Σάββατο, Οκτωβρίου 23, 2010

Και τυπικά με ανακοίνωσή της η Κοινοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Οίας μας ενημερώνει οτι το ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΧΑΙΩΝ, ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ & ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΟΙΑΣ στεγάζεται στο κτίριο του Παλαιού Κοινοτικού καταστήματος Οίας.

Οι επισκέψεις στο Μουσείο γίνονται κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με την Κοινοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Οίας (Δευτέρα-Παρασκευή 8:00-15:00, τηλέφωνο 22860 72000). Θα γίνεται ξενάγηση, με ταυτόχρονη παροχή απαραίτητων πληροφοριών για τα εκθέματα, δίνοντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη να εκτιμήσει την ιστορική και τεχνική αξία των μουσικών οργάνων.

Με τη νέα χρονιά το Μουσείο θα διαθέτει ψηφιακή εφαρμογή με ιστορικές, τεχνικές και εικονικές πληροφορίες, δείγματα των ηχητικών δυνατοτήτων των οργάνων, ενώ θα έχουν καθοριστεί οι ώρες και οι μέρες λειτουργίας του.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Κοινοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Οίας στο τηλέφωνο 22860 72000.

Γυμνάσιο και Λύκειο Θήρας. Οι μαθητές τους στις Βρυξέλλες

Περιβαλλοντική Διάκριση για το Γυμνάσιο και Λύκειο Θήρας. Μαθητές των σχολείων θα ταξιδέψουν στις Βρυξέλλες για να παρουσιάσουν την εργασία τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που μας παρείχαν εκπαιδευτικοί των δύο σχολείων,
Στα πλαίσια των προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που σκοπό έχουν την ενημέρωση, την εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των μαθητών μας πάνω σε περιβαλλοντικά και πολιτιστικά θέματα, το Γυμνάσιο Θήρας σε συνεργασία με το Γενικό Λύκειο Θήρας πραγματοποίησε κατά το σχολικό έτος 2009 – 2010 το πρόγραμμα:
«Αειφόρος Ανάπτυξη στην Σαντορίνη – Το χθες, το σήμερα, το αύριο».
Τα σχολεία μας συνεργάστηκαν με την Μη Κυβερνητική Οργάνωση "Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού" στο πλαίσιο του προγράμματος «Αειφόρο Αιγαίο».

Ως αποτέλεσμα της επιτυχημένης υλοποίησης του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και της αποτελεσματικής συνεργασίας των σχολείων μας, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού επέλεξε, ανάμεσα σε πολλά άλλα, τα δύο σχολεία της Σαντορίνης να παρουσιάσουν την εργασία τους στις Βρυξέλλες, στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο 2010, εκπροσωπώντας τη μαθητική νεολαία της χώρας μας. Αντιπροσωπεία μαθητών από τα 2 σχολεία, συνοδευόμενοι από τους υπεύθυνους καθηγητές τους, θα παρουσιάσουν στις αρχές Δεκεμβρίου την πρότασή τους για την Αειφόρο Ανάπτυξη στη Σαντορίνη και τις ανησυχίες τους για το μέλλον. Πέρα από την παρουσίαση, η επίσκεψη στις Βρυξέλλες θα αποτελέσει μια μοναδική ευκαιρία για τους μαθητές μας να ενημερωθούν σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τις ευρωπαϊκές πολιτικές που σχετίζονται με το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή και την νησιωτικότητα και συνεπώς θα είναι μια πολύτιμη εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες.

Η πρόσκληση αυτή από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι τεράστια τιμή για τα σχολεία της Σαντορίνης, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του νησιού μας, καθώς αποτελεί όχι μόνο επιβράβευση του κόπου και του χρόνου 52 μαθητών και 4 εκπαιδευτικών (Καρολίνα Ρικάκη και Νικόλας Σαμαράς για το Γυμνάσιο, Πόπη Πεδιαδίτη και Λουκάς Λυγνός για το Γενικό Λύκειο), αλλά ταυτόχρονα προβολή των σχολείων μας και του νησιού μας στο εξωτερικό.
Αξίζουν τα παιδιά μας τέτοιου είδους εμπειρίες και οφείλουμε να κάνουμε ότι μπορούμε περισσότερο για να τις έχουν!

Sea Diamond - once more...

ή, τρίτη και φαρμακερή...

Φαίνεται οτι το 'χει η μέρα σήμερα, διαφορετικά δεν εξηγείται το φαινόμενο του μπαράζ υλικού και ανακοινώσεων που διακινούνται στο διαδίκτυο σήμερα σχετικά με το ναυάγιο του πλοίου Sea Diamond στην καλντέρα της Σαντορίνης.

Μετά το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας το "Βήμα" αλλά και την ανάρτηση του κειμένου (που αφορά στα αποτελέσματα των μελετών αλλά και την στο εξής στάση) της οργάνωσης "Αρχιπέλαγος" (σσ που είχε γραφτεί πολύ νωρίτερα και κυκλοφόρησε στο newsletter του Οκτωβρίου)  εξεδώθει σήμερα νεότερη ανακοίνωση απο την ομάδα save santorini, την οποία επίσης φιλοξενούμε σε αυτη σελίδα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τελευταίας,
Για άλλη μια φορά οι επιστημονές μιλούν για τους κινδύνους του ναυαγίου και η πολιτεία αδρανεί, αφήνοντας την πλοιοκτήτρια εταιρεία Louis Hellenic Cruises να ισχυρίζεται οτι έχει δαπανήσει 25 εκατομύρια ευρώ, ότι όλα είναι τέλεια ότι κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει στη Σαντορίνη από το ναυάγιο του Sea Diamond!
Γιατί κανένας αρμόδιος κρατικός φορέας δεν έχει κάνει μία επίσημη ανακοίνωση για το θέμα της απάντλησης και αφήνουν την εταιρεία Louis Cruises να υποστηρίζει ότι θέλει?
Που είναι η έκθεση του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου που παρακολούθησε το έργο της απάντλησης το 2009?
Ποιος είναι τελικά πιο αρμόδιος να μας ενημερώσει για τα τοξικά και επικίνδυνα υλικά που κρύβει μέσα του το κουφάρι του Sea Diamond? Οι επιστήμονες ή η πλοιοκτήτρια εταιρεία? Μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως τα οικονομικά συμφέροντα του πλοιοκτήτη θα επιτρέψουνε στην αλήθεια να βγει στην επιφάνεια ή θα την "πνίξουνε" και αυτή όπως το Sea Diamond?

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΘΕΣΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΥ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΡΙΑΜΙΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΝΤΕΡΑ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

Αρχιπέλαγος - πλήρης η διάσταση για το S. D.

Ένα πολύ ενδιαφέρον -και διαφωτιστικότατο..-  κείμενο για την υπόθεση του Sea Diamond περιλαμβάνει στο τελευταίο της newsletter για τον μήνα Οκτώβρη η Μ.Κ.Ο. "Αρχιπέλαγος" που δραστηριοποιείται στην προστασία του θαλάσσιου Περιβάλλοντος.

Το κείμενο αναφέρεται στα διαφορετικά συμπεράσματα που προκύπτουν απο τις μελέτες που γίνονται ως προς τις επιτώσεις του ναυαγίου στο περιβάλλον. Το κείμενο χρησιμοποιεί και προυσιάζει τα ίδια στοιχεία όπως αυτά που παρουσιάζει το σημερινό "Βήμα".

Σύμφωνα με το κείμενο, (που το διάβάζετε ολόκληρο εδω)

Sea Diamond: Η ανησυχία για την τοξική βόμβα μεγαλώνει & ο εμπαιγμός συνεχίζεται

Απέναντι στη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με το εξελισσόμενο περιβαλλοντικό έγκλημα του Sea Diamond, η τωρινή κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη την πολιτική των προκατόχων της, αποδεικνύοντας την αφερεγγυότητα της στο συγκεκριμένο θέμα και την παντελή έλλειψη σεβασμού απέναντι στους πολίτες, το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.
Δεν αποκαλύπτει τους πραγματικούς λόγους που κρατάνε το Sea Diamond στον βυθό της Καλντέρας και, ως πιστός συνεχιστής της οσφυοκαμψίας που χαρακτηρίζει κάθε εξουσία απέναντι στα ευμεγέθη επιχειρηματικά συμφέροντα, υιοθετεί μελέτες που στόχο έχουν να κουκουλώσουν για άλλη μία φορά το πρόβλημα, αντί να το λύσουν.
Η ρύπανση τόσο για τα τοπικά θαλάσσια οικοσυστήματα, όσο και για τα γειτνιάζοντα είναι δεδομένη, ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις μελλοντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, με τον διασκορπισμό των ρύπων μέσω των ρευμάτων σε ολόκληρο το Αιγαίο.
Τα αποτελέσματα που παρουσίασε πρόσφατα η επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Γιδαράκο, για τις «Περιβαλλοντικές επιπτώσεις από το ναυάγιο του Sea Diamond» αποδεικνύουν του λόγου το αληθές: Ο εντοπισμός βαρέων μετάλλων σε ψάρια της περιοχής (σε ποσοστό που προσεγγίζει το 50% των δειγμάτων) και σε επίπεδα που υπερβαίνουν κατά πολύ τις επιτρεπτές τιμές προκαλεί εύλογη ανησυχία και πιστοποιεί σε μεγάλο βαθμό τους ισχυρισμούς και την ανησυχία που εξέφραζε το Αρχιπέλαγος από την πρώτη στιγμή της βύθισης του Sea Diamond.
Απορία προκαλεί και η τεράστια αντίθεση μεταξύ των αποτελεσμάτων τις παραπάνω έρευνας, και των σχετικών μελετών που δημοσιεύει τα τελευταία χρόνια εργαστήριο του ΕΛΚΕΘΕ όσον αφορά στις μετρήσεις ρύπανσης που υλοποιεί στην περιοχή, προωθώντας μία αποπροσανατολιστική και περιέργως καθησυχαστική κατάσταση σε ό, τι σχετίζεται με την έκταση και τις αναμενόμενες μελλοντικές επιπτώσεις της τοξικής ρύπανσης, στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Ωστόσο, τούτο έρχεται σε αντίθεση και με τα γεγονότα. Τριάμισι χρόνια μετά το ναυάγιο, οι πετρελαιοκηλίδες είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού σε καθημερινή βάση.

Το ίδιο έχει παραδεχτεί και υποστηρίξει άλλωστε σε δηλώσεις του και ο πρώην Πρόεδρος του ΕΛΚΕΘΕ, κ, Χρόνης,( “Βραχυπρόθεσμα, η επιβάρυνση του περιβάλλοντος δεν είναι ορατή. Μακροπρόθεσμα, εάν δεν γίνει η ανέλκυση, η όλη κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη” – Ελευθεροτυπία, 15/4/2008).

Δυστυχώς, το συνονθύλευμα αυτό: πολιτικοί, επιχειρηματίες και ασφαλιστικές εταιρείες έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μίγμα που απειλεί την ασφάλεια των πολιτών, συνωμοτώντας ενάντια στις διαμαρτυρόμενες τοπικές κοινωνίες, στο μέλλον της νέας γενιάς, της ελληνικής φύσης και της δημόσιας υγείας.

Σε ό, τι μας αφορά, το Αρχιπέλαγος δεν πρόκειται να αποδεχτεί αυτόν τον εμπαιγμό και δεν θα μείνει θεατής στον κίνδυνο της ευρύτερης ρύπανσης που αντιμετωπίζει το Αιγαίο. Θα εξαντλήσουμε από κοινού με την τοπική κοινωνία της Σαντορίνης κάθε περιθώριο και πρόσφορο μέσο. Σε αυτό το πλαίσιο, τις προσεχείς μέρες κατατίθεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας από τον σύλλογο «Δράση για τη Σαντορίνη», το Αρχιπέλαγος, Ι.Θ.Π την κοινότητα Οίας Θήρας, την κοινοτική κοινωφελή επιχείρηση Οίας και μεμονωμένους πολίτες αίτηση ακύρωσης διοικητικής πράξης περί μη τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας μετά τη βύθιση του Sea Diamond και ζητούμε την άμεση ανέλκυση του. Πέραν τούτου, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα κινηθούμε νομικά, ενάντια και σε κάθε εμπλεκόμενο φορέα του ελληνικού δημοσίου.

Διαμάχη για το ναυάγιο του Sea Diamond

Άρθρο με τίτλο "Διαμάχη για το ναυάγιο του «Sea Diamond»" φιλοξενεί σήμερα η εφημερίδα "το Βήμα" αναφερόμενη εκτενώς στις διαφορετικές προσεγγίσεις και εκτιμήσεις που υπάρχουν για το  θέμα. Τόσο σε οτι αφορά τις επιπτώσεις στο περιβάλλον όσο και ως προς το αίτημα για την ανέλκυσή.
Εεναλλακτικά, και σε πιο απλά ελληνικά θα μπορούσαμε να πούμε
"καθείς κι η ... "θέση" του...!"

Στο κείμενο αναφέρεται οτι,

Συνεχής είναι η διαρροή πετρελαιοειδών στο θαλάσσιο περιβάλλον της Καλντέρας στη Σαντορίνη από το ναυάγιο του «Sea Diamond», την ώρα πάντως που τα αποτελέσματα των δύο πορισμάτων διαφέρουν ως προς τις εκτιμήσεις τους.
Νεότερη μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης, η οποία πραγματοποιείται για λογαριασμό της Νομαρχίας Κυκλάδων, καταδεικνύει ότι οι διαρροές παρουσιάζουν αυξητική τάση, γι΄ αυτό οι ερευνητές επισημαίνουν ότι απαιτείται νέα χαρτογράφηση των σημείων τους.
Αλλη, προηγούμενη μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ, για λογαριασμό της πλοιοκτήτριας εταιρείας, είχε κάνει λόγο για μη επιβάρυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

το Πολυτεχνείο λέει οτι:
Στο ναυάγιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ερευνητικής ομάδας του Πολυτεχνείου και τις νεότερες μετρήσεις, παραμένουν σημαντικές ποσότητες βαρέων μετάλλων, τα οποία, όπως αναφέρει ο επιστημονικός υπεύθυνος καθηγητής κ. Ευάγγελος Γιδαράκος, με βραδείες διεργασίες, θα καταλήξουν στο θαλάσσιο περιβάλλον. «Η ύπαρξη πετρελαιοειδών και ελαιωδών είναι πρόδηλη και ορατή με γυμνό μάτι, πλησίον και εντός του αντιρρυπαντικού φράγματος» λέει ο καθηγητής. Κύριος στόχος της μελέτης του Πολυτεχνείου Κρήτης είναι ο ποιοτικός και ποσοτικός χαρακτηρισμός των επικίνδυνων και τοξικών ουσιών στην περιοχή. «Γι΄ αυτό επικεντρωθήκαμε στην εκτίμηση των υπαρχόντων εντός του ναυαγίου μετάλλων (π.χ., λειτουργικός και μη ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός, μεταλλικός σκελετός, θυσιαζόμενες άνοδοικτλ.), καθώς και πετρελαιοειδών και ελαιωδών» σημειώνει ο καθηγητής. Οι δειγματοληψίες που έγιναν σε επιφανειακά ιζήματα (ελήφθησαν σε βάθος από 0 ως 25 μέτρα) κατέδειξαν την ύπαρξη πετρελαϊκώνυδρογονανθράκων. Στο ένα τρίτο των δειγμάτων (περίπου στο 35%) μετρήθηκαν συγκεντρώσεις χαλκού (Cu) και μολύβδου (Ρb), οι οποίες βέβαια μπορεί να συσχετιστούν και με άλλες ανθρωπογενείς πηγές ρύπανσης. Σε κάθε περίπτωση οι συγκεντρώσεις αυτές συνδέονται με υψηλές τοξικές επιδράσεις σε θαλάσσιους οργανισμούς . «Το ίδιο και οι συγκεντρώσεις καδμίου (Cd) σε μέρος των ιζημάτων.

Βαρέα μέταλλα και σε ψάρια
Υπερβάσεις των ορίων στις συγκεντρώσεις μολύβδου (Ρb), καδμίου (Cd) και υδραργύρου (Ηg) προέκυψαν και κατά τον έλεγχο που έγινε σε ψάρια τα οποία αλιεύθηκαν στην περιοχή του ναυαγίου. «Θεωρούμε ότι χρίζει προσοχής το γεγονός ότι περίπου το ήμισυ των δειγμάτων ξεπερνά τα θεσπισμένα εκ του Κανονισμού 1881/2006/ΕΚ όρια για τουλάχιστον ένα εκ των τριών αυτών μετάλλων» επισημαίνει ο κ. Γιδαράκος. Επίσης, όλα τα δείγματα στρειδιών, τα οποία ελήφθησαν κοντά στο αντιρρυπαντικό φράγμα, ξεπερνούσαν τα μέγιστα επιτρεπτά όρια της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το κάδμιο και τον μόλυβδο.
Πάντως τα αποτελέσματα των τριών δειγματοληψιών θαλασσινού νερού έδειξαν χαμηλές συγκεντρώσεις πετρελαϊκών υδρογονανθράκων και βαρέων μετάλλων. Οι ουσίες που απελευθερώνονται (σε συνάρτηση με τον χρόνο και τη μορφή στην οποία βρίσκονται) δεν παραμένουν στο νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα και εναποτίθενται στα ιζήματα. Μόνο σε μεμονωμένα δείγματα ύδατος (από σημεία έξω και πλησίον του φράγματος), οι συγκεντρώσεις καδμίου και μολύβδου ξεπέρασαν κατά πολύ τα όρια ποιότητας υδάτων).

«Ανεπαρκή τα μέτρα προστασίας»
Η περισυλλογή πετρελαιοειδών και άλλων επικίνδυνων ρύπων στο σημείο του ναυαγίου είναι, σύμφωνα με τον κ. καθηγητή κ. Ευ. Γιδαράκο ανεπαρκής. «Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή και ειδικότερα η πνοή νοτιοδυτικών ανέμων καθιστούν κάθε περισυλλογή αδύνατη» αναφέρει ο ίδιος. Γι΄ αυτό προτείνει να διπλασιαστεί το φράγμα, να προβλεφθεί η αντιμετώπιση κάθε μορφής ρύπανσης έξω από αυτό και να διασφαλιστούν οι γειτνιάζουσες ακτές.
«Η επιχείρηση απάντλησης, την οποία πραγματοποίησε η ανάδοχος εταιρεία Dronik Μaritime Consultants Ltd. - Μάιο- Ιούνιο του 2009-, μπορεί μόνο να χαρακτηρισθεί ως ανεπαρκής. Είναι αδιανόητο και εντελώς ασαφές η επιχείρηση απάντλησης να χαρακτηριστεί και να θεωρηθεί ως περατωθείσα» λέει ο καθηγητής.

η εταιρία λέει οτι:
«Αμελητέες οι επιπτώσεις» λένε οι πλοιοκτήτες
Περισσότερα από 25 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του κόστους της απάντλησης, έχουν δαπανηθεί ως σήμερα για την άμεση αντιμετώπιση της ρύπανσης από την πλοιοκτήτρια Louis Ηellenic Cruises και τους ασφαλιστές του πλοίου, όπως επισημαίνει ο γενικός διευθυντής της εταιρείας κ. Γ. Κουμπενάς, «τη στιγμή που θα μπορούσαμε να επικαλεστούμε περιορισμό της ευθύνης, σύμφωνα με την ελληνική και τη διεθνή νομοθεσία μέχρι του ποσού των 4,3 εκατ. ευρώ».

Η επιχείρηση ανατέθηκε σε εξειδικευμένη εταιρεία. «Το αποτέλεσμα ήταν η παράδοση των ακτών στις τοπικές αρχές, σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα, καθαρότερων απ΄ ό,τι ήταν πριν, αλλά και η μη επιβάρυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, γεγονός που πιστοποιείται από τα αποτελέσματα των τακτικών αναλύσεων του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών. Στην τελευταία έκθεσή του μάλιστα σαφώς αναφέρεται ότι “οι επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον είναι αμελητέες”, ενώ παρατηρείται και ανάκαμψη στις θαλάσσιες βιοκοινωνίες» σημειώνει ο κ. Κουμπενάς.

Οσον αφορά την απάντληση των πετρελαιοειδών, «δεν έχει γίνει στο παρελθόν παρόμοια επιχείρηση σε κρουαζιερόπλοιο όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως» αναφέρει ο διευθυντής της εταιρείας. Αποτέλεσμα, σύμφωνα με τη Louis Ηellenic Cruises, ήταν η απάντληση 929 κυβικών μέτρων μείγματος θαλασσινού νερού και ρυπογόνων ουσιών, από τα οποία τα 155 κυβικά μέτρα είναι πετρελαιοειδή, ενώ δεν διαπιστώθηκε ύπαρξη άλλων ρυπογόνων ουσιών σε άλλα σημεία του πλοίου.

Αναφορικά με το αίτημα ανέλκυσης, η εταιρεία επισημαίνει ότι «στερείται κάθε επιστημονικής τεκμηρίωσης». Τονίζει μάλιστα ότι «οι ειδικοί σε επιχειρήσεις αυτής της μορφής, έχοντας μελετήσει όλα τα στοιχεία του ναυαγίου, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τόσο η θέση και η κατάσταση του ναυαγίου όσο και το βάθος που βρίσκεται αυτόκαθιστούν απαγορευτική οποιαδήποτε σχετική απόπειρα».

Παρασκευή, Οκτωβρίου 22, 2010

φωτογραφίες απο την έκθεση












Φωτογραφίες απο τα έργα που παρουσιάστηκαν στην έκθεση "Ναυαγοί στο Δελτίο των 8"
στον ιδιαίτερα φιλόξενο το τελευταίο διάστημα, πολιτιστικό σύλλογο Σαντορίνης (πρώην Εμπορείου).
Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν καλή ενω τα σχόλια που ακούστηκαν έδειξαν οτι η όλη δουλειά άρεσε στο κοινό. Ευχόμαστε στον σύλλογο να συνεχίσει να φιλοξενεί ενδιαφέροντες ανθρώπους και την δουλειά τους, ικανοιόντας τις προσδοκίες των φίλων του και αποτελόντας πυρήνα πολιτισμού και αξιών για την περιοχή.

Πέμπτη, Οκτωβρίου 21, 2010

Ρεμούνδος - Πολιτιστικός Σύλλογος Θήρας

Στην έκθεση έχουμε αναφερθεί και σε προηγούμενη ανάρτηση, σύμφωνα όμως με την πρόσκληση που εξέδωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θήρας,

Η γοργόνα του Μεγαλέξανδρου, η Ισμήνη, ο Παρθενώνας, οι καταναλωτές καλλιτεχνικών γεγονότων, ένα μαυροπούλι κι ένας αρουραίος (!)… σας περιμένουν στο Εμπορείο, στο χώρο του Συλλόγου μας  το Σάββατο, 23 Οκτωβρίου 2010, ώρα περίπου 8 το βράδυ, για να παρακολουθήσουμε την εκδήλωση,
«Ναυαγοί στο δελτίο ειδήσεων των οκτώ» .
Ο Γιάννης Ρεμούνδος είναι υπεύθυνος για τις επεξεργασμένες φωτογραφίες και τα κείμενα. Ο Κώστας Αποστολίδης και ο Άγγελος Δρόσος θα προσθέσουν τη μουσική.   Εσείς,  μπορεί να είστε οι διασώστες…

Τετάρτη, Οκτωβρίου 20, 2010

σχετικά με την ανακύκλωση ..

συμπληρωματικό για την ανακύκλωση, εδω θα βρείτε μερικά πολύ χρήσιμα logos σχετικά με το πρόγραμμα.

η ανακύκλωση στην Σαντορίνη

Ούτε μία ούτε δύο αλλά αρκετές είναι οι ερωτήσεις -και τα μέιλ- που έχουμε λάβει σχετικά με το θέμα της ανακύκλωσης στην Σαντορίνη. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις γίνονται και αρνητικά σχόλια για την πορεία του προγράμματος που μιλούν ακόμη και για “ανακύκλωση - μαϊμού”(!), πλήν όμως,  το θετικό στοιχείο είναι ότι ήδη και χωρίς το πρόγραμμα να υποστηρίζεται  δυναμικά από την δημοτική αρχή υπάρχουν πολλοί κάτοικοι του νησιού που το στηρίζουν ένθερμα.


Το ερώτημα  που τίθεται από όσους αντιμετωπίζουν με πιο .. κριτική διάθεση το πρόγραμμα της ανακύκλωσης είναι το εαν τελικά το περιεχόμενο των κάδων ανακύκλωσης φτάνει στον σωστό του προορισμό κι όχι στην χωματερή.

Και για να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά, καλό είναι να ξεκινήσουμε από τα τυπικά. Να δούμε δηλαδή πως πρέπει να λειτουργεί η ανακύκλωση, ποιος είναι ο σχεδιασμός και τι πρέπει και μπορούν να κάνουν οι πολίτες του νησιού. Από κει και πέρα, και σε “πολιτικό επίπεδο” κι επειδή είμαστε 10 μέρες πριν από τις εκλογές για την αυτοδιοίκηση, περιμένουμε να δούμε τον τρόπο με τον οποίο θα υποστηριχθεί το πρόγραμμα από την νέα δημοτική αρχή.

Για τον λόγο αυτό, αναδημοσιεύουμε σήμερα ένα κείμενο που γράφτηκε και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Santorini Times του Διεθνούς Συλλόγου των Γυναικών της Σαντορίνης και αναφέρεται στο θέμα. Στο πως σχεδιάστηκε και μπορεί να λειτουργήσει η ανακύκλωση στην Σαντορίνη. Με το προσωπικό σχόλιο, πως η ανακύκλωση δεν αρχίζει και δεν τελειώνει με την τοποθέτηση των κάδων σε πολλά ομολογουμένως σημεία του νησιού, αλλά με την δημιουργία ανακυκλωτικής συνείδησης και νοοτροπίας.
Σύμφωνα με το κείμενο που δημοσίευσε η εφημερίδα,

ΜΕΙΩΝΩ - ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ - ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ
Τίποτα δεν πάει χαμένο!

Επιτέλους, μετά από πολλά χρόνια αναμονής ξεκίνησε στο νησί μας πρόγραμμα ανακύκλωσης συσκευασιών που θα δώσει μια ανάσα πνοής στο επιβαρυμένο από τα σκουπίδια περιβάλλον της Σαντορίνης. Δεν νοείται πλέον στις μέρες μια κοινωνία να αποκαλείται «πολιτισμένη» από τη στιγμή που δεν έχει αναλάβει τις ευθύνες της προκειμένου να προστατέψει το οικοσύστημα στο οποίο ζει και παράλληλα να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της. Είναι κρίμα που στην τόσο πλούσια ελληνική γλώσσα μας δεν υπάρχει η λέξη “Mottainai” που στα γιαπωνέζικα σημαίνει «σεβασμός προς οποιοδήποτε υλικό ή πηγή μας έχει δοθεί»… η υπερκατανάλωση υλικών αγαθών και η σπατάλη τους έχει οδηγήσει τα σκουπίδια να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας και πλέον και πλέον να μην μας προκαλούν εντύπωση.

Κάλιο αργά παρά ποτέ, το πρόγραμμα ανακύκλωσης ξεκίνησε και τα ανακυκλώσιμα υλικά συγκεντρώνονται σε σταθμό μεταφόρτωσης στην χωματερή και στη συνέχεια μεταφέρονται στο κέντρο διαλογής απορριμμάτων της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης στην Αθήνα. Περίπου το 50% των οικιακών απορριμμάτων είναι ανακυκλώσιμα αυτό σημαίνει ότι μπορούν να ξαναμετατραπούν σε αξιοποιήσιμη πρώτη ύλη με δυο πολύ ευεργετικά αποτελέσματα : 1. Μείωση του όγκου των απορριμμάτων που καταλήγουν στις χωματερές και κατ’ επέκταση στο οικοσύστημά και στην τροφική μας αλυσίδα. 2. Εξοικονόμηση της ενέργειας και των φυσικών πόρων που απαιτούνται για την δημιουργία αυτών των πρώτων υλών και κατ’ επέκταση μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Στους μπλε κάδους με το κόκκινο καπάκι πετάμε πλαστικές γυάλινες, και μεταλλικές συσκευασίες :

Αλουμινόχαρτο, αλουμινένια ταψάκια φαγητού, βαζάκια τροφίμων, κεσεδάκια από γιαούρτι, αλουμινένια κουτάκια μπύρας και αναψυκτικών, πλαστικά μπουκάλια όλων των ειδών, κουτιά/ μπουκάλια από απορρυπαντικά και από λάδι, γυάλινα μπουκάλια όλων των ειδών, πλαστικά και μεταλλικά καπάκια, πλαστικές θήκες CD/DVD, πλαστικά ποτήρια και πιάτα, πλαστικές σακούλες, σπρέι, συσκευασίες τροφίμων, σωληνάκια από οδοντόκρεμες, τενεκέδες, άδειες φιάλες από γκαζάκια κτλ.

Στους μπλε κάδους με το κίτρινο καπάκι πετάμε χαρτί και χαρτόνι

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ:
1. Διαχωρίζουμε καθημερινά τα υλικά συσκευασίας μας από τα υπόλοιπα στο νοικοκυριό.
2. Αδειάζουμε εντελώς και ξεπλένουμε πρόχειρα τις συσκευασίες μας από τα υπολείμματα.
3. Διπλώνουμε τα χαρτοκιβώτια.
4. Αν οι συσκευασίες είναι ογκώδεις απλά τις τοποθετούμε δίπλα στον κάδο.
5. Δεν πετάμε ποτέ στον κάδο τα υλικά συσκευασίας μέσα σε δεμένες σακούλες, τα ρίχνουμε χύμα.
6. Δεν πετάμε ποτέ κοινά σκουπίδια στους μπλε κάδους ανακύκλωσης.
7. Μεταδίδουμε το μήνυμα της ανακύκλωσης συσκευασιών σε φίλους και γνωστούς μας.

Ότι κάνουμε για το περιβάλλον σήμερα θα εξασφαλίσει το μέλλον των παιδιών μας αύριο… Ας κάνουμε την ανακύκλωση τρόπο ζωής!
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με το τμήμα καθαριότητας στο 22860-22609.

Τρίτη, Οκτωβρίου 19, 2010

πράσινη ανάπτυξη...

Εκδήλωση με θέμα: "Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση" (προφανώς πρόκειται για την επικαιροποιημένη "Καλλικρατική"...) διοργανώνουν οι "Πασόκοι" ευρωβουλευτές (η "Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών" όπως λέει και η πρόσκληση..!) το Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010 (13:00, Ξενοδοχείο Σαμαριά), στα Χανιά.
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν: ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του Πασοκ Μιχάλης Καρχιμάκης, οι Ευρωβουλευτές του Πασοκ Σπύρος Δανέλλης και Γιώργος Σταυρακάκης και ο Υποψήφιος του Πασοκ για Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.
Παρεμβάσεις μέσω τηλεδιάσκεψης θα κάνουν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Πολ Νυρούπ Ράσμουσεν, ο Πρόεδρος της Προοδευτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάρτιν Σουλτς και ο επικεφαλής των Ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ Σταύρος Λαμπρινίδης. (εδω δεν κολάει το Όλι... Ρέν, αλλά το όλοι... πράσινοι..!)

διάκριση Φανουρίας Δακορώνια

Τιμητική διάκριση για το έργο της,  σε αναγνώριση της μεγάλης συμβολής της στην ανάδειξη των αρχαιοτήτων της περιοχής των Θερμοπυλών,  απένημε ο δήμαρχος κ. Γιώργος Κοτρωνιάς μετά απο ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμίας,
στην διακεκριμένη Οιάτισσα Αρχαιολόγο, Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επίτιμη Έφορο Αρχαιοτήτων κ. Φανουρία Δακορώνια.
Η τελετή της απονομής έγινε στο εγκαινιασθέν Καινοτομικό Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμποπυλών.

Την ενημέρωση για το γεγονός είχαμε απο την εφημερίδα "Θηραικά Νέα"

8η Πανκυκλαδική συνάντηση λαικών πνευστών 2010

Mε τη συμμετοχή 200 και πλέον μουσικών από τις Κυκλάδες, από τα Δωδεκάνησα και από το Βόρειο Αιγαίο, πραγματοποιήθηκε η 8η κατά σειρά Παγκυκλαδική Συνάντηση Λαικών Πνευστών που έγινε στη Σύρο 30/9 - 2 /10.
Η Συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων και υπο την οργάνωση του Τμήματος Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Νομαρχίας, με συντονιστή τον προιστάμενο του Τμήματος Τάσο Αναστασίου.

Το πρόγραμμα της φετινής Συνάντησης ξεκίνησε την πρώτη μέρα με τσαμπουνοπατινάδα στα σοκάκια της Ανω Σύρου, με κατάληξη στο Δημοτικό Σχολείο όπου προβλήθηκε η ταινία –ντοκυμαντέρ της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων «Λαικά Πνευστά του Αιγαίου» του Πάνου Καρκανεβάτου, καθώς και ένα μικρό ντοκυμαντέρ του λαογράφου –ερευνητή Θοδωρή Λιβάνιου για το «Σουραύλι της Σίφνου».
Τη δεύτερη μέρα, το πρωί έγινε "σεργιάνι" απο οργανοπαίκτες της "τσαμπούνας" στην Ερμούπολη, με κατεύθυνση το Δημαρχείο της Ποσειδωνίας όπου έγινε η παρουσίαση των μουσικών καθώς και ο απολογισμός από τους συμμετέχοντες των Παγκυκλαδικών Συναντήσεων. Κατά τη διάρκεια του απολογισμού, ακούστηκαν προτάσεις για τη βελτίωση των Παγκυκλαδικών Συναντήσεων, με την ευχή όλων η νέα διοικητική δομή μετά τις εκλογές, να συνεχίσει και να υποστηρίξει αυτό το θεσμό. Το βράδυ της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο χωριό Πάγος της Σύρου, όπου όλοι οι συμμετέχοντες σ ένα πανηγύρι, που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, παρουσίασαν μουσικές απο τις ιδιαίτερές τους πατρίδες.

Σε αυτήν τη Συνάντηση, που ήταν η μεγαλύτερη σε συμμετοχή από τις οκτώ συνολικά Συναντήσεις, συμμετείχαν πάνω από τα 250 άτομα, από τα οποία τα 200 ήταν μουσικοί από τα νησιά Σύρο, Άνδρο, Μύκονο, Πάρο, Νάξο, Σαντορίνη, Ανάφη, Κέα, Κύθνο, Σέριφο, Σάμο, Ικαρία, Χίο, Κάλυμνο, Κω, Κάρπαθο, Λέρο, ενώ τιμητική ήταν η παρουσία γκάιντας από την Ορεινή Σερρών.

Στην ομάδα της Σαντορίνης συμμετείχαν οι : Γιάννης Πανταζής ( δάσκαλος τσαμπούνας στο νήσι),  Ραφαήλ και Επιφάνιος Αρβανίτης ( τσαμπούνα – τουμπί)  και Νεκτάριος Αλεφραγκής ( τσαμπούνα, τουμπί), καθώς και εκπρόσωπος του Λαογραφικού Μουσείου Σαντορίνης Εμμ. Α. Λιγνού Ιωσήφ Πέρρος.

Την ανακοίνωση υπογράφει ο κ. Ιωσήφ Πέρρος ( Συρίγος) – Ι.Π.Σ.

Κύριος είδε…

κάποιος δηλ. την είδε κι έτσι… την Σαντορίνη...
Αυτή, η αλήθεια είναι, μια ακόμη καλή πλευρά του νησιού…

Παρακάτω ακολουθεί ένα -ακόμη- απο τα ενδιαφέροντα σχόλια που γράφτηκαν στον αθλητικό Τύπο για το πρόσφατο παιχνίδι μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναικού, πλήν όμως, το σχόλιο αναφέρετε στην -ήπια- ψυχολογία των Θηραίων...!

Στη Σαντορίνη δεν τσακώνονται... Κάτι η ειδυλλιακή Καλντέρα, κάτι το γραφικό ηλιοβασίλεμα επιδρούν καταλυτικά στην ψυχολογία των ανθρώπων, που δεν επιτρέπουν σε οπαδικές και πολιτικές διαφορές να «δηλητηριάζουν» τις σχέσεις τους, όπως σε άλλα μέρη της Ελλάδας. «Από το 1988 έχω να δω τέτοια κερκίδα σε ντέρμπι Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού. Τότε που συνυπήρχαν οι οπαδοί, σε Λεωφόρο ή Δραπετσώνα, τα μόνα που άκουγες ήταν τα συνθήματα, τα τραγούδια και ο παλμός στην εξέδρα», δηλώνει στο «ΕΘΝΟΣΠΟΡ» ο τεχνικός του Παναθηναϊκού Στέλιος Καζάζης.

Εκτός Σαντορίνης (ευτυχώς να λές…)

2 από τις σημερινές ειδήσεις που θα θυμάμαι… (δεν ξέρω για πόσο, αλλά μου έκαναν εντύπωση..)

Στη γραµµή µερίδας «σκληρών» μητροπολιτών και ιερέων που έχουν ήδη «αφορίσει» την κάρτα του πολίτη πριν ακόη εκδοθεί κινείται η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.
Όπως αποφάσισε η Επιτροπή Δογµατικών και Νοµοκανονικών Ζητηµάτων και η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωµάτων θα µελετήσουν το ζήτηµα σε συνεργασία «µε ειδήµονες Καθηγητές των τοµέων της Ορθοδόξου Δογµατικής, του Συνταγματικού Δικαίου και της Πληροφορικής». Στη συνέχεια θα υποβάλουν τις εισηγήσεις τους στη Σύνοδο.
Θέση κατά της κάρτας έχει πάρει συνολικά η Ιεραρχία με τον ισχυρισµό πως υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης και αλλοτρίωσης της πίστης και της εθνικής και κοινωνικής ζωής. Παρόµοιες αντιδράσεις είχαν υπάρξει πάντως και πριν από περίπου ένα χρόνο για τον αριθµό ΑΜΚΑ. Το θέµα είχε µελετήσει και τότε η Σύνοδος, αλλά είχε αποφασίσει ότι δεν υπάρχει λόγος για αντιδράσεις από την Εκκλησία, αφού επρόκειτο περί ενός «απλού αριθµού». Μερίδα των ιεραρχών ισχυρίζεται ότι η κάρτα παραπέµπει στο... 666 και στην Αποκάλυψη. Οι οµάδες αυτές έχουν διοργανώσει ηµερίδες και συγκεντρώσεις κατά της κάρτας.

Καμιά δεκαριά χρόνια νωρίτερα είχαμε αντιδράσεις και συλλαλητήρια για τις νέες -τότε- ταυτότητες. Σήμερα με την πάροδο του χρόνου (και την εξέλιξη της τεχνολογίας…) για τις «κάρτες» που ενέχουν τον «κίνδυνο της αλλοίωσης και αλλοτρίωσης της πίστης και της εθνικής και κοινωνικής ζωής» …
Για τις άλλες όμως κάρτες, αυτές των τραπεζών, δεν βλέπω κανέναν να διαμαρτύρεται…



Η οικονομική ύφεση έχει πλήξει σημαντικά τη βιομηχανική παραγωγή και επομένως τις επιχειρήσεις στις οποίες απευθύνονται οι εταιρείες χημικών πρώτων υλών, σύμφωνα με μελέτη της Hellastat.
Ο κλάδος χαρακτηρίζεται από υψηλή εισαγωγική διείσδυση, καθότι η εγχώρια παραγωγή είναι μικρής κλίμακας, ενώ φθίνει κατά τα τελευταία έτη.
Οι εμπορικές επιχειρήσεις εισάγουν χημικές πρώτες ύλες και τις διακινούν στην εγχώρια αγορά, είτε ως μεσίτες/αντιπρόσωποι μεταξύ του ξένου οίκου που αντιπροσωπεύουν και του πελάτη τους είτε ανεξάρτητα.
Η ζήτηση για τα προϊόντα του κλάδου και κατ' επέκταση η πορεία των εταιρειών που τον απαρτίζουν, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επίδοση και τις εξελίξεις των κλάδων στους οποίους απευθύνονται.
Οι κλάδοι/πελάτες που επηρεάστηκαν περισσότερο κατά την περίοδο 09/08 εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης βάσει του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής ήταν η κλωστοϋφαντουργία (-27,7%), καθώς και οι βιομηχανίες χρωμάτων (-17,5%), ένδυσης (-23,5%), απορρυπαντικών (-17,3%) και πλαστικών (-4,8%).

συνεδρίαση ΚΣ Οίας

Την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου στις 17.00 η επόμενη συνεδρίαση του Κοινοτικού Συμβουλίου της Οίας.


Η συνεδρίαση θα ναι μια από αυτές που θα «μείνουν στην ιστορία» με δεδομένο ότι θα ναι μια από τις τελευταίες που θα γίνουν με την αυτοδιοικητική υπόσταση της Οίας ως κοινότητας …

Από τα σημαντικότερα θέματα,

Αναμόρφωση προϋπολογισμού έτους 2010, έκτακτη επιχορήγηση Παιδικού Σταθμού Οίας, έκτακτη Επιχορήγηση Σχολικών Επιτροπών Οίας & Θηρασίας, απ΄ ευθείας ανάθεση μελέτης με τίτλο «τοπογραφική αποτύπωση περιοχής παλαιού δρόμου Οίας - Θόλου», απ΄ ευθείας ανάθεση έργου «Διάνοιξη – συντήρηση Αγροτικών δρόμων Οίας», απ΄ ευθείας ανάθεση έργου «Αποκατάσταση τοιχοποιίας στο Αρμενάκι Οίας», έγκριση αναμόρφωσης προϋπολογισμού ΚΟΙΝ.Κ.Ε. Οίας, οικονομική Συμμετοχή στο Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής Κυκλάδων 2010, εγκαίνια έκθεσης Αρχαίων, Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μουσικών Οργάνων Οίας, έγκριση 2ου Α.Π.Ε. «Κατασκευή πεζόδρομου στον οικισμό Οίας».

συνέδριο της ομοσπονδίας τουριστικών καταλημάτων στις Κυκλάδες

Στις 9 και 10 Οκτώβρη διεξήχθη στη Σαντορίνη, το ετήσιο Συνέδριο των Διοικήσεων των Σωματείων - μελών της Κυκλαδικής Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων.

Στις συνεδριάσεις συμμετείχαν οι Πρόεδροι των πρωτοβάθμιων Σωματείων Τουριστικών Καταλυμάτων των Κυκλάδων.

Σημαντικά τουριστικά και κλαδικά θέματα συζητήθηκαν στο Συνέδριο όπως:
1. Απολογισμός τουριστικής περιόδου
2. Ακτοπλοϊκά δρομολόγια
3. Οργάνωση & προβλήματα του κλάδου
4. Τουριστική προβολή των τουριστικών καταλυμάτων των Κυκλάδων στο διαδίκτυο και σε τουριστικές εκθέσεις
5. Τουριστική εκπαίδευση & επιμόρφωση των επαγγελματιών
6. Άγρα πελατών
7. Παράνομα καταλύματα & ελεγκτικοί μηχανισμοί
8. Θέματα ΑΕΠΙ
9. Φορολογικά – ασφαλιστικά θέματα

Για το Συνέδριο μας ενημέρωσε η
ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ «ΚΥΚΛΑΔΕΣ».
Η Ομοσπονδία αποτελείται απο 24 Σωματεία -μέλη, ενω στο δυναμικό της ανήκουν 3500 επιχειρήσεις στα νησιά των Κυκλάδων.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείται να επικοινωνήσετε με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Καρατάσο στο τηλ.  22810 84470    http://www.cyclades.in/  http://www.cycladeshotels.net/ , http://www.fede.gr/ 
e-mail: omospondiaCyclades@gmail.com

Επιμελητήριο - επίσημη έναρξη γραφείου Σαντορίνης

Με ανακοίνωσή του,
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων μας προσκαλεί στην εκδήλωση για την επίσημη έναρξη λειτουργίας του γραφείου του Επιμελητηρίου στη Σαντορίνη, την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου στις 18:30, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του πενταετούς επιχειρηματικού προγράμματός του, μέρος του οποίου ήταν η ίδρυση και λειτουργία γραφείων σε επτά νησιά.

Σύμφωνα με την πρόσκληση,

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης θα γίνει η «Παρουσίαση των δράσεων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και των υπηρεσιών που προσφέρει στα μέλη του»
και στο δευτερο θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα «Ιδέες και μέθοδοι προσαρμογής στο νέο επιχειρηματικό περιβάλλον» με εισηγητή τον Δρ. Γιάννης Κριτσωτάκι.

Η εκδήλωση γίνεται με αφορμή την επίσημη έναρξη της ολοκληρωμένης λειτουργίας του γραφείου του Επιμελητηρίου στη Σαντορίνη.

Με τη λειτουργία των γραφείων αυτών, το Επιμελητήριο Κυκλάδων έρχεται πιο κοντά στους επιχειρηματίες και αλλάζει τα μέχρι τώρα δεδομένα, αποκτώντας ενεργή παρουσία στα οκτώ μεγαλύτερα νησιά του Νομού (Άνδρο, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σαντορίνη, Σύρο και Τήνο). Σχεδιασμένα ώστε να αποτελούν το «Σπίτι του Κυκλαδίτη Επιχειρηματία», είναι εξοπλισμένα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και διασυνδεδεμένα - σε πραγματικό χρόνο - τόσο με την έδρα του Επιμελητηρίου στη Σύρο, όσο και μεταξύ τους για άμεση και απρόσκοπτη ανταλλαγή στοιχείων και πληροφοριών.
Με χωρητικότητα 75-100 ατόμων, τα γραφεία έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν και σαν μίνι-συνεδριακά κέντρα, φιλοξενώντας εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά σεμινάρια ή συναντήσεις τοπικών φορέων.
Με τη χρήση του συστήματος τηλεδιάσκεψης, ανεξάρτητα από τον τόπο διεξαγωγής της εκδήλωσης, είναι δυνατή η παρακολούθηση και η ενεργός συμμετοχή των μελών, ταυτόχρονα από 8 σημεία, εκμηδενίζοντας έτσι τις αποστάσεις που είναι και το κύριο πρόβλημα στη συνοχή του Νομού μας.

Πραγματοποιήθηκε έτσι, το όραμά μας για ένα Επιμελητήριο για όλες τις Κυκλάδες, κάνοντας ένα μεγάλο βήμα όχι μόνο για την αποκέντρωση των διοικητικών υπηρεσιών του, αλλά και για την επιτόπια παροχή των σύγχρονων υπηρεσιών που έχει σχεδιάσει και αναπτύξει με σκοπό την ενίσχυση της θέσης των επιχειρήσεων-μελών του στη σημερινή ανταγωνιστική αγορά.

Το γραφείο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στη Σαντορίνη, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2005. Σε αυτή την εκδήλωση, ερχόμαστε να κάνουμε μαζί σήμερα, τον απολογισμό του γραφείου μας και να αξιολογήσουμε τις υποδομές, αλλά και τις υπηρεσίες που προσφέρει πλέον στα μέλη του στη Σαντορίνη.

Κατά την εκδήλωση, θα γίνει, επίσης, παρουσίαση της πρωτοβουλίας Aegean Cuisine, στόχος της οποίας είναι να αναδείξει την ιδιαίτερη γαστρονομική ταυτότητα των νησιών και να δημιουργήσει «δρόμους» καλύτερης εμπορικής αξιοποίησης για τα παραδοσιακά και τα τοπικά παραγόμενα προϊόντα.
Θα ακολουθήσει ομιλία του Δρ. Γιάννη Κριτσωτάκι, ειδικού σε θέματα Μάρκετινγκ και Πωλήσεων και καταξιωμένου συνεργάτη επιχειρήσεων και δημόσιων οργανισμών, με θέμα «Ιδέες και μέθοδοι προσαρμογής στο νέο επιχειρηματικό περιβάλλον» (θα ακολουθήσει συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων).

Πραγματοποιούμε σήμερα την εκδήλωση για την επίσημη έναρξη της ολοκληρωμένης λειτουργίας του γραφείου μας στη Σαντορίνη, έχοντας στα χέρια μας υποδομές και εργαλεία, που θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε μαζί την επερχόμενη δύσκολη περίοδο για την εθνική και την τοπική οικονομία. Σας καλούμε να μοιραστείτε μαζί μας τη χαρά και την ικανοποίησή μας για τη λειτουργία του γραφείου και να θέσουμε από κοινού τα θεμέλια μιας νέας εποχής για την επιχειρηματικότητα, κάνοντας την αρχή από αυτή την εκδήλωση.

έκθεση φωτογραφίας Γιάννη Ρεμούνδου

Την έκθεση φωτογραφίας του Γιάννη Ρεμούνδου με τίτλο "ναυαγοί στο δελτίο των 8" θα φιλοξενήσει το 3ήμερο 23, 24 και 25 Οκτωβρίου στην αίθουσά του στο Εμπορείο ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θήρας. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 23 Οκτωβρίου στις 18.00.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μας έστειλε ο Σύλλογος,

Ο Γιάννης Ρεμούνδος γεννήθηκε το 1950 στον Πειραιά και σπούδασε στην Πάντειο Έχει δύο παιδιά και ζει στον Πειραιά. Από μικρός είχε δείξει κλίση στο γράψιμο και έχει εκδώσει ήδη αρκετά βιβλία. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του για ενηλίκους "ΒΑΖΩ ΤΗ ΜΟΝΑΞΙΑ, ΒΑΛΕ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ", "ΚΥΝΗΓΩΝΤΑΣ ΤΟ ΧΑΡΤΙΝΟ ΦΕΓΓΑΡΙ" και "ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΑΛΟΗΣ" καθώς και οκτώ βιβλία για παιδιά. Ο Γιάννης Ρεμούνδος ασχολείται επίσης με τη φωτογραφία και έχει κάνει εκθέσεις με ζωγραφισμένες και ψηφιακές φωτογραφίες.

παρουσίαση των ερευνών για το ηφαίστειο του Κολούμπου

Εκτενής η έρευνα, σημαντικά τα ευρήματα της εξερεύνησης του ηφαιστείου του Κολούμπου


Εκδήλωση για την παρουσίαση των ερευνών που έγιναν στο πλαίσιο του Ερευνητικού-Εκπαιδευτικού Προγράμματος ««ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΟ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΤΟΥ ΚΟΛΟΥΜΠΟΥ - New Frontiers in Ocean Exploration 2010» από τους ερευνητές του Τμήματος ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ του Πανεπιστημίου της Αθήνας και του UNIVERSITY OF RHODE ISLAND, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Οκτωβρίου στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο με την οργανωτική υποστήριξη της ΘΗΡΑΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ, ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ.

Κατά την διάρκεια της παρουσίασης μίλησαν οι κυρίες Δρ. Παρασκευή Νομικού καθηγήτρια Γεωλογίας του Πανεπιστημίου της Αθήνας και Drs Katherine Croff Bell οι οποίες παρουσίασαν τον τρόπο με τον οποίο έγινε η μελέτη, τα στοιχεία που συνελέγησαν και τα συμπεράσματα που προκύπτουν απ’αυτην.

Η κ. Εύη Νομικού ανέφερε ότι με μεγάλη επιτυχία συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε φέτος το καλοκαίρι η εξερεύνηση της υποθαλάσσιας περιοχής του Ηφαιστείου του Κουλούμπου, κάνοντας λόγο για μια συγκλονιστική δουλειά που χωρίς την συνεργασία ξένων επιστημόνων αλλά και τα τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα που χρησιμοποιήθηκαν δεν θα ήταν δυνατό να πραγματοποιηθεί. Συμπληρώνοντας πως πριν ξεκινήσει η έρευνα το καλοκαίρι του 2006 με την πολύ καλή συνεργασία Ελληνικών και Αμερικανικών πανεπιστημίων, οι γνώσεις μας σχετικά με το Ηφαίστειο του Κολούμπου ήταν ελάχιστες και σε τίποτε δεν μπορούν να συγκριθούν με τις εικόνες και το υλικό που υπάρχει σήμερα. Μέχρι τότε οι γνώσεις μας ήταν μηδαμινές, ενώ τώρα έχουμε εξερευνήσει ανα .. χιλιοστό την περιοχή του πυθμένα και των τοιχωμάτων του ηφαιστείου που βρίσκεται 500 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας είπε η κ. Νομικού.

Κατά την διάρκεια της ομολογουμένως άνετης και απλοποιημένης ώστε να είναι κατανοητή από το κοινό ομιλίας της είπε ότι, η χαρτογράφηση του πυθμένα του Κολούμπου δείχνει οτι στην βορειοανατολική πλευρά του υπάρχουν πολλοί θερμικοί πίδακες (καμινάδες) που εξέχουν απο τον πυθμένα, απο όπου εκλύεται ενα μείγμα αερίων καθώς και φυσαλίδων και οτι σε αυτά τα σημεία η θερμοκρασία φτάνει τους 200 βαθμούς κελσίου. Σε οτι αφορά τα καινούργια ευρήματα, είπε οτι ανακαλύφθηκαν νέοι θερμικοί πίδακες πέρα απο αυτούς που είχαν βρεθεί το 2006. Η κ. Νομικού ανέφερε οτι γίνονται προσπάθειες να ανακαλυφθεί ο μηχανισμός με τον οποίο εξεράγει το ηφαίστειο καθώς και πόσο ισχυρή ήταν η έκρηξή του.

Η κ Drs Katherine Croff Bell είπε οτι σε αυτήν την δεύτερη φάση των ερευνών ολοκληρώθηκε η χαρτογράφηση της περιοχής, μελετήθηκαν οι αλλαγές που έχουν προκύψει στην μορφολογία του ηφαιστείου, ενω έγινε και η πλήρης χαρτογράφηση των πρανών γύρω απο τον πυθμένα με τα πολλά και τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα που διαθέτει το Ω/Κ «Ναυτίλος». Είπε επίσης οτι αποδεικνύεται πως το Ηφαίστειο του Κολούμπου έχει δώσει ηφαιστειακή δραστηριότητα περισσότερες απο μια φορές στο παρελθόν, ενω το χαρακτήρισε ως ένα απο τα πιο ενδιαφέροντα που υπάρχουν για επιστημονική μελέτη.

Η ωκεανογραφική έρευνα στον υποθαλάσσιο χώρο του Κολούμπου με το R/V “NAUTILUS” έγινε φέτος το καλοκαίρι σε 2 περιόδους. Από τις 29 Ιουλίου έως και τις 12 Αυγούστου και από τις 3 μέχρι τις 8 Οκτωβρίου.
Η ωκεανογραφική έρευνα ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2006 με το Ω/Κ σκάφος «Αιγαίο» του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. και το Ω/Κ σκάφος «Endeavor» και συνεχίστηκε φέτος με το Ω/Κ «Nautilus».
Το Ω/Κ σκάφος «Nautilus» διαθέτει τηλεκατευθυνόμενα υποβρύχια ρομπότ (ROVs): Hercules, Argus, Diana και Echo τα οποία εξερεύνησαν το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου και τα ανατολικά πρανή του ηφαιστείου της Σαντορίνης.
Κατά την διάρκεια των φετινών ερευνών πραγματοποιήθηκαν 13 καταδύσεις των ROVs με συνολικό χρόνο εξερεύνησης 182 ώρες.

Συνεργαζόμενοι φορείς του Ερευνητικού-Εκπαιδευτικού Προγράμματος «New Frontiers in Ocean Exploration 2010» ήταν οι :
Institute for Exploration (IFE), Ocean Exploration Trust (OET),
University of Rhode Island (URI)
Center for Ocean Exploration and Archaeological Oceanography (COEAO Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών
Ι.Γ.Μ.Ε.

Για όσους ενδιαφέρονται για περισσότερες πληροφορίες στην διεύθυνση http://www.nautiluslive.org/  λειτουργεί μια πλήρως οργανωμένη σελίδα στην οποία μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά με όλη την διαδικασία των ερευνών και να δείτε και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Super Cup (League...) εκ των υστέρων...

φωτογραφία ανεβάσαμε; δεν είχαμε προλάβει..
κείμενο με το τέλος της διοργάνωσης συντάξαμε; δεν είχαμε προλάβει..
αλλά, τα καταφέραμε σήμερα...

Σε ρυθμούς Super Cup κινήθηκε για αρκετές ημέρες η Σαντορίνη


Συμβολικό χαρακτήρα απέκτησε ο αγώνας για τον τελικό του πρωταθλήματος Super Cup Volley League 2010 που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου στο Κλειστό Γυμναστήριο της Σαντορίνης. Σπάζοντας τα καθιερωμένα, οι παίκτες και οι αποστολές των 2 ομάδων ταξίδεψαν μαζί και έμειναν στο ίδιο ξενοδοχείο, ενώ η επιλογή ο αγώνας να πραγματοποιηθεί στην περιφέρεια αποτέλεσαν μια μεγάλη νίκη του αθλητικού πνεύματος που βρίσκεται πολύ μακριά από τις αντιπαραθέσεις -και τα επεισόδια- που ενίοτε βλέπουμε να συμβαίνουν εντός κι εκτός των γηπέδων.

Με την ολοκλήρωση της διοργάνωσης ο πρόεδρος του ΔΑΟΣ κ. Ορφανός μας είπε οτι, «ήταν πραγματικά εντυπωσιακή η ανταπόκριση του κόσμου της Σαντορίνης καθώς τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ όλοι όσοι παρακολούθησαν τον αγώνα εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την όλη διοργάνωση. Η ίδια ικανοποίηση εκφράστηκε από τους παίκτες καθώς και απο όλους όσους συμμετείχαν στις αποστολές των δύο ομάδων. Αισθανόμαστε δικαιωμένοι που επιμείναμε να φιλοξενήσουμε τον αγώνα στο νησί μας, κάθε κόπος από πλευράς όλων όσων συνεργάστηκαν σε αυτόν τον στόχο άξιζε τον κόπο.»

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, μία μέρα νωρίτερα στις εγκαταστάσεις του Κλειστού Γυμναστηρίου έγινε η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου παρουσία εκπροσώπων των διοργανωτών, των δύο προπονητών και των αρχηγών των ομάδων, ενώ ακολούθησαν οι προπονήσεις του Ολυμπιακού (18.00-19.30) και του Παναθηναϊκού (19.30-21.00) στον χώρο του γηπέδου όπου φιλοξενήθηκε ο αγώνας.
Κατά την διάρκεια της συνέντευξης οι εκπρόσωποι των «αιωνίων» αντιπάλων δεν έκρυψαν τη χαρά τους για την επιλογή του τόπου διεξαγωγής. «Είναι ευχάριστο να ξεφεύγουμε από τη ρουτίνα και την καθημερινότητα της Αθήνας και θέλουμε να προσφέρουμε όμορφο θέαμα σε ένα μέρος που δεν διεξάγονται υψηλού επιπέδου αγώνες» εξομολογήθηκε ο αρχηγός του Παναθηναϊκού Σωτήρης Πανταλέων, ενώ ο προπονητής των Πρασίνων κ. Στέλιος Καζάζης ευχόταν «αυτό το παιχνίδι να είναι ένα βήμα που θα ενώσει, παρά θα χωρίσει». Από πλευράς Ολυμπιακού ο ιταλός τεχνικός της ομάδας Φάμπιο Γκουλινέλι είπε ότι «είναι η πρώτη φορά που οι «αιώνιοι» συναντώνται σε τελικό Σούπερ Καπ, και μάλιστα σε ένα τόσο όμορφο μέρος όπως στη Σαντορίνη».

Ως προς το «αμιγώς αγωνιστικό κομμάτι», ο Ολυμπιακός κατόρθωσε να κερδίσει τον Παναθηναϊκό στο 4 σετ ενώ η αποχώρηση των φιλάθλων και των δύο ομάδων από το γήπεδο έγινε ομαλότατα με χαρακτηριστικό του πολύ καλού κλίματος που υπήρξε, το γεγονός ότι με την λήξη του αγώνα βρέθηκαν μαζί να συζητούν το αποτέλεσμα καθώς και το ότι είχαν την χαρά να δούν στο νησί μια τόσο σημαντική και θεαματική διοργάνωση.

Η διοργάνωση του Super Cup 2010 ήταν η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ στις Κυκλάδες με τόσο μεγάλες ομάδες της Α1 κατηγορίας, μιας και πρόκειται για το μεγαλύτερο γεγονός που λαμβάνει χώρα πριν την έναρξη του Εθνικού Πρωταθλήματος.

Παρα.. αθλητικά..!
Το πρωί της ημέρας του αγώνα αντιπροσωπείες των δύο ομάδων επισκέφθηκαν τα Δημοτικα Σχολεία των Φηρών, του Καρτεράδου και του Καμαρίου όπου μίλησαν και φωτογραφήθηκαν με τους μικρούς μαθητές, ενώ πριν την έναρξη του Super Cup Volleyleague 2010 έγινε αγώνας επίδειξης μεταξύ των γυναικείων ομάδων «Ηφαίστου Σαντορίνης» - Παναξιακού.

(αυτο;) περιορίστηκε το φράγμα...

(φωτορεπορτάζ συνέχεια...)
Δυό πολύ ενδιαφέρουσες και χαρακτηριστικές φωτογραφίες σχετικά με τον σταδιακό... περιορισμό της έκτασης που καλύπτει το πλωτό φράγμα για την προστασία του περιβάλλοντος απο την διαρροή πετρελαιοειδών μας έστειλε το μέλος της επιτροπής για την απομάκρυνση του ναυαγίου κ. Λιγνός.







Σύμφωνα με τις λεζάντες που τις συνοδευουν,

Οι φωτογραφίες έχουν την ίδια κλίμακα. Συγκρίνετε το πόσο μειώθηκε το φράγμα!!
Γιατί άραγε?? Μήπως επειδή απαντλήσανε όλα τα πετρέλαια από το ναυάγιο και τώρα πια κινδυνεύουμε λιγότερο??
Τί άλλο θα δούμε στα επόμενα χρόνια??

στην μνήμη του π. Κοκκαλάκη

Δυό πολύ ενδιαφέροντα άρθρα ανέσυρε και μας έστειλε η εφημερίδα "Θηραικά Νέα" στην μνήμη του πρόσφατα εκλυπόντος ιερέα π. Νικόλαου Κοκαλάκη. Τα άρθρα αναφέρονται στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Αύγουστο του 2004 με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων ιερουργίας του -εκληπόντος πλέον- ιερέα. Με κλίκ επάνω στις φωτογραφίες θα μπορέσετε να τις μεγενθύνετε και να διαβάσετε τα κείμενα.

Δευτέρα, Οκτωβρίου 18, 2010

Μουσείο μουσικών οργάνων στην Οία

(ευτυχώς που έγιναν χθές για σήμερα βρέχει...!)

Σε συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης, με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν χθές Κυριακή 17 Οκτωβρίου τα εγκαίνια του Μουσείου «Προϊστορικών και Βυζαντινών μουσικών οργάνων» στην Οία.




Το δεύτερο Μουσείο της απέκτησε απο χθες η κοινότητα της Οίας με τα εγκαίνια και την παρουσίαση της συλλογής των «Προϊστορικών και Βυζαντινών μουσικών οργάνων» του κ. Χριστόδουλου Χάλαρη.
Πρόκειται για μουσικά όργανα απο την προσωπική συλλογή του κ. Χάλαρη, ο οποίος τα κατασκεύασε σύμφωνα με τις υποδείξεις και τις ιστορικές μαρτυρίες για την ύπαρξη και χρήση τους από την προϊστορική εποχή μέχρι το Βυζάντιο.
Τα μουσικά όργανα καλύπτουν μια πολύ μεγάλη ιστορική εποχή και κατασκευάστηκαν ως πιστά αντίγραφα των αρχικών, σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί η μουσική κουλτούρα ανα τους αιώνες.
Η μουσική πάντοτε υπήρχε στην ιστορία, από τότε που υπήρχε και ο άνθρωπος, ανέφερε κατά την διάρκεια της παρουσίασής του ο κ. Χάλαρης λέγοντας ότι υπάρχει ακόμη πολύ υλικό ανεξερεύνητο και δεκάδες μουσικά όργανα που έχουν εκλείψει και που δεν έχουν ερευνηθεί ώστε να δημιουργηθούν τα αντίγραφά τους, ενώ συμπλήρωσε οτι υπάρχει και πάρα πολύ υλικό σε ότι αφορά τις μουσικές του παρελθόντος, πλήν όμως δεν υπάρχουν μαρτυρίες για όλες.


Το Μουσείο στεγάζεταιστα γραφεία της παλιάς κοινότητας στην Οία ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να ενισχύσει την παρουσία του με ένα ηχητικό σύστημα που θα δίνει την δυνατότητα στους επισκέπτες εκτός απ το να βλέπουν τα όργανα να τα ακούνε κιόλας.

Στην συνέντευξη που παραχώρησε για το Σαντορίνη TV ο κ. Χάλαρης αναφέρθηκε στην διαδρομή του στον χώρο της έρευνας και της κατασκευής παλαιών μουσικών οργάνων καθώς και της δημιουργίας της προσωπικής του συλλογής.

Αποσπάσματα απο τα εγκαίνια μπορείται να δείτε με κλίκ στα λίνκ που ακολουθούν.
1 , 2 , 3 , 4 , 5

Κυριακή, Οκτωβρίου 17, 2010

εγκαίνεια μουσείου Βυζαντινών Μουσικών Οργάνων Οίας

Σύμφωνα με πρόσκληση που λάβαμε απο την Αναπτυξιακή Κοινοτική Επιχείρηση της Οίας, σήμερα Κυριακή 17 Οκτωβρίου στις 12.00 θα γίνουν τα ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΡΧΑΙΩΝ, ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΟΙΑΣ στο Κοινοτικό Κατάστημα της Οίας.
Σύμφωνα με την πρόσκληση,
Η Κοινότητα Οίας, η Κοινοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Οίας και η "Μουσουργεία Ημετέρα" (ΑΣ.Μ.Κ.Ε.) εγκαινιάζουν το Μουσείο Αρχαίων, Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μουσικών Οργάνων Οίας, σο Κοινοτικό κατάστημα Οίας, με την παρουσίαση της συλλογής του κ. Χριστόδουλου Χάλαρη. Η είσοδος είναι ελευθερη και οι ενδιαφερόμενοι είναι καλεσμένοι.




Super Cup 2010 - Ολυμπιακός - Παναθηναικός

φυσικά και το Κλειστό δεν θα γινότανε ... Αρκάδι....

Παρατήρηση Νο1: ...ωραία που θα ήταν εαν η πολιτική ήταν σαν τον αθλητισμό....να βρίσκονται δηλαδή οι νέοι στην σέντρα  (να παίζουν δηλαδή) και οι πιο έμπειροι να διοικούν ....(απο την άλλη μπορεί να είναι κι έτσι...!)

Παρατήρηση Νο2: ήξερα οτι οι Ολυμπιακοί είναι περισσότεροι στην Σαντορίνη (Προφανώς λόγο Πειραιά) αλλά δεν ήξερα οτι είναι και πιο δυναμικοί...

Παρατήρηση Νο3: μου άρεσε που είδα το κλειστό Γυμναστήριο της Σαντορίνης να φιλοξενεί μια τέτοια διοργάνωση. στο εξής θα το βλέπω διαφορετικά.

Παρατήρηση Νο4: Νομίζω οτι σαφέστερα παρά ποτέ στην πρόσφατη διοργάνωση πέρασε το μήνυμα της αθλητικής άμιλλας και της "απομάκρυνησης της βίας απο τα γήπεδα" (ας πάνε όσοι -προφανώς- έχουν όρεξη να "δώσουν και να πάρουν" ξύλο να "δέρνονται" για το ποιά τράπεζα έχει πχ τα χαμηλότερα επιτόκια (βλ. παρακάτω ) παρά για το ποιανού αθλητικού συλλόγου οι παίκτες έπαιξαν καλύτερα..
(-"η δική μου"
-"οχι, η δική μου"
- η δικιά σου; έτσι νομίζεις;; τώρα θα σου δείξω εγω.."
-έτσι λες; τώρα θα δείς..." )

Παρατήρηση Νο5: οι παίκτες φορούσαν στολές, οι προπονητές φορούσαν στολές, οι διαιτητές φορούσαν στολές, οι υπεύθυνοι του Κλειστού Γυμναστηρίου φορούσαν στολές, οι φωτογράφοι φορούσαν στολές, οι αστυνόμοι φορούσαν στολές (σε κάποια περίπτωση νόμιζα οτι ήταν απόκριες, ή οτι ζωντάνεψε ο Αουρελιάνο Μπουενδία..) οι μισοί απο τους θεατές φορούσαν στολές (άλλοι πράσινες κι άλλοι κόκκινες) ... οι μόνοι που δεν φορούσαν στολές ήταν οι δημοσιογράφοι.. ο καθένας δηλαδή φορούσε οτι ήθελε...
μετά, να μην σας κάνει εντύπωση που ο καθένας γράφει κι οτι θέλει ....
(στα σοβαρά τώρα, καλό είναι αυτό, το κακό είναι οταν γράφουν οτι τους λένε οι άλλοι...)

Παρατήρηση Νο6: Αποχωρώντας απο το Κλειστό Γυμναστήριο, προς στιγμήν, νόμισα οτι έχουμε εκλογές. Υπήρχε κόσμος συγκεντρωμένος στα εκλογικά κέντρα. Σημαιάκια όμως δεν υπήρχαν.
Σε δύο απο τα εκλογικά κέντρα, απ οτι εχω μάθει, δίνουν και δωρεάν καφέ. Φοβού τους Δαναούς και καφέ προσ-φέροντες....

Παρατήρηση (λέμε τώρα..) Νο7: (άμα δεν ξέρεις...)
-χαίρετε, είμαι ο ΓΓ της Λίγκας.
-του Βορρά;
-οχι κυρία μου, του Βόλλευ....
-συγνώμη, δεν ήξερα οτι υπάρχει και τέτοια (σσ Λίγκα) δεν έχω και μεγάλη σχέση με το αθλητικό ρεπορτάζ...
-δεν πειράζει, ευκαιρία να το μάθετε...
-ναι, η αλήθεια είναι οτι έχει μεγάλο ενδιαφέρον... (Μ.Ο. ύψους στον Ολυμπιακό το 1.90..!)


Κάνοντας κλίκ πάνω στις λέξεις "παρατήρηση" θα μπορέσε να παρακολουθήσετε στιγμιότυπα απο τον αγώνα και τις απονομές.