Παρασκευή, Νοεμβρίου 02, 2012

επίσκεψη στην Σαντορίνη του Πάνου Σκουρλέτη

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΘΗΡΑΣ,

Τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, καλούνται να συμμετέχουν στην ανοικτή Συνέλευση που οργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Θήρας, στο συνεδριακό χώρο του Κλειστού Γυμναστηρίου (ΔΑΠΠΟΣ), το Σάββατο 3 Νοεμβρίου στις 7 το βράδυ με ομιλητή τον  Πάνο Σκουρλέτη, Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο χαρακτήρας των ανοιχτών συνελεύσεων είναι ιδρυτικός και ο στόχος τους είναι η πλατύτερη δυνατή λαϊκή συμμετοχή στις διεργασίες για τη δημιουργία του νέου κόμματος και η συνδιαμόρφωση της διακήρυξής του.

Αντικείμενο της Συνέλευσης θα είναι οι κεντρικές πολιτικές εξελίξεις, η συζήτηση για το σχέδιο διακήρυξης και το πολιτικό σχέδιο του κόμματος, στο δρόμο προς την Πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ και τη συγκρότηση του νέου πολιτικού φορέα, καθώς και η συγκρότηση οργάνωσης ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και η ανάδειξη προσωρινής γραμματείας.

Γ. Βρούτσης, ανακοίνωση για τις Δ.Ο.Υ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπ. Εργασίας Γιάννη Βρούτση σχετικά με το σχέδιο
το σχέδιο ενοποίησης των ΔΟΥ, αναφέρεται οτι,

Χθες 31/10/2012 πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών ευρεία σύσκεψη μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση, καθώς και των Βουλευτών και Δημάρχων των νησιών του Αιγαίου και του Αργοσαρωνικού.
Στη συνάντηση, οι Υπουργοί παρουσίασαν το σχέδιο ενοποίησης των ΔΟΥ, όπως αυτό προβλέπεται από τις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις (ΦΕΚ 2828Β/19-10-2012).

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό προβλέπεται η λειτουργία των ακόλουθων ΔΟΥ στα νησιά του Αιγαίου:
1 ΔΟΥ στο Νομό Λέσβου, 1 ΔΟΥ στο Νομό Σάμου, 1 ΔΟΥ στο Νομό Χίου, 2 ΔΟΥ στο Νομό Δωδεκανήσων,  2 ΔΟΥ στο Νομό Κυκλάδων,

Αντίστοιχα, προβλέπεται η λειτουργία των ακόλουθων ΔΟΥ στα νησιά του Ιονίου:
1 ΔΟΥ στο Νομό Ζακύνθου, 1 ΔΟΥ στο Νομό Κέρκυρας, 1 ΔΟΥ στο Νομό Κεφαλληνίας,        1 ΔΟΥ στο Νομό Λευκάδας.

Η επιλογή των ΔΟΥ έγινε σύμφωνα με οικονομικά και διοικητικά κριτήρια που παρουσιάστηκαν στο Πόρισμα της αρμόδιας Επιτροπής του Υπουργείου Οικονομικών στις 30/9/2012, το οποίο είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου: http://www.minfin.gr/portal/el/resource/contentObject/id/adfc3f60-5152-4bd8-9c5a-75987bf2764f  

Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε:
«Έγινε διεξοδική διαπραγμάτευση με την τρόικα για το θέμα των ΔΟΥ, ώστε από 90 ΔΟΥ που είχε δεσμευτεί η χώρα το 2011, να παραμείνουν τελικά 120 ΔΟΥ εν λειτουργία εντός του 2013. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι καταφέραμε να παραμένει ένα Φορολογικό ΚΕΠ σε κάθε ΔΟΥ που ενοποιείται στα νησιά, έτσι ώστε να μην μειωθεί στο ελάχιστο το επίπεδο εξυπηρέτησης των πολιτών. Αυτό που διαβεβαιώνω είναι ότι με τις νέες δομές που δημιουργούνται, σε όλους οι νησιώτες, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, θα παρέχονται οι ίδιες υπηρεσίες χωρίς την ανάγκη μετακίνησης τους».

Ο κ. Βρούτσης δήλωσε:
«Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα η νησιωτικότητα λήφθηκε σοβαρά υπόψη. Η Ελληνική Κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα ότι στηρίζει τα νησιά, όπως αποδεικνύεται εξάλλου και από την επιτυχή διεκδίκηση για χαμηλότερο ΦΠΑ στα νησιά το οποίο διατηρείται ως έχει».

Τα Φορολογικά ΚΕΠ θα στεγάζονται σε κτίρια των ΟΤΑ, ώστε να επιτευχθούν συνέργειες και να ελαχιστοποιηθεί το κόστος λειτουργίας τους. Στα Γραφεία αυτά οι πολίτες θα μπορούν να διεκπεραιώνουν κάθε εργασία, για την οποία προσέρχονταν στο παρελθόν στις ΔΟΥ.
Το Υπουργείο Οικονομικών θα δημοσιεύσει σύντομα και λοιπές ενέργειες που προωθεί, μέσω των οποίων οι πολίτες δεν θα χρειάζεται πλέον να προσέρχονται στις ΔΟΥ, όπως η ηλεκτρονικοποίηση των διαδικασιών μέσω TAXISnet, η κατάργηση πληρωμών στις ΔΟΥ με την πληρωμή στις Τράπεζες, η κατάργηση του ΚΒΣ κλπ.
Στόχος των ενοποιήσεων είναι η μεγιστοποίηση της συλλογής εσόδων για το Κράτος. Αυτό απαιτεί πολλούς ελέγχους, ενώ η πλειονότητα των ελέγχων γίνεται ηλεκτρονικά (με διασταυρώσεις κλπ) και όχι επιτόπια. Η μεγιστοποίηση των ελέγχων απαιτεί συγκέντρωση του κατακερματισμένου προσωπικού σε λίγα σημεία (στις ΔΟΥ). 

ενάντια στο κλείσιμο των ΔΟΥ στα νησιά δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Την απόλυτη στήριξή του προς τους Δημάρχους και φορείς των νησιών του Αιγαίου εξέφρασε ο Νίκος Συρμαλένιος στη σύσκεψη που έγινε την Τετάρτη το βράδυ στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και Εργασίας Γ. Βρούτση, σχετικά με το κλείσιμο των ΔΟΥ στα νησιά.
Στη σύσκεψη έγινε φανερό ότι, παρά τις διαμαρτυρίες και τις ενστάσεις των εκπροσώπων των νησιών, που έθεσαν σοβαρά ζητήματα και ερωτηματικά για την άμεση δυνατότητα υποκατάστασης των μέχρι σήμερα υποθέσεων για τις οποίες προσφεύγουν οι πολίτες στις εφορίες, η κυβέρνηση προχωρά ούτως ή άλλως στην ειλημμένη απόφαση της να κλείσουν οι ΔΟΥ μέχρι τις 14/1/2013, αφού όπως δηλώθηκε ξεκάθαρα, αυτό αποτελεί δέσμευση του 2ου μνημονίου.
Αναπάντητα έμειναν επίσης τα ερωτήματα για την πλήρη υποκατάσταση των ΔΟΥ από τα φορολογικά ΚΕΠ, αφού οι αποφάσεις αυτές προχωρούν, χωρίς προετοιμασία, χωρίς υποδομή, χωρίς δοκιμαστικό μεταβατικό στάδιο, χωρίς ολοκλήρωση του συστήματος TAXIS. Έτσι, παρά τις εξ αντιθέτου υπουργικές διαβεβαιώσεις, δεν δόθηκαν πειστικές απαντήσεις, ούτε για την ταλαιπωρία μετακίνησης των πολιτών από νησί σε νησί, ούτε για τη διασφάλιση των εργαζομένων, ούτε και για τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των νέων υπηρεσιών, οι οποίες θα φιλοξενούνται υποχρεωτικά σε χώρους των κατά τόπους ΟΤΑ.

Επίσης την Πέμπτη 1/11, σε συνάντηση αντιπροσωπείας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από το Θ. Δρίτσα (Α΄Πειραιά), Γ. Ζερδελή (Λέσβου), Α. Καλογερή (Σάμου), Δ. Γάκη (Δωδεκανήσου) και Ν. Συρμαλένιο (Κυκλάδων), με τους Δημάρχους Άνδρου Γ. Γλυνό, Λέσβου Δ. Βουνάτσο, Θήρας Ν. Ζώρζο, Τήνου Π. Κροντηρά και Ικαρίας Χρ. Σταυρινάδη, επαναλήφθηκε και πάλι η πλήρης στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στον αγώνα των νησιωτικών ΟΤΑ και των τοπικών φορέων για τη διατήρηση των ΔΟΥ, αλλά και των άλλων υπηρεσιών, που είναι σε διαδικασία κλεισίματος (Τελωνεία, ΙΚΑ, Ειρηνοδικεία). 
Επισημάνθηκε ότι τα νησιά δέχονται πλέον συνεχή χτυπήματα, αφού το κλείσιμο ζωτικών υπηρεσιών και η συρρίκνωση των υπηρεσιών υγείας, παιδείας και άλλων κοινωνικών δομών, όχι μόνο δεν παίρνουν υπόψη τις συνθήκες της νησιωτικής ιδιαιτερότητας, αλλά δημιουργούν πρόσθετα και δυσβάστακτα προβλήματα για τη διαβίωση και παραμονή των κατοίκων στα νησιά.

συντονιστική επιτροπή Θηραίων Πολιτών για την ανέλκυση του Sea Diamond – ανακοίνωση για τις πρόσφατες συναντήσεις στο Υπ. Ναυτιλίας

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Sea Diamond, με αφορμή τις πρόσφατες συζητήσεις στο Υπ. Ναυτιλίας Αρχών του νησιού με τον υπουργό, για το θέμα του ναυαγίου του Sea Diamond, αναφέρεται οτι,

Πάνε σχεδόν 6 χρόνια από τη βύθιση του Κ/Ζ Sea Diamond και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου θα μεριμνήσει για τη σύνταξη φακέλου στην υπόθεση του Sea Diamond. Σε συνεργασία με τους Γενικούς Γραμματείς και τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του ΥΝΑ, θα συνταχθεί σχετικός φάκελος με τις μέχρι σήμερα ενέργειες όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών, ώστε να διαμορφωθεί η σημερινή κατάσταση της υπόθεσης και να καθοριστεί συγκεκριμένος συνομιλητής μεταξύ του Δήμου Θήρας και του Υπουργείου Ναυτιλίας.

Αυτά μεταξύ άλλων, δήλωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Κωστής Μουσουρούλης κατά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία του νησιού την Τρίτη 30/10/2012, που αποτελείτο από το Δήμαρχο, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, τον Νομικό και Τεχνικό σύμβουλο του Λιμενικού Ταμείου και μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Sea Diamond.

Απέφυγε να δεσμευτεί στο παραμικρό εκτιμώντας ότι το ζήτημα του ναυαγίου του Sea Diamond είναι ζήτημα μεγάλων διαστάσεων, χαρακτηρίζοντάς το διεθνές ως προς το επιστημονικό, οικονομικό και νομικό του χαρακτήρα, αλλά και εγχώριο αφού είναι καθαρά πολιτικό και περιβαλλοντικό.
Κατά την συζήτηση συνεχάρη την επιτροπή για τον μέχρι σήμερα αγώνα της, την οργανωμένη φωνή των πολιτών της Σαντορίνης όπως είπε χαρακτηριστικά και πρότεινε να δημιουργηθεί τοπικός επίσημος θεσμικός φορέας διαχείρισης του ναυαγίου Sea Diamond, από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, το Δήμο, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, την Αντιπολίτευση, το Λιμεναρχείο και τη Συντονιστική Επιτροπή. Μετά την ενημέρωσή του, και μέσα στις επόμενες ημέρες, θα καθοριστεί από πλευράς του υπουργείου νέα συνάντηση με το Δήμαρχο Θήρας και τους συνεργάτες του. 

o Περιφερειάρχης για την κοινωνική οικονομία και επιχειρηματικότητα – «Με οποιοδήποτε κόστος να υποστηριχθούν όσοι πλήττονται από την κρίση»

Την ανάγκη, μέσω των δράσεων της κοινωνικής οικονομίας, «να εξασφαλιστεί για κάθε πολίτη το θεμελιώδες δικαίωμα στην κοινωνική ένταξη, την απασχόληση και να καταπολεμηθεί η εργασιακή αβεβαιότητα» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης στη σημερινή (2.11) ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο με θέμα «Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις: Δυνατότητες Απασχόλησης και Βιώσιμης Τοπικής Ανάπτυξης», με πρωτοβουλία της Περιφέρειας της Αναπτυξιακής της εταιρεία, «Ενεργειακή Α.Ε.», και σε συνεργασία με τον Ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Νίκο Χρυσόγελο, τον Δήμο Κω και την «ΚΩΣ ΑΣΠΙΣ».
Στον χαιρετισμό του, ο Περιφερειάρχης τόνισε μεταξύ άλλων:

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι ΟΤΑ, μιας και μέσω της κοινωνικής οικονομίας και των κοινωνικών επιχειρήσεων, ενισχύεται ο παρεμβατικός τους ρόλος στην αντιμετώπιση του αυξανόμενου κινδύνου κοινωνικού αποκλεισμού των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων του κάθε Δήμου.  Φυσικά και των ανέργων και των νέων, γενικότερα.
Οι αυτοδιοικητικοί θεσμοί είναι οι φορείς που μπορούν να ενθαρρύνουν αυτές τις πρωτοβουλίες μιας και αντιλαμβάνονται καλύτερα ότι η διάσταση της απασχόλησης δεν μπορεί να διαχωριστεί  από το σύνολο των  συνθηκών κοινωνικής ενσωμάτωσης και κυρίως του γενικότερου περιβάλλοντος που ενθαρρύνει τέτοιες δράσεις.

Στην παρούσα οικονομική συγκυρία και σε ένα προβληματικό και απρόβλεπτο περιβάλλον, την κοινωνία στα πρόθυρα έκρηξης και κατάρρευσης, η σημερινή ημερίδα ίσως είναι μια αναλαμπή στην καταχνιά.
Και αυτό γιατί μας δίδεται η δυνατότητα να τολμήσουμε ένα νέο ξεκίνημα, να ενημερώσουμε και να ενημερωθούμε, να αναπτύξουμε νέες ιδέες και να πάρουμε νέες πρωτοβουλίες.
Να προσεγγίσουμε το σήμερα με ρεαλισμό, εστιάζοντας στα τοπικά δεδομένα, έχοντας καλύτερη γνώση του χώρου σε κάθε νησί.
Να προδιαγράψουμε και να στοχεύσουμε, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τη σημερινή κατάσταση, να περιγράψουμε και τις βασικές προϋποθέσεις που μπορούν να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος και την ανάπτυξή του.

Έχουμε επισημάνει ότι κανένας σχεδιασμός και κανένα πρόγραμμα δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό εάν δεν εξυπηρετεί την κοινωνία, εάν δεν έχει την αποδοχή της και εάν δεν εξυπηρετεί, εν τέλει, τον πολίτη, του οποίου τη συμμετοχή επιδιώκει.
Να γιατί όλα θα εξαρτηθούν από την ανταπόκριση της κοινωνίας και των πολιτών. Είναι σημαντικό μαζί με την στρατηγική ανάπτυξης να προωθήσουμε και την κοινωνική στρατηγική. Πρέπει η στόχευση μας να είναι σταθερά προσανατολισμένη στην εξασφάλιση προοπτικών απασχόλησης.

Σίγουρα τα σημερινά δεδομένα σε εθνικό επίπεδο λειτουργούν αποτρεπτικά στα αισιόδοξα σενάρια όμως έχουμε υποχρέωση να κάνουμε τα πάντα και με οποιοδήποτε κόστος να στηρίξουμε τους πληττόμενους από την κρίση και τα μέτρα συμπολίτες μας.

Η εκμετάλλευση όλων των δυνατοτήτων που δίνει η κοινωνική οικονομία και οι αντίστοιχες δομές είναι η πρόταση που αυτή τη στιγμή δίνει μια ελπίδα και θα έλεγα και προοπτική για έναν ολόκληρο κόσμο που κινδυνεύει να βρεθεί στο περιθώριο και πρέπει τώρα να βοηθηθεί να παραμείνει ενταγμένος στην κοινωνία.
Και αυτό πρέπει να αποτελέσει μια συλλογική από όλους μας δράση, προκειμένου να αποτραπούν οι καταστροφικές επιπτώσεις της περιθωριοποίησης.
Πρέπει να εξασφαλίσει για κάθε πολίτη το θεμελιώδες δικαίωμα στην κοινωνική ένταξη την απασχόληση και να καταπολεμηθεί η εργασιακή αβεβαιότητα».

την συμμετοχή στην απεργία 6 και 7.11 αποφάσισε η Π.Ν.Ο – δεμένα τα πλοία

Την 1η.11 πραγματοποιήθηκε το ετήσιο τακτικό και προσυνεδριακό Γενικό Συμβούλιο της ΠΝΟ.
Κατα την διάρκειά του, ομόφωνα αποφασίστηκε η συμμετοχή της ΠΝΟ στην 48ωρη Γενική Απεργία της ΓΣΕΕ που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 6 και Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012.

Ακόμη, επαναβεβαιώθηκε η θέση της ΠΝΟ, που είχε διατυπωθεί και πρόσφατα με σχετικό έγγραφό της στα Πολιτικά Κόμματα και τους αρμόδιους Υπουργούς για να μην ξεπουληθεί η ακίνητη περιουσία του ΝΑΤ και των εποπτευομένων από το Ταμείο Οργανισμών, εκφράζοντας για μια ακόμη φορά την κάθετη αντίθεσή της και τονίζοντας «Κάτω τα χέρια από την ακίνητη περιουσία των ναυτεργατών».

Κατα την διάρκεια των εργασιών, αναφορές έγιναν στην συνεχιζόμενη για δύο χρόνια πολιτική επιστράτευση των Ελλήνων ναυτεργατών, απαιτώντας την άμεση άρση του αντιδημοκρατικού και αντικοινωνικού αυτού μέτρου και την κατάργηση της νομοθεσίας που την επιβάλλει.

η Π.Ε.Δ. για την απαγόρευση προσλήψεων σε Δήμους…

Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά, με κοινοποίηση στους Προέδρους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της ΔΗΜ.ΑΡ., τους Υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τους Βουλευτές της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, την Κ.Ε.Δ.Ε. και τους ΟΤΑ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με θέμα: «την απαγόρευση των προσλήψεων προσωπικού στους ΟΤΑ», έστειλε ο  Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου κος Ευστάθιος Κουσουρνάς Δήμαρχος Ρόδου.

Στην επιστολή του ο κ. Κουσουρνάς  αναφέρει τα εξής :

Σύμφωνα με πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση μας , στα πλαίσια του πολυνομοσχεδίου του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2013-2016, συμπεριλαμβάνεται διάταξη, σύμφωνα με την οποία θα απαγορεύεται οποιαδήποτε πρόσληψη προσωπικού σε Α΄βάθμιους Ο.Τ.Α. για χρονική περίοδο τεσσάρων (4) ετών.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα ΄΄ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΄΄ οι νησιωτικοί Δήμοι έχουν αναλάβει πληθώρα αρμοδιοτήτων, χωρίς παράλληλα να συνοδεύονται μέχρι σήμερα με τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους και το ανθρώπινο δυναμικό , το οποίο απαιτείται για την  άσκηση αυτών.
Η πλειοψηφία των μικρών  και μεσαίων νησιωτικών Δήμων  στερείται σήμερα του αναγκαίου προσωπικού και υπάρχουν μικροί Δήμοι, όπως οι Δήμοι Αγαθονησίου, Κάσου, Μεγίστης, Σικίνου, Κιμώλου και Φολέγανδρου, οι οποίοι στερούνται παντελώς  προσωπικού ή λειτουργούν με μέγιστο  προσωπικό τα δύο (2) άτομα ( 1 Διοικητικό υπάλληλο και 1 υπάλληλο ΚΕΠ).

Όπως γνωρίζεται στην πλειοψηφία των νησιών μας απουσιάζουν οι κρατικές  δομές και υπηρεσίες και ως εκ τούτου οι Δήμοι επιτελούν πολύπλευρο και πολυδιάστατο έργο  καλύπτοντας το κενό της απουσίας της Πολιτείας.
Το πάγωμα λοιπόν των προσλήψεων καθώς και η συνεχιζόμενη μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων ( ΚΑΠ) και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια τους Δήμους σε οικονομική ασφυξία και πραγματική αδυναμία συνέχισης της λειτουργίας τους.

Η αδυναμία λειτουργίας των νησιωτικών Δήμων θα οδηγήσει στη μη παροχή αναγκαίων υπηρεσιών, με αποτέλεσμα την ερήμωση των νησιών , η οποία πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία για ύψιστους εθνικούς λόγους όπως είναι αυτονόητο.

Τα νησιά μας αποτελούν την τελευταία παραμεθόριο γραμμή και ως εκ τούτου πρέπει να διαφυλάξουμε την παραμονή και  αξιοπρεπή διαβίωση των κατοίκων  τους.
Αποτελεί λοιπόν εθνική προτεραιότητα η απόσυρση όλων εκείνων των αρνητικών διατάξεων του πολυνομοσχεδίου, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε  την βιωσιμότητα των νησιών και την Εθνική μας κυριαρχία. Σε αντίθετη περίπτωση η Κυβέρνηση  θα είναι υπόλογη απέναντι στους νησιώτες για την κοινωνική και οικονομική καταστροφή στην οποία θα  οδηγηθούν οι Αιγαιοπελαγίτες, πρωτόγνωρη για την μακρόχρονη ιστορία τους.

Αν και αυτή την φορά δεν εισακουσθούμε, εμείς οι Δήμαρχοι των ακριτικών νησιών, δεν είμαστε διατεθειμένοι να διαχειρισθούμε την μιζέρια μας και ως εκ τούτου προτιθέμεθα να προβούμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις μη αποκλειομένων και των παραιτήσεων μας.»                               

ενημερωτικές συναντήσεις για την παρουσίαση της νέας υπηρεσίας (e-booking) του επιμελητηρίου Κυκλάδων

Τη νέα υπηρεσία του για διεξαγωγή Ηλεκτρονικών Κρατήσεων (e-booking), παρουσίασε το Επιμελητήριο Κυκλάδων σε μια σειρά στοχευμένων συναντήσεων με τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων στα νησιά Πάρο, Σύρο, Τήνο, Άνδρο, Μήλο, Σίφνο, Νάξο, Σαντορίνη και Μύκονο, στο χρονικό διάστημα από 17 Σεπτεμβρίου έως και 22 Οκτωβρίου. 

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων αυτών, οι συμμετέχοντες έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την υπηρεσία, με τους περισσότερους απ’ αυτούς να δηλώνουν συμμετοχή και να μπαίνουν άμεσα στη φάση εκπαίδευσης και εφαρμογής.

Επιπλέον, παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν αναλυτικά οι δυνατότητες του συστήματος με τους Επαγγελματικούς Συλλόγους Καταλυμάτων με καθολική ανταπόκριση, στο συμβούλιο της Κυκλαδικής Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων που πραγματοποιήθηκε στην Πάρο στις 08/10/12.

Η εφαρμογή e-booking του Επιμελητηρίου απευθύνεται στις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων των Κυκλάδων και προσφέρει τη δυνατότητα ενσωμάτωσης και λειτουργίας ενός εύχρηστου, πλήρους και αυτόνομου συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων (e-booking).

Με την υπηρεσία αυτή, το Επιμελητήριο Κυκλάδων κάνει ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την προβολή και προώθηση του τουριστικού προϊόντος των Κυκλάδων –μια προσπάθεια που είχε ξεκινήσει με τη δημιουργία και φιλοξενία μίνι-ιστοσελίδων για κάθε ενδιαφερόμενη επιχείρηση μέσα από τη δικτυακή «πύλη» www.e-kyklades.gr– δίνοντας στα τουριστικά καταλύματα –μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις,  ως επί το πλείστον– τη δυνατότητα εξωστρέφειας μέσα από τεχνολογία αιχμής.

Η δυνατότητα On-line Booking, μέσα από το σύστημα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, μπορεί να ενσωματωθεί τόσο στην εταιρική ιστοσελίδα του καταλύματος (website) και στη σελίδα της επιχείρησης στο Facebook, όσο και στη μινι-ιστοσελίδα του καταλύματος μέσα στην Τουριστική «Πύλη» www.e-kyklades.gr,  αποκτώντας, έτσι, ένα τριπλό «κανάλι» διάδρασης με τους δυνητικούς επισκέπτες.
           
Η λειτουργία της εφαρμογής γίνεται αποκλειστικά από την κάθε επιχείρηση και με πολλαπλούς τρόπους (διαχειριστικό, email και κινητό), ενώ προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες και την πολιτική κρατήσεων του κάθε καταλύματος. Η ευέλικτη δομή της επιτρέπει την ταυτόχρονη διαχείριση, στο ίδιο περιβάλλον, διαφορετικών καναλιών πώλησης, όπως άλλα συστήματα κρατήσεων (booking.com, expedia.com, venere.com κλπ), ταξιδιωτικά γραφεία και πρακτορεία, μεγιστοποιώντας συμπληρωματικά το τελικό αποτέλεσμα, προς όφελος της επιχείρησης.  

σύσκεψη για την Αμοργό

Ζητήματα που αφορούν την Αμοργό πρόκειται να συζητηθούν στην ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργου Πουσσαίου, την Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012 στις 09:30.

Στη συνάντηση έχουν κληθεί να συμμετάσχουν ο Δήμαρχος Αμοργού, οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες Νοτίου Αιγαίου, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, επικεφαλής των παρατάξεων Περιφερειακού Συμβουλίου, ο διοικητής του Νοσοκομείου Σύρου και οι προϊστάμενοι των διευθύνσεων της Περιφέρειας.

Η σύσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο των συναντήσεων που διεξάγονται με πρωτοβουλία του κ. Πουσσαίου και που έχουν στόχο την επίλυση δυσλειτουργίων αλλά και τον σχεδιασμό και προγραμματισμό δράσεων και πρωτοβουλιών για κάθε νησί της Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων.


η Π.Ε.Δ. για τις Δ.Ο.Υ.

Συνάντηση με το δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης και Αντιπρόεδρο της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου, Γιάννη Δεκαβάλλα, πραγματοποίησαν το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εφοριακών Υπαλλήλων, Μ. Μποτζάκης και η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Δ.Ο.Υ. Αττικής και Κυκλάδων, Ρένα Υφαντή, προκειμένου να εκθέσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις νησιωτικές Δ.Ο.Υ., μετά δε και την ανακοίνωση της Κυβέρνησης για την κατάργηση των περισσοτέρων Δ.Ο.Υ στις Κυκλάδες.
Ειδικότερα θα παραμείνουν σε λειτουργία οι Δ.Ο.Υ. Σύρου και Νάξου, οι οποίες θα πρέπει να εξυπηρετήσουν ένα νησιωτικό νομό με 24 κατοικημένα νησιά και με εντονότατα προβλήματα ενδοσυγκοινωνίας.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ. ζήτησαν από τον κο Δεκαβάλλα τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έτσι ώστε να μην εφαρμοσθεί ο σχεδιασμός για την κατάργηση των Δ.Ο.Υ. και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, όπως είναι σήμερα συμβάλλοντας στην εξυπηρέτηση των νησιωτών σε τοπικό επίπεδο, αλλά και συμβάλλοντας στην περαιτέρω κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη των Κυκλάδων.
Ο κος Δεκαβάλλας στέκεται αλληλέγγυος στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων  στις Δ.Ο.Υ. τα οποία άλλωστε σε ότι αφορά την κατάργηση των Δ.Ο.Υ., είναι και αιτήματα τόσο των αιρετών, αλλά και του συνόλου των τοπικών νησιωτικών κοινωνιών.
Ο κος δήμαρχος ενημέρωσε τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας ότι έχει γίνει παρέμβαση ήδη από τις αρχές Οκτωβρίου από το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και Εργασίας, κατά των προαναφερομένων καταργήσεων και συγχωνεύσεων των Δ.Ο.Υ., τονίζοντας για μία ακόμη φορά την συνταγματική έννοια της νησιωτικότητας και την αρχή της εξυπηρέτησης του πολίτη σε τοπικό επίπεδο. Η συνεχιζόμενη υποβάθμιση και η υποστελέχωση γενικότερα των δημοσίων υπηρεσιών οικονομικού και κοινωνικού χαρακτήρα θα οδηγήσουν στην οικονομική οπισθοδρόμηση των νησιών.
Οι δήμοι μας στηρίζουν τον αγώνα των εργαζομένων όχι μόνο για τη συνέχιση της λειτουργίας των αναγκαίων δημοσίων υπηρεσιών, αλλά και για την περαιτέρω στελέχωσή τους, έτσι ώστε και ο κάθε νησιώτης να απολαμβάνει τις υπηρεσίες εκείνες που του αναλογούν  και να μην είναι πολίτης γ΄ κατηγορίας.

έργα ύψους 1,3 εκ. ευρώ στα νησιά των Κυκλάδων, έπειτα από εισηγήσεις του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργου Πουσσαίου

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Π.Ν.Α.

Σημαντικές πρωτοβουλίες ανάπτυξης συνεργασιών, που πρόκειται να συμβάλλουν στην επίλυση σοβαρών προβλημάτων στην περιοχή των Κυκλάδων, πήραν το “πράσινο φως” από το Περιφερειακό Συμβούλιο που συνεδρίασε πριν λίγες ημέρες  στη Ρόδο.

Έπειτα από εισηγήσεις του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργου Πουσσαίου, επικυρώθηκαν προγραμματικές συμβάσεις για έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,3 εκ. ευρώ.

Εγκρίθηκε η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου για αξιοποίηση βάσης δεδομένων του ΟΚΧΕ (Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογράφησης της Ελλάδος) και του Εθνικού Κτηματολογίου με τη σύμπραξη των αρμόδιων Υπουργείων, ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 940.000 €.

Θετική ήταν η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου αναφορικά με τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Γενικού Νοσοκομείου Σύρου για την υλοποίηση του προγράμματος «Πρόληψη και Προαγωγή Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας», ένα πολύ σημαντικό έργο που διεξάγεται στα νησιά των Κυκλάδων, προϋπολογισμού 300.000 €.

Επίσης, με προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Ιστορικού Αρχείου Κυκλάδων θα υλοποιηθεί το έργο Εντοπισμού, καταγραφής, ταξινόμησης και προβολής (μέσω καταλογογράφησης σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, δημιουργίας βάσης δεδομένων και επιλεκτικής ψηφιοποίησης) του αρχειακού πολιτιστικού αποθέματος Κυκλάδων από τα ΓΑΚ Αρχεία Νομού Κυκλάδων, προϋπολογισμού 50.000 €. η συγκεκριμένη δράση έχει στόχο τα πολύτιμα Αρχεία του Νομού Κυκλάδων, τα οποία και κινδυνεύουν να καταστραφούν ή και να χαθούν δεδομένου του γεωγραφικού κατακερματισμού των Κυκλάδων, και της συχνής καταστροφής πολύτιμου αρχειακού υλικού από άγνοια ή αποθήκευση σε ακατάλληλους χώρους, να διασωθούν να συγκεντρωθούν και να ταξινομηθούν.

εκπροσώπηση της CPRM στην Κύπρο

Στην Κύπρο θα βρίσκεται το τριήμερο 3-5.11 ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης, ο οποίος και με την ιδιότητά του ως αντιπροέδρου της Επιτροπής Νήσων της CRPM, συμμετέχει στην αντιπροσωπεία του οργάνου που θα λάβει μέρος στην άτυπη Σύνοδο των Υπουργών, αρμόδιων για θέματα συνοχής, στο πλαίσιο της Κυπριακής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το τρέχον εξάμηνο. 
Ο Περιφερειάρχης, που θα συνοδεύεται από την αρμόδια αντιπεριφερειάρχη Ελευθερία Φτακλάκη, θα θέσει, για μία ακόμα φορά,  και εν όψει της οριστικοποίησης των διαρθρωτικών προγραμμάτων, το αίτημα να καταταγεί το Νότιο Αιγαίο στις Περιφέρειες του Στόχου Μετάβασης, αντί του Στόχου 2 που είναι σήμερα, αίτημα που ήδη έχει υιοθετηθεί από την πρόσφατη Γενική Συνέλευση της CRPM στην Πολωνία. 

στο συνέδριο του ΣΕΤΕ η αντιπεριφερειάρχης Ελ. Φτακλάκη

Στις εργασίες του ετήσιου συνεδρίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το διήμερο 29-30 Οκτωβρίου 2012, παρέστη η αρμόδια για θέματα τουρισμού Αντιπεριφερειάρχης Ελ. Φτακλάκη, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.

Στην ημερίδα αυτή συμμετείχε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος για τη Βιομηχανία και τις Επιχειρήσεις  A. Tajani που επισήμανε πως για να παραμείνει η Ευρώπη ο πρώτος τουριστικός προορισμός στον κόσμο και να προσελκύσει τη ζήτηση των αναδυόμενων αγορών πρέπει να διαμορφωθεί μια στρατηγική που θα μεταμορφώσει τον κλάδο του τουρισμού σε μια πραγματική σύγχρονη βιομηχανία στοχεύοντας στην τεχνολογία, την κατάρτιση και την ποιότητα.
Αναφερόμενος δε στη χώρα μας τόνισε πως πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα του τουρισμού και αναφέρθηκε σε δράσεις και προγράμματα που θα μπορούσαν να ενισχύσουν το τουριστικό προϊόν της χώρας μας προς αυτή τη κατεύθυνση.

Σε σύντομη συνομιλία τους, η αντιπεριφερειάρχης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον κο A. Tajani ότι η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου υποστηρίζει την αναγκαιότητα να γίνει ο τουρισμός ξεχωριστός άξονας στα πλαίσια των σχεδιασμών της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2014-2020, και για το σκοπό αυτό θα σταλεί σχετικό υπόμνημα.

Κατά τη διάρκεια  της ομιλίας της η Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας, κ. Μαρία Δαμανάκη μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην επιτυχία των πιλοτικών μέτρων που υιοθετήθηκαν για πρώτη φορά φέτος σχετικά με  την απλούστευση  των διαδικασιών και τη μείωση του χρόνου στην έκδοση της Βίζας Σέγκεν για τους τουρίστες από τρίτες χώρες που θέλουν να επισκεφτούν την Ευρώπη και βεβαίως την Ελλάδα. Επίσης αναφέρθηκε και στη προοπτική για επέκταση και μονιμοποίηση των πρακτικών αυτών και υπερτόνισε τις πρωτοβουλίες που είχε λάβει η ίδια σε συνεργασία με τους άλλους Επιτρόπους σχετικά με τη διαδικασία διευκόλυνσης εισόδου των τουριστών από τις τρίτες χώρες με σκοπό η Ευρώπη να μπορέσει να γίνει 1ος διεθνής τουριστικός προορισμός.
Σε κατ’ ιδίαν συζήτηση που είχε η κα Φτακλάκη με την  Ελληνίδα Επίτροπο, της θύμισε την ανοιχτή πρόσκληση του Περιφερειάρχη να επισκεφτεί το Ν. Αιγαίο και να ενημερώσει όλους τους φορείς σχετικά με το χωροταξικό (θαλάσσιος τουρισμός), καθώς η περιφέρεια μας είναι ο κατεξοχήν θαλάσσιος προορισμός. 

«πολίτες κόντρα στον καιρό» για την συνεδρίαση (30.10) του Περιφερειακού Συμβουλίου

Σύμφωνα με ανακοίνωση της παράταξης «πολίτες κόντρα στον καιρό»,

Στις 30 Οκτωβρίου 2012 η παράταξη μας συμμετείχε στο Περιφερειακό Συμβούλιο  Νοτίου Αιγαίου που έγινε στη Ρόδο με τους Περιφερειακούς Συμβούλους Παύλο Χρυσαφίδη και Νεκτάριο Σαντορινιό.

Στο 2ο θέμα “Πορεία (ΕΣΠΑ) ΠΔΕ (Εθνικοί Πόροι) ΠΔΕ (Ίδιοι Πόροι)”, τοποθετήθηκε ο περιφερειακός σύμβουλος Νεκτάριος Σαντορινιός και ανέφερε τα εξής:
-Σχολίασε την απουσία όχι μόνο γραπτής εισήγησης για το θέμα (πλην κάποιων πινάκων που διανεμήθηκαν) αλλά και ενημέρωσης εκ μέρους του Περιφερειάρχη για τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου που είχε πραγματοποιηθεί την προηγούμενη εβδομάδα.
-Επεσήμανε ότι έχει καταντήσει “γραφικό” να αναφερόμαστε όλοι στη γραφειοκρατία που σκοτώνει τα έργα και θα πρέπει επιτέλους να αναληφθεί πρωτοβουλία για να αλλάξει το νομικό πλαίσιο εκτέλεσης των έργων, ενώ ταυτόχρονα τόνισε ότι η ολοένα αυξανόμενη υποστελέχωση λόγω της κυβερνητικής πολιτικής των μικρών ιδίως δήμων, η ερήμωση των νησιών και των υπηρεσιών οδηγούν έχουν σαν αποτέλεσμα την αδυναμία εκτέλεσης έργων.
-Συμφώνησε με την ανάγκη απένταξης κάποιων έργων από το ΕΣΠΑ, προκειμένου να μην χαθούν πόροι -όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης- με την προϋπόθεση όμως να αντικατασταθούν από έργα Δημοσίων Επενδύσεων -κατά προτεραιότητα, έργα κυρίως μικρών νησιών μέσα από διαδικασίες δημοκρατικού προγραμματισμού- και όχι να καλυφθούν με λογιστικά τερτίπια όπως συνέβη στο παρελθόν.
-Κατέδειξε το μείζον πρόβλημα της πιθανής αδυναμίας ολοκλήρωσης των έργων που εκτελούνται από εθνικούς πόρους, δεδομένης της ουσιαστικής κατάργησης -με τα νέα μέτρα- του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Στο 3ο θέμα “Η Διαχείριση του νερού, των λυμάτων και των απορριμμάτων στο Νότιο Αιγαίο – Ο ρόλος της Περιφέρειας”, ο περιφερειακός σύμβουλος Νεκτάριος Σαντορινιός, χωρίς να μειώσει τη σημασία της παρούσας συζήτησης για τις περιβαλλοντικές υποδομές στην Περιφέρεια Ν.Αιγαίου, επεσήμανε ότι “δεν αρκεί να έχουμε στα χέρια μας μια λίστα έργων που εκτελούνται, εκτελέσθηκαν ή θα εκτελεστούν ...  ζητούμενο είναι συζητήσουμε την πολιτική κατεύθυνση της ΠΝΑ στα σοβαρότατα αυτά ζητήματα”.

Στο 13ο θέμα σχετικά με την έγκριση συμμετοχής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ως Φορέας Υποστήριξης, στο πρόγραμμα “Προώθηση της Βιώσιμης Ανάπτυξης στα νησιά του Αιγαίου – ΖΩΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ (LIFE FOR ISLANDS)”, στο πλαίσιο της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος του προγράμματος “LIFE+ Πρόγραμμα για την Περιβαλλοντική Πολιτική και Διοίκηση”, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης καταψήφισαν την πρόταση, καθώς -όπως προκύπτει από το Τεχνικό Δελτίο του έργου αλλά και από την εισήγηση- η επιλογή των νησιών αλλά και τα κριτήρια επιλογής του πιλοτικού έργου είναι ασαφή, ενώ δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο το ιδιοκτησιακό καθεστώς της πιλοτικής μονάδας.
Αναλυτικότερα, οι λόγοι που ανέδειξε κατά την τοποθέτησή του ο περιφερειακός σύμβουλος Παύλος Χρυσαφίδης, για την καταψήφιση της συγκεκριμένης πρότασης, ήταν οι εξής:
1. Μέσα από τα σχέδια για τις ΑΠΕ θα πρέπει να αναδειχθεί η ανάγκη για τον περιορισμό της εφαρμογής για την κάλυψη των αναγκών του νησιού και να αποτραπεί η δημιουργία ΒΑΠΕ.
2. Δεδομένου ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο έρχεται εκ των υστέρων να επικυρώσει τη συμμετοχή της Περιφερειας, θα πρέπει πριν την έγκριση υλοποίησης της πράξης να έχουμε λεπτομερέστερη ενημέρωση για τις παραπάνω ασάφειες και να συμμετέχουμε εκπρόσωπο μας στο σχεδιασμό υλοποίησης του έργου.
3. Επειδή υπάρχει ο κίνδυνος για την αξιοποίηση κοινοτικών πόρων που προορίζονται για την Ελλάδα να χρησιμοποιηθούν προς όφελος της Γερμανικής Εταιρείας πρέπει να διασφαλιστεί η κυριότητα της πιλοτικής μονάδας από Έλληνα εταίρο.
Στο 18ο θέμα “Έκθεση Αποτελεσμάτων Εκτέλεσης Προϋπολογισμού Δαπανών γ΄ Τριμήνου 2012-Αναμόρφωση προϋπολογισμού”, οι περιφερειακοί μας σύμβουλοι επεσήμαναν ότι, όπως και στο 2ο τρίμηνο, έτσι και τώρα παρατηρείται μεγάλη υστέρηση εσόδων και εξόδων και ότι η πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού αναδεικνύει το ζοφερό μέλλον που επιφυλάσσουν τα μνημονιακά μέτρα της κυβέρνησης, γεγονός που πολιτικά επιβάλλει την καταψήφισή του.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα προταθέντα ψηφίσματα, οι περιφερειακοί σύμβουλοι ψήφισαν ως εξής:
1. Για το μείζον ζήτημα της παραχώρησης των λιμανιών, υπερψήφισαν το σχέδιο της πλειοψηφίας με ορισμένες προσθήκες τις οποίες πρότειναν, όπως είναι το αίτημα για την ανάκληση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης  που προβλέπει τη μεταφορά των λιμανιών στο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου).
2. Για τις καταργήσεις των ΔΟΥ, υπερψήφισαν το ψήφισμα που κατάθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση.
3. Για το ακτοπλοϊκό, υπερψήφισαν το σχέδιο της πλειοψηφίας με την προσθήκη ότι η προϋπάρχουσα κατάσταση ήταν ήδη ανεπαρκής και επιδεινώνεται με την κατάργηση των δρομολογίων και την υποχρηματοδότηση των γραμμών.
            

“λαϊκή Συσπείρωση” της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για την συνεδρίαση (30.10) του Περιφερειακού Συμβουλίου

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, σχετικά με την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου στις 30-10-2012, διαβάζουμε ότι,

Το Περ. Συμβούλιο εκτός των άλλων θεμάτων ασχολήθηκε και με την πορεία υλοποίησης του Ε.Σ.Π.Α κ του Π.Δ.Ε καθώς και με την διαχείριση τον νερού και των λυμάτων και των απορριμμάτων  στο Ν. Αιγαίο.
Από την συζήτηση στο Περ. Συμβούλιο  για άλλη μια φορά αναδείχθηκαν οι 2 πολιτικές σε αυτό. Η Πολιτική της Περιφερειακής Αρχής και όσων συμπορεύονται μαζί της που κριτήριο της στρατηγικής της είναι η ενίσχυση των επιχειρηματικών συμφερόντων και η πολιτική της Λαϊκής Συσπείρωσης που είναι η υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων

Πιο συγκεκριμένα: μέσα από την υλοποίηση του ΕΣΠΑ και των Π.Δ.Ε τα χρήματα τα οποία θυμίζουμε είναι χρήματα των λαών της Ε.Ε και των Ελλήνων μαζί, κυρίως κατευθύνονται για την στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου π.χ ακόμα και όταν αναφέρονται σε ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων εννοούν επιχειρήσεις των 50-250 ατόμων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα καμία στήριξη των μικρομάγαζων που μαζικά κλείνουν.
Σε πρόσφατο Περιφειακό Συμβούλιο στην Λέρο  ειπώθηκε καθαρά η ανάγκη διοχέτευσης τέτοιων κονδυλίων για την κατασκευή δρόμων που θα διευκολύνουν την μεταφορά εμπορευμάτων σε επίπεδο Ε.Ε. Εμπεριέχει φυσικά και τις προϋποθέσεις για την άρση οποιαδήποτε δεσμεύσεων που υπήρχαν για την απόλυτη ασυδοσία των επιχειρηματικών ομίλων για την κερδοφορία τους, με διευκόλυνση στις χωρίς όρους αδειοδότηση, ξεπούλημα- χάρισμα δημόσια γης, ακόμη και σε ακτές, δάση περιοχές ΝΑΤΟΥΡΑ κλπ με πλήρη διάλυση εργασιακών δικαιωμάτων όπως άλλωστε ψηφίστηκε από την Περιφέρεια, όχι ονομαστικά ως Ε.Ο.Ζ αλλά το περιεχόμενο των Ε.Ο.Ζ.

Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Λίλα Καφαντάρη τόνισε μεταξύ άλλων ότι:  Τα χρήματα αυτά είναι χρήματα  του Ελληνικού λαού και πρέπει να διατεθούν από την Περιφέρεια για την ανακούφιση του λαού σε βασικές ανάγκες σε διατροφή, υγεία, πρόνοια, θέρμανση, στα σχολεία κλπ και όχι στους επιχειρηματικούς ομίλους. Αποκαλύφθηκε για άλλη μια φορά ακόμη ο χαρακτήρας του Καλλικράτη ως προωθητικού μηχανισμού υλοποίησης όλων των αντιδραστικών αλλαγών που προωθούνται σε όλη την χώρα από και σε όλα τα κράτη της Ε.Ε. Με την συζήτηση για την διαχείριση του νερού- λυμάτων- απορριμμάτων που αποτελούν πεδίο μεγάλης κερδοφορίας για το κεφάλαιο όπως αποδείχτηκε με την πρόσφατη Ελληνογερμανική συμφωνία στη συνάντηση των 13 περιφερειαρχών με τον Γερμανό υπεύθυνο Χανς Φούκτελ. Στόχος αυτηής της συμφωνίας είναι η παράδοση στο γερμανικό κεφάλαιο δράσει όπως απορρίμματα, ενέργεια κλπ με πρόσχημα την παροχή τεχνογνωσίας της Γερμανικής Τοπ. Αυτοδιοίκησης στη Τοπική Αυτοδιοίκηση της Ελλάδας και ήδη ο Περιφερειάρχης υπόδειξε την Νάξο κ την Άνδρο για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Σε αυτήν την Ελληνογερμανική συμφωνία έχει μοιρασθεί στους Δήμους ερωτηματολόγιο οπού προβλέπεται στο πρωτόκολο  συνεργασίας στο οποίο θα επιθυμούσαν να συνεργασθούν με Γερμανούς τεχνοκράτες δηλ. με εκπροσώπους εταιρειών για να αρχίσει έτσι η διείσδυση τους σε δράσεις των Δήμων.

Ν. Συρμαλένιος – η ομιλία του στην συζήτηση για τα Επείγοντα Μέτρα Μεσοπρόθεσμης Δημοσιονομικής Στρατηγικής

Σύμφωνα με το κείμενο του κ. Συρμαλένιου που διαβάστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής για το Σχέδιο Νόμου «Επείγοντα Μέτρα Μεσοπρόθεσμης Δημοσιονομικής Στρατηγικής και κατάργηση ελάχιστου ποσοστού του Ελληνικού Δημοσίου σε Δημόσιους Οργανισμούς, Λιμάνια κλπ»,

Προχθές, στις ομιλίες μας πολλοί συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, σας βομβάρδισαν στο σύνολο και στα άρθρα του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, το οποίο ξεπουλά τη χώρα στα ιδιωτικά συμφέροντα. Παρόλα αυτά εσείς συνεχίζετε ασυγκίνητοι το καταστροφικό σας έργο, παρόλο που κατά βάθος αν αναρωτηθείτε με τον εαυτό σας και τη συνείδηση σας, όση σας έχει απομείνει, θα βάλετε και κάποια ερωτηματικά για τις ευθύνες που αναλαμβάνετε έναντι της ιστορίας αυτού του τόπου. Και καλά να παραδεχθώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει σχέδιο, είμαστε λαϊκιστές, δεν έχουμε πρόγραμμα, οραματιζόμαστε την ουτοπία και ό,τι άλλο θέλετε. Αυτή την έρμη επιστημονική επιτροπή της βουλής, δεν την λαμβάνετε υπόψη;;;
Σας είπε προχθές ο Π. Λαφαζάνης για τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που η Επιτροπή επισημαίνει, αλλά εσάς δεν ιδρώνει το αυτί σας.
Δεν έχετε ούτε καν εμπιστοσύνη στην πολιτική σας, αφού φέρνετε τώρα στα μουλωχτά, την ένταξη του Ταμείου των δημοσιογράφων στον ΕΟΠΠΥ.
Έρχομαι και εγώ λοιπόν να επαναλάβω, ειδικότερα επί του άρθρου 3, που κτίζει παντού τα παραθεριστικά χωριά, προς χάριν ακαθόριστων  για μας -ίσως συγκεκριμένων για σας-  συμφερόντων ιδιοκτητών–μεγαλοεπενδυτών, ότι:
Η επιστημονική επιτροπή της βουλής επί του άρθρου 3, υποβάλλει τουλάχιστον 10 ενστάσεις νομιμότητας και αντισυνταγματικότητας:

1)Στις περιοχές εκτός σχεδίου και όταν δεν υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός -κάτι που είναι ο κανόνας για τα νησιά του Αιγαίου- «…η δόμηση μόνο κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται, δυνάμενη να απαγορεύεται εν όλω ή εν μέρει...»
2)«…Ο καθορισμός των περιοχών αυτών (που θα οικοδομηθούν τα παραθεριστικά χωριά), γίνεται μόνο με την έγκριση σχεδίων χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού… Στο πλαίσιο αυτής της αρχής, μόνο η βιώσιμη ανάπτυξη που δεν επιφέρει βλάβη στο περιβάλλον … είναι επιτρεπτή από το Σύνταγμα…»
3)«…Υπό το φώς των ανωτέρω, η πολεοδόμηση εκτός σχεδίου για χρήση παραθεριστικού – τουριστικού χωριού, προϋποθέτει εκπόνηση ΕΣΧΑΔΑ…»
4)«…η έγκριση των πολεοδομικών μελετών (όπως προβλέπεται από το εν λόγω ν/σ), γίνεται με υπουργική απόφαση … όμως οι διοικητικές πράξεις, μέσω των οποίων επιχειρείται ο πολεοδομικός σχεδιασμός, πρέπει να έχουν τον χαρακτήρα προεδρικών διαταγμάτων…»
5)«…Κατά συνέπεια, διατάξεις με τις οποίες ανατίθεται η ρύθμιση των ανωτέρω ζητημάτων, σε άλλα πλην του Προέδρου της Δημοκρατίας όργανα, αντίκειται στο άρθρο 24 του Συντάγματος….»
6)«…Σύμφωνα με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, ... η αξιοποίηση του αιγιαλού και της παραλίας, πρέπει να μην εμποδίζει την ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση των λουομένων, εκτός αν αυτό επιβάλλεται για λόγους εθνικής άμυνας, δημόσιας τάξης και ασφάλειας, προστασίας αρχαίων, του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας και εφόσον προβλέπεται στην οικεία σύμβαση παραχώρησης…»
7)«…Η τελευταία διατύπωση-φράση, …σύμβαση παραχώρησης..., δεν καθίσταται σαφές αν αποτελεί όρο, από τον οποίο εξαρτάται η ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση των λουομένων στην παραλία και τον αιγιαλό….¨
8)«…Η προτεινόμενη ρύθμιση δεν προσδιορίζει το διάστημα εντός του οποίου πρέπει να εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης και  Οικονομικών…»
9)«…η κατασκευή λιμένων οποιασδήποτε κατηγορίας σε οποιαδήποτε ακτή της χώρας, πρέπει να αποτελεί αντικείμενο ευρύτερου χωροταξικού σχεδιασμού, εντός του εθνικού ή του μείζονος περιφερειακού δικτύου λιμένων της χώρας…»
10)«…Ερευνητέον επομένως κατά πόσον τα ΕΣΧΑΔΑ πληρούν τις προϋποθέσεις του ευρύτερου χωροταξικού σχεδιασμού…»

Κατόπιν όλων αυτών, με ποια επιστημονική, νομική, συνταγματική τεκμηρίωση, προχωράτε απτόητοι στην ψήφιση του νομοσχεδίου;;; Δεν καταλαβαίνετε ότι αυτό συνιστά μια ακόμα συνταγματική εκτροπή;;; Κύριοι της κυβέρνησης, οι πράξεις σας συνιστούν συνεχιζόμενα κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα, που ακυρώνουν το ρόλο της βουλής και το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας. Κυβερνάτε με θεσμικό αυταρχισμό στα όρια της κοινοβουλευτικής δικτατορίας, παραβιάζοντας εσείς το ευρωπαϊκό κεκτημένο, για το οποίο μας εγκαλείτε και το οποίο υποτίθεται ότι υπερασπίζεστε.
Εάν τελικά καταφέρετε να περάσετε αυτές τις διατάξεις και ανάμεσα τους το άρθρο 3, τότε θα αποτελέσετε τον καταστροφέα και του αρχέγονου πολιτισμού του Αιγαίου πελάγους, που μαζί με το περιβάλλον και την εξαιρετικού κάλλους ομορφιά του, αποτελούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, χάρις στα οποία επήλθε η όποια τουριστική ανάπτυξη.     
Στα νησιά μας, μετά τα συνεχή χτυπήματα με το κλείσιμο σειράς υπηρεσιών (ΔΟΥ, ΙΚΑ, Τελωνεία, Ειρηνοδικεία, δομές ψυχικής υγείας), νέο κύμα συγχωνεύσεων σχολείων, συρρίκνωση κοινωνικών δομών των ΟΤΑ, προϊούσα διάλυση της δημόσιας υγείας, κατάργηση ακτοπλοϊκών δρομολογίων, αυξήσεις εισιτηρίων και στις επιδοτούμενες γραμμές, ακολουθεί και το έγκλημα της ιδιωτικής πολεοδόμησης.
Με την ιδιωτική χωροταξία και την ανεξέλεγκτη και εκτεταμένη δόμηση των παραθεριστικών χωριών, σε ακτές, αιγιαλούς, περιοχές natura, βραχονησίδες κλπ, συντελείται εκτός από περιβαλλοντικό έγκλημα και οικονομικό έγκλημα. Δηλαδή δίνουμε γη και ύδωρ στους επενδυτές, την ίδια στιγμή που έχουμε πάρει τα πάντα από τους εργαζόμενους και από τα ασθενέστερα στρώματα του ελληνικού λαού.
Είναι φανερό ότι η κυβέρνησή σας, προχωρά σε ένα προμελετημένο έγκλημα σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης των νησιών μας. Στις επιδιώξεις σας αυτές, θα βρείτε απέναντι σας, όχι μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη συντριπτική πλειοψηφία των τοπικών κοινωνιών. Ήδη πληροφορηθήκαμε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο, στη σημερινή του συνεδρίαση στη Ρόδο, εξέδωσε ψηφίσματα κατά της κατάργησης των ΔΟΥ στα νησιά, κατά της παραχώρησης των λιμανιών, αλλά και  για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά σε ό,τι αφορά τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια.
Γι΄ αυτό σας προειδοποιούμε: Κάτω τα χέρια από τα νησιά! Κάτω τα χέρια από το Αιγαίο!

συναυλία του Νίκου Κυπουργού με την ορχήστρα των Κυκλάδων

Τα Τμήματα Πολιτισμού Δωδεκανήσου και Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σε συνεργασία με τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού και Αθλητισμού της Δημοτικής Κοινότητας Ρόδου, διοργανώνουν συναυλία με την «Ορχήστρα των Κυκλάδων», υπό τη διεύθυνση του γνωστού μουσικοσυνθέτη Νίκου Κυπουργού.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Νοεμβρίου και ώρα 21:00 στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου.
Στην συναυλία θα συμμετάσχει η χορωδία του Μουσικού Σχολείου Ρόδου, υπό την καθοδήγηση και διδασκαλία του μαέστρου Μιχάλη Καλαεντζή.
Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

η ΑΔΑ στην ημερίδα : «Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις: Δυνατότητες Απασχόλησης και Βιώσιμης Τοπικής Ανάπτυξης»

Την ιδιαίτερη σημασία της κοινωνικής οικονομίας και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας ως εναλλακτικής λύσης για την απασχόληση, ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνει ο τόπος μας, κυρίως για τα νησιά μας, τόνισε η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου, κατά το χαιρετισμό που απηύθυνε στην έναρξη της ημερίδας με θέμα «Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις: Δυνατότητες Απασχόλησης και Βιώσιμης Τοπικής Ανάπτυξης», σήμερα στη Ρόδο.

Η κα Καλογήρου αναφέρθηκε στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας από την οικονομική αυτή δραστηριότητα και την κάλυψη κοινωνικών αναγκών με εναλλακτική προσέγγιση ως προς τη δομή, τη λειτουργία και τη γενικότερη στόχευση των κοινωνικών επιχειρήσεων ως ενδιάμεσων φορέων μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
«Απαραίτητη είναι η στρατηγική σχεδίαση και η εφαρμογή συνολικής πολιτικής για την κοινωνική οικονομία  και την  κοινωνική επιχειρηματικότητα», πρόσθεσε η κα Καλογήρου , χαιρετίζοντας την έναρξη της ημερίδας και καταθέτοντας παράλληλα τη βεβαιότητα της για τη συμβολή αυτής στην προώθηση  και ενδυνάμωση του οικονομικού αυτού θεσμού της επιχειρηματικότητας, που θα μπορέσει να δώσει «ανάσα» ανάπτυξης στα νησιά μας.

o ΣΥΡΙΖΑ για τις δομές ΚΔΑΠ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Σύρου για τις δομές Κ.Δ.Α.Π.

Στα ερωτήματά μας, η απάντηση του Υπουργείου παρακάμπτει εκ του πονηρού το μέλλον των εργαζομένων στα ΚΔΑΠ μετά το 2013, αφήνοντας στην άγνοια και στην εργασιακή ανασφάλεια πάνω από 1100 εργαζομένους.
Επίσης, ενώ η διετής παράταση των Πλαισίων Στήριξης (ΕΣΠΑ) αποτελεί μια συνήθη πρακτική, η οποία θα μπορούσε να δώσει έστω μια πρόσκαιρη λύση, ο Υπουργός δε δεσμεύεται ούτε καν για αυτό.
Φράσεις όπως, «στόχος της συγχρηματοδοτούμενης δράσης δεν είναι η επιχορήγηση της λειτουργίας των Δομών παροχής Φύλαξης και Φροντίδας. Στόχος της Δράσης είναι η εξυπηρέτηση των γυναικών στην προσπάθεια τους για την εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής που πραγματοποιείται μέσω της χορήγησης εντολών τοποθέτησης των παιδιών τους στις Δομές, εφόσον αυτές πληρούν τις προυποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα και κατατάσσονται σε αντίστοιχο μητρώο της ΕΕΤΑΑ» εμπαίζουν τη νοημοσύνη μας, εμπλέκοντας τις έννοιες του στόχου και των μέσων πραγμάτωσής του.
Για κάθε εχέφρονα άνθρωπο είναι δεδομένο ότι χωρίς τη λειτουργία των δομών δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν οι μητέρες για τις οποίες επιθυμείται η εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.   
Εμείς, στο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ κάνουμε σαφές ότι θα συνεχίσουμε να ρωτάμε και να απαιτούμε σταθερή και πλήρους ωραρίου απασχόληση καταρτισμένου προσωπικού και δομές κοινωνικής πρόνοιας που να ανακουφίζουν την οικογένεια και να προάγουν την εκπαίδευση και την κοινωνικοποίηση.  

το νέο τεύχος του ηλεκτρονικού περιοδικού “εύπλοια”

Κυκλοφόρησε το νέο, 30ο τεύχος, του ηλεκτρονικού περιοδικού “εύπλοια” το οποίο μπορείτε να βρείτε και να διαβάσετε στην διεύθυνση:

Στα περιεχόμενα αυτού του τεύχους περιλαμβάνονται δημοσιεύσεις των, Νάνου Βαλαωρίτη με τίτλο “Τι είχαμε, τι χάσαμε και τι μας μένει ακόμα”, και “Για μιαν άλλη πολιτεία μεταξύ ουρανού και γης” του Τέου Ρόμβου.

Πέμπτη, Νοεμβρίου 01, 2012

σε καλό κλίμα η συνάντηση των δημάρχων και του Υπ. Οικονομικών

Χωρίς την πολυπόθητη θετική απάντηση ως προς το αίτημα των δημάρχων που εκπροσώπησαν τις περιοχές τους και τις τοπικές τους κοινωνίες, σχετικά με την μη κατάργηση των ΔΟΥ, ολοκληρώθηκε η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 31 Οκτωβρίου στο Υπ. Οικονομικών.
Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας, ο Υπ. Εργασίας κ. Βρούτσης καθώς και ο Γ.Γ, του Υπ. Οικονομικών κ. Θεοχάρης άκουσαν τις ενστάσεις για την κατάργηση των ΔΟΥ που τους μετέφεραν οι Δήμαρχοι, ενώ παρέλαβαν και τα δεκάδες ψηφίσματα των δημοτικών συμβουλίων, τις επιστολές εμπορικών συλλόγων, λογιστών κ.α. στις οποίες αναφέρονται η σωρεία προβλημάτων που θα δημιουργηθούν σε πολίτες και επαγγελματίες από την συγκεκριμένη επιλογή.

Στην συνάντηση συμμετείχαν δήμαρχοι νησιών του Αιγαίου καθώς και περιοχών της ηπειρωτικής Ελλάδας. Από πλευράς των Δημάρχων των νησιών έγιναν ιδιαίτερες και πολύ συγκεκριμένες αναφορές στην έννοια της νησιωτικότητας και στα σοβαρά προβλήματα που θα δημιουργηθούν σε πολίτες και επιχειρηματίες λόγο των υποχρεωτικών στο εξής μετακινήσεων από το ένα νησί στο άλλο.
Με την ολοκλήρωση της συνάντησης οι Υπουργοί δεσμεύθηκαν ότι θα εξετάσουν τα αιτήματα, ακόμη και κατά περίπτωση, για κάποιες περιοχές.

Παράλληλα, το πρωί της Πέμπτης 1η Νοεμβρίου ομάδα Δημάρχων από νησιωτικές, και όχι μόνο, περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο Δήμαρχος της Σαντορίνης, επισκέφθηκαν αντιπροσωπείες των κοινοβουλευτικών κομμάτων, στην έδρα του Ελληνικού Κοινοβουλίου ενημερώνοντάς τους για το θέμα της κατάργησης δεκάδων ΔΟΥ, απόφαση με την οποία διαφωνούν, ενώ παρέδωσαν στις αντιπροσωπείες των κομμάτων τα ψηφίσματα των δημοτικών συμβουλίων καθώς και επιστολές των Συλλόγων που έχουν τοποθετηθεί με επιχειρήματα υπέρ της μη διακοπής λειτουργίας των ΔΟΥ. 

Νωρίτερα, την αντίθεσή του στην κατάργηση των ΔΟΥ είχε εκφράσει με ψήφισμά του το Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου, αναφέροντας ότι,
“Η προαναγγελθείσα συγχώνευση – κατάργηση των ΔΥΟ ακολουθεί την κατάργηση των Ειρηνοδικείων και Τελωνείων σε νησιά της Περιφέρειάς μας, και συνιστά de facto αλλοίωση και ακύρωση της έννοιας της νησιωτικότητας και της ειδικής μέριμνας προς τον νησιωτικό χώρο, όπως αυτή προβλέπεται ρητά από το Σύνταγμα της χώρας.
Αμφισβητείται, ευθέως και όχι για πρώτη φορά, το αναφαίρετο δικαίωμα των νησιωτών για άμεση εξυπηρέτηση και πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες, χωρίς να μετακινούνται από τον τόπο διαμονής τους, δικαίωμα που πρέπει να διασφαλίζεται πάση θυσία και με κάθε κόστος.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου θεωρεί πολιτικά και ηθικά απαράδεκτο, η ποιότητα της ζωής και της καθημερινότητας των νησιωτών να καθορίζεται, στο όνομα της δημοσιονομικής προσαρμογής, από ρυθμίσεις διοικητικού και τεχνικού χαρακτήρα, που δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις ιδιαιτερότητες, τις δυσκολίες, τα προβλήματα και τις ειδικές ανάγκες που συνεπάγεται η νησιωτικότητα.

Οι ΔΟΥ στα νησιά πρέπει να αναδιοργανωθούν και να δικτυωθούν με στόχο τη βελτίωση του συστήματος φορολογικών ελέγχων, αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και φοροαπάτης και ελέγχου γκρίζων περιουσιών. Απαιτείται νέα φορολογική πολιτική που θα ενθαρρύνει την απασχόληση, την αναζωογόνηση της πραγματικής οικονομίας, την προστασία του περιβάλλοντος και του πολιτισμού, πολύ περισσότερο που η νησιωτικότητα απαιτεί πράγματι παράλληλες πολιτικές σε κάθε επίπεδο.”

αποχή από την εργασία και διαμαρτυρίες από τους εργαζόμενους στον Δήμο Θήρας…

Κατάληψη και αποχή απο τα καθήκοντά τους, πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στον Δήμο Θήρας  σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά των νέων μέτρων της κυβέρνησης και της απώλειας κοινωνικών δικαιωμάτων και κεκτημένων, όπως αποφάσισαν στην γενική τους συνέλευση.
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους η κατάληψη θα συνεχιστεί επ’ αόριστο, παρ’όλ’ αυτά, κανονικά και για την εξυπηρέτηση των δημοτών λειτουργούν ο παιδικός σταθμός, ενώ η καθαριότητα γίνεται από τα σημεία και τις περιοχές όπου κρίνεται αναγκαίο.
Σε ότι αφορά τις υπηρεσίες, μπορούν να εξυπηρετήσουν μόνο επείγουσες ανάγκες.
Σύμφωνα δε με πολλές από τις απόψεις που ακούστηκαν στην γενική συνέλευση, καλό θα ήταν να διοργανωθεί και στην Σαντορίνη συλλαλητήριο διαμαρτυρίας κατά των νέων κυβερνητικών μέτρων…
Τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων υποστηρίζει ο επικεφαλής της μειοψηφίας κ. Σιγάλας.

μια ακόμη αναβολή για το Sea Diamond

Μια ακόμη αναβολή πήρε από πλευράς των κατηγορουμένων η εκδίκαση μέρους της υπόθεσης του Sea Diamond, με την νέα δικάσιμο να ορίζεται για τον Μάρτιο του 2013. 

συνέλευση του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Θήρας

Την Κυριακή 4 Νοεμβρίου στις 20.00 θα πραγματοποιήσει την επόμενη γενική του συνέλευση ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Θήρας, στα γραφεία του Επιμελητηρίου Θήρας.

παραιτήθηκαν τα μέλη της οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας στην Σαντορίνη

Την παραίτησή του υπέβαλε ολόκληρο το διοικητικό συμβούλιο της τοπικής οργάνωσης Σαντορίνης της Νέας Δημοκρατίας, με επιστολή που έστειλαν προσωπικά στον πρωθυπουργό.
Κύριος λόγος της παραίτησής τους είναι η απαξίωση του οργάνου σε θέματα που σχετίζονται με το νησί, όπως η κατάργηση της ΔΟΥ και η καθυστερήσεις στην έναρξη λειτουργίας του νέου νοσοκομείου.

Σύμφωνα με την επιστολή,

Το Σάββατο 27/10/2012 ο πρόεδρος και το Δ/Σ της ΔΗΜ.Τ.Ο ΝΔ Θήρας ομόφωνα αποφάσισαν να σας υποβάλουν την παραίτηση τους, αντιδρώντας τόσο στην απαξίωση της οργάνωσης διότι λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς ενημέρωση και αφορούν το χώρο ευθύνης τους και αξιοποίηση τους γίνεται μόνο σε προεκλογικές περιόδους, όσο και στην άδικη διοικητική υποβάθμιση του νησιού μας.

1) Με επιστολή μας την 28/8/2012 ζητήθηκε ενημέρωση από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για το τι προτίθεται να πράξει για την λειτουργία του νέου σύγχρονου και ολοκληρωμένου νοσοκομείου Θήρας. Το αίτημα ενημέρωσης απέβη άκαρπο και η οργάνωση παραμένει εκτεθειμένη στην τοπική κοινωνία, καθώς υπάρχει προεκλογική δέσμευση από την οργάνωση για την δρομολόγηση της λειτουργίας του.
2) Θεωρούμε απολύτως εσφαλμένη την απόφαση της πρώην κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που υλοποιεί η σημερινή κυβέρνηση, περί της συγχώνευσης της Δ.Ο.Υ. Θήρας με τη Δ.Ο.Υ. Νάξου, διότι η συγχώνευση αυτή έχει μηδαμινό δημοσιονομικό όφελος . Το Δημοτικό συμβούλιο, η ΔΗΜ.Τ.Ο ΝΔ Θήρας, κάτοικοι και φορείς του νησιού έχουν αποφασίσει να αντιδράσουν έντονα καθώς η απόφαση αυτή πλήττει καίρια το νησί, δημιουργώντας ανυπέρβλητο κώλυμα στους φορολογούμενους πολίτες του νησιού, οι οποίοι θα πρέπει να μεταβαίνουν στη Νάξο εφεξής, προκειμένου να διευθετήσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Η απόφαση μας ως μέλη της παράταξη είναι ότι θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε πολιτικές που θα φέρουν την ανάπτυξη και ευημερία στην πατρίδα μας.

Τετάρτη, Οκτωβρίου 31, 2012

συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό για το θέμα του Sea Diamond – σε μια εβδομάδα τα νεότερα..

Συνάντηση στο Υπουργείο Ναυτιλίας πραγματοποίησαν την Τρίτη 30 Οκτωβρίου ο Δήμαρχος Θήρας, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Θήρας καθώς και εκπρόσωποι της Επιτροπής Πολιτών για την ανέλκυση του Sea Diamond με στόχο την συζήτηση του θέματος στο πλαίσιο της εξεύρεσης μια καλύτερης λύσης από την παραμονή στην σημερινή κατάσταση.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Μουσουρούλης δεσμεύτηκε να ενημερωθεί καλύτερα και από πλευράς των υπηρεσιών του Υπουργείου, για το ιστορικό του θέματος και μετά το πέρας μιας εβδομάδας να επικοινωνήσει με τον Δήμαρχο για να ξανασυζητήσουν το θέμα. 

κατάληψη για την ματαίωση του διαγωνισμού για την καθαριότητα στον Δήμο Θήρας…

Κατάληψη στα γραφεία του Δήμου Θήρας πραγματοποίησαν σήμερα Τετάρτη 31 Οκτωβρίου οι εργαζόμενοί του με σκοπό την ματαίωση του προγραμματισμένου για τις 11.00 δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού για την ανάληψη της καθαριότητας των δημοτικών διαμερισμάτων και των δημόσιων χώρων από ιδιωτική εταιρία.
Ο διαγωνισμός ο οποίος τελικά ματαιώθηκε θα πραγματοποιηθεί σε χώρο και χρόνο που θα ανακοινωθεί από την δημοτική αρχή τις προσεχείς ημέρες. 

η ένωση πολυτέκνων Σαντορίνης για το κλείσιμο της ΔΟΥ Θήρας

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της,
                                      
Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Πολυτέκνων Σαντορίνης σε έκτακτη συνεδρίαση την Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012 αποφάσισαν τα εξής :
Στηρίζουμε το δίκαιο αίτημα των εργαζόμενων της Δ.Ο.Υ ΘΗΡΑΣ, των επαγγελματικών ενώσεων , των φορέων και των κατοίκων της Σαντορίνης για την ΜΗ απομάκρυνση της Δ.Ο.Υ από το νησί μας , καθόσον κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε μια απίστευτη ταλαιπωρία των φορολογουμένων συμπατριωτών μας , θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την τοπική οικονομία και θα οδηγούσε στη διάλυση 16  οικογενειών των εργαζομένων στην εφορία .   
Καλούμε όλους τους πολύτεκνους να συμμετέχουν μαζικά  σε κάθε κινητοποίηση για την επίτευξη του στόχου  της ΜΗ απομάκρυνσης της Δ.Ο.Υ από τη Σαντορίνη .
Για Την Ένωση Πολυτέκνων Σαντορίνης, ο Πρόεδρος, Χαράλαμπος Δαρζέντας. 

πρόγραμμα συνεργασίας με ψυχολόγο για τους μαθητές της Σαντορίνης

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δημοτικού Αθλητικού Πολιτιστικού Οργανισμού Θήρας,

Σας ενημερώνουμε ότι  η ψυχολόγος -ψυχαναλύτρια Μίνα Μπούρα η οποία έχει κάνει ήδη δύο διαλέξεις στη Σαντορίνη προσκεκλημένη από το Δήμο Θήρας εγκαινιάζει ένα πρόγραμμα συνεργασίας με τα σχολεία και τους μαθητές σε συνεργασία πάντοτε με το Δήμο και το Δημοτικό Αθλητικό Πολιτιστικό Οργανισμό Θήρας.

Θα έρχεται δύο φορές το μήνα για τέσσερις μέρες στο νησί και θα είναι στη διάθεση αυτών που επιθυμούν να την συναντήσουν και να μιλήσουν για προσωπικά τους προβλήματα. Οι συναντήσεις είναι ατομικές , καλυπτόμενες πλήρως από το επαγγελματικό απόρρητο και δωρεάν. Θα γίνονται στα γραφεία διοίκηση του Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ. από τις 3 το απόγευμα και μετά. Η επόμενη παρουσία της στη Σαντορίνη θα είναι στις 8 με 10 Νοεμβρίου.
Παρακαλούμε όπως οι υπεύθυνοι των σχολικών μονάδων του νησιού να ενημερώσουν τους μαθητές  και τους γονείς τους δίδοντας ως τηλέφωνα επικοινωνίας τα 2107220127,  κιν 6944110781 και email: bourasmina@gmail.com  ώστε να καταρτισθεί ένα πρόγραμμα επισκέψεων από την κ. Μπούρα. 

ενημέρωση στο Περιφερειακό Συμβούλιο των έργων που πραγματοποιούνται στο Ν. Αιγαίο

Στην συνεδρίασή του στις 30.10 συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου η πορεία του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων που υλοποιείται σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες από εθνικούς και ίδιους πόρους, όπως και από το ΕΣΠΑ.

Στην ενημέρωσή του, ο κ. Μαχαιρίδης τόνισε πως παρά τους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Περιφέρειά μας ότι εκτελούνται αυτή τη στιγμή περισσότερα από πεντακόσια έργα, 528 για την ακρίβεια, συνολικού προϋπολογισμού 606 εκατομμυρίων ευρώ.

Αναλυτικά, εκτελούνται:
36  έργα από εθνικούς πόρους, προϋπολογισμού 45.660.864 ευρώ
193  έργα από το ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού  291.065.823 ευρώ
258 έργα από ίδιους πόρους, προϋπολογισμού   51.899.996 ευρώ
41  έργα από το ΕΠΠΕΡΑΑ, προϋπολογισμού 212.787.731

Η Περιφέρεια σε ότι αφορά το ΕΣΠΑ, ως φορέας υλοποίησης έργων, είναι διατηρείται στην πρώτη θέση μεταξύ όλων των Περιφερειών της χώρας, με ποσοστό απορρόφησης 44%.
Στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων από εθνικούς πόρους έχει απορροφήσει το 63% των πόρων, ενώ το ποσοστό απορρόφησης από την υλοποίηση του προγράμματος από ίδιους πόρους υπολογίζεται στο 90%.

αποφάσεις – ψηφίσματα του Περιφερειακού Συμβουλίου για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, την κατάργηση των ΔΟΥ και το ακτοπλοϊκό

Με χθεσινές (30.10) αποφάσεις – ψηφίσματα του Περιφερειακού Συμβουλίου, που συνεδρίασε στη Ρόδο, εκφράστηκε η αντίδραση και η καταγγελία του σώματος στην επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση λιμένων στρατηγικής σημασίας για την περιοχή μας, στην κατάργηση των ΔOY σε νησιά των νομών μας και στην επιδεινούμενη κατάσταση στο ακτοπλοϊκό, θέμα που θα απασχολήσει το σώμα σε επόμενη συνεδρίασή του.
Συγκεκριμένα εγκρίθηκαν, μετά από παρατηρήσεις και προσθήκες από περιφερειακούς συμβούλους, τα παρακάτω ψηφίσματα, όπως προτάθηκαν από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΛΙΜΑΝΙΩΝ
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, κατά τη συνεδρίαση της 30ης Οκτωβρίου 2012, με αφορμή την εκφρασμένη πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση λιμένων της Περιφέρειάς μας,
Θέτει ως αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση, κάθε σχετική πρωτοβουλία να τίθεται υπόψη των τοπικών κοινωνιών και να ζητείται η άποψή τους, ώστε τίποτα να μην αποφασίζεται ερήμην των θεσμικών οργάνων που την εκφράζουν, όπως είναι η Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, που έχουν την ευθύνη σχεδιασμού και προσδιορισμού των προτεραιοτήτων για την ανάπτυξη της περιοχής.
Εκφράζει τον προβληματισμό και την αντίθεση των μελών του στην παραχώρηση σε ιδιώτες της διαχείρισης υποδομών εθνικής σημασίας, όπως είναι τα λιμάνια ακριτικών νησιών μας, που αποτελούν τις πύλες εισόδου – εξόδου σε μια ευαίσθητη παραμεθόριο περιοχή. Τέτοιου χαρακτήρα υποδομές δεν παζαρεύονται και δεν γίνονται αντικείμενο οικονομικής διαπραγμάτευσης με όρους ελεύθερης αγοράς.

Θεωρεί ότι η ιδιωτικοποίηση λιμανιών, που αποτελούν στρατηγικού χαρακτήρα συγκοινωνιακούς κόμβους του Νοτίου Αιγαίου, ακυρώνει κάθε έννοια αποκέντρωσης ρόλων και αρμοδιοτήτων, εκχωρώντας δημόσιο πλούτο που συνδέεται με αναπτυξιακές δραστηριότητες της περιοχής μας σε ιδιώτες επενδυτές.
Επισημαίνει τον κίνδυνο, η εκμετάλλευση των λιμένων από ιδιώτες που αποσκοπούν αποκλειστικά στο κέρδος, να θέσει υπό αμφισβήτηση την ύπαρξη και βιωσιμότητα μικρότερων λιμανιών του Νοτίου Αιγαίου, τα οποία μπορεί να μη θεωρούνται «συμφέρουσες επενδύσεις», είναι όμως ζωτικής σημασίας υποδομές για τα νησιά μας, τυγχάνουν της στήριξης και της μέριμνας των Λιμενικών Ταμείων, κάτι που δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο για τον όποιο επενδυτή.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο ζητεί την κατάργηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 218/13.8.2012 που προβλέπει τη μεταφορά 23 λιμένων στο ΤΑΙΠΕΔ.

Τέλος, συμφωνεί και συντάσσεται με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου (ΠΕΔ), που ζητεί να παραμείνουν τα λιμάνια στον έλεγχο και την εκμετάλλευση των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων, με (1) τροποποίηση του υφιστάμενου νομικού καθεστώτος, έτσι ώστε τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία να απεμπλακούν από τον ασφυκτικό έλεγχο της κεντρικής διοίκησης και να γίνουν πιο ευέλικτα και λειτουργικά, προς όφελος των τοπικών μας οικονομιών και (2) την απλοποίηση των διαδικασιών χωροθέτησης τουριστικών λιμένων.

ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΟ
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, διαπιστώνει με ανησυχία τα δυσμενή δεδομένα που διαμορφώνονται σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών μας, ένα δημόσιο αγαθό και προαπαιτούμενο για την επιβίωση και ανάπτυξη των νησιωτών, που εξακολουθεί η Πολιτεία να το προσεγγίζει με τη λογική κόστους – οφέλους.
Μια προσέγγιση που κατέστησε το πλοίο ακριβή πολυτέλεια για πολλά νησιά του Αιγαίου και επιβεβαιώνει την πλήρη άγνοια της κεντρικής διοίκησης και την απόσταση που χωρίζει την Αθήνα από τον νησιωτικό χώρο.
Η διακοπή δρομολογίων, παρά την επιτακτική ανάγκη για αύξησή τους, και η πρόσφατη αύξηση των εισιτηρίων στις γραμμές του κρατικού ναυλολογίου, φανερώνουν από τη μία τις εγγενείς στρεβλώσεις του συγκοινωνιακού σχεδιασμού και από την άλλη την έλλειψη πολιτικής βούλησης να θωρακιστεί ο νησιωτικός χώρος από πρακτικές που τον διαχωρίζουν σε συμφέρουσες και μη επιχειρηματικές ζώνες, την ώρα που το μεταφορικό ισοδύναμο, πάγιο αίτημα των νησιωτών, παραμένει σχέδιο επί χάρτου και αντικείμενο αέναων συζητήσεων που καταλήγουν σε απόπειρες εφαρμογής πιλοτικών προγραμμάτων.
Η κεντρική διοίκηση αδυνατεί, δεν μπορεί και δεν θέλει να κατανοήσει τη σημασία του πλοίου στη ζωή των νησιωτών, ασκώντας πολιτικές και παίρνοντας αποφάσεις με όρους “στεριανούς”. Μια φιλοσοφία που δεν είναι γέννημα και προϊόν της σημερινής οικονομικής κρίσης, αλλά διαχρονικών νοοτροπιών και αντιλήψεων του κράτους πέριξ της πλατείας Συντάγματος.

Το κορυφαίο πολιτικό όργανο της Περιφέρειας επισημαίνει και καταγγέλλει την αδυναμία της Πολιτείας να ασκήσει τον παρεμβατικό και ρυθμιστικό της ρόλο σε έναν ευαίσθητο τομέα όπως είναι οι συγκοινωνίες και οι μεταφορές στο νησιωτικό χώρο, με υπαρκτό τον κίνδυνο να αφεθούν οι νησιώτες στο έλεος ενός σκληρού ανταγωνισμού ανάμεσα στις ακτοπλοϊκές εταιρείες και να καταβάλλουν αυτοί τελικά το τίμημα της κρίσης που επικαλούνται οι εκπρόσωποι του κλάδου.
Προκειμένου να διασφαλιστούν οι ελάχιστες έστω προϋποθέσεις για απρόσκοπτη και ποιοτική συγκοινωνία στα νησιά μας, το Περιφερειακό Συμβούλιο, με την αρωγή και τη συνδρομή των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των δύο νομών μας, Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, διατηρεί το δικαίωμα να υπερασπιστεί με κάθε πολιτική - αν κριθεί σκόπιμη, και με κάθε πρόσφορη νομική διαδικασία, τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των κατοίκων της Περιφέρειάς μας και την αρχή της ισοπολιτείας στον ευαίσθητο χώρο του Νοτίου Αιγαίου.


ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΟΥ
Η προαναγγελθείσα συγχώνευση – κατάργηση των ΔΥΟ ακολουθεί την κατάργηση των Ειρηνοδικείων και Τελωνείων σε νησιά της Περιφέρειάς μας, και συνιστά de facto αλλοίωση και ακύρωση της έννοιας της νησιωτικότητας και της ειδικής μέριμνας προς τον νησιωτικό χώρο, όπως αυτή προβλέπεται ρητά από το Σύνταγμα της χώρας.
Αμφισβητείται, ευθέως και όχι για πρώτη φορά, το αναφαίρετο δικαίωμα των νησιωτών για άμεση εξυπηρέτηση και πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες, χωρίς να μετακινούνται από τον τόπο διαμονής τους, δικαίωμα που πρέπει να διασφαλίζεται πάση θυσία και με κάθε κόστος.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου θεωρεί πολιτικά και ηθικά απαράδεκτο, η ποιότητα της ζωής και της καθημερινότητας των νησιωτών να καθορίζεται, στο όνομα της δημοσιονομικής προσαρμογής, από ρυθμίσεις διοικητικού και τεχνικού χαρακτήρα, που δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις ιδιαιτερότητες, τις δυσκολίες, τα προβλήματα και τις ειδικές ανάγκες που συνεπάγεται η νησιωτικότητα.

Οι ΔΟΥ στα νησιά πρέπει να αναδιοργανωθούν και να δικτυωθούν με στόχο τη βελτίωση του συστήματος φορολογικών ελέγχων, αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και φοροαπάτης και ελέγχου γκρίζων περιουσιών. Απαιτείται νέα φορολογική πολιτική που θα ενθαρρύνει την απασχόληση, την αναζωογόνηση της πραγματικής οικονομίας, την προστασία του περιβάλλοντος και του πολιτισμού, πολύ περισσότερο που η νησιωτικότητα απαιτεί πράγματι παράλληλες πολιτικές σε κάθε επίπεδο.

Θέση, απόφαση και απαίτηση του κορυφαίου πολιτικού οργάνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είναι η υιοθέτηση στην πράξη του διοικητικού ισοδύναμου στο νησιωτικό χώρο, που ως φιλοσοφία επιβάλλεται να διαπερνά το πνεύμα και το γράμμα κάθε νομοθετήματος, και παράλληλα, να αντιδράσει και να σταθεί εμπόδιο σε κάθε απόπειρα περαιτέρω υποβάθμισης της ζωής των νησιωτών, συνδράμοντας τις προσπάθειες και τις παρεμβάσεις της κοινοβουλευτικής μας εκπροσώπησης και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται από τους Δήμους των νησιών μας.