Παρασκευή, Ιουνίου 29, 2012

Miss Tourism Greece 2012 στην Σαντορίνη

Σήμερα, Παρασκευή 29 Ιουνίου είναι η πρώτη μέρα του τριήμερου Fashion Event  “Miss Tourism Greece 2012” που θα πραγματοποιηθεί στην Σαντορίνη
Η σημερινή πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στους χώρους της Santo Wines, στις 20.30. 
Για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης συνεργάζονται πολλά τοπικά καταστήματα ρούχων, αξεσουάρ, καλλυντικών καθώς και beauty treatment spots, τα οποία θα προβάλλουν τις φετινές καλοκαιρινές συλογές τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της διοργανώτριας εταιρίας “Sea and Sun Events”,

Η Sea andSun Events και η Models Academy διοργανώνουν τριήμερο (29 - 30 Ιουνίου και 1η Ιουλίου)   Fashion Event  “Miss Tourism Greece 2012” στην Σαντορίνη.

Σκοπός  της εκδήλωσης,  είναι να προβληθεί το νησί στα διεθνή και εγχώρια Μ.Μ.Ε καθώς και να προσφέρει την δυνατότητα σε μονίμους κατοίκους και επισκέπτες να δουν από κοντά, τις νέες collection ρούχων και αξεσουάρ των καταστημάτων του νησιού.
Η νικήτρια του ελληνικού διαγωνισμού, θα μετάσχει στο Miss Tourism international και θα είναι “Πρέσβειρα τουρισμού και ομορφιάς” της χώρας μας, στην χώρα διεξαγωγής του Διεθνούς Τελικού.
Το τριήμερο event θα διεξαχθεί σε τρία διαφορετικά σημεία του νησιού.
Στο οινοποιείο “SantoWines”, στο ξενοδοχείο “Caldera View Resort” στον κεντρικό δρόμο Ακρωτηρίου και στο ξενοδοχείο “Black Rose Suites” στον Περίβολο.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την Sea and Sun Events στα τηλέφωνα : 2286030384, 6987391111, 6972489728

η πρωτοβουλία «Καθαρίζουμε την Ελλάδα» στην Σαντορίνη

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Σαντορίνης,

Στα πλαίσια της πρωτοβουλίας του ΣΚΑΪ «Καθαρίζουμε την Ελλάδα, Ομορφαίνουμε την Ελλάδα», σε συνεργασία με τον Δήμο Θήρας, συλλόγους και φορείς του νησιού, διοργανώνεται την Κυριακή η1 Ιουλίου 2012 καθαρισμός σε παραλίες και κοινόχρηστους χώρους της Σαντορίνης από εθελοντές.
Σημείο συνάντησης, η είσοδος του Κλειστού Γυμναστηρίου (Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ.), στις 10 το πρωί. 

η γιορτή των Αγίων Αναργύρων στο Μεγαλοχώρι


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου,

Η Πρόεδρος και τα μέλη του Συλλόγου των Απανταχού Μεγαλοχωριτών Θήρας σας προσκαλούν στην ετήσια γιορτή αφιερωμένη για τα παιδιά του χωριού, την Κυριακή 1η Ιουλίου 2012 και ώρα 20.15 στη θέση Μετόχι .
Η παρουσία σας θα δώσει χαρά σ' εμάς και τιμή στα παιδιά μας.
Με εκτίμηση ο Γ.Γραμματέας,  Ιωσήφ Πέρρος. 

Santorini Biennale of Arts" – ξεκινά την Κυριακή 1η Ιουλίου στον Πύργο

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση των διοργανωτών,

Καλλιτέχνες από 35 χώρες ανάμεσά τους και αξιόλογοι Θηραίοι καλλιτέχνες, 18 Επιμελητές και κριτικοί τέχνης από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Μ. Βρετανία, την Ισπανία, τις ΗΠΑ, την Χιλή, την Γαλλία, την Ιαπωνία και την Αυστραλία, δημιουργούν σε 20 εκθεσιακούς χώρους την 1η Μπιενάλε Τέχνης της Σαντορίνης.




Με κέντρο δραστηριοποίησης τον Πύργο της Σαντορίνης, αποστολή της Μπιενάλε είναι να προωθεί ανερχόμενους αλλά και καταξιωμένους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο και με όχημα τις διαφορετικές μορφές της τέχνης να υποστηρίξει ένα πρόγραμμα πολιτιστικής συνεργασίας σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Διάρκεια: 1η Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου
Γιορτή έναρξης: 1η Ιουλίου στην πλατεία του Πύργου στις 20.00 

Ο μεγαλύτερος όγκος των εκθέσεων θα διεξαχθεί στον Πύργο ενώ ένα μέρος των εκθέσεων θα επεκταθεί και σε άλλα σημεία της Σαντορίνης. Πιο συγκεκριμένα στον Πύργο θα χρησιμοποιηθούν 11 κλειστοί χώροι (παλιές κάναβες) καθώς και μερικοί εξωτερικοί χώροι κάτω από το Βενετσιάνικο Καστέλι δημιουργώντας ένα πάρκο τέχνης. Οι εκθέσεις θα επεκταθούν στο “Santorini of the Past” Cultural Village (Πύργος), Ξενοδοχείο Voreina Gallery Suites (Πύργος), OrizontesHotel (Πύργος), Καμάρι (cineKamari), Φηρά (Hotel Majestic), Ημεροβίγλι (Andromeda Villas), Οία (Pelagos Hotel & Atlantis Bookstore), Περίσσα και Περίβολος (Το Ταξίδι, Hotel Irigenia  - Thera Mare Boutique Hotel) και Ακρωτήρι (Kalestesia Suites).

οι ακαδημίες του Πανιωνίου πήγαν Εμπορείο!


Ο Πανιώνιος Γυμναστικός Σύλλογος Σαντορίνης τόλμησε και πέτυχε!
Συνεπείς στις προσπάθειές μας για ανάδειξη του αθλητισμού στο νησί μας, ο σύλλογός μας αφουγκράστηκε την ανάγκη να βρεθούμε κοντά στους νεαρούς αθλητές του μεγαλύτερου χωριού του νησιού και έκανε πράξη την δημιουργία τμήματος των ακαδημιών του συλλόγου στο Εμπορείο.


Στις πρώτες προπονήσεις του συλλόγου συγκεντρώθηκαν 14 αθλητές και αθλήτριες και ευελπιστούμε ακόμα περισσότεροι νέοι και νέες να βρεθούν κοντά μας στις επόμενες προπονήσεις.
Οι ακαδημίες στο κλειστό γυμναστήριο Θήρας συνεχίζονται με κανονικούς ρυθμούς και οι νεαροί αθλητές του συλλόγου μας, με ενθουσιασμό συμμετέχουν στις καθημερινές πρωινές προπονήσεις. Το αθλητικό κλίμα, η οργάνωση του συλλόγου και η παιδαγωγική ικανότητα του προπονητή μας κ. Πρέκα Μηνά πέρα από τους αθλητές έχει κερδίσει και τα χαμόγελα των γονιών των μικρών μας φίλων.
Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις ακαδημίες του συλλόγου, σας υπενθυμίζουμε πως η επόμενη περίοδος θα ξεκινήσει στις 16 Ιουλίου. Οι προπονήσεις θα πραγματοποιούνται πρωινές ώρες (10:00-12:00) στο κλειστό δημοτικό γυμναστήριο Θήρας και απογευματινές ώρες (18:00-20:00) στον προαύλιο χώρο του γυμνασίου Εμπορείου. Εγγραφές θα πραγματοποιούνται κατά την διάρκεια των τριών πρώτων προπονήσεων κάθε περιόδου.

Για το ΔΣ, ο Πρόεδρος, Βλαβιανός Βαλάντης

Πληροφορίες στα τηλέφωνα 6946564842 Πρέκας Μηνάς και 6945885602 Διαμαντόπουλος Γιάννης και στο email: pgssanto@gmail.com 
Βρείτε μας στο facebook ως Panionios Santorinis

«διαχείριση ρευστότητας σε καιρό κρίσης» από το Επιμελητήριο Κυκλάδων

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων μας προσκαλεί στην εκδήλωση με θέμα: «διαχείριση ρευστότητας σε καιρό κρίσης» την Δευτέρα, 02 Ιουλίου 2012 και ώρα 18.00,
Στην Συνεδριακή Αίθουσα Επιμελητηρίου Κυκλάδων, στην Ερμούπολη.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Δημήτρης Παυλάκης, Τραπεζικός Μεσολαβητής, με θέμα “Ο ρόλος του Τραπεζικού Μεσολαβητή στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις”, o Νικόλας Τριτάρης, Οικονομικός Σύμβουλος, τ. Γενικός Δ/ντής ΤΕΜΠΜΕ, με θέμα “ΤΕΜΠΜΕ και ΕΣΠΑ – Πρακτικές λύσεις και χρήσιμα εργαλεία για τις ΜΜΕ”,
και η Μαρία Μυζήθρα, Οικονομικός Σύμβουλος, με θέμα “Αναζήτηση εσωτερικών πηγών ρευστότητας”

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί μέσω τηλεδιάσκεψης σε όλα τα νησιά που διαθέτουν παραρτήματα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων. 

σύσκεψη για την πορεία των έργων του ΕΣΠΑ…

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,

Σύσκεψη για την πορεία του προγράμματος ΕΣΠΑ στο Νότιο Αιγαίου πραγματοποιήθηκε στις 28.6 υπό τον Περιφερειάρχη, Γιάννη Μαχαιρίδη, με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη, Τζώρτζη Μακρυωνίτη, και υπηρεσιακών στελεχών της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής.
Εξετάστηκαν ένα προς ένα τα έργα και ζητήθηκε από τους εμπλεκόμενους φορείς να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να μην υπάρξει καμία απώλεια πόρων.
Ιδιαίτερα, αναφορικά με τα έργα που αφορούν στην ύδρευση ο Περιφερειάρχης έδωσε οδηγία προκειμένου οι υπηρεσίες να διευκολύνουν  τις σχετικές διαδικασίες για την ωρίμανση των έργων αλλά και την προκήρυξη των διαγωνισμών.

Photo Sikinos – εγκαίνια


Σύμφωνα με ανακοίνωση της ομάδας «Photo Sikinos - Πρωτοβουλία για την φωτογραφία και τον Πολιτισμό της Σικίνου»,

Σας καλούμε στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας την Κυριακή 1η Ιουλίου στο μοναστήρι της Χρυσοπηγής, αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία που θα τελεστεί στον ομώνυμο ναό. 
Την πρόσκληση υπογράφουν οι : Άντα Μακρή, Δημήτρης Μάναλης, Θεόδωρος Σκαμπαβίριας και Κωσταντίνος Χαμπίπης. 

πολλοί οι ποδηλάτες της Άνδρου…!


Σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών που υπογράφει ο Κυριάκος Μουστάκας,

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη ο 2ος Ποδηλατικός γύρος Άνδρου την Κυριακή 24 Ιουνίου 2012.
Η Άνδρος αγκάλιασε το αθλητικό γεγονός με πολύ ενθουσιασμό και πλαισίωσε τη διοργάνωση με το ανθρώπινο δυναμικό της, αλλά και  με όλους τους μηχανισμούς υποστήριξης που διαθέτει.
Και έδειξε  ότι   μπορεί να γίνει ένας πολλά υποσχόμενος και ανερχόμενος προορισμός για παρόμοιες αθλητικές δράσεις, για ένα πιο φιλικό  και προσβάσιμο περιβάλλον….
 Αυτό φάνηκε και  από την άμεση ανταπόκριση  και συμμετοχή του  ντόπιου πληθυσμού   των ντόπιων ποδηλατών από όλες τις ηλικίες,  που μαζί και με τους  άλλους φίλους ποδηλάτες, που έσπευσαν από Αθήνα, έφθασαν τους 250…!!!

Πέμπτη, Ιουνίου 28, 2012

τα κρασιά της Σαντορίνης έχουν ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία

Άρθρο της Τάνιας Γεωργιοπουλου με τίτλο “τα κρασιά τηςΣαντορίνης έχουν ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία” δημοσιεύθηκε στις 23 Ιουνίουστην εφημερίδα “Καθημερινή” με αφορμή το 2ο Διεθνές Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 6 και 7 Ιουλίου στο νησί, με θέμα «Φυτογενετικός πλούτος και αγροτική παράδοση των νησιών του Αιγαίου».

Σύμφωνα με το άρθρο,

Και αν ένα ποτήρι Σαντορινιό Ασύρτικο εκτός από γεύση και καλή διάθεση μπορούσε να προσφέρει και καλή υγεία; Επιστήμονες από πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας έχουν πραγματοποιήσει μετρήσεις και πειράματα και απέδειξαν ότι το κρασί, ή μάλλον τα οινοστάφυλα του νησιού, διαθέτουν θεραπευτικές ουσίες σε μεγάλη συγκέντρωση.

Ο καθηγητής Χημείας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σέρκος Χαρουτουνιάν, εξηγεί ότι τα κρασιά της Σαντορίνης διαθέτουν σε μεγάλες ποσότητες πολυφαινόλες λόγω των ιδιαίτερων εδαφοκλιματικών συνθηκών του νησιού. «Τα αμπέλια στη Σαντορίνη μεγαλώνουν σε συνθήκες στρες και τα φυτά, για να τα βγάλουν πέρα, παράγουν σε μεγάλες ποσότητες κάποιες ουσίες που έχουν ευεργετικές ιδιότητες για τον άνθρωπο», εξηγεί.
Κάτι σαν τα αντισώματα που αναπτύσσει κάποιος όταν περάσει μια ασθένεια και τα οποία μετά του προσφέρουν αντοχή στον συγκεκριμένο ιό.

Μελέτες επιστημόνων, οι οποίες θα παρουσιαστούν στο 2ο Διεθνές Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στη Σαντορίνη στις 6 και 7 Ιουλίου με θέμα «Φυτογενετικός πλούτος και αγροτική παράδοση των νησιών του Αιγαίου», αποδεικνύουν την ικανότητα των ουσιών αυτών να παρεμποδίζουν την οξείδωση της LDL καλής χοληστερόλης, που με τη σειρά της εμποδίζει τη στένωση των αρτηριών και προφυλάσσει τον οργανισμό από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Οπως επισημαίνει ο κ. Χαρουτουνιάν, το Ασύρτικο, η βασική ποικιλία του οποίου καλλιεργείται στη Σαντορίνη, αν και λευκή είναι μια πολύ πλούσια ποικιλία κρασιού που περιέχει πολλά ευεργετικά στοιχεία. Σε εκχυλίσματα που έχουν φτιαχτεί από σταφύλια αυτής της ποικιλίας έχουν βρεθεί σε μεγάλη συγκέντρωση συστατικά που έχουν προστατευτική δράση κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Τα περισσότερα όμως ωφέλιμα συστατικά σήμερα πετιούνται κυριολεκτικά, αφού βρίσκονται στα υπολείμματα που περισσεύουν της οινοποίησης των σταφυλιών. Ο καθηγητής εξηγεί ότι υπάρχει σχέδιο ώστε ώς το τέλος του χρόνου τα υπολείμματα αυτά να συγκεντρώνονται και να χρησιμοποιούνται είτε ως πρώτη ύλη για την παρασκευή καλλυντικών είτε για την παρασκευή συμπληρωμάτων διατροφής. Ο ίδιος πιστεύει ότι οι μελέτες που θα παρουσιαστούν στο συνέδριο είναι πολύ σημαντικές γιατί αποδεικνύουν με στοιχεία ότι μερικά προϊόντα είναι μοναδικά.

«Αυτό για παράδειγμα συνέβη με τη φάβα Σαντορίνης που βρήκαμε ότι προέρχεται από το λαθούρι climenum, που είναι μοναδικό στον κόσμο. Καμία άλλη φάβα δεν προέρχεται από το ίδιο φυτό. Ετσι ξεκινήσαμε τη διαδικασία για την κατοχύρωση του προϊόντος ως ΠΟΠ και ευτυχώς που το κάναμε, γιατί ανακαλύψαμε ότι έρχονταν Αυστραλοί και έκαναν μεταφυτεύσεις στην πατρίδα τους. Δεν αρκεί μόνο να λες ότι έχεις ένα μοναδικό προϊόν. Η φάβα Σαντορίνης λοιπόν αξίζει τα λεφτά της και το αποδείξαμε». Ολα αυτά στηρίζουν και την αγροτική παραγωγή του νησιού βέβαια, καθώς αυτή δεν μπορεί να υπάρξει αν τα προϊόντα που παράγονται δεν γίνουν γνωστά και δεν πουλιούνται και μάλιστα σε καλές τιμές.

Το βασικό θέμα του συνεδρίου είναι η βιοποικιλότητα των νησιών του Αιγαίου που είναι πλούσια και μοναδική. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα ενδημικά φυτά της Ελλάδας είναι περισσότερα από της Γερμανίας, παρά την έκταση της δεύτερης. Το επαγγελματικό λύκειο Σαντορίνης έχει ετοιμάσει σχετική εργασία, ενώ το Δημοτικό της Οίας, ταινία μικρού μήκους για το μέλλον του αμπελώνα. 
Ενας ακόμα από τους βασικούς στόχους του συνεδρίου είναι πώς μπορεί η μοναδικότητα των προϊόντων που παράγονται σε πολλές περιοχές της χώρας να αξιοποιηθεί επιχειρηματικά, δηλαδή τα προϊόντα αυτά να βρουν τον δρόμο τους προς την κατανάλωση.

Ο κ. Κώστας Κωνσταντινίδης, ιδρυτής του Heliotopos που οργανώνει το συνέδριο, εξηγεί ότι κατά τη διάρκειά του θα συζητηθεί επίσης και το θέμα του παραδοσιακού αμπελώνα της Σαντορίνης, καθώς τελευταία διατυπώνονται πολλές απόψεις για το αν η Σαντορίνη πρέπει να επενδύσει στο να παράγει ένα μοναδικής ποιότητας κρασί ή θα πρέπει να διατηρήσει ακέραιο τον παραδοσιακό αμπελώνα με τις κουλούρες. Οπως επισημαίνει, χρειάζονται επιστημονικά στοιχεία που να στηρίζουν τη μια ή την άλλη άποψη.

θησαυροί και έξω από την Καλντέρα

Κι ένα ακόμη, σχετικά πρόσφατο κείμενο, που βρήκαμε στην εφημερίδα “Καθημερινή” σχετικά με την Σαντορίνη, υπογράφει η Καρολίνα Ρικάκη έχειτίτλο “θησαυροί και έξω από την Καλντέρα” κι αναφέρεται στις πολλές και καλές επιλογές και δυνατότητες διαμονής στο νησί, εκτός Καλντέρας…

Σύμφωνα με το άρθρο,

«Εχεις κανένα καλό ξενοδοχείο να μου συστήσεις για τη Σαντορίνη;», με ρώτησε ένας φίλος και μετά πρόσθεσε γρήγορα, «αλλά δεν θέλω να ξοδέψω μια περιουσία». Καλά ξενοδοχεία στη Σαντορίνη; Πανεύκολο. Υπάρχουν πολλά. Αλλά το πράγμα περιπλέκεται όταν πρέπει να σκεφτείς τα ευρώ που θα ξοδέψεις. Και ποιός δεν τα σκέφτεται αυτές τις μέρες; Φυσικά, αν πας στη Σαντορίνη, το όνειρο περιλαμβάνει πολυτέλεια και ομορφιά στην Καλντέρα, με πισίνα που χάνεται στον ορίζοντα, συναρπαστική θέα, ηλιοβασίλεμα...
Αλλά αν δεν θέλεις να ξοδέψεις τον μισό μισθό σου για λίγες μέρες σε ένα ξενοδοχείο, πρέπει να συμβιβαστείς με κάτι άλλο.

Οι επιλογές είναι ανάμεσα σε κάτι λιγότερο συναρπαστικό, με τα βασικά κομφόρ στην Καλντέρα ή απλώς να φύγεις τελείως από την Καλντέρα. Η πρότασή μου είναι να πάρετε το ποτό σας την ώρα του ηλιοβασιλέματος στην Καλντέρα και μετά να αφήσετε τα πλήθη και να μείνετε κάπου αλλού. Εχω ανακαλύψει δύο υπέροχα μέρη, όπου μπορείτε να μείνετε σε υπόσκαφα σπίτια στο στυλ της Καλντέρας (με όλη τη γοητεία της), με τη μόνη διαφορά ότι δεν θα είστε στην Καλντέρα. Μεγάλο το κακό;

Μπορεί να είναι κακό για όσους είναι στον μήνα του μέλιτος, αλλά και πάλι, υπάρχουν και σε αυτήν την περίπτωση ορισμένα πλεονεκτήματα: άνετο πάρκινγκ, όχι τόσα σκαλοπάτια για να ανέβετε και όχι ορδές τουριστών σε κάθε σημείο.

Η πιο πρόσφατη ανακάλυψή μου είναι ο Άγιος Αρτέμιος, ένας σπάνιος συνδυασμός ξενοδοχείου με εκκλησία. Ανήκει στον Αρτέμιο Μπελλώνια και στην Ελβετίδα γυναίκα του, Υβόν. Η εκκλησία χτίστηκε τον 15ο αιώνα από έναν πρόγονο του Αρτέμιου. Αν και δεν διατηρεί ακριβώς την αρχική μορφή της, έχει παραμείνει στην οικογένεια από τότε και σήμερα είναι μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εκκλησίες στην Ελλάδα. Τα παλιά χρόνια, οι επισκέπτες προσκυνητές περνούσαν τη νύχτα στα υπόσκαφα σπίτια, βαθιά μέσα στον ηφαιστειογενή βράχο, ακριβώς από πίσω. Σήμερα, μπορείτε να κάνετε το ίδιο, αλλά με λίγο περισσότερη άνεση από αυτήν που απολάμβαναν οι προσκυνητές και αντί να ψάλλετε ύμνους, μπορείτε να βουτάτε σε μια μεγάλη πισίνα, να τσεκάρετε τα e-mail σας, να παίζετε τένις, να βλέπετε ταινίες, να απολαμβάνετε το πλούσιο πρωινό και να ξαπλώνετε στον ήλιο. Τα σπίτια είναι χτισμένα σε ένα καλόγουστο, μινιμαλιστικό ύφος: οι τοίχοι, τα χτιστά κρεβάτια και οι καναπέδες είναι στο λευκό. Τα απαλά, τσιμεντένια πατώματα δίνουν αίσθηση άνεσης και δροσιάς. Η επίπλωση είναι παραδοσιακή. Οι μεγάλες σπηλιές είναι τώρα μία πολύ κυκλαδίτικη ευρύχωρη αίθουσα πρωινού, με μοναστηριακή τραπεζαρία κι ένα αναπαυτικό καθιστικό. Το περιβάλλον είναι πιο αγροτικό και οι παραλίες είναι κοντά και αν ταξιδεύετε με μικρά παιδιά, θα απολαύσετε μία άπλα που κανένα ξενοδοχείο στην Καλντέρα δεν μπορεί να προσφέρει.

Και μετά είναι το «Ηλιόφως», μία καταπληκτικά γοητευτική αγκαλιά από μικρά σπίτια και αναστηλωμένες κατοικίες μέσα στον βράχο. Βρίσκεται στη Φοινικιά, ένα αυθεντικό χωριουδάκι χωρίς αυτοκίνητα όπου η ζωή είναι ακόμη απόλυτα γαλήνια, παρ’ ότι απέχει μόλις 15 λεπτά ποδαρόδρομο από το κέντρο της Οίας. Τα σπίτια έχουν το απλό, ντόπιο στυλ, αλλά αναβαθμισμένα με καλλιτεχνικές πινελιές. Η ιδιοκτήτρια, Σοφία Αδαμοπούλου, λατρεύει τα ταξίδια και έχει συγκεντρώσει μια μεγάλη συλλογή από διάφορα ενθύμια και μικροπράγματα απ’ όλο τον κόσμο. Με μία εκλεκτική μείξη επίπλων, αντικειμένων και έργων τέχνης, έχει δώσει στα σπίτια της ένα ξεχωριστό, αλλά όχι υπερβολικό, εξωτικό τόνο. 

οι “Πλέγμα” live...

Στον χώρο και στην σκηνή του Katharos Lounge, στην περιοχή “Κάθαρος” της Οίας θα παρουσιάσουν τις μουσικές τους οι "Πλέγμα" το βράδυ του Σαββάτου 30 Ιουνίου.  Ώρα έναρξης 23.00.
Ενώ, την Κυριακή 1η Ιουλίου οι "Πλέγμα" θα παίξουν στην σκηνή του Bel Air Lounge Club στα Φηρά. Ώρα έναρξης 23.30. 


Οι “Πλέγμα” δημιουργήθηκαν το 2011 στην Αθήνα και αποτελούνται από τους:
Κωνσταντίνο Πελεκάνο - ακουστική κιθάρα, τραγούδι, Χριστόφορο Γαβαλά - ακουστική κιθάρα, Λουκά Κερκύρα – κοντραμπάσο, Κώστα Στεφόπουλο – κρουστά. 

αποφάσεις για την προβολή των νησιών της ΠΝΑ και της Σαντορίνης

Σε ταυτόχρονο σχεδόν χρόνο πάρθηκαν οι αποφάσεις για την, συνολική αλλά και για κάθε νησί ξεχωριστά, διαφημιστική προβολή των 48 κατοικημένων νησιών της Περιφέρειας του Νότιου Αιγαίου από την Π.Ν.Α. καθώς και η απόφαση για την παραγωγή περιεχομένου για την τουριστική προβολή του Δήμου Θήρας, από τον Δήμο Θήρας.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις,

Το έργο “Δημιουργία Τουριστικής Ταυτότητας (destination brand) για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου” ανατέθηκε από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου  στην εταιρία LTH Advertising με το ποσό των 67.000 ευρώ.
Το έργο προβλέπει την δημιουργία ενός ενιαίου λογότυπου συνολικά για όλα τα νησιά της Περιφέρειας, λογοτύπων για κάθε νησί ξεχωριστά με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, καθώς και κειμένων και φωτογραφιών για κάθε ένα από τα 48 κατοικημένα νησιά του Νότιου Αιγαίου.
Το υλικό θα φιλοξενηθεί σε σελίδα που θα δημιουργηθεί από την ίδια εταιρία.

Το έργο “παραγωγή περιεχομένου για την τουριστική προβολή του Δήμου Θήρας”
ανατέθηκε απευθείας από τον Δήμο Θήρας στην εταιρεία Ντρενογιάννης με το ποσό των 17.220 ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ.

ένταξη έργων για πόσιμο νερό από την Περιφέρεια…

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου,

Με αποφάσεις του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιάννη Μαχαιρίδη εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013 τρία έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,7 εκ. €, για τη διαχείριση και διανομή πόσιμου νερού σε ισάριθμα νησιά των Κυκλάδων.
Τα τρία έργα είναι τα εξής:

Εξωτερικό Δίκτυο Ύδρευσης Οικισμού Πύργου και Μονάδα Αφαλάτωσης Οικισμού Ακρωτηρίου Θήρας, προϋπολογισμού 955 χιλ.
Το έργο αφορά στην κατασκευή εξωτερικού δικτύου ύδρευσης 5,6 χλμ. στον οικισμό Πύργου με σκοπό τη διασύνδεση των υφιστάμενων δεξαμενών αποθήκευσης νερού του οικισμού, καθώς και στην προμήθεια - εγκατάσταση συστήματος αφαλάτωσης θαλασσινού νερού δυναμικότητας 250 κ.μ. την ημέρα με σκοπό την αντιμετώπιση του προβλήματος λειψυδρίας που παρουσιάζει η περιοχή του Ακρωτηρίου το οποίο  αν και διαθέτει τις απαιτούμενες υποδομές δικτύων ύδρευσης είναι πολύ μακριά από το υπόλοιπο δίκτυο της περιοχής.  
Με την παρέμβαση αυτή, συμπληρώνονται τα έργα βασικών υποδομών που έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα στο ΕΣΠΑ για το νησί της Θήρας, τα οποία ανέρχονται στα 11 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 38,6 εκ.

Κατασκευή Αγωγού Μεταφοράς Νερού από Κατάπολα στη Χώρα Αμοργού, προϋπολογισμού 391 χιλ.
Τα ενταγμένα έργα βασικών υποδομών που έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα στο ΕΣΠΑ για το νησί της Αμοργού είναι 3, συνολικού προϋπολογισμού 1,8 εκ.

Προμήθεια αυτόνομων συστημάτων επεξεργασίας νερού στο Δήμο Τήνου, προϋπολογισμού 378 χιλ.
Τα ενταγμένα έργα βασικών υποδομών που έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα στο ΕΣΠΑ για το νησί της Τήνου είναι 4, συνολικού προϋπολογισμού 10,1 εκ.

Το Πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής και το Ελληνικό Δημόσιο.

οικονομική επιτροπή Π.Ν.Α. – θέματα

Την Δευτέρα 2 Ιουλίου στις 12.00 θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση (μεταξύ στελεχών που βρίσκονται σε Ρόδο και Σύρο, μέσω τηλεδιάσκεψης…) της οικονομικής επιτροπής με τα εξής θέματα :

Έγκριση τροποποιήσεων των όρων δημοπράτησης του έργου: «Προμήθεια και εγκατάσταση μονάδων παραγωγής και  Διάθεσης πόσιμου νερού στα μικρά νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου».Προϋπολογισμού : 611.320,00 €  (με Φ.Π.Α. 16 %).
Έγκριση όρων δημοπράτησης του έργου «Προμήθεια συστημάτων προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρίες σε παραλίες των νησιών του Νοτίου Αιγαίου».
Έγκριση 3ου Πρακτικού Διενέργειας Διαγωνισμού του υποέργου «Προμήθεια δύο μονάδων παραγωγής και διάθεσης πόσιμου νερού» της πράξης με τίτλο «Πιλοτικό πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων Δήμου Ανάφης και Χάλκης».
 Έγκριση  Πρακτικού Διενέργειας Διαγωνισμού του έργου: «Προμήθεια υπολογιστών
σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής της Π.Ν.Α.», Προϋπολογισμού 183.871,89 € (με Φ.Π.Α. 16%).
Έγκριση Πρακτικού Διενέργειας Διαγωνισμού του έργου: «Προμήθεια επίπλων – εξοπλισμού ειδών φυσιοθεραπείας – εξοπλισμού οργάνων παιδικής χαράς και διαφόρων ετερόκλητων ειδών των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής της Π.Ν.Α.» Προϋπολογισμού 148.790,47 €  (με Φ.Π.Α. 16 %).
Έγκριση Πρακτικού Διενέργειας Διαγωνισμού του έργου: «Προμήθεια ειδών εργαστηρίου των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής της Π.Ν.Α.»  Προϋπολογισμού  225.441,36 Ευρώ (με Φ.Π.Α. 16 %).
Έγκριση 2ου Πρακτικού Διενέργειας Διαγωνισμού του υποέργου «Παροχή Υπηρεσιών Συμβούλου            
Ενημέρωσης – Ευαισθητοποίησης Πολιτών» και συγκρότηση επιτροπής των Υποέργων της πράξης με τίτλο «Πιλοτικό πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων  Δήμου Ανάφης και Χάλκης».
Έγκριση πρακτικών και μελών επιτροπής διαγωνισμού το έργου : « Διαγράμμιση Επαρχιακού Οδικού Δικτύου ν. Κυκλάδων (2012)».
Τροποποίηση Προγράμματος Τουριστικής Προβολής Κυκλάδων 2012.
Έγκριση  1ου ΑΠΕ  του  έργου: «Βελτίωση Εγκαταστάσεων Γηπέδου Ποδοσφαίρου Βαθύ Καλύμνου».
Έγκριση πρακτικού Πλειοδοτικής Δημοπρασίας Εκμίσθωσης Κιλικίου της Δνσης Μεταφορών.
Έγκριση ακύρωσης διαγωνισμού και επαναδημοπράτησης του έργου: «Λιμενικά Έργα Ψάθης Κιμώλου».     
Έγκριση Δράσεων Πολιτισμού – Αθλητισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. 

σχετικά με τις δημόσιες πληρωμές….

Επιστολή προς τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) Κων/νο Ασκούνη,  σχετικά με “το Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ”, έστειλε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιάννης Δεκαβάλλας, ως Πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Νοτίου Αιγαίου.

Στην επιστολή του ο κ. Δεκαβάλλας αναφέρει τα εξής:    

Με την παρούσα επιστολή μου, ως πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, επιθυμώ να σας θέσω ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί δήμοι, όχι μόνο στο νησιωτικό μας χώρο, αλλά θεωρώ και σε όλη την Ελλάδα, πρόβλημα το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσει και να θέσει στο Υπουργείο Εσωτερικών η Κ.Ε.Δ.Ε.
Ειδικότερα το πρόβλημα που μας απασχολεί είναι η καθυστέρηση αποπληρωμής των έργων που έχουμε υλοποιήσει ως δήμοι μέσω του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ. Ήδη πολλοί εργολάβοι οι οποίοι υλοποίησαν έργα στο πλαίσιο του προγράμματος, μετά την έγκριση της τεχνικής υπηρεσίας και την έγκριση του αντίστοιχου λογαριασμού, πληρώθηκαν για τα έργα αυτά με μεγάλη χρονική καθυστέρηση.  Αποτέλεσμα της καθυστέρησης αυτής ήταν το να ξεκινήσουν προσφυγές προς τους δήμους και να ζητούνται υπέρογκοι τόκοι υπερημερίας για την καθυστέρηση καταβολής της αμοιβής τους.
 Όπως πολύ καλά γνωρίζετε οι δήμοι ήταν οι φορείς υλοποίησης των έργων αυτών, αλλά η χρηματοδότησή τους προέρχεται από το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο καθυστέρησε μαζικά να τα χρηματοδοτήσει.
Επειδή τα ποσά τα οποία θα κληθούν οι δήμοι να καταβάλλουν είναι ιδιαιτέρως ψηλά και αποτελούν ένα ακόμη πρόβλημα που μεγεθύνει την οικονομική δυσχέρεια των Ο.Τ.Α., παρακαλούμε λοιπόν στο πλαίσιο της Κ.Ε.Δ.Ε. να συζητήσουμε το πρόβλημα αυτό και να αναζητήσουμε σε συνεργασία με το ΥΠ.ΕΣ. τις πιθανές λύσεις για την αντιμετώπισή του. 

Νίκος Συρμαλένιος, για το ενδεχόμενο επανεξέτασης των αποκλεισμών από Ε.Π. της Π.Ν.Α: (εξ αιτίας της ένταξής της στον Στόχο 2..)

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του,

Ο Βουλευτής Κυκλάδων του Συριζα, Νίκος Συρμαλένιος, απέστειλε προς τους Υπουργούς Εργασίας και Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας την παρακάτω επιστολή, με θέμα την εξάντληση των πόρων στις Περιφέρειες του Στόχου 2 (Στερεά Ελλάδα και Νότιο Αιγαίο)

Με το αρ.πρωτ. 2.14520/οικ.6.3304 έγγραφο της προς την Ειδική Γραμματεία Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ), η Γενική Γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων πόρων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κα Άννα Δαλλαπόρτα αναφέρεται στην «εξάντληση πόρων στις Περιφέρειες του Στόχου 2 (Στερεά Ελλάδα και Νότιο Αιγαίο)» του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού», καλώντας την Ε.Γ.ΕΣΠΑ να επανεξετάσει την παύση της χρηματοδότησης μεριμνώντας για την εξεύρεση πόρων προς τις 2 αυτές περιφέρειες.

Πρόκειται ουσιαστικά για την επέκταση της εξαίρεσης των Περιφερειών Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς στο σύνολο του συγκεκριμένου Επιχειρησιακού  Προγράμματος, καθώς ήδη έχουν εξαιρεθεί και από δράσεις άλλων Ε.Π. π.χ. ΚΔΒΜ των Δήμων του Ε.Π. «Εκπαίδευση και Δια βίου Μάθηση». Εκτιμούμε ότι, παρότι είμαστε στο μέσο της διαδρομής του ΕΣΠΑ, λόγω της χρόνιας ανεπάρκειας χάραξης ουσιαστικών και συνεπών πολιτικών αλλά και της έλλειψης συντονισμού των υπηρεσιών,  θα γίνεται όλο και πιο αδιαφανής η διαδικασία της χρηματοδότησης δράσεων με αποτέλεσμα την κακοδιαχείριση πολύτιμων πόρων.

Εύλογα γεννώνται ερωτήματα για το πώς ένα τόσο σημαντικό Ε.Π. όπως αυτό της Ε.Π.Α.Ν.Α.Δ., στην δεινή οικονομική συγκυρία της χώρας εξαιρεί πλήρως τις 2 Περιφέρειες, ενώ σε άλλα Ε.Π. εξακολουθούν να προκηρύσσονται προγράμματα. Οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν να δημοσιοποιήσουν όλα εκείνα τα στοιχεία που καταδεικνύουν τα ποσά που έχουν μέχρι στιγμής διοχετευθεί ανά άξονα και ανά Ε.Π. καθώς και τους αρχικούς προϋπολογισμούς τους, έτσι ώστε να γίνουν γνωστά:
1.αν έχει γίνει η κάλυψη που αρχικά προβλέπονταν
2.αν υπήρξε υπέρβαση χρηματοδότησης σε οποιαδήποτε άξονα και/ή και Ε.Π.
3.αν έχει γίνει μεταφορά κονδυλίων σε άλλες περιφέρειες ή Ε.Π. 

Με βάση τα παραπάνω, θεωρούμε επιβεβλημένη αφενός την συνολικότερη επανεξέταση των κριτήριων κατάταξης των 2 αυτών περιφερειών του Στόχου 2 και αφετέρου την εξεύρεση αντισταθμιστικών μέτρων για τον αποκλεισμό τους από περαιτέρω χρηματοδοτήσεις του Ε.Π «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού».

Στη βάση αυτή, και με δεδομένο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη από το προηγούμενο Γ΄ΚΠΣ θεωρούσε πολύ μικρές για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα διοικητικές μονάδες όχι μόνο τις Νομαρχίες αλλά και τις μελλοντικές «Καλλικρατικές» Περιφέρειες, με αποτέλεσμα οι 13 Περιφέρειες και τα αντίστοιχα 13 ΠΕΠ του Γ’ ΚΠΣ να εντάσσονται σε 5 Χωρικές Ενότητες και 5 ΠΕΠ στο ΕΣΠΑ, γεννάται το ερώτημα γιατί αυτή η χωρική κατανομή των 5 χωρικών ενοτήτων δεν μπορεί να ισχύσει και για την υλοποίηση των Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα σε επίπεδο περιφέρειας;

Εξίσου φλέγον, επίσης, είναι και το ζήτημα του έτους αναφοράς των κοινωνικοοικονομικών δεικτών που αποτελούν ήδη τη βάση κατάταξης των περιφερειών τόσο για την τρέχουσα όσο και για την επόμενη Προγραμματική Περίοδο. Στις αρχικές διαπραγματεύσεις το 2010 με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και στην 1η Εγκύκλιο Σχεδιασμού Και Κατάρτισης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περίοδοι 2014 – 2020 του ΥΠΑΑΝ (Απρίλιος 2012), τα κριτήρια παραμένουν το κατά κεφαλήν εισόδημα.

Με βάση αυτά, οι περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας κατατάχθηκαν στις περισσότερο αναπτυγμένες περιφέρειες σε σχέση με το ΑΕΠ του 2007-2009 ενώ σήμερα η ραγδαία επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας, αποτέλεσμα των πολιτικών των μνημονίων, έχει ανατρέψει τα μέχρι τότε δεδομένα κριτήρια.

Η επικαιροποίηση των δεικτών αυτών με ποσοτικά στοιχεία του έτους 2011 αλλά και του  1ου εξαμήνου 2012, καθώς και η προσθήκη νέων ποιοτικών κριτηρίων κατά εφαρμογή του  τροποποιημένου άρθρου 158 για την «Οικονομική, Κοινωνική και Χωρική Συνοχή» που αναγνωρίζει την ανάγκη για ιδιαίτερη μέριμνα για περιοχές με μόνιμα και σοβαρά μειονεκτήματα όπως είναι τα νησιά, πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα των Ομάδων Εργασίας αλλά και των αποφάσεων που παρουσιάζονται ως κείμενα προς διαβούλευση στους ευρωπαίους εταίρους μας.

Τέλος, ενόψει της «Νέας Προγραμματικής Περιόδου για την Πολιτική της Συνοχής 2014-2020», οφείλουμε να καταρτίσουμε ένα σχέδιο χρηματοδότησης για τις εν λόγω περιφέρειες που θα λαμβάνει υπόψη του τις  ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας, τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες αλλά και την συνολικότερη δραματική οικονομική κατάσταση της χώρας, η οποία και έχει επηρεάσει αρνητικά ακόμα και τις «πλούσιες» Περιφέρειες του Στόχου 2.
Είναι επιτακτική η ανάγκη για άμεσο συντονισμό των αρμοδίων αρχών για την  ανατροπή της απόφασης αυτής και για τη δρομολόγηση της επαναχρηματοδότησης των 2 Περιφερειών μέσω του Ε.Π.Α.Ν.Α.Δ.

Τρίτη, Ιουνίου 26, 2012

η Σαντορίνη του Γιώργου Χατζηγιαννάκη

Ένα κείμενο με τίτλο "η Σαντορίνη του Γιώργου Χατζηγιαννάκη" δημοσιεύθηκε την Κυριακή 24 Ιουνίου στο περιοδικό "ταξίδια" της εφημερίδας "Καθημερινή". Το πολύ όμορφο κείμενο που κυριολεκτικά μας ταξιδεύει στο παρελθόν, το γευστικό και οχι μονο, του νησιού, υπογράφει ο εστιάτορας, ιδιοκτήτης του εστιατορίου Σελήνη στο Πύργο, Γιώργος Χατζηγιαννάκης.

Η επιμέλεια του κειμένου ανήκει στον Γιώργο Τσίρο, ενω οι φωτογραφίες που συνοδεύουν την έντυπη έκδοση (δυστυχώς δεν τις έχουμε εδω) στον Βασίλη Ζαββό.

Σύμφωνα με τον πρόλογο του επιμελητή του κειμένου,
Ένας απο τους πρωτοπόρους της αναβίωσης και ανανέωσης της Σαντορινιάς κουζίνας μας μιλά για όσα βρίσκονται πίσω απο την προβεβλημένη βιτρίνα του νησιού που φιγουράρει ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς του κόσμου. Ιστορία, προιόντα, άθικτες γωνιές είναι μερικά μόνο απο τα "κομμάτια της Σαντορίνης" του Γιώργου Χατζηγιαννάκη.

Πρωτοήρθα στη Σαντορίνη το ‘73, την ερωτεύτηκα και ο έρωτας εξελίχτηκε σε «γάμο», επαγγελματική επένδυση, έργο και σχέση ζωής. Ίσως επειδή, προερχόμενος από οικογένεια προσφύγων, δεν είχα δικό μου τόπο, την έκανα «νησί μου». Τότε βέβαια, ήταν εντελώς διαφορετική - καμία σχέση με τον προορισμό που έχει γίνει brand name πιο αναγνωρίσιμο κι από την ίδια την Ελλάδα και φιγουράρει στις λίστες των καλύτερων στον κόσμο: έβλεπες ακόμη ερείπια απ’ το σεισμό του ‘56, λιγοστά κρουαζιερόπλοια περνούσαν από τα Φηρά και στην Οία υπήρχε μόνο ένα υποτυπώδες ξενοδοχείο και πολλοί επισκέπτες διανυκτέρευαν ό,που έβρισκαν, ακόμη και σε ταράτσες. Παράλληλα είχε εγκαταλειφθεί η γη, αφού η καλλιέργειά της ήταν ακριβή κι ασύμφορη. Ακόμη και τα εργοστάσια ντομάτας, που μέχρι τη δεκαετία του ‘60 έβγαζαν τον καλύτερο πελτέ, είχαν μετακομίσει σε πιο παραγωγικά μέρη.

Μαζί με την παραγωγή, το νησί είχε χάσει τη γαστρονομική του ταυτότητα, καθώς με την ανάπτυξη του τουρισμού επικράτησε η ίδια «εύκολη» λογική με την υπόλοιπη Ελλάδα. Οι ταβέρνες ήταν σε καθεστώς διατίμησης και κοίταζαν να βγάλουν κέρδος απ’ τα λεγόμενα «σπέσιαλ» πιάτα που ήταν κατά κανόνα ξενόφερτα - καρμπονάρες, σαλάτες του σεφ κλπ. Δεν τον συνέφερε τον άλλο να σερβίρει γεμιστά. Ακόμη κι εγώ, το ‘86, όταν άνοιξα τη «Σελήνη» στα Φηρά, δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι ο ξένος δεν ενδιαφέρεται να φάει εδώ φιλέτο α λα κρεμ, που βρίσκει καλύτερο στον τόπο του. Από την επόμενη κιόλας χρονιά, κάναμε στροφή στην ντόπια κουζίνα. Είχαμε μάλιστα δύο καταλόγους, τον ένα με πιάτα σαντορινιά και ελληνικά, για τους ξένους, και τον άλλο με διεθνή, για τους Έλληνες. Γιατί δεν μπορούσα σε ένα μαγαζί πολυτελείας να σερβίρω στον Έλληνα φάβα, που ήταν το βασικό προϊόν του νησιού για χιλιάδες χρόνια. Είχε εξοστρακιστεί, τη θεωρούσαν το πιάτο του φτωχού, σαν την κατοχική μπομπότα. Μόνο ο Νικόλας στα Φηρά τη μαγείρευε.

Κάπως έτσι ξεκινήσαμε να ψάχνουμε τις συνταγές των παλιών νοικοκυρών, που είχαν βρει δεκάδες τρόπους να μεταμορφώνουν αυτό το μοναδικό όσπριο: σε σούπες και κεφτέδες, σε ομελέτες, με μελιτζάνες, με ρύζι, με λίγο χοιρομέρι, ό,τι μπορείς να φανταστείς. Αναζητούσαμε τρόπους να τις ανανεώσουμε, να τις φέρουμε πιο κοντά στη σύγχρονη εποχή και στα γούστα των ξένων, που ανέκαθεν αποτελούσαν την κύρια πελατεία του νησιού μας. Μέχρι σήμερα, όσο κι αν την έχουμε παιδέψει -κάνοντας από τάρτες μέχρι παγωτό-, μοιάζει ανεξάντλητη: πέρυσι παρουσιάσαμε μαγιονέζα με φάβα, φέτος νιόκι φάβας… και οι πειραματισμοί συνεχίζονται.

Βέβαια, το πρόβλημα των ντόπιων πρώτων υλών δεν ήταν εύκολο να ξεπεραστεί. Δεν υπήρχε ενδιαφέρον, οι εκτάσεις είναι μικρές και «δύσκολες», η παραγωγή μικρή - ακόμη και σήμερα, τις καλές χρονιές, το ντοματάκι, που πάει να γίνει ΠΟΠ, με το ζόρι φτάνει τους 200 τόνους. Οι παραγωγοί είχαν στραφεί στα περίφημα ενοικιαζόμενα γιατί ήταν πιο εύκολη και κερδοφόρα δουλειά κι αυτό οδήγησε σε μια αστικοποίηση που συνεχίζεται ως τις μέρες μας: κτισμένη κάθε σπιθαμή της Καλντέρας και η ενδοχώρα να οικοπεδοποιείται σε βάρος της καλλιέργειας.

Τομή στην προβολή των προϊόντων του νησιού ήταν η έλευση της Οινοποιίας Μπουτάρη, της πρώτης που ήρθε συνειδητά και οργανωμένα για να «πουλήσει» Σαντορίνη και να εκσυγχρονίσει την παραγωγή, να κάνει συνέδρια, να καλέσει δημοσιογράφους. Η εξέλιξη του κρασιού, στην οποία συνέβαλαν τόσο ο συνεταιρισμός όσο και τα υπόλοιπα οινοποιεία , μοιραία οδήγησε και στην αναπροσαρμογή της κουζίνας, αφού κρασί και φαγητό πάνε παρέα. Αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε ότι δεν είχε νόημα να συνεχίζεται το «μαϊμουδίστικο» της Αθήνας, ότι το νησί μπορούσε και έπρεπε να επενδύσει στον γευστικό πλούτο του και τη μοναδικότητά του. Νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο.

Σήμερα στο νησί έχουμε παρ’ ότι έχουμε πάνω από 400 σημεία γεύσης, υπολογίζοντας και τα σουβλατζίδικα, δεν είναι παραπάνω από 40 αυτά που δουλεύουν με αυτή τη φιλοσοφία, αλλά αυτό το 10% είναι πολύ καλό ποσοστό, όταν σε άλλες τουριστικές περιοχές της Ελλάδας δεν φτάνουν ούτε το 2% τα μέρη όπου μπορείς να φας καλή κουζίνα. Σε ότι αφορά τις τιμές, ακούω και φίλους μου να παραπονούνται, όταν πληρώνουν 30 ευρώ κατ’ άτομο. Μα, τι περιμένεις να φας με λιγότερα; Όταν π.χ. η φάβα μέχρι πριν από 5 χρόνια ήταν εξ’ ολοκλήρου «χειροποίητη» και σχεδόν βιολογική, φτάνοντας ακόμη και τα 12 ευρώ χονδρική, το να συμπιέσεις κι άλλο τις τιμές σημαίνει ότι ο άλλος θα προτιμήσει να αγοράσει με δύο ευρώ την τούρκικη. Ειδικά δε με το ασύρτικο, αυτή την εξαιρετική, διεθνώς αναγνωρισμένη ποικιλία, θεωρώ ότι είναι χάρισμα  να το βρίσκεις με 10-12 ευρώ στο ράφι, όσο θα αγόραζες ένα μετριότατο γαλλικό.

Στον αγροτικό τομέα, πιστεύω ότι η κρίση θα βοηθήσει. Ήδη τα τελευταία χρόνια οι καλλιεργούμενες εκτάσεις αυξάνονται. Χρειάζεται όμως συνεχές ψάξιμο, σκληρή δουλειά, οργάνωση, τυποποίηση που θα εγγυηθεί την ποιότητα, μεράκι και φροντίδα. Χρειάζεται να μπουν στη δουλειά νέοι άνθρωποι με εξιδείκευση, να πάψουμε σιγά σιγά να βασιζόμαστε στους ξένους εργάτες, που αν σήμερα αποφάσιζαν να μας εγκαταλείψουν θα «παραλύαμε». Δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται η παραγωγή ως πάρεργο.
Τώρα όσον αφορά το μέλλον του τουρισμού στη Σαντορίνη και κυρίως για την ποιότητά του δεν είμαι πολύ αισιόδοξος. Μάθαμε όλα αυτά τα χρόνια να μετράμε κεφάλια άσχετα αν αυτά τα έρχονται για λίγες ώρες ή για διακοπές, δε δημιουργήσαμε μια ποιοτική και πιστή πελατεία, έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε τουρισμό καρτ ποστάλ: ήρθαμε, είδαμε, φύγαμε. Η ιδιωτική πρωτοβουλία επένδυσε τεράστια ποσά χωρίς δημόσια υποδομή, χωρίς κεντρικό σχεδιασμό και ανεξέλεγκτη αδειοδότηση. Τα αποτελέσματα φαίνονται τώρα με την κρίση. Ένα μικρό νησί είμαστε, ένα νησί μουσείο της φύσης, της ιστορίας, της αρχιτεκτονικής. Ένα νησί μοναδικό! Μπορούσαμε να είχαμε ρυθμίσει την εισροή των επισκεπτών, καλλίτερα λιγότεροι και ευχαριστημένοι πελάτες παρά πολλαπλάσιοι και ταλαιπωρημένοι.

Από την άλλη, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για πολλούς ανθρώπους, από τα πέρατα του κόσμου, το να περάσουν λίγες ημέρες εδώ είναι όνειρο ζωής. Και η Σαντορίνη έχει ακόμα την ικανότητα να τους μαγεύει. Ακόμη κι εγώ, έπειτα από τόσα χρόνια στο νησί, εξακολουθώ να ανακαλύπτω και να απολαμβάνω μέρη που κρατάνε ακόμα από την παλιά της γοητεία. Εδώ, στον Πύργο, είμαι ευτυχής.

Αξίζει να καθίσεις στο σκιερό καφενείο της Βούλας στην Πλατεία, ίσως το τελευταίο σ’ όλο το νησί, να ανέβεις μέχρι το Καστέλι για να απολαύσεις τη θέα, να επισκεφτείς το Πολιτιστικό Χωριό «Η Σαντορίνη που Έφυγε» στην παλιά κάναβα του Γιάννη Δρόσου - Χρυσού, για να ανακαλύψεις, μέσα από εκθέματα διαλεγμένα ένα προς ένα, πως γινόταν η επεξεργασία της ντομάτας και της φάβας, πως φτιαχνόταν το κρασί, και να γνωρίσεις τον λιμνάρη, τον ποχάρη, τους βιολιτζίδες, τον βαρελά, τον γανωματατζή. Αξίζει να κάνεις βόλτα στο Μεγαλοχώρι, που κρατά σε ένα μεγάλο κομμάτι ανέπαφο το παραδοσιακό, κυκλαδίτικο στοιχείο του. Να πας στον Βόθωνα, για να δεις τις δύο σκαμμένες στον βράχο εκκλησιές, την Παναγία της Σέργεινας και την Παναγία της Τρύπας. Να δεις το Γουλά και τους διατηρητέους ανεμόμυλος στο Εμπορειό, το χωριό που κάποτε επισκέφτηκε ο Ζαν Πολ Σαρτρ και έγραψε τις Μύγες. Να απολαύσεις το ηλιοβασίλεμα όχι μόνο στην Οία, όπως όλοι, αλλά από τον Φάρο στο Ακρωτήρι, που από μόνος του είναι ένα κτίσμα θαυμάσιο. Να μην χάσεις βέβαια την εμπειρία της επίσκεψης στην Προϊστορική Πόλη του Ακρωτηρίου, με το νέο στέγαστρο… και τη βόλτα στη Φοινικιά. Και για κάτι διαφορετικό, να επισκεφτείς, πάλι στο Ακρωτήρι, το παραδοσιακό εργαστήρι - έκθεση τσαμπούνας La Ponta μέσα στο Γουλά. Να πας στο Ημεροβίγλι, και στη Μονή του Αγίου Νικολάου, που βρίσκεται στην ίδια θέση από το 1815. Και στην απαραίτητη βόλτα στα Φηρά, να ξεμακρύνεις από την πεπατημένη των τουριστών και τις αισθητικές «παραφωνίες» και να ανέβεις πάνω απ’ το τελεφερίκ, προς το Φηροστεφάνι στα Καθολικά, για να ανακαλύψεις ένα εντελώς διαφορετικό «πρόσωπο» του οικισμού, πιο γραφικό, πιο αυθεντικό. Για παραλίες, πάλι, μην με ρωτήσετε! Που χρόνος να τις χαρώ…

Γιώργος Χατζηγιαννάκης


Όσο για τις προτιμήσεις του Γιώργου Χατζηγιαννάκη, η ιδιότητά του καθώς και οι εμπειρίες του τον έχουν οδηγήσει στις παρακάτω επιλογές.

Προϊόντα:
Συνεταιρισμού Santo: τοματοπελτέδες, φάβα, κάπαρη
Γιάννη Νομικού: φάβα και φιστίκια
"Άνυδρο" - Πέτρος Οικονόμου: τοματάκι λιαστό και γλυκό (Σε delicatessen και super market)
Στο φούρνο του Πύργου: κριθαροκουλούρες, Σαντορινιό ψωμί, μελιτίνια (Πάσχα)
Στο χασάπικο του Κανακάρη στα Φηρά: όλα τα κυκλαδίτικα τυριά
Στο ζαχαροπλαστείο Μάνος στα Φηρά: Γεμιστά κουλουράκια και μελιτίνια
Στις λαϊκές Φηρά, Μεσσαριά, Εμπορειό: Τοματάκι, κατσούνια, άσπρες μελιτζάνες, καρδαμίδες και λαχανικά εποχής.

Παραδοσιακές γεύσεις:
Τοματοκεφτέδες, φάβα σε διάφορες παραλλαγές, καπαρόφυλλα γιαχνί, μπακαλιάρο μπραντάδα, σφουγγάτο, κουσκουσέλα, σκορδομακάρονα, οματιές, κουνέλι τυραύγουλο.

Κρασιά:
Και τα δέκα οινοποιεία είναι επισκέψιμα με εξαιρετική γκάμα κρασιών και φυσικά στο «Σελήνη» επιλεγμένες ετικέτες απ’ όλους και πιάτα με τα παραπάνω προϊόντα.



Το εστιατόριο "Σελήνη" βρίσκεται στον Πύργο της Σαντορίνης κι εκτός απο τα "γκουρμέ" πιάτα του για τα οποία είναι γνωστό και βραβευμένο, είναι φιλόξενο να σας δεχτεί για μεζέ και κρασί. Στο εστιατόριο "Σελήνη" πραγματοποιούνται γευσιγνωσίες και μαθήματα μαγειρικής.
Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο 22860 22249 και να επισκεφθείτε την σελίδα του στην διεύθυνση : www.selene.gr

δωρεάν δερματολογικές εξετάσεις

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Ο Δήμος Θήρας σας ενημερώνει για την πρωτοβουλία του Ομίλου Attica Group και της εταιρείας Blue Star Ferries που έχει ως στόχο την ενημέρωση του πληθυσμού της νησιωτικής Ελλάδας για τον κίνδυνο από την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο μέσα από το πρόγραμμα "Ηλιοπροστασία".
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται στην Σαντορίνη από 24 Ιουνίου έως 28 Ιουνίου 2012.
Για την υλοποίηση του προγράμματος συνεργαζόμαστε με τον Μη κερδοσκοπικό Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης Μελανώματος "ΜΕΛΑΜΠΟΥΣ".
Η Δρ. Κωνσταντίνα Φραγκιά, Παθολογοανατόμος Πρόεδρος ΜΚΟ ΜΕΛΑΜΠΟΥΣ και άτομο αναφοράς στη διάγνωση του μελανώματος στην Ελλάδα σε συνεργασία με την ιατρική ομάδα θα πραγματοποιήσει:

1.Eνημερωτική ομιλία για μικρούς και μεγάλους στην Χριστιανική Εστία στα Φηρά σήμερα Τρίτη 26 Ιουνίου 2012 στις 20.30 έως 22.00 το βράδυ όπου θα παρουσιαστούν οι αρνητικές επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας στον άνθρωπο και οι κανόνες ηλιοπροστασίας.
2. Δωρεάν εξετάσεις για όλους τους κατοίκους στο Κέντρο Υγείας Θήρας στα Φηρά που έχουν ως στόχο την λεπτομερή εξέταση σπίλων (ελιών) ή ογκιδίων δέρματος και οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από την ιατρική ομάδα της "ΜΕΛΑΜΠΟΥΣ" που απαρτίζεται από ιατρούς και νοσηλευτές.

Οι εξετάσεις θα πραγματοποιούνται ως εξής:
Τρίτη 26 και Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012 από 09.00-16.00
και Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012 από 09.00-13.00 στο Κέντρο Υγείας Φηρών.  

Η ενέργεια αυτή εντάσσεται στο συνολικό πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Attica Group για το 2012 η οποία βρίσκεται κοντά στις τοπικές κοινωνίες προσφέροντας την δυνατότητα ενημέρωσης και ιατρικών εξετάσεων σε σχέση με τον καρκίνο του δέρματος σε γεωγραφικούς τόπους και πληθυσμούς που χαίρονται τον ελληνικό ήλιο.

καθαρισμός του Σκαι στην Σαντορίνη….

“Καθαρίζουμε σε Ρόδο, Φάληρο, Δραπετσώνα και Σαντορίνη” είναι ο τίτλος της νέας εθελοντικής καμπάνιας για την καθαριότητα του Σκάι, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Ιουνίου και Κυριακή 1η Ιουλίου.

Σε ότι αφορά το πρόγραμμα, ο ΣΚΑΪ σε συνεργασία με το Δήμο Ρόδου και εθελοντικές ομάδες του νησιού διοργανώνουν καθαρισμό στο πάρκο της Ροδιακής Έπαυλης, την Κυριακή 1η Ιουλίου.
Την ίδια ημέρα σε συνεργασία με τους κατά περιοχή Δήμους και αθλητικά σωματεία διοργανώνεται καθαρισμός στην παραλία του Φαλήρου, καθώς και στην παραλία Λιπασμάτων της Δραπετσώνας.

Ενώ, σχετικά με την Σαντορίνη και σύμφωνα με την ανακοίνωση,διοργανώνεται καθαρισμός παραλιών και κοινόχρηστων χώρων. Σημείο συνάντησης, η είσοδος του Δημαρχείου Σαντορίνης, στις 10 το πρωί της Κυριακής.

(οικονομική, δηλ. συμφέρουσα στην παρούσα χρονική στιγμή…) αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων, από fund “Σαντορινιάς καταγωγής” …

ή, μια ιδέα για την “διάσωση” των ελληνικών ομολόγων που προωθείται με αισιοδοξία καθώς και με αποτέλεσμα που .. θα δείξει το μέλλον…  


Greece Debt Free: Πρωτοβουλία Ελλήνων εφοπλιστών για τη μείωση του χρέους

Η απάντηση σε όσους (δικαίως) επισημαίνουν την απουσία του ελληνικού εφοπλιστικού- επιχειρηματικού λόμπι στην κρίση χρέους που έχει πέσει βαριά πάνω από την Ελλάδα ήρθε εμμέσως με τη σύσταση μιας μη-κυβερνητικής, μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, της «Greece Debt Free».

Φιλοδοξία του συγκεκριμένου φορέα, ο οποίος ιδρύθηκε μόλις τον προηγούμενο μήνα από τον 33χρονο Πέτρο Νομικό, γόνο της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας από τη Σαντορίνη, είναι η αγορά ελληνικών ομολόγων μέσα από χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τις δωρεές ιδιωτών αλλά και την πώληση ελληνικών προϊόντων.

Η ιδέα είναι απλή. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της οργάνωσης http://www.greecedebtfree.org/index_gr.html  το ποσό εθνικού χρέους που αντιστοιχεί σε κάθε Έλληνα ανέρχεται σήμερα στις 24.800 ευρώ. Η αγοροπωλησία του ελληνικού χρέους ωστόσο στη διεθνή αγορά αποτιμάται πολύ λιγότερο, με αποτέλεσμα να μην ξεπερνά τις 3.000 ευρώ ανά Έλληνα πολίτη. Στόχος της συγκεκριμένης οργάνωσης είναι να αγοράσει τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου στη διεθνή αγορά, σε τιμές πολύ χαμηλότερες από το ποσό που χρωστά το ελληνικό κράτος, και μετά να προχωρήσει στην ακύρωσή τους, «σβήνοντας» ουσιαστικά το χρέος.

Όσο για τη συγκέντρωση των χρημάτων αυτή θα γίνει με δύο τρόπους: είτε μέσα από τις δωρεές  που θα προσφέρουν ιδιώτες, είτε μέσα από τα έσοδα προϊόντων με «σφραγίδα ελληνική», τα οποία θα σπονσοράρει η συγκεκριμένη οργάνωση. Ηδη από την ιστοσελίδα της GDF στο facebook διεξάγεται ηλεκτρονική ψηφοφορία μέσω της οποίας το κοινό μπορεί να επιλέξει ποια θα είναι αυτά τα ελληνικά προϊόντα που θα φέρουν το λογότυπό της. Το 50% των πωλήσεων από τα προϊόντα που τελικώς θα επιλεγούν θα δοθεί στην οργάνωση για την αγορά των ομολόγων.

Άραγε αυτή η απλή όσο και σημαντική πρωτοβουλία (η οποία μάλιστα χαρακτηρίζεται σκωπτικά «ηράκλειος άθλος, αν όχι σισύφειο έργο» από την WSJ) θα στεφθεί από επιτυχία; Ο κ. Νομικός, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Πρίνστον με καταγωγή απο την  Σαντορίνη είναι αισιόδοξος.
Ως «αμιγώς πατριωτική, μη πολιτική και μη κερδοσκοπική» άλλωστε προβάλλεται μέσα από την ίδια την ιστοσελίδα της η οργάνωση, η οποία υπόκειται στο νομικό πλαίσιο των ΗΠΑ για φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Μένει να αποδειχθεί αν η ευφυής σύλληψη του κ. Νομικού, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη συλλογική δράση, θα αποτελέσει άλλη μία απόδειξη του «ελληνικού δαιμονίου» -ή απλώς ένα πυροτέχνημα.

Πηγή: www.hbnews.gr 

26η Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών – το μήνυμα της κυβέρνησης ..

Το πρόβλημα της καλλιέργειας, σύνθεσης, εμπορίας και χρήσης ναρκωτικών μαστίζει το σύνολο του ανεπτυγμένου και μη κόσμου και δημιουργεί κοινωνικά και προσωπικά αδιέξοδα στους νέους ανθρώπους. 
Ιδιαίτερα στη χώρα μας η ταχύτητα εξάπλωσης της χρήσης ναρκωτικών συνοδευόμενη από την εγκληματικότητα που δημιουργείται, αλλά και τη μετάδοση ασθενειών, έχει υπερβεί κατά πολύ την αντίστοιχη προσπάθεια που καταβάλλεται από την Πολιτεία για τη σταθεροποίηση, αλλά και μείωση του φαινομένου. 
Το γεγονός ότι μείζον θέμα στη χώρα μας είναι η αδυναμία της οικονομίας να εξασφαλίσει εισόδημα και βιοτικό επίπεδο σε όλους τους Έλληνες, δεν συνιστά λόγο για να θεωρηθεί δευτερεύουσας σημασίας το ζήτημα των ναρκωτικών.
Η νέα κυβέρνηση που μόλις εγκαταστάθηκε καλείται να υπερβεί τα ειωθότα και να εξασφαλίσει τις στοιχειώδεις υγειονομικές απαιτήσεις για τους χρήστες γεγονός που θα βοηθήσει στην αποσυμπίεση του συστήματος εμπορίας-χρήσης. 
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών δεν είναι μόνο στις 26 Ιουνίου, αλλά κάθε μέρα που περνάει χωρίς να γίνεται ένα βήμα για να αλλάξουν τα πράγματα.

(άλλοι..) 12 με πλαστά έγγραφα…

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ν. Αιγαίου,

Συνελήφθησαν δώδεκα (12) αλλοδαποί στο αεροδρόμιο της Θήρας, γιατί επιχείρησαν να ταξιδέψουν για Βέλγιο με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.
Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν προχθές (24.06.2012) στο αεροδρόμιο της Θήρας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Θήρας, δώδεκα (12) αλλοδαποί υπήκοοι Κίνας, Θιβέτ, Γκάνας, Αλγερίας, Μαρόκου, Ερυθραίας και Κένυας ηλικίας από 19 έως 37 ετών κατηγορούμενοι για τα κατά περίπτωση αδικήματα της χρήσης πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων και παράνομης διαμονής στην χώρα.

Δήμος Θήρας – σχετικά με οφειλές …

Ο Δήμος Θήρας, στα πλαίσια της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 20124/08.06.2012 ανακοινώνει τη ρύθμιση οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, με βάση τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), έως τις 29-2-2012.
Στην ανωτέρω Κ.Υ.Α. ορίζεται προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για την υπαγωγή στη ρύθμιση τέσσερις (4) μήνες από τη δημοσίευση της Κ.Υ.Α δηλαδή ως 07.10.2012.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στην Ταμειακή Υπηρεσία του Δήμου στα τηλ.22863 60132 κα Άννα Βάιλα & 22863 60134 κος Χρήστος Καφούρος.

Δευτέρα, Ιουνίου 25, 2012

έρχεται και η σειρά της Σαντορίνης…;

Μετά τον Πειραιά ήρθε η σειρά και των νησιών να γίνουν λιμάνια αναχώρησης κρουαζιερόπλοιων, εφ όσων όμως πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις τις οποίες θέτουν οι πλοιοκτήτριες ή διοργανώτριες εταιρίες και που έχουν να κάνουν πέρα από την διαθεσιμότητα και τις υπηρεσίες  φιλοξενίας των κατά τόπους ξενοδοχειακών μονάδων, κυρίως με τις δυνατότητες εύκολης πρόσβασης (επιβίβασης και αποβίβασης) από το πλοίο. Χαρακτηριστικά που σε ότι αφορά την Σαντορίνη, μας προβληματίζουν εδώ και χρόνια μπροστά στο ενδεχόμενο, το οποίο αποτελεί πλέον γεγονός, “άρσης του καμποτάζ” το οποίο δίνει πλέον την δυνατότητα στα κρουαζιερόπλοια να αφιξοαναχωρούν από ελληνικά λιμάνια, και νησιωτικά, όπου αυτό είναι εφικτό και επιθυμητό, πάντοτε, από τις εταιρίες…
Σε ότι αφορά τον Πειραιά, όλο και περισσότερα καθώς και μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια τον επιλέγουν ως λιμάνι αναχώρησης και τελικού προορισμού, ενώ στο χορό μπήκαν από φέτος το Ηράκλειο της Κρήτης και το λιμάνι της Ρόδου.
Σε ότι αφορά την Σαντορίνη και με δεδομένο ότι η ομορφιά του νησιού είναι μοναδική καθώς και ότι αποτελεί ιδιαιτερότητα το γεγονός ότι η από - επιβίβαση στα κρουαζιερόπλοια γίνεται με τα σύγχρονα σκάφη της Ένωσης Λεμβούχων Σαντορίνης  αποτελώντας μια παράλληλη όμορφη ταξιδιωτική εμπειρία, είναι πολύ πιθανό στο μέλλον να δούμε το λιμάνι των Φηρών να αποτελεί λιμάνι αναχώρησης και τελικού προορισμού κρουαζιερόπλοιων. Τι κι αν στην αρχή ή ακόμη και φέτος δεν θα είναι “από τα μεγαλύτερα”; Κάθε ξεκίνημα, ή έστω μερικά, γίνονται με μικρά βήματα, ή στην περίπτωσή μας, πλοία..! 

δύο νέα έργα του Δήμου Θήρας εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη»

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής,

Ο Δήμος Θήρας ανακοινώνει την ένταξη δύο ακόμα σημαντικών έργων υποδομής στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη» και συγκεκριμένα το Εξωτερικό Δίκτυο Ύδρευσης Οικισμού Πύργου και την Μονάδα Αφαλάτωσης Οικισμού Ακρωτηρίου Θήρας, συνολικού προϋπολογισμού 1.107,800 € συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.

Συνολικά τα έργα που έχουν ενταχθεί από ενέργειες της Δημοτικής Αρχής από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της έως σήμερα φτάνουν περίπου τα 13 εκατομμύρια ευρώ.
Ο Δήμος Θήρας, με συντονισμένες προσπάθειες συνεχίζει σταθερά την ένταξη μεγάλων έργων υποδομής σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα συμβάλλοντας στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των Δημοτών.

πανελλαδική απεργία στις 27 Ιουνίου των υπαλλήλων στον τουρισμό

24ωρη πανελλαδική απεργία στις 27 του Ιούνη αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό, διεκδικώντας την υπογραφή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας χωρίς μείωση μισθών και με πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Υπενθυμίζεται ότι οι ξενοδόχοι και οι επιχειρηματίες στον επισιτισμό κατήγγειλαν τις ΣΣΕ των εργαζομένων και αξιώνουν δραστικές μειώσεις στους μισθούς και περικοπές.

Στην Αθήνα, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού –Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής έχει ορίσει την απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων στις 10:00 το πρωί της Τετάρτης στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αεροπαγίτου.

Μαχαιρίδης – Βρούτσης (με την νέα του ιδιότητα..) επαφή Νο1….

Η εξάντληση των διαθέσιμων πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) για τις περιφέρειες του στόχου 2 (Νότιο Αιγαίο, Στερεά Ελλάδα) και οι επιπτώσεις της εξέλιξης αυτής στην εφαρμογή προγραμμάτων απασχόλησης και στήριξης σημαντικών κοινωνικών δομών, ήταν το αντικείμενο της επικοινωνίας που είχαν την προηγούμενη Παρασκευή ο Περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης με τον νέο υπουργό Εργασίας και βουλευτή Κυκλάδων Γιάννη Βρούτση.

«Η εξέλιξη αυτή είναι άδικη για την Περιφέρειά μας και θα οδηγεί σε αδιέξοδο προγραμματισμένες κοινωνικές δράσεις» υπογράμμισε ο κ. Μαχαιρίδης, που την ίδια μέρα (22 Ιουνίου) απέστειλε στον υπουργό Εργασίας επιστολή, στην οποία μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι,

 «Λυπάμαι που η πρώτη μας επαφή γίνεται για να ζητήσω την παρέμβασή σας στο πρόβλημα που προέκυψε από την εξάντληση των διαθέσιμων πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) για τις περιφέρειες του στόχου 2 (Νότιο Αιγαίο, Στερεά Ελλάδα).
Το ποσοστό των νομικών δεσμεύσεων για τις πράξεις που εντάχθηκαν στις περιφέρεις του στόχου 2, όπως το Νότιο Αιγαίο, ξεπέρασε το 100% των διαθέσιμων πόρων με αποτέλεσμα τη μη συνέχιση των προγραμμάτων.
Αντιλαμβάνεται κανείς πως η εξάντληση των πόρων στερεί την Περιφέρειά μας από πόρους χρήσιμους για τη λειτουργία των κοινωνικών δομών, και βεβαίως την αποκλείει από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού», μέσω του οποίου προσδοκούσαμε, πέραν της λειτουργίας κρίσιμων κοινωνικών δομών της αυτοδιοίκησης  όπως παιδικοί σταθμοί, ΚΔΑΠ, Αμεα κ.λ.π., και τη διευκόλυνση πρόσβασης στην απασχόληση ανέργων.

Η εξέλιξη αυτή είναι άδικη για την περιφέρειά μας, μιας και η διαχείριση των πόρων έγινε κεντρικά χωρίς τη δική μας συμμετοχή, και η εξάντλησή τους θα οδηγήσει σε αδιέξοδο τόσο τις κοινωνικές δομές όσο και τη μη υλοποίηση ενός καλά μελετημένου προγράμματος από την πλευρά της αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού και των κοινωνικών εταίρων.

Προσδοκούμε από εσάς άμεση παρέμβαση και εξάντληση όλων των δυνατοτήτων σας προκειμένου να εξευρεθούν οι απαραίτητοι πόροι, είτε στο πλαίσιο της αναθεωρήσεως του προγράμματος, είτε από εθνικούς πόρους.
Είμαστε σίγουροι, Κύριε Υπουργέ, πως θα τύχουμε της υποστήριξής σας μιας και γνωρίζετε καλύτερα από εμάς τις ιδιαίτερες ανάγκες της νησιώτικης περιφέρειάς μας και των προβλημάτων που δημιουργούνται με τέτοιες αποφάσεις».

ευχές Περιφερειάρχη προς τους νέους (4 στους 4!) βουλευτές…

ή, .. good luck...!

Τις ευχές για επιτυχία στο έργο τους εκφράζει ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης στους νεοεκλεγέντες βουλευτές Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, κ.κ. Γιάννη Βρούτση,  υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Βασίλη Υψηλάντη, Μάνο Κόνσολα, Δημήτρη Γάκη, Νίκο Συρμαλένιο,  Δημήτρη Κρεμαστινό, Παναγιώτη Ρήγα και Μίκα Ιατρίδη.

Συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρεται ότι,

«Δεχθείτε παρακαλώ τα συγχαρητήριά μου για την εκλογή σας και την ανάδειξή σας ως η νέα κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των δύο νομών της Περιφέρειάς μας, της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη και οριακή στιγμή για τη χώρα μας, γεγονός που πολλαπλασιάζει το βάρος της ευθύνης και της αποστολής που αναλαμβάνετε.
Γνωρίζοντας καλά όλους σας, τη μαχητικότητα, την αφοσίωση και την αγάπη σας για τον τόπο μας, είμαι βέβαιος ότι έχετε πλήρη συναίσθηση αυτής της ιστορικής ευθύνης και όσα διακυβεύονται αυτές τις στιγμές για την Ελλάδα και τους συμπολίτες μας. 
Σίγουρος ότι μας ενώνουν οι αγωνίες και οι προσδοκίες των Νοτιοπελαγιτών που εκπροσωπούμε, συμφωνούμε πως δεν υπάρχουν περιθώρια για χαμένες μάχες τόσο για την πατρίδα μας συνολικά, όσο και για την Περιφέρειά μας.
Θα τις δώσουμε μαζί, συντεταγμένα και στο πλαίσιο μιας γόνιμης συνεργασίας.
Εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σας». 

αναβίωσε και φέτος ο “κλείδωνας” στο Μεγαλοχώρι

Μια πολύ όμορφη εκδήλωση διοργάνωσε με συνέπεια και συνέχεια και φέτος ο Σύλλογος του Μεγαλοχωρίου Σαντορίνης “το Μετόχι” στην κεντρική πλατεία του χωριού, με την αναβίωση για ένατη συνεχόμενη χρονιά, του εθίμου του “Κλείδωνα” και το άναμμα της φωτιάς του Αι Γιάννη.
Σύμφωνα με το έθιμο, στο παρελθόν τα νέα κορίτσια του νησιού προσπαθούσαν να μαντέψουν ποιος θα γίνει σύζυγός τους συζητώντας μεταξύ τους στην κεντρική πλατεία του χωριού τους την συγκεκριμένη καλοκαιρινή βραδιά, παραμονή του Αι Γιαννιού, ενώ οι νέοι άναβαν μεγάλες φωτιές στο όνομα του ίδιου Αγίου. Στην όλη διαδικασία της .. μαντεψιάς του μέλλοντος συζύγου σημαντικό ρόλο έπαιζε και μια πήλινη κανάτα, ο “κλείδωνας”, στην οποία οι κοπέλες έριχναν χαρτάκια με το όνομα του νέου που προτιμούσαν….
Κατά την διάρκεια της γιορτής παρουσιάστηκαν και τα χορευτικά των παιδιών αλλά και μεγαλύτερων μελών του συλλόγου με τους ενήλικες χορευτές να φορούν τις παραδοσιακές Σαντορινιές φορεσιές.
Με φαγητό, κρασί, μουσικές, τραγούδια και τον πολύ κόσμο που συγκέντρωσε απο το Μεγαλοχώρι αλλά και άλλα χωριά, η όμορφη γιορτή συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ.. 

στην Τήνο (5-6-7 Ιουλίου) η φετινή Συνάντηση λαϊκών πνευστών και παραδοσιακής μουσικής νέων Ν. Αιγαίου

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διοργανώνει στην Τήνο (5-6-7 Ιουλίου 2012) τη δεύτερη σε επίπεδο Περιφέρειας “Μουσική Συνάντηση Παραδοσιακής Μουσικής Νέων Νοτίου Αιγαίου”.

Περισσότεροι από 120 νέοι μουσικοί - ηλικίας από 6 μέχρι και 21 ετών - από 15 τουλάχιστο νησιά του Νοτίου Αιγαίου, θα συμμετάσχουν σε αυτή τη μεγάλης εμβέλειας μουσική πρωτοβουλία της Περιφέρειας.

Η πρωτοβουλία αυτή συνεχίζει την ενθουσιώδη προσπάθεια ενδυνάμωσης της ζωντανής μουσικής του Αιγαίου, που ξεκίνησε για πρώτη φορά από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων το 2002, με την καθιέρωση του θεσμού των Παγκυκλαδικών Μουσικών Συναντήσεων Λαϊκών Πνευστών.
Η Συνάντηση των Νέων, με την παγκυκλαδική αρχικά μορφή της, έχει καθιερωθεί από το 2004, αποτελώντας το επιστέγασμα της προσπάθειας που καταβάλλεται με επιτυχία τα τελευταία χρόνια στο Φοίνικα της Σύρου, για προσέλκυση όλο και περισσότερων παιδιών στην εκμάθηση των παραδοσιακών λαϊκών κυκλαδίτικων οργάνων (λαϊκά πνευστά και κρουστά, βιολί, λαούτο, λύρα και σαντούρι).
Η μεγάλη αυτή ομήγυρη των νέων νησιωτών, με συνεχώς αυξανόμενη κάθε χρόνο συμμετοχή, επιτυγχάνει τη μύηση των νέων στον πλούτο και την ποικιλία της αυθεντικής μουσικής παράδοσης του Αιγαίου και τη γόνιμη ανταλλαγή μουσικών - και όχι μόνο - εμπειριών μεταξύ τους, συντελώντας στη διαμόρφωση μιας ιδιότυπης νεολαιίστικης πολιτιστικής κοινότητας στο χώρο του Νοτίου Αιγαίου.

Ο Συνάντηση που φέτος φιλοδοξεί να συγκεντρώσει νέους εκπροσώπους νησιών από κάθε γωνιά της Περιφέρειας, θα διεξαχθεί σε τρείς φάσεις, σε παραδοσιακά χωριά της τηνιακής ενδοχώρας.  

Την διοργάνωση των εκδηλώσεων έχει το Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κυκλάδων - Δράσεις Πολιτισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ενώ φέτος πραγματοποιείται με την συνεργασία και υποστήριξη του Δήμου Τήνου και του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη, καθώς και τοπικών πολιτιστικών φορέων. 

σύσκεψη για την Τήνο

Η πλειοψηφία των ζητημάτων που αφορούν στο νησί της Τήνου συζητήθηκαν στη διευρυμένη πολύωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργου Πουσσαίου, για την καταγραφή και την επίλυση των προβλημάτων στα νησιά των Κυκλάδων, αλλά και τον προγραμματισμό για την ανάπτυξη των νησιών.
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην Ερμούπολη, με την συμμετοχή αιρετών της Περιφέρειας, του Δήμου καθώς και επικεφαλής διευθύνσεων της ΠΝΑ,
συζητήθηκε εκτενώς το σημαντικό θέμα του λιμανιού της Τήνου και αποφασίστηκε από κοινού να γίνει κάθε δυνατή ενέργεια έτσι ώστε το έργο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ για να αποπερατωθεί.
Σημαντικές ήταν οι πληροφορίες και τα βήματα που έγιναν σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Ο Αντιπεριφεριάρχης κ. Πουσσαίος ζήτησε να ληφθεί υπόψιν το επιχειρησιακό πρόγραμμα και οι ανάγκες του Δήμου Τήνου και να συμπεριληφθούν στο Στρατηγικό Σχέδιο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ενώ επεσήμανε την ανάγκη για κοινή αγροτική πολιτική.
Στον τομέα της Υγείας και με τη συμμετοχή στη σύσκεψη και του διοικητή του Νοσοκομείου Σύρου κ. Τσιργή, προτάθηκε από τον δήμαρχο Τήνου, να βρεθεί τρόπος να καλυφθούν ασφαλιστικά όλοι οι κάτοικοι του νησιού.
Εξετάστηκαν ένα προς ένα τα έργα στα οποία εμπλέκεται η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και αναλύθηκαν οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν έτσι ώστε να υπερσκελιστούν οι όποιες δυσλειτουργίες.
Στον Πρωτογενή Τομέα και τις προτεραιότητες για το νησί της Τήνου αναφέρθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης Παμπάκας, δίνοντας έμφαση στη μελισσοκομεία, το ελαιόλαδο και κυρίως τη δημιουργία εκθετηρίου-καταστήματος προϊόντων Νοτίου Αιγαίου στο νησί.

λαϊκή συσπείρωση Ν. Αιγαίου – ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών

Σύμφωνα με μεγάλο μέρος της ανακοίνωσης της παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση Ν. Αιγαίου”

Την Τρίτη 26 Ιούνη, με υποκριτικές κορώνες και τυμπανοκρουσίες  γιορτάζεται η λεγόμενη «Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών». Μια «γιορτή» που φέτος βρίσκει τη χώρα μας να κυριαρχείται από την προσαρμογή και της  πολιτικής, δήθεν, κατά των ναρκωτικών, στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια πολιτική που όχι μόνο δεν θέλει και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κατακόρυφη αύξηση της χρήσης ναρκωτικών σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, αλλά έρχεται να σπρώξει όλο και μεγαλύτερα κομμάτια του πληθυσμού στα γρανάζια της εξάρτησης. Την ίδια στιγμή στον τομέα της Υγείας, αυτή η πολιτική εκφράζεται με την κατακρεούργηση ακόμη και αυτού του «ανάπηρου» κράτους πρόνοιας, με τις τεράστιες περικοπές των κονδυλίων για την Υγεία και την Πρόνοια, με την προωθούμενη, σε κάθε δημόσια και δωρεάν υπηρεσία και κρατική αρμοδιότητα, εισβολή των ιδιωτών - επιχειρηματιών - ΜΚΟ.

Στην χώρα μας, η χρήση κάνναβης κατέγραψε αύξηση κατά 139% από το 2002 μέχρι το 2010. Στην πλειονότητά τους οι χρήστες (80,9%) ανέφεραν την κάνναβη ως ουσία πρώτης χρήσης με μέσο όρο ηλικίας τα 15,9 έτη. Μεταξύ 2002 και 2010, η κάνναβη παραμένει η ουσία με την οποία τα άτομα κατά κανόνα ξεκινούν την παράνομη χρήση. Το προηγούμενο έτος έγιναν προγράμματα πρόληψης μόνο στο 1,5% των μαθητών της χώρας μας.
Τα 72 Κέντρα Πρόληψης ( μαζί και ο «δικός μας»  « ΘΗΣΕΑΣ» ) υποχρηματοδοτούνται και συνεχίζουν να λειτουργούν χωρίς το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας.
Κατοχυρώθηκε νομικά η λειτουργία ιδιωτικών μονάδων "απεξάρτησης" στη χώρα μας και με δυνατότητα κρατικής επιχορήγησης.
Τα "στεγνά" θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ και των ψυχιατρικών νοσοκομείων υποχρηματοδοτούνται σχεδόν κατά 50%, με αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία τους και την αδυναμία ανάπτυξης των νέων δομών που έχει ανάγκη η χώρα.
Η πολιτική κοινωνικής επανένταξης για τους απεξαρτημένους είναι ανύπαρκτη.
Αναγορεύεται σε βασική μορφή "θεραπείας" η χορήγηση υποκατάστατων ηρωίνης, όταν σήμερα στη χώρα μας πάνω από το 70% των εξαρτημένων κάνει παράλληλη χρήση πάνω από 3 ουσιών.
Ήδη ξεκινά και στη χώρα μας ο "θεσμός" των "χώρων ελεύθερης χρήσης" έπειτα από εξαγγελίες της προέδρου του ΟΚΑΝΑ κας Μαλλιώρη και του Δημάρχου Αθηναίων κ. Καμίνη.

Ως επιστέγασμα όλων αυτών ήρθε και το νομοσχέδιο "Κώδικας Ναρκωτικών". Ένα νομοσχέδιο που με πρόσχημα την ελευθερία της ατομικής επιλογής, νομιμοποιεί τη χρήση - καλλιέργεια - διακίνηση ουσιών, εμπορευματοποιεί την πρόληψη - απεξάρτηση - επανένταξη, ενισχύει τη συντήρηση του φαινομένου μέσα από την προώθηση των υποκατάστατων σε νοσοκομεία, στρατόπεδα και φυλακές.

Ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών  σήμερα,  περνάει μέσα από τον αγώνα για να μην περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα που αναγκάζουν το λαό να θυσιάσει τη ζωή και το μέλλον του για να βγει η πλουτοκρατία από την κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες στα υπερκέρδη της. Να μη νομιμοποιηθεί στη συνείδηση του λαού και της νεολαίας η μοιρολατρική στάση ζωής, η φυγή σε ψεύτικους παραδείσους.
Όχι σε όλα τα ναρκωτικά. Καμία αποδοχή του διαχωρισμού τους σε "σκληρά" και "μαλακά".
Όχι στη νομιμοποίηση της χρήσης. Νομοθετικό πλαίσιο που να προβλέπει εξοντωτικές ποινές για τους εμπόρους.
Κανένας χρήστης στη φυλακή. Να οδηγούνται με κάθε τρόπο σε θεραπεία απεξάρτησης. Ειδικά εκπαιδευμένο σώμα δικαστών για τα ναρκωτικά.
Να εγκαταλειφθεί η προσπάθεια διακίνησης "υποκατάστατων" μέσα από το σύστημα υγείας. Τα προγράμματα υποκατάστασης πρέπει να είναι υψηλών προδιαγραφών, να απευθύνονται μόνο σε ειδικές ομάδες χρηστών και να οδηγούν στη θεραπεία και όχι απλά στη συντήρηση.
Αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν, σύγχρονες υπηρεσίες πρόληψης, απεξάρτησης, κοινωνικής επανένταξης. Ανάπτυξη δομών που θα καλύπτουν τις ανάγκες όλης της χώρας, σύμφωνα και με τις διεκδικήσεις των τοπικών κοινωνιών.
Να απαγορευτεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στους παραπάνω τομείς.
Στήριξη των υπαρχουσών δομών πρόληψης - απεξάρτησης - κοινωνικής επανένταξης.
Ο αγώνας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά είναι αγώνας για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών - Είναι αγώνας για τη ζωή.

με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι κατασκηνώσεις της Μητρόπολης στην Ανάφη...


Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ι.Μ. Θήρας και σχετικά με την κατασκήνωση που διοργανώθηκε στην Ανάφη,

Η κατασκήνωση της Ιερας Μητροπόλεως Θήρας Αμοργού και Νήσων διοργανώθηκε στην Ανάφη στο μοναστήρι της Παναγίας της Καλαμιώτισσας. Οι χώροι διαμορφώθηκαν κατάλληλα ώστε να φιλοξενήσουν την κατασκηνωτικη περίοδο με 30 παιδιά.  Ηταν η πρώτη προσπάθεια της Ιερας Μητροπόλεως μας η οποια στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία με την βοήθεια του Θεού και των έμπειρων στελεχών. Το θέμα των κατηχητικών συζητήσεων ήταν οι Άγιοι μας και σύνθημα : " Άγιοι Γινεσθε" . Τα παιδιά με το παιχνίδι, το θαλάσσιο μπάνιο, τις άθλοπαιδίες και την προσεγμένη ψυχαγωγία έγιναν φίλοι και  συνεργάτες, πέρασαν οπως έλεγαν αυτα τα ιδια : "ΤΕΛΕΙΑ- ΤΕΛΕΙΑ!!! ". Παράλληλα ο εκκλησιασμός, η προσευχή, η κατήχηση ενστάλαξαν στις παιδικές ψυχές τον σεβασμό προς τον Θεο και την αναζήτηση της ειρήνης Του. Το ομαδικό πνεύμα και η συνεργασία που χαρακτήριζαν την κατασκήνωση αύξησαν την κοινωνικότητα τους , επιτάχυναν την κοινωνικοποίηση τους.
Ρωτήστε τους.... πως πέρασαν... Ρωτήστε τους .... αν θα ξανάρθουν... Ρωτήστε τους .... αν ωφελήθηκαν....
Η χαρά και το γέλιο τους από την καρδιά τους αντηχεί ακόμα στα αυτιά μας!!!

Από το Γραφειο Νεότητας, π. Χριστοφόρος Καραμολεγκος

επιστολή εργαζομένων στην Ε.Σ.Θ.Π. προς την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

Ανοιχτή επιστολή στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου έστειλαν την Παρασκευή 22 Ιουνίου οι εργαζόμενοι στην Ένωση Συναιτερισμών Θηραικών Προιόντων σε απάντηση των δημοσιευμάτων που ακολούθησαν καθώς και της ίδιας της αρνητικής γνωμοδότησης του υπηρεσιακού συμβουλίου της Π.Ν.Α. σχετικά με την θέση του προέδρου της Ε.Σ.Θ.Π. την οποία κατέχει ο κ. Μάρκος Καφούρος.

Σύμφωνα με την επιστολή,

Με μεγάλη έκπληξη διαβάσαμε στον ηλεκτρονικό τύπο της Σαντορίνης την απόφαση του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Μαχαιρίδη, για «καθαίρεση» του προέδρου μας κ. Μάρκου Καφούρου από το αξίωμά του.
Είναι απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό να καθαιρείται ο εκλεγμένος με συντριπτική πλειοψηφία, για δεύτερη συνεχόμενη θητεία, πρόεδρος της ΕΝΩΣΗΣ ΜΑΣ, μέσω ύποπτων και παράλογων μεθοδεύσεων. Αλήθεια ποιος συγκάλεσε και ταυτόχρονα υπέδειξε στο υπηρεσιακό Συμβούλιο, μετά την πραγματοποίηση των εκλογών βεβαίως,  ότι η συμμετοχή του κου Καφούρου στις εκλογές του Συνεταιρισμού του  είναι παράνομη, βασικό και θεμελιώδες δικαίωμα που κατοχυρώνει το Ελληνικό Σύνταγμα για όλους τους πολίτες και βεβαίως για τους δημοσίους υπαλλήλους;
Δείτε κύριε Μαχαιρίδη κατάματα ότι αυτή είναι η πραγματικότητα, όπως πραγματικότητα είναι και η πορεία της θητείας του κ. Καφούρου. Σήμερα η Ένωση Σ. Θ. Π. έχει καταφέρει με την άψογη συνεργασία διοίκησης και εργαζομένων, να αποτελεί μια υγιή, οικονομικά εύρωστη και κερδοφόρα επιχείρηση, απαλλαγμένη από αποθέματα και χρέη. Να εξασφαλίζει για τον Σαντορινιό παραγωγό τις υψηλότερες τιμές της αγοράς των προϊόντων του. Τα προϊόντα της Ε.Σ.Θ.Π. να βρίσκονται χρόνια τώρα στην κορυφή της ποιότητας, με κορυφαίες διακρίσεις εντός και εκτός συνόρων, και να αποτελούν τον καλύτερο Πρεσβευτή της Πατρίδος μας στις αγορές του εξωτερικού. Να αναπτύξει τον πρωτογενή τομέα σε ένα από τα πιο τουριστικά νησιά του κόσμου. Ειδικότερα έχει διασώσει και αναδείξει και τα τρία παραδοσιακά προϊόντα του νησιού κρασί, τομάτα και φάβα, τα οποία έχει κατοχυρώσει ως Προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, αναδεικνύοντας την Σαντορίνη ως έναν από τους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς της χώρας μας.
Δυστυχώς η καλή πορεία ενός υγιούς Συνεταιρισμού δεν αρέσει σε μερικούς. Αρέσει όμως σε εμάς και σε ολόκληρη την κοινωνία της Σαντορίνης.
Είναι γνωστός σε όλους ο πόλεμος  που έχουν ξεκινήσει κάποιοι εναντίον της Οργάνωσής  μας και των αγροτών μας. Σε αυτόν τον πόλεμο  στεκόμαστε κι εμείς στο πλευρό των αγροτών της Σαντορίνης και της Θηρασίας και καταδικάζουμε απερίφραστα  τον άδικο και πρωτοφανή  διωγμό του προέδρου μας, που στο πρόσωπό του βλέπουμε έναν ανιδιοτελή άνθρωπο, ο οποίος αμισθί παρέχει τις υπηρεσίες και τις επιστημονικές του γνώσεις στον αγροτικό κόσμο των νησιών και στην ανάδειξη των τοπικών προϊόντων.


Παράλληλα και σε οτι αφορά δημοσίευμα Συριανής εφημερίδας, η Ένωση Συναιτερισμών Θηραικών Προιόντων αναφέρει οτι,

Στο από 22 Ιουνίου 2012 άρθρο σας με θέμα "Τρία σε ένα" εμμέσως πλην σαφώς περνάτε στην κοινή γνώμη ότι οι τρεις ιδιότητες του Προέδρου μας Μάρκου Καφούρου, ενδεχομένως να αποτελούν προϊόν διαπλοκής.
Σας γνωρίζουμε λοιπόν ότι ο Καφούρος διορίστηκε στο Δημόσιο το 2005, όχι από κάποιον κομματάρχη, αλλά  μετά από διαγωνισμό ΑΣΕΠ, έχοντας ήδη 16 χρόνια προσφοράς στους αγρότες του νησιού μας μέσα από το Συνεταιρισμό μας, ως εργαζόμενος. Στην θέση του  Πρόεδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης, τον ανέδειξαν οι αγρότες μας για δύο συνεχόμενες τετραετίες με τεραστία ποσοστά πλειοψηφίας του 90% . Στην θέση του  Αντιδημάρχου τον ανέδειξε στο σύνολό του ο Θηραϊκός λαός, αναδεικνύοντάς τον πρώτο σε σταυρούς προτίμησης Δημοτικό Σύμβουλο, στις προηγούμενες Δημοτικές εκλογές.
Επειδή τα τελευταία χρόνια η Ένωσή μας δέχεται ένα ανελέητο πόλεμο από "διαφόρους παράγοντες" και σε αυτόν τον πόλεμο έχουν τοποθετηθεί και  αρκετά διαπλεκόμενα μέσα ενημέρωσης, (το έχουμε δει αυτό το έργο πολλές φορές),  σας καλούμε  εάν  έχετε την παραμικρή υπόνοια διαφθοράς ή διαπλοκής  να καταφύγετε στην Δικαιοσύνη, άλλως θα θεωρηθείτε και σεις μέρος της διαπλοκής στη χώρα μας.
Ως απάντηση στο άρθρο σας, εμείς οι εργαζόμενοι στην Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων  σας  κοινοποιούμε την ανοικτή μας επιστολή προς τον κο Περιφερειάρχη την όποια σας ζητούμε να δημοσιεύσετε μαζί με τα παρόντα σχόλια, με την υπενθύμιση ότι με υπερηφάνεια εκπροσωπούμε μια Συνεταιριστική  επιχείρηση πρότυπο για τα δεδομένα της χώρας μας και όχι  έναν χρεωκοπημένο Συνεταιρισμό, (εσείς γνωρίζετε καλά από χρεωκοπημένους και διαλυμένους συνεταιρισμούς),  σε λύπη όσων θα ήθελαν να μας δουν έτσι.

E-Booking και προβολή για τα τουριστικά καταλύματα απο το Επιμελητήριο Κυκλάδων

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων, συνεχίζοντας την προσπάθεια του για παροχή ουσιαστικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας προς τις επιχειρήσεις-μέλη του, εγκαινιάζει μια σημαντική υπηρεσία για τα τουριστικά καταλύματα των Κυκλάδων που αφορά αφενός στη δυνατότητα ενσωμάτωσης και λειτουργίας εύχρηστου και αποτελεσματικού συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων (e-booking) και αφετέρου στην ολοκληρωμένη προβολή των συγκεκριμένων επιχειρήσεων μέσα από το Διαδίκτυο (Internet) με πλήρη εκμετάλλευση των πλέον σύγχρονων τεχνολογιών.

Μέσα από τη συγκεκριμένη υπηρεσία, ΟΛΑ τα τουριστικά καταλύματα, που δραστηριοποιούνται νόμιμα στα νησιά των Κυκλάδων και είναι ταμειακώς εντάξει, μπορούν να εισέλθουν στη ραγδαία εξελισσόμενη Αγορά Ηλεκτρονικών Κρατήσεων (e-booking), να ενσωματώσουν στη δική τους Ιστοσελίδα (website) και στο Facebook (page) τη δική τους «μηχανή ηλεκτρονικών κρατήσεων», να προβάλλονται (με mini-website) και να δέχονται ηλεκτρονικές κρατήσεις μέσα από τον ενιαίο και καταξιωμένο Διαδικτυακό Τουριστικό Οδηγό του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, που προβάλλεται και προωθείται συστηματικά στις μεγαλύτερες μηχανές αναζήτησης του Διαδικτύου μέσω προηγμένων τεχνικών SEO (Search Engine Optimization) ξεπερνώντας τους 2.000 μοναδικούς επισκέπτες ανά ημέρα κατά τη θερινή περίοδο.

Αξιοποιώντας τις παραπάνω δυνατότητες, οι επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων των Κυκλάδων –στην πλειοψηφία τους οικογενειακές και μικρού μεγέθους– θα αποκτήσουν, με ένα ιδιαίτερα προσιτό κόστος, εναλλακτικά κανάλια προβολής και διείσδυσης στην αγορά των Ηλεκτρονικών Κρατήσεων, θα έχουν μικρότερη εξάρτηση από τους «παγκόσμιους παίκτες» και θα μειώσουν την απώλεια σημαντικού ποσοστού επί των εσόδων τους από εξωτερικούς συνεργάτες.

Το πακέτο υπηρεσιών που προσφέρεται ήδη προς τις επιχειρήσεις περιλαμβάνει:

δημιουργία mini-website για την προβολή της επιχείρησης (ήδη προβάλλονται 1.200 καταλύματα από τα 24 νησιά των Κυκλάδων) στο Διαδικτυακό Τουριστικό Οδηγό του Επιμελητηρίου Κυκλάδων
ενσωμάτωση συστήματος Ηλεκτρονικών Κρατήσεων (e-booking):
στην ιστοσελίδα της επιχείρησης (website)
στο mini-website της επιχείρησης στον Διαδικτυακό Τουριστικό Οδηγό του Επιμελητηρίου Κυκλάδων
στη σελίδα (page) της επιχείρησης στο FACEBOOK
δημιουργία site προβολής της επιχείρησης με ενσωματωμένη δυνατότητα Ηλεκτρονικών Κρατήσεων (εφόσον το επιθυμεί) σε συνεργαζόμενο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΟΔΗΓΟ
χρήση εφαρμογής διαχείρισης ηλεκτρονικού Πλάνου Κρατήσεων (από όποιο κανάλι και αν προέρχονται), ώστε με μια ματιά να υπάρχει πλήρης και ολοκληρωμένη εικόνα για τη διαθεσιμότητα των δωματίων κάθε στιγμή

Για περισσότερες πληροφορίες και Δηλώσεις Συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία του Επιμελητηρίου στα νησιά Άνδρο, Τήνο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σαντορίνη και Μήλο, στην έδρα του Επιμελητηρίου στη Σύρο (υπεύθυνος κ. Παναγιώτης Θεοδωράκης, τηλ. 22810 82346, εσωτ. 109) ή να επισκεφθούν το portal του Επιμελητηρίου Κυκλάδων (www.e-kyklades.gr/articles/article.jsp?context=103&categoryid=1002&articleid=22209).

συνεχίζει την πετυχημένη "κουζίνα του Αιγαίου" το Επιμελητήριο

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων και η Πρωτοβουλία «Η ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ» μας προσκαλούν στην εκδήλωση με θέμα "η κουζίνα του Αιγαίου" την Τρίτη, 26 Ιουνίου 2012 και ώρα 17.00, στην Συνεδριακή Αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, στην Ερμούπολη με ομιλητές, τους:
 Γιώργο Καλώστο, διευθυντή του προγράμματος "Aegean Cuisine" που θα μιλήσει με θέμα "Κρασί – Βασικό συστατικό μιας μοναδικής γαστρονομικής εμπειρίας", Γιώργο Φλούδα, Οινοχόος – Οινολόγος που θα μιλήσει με θέμα "Η Αιγαιοπελαγίτικη Κουζίνα διαβατήριο για την παγκόσμια αγορά" και τον Νίκο Σαράντο, Chef, Ιδρυτή και υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων του Chef Club και της Euro-Toques Ελλάδος. 

Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας - ευκαιρία να το ... γνωρίσουμε....

Σύμφωνα με έκθεση του κ. Χρυσόγελου, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, μέλους της επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε., "εργαλείο- κλειδί για την βιώσιμη μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής" χαρακτηρίζεται το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας. 
Σημειώνεται οτι ο ευρωβουλευτής έχει αναλάβει την σύνταξη της έκθεσης - γνωμοδότησης της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, για τη σύσταση του νέου Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας.

Σύμφωνα με την έκθεσή του η οποία παρέχει σημαντικές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με το μέλλον της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ), 

Τα αλιευτικά πεδία της Ευρώπης ήταν κάποτε από τα πιο παραγωγικά στον κόσμο, αλλά τριάντα χρόνια Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ) έχουν ως αποτέλεσμα τη σοβαρή μείωση των πληθυσμών των ψαριών, την υποβάθμιση των οικοσυστημάτων, καθώς και βλάβες στα βιολογικά είδη, σε οικοτόπους και αλιευτικά πεδία (Το 63% των εξεταζόμενων ιχθυαποθεμάτων στον Ατλαντικό έχουν υπεραλιευθεί, στη Μεσόγειο το ποσοστό αγγίζει το 82%, ενώ στη Βαλτική 4 από τα 6 ιχθυαποθέματα έχουν υπεραλιευθεί). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε την πλεονάζουσα αλιευτική ικανότητα ως μία από τις βασικές κινητήριες δυνάμεις της υπεραλίευσης και αναγνωρίζει ότι οι επιδοτήσεις έχουν συμβάλει σε αυτή την ανισορροπία μέσω της τεχνητής διατήρησης της πλεονάζουσας αλιευτικής ικανότητας. Το 2011 έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου  το επιβεβαιώνει αυτό, δηλώνοντας ότι η πλεονάζουσα αλιευτική ικανότητα του στόλου οδηγεί στην εξάντληση των αποθεμάτων των ψαριών, απειλώντας την ευημερία των θαλασσών μας και την βιωσιμότητα των αλιευτικών κοινοτήτων.

Αυτή η μεταρρύθμιση και η εφαρμογή της, θα δείξει αν πραγματικά επιθυμούν να έχουν μια βιώσιμη αλιεία στην Ευρώπη ή αν θέλουν να συνεχίσουν την καθοδική πορεία. Η χρηματοδότηση λοιπόν με δημόσιους πόρους, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας κι Αλιείας, πρέπει να ενθαρρύνει όσους ψαρεύουν με τον πλέον βιώσιμο τρόπο από περιβαλλοντική και κοινωνική άποψη, την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος και της θαλάσσιας βιοποικιλότητας  καθώς  και τη δημιουργία θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών για να ανακάμψει ο πλούτος των θαλασσών. Το Ταμείο πρέπει επίσης να ενισχύσει την συγκέντρωση δεδομένων και την επιστημονική έρευνα που θα επιτρέψουν τη διαμόρφωση πρακτικών που θα καθιστούν βιώσιμες τις αλιευτικές δραστηριότητες. Οι τροπολογίες που έχω καταθέσει με την έκθεσή μου είναι προς αυτή τη κατεύθυνση. Αποσκοπούν να εδραιώσουν την προσέγγιση ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη μέθοδος, ότι η βιώσιμη αλιεία είναι αυτή που βασίζεται σε καλή γνώση και μακροχρόνια διατήρηση του οικοσυστήματος καθώς και ότι η αλιεία πρέπει και μπορεί να διατηρεί μακροχρόνια ένα δημόσιο αγαθό, όπως είναι τα ψάρια».

Η αλιεία είναι ουσιαστικά η ιδιωτική εκμετάλλευση ενός δημόσιου αγαθού και συνοδεύεται κατά συνέπεια από ορισμένες ευθύνες και προϋποθέσεις που περιστρέφονται κυρίως γύρω από την μέριμνα για αποφυγή της εξάντλησης των αλιευτικών πόρων ή της υποβάθμισης του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των παράκτιων κοινοτήτων που εξαρτώνται από αυτό για την επιβίωσή τους.

πολιτική αλιείας, αλλά στο... Νότιο Αιγαίο

Σύμφωνα με άρθρο του Βασίλη Μαργάρα, Περιφερειακού Συμβούλου Μυκόνου, με θέμα "μια ολοκληρωμένη πολιτική αλιείας στο Νότιο Αιγαίο", 

Μια πρώτη συζήτηση για την μεταρρύθμιση της Αλιευτικής Πολιτικής στο νησιωτικό χώρο έλαβε μέρος στο Περιφερειακό Συνέδριο της Ρόδου (09/06/2012). Στην εισηγήση του Περιφέρειάρχη, κ. Γιάννη Μαχαιρίδη, κατά κύριο λόγο, συμπεριλαμβάνονταν θέματα αειφορίας και προστασίας περιβάλλοντος. Διαπιστώθηκε η δραματική μείωση των αλιευμάτων και αναφέρθηκαν δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον του κλάδου. Επίσης έγινε αναφορά στο ελλιπές πλαίσιο διαχείρισης και ελέγχου της αλιείας, των προστατευόμενων ειδών, των κοραλλιογενών σχηματισμών και της ελεύθερης μη καταγεγραμμένης αλιευτικής εκμετάλλευσης.
Σύμφωνα με την εισήγηση του Περιφερειάρχη, καίριο αίτημα αποτελεί η κάλυψη των αναγκών των πλωτών μέσων αστυνόμευσης  της Λιμενικών Αρχών  αλλά και  της στελέχωσής τους για την καλύτερη εξυπηρέτηση  της αλιευτικής τάξης της Περιφέρειας. Επίσης βασικό στόχο αποτελεί και η κατασκευή αλιευτικών καταφυγίων, αλιευτικών σταθμών και ο εκσυγχρονισμός των υπαρχόντων. Καλές πρακτικές όπως η δημιουργία υποθαλάσσιων πάρκων και τεχνητών υφάλων μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση των αλιευμάτων.
Στην συζήτηση που ακολούθησε, αναφέρθηκε ότι είναι αναγκαία η συνεργασία με πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς όπως το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας. Πρέπει να δρομολογηθεί η εκπόνηση επιστημονικών μελετών για την συλλογή δεδομένων και η καταγραφή της  οικολογικής κατάστασης των  λιβαδιών  ποσειδωνίας. Επίσης θα μπορούσαν να δημιουργηθούν προγράμματα φαρμακευτικής έρευνας μιας και η θάλασσα διεθνώς αποτελεί μεγάλο πεδίο έρευνας για την φαρμακευτική βιομηχανία.
Μια από τις προτεραιότητες της Περιφέρειας είναι και η προστασία των μικρομεσαίων ψαράδων που αποτελούν εξάλλου και την μεγάλη μερίδα του επαγγελματικού κλάδου στα νησιά μας. Προτάσεις που κατατέθηκαν από το Σωματείο Ψαράδων Μυκόνου προς αυτή την κατεύθυνση περιέχουν τα εξής μέτρα: εκπόνηση ευνοϊκού επαγγελματικού πλαισίου, ισχυροποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών, δημιουργία θαλάσσιου πάρκου στις Βόρειες Κυκλάδες.
Μιας και η Μεσόγειος περιβάλλεται από πλειάδα κρατών, έγιναν αναφορές στις προσπάθειες για μια  συλλογική διαχείριση της. Ιδιαίτερα ο Κύριος Μαχαιρίδης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν με την γείτονα Τουρκία έτσι ώστε να αποτραπεί η ρύπανση που απορρέει από τα μεγάλα αστικά κέντρα της Μικράς Ασίας.
Είναι σημαντικό επίσης να υπάρξει η σύνδεση της αλιείας με θέματα πολιτιστικής κληρονομιά και τουρισμού.  Ένα πλούσιο αλιευτικό πεδίο μπορεί να προσφέρει προσοδοφόρες ευκαιρίες καταδυτικού τουρισμού. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι αναγκαία η εκπόνηση Προγραμμάτων Κατάρτισης και Εκπαίδευσης  στην αλιεία και  στις εναλλακτικά σχετιζόμενες δραστηριότητες με αυτήν (Αλιευτικός Τουρισμός – Οικοτουρισμός- Καταδυτικός). Επίσης οι χρηματοδοτήσεις στον κλάδο της αλιείας πρέπει να δύνονται με γνώμονα την μείωση της ρύπανσης και την αναβάθμιση της  υγιεινής των προϊόντων. Μια άλλη πρόταση που κατατέθηκε στο πλαίσιο της πολιτιστικής κληρονομιάς είχε ως στόχο να βρεθεί πολιτική φόρμουλα έτσι ώστε να διατηρούνται οι παραδοσιακές βάρκες που σήμερα αποσύρονται και καταστρέφονται.
Βρισκόμαστε σε μια χρονική συγκυρία όπου οι ιδέες των αλιέων για την υπεραλίευση και την προστασία του περιβάλλοντος συμβαδίζουν με τις προτάσεις οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (π.χ. προτάσεις αναθεώρησης αλιείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Στρατηγική της Μπλε Ανάπτυξης από την Επίτροπο Μαρία Δαμανάκη). Είναι σημαντικό ότι μεγάλο μέρος των Συλλόγων των αλιέων ζητούν περιοριστικά μέτρα για να αντιμετωπιστεί η υπεραλίευση των θαλασσών όπως π.χ. περιορισμούς στο χρόνο αλίευσης, απαγόρευση αλίευσης τον μήνα Μάιο, μέτρα για την μείωση των απορρίψεων και την καταπολέμηση της παράνομης αλιείας. Είναι ιδιαίτερα θετικό ότι σωματεία ψαράδων σε όλο το Αιγαίο δηλώνουν έτοιμη να αναλάβουν την ευθύνη της περιβαλλοντικής διαχείρισης των θαλασσών. Μια τέτοια ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί. Η Περιφέρεια μας πρέπει άμεσα να συντονίσει προσπάθειες για την δημιουργία μιας αειφόρου αλιείας ακολουθώντας τις εξελίξεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Ήδη μια τέτοια συζήτηση για την αναθεώρηση της Κοινής Πολιτικής Αλιείας έλαβε μέρος στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (12/06).

Τέλος, βασική διαπίστωση μεγάλου μέρους του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι ότι το κεντρικό κράτους αδυνατεί να χαράξει ολοκληρωμένες πολιτικές στο χώρο της αλιείας. Για αυτό το λόγο πρέπει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να συνθέσει μια ολοκληρωμένη πολιτική αλιείας. Πρέπει ως Περιφέρεια να έχουμε ολοκληρωμένες προτάσεις και να προτείνουμε συγκεκριμένες δράσεις στο Κεντρικό κράτος, στους Δήμους, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στους κοινωνικούς φορείς.