Πέμπτη, Δεκεμβρίου 15, 2011

συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου 20.12 - θέματα

Την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου στις 18.00 θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σαντορίνης με τα εξής θέματα.

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 415/2011 ΑΠΟΦΑΣΗΣ Δ.Σ. ΜΕ ΘΕΜΑ : «ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΡΙΜΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ (ΕΚΠΟΤΑ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΥ ΝΕΡΟΥ ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΩΣΜΩΣΗ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ 500μ3 ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ.»
ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟ 16/02/1990 ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ ΖΟΕ ΘΗΡΑΣ & ΘΗΡΑΣΙΑΣ (ΦΕΚ 139/Δ/1990).
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΟΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ.
ΕΓΚΡΙΣΗ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ : «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΑΠΟΧΩΡΗΤΗΡΙΩΝ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΟΙΑΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΟΙΑΣ».
ΕΓΚΡΙΣΗ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΩΝ :
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΣΦΑΛΤΙΚΟΥ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΦΗΡΑ-ΠΥΡΓΟΥ.
ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΧΩΡΟΥ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΣΤΟ Δ.Δ. ΦΗΡΩΝ.
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΙΧΟΥ ΑΝΤΙΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΦΗΡΩΝ.
ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΑΝΑΡΡΟΦΗΤΙΚΟΥ ΣΑΡΩΘΡΟΥ».
ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ : «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΟΙΑΣ, ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΟΙΑΣ».
ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΛΕΤΗΤΗ «ΣΧΟΟΑΠ ΟΙΑΣ».
ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΥΠ΄ΑΡΙΘ. 39/2011 ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΝΠΔΔ «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ» ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ, ΜΕ ΘΕΜΑ : «ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΝΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΕΡΓΟΥ-ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΗΡΑΣ».
ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΥΠ΄ΑΡΙΘ. 94/2011 ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΘΗΡΑΣ, ΜΕ ΘΕΜΑ : «ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΨΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΕΡΓΟΥ».
ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΥΠ΄ΑΡΙΘ. 27/2011 ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ : «ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΕΡΓΟΥ –ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΗΡΑΣ».
ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ».-
ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΝΠΔΔ «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ» ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ».
ΥΠΟΓΕΙΩΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΕΗ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΟΙΚΙΣΜΟ ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΟΥ.
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΤΜ (ΑΥΤΟΜΑΤΗΣ ΤΑΜΕΙΑΚΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ) ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ.
ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΠΛΑΝΟΔΙΟΥ ΥΠΑΙΘΡΙΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΧΟΡΗΓΗΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2012,ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 1 ΤΟΥ Ν.3377/05.
ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗΣ ΜΟΤΟΠΟΔΗΛΑΤΩΝ ΤΟΥ κ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΩΡΖΟΥ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΣΤΑ ΦΗΡΑ ΘΗΡΑΣ.
ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟΥ ΣΤΑ ΦΗΡΑ ΘΗΡΑΣ.
ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΝΑΞΙΟΠΑΘΟΥΝΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ.
ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΙΣΧΥΟΝΤΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ.
ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΒΕΒΑΙΩΘΕΝΤΟΣ ΠΟΣΟΥ ΤΟΥ ΜΑΪΝΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΟΥ ΘΑΛΛΕΛΑΙΟΥ ΥΨΟΥΣ #2.650,00# € ΠΛΕΟΝ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΩΝ.
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΩΣ ΑΧΡΕΩΣΤΗΤΩΣ ΕΙΣΠΡΑΧΘΕΝΤΩΝΣ ΧΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΟΣΩΝ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ
ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΕΛΟΥΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ (ΑΡΘΡΟ 20 ΤΟΥ Ν. 2539/1997).
ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΗ ΔΑΠΑΝΗΣ ΠΟΣΟΥ #2.700# € ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΘΕΑΤΡΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ».
ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ.
ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΗ ΔΑΠΑΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ.
EKMΙΣΘΩΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε (ΧΩΡΟΣ ΠΟΥ ΗΔΗ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΗ Η ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΡΤΕΡΑΔΟ).
ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΧΡΗΣΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ.
ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΗ ΔΑΠΑΝΗΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ, ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ.
ΕΓΚΡΙΣΗ ΔΑΠΑΝΗΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ, ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ.

οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας - αποφάσεις

Την έγκριση της για την προμήθεια εξοπλισμού για την υλοποίηση του Πιλοτικού Προγράμματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Ανάφη και τη Χάλκη έδωσε, μεταξύ άλλων, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Στον εγκεκριμένο εξοπλισμό περιλαμβάνονται οικιακοί κομποστοποιητές, κομποστοποιητής συνεχούς λειτουργίας για καταστήματα εστίασης, κάδοι ανακύκλωσης, κοντέινερς αποθήκευσης, ειδικός συμπιεστής ανακυκλώσιμων υλικών και press container.
Επίσης, στο πλαίσιο του προγράμματος έχει προβλεφθεί και η ουσιαστική μείωση των παραγόμενων σκουπιδιών με την προμήθεια δύο μονάδων παραγωγής και διάθεσης πόσιμου νερού, κάτι το οποίο θα συντελέσει στη μείωση της χρήσης πλαστικών μπουκαλιών στα συγκεκριμένα νησιά. Ήδη πολλοί δήμοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον προκειμένου να ενταχθούν σε αντίστοιχες πρωτοποριακές δράσεις, που αναλαμβάνει η Περιφέρεια.

Η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε και τη διακήρυξη για το έργο δημιουργίας της τουριστικής ταυτότητας (destination brand) των νησιών του Νοτίου Αιγαίου. Όπως επεσήμανε η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης κ. Δέσποινα Διακοσταυρινού, “θα πρέπει αναγνωρίζοντας το έργο που έχει γίνει έως σήμερα, να προσαρμοστούμε στις σύγχρονες τουριστικές ανάγκες και να εξελιχθούμε”.
Τέλος, εγκρίθηκαν οι δημοπρατήσεις σημαντικών έργων που πρόκειται να υλοποιηθούν στα νησιά της Περιφέρειας, καθώς και δράσεις Κοινωνικής Μέριμνας, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Χ. Κόκκινος για ΦΠΑ – οικονομική πολιτική

Σε ανακοίνωσή του σχετικά με το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ καθώς και τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης σε σχέση με την νησιωτική κοινωνία, ο επικεφαλής της μειοψηφίας του Π.Σ. αναφέρει ότι,

Η καλλιέργεια φοβικού συνδρόμου, οι απώλειες κοινωνικών κεκτημένων και τα αντιλαϊκά μέτρα , συνεχίζονται. Το Πασοκ έφερε την Τρόικα στη χώρα μας και καθημερινά εξαγγέλλονται και απαιτούνται θυσίες για τον ελληνικό λαό.
Στην χιονοστιβάδα των άδικων και ανάλγητων μέτρων, επανήλθε μέσω «διαρροών» στα αθηναϊκά ΜΜΕ η πρόθεση για κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά μας και η αυξημένη αναπροσαρμογή τους και εξίσωσή τους με το ΦΠΑ που ισχύει στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Η αύξηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ θα επιφέρει ακόμα ένα πλήγμα στη νησιωτικότητα, στην επιχειρηματικότητα και στα νοικοκυριά λόγω της αύξησης της ακρίβειας. Είναι άδικο και απαράδεκτο να υλοποιηθεί αυτή, η «εχθρική» για τα νησιά μας, πρόθεση.
Σε αυτή την κρίσιμη ώρα απαιτείται να ενώσουμε όλοι τη φωνή μας και τη δύναμή μας. Να στείλουμε το μήνυμα στην κεντρική εξουσία και στην ξενόφερτη Τρόικα ότι οι κάτοικοι των νησιών μας έχουν δικαιώματα και όχι μόνο υποχρεώσεις. Προσφέρουν πολλά στον τόπο την ίδια ώρα που εκλείπουν οι νησιωτικές πολιτικές. Αναζητούνται κίνητρα και όχι διωγμοί.

Καλούμε:
Την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην κατάργηση του ευνοϊκού μέτρου για τα νησιά μας μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ
Τους βουλευτές των νησιών μας να μην συντελέσουν σε αυτή την εγκληματική για τα νησιά μας πράξη.
Τους ενεργούς πολίτες στα νησιά μας και τους θεσμικούς παράγοντες (αυτοδιοίκηση, συνδικαλιστικούς και παραγωγικούς φορείς κλπ) να βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα προκειμένου να αντισταθούμε σε ενέργειες που μας «κλέβουν» τη ζωή και την αξιοπρέπειά μας.

επίσκεψη αντιπεριφερειάρχη στις Βρυξέλλες

Στις Βρυξέλλες βρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, κ. Τζώρτζης Μακρυωνίτης από τις 6 έως τις 8 Δεκεμβρίου, προσκεκλημένος του Ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, κ. Μιχάλη Τρεμόπουλου.
Κατά την επίσκεψη εργασίας ο κ. Μακρυωνίτης συμμετείχε με άλλους εκπροσώπους Περιφερειών και Ευρωβουλευτές, σε δύο εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο, με αντικείμενο την Πολιτική Συνοχής, την Περιφερειακή Ανάπτυξη κατά τη νέα προγραμματική περίοδο (2014-2020) και τα ισχύοντα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Στόχος της συγκεκριμένης επίσκεψης ήταν η ενημέρωση σχετικά με την Περιφερειακή Πολιτική στην ΕΕ, καθώς και η ανταλλαγή γνώσεων και απόψεων, προκειμένου να βοηθηθούν στο έργο τους όσοι καλούνται να εφαρμόσουν πολιτικές στις ελληνικές περιφέρειες.
Επίσης ο κ. Μακρυωνίτης επισκέφθηκε τον χώρο προβολής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην ετήσια έκθεση “Χειμερινές Απολαύσεις” που πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε κεντρικό σημείο της Βελγικής πρωτεύουσας.

Χριστουγεννιάτικη αγορά με το άρωμα των νησιών μας στις Βρυξέλλες

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει την δική της παρουσία στην Χριστουγεννιάτικη Αγορά των Βρυξελλών.
Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια συμμετέχει με το δικό της περίπτερο όπου παραγωγοί των νησιών μας, και συγκεκριμένα από την Αμοργό, Τήνο, Αστυπάλαια και Ρόδο, θα διαθέτουν τα δικά τους προϊόντα.
Επίσης παρέχεται άφθονο πληροφοριακό υλικό στους επισκέπτες. Το Περίπτερο της Περιφέρειας θα είναι ανοικτό όλη μέρα και μέχρι τις δέκα το βράδυ με στόχο να προσελκύσει τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό επισκεπτών.
Η Χριστουγεννιάτικη Αγορά βρίσκεται στο κέντρο των Βρυξελλών. Ξεκίνησε ήδη από τις 25 Νοέμβρη και θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Ιανουαρίου με την Ελλάδα να είναι φέτος η τιμώμενη χώρα.
Η αγορά εκτός από το εμπορικό κομμάτι συμπεριλαμβάνει πλήθος εορταστικών εκδηλώσεων και αποτελεί σημείο αναφοράς για τον ντόπιο πληθυσμό και τους επισκέπτες της πόλης. Υπολογίζεται ότι πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες θα παρευρεθούν στο χώρο της Αγοράς - Έκθεσης.
Η συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αποτελεί μια καλή διαφήμιση για την χώρα μας σε δύσκολες εποχές, και προβάλλει τα νησιά μας σε μια καίρια χρονική περίοδο όπου πολλοί Ευρωπαίοι σχεδιάζουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις δύσκολες συνθήκες για την χώρα μας οι πρώτες αντιδράσεις του κοινού που επισκέπτεται το Περίπτερο της Περιφέρειας είναι ιδιαίτερα θερμές.

Σχόλιο. Κρίμα πάντως που γι αυτήν (καθώς και για άλλες) την ενδιαφέρουσα συμμετοχή μαθαίνουμε εκ των υστέρων, μιας και κανείς δεν μας είχε ενημερώσει νωρίτερα, στο ενδεχόμενο συμμετοχής κι άλλων επαγγελματιών με τα προιόντα τους…

οι “Διανησιωτικές Γραμμές” του Γιώργου Πουσσαίου..

Ολοκληρωμένο σχέδιο για τις ενδοεπεριφερειακές συγκοινωνίες των νησιών των Κυκλάδων, κατέθεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, κ. Γιώργος Πουσσαίος, στον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μχάλη Χρυσοχοϊδη.

Η πρόταση του κ. Πουσσαίου, έχει στόχο την επίλυση των προβλημάτων στον κρίσιμο τομέα της διασύνδεσης των νησιών και εντάσσεται στη νέα αρμοδιότητα που έχει αναλάβει η Περιφέρεια από 1/7/2011 για το σχεδιασμό, την έγκριση και την παρακολούθηση των σχεδίων των ενδοπεριφερειακών συγκοινωνιών της.
Το σχέδιο για τις διανησιωτικές γραμμές βασίζεται στην ανάπτυξη ενός δικτύου συνδυασμένων μεταφορών, κατασκευάζοντας μικρής κλίμακας λιμενικές εγκαταστάσεις ή ενεργοποιώντας, μετά από συντήρηση και επέκταση, υφισταμένες λιμενικές εγκαταστάσεις.
Σε πρώτη φάση υλοποίησης, προβλέπει δρομολόγια μικρών αποστάσεων με πορθμεία και ταχύπλοα σε σημαντικό αριθμό νησιών στις Κυκλάδες.
Μάλιστα, προτείνεται να ενταχθεί η χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος στο ΕΣΠΑ, στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και σε άλλα συναφή προγράμματα εμπεριέχοντας ταυτόχρονα τη συγχρηματοδότηση με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ).

Η πρόταση του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, προβλέπει συνολικά 28 γραμμές, οι οποίες θα συνδέουν και τα 24 νησιά των Κυκλάδων.
Όπως ο ίδιος τονίζει “παρά την αξιόλογη ανάπτυξη των μεταφορικών υποδομών, σε λιμένες, αεροδρόμια και οδικά δίκτυα στις νησιωτικές περιοχές, όπως αυτή συντελέστηκε με σημαντικές επενδύσεις κυρίως την τελευταία 20ετία, το πρόβλημα επαρκούς διασύνδεσης μεταξύ των νησιών, τόσο μεταξύ τους, όσο και με τα αστικά κέντρα της χερσαίας Ελλάδας, συνεχώς επιτείνεται”.
Προς την κατεύθυνση της επαρκούς διασύνδεσης είναι απαραίτητη η ανάληψη πρωτοβουλιών σχεδιασμένων για το σύνολο των νησιών και όχι για το κάθε νησί χωριστά αξιοποιώντας και σχεδιάζοντας με συντονισμό όλων των μεταφορικών μέσων, δηλαδή αεροπλάνων, υδροπλάνων, ελικοπτέρων, πλοίων κορμού, ferries και ταχύπλοων μικρών αποστάσεων.

τα “εκατομμύρια” (από την κρουαζιέρα) του Άδωνη Γεωργιάδη..

ή, ο Άδωνις και η Adonia…

Κατά 2 έως 3 δισ. ευρώ θα αυξηθεί το ΑΕΠ από τουριστικό συνάλλαγμα που θα προέλθει με την άρση του καμποτάζ. Αυτό αποκάλυψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Γεωργιάδης ο οποίος δεσμεύθηκε ότι το ν/σ θα ψηφισθεί πριν από το τέλος του χρόνου και τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στην Κωνσταντινούπολη με τους διευθύνοντες συμβούλους των μεγαλύτερων εταιρειών κρουαζιέρας του κόσμου, του διαβεβαίωσαν ότι πρόθεσή τους είναι η Ελλάδα να γίνει ο νούμερο 1 προορισμός κρουαζιέρας παγκοσμίως.
«Όπως είναι το master plan, στην ανάπτυξή του θα είχαμε 4.000 αφίξεις την ημέρα που οι μισές θα ήταν home porting. Σαν αποτέλεσμα όλα αυτά τα ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας που κλείνουν και μαραζώνουν τώρα, θα είναι γεμάτα. Θα χρειαζόμασταν 2.500 ταξί επιπλέον την ημέρα.

Συμπληρώνοντας ότι,
"Το BBC ανακηρύσσει τη Σαντορίνη τον Νο.1 προορισμό στον κόσμο. Είναι τόσες οι αιτήσεις για να περάσουν τα κρουαζιερόπλοια από την Σαντορίνη και ο Οργανισμός Λιμένος Σαντορίνης έχει έναν μόνο υπάλληλο. Η Ελλάδα είναι η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο. Μπορεί ο φόρος στην Ελλάδα να είναι μηδενικός αντί να ζούμε με την ανεργία, την μιζέρια, τα χαράτσια».

Συμπληρωματικό Νο1
Κρουαζιέρες στην Ανατολική Μεσόγειο, χρησιμοποιώντας τον Πειραιά ως λιμένα αφετηρίας (home-port), ξεκινάει η εταιρεία P&O Cruises, με το σκάφος της «Adonia», σημαίας Βερμούδων, το οποίο κατέπλευσε χθες στον Πειραιά με 450 επιβάτες.
Κύκλοι της κρουαζιέρας ανέφεραν στην «Κ» ότι εφόσον η κυβέρνηση επιταχύνει τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, είναι σίγουρο «ότι θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των εταιρειών οι οποίες θα ξεκινούν κρουαζιέρες από τον Πειραιά ενισχύοντας την εθνική οικονομία».
Εκτιμάται ότι με την πλήρη απελευθέρωση της κρουαζιέρας, από τον Πειραιά και άλλα λιμάνια της χώρας και για τα πλοία υπό μη κοινοτική σημαία, η εθνική οικονομία μπορεί να έχει ετήσια έσοδα ύψους ενός δισ. ευρώ. Kατά πληροφορίες το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας έχει αποφασίσει να αλλάξει τα «κακώς κείμενα» στο θεσμικό πλαίσιο για την κρουαζιέρα στην Ελλάδα. Πρώτο βήμα, όπως έχει αναφερθεί θα είναι η κατάργηση της υποχρέωσης υπογραφής Σύμβασης με την πολιτεία που έχουν οι εταιρείες με σκάφη που δεν φέρουν κοινοτική σημαία.
Επίσης, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν και άλλες παρεμβάσεις που θα κάνουν πιο ελκυστικό το πλαίσιο για τις εταιρείες κρουαζιέρας.

Συμπληρωματικό Νο2
Ίσως θα ’χετε ακούσει ότι μέσα στον Δεκέμβριο έρχεται στη Βουλή ένα καινούργιο νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει την απελευθέρωση της κρουαζιέρας. Και θα παραξενευτήκατε. Γιατί και πέρυσι ψηφίζαμε την άρση του καμποτάζ. Μόνο που δεν ανοίξαμε αυτή την τουριστική αγορά, αλλά τη μισανοίξαμε. Οι μελέτες και οι στατιστικές που ερευνούν την αγορά της Μεσογείου και τις ανταγωνιστικές χώρες Ιταλία και Ισπανία, μας λένε ότι με την περήφανη πολιτική μας χάνουμε κάτι δισεκατομμύρια και μερικές δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Όμως εμείς κλείνουμε τα λιμάνια και απαγορεύουμε στον υπόλοιπο πλανήτη να ’ρθει στα μέρη μας, αν δεν δεχτεί τους όρους μας. Και επειδή ο πλανήτης δεν υπακούει, τον τιμωρούμε. Τώρα, καθώς φαίνεται, θα δοκιμάσουμε μία ακόμη φορά. Την “απελευθέρωση”, όχι την τιμωρία…

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 14, 2011

σχετικά με την σεισμική δραστηριότητα στην θαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης

Σχετικά με την σεισμική δραστηριότητα στην θαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης, σεισμών μικρού έως πολύ μικρού βαθμού καθώς και άλλων φαινομένων που παρατηρούνται τελευταία, ασχολούνται αρκετές σελίδες του εξωτερικού με ανάλογο περιεχόμενο. Η τελευταία τους αναφορά έγινε εχθές (13.12.2011) το βράδυ με αφορμή σεισμικό επεισόδιο που πραγματοποιήθηκε στις 21.22.

Σύμφωνα με την σελίδα που ασχολείται αποκλειστικά με την δραστηριότητα ηφαιστείων ανά τον κόσμο, καθώς και άλλες, το τελευταίο διάστημα και αρχής γενομένης απο τον Ιούλιο του 2011, στην θαλάσσια περιοχή γύρω απο την Σαντορίνη και συγκεκριμένα γύρω απο τους πυθμένες των ηφαιστείων της "Νέας Καμμένης" και του υποθαλάσσιου του "Κολούμπου" εμφανίζεται συχνή, καθημερινή σχεδόν, σεισμική δραστηριότητα δονήσεων που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ξεπερνούν τους 3 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ με τους επιστήμονες να δηλώνουν οτι η δραστηριότητα μπορεί να χαρακτηριστεί "οριακή" ως προς τα μεγέθη των σεισμών και το είδος τους.

Το ενδιαφέρον του για την σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων μηνών έχει δείξει και το σεισμολογικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου της Αθήνας με την τοποθέτηση στην περιοχή 4 επιπλέον σεισμογράφων που έχουν την δυνατότητα να καταγράφουν ακόμη και πολύ μικρού μεγέθους σεισμούς.
Σε απάντησή του, σεισμολόγος του σεισμολογικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου της Αθήνας, με πολυετή πείρα, σε ερώτηση σχετικά με το εάν η δραστηριότητα κρίνεται ανησυχητική μας είπε οτι "πάντοτε η περιοχή έδινε μικρούς σεισμούς, το γεγονός όμως οτι οι σεισμογράφοι που βρίσκονται στην περιοχή αυξήθηκαν για ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια, έχει ως αποτέλεσμα να καταγράφονται ακόμη και οι παραμικροί σεισμοί, γι αυτό και "βλέπουμε έναν χάρτη γεμάτο κουκίδες" χωρίς όμως αυτό να σημαίνει οτι υπάρχουν λόγοι ανησυχίας.."
Σύμφωνα με το σεισμολογικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου της Αθήνας ο χθεσινοβραδινός σεισμός ήταν μεγέθους 3.1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο την περιοχή ΒΑ της Σαντορίνης, μικρούς εστιακού βάθους, γι’ αυτόν το λόγο κι έγινε αισθητός.

Σύμφωνα με το http://www.volcanodiscovery.com/ για το χθεσινό συμβάν, μπορείτε να ενημερωθείτε στο λίνκ, http://www.volcanodiscovery.com/view_news/4206/Kolumbus-submarine-volcano-Santorini-Greece-32-magnitude-earthquake.html

Σχετικά με την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα των ηφαιστείων της Σαντορίνης μπορείτε να ενημερωθείτε εδω: http://www.volcanodiscovery.com/news/greece/santorini/
  
Kolumbus submarine volcano (Santorini, Greece): 3.2 magnitude earthquake
Tuesday Dec 13, 2011 23:20 PM

Map of recent earthquakes beneath Santorini, showing the 3.2 event at Kolumbos volcano NE of SantoriniAt 19h22 GMT (21h22 local time), a 3.2 earthquake occurred at the little-known submarine volcano Kolumbos ca. 8 km NE of Santorini, Island, Greece. This marks one of the largest events in recent months.
The submarine volcano whose peak rises to just 18 m below sea level, is located on the tectonically active SW-NE fault system across Santorini which confines most volcanic vents of the Santorini volcanic complex in the past 500,000 years.
Kolumbus volcano last erupted in September 1650 following a year of frequent earthquakes. The eruption produced a large explosive pumice eruption, with ash fall recorded as far as Turkey, and built a temporary island. The main phase of the eruption triggered a devastating tsunami. Toxic gasses killed more than 25 people and hundreds of livestock on Santorini by suffocation (probably H2S).
There is no reason to state that new activity from Santorini or Kolumbus is likely in a foreseeable future but on the other hand, there are very few data available, unfortunately, to judge the situation.

συναυλία πιάνου με θέμα τον “καρυοθραύστη”

Συναυλία πιάνου με θέμα τον γνωστό και δημοφιλή “Καρυοθραύστη” θα δώσουν οι μαθητές της Μουσικής Σχολής Θήρας της κ. Μαργαρίτας Πελέκη στην Έξω Γωνιά.
Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Γκύζη το Σάββατο 17 Δεκέμβρη στις 17.30 ενώ μετά τη συναυλία θα υπάρχει μπουφές με κεράσματα προσφορά του Santorini Catering.

Η συναυλία είναι ελεύθερη στο κοινό που μπορεί να την παρακολουθήσει ενώ αποτελεί και μια πολύ ωραία ιδέα να ανταποκριθούν και να την παρακολουθήσουν παιδιά, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στην Σαντορίνη εν όψει των φετινών γιορτών.

Σχετικά με την ιστορία του κλασσικού παραμυθιού,
Η ιστορία αναφέρεται στο δώρο που έκανε στη μικρή Κλάρα ο νονός της, ο Ντροσελμάγιερ, την παραμονή των Χριστουγέννων σε μια μικρή Γερμανική πόλη. Ήταν ένας κινούμενος στρατιώτης, που λειτουργεί ως καρυοθραύστης. Όταν η γιορτή τελειώνει και οι καλεσμένοι φεύγουν, η Κλάρα μπαίνει στο ήσυχο σαλόνι για να κοιμίσει τον καρυοθραύστη. Καθώς το ρολόι χτυπά μεσάνυχτα, το κορίτσι αποκοιμάται και μεταφέρεται σε έναν παραμυθένιο κόσμο. Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο μεγαλώνει μαγικά, όλα τα παιχνίδια, ανάμεσά τους και ο καρυοθραύστης, ζωντανεύουν και ρίχνονται στη μάχη με μεγάλα ποντίκια που εισβάλλουν στο δωμάτιο. Τελικά ο καρυοθραύστης κερδίζει τη μάχη και μεταμορφώνεται σε έναν όμορφο πρίγκιπα.
Στη δεύτερη πράξη η Κλάρα και ο πρίγκιπας - Καρυοθραύστης ξεκινούν για ένα μαγικό ταξίδι. περνούν από την Βασίλισσα του Χιονιού αλλά και από την χώρα των Ζαχαρωτών με την νεράιδα Ζαχαρένια. Η Κλάρα δεν θέλει να αποχωριστεί τον Καρυοθραύστη της, όμως την ημέρα των Χριστουγέννων καθώς ξυπνά κοντά στην οικογένειά της, το μόνο που κρατά στα χέρια της είναι ο Καρυοθραύστης, η κούκλα που της είχε χαρίσει ο νονός της.

Η πρεμιέρα της παράστασης δόθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 1892 στο θέατρο Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης. Η πρώτη παράσταση στο εξωτερικό δόθηκε 42 χρόνια αργότερα, στο Λονδίνο το 1934. Από τότε έχουν γίνει πολλές παραστάσεις σε όλο τον κόσμο, με αρκετές διασκευές στη χορογραφία, καθώς ο κάθε χορογράφος προσπαθεί να δώσει τη δική του εκδοχή της ιστορίας, πάντα μέσα στα πλαίσια του πρωτότυπου κειμένου.

παζάρια και γιορτές απο σχολεία της Σαντορίνης

Χριστουγεννιάτικο παζάρι διοργανώνει το ειδικό σχολείο των Φηρών την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 11.00 – 14.00 το μεσημέρι στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού σχολείου των Φηρών.
Στο παζάρι θα μπορέσετε να δείτε και να αγοράσετε κατασκευές από τα παιδιά του Ειδικού Σχολείου, κατασκευές από τους φίλους των παιδιών και Χριστουγεννιάτικα στολίδια.
Τα έσοδα θα διατεθούν για την αγορά εξοπλισμού και εκπαιδευτικού υλικού για τα Παιδιά του Ειδικού Σχολείου.
Την όμορφη πρόσκληση υπογράφουν τα παιδιά και το προσωπικό του Ειδικού Σχολείου.

Την ίδια ημέρα, την Χριστουγεννιάτικη γιορτή του θα πραγματοποιήσει και ο παιδικός σταθμός του Δήμου Σαντορίνης στην Έξω Γωνιά, στις 11.οο το πρωί.
Για μια ακόμη χρονιά την γιορτή προετοιμάζουν εδώ και αρκετές ημέρες οι νηπιαγωγοί και το προσωπικό του ιδρύματος, ώστε να προσφέρουν μια όμορφη εμπειρία που θα θυμούνται σε όλη τους τη ζωή τα παιδάκια που παρακολουθούν το πρόγραμμα του σχολείου, καθώς και οι γονείς τους.

"η Σαντορίνη που ονειρεύτηκα..!" απο το Art Space

Το οινοποιείο και ο εικαστικός εκθεσιακός χώρος "Art Space" στο Καμάρι της Σαντορίνης μας ενημερώνει οτι για το καλοκαίρι του 2012 και συγκεκριμένα το διάστημα 1 Απριλίου έως 30 Οκτωβρίου, διοργανώνεται η θεματική έκθεση με θέμα και τίτλο "Η Σαντορίνη που ονειρεύτηκα..!"
Στην έκθεση, ύστερα από συνεννόηση με την διεύθυνση του χώρου, μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες, ακόμη κι αν.. δεν έχουν ξαναπαρουσιάσει δουλειά τους στο κοινό!
Σύμφωνα με την ανακοίνωση και την .. πρόσκληση ενδιαφέροντος από τον υπεύθυνο του χώρου κ. Αντώνη Αργυρό, «θα χαρούμε για τη συμμετοχή σας. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας ως το τέλος Γενάρη, στο Info@artspace-santorini.com
Καλές Γιορτές, με Υγεία, Αντώνης.

τα φαράγγια της Κρήτης στο φετινό ημερολόγιο του Συλλόγου Κρητών Σαντορίνης

Τα φαράγγια της Κρήτης παρουσιάζει μέσα απο το ημερολόγιό του για την χρονιά 2012 ο Σύλλογος των Κρητών Σαντορίνης «το Αρκάδι».

Στο ημερολόγιο που θα μας κάνει παρέα όλο τον χρόνο -και μας ..βάζει φοβερές ιδέες..!- μπορείτε να δείτε φωτογραφίες και να διαβάσετε πληροφορίες για τα σημαντικότερα, ωραιότατα και διεθνώς γνωστά για το μοναδικό τους περιβάλλον και την ομορφιά, φαράγγια της Κρήτης.
Το ημερολόγιο διατίθεται δωρεάν και μπορείτε να το προμηθευτείτε από τις διαφημιζόμενες σε αυτό επιχειρήσεις του νησιού.

Επίσης, ο Σύλλογος Κρητών Σαντορίνης "το Αρκάδι" μας ενημερώνει και μας καλεί στην κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας του που θα γίνει την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου του 2012, στις 19.οο στα γραφεία του Συλλόγου, στο ισόγειο του επαρχείου.

έκθεση ζωγραφικής διοργανώνουν οι "φίλοι του νησιού και της θάλασσας"

Ο Σύνδεσμος «Οι φίλοι του ελληνικού νησιού και της θάλασσας» συνεχίζοντας τις προσπάθειες για στενότερη επικοινωνία με τα παιδιά των νησιών και των παράκτιων περιοχών προκηρύσσει και αυτή τη χρονιά το Διαγωνισμό Παιδικής Ζωγραφικής με θέμα:«Θαλασσινά Παραμύθια»
Τα έργα σε διαστάσεις 30Χ50 εκ. θα πρέπει να αποσταλούν το αργότερο μέχρι 15 Φεβρουαρίου 2012 στη διεύθυνση: «Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας», Αλεξανδρουπόλεως 23,
11527 Αθήνα. Ο Διαγωνισμός απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας Δημοτικού Σχολείου.
Παρακαλούμε στο κάθε έργο να αναγράφεται το όνομα, η τάξη ή η ηλικία του παιδιού και ο τίτλος του παραμυθιού. Την αξιολόγηση θα αναλάβουν έγκριτοι εικονογράφοι και η βράβευση των 3 πρώτων έργων θα γίνει σε ειδική εκδήλωση στην Αθήνα την ερχόμενη Άνοιξη. Τα καλύτερα έργα από τις ζωγραφιές θα προβληθούν στην ιστοσελίδα μας http://www.filoitounisiou.gr/  τηλ. 210 3252012

τα «νούμερα» του δήμου της Σαντορίνης..

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου της Σαντορίνης όπως το .. δελτίο καιρού θα μας ενημερώνει για τα ταμειακά του διαθέσιμα, σε .. καθημερινή δηλαδή βάση (καλά, μην περιμένετε να λέμε και τα ίδια και κάθε μέρα…) μιας και σύμφωνα με την ανακοίνωση «συχνά ακούγεται ότι ο Δήμος Θήρας έχει πολλά αδιάθετα χρήματα» και προκειμένου να υπάρχει διαφάνεια και σωστή ενημέρωση επί του θέματος θα μας .. ενημερώνουν κάθε μέρα.

σχόλιο Νο1
Σε καλό σας, μια κουβέντα σας είπανε, και την πήρατε .. τοις μετρητοίς.., αλήθεια, με τόσα "μετρητά", θα δανείζετε κιόλας; γιατί, η ρευστότητα, η έλλειψή της δηλαδή, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των ελληνικών επιχειρήσεων....)

σχόλιο Νο2
Μην τα "πολυλέτε" τα νούμερα τέτοια εποχή, μη και σας τα ματιάσουνε...

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου,
Υπόλοιπο ταμείου 17.281, Εμπορική λογ. Νο1 65.833, Πειραιώς Νο1 105.733, Πειραιώς Νο2 129.889, Πειραιώς Νο3 68.565, Πειραιώς (τελεφερίκ) 396.281, ΑΤΕ (αγροτικές επιδοτήσεις) 475, Alpha – Eurobank (από κληροδότημα) 2.783, Σύνολο : 786.845.

(επίλογος. να τα "χαιρόμαστε" και του χρόνου..διπλά...)

απολογισμός και προγραμματισμός δράσεων της Αναπτυξιακής Εταιρείας της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου

Στις 12.12.2011 πραγματοποιήθηκε η 3η συνεδρίαση του Δ.Σ της αναπτυξιακής εταιρείας της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου (READ S.A.) στα γραφεία της Προέδρου της κας Ελευθερίας Φτακλάκη. Συμμετείχαν οι κ.κ. Χαράλαμπος Κόκκινος , επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας της ΠΝΑ και ο κ. Μιχάλης Παλαιολόγου, Αντιδήμαρχος Λινδίων. Οι κκ. Β. Μαργάρας, αντιπρόεδρος της εταιρείας και ο κος Θ. Νικηταράς, αντιδήμαρχος Κω, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων έστειλαν εξουσιοδοτήσεις.

Κατά την συνεδρίαση παρουσιάστηκε ο απολογισμός των δράσεων της τέως «Ενεργειακό Γραφείο Ν. Δωδ/σου Α.Ε.» και νυν Αναπτυξιακής Εταιρείας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου–«READ Α.Ε.», όπου και ενημερώθηκαν τα μέλη αναλυτικά για την ολοκλήρωση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για το 2011 (SHIFT, TRANSIT MED) καθώς και των δράσεων της εταιρείας στα πλαίσια της Προγραμματικής Σύμβασης με την ΠΝΑ για την παροχή Υπηρεσιών Ωρίμανσης/Παρακολούθησης έργων Δωδ/σου στο ΕΣΠΑ για την περίοδο 01/07/2011 έως σήμερα.
Επίσης, Ψηφίστηκε ο νέος Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας στα πλαίσια του Ν.3852/2010 για την εύρυθμη λειτουργία της εταιρείας.
Έγινε εκτενής ενημέρωση από τα στελέχη της εταιρείας για την ανάληψη του έργου SCORE « Αειφόρος Κατασκευή για Ενεργειακή Αποδοτικότητα», στα πλαίσια του προγράμματος εδαφικής συνεργασίας MED 2007-2013, Π/Υ 190χιλ ευρώ και παρουσιάστηκαν τα στάδια υλοποίησης του.
Το έργο αφορά στην εφαρμογή ολοκληρωμένων ενεργειακών πολιτικών στον κατασκευαστικό κλάδο σε ευαίσθητες περιοχές της Μεσογείου μέσω της αξιοποίησης των οικολογικών καινοτομικών δυνατοτήτων και της ενδυνάμωσης των ενεργειακά αποδοτικών κτιρίων με τη χρήση της πράσινης τεχνολογίας.
Τέλος, έγινε ενημέρωση για την υποβολή δύο έργων στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «South East Europe» («I4HERCULA») («DIGITALIS») ως Αναπτυξιακή Εταιρεία «READ Α.Ε.» και ως Περιφέρεια Ν. Αιγαίου αντίστοιχα και ενός στα πλαίσια του ENPI- Med, το «ODYSSEAS Med in TOUR» καθώς και για την προετοιμασία για την υποβολή προτάσεων στα πλαίσια των επερχόμενων προσκλήσεων στα πλαίσια των προγραμμάτων εδαφικής συνεργασίας ENPI CBC MED και του INTERREG Ελλάδα-Κύπρος 2007-2013.
Όλα τα θέματα ψηφίστηκαν ομόφωνα από τα μέλη του Δ.Σ.

ημερίδα για ασφαλή πλοήγηση (στην Ρόδο)

Ημερίδα σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο θα πραγματοποιηθεί 20.11.2011 στην Ρόδο.

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε συνεργασία με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διοργανώνει στις 20-12-2011, στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου, την ημερίδα: «Κανόνες Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο - Cyber Bullying»  Η ημερίδα απευθύνεται κυρίως σε παιδιά και εκπαιδευτικούς, που επιθυμούν να μάθουν περισσότερα για το πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν τις
προκλήσεις του ψηφιακού κόσμου και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.
Στόχος είναι τα παιδιά να μπορέσουν να κατανοήσουν και να προφυλάξουν τον εαυτό τους από τους νέους κινδύνους που εμφανίστηκαν στο προσκήνιο, απολαμβάνοντας παράλληλα τα πολλαπλά οφέλη του Διαδικτύου.
Τα παιδιά που θα συμμετάσχουν θα μπορέσουν μέσα από τη διαδραστική συμμετοχή τους να ενημερωθούν, από τον Προϊστάμενο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Αστυνομικό Διευθυντή Εμμανουήλ Σφακιανάκη, καθώς και από εξειδικευμένους Αξιωματικούς, για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο, καθώς και για τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά την πλοήγηση τους σε αυτό.


Επίσης η Αστυνομική Διευθυνση του Ν. Αιγαίου μας ενημερώνει οτι,
Για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης στις περιοχές Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας, Λέσβου, Σάμου, Χίου και Δωδεκανήσων, πέρα από την κανονική ενίσχυση, προωθούνται με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Παπουτσή, οι αναγκαίες ρυθμίσεις, προκειμένου οι αστυνομικοί που προέρχονται από συνοριακούς φύλακες, να μπορούν να μετακινούνται με αίτησή τους στις αστυνομικές διευθύνσεις των συγκεκριμένων περιοχών, πριν τη συμπλήρωση της πενταετίας.

Κυριακή, Δεκεμβρίου 11, 2011

"Σαντορίνη, το πιο όμορφο νησί στον κόσμο..." ("Κυριακάτικη έκδοση"..)

η κατανόηση και συνειδητοποίησή του, σε ελληνική και μάλιστα, τοπική, μετάφραση....
ή, καλά τα αστεία (μια επιλογή είναι κι αυτή..) αλλά υπάρχει και η άλλη πλευρά...

Η αλήθεια είναι οτι η Σαντορίνη έχει συνηθίσει στα βραβεία. Και τις διακρίσεις. Τόσο που καμμιά φορά μοιάζει να τα κοιτάζει χωρίς τον αρχικό, έστω, ενθουσιασμό και την προσδοκία. Τόσο που καμμιά φορά μοιάζει σαν να τα θεωρούμε δεδομένα, "τυπικά" έστω, χωρίς "πρακτικό", "μετρήσιμο" και "ουσιαστικό" αποτέλεσμα. Μοιάζει επίσης, η "τάση" αυτην να μην έχει δημιουργηθεί απο μόνη της, ούτε ως αποτέλεσμα της κόπωσης και του .. κορεσμού των συνεχών διεθνών διακρίσεων και των "κερδισμένων στοιχημάτων", αλλά μάλλον ως συνέχεια των ταχύτατων ανακατατάξεων -κοινωνικών και οικονομικών- που ζούμε το τελευταίο διάστημα στην χώρα αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Αυτά ζούμε, αυτά εκφράζουμε, μπορεί να πεί κανείς.
Όμως, για τους αναγνώστες του διεθνούς Τύπου τα πράγματα είναι (εν μέρει, έστω..) διαφορετικά. Βλέπουν και ακούνε για την Σαντορίνη και θέλουν να αναγνωρίσουν σε αυτην τον προσωπικό τους παράδεισο, ή εναν τόπο για να απολαύσουν τις διακοπές τους. Όπως τις έχουν φανταστεί. Με τις δυνατότητες -και οικονομικές- που έχει ο καθένας.
Κι αυτή, είναι η πραγματικότητα.. Υπάρχουν όμως και κάποια ερωτήματα που προκύπτουν.

Η πρόσφατη σημαντικότατη διάκριση -υποτιμημένη κατα την γνώμη μου στο νησί που την κατέκτησε- έχει την δυνατότητα και την δυναμική να μας κάνει να αντιμετωπίσουμε τα πράγματα διαφορετικά; Να δούμε δηλαδή το νησί, μακριά και πέρα απο την "κρίση" προσφέροντάς του και επενδύοντας οτι καλύτερο του αξίζει σε θέματα ποιότητας. Να επιλέξουμε, δηλαδή, μια γενναία στροφή στην ποιότητα, αποστασιοποιούμενοι, κατα κάποιον τρόπο, απο το κλίμα (που δεν θα μπορούσε να είναι και διαφορετικό..) της εποχής.

Νομίζω, οτι αυτό θα μπορούσε να είναι το σημερινό, ολοκαίνουργιο, στοίχημα που οφείλει και μπορεί να δώσει το νησί. Αποφεύγοντας να υποτιμά τον εαυτό του, μένοντας μακριά απο "άκυρες" συγκρίσεις, κι έχοντας κατανοήσει την σημαντικότητα και διαφορετικότητά του και τελικώς αποδεικνύοντας οτι μπορεί να σταθεί, όσο πιο πολύ γίνεται, μακριά, ή στην "περιφέρεια" της κρίσης. Στο χέρι μας είναι.
Σε πιο απλά ελληνικά, "εδω, -κυριολεκτικά..- μας βραβεύουν οι 'ξένοι', ε, δεν οφείλουμε κι εμείς, να λειτουργούμε με τρόπο που να ανταποκρίνεται τουλάχιστο στην περίσταση;

Πολλοί αισθάνονται και λένε το εξής. Οτι, "με το που πατάει κανείς το πόδι του στην Σαντορίνη, αισθάνεται διαφορετικά. Η ατμόσφαιρα που υπάρχει και εκπέμπει το νησί είναι αλλιώτικη, μαγική, σε κάνει να αισθάνεσαι όμορφα και καλά..." Μήπως είναι ή ήρθε λοιπόν ο καιρός να τα ξαναδούμε και να τα συναισθανθούμε όλ' αυτά; Σε .. περιβάλλον ή, (ακόμη καλύτερα..) με "φόντο" -κι οχι σκηνικό- την σημερινή κρίση; Την οποία, και πρόκειται για πολύ προσωπική κρίση, εχω ξεκινήσει να αντιμετωπίζω σαν ενα μεγάλο "μάθημα" σαν αυτά που -με πόνο καρδιάς αλλά και αίσθημα ευθύνης- δίνουν οι μαμάδες στα παιδιά τους ώστε να αποβάλλουν απο μέσα τους τις κακές νοοτροπίες και να γίνουν καλύτερα. Πιο δίκαια και πιο σωστά.

Η δε Αυτοδιοίκηση (για να προσγειωθούμε και λίγο..) ορίζεται και περιορίζεται απο ενα σωρό διαδικασίες και πλαίσια και "απο πάνω" θεσμούς, παρά ταύτα όμως θέλουμε να πιστεύουμε και να ελπίζουμε οτι μπορεί δώσει νοήματα και να υποστηρίξει την μοναδικότητα του χαρισματικού αυτού τόπου.
Μιας και το όνομα "Σαντορίνη", το "brand name" αν το προτιμάτε, κρύβει μια πολύ μεγάλη δύναμη και δυναμική παρά και πέρα απο τις οικονομικές ανακατατάξεις της εποχής. Μακριά και πέρα απο την υπολογιστική διάθεση που έχει κυριεύσει τους περισσότερους απο εμας..

Κι έτσι όπως την βλέπω, χειμώνα καιρό, "κλειστή" εν μέρει, και με λιγότερο κόσμο, νομίζω οτι η Σαντορίνη μπορεί να μας κάνει να την ξαναερωτευτούμε. Απο την αρχή.
Η αλήθεια είναι οτι μπορούμε να μετατρέψουμε τους φόβους και την απογοήτευση για τα πράγματα που μας έχουν δυσαρεστήσει σε δύναμη, σε ιδέες και σε δημιουργική ενέργεια. Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι, ατομικά και συλλογικά, ως πολίτες, ξαναβρίσκοντας και επαναξιολογώντας τις αξίες μας, την ανεξάρτητη και ορθολογική μας σκέψη και τους κοινωνικούς μας ρόλους, ως γονείς, δάσκαλοι, μαθητές, εργαζόμενοι, επιχειρηματίες, παραγωγοί και καταναλωτές. Οι επιλογές άλλωστε για αλλαγές σε πολλά επίπεδα στο νησί θα πρέπει να έχουν ως στόχο την βελτίωση των συνθηκών για όλους μας.

Και, χωρίς να ακουστεί υπερβολικό ή "ελιτίστικο" (αλλοίμονο...) "χρεωστάμε" στον τόπο και μάλλον οφείλουμε να λειτουργούμε ως άνθρωποι που ζούν στο ομορφότερο νησί στον κόσμο. Με την αίσθηση του χρέους, συνειδητά και υπεύθυνα, με περιφάνια και αυτοπεποίθηση. Μακριά και πέρα (όσο μπορούμε, εστω..) απο τις νοοτροπίες του οικονομικού και οχι μονο, ολοκληρωτισμού της εποχής.. Άλλωστε, το περιβάλλον μας, μας προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα. Αρκεί, να τα δούμε ως τέτοια.

Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το κείμενο προέρχονται απο τις φετινές γιορτές των "Ταξιαρχών" που έγινε στο μοναδικό (κυριολεκτικά..!) ομώνυμο εκκλησάκι που βρίσκεται επάνω στο Ηφαίστειο, καθώς και απο την πρόσφατη γιορτή του "Αγ. Νικολάου" που έγινε στο ομώνυμο Μοναστήρι στο Φηροστεφάνι.