Παρασκευή, Φεβρουαρίου 08, 2013

επίσκεψη δημάρχου και αντιδημάρχων στην Θηρασιά

Την Πέμπτη 07.02.2013 επισκέφτηκαν την Θηρασία κλιμάκιο της Δημοτικής Αρχής αποτελούμενο από τον Δήμαρχο Θήρας Ζώρζο Νικόλαο, τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο της Δημοτικής Ενότητας Οίας – Θηρασίας Καφούρο Μάρκο και τους Αντιδημάρχους κκ Καμπουράκη Νικόλαο και Ζώρζο Ανδρέα  καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες.
Η δημοτική αρχή παρουσία της νέας πρόεδρου της Θηρασίας κ. Πιτσικάλη Μαρίας και όλου του Συμβουλίου της Δημοτικής ενότητας Θηρασίας, παρουσίασε τον προγραμματισμό έργων της δημοτικής Αρχής για την Θηρασία.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο μετά την επίλυση του χρόνιου προβλήματος της ύδρευσης του νησιού με  την προμήθεια μονάδας αφαλάτωσης από τον Απρίλιο του 2012, θα ξεκινήσουν και οι εργασίες για την κατασκευή της αποχέτευσης και του βιολογικού καθαρισμού εντός του 2013.

Παράλληλα με την ολοκλήρωση των υποδομών, η Δημοτική Αρχή σχεδιάζει την ανάπτυξη του νησιού με την ένταξή του στο πρόγραμμα των Πράσινων νησιών, καθώς και την κατασκευή προβλήτας, αλιευτικού καταφυγίου και την ολοκλήρωση της κατασκευής της κλιμακωτής οδού Κόρφου Μανωλά.

Παράλληλα ανατέθηκε σε μηχανικό η προετοιμασία του   τεχνικού προγράμματος για το 2013.
Ο Δήμαρχος Θήρας αφού ευχαρίστησε τον απερχόμενο Πρόεδρο κο Παράβαλο Ευάγγελο για την προσφορά του, ευχήθηκε στη νέα Πρόεδρο καλή επιτυχία στο έργο της.

Η Δημοτική Αρχή στη συνέχεια επισκέφτηκε το Περιφερειακό Ιατρείο Θηρασίας, όπου ενημερώθηκε από το προσωπικό του για τα προβλήματα του Ιατρείου.
Μάλιστα σήμερα 08/02/2013, ο Αντιδήμαρχος Καφούρος Μάρκος παρέδωσε σε στέλεχος του Ιατρείου Θηρασίας, μια ποσότητα φαρμάκων για τις ανάγκες των κατοίκων της Θηρασίας.

δημοτικό συμβούλιο Δήμου Θήρας (12.2) – θέματα

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

1. ΕΓΚΡΙΣΗ  ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΑΣΚΟΥΜΕΝΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΗΡΑΣ.
2. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΗΡΑΣ.
3. ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΗ ΔΑΠΑΝΗΣ ΠΟΣΟΥ #9.465# €  (ΠΛΕΟΝ ΦΠΑ), ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΜΙΛΑΝΟΥ, BORSA INTERNAZIONAME DEL TURISMO 14-17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013.
4. ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΕΡΓΟΥ : «ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ-ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΧΩΡΟΥ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΦΗΡΟΣΤΕΦΑΝΙ  ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΘΗΡΑΣ».
5. ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ : «ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΟΓΚΟΛΙΘΩΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΟΙΑΣ».
6. ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ : « ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΕΖΟΔΡΟΜΩΝ ΣΤΟΝ ΕΣΩΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΜΑΡΙΟΥ».
7. ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ : «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ (ΓΑΛΗ) ΗΜΕΡΟΒΙΓΛΙΟΥ».
8. ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ : «ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΚΑΤ΄ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΑΙΘΟΥΣΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ, ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΚΑΤ΄ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΟΙΑΣ ΘΗΡΑΣ».
9. ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ  ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ  ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ : «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΑΙΘΟΥΣΩΝ ΠΑΛΙΑΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΜΑΡΙΟΥ».
10. ΕΓΚΡΙΣΗ 1ΟΥ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΤΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ : «ΕΠΙΣΚΕΥΗ  ΤΟΥΑΛΕΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΘΗΡΑΣ».
11. ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ Η ΟΠΟΙΑ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΜΙΚΡΟΥ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ ΚΤΙΣΜΑΤΟΣ ΕΠΙ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΑΡΙΑ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΑΛΙΟ ΚΤΙΣΜΑ ΚΑΙ ΜΙΣΘΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ κ. ΞΑΓΟΡΑΡΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ (ΥΠ΄ΆΡΙΘ. 603/2012 ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ).
12. ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΒΕΒΑΙΩΘΕΝΤΩΝ ΠΟΣΩΝ ΤΟΥ κ. ΚΩΛΕΤΣΗ ΟΔΥΣΣΕΑ ΤΟΥ ΗΛΙΑ, ΠΟΣΟΥ   #210,00# € ΠΛΕΟΝ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΩΝ.
13. ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΒΕΒΑΙΩΘΕΝΤΩΝ ΠΟΣΩΝ ΤΟΥ κ. ΓΙΩΓΟΥ ΗΛΙΑ ΤΟΥ  ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ , ΠΟΣΟΥ   #28,85# € ΠΛΕΟΝ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΩΝ.
14. ANTIKEIMΕΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΑΞΙΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ.
15. ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΥΠΑΙΘΡΙΟΥ ΣΤΑΣΙΜΟΥ ΕΠΟΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2013.
16. ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠ΄ΑΡΙΘ. 192/2012 ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΜΕ ΘΕΜΑ : «ΑΝΑΘΕΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ : ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΦΗΡΩΝ», ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ #46.445,00# € (ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΦΠΑ 16% ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΜΟΙΒΗΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ) ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ».
17. ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ κ. ΧΑΒΙΑΡΛΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΕΡΙ  ΑΔΕΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΓΕΥΜΑΤΟΣ -ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΥΣ-(ΕΝΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΕΩΣ ΦΗΡΩΝ).
18. ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ κ. Panchyshyna Sviltana, ΠΕΡΙ ΑΔΕΙΑΣ  ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΛΙΑΝΙΚΟΥ  ΚΑΙ ΧΟΝΔΡΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ  ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΗΡΑΣ.
19. ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ  κ. Daniele Furlanis, ΠΕΡΙ ΑΔΕΙΑΣ ΙΔΡΥΣΗΣ  ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ  ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΗΡΑΣ.
20. ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ κ. ΧΑΛΑΡΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗΣ ΠΕΡΙ ΑΔΕΙΑΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ (ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ) ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΗΡΑΣ.
21. ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ κ. ΚΑΦΟΥΡΟΥ ΦΑΝΟΥΡΙΟΥ ΠΕΡΙ ΑΔΕΙΑΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ  ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ (ΚΥΛΙΚΕΙΟ) ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΗΡΑΣ.
22. ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ  ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΣΠΥΡΑΚΟΥ ΜΑΡΙΑΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. ΠΕΡΙ ΑΔΕΙΑΣ  ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ-ΣΝΑΚ ΜΠΑΡ, ΚΑΦΕΤΕΡΙΑΣ ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ   ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΦΗΡΩΝ.
23. ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ  ΤΟΥ κ. ΤΣΕΛΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΕΡΙ ΑΔΕΙΑΣ  «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΠΛΗΡΟΥΣ ΓΕΥΜΑΤΟΣ ΖΕΣΤΗΣ ΚΑΙ ΚΡΥΑΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ & ΧΩΡΟΣ ΑΝΑΨΥΧΗΣ» ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΗΡΑΣ.
24. ΜΙΣΘΩΣΗ ΧΩΡΟΥ (6) ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΕΣΤΕΓΑΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΦΥΛΑΞΗΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ.
25. ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΓΗΠΕΔΟΥ  ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΤΟΥ «ΠΑΝΘΗΡΑΪΚΟΥ Α.Ο. ΘΗΡΑΣ».
26. ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ ΚΑΙ «ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ  ΕΛΛΑΔΑΣ»- ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ.
27. ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΜΕ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2013.
28. ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΓΙΑ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2013.
29. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΝΑΞΙΟΠΑΘΟΥΝΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ.
30. ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ.
31. ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΘΗΡΑΣ.
32. ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΗ ΔΑΠΑΝΗΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ, ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ.
33. ΕΓΚΡΙΣΗ ΔΑΠΑΝΗΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ, ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ.

βραβεύτηκαν από εκπροσώπους της Τ.Α. οι αθλητές, κάτοχοι μεταλλίων, του Πανιωνίου Γυμναστικού Σ. Σαντορίνης

Σε μια ατμόσφαιρα οικογενειακή και ζεστή πραγματοποιήθηκε η ετήσια κοπή πίτας του τμήματος TKD του Πανιωνίου Γυμναστικού Σ. Σαντορίνης στο καφέ "Όξυζεν" στο Καμάρι, την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου.
Με την παρουσία τους, τίμησαν την εκδήλωση ο Δήμαρχος Θήρας κ. Ζώρζος Νίκος, ο  Αντιδήμαρχος Θήρας κ. Καμπουράκης Νίκος , ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ηλίας Μάινας, η πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Καμαρίου κ. Πελέκη Μαριάννα, οι οποίοι και βράβευσαν 9 αθλητές του συλλόγου για τις Πανευρωπαϊκές και Πανελλήνιες διακρίσεις τους.
Ο σύλλογος παρά την νεαρή ηλικία του, έχει καταφέρει να αποσπάσει 74 μετάλλια σε επίσημους αγώνες, γεγονός  που καταδεικνύει την σημαντική δουλειά που γίνεται καθημερινά στις προπονήσεις αλλά κυρίως φανερώνει ότι το αποτέλεσμα της επιτυχίας, είναι προϊόν του συνόλου και όχι μεμονωμένων αθλητών.
Οι αθλητές που βραβεύτηκαν είναι:
Καραμολέγκος Γιώργος, για το χάλκινο μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Συλλόγων
Κώστογλου Μιχάλης, για το αργυρό μετάλλιο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων, χάλκινο μετάλλιο στο Πανελλήνιο Κύπελλο καθώς και για την πέμπτη θέση που κατέκτησε στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Συλλόγων
Χαμπέου Κωνσταντίνα, για το χάλκινο μετάλλιο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κορασίδων
Φωκάς Κωνσταντίνος, για το αργυρό μετάλλιο στο Πανελλήνιο Κύπελλο και για την πέμπτη θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα
Δρόσος Αλέξανδρος, για το χάλκινο μετάλλιο στο Πανελληνιο Κύπελλο
Ζήκας Γιώργος, για το χάλκινο μετάλλιο στο Πανελλήνιο Κύπελλο
Καραμολέγκου Άννα, για την πέμπτη Πανευρωπαϊκή θέση
Κώστογλου Μιχάλης, για το Χάλκινο μετάλλιο στο Διεθνές τουρνουά στη Θεσσαλονίκη
Φωκάς Δημήτρης για την επιλογή του από την ένωση T.Κ.D Νοτίου Ελλάδος, να αγωνισθεί στο Διεθνές Τουρνουά Θεσσαλονίκης με τα χρώματα της Εθνικής.

Επίσης αναμνηστικό μετάλλιο δόθηκε από την προπονήτρια του συλλόγου κ. Τσουκνίδου Μαρία στην αθλήτρια Πουλέκα Νατάσσα για την πολύτιμη βοήθεια της. 

επιτυχημένη η εκδήλωση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων (6.2.2013)

Με μεγάλη συμμετοχή επιχειρηματιών και άλλων ενδιαφερομένων, πραγματοποιήθηκε
την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου
Κυκλάδων στη Σύρο, η ενημερωτική εκδήλωση για την παρουσίαση του προγράμματος «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου & Υπηρεσιών» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 – ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου, σε απευθείας σύνδεση μέσω του συστήματος τηλεδιάσκεψης, με τα γραφεία του Επιμελητηρίου στα νησιά Άνδρο, Θήρα, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο και Τήνο.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα σύντομο καλωσόρισμα του προέδρου του Επιμελητηρίου κ. Γιάννη Ρούσσου, ο οποίος τόνισε ότι αν και σημειώθηκε μεγάλη καθυστέρηση στην προκήρυξη του προγράμματος, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για την επιχειρηματικότητα υπό τις τρέχουσες συνθήκες, το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από τους δυνητικούς δικαιούχους και κυρίως τους νέους σε ηλικία, που ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν επιχειρηματική δραστηριότητα. Την παρουσίαση της δράσης, την ανάλυση των όρων και προϋποθέσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα, των κριτηρίων και άλλων επί μέρους σημείων, πραγματοποίησε η εισηγήτρια κα Μαρία Τσίτσου, στέλεχος της ΕΛ.ΑΝ.ΕΤ. (Εταίρος του ΕΦΕΠΑΕ για τις Περιφέρειες Αττικής, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου).
Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης, ακολούθησε σειρά ερωτημάτων, καθώς και ανταλλαγή απόψεων, δίνοντας την ευκαιρία σε 350 περίπου παρευρισκόμενους να κατανοήσουν βασικά σημεία του προγράμματος που έχρηζαν διευκρινίσεων.

νέα ηλεκτρονική διεύθυνση για τον “Θησέα Κυκλάδων”

Σας ενημερώνουμε ότι μπορείτε να μας επισκέπτεσθε στην ανανεωμένη μας ιστοσελίδα, ηλ. δ/νση:  www.thiseaskyklades.gr
Όσοι από εσάς επιθυμείτε να έχετε αυτόματη ενημέρωση για τα νέα του Κέντρου Πρόληψης «ΘΗΣΕΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ», μπορείτε να το επιτύχετε πατώντας το κουμπί Subscribe to our Feed.

διανομή τροφίμων από την Ένωση Πολυτέκνων Σαντορίνης

Η Ιερά Μητρόπολη Θήρας Αμοργού και Νήσων και η Ένωση Πολυτέκνων Σαντορίνης σας ανακοινώνουν  ότι θα μοιραστούν  μακαρόνια  και λάδι  σε όλους τους Πολύτεκνους που ανήκουν στην ένωση μας και στους άπορους που έφτιαξαν όλα τα χαρτιά τους μέσα στην προθεσμία που είχε ορίσει το Υπουργείο  .
 Η διανομή θα γίνει  ως εξής :
Τετάρτη  13/02/13 εώς  και Κυριακή 17 /02/13  από τις 10:00 πμ.-14:00 μμ.  στο Βόθωνα στο γήπεδο του μπάσκετ.
Οι πολύτεκνοι καλείστε να έχετε μαζί σας την κάρτα των πολυτέκνων και οι άποροι  τις αστυνομικές ταυτότητες και των δυο συζύγων. 

Π.Ν.Α. - εντάξεις Έργων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη

Με αποφάσεις του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννη Μαχαιρίδη εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013 τρία έργα για την προστασία του περιβάλλοντος του Νομού Κυκλάδων, συνολικού προϋπολογισμού 6,8 εκ. €.

Αναλυτικότερα πρόκειται για τα έργα:

ΧΥΤΑ Μήλου (5,3 εκ. €)
Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων σε έκταση 18,9 στρεμάτων στην περιοχή «Άγιοι Θεόδωροι - Μπραντόνι». Ο ΧΥΤΑ θα έχει δυναμικότητα 3.346 τόνων και προβλέπεται να εξυπηρετεί το νησί για 20 έτη. Περιλαμβάνει επίσης έργα βελτίωσης της οδού πρόσβασης μήκους 6 χλμ. Και προμήθεια κινητού εξοπλισμού (μηχάνημα μείωσης όγκου απορριμμάτων, φορτωτή, βυτιοφόρο). Θα υλοποιηθεί από την «Εγνατία Οδός ΑΕ».

Aναβάθμιση ΧΥΤΑ Σύρου στη θέση "Κοράκι" και Προμήθεια Κομποστοποιητών (900 χιλ. €)
Το έργο που θα υλοποιηθεί από τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, προβλέπει την προμήθεια εξοπλισμού για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, ώστε να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Σύρου. Περιλαμβάνει επίσης ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενημέρωσης για την κομποστοποίηση. Στην προμήθεια εξοπλισμού συγκαταλέγονται: 300 οικιακοί κομποστοποιητές, 40 κομποστοποιητές για πάρκα και εκπαιδευτικά ιδρύματα, 3 μεγάλοι αυτοματοποιημένοι κομποστοποιητές με τον συνοδό τους εξοπλισμό (καδους, καρότσια κλπ) για την κάλυψη 100 κατοικιών (ο κάθε ένας), 1 σύστημα επεξεργασίας ογκωδών αντικειμένων (τεμαχιστής), 1 αρπάγη, ένα 1 ανατρεπόμενο φορτηγό και 1 μικρό δορυφορικό απορριμματοφόρο όχημα.

Αποκατάσταση ΧΑΔΑ και εξοπλισμός για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων του Δήμου Σερίφου (600 χιλ. €)
Πρόκειται για την περιβαλλοντική αποκατάσταση του ΧΑΔΑ που βρίσκεται στην περιοχή «Πάχυ» και την προμήθεια εξοπλισμού (κομποστοποιητών, κάδων, πρέσσας, οχήματος μεταφοράς κτλ.) για την εφαρμογή ολοκληρωμένης διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στο νησί. Θα υλοποιηθεί από τον Δήμο Σερίφου.

Και τα τρία έργα εντάσσονται στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό της Περιφέρειας για την αποκατάσταση όλων των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων που υπάρχουν στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και την προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού και τη λειτουργία προγράμματος διαλογής των απορριμμάτων στην πηγή, με σκοπό τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων και την εξασφάλιση του μεγίστου δυνατού χρόνου λειτουργίας των Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων, στους οποίους θα γίνεται απόθεση μόνο των απορριμμάτων τα οποία δεν δύνανται να επεξεργαστούν και να ανακυκλωθούν.

πολίτες κόντρα στον καιρό - απάντηση στον κ. Περιφερειάρχη

Σύμφωνα με την απάντηση του συνδυασμού “πολίτες κόντρα στον καιρό” σε κείμενο του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου σχετικά με τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των συνδυασμών στην συζήτηση για το τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό της περιφέρειας (το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ, στο δεύτερο μέρος της σελίδας), http://www.exoumekaileme.com/p/2012.html

 Είναι τουλάχιστον περίεργο ότι ο Περιφερειάρχης, επέλεξε να απαντήσει στους επικεφαλής των παρατάξεων εκτός της διαδικασίας του Περιφερειακού Συμβουλίου με ένα πολυσέλιδο κείμενο το οποίο και ανάρτησε στο καθαρά υπηρεσιακό, και όχι προσωπικό του, site της Περιφέρειας. Είναι περίεργο διότι ο κ. Περιφερειάρχης είχε τη δυνατότητα να το κάνει κατά τη δευτερολογία του και έτσι να δεχθεί και τον αντίλογο. Η απάντηση μέσω δελτίου τύπου σε θέματα που τέθηκαν σε συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο είναι μια πρακτική βαθιά αντιδημοκρατική.
Η νέα αυτή μέθοδος επικοινωνίας, συνειδητά στοχεύει στην περαιτέρω απαξίωση του Περιφερειακού Συμβουλίου, του οποίου οι δημοκρατικές διαδικασίες πλήττονται βάναυσα από τους αιρετούς, αλλά και τον ίδιο τον κ. Περιφερειάρχη. Οι διαδικασίες προκαλούν αλλεργία καθώς φαίνεται και οι ανταλλαγές επιχειρημάτων αντικαθίστανται από «δημιουργικούς» μονολόγους. Σημεία των καιρών.
Φαίνεται ότι έχει χάσει την ψυχραιμία του, αφού κατανοεί πολύ καλά ότι οι εφαρμοζόμενες συστημικές επιλογές για την αυτοδιοίκηση των πολιτικών σχηματισμών που χρόνια τώρα υπηρετεί με συνέπεια, οδηγούν στη διάλυση του θεσμού. Όντας γνώστης της πραγματικότητας, και μην έχοντας άλλα επιχειρήματα, για να πείσει την ίδια του την παράταξη, ακολουθεί την άθλια λογική της συγκυβέρνησης, με την οποία η λάσπη που πετά όλο και κάποιους λεκέδες θα αφήσει.
Δεν θα τον ακολουθήσουμε στον ολισθηρό δρόμο του «ξεκατινιάσματος» τον οποίο επιλέγει.
Δεν βρίσκει, όπως αναφέρει, στον πολιτικό λόγο των παρατάξεων στοιχεία που να αφορούν τα προβλήματα και την ανάπτυξη του τόπου. Μα τι είναι επιτέλους η ανάπτυξη; η πράσινη ανάπτυξη, η αειφόρος ανάπτυξη, η βιώσιμη ανάπτυξη; Γιατί δεν έρχεται; Τις πταίει; Αφού μειώθηκαν οι μισθοί, δημιουργήθηκαν τόσες υποδομές (350 έργα από ίδιους πόρους και 260 έργα του ΕΣΠΑ!), έγιναν τόσες επαφές με παράγοντες ακόμα και τον Φούχτελ, γιατί οι επιχειρήσεις κλείνουν, γιατί οι άνεργοι ξεπέρασαν τους 65.000 στην περιοχή μας; Γιατί τα παιδιά υποσιτίζονται; Μήπως γιατί δεν ξεπουλήσαμε ακόμα την δημόσια περιουσία, που με περισσή θρασύτητα ζητούν κάποιοι να μην πραγματοποιηθεί, γιατί λένε ότι τα λιμάνια και τα αεροδρόμια τα πλήρωσε ο λαός από το υστέρημά του; Μήπως γιατί ακόμα μας ανήκουν οι παρθένες παραλίες και τα δάση και δεν τα δώσαμε σε ιδιώτες να τα εκμεταλλευτούν καλύτερα από εμάς τους ανίκανους;
Η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται είναι η διαιώνιση ενός καταρρέοντος οικονομικού συστήματος, απόλυτα εκμεταλλευτικού, στην οποία το κέρδος των λίγων υπερέχει της ζωής των πολλών. Για αυτήν την ανάπτυξη, οι ζωές των ανθρώπων, η προστασία του φυσικού πλούτου, οι μικρές ιδιοκτησίες, η δημόσια περιουσία, πρέπει να υπακούουν στους νόμους της κερδοφορίας των κλεπτοκρατών.
Ποσώς ενδιαφέρει τον πολίτη ο καπιταλισμός, αναφέρει ο κ. Περιφερειάρχης και συνεχίζει «αυτό που τον απασχολεί είναι η κρίση, η δημοκρατία, η καλή λειτουργία των Υπηρεσιών, η παροχή καλών υπηρεσιών υγειονομικών, κοινωνικών, οι καλές συγκοινωνίες, η απασχόληση…… ό,τι δηλαδή τόσα χρόνια δεν μπόρεσαν να επιλύσουν ούτε οι κυβερνήσεις τις οποίες υποστηρίζει, αλλά ούτε και ο ίδιος ο οποίος θήτευσε και «απέκτησε τεράστια εμπειρία» σε θέσεις αυτοδιοικητικές και όχι μόνο. Όχι μόνο δεν κατάφεραν να τα λύσουν, αλλά δυστυχώς για όλους μας μάς γυρίζουν και δεκαετίες πίσω με τις καταστροφικές πολιτικές που εφαρμόζουν τόσο στο επίπεδο της κεντρικής πολιτικής εξουσίας όσο και στο επίπεδο της αυτοδιοίκησης. Μα αυτός είναι ο Καπιταλισμός, αυτός γέννησε την κρίση την οποία βιώνουμε όλοι στην καθημερινότητά μας, η κρίση δεν είναι φυσικό φαινόμενο.
Αναρωτιέται ο κ. Μαχαιρίδης ποια σχέση έχει ο θεσμός του συμπαραστάτη του πολίτη με την αναπτυξιακή προοπτική της Περιφέρειας. Έχει σχέση με την δημοκρατία που ο ίδιος αναφέρει. Υπερασπίζεται το δικαίωμα της πλειοψηφίας να εκλέξει τον «δικό της» συμπαραστάτη, γιατί άραγε; Για να τον ελέγχει; Ποια σχέση έχει η λογική αυτή με την ουσία της δημοκρατίας, που είναι ο έλεγχος της εξουσίας;
Οι χαρακτηρισμοί για «κονσέρβες κείμενα του κ. Χρυσαφίδη» σας επιστρέφονται κ. Περιφερειάρχη, για τις δικές σας «κονσέρβες», την περιβόητη και ασαφή «ανάπτυξη» που συνεχώς επικαλείστε, τους αριθμούς των έργων, τις αοριστολογίες για τις «ανάγκες των πολιτών που αλλάζουν», τις γενικού περιεχομένου κουβέντες για «ευνοϊκές συνθήκες επιχειρηματικής δράσης» και τόσα άλλα που καθημερινά διαλαλείτε. Εμείς δεν υπήρξαμε «εξουσία», δεν διαχειριστήκαμε κονδύλια, δεν αναθέσαμε έργα, δεν κάναμε διορισμούς, δεν υποσχεθήκαμε μονιμότητες, δεν φέραμε εμείς τον «κρατισμό», που εσχάτως κατακρίνετε.
Όταν εμείς και ο πολιτικός μας χώρος στον οποίο με τόση απαξίωση αναφέρεστε, αγωνιζόμασταν για τον β’ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, εσείς ήσασταν ακόμα διορισμένος Νομάρχης.
Η παράταξή μας, σε όλη της την ιστορική διαδρομή των αυτοδιοικητικών αγώνων, πιστεύει και στηρίζει τον θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, έναν θεσμό, για τον οποίο αγωνίζεται να εδραιωθεί στη συνείδηση των πολιτών, όχι ως ένας «νεκρός» θεσμός, αλλά ως το δημοκρατικό εκείνο εργαλείο, για μια συμμετοχική κοινωνία.
Δεν είμαστε εμείς εκείνοι που δεν έχουμε όραμα.
Εσείς αναφέρετε ότι μάχεστε το «σύστημα» του κέντρου, εσείς καταγγέλλετε τα υπουργικά «καντόνια» και τον κρατισμό και αμέσως μετά προσκαλείτε υπουργούς της κυβέρνησης σε ειδικές συνεδριάσεις στη Ρόδο! πηγαίνετε στα υπουργεία για να «διαπραγματευτείτε» την αύξηση των κρατικών(!) πόρων….
Εσείς αναφέρετε ότι συντάξατε το Στρατηγικό Σχέδιο στηριζόμενοι στις ανάγκες των πολιτών, με τη συμμετοχή του συνόλου των φορέων του κάθε νησιού. Ποιοί συμμετείχαν, πού, πότε, πώς! Πού βρίσκονται τα αποτελέσματα του διαλόγου, γιατί δεν μας τα ανακοινώνετε;
Εσείς είστε με την «τεράστια εμπειρία» που πιστεύετε ότι σήμερα ο πολίτης του Νοτίου Αιγαίου, απολαμβάνει τις υποδομές που με σθένος περιγράφετε, την υγεία, τα ασθενοφόρα, τα πολυδύναμα ιατρεία, τα ελικοδρόμια, σε κάθε νησί, την από απόσταση διδασκαλία ενώ οι πολίτες βιώνουν :
Την εγκατάλειψη των Κέντρων υγείας, Π. Ιατρείων ακόμα και των νοσοκομείων
  Τα νοσοκομεία που χτίζονται και ποτέ δεν στελεχώνονται
 Τα σχολεία χωρίς δασκάλους και χωρίς καθηγητές, σε κάποια από τα οποία οι μαθητές δεν έχουν διδαχθεί ακόμα μαθήματα επιλογής για τις πανελλήνιες εξετάσεις
Τα σχολεία που μέχρι πέρυσι δεν είχαν βιβλία να δώσουν στα παιδιά
 Τον υποσιτισμό των μαθητών
 Τα φαρμακεία δίχως φάρμακα……..

Είναι η καθημερινότητα που βιώνουμε όλοι, σκληρή και απάνθρωπη.
Δυστυχώς για τους πολίτες, οι δημοκρατικές διαδικασίες δεν βρίσκονται στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων της Περιφερειακής Αρχής. Άλλωστε αυτό συνάγεται τόσο από το ύφος της «απάντησης» του κ. Περιφερειάρχη προς τις παρατάξεις, όσο και από τον «ευπρεπή» διάλογό του μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Η Περιφέρεια είναι ένας θεσμός που για να λειτουργήσει πρέπει να είναι δημοκρατικός. Εμείς θα παραμείνουμε πιστοί στον θεσμό και θα αγωνιζόμαστε για την ανατροπή των πολιτικών, που στόχο έχουν να τον απαξιώσουν, όπως απαξιώνουν και τις ζωές όλων μας.
Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο, σε πείσμα όλων, όσων θέλουν να μας φιμώσουν.

ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ

στο Δουβλίνο (6.2) ο Γιάννης Βρούτσης

O υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Γιάννης Βρούτσης βρέθηκε στο Δουβλίνο όπου και συμμετείχε στo Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (EPSCO).
Τα θέματα που συζητήθηκαν στην συνάντηση ήταν τα εξής:
1)Ενίσχυση των νοικοκυριών στα οποία κανένα μέλος τους δεν εργάζε¬ται, με έμφαση στις πρωτοβουλίες για τους νέους.
2)Ανάκαμψη με σημαντικό θέσεων εργασίας, έμφαση στις μελλοντικές ανάγκες σε δεξιότητες και στην απασχόληση στον τομέα Τεχνολο¬γιών, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ΤΠΕ).
3)Ενσωμάτωση στην αγορά εργασίας των γυναικών μεγαλύτερης ηλι¬κίας.
4)Πρόταση της Επιτροπής: «Εγγυήσεις για τους  νέους» και ο ρόλος των Δημοσίων Υπηρεσιών Απασχόλησης.

Παράλληλα,  ο ενιαίος τρόπος απογραφής δικαιούχων συντάξεων αιτίας θανάτου Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας με την συνδρομή υπηρεσιακών παραγόντων και από τα υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

το ΕΠΑΜ Θήρας για την λύση διεξόδου της χώρας

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΠΑΜ Θήρας,

Ο μέχρι πρόσφατα αντιμνημονιακός πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μετά από τις επισκέψεις του σε Γερμανία και ΗΠΑ, σε μια νέα δήλωση του, προσπαθώντας να συγκλίνει και αυτός προς τη μνημονιακή πλευρά, είπε ότι «το εθνικό μας νόμισμα είναι το ευρώ, είτε το θέλουμε είτε όχι». Φαίνεται, βέβαια, να ξεχνάει ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον κράτος. Οι δωσιλογικές κυβερνήσεις των τελευταίων δυόμιση χρόνων παρέδωσαν την Εθνική Κυριαρχία στους ξένους δανειστές και τοκογλύφους. Η χώρα διοικείται από το εξωτερικό. Οι κυβερνώντες έχουν μεταφέρει κάθε περιουσιακό της στοιχείο (λιμάνια, αεροδρόμια, υπηρεσίες, δρόμους, νερό, ΔΕΗ, ορυκτό πλούτο) στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και ψάχνουν να τα ξεπουλήσουν. Η εργασία έχει υποτιμηθεί. Υγεία και παιδεία έχουν καταρρεύσει. Είμαστε σε κατάσταση «δουλείας χρέους», δηλαδή η τρόικα θα εξασφαλίζει το δανεισμό της χώρας ώστε τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας και όλες οι  επόμενες γενιές να είναι υποτελείς και δούλοι.

Εμείς ως, Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο, απαντάμε σε όλους αυτούς που υμνούν ακόμα και σήμερα το ευρώ ότι δεν είναι νόμισμα (δηλ. αποδεικτικό αξίας) αλλά  χρεόγραφο (δηλ. αποδεικτικό χρέους). Κάθε ευρώ που κυκλοφορεί είναι δανεισμένο με τόκο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Άρα από την φύση του, το ευρώ δημιουργεί χρέος και χρησιμοποιείται ώστε ελεγχόμενα να χρηματοδοτεί μια οικονομία με τρόπο τέτοιο που να μπορεί να προκαλέσει ακόμα και ασφυξία και κατάρρευση της. Εξυπηρετεί τα μεγάλα τραπεζικά συμφέροντα ώστε να κερδοσκοπούν σε βάρος των λαών. Βοηθάει τις ισχυρές οικονομίες (βλ. Γερμανία) να γίνονται ισχυρότερες. Αυτοί που κατέχουν και εκδίδουν το ευρώ μπορούν και ελέγχουν τις οικονομίες των κρατών αφαιρώντας τους μέρος της εθνικής τους κυριαρχίας. Η Ελλάδα στα 8 χρόνια του ευρώ μείωσε την ανταγωνιστικότητα της κατά 60%, διπλασίασε το Δημόσιο Χρέος της (από 122 δις το 2001 σε 298 το 2009) και εκτίναξε τα ελλείμματα της (από 3,7% το 2000 σε 10,3% το 2010). Χρειάστηκαν 8 χρόνια με ευρώ ώστε η Ελλάδα να χρεοκοπήσει. Και αυτό γιατί όταν μια οικονομία παράγει ελλείμματα μπορεί με δύο(2) τρόπους να τα καλύψει: είτε να εκδώσει χρήμα, είτε να δανειστεί. Και επειδή η  χώρα μας δε μπορούσε να εκδώσει χρήμα, το δανείστηκε με όρους που επέβαλαν τοκογλύφοι και κερδοσκόποι που εκμεταλλεύτηκαν το σάπιο και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα ώστε να πάρουν το «οικόπεδο» που λέγεται Ελλάδα.

Το πλήρες κείμενο μπορείτε να το δείτε εδώ : http://epamthiras.blogspot.gr/ 

δήλωση Ν. Χρυσόγελου: Ιστορική απόφαση Ευρωκοινοβουλίου για αναθεώρηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Περιφερειακού Συμβούλου Ν. Αιγαίου,

Με μια ιστορική του απόφαση, το Ευρωκοινοβούλιο υπερψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία (502 υπέρ, 137 κατά και 27 αποχές), την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου, την έκθεση Rodust για την αναθεώρηση του βασικού Κανονισμού της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚαλΠ).  Με την ψήφο τους οι ευρωβουλευτές επιδιώκουν να μεταρρυθμίσουν την αλιευτική πολιτική της ΕΕ και να την στρέψουν σε βιώσιμη τροχιά, για να αντιμετωπιστεί η υπεραλίευση και οι καταστροφικές μορφές αλιείας, να ανακάμψει ο θαλάσσιος πλούτος και να γίνει βιώσιμο το επάγγελμα του ψαρά μακροχρόνια. Αυτή η ιστορική ψηφοφορία - είναι η πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συναποφασίζει για την αλιευτική πολιτική - ρίχνει το γάντι τώρα στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που θα συναντηθούν στο Συμβούλιο Αλιείας αυτόν το μήνα για να αποφασίσουν τη θέση τους σχετικά με την Κοινή Αλιευτική Πολιτική (ΚΑλΠ).

Καθοριστικής σημασίας για τους Πράσινους, είναι οι ρυθμίσεις που απαιτούν βιώσιμα επίπεδα αλιείας από το 2015 και έπειτα, θέσπιση διαχειριστικών σχεδίων για τα αλιευτικά πεδία, ώστε να μπορέσουν τα αλιευτικά αποθέματα να αποκατασταθούν σε βιώσιμα επίπεδα μέχρι το 2020, δημιουργία θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών για να ανακάμψει με φυσικό τρόπο ο πλούτος των θαλασσών αλλά και δέσμευση για τον τερματισμό των μαζικών απορρίψεων ψαριών στη θάλασσα (οι απορρίψεις φτάνουν σήμερα μέχρι και το ¼ των ποσοτήτων που αλιεύονται).

Οι Υπουργοί Αλιείας της ΕΕ πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη αυτή την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου και να υποστηρίξουν τη βιώσιμη μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής αρχίζοντας αμέσως και όχι το 2020. Αυτό θα επιτρέψει να αποκατασταθούν τα ιχθυαποθέματα το συντομότερο δυνατό, θα δώσει την ευκαιρία στον κλάδο της αλιείας να ξαναγίνει βιώσιμος και να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας, με την είσοδο νέων στο επάγγελμα.

Παράλληλα, ο κ. Χρυσόγελος συναντήθηκε με εργαζομένους στην Χαλυβουργία, σημειώνοντας πως,   
Μεταξύ 2000 και 2010, περισσότερες από 11000 περιπτώσεις αναδιάρθρωσης καταγράφηκαν από το Παρατηρητήριο Αναδιάρθρωσης στην Ευρώπη. Καταστράφηκαν 1,8 θέσεις εργασίας για κάθε μία θέση εργασίας που δημιουργήθηκε. Η αναλογία αυξάνεται σε 2,5 (καταστρέφονται) - 1 (δημιουργείται) μεταξύ του 2008 και του 2010!

Στην Ευρώπη τρία εκατομμύρια θέσεις εργασίας στη βιομηχανία έχουν εξαφανιστεί από την αρχή της κρίσης.
Στη Γαλλία, το φαινόμενο έχει μεγαλύτερη διάρκεια, δεδομένου ότι μεταξύ των ετών 1991 και 2010, εξαφανίστηκαν 1,2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Η Ευρώπη παρακολουθεί με κομμένη ανάσα τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων στον όμιλο της Arcelor Mittal, της μεταλλουργίας - χαλυβουργίας που έχει αποφασίσει να κλείσει πολλές μονάδες της στην ευρωπαϊκή ήπειρο, αν και δραστηριοποιείται παγκόσμια. Δυστυχώς, η προσπάθεια  της ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια από την Ελλάδα, από την μονάδα της ARCELOR MITTAL CONSTRUCTION HELLAS A.E. (πρώην ΚΟΝΤΙ ΑΒΕΕ) στο Βόλο, μόνο που τότε δεν υπήρξε κινητοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προστασία των εργαζομένων του Βόλου.

Οι εργαζόμενοι στη βαριά βιομηχανία δεν είχαν πάντα τις καλύτερες σχέσεις με τους Πράσινους, αλλά τώρα έχουν αναπτύξει ένα ουσιαστικό διάλογο μαζί τους σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου εκπρόσωποι των συνδικάτων της Arcelor Mittal συμμετείχαν στη συνεδρίαση των πράσινων ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο και συζήτησαν μαζί τους αφενός για την προσπάθεια της ιδιοκτησίας του ομίλου να κλείσει μονάδες που έχει σε Γαλλία, Βέλγιο, Ρουμανία και Λουξεμβούργο (ενώ έχει κλείσει ήδη την μονάδα της στον Βόλο) και αφετέρου για τις προοπτικές του κλάδου της χαλυβουργίας στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, εδώ και 8 μήνες η ιδιοκτησία του μεγάλου αυτού ομίλου που δραστηριοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο καταστρέφει αξίες και γνώσεις αντί να επιδιώξει να επιλύσει τυχόν προβλήματα μέσα από ολοκληρωμένες λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

ενημερωτικές συναντήσεις για την ασφάλεια στο internet

Η διοργάνωση, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, περιελάμβανε τρεις (3) ενότητες, οι οποίες διεξήχθησαν  σε διαφορετικές αίθουσες και σε παράλληλο χρόνο. Πραγματοποιήθηκαν  παρουσιάσεις από διακεκριμένους και εξειδικευμένους επιστήμονες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε θέματα που αφορούν στην Ασφαλή Πλοήγηση στο Διαδίκτυο.
Συγκεκριμένα οι τρεις θεματικές ενότητες που αναπτύχθηκαν ήταν:
1η ενότητα - «Ασφάλεια Ηλεκτρονικών Πληροφοριών - Βιομηχανική Κατασκοπεία», κατά την οποία παρουσιάσθηκε το πρόβλημα της ασφάλειας των ηλεκτρονικών πληροφοριών και συγκεκριμένα του φαινομένου της ηλεκτρονικής Βιομηχανικής κατασκοπείας.
2η ενότητα - «Κυβερνοέγκλημα και νομοθεσία» - «Κραυγές απόγνωσης - πρόληψη αυτοκτονιών», με σκοπό την ενημέρωση των δικαστικών - εισαγγελικών αρχών και κατ’ επέκταση των νομικών για τους διαδικτυακούς όρους, τη μετάλλαξη του παραδοσιακού - συμβατικού εγκλήματος σε ηλεκτρονικό και το φαινόμενο σχετικά με τις απόπειρες αυτοκτονιών, που λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις.
3η ενότητα - «Cyber bullying», που στόχος ήταν να προβληματίσει και να ενεργοποιήσει προς την κατεύθυνση άμβλυνσης των συνεπειών από τη ψυχοσωματική βία και τον εκφοβισμό που ασκείται μέσω του διαδικτύου στα παιδιά.
Το συνέδριο ήταν ανοιχτής δομής και επικοινωνίας, δεδομένου ότι μεταδιδόταν μέσω διαδικτύου, με εφαρμογές live - streaming, από την ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr).

Η διοργάνωση του συνεδρίου έτυχε της ευγενικής χορηγίας των εταιρειών Aegean, Bold Ogilvy & Mather, Εκπαιδευτήρια Γείτονα, Cyta, Eurobank EFG, Forthnet Group, Hertz, HOL, Olympic Air, OTE, Cosmote, VISA, Vodafone και Wind. Χορηγός Φιλοξενίας Athenaum Intercontinental Athens, Χορηγός Επικοινωνίας ΒΗΜΑ FM 99.5.

"δραματική υποβάθμιση της δημόσιας υγείας στις Κυκλάδες"

Τοποθέτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με την πολιτική υγείας στη νησιωτική χώρα, πραγματοποίησε πρίν από λίγες ημέρες ο βουλευτής Κυκλάδων του Συριζα Νίκος Συρμαλένιος.

Στην τοποθέτηση του ο Νίκος Συρμαλένιος επεσήμανε καταρχήν την ευχάριστη έκπληξη του για την παρουσία του Υπουργού Υγείας κ. Λυκουρέτζου, ο οποίος δεν παρουσιάστηκε επί τρεις συνεχείς φορές να μας απαντήσει σε Επίκαιρη Ερώτηση μας.
Στην συνέχεια τόνισε ότι η κατάσταση της δημόσιας υγείας στις Κυκλάδες χειροτερεύει διαρκώς και ανέδειξε το θέμα της δραματικής μείωσης των κονδυλίων για τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου της Σύρου όσο και της Νάξου. Ανέδειξε επίσης το οξύ πρόβλημα της υποστελέχωσης τόσο σε ιατρικό όσο και σε νοσηλευτικό προσωπικό όλων των μονάδων υγείας στα νησιά, την ανυπαρξία περιφερειακού ΕΚΑΒ, που καθιστά τις συνθήκες διακομιδής επειγουσών περιστατικών τριτοκοσμικές, την έλλειψη μονάδων τεχνητού νεφρού, τις απίστευτες δυσκολίες εύρεσης φαρμάκων υψηλού κόστους, την ανυπαρξία λειτουργίας της τηλεϊατρικής. Τόνισε ακόμη ότι η μετακίνηση κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες γιατρών από νησί σε νησί, δεν λύνει κανένα πρόβλημα, ενώ η συνέχιση αυτής της πολιτικής που υποβαθμίζει τη δημόσια υγεία, οδηγεί νομοτελειακά στην ενίσχυση της ιδιωτικής υγείας, αφού στα μεγάλα νησιά ήδη ξεφυτρώνουν ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και πολλά ιδιωτικά ιατρεία.
Τέλος, απευθυνόμενος προς τον υπουργό, είπε ότι «αν δεν αλλάξετε πολιτική, θα βρίσκετε συνεχώς μπροστά σας τις τοπικές κοινωνίες, όπως έγινε με τις πρόσφατες μεγάλες παλλαϊκές συγκεντρώσεις του λαού της Πάρου και της Αντιπάρου που διαμαρτύρεται για τη μεγάλη υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας, όπως και του λαού της Σαντορίνης που απαιτεί τη λειτουργία του έτοιμου νοσοκομείου του νησιού». 

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 07, 2013

επίσκεψη Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Πουσσαίου στην Θήρα και Σίκινο

Την Σαντορίνη και την Σίκινο επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Πουσσαίος στα πλαίσια επίσκεψης του στα  νησιά των Κυκλάδων. Λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών αλλά και της εν εξελίξει απεργίας της ΠΝΟ, η επίσκεψη του περιορίστηκε στα δύο αυτά νησιά, από την αρχικά προγραμματισμένη επίσκεψη και στα νησιά της Φολεγάνδρου και της Ανάφης.

Το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2012, επισκέφθηκε συνοδεία του Δημάρχου κ. Ν. Ζώρζου, του Εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου κ. Η. Μάινα και του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Ε. Σιγάλα, τα έργα που υλοποιούνται στο νησί της Θήρας, το Γυμνάσιο της Μεσσαριάς, το ΤΕΕ Θήρας, τον χώρο διαχείρισης στέρεων αποβλήτων καθώς και τα πρόσφατα δημοπρατηθέντα έργα αντιστήριξης πρανών περιοχής Τελεφερίκ και παλιού λιμένα Φηρών καθώς και περιοχής λιμένα Αθηνιού με σκοπό το συντονισμό της έναρξης των εργασιών κατά την περίοδο της μειωμένης τουριστικής κίνησης. Συζητήθηκαν ενδελεχώς τα προβλήματα και βρέθηκαν λύσεις έτσι ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες και να ξεπεραστούν οι δυσκολίες, για την ολοκλήρωση των συγκεκριμένων έργων.

Επιπρόσθετα, την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου, συνοδεία του Εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου κ. Η. Μάινα, ο κ. Πουσσαίος επισκέφθηκε το νησί της Σικίνου όπου και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο κ. Ι. Συρίγο, καθώς και με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του ο κ. Πουσσαίος παραβρέθηκε στις εορταστικές εκδηλώσεις για την γιορτή της Υπαπαντής καθώς και στην ετήσια εκδήλωση της Δημοτικής Κοινότητας Ακρωτηρίου ενώ την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου, κήρυξε την έναρξη του «2013 , Έτους Γαστρονομίας στη Σαντορίνη», και ανακοίνωσε την υποστήριξη του θέτοντας την εν λόγω δράση υπό την αιγίδα της Περιφέρειας. 

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 06, 2013

σε ισχύ η επιστράτευση των ναυτεργατών – με μικρές καθυστερήσεις τα δρομολόγια των πλοίων

Σε ισχύ τέθηκε η επιστράτευση των ναυτεργατών τα ξημερώματα της Τετάρτης 6.2 και τα πλοία που ήταν προγραμματισμένα, έφυγαν από το λιμάνι του Πειραιά με κάποιες καθυστερήσεις.

Ο πρόεδρος της ΠΝΟ δήλωσε ότι η κυβέρνηση επιστρατεύει έναν κλάδο που είναι απλήρωτος και ζητά τα δεδουλευμένα του.
Από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας, Κ.Μουσουρούλης, τόνισε ότι το υπουργείο δεν είναι σε θέση να δώσει λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα που θα εξοφληθούν τα δεδουλευμένα τους, καθώς το υπουργείο δεν γνωρίζει τα οικονομικά των εταιρειών.

Τρίτη, Φεβρουαρίου 05, 2013

παρουσιάστηκε και ξεκινά η πρωτοβουλία “2013 Έτος Γαστρονομίας Σαντορίνη”

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

 Στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013, η επίσημη έναρξη του «2013 Έτους Γαστρονομίας στη Σαντορίνη».  Στην εκδήλωση που συντόνισε ο Δήμαρχος Θήρας κ. Αναστάσιος Νικόλαος Ζώρζος, συμμετείχαν όλοι οι φορείς του νησιού των οποίων οι δράσεις εμπλέκονται με την πρωτοβουλία του Έτους Γαστρονομίας.

Ο Δήμαρχος Θήρας ανέφερε ότι με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας να ανακηρύξει το 2013 ως «ΕΤΟΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ» κεφαλαιοποιείται και αξιοποιείται η μεθοδική, στοχευμένη και συλλογική προσπάθεια ετών, που έχει καταβληθεί στο νησί προκειμένου να ενταχθεί στο τουριστικό του χαρτοφυλάκιο η γαστρονομία, ώστε σήμερα η Σαντορίνη να διεκδικεί τη θέση της ανάμεσα στους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς.

Ομιλητές ήταν η Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας, της Ακαδημίας Αθηνών, Δρ. Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη, η οποία πραγματοποίησε την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης με τίτλο “Η πολιτιστική διάσταση της διατροφής”, ο Ηφαιστειολόγος Δρ. Γιώργης Βουγιουκαλάκης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Θήρας και  γνωστός ζωγράφος κ. Χριστόφορος Ασιμής και ο σύμβουλος εστίασης και εστιάτορας κ. Γιώργος Χατζηγιαννάκης.
Ο κ. Κώστας Κωνσταντινίδης, της εταιρείας «ΗΛΙΟΤΟΠΟΣ», η οποία εθελοντικά υποστηρίζει το ΕΤΟΣ σε οργανωτικά θέματα,  παρουσίασε ένα σημαντικό μέρος των εκδηλώσεων του Έτους Γαστρονομίας, που έχουν ήδη οριστικοποιηθεί και οι οποίες σύντομα θα αναρτώνται στο διαδικτυακό τόπο του Έτους.

Την έναρξη του Έτους Γαστρονομίας  κήρυξε ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γεώργιος Πουσσαίος, επαινώντας την πρωτοβουλία του Δήμου Θήρας, που από την πρώτη στιγμή ετέθη υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η πρώην Υπουργός κα Βάσω Παπανδρέου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ηλίας Μάινας, ο Αρχιμανδρίτης π. Ματθαίος Μπαρούσης, μέλη του Δ.Σ. Θήρας, εκπρόσωποι της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, υπηρεσιακοί παράγοντες, εκπρόσωποι φορέων, επιχειρηματίες, παραγωγοί αγροτικών προϊόντων και κάτοικοι της Σαντορίνης, καθώς και δημοσιογράφοι των τοπικών ΜΜΕ.

Γραπτούς χαιρετισμούς απέστειλαν ο Υπουργός Εργασίας και  Βουλευτής Κυκλάδων κ. Γιάννης Βρούτσης, η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κα Χριστάνα Καλογήρου, οι Βουλευτές Κυκλάδων κ.κ Νίκος Συρμαλένιος και Παναγιώτης Ρήγας και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Γιάννης Ρούσσος.

Ο Δήμαρχος Θήρας, κος Νικόλαος Ζώρζος, ανέφερε ότι το Έτος Γαστρονομίας αποτελεί ένα πολυσύνθετο και πολυδιάστατο γεγονός• συνδέει το παρελθόν του νησιού της εποχής του προϊστορικού οικισμού του Ακρωτηρίου με το σήμερα και αναδεικνύει την ιδιαιτερότητα των ηφαιστειογενών εδαφών της Σαντορίνης. Η Γαστρονομία αγκαλιάζει όλες τις εκφάνσεις της σύγχρονης ζωής σε ένα τουριστικό προορισμό δηλαδή τις Τέχνες, την Παράδοση, την Παιδεία, την Επιστημονική Τεκμηρίωση και γενικότερα τον Πολιτισμό. Ως εκ τούτου χαρακτήρισε το ΕΤΟΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ως ανοικτή πρόσκληση προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συμμετέχουν εντάσσοντας νέες ιδέες και δράσεις προκειμένου να τροφοδοτήσουν από κοινού το εγχείρημα αυτό.

Στη σχέση της Γαστρονομίας με τον Πολιτισμό αναφέρθηκε στην ομιλία του ο κ. Χριστόφορος Ασιμής. Επίσης αναφέρθηκε στη μεσοκυκλαδική  πρόχου, που πρόσφατα ανακαλύφθηκε στο Ακρωτήρι και αποτέλεσε την έμπνευση για το σχεδιασμό του λογοτύπου του ΕΤΟΥΣ.
Ο Δρ. Γιώργης Βουγιουκαλάκης σχολίασε τη σχέση της ηφαιστειακής προέλευσης των εδαφών της Σαντορίνης με τη γονιμότητά τους και την ιδιαιτερότητα των αγροτικών προϊόντων της.
Ο κ. Γιώργος Χατζηγιαννάκης αναφέρθηκε στην πολυετή και συνεπή προσπάθεια που έχει καταβληθεί από τους ειδικούς της εστίασης στη Σαντορίνη, προκειμένου να αποκτήσει το νησί μας τα χαρακτηριστικά του ποιοτικού γαστρονομικού προορισμού.
Η κα Πολυμέρου - Καμηλάκη επικεντρώθηκε στην ανάδειξη της πολιτισμικής και κοινωνικής διάστασης της διατροφής, των εθίμων κοινής εστίασης και της ελληνικής φιλοξενίας, καθώς και της σύνδεσης των διατροφικών συνηθειών ενός τόπου με την παραγωγή.

Ο Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μητρόπολης Θήρας π. Χριστοφόρος Καραμολέγκος, με σύντομη παρέμβαση αναφέρθηκε στο γλυκό οίνο Vinsanto που γεμίζει τα Άγια Δισκοπότηρα της Εκκλησίας μας για τη Θεία Κοινωνία.
Οι παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν στη συνέχεια της εκδήλωσης ήταν ιδιαίτερα θετικές για την πρωτοβουλία και ακούστηκαν πολλές εποικοδομητικές προτάσεις.

Παρεμβάσεις έκαναν οι:
1.Ιωάννης Αργυρός: Αντιδήμαρχος Θήρας αρμόδιος για θέματα Τουρισμού
2.Μάρκος Καφούρος: Πρόεδρος Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων και Αντιδήμαρχος Θήρας
3.Νίκος Νομικός: Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Θήρας
4.Πέτρος Βαμβακούσης: Σύνδεσμος Οινοπαραγωγών Σαντορίνης
5.Βασίλης Ζαχαράκης: Ένωση Εστιατόρων Σαντορίνης
6.Ελευθέριος Αναπλιώτης: Σωματείο Τουριστικών Καταλυμάτων “Η Ατλαντίδα”
7.Νικολέτα Σιγάλα: Σωματείο Τουριστικών Επιχειρήσεων Νότιας Σαντορίνης
8.Χριστόφορος Βαμβακούσης: Κινηματογραφική Λέσχη Θήρας
9.Ιωάννης Νομικός: Κτήμα Γιάννη Νομικού
10.Αλέξανδρος Οικονόμου: Άνυδρο
11.Κώστας Παπαζάχος: Σεισμολόγος

Μετά το τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκαν στους παριστάμενους οίνοι ΠΟΠ Σαντορίνη, προσφορά της Santowines και των ιδιωτικών οινοποιείων μελών του Συνδέσμου Οινοπαραγωγών Σαντορίνης (Κάναβα Ρούσσος, Κτήμα Αργυρού, Κτήμα Σιγάλα, Οινοποιείο Μπουτάρη, Οινοποίηση Χατζηδάκη, Οινοποιία Γαβαλά, Volcan Wines) συνοδευόμενα από λιτούς μεζέδες βασισμένους σε σαντορινιά προϊόντα, προσφορά του εστιατορίου Νυχτέρι και του Ξενοδοχείου Ηλιότοπος.
Ο Δήμος Θήρας ευχαριστεί θερμά το Ίδρυμα Λουκά και Ευάγγελου Μπελλώνια για την ευγενική, χωρίς χρέωση, παραχώρηση του Μπελλώνειου Πολιτιστικού Κέντρου για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

o Πρόεδρος της Santo Wines στην παρουσίαση της δράσης Σαντορίνη 2013 – έτος Γαστρονομίας

Σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του κ. Καφούρου, προέδρου της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων Santo Wines, κατα την διάρκεια της εκδήλωσης για την παρουσίαση της δράσης «Σαντορίνη 2013 – έτος Γαστρονομίας»,

Με μία σημαντική του   απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θήρας , ανακήρυξε τη νέα χρονιά,  το 2013  ως  έτος γαστρονομίας για το νησί μας.
Πιθανώς η απόφαση αυτή να προκαλεί ποικίλα ερωτήματα  σε  έναν απλό και  ανυποψίαστο πολίτη του τύπου :
καλά, η Σαντορίνη ένα τόσο μικρό και κυρίως τουριστικό νησί, έχει αγροτική οικονομία? Έχει αγροτικά προϊόντα?  έχει γαστρονομία?
ενώ κάποιος άλλος πιθανώς θα αναρωτάτε, καλά τώρα που πεινάει ο κόσμος, εσείς κηρύσσετε έτος γαστρονομίας, μήπως προκαλείτε? 
Όσο αφορά το πρώτο ερώτημα, αν  έχει η Σαντορίνη αγροτική οικονομία?
Θεωρώ ότι η απάντηση βρίσκεται  στη διερεύνηση της   αντίληψης και της στρατηγικής ανάπτυξης  που διαλέξαμε για τον τόπο μας, μια χούφτα άνθρωποι στην Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, μαζί με κάποιους ανθρώπους του τουρισμού, την εποχή της ευμάρειας ,   να δώσουμε αξία στα προϊόντα και στους ανθρώπους της γης, να διασώσουμε και να αναπτύξουμε το κρασί μας, τη τομάτα μας και τη φάβα μας, να φτιάξουμε μια σύγχρονη και υγιή συνεταιριστική οργάνωση,  να φέρουμε κοντά  μας νέα παιδιά, να διασώσουμε τον αμπελώνα μας και τις ποικιλίες του, να  φυτέψουμε νέα αμπέλια και να εκσυγχρονίσουμε τις καλλιέργειες μας με σεβασμό στο περιβάλλον.

Σήμερα 30 χρόνια μετά την μαζική έλευση του τουρισμού στο νησί μας, μέσα από πολύ δύσκολη προσπάθεια καταφέραμε να:
Να διπλασιάσουμε την καλλιεργούμενη  γη, στη Σαντορίνη και κατά συνέπεια το φυσικό αγροτικό τοπίο.
Να  έχουμε υπερεπάρκεια σε όλα τα τοπικά αγροτικά προϊόντα, για να τα απολαμβάνουν  οι επισκέπτες μας.
Να προβάλλουμε τον τόπο μας μέσα από τα Επώνυμα  και Ποιοτικά  προϊόντα μας. Μάλιστα η τοποποικιλία ΑΣΥΡΤΙΚΟ -  ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ αποτελούν  τη ναυαρχίδα, την αιχμή του δόρατος, της   Εθνικής καμπάνιας στο εξωτερικό  να  βγάλουμε το Ελληνικό κρασί έξω.
Όσο αφορά το δεύτερο ερώτημα, καλά την χρονιά της κρίσης, την χρονιά της πείνας, κηρύσσετε έτος γαστρονομίας?
Κηρύσσουμε έτος γαστρονομίας ακριβώς για να μην πεινάσουμε,   ανάφερα πριν λίγες μέρες, σε μια άλλη ομιλία μου ότι μόνο για  το προηγούμενο έτος  το 2012, η αγροτική γη,  συνείσφερε περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ στις αγροτικές  Σαντορινιές οικογένειες, από τα πρωτογενή   προϊόντα, χώρια   την υπεραξία που άφησε στην οικονομία του νησιού   η  μεταποίηση και η  εμπορία των προϊόντων αυτών. Σκεφτείτε τι ανάσα αποτελούν τα χρήματα αυτά αυτήν τη χρονική περίοδο που τα πάντα φαίνονται μαύρα.
Σήμερα κυρίες και κύριοι ως χώρα βιώνουμε έναν Γολγοθά, έναν Γολγοθά με  φόρους, ανεργία, μιζέρια και ταπείνωση.
Σε αυτήν την αίθουσα  εδώ στην άκρη του Αιγαίου εμείς οι Σαντορινιοί προβάλουμε  το ανάστημά μας,  καταθέτουμε την πρότασή μας και  δείχνουμε το δρόμο της ανάπτυξης .
Άποψή μας είναι ότι ο δρόμος της ανάπτυξης  δεν είναι ο εύκολος ο   φοροεισπρακτικός που δυστυχώς  ακολουθείται ως ευαγγέλιο,  αλλά ο δύσκολος δρόμος  της παραγωγής και της αξιοποίησης   κάθε συγκριτικού πλεονέκτημά μας.
Και ως τέτοια συγκριτικά  πλεονεκτήματα, εμείς οι Σαντορινιοί αντιλαμβανόμαστε  τόσο τη   φυσική  ομορφιά του τόπου μας,  που  τόσο  απλόχερα μας  χάρισε ο Μεγαλοδύναμος, όσο και  τα δημιουργήματα της ανθρώπινης  παρέμβασης,   όπως  είναι  η μοναδική μας  αρχιτεκτονική, οι παραδοσιακοί  μας οικισμοί, ο μοναδικός μας αμπελώνας αλλά και οι άνθρωποι και  οι θησαυροί αυτής της ευλογημένης γης.
 Το κρασί μας, η φάβα  μας , το τοματάκι μας,   οι παραδοσιακές μας  γεύσεις, η τοπική κουζίνα, τα εστιατόρια, η παραδοσιακή φιλοξενία του Σαντορινιού,  αποτελούν έναν   σημαντικό και επιπλέον  λόγο για  να επισκεφτεί κανείς τη Σαντορίνη σήμερα.
Κλείνοντας  θέλω να προλάβω τις σκέψεις κάποιων από σας, αφού δικαιολογημένα ίσως θα σκέφτεστε, ότι  πράγματι η  ανακήρυξη του 2013 ως έτους γαστρονομίας μπορεί μεν να λειτουργήσει ως αντίδοτο στην κρίση,  μπορεί όμως να λειτουργήσει σαν   μια  καλή ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν κάποιοι, εξαπατώντας τον ξένο και ντόπιο καταναλωτή, πουλώντας του ως Σαντορινιά προϊόντα, προϊόντα ξενόφερτα, κακής ποιότητας, προκαλώντας  ζημιά και δυσφήμιση στην προσπάθεια τη δική μας αλλά και στο νησί μας γενικότερα.
Σκέψεις και φόβοι απόλυτα δικαιολογημένοι, γι αυτό πρέπει στο έτος  2013 ως έτος Γαστρονομίας  πέρα από τις εκδηλώσεις προβολής και προώθησης των τοπικών προϊόντων, τις ομιλίες, και τα συμπόσια,  θα πρέπει να ενταχθούν  και μερικές αλλαγές, αλλαγές συμπεριφοράς και νοοτροπίας  όλων μας. 

Κυρίες και κύριοι αν και  εφ όσον το 2013 καταφέρουμε :
Να αλλάξουμε τις συνήθειές κάποιων, πχ να φέρνουν  βυτία κρασιού και φορτηγά φάβας στον Αθηνιό.
Να πείσουμε  τους Σαντορινιούς  να καταναλώνουν προϊόντα τοπικής παραγωγής,
Να πείσουμε τους επιχειρηματίες να προωθούν τα τοπικά μας προϊόντα και όχι αυτά που μοιάζουν με Σαντορινιά
Να εμπεδώσουμε  Σαντορινιά συνείδηση στον επισκέπτη μας,  να   προτιμά  τα προϊόντα του τόπου μας.
Αν όλοι μαζί Δήμος , Επιχειρήσεις, Παραγωγικοί φορείς και καταναλωτές, δημιουργήσουμε  και στηρίξουμε ένα  ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΌΝΤΑ, με έργα και όχι στα λόγια.
Τότε είμαι απόλυτα αισιόδοξος ότι, η ανακήρυξη του έτους 2013 ως έτος γαστρονομίας για το νησί μας, θα είναι μια απόφαση ουσιαστική και όχι συμβολική, που θα αποτελεί και την συμβολή της Σαντορίνης  στο ερώτημα, πως βγαίνουμε από την κρίση,  χωρίς τον λογαριασμό να πληρώνει ο πολίτης. 

"τα ηφαίστεια της Σαντορίνης – ενημέρωση για την κατάστασή τους"

Ο Δήμος Θήρας, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης, σας προσκαλεί σε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα:
" Τα Ηφαίστεια της Σαντορίνης – Ενημέρωση για την κατάστασή τους ",
που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 18:30, στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο.

Κύριοι ομιλητές θα είναι οι:
1.Κων/νος Παπαζάχος, Καθηγητής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γενικός Γραμματέας του ΙΜΠΗΣ και μέλος της Ειδικής Επιτροπής Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης.
2.Γιώργος Βουγιουκαλάκης, Δρ. Ηφαιστειολόγος, Συντονιστής της Επιστημονικής Επιτροπής ΙΜΠΗΣ και μέλος της Ειδικής Επιτροπής Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της δράσης του Δήμου Θήρας με τίτλο: «ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ, ΤΟ ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΟ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ» και στόχο έχει να ενημερώσει την κοινωνία της Σαντορίνης για την τρέχουσα κατάσταση και εξέλιξη του ηφαιστείου.

σύλλογος γονέων δημοτικού σχολείου Εμπορείου – πρόσκληση

Ο Σύλλογος γονέων του δημοτικού σχολείου Εμπορείου διοργανώνει την ετήσια γιορτή του το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013, στις 21.00 στο κέντρο “Αηδόνι”.
Σκοπός της εκδήλωσης είναι η αγορά διαδραστικών πινάκων για τις τάξεις 5η και 6η Δημοτικού, από τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν.
Γνωρίζουμε όλοι ότι τα χρόνια που διανύουμε, οι δυσκολίες και οι ελλείψεις στα σχολεία μας είναι αναλογικά αντίστοιχες με αυτές που αντιμετωπίζουν οι οικογένειές μας, τα χωριά μας, ο δήμος μας και η χώρα μας.
Σας προσκαλούμε να μας τιμήσετε με την παρουσία σας και να στηρίξετε την προσπάθειά μας.
Η τιμή του εισητηρίου είναι 20 ευρώ για κάθε άτομο και 15 ευρώ για τα παιδιά.

Την πρόσκληση υπογράφει η πρόεδρος του Συλλόγου Σταυρούλα Δρόσου. 

επίσκεψη μαθητών του Δημοτικού σχολείου Εμπορείου


Επίσκεψη στο Δημαρχείο Θήρας πραγματοποίησε την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου η Ε΄ Τάξη του Δημοτικού σχολείου Εμπορείου, με σκοπό την ενημέρωση των μαθητών και των μαθητριών για θέματα ανακύκλωσης. Ο Δήμαρχος Θήρας Νίκος Ζώρζος και ο Αντιδήμαρχος Θήρας Γιάννης Αργυρός ενημέρωσαν τους μικρούς μαθητές για την ανακύκλωση και τους μοίρασαν τις ειδικές μπλε τσάντες!


τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου Θήρας

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας σχετικά με τα ταμειακά του διαθέσιμα (4.2.2013) αυτήν την στιγμή στους λογαριασμούς του Δήμου στις τράπεζες υπάρχουν τα παρακάτω ποσά :

ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΤΑΜΕΙΟΥ  34.929,87 €
ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΛΟΓ . 1 1.401,08 €
ΠΕΙΡΑΙΩΣ Νο 1 (Βασικός)        2.035.235,35 €
ΠΕΙΡΑΙΩΣ Νο 3 (Ε.Α.Π.)     63.165,22 €
ΠΕΙΡΑΙΩΣ (ΤΕΛΕΦΕΡΙΚ) 154.383,65 €
Α.Τ.Ε. (ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ)  557,01 €
ALPHA BANK (ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΜΠΕΛΛΩΝΙΑ)  2.803,90 €
ΣΥΝΟΛΟ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ  2.292.476,08 €

συντονιστική Επιτροπή Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Sea Diamond – ενημέρωση για το θέμα

«Σιωπηλή Βόμβα Βυθού στη Σαντορίνη συνεχίζει να αποτελεί το ναυάγιο του Sea Diamond μέσα στην Καλντέρα της» αναφέρει σε ανακοίνωσή της (2.2.2012) η συντονιστική Επιτροπή Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Sea Diamond, ενημερώνοντάς μας παράλληλα για δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» (2.2.2012) που αναφέρεται σε «διάβρωση του κουφαριού συνεχίζεται και όταν τα χημικά και τοξικά υλικά που περιέχονται μέσα του διασκορπιστούν στη θάλασσά μας, τότε μόνο θα θυμηθούμε ότι για άλλη μία φορά δείξαμε εγκληματική αμέλεια απέναντι στο μοναδικό φυσικό περιβάλλον που μας φιλοξενεί....»


Μπορεί να ανελκυστεί το κουφάρι του «Sea Diamond»; 
Αν πραγματοποιούνταν οι υποσχέσεις που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα από όλες τις κυβερνήσεις, η απάντηση θα ήταν καταφατική.

Κάποιοι, όμως, δεν έμειναν ανενεργοί. Καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλαν από κοινού η Αμερικανική Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Γέιλ και η περιβαλλοντική οργάνωση «Αρχιπέλαγος». Σε αυτήν αναφέρονται λεπτομερώς συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες κατοχυρώνουν πλήρως την αναγκαιότητα ανέλκυσης του βυθισμένου πλοίου, βάσει του ελληνικού, ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου. Στόχος, η πίεση προς τις ελληνικές αρχές να λάβουν μέτρα για την άμεση ανέλκυση του ναυαγίου, το οποίο σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο θεωρείται εγκαταλειμμένο απόβλητο.

«Μπορεί να κοπεί στη μέση»
Παράλληλα, το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης συνεχίζει τη μελέτη σε εργαστηριακό επίπεδο, η οποία μεταξύ άλλων εστιάζει στους κινδύνους που απορρέουν από τη διάβρωση του κουφαριού. Μάλιστα, ο επιστημονικός υπεύθυνος της μελέτης, καθηγητής Ευγ. Γιδαράκος, επισημαίνει ότι «η ανέλκυση του βυθισμένου πλοίου κρίνεται απόλυτα αναγκαία για την αποφυγή μιας μη αναστρέψιμης οικολογικής καταστροφής». Και προσθέτει:

«Σε περίπτωση ολίσθησης του ναυαγίου σε μεγαλύτερα βάθη, εξαιτίας ενός σεισμού για παράδειγμα, θα καταστεί η αναγκαία ανέλκυση ακόμη δυσκολότερη, ίσως και ανέφικτη. Πέραν τούτου, θα δημιουργηθούν στο κέλυφος του πλοίου ακόμη μεγαλύτερες ρηγματώσεις από τις ήδη υπάρχουσες. Αυτό σημαίνει ακόμη πιο έντονη διαρροή πετρελαιοειδών από την ήδη υπάρχουσα, ενώ, στη χειρότερη περίπτωση, αποκοπή του σκάφους στα δύο. Θα επέλθει σοβαρός οικολογικός αντίκτυπος, με εντονότατες διαρροές και μεγάλη ζημιά στην αλιεία και στον τουρισμό του νησιού».

Ο καθηγητής τονίζει επίσης τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του ναυαγίου στα ιζήματα και στους θαλάσσιους οργανισμούς:
«Τα ιζήματα σε δειγματοληπτικά σημεία πλησίον του ναυαγίου, καθώς και κατά τι μακρύτερα αυτού, παρουσιάζουν υψηλή επιβάρυνση σε τοξικούς ρύπους, όπως ο μόλυβδος και το κάδμιο. Οι θέσεις αυτές στον κόλπο της Καλντέρας κατατάσσονται αυτή τη στιγμή ως "μέτρια ρυπασμένες". Και η αθροιστική πιθανότητα τοξικών επιδράσεων των ιζημάτων ανέρχεται σε 25%».

«Δυστυχώς η Πολιτεία έχει ξεχάσει τις υποσχέσεις που έχει δώσει. Η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, συνοδευόμενη από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθησυχάζει τους πάντες, με γνώμοντα πάντα την απραξία», τονίζει ο καθηγητής. Και προσθέτει: 
«Το πλέον πολύτιμο αγαθό μας, στο οποίο βασίζεται σημαντικότατο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας μας, είναι το περιβάλλον, και ιδιαίτερα το θαλάσσιο. Για την προστασία του απαιτείται πρόληψη και καταστολή και όχι εκούσια αδιαφορία. Χρειάζεται άραγε ο περιβαλλοντικός κίνδυνος να μεταφραστεί σε οικονομικό και αναπτυξιακό κίνδυνο, για να μπορέσουν να βγουν από την αδράνεια οι εκάστοτε αρμόδιοι; Η φύση πάντως συνεχίζει ακάθεκτη το έργο της, μέσω των διαφόρων διεργασιών της, είτε προς όφελός της είτε αυτοκαταστροφικά».

Προς το παρόν, εκτός από τους προαναφερθέντες, εκείνοι που υψώνουν τη φωνή τους για την ανέλκυση του κρουαζιερόπλοιου είναι η Συντονιστική Επιτροπή Θηραίων Πολιτών: «Από την ημέρα του ναυαγίου μέχρι σήμερα πέρασαν από τη Σαντορίνη πολλοί υπουργοί, και Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος, μαζί με υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Λιμενικού Σώματος και τον τέως επίτροπο Περιβάλλοντος της Ε.Ε., Στ. Δήμα. Απ' όλους πήραμε την υπόσχεση ότι η Πολιτεία θα κάνει την απάντληση των καυσίμων και στη συνέχεια θα προχωρήσει στην ανέλκυσή του».
Μάταια όμως. Η απάντληση των καυσίμων, το Μάιο του 2009, αποδείχθηκε ένα προεκλογικό φιάσκο, ενώ κάθε διαδικασία για την ανέλκυση έχει παγώσει από τους πρώτους κιόλας μήνες μετά το ναυάγιο», λένε τα μέλη της επιτροπής πολιτών.

Οι κίνδυνοι από πετρελαιοειδή, χημικά και βαρέα μέταλλα
Δυστυχώς οι τελευταίες διαπιστώσεις της ερευνητικής δραστηριότητας καταλήγουν, λίγο έως πολύ, στα ίδια δυσάρεστα αποτελέσματα με αυτά που παρουσιάστηκαν πρώτη φορά πριν από ένα χρόνο περίπου:
Η διάβρωση συνεχίζεται με σταθερό ρυθμό και είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να λάβουν χώρα έντονες και ανεξέλεγκτες διαρροές πετρελαιοειδών, βαρέων ελαίων, χημικών, βαρέων μετάλλων και άλλων επικίνδυνων ουσιών στο θαλάσσιο περιβάλλον της Καλντέρας.
Θεωρείται πολύ πιθανή η ολίσθηση του ναυαγίου σε μεγαλύτερα βάθη, με άμεση συνέπεια κάθε εγχείρημα ανέλκυσης ή απάντλησης καυσίμων να καταστεί δυσκολότερο έως αδύνατο. Ταυτόχρονα θα πληγεί ανεπανόρθωτα το ευαίσθητο οικοσύστημα της Καλντέρας και όχι μόνο.

Επισημαίνεται επίσης ότι η οικολογική καταστροφή που μπορεί να επέλθει στον κόλπο της Καλντέρας έχει μια μοναδικότητα: ποτέ μέχρι τώρα δεν βυθίστηκε σε έναν κλειστό κόλπο και σε μικρό σχετικά βάθος ένα κρουαζιερόπλοιο με ένα τόσο πολύπλοκο μείγμα επικίνδυνων ουσιών, όπως το «Sea Diamond».

Τα τελευταία χρόνια το Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος» έχει συνάψει πρωτόκολλο συνεργασίας με το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Προστασίας (Environmental Protection Clinic) της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γέιλ.
Στο πλαίσιο αυτό, εξειδικευμένοι νομικοί περιβάλλοντος και μεταπτυχιακοί φοιτητές του συγκεκριμένου εργαστηρίου έχουν αναλάβει, μεταξύ άλλων, και την υπόθεση του ναυαγίου του «Sea Diamond».
«Το συγκεκριμένο ναυάγιο κρίθηκε ως μία μεγάλη απειλή για τις ελληνικές θάλασσες. Ταυτόχρονα, αναδεικνύει ένα καίριο ζήτημα, το οποίο τείνει να δημιουργήσει ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο στο Αιγαίο: ναυάγια (ανεξαρτήτως επικινδυνότητας) να παραμένουν για πάντα στον θαλάσσιο πυθμένα και, καθώς διαβρώνονται, να ελευθερώνουν τεράστιες ποσότητες επικίνδυνων ουσιών στο θαλάσσιο περιβάλλον. Και από την άλλη πλευρά, πλοιοκτήτες να καρπώνονται τα ασφάλιστρα, αλλά να μη δέχονται καμία πίεση, ούτε αυτοί ούτε οι ασφαλιστικές εταιρείες, να ανελκύσουν τα ρυπογόνα ναυάγια», εξηγεί η Αναστασία Μήλιου, υδροβιολόγος, επικεφαλής επιστημονικής έρευνας του «Αρχιπελάγους».

«Με στόχο την ανέυρεση μιας λύσης σε αυτό το καίριο περιβαλλοντικό ζήτημα», συνεχίζει, «έπειτα από έρευνα και επιτόπιες επισκέψεις νομικών του Γέιλ, που διήρκεσαν περισσότερο από ένα χρόνο στην Αθήνα και τη Σαντορίνη, έγινε ανάλυση κάθε νομικής πτυχής του "Sea Diamond" και τελικά στις αρχές Ιανουαρίου υποβλήθηκε καταγγελία στην Ε.Ε. σχετικά με τη μη τήρηση του κοινοτικού δικαίου από την ελληνική κυβέρνηση». 

για 2η φορά δεν πραγματοποιήθηκαν εκλογές στην ένωση ξενοδόχων Σαντορίνης

Απογοητευτικό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το γεγονός πως ούτε στην δεύτερη πρόσκληση από πλευράς του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης υπήρξε η δυνατότητα να πραγματοποιηθούν αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Δ.Σ.  μιας και οι -μόλις- 20 περίπου ξενοδόχοι μέλη της Ένωσης που συγκεντρώθηκαν το Σάββατο 2.2.2012, εξέφρασαν διαφορετικές απόψεις ως προς το ποιοι μπορούν να είναι μέλη της Ένωσης με δεδομένο ότι πολλά ξενοδοχεία στο νησί διαχειρίζονται πλέον από ξενοδοχειακούς ομίλους,  πολυεθνικές σε πολλές περιπτώσεις, με ξενοδοχεία και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ως αποτέλεσμα της περιορισμένης συμμετοχής (εδώ αξίζει βέβαια να αναφέρουμε ότι αρκετοί ιδιοκτήτες ξενοδοχείων αυτήν την εποχή είναι εκτός νησιού) καθώς και των συζητήσεων που προέκυψαν σχετικά με το πώς είναι εφικτό, προτιμότερο αλλά και καλύτερο να πραγματοποιούνται εκλογές στην Ε.Ξ.Θ. με τα σημερινά δεδομένα, αποφασίστηκε η αναβολή της εκλογικής διαδικασίας για τις 12 Μαΐου.

Το σίγουρο είναι ότι μέχρι τότε θα έχουν προηγηθεί αρκετές κατ ιδίαν συζητήσεις ιδιοκτητών ξενοδοχείων, οπότε και μάλλον θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι στις 12 Μαΐου το προεδρείο θα εμφανιστεί με νέες προτάσεις ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην παρούσα φάση.

Σίγουρο επίσης θα πρέπει να θεωρείται, όπως άλλωστε συζητήθηκε κατά την διάρκεια της συνέλευσης, ότι η Ε.Ξ.Θ. θα πρέπει να έχει μέλλον και στόχους, μιας και πλέον η συνεργασία σε επαγγελματικό επίπεδο και σε επίπεδο νησιού, μπροστά και στα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στον τουρισμό, θεωρείται απαραίτητη.

Εξάλλου, η με κάποιο τρόπο εκπροσώπηση των ιδιοκτητών ξενοδοχείων της Σαντορίνης στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό, αποτελεί αναγκαιότητα. 

οι πλέγμα στο «Μακάρι» (10.2)

Μια ακόμη εμφάνιση θα πραγματοποιήσει το συγκρότημα «πλέγμα»
την Κυριακή 10.2 στις 21.30 στην μουσική σκηνή «Μακαρι». Οι «πλέγμα» θα παρουσιάσουν δικά τους τραγούδια και επιλογές από Θανάση Παπακωνσταντίνου, Σωκράτη Μάλαμα, Δημήτρη Ζερβουδάκη, Παύλο Σιδηρόπουλο, Νικόλα Άσιμο, Tim Buckley.
Οι «πλέγμα» αποτελούνται από τους :
Κωνσταντίνος Πελεκάνος - ακουστική κιθάρα, τραγούδι
Χριστόφορος Γαβαλάς - ακουστική κιθάρα
Κώστας Στεφόπουλος – κρουστά, φυσαρμόνικα 
Φιλική συμμετοχή: Λίνα Μπακαλέξη - βιολί

Μουσική σκηνή Μακάρι, Ζωοδόχου Πηγής 125 και Κομνηνών, Εξάρχεια. Τηλ. 210-6458958 . Είσοδος: 11€ με μπύρα, κρασί, αναψυκτικό, 12€ με ποτό.

προσπάθειες διαλόγου με τους ναυτεργάτες – μέχρι και την Τετάρτη στις 06.00 η απεργία των εργαζομένων στα πλοία

Συνεχίστηκε και την Δευτέρα 4.2.2012 η προσπάθεια για τον τερματισμό της απεργίας των ναυτεργατών, με τον υπ. Ναυτιλίας να καλεί σε νέα συνάντηση σήμερα Τρίτη 5.2 τόσο την ΠΝΟ όσο τους πλοιοκτήτες (ΣΕΕΝ)
Δυόμισι ώρες διήρκεσε η κρίσιμη συνάντηση του υπουργού Ναυτιλίας με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των ναυτεργατών. Ο υπουργός δεσμεύτηκε προς την ΠΝΟ για τα δεδουλευμένα και τον Οίκο Ναύτου, ξεκαθαρίζοντας ότι περιμένει την Τρίτη να αποφασιστεί λήξη της απεργίας, διαφορετικά «η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις της». Οι ναυτεργάτες, που δεν έφυγαν απολύτως ικανοποιημένοι από τη συνάντηση, συνεδριάζουν (4.2.2012) για να καθορίσουν τη στάση τους.   
Τα πλοία αναμένεται να παραμείνουν δεμένα μέχρι τις 6 το πρωί της Τετάρτης, μετά τη νέα 48ωρη απεργία.

Έκκληση για άρση της απεργίας που αποκλείει τα νησιά απηύθυνε  προς την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Πουσσαίος (3.2.2012)

Όπως επισημαίνει ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, «Η συνεχιζόμενη  απεργία της ΠΝΟ για Πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα αποκλεισμού, προκαλεί σοβαρές ελλείψεις ειδών πρώτης ανάγκης και βασικών υπηρεσιών ενώ οι νησιώτες για μία ακόμη φορά γίνονται θύματα των καταστάσεων.

Τ. Π. Κυκλάδων της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου για την απεργία των εργαζομένων στην ακτοπλοΐα

Επιστολή προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου κο Κώστα Μουσουρούλη και την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, σχετικά με την «συνεχιζόμενη απεργία της Π.Ν.Ο.», έστειλε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Γιάννης Δεκαβάλλας, ως Πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Νοτίου Αιγαίου.
Στην επιστολή του ο κ. Δεκαβάλλας αναφέρει τα εξής:    

«Η συνεχιζόμενη για πέμπτη ημέρα απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, έχει ως αποτέλεσμα το συγκοινωνιακό αποκλεισμό των νησιών μας, με αποτέλεσμα την αδυναμία μετακίνησης ιδιαίτερα ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, όπως είναι νεφροπαθείς στα υγειονομικά κέντρα, στον αποκλεισμό επιβατών που θέλουν να μετακινηθούν από και προς τα νησιά μας για σοβαρούς εκπαιδευτικούς, δικαστικούς, κλπ, λόγους, καθώς επίσης και η παρατηρούμενη έλλειψη πλέον σε ήδη πρώτης ανάγκης.
Είναι βέβαιο ότι το προτεινόμενο σχέδιο νόμου θα έχει ως αποτέλεσμα την αφαίρεση σημαντικών εργασιακών δικαιωμάτων των ναυτεργατών μας.
Αναγνωρίζουμε το ιερό δικαίωμα των εργαζομένων στο να απεργούν, διεκδικώντας την ικανοποίηση δίκαιων αιτημάτων και θεωρούμε ότι η μόνη οδός για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί είναι ο διάλογος προς την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης, η οποία θα οδηγήσει στην αναβάθμιση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών μας, προς όφελος όχι μόνο της επιβίωσης και της ανάπτυξης των νησιών, αλλά και της εθνικής μας οικονομίας, η οποία δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση. Είμαστε δε κάθετα αντίθετοι σε κάθε άλλη λύση, η οποία δεν συνάδει με τις δημοκρατικές διαδικασίες.
 Καλούμε λοιπόν την ΠΝΟ και την Πολιτεία να βρουν άμεσα εκείνες τις αναγκαίες λύσεις στα προβλήματα των ναυτικών, οι οποίοι από την πλευρά τους θα πρέπει κι εκείνοι να νιώσουν τα προβλήματα των νησιωτών και να αφουγκραστούν  τις αγωνίες τους, ειδικά την περίοδο αυτή που όλοι βιώνουμε τις φρικτές συνέπειες της οικονομικής κρίσης.
Παράλληλα, επαναφέρουμε για μία ακόμη φορά  την πρόταση μας, τις μέρες των απεργιακών κινητοποιήσεων να δρομολογείται ένα πλοίο σε κάθε ακτοπλοϊκή γραμμή, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται στοιχειωδώς οι ανάγκες των νησιωτών μας.
Μην ξεχνάτε κύριοι ότι το πλοίο για μας δεν είναι ένα απλό συγκοινωνιακό μέσο, αλλά είναι εκείνο το μέσο που μας συνδέει με τις υπηρεσίες υγείας, παιδείας, πρόνοιας και διοίκησης που στερούνται ακόμη σήμερα περισσότερο από ποτέ η συντριπτική πλειοψηφία των νησιών μας.
Προσδοκάμε ότι θα πρυτανεύσει η λογική και η κοινωνική αλληλεγγύη, τόσο από την πλευρά της Κυβέρνησης, όσο και από τους εργαζόμενους.»                            


ΟΝΝΕΔ Κυκλάδων για την απεργία των εργαζομένων στην ακτοπλοΐα

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της,

Με απογοήτευση παρακολουθούμε το ίδιο έργο και μάλιστα σε επανάληψη. Τα νησιά των Κυκλάδων να παραμένουν αποκλεισμένα λόγω της συνεχιζόμενης απεργιακής κινητοποίησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ). Τα όποια αιτήματα των ναυτεργατών είναι σεβαστά όπως και το δικαίωμα τους στην απεργία. Στηρίζουμε από την πλευρά μας την άμεση αντιμετώπιση της όξυνσης της ανεργίας στους Έλληνες ναυτεργάτες, την καταπολέμηση της λεγόμενης «μαύρης» εργασίας, που ανέρχεται στο 50% του συνόλου των εργαζομένων και την περαιτέρω αναβάθμιση του Γραφείου Εύρεσης Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) στο ρόλο για τον οποίο ιδρύθηκε και την αξιοποίηση του προς όφελος των ναυτικών.
 Είναι απολύτως κατανοητό το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες και οι οικογένειές τους. Αναγκάστηκαν και αναγκάζονται να προσαρμόσουν, συχνά με βίαιο τρόπο, τη ζωή τους στα νέα οικονομικά δεδομένα. Δεν είναι όμως οι μόνοι. Αντίστοιχες μειώσεις υπάρχουν σε πάρα πολλές κατηγορίες εργαζομένων και στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα, ο οποίος κατά βάση έχει πληρώσει το τίμημα αυτής της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής.
Οι επαναλαμβανόμενες απεργίες όμως  προκαλούν οικονομική ζημία όχι μόνο στις επιχειρήσεις αλλά κυρίως στους κατοίκους των νησιών. Οι νησιώτες δεν ανέχονται να είναι όμηροι εκβιαστικών διλημμάτων όταν έχουν και οι ίδιοι προβλήματα καθημερινότητας και επιβίωσης, ιδιαίτερα μέσα στο χειμώνα που η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία των νησιών είναι μειωμένη, με αποτέλεσμα πολλά μικρά νησιά να μένουν χωρίς πλοίο για περισσότερο από μια εβδομάδα.
Καλούμε λοιπόν τον αρμόδιο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη και τους ναυτικούς να αναλάβουν πρωτοβουλίες, ώστε να λυθεί η απεργία και να μην ξαναζήσουμε τέτοιου είδους καταστάσεις που γυρίζουν τα νησιά μας πολλά χρόνια πίσω και δεν οδηγούν σε ανάπτυξη τον τόπο μας αλλά σε μαρασμό. 

ευρεία αστυνομική επιχείρηση και στοχευμένοι αστυνομικοί έλεγχοι στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ν. Αιγαίου,

Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κατά το χρονικό διάστημα από 01 έως 03-02-2013, πραγματοποιήθηκαν ειδικές αστυνομικές επιχειρήσεις και στοχευμένες εξορμήσεις για την πρόληψη και καταστολή της παραβατικότητας.

Οι εξορμήσεις αυτές οργανώθηκαν στη βάση συγκεκριμένου σχεδιασμού από τις Αστυνομικές Διευθύνσεις Κυκλάδων, Α’ Δωδεκανήσου και Β’ Δωδεκανήσου και είχαν στόχο την αντιμετώπιση προβλημάτων αστυνομικής φύσης, που συναρτώνται με τις τοπικές συνθήκες και ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.

Συγκεκριμένα αντικείμενο των αστυνομικών δράσεων ήταν οι έλεγχοι αλλοδαπών,  ναρκωτικών, οδικής ασφάλειας και λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Για τις επιχειρήσεις αυτές συγκροτήθηκαν συνολικά (43) μικτά κλιμάκια ελέγχων στα οποία διατέθηκαν (112) αστυνομικοί από διάφορες Αστυνομικές Υπηρεσίες Τάξης, Ασφάλειας και Αλλοδαπών με τα ακόλουθα αποτελέσματα:

Προσήχθησαν: Εκατόν είκοσι οκτώ (128) άτομα (ημεδαποί:75, αλλοδαποί:53), συνελήφθησαν (15) άτομα, βεβαιώθηκαν συνολικά (233) παραβάσεις  (194) περί Κ.Ο.Κ.
(20) περί Νομοθεσίας σχετικά με την λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, (6) για διατάραξη κοινής ησυχίας και ηχορύπανση από μουσική
(3) περί Αγορανομικού Κώδικα, (2) περί Ναρκωτικών καθώς και (1) περί Προστασίας Ανηλίκων. 

δράσεις για θέματα πρόληψης και προαγωγής υγείας από τη Π.Ν.Α.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της περιφέρειας Ν. Αιγαίου,

Στο πλαίσιο του προγράμματος δράσεων για θέματα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας, στην Περιφερειακή Ενότητα των Κυκλάδων, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, η Περιφερειακή Δ/νση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου και το Νοσοκομείου Σύρου υλοποιούν Προγράμματα Αγωγής Υγείας, με σκοπό τη διασφάλιση και τη βελτίωση της υγείας του μαθητικού πληθυσμού.

Οι δράσεις αυτές θα υλοποιηθούν με στρατηγικές παρεμβάσεων πρόληψης που αφορούν στην ενημέρωση, στην  εκπαίδευση, στην υλοποίηση δημιουργικών δραστηριοτήτων και στη συμβουλευτική.

Οι συνεργασίες έχουν ως πλαίσιο αναφοράς το Δίκτυο Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας του Νομού Κυκλάδων, που μετέχουν 23 κοινωνικοί φορείς και υπηρεσίες, και σκοπό έχουν την ανάπτυξη συντονισμένων δράσεων, για την βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας του μαθητικού πληθυσμού.

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας και πρόληψης, όπως επίσης και η  εμφάνιση  εκείνων των δράσεων που προάγουν την υγεία στον γενικό πληθυσμό αποτελούν μια διεθνή πραγματικότητα. Η πρόληψη και η προαγωγή της υγείας αποτελούν πλέον προτεραιότητα καθώς τα περισσότερα προβλήματα υγείας  της εποχής μας είναι αιτιολογικά συνυφασμένα με το σύγχρονο τρόπο ζωής και με το σύγχρονο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον. 
Για να υποστηριχτεί αυτό απαιτούνται συντονισμένες δράσεις ατόμων, ομάδων, ειδικών επαγγελματιών και επιστημόνων προς το σύνολο του πληθυσμού, και ιδιαίτερα μέσα στο σχολείο σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, ώστε οι νέοι άνθρωποι να υιοθετούν συμπεριφορές που προάγουν το ευ ζην.

Στο πλαίσιο του συμφώνου συνεργασίας που υπογράφτηκε μεταξύ Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και Υπουργείου Παιδείας,  η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης αναλαμβάνει με την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αθλητισμού και Πολιτισμού, να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει, με το κατάλληλα εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τους μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό, σε επιλεγμένες σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Κυκλάδων κατά τη σχολική περίοδο 2012-2013, σε θέματα που αφορούν στην πρόληψη και στην προαγωγή υγείας του πληθυσμού στα νησιά των Κυκλάδων.

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και η  Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συμφώνησαν  για την ανάπτυξη συνεργατικών δράσεων επιμόρφωσης, ευαισθητοποίησης  και  πρόληψης στους τομείς των πολιτικών της εκπαίδευσης, της υγείας, της διαχείρισης κινδύνων, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της κοινωνικής φροντίδας των νέων.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει ενημέρωση για εμβολιασμούς στις Σχολικές Μονάδες του Νομού, καθώς και ενημέρωση για την πρόληψη και τις συνέπειες του καπνίσματος και την παιδική παχυσαρκία. Για την υποστήριξη αυτών των δράσεων θα γίνονται σεμινάρια από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, διανομή έντυπου υλικού, προβολή βίντεο και υλοποίηση ενημερωτικού προγράμματος..

Μετά το σύμφωνο συνεργασίας που υπογράφτηκε μεταξύ Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και Υπουργείου Παιδείας, ήδη ξεκίνησαν  οι παρακάτω παρεμβάσεις και προγράμματα:
Επιμορφωτικό Πρόγραμμα για τη Προαγωγή - Αγωγή Υγείας στο Σχολείο στο     οποίο συμμετείχαν επαγγελματίες υγείας
Πρόληψη Ατυχημάτων - Αδρή οφθαλμολογική εξέταση,  στο Νομό Κυκλάδων. 
Εξέταση σκολίωσης σε μαθητές των Γυμνασίων της Σύρου.

Στον προγραμματισμό και στην υλοποίηση των δράσεων, συμμετέχουν εργαζόμενοι από την Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Κυκλάδων, την Περιφερειακή Δ/νση Ν.Αιγαίου, την Δ/νση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, από το Γενικό Νοσοκομείο  Σύρου  και από  τα Κέντρα Υγείας Άνδρου, Τήνου, Μυκόνου, Νάξου, Μήλου, Θήρας και Ίου,  σε συνεργασία με τους  Διευθυντές Σχολείων του Νομού, όπως και με τα στελέχη εκπαίδευσης που έχουν την ευθύνη υλοποίησης προγραμμάτων στα σχολεία.

Οι παραπάνω δράσεις αποτελούν καλή πρακτική συνεργασίας των φορέων της τοπικής κοινωνίας που αποσκοπεί στην ενδυνάμωση του δημιουργικού σχολείου, στην ανάδειξη του εθελοντισμού και στη διασφάλιση της υγείας και της κοινωνικής μέριμνας των μαθητών. 

μαθήματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε μαθητές από τον Δήμο Συρου Ερμούπολης

Ο Δήμος Σύρου Ερμούπολης αξιοποιώντας πόρους του ΥΠΕΚΑ για περιβαλλοντικά προγράμματα, ξεκινάει μαθήματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Η περιβαλλοντική εκπαίδευση και η διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης είναι μόνιμος στόχος του Δήμου, και στοχεύει ιδιαίτερα στους νεότερους σήμερα, αυριανούς πολίτες.
Οι μαθητές θα χωριστούν σε ομάδες ανάλογα με τις γνωστικές τους ικανότητες και την ηλικία τους. Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Βιομηχανικό Μουσείο σε χώρο του Μουσείου Κάθε Κυριακή. Οι ακριβείς ώρες των ομάδων θα προκύψουν ανάλογα με τις ανάγκες των μαθητών και μετά από συνεννόηση με τον υπεύθυνο Περιβαλλοντολόγο.
Την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου θα γίνει η πρώτη συνάντηση γνωριμίας.

Οι ενδιαφερόμενοι για κάθε σχετική πληροφορία μπορούν να επικοινωνούν με τον κ. Ρηγάκη στα τηλέφωνα :  22810-81345  Kιν. : 6909796610 

οικονομική επιτροπή ΠΝΑ – θέματα συνεδρίασης 7.2. 2013

Την Πέμπτη 7.2.2013 θα συνεδριάσει η οικονομική επιτροπή της ΠΝΑ
με τα εξής θέματα :

Έγκριση όρων δημοπράτησης του υποέργου “Κατασκευή συνοδών έργων” της πράξης: “Προμήθεια μονάδας αφαλάτωσης Κουφονησίου και κατασκευή συνοδών έργων” με κωδικό ΟΠΣ 374383.
Έγκριση όρων δημοπράτησης του υποέργου “Συνοδά έργα μονάδας αφαλάτωσης & αγωγός μεταφοράς παραγόμενου νερού νήσου Χάλκης” της πράξης: “Μονάδα Αφαλάτωσης Χάλκης” με κωδικό ΟΠΣ 383587 και ορισμός μελών επιτροπής διαγωνισμού.
Έγκριση προσφυγής σε διαδικασία διαπραγμάτευσης του υποέργου: “Προμήθεια ειδών κομποστοποίησης και ανακύκλωσης” της πράξης: “Πιλοτικό Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων των Δήμων Ανάφης και Χάλκης”.
Έγκριση 1ου Πρακτικού Διενέργειας Διαγωνισμού της πράξης με τίτλο “Προμήθεια συστημάτων προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρίες στις παραλίες των νησιών του Νοτίου Αιγαίου”.
Έγκριση 2ου Πρακτικού Διενέργειας Διαγωνισμού του υποέργου: “Προμήθεια επίπλων – εξοπλισμού ειδών φυσιοθεραπείας – εξοπλισμού εργαστηρίων αυτόνομης διαβίωσης – οργάνων παιδικής χαράς – παραϊατρικού εξοπλισμού και διαφόρων   ετερόκλητων ειδών” της πράξης: “Προμήθεια ειδών εξοπλισμού σχολικών μονάδων που εκπαιδεύουν άτομα με  αναπηρίες στο Νότιο  Αιγαίο”.
Έγκριση παράτασης Ιδιωτικού Συμφωνητικού προμήθειας και εγκατάστασης φωτοβολταϊκού συστήματος για τη νήσο Στρογγύλη.
Έγκριση όρων δημοπράτησης του πρόχειρου διαγωνισμού για την προμήθεια υγρών καυσίμων θέρμανσης και κίνησης για την Περιφ. Ενότητα Ρόδου για το έτος 2013 προϋπολογισμού 50.000,00€ με Φ.Π.Α. καθώς και το πρακτικό κλήρωσης μελών επιτροπής παραλαβής και αξιολόγησης.
Έγκριση όρων δημοπράτησης του πρόχειρου διαγωνισμού για την προμήθεια καινούργιων τόνερς και μελανιών (μη ανακυκλωμένων) για την Περιφερειακή Ενότητα Ρόδου για το έτος 2013 προϋπολογισμού 50.000,00€ με ΦΠΑ καθώς και το πρακτικό κλήρωσης μελών επιτροπής παραλαβής και αξιολόγησης.
Έγκριση αποφάσεων οικονομικής επιτροπής του οικονομικού έτους 2012.
Ανάθεση Δικαστικών Υποθέσεων.
Αποδοχή Χρηματοδότησης.
Έγκριση διαφόρων δαπανών – διάθεσης πιστώσεων.
Έγκριση Δράσεων Πολιτισμού – Αθλητισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.


oικολογικός άνεμος Ν. Αιγαίου - 1 χρόνος στο Ευρωκοινοβούλιο -2 χρόνια στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

Συνέντευξη Τύπου μέσω skype για τα ΜΜΕ των Κυκλάδων έδωσε την Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νίκος Χρυσόγελος, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου παρουσίας του στη θέση του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων και των δύο χρόνων παρουσίας του Οικολογικού Ανέμου στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Στη Συνέντευξη ο Νίκος Χρυσόγελος, αναφέρθηκε αναλυτικά στην εμπειρία του από τον διπλό ρόλο ως Ευρωβουλευτής και Περιφερειακός Σύμβουλος, στις δυνατότητες υποστήριξης της νησιωτικότητας μέσα από το Ευρωκοινοβούλιο, στις παρεμβάσεις, ερωτήσεις, εκδηλώσεις και ομιλίες του για τα άμεσα και οξυμμένα προβλήματα των νησιών –όπως στην υγεία και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες - σε θέματα στρατηγικής για την περιφερειακή ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Ο Νίκος Χρυσόγελος τόνισε ότι η εμπειρία του πλέον επιβεβαιώνει ότι, προκειμένου οι νησιωτικές κοινωνίες και οι φορείς τους να μπορούν να διεκδικήσουν επιτυχημένα τα αιτήματά τους και τις προτάσεις τους σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, πρέπει να έχουν πρώτα δουλέψει συγκροτημένα, με δημόσια διαβούλευση και με ουσιαστικό τρόπο, τον τοπικό και περιφερειακό σχεδιασμό τους.

Το 2013 είναι μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονιά για την διαπραγμάτευση του επόμενου χρηματοδοτικού πλαισίου 2014-2020, και οι προτάσεις των νησιών θα πρέπει να ζυμωθούν με τις προτεραιότητες των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων, να εντοπιστούν οι δυνατότητες και να ιεραρχηθούν προτεραιότητες. Αλλιώς υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθούν τεράστια χρηματοδοτικά κενά αφού η Περιφέρεια στην πραγματικότητα δεν έχει ουσιαστικούς ίδιους πόρους.

Περισσότερες πληροφορίες:  μήνυμα στο europarl.op@gmail.com ή τηλεφωνήστε στα 22850 22558, 6941 527255


παραγωγή ντοκιμαντέρ για τις Μουσικές της Άνδρου από την Π.Ν.Α.

 Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Περιφερειακή Ενότητα Άνδρου και Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κυκλάδων - Δράσεις Πολιτισμού), σε συνεργασία με το Σωματείο «Φίλοι του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη», πραγματοποίησε στην Άνδρο τις δύο πρώτες φάσεις γυρισμάτων στα πλαίσια της δράσης της με τίτλο «Παραγωγή Ταινίας-Ντοκιμαντέρ για τις Μουσικές της Άνδρου».

Κατά την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου 2013, ο φακός του κινηματογραφικού συνεργείου του βραβευμένου νέου σκηνοθέτη Δημήτρη Κιτσικούδη με την επιστημονική καθοδήγηση του Δρ Εθνομουσικολογίας Χάρη Σαρρή - γνωστού ήδη στο κοινό των Κυκλάδων για τη συμβολή του στην υποστήριξη των ετήσιων Μουσικών Συναντήσεων της Περιφέρειας, κατέγραψε  μοναδικά στιγμιότυπα, αυθόρμητες συναθροίσεις και συνεντεύξεις παλιών και νέων μουσικών στα χωριά της Άνδρου.

Συνολικά και σε δύο χρονικές φάσεις, οι παραγωγοί επισκέφθηκαν δέκα χωριά, όπου κινηματογραφήθηκε εκτενές υλικό από 19 μουσικούς, δεξιοτέχνες στα λαϊκά παραδοσιακά όργανα βιολί, λαούτο, σαντούρι, τσαμπούνα και τουμπί.

Η παραγωγή αυτή θα εμπλουτιστεί από αντίστοιχες λήψεις που έγιναν σε προηγούμενα μουσικά δρώμενα, στα πλαίσια των διοργανώσεων της Πανανδριακής  Συνάντησης Παραδοσιακής Μουσικής (Άνδρος 2007) και της 7ης Παγκυκλαδικής Μουσικής Συνάντησης Λαϊκών Πνευστών (Άνδρος 2008), καθώς και από πενταετή μουσικολογική έρευνα, μελέτη και σύνθεση του υλικού  που προέκυψε από αυτές, αλλά και από παλαιότερες αρχειακές πηγές (ηχητικό, κινηματογραφικό και φωτογραφικό υλικό).

Με τη συμμετοχή και του Δήμου Άνδρου, το τελικό προϊόν θα ενσωματωθεί σε οπτικό δίσκο (DVD) και θα παρουσιαστεί στο κοινό του νησιού, ενώ θα γίνει ευρεία δημοσιοποίησή του στα τηλεοπτικά και διαδικτυακά μέσα. 

Το εγχείρημα αυτό θα συνεχιστεί, αφού στην ίδια προοπτική μπορούν να σχεδιαστούν δράσεις για επόμενα νησιά, ανάλογα με το βαθμό ετοιμότητας του προς έρευνα και παρουσίαση υλικού.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αντιπαρερχόμενη κάθε διάθεση φολκλορισμού ή στείρας εξιδανίκευσης, κεντρικό άξονα στην παραπάνω κατεύθυνση έχει την ανάδειξη του τρίπτυχου «άνθρωπος - μουσική - περιβάλλον», μέσα από το οποίο θα προσφέρεται η βαθύτερη θεώρηση και κατανόηση των κοινωνιών του Αιγαίου. Μια τέτοια θεώρηση θα προσκαλέσει και θα προκαλέσει τον επισκέπτη για να γνωρίσει τις αυθεντικές εικόνες των νησιών μας και να διεισδύσει με στοχαστική ματιά στην κοινωνική και ιστορική τους φυσιογνωμία.

για ιστορική ευκαιρία του Ευρωκοινοβουλίου να βάλει τέλος στην υπεραλίευση, κάνει λόγο το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος

Το πανευρωπαϊκό Δίκτυο OCEAN2012 και το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος -Συντονιστής Φορέας του OCEAN2012 για την Ελλάδα και την Κύπρο- μας ενημερώνουν ότι:

Στις 6 Φεβρουαρίου 2013, είναι μια ιστορική ευκαιρία για τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου να λάβουν μια απόφαση που θα οδηγήσει στον τερματισμό της υπεραλίευσης.

Έπειτα από δεκαετίες αναποτελεσματικών πολιτικών για τη διαχείριση της αλιείας, τα αποθέματα στις θάλασσες της Ευρώπης πλησιάζουν ανησυχητικά τα όρια της κατάρρευσης. Συγκεκριμένα, το 48% των εκτιμηθέντων ιχθυαποθεμάτων του Ατλαντικού και το 90% της Μεσογείου υπεραλιεύονται.

Παρ' όλα αυτά, η παγκόσμια εμπειρία δείχνει ότι μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον εφόσον λάβουμε τις σωστές αποφάσεις χωρίς να χάσουμε άλλο πολύτιμο χρόνο.

Πολλές περιοχές του κόσμου που υπέφεραν για χρόνια από την υπεραλίευση, όπως οι ΗΠΑ και η Νέα Ζηλανδία, άλλαξαν την αλιευτική πολιτική τους με αποτέλεσμα τα ιχθυαποθέματά τους να ανακάμπτουν και να οδηγούνται σταδιακά προς τη βιωσιμότητα. Για παράδειγμα, η υπεραλίευση στις ΗΠΑ έχει μειωθεί πλέον στο 21%!

Η αυριανή ψηφοφορία της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής από την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου είναι μια μοναδική ευκαιρία να αναστραφεί η κατάσταση και στην Ευρώπη και να εξασφαλιστεί το μέλλον όχι μόνο της θαλάσσιας ζωής αλλά και των αλιευτικών κοινωνιών, που υποφέρουν από τη δραματική μείωση των αλιευμάτων.

Προγραμματισμένη συζήτηση στην Ολομέλεια, 5 Φεβρουαρίου στις 15.00 http://t.co/3irUQGCj
Προγραμματισμένη ψηφοφορία από την Ολομέλεια, 6 Φεβρουαρίου στις 11.30 – 12.00

Για πρώτη φορά, το Ευρωκοινοβούλιο είναι συν-νομοθέτης της Ευρωπαϊκής ΚΑλΠ, δηλαδή οι Ευρωβουλευτές έχουν την ιστορική ευκαιρία να ηγηθούν στη διαχείριση της αλιείας και να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμα οφέλη για τους Ευρωπαίους πολίτες, τις αλιευτικές κοινότητες και το θαλάσσιο οικοσύστημα.
Στις 18 Δεκεμβρίου 2012, η Επιτροπή Αλιείας του Ευρωκοινοβουλίου, με επικεφαλής την Γερμανίδα σοσιαλίστρια Ευρωβουλευτή, Ulrike Rodust, ψήφισε υπέρ των διατάξεων που θα οδηγήσουν στον τερματισμό της υπεραλίευσης μέσα και έξω γύρω από την ΕΕ. http://bit.ly/148J50k
Στις 6 Φεβρουαρίου, στο Στρασβούργο, η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου θα έχει την ευκαιρία όχι μόνο να επιβεβαιώσει την ψήφο της Επιτροπής Αλιείας αλλά και ακόμη περισσότερο: http://bit.ly/SvgI8P
Σαράντα οκτώ τοις εκατό από τα εκτιμηθέντα ιχθυαποθέματα του Ατλαντικού και περίπου 90 τοις εκατό της Μεσογείου υπεραλιεύονται.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ένα μέρος του αλιευτικού στόλου της ΕΕ διαθέτει αλιευτική ικανότητα δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερη από τα βιώσιμα επίπεδα.
Το 2002, τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεσμεύτηκαν να λάβουν μέτρα για την αποκατάσταση των ιχθυαποθεμάτων σε ιστορικά βιώσιμα επίπεδα (Μέγιστη Βιώσιμη Απόδοση – MSY) έως το 2015. http://ocean2012.eu/pages/109-press-gallery
Η υπεραλίευση έχει οδηγήσει στη μείωση των κερδών στον τομέα της αλιείας, όπως επίσης και στην απώλεια θέσεων εργασίας με ρυθμό 4-5 τοις εκατό ετησίως.
Η αποκατάσταση έστω και κάποιων από τα ιχθυαποθέματα (σε επίπεδα βιομάζας ικανή να παράγει τη Μέγιστη Βιώσιμη Απόδοση), θα μπορούσε να οδηγήσει στον διπλασιασμό των αλιευμάτων και των εσόδων στον τομέα της αλιείας, επομένως και στην αύξηση των θέσεων εργασίας. http://www.neweconomics.org/press-releases/lost-at-sea-27-billion-and-100000-jobs

Βραβευμένο animation για τον τερματισμό της υπεραλίευσης: http://vimeo.com/42619545
Αρχείο φωτογραφιών: http://ocean2012.eu/pages/109-press-gallery

Το Δίκτυο OCEAN2012 είναι ένας πανευρωπαϊκός συνασπισμός 170 οργανώσεων και μη-κυβερνητικών φορέων που ασχολούνται με την αλιεία. Επιδιώκει, με τις προτάσεις και τη δράση του, να δοθεί τέλος στην υπεραλίευση και στις καταστρεπτικές αλιευτικές πρακτικές, και να διασφαλιστεί η δίκαιη και ισότιμη χρήση των υγιών ιχθυαποθεμάτων, μέσα από τη μεταρρύθμιση της ΚΑλΠ. Το Αρχιπέλαγος Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας είναι ο συντονιστής φορέας του Δικτύου OCEAN2012 για την Ελλάδα και την Κύπρο.