Παρασκευή, Ιανουαρίου 14, 2011

Πρότυπο Νεφρολογικό Κέντρο «Santorini Renal»

Ενημέρωση σχετικά με την λειτουργία του Πρότυπου Νεφρολογικού Κέντρου «Santorini Renal» μας παρείχε η διεύθυνσή του ύστερα απο αίτημά μας για την καλύτερη ενημέρωση των κατοίκων και των επισκεπτών της Σαντορίνης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μας παρασχέθηκαν, το Πρότυπο Νεφρολογικό Κέντρο «Santorini Renal» λειτουργεί καθ'όλη την διάρκεια του χρόνου και έχει την δυνατότητα να εξυπηρετεί 17 νεφροπαθείς ταυτόχρονα. Ξεκίνησε την λειτουργία του στις 20 Ιουλίου του 2010, ενω εδράζεται στον Πύργο, έξω απο τον οικισμό, σε ενα καινούργιο, ευρύχωρο και καλαίσθητο κτήριο με πολλές θέσεις πάρκιγκ.

Η απόφαση για την ίδρυσή του προέκυψε ύστερα από έρευνα στα νησιά των Κυκλάδων, σύμφωνα με την οποία, η Σαντορίνη διαπιστώθηκε ως το νησί με τους περισσότερους νεφροπαθείς. Με αυτό το δεδομένο, πριν από 3 χρόνια ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την λειτουργία του Πρότυπου Νεφρολογικού Κέντρου «Santorini Renal» που ολοκληρώθηκαν φέτος τον Ιούλιο οπότε και αρκετοί ασθενείς που αναγκαστικά εξυπηρετούνταν εκτός νησιού να μπορούν πλέον να εξυπηρετηθούν στην Σαντορίνη.

Το Πρότυπο Νεφρολογικό Κέντρο «Santorini Renal» μπορεί παράλληλα να δώσει την δυνατότητα να εξυπηρετηθούν ασθενείς απο την Ελλάδα και το εξωτερικό που θα επιλέξουν την Σαντορίνη ως τόπο διακοπών, ή περιορισμένης διαμονής.

Το Πρότυπο Νεφρολογικό Κέντρο «Santorini Renal» είναι εξοπλισμένο με καινούργια, τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα αιμοκάθαρσης, ενω συνεργάζεται με έμπειρους γιατρούς όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων και νοσηλευτικό προσωπικό.

Η διεύθυνση του Πρότυπου Νεφρολογικού Κέντρου «Santorini Renal» είναι πρόθυμη να σας εξυπηρετήσει και να απαντήσει σε οποιαδήποτε απορία σας αφορά την συνεργασία σας μαζί της.

Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο 22860 27107

 

ταξιδιωτικό! ταξιδιωτικο! (αλλά ακριβό..)

Ένα κείμενο αφιερωμένο στον κ. Γκλέτσο και τους "σερίφηδες" (με την ευρύτερη έννοια του όρου..)

Εγω με τους σερίφηδες δεν εχω πρόβλημα κανένα. Ίσα ίσα. Τους συμπαθώ και τους εκτιμώ απεριόριστα. Κατανοώ οτι πρόκειται για χαρισματικές προσωπικότητες που ασφυκτιούν στο περίκλειστο περιβάλλον τους το οποίο θέλουν να οδηγήσουν προς την σωτηρία και το φώς. (καλά μην τρελένεστε κιόλας γιατί αυτός ο κόσμος όπως πολλάκις έχουμε πεί, είναι παλαβός-!- εκεί που σε σηκώνει στα χέρια, την άλλη μέρα μπορεί να είναι έτοιμος να σε λιτζάρει, και το ακόμη χειρότερο οτι για το δεύτερο -το λιτζάρισμα- μπορεί ο κοσμάκης να χει παρασυρθεί απο φήμες)

Εν πάσει περιπτώσει... ας επιστρέψουμε στους σερίφηδες, τους οποίους συμπαθώ, ακριβώς επειδή πρόκειται για ξεχωριστούς ανθρώπους με όραμα και πίστη στις ιδέες τους, όσο κι αν δεν συμφωνώ μαζί τους και με μπόλικες απο τις ιδέες τους. Επ αυτού, αξίζει να αναφέρουμε πως, μέγας δάσκαλος περι της χωριατικής είναι ο κύριος -αν και μακαρίτης- Μπαλζάκ, ο οποίος στο ομόνυμο βιβλίο του εμπεριστατωμένα και με παραδείγματα εξηγεί οτι τον χωριάτη τον έχεις με την «πάντα» σου όταν πάς με τα συμφέροντά του (γνωστά ως «τα καλά και άγια») αλλά, αλίμονό σου ετσι και του πας κόντρα. Τότε, ξεχνά το καλό που του καμεςγιατί εκεί αρχίζουν τα φάσκελα. Μέγα δίδαγμα, διαχρονικώς αποδεικνυόμενο...

Και για να ξαναγυρίσουμε στους σερίφηδες, στους οποίους αναφερόμεθα με αφορμή την υπόθεση του κ. Γκλέτσου, αξίζει να εξηγήσουμε οτι «πάμε» τους σερίφηδες αλλά οχι τους «σεριφισμούς» και τα «αρχηγιλίκια». Κι εδω θα «παίξει» και το στοίχημα του κ. Απόστολου. Το πώς θα διαχειριστεί δηλ. την εξουσία που προσφάτως απέκτησε καθώς και την φήμη που ακόμη πιο προσφάτως κατέκτησε λόγο της κίνησής του να «σηκώσει την μπάρα».
Καλά, ο Τύπος δεν υπήρχε περίπτωση να τον αντιμετωπίσει διαφορετικά, παρά με βάση το παρελθόν του ως ηθοποιού, ζεν πρεμιέ κλπ. Για να σε αποδεχτεί ο Τύπος ή θα σε ελέγξει ή θα σε κάνει όμοιό του. Αλλιώς δεν «παίζει. Και μέχρι να τονε «μαλακώσει» τον κ. Απόστολο, ετσι θα του συμπεριφέρεται. Πόσο μάλλον αν ο κ. Απόστολος επειμείνει στο στύλ «σηκώνω και δέρνω» και δεν παλέψει να γίνει κατανοητός και σεβαστός με την σοβαρότητά και τα επιχειρήματά του. Ο κ. Γκλέτσος επίσης, καλό θα είναι να μην επαναπαυθεί στα «σηκώματα» που του κάνει ο κόσμος, γιατί, όπως είπαμε, ο κόσμος εκεί που σε έχει ψηλά, δεν το έχει και σε τίποτε να σε πετάξει κάτω...

Σαν κίνηση καλή και άγια και «μαγκιόρικη» αλλά στους χαρακτηρισμούς περί γελοίων δημοσιογράφων, εδω βγάζω κόκκινη κάρτα. Οχι κ. Γκλέτσο, όποιος δεν συμερίζεται για τον α ή β λόγο το όραμά σας, δεν είναι -απαραιτήτως- γελοίος. Αν μπορείτε πίστε τον, μιλήστε του ή μην του μιλήσετε, αλλά προς θεού μην τον βρίζετε διότι αυτό σας οδηγεί σε εναν πολύ επικίνδυνο δρόμο...

Σχετικά τώρα με τα διόδια, εχω μια φυσική απέχθεια απέναντί τους. Δεν τα συμπαθώ. Νομίζω οτι οι πολίτες σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχουν εναλλακτικές. Θες γρήγορο, καλοστρωμένο, ακριβό και καθαρό δρόμο; Θα πληρώσεις (κύριε)... Αν όμως προτιμάς τον αγροτικό, ή τον επαρχιακό ή τον παλιό, τότε δεν πρέπει (και δεν μπορεί να πρέπει) να πληρώνεις, και κανένας δεν πρέπει να μπορεί να σε υποχρεώνει να πληρώσεις για να διαβείς στην χώρα σου. Είναι δηλαδή καραμπαμπάμ παράνομο να μην σου δίνει κανείς εναλλακτική.

Για τους δεν επιχειρηματίες τα διόδια μοιάζουν η καλύτερη «μπίζνα». Πέρνουν την δουλειά (με την ανάλογη μίζα φυσικά, διοτι εαν δεν την έδιναν την δουλειά θα την έπαιρναν οι «άλλοι» που θα την έδιναν..., φαντάζομαι τώρα εγω...) στρώνουν τον δρόμο, και στο «καπάκι» στήνουν και τα "μπλόκα" (βλ. διόδια) οπώτε εξασφαλίζουν για μια ζωή ζεστό, φρέσκο κι αστείρευτο χρήμα. Αυτά τα ολίγα. Οχι χρήματα φυσικά...

Τώρα εγω είμαι ήρωας (μπα, δεν πιστευω...) ή απλώς αδιάφορη; Κι όταν λέω αδιάφορη εννοώ αδρανής....

Απο Αθήνα μέχρι Καλαμάτα πάντως πλήρωσα 12.80 ευρώ σε διόδια. Πολλά λεφτά σε κάθε περίπτωση. Πόσο μάλλον σε εποχές σαν και τούτη που ο κόσμος σέβεται πιο πολύ παρά ποτέ τα λεφτά που δίνει. Και του την δίνει να τονε σταματάνε κάθε τρείς και λίγο και να του ζητάνε «νταβατζιλίκι» μπαξίσι γι αυτό που θα έπρεπε να του προσφέρει το κράτος του απο τους φόρους που πληρώνει...

ταξιδιωτικό! ταξιδιωτικό! και νόστιμο!

Μια ακόμη καλή ιδέα που τέθηκε σε εφαρμογή. Να αναφέρονται σε πολλές περιπτώσεις στον Τύπο τα μέρη και οι τιμές που γίνονται οι συνεντεύξεις. Για να μαθαίνει ο κόσμος και να συγκρίνει. Μια χαρά ιδέα λοιπόν. Απο την άλλη πλευρά, μας απενοχοποιεί κιόλας ως καταναλωτές. Δηλαδή, παύουμε σιγά σιγά, οι περισσότεροι τουλάχιστο, να αισθανόμαστε περίφανοι και «ανοιχτοχέρηδες» όταν πληρώνουμε ένα σορό λεφτά για να φάμε μέτρια πράματα, και το ακόμη χειρότερο να ντρεπόμαστε (ή ντρεπόμασταν;) κιόλας να το πούμε. Μη και φανεί οτι πιάστηκε ο έλληνας κορόιδο... προς θεού...


Σε αυτό το «μοτίβο» και λίγο παραέξω απο τα δικά μας τα λιμέρια, κι εννοώ την Σαντορίνη και την αγορά της, μου συνέβει το εξής όμορφο και εντυπωσιακό.

Στο καφενείο του «Χρονόπουλου» (δεν έχει ταμπέλα, αλλά έτσι το λένε) στην Μεθώνη, και πιο συγκεκριμένα σε ενα χωριό που το λένε «Μεσοχώρι». 4 άτομα συν η Καλλιόπη μου που ναι λιγόφαγη, φάγαμε πολύ καλά, σε κάθε επίπεδο, ποσότητας και ποιότητας δηλαδή, και πληρώσαμε εντυπωσιακά λίγα χρήματα. Το ποσό; Απίστευτο αλλά πληρώσαμε μονο 21 ευρώ (ω, ναι..) Και φάγαμε τα εξής : μια μεγάλη πιατέλα χοιρινό καγιανό (έτσι λένε το χοιρινό που το τηγανίζουν μαζί με αυγά και ντομάτα), ενα μεγάλο πιάτο χόρτα ραδίκια απο την αυλή του ταβερνιάρη, σερβιρισμένα με πολύ καλό λάδι (της περιοχής της Μεσσηνίας βλέπετε...) ενα πιάτο πατάτες ντόπιες τηγανιτές (κομμένες και καθαρισμένες στο χέρι και ουχί προτηγανισμένες) 2 πιάτα (εντελώς χορταστικά...γεμάτα ..όσο χοράγανε!) τυρί φέτα, μια σαλάτα ντομάτα γευστικότατη σε θερμοκρασία δωματίου (οχι βγαλμένη άρον άρον απο το ψυγείο..) με νοστιμότατο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, μια φρατζόλα φρέσκο χωριάτικο ψωμί και 1 κιλό κρασάκι γλυκούλι, νοστιμότητο και κεχριμπαρένιο στο χρώμα. Κι όλ αυτά με μονον 21 ευρώ. Κι όποιος θέλει το πιστευει... Κι όποιος δεν το πιστευει, ας πάει μια βόλτα να δοκιμάσει.. να το φχαριστηθεί.

Μάλλον οχι. Οι άνθρωποι αυτοί δεν γνωρίζουν (και προφανώς δεν τους έχει μιλήσει κανείς) για σύγχρονο μάρκετιγκ, ούτε για το οτι ακριβώς επειδή τα προιόντα είναι δικά τους (τα κοκορια, τα αυγά, το λάδι, το τυρί, τα χόρτα, οι πατάτες και το υ-πε-ρο-χο κρασί) θα έπρεπε να τα πουλάνε απο 3 μέχρι 5 φορές ακριβότερα.... (εξ αιτίας της ετικέτας του χωριάτικου, του οικογενειακού και του σε κάθε περίπτωση ντόπιου...)

Αξίζει να σημειώσουμε οτι το μαγαζί και την κουζίνα του τα διατηρούν φίλοι φίλων που μένουν στην περιοχή, αυτό όμως δεν σημαίνει , οτι μας έγινε κάποιο «σκόντο». Οι ίδιοι φίλοι πάντως μου είπαν οτι πολύ πρόσφατα τους συνέβει και το εξής. Σε παραγγελία (τηλεφωνική, 1 μέρα πρίν) για 5 κοκοράκια κοκκινιστά και μπόλικο κρασί (σύν όλα τα υπόλοιπα, καγιανά, πατατούλες, πιτούλες, σαλάτες κλπ) ο λογαρισμός ανήλθε στα 80 ευρώ. Για να ακολουθήσει η φράση αμέσως μετά την ανακοίνωση της τιμής «μήπως είναι ακριβά;» Και μάλιστα ο καλός αυτός άνθρωπος το πίστευε ειλικρινώς, οτι η τιμή σε κάποιους θα μπορούσε να φανεί τσιμπημένη...

Αυτά συνέβησαν σε μένα. Αλλά, ο κόσμος (και της εστιατορικής φυσικά..) δεν είναι αγγελικά πλασμένος...

θα ακολουθήσει και φωτογραφία, μια απο τις επόμενες ημέρες...

Σαντορίνη-Θηρασία-Ενότητα-Αλλαγή για Λιμενικό Καλλικράτη

Το Γραφείο Τύπου της Δημοτικής παράταξης « Σαντορίνη-Θηρασία-Ενότητα-Αλλαγή» για το θέμα που προέκυψε μετά από σχετικές καταχωρήσεις στον τύπο και το οποίο έχει σχέση με την δημιουργία ενός νέου εθνικού λιμενικού συστήματος με την επωνυμία «Λιμενικός Καλλικράτης» το οποίο θα στηρίζεται σε ενοποιήσεις Οργανισμών Λιμένων και Λιμενικών Ταμείων, μας ενημερώνει οτι η θέση του συνδιασμού είναι η εξής:


Πάγια θέση μας είναι να μην καταργηθούν τα δημοτικά λιμενικά ταμεία και να συνεχίσουν να λειτουργούν με το υφιστάμενο καθεστώς.
Ενδεχόμενη κατάργησή τους θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στους λιμένες και στα αλιευτικά καταφύγια, όπως πολύ σωστά αναφέρει και η επιστολή της ΤΕΔΚ προς τα συναρμόδια Υπουργεία.
Ζητούμε από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να φροντίσει να έρθει προς συζήτηση και έγκριση ψήφισμα για το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο και να αποσταλεί στους αρμόδιους Υπουργούς.

Ορισμός Αντιπεριφερειαρχών - αρμοδιότητες

Σύμφωνα με ανακοίνωσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου υπεγράφη χθές (13.1) από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιάννη Μαχαιρίδη η απόφαση ορισμού των τριών αντιπεριφερειαρχών, με τις αντίστοιχες αρμοδιότητες που θα ασκούν.
Πρόκειται για τους Τζώρτζη Μακριωνίτη, Παμπάκα Σωτήριο και Δέσποινα Διακοσταυριανού.

Με την υπογραφή της απόφασης  ο κ. Μαχαιρίδης δήλωσε οτι,
«Σε αυτήν την πολύ δύσκολη συγκυρία για τον τόπο μας, είμαι απολύτως βέβαιος ότι όλοι, απ’ όποιο πόστο καλούνται να υπηρετήσουν τον νέο θεσμό στην ευαίσθητη νησιωτική μας Περιφέρεια, θα προσφέρουν όλες τους τις δυνάμεις, πλήρως προσηλωμένοι και αφοσιωμένοι στα καθήκοντά τους»

Σύμφωνα με το πλήρες κείμενο της απόφασης στο οποίο αναφέρονται αναλυτικά οι αρμοδιότητες διαβάζουμε οτι,

Ορίζουμε Αντιπεριφερειάρχες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την περίοδο από 1/1/2011 έως και 31-12-2012 τους παρακάτω Περιφερειακούς Συμβούλους:
1.Μακρυωνίτη Γεώργιο του Νικολάου
2.Παμπάκα Σωτήριο του Δημητρίου
3.Διακοσταυριανού-Σώζου Δέσποινα του Εμμανουήλ

Τον Περιφερειάρχη όταν απουσιάζει ή κωλύεται στα καθήκοντά του αναπληρώνουν οι Αντιπεριφερειάρχες με την ακόλουθη σειρά :
1.Πουσσαίος Γεώργιος του Νικολάου
2.Μακρυωνίτης Γεώργιος του Νικολάου
3.Χατζηδιάκος Φώτιος του Στέργου
4.Διακοσταυριανού-Ζώζου Δέσποινα του Εμμανουήλ
5.Παμπάκας Σωτήριος του Δημητρίου

Ορίζουμε Πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής τον Αντιπεριφερειάρχη Μακρυωνίτη Γεώργιο του Νικολάου.

Αναθέτουμε στους Αντιπεριφερειάρχες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου την άσκηση των κάτωθι αρμοδιοτήτων:

- Στον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Πουσσαίο Γεώργιο του Νικολάου μεταβιβάζουμε την αρμοδιότητα συντονισμού και εποπτείας των υπηρεσιών των περιφερειακών ενοτήτων Κυκλάδων και τις αρμοδιότητες των διευθύνσεων και τμημάτων Τεχνικών Έργων, Εξυπηρέτησης του Πολίτη, Διοίκησης, Οικονομικού, Ενέργειας – Βιομηχανίας – Φυσικών Πόρων και Εμπορίου, Μεταφορών και Επικοινωνιών, Κοινωνικής Μέριμνας (πλην εκείνων που αφορούν σε θέματα πολιτισμού και αθλητισμού), Πολιτικής Προστασίας, ΠΑΜ-ΠΣΕΑ, Νομικής Υπηρεσίας Κυκλάδων καθώς και την παρακολούθηση της υλοποίησης των έργων που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.

- Στον Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου Χατζηδιάκο Φώτιο του Στέργου μεταβιβάζουμε την αρμοδιότητα συντονισμού και εποπτείας των υπηρεσιών των περιφερειακών ενοτήτων Δωδεκανήσου και τις αρμοδιότητες των διευθύνσεων και τμημάτων Τεχνικών Έργων, Διοικητικού-Οικονομικού, Ενέργειας – Βιομηχανίας – Φυσικών Πόρων και Εμπορίου, Μεταφορών και Επικοινωνιών, Πολιτικής Προστασίας, ΠΑΜ-ΠΣΕΑ, Γραφείου Νομικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου καθώς και την παρακολούθηση της υλοποίησης των έργων που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.

- Στον Αντιπεριφερειάρχη Μακρυωνίτη Γεώργιο του Νικολάου μεταβιβάζουμε τις αρμοδιότητες που αφορούν σε θέματα Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, προϋπολογισμού, επιχειρησιακών σχεδίων, ΕΣΠΑ και ΠΔΕ καθώς και των αρμοδιοτήτων της Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού.

- Στην Αντιπεριφερειάρχη Διακοσταυριανού- Σώζου Δέσποινα του Εμμανουήλ μεταβιβάζουμε τις αρμοδιότητες του τομέα Τουρισμού, Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης.

- Στον Αντιπεριφερειάρχη Παμπάκα Σωτήριο του Δημητρίου μεταβιβάζουμε τις αρμοδιότητες που αφορούν στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη της Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.

Διατηρούμε την αρμοδιότητα υπογραφής των χρηματικών επιταγών που εκδίδονται από τις Δ/νσεις Οικονομικού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου , της άσκησης του πειθαρχικού ελέγχου των υπαλλήλων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, της τοποθέτησης Προϊσταμένων των οργανικών μονάδων της Περιφέρειας, της έκδοσης προκηρύξεων για την πλήρωση θέσεων μονίμου προσωπικού και προσωπικού Ι.Δ., της συγκρότησης του υπηρεσιακού συμβουλίου, της καθιέρωσης υπερωριακής απασχόλησης και της υπογραφής συμβάσεων που συνάπτει η Περιφέρεια.

Βρούτσης για φορολογικό και (ενδεχόμενη) κατάργηση της ΔΟΥ πλοίων

2 Δελτία Τύπου μας έστειλε ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης.

Το πρώτο αφορά χθεσινό (13.1) πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» σχετικά με τις "υφιστάμενες συνθήκες που επιβάλλουν συχνές αλλαγές στις παραμέτρους του Φορολογικού μας Συστήματος"
και το δεύτερο δημοσιεύματα του Ημερήσιου Τύπου σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει τη ΔΟΥ Πλοίων, καθώς και τις εντονότατες αντιδράσεις των Φορέων της Ναυτιλίας.

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του Αναπληρωτή Υπεύθυνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτή Κυκλάδων Γιάννη Βρούτση, αναφέρονται τα εξής,

ως προς το πρώτο θέμα, την "ανάγκη" αλλαγών στο φορολογικό σύστημα:
Είναι ανάγκη να τηρούνται με συνέπεια τα ακόλουθα κριτήρια:

• Η αποτελεσματικότητα των ρυθμίσεων
• Η δικαιοσύνη για την κατανομή των φορολογικών βαρών
• Η σταθερότητα στους βασικούς άξονες του Φορολογικού Συστήματος
• Η απλούστευση των διαδικασιών τήρησης και ελέγχου της φορολογικής νομοθεσίας

Η διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης, όπως προβλήθηκε στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», να καταργήσει την 5ετια της παραγραφής των ανέλεγκτων χρήσεων, αντιστρατεύεται όλα τα παραπάνω κριτήρια.
Μειώνει την αποδοτικότητα των ελέγχων, αφού θα λειτουργήσει ως κίνητρο για την αναβολή της επιτάχυνσης των αναγκαίων ελέγχων.
Καταδικάζει τις επιχειρήσεις σε πρόσθετο γραφειοκρατικό κόστος, προκειμένου να κρατούν ενεργά τα βιβλία, στοιχεία και λοιπά παραστατικά για όσο χρόνο, πέραν της 5ετιας, το κράτος θα αναβάλλει τον έλεγχό τους.
Αλλάζει μια σταθερά του Φορολογικού μας Συστήματος – που καθιερώθηκε με το Ν. 2238/1994 - και οδηγεί τις επιχειρήσεις σε μια ιδιότυπη και μακρόχρονη «φορολογική ομηρία», εξαιτίας της αδυναμίας του κράτους να βελτιώσει και να εκσυγχρονίσει τον φοροεισπρακτικό του μηχανισμό.
Στέλνει λάθος μήνυμα σε επιχειρήσεις και επενδυτές, που αναζητούν σταθερότητα, μειωμένο γραφειοκρατικό κόστος και απλούστευση διαδικασιών, για να αποφασίσουν νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Καλούμε την κυβέρνηση, να αναθεωρήσει την πρόθεσή της αυτή και να προσαρμόσει τις όποιες αλλαγές σχεδιάζει στις ανάγκες της χειμαζόμενης οικονομίας μας.
Οι πολιτικές της Ανάπτυξης, δεν υπηρετούνται με βήματα προς τα πίσω».


Ενω, ως προς το δευτερο, την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει τη ΔΟΥ Πλοίων προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Η διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης, όπως αυτή παρουσιάζεται από τα καθημερινά δημοσιεύματα του ημερήσιου τύπου, να προχωρήσει στην κατάργηση της ΔΟΥ Πλοίων, προκαλεί έκπληξη και πλήθος ερωτηματικών.
Η έλλειψη συγκροτημένου σχεδίου και η προχειρότητα της κυβέρνησης είναι εμφανείς.
Μετά το φιάσκο της κατάργησης του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και την αποδυνάμωση του Λιμενικού Σώματος, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να καταφέρει ένα ακόμη πλήγμα σε έναν από τους δυναμικότερους κλάδους της Ελληνικής οικονομίας. Την Ελληνική και Ελληνόκτητη ναυτιλία, που βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας, κατέχει το 16% της παγκόσμιας χωρητικότητας, ενώ το ναυτιλιακό συνάλλαγμα για το 2010 ανέρχεται σε 15 δισ. €.
Η κυβέρνηση, δείχνει να μη λαμβάνει υπόψη τις διαμαρτυρίες και αντιδράσεις του ναυτιλιακού κλάδου.
Φαίνεται να αγνοεί το γεγονός ότι η ΔΟΥ Πλοίων, εδώ και 31 συναπτά έτη, επιτελεί εξειδικευμένο έργο, διαθέτει πολυετή εμπειρία σε ναυτιλιακά θέματα (όπως νηολογήσεις πλοίων, μισθοδοτικές καταστάσεις αξιωματικών και πληρωμάτων για φορολόγηση αμοιβών, φόρος πλοίων, φορολογία εισοδήματος ναυτιλιακών εταιρειών, θέματα ΦΠΑ, εγγραφή και διαγραφή πλοίων από τα Ελληνικά νηολόγια κ.α.), που σε καμία περίπτωση δεν σχετίζονται με το αντικείμενο των υπόλοιπων ΔΟΥ της χώρας.
Πρόκειται για υπηρεσία που φορολογεί περισσότερες από 4.000 ναυτιλιακές επιχειρήσεις και περισσότερα από 8.000 πλοία με Ελληνική σημαία, ενώ τα έσοδα της για τη χρήση του 2010 ξεπέρασαν τα 200 εκατ. €, υπερκαλύπτοντας τους στόχους που έθεσε το Υπουργείο Οικονομικών.
Η Ν.Δ., είναι αντίθετη με πράξεις και πολιτικές που λειτουργούν ανασταλτικά στην Αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας.
Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει, επιτέλους, τους πειραματισμούς και να επιδείξει την πρέπουσα σοβαρότητα.
Αντί να καταργήσει τη ΔΟΥ Πλοίων, να προχωρήσει στην ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό της υπηρεσίας, ώστε να εξακολουθήσει να προσφέρει απρόσκοπτα τις υπηρεσίες της σε έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της Ελληνικής οικονομίας».

ΚΕΔΚΕ για οικονομικά των Δήμων

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της ΚΕΔΚΕ (Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων) προς τους συντάκτες σε θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης με θέμα τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης, θέμα που συζητήθηκε προχθές 12 Ιανουαρίου, αναφέρει οτι "Δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο για περαιτέρω μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το 2011, αντιθέτως η Κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει τη μίνιμουμ λειτουργική αυτάρκεια των νέων δήμων." Η ανακοίνωση αποτελεί το πρώτο θέμα στην σελίδα της ΚΕΔΚΕ και μπορείτε να την δείτε εδω.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση η ΚΕΔΚΕ έρχεται "απέναντι" σε κάθε ενδεχόμενο περικοπής κρατικής χρηματοδότησης προς του νέους Δήμους.

Ειδικότερα η ΚΕΔΚΕ επικεντρώνει τη συζήτηση στα εξής ζητήματα,

Πρώτον, ζητά να εκδοθεί άμεσα η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το 2010, ούτως ώστε να ξεκαθαριστεί το τοπίο των υποχρεώσεων και των οφειλών.
Δεύτερον, να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση η έκδοση της αντίστοιχης Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το 2011, με την οποία θα πρέπει να διασφαλίζεται το ελάχιστο πραγματικό κόστος των ανελαστικών και λειτουργικών δαπανών των νέων ΟΤΑ καθώς και το κόστος άσκησης των νέων μεταφερόμενων στους δήμους αρμοδιοτήτων, για τις οποίες ζητούν να κοστολογηθούν επακριβώς.
Τρίτον, να καταβληθεί μέσα στο Γενάρη, η, από το νόμο προβλεπόμενη, τρίτη δόση παρακρατηθέντων πόρων της Αυτοδιοίκησης, ύψους 214 εκ. ευρώ.
Τέταρτον, επίσης σύμφωνα με το νόμο, θα έπρεπε μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010, να είχε ήδη εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά στο πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ», αλλά δεν έγινε.
Με το Προεδρικό αναμένεται μεταξύ των άλλων να διευκρινιστούν τα ποσοστά συγχρηματοδότησης του σκέλους του προγράμματος που χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους, για την οποία η ΚΕΔΚΕ θεωρεί πως πρέπει να είναι ισόρροπη, κατ΄ έτος και από τα δύο μέρη και να κατοχυρωθεί θεσμικά.
Πέμπτον, παρά τις αλλεπάλληλες συζητήσεις και υποσχέσεις, ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί εκ μέρους της Κυβέρνησης τι θα γίνει με τα εκκρεμή έργα του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ» και για τα οποία η ΚΕΔΚΕ έχει διατυπώσει από καιρό την πρόταση, να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ.
Η ΚΕΔΚΕ θα επιδιώξει εκ νέου να συναντηθεί με τις ηγεσίες των υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης για τα παραπάνω ζητήματα.

Τέλος η ΚΕΔΚΕ προγραμματίζει τουλάχιστον τρεις συναντήσεις διαλόγου αιρετών (Αθήνα 27/1, Πάτρα 3/2 και Θεσσαλονίκη 14/2) για ζητήματα οργάνωσης και λειτουργίας των νέων δήμων, οικονομικά των ΟΤΑ, αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, καταστατική θέση αιρετών κ.λπ.

Σύλλογος Κρητών - πιτούλα

Την ετήσια γιορτή για την κοπή της βασιλόπιτάς του πραγματοποιεί σήμερα  Παρασκευή 14 Ιανουαρίου ο Σύλλογος των Κρητών της Σαντορίνης "το Αρκάδι" στα γραφεία του, στο κτήριο του πρώην Επαρχείου. Κάθε χρόνο (τα ίδια λέμε -!- αλλά έλα που είναι ωραία!) η γιορτή είναι όλο και καλύτερη μιας και τα περισσότερα μέλη του συλλόγου ετοιμάζουν και παρουσιάζουν νοστιμότατα φαγητά και γλυκά απο την Κρήτη, ενω αυτό που θα σχολιάζαμε με αφορμή τα όσα ακούγονται (και το καλύτερο είναι οτι αποφασίστηκαν κιόλας!) περί κατάργησης των -δημοτικώς- επιδοτούμενων πανηγυριών στην Σαντορίνη, είναι πώς ο Σύλλογος των Κρητών αποτελεί ενα καλό παράδειγμα .. αυτοοργάνωσης. Σε πιο απλά ελληνικά, όποιος θέλει να διοργανώσει πανηγύρι στο εξής, καθώς φαίνεται, θα πρέπει να το πληρώσει...(οχι, οχι! δεν είμαστε κυβερνητικοί εκπρόσωποι..!, ούτε καν φίλοι -καλό είναι τώρα αυτό;-) όσων υπερβάλουν καθήκοντα και υπερμέτρως υποστηρίζουν τα κυβερνητικώς αποφασιζόμενα...

Φ. Χατζηδιάκος - ημερίδα για την Πολιτική συνοχής μετά το 13, το 2013..

Απο το γραφείο Τύπου της Περιφέρειας έχουμε την ενημέρωση για την συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου Φώτη Χατζηδιάκου σε ημερίδα για την Πολιτική Συνοχής μετά το 2013. Ο κ. Χατζηδιάκος παρενέβει στην ομιλία του για τις νησιωτικές περιοχές.

Σύμφωνα με την ενημέρωση,

Σε ημερίδα σχετικά με το μέλλον της Πολιτικής Συνοχής, όπως αυτό διαμορφώνεται μέσα από στρατηγικής σημασίας κείμενα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με την επόμενη προγραμματική περίοδο, συμμετείχε ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Φώτης Χατζηδιάκος.
Η πρόσκληση απεστάλη από τον Κυκλαδίτη υφυπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Παναγιώτη Ρήγα. Τέθηκαν βασικά ζητήματα που χρήζουν προβληματισμού και διαβούλευσης με τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να διαμορφωθούν οι Ελληνικές θέσεις, και τα οποία συνοψίζονται στα εξής:
1. Η εισαγωγή της έννοιας «υπό προϋποθέσεις χρηματοδότηση» (conditionality) που προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σαν μέθοδος συμμόρφωσης, η οποία συνδέει τη χρηματοδότηση της Πολιτικής Συνοχής με την επίτευξη μακροοικονομικών στόχων καθώς και την εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών.
2. Η κατανομή των πόρων, σε διακριτές κατηγορίες Περιφερειών.
3. Η σύνδεση των προτεραιοτήτων της Πολιτικής της Συνοχής, με αυτών της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020», καθώς επίσης και ο περιορισμός και η συγκέντρωση των θεματικών προτεραιοτήτων της Πολιτικής της Συνοχής.
4. Η εφαρμογή της χωρικής συνοχής, έννοια η οποία ως γνωστόν εισήχθη και στη Συνθήκη της Λισσαβόνας.

Ζητήματα, όπως επεσήμανε ο κ. Χατζηδιάκος, που «αφορούν ευθέως και επί της ουσίας την ευαίσθητη νησιωτική Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου, εν όψει των πολλών και μεγάλων προκλήσεων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε τώρα και στο μέλλον».
Στην παρέμβασή του, τόνισε πως απαιτείται να προβλεφθούν και να θεσπιστούν ειδικά κίνητρα για τις νησιωτικές περιοχές, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν πρακτικές του παρελθόντος, όταν βάσει των «ψυχρών αριθμών» και στατιστικών στοιχείων (πχ ΑΕΠ), η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου τέθηκε εκτός στόχου - 1.

Πέραν της ενημέρωσης που έγινε, ιδιαίτερα χρήσιμες ήταν οι τοποθετήσεις, απόψεις και ερωτήσεις των φορέων που συμμετείχαν, εγκαινιάζοντας έτσι την έναρξη του δημόσιου διαλόγου για τη διαμόρφωση των Ελληνικών θέσεων, με καταληκτική ημερομηνία διαβούλευσης την 31η Ιανουαρίου 2011.

εκπρόσωπος της ΕΝΠΕ στο ΣΑΣ ο Γ. Μαχαιρίδης

Για την εκλογή του ως εκπροσώπου της ΕΝΠΕ στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών του κ. Γιάννη Μαχαιρίδη, μας ενημερώνει η γραμματεία της Περιφέρειας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Περιφέρειας,
Πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιανουαρίου η πρώτη συνεδρίαση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), στην οποία συμμετείχε και ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.
Οι δέκα τρεις (13) αιρετοί Περιφερειάρχες της χώρας που συγκροτούν το προσωρινό ΔΣ της Ένωσης, συζήτησαν θέματα που αφορούν στη λειτουργία του νέου θεσμού, την πορεία του ΕΣΠΑ και τα προβλήματα που εντοπίζονται, μεταξύ άλλων, στη στελέχωση των υπηρεσιών.
Κατά τη συνεδρίαση, προτάθηκε και αποφασίστηκε, η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας να εκπροσωπείται στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ) από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιάννη Μαχαιρίδη.

Πέμπτη, Ιανουαρίου 13, 2011

Κινηματογραφική Λέσχη Θήρας - πρόγραμμα

Για το πρόγραμμα των προβολών της μας ενημερώνει η Κινηματογραφική Λέσχη Θήρας που για 17η χρονιά συνεχίζει τις προβολές των ταινιών της και την δημιουργία μια υπέροχης παρέας ανθρώπων που αγαπούν τον καλό κινηματογράφο όπως επίσης και το να συζητούν γι αυτές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση και το πρόγραμμα της κινηματογραφικής λέσχης Θήρας,

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θήρας, συνεχίζοντας την παρουσία της για 17η χρονιά στα πολιτιστικά δρώμενα της Θήρας, πληροφορεί τους φίλους και τα μέλη της ότι, από 15/01/2010 έως 19/02/2011 έχει προγραμματίσει την προβολή των παρακάτω ταινιών:


15/01/2011 «Water»
22/01/2011 «IL DIVO»
29/01/2011 «Λευκή νύχτα γάμου»
05/02/2011 «Μέγαρο Γιακουμπιάν»
12/02/2011 «Η πόλη της ζωής και του θανάτου»
19/02/2011 «Ακαδημία Πλάτωνος»

Οι προβολές των ταινιών πραγματοποιούνται στο αμφιθέατρο του Οινοποιείου ΜΠΟΥΤΑΡΗ στις 20.45.

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θήρας μας ενημερώνει επίσης οτι,


Στις 29/01/2011, στο διάλειμμα της προβολής, θα πραγματοποιηθεί η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας και θα διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Λέσχης.


Δικαίωμα υποψηφιότητας και ψήφου έχουν μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη της Λέσχης. Όσοι δεν πρόλαβαν να γίνουν μέλη και το επιθυμούν, μπορούν να εγγραφούν πριν την έναρξη κάθε προβολής. Όσοι ενδιαφέρονται να δηλώσουν υποψηφιότητα μπορούν να το κάνουν είτε αποστέλλοντας ένα email με την πρόθεση τους, το ονοματεπώνυμό τους, το τηλέφωνό τους και την ιδιότητα τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση kileth@gmail.com ή να το δηλώσουν κατευθείαν στα μέλη του ΔΣ.

Το Δ.Σ. της Κ.Λ.Θ. ευχαριστεί θερμά τους χορηγούς που αυτό το έτος στηρίζουν την προσπάθειά της:

· Οινοποιείο ΜΠΟΥΤΑΡΗ
· Κοινοτική – Κοινωφελή Επιχείρηση Οίας

Για το Δ.Σ.Ο Πρόεδρος της Κ.Λ.Θ. Χριστόφορος Βαμβακούσης

 
Για πληροφορίες,
ΤΗΛ:22860-81601 ΚΙΝ: 6973235703
ΦΑΞ: 22860-33646
Web Site: http://kileth.blogspot.com/

ανακοινώθηκαν οι αντιδημαρχίες

Ανακοινώθηκαν απο το γραφείο του Δημάρχου Θήρας και συγκεκριμένα απο το "ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΙΡΕΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ" που ανήκει διοικητικά στο Γραφείου του Δημάρχου" οι Αντιδήμαρχοι για την επόμενη διετία. Και γράφουμε διετία, μιας και αυτό το χρονικό περιθώριο δίνει ο νόμος και στον "αρχηγό" να κάνει αλλαγές, και στους ορισθέντες να δημιουργήσουν έργο.
Ως προς το "αυτοτελές" του νέου, ουσιαστικά, γραφείου, το κρίνουμε ... απαραιτότατο για την άμεση και αντικειμενική ενημέρωση των δημοτών ενω ως προς τον χαρακτήρα (και χαρακτηρισμό βεβαίως βεβαίως..) του "αυτοτελούς" μας αρέσει και τον στηρίζουμε απεριόριστα..!

Ελπίζουμε, να οργανωθεί καλά, σε υποδομή και εξοπλισμό ενω θα το θέλαμε να μπορέσει να παίξει και συντονιστικό ρόλο μεταξύ των νέων εκλεγμένων της νέας δημοτικής Αρχής.  Ώστε, να μην λέει ο καθένας τα δικά του, αυτά να κατεβαίνουν στο "κοινό" αλλιώς κι αλλιώτικα και γενικώς να (μην) πάθει η νέα δημοτική αρχή αυτό που παθαίνουν οι παλιές (δημοτικές αρχές) να εμφανίζουν δηλ. μια εικόνα αποδιοργάνωσης ή "σκορποχώρι" όπως λέει κι ο απλός, αλλά σοφιστής (!) λαός μας...


Πάμε και στο... παρασύνθημα!

Σύμφωνα με την ανακοίνωση υπο τον (στερεότυπο, αλλά τι να κάνουμε..!) τίτλο  «Ορισμός Αντιδημάρχων και μεταβίβαση αρμοδιοτήτων» και σύμφωνα με απόφαση του Δήμαρχου (της οποία δεν μας νοιάζει ο αριθμός, αλλά ούτε και οι προυποθέσεις των άρθρων..)
ο Δήμαρχος ορίζει τους κατωτέρω δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας ως Αντιδημάρχους του Δήμου Θήρας, με θητεία από 12-1-2011 μέχρι 31-12-2012, εντός της τρέχουσας δημοτικής περιόδου, και τους μεταβιβάζει αρμοδιότητες ως εξής:
(τις αρμοδιότητες θα τις αναφέρουμε όλες για να ξέρουμε με ποιόν έχουμε να κάνουμε και σε τι)

Α. ΚΑΦΟΥΡΟΣ ΜΑΡΚΟΣ. Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών & Ποιότητας Ζωής, στον οποίο μεταβιβάζονται οι αρμοδιότητες που αφορούν τους παρακάτω τομείς:

1. Αναπληρώνει το Δήμαρχο σε περίπτωση απουσίας του ή κωλύματος του και υπογράφει αντί αυτού σε έγγραφα και Χρηματικά Εντάλματα του Δήμου.
2. Την εποπτεία της λειτουργίας του Πολεοδομικού Γραφείου.
3. Εποπτεία των Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου.
4. Μεριμνά για θέματα διαφάνειας και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του Δήμου.
5. Την παρακολούθηση και μέριμνα για την επιμόρφωση και εκπαίδευση όλου του προσωπικού.
6. Την ευθύνη για τα θέματα και τον έλεγχο των προμηθειών για το γραφείο Πολιτικής Προστασίας.
7. Εποπτεία του γραφείου έκδοσης αδειών λειτουργίας καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος και αδειών μουσικών οργάνων. Την υπογραφή εγγράφων που αφορούν την προσωρινή ή μόνιμη ανάκληση αδειών λειτουργίας των παραπάνω καταστημάτων.
8. Την παρουσία, συμμετοχή και συνδρομή του Δήμου στην Τράπεζα Αίματος Θήρας.
9. Την ευθύνη για την εξέταση θεμάτων εξοικονόμησης ενέργειας και νέων μορφών ενέργειας.
10. Την προαγωγή και προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.
11. Την υποστήριξη του έργου των Συμβουλίων των Δημοτικών Κοινοτήτων Μεσαριάς, Επισκοπής Γωνιάς (Καμάρι), και των Τοπικών Κοινοτήτων Έξω Γωνιάς, Βόθωνα και Βουρβούλου.
12. Έχει την ευθύνη και την εποπτεία των δραστηριοτήτων του ΚΕΠ Θήρας.
13. Την εποπτεία των Νομικών προσώπων που αφορούν τον τομέα Πρόνοιας (Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΑΠΗ).
14. Μεταναστευτική πολιτική και εποπτεία του γραφείου Αλλοδαπών.
15. Την εκπροσώπηση του Δήμου στα Δικαστήρια σε θέματα της αρμοδιότητας του.

Β. ΒΑΡΒΑΡΗΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ. Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών και αρμόδιος κατά τόπον για τη Δημοτική Ενότητα Οίας, όπου θα ασκεί τις οριζόμενες στο άρθρο 59, παρ. 4, αρμοδιότητες του Ν. 3852/2010, στον οποίο αναθέτουμε την εποπτεία και αρμοδιότητα στους παρακάτω τομείς:

1. Την εποπτεία της λειτουργίας των Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου.
2. Την οργάνωση και παρακολούθηση Εσόδων και Εξόδων.
3. Την παρακολούθηση της υλοποίησης του Προϋπολογισμού και τον έλεγχο των αναμορφώσεων του.
4. Τον έλεγχο των προμηθειών που διενεργούνται από τις υπηρεσίες του Δήμου οικονομικές και διοικητικές.
5. Την ίδρυση, συγκρότηση και λειτουργία του γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
6. Την ευθύνη για την Υπηρεσία Πρασίνου.
7. Έχει την ευθύνη και την εποπτεία των δραστηριοτήτων του ΚΕΠ της Τοπικής Κοινότητας Οίας και ΚΕΠ Δημοτικής Κοινότητας Θηρασίας και την εξουσιοδότηση υπογραφής βεβαιώσεων, πιστοποιητικών και λοιπών διοικητικών εγγράφων που εκδίδονται από τις δημοτικές υπηρεσίες που λειτουργούν στην Τοπική Κοινότητα Οίας.
8. Την υποστήριξη του έργου των Συμβουλίων της Δημοτικής Κοινότητας Θηρασίας και της Τοπικής Κοινότητας Οίας.
9. Την ευθύνη για τη συνεργασία του Δήμου με την Εκκλησία στους τομείς που οι δράσεις Δήμου και Εκκλησίας συναντώνται.
10. Εποπτεία προμηθειών στον τομέα του Περιβάλλοντος.
11. Την εκπροσώπηση του Δήμου στα Δικαστήρια σε θέματα της αρμοδιότητας του.

Γ. ΖΩΡΖΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ Αντιδήμαρχος Υπηρεσίας καθαριότητας & ηλεκτροφωτισμού στον οποίο αναθέτουμε την εποπτεία και αρμοδιότητα στους παρακάτω τομείς:

1. Την καθαριότητα όλων των κοινόχρηστων χώρων της εδαφικής περιφέρειας του Δήμου και των κοιμητηρίων καθώς και την τήρηση των υποχρεώσεων καθαρισμού από τους ιδιοκτήτες, νομείς, και επικαρπωτές οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλης, χωριών, οικισμών, καθώς και η υποχρέωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού από το Δήμο σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων.
2. Την αποκομιδή και διαχείριση των στερεών απόβλητων σε επίπεδο προσωρινής αποθήκευσης μεταφόρτωσης, επεξεργασίας, ανακύκλωσης και εν γένει αξιοποίησης, διάθεσης, λειτουργίας σχετικών εγκαταστάσεων, κατασκευής μονάδων επεξεργασίας και αξιοποίησης, καθώς και αποκατάστασης υφισταμένων ΧΑΔΑ.
3. Την παρακολούθηση και συντήρηση του Δημοτικού Ηλεκτροφωτισμού.
4. Την απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων οχημάτων μη φερόντων πινακίδες κυκλοφορίας από δημοτικούς χώρους ή χώρους όπου προκαλείται αισθητική ρύπανση.
5. Την τήρηση κανόνων υγιεινής των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων.
6. Τον έλεγχο και εποπτεία των προμηθειών που εκτελούνται από τις Τεχνικές Υπηρεσίες.
7. Την ίδρυση και λειτουργία αμαξοστασίου και γραφείου κίνησης οχημάτων.
8. Τη συντήρηση και επισκευή του μηχανολογικού εξοπλισμού καθαρότητας καθώς και των λοιπών μηχανημάτων του Δήμου.
9. Την ευθύνη των συνεργείων άμεσης συντήρησης οδών πλατειών πεζοδρομίων και λοιπών κοινοχρήστων χώρων.
10. Την ευθύνη για την ίδρυση και λειτουργίας αποθήκης.
11. Την εισήγηση για έκδοση κανονισμού καθαριότητος και κανονισμού λειτουργίας κοιμητηρίων καθώς και την τήρησή του από τους Δημότες.
12. Την συντήρηση και λειτουργία των πάρκων Κυκλοφοριακής Αγωγής και παιδικών χαρών.
13. Την υποστήριξη του έργου των Συμβουλίων των τοπικών Κοινοτήτων Πύργου, Μεγαλοχωρίου, Ακρωτηρίου και της Δημοτικής Κοινότητας Εμπορείου.
14. Την εκπροσώπηση του Δήμου στα Δικαστήρια σε θέματα της αρμοδιότητας του.

Δ. ΑΡΓΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού στον οποίο αναθέτουμε την εποπτεία και αρμοδιότητα στους παρακάτω τομείς:

1. Την ευθύνη για τον τομέα του Τουρισμού, την προετοιμασία για την συμμετοχή του Δήμου ή άλλων φορέων Τουρισμού στις εκθέσεις, την προετοιμασία και οργάνωση συνεδρίων που αφορούν τον τουρισμό, την υποβολή προτάσεων για την εκπόνηση μελετών σχετικών με το τομέα αυτό. Την ευθύνη της προβολής των Νησιών και του Δήμου μέσω του διαδικτύου και του προσπορισμού εσόδων από την χρήση επαγγελματιών, του διαδικτυακού μας τόπου. Την συνεργασία και το συντονισμό με τους αρμόδιους φορείς, οργανισμούς, ΝΠΙΔ, συλλόγους, ιδιώτες, για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος, την επίλυση θεμάτων σχετικών με την αξιολόγηση ιδεών για την ανάπτυξη του τουρισμού.
2. Την ευθύνη των ρυθμίσεων και την επίλυση του κυκλοφοριακού θέματος καθώς και την εποπτεία των χώρων στάθμευσης.
3. Την ευθύνη για την σύνταξη μελέτης για την τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα, τον Δημόκριτο ή άλλους σχετικούς φορείς.
4. Την Τέλεση Πολιτικών Γάμων και την παρακολούθηση του αντίστοιχου γραφείου με στόχο την προβολή του Δήμου από την τέλεση αυτών.
5. Την ευθύνη για το κτηματολόγιο και την περιουσία του Δήμου και την εποπτεία του αντίστοιχου γραφείου.
6. Την οργάνωση επιτροπών και τον συντονισμό τους, για την ονομασία οδών – πλατειών, αρίθμηση και οδοσήμανση.
7. Την εποπτεία των Νομικών προσώπων του τομέα Παιδείας Πολιτισμού και Αθλητισμού.
8. Την προώθηση πολιτιστικών ανταλλαγών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
9. Την διοργάνωση συναυλιών, θεατρικών παραστάσεων και άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων σε συνεργασία με τα αντίστοιχα Νομικά Πρόσωπα και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους που λειτουργούν στην περιοχή αρμοδιότητας του Δήμου μας.
10. Την εποπτεία και έλεγχο της Δημοτικής Αστυνομίας.
11. Την υποστήριξη του έργου των Συμβουλίων της τοπικής Κοινότητας Ημεροβιγλίου και των Δημοτικών Κοινοτήτων Φηρών και Καρτεράδου στους τομείς ευθύνης του.
12. Την εκπροσώπηση του Δήμου στα Δικαστήρια σε θέματα της αρμοδιότητας του.

Οι ανωτέρω Αντιδήμαρχοι υπογράφουν όλα τα έγγραφα της αρμοδιότητας τους και οι αρμοδιότητες αυτές εκτελούνται σύμφωνα με τις διοικητικές διαδικασίες που ισχύουν κάθε φορά στο πλαίσιο λειτουργίας των συστημάτων του Δήμου.
Σε περίπτωση νομίμου κωλύματος των αντιδημάρχων στους οποίους έχουμε μεταβιβάσει αρμοδιότητές μας, αυτές θα ασκούνται από τον Δήμαρχο ή τον νόμιμο αναπληρωτή του. Οι κατά τόπον αρμοδιότητες του αντιδημάρχου που απουσιάζει ή κωλύεται θα ασκούνται από τον ίδιο τον Δήμαρχο.
Οι ανωτέρω Αντιδήμαρχοι κατά τη διάρκεια της θητείας τους δεν μπορούν να εκλεγούν μέλη του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου.
Η ανάκληση αντιδημάρχου πριν τη λήξη της θητείας του είναι δυνατή με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του δημάρχου.
Η παρούσα απόφαση να δημοσιευθεί σε μία τουλάχιστον ημερήσια εφημερίδα του νομού, να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου, και να κοινοποιηθεί στην Περιφερειακή Διοίκηση, στους ανωτέρω αντιδημάρχους, στον προϊστάμενο της Ταμειακής Υπηρεσίας, στους προϊσταμένους των Δ/νσεων, Τμημάτων και Αυτοτελών Γραφείων του Δήμου.
Η παρούσα απόφαση ισχύει μέχρι ανακλήσεως της με νεότερη απόφαση του Δημάρχου.
Ο Δήμαρχος Θήρας, Αναστάσιος - Νικόλαος Ζώρζος

Ρήγας για ακτοπλοικό (κενό που.. καλύφθηκε)

Α-να-κοί-νωση Α-να-κοί-νωση!
μας έστειλε ο βουλευτής της -νησιωτικής- περιοχής μας κ. Ρήγας με θέμα την "άμεση αντιμετώπιση του κενού ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας από την απόσυρση του «Θεολόγος Π.».

Το θέμα (πρόβλημα) αφορά την (αποτελεσματική..) παρέμβαση του Υφυπουργού Οικονομίας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Ρήγα στην αναστάτωση που προέκυψε απο την απόσυρση πλοίου που εξυπηρετούσε την Τήνο. Τελικώς, το πρόβλημα λύθηκε με την δρομολόγηση άλλου πλοίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Μετά από επιστολή του Δημάρχου Τήνου, κ. Παναγιώτη Κροντηρά, για την αναστάτωση που επιφέρει στην ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού της Τήνου η ετήσια μηνιαία συντήρηση και επιθεώρηση του πλοίου «Θεολόγος Π.» και το αίτημά του για τροποποίηση των ενδοκυκλαδικών δρομολογίων των πλοίων, ώστε να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι των νησιών, άμεση υπήρξε η ανταπόκριση του Υφυπουργού Οικονομίας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Παναγιώτη Ρήγα. Μετά από συνεννόησή του με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων & Ναυτιλίας, ικανοποιήθηκε το αίτημα, για τη σχετική τροποποίηση των δρομολογίων των πλοίων «ΑΙΟΛΟΣ ΚΕΝΤΕΡΗΣ ΙΙ» και «AQUA JEWEL», ώστε να καλυφθεί το συγκοινωνιακό κενό του «Θεολόγος Π.» και να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι των νησιών και γενικότερα οι επιβάτες από Ραφήνα προς Τήνο και Άνδρο.

Τρίτη, Ιανουαρίου 11, 2011

Στη συνεδρίαση της ΕΝ.Π.Ε ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.

Και για να "εξηγιόμαστε" ΕΝ. Π.Ε. σημαίνει Ένωση Περιφερειών Ελλάδας. Κι αυτός είναι ο νέος "φορέας" για να "συναντιόνται" και να συζητούν οι Περιφερειάρχες μεταξύ τους, όπως καλή ώρα ήταν η ΕΝΑΕ, πρίν την κατάργηση των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.


Σύμφωνα με την ενημέρωση που μας παρείχε η γραμματεία της Περιφέρειας,

Στην πρώτη συνεδρίαση της ΕΝ.Π.Ε (Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος) θα παραστεί την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, μετά από πρόσκληση του Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού.
Σημειώνεται, ότι η ΕΝ.Π.Ε είναι το διάδοχο σχήμα της ΕΝΑΕ, μετά την κατάργηση των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.
Αμέσως μετά, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου θα επισκεφτεί τη Σύρο, όπου έχει προγραμματίσει σειρά επαφών και συναντήσεων εργασίας, με σκοπό την καλύτερη οργάνωση και διάρθρωση των υπηρεσιών.
Εν τω μεταξύ, με την υπογραφή των σχετικών διαπιστωτικών πράξεων από τον κ. Γιάννη Μαχαιρίδη, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες ορισμού των Γενικών Διευθυντών, διευθυντών και τμηματαρχών, όπως και της τοποθέτησης του συνόλου των υπαλλήλων στις υπηρεσίες της Περιφέρειας.

οι Λέοντες στον Μονόλιθο

Πιτούλα.... αλλά εμένα μου αρέσουν πιο πολύ τα σχόλια στο facebook! κάποιοι π.χ. λένε οτι εκτός απο πιτούλα, θα κοπεί και .. τράπουλα! δεν το νομίζω, αλλά... τουλάχιστο γελάσαμε..!

Απο ανακοίνωση στο  facebook διαβάσαμε οτι το Σάββατο 29 Ιανουαρίου  8:30pm με 11:30pm την γιορτή του και την πίτα του θα κόψει ο Αθλητικός Σύλλογος ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ΛΕΟΝΤΕΣ και συγκεκριμένα η ομάδα του Tae Kwon Do. Ευχόμαστε καλή επιτυχία και ... παρέα. Η γιορτή θα γίνει στο εστιατόριο Μαριώ στον Μονόλιθο.

Διεθνές Χορευτικό Σχήμα Σαντορίνης "Σταματίνα Ξιάρχου" - δραστηριότητες

Ένα περιγραφικό των δραστηριοτήτων του σχήματός της κείμενο με αναφορές στην πρόσφατη -φέτος το καλοκαίρι- ιστορία του, έστειλε στην σελίδα μας η κ. Σταματίνα Ξιάρχου, ιδρύτρια και υπεύθυνη του ομώνυμου Διεθνούς Χορευτικού Σχήματος Σαντορίνης "Σταματίνα Ξιάρχου" καθώς επίσης και υπεύθυνη για την διδασκαλία παραδοσιακών χορών του Δήμου Σαντορίνης.

Το κείμενο κατά κύριο λόγο αναφέρεται στο ιστορικό και στις δραστηριότητες της Διεθνούς Χορευτικής Ομάδας αλλά και στο πρόγραμμα των εμφανίσεων που ακολουθήθηκε φέτος.

Σύμφωνα με το κείμενο,

Το Διεθνες Χορευτικο Σχημα Σαντορινης συγκροτηθηκε το 1987 από την Σταματινα Ξιαρχου, δασκαλα Ελληνικων παραδοσιακων χορων και αποτελειται από ταλαντουχους χορευτες του νησιου που την διδασκαλια τους εχει επιμεληθει η ιδια. Η κ. Ξιαρχου εχει διδαξει 3600 μαθητες στην Σαντορινη ως επιμορφωτρια της Λαικης Επιμορφωσης σε Δημοτικα, Γυμνασια και Λυκεια του νησιου. Εχει συνεργαστει με ολες τις κοινοτητες του δημου και κλεινει 12 χρονια συνεργασιας με τον Δημο Θηρας.
Στα 25 χρονια του το διεθνες χορευτικο σχημα εχει δωσει παραστασεις σε ολοκληρο τον Ελλαδικο χωρο καθως και στο εξωτερικο με διακρισεις και βραβεια. Τοσο η κ. Ξιαρχου οσο και οι μαθητες της σκοπο εχουν την διασωση και διατηρηση της παραδοσης του τοπου μας, σε ένα κοσμοπολιτικο νησι όπως η Σαντορινη , που ως γνωστο, φιλοξενει χιλιαδες ανθρωπους με διαφορετικες κουλτουρες από ολοκληρο τον κοσμο.
Οι παραδοσιακες φορεσιες της Σαντορινης είναι απλες και λιτες σε δυο διαφορετικους τυπους.Την χωριατικη και την επισημη που είναι επηρεασμενη από την Βενετοκρατια.
Το βεστιαριο της κ. Ξιαρχου αποτελειται από περισσότερες απο 100 ανδρικες και γυναικειες φορεσιες και είναι προσφορα της μητερας της κ. Αννας Ξιαρχου.
Η κ. Ξιαρχου σε τακτά χρονικά διαστήματα καλει χορευτικές ομάδες από ολον τον κοσμο και κυριως από την Ελλαδα με σκοπο την φιλοξενια και ανταλλαγη της μουσικοχορευτικης μας παραδοσης, κρίνοντας η ίδια αλλά και οι φορείς του τόπου οτι αυτές οι πρωτοβουλίες βοηθούν στην παιδεία των νέων του νησιού ενω στηρίζουν και τον τουριστικό χαρακτήρα του τόπου. Σε αυτό το πλαίσιο και ύστερα απο μεγαλες προσπαθειες, εχουν φιλοξενηθει εκατονταδες παραδοσιακα σχηματα με τους παραδοσιακους οργανοπαικτες και μουσικους τους κατά την διάρκεια των καλοκαιριών στην Σαντορίνη, στηρίζοντας το τουριστικό προιόν του τόπου. Οι πρωτοβουλίες για την φιλοξενία χορευτικών σχημάτων γίνονται αφιλοκερδώς απο πλευράς του Διεθνούς Χορευτικού Σχήματος ενω στην βάση της προσφοράς και του εθελοντισμού στηρίζεται και η συμμετοχή των χορευτών.


Όπως κάθε καλοκαιρι, ετσι και το φετινό του 2010, πραγματοποιηθηκαν 5 μεγαλες πολιτιστικες παραστασεις. 
Η πρωτη, στο τελος του Μαιου με 250 μαθητες στο γηπεδο του Καμαριου, όπου παρουσιάστηκαν χοροί απο ολόκληρη την Ελλαδα, σε ένα καταμεστο γηπεδο από χιλιαδες γονεις και επισκέπτες του νησιου.
Στην δευτερη στην πρωτευουσα των Φηρων παρουσιαστηκαν τα χορευτικα σχηματα της ΔΗΚΕΘ και το Διεθνες Χορευτικο Σχήμα Σαντορινης «Σταματίνα Ξιάρχου». Με τις αυθεντικες φορεσιες της Σαντορινης, χορεψαν κυκλαδιτικους χορους συνοδευομενοι από τον παραδοσιακο οργανοπαικτη στο βιολι Δημητρη Μανωλιτσο.
Η τριτη εκδηλωση πραγματοποιηθηκε στο οινοποιείο "Κάναβα Ρούσσου"  στην Εξω Γωνια στις 15Αυγουστου ανήμερα της Παναγιας οπου τα χορευτικα χορεψαν για τον συλλογο Μεσογωνιατων Θηρας καλεσμενοι από τον προεδρο Ιωαννη Αργυρο, όπου καταχειροκροτήθηκαν για την παρουσία τους.
Ενω τέλος, το κλείσιμο των εκδηλώσεων έγινε στα φετινά "Ηφαίστεια 2010" υα οποία ολοκληρώθηκαν με το Διεθνες Χορευτικο Σχήμα της κ. Ξιάρχου, με την βοηθεια του προεδρου της Δημοτικης Κοινωφελους Επιχειρησης Σαντορινης Ελευθεριου Καφιερη και του Διευθυντη της επιχειρησεως Μακαριου Σιγαλα. 
Με πρωτοβουλία του Διεθνούς Χορευτικού Σχήματος Σαντορίνης φιλοξενήθηκαν 35 χορευτες μαζί με τους μουσικους τους από την Ανδραβιδα του Πυργου Ηλειας και χορεψαν στο γηπεδο Καμαριου στις 27 Αυγουστου και στις 28 στην κεντρικη πλατεια των Φηρων μετα την εικονικη εκρηξη του Ηφαιστειου.Ο συλλογος "Φιλων του πολιτισμου" Ανδραβιδας και πεδινης Ηλειας «Η εστία» χορεψαν τον βασιλια των χορων της Ελλάδας "τσάμικο", τον οποίο χειροκρότησαν οι χιλιάδες έλληνες και ξένοι που παρακολούθησαν την εκδήλωση και θα;υμασαν την λεβεντιά των Ελλήνων.
Συμπληρωματικό. (να κάνουμε λίγη πλάκα, "τράπεζα" γίναμε εδω μέσα..)

Κατά πρώτων δεν εχω" κόλλημα" με τον τραγουδιστή Σαββόπουλο, απλά αυτόν ξέρουμε (μια μεγάλη γκάμα ηλικιών δηλ.) κι αυτουνού τους στίχους χρησιμοποιώ για να συνενογιόμαστε, γιατί αμα χρήσιμοποιούσα "Ονιράμα" ή "Κόκκινα Χαλιά" πολλοί δεν θα τους συνδίαζαν, δεν θα έκαναν συνηρμούς και θα πήγαιναν τα υπονοούμενα και η σημειολογία χαμένη. (πλήγμα -μεγάλο- για την ενημέρωση!) Οπώτε, "δουλευουμε με οτι έχουμε".
Κατά δεύτερον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Νέα Δημοτική Αρχή δεν σκέπτεται μονον να αλλάξει την έδρα της (να πάει σε άλλο γήπεδο δηλ) αλλά να ξεκινήσει να λειτουργεί σωστά το πρόγραμμα της Ανακύκλωσης Συσκευασιών. Με οτι αυτό σημαίνει (στα σοβαρά) και δεν θα καθίσουμε τώρα να γράψουμε πως γίνεται αυτη η δουλειά, γιατί υπάρχουν ειδικοί που το χουν κάνει εδω και χρόνια. Μεταξύ των προτάσεων και η δημιουργία ενός χώρου - πάρκου (μην ακούτε χώρου
και τρομάζετε, δεν πρόκειται για μεγάλη δουλειά, κι εργολαβίες κι έργα, και καθυστερήσεις και ... τίποτε να μην γίνετε) περιβαλλοντικής εκπαίδευσης των παιδιών των σχολείων. Στις πόλεις πάντως αυτές τις πρωτοβουλίες τις πέρνουν μεγάλες εταιρίες στο πλαίσιο της κοινωνικής τους ευθύνης. Στην Περιφέρεια (ετσι δεν το λένε, ή το άλλαξε κι αυτό ο Καλλικράτης;) αυτές τις δουλίτσες τις κάνουν οι Δήμοι. Με το καλό κι ο Δήμος της Σαντορίνης. Κυριολεκτικά ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όποιο κόμμάτι του προγράμματος κι αν δουλευει κανείς. Ελπίζουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι να το δουν με αγάπη και υπευθυνότητα.
Κατά τρίτον ο ... αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως (άσχετο, αλλά έπρεπε να βρώ κι ενα τρίτο θέμα...) είναι ακόμη στην θέση του, πληρώνεται κανονικά, συγκεκριμέρνα διαβάζω οτι σήμερα έχει πάει στο Κατάρ για εμπορικές συμφωνίες, και δεν την έχει "δώσει" τόσο πολύ στον πρωθυπουργό ώστε να τον κάνει πέρα, όντας μπαιλντισμένος (ακόμη και οι Αμερικάνοι "μπαιλντίζουν", κατά το "ακόμη και οι προγκίπισσες μελαγχολουν"..) απο τις συμπεριφορές και τις κουβέντες του. Κάποιοι λένε οτι φιρί φιρί το πάει ο κ. Αντιπρόεδρος να τονε φέρει στα -Αμερικάνικα φυσικά- όριά του τον πρωθυπουργό. Και δεν έχουν κι άδικο, γιατί εδω που τα λέμε, όσο καλός (στον χαρακτήρα) και να ναι ο προπονητής, πόσο να ανεχτεί να τον τραβάς προς τα κάτω, αυτόν και την ομάδα του;....
Κατά 4ον (ε, αφού προέκυψε;..!) ο "Καζαμίας 2011" ειδικά φέτος, στο πλαίσιο των περικοπών, θα είναι εντεκάμηνος, απο Φλεβάρη ίσα με το τέλος, συντάσσεται και θα εκδοθεί προσεχώς.

Θές και 5ο; Πάμε...Τίτλος "αστική πραγματικότητα..."
Σχετικά με τις απεργίες σε όλα σχεδόν τα Μέσα Αστικής Μεταφοράς σήμερα και γενικώς. Μια ζωή ο κοσμάκης, εργαζόμενοι πιτσιρικαρία και οι ηλικιωμένοι την πληρώνουνε την ζημιά. Οι υπόλοιποι, (οι περισσότεροι δηλ.) πόσο μάλλον οι εκτός του κέντρου, πέρνουνε τα αυτοκίνητά τους, όπως κάνουνε κάθε μέρα, και πηγαίνουνε στις δουλειές τους. Μια ζωή αυτοί που είναι "στην σέντρα" την πληρώνουν την ζημιά....

δημοτικό συμβούλιο, έκτακτο, για το γηπεδάκι 5Χ5 στην Οία

...σε δημοτικό γηπεδάκι το βραδάκι.... (ή, μου την "σπάνε" αράδα...)

Η γραμματεία του Δημοτικού Συμβουλίου μας ενημερώνει οτι στις 10 του Ιανουαρίου (...ημέρα της εβδομάδος -με "ο" παρακαλώ- Δευτέρα και ώρα 14.00....)  θα γίνει έκτακτη συνεδρίαση με μοναδικό θέμα την λήψη απόφασης για την «Κατασκευή Γηπέδου Ποδοσφαίρου 5Χ5 στην Τοπική Κοινότητα Οίας Δήμου Θήρας» και την ένταξη του έργου αυτού στο Πρόγραμμα LEADER, καθώς λήγει η προθεσμία υποβολής προτάσεως την 11/01/2011.
Η συνεδρίαση θα γίνει εκεί που ... γινόντουσαν και οι προηγούμενες, γιατί ο Καλλικράτης "ανακατάταξε" τον χάρτη της Αυτοδιοίκησης, δεν είναι δουλειά του να βρίσκει και ακίνητα στους δημάρχους..(!)
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες (εγω τυχαία το άκουσα σε ενα κομμωτήριο...) η νέα Δημοτική Αρχή σκέπτεται (το συζητάει και το ψάχνει) αμα μπορεί ο Δήμος να πάει σε άλλο χώρο. Οι υπηρεσίες του δηλαδή σε άλλο ακίνητο. Μακάρι (χωρίς να γνωρίζω και πολύ περισσότερο να με ενδιαφέρουν άλλες σκοπιμότητες) γιατί εκεί πάνω που είναι πέφτει πολύ στρίμωγμα γενικώς. Έντος κι εκτός. Και στα γραφεία (με τα κάγκελα!) και στον εξω χώρο που παρκάρουνε τα αυτοκίνητα (όσα χωράνε...)
(Ακόμα με αυτό το ανέκδοτο γελάτε;
-Γιατί το γραφείο του δήμαρχου Σαντορίνης έχει κάγκελα;
-Για να μην φύγει....)

Επιμελητήριο - ενημερωτική εκδήλωση

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων μας ενημερώνει οτι προσκαλεί τις επιχειρήσεις-μέλη του, αλλά και όποιον άλλο ενδιαφερόμενο, να συμμετάσχει στην ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώνει, το Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 18:00, με θέμα:   «Το νέο ασφαλιστικό τοπίο – Τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των επιχειρηματιών και ελεύθερων επαγγελματιών».
Ομιλητές θα είναι οι κύριοι,  Αλέξης Μητρόπουλος, καθηγητής Εργατικού Δικαίου, Δημήτρης Μουσελίμης, νομικός, ειδικός σε θέματα κοινωνικοασφαλιστικού και εργατικού δικαίου του Ο.Α.Ε.Ε., Διονύσης Καλαματιανός, νομικός, εξειδικευμένος σε εργασιακά θέματα και Δημήτρης Λέντζας, οικονομολόγος-φοροτεχνικός, σύμβουλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (Ε.Σ.Ε.Ε.)

Στην εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στην Ερμούπολη Σύρου με ταυτόχρονη «ζωντανή» συμμετοχή μέσω τηλε-διάσκεψης, με τα γραφεία του φορέα στα νησιά Άνδρο, Θήρα, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο και Τήνο, θα παρουσιαστεί το νέο ασφαλιστικό και εργασιακό τοπίο μετά τη ψήφιση του νέου Νόμου «Νέο Ασφαλιστικό Σύστημα και συναφείς διατάξεις, ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις» και θα αναλυθούν οι μεταβολές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων και η πλήρης εξομοίωση του ασφαλιστικού καθεστώτος ανδρών – γυναικών και εργαζομένων στον ιδιωτικό ή στον δημόσιο τομέα της οικονομίας.
Μετά το πέρας των εισηγήσεων, οι συμμετέχοντες από τη Σύρο και τα 7 νησιά θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν «ζωντανά» τις ερωτήσεις τους, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις και διευκρινήσεις από τους ομιλητές.

Δρόσος Μιχάλης - Ομοσπονδία Μουιτάι

Δελτύο Τύπου σχετικό με τις εξελίξεις στον χώρο του αθλήματος "Μουιτάι" και της Ελληνικής Ομοσπονδίας που το προωθεί στην Ελλάδα, μας έστειλε η γραμματεία της Ομοσπονδίας, πρόεδρος της οποίας είναι ο κ. Μιχάλης Δρόσος, με καταγωγή το Μεγαλοχώρι της Σαντορίνης, ο οποίος δραστηριοποιείται στο άθλημα και στην Σαντορίνη.

Απο την ανακοίνωση αξίζει να αναφέρουμε οτι,

Με το δεξί ξεκίνησε η νέα χρονιά για το μουιτάι τώρα που η Ελληνική Ομοσπονδία Μουιτάι συνεργάζεται πιο στενά με την Unesco για την προώθηση του αθλήματος.
Ο πρόεδρος της Unesco Πειραιά και αντιπρόεδρος της παγκόσμιας οργάνωσης ομίλων Unesco, κ. Μαρωνίτης Ιωάννης και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μουιτάι, Δρόσος Μιχάλης συμφώνησαν στην δημιουργία αθλητικού τμήματος προπόνησης στην παραδοσιακή τέχνη του μουιτάι, υπό την αιγίδα της Unesco.
Το μουιτάι είναι μια ιδανική μέθοδος αυτοάμυνας για άντρες, γυναίκες και παιδιά που θα ενισχύσει το αίσθημα αυτοπεποίθησης του ασκούμενου και θα του προσφέρει την δυνατότητα να μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του.
Μέσα από την προπόνηση ο αθλητής μαθαίνει να πειθαρχεί, να θέτει στόχους και να τους πετυχαίνει, αλλά ταυτόχρονα μαθαίνει πώς να είναι ευγενής και να χρησιμοποιεί θετικά την δύναμη και τη γνώση του αθλήματος.
Για πληροφορίες και εγγραφές απευθυνθείτε στα γραφεία της Unesco Π. Ράλλη 210 & Θησέως 1, τηλ. 2104967757 ή στα γραφεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μουιτάι Δαιδάλου 32 Νίκαια, τηλ. 210 4943879 – 6979 375727, http://www.hellas-ifmamuaythai.com/ , email: atlasmuaythai@gmail.com

Δευτέρα, Ιανουαρίου 10, 2011

Συνδιασμός Μειοψηφίας Δ.Σ. Θήρας - ανακοίνωση

"Αριθμός Πρωτοκόλου νούμερο ένα" θα μπορούσαμε να τιτλοφορήσουμε το πρώτο δελτίο Τύπου που λάβαμε απο τον συνδιασμό που αξιολογήθηκε να καλύψει την θέση της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Σαντορίνης με επικεφαλής τον κ. Σιγάλα.
Η πρώτη ανακοίνωση είναι γεγονός, είναι καλογραμμένη, "καλοδουλεμμένη", σύντομη και ουσιαστική, χωρίς περιττές επαρχιώτικου Τύπου "κοιλιές" και παρεκβάσεις και την υπογράφει οχι ο επικεφαλής, αλλά το γραφείο Τύπου του Συνδιασμού. (μονο ενα λοιπόν "έβγαλα"!)  Εμείς, σε κάθε περίπτωση, ευχόμαστε να βλέπουμε τέτοιες πολλές και στο μέλλον κι ευχόμαστε επίσης και καλή θητεία σε όλους τους εκλεγέντες του συνδιασμού.

Η ανακοίνωση μας ενημερώνει για την συνέλευση των μελών της καθώς και για την αποδοχή των προτάσεών της ως προς την σύγκρότηση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η Δημοτική Παράταξη « Σαντορίνη-Θηρασία-Ενότητα-Αλλαγή» ανταποκρινόμενη στην μία εκ των υποχρεώσεών της, πολύ συχνά θα ενημερώνει τους Δημότες και τις Δημότισσες της Σαντορίνης για τις αναλαμβανόμενες από αυτήν πρωτοβουλίες αλλά και για κάθε δράση της.
Σας γνωρίζουμε ότι: Το Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2010 σε συνέλευση στελεχών της παράταξής μας που πραγματοποιήθηκε στο Εμπορείο και μέσα από Δημοκρατικές διαδικασίες αποφασίστηκε να προταθούν:
Για την θέση του Αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου ο κ. Γιάννης Γρατσίας.
Για τις θέσεις των μελλών στην επιτροπή Οικονομικών οι κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι :Γιώργος Καραχάλιος και Νίκος Παγώνης.
Για την Επιτροπή ποιότητα Ζωής οι κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι Νικόλαος Μαϊνας και Γιώργος Καραχάλιος.

Οι αποφάσεις της συνέλευσης των μελών της παράταξης μεταφέρθηκαν στην αίθουσα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας και όλοι οι παραπάνω εξελέγησαν στις θέσεις για τις οποίες προτάθηκαν.
Ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης κ. Αντώνης Σιγάλας θα επισκεφθεί την Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2010 τον Δήμαρχο Θήρας προκειμένου να του θέσει το θέμα της παραχώρησης του γραφείου και της Γραμματειακής υποστήριξης για την Αντιπολίτευση όπως ρητά προβλέπει ο Καλλικράτης.

Τηνιακή - αποτελέσματα... χρήσης του 2010!

Αυτό που μου έρχεται στο μυαλό με την εν λόγο ανάρτηση είναι πως, "αυτά είναι τα νούμερά μας στις Κυκλάδες..." δεν είμαστε ούτε το CNN, ούτε το BBC (οτι θέλω γράφω σήμερα!) ούτε το in.gr, ούτε ηλεκτρονικό περιοδικό ψυχαγωγίας -σχετικά με όλη την Ελλάδα, όπερ μεθερμηνευόμενο την ...Αθήνα!- είμαστε μια ενημερωτική σελίδα για ενα -όμορφο- νησί των Κυκλάδων, και τα χίλια κλίκ σε μια αναρτήση είναι ... σοβαρό ποσό και μας κάνει φχαριστημένους.

Ο πρόλογος δεν είναι .. αυτοβιογραφικός, αλλά αναφέρεται στην ηλ. εφημερίδα "Τηνιακή" που την περασμένη χρονιά το 2010 πέρασε στην ηλεκτρονική έκδοσή της.
Στο μέιλ που μας έστειλε αναφέρει συγκεντρωτικά πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, αξίζει να τα μοιραστούμε κι εδω, είναι τα εξής.

Μέσα στο 2010 ανανεώσαμε την Τηνιακή, έτσι ώστε να προσφέρει περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες. Από www.tiniaki.wordpress.com  η διεύθυνση μας έγινε www.tiniaki.gr

Γράψαμε και αναρτήσαμε 1.673 άρθρα, 1.155 στην wordpress έκδοση της εφημερίδας, 518 στην ανανεωμένη Τηνιακή.  Το πρώτο άρθρο για το 2010 ήταν το: Αρχιμηνιά και Αρχιχρονιά και το τελευταίο του χρόνου το: Ο Άγιος Βασίλης ήρθε στην Τήνο από την Καισαρεία με πλοιάριο!!!

Από την Παρασκευή 1 Ιανουαρίου μέχρι την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010 μας επισκεφτήκατε 351.942 φορές
42.812 φορές επισκεφτήκατε την Τηνιακή τον Νοέμβριο, με αποτέλεσμα να γίνει ο δημοφιλέστερος μήνας του 2010.  Ακολουθούν ο Οκτώβριος και ο Σεπτέμβριος του 2010 με 32.756 και 30.907 επισκέψεις αντίστοιχα.

περιοδικό Εύπλοια - νεο τεύχος - άρθρο για τα ορυχεία της Σαντορίνης

Η συντακτική ομάδα του περιοδικού "Ευπλοια" μας ενημερώνει οτι κυκλοφόρησε το νέο 27ο Τεύχος του περιοδικού. Στην ενημέρωση που λάβαμε και υπο τον τίτλο "απειλούμενα τοπία» παρουσιάζετε η εξής υποθετική κατάσταση,

Φανταστείτε πως κάποιοι ζωγράφοι σήμερα ξεκινούν, επάνω στον καμβά των πιο όμορφων πινάκων ζωγραφικής των Ντίρερ, Ρέμπραντ, Ρούμπενς, Ριούσκιν, Σεζάν, Τέρνερ, Βαν Γκογκ που απεικονίζουν τοπία, να ζωγραφίζουν πόλεις με σύγχρονα κτίρια, ημιτελείς οικοδομές, αυτοκινητόδρομους με επιβατικά και φορτηγά αυτοκίνητα, εργοστάσια, υψικαμίνους, λατομεία...
Η απάντηση είναι μία: Η ενέργεια θα χαρακτηριζόταν βανδαλισμός του αισχίστου είδους. Στην πραγματικότητα, σήμερα, δε θυσιάζονται τα εικαστικά αριστουργήματα που απεικονίζουν τη φύση, αλλά τα αριστουργήματα της φύσης καθ' εαυτά…

«Ευρωπαϊκή Σύμβαση του Τοπίου»
Κάθε χώρα αναλαμβάνει: να αναγνωρίζει νομικά τα τοπία ως ένα απαραίτητο συστατικό στοιχείο του ανθρώπινου περιβάλλοντος, ως μια έκφραση της ποικιλίας της κοινής πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς τους, και ως θεμέλιο της ταυτότητας τους.

Εuropean Landscape Convention, Συμβούλιο της Ευρώπης, 2000

Το πολύ "καλοδουλεμένο" περιοδικό αναφέρετε σε θέματα περιβάλλοντος και τρόπου ζωής ενω μεταξύ των πολύ ενδιαφερόντων θεμάτων που περιλαμβάνει σε αυτό του το τευχος,
είναι και το εξής,  "Τα ορυχεία θηραϊκής γης στη Σαντορίνη -  Τα τοπία της εξόρυξης και η τουριστική ανάπτυξη" της Παρασκευής Μποζινέκη-Διδώνη.

(με κλίκ στο παραπάνω λίνκ μπορείται να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο στην σελίδα που δημοσιευεται)
Το κείμενο - ιστορικό ρεπορτάζ αναφέρεται στην ιστορία των ορυχείων της Σαντορίνης και σίγουρα αξίζει να διαβαστεί απο τους Σαντορινιούς και τους φίλους του νησιού.

Εμείς ανεβάζουμε ενα "κομμάτι" του κειμένου, με την άδεια του περιοδικού,

Τα ορυχεία θηραϊκής γης στη Σαντορίνη

Η Σαντορίνη, η αρχαία Καλλίστη, είναι νησί ηφαιστειογενές, ιδιόμορφο γεωμορφολογικά. Η δραστηριότητα των ηφαιστείων στην περιοχή ξεκίνησε πριν από 1,5 εκατομμύρια χρόνια και συνένωσε τα υπολείμματα από την καταβύθιση της αρχαίας Αιγηίδας. Κάθε έκρηξη του ηφαιστείου πρόσθετε γη ή κατέστρεφε το νησί με μια εναλλασσόμενη διαδικασία. Η έκρηξη, η οποία έγινε το 1600 π.Χ., στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού, όταν το νησί ήταν σε μεγάλη οικονομική και πολιτιστική ακμή, ονομάστηκε «μινωική έκρηξη» και προκάλεσε την κατακρήμνιση του θόλου του ηφαιστείου, δημιουργώντας τη χοάνη της σημερινής Καλντέρας. Κατέστρεψε το σπουδαίο πολιτισμό του νησιού, θάβοντάς τον κάτω από εκατομμύρια τόνους λάβας και στάχτης, και ίσως και το μινωικό πολιτισμό.
Η Καλντέρα περιβάλλεται από τα νησιά Θήρα, Θηρασία και Ασπρονήσι, κλείνοντας τον ιδεατό κύκλο της αρχαίας Στρογγύλης. Στο κέντρο της βρίσκεται το ηφαίστειο, δύο μικρά νησιά, η Παλαιά Καμμένη, ηλικίας 2.000 ετών, και η Νέα Καμμένη, η οποία δημιουργήθηκε πριν από 425 χρόνια και θεωρείται η νεότερη γη της Ευρώπης. Το κοίλο μέρος του νησιού προς την Καλντέρα είναι κατακόρυφες γεωλογικές τομές ύψους 150-350 μ., όπου διακρίνονται τα αλλεπάλληλα στρώματα των εκρήξεων, μια ζωντανή γεωλογική μαρτυρία 20-30 εκατομμυρίων ετών. Οι διάφορες λάβες, κόκκινες και μαύρες, εναλλάσσονται με επιστέγασμα την πουζολανική τέφρα, την άσπρη «θηραϊκή γη», την «ηφαιστειακή σποδό», την «άσπα», όπως τη λένε οι ντόπιοι. Είναι η τέφρα της μινωικής έκρηξης, μεγάλου πάχους, 40-70 μ., στην οποία είναι σκαμμένοι ή χτισμένοι οι οικισμοί της Σαντορίνης.

Η μινωική τέφρα σκεπάζει όλο το νησί εκτός από το λόφο του Προφήτη Ηλία και ορισμένα σημεία μεταξύ Φηρών-Οίας. Προς την πλευρά της Καλντέρας το πάχος του στρώματος είναι μεγάλο και το υλικό είναι «καθαρό» χωρίς προσμείξεις. Εδώ λοιπόν ανοίγονται τα ορυχεία θηραϊκής γης γιατί εξασφαλίζεται εύκολη φόρτωση του υλικού στα πλοία. Η θηραϊκή γη είναι ένα σπουδαίο οικοδομικό υλικό. Περιέχει οξείδια του πυριτίου σε σύμπλοκα άλατα μετάλλων και όταν αναμειχθεί με ασβέστη δίνει ένα ισχυρό κονίαμα, το οποίο σκληραίνει σε δυσμενείς συνθήκες υγρασίας ακόμη και κάτω από το νερό. Δεν κατατρώγεται από τη θάλασσα και με τα χρόνια σκληραίνει ακόμα περισσότερο. Όταν σκάβεται, συνήθως σε σχήμα θόλου, έχει εξαιρετική αντοχή, δεν χάνει τη γεωμετρία του σκάμματος, δίνοντας έτσι μια κατοικία, φθηνή και οικολογική, ζεστή το χειμώνα και δροσερή το καλοκαίρι. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται «υπόσκαφα» σπίτια, χαρακτηριστικό στοιχείο της μοναδικής αρχιτεκτονικής της Σαντορίνης.

Το υλικό της θηραϊκής γης, το οποίο βγαίνει με την εκσκαφή, χρησιμοποιείται για το κτίσιμο των εξώσκαφων τμημάτων του κτιρίου. Η στέγαση γίνεται με θόλους ή σταυροθόλια με ένα είδος χυτής καλουπωτής λιθοδομής. Αποτέλεσμα είναι μια αρχιτεκτονική υψηλής αισθητικής και σπάνιας πλαστικότητας. Η θηραϊκή γη χρησιμοποιείται, επίσης, στα κονιάματα για το σοβάτισμα, καθώς και στην κατασκευή των θηραϊκών δαπέδων. Με αυτό τον τρόπο το κύριο υλικό της κατασκευής ήταν εξασφαλισμένο επί τόπου και χρειαζόταν η προμήθεια μόνο ασβέστη και νερού για την κατασκευή του κτιρίου.
Μέσα στο στρώμα αυτό της θηραϊκής γης βρίσκεται και η κίσσηρη, η ελαφρόπετρα, εξαερωμένη λάβα πορώδης, κακός αγωγός της θερμότητας και του ήχου. Η σπουδαιότητα της θηραϊκής γης ως οικοδομικού υλικού σε μεγάλα έργα, λιμενικά και άλλα (διώρυγα του Σουέζ, λιμάνι της Αλεξάνδρειας και της Κωστάντζας), και η μεγάλη ζήτηση δημιούργησαν τα ορυχεία θηραϊκής γης στην Οία, στα Φηρά, στο Ακρωτήρι και στη Θηρασιά.
Στην αρχή η εξόρυξη γινόταν με πρωτόγονα μέσα σε στοές. Σιγά-σιγά η χρήση των μηχανημάτων και η τεχνολογική εξέλιξη έκανε τους ρυθμούς εξόρυξης ταχύτατους. Το νησί κοβόταν σε κομμάτια, φορτωνόταν στα πλοία και εξαγόταν. Η γειτνίαση των ορυχείων με τους οικισμούς, η ανοιχτή κατρακύλιση του υλικού για τη φόρτωση στα πλοία, δημιουργούσαν συνθήκες διαβίωσης επικίνδυνες και δυσμενείς στις γύρω περιοχές, οι οποίες πνίγονταν κυριολεκτικά στη σκόνη των ορυχείων. Οι πληγές αυτές δείχνουν ακόμα και σήμερα το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε στο νησί, κυρίως τα τελευταία χρόνια, η αλόγιστη λειτουργία των ορυχείων της θηραϊκής γης.

Τα ορυχεία της Οίας
Στην Οία τα ορυχεία βρίσκονται στο βορειοανατολικό μέρος του οικισμού. Ιδρύθηκαν από τον Ματθαίο Μαυρομμάτη το 1928 και η σκάλα φόρτωσης ήταν στον όρμο του Αμμουδιού. Το 1932 απασχολούσαν 25-30 εργάτες ημερησίως, φορτώνοντας 500-600 τόνους την ημέρα. Σιγά-σιγά οι κληρονόμοι επεξέτειναν τη λειτουργία των ορυχείων. Ο πέτρινος φάρος, ο ανεμόμυλος και περίπου 15 σπίτια στη γειτονιά «Γαρμπινοί Μύλοι» γκρεμίστηκαν και το φυσικό έδαφος κατέβηκε περίπου 40 μ. σε σχεδόν κατακόρυφη τομή. Η διαβίωση στην περιοχή αυτή και στο Αμμούδι ήταν αδύνατη. Κατά τη διάρκεια των χρόνων 1967-1970 έγιναν προσπάθειες να κλείσει το ορυχείο με δικαστικές διαδικασίες, τις οποίες προκάλεσε τότε ο Δημήτριος Λ. Νομικός. Τελικά, το ορυχείο σταμάτησε τη λειτουργία του το 1974 και μεταφέρθηκε στα ορυχεία του Ακρωτηριού. Η σκάλα φόρτωσης υπήρχε μέχρι και το 1985. Στη θέση της δημιουργήθηκε αργότερα ο μώλος του Αμμουδιού.

Τα ορυχεία των Φηρών
Στο νότιο μέρος των Φηρών βρίσκονται τα ορυχεία της θηραϊκής γης, τα οποία καταλαμβάνουν μεγάλη έκταση. Στην περιοχή αυτή υπήρχαν τα ορυχεία ΑΓΕΤ, Χιωτόπουλου, Μπουντούρογλου, Καραγιώργη, Ηφαίστου. Τα ορυχεία σταμάτησαν να λειτουργούν περίπου πριν από 12 χρόνια. Η καταστροφή της περιοχής, κυρίως τα τελευταία χρόνια της λειτουργίας τους, ήταν δραματική, λόγω της ταχύτατης εξόρυξης. Στη θέση αυτή υπάρχει ο παλαιός δρόμος Φηρών-Πύργου. Το 1979 ήταν ένας στενός δρόμος, ο οποίος όμως διευκόλυνε την κυκλοφορία στο νησί. Κοντά στον οικισμό των Φηρών τα ορυχεία έχουν φτάσει σκάβοντας στο δρόμο με κατακόρυφο μέτωπο βάθους μέχρι και 70 μ.

Περιφέρεια - σύσκεψη με τους καινούργιους γεν. διευθυντές

Με ανακοίνωσή της -υπο τον ωραίο τίτλο "βασική μας προτεραιότητα η εξυπηρέτηση του πολίτη"-
η γραμματεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου μας ενημερώνει οτι πραγματοποιήθηκε "σύσκεψη με τους νέους Γενικούς Διευθυντές".

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,
Με τους νέους Γενικούς Διευθυντές Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννη Πουλή, και Ανάπτυξης - με αρμοδιότητα στους τομείς Βιομηχανίας, Ενέργειας, Εμπορίου κλπ, Αντώνη Χατζηκωνσταντίνου, είχε σήμερα συνεργασία ο Περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης, παρουσία του χωρικού αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου Φώτη Χατζηδιάκου.

Πρόκειται για τις Γενικές Διευθύνσεις της Περιφέρειας που θα στεγάζονται στο κτίριο της Ζεφύρου.
Στη συνάντηση, που έγινε στο γραφείο του Περιφερειάρχη στη Ρόδο, συμμετείχαν και οι διευθυντές των τμημάτων που υπάγονται στις συγκεκριμένες Γενικές Διευθύνσεις, εξετάστηκαν θέματα που αφορούν στην αξιοποίηση του προσωπικού με την τοποθέτησή του στις κατάλληλες θέσεις.
Επίσης αποφασίστηκε να γίνει καταγραφή των ελλείψεων που υπάρχουν, ειδικά στις Διευθύνσεις που συστήνονται σύμφωνα με τον Οργανισμό της Περιφέρειας, και να δημιουργηθούν δομές «μίας στάσης» (one stop) για τη διευκόλυνση και καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, «που πρέπει να είναι η βασική μας προτεραιότητα», όπως τονίστηκε από τον κ. Γιάννη Μαχαιρίδη.

Ανάλογη συνάντηση θα έχει τη Δευτέρα 10.1.2011 ο Περιφερειάρχης και με τον Γενικό Διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, Γιάννη Χριστοφάκη.

ΔΗΚΕΘ - εργαστήρι θεάτρου δρόμου

Με ανακοίνωσή της η Δημοτική Κοινοφελής Επιχείρηση Θήρας μας ενημέρωσε οτι το Σαββατοκύριακο 8-9 Ιανουαρίου στο πλαίσιο των συνεργασιών της, "φιλοξένησε" την καλλιτεχνική ομάδα θεαμάτων από το Εργαστήρι θεάτρου δρόμου του κ. Βαζαίου Κωνσταντίνου.
Τα μαθήματα πραγματοποιήθηκαν 17:00 έως 19:00 στο κτίριο δωρεάς του Εμμανουήλ Βαμβακούση στο Καμάρι Θήρας. Η Δημοτική Επιχείρηση μας ενημερώνει οτι όσοι γονείς και παιδιά ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε αυτά τα τμήματα μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί της στο τηλ 22860-31075.