Παρασκευή, Μαΐου 27, 2011

και δεν είμαστε καν στα σύνορα

(γιατί αν είμασταν, κάτι τέτοια θα τα είχαμε συνηθίσει, να βλέπουμε δηλ. κόκκινα σημαιάκια και δεν θα μας σόκαραν όπως στην περίπτωση της Σαντορίνης, που η δραματικοποίηση της κατάστασης είναι τέτοια θαρρώ, ωσαν να μας την .. "έπεφταν" ευθέως οι γείτονές μας, κι οχι άσχετοι Ολλανδοί για να καλαμπουρίσουν περί των δημοσίων οικονομικών..)

Απάντηση στο προσβλητικό, όπως το χαρακτηρίζει, δημοσίευμα της Ολλανδικής εφημερίδας “DePers”έστειλε ο Δήμος της Σαντορίνης, στην ίδια την εφημερίδα καθώς και σε σειρά εγχώριων φορέων.

Σύμφωνα με την επιστολή,
Με το παρόν διαμαρτυρόμαστε έντονα για το υβριστικό δημοσίευμα της δημοσιογράφου της εφημερίδας σας κας Eva Ludemann, το οποίο προσβάλλει βάναυσα την ιστορία του τόπου μας, προκαλεί το θρησκευτικό αίσθημα των κατοίκων της Σαντορίνης, δημιουργεί εικόνες αποπροσανατολισμού, παράγει ψευδείς ειδήσεις, από σκοπιμότητα ή πορισμό οφέλους, και πιθανόν εγείρει εθνικά ζητήματα.
Με τα δημοσιεύματά σας προκαλείται το αίσθημα της περηφάνιας του λαού μας και αυτό δεν το ανεχόμαστε.
Σας καλούμε άμεσα να αποκαταστήσετε την αλήθεια. Επιφυλασσόμαστε δε παντός νομίμου δικαιώματός μας.

Ο Δήμος της Σαντορίνης δεν έχει κινηθεί νομικά κατα του ενύπου (δεν θα ήταν κι άσχημη ιδέα να ζητούσαμε πχ τον μισό προυπολογισμό σε αποζημίωση) ενω σύμφωνα με πληροφορίες καμιά τριανταριά Σαντορινιοί έχουν στείλει στο μέιλ της εφημερίδας φωτογραφίες με τους παίκτες του Άγιαξ να φορούν ελληνικές παραδοσιακές φουστανέλλες. Σύμφωνα με την λεζάντα "έτσι απαντάει η Ελλάς"...

Συμπληρωματικό, 28.5, 09.45.
Τώρα που το ξαναβλέπω, ακόμη πιο ψύχραιμα, πως γίνεται κι όλο με.. ανοησίες ασχολιόμαστε (τυχαίο; δε νομίζω..) αντί να κοιτάμε και να προσανατολιζόμαστε -σταθερά- στα όμορφα πράγματα...
Ως "απάντηση" ή ως κίνηση "αντιπερισπασμού" για όλους μας, κι ακόμη περισσότερο στους πολεμοχαρείς φανατικούς (!) θα προτείναμε τα υψηλού καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος και αισθητικής λευκώματα εθνογραφικής και ανθρωπολογικής μελέτης, του βαθιά φιλέλληνα Ελβετού Frederic Boisonas (1858 -1946), τα οποία επειδή μοιάζει αρκετά δύσκολο να αγοράσουμε (μην πάθετε τίποτε άμα δείτε την τιμή, δεν είναι για μας αυτά, παιδιά..!) μπορείτε να ενημερωθείτε σωστά για το περιεχόμενό τους απο το ίντερνετ. Ενδεικτικά, μποrείτε να δείτε το "En Grece par Monts et par Vaux" και το "Des Cyclades en Crete au Gre du Vent"
Έτσι, για να "κοντράρουμε με στύλ" όσους το 'χουν ρίξει στο "δούλεμα" τελευταία με αφορμή την δεινή οικονομική μαςκατάσταση!

πιο κοντά στα σύνορα ή να σας "πιάσω" δυό καδράκια;


Με τον Ρώσο γλύπτη και ζωγράφο Gregory Pototsky που βρίσκεται στη Ρόδο, με αφορμή τα αποκαλυπτήρια της προτομής του μεγάλου ποιητή Α. Πούσκιν στο Νεστορίδειο Μέλαθρο, συναντήθηκε εχθές 26.5 ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου.
Στην εθιμοτυπική συνάντηση, οι δύο άνδρες συνομίλησαν σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα για την τέχνη (..) με τον κ. Gregory Pototsky να αναφέρεται στο σύνολο της δουλειάς του που είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένη.
Η ενασχόληση, πάντα ερασιτεχνικά, του Περιφερειάρχη με τη ζωγραφική κέντρισε το ενδιαφέρον του Ρώσου καλλιτέχνη, που εκφράστηκε κολακευτικά για τα έργα του κ. Γιάννη Μαχαιρίδη.

Η σελίδα (αποκαλυπτική πάντα) δημοσιεύει σε αποκλειστικότητα έναν από τους διαλόγους που διεξήχθησαν μεταξύ των κυρίων Μαχαιρίδη – Pototsky.

-Συγχαρητήρια, έκτακτα είναι.. και δεν μου λέτε αυτά φτιάχνετε από μικρός;
-Όχι, τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Νωρίτερα ζωγράφιζα την Ακρόπολη και την πούλαγα στο Μοναστηράκι, στο Σύνταγμα και στο Μετρό. Αλλά λίγο η κρίση, λίγο η αδιαφορία των τουριστών για το μνημείο, με έκαναν να στραφώ στα νησιά..
-Και πάνε καλύτερα;
-Αρκετά.
-Κι αυτά εδώ τι είναι;
-Σβούρες.
-Σβούρες;
-Σβούρες.
-Και τι παριστάνουνε;
-(την οικονομία σας) Την αέναη κίνηση των σωμάτων.
-Ενδιαφέρον ακούγετε, αλλά που να το βάλω αυτό στο γραφείο μου.. δεν μου κάνετε κανένα γεφυράκι, σαν αυτό εδώ πίσω, που έχουμε ένα σωρό τέτοια ωραία στην Ρόδο..
-Άμα θέλετε θα σας κάνω και γεφυράκι.
-Κι εγω ζωγραφίζω ξέρετε..
-Και τα πουλάτε;
Μπά, όχι δεν θα τα έπαιρνε κανείς, ας μην κοροϊδευόμαστε..
-Και τότε γιατί ζωγραφίζετε;
-Γιατί είναι ωραίο για έναν πολιτικό να καλλιεργεί και την καλλιτεχνική του διάσταση .. Μου το έχει πεί άλλωστε κι ένας φίλος επικοινωνιολόγος.. «Γιάννη, να ζωγραφίζεις. Τόσες ώρες στις συσκέψεις, πώς αλλιώς να περάσει η ώρα…»
-Άμα «βγαίνετε» από αλλού, καλό είναι να περνάτε την ώρα σας ζωγραφίζοντας..
-Σας ευχαριστώ πολύ που μου δειγματίσατε. Σκέφτομαι να πάρω κανα δυό (έστω και σβούρες..) για το γραφείο.
-Σας ευχαριστώ. Θα σας δώσω και μία δώρο για το σπίτι.
-Πολύ ωραία. Πορτρέτα κάνετε;
-Τι εννοείτε;
-Εννοώ να με ζωγραφίσετε.
-Εσάς;
-Εμένα.
-Άμα το θέλετε. Κι εάν πληρώνετε φυσικά, όλα γίνονται.
-Θέλω να με ζωγραφίσετε.
-Όποτε θέλετε. Αλλά πείτε μου, έχετε κάνει κάτι «μεγάλο»;
-Θα κάνω.
-Τι;
-Έργα!
-Ζωγραφικά;
-Όχι κύριέ μου! Αποχετευτικά. Και όχι μόνο, βέβαια…
-Και σας τιμούν γι’ αυτά;
-Όχι μόνο. Με ψηφίζουν κιόλας. Και μου λένε και μπράβο. Τι νομίζετε, μονο εσείς κάνετε έργα…
-Ε, τότε να σας ζωγραφίσω.
-Ευχαριστώ.
-Θα μου κάνετε όμως μια χάρη;
-Ασφαλώς.
-Θέλω να μου πάρετε ένα πουκαμισάκι σαν το δικό σας, πολύχρωμο, να το φορώ όταν θα είμαι μόνος μου να το ευχαριστιέμαι, γιατί, όπως καταλαβαίνετε, με την εργασία που κάνω, δεν μπορώ να φορώ τέτοια, μπιρμπιλά, γιατί δεν θα με πέρνουνε στα σοβαρά, και το έχω απωθημένο…
-Και βέβαια κύριε, κι εγω εχθές το αγόρασα, για 5 ευρώ, απέναντι από την Τουρκία που είχα πάει να συναντήσω έναν κύριο σαν και του λόγου σας. Πήρα ένα για εκείνον κι ένα για εσάς. Για τις συναντήσεις εννοώ...
-Και τα φορέσατε και τα δύο;
-Όχι το δεύτερο δεν πρόλαβα.
-Τότε, μπορείτε να μου το δώσετε;
-Και βέβαια!
-Μέχρι το κάμπιγκ να πεταχτώ κι έρχομαι.
-Σας ευχαριστώ κύριε…
-Δική μου ευχαρίστηση…

βρήκε.. χορηγό το "νέο" Γυμνάσιο της Μεσαριάς

Εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013 το έργο «Κατασκευή Γυμνασίου Μεσσαριάς Θήρας» προϋπολογισμού 3 εκ. €
Με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα κατασκευαστεί διώροφο σχολείο σύγχρονων προδιαγραφών με 18 αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα εκδηλώσεων, γραφεία και αθλητικές εγκαταστάσεις και βοηθητικούς χώρους που θα έχει δυναμικότητα εκπαίδευσης 200 μαθητών.
Το Πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο.
Σημειώνουμε ότι η ένταξη του έργου στο εν λόγο πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες αφότου κόπηκαν οι κορδέλες της "τελετής θεμελίωσης" (σ.σ. ετσι το έχουν εδώ, πρώτα κόβουν τις κορδέλες κι ύστερα γυρεύουν να βρουν χρηματοδότηση για την κατασκευή..) και μαθεύτηκε ότι ο Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων δεν έχει την δυνατότητα να χρηματοδοτήσει το έργο, οπότε .. τα μυαλά όλων -καλά μην είμαστε και υπερβολικοί..- άρχισαν να σκέπτονται που θα βρεθεί σπόνσορας για να φτιάξει το νέο σχολείο (μιας και οι θείοι απο την Αμερικοί που ευεργετούν τα χωριά τους εμφανίζονται μονο στις ελληνικές ταινίες..)
Τέλος καλό όλα καλά λοιπόν κι εμείς από τώρα ευχόμαστε καλορίζικο (αν κι έχουμε δρόμο μπροστά μας παπαστρούμφ…)

ροκ α μπίλι ο ζουμερός

Την παράσταση "Ροκ α Μπίλι ο ζουμερός" θα παρουσιάσει το Σάββατο και την Κυριακή 28 και 29 Μαίου στις 7 το απόγευμα η θεατρική ομάδα του Δημοτικού Σχολείου Εμπορείου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου του Εμπορείου.
Η παράσταση δουλεύτηκε απο δυό ομάδες μαθητών, έχει δηλαδή δυό διανομές, κατα συνέπεια άλλα παιδιά θα την παρουσιάσουν το Σάββατο, άλλα την Κυριακή, ώστε να μπορέσουν τα περισσότερα παιδάκια να συμμετάσχουν.
Για την πραγματοποίηση των παραστάσεων συνεργάστηκαν οι δάσκαλοι του Σχολείου με την υποστήριξη του έμπειρου διευθυντή κ. Φραγκίσκου Λάβαρη και την θεατρική επιμέλεια της κ. Μαρίας Κολοβού, βιολόγου, μόνιμης εκπαιδευτικού της δευτεροβάθμιας εκπαίευσης, που εργάζεται στο γυμνάσιο της Μεσαριάς Σαντορίνης. Η ίδια, έχει μεταπτυχιακό με τίτλο "το θέατρο στην εκπαίδευση" απο του Trinity του Δουβλίνου, ενω εχει δουλέψει πολλά χρόνια με ομάδες νέων ανεβάζοντας ανεβάζοντας πρωτότυπες αλλά και κλασικές παραστάσεις. Μεταξύ των διακρίσεών της, παράστασή της έχει βραβευθεί σε πρόσφατο διαγωνισμό "σχολικής παράστασης" με τους μαθητές του Γυμνασίου των Φηρών.

Περιφερειακό Συμβούλιο - συνέδριο για το Sea Diamond

Στις 30 Μαίου στην Ερμούπολη θα γίνει η επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου.
Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν και το θέμα της Συγκρότησης Επιτροπής για την συνδιοργάνωση με το Δήμο Θήρας και το Πολυτεχνείο Κρήτης συνεδρίου με αντικείμενο θέματα θαλάσσιας ρύπανσης και αντιμετώπισης περιστατικών θαλάσσιων ατυχημάτων (περίπτωση του SEA DIAMOND).

Sea Diamond - no money, no honey (και για δεν το λέγατε τόσον καιρό..)

Για την -εντυπωσιακά ξέκαθαρή- δήλωση του Υπουργού Θαλλασίων Υποθέσεων κ. Διαμαντίδη μας ενημέρωσε πριν απο λίγες ημέρες η Επιτροπή Πολιτών για το θέμα του Sea Diamond , σύμφωνα με την οποία σε απλά ελληνικά "δεν υπάρχει σάλιο", σύμφωνα δε με τα ελληνικά του υπουργού "δεν υπάρχουν χρήματα -αυτη τουλάχιστο την εποχή- για να πραγματοποιηθεί μια εξαιρετικά πολυδάπανη, πλήν όμως αναγκαία, όπως δεν ξέχασε να αναφέρει ο υπυργός, επιχείρηση. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Διαμαντίδης η επιχείρηση αυτη θα κόστιζε περί τα150 εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο όπως χαρακτηριστικά ανέφερε έχουν την υποχρέωση να πληρώσουν η ιδιοκτήτρια εταιρία και η ασφαλιστική της, και δευτερευόντος το κράτος, κι αυτό σε περιπτώση ανάγκης ... Σύμφωνα δε με την Επιτροπή Πολιτών η οποία εμένει στην θέση της για την ανέλκυση του ναυαγίου, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο η πλοιοκτήτρια εταιρία να αποζημιώθηκε για την απώλεια του σκάφους της με ποσό πολύ μεγαλύτερο απο αυτό που όφειλε να πληρώσει στο ελληνικό δημόσιο ως πρόστιμο για το σύνολό των παραβάσεών της, ως συνεπειών του ατυχήματος και του ναυαγίου.


Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό newpost,
«Λέω ξεκάθαρα πως το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να ανελκύσει το ναυάγιο του Sea Diamond - κάτι που αποτελεί την καλύτερη λύση για την Σαντορίνη. Κάτι τέτοιο θα στοίχιζε πάνω από 150 εκ. ευρώ, και αφορά την εταιρεία και την ασφαλιστική της εταιρείας. Από κει και πέρα, έχουν γίνει όλες οι ενέργειες για να αντιμετωπιστεί η θαλάσσια ρύπανση στην περιοχή», ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Γιάννης Διαμαντίδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος, Σπύρου Χαλβατζή.
Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο κος Χαλβατζής παρατήρησε πως «μπήκαμε στον πέμπτο χρόνο και το κουφάρι του Sea Diamond παραμένει. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έκανε τίποτα - και το ίδιο κάνει και το ΠΑΣΟΚ».
Ο βουλευτής επικαλέστηκε έκθεση του Πολυτεχνείου της Κρήτης, που διαπιστώνει διαρροή βαρέων μετάλλων, εμφανιζόμενη στα ψάρια και τα στρείδια. «Τι θα κάνετε; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για άντληση των υγρών καυσίμων και των άλλων επικίνδυνων υγρών; Πότε θα γίνει η ανέλκυσή του; Πάρθηκαν μέτρα για τον καταλογισμό ευθυνών και αποκατάσταση ζημιών;» ρώτησε ο κος Χαλβατζής.
Απαντώντας, ο υπουργός Γιάννης Διαμαντίδης, ανέφερε πως απ’ την πρώτη στιγμή που συνέβη το ναυάγιο μέχρι και σήμερα, έχουν ληφθεί μέτρα για την αποτροπή περιβαλλοντικής καταστροφής, (εκπόνηση σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης στην περιοχή, διατήρηση πλωτού φράγματος, έλεγχοι από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, εργασίες άντλησης των καυσίμων του), ενώ έχουν επιβληθεί και βεβαιωθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 8 εκ. ευρώ σε βάρος της πλοιοκτήτριας εταιρείας.
Η εταιρεία πήρε 55 εκ. ευρώ αποζημίωση για το ναυάγιο κι εσείς επιβάλλατε πρόστιμα 8 εκ.. Αν τα πήρατε δεν το ξέρουμε» απάντησε ο Σπύρος Χαλβατζής. «Έχει ευθύνη και η εταιρεία - αλλά εσείς πρέπει να πιάσετε το αυτί ενός εκάστου. Το πλοίο περιέχει ρυπογόνες, τοξικές ουσίες, σε μπαταρίες, τηλεοράσεις, ψυγεία, μηχανήματα, εργαλεία. Όλα αυτά εκλύουν επικίνδυνα μικροσώματα που θα καταστρέψουν την περιοχή. Όλοι κατά καιρούς υπόσχονται και σεις το είπατε πως δεν θα προχωρήσετε στην ανέλκυση. Αύριο μεθαύριο, φοβούμαστε πως θα λέτε πως δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ.
«Βεβαίως, η καλύτερη λύση είναι η ανέλκυση, αλλά δεν έχουμε εμείς σαν υπουργείο, τη δυνατότητα να το κάνουμε. Οφείλει η εταιρεία να λάβει αποφάσεις και να αναλάβουν το κόστος, ανέφερε ο υπουργός.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση κάτοικοι του νησιού ανέφεραν οτι,
Πόσο άραγε κοστολογείται το νησί μας σήμερα;;; Πόσο άραγε κοστολογούν οι πολιτικοί, που αποφασίζουν για εμάς, την υγεία μας και τη ζωή μας;;;
Πόσο αξίζει άραγε για αυτούς η ποιότητα ζωής των παιδιών μας αύριο σε αυτό τον τόπο;;; Μάλλον ξεχνούν πόσα εκατομμύρια ευρώ προσφέρει κάθε χρόνο η Σαντορίνη στα κρατικά ταμεία.... Μάλλον τελικά έχουν σκοπό να μας ξεπουλήσουν σε πολύ χαμηλότερη τιμή από αυτή που αξίζουμε...
Πού πήγανε τελικά οι νόμοι και τα ψηφίσματα του Κράτους;;; Ποιος μας προστατεύει;;; Είμαστε έρμαια της τύχης μας και του κάθε επίδοξου κερδοσκόπου;;;

οδηγίες προς λουομένους και .. ναυτιλομένους

Την κυκλοφορία ενός εύχρηστου και χρήσιμου φυλλαδίου με οδηγίες για την ασφαλή κολύμβηση ενηλίκων καθώς και παιδιών πραγματοποίησε το Λιμεναρχείο Θήρας.
Η αισθητική μπορεί να θυμίζει περισσότερο 80's παρά 00's (ανα πάσα στιγμή μπορεί να γίνει κάποιο καλύτερο!) πλήν όμως οι οδηγίες είναι σαφείς και διαχρονικές!
Εδω που τα λέμε πάντως για φανταστείτε τι όμορφο που θα ήταν οι αλλοδαποί επισκέπτες να έπερναν ενθύμιο, σουβενιράκι δηλαδή, απο την Σαντορίνη ενα καλόγουστο φυλλάδιο οδηγιών για λουομένους..; Σαν αυτά τα φυλλαδιάκια ή τα διαφημιστικά που μας αρέσουνε και πέρνουμε κι εμείς μαζί μας όταν επισκεπτόμαστε ενα άλλο μέρος.
Στην περίπτωση που κάποιοι ενδιαφέρονται να τα προμηθευτούν, μπορούν να απευθύνονται στο Λιμεναρχείο της Σαντορίνης.

εκδηλώσεις σχολείων

Για την διεξαγωγή του 2ου Μαθητικού Φεστιβάλ Α/θμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων μας ενημέρωσε το αρμόδιο γραφείο εκπαίδευσης με έδρα την Ερμούπολη.
Το φεστιβάλ θα γίνει το διάστημα Δευτέρα 23 - Παρασκευή 27 Μαΐου 2011, ενω σύμφωνα με το πρόγραμμα, τα παιδιά κάθε σχολείου ή τάξης θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε εργαστήρια έκφρασης και δημιουργίας καθόλη τη διάρκεια του φεστιβάλ απο τις 9.00π.μ-13.00μ.μ.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα γίνουν παρουσιάσεις και θα διοργανωθούν εκπαιδευτικά εργαστήρια, όπως «Ο κύκλος του νερού-Εξοικονόμηση νερού», «Αφήγηση παραμυθιών», «Εργαστήρι Γελοιογραφίας», «Εργαστήρι Γλυπτικής», «Εργαστήρι παρασκευής ψωμιού», «Εργαστήρι ζαχαροπλαστικής», «Εργαστήρι Χαρτοπολτού», «Θεατρικό παιχνίδι», «Η δύναμη της ομάδας», «Εργαστήρι μαγειρικής και διακόσμησης», «Παραδοσιακά παιχνίδια» κ.α.
Παράλληλα με τις εκδηλώσεις θα παρουσιαστούν οι παραστάσεις : «Το πετράδι επιστρέφει» του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης και «Ένας διαφορετικός θίασος» του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας.

εκδηλώσεις για το περιβάλλον απο τα σχολεία στα Φηρά

Εκδηλώσεις αφιερωμένες στο περιβάλλον με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος διοργανώνουν οι Περιβαλλοντικές Ομάδες των Γυμνασίων Θήρας, Μεσαριάς και Λυκείου Θήρας, για την Παρασκευή 3 Ιουνίου στις 12.00 στο κέντρο των Φηρών.
Κεντρικό θέμα των εκδηλώσεων θα είναι η Ανακύκλωση!
Σύμφωνα με την ανακοίνωση των σχολείων :
"σας περιμένουμε για να διασκεδάσουμε και να ενημερωθούμε για την ανακύκλωση στο νησί μας!"
Στον χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργεί σημείο ανακύκλωσης χαρτιού, πλαστικού, γυαλιού, παλαιών ηλεκτρικών συσκευών, κινητών τηλεφώνων, λαμπτήρων και μπαταριών. Η εκδήλωση γίνεται με την υποστήριξη του Δήμου της Σαντορίνης.

οι Κυκλάδες πάνε Μετρό

Έκθεση για την προβολή των νησιών των Κυκλάδων διοργανώνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο σταθμό Μετρό του Συντάγματος από 1-4 Ιουνίου 2011.
Για θέματα τουρισμού και πολιτισμού θα μιλήσει σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 1 Ιουνίου στις 12.00 ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Πουσσαίος.
Η  έκθεση έχει τίτλο “Αυτό το καλοκαίρι πάμε Κυκλάδες” κι έχει στόχο την προώθηση της εικόνας των Κυκλάδων ως πολιτιστικού, θαλάσσιου πάρκου με πολλαπλές δυνατότητες αναψυχής και διασκέδασης, αλλά και την ενίσχυση της εικόνας των νησιών ως φιλικού, ασφαλούς και ανθρώπινου προορισμού.

εφορίες, υγεία και sea diamond

Ερωτήσεις για 3 ζητήματα που απασχολούν τις Κυκλάδες κατέθεσε στον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, ο συνδιασμός "πολίτες κόντρα στον καιρό".
Οι ερωτήσεις αφορούν στο ενδεχόμενο να διατηρηθούν στο Ν. Αιγαίο μονον οι ΔΟΥ Σύρου και Ρόδου, στα προβλήματα υποστελέχωσης στον χώρο της υγείας καθώς και στο εαν προτείθεται το Π.Σ. να υποστηρίξει το αίτημα για την ανέλκυση του Sea Diamond απο την καλντέρα της Σαντορίνης.
Στην πρώτη περίπτωση ο συνδιασμός υποστηρίζει οτι θα δημιουργηθούν προβλήματα, στην δευτερη αιτήται γιατρών και υποστηρικτικού προσωπικού και στην τρίτη την ανέλκυση του πλοίου.

δράσεις για το περιβάλλον σε επίπεδο Περιφέρειας

Στην παρουσίαση της δράσης «πράσινες αγροτικές και νησιωτικές κοινότητες» που έγινε από την Υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, παρέστη ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης.
Πρόκειται για μια δράση μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης και μηδενικών εκπομπών, η οποία θα εφαρμοστεί, σε πρώτη φάση, πιλοτικά σε δύο μικρά νησιά και ορεινές κοινότητες της χώρας. (πείτε μας και σε ποιά νησιά..!)
Στόχος του προγράμματος είναι να εφαρμοστούν πολιτικές που θα αναδεικνύουν το «πράσινο νησί» και το «πράσινο χωριό» σε όλους τους τομείς, όπως είναι η ενέργεια, η διαχείριση των λυμάτων, εκπομπές ρύπων κλπ.

Στη διαχείριση του νερού στο Νότιο Αιγαίο επικεντρώθηκε σε εισήγησή του ο Αντιπερφερειάρχης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος Νοτίου Αιγαίου κ. Τζώρτζης Μακρυωνίτης, σε ημερίδα με θέμα «τοπική κοινωνία και αειφορική διαχείριση του νερού» που πραγματοποιήθηκε στην Σύρο.
Ο κ. Μακρυωνίτης έκανε μια ιστορική αναδρομή σε θέματα διαχείρισης νερού στα νησιά και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στις γεωτρήσεις που σε πολλές περιπτώσεις έχουν συμβάλει στην εξάντληση και υποβάθμιση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα.
Αναφερόμενος στους στόχους σχετικά με τη διαχείριση του νερού στο Νότιο Αιγαίο επεσήμανε πως πρέπει να κατευθυνθούμε στην
-υποχρεωτική κατασκευή δεξαμενών στα σπίτια,
-την εξοικονόμηση νερού μέσω της ευαισθητοποίησης των πολιτών,
-την αξιοποίηση των φραγμάτων,
-τη λειτουργία αφαλατώσεων με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας,
-την κατάργηση μεταφοράς νερού με πλοία
-και την καλή συντήρηση και αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης για περιορισμό διαρροών που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν το 40%.
Ως καλή πρακτική ανέφερε το παράδειγμα του πρώην δήμου Ποσειδωνίας στη Σύρο, στον οποίο έχουν εγκατασταθεί 4 μηχανήματα παραγωγής και διάθεσης πόσιμου νερού. Η σπουδαιότητα της περιβαλλοντικής αυτής δράσης προκύπτει από το γεγονός ότι από τη χρήση ενός μηχανήματος εξοικονομήθηκαν μέσα σε ένα έτος 246.000 πλαστικά μπουκάλια και τα αντίστοιχα ποσά.


Συμπληρωματικό (προσθήκη 28.5)
Τα Τμήματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων μας ενημέρωσαν οτι η ημερίδα συνδιοργανώθηκε απο τα Τμήματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων και το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια.
Επίσης μας ενημέρωσαν οτι η εκδήλωση απευθυνόταν στο ευρύ κοινό και ιδιαίτερα στους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Σύρου, στους οποίους δόθηκαν βεβαιώσεις παρακολούθησης και σχετικό εκπαιδευτικό υλικό.

πρόγραμμα για παιδιά απο το "κέντρο μουσικής κίνησης και λόγου"

Για την υλοποίηση ενός πολύ ενδιαφέροντος προγράμματος μας ενημερώνει ο Δήμος Σαντορίνης, το οποίο συνδιοργανώνει με το Κέντρο Βιωματικής Μουσικής Κίνησης και Λόγου «Μαρίζα Κωχ».
Σύμφωνα με την ενημέρωση και πρόσκληση ενδιαφέροντος που έχουμε λάβει,
Το Κέντρο Βιωματικής Μουσικής Κίνησης και Λόγου «Μαρίζα Κωχ» προτείνει ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων για παιδιά, διάρκειας τριών εβδομάδων, από 27 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου. Οι δραστηριότητες θα γίνονται σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες στο Καμάρι, θα διαρκούν έξι ώρες καθημερινά από τις 09:00 έως τις 15:00 πλην Σαββάτου και Κυριακής ενώ στα παιδιά θα προσφέρεται ελαφρύ γεύμα.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δημιουργικές δραστηριότητες, που οργανώνονται και πραγματοποιούνται από ειδικά εκπαιδευμένους παιδαγωγούς υπό την καθοδήγηση της κ. Μαρίζας Κωχ η οποία παράλληλα θα διδάσκει μουσική-σολφέζ, άρθρωση του λόγου και διαφραγματική αναπνοή, λογοπαιδική, θεατρικό παιχνίδι, παραδοσιακό τραγούδι, μαθήματα επικοινωνίας στην αγγλική γλώσσα, βοηθητικές γυμναστικές ασκήσεις κ.α.
Το πρόγραμμα έχει την έγκριση του υπουργείου Παιδείας και επί σειρά ετών διδάσκεται σε μεγάλα Ιδιωτικά σχολεία, στο Ωδείο Αθηνών και στη σχολή της κ. Μαρίζας Κωχ. Οι εγγραφές ξεκινούν την 1η Ιουνίου και λήγουν στις 15 του ίδιου μήνα. Η φόρμα εγγραφών θα διατίθεται στην γραμματεία των Δημοτικών Σχολείων του νησιού. Ο αριθμός των παιδιών είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με βάση την ημερομηνία εγγραφής. Στο τέλος του προγράμματος τα παιδιά θα έχουν την χαρά να καλέσουν τους γονείς και τους φίλους τους στην αποχαιρετιστήρια γιορτή, να τους παρουσιάσουν όσα έμαθαν και να λάβουν την βεβαίωση της εκπαίδευσης τους.
Ο Δήμος Θήρας, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ο Παγκράτιος Πολιτιστικός Σύλλογος είναι αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια μουσικής καλλιέργειας των παιδιών.
Η οικονομική συμμετοχή του προγράμματος είναι 300€ (+50€ εγγραφή) Για πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο 210- 92.27.687 από Τρίτη έως και Παρασκευή, ώρες 12.00πμ - 04.00μμ.

εκδήλωση μνήμης και τιμής στο ζευγος Ζαφειρόπουλου

Εκδήλωση μνήμης συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Θήρας και η Εταιρία Κυκλαδικών Μελετών ύστερα απο πρόταση της δεύτερης, στον αείμνηστο Νίκο Ζαφειρόπουλο και τιμής στην Φωτεινή Ζαφειροπούλου την Κυριακή 22 Μαϊου στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο.
Ο Νίκος Ζαφειρόπουλος ήταν Έφορος Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και ανασκαφέας του Νεκροταφείου της Αρχαίας Θήρας και η κ. Φωτεινή Ζαφειροπούλου, Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.
Την προσφώνηση της εκδήλωσης έκανε ο Δήμαρχος Σαντορίνης κ. Ζώρζος, την εισήγηση ο κ. Λιγνός, Γενικός Γραμματέας της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών και τις ομιλίες οι αρχαιολόγοι κυρίες Μάγια Ευσταθίου, Λίντα Τσαμπίρη και Φωτεινή Ζαφειροπούλου.
Ο κ. Ζώρζος εξήρε την προσφορά των τιμώμενων στη Σαντορίνη και στις Κυκλάδες και απένειμε το μετάλλιο τιμής του Δήμου Σαντορίνης μετά διπλώματος και αναμνηστικό δώρο (γκραβούρα έκρηξης του Ηφαιστείου του 1866) στη Δρα Φωτεινή Ζαφειροπούλου ενω ακολούθησαν οι συνοπτικές ομιλίες από τις αρχαιολόγους κ. Λίντα Τσαμπίρη για τις προσωπικότητες και το έργο των τιμώμενων και κ. Μάγια Ευσταθίου για τις ανασκαφές του Νίκου Ζαφειρόπουλου στη θέση Σελλάδα, κάτω από την Αρχαία Θήρα, όπου ανέσκαψε μέρος του Νεκροταφείου της πόλης, με σημαντικά ευρήματα. Οι ομιλίες συνοδευόταν και με προβολή φωτεινών εικόνων.
Η τιμηθείσα Δρ. Φωτεινή Ζαφειροπούλου στην αντιφώνησή της ευχαρίστησε τον Δήμαρχο κ. Ζώρζο και το Γενικό Γραμματέα της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών κ. Λιγνό για την πρωτοβουλία τους και αναφέρθηκε στους παλιούς Αρχαιοφύλακες και στην ανεκτίμητη προσφορά τους στη διάσωση των αρχαιολογικών θησαυρών της Θήρας.

Δήμος Σαντορίνης - ενημέρωση για την οργάνωση οργάνου για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών

Τουλάχιστο ως ατυχής σύμπτωση, από αυτές που σπάνιες φορές μπορεί να συμβούν, μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι την 23η Μαΐου, οπότε και πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Σαντορίνης σύσκεψη φορέων για την οργάνωση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών, συνέβη το ατυχές περιστατικό της πτώσης βράχου, του θανάσιμου τραυματισμού ενός Αμερικανού επισκέπτη και του τραυματισμού 4 ακόμη γυναικών.
Το περιστατικό επιβεβαίωσε με τον πιο δραματικό τρόπο την ανάγκη καλού συντονισμού και εγρήγορσης των αρμόδιων υπηρεσιών καθώς και των εθελοντών που συμμετέχουν στις ομάδες αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών στην Σαντορίνη.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν στην εν λόγο σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρεία του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Καφούρου, το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (Σ.Τ.Ο.) αποτελεί την καρδιά του συστήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου κατά την περίοδο εκτάκτων καταστάσεων.
Tο Σ.Τ.Ο. κατά τη διάρκεια της εξέλιξης μιας φυσικής, τεχνολογικής ή άλλου είδους καταστροφής, λειτουργεί σε 24ωρη βάση.
Το όργανο αποτελείται από τους : Δήμαρχο Θήρας ως Πρόεδρο, Μάρκο Καφούρο ως αρμόδιο Αντιδήμαρχο, Αντώνιο Χάλαρη Δημοτικό Σύμβουλο, Σπυρίδωνα Δρόσο Δημοτικό Σύμβουλος, Αγγελέτο Αργυρό Υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θήρας – Εθελοντικών Ομάδων Δήμου, Ηλία Μάινα εκπρόσωπο της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Αιγαίου, Επισμηναγό Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο εκπρόσωπο του Αεροπορικού Αποσπάσματος Θήρας, Αστυνόμο Α΄ Δημήτριο Παντελή Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Θήρας, Αντιπλοίαρχο Λ.Σ. Εμμανουήλ Βασαλάκη Λιμενάρχη Θήρας, Ανθυποπύραργο Ειρήνη Βάλβη, Προϊσταμένη Πυροσβεστικού Κλιμακίου Θήρας, Χρυσαυγή Βράντζα Προϊσταμένη των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Θήρας, Σπυρίδωνα Κελμάερ εκπρόσωπος Δημοτικής Αστυνομίας Δήμου Θήρας, Θωμά Ντάλλα εκπρόσωπο της Δ/νσης Δασών της Περιφέρειας, Κωνσταντίνο Κανελλάκη μέλος, Γεώργιο Δανέζη εκπρόσωπος Διασωστικού Σώματος Θήρας, Νεκτάριο Ρούσσο εκπρόσωπος Περιφερειακού Τμήματος Ερυθρού Σταυρού, Γεράσιμο Κανακάρη, εκπρόσωπο Συλλόγου Λεμβούχων Θήρας.

Οι αρμοδιότητες του Σ.Τ.Ο. είναι:
Να συντονίζει τη δράση για την πρόληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση και αποκατάσταση της καταστροφής εντός των ορίων του Δήμου, σύμφωνα και με τα σχέδια αντιμετώπισης κινδύνων από καταστροφές της Περιφέρειας, του ετήσιου εθνικού σχεδιασμού και τις εγκυκλίους που εκδίδονται για τη λήψη μέτρων για ειδικούς κινδύνους.
Να μεριμνά για τη σύνταξη μνημονίων, ενεργειών για κάθε είδους καταστροφής / έκτακτης ανάγκης, εναρμονισμένα με ειδικά σχέδια αντιμετώπισης τα οποία κοινοποιεί στην Περιφέρεια καθώς και σχέδια δράσης και μνηνόνια συνεργασίας με τους εμπλεκόμενους φορείς σε τοπικό επίπεδο.
Να καθορίζει και να διευκρινίζει τους ρόλους των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, γραφείων, ομάδων στην πράξη, ώστε να γνωρίζουν τις αρμοδιότητες και υποχρεώσεις τους και να συνεργαστούν έγκαιρα και εύρυθμα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Να συντονίζει το έργο χαρτογράφησης των ευπαθών περιοχών εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου.
Να προβλέπει και να εισηγείται για τα απαιτούμενα κονδύλια υλοποίησης των μέτρων και δράσεων, προληπτικών και έκτακτων, του προγράμματος Πολιτικής Προστασίας εντός των ορίων του Δήμου.
Να εισηγείται για χώρους υποδοχής πληγέντων, ανά είδος έκτακτης ανάγκης, εντός των ορίων του Δήμου.
Να συνεργάζεται με το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας.
Να ενημερώνει άμεσα το Κέντρο Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε κάθε περίπτωση έκτακτης.
Να εισηγείται το χαρακτηρισμό του είδους της καταστροφής προς το Δήμαρχο, που με τη σειρά του ενημερώνει το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας.
Να εισηγείται το αίτημα παροχής μέσων ή / και υλικών διαβίωσης πληγέντων από την Περιφέρεια / Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας / Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης / Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας για την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης, όταν δεν επαρκούν τα μέσα του Δήμου.
Να εισηγείται το αίτημα δραστηριοποίησης των εθελοντικών οργανώσεων που είναι ενταγμένες στο μητρώο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αλλά και των τοπικών εθελοντικών οργανώσεων και εθελοντών.
Να συνεργάζεται με την Επιτροπή Καταγραφής Ζημιών της Περιφέρειας καθώς και να έχει την ευθύνη για την κατάρτιση σχετικών μελετών, οδηγιών, προσδιορισμό αναγκών σε εκπαίδευση και εκτέλεση ασκήσεων ετοιμότητας.
Κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην σύσκεψη ο κ. Καφούρος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι,
Η προστασία της ανθρώπινης ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών, αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες του Δήμου Θήρας, στα πλαίσια της κοινωνικής του αποστολής, αλλά και της υποχρέωσή του.
Κατά συνέπεια, είναι επιτακτική η ανάγκη να αναληφθούν οι ευθύνες όλων των εμπλεκόμενων επιπέδων διοίκησης, να βελτιωθεί ο συντονισμός των συναρμοδίων υπηρεσιών, να δημιουργηθούν και να αξιοποιηθούν οι υπάρχουσες εθελοντικές ομάδες και να αναβαθμιστεί το καθεστώς του εθελοντή πολίτη και της αυτοπροστασίας των πολιτών.
Ο Συντονισμός αποτελεί μια από τις βασικότερες αρχές προγραμματισμού στην αντιμετώπιση και διαχείριση των μαζικών εκτάκτων καταστάσεων, ιδίως αν λάβουμε υπόψη το συνωστισμό στελεχών, υπηρεσιών και προϊόντων που πολλές φορές κατακλύζουν τον τόπο της καταστροφής.

Περιφέρεια - ενημέρωση

Στην 5η Διεθνή Έκθεση SUMMER HOLIDAYS EXPO που έγινε 20-22 Μαΐου στο εκθεσιακό κέντρο HELEXPO PALACE στο Μαρούσι συμμετείχε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Η SUMMER HOLIDAYS EXPO διεξάγεται για 5η συνεχόμενη χρονιά κι έχει καθιερωθεί ως ένα σημαντικό γεγονός, με τη συμμετοχή 150 εκθετών και χιλιάδων επισκεπτών.

Τον τρόπο λειτουργίας και τους σκοπούς που υπηρετεί το Σχολείο Κωφών και Κωφαλάλων στη Ρόδο ανέπτυξαν σε ειδική παρουσίαση η εντεταλμένη για θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης περιφερειακή σύμβουλος Δέσποινα Μουτάφη, οι εκπαιδευτικοί και η τμηματάρχης του Τμήματος Κοινωνικών Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Αρμονία Αντωναράκη, με αφορμή την έναρξη των εγγραφών για τη νέα σχολική χρονιά.
Κατα την διάρκεια της εκδήλωσης υπογραμμίστηκε απ’ όλους το σημαντικό έργο που επιτελείται στο συγκεκριμένο σχολείο, παρέχοντας στα παιδιά τις προϋποθέσεις και τα εχέγγυα για άρτια εκπαίδευση, ώστε να διεκδικήσουν ίσες ευκαιρίες στη ζωή.

Την υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013 στο Νότιο Αιγαίο είχε ως αντικείμενο η τεχνική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 20.5 στη Σύρο, με τη συμμετοχή του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Φώτη Χατζημιχάλη, εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του υφυπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας Παναγιώτη Ρήγα.
Στην τοποθέτηση του ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου τόνισε ότι "υπάρχουν προβλήματα με τους κεντρικούς φορείς που διαχειρίζονται περιφερειακά προγράμματα, όπου εμείς δεν μπορούμε να επηρεάσουμε τις αποφάσεις τους, αλλά κυρίως δεν έχουμε τη δυνατότητα να συμμετέχουμε τις περισσότερες φορές στις αποφάσεις τις οποίες παίρνουνε και μας αφορούν".

Μια πολύ ωραία ιδέα υλοποιούν οι κάτοικοι της Ρόδου προγραμματίζοντας την “ανακύκλωση χαρτιού” σε εβδομαδιαία βάση. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από τις 28 Μαΐου και κάθε Σάββατο σε συγκεκριμένα σημεία του νησιού θα συγκεντρώνονται ποσότητες διαφόρων ειδών χαρτιών οι οποίες και θα προωθούνται για ανακύκλωση. Η πρωτοβουλία ανήκει στην Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία "Εθελοντές για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό της Ρόδου" βασικός σκοπός της οποίας είναι η προώθηση του εθελοντισμού, της προστασίας του περιβάλλοντος και του πολιτισμού της Ρόδου μέσα σε ένα πλαίσιο αειφόρου ανάπτυξης. Τα χρήματα που θα συγκεντρώνονται από αυτήν την διαδικασία θα προορίζονται για δράσεις κοινωνικές, περιβαλλοντικές και πολιτιστικές, αποκλειστικά για το νησί.
Το σύνθημά τους; Και το τελευταίο χαρτάκι τώρα πια έχει αξία! Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν για πληροφορίες με τον κ. Γρηγοριάδη στο 6944640451  και στο rhodesvolunteers@gmail.com

Πουσαίος Νο 1
Την υποστήριξή του στο Κέντρο Πρόληψης χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών “Θησέας Κυκλάδων”, εξέφρασε ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Πουσσαίος κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου.
Ο κ. Πουσσαίος διαβεβαίωσε τους υπεύθυνους πως θα διατεθούν οι αναγκαίοι πόροι για την εύρυθμη λειτουργία του φορέα, ενώ τόνισε πως στόχος είναι να βρεθούν τρόποι και διαδικασίες προκειμένου όπως είπε “αποδέκτες αυτής της προσπάθειας να είναι το σύνολο των νησιών των Κυκλάδων”.

και Νο 2
ή, μου κάνει πλάκα κι ο .. Πουσσαίος!
"Συνάντηση με τον Δήμαρχο της Ίου κ. Πετρόπουλο είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Πουσσαίος, ο οποίος επισκέφθηκε το νησί. Ο κ. Πουσσαίος ενημερώθηκε από τον κ. Πετρόπουλο για την πρόοδο των έργων υποδομής."
Την παραπάνω ανακοίνωση λάβαμε απο το γραφείο Τύπου της Περιφέρειας κι ειλικρινά μας έφτιαξε το κέφι, σκεπτόμενοι οτι ο καιρός -σ.σ. ο πολιτικός- έχει τέτοια γυρίσματα που μπορεί να αφήσει έκπληκτο και τον πιο .. φαντσιόπληκτο δημοσιογράφο! Διότι, εδω που τα λέμε, δεν το περνάς και στο ντούκου το γεγονός οτι εν έτη 2011 η επίσκεψη του κ. Πουσσαίου στην Ίο -στην οποία παρεμπιπτόντως έχει κάνει 20 χρόνια δήμαρχος- αποτελεί είδηση!  Όσο για την μεταξύ των 2 ανδρών συνάντηση, απ' οτι μάθαμε οτι ο Πουσαίος είχε μπει για τα καλά στον νέο του ρόλο με ατάκες του στυλ "τι ωραίο νησί,και ...πως το είπαμε;!
Να στε καλά, κάτι τέτοια περιμένουμε κι εμείς, σε αυτήν την περιοχή, για να γράφουμε κανα "χιουμοριστικό" κειμενάκι...

ΤΕΔΚ - ενημέρωση

Με κύρια θέματα συζήτησης, την υλοποίηση του προγράμματος "Καλλικράτης" και του "Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Νήσων Αιγαίου και Κρήτης 2007 – 2013" πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22 Μαΐου στην Τήνο, συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Κυκλάδων.
Στην εισήγησή του με αντικείμενο τον "Καλλικράτη" ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΤΕΔΚ Γιάννης Δεκαβάλλας Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα υποστήριξης κύρια των μικρών νησιωτικών δήμων, έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες αρμοδιότητές τους και στις προσπάθειες που καταβάλλουν τόσο η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση όσο και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης στο να παρέχουν, παρά τις ελλείψεις τους σε προσωπικό, την αναγκαία διοικητική και τεχνική υποστήριξη. Παράλληλα τόνισε την αναγκαιότητα της στελέχωσης των δήμων με το αναγκαίο κυρίως τεχνικό και οικονομικό προσωπικό, αλλά και της αξιοποίησης του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού.
Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ρήγας έκανε εκτενή αναφορά για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος ΕΣΠΑ, αλλά και του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Ο κύριος Ρήγας τόνισε ότι θα πρέπει όλοι οι δικαιούχοι φορείς του προγράμματος και κύρια η τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί το σύνολο των κοινοτικών πόρων μέσα από την υλοποίηση έργων και δράσεων που θα συμβάλλουν στην ενδυνάμωση της αναπτυξιακής δυναμικής της περιφέρειάς μας. Ο κ. Ρήγας αναφέρθηκε σε μια σειρά ενεργειών της Πολιτείας οι οποίες θα συμβάλλουν στην μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, οι οποίες οδηγούν σε μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις υλοποίησης των έργων.
Ο κ. Μαχαιρίδης από την πλευρά του, τόνισε την αναγκαιότητα ενεργοποίησης όλων και της άμεσης ένταξης στο πρόγραμμα ώριμων έργων, τα οποία θα εκπληρώνουν τα κριτήρια και τους στόχους που έχουν τεθεί στο ΕΣΠΑ. Η Περιφέρεια η οποία θα αναλάβει από τις αρχές Ιουλίου την ευθύνη διαχείρισης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος, θα αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες ένταξης ώριμων έργων σε αυτό και θα παρακολουθεί σε καθημερινή βάση την πορεία υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου των έργων.
Ο κ. Μπαμπούνης Δήμαρχος Σίφνου, έθεσε το θέμα της έλλειψης του αναγκαίου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα Κέντρα Υγείας και στα Περιφερειακά Ιατρεία των νησιών, τα οποία θα πρέπει να καλυφθούν άμεσα, έτσι ώστε να είναι δυνατή η κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των νησιωτών.
Η επικείμενη κατάργηση των ειρηνοδικείων του Νομού, ήταν το επόμενο θέμα συζήτησης και για μία ακόμη φορά οι εκπρόσωποι των αιρετών του νομού μας, τόνισαν ότι η Πολιτεία δεν θα πρέπει να σχεδιάζει την λειτουργία των υπηρεσιών της μόνο με στενά οικονομικά κριτήρια, αλλά θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της την ιδιαιτερότητα του νησιωτικού χώρου.
Τέλος, έγινε συζήτηση για το Προεδρικό Διάταγμα σύστασης και λειτουργίας των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων, οι οποίες θα αντικαταστήσουν τις Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων και εκφράστηκε ένσταση από τους αιρετούς για την καθυστέρηση έκδοσης του Π.Δ. με αποτέλεσμα την έλλειψη συλλογικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε περιφερειακό επίπεδο, ιδιαίτερα την περίοδο αυτή στην οποία ξεκίνησε η λειτουργία των νέων δήμων με την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης.
Επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέα Λοβέρδο έστειλε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Κυκλάδων και Δήμαρχος Σύρου Γιάννης Δεκαβάλλας, σχετικά με την υποστελέχωση των Κέντρων Υγείας.
Στην επιστολή του ο Γιάννης Δεκαβάλλας αναφέρει οτι,
Με την παρούσα επιστολή, ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Κυκλάδων, επιθυμώ να σας καταθέσω την έντονη διαμαρτυρία των αιρετών των Κυκλάδων, για την υποστελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των μονάδων υγείας των νησιών μας.
Ενδεικτικά σας αναφέρω τις συνεχείς κινητοποιήσεις του παριανού λαού για την τραγική υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας του νησιού και την πρόσφατη διαμαρτυρία του δημοτικού συμβουλίου της Σίφνου για την αντίστοιχη υποστελέχωση του πολυδύναμου περιφερειακού ιατρείου του νησιού.
Τα υγειονομικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει ο νομός μας, θα ενταθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες με την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Αναγνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου και τα οικονομικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η χώρα μας σήμερα. Θεωρούμε όμως ότι κύριο μέλημα της πολιτείας θα πρέπει να είναι η υγειονομική θωράκιση των νησιών μας, έτσι ώστε να αρθεί η ανασφάλεια των νησιωτών.
Προσδοκώντας ότι θα ανταποκριθείτε στο αίτημά μας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.»

επίλογος, ο σοβαρός
Η οι δήμαρχοι λένε ψέματα εδω και είκοσι χρόνια(!) -που τουλάχιστο θυμάμαι εγω- επικαλούμενοι υποστελέχωση σε διάφορους τομείς ή η κυβέρνηση -η σημερινή, βεβαίως βεβαίως..- μετράει λάθος όταν υποστηρίζει οτι οι υπεράριθμοι δημόσιοι υπάλληλοι είναι που φταίνε για τα χάλια της ελληνικής οικονομίας...
Απο την άλλη, μπορεί να μας φταίει και το υδροκέφαλο -και διόλου ξερό- κεφάλι μας.
Η διευκρίνηση κρίθηκε απαραίτητη απο τους συντάκτες, μιας και δεν είναι ευκολο πράγμα απο την μια να διαβάζει κανείς για τα αδιέξοδα της ελληνικής οικονομίας τα οποία σύμφωνα με τους κυβερνώντες προέκυψαν εξ αιτίας των υπεράριθμων υπαλλήλων κι απο την άλλη να βλέπεις τους δήμαρχους, -σχεδόν όλους!- να διαμαρτύρονται για την υποστελέχωση!
(καλά, χάθηκε αυτές οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις για τις οποίες πολύς λόγος γίνεται τελευταία, να βόλευαν τα "δικά τους παιδιά" στα Κ.Υ. της χώρας;..)
..."δεν μας αφήνετε στην ησυχία μας.." όπως είπε κι ο πρωθυπουργός προχθές σε μια έκρηξη ειλικρίνειας σχετικώς με την περιδίνηση στην οποία βρίσκεται η οικονομία της χώρας...
Η άσχημη δε εξέλιξη θα είναι όντως να “πάρουν το μήνυμα” οι ευρωπαίοι, και να μας εγκαταλείψουν στην ησυχία μας….

Παναγιώτης Ρήγας - ενημέρωση

«Οφείλουμε να δώσουμε όλοι τον καλύτερο εαυτό μας. Η κρισιμότητα της κατάστασης δεν μπορεί να ανεχτεί παρά μόνον άριστες επιδόσεις, από όλους τους συντελεστές της υλοποίησης των έργων και δράσεων του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου», τόνισε μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Παναγιώτης Ρήγας, στη συνάντηση που οργανώθηκε στη Σύρο, την Παρασκευή 20 Μαΐου, με θέμα την επιτάχυνση στην υλοποίηση του ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου 2007 – 2013.

O κ. Ρήγας ανακοίνωσε τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου προκειμένου να απλοποιηθούν περισσότερο οι διαδικασίες υλοποίησης του ΕΣΠΑ και να υπάρξει ουσιαστικότερη ενίσχυση των τελικών δικαιούχων στην ωρίμανση και εκτέλεση των έργων ΠΕΠ.
Ο Υφυπουργός Παναγιώτης Ρήγας, κάλεσε τους παριστάμενους εκπροσώπους της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης να αναλάβουν προσωπικά την ευθύνη για την επιτάχυνση της πορείας του ΠΕΠ, απαλλάσσοντας το πρόγραμμα από ανώριμα έργα και προωθώντας εκείνα που έχουν τις προϋποθέσεις ταχείας υλοποίησης και απορρόφησης πόρων.

Στις Βρυξέλλες, βρέθηκε την Πέμπτη 26 Μαΐου ο Υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Ρήγας, προκειμένου να συμμετάσχει στην τελική διαπραγμάτευση για την υπογραφή τον Ιούνιο του τελικού κειμένου συνεργασίας του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) 2009-2014.
Ο Υφυπουργός εκπροσωπώντας το «Δικαιούχο Κράτος»- που είναι η Ελλάδα- και οι εκπρόσωποι των «δοτριών χωρών» -Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν- συζήτησαν και συμφώνησαν τις οριστικές οικονομικές παραμέτρους και το πλαίσιο εφαρμογής του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού Ε.Ο.Χ.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 69 εκατ. ευρώ.
Από αυτά, τα 60 εκατ. ευρώ θα είναι συμμετοχή των δοτριών χωρών (κυρίως της Νορβηγίας ) και τα 9 εκατ. ευρώ θα είναι η ελληνική συμμετοχή.
Οι στόχοι του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού Ε.Ο.Χ. 2009-2014 είναι η συνεισφορά στη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων, στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και η ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων μεταξύ των συνεργαζόμενων χωρών.

Γιάννης Βρούτσης - ενημέρωση

Ο Αν. Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης σχετικά με το μέτρο των αποδείξεων ανέφερε πως,
"από τη μια πλευρά υπερασπίζεται τη μέχρι σήμερα πολιτική της, χαρακτηρίζοντας την μάλιστα ως “επιτυχημένη” και από την άλλη δεν διαψεύδει τα σενάρια που κάνουν λόγο για την επιβολή νέων επαχθών φορολογικών μέτρων"
Επίσης, σχετικά με τα οριστικά στοιχεία για την πορεία των εσόδων του Προϋπολογισμού, για το πρώτο τετράμηνο του 2011, οτι, "η καταιγίδα των φορολογικών μέτρων, αποδείχτηκε φάρμακο ακατάλληλο για να θεραπεύσει την ακατάσχετη αιμορραγία των φορολογικών εσόδων. Λειτούργησε αρνητικά, φέρνοντας συρρίκνωση της οικονομίας και εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών.
Το αντίδοτο, βρίσκεται στην οικονομική πρόταση που παρουσίασε ο Αντώνης Σαμαράς πρόσφατα στο Ζάππειο ΙΙ, η οποία προβλέπει για την ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας μας, ότι χρειάζεται ένα «θετικό φορολογικό σοκ», που θα προέλθει μέσα από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.
Συγκεκριμένα:
Tο 1ο τετράμηνο του 2011 τα φορολογικά έσοδα ανήλθαν σε 14.473 εκατ. €.
Για το ίδιο διάστημα του 2010 τα φορολογικά έσοδα ανήλθαν σε 15.926 εκατ. €
Δηλαδή, κατακόρυφη πτώση κατά 1.453 εκατ. € ή 9,1 %.
Τέλος, ο κ. Βρούτσης ζήτησε την άμεση ενίσχυση του Π.Π.Ι. Σερίφου με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με ερώτησή του στην Βουλή.

αστυνομικό τμήμα Θήρας - ενημέρωση

εδω ήρθατε να τσακωνόσαστε...
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας (ευτυχώς, γιατί άλλα μας έλεγαν "αυτόπτες μάρτυρες" του συμβάντος..., γι αυτό δυσκολεύεται η αστυνομία στην Ελλάδα, ο καθένας βλέπει τα δικά του...) στις 21 Μαίου στις 23.30 στα Φηρά έλαβε χώρα σοβαρός τραυματισμός αλλοδαπού υπηκόου Αλβανίας, ηλικίας 21 ετών έπειτα από διαπληκτισμό με ομοεθνή του ηλικίας 23 ετών.
Για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία οι δυο αλλοδαποί άνδρες διαπληκτίστηκαν έντονα μεταξύ τους και ακολούθησε επεισόδιο με αποτέλεσμα ο 23χρονος να τραυματίσει τον 21χρονο και να τον αφήσει αιμόφυρτο στο δρόμο. Ο τραυματίας συνεχίζει να νοσηλεύεται στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο της Κρήτης ενώ ο δράστης συνελήφθει λίγες ώρες αργότερα.

Τρίτη, Μαΐου 24, 2011

τίποτε δεν πάει χαμένο...

Τις επόμενες ώρες και μέχρι αύριο Τετάρτη 25.5 θα δημοσιοποιηθούν οι αναρτήσεις με την ειδησεογραφία των προηγουμένων ημερών, της εβδομάδας 17-24.5.2011.

χορευτική εκδήλωση - σχήματα Δήμου Θήρας

Η δασκάλα του Δήμου Θήρας κ. Ξιάρχου Σταματίνα και οι μαθητές της των χορευτικών σχημάτων μας προσκαλούν σε μουσικοχορευτική εκδήλωση στην οποία θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς και λαϊκούς χορούς απ όλη την Ελλάδα.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο γήπεδο του Καμαρίου το Σάββατο 28 Μαίου στις 20.00. Με το τέλος της φετινής εκπαιδευτικής περιόδου την δουλειά τους πρόκειται να παρουσιάσουν οι μαθητές των χορευτικών σχημάτων.

πρόσκληση γιορτή

Την Παρασκευή 27 Μαίου γιορτάζει ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος και η οικογένεια του κ. Γεωργίου Δακορώνια καλεί όλο τον κόσμο σε αυτήν την μεγάλη γιορτή, το πρωί της ίδιας ημέρας, στην εκκλησία που βρίσκεται στο Κοντοχώρι. Μετά την λειτουργία θα ακολουθήσει πανηγύρι, ενώ την παραμονή της γιορτής, την Πέμπτη 26 Μαίου θα τελεστεί εσπερινός 19.00

θανάσιμος τραυματισμός απο πτώση βράχου στην περιοχή "Αρμένι"

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κυκλάδων την Δευτέρα 23 Μαίου 2011 στις 15.30 στην περιοχή "Αρμένη" της Οίας του Δήμου Θήρας, απο κατολίσθηση εδάφους και πτώση βράχων τραυματίστηκε θανάσιμα ένας 52χρονος αλλοδαπός, Αμερικανικής υπηκοότητας τουρίστας. Επιπλέον, τραυματίστηκαν 4 αλλοδαπές γυναίκες οι οποίες διακομίσθηκαν στο Κ.Υ. Σαντορίνης.

Το περιστατικό έλαβε χώρα σε μονοπάτι, που συνδέει την Οία με μικρό λιμανάκι της περιοχής (παλιό λιμάνι Θήρας), όπου οι τέσσερις τραυματίες γυναίκες βάδιζαν, ενώ ο θανάσιμα τραυματισθείς ήταν αναβάτης σε ημίονο (μουλάρι), συνοδευόμενος από ημεδαπό οδηγό.
Στο σημείο μετέβησαν δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής – Λιμενικού Σώματος.
Οι τέσσερις (4) τραυματίες γυναίκες διακομίσθηκαν στο Κέντρο Υγείας Σαντορίνης για την παροχή ιατρικής περίθαλψης.
Προανάκριση διενεργεί το Α.Τ. Θήρας.

Σύμφωνα με τον Τύπο, Το Έθνος , Η Καθημερινή , Τα Νέα

Δευτέρα, Μαΐου 23, 2011

δήμος Σαντορίνης - ενημέρωση

Με ανακοίνωσή του ο Δήμος της Σαντορίνης ενημερώνει τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων ενοικίασης αυτοκινήτων και δικύκλων να μην σταθμεύουν και να απομακρύνουν τα τυχόν σταθμευμένα αυτοκίνητά τους από τους κοινόχρηστους χώρους του Δήμου ώστε να είναι ωραίοι και προσβάσιμοι (και οι χώροι και οι ιδιοκτήτες..).
Σε διαφορετική περίπτωση οι υπηρεσίες του Δήμου θα αναγκαστούν να επιβάλουν πρόστιμα..

Με ανακοίνωσή του ο Δήμος της Σαντορίνης μας ενημερώνει ότι καλούνται οι ιδιοκτήτες που έχουν όμορες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στις παραλίες των διοικητικών ορίων των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων Οίας, Βουρβούλου, Ημεροβιγλίου, Φηρών, Καρτεράδου, Μεσαριάς, Βόθωνα, Μεγαλοχωρίου και Ακρωτηρίου του Δήμου μας και ενδιαφέρονται να ενοικιάσουν το χώρο της παραλίας, να υποβάλουν αιτήσεις .
Οι αιτήσεις θα γίνονται δεχτές μέχρι την Τρίτη 31 Μαΐου 2011. (ει!, τις «Σαντορινοποιήσατε τις αιτήσεις!) Για πληροφορίες 22863-60118

Ανοιχτή συζήτηση με θέματα τον τρόπο λειτουργίας του πεζόδρομου και της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στον οικισμό διοργάνωσε την Κυριακή 22 Μαΐου στο Πνευματικό Κέντρο της Μονής του Προφήτη Ηλία η Κοινότητα του Καμαριού.
Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε ότι η περιοχή λόγο του τουριστικού της χαρακτήρα θα πρέπει να λειτουργεί -για ένα 3μηνο έστω..- με γνώμονα την εξυπηρέτηση και την δημιουργία θετικών εντυπώσεων από πλευράς επισκεπτών.
Κάτι που προφανώς (αυτό είναι σχόλιο του συντάκτη..) δεν σημαίνει ότι ο «τουρισμός αλλοιώνει τα ήθη και τις συνήθειές μας» αλλά ότι τον επισκέπτη τον σεβόμαστε και θέλουμε να τον έχουμε…

Για μια πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία μας ενημέρωσε ο Δήμος της Σαντορίνης σύμφωνα με την οποία οι μαθητές της έκτης τάξης του Δημοτικού Σχολείου του Καρτεράδου υποδέχτηκαν τον κ. Λουκά Μπελλώνια, Μηχανόλογο Μηχανικό, και Ενεργειακό Υπεύθυνο του Δήμου Θήρας, ύστερα από πρόσκληση της δασκάλας τους κυρίας Ζωής Δίπλα.
Στην επίσκεψή του ο κ. Μπελλώνιας παρουσίασε στους μαθητές τη διαδικασία ανακύκλωσης που ακολουθείται στο νησί, παρουσίασε τα αποτελέσματα του προγράμματος μέχρι σήμερα ενω ακολούθησε συζήτηση στην οποία απαντήθηκαν όλα τα ερωτήματα των μαθητών. Στο τέλος της εκδήλωσης μοιράστηκε στους μαθητές ευχαριστήρια επιστολή του Δημάρχου και ενημερωτικό υλικό, μαζί με μία μπλε επαναχρησιμοποιούμενη σακούλα ανακύκλωσης για την τάξη του σχολείου.

πολίτες κόντρα στον καιρό - ενημέρωση

Στην Κώ περιόδευσαν την Πέμπτη 12 Μαίου ο πρόεδρος της Κ.Ο. του Σύριζα Αλέξης Τσίπρας συνοδευόμενος από τον επικεφαλής της παράταξης "πολίτες κόντρα στον καιρό" Νίκο Συρμαλένιο. Κατα την διάρκεια της παραμονής τους στο νησί επισκέφθηκαν το ΙΚΑ, το νοσοκομείο, το Δημαρχείο, ενώ ιδιαίτερη συνάντηση πραγματοποιήθηκε με τον Μητροπολίτη Ναθαναήλ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση,
Στις συναντήσεις αναδείχθηκαν τα κρίσιμα προβλήματα που απασχολούν το νησί με κυρίαρχα τα θέματα της υγείας και της τοπικής οικονομίας και ιδιαίτερα της κρίσης του τουριστικού αναπτυξιακού μοντέλου. Παράλληλα, αναδείχθηκαν και τα κρίσιμα προβλήματα που απασχολούν την Ελληνική οικονομία, αλλά επειδή όπου και να περιοδεύουν οι πολιτικοί αυτήν την εποχή τα ίδια λένε και μας έχει μαυρίσει η ψυχή, καλό είναι όσο μπορούμε να εστιάζουμε και στην κατά τόπους ειδησεογραφία…
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ από την Κώ τόνισε ότι τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης στραγγαλίζονται, ότι μπορεί φέτος να υπάρξει συγκυριακή τουριστική ανάπτυξη αλλά αυτή δεν μειώνει την ανεργία, ενω η “απασχόληση” των μαθητευόμενων με χαμηλές αμοιβές στα μεγάλα ξενοδοχεία, οξύνει την ανεργία και διαιωνίζει το καθεστώς της αναφάλιστης εργασίας.


Σε Ημερίδα με θέμα την Υγεία, που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Δωδεκανησίων στα γραφεία της στον Πειραιά, συμμετείχε ο επικεφαλής της παράταξης «πολίτες κόντρα στον καιρό» Νίκος Συρμαλένιος. Σύμφωνα όμως με την ενημέρωση που μας έστειλε «η ημερίδα πέρα από κάποια χρήσιμα ενημερωτικά στοιχεία που παρουσίασαν οι εισηγητές, κυρίως οι κύριοι Κρεμαστινός και Ζώτος, μετεξελίχθηκε σ' ένα προπαγανδιστικό κυβερνητικό μονόλογο.»
«Εμείς» σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο Συνδιασμός «δεν είμαστε από αυτούς που θα αμφισβητήσουμε το έργο που έχει γίνει τα τελευταία 30 χρόνια στα νησιά, όμως οι συγκρίσεις δεν μπορούν να γίνουν μεταξύ του 2011 και της δεκαετίας του '80, αλλά μεταξύ των σύγχρονων αναγκών μιας σύγχρονης πραγματικότητας»