Παρασκευή, Ιανουαρίου 18, 2013

το πρόγραμμα «2013 Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη» παρουσιάστηκε στο κοινό

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου της Ακρόπολης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013, η παρουσίαση του "2013 Έτους Γαστρονομίας στη Σαντορίνη" με μία ειδική εκδήλωση - συνέντευξη τύπου από τον Δήμαρχο Θήρας κο Αναστάσιο Νικόλαο Ζώρζο, ο οποίος είχε και το συντονισμό της παρουσίασης. 

Ομιλητές ήταν, πέραν του Δημάρχου, ο ομότιμος καθηγητής αρχαιολογίας και διευθυντής των ανασκαφών Ακρωτηρίου κος Χρίστος Ντούμας, η Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας, της Ακαδημίας Αθηνών, Δρ. Αικατερίνη Πολυμέρου - Καμηλάκη, ο Ηφαιστειολόγος Δρ. Γιώργος Βουγιουκαλάκης και ο κ. Ηλίας Μαμαλάκης, συγγραφέας και γευσιγνώστης.

Ο Δήμος Θήρας με απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου, ανακήρυξε το 2013 ως «ΕΤΟΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ». Με τη συγκεκριμένη απόφαση επιχειρείται να κεφαλαιοποιηθεί και να αξιοποιηθεί η μεθοδική, στοχευμένη και συλλογική προσπάθεια ετών, που έχει καταβληθεί στο νησί προκειμένου να ενταχθεί στο τουριστικό του χαρτοφυλάκιο η γαστρονομία, ώστε σήμερα η Σαντορίνη να διεκδικεί τη θέση της ανάμεσα στους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και μίλησαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κος Αθανάσιος Τσαυτάρης, η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης κος Νικόλας Κανελλόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Σπιλάνης, ο Βουλευτής Κυκλάδων κος Νίκος Συρμαλένιος, η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κα Χριστίνα Καλογήρου, η Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου αρμόδια για θέματα Τουρισμού κα Λίτσα Φτακλάκη και η Αντιδήμαρχος Αθηναίων κα Εύα Κοντοσταθάκου. Όλοι οι ομιλητές συνεχάρησαν τη Σαντορίνη και τον Δήμαρχο προσωπικά για την πρωτοβουλία αυτή και τόνισαν τη μεγάλη σημασία που έχει, όχι μόνο για το νησί αλλά και γενικότερα για την Ελλάδα.
Στην κατάμεστη, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Ακρόπολης, παρευρέθησαν εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, εκπρόσωποι της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, δημοσιογράφοι του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, ανταποκριτές ξένου τύπου στην Ελλάδα καθώς και αφοσιωμένοι φίλοι και κάτοικοι της Σαντορίνης. Ανάμεσά τους οι διακεκριμένοι Θηραίοι κος Γιάννης Μαρίνος, πρώην Ευρωβουλευτής, ο Ακαδημαϊκός Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής κος Χαράλαμπος Ρούσσος και ο Οιάτης επιχειρηματίας κος Γιάννης Αλαφούζος. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε επίσης και ο Πρόεδρος του ΞΕΕ κος Γεώργιος Τσακίρης.

Ο Δήμαρχος Θήρας, κος Νικόλαος Ζώρζος, ανέφερε ότι το Έτος Γαστρονομίας αποτελεί ένα πολυσύνθετο και πολυδιάστατο γεγονός που συνδέει το παρελθόν του νησιού της εποχής του προϊστορικού οικισμού του Ακρωτηρίου με το σήμερα και αναδεικνύει την ιδιαιτερότητα και τη γονιμότητα των ηφαιστειογενών εδαφών της Σαντορίνης. 
Η Γαστρονομία αγκαλιάζει όλες τις εκφάνσεις της σύγχρονης ζωής σε ένα τουριστικό προορισμό δηλαδή τις Τέχνες, την Παράδοση, την Παιδεία, την Επιστημονική Τεκμηρίωση και γενικότερα τον Πολιτισμό.
Ως εκ τούτου χαρακτήρισε το ΕΤΟΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ως ανοικτή πρόσκληση προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συμμετέχουν εντάσσοντας νέες ιδέες και δράσεις προκειμένου να τροφοδοτήσουν από κοινού το εγχείρημα αυτό.

Στη σχέση της Γαστρονομίας με τον Πολιτισμό αναφέρθηκε στην ομιλία του ο κ. Χρίστος Ντούμας λέγοντας ότι “Πολιτισμός είναι το σύνολο των αποκρίσεων του ανθρώπου στις προκλήσεις του περιβάλλοντός του. Μία από τις αποκρίσεις αυτές είναι και η διατροφή του. Προσπαθώντας όμως να καλύψει αυτή την ανάγκη, επινοεί τρόπους και μέσα, ώστε από την ικανοποίηση της ανάγκης να περάσει στην απόλαυση. Με τις λιχουδιές που παρασκευάζει, δεν περιορίζεται στην παραγωγή πολιτισμού περνάει σε ψηλότερη βαθμίδα κάνοντας γαστρονομία”. Επίσης αναφέρθηκε στην πρόχου του 17ου αιώνα π.Χ., που πρόσφατα ανακαλύφθηκε στο Ακρωτήρι και αποτέλεσε την έμπνευση για το σχεδιασμό του λογοτύπου του ΕΤΟΥΣ.

Ο Δρ. Γιώργης Βουγιουκαλάκης σχολίασε σύντομα τη σχέση της ηφαιστειακής προέλευσης των εδαφών της Σαντορίνης με τη γονιμότητά τους και την ιδιαιτερότητα των αγροτικών προϊόντων της.

Ο κος Ηλίας Μαμαλάκης που παρακολουθεί στενά το γαστρονομικό γίγνεσθαι της Σαντορίνης ανέφερε χαρακτηριστικά: ”Ποτέ δεν έφαγα άσχημα στη Σαντορίνη....Ήρθε η στιγμή να εξαργυρώσει το νησί την ιστορία αιώνων και να μετατρέψει την κακοτυχιά της ηφαιστειογενούς περιοχής σε καλή τύχη και προνόμιο. Κι εδώ έρχεται σήμερα ο Δήμος Σαντορίνης να ενισχύσει μια κίνηση που ήδη υπάρχει από χρόνια. Είτε το θέλουμε είτε όχι η Σαντορίνη είναι το νησί που περισσότερο απ’ όλα τα νησιά της Ελλάδας, εστιάτορες και επιχειρηματίες του τουρισμού συνεργάστηκαν στενά για την προβολή της κουζίνας και του κρασιού της Σαντορίνης. Υπάρχουν άνθρωποι που κατανάλωσαν ώρες και ώρες χωρίς ανταμοιβή για να προωθήσουν την ιδέα της υψηλής εστίασης στα εστιατόρια του νησιού...”.
Η κα Πολυμέρου-Καμηλάκη επικεντρώθηκε στην ανάδειξη της πολιτισμικής και κοινωνικής διάστασης της διατροφής, των εθίμων κοινής εστίασης και της ελληνικής φιλοξενίας, καθώς και της σύνδεσης των διατροφικών συνηθειών ενός τόπου με την παραγωγή.

Ένα βίντεο σχετικά με το πρόγραμμα "Σαντορίνη 2013 - Έτος γαστρονομίας" μπορείτε να δείτε εδω : 
Η επίσημη έναρξη για το “2013 ΕΤΟΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ” στη Σαντορίνη, θα πραγματοποιηθεί σε ανοικτή για το κοινό εκδήλωση στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο, στις 3 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 18:30.


Η ομιλία της υπουργού τουρισμού κ. Κεφαλογιάννη στην παρουσίαση του προγράμματος «2013 Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη»
Την ανάπτυξη της Ελληνικής Γαστρονομίας , στο πλαίσιο των θεματικών ενοτήτων του τουρισμού αποτελεί μία από τις άμεσες προτεραιότητες, όπως τόνισε η υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, μιλώντας στην εκδήλωση που οργάνωσε ο Δήμος Θήρας στο Μουσείο της Ακρόπολης με την ευκαιρία της ανακήρυξης του 2013 ως έτους Γαστρονομίας στη Σαντορίνη.
Η υπουργός, επισήμανε ότι στη στρατηγική ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού οι θεματικές ενότητες αποτελούν άμεση προτεραιότητα γιατί θα εμπλουτίσουν το τουριστικό προϊόν και θα συμβάλουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου που αποτελεί το μεγάλο «στοίχημα» για τον ελληνικό τουρισμό.
Επισυνάπτεται ο χαιρετισμός της υπουργού στην εκδήλωση.

«Ο Ελληνικός τουρισμός βρίσκεται σήμερα σε μια φάση δυναμικής επανεκκίνησης.
Αξιοποιώντας τα στοιχεία που μας καθιέρωσαν παγκοσμίως ως τουριστικό προορισμό, προωθούμε μια σειρά μέτρων που θα συμβάλουν στη μεγιστοποίηση της δυναμικής του ελληνικού τουρισμού.
Στόχος, ο εμπλουτισμός του τουριστικού μας προϊόντος, με σκοπό την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, που αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για τον ελληνικό τουρισμό, το οποίο είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε.

Στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Τουρισμού, είναι η ανάπτυξη των θεματικών ενοτήτων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και ο γαστρονομικός τουρισμός, ο οποίος στην Ελλάδα έχει μια μεγάλη δυναμική, την οποία δυστυχώς δεν εκμεταλλευθήκαμε μέχρι σήμερα, με οργανωμένο και συντονισμένο τρόπο.

Η πρωτοβουλία του Δήμου Θήρας, να ανακηρύξει το 2013 έτος γαστρονομίας στη Σαντορίνη, είναι μια αξιέπαινη προσπάθεια που κινείται προς τον επιδιωκόμενο σκοπό.

Να αναδειχθούν μοναδικά στοιχεία, τα οποία διαθέτει πλούσια η Σαντορίνη και να προβληθούν ως κομμάτι του τουριστικού μας προϊόντος.
Το νησί της Σαντορίνης, που ούτως ή άλλως αποτελεί ένα ισχυρό brand στην παγκόσμια τουριστική σκηνή, είναι ο ιδανικός τόπος από τον οποίο μπορεί να ξεκινήσει μια οργανωμένη προσπάθεια.
Μια εκστρατεία γαστρονομίας, μέσω της οποίας θα προβάλλονται ιδιαίτερα προϊόντα για τα οποία υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον και μεγάλη ζήτηση.
Η εκστρατεία αυτή, θα είναι όχημα ανάπτυξης για τον ελληνικό τουρισμό, σε μια εποχή που είναι το απόλυτο ζητούμενο για τον κλάδο και την εθνική οικονομία γενικότερα.
Ο Τουρισμός είναι από τους πιο σημαντικούς και παραγωγικού τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Προσπαθούμε να τον κάνουμε πιο ανταγωνιστικό και αποδοτικό.
Με στοχευμένες ενέργειες, που θα αναδεικνύουν τον πλούτο που διαθέτουμε.
Στις προσπάθειες σας, θα βρείτε το υπουργείο Τουρισμού συμπαραστάτη και αρωγό.
Είμαι πεπεισμένη ότι η συνεργασία μας μπορεί να αποδώσει τα καλύτερα αποτελέσματα για τον ελληνικό τουρισμό.
Κλείνω με κάτι που επαναλαμβάνω σε κάθε περίπτωση με έμφαση.
Ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού σημαίνει ανάκαμψη της οικονομίας.
Σημαίνει νέες θέσεις εργασίας, εισροή εσόδων, αναθέρμανση της αγοράς, ευκαιρίες επιχειρηματικότητας, προοπτικές επενδύσεων.
Για αυτό είμαστε εδώ με μόνο σκοπό να ενώσουμε δυνάμεις.
Ο τουρισμός οφείλει να γίνει υπόθεση όλων, ολόκληρης της δυναμικής κοινωνίας του Τουρισμού.
Των Περιφερειών, των Δήμων, των επιχειρηματιών, των εργαζομένων του κλάδου, των φορέων του Τουρισμού, όλων των Ελλήνων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Αυτό σημαίνει ότι όλοι έχουμε να συνεισφέρουμε σε αυτή την εθνική υπόθεση.
Να μην περιμένουμε μόνο από το κράτος και την κυβέρνηση να κάνει κάτι.
Να μην ζητάμε μόνο, αλλά να προσπαθούμε στο βαθμό που μπορούμε, ίσως κάνοντας ο καθένας και τη δική του υπέρβαση, σε αυτή την κοινή προσπάθεια και τον εθνικό στόχο..
Μαζί, ενώνοντας δυνάμεις, μπορούμε να φτάσουμε πιο γρήγορα στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Την ανάκαμψη του τουρισμού μας, την ανάκαμψη της οικονομίας μας.
Ο τουρισμός μπορεί να γίνει το χαμόγελο της ελπίδας και αισιοδοξίας.
Το όχημα της ανάπτυξης της νέας Ελλάδας». 


Χαιρετισμός της Γ.Γ. της Α.Δ.Α., κας Χριστιάνας Καλογήρου, στην εκδήλωση με θέμα: «Το 2013  Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη», στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Βέβαιη  για τις δυνατότητες των ελληνικών προϊόντων στην επιτυχημένη τουριστική προβολή και στην εξαγωγική προσπάθεια της χώρας εμφανίστηκε, η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, κα Χριστιάνα Καλογήρου ,στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση με θέμα: «2013 Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη», την Τρίτη 16 Ιανουαρίου  2013, στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Η κα. Καλογήρου, συγχαίροντας στην αρχή της ομιλίας της τον Δήμαρχο Σαντορίνης, κ. Νικόλαο Ζώρζο για την πρωτοβουλία που έχει λάβει ο Δήμος Σαντορίνης, αναφέρθηκε στην προσπάθεια ανάδειξης της Γαστρονομίας στη Σαντορίνη, ως ένας από τους πιο καθοριστικούς και αντιπροσωπευτικούς πρεσβευτές του ελληνικού τουρισμού, ώστε ο τόπος αυτός να μπορεί να αποτελέσει αναπόσπαστο τμήμα της «γαστρονομικής διπλωματίας».
“Η Σαντορίνη θεωρείται μια περιοχή με ιδιαίτερη γαστρονομική ταυτότητα. Πάνω σε αγροτικά προϊόντα, άμεσα συνδεδεμένα με το μοναδικό έδαφος του νησιού  και με αιχμή του δόρατος το κρασί της, χτίστηκε και η οινογαστρονομική εικόνα του νησιού, με αποτέλεσμα περήφανα να διεκδικεί σήμερα μία θέση ανάμεσα στους πλέον γνωστούς γαστρονομικούς προορισμούς.”

Επιπλέον, τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της Γαστρονομίας στο βάθος των αιώνων και του χρόνου. ‘’Η Γαστρονομία ενός τόπου είναι πολιτισμός που ρέει στον χρόνο, ταξιδεύει με τους ανθρώπους και καταγράφεται στο συλλογικό υποσυνείδητο.’’
Τέλος, εμφανίστηκε αισιόδοξη για την ανάπτυξη ενός γαστρονομικού προορισμού στις Κυκλάδες με τα νησιά μας ψηφίδες ενός κοινού, διατροφικού, δυναμικού και σύγχρονου πολιτισμού. Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της Α.Δ.Α., η Γενική Γραμματέας δήλωσε συμπαραστάτης και ευχήθηκε το 2013 να είναι η αρχή ενός μακροχρόνιου γαστρονομικού ταξιδιού στο Αιγαίο. 

επιστολή δημοτικής κοινότητας Θηρασιάς για τις ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία του νησιού

Σύμφωνα με το κείμενο της επιστολής της δημοτικής κοινότητας Θηρασιάς που υπογράφει ο πρόεδρός της Ευάγγελος Παράβαλος, με αποδέκτες αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες αλλά και πολιτικούς,

Με αφορμή την κατάληψη η οποία υλοποιήθηκε στο Γυμνάσιο ΤΛ Θηρασίας από την Δευτέρα 14 Ιανουαρίου έως την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου λόγο έλλειψης καθηγητών, με λογικά αιτήματα την μη εύρυθμη λειτουργία και την ανεπαρκή προετοιμασία των μαθητών για τις πανελλαδικές εξετάσεις και ιδιαίτερα των μαθητών της Γ Λυκείου.
Θεωρούμε υποχρέωση μας να σας ενημερώσουμε και να εκφράσουμε τις ανησυχίες μας, γιατί εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση υπονομεύει το παρόν και το μέλλον του σχολείου μας.
Το χειρότερο που μας ανησυχεί όμως είναι ότι το αποτέλεσμα της αδιαφορίας των αρμόδιων φορέων, είναι ότι το νησί της Θηρασίας θα γυρίσει στα παλιά χρόνια, όπου οι γονείς αναγκάζονταν να ξενιτευτούν από τον τόπο τους για να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά τους.
Όλες οι προσπάθειες αποκέντρωσης με σκοπό την αύξηση του πληθυσμού στην περιφέρεια τα προηγούμενα χρόνια τελικά είναι άσκοπες, ανωφελής και μάταιες.
Διερωτόμαστε τι φταίει και συμπεραίνουμε μετά από τις εξελίξεις και τα γεγονότα ότι ο σκοπός και το αποτέλεσμα της πολιτικής σκέψης των αρμοδίων, είναι η τελική κατάργηση και ύπαρξη εκπαίδευσης στα νησιά μας, με σκοπό την εξοικονόμηση κεφαλαίου θυσιάζοντας την παιδία και την μόρφωση των παιδιών μας.
Ζητάμε την άμεση κάλυψη των κενών θέσεων ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ομαλά το σχολείο μας και είμαστε σίγουροι ότι με τις ενέργειες σας, θα μας διαψεύσετε και όλη αυτή η καθυστέρηση δεν είναι προμελετημένη και σκόπιμη. 

Ν. Συρμαλένιος: εκατοντάδες ώρες χωρίς διδασκαλία και σε μαθήματα Πανελληνίων Εξετάσεων στα σχολεία των Κυκλάδων

Σύμφωνα με την ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Κυκλάδων στον αρμόδιο Υπουργό,

Τρεις μήνες μετά την έναρξη των μαθημάτων στα σχολεία και οι μαθητές/-τριες των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των Κυκλάδων έχουν απωλέσει εκατοντάδες διδακτικές ώρες λόγω της έλλειψης εκπαιδευτικών. Σοβαρότατο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί και στους τελειόφοιτους καθώς δεν διδάσκονται τα μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις.

Επανερχόμαστε, λοιπόν, στο κρίσιμο θέμα της υποστελέχωσης των σχολείων των Κυκλάδων, καθώς εδώ και ενάμιση μήνα εκκρεμεί η απάντηση στη σχετική ερώτηση που είχαμε καταθέσει (Α.Π.2878/12-10-2012). Πολλά σχολεία όπως τα ΕΠΑΛ Κέας και Θήρας βρίσκονται σε αναταραχή και έχουν ήδη προχωρήσει σε κινητοποιήσεις. 
Επιπροσθέτως, η εμπειρία μας στο νησιωτικό χώρο έχει αποδείξει ότι η εύρυθμη λειτουργία σχολείων σε μικρά νησιά, προαπαιτούμενο της οποίας είναι η έγκαιρη στελέχωση με εκπαιδευτικούς, είναι ευθέως ανάλογη με τον αριθμό των φοιτώντων: ένα σχολείο στο οποίο οι καθηγητές ειδικοτήτων εμφανίζονται στην πλειονότητά τους λίγο πριν ή λίγο μετά τα Χριστούγεννα απαξιώνεται στη συνείδηση της τοπικής κοινωνίας και πιθανότατα μπορεί και να κλείσει, όπως το ΕΠΑΛ Κύθνου.
Δεδομένου ότι:
1.είναι δεδομένη η υποχρέωση της πολιτείας να διασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση στο κοινωνικό αγαθό της εκπαίδευσης αλλά και να αποτρέψει τη μαθητική διαρροή για τον επιπρόσθετο λόγο ότι η νησιωτικότητα προστατεύεται από το Σύνταγμα
2.δεν έχει ληφθεί μέριμνα για κανένα αντισταθμιστικό μέτρο στους μαθητές από μειονεκτικές περιοχές, οι οποίοι και υφίστανται με το πλέον έντονο τρόπο τις επιπτώσεις των μνημονιακών πολιτικών, αφού η απόφαση για την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη αναφέρει τα μαθήματα στήριξης να γίνονται μόνο σε περίπτωση εκπαιδευτικών που δε συμπληρώνουν ωράριο
3.Δημοτικές Αρχές, Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, Μαθητικά Συμβούλια και Σύλλογοι Διδασκόντων απευθύνουν καθημερινά εκκλήσεις εκφράζοντας φόβους για τη απώλεια ουσιαστικής και με αξιώσεις πρόσβασης των μαθητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
4.πολλοί αναπληρωτές εκπαιδευτικοί έχουν αρνηθεί να αναλάβουν υπηρεσία στις Κυκλάδες λόγω των χαμηλότατων αμοιβών και του κόστους διαμονής και συγκοινωνίας

Ερωτάται  ο κ. Υπουργός:
1.σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί για την άμεση επίλυση του προβλήματος;
2.πώς θα αναπληρωθούν οι χαμένες διδακτικές ώρες των μαθημάτων που δημιουργούν μαθητές πολλαπλών ταχυτήτων;                                                                  

απαντήσεις Υπ. Παιδείας σε ερωτήσεις σχετικά με φλέγοντα θέματα εκπαίδευσης και υποστελέχωσης σχολείων Κυκλάδων

Σε σειρά ερωτήσεων και αναφορών που κατέθεσε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος και συνυπέγραψε ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, για τα διδακτικά κενά και την πρόσβαση τελειόφοιτων ΕΠΑΛ Ομάδα Β, το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού ουσιαστικά αρνείται να απαντήσει πώς θα καλυφθεί η ύλη των αδίδακτων –μέχρι σήμερα- μαθημάτων στα σχολεία των Κυκλάδων.
Πώς θα δώσουν Πανελλήνιες Εξετάσεις τα παιδιά που δεν έχουν διδαχθεί ούτε μια ώρα τα μαθήματα; Για ποιο λόγο αρνείται η πολιτεία μια δεύτερη ευκαιρία στην μάθηση για τους τελειόφοιτους ΕΠΑΛ Ομάδα Β΄ που έχουν αποφοιτήσει από άλλου τύπου Λύκεια;
Οι απαντήσεις, δυστυχώς, αναλώνονται σε περιγραφή του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη στελέχωση των σχολείων εξηγώντας την αδυναμία κάλυψης των κενών σε όλη την Ελλάδα με «τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας». Ενδεικτικό της διεκπεραιωτικής νοοτροπίας της ηγεσίας του Υπουργείου στον κοινοβουλευτικό έλεγχο είναι η χρήση πανομοιότυπων ολόκληρων παραγράφων στις πολύ συγκεκριμένες ερωτήσεις για τα συγκεκριμένα προβλήματα που τέθηκαν! Επίσης, παραμένει αναπάντητη η από 15/10/2012 ερώτηση σχετικά με «Ελλείψεις σε Διδακτικό, Ειδικό Εκπαιδευτικό και Ειδικό Βοηθητικό προσωπικό των σχολείων στις Κυκλάδες» κατά παράβαση των κανόνων της Βουλής.

Η πραγματικότητα, όμως είναι αμείλικτη: τα κενά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ακόμα και με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου ανέρχονται σε 1600 (2000 σύμφωνα με την ΟΛΜΕ, βλέπε Δελτίο Τύπου 15.01.2013) και οι πιστώσεις επαρκούν για 124 προσλήψεις!
Στις Κυκλάδες εξακολουθούν να μη διδάσκονται τα μαθήματα Πανελληνίων Εξετάσεων σε κάποια σχολεία, ενώ τα κενά  -όλων των ειδών, δηλαδή πλήρους ωραρίου και ωρομισθίων- είναι 128. Πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει η ηγεσία του Υπουργείου το πρόβλημα; Δυστυχώς, βρισκόμαστε μπροστά σε μεθοδεύσεις, οι οποίες αφενός δημιουργούν άνισες συνθήκες στα σχολεία των νησιών μας και αφετέρου θέτουν σε αμφισβήτηση τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών: συγχωνεύσεις τμημάτων, καθηγητές που μετακινούνται από νησί σε νησί για να διδάξουν το μάθημα της ειδικότητάς τους (!), καθηγητές που πιέζονται να διδάξουν μαθήματα άλλα πέραν της ειδικότητας τους και ανακλήσεις εκπαιδευτικών αποσπάσεων και αδειών που δρομολογούνται στη μέση της εκπαιδευτικής χρονιάς, και οι οποίες εμβαλωματικά και αντιπαιδαγωγικά θα αντιμετωπίσουν το τεράστιο πρόβλημα.
Από τις απαντήσεις, μπορεί επίσης να καταλάβει κανείς με την παράθεση των πινάκων των διδακτικών κενών στις Κυκλάδες, ότι στη διαδρομή Σχολική Μονάδα-Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Εκπαίδευσης-Περιφερειακή Διεύθυνση Ν.Αιγαίου-Υπουργείο, τα κενά μειώνονται … και αλλάζουν. Π.χ. 8 ώρες στη Σίκινο και 12 ώρες στη Νάξο θεωρούνται από το Υπουργείο 1 διδακτικό κενό, πάντα με βαθύ σεβασμό στη νησιωτικότητα…
Ως προς την άρνηση του Υπουργείου να επιτρέψει την πρόσβαση αποφοίτων άλλων τύπων Λυκείου στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΑΤΕΙ) μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων ΕΠΑ.Λ. Ομάδα Α. κατόπιν διετούς υποχρεωτικής φοίτησης, επιβεβαιώνεται αυτό που έχει επισημάνει σε προηγούμενη δήλωσή του ο βουλευτής  κατά καιρούς επισημάνει ότι «το εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι πολλών ταχυτήτων, βαθιά ταξικό και κοινωνικά διαστρωματωμένο, στερώντας από χιλιάδες παιδιά τη δυνατότητα να σπουδάσουν στη σχολή της επιλογής τους. Είναι σημαντική, θεωρούμε, η κοινωνική διάσταση της παρέμβασης μας, η οποία και θα μπορούσε να άρει την εν λόγω ανισότητα: οι συγκεκριμένοι μαθητές είναι όλοι ενήλικοι, έχουν επιλέξει να αφιερώσουν άλλα δύο χρόνια στην εκπαίδευσή τους και, όντας πιο ώριμοι και συνειδητοποιημένοι, επιθυμούν να συνεχίσουν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με την εισαγωγή τους σε κάποιο ΑΤΕΙ της ειδικότητάς τους. Είναι αδιανόητο να τους αρνείται η πολιτεία το δικαίωμα να συμμετέχουν στις εξετάσεις, τιμωρώντας τους επί της ουσίας για την προηγούμενη επιλογή σχολείου φοίτησής τους ή τις χαμηλές επιδόσεις των προηγούμενων χρόνων».

Ως ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ πιστεύουμε ότι ο σωστός και έγκαιρος σχεδιασμός της εκπαιδευτικής χρονιάς, η ιεράρχηση του δημόσιου σχολείου ως τον σημαντικότερο θεσμό της πολιτείας αλλά και η ισότιμη πρόσβαση στο αγαθό της παιδείας των παιδιών σε όλη τη χώρα αποτελούν τα ελάχιστα προαπαιτούμενα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο χώρο της εκπαίδευσης.


«η καλντέρα στη Σαντορίνη ανήκει στο Δημόσιο» αποφάνθηκε ο Άρειος Πάγος απορρίπτοντας αίτημα ιδιωτών..

Συγκεκριμένες εκτάσεις της καλντέρας στη Σαντορίνη, ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο, αποφάσισε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, δεχόμενη την εισήγηση του αντεισαγγελέα Αναστάσιου Κανελλόπουλου.
Παράλληλα οι αρεοπαγίτες απέρριψαν την αίτηση ιδιωτών που διεκδικούσαν την επίμαχη έκταση.
Στον Άρειο Πάγο είχε προσφύγει ανώνυμη εταιρεία, η οποία ζητούσε να αναιρεθεί απόφαση του Εφετείου Αιγαίου που είχε δικαιώσει το Δημόσιο, κρίνοντας ότι οι επίμαχες εκτάσεις του ανήκουν.
Το Δημόσιο έχει καταθέσει διεκδικητική αγωγή κατά της εταιρείας, η οποία έχει ξεκινήσει κατασκευαστικά έργα σε έκταση λίγο λιγότερο από 90 στρέμματα στην περιοχή της Καλντέρας. Το Δημόσιο επικαλέστηκε ότι σε αυτήν την περιοχή της Σαντορίνης κανένας ιδιώτης δεν έχει αποκτήσει κυριότητα, γιατί ανέκαθεν ήταν βοσκότοπος, λιβάδι και γκρεμοί.
Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου δέχθηκε την εισήγηση του κ. Κανελλόπουλου, ο οποίος έχει υποστηρίξει ότι οι εκτάσεις που είναι δασικές, αιγιαλός, κοινόχρηστες, βοσκές, αλλά και γενικά οι εκτάσεις των Κυκλάδων (μεταξύ των οποίων και της Σαντορίνης), οι οποίες λόγω της μορφής τους δεν εξουσιάζονταν από κανένα, είναι του ελληνικού Δημοσίου, ως διάδοχου του οθωμανικού κράτους.
Οι αρεοπαγίτες ανέπεμψαν την υπόθεση στο Γ' Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, προκειμένου να επιλυθούν άλλα εκκρεμή νομικά ζητήματα.
Ανάλογες αγωγές εκκρεμούν στα δικαστήρια, όχι μόνο για την περιοχή της Καλντέρας (και την ευρύτερη περιοχή των «γκρεμνών») της Σαντορίνης, αλλά και για παρόμοιες εκτάσεις σε άλλα ελληνικά νησιά.

Πηγή : Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πέμπτη, Ιανουαρίου 17, 2013

διανομή τροφίμων από την ένωση πολύτεκνων Σαντορίνης

Η Ιερά Μητρόπολη Θήρας Αμοργού και Νήσων και η Ένωση Πολυτέκνων Σαντορίνης σας ανακοινώνουν  ότι θα μοιραστούν γραβιέρα  και ρύζι σε όλους τους Πολύτεκνους που ανήκουν στην ένωση μας και στους άπορους που έφτιαξαν όλα τα χαρτιά τους μέσα στην προθεσμία που είχε ορίσει το Υπουργείο  .
 Η διανομή θα γίνει  ως εξής :
Για τους πολύτεκνους που ανήκουν στην Ένωση μας
Παρασκευή 18/01/13 και Σάββατο 19/01/13    από τις 10:00 πμ.-15:00 μμ. .
Και για τους άπορους
Τρίτη 22/01/13 , Τετάρτη 23/01/13 και Πέμπτη 24/01/13
 από τις 10:00 πμ.-  15:00μμ. στο Βόθωνα στο γήπεδο του μπάσκετ.
Επειδή δεν υπάρχουν ψυγεία θα δοθούν μόνο αυτές τις μέρες
Οι πολύτεκνοι καλείστε να έχετε μαζί σας την κάρτα των πολυτέκνων και οι άποροι  τις αστυνομικές ταυτότητες και των δυο συζύγων .

Τετάρτη, Ιανουαρίου 16, 2013

Ν. Συρμαλένιος – αναφορές για : οικοδομικές άδειες σεισμόπληκτων Θήρας και παράταση της διάρκειας εξόφλησης των άτοκών δανείων για την παραλαβή της σταφυλικής παραγωγής


 Αναφορά με αποδέκτη τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας  και Κλιματικής Αλλαγής, με θέμα τις «οικοδομικές άδειες σεισμοπλήκτων Θήρας» καθώς και αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης με θέμα «Παράταση της διάρκειας εξόφλησης των άτοκών δανείων για την παραλαβή της σταφυλικής παραγωγής»
κατέθεσε ο βουλευτής Κυκλάδων του Συριζα Νίκος Συρμαλένιος.

Στην πρώτη περίπτωση και σχετικά με τις «οικοδομικές άδειες σεισμόπληκτων Θήρας» κατέθεσε το έγγραφο της 03/1/2013 με αρ. πρωτ.25 του Δημάρχου Θήρας κ. Ζώρζου με το οποίο ενημερώνει «για ένα θέμα που ταλαιπωρεί τους ιδιοκτήτες των κατοικιών οι οποίες κατασκευάστηκαν στη Θήρα μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1956 για τη στέγαση των σεισμοπλήκτων χωρίς να εκδοθούν οικοδομικές άδειες»
Επίσης για το ίδιο θέμα κατέθεσε το έγγραφο της 17/12/2012 με αρ. πρωτ. Ν154196/44602/2012 του Συνηγόρου του Πολίτη.


Για το θεμα: Παράταση της διάρκειας εξόφλησης των άτοκών δανείων για την παραλαβή της σταφυλικής παραγωγής, ο βουλευτής Κυκλάδων  Νίκος Συρμαλένιος κατέθεσε αναφορά την επιστολή του Προέδρου της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων κ. Μάρκου Καφούρου με την οποία ενημερώνει για το αίτημα που έχει υποβάλλει η ΚΕΟΣΟΕ προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Σταικούρα για να «παραταθεί η διάρκεια εξόφλησης των άτοκων δανείων για την παραλαβή της σταφυλικής  παραγωγής περιόδου 2009/2010….»

ξεκινά η υλοποίηση του έργου Προβολής Τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου,

Οριστικοποιήθηκε η απόφαση και ξεκινά η υλοποίηση του έργου Προβολής του Τουριστικού Προϊόντος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Περιφερειάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη και της αρμόδιας Αντιπεριφερειάρχη Ελευθερίας Φτακλάκη με στελέχη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής, εξετάστηκαν όλες οι παράμετροι του σημαντικού αυτού έργου.
Έπειτα από συντονισμένες ενέργειες και μετά από την έγκριση της Οικονομικής Επιτροπής την επόμενη εβδομάδα το έργο πρόκειται να ξεκινήσει με την υλοποίηση του υποέργου Marketing και προώθηση του τουριστικού προϊόντος, έτσι ώστε να επιτευχθεί απορρόφηση των πόρων όπως είχε εξαγγελθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.
Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη για το έργο του ΕΣΠΑ, καθώς  οι  μέχρι πρότινος «μπλοκαρισμένοι» πόροι του ΕΣΠΑ για τον τουρισμό, αποδεσμεύτηκαν και η Διεύθυνση Τουρισμού θα μπορέσει να ξεκινήσει άμεσα την υλοποίηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου Δράσης για τον Τουρισμό, που εγκρίθηκε με ενισχυμένη πλειοψηφία από το περιφερειακό συμβούλιο, στις 15 Δεκεμβρίου 2012.

στις 29.1 ο απολογισμός για το 2012 του Περιφερειάρχη και της εκτελεστικής επιτροπής της Π.Ν.Α.

Σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου που θα πραγματοποιηθεί την 29η Ιανουαρίου 2013 ημέρα Τρίτη και ώρα 11:00 π.μ.στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων θα πραγματοποιηθεί ο «Απολογισμός από τον κ. Περιφερειάρχη των πεπραγμένων της
Περιφερειακής Αρχής έτους 2012 σε ότι αφορά την εφαρμογή του ετήσιου προγράμματος δράσης, την οικονομική κατάσταση και τη διοίκηση της περιφέρειας, σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 185 του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87τΑ) «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης-Πρόγραμμα Καλλικράτης».

συνεδρίαση εκτελεστικής επιτροπής ΠΝΑ (15.1) – αποφάσεις

Με τη συμμετοχή των αντιπεριφερειαρχών και των προϊστάμενων των υπηρεσιών Ανάπτυξης, Οικονομικών και Τεχνικών Έργων, έγινε παρουσίαση των διαδικασιών που προβλέπει η κοινή υπουργική απόφαση και η κατανομή των πόρων.
1.των ταμειακών υπολοίπων του 2012
2.των αναναμενόμενων πόρων του έτους 2013

Σε ότι αφορά στα αναμενόμενα έσοδα που για το 2012 είχαν προβλεφθεί από τους κεντρικούς αυτοτελής πόρους στο ύψος των 18.000.000 ευρώ διατέθηκαν συνολικά 4.263.130,71 ευρώ και επιπλέον για διατροφικό επίδομα νεφροπαθών το ποσό των 1.414.000 ευρώ.

Για το 2013 δεν προβλέπονται επιπλέον πόροι από αυτούς που διατέθηκαν το 2012 και άρα ο προγραμματισμός έργων μέσω κεντρικών αυτοτελών πόρων είναι μηδαμινός.

Με τη μείωση των πόρων που προέρχονται από παράβολα, τέλη κλπ, ο προϋπολογισμός βάσει των εσόδων θα διαμορφωθεί στο ύψος των 14 εκατομμυρίων ευρώ.

Ποσό το οποίο καλύπτει σε μεγάλο μέρος τα λειτουργικά έξοδα της Περιφέρειας, τη μεταφορά μαθητών, το διατροφικό επίδομα, τη δακοκτονία κλπ.
Η εκτελεστική επιτροπή συζήτησε και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (τεχνικό πρόγραμμα ύψους 40.000.000 ευρώ).

Διαπιστώθηκε πως η μηδενική χρηματοδότηση από τους ΚΑΠ Επενδύσεων στερεί από την Περιφέρεια τους απαραίτητους πόρους για νέα έργα κυρίως στην Περιφερειακή Ενότητα Κυκλάδων, όπου οι τοπικοί πόροι είναι ελάχιστοι.

Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε πως το θέμα θα τεθεί στην συνάντηση (16.1) της ΕΝΠΕ με τον αναπληρωτή υπουργό κ. Σταϊκούρα.

Επίσης, κατά τη σύσκεψη εξετάστηκε και η πορεία των έργων που χρηματοδοτούνται μέσω ΣΑΕΠ.

Φιλαρμονική Δήμου Θήρας – κοπή πίτας

Σύμφωνα με πρόσκλησή της, την πρωτοχρονιάτικη πίττα της θα κόψει την Κυριακή 20 Ιανουαρίου στις 11.30, στην έδρα της στο «Μετόχι» στο Μεγαλοχώρι, η Φιλαρμονική του Δήμου Θήρας.

Τρίτη, Ιανουαρίου 15, 2013

συνέλευση για το θέμα της χωροθέτησης των απορριμμάτων

Συνέλευση κατοίκων πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 15 Ιανουαρίου στο Μεγαλοχώρι με σκοπό την συζήτηση του θέματος της χωροθέτησης των απορριμμάτων, ως συνέχεια της πρόσφατης απόφασης (8.1) του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου,
σύμφωνα με την οποία δεν συντρέχουν λόγοι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και ως εκ τούτου «απαγορεύσεων» για την συγκεκριμένη περιοχή, απόφαση η οποία μπορεί να θεωρηθεί ότι «ανοίγει τον δρόμο» για την εκεί ίδρυση και λειτουργία ΟΕΔΑ (Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διάθεσης Απορριμμάτων) και με δεδομένο ότι η θέση αυτή επελέγει ως πρώτη καταλληλότερη σε σχετική μελέτη που παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2012.

Κατά την διάρκεια της συνέλευσης, η πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος κ. Πιτσικάλη αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση του ΚΑΣ καθώς και στις νομικές διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει για την απομάκρυνση του ενδεχόμενου δημιουργίας ΟΕΔΑ στην εν λόγο περιοχή. Σύμφωνα με μέρος των επιχειρημάτων του δικηγόρου που έχει αναλάβει την υπόθεση για λογαριασμό των κατοίκων του χωριού (η επιστολή του οποίου διαβάστηκε κατά την διάρκεια της συνέλευσης) είναι πως πρόκειται για περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που χρήζει προστασίας (η περιοχή βρίσκεται κοντά στην καλντέρα) καθώς επίσης και σε κοντινή απόσταση από σπίτια. Ενώ, σχετικά με τις δυνατότητες που δίνει ο νόμος ανέφερε ότι υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής κατά της απόφασης του ΚΑΣ -και όχι μόνο- στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Κατά την διάρκεια της συνέλευσης αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι νομικές διαδικασίες για την απομάκρυνση του ενδεχόμενου κατασκευής ΟΕΔΑ στην περιοχή, με τις απόψεις των κατοίκων να συγκλίνουν στο ότι η περιοχή δεν ενδείκνυται γι αυτή τη χρήση, ενώ  τονίστηκε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι εγκαταστάσεις διαχείρισης των απορριμμάτων δεν λειτουργούν «σωστά» και όπως πρέπει ώστε να μην μολύνουν το περιβάλλον, δημιουργώντας προβλήματα στους περίοικους.
Ως προς αυτό όμως εκφράστηκε -κυρίως από νεότερους ηλικιακά συμμετέχοντες- η άποψη πως «αυτό δεν είναι απαραίτητο να συμβαίνει ή να συμβεί» και πως «κάτι τέτοιο είναι καταδικαστέο», υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν αντίστοιχα πολλές περιπτώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπου χώροι διαχείρισης απορριμμάτων λειτουργούν υποδειγματικά και χωρίς προβλήματα ακόμη και μέσα σε κατοικημένες περιοχές και πολύ κοντά σε σπίτια».

Από πλευράς Δήμου μετά και την άρση των εμποδίων από πλευράς Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, αναμένεται να ανατεθεί η δημιουργία μελέτης για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην περιοχή.

Σχετικά με τις ΟΕΔΑ και τις πληροφορίες που υπάρχουν γι αυτές,
Μια ΟΕΔΑ αποτελείται από ένα εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης και χώρο υγειονομικής ταφής των υπολειμμάτων της.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό τους, η λειτουργία Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων, είναι περιβαλλοντικά φιλική.

οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Θήρας και οι αρμοδιότητές τους για την διετία 2013-2014

Ανακοινώθηκαν από τον Δήμο Θήρας οι αντιδήμαρχοι και οι αρμοδιότητές τους για την διετία 2013-2014. Αντιδήμαρχοι ορίστηκαν οι κύριοι Γιάννης Αργυρός, Ανδρέας Ζώρζος, Νίκος Καμπουράκης και Μάρκος Καφούρος.
Από πλευράς Δήμου διευκρινίζεται ότι η σειρά ανακοίνωσης των ονομάτων είναι αλφαβητική μιας και δεν τίθεται θέμα ιεραρχίας αλλά αρμοδιοτήτων.
Από τους αντιδημάρχους ορίστηκε το δικαίωμα υπογραφής σε περίπτωση απουσίας του δήμαρχου να έχει ο κ. Καμπουράκης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

ΑΡΓΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, αναλαμβάνει:
1. Την ευθύνη για τον τομέα του Τουρισμού, την προετοιμασία για τη
συμμετοχή του Δήμου ή άλλων φορέων Τουρισμού στις εκθέσεις, την
προετοιμασία και οργάνωση συνεδρίων που αφορούν τον τουρισμό, την
υποβολή προτάσεων για την εκπόνηση μελετών σχετικών με το τομέα αυτό.
Την ευθύνη της προβολής των Νησιών και του Δήμου μέσω του διαδικτύου.
Τη συνεργασία και το συντονισμό με τους αρμόδιους φορείς, οργανισμούς,
ΝΠΙΔ, συλλόγους, ιδιώτες, για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος,
την επίλυση θεμάτων σχετικών με την αξιολόγηση ιδεών για την ανάπτυξη
του τουρισμού.
2. Την ευθύνη για τον τομέα της Παιδείας.
3. Την Τέλεση Πολιτικών Γάμων και την παρακολούθηση του αντίστοιχου
γραφείου με στόχο την προβολή του Δήμου από την τέλεση αυτών.
4. Την οργάνωση επιτροπών και το συντονισμό τους, για την ονομασία οδών –
πλατειών, αρίθμηση και οδοσήμανση.
5. Την εποπτεία των Νομικών Προσώπων του τομέα Κοινωνικής Μέριμνας &
Παιδείας.
6. Την εποπτεία και έλεγχο της Δημοτικής Αστυνομίας.
7. Την παρακολούθηση των Εμπορικών δραστηριοτήτων στα όρια του Δήμου
και τη συνεργασία του με το Σύλλογο Εμπόρων και τα Επιμελητήρια.
8. Την υποστήριξη του έργου των Συμβουλίων της Τοπικής Κοινότητας
Ημεροβιγλίου και των Δημοτικών Κοινοτήτων Φηρών, Καρτεράδου και
Επισκοπή Γωνιάς.
9. Την εκπροσώπηση του Δήμου στα Δικαστήρια σε θέματα της αρμοδιότητας
του.

ΖΩΡΖΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, αναλαμβάνει:
1. Την καθαριότητα όλων των κοινόχρηστων χώρων της εδαφικής περιφέρειας
του Δήμου και των κοιμητηρίων καθώς και την τήρηση των υποχρεώσεων
καθαρισμού από τους ιδιοκτήτες, νομείς, και επικαρπωτές οικοπέδων και
λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλης, χωριών, οικισμών,
καθώς και την υποχρέωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού από το Δήμο σε
περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων.
2. Την αποκομιδή και διαχείριση των στερεών απόβλητων σε επίπεδο
προσωρινής αποθήκευσης μεταφόρτωσης, επεξεργασίας, ανακύκλωσης και
εν γένει αξιοποίησης, διάθεσης, λειτουργίας σχετικών εγκαταστάσεων,
κατασκευής μονάδων επεξεργασίας και αξιοποίησης, καθώς και
αποκατάστασης υφισταμένων ΧΑΔΑ.
3. Την απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων οχημάτων μη φερόντων πινακίδες
κυκλοφορίας από δημοτικούς χώρους ή χώρους όπου προκαλείται
αισθητική ρύπανση.
4. Την τήρηση κανόνων υγιεινής των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων.
5. Την ίδρυση και λειτουργία αμαξοστασίου και γραφείου κίνησης οχημάτων.
6. Τη συντήρηση και επισκευή του μηχανολογικού εξοπλισμού καθαριότητας
καθώς και των λοιπών μηχανημάτων του Δήμου.
7. Την ευθύνη των συνεργείων άμεσης συντήρησης οδών πλατειών
πεζοδρομίων και λοιπών κοινοχρήστων χώρων.
8. Την εισήγηση για κανονισμό λειτουργίας κοιμητηρίων καθώς και την τήρησή
αυτού και του κανονισμού καθαριότητας από τους Δημότες.
9. Την υποστήριξη του έργου των Συμβουλίων των Τοπικών Κοινοτήτων
Μεγαλοχωρίου, Ακρωτηρίου και της Δημοτικής Κοινότητας Εμπορείου.
10. Την εκπροσώπηση του Δήμου στα Δικαστήρια σε θέματα της αρμοδιότητας
του.

ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, αναλαμβάνει:
1. Την ευθύνη των Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου.
2. Τη μέριμνα για θέματα διαφάνειας και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του
Δήμου.
3. Την παρακολούθηση και μέριμνα για την επιμόρφωση και εκπαίδευση όλου
του προσωπικού.
4. Την εποπτεία του γραφείου έκδοσης αδειών λειτουργίας καταστημάτων
Υγειονομικού Ενδιαφέροντος και αδειών μουσικών οργάνων. Την υπογραφή
εγγράφων που αφορούν την προσωρινή ή μόνιμη ανάκληση αδειών
λειτουργίας και την υπογραφή εκτέλεσης διοικητικών ποινών (σφράγιση)
των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για υποθέσεις οριστικής
αφαίρεσης άδειας ή ανάκληση αδείας ή προσωρινής αφαίρεσης αδείας ή
λειτουργίας άνευ αδείας.
5. Την ευθύνη των ρυθμίσεων και την επίλυση του κυκλοφοριακού θέματος
καθώς και την εποπτεία των χώρων στάθμευσης.
6. Την ευθύνη για το Κτηματολόγιο και την περιουσία του Δήμου και την
εποπτεία του αντίστοιχου Γραφείου.
7. Τη συντήρηση και λειτουργία των πάρκων Κυκλοφοριακής Αγωγής.
8. Αναπληρώνει το Δήμαρχο σε περίπτωση απουσίας του ή κωλύματος του.
9. Την υποστήριξη του έργου των Συμβουλίων της Δημοτικής Κοινότητας
Μεσαριάς και των Τοπικών Κοινοτήτων Έξω Γωνιάς και Πύργου.
10. Την εκπροσώπηση του Δήμου στα Δικαστήρια σε θέματα της αρμοδιότητας
του.

ΚΑΦΟΥΡΟΣ ΜΑΡΚΟΣ, αρμόδιος κατά τόπον για τη Δημοτική Ενότητα Οίας,
όπου θα ασκεί τις οριζόμενες στο άρθρο 59, παρ. 4, αρμοδιότητες του Ν.
3852/2010 και αναλαμβάνει:
1. Την ευθύνη όλων των προμηθειών που διενεργούνται από όλες τις
υπηρεσίες του Δήμου και την ευθύνη για την ίδρυση και λειτουργία
Αποθήκης.
2. Την ευθύνη λειτουργίας του Πολεοδομικού Γραφείου.
3. Την ευθύνη για τα θέματα Πολιτικής Προστασίας και τον έλεγχο των
σχετικών προμηθειών.
4. Την ευθύνη για την Αγροτική Ανάπτυξη.
5. Την ευθύνη για την Υπηρεσία Πρασίνου.
6. Την ευθύνη για τη σύνταξη μελετών για την τοποθέτηση κινητής τηλεφωνίας
σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, το Δημόκριτο ή άλλους
επιστημονικούς φορείς.
7. Τη μεταναστευτική πολιτική και εποπτεία του γραφείου Αλλοδαπών.
8. Την ευθύνη για τη συνεργασία του Δήμου με την Εκκλησία.
9. Την ευθύνη και την εποπτεία των δραστηριοτήτων του ΚΕΠ της Δημοτικής
Κοινότητας Θηρασίας και του ΚΕΠ της Τοπικής Κοινότητας Οίας και την
εκχώρηση υπογραφής βεβαιώσεων, πιστοποιητικών και λοιπών διοικητικών
εγγράφων που εκδίδονται από τις διοικητικές υπηρεσίες που λειτουργούν
στις ανωτέρω Κοινότητες.
10. Την υποστήριξη του έργου των Συμβουλίων της Δημοτικής Κοινότητας
Θηρασίας και των Τοπικών Κοινοτήτων Οίας, Βουρβούλου και Βόθωνα.
11. Την εκπροσώπηση του Δήμου στα Δικαστήρια σε θέματα της αρμοδιότητας
του.

πολιτιστικός σύλλογος της Μεσαριάς – κοπή πίτας

Το Σάββατο 19 Ιανουαρίου στις 17.00 στην Playland θα πραγματοποιηθεί η ετήσια καθιερωμένη γιορτή για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του πολιτιστικού Συλλόγου της Μεσαριάς «ο Άγιος Δημήτριος».
Προσκεκλημένοι είναι.. άπαντες οι ενδιαφερόμενοι!

Επιμελητήριο Κυκλάδων – ανακοίνωση για επιμορφωτικά σεμινάρια

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,
Μετά την έκδοση της 29331/1135/2012 Υπουργικής Απόφασης και της σχετικής εγκυκλίου εφαρμογής, το Επιμελητήριο Κυκλάδων ανακοινώνει την έναρξη, για το έτος 2013, της διοργάνωσης επιμορφωτικών σεμιναρίων πάνω σε θέματα άσκησης καθηκόντων Τεχνικού Ασφαλείας στα νησιά των Κυκλάδων.

Η επιμόρφωση των εργοδοτών και των εργαζομένων επιχειρήσεων μικρής και μεσαίας επικινδυνότητας (οι οποίες απασχολούν μικρό αριθμό εργαζομένων) προκειμένου οι εργοδότες ή οι εργαζόμενοι να έχουν τη δυνατότητα να αναλαμβάνουν τα καθήκοντα Τεχνικού Ασφαλείας, καλύπτει την υποχρέωση έναντι του Νόμου 1568/1985 «Υγιεινή & ασφάλεια των εργαζομένων» που ορίζει την υποχρέωση χρήσης υπηρεσιών Τεχνικού Ασφάλειας από κάθε επιχείρηση που απασχολεί προσωπικό. 

Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν:
Σεμινάρια «Επιμόρφωση εργοδοτών και εργαζομένων», διάρκειας 35 ωρών, για επιχειρήσεις οι οποίες υπάγονται στη Β’ κατηγορία, και
Σεμινάρια «Επιμόρφωση εργοδοτών», διάρκειας 10 ωρών, για επιχειρήσεις οι οποίες υπάγονται στη Γ’ κατηγορία .
Ο σχηματισμός τμημάτων και για τις δύο κατηγορίες έχει ξεκινήσει με τη συμπλήρωση αιτήσεων και τη συλλογή των απαραίτητων δικαιολογητικών, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν τη σχετική νομοθεσία και τα έντυπα των αιτήσεων στη Δικτυακή Πύλη του Επιμελητήριου Κυκλάδων www.e-kyklades.gr  (ενότητα ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ/ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ).

Για περισσότερες πληροφορίες/διευκρινήσεις, αλλά και συμπλήρωση αιτήσεων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τα γραφεία του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στη Σύρο (κ. Δημήτρη Χαμεζόπουλο, τηλ. 22810 82346, εσωτ. 105), καθώς και με τα γραφεία του Επιμελητηρίου στα νησιά Άνδρο, Θήρα, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Τήνο. 

www.thridimo.mysch.gr - μια σελίδα με βοηθητικό υλικό για το μάθημα των θρησκευτικών

Σύμφωνα με ενημέρωσή μας απο το Γραφείο Νεότητας της Ι.Μ. Θήρας, στην διεύθυνση : www.thridimo.mysch.gr θα μπορέσετε να δείτε την σελίδα που δημιουργήθηκε με σκοπό την παροχή συμπληρωματικής βοήθειας και υλικού για το μάθημα των Θρησκευτικών στην Α/θμια Εκπαίδευση και κάποια πράγματα για την Ιστορία της Ε Δημοτικού.
Σύμφωνα με τους δημιουργούς της, η  σελίδα λειτουργεί σαν server, αντλώντας υλικό και απο άλλες σελίδες, με σκοπό να βοηθηθεί όποιος ψάχνει σχετική αρθρογραφία για το θέμα, και όχι να υιοθετήσει πνευματική ιδιοκτησία που δε της ανήκει.
Η δημιουργία της Ιστοσελίδας δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι είναι ήδη αναρτημένο.

Παναγιωτίδης – Πελεκάνος στην Rock Street

Στην μουσική σκηνή Rock Street στην Νίκαια θα παρουσιάσουν τις μουσικές και το πρόγραμμά τους ο Βασίλης Παναγιωτίδης και ο Κωσταντίνος Πελεκάνος, το Σάββατο 19 Ιανουαρίου. Έναρξη στις 22.00.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την διεύθυνση: https://www.facebook.com/events/125231227645631/?fref=ts 

αντιμετωπίστηκαν τα προβλήματα με τους δημοτικούς και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς

Συνεχίζεται απρόσκοπτα το πρόγραμμα της λειτουργίας των δημοτικών και ιδιωτικών βρεφικών και παιδικών σταθμών καθώς  και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών σε όλη τη χώρα μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Συγκεκριμένα, με απόφασή του το Ελεγκτικό Συνέδριο άναψε το «πράσινο φως» για την υπογραφή των συμβάσεων με όλους τους δημοτικούς και ιδιωτικούς σταθμούς που μετέχουν στο πρόγραμμα, δικαιώνοντας το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για τους χειρισμούς του και τη διαπραγμάτευση που είχε κάνει  το καλοκαίρι του 2012  με τους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ και της Ομοσπονδίας των Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών.

Με αυτή την απόφαση 60.000 παιδιά προσχολικής αγωγής που καλύπτονταν από το πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», συνεχίζουν κανονικά να φιλοξενούνται στους σταθμούς αυτούς.  
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ για την προγραμματική περίοδο 2007-2013.

ο Συριζα για το ενδεχόμενο κατάργησης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας σε πολλές περιοχές της χώρας

Τη «χαριστική βολή» στα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση μέσω της κατάργησης-συγχώνευσης των υπηρεσιών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας σε μια σειρά από περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα, μέσω του νέου οργανογράμματος του Υπουργείου Εργασίας, που αφορά τις υπηρεσίες του Υπουργείου και τους εργαζόμενους, προωθείται η κατάργηση-συγχώνευση υπηρεσιών και τμημάτων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε) στο Αγρίνιο, στη Λευκάδα, στην Άρτα, στο Καρπενήσι, στη Λιβαδειά, στην Ηλεία, στη Δάφνη και στην Αγία Παρασκευή στην Αθήνα, στο Ναύπλιο, στη Δράμα, στην Ημαθία, στην Πέλλα, στη Φωκίδα, κ.α.
Τα αποτελέσματα αυτού του απαράδεκτου σχεδιασμού οδηγούν από τη μια πλευρά στην κατάργηση, επί της ουσίας, οποιουδήποτε ελέγχου σε σχέση με την παραβίαση των ήδη ισοπεδωμένων -ελέω μνημονίων- εργασιακών δικαιωμάτων, καθώς και των κανόνων και μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους και από την άλλη πλευρά σπρώχνουν σε οικονομικό και οικογενειακό αδιέξοδο τους υπαλλήλους των εν λόγω υπηρεσιών, οι οποίοι είτε θα πρέπει να μετακομίσουν σε άλλες πόλεις είτε να διανύουν καθημερινά τεράστιες χιλιομετρικές αποστάσεις, επωμιζόμενοι δυσβάσταχτο κόστος, είτε να τεθούν ακόμα και σε διαθεσιμότητα για να μεταταχθούν.
Οι -υπό κατάργηση- υπηρεσίες του Σ.ΕΠ.Ε προσέφεραν και προσφέρουν σημαντικότατο έργο παρά την τραγική υποστελέχωσή τους και παρά τις τεράστιες περικοπές που έχουν υποστεί οι συνολικές αποδοχές των επιθεωρητών, οι οποίοι, σε μεγάλο βαθμό, αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ελεγκτικές τους υποχρεώσεις, αφού έχουν εκμηδενιστεί οι αποζημιώσεις για τα έξοδα κίνησης και τις εκτός έδρας ελεγκτικές αποστολές τους.

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις του Τμήματος Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης Ρόδου με 1 επιθεωρητή, Κορίνθου με 1 επιθεωρητή, Άρτας με 3 επιθεωρητές και Ηλείας (ΤΤΥΕ Ηλείας ή Τμήμα Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Ηλείας), με μόλις 3 επιθεωρητές(!), το οποίο μάλιστα είναι κορυφαίο τμήμα σε απόδοση στην επικράτεια επί 12 συναπτά έτη, σε ποιοτική και ποσοτική απόδοση (της τάξεως του 200% των ελεγκτικών στόχων), με 3.644 ελέγχους κατά την εξαετία 2007-2012 (απόδοση: 190,39%) το οποίο - μεταξύ πολλών άλλων-καταργείται και συγχωνεύεται με το αντίστοιχο Τμήμα της Αχαΐας.

Ακόμα πιο τραγική διαμορφώνεται η κατάσταση στις Κυκλάδες, όπου δρομολογείται η κατάργηση της Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου της Σύρου -η οποία ενεργούσε ως Συντονιστικό Κέντρο- και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων της στον Πειραιά για την κοινωνική επιθεώρηση και στην Αθήνα για την τεχνική επιθεώρηση. Καταργείται επίσης και το Τμήμα της Μήλου, στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγονταν 4 νησιά. Τα μεγάλα ποσοστά αδήλωτης εργασίας, εργοδοτικής ασυδοσίας και εισφοροδιαφυγής, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος που ήδη υφίστανται οι νησιωτικές κοινωνίες και ο καθείς αντιλαμβάνεται την επικείμενη κατάρρευση ακόμα και αυτής της υποτυπώδους -λόγω της χρόνιας υποστελέχωσης- λειτουργίας του ΣΕΠΕ στις Κυκλάδες.
Η δημιουργία μιας υπηρεσίας-μαμούθ που θα περιλαμβάνει από τα Δυτικά προάστια της Αττικής μέχρι τα Δωδεκάνησα θα είναι δυσλειτουργική, εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και των εργαζομένων.

Για τους παραπάνω λόγους, ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί
Σκοπεύουν να απορρίψουν την προωθούμενη -μέσω του νέου οργανογράμματος του Υπουργείου Εργασίας- απαράδεκτη και αντεργατική κατάργηση-συγχώνευση υπηρεσιών και τμημάτων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας πολλών περιοχών της χώρας;
Τι πρωτοβουλίες θα αναλάβουν ώστε να ενισχυθούν με προσωπικό και μέσα οι υπηρεσίες του Σ.ΕΠ.Ε ανά τη χώρα και να υπάρξουν, επιτέλους, ουσιαστικοί έλεγχοι στους εργασιακούς χώρους στο σύνολο της επικράτειας -και όχι μόνο σε ένα πάρα πολύ περιορισμένο τμήμα που αντιστοιχεί στις έδρες των υπηρεσιών- στο πεδίο της κατάφωρης καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων, καθώς και των κανόνων και μέτρων ασφάλειας και υγιεινής της εργασίας;                                                               

Δευτέρα, Ιανουαρίου 14, 2013

το προεδρείο και οι επιτροπές του Δήμου Θήρας για την επόμενη διετία

Ανανέωσαν την θητεία τους, μέχρι την λήξη της τετραετίας της σημερινής Δημοτικής Αρχής, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θήρας Άρης Χλωρίδης, ο αντιπρόεδρός του Γιάννης Γρατσίας, και η Γ.Γ. του, Μαρία Νομικού.
Παράλληλα την θητεία του ως πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Θήρας ανανέωσε ο Δήμαρχος Νίκος Ζώρζος με μέλη τους : Ανάργυρο Δαρζέντα, Ανδρέα Ζώρζο, Κατερίνα Καραμολέγκου, Αντώνη Σιγάλα και Νίκο Παγώνη.
Πρόεδρος της επιτροπής «Ποιότητας Ζωής» προτάθηκε και ορίστηκε απο τον Δήμαρχο, ο Νίκος Καμπουράκης ενω μέλη της επιτροπής εξελέγησαν οι : Γιάννης Αργυρός, Νίκος Σιγάλας, Γιώργος Νομικός, Κατερίνα Καραμολέγκου, Νίκος Μάινας, και Γιάννης Γρατσίας.
Οι εκλογές για την ανάδειξη των μελών των παραπάνω οργάνων πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 13 Ιανουαρίου.

συνάντηση κατοίκων του Μεγαλοχωρίου για το θέμα των απορριμμάτων

Γενική συνέλευση των κατοίκων του Δ.Δ. του Μεγαλοχωρίου θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 14 Ιανουαρίου, στα γραφεία της Κοινότητας στις 16.30, με θέμα το ενδεχόμενο μεταφοράς του χώρου διαχείρισης των απορριμμάτων στον χώρο «παλαιά ορυχεία Μεταξά» στα όρια του Δημοτικού Διαμερίσματος.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε, κάτοικοι του χωριού εξετάζουν ήδη απο νομικής πλευράς το κατα πόσο είναι εφικτό να ισχύσει η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου γι αυτό το σκοπό.

συνέλευση της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης (26.1)

Συνέλευση για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ξενοδόχων θα γίνει το Σάββατο 26 Ιανουαρίου στις 11.00 στο Ξενοδοχείο Δαίδαλος.

ΠΕΔ - αίτημα για την συνέχιση λειτουργίας όλων των ΔOY στα νησιά των Κυκλάδων

Επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών κο Ιωάννη Στουρνάρα, σχετικά με τη «συνέχιση λειτουργίας του συνόλου των Δ.Ο.Υ. που λειτουργούν στα νησιά των Κυκλάδων», έστειλε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Γιάννης Δεκαβάλλας, ως Πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Νοτίου Αιγαίου.
Στην επιστολή του ο κ. Δεκαβάλλας αναφέρει τα εξής:    

«Ως Πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, σας καταθέτω για μία ακόμη φορά το αυτονόητο αίτημα του συνόλου των αιρετών και πολιτών των Κυκλάδων, για τη συνέχιση της λειτουργίας του συνόλου των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών που λειτουργούν μέχρι σήμερα στα νησιά μας.
Η απόφασή σας για την μη κατάργηση των Δ.Ο.Υ. Μυκόνου, Θήρας και Πάρου είναι καταρχήν θετική, αλλά θα ήταν ολοκληρωμένη αν περιλαμβάνατε σε αυτήν και τις Δ.Ο.Υ. της Άνδρου, της Τήνου, της Μήλου και της Κέας. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πως είναι δυνατόν σήμερα, βιώνοντας την μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική κρίση που έχουμε ζήσει στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας, να καταργούνται σημαντικές δημόσιες υπηρεσίες οι οποίες συμβάλλουν στην είσπραξη εσόδων για το ελληνικό Κράτος.
Επιπλέον για μία ακόμη φορά στις Κυβερνητικές αποφάσεις δεν έχει ληφθεί υπόψη η πρόβλεψη του άρθρου 101 του Συντάγματος για την ιδιαιτερότητα του νησιωτικού χώρου. Ενός χώρου ο οποίος σήμερα πλήττεται από σοβαρά επικοινωνιακά προβλήματα μιας και έχουν περιοριστεί σε δραματικό βαθμό οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις μεταξύ των νησιών και επιπλέον πολλές δημόσιες υπηρεσίες και υπηρεσίες πρόνοιας, είτε καταργούνται, είτε μεταφέρονται στο κέντρο.
Παρακαλούμε πολύ όπως πράξατε σωστά για τις τρεις Δ.Ο.Υ. να πράξετε το ίδιο για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας των υπολοίπων τεσσάρων Δ.Ο.Υ. και να είστε βέβαιος ότι θα συμβάλλετε με τον τρόπο αυτό και στην αποφυγή ταλαιπωρίας των νησιωτών, αλλά και στην ανάπτυξη των τοπικών νησιωτικών οικονομιών, με σημαντικά οφέλη και στην εθνική μας οικονομία».                                    

ένα -στυλάτο- αυτοκίνητο που το λένε Santorini

Σύμφωνα με την σελίδα www.plektani.gr
Οι Βρετανοί φαίνεται πως έχουν τα ελληνικά νησιά πρώτα στη λίστα των προτιμήσεών τους, όπως αποδεικνύεται και από την προσέλευσή τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού...
Σε ιδιαίτερη εκτίμηση όμως έχουν την Σαντορίνη, και δεν τυχαίο που ακόμα και σε αυτοκίνητο έδωσαν το όνομά της!
Η Land Rover, μία από τις κορυφαίες και πολυτελείς μάρκες, αναμένεται να παρουσιάσει τις επόμενες μέρες μια νέα έκδοση του sport SUV της, η οποία θα παραχθεί σε περιορισμένες μονάδες.
Ονομάζεται Range Rover Evoque Sicilian Yellow και είναι διαθέσιμη σε δύο χρώματα (κίτρινο και μαύρο).
Η συγκεκριμένη έκδοση είναι διαθέσιμη και στα δύο αμαξώματα (coupe και πεντάθυρο), με τις πωλήσεις να ξεκινούν στις ευρωπαϊκές αγορές τον ερχόμενο Μάιο και μόνο έπειτα από παραγγελία.

εθελοντικό διασωστικό σώμα Σαντορίνης – ανακοίνωση πραγματοποίησης σεμιναρίων

ΣΤΙΣ 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ, ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΕΙΟ.
ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΠΡΩΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΕΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑ 4 ΩΡΩΝ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ 6944126339, ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΝΕΖΗΣ.
ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΧΡΙ 10 ΑΤΟΜΑ.
Το σεμινάριο θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτής που επισκέπτεται για τον σκοπό αυτό το νησί.

νέων διοικητών συνέχεια από το Υπ. Ανάπτυξης

Από το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ανακοινώθηκε η τοποθέτηση νέων διοικήσεων στα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ ΑΕ) και στις θυγατρικές εταιρίες (ΚΕΚ ΕΛΤΑ, ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΛΤΑ).

Οι νέοι πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι είναι οι εξής:
ΕΛΤΑ ΑΕ : Νέος Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και Διευθύνων σύμβουλος αναλαμβάνει ο κ.Κωνσταντίνος Μελαχροινός, Οικονομολόγος, του Πανεπιστημίου  Αθηνών. Κάτοχος Μεταπτυχιακων τίτλων σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ινστιτούτου του Montpelier με ειδίκευση στην Περιφερειακή Ανάπτυξη.
ΚΕΚ ΕΛΤΑ : Νέος Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και Διευθύνων σύμβουλος αναλαμβάνει ο κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, Πτυχιούχος Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και  Διοίκησης Επιχειρήσεων ΤΕΙ Πειραιά. Κάτοχος Μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών.
ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΛΤΑ : Νέος Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και Διευθύνων σύμβουλος αναλαμβάνει ο κ.Ορέστης Μεσοχωρίτης, Πολιτικός μηχανικός, με σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστημίο Θεσσαλονίκης, κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών του Πανεπιστημίου του Liverpool.

Ν. Συρμαλένιος για το xanemo.blogspot.gr

Σύμφωνα με ανακοίνωση,

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον διαχειριστή του ιστολογίου xanemo.blogspot.gr της Τήνου, ο οποίος δικάζεται την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013 στο Πρωτοδικείο Σύρου κατόπιν δίωξής του για την ανάρτηση επιστολής δημοτικού συμβούλου του Δήμου Τήνου (επίσης διωκόμενου), ο οποίος απευθυνόμενος μέσω της επιστολής στον αρχιερατικό επίτροπο της Μητρόπολης Σύρου στην Τήνο, τον καλούσε να υπερασπίσει το κύρος της Εκκλησίας από προσβλητικές φήμες που διαδίδονται στο νησί. 
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαίνουσα δίκη για την υπεράσπιση της διαδικτυακής ελευθερίας του λόγου και της ανεξαρτησίας των εναλλακτικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ελευθερίες των οποίων η περιφρούρηση αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση μιας σύγχρονης δημοκρατικής πολιτείας.
Η φίμωση των μέσων επικοινωνίας βρίσκεται σε πλήρη αντιδιαστολή με την δημοκρατία και την ιδιότητα του ενεργού πολίτη.
Η Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Ο.Η.Ε.,  η ευρωπαϊκή νομολογία αλλά και η ελληνική δικαιοσύνη σε παρόμοιες περιπτώσεις κατοχυρώνουν την ελευθερία της έκφρασης και στο διαδίκτυο και την πρόσβαση στην πληροφορία ως ατομικό και πολιτικό δικαίωμα.
Αγωνιζόμαστε σθεναρά, και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε, για να διασφαλιστεί ο πλουραλισμός και το δικαίωμα του κάθε πολίτη στην ελευθερία της έκφρασης και της επικοινωνίας.
Σε μια κρίσιμη ώρα για τους πολίτες αυτής της χώρας, είναι φανερό ότι γίνονται πανταχόθεν συνεχείς "φιλότιμες" προσπάθειες να επιβληθεί στην κοινωνία η σιωπή του μνημονιακού νεκροταφείου. Στόχος είναι να αποπροσανατολιστεί ο λαός από τα μείζονα προβλήματα που έχουν επιφέρει η πολυεπίπεδη και ποικιλώνυμη διαφθορά, η συναίνεση «προθύμων» και «υπάκουων» εντολοδόχων, ώστε να επιβάλλονται  και να εφαρμόζονται όσο το δυνατόν πιο αναίμακτα οι αμείλικτες για την κοινωνία κυβερνητικές πολιτικές.
Στο όνομα ενός κατά βούληση και κατά περίσταση ορισμού της "ανομίας", ποινικοποιούνται οι όποιες "μη αρεστές" από το σύστημα αντιδράσεις αλλά και οι συνταγματικά κατοχυρωμένες ελευθερίες των πολιτών, όπως η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης.
Καλούμε όλους τους πολίτες των Κυκλάδων αλλά και τα θεσμικά όργανα να  σταθούν έμπρακτα απέναντι σε όποια φαινόμενα λογοκρισίας, αυταρχισμού και επίδειξης δύναμης.
Πιστεύουμε ακράδαντα πως για την έξοδο από τη βαθειά οικονομική και κοινωνική κρίση που βιώνει ο τόπος μας,  μόνος ασφαλής δρόμος είναι η δημοκρατία και η περιφρούρηση των ελευθεριών που αυτή εγγυάται στους πολίτες. 

ΕΠΑΜ Θήρας – ανακοίνωση για το Νέο Νοσοκομείο

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του,

Σαντορινιέ, το νέο Νοσοκομείο σου ανήκει. Μη το χαρίζεις σε ιδιώτες. Πάρτο στα χέρια σου.
Συμπολίτη/ Συμπολίτισσα,
σε έχουν πει τεμπέλη και ΚΑΘΕΣΑΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΟΙΤΑΣ, σε έχουν πει αναξιόπιστο και ΚΑΘΕΣΑΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΟΙΤΑΣ, σε έχουν πει άχρηστο και ΚΑΘΕΣΑΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΟΙΤΑΣ, σε έχουν πει φοροφυγά και ΚΑΘΕΣΑΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΟΙΤΑΣ, σε έχουν γεμίσει τύψεις και ενοχές και ΚΑΘΕΣΑΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΟΙΤΑΣ.
Θα φορολογήσουν τα παιδιά σου, θα αυξήσουν το ρεύμα, τα δημοτικά τέλη, το νερό, θα ξεπουλήσουν το αεροδρόμιο και το λιμάνι, τις αφαλατώσεις και το εργοστάσιο της ΔΕΗ, θα σου πάρουν το χωράφι και το σπίτι σου και εσύ ΚΑΘΕΣΑΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΟΙΤΑΣ.
Θα σου δώσουν γενόσημα φάρμακα που δε θα είναι ελεγμένα, θα πληρώνεις για την υγεία σου γιατί ΣΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Περιμένεις κάποιος να σε βοηθήσει; Περιμένεις κάτι από το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο; Περιμένεις κάτι από την Επιτροπή για το νέο Νοσοκομείο; Περιμένεις κάτι από τα κόμματα;      
ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΣΟΥ ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Το ΕΠΑΜ Θήρας στο φώναζε με Δελτία Τύπου από το Σεπτέμβρη: Το νέο Νοσοκομείο το έχουν, εδώ και καιρό, δώσει σε ιδιώτη. Απαξίωσαν σκόπιμα το Κέντρο Υγείας Θήρας για να σε αναγκάσουν να αποδεχτείς ότι θα πληρώνεις για την υγεία σου σε ιδιώτες. Σκέψου: Δε πληρώνεις κάθε μήνα σε ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, Δημόσιο και σε άλλους για να έχεις ΔΩΡΕΑΝ και ΔΗΜΟΣΙΑ υγεία; Δε δώσαμε 14.000.000 ευρώ για να χτιστεί το νέο Νοσοκομείο; Γιατί  λοιπόν να τους το χαρίσουμε;
Ο Δήμαρχος Θήρας Νίκος Ζώρζος το γνώριζε, αφού συμμετείχε σε συζητήσεις με τον Υπουργό και την ΑΕΜΥ.  Δεν είχε, άλλωστε,  σκοπό ο Δήμος Θήρας  να συμμετέχει στη διαχείριση του Νοσοκομείου. Θέλουν το κεφάλι τους ήσυχο. Εκλέχθηκαν για να πηγαίνουν σε εκθέσεις τουρισμού και για να κατασκευάζουν και κάνα δρόμο που και που στο νησί. Δε θέλουν να απασχολούνται με δύσκολες αρμοδιότητες. Πουλάνε και αυτές που ήδη έχουν όπως π.χ. τη καθαριότητα και την αποκομιδή απορριμμάτων.
Και η επιτροπή για το Νοσοκομείο το γνώριζε. Όταν μιλάγανε για τη πρόταση της ΑΕΜΥ, νομίζεις ότι δε γνωρίζανε ότι δε προβλέπεται η ΔΩΡΕΑΝ υγεία; Αφού στη πρόταση περιλαμβάνεται το διακριτό τιμολόγιο για ανασφάλιστους και για ανέργους. Όσο για το προϋπολογισμό που αναφέρονταν στην ίδια πρόταση, το φαγοπότι το έβλεπε η επιτροπή, αλλά σφύριζε αδιάφορα. Περιμέναμε να σε ενημερώσουν στη συγκέντρωση στις 18/12 αλλά όσοι μίλησαν αρκέστηκαν μόνο σε ευχολόγια.
 Όσο για τα κόμματα, τι περιμένεις; Οι επερωτήσεις του βουλευτή Ν. Συρμαλένιου του ΣΥΡΙΖΑ και οι δηλώσεις του δωσίλογου βουλευτή Π. Ρήγα του ΠΑΣΟΚ, ξέρετε που καταλήγουν; ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΟ ΤΩΝ ΑΧΡΗΣΤΩΝ. Μην περιμένετε να κάνει κάτι η κυβέρνηση γιατί
ΔΕΝ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ! ΑΥΤΟΣ ΔΙΝΕΙ ΛΟΓΟ ΣΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ !
ΣΟΥ ΞΑΝΑΦΩΝΑΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΟ ΚΑΤΟΧΗ !
Θέλουν ιατρικό τουρισμό γιατί έχει πολλά λεφτά αλλά δεν θα είναι για εσένα. Εσύ θα πληρώνεις για την υγεία σου ή θα πηγαίνεις στο υπό διάλυση Κέντρο Υγείας ώσπου τελικά το κλείσουνε και αυτό. Θέλουν κάποιοι ντόπιοι τις θέσεις κλειδιά στο νέο Νοσοκομείο. Θέλουν τη διοίκηση, τη συμμετοχή σε αποφάσεις, θέλουν να συμμετέχουν στο φαγοπότι του προϋπολογισμού.
       
Το θλιβερό είναι ότι πολλοί λένε δημόσια ότι ο Σαντορινιός δεν ενδιαφέρεται, ότι κοιμάται, ότι έχει λεφτά και προτιμά τα ιδιωτικά μονοπώλια από το κατεστραμμένο Δημόσιο. Το Δημόσιο που σκόπιμα και για δεκαετίες καταστρέφανε. Εμείς ξέρουμε ότι όλα αυτά δεν έχουν καμία επαφή με τη πραγματικότητα. Ο λαός μας αφουγκράζεται και ετοιμάζεται. Γνωρίζουμε τη δυσπιστία σου, την απογοήτευσή σου, το θυμό σου. Σου φωνάζουμε, όμως, ότι ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΟΠΟΣ αρκεί να το ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙΣ ΕΣΥ. Δεν έχει σημασία το που ανήκεις, αν είσαι αριστερός ή κεντρώος ή δεξιός.

Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ - ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ - ΝΑ ΤΗ ΠΑΡΟΥΜΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ
Μπορούμε να κάνουμε την αρχή καταλαμβάνοντας το νέο ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ και λειτουργώντας το εις όφελος μας. Θα βρεθούν οι γιατροί, θα βρεθούν οι τεχνικοί, θα ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια. Ας συμμετέχει ο Θηραϊκό λαός στον έλεγχό του για να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια και για να αποκαλύπτεται όποιος προσπαθεί να βγάλει λεφτά εις βάρος του.
Ας αγωνιστούμε όπως έκαναν και οι πρόγονοι μας. Σε όλους μας ανήκει ετούτος ο τόπος και δεν είναι για πούλημα. Το ερώτημα, οπότε, που πρέπει να θέσεις στο εαυτό σου είναι:
ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ ΣΑ ΔΟΥΛΟΣ ΣΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ Ή
ΣΑΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΡΑΤΟΣ;
Αν αποφασίσεις τη ΛΕΥΤΕΡΙΑ τότε καιρός είναι να σηκωθείς στα πόδια σου και να ακολουθήσεις την ακροτελεύτια διάταξη του ισχύοντος Συντάγματος των Ελλήνων.

επιστολή Περιφερειάρχη στον Υπ. Υγείας - στη δοκιμαζόμενη κοινωνία των νησιών μας δεν χωράνε εκπτώσεις στην υγεία

Συνάντηση με τον υπουργό Υγείας ζητεί και εγγράφως ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης προκειμένου να τεθούν επί τάπητος τα προβλήματα που δημιουργούνται σε νοσοκομειακές μονάδες των νησιών με τα νέα οργανογράμματα, με ειδική αναφορά στο Νοσοκομείο της Ρόδου. Στην επιστολή του προς τον κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο Περιφερειάρχης τονίζει μεταξύ άλλων, ότι η συρρίκνωση των δομών υγείας, ειδικά στο νησιωτικό χώρο, δεν συνιστά “εξορθολογισμό” στη λειτουργία τους, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «υπάρχουν άλλα βαρέλια χωρίς πάτο για να εξοικονομηθούν πόροι».
Το κείμενο της επιστολής του κ. Μαχαιρίδη έχει ως εξής:  

Με αφορμή τα νέα οργανογράμματα που προτείνονται για την «ορθολογική» λειτουργία των Νοσοκομείων της χώρας, μεταξύ των οποίων και σε νησιά του Νοτίου Αιγαίου, με χαρακτηριστική περίπτωση αυτήν του Νοσοκομείου της Ρόδου, είμαι υποχρεωμένος να επαναλάβω και σε εσάς ό, τι επισημαίναμε και στους προκατόχους σας. Ότι σε μια δοκιμαζόμενη κοινωνία, ειδικά του νησιωτικού χώρου που δεν είναι στεριανή Ελλάδα ή Αττική, δεν χωράνε εκπτώσεις στην ποσότητα και κυρίως στην ποιότητα των παρεχόμενων υγειονομικών υπηρεσιών.

Σταθήκαμε και θα συνεχίσουμε να είμαστε αρωγοί σε κάθε ειλικρινή προσπάθεια περιστολής περιττών δαπανών και εμπέδωσης της διαφάνειας στο χώρο της Υγείας.  Δεν μπορεί όμως να νοηθεί ως «εξορθολογισμός» η κατάργηση του κρεβατιού ενός ασθενή, η μείωση θέσεων ιατρών, η συγχώνευση τμημάτων νευραλγικής σημασίας, η αποδυνάμωση μιας Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και η συνολική, εκ των πραγμάτων, συρρίκνωση της λειτουργίας ενός νοσοκομειακού ιδρύματος. Υπάρχουν ακόμα άλλα χωρίς πάτο βαρέλια απ’ όπου μπορεί η κυβέρνηση να εξοικονομήσει πόρους. Δεν «συγχωνεύεις» την Υγεία και το αίσθημα ασφάλειας του Έλληνα, ειδικά του νησιώτη.

το πρόγραμμα «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση των Νέων» παρουσιάστηκε (10.1) στο Υπ. Εργασίας

Το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση των Νέων» ενσωματώνει δράσεις των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ που απευθύνονται αποκλειστικά στους νέους και τα οποία χρηματοδοτούνται τόσο από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), όσο και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Πρόκειται για την πρώτη συντονισμένη, στοχευμένη και αλληλοσυμπληρούμενη δράση για την αντιμετώπιση του οξυμένου προβλήματος της ανεργίας των νέων στη χώρα μας.

Στην συνάντηση ήταν παρόντες ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κωστής Χατζηδάκης και ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωσταντίνος Αρβανιτόπουλος.
Στην συνάντηση παρουσιάστηκαν λεπτομερώς οι είκοσι (20) συνολικά δράσεις του Σχεδίου.

χωρίς πόρους η Περιφέρεια για το οδικό δίκτυο, παρέμβαση Περιφερειάρχη προς τους συναρμόδιους υπουργούς

Την παντελή έλλειψη πόρων για τη συντήρηση του οδικού δικτύου των σαράντα τεσσάρων κατοικημένων νησιών του Νοτίου Αιγαίου, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους στην ασφάλεια των κατοίκων και συνιστά πλήγμα στην εικόνα της Περιφέρειάς μας εν όψει της επόμενης τουριστικής σεζόν, επισημαίνει με επιστολή του ο Περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης προς τους συναρμόδιους υπουργούς, Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων Χατζηδάκη Κωνσταντίνο και Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.
Στην επιστολή, που κοινοποιείται στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και στους Εισαγγελείς Εφετών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, κ.κ. Δημήτρη Μαραγιάννη και Σταύρο Αθανασάκη, τονίζεται επίσης η μη πρόβλεψη πόρων από το Υπουργείου Εσωτερικών για δράσεις και έργα που αφορούν στον τουρισμό, τη γεωργία, τον πολιτισμό κλπ, με τον Περιφερειάρχη να επισημαίνει την κατεπείγουσα ανάγκη για εξεύρεση των απαιτούμενων κονδυλίων.

διαμαρτυρία απο κατοίκους και επιχειρηματίες των μικρών νησιών

Ο Βουλευτής Κυκλάδων  Νίκος Συρμαλένιος κατέθεσε αναφορά την επιστολή του προέδρου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Μικρών Κυκλαδονήσων (ΟΣΥΜΙΚ) κ. Πασχάλη Συρίγου με την κραυγή αγωνίας και απόγνωσης των κατοίκων των νησιών για τα συσσωρευμένα προβλήματα που έχουν προκύψει σε κρίσιμους τομείς όπως η Υγεία, η Παιδεία, η Ακτοπλοΐα και ο Τουρισμός.
Η επιστολή καταλήγει ζητώντας «από την κυβέρνηση να αποσύρει όλα τα βάναυσα μέτρα κατά των μικρών νησιών».

Σύμφωνα με την επιστολή που απευθύνεται σε Υπουργούς και βουλευτές του των Κυκλάδων,

Απευθύνουμε την παρούσα επιστολή στους κοινοβουλευτικούς, εκπρόσωπους του  Ελληνικού λάου και ομολογουμένως καταβάλλουμε απέλπιδα προσπάθεια να εκφράσουμε την αγωνία και απόγνωση της πλειοψηφίας του νησιωτικού κόσμου, που εκπροσωπεί η Ομοσπονδία μας.
Εμείς ως Έλληνες θέλουμε να πιστεύουμε  ότι είναι δυνατή η ανάκαμψη και η έξοδος της χώρας μας από την κρίση, αλλά τα μέτρα που συνεχίζονται να παίρνονται κάθε άλλο μας πείθουν γι’ αυτό.

 Τα προβλήματα  κατατάσσονται σους παρακάτω τομείς:

Α)  ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ – ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
 Βαθμιαία επιχειρείται η συγκοινωνιακή απομόνωση των μικρών νησιών.

   1) Με μείωση της συχνότητας των δρομολογίων, με πρόφαση την μείωση των   επιδοτήσεων, για τις ονομαζόμενες άγονες γραμμές και την κατάργηση άλλων ζωτικών γραμμών.  2) Με συχνές αυξήσεις των τιμών των εισιτηρίων, τόσο για τους επιβάτες, όσο 
για τα τροχοφόρα και τα δέματα.  3) Με κατάργηση των μειωμένων εισιτηρίων κατά 50%, για τους μονίμους κατοίκους  4)  Η επιβάρυνση των εισιτηρίων με ΦΠΑ 23%

Β) ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Με αυτές τις συνθήκες, η μόλις τα τελευταία χρόνια διαφαινόμενη βαθμιαία αύξηση της επισκεψιμότητας στα μικρά νησιά, απειλείται με ανάσχεση.
Αναγκαστικά όλα τα είδη και οι υπηρεσίες, έχουν υψηλότερο κόστος στα νησιά μας. Από την μετακίνηση μέχρι και την διατροφή και αναμένεται λόγω των παραπάνω αναφερομένων φορολογικών επιβαρύνσεων η κατάσταση να χειροτερεύσει.
 Η εικόνα των νησιών, παρά το φυσικό κάλλος, δεν είναι ελκυστική για τους επισκέπτες, λόγω των πολλαπλών προβλημάτων, όπως και τα αναφερόμενα στην παραπάνω παράγραφο.
 Ήδη πήραμε μια γεύση από την περσινή χρονιά, που αν και υπήρχε καλή επισκεψιμότητα, τα χρήματα που έμειναν στα νησιά, ήσαν λιγότερα και τα δικαιολογημένα παράπονα περισσότερα.  

Γ) ΥΓΕΙΑ 

Παντελής εγκατάλειψη και υποβάθμιση της προστασίας της υγείας των κατοίκων  ακόμη και στις στοιχειώδεις  παροχές, όπως π.χ. μη διορισμός ιατρών σε άγονα νησιά, με ραγδαία κατάργηση όλων των θεσμών.

Δ) ΠΑΙΔΕΙΑ - ΣΧΟΛΕΙΑ
 Η βαθμιαία και συνεχής μείωση του αριθμού των διδασκόντων και η τάση για συγχωνεύσεις των σχολείων, με το αιτιολογικό της μη ανταγωνιστικότητας,
οδηγεί στο κλείσιμο τα σχολεία, των Μικρών νησιών μας. Το γεγονός αυτό αναγκάζει τα νέα ζευγάρια να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, για να βρουν σε άλλους τόπους σχολείο για τα παιδιά τους και σε πολλές περιπτώσεις να ξενιτεύονταν μόνα τα παιδιά τους, όπως γινόταν πριν από 50 χρόνια

Ε) ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Η συγκεντρωτική τοπική αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερα με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» έβλαψε σοβαρά τα μικρά νησιά μας, σε όλους τους τομείς δράσης τους. Οι Δημοτικές Κοινότητες αδυνατούν να επιτελέσουν και το στοιχειώδες έργο τους.
 Η καθαριότητα των νησιών μας και των παραλιών, στηρίζεται πλέον στον εθελοντισμό των κατοίκων. Οι σκουπιδότοποι εξακολουθούν και λειτουργούν παράνομα. Οι αποχετεύσεις ανύπαρκτες, οι βιολογικοί καθαρισμοί αποτελούν όνειρο θερινής νυχτός.
Τα προβλήματα της υδροδότησης με επαρκείς ποσότητες καθαρού, πόσιμου και φτηνού σε κόστος νερού, παραμένουν άλυτα, ενώ οι ελπίδες για επίλυση των προβλημάτων αυτών, για την κατασκευή έργων αποχετεύσεως και βιολογικών καθαρισμών, από την ΕΥΔΑΠ, σβήνουν λόγω της διαφαινομένης ιδιωτικοποίησης του μεγάλου αυτού αναπτυξιακού πυλώνα. 

ΣΤ) ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
- Η κατάργηση των ειδικών αφορολογήτων ορίων για τα νησιά μας.
- Η κατάργηση των αφορολόγητων ορίων για τα παιδιά ( σημειώνουμε ότι οι   
  περισσότερες οικογένειες ιδιαίτερα στα Μικρά νησιά είναι πολύτεκνες).
- Η επικείμενη φορολόγηση και των αγροτεμαχίων.
- Ο δεκαπλασιασμός του ΤΑΠ.

Η Ομοσπονδία των Μικρών Κυκλαδονήσων καταβάλλει προσπάθεια να κρατήσει τον πληθυσμό στα νησιά μας, παίρνοντας και δικές της πρωτοβουλίες, όσον αφορά στην ανάπτυξη της γεωργίας, βασισμένη στις παραδοσιακές ποιοτικές καλλιέργειες με σύγχρονους όμως παραδεκτούς επιστημονικά τρόπους.

Π.Ν.Α. “ειδικός στόχος” ο τουρισμός, ουσιαστική η συνδρομή του αντιπροέδρου της Κομισιόν

Σε συνέχεια της σχετικής επιστολής που του απέστειλε τον προηγούμενο μήνα ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Antonio Tajani υποστήριξε πλήρως το Υπόμνημα που κατατέθηκε από την Περιφέρεια στα αρμόδια όργανα από τα Δίκτυα Ευρωπαϊκών Περιφερειών για Βιώσιμο και Ανταγωνιστικό Τουρισμό (NECSTouR) και το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Περιφερειών για την Έρευνα και την Καινοτομία (ERRIN).

Το υπόμνημα αφορά στη διατήρηση της σπουδαιότητας του τουρισμού, ως ξεχωριστού στόχου, στα πλαίσια του προγράμματος για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020 (COSME).
O αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε προσωπική επιστολή προς τον Περιφερειάρχη, τον ευχαρίστησε για τις θέσεις που εξέφρασε και για την υποστήριξη των τουριστικών δραστηριοτήτων στο πλαίσιο του προτεινόμενου προγράμματος.

Ο Antonio Tajani ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα στηρίξουν τον τουρισμό ως ειδικό στόχο του προγράμματος COSME, καθώς όπως σημείωσε,  η υποστήριξη που προβλέπεται για τις τουριστικές δραστηριότητες, θα συμβάλλει ουσιαστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη του σημαντικού αυτού τομέα.

Κυριακή, Ιανουαρίου 13, 2013

Π. Ρήγας – τοποθέτηση στην συζήτηση για την φορολογία

Στην διεύθυνση :  http://www.prigas.gr/?p=main  μπορείτε να δείτε την εισήγηση του Βουλευτή Παναγιώτη Ρήγα στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση του Σχεδίου Νόμου «Ρυθμίσεις στη φορολογία εισοδήματος, ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών και λοιπές διατάξεις».

Ν. Συρμαλένιος – ομιλία στην Βουλή για το φορολογικό (11.1.2013)

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Συρμαλένιος κατα την διάρκεια της συζήτησης του φορολογικού Νομοσχεδίου (σ.σ. το οποίο τελικά υπερψηφίστηκε),

Συζητάμε σήμερα για μια ακόμα φορά ένα νομοσχέδιο που δεν αποτελεί ολοκληρωμένη πρόταση φορολογικού συστήματος, παρά μόνο φοροεισπρακτικές διατάξεις που διαλύουν στην κυριολεξία τους μικρομεσαίους μισθωτούς, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους μικρούς αγρότες, τους νέους και τώρα και τους πολύτεκνους.

Μας λέγατε τον περασμένο Οκτώβριο κατά την ψήφιση του Μνημονίου 3, πολλοί βουλευτές της συγκυβέρνησης, ότι ψηφίσατε τα τελευταία σκληρά και επώδυνα μέτρα απέναντι στον ελληνικό λαό. Τώρα αυτά τι είναι;

Πήρατε μέτρα 14 περίπου δις και σήμερα άλλα 2,3 για να πάρετε συνολικά δόσεις 52 δις, εκ των οποίων μόνο το 1 δις (και αυτό είναι αμφισβητήσιμο λόγω των ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου) ισχυρίζεστε ότι θα πέσει στην ελληνική οικονομία. Ακόμα και αν γίνει αυτό, αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό της ύφεσης, των δεκάδων χιλιάδων λουκέτων, των απολύσεων, του 1,5 εκατομμυρίου ανέργων.

Είναι γεγονός ότι πρέπει να αναγνωρίσουμε την τεράστια επικοινωνιακή δεινότητα της εξουσίας και του συστήματος, που καταφέρνει εν μέρει, την ώρα που ψηφίζονται επώδυνα μέτρα και η κυβέρνηση είναι με την πλάτη στον τοίχο, πότε με τους μετανάστες, πότε με τους υπαλλήλους της βουλής, τώρα με τη Βίλλα Αμαλίας μετά από 20 χρόνια, να αποπροσανατολίζει τον ελληνικό λαό. Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι σ’ αυτή τη γωνιά της Ευρώπης που ο αγώνας μεταξύ των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων και του ελληνικού λαού βρίσκεται στο ποιος ποιόν, το σύστημα θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να αποτρέψει την ανατροπή που ενδέχεται να αποτελέσει τη σπίθα για ολόκληρη την Ευρώπη.

Αλλά ας δούμε τη λογική του νομοσχεδίου. Η λογική σας είναι, αφού εξουθενώσαμε τελείως τα πολύ χαμηλά εισοδήματα, μέχρι 18.000 €, τώρα ας χτυπήσουμε τα μικρομεσαία από 18.000 έως 50.000 €, μπας και μαζέψουμε περισσότερα έσοδα. Άλλωστε το 70 % των φορολογικών εσόδων  το σηκώνουν τα συνήθη υποζύγια: Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

Δύο και μόνο στοιχεία αποδεικνύουν το άδικο και αντικοινωνικό των προτεινόμενων διατάξεων: Στις μεγάλες επιχειρήσεις μειώνεται ο συντελεστής από 40 στο 32,8 %, ενώ στους μισθωτούς με εισόδημα από 25-40.000, μπαίνει συντελεστής πάλι 32 %, που σε συνδυασμό με την κατάργηση και του ελάχιστου ορίου των φοροαπαλλαγών των 5000 €, δίνει ακόμα ένα σκληρό κτύπημα στα ασθενέστερα στρώματα.

Στο θέμα της κατάργησης των ΔΟΥ στα νησιά, ανακρούσατε εν μέρει πρύμνα, μπροστά στη γενική κατακραυγή των τοπικών κοινωνιών, των δημάρχων, των κοινωνικών φορέων. Όμως και πάλι το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται. Η παράταση μέχρι 18 Μαρτίου αποτελεί ημίμετρο, αφού σύμφωνα και με διευθυντές του ΚΕΠΥΟ, στην καλλίτερη περίπτωση το  Taxis θα είναι έτοιμο το Μάιο. Κατά συνέπεια πάλι δεν θα είστε έτοιμοι. Ιδού η Ρόδος λοιπόν: Να ψηφίσετε την τροπολογία που καταθέσαμε για την αναστολή της απόφασης μέχρι τις 31/12/2013.

Όμως το θέμα των ΔΟΥ, δεν εξαντλεί τις σοβαρές φορολογικές αδικίες σε βάρος της νησιωτικής Ελλάδας. Διατηρείτε ακόμα το ΦΠΑ στην εστίαση στο 23 % και στο Αιγαίο στον ανώτατο συντελεστή, χτυπώντας καίρια τον Τουρισμό και χιλιάδες επιχειρήσεις που ασχολούνται στον κλάδο.

Έχετε δρομολογήσει την κατάργηση των όποιων φοροαπαλλαγών στα μικρά νησιά με κάτω από 3.100 κατοίκους, ενώ ο νησιώτικος κόσμος δεν θα ησυχάσει αν δεν δεσμευτείτε ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν θα καταργήσετε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στο Αιγαίο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ αγωνίζεται για ένα αποτελεσματικό, αναπτυξιακό, κοινωνικά δίκαιο και απλό φορολογικό σύστημα. Οι άξονες των προτάσεων μας περιλαμβάνουν ενδεικτικά:

Α) Ενιαία προοδευτική κλίμακα με πολλά κλιμάκια, στην οποία συναθροίζονται όλα τα εισοδήματα απ’ όλες τις πηγές
Β) Αφορολόγητο στο 170 % του ορίου της φτώχειας
Γ) Αλλαγή στη σχέση άμεσων και έμμεσων φόρων. Μείωση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ και καθιέρωση χαμηλού συντελεστή στα βασικά είδη διατροφής
Δ) Φορολόγηση του πλούτου με δημιουργία Περιουσιολογίου που θα καταγράφει όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Φόρος Μεγάλης Περιουσίας, στη θέση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας
Ε) Φορολόγηση των διανεμόμενων μερισμάτων στην κλίμακα των φυσικών προσώπων
ΣΤ) Αντιμετώπιση φοροδιαφυγής και διαφθοράς με κάθε τρόπο. Κατάργηση της χρονοβόρας διαδικασίας άρσης του τραπεζικού απόρρητου, παρακολούθηση και τεκμηρίωση των υποθέσεων που επιλέγονται για έλεγχο (risk analysis), καθιέρωση ηλεκτρονικής συναλλαγής με προηγμένη ηλεκτρονική υπογραφή. Δραστικοί έλεγχοι στις ενδοομιλικές συναλλαγές και αναμόρφωση του πλαισίου για τις συναλλαγές με off shore.
Ζ) Καθιέρωση ετήσιου πόθεν έσχες μέσα από τη φορολογική δήλωση και μεταφορά πλεονάζοντος εισοδήματος για κάλυψη μελλοντικού τεκμηρίου.

Αυτές οι προτάσεις αποτελούν μέρος του εναλλακτικού σχεδίου και του κυβερνητικού προγράμματος που παρουσιάζουμε προς την ελληνική κοινωνία. Πιστεύουμε ότι ο λαός με τους αγώνες του θα ανατρέψει τις σημερινές πολιτικές εξουθένωσης του, θα ανατρέψει την πορεία εκποίησης αποικιοποίησης της χώρας.        

αποφάσεις για τις συντάξεις...

Σύσκεψη με τους διοικητές όλων των ασφαλιστικών ταμείων που εποπτεύονται από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας πραγματοποιήθηκε προ ημερών υπό τον υπουργό κ. Γιάννη Βρούτση.
Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο διευθύνων σύμβουλος της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) κ. Χρήστος Χάλαρης δόθηκαν κατευθύνσεις από τον υπουργό προκειμένου να επιτευχθεί ο καλύτερος δυνατός συντονισμός με στόχο μέσα στο 2013 να διασφαλιστεί ο εξορθολογισμός αλλά και το νοικοκύρεμα του ασφαλιστικού συστήματος.
Μετά το τέλος της σύσκεψης ο υπουργός Εργασίας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η Ελλάδα από τις 21 Δεκεμβρίου 2012 απέκτησε για πρώτη φορά ψηφιακή και ηλεκτρονική βάση όλων των συντάξεων και συνταξιούχων. Αυτό αποτελεί μία τεράστια μεταρρύθμιση προς όφελος όλων μας. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι αυτό έγινε με ίδιες δυνάμεις. Χωρίς να καταβάλλουμε ένα ευρώ, χωρίς να μπούμε σε διαδικασίες πολυδάπανων διαγωνισμών μέσα μόνο από την πολιτική βούληση και τις δράσεις του υπουργείου για εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος.
Η χώρα σήμερα γνωρίζει για πρώτη φορά πόσους συνταξιούχους έχει και πόσες συντάξεις δίνει. Έχουμε συγκλίνει στο 90% της ψηφιακής βάσης, έχουμε μία απόκλιση 10% συνταξιούχων που δεν έχουν δώσει ΑΜΚΑ και ΑΦΜ. Υπήρξε η κατεύθυνση από μένα, σε ένα σφικτό χρονοδιάγραμμα όπου μέχρι 28/2/2013 θα έχει ταυτοποιηθεί και ψηφοποιηθεί το 100% και θα έχει συγκλίνει απόλυτα.