Κυριακή, Μαρτίου 08, 2009

Λείψαμε κάποιες μέρες απο το νησί, εμπιστευθήκαμε και το ασύρματο μόντεμ 3G της κοσμοτε το οποίο και μας... πρόδωσε(!), οπότε... εκ των πραγμάτων μείναμε ,για λίγο, εκτός τοπικής επικαιρότητας.
Μια χαρά ιδέα είναι όμως είναι, εστω κι ετεροχρονισμένα, να δούμε κάποια απο τα σημαντικά γεγονότα που απασχόλησαν την επικαιρότητα του νησιού μας το προηγούμενο διάστημα.

Ετσι λοιπόν εχουμε και ... λέμε!



Πολύ πριν την -απίστευτο αλλά έγινε όταν και απο εκεί που δεν το περίμενε κανένας!- πώληση της Ολυμπιακής και την αυξηση των ποσοστών στην πρόθεση ψήφου του Πασοκ, βουλευτές του, είχαν ξεκινήσει περιοδείες σε ολόκληρη τη χώρα.
Εκείνη την εποχή μάλιστα, σε ολόκληρη τη χώρα έκανε πολύ κρύο και σε κάποιες περιπτώσεις λόγο των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στα πελάγη διεκόπησαν τα δρομολόγια των πλοίων και των αεροπλάνων. Παρά την κακοκαιρία όμως και την θαλασσοταραχή, όλες οι προγραμματισμένες επισκέψεις στελεχών του Πασοκ στην περιφέρεια ξεκίνησαν και πραγματοποιήθηκαν κανονικά.
Στην δική μας περίπτωση, επίσκεψη στην Σαντορίνη πραγματοποίησε την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου ο βουλευτής του Ηρακλείου Κρήτης του Πασοκ και πρώην υπουργός Υγείας κ. Μανόλης Σκουλάκης ο οποίος παραβρέθηκε σε εκδήλωση και πραγματοποίησε ομιλία με θέμα -μπρρρρ(!)- τον «αλκοολισμό και τα ναρκωτικά». Η αλήθεια πάντως είναι οτι το ζήτημα είναι φλέγον για το νησί μας και συγχαρητία σε όσους επέλεξαν το συγκεκριμένο θέμα με δεδομένο οτι ο τόπος μας είναι τουριστικός κι έρχεται κάθε χρόνο κάθε καρυδιάς καρύδι με αποτέλεσμα οι νέοι μας να είναι εκτεθειμένοι σε κινδύνους όπως το αλκοόλ και τα ναρκωτικά.
Ο πρώην υπουργός στην επίσκεψή του συνοδεύτηκε απο το μέλος του τομέα Εθελοντισμού και Αλληλεγγύης του Πασοκ Γιώργο Ταξιάρχη και την σύμβουλο Ψυχολόγο και Ψυχολόγο Σταδιοδρομίας στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας καθώς και Υπεύθυνη στο Πρόγραμμα Κοινωνικής Υποστήριξης του Δήμου Θήρας κ. Μαρία Καφιέρη.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε απο την Δημοτική Οργάνωση ΠΑΣΟΚ ΘΗΡΑΣ στα πλαίσια των δράσεων του Τομέα Εθελοντισμού και Αλληλεγγύης του ΠΑΣΟΚ και πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα της Εστίας του Πύργου στο πλαίσιο των δράσεων του κινήματος για την αποκέντρωση.

Με την ευκαιρία της επίσκεψης στο νησί μας ο Βουλευτής και πρώην Υπουργός κ. Σκουλάκης συναντήθηκε με την Δ/νση και το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Θήρας, με εκπροσώπους του Συλλόγου Στήριξης του Κέντρου Υγείας Θήρας, με τον Επαρχο Θήρας, με τον Δήμαρχο Θήρας και με τον Πρόεδρο της Κοινότητας Οίας-Θηρασίας, και συζήτησε μαζί τους θέματα υγείας, ενω στο πλήρες πρόγραμμά του κατόρθωσε να παραχωρήσει συνεντεύξεις στους τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς με θέμα την υγεία, τα ναρκωτικά, το αλκοοόλ καθώς και τους .....Αμερικάνους(!) μιας και το θέμα της επίσκεψης του πλοίου απασχολούσε εκείνες τις ημέρες την επικαιρότητά μας.

Πάντως, όσο κι αν το θέμα των ναρκωτικών ,στην Ελλάδα, ακούγεται λίγο παρωχημένο ίσως και ξεπερασμένο να συζητιέται απο εναν ,εν ενεργεία, πολιτικό, πρέπει να πούμε οτι σε διεθνές επίπεδο τουλάχιστο ανάγεται και πάλι σε θέμα πρώτης προτεραιότητας. Συγκεκριμένα,
με αυτό το σύνθημα κυκλοφορεί το τελευταίο τεύχος του «Εconomist», που είναι αφιερωμένο στον πόλεμο εναντίον των ναρκωτικών. Η νομιμοποίηση, υποστηρίζει το περιοδικό, θα μετατρέψει τα ναρκωτικά από ένα πρόβλημα νόμου και τάξης σε ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας, τοποθετώντας το εν τέλει στη σωστή του διάσταση. «Η απαγόρευση απέτυχε· η νομιμοποίηση είναι η λιγότερο κακή λύση» σημειώνει το περιοδικό και απ' ότι φαίνεται .... συμφωνεί και το Πασοκ.......





Σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις για την υπόθεση του στεγάστρου του Ακρωτηρίου έχουμε αναφερθεί –σσ την άρνηση της πολεοδομίας Θήρας να εκδόσει άδεια δόμησης στην αναθεωρημένη μελέτη που της πήγε η κατασκευάστρια εταιρία καθώς και στις πρωτοβουλίες της Κυκλαδίτησας βουλευτού κ. Μανούσου να συναντηθεί με τον Μεσσήνιο υπουργό Πολιτισμού κ. Σαμαρά ωστε να προωθηθεί η υπόθεση-
τις προηγούμενες ημέρες όμως υπήρξε και μια συμπηρωματική παρέμβαση, απο τον Σύλλογο Μηχανικών της Επαρχίας Θήρας ο οποίος με επιστολή του στον Νομάρχη Κυκλάδων και στον Δήμαρχο Θήρας εκφράζει την ανησυχία του για την καθυστέρηση που έχει παρατηρηθεί στο έργο της αποκατάστασης του Στεγάστρου στον Αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου. Στην επιστολή αναφέρεται ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία δεν ήταν δυνατόν να εγκριθεί η μελέτη που κατατέθηκε πρόσφατα στην πολεοδομία Θήρας. Οι μηχανικοί επισημαίνουν ότι πρέπει άμεσα να προχωρήσουν οι υπουργικές αποφάσεις ώστε να καταστεί εφικτή η αποκατάσταση του στεγάστρου αφού οι προηγούμενες Υπουργικές αποφάσεις δεν έχουν ισχύ από την στιγμή που δεν δημοσιεύθηκαν σε ΦΕΚ.
Συμπληρωματική και λογική η τοποθέτηση.....




Δελτίο Τύπου μας έστειλε η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΟΝΗΣΩΝ
( Ο.ΣΥ.ΜΙ.Κ.) σχετικά με τα Ε γ κ α ι ν ι α του ε ν τ ε υ κ τ η ρ ι ο υ της και την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίττας της.
Το Δελτίο τύπου μας το έστειλε ο κ. Μανώλης Λιγνός.
Σύμφωνα με αυτό :
Το μεσημέρι της Κυριακής, 15ης Φεβρουαρίου, έγιναν τα εγκαίνια του εντευκτηρίου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Μικρών Κυκλαδονήσων (Ο.ΣΥ.ΜΙ.Κ.) στον Πειραιά ( Ακτή Ποσειδώνος και Δημοσθένους 1, 1ος όροφος, Κεντρική Αγορά Πειραιά, έναντι Πύργου Δήμου Πειραιά). Τον αγιασμό τέλεσαν οι εκπρόσωποι του Μητροπολίτη Σύρου κ.λ. κ. Δωροθέου Αρχιμ. π. Μεθόδιος και του Μητροπολίτη Πειραιά κ. Σεραφείμ Αρχιμ. π. Νύφων. Ακολούθησε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος της Ο.ΣΥ.ΜΙ.Κ. κ. Πασχάλης Συρίγος, ο Γραμματέας κ. Ισίδωρος Νερούτσος και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου απανταχού Μηλίων κ. Μιχαήλ Βήχος.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Βουλευτές κ. κ. Γιάννης Τραγάκης, Αναστάσιος Νεράντζης, Γιάννης Διαμαντίδης, ο Νομάρχης Κυκλάδων κ. Δημήτριος Μπάιλας, οι Αντινομάρχες Πειραιά κ. Λεωνίδας Αθανασιάδης, εκπροσωπών το Νομάρχη Πειραιά κ. Γιάννη Μίχα και Κυκλάδων κ. Λάζαρος Θεόφιλος, οι Έπαρχοι Κέας – Κύθνου κ. Στέφανος Λέπουρας, Νάξου κ. Βασίλειος Κορρές, οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι Κυκλάδων κ. κ. Νικόλαος Συρμαλένιος και Ιωάννης Γιαγιάς, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κιμώλου κ. Θεόδωρος Μαγκανιώτης, οι επίτιμοι Αρχηγοί του Λιμενικού Σώματος κ. κ. Εμμανουήλ Πελοποννήσιος και Ανδρέας Συρίγος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Κερατσινίου κ. Λουκάς Τζαννής, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Πειραιά κ. Παναγιώτη Φασούλα κ. Ιωάννης Κατσαράς, εκπρόσωποι κυκλαδικών οργανώσεων και εφημερίδων, κ.ά.

Συγχαρητήρια μηνύματα έστειλαν, κωλυόμενοι να παρευρεθούν : Ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Αναστάσης Παπαληγούρας και ο Υφυπουργός κ. Πάνος Καμμένος,οι Βουλευτές της Ν.Δ. κ. Ιωάννης Βρούτσης και κ. Άρια Μανούσου και του ΠΑΣΟΚ κ. Παναγιώτης Ρήγας, οι Βουλευτές Α΄Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεόδωρος Δρίτσας, Β΄Πειραιά του ΠΑΣΟΚ κ. Γρηγόρης Νιώτης, Β΄Πειραιά του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Δήμητρα Αραπόγλου, οι Έπαρχοι Μήλου κ. Παναγιώτα Καλογεράκη και Πάρου κ.Γρηγορία Πρωτολάτη, ο Δήμαρχος Σίφνου κ. Ιωάννης Γεροντής κ.ά.

Σκοποί της Ομοσπονδίας είναι: Ο συντονισμός της δραστηριότητας των Συλλόγων των Μικρών Κυκλαδονήσων και η κοινή εκπροσώπησή τους με στόχο την επίλυση των προβλημάτων των νησιών. Η επιδίωξη της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος της οικιστικής μικροκυκλαδικής φυσιογνωμίας, των πολιτιστικών, λαογραφικών και αρχαιολογικών θησαυρών των νησιών. Η καλλιέργεια πνεύματος συνεργασίας και αλληλεγγύης με τους συντοπίτικους Συλλόγους, που εδρεύουν σε άλλες πόλεις της Ελλάδος και του Εξωτερικού.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η μετατροπή του «Καφενείου των Μηλίων» σε Εντευκτήριο της Ο.ΣΥ.ΜΙ.Κ. και των άλλων Κυκλαδίτικων Συλλόγων έγινε με την υποστήριξη του Νομάρχη Πειραιά κ. Ιωάννη Μίχα και των Νομαρχιακών Συμβούλων Πειραιά, στους οποίους εκφράζονται δημόσια ευχαριστίες, όπως και στο Νομάρχη Κυκλάδων κ. Δημήτριο Μπάιλα για τη συμπαράσταση του και το νομικό και Πρόεδρο της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου κ. Εμμανουήλ Λιγνό για τη συνδρομή του στη σύνταξη του Καταστατικού.



Ενα σπίτι για τον κύριο ....
Οτι γίνεται πολύ καλή δουλειά το έχουμε πεί και αξίζει να το λέμε και να το ξαναλέμε. Πρόκειται για την ηλεκτρονική σελίδα του Συλλόγου Ζωοφίλων Θήρας, μέσα απο την οποία τα μέλη και οι φίλοι επικοινωνούν και ενημερώνονται μεταξύ τους.
Σύμφωνα με τις τελευταίες αναρτήσεις στην σελίδα http://www.sawasantorini.blogspot.com/
την οποία σας προτείνουμε να συμπεριλάβεται στις αγαπημένες σας :
ενας κύριος Πίτμπουλ ψάχνει καινούργιο σπίτι γιατί το παλιό του αφεντικό είχε τροχαίο ατύχημα ενω, η οικογένειά της ψάχνει την Κόρη που χάθηκε στην Οία.


This tame, shy Pit Bull has been raised in a loving home. Unfortunately his owner was in a tragic road accident and now he is looking for another loving home.
He is very upset about his loss and needs a new owner who will help him forget and be loved again.....
Please telephone Hara Drosou if you are interested 6947124165

Have you seen "Kori" from Ia, last seen in Fira?
Please contact her owner on 22860 71983 if you see her.
She is neutered, has tattoo in her ear, and is microchipped.


Σε κάθε περίπτωση πάντως θα πρέπει να επικοινωνείται με την κτηνίατρο κ. Βάλβη, την κ. Χαρά Δρόσου, είτε με το μέιλ της σελίδας.


Τα απόνερα του "Σαν Αντόνιο" πάρτ 3 .....

Η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Επαρχίας Θήρας εξέδωσε Διαμαρτυρία για τη σύλληψη της Μαργαρίτας Ρουσσάκη και την παρουσία του πολεμικού πλοίου "Σαν Αντόνιο" των ΗΠΑ, στην καλντέρα της Σαντορίνης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση :

Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα
που πρέπει το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο το Όχι
να πούνε. Φανερώνεται αμέσως όποιος τόχει
έτοιμο μέσα του το Ναι, και λέγοντάς το πέρα
πηγαίνει στην τιμή και στην πεποίθησί του.
Ο αρνηθείς δεν μετανοιώνει. Αν ρωτιούνταν πάλι,
όχι θα ξαναέλεγε. Κι όμως τον καταβάλλει
εκείνο τ΄ όχι – το σωστό – εις όλην την ζωή του.

CHE FECE ..... IL GRAN RIFIUTO
Η Μεγάλη Άρνηση, Κ. Π. Καβάφης

Καταγγέλλουμε την παραβίαση του δικαιώματος της ελεύθερης σκέψης και έκφρασης και την καταπάτηση της ελευθερίας του λόγου που προσπαθούν κάποιοι να επιβάλουν σε όσους έχουν διαφορετική γνώμη ως προς την τουριστική εκμετάλλευση του νησιού μας. Ποτάμια αίματος χύθηκαν για να κατακτήσει η ανθρωπότητα τα δικαιώματά της.
Συμπαραστεκόμαστε στη Μαργαρίτα Ρουσάκη που κατηγορήθηκε άδικα για κάτι ασήμαντο (ρύπανση της πλατείας των Φηρών με χάρτινα φέιγ βολάν), από αυτούς που ουσιαστικά αδιαφορούν για το σημαντικό (την καταστροφή του θαλάσσιου συστήματος στην Καλντέρα της Σαντορίνης από την τοξική βόμβα του βυθισμένου κρουαζιερόπλοιου του Sea Diamond).
Καταγγέλλουμε τον παραλογισμό και την υποκρισία που κρύβεται πίσω από πιστωτικές κρίσεις και ληξιπρόθεσμες τραπεζικές οφειλές και τον πανικό που τις ακολουθεί. Κάποια στιγμή θα επιτεθεί στην ψυχή όλων μας και θα προσπαθήσει να καταχραστεί τα όνειρα και το μέλλον μας ή να τα ανταλλάξει με ομόλογα.
Συμπαραστεκόμαστε σε όσους έχουν το θάρρος και την αξιοπρέπεια να υποστηρίξουν ελεύθερα την άποψή τους.
Καταγγέλλουμε την εθελουσία τύφλωση μπροστά στην καταρράκωση των ηθικών και πνευματικών πανανθρώπινων αξιών της ειρήνης, της αλληλεγγύης των λαών και της ηθικής αντίστασης στην αδικία και τον πόλεμο. Η αδιαφορία για κάθε τι άλλο πέρα από το πολύ στενό και μικρό ατομικό συμφέρον, είναι αδιέξοδο. Όταν η καταστροφή χτυπήσει την πόρτα μας, δεν θα υπάρχει κανείς να μας στηρίξει.
Συμπαραστεκόμαστε σε κάθε πολίτη και λαό του κόσμου που αγωνίζεται για ζωή, ελευθερία, αξιοπρέπεια, δημοκρατία. Μπορεί οι αντίπαλοι να μοιάζουν ανίκητοι αλλά σίγουρα το δίκιο θα επικρατήσει. Έτσι πρέπει να γίνει, κι έτσι θα γίνει.

το ΔΣ της ΕΛΜΕ


Αυτά, τα λίγα, για την ώρα, τις επόμενες ώρες, με την επιστροφή στα πάτρια(!) θα χουμε περισσότερες ειδήσεις ...