Τετάρτη, Νοεμβρίου 14, 2007

Ε, αφού έχουμε λιμάνι, δηλαδή έναν «ντόκο», έναν μόλο, ώστε να εξυπηρετείται ένα πλοίο, να λέμε κι ευχαριστώ ή να λέμε…. πάλι καλά.
Πολύ άσχημη είναι η εικόνα και η κατάσταση στον Αθηνιό μετά την πρόσφατη κακοκαιρία που προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στο λιμάνι με αποτέλεσμα μια μόλις θέση πρόσδεσης να είναι σε θέση να εξυπηρετήσει ένα πλοίο.


Παράλληλα, σοβαρός και άμεσος είναι ο κίνδυνος ο εργολάβος που εκτελεί τα έργα προέκτασης του λιμανιού να διακόψει τις εργασίες του επειδή ήδη του οφείλονται 4 ανεξόφλητοι λογαριασμοί.


Την έντονη δυσφορία και αγανάκτησή του για την όλη κατάσταση εξέφρασε χθες στο τοπικό τηλεοπτικό κανάλι και στους συναδέλφους Παναγιώτη Μυτιληναίο και Δημήτρη Καμπανό, ο Πέτρος Καραμολέγκος που έκανε λόγο για τραγικές καθυστερήσεις και παραλήψεις στα έργα που γίνονται στον Αθηνιό.


Μία ακόμη όψη του νομίσματος, 10 ήταν τα παρκαρισμένα στην προβλήτα του Αθηνιού αυτοκίνητα που υπέστησαν ζημιές από την κακοκαιρία του περασμένου Σαββάτου, ενώ, υπάρχει αδυναμία αποζημίωσης των ιδιοκτητών τους από τις Λιμενικές Αρχές. Τα τέσσερα από τα αυτοκίνητα καταστράφηκαν ολοσχερώς με τους ιδιοκτήτες τους να προσπαθούν να βρουν τρόπο να αποζημιωθούν.





Αυριο, Πέμπτη 15 Νοεμβρίου στις 11:00 αναμένεται να συνεδριάσει το Επαρχιακό Συμβούλιο, στο Επαρχείο Θήρας.





Ολοκληρώθηκαν την περασμένη Κυριακή 11 Νοεμβρίου οι εκλογές στους Πρωτοβάθμιους Συνεταιρισμούς για την ανάδειξη των αντιπροσώπων στο Διοικητικό Συμβούλιο, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πραγματοποιηθούν εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. και προέδρου στην Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων. Τρεις οι υποψηφιότητες για την προεδρία, αυτή του νυν προέδρου Μακάριου Σκοπελίτη που εχει την πρόθεση να ανανεώσει την θητεία του, του Μάρκου Καφούρου γεωπόνου στο Επαρχείο Θήρας και του Δημήτρη Σιγάλα ζωοοτέχνη υπεύθυνου του γραφείου πρασίνου και μέριμνας ζώων στον Δήμο Θήρας.





Με έγγραφό του το Επαρχείο Θήρας μας ενημερώνει ότι κατά τον φετινό εορτασμό της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων 21η Νοεμβρίου 2007 θα πραγματοποιηθεί δοξολογία και κατάθεση στεφάνων στις 12.00 το μεσημέρι στην 134 ΣΜ , στην Αεροπορική Μονάδα της Σαντορίνης.






Με κεντρικό θέμα τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την υπόθεση του στεγάστρου του Ακρωτηρίου κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες το τεύχος Νοεμβρίου της εφημερίδας «Santorini Times» που εκδίδει ο Διεθνής Σύλλογος Γυναικών Σαντορίνης (IWOS). Η εφημερίδα διανέμεται δωρεάν και μπορείτε να την βρείτε σε κεντρικά καταστήματα των Φηρών.



Άνοιξε τις πύλες της η διεθνής τουριστική έκθεση «World Travel Market (WTM) 2007» που πραγματοποιείται 12-15 Νοεμβρίου στο Λονδίνο.
Στη μεγάλη διεθνή τουριστική έκθεση «World Travel Market (WTM) 2007» (12-15 Νοεμβρίου) συμμετέχει ,σύμφωνα και με ανακοίνωση που μας απέστειλε, η Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου, διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό την παρουσία των φορέων της αυτοδιοίκησης αλλά και επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό χώρο.
Η συγκεκριμένη έκθεση, όπως είναι γνωστό, είναι μια από τις μεγαλύτερες που διοργανώνονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη και συγκεντρώνει στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της (στο εκθεσιακό κέντρο ExCel) τεράστιο αριθμό εκθετών αλλά και επισκεπτών επαγγελματιών και δημοσιογράφων του τουριστικού χώρου. Για το λόγο αυτό κάθε χρόνο ο ΕΟΤ συμμετέχει με μεγάλο εθνικό περίπτερο, ενώ η Περιφέρειά μας επέλεξε την ενοικίαση χώρου εντός του εθνικού περιπτέρου.
Στο περίπτερο της Περιφέρειας, φιλοξενούνται αρκετοί Δήμοι, φορείς τουριστικής ανάπτυξης και επιχειρηματίες από το χώρο του τουρισμού, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Με την ευκαιρία επισημαίνεται ότι η Περιφέρεια θα συνεχίσει το επόμενο διάστημα να συμμετέχει σε σημαντικές τουριστικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, φιλοξενώντας στο περίπτερό της φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και επιχειρηματίες του τουρισμού που εκδηλώνουν ανάλογο ενδιαφέρον.
Στην έκθεση συμμετέχει με δικό της περίπτερο η ΔΕΠΟΤΑΘ προβάλλοντας και προωθώντας υλικό για την Σαντορίνη.


Στην έκθεση με δικό της χώρο μέσα στο περίπτερο του ΕΟΤ συμμετέχει και η ΔΕΠΟΤΑΘ διανέμοντας υλικό και παρέχοντας πληροφορίες για την Σαντορίνη.


Στο ίδιο θέμα και σε ότι αφορά την έκθεση World Travel Market (WTM), έχουμε την ενημέρωση ότι ο Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού ταξιδεύει τον ελληνικό πολιτισμό στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση του Λονδίνου.

Ο Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού, ακολουθώντας τα σύγχρονα διεθνή πρότυπα προβολής του πολιτιστικού προϊόντος, συμμετέχει από τις 12 έως τις 15 Νοεμβρίου 2007, ως συνεκθέτης, στο περίπτερο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού στην ετήσια Διεθνή Τουριστική Έκθεση World Travel Market (WTM) που πραγματοποιείται στο Λονδίνο.

Κορυφαίο τουριστικό γεγονός της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά και ένα από τα σημαντικότερα της Ευρώπης, η WTM είναι γνωστή ως ένα από τα δύο διεθνή τουριστικά χρηματιστήρια, αλλά και ως τόπος συνάντησης των σημαντικότερων προμηθευτών και αγοραστών τουριστικών υπηρεσιών. Στην έκθεση συμμετέχουν 200 περίπου χώρες, οι εκθέτες ξεπερνoύν τους 5.500, ενώ οι επισκέπτες φτάνουν τα 47.000 άτομα απ’ όλο τον κόσμο. Επιπλέον, η έκθεση τυγχάνει μεγάλης προβολής τόσο από τα Βρετανικά όσο και από Διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Μέσω της δράσης αυτής, ο Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού στοχεύει να προβάλει σε διεθνές επίπεδο ένα νέο «πρόσωπο» του ελληνικού πολιτισμού, που στηρίζεται στη ζεύξη και την αρμονική συνύπαρξη του χθες με το σήμερα, του κλασικού με το σύγχρονο, της καλλιτεχνικής δημιουργίας με το «επιχειρείν». Αυτή η διάσταση και η δυναμική του ελληνικού πολιτισμού εκφράζονται με μία σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών και αναπτυξιακών δράσεων του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού, με κυριότερη τη δημιουργία και διάθεση αντικειμένων υψηλής πολιτισμικής και αισθητικής αξίας.

Ο Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού εντάσσει τον ελληνικό πολιτισμό στην καθημερινή μας ζωή, μέσα από πιστά αντίγραφα των σημαντικότερων έργων τέχνης της αρχαιότητας, καθώς και νέα χρηστικά προϊόντα (είδη γραφείου, είδη σπιτιού, διακοσμητικά, γυναικεία και ανδρικά αξεσουάρ, παιχνίδια) που αποτυπώνουν με σύγχρονο τρόπο θέματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Τα αντικείμενα αυτά απευθύνονται σε όλους όσους θέλουν να γνωρίσουν και να γίνουν κοινωνοί της ελληνικής πολιτισμικής κληρονομιάς και της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, αλλά και σε εκείνους που με την απόκτησή τους, επιθυμούν να ικανοποιήσουν επαγγελματικές ή επιχειρηματικές ανάγκες.

Παράλληλα, το διεθνές κοινό της έκθεσης θα έχει τη δυνατότητα πλοήγησης στο ηλεκτρονικό κατάστημα του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού www.museumshop.gr το οποίο παρέχει τη δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης και αγοράς των προϊόντων του.






Συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα στην Ερμούπολη της Σύρου το Δ.Σ. της ΤΕΔΚ Κυκλάδων με επίκεντρο τα θέματα που επρόκειτο να συζητηθούν στη Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου που πραγματοποιήθηκε την επόμενη μέρα από την συνεδρίαση της ΤΕΔΚ.

Κατά την διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου συζητήθηκαν, η πορεία υλοποίησης του τρέχοντας ΠΕΠ Ν. Αιγαίου 2000-2006, το Σχέδιο Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013 καθώς και η πορεία υλοποίησης του προγράμματος «Θησέας».

Η συζήτηση εστιάστηκε κυρίως, στο νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Περιφέρειά μας, ενώ έγινε η παρουσίαση του ύψους και των πηγών χρηματοδότησης, καθώς και των κατηγοριών των έργων και δράσεων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα,
Με τους αιρετούς να αναφέρονται αναλυτικά στο σχέδιο νόμου που έχει κατατεθεί στη Βουλή για συζήτηση και αφορά τους φορείς διαχείρισης του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Οι αιρετοί συνεκτιμώντας τα ανωτέρω διαπίστωσαν την αναγκαιότητα μεγαλύτερης συμμετοχής των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον προγραμματισμό και την υλοποίηση των έργων, στην διαδικασία ένταξης των έργων μέσω των διαδικασιών του δημοκρατικού προγραμματισμού, στην στελέχωση των στρατηγικών υπηρεσιών για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος του Νομού μας, όπως είναι η ΤΥΔΚ Ν. Κυκλάδων, την συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο μετοχικό κεφάλαιο και στην διοίκηση του υπό σύσταση αναπτυξιακού οργανισμού της Περιφέρειας κ.λπ.

Παράλληλα, τόνισαν την αναγκαιότητα σύστασης και στελέχωσης παραρτήματος της ΔΗΜΟΣ Α.Ε., η οποία θα αναλάβει ως ενδιάμεσος φορέας την υλοποίηση έργων των Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού μας, που δεν θα έχουν τη δυνατότητα πιστοποίησής τους ως τελικοί δικαιούχοι υλοποίησης έργων του προγράμματος.

Τέλος επισημάνθηκε, η προηγούμενη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου στην οποία χαρακτηρίζεται ως συγκεντρωτικό το νέο σύστημα διαχείρισης.

Το Δ.Σ. της ΤΕΔΚ ζήτησε την αναγνώριση της ιδιαιτερότητας του νησιωτικού χώρου σε ότι αφορά τα κριτήρια πιστοποίησης των ΟΤΑ, τη στελέχωση υπηρεσιών καθώς και την αποκέντρωση των υποστηρικτικών φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση των αιρετών του Νομού μας, θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του ετήσιου τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ, 14 - 16 Νοεμβρίου στη Κυλλήνη, με κεντρικό θέμα «Μεταρρύθμιση και αποτελεσματικότητα για τους πολίτες και την κοινωνία».
Το συνέδριο θα απασχολήσουν κρίσιμα θέματα της Αυτοδιοίκησης, τα οποία θα συζητηθούν σε ειδικούς θεματικούς κύκλους, όπως είναι ενδεικτικά η νέα διοικητική αναδιάρθρωση των ΟΤΑ της χώρας (Καποδίστριας 2), η θεσμοθέτηση της μητροπολιτικής διακυβέρνησης στα μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα η καθιέρωση του β’ βαθμού Αυτοδιοίκησης σε επίπεδο Περιφέρειας, τα Οικονομικά των ΟΤΑ, η Πολιτική προστασία κ.λπ.
Τέλος, ειδική συζήτηση θα γίνει για την αποτελεσματική συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του Δ’ ΚΠΣ (ΕΣΠΑ 2207-2013).






Δελτίο Τύπου με θέμα το Περιφερειακό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Σύρο έστειλε η ΣυνΚυκλάδική πρωτοβουλία.
Το κείμενο έχει τίτλο «μεγάλη η καθυστέρηση στην απορρόφηση των πόρων»
Σύμφωνα με το κείμενο,
την Τετάρτη 7/11/07 πραγματοποιήθηκε στη Σύρο η καθιερωμένη, ανά εξάμηνο, συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου, που αφορά στα κρίσιμα θέματα της πορείας χρηματοδότησης και υλοποίησης του ΠΕΠ, καθώς και του προγραμματισμού του νέου Περιφερειακού Προγράμματος του Δ’ ΚΠΣ.
Καταρχήν θέλουμε να παρατηρήσουμε ότι προκαλεί αλγεινή εντύπωση η απουσία πρόσκλησης, τουλάχιστον των επικεφαλής των παρατάξεων που μετέχουν στα δύο νομαρχιακά συμβούλια της Περιφέρειας, κάτι που φαντάζει το λιγότερο παράδοξο, όταν την ίδια στιγμή, τους κοινοποιούνται βεβαίως εκ των υστέρων οι αντίστοιχες αποφάσεις των περιφερειακών συμβουλίων.
Επί της ουσίας, εκείνο που ομολογείται και δεν μπορεί να αποκρυβεί, παρά τις μεγαλόστομες εξαγγελίες, είναι η μεγάλη καθυστέρηση στην απορρόφηση των εγκεκριμένων πόρων (μόλις 64,3%), όταν ήδη έχει εξαντληθεί ο πρώτος χρόνος του κανόνα ν+2. Και αν σκεφτούμε ότι η συμμετοχή των Κυκλάδων, καλύπτει στην καλλίτερη περίπτωση το 45%, τότε μπορούμε αβίαστα να συμπεράνουμε, πόσο πίσω βρισκόμαστε και πόσα κονδύλια στο τέλος θα χαθούν.
Ένα δεύτερο συμπέρασμα είναι, ότι βάσει και των στοιχείων που έχουν γνωστοποιηθεί, τα κονδύλια που αντιστοιχούν στο ΠΕΠ του Δ΄ ΚΠΣ 2007-2013, αν υπολογισθούν στη βάση των ορίων της σημερινής Περιφέρειας (Κυκλάδες-Δωδεκάνησα) και όχι της διευρυμένης (με συμμετοχή και της Κρήτης), φθάνουν το πολύ στο 25% του σημερινού ΠΕΠ, δηλαδή 140 εκατομ. ευρώ, κάτι που αναδεικνύει και πάλι τις βαρύτατες ευθύνες όλων όσων επέτρεψαν η Περιφέρεια να τεθεί εκτός Στόχου I.
Πέραν αυτών, μένει ακόμα πολύς δρόμος για να προσδιοριστεί το θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης του Δ΄ ΚΠΣ, αφού δεν έχουν ακόμα συμφωνηθεί και ψηφιστεί οι διαδικασίες διαχείρισης και οι φορείς πιστοποίησης των τελικών δικαιούχων. Και απ’ αυτή την άποψη, φαντάζει τουλάχιστον ευσεβής πόθος η διεκδίκηση εφαρμογής του δημοκρατικού προγραμματισμού, όταν οι διαδικασίες για τις τελικές αποφάσεις θα πρέπει να περνούν από σαράντα κύματα, λόγω της θεσμοθέτησης πολλών και πολλαπλών επιπέδων διοίκησης και διαχείρισης.
Τέλος σχετικά με τις «αποσχιστικές» δηλώσεις του Νομάρχη Δωδεκανήσων, είναι προφανές ότι δεν μπορεί κανείς να τις πάρει στα σοβαρά, όταν στερούνται σοβαρών επιχειρημάτων και έχουν πυροτεχνηματικό χαρακτήρα. Εκτός κι΄ αν ο κ. Μαχαιρίδης ευελπιστεί ότι έτσι πιθανόν στο μέλλον θα επανενταχθεί στο Στόχο I και έτσι η Δωδεκάνησος θα έχει καλλίτερη μεταχείριση. Αλλά και αυτό φαντάζει απίθανο, εφόσον δεν διαφαίνεται ότι μετά το 2013 θα υπάρξουν και νέα ΚΠΣ.









Κυκλοφόρησε το νέο φύλλο της ηλεκτρονικής -πλέον- εφημερίδας «Άποψη»
Η εφημερίδα αποστέλλεται ηλεκτρονικά και εάν ενδιαφέρεστε να σας αποστέλλεται δωρεάν ηλεκτρονικά μπορείτε να το δηλώσετε στην διεύθυνση apopsy@otenet.gr







Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικά ενδιαφέροντα και πρακτικά site σχετικά με τις Κυκλάδες για την ενημέρωση και την εξυπηρέτησή σας.


Νοσοκομειο Συρου www.vardakeio.gr

Περιφερεια Ν Αιγαιου www.notioaigaio.gr

Νομαρχια Κυκλαδων www.ncyclades.gr

Δημος Ερμουπολης www.hermoupolis.gr

Αναπτυξιακη Εταιρεια Κυκλαδων www.anetky.gr

Μουσειο Κυκλαδικης Τεχνης www.cycladic-m.gr

Υπουργειο Εμπορικης Ναυτιλιας www.yen.gr

Υπουργειο Αιγαιου www.ypai.gr

ΤΕΔΚ Κυκλαδων www.tedk.gr

Ιστοσελίδα τουριστικής προβολής Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου http://www.dreamislands.gr

Ηλεκτρονικό οικολογικό περιοδικό Αιγαίου http://eyploia.aigaio-net.gr

Τοπική Ένωση Δήμων Κοινοτήτων Κυκλάδων
http://www.tedkkykladon.gr/all.htm

ΚΕΚ Κυκλάδων http://www.ncyclades.gr

Επιμελητήριο Κυκλάδων http://www.e-kyklades.gr/intro.jsp

Δευτέρα, Νοεμβρίου 12, 2007





































Τα παραπάνω έργα είναι χειροτεχνίες απο κερί που με μοναδικό τρόπο πλάθει και δημιουργεί η Μαρία Χιωτάκου. Τα έργα της θα έχετε την ευκαιρία να δείτε και να αγοράσετε κατα την διάρκεια έκθεσης που θα πραγματοποιηθεί στην Σαντορίνη απο τις 10 Δεκεμβρίου και καθ'όλη την διάρκεια των γιορτών στο ισόγειο του ξενοδοχείου Πέλικαν στα Φηρά.
Καθαρή η υπεροχή του Γιώργου Παπανδρέου στην Σαντορίνη και στις Κυκλάδες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας που ανακοίνωσαν οι κύριοι Γιάννης Αργυρός γραμματέας της δημοτικής οργάνωσης Θήρας και Αντώνης Σιγάλας γραμματέας της Νομαρχιακής επιτροπής του Πασοκ,
Στα δύο εκλογικά τμήματα του Δήμου Θήρας ο Γιώργος Παπανδρέου έλαβε 343 ψήφους και στο ένα τμήμα της κοινότητας Οίας Θηρασιάς 118, ενώ οι Βαγγέλης Βενιζέλος 232 και 20 αντίστοιχα και ο Κώστας Σκανδαλίδης 42 και 25.
Συνολικά στις Κυκλάδες ο Γιώργος Παπανδρέου ψηφίστηκε από 4.533 πολίτες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος από 2.395 και ο Κώστας Σκανδαλίδης από 575.






Την υλοποίηση δύο προγραμμάτων προετοιμάζει το Γραφείο Πρόνοιας του Επαρχείου Θήρας. Το πρώτο αφορά την ίδρυση Σχολής Γονέων στην Σαντορίνη και το δεύτερο την «ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ»
Για αιτήσεις και πληροφορίες θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γραφείο πρόνοιας του Επαρχείου και τον υπεύθυνο κ. Τέγο, στο τηλέφωνο 23066

Σύμφωνα με το πρόγραμμα για την σχολή γονέων :
Ενημερώνουμε όλους τους/τις ενδιαφερόμενους/ες ότι η Γενική Γραμματεία Εκπαίδευσης Ενηλίκων του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΕΠΘ) ίδρυσε και θέτει σε λειτουργία σε όλους τους νομούς της χώρας Σχολές Γονέων. Στο πλαίσιο των Σχολών Γονέων, αναπτύσσονται τα εκπαιδευτικά προγράμματα «Συμβουλευτική Γονέων» και «Σχέσεις Σχολείου-Οικογένειας». H λειτουργία του προγράμματος. υποστηρίζεται από το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Ι.Δ.ΕΚ.Ε.) της Γενικής Γραμματείας Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Γ.Γ.Ε.Ε.).
Το εν λόγω έργο εντάσσεται στο Ε.Π.Ε.Α.E.Κ. II (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης) του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (Μέτρο 2.4, Ενέργεια 2.4.3, Πράξη 2.4.3.ε) και συγχρηματοδοτείται από το Ε.Κ.Τ. (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και το Ελληνικό Δημόσιο.
Στόχος του έργου είναι η συστηματική ενημέρωση και εκπαίδευση των γονέων σε θέματα που αφορούν:
Στη βελτίωση της επικοινωνίας μέσα στην οικογένεια
Στην ουσιαστική επικοινωνία των γονέων με το σχολείο
Στην βελτίωση των γνώσεων των γονέων σχετικά με τις ψυχικές, κοινωνικές, πνευματικές και άλλες ανάγκες των παιδιών σε κάθε στάδιο ανάπτυξής τους
Στην ενθάρρυνση της συμμετοχής των γονέων στις σχολικές δραστηριότητες και της συνεργασίας τους με τους εκπαιδευτικούς των σχολείων για την αποτελεσματικότερη παροχή βοήθειας στα παιδιά τους.
Στη βελτίωση των γνώσεων των γονέων και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση δύσκολων συμπεριφορών των παιδιών τους.
Στην απόκτηση ικανοτήτων έτσι ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου.
Τα προγράμματα που υλοποιούνται στις «Σχολές Γονέων» παρέχονται δωρεάν, απευθύνονται σε γονείς παιδιών όλων των ηλικιών, κάθε εθνικής προέλευσης, ηλικίας και μόρφωσης, καθώς και σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη. Οι αιτήσεις γίνονται δεκτές καθ’όλη τη διάρκεια του έτους.
Το έντυπο της αίτησης μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα γραφεία μας και από τα κατά τόπους κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών του νησιού.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Τέγο Φώτη, Κοινωνικό Λειτουργό στο τηλ. 22860 23066 (από τις 08:00 έως 14:30).


Επίσης, σύμφωνα με ενημέρωση από το Γραφείο Πρόνοιας του Επαρχείου Θήρας ,

Η Οργάνωση «ΑΡΣΙΣ», Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων στα πλαίσια του προγράμματος «ΝΟΤΙΑΣ» Δράση για την υποστήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων στις Κυκλάδες» ΜΕΤΡΟ 2.1 ΤΟΥ Ε.Π. «ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ» - ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. ΚΠΣ 2000-2006 διοργάνωσε πρόγραμμα για μετανάστες που ζουν στην Σαντορίνη.
Κατά την διάρκεια του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις που στόχευαν στην:
Διάγνωση Αναγκών.
Ψυχο-κοινωνική Στήριξη.
Ανάπτυξη Κοινωνικών Δεξιοτήτων.
Νομική Συμβουλευτική.
Συμβουλευτική Απασχόλησης.
Προώθηση στην Απασχόληση.
Παρακολούθηση – Follow up.
για την συγκεκριμένη ομάδα των μεταναστών.

Από την εφαρμογή του προγράμματος επίσης προέκυψε η ανάγκη για λειτουργία τμημάτων εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας από τον πληθυσμό των ωφελουμένων.

Δεδομένου ότι το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε αλλά και ότι τα μαθήματα ελληνικών δεν αποτελούν προτεραιότητα για το πρόγραμμα αλλά θέλοντας να συνεχίσουμε μια προσπάθεια που ουσιαστικά αποσκοπεί στην ένταξη των μεταναστών στην τοπική κοινότητα της Σαντορίνης και στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους ξεκινήσαμε μια προσπάθεια λειτουργίας τμημάτων εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας σε μια πιο μόνιμη – εθελοντική βάση.

Από την πλευρά μας είμαστε σε θέση να παρέχουμε τον χώρο καθώς και τα υλικά που απαιτούνται για το σκοπό αυτό.

Απευθυνόμαστε λοιπόν σε κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη της Σαντορίνης κατά κύριο λόγο εκπαιδευτικούς που θα μπορούσαν να κάνουν μαθήματα ελληνικών ή σε οποιονδήποτε άλλο θα μπορούσε να παρέχει οποιαδήποτε βοήθεια να επικοινωνήσει μαζί μας προκειμένου να οργανώσουμε από κοινού αυτή την προσπάθεια.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Τέγο Φώτη, Κοινωνικό Λειτουργό στο τηλ. 22860 23066 (από τις 08:00 έως 14:30).





Την δωρεά ενός σημαντικού ποσού στον Σύλλογο Ζωοφίλων Θήρας (SAWA) έκανε η εταιρία «Easy» του Στέλιου Χατζηιωάννου, το οποίο και θα διατεθεί για την μέριμνα των υποειδών του γιαλού των Φηρών. Η απόφαση για την δωρεά αποτελεί προσωπική απόφαση του κ. Χατζηιωάννου και προέκυψε απο δημοσιεύματα Βρετανικών εφημερίδων που περιέγραφαν την κατάσταση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μουλάρια της Καλντέρα των Φηρών.
Κατά την διάρκεια χθεσινοβραδινής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο πλοίο «easy cruise 1» μεταξύ του κ. Χατζηιωάννου και της προέδρου της Ένωσης Ζωοφίλων Θήρας (SAWA) Ελένης Οικονόμου και υπευθύνου από πλευράς Δήμου Θήρας για θέματα περιβάλλοντος Δημήτρη Σιγάλα συζητήθηκαν οι όροι της συνεργασίας.





Στις 16 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν φέτος οι γνωστοί αγώνες δρόμου στην Σαντορίνη «Χαλάρεια 2007». Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ΔΕΠΟΤΑΘ στο 23021