Οι εκπομπές στο Santorini TV


Χορηγός της εκπομπής είναι η  : Ένωση Λεμβούχων Θήρας

Η ανάγκη για ασφαλή ναυσιπλοΐα, ακόμη και σε αντίξοες συνθήκες, κλιματικές και άλλες, οδήγησαν στη σύσταση της Ένωσης Λεμβούχων Θήρας, μιας Ένωσης που εδώ και δεκαετίες λειτουργεί ως γέφυρα επικοινωνίας με τη στεριά.
Τα σκάφη και οι έμπειροι ναυτικοί της Ένωσης, πέρα από το βασικό τους έργο που είναι η ασφαλής μεταφορά των επιβατών των κρουαζιεροπλοίων στην Σαντορίνη, βρίσκονται σε 24ωρη ετοιμότητα και σπεύδουν σε κάθε κλήση των Aρχών για έρευνα και διάσωση, για μεταφορά ασθενών και γιατρών σε μικρότερα νησιά καθώς και σε επιχειρήσεις απορρύπανσης της θάλασσας.
Το προσωπικό της Ένωσης ανέρχεται στα 74 άτομα και περιλαμβάνει πλοιάρχους, κυβερνήτες, καβοδέτες, δύτες και άλλες ειδικότητες, ενώ, διεκδικώντας υψηλότερες τεχνικές προδιαγραφές συντήρησης και ελέγχου για το στόλο της, η Ένωση Λεμβούχων έχει δημιουργήσει ένα υπερσύγχρονο ναυπηγείο σε ιδιόκτητη περιοχή στην Βλυχάδα.
Η Ένωση Λεμβούχων Θήρας εργάζεται για την προαγωγή της ασφάλειας των επισκεπτών και των εργαζομένων της, πολιτική που απέκτησε υπόσταση με τη πιστοποίησή της στο Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας κατά το πρότυπο ISO 9001:2000 από το Lloyd’s Register Quality Assurance (LRQA).
Η Ένωση πιστοποιήθηκε για την "Παροχή Λεμβουχικών και Καβοδετικών Εργασιών". Η διαδικασία της Πιστοποίησης ξεκίνησε το 1999 και μέχρι σήμερα έχει αποδώσει στην Ένωση πολλές μεθόδους για την διασφάλιση της παροχής υψηλού επιπέδου και ασφαλών υπηρεσιών.
Ένωση Λεμβούχων.
τηλ. 22860 25290 , 22860 25402 , 22860 24885 VHF channel: 14
website: www.santoriniboatunion.gr  e-mail: boatmen@otenet.gr





15.7.2010 Μάκης Κανακάρης Πρόεδρος Ένωσης Λεμβούχων Θήρας

(παράλληλα εκλέγεται συνεχώς μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ομοσπονδίας Λεμβούχων και αντιπρόσωπός της, ενώ είναι αντιπρόεδρος στην Πανευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Λεμβούχων και μέλος στην Παγκόσμια Συνομοσπονδία)


«Ως Ένωση Λεμβούχων Θήρας είμαστε πολύ περήφανοι για την δουλειά και το έργο μας. Η Ένωση έχει σήμερα 20 ολοκαίνουργια σκάφη για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, η πολιτική μας είναι να εκσυγχρονιζόμαστε συνεχώς και να εμπλουτίζουμε τον στόλο μας, έχουμε φτιάξει δικό μας ναυπηγείο για την συντήρηση των σκαφών μας, έχουμε 75 εργαζόμενους χειμώνα – καλοκαίρι στην επιχείρηση, εδρεύουμε σε νέα σύγχρονα γραφεία, ενώ το 2012 θα αποκτήσουμε ενα νέο ταχύπλοο 26 μέτρων που θα μπορεί να καλύψει κάθε ανάγκη μετακίνησης στα νησιά της Επαρχίας Θήρας.

Είμαστε μια από τις πλέον οργανωμένες, εύρωστες και με κοινωνική προσφορά επιχειρήσεις στην Σαντορίνη. Έχουμε συναίσθηση της θέσης την οποία βρισκόμαστε.

Σε ότι αφορά την κρουαζιέρα, τάσσομαι υπέρ της άρσης του καμποτάζ. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα δούμε τους επιβάτες των κρουαζιεροπλοίων να διανυκτερευουν σε καταλύματα του νησιού. Η τάση, διεθνώς, της κρουαζιέρας είναι ανοδική. Έχει εξελιχθεί σε πρώτη επιλογή του μαζικού τουρισμού».

σσ. Η Ένωση Λεμβούχων Θήρας είναι ηθικός και οικονομικός αρωγός σε μια σειρά φορέων και δραστηριοτήτων στο νησί με τακτικές χρηματοδοτήσεις πολλών δράσεων. Η Ένωση Λεμβούχων Θήρας χρηματοδοτεί τις ανάγκες σχολείων και σχολικών δραστηριοτήτων, συλλόγων, αθλητικών δραστηριοτήτων, επιχορηγεί σε ετήσια βάση το Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου της Σαντορίνης, το Κέντρο Υγείας Θήρας, ενώ πρόσφατα συνέδραμε και στην αναστύλωση του της εκκλησίας της Ανάστασης.







19.7.2010 Μαρία Τσουκνίδου προπονήτρια Tae Kwon Do του «Πανιωνίου» αθλητικού συλλόγου.

Ο Σύλλογος είναι σχετικά καινούργιος αλλά οι πρόσφατες διακρίσεις των παιδιών στο πρωτάθλημα που συμμετείχαμε αποδεικνύουν ότι γίνεται καλή δουλειά καθώς και ότι τα παιδιά αγαπούν και παίρνουν στα σοβαρά αυτό που κάνουν. Το Tae Kwon Do είναι κυρίως ενα πνευματικό άθλημα που περισσότερο από δύναμη απαιτεί τεχνική. Χαίρομαι με τις διακρίσεις των μαθητών – αθλητών μου γιατί αυτό σημαίνει ότι όλοι μαζί κάνουμε ε καλή δουλειά»

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον πανιώνιο Γυμναστικό Σύλλογο Σαντορίνης μπορείτε να δείτε στις σελίδες τους.








22.7.2010 Αντώνης Αργυρός, ιδιοκτήτης του οινοποιείου και χώρου τέχνης Art Space

Το Art Space στην Έξω Γωνιά της Σαντορίνης, συνεχίζοντας το 2010, για δωδέκατη συνεχή χρονιά, την εικαστική του δραστηριότητα, φιλοξενεί και εφέτος έργα σημαντικών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Στο παλιό οινοποιείο του 1861, εκτίθενται αντιπροσωπευτικά έργα σύγχρονης ζωγραφικής και γλυπτικής, προσφέροντας στους επισκέπτες την δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τη σύγχρονη Ελληνική τέχνη και την πορεία της εικαστικής έκφρασης στην Ελλάδα. Ακόμα! Το Art Space, συνεχίζοντας την παράδοση οινοποίησης, περιλαμβάνει και ένα σύγχρονο οινοποιείο με φημισμένα προϊόντα υψηλής ποιότητας. Στην σελίδα του Art Space στο διαδίκτυο http://www.artspace-santorini.com μπορείτε να ενημερωθείτε πλήρως για την ιστορία και το παρόν του χώρου.

Το Art Space και ο ιδιοκτήτης του κ. Αργυρός έχει δημιουργήσει μια πολύ καλή σελίδα στο facebook με πληρέστατο φωτογραφικό υλικό απο την φετινή συλλογή των έργων που φιλοξενεί, απο προηγούμενες συλλογές καθώς και απο φωτογραφίες της «Σαντορίνης του χθες» που μαρτυρούν τον τρόπο ζωής και εργασίας των κατοίκων του νησιού τα προηγούμενα χρόνια κι απ τις αρχές του αιώνα. http://www.facebook.com/home.php?#!/Art.Space.Santorini?v=photos&ref=ts

Αντώνης Αργυρός:  «Με ευχαριστούν τα θετικά και ενθαρρυντικά σχόλια των ξένων επισκεπτών του οινοποιείου, τόσο για τ ο κρασί όσο και για τους χώρους και τα έργα που φιλοξενεί το “Art Space”. Η παρουσία του Art Space στους ξένους οδηγούς για την Σαντορίνη είναι για μένα ενα δώρο. Μας ανακάλυψαν και μας συστήνουν απο μόνοι τους, χωρίς τις δικές μας υποδείξεις!»







26.7.2010 Δημήτρης Νομικός ή Μανωλίτσος, Καλαθοπλέκτης απο τον Βόθωνα.

«Μακάρι να υπήρχε ενδιαφέρον απο πλευράς νέων παιδιών να μάθουν την δουλειά. Η δουλειά είναι δύσκολη, επίπονη, απαιτεί πολλές ώρες για να φτιαχτεί ενα καλάθι αλλά το αποτέλεσμα είναι σίγουρα μοναδικό. Κάνω αυτήν την δουλειά απο 10 χρονών παιδί και την έμαθα δίπλα τον πατέρα μου. Για μένα πια δεν είναι επάγγελμα, αλλά τρόπος ζωής. Έρχομαι εδώ στην κάναβά μου και απολαμβάνω να φτιάχνω τα καλάθια . Την ίδια ώρα «σκέφτομαι» και μουσικές -γιατί δεν ξέρω ούτε να διαβάζω ούτε να γράφω νότες- και μετά τις παίζω στο βιολί. Το πλέξιμο καλαθιών και άλλων ειδών με το χέρι είναι μια τέχνη που δεν θα ήθελα να σβήσει. Ένα καλάθι απαιτεί γύρω στις 8 ώρες δουλειάς, χωρίς να υπολογίσουμε τον χρόνο που απαιτεί η διαδικασία του μαζέματος των καλαμιών και τις επεξεργασίας τους».






30.8.2010 Ευθύμης Λέκκας καθηγητής Γεωλογίας Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας .

«Ο Πανεπιστημιακός κόσμος θέλει στήριξη, η Ελλάδα περάνει δύσκολες στιγμές. Η κρίση δεν είναι οικονομική, αλλά πρωτίστως κρίση θεσμών και αξιών. Μακάρι η κρίση να ανοίξει νέους δρόμους και να δημιουργήσει καινούργιες ευκαιρίες για τα Πανεπιστήμια ώστε να συνδεθούν καλύτερα με την Ελληνική κοινωνία και να δημιουργηθούν συνεργασίες με Πανεπιστήμια του Εξωτερικού. Βρίσκομαι σε δύσκολη θέση απέναντι στους φοιτητές μου όταν δεν «τρέχουν» ερευνητικά προγράμματα για να απασχοληθούν.





2.8.2010 Κώστας Αντωνίου, οινοποιός, διαχειριστής Οινοποιείου Αντωνίου (Βενετσάνου) στο Μεγαλοχώρι

"Ακόμη και τώρα, σχεδόν είκοσι χρόνια μετά, αισθάνομαι περίφανος για τις παρεμβάσεις που έχουμε κάνει στον χώρο του Οινοποιείου. Οι κτηριακές εγκαταστάσεις που υποστήριζαν την κάθετη οινοποίησηση απο τις αρχές του αιώνα οπότε και ξεκίνησε να λειτουργεί το οινοποιείο, καθώς και ολόκληρος ο σχεδιασμός της λειτουργίας του έγιναν απο τον αείμνηστο Γεώργιο Βενετσάνο, τον οποίο είχα την τιμή να γνωρίσω και να συνεργαστώ μαζί του.
Το Οινοποιείο έχει χαρακτηριστεί ως "το ωραιότερο του Αιγαίου" φράση που με τιμά πλήν όμως θεωρώ οτι το κάθε οινοποιείο έχει την δική του μοναδική ομορφιά. Σίγουρα πάντως είμαστε το μοναδικό Οινοποιείο στον κόσμο χτισμένο επάνω στους γκρεμούς της Καλντέρας με θέα το ηφαίστειο και το πέλαγο. Όσο για το κρασί μας; λόγο και της ιδιότητάς μου έχει χαρακτηριστεί "κόσμημα των Κυκλάδων"! Γενικότερα πάντως είμαι αισιόδοξος για το μέλλον του ντόπιου και του Ελληνικού κρασιού."






5.8.2010 Γιάννης Παπακωνσταντίνου, διευθυντής καλλιτεχνικού φεστιβάλ του «Μεγάρου Γκύζη» στα Φηρά της Σαντορίνης - συλλέκτης έργων χαρακτικής .

«Στόχος μας είναι κάθε χρόνο το φεστιβάλ του Μεγάρου Γκύζη να είναι καλύτερο και να ικανοποιεί περισσότερο κόσμο. Τα μηνύματα πάντως που λαμβάνουμε τα τελευταία χρόνια είναι άκρως ενθαρρυντικά. Χαίρομαι όταν στις συναυλίες βλέπω νέο κόσμο».

Κατα την διάρκεια της συνέντευξης ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στο φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ.
Για περισότερρες πληροφορίες σχετικά με το φετινό πρόγραμμα και το Μέγαρο Γκύζη μπορείτε να δείτε στην σελίδα του. http://www.megarogyzi.gr







9.8.2010 Γιώργος Γαβαλάς, οινοποιός, ιδιοκτήτης «οινοποιείου Γαβαλά» στο Μεγαλοχώρι.

«Μακάρι στην Σαντορίνη να εμπορευόμασταν μόνο τα ντόπια κρασιά. Με αυτόν τον τρόπο θα στηρίζαμε την οικονομία και την παραγωγή μας. Νομίζω οτι κάποια στιγμή η πρόταση  θα πρέπει να συζητηθεί σοβαρά».
Χαίρομαι που αποφάσισα να συνεχίσω την οικογενειακή επιχείρηση. Το Οινοποιείο λειτουργεί απο το 1860. Θυμάμαι ως παιδί επισκέπτες που πατούσαν σταφύλια μαζί μας. Πλέον η οινοποίηση έχει εκσυγχρονιστεί σύμφωνα και με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της εποχής. Είμαι πάντοτε σύμφωνος με τις απο κοινού πρωτοβουλίες όλων των Οινοποιείον της Σαντορίνης. Λέω "ναί" στην απο κοινού προβολή, διαφήμιση και συμμετοχή σε διαγωνισμούς. Ο πολύ κόσμος ξέρει την Σαντορίνη ως τόπο που παράγει ποιοτικό κρασί και λιγότερο μεμονωμένα οινοποιεία. Αυτην την καλή φήμη του νησιού για το κρασί πρέπει να την στηρίξουμε όλοι μαζί".







19.8.2010 Γιάννης Μαρίνος, οικονομολόγος, δημοσιογράφος, πρώην ευρωβουλευτής

Ως δημοσιογράφος θα σχολίαζα πως είναι ένας άνθρωπος που (μπορεί και) μιλάει ελεύθερα. Ενδεχομένως, λόγο θέσης και ηλικίας. Ο λόγος του προκαλεί αντιδράσεις, αλλά αυτό δεν φαίνεται να τον απασχολεί. Στα κείμενά του στην Κυριακάτικη πλέον «Καθημερινή» τα πολλά τελευταία χρόνια κρίνει την κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα της χώρας ενώ είναι απο τους λίγους ανθρώπους που όχι μόνον δεν τους εξέπληξε η οικονομική κρίση και οι συνέπειές της στην Ελλάδα, αλλά την έβλεπαν το επικίνδυνο παιχνίδι με τα νούμερα της χώρας εδω και μια τουλάχιστο δεκαετία. «Προτιμώ να κρίνω παρά να δίνω κατευθύνσεις» απάντησε στην ερώτηση σχετικά με το τι θα έκανε εάν είχε τα οικονομικά ηνία της χώρας. «Οι φόροι, δυστυχώς, προβλέπεται οτι θα αυξηθούν, αυτό με κάνει να πιστευω οτι πολύ δύσκολα θα γίνουν επενδύσεις..»

Τον Γιάννη Μαρίνο ακόμη κι αν δεν συμφωνείς καθόλου μαζί του, τον σέβεσαι για την επιλογή του να εκφράζεται ελεύθερα και να λέει αυτό που πιστεύει αναλαμβάνοντας το κόστος. Τον Γιάννη Μαρίνο ακόμη κι αν δεν συμφωνείς καθόλου μαζί του, οφείλεις να του αναγνωρίσεις οτι πίσω απο την αιχμηρή, ανατρεπτική, σκωπτική και χειμαρρώδη πένα και φωνή του, βρίσκεται ένας άνθρωπος ευαίσθητος που αγαπά βαθιά την χώρα του, τόσο όσο να στέκει «απέναντι» σε οτι πιστεύει οτι την προσβάλει ή θίγει σε κάθε επίπεδο.

Εαν λειτουργούσα καλύτερα ως δημοσιογράφος θα καθόμουν να τον ακούσω χωρίς παρεμβάσεις και διακοπές. Έαν κι εκείνος με «άφηνε» με τον ορμητικό του λόγο, θα του έλεγα οτι παρά τα πολύ πρόσφατα «κλεισμένα» 80 χρόνια του, μου φαίνεται πιο νέος απο πολλούς...




23.8.2010 Έύη Νομικού - Γιώργος Βουγιουκαλάκης - Steve Carey - Robert Ballard -Drs Katherine Croff Bell.
Υπεύθυνοι για την εξερεύνηση του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κολούμπου.

Με επιτυχία συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε φέτος το καλοκαίρι η εξερεύνηση της υποθαλάσσιας περιοχής του Ηφαιστείου του Κουλούμπου.


Η ωκεανογραφική έρευνα που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2006 με το Ω/Κ σκάφος «Αιγαίο» του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. και το Ω/Κ σκάφος «Endeavor» στο ηφαιστειακό πεδίο της Σαντορίνης, συνεχίστηκε και φέτος από το Ω/Κ «Nautilus» μετην άριστη συνεργασία-συμμετοχή ξένων και Ελλήνων επιστημόνων.

Συγκεκριμένα, από τις 29 Ιουλίου έως και τις 12 Αυγούστου 2010 πραγματοποιήθηκε ωκεανογραφική έρευνα στον υποθαλάσσιο χώρο ανατολικά του ηφαιστειακού συγκροτήματος της Σαντορίνης με το Ω/Κ σκάφος «Nautilus» στα πλαίσια του Ερευνητικού-Εκπαιδευτικού Προγράμματος «New Frontiers in Ocean Exploration 2010» των Ξένων Πανεπιστημίων-Ινστιτούτων: Institute for Exploration (IFE), Ocean Exploration Trust (OET), University of Rhode Island (URI) και Center for Ocean Exploration and Archaeological Oceanography (COEAO) σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ι.Γ.Μ.Ε.

Υπεύθυνοι απο ελληνικής πλευράς είναι η Εύη Νομικού Γεωλόγος - ωκεανογράφος από το Πανεπιστήμιο Αθηνών που συμμετείχε και στον προηγούμενο ερευνητικό ωκεανογραφικό ταξίδι τον Μάιο-Ιούνιο του 2006 με το Ω/Κ σκάφος «ΑΙΓΑΙΟ» του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. και ο κ. Γιώργος Βουγιουκαλάκης Γεωλόγος – Ηφαιστειολόγος απο το Ι.Γ.Μ.Ε.

Απο πλευράς ξένων επιστημόνων υπεύθυνοι του προγράμματος είναι οι Prof. Steve Carey, Prof. Robert Ballard και Drs Katherine Croff Bell. Το Ω/Κ σκάφος «Nautilus» διαθέτει τηλεκατευθυνόμενα υποβρύχια ρομπότ (ROVs): Hercules, Argus, Diana και Echo τα οποία εξερεύνησαν το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου και τα ανατολικά πρανή του ηφαιστείου της Σαντορίνης. Το πλοίο διαθέτει επίσης δορυφορικό σύστημα το οποίο κατά τη διάρκεια του ωκεανογραφικού πλόα θα διευκολύνει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και έρευνα μέσω του Inner Space Center (ISC) στο URI Graduate School of Oceanography and Exploration, ενώ δίνεται η δυνατότητα της on-line πρόσβασης της ωκεανογραφικής έρευνας στο www.nautiluslive.org στο οποίο ήδη μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να παρακολουθούν τις διεργασίες που γίνονται πάνω στο πλοίο και να συμμετέχουν στις συζητήσεις των ερευνητών.

Σχετικά με τα συμπεράσματα των επιστημόνων και πιο συγκεκριμένα η κ. Εύη Νομικού μας είπε οτι η χαρτογράφιση του πυθμένα του Κολούμπου δείχνει οτι στην βορειοανατολική πλευρά του υπάρχουν πολλοί θερμικοί πίδακες (σσ οι επιστήμονες πιο απλά τα λένε «καμινάδες») ανοίγματα δηλαδή που εξέχουν απο τον πυθμένα, απο όπου εκλύεται ενα μείγμα αερίων καθώς και φυσαλίδων και οτι σε αυτά τα σημεία η θερμοκρασία φτάνει τους 200 βαθμούς κελσίου. Σε οτι αφορά τα καινούργια ευρήματα μας είπε οτι ανακαλύφθηκαν νέοι θερμικοί πίδακες (καμινάδες) πέρα απο αυτούς που είχαν βρεθεί το 2006. Η κ. Νομικού μας είπε επίσης οτι γίνονται προσπάθειες να ανακαλυφθεί ο μηχανισμός με τον οποίο εξεράγει το ηφαίστειο καθώς και πόσο ισχυρή ήταν η έκρηξή του.

Οι υπεύθυνοι απο πλευράς ξένων επιστημόνων κύριοι Prof. Steve Carey και Drs Katherine Croff Bell μας είπαν οτι σε αυτήν την δεύτερη φάση των ερευνών ολοκληρώθηκε η χαρτογράφηση της περιοχής, μελετήθηκαν οι αλλαγές που έχουν προκύψει στην μορφολογία του ηφαιστείου, ενω έγινε και η πλήρης χαρτογράφηση των πρανών γύρω απο τον πυθμένα με τα πολλά και τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα που διαθέτει το Ω/Κ «Ναυτίλος». Μας είπαν επίσης οτι αποδεικνύεται οτι το Ηφαίστειο του Κολούμπου έχει δώσει ηφαιστειακή δραστηριότητα περισσότερες απο μια φορές στο παρελθόν, ενω το χαρακτήρισαν ως ένα απο τα πιο ενδιαφέροντα για μελέτη στον κόσμο.

Ο κ. Ballard ιδιοκτήτης του πλοίου «Ναυτίλος» και εμπνευστής του ερευνητικού προγράμματος «Ναυτίλος 2010» στο πλαίσιο του οποίου έγιναν οι έρευνες στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο του «Κολούμπου» το 2006 και αλλά φέτος, δήλωσε απολύτως ικανοποιημένος απο την πορεία και τα αποτελέσματα των ερευνών αλλά και απο την συνεργασία του με τις Ελληνικές Αρχές και τους Έλληνες επιστήμονες ενω μας είπε επίσης οτι το ηφαίστειο του Κολούμπου είναι ένα απο τα πιο «αγαπημένα» των αμερικανών επιστημόνων μιας και τους παρέχει άφθονα στοιχεία για έρευνα και μελέτη ενω η εικόνα του είναι καταπληκτική!





26.8.2010 Πάρις Σιγάλας, ιδιοκτήτης του οινοποιείου "Κτήμα Σιγάλα" στην Οία.
Απο τους "αυθεντικούς" παραγωγούς κρασιού του νησιού. Ο κ. Σιγάλας μπορεί και διατηρεί μιαν "αλλοτινής εποχής" ρομαντική άποψη για πολλά απο τα πράγματα που συμβαίνουν στο νησί, και σε οτι αφορά τον χώρο του κρασιού.
Στην κουβέντα μας εξέφρασε το "παράπονο" οτι η πρώτη ύλη, το σταφύλι, δεν βοηθάει σε πολλές περιπτώσεις τους οινοποιούς να βγάλουν ενα πολύ καλό ποιοτικά προιόν, κάτι που οδηγεί την Σαντορίνη ναι μεν να βγάζει καλό κρασί αλλά εμφανίζει δυσκολίες στο να το δώσει σε αντίστοιχα καλές τιμές. "Εδω στην Σαντορίνη έχουμε ενα πολύ καλό αμπελοτόπι, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αλλά δεν μπορούμε στα σίγουρα να μιλήσουμε για εναν οργανωμένο αμπελώνα, με τις αυστηρές προδιαγραφές που θέτουν οι αρμόδιοι φορείς του εξωτερικού" ανέφερε ο κ. Σιγάλας συμπληρώνοντας όμως οτι οι προσπάθειες των οινοπαραγωγών τόσο στην βελτίωση των χαρακτηριστικών του διάσημου "βισάντο" όσο και στην αναβίωση της ποικιλίας και παραγωγής του "μαυροτράγανου" αναγνωρίζονται και αποδίδουν τα καλύτερα. www.sigalas-wine.com/home.html 





30.8.2010 Γιώργος Κουτσογιαννόπουλος - οινοποιός - ιδιοκτήτης "Μουσείου Οίνου"
Το οινοποιείο υπάρχει από το1870. Εγω ανήκω στην 4η γενιά που συνεχίζει να παράγει κρασί. Παρέλαβα το οινοποιείο από τον πατέρα μου τον Γρηγόρη Κουτσογιανόπουλο. Το μουσείο δημιουργήθηκε πολύ αργότερα και προέκυψε από μια ιδέα που «έπεσε» σε ένα Κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι όταν ο πατέρας μου ανέφερε ότι στις αποθήκες του οινοποιείου υπάρχουν παλιά μηχανήματα και εργαλεία οινοποίησης. Εμείς τότε πήγαμε τα είδαμε κι η συζήτηση έμεινε εκεί.
Ύστερα από χρόνια όμως η ιδέα ξανακουβεντιάστηκε. Το 1986 δειλά δειλά ξεκινήσαμε να οργανώνουμε τον χώρο έχοντας την ιδέα να φτιάξουμε ένα μουσείο το οποίο μας πήρε τελικά 21 χρόνια μέχρι να το φέρουμε στην μορφή που έχει σήμερα.
Το μουσείο μας δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Μοιάζει με ένα μικρό χωριό και ειδικεύεται στο αποκλειστικά στο κρασί. Στο μουσείο παρουσιάζουμε όλη την σειρά της παραγωγής του κρασιού, την διαδικασία της οινοποίησης όπως γινόταν στο παρελθόν. Παρουσιάζουμε το πώς γινόταν το κλάδεμα, πως οργώνανε, πως τρυγούσαν, πως πατούσαν το σταφύλι, πως ήταν οι παλιές δεξαμενές, πως ήταν τα λινά (οι μεγάλες υποδοχές που έπεφτε ο χυμός) ποια είναι η εργασία του βαρελά, πως είναι ο στάβλος, ποια είναι η εργασία του κοφινά, κ.ο.κ.
Πολλοί απο τους επισκέπτες μας εκπλήσσονται γιατί δεν γνώριζαν οτι η Σαντορίνη παράγει τόσο πολύ και τόσο καλό κρασί. Ξέρουν άλλα πράγματα για την Σαντορίνη αλλά όχι ότι παράγει πολύ και καλό κρασί.
Η διαδικασία της παραγωγής κρασιού τα παλιά χρόνια ήταν πάρα πολύ δύσκολη. Η εργασία στο αμπέλι ήταν πολύ επίπονη, όπως και ο τρύγος και η μεταφορά των σταφυλιών με τα ζώα στα οινοποιεία, και η οινοποίηση … και βέβαια οι δυσκολίες δεν τελείωναν εδώ, μιας στην συνέχεια το κρασί φορτωνόταν πάλι στα ζώα και οδηγούνταν στον Αθηνιό για να μεταφερθεί με τα πλοία στην Ρωσία απ' όπου υπήρχε μεγάλη ζήτηση.
Η επίσκεψη και η ξενάγηση στο Μουσείο διαρκεί 1 ώρα, ενω με το μηχάνημα της αυτόματης ξενάγησης γίνεται μετάφραση σε 19 γλώσσες.
Το οινοποιείο μας βγάζει 16 διαφορετικές ετικέτες, 16 διαφορετικές δηλαδή ποικιλίες κρασιών, τα πιο πολλά είναι λευκα, λιγότερα ροζέ, κόκκινα και γλυκά κρασιά.
Απο τα πιο δημοφιλή του οινοποιείου μας είναι το Ασύρτικο, το Νυχτέρι που εχει επιδεχτεί και 4 μήνες παλαίωση στο βαρέλι οπώτε εχει πάρει και τα αρώματα του βαρελιού, βγάζουμε το "φυσαλίς" που είναι συν-οινοποίηση κόκκινου και λευκού σταφυλιού, βγάζουμετους "Αμπελώνες" που είναι απο 3 ποικιλίες κόκκινες απο μανδηλαριά, μαυράθυρο και μαυροτράγανο και παλαιώνει για 19 μήνες σε δρίινα βαρέλια, έχουμε διάφορα "βινσάντο" απο λευκές ποικιλίες σταφυλιών που έχουν λιαστεί στον ήλιο ενω ενα πολύ καλό μας κρασί που πωλείται μονον στο οινοποιείο είναι ο "καμαρίτης" που φτιάχνεται απο 6 ποικιλίες 3 λευκές και 3 κόκκινες καιμένει για 10 χρόνια σε δίυνα βαρέλια και είναι 100% φυσικό προιόν, δεν μπαίνουν μέσα ούτε αρώματα ούτε αλκοόλες, ούτε χρώματα, βγαίνει σε 3,5 - 4 χιλιάδες φυάλες κάθε χρόνο και αποτελεί το ευχαριστώ του οινοποιείου μας στον επισκέπτη που έρχεται εδω στον χώρο μας.




2.9.2010 Θάλεια Καραμολέγκου - εθελόντρια - το καλοκαίρι του 2010 πραγματοποίησε εθελοντικές ξεναγήσεις στην εκκλησία της Επισκοπής Γωνιάς Σαντορίνης.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στην εκπομπή "έχουμε και λέμε" του Σαντορίνη TV με θέμα την ιστορία του ναού αλλά και την δική της συμβολή στην ανάδειξη της σημαντικότητάς του,

"Από τα πρώτα χρόνια των Σταυροφοριών η εκκλησία λειτουργούσε ως ορθόδοξη και οι χωρικοί της περιοχής την ονόμαζαν κυρά – Επισκοπή για να την ξεχωρίσουν από τις άλλες εκκλησίες αλλά και γιατί την θεωρούσαν ως την σημαντικότερη εκκλησία της Σαντορίνης. Για την κατασκευή του ναού άλλωστε σύμφωνα με γραπτές μαρτυρίες, είχε δώσει την εγγύησή του καθώς και χρήματα ο αυτοκράτορας.
Όταν το 1207 την περίοδο των Σταυροφοριών οι καθολικοί έφτασαν στην εκκλησία θέλησαν να πάρουν κι εκείνοι μέρος από την εξουσία της μιας και η περιουσία της ήταν μεγάλη και τα κτήματα που της ανήκαν ,έκτασης 1400 ζευγαριών, εκτείνονταν από την παραλία του Καμαρίου μέχρι τον Άγιο Χαράλαμπο. Οι καθολικοί κατόρθωσαν να πάρουν την περιουσία της εκκλησίας με το σκεπτικό ότι εφ όσον κατελήφθη ολόκληρο το νησί, τους ανήκε και η περιουσία της εκκλησίας, η οποία της είχε δοθεί από τον Αυτοκράτορα. Έτσι, οι ορθόδοξοι εγκατέλειψαν την εκκλησία μέχρι το 1536 οπότε και οι Τούρκοι κατέλαβαν το νησί δίνοντας την ευκαιρία στους ορθόδοξους να θελήσουν να την ξαναλειτουργήσουν ως χριστιανική, εφ όσον οι Λατίνοι δεν είχαν πλέον χώρο στο νησί.
Οι Λατίνοι όμως δεν είχαν την πρόθεση να εγκαταλείψουν την εκκλησία και την περιουσία της πόσο μάλλον από την στιγμή που την διαχειρίζονταν αποκλειστικά για 3 αιώνες, οπότε και ξεκίνησε η περίφημη "διαμάχη μεταξύ των καθολικών και των ορθοδόξων" για το ποιος πραγματικά θα κυριαρχήσει στην εκκλησία.
Τον πρώτο αιώνα που ακολούθησε υπήρξε συμμαχία μεταξύ των 2 πλευρών μιας και συμφώνησαν να συλλειτουργούν. Σύμφωνα με το διάταγμα του 1615 προβλεπόταν η Κυριακάτικη λειτουργία να γίνεται πρώτα από τους καθολικούς και ύστερα από τους ορθόδοξους, ενώ η λειτουργία για την γιορτή του 15Αυγουστου γινόταν πρώτα από τους ορθόδοξους και μετά από τους καθολικούς.
Τον 17ο αιώνα όμως ένας ιερέας των καθολικών εξέφρασε την άποψη ότι είναι απαράδεκτο να γίνονται στον ίδιο χώρο οι λατρευτικές εκδηλώσεις των ορθόδοξων και των καθολικών και προκειμένου να μην διαταραχθούν περαιτέρω οι τεταμένες ισορροπίες της εποχής, αποφασίστηκε οι καθολικοί να φτιάξουν μια δικιά τους Αγία τράπεζα η οποία όμως βρισκόταν κι αυτή στον χώρο του ναού, σε μια εσοχή της δεξιάς πλευράς.
Το καθεστώς αυτό διατηρήθηκε μέχρι τα τέλη του 18ου αιώνα οπότε και αποφασίστηκε να χωριστεί η περιουσία της διότι οι διαμάχες και οι διενέξεις ήταν πολλές κι όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο αλλά σε εθνικό μιας και ο Πάπας και ο Αρχιεπίσκοπος διαφωνούσαν ως προς εάν έπρεπε καθολικοί και ορθόδοξοι να συλλειτουργούν κάτω από την ίδια σκέπη."
Χαρακτηριστικό όμως είναι όπως μας είπε η κ. Καραμολέγκου ότι ακόμη και στις αρχές του 20ού αιώνα, οι παλιοί Σαντορινιοί θυμούνται, καθολικούς να επισκέπτονται την εκκλησία για προσκύνημα.
Με τον διαχωρισμό της περιουσίας οι ορθόδοξοι και καθολικοί πήραν από 800 στρέμματα.
Οι καθολικοί διατήρησαν και συνεχίζουν να διατηρούν την περιουσία τους ενώ οι ορθόδοξοι την μοίρασαν στις αρχές του 20ου αιώνα σε ακτήμονες της περιοχής οπότε η ακίνητη περιουσία της εκκλησία σήμερα είναι μηδαμινή.
Το 1956 με τον σεισμό ένα μεγάλο μέρος του ναού καταστράφηκε και επισκευάστηκε στην συνέχεια, ενώ η πλέον δυσάρεστη σελίδα στην ιστορία του ναού γράφτηκε στις 2 Ιουνίου του 1982 οπότε και κλάπηκαν 26 εικόνες πολύ μεγάλης αξίας για τις οποίες δεν έχει υπάρξει καμμιά πληροφορία σχετικά μετον τόπο στον οποίο βρίσκονται.




6.9.2010 Αλέξανδρος και Ναταλία Μιρόσνικοβ - μουσικοί - δάσκαλοι μουσικής και διοργανωτές του διαγωνισμού Μουσικής  "The Muse" που πραγματοποιείται κάθε Σεπτέβριο στην Σαντορίνη στους χώρους του Μεγάρου Γκύζη.

"Ευχαριστούμε όλο τον κόσμο του νησιού που μας στηρίζει εδω και 5 χρόνια να πραγματοποιούμε τον διαγωνισμό πιάνου και βιολιού "The Muse". Η Σαντορίνη αποτελεί ενα μοναδικό περιβάλλον και εμπνέει τους μουσικούς. Χαιρόμαστε που και φέτος η ανταπόκριση των συμμετεχόντων ήταν μεγάλη. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 30 νέοι απο διάφορες χώρες του κόσμου κι όλοι είχαν να πουν καλά λόγια για την διοργάνωση και για την φιλοξενεία. Ως δάσκαλοι μουσικής λέμε ναι, να οδηγούν οι γονείς τα παιδιά τους στην εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου. Δεν θα γίνουν όλοι οι μαθητές επαγγελματίες, ούτε δάσκαλοι μουσικής, η μουσική όμως και η γνώση ενός οργάνου είναι Παιδεία."

Ο Αλέξης Μιρόσνικοβ είναι διδάκτορας, σολίστας και καθηγητής του πιάνου. Με σπουδές στη Μουσική Ακαδημία της Μόσχας, έχει πραγματοποιήσει απειράριθμες συναυλίες στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και στο εξωτερικό, καθώς και σεμινάρια στις Μουσικές Ακαδημίες της Μόσχας, του Βερολίνου, του Πόρτο, της Πράγας, της Βίλνας, του Βουκουρεστίου, Ελλάδας, της Υεμένης και του Κουβέιτ. Είναι συγγραφέας δύο μονογραφιών και 50 άρθρων γύρω από θέματα τεχνικής και ερμηνείας, τα οποία έχουν περιληφθεί στα σχολικά προγράμματα της Μουσικής Ακαδημίας της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Έχει γράψει μαζί με τη σύζυγό του το "Χρηστικό Λεξικό Μουσικών Όρων" (Εκδόσεις Fagotto). Είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Μουσικών Μόσχας, αλλά και των Διεθνών και Πανσοβιετικών Διαγωνισμών Πιάνου της Εσθονίας, της Λεττονίας, της Λιθουανίας, της Μολδαβίας, καθώς και των Εθνικών Διαγωνισμών Αραβικών Κρατών.






13.9.2010 Λεωνίδας Καβάκος - Έλληνας (του εξωτερικού..) σολίστας, από τους κορυφαίους στον κόσμο, εξαιρετικής τεχνικής με σπάνια μουσικότητα.

Με αφορμή την παρουσία και συμμετοχή του στο φετινό 32ο "Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ της Σαντορίνης" (που επετευχθει μετά απο 10 χρόνια συνενοήσεων) και σε ερώτηση για το εαν αισθάνεται "διάσημος" και πως κρίνει εκ των υστέρων χαρακτηρισμούς που τον ακολουθούσαν για χρόνια όπως "παιδί-θαυμα" κ.α. μας είπε οτι "ευτυχώς ο ..θεός τον έχει φυλάξει απο τα ...σουξε", κι οτι το οικογενειακό του περιβάλλον ήταν υγιές, δεν διψούσε για δόξα και αναγνώριση, οπότε δεν είχε κανέναν λόγο να βάλει ενα παιδί 10 χρονών που του άρεσε να παίζει μουσική σε αυτην την διαδικασία. Όταν ήμουν μικρός δεν καταλάβαινα τι συνεβαινε γύρω μου. Διάβαζα πολύ, μελετούσα και έπαιζα μουσική. Οι χαρακτηρισμοί ανήκουν σε άλλους και προσωπικά τους θεωρώ απο ανυπόστατους εως αστείους. Δεν υπάρχουν παιδιά θαυματα και καλά θα κάνουν οι γονείς να προστατευουν τα παιδιά τους απο τέτοιες διαδικασίες."

Απο άλλη συνέντευξη του κ. Καβάκου στην εφημερίδα το "Βήμα" αναδημοσιεύουμε οτι,

«Κάθε φορά που έρχομαι στην Ελλάδα εκπλήσσομαι. Κάθε φορά λέω “πιάσαμε πάτο” κι όμως, πάντα έχει παρακάτω...» .
Σε όσους ισχυρίζονται ότι στην Ελλάδα η λεγόμενη κλασική μουσική δεν έχει κοινό, είπε οτι,
«Δηλαδή, ποιος έχει κοινό σήμερα; Τα μπουζουξίδικα πάνε κατά διαόλου. Μόνο το ποδόσφαιρο έχει κόσμο κι αυτό,σε σύγκριση με τα επίπεδα του εξωτερικού,είναι μηδαμινό.Οσο για την ελληνική μουσική, να πω την αλήθεια δεν καταλαβαίνω τον όρο. Τι εννοούμε ελληνική μουσική σήμερα; Ποια είναι αυτή η οποία πηγάζει από τα βιώματα του λαού μας, τα εκφράζει κι αυτός ανταποκρίνεται; Ερωτώ. Ας μου απαντήσει κάποιος...».
Για να καταλάβω δηλαδή, δίνουμε χρήματα εκεί που υπάρχει κόσμος; Αυτό είναι λαϊκίστικη πολιτική.
Αν είσαι ιδιώτης,μάλιστα,δίνεις λεφτά όπου εσύ θέλεις. Αν όμως είσαι κράτος,έχεις ευθύνη.
Δεν μπορείς να λειτουργείς βάσει της λαϊκής απήχησης.Οφείλεις να σκεφτείς,να χαράξεις πολιτική,να δημιουργήσεις δυναμική,να την καλλιεργήσεις και να δρέψεις καρπούς. Η κατάσταση είναι παρακμιακή και θα παραμείνει όσο αγνοείται ο πολιτικός ρόλος της τέχνης. Οσο οι κυβερνώντες είναι αμόρφωτοι,δεν θ΄ αλλάξουν τα πράγματα.Το μόνο που θα κοιτούν είναι να χρηματοδοτούν εκεί όπου υπάρχει κάποιο λαϊκό έρεισμα για να παίρνουν ψήφους. Και αυτό όμωςο κόσμος το έχει βαρεθεί. Εχουν καταντήσει γελοίοι...».
Προεκτείνοντας τη σκέψη του, μιλά για τις προ μηνών εικόνες βίας: «Βλέπεις ότι γίνεται το κέντρο λαμπόγυαλο από την αγανάκτηση και την οργή και μετά βγαίνουν οι πολιτικοί στην τηλεόραση και με κομπορρημοσύνη δηλώνουν ότι, τάχα,δεν θ΄ αφήσουν να θιχτεί η δημοκρατία.
Ποια δημοκρατία, βρε ανόητε; Σε βλέπω στην οθόνη και θέλω να σου πετάξω αβγά. Και να θέλω να φερθώ πολιτισμένα εκείνη τη στιγμήδεν μπορώ. Με κοροϊδεύεις.
Τον Δεκέμβρη καιγόταν η πόλη, κι έβγαιναν οι ιθύνοντες και μιλούσαν για καινούργιες μεθόδους αντιμετώπισης... Είναι ανίκανοι.Και οι μεν και οι δε.Και νομίζω πως τους έχει βαρεθεί κι ο κόσμος.
Είναι τόσο αγκιστρωμένοι στην εξουσία που δεν μπορεί να δημιουργηθεί τίποτε καινούργιο. Και βεβαίως φτάνουμε στην απαξίωση.  Δημοκρατία σημαίνει, όταν δεν υπάρχει ευσυνειδησία από πλευράς του πολίτη να σεβαστεί τα δικαιώματα του άλλου, να μπορεί το κράτος να τα εγγυηθεί. Αν δεν μπορείς,κύριε,σήκω φύγε. Είσαι ανάξιος. Τον Δεκέμβρη δεν θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί η κυβέρνηση; Να πουν: “Αυτά κάναμε εμείς, αν θεωρείτε ότι ήταν σωστά,ξαναψηφίστε”.  Πού όμως... Οι εξαιρέσεις χάνονται μέσα στον κανόνα.
Ευτυχώς που υπάρχουν οι κλασικές μορφές τέχνης και στέλνουν το μήνυμα πέρα από χρόνους και φάσεις. Συν Αθηνά και χείρα κίνει όμως...».





20.9.2010 Marta Sebestien - μουσικός απο την Ουγγαρία - συνθέτης - καθηγήτρια μουσικής - ερευνήτρια παραδοσιακής μουσικής σε πολλές χώρες της Ευρώπης.
ίχαμε την ευκαιρία να την συναντήσουμε και να μιλήσουμε μαζί της με αφορμή το ταξίδι της στην Ελλάδα για την συμμετοχή της σε συναυλία του Χρόνη Αηδονίδη στην Θεσσαλονίκη ενω στην Σαντορίνη βρέθηκε προσκεκλημένη φίλων της προκειμένου να ενημερωθεί για τα τοπικά παραδοσιακά μουσικά όργανα.
Στην συνέντευξη που μας παραχώρησε αναφέρθηκε στην μελέτη που έχει πραγματοποιήσει στην μουσική και τα τραγούδια που τραγουδούσαν οι έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες στην Ουγγαρία στα μέσα του αιώνα, λέγοντάς μας οτι ένα πολύ μεγάλο μέρος απο αυτό το υλικό έχει ηχογραφηθείμε μελετηθεί με μεγάλη προσοχή. Μάλιστα μας είπε οτι μια απο τις λέξεις που θυμάται απο εκείνα τα τραγούδια είναι η λέξη "καημός", την οποία επαναλάμβαναν πολύ συχνά στο τραγούδι τους οι έλληνες.
Η Marta Sebestien είναι διεθνώς καταξιωμένη μετά και την διάκρισή της για την μουσική που έγραψε και τραγούδησε για την ταινία "ο Άγγλος Ασθενής" και την βράβευσή της απο την Ουνέσκο ως "Μουσικού  για την Ειρήνη". Η Marta Sebestyen έχει μελετήσει την ελληνική παραδοσιακή μουσική και έχει συνεργαστεί με έλληνες μουσικούς ενω δήλωσε γοητευμένη απο την Σαντορίνη.




23.9.2010 Μόσχα Μηνδρινού - deTracy  Regula κάτοικος - επιχειρηματίας της Σαντορίνης και δημοσιογράφος για θέματα τουρισμού και Ελλάδας στο www.about.com , αντίστοιχα.
Με αφορμή το φεστιβάλ "Πολιτείες της Θάλασσας" μας μίλησαν για ντόπια παραδοσιακά μαγειρέματα η κ. Μενδρινού και για το πως βλέπουν οι Αμερικανοί την ελλάδα και την κουζίνας της η κ. Regula.

Μόσχα Μενδρινού: "η Σαντορίνη έχει πάρα πολλά παραδοσιακά φαγητά. Άλλα ευκολα και απλά, άλλα μπελαλίδικα και δύσκολα να τα βρείς και να τα φας σήμερα. Ο πλούτος της κουζίνας της Σαντορίνης είναι πολύ μεγάλος. Με 10 ή και λιγότερα τοπικά προιόντα απο αυτά που βγάζει το νησί, η κάθε νοικοκυρά και οικογένεια έκανε το δικό της πιάτο, άφτιαχνε την δικιά της συνταγή. Απο ενα σορό διαφορετικές "φάβες" που η κάθε νοικοκυρά την έφτιαχνες και την συνοδευε όπως ήθελε, μέχρι τα φρέσκα ψάρια η κουζίνα της Σαντορίνης δεν έχει ... τελειωμό! Υπάρχουν φαγητά που εχω να τα φάω χρόνια. θα ήθελα μια μέρα να συγκέντρωνα σε ενα τετράδιο όλες τις παλιές συνταγές του νησιού."

 deTracy  Regula "η ελλάδα είναι πολύ δημοφιλής στο εξωτερικό. όλοι θέλουν να επισκεφθούν για διακοπές την ελλάδα. και η κουζίνα της είναι πολύ διάσημη και αρέσει. στις ΗΠΑ υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και ζήτηση για τα ελληνικά προιόντα. για όλα τα προιόντα. Για το λάδι και το κρασί κυρίως που είναι ευκολο να μεταφερθούν. Την Ελλάδα οι Αμερικανοί την φαντάζονται όπως την έχουν δεί στις ταινίες, οι οποίες είναι η καλύτερη διαφήμιση για την χώρα. Η αλήθεια είναι οτι όποιος έρθει εδω μαγευεται. Μιλάει συνεχώς μετα για την Ελλάδα και αναζητά τα προιόντα της. Οι "Πολιτείες της Θάλασσας" είναι μια πολύ καλή πρωτοβουλία κι ευχομαι να βοηθήσουν στο να προβάλλουν ακόμη περισσότερο τα προιόντα και την κουζίνα του νησιού."



27.9.2010 - 30.9.2010 Με την ολοκλήρωση του φεστιβάλ "Πολιτείες της Θάλασσας" για την εκδήλωση και τους στόχους της μίλησε ο κ. Κυριάκος Παπαδόπουλος που ανέφερε οτι η φετινές "Πολιτείες" άνοιξαν νέους ορίζοντες στην προβολή των κρασιών και της τοπικής κυζίνας.
Απο πλευράς Santo Wines, στις εγκαταστάσεις της οποίας φιλοξενήθηκε η εκδήλωση, μίλησαν οι κύριοι Μάρκος Καφούρος, πρόεδρος και Ματθαίος Δημόπουλος, διευθυντής της Ένωσης, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην καλή, παρά την υφιστάμενη οικονομική κρίση, εμπορική πορεία των προιόντων της Ένωσης σε συνδιασμό με τις καθημερινές προσπάθειες για διατήρηση της καλής ποιότητας όλων των προιόντων της. "Η Santo Wines παράγει ποιοτικά και εγγυημένα προιόντα και σέβεται τόσο τον καταναλωτή της όσο και τον παραγωγό" ανέφεραν οι κύριοι Δημόπουλος και Καφούρος.




5.10.2010 Heidi Bauerle 
Αν μου ζητούσαν με μια λέξη να περιγράψω την Χάιντι Μπάουερλε θα έλεγα οτι είναι «αυθεντική». Και σοφή. Και ήρεμη -ή ετσι τουλάχιστο δείχνει!- ευγενέστατη και πολύ καλοπροαίρετη. Σαν παιδί. Κι είναι πολύ σημαντικό κι ακόμη περισσότερο δύσκολο να μπορεί κανείς να διατηρεί το παιδί που κρύβει μέσα του.
Και με μια δευτερη κουβέντα θα συμπλήρωνα οτι είναι «μια γυναίκα που αγάπησε και αγαπά το νησί και τους ανθρώπους του». Πολλά χρόνια τώρα. Την άγρια και ίσως κρυφή ομορφιά του νησιού και την ευαισθησία των ανθρώπων του. Αυτά άλλωστε περιγράφει στα έργα της, είτε πρόκειται για τα ασπρόμαυρα σκίτσα που φτιάχνει με το πενάκι της, είτε για τις πάλ ακουαρέλες, είτε για τα ... κείμενά της.  Η Χάιντι Μπάουερλε γράφει ιδιαίτερα, χαρακτηριστικά. Με ενα ιδιόμοφο στύλ ,και σε οτι αφορά την Σαντορίνη, περιγράφει το νησί μα περισσότερο προσεγγίζει τους ανθρώπους του και τις συμπεριφορές τους με αγνότητα, με καθαρότητα, με ρομαντιμό και με μια προστατευτική διάθεση.

Η Χάιντι αγαπάει τους ήρωές της, ...τον πρωταγωνιστή σε πολλά σκίτσα «καραγκιόζη τον Σαντορινιό» με τον οποίο ,πολύ ευστοχα, σατύριζε προσωπα και καταστάσεις του τόπου, αλλά και τον καινούργιο, τον πρόσφατο Τουσνέλδο, την κουτοπόνηρη φυσιογνωμία που με τον πρωτογονισμό του καταφέρνει να τα βγάζει πέρα παρα την πρόοδο των εποχών. Κι εχω την αίσθηση οτι η Χάιντι αγαπάει τον Τουσνέλδο με τα καλά και τα κακά του, μα πάνω απ όλα επειδή είναι αυθεντικός και λαικός. Ίσως θα μπορούσαμε να πούμε οτι είναι η ψυχή και η συνείδηση μιας γενιάς Σαντορινιών που ολοκληρώνει σιγά σιγά τον κύκλο της. Του Σαντορινιού που λίγα χρόνια νωρίτερα δεν θα μπορούσε να προβλέψει την ανάπτυξη και την άνοδο σε κάθε επίπεδο (οικονομικό κοινωνικό κλπ) του τόπου του.
Η κ. Μπάουερλε κατάφερε να μπεί στην ψυχοσύνθεση του Σαντορινιού επειδή τον αγάπησε όπως αγάπησε και τον τόπο του. Την Σαντορίνη.

Η Χάιντι Μπαουερλε παρατηρόντας με την ιδιαίτερη ματιά της το νησί, θυμίζει και γνωρίζει σε όλους μας την πορεία του τα τελευταία 40 χρόνια. Το πως ήταν το νησί και πως εξελίχθηκε. Το πως ήταν οι άνθρωποί του και πως εξελίχθηκαν. Το ποιές ήταν οι συνήθειες και η καθημερινότητα και πως είναι σήμερα. Αυτην την αίσθηση της «παράλληλης ματιάς» δημιουργούν σε μένα τουλάχιστο τα κείμενά της.
Ίσως για κάποιους η σημαντικότερη ιδιότητα της Χάιντι ήταν οτι αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί «πρέσβυρα» του τουρισμού για το νησί, μιας και μετα την επεισοδειακή άφιξη και παραμονή της στην Σαντορίνη στα μέσα της δεκαετίας του 70, οπότε και έχασε το πλοίο της επιστροφής κι αναγκάστηκε να μείνει στο νησί μια ολόκληρη βδομάδα!, άρχισε να ανακαλύπτει και να «διαφημίζει» την ομορφιά του τόπου, στην πατρίδα της, την Γερμανία και οχι μονο. Κι αυτό που αξίζει να επισημάνουμε μιας κι έχουν ειπωθεί πάρα πολλά γι αυτην την προσπάθεια, είναι οτι η Χάιντι αγάπησε τον τόπο όπως είναι και δεν έκανε καμμία προσπάθεια να τον αλλάξει.

Τώρα σχετικά με τα «πανηγύρια» και τον Τουσνέλτο, τον πρωταγωνιστή του βιβλίου,
θα μπορούσα να πώ οτι είναι για την Σαντορίνη ο,τι ο Καραγκιόζης για την Ελλάδα. Ο λαικός της ήρωας. Ενα «τύπος» κουτοπόνηρος, καταφερτζής, καλοκάγαθος, αφοπλιστικά ειλικρινής, « μα πάνω απ όλα αυθεντικός»  Ενα βιβλίο για την αυθεντική Σαντορίνη.

Στο βιβλίο της «πανηγύρια» η Heidi Bowerle αναφέρεται σε μια περίοδο 30 ετών, ξεκινώντας απο το 1977 και κλείνοντας το 2007, κατα την διάρκεια των οποίων περιγράφει, μέσα απο την ματιά του πρωταγωνιστή-αφηγητή Τουσνέλδου, τα ήθη και τα έθιμα των σημαντικότερων θρησκευτικών γιορτών του τόπου.
Το βιβλίο αποτελεί ενα είδος προσωπικού ημερολογίου του ήρωα Τουσνέλδου, ενός κουποπόνηρου καταφερτζή, ο οποίος με τον μοναδικό του τρόπο περιγράφει τις εμπειρίες του απο τις επισκέψεις του στα πανηγύρια των περισσότερων χωριών του νησιού.
Τα «πανηγύρια» περιλαμβάνουν πλούσια εικονογράφηση μιας και η αφήγηση της κάθε γιορτής συνοδεύεται κι απο ενα χαρακτηριστικό σκίτσο σχεδιασμένο με το πενάκι της συγγραφέα.
Η συλλογή των αφηγήσεων αποτελεί εναν χρήσιμο και διαχρονικό οδηγό για τις γιορτές κι τα ήθη του τόπου.




12.10.2010 Μανόλης Ορφανός - πρόεδρος Αθλητικού Οργανισμού Σαντορίνης
Σε ρυθμούς Super Cup μας .. έβαλε τον κόσμο της Σαντορίνης τον Οκτώβρη του 2010 ο πρόεδρος του ΔΑΟΣ Μανόλης Ορφανός μετά και την συμφωνία ο αγώνας για τον τελικό του πρωταθλήματος Super Cup Volley League 2010 να γίνει στο Κλειστό Γυμναστήριο της Σαντορίνης.
Ο αγώνας απέκτησε συμβολικό χαρακτήρα, όπως άλλωστε έγραψε και ο Τύπος, και σπάζοντας τα καθιερωμένα, οι παίκτες και οι αποστολές των 2 ομάδων ταξίδεψαν μαζί και έμειναν στο ίδιο ξενοδοχείο, ενώ η επιλογή ο αγώνας να πραγματοποιηθεί στην περιφέρεια αποτέλεσαν μια μεγάλη νίκη του αθλητικού πνεύματος που βρίσκεται πολύ μακριά από τις αντιπαραθέσεις -και τα επεισόδια- που ενίοτε βλέπουμε να συμβαίνουν εντός κι εκτός των γηπέδων.
Ο πρόεδρος του ΔΑΟΣ κ. Ορφανός μας είπε οτι, «ήταν πραγματικά εντυπωσιακή η ανταπόκριση του κόσμου της Σαντορίνης καθώς τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ όλοι όσοι παρακολούθησαν τον αγώνα εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την όλη διοργάνωση. Η ίδια ικανοποίηση εκφράστηκε από τους παίκτες καθώς και απο όλους όσους συμμετείχαν στις αποστολές των δύο ομάδων. Αισθανόμαστε δικαιωμένοι που επιμείναμε να φιλοξενήσουμε τον αγώνα στο νησί μας, κάθε κόπος από πλευράς όλων όσων συνεργάστηκαν σε αυτόν τον στόχο άξιζε τον κόπο.»



14. 10.2010  Μιχάλης Φυτίκας ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης - πρόεδρος ΙΜΠΗΣ.
Στην συνέντευξη πουμ μας παραχώρησε πρίν απο την ομιλία του στο Μπελλώνειο σχετικά με τις δραστηριότητες του ΙΜΠΗΣ, μας είπε "το έργο του ΙΜΠΗΣ τα τελευταία 15 χρόνια οπώτε και ξεκινήσαμε είναι σημαντικό. Με τα μηχανήματα και με το σύστημα που έχουμε εγκαταστήσει και που μας ενημερώνει σε άμεσο χρόνο, παρακολουθούμε την παραμικρή δραστηριότητα του Ηφαιστείου. Ελπίζουμε να καταφέρουμε να εκσυχρονίσουμε τα μηχανήματά μας ώστε η έρευνα και η παρακολούθηση να συνεχιστούν ακόμη καλύτερα παρέχοντας ασφάλεια σεκατοίκους και επισκέπτες μιας τόσο πολυσύχναστης περιοχής.."
 


19.10.2010 Χριστόδουλος Χάλαρης - μουσικός, κατασκευαστής και συντηρητής μουσικών οργάνων.
Παράλληλα με αυτές του τις ιδιότητες, εδω και δεκαετίες πραγματοποιήσει μια μεγάλη έρευνα καιμελέτη για τα μουσικά όργανα που χρησιμοποιούνταν απο την αρχαιότητα μέχρι τα Βυζαντινά και μεταβυζαντινά χρόνια, επάνω στις οποίες στηρίχτηκε η πρωτοβουλία του να κατασκευάσει τα όργανα αυτά. Η μεγάλη αυτή συλλογή αριθμεί γύρω στα 400 λειτουργικά μουσικά όργανα, μέρος των οποίων αποτελεί το νεοσυσταθέν "Μουσικό Μουσείο της Οίας" με τίτλο "Συλλογή αρχαίων και Βυζαντινών μουσικών οργάνων" που εγκαινιάστηκε στις 17 Οκτωβρίου του 2010. Μιλώντας και ξεναγόντας μας στο νέο μουσείο ο κ. Χάλαρης ευχήθηκε "το νέο Μουσείο να αγαπηθεί απο το κοινό του και να στηριχθεί απο την τοπική κοινωνία".



21.10.2010 Γιάννης Ρούσσος πρόεδρος Επιμελητηρίου Κυκλάδων, με αφορμή την συμπλήρωση 5 χρόνων λειτουργίας του παραρτήματος του Επιμελητηρίου Σαντορίνης, στην συνέντευξη που μας παραχώρησε είπε, "υπάρχει κρίση, την παρατηρούμε και την ζούμε". Στην Σύρο που τα χαρακτηριστικά της κοινωνίας είναι πιο "αστικά" η κρίση έχει κάνει την εμφάνισή της σε πιο έντονο βαθμό απ οτι στην Σαντορίνη. Ο κόσμος έχει περιορίσει τα έξοδά του κι αυτό φαίνεται και το λένε και οι έμποροι αλλά και παράγοντες της αγοράς. Το 2011 θα είναι μια δύσκολη χρονιά όπως όλα δείχνουν, πλήν όμως μετά θα ξεκινήσει η ανάκαμψη. Ναι, πιστευω οτι τους επόμενους μήνες θα γίνει "ξεσκαρτάρισμα". Οι επιχειρήσεις όμως που βασίζονταν σε σχεδιασμό και που δεν έκαναν άστοχες κινήσεις δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Σε οτι αφορά την εικόνα που έχουμε απο τις τράπεζες, δεν είναι καλή. Τα "ανοίγματα" σε πολλές περιπτώσεις είναι μεγάλα και και γίνεται αγώνας να καλυφθούν. Τολμώ να πώ οτι υπάρχουν "φέσια" στην αγορά. "Ελπίζω το Επιμελητήριο και τα κατα τόπο γραφεία του να φανούν χρήσιμα στους επιχειρηματίες σε αυτην την ιδιαίτερη συγκιρία.."