Τετάρτη, Ιανουαρίου 15, 2014

η αυγή και το σούρουπο στα πιο εντυπωσιακά μέρη του κόσμου - από τη συλλογή του National Geographic δεν θα μπορούσε να λείπει το ηλιοβασίλεμα στη Σαντορίνη

Mε τη βοήθεια των αναγνωστών του το National Geographic έφτιαξε μια από τις ομορφότερες συλλογές φωτογραφιών του. Τίτλος της η «Χρυσή ώρα». Θέμα, αυτές οι μαγικές πρώτες μετά την ανατολή ή τη δύση του ηλίου όπως κατεγράφη σε διάφορα μερικά από τα πιο εντυπωσιακά μέρη του κόσμου.

Το National Geographic ενθαρύνει τόσο τους επαγγελεματίες όσο και τους... χομπίστες φωτογράφους να μοιραστούν μαζί του τις καλύτερες ταξιδιωτικές τους φωτογραφίες ανεβάζοντάς τις στο Your Shot website.

Από τη συλλογή αυτή φωτογραφιών δεν θα μπορούσε να λείπει το περίφημο ηλιοβασίλεμα στην Οία της Σαντορίνης φωτογραφημένο σε αυτήν την περίπτωση από τον Raymold Y Choo.

Πηγή: Η αυγή και το σούρουπο στα πιο εντυπωσιακά μέρη του κόσμου -Από τη συλλογή του National Geographic δεν θα μπορούσε να λείπει το ηλιοβασίλεμα στη Σαντορίνη iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/138276#ixzz2qT8D7lUG 

Σαντορίνη: η 8η πιο όμορφη ευρωπαϊκή πόλη - ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός, την όγδοη θέση κατέκτησε η Σαντορίνη

Οι αναγνώστες της αμερικανικής εφημερίδας USA Today και της ιστοσελίδας 10Best.com, ψήφισαν ποιες είναι κατά τη γνώμη τους οι πιο όμορφες Ευρωπαϊκές πόλεις για το 2013. Μετά από τέσσερις εβδομάδες ψηφοφορίας, τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν την Παρασκευή. Η Ελλάδα -φυσικά- δεν έλειπε από τη λίστα.

Σύμφωνα με τους αναγνώστες, η πιο όμορφη Ευρωπαϊκή πόλη είναι η Ρίγα, η πρωτεύουσα της Λετονίας, ενώ τη δεύτερη θέση κατέλαβε το Μπέργκεν της Νορβηγίας. Τρίτη είναι η πόλη Ίνσμπουργκ της Αυστρίας.
Ωστόσο, η λίστα δεν θα ήταν πλήρης χωρίς τουλάχιστον μια ελληνική πόλη. Η Σαντορίνη κατέκτησε την 8η θέση στη λίστα των πιο όμορφων ευρωπαϊκών πόλεων.

Η Σαντορίνη γνωστή για τα υπέροχα ηλιοβασιλέματα και το ηφαίστειο της κατάφερε να σαγηνεύσει τους αναγνώστες και να κερδίσει μια θέση στη λίστα. 


Santorini: 8th Prettiest European City
Readers of the American newspaper USA Today and website 10Best.com, voted on which they think is the prettiest European city for 2013. After four weeks of polling, the finalists were announced yesterday, with a touch of Greece.
According to readers, the prettiest European city was Riga, the capital of Latvia, while in second place was Bergen in Norway, with Innsbruck in Austria third.
But the list wouldn’t be complete without at least one Greek destination. Santorini was placed 8th among the most beautiful European cities.
The island of Santorini with its magical sunsets and majestic volcanic crater managed to charm the readers, rightfully earning it a place on the list.
The results in detail were as follows:
10. Bruges, Belgium, 9. Venice, Italy, 8. Santorini, Greece, 7. Budapest, Hungary, 6. Prague, Czech Republic, 5. Chester, England, 4. Dubrovnik, Croatia, 3. Innsbruck, Austria, 2. Bergen, Norway, Riga, Latvia.




ελαφρώς αυξημένες οι ξενοδοχειακές τιμές στους κατεξοχήν χειμερινούς προορισμούς στην Ελλάδα σύμφωνα με την trivago

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία τιμών tHPI (trivago Hotel Price Index) του ταξιδιωτικού agreegator «tivago»  μικρή αύξηση σε σχέση με πέρσι παρουσίασαν οι μέσες τιμές των χειμερινών ξενοδοχειακών καταλυμάτων στην Ελλάδα.

Νέο έτος και οι μέσες ξενοδοχειακές τιμές στην Ελλάδα παραμένουν σταθερές σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2013 αλλά και σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο οι ξενοδοχειακές τιμές στους Ελληνικούς χειμερινούς προορισμούς παρουσιάζονται ελαφρώς αυξημένες με μοναδικές εξαιρέσεις το Καρπενήσι, τη Μονεμβασιά και τη Μακρινίτσα. 

Αυτά είναι τα αποτελέσματα του Καταλόγου Ξενοδοχειακών τιμών της www.trivago.gr  (trivago Hotel Price Index (tHPI) για το μήνα Ιανουάριο.

Πόλη -  Δεκέμβριος 2013 -  Ιανουάριος 2014  - Ποσοστό
Αράχωβα  80 € 97 €   21%  -  Δελφοί  71 € 84 € 18% - Καλάβρυτα 74 € 84 € 14%
Καρπενήσι 73 € 67 € -8% - Μακρινίτσα 65 €  64 €  -2 % - Μεγάλο Πάπιγκο  63 € 71 € 13%
Μέτσοβο 71 € 73 € 3% - Μονεμβασιά  49 € 48 € -2% - Πορταριά 75 €  76 € 1%
Τρίκαλα Κορινθίας  101 € 106 € 5% - Τσαγκαράδα  73 € 83 €  14%

Ο Ιανουάριος σημαίνει την αρχή του νέου έτους και την ίδια στιγμή αποτελεί ίσως τον ιδανικότερο μήνα για χειμερινές εξορμήσεις και σκι. Οι μέσες ξενοδοχειακές τιμές στην Ελλάδα δεν παρουσιάζουν καμία αυξομείωση (72 ευρώ ανά διανυκτέρευση) ούτε σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ούτε σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2013.

Οι ταξιδιώτες που θα επιλέξουν την Αράχωβα για τις χειμερινές τους αποδράσεις θα κληθούν να πληρώσουν 72 ευρώ ανά διανυκτέρευση για δίκλινο δωμάτιο. Η μέση τιμή διανυκτέρευσης στην Αράχωβα για τον Ιανουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα παρουσιάζει αύξηση της τάξεως του 21 τοις εκατό (80 ευρώ για το Δεκέμβριο έναντι 97 ευρώ για τον Ιανουάριο του 2014). Στο Μεγάλο Πάπιγκο οι ξενοδοχειακές τιμές είναι πιο μειωμένες με μέση τιμή διανυκτέρευσης 71 ευρώ, ενώ το Δεκέμβριο οι λάτρεις των χειμερινών σπορ κλήθηκαν να πληρώσουν 63 ευρώ (ποσοστό αύξησης 13 τοις εκατό) ενώ το Μέτσοβο παρουσιάζει πολύ μικρή αύξηση της τάξεως του τρία τοις εκατό σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (τιμή Δεκεμβρίου 71 ευρώ, έναντι 73 ευρώ για τον Ιανουάριο).

Διακύμανση τιμών στην Ευρώπη

Χώρα  - Ιαν. 2013 - Ιαν.2014  -  Ποσοστό

Βέλγιο 103 101 -2%  - Βουλγαρία 63 56 -11% - Δανία 122 126  3% - Γερμανία 101  100  -1%
Φιλανδία 123  120  -2% - Γαλλία 139  129  -7% - Ελλάδα 72  72  0% -
Μεγάλη Βρετανία  125  121  -3%   -  Ιρλανδία  86  88  2% - Ιταλία 104  102  -2%
Ολλανδία 109  101  -7%  - Νορβηγία 160  143  -11% - Αυστρία 112  118  5%
Πολωνία 59  56  -5%  - Πορτογαλία 76  73  -4%  -  Ρουμανία 61  67  10%
Ρωσία  126  109  -13%  - Σουηδία 139  130 -6%  - Ελβετία 195  190  -3%
Ισπανία  84 82 -2%  - Τσεχία 94  88  -6%  -  Τουρκία 97  91  -6%
Ουγγαρία 64  68  6%   - Κύπρος 76  75  -1%

Στην πλειοψηφία τους τα Ευρωπαϊκά κράτη παρουσιάζουν μείωση στις μέσες ξενοδοχειακές τους τιμές σε σχέση με τον ίδιο μήνα της προηγούμενης χρονιάς, με μεγαλύτερη στη Ρωσία της τάξεως του 13 τοις εκατό (126 ευρώ το 2013, έναντι 109 ευρώ το φετινό Ιανουάριο). Ακολουθεί η Βουλγαρία με μείωση 11 τοις εκατό και μέση τιμή διανυκτέρευσης 56 ευρώ έναντι 63 ευρώ τον περασμένο Ιανουάριο.

Αν θέλετε να κατεβάσετε το δελτίο τύπου σε μορφή pdf μπορείτε να επισκεφθείτε την σελίδα : http://imgec.trivago.com/contentimages/press/texts/thpi_January.pdf 


βάση στην Αθήνα δημιουργεί η Ryanair ενώ μελετά και το πρόγραμμα των δρομολογίων που θα πραγματοποιεί από την Αθήνα σε πόλεις και νησιά της Ελλάδας

Σύμφωνα με κείμενο του Δημήτρη Δελεβέγκου για το www.capital.gr

Τη δημιουργία βάσης στο αεροδρόμιο της Αθήνας ανακοίνωσαν την Δευτέρα 13.1.2014  οι επικεφαλής της ιρλανδικής αεροπορικής εταιρείας Ryanair σε συνέντευξη Τύπου.

Η βάση στην Αθήνα εντάσσεται στο επενδυτικό πρόγραμμα της Ryanair στην Ελλάδα, που είναι ύψους 280 εκατ. δολαρίων. Η βάση θα λειτουργήσει από τον Απρίλιο και θα «φιλοξενεί» 2 αεροσκάφη της Ryanair.

Η Ryanair είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την Αθήνα ως την Τρίτη βάση στην Ελλάδα μετά τα Χανιά και τη Θεσσαλονίκη.

Αυτές οι έξι νέες διαδρομές, που θα πολλαπλασιάσουν τη συχνότητα των ημερήσιων διαδρομών σε Χανιά, Λονδίνο, Μιλάνο, Πάφο, Ρόδο και Θεσσαλονίκη, θα είναι ιδανικές για επαγγελματικά ταξίδια καθώς και για οικογενειακές αποδράσεις από το καλοκαίρι του 2014»σημείωσε ο εμπορικός διευθυντής του αερομεταφορέα David O’Brien.

Από την Αθήνα η Ryanair θα πετάει προς έξι νέους προορισμούς. Δηλαδή, προς Χανιά, Λονδίνο, Μιλάνο, Πάφο, Ρόδο και Θεσσαλονίκη, με 154 εβδομαδιαίες πτήσεις και υπολογίζεται ότι θα φέρει 1,2 εκατ. επιβάτες ετησίως στην Αθήνα.

Αναλυτικά, η Ryanair θα πραγματοποιεί από την Αθήνα:

4 πτήσεις ημερησίως προς Χανιά, 2 πτήσεις ημερησίως προς Λονδίνο, 2 πτήσεις ημερησίως προς Μιλάνο, 2 πτήσεις ημερησίως προς Πάφο, 2 πτήσεις ημερησίως προς Ρόδο, 10 πτήσεις ημερησίως προς Θεσσαλονίκη ενώ αναμένεται να ανακοινωθούν δρομολόγια και προς τα νησιά του Αιγαίου.
Η εταιρεία θα εγκαταστήσει ακόμη ένα αεροσκάφος στη Θεσσαλονίκη και εκτιμά ότι η νέα βάση στο Ελ. Βενιζέλος θα δημιουργήσει συνολικά 1.200 άμεσες και έμμεσες νέες θέσεις εργασίας (υπολογίζεται ότι για κάθε 1 εκατομμύριο επιβάτες δημιουργούνται 1.000 θέσεις εργασίας).

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει θέσεις με τιμές που ξεκινούν από 12 ευρώ και αφορούν στα δρομολόγια εσωτερικού.

Οι επικεφαλής του ιρλανδικού αερομεταφορέα δεν παρέλειψαν να κάνουν λόγο για μονοπώλιο στην ελληνική αεροπορική μεταφορά, «εκτοξεύοντας τα βέλη τους» στις Aegean Airlines και Olympic Air.

και η airberlin θα προσγειώνεται στην Σαντορίνη / 11% η αυξηση στις πτήσεις της στα ελληνικά νησιά

Σύμφωνα με κείμενο της Ειρήνης Αναστασοπούλου από την Deutsche Welle για τον ΣΚΑΙ,
Η airberlin αυξάνει κατά 11% τις πτήσεις της κυρίως προς τα ελληνικά νησιά προκειμένου να ανταποκριθεί στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος.

 «Το τουριστικό προϊόν είναι από τους βασικούς πυλώνες της εμπορικής δραστηριότητάς μας, γι' αυτό βελτιώνουμε συνεχώς την προσφορά μας», δηλώνει ο Ντέτλεφ Άλτμαν, αντιπρόεδρος του τμήματος πωλήσεων της εταιρείας. «Νέος προορισμός φέτος είναι η Λάρνακα και η Μάλτα, ενώ αυξήσαμε φυσικά τον αριθμό πτήσεων προς την Ελλάδα και τις Καναρίους νήσους».

Το καλοκαίρι του 2014 θα αυξηθεί κατά 11% η συχνότητα των πτήσεων προς την Ελλάδα σε σχέση με πέρυσι και θα φτάσει συνολικά τις 172 πτήσεις την εβδομάδα.

Προς το αεροδρόμιο του Ηρακλείου Κρήτης η airberlin θα προσθέσει 7 επιπλέον πτήσεις την εβδομάδα, ενώ στην Κω και τη Σαντορίνη θα προσγειώνονται 3 επιπλέον αεροπλάνα της γερμανικής εταιρείας την εβδομάδα.

Έτσι, συνολικά οι Γερμανοί θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε 7 πτήσεις την εβδομάδα για τη Σαντορίνη και 21 για την Κω.
Μία επιπλέον πτήση εβδομαδιαία προγραμματίζεται για τα Χανιά, την Καλαμάτα, τη Λέσβο, τη Μύκονο, τη Ρόδο, τη Σάμο και τη Ζάκυνθο.

Η airberlin επεκτείνει τις πτήσεις και σε άλλους προορισμούς, όπως το νησί Λανζαρότε, αλλά και σε πιο μακρινούς και εξωτερικούς προορισμούς στις ΗΠΑ και την Ασία, ενώ θα προσφέρει για ταξιδιώτες που πετούν από το αεροδρόμιο της Βιέννης τη δυνατότητα να πετάξουν στη Μαδρίτη, τη Μάλτα και τη Λάρνακα.



Σύριζα Θήρας – πρόσκληση σε ανοιχτή συζήτηση με τον Ν.Μανιό (20.1)

Σύμφωνα με την πρόσκληση,

Ο ΣΥΡΙΖΑ Θήρας σας προσκαλεί την Δευτέρα 20 Ιανουαρίου  στις 6.30 μμ στο ΔΑΠΠΟΣ (αίθουσα συνεδριάσεων).

Θα συζητήσουμε για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του  ΣΥΡΙΖΑ με το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής  Νίκο Μανιό.

Santo Wines – κοπή πίτας (19.1, 11.00)

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της,

Η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων σας προσκαλεί στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας, που θα γίνει την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 11:00 το πρωί,  στην αίθουσα εκδηλώσεων του   Οινοποιείου. Η παρουσία τόσο η δική σας όσο και όλων των παραγωγών θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Σ.Θ.Π.

Ο Πρόεδρος, Μάρκος Καφούρος


Κατά την διάρκεια της γιορτής ο πρόεδρος της Ε.Σ.Θ.Π. αναμένεται να αναφερθεί στις σημαντικότερες δραστηριότητες και το έργο της Santo Wines κατά την διάρκεια της χρονιάς που πέρασε, στο σχετικά πρόσφατο ενημερωτικό ταξίδι με την συμμετοχή ομάδας παραγωγών της Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στην Νότια Ιταλία για την απόκτηση και ανταλλαγή εμπειριών και τεχνικών σχετικά με την καλλιέργεια και διάθεση αγροτικών προϊόντων, καθώς επίσης και στις πρόσφατες και νεότερες εξελίξεις σχετικά με την πιστοποίηση και της μικρόκαρπης τομάτας ως είδους Π.Ο.Π.  

ένωση πολυτέκνων Σαντορίνης – πρόσκληση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίττας (19.1)

Σύμφωνα με την πρόσκληση,  

Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Πολυτέκνων Σαντορίνης έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν στην εκδήλωση κοπής  της Πίττας του συλλόγου μας  την Κυριακή  19  Ιανουαρίου 2014 και ώρα 15:00 μ.μ στο Μπελώνειο Πολιτιστικό Κέντρο στα Φηρά.

Στην διάρκεια της εκδήλωσης θα  βραβευθούν οι αριστεύσαντες μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίων , Λυκείων ,  Τ.Ε.Ε  παιδιά πολύτεκνων οικογενειών καθώς και οι επιτυχόντες σε  ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Επίσης θα βραβευθούν προσωπικότητες του τόπου μας για την προσφορά τους στον Σύλλογό μας και την κοινωνία.

Στην συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσής μας.
Στο τέλος θα δοθούν δώρα για όλα τα μικρά παιδιά των πολυτέκνων.
Η παρουσία σας στην εκδήλωσή μας θα μας τιμήσει ιδιαιτέρως .


Για την Ένωση Πολυτέκνων Σαντορίνης, ο πρόεδρος, Χαράλαμπος Δαρζέντας

η κοπή της πίτας της Μητρόπολης Θήρας (11.1)

Στην αίθουσά της στην «Χριστιανική Εστία» στα Φηρά πραγματοποιήθηκε η γιορτή για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ι.Μ. Θήρας το απόγευμα του Σαββάτου 11.1.2014 παρουσία του Μητροπολίτη Θήρας Αμοργού και Νήσων κ. Επιφανίου του οποίου τιμήθηκαν τα 11 χρόνια στην κορυφή της τοπικής εκκλησίας, παρουσία του συνόλου σχεδόν των ιερέων της Μητρόπολης Θήρας, πιστών, του Δημάρχου Θήρας και αντιδημάρχων.

Κατά την διάρκεια της τελετής ο αρμόδιος για θέματα Νεότητας της Ι.Μ. Θήρας, ιερέας του Ι.Ν. του Καρτεράδου π. Χριστοφόρος Καραμολέγκος, αναφέρθηκε στο έργο και τις δραστηριότητες του Γραφείου νεότητας της Μητρόπολης στην λειτουργία των κατηχητικών σχολείων σε όλες τις ενορίες του νησιού, καθώς επίσης στο έργο και την παρουσία του σημερινού Μητροπολίτη Θήρας, ως ηγούμενου επι 38 χρόνια της Ι.Μ. της Χοζοβιώτισσας στην Αμοργό.


έκθεση χαρακτικών της Άννας Μενδρινού

Την Τρίτη 14.1 στην γκαλερί «Αργώ» στο Κολωνάκι πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης χαρακτικής της Άννας Μενδρινού με τίτλο «χαράσσοντας πορεία».

Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη εως το τέλος Φεβρουαρίου.
Για πληροφορίες 210 7249333

δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας – ανακοίνωση για την χρήση κοινόχρηστων χώρων

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του σχετικά με την χρήση κοινόχρηστων χώρων εντός των χερσαίων λιμενικών ζωνών ευθύνης του (13.1),

Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με το Άρθρο 24 του Ν.2971/2001 σε συνδυασμό με το Άρθρο 34 του Ν.3153/2003, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας, πρόκειται να παραχωρήσει, έναντι ανταλλάγματος για το έτος 2014, τη χρήση κοινόχρηστων χώρων εντός των χερσαίων λιμενικών ζωνών ευθύνης του.

Σας υπενθυμίζουμε για μία ακόμα φορά ότι σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό λειτουργίας κοινόχρηστων χώρων, ο οποίος εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμόν 128/2013 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δ.Λ.Τ. Θήρας (ΑΔΑ: ΒΛΓΥΟΕ2Ε-ΒΡΕ), η υποβολή των σχετικών αιτήσεων των ενδιαφερομένων για παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου θα γίνεται έως 30/01/2014, προκειμένου για υφιστάμενες επιχειρήσεις. Μετά την παρέλευση της ως άνω ημερομηνίας θα γίνονται δεκτές αιτήσεις μόνο για νέες επιχειρήσεις.

Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να προσέλθουν εγκαίρως στα γραφεία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας για την καλύτερη και άμεση εξυπηρέτησή τους, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν καθυστερήσεις για την παραχώρηση κοινόχρηστων χώρων εντός των λιμενικών ζωνών πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Ο Πρόεδρος του Δ.Λ.Τ. Θήρας, Γεώργιος Δαρζέντας
ΔΗΜΟΣ ΘΗΡΑΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΘΗΡΑΣ

Τηλ.: 22860 28362 & Fax: 22860 25878

νίκη Πανναξιακού στο εφήβων επι Πανιωνίου Σαντορίνης στο ΔΑΠΠΟΣ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της γραμματείας του ΔΑΠΠΟΣ,

Στο κλειστό Γυμναστήριο του Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ. το Σαββάτο 11/01/2014 στις 16:00  πραγματοποιήθηκε ο αγώνας Καλαθοσφαίρισης Εφήβων στο πλαίσιο 2ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος της ΕΣΚΚ μεταξύ των ομάδων του Πανιώνιου Σαντορίνης και του Α.Ο.N. Πανναξιακού.

Η ομάδα της Νάξου πήρε το ροζ φύλλο του αγώνος με εύκολη νίκη με σκορ 58 – 70 επί του Πανιώνιου Σαντορίνης που τον υποχρέωσε με ποδαρικό για το 2014 με ήττα στην έδρα του. Έτσι  ομάδα του Πανναξιακού ζευγάρωσε τις νίκες της κρατώντας και το αήττητο του πιάνοντας στην κορυφή του Β’ Ομίλου την ομάδα του ΑΟ Πάρου με 4 βαθμούς.

Η ομάδα του Κώστα Αξιώτη άντεξε μόνο ένα ημίχρονο την πίεση του Πανναξιακού παίζοντας και οι δύο ομάδες κατά διαστήματα πολύ καλό μπάσκετ με δυνατές άμυνες και όμορφες επιθέσεις, το σκορ  έκλεισε με βραχέα διαφορά υπέρ της γηπεδούχο ομάδος με 29 – 28.

Στο ξεκίνημα του Β’ Ημιχρόνου  η ομάδα του Πανναξιακού ανέβασε πολύ την απόδοση της και σε συνδυασμό με την κούραση που έβγαλαν οι παίκτες του Πανιώνιου Σαντο παίζοντας χωρίς καθαρό μυαλό, με συνεχόμενα λάθη στην επίθεση της ,με αρκετά χαμένα αμυντικά ριμπάουντ, έδειξαν καθαρά να μην έχουν τα σωματικά αποθέματα που χρειάζονταν για να επανέλθουν  μέσα στο παιχνίδι ώστε να κυνηγήσει την ανατροπή υποχρεώνοντας τον σε ήττα.

Έτσι η ομάδα Εφήβων του Πανναξιακού πήρε στις βαλίτσες της επιστροφής το ροζ φύλλο του αγώνος και θα περιμένει να ξεκαθαρίσει την πρωτιά του Β’ Ομίλου με την ομάδα του ΑΟ Πάρου περιμένοντας να δούμε όλοι μας ένα πολύ δυνατό παιχνίδι ένα πραγματικό ντέρμπι μεταξύ των δύο καλύτερων ομάδων.


Αρκετός ο κόσμος που βρέθηκε το απόγευμα και παρακολούθησε ένα πάρα πολύ καλό παιχνίδι στις κερκίδες του κλειστού Γυμναστηρίου του ΔΑΠΠΟΣ που σε όλη την διάρκεια του παιχνιδιού χειροκροτούσε της δύο ομάδες για της προσπάθειες τους.

μια ακόμη σημαντική νίκη του σχεδόν αήττητου Α.Ο.Θήρας

Μια ακόμη νίκη σημείωσε η γυναικεία ομάδα βόλει Α.Ο. Θήρας που αγωνίζεται στην Α2 κατηγορία, κερδίζοντας το Σάββατο 11.1 τον Ιωνικό με 3-1, παραμένοντας σταθερά στην δεύτερη θέση του ομίλου του.

Ο επόμενος αγώνας του Α.Ο. Θήρας θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18.1 με την ομάδα του Αγίου Δημητρίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του συλλόγου,

Ο Α.Ο.ΘΗΡΑΣ καλεί όλους τους Σαντορινιούς το Σαββάτο 18 Ιανουαρίου και ώρα 19:00 στο κλειστό γυμναστήριο να στηρίξει την ομάδα βόλεϊ του νησιού στον αγώνα που δίνει με τον Άγιο Δημήτριο για το πρωτάθλημα της Α2 γυναικών βόλεϊ. Η συμμετοχή του κόσμου και κυρίως των παιδιών πρέπει να είναι καθολική για να βοηθήσουμε την ομάδα να πάρει τη νίκη σ’αυτό τον δύσκολο αγώνα.
Η είσοδος για τα παιδιά είναι ελεύθερη.


τοπικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου ΔΑΠΠΟΣ 2014 – έναρξη, ομάδες, πρόγραμμα

Σύμφωνα με ανακοίνωση της γραμματείας του ΔΑΠΠΟΣ,

Την Κυριακή 19/01/2014 θα ξεκινήσει το Τοπικό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου του Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ. όπου θα πραγματοποιηθεί η 1η Αγωνιστική στο γήπεδο Δ.Γ. Καμαρίου με 8 ομάδες να συμμετέχουν σε αυτό.

Οι 8 ομάδες είναι οι εξής : Α.Ο. Βουρβούλος - Αετός - Λάβα Εμπορείου Β' (Εκτός Συναγωνισμού) - Λεμβούχοι - Ιλλυρία - Διαγόρας - Α.Ο. Φηροστεφάνι - Μεγαλοχώρι.

Η φετινή κανόνες διεξαγωγής που θα ισχύσουν στο φετινό Τοπικό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου του Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ. είναι να παίξουν όλοι με όλους σε ένα γύρο , όπου στην συνέχεια οι 4 πρώτες ομάδες της βαθμολογίας θα διασταυρωθούν σε χιαστούς αγώνες ( 1ος – 4ος, 2ος – 3ος). Οι δύο νικήτριες ομάδες που θα προκύψουν από την διασταύρωση των αγώνων θα αναμετρηθούν στον τελικό διεκδίκησης του φετινού Τοπικού Πρωταθλητή Ποδοσφαίρου του ΔΑ.Π.Π.Ο.Σ.

Να σημειώσουμε επίσης ότι θα επιτρέπονται μέχρι 7 αλλαγές παικτών για την κάθε ομάδα με σκοπό να συμμετέχουν όσο γίνεται περισσότεροι αθλητές.

Ο κάθε αθλητής για να συμμετέχει σε κάποια ομάδα όπως επισήμανε και ο Πρόεδρος του Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ. κ. Αντώνης Καντζέλης όπου ήταν κάθετος σε αυτό είναι ότι θα πρέπει υποχρεωτικά να προσκομίσουν στην διοργανώτρια αρχή του Πρωταθλήματος ατομική βεβαίωση υγείας η οποία θα του επιτρέπει την ασφαλή του συμμετοχή στους αγώνες.

1η Αγωνιστική - Κυριακή 19-01-14

14:00 Αετός – Βορβοί   16:00 Διαγόρας – Μεγαλοχώρι 18:00 Ιλλυρία - Λεμβούχοι
Λάβα Εμπορείου - Φηροστεφάνι (θα οριστεί η ημερομηνία διεξαγωγής του παιχνιδιού από το ΔΑΠΠΟΣ)


μια ακόμη δημοσίευση της επιστολής που συνυπέγραψαν οι «πολίτες της Οίας» για το Κ.Υ. και το νέο Νοσοκομείο

Μια ακόμη δημοσίευση στον Αθηναϊκό τύπου είδε η της επιστολής που συνυπέγραψαν οι πολίτες της Οίας για το Κ.Υ. και το νέο Νοσοκομείο με θέμα την κατάσταση της υγείας στο νησί και τα αιτήματά τους, με τίτλο "Ήρθε η ώρα να απαιτήσουμε το συνταγματικό μας δικαίωμα σε ΔΩΡΕΑΝ και ΔΗΜΟΣΙΑ Υγεία!".

Αξίζει να θυμίσουμε ότι την επιστολή υπογράφουν οι φορείς που συμμετέχουν –ύστερα κι από απόφαση τοπικής συνέλευσης φορέων και πολιτών του νησιού (12.2013) – στην νέα επιτροπή που δημιουργήθηκε για την προώθηση της λειτουργίας του Νέου Νοσοκομείου.
Την επιστολή μπορείτε να την διαβάσετε εδώ :

Το συντονιστικό των φορέων, συλλόγων και σωματείων της Θήρας συναντήθηκε τη Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013 για να καταγράψει τα οξύτατα προβλήματα που έχουν εκδηλωθεί στο Κέντρο Υγείας Θήρας. Τα προβλήματα αυτά, αφορούν την έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, την έλλειψη βασικού εξοπλισμού και την έλλειψη υγειονομικού υλικών και φαρμάκων.
(….)

Π.Ν.Α. – πρόσκληση σε ημερίδα με θέμα «διαφάνεια στην Τ.Α.» (Ρόδος, 18.1)

Σύμφωνα με την πρόσκληση,

Το Υπουργείο Εσωτερικών και η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διοργανώνουν συζήτηση με θέμα:
ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ 
στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, στο Περιφερειακό Μέγαρο Ρόδου (πρώην Νομαρχιακό Μέγαρο) το Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014, ώρα έναρξης 12.00 π.μ.

Την πρόσκληση υπογράφουν οι κύριοι Γεώργιος Ι. Σούρλας, Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ιωάννης Μιχελάκης, Υπουργός Εσωτερικών.

Πρόγραμμα
12.00’ Έναρξη - Χαιρετισμοί
Εκπρόσωπος Υπουργείου Εσωτερικών
Γεώργιος Σούρλας, Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Χριστιάνα Καλογήρου, Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου
Ιωάννης Μαχαιρίδης, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

Ομιλίες (Διάρκεια ομιλίας κάθε εισηγητή 10’):
Ευστάθιος Κουσουρνάς, Πρόεδρος ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου
Δήμαρχοι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
Εκπρόσωπος Ελεγκτικού Συνεδρίου


Π.Ν.Α. - πρόσκληση παρουσίασης βιβλίου του Μιλτ. Λογοθέτη (18.1)

 Σύμφωνα με την πρόσκληση,

Ο πρόεδρος της περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ν. Αιγαίου και του Προτούρ Στάθης Κουσουρνάς, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννης Πάππος και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης, σας καλούν στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου το Σάββατο 18.1 στην παρουσίαση του βιβλίου του «Η Οικονομία της Δωδεκανήσου κατά τα έτη 1990-2010 – Εξελίξεις και προοπτικές».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι : Πέρσα Φώκιαλη, Γιάννης Παπαδήμος, Άντα Καραγιάννη, Σέργιος Χατζηπαπάκης.


τοποθέτηση του βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Συρμαλένιου, στη Βουλή κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης για τη νησιωτική πολιτική

Μεγάλη αγανάκτηση και οργή επικρατεί στους κατοίκους των νησιών, λόγω της πλήρους απουσίας νησιωτικής πολιτικής και των συνεχιζόμενων πολιτικών λιτότητας και μνημονίων που αφορούν τον νησιωτικό χώρο, επεσήμανε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, στην τοποθέτησή του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης της Δημοκρατικής Αριστεράς για τη νησιωτική πολιτική. Ο Ν. Συρμαλένιος δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι νησιωτική πολιτική δεν αφορά μόνο το Αιγαίο, αλλά και το Ιόνιο, όπως και το σύνολο του νησιωτικού χώρου, επομένως η απουσία νησιωτικής πολιτικής είναι κάτι του οποίου τις συνέπειες βιώνουν οι νησιώτες σε κάθε γωνιά της χώρας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα των επιπτώσεων της πολιτικής της κυβέρνησης αυτές τις μέρες είναι: Στο ακριτικό Καστελλόριζο την επόμενη μέρα από τις πανηγυρικές εκδηλώσεις των Θεοφανείων, παρουσία μάλιστα δύο υπουργών, των κ.κ. Αβραμόπουλου και Γεωργιάδη, ένας άνθρωπος πέθανε αβοήθητος, λόγω έλλειψης υπηρεσιών υγείας.
 Ένα δεύτερο παράδειγμα είναι η αγωνία και η απομόνωση των κατοίκων των Δυτικών Κυκλάδων, που μέσα στις γιορτές προσπαθούσαν να  φτάσουν ή να φύγουν από τα νησιά και δεν έβρισκαν πλοίο. Ένα τρίτο παράδειγμα, είναι η αγωνία των κατοίκων των Κυθήρων και Αντικυθήρων, των οποίων την ακτοπλοϊκή σύνδεση το υπουργείο θέλει να διακόψει.

Μέχρι σήμερα δεν εφαρμόστηκε κανένας θεσμός νησιωτικότητας στη χώρα μας. Όσο για το Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής, το οποίο δεν έχει λειτουργήσει ακόμα, πρέπει να θυμίσουμε ότι δεν θεσμοθετήθηκε επί υπουργίας Μουσουρούλη, αλλά από τον Καλλικράτη, δηλαδή από το 2010. 

Έχουμε φτάσει στο 2014 και φυσικά δεν υπάρχει όχι μόνο το Συμβούλιο, αλλά και οποιεσδήποτε δομές σχεδιασμού και εφαρμογής της νησιωτικής πολιτικής, παρότι η νησιωτικότητα έχει θεσμοθετηθεί σε επίπεδο Ε.Ε. αλλά και στο δικό μας Σύνταγμα. Η μόνη πολιτική που υπάρχει σε σχέση με τη νησιωτικότητα είναι ο μειωμένος ΦΠΑ στο Αιγαίο και οι φοροαπαλλαγές για τα μικρά νησιά, οι οποίες όμως καταργήθηκαν με το μνημόνιο.

Όσον αφορά το ακτοπλοϊκό, είμαστε η μόνη χώρα στην Ε.Ε. που η ακτοπλοϊκή αγορά ελέγχεται αποκλειστικά από ιδιωτικές εταιρείες, καθώς και η μόνη χώρα που έχει τόσο ακριβά εισιτήρια στα πλοία. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Υπάρχει ανάγκη -και αυτή είναι και η δική μας πρόταση- να συσταθεί άμεσα ένας δημόσιος-κοινωνικός φορέας ακτοπλοΐας, με τη συνεργασία του κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θα αναλάβει και τον ανασχεδιασμό των δρομολογίων και το συγκοινωνιακό έργο, σε πρώτη φάση, των λεγόμενων «γραμμών δημοσίου συμφέροντος». 

Από την πλευρά μας είμαστε σε διαδικασία εξειδικευμένης επεξεργασίας μιας ολοκληρωμένης πρότασης, την οποία θα τη θέσουμε στο άμεσο μέλλον σε δημόσια διαβούλευση.

Τα ερωτήματα που έθεσαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς για το εάν η κυβέρνηση θα πάρει πρωτοβουλίες για τον νησιωτικό χώρο είναι σωστά, όμως και η ΔΗΜΑΡ έχει ευθύνη που επέτρεψε όσο συμμετείχε στην κυβέρνηση,  να κοπούν στοιχειώδεις δημόσιες υπηρεσίες, όπως ΔΟΥ, ΙΚΑ κ.ά. με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να ταλαιπωρούνται οι νησιώτες, καθώς δεν έχει βρεθεί κάποια λύση αντικατάστασής τους.

Όσο για την κυβέρνηση, όχι μόνο δεν θα πάρει πρωτοβουλίες αξιοποίησης της νησιωτικότητας, όχι μόνο δεν θα αλλάξει το αναπτυξιακό μοντέλο, αλλά θα βαθύνει την κρίση, θα επιτείνει την απομόνωση των μικρών νησιών και την ανεξέλεγκτη και άνιση ανάπτυξη σε βάρος των νησιωτικών κοινωνιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι το τουριστικό μοντέλο το οποίο προωθεί η κυβέρνηση, με ένα χωροταξικό του τουρισμού το οποίο «πέρασε» με προεδρικό διάταγμα, παρακάμπτοντας τη Βουλή. Αυτό το μοντέλο, οδηγεί σε τσιμεντοποίηση των νησιών και των ακτών, χωρίς σεβασμό σε περιοχές Natura και φυσικού κάλλους.

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τον νησιωτικό χώρο είναι ολοκληρωμένο και βασίζεται στη βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη των νησιών προς όφελος των ίδιων των νησιωτικών κοινωνιών, με την ανάπτυξη του τουρισμού, με παράλληλη έμφαση στην αγροτική οικονομία και ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε νησιού, με στόχο τη μόνιμη και όχι την εποχική απασχόληση, που σήμερα μαστίζει τα νησιά.

Προτείνουμε η γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής να μην λειτουργεί αποσπασματικά, αλλά ως συντονιστικό κέντρο όλων των επιμέρους πολιτικών, και των άλλων υπουργείων και υπηρεσιών, που ασχολούνται με τη νησιωτική πολιτική. Τέλος, η πρόταση να μετατραπεί η υποεπιτροπή νησιωτικών περιοχών σε μια θεσμοθετημένη, μόνιμη επιτροπή της Βουλής και όχι απλώς γνωμοδοτική όπως είναι σήμερα, θα είναι ένα θετικό βήμα για την ανάδειξη της νησιωτικής ιδιαιτερότητας και την εφαρμογή πολιτικών για τα νησιά μας».   10/01/2014      

Μπορείτε να δείτε το βίντεο της ομιλίας στο παρακάτω Link:

Ν. Συρμαλένιος : επιστολή προς τον Υπ. Ναυτιλίας και Αιγαίου για τα προβλήματα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση Κέας και Κύθνου»

Σύμφωνα με το κείμενο,

Για την Κέα και ενώ βρίσκεται μόλις 16 ναυτικά μίλια από το λιμάνι του Λαυρίου, το οποίο και είναι η μοναδική της σύνδεση με την Αττική, δεν υπάρχει κανένα δρομολόγιο το οποίο να επιτρέπει την αυθημερόν μετάβαση των επαγγελματιών και των κατοίκων. Οι πρακτικές που ακολουθούνται από την εταιρία που εξυπηρετεί τη γραμμή Λαύριο- Κέα-Κύθνο, κατά γενική ομολογία των τοπικών κοινωνιών, δεν καλύπτει τις συγκοινωνιακές ανάγκες των νησιών κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Να σημειωθεί εδώ ότι λόγω της κατάργησης της Δ.Ο.Υ. αλλά και της διασποράς των υπολοίπων υπηρεσιών σε όλη την Αττική (π.χ. ΙΚΑ στο Λαύριο, ΟΑΕΕ στην Αγία Παρασκευή, Δ.Ο.Υ. στην Παλλήνη, κ.τ.λ.) αλλά και στη Σύρο, η τακτική, αξιόπιστη και οικονομική ακτοπλοϊκή σύνδεση είναι εξαιρετικά σημαντική και κατά τη χειμερινή περίοδο.

Πρώτον, πραγματοποιούνται έκτακτες αλλαγές δρομολογίων χωρίς συγκεκριμένη αιτιολόγηση, οι οποίες καθιστούν δύσκολο τον οποιοδήποτε προγραμματισμό ταξιδιών. Δεύτερον, η κατάρτιση του προγράμματος των δρομολογίων ακολουθεί κατά πόδας τα δρομολόγια της επιδοτούμενης γραμμής στο πλαίσιο ενός αθέμιτου ανταγωνισμού. Τρίτον, δεν υπάρχει έγκαιρη κοινοποίηση των δρομολογίων, ούτε κατά την τουριστική περίοδο, όπως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις, με αποτέλεσμα την προβληματική εξυπηρέτηση όλων των κατοίκων αλλά και των εμπλεκομένων στην τουριστική αγορά, καθώς είναι γνωστό ότι ο εξωτερικός τουρισμός λειτουργεί με προκρατήσεις μηνών.

Σε ακόμα δυσχερέστερη θέση βρίσκονται οι επαγγελματίες και οι κάτοικοι της Κύθνου, καθώς χρειάζονται οπωσδήποτε τουλάχιστον μία διανυκτέρευση ώστε να διεκπεραιώσουν τις όποιες εργασίες τους στην Αττική. Επισημαίνεται επίσης ένα επιπλέον πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύθνος αλλά και η Τζιά και αφορά την απόσυρση του πλοίου Aqua Spirit  για συντήρηση, με τα δρομολόγια του επιδοτούμενου πλοίου να εκτελούνται μόνο το σαββατοκύριακο.
Είναι σαφές ότι η εν λόγω διαμορφωθείσα κατάσταση, αυξάνει κατακόρυφα την οικονομική επιβάρυνση των κατοίκων, οξύνει τις ανισότητες ανάμεσα στους κατοίκους της ηπειρωτικής και της νησιωτικής χώρας και φέρνει σε μειονεκτική θέση τους επαγγελματίες των νησιών αλλά και το σύνολο των κατοίκων. Επιπρόσθετα, η διακοπή της χορήγησης του μειωμένου εισιτηρίου για τους μόνιμους κατοίκους νησιών κάτω από 3.100 κατοίκους έχει εντείνει τα οικονομικά προβλήματα στις μικρές κοινωνίες που χειμάζονται από την οικονομική κρίση.

Επειδή οι μόνιμοι κάτοικοι και επαγγελματίες των νησιών έχουν ανάγκη συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης όλο το χρόνο και οι πολιτικές συρρίκνωσης των δημοσίων υπηρεσιών στη νησιωτική χώρα έχουν αυξήσει αυτές τις ανάγκες,

Επειδή τα μη επιδοτούμενα δρομολόγια των ακτοπλοϊκών εταιριών οφείλουν να είναι εντελώς αποσυνδεδεμένα από εκείνα τα δρομολόγια που τυγχάνουν επιδότησης,
Επειδή οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις οφείλουν να λειτουργούν με γνώμονα τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών,

 Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.Σκοπεύει να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των ακτοπλοϊκών δρομολογίων αλλά και της τήρησης της κείμενης νομοθεσίας;
2.Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει ώστε να δρομολογηθεί η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου που ισχύει σε άλλες χώρες και αποτελεί πάγιο αίτημα των νησιωτικών περιοχών;


Ν. Συρμαλένιος : ερώτηση προς τον Υπ. Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με θέμα την «εγκατάσταση μεγάλων αιολικών πάρκων σε νησιά των Κυκλάδων»

Σύμφωνα με το κείμενο,

Με την από 23/12/2013 ΑΔΑ: ΒΛΛΓΟ-Ε3Χ, απ. 172568, έγκριση περιβαλλοντικών όρων για εγκατάσταση αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 218,5 MW στα νησιά Άνδρος, Τήνος, Πάρος και Νάξος, άνοιξε ο δρόμος για κατασκευή και λειτουργία υπερμεγεθών αιολικών πάρκων, σε αντίθεση με το οικονομικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό όφελος των συγκεκριμένων τοπικών κοινωνιών. Η εν λόγω απόφαση έρχεται σε πλήρη αντίθεση, τόσο με την από 9/11/2011 αρνητική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου, όσο και με τις αρνητικές αποφάσεις των Δήμων των τεσσάρων νησιών.

Η επιχειρηματολογία της απόρριψης του συγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου, δεν αντικατοπτρίζει την καθολική αντίθεση των τοπικών κοινωνιών στην αξιοποίηση των ΑΠΕ και ειδικότερα της αιολικής ενέργειας, αλλά εστιάζεται σε ουσιαστικά και βάσιμα επιχειρήματα, βάσει των οποίων η επιχειρούμενη εγκατάσταση των μεγάλων αιολικών σταθμών, δεν συνάδει ούτε με τον χωροταξικό σχεδιασμό, ούτε με την κλίμακα και με την αισθητική του νησιωτικού τοπίου, ούτε με την προστασία περιοχών Νatura 2000 και εξαιρετικού κάλλους, ούτε με την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών, ούτε βεβαίως με την προοπτική μια βιώσιμης και αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης του νησιωτικού χώρου.

 Τελικώς, η οικονομική προοπτική και η βιωσιμότητα των νησιών, δεν είναι αποτέλεσμα μεγαλεπήβολων, «φαραωνικού τύπου» -σε σχέση με τα μεγέθη τους- επενδυτικών σχεδίων, αλλά κυρίως αποτέλεσμα μικρών παραγωγικών και αναπτυξιακών επιλογών, που έχουν άμεση σχέση με τα συγκριτικά παραγωγικά πλεονεκτήματα, τη φέρουσα ικανότητα, το σεβασμό της πολιτιστικής κληρονομιάς και του τοπίου.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο υπουργός :

Α) Με ποια λογική εγκρίνει την προώθηση και υλοποίηση ενός τέτοιου επενδυτικού σχεδίου, όταν μάλιστα η Τοπική Αυτοδιοίκηση α´ και β´ βαθμού, καθώς και οι τοπικοί φορείς, είναι σε πλήρη αντίθεση με το συγκεκριμένο έργο;
Β) Πώς αποφασίζει να εγκρίνει το συγκεκριμένο έργο, με το οποίο θα εξυπηρετηθεί ουσιαστικά ένας ιδιωτικός επενδυτικός όμιλος, ενώ το όφελος των τοπικών κοινωνιών προβλέπεται να είναι αμελητέο;

Γ) Σε ποια προοπτική βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, μπορεί να βασιστεί ένα τέτοιο επενδυτικό σχέδιο, αφού η κατασκευή και η λειτουργία τόσο των αιολικών σταθμών, όσο και των συνοδών έργων, θα επιφέρουν ανεπανόρθωτες καταστροφές και αλλοιώσεις στο νησιωτικό περιβάλλον και στο τοπίο, με αποτέλεσμα την οριστική υπονόμευση της προοπτικής ισόρροπης ανάπτυξης των νησιών.

να αξιοποιηθούν άμεσα τα 7,5 εκ. ευρώ που διατέθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων στο σύνολο των νησιών μας ζητά ο Περιφερειακός Συνδυασμός Ν. Αιγαίου «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ»

Σύμφωνα με το κείμενο του συνδυασμού,

Με πρόσφατο δελτίο τύπου η Περιφερειακή Αρχή Ν. Αιγαίου ενημέρωσε για σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε «για τα αντιπλημμυρικά έργα που πρέπει να γίνουν στη Ρόδο». Ο Περιφερειακός Συνδυασμός Ν. Αιγαίου «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ» (του οποίου ο εκπρόσωπος δεν κλήθηκε στη σύσκεψη) έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι είναι υπέρ κάθε δράσης που θα έχει θετικό αποτέλεσμα για τα νησιά μας και ταυτόχρονα έχουμε εκφράσει την αντίθεσή μας στην αδράνεια ή στα επικοινωνιακά τρικ που χρησιμοποιεί συχνά – πυκνά η περιφερειακή αρχή για να καλύψει τα σφάλματα και τις παραλείψεις της.

Γεννιούνται πολλά ερωτηματικά για αυτή τη σύσκεψη:

- Γιατί δεν έγινε πριν τις καταστροφές που προξένησε η φονική κακοκαιρία του Νοεμβρίου του 2013; Μήπως είναι «κατόπιν εορτής» ή καλύτερα κατόπιν τραγωδίας;
- Γιατί δεν έγινε τους θερινούς μήνες ώστε να γίνουν και τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα;
- Ποια είναι τα αποτελέσματα της σύσκεψης;
- Πότε θα ολοκληρωθούν χρονικά τα απαιτούμενα αντιπλημμυρικά έργα;
- Θα αντιμετωπιστούν – εάν παρουσιαστούν - ακραία καιρικά φαινόμενα στο εναπομείναν  χρονικό διάστημα πριν την παρέλευση του φετινού χειμώνα;
Καταθέτουμε τα παραπάνω ερωτήματα εκφράζοντας την κοινωνία μας που σήμερα οργισμένη παρακολουθεί πολλές συσκέψεις και μηδενικά σχεδόν αποτελέσματα. Είναι απαραίτητο όσοι βρίσκονται σε θέσεις που χαρακτηρίζονται «πρωτεύθυνες» και να προβλέπουν και να προγραμματίζουν και να ενεργούν!!!

Στο νησί της Ρόδου έχουν διατεθεί πολλά εκατομμύρια ευρώ για αντιπλημμυρικά και αναπτυξιακά έργα. Η αποτελεσματικότητά τους και η χρησιμότητά τους κρίνεται καθημερινά αλλά και στις κρίσιμες και έκτακτες στιγμές. Οι πολίτες έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους  και αναμένουν απαντήσεις στα καίρια ερωτήματα.

Επισημαίνουμε ότι τα 7,5 εκατομμύρια ευρώ που εγκρίθηκαν και διατέθηκαν στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων στις πληγείσες περιοχές από την κακοκαιρία του Νοεμβρίου 2013 και του Ιανουαρίου 2014 θα πρέπει να αξιοποιηθούν άμεσα με διαφανείς διαδικασίες και με έργα ποιοτικά.

Τέλος, εκτός του νησιού της Ρόδου να προγραμματιστεί η υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων και στα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων ώστε να θωρακιστούν  από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Οι νησιώτες μας θέλουν ειλικρίνεια, αποτέλεσμα και να είναι ασφαλείς.
Χαράλαμπος Κόκκινος, Επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου και του Περιφερειακού Συνδυασμού  «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ»
kokkinosxar@yahoo.gr        

            

Υπ. Εργασίας Γ. Βρούτσης : ανακοίνωση για την «εργάνη»

Με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» για το μήνα Δεκέμβριο ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης δήλωσε τα εξής:

«Κλείνει ο πρώτος ημερολογιακός χρόνος λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη». Καρπός μιας συστηματικής και εργώδους προσπάθειας της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας την οποία στήριξαν από την πρώτη στιγμή όλα τα στελέχη του υπουργείου, της Επιθεώρησης Εργασίας και του ΟΑΕΔ.

Ένα καινοτόμο και πρωτοποριακό σύστημα, το οποίο για πρώτη φορά κατέγραψε όλους αυτούς τους μήνες τις μεταβολές του μισθωτού προσωπικού όλων των επιχειρήσεων της χώρας, αποτυπώνοντας με απόλυτη ακρίβεια και σε πραγματικό χρόνο τις ροές μισθωτής απασχόλησης. Και όχι μόνο!
Μάθαμε για πρώτη φορά επακριβώς τον αριθμό των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων στην χώρα, τον αριθμό των εργαζόμενων ανά επιχείρηση καθώς και το ύψος των μισθών που λαμβάνουν, την γεωγραφική κατανομή των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων σε όλη την επικράτεια και μία σειρά από άλλα -άγνωστα μέχρι πρόσφατα- σημαντικά στοιχεία της αγοράς εργασίας που θα διευκολύνουν πλέον στην διαμόρφωση των πολιτικών απασχόλησης.

Το 2013 έκλεισε με μία ευχάριστη και αισιόδοξη καταγραφή του «Εργάνη» καθώς τον Δεκέμβριο το ισοζύγιο των θέσεων απασχόλησης βρέθηκε, μετά από 10 χρόνια, θετικό με 19.999 νέες θέσεις ενώ το συνολικό ισοζύγιο της χρονιάς που «έφυγε» είναι επίσης θετικό καθώς δημιουργήθηκαν 133.488 περισσότερες νέες θέσεις απασχόλησης. Ρεκόρ δεκαετίας!

Τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα όλους αυτούς τους μήνες επιβεβαιώνουν αυτό που ισχυριζόμασταν από την αρχή.

Ότι η αγορά εργασίας σταθεροποιείται ενώ οι ρυθμοί εξέλιξης της ανεργίας φθίνουν συνεχώς καθώς από το 44,4% του Ιουνίου του 2012 είχαν πέσει το Σεπτέμβριο του 2013 στο 5,9%.
Για πρώτη φορά μέσα στο 2013 είδαμε πτώση του ποσοστού της ανεργίας μετά από 60 μήνες συνεχούς αύξησης ενώ οι δείκτες της απασχόλησης ήδη από τον Απρίλιο του 2013 και έπειτα εμφανίζουν αυξητική τάση.

Η τάση αυτή θα συνεχιστεί και σε συνδυασμό με την περαιτέρω προώθηση πολιτικών για την ανάπτυξη της οικονομίας αλλά και της καταπολέμησης της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας,  θα οδηγήσει για πρώτη φορά το νέο χρόνο στην σταδιακή αποκλιμάκωση της ανεργίας». 

ΠΕΔ Κυκλάδων – επιστολή στον Υπ. Παιδείας σχετικά με την μισθοδοσία των σχολικών καθαριστών

Επιστολή προς τον  Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κο Κων/νο Αρβανιτόπουλο, σχετικά με τη «Χρηματοδότηση για την κάλυψη της μισθοδοσίας των σχολικών καθαριστών», έστειλε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Γιάννης Δεκαβάλλας, ως Πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Νοτίου Αιγαίου.

Στην επιστολή του ο κ. Δεκαβάλλας αναφέρει τα εξής:  

«Ως πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, θέτω υπόψη σας τη μεγάλη χρονική καθυστέρηση αποστολής των χρηματικών ποσών από το Υπουργείο σας, που απαιτούνται για την καταβολή της μισθοδοσίας των ατόμων που ασχολούνται με την καθαριότητα των σχολικών μονάδων.

Η μεγάλη χρονική καθυστέρηση καταβολής της μισθοδοσίας των σχολικών καθαριστριών, που έτσι κι αλλιώς είναι ιδιαίτερα χαμηλή, έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα οικονομικής επιβίωσης των εργαζομένων. Παρόλα αυτά όμως συνεχίζουν και καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες, έτσι ώστε οι σχολικές μας μονάδες να είναι πάντα καθαρές, προς όφελος των μαθητών και των καθηγητών.

Παράλληλα οι σχολικές μας επιτροπές, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν και τις ανάγκες μισθοδοσίας των καθαριστών / τριών, διότι διαθέτουν περιορισμένους οικονομικούς πόρους με τους οποίους θα πρέπει να καλύψουν μέρος ουσιαστικά των αναγκών λειτουργίας των σχολείων, (θέρμανση, αγορά υλικών, κλπ) .

Σας καλώ λοιπόν, όπως με προσωπική σας παρέμβαση επιλυθεί το πρόβλημα που δημιουργείται από τη μη ομαλή και έγκυρη χρηματοδότηση από την πλευρά των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου σας, προς τους δήμους μας και τις σχολικές επιτροπές, για την κάλυψη της μισθοδοσίας των σχολικών καθαριστών / τριών». 

Τρίτη, Ιανουαρίου 14, 2014

Το “Relaunching Europe” πάει Θεσσαλονίκη! (23.1)

Tο “Relaunching Europe”, η πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου με μια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης «Αποθήκη Γ» και θα αναζητήσει μέσα από διεξοδικό διάλογο, ιδέες και προτάσεις που να οδηγούν στην έξοδο από την κρίση.

Νέοι επιχειρηματίες, επαγγελματίες, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι και πολιτικοί, αναμένεται να λάβουν μέρος σε έναν ουσιαστικό διάλογο που θα προσφέρει τροφή για σκέψη κι έμπνευση για δράση και πολιτικές πρωτοβουλίες.

Τα αυστηρά μέτρα λιτότητας από τα οποία υποφέρει ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια αποδεδειγμένα οδηγούν σε αδιέξοδο. Έχει καταστεί πλέον σαφές ότι αυτό το πολιτικό μοντέλο δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι υπάρχουσες πολιτικές προτάσεις φαίνεται να μην ικανοποιούν τους νέους. Και πολλοί από αυτούς ήδη δραστηριοποιούνται ψάχνοντας λύσεις μέσω της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας. Αυτούς τους νέους οφείλουμε να τους αφουγκραστούμε.

Η εκδήλωση θα αποτελείται από δυο πάνελ: στο πρώτο, επιτυχημένοι Έλληνες και ξένοι σε διάφορους κλάδους θα μοιραστούν τις ιδέες και τις εμπειρίες τους. Στο δεύτερο, που θα απαρτίζεται από πολιτικά πρόσωπα και ακαδημαϊκούς θα γίνει συζήτηση στη βάση των παρουσιάσεων του πρώτου πάνελ και θα δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα με στόχο την κατάληξη σε προτάσεις πολιτικής.

Την εκδήλωση θα συντονίζει ο δημοσιογράφος Προκόπης Δούκας.

Σύντομες εισαγωγικές ομιλίες θα κάνουν ο Πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Hannes Swoboda και ο Πρόεδρος του ΠαΣοΚ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευάγγελος Βενιζέλος. Την εκδήλωση θα κλείσει η ευρωβουλεύτης του ΠαΣοΚ κι επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπίας της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Συλβάνα Ράπτη.

Στο πάνελ των πολιτικών θα συμμετέχει ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάνννης Μπουτάρης, ο Ευρωβουλευτής του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματο Liem Hoang Ngoc, ο πρόεδρος του ΟΠΑΔ Μιχάλης Κούτρας κ.α. Καινοτόμες ιδέες και την εμπειρία τους θα παρουσιάσουν μεταξύ άλλων οι: Μάρκος Βερέμης (Upstream), Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου (TEDxAthens, Nest Media, Found.ation), Δημήτρης Ρηγόπουλος (Καθημερινή), Νίκος Φιλίππου (πρώην καλαθοσφαιριστής και μάνατζερ της εθνικής ομάδας), Τάσος Φλάμπουρας (Aventurine) και Melanie Ulyatt (One to One Support Services). Το τελικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες.

Η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή σε όλους.

Εγγραφή και πληροφορίες στο www.relaunchingeurope.eu/thessaloniki.  
Zωντανή αναμετάδοση στο www.relaunchingeurope.eu.  
Σχόλια και ερωτήσεις μπορείτε να κάνετε και μέσω Twitter (@TheProgressives, #RelaunchEU ) και Facebook (www.facebook.com/RelaunchingEurope).


New ideas to get out of the crisis- Debate with the European Socialists and Democrats

'Relaunching Europe', the pan-European initiative from the Socialists and Democrats (S&D Group) in the European Parliament will come to Greece on 23 January. We will host an event with an in-depth debate on seeking new ideas on how to get out of the crisis.

Young entrepreneurs, professionals, politicians, academics, representatives from citizens’ initiatives and journalists will take part in a real debate that will offer food for thought and inspiration for action and political initiatives.

The Greek people have suffered under austerity measures for years now. It has become clear that this political approach cannot continue any longer. The current political proposals have not been enough to satisfy young Greeks and many are seeking their own innovative entrepreneurial solutions. We should listen to their views.

The event will be structured in two parts. In the first panel, successful professionals and entrepreneurs from diverse sectors will share their ideas and experiences. And in the second panel, politicians and academics will take up the ideas from the previous presentations to answer questions and come up with practical policy proposals.

Well-known journalist Prokopis Doukas will moderate the debates.
Short introductory remarks will be made by Hannes Swoboda, the president of the S&D Group, as well as Evangelos Venizelos, the president of the Panhellenic Socialist Movement (PASOK) and Greek deputy prime minister and minister of foreign affairs. Concluding remarks will be made by Sylvana Rapti MEP, the head of the PASOK delegation in the S&D Group.

The panel of politicians and academics will include the mayor of Thessaloniki Yannis Boutaris, French S&D MEP Liem Hoang Ngoc, associate professor at Aristotle University of Thessaloniki Lina Papadopoulou, and the president of the civil servants' social insurance fund (OPAD) Michalis Koutras.

The panel of young entrepreneurs will feature Tassos Flambouras (Aventurine), Dimitris Kalavros-Gousiou (TEDx Athens, Nest Media, Found.ation), Nicos Philippou (ex-basketball player and manager of the national team), Dimitris Rigopoulos (Kathimerini), Melanie Ulyatt (One To One Support Services) and Marco Veremis (Upstream), presenting their innovative perspectives. The final programme will be available shortly.


Everyone is welcome to join us for this free event.

Υπ. Εργασίας : παρουσίαση προτεραιοτήτων της ελληνικής προεδρίας για την απασχόληση (9.1)

Η Ελληνική Προεδρία διεξάγεται σε μια περίοδο σημαντικών προκλήσεων για την Ευρώπη. Μετά από μια σκληρή δοκιμασία για αρκετές χώρες, οι κοινές προσπάθειες φαίνεται ότι αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς. Οι πρώτοι θετικοί οιωνοί έχουν αρχίσει να διαφαίνονται. Σταδιακά, αλλά σταθερά, οι οικονομίες ανακάμπτουν, η δημοσιονομική σταθερότητα επανέρχεται.

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση διανύει μια κρίσιμη φάση. Οι λαοί της Ευρώπης έχουν εναποθέσει μεγάλες ελπίδες στο Ευρωπαϊκό οικοδόμημα και εμείς καλούμαστε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Η Ελληνική Προεδρία θα δουλέψει εντατικά, αποτελεσματικά, με μεράκι και αποφασιστικότητα για να συμβάλει στην ευόδωση αυτών των στόχων.

Δε θέλουμε σε καμία περίπτωση να ισχυριστούμε ότι το έργο αυτό θα είναι εύκολο. Πόσο μάλλον που στον τομέα μου, τον τομέα της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, υπάρχουν οι μεγαλύτερες προκλήσεις. Εδώ είναι ένα στοίχημα, ένα στοίχημα για όλη την Ευρώπη, που πρέπει να κερδίσουμε.

Στην Ευρώπη των 28, η ανεργία κινείται πλέον σε υψηλότερα επίπεδα από το ξεκίνημα της κρίσης το 2008. Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία της Eurostat, το ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ-28 ανέρχεται σε 10,9%, (στην Ευρωζώνη ήταν 12,1%) ενώ για την Ελλάδα είναι 27,4%. Αντίστοιχα για τους νέους το ποσοστό για την ΕΕ-28 ήταν 23,6% ενώ στην Ευρωζώνη ήταν 24,2%. Πάντως είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό ανεργίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο παραμένει σταθερό από τον Απρίλιο του 2013, ενώ για την Ελλάδα παρατηρείται μια σταδιακή αποκλιμάκωση του ποσοστού ανεργίας των νέων τους τελευταίους μήνες.

Σε αυτό το πλαίσιο προκλήσεων, οι προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας σε ό,τι αφορά στα ζητήματα απασχόλησης και κοινωνικής πολιτικής  επικεντρώνονται σε τρεις άξονες:
Πρώτον, στην προώθηση της απασχόλησης και στην αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της ανεργίας.

Συνολικά, 7,5 εκατομμύρια νέοι έως 24 ετών στην Ευρώπη δεν απασχολούνται, αλλά δεν συμμετέχουν καν σε κάποιο κύκλο εκπαίδευσης ή κατάρτισης. Είναι οι λεγόμενοι NEETs. Γι’ αυτό άλλωστε μία από τις βασικές προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας είναι η ομαλή, γρήγορη και αποτελεσματική υλοποίηση της πρωτοβουλίας «Εγγύηση για την Νεολαία» (Youth Guarantee), καθώς και η προώθηση της Σύστασης της Επιτροπής για τη διαμόρφωση ενός Πλαισίου Ποιότητας για την Πρακτική Άσκηση.

Στον ίδιο άξονα προτεραιότητας, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη συνεργασία των Δημόσιων Υπηρεσιών Απασχόλησης και στη βελτίωση των όρων κινητικότητας του εργατικού δυναμικού, καθώς είναι γνωστό ότι ακόμη και σήμερα, υπάρχουν περίπου 2 εκατομμύρια κενές θέσεις εργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Δεύτερη προτεραιότητα είναι η ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Γιατί ο αναπτυξιακός δυναμισμός των κοινωνιών μας, έχει ως προαπαιτούμενο υψηλά επίπεδα κοινωνικής συνοχής και εμπιστοσύνης. Μεταξύ άλλων, σε συνεργασία με τα αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα θα επεξεργαστούμε τρόπους με τους οποίους μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική η ένταξη του Πίνακα Κοινωνικών Αποτελεσμάτων στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο.

Τρίτη προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας στο πεδίο της απασχόλησης και των κοινωνικών θεμάτων είναι η ενίσχυση της διαδικασίας του κοινωνικού διαλόγου και η ευρύτερη δυνατή κινητοποίηση των κοινωνικών εταίρων και άλλων συλλογικών κοινωνικών φορέων στη διαμόρφωση των κοινοτικών πολιτικών. 


Γιατί η υλοποίηση των απαραίτητων για την διέξοδο από την κρίση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουν εάν δεν υπάρχει μια κοινή συναντίληψη και συνδιαμόρφωσή τους. Η Ελληνική Προεδρία θα εργαστεί προς την κατεύθυνση αυτή, μεταξύ άλλων μέσω της υιοθέτησης μιας Απόφασης του Συμβουλίου με στόχο την αναβάθμιση της Κοινωνικής Συνόδου.