίκησης του ΙΚΑ, που επανέφερε συνεχώς ο θέμα. Δυστυχώς η συνεχής μείωση του προσωπικού με αποκορύφωμα τον αιφνίδιο θάνατο υπαλλήλου του υποκαταστήματος, που για να λειτουργήσει νόμιμα έπρεπε να έχει τουλάχιστον οκτώ (8) υπαλλήλους και παρά τις προσπάθειες τόσο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό, όσο και της νέας διοίκησης του ΙΚΑ, που επεδίωξαν τη στελέχωσή του είτε με μεταθέσεις, είτε με νέες προσλήψεις που δεν επέτρεψε τελικά το μνημονιακό πλαίσιο, οδήγησαν τελικά στη μετατροπή του υποκαταστήματος σε γραφείο κοινωνικής ασφάλισης. Παράπλευρη συνέπεια αυτού υπήρξε και η απώλεια εξυπηρέτησης των πολιτών από τις λειτουργίες του ΟΑΕΔ, που σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση θα πρέπει από 27/8/2015 να εξυπηρετούνται από τα ΚΕΠ, πλην της αρμοδιότητας της πρώτης καταγραφής των ανέργων που γίνεται με αυτοπρόσωπη παρουσία, εκτός εάν υπάρξει η τοποθέτηση ηλεκτρονικού ανταποκριτή κατόπιν σύμβασης του ΟΑΕΔ με τον εκάστοτε Δήμο.

Τϊθεται λοιπόν και πάλι το ερώτημα: Ποια σκοπιμότητα υπηρετεί η άρνηση του Δημάρχου της Μήλου, σε αντίθεση μάλιστα και με τον κοντινό Δήμο Κιμώλου, να ορίσει υπάλληλο του δήμου ως ανταποκριτή του ΟΑΕΔ, με αποτέλεσμα οι πολίτες της Μήλου να υποχρεώνονται σε μετακίνηση στη Σαντορίνη, όπου έχει μεταφερθεί η συγκεκριμένη αρμοδιότητα.

Μετά λοιπόν τα παραπάνω, γίνεται φανερό ποια αξιοπιστία δήθεν έχει η αγανάκτηση του Γ. Βρούτση που εγκαλεί με την Ερώτηση του στη Βουλή την κυβέρνηση, γιατί έκλεισε το υποκατάστημα του ΙΚΑ στη Μήλο και γιατί υποχρεώνονται οι άνεργοι της Μήλου να ταξιδεύουν στη Σαντορίνη.

Απύθμενο το θράσος σας και η υποκρισία κ. Βρούτση.

Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Γ. ΒΡΟΥΤΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΣΚΑΙ "ΟΙ ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ" ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Την εκπομπή μπορείτε να την παρακολουθήσετε στην ακόλουθη διεύθυνση:

συνάντηση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων με τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού, κ. Γιώργο Σταθάκη

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων,

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 26 Οκτωβρίου συνάντηση της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Κυκλάδων με τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Γιώργο Σταθάκη. Η συνάντηση οργανώθηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ του Νομού κ.κ. Συρμαλένιο και Συρίγο, οι οποίοι και ήταν παρόντες σε αυτήν, και Μανιό που δεν παρέστη λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Από πλευράς Επιμελητηρίου συμμετείχαν ο Πρόεδρος κ. Γ. Ρούσσος, ο Διευθυντής κ. Α. Τσιάντης, και ο ειδικός σύμβουλος κ. Κ. Βάλβης.

Η συνάντηση έδωσε την ευκαιρία στα στελέχη του Επιμελητηρίου να παρουσιάσουν τις δράσεις του φορέα για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας στον Νομό Κυκλάδων, για τις οποίες ο Υπουργός εξέφρασε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον και την ικανοποίησή του.

Επιπλέον, παρουσιάστηκε ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας στο Νομό Κυκλάδων, βασισμένο σε πρωτοποριακές δράσεις του Επιμελητηρίου, για το οποίο ο Υπουργός, αφού εξέφρασε την πλήρη στήριξή του, παρείχε κατευθύνσεις προς τους εκπροσώπους του φορέα σε ό,τι αφορά θέματα υλοποίησής του.

Ειδικά για τη δρομολόγηση θεμάτων που αφορούν τη χρηματοδότηση των νέων πρωτοβουλιών του Επιμελητηρίου για την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικής κοινότητας, ο Υπουργός πρότεινε την οργάνωση μιας δεύτερης συνάντησης του Επιμελητηρίου με τον Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης αρμόδιο για το ΕΣΠΑ, κ. Αλέξη Χαρίτση, και την Ειδική Γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΤΠΑ και Ταμείου Συνοχής, κ. Ευγενία Φωτονιάτα, η οποία προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί εντός του μηνός Νοεμβρίου.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο θέμα της επέκτασης των τεσσάρων αεροδρομίων της άγονης γραμμής των Κυκλάδων, με έμφαση σε αυτό της Σύρου το οποίο βρίσκεται σε πιο προχωρημένο στάδιο, θέμα για το οποίο ο Υπουργός εξέφρασε τη στήριξή του, όταν το ζήτημα ωριμάσει από την πλευρά του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Τέλος, ο Υπουργός κατ’ αρχήν αποδέχτηκε την πρόσκληση της Διοίκησης του Επιμελητηρίου να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του με την πρώτη ευκαιρία, προκειμένου να ενημερωθεί αναλυτικά για τις υπηρεσίες που ο φορέας παρέχει στην τοπική επιχειρηματική κοινότητα.

Της συνάντησης προηγήθηκε η συμμετοχή της αντιπροσωπείας του Επιμελητηρίου στη σύσκεψη για το μέλλον του Ναυπηγείου Νεωρίου που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας. 


με την αρμόδια περιφεριακή σύμβουλο Χ. Γιασιράνη εκπροσωπήθηκε η Π.Ν.Α στην 1η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδα -Κύπρος 2014-2020

Η κα Χαρούλα Γιασιράνη,Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος και Εκτελεστική Αντιπρόεδρος  της Αναπτυξιακής εταιρείας ΄΄ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ΄΄ΑΕ ΠΝΑ εκπροσώπησε την Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου στην 1η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος  Συνεργασίας INTERREG  V-A  Ελλάδα -Κύπρος 2014-2020 ,που έγινε στη Λευκωσία στις 23/10/15.
Τις άλλες δύο επιλέξιμες για το Πρόγραμμα Περιφέρειες , Βόρειου Αιγαίου εκπροσώπησε η  Περιφερειάρχης κα Χριστιάνα Καλογήρου,και της Κρήτης ο Περιφερειάρχης κος Σταύρος Αρναουτάκης.

Την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής έκαναν οι Συνπρόεδροι κος Γιώργος Γεωργίου,Γεν.Δ/ντης Γενικής Δ/νσης ΕΠΣΑ από Κυπριακής πλευράς και η κα  Αγγελική Μπουζιάνη,Ειδική Σύμβουλος της Ειδικής Γραμματείας ΕΣΠΑ και Ταμείου Συνοχής,από ελληνικής πλευράς.

Το Πρόγραμμα εισηγήθηκε ο Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Στόχου «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία» INTERREG κος Γιώργος Εμμανουήλ,ενώ την αναλυτική παρουσίαση των νέων προσκλήσεων,τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής .

Σημαντική εξέλιξη αποτελεί,η τροποποίηση του Προγράμματος Ελλάδα-Τουρκία και Κύπρος-Τουρκία, αδιάθετοι πόροι του οποίου ενσωματώνονται στο Πρόγραμμα Ελλάδα-Κύπρος και θα απορροφηθούν για την διαχείριση του μετραναστευτικού.Για το τρέχον έτος θα διατεθούν 900 χιλ ευρώ,ενώ ανάλογες κατανομές θα γίνουν και τα επόμενα έτη,μέχρι τη λήξη του προγράμματος.
Η κα Γιασιράνη στην τοποθέτηση της εξέφρασε τη διαπίστωση ότι τα 900 χιλ ευρώ για ένα τόσο μεγάλο ζήτημα είναι ελάχιστα και ζήτησε οι επόμενες κατανομές να είναι μεγαλύτερες.
Τέλος προσκάλεσε τα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης,η επιτροπή του επόμενου εξαμήνου να πραγματοποιηθεί στη Ρόδο,πρόταση που έγινε αποδεκτή.


συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου (27.10) – θέματα

Την Τρίτη 27.10 στις 10.30 σε αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου «Πέτρου Μ. Νοµικού» στα Φηρά της Σαντορίνης θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση του περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου με τα εξής θέματα :

ΘΕΜΑ 1ο : Λήψη απόφασης για προσφυγή στο Συµβούλιο της Επικρατείας κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που κατήργησε τους µειωµένους συντελεστές ΦΠΑ στα πέντε πρώτα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από την 1 Οκτωβρίου 2015. Εισηγητής : κ. Περιφερειάρχης
ΘΕΜΑ 2ο : Λήψη απόφασης για την ανακατασκευή του κτιρίου του Επαρχείου Θήρας σε συνεργασία µε το ∆ήµο Θήρας και στόχο την συστέγαση τους. Περιεχόµενο συµφωνίας και περαιτέρω ενέργειες. Εισηγητής : κ. Περιφερειάρχης
ΘΕΜΑ 3ο : Εξέταση θεµάτων νησιών της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας. Εισηγητής : κ. Περιφερειάρχης
ΘΕΜΑ 4ο : Λήψη απόφασης για την ανάληψη διοργάνωσης του συνεδρίου των νησιωτικών Περιφερειών της CPMR, το δεύτερο τρίµηνο του 2016 στην Ρόδο. Εισηγητής : κ. Περιφερειάρχης
ΘΕΜΑ 5ο : Έγκριση νέας προγραµµατικής σύµβασης µεταξύ Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, ΚΕΚ Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ Α.Ε., και του Επιµελητηρίου Κυκλάδων για την υλοποίηση του έργου «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ∆ΡΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑ∆ΕΣ» προϋπολογισµού 199.000,00 €. Εισηγητής: Εντεταλµένος Περιφερειακός Σύµβουλος ∆ια Βίου Μάθησης κ. Ανανίας Άγγελος.
ΘΕΜΑ 6ο : Αίτηµα στο ΥΠ.ΕΣ. για τροποποίηση της Κ.Υ.Α για τη Μεταφορά Μαθητών. Εισηγητής : Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γεώργιος Λεονταρίτης
ΘΕΜΑ 7ο : Τροποποίηση Προγραµµατικής Σύµβασης µεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και ∆ήµου Άνδρου για την υλοποίηση του έργου "Αντιπληµµυρική Προστασία Άνδρου" & Ορισµός Εκπροσώπου ΠΝΑ, στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης. Εισηγητής : Προϊστάµενος ∆/νσης Αναπτυξιακού Προγραµµατισµού κ. Λούβαρης Αντώνης
ΘΕΜΑ 8ο : Αλλαγή καταστατικού της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Γαληνός. Εισηγητής: Εντεταλµένος Περιφερειακός Σύµβουλος ∆ηµόσιας Υγείας κ. Καραµαρίτης Νικόλαος
ΘΕΜΑ 9ο : 7η Τροποποίηση Τεχνικού Προγράµµατος ΠΕ Κυκλάδων έτους  2015 Εισηγητής : Προϊστάµενος ∆/νσης Αναπτυξιακού Προγραµµατισµού κ. Λούβαρης Αντώνης 6η Τροποποίηση Τεχνικού Προγράµµατος και Προϋπολογισµού ∆ωδεκανήσου οικονοµικού έτους 2015 Εισηγητής : Προϊστάµενος ∆/νσης ∆ιοικητικών & Οικονοµικών ∆ωδεκανήσου κ. Τριαντάφυλλος Καραγιάννης
ΘΕΜΑ 10ο : Τροποποίηση Προγραµµατικής Σύµβασης µεταξύ της ΠΝΑ και του ∆ήµου Σύρου Ερµούπολης για την Υλοποίηση του έργου «Εκµετάλλευση Απορριπτόµενης Θερµότητας του Εργοστασίου της ∆ΕΗ (ΑΣΠ Σύρου) προς θέρµανση του ∆ηµοτικού Κολυµβητηρίου»Εισηγητής : Προϊστάµενος ∆/νσης Αναπτυξιακού Προγραµµατισµού κ. Λούβαρης Αντώνης
ΘΕΜΑ 11ο : Ορισµός εκπροσώπου της ΠΝΑ στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ενεργειακής Α.Ε. και λήψη απόφασης για συµµετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην προτεινόµενη από το ∆.Σ. της Ενεργειακής Α.Ε. αύξησης µετοχικού κεφαλαίου. Εισηγήτρια : Εντεταλµένη Περιφερειακή Σύµβουλος Εθελοντισµού και Ευρωπαϊκών Προγραµµάτων (πλην ΕΣΠΑ) κα Γιασιράνη Χαρίκλεια.
ΘΕΜΑ 12ο : Έγκριση σύναψης Προγραµµατικής Σύµβασης µεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, της Περιφερειακής Ένωσης ∆ήµων Νοτίου Αιγαίου και της ΦΥΤΩΡΙΟ Α.Ε. για το έργο "Έργα και ενέργειες προστασίας και βελτίωσης του φυσικού περιβάλλοντος και υποστήριξης του πρωτογενούς τοµέα" Εισηγητής : κ. Μπαριανάκης Μιχαήλ
ΘΕΜΑ 13ο : Έγκριση σύναψης ∆ιαβαθµιδικής Σύµβασης µεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του ∆ήµου Κω για το έργο "Καθαρισµός και κλάδευση δέντρων του Επαρχιακού Οδικού ∆ικτύου νήσου Κω" Εισηγητής : Έπαρχος Κω κ. Χαλκιδιός Γεώργιος
ΘΕΜΑ 14ο : Έγκριση σύναψης Προγραµµατικής Σύµβασης µεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του ∆ήµου Καλύµνου και του ∆ηµοτικού Λιµενικού Ταµείου Καλύµνου για το έργο "Προσαρµογή µελέτης επισκευής υφιστάµενου προσήνεµου µόλου λιµένα Καλύµνου, λόγω τροποποίησης πλοίου σχεδιασµού" Εισηγητής : Έπαρχος Καλύµνου κ. Θεµέλαρος Ιωάννης
ΘΕΜΑ 15ο : Έγκριση σύναψης Προγραµµατικής Σύµβασης µεταξύ της Γενικής Γραµµατείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του ∆ήµου Λειψών για το έργο "Εγκατάσταση Αφαλάτωσης ∆ήµου Λειψών" Εισηγητής : Αντιπεριφερειάρχης κ. Ζαννετιδης Φιλήµωνας
ΘΕΜΑ 16ο : Έγκριση τροποποίησης Προγραµµατικής Σύµβασης µεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του ∆ήµου Πάτµου για το έργο «Ηλεκτροφωτισµός γηπέδου Πάτµου» Εισηγητής : Αντιπεριφερειάρχης κ. Ζαννετιδης Φιλήµωνας
ΘΕΜΑ 17ο : Έγκριση σύναψης Προγραµµατικής Σύµβασης µεταξύ της Ιεράς Μητρόπολης Ρόδου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το έργο "Εκπόνηση έρευνας για τον εντοπισµό και την καταγραφή κατά το δυνατόν, του συνόλου των Ιερών Ναών και των µνηµείων της Ορθόδοξης θρησκευτικής κληρονοµίας που βρίσκονται στον νησί της Ρόδου και είναι κατασκευασµένα πριν το 1930" Εισηγητής : Προϊστάµενος ∆/νσης ∆ιοικητικών & Οικονοµικών ∆ωδεκανήσου κ. Τριαντάφυλλος Καραγιάννης
ΘΕΜΑ 18ο : Σχεδιασµός µέτρων Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ ∆ωδεκανήσου Εισηγητής : Αντιπεριφερειάρχης ∆ωδεκανήσου κ. Κόκκινος Χαράλαµπος.
ΘΕΜΑ 19ο : Επικύρωση πρακτικών 9ης/10-9-2015 συνεδρίασης Περιφερειακού Συµβουλίου

ΘΕΜΑ 20ο : Λήψη απόφασης για ορισµό τόπου συνεδρίασης του επόµενου Περιφερειακού Συµβουλίου