Παρασκευή, Ιουλίου 22, 2011

"Ήχος & Εικόνα" 2011

Τρείς εκδηλώσεις περιλαμβάνει το φετινό 3ο Φεστιβάλ "Ήχος & Εικόνα" που θα πραγματοποιηθεί στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Σαντορίνη.
Πρόκειται για τις εξής μουσικές παραστάσεις : την Τρίτη 26 Ιουλίου "Η Μαγεία της Μουσικής του Κόσμου", την Πέμπτη 28 Ιουλίου "Συναυλία Μουσικής Δωματίου" και το Σάββατο 30 Ιουλίου "Modern JAzz Piano Trio NUKeLEUS"
Έναρξη συναυλιών 21.30, τιμή εισιτηρίου 10ευρώ και 6 ευρώ φοιτητικό και κάτω των 18 ετών.

Ιρμα is lost ...

ΧΑΘΗΚΕ 21/07/11 ΑΠΟ ΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ, ΠΕΡΙΟΧΗ "ΦΑΡΟΣ" ΘΗΛΥΚΟ ΛΥΚΟΣΚΥΛΟ ΜΑΥΡΟ ΜΠΕΖ ΕΠΤΑΜΙΣΗ ΜΗΝΩΝ
ΦΕΡΕΙ ΔΕΡΜΑΤΙΝΟ ΜΠΕΖ ΠΕΡΙΛΑΙΜΙΟ ΑΚΟΥΕΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ "ΙΡΜΑ"
ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΑΣ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟ ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΟ ΜΕΣΑΡΙΑΣ 22860 31482

Πέμπτη, Ιουλίου 21, 2011

and the winner is... Santorini

Experience Santorini HD, για το ipad

Μια ειδική εφαρμογή, έναν ηλεκτρονικό οδηγό της Σαντορίνης αποκλειστικά για συσκευές ipad δημιούργησε και παρουσίασε πριν από λίγες ημέρες μια ομάδα δημοσιογράφων και ειδικών του χώρου της τεχνολογίας, αφιερωμένης σε όσους την ακολουθούν και .. αγαπούν την Σαντορίνη.

Από τις 14 Ιουλίου η εφαρμογή Experience Santorini HD ειδικά για το iPad πωλείται μέσω του App Store της Apple σε όλο τον πλανήτη.
Η ομάδα του Experience Greece project, με επικεφαλής τους δημοσιογράφους Γιάννη Ντρενογιάννη και Βάλυ Βαϊμάκη, μπαίνει στη νέα εποχή της ταξιδιωτικής δημοσιογραφίας μ’ ένα αποκλειστικά ελληνικό ταξιδιωτικό-πολιτιστικό προϊόν στην αγγλική γλώσσα, με στόχο να προβάλλει την Σαντορίνη με τον καλύτερο τρόπο σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του,
Όσα έχουμε μάθει όλα αυτά τα χρόνια ταξιδεύοντας στον νούμερο ένα τουριστικό προορισμό της Ελλάδας τα μετουσιώσαμε σε διαδραστικό περιεχόμενο: κείμενα, φωτογραφίες, slide shows και βίντεο τα οποία δημιουργήσαμε ειδικά για την εφαρμογή Experience Santorini HD, με τη βοήθεια σχεδιαστών και προγραμματιστών, που αξιοποίησαν απόλυτα τις δυνατότητες του iPad.
Όλα τα στοιχεία προέρχονται από πολυετή επιτόπια έρευνα και γραπτές πηγές. Συνεντεύξεις με αρχαιολόγους, οινοποιούς, επιχειρηματίες του τουρισμού. Υψηλής ποιότητας φωτογραφικό υλικό από ταλαντούχους επαγγελματίες φωτογράφους όπως ο Χρήστος Δράζος και ο Περικλής Μεράκος.
Ήδη από τον Ιούνιο του 2011 διατίθεται στο App Store (σε ελληνική και αγγλική γλώσσα) η εφαρμογή Experience Santorini για iPhone, που λειτουργεί συμπληρωματικά της εφαρμογής για το iPad.

Eβδομήντα συνταγές με φάβα; "Nαι"!

Μια χαρακτηριστική των «πάγιων» και καθαρών θέσεών του για την ελληνική κουζίνα και την ανάπτυξη του «γαστρονομικού τουρισμού» και την καθώς και την γνωστή φιλοσοφία του εστιατορίου «σελήνη», συνέντευξη παραχώρησε στο ένθετο της εφημερίδας «Έθνος» ο ιδιοκτήτης του ομώνυμου χώρου στον Πύργο, Γιώργος Χατζηγιαννάκης.
Σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξης,

Eβδομήντα συνταγές με φάβα; Eίναι δυνατόν; "Nαι" λέει με ήρεμο χαμόγελο ο Γιώργος Xατζηγιαννάκης και είναι έτοιμος να σου περιγράψει ευθύς μερικές από αυτές που περιλαμβάνονται στο πλούσιο προσωπικό του συνταγολόγιο. Μαγειρέματα που ξεκινούν από την παράδοση και φθάνουν έως τις πλέον σύγχρονες δημιουργικές προσεγγίσεις αυτής της εξαιρετικής σαντορινιάς πρώτης ύλης.

H αλήθεια είναι ότι ο Γιώργος Xατζηγιαννάκης έχει κερδίσει μια θέση στην ιστορία της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας, όχι γιατί προσπάθησε να δημιουργήσει κάποιο ρεκόρ Γκίνες ως κατέχων τις περισσότερες συνταγές παρασκευής φάβας. Aπλώς η αναφορά αυτή είναι χαρακτηριστική του πάθους, της έντασης και της διάρκειας που χαρακτηρίζει την προσπάθειά του να περιηγηθεί στα μονοπάτια της καλής ελληνικής κουζίνας αλλά και να συμπαρασύρει σε αυτήν του την περιήγηση όσο περισσότερους οπαδούς γίνεται, Eλληνες και ξένους.

Ολόκληρη την συνέντευξη μπορείτε να την διαβάσετε εδω

είναι κι αυτή μια είδηση..

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας,

Στις 19-7-2011 το μεσημέρι, βρέθηκε σε δύσβατη και κρημνώδη τοποθεσία στην περιοχή Καλντέρα – Μεγαλοχωρίου Θήρας, τμήμα ανθρώπινου σκελετού.
Οι αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Θήρας, που ειδοποιήθηκαν από διερχόμενο περιπατητή, απέκλεισαν την περιοχή και σε συνεργασία με την Ιατροδικαστή της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας του Εφετείου Αιγαίου, διεξάγουν έρευνα για να προσδιορίσουν τα στοιχεία της ταυτότητας και να διερευνήσουν τις συνθήκες και τα αίτια.

Τετάρτη, Ιουλίου 20, 2011

η Σαντορίνη στο "μένουμε ελλάδα"

Σήμερα, Τετάρτη 20 Ιουλίου, στην εκπομπή “Μένουμε Ελλάδα” της ΝΕΤ 13.00 – 15.00 θα προβληθεί το επεισόδιο που γυρίστηκε για την Σαντορίνη.
Τα γυρίσματα έγιναν πριν από 20 περίπου ημέρες σε πολλές πολλές τοποθεσίες και επιχειρήσεις του νησιού!

την Άνοιξη του 2011 θα είναι επισκέψιμος ο αρχαιολογικός χώρος του Ακρωτηρίου

Την Άνοιξη του 2011 και με την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου θα είναι επισκέψιμος ο αρχαιολογικός χώρος του Ακρωτηρίου σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Δήμαρχος Σαντορίνης κατά την διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου και κατόπιν ερωτήματος σχετικά με την πορεία και το είδος των εργασιών που πραγματοποιούνται αυτήν την εποχή.

Σύμφωνα με τις αναφορές του δημάρχου, αυτήν την εποχή και σύμφωνα με τις υποδείξεις του διευθυντή της ανασκαφής κ. Ντούμα χαράσσονται οι διαδρομές που θα μπορούν να ακολουθούν οι επισκέπτες κατά την επίσκεψή τους στην αρχαία πόλη, ενω ολοκληρώνεται και η επιμέλεια του χώρου μετά και το τέλος των εργασιών για την τοποθέτηση του στεγάστρου.
Παράλληλα έχουν ξεκινήσει και οι διαδικασίες απο τις αρμόδιες υπηρεσίες για την πρόσληψη αρχαιολόγων που θα είναι υπεύθυνοι για τον χώρο.

Οι βαθμολογίες από την ομάδα του Robert Parker στα κρασιά του Κτήματος Σιγάλα

Με ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια αναφέρεται στη Σαντορίνη και τους Οίνους Π.Ο.Π. του νησιού, ο Mark Squires, συνεργάτης του Robert Parker στο συνδρομητικό οινοκριτικό βήμα Wine Advocate.
Ξεκινώντας από το Vinsanto εσοδείας 2004 με βαθμολογία 95/100, την υψηλότερη που έχει αποσπάσει ποτέ ελληνικό κρασί, οι λευκοί οίνοι ΠΟΠ «Σαντορίνη» του Κτήματος Σιγάλα συγκέντρωσαν βαθμολογίες άνω του 90/100, γεγονός που καταδεικνύει την αναγνώριση του δυναμικού χαρακτήρα της ποικιλίας Ασσύρτικο Σαντορίνης με κυρίαρχα την πολύπλοκη δομή, τη δροσιστική οξύτητα, τα φινετσάτα αρώματα και την έντονη μεταλλική επίγευση, ως αποτέλεσμα ενός μοναδικού terroir.

Αξιοπρόσεκτης σημασίας και η υψηλότατη βαθμολογία 89/100, που απέσπασε το Μαυροτράγανο, εσοδείας 2008 του Κτήματος Σιγάλα, του ερυθρού οίνου Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης. Δεδομένου ότι πρόκειται για γηγενή ποικιλία, υπό εξαφάνιση, άγνωστη ακόμη στο εξωτερικό και με τις συνεχώς εντεινόμενες προσπάθειες για την αναβίωση και τη βελτιστοποίηση των χαρακτηριστικών της μπορούμε να κάνουμε, πλέον, λόγο για διάκριση και διεθνή αναγνώρισή της.

Αναλυτικά οι βαθμολογίες των κρασιών της Σαντορίνης είναι:
Σιγάλας Vinsanto Σαντορίνη VQPRD 2004: 95/100, Σιγάλας Σαντορίνη 2009 VQPRD: 93/100,
Σιγάλας Σαντορίνη Βαρέλι 2009 VQPRD: 91/100, Σιγάλας Καβαλιέρος Σαντορίνη 2009 VQPRD: 91/100
Σιγάλας Σαντορίνη 2010 VQPRD: 90/100, Σιγάλας Ασσύρτικο-Αθήρι 2009 VQPRD: 90/100
Σιγάλας Ασσύρτικο-Αθήρι 2010 VQPRD: 88/100, Σιγάλας Μαυροτράγανο 2008, ΠΓΕ: 89/100

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1991 με την επωνυμία ΣΙΓΑΛΑΣ ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ Ε.Π.Ε. και το 1998, λειτούργησε σε ιδιόκτητο χώρο, νέα μονάδα παραγωγής, εμφιάλωσης και παλαίωσης οίνων. Έκτοτε, και μετά από συνεχείς επενδύσεις εκσυγχρονισμού και επεκτάσεων διαμορφώθηκε η σημερινή παραγωγική υποδομή με δυνατότητα επεξεργασίας και εμφιάλωσης 300.000 φιαλών ετησίως. Σήμερα, το ΚΤΗΜΑ ΣΙΓΑΛΑ συνεχίζει να υλοποιεί την αναπτυξιακή του στρατηγική στηριζόμενο πάντα στις τρεις βασικές ιδρυτικές του αρχές: δημιουργική σχέση με την παράδοση της θηραϊκής γης, τεχνογνωσία και ποιότητα. Τα κρασιά του Κτήματος Σιγάλα εξάγονται στη Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Αυστρία, Ολλανδία, Αγγλία, Κύπρο, Ελβετία, Σουηδία, Κίνα, Χονγκ-Κονγκ, Ρωσία, ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Σιγκαπούρη και Βραζιλία.

Για την ενημέρωση ευχαριστούμε το οινοποιείο “ΚΤΗΜΑ ΣΙΓΑΛΑ”

Τι τα κάνει τόσα βραβεία ο Ηλίας Μαμαλάκης; Συλλογή!

Μόνο που αυτό που του έδωσε η Santo Wines δεν θα το στολίσει, αλλά θα το πιεί. Κι αν το κάνει με καλή παρέα, ακόμη καλύτερα! Το πιο παλιό της Vinsanto (του 1991, αν δεν κάνω λάθος..) χάρισε η Santo Wines στον γευσιγνώστη - παρουσιαστή Ηλία Μαμαλάκη κατά την διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο πρόσφατο 3ο Συνέδριο για την μικρόκαρπη τομάτα, στην οποία ο κ. Μαμαλάκης βραβεύθηκε για την συνολική προσφορά του στην ανάδειξη των ελληνικών γεύσεων και προϊόντων.

Σύμφωνα με την διοργανώτρια “Ηλιότοπος”,
Σε μια συγκινητική τελετή, ο Δήμαρχος της Σαντορίνης κ. Νίκος Ζώρζος και ο Πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων κ. Μάρκος Καφούρος, βράβευσαν τον Ηλία Μαμαλάκη για τη συμβολή του στην ανάδειξη της Σαντορινιάς κουζίνας, την προβολή των προϊόντων του νησιού και για την αναγνώριση της Σαντορίνης ως γαστρονομικού προορισμού. Η βράβευση πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων στο πλαίσιο του 3ου Συνεδρίου για το Τοματάκι που οργάνωσε ο Ηλιότοπος στις 8-9 Ιουλίου 2011 και την παρακολούθησαν πλήθος Σαντορινιών και επισκεπτών του νησιού.
Περισσότερα για το συνέδριο και φωτογραφίες εδώ μπορείτε να δείτε και να διαβάσετε εδώ

Ενώ, την ενδιαφέρουσα και .. σημειολογικού ενδιαφέροντος ομιλία του κ. Δημήτρη Ρουσουνέλου, συγγραφέα - ερευνητή της Μυκονιάτικης κουζίνας, στην οποία συνέκρινε το πολυδιαβασμένο βιβλίο «Μην πληρώσετε… είναι όλα δικά μου!» του κ. Μαμαλάκη με το εξαιρετικό και γραμμένο πολλά χρόνια πρίν «Στην κοιλιά του Παρισιού» του Εμίλ Ζολά, ως προς το ..ουσιαστικό του λόγους τους και γλαφυρότητά τους,
μπορείτε να διαβάσετε εδώ

"σπίτια του Θεού" στην Σαντορίνη

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του καθηγητή ζωγράφου κ. Βαρλάμη στην ανακαινισμένη αίθουσα της «Χριστιανικής εστίας» στα Φηρά. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν από τον Μητροπολίτη και τον Δήμαρχο Σαντορίνης. Ο κ.κ. Επιφάνιος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην μοναδικότητα των παραδοσιακών, των παλιών, κτισμάτων του νησιού, ενώ ευχήθηκε στην έκθεση την οποία χαρακτήρισε πολύ όμορφη και στολίδι για τον χώρο, καλή επιτυχία.
Στην ομιλία του ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στον αρχιτεκτονικό πλούτο της Σαντορίνης, καθώς και στις προσπάθειες που έχουν γίνει και οφείλουν να συνεχιστούν από ιδιώτες και φορείς για την διατήρηση και ανάδειξή του.
Στην φιλία του που μετρά από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 καθώς και στην σημαντική προσφορά του κ. Βαρλάμη στο νησί, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο ζωγράφος Χριστόφορος Ασιμής.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Αυγούστου.

τα σκιάχτρα της Σαντορίνης

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής της ζωγράφου Ρένας Κουρπά στο Μέγαρο Γκύζη στις 9 Ιουλίου.
Το θέμα της έκθεσης είναι "τα σκιάχτρα της Σαντορίνης". Χαρακτηριστικό των έργων είναι τα έντονα χρώματα των σκιάχτρων - πρωταγωνιστών σε αντίθεση με το φυσικό τοπίο καθώς και η αισιόδοξη διάθεση.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι της 29 Ιουλίου με το σύνολο των έργων που παρουσιάστηκαν στα εγκαίνια, αν και τα περισσότερα απο αυτά έχουν κατοχυρωθεί απο τους νέους ιδιοκτήτες τους.




δράση για την Σαντορίνη, νέα πρόσκληση

Λόγο μη απαρτίας, η Γενική Συνέλευση για την ανάδειξη νέου Δ. Σ. του συλλόγου "ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ", αναβλήθηκε. Νέα ημερομηνία για την Γενική Συνέλευση ορίστηκε η 20η Ιουλίου 2011 και ώρα 19:00.

taken place in Santorini ..

Δεν είναι και λίγες οι ομάδες παραγωγής διαφημιστικών σπότ εταιριών κινητής τηλεφωνίας που έχουν επιλέξει φέτος για φυσικό σκηνικό της διαφήμισής τους την Σαντορίνη, με την τελευταία παραγωγή να έχει γίνει όπως μάθαμε στο κάστρο της Οίας, την περασμένη εβδομάδα. Το τηλεοπτικό σπότ αναμένεται να προβληθεί τις επόμενες ημέρες.

Συν τοις άλλοις έχουμε και την τρόικα...

Την “επιθεώρηση” του φετινού καλοκαιριού μπορείτε να την διαβάσετε εδω

Bruna is lost...

Η Bruna χάθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 14 Ιουλίου 2011 από την περιοχή "Μπαξέδες" της Οίας. Είναι 5 χρονών, αδύνατη και ευκίνητη. Είναι εμβολιασμένη και στειρωμένη. Έχει έντονα γαλανά μάτια, φορούσε μαύρο κολάρο, έχει πολύ ήρεμο χαρακτήρα, είναι προστατευτική με τα παιδιά. Φοβάται τα αυτοκίνητα και τους δυνατούς ήχους. Αν κάποιος την συναντήσει μπορεί να τηλεφωνήσει στα 6946262851 & 2286300727 & 6955667773.

Τρίτη, Ιουλίου 19, 2011

ερώτηση για τον ΟΤΕ Θήρας

Ερώτηση προς τον Υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων κατέθεσε ο Βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης, σχετικά με την κατάργηση του καταστήματος του ΟΤΕ στην Σαντορίνη. Ως αναφορά κατατέθηκε το έγγραφο του Δήμου Θήρας (α.π. 12666/19-07-2011).

Χαράλαμπος Κόκκινος για τον ... Πρωθυπουργό

"Ήρθε μας παραμύθιασε και απήλθε" σχολίασε την σύντομη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κώ ο επικεφαλής της μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Χαράλαμπος Κόκκινος. Παράλληλα και με την ίδια ανακοίνωση εκφράζει την δυσαρέσκειά του για τον τρόπο με τον οποία χειρίζεται πολλά ζητήματα η Περιφέρεια.

ΕΣΠΑ ευνοικότεροι όροι για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Την εξαίρεση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (όπως και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας) από τη μείωση της εθνικής συμμετοχής στο 15%, για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, που θα σήμαινε δραματική μείωση των πόρων για την Περιφέρειά μας, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοίδης στον κ. Γιάννη Μαχαιρίδη, κατά τη συνάντηση που είχαν αυτην την εβδομάδα.


Η συνάντηση ήταν μία από τις πολλές επαφές που είχε το τελευταίο διάστημα ο κ. Μαχαιρίδης με την ηγεσία του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, με σκοπό την άρση της αδικίας για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, που λόγω κάποιων στατιστικών δεικτών έχουν μπει στο στόχο 2 - «Περιφερειακή ανταγωνιστικότητα και απασχόληση», με αποτέλεσμα να διατίθενται μειωμένοι πόροι από το ΕΣΠΑ για τις Περιφέρειες αυτές, ενώ είναι γνωστά τα προβλήματά τους.

Γιάννης Μαχαιρίδης προς τους ιδιοκτήτες ταξί

Παράκληση προς τους ιδιοκτήτες ταξί που κινητοποιούνται τις τελευταίες ημέρες, να προστατευθεί με κάθε τρόπο η εικόνα των νησιών μας, απηύθυνε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το δικαίωμα στους αγώνες είναι ιερό και αναφαίρετο.


«Οι εκπρόσωποι του κλάδου στην περιοχή μας, ως αναπόσπαστο κομμάτι της τουριστικής μας βιομηχανίας, έχουν πλήρη συναίσθηση της κατάστασης, ξέροντας άλλωστε πως η Περιφέρεια έχει συμφωνήσει στον πυρήνα των αιτημάτων τους», ανέφερε ο κ. Μαχαιρίδης.

Προς την κατεύθυνση αυτή, απέστειλε τη Δευτέρα 11 Ιουλίου επιστολή προς τον κ. Ραγκούση, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει οτι,

«ειδικά για την απελευθέρωση του κλάδου των ΤΑΞΙ, πρέπει το Υπουργείο σας να λάβει υπόψη τον τουριστικό χαρακτήρα των νησιών μας, ο πληθυσμός των οποίων πολλαπλασιάζεται κατά τους θερινούς μήνες, ενώ δεν μπορεί να παραβλέπονται και άλλες παράμετροι που αφορούν στις εξαιρετικές και ειδικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε νησί ξεχωριστά».

Παναγιώτης Ρήγας για ιδιοκτήτες ταξί

Σχετικά με το θέμα της απελευθέρωσης του επαγγέλματος του αυτοκινητιστή ο βουλευτής Κυκλάδων Παναγιώτης Ρήγας έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Το «άνοιγμα» του επαγγέλματος του ταξιτζή είναι νομική υποχρέωση της χώρας μας που πρέπει να τηρηθεί. Η συγκεκριμένη αγορά πρέπει να ανοίξει με σταθερούς και καθαρούς όρους και κανόνες.

Η εφαρμογή του γενικού κανόνα του ανοίγματος της συγκεκριμένης αγοράς οφείλει να κάμπτεται στις περιπτώσεις εκείνες που η εθνική συνταγματική τάξη και οι ευρωπαϊκές συνθήκες το προβλέπουν. Και αυτό συμβαίνει στο νησιώτικο χώρο όπου το Σύνταγμα υποχρεώνει τον κοινό νομοθέτη και την διοίκηση, όταν αποφασίζουν, να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες του χώρου αυτού.

Η ρύθμιση επομένως της πολιτείας πρέπει να λαμβάνει πρόνοια για την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης προσδιορίζοντας τη χρονική περίοδο και τα μέσα που θα απαντούν στο συγκεκριμένο πρόβλημα.

σύλλογος γονέων Εμπορείου για την αντικατάσταση του διευθυντή του σχολείου

Την αντίθεσή μέσω επιστολής και συλλογής υπογραφών εξέφρασε ο Σύλλογος Γονέων του Δημοτικού Σχολείου του Εμπορείου στο ενδεχόμενο αντικατάστασης του διευθυντή του κ. Λάβαρη. Η επιστολή έχει αποδέκτρια την κ. Βλαστάρη, Πρόεδρο του Συμβουλίου Επιλογής Υποψηφίων Διευθυντών ΠΕ Ν. Κυκλάδων.

Στην επιστολή τους, μεταξύ άλλων, οι γονείς αναφέρουν ότι,

Με λύπη και οργή αλλά με συναίσθηση της ευθύνης μας ως γονείς και πολίτες, επικοινωνούμε μαζί σας, για να διαμαρτυρηθούμε για την απαράδεκτη και μεροληπτική βαθμολόγηση που έδωσε η επιτροπή στον διευθυντή μας κ. Λάβαρη Φραγκίσκο αποκλείοντας τον ουσιαστικά από τη διεκδίκηση της θέσης του Διευθυντή. Με αυτόν τον τρόπο διακόπτεται βίαια το έργο αναμόρφωσης του σχολείου μας σε όλα τα επίπεδα και ο προγραμματισμός που από κοινού έχουμε κάνει.

Γνωρίζετε πολύ καλά το έργο του Διευθυντή μας. Ακόμα γνωρίζετε ότι όλο το χωριό, όχι μόνο εμείς οι γονείς θέλουμε να συνεχίσει το έργο του στο σχολείο μας.
Απαιτούμε δίκαιη κρίση για όλους και όχι διακρίσεις. Να βαθμολογηθεί έστω και την τελευταία ώρα ο Διευθυντής μας με βάση τα προσόντα του αλλά και το έργο που έχει κάνει στο σχολείο μας. Το ζήτημα δεν είναι προσωπικό, όπως βαθμολογήθηκε από κάποια μέλη. Είναι ουσιαστικό και παιδαγωγικό. Και όχι μόνο. Είναι και πολιτικό.
Αν στις 11 Σεπτεμβρίου που ανοίγουν τα σχολεία δεν είναι Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Εμπορείου ο κ. Φραγκίσκος Λάβαρης, το σχολείο θα παραμείνει κλειστό γιατί εμείς οι γονείς δεν θα στείλουμε τα παιδιά μας μέχρι να αποκατασταθεί η αξιοκρατία και η κοινή λογική. Η ευθύνη είναι δική σας.

ΤΕΔΚ για αρμοδιότητες προϊσταμένων οικονομικών υπηρεσιών Δήμων

Επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών Χάρη Καστανίδη, έστειλε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Κυκλάδων και Δήμαρχος Σύρου Γιάννης Δεκαβάλλας, με αφορμή τις αυξημένες αρμοδιότητες που έχουν δοθεί στους προϊσταμένους των οικονομικών υπηρεσιών των Δήμων και Περιφερειών, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3871/2010. Αποτέλεσμα των προβλέψεων του νόμου είναι η υποβολή παραιτήσεων πολλών υπευθύνων της οικονομικής υπηρεσίας, δημιουργώντας δυσεπίλυτα προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των δήμων.


Ειδικότερα στην επιστολή του προς τον Υπουργό, ο κ. Δεκαβάλλας μεταξύ άλλων αναφέρει οτι:

«Ο προϊστάμενος οικονομικών υπηρεσιών, σύμφωνα με το άρθρο 5 του Ν. 3871/2010. Εκτός της ευθύνης που έχει ως προϊστάμενος το Δήμου, σύμφωνα με το νόμο, του δίνεται επιπλέον η υπευθυνότητα για τη διασφάλιση της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης και των χρηματοδοτούμενων από τον εκάστοτε Δήμο φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Η διάχυση της υπευθυνότητας και στα λοιπά νομικά πρόσωπα του δήμου, που προβλέπει ο προαναφερόμενος νόμος, είχε ως αποτέλεσμα την εύλογη αντίδραση των προϊσταμένων οικονομικών υπηρεσιών των νησιωτικών μας δήμων, η οποία τους οδήγησε μέχρι και την υποβολή παραίτησης.

Οι προϊστάμενοι των οικονομικών υπηρεσιών των δήμων μας, όπως και οι υπόλοιποι υπάλληλοι, καταβάλλουν σήμερα κάθε δυνατή προσπάθεια για την οργάνωση και την χρηστή λειτουργία των νέων Καλλικρατικών δήμων.

Θεωρούμε λοιπόν ότι είναι κατανοητό, ότι οι προϊστάμενοι των οικονομικών υπηρεσιών αναλαμβάνουν επιπρόσθετα πολύ μεγάλη ευθύνη, με την ανάθεση του ελέγχου των δημοτικών νομικών προσώπων και γενικότερα των εποπτευόμενων φορέων. Παράλληλα όμως είναι και πρακτικά δύσκολο το να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις πολλαπλές υποχρεώσεις που έχουν σήμερα στο δήμο και στις υποχρεώσεις που τους ανατίθενται με βάση τον προαναφερόμενο νόμο.

Ολοκληρώνοντας την επιστολή του ο κ. Δεκαβάλλας ζητά να επανεξεταστούν οι διατάξεις του άρθρου 5 του Ν. 3871/2010 και να απαλλαχθούν οι προϊστάμενοι των οικονομικών υπηρεσιών από την υπευθυνότητα για την διασφάλιση της πιστής δημοσιονομικής διαχείρισης των χρηματοδοτούμενων από το Δήμο φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

βουλευτές Αιγαίου της ΝΔ για πολύτεκνους από τις νησιωτικές περιφέρειες

Τα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί το Υπουργείο Παιδείας στους πολύτεκνους φοιτητές σχετικά με την συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους δελτίου έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές Αιγαίου της Ν.Δ. Σπύρος Γαληνός (ν. Λέσβου), Γιάννης Βρούτσης (ν. Κυκλάδων), Κωστής Μουσουρούλης (ν. Χίου) και Μίκα Ιατρίδη (ν. Δωδεκανήσου).


Στην ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας καυτηριάζουν τις οδηγίες συμπλήρωσης του Μηχανογραφικού που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας και οι οποίες είναι αυθαίρετες, ανορθολογικές και άδικες για τα τέκνα πολυτέκνων από τις νησιωτικές περιφέρειες.

Στην ερώτηση τους ζητούν να μάθουν γιατί το Υπουργείο Παιδείας διαφοροποίησε τις οδηγίες συμπλήρωσης των Μηχανογραφικών δελτίων από τις διατάξεις του Νόμου που πρόσφατα ψηφίστηκε στην Βουλή και αν σκοπεύει το Υπουργείο να διορθώσει τα λάθη που έχουν γίνει ως προς τις οδηγίες συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δελτίων για να μην ταλαιπωρούνται οι πολύτεκνοι στα δικαστήρια ή να επαναφέρει ειδικά για τους πολύτεκνους τις διατάξεις του ν. 860/79 για την ελεύθερη Μετεγγραφή των πολυτέκνων και των τέκνων τους.

στην Βουλή για θέματα Περιβάλλοντος ο κ. Πουσσαίος

Τους στόχους και τη στρατηγική της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε θέματα Περιβάλλοντος παρουσίασε με εισήγησή του στην Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, κ. Γιώργος Πουσσαίος.

Έπειτα από πρόσκληση της Επιτροπής, ο κ. Πουσσαίος μίλησε για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων στις νησιωτικές περιοχές και την ανάγκη για “συστηματική και όχι αποσπασματική αντιμετώπιση των προβλημάτων, προκειμένου τα εφιαλτικά σενάρια που κάνουν αναφορά σε έλλειψη ακόμη και του πόσιμου νερού να μείνουν μόνο σενάρια”.
Ο κ. Πουσσαίος μίλησε για την εφαρμογή επιχειρησιακού προγράμματος μέτρων και δράσεων, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιομορφία του κάθε νησιού.
“Απαιτείται στρατηγική που θα οδηγεί πέραν των μέτρων και στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και συμμετοχή του πολίτη και στη λήψη των αποφάσεων και στην υλοποίηση τους”, τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης, αναφέροντας τους στόχους και τις προτεραιότητες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Γιώργος Πουσσαίος για "θησέα" Κυκλάδων

Συνάντηση με την πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη, πραγματοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Πουσσαίος.


Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η αναδιοργάνωση του κέντρου πρόληψης "Θησέας Κυκλάδων". Κατα την συνάντηση διαπιστώθηκε η ανάγκη για διαφορετική προσέγγιση στη λειτουργία της μονάδας, έτσι ώστε να επεκταθεί το πρόγραμμα σε περισσότερους αποδέκτες και σε περισσότερα νησιά.

πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφίας

Στα νησιά Χάλκη και Σύμη θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφίας, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας που αναλαμβάνεται από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.


Η δράση αυτή, που αφορά και άλλα νησιά της Περιφέρειας, αποτέλεσε το αντικείμενο κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Φώτης Χατζηδιάκος, ο δήμαρχος της Χάλκης Μιχάλης Πατρός και η υπεύθυνη του τομέα Κοινωνικής Μέριμνας περιφερειακή σύμβουλος Δέσποινα Μουτάφη.
Η κινητή μονάδα βρίσκεται στη Σύμη από τις 23 έως τις 25 Ιουλίου, και στη Χάλκη το διήμερο 27 και 28 Ιουλίου.