Παρασκευή, Οκτωβρίου 04, 2013

η trivago βραβεύει τη Σαντορίνη

Η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης σε συνεργασία με την μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης και σύγκρισης ξενοδοχειακών τιμών στον κόσμο, www.trivago.gr , σας καλούν να παρακολουθήσετε και να συμμετάσχετε στην εκδήλωση που συνδιοργανώνουν με αφορμή την βράβευση της Σαντορίνης ως τον «δημοφιλέστερο προορισμό της Μεσογείου για το 2013», το Σάββατο 5 Οκτωβρίου στο Αρχοντικό Μαρκεζίνη στη Μεσαριά.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Θήρας.

Στο κείμενο που ακολουθεί σας ενημερώνουμε σχετικά με την πρόσκληση, τους διοργανωτές και το περιεχόμενό της.

Η παρακολούθησε και συμμετοχή στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.

Η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης και σύγκρισης ξενοδοχειακών τιμών στον κόσμο, www.trivago.gr σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης, και την υποστήριξη του Δήμου Θήρας, με αφορμή την βράβευση του νησιού ως τον «δημοφιλέστερο προορισμό της Μεσογείου για το 2013», διοργανώνουν σεμινάριο με τίτλο «trivago – Διαδικτυακό εργαλείο για ξενοδόχους».

Η βράβευση και το  σεμινάριο θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο, 05 Οκτώβριου 2013 και ώρα 16:00 στο Αρχοντικό Μαρκεζίνη στη Μεσαριά. 


Το πρόγραμμα της εκδήλωσης είναι το εξής:

15:30 - 16:00   Προσέλευση
16:00 - 16:10   Χαιρετισμοί

16:10 - 16:30      Εισηγήτρια: Χαρά Γεωργιάδου, Country Developer - Mediterranean Markets trivago
Θέμα : «Η συμβολή του Online Marketing στην απόδοση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων»

16:30 - 16:50      Εισηγήτρια: Χριστίνα Λένη, Public Relations trivago Greece and Cyprus
Θέμα : «Public Relations και Media. Πως η trivago σας βοηθά να προβληθείτε στα Διεθνή και Ελληνικά Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας»

16:50 - 17:10    Coffee Break

17:10 - 17:30      Εισηγητής: Ιωάννης Γιαννάτος, Internet Business Developer – Panadvert
Θέμα : «Η επιρροή των social media στις online κρατήσεις»  

17:30 - 18:20      Εισηγητής: Αναστάσιος Κύρτσης, Ηotel Relations trivago Greece and Cyprus
Θέμα : «Υπηρεσία trivago Hotelier – Διαχειριστείτε τη διαδικτυακή σας φήμη και αυξήστε τις κρατήσεις σας»  

18:20 - 18:40   Ερωτήσεις – συζήτηση

18:40 - 19:00   Βράβευση Δήμου Θήρας, Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης, Ένωσης Τουριστικών Καταλυμάτων «Ατλαντίδα»

Για να δηλώσετε ηλεκτρονικά την συμμετοχή σας στην εκδήλωση μπορείτε να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας εδώ :


Ο δημοφιλέστερος προορισμός της Μεσογείου για το 2013, αποχαιρετά ένα επιτυχημένο καλοκαίρι και βραβεύεται από τη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης και σύγκρισης ξενοδοχειακών τιμών στον κόσμο www.trivago.gr

Οι χρήστες έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στη Σαντορίνη και την κατέταξαν ως τον νούμερο ένα προορισμό στις προτιμήσεις τους για διακοπές.

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου θα απονεμηθεί στο δήμαρχο του νησιού, στην Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης και στο σωματείο  τουριστικών καταλυμάτων «Ατλαντίδα» το βραβείο του «δημοφιλέστερου προορισμού της Μεσογείου 2013».

Πάντα πιστή στις αρχές λειτουργίας της και με κύριο μέλημα την καλύτερη ενημέρωση των Ελλήνων ξενοδόχων, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τη διαδικτυακή τους φήμη και κατά επέκταση τις κρατήσεις τους, η www.trivago.gr ταξιδεύει στη Σαντορίνη και παραδίδει τα κλειδιά των διαδικτυακών πυλών της επιτυχίας, στους ιδιοκτήτες Ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων στο δημοφιλέστερο νησί της Ελλάδας.

Του σεμιναρίου θα ηγηθεί  η Country Developer της ελληνικής πλατφόρμας της trivago κ. Χαρά Γεωργιάδου, η οποία θα ενημερώσει τους συμμετέχοντες για την εξέλιξη και δύναμη του Διαδικτύου τα τελευταία χρόνια στο χώρο του τουρισμού και πως μπορούν οι ιδιοκτήτες Ξενοδοχείων και καταλυμάτων χρησιμοποιώντας απλές τεχνικές να επωφεληθούν χρησιμοποιώντας το.

Ο  υπεύθυνος του τμήματος Hotel Relations της ελληνικής πλατφόρμας, κ. Αναστάσιος Κύρτσης, θα παρουσιάσει όλες τις δωρεάν διαθέσιμες υπηρεσίες της trivago και θα υποδείξει τρόπους χρησιμοποίησης τους προς όφελος των ιδιοκτητών. Πως μπορώ να διαχειριστώ το προφίλ μου; Πως θα επιτύχω περισσότερες κρατήσεις; Πως θα αυξήσω τη διαδικτυακή μου φήμη και πως μπορεί αυτό να με βοηθήσει; Είναι μερικές μόνο από τις ερωτήσεις που θα απαντηθούν στο σεμινάριο της 5ης Οκτωβρίου στη Σαντορίνη.

Η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων για την Ελλάδα κα. Χριστίνα Λένη, θα παρουσιάσει τους τρόπους με τους οποίους μπορούν οι ξενοδόχοι να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία Δημοσίων Σχέσεων της εταιρείας. Πως βοηθάει η συμμετοχή του ξενοδοχείου μου σε ένα δελτίο τύπου; Γιατί είναι καλό να ακολουθώ στα social media την trivago; Πως μπορώ να συνεργαστώ με την trivago για ακόμα καλύτερη προβολή; Όλα τα παραπάνω ερωτήματα θα απαντηθούν στο σεμινάριο της trivago.

Από πλευράς της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης προσκεκλημένος εισηγητής θα είναι ο κ. Ιωάννης Γιαννάτος, Internet Business Developer της εταιρίας Panadvert, που θα μιλήσει με θέμα : «Η επιρροή των social media στις online κρατήσεις».

Σχετικά με την trivago:

Οι ταξιδιώτες βρίσκουν στην www.trivago.gr ιδανικά ξενοδοχεία στις καλύτερες τιμές χρησιμοποιώντας τα διαφορετικά φίλτρα αναζήτησης.
 Η trivago είναι  ένα online metasearch που συγκρίνει τιμές ξενοδοχείων από περισσότερα από 200 διαφορετικά sites κρατήσεων για 700.000 ξενοδοχεία ανά τον κόσμο.
Η trivago προσφέρει 34 εκατομμύρια αναφορές για ξενοδοχεία σε συνδυασμό με 14 εκατομμύρια φωτογραφίες.
45 εκατομμύρια χρήστες το μήνα χρησιμοποιούν την trivago και καταφέρνουν να «γλιτώσουν» ως και 35% από τα χρήματα τους κατά μέσο όρο ανά κράτηση.
Η trivagoGmbH έχει την έδρα της στο Ντύσσελντορφ στη Γερμανία, ιδρύθηκε το 2005 και αυτή τη στιγμή λειτουργούν 40 διεθνείς πλατφόρμες.

Σε νεότερη ανακοίνωσή της τις επόμενες ημέρες η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης θα ενημερώσει για το πλήρες και ακριβές πρόγραμμα της εκδήλωσης.

στο Δ.Σ. του Ξ.Ε.Ε. ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης κ. Καραμολέγκος

Τις ευχαριστίες του σε όσους τον τίμησαν με την ψήφο τους καθώς και σε όλους στους ξενοδόχους μέλη του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο κ. Μανώλης Καραμολέγκος, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης, που εξελέγει στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος ως εκπρόσωπος των Κυκλάδων στην κατηγορία των ξενοδοχείων 5, 4 και 3 αστέρων.

Στο μήνυμά του ο κ. Καραμολέγκος αναφέρει πως με την εκλογή του δίνεται η δυνατότητα στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις των Κυκλάδων, αλλά και της Σαντορίνης, να ενισχύσουν την παρουσία τους στην Διοίκηση του Ξ.Ε.Ε. , να έχουν την δυνατότητα να ενημερώνονται καλύτερα για τις εξελίξεις στον χώρο και παράλληλα να μπορούν να εκφράζουν και να εισηγούνται θέματα ή και προβλήματα σχετικά με την λειτουργία τους.

Μαζί με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης κ. Μανώλη Καραμολέγκο, στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, εκπρόσωπος των Κυκλάδων στην κατηγορία των ξενοδοχείων 5, 4 και 3 αστέρων, εξελέγει και ο κ. Γιώργος Πίττας εμπνευστής και επικεφαλής του προγράμματος «Ελληνικό Πρωινό» με στόχο να δοθεί έμφαση στην εντοπιότητα των υλικών και την ποιότητα των πρωινών των ξενοδοχείων στην Ελλάδα.

Η θητεία του νέου Δ.Σ. του Ξ.Ε.Ε. αφορά το διάστημα 2014 – 2017 .

Η θητεία  της σημερινής Διοίκησης του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος  λήγει στις 15 Ιανουαρίου 2014.

Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 22 και 23 Σεπτεμβρίου 2013 , νωρίτερα χρονικά  από ότι διεξάγονταν στο παρελθόν, ώστε όσο το δυνατόν περισσότερα ξενοδοχεία και camping να βρίσκονται σε λειτουργία, με στόχο την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή.

Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτύου, με την νέα διαδικασία να έχει σημαντική μείωση του κόστους των εκλογών (μείωση περίπου κατά τα 3/5 σε σχέση με το κόστος των προηγούμενων διαδικασιών, συγχρόνως όμως  μέσα από την απλοποίηση της  διαδικασίας των αρχαιρεσιών να δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής περισσότερων συναδέλφων στις εκλογές .

απονομή των βραβείων στην έκθεση γελοιογραφίας “γαστρονομία στην Σαντορίνη”

Ο ΔΗΜΟΣ  ΘΗΡΑΣ και ο Πολιτιστικός Σύλλογος "ΕΣΤΙΑ ΠΥΡΓΟΥ ΚΑΛΛΙΣΤΗΣ", μας ενημερώνουν ότι ολοκληρώθηκε η  Έκθεση Γελοιογραφίας με θέμα  "ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ".

Η έκθεση συνδιοργανώθηκε με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "2013  Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη".
Στην έκθεση συμμετείχαν με περισσότερα από 120 σκίτσα τους, 69 Γελοιογράφοι από 19 συνολικά χώρες.
Με την ολοκλήρωση της έκθεσης η κριτική επιτροπή επέλεξε τα πιο αντιπροσωπευτικά του θέματος έργα, στους δημιουργούς των οποίων θα απονεμηθούν αναμνηστικά βραβεία.

Η κριτική επιτροπή:
Ασιμής Χριστόφορος, Ζωγράφος, Πρόεδρος
Αργυρός Αντώνης , Γκαλερίστας, Μέλος
Γαλαίος Γιάννης , Φιλόλογος, Μέλος
Ζώρζος Βασίλης, Αρχιτέκτων , Μέλος
Ντούμας Χρίστος, Ομότιμος καθηγητής, Αρχαιολόγος, Μέλος
Πράσσος Δημήτρης , Δημοσιογράφος, Μέλος

Η επίσημη ανακοίνωση και απονομή των αναμνηστικών θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 12:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΤΙΑΣ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ, στον παραδοσιακό οικισμό του Πύργου.

Η συμμετοχή σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.
Email για πληροφορίες: cartoon2013santorini@gmail.com 

Η Έκθεση έχει την υποστήριξη της  FECO  GREECE  LEVADIA

Για πληροφορίες σχετικές με την εκδήλωση
Τηλ. 2286360600, 2286360183, 2286360109
E-mail: santorini2013@1353.syzefxis.gov.gr  
http://santorini2013.gr/ 

παράταση εκπτώσεων σε νέους φοιτητές από την Hellenic Seaways

Η Hellenic Seaways, παρατείνει την διάρκεια ισχύος για την έκπτωση 35% που προσφέρει στους νέους φοιτητές και τις οικογένειές τους προς και από τον τόπο των σπουδών τους, μέχρι τις 20 Οκτωβρίου 2013, συνεπής στη δέσμευσή της να στηρίζει ουσιαστικά τις οικογένειες και τους νέους εν μέσω της κρίσης.

Η έκπτωση παρέχεται με την επίδειξη του «δελτίου Εξεταζομένων Πανελλαδικών Εξετάσεων 2013» σε όλα τα πρακτορεία της Hellenic Seaways, καθώς και στα συνεργαζόμενα ταξιδιωτικά γραφεία.


Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που έχει αναλάβει, η Hellenic Seaways στο πλαίσιο της ευρύτερης κοινωνικής πολιτικής της, στηρίζοντας τις οικογένειες και τους νέους φοιτητές στις προσπάθειές τους για ένα καλύτερο αύριο.

Τετάρτη, Οκτωβρίου 02, 2013

«δίκτυα αποχέτευσης των οικισμών Μανωλά και Ποταμού της ν. Θηρασίας

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του,

Ο Δήμος Θήρας ανακοινώνει τη δημοπράτηση και την εύρεση αναδόχου για το έργο «Δίκτυα αποχέτευσης των οικισμών Μανωλά και Ποταμού της νήσου Θηρασίας (Ν2000)» προϋπολογισμού 1.531.200,00€ (με ΦΠΑ 16%).

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 1η Οκτώβρη 2013 και έλαβαν μέρος συνολικά δεκατέσσερις (14) διαγωνιζόμενοι.

Ένα μεγάλο έργο υποδομής για τους κατοίκους της Θηρασίας αλλά και ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του νησιού δρομολογήθηκε και ένα πρόβλημα ετών θα επιλυθεί οριστικά. 


Το έργο χρηματοδοτείται από το Ε.Π. Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013, συγχρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ και δημοπρατήθηκε από την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.


διαμαρτυρία κατοίκων για τις κενές θέσεις νηπιαγωγών και δασκάλων στα σχολεία της Οίας Σαντορίνης και της Θηρασιάς

Επιστολή - διαμαρτυρία για τις κενές θέσεις νηπιαγωγών και δασκάλων στα σχολεία της Οίας Σαντορίνης και της Θηρασιάς έστειλαν στους αρμόδιους και συναρμόδιους φορείς κάτοικοι της Οίας και της Θηρασιάς, διαμαρτυρόμενοι για την αδυναμία να λειτουργήσουν τα σχολεία όπως προβλέπεται από το καταστατικό τους.

Σύμφωνα με το κείμενο,

Κυρίες / Κύριοι,
το διθέσιο (2/Θ) νηπιαγωγείο της Οίας δεν έχει δεχτεί όλα τα προνήπια (παιδιά που δεν έχουν συμπληρώσει στις 31/12 το 5ο έτος της ηλικίας τους) και δεν έχει λειτουργήσει ως ολοήμερο, αφού έχει τοποθετηθεί μία(1) μόνο νηπιαγωγός, με ότι παράλληλα αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των 25 νηπίων.

Επίσης, στο Δημοτικό σχολείο της νήσου Θηρασιάς, όπου φοιτούν 12 παιδιά, καθώς και στο νηπιαγωγείο της νήσου Θηρασιάς δεν έχουν τοποθετηθεί δάσκαλοι και νηπιαγωγοί με συνέπεια να μεταβαίνει καθημερινά, από τη νήσο Θήρα, δάσκαλος για τρεις(3) μόνο ώρες.
Η προφορική ενημέρωση που έχουμε, μετά από τις επανειλημμένες τηλεφωνικές οχλήσεις μας στην υπηρεσία σας, είναι ότι τα κενά θα καλυφθούν όταν θα εγκριθούν πιστώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών!

Ως γονείς πιστεύουμε ότι κάθε ευνομούμενο κράτος που σέβεται τους πολίτες του οφείλει να παρέχει ολοκληρωμένη εκπαίδευση στα παιδιά μας. Ως  Έλληνες φορολογούμενοι πληρώνουμε φόρους που οφείλουν να είναι ανταποδοτικοί ώστε να παρέχεται δωρεάν Δημόσια παιδεία.
Εκφράζουμε, λοιπόν, την απογοήτευση, την έντονη αγανάκτηση  αλλά και την οργή μας για την αδυναμία της υπηρεσίας σας, και κατά προέκταση του κράτους, να εξασφαλίσει τα αυτονόητα στα παιδιά μας.

Παρακαλούμε για την έγγραφη απάντηση σας στο politesoias@gmail.com και ζητούμε, όπως και είστε υποχρεωμένοι, την άμεση στελέχωση των σχολείων μας.


Το παραπάνω υπογράφεται από πολίτες της Οίας, από γονείς του νηπιαγωγείου Οίας, από γονείς του Δημοτικού σχολείου Θηρασιάς, από γονείς του νηπιαγωγείου Θηρασιάς.

επίσκεψη και συναντήσεις κ. Πουσσαίου στην Πάρο

Με τον Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα κ. DuQiwen συναντήθηκε προχθές, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Πάρο, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, κ. Γιώργος Πουσσαίος.

Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνέχισης των επαφών με διπλωματικές Αρχές, έγινε σε εγκάρδιο κλίμα και κατά τη διάρκειά της τέθηκαν θέματα που αφορούν στη συνεργασία των δύο πλευρών σε θέματα τουριστικής προβολής, πολιτισμού και επιχειρηματικότητας.
Ο Κινέζος πρέσβης, δήλωσε γοητευμένος από τα Κυκλαδονήσια, τονίζοντας ότι οι Κυκλάδες αποτελούν ένα σημαντικό τουριστικό προορισμό για τους συμπατριώτες του.

Την επόμενη ημέρα ο κ. Πουσσαίος συνοδευόμενος από τους Περιφερειακούς Συμβούλους  Πάρου – Αντιπάρου Παντελή Τζανακόπουλο  και Κώστα Μπιζά είχε συνάντηση εργασίας με το Δήμαρχο Πάρου κ. Χρήστο Βλαχογιάννη στο δημαρχείο του νησιού, ενώ λίγο αργότερα συναντήθηκε με εκπροσώπους και μέλη του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Πάρου – Αντιπάρου, στα γραφεία του Συλλόγου. Αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσαν το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, η πάταξη του παραεμπορίου καθώς και θέματα που σχετίζονται με την περαιτέρω συνέχιση των προγραμμάτων επιμόρφωσης και κατάρτισης των μελών του Συλλόγου.

Αμέσως μετά μετέβη στην Αντίπαρο συνοδευόμενος από τον εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο Πάρου Αντιπάρου κ. Παντελή Τζανακόπουλο. Σε σύσκεψη εργασίας που είχε με το Δήμαρχο της Αντιπάρου κ. Γ. Λεβεβντάκη προωθήθηκαν λύσεις σε θέματα και προβλήματα που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών καθώς επίσης και σε ζητήματα που άπτονται της πορείας των εκτελούμενων έργων στο νησί.


στα μικρά νησιά της Ελλάδας αντιπροσωπεία Ευρωπαίων Σοσιαλιστών

Την Ελλάδα επισκέφθηκαν Σοσιαλιστές Ευρωβουλευτές μέλη της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έπειτα από πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ και Α' Αντιπροέδρου της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης, Γιώργου Σταυρακάκη.

Στην αποστολή συμμετείχαν η εκπρόσωπος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για θέματα περιφερειακής ανάπτυξης και κύρια διαπραγματεύτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον μελλοντικό Γενικό Κανονισμό των Διαρθρωτικών Ταμείων που θα διέπει την Πολιτική Συνοχής κατά την περίοδο 2014-2020, Constanze Krehl, η εισηγήτρια της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, Maria Irigoyen Perez, και ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την έκθεση που εξετάζει την ικανότητα των Κρατών Μελών να αρχίσουν εγκαίρως και με την απαιτούμενη αποτελεσματικότητα τη νέα περίοδο προγραμματισμού της Πολιτικής Συνοχής, Derek Vaughan.

Κύριος στόχος της αποστολής ήταν να δοθεί η ευκαιρία στους συμμετέχοντες Ευρωβουλευτές να δουν από κοντά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μικρά νησιά της Ελλάδας, καθώς επίσης και να επισκεφτούν τα έργα που υλοποιούνται στο πλαίσιο των Διαρθρωτικών Ταμείων, βλέποντας έτσι στην πράξη το πώς τα έργα αυτά μπορούν να επηρεάσουν καθοριστικά την ανάπτυξη των νησιών και τη ζωή των πολιτών.

Την πρώτη ημέρα της επίσκεψης, η αποστολή των Ευρωβουλευτών βρέθηκε στη Ρόδο όπου είχε συνάντηση εργασίας με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Ιωάννη Μαχαιρίδη, και με μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου. Την επόμενη ημέρα, η αποστολή μετέβη στη Χάλκη όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Δήμαρχο Χάλκης, Μιχαήλ Πάτρο, και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων του νησιού.

Στη συνέχεια, οι Ευρωβουλευτές επισκέφτηκαν την Τήλο, όπου τους δόθηκε η δυνατότητα να συνομιλήσουν με την Δήμαρχο του νησιού, Μαρία Καμμά-Αλειφέρη και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και να ανταλλάξουν απόψεις με μέλη της κοινωνίας των πολιτών. Οι συμμετέχοντες της αποστολής επισκέφτηκαν τα σημαντικότερα έργα χρηματοδοτούμενα από τα Διαρθρωτικά Ταμεία, όπως ο ΧΥΤΑ Τήλου, ο Βρεφονηπιακός Σταθμός Τήλου, οι δρόμοι στην περιοχή Λιβάδια, κ.α  

Η επίσκεψη της αποστολής των Ευρωβουλευτών ολοκληρώθηκε με την εκδήλωση με θέμα "Πολιτικές της ΕΕ για τις νησιωτικές περιοχές" που διεξήχθη στη Τήλο.
 Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί, ότι κατά τη διάρκεια παραμονής τους σε Χάλκη και Τήλο, οι Ευρωβουλευτές είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν τους μαθητές που είχε προσκαλέσει ο Γιώργος Σταυρακάκης στις Βρυξέλλες, στις 18-20 Σεπτεμβρίου, με τους οποίους και συνομίλησαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι που ζουν στα μικρά νησιά αλλά και τις εμπειρίες που αποκόμισαν από την επίσκεψή τους στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της αποστολής, η Constanze Krehl έκανε την παρακάτω δήλωση: «Η επίσκεψή μας στα μικρά νησιά της Ελλάδας μας έδωσε την ευκαιρία να ακούσουμε από τους αρμόδιους φορείς αλλά και από τους πολίτες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και που σχετίζονται με τη διαβίωση σε μια περιοχή που είναι απομακρυσμένη από το γεωγραφικό κέντρο της Ευρώπης. Επίσης, μας δόθηκε η ευκαιρία να δούμε ότι τα χρήματα που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή τα χρήματα του Ευρωπαίου φορολογούμενου, πάνε σε αναγκαία και χρήσιμα έργα που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών. Από τη μεριά μας οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, στηρίζουμε και επικροτούμε το έργο των τοπικών και περιφερειακών αρχών και αυτό που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι στη προσεχή περίοδο προγραμματισμού -που ξεκινά σε λίγους μήνες- η διαπραγματευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει καταφέρει να συμπεριλάβει στους κανονισμούς για τα μελλοντικά Διαρθρωτικά Ταμεία διατάξεις που λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες των νησιωτικών περιοχών».  

Από τη μεριά του, ο Γιώργος Σταυρακάκης δήλωσε: «Κοινή αίσθηση που αποκομίσαμε όλοι οι Ευρωβουλευτές μέλη της αποστολής μετά τις συναντήσεις εργασίας με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, τους Δημάρχους και τα μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων των νησιών, τους παραγωγικούς φορείς και από τις επί τόπου επισκέψεις στα αντίστοιχα έργα, είναι ότι, παρά τα αδιαμφισβήτητα προβλήματα και τις προκλήσεις που συνδέονται με τη νησιωτικότητα, οι νησιωτικές περιοχές μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρολό στη χάραξη μιας νέας αναπτυξιακής πορείας για τη χώρα, μέσω της χρηματοδότησης των Διαρθρωτικών Ταμείων».

Βίντεο από την επίσκεψη μπορείτε να δείτε στο  παρακάτω λίνκ :  

κρίνεται (σήμερα) η τύχη της Βλυχάδας

Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας “Καθημερινή” σχετικά με το αίτημα για αδειοδότηση ξενοδοχειακής μονάδας στην περιοχή της Βλυχάδας που εξετάζεται σήμερα από την Α.Δ.Α. αναφέρεται ότι,

Ποιο είναι τελικά το δημόσιο συμφέρον; Να επιτραπεί η δημιουργία μιας ακόμα μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας στη Σαντορίνη; Ή να προστατευθεί για τη σημερινή και τις επόμενες γενιές η τελευταία παρθένα περιοχή του νησιού;

Του Γιώργου Λιάλιου

Η τύχη της παραλίας Βλυχάδας, με τους σπάνιους γεωλογικούς σχηματισμούς βρίσκεται αύριο στα χέρια της Γενικής Γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, που καλείται να εγκρίνει ή να απορρίψει την αδειοδότηση ξενοδοχειακής μονάδας.

Ο φάκελος που θα εξετάσει αύριο για δεύτερη φορά το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου αφορά στην κατασκευή ξενοδοχείου 237 κλινών, συνολικής κάλυψης 9.000 τμ σε οικόπεδο έκτασης 48 στρεμμάτων στη θέση Λαγκάδια Μεγαλοχωρίου στη Σαντορίνη (εταιρία Μαρμάρι ΑΕ). Η αίτηση έρχεται να επεκτείνει προηγούμενη άδεια για την ανέγερση μονάδας 168 κλινών (η οποία ακόμα δεν έχει ακόμα χρησιμοποιηθεί, δηλαδή δεν έχει κατασκευαστεί ξενοδοχειακή μονάδα).

«Η περιοχή στην οποία πρόκειται να κατασκευαστεί η συγκεκριμένη επένδυση είναι αντίστοιχης φυσικής ομορφιάς με την περιοχή της Καλντέρας», λέει στο kathimerini.gr ο δήμαρχος Σαντορίνης Νίκος Ζώρζος. «Ένα μοναδικό μνημείο της φύσης, με εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς. Το ανάγλυφο αυτό δεν μπορεί να μείνει απροστάτευτο. Εκτός από τη ζημιά που θα πραγματοποιηθεί με την κατασκευή της συγκεκριμένης μονάδας, θα ανοίξει ο δρόμος για την κατασκευή και άλλων μονάδων, αφού μεγάλες εκτάσεις στη Βλυχάδα ανήκουν σε ξενοδοχειακούς ομίλους. Θα είναι η αρχή του τέλους».

Μάλιστα, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η αρχική αδειοδότηση ξενοδοχειακής μονάδας στην περιοχή δεν έπρεπε να έχει δοθεί. «Οι πληροφορίες μας συγκλίνουν ότι η προηγούμενη άδεια δόθηκε κατά παράβαση του νόμου, καθώς στο φάκελο εμφανίστηκε ως οδός πρόσβασης ένας δρόμος… που δεν υπάρχει!», λέει ο κ. Ζώρζος. «Το θέμα αυτό είναι πολύ σοβαρό και πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά».

Η υπόθεση έρχεται για δεύτερη φορά φέτος στο ΠΕΣΠΑ Αιγαίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 6 Σεπτεμβρίου το δημοτικό συμβούλιο Θήρας γνωμοδότησε αρνητικά, ενώ ανάλογη ήταν η τοποθέτηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (αρνητική γνωμοδότηση της Επιτροπής Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής, Αλιείας, Αγροτικής Βιοποικιλότητας, Ποιότητας Ζωής και Αειφόρου Ανάπτυξης της υπαίθρου) στις 28/9/2012. Επίσης η τοπική Εφορία Αρχαιοτήτων γνωμοδότησε και αυτή αρνητικά (λόγω εγγύτητας με τον αρχαιολογικό χώρο Ακρωτήρι), όμως τελικά το υπουργείο Πολιτισμού… γνωμοδότησε θετικά!

Παρά τις αντιρρήσεις Περιφέρειας και δήμου, η υπόθεση έφθασε τον Δεκέμβριο του 2012 στο Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου. Το συμβούλιο ζήτησε γνωμοδότηση από το Γεωλογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και συμπληρωματικά στοιχεία από την εταιρεία, ενώ αυτοψία πραγματοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος.

Πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι το δρόμο για την οικοδόμηση της Βλυχάδας άνοιξε το πρόσφατο (2012) προεδρικό διάταγμα του υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο κατά τα λοιπά προοριζόταν για την... προστασία του νησιού. 

παρών στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) ο δήμαρχος Θήρας

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ), στον Πειραιά, βρίσκεται ο Δήμαρχος Θήρας κ. Αναστάσιος Νικόλαος Θήρας όπου συζητείται, ως ένατο (9ο) θέμα της ημερήσιας διάταξης η ‘’Επανεξέταση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου ΄΄Κατασκευή και λειτουργία ξενοδοχειακής μονάδας, ξενοδοχείο κλασσικού τύπου κατηγορίας πέντε αστέρων (5*) μετά από συνένωση όμορων γηπέδων, συνολικής δυναμικότητας 237 κλινών σε ενιαίο γήπεδο έκτασης 48.309,73 τ.μ. που βρίσκεται στη θέση «Λαγκάδια – Μεγαλοχωρίου» Ακρωτηρίου Δήμου Θήρας νήσου Θήρας Ν. Κυκλάδων ιδιοκτησίας εταιρείας «ΜΑΡΜΑΡΙ – ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ – ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ- ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ – ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» με δ.τ. «ΜΑΡΜΑΡΙ Α.Ε.» (εξ αναβολής σύμφωνα με το Πρακτικό 2/ Θέμα 3/26-4-2013)’’.


Η έναρξη της συνεδρίασης έγινε 10:00 π.μ. 

44η Μαζική Εθελοντική Αιμοδοσία στην Σαντορίνη

Από το Σάββατο 28 Σεπτεβρίου εως την Κυριακή 6 Οκτωβρίου θα διαρκέσει η φετινή φθινοπωρινή «44η Μαζική Εθελοντική Αιμοδοσία της Τράπεζας Αίματος Σαντορίνης».

Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί από το κλιμάκιο, την κινητή μονάδα αιμοδοσίας, του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Η Εθελοντική Αιμοδοσία είναι πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης, αναδεικνυόμενη ως η υπέρτατη πράξη φιλαλληλίας, ανθρωπιάς και αγάπης.
Δεν υπάρχει διαθέσιμο υποκατάστατο του αίματος. Το ανθρώπινο αίμα δεν μπορεί να παρασκευασθεί και μόνο ο άνθρωπος μπορεί να προσφέρει αίμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανθρώπους.
Η όλη χρονική διάρκεια της αιμοδοσίας ανέρχεται στα 5 με 10 λεπτά. Λεπτά, αρκετά και σημαντικά, ώστε να σωθεί μια ζωή.

A.O. Θήρας – πρόγραμμα τουρνουά βόλεϊ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ομάδας,

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ
"ΝΟΜΙΚΕΙΑ 2013"
ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΘΗΡΑΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 04/10
18:00   ΖΑΟΝ -- Ο.ΠΕ.Ρ 
20:00   Α.Ο.ΘΗΡΑΣ – ΠΑΝΑΞΙΑΚΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ  05/10
18:00   ΠΑΝΑΞΙΑΚΟΣ – Ο.ΠΕ.Ρ
20:00   Α.Ο.ΘΗΡΑΣ -- ΖΑΟΝ

ΚΥΡΙΑΚΗ 06/10
12:00   ZAON --  ΠΑΝΑΞΙΑΚΟΣ
19:00   A.O.ΘΗΡΑΣ --  Ο.ΠΕ.Ρ 


ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Α.Ο.ΘΗΡΑΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΑΠΠΟΣ. 


ΤΑ ΕΣΟΔΑ  ΘΑ ΔΙΑΤΕΘΟΥΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΘΗΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΥΠΕΡΗΧΟΥ.

σύλλογος λιμνάρηδων Σαντορίνης – ανακοίνωση

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν στην γενική συνέλευση που θα γίνει στην αίθουσα του Οινοποιείου του Πύργου την Κυριακή 6.10.2013 στις 17.00

την Κυριακή 6.10 ξεκινούν τα κατηχητικά της Ι.Μ: Θήρας

Την Κυριακή 6 Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν τα κατηχητικά σχολεία της Ιεράς Μητρόπολης Θήρας, Αμοργού και Νήσων σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Νεότητας.

Την ανακοίνωση και το σπότ του Γραφείου Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Θήρας, Αμοργού κ Νήσων μπορείτε να το δείτε εδώ :  http://neotitathiras.blogspot.gr/2013/09/06-2013.html


Για πληροφορίες σχετικά με τις ενορίες στις οποίες αναμένεται να λειτουργήσουν τα τμήματα μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Μητρόπολη Θήρας. 

Παναγιώτης Ρήγας: αναφορά για την ελλιπή υγειονομική κάλυψη των νησιών

Αναφορά προς τον Υπουργό Υγείας που κατέθεσε ο Βουλευτής Κυκλάδων Παναγιώτης Ρήγας με θέμα Δελτίο Τύπου του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά στο σύνολο τους, στον ευαίσθητο τομέα της υγείας.

Στην αναφορά επισημαίνεται  ότι παρά τις όποιες προσπάθειες, η κατάσταση όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί, αλλά συνεχώς επιδεινώνεται δημιουργώντας δυσεπίλυτα προβλήματα, ιδιαίτερα στους κατοίκους των μικρών και απομακρυσμένων νησιών.

Το κείμενο της παρέμβασής του μπορείτε να το δείτε εδώ :  http://www.prigas.gr/?p=main

Santorini of the Past Cultural Village - Museum : ανακοίνωση και ευχαριστήριο για το πολιτιστικό καλοκαίρι 2013

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του,

Ολοκληρώνοντας το δεύτερο καλοκαίρι λειτουργίας του Santorini of the Past Cultural Village- Museum και της ενεργής συμμετοχής του στον χώρο του Πολιτισμού της Σαντορίνης, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλες τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις και τους εξωτερικούς συνεργάτες που στήριξαν τις προσπάθειές μας και συνέβαλαν στην επιτυχία και την πραγματοποίησή τους, παρά τις δυσκολίες λόγω της πολύπλευρης κρίσης που βιώνει η χώρα μας.

Κάνοντας έναν γενικό απολογισμό του καλοκαιριού που πέρασε, καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε όλες τις πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις που είχαμε προγραμματίσει εξ’ αρχής, αλλά και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που διοργανώσαμε για τρίτη χρονιά στο χώρο μας, με μεγάλη επιτυχία και εντυπωσιακή, σε ορισμένες περιπτώσεις, ανταπόκριση του κόσμου.

Κορυφαία εκδήλωση του φετινού καλοκαιριού αποτέλεσε η διήμερη παρουσίαση των βιβλίων της συγγραφέας των best seller και αγαπημένης του αναγνωστικού κοινού, Victoria Hislop σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ.

Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν οι εξής εκδηλώσεις :

17 Ιουνίου 2013 Έναρξη Θεατρικού Εργαστηρίου Στα πλαίσια των θερινών πολιτιστικών του εκδηλώσεων για πρώτη χρονιά, μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς, διοργανώσαμε για τους μικρούς μας φίλους θεατρικό εργαστήριο προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία στα παιδιά να γνωρίσουν τον ιδιαίτερο κόσμο του θεάτρου δίπλα στον ταλαντούχο ηθοποιό και μουσικό Σαμψών Φύτρο, να αυτοσχεδιάσουν, να εκτελέσουν ρόλους, να συνεργαστούν και να διοργανώσουν τελικά την δική τους θεατρική παράσταση, όπως και έγινε.

7 Ιουλίου Εγκαίνια Έκθεσης Φωτογραφίας F14 « ΧΡΩΜΑ» Από 7 Ιουλίου μέχρι και τέλος Σεπτεμβρίου είχαμε την χαρά να φιλοξενήσουμε στο χώρο μας την έκθεσης φωτογραφίας του F14 από την Θεσσαλονίκη με θέμα το χρώμα. Οι επισκέπτες είχαν την δυνατότητα μετά το τέλος της ξενάγησης στους χώρους μας να επισκεφτούν την έκθεση και να απολαύσουν την τέχνη της φωτογραφίας.

25 Ιουλίου 2013 Παράσταση 1ου Θεατρικού Εργαστηρίου Στην αυλή του Πολιτιστικού Χωριού « Η Σαντορίνη που έφυγε» τα παιδιά παρουσίασαν σε ανοιχτό μάθημα το παραμύθι που δημιούργησαν τα ίδια μέσα σε 5 εβδομάδες « Η ελιά και η αμπελιά » και έκλεψαν τις εντυπώσεις του κοινού.

27&28 Ιουλίου 2013 Victoria Hislop Σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ φιλοξενήσαμε για πρώτη φορά στη Σαντορίνη την Βικτόρια Χίσλοπ και διοργανώσαμε δύο αξέχαστες βραδιές. Οι αναγνώστες της Βικτόρια Χίσλοπ που βρίσκονταν στο νησί την υποδέχτηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό.

Το Σάββατο 27 Ιουλίου στο χώρο του Μουσείου μίλησαν για το έργο της Χίσλοπ ο ηθοποιός Νίκος Ορφανός, από τους πρωταγωνιστές της αξέχαστης μεταφοράς στην τηλεόραση του βιβλίου «Το Νησί», καθώς και ο σκηνοθέτης της σειράς Θοδωρής Παπαδουλάκης.

Την Κυριακή 28 Ιουλίου η Χίσλοπ μίλησε για «Το Νήμα», το βιβλίο της που εξελίσσεται τα πρώτα χρόνια μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, αλλά και για το νέο της έργο, «Ο Τελευταίος Χορός» μια συλλογή διηγημάτων για την Ελλάδα του σήμερα.
Μετά τη δεύτερη εκδήλωση την Κυριακή, ακολούθησε πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για την κρίση στη χώρα μας και τις επιπτώσεις της στον πολιτισμό, με τον Peter Economides, καταξιωμένο παγκοσμίως brand strategist.

14 Αυγούστου 2013 Παραμονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, παρά τα μεγάλα προβλήματα ηλεκτροδότησης μετά τον καθιερωμένο εσπερινό, προσφέραμε το παραδοσιακό φάβα με σαντορινιό κρασί συμμετέχοντας στο εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου.

24 Αυγούστου 2013 Βραδιά με τις Νοικοκυρές του Πύργου Μετά από τις δυο πετυχημένες εκδηλώσεις των προηγούμενων ετών, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά διοργανώσαμε μια ξεχωριστή βραδιά για να τιμήσουμε τις νοικοκυρές του Πύργου που τα δυο προηγούμενα χρόνια ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και με πολύ μεράκι ετοίμασαν και παρουσίασαν παραδοσιακές σαντορινιές συνταγές. Αυτή την φορά καλέσαμε τις νοικοκυρές μικρές και μεγάλες να παρουσιάσουν το δικό τους αγαπημένο σαντορινιό γλυκό, ώστε να προβληθεί η τοπική παράδοση και να δοθεί η ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να γευτούν σαντορινιά γλυκά. Την βραδιά άνοιξε η χορευτική ομάδα του Συλλόγου Ποντίων και φίλων Ποντίων Σαντορίνης " Οι Ακρίτες". Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τα εστιατόρια του Πύργου που επιμελήθηκαν και τις γεύσεις που δοκίμασαν οι επισκέπτες.

24 Αυγούστου 2013 Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση εγκαινιάσαμε για το 2013 μια νέα αίθουσα του μουσείου, την αίθουσα 13! Είναι η πρώτη αίθουσα που δημιουργήθηκε και παραδόθηκε στο κοινό από την νεότερη γενιά συνεχίζοντας πιστά το έργο και την προσπάθεια που έχει χαράξει ο ιδρυτής και δημιουργός του χώρου, ο αγαπημένος για τον κόσμο της Σαντορίνης κ. Γιάννης Χρυσός Δρόσος. Η νέα αίθουσα που παραδώσαμε με χαρά στο κοινό χαρακτηρίζεται για την οικογενειακή και συλλογική ατμόσφαιρα που εκπέμπει στον επισκέπτη. Περιέχει προικιά της νύφης και δημιουργήθηκε με δωρεές επίπλων και αντικειμένων της κ.Τόνιας Νούσιας, της κ.Γαβαλά, της κ.Ειρήνης Τζώρτζιας. Με τα ασπρόρουχα της οικογένειας Δρόσου – Χρυσού, της οικογένειας Τραυλού – Κωνσταντινίδου από την Κεφαλλονιά, και της αγαπημένης αείμνηστης Βασιλικής Τζανετοπούλου που πάντα θαύμαζε το έργο της οικογένειας Χρυσού – Δρόσου. Μετά από κοινή απόφαση όλων και του ιδρυτή, αφιερώνουμε σε εκείνη την νέα αίθουσα του μουσείου και την εκδήλωση για τις νοικοκυρές καθώς πριν λίγους μήνες έφυγε από την ζωή αφήνοντας σε όλους μας αξέχαστες εμπειρίες και μνήμες…

Αναμφισβήτητα ήταν ένα πολύ απαιτητικό και ουσιαστικό καλοκαίρι για το Santorini of the past Cultural Village Museum που έφτασε στο τέλος του, αφήνοντας ιδιαίτερες αναμνήσεις... Ε

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις, τους χορηγούς, τους υποστηρικτές και τους εξωτερικούς συνεργάτες που βρέθηκαν στο πλευρό μας και στήριξαν το έργο μας:

ΜΕΓΑΛΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ Αγροκήπιο Anastasia Princess Hotel Aressana Spa Hotel & Suites Εκδόσεις Διόπτρα Dream on Photography ΧΟΡΗΓΟΙ ΑΛΦΑ ANEMOS BEACH LOUNGE HOTEL BLUE STAR FERRIES DREAM ON EVENTS ΘEROS WAVE BAR HEINEKEN IOLIO KOUROS VILLAGE MARIO SELENE SUNSET by Paraskevas Sunset Oia ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ DRIVE & TRAVEL σε χρόνο dt ΕΧΟΥΜΕ και ΛΕΜΕ NOVA ΣΠΟΡ FM SANTORINI FM SANTONEWS SANTORINI BUSINESS SANTORINI LIVE SPORTDAY TOP MELODY ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ BOOK STORE AND MORE SANTORINI D.J PLAISIR ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ ΑΛΕΚΑ ΜΑΝΤΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΩΡΓΟ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗ ΓΙΩΡΓΟ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΛΑΜΑΡΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΕΝΔΡΙΝΟΥ ΠΑΛΑΜΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΦΥΤΡΟ ΜΥΡΤΟ ΜΑΛΑΜΟΥ ΝΙΚΟ ΑΝΤΕΡΡΙΩΤΗ ΣΤΑΥΡΟ ΦΥΤΡΟ ΤΡΥΦΩΝΑ ΤΡΥΦΩΝΟΠΟΥΛΟ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους δημοσιογράφους και τα μέσα : ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΡΑΣΣΟ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΛΕΦΡΑΓΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΥΤΗΛΙΝΑΙΟΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ATHENS VOICE ESPRESSO OK! ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΑΝΤΩΝΑΤΟ www.yupiii.gr www.inews.gr www.axortagos.gr www.infokids.gr www.matiastanea.gr www.neasantorinis.gr www.entertainment.in.gr www.naxos-news.gr www.santonews.com www.exoumekaileme.com

Με την βοήθεια και την υποστήριξη λοιπόν όλων καταφέραμε να φέρουμε εις πέρας για άλλη μια φορά με επιτυχία όλο το πρόγραμμα των Πολιτιστικών και Ψυχαγωγικών εκδηλώσεων του καλοκαιριού, συνεχίζοντας τις εντατικές προσπάθειές μας για ένα καλύτερο μέλλον. Η Διοίκηση και το προσωπικό της εταιρίας ευχαριστούν και πάλι όλους όσους στήριξαν το έργο του Santorini of the Past Cultural Village- Museum , ανανεώνοντας το ραντεβού τους για το επόμενο Πολιτισμικό Καλοκαίρι 2014.

Μέχρι τότε μπορείτε να ενημερώνεστε για οποιαδήποτε νέα δραστηριότητά μας μέσα από τα : http://www.santorinimuseum.com https://www.facebook.com/SantoriniOfThePast https://twitter.com/SantoriniMuseum  http://www.pinterest.com/santorinimuseum
 Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στο e-mail: info@santorinimuseum.com
Εκ μέρους της Διοίκησης και του προσωπικού, Καλό Φθινόπωρο ! — at Santorini of the past Cultural Village.


“πολίτες κόντρα στον καιρό” ανακοίνωση για την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου (3.10)

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Στην 13η Συνεδρίαση για το έτος 2013 του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου που έγινε στην Πάρο τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013, την παράταξή μας εκπροσώπησε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Μήλου Παύλος Χρυσαφίδης.

Από τα 25 προγραμματισμένα θέματα συζητήθηκαν τα 15 και 1 έκτακτο που αφορούσε την έκδοση ψηφίσματος καταδίκης της Χρυσής Αυγής.

Στον χαιρετισμό του ο  Π.Χρυσαφίδης ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Χαιρετίζουμε την τακτική να γίνονται τα περιφερειακά συμβούλια σε διάφορα νησιά παρά τις υπαρκτές μεγάλες δυσκολίες.
Χαιρόμαστε που αυτή τη φορά είμαστε στην Πάρο, ένα νησί πυλώνα τόσο στο τουρισμό όσο και στον πρωτογενή τομέα για όλη την περιφέρεια.
Ακούσαμε με προσοχή όσα εξέθεσαν οι φορείς της Πάρου και που κοινός παρανομαστής νομίζω ήταν ότι η περιφέρεια μπορεί και πρέπει να ορθώσει ανάστημα σε πολιτικές που υπονομεύουν τη ζωή και το μέλλον των κατοίκων των νησιών μας.
Εμείς σαν παράταξη φροντίζουμε να αναδεικνύουμε πάντα τα όποια προβλήματα -περισσότερο ή λιγότερο σημαντικά- ανακύπτουν και τα οποία κατά το πλείστον είναι κοινά για τους νησιώτες της περιφέρειάς μας, και συμφωνούμε με τους προλαλήσαντες, ότι πρέπει η Περιφερειακή αρχή να ασκήσει τη δική της πολιτική προς όφελος των νησιωτών και να πάψει να είναι, όπως την έχει τάξει να είναι το μόρφωμα του παριανού, φευ! πρώην Δημάρχου και Υπουργού κ. Ραγκούση, δηλαδή το μακρύ χέρι της πολιτικής του μνημονίου.
Όσον αφορά τα υπονοούμενα που άφησε ο κ. Κόκκινος για την ομιλία του μοναδικού παρόντος Βουλευτή, του κ.Νίκου Συρμαλένιου, λέμε ευθαρσώς ότι αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι οι υπεύθυνοι των πολιτικών που μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση».

Στο  μείζον θέμα για την Υγεία στα νησιά μας, ο Παύλος Χρυσαφίδης τοποθετήθηκε ως εξής:
«Δυστυχώς κάθε, μα κάθε ενασχόλησή μας με το μείζον θέμα της Υγείας, μας βρίσκει μπροστά σε νέα προβλήματα που συσσωρεύονται πάνω στα ήδη υπάρχοντα.
Δεν αρκεί κάθε φορά απλά ενημέρωση, διαπιστώσεις και μια συγκαταβατικότητα της περιφερειακής αρχής, που καταλήγει αρωγός της μνημονιακής πολιτικής.
Πρέπει η περιφέρεια να αναλάβει ή και να διεκδικήσει και όχι να απεμπολεί όπως πράττει, το ρόλο που της αναλογεί και υποχρεούται-δικαιούται στο χώρο της υγείας.
Όλοι οι τυχάρπαστοι «αρμόδιοι» πλασιέ επαγγελματίες τροϊκανών πολιτικών, μας παραμυθιάζουν νομίζοντας ότι τους πιστεύουμε. Σαφώς και κάνουν λάθος. Κανένας μας δεν τους εμπιστεύεται γιατί όλοι μας ζούμε το πρόβλημα στο πετσί μας. Όλοι μας βλέπουμε να κτίζουν σιγά-σιγά το στόχο τους, που είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση στο χώρο της υγείας.
Διαπιστώσεις και ψηφίσματα πλέον δεν αρκούν.
Ας βρούμε όλοι μαζί νέους τρόπους διεκδίκηση του αυτονόητου. Δεν πάει άλλο. Κάθε μέρα που περνάει, ένας δημόσιος γιατρός φεύγει, ένας ιδιώτης έρχεται.
Το χαράτσι των 25 € είναι ένα σημάδι ακόμη πως εννοούν την δωρεάν υγεία αυτοί που χρόνια τώρα συντηρούν με την πολιτική τους τα ιδιωτικά κέντρα υγείας ακόμη και μέσα στη γειτονιά των Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ και, δυστυχώς,  δεν θα το βάλουν εύκολα κάτω.
Σαφώς και πρέπει να υιοθετήσουμε τις προτάσεις της Εισήγησης (σημ.: εισηγητής ήταν ο πρώην Δήμαρχος Πάρου Κ. Αργουζής, μέλος του συντονιστικού για την Υγεία στην Πάρο) και να προσθέσουμε και τόσες άλλες.
Το δικαιούμαστε και εμείς και τα παιδιά μας να γίνουν πραγματικότητα.
Και όσο κάποιος είναι ασφαλισμένος, αφού ξεπεράσει τις όποιες συμπληγάδες, κάπου μπορεί να βρει άκρη. Οι συνεχώς προστιθέμενοι ανασφάλιστοι λόγω και της ανθρωπιστική κρίσης τι θα κάνουν; Αν δεν αντιδράσουμε άμεσα και αποφασιστικά, οι εφαρμοζόμενες πολιτικές θα οδηγήσουν την περιοχή μας σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Καιρός είναι η Περιφερειακή αρχή να πάψει να είναι το δεκανίκι τους, αλλά να τους αφήσει να γκρεμοτσακιστούν.
Ως μια πρώτη κίνηση καλής θέλησης από την Περιφερειακή αρχή προτείνω να υιοθετηθεί η πρόταση του κ. Χρυσόγελου και να υπογραφεί και κατατεθεί σχετική αγωγή κατά του Υπουργείου Υγείας».
(Σημ.: η πρόταση τέθηκε σε ψηφοφορία, την υποστηρίξαμε όπως και σύμβουλοι από όλες τις παρατάξεις. Δεν πλειοψήφησε για τι οι περισσότεροι της πλειοψηφίας ψήφισαν λευκό και οι 4 της Λαϊκής Συσπείρωσης κατά.)

Στο θέμα της έγκρισης του προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2014, η τοποθέτησή μας ήταν η ακόλουθη:
«Το είπαμε και στην Οικονομική Επιτροπή, το επαναλαμβάνουμε και στο Π.Σ.,  ότι το σχέδιο του προϋπολογισμού που, προφανώς όσοι το υποβάλλουν για έγκριση έχουν ξεχάσει ότι είναι αιρετοί και ότι πρωτίστως πρέπει να υπηρετούν το λαό της περιφέρειας, έρχεται για ψήφιση άρον-άρον  προκειμένου να υποβληθεί στο παρατηρητήριο υποτέλειας των ΟΤΑ που έχει θεσπιστεί από το μνημόνιο. Αποτελεί μια καθ΄ υπόδειξη ενέργεια υποταγής προθύμων στις μνημονιακές επιταγές της κυβέρνησης. Αυτό και μόνο αρκεί για να καταψηφιστεί σήμερα, όχι μόνο το περιεχόμενο της εισήγησης αλλά να καυτηριαστεί και ως απαράδεκτη η όλη διαδικασία.
Μην ξεχνάμε, συνάδελφοι, ότι το περιεχόμενό του έχει συνταχθεί με βάση τις εγκυκλίους που ορίζουν την προσαρμογή των προϋπολογισμών των ΟΤΑ στη λιτότητα του μνημονίου.
Δεν φτάνουν τα μεγάλα λόγια  με αντιμνημονιακό  άρωμα που μας έχετε χορτάσει τον τελευταίο  χρόνο, κυρίως εσείς κ. Περιφερειάρχα, όταν ενώ μπορείτε -όχι μόνο εσείς αλλά και οι υπόλοιποι περιφερειάρχες- να υψώσετε  το ανάστημα που σας έδωσε η εμπιστοσύνη του Λαού με την ψήφο του, εσείς προτιμάτε να ενστερνίζεστε τον δημοσιοϋπαλληλικό ρόλο που σας επιφύλαξε η κυβέρνηση των μνημονίων και να γίνεστε ουσιαστικό δεκανίκι της πολιτικής που θέλει να επιβάλλει η τρόικα και οι δανειστές και που πρόθυμα το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ αποδέχεται.»

Στο θέμα έγκρισης του Τεχνικου προγράμματος, επεσήμανε ότι:
«Πρόκειται για άλλο ένα τεχνικό πρόγραμμα καθαρά διεκπεραιωτικό, χωρίς καν οσμή αναπτυξιακή, ενταγμένο στη λογική του προϋπολογισμού. Αποφασίστηκε ερήμην της κοινωνίας και προφανώς γι΄ αυτό δεν έχει σημείο αναφοράς τον πολίτη. Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά λόγια, το έχουμε κάνει στο παρελθόν, αλλά εμπεδώσαμε ότι «στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα» και έτσι δεν «σπαταλώ» το χρόνο μας. Προφανώς και το καταψηφίζουμε.
Σε ερώτησή μας με αφορμή τη συζήτηση του Τεχνικού Προγράμματος που αφορούσε την πρόοδο του λιμενικού έργου Πολώνια Μήλου και τι ενέργειες έχουν γίνει σύμφωνα με όσα συναποφάσισε ο Περιφερειάρχης, ο Δήμαρχος Μήλου και λοιποί παράγοντες σε σχετική συνάντησή τους  στη Σύρο στις 10 Σεπτεμβρίου προκειμένου να βρεθεί κοινός παρανομαστής και να αποσύρουν την προσφυγή τους κάτοικοι της Μήλου σχετικά με το έργο, ο Περιφερειάρχης  δήλωσε ότι ο κίνδυνος της απένταξης του έργου είναι ορατός και μάλλον βέβαιος». (Παραπέμπουμε όποιον ενδιαφέρεται για περισσότερα όσων ελέχθησαν στα πρακτικά του Π.Σ).

Τέλος, η Λαϊκη Συσπείρωση έφερε ψήφισμα καταδίκης της Χρυσής Αυγής και, σε αντιπερισπασμό, κατέθεσε σχετικό ψήφισμα (αλλά κατάπτυστο) και η παράταξη του κ. Κόκκινου. Η τοποθέτησή μας σχετικά ήταν:
«Σωστό το ψήφισμα (της Λαϊκής Συσπείρωσης), όμως δεν εντοπίζει όλο το πρόβλημα της ναζιστικής δράσης που, αν και πασίδηλη και ομολογουμένη εσχάτως ως γνωστή από τους ιθύνοντες, με την ανοχή και την μη έγκαιρη αντίδραση της κυβέρνησης, αποκορυφώθηκε με την δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Εκατοντάδες μετανάστες, εκατοντάδες τρομοκρατημένοι άνεργοι, είναι και αυτοί θύματα της καθυστερημένης αντίδρασης της πολιτείας.
Ξεκαθαρίζω ότι δεν προσπαθούμε να μειώσουμε το αποτέλεσμα, όμως δεν μπορούμε να μην αναρωτηθούμε ένα ΓΙΑΤΙ τόσο αργά;
Τουλάχιστον στη μνήμη όσων δολοφονήθηκαν από την ανοχή στη Χρυσή Αυγή, πρέπει να αναζητηθεί και να δοθεί απάντηση».
Η Λαϊκή Συσπείρωση βελτίωσε την πρότασή της συμπεριλαμβάνοντας τις επισημάνσεις μας και την υπερψηφίσαμε.
Η πλειοψηφία ενέκρινε τελικά το προταθέν από τη παράταξη της Ν.Δ. ψήφισμα με ορισμένες καθόλα μη επαρκείς κατά τη γνώμη μας διορθώσεις.

Το επόμενο  Π.Σ. αποφασίστηκε να γίνει στη Ρόδο.


Λαϊκή Συσπείρωση Ν. Αιγαίου – ανακοινώσεις για το Περιφερειακό συμβούλιο (30.9)

Σύμφωνα με αυτές,

Κεντρικό ζήτημα στην συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στη Πάρο στις 30-9-2013, ήταν τα προβλήματα στην υγεία με αφορμή την κατάσταση της δημόσιας υγείας στην Πάρο.
Και σε αυτή τη συνεδρίαση φάνηκε πολύ καθαρά η υποκρισία όλων ανεξαιρέτως των παραγόντων της τοπικής διοίκησης, και όχι μόνο, απέναντι στα προβλήματα των νησιωτών.
Ενώ η καταρράκωση των δομών  της δημόσιας υγείας πανελλαδικά έχει πάρει εδώ και καιρό χαρακτήρα επιδημίας, όλοι τους συνειδητά, θέλησαν να αναδείξουν ως αιτία αυτών των προβλημάτων την νησιωτικότητα.
Ενώ η δημόσια υγεία είναι θύμα της  πολιτικής των ελληνικών κυβερνήσεων και της ΕΕ, περιφερειακή αρχή και αντιπολίτευση, αποποιούμενοι  των κομματικών τους ταυτοτήτων άρα και των ευθυνών, καλούν όλους σε μια «αχρωμάτιστη» ενότητα για την συνέχιση ουσιαστικά εφαρμογής αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής.
Η περιφερειακή αρχή  πιστή στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων, σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας, τα έβαλε με το κράτος-μπάχαλο που δεν του αναθέτει ολοκληρωτικά την ευθύνη του χώρου της υγείας, όταν την ίδια στιγμή διαμαρτύρεται για την όλο και μεγαλύτερη υποχρηματοδότηση της τοπικής διοίκησης  που άλλωστε φάνηκε και στον νέο προϋπολογισμό, που συζητήθηκε χτες στο περιφερειακό συμβούλιο και που είναι πιστό αντίγραφο του κρατικού προϋπολογισμού δηλαδή φτώχεια για το λαό και κέρδη για το κεφάλαιο.
Οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ με τη Λαϊκή Συσπείρωση αποκάλυψαν ότι η διάλυση των δομών στην υγεία, στην παιδεία και την πρόνοια είναι στρατηγικός στόχος ΕΕ- κυβερνήσεων, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και του κράτους τους, για να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας. Αυτές άλλωστε οι στρατηγικές έχουν ψηφιστεί  πριν από 21 χρόνια στην συνθήκη του Μάαστριχτ από όλα τα κόμματα εκτός του ΚΚΕ.  Άρα, ας μην επικαλούνται σαν αίτια μόνο την οικονομική κρίση που βιώνουμε.

Αποτέλεσμα της διάλυσης της δημόσιας υγείας τα τελευταία χρόνια και στα νησιά μας, είναι η εμφάνιση ιδιωτικών διαγνωστικών και ιατρικών κέντρων όπως και η εμφάνιση ιδιωτών που μεταφέροντας ασθενείς με πλωτά μέσα, καρπώνονται το δημόσιο χρήμα.
Απαιτούμε ενιαίο δημόσιο φορέα υγείας με δωρεάν παροχές και καμία επιχειρηματική δραστηριότητα. Άμεσα να στελεχωθούν νοσοκομεία -κέντρα υγείας, με ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό, τεχνολογικό εξοπλισμό.
Καλούμε τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τις γυναίκες και τη νεολαία των νησιών μας, να δυναμώσουν τον αγώνα τους μέσα από φορείς, σωματεία, λαϊκές επιτροπές και να σταθούν απέναντι σε αυτήν την πολιτική για να σταματήσει η εφαρμογή της σήμερα με τελικό στόχο την ανατροπή της αύριο.

Πρόταση για ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου κατά της Χρυσής Αυγής
Στην συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στη Πάρο στις 30-9-2013, προτάθηκε από τους εκλεγμένους περιφερειακούς συμβούλους  του ΚΚΕ με τη Λαϊκή Συσπείρωση, το παρακάτω σχέδιο ψηφίσματος καταδίκης της φασιστικής «Χρυσής Αυγής»:
«ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ N. ΑΙΓΑΙΟΥ
Καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις μαφιόζικες δολοφονικές επιθέσεις κατά μεταναστών, κατά μελών και στελεχών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Πέραμα και τη δολοφονία του 34χρονου αντιφασίστα Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι από μέλη της «Χρυσής Αυγής». Αυτά τα εγκλήματα αποτελούν  κλιμάκωση της δράσης της «Χρυσής Αυγής» εναντίον όποιου σηκώνει κεφάλι στα αντεργατικά μέτρα.
Θεωρεί ότι το ναζιστικό-φασιστικό αυτό μόρφωμα είναι γέννημα – θρέμμα του κοινωνικό-πολιτικού συστήματος που βιώνουμε και στη χώρα μας. Αυτού του συστήματος που βυθίζει τα λαϊκά στρώματα στη φτώχεια και την εξαθλίωση, υπηρετώντας τα συμφέροντα των μονοπωλιακών επιχειρηματικών ομίλων. Πάνω σ’αυτήν ακριβώς τη φτώχεια και εξαθλίωση πατάει η «Χρυσή Αυγή» για να διεισδύσει στο λαό και να αποπροσανατολίσει τον αγώνα του, να τον χειραγωγήσει. Την ίδια στιγμή στηρίζει στη Βουλή τις φοροαπαλλαγές και  άλλα προνόμια των εφοπλιστών και των βιομηχάνων, στους χώρους δουλειάς  τρομοκρατεί εργαζόμενους  απεργούς, ενώ ανοίγει δουλεμπορικά γραφεία για να προωθεί τσάμπα εργαζόμενους στους επιχειρηματίες. Αναδείχνεται τελικά στο δεξί χέρι αυτών  που έχουν συμφέρον από την διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων,  απαραίτητο στην κάθε Κυβέρνηση που, στην προσπάθειά της να προωθήσει την σκληρή αντιλαϊκή της πολιτική, φοβάται την άνοδο του λαϊκού κινήματος.
Γι’αυτούς ακριβώς τους λόγους, όπως δείχνει η πείρα  και των τελευταίων χρόνων  στην Ελλάδα αλλά και η ιστορία,  η «Χρυσή Αυγή» προβλήθηκε κατά κόρον από  τα ιδιωτικά αλλά και κρατικά ΜΜΕ και έτυχε προκλητικής ανοχής από την κυβέρνηση –μεταξύ άλλων προωθώντας και τη θεωρία των δύο άκρων- την δικαιοσύνη, την αστυνομία και άλλους κρατικούς μηχανισμούς. Η μέχρι σήμερα μη αντιμετώπιση των εγκλημάτων της «Χρυσής Αυγής»,  παρά την ύπαρξη του σχετικού νομικού πλαισίου, βεβαιώνει του λόγου το αληθές. Αυτό συνεπώς που χρειάζεται δεν είναι νέοι νόμοι, αλλά ριζική αλλαγή στάσης απέναντι στη ναζιστική εγκληματική αυτή οργάνωση.
Μπροστά σ’αυτή την κατάσταση, το Περιφερειακό Συμβούλιο καλεί  σε εγρήγορση και κινητοποίηση τους εργαζόμενους  και όλο το λαό της Περιφέρειάς μας, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε χώρο της εκπαίδευσης, καλεί ιδιαίτερα τη νεολαία, να σφυρηλατήσουν ένα  πανίσχυρο λαϊκό κίνημα με στόχο τον αγώνα ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές, την απομόνωση της «Χρυσής Αυγής» αλλά και την καταδίκη του συστήματος που γεννά και τρέφει τέτοια μορφώματα για να τρομοκρατεί το λαό και να αποπροσανατολίζει τον αγώνα του».

Το ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης το ψήφησαν πέρα από τους συμβούλους της Λαϊκής Συσπείρωσης και οι σύμβουλοι της παράταξης ¨Πολίτες Κόντρα στο Καιρό¨. Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, και ο οικολόγος ψήφησαν το ψήφισμα που συνδιαμόρφωσαν υιοθετώντας τη θεωρεία των δύο ακρών. Θέλησαν έτσι να εξισώσουν τους αγώνες του λαού απέναντι στην πολιτική που ισοπεδώνει τα δικαιώματα του με την εγκληματική δράση της ναζιστικής «Χρυσής Αυγής», που στόχο της έχει το ίδιο το λαϊκό κίνημα. 

Υπ. Εργασίας – ανακοινώσεις σχετικά με την «εργάνη» και την αδήλωτη εργασία

Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπ. Εργασίας,

Η απόφαση  να επιβληθεί το υψηλότερο ιστορικά πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία, δεν ήταν ούτε εύκολη ούτε αβασάνιστη. Ιδιαίτερα σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, όπου οι νέες, αυστηρές ποινές θα μπορούσαν, ενδεχομένως, να θεωρηθούν εξοντωτικές για πολλές επιχειρήσεις.

Ωστόσο, ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει. Και για αντικειμενικούς λόγους, αφού το κόστος της παρανομίας για τις επιχειρήσεις ήταν απαράδεκτα χαμηλό, λειτουργώντας ως κίνητρο προσφυγής σε πρακτικές  «μαύρης εργασίας». Αλλά και για ψυχολογικούς και συμβολικούς λόγους, αφού έπρεπε να σταλεί και στον επιχειρηματικό κόσμο και στην κοινωνία ένα ισχυρό μήνυμα ότι η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο.

Η επιλογή αυτή δικαιώθηκε. Οι εκτεταμένοι και διεξοδικοί έλεγχοι, χάρη και στο υψηλό επίπεδο υπηρεσιακής ευθύνης των στελεχών της Επιθεώρησης Εργασίας, κατέδειξαν  ότι η άμεση και επιτόπια επιβολή αυτού του υψηλού προστίμου «έπιασε τόπο».

Τα στοιχεία της «Εργάνης», του πληροφοριακού συστήματος που λειτουργεί ως «καρδιογράφημα» της πραγματικής αγοράς εργασίας, είναι αποκαλυπτικά και εντυπωσιακά. Το Σεπτέμβριο,  το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων  ανήλθε στον αριθμό ρεκόρ των 63.122 νέων θέσεων εργασίας.
Μια ολόκληρη «πόλη» 63.122 εργαζομένων εμφανίστηκε στην επίσημη αγορά εργασίας το Σεπτέμβριο λόγω των ελέγχων και των νέων προστίμων, επιβεβαιώνοντας το μέγεθος συμμόρφωσης των εργοδοτών και τη μετατροπή της «μαύρης εργασίας» σε νόμιμες θέσεις απασχόλησης.  Θέσεις εργασίας που συνεισφέρουν στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και σίγουρα προσφέρουν πιο αξιοπρεπείς συνθήκες και όρους εργασίας στους εργαζόμενους.

Και βέβαια το ζήτημα της  πάταξης  της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας δε σταματά εδώ. Το αντίθετο. Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και η Επιθεώρηση Εργασίας αναδιοργανώνεται εκ βάθρων, αναβαθμίζεται και γίνεται αποτελεσματικότερη. Με την αξιοποίηση, μάλιστα, των τεχνικών δυνατοτήτων που προσφέρει το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», οι επιθεωρητές εργασίας θα διενεργούν εστιασμένους ελέγχους στη βάση απαιτητικών δεικτών αποτελεσματικότητας. Παράλληλα, ισόποσο πρόστιμο - δηλαδή 10.550 ευρώ - θα ισχύσει για όσους εργοδότες δεν συμπεριλάβουν τους εργαζόμενους τους στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση που κάθε μήνα υποβάλλουν στο ΙΚΑ, ακόμη και εάν έχουν ήδη δηλώσει αυτούς τους εργαζόμενους στο  Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη».

Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνεται ότι οι δεσμεύσεις μας πως η  αδήλωτη εργασία θα αντιμετωπιστεί ως κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα δεν ήταν μία φραστική υπερβολή ή μία συνήθης πολιτική ρητορεία. Σήμερα  το κάνουμε πράξη.

Π.Ε.Δ. Ν. Αιγαίου για τα προβλήματα υγείας στις Κυκλάδες

Ένα από τα κύρια θέματα που συζήτησαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου,  κατά τη διάρκεια της τελευταίας τους συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο, το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, ήταν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, το σύνολο πλέον των νησιών μας, στον ευαίσθητο τομέα της υγείας.

Το πρόβλημα της ελλιπούς υγειονομικής κάλυψης των αιγαιοπελαγιτών, είναι ένα από τα κύρια θέματα, που απασχολεί τους εκπροσώπους των αιρετών της περιφέρειάς μας. Αποτέλεσε κυρίαρχο θέμα συζήτησης και στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΠΕΔ, τον περασμένο Ιούνιο στη Λέρο.
Δυστυχώς, παρά τις όποιες ενέργειες των φορέων της αυτοδιοίκησης, η κατάσταση στο χώρο της υγείας όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί, αλλά συνεχώς επιδεινώνεται δημιουργώντας δυσεπίλυτα προβλήματα, ιδιαίτερα στους κατοίκους των μικρών και απομακρυσμένων νησιών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ αποφάσισε άμεσα να ζητήσει συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας κο Άδωνι Γεωργιάδη, στην οποία θα πρέπει να συζητηθούν όχι μόνο τα υπαρκτά προβλήματα στο χώρο της υγείας, αλλά και όλες εκείνες οι νομοθετικές και οικονομικές παρεμβάσεις που απαιτούνται από την πλευρά της Κυβέρνησης, έτσι ώστε να δοθούν πρώτον οι αναγκαίοι και οικονομικοί πόροι, για την απρόσκοπτη λειτουργία των υγειονομικών ομάδων, αλλά και δεύτερον να θεσμοθετηθούν επιτέλους κίνητρα οικονομικά και θεσμικά, έτσι ώστε να είναι δυνατή η προσέλκυση ενδιαφέροντος  από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, για την στελέχωση των υπηρεσιών υγείας.

Τρίτη, Οκτωβρίου 01, 2013

χαιρετισμός Δημάρχου Θήρας στην εκδήλωση «Ημέρες Τουρισμού» της Περιφέρειας Κρήτης, Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου και του ΕΟΤ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Χαιρετισμό απέστειλε ο Δήμαρχος Θήρας Αναστάσιος – Νικόλαος Ζώρζος στην εκδήλωση με τίτλο «Ημέρες Πολιτισμού» που διοργάνωσαν από 26 έως 29 Σεπτεμβρίου η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και ο ΕΟΤ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού. 

Ο Δήμος Θήρας υποστήριξε τη συμμετοχή του Συλλόγου Κρητών Σαντορίνης στην εκδήλωση εντάσσοντάς την στην πρωτοβουλία «2013 Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη» και εξασφαλίζοντας χορηγία από την αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος Α.Ε., την οποία και ευχαριστεί ιδιαιτέρως.

Η καθιερωμένη εκδήλωση «Ημέρες Πολιτισμού» διοργανώνεται στο Ηράκλειο Κρήτης, αξιοποιώντας τις τοπικές δυνάμεις, τους κρητικούς καλλιτέχνες - συγκροτήματα αλλά και τους παραγωγούς τοπικών προϊόντων παρουσιάζοντας οργανωμένα σημαντικά χαρακτηριστικά της πολιτιστικής ταυτότητας της Κρήτης.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Θήρας αναφέρει:

«Χαιρετίζουμε τις εκδηλώσεις  που διοργανώνονται από την Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με φορείς και επαγγελματικούς συλλόγους με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού και με σκοπό το «πάντρεμα» του πολιτισμού, της παράδοσης, του τουρισμού και των Κρητικών προϊόντων.
Με ιδιαίτερη χαρά ο Δήμος Θήρας υποστηρίζει τη συμμετοχή του Συλλόγου Κρητών Σαντορίνης και των χορευτικών συγκροτημάτων του, κρητικού και νησιώτικου, στις εκδηλώσεις σας, εντάσσοντας τη δράση αυτή στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «2013 Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη». Μέσω της ευγενικής χορηγίας της πρωτοβουλίας από την Αρτοβιομηχία Καραμολέγκος Α.Ε., την οποία ευχαριστούμε θερμά, κατέστη δυνατή η υλοποίηση της δράσης.

Ο Δήμος Θήρας με απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου, ανακήρυξε το 2013 ως «ΕΤΟΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ», κεφαλαιοποιώντας και αξιοποιώντας τη μεθοδική και συλλογική προσπάθεια ετών, που έχει καταβληθεί στο νησί, προκειμένου να ενταχθεί στο τουριστικό του χαρτοφυλάκιο η γαστρονομία, ώστε σήμερα η Σαντορίνη να κατοχυρώνει τη θέση της ανάμεσα στους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς.

Η Γαστρονομία αγκαλιάζει όλες τις εκφάνσεις της σύγχρονης ζωής σε ένα τουριστικό προορισμό δηλαδή τις Τέχνες, την Παράδοση, την Παιδεία, την Επιστημονική Τεκμηρίωση και γενικότερα τον Πολιτισμό.

Το Έτος Γαστρονομίας, απευθύνοντας ανοικτή πρόσκληση προς όλους τους φορείς να συμμετέχουν, εντάσσοντας νέες ιδέες και δράσεις, αναδείχθηκε σε ένα πολυσύνθετο και πολυδιάστατο γεγονός επιτυγχάνοντας τους στόχους του.  Συνδέει το παρελθόν του νησιού της εποχής του προϊστορικού οικισμού του Ακρωτηρίου με το σήμερα και αναδεικνύει την ιδιαιτερότητα και τη γονιμότητα των ηφαιστειογενών εδαφών της Σαντορίνης.

Ευχόμαστε ολόθερμα καλή επιτυχία στις εκδηλώσεις σας και καλή διαμονή στους επισκέπτες της Κρήτης».

με καθαρισμό στην καλντέρα Ακρωτηρίου και Μεγαλοχωρίου γιόρτασε την παγκόσμια ημέρα προστασίας των βυθών κι υποβρύχιων καθαρισμών το Καταδυτικό Κέντρο Santorini Dive Center

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 29 Σεπτεμβρίου ο Καθαρισμός στη Καλντέρα Ακρωτηρίου-Μπάλος και Μεγαλοχωρίου-Αθέρμι.

Το Καταδυτικό Κέντρο Santorini Dive Center στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Προστασίας των Βυθών και Υποβρυχίων Καθαρισμών υπό την αιγίδα της Οργάνωσης GUWAA - Global Under Water Awareness Association, συγκέντρωσε 43 εθελοντές, Έλληνες και ξένους, που έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό προκειμένου να καθαριστούν αυτές οι δύο περιοχές.

Σε 4 ώρες μαζεύτηκαν άπειρες πλαστικές συσκευασίες, κουτάκια αλουμινίου,  γυάλινα μπουκάλια, σίδερα και λάστιχα γεμίζοντας περισσότερες από 80 σακούλες απορριμμάτων. 

Τα σκουπίδια συγκεντρώθηκαν στην παραλία της Καλντέρας στις  Αποθήκες του Ακρωτηρίου όπου έγινε καταγραφή και απομακρύνθηκαν με μέριμνα του Δήμου Θήρας.

Ας μην ξεχνάμε ότι τα απορρίμματα αυτά χρειάζονται δεκαετίες και σε κάποιες περιπτώσεις αιώνες για να διαλυθούν στη θάλασσα… εκτός του ότι υποβαθμίζουν αισθητικά το τοπίο, σκοτώνουν τη θαλάσσια πανίδα και εισέρχονται στην τροφική μας αλυσίδα με αρνητικές συνέπειες στην υγεία μας.
Ας ελπίσουμε ότι στους επόμενους καθαρισμούς οι εθελοντές θα δυσκολευτούν περισσότερο να βρουν τόσους «εγκαταλειμμένους θησαυρούς» στο βυθό και τις παραλίες της Καλντέρας…

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ολόψυχα όλους τους εθελοντές: κατοίκους του νησιού, ξένους τουρίστες και τα μέλη του διασωστικού σώματος που συμμετείχαν και συγκέντρωσαν με κόπο όλα αυτά τα σκουπίδια.


Με εκτίμηση, Παύλος Στεφανίδης  
Santorini Dive Center

φιλικός αγώνας με νίκη στην Κρήτη για την ομάδα του Α.Ο. Θήρας επι του Γ.Ε. Ηρακλείου

Συνεχίζει με θετικά αποτελέσματα η ομάδα του ΑΟ Θήρας στο Βόλεϊ Γυναικών στους φιλικούς της αγώνες που πραγματοποιεί σε Αθήνα και Κρήτη.

Μετά της νίκες που πέτυχε στους φιλικούς της αγώνες στην Αθήνα με ΖΑΟΝ και ΧΑΛΑΝΔΡΙ,  η ομάδα της Ελένης Μεμετζή  το απόγευμα του Σαββάτου στις 17:00 στο Κλειστό του Παγκρήτιου Σταδίου στο Ηράκλειο της Κρήτης αντιμετώπισε σε φιλικό αγώνα την ομάδα επίσης από την Α2 κατηγορία «ΓΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ» όπου την νίκησε με 3 – 1 σε ένα πολύ καλό παιχνίδι.

Η πολύ έμπειρη προπονήτρια του ΑΟ Θήρας Ελένη Μεμετζή μετά το παιχνίδι μας δήλωσε αρκετά ευχαριστημένη  από την απόδοση των παικτριών της και φυσικά για το τρίτο νικητήριο αποτέλεσμα αλλά παραδέχτηκε ότι και οι δύο ομάδες δεν έχουν βρει ακόμα τα βήματα τους όπου βρίσκονται σε φάση προετοιμασίας.

Τα συμπεράσματα αρκετά θετικά και από αυτό το φιλικό παιχνίδι για την ομάδα του Α.Ο. Θήρας όμως στην συνέχεια των δηλώσεων της η Ελένη Μεμετζή μας είπε ότι η ομάδα της πρέπει να ακόμα να διορθώσει αρκετά πράγματα στο αγωνιστικό της προφίλ και κομμάτι. Υπάρχει ακόμα πολύς χρόνος για να δουλευτή η ομάδα διορθώνοντας τα λάθη της  μιας και η αγωνιστικές επίσημες υποχρεώσεις της ομάδας στην Α2 Κατηγορία ξεκινάνε στις 19 Οκτωβρίου.

Η ομάδα του ΑΟ Θήρας  κατέβηκε να παίξει στην Κρήτη χωρίς την αρχηγό της «Κακριδώνη Αναστασία » που συμμετείχε στους αγώνες του Πρωταθλήματος των Ενόπλων Δυνάμεων στην Αθήνα με την ομάδα του Λιμενικού Σώματος όπου έφτασε να παίξει και στον τελικό του δεσμού κατακτώντας την δεύτερη θέση.

Επόμενα φιλικά παιχνίδια για την ομάδα του ΑΟ Θήρας θα γίνουν στις 4-5-6 Οκτωβρίου στην έδρα της στο νησί της Σαντορίνης στο κλειστό Γυμναστήριο του ΔΑΠΠΟΣ στο τουρνουά που διοργανώνει η Σαντορινιά ομάδα με συμμετοχές των ομάδων του ΑΟΝ Πανναξιακού – Α1, Π.Ο. Ρεθύμνου – Α1, ΖΑΟΝ  - Α2¨.

ΓΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ – ΑΟ ΘΗΡΑΣ 1 - 3
ΣΕΤ ΑΓΩΝΟΣ (21 - 25 1ο ΣΕΤ, 26 - 24 2ο ΣΕΤ, 15 - 25 3ο ΣΕΤ, 21 - 25 4ο ΣΕΤ)


Π. Ρήγας : ερώτηση για την δυσαρμονία στοιχείων του κρατικού προϋπολογισμού μεταξύ της τράπεζας της Ελλάδος και του Υπ. Οικονομικών

Στην Ιστοσελίδα http://www.prigas.gr/?p=main μπορείτε να δείτε την τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Ρήγα, κατά την συζήτηση επίκαιρης επερώτησης αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών, που κατέθεσαν 8 ανεξάρτητοι Βουλευτές, σχετικά με τη δυσαρμονία των στοιχείων του κρατικού προϋπολογισμού 2013 μεταξύ της Τράπεζας της Ελλάδος και του Υπουργείου Οικονομικών. 27.09.2013.

Γ. Βρούτσης : ανακοίνωση για την 5η αξιολόγηση του συστήματος «ήλιος»

Με αφορμή την ανακοίνωση της πέμπτης έκθεσης του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων «ΗΛΙΟΣ» για το μήνα Οκτώβριο, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης δήλωσε τα εξής:

«Για μια ακόμη φορά, η πέμπτη μηνιαία έκθεση του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων «ΗΛΙΟΣ» για το μήνα Οκτώβριο 2013, μας παρέχει χρήσιμα και αξιόπιστα στοιχεία.  
Ενδεικτικά, τα σημαντικότερα ευρήματα της Έκθεσης είναι τα εξής:

•   Ο αριθμός των συνταξιούχων ανέρχεται σε 2.704.295 άτομα
•  Ο συνολικός αριθμός των καταβαλλόμενων συντάξεων ανέρχεται σε 4.450.260 εκ των οποίων οι 9.749 καταβάλλονται σε υπηκόους άλλων χωρών
• Η συνολική μηνιαία δαπάνη για συντάξεις το μήνα Οκτώβριο ανέρχεται σε 2.303.217.634,53 ευρώ
•  Το μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις ανέρχεται στα 926, 89 ευρώ

Ωστόσο, εκείνο που θα ήθελα με έμφαση να σημειώσω είναι ότι το οργανωτικό νοικοκύρεμα που καταφέραμε στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας με τη δημιουργία και λειτουργία από την 1η Ιουνίου 2013 του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων «ΗΛΙΟΣ», δεν αποτελεί μια απλή αναβάθμιση ή βελτίωση των διοικητικών διαδικασιών. Συνιστά, ουσιαστικά, μια μεταρρυθμιστική τομή με πραγματικά και μετρήσιμα οφέλη.

Η παραβατικότητα αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά (με την οριστική εξάλειψη των «μαϊμού» συντάξεων), επιφέροντας εξοικονόμηση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ για πρώτη φορά, η ανάλυση και, κυρίως, η διαχείριση του ασφαλιστικού στη χώρα μας στηρίζεται πλέον σε αντικειμενικά, αξιόπιστα, διαφανή και αναλυτικά δεδομένα και όχι αποσπασματικά στοιχεία ή αστήρικτες υποθέσεις όπως στο παρελθόν.

Για αυτό το λόγο εξάλλου, και παρά τα υψηλά επίπεδα ανεργίας και ύφεσης, είμαστε απολύτως εντός στόχων και προβλέψεων σε ό,τι αφορά στην απορρόφηση της προϋπολογισθείσας συμμετοχής του Κρατικού Προϋπολογισμού στη συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη. Πράγματι, από το σύνολο της ετήσιας κρατικής δαπάνης των 10,5 δις ευρώ για τις ανάγκες χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος, είχε προϋπολογιστεί να δοθεί στο δεκάμηνο εκτέλεσης το 83,3% και έχει δοθεί το 82,9%, με διασφαλισμένη, σε κάθε περίπτωση, την  ομαλή και απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων». 

Ν. Συρμαλένιος : Όσο υπάρχουν μνημόνια, δεν υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστούν πολιτικές περιφερειακής ανάπτυξης και στήριξης της δημόσιας υγείας - ανακοίνωση για το Περιφερειακό Συμβούλιο (30.9)

Στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου που έγινε στην Πάρο τη Δευτέρα 30/9 παρευρέθηκε ο Νίκος Συρμαλένιος. Στον αρχικό χαιρετισμό του, αφού ευχαρίστησε τους δύο δημάρχους Πάρου και Αντιπάρου για τη φιλοξενία, μεταξύ άλλων είπε:

«…Από όλες τις τοποθετήσεις που ακούστηκαν και από τους δημάρχους και από τους Παριανούς περιφερειακούς συμβούλους και από τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων, το συμπέρασμα που βγαίνει, είναι ότι τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται, χρόνια θέματα της υγείας, της παιδείας, της ακριβής ακτοπλοΐας, της αγροτικής παραγωγής, της ανάδειξης των πολιτιστικών μνημείων, της διαμόρφωσης αθλητικών χώρων κ.α. αναζητούν λύσεις χρηματοδότησης και ουσιαστικής αντιμετώπισης. Το ερώτημα όμως που απευθύνεται σε όλους είναι: Είναι δυνατόν να λυθούν τα προβλήματα όσο ασκούνται στη χώρα μας μνημονιακές πολιτικές; Όλοι και όλες, σε κοινωνικές συναντήσεις, εκτός επίσημων συνεδριάσεων, ομολογούν ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο, οι πολιτικές αποκέντρωσης και περιφερειακής ανάπτυξης έχουν ακυρωθεί, ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης έχει συρρικνωθεί. Παρόλα αυτά οι ίδιοι άνθρωποι δεν αντιδρούν αλλά συνεχίζουν να υπερασπίζονται τις θέσεις των κομμάτων που εκπροσωπούν, με το φόβο ότι θα υπάρξουν συνθήκες πολιτικής ανατροπής. Σας καλούμε να προβληματιστείτε σοβαρά…»

Στη συνέχεια και συγκεκριμένα στο θέμα της υγείας, τόνισε: «…Καταρχήν θα ήθελα να συγχαρώ τη συντονιστική επιτροπή των φορέων και των πολιτών της Πάρου και της Αντιπάρου, που με την αγωνιστική τους στάση κράτησαν στην επικαιρότητα τα μεγάλα προβλήματα του Κέντρου Υγείας. Είναι σίγουρο ότι αν δεν υπήρχαν αυτές οι μεγάλες κινητοποιήσεις, ούτε καν οι επικουρικοί γιατροί θα είχαν έλθει στο Κ.Υ. Ο δρόμος αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουν όλα τα νησιά, αν θέλουμε να πετύχουμε κάτι, έστω και προσωρινά. Δεν έχουμε καμιά αυταπάτη ότι τα προβλήματα της δημόσιας υγείας στα νησιά, θα λυθούν όσο υπάρχει αυτή η πολιτική και αυτή η διακυβέρνηση. 

Είναι φανερό ότι οι επιλογές τώρα είναι υπέρ της ιδιωτικοποίησης και όχι υπέρ της ενίσχυσης του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση της Σαντορίνης, όπου η κυβέρνηση επιδιώκει ένα τέλεια εξοπλισμένο νοσοκομείο, που στοίχισε 14 εκατομμύρια ευρώ με λεφτά του ελληνικού δημοσίου, να δοθεί σε ιδιώτη, στα πλαίσια υποτίθεται του ιατρικού τουρισμού. Επίσης, η συγχώνευση των νοσοκομείων Σύρου και Νάξου, υποβαθμίζει και την προοπτική να λειτουργήσει το νοσοκομείο της Νάξου, αλλά και της Σύρου. 

Εμείς δεν υποσχόμαστε κάθε νησί και νοσοκομείο, όπως έκανε πριν λίγα χρόνια ο περιφερόμενος τότε υπουργός υγείας της ΝΔ κ. Αβραμόπουλος. Αυτό είναι λαϊκισμός.  Όμως για τα δεδομένα των Κυκλάδων είναι φανερό ότι χρειάζονται τρία νοσοκομεία στη Σύρο, στη Νάξο και στη Σαντορίνη. 
Από εκεί κι έπειτα, για τα μικρά νησιά απαιτείται να λειτουργήσει επιτέλους το σύστημα της τηλεϊατρικής με σταθερή 24ωρη σύνδεση αναφοράς με κάποιο μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας. Απαιτείται η ίδρυση του περιφερειακού ΕΚΑΒ με κατάλληλα πτητικά και πλωτά μέσα, για να σταματήσει επιτέλους η μεταφορά των έκτακτων περιστατικών με καΐκια που κοστίζουν 3000-3500 € και δημιουργούν ένα δυσβάστακτο κόστος για το δημόσιο. Όσο δε αφορά τη στελέχωση, απαιτούνται κίνητρα σοβαρά, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης, έτσι ώστε οι γιατροί να μπορούν να παρακολουθούν τις επιστημονικές και ιατρικές εξελίξεις, ακόμα και αν υπηρετούν μακριά από τα μεγάλα νοσοκομεία. 

Τελειώνοντας, συμφωνώ ότι όλες οι προτάσεις που έχουν ακουστεί τα τελευταία χρόνια και από την αυτοδιοίκηση, μπορούν να εφαρμοστούν, αλλά σε μια άλλη διακυβέρνηση. Μην έχετε καμιά αυταπάτη ότι όσο υπάρχουν μνημόνια, μπορούν να υπάρξουν πολιτικές ενίσχυσης της δημόσια υγείας και πολύ περισσότερο στα νησιά.

1/10/2013     

Χ. Κόκκινος : ανακοίνωση για τον προϋπολογισμό της Π.Ν.Α. του 2014

Σύμφωνα με ανακοίνωση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου

Πάρος, 30.09.2013

Κατά την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου  στην Πάρο στις 30.09.2013 ο Περιφερειακός Συνδυασμός ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ καταψήφισε τον προϋπολογισμό οικονομικού έτους 2014 που έφερε προς συζήτηση η Περιφερειακή Αρχή.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού κ. Κόκκινος θύμισε ότι τη ίδια στάση κράτησε η παράταξή μας και κατά την συζήτηση που προηγήθηκε στην οικονομική επιτροπή στις 13.09.2013 και έκανε τις παρακάτω παρατηρήσεις :

 «Ο Προϋπολογισμός στο σκέλος των εσόδων είναι σε μεγάλο βαθμό προ-διαμορφωμένος από τη δεσμευτική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο θέτει όρια με μαθηματικούς τύπους οι οποίοι εφαρμόζονται στα έσοδα του α’ εξαμήνου του 2013.
Δηλαδή, ακόμα και αν είχαμε διαφορετική εκτίμηση για την πορεία των εσόδων το 2014, δεν θα μπορούσαμε να την διατυπώσουμε.
Αυτό που μπορούμε να σχολιάσουμε, στο σκέλος των εσόδων είναι το προβλεπόμενο ταμειακό υπόλοιπο, το οποίο το έχετε υποεκτιμήσει, από υπεραισιοδοξία ότι θα καταφέρεται να απορροφήσετε περισσότερα ποσά για επενδύσεις.
Στο τέλος αυτού του έτους και στην αρχή του 2014, θα αποκαλυφθεί για μία ακόμα χρονιά η ανεπάρκειά σας και ο αντιαναπτυξιακός χαρακτήρας του προϋπολογισμού.
Όσον αφορά το σκέλος των εξόδων, είναι ένας προϋπολογισμός από τα παλιά, καρμπόν με τον προηγούμενο σε ποσοστό πάνω από 80%.
Καθώς αδυνατείτε να προχωρήσετε τα έργα του τεχνικού προγράμματος, επαναλαμβάνετε τον ίδιο προϋπολογισμό κάθε έτος. Υπάρχουν έργα που «λιμνάζουν» επί χρόνια.
Κρίνοντας λοιπόν σύμφωνα με το παρελθόν, πρόκειται για έναν ακόμα πλασματικό και ανειλικρινή προϋπολογισμό που και πάλι δεν θα υλοποιήσει η Περιφερειακή Αρχή.»

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ για τα νησιά μας


νέο Διοικητικό Συμβούλιο για το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος

Μέσα σε πνεύμα απόλυτης σύμπνοιας και ενότητας ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013, οι αρχαιρεσίες για την εκλογή νέου διοικητικού Συμβουλίου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, για την περίοδο 2014 – 2017.

Υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου.
Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εφαρμόστηκε ένα πρωτοποριακό σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας που ανέπτυξε το Εθνικό ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ), μέσω του οποίου αφενός μεν, διασφαλίστηκε κατ’ απόλυτο τρόπο το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας και απλουστεύτηκε σημαντικά η συμμετοχή των μελών, αφετέρου δε, εξοικονομήθηκαν σημαντικότατοι πόροι.

Σύμφωνα με το από 27 Σεπτεμβρίου 2013 πρακτικό της εφορευτικής επιτροπής που είχε την ευθύνη της διαδικασίας των εκλογών, το οποίο και αναρτήθηκε αυθημερόν στο site του Ξ.Ε.Ε., στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο εξελέγησαν οι παρακάτω ξενοδόχοι :

ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Ξ.Ε.Ε.
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ    ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ

1η Στερεά Ελλάδα, Εύβοια, Αργοσαρωνικός, Κύθηρα
Αβράμπος Κων/νος  Αντι/δρος ΕΞΑΑΑ
Βασιλικός Αλέξανδρος  Πρόεδρος ΕΞΑΑΑ
Κανελλόπουλος Αναστάσιος  Μέλος ΔΣ ΕΞΑΑΑ
Μακρής Ευστάθιος  Μέλος ΔΣ ΕΞΑΑΑ
Μουσαμάς Απόστολος  Αντι/δρος ΕΞΑΑΑ
Μπραζιτίκος Ιωάννης  Αντι/δρος ΕΞΑΑΑ
Τσακίρης Γεώργιος

2η Πελοπόννησος, Ελαφόνησος
Καραλής Δημήτριος  Αντι/δρος ΕΞ Μεσσηνίας
Μεντζελόπουλος Ηλίας  Πρόεδρος ΕΞ Πάτρας
Πολλάλης Δημήτρης  Πρόεδρος ΕΞ Λακωνίας

3η Θεσσαλία
Λεβέντης Κων/νος  Μέλος ΕΞ Μαγνησίας
Καραϊσκου Ελένη

4η Ιόνια Νησιά
Βούλγαρης Χαραλ.
Γαλιατσάτος Σπύρος  Πρόεδρος ΕΞ Κεφαλληνίας
Μέριανος Κων/νος  Αντι/δρος ΕΞ Κέρκυρας
Τετράδη Χριστίνα  Πρόεδρος ΕΞ Λαγανά

5η Μακεδονία, Θράκη, Θάσος
Ηλιάδης Ηλίας  Αντι/δρος ΕΞ Κατερίνης
Μιτζάλης Αντώνιος  Πρόεδρος ΕΞ Καβάλας
Μυκωνιάτη Ζωχερή  ΓΓ ΕΞ Χαλκιδικής
Τάσιος Γρηγόριος  Πρόεδρος ΕΞ Χαλκιδικής
Τορνιβούκας Κων/νος

6η Κυκλάδες
Καραμολέγκος Εμμανουήλ  Πρόεδρος ΕΞ Σαντορίνης
Μαργαρίτης Ιωάννης  Αντι/δρος ΕΞ Νάξου
Πίττας Γεώργιος

7η Κρήτη
Κυριακάκης Μιχαήλ Μέλος ΔΣ ΕΞ Χανίων
Μεταξάς Ανδρέας
Οικονόμου Ιωάννης Μέλος ΕΞ Ηρακλείου
Πλεύρης Γεώργιος Μέλος ΕΞ Ηρακλείου
Φαραγκουλιτάκης Νικόλαος  ΓΓ ενώσεως Διευθυντών

8η Δωδεκάνησα
Καμπουράκης Αντώνιος  Πρόεδρος ΕΞ Ρόδου
Σακελάριος Σουλούνιας  Αντι/δρος ΕΞΡ
Σβύνου Κων/να ΓΓ ΕΞ Κω
Φώκιαλης Στέργος ΓΓ ΕΞ Ρόδου
Χατζημιχαήλ Μηνάς  Πρόεδρος ΕΞ Κω

9η Ήπειρος
Ιωάννου Ευστράτιος

10η Νησιά Βορείου Αιγαίου
Αντωνίου Περικλής Πρόεδρος ΕΞ Λέσβου

11η Λουτροπόλεις
Πολίτης Γεώργιος

12η  Κάμπινγκ
Παπαδόπουλος Κων/νος
Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας  Κάμπινγκ
Χρονάκη Ελένη  ΓΓ Πανελλήνιας Ομοσπονδίας  Κάμπινγκ 

Το νέο Διοικητικό συμβούλιο αναλαμβάνει τα καθήκοντα του στις 15 Ιανουαρίου 2014.

κείμενο - πηγή : http://money-tourism.blogspot.gr