Σάββατο, Αυγούστου 22, 2009



Δημόσιο Κτήμα
ή σε δουλειά να βρισκόμαστε…
(ή ακόμη χειρότερα, δουλειά δεν είχε ο διάολος και τράβαγε γραμμούλες….)

εναλλακτικά, τρελές γραμμές Νο…26
ή
άντε γραμμή σου, άντε γραμμή σου –που λέει κι ένα παλιό λαϊκό τραγούδι…

Αναδημοσίευση κειμένου από την εφημερίδα «κοινή γνώμη»
συνοδευόμενο απο σχόλια



Η υπόθεση του λεγόμενου Δημόσιου κτήματος ΑΒΚ 451 στη Σαντορίνη είναι πολύ πονεμένη. Ανέκυψε σχεδόν από το πουθενά πριν από 10 χρόνια και έκτοτε ταλαιπωρεί πολύ κόσμο. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση ενός Κύπριου, που είχε την ατυχία να αγοράσει ένα οικόπεδο στην επίμαχη περιοχή .
Είχα περιουσία στην Αμμόχωστο και μου την πήρε ο Αττίλας, αλλά δεν με πείραξε όσο αυτό.

Πέρα όμως από την τοπική διάσταση το ζήτημα αφορά ευρύτερα τη σχέση πολίτη – κράτους. Είναι προφανές πως η πολιτεία δεν μπορεί να τρέχει στα δικαστήρια προκειμένου να αποδείξει την κυριότητά της σε αμφισβητούμενες εκτάσεις.
Αυτή είναι δουλειά των διεκδικητών.

(Σχόλιο
η πολιτεία -σαφώς και- δεν τρέχει, τρέχουν όμως αυτοί που την εκπροσωπούν μπάς και επωφεληθούν…. απο κανα κοκαλάκι)

Τι γίνεται όμως όταν συντρέχουν ιδιαίτερες συνθήκες και ειδικοί λόγοι;
Όπως υποστηρίζουν διακεκριμένοι νομικοί, οι Κυκλάδες δεν υπήρξαν ποτέ δοριάλωτη περιοχή. Άρα καμία γαία δεν πέρασε στο σημερινό ελληνικό κράτος «δικαιώματι πολέμου» Κάτι που σημαίνει πως πλην των «αδέσποτων», των καταφανώς ανεπίδεκτων νομής και εξουσίας και των δωρηθεισών εκτάσεων, τίποτε άλλο δεν ανήκει αυτονόητα στο δημόσιο.

Αλλά ακόμη και σε εκτάσεις εμφανώς απόκρημνες υπάρχουν ιδιαιτερότητες.
Κατ αρχήν, η διάβρωση μετέτρεψε πολλές γαίες σε τέτοιες. Μια απλή ματιά στα κυκλαδονήσια αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Δεν θα υπήρχε λόγος να δαπανηθεί τόσος ανθρώπινος κόπος για τη δημιουργία του τεράστιου δικτύου αναβαθμίδων,αν δεν υπήρχε συνεχείς διάβρωση.
Αυτά θα ήταν λεπτομέρειες, που εύκολα θα επέλυνα τα αρμόδια όργανα ,αν δεν υπήρχε η γενικευμένη και ισοπεδωτική αντίληψη του κράτους, που με μια γραμμή
Στο χάρτη επιβάλει μια εξοντωτική διαδικασία για όλους. Αν το κράτος ήθελε να προασπίσει τα δικαιώματά του, υπήρχαν τρόποι. Ακόμη και η γραμμή στο χάρτη θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή, αν δε θύμιζε τον αυταρχικό τρόπο που τεμάχισαν τις αποικίες οι αποικιοκράτες, αγνοώντας ιστορία, παραδόσεις και φυλές.
Για να είναι σοβαρό ενα κράτος, πρέπει να τηρεί σοβαρές διαδικασίες. Θα μπορούσε να έχει συνταχτεί ένας λεπτομερής χάρτης, και αφού δοθεί το δικαίωμα υποβολής ενστάσεων να καταλήξει σε τελική οριοθέτηση της δημόσιας περιουσίας.
Αντί γι αυτό επιβλήθηκε μια προχειρότητα που γεννά αδικίες, ταλαιπωρεί τους πολίτες και τελικά ενθαρρύνει τους επίδοξους καταπατητές. Γιατί αυτοί καραδοκούν
Και εκμεταλλευόμενοι το αίσθημα οργής που εχει αναπτυχθεί στο νησί, βάζουν το δάχτυλο στο βάζο με το μέλι.


Βέβαια, πέραν των τρελών γραμμών ή όσων έχουν τρελάνει οι γραμμές,
όπου ως γνωστό όποιος πέρναγε από το νησί τράβαγε και τη δική του γραμμούλα σύμφωνα με το πώς αναγίγνωσκε εκείνος τα χρυσόβουλα και τα ασημόβουλα που έβρισκε στο διάβα του, έτσι, για να χουμε να τον θυμόμαστε,
υπάρχουν κι άλλοι πολλοί τρόποι να τρελάνει, αυτομάτως, κανείς πολλούς κατοίκους και επιχειρηματίες του νησιού μας, απλά και μόνον φωνάζοντάς τους ή ψιθυρίζοντάς τους χαμηλόφωνα «έρχεται στο ΣΔΟΕ» ή «έρχεται το ΙΚΑ» και τότε βλέπεις ,αυτομάτως, τον συνομιλητή σου να αλλάζει δέκα χρώματα, να τον λούζει κρύος ιδρώτας και γενικώς να χάνει την ηφαιστειακή γη κάτω από τα πόδια του….

Παρασκευή, Αυγούστου 21, 2009


ποιός είπε οτι στη Σαντορίνη δεν έχουμε φλί (φλί, φλί όπως ακούγεται) μάρκετ;;
έχουμε και παραέχουμε και μάλιστα σε πολυσύχναστο σημείο....




















το φλί, γράφεται ετσι όπως ακούγεται, το έχουμε έλληνοποιήσει, το έχουμε βαφτίσει ελληνικό. όπως εχει κάνει -και πολύ καλά εχει κάνει- ο κύριος της φωτογραφίας με την ΝΙΣΣΑΝ.
πως λέμε, ο κύριος ποιεί την nissan ....



























...........................................
επειγόντος!
η Περιφέρεια χρειάζεται στυλίστα
ή εστω φωτογράφο
να διορθώνει, κάπως, όσο μπορεί, τις ατέλειες των φωτογραφιών....
τώρα για καλό (μας) τις στέλνεται τις φωτογραφίες, για κακό(;!) μας τις στέλνεται...
έχουν πάντως κάτι το σουρεαλιστικό στο σύνολό τους οι φωτογραφίες που κατα καιρούς λαμβάνουμε απο τις τελετές και τα εγκαίνεια έργων που πραγματοποιούνται στα νησιά μας...
και που να πλησιάσουμε και τις εκλογές... τοπικές και εθνικές
εκεί οι τελετές και τα εγκαίνεια και κατα συνέπεια η φωτογραφική απαθανάτιση αυτών των γεγονότων αναμένεται να σπάσουν ρεκόρ...
τα γνωστά, ... δεν θα ύπάρξει δρόμος, δρομάκι, γήπεδο, γηπεδάκι, υγειονομική μονάδα, σχολείο κλπ που δεν θα εγκαινιαστεί. ξανά.
σύμφωνα πάντως με έγκυρες και αξιόπιστες πληροφορίες μας, η Περιφέρεια έχει ήδη παραγγείλει πεντέμιση χιλιάδες μέτρα άσπρης κορδέλας για κάθε περίσταση...
στυλιστικά πάντως οι φωτογραφίες κάνουν τους ειδικούς να σκίζουν τα πτυχία τους...






........................................................................

Πέμπτη, Αυγούστου 20, 2009










Ανακοίνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σχετικά με την έγκριση του σχεδίου για τον : «ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΒΙΟΤΟΠΩΝ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΘΗΡΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΕΥΘΥΝΗΣ του Κυνηγετικού Συλλόγου ΘΗΡΑΣ (ΙΟΣ, ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ, ΣΙΚΙΝΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΦΗ)»
λάβαμε απο τις αρμόδιες -δασικές- υπηρεσίες της Περιφέρειας.
Απο την ανακοίνωση μαθαίνουμε οτι ο Κυνηγετικός Σύλλογος Θήρας θα λάβει και θα απελευθερώσει 1200 νησιωτικές (δεν ξέρω τι σημαίνει και τι διαφορά εχει) πέρδικες σε διάφορες περιοχές του νησιού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,
Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος ανακοινώνει την έγκριση από τις Δασικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου του σχεδίου: «Εμπλουτισμός Βιοτόπων της νήσου Θήρας και των νησιών ευθύνης του Κ.Σ. Θήρας (Ίος, Φολέγανδρος, Σίκινος και Ανάφη), με απελευθέρωση χιλίων διακοσίων (1200) ατόμων νησιωτικής πέρδικας (Alectoris chukar) από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Θήρας».

Ο εμπλουτισμός των βιοτόπων με την απελευθέρωση ατόμων νησιωτικής πέρδικας από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Θήρας, όπως προτείνεται από την σχετική έκθεση εμπλουτισμού βιοτόπων στην νήσο Θήρα, θα γίνει στις παρακάτω τοποθεσίες:

Δήμος Θήρας, στις θέσεις Φάρος Ακρωτηρίου, Ορυχεία Φηρών, Άγ. Μάρκος Ημεροβίγλι και Κόκκινο Βουνό Οίας

Δήμος Ιητών, στις θέσεις Ψάθα και Πύργος
Κοινότητα Φολεγάνδρου, στις θέσεις Πετούσι και Καταλύματα
Κοινότητα Σίκινου, στο Όρος Τρούλος
Κοινότητα Ανάφης, στον ορεινό όγκο πάνω από το Δ.Δ. Ανάφης.

Για την υλοποίηση του σχεδίου απαιτείται η διάθεση από τα Κρατικά Εκτροφεία Θηραμάτων χιλίων διακοσίων (1200) ατόμων νησιωτικής πέρδικας προς τον Κυνηγετικό Σύλλογο Θήρας
με τους παρακάτω όρους και προϋποθέσεις:
Να έχει εξασφαλιστεί, σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο περί εμπλουτισμού βιοτόπων με θηράματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο υγειονομικός και γενετικός έλεγχος των ατόμων της νησιωτικής πέρδικας που πρόκειται να απελευθερωθούν.
Να έχει εξασφαλιστεί η ορθή διακίνηση των θηραμάτων από τα εκτροφεία, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις περί διακίνησης θηραμάτων.
Να έχει συνταχθεί πρωτόκολλο απελευθέρωσης των ατόμων πέρδικας ανά προτεινόμενη θέση.
Οι δαπάνες υλοποίησης το σχεδίου εμπλουτισμού βιοτόπων της νήσου Θήρας και των νησιών ευθύνης του Κ.Σ. Θήρας (Ίος, Φολέγανδρος, Σίκινος και Ανάφης) θα βαρύνουν τις φιλοθηραματικές δαπάνες του Κυνηγετικού Συλλόγου Θήρας και θα πρέπει να συμπεριληφθούν υποχρεωτικά στον εγκεκριμένο από την Δ/νση Δασών Κυκλάδων, προϋπολογισμό του Κυνηγετικού Συλλόγου Θήρας (τρέχοντος έτους ή επομένου έτους, αναλόγως της περιόδου απελευθέρωσης τους).

Τετάρτη, Αυγούστου 19, 2009

"Σκληρή " -σαφέστατη και συγκεκριμένη- και η απάντηση
της ΔΗΚΕΘ της Δημοτικής Κοινοφελούς Επιχείρησης του Δήμου Θήρας στην πρόσφατη καταγγέλια του κ. Λαναρά σχετικά με την αναστολή λειτουργείας της φιλαρμονικής του Δήμου, αλλά και τα σχόλια σχετικά με τις επιλογές της επιχείρησης.

σαφώς και η επιστολή εχει προσωπικό αποδέκτη και χαρακτήρα, πλήν όμως δημοσιευεται ολόκληρη λόγο της δημόσιας έκτασης που έλαβε το θέμα, αλλά και λόγο της δημοσιευεσης της καταγγελίας ,ύστερα κι απο αίτημα του συντάκτη της, ολόκληρης.

η απάντηση

Στους καιρούς που διανύουμε η στρέβλωση της πραγματικότητας είναι καθημερινό γεγονός και η υποκρισία περισσεύει . Κύριε Λανάρα, οι κρίσεις σας για το πρόγραμμα εκδηλώσεων της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης είναι προσωπικές , επιεικώς απαράδεκτες και θεωρώ πως περιττεύουν. Δε θα τις σχολιάσω ιδιαίτερα, άλλωστε τις όποιες απαντήσεις τις έχουμε ήδη λάβει από τον κόσμο που συμμετέχει σε αυτές. Το μόνο που θέλω να σας επισημάνω είναι ότι τα σχόλια που λαμβάνουμε για το ύφος και το είδος των εκδηλώσεων είναι άκρως κολακευτικά και είστε ίσως ο μοναδικός άνθρωπος στον πλανήτη που θεωρεί λαϊκούς αοιδούς και εύπεπτες εκδηλώσεις τους PALYRRIA, τους OLYMPIANS, το Τζώνυ Βαβούρα, τα Κίτρινα Ποδήλατα , τους Έμμελον, τα Υπόγεια Ρεύματα, τον πασίγνωστο Γιάννη Κούτρα που έδωσε φωνή στο λόγο του μεγάλου ποιητή Νίκου Καββαδία . Το μοναδικό πράγμα που ίσως να έχει ξενίσει μερίδα κόσμου είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό που εσείς υποστηρίζετε και είναι το ότι περιορίσαμε σε μεγάλο βαθμό το « λαϊκό » και « πανηγυρικό » στοιχείο από τις εκδηλώσεις μας. Προφανώς όμως, εσείς θεωρείτε ως μοναδική πηγή πολιτισμού τη Φιλαρμονική του νησιού και υποβιβάζεται τις αξίες του θεάτρου και της μουσικής εφόσον προέρχονται πέρα από τη δική σας μοναδικότητα ως «καλλιτέχνη».
Προφανώς σε εσάς περνάει αδιάφορο ότι λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία επενδύουμε σε εκδηλώσεις που αφορούν τα παιδιά με την παρουσίαση του θεατρικού «Εκπαιδεύοντας τη Φεγγαρένια» , με Θέατρο Σκιών, Θέατρο μαριονέτας , εκδηλώσεις με τη συμμετοχή ξυλοπόδαρων, ζογκλέρ και ηθοποιών από μια ομάδα θεαμάτων που είναι γέννημα ενός Σαντορινιού καλλιτέχνη. Αλήθεια, αυτού του τύπου οι εκδηλώσεις δε συνάδουν με το δικό σας υπέρτατο ύφος;
Κάνετε λόγο για ρύπανση του περιβάλλοντος και στρέφεστε εναντίον στις επιλεκτικά τοποθετημένες αφίσες για τις δίκες μας εκδηλώσεις που ήδη στο σύνολο τους έχουν αφαιρεθεί (100 αφίσες σε Οlympians, 100 Βαβούρας, 200 Κίτρινα Ποδήλατα, 200 palyrria). Μιλάτε επίσης για ηχορύπανση αλλά τα δικά σας κίβδηλα λόγια ηχούν σαν ηχορύπανση στα αυτιά μας και όχι οι ήχοι από το εξαιρετικό για τα οικονομικά του δεδομένα πρόγραμμα που παρουσιάζουμε.
Προφανώς κύριε μου, γενικολογείτε, βάλλεται κατά πάντων, εξισώνεται τα πάντα και θεωρείτε τον εαυτό σας σκεπτόμενο πολίτη, ενώ όλοι οι υπόλοιποι με βάση τα λόγια σας είναι υποδεέστερου επιπέδου; Ο σκεπτόμενος πολίτης πράττει κύριε μου, δε κρίνει , επικρίνει και στηλιτεύει ενώ ο ίδιος αποτελεί στην ουσία την αιτία της μη λειτουργίας σήμερα, έστω και υποτυπωδώς, έως ότου μπούμε σε σταθερή τροχιά, της φιλαρμονικής.

Συναντηθήκαμε μες το χειμώνα και σας έγινε γνωστό ότι αναμένουμε τη μετατροπή της επιχείρησης σε Κοινωφελή και ότι θα υπάρξει ένα κενό διάστημα λειτουργίας όπως απαιτείται σε αυτές τις περιπτώσεις που ο νόμος το ορίζει. Δεν είμαστε υπεράνω νόμου κύριε Λανάρα. Σας προτάθηκε καθώς δε μπορούσαμε εκ των πραγμάτων να σας προσφέρουμε σύμβαση στη δεδομένη χρονική στιγμή να συνεχίσετε να στηρίζεται την φιλαρμονική και δεσμευτήκαμε να βρούμε τον τρόπο να σας αποζημιώσουμε αλλά η απάντηση σας ήταν ότι χωρίς σύμβαση δε επιθυμείτε να συνεχίσετε. Υπό το φόβο να μη διαλυθεί η φιλαρμονική έγινε συνάντηση στα γραφεία της Δ.Ε.ΠΟ.Τ.Α.Θ , όπου δυστυχώς απουσιάζατε , με παρόντες τους γονείς των παιδιών που συμμετέχουν στην μπάντα. Σας έγινε κλήση από τον κο Δαρζέντα και σας πρότεινε ότι και εγώ και αρνηθήκατε για άλλη μια φορά. Ψεύδεστε ασύστολα και δεν κατανοώ το λόγο, καθώς ουδέποτε υπονοήθηκε από την πλευρά της ΔΗ.Κ.Ε.Θ ότι ήταν θέμα μη ύπαρξης χρημάτων η μη υπογραφή της σύμβασης αλλά καθαρά θέμα εγκρίσεων. Εγκρίσεων που ακόμη και σήμερα αναμένουμε από την περιφέρεια και για τη δική σας θέση μαζί με εκείνες του δασκάλου χορού και του υπευθύνου καλλιτεχνικού εργαστηρίου. Και να κάνετε ξεκάθαρο κύριε Λανάρα πως όταν μιλάτε για επιχορήγηση της φιλαρμονικής αναφέρεστε μόνο στο δικό σας μισθό καθώς από τις συζητήσεις μας, μόνο αυτό φάνηκε να σας απασχολεί. Από την πλευρά μας υπήρξε η καλή διάθεση να δοθεί λύση στο πρόβλημα αλλά δυστυχώς ο μοναδικός δικός σας οδηγός είναι το χρήμα και προέχει σαν αξία από αυτές που τόσο ευαγγελίζεστε στην επιστολή σας. Δε είναι τυχαίο το γεγονός ότι στο παρελθόν σε κάποιες περιπτώσεις αλλά και τώρα όταν σας ζητήθηκε να παρευρεθείτε στη μεγάλη γιορτή των Φηρών την ημέρα της Υπαπαντής του Κυρίου αλλά και στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, αρνηθήκατε να παρευρεθείτε με το πρόσχημα του ότι δεν έχετε υπογράψει σύμβαση. Η προσφορά σας φαίνεται να εξαντλείτε στα όρια μιας σύμβασης.
Κύριε Λανάρα εσκεμμένα παραβλέπετε το γεγονός ότι για τη λειτουργία μιας Επιχείρησης και δη όταν πρόκειται για επιχείρηση του Δήμου, απαιτούνται οι κατάλληλες εγκρίσεις από την περιφέρεια. Γίνεστε δεικτικός χωρίς να έχετε την παραμικρή ιδέα καθώς φαίνεται περί της λειτουργίας αυτών των δομών. Για τις όποιες καθυστερήσεις δεν είναι υπεύθυνη η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση που ως νεοσύστατη, καθώς μετρά τέσσερις μήνες ζωή με αυτή την μορφή, δε θα έπρεπε να έχετε βιαστεί να την κρίνεται με τόσο μένος . Το άκρως παράλογο είναι ότι δεν έχετε υπόψη σας ποιες δράσεις προγραμματίζονται για το χειμώνα αλλά εσείς κρίνεται, όπως με τόση ευκολία έχετε μάθει να κάνετε και είναι φυσικό να μη ξέρετε αφού ποτέ δεν ενδιαφερθήκατε να ενημερωθείτε.

Τρίτη, Αυγούστου 18, 2009

Μία ακόμη … αλλά εδώ βγαίνει λαβράκι!

Ανακοίνωση (με ημερομηνία 13/08/2009) με θέμα τις παρεχόμενες (;!) υπηρεσίες υγείας στα νησιά των Κυκλάδων εξέδωσε ο βουλευτής του Πασοκ Παναγιώτης Ρήγας (ειλικρινά τώρα, και στο πνεύμα της εποχής, υπάρχει κανείς που θα πει ότι ο βουλευτής του Πασοκ δυσφημεί την τουριστική μας περιοχή;!…)

Από την ανακοίνωση πάντως μαθαίνουμε καταπληκτικά πράγματα(!), το ότι το αρμόδιο υπουργείο ,Υγείας, δεν πληρώνει τις εφημερίες πολλών γιατρών που υπηρετούν σε μονάδες των Κυκλάδων (κι αν αυτό ακούγετε πια αναμενόμενο…)
εδώ τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα μιας και ότι το υπουργείο -της Υγείας- ζητά πίσω χρήματα που έχει καταβάλει σε γιατρούς ,και συγκεκριμένα το ποσό των 1400 ευρώ, ως επίδομα τροφής!

Σύμφωνα με την τοποθέτηση,

Διαλύονται κατακαλόκαιρο οι υγειονομικές μονάδες των Κυκλάδων

Η αναξιόπιστη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δυναμιτίζει για μια ακόμα φορά με την ανευθυνότητά της και τις παραλήψεις της την λειτουργία των υγειονομικών μονάδων των νησιών μας στην καρδιά του καλοκαιριού.

Εγκαίρως στη Βουλή αλλά και με δημόσιες παρεμβάσεις μας είχαμε προειδοποιήσει για το πρόβλημα που πρόκειται να δημιουργηθεί εξαιτίας του πλαφόν που ισχύει στις μηνιαίες αποδοχές των γιατρών.

Είχαμε ισχυριστεί και υποδείξει στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ότι απαιτείται να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση ώστε οι γιατροί να αμείβονται για τις εφημερίες που πραγματοποιούν χωρίς να προσκρούουν στο εμπόδιο του μισθολογικού πλαφόν.

Ο κ. Υπουργός ασχολούμενος προφανώς με άλλα ζητήματα μεγαλύτερης επικοινωνιακής σημασίας, παρέπεμψε το θέμα στις καλένδες, όπως συνήθως κάνει με όλα τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ε.Σ.Υ.

Έτσι στα εκκαθαριστικά σημειώματα των γιατρών του Νοσοκομείου της Σύρου και των μονάδων υγείας που εποπτεύονται από αυτό, για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο η αποζημίωσή τους για τις εφημερίες που πραγματοποίησαν είναι μηδενική!

Για το Νοσοκομείο της Νάξου τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα αφού οι γιατροί που εργάζονται σε αυτό δεν έχουν πληρωθεί εφημερίες από τον Απρίλιο.

Επιπλέον, με άλλο έγγραφο ζητείται από τους γιατρούς των μονάδων υγείας να επιστρέψουν άμεσα το ποσόν των 1400 ευρώ που τους είχε χορηγηθεί - παρανόμως κατά το Ελεγκτικό Συνέδριο - ως επίδομα τροφής.

Όπως ήταν αναμενόμενο οι ενέργειες αυτές δημιουργούν τεράστια αναστάτωση στις μονάδες υγείας των Κυκλάδων. Οι γιατροί αρκετών Κέντρων Υγείας αποφάσισαν να μην πραγματοποιούν πλέον εφημερίες τις οποίες δεν πληρώνονται και παράλληλα να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας.

Με απλά λόγια οι υγειονομικές μονάδες των Κυκλάδων θα υπολειτουργούν στηριζόμενες πλέον μόνο στους αγροτικούς γιατρούς.

Η ευθύνη της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας είναι τεράστια και η ανευθυνότητά της εγκληματική.

Στην καρδιά του καλοκαιριού, με χιλιάδες περιστατικά να κατακλύζουν καθημερινά τις μονάδες υγείας των νησιών μας, ο κ. Αβραμόπουλος με την αδιαφορία και τις παλινωδίες του αναγκάζει τους γιατρούς να απέχουν από τα καθήκοντά τους.

Είναι ο ίδιος Υπουργός που εκφράζει την έκπληξή του όταν ακούει ότι οι διακομιδές ασθενών στις Κυκλάδες γίνονται με ψαροκάικα.

Είναι ο ίδιος Υπουργός που θεμελιώνει νέα κτίρια νοσοκομείων στα νησιά την ίδια στιγμή που με την πολιτική του οδηγεί σε διάλυση τις υγειονομικές μονάδες που ήδη λειτουργούν.

Είναι βέβαιο ότι ο κ. Υπουργός θα προσπαθήσει να φορτώσει και το σημερινό αδιέξοδο με τις εφημερίες στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στους γιατρούς. Για μια ακόμα φορά δεν πρόκειται να αναλάβει τις ευθύνες του.

Οι υποσχέσεις του για νομοθετική ρύθμιση και επίλυση του προβλήματος θα επαναληφθούν για να αθετηθούν για μια ακόμα φορά.

Οι γιατροί που κάνουν συνειδητά την δουλειά τους και που η αμοιβή τους είναι αποκλειστικά και μόνο ο μισθός τους - χωρίς τα «μαύρα» χρήματα από τα φακελάκια - δεν έχουν άλλη οδό από την αγωνιστική διεκδίκηση των δικαίων αιτημάτων τους.



Νωρίτερα, και για να γνωρίζουμε τουλάχιστο ποιοι ενδιαφέρονται για μας,

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
με θέμα την ανάγκη κάλυψης των κενών στο Κέντρο Υγείας Θήρας.
είχαν καταθέσει οι βουλευτές Άννα Φιλίνη και Αθανάσιος Λεβέντης του Συνασπισμού
.

Στην ερώτησή τους ανέφεραν,

Το ζήτημα της υποστελέχωσης των ιατρικών μονάδων στα νησιά των Κυκλάδων υφίσταται πολλά χρόνια και παρά τις αλλεπάλληλες εξαγγελίες για τη δημιουργία νέων Νοσοκομείων, τη στελέχωση των Κέντρων Υγείας και την αναβάθμιση των Περιφερειακών Ιατρείων σε Πολυδύναμα, τα προβλήματα συνεχίζουν να παραμένουν άλυτα και το ίδιο επαχθή για τους κατοίκους και τους επισκέπτες των νησιών.

Συγκεκριμένα, στο Κέντρο Υγείας Θήρας, από τις προβλεπόμενες επτά (7) θέσεις Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας είναι καλυμμένες μόνο οι τέσσερις (4), οδοντίατρος δεν υπάρχει -αφού και οι δύο προβλεπόμενες θέσεις είναι κενές- ενώ επίσης κενή παραμένει και η θέση του Καρδιολόγου.

Οι επιπτώσεις των ελλείψεων αυτών είναι προφανείς όσον αφορά την καθημερινή λειτουργία του Κέντρου Υγείας Θήρας, ενώ γίνονται ακόμη εντονότερες κατά την καλοκαιρινή, τουριστική περίοδο που οι ανάγκες στο νησί της Σαντορίνης αυξάνονται σημαντικά, με αποτέλεσμα, όπως δηλώνει ο Έπαρχος Θήρας κ. Χρύσανθος Ρούσσος, “να αδυνατεί το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να αντιμετωπίσει όλα τα περιστατικά, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που γίνονται απ' όλους”.

Κατόπιν των παραπάνω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα το μείζον και ουσιώδες ζήτημα της έλλειψης ιατρικού προσωπικού στο Κέντρο Υγείας Θήρας;

Τι μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να στελεχωθούν πλήρως όλες οι υφιστάμενες μονάδες υγείας στα νησιά των Κυκλάδων;

Δευτέρα, Αυγούστου 17, 2009

"έφυγε" σήμερα το πρωί ύστερα απο πολύμηνη νοσηλεία στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός ο Θηραίος καθηγητής Αντώνης Κονταράτος.
στην μνήμη του δημιουργήθηκε ήδη απο τον Ιωσήφ Πέρρο σελίδα στο διαδίκτυο στην διευθυνση :
www.facebook.com/group.php?gid=120030538189

η νεκρόσημη τελετή θα γίνει την Τετάρτη στις 12.00 στο 'Α νεκροταφείο. την ίδια ώρα θα γίνει τρισάγιο στον ναό του Χριστού στον Πύργο, ενω αντί στεφάνων χρήματα θα μπορούν να κατατείθενται στον σύλλογο της Εστίας Πύργου.
διαμαρτυρία Νο 2 - τοπική

σήμερα λάβαμε την έγγραφη διαμαρτυρία του κ. Βενέδικτου Λανάρα, Δημότη Θήρας, πρώην αρχιμουσικού της Φιλαρμονικής του Δήμου Θήρας, όπως ο ίδιος υπογράφει την καταγγελία του, σχετικά με την αναστολή λειτουργείας της Φιλαρμονικής του Δήμου Θήρας.
η επιστολή περιλαμβάνει τουλάχιστο βαρύς χαρακτηρισμούς και σχόλια για πρόσωπα και πράγματα του νησιού μας, πλήν όμως την δημοσιευουμε μιας και παράλληλα αναφέρεται
στο ιστορικό και στην σπουδαία πορεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Θήρας.

η καταγγελία

Θήρα 16-8-2009
Από τη θέση του απλού πολίτη αλλά και του ανθρώπου που έχει διατελέσει αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής του Δήμου Θήρας για έξι χρόνια (2003-2008), θα ήθελα να καταγγείλω και να διαμαρτυρηθώ δημόσια μέσω του έντυπου τύπου για τη διακοπή της λειτουργίας της Φιλαρμονικής του νησιού μας.

Η λειτουργία της Φιλαρμονικής του Δήμου Θήρας ξεκινάει το 2001 με πρωτοβουλία του μουσικού κ. Κώστα Κοσμά και του τότε αντιδημάρχου κ. Χαράλαμπου Δαρζέντα. Από το 2003 αναλαμβάνει τη διεύθυνσή της ο υπογράφων μαζί με τον κ. Στέφανο Πελέκη. Η Φιλαρμονική αρχικά αλλά και σ’ όλο το διάστημα λειτουργίας της, λειτούργησε ως σχολή εκμάθησης πνευστών και κρουστών οργάνων αφού δεν υπήρχαν καθόλου μουσικοί που να γνωρίζουν τα όργανα αυτά. Από το 2003 συμμετείχε ενεργά σε πολλές εκδηλώσεις του νησιού ( παρελάσεις, λιτανείες, καρναβάλι, αθλητικές εκδηλώσεις κλπ) ενώ από το 2005 ξεκίνησε η παρουσίαση συναυλιακών προγραμμάτων.

Δυστυχώς, όλο αυτό το διάστημα η λειτουργία της Φιλαρμονικής δεν ήταν καθόλου ομαλή (συνεχείς διακοπές, καθυστέρηση καταβολής των αμοιβών στον αρχιμουσικό, ελάχιστη υποστήριξη και αρωγή στο δύσκολο αυτό εγχείρημα) ενώ παράλληλα δεν υπήρχε κάποιο καταστατικό που να καθορίζει τους όρους λειτουργίας της αλλά και την εργασιακή σχέση του αρχιμουσικού με το Δήμο. Από το 2005 η δραστηριότητα της Φιλαρμονικής εντάσσεται στην Δημοτική Επιχείρηση Τουριστικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης Θήρας – ΔΕΠΟΤΑΘ (πρόεδροι: κ. Α. Κατζέλης, και Χ. Δαρζέντας) και υπογράφονται μια σειρά συμβάσεων μεταξύ του υπογράφοντος αρχιμουσικού με την εν λόγω επιχείρηση.

Από το τέλος του 2008, οπότε έληξε η τελευταία σύμβαση, δεν έγινε καμία ανανέωση με αποτέλεσμα η Φιλαρμονική να έχει διακοπεί από τον Ιανουάριο του 2009 (πως αλλιώς άλλωστε αφού ο αρχιμουσικός ήταν και το μοναδικό πρόσωπο που ασχολούνταν με τη λειτουργία της φροντίζοντας από τη διδασκαλία οργάνων, την διεύθυνση της ορχήστρας, την παρουσίαση των εκδηλώσεων μέχρι και για την αφισοκόλληση για τις συναυλίες, την καθαριότητα του χώρου κ.α).

Ο πρόεδρος της ΔΕΠΟΤΑΘ με ενημέρωσε ότι η επιχείρησή του παύει να ασχολείται με τα πολιτιστικά ζητήματα (τότε προς τι το όνομα Πολιτιστική;) και ότι τη Φιλαρμονική θα αναλάβει η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Θήρας (ΔΗΚΕΘ). Μετά από συναντήσεις μου με τον πρόεδρό της κ. Ελευθέριο Καφιέρη ενημερώθηκα ότι η επιχείρηση δεν έχει οικονομικούς πόρους και για τους πρώτους μήνες του 2009 δεν θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει τη Φιλαρμονική αλλά διαβεβαιώθηκα το θέμα θα διευθετηθεί σίγουρα μέσα στην άνοιξη.

Δυστυχώς πορευόμαστε στο τέλος του καλοκαιριού και όχι μόνο η Φιλαρμονική δεν λειτουργεί αλλά δεν έχω καμία μα καμία ενημέρωση για το θέμα. Φαίνεται ότι με αγνοούν όπως κάνουν ότι αγνοούν το γεγονός ότι δεν υφίσταται πια η Φιλαρμονική (ποια Φιλαρμονική;)

Πριν λίγο καιρό έπεσε στα χέρια μου ένα δίπτυχο με «Πολιτιστικές Εκδηλώσεις» τις οποίες διοργανώνει η ΔΗ.Κ.Ε.Θ. Είναι φανερό ότι η εν λόγω επιχείρηση διαθέτει χρήματα για να καλέσει διάφορους μουσικούς και θεατρικές ομάδες από την πρωτεύουσα αλλά δεν διαθέτει χρήματα για την μουσική παιδεία την παιδιών της Σαντορίνης. Όσο για το κείμενο που υπογράφει ο κ. Καφιέρης στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ήθελα να πω ότι βρίθει υποκρισίας γιατί διαφορετικά, αν πιστεύετε ότι αυτές οι εκδηλώσεις προάγουν το πολιτιστικό επίπεδο των Σαντορινιών απατάσθε. Εάν κύριοι θέλετε να κάνετε πραγματικά πολιτιστικές εκδηλώσεις, να τις κάνετε το χειμώνα για τα παιδιά του νησιού και όχι τους θερινούς μήνες για τους τουρίστες. Το νησί έχει πολύ χαμηλό πολιτιστικό επίπεδο και ιδιαίτερα στον τομέα της παιδικής απασχόλησης και των δημιουργικών ερεθισμάτων νοσεί. Και τα πράγματα θα ήταν ακόμη απογοητευτικά εάν δεν υπήρχαν οι ιδιώτες και οι διάφοροι σύλλογοι.

Η αγανάκτηση του κάθε σκεπτόμενου πολίτη αυξάνεται όταν πέφτουν στην αντίληψή του δημοτικές αποφάσεις για γενναίες επιχορηγήσεις συναυλιών – αμφιβόλου ποιότητας (οι οποίες, εκτός από ηχητική, δημιουργούν και περιβαλλοντική ρύπανση με τις αφίσες των δήθεν λαϊκών αοιδών να έχουν γεμίσει όλο το νησί) που θέλουν να τα ονομάζουν μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα. Τέλος, δεν μπορεί να μην αναρωτηθεί κανείς πώς ενώ ο Δήμος ξοδεύει χιλιάδες ευρώ για φαμφάρες τύπου «ηφαιστείων» δεν μπορεί από την άλλη μεριά να συντηρήσει μια Φιλαρμονική.

Τελειώνοντας ήθελα να τονίσω ότι η Φιλαρμονική αποτελούσε ένα ζωντανό μέρος της κοινωνίας συμμετέχοντας και δίνοντας το στίγμα σε διάφορες εκδηλώσεις. Επίσης, και αυτό είναι το πιο σημαντικό, ήταν ένας χώρος συνεύρεσης παιδιών -και όχι μόνον- όπου έρχονταν σε επαφή με μια από τις πιο ευγενικές τέχνες, τη μουσική. Η Φιλαρμονική αποτελούσε μια από τις ελάχιστες - ντροπή μας για ένα τόσο πλούσιο και διάσημο νησί- δραστηριότητες με την οποία μπορούσε να ασχοληθεί ένα παιδί και να αναπτύξει τη δημιουργικότητα και την ομαδικότητα.

Δυστυχώς όμως απ’ ό,τι φαίνεται δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για τέτοιες δραστηριότητες. Μας ενδιαφέρει μόνο ό,τι σχετίζεται με τις επιχειρήσεις, το κέρδος, την πελατειακή σχέση και την ψηφοθηρία.
Με εκτίμηση Βενέδικτος Λανάρας



νωρίτερα, για την ακρίβεια, μέρες πρίν, είχα λάβει ανάλογη επιστολή σχετικά με την απουσία της Φιλαρμονικής απο τοπικό πανηγύρι, επιστολή ανυπόγραφη, στην οποία όμως ειχα απαντήσει επωνύμως....

Καλησπέρα σας, Κάθε χρόνο του Αγ. Παντελεήμονος το χωριό του Βουρβούλου έχει το πανηγύρι του. Τα τελευταία χρόνια η γιορτή αυτή λαμπρύνονταν από την παρουσία της Φιλαρμονικής του Δήμου. Εφέτος δυστυχώς η μπάντα δεν εμφανίστηκε. Οπως μάθαμε ούτε και στον Επιτάφιο των Φηρών ούτε και στην παρέλαση. Μπορείτε να ερευνήσετε το θέμα μιας δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει; Γιατί δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για τα λίγα πολιτιστικά του νησιού μας;
Με εκτίμηση Σαντορινιός


Αγαπητέ φίλε,
κατ αρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που με ενημερώσατε σχετικά με το πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα -μεγάλη η χάρη του- στον Βουρβούλο, διότι δεν γνώριζα την ύπαρξη της εν λόγο εκκλησίας. Απεναντίας όμως, και σε οτι αφορά τον Βουρβούλο, γνωρίζω την ύπαρξη ενός άλλου ναού, του Αι Γιώργη του Ξεχρεωτή, που επίσης κάθε χρόνο κάθε πραγματοποιεί πανηγύρι και μάλιστα πλούσιο με την συνοδεία μουσικών οργάνων. Γνωρίζω δε οτι αυτό το πανηγύρι είναι δημοφιλέστατο μιας και συγκεντρώνει εκατοντάδες πιστών κάθε χρόνο, ενω λόγο της οικονομικής δυσπραγίας προβλέπεται να αυξήσει κατα πολύ των αριθμό των πιστών που θα συρρέουν να προσκυνήσουν την εικόνα και να προσευχηθούν στην μνήμη του Αγίου μπας και ξεχρεώσουν. Έτσι λοιπόν, και με βάση την προοδευτική αυξηση του αριθμού των πιστών στον Άγιο Γιώργη τον Ξεχρεωτή θα πρότινα η φιλαρμονική του Δήμου μας να παρίσταται σε αυτήν την πανήγυρι, αντί αυτής του Αγίου Παντελεήμονα.
Άλλωστε η εικόνα θα ήταν συγκλονιστική. Οι πιστοί να προσευχονται για την οικονομική τους αποκατάσταση και η φιλαρμονική να παιανίζει...

Σχετικά πάντως με την λειτουργία της φιλαρμονικής (καλό είναι να την λέμε ετσι, κι οχι "μπάντα" , μιας και ενέχει ο κινδυνος να υπάρξουν παρερμηνείες πχ "αυτός πάει με τις μπάντες" κλπ) σας ευχαριστώ για την ενημέρωση σχετικά με τα προβλήματα στην λειτουργία τη;ς και σας υπόσχομαι οτι θα ερευνήσω το θέμα ώστε τουλάχιστο του χρόνου, στον επιτάφιο, να εχουμε την ευκαιρία να την απολαυσουμε.
μια ωραία ιδέα για την φιλαρμονική θα ήταν επίσης, παίζει που παίζει - κι αν παίζει- μόνο σε θρησκευτικές εκδηλώσεις, να την αναλάβει η εκκλησία, ώστε να μπορεί στο μέλλον να συνοδευει τους ιερείς κατα την εκτέλεση των καθηκόντων τους.
γιατί. στο κάτω κάτω, φιλαρμονική ενός δήμου είναι δεν είναι και οι λίνκιν πάρκ να παίζουνε δυνατά τα μπάσα.

σας ευχαριστώ, και σας ευχομαι ενα καλό, δροσερό και γεμάτο ευχάριστες εκπλήξεις καλοκαίρι.
Μ’αρέσουν (από τη φύση μου) οι άνθρωποι που άμα δεν τους αρέσει κάτι το λένε, διαμαρτύρονται, φωνάζουν, γράφουν ,κάνουν γκρίνιες, κάνουν νεύρα… υπάρχει μια κάποια ζωή δηλαδή, μια ένταση, μια λεβεντιά βρε αδερφέ…. !

Πολύ καλά λοιπόν κάνει και διαμαρτύρεται για την κατάσταση και εικόνα της πλατείας Μιαούλη στη Σύρο η Γεωργία Βαρελά, μόνιμη, όπως άλλωστε η ίδια υπογράφει, -τα τελευταία εξι χρόνια- κάτοικος της Σύρου και μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού και Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Κυκλάδων.

Εδω που τα λέμε, σε πολλές περιπτώσεις οι λέξεις, στην καθημερινότητα, χάνουν τα νοήματά τους, κάτι τέτοιο φαίνεται να συμβαίνει και στην προκειμένη περίπτωση της "πλατείας" Μιαούλη...

η διαμαρτυρία

Ερμούπολη 15 Αυγούστου 2009
Πλατεία Μιαούλη: Το νέο υποκατάστημα της πόλης!

Πάλι με την πλατεία Μιαούλη θυμώνω και στεναχωριέμαι. Είναι βλέπεις που αναγκαστικά θα περάσεις από εκεί...Είναι που είναι τόσο όμορφη που με πιάνουν διάολοι όταν τη βλέπω να ευτελίζεται...

Κατά την άνοιξη έχουμε έκθεση αυτοκινήτων, μαρσαρίσματα, γκάζια, ηχοσυστήματα στη διαπασών και όλα αυτά πάνω στην πλατεία! Πέρσι είχαμε τους συμπαθέστατους κατά τα άλλα ινδιάνους να κοντεύουμε να τρελαθούμε από τα Αεεεεοοοο και Εαεεεεε. Τους λυπήθηκε ο Δήμαρχος και τους άφησε ΔΥΟ μήνες πάνω στην πλατεία. Μόνο τα αιτήματα πολιτών εισακούονται δύσκολα, για να κλείσει για λίγο ας πούμε κάποιος δρόμος...

Τώρα πάλι λέει αθλητικό πανόραμα. Αλήθεια; Από μακριά, ας πούμε από το λιμάνι, αυτό που βλέπεις είναι μια διαφήμιση της ALPHA BANK, και μάλιστα στο καλύτερο σημείο της πόλης και τσάμπα! Νέο υποκατάστημα πάνω στην πλατεία. Που είσαι ρε Μιαούλη;

Μα είναι λέει καλό για τα παιδιά. Αλήθεια; Εντάξει ας κάνουν τραμπολίνο και αναρρίχηση, είναι ανάγκη να γίνει η πλατεία τσίρκο; Δεν έχουμε άλλους χώρους να τοποθετήσουμε όλη αυτή την εμποροπανήγυρης; Θα πρέπει ο επισκέπτης του νησιού να βλέπει όλα τα παραπάνω αντί του ιστορικού Δημαρχείου που του υποδεικνύουν όλοι οι τουριστικοί οδηγοί ανά τον κόσμο;

Δεν θα πρέπει να δοθούν συγκεκριμένες χρήσεις που να ταιριάζουν με το ιστορικό κέντρο και δη με το κέντρο του κέντρου; Δηλαδή ζητάει μια τράπεζα να της παραχωρήσουμε την πλατεία – και μάλιστα σε εποχή πολύ τουριστική- και εμείς λέμε βεβαίως; Τουλάχιστον επειδή λεφτά διαθέτει η τράπεζα ας πλήρωνε αδρά τον Δήμο, για να φτιάξουμε ας πούμε τις παιδικές χαρές. Γιατί με μια μέρα τραμπολίνο δεν ξελύσανε τα παιδάκια....

Το Υπουργείο Πολιτισμού απαγορεύει, και καλά κάνει, να φτιάξεις μια πέργκολα στην ταράτσα σου. Να προστατέψουμε τον νεοκλασικό χαρακτήρα της πόλης μας, σωστά! Και μετά αφού έχουμε προστατευμένο το χαρακτήρα της Ερμούπολης, πάμε και κάνουμε ότι μπορούμε για να το ασχημύνουμε. Διαφημίσεις στην πλατεία, τεράστιες ταμπέλες στο λιμάνι, αυτοκίνητα, πολλά αυτοκίνητα...

Και τώρα που η προηγούμενη εποχή ως ωραία κοιμωμένη αναπαύεται, χωρίς να μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της, έρχεται εκείνο το πολύ μοντέρνο παλικάρι και αντί να την φιλήσει της ρίχνει μια φτυσιά στο κατάλευκο δέρμα της. Ή αλλιώς λίγα λάδια στα κατάλευκα μαρμαρά της...



Υστερόγραφο και με αφορμή πρόσφατη επιστολή που άναψε τα αίματα στη Σύρο κάποιοι έβγαλαν τα λάβαρα από τα σεντούκια, τα ξεσκόνισαν κι’ήταν έτοιμοι να βγούν στους δρόμους, να ανακαταλάβουν την πόλη, αλλά κάποιοι ψυχραιμότεροι τους συγκράτησαν… δε λέω, καλός και ο επαναστατισμός, καλά και τα κινήματα αλλά να εχουμε έναν κάποιον σοβαρό λόγο.

αναφέρομαι σε επιστολή παραθεριστή της Σύρου, πολιτικού αναλυτή στην ιδιότητά του, την οποία συνέταξε και δημοσίευσε στην εφημερίδα "ελευθεροτυπία" και στην οποία αναφερόταν σε καταστάσεις που σύμφωνα με την άποψή του τραυματίζουν την εικόνα της πόλης και του νησιού.
η επιστολή ξεσήκωσε κύματα διαμαρτυρίας στον τοπικό τύπο που έκανε λόγο για "επίθεση στον τουρισμό, στην εικόνα της πόλης και γενικά για εμπάθεια στην κοινωνία του νησιού"
οπότε και προκύπτει το -ζόρικο- ερώτημα για το ποιός τελικά φταίει;
αυτοί που περι-γράφουν
για τα κακώς κείμενα (κατά την άποψή τους πάντοτε, διότι, ζούμε στην εποχή που όλα μπορούν να χαρακτηριστούν υποκειμενικά..)
ή όσοι τα δημιουργούν ;.....
14 Αυγούστου, στη Σαντορίνη
ή πράγματα που μας έκαναν να ... χαμογελάσουμε, με διαφορετικό τρόπο στην κάθε περίπτωση... !
ή ,εν τέλει, δύο και δύο!




απο υπαίθριο σόου, εξω απο την Μητρόπολη στον όμορφο χώρο με θέα καλντέρα!
ο Ποσειδώνας, ο θεός της θάλασσας, και μια
-πανέμορφη- γοργόνα, ευγενέστατη,
που καλούσε χιλιάδες παιδιά που πέρασαν απο μπροστά της να φωτογραφηθούν μαζί της. ο Ποσειδώνας ήταν όσο να ναι πιο αυστηρός!
απο τις εικόνες που σε κάνουν να σταματάς και να χαζευεις....





................................
.............................................
........................
italians do it better....
και σε αυτην την περίπτωση, χαζευεις!
ή εστω, χαμογελάς....
κι ενω στην πρώτη φωτογραφία ο οδηγός είναι νομοταγής και οδηγεί στην λωρίδα του
στην δευτερη, παρεκτρέπεται, τα χει πάρει(!)
και βγαίνει εντελώς εκτός...
..............................................
......................................................................
....................................
...............................................................................
Απόλυτα ικανοποιημένος από την μέχρι στιγμής πορεία των εκδηλώσεων του Μεγάρου Γκύζη δήλωσε σήμερα ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Γιάννης Παπακωνσταντίνου, αναφέροντας χαρακτηριστικά μερικά από τα ενθουσιώδη σχόλια όσων έχουν παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις καθώς και το γεγονός ότι σε κάθε εκδήλωση η αίθουσα εκδηλώσεων -αλλά και η αυλή!- του χώρου είναι γεμάτη.
Γεμάτη δε από παιδιά ήταν η αίθουσα του Μεγάρου κατά την διάρκεια και των δύο παραστάσεων Καραγκιόζη που παρουσίασε ο Άθως Δανέλης στις 10 και 11 του μήνα.
Τι καλύτερο άλλωστε για τα παιδιά να βλέπουν και να μαθαίνουν για την κουλτούρα της χώρας μας μέσα από τις ανεπανάληπτες ατάκες του λαϊκού μας ήρωα, του Καραγκιόζη.

Νωρίτερα, ένα κείμενο με τον θαυμάσιο τίτλο
“Μεταπανσέληνη βραδιά στο Μέγαρο Γκύζη”
συνέταξε και μας απέστειλε για δημοσίευση ο Τάσος Παντ. Δασκαλάκης,
εκπαιδευτικός
από το Αγρίνιο με αφορμή την εμπειρία του από την συναυλία των αδελφών Ελένης και Σουζάνας Βουγιουκλή που παρουσίασαν το πρόγραμμά τους την
Παρασκευή 7 Αυγούστου στο Μέγαρο Γκύζη, στη Σαντορίνη.

Σύμφωνα με το κείμενο,

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009 στο Μέγαρο Γκύζη στη Σαντορίνη οι αδελφές Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή πέτυχαν το αναπάντεχο γεγονός, την «έκλειψη σελήνης». Ανέδειξαν στην αίθουσα εκδηλώσεων τα μουσικά ανά τον κόσμο αστέρια, όπως και τις εξαιρετικές προσωπικές τους δημιουργίες αποκαλύπτοντας στο φιλόμουσο ακροατήριο με το στίχο τους, τη μουσική τους εκτέλεση και τον μελωδικό τους τρόπο, την αδιαφορία της κάθε «αρχής» για «τα φλεγόμενα καθίσματα» και την υποκρισία αυτής ότι όλα εκτελούνται άριστα και αποδεκτά.

Μια μουσική αντίσταση είναι ικανή να επιφέρει με την παρέμβασή της την αφύπνιση και δράση της κοινωνίας, καθώς και την υπέρβαση της υποβάθμισης. Επομένως, ο καθένας μας με την καλλιέργεια του ταλέντου του δείχνει στο χρόνο που έρχεται ότι και οι ασέληνες βραδιές έχουν την αίγλη τους. Αρκεί όλοι μας να αποφασίσουμε να κοιτάξουμε ψηλά, να περιδιαβούμε τ΄αστέρια της νυχτιάς και με τη διαρκή και ασυμβίβαστη προσπάθεια αβίαστα να φτάσουμε στο λυκαυγές μιάς κοινωνίας με άλλη νοοτροπία, αρχές, σεβασμό και διείσδυση στον κόσμο του άλλου, του διαφορετικού. Έτσι, η διαπολιτισμική αύρα θα μας φέρνει τη συνεργασία, τη δροσιά, τη λύτρωση και όχι την εγκατάλειψη και υποκρισία αυτών που έχουν στα χέρια τους την τύχη τέτοιων κοινωνικών ομάδων.

Η εντυπωσιακή παρουσία των αδελφών Βουγιουκλή εκτός από τις εξαιρετικές μουσικές τους εκτελέσεις και την πετυχημένη αρμονική περιήγησή τους κατάφερε μ΄ έναν απαράμιλλο τρόπο να στείλει στον καθένα μας και τα βαθύτερα κοινωνικά μηνύματα δράσης και χαράς. Οι ίδιες, μουσικά πρότυπα και κόρες Πανεπιστημιακών δασκάλων, ήταν αδύνατον να μην παρουσιάσουν και διδάξουν με τον πιο σύγχρονο τρόπο τις «οκτάβες τους» στους «μαθητές» της βραδιάς που τις παρακολούθησαν.

Απόψε, Δευτέρα 17.8 στις 21.00 το Μέγαρο Γκύζη φιλοξενεί την
ΖΩΗ ΤΗΓΑΝΟΥΡΙΑ (ακκορντεόν) & ton ΓΙΩΡΓΟ ΨΥΧΟΓΙΟ
(πιάνο – ακκορντεόν) για πρώτη φορά μαζί σε μια συναυλία με μουσικές latin - tango - jazz

Το πρόγραμμα των επόμενων εκδηλώσεων του Μεγάρου Γκύζη μπορείτε να το βρείτε στην διεύθυνση :
www.megarogyzi.gr/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=37&Itemid=73




Στις φωτογραφίες, 3 από τις 25 λιθογραφίες του ΠΑΡΙ ΠΡΕΚΑ (1926-1999) στο πλαίσιο του αφιερώματος μνήμης που διοργάνωσε το Μέγαρο Γκύζη με αφορμή την συμπλήρωση 10 ετών από τον θάνατό του.





















.....................................................
. .
..
...........................