Παρασκευή, Μαΐου 11, 2007

  • Παρασκευή 11.5.2007
  • 7 ωρη η συνεδρίαση η οποία και θα μεταδοθεί ολόκληρη από το τοπικό κανάλι Volcano TVσήμερα το βράδυ, και ….
    O xορός επιχορηγήσεων συλλόγων και αδειοδοτήσεων νέων καταστημάτων από τον Δήμο Θήρας συνεχίζεται! Πέντε οι νέες ,χθεσινές, άδειες ενώ ξεπέρασαν τα 100 χιλιάδες ευρώ τα λεφτά που δόθηκαν για να ενισχύσουν διαφόρους συλλόγους και σωματεία. Το μόνο που δεν «δόθηκε» χθες από τον Δήμο ήταν η ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το ναυάγιο του Sea Diamond… που αν και προγραμματισμένη, δεν έγινε! Νεότερα για τις αποφάσεις …. από Δευτέρα…
  • Τοπικό μαθητικό πρωτάθλημα Beach Volley συγκεκριμένα το 1ο School Challenge Cup 2007 για παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου διοργανώνεται τα δύο προσεχή Σαββατοκύριακα στην περιοχή «Αϊ Γιώργης» στον Περίβολο μπροστά από το κατάστημα Cayo. Οι επόμενοι αγώνες θα διεξαχθούν αύριο Σάββατο και την Κυριακή 13/5 απο τις 10.30 - 17.00. Οι τελικοί αγώνες θα γίνουν το επόμενο Σαββατοκύριακο 19-20 Μαίου. Ενώ, Ιούλιο και Αύγουστο, στον ίδιο χώρο, αναμένεται να πραγματοποιηθεί το πανελλήνιο πρωτάθλημα Beach Volley σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Beach Volley.
  • Του Αγίου Επιφανίου αύριο και … σήμερα στις 18.45 αναμένεται να πραγματοποιηθεί Μέγας Αρχιερατικός εσπερινός στον Ναό του Αγίου Επιφανίου στο Ακρωτήρι και αύριο ανήμερα της γιορτής ο εορτάζον Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θήρας κκ Επιφάνιος θα συλλειτουργήσει την λειτουργία του όρθρου με τον Μητροπολίτη Σύρου κκ Δωρόθεο Β’. Μετά την λειτουργία και την λιτάνευση της εικόνας θα πραγματοποιηθεί το καθιερωμένο πανηγύρι.
  • Την πρώτη της ραδιοφωνική συνέντευξη παραχώρησε χθες στον Ρ/Σ Σαντορίνη 106.4 η νεότερη ηλικιακά πρόεδρος Δημοτικού Διαμερίσματος στο νησί, η πρόεδρος της Έξω Γωνιάς κ. Ειρήνη Βάλβη. Ως στόχους της τετραετίας έθεσε την αναβάθμιση της παραλίας του οικισμού, την ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου και την καθαριότητα του χωριού.
  • Ομαδική έκθεση αφιέρωμα στη Σαντορίνη με τίτλο: «Σαντορίνη, η μοναδική» με τη συμμετοχή κορυφαίων Ελλήνων καλλιτεχνών και νέων δημιουργών παρουσιάζει ο Χώρος Τέχνης Αιγόκερως ,Ξενοκράτους 45, Κολωνάκι, από 23/5 μέχρι 16/6. Η έκθεση θα λειτουργεί: Δευτέρα - Τρίτη - Πέμπτη - Παρασκευή: 10:00 - 21:00 και Τετάρτη - Σάββατο: 10:00 - 16:00.
  • Την Τετάρτη 26/5 και ώρα 20:00 θα γίνει η παρουσίαση του μυθιστορήματος της Καδιώς Κολύμβα «Ρότα περ Όστρια», από τις εκδόσεις Αρμός στο «πατάρι του Αρμού», στην οδό Μαυροκορδάτου 11. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν η Πόπη Διαμαντάκου, δημοσιογράφος της εφημερίδας «Τα Νέα» και ο Κώστας Καλημέρης, κριτικός λογοτεχνίας.
  • Η ετήσια χοροεσπερίδα του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού σχολείου Οίας θα πραγματοποιηθεί αυριο Σάββατο 12/5 στις 21.00 στο Πανηγυρόσπιτο Αγίου Γεωργίου. Είσοδος: 15 ευρώ ανά άτομο.
  • Μια νέα έκδοση ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει τον επόμενο μήνα το Πνευματικό Κέντρου Μέγαρο Γκύζη, με θέμα τη «Σαντορίνη μέσα από Χαρακτικά και Σχέδια Ελλήνων Καλλιτεχνών». Πρόκειται για ένα λεύκωμα αφιερωμένο σε όλους τους Έλληνες καλλιτέχνες που από το 1866 ως σήμερα εμπνεύστηκαν από τη μαγεία της Σαντορίνης και φιλοτέχνησαν σπουδαία δημιουργήματα. Η δίγλωσση αυτή έκδοση, στα ελληνικά και τα αγγλικά, περιλαμβάνει 210 χαρακτικά και σχέδια 50 Ελλήνων καλλιτεχνών από το 1866 έως το 2007. Τα κείμενα έχει συγγράψει ο Νίκος Γρηγοράκης, Ιστορικός Τέχνης, Συγγραφέας και Διευθυντής του Μουσείου Χαρακτικής στην Αθήνα. Την επιμέλεια όλης της έκδοσης έχει ο συλλέκτης Γιάννης Παπακωνσταντίνου, Καλλιτεχνικός Διευθυντής και μέλος του Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου «Μέγαρο Γκύζη».

Πέμπτη, Μαΐου 10, 2007

  • Πέμπτη 10.5.2007
  • 32 τα θέματα της σημερινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται το θέμα της χωροθέτησης του Χ.Υ.Τ.Α.
  • Σήμερα ο τελικός του τοπικού πρωταθλήματος βόλεϊ. Ο αγώνας θα πραγματοποιηθεί στις 21.00 στο γήπεδο του γυμνασίου των Φηρών μεταξύ των ομάδων που προκρίθηκαν στην χθεσινή αγωνιστική, «Volcano View» -περσυνής νικήτριας- και «Αιγαίο». Στον ημιτελικό παίζουν η ομάδα του Λυκείου των Φηρών και οι «Αετοί» του Εμπορείου.
  • Το πρόγραμμα των καλοκαιρινών του εκδηλώσεων παρουσίασε χθες ο Σύλλογος Κρητών Θήρας στο εστιατόριο Μαριώ στον Μονόλιθο, σε μια βραδιά που διοργανώθηκε για να τιμηθούν οι χορηγοί των εκδηλώσεων. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, την ερχόμενη Κυριακή 13 Μαίου στις 20.00 ο σύλλογος παρουσιάζει όλα τα χορευτικά του σχήματα σε μια μουσική παράσταση με Κρητικά, νησιώτικα και λαϊκά τραγούδια, στο Οινοποιείο Ρούσσου στην Επισκοπή Γωνιάς. Η επόμενη εκδήλωση, είναι παρουσίαση του βιβλίου «γεια σου τηλεόραση» του Αλέξανδρου Ασωνίτη το Σάββατο 2 Ιουνίου στο Μπελλώνειο, ενώ την επομένη μέρα, Κυριακή, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τα παιδιά που συμμμετέχουν στο εργαστήρι του συλλόγου εκθέτουν χειροτεχνίες τους στην κεντρική πλατεία των Φηρών προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για το ίδρυμα «περιβολάκι». Το υπόλοιπο πρόγραμμα έχει ως εξής: 10- 13.6 έκθεση αγιογραφίας του Μανώλη Βουρβαχάκη στο Μπελλώνειο, 30.6-1.7 θεατρικές παραστάσεις «παραμυθιάδα» από το θεατρικό εργαστήρι σε συνεργασία με την Στέλλα Καραμπεροπούλου, Παρασκευή 27 Ιουλίου συναυλία με τον Ross Daly στο σινέ Καμάρι, Σαββατοκύριακο 28-29 Ιουλίου ηλιοβασίλεμα στην Οία της Σαντορίνης με την φιλαρμονική του Δήμου Ηρακλείου, 15 Σεπτεμβρίου γιορτή ρακής.
  • Επιεικώς απαράδεκτη η εικόνα στον λιμενίσκο στον Έξω Γυαλό των Φηρών.
    Το λιμανάκι είναι σχεδόν ολοσχερώς μπαζωμένο και με μεγάλη δυσκολία και ρίσκο εισέρχονται σ’αυτό μικρά σκάφη.
    Από την άλλη πλευρά, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο ,που ακόμη δεν έχει συγκροτήσει Διοικητικό Συμβούλιο, φαίνεται ότι είχε αρκετά φιλόδοξο σχεδιασμό για την αξιοποίηση του Έξω Γυαλού μιας και προεκλογικά αγοράστηκαν και τοποθετήθηκαν ξύλινες κατασκευές για την αναψυχή των αλιέων και των επισκεπτών, που όμως σήμερα είναι εντελώς εγκαταλειμμένα και κινδυνεύουν να αχρηστεύσουν.
  • Ένα ακόμη Latin party με πολύ καλή συμμετοχή και ανταπόκριση διοργανώθηκε χθες στο Coo Club στα Φηρά.

Τετάρτη, Μαΐου 09, 2007

  • Τετάρτη 9.5.2007
  • Το λιμεναρχείο Θήρας και συγκεκριμένα ο λιμενάρχης Μάκης Βασαλάκης έχουν αναλάβει το ποινικό μέρος και συγκεκριμένα την σύνταξη της δικογραφίας για το ναυάγιο του Sea Diamond με προθεσμία ολοκλήρωσης τους 6 μήνες. Στο λιμεναρχείο Θήρας αναμένεται να παραδοθούν τα στοιχεία από την αποκρυπτογράφηση του μαύρου κουτιού ενώ η έρευνα εστιάζεται στα αίτια της πρόσκρουσης.
  • Στις 20 του μήνα αναμένεται να ξεκινήσουν τα γυρίσματα της δεύτερης συνέχειας της ταινίας «the sisterhood of the traveling pants». Ήδη το ελληνικό συνεργείο βρίσκεται στο νησί και φιλοξενείται στο παλιό δημοτικό σχολείο της Φοινικιάς, στην Οία.
  • Σήμερα θα πραγματοποιηθούν ,τελικά, οι ημιτελικοί του τοπικού πρωταθλήματος βόλεϊ, στο γήπεδο του γυμνασίου των Φηρών στις οκτώ το βράδυ.
    Οι αγώνες θα διεξαχθούν μεταξύ των ομάδων «Volcano View» - «Λύκειο Φηρών» και «Αιγαίο» - «Αετοί Εμπορείου»
  • Αυξήσεις μόνο για το Νότιο Αιγαίο αποφάσισαν για τις τιμές των εισιτηρίων τους οι ακτοπλοϊκές εταιρίες, βασιζόμενες στο γεγονός ότι Κυκλάδες και Δωδεκάνησα συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο κομμάτι του επιβατικού κοινού. Σημειώνεται δε, οτι οι αυξήσεις του Ιουλίου και του Αυγούστου δεν έχουν σχέση με αυτές που προηγήθηκαν και ισχύουν από 1η Απριλίου. Από την άλλη, «παίζουν» όμως και προσφορές εισιτηρίων που ξεκινούν από τα 10 ευρώ, γι αυτό … το νου σας μιας και ρωτήστε καλά στα γραφεία έκδοσης εισιτηρίων.
  • Στη βουλή έφερε το θέμα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών της Νομαρχίας Κυκλάδων ο Νομαρχιακός σύμβουλος Βαγγέλης Σιγάλας, μέσω των βουλευτών του ΚΚΕ Σκοπελίτη και Τσιόγκα. Σύμφωνα με τα στοιχεία ,και ενδεικτικά, για το Επαρχείο Άνδρου προβλέπονται 90 θέσεις ενώ σήμερα υπηρετούν 18 άτομα, για το Επαρχείο Θήρας 102 και υπηρετούν 30 ενώ για το Κέας 62 θέσεις από τις οποίες καλύπτονται οι 18.
    Για τα υπόλοιπα Επαρχεία προβλέπονται : για το Μήλου 94 θέσεις, καλύπτονται οι 26
    Για το Νάξου 142, καλύπτονται οι 72, για το Πάρου 87 οργανικές θέσεις και καλύπτονται οι 24.
  • Πρόβλημα εξωξενοδοχεικών υποδομών και υπηρεσιών εντοπίζουν τα συμπεράσματα έρευνας του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων. Οι εκτιμήσεις είναι αισιόδοξες για φέτος μιας και μεταξύ άλλων προβλέπεται αύξηση των διανυκτερεύσεων, ενώ μεταξύ των συμπερασμάτων το ότι η αύξηση της κίνησης των επισκεπτών δεν συνεπάγεται και αύξηση των τελικών εισπράξεων.
    Αριθμοί επισκεπτών σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τα κατά τόπο λιμεναρχεία και την Αεροδρόμια. Μύκονος : 2004: 82.97ο - 2005: 98.100 - 2006: 100.160 Σαντορίνη : 2004 : 146.790 - 2005: 171.370 - 2006: 179.500
  • Ενθουσιώδη τα σχόλια του Ηλία Μαμαλάκη από το πρόσφατο γευσιγνωστικό του ταξίδι στην Σαντορίνη. Σύμφωνα με το κείμενο στο website του: «και οι 6 ήταν υπέροχοι!» Έξι σεφ του νησιού έσκυψαν πάνω από ένα κιλό Σαντορινιά φάβα, ύστερα από πρόκληση του Κώστα Κωνσταντινίδη από τον Ηλιότοπο, προκειμένου να «δώσουν αξία στο μικρό σποράκι». Οι σέφ αποδέχτηκαν τη πρόκληση. Μαζεύτηκαν στο χώρο του εστιατορίου "Σάλτσα", άνοιξαν τα παράθυρα να μπει ο ήλιος, έβαλαν κριτές καμιά δεκαριά δημοσιογράφους της γεύσης, μπήκαν στη κουζίνα και έκαναν το θαύμα τους. Έξι συνταγές, εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους, μ' ένα σκοπό: Την προώθηση της Σαντορινιάς φάβας»
    Τα πιάτα που διαγωνίστηκαν ήταν τα εξής:
    - Φάβα με χυμό εσπεριδοειδών, μους από άγριο σολομό Αλάσκας και αφρό αρωματικών πιπεριών. Εστιατόριο Κουκούμαβλος, Σεφ Νίκος Πουλιάσης.
    - Ταρτάρ φρέσκου τόνου και χούμους από φάβα. Εστιατόριο Seaside, Σεφ Tάσος Μπαχαρίδης
    - Φάβα με χταπόδι, γλασαρισμένο με μέλι και βαλσάμικο σε καραμελωμένα παντζάρια. Εστιατόριο Salsa, Σεφ Δημήτρης Λαζάρου.
    - Φιλετάκια ψαριού με σκορδαλιά φάβας. Εστιατόριο Σκάλα-Σχίζα, Σεφ κα Ανδρονίκη Σκλαβούνου.
    - Αυγό με ντομάτα και κάπαρη σε τάρτα φάβας. Εστιατόριο Σελήνη, του Γ. Χατζηγιανάκκη
    - Ψαρονέφρι πιπεράτο σε ζύμη φάβας. Εστιατόριο Nυχτέρι, Σεφ Ζαχαράκης Βασίλης.

Δευτέρα, Μαΐου 07, 2007

  • Δευτέρα 7.5.2007
  • Για την καλύτερη εκτίμηση και τον συντονισμό της διαδικασίας απορρύπανσης βρέθηκαν το Σάββατο στην Σαντορίνη ο ΓΓ. Του ΥΕΝ Γιάννης Τζωάννος και ο αρχηγός του Λιμενικού Ηλίας Σιωνίδης που συμμετείχαν σε σύσκεψη στο Λιμεναρχείο. Σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα, αναμένεται τοποθετηθούν υψηλής τεχνολογίας φράγματα που θα χρησιμοποιηθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενώ ανεξαρτήτως κόστους, η ανέλκυση θα γίνει, εάν αυτό κριθεί εφικτό.
  • Το θέμα του ναυαγίου του Sea Diamond θα εισηγηθεί στο επόμενο Νομαρχιακό Συμβούλιο στις 15.5 ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Βαγγέλης Σιγάλας
  • Την Τετάρτη 9 Μαΐου στις 10.00 το πρωί στο Επαρχείο καλεί τα μέλη της ,και όχι μόνο, η Ένωση Πλοιάρχων Θήρας, προκειμένου να ενημερωθούν και να συζητήσουν για θέματα που τους ενδιαφέρουν.
  • Με επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες η λαχειοφόρος κλήρωση του πολιτιστικού Συλλόγου Θήρας. Τα χρήματα θα διατεθούν για δραστηριότητες του συλλόγου.
  • Απαραίτητη κρίνεται η εκπόνηση μελέτης για τις αναγκαίες προστατευτικές παρεμβάσεις που οφείλουν να γίνουν σε δεκάδες επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου του νησιού για την ασφάλεια των οδηγών. Eνώ, σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ και μια βδομάδα βρίσκεται στην Σαντορίνη το μηχάνημα για τις διαγραμμίσεις του οδικού δικτύου, που όμως δεν έχει βγεί ακόμη στους δρόμους επειδή δεν υπάρχει κανείς που να ξέρει να το οδηγήσει.
  • Ενθαρρυντικά τα σχόλια των θεατών της παράστασης «κάλλιο Αρκά παρά ποτέ» που παρουσιάστηκε την περασμένη Παρασκευή και Κυριακή από την θεατρική ομάδα «άλλος με την βάρκα μας».