Παρασκευή, Οκτωβρίου 26, 2012

νέες έρευνες για το χαμένο προϊστορικό λιμάνι του Ακρωτηρίου Θήρας

Έρευνες με στόχο την αναζήτηση του προϊστορικού λιμανιού του Ακρωτηρίου της Σαντορίνης πραγματοποιεί η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας του ΕΚΕΦΕ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών) “Δημόκριτος” για μέρος της πορείας των οποίων μας ενημέρωσαν με ανακοίνωσή τους οι καθηγητές του Εργαστηρίου, Δρ Ιωάννης Μπασιάκος, γεωλόγος-Διευθυντής Ερευνών, ο Δρ Κωνσταντίνος Αθανασάς, γεωλόγος και η Δρ Κατερίνα Θεοδωρακοπούλου, αρχαιολόγος. 




Σύμφωνα με το περιληπτικό κείμενο σχετικά με τις νέες έρευνες για το χαμένο προϊστορικό λιμάνι του Ακρωτηρίου Θήρας, 

Το Ακρωτήρι στη Θήρα αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους προϊστορικούς οικισμούς στη Μεσόγειο και από τα σημαντικότερα λιμάνια του Αιγαίου κατά την εποχή του Χαλκού.
Η μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας κατά τον 17ο π.Χ. προξένησε την καταστροφή του ακμάζοντος μινωικού οικισμού. Τα ηφαιστειακά υλικά κάλυψαν εξολοκλήρου την παραθαλάσσια πόλη και σχεδόν ολόκληρο το νησί.

Η ανάπτυξη των εμπορικών δραστηριοτήτων και της ναυσιπλοΐας στην ανατολική Μεσόγειο, προϋποθέτει, ωστόσο, την ύπαρξη ενός μεγάλου λιμενικού σταθμού, ο οποίος απεικονίζεται χαρακτηριστικά και στην ‘τοιχογραφία του Στόλου’ που βρέθηκε στον οικισμό.
Η  τοιχογραφία αυτή που αποκαλύφθηκε στη Δυτική οικία καθώς και το πλήθος των εισηγμένων αντικειμένων στα ευρήματα των ανασκαφικών ερευνών που υποδηλώνουν εμπορικές συναλλαγές, αποτέλεσαν το έναυσμα νέων γεωαρχαιολογικών ερευνών για τον ακριβή εντοπισμό της θέσης του προϊστορικού λιμανιού, ερώτημα  που δεν έχει απαντηθεί από παλαιότερες αντίστοιχες ερευνητικές προσπάθειες.

Οι νέες γεωαρχαιολογικές έρευνες στο Ακρωτήρι Θήρας ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2012 από ερευνητικό κλιμάκιο του Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας ΕΚΕΦΕ ‘Δημόκριτος’ με επικεφαλής τον Διευθυντή Ερευνών-γεωλόγο Δρ. Ιωάννη Μπασιάκο και συμμετέχοντες ερευνητές, τους Δρ Κωνσταντίνο Αθανασά, γεωλόγο, και Δρ Κατερίνα Θεοδωρακοπούλου, αρχαιολόγο, σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης.

Κατά το χρονικό διάστημα 20-28 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η 1η ερευνητική γεώτρηση στην παράκτια ζώνη του αρχαιολογικού χώρου, με περιστροφικό γεωτρύπανο (auger), ενώ ταυτόχρονα διεξήχθη γεωφυσική διασκόπηση  (σεισμική, ηλεκτρική, ειδικής αντίστασης) στον εσωτερικό, στον παράκτιο αλλά και στον ευρύτερο χώρο του Προϊστορικού οικισμού του Ακρωτηρίου από το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστήμιου της Χαϊδελβέργης.

Στόχος της γεώτρησης, ήταν η διερεύνηση του υποβάθρου που υπόκειται των ηφαιστειακών αποθέσεων της Μινωϊκής έκρηξης.
Σύμφωνα με προκαταρκτικά αποτελέσματα, εντοπίστηκε το υπόβαθρο, δηλαδή η επιφάνεια του αρχαίου εδάφους πριν αυτό θαφτεί οριστικά κάτω από τα υλικά της μεγάλης ηφαιστειακής έκρηξης, ενώ ταυτόχρονα ελήφθησαν δείγματα για περαιτέρω εργαστηριακές αναλύσεις (ιζηματολογικές, μικροπαλαιοντολογικές, χρονολογικές κ.ά.) που θα αποσαφηνίσουν τις συνθήκες που επικρατούσαν στο προ-Μινωϊκό περιβάλλον.
Επιπλέον, οι γεωφυσικές τεχνικές επιβεβαίωσαν την ύπαρξη του υποβάθρου, ενώ η περαιτέρω ανάλυση των αποτελεσμάτων της γεωφυσικής διασκόπησης της περιοχής θα αποδώσει ακριβέστερα στοιχεία για τη μορφολογία του υπεδάφιου αναγλύφου κατά τη Μινωϊκή εποχή.
  
Επιπλέον, έγινε λήψη δειγμάτων παλαιοεδαφών με στόχο να χρονολογηθούν με τη μέθοδο της οπτικής φωταύγειας στο Εργαστήριο Αρχαιομετρίας του ΕΚΕΦΕ ‘Δημόκριτος’.
Ο εντοπισμός του προϊστορικού λιμένα του Ακρωτηρίου, αναμένεται να τεκμηριώσει την κομβικότητα της Θήρας στην εξάπλωση του ανατολικού Μεσογειακού πολιτισμού, μέσω της ναυσιπλοΐας και του εμπορίου.

Η μέχρι σήμερα έλλειψη αυτού του τεκμηρίου επιτρέπει μόνο την πιθανολόγηση της επιρροής και αλληλεπίδρασης της Θήρας  με τους πολιτισμούς της ανατολικής Μεσογείου, συνεπώς η ανακάλυψη του 'χαμένου' λιμανιού, θα είναι ύψιστης ιστορικής σπουδαιότητας για την αρχαιολογία του 21ου αιώνα.
Η επιβεβαίωση ενός ναυτικού κόμβου με τη μεγαλοπρέπεια που απεικονίζεται στη γνωστή τοιχογραφία, θα επιτρέψει την επαναχάραξη των αρχαίων ναυτικών δρόμων κατά την Μινωική εποχή, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τη δυναμική της Θήρας στον εμπορικό και ναυτικό χάρτη της ανατολικής Μεσογείου και την αναγωγή της σε ένα από τα λίκνα του προϊστορικού κόσμου. Επιπροσθέτως, τα νέα γεωλογικά δεδομένα θα επιτρέψουν μια ακριβέστερη αποτίμηση του μεγέθους της Μινωικής καταστροφής, πληροφοριών, δηλαδή, χρήσιμων στην εκτίμηση μελλοντικής επικινδυνότητας, δεδομένης της ενεργότητας  του ηφαιστείου.

Η χρηματοδότηση της έρευνας της ελληνικής συμμετοχής γίνεται από το ‘Ίδρυμα Παιδείας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού’, Νίκου και Λύντιας Τρίχα.  


Στην πρώτη φωτογραφία, η “τοιχογραφία του Στόλου”, στο δεξιό μέρος της οποίας απεικονίζεται το προϊστορικό λιμάνι του Ακρωτηρίου όπου στα δεξιά. 

εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 – ανακοίνωση του Δήμου Θήρας

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Ο εορτασμός της Ιστορικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί και φέτος με τη μεγαλύτερη δυνατή λαμπρότητα, ιδιαίτερα μάλιστα στα Σχολεία τις Δημόσιες Υπηρεσίες, τα Ν.Π.Δ.Δ και τους Οργανισμούς.
Το πρόγραμμα πρέπει να περιλαμβάνει:

Προσκύνημα μαθητών στα μνημεία Ηρώων και στέψη ανδριάντων, προσερχόμενων με επικεφαλείς καθηγητές, δασκάλους και βαθμοφόρους την 26η Οκτωβρίου 2012.
Στα Φηρά της Θήρας το προσκύνημα των μαθητών θα γίνει στο μνημείο του Ιερού Λόχου.

Το πρωί της 28ης Οκτωβρίου 2012, ώρα 07:30 θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των εκκλησιών και οι μουσικές, όπου υπάρχουν, θα περιέλθουν τους δρόμους και θα παιανίσουν θούρια και εμβατήρια.
Την ίδια ημέρα και ώρα 10:30 θα τελεσθεί επίσημη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό Θήρας, χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Θήρας – Αμοργού και Νήσων κ.κ. Επιφανείου.
Επίσημη δοξολογία θα γίνει στις Τοπικές & Δημοτικές Κοινότητες.
Στα Φηρά Θήρας, τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο κος Χρήστος Χριστοφορίδης, Θεολόγος Γενικού Λυκείου Φηρών.

Μετά το τέλος της Δοξολογίας θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφανιών στα μνημεία των Ηρώων βάσει προγράμματος που θα καταρτισθεί από κάθε Δημοτική ή Τοπική Κοινότητα.
Στα Φηρά Θήρας μετά τη δοξολογία θα ψαλλεί επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των Ηρώων στην Δημοτική Πλατεία «Σαρπάκη». Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφανιών, ενώ θα τηρηθεί σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των ενδόξων νεκρών και θα ψαλλεί ο Εθνικός Ύμνος από τους μαθητές των σχολείων.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει παρέλαση των μαθητών και τμήματος του Αεροπορικού Αποσπάσματος Θήρας των Ενόπλων Δυνάμεων, στο δρόμο που περνάει έξω από το κτίριο της Δ.Ο.Υ Θήρας, όπου θα βρίσκονται οι επίσημοι.
Τελετάρχης ορίζεται ο κ. Γεώργιος Μερτής, Δημοτικός Υπάλληλος του Δήμου Θήρας.
Στα Φηρά Θήρας μετά την παρέλαση θα ακολουθήσουν χορευτικά σχήματα με Ελληνικούς χορούς, από την δασκάλα κα Σταματίνα Ξιάρχου.
Τέλος ο Δήμαρχος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας θα δεξιωθούν τις Αρχές και τους κατοίκους στο Μπελλώνειο Ίδρυμα Θήρας.

Πιστεύουμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι πολιτικοί φορείς θα συμβάλλουν ουσιαστικά, ώστε ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου να έχει Πανεθνικό και Παλλαϊκό χαρακτήρα και μακριά από οποιαδήποτε κομματική εκμετάλλευση να αποτελέσει ορόσημο για τη συναδέλφωση του λαού.
Στις εκδηλώσεις και τη Δοξολογία είναι προσκεκλημένοι να παραστούν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, των Τοπικών & Δημοτικών Κοινοτήτων, όλες οι Αρχές του Τόπου, τα αναγνωρισμένα Σωματεία και Οργανώσεις που λειτουργούν νόμιμα, τα Σχολεία και όλοι οι δημότες.

στάση εργασίας των υπαλλήλων του Δήμου Θήρας για την επιλογή ανάθεσης της καθαριότητας σε ιδιώτη

3ωρη στάση εργασίας αποφάσισε ομόφωνα να πραγματοποιήσει ο Σύλλογος εργαζομένων του Δήμου Θήρας την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου, με αφορμή την πραγματοποίηση εκείνη την ημέρα του διαγωνισμού για την εκχώρηση τμημάτων της καθαριότητας του Δήμου σε ιδιώτη.
Σύμφωνα με το Διοικητικό Συμβούλιο των εργαζομένων στον Δήμο Θήρας, κατανοούμε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από την έλλειψη μόνιμου προσωπικού στον τομέα της καθαριότητας ιδίως την καλοκαιρινή περίοδο όπου οι ανάγκες είναι αυξημένες, πλήν όμως εκφράζουμε τις αμφιβολίες μας για την επιλογή της δημοτικής Αρχής να αναθέσει την καθαριότητα σε ιδιώτες. 

το ΕΠΑΜ Θήρας για την 28η Οκτωβρίου

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΠΑΜ Θήρας για την Εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου,

Τα μέλη και οι φίλοι του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου Θήρας, εκφράζοντας στην πράξη την ανάγκη για ομοψυχία του λαού ενάντια στη νέα Κατοχή, καλούμε τους συμπολίτες μας να βγουν στους δρόμους και να γιορτάσουμε μαζί το ηρωικό «ΟΧΙ» των προγόνων μας στα πάνοπλα φασιστικά και ναζιστικά στρατεύματα, δείχνοντας σε όλους ότι είμαστε αποφασισμένοι και έτοιμοι για νέους Αγώνες.

Η παρέλαση των παιδιών μας, των μαθητών μας, των στρατιωτικών και των Συλλόγων μας, γίνεται για τους επιζώντες του πολέμου, τους πραγματικούς πατριώτες που αγωνίστηκαν με αυταπάρνηση, καθώς και για να τιμήσουμε τους χιλιάδες νεκρούς της γερμανικής θηριωδίας. Ας είμαστε λοιπόν όλοι εκεί ΕΝΩΜΕΝΟΙ κρατώντας στο χέρι την Ελληνική Σημαία που πάντα αποτελούσε σύμβολο Αντίστασης.

Καλούμε τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο να μη στήσουν εξέδρες επισήμων. Ο λαός τους χρειάζεται δίπλα του όσο ποτέ άλλοτε. 

Κάθε προδότης-μεγαλοστέλεχος των κομμάτων της τριμερούς δωσιλογικής κυβέρνησης να μην τολμήσει να παρουσιαστεί μπροστά στα μάτια αυτών που θα θελήσουν να γιορτάσουν ειρηνικά το «ΟΧΙ» στους δρόμους της πόλης μας.

 Οι αγανακτισμένοι, αφυπνισμένοι και αποφασισμένοι δημοκράτες πολίτες θα υπερασπιστούν ξανά με κάθε τρόπο την Εθνική Ανεξαρτησία και την Λαϊκή Κυριαρχία και θα παλέψουν για νέο Σύνταγμα που θα φέρει στον τόπο οικονομική άνθηση και πραγματική Δημοκρατία, με θεσμοθετημένο τον πλήρη έλεγχο και την λογοδοσία των ασκούντων εξουσία.

η ΠΕΔ Κυκλάδων για την 4η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της,

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 4ης Συνεδρίασης Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007 – 2013 που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο, υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιάννη Μαχαιρίδη.
Στις εργασίες της συνεδρίασης συμμετείχαν οι Περιφερειάρχες Κρήτης και Βορείου Αιγαίου, Σταύρος Αρναουτάκης και Αθανάσιος Γιακαλής, αντίστοιχα, η Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, η Γενική Γραμματέας Ισότητας Ζέττα Μακρή, δήμαρχοι και από τις τρεις Περιφέρειες, εκπρόσωποι υπουργείων, καθώς και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης ήταν:
Η εξέταση της προόδου υλοποίησης του προγράμματος.
Η αναθεώρηση του προγράμματος
Η ενδιάμεση αξιολόγηση του προγράμματος
Η νέα προγραμματική περίοδος 2014-2020
Το κλείσιμο των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων περιόδου 2000 – 2006.

Μεταξύ των εκπροσώπων της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου ήταν ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιάννης Δεκαβάλλας, ο οποίος εκπροσώπησε και την Περιφερειακή Ενότητα Σύρου.

Κατά την τοποθέτησή του στις εργασίες της συνεδρίασης ο πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, επεσήμανε ότι το ΕΣΠΑ είναι η μοναδική ευκαιρία που παρουσιάζεται για την καταπολέμηση της ύφεσης που πλήττει ολόκληρη τη χώρα, αλλά και για την προώθηση της απασχόλησης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Στη συνέχεια επικεντρώθηκε στα προβλήματα προσπελασιμότητας, επικοινωνίας και μεταφορών, λέγοντας ότι από εδώ και πέρα θα πρέπει να αναμένουμε επιδείνωση της κατάστασης με περικοπές γραμμών από την πλευρά των ακτοπλόων και περικοπές πιστώσεων για τις γραμμές δημοσίου συμφέροντος από την πλευρά του κράτους, που θα πολλαπλασιάσουν τα προβλήματα και θα καταστήσουν ακόμη λιγότερο λειτουργική και αποτελεσματική την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. ‘’Για σκεφτείτε’’, τόνισε ο κ. Δεκαβάλλας, ‘’τι θα γινόταν στην περίπτωση που διακοπτόταν η σύνδεση της Αθήνας με κάποια πόλη, ή αν κοβόταν κάποια γραμμή του μετρό. Για τις άγονες γραμμές παίρνονται τέτοιες αποφάσεις και είναι σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Γι΄ αυτό πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου η αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων για την αποτελεσματικότερη αξιοποίησή τους για τον τομέα των μεταφορών’’.

Ιδιαίτερη αναφορά κατά τη διάρκεια της ομιλίας του έκανε ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης στα προβλήματα που δημιουργούνται εξ΄ αιτίας της γραφειοκρατίας στην ωρίμανση των έργων. ‘’Μια γραφειοκρατία την οποία ακούμε να στηλιτεύουν οι πάντες εδώ και δεκαετίες, αλλά διαρκώς να διαπιστώνουμε ότι όλο και θεριεύει’’. Χαρακτηριστικά ανέφερε την Οδύσσεια την οποία περνούν οι δήμοι προκειμένου να προετοιμάσουν ιδιαίτερα λιμενικά έργα και έργα τα οποία απαιτούν εγκρίσεις του Υπουργείου Πολιτισμού.

Οι εργασίες της 4ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης ολοκληρώθηκαν με την έκδοση απόφασης που ψηφίστηκε ομόφωνα από τα μέλη. 

ασημένια η Ελλάδα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παχουγιούθ 2012 - στην Σαντορίνη οι επόμενη διοργάνωση

Την δεύτερη θέση και το ασημένιο μετάλλιο στην κατηγορία των -67 κιλών ανδρών κατέκτησε η Ελλάδα στο 1ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παχουγιούθ, που διοργανώθηκε στο Νησί Κις στο Ιράν από τις 18 – 22 Οκτωβρίου 2012.

Συγκεκριμένα, την Ελλάδα εκπροσώπησε ο αθλητής του Α.Σ. Ο ΑΤΛΑΣ, Αλίαϊ Γιώργος, ο οποίος και τίμησε τα εθνικά μας χρώματα σηκώνοντας την ελληνική σημαία ψηλά. Αθλητής του Δρόσου Μιχάλη και της Αβραμίδου Μαρίας, συμμετείχε για πρώτη φορά σε διεθνή διοργάνωση και κατάφερε να ανέβει στο βάθρο των μεταλλίων, αντιμετωπίζοντας διαδοχικά τους πρωταθλητές του Αφγανιστάν και της Τουρκίας.
Την ελληνική αποστολή συμπλήρωναν ο Δρόσος Μιχάλης, αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παχουγιούθ, WPF, και πρόεδρος της αντίστοιχης Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, EPF, και δάσκαλος πολεμικών τεχνών στην Σαντορίνη, καθώς και η Αβραμίδου Μαρία ως προπονήτρια και συντονίστρια Ευρώπης.

Ο Μιχάλης Δρόσος τιμήθηκε από τον γενικό γραμματέα της WPF Hamid Ebadati για την προσφορά του στην εξάπλωση του παχουγιούθ στην Ευρώπη και διετέλεσε ακόμα και διαιτητής/κριτής στην διοργάνωση. 
Εξαιρετικός στην γενική συνέλευση παρουσία όλων των εκπροσώπων των χωρών μελών της διοργάνωσης, ο Μιχάλης Δρόσος παρουσίασε την επόμενη διεθνή διοργάνωση για το Παχουγιούθ, το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Παχουγιούθ που θα γίνει τον Ιούνιο του 2013 στην Σαντορίνη. 
Η διοργάνωση θα περιλαμβάνει αγώνες μουιτάι στο ρινγκ, αλλά και αγώνες κάα τσερκ και κραμπί κραμπόνγκ στο τατάμι, ενώ και την διάρκειά της θα διεξαχθούν και επίλεκτοι αγώνες μουιτάι για κατάκτηση ζώνης.
Τέλος, η Ελληνική Ομοσπονδία Παχουγιούθ διοργανώνει σεμινάριο μούι μποράν με την κρου Αβραμίδου Μαρία στον Α.Σ. Η ΤΡΟΙΑ, Π. Φάληρο (τηλ. 6948725275) την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012 παρουσία του γενικού γραμματέα της WPF Hamid Ebadati,  που θα ταξιδέψει στην Ελλάδα για τις διαδικασίες διοργάνωσης του πανευρωπαϊκού, ενώ στα τέλη Ιανουαρίου 2013 έχει προγραμματιστεί μια σειρά προπονητικών σεμιναρίων μουιτάι και αγώνες μουιτάι με την ομάδα παχουγιούθ της Συρίας.
Για πληροφορίες επικοινωνήστε με στο pahuyuthhellas@gmail.com

σύσκεψη για την Ίο στην Π.Ν.Α. – τα αποτελέσματα

Τη δέσμευση του ότι η Περιφέρεια στηρίζει τον Δήμο Ίου σε όποιο επίπεδο απαιτηθεί προς τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων του νησιού αλλά και την ανάληψη πρωτοβουλιών προ την κατεύθυνση της ανάπτυξης, έλαβε από τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργο Πουσσαίο, ο Δήμαρχος του νησιού Μιχάλης Πετρόπουλος.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν υπηρεσιακοί παράγοντες αλλά και οι περιφεριακοί σύμβουλοι Δ. Γρυπάρης, Η.Μάϊνας, Π. Χρυσαφίδης, Γ. Σταματόπουλος, κα Ευθυμιάτου (εκπρόσωπος του Ν. Χρυσόγελου).

Ο κ. Πουσσαίος διαβεβαίωσε πως “οι υπηρεσίες της Περιφέρειας είναι έτοιμες να στηρίξουν και να δώσουν λύσεις σε ζητήματα πρόνοιας αλλά και απεμπλοκής έργων”. 
Συγκεκριμένα, υποστηρίζεται  από την Περιφέρεια  η  ένταξη του σφαγείου στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης της Ελλάδας “Αλέξανδρος Μπαλτατζής”, ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης ήδη έχει κάνει παρέμβαση για τη μετακίνηση των υπηρεσιών τελωνίου στα νησιά για την κάλυψη της transit πετρέλευσης στα αλιευτικά και άλλα σκάφη.

Ο κ. Πουσσαίος ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο Ίου να πάρει θέση σχετικά με τη χωροθέτηση θαλάσσιας προστατευόμενης  ζώνης με στόχο τόσο την αύξηση των αλιευμάτων όσο και τη μελλοντική ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος, κ. Πετρόπουλος επεσήμανε την χρησιμότητα της συγκεκριμένης συνάντησης για την επίλυση των προβλημάτων και αναφέρθηκε στα θέματα που αφορούν το νησί ανά τομέα.

Συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με το πως θα αντιμετωπίσει ο Δήμος πολύ σημαντικά προβλήματα όπως είναι οι κενές θέσεις στο ΧΥΤΑ έδωσε ο Αντιπεριφρειάρχης, ενώ παράλληλα παραδόθηκε στον Δήμαρχο φάκελος με έκθεση των υπηρεσιών της Περιφέρειας αναφορικά με τα θέματα της Ίου, μεταξύ των οποίων και η πορεία των έργων που υλοποιούνται  στο νησί.

Επίσης, στη σύσκεψη αναπτύχθηκαν από τους υπηρεσιακούς παράγοντες αλλά και τους παρόντες περιφερειακούς συμβούλους δράσεις που πρόκειται να γίνουν στο νησί και σε επίπεδο πολιτισμού και αθλητισμού.

Στο αίτημα του Δημάρχου για κατάρτιση ενδιαφερόμενων σε θέματα πρωτογενούς τομέα, ο κ. Πουσσαίος έκανε γνωστό ότι προγραμματίζονται τέτοιες δράσεις σε όλα τα νησιά και ζήτησε από το Δήμο την εκδήλωση ενδιαφέροντος στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας  για να προχωρήσουν.
            

Γ. Βρούτσης – η εισήγηση στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων

Σύμφωνα με μέρος της εισήγησης του Υπ. Εργασίας και βουλευτή Κυκλάδων της ΝΔ στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής,

Η σημερινή ενημερωτική συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων διεξάγεται σε μια συγκυρία κομβική και κρίσιμη για τις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις στη χώρα μας.
Μόλις χθες ολοκληρώθηκε ένας επίπονος και εξαντλητικός κύκλος διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των Δανειστών μας για την επίτευξη συμφωνίας που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της μεγάλης όσο και επείγουσας δόσης των 31,5 δις. Ευρώ.
Η διαδικασία αυτή κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν. Οι υποχρεώσεις της προηγούμενης δανειακής σύμβασης είχαν καθυστερήσει, είχαν μείνει πίσω γιατί μεσολάβησαν οι δύο συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.
Έπρεπε δηλαδή σε σύντομο χρονικό διάστημα να γίνουν πάρα πολλά.
Την ίδια περίοδο η Ελληνική Κυβέρνηση, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, οι ίδιοι οι αρχηγοί, κατέβαλλαν άοκνες προσπάθειες για την αποκατάσταση του κύρους και της αξιοπιστίας της χώρας μας στο διεθνές περιβάλλον. Κι αυτό έγινε με επιτυχία.
Σήμερα, η Ελλάδα κερδίζει καθημερινά εμπιστοσύνη, εκτίμηση, σεβασμό τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στους άλλους Διεθνής Οργανισμούς.
Αυτό το κλίμα μαζί με τα απτά αποτελέσματα των προσπαθειών μας το επόμενο διάστημα θα βάλουν τη πατρίδα μας οριστικά στο δρόμο της εξόδου από τη κρίση. 
Ξεκινώντας τώρα την ενημέρωση προς τη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η συμμετοχή και το ειδικό βάρος του Υπουργείου Εργασίας στην αναθεωρημένη συμφωνία είναι εξαιρετικά σημαντική. Πρώτον, μέσω της συμμετοχής του στη διαμόρφωση του πακέτου εξοικονόμησης των 13,5 δις και, δεύτερον, μέσω των αλλαγών σε θεσμικά ζητήματα της αγοράς εργασίας, τα «εργασιακά» όπως ονομάζονται στη σχετική δημόσια συζήτηση.
Ξεκινώ με το πρώτο. Πράγματι, το Υπουργείο Εργασίας σήκωσε μεγάλο βάρος του πακέτου εξοικονόμησης των 13,5 δις. Πρέπει, όμως, να διευκρινίσουμε κάποια πράγματα για να μην υπάρχουν παρανοήσεις, αθέλητες ή εσκεμμένες.
Το «πακέτο» αυτό δεν ήρθε έτσι ξαφνικά,. Ήταν υποχρέωση της χώρας ήδη από το Φεβρουάριο που υπογράφηκε ο ν.4046/2012. Από τότε ήταν ουσιαστικά προσδιορισμένο και το ύψος της συμμετοχής του Υπουργείου Εργασίας σε αυτό, μέσω συγκεκριμένων ποσοστιαίων μειώσεων των κοινωνικών μεταβιβάσεων και της συνταξιοδοτικής δαπάνης.
Από την πλευρά μας καταβάλλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια, μια εξαιρετικά δύσκολη προσπάθεια, ούτως ώστε τα εναλλακτικά σενάρια και προτάσεις  που υποβάλλαμε προς το υπουργείο Οικονομικών να είναι ισορροπημένα, πλήρως κοστολογημένα και να εξασφαλίζουν, όσο βέβαια είναι αυτό δυνατόν, κοινωνική δικαιοσύνη. Σε κάθε περίπτωση, οι τρεις αρχηγοί – οι οποίοι είχαν και τον τελικό λόγο – εκτιμώ ότι αποφάσισαν το μίγμα μέτρων που θα έχει τις μικρότερες δυνατές κοινωνικές επιπτώσεις.
Το κρίσιμο διακύβευμα, πάντως, αυτή τη στιγμή είναι η συνέχιση της χρηματοδότησης. Και τα μέτρα αυτά, όσο δύσκολα και επώδυνα  αν είναι – και πράγματι είναι – συνδέονται άμεσα και καθοριστικά με την παραμονή μας στο ευρώ και τη χρηματοδότηση της χώρας. Αποτελούν κατά κάποιο τρόπο, το εισιτήριο για την επαναφορά της χώρας σε συνθήκες διεθνούς αξιοπιστίας.

Ν. Συρμαλένιος - παρέμβαση για την κατάργηση ελάχιστου ποσοστού του Ελληνικού Δημοσίου σε Δημόσιους Οργανισμούς και Λιμάνια

«Η κυβέρνησή σας δεν ενδιαφέρεται ούτε για τη νησιωτικότητα, ούτε πολύ περισσότερο για τη βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών» ανέφερε μεταξύ άλλων στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής Κυκλάδων του Συριζα Νίκος Συρμαλένιος, στην συζήτηση για το Σχέδιο Νόμου με θέμα: «Επείγοντα Μέτρα Μεσοπρόθεσμης Δημοσιονομικής Στρατηγικής και κατάργηση ελάχιστου ποσοστού του Ελληνικού Δημοσίου σε Δημόσιους Οργανισμούς, Λιμάνια». 

Σύμφωνα με την παρέμβασή του,

Πήρα το λόγο, για να υπερασπίσω με όλη τη δύναμη της φωνής μου, τους κατοίκους, τη δημόσια περιουσία και το φυσικό περιβάλλον του νησιωτικού μας χώρου, που με το παρόν νομοσχέδιο παραδίδεται ουσιαστικά σε τυχάρπαστους επενδυτές, σε βάρος του  περιβάλλοντος αλλά και του επιπέδου διαβίωσης των κατοίκων των νησιών.

Στα νησιά μας, μετά τα συνεχή χτυπήματα με το κλείσιμο σειράς υπηρεσιών (ΔΟΥ, ΙΚΑ, Τελωνεία, Ειρηνοδικεία, δομές ψυχικής υγείας), νέο κύμα συγχωνεύσεων σχολείων, συρρίκνωση κοινωνικών δομών των ΟΤΑ, προϊούσα διάλυση της δημόσιας υγείας, κατάργηση ακτοπλοϊκών δρομολογίων, αυξήσεις εισιτηρίων και στις επιδοτούμενες γραμμές, ακολουθεί και το έγκλημα της ιδιωτικής πολεοδόμησης… Εκτός απ’ αυτά, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, οι μαρίνες εκποιούνται, αδιαφορώντας για τις σοβαρές επιπτώσεις σε οικονομικό, κοινωνικό και ενδεχομένως εθνικό επίπεδο. Ήδη 23 λιμάνια παραχωρήθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ, ενώ σειρά έχουν 22 περιφερειακά αεροδρόμια. 
Με την ιδιωτική χωροταξία και την ανεξέλεγκτη και εκτεταμένη δόμηση των παραθεριστικών χωριών, σε ακτές, αιγιαλούς, περιοχές natura, βραχονησίδες κλπ, συντελείται εκτός από περιβαλλοντικό έγκλημα, και οικονομικό έγκλημα, γιατί καταστρέφονται τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, αυτά που χαρακτηρίζουν ανά τους αιώνες τη φυσιογνωμία του αιγαιακού μας χώρου, δηλαδή το περιβάλλον και ο πολιτισμός μας, στοιχεία χάρις στα οποία υπήρξε έστω και στρεβλή, η μέχρι σήμερα ανάπτυξη. Είναι ακριβώς αυτή η φυσιογνωμία, ιστορική, πολιτιστική, αρχιτεκτονική, περιβαλλοντική, που αποτέλεσε τον πόλο έλξης και το κίνητρο για τη μαζική τουριστική ανάπτυξη που γνωρίσαμε τις τελευταίες δεκαετίες. Τώρα που έφτασε το μοντέλο αυτό στα όρια του, τώρα που ανακαλύφθηκε η βιώσιμη (αειφόρος) ανάπτυξη, τώρα ακριβώς καταστρέφεται με τις επιλογές αυτές, η όποια προοπτική για την επίτευξη της.
Τι προβλέπουν οι διατάξεις του καταστροφικού νομοσχεδίου: α) Οι επενδυτές απαλλάσσονται από κάθε υποχρέωση να καταβάλλουν εισφορά σε γη και χρήμα, όπως ισχύει μέχρι σήμερα στις εντάξεις στο σχέδιο πόλης, β) οι επενδυτές μπορούν να κατασκευάσουν δικές τους μαρίνες, παρεμβαίνοντας στον αιγιαλό και την παραλία και αποκτούν δικαίωμα παραχώρησης για 50-99 χρόνια, γ) οι επενδυτές έχουν το δικαίωμα να παρακάμπτουν την πολεοδομική νομοθεσία, χωρίς υποχρέωση τήρησης των χρήσεων γης και των όρων δόμησης των πολεοδομικών σχεδίων, στα όρια των οποίων βρίσκονται.
Δηλαδή δίνουμε γη και ύδωρ στους επενδυτές, την ίδια στιγμή που έχουμε πάρει τα πάντα από τους εργαζόμενους και από τα ασθενέστερα στρώματα του ελληνικού λαού.
Σε αυτό το σημείο, οφείλουμε να σας πούμε ότι και η έκθεση της νομοτεχνικής επεξεργασίας της επιτροπής της βουλής, αναδεικνύει, έστω και με ήπιο τρόπο, την αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου, την οποία φροντίσατε ήδη να την καταψηφίσετε.
Τι θα μείνει όμως σε λίγα χρόνια, αν προχωρήσει το σχέδιο αυτό; Το παράδειγμα της Ισπανίας είναι αποκαλυπτικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2011, 600.000 παραθεριστικές κατοικίες παραμένουν απούλητες και ολόκληρα χωριά αποτελούν κτιριακά φαντάσματα, έχοντας αφήσει πίσω, ανεπίστρεπτη περιβαλλοντική καταστροφή.
Θα πρέπει όμως, πριν ψηφίσετε αυτό το επαίσχυντο νομοσχέδιο, να μας απαντήσετε στα παρακάτω αμείλικτα ερωτήματα:
Πώς θα λειτουργήσουν τα περίφημα παραθεριστικά χωριά σε σχέση με τις τοπικές νησιωτικές οικονομίες; Θα βοηθήσουν μήπως την τουριστική ανάπτυξη και τους ντόπιους τουριστικούς επιχειρηματίες, τη στιγμή που θα λειτουργούν εκ των πραγμάτων ανταγωνιστικά; Πόσο το σύστημα all inclusive θα βοηθήσει την τοπική ανάπτυξη, όταν είναι φανερό, ότι όπου έχει δοκιμαστεί, οδήγησε σε αύξηση μεν των τουριστών, αλλά ταυτόχρονα και στο κλείσιμο χιλιάδων μαγαζιών; Πόσο θα βοηθήσει την απασχόληση του ντόπιου εργατικού δυναμικού, τη στιγμή που είναι φανερό ότι το έργο της κατασκευής τους ανατίθεται αποκλειστικά σε μεγαλοεργολάβους και μεγαλοκατασκευαστές που χρησιμοποιούν μεταφερόμενα συνεργεία και εργατικό δυναμικό; Ποια θα είναι η σχέση με το γενικότερο χωροταξικό και πολεοδομικό περιβάλλον του υπόλοιπου νησιωτικού χώρου, όταν κατά κανόνα δεν υπάρχει κανένα χωροταξικό σχέδιο ανά νησί; Πόσο θα επιβαρύνει τους ενεργειακούς και τους υδάτινους πόρους του κάθε νησιού, τη στιγμή που η λογική της βιωσιμότητας απαιτεί εξοικονόμηση και όχι κατασπατάληση πόρων; Με ποια λογική θα φτιαχτούν γήπεδα γκολφ, όταν αυτά απαιτούν 1 εκατ. κυβικά μέτρα νερό το χρόνο, όσα δηλαδή χρειάζονται 10.000 άνθρωποι;  Με ποιά λογική θα κτισθούν νοσοκομεία ή υγειονομικές μονάδες εντός των παραθεριστικών χωριών για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών αναγκών, όταν το ΕΣΥ στα νησιά είναι σχεδόν ανύπαρκτο και οι κάτοικοι αναγκάζονται να καταφεύγουν για την υγειονομική τους περίθαλψη στα νοσοκομεία  της Αθήνας και των μεγάλων πόλεων;
Και μια κουβέντα για την ΕΥΔΑΠ. Δυστυχώς με την ίδρυση της ΕΥΔΑΠ Νήσων τα τελευταία χρόνια, η υπό ιδιωτικοποίηση εταιρεία πρόλαβε να βάλει χέρι σε κάμποσα νησιά, στο όνομα της αντιμετώπισης της λειψυδρίας, της κατασκευής και συντήρησης δικτύων, της μελέτης για την ποιότητα του νερού. Φανταστείτε τώρα σε ποια δεινή θέση θα περιέλθουν οι Δήμοι που έσπευσαν να αποδεχθούν το κάλεσμα της και να συνάψουν συμβάσεις με αυτή. Θα παραδώσουν τον υδροφόρο ορίζοντα, το υδάτινο δυναμικό των νησιών τους στον ιδιωτικό τομέα, κάνοντας τους κατοίκους τους να πουν το νερό νεράκι…
Είναι φανερό ότι η κυβέρνησή σας δεν ενδιαφέρεται ούτε για τη νησιωτικότητα, ούτε πολύ περισσότερο για τη βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Το μόνο για το οποίο ενδιαφέρεστε είναι η δογματική προσήλωση και εφαρμογή του αχαλίνωτου νεοφιλελευθερισμού, κατ΄ επιταγή των δανειστών και της κ. Μέρκελ. Γι αυτό σας καλούμε να αποχωρήσετε πριν να είναι πολύ αργά, πριν αφήσετε πίσω σας ερείπια, πριν αφήσετε πίσω μια χώρα οικονομικά και περιβαλλοντικά κατεστραμμένη, με τη νεολαία ξενιτεμένη και με παραδομένη και διαλυμένη όλη τη δημόσια περιουσία αυτής της χώρας. 

εγκρίθηκε από την ΑΔΑ το πρόγραμμα δράσης της Π.Ν.Α. για το 2013

Η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου ενέκρινε τη νομιμότητα της 88/2012 απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, σχετικά με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, την Έκθεση Διαδικασιών Κατάρτισης του και το Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης 2013, καθώς τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες κατάρτισης τους. 

Πέμπτη, Οκτωβρίου 25, 2012

έφυγε ο πρώην κοινοτάρχης του Βουρβούλου Νίκος Δαμίγος

Τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο του πρώην Κοινοτάρχη Βουρβούλου Νίκου Δαμίγου, εξέφρασε με σημερινή δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Πουσσαίος.
“Η είδηση του θανάτου του Νικόλα Δαμίγου, βρήκε την οικογένεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συντετριμμένη, προκαλώντας βαθιά κι ανείπωτη θλίψη σε όλους όσοι τον γνωρίζαμε, αλλά πολύ περισσότερο σε όλους εμάς που είχαμε την τιμή να συμπορευόμαστε σε κοινούς αγώνες στο μέτωπο  της αυτοδιοίκησης. Ήταν ένας αδελφικός φίλος, αγωνιστής, ιδεολόγος και μαχητής, ανιδιοτελής κι ακούραστος υπηρέτης του κοινωνικού συνόλου.         
Εκφράζω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και εύχομαι να είναι ελαφρύ το Θηραϊκό χώμα που θα τον σκεπάσει”.

απομακρύνεται το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του ηφαιστείου της Σαντορίνης…



Απομακρύνεται το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του διαβόητου ηφαιστείου της Θήρας. Το “τέρας” έχει σχεδόν επιστρέψει στην ήρεμη κατάσταση που βρισκόταν πριν από την περυσινή έξαρση, αναφέρουν οι Έλληνες ερευνητές που το παρακολουθούν στενά. Επισημαίνουν όμως ότι η χρηματοδότηση για την παρακολούθηση του ηφαιστείου είναι ανεπαρκής.

«Το 2011 το ηφαίστειο εμφάνισε κάποια σημάδια ύποπτα και επί ένα χρόνο είχε σκαμπανεβάσματα, με πολλούς σεισμούς, παραμόρφωση του εδάφους και μικρές διαφοροποιήσεις σε θερμοκρασία και χημική σύσταση αερίων. Όμως εδώ και τέσσερις με πέντε μήνες το ηφαίστειο βρίσκεται σε εντελώς ήρεμη κατάσταση, σχεδόν όπως πριν την έξαρσή του» αναφέρει ο Μιχάλης Φυτίκας, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ).

Προσθέτει όμως ότι οι επιστήμονες δεν εφησυχάζουν: «Αυτή τη στιγμή το ηφαίστειο δείχνει να επανέρχεται στην πρότερη κατάσταση ύπνου, που δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει, γι' αυτό και πρέπει να παρακολουθείται».

Την ίδια άποψη έχει και ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) και καθηγητής του ΑΠΘ Κοσμάς Στυλιανίδης. «Το ηφαίστειο σιγά σιγά ηρεμεί, δεν υπάρχουν εκδηλώσεις και κοντεύει να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση Δεν εφησυχάζουμε, αλλά οι πιθανότητες άμεσης έξαρσης του ηφαιστείου είναι εξαιρετικά μειωμένες», λέει.
«Παρακολουθούμε και την παραμικρή ανάσα του ηφαιστείου. Από τον Φεβρουάριο και μετά η σεισμική δραστηριότητα είναι σχεδόν ανύπαρκτη» αναφέρει με τη σειρά του και ο Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Για την παρακολούθηση του ηφαιστείου συνεργάζονται επιστημονικές ομάδες από όλο τον κόσμο. «Οι μεγαλύτεροι ηφαιστειολόγοι της Ευρώπης συνεργάστηκαν σε διεθνές συνέδριο την άνοιξη στη Σαντορίνη» υπογραμμίζει ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Κώστας Αλμπανάκης.

Πρόβλημα χρηματοδότησης
Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων προχώρησε τον περασμένο Φεβρουάριο στη συγκρότηση μιας ειδικής 18μελούς επιστημονικής επιτροπής παρακολούθησης του ηφαιστείου της Σαντορίνης, η οποία υπάγεται στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ).

Η επιτροπή προχώρησε στο σχεδιασμό Ολοκληρωμένου Συστήματος 24ωρης Παρακολούθησης του ηφαιστείου, που αφορούσε στην τοποθέτηση ειδικών οργάνων μέτρησης και στη συλλογή δεδομένων.
Το συνολικό κόστος του προγράμματος υπολογίστηκε από τον ΟΑΣΠ σε περίπου 800.000 ευρώ για τη διετία 2012-2013, ωστόσο από την Πολιτεία εγκρίθηκαν 300.000 για το 2012, από τα οποία τελικά εγκρίθηκε η διάθεση πίστωσης ύψους μόλις 54.000 ευρώ.
Στην απόφαση αναφέρεται η διάθεση του ποσού για την προμήθεια και εγκατάσταση οργάνων. Ωστόσο, όπως εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο κ. Στυλιανίδης, τα χρήματα αυτά, αν και ζητήθηκαν ήδη από πέρυσι, εγκρίθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση αυτές τις ημέρες. Στο μεταξύ ο ΟΑΣΠ είχε ήδη προχωρήσει στην εγκατάσταση οργάνων, ορισμένα από τα οποία παραχωρήθηκαν για το σκοπό αυτό από άλλους φορείς.

Τα όργανα είναι 22 σεισμογράφοι και επιταχυνσιογράφοι, δέκα γεωδετικοί σταθμούς, τέσσερις παλιρροιογράφοι, δύο μετρητές διοξειδίου του άνθρακα και μία θερμική κάμερα. Τελικά, το ποσό των 54.000 ευρώ θα διατεθεί για τη συντήρηση του συστήματος.

«Το ηφαίστειο της Σαντορίνης είναι μια από τις θέσεις παγκόσμιου ενδιαφέροντος στον τομέα των ηφαιστείων. Γίνεται εδώ και χρόνια στενή παρακολούθηση του ηφαιστείου, χερσαία και υποθαλάσσια. Η πρόσφατη δραστηριότητά του ήταν η αφορμή να ασχοληθεί και η Πολιτεία δίνοντας χρηματοδότηση στο πρόγραμμα του ΟΑΣΠ», εξηγεί και ο γεωλόγος, Δημήτρης Σακελλαρίου, επικεφαλής ερευνών του Τομέας Θαλάσσιας Γεωλογίας- Γεωφυσικής του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ)

Επίσης, το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) έχει εγκαταστήσει τον περασμένο Ιούλιο όργανα στο βυθό γύρω από το ηφαίστειο, σε συνεργασία με επιστήμονες από τη Γαλλία και την Ισπανία. Στόχος του είναι να μετρήσει την παραμόρφωση του βυθού, που μαζί με την παραμόρφωση του εδάφους, είναι από τις πρώτες σημαντικές ενδείξεις ενδεχόμενης δραστηριότητας.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ανακοίνωση του ΙΜΠΗΣ για τα πρόσφατα δημοσιεύματα για το ηφαίστειο της Σαντορίνης

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ινστιτούτου Μελέτης και παρακολούθησης του ηφαιστείου της Σαντορίνης  

Με έκπληξη τα μέλη του ΔΣ του ΙΜΠΗΣ διαβάσαμε σε διάφορα ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ τη δημοσίευση μίας είδησης που αφορούσε την έκτακτη χρηματοδότησης από την κεντρική διοίκηση με φορέα υλοποίησης τον ΟΑΣΠ για την παρακολούθηση του ηφαιστείου της Σαντορίνης, και μάλιστα με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, λόγω της σοβαρής σεισμο-ηφαιστειακής κρίσης της περιόδου 2011-2012 που παρουσιάστηκε στο νησί της Σαντορίνης.
Μάλιστα η είδηση συνοδευόταν από αναφορά σε διάφορες επιστημονικές δραστηριότητες του παρελθόντος π.χ. του ΕΛΚΕΘΕ στην περιοχή της Σαντορίνης, δίνοντας έτσι μία αίσθηση κινδύνου και άμεσης ανάγκης.
Όπως είναι γνωστό, μετά από πολλές και επίμονες προσπάθειες και πιέσεις του ΙΜΠΗΣ σε συντονισμό με τον Δήμο Θήρας, λόγω και της γνωστής δραστηριότητας που εμφάνισε το ηφαίστειο το 2011, ιδρύθηκε στις αρχές του 2012 η 15μελής Εθνική Ειδική Επιτροπή Παρακολούθησης του Ηφαιστείου της Σαντορίνης (ΕΕΕΠΗΣ), στην οποία 4 μέλη του Δ.Σ. και της Επιστ. Επιτροπής του ΙΜΠΗΣ είναι μέλη. Μία από τις πρώτες δραστηριότητες της ΕΕΕΠΗΣ ήταν να ζητήσει χρηματοδότηση για τη συντήρηση, πύκνωση και βελτίωση των υποδομών παρακολούθησης του ηφαιστείου. Η προχθεσινή απόφαση χρηματοδότησης, η οποία εκδόθηκε μετά την πάροδο περίπου μισού έτους από το αρχικό αίτημα (σοβαρή καθυστέρηση της κεντρικής διοίκησης για περιόδους κρίσης περιβαλλοντικών-γεωλογικών κινδύνων) , αντιστοιχεί σε ένα μικρό τμήμα των υφιστάμενων αναγκών συντήρησης και λειτουργίας των ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ υποδομών παρακολούθησης του ΙΜΠΗΣ και πολλών Ελληνικών και διεθνών ερευνητικών κέντρων. Κατά συνέπεια είναι εντελώς ανακριβής αλλά και παραπλανητική η αναφορά σε "κατεπείγουσα χρηματοδότηση" και σε "έκρυθμη" κατάσταση του ηφαιστείου.
Το Δ.Σ. του ΙΜΠΗΣ θέλει να στηλιτεύσει την ανεύθυνη κατασκευή αλλά και αναπαραγωγή τέτοιων ειδήσεων. Δεν είναι δυνατόν οι συνεχείς επιστημονικές προσπάθειες για τη βελτίωση της παρακολούθησης και ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας αλλά και της πολιτείας να σκοντάφτουν σε μία συνεχή κινδυνολογία και μετάδοση παραπλανητικών ειδήσεων. Δεν είναι δυνατόν η χρηματοδότηση (καθυστερημένη και περιορισμένη ανταπόκριση της κεντρικής διοίκησης) της λειτουργίας των δικτύων παρακολούθησης του ηφαιστείου (μόνιμη διαδικασία σε όσες Ευρωπαϊκές χώρες διαθέτουν ηφαίστεια όπως η Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Προτογαλλία, κλπ.)  να οδηγεί σε ανάλογες δημοσιεύσεις, που μόνο αρνητικές επιπτώσεις έχουν στην επιστημονική δραστηριότητα αλλά και στην τοπική και εθνική οικονομία. Δεν μπορεί για κάθε βήμα μπρός που επιχειρεί να κάνει η επιστήμη, να γίνονται για κινδυνολογικούς ή άλλους λόγους δύο βήματα πίσω. Τέτοια φαινόμενα, όπως και η πρόσφατη καταδικαστική απόφαση για το σεισμό της L'Acquila, θα οδηγήσουν
στην απαξίωση της επιστημονικής δραστηριότητας και την ακύρωση των  προσπαθειών ενεργητικής προστασίας της κοινωνίας μας από φυσικούς και άλλους κινδύνους.
Το ΙΜΠΗΣ θέλει να δηλώσει προς κάθε κατεύθυνση ότι θα βρίσκεται σε εγρήγορση και σε πλήρη συντονισμό με τον Δήμο Θήρας για την αποτροπή τέτοιων καταστάσεων ώστε να προστατεύεται το έργο του και η τοπική κοινωνία από άκαιρες και ανεύθυνες δηλώσεις διαφόρων μέσων ενημέρωσης.

Για το Δ.Σ .του ΙΜΠΗΣ 
Ο Πρόεδρος Μ.Φυτίκας Ομ. Καθηγητής ΑΠΘ
Ο  Γ. Γραμματέας,  Κ. Παπαζάχος,  Καθηγητής  ΑΠΘ

η SantoWines ανάμεσα στους πιο επιτυχημένους Συνεταιρισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της,

Η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, SantoWines,  ήταν ένας από τους συνεταιρισμούς που παρουσιάστηκαν ως case study επιτυχημένης αγροτικής συνεταιριστικής οργάνωσης, στο workshop  που έγινε στις Βρυξέλες στις 17 Οκτωβρίου 2012 στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού project “Support for farmers cooperatives”.

Το συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα διερεύνησε την αποτελεσματικότητα των μέτρων στήριξης των συνεταιρισμών, αναλύοντας την επίδοση των συνεταιρισμών και των παραγόντων που την επηρεάζουν, όπως η εσωτερική διακυβέρνηση, το θεσμικό περιβάλλον, καθώς και η θέση τους στην τροφική αλυσίδα. Το project αυτό αποκτά τεράστια  σημασία , με δεδομένο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποφασίσει  να ανατεθεί στις Συν/κες οργανώσεις κομβικός ρόλος στην υλοποίηση της νέας ΚΑΠ 2013-2020.

Βασικό  μέλος της  Ευρωπαϊκής κοινοπραξίας που υλοποίησε την μεγάλη αυτή έρευνα , ήταν ο Δόκτωρ Κώστας Ηλιόπουλος από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών του ΕΘΙΑΓΕ. Στην εκδήλωση της 17ης Οκτωβρίου την SANTO WINES εκπροσώπησε ο Δ/ντης Ματθαίος Δημόπουλος.

δημοτική κοινότητα Επισκοπής Γωνιάς – ανακοίνωση

Η Δημοτική Κοινότητα Επισκοπής Γωνιάς καλεί τους επαγγελματίες και κατοίκους του χωριού, την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 18.00, όπως παρευρεθούν στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μονής Προφήτη Ηλία προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα και ο τρόπος λειτουργίας της Δημοτικής Κοινότητας. 

νέες διακρίσεις για τους αθλητές του Πανιωνίου ΓΣ Σαντορίνης TKD


Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου,

Νέες διακρίσεις μας χάρισαν οι αθλητές μας στο 3ο ανοιχτό διεθνές τουρνουά TaeKwonDo που πραγματοποιήθηκε στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης στις 20-21 Οκτωβρίου.
Συγκεκριμένα στο τουρνουά έλαβαν μέρος 331 αθλητές από 78 συλλόγους της Ελλάδας και του εξωτερικού και το σωματείο μας εκπροσώπησαν τέσσερις αθλητές. Οι αγώνες ήταν ιδιαίτερα δυνατοί και για άλλη μια φορά οι αθλητές μας έδειξαν το υψηλό επίπεδο στο οποίο βρίσκονται με κορυφαία στιγμή την κατάκτηση ενός ακόμα μεταλλίου.
Ο Κώστογλου Μιχάλης που συμμετείχε στην κατηγορία έως 51 κιλών, αγωνίστηκε με πάθος και κατάφερε να κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο αποδεικνύοντας την εξαιρετική κατάσταση που βρίσκεται στον μακρύ δρόμο της προετοιμασίας για το Πανελλήνιο κύπελλο. Δύο αθλήτριες του συλλόγου μας, η Φουστέρη Μελίνα και η Δρόσου Ζωή που αμφότερες αγωνίστηκαν στην κατηγορία έως 49 κιλών, παρότι προσπάθησαν έντονα δεν κατάφεραν να κάμψουν την αντίσταση των ηλικιακά μεγαλύτερων αντιπάλων τους.
Σημαντική επιτυχία για τα χρώματα του Πανιωνίου ΓΣ Σαντορίνης η επιλογή του αθλητή μας Φωκά Δημήτρη στη επίλεκτη ομάδα της Ένωσης Ταεκβοντό Νοτίου Ελλάδας (Ε.ΤΑ.Ν.Ε.).Η επιλογή έγινε ανάμεσα σε αθλητές συλλόγων όλης της Νοτίου Ελλάδας και φανερώνει για άλλη μια φορά την πολύ καλή δουλειά που γίνεται στους κόλπους του συλλόγου μας. Προπονητές της ΕΤΑΝΕ ήταν ο κ. Ζηνέλης Θεόδωρος, η κ. Φερχάγκεν Χριστίνα και ο κ. Ζούκας Σωτήρης.
Η προπονήτρια του συλλόγου μας κ. Τσουκνίδου Μαρία μετά και την επιλογή του αθλητή μας από την ΕΤΑΝΕ, πιστεύει πως με την καλή δουλειά που γίνεται στις προπονήσεις και φανερώνεται σε κάθε διοργάνωση που συμμετέχουμε, ο δρόμος για την συμμετοχή αθλητών μας στην Εθνική ομάδα είναι ανοιχτός και πως είναι πολύ πιθανό κάποιος από τους αθλητές μας να ακολουθήσει τα βήματά της και να αποτελέσει μέλος της Ελληνικής Εθνικής ομάδας Ταεκβοντό.
Το ΔΣ του συλλόγου συγχαίρει την προπονήτριά μας κα Τσουκνίδου Μαρία και όλους τους αθλητές της ομάδας μας, για την δουλειά που κάνουν στις προπονήσεις και ευχαριστεί τους γονείς για την συμπαράστασή και τους δικούς τους καθημερινούς αγώνες.

Για το ΔΣ, ο Γεν Γραμματέας, Διαμαντόπουλος Γιάννης

εξιχνιάστηκαν περιπτώσεις κλοπών στην Σαντορίνη

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ν. Αιγαίου,

Εξιχνιάστηκαν χθες (24-10-2012) έπειτα από μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Θήρας τρεις (3) περιπτώσεις κλοπών από οικίες και λογιστικό γραφείο.
Για τις υποθέσεις αυτές σχηματίστηκαν ξεχωριστές δικογραφίες σε βάρος δυο (2) αλλοδαπών, υπηκόων Αλβανίας, ηλικίας 32 και 26 ετών, οι οποίοι όπως διαπιστώθηκε διέμεναν παράνομα στην χώρα και συνελήφθησαν.

Συγκεκριμένα: 
Ο 32χρονος την 22-10-2012 απογευματινές ώρες αφού διέρρηξε οικία ημεδαπού, αφαίρεσε κοσμήματα εκτιμώμενης αξίας 3.000 ευρώ καθώς και το χρηματικό ποσό των 700 ευρώ.
Ο 26χρονος την 19/20-10-2012 νυχτερινές ώρες αφού εισήλθε σε αφού εισήλθε σε λογιστικό γραφείο, αφαίρεσε το χρηματικό ποσό των 5.000¤. Επίσης την 13-05-2012 αφαίρεσε από οικία ημεδαπού το χρηματικό ποσό των 590 ευρώ και προσωπικά αντικείμενα.
Στην κατοχή των δραστών βρέθηκε πλήθος αντικειμένων (κοσμήματα, ρολόγια,κ.α.) των οποίων η προέλευση ερευνάται, ενώ μέρος από αυτά αναγνωρίστηκε και αποδόθηκε στους δικαιούχους.
Οι συλληφθέντες  θα οδηγηθούν στην κα. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Νάξου.

η εισήγηση του Περιφερειάρχη στην χθεσινή ( 24.10) 4η Επιτροπή Παρακολούθησης του Ε.Π. Κρήτης και Νήσων Αιγαίου

Τις κρίσιμες συγκυρίες κάτω από τις οποίες πραγματοποιήθηκε χθες (24.10) στη Ρόδο η 4η Επιτροπή Παρακολούθησης του Ε.Π. Κρήτης και Νήσων Αιγαίου επεσήμανε στην αρχική του εισήγηση ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για τη μείωση των διαθέσιμων πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις προσπάθειες που πρέπει να καταβληθούν προκειμένου να ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα 2007 – 2013.
Επιπλέον, επικαλούμενος συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως το ακτοπλοϊκό και την κατάργηση των ΔΟΥ σε νησιά του Αιγαίου, ο Περιφερειάρχης τόνισε πως «κάποιοι γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους το Σύνταγμα,  που ρητά ορίζει πως όταν ο νομοθέτης δρα κανονιστικά λαμβάνει υπ’ όψιν του την ιδιαιτερότητα των νησιών».

Αναλυτικά, στην εισήγησή του ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου ανέφερε:

«Ζούμε δύσκολες στιγμές. Υπό τις παρούσες συνθήκες τίθεται σε δοκιμασία και κλονίζεται η συνοχή του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Οι προσπάθειες  που καταβάλει η χώρα μας αλλά και οι άλλες χώρες του Νότου δεν έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, και οι προοπτικές για την υπέρβαση της κρίσης είναι δυστυχώς προς το παρόν αμφίβολες.
Σ’ αυτή την περίοδο θα περίμενε κανείς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη της στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενότητας.  Αντ’ αυτού ακούσαμε πριν λίγες μέρες τον επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Hahn  Johannes να μιλά για μείωση του προϋπολογισμού της Ε.Ε. και των διαρθρωτικών ταμείων,  και άρα μείωση των πόρων  και για την επόμενη προγραμματική περίοδο και για  την χώρα μας.
Πώς είναι όμως δυνατόν υπό τις παρούσες και απ’ ότι φαίνεται μελλοντικές συνθήκες με την ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση  της ανεργίας να μην λαμβάνουμε πρόνοια για διοχέτευση πόρων στην ανάπτυξη προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης? 
Τα νησιά  μας αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα και έχουν μεγαλύτερες ανάγκες. Αυτά τα βιώνουμε καθημερινά και δυστυχώς στα πλαίσια της δημοσιονομικής  εξυγίανσης   έχουν μπει στο στόχαστρο ακόμα και ζητήματα όπως η προσπελασιμότητα και η προσβασιμότητα των νησιών μας.
Μπαίνει δηλαδή υπό αίρεση η επαρκής ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση που για τους νησιώτες αποτελεί βασικό παράγοντα επιβίωσης. 

Η σημερινή λοιπόν  συνεδρίαση γίνεται σε μια περίοδο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και σε ένα προβληματικό και απρόβλεπτο περιβάλλον,  με την κοινωνία στα πρόθυρα έκρηξης και κατάρρευσης.
Παρόλα αυτά εμείς πρέπει να αξιολογήσουμε το πρόγραμμα έχοντας ακόμα τρία χρόνια μέχρι την ολοκλήρωση του βρίσκεται πια σε πλήρη εξέλιξη και πρέπει να επικεντρωθούμε στην επιτάχυνση της υλοποίησης και την ποιότητα των έργων που παραδίδουμε για λειτουργία των δράσεων και επενδύσεων που χρηματοδοτούμε.
Να αξιολογήσουμε την μέχρι σήμερα πορεία του σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, να κάνουμε προτάσεις αναθεώρησης, να δούμε την πρόοδο των ενταγμένων έργων και αν κάποια από αυτά παρουσιάζουν υστερήσεις να προτείνουμε την αντικατάσταση τους με άλλα ώριμα και χρήσιμα έργα.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν  τα σημερινά δεδομένα  να  κάνουμε και εκτιμήσεις για το μέλλον, περιγράφοντας τις βασικές κατευθύνσεις και προϋποθέσεις αξιοποίησης των πόρων της επόμενης προγραμματικής περιόδου.
Μπορεί επίσης  η σημερινή συνεδρίαση  να είναι και η απαρχή μιας περιόδου ουσιαστικής διαβούλευσης και με τις τοπικές κοινωνίες των νησιών μας.

Κανένα επιχειρησιακό πρόγραμμα και κανένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης δεν θα έχει το ποθούμενο  αποτέλεσμα εάν δεν γίνει  κτήμα των  τοπικών  κοινωνιών,  μέσω του διαλόγου και έχοντας, καλύτερη γνώση των υφιστάμενων καταστάσεων των προοπτικών του τόπου αλλά και των αναγκών του,  να προσεγγίσουμε καλύτερα τα αναπτυξιακά ζητήματα.
Να μπορούμε για την επόμενη προγραμματική περίοδο καλύτερα να στοχεύσουμε στην  επίτευξη μιας ανεκτικής και πιο ευέλικτης κοινωνίας, άμεσα συνδεδεμένης με την δημιουργικότητα και την καινοτομία, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, το περιβάλλον και γενικότερα με τον παραγωγικό και οικονομικό τομέα.
Πρέπει να κάνουμε τις επιλογές μας εντοπίζοντας τους τομείς κλειδιά  που θα οδηγήσουν τις Περιφέρειες μας  στην ανάπτυξη, στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην δημιουργία ελπίδας και προοπτικής ιδίως στους νέους.
Για να γίνουν όλα αυτά απαιτούνται μεταρρυθμίσεις και περιορισμό της γραφειοκρατίας που θα κάνουν πιο ελκυστικό το περιβάλλον των νησιών μας για επενδύσεις αφού το κέντρο βάρους για τα επόμενα χρόνια θα μετατοπιστεί  από τα δημόσια έργα και τις  υποδομές στην επιχειρηματικότητα.
Βασιζόμαστε λοιπόν περισσότερο στην κινητοποίηση του επιχειρηματικού κόσμου, από τον οποίον προσδοκούμε την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.  

Σχετικά με την πορεία του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013, που είναι και το κύριο θέμα μας.

Το Πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό 1,14 δις €, που κατά Περιφέρεια κατανέμονται ως εξής:
497,6 εκ. €    στην Περιφέρεια Κρήτης
362,4 εκ. €   στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και
280 εκ. €   στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Συνολικά και για τις 3 Περιφέρειες μέχρι σήμερα:
Έχουν ενταχθεί έργα προϋπολογισμού  1,7 δις €, δημιουργώντας συνολική υπερδέσμευση της τάξης του   46,3%
Έχουν αναληφθεί νομικές δεσμεύσεις προϋπολογισμού 1 δις €, καλύπτοντας το 88,5% των συνολικών δεσμεύσεων του Προγράμματος
Έχουν πραγματοποιηθεί πληρωμές ποσού 507,8 εκ. € και το ποσοστό απορρόφησης έχει φτάσει στο 44,5%

Η εικόνα αυτή του Προγράμματος είναι αρκετά ικανοποιητική, δεδομένου ότι η απορρόφηση ξεπερνά τόσο το μέσο όρο του ΕΣΠΑ (38%), όσο και το μέσο όρο απορρόφησης των Περιφερειακών Προγραμμάτων (41%).

Θα πρέπει στο σημείο αυτό να τονίσω ότι η επιτάχυνση της υλοποίησης επιβάλλεται και από το γεγονός ότι η πρόοδος του ΕΣΠΑ έχει συνδεθεί και με τους στόχους του Μνημονίου Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής της χώρας μας, οι οποίοι έχουν επιμεριστεί και στα Επιχειρησιακά Προγράμματα.
Για να πετύχουμε τους στόχους αυτούς, όπως θα διαπιστώσετε στη συνέχεια και από τις εισηγήσεις, απαιτείται ακόμη μεγάλη προσπάθεια.
Πρόσφατα εγκρίναμε την αναθεώρηση του Προγράμματος με την ανακατανομή πόρων ανάμεσα στους Άξονες Προτεραιότητας, καλύπτοντας πρωτίστως την υπερδέσμευση στους Άξονες της Ψηφιακής Σύγκλισης και Επιχειρηματικότητας.
Βασικός γνώμονας της αναθεώρησης ήταν από τη μια το οικονομικό περιβάλλον στο οποίο είναι υποχρεωμένη να λειτουργεί η χώρα και ο περιορισμός των επιπτώσεων της κρίσης μέσω της στήριξης της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας και από την άλλη η ανάγκη για επίσπευση της υλοποίησης του Προγράμματος. Το αναθεωρημένο Πρόγραμμα έχει σταλεί προς έγκριση στις Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα στο κομμάτι του Προγράμματος που αφορά το Νότιο Αιγαίο, μέχρι σήμερα έχουμε εντάξει έργα συνολικού προϋπολογισμού    561,2 εκ.
Έχουμε νομικές δεσμεύσεις που φτάνουν στα   451 εκ. € και
Οι δαπάνες ανέρχονται σε 221 εκ. € με το ποσοστό απορρόφησης να φτάνει σε  78,9%. 

Πέρα βέβαια από την εικόνα που δείχνουν οι αριθμοί και από τα στατιστικά στοιχεία που εξακολουθούν να κατατάσσουν το Νότιο Αιγαίο στις πιο αναπτυγμένες Περιφέρειες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι γνωστά σε όλους τα προβλήματα και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας, που η κρίση τα έκανε ακόμη εντονότερα.
Τα προβλήματα στις μεταφορές και την επικοινωνία των νησιών μεταξύ τους και με το κέντρο, οι ενδοπεριφερειακές ανισότητες, οι ελλείψεις σε υποδομές που εξακολουθούν να υπάρχουν, ιδιαίτερα στα μικρά νησιά.
Έτσι στις πρώτες προτάσεις που καταθέσαμε πριν από λίγες μέρες για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, επισημάναμε για μια ακόμη φορά την ανάγκη για ιδιαίτερη αντιμετώπιση της περιοχής μας και για εφαρμογή νησιωτικής πολιτικής, ανεξάρτητα από τους δείκτες του κατά κεφαλήν εισοδήματος.

Στόχος μας στη νέα προγραμματική περίοδο είναι να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά τους περιορισμένους - σε σχέση με τις προηγούμενες περιόδους- πόρους που θα μας διατεθούν, για την ισόρροπη ανάπτυξή των νησιών μας, την αναστροφή της ύφεσης στην οικονομία μας, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, την άρση των ανισοτήτων.
Η περίοδος της κατάρτισης και διαπραγμάτευσης του νέου μας Προγράμματος θα είναι μακρά και η συμβολή όλων είναι όχι μόνο χρήσιμη αλλά και απαραίτητη. 

συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου (30.10) – θέματα

ΘΕΜΑ 1ο Επικύρωση πρακτικών της 9ης/28-9-2012 συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.
ΘΕΜΑ 2ο Πορεία (ΕΣΠΑ) ΠΔΕ (Εθνικοί Πόροι) ΠΔΕ (Ίδιοι πόροι)
Εισηγητής : κ. Περιφερειάρχης
ΘΕΜΑ 3οΗ Διαχείριση του νερού, των λυμάτων και των απορριμμάτων στο Νότιο Αιγαίο - Ο ρόλος της Περιφέρειας.  Εισηγητής : κ. Γ.  Μακρυωνίτης
ΘΕΜΑ 4οΤροποποίηση Προϋπολογισμού και Τεχνικού Προγράμματος Δωδεκανήσου
Εισηγητής : κ. Φ. Χατζηδιάκος
ΘΕΜΑ 5ο Ορισμός αναπληρωματικού μέλους για την κίνηση των Τραπεζικών Λογαριασμών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Νομού Δωδεκανήσου.
Εισηγητής : κ. Φ. Χατζηδιάκος
ΘΕΜΑ 6ο Ορισμός ενός τακτικού και ενός αναπληρωματικού μέλους ως εκπροσώπους για τη σύσταση του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Π.Δ.170/2003 (ΦΕΚ 140Α) της Δ/νσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Δωδεκανήσου
Εισηγητής : κ. Φ. Χατζηδιάκος
ΘΕΜΑ 7ο Επιχορήγηση για την επαναλειτουργία της δημόσιας σχολής δυτών στη νήσο Κάλυμνο Εισηγητής : κ. Φ. Χατζηδιάκος
ΘΕΜΑ 8ο Ορισμός Προέδρου και αντικατάσταση δύο μελών του Δ.Σ. της Περιφερειακής Εταιρείας «Νομαρχιακό Φυτώριο Α.Ε.».
Εισηγητής : κ. Φ. Χατζηδιάκος
ΘΕΜΑ 9ο Σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (ΠΝΑ) και Δήμου Καλύμνου για την υλοποίηση του έργου "Ανάπλαση - Ανάδειξη Ιστορικού κέντρου οικισμού Πόθιας - Αρχαιολογικού Μουσείου" με προϋπολογισμό 393.000 €. Εισηγητής : κ. Φ. Χατζηδιάκος
ΘΕΜΑ 10ο Σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (ΠΝΑ) και ΑΝΔΩ για την υλοποίηση του έργου "Παροχή Υπηρεσιών Πληροφόρησης και Τεχνικής Υποστήριξης για την Ωρίμανση και Παρακολούθηση έργων ΕΣΠΑ" με προϋπολογισμό 140.000 € συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
Εισηγητής : κ. Φ. Χατζηδιάκος
ΘΕΜΑ 11ο Σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (ΠΝΑ) και Δήμου Ρόδου για την υλοποίηση του έργου "Προμήθεια και εγκατάσταση Τερματικών Σταθμών πρόσβασης στο ασύρματο δίκτυο για παροχή δωρεάν πρόσβασης στο διαδίκτυο στο νησί της Ρόδου" με προϋπολογισμό 31.000 €
Εισηγητής : κ. Φ. Χατζηδιάκος
ΘΕΜΑ 12ο Έγκριση Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, της Αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας «ΓΑΛΗΝΟΣ» και της Π.Ε.Δ.Ν.Α για την υλοποίηση του έργου "Βελτίωση της παρεχόμενης φροντίδας υγείας, την προληπτική ιατρική στους κατοίκους των νησιών της Δωδεκανήσου" με προϋπολογισμό 180.000 €.
Εισηγητής : κ. Φ. Χατζηδιάκος

ΘΕΜΑ 13ο Έγκριση συμμετοχής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο πρόγραμμα LIFE+2012. Εισηγητής : κ. Γ.  Μακρυωνίτης
ΘΕΜΑ 14ο Σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Ιστορικού Αρχείου Κυκλάδων για την υλοποίηση του έργου «Εντοπισμός, καταγραφή, ταξινόμηση και προβολή (μέσω καταλογογράφησης σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, δημιουργίας βάσης δεδομένων και επιλεκτικής ψηφιοποίησης) αρχειακού πολιτιστικού αποθέματος Κυκλάδων από τα ΓΑΚ Αρχεία Νομού Κυκλάδων». (Προϋπολογισμός 50.000 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) Εισηγητής : κ. Γ. Πουσσαίος
ΘΕΜΑ 15ο Σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Γενικού Νοσοκομείου Σύρου για την υλοποίηση του έργου «Πρόληψη και Προαγωγή Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας» (Προϋπολογισμός 300.000 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) Εισηγητής : κ. Γ. Πουσσαίος
ΘΕΜΑ 16ο Σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Δήμου Νάξου για την υλοποίηση του έργου «Εκπόνηση μελέτης για την βελτίωση λιμενικών εγκαταστάσεων λιμένα Νάξου»
Εισηγητής : κ. Γ. Πουσσαίος
ΘΕΜΑ 17ο Υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου για αξιοποίηση βάσης δεδομένων του ΟΚΧΕ (Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογράφησης της Ελλάδος) και του Εθνικού Κτηματολογίου με τη σύμπραξη των αρμόδιων Υπουργείων (Προϋπολογισμός 940.000€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ)  Εισηγητής : κ. Γ. Πουσσαίος
ΘΕΜΑ 18ο Έκθεση Αποτελεσμάτων Εκτέλεσης Προϋπολογισμού Δαπανών γ’ Τριμήνου 2012- Αναμόρφωση προϋπολογισμού.Εισηγητής : κ. Γ. Μακρυωνίτης
ΘΕΜΑ 19ο      Έκδοση ψηφισμάτων : 1.Για κατάργηση Δ.Ο.Υ. νησιών 2.Παραχωρήσεις λιμανιών 3.Ακτοπλοϊκά Θέματα  Εισηγητής : κ. Περιφερειάρχης

αναφορά Συρμαλένιου στην Βουλή για τις αρμοδιότητες που μεταφέρονται στους Δήμους

Ο Βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος κατέθεσε αναφορά την επιστολή της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου-Τοπικό Παράρτημα Κυκλάδων, με θέμα τις 131 αρμοδιότητες, οι οποίες μεταφέρονται από το 2013 στους Δήμους του Νομού Κυκλάδων.
Στην επιστολή τονίζεται ότι η υποστελέχωση των υπηρεσιών των Δήμων και η δραματική μείωση των πόρων που διατίθενται για την άσκηση των μεταφερομένων αρμοδιοτήτων, καθιστούν αδύνατη την ανάληψή των αρμοδιοτήτων αυτών από τους δήμους.

συναντήσεις της αντιπεριφερειάρχη Ελ. Φτακλάκη με τοπικούς φορείς

Με τον πρόεδρο και τον οικονομικό επόπτη του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, κ.κ. Γιάννη Πάππου και Γεώργιο Αντώνογλου, συναντήθηκε την Τρίτη (23/10) η αντιπεριφερειάρχης Ελευθερία Φτακλάκη, στο πλαίσιο των επαφών της με τους τοπικούς μας φορείς, μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.
Στη συνάντηση κυριάρχησαν  θέματα που αφορούν στην επιχειρηματικότητα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος στα νησιά του νομού μας, με την αντιπεριφερειάρχη να ενημερώνει τους συνομιλητές της, ότι ήδη γίνονται κινήσεις εκ μέρους της Περιφέρειας για την απλοποίηση των διαδικασιών για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, εν όψει της έναρξης του ΕΣΠΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Επιπλέον, αναφέρθηκαν στις νέες συνθήκες που δημιουργεί η απελευθέρωση αγοράς των  αεροπορικών εταιρειών και η αξιοποίηση των αερολιμένων από ιδιώτες.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, η κα Φτακλάκη δέχτηκε τον Πρόεδρο και τον ταμία της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Δωδεκανήσου κ.κ. Παναγιώτη Τοκούζη και Αγγελινιό Γιάννη. Οι εκπρόσωποι της ομοσπονδίας αναφέρθηκαν στα πολλά και οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους, όπως οι χρονοβόρες και πολυδάπανες διαδικασίες για την ανανέωση των αδειών λειτουργίας και την νομιμοποίηση καταλυμάτων στα μικρά νησιά, τη μη εφαρμογή των νόμων για έκδοση τιμοκαταλόγων, την άγρα πελατών, την έλλειψη ενιαίου προωθητικού υλικού για τη προβολή των μεμονωμένων επιχειρήσεων και την αδυναμία της πλειοψηφίας των επιχειρηματιών του κλάδου για συντονισμένη και συστηματική ανάδειξη των μικρών καταλυμάτων.
Η αντιπεριφερειάρχης αναγνώρισε τη δυναμικότητα του κλάδου στη περιοχή μας και δεσμεύτηκε, παρά τις περιορισμένες αρμοδιότητες της Περιφέρειας, να υπάρξει ουσιαστική συνδρομή, τουλάχιστον στην προσπάθεια για ενιαία διαφήμιση και προβολή των οικογενειακών καταλυμάτων της Δωδεκανήσου.

Το βράδυ, η κα Φτακλάκη παραβρέθηκε στην ολομέλεια της Ένωσης των Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου όπου ο πρόεδρος της Ένωσης Γεώργιος Ματσίγγος και η Διοίκηση καλωσόρισαν την Αντιπεριφερειάρχη και της ευχήθηκαν καλή επιτυχία στα νέα της καθήκοντα. Τα θέματα που τέθηκαν υπό συζήτηση αφορούσαν την απορρόφηση του ΕΣΠΑ και την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών με τη συμβολή του ΚΕΚ πραγματοποιώντας επιμορφωτικά σεμινάρια σε εργαζομένους.

Επιπλέον, συζητήθηκε η ανάγκη για επιμήκυνση του τουρισμού με την προώθηση του μαθητικού και του ιατρικού τουρισμού, η αξιοποίηση του Golf και το άνοιγμα των αγορών κάτι που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των νησιών.
Η κα Φτακλάκη τόνισε ότι «η απορρόφηση του ΕΣΠΑ πρέπει να γίνει ταχύτατα και δεσμεύτηκε ότι με στρατηγικό σχεδιασμό και συνεχή συνεργασία θα καταφέρουμε να εκπληρώσουμε τους στόχους που έχουν τεθεί». 
Τέλος, η αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι θα διοργανωθεί το Δεκέμβριο ημερίδα με όλους τους φορείς για να γίνει ο απολογισμός της χρονιάς και να παρουσιαστούν νέες δράσεις που στόχο θα έχουν την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης των νησιών μας.

Τετάρτη, Οκτωβρίου 24, 2012

οι αποφάσεις της συνεδρίασης (23.10) του συλλόγου λογιστών Θήρας για το επικείμενο κλείσιμο της ΔΟΥ Θήρας

Την σύνταξη κειμένου – επιστολής με σκοπό να αντικρούσουν το πόρισμα και τα κριτήρια του πορίσματος βάσει του οποίου το Υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε το κλείσιμο της ΔΟΥ Θήρας (στο πλαίσιο της διακοπής λειτουργίας και μεταφοράς των αρμοδιοτήτων 49 ΔΟΥ σε ολόκληρη την χώρα), αποφάσισε στην συνάντηση των μελών του ο Σύλλογος των λογιστών της Σαντορίνης, που συνεδρίασε το απόγευμα της Δευτέρας 23 Οκτωβρίου.
Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης προτάθηκαν διάφορες μορφές αντιδράσεων ακόμη και κινητοποιήσεων σε τοπικό αλλά και συλλογικό (σε επίπεδο Νομού) επίπεδο, με την υποστήριξη των δημόσιων φορέων, του εμπορικού συλλόγου και των επαγγελματικών ενώσεων του νησιού, πλήν όμως και σε πρώτη φάση, από πλευράς του Συλλόγου των λογιστών του νησιού, αποφασίστηκε η σύνταξη επιστολής με σκοπό την –κατά το δυνατό..- διόρθωση της εν λόγο απόφασης του αρμόδιου Υπουργείου.
Την απόφαση των λογιστών όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, μπορεί να υποστηρίξει και ο Δήμος Θήρας με ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου που θα υποστηρίζει το αίτημα των λογιστών του νησιού για διατήρηση της ΔΟΥ Θήρας.
Σύμφωνα με τον Σύλλογο λογιστών Θήρας η ταλαιπωρία των φορολογούμενων νησιωτών με το κλείσιμο της ΔΟΥ Θήρας θα είναι μεγάλη, όχι μόνον σε θέματα που έχουν να κάνουν με την φορολόγηση των επιχειρήσεων αλλά κυρίως με τους φορολογούμενους ως φυσικά πρόσωπα και σε ότι αφορά την “διαχείριση” των ακινήτων και της περιουσίας τους.
Παράλληλα ο Σύλλογος επεσήμανε ότι η ΔΥΟ Θήρας λειτουργεί σε ιδιόκτητο κτήριο μη επιβαρύνοντας τα δημόσια ταμεία, ενώ εμφανίζει σταθερά τα πολλά τελευταία χρόνια, τον μεγαλύτερο τζίρο σε επίπεδο Νομού…. (της τάξης των 55 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση…)
Παράλληλα, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, από πλευράς του Εμπορικού Συλλόγου Θήρας και με την συμμετοχή των επαγγελματιών του νησιού, προτάθηκε και εκκρεμεί να οριστικοποιηθεί στην αυριανή έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας (25.10 στις 15.00)  η κατάληψη της ΔΟΥ Θήρας το τριήμερο 29, 30 και 31 Οκτωβρίου.