Παρασκευή, Μαΐου 13, 2011

"ανοιχτές πόρτες" στα οινοποιεία

Ανοιχτά και επισκέψιμα θα είναι πολλά οινοποιεία της Σαντορίνης το Σαβατοκύριακο 14- 15 Μαίου στο πλαίσιο του προγράμματος "Ανοιχτές Πόρτες".
Οι Ανοιχτές Πόρτες είναι μία πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πόλεων του Κρασιού.
Τα τελευταία χρόνια, το πρόγραμμα "Ανοιχτές Πόρτες" έχει καθιερωθεί και στην Ελλάδα, με στόχο το κάθε οινοποιείο που συμμετέχει να φέρει τον καταναλωτή κοντά στο χώρο παραγωγής, δημιουργώντας ένα γεγονός γύρω από το κρασί.

Τα οινοποιεία που συμμετέχουν στην Σαντορίνη είναι :
Αμπελώνας Γαβαλά - Μεγαλοχώρι
Κάναβα Ρούσσος - Επισκοπή Γωνιάς
Κτήμα Αργυρού - Επισκοπή Γωνιάς
Κτήμα Σιγάλα - Μπαξέδες Οίας
Μπουτάρης Οινοποιητική - Μεγαλοχώρι
Santo Wines - Πύργος, επισκέψιμο οινοποιείο

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα μπορείτε να επισκεφθείτε την σελίδα:
http://winesurveyor.weebly.com/anoixtes_portes_aigaio.html

δημοτικό συμβούλιο 16.5 - θέματα

Την Δευτέρα 16 Μαίου στις 18.00 σε αίθουσα του Δημοτικού Αθλητικού Οργανισμού Σαντορίνης θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με 30 θέματα στο σύνολό της.
Τα σημαντικότερα απο αυτά είναι :
ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΙΣΧΥΟΝΤΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ.
ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΚΘΕΣΗΣ ΕΣΟΔΩΝ-ΕΞΟΔΩΝ Α’ ΤΡΙΜΗΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΤΟΥΣ 2011.
ΜΙΣΘΩΣΗ ΠΑΡΑΛΙΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
ΜΙΣΘΩΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΕΓΑΣΗ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΜΕΣΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΕΣΑΡΙΑΣ-ΒΟΘΩΝΑ.
ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ : «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ 2011», ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ #230.000# € ΜΕ ΦΠΑ.
ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ : «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ ΣΤΑ ΦΗΡΑ», ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ #70.000# € ΜΕ ΦΠΑ- ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ.
ΕΓΚΡΙΣΗ ΛΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ ΤΗΣ «ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΘΗΡΑΣ».
ΕΓΚΡΙΣΗ ΛΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ ΤΗΣ «ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΟΙΑΣ».
ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ.
ΠΡΟΤΥΠΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ.

juzz4charity - μια συναυλία αφιερωμένη στον συνάνθρωπο

Την Τρίτη 10/5 στο Δημοτικό Θέατρο της Ρόδου μία ομάδα ενεργών πολιτών και μουσικών, Ελλήνων και ξένων, έδωσαν μια υπέροχη συναυλία αφιερωμένη στον συνάνθρωπο με τίτλο “juzz4charity”.
Η ποιοτική μουσική από τους Δημήτρη Χατζηνικολή και Βασίλη Κωστίδη και η εξαιρετική ερμηνεία των τραγουδιών από τις Jennifer Jones, Ματίνα Μάστορα και Σαπφώ Σταυρίδου ενθουσίασαν τους Έλληνες και Ευρωπαίους ακροατές στην κατάμεστη αίθουσα και άνοιξαν με τον καλύτερο τρόπο τις ψυχές ώστε να δεχθούν τα μηνύματα που οι διοργανωτές ήθελαν να περάσουν και ήταν:   2011 Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού…
Ας αποτελέσει έμπνευση για όλους μας, Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, Να δράσουμε συλλογικά, Μα μοιραστούμε τα όνειρά μας, Να θυμηθούμε να κοιτάξουμε γύρω μας, Στηρίζοντας δημιουργικά την κοινότητα και γιορτάζοντας τον άνθρωπο.
Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν για την στήριξη των σκοπών του Κέντρου “Ελπίδα” και του Κοινωνικού Παντοπωλείου.
Η κα Δέσποινα Μουτάφη, Περιφερειακή Σύμβουλος εντεταλμένη για θέματα Κοινωνικής Μέριμνας, συνεχάρη και ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία τους και έκανε την ευχή να υπάρξει συνέχεια σε ανάλογες δράσεις αλλά και μιμητές, «γιατί μόνο αν θυμηθούμε να κοιτάξουμε γύρω μας, ενώσουμε τις δυνάμεις μας και δράσουμε συλλογικά θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε ουσιαστικά τον συνάνθρωπό μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

ποιότητα ναι, αλλά με προυποθέσεις και χωρίς αυταπάτες ..

Σοβαρό ενδιαφέρον παρουσιάζει η απάντηση της περιφερειακής κίνησης "Πολίτες Κόντρα στον Καιρό" στην πρόσκληση για την συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, και συγκεκριμένα στο θέμα σχετικάμε την "τουριστική προβολή".
Στην απάντησή της η περιφερειακή κίνηση αναφέρεται στο θέμα της τουριστικής προβολής, του κόστους της, ενω σχετικά με το "στοίχημα της ποιότητας" σημειώνει οτι αυτό οφείλει να λειτουργήσει στον επιχειρηματικό κόσμο οχι ως εξαγγελία, αλλά ως αποτέλεσμα στοχευμένων και κεντρικών πολιτικών.
Σύμφωνα με την τοποθέτηση του συνδιασμού,


Καταρχήν είναι απορίας άξιον γιατί στα μέσα Μαϊου συζητάμε για τουριστική προβολή του 2011, όταν είναι φανερό ότι όλες οι δράσεις για τη φετινή περίοδο θα έπρεπε να έχουν ήδη ολοκληρωθεί μέχρι το Μάρτιο. Κατά συνέπεια αν θέλουμε να μιλάμε σοβαρά, τότε όλες οι περαιτέρω δράσεις ουσιαστικά θα αφορούν το 2012 και όχι το '11.
Από εκεί κι έπειτα η τουριστική προβολή της περιοχής μας, προφανώς πρέπει να προβάλλει τόσο το Ν. Αιγαίο συνολικά, όσο και κάθε νησί ξεχωριστά. Θέση μας είναι ότι για να αναπτυχθεί ο Τουρισμός μας και να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος, θα πρέπει να υπάρξει ποιοτική αναβάθμιση του και ταυτόχρονα το βάρος να πέσει στις εναλλακτικές μορφές. Αυτή μπορεί και πρέπει να είναι η μόνη απάντηση στο μοντέλο του μαζικού τουρισμού που έχει προ πολλού εξαντλήσει τα όρια του.

Συνολικά όμως, ας μην έχουμε αυταπάτες, τόσο ο ποιοτικός τουρισμός, όσο και η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών μακροπρόθεσμα είναι απόλυτα συνδεδεμένοι με μια σειρά παραμέτρους που εξαρτώνται από τις κεντρικές πολιτικές. Ενδεικτικά αναφέρουμε το ακτοπλοϊκό, τη διατήρηση του τοπίου και του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος (που σημαίνει χωροταξικό σχεδιασμό, σταμάτημα της άναρχης και αυθαίρετης δόμησης, αυστηρά μέτρα προστασίας κατά της κακοποίησης του περιβάλλοντος), το θέμα της υγείας ώστε οι επισκέπτες να αισθάνονται ασφάλεια, τη διασφάλιση εργασιακών, ασφαλιστικών και οικονομικών δικαιωμάτων στους εργαζόμενους στους κλάδους που σχετίζονται με τον τουρισμό (ξενοδοχεία, καταλύματα, εστίαση, μέσα μεταφοράς), έτσι ώστε να συμβάλλουν στην καλλίτερη ποιότητα των υπηρεσιών, μέτρα οικονομικής πολιτικής που να στηρίζουν τους εμπόρους και τους μικρούς επιχειρηματίες (μειωμένος ΦΠΑ, έλεγχος των τιμών), τη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής έτσι ώστε τα ποιοτικά τοπικά προϊόντα να αποτελούν στοιχείο της τουριστικής ανάπτυξης.

Από εκεί και έπειτα η τουριστική προβολή, πρέπει να μην είναι σπάταλη και ταυτόχρονα να είναι διαφανής (να υπάρχει κοινή καμπάνια και παρουσία στις εκθέσεις από Περιφέρεια και Δήμους) και επίσης να είναι στοχευμένη και εξειδικευμένη στα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε νησιού, με στόχο την ανάδειξη των επιμέρους εναλλακτικών μορφών. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να βγουν και οι αντίστοιχες εκδόσεις, φυλλάδια κλπ., γιατί δεν μπορεί πλέον να συνεχίζεται γενικώς και αορίστως η γενικευμένη προβολή όπως την έχουμε γνωρίσει. Θα μπορούσε π.χ. να βγει φυλλάδιο με νησιά που παράγουν καλό κρασί, φυλλάδιο με τις πολιτιστικές διαδρομές ανά νησί, φυλλάδιο με τις περιοχές καταδυτικού τουρισμού, φυλλάδιο με τα γεωλογικά μνημεία των νησιών κ.ο.κ.

Ποιοτικά στοιχεία που πρέπει να διασφαλιστούν είναι η διαχείριση των σκουπιδιών με την εξάλειψη των ανεξέλεγκτων ΧΑΔΑ, η καθαριότητα των πόλεων και των δρόμων και των χώρων του κάθε νησιού, η ρύθμιση του κυκλοφοριακού των λιμανιών και η διαμόρφωση ποδηλατόδρομων και πεζόδρομων, η λειτουργία γραφείων τουρισμού στις εισόδους (λιμάνια, αεροδρόμια), όπου θα παρέχονται λίστες ξενοδοχείων και δωματίων με χάρτη, τοποθεσία και τιμές , για να μπορεί ο επισκέπτης να επιλέγει με ασφάλεια και αξιοπρέπεια καταλύματα και να σταματήσει το χάλι της άγρας πελατών.

Rhodes No 2 ή ...house of Pasok (καθένας και το σπίτι του..)

Το Σάββατο 14 Μαίου στις 11.30 συνεδριάζει η Περιφερειακή Επιτροπή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος στα γραφεία της, στην Ρόδο.
Τα θέματα που θα συζητηθούν σύμφωνα με την πρόσκληση, είναι:
Α. Εθνική Προγραμματική Συνδιάσκεψη 3-9-2011 - συζήτηση επί των κειμένων βάσης και διαμόρφωση απόψεων (μέχρι το Σεπτέβρη, τη βγάζουμε δεν την βγάζουμε...)
Β. προγραμματισμός για την Περιφερική συνδιάσκεψη Νοτίου Αιγαίου (δεν το κάνετε νωρίτερα;..)

Την πρόσκληση υπογράφει ο Αριστοτέλης Ηρακλείδης, Γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής του Σοσιαλιστικού Κινήματος και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ίδιου κόμματος.
Στο κείμενό του μεταξύ άλλων (πολλών, τόσο που ανησυχούμε για το εαν γνωρίζει τον κανόνα του "όσο λιγότερα λες.." ) αναφέρει ότι,
Τους τελευταίους δεκαεπτά μήνες η Ελλάδα δίνει μια δύσκολη και αμφίρροπη μάχη. Μετά την αποκάλυψη του δημοσιονομικού εκτροχιασμού που επέφερε η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κλήθηκε να ανακόψει τον κατήφορο. Ο Πρωθυπουργός, υπερασπίστηκε την τιμή (κυριολεκτικά..) και το μέλλον της χώρας σε όλο τον κόσμο, με αξιοπρέπεια, αποφασιστικότητα και επιμονή. Το Μνημόνιο με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, αν και με βαρύ τίμημα, έδωσε στην Ελλάδα την επείγουσα χρηματοδότηση και τον ελάχιστο χρόνο που είχε ανάγκη για να αποτρέψει την άμεση χρεοκοπία και την συνακόλουθη καταστροφή της οικονομίας και της ίδιας της κοινωνίας μας.
Το πελατειακό κράτος, η γραφειοκρατία, η προσοδοθηρία, η σπατάλη, η διαφθορά, η ανισότητα, αποτελούν μόνιμη τροχοπέδη στην πρόοδο. Το ΠΑΣΟΚ, παρά τη μεγάλη συμβολή του στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες, έχει το δικό του μερίδιο ευθύνης. Τώρα όμως έχει το καθήκον να βάλει οριστικά τέλος σε αυτή την οδυνηρή πραγματικότητα, με την εφαρμογή ενός μεγάλου, προοδευτικού και ριζοσπαστικού μεταρρυθμιστικού σχεδίου για την καθολική ανασυγκρότηση της πατρίδας μας.

house of Rhodes - πρόγραμμα


Κάνοντας ενα σύντομο σχόλιο θέλουμε να πούμε οτι αναφερόμαστε και σε εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται εκτός Σαντορίνης, για ενημερώτικούς λόγους, και στα πλαίσια πάντοτε της .. Καλλικρατικής μας Αυτοδιοικητικής ενότητας!
Ρόδος λοιπόν και αυτό ειναι το πρόγραμμα του φορέα με την ενδιαφέρουσα δραστηριότητα "house of Rhodes" που έχει προγραμματιστεί να υλοποιηθεί εως και το τέλος Ιουνίου.

10/05-10/06/2011 - Προκήρυξη Διαγωνισμού Φωτογραφίας , σε συνεργασία με την Επιτροπή Νέων  της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σπιτιών Ευρώπης - EUNET, με θέμα : «2012 Ευρωπαϊκό Έτος Διαλόγου των Γενεών». Θα επιλεγούν οι 3 καλύτερες φωτογραφίες ενω όλες θα εκτεθούν στην Γενική Συνέλευση της EUNET τον Οκτώβριο του 2011 στη Γαλλία και θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο.


18/05/2011 Ημερίδα σε συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης EUROPE DIRECT με θέμα: «Οι εξεγέρσεις στον Αραβικό Κόσμο: αίτια και συνέπειες»
Ομιλητές: κα Βιβή Κεφαλά, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου και κ. Νικόλαος Βουλέλης, δημοσιογράφος της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας.

26/05/2011 Ομιλία της Nadege Mougel, ιστορικού του Οργανισμού CVCE, που διαχειρίζεται την Ψηφιακή Εγκυκλοπαίδεια ΕΝΑ (Λουξεμβούργο), με θέμα: «Το χρονικό της ίδρυσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι 20 σταθμοί- κλειδιά στην δημιουργία και εξέλιξή της»

29/05/2011 στην είσοδο του Εμπορικού λιμανιού της Ρόδου, Ξενάγηση με αντικείμενο : "Νεώτερα και παλαιότερα ευρήματα στο λιμάνι της Ρόδου" απο την αρχιτέκτονα Υπουργείου Πολιτισμού Κατερίνα Μανούσου- Ντέλλα.

19/06/2011 στην αυλή του Αρχαιολογικού Μουσείου (Πλατεία Μουσείου). Ξενάγηση των αρχαιολόγων της ΚΒ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ρόδου κυριών Αναστασίας Δρελιώση-Ηρακλείδου και Τούλας Μαρκέτου, με αντικείμενο τις: «Νέες συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου»

έχουμε και λέμε - best of , στα δικά μας

Σας υπενθυμίζουμε οτι στην σελίδα "έχουμε και λέμε - best of" (στην στήλη αριστερά) μπορείτε να βρίσκετε και να διαβάζετε αρχειοθετημένα (παλιά αλλά και ολοκαίνουργια) κείμενα που έχουν γραφτεί "επι της γενικότερης επικαιρότητας" και δεν έχουν να κάνουν, άμεσα τουλάχιστο, με την ειδησεογραφία του νησιού. Στο εξής, τα νεότερα κείμενα θα προστίθενται κατευθείαν σε αυτην την σελίδα, χωρίς να περνούν πρώτα απο την κεντρική.

Τετάρτη, Μαΐου 11, 2011

δήμος θήρας - επιστολή στο ΙΚΑ για τις ανάγκες σε γιατρούς

Επιστολή στην διοίκηση του ΙΚΑ έστειλε ο Δήμαρχος της Σαντορίνης με αίτημα την επίλυση του προβλήματος με τις σοβαρές ελλείψεις γιατρών του εν λόγο ασφαλιστικού φορέα στο νησί.
Στην επιστολή γίνεται λόγος για ανάγκες σε γιατρούς παθολόγους και γενικής ιατρικής.
Σχολιάζοντας δημοσιογραφικά το θέμα, έχουμε να προσθέσουμε οτι οι ανάγκες των ασφαλισμένων διογκώνονται ιδιαίτερα αυτην την εποχή, που λόγο της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας πολλοί ασφαλισμένοι δυσκολεύονται να πληρώσουν τα έξοδα μετακίνησής τους στην Αθήνα ή άλλες πόλεις για την κάλυψη των υγειονομικών τους αναγκών, που λόγο της συγκεκριμένης τουριστικής περιόδου πολλοί εργαζόμενοι αδυνατούν να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους για να καλύψουν εκεί τις ανάγκες τους σε γιατούς του ταμείου τους, ενω τέλος θα σημειώναμε οτι η κάλυψη των αναγκών των ασφαλισμένων σε νησιωτικές περιοχές θα έπρεπε να έχει προτεραιότητα, στην βάση των πολιτικών "περί της νησιωτικότητας"...

Σύμφωνα με την επιστολή,
Το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ στη Θήρα αριθμεί περίπου 6.000 ασφαλισμένους οι οποίοι εδώ και τέσσερις μήνες αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρό πρόβλημα με την ιατρική τους περίθαλψη, λόγω της έλλειψης ιατρών συμβεβλημένων με το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.
Γνωρίζουμε ότι προσφάτως το Ίδρυμα προέβη στην προκήρυξη συμβάσεων για ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων που θα βελτιώσουν σημαντικά την περίθαλψη των ασφαλισμένων. Όμως το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην έλλειψη κυρίως ιατρών παθολόγων και γενικής ιατρικής.
Έως το 2010 οι ασφαλισμένοι εξυπηρετούντο από πέντε ιατρούς παθολόγους και γενικής ιατρικής, μετά όμως τη λήξη της σύμβασης τριών εξ αυτών οι δύο εναπομείναντες αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τόσο μεγάλο αριθμό ασφαλισμένων. Θα πρέπει επίσης να τονισθεί ότι ο ένας εκ των δύο ιατρών εκτελεί χρέη ελεγκτού ιατρού, με αποτέλεσμα να μην του επιτρέπεται η συνταγογράφηση παροχών και άλλων ιατρικών υπηρεσιών, αλλά και ότι η Α΄ ΥΕ αδυνατεί να συγκροτηθεί με αποτέλεσμα μακροχρόνια αιτήματα των ασφαλισμένων να παραμένουν αναπάντητα.
Επειδή στο αρμόδιο υποκατάστημα Θήρας στο οποίο και απευθυνθήκαμε μας γνώρισε ότι έχει αναφέρει στη Διοίκηση τα παραπάνω προβλήματα, παρακαλούμε για την παρέμβασή σας, προκειμένου να ανακηρυχθούν οι τρεις θέσεις ιατρών παθολόγων ή γενικής ιατρικής, που είναι απολύτως απαραίτητες για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

«Ασύρτικο, Φάβα, Τοματάκι, η Τριλογία της Θηραϊκής γης» - το πλήρες ρεπορτάζ της εκδήλωσης

 Η ανάδειξη και η προβολή των τριών βασικών προϊόντων της Σαντορίνης και η συμβολή τους στην καθιέρωση του νησιού ως «Γαστρονομικός Προορισμός» ήταν ο στόχος της πολύ επιτυχημένης εκδήλωσης με τίτλο «Ασύρτικο , Φάβα , Τοματάκι, η Τριλογία της Θηραϊκής γης» που οργάνωσε η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων την Πέμπτη 5 Μαΐου στην Αθήνα.

Η τριλογία της Θηραϊκής γης, δηλαδή το Ασύρτικο, η Φάβα και το Τοματάκι, είχαν την τιμητική τους, αφού αναλύθηκε η μοναδικότητα, η ποιότητα και ο ρόλος τους τόσο για την τουριστική προβολή όσο και για την οικονομία του νησιού. Ξεχωριστή παρουσίαση είχε η Φάβα Σαντορίνης λόγω της πρόσφατης αναγνώρισής της ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π).

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Πρόεδρος του Δ.Σ της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων κ. Μάρκος Καφούρος, ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου κ. Σέρκο Χαρουτουνιάν, που ήταν και ο συντάκτης του φακέλου για την αναγνώριση της φάβας ως προϊόν Π.Ο.Π. και ο κ. Ηλίας Μαμαλάκης που «ταξίδεψε» τους παρευρισκόμενους με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο στις γεύσεις της Σαντορίνης.
Την εκδήλωσε χαιρέτησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Σκανδαλίδης ο οποίος τόνισε την πρόθεση του υπουργείου να στηρίξει τις προσπάθειες για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων που θα ξεχωρίσουν στην αγορά ενώ επεσήμανε ότι βρίσκεται στην τελική ευθεία η αναγνώριση για το Τοματάκι Σαντορίνης ως προϊόν Π.Ο.Π.


Την ανάγκη να υπάρξει μέριμνα από την πολιτεία, προκειμένου να προστατευθούν θεσμικά τα ποιοτικά προϊόντα από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, σημείωσε ο πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων Μάρκος Καφούρος. Προς αυτή την κατεύθυνση, σχολίασε ότι θετικά θα λειτουργήσει η "θωράκιση" του παραδοσιακού τρόπου καλλιέργειας και των ντόπιων καλλιεργειών.

«Η Σαντορίνη είναι τα προϊόντα της και οι άνθρωποί της που τα καλλιεργούν», ήταν το κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης κατά την οποία απευθύνθηκε κάλεσμα σε όλο τον κόσμο να γνωρίσει το νησί μέσα από αυτά.
Στο τέλος της εκδήλωσης, οι καλεσμένοι απόλαυσαν πρωτότυπα εδέσματα με βάση την φάβα και το τοματάκι Σαντορίνης, όπως Καπουτσίνο φάβας με κάπαρη, τοματάκια με χλωρό τυρί Σαντορίνης & κάπαρη, Φάβα με χταπόδι, κεφτεδάκια με φάβα, ντοματοκεφτέδες κ.α.

Τα προϊόντα της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων δηλαδή οι οίνοι “SantoWines” Ασύρτικο, Νυχτέρι, Vinsanto και τα παραδοσιακά προϊόντα “Santo”, ο μοναδικός τοματοπολτός τριπλής συμπύκνωσης, η σάλτσα με Vinsanto, το προδόρπιο Σαντορινιάς Τομάτας κ.α είναι υψηλής ποιότητας (premium). Διατίθενται σε πολλά καταστήματα σε όλη τη χώρα, ενώ ήδη πραγματοποιούνται εξαγωγές σε ευρωπαϊκές χώρες και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Η ενδυνάμωση των εξαγωγών αποτελεί κύριο στόχο της Ένωσης.
Η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων είναι μια Ένωση πρότυπο για ολόκληρη τη χώρα, αριθμώντας σήμερα περισσότερα από 1.100 μέλη. Έχοντας ως όραμα 4 βασικές αρχές «Συλλογικότητα – Αυθεντικότητα – Ποιότητα – Αειφόρος Ανάπτυξη», εκπροσωπεί όλους τους αγρότες του νησιού, δεσμεύεται να παράγει αυθεντικά Σαντορινιά προϊόντα υψηλής ποιότητας, σεβόμενη την παράδοση του νησιού, υπερασπιζόμενη το μοναδικό οικοσύστημα της Σαντορίνης και την αειφόρο ανάπτυξή του. Κατά την τελευταία 5ετία έχει ισχυροποιηθεί σημαντικά, παρέχοντας σημαντικά κίνητρα στα μέλη της, μέσω της μεγάλης αύξησης της αξίας των προϊόντων και της άριστης διάθεσης και αξιοποίησης τους. Η Ένωση απέδειξε ότι η Σαντορίνη μπορεί να αποτελέσει κορυφαίο παγκόσμιο προορισμό, όχι μόνο για την φυσική ομορφιά της, αλλά και για τους ανθρώπους, τα προϊόντα και την τοπική γαστρονομία της.


Με αφορμή όμως την εκδήλωση, πόσο μάλλον αυτην την εποχή με το ξεκίνημα της νέας τουριστικής περιόδου, αξίζει να κάνουμε μια εκτενή αναφορά στο παρόν και τις προοπτικές της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, καθώς και στα βασικά προιόντα που παράγει.

Η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων ιδρύθηκε το 1947. Είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός οίνων στο νησί και μετρά σήμερα εγγεγραμμένα μέλη της το 100% του αριθμού των παραγωγών, από τα οποία περισσότερα από 1000 είναι ενεργά. Διαθέτει ένα υπερσύγχρονο οινοποιείο στο χωριό Πύργος το οποίο είναι επισκέψιμο καθώς και το μοναδικό εργοστάσιο μεταποίησης τομάτας στο νησί, στο χωριό Μονόλιθος. στα οποία εφαρμόζονται τα Συστήματα Διαχείρισης Υγιεινής, Ασφάλειας και Ποιότητας IFS, HACCP και ISO 9001-2000.
Τα προϊόντα που παράγει, συσκευάζει και εμπορεύεται ο συνεταιρισμός, είναι οι οίνοι ΠΟΠ Σαντορίνη, το μικρόκαρπο τοματάκι, η φάβα, η κάπαρη, τα καπαρόφυλλα καθώς και παραδοσιακά γλυκά όπως κουφέτο, σταφύλι, τοματάκι, κ.α.
Έχοντας ως όραμα να προβάλει ένα από τα πιο φημισμένα παραδοσιακά προϊόντα της θηραϊκής γης, το κρασί, δημιούργησε το 1991 ταυτόχρονα με την κατασκευή του σύγχρονου οινοποιείου, το Οινοτουριστικό Κέντρο SantoWines. Εκεί, επισκέπτες από όλο τον κόσμο ξεναγούνται στο οινοποιείο και δοκιμάζουν τα φημισμένα κρασιά της Σαντορίνης και ανακαλύτπουν τα μικρά και μεγάλα μυστικά του κρασιού και του Σαντορινιού αμπελώνα.

η φάβα...
Την «σφραγίδα» ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης), απέκτησε η ΦΑΒΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 901/2010 , που δημοσιεύτηκε στις 9 Οκτωβρίου 2010 στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βάσει του οποίου καταχωρείται στο μητρώο των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων.
Η πολύχρονη προσπάθεια της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων σε συνεργασία με το Εργαστήριο Γενικής Χημείας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την επιστημονική επίβλεψη του καθηγητή Σέρκο Χαρουτουνιάν, στέφθηκαν με επιτυχία, γεγονός που μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους καθώς ένα τόσο ιδιαίτερο προϊόν όσο είναι η ΦΑΒΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ, κατακτά την δική του διακριτή θέση στην διεθνή αγορά.
Η «Φάβα Σαντορίνης», είναι προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και προέρχεται από το φυτό “Lathyrus Clymenum L.” Σπόροι του είδους αυτού βρέθηκαν αποθηκευμένοι εντός πήλινων δοχείων στην υστερομινωική πόλη του Ακρωτηρίου, αποδεικνύοντας μια διαδρομή 3.500 χρόνων της καλλιέργειας πάνω στο νησί.
Η "Φάβα Σαντορίνης" έχει ιδιαίτερα υψηλή θρεπτική αξία καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Η παραδοσιακή μέθοδος επεξεργασίας που περιλαμβάνει ωρίμαση σε υπόσκαφες κάναβες και ξήρανση στον ήλιο της , χαρίζουν αφρώδη, βελούδινη υφή και υπόγλυκη γεύση.
το τοματάκι..
Η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, σε συνέχεια των προσπαθειών της για την προώθηση των τοπικών προϊόντων, που αναδεικνύουν την μοναδικότητα της Σαντορίνης και τιμούν τους Σαντορινιούς παραγωγούς, έχει επίσης υποβάλει φάκελο για αναγνώριση ΠΟΠ και για το Τοματάκι Σαντορίνης.
Η καλλιέργεια της τομάτας στη Σαντορίνη ξεκίνησε στα τέλη του προηγούμενου αιώνα. Το σαντορινιό τοματάκι είναι μοναδικό στο είδος του. Η ποικιλία του μικρόκαρπη χοντρόφλουδη και θαμνώδης με καρπούς που πολλές φορές συναγωνίζονται το μέγεθος του κερασιού. Ο φλοιός της είναι σκληρός και η γεύση της μοναδική, ανάλογος δε είναι και ο τοματοπολτός που παράγεται από αυτήν.
Το έδαφος στο οποίο καλλιεργείται ακόμα πιο μοναδικό. Άνυδρο και ηφαιστιογενές. Το αποτέλεσμα είναι ένας καρπός γλυκός και ταυτόχρονα ελαφριά όξινος με έντονα αρώματα μιας άλλης εποχής.
Η νωπή τομάτα της Σαντορίνης αλλά και τα προϊόντα της (τοματοπολτός, χυμός και αποξηραμένη), είναι πλούσια και σε πολύτιμα συστατικά (Λυκοπένιο) που έχουν πολύ ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Τα μοναδικά προϊόντα από το ΤΟΜΑΤΑΚΙ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ , όπως είναι ο Τοματοπολτός τριπλής συμπύκνωσης , η Σαντορινιά σάλτσα με vinsanto το προδόρπιο Σαντορινιάς τομάτας με κάπαρη και θρούμπι, το ολόκληρο τοματάκι σε χυμό κ.α., με όλη τη φροντίδα που τους αξίζει, συσκευάζει και φέρνει στο πιάτο σας το μοναδικό πλέον εργοστάσιο παραγωγής προϊόντων τομάτας στη Σαντορίνη , αυτό της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων.
το ασύρτικο..
Το Ασύρτικο μόνο του ή σε συνδυασμό με το αρωματικό Αθήρι και το ντελικάτο Αηδάνι μεγαλουργεί στην ηφαιστειακή γη και δίνει τους οίνους ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: το Σαντορίνη Ασύρτικο, το Σαντορίνη Νυχτέρι και το Vinsanto τον παραδοσιακό επιδόρπιο οίνο από λιαστά σταφύλια.
Δίνει ξηρά κρασιά που συνδυάζουν με μοναδικό τρόπο την υψηλή οξύτητα. την ορυκτή αίσθηση και την μεταλλικότητα στην γεύση. Ζωηρά, σπινθηροβόλα, με πλούσιο σώμα, έχουν πυκνή και φρουτώδη γεύση και διακριτικά συνήθως αρώματα, που θυμίζουν ξινά εσπεριδοειδή και άλλα φρούτα (όπως λεμόνι, κίτρο, πράσινο μήλο, ανανά κ.α.), τσάι και κατόπιν παλαίωσης μέλι. Είναι ιδιαίτερα επιδεκτικό στην παλαίωση η οποία του χαρίζει ιδιαίτερη πολυπλοκότητα.
Η ποιότητα και τα μοναδικά χαρακτηριστικά των κρασιών της Σαντορίνης είναι διεθνώς αναγνωρισμένα και κερδίζουν συνεχώς έδαφος στην παγκόσμια αγορά.

Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας – part 2


Πρόλογος: βρές έναν καλό τίτλο Δέσποινα, δουλειά σου είναι! δεν σου ζητάνε να κάνεις προσλήψεις. Βρές κάτι που να ταιριάζει με την φυσιογνωμία του νησιού και να αναδεικνύει παράλληλα τα προβλήματά του. (δεν είναι τίποτε, μόνο 51χρόνια θα μας πάρει Φλορεντίνο..)

Κυρίως θέμα: Σύμφωνα με δημοσίευμα του www.skai.gr ,
Στα σκουπίδια πνίγεται η Σαντορίνη καθώς οι τοπικές αρχές εκφράζουν αδυναμία να προσλάβουν συμβασιούχους στον τομέα της καθαριότητας, ενώ πλησιάζει το καλοκαίρι και το νησί αναμένεται να δεχθεί χιλιάδες τουρίστες.
Σύμφωνα με τo δημοσίευμα, ο δήμος έκανε όλες τις διαδικασίες για την πρόσληψη συμβασιούχων ωστόσο στα τέλη Μαρτίου, το υπουργείο Εσωτερικών έβαλε φρένο στις προσλήψεις εκτάκτων υπαλλήλων.
Στο νησί εργάζονται μόνο 9 υπάλληλοι στον τομέα της καθαριότητας και ο δήμος απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας τον κίνδυνο για την δημόσια υγεία αλλά και την εικόνα του νησιού.
Το ρεπορτάζ δεν έπαιξε πρώτο θέμα, ούτε παρουσιάστηκαν υπερβολές, πλήν όμως εκφράστηκαν σοβαρές ανησυχίες για την εικόνα της καθαριότητας που θα παρουσιάσει φέτος η Σαντορίνη των 100.000 -και πλέον- επισκεπτών ημερησίως ενώ εκφράστηκε η («εν μέρει» στην πορεία θα γίνει .. «σαφής»..) απογοήτευση της δημοτικής αρχής από τις καθυστερήσεις στην πρόσληψη προσωπικού που προκύπτουν από τις διαδικασίες του Υπ. Εσωτερικών.

Επίλογος: Το ένστικτο και η εμπειρία του δημοσιογράφου πάντως(!), λένε ότι το θέμα αναμένεται να απασχολήσει το επόμενο διάστημα τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, με την μειοψηφία να εκφράζει τις αντιρρήσεις της για τον τρόπο που χειρίζεται θέμα η δημοτική αρχή.

οικολογικός άνεμος - ενημέρωση

Στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο των Πράσινων Αυτοδιοικητικών Συμβούλων που οργανώνεται στο Βερολίνο στις 27-29 Μαΐου θα συμμετέχει, μαζί με άλλους έλληνες πράσινους Συμβούλους, ο Νίκος Χρυσόγελος, επικεφαλής του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ και Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου.

Παράλληλα, η Αυτοδιοικητική Περιφερειακή Κίνηση «Οικολογικός Άνεμος» σχετικά με την πρόσφατη δραστηριότητά της μας ενημερώνει ότι,

Επαναφέρει την πρότασή του για την δημιουργία δυο επιπλέον επιτροπών του Περιφερειακού Συμβουλίου, μια «Επιτροπή Περιφερειακής Συνοχής, Σύγκλισης, Νησιωτικότητας και Εκπαίδευσης για τη Βιωσιμότητα» και μια «Επιτροπή Θαλάσσιας Πολιτικής, Αλιείας, Βιοποικιλότητας, Φυσικών Πόρων, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής»,(που περιλαμβάνει και τα θέματα πολιτισμού).

Σχετικά με την επίσκεψη της Υπουργού Εργασίας κ. Κατσέλη στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και την παρουσίαση των «Τοπικών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων για την Απασχόληση» δηλώνει ότι, κρίνοντας από τα ως τώρα αποτελέσματα του μονοδιάστατου μοντέλου ανάπτυξης που ακολούθησε η χώρα – και η περιφέρεια Ν. Αιγαίου ειδικότερα – για δεκαετίες, θεωρούμε ότι μια προοπτική διεξόδου από την κρίση μπορεί να προκύψει μόνο αν αυτές οι νέες θέσεις εργασίας εστιάσουν γύρω από την πράσινη καινοτομία με σεβασμό στη φέρουσα ικανότητα των ευαίσθητων νησιωτικών οικοσυστημάτων. Σε μια εποχή κατάρρευσης της οικονομίας και έκρηξης της ανεργίας περιμέναμε να δούμε ένα σχέδιο που να συνδέει την απασχόληση με ενεργητικές πολιτικές και μάλιστα σε οικονομικούς τομείς που μπορούν να επιβιώσουν και να προσφέρουν λύσεις για “διατηρήσιμη απασχόληση”. Η Υπουργός Εργασίας μας παρουσίασε στην πραγματικότητα την έλλειψη στρατηγικής που υπάρχει σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο για τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων απασχόλησης.

Περισσότερα σχετικά με τις προτάσεις και πρωτοβουλίες του Συνδυασμού, μπορείτε να διαβάσετε στην σελίδα του www.ecoanemos.wordpress.com

πολίτες κόντρα στον καιρό - ενημέρωση

Η Αυτοδιοικητική Περιφερειακή Κίνηση "ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ" με επικεφαλής τον κ. Νίκο Συρμαλένιο μας ενημερώνει ότι βρίσκεται στην διαδικασία αναβάθμισης της σελίδας του στο διαδίκτυο, και καλεί όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν καταθέτοντας τις δικές τους προτάσεις, καθώς και σχολιασμό που θα βοηθούσε η σελίδα να γίνει καλύτερη και πιο χρηστική.
Επίσης μας ενημερώνει ότι μέσω της σελίδας γίνεται συλλογή υπογραφών ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ, ως παράταξη μέλος της πρωτοβουλίας "ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ".

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την σελίδα στη διεύθυνση: www.politesna.blogspot.com

Αστυνομική Διευθυνση Περιφέρειας - ενημέρωση

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης που παρέχει η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου μαθαίνουμε οτι κατά την διάρκεια του μηνός Απριλίου από τις Υπηρεσίες των υφισταμένων της Γ.Α.Δ. Περιφ. Νοτίου Αιγαίου Αστυνομικών Διευθύνσεων Κυκλάδων, Α΄ Δωδεκανήσου και Β΄ Δωδεκανήσου, συνελήφθησαν συνολικά διακόσια πενήντα δύο (252) άτομα για σωρεία παραβάσεων, ενω παράλληλα έχουμε την ενημέρωση οτι αντικείμενα καθώς και αυτοκίνητα και δίκυκλα που είχαν κλαπεί βρίσκονται στην διάθεση των Αρχών με τις οποίες μπορούν να επικοινωνούν οι ιδιοκτήτες τους.

Τρίτη, Μαΐου 10, 2011

Περιφέρεια - Πανεπιστήμιο Αιγαίου συζητήσεις εν όψει νέων συνεργασιών

Με τον πρύτανη Πάρι Τσάρτα και μέλη των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Αιγαίου συναντήθηκαν την Δευτέρα 9 Μαίου στη Ρόδο ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης και ο δήμαρχος Στάθης Κουσουρνάς, παρουσία της Υφυπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων, Ναυτιλίας και Αλιείας Ελπίδας Τσουρή (εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου) και του βουλευτή Δωδεκανήσου Νίκου Ζωίδη.
Κατά τη συνάντηση έγινε αλληλοενημέρωση για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη συνεργασία του Πανεπιστημιακού ιδρύματος με την Περιφέρεια και τους Δήμους, η οποία θα υλοποιηθεί μέσα από προγραμματικές συμβάσεις, ανοικτές διαλέξεις και την επιστημονική υποστήριξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε τομείς δράσεις της Αυτοδιοίκησης, πρώτου και δεύτερου βαθμού.
Ο κ. Μαχαιρίδης ζήτησε να υπάρξουν συνέργειες σε επίπεδο Περιφέρειας, κυρίως σε δράσεις περιβαλλοντικού, εκπαιδευτικού και τουριστικού χαρακτήρα, αλλά και για το ακτοπλοϊκό πρόβλημα των νησιών μας, για το οποίο οι ιδέες και οι προτάσεις του Πανεπιστημίου θα είναι σίγουρα χρήσιμες, όπως επισημάνθηκε.

Βρούτσης για βελτίωση ακτοπλοικής σύνδεσης Σαντορίνης - Θηρασιάς - Πειραιά

Το θέμα της ακτοπλοικής σύνδεσης Σαντορίνης - Θηρασιάς - Πειραιά έθεσε με ερώτησή του στην βουλή ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης.
Ο κ. Βρούτσης, σε πρόσφατη επίσκεψή του στη Σαντορίνη και Θηρασία, όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Δήμαρχο Θήρας, κ. Ν. Ζώρζο και τους κατοίκους της Θηρασίας, εισέπραξε την έντονη διαμαρτυρία τους για την απίστευτη ταλαιπωρία στις μετακινήσεις τους.
Με την ερώτησή του, ο Βουλευτής Κυκλάδων, υπογράμμισε ότι η Θηρασία που ανήκει στις λεγόμενες άγονες γραμμές του Αιγαίου, εξακολουθεί ν’ αντιμετωπίζει πολλές από τις γνωστές αντιξοότητες και προβλήματα των μικρών νησιών, με κυριότερο αυτό της επικοινωνίας. Για το λόγο αυτό, η τακτική σύνδεση της, κυρίως με τη Σαντορίνη, αλλά και με τον Πειραιά είναι ζωτικής σημασίας.
Στο κείμενο της ερώτησης, ο κ. Βρούτσης μεταξύ άλλων αναφέρει ότι:
«Τα ισχύοντα ακτοπλοϊκά δρομολόγια με τη Θήρα και τον Πειραιά, δεν εξυπηρετούν αποτελεσματικά τις ανάγκες των κατοίκων που επιθυμούν να μεταβούν αυθημερόν στη Σαντορίνη. Το αποτέλεσμα είναι, να αυξάνεται σημαντικά η ταλαιπωρία και το κόστος διαβίωσης των κατοίκων της Θηρασίας, αφού συχνά αναγκάζονται να παραμένουν στη Σαντορίνη επειδή δεν υπάρχει δρομολόγιο επιστροφής.
Η Κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί πόσο σημαντική είναι η ομαλή και απρόσκοπτη ακτοπλοϊκή σύνδεση των μικρών νησιών, που συμβάλλει αποτρεπτικά στο αίσθημα της ανασφάλειας και της απομόνωσης. Επομένως, οφείλει να εξετάσει θετικά την ομόφωνη απόφαση - πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας, που έχει και τη σύμφωνη γνώμη όλων των κατοίκων της Θηρασίας, για την αναμόρφωση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων. Η υλοποίηση της συγκεκριμένης πρότασης, θα επιφέρει άμεση εξυπηρέτηση και ανακούφιση στους κατοίκους και θα βελτιώσει σημαντικά τις συνθήκες διαβίωσης. Άλλωστε, η Πολιτεία οφείλει και έχει υποχρέωση να παρέχει και στους 180 κατοίκους της Θηρασίας τακτική και ασφαλή μεταφορά. Δικαίωμα, που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο».

Βρούτσης για την "μάχη της φοροδιαφυγής"

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την κυβερνητική "μάχη της φοροδιαφυγής":

«Με τις σημερινές δηλώσεις του ο Υπουργός Οικονομικών, επιβεβαιώνει ότι η "μάχη της επικοινωνίας καλά κρατεί".
Από την πρώτη στιγμή της παρουσίασης των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής, υπήρξαν ερωτηματικά τα οποία - μέχρι σήμερα - παραμένουν αναπάντητα.
Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης, είναι ή δεν είναι ομολογία αποτυχίας, ότι μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα;
Γιατί, χρειάστηκαν 20 ολόκληροι μήνες για την παρουσίαση των συγκεκριμένων μέτρων;
Γιατί, πιστεύει η κυβέρνηση, ότι η παραγωγή φορολογικών νόμων (10 μέχρι σήμερα), που έχουν μετατρέψει σε λαβύρινθο τη φορολογική νομοθεσία, θα βοηθήσουν στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής;
Ποια ήταν τα αποτελέσματα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στα έσοδα του προϋπολογισμού, όταν μήνα με το μήνα αυτά καταρρέουν;
Γιατί, δεν συνδυάστηκαν οι εξαγγελίες με μια σημαντική μείωση των φορολογικών συντελεστών, που θα λειτουργούσε αποτρεπτικά για την φοροδιαφυγή και ταυτόχρονα θα λειτουργούσε ενισχυτικά για την ανάπτυξη;
Γιατί, μέχρι σήμερα το Υπουργείο δεν έχει καταφέρει να θέσει το ELEXIS σε πλήρη εφαρμογή, ώστε να δημιουργηθεί η τόσο σημαντική βάση δεδομένων για τη διενέργεια των φορολογικών ελέγχων;
Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα, για την πάταξη του παραεμπορίου, που παραμένει στο απυρόβλητο και αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες που κλείνουν νόμιμες επιχειρήσεις;
Πως, θα αποκατασταθεί η αναγκαία συνεργασία και εμπιστοσύνη μεταξύ κράτους και επιχειρήσεων, όταν αυτή φαλκιδεύεται από την ασυνέπεια και τη μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων του κράτους προς τις επιχειρήσεις;
Πως, εξηγείται η πρωτόγνωρη - για τα ιστορικά δεδομένα του Υπουργείου Οικονομικών- αδυναμία να παραληφθούν οι φορολογικές δηλώσεις στις προγραμματισμένες προθεσμίες υποβολής (κατάρρευση του Taxis net);
Από πού και πως προκύπτουν οι εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών, ότι θα αντληθούν 11,9 δις € για την περίοδο 2011-2013;
Είναι εμφανές, ότι η μάχη κατά της φοροδιαφυγής χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση, ως μέσο επικοινωνίας, προκειμένου να αναχαιτίσει το δυσμενές γι’ αυτήν πολιτικό και κοινωνικό κλίμα.

Π. Ρήγας - δραστηριότητα

Στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών, που διοργάνωσε στο Μεγανήσι το Ελληνικό Δίκτυο μικρών Νησιών, το Σάββατο 7 Μαΐου και άνοιξε τις εργασίες του με την ομιλία του Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, συμμετείχε ως ομιλητής ο Υφυπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Παναγιώτης Ρήγας.
«Ταξιδεύοντας με τον “Καλλικράτη” στα Μικρά Νησιά Προκλήσεις – Προοπτικές» ήταν ο τίτλος του συνεδρίου, στο οποίο ο Υφυπουργός, κ. Ρήγας εισηγήθηκε το θέμα «Μικρά Νησιά και Ανταγωνιστικότητα».
Ο Υφυπουργός, κ. Παναγιώτης Ρήγας, στην εισήγησή του αναφέρθηκε στις ελληνικές θέσεις για την πολιτική συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την περίοδο 2013-2020 και κυρίως για την προσπάθεια που καταβάλλεται, ώστε να υιοθετηθούν μέτρα που θα προάγουν την εδαφική συνοχή και θα αφορούν στο Νησιωτικό χώρο.
Ακολούθως, ο Υφυπουργός ενημέρωσε για την πορεία της μελέτης που έχει ανατεθεί από το Υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής του μεταφορικού ισοδύναμου και για την ανάγκη προσαρμογής όλων των Δημοσίων Εθνικών και Κοινοτικών Πολιτικών στις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου.
Επισήμανε, επίσης, τις ειδικές προβλέψεις και την ιδιαίτερη μέριμνα του Αναπτυξιακού Νόμου για τα νησιά και ιδιαίτερα για την πριμοδότηση, με 5% επιπλέον κρατική ενίσχυση, εκείνων των σχεδίων νεανικής επιχειρηματικότητας που υλοποιούνται σε νησιά κάτω των 5.000 κατοίκων.
Ο Υφυπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Παναγιώτης Ρήγας, ενημέρωσε τους συνέδρους ότι το Υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας θα διοργανώσει, στις αρχές Ιουνίου, ημερίδα, στη διάρκεια της οποίας θα γίνει η παρουσίαση της μελέτης με τίτλο «Η Ανάπτυξη των Νησιών: Ευρωπαϊκά Νησιά και Πολιτική Συνοχής (euroislands)», την οποία εκπόνησε το Εργαστήριο Τοπικής και Νησιωτικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Επίσης από το γραφείο του Υφυπουργού Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και βουλευτή Κυκλάδων έχουμε την ενημέρωση για την συμμετοχή του κ. Ρήγα στην συζήτηση που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 6 Μαΐου το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Ο Υφυπουργός ενημέρωσε τους συμμετέχοντες,
-Για το νέο επενδυτικό νόμο, που ήδη έχει τεθεί σε λειτουργία και προβλέπει ενισχύσεις ύψους 4 δις ευρώ για το 2011
-Για τα νέα ταμεία που ενεργοποιούνται ήδη στα πλαίσια του ΕΤΕΑΝ και για νέα καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία, με τα οποία ενισχύεται η επιχειρηματικότητα με χαμηλότοκα δάνεια ύψους 2,5 δις ευρώ.
-Για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ και, ειδικότερα, του Επιχειρηματικού Προγράμματος της Ανταγωνιστικότητας.

ομιλία με θέμα :παιδί, δικαιώματα και ευθύνες σε έναν κόσμο που αλλάζει

Ο Δήμος Θήρας σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης «ΘΗΣΕΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ» και τον «Συνήγορο του Παιδιού» διοργανώνουν ομιλία με θέμα:
«Παιδί: δικαιώματα και ευθύνες σε έναν κόσμο που αλλάζει» την Παρασκευή 13 Μαΐου 2011 στις 6.30 μ.μ. στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Ίδρυμα.
Ομιλητής: Γιώργος Μόσχος, νομικός – εγκληματολόγος, βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Ελπίζουμε με την παρουσία σας να στηρίξετε αυτή μας την προσπάθεια για ένα μέλλον καλύτερο για τα παιδιά μας.

έκθεση φωτογραφίας της Kora Christman

Έκθεση φωτογραφίας θα παρουσιάσει το Σάββατο 14 Μαίου στο εστιατόριο «Μαρμίτα» στο Μεγαλοχώρι η Kora Christman, μόνιμη κάτοικος της Σαντορίνης τα αρκετά τελευταία χρόνια.
Η έναρξη της εκδήλωσης θα γίνει στις 21.00. 

villagio cinema - προβολές 3D απο 12.5

To Villagio cinema στο Καμάρι μας ενημερώνει για την δυνατότητα που δίνει πλέον στους θεατές του να παρακολουθούν τις ταινίες του στο νέο ψηφιακό 3D σύστημα που διαθέτει.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Το VILLAGGIO CINEMA δίνει τη δυνατότητα στους θεατές της Σαντορίνης, να παρακολουθήσουν ρεαλιστικές τρισδιάστατες ταινίες.
Η αίθουσα εξοπλίζεται με την τελευταία λέξη της οπτικοακουστικής τεχνολογίας. Ο Digital Cinema Projector εγγυάται την απόλυτη οπτική ευκρίνεια ενώ το "Dolby Digital 3D", ο κορυφαίος πάροχος 3D τεχνολογίας σε παγκόσμιο επίπεδο, φέρνει στο VILLAGGIO CINEMA την premium εμπειρία του
σινεμά σε ρεαλιστικές τρεις διαστάσεις. Φορώντας τα ειδικά γυαλιά, μικροί και μεγάλοι θα γνωρίσουν τη συγκλονιστική τρισδιάστατη εμπειρία από αυτή την Πέμπτη 12 Μαϊου.
To VILLAGGIO CINEMA είναι ο μοναδικός κινηματογράφος στις Κυκλάδες που διαθέτει τρισδιάστατη τεχνολογία, ενώ είναι ο τέταρτος κινηματογράφος στη νησιωτική Ελλάδα μετά την Κρήτη, τη Ρόδο και την Κέρκυρα.

Γ. Παπαμανώλης - μηνυμα για τις Πανελλαδικές εξετάσεις

Το μηνυμά του με αφορμή την φετινή έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων μας έστειλε ο βουλευτής των Κυκλάδων κ. Παπαμανώλης.
Σύμφωνα με αυτό,

Με αφορμή την έναρξη των Πανελλαδικών εξετάσεων, που είναι μια σημαντική δοκιμασία τόσο για εσάς τους μαθητές, όσο και για τους γονείς σας, που ζουν τις ημέρες αυτές την αγωνία και την προσπάθειά σας, εύχομαι τα καλύτερα αποτελέσματα σε όλους σας, αλλά και στον καθένα ξεχωριστά.
Είναι σημαντικό όμως να κατανοήσετε, πως η δοκιμασία αυτή δεν είναι η μοναδική που θα αντιμετωπίσετε από εδώ και πέρα στην πορεία της ζωής που απλώνεται μπροστά σας και περιμένει να την κατακτήσετε, αλλά είναι μια μάχη, στον αδιάλειπτο αγώνα για την επιτυχία.
Έναν αγώνα, που για τον καθένα ξεχωριστά έχει την δική του σημασία στο ξεκίνημα μιας νέας πορείας και στην αναζήτηση για ένα καλύτερο αύριο. Συμμερίζομαι την αγωνία σας και σας συνιστώ ηρεμία, θάρρος και αισιοδοξία για να κερδίσετε την μάχη που δίνετε και οι γονείς σας, που στέκονται πάντα δίπλα σας να είναι υπομονετικοί και αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια.
Σε όλες και όλους εσάς που αποτελείται τα νιάτα των Κυκλάδων μας, σας εύχομαι ολόψυχα ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.

Κυριακή, Μαΐου 08, 2011

εκδηλώσεις - πρόγραμμα

Σας υπενθυμίζουμε ότι στην σελίδα «εκδηλώσεις» (αριστερά) μπορείτε να ενημερωθείτε για όλες τις εκδηλώσεις που έχουν διοργανωθεί να πραγματοποιηθούν στην Σαντορίνη τις επόμενες ημέρες, με ημερολογιακή σειρά.

Επίσης, σας υπενθυμίζουμε το χρήσιμο εργαλείο της «αναζήτησης» που βρίσκεται αριστερά στην σελίδα και με το οποίο μπορείτε να αναζητήσετε πληροφορίες για κείμενα, ειδήσεις ή οτιδήποτε σας ενδιαφέρει και έχει αναρτηθεί στην έκδοση του «έχουμε και λέμε».

Οι επόμενες εκδηλώσεις για τις οποίες έχουμε ενημερωθεί είναι οι εξής:

26.4.2011 – 1.5.2011 "Αιγαιοπελαγίτικοι Σκακιστικοί Αγώνες" σε αίθουσα της Santo Wines. Διοργάνωση : Σκακιστικός Όμιλος Σαντορίνης.

29.4.2011 Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Στήριξης του Κ.Υ. στις 19:00 στον πολυχώρο ΥΦΕΝ. Ελλείψει απαρτίας η συνέλευση θα επαναληφθεί στις 29/04/2011στον ίδιο τόπο στις 19.00.

5.5.2011 στις 12.30 στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» στην Αθήνα εκδήλωση της Santo Wines με θέμα «Ασύρτικο, Φάβα, Τοματάκι, η Τριλογία της Θηραϊκής γης»

Εαρινή Αιμοδοσία 2011
Σάββατο 30 Απριλίου 2011
ΠΡΩΙ - ΑΠΟΓΕΥΜΑ : ΛΕΜΒΟΥΧΟΙ - ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ
Κυριακή 01 Μαΐου 2011
ΠΡΩΙ ΚΑΡΤΕΡΑΔΟΣ ΑΠΟΓΕΥΜΑ : ΒΟΥΡΒΟΥΛΟΣ
Δευτέρα 02 Μαΐου 2011 ΠΡΩΙ - ΑΠΟΓΕΥΜΑ : ΟΙΑ
Τρίτη 03 Μαΐου 2011
ΠΡΩΙ : 134 ΣΜ ΑΠΟΓΕΥΜΑ : ΜΕΣΣΑΡΙΑ - ΓΥΜΝΑΣΙΟ
Τετάρτη 04 Μαΐου 2011
ΠΡΩΙ : ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΦΗΡΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑ : ΠΥΡΓΟΣ
Πέμπτη 05 Μαΐου 2011
ΠΡΩΙ : ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ - ΦΗΡΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑ : ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ - ΦΗΡΑ
Παρασκευή 06 Μαΐου 2011
ΠΡΩΙ - ΑΠΟΓΕΥΜΑ : ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ
Σάββατο 07 Μαΐου 2011
ΠΡΩΙ : ΚΑΜΑΡΙ ΑΠΟΓΕΥΜΑ : ΚΑΜΑΡΙ
Κυριακή 8 Μαΐου 2011 ΠΡΩΙ – ΑΠΟΓΕΥΜΑ : ΕΜΠΟΡΕΙΟ

6-9.5.2011 "άγονη γραμμή γόνιμη" στην Θηρασιά.
Το πρόγραμμα διοργανώνει με επιτυχία για τρίτη συνεχή χρονιά η ΔΙΑΔΡΑΣΗ και συμπεριλαμβάνει εκδηλώσεις με πολιτιστικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

8.5.2011 : Μουσική εκδήλωση με την συμμετοχή της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Δημοτικό Σχολείο Θηρασιάς.
8 – 15.5. 2011 έκθεση ζωγραφικής της Zalina Khestanova, στο πανηγυρόσπιτο Αγ. Γεωργίου στην Οία Σαντορίνης. Εγκαίνια : Κυριακή 8.5 στις 19.00 Ώρες επισκέψεων: 19:00-22:00

9.5.2011 εκλογές Ένωσης Ζωοφίλων Σαντορίνης, στο γραφείο της διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου Σαντορίνης, απο τις 09.00 - 16.00. Για πληροφορίες 22860 25847

9.5.2011 εορτασμός από την Δημοτική Αρχή της ημέρας των "Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού"
10-13.5.2011 εκδρομή στην Σαντορίνη του τμήματος Γεωλογίας και ΓεωΠεριβάλλοντος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας.
10-11.5.2011 στις 19.00 ομιλίες καθηγητών στην Πνευματική Εστία της Μητρόπολης στα Φηρά.

12.5.2011 Λειτουργία - πανηγύρι Αγίου Επιφανίου στο Ακρωτήρι. Την προηγούμενη το απόγευμα (11.5.2011) γίνεται Εσπερινός, χοροστατούντος του εορτάζοντος Μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού και Νήσων κκ. Επιφανίου.
14.5.2011 «Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών» στην πλατεία του Αγ. Νικολάου – "Κόκκινη παραλία" στο Ακρωτήρι, στις 20.00 Συμμετέχουν: επτά χορευτικά συγκροτήματα, ο Σύλλογος Κρητών Σαντορίνης "το ΑΡΚΑΔΙ", ο Σύλλογος Ακρωτηριανών και το συγκρότημα Κυριάκου και Αντώνη Πρέκα (Φαρισαίοι).

14-15.5.2011 εκδρομή Συλλόγου Μεγαλοχωριανών στην Τζιά.

1-23.5.2011 Πανκυκλαδικός μαθητικός διαγωνισμός ζωγραφικής φωτογραφίας με θέμα «H πόλη μου / Το χωριό μου» για μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων. Διοργάνωση: Τμήμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης Κυκλάδων.
21-21 το συγκρότημα «Τρίφωνο» σε 2 μουσικές παραστάσεις στον χώρο εκδηλώσεων «Υφεν».

1-23.8.2011 Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη
ΔΕΥΤΕΡΑ 1/8/2011, 21:00: έκθεση ζωγραφικής του ΒΑΓΓΕΛΗ ΤΖΕΡΜΙΑ
ΠΕΜΠΤΗ 4/8/2011, 21:00: συναυλία με την ΖΩΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
ΚΥΡΙΑΚΗ 7/8/2011, 21:00: συναυλία των ANDERS LΨNNE GRΨNSETH & DAVID SKINNER
ΤΕΤΑΡΤΗ 10/8/2011, 21:00: "ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΦΡΙΝΤΑ..." Τρεις γυναίκες ζωντανεύουν τη Φρίντα Κάλο συναυλία με τις Κατερίνα Ρούσου, Αλεξάνδρα Νομίδου και Μάγδα Μαυρογιάννη.
ΣΑΒΒΑΤΟ 13/8/2011, 21:00: συναυλία με τον ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟ
ΤΕΤΑΡΤΗ 17/8/2011, 21:00: συναυλία με τους ΔΙΟΝΥΣΗ ΓΡΑΜΜΕΝΟ & VANESSA BENELLI MOSELL
ΣΑΒΒΑΤΟ 20/8/2011, 21:00: συναυλία με τους HUMAN TOUCH
ΤΡΙΤΗ 23/8/2011, 21:00: συναυλία με τους ΠΕΝΝΥ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ & THE SWINGIN΄ CATS