Παρασκευή, Ιουνίου 15, 2012

Χ. Κόκκινος – μήνυμα για τις εκλογές

Σύμφωνα με το μήνυμα του κ. Χαράλαμπου Κόκκινου, υποψήφιου βουλευτή Κυκλάδων της ΝΔ,

Οι εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 είναι η πιο σημαντική εκλογική διαδικασία για τον τόπο γιατί κρίνεται το μέλλον της Ελλάδας, το μέλλον των παιδιών μας…
Ο αγώνας και οι προσπάθειες όλων μας είναι απαραίτητες αφενός για να αποφύγουμε το τέλμα της ακυβερνησίας και αφετέρου να μην αφεθεί η Ελλάδα έρμαιο στις λαϊκίστικες και αδιέξοδες επιλογές της Αριστεράς (βλ. ΣΥΡΙΖΑ και συνοδοιπόρους του). Δεν χαρίζουμε καμία ψήφο σε ευκαιριακά και χωρίς ουσιαστικές προτάσεις μικρά κόμματα δίνοντας έτσι συνέχεια στην ακυβερνησία της χώρας. Το ΠΑΣΟΚ διέλυσε τη χώρα και τα στελέχη του βρίσκουν πολιτική στέγη στο ΣΥΡΙΖΑ για να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο.
Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με την παρακμή και τους εκφραστές της. Προχωράμε υπεύθυνα και αποφασιστικά με εθνικό σχέδιο για έξοδο από την κρίση.
Στη δύσκολη και ιστορική αυτή συγκυρία ο μόνος δρόμος είναι ο δρόμος της ευθύνης. Ας είμαστε τολμηροί στις αποφάσεις μας, γενναίοι στις πράξεις μας.
Στις εθνικές εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012, καλούμε όλα τα στελέχη μας, όλα τα μέλη μας, παραμερίζοντας τυχόν πικρίες, απογοητεύσεις και επιφυλάξεις να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό ώστε η Ν.Δ. να πετύχει μια ξεκάθαρη νίκη, μια μεγάλη νίκη για την Ελλάδα.

Ν. Συρμαλένιος - μήνυμα για τις εκλογές

Με 4 .. βίντεο από την σημερινή του ομιλία στην Μήλο μας στέλνει το μήνυμά του για τις ερχόμενες εκλογές ο υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων του Συριζα – ΕΚΜ, Νίκος Συρμαλένιος.

Τα βίντεο μπορείτε να δείτε στις παρακάτω διευθύνσεις :



Π. Ρήγας – μήνυμα για τις εκλογές

Σύμφωνα με το μήνυμα του κ., Παναγιώτη Ρήγα υποψήφιου βουλευτή Κυκλάδων του Πασοκ,

Στην πιο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της μεταπολεμικής περιόδου προσέρχονται την Κυριακή οι Έλληνες πολίτες.
Η τεχνητή πόλωση που διαμόρφωσαν με τον πολιτικό τους λόγο η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ διχάζει τους Έλληνες πολίτες, εντείνει την αβεβαιότητα στη χώρα, μεγεθύνει την ανασφάλεια, διαλύει ακόμα περισσότερο την οικονομία και την κοινωνική συνοχή.
Σε αυτό το κλίμα της γενικευμένης σύγχυσης, των αναπάντητων ερωτημάτων, των τεράστιων κοινωνικών προβλημάτων και της πρωτοφανούς έλλειψης εμπιστοσύνης και εθνικών στόχων, το ΠΑΣΟΚ απευθύνεται στους πολίτες με λόγο ενωτικό, νηφάλιο, σοβαρό, μετριοπαθή και αισιόδοξο.
Διεκδικεί, με την ψήφο των πολιτών, ενεργό και ενισχυμένο ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις από την επόμενη των εκλογών.
Δεσμεύεται να συμβάλει στην δημιουργία κυβέρνησης εθνικής συνευθύνης και ευρύτατης πολιτικής  και κοινωνικής στήριξης, βιώσιμης και σταθερής.
Καταθέτει ολοκληρωμένο και με χρονοδιάγραμμα, εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, με συγκεκριμένους όρους επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου και κυρίως με διασφαλισμένη την παραμονή της Ελλάδας στην ζώνη του Ευρώ.
Προστατεύει την αξιοπιστία της χώρας και τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών. Αξιοποιεί το Ευρωπαϊκό περιβάλλον, όπως διαμορφώνεται σήμερα, μετά την ανάδειξη του Φρανσουά Ολάντ στην Γαλλική προεδρία.
Προτείνει κοστολογημένα και ρεαλιστικά μέτρα για μια πιο ήπια και σε βάθος χρόνου μείωση του ελλείμματος, με διασφαλισμένο τον δανεισμό που είναι απαραίτητος για την επιβίωση της χώρας.
Προσδιορίζει με σαφήνεια τις μεγάλες διαθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα, στην λειτουργία του πολιτικού συστήματος, στο κράτος και στην οικονομία.
Προτάσσει συγκεκριμένα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας, την στήριξη της αγοράς, την σωστή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, την προστασία των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων και την αντιμετώπιση του εκρηκτικού προβλήματος της ανεργίας.
Όταν οι άλλοι διχάζουν το ΠΑΣΟΚ θέλει να ενώσει. Όταν οι άλλοι αφαιρούν δυνάμεις από την Εθνική προσπάθεια, το ΠΑΣΟΚ αγωνίζεται για την μεγαλύτερη δυνατή εθνική συστράτευση.
Τούτη την κρίσιμη ώρα, που κρίνεται η ύπαρξη και το μέλλον της χώρας, που κρίνεται η συνέχιση ή η διακοπή της Ευρωπαϊκής της πορείας.
Καλώ τις Κυκλαδίτισες και τους Κυκλαδίτες
Να μετατρέψουν την ψήφο της δικαιολογημένης οργής, αγανάκτησης, και αποδοκιμασίας με την οποία εκφράστηκαν στις 6 Μαΐου, σε ψήφο νηφαλιότητας, αποφασιστικότητας, ευθύνης και προοπτικής.
Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να βγει ενισχυμένο από τις κάλπες της 17ης Ιουνίου για να αποτελέσει ισχυρό πόλο ενότητας, ισορροπίας και ευθύνης στην δύσκολη περίοδο που έχουμε μπροστά μας.
Το ΠΑΣΟΚ στις Κυκλάδες πρέπει να εκπροσωπείται κοινοβουλευτικά γιατί το ισοζύγιο της προσφοράς του όλα αυτά τα χρόνια στα νησιά μας είναι αναμφίβολα θετικό.
Το ΠΑΣΟΚ ήταν και πρέπει να παραμείνει δημιουργικά παρόν στις Κυκλάδες


Οικολόγοι Πράσινοι - μήνυμα (κοινή δήλωση) για τις εκλογές

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των "οικολόγων - πρασίνων",

Ολοκληρώνοντας την προεκλογική εκστρατεία οι υποψήφιοι των Οικολόγων Πράσινων στις Κυκλάδες περιοδεύσαμε την Τρίτη και  Τετάρτη 12-13/6 στη Σίκινο, τη Φολέγανδρο, τη Σαντορίνη και την Αντίπαρο, για  συναντήσεις και συζητήσεις με πολίτες και φορείς των νησιών.  Βασικά θέματα τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μικρά νησιά των Κυκλάδων στις ημέρες της κρίσης και οι εναλλακτικές προτάσεις διεξόδου σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Τις επόμενες μέρες και μέχρι τις εκλογές θα βρεθούμε σε Νάξο, Πάρο, Άνδρο, Κύθνο και Τήνο.

Κλείνοντας τη νέα προεκλογική εκστρατεία, στη διάρκεια της οποίας περπατήσαμε στα πιο πολλά από τα 24 νησιά των αγαπημένων μας Κυκλάδων –δυστυχώς όχι σε όλα όπως θα θέλαμε- αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους και εκπροσώπους φορέων που συναντήσαμε και συζητήσαμε. Ήταν μια εξαιρετικά γόνιμη διαδικασία που μας γεμίζει ενθουσιασμό και υποχρεώσεις όχι μόνο στην προοπτική των εκλογών αλλά και παραπέρα, τις επόμενες ημέρες.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν θέση στην νέα Βουλή.
Ζητάμε να ψηφίσετε σε αυτές τις εκλογές τους Οικολόγους Πράσινους γιατί, όπως έχουμε  αποδείξει με τη δουλειά των εκλεγμένων μας στα Περιφερειακά Συμβούλια και στο Ευρωκοινοβούλιο, δεν περιοριζόμαστε στην κριτική αλλά επεξεργαζόμαστε σε διάλογο με τους φορείς εναλλακτικές προτάσεις και αγωνιζόμαστε για την υλοποίησή τους καθημερινά

Ειδικά για τα νησιά μας στοχεύουμε και δεσμευόμαστε για:
- Ειδικές νησιωτικές πολιτικές και Περιφερειακό σχεδιασμό με την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή φορέων και πολιτών- ειδικών σχεδίων για βιώσιμη ανάπτυξη που να ταιριάζουν και να αντιστοιχούν σε κάθε νησί.
- Ειδικό Χάρτη Υγείας για τα Νησιά του Αιγαίου, μέσα σε ένα ΕΣΥ αποκεντρωμένο και αυτοδιαχειριζόμενο με τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης και του Ενιαίου Ταμείου Υγείας.
- Μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας και αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές μικρής κλίμακας, συνδεμένη με την τοπική οικονομία και κοινωνία, ιδιαίτερα μέσω συνεταιριστικών – συμμετοχικών εταιριών.
- Γεωργία φιλοπεριβαλλοντική ολοκληρωμένου κύκλου (συλλογή, συσκευασία, προώθηση τελικού προϊόντος) που θα στηρίζεται σε βιώσιμες σχέσεις παραγωγών – καταναλωτών αλλά και αγροτικών - αστικών περιοχών. Να χτίσουμε ξανά την παραγωγική βάση σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Να ανακηρύξουμε όλη τη χώρα σε ζώνη ελεύθερη από καλλιέργειες μεταλλαγμένων.
- Αειφόρο τουρισμό στενά συνδεδεμένο με την τοπική βιώσιμη παραγωγή και ανάπτυξη που επιβάλει την προστασία της πολιτιστικής και περιβαλλοντικής κληρονομιάς- αντί του καταστροφικού μαζικού τουρισμού που έχει ημερομηνία λήξης και τα μεγάλα συγκροτήματα all inclusive που δεν έχουν οφέλη για την τοπική κοινωνία.
- Μείωση των απορριμμάτων κατά 50% το 2013 και επίτευξη μηδενικής παραγωγής απορριμμάτων μέχρι το 2020: Ολοκληρωμένη διαχείριση απoρριμμάτων –ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση- με κοινωνική διαβούλευση και συναίνεση, προς όφελος της τοπικής οικονομίας και της απασχόλησης.

Υποστηρίζουμε γενικότερα: Ναι στην Ευρώπη. Ναι στο ευρώ. Όχι στην ύφεση, στα μέτρα λιτότητας.
Ναι στην τόνωση της πραγματικής οικονομίας και τον βιώσιμο αναπροσανατολισμό της σε στοχευμένους τομείς.
(Ναι στην μεταρρύθμιση
που θα μας απαλλάξει από το πελατειακό, διεφθαρμένο, σπάταλο και αναποτελεσματικό κράτος. 
Ναι σε άμεσα μέτρα που θα διασφαλίζουν καλύτερο επίπεδο ζωής με ταυτόχρονη αλλαγή και αναδιάρθρωση των δομών.
Ναι σε μετεκλογικές συνεργασίες, στη βάση προγραμματικών συμφωνιών
στα πλαίσια μιας πλατιάς κοινωνικής και πολιτικής σύμπραξης, για την δημιουργία μιας βιώσιμης κυβέρνησης είτε με συμμετοχή, είτε με ψήφο εμπιστοσύνης.
Όχι σε μονομερείς ενέργειες που θα μας οδηγήσουν εκτός ευρώ.
Ναι σε συνεργασία με τα αδελφά κόμματα των Πρασίνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση για διαμόρφωση κοινής πολιτικής θέσης και με όλες τις ευρωπαϊκές δυνάμεις που κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση, προς όφελος της Ελλάδος  (αλλαγές στους όρους του Μνημονίου, προσαρμογή του στις κατοχυρωμένες ευρωπαϊκές πολιτικές, αλλαγή πολιτικής της ΕΚΤ και της ΕΤΕ υπέρ των ασθενέστερων χωρών, διασφάλιση των ελληνικών συνόρων –πάγωμα εξοπλιστικών δαπανών, έλεγχος σε γκρίζες περιουσίες από διαφθορά και φοροδιαφυγή)-  Για τις αναλυτικές προτάσεις των πράσινων ευρωβουλευτών για αντιμετώπιση της κρίσης www.chrysogelos.gr 

Πέμπτη, Ιουνίου 14, 2012

“έχουμε και λέμε” livestream-ing…

Σας ενημερώνουμε ότι,
Το ραδιοφωνικό show της σελίδας “έχουμε και λέμε” μπορείτε να το ακούτε καθώς και να το βλέπεται live από τους υπολογιστές σας, κάθε Δευτέρα – Παρασκευή 10.00 – 12.00, μέσα από την νέα διεύθυνσή του στο http://www.livestream.com/radiosantorini1064  
με “κλίκ” στο μόνιμο λίνκ στα αριστερά της σελίδας.


Μέσα από την ίδια διεύθυνση μπορείτε να ακούτε 24 ώρες το 24ωρο το ραδιοφωνικό πρόγραμμα του Santorini 1064 FM.  

Ο "θηλυκός κόσμος" της φωτογράφου Μάρως Κουρή στο μουσικό αναλόγιο της Μαρίζας Κωχ

Απόψε, Πέμπτη 14 Ιουνίου στις 9 το βράδυ, η Μαρίζα Κωχ φιλοξενεί τη φωτορεπόρτερ Μάρω Κουρή σε μια βραδιά αφιερωμένη στις "Γυναίκες του Κόσμου" που συνάντησε η φωτογράφος στην εικοσάχρονη πορεία της σε αποστολές της ανά τον κόσμο για τον ελληνικό και διεθνή Τύπο.
Απόψε 9.00 το βράδυ στο Εργαστήρι της οδού Προπυλαίων του Κέντρου Βιωματικής Μουσικής της Μαρίζας Κωχ θα συναντηθούν οι φίλιοι της φωτογραφίας και της μουσικής.

Στις φωτογραφίες Γυναίκες μαχητές, στη ζωή και επιβίωση, στην οικογένεια, στον έρωτα. Πορτραίτα γυναικεία που αντικατοπτρίζουν την κοινωνία, την αντίληψη, την παράδοση, την μπέσα του κάθε λαού. Από τις ιθαγενείς Μάορι της μακρινής Νέας Ζηλανδίας, το άγνωστο της Αφρικής και της Ασίας, μέχρι την ανοιχτόμυαλη Αυστραλέζα, τη σοφή Ελληνίδα, την πολυδιάστατη Ευρωπαία.
Η βραβευμένη φωτορεπόρτερ θα μας ξεναγεί με τον λόγο στις εμπειρίες της και στην γνωριμία με την κάθε Γυναίκα, του κάθε λαού. Δίπλα της η Μαρίζα Κωχ με τις δικές συγκινήσεις από τα πρόσωπα γυναικών που αποτύπωσε στην σκέψη της, στα δικά της ταξίδια ανά τον κόσμο, θα ντύσει μελωδικά τις σιωπές που γεννιούνται, όταν άφωνοι οι θεατές ζητούν στοπ καρέ στην εναλλαγή των φωτογραφιών. Στο λαούτο θα τη συνοδέψει ο Μιχάλης Νικόπουλος, στο τραγούδι η Ζωή Βεργάκη. Η ηθοποιός Ελένη Κωνσταντίνου θα απαγγείλει ποιήματα των Γιώργου Σαραντάρη, Κώστα Βάρναλη και Νίκου Καββαδία.

Την Πέμπτη 21 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα της Μουσικής, η έκθεση «Θηλυκός Κόσμος» θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα ΟυrBazaar (Δράκου 33, Ακρόπολη), στις 20-30 Ιουλίου θα προβάλλεται στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Ρόδου, ενώ τον Οκτώβριο θα ταξιδέψει στο Παρίσι και την Κύπρο.

Santorini Biennale 2012 – νεότερα…

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση των διοργανωτών,

Καλλιτέχνες από 35 χώρες ανάμεσά τους και αξιόλογοι Θηραίοι καλλιτέχνες, 18 Επιμελητές και κριτικοί τέχνης από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Μ.
Βρετανία, την Ισπανία, τις ΗΠΑ, την Χιλή, την Γαλλία, την Ιαπωνία και την Αυστραλία, δημιουργούν σε 20 εκθεσιακούς χώρους την 1η Μπιενάλε Τέχνης της Σαντορίνης.

Με κέντρο δραστηριοποίησης τον Πύργο της Σαντορίνης, αποστολή της Μπιενάλε είναι να προωθεί ανερχόμενους αλλά και καταξιωμένους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο και με όχημα τις διαφορετικές μορφές της τέχνης να υποστηρίξει ένα πρόγραμμα πολιτιστικής συνεργασίας σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Διάρκεια: 1η Αυγούστου εώς 30 Σεπτεμβρίου
Γιορτή έναρξης: 1η Αυγούστου στην πλατεία του Πύργου

Στην κριτική επιτροπή συμμετέχουν οι Χριστόφορος Ασιμής, Vincent Moon, Johann Neurath, Reena Saini Kallat, Rick Lowe, Γιώργος Λιζάρδος.
Ο μεγαλύτερος όγκος των εκθέσεων θα διεξαχθεί στον Πύργο ενώ ένα μέρος των εκθέσεων θα επεκταθεί και σε άλλα σημεία της Σαντορίνης. Πιο συγκεκριμένα στον Πύργο θα χρησιμοποιηθούν 11 κλειστοί χώροι (παλιές κάναβες) καθώς και μερικοί εξωτερικοί χώροι κάτω από το Βενετσιάνικο Καστέλι δημιουργώντας ένα πάρκο τέχνης. Οι εκθέσεις θα επεκταθούν στο “Santorini of the Past” Cultural Village (Πύργος), Ξενοδοχείο Voreina Gallery Suites (Πύργος), OrizontesHotel (Πύργος), Καμάρι (cineKamari), Φηρά (Hotel Majestic), Ημεροβίγλι (Andromeda Villas), Οία (Pelagos Hotel & Atlantis Bookstore), Περίσσα και Περίβολος (Το Ταξίδι, Hotel Irigenia  & Thera Mare Boutique Hotel) και Ακρωτήρι (Kalestesia Suites).

Οι εγγραφές  καλλιτεχνών παραμένουν ανοικτές έως και τις 30 Ιουνίου 2012. 

πεζόδρομος Καμαρίου - νέες ρυθμίσεις

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κοινότητας Καμαρίου,

Η Δημοτική Κοινότητα Επισκοπή Γωνιάς (Καμαρίου) σας ενημερώνει ότι ο πεζόδρομος του χωριού θα είναι κλειστός όλο το 24ωρο κάθε Τετάρτη, Παρασκευή και Κυριακή.
Τις υπόλοιπες μέρες Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο η τροφοδοσία των καταστημάτων θα γίνεται τις πρωινές ώρες από 6.00π.μ έως 11.00π.μ. Ο σωστός προγραμματισμός των παραγγελιών φέρει την καλύτερη λειτουργία του ωραρίου και την επιτυχία της σωστής τροφοδοσίας των καταστημάτων.
Παρακαλούμε να σεβαστείτε το μέτρο το οποίο αναβαθμίζει την περιοχή μας.

Περιφέρεια Ν. Αιγαίου - με θέμα τις αφαλατώσεις

Τα θέματα των αφαλατώσεων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε στις 13.6 ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης και ο Αντιπεριφερειάρχης, Τζώρτζης Μακρυωνίτης.
Έγινε διεξοδική συζήτηση για την πορεία των έργων και τις αδειοδοτήσεις των αφαλατώσεων στα νησιά, για τα οποία δρομολογήθηκαν λύσεις και δόθηκαν κατευθύνσεις. Μάλιστα, συζητήθηκαν και δυσλειτουργίες που εμφανίζονται σε περιφερειακές υπηρεσίες, ενω δόθηκαν οδηγίες από τον Περιφερειάρχη οι γενικοί διευθυντές των υπηρεσιών της Περιφέρειας να επιλαμβάνονται οι ίδιοι των υποθέσεων όταν παρατηρούνται εμπλοκές.

ένωση Δήμων Κυκλάδων για το επίδομα παραμεθορίου των υπαλλήλων των Δήμων

Επιστολή προς το Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Φώτη Χατζημιχάλη, σχετικά με τον “Καθορισμό περιοχών για τη χορήγηση επιδόματος απομακρυσμένων – παραμεθόριων περιοχών” έστειλε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιάννης Δεκαβάλλας, ως Πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Νοτίου Αιγαίου.

Στην επιστολή του ο κ. Δεκαβάλλας αναφέρει τα εξής:    

Με την επιστολή μου αυτή ως Πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, επιθυμώ να θέσω υπόψη σας τις θέσεις των αιρετών αλλά και των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των νησιών μας, αναφορικά με την εισήγηση εκ μέρους σας, για ‘’τον καθορισμό περιοχών για τη χορήγηση επιδόματος απομακρυσμένων – παραμεθορίων περιοχών’’.

Το σύνολο των νησιών του νομού Κυκλάδων έχει χαρακτηρισθεί ως προβληματική περιοχή σε εφαρμογή του άρθρου 9 του Ν. 2085/92. Στο σχέδιο νόμου για το ενιαίο μισθολόγιο δεν είχε συμπεριληφθεί επίδομα για τους υπαλλήλους που υπηρετούν σε προβληματικές περιοχές. Μετά τις έντονες διαμαρτυρίες των εργαζομένων, τις παρεμβάσεις των αιρετών, αλλά και βουλευτών του νομού μας, δόθηκε η δυνατότητα σύμφωνα με το Ν. 4024/2011 "καταβολή επιδόματος μηνιαίως του ποσού των 100€ για τους υπαλλήλους που εργάζονται στα νησιά μας". Μετά τη μεγάλη μείωση των μισθών το επίδομα αυτό αποτέλεσε μια ‘’ανάσα’’ για τους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με το αρ. πρωτ.: ΔΙΔΑΔ/ Φ 48/51/οικ.13129/7-6-2012 σας ζητείται από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να προτείνετε αιτιολογημένα πόλεις ή χωριά που εμπίπτουν στη χωρική σας αρμοδιότητα και πληρούν τουλάχιστον ενός από τα τρία κριτήρια τα οποία αναφέρονται στην εγκύκλιο, έτσι ώστε οι υπάλληλοι που εργάζονται στις περιοχές αυτές να έχουν δικαίωμα συνέχισης καταβολής του επιδόματος παραμεθορίων και προβληματικών περιοχών.
Με βάση τα κριτήρια αυτά είναι προφανές ότι κάποια νησιά των Κυκλάδων, όπως η Σύρος και η Νάξος κινδυνεύουν να μείνουν εκτός των περιοχών αυτών.

Κύριε Γενικέ,
Γνωρίζετε πολύ καλά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις οικογένειες των υπαλλήλων στην τοπική αυτοδιοίκηση από τη μεγάλη μείωση των μισθών τους. Το κόστος διαβίωσης το οποίο παραμένει πολύ υψηλό στα νησιά μας, καθώς επίσης και η επιθυμία πολλών υπαλλήλων να μεταταχθούν σε υπηρεσίες του κέντρου ή του τόπου καταγωγής τους, έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος ζωής, αποδυναμώνει δραματικά τη στελέχωση των υπηρεσιών μας.
Για τους προαναφερόμενους λόγους, θεωρούμε ότι η εισήγησή σας, προς το Υπουργείο θα πρέπει να συμπεριλάβει όλα τα νησιά του Νομού Κυκλάδων, έτσι ώστε το σύνολο των υπαλλήλων μας, να μην υποστεί μια νέα δραματική μείωση των αποδοχών τους.
Προσδοκώντας ότι θα ικανοποιήσετε το αίτημά μας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων».


επιστολή Περιφερειάρχη στην ΑΔΑ για το επίδομα παραμεθορίου

Επιστολή προς τον γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Φώτη Χατζημιχάλη για το επίδομα παραμεθορίου, απέστειλε χθες (13/06/2012) ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης.

Με αφορμή το σχετικό έγγραφο (ΣΧΕΤ: Αριθ.πρωτ. ΔΙΔΑΔ/Φ.48/51/οικ.13129/7-6-2012 έγγραφο ΥΠΕΣ) αναφορικά με την επικείμενη έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης που προβλέπεται στο άρθρο 15 παρ.2 του ν.4024/2011, σας γνωρίζουμε  ότι η θέση μας επί του θέματος είναι να περιληφθούν στην απόφαση και  οι δυο νομοί της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Ο νομός Δωδεκανήσου ως παραμεθόρια και απομακρυσμένη από το κέντρο περιοχή  πληροί τις προϋποθέσεις που τίθενται στο έγγραφο του ΥΠΕΣ.
Για αντίστοιχους λόγους πρέπει να περιληφθεί στην απόφαση και το σύνολο των νησιών του νομού Κυκλάδων.
Η πολυδιάσπαση του νομού και η ανεπαρκής ακτοπλοϊκή διασύνδεση των νησιών τόσο μεταξύ τους όσο και με το κέντρο δυσχεραίνουν τις μετακινήσεις των υπαλλήλων οι οποίοι δεν έχουν  εύκολη  πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας ή σε εξειδικευμένες μονάδες παροχής υγειονομικής φροντίδας.
Ακόμη και οι μετακινήσεις για εκτέλεση υπηρεσίας πολλές φορές γίνονται ιδιαίτερα δύσκολες: το χειμώνα λόγω των συχνών απαγορευτικών του απόπλου των πλοίων  και το καλοκαίρι λόγω του υψηλού κόστους διαμονής στους τουριστικούς προορισμούς.
Το υψηλό κόστος διαβίωσης στα  νησιά μας (υψηλά ενοίκια, ανυπαρξία βρεφονηπιακών σταθμών κ.α.), αποτελεί αρνητικό παράγοντα για την επιλογή του νομού ως τόπο μετάθεσης ή μετάταξης για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων των υπηρεσιών με αποτέλεσμα  αυτές να παρουσιάζονται μόνιμα υποστελεχωμένες. Οι λίγοι υπάλληλοι που υπηρετούν στο νομό είναι επιφορτισμένοι με δυσανάλογο όγκο εργασιών , χωρίς να έχουν τη δυνατότητα υπερωριακής απασχόλησης έπειτα και από τους τελευταίους περιορισμούς του μισθολογίου.
Ακόμη και η επιμόρφωση των υπαλλήλων που υπηρετούν στα νησιά επιβαρύνει σχεδόν αποκλειστικά τους ίδιους, όπως η απόκτηση πτυχίου ξένης γλώσσας που μπορεί να γίνει μόνο μέσω ιδιωτικών φορέων εκπαίδευσης. Αλλά και η παρακολούθηση τόσο προπτυχιακών όσο και μεταπτυχιακών προγραμμάτων εκπαίδευσης δημιουργεί πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση αφού στις περισσότερες των περιπτώσεων απαιτείται η μετάβαση στο κέντρο (Αθήνα).
Όλες οι παραπάνω περιγραφόμενες  συνθήκες πιστεύουμε ότι επιβάλουν τη χορήγηση του επιδόματος παραμεθορίων-απομακρυσμένων περιοχών και στους υπαλλήλους του νομού Κυκλάδων.

Σημειώνουμε ότι και στο παρελθόν  ο νομός Κυκλάδων έχει χαρακτηριστεί ως προβληματική περιοχή κατηγορίας Α΄ (αριθ.ΔΙΔΑΔ/Φ.50/265/29847/30-10-1992 κ.υ.α. - ΦΕΚ 667/τ.Β/1992) αλλά και ως παραμεθόριος (άρθρο 18 παρ.4 του ν.2503/1997)  ως προς τη διαδικασία μετατάξεων της παρ.22 του άρθρου 9 του ν.2266/1994”.

Μ. Βουτσίνος – σχετικά με την έδρα της Περιφέρειας, καθώς και προεκλογικές βολές σε Π. Ρήγα…

Ανακοίνωση με τίτλο «Κινήσεις απόγνωσης και απελπισίας για την επανεκλογή του κ. Ρήγα» εξέδωσε ο υποψήφιος βουλευτής με το κόμμα των “Ανεξάρτητων Ελλήνων” Μάριος Βουτσίνος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του,

Η αγωνία του Παναγιώτη Ρήγα να επανεκλεγεί τον οδηγεί σε κινήσεις απελπισίας και απόγνωσης. Κάπως έτσι ερμηνεύεται και η ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων (είναι ένα όργανο το οποίο ελέγχεται απόλυτα από τον κ. Ρήγα) η οποία αναφέρει πως η υποψήφια των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων» στα Δωδεκάνησα, Μίκα Ιατρίδη επανέφερε το ζήτημα μεταφοράς της έδρας της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου στη Ρόδο.
Όποιος έχει ασχοληθεί έστω και στοιχειωδώς με τα θέματα της Δωδεκανήσου, θα γνωρίζει καλά ότι τουλάχιστον τα τελευταία 20 χρόνια, δεν υπάρχει βουλευτής, δήμαρχος, νομάρχης, ή τοπικός παράγοντας του γειτονικού νομού, που να μην έχει ζητήσει τη μεταφορά της έδρας της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου στη Ρόδο, χωρίς βέβαια να έχει συμβεί κάτι τέτοιο.
Αυτός μάλιστα που το ζητούσε επίμονα μέχρι και πρόσφατα ήταν ο π. νομάρχης Δωδεκανήσου και σημερινός Περιφερειάρχης του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μαχαιρίδης.

Επί της ουσίας του θέματος: Στο επίσημο πρόγραμμα των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων» προτείνεται η αναθεώρηση του «Καλλικράτη», ο οποίος στήθηκε βεβιασμένα και αναποτελεσματικά – με τις ευλογίες των κ.κ. Ραγκούση και Ρήγα – και το μόνο που κατάφερε είναι να οδηγήσει τους Δήμους και τις Περιφέρειες ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία και τη στάση πληρωμών στο προσωπικό τους.

Ειδικότερα για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που είναι ένα από τα «πειραματόζωα» του Καλλικράτη προτείνουμε τα εξής:
1.Να διατηρηθεί ως έχει με την προϋπόθεση όμως Κυκλάδες και Δωδεκάνησα να έχουν αυτονομία κινήσεων, ξεχωριστό νομαρχιακό συμβούλιο που θα λαμβάνει επιτελικές αποφάσεις για κάθε νομό, ενισχυμένα καθήκοντα αντιπεριφερειαρχών που θα αποκτήσουν ρόλο όπως οι παλιοί νομάρχες και ξεχωριστό ταμείο για κάθε νομό με σκοπό τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων.
2.Αυτονόμηση Κυκλάδων και Δωδεκανήσων σε δύο διαφορετικές Περιφέρειες, λόγω της νησιωτικότητας και των σοβαρότατων προβλημάτων που παρουσιάζονται σήμερα στη διοίκηση της ενιαίας Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.
3.Δημιουργία Περιφέρειας Κυκλάδων – Σάμου – Ικαρίας
ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΆΝΩ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ Η ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΟΙ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΘΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗ ΣΥΡΟ.

Κατανοούμε απόλυτα, ότι μετά το αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου, ο κ. Ρήγας ζει το δικό του δράμα και ως γνήσιος επαγγελματίας πολιτικός, έχει κινήσει γη και ουρανό για να επιστρέψει στην «καρέκλα» του, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο, μηχανισμό και υπόγεια διαδρομή για την επανεκλογή του.
 Ο ίδιος πάντως, εξακολουθεί να κάνει περιορισμένες δημόσιες εμφανίσεις στα νησιά, αφού φοβάται να αντικρίσει τους πολίτες στα μάτια. Αντί αυτού, κρύβεται πίσω από δελτία Τύπου, ανακοινώσεις, τηλεοπτικές εκπομπές, στις Α’ θέσεις των πλοίων όταν ταξιδεύει και σε ξενοδοχεία στα νησιά. Αυτό και μόνο μαρτυρά την ενοχή του απέναντι στους Κυκλαδίτες.
Τέλος, η Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ, αντί να ασχολείται με τον υποτιθέμενο διχασμό που προκάλεσαν στην κοινωνία του Νοτίου Αιγαίου οι δηλώσεις της κ. Ιατρίδη, θα ήταν πιο χρήσιμο να ασχοληθεί με το διχασμό που έχει προκαλέσει ο κ. Ρήγας μέσα στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ στις Κυκλάδες, αφού με την τακτική που ακολουθεί εδώ και χρόνια, έχει αποβάλει από το κόμμα υγιείς δυνάμεις απ’ όλα σχεδόν τα νησιά και ανθρώπους που θα μπορούσαν να προσφέρουν στον τόπο πολύ περισσότερα από εκείνον.  

αστυνομικό δελτίο…

Σύμφωνα με Δ.Τ. της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ν. Αιγαίου και σχετικά με συμβάντα στην Σαντορίνη,

Συνελήφθησαν τα δυο (2) μέλη της σπείρας των διαρρηκτών που αναζητούνταν, στην Θήρα, ενώ βρέθηκαν στην κατοχή τους κλεμμένες ηλεκτρονικές συσκευές και διάφορα χρηματικά ποσά. Οι συλληφθέντες αποτελούν μέλη σπείρας που διέπραττε κλοπές από οικίες και δωμάτια ξενοδοχείων στην Θήρα. Οι ηλεκτρονικές συσκευές που βρέθηκαν φυλάσσονται στο Αστυνομικό Τμήμα Θήρας προκειμένου να ταχτοποιηθούν με εκκρεμείς υποθέσεις κλοπών.
Παράλληλα στις (13.06.2012) το βράδυ γνωστοποιήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Θήρας, από ιατρό του Κέντρου Υγείας Θήρας ότι σε προαύλιο χώρο ξενοδοχειακής μονάδας βρέθηκε θανάσιμα τραυματισμένος από πτώση ένας 30χρονος αλλοδαπός υπήκοος Ιρλανδίας.

Τετάρτη, Ιουνίου 13, 2012

Γ. Βρούτσης – επίσκεψη στην Σαντορίνη

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υποψηφίου βουλευτή της ΝΔ στις Κυκλάδες, ο κ. Βρούτσης θα επισκεφθεί την Θηρασιά, την Σαντορίνη και την Ίο την Τετάρτη 13 και την Πέμπτη 14 Ιουνίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Ο υπ. Βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης, συνεχίζει τις περιοδείες – ομιλίες του στα νησιά των Κυκλάδων με επόμενους σταθμούς:
Θηρασιά, Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012.
Σαντορίνη, το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στα μέσα του νησιού και στη συνέχεια θα συναντηθεί στο ξενοδοχείο ΔΑΙΔΑΛΟΣ (20.00 μ.μ.) με στελέχη και φίλους της Ν.Δ.
Νάξος, Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012, θα πραγματοποιήσει την κεντρική του ομιλία στο Φιλώτι στον Πλάτανο και ώρα 20.00 μ.μ.  

Χ. Κόκκινος - επίσκεψη σε Σαντορίνη και Θηρασιά

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Ο υπ. Βουλευτής Κυκλάδων κ. Χαράλαμπος Κόκκινος επισκέφθηκε την Τετάρτη 13 Ιουνίου το νησί της Θήρας και τη Θηρασιά. Είχε συναντήσεις με τον δήμαρχο κο Ζώρζο και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς επίσης με στελέχη της Δημοτικής Οργάνωσης της ΝΔ. Επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας και το υποκατάστημα του ΟΑΕΔ Θήρας και έδωσε συνέντευξη τύπου σε τοπικά ΜΜΕ.
Ο κ. Κόκκινος τόνισε πως μόνο η ΝΔ παρουσιάζει ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο πρόγραμμα που θα βοηθήσει τη χώρα μας να οδηγηθεί προς την ανάπτυξη καθώς είναι  το μόνο κόμμα που εγγυάται  την ευρωπαϊκή της πορεία.

Συριζα – ΕΚΜ Κυκλάδων – πρόγραμμα περιοδειών ομιλιών στα νησιά

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συριζα – ΕΚΜ Κυκλάδων,

Με καθημερινές περιοδείες και ανοιχτές συγκεντρώσεις συνεχίζεται η επικοινωνία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με τους πολίτες των νησιών των Κυκλάδων.
Συγκεκριμένα, την Τρίτη 12.6 ο υποψήφιος βουλευτής Νίκος Συρμαλένιος επισκέφθηκε την Κύθνο, ενώ την Τετάρτη θα βρίσκεται το πρωί στη Σέριφο, ενώ το βράδυ, στις 7μμ, θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο καφενείο του Μποχώρη στην Κίμωλο. Από την Πέμπτη θα βρίσκεται στη Μήλο.

Στην Αμοργό περιοδεύει την Τετάρτη 13/6, ο υποψήφιος βουλευτής Γιάννης Πρωτονοτάριος, ενώ την Πέμπτη, στις 8:30μμ, θα μιλήσει σε ανοιχτή συνέλευση στην Κωμιακή, και την Παρασκευή στις 9μμ στην Απείρανθο της Νάξου.

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του Συριζα Κυκλάδων,


Την Πέμπτη 14/6 και ώρα 12 το μεσημέρι στο καφέ “ΑΚΤΑΙΟ” στον Αδάμαντα της Μήλου,  θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συνάντηση-συνέντευξη με τα τοπικά μμε και τους πολίτες που επιθυμούν να παρευρεθούν. Στη συνάντηση θα παρευρίσκεται ο υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος.

Στην Άνδρο, σε ανοιχτές συγκεντρώσεις θα μιλήσει ο Γιάννης Μπασκόζος, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα,  την Πέμπτη στις 8:30΄στην παραλία Γαυρίου και την Παρασκευή την ίδια ώρα στην Πλ. Καϊρη στη Χώρα.

Στην Τήνο, την Παρασκευή στις 8:30μμ, στην Παλλάδα (μπροστά από την παιδική χαρά), θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση με κεντρικό ομιλητή τον Στέλιο Παππά, μέλος της ΚΠΕ του Συνασπισμού.

Στη Σύρο, την Παρασκευή στις 8μμ, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση-συζήτηση στο καφέ “ΠΑΝΘΕΟΝ” στην Πλ.Μιαούλη, με τον Ζώη Πεπέ, μέλος της Π.Σ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνάντηση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων με εκπροσώπους των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων,

Το Σάββατο 09 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, κ. Γιάννη Ρούσσου, με τους υποψήφιους βουλευτές της παράταξης των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ για το νομό Κυκλάδων, κα Χριστίνα Ευθυμιάτου-Καρυστιναίου, κα Ελένη Μαγκανάρη και κ. Δημήτριο Πολιτόπουλο (Αρμάο).

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο των επαφών που διενεργούν οι υποψήφιοι με τους φορείς των Κυκλάδων προκειμένου να ενημερωθούν για τα προβλήματα των παραγωγικών τάξεων, αλλά και να παρουσιάσουν τις θέσεις της παράταξής τους.

Ο κ. Ρούσσος παρουσίασε στους 3 υποψηφίους το έργο που έχει υλοποιήσει το Επιμελητήριο Κυκλάδων και τις δράσεις που σχεδιάζονται για το μέλλον, πάντα με γνώμονα τη βελτίωση των συνθηκών και την έμπρακτη υποστήριξη των Κυκλαδικών επιχειρήσεων, και άκουσε τις θέσεις τους σχετικά με την επιχειρηματικότητα.

Η συζήτηση συνεχίστηκε με θέμα τις στοχευμένες δράσεις των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ και πιο συγκεκριμένα την επίσκεψη εργασίας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 07-09 Μαρτίου 2012 με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ κ. Νίκου Χρυσόγελου και αφορούσε στις κοινωνικές-συμμετοχικές επιχειρήσεις και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας –στην οποία παρευρέθη ο κ. Ρούσσος– καθώς και στις 3 προγραμματισμένες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα:

Εκδήλωση για την Κοινωνική Οικονομία και τη σημασία της για τα νησιά σε εποχή κρίσης και μεγάλης ανεργίας, όπου θα παρουσιαστούν καλά παραδείγματα νησιωτικών και ευρωπαϊκών συνεταιριστικών επιχειρήσεων. (Σύρος, 22/06/κικ2012)

Εκδήλωση για το μέλλον της ναυπηγοεπισκευαστικής, το πρασίνισμα των λιμανιών και τη μεταστροφή της παραγωγικής δραστηριότητας των ναυπηγείων σε πράσινες κατευθύνσεις (μεταξύ άλλων κατασκευές για ΑΠΕ). (Βρυξέλλες, 27-28/06)

Τριήμερο για την Κοινωνική Οικονομία και τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις, όπου θα συζητηθούν οι δυνατότητες και οι προοπτικές τους στην Ελλάδα και θα παρουσιαστούν ανάλογα παραδείγματα από όλη την Ευρώπη. (Αθήνα, 6-8/07)

Κλείνοντας, ο κ. Ρούσσος υπογράμμισε τη σημαντικότητα των παραπάνω πρωτοβουλιών, ειδικά στη συγκεκριμένη συγκυρία με τις συνεχείς και πρωτόγνωρες αλλαγές και ανακατατάξεις στο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον.


Τρίτη, Ιουνίου 12, 2012

πρωτοβουλίες για την υγεία απο τον δήμο της Σαντορίνης

Σύμφωνα με ανακοίνωση της δημοτικής αρχής,

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της Kινητής Μονάδας Μαστογράφου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας στο νησί μας, μετά από πρόσκληση και φιλοξενία του Δήμου Θήρας. Διακόσιες γυναίκες της Σαντορίνης εξετάστηκαν από τα υπερσύχρονα μηχανήματα της Κινητής Μονάδας.
Ο Δήμος Θήρας δίνοντας μεγάλη έμφαση στην προληπτική ιατρική έχει διοργανώσει Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη, σε συνεργασία με τον Πανκυκλαδικό Σύλλογο Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη "Γλυκειά Πορεία", και το προσεχές διάστημα θα υποδεχθεί ιατρική ομάδα του Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Μελανώματος "ΜΕΛΑΜΠΟΥΣ", αποτελούμενη από παθολογοανατόμο, νοσηλευτές και πλαστικό χειρούργο για την πρόληψη και αντιμετώπιση του μελανώματος.
Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν από 24 έως 27 Ιουνίου στο Κέντρο Υγείας Θήρας, από 09:00 έως 16:00 και την Πέμπτη 28 Ιούνη από 09:00 έως 13:00, χωρίς τηλεφωνικά ραντεβού. Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές ομιλίες, στην Χριστιανική Εστία στα Φηρά την Κυριακή 24/6 και την Τρίτη 26/6 από 20:30 έως 22:00, για τις αρνητικές επιπτώσεις της ακτινοβολίας στον άνθρωπο και οι ενδεδειγμένοι τρόποι προφύλαξης. Το πρόγραμμα ΗΛΙΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ της ΜΕΛΑΜΠΟΥΣ, υλοποιείται και με τη χορηγία της Αttica Group και της εταιρείας Blue Star Ferries.

Τέλος σε συνεχεία της περυσινής επιτυχημένης προληπτικής εξέτασης των μαθητών των σχολείων του νησιού μας από γιατρούς του Παίδων Πεντέλης, σύντομα θα επαναληφθεί η επίσκεψη των γιατρών εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς. 

τι είδε ο κινέζος...

ή, θέλω κι εγω αντιλόπες....(!)

Τον Δήμαρχο Θήρας επισκέφτηκε εχθές αντιπροσωπία Κινέζων αξιωματούχων, με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή του τμήματος Διεθνών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κο Lin Songtian.
Ο Δήμαρχος Θήρας υποδέχτηκε την αντιπροσωπεία και αναφέρθηκε στις πολύ καλές σχέσεις της Κίνας με την Ελλάδα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από πλευράς των δύο ανδρών στον πολιτισμικό πλούτο της Σαντορίνης αφού αποτελεί κριτήριο επιλογής του τόπου διακοπών των Κινέζων.
Ο Δήμαρχος Θήρας τόνισε πως η Σαντορίνη δεν είναι μαγευτική μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, γεγονός το οποίο έχουν διαπιστώσει οι Κινέζοι επισκέπτες, και αναφέρθηκε στη δυνατότητα ανάπτυξης χειμερινού τουρισμού αφού λειτουργούν επιχειρήσεις που μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των επισκεπτών.
Ο κος Lin εξέφρασε τη βεβαιότητα του για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων των δύο κρατών και την πεποίθησή του ότι η χώρα μας θα εξέλθει σύντομα από την οικονομική κρίση χάρη και στην υποστήριξη της Κινεζικής Δημοκρατίας, η οποία κατά τον κο Lin είναι δεδομένη. Επίσης στα πλαίσια της συνάντησης συζητήθηκαν διεξοδικά ζητήματα που αφορούν την εξαγωγή των εξαιρετικής ποιότητας Θηραϊκών αγροτικών προϊόντων στην μεγάλη αγορά της Κίνας.
Τέλος, ο Δήμαρχος Θήρας αναφέρθηκε στη μακρά ιστορία και πολιτισμό των δύο λαών. Ο κος Ζώρζος και ο κος Lin αντάλλαξαν δώρα, όπου ο Δήμαρχος Θήρας προσέφερε στον Κινέζο αξιωματούχο ένα ακριβές αντίγραφο από την περίφημη τοιχογραφία με τις «Αντιλόπες» από το Ακρωτήρι.

σχετικά με τα τοπικά προιόντα…

Επαναλαμβανόμενες συσκέψεις πραγματοποιούνται στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου με θέμα την καλύτερη υποστήριξη και προώθηση των τοπικών προϊόντων.

Μια ακόμη πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Σωτήρη Παμπάκα παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και της Διεύθυνσης Εμπορίου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Αντικείμενο της σύσκεψης αποτέλεσε η εμπορία και διάθεση των τοπικών προϊόντων, με ιδιαίτερη έμφαση στο ελαιόλαδο και το μέλι.
«Η διασφάλιση της ποιότητας κρίνεται ύψιστης σημασίας από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Η ποιότητα είναι το βασικό χαρακτηριστικό των προϊόντων μας» δηλώνει ο κ. Παμπάκας, τονίζοντας ότι μέσω των ποιοτικών χαρακτηριστικών διαφημίζεται και ο τόπος μας. Το μέλι και το λάδι προσδιορίζουν την ταυτότητα των νησιών μας. Είναι μάλιστα χαρακτηριστική η διαπίστωση ότι κατά τους τελευταίους μήνες παρατηρείται ότι κάθε επισκέπτης φεύγοντας παίρνει μαζί του ένα βάζο μέλι και ένα μπουκάλι ελαιόλαδο.

ο Γιάννης Βρούτσης στην Ναυτεμπορική…

(εναλλακτικός τίτλος ανάρτησης, "ο Γιάννης Βρούτσης μου θυμίζει τον ...Γιώργο Παπανδρέου..." (!)
ή, "...μια ζωή, τα ίδια λέμε.... ναι, αλλά μένει να δούμε ποιός θα τα κάνει...

Συνέντευξη στην εφημερίδα “Ναυτεμπορική” παραχώρησε ο υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων με την ΝΔ με την ιδιότητά του ως μέλος της επιτροπής οικονομικών της ΝΔ. 

Στην συνέντευξή του απάντησε στα εξής ερωτήματα,

Θα συμφωνήσετε με την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου και των φοροαπαλλαγών όπως επιτάσσει το Μνημόνιο;
Το φορολογικό μας σύστημα σήμερα, είναι άθροισμα στρεβλώσεων, αντιφάσεων, αδικιών και υπερφορολόγησης με αποτέλεσμα να καθίσταται αναποτελεσματικό.
Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, επιβάλλεται να καταλήξουμε σε ένα εθνικό φορολογικό σύστημα του οποίου κυρίαρχα χαρακτηριστικά θα πρέπει να είναι η απλότητα, η σταθερότητα, η δικαιοσύνη και η ανάπτυξη.
Το δεύτερο μνημόνιο όπως αυτό ψηφίστηκε, πουθενά δεν προβλέπει αύξηση της φορολογίας. Αντίθετα, θέτει δημοσιονομικούς στόχους, καθώς και τις αναγκαίες διαρθρωτικές παρεμβάσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν στο φορολογικό μας σύστημα, ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματικό.
Το νέο φορολογικό σύστημα που προτείνει η Ν.Δ. θα συμβάλλει (με τη συνδρομή του συνόλου των προτάσεών μας για την οικονομία) στην αναχαίτιση της ύφεσης, στην επανεκκίνηση της οικονομίας και στη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού, όσον αφορά στο σκέλος των εσόδων καθώς και την υλοποίηση της πρότασής μας για τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Πώς πρέπει να φορολογείται η ακίνητη περιουσία; 
Θα καταργήσουμε τη φορολόγηση ακινήτων (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.) που επιβάλλεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, με ταυτόχρονη κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Στη θέση του θα δημιουργηθεί το ΕΤΑΚ (Ενιαίο Τέλος Ακινήτων), με πεδίο εφαρμογής το σύνολο της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτό θα προσδιορίζεται από το Εθνικό Περιουσιολόγιο. Θα αναπροσαρμοστεί το κόστος εκκίνησης (ΚΕ) και το ελάχιστο κόστος οικοδομής (ΕΚΚΟ) στις πραγματικές τιμές και επέκταση του ΕΚΚΟ σε όλες τις οικοδομικές άδειες (νέες κατασκευές και ανακατασκευές) και στις εγκρίσεις εργασιών μικρής κλίμακας. Θα μειωθεί το ΦΠΑ στην οικοδομή στο 19 %. Θα επεκταθεί η εφαρμογή των αντικειμενικών αξιών, όπου αυτές δεν υφίστανται. Θα παγώσουν οι Αντικειμενικές Αξίες για 5 έτη (2010 έως και 2014). Θα καθιερωθεί καθολικά - από 1/1/2013 δια μέσου Συμβολαιογράφων - η ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων φόρου μεταβιβάσεων ακινήτων, φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, καθώς και η δυνατότητα δημιουργίας – για πρώτη φορά - ηλεκτρονικού εθνικού περιουσιολογίου».
Θα εξαιρείται η αγροτική γη στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και θα προβλέπεται αφορολόγητο που θα απαλλάσσει τις πολύ χαμηλής αξίας ιδιοκτησίες.

Πως κρίνετε την πρόταση για το λογιστικό έλεγχο του δημόσιου χρέους της χώρας; Την εισαγωγή ρήτρας ανάπτυξης για την αποπληρωμή του χρέους και τι απαντάτε για τα ληστρικά επιτόκια που κάποιοι επικαλούνται ; 
Είναι ξεκάθαρο και σαφές. Η μονομερής αναδιάρθρωση του χρέους μιας χώρας ή η μονομερής μη αναγνώριση μέρους αυτού, χωρίς συντεταγμένες διαδικασίες - όπως αυτές προβλέπονται από τους διεθνείς Οργανισμούς – όπως έγινε στην περίπτωση του PSI, συνιστά χρεοκοπία της χώρας αυτής. Συνεπώς, δεν νομίζω πως μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον γενικευμένης κρίσης είναι ωφέλιμο για τη χώρα μας να συζητάμε τέτοιες ιδέες και προσεγγίσεις.
Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, ότι η Ελλάδα σήμερα δανείζεται απευθείας από κράτη της ευρωζώνης και όχι από αγορές. Και μάλιστα με ένα ιδιαίτερα χαμηλό κόστος δανεισμού -περίπου 3% - όπως φαίνεται μέσα από τη δεύτερη Δανειακή Σύμβαση. Υπενθυμίζω ότι στην πρώτη Δανειακή Σύμβαση το επιτόκιο δανεισμού ήταν 5% με 6%, γεγονός που καταδεικνύει ότι το κόστος δανεισμού της χώρας είναι χαμηλό. Βλέποντας κανείς σήμερα χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, να δανείζονται με επιτόκιο 6% και 7% θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός σε αυτά που λέει. Κανείς, δεν δικαιούται στο όνομα της ψηφοθηρίας ή της άγνοιας να βάζει σε κίνδυνο τη χώρα.

Είναι αναγκαίο να διευρυνθεί το πρόγραμμα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας και της δημόσιας γης; Να περιλαμβάνει και την παραχώρηση υποδομών (όπως οδικοί άξονες,  αεροδρόμια, λιμάνια, υδάτινοι πόροι,  τουριστικές εγκαταστάσεις);
Η ακίνητη περιουσία και η δημόσια γη, αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι πλούτου της χώρας που δυστυχώς μέχρι σήμερα παραμένει ανενεργό και αναξιοποίητο. Η Ν.Δ., δίνει έμφαση στην όσο το δυνατόν ταχύτερη αξιοποίηση της, παράλληλα με το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων το οποίο δυστυχώς λόγω των εκλογών έχει παγώσει.
Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, κάτω από την παρούσα οικονομική συγκυρία είναι αναγκαία όσο ποτέ. Χωρίς μυωπικές ιδεοληψίες πρέπει να ενθαρρύνουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία να συμμετέχει στη αξιοποίηση των οδικών αξόνων, των αεροδρομίων, των λιμανιών, των τουριστικών εγκαταστάσεων είτε μέσω ΣΔΙΤ, είτε με πολυετείς συμβάσεις παραχώρησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί η σύμβαση παραχώρησης με την κινεζική COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, η οποία μέσα σε δυο χρόνια τον μετέτρεψε στο πρώτο λιμάνι της Ευρώπης.

πρωτοβουλίες απο την Μαρία Δαμανάκη, για την στήριξη της Αλιείας, ζητά ο Χαράλαμπος Κόκκινος....

Ο επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου και υποψήφιος Βουλευτής Ν. Κυκλάδων, κος Χαράλαμπος Κόκκινος, το Σάββατο 9 Ιουνίου  2012 συμμετείχε στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη και τοποθετήθηκε για το θέμα της αλιείας που αποτελεί τον πρωτογενή τομέα ανάπτυξης για το Νότιο Αιγαίο.
Ζήτησε την αυστηρή τήρηση των κανόνων που διέπουν το θεσμικό και νομικό πλαίσιο για την κάλυψη των αλιέων και την προστασία των θαλασσών.
Η νέα ΚΑΠ να είναι ξεκάθαρη και για αυτούς που έχουν κύριο επάγγελμα την αλιεία αλλά και για τους χιλιάδες ερασιτέχνες αλιείς.
Είναι απαραίτητο να δοθούν κίνητρα στον ευαίσθητο αυτό επαγγελματικό τομέα και ιδιαίτερα στους νέους επαγγελματίες ώστε να στηριχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τον κ. Κόκκινο θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες από την αρμόδια επίτροπο κ. Δαμανάκη, ενώ προτείνει,
Να γίνει ειδική συνεδρίαση με τους εκπροσώπους των αλιέων της περιοχής και να κληθεί και η κα Δαμανάκη προκειμένου να μας  ενημερώσει και να ενημερωθεί για τα προβλήματα του κλάδου.
Να αξιοποιηθούν οι πόροι του ΕΣΠΑ για τη δημιουργία αλιευτικών καταφυγίων και λιμενικών έργων και να υπάρχει σχέδιο ανάπτυξης με τα χρήματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Συνοχής.

Παράλληλα, συσπείρωση και πανστρατιά, ζητά σε οτι αφορά τις εκλογές...
Ο κ. Χαράλαμπος Κόκκινος κατά την παρουσία του στη Ρόδο συμμετείχε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και σε οργανωτική σύσκεψη παρουσία του προέδρου της ΝΟΔΕ και σε σύσκεψη συνδικαλιστικών στελεχών του δεύτερου βαθμού Αυτοδιοίκησης.
Σε δηλώσεις του ανέφερε πως στις 17 Ιουνίου αναμετράται η ελπίδα και το όραμα την παραμονή μας στο ευρώ και η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας που εκφράζει η ΝΔ, με την ανευθυνότητα, το λαϊκισμό και την έξοδο από την Ευρώπη και την επιστροφή στη δραχμή που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συνιστώσες του.

οι "ανεξάρτητοι έλληνες" για την νησιωτική πολιτική

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων»,

Κάποιες από τις βασικές θέσεις τους που είναι άμεσα συνδεδεμένες με τη νησιωτική πολιτική είναι οι εξής,
Ειδικό Φορολογικό Καθεστώς στα νησιά. Θέσπιση 5% ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές για την τόνωση του ιδιωτικού τομέα και την καταπολέμηση της ανεργίας
Επανασυγκρότηση των υπουργείων Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Τουρισμού
Αναθεώρηση του «Καλλικράτη» σε συνεργασία με την Ε.Ε. την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, την Κεντρική Ένωση Δήμων και με τους εργαζόμενους στην αυτοδιοίκηση.
Πάγωμα και μείωση αντικειμενικών αξιών. Είναι αδιανόητο σε μια εποχή που η οικονομία «βουλιάζει», οι αντικειμενικές αξίες να αυξάνονται ειδικά στα νησιά «φιλέτα» όπως η Μύκονος και Σαντορίνη.
Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φάρμακο για όλους.
Μεταφορές ασθενών με πτητικά μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας.
Καμία κατάργηση σχολικής μονάδας στα νησιά και διατήρηση του συνόλου των Πανεπιστημιακών Τμημάτων.
Πλήρης κτηματογράφηση και καθιέρωση όρων δόμησης και πολεοδομικών σχεδίων σε παραλίες και νησιωτικές περιοχές.
Τόνωση της κρουαζιέρας με καθιέρωση ελληνικών προορισμών ως αφετηρία.
Ενίσχυση του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου με το καθεστώς της αυτοχρηματοδότησης από ιδιώτες και εταιρίες που έχουν να παρουσιάσουν νέες τεχνολογίες στην επισκευή και στη ναυπήγηση πλοίων. .Απορρόφηση κονδυλίων ΕΣΠΑ.

Σχετικά με τους "ανεξάρτητους έλληνες", καθώς και σχετικά με την νησιωτικότητα.... 
Με όλη μου την εκτίμηση στα νέα κόμματα, τα οποία εκφράζουν καθώς αποτυπώθηκε, ενα σοβαρό κομμάτι της κοινής γνώμης, και σε οτι αφορά το συγκεκριμένο κόμμα, αυτοί οι "ανεξάρτητοι έλληνες", πόσο "ανεξάρτητοι" μπορούν να είναι τελικώς; Διότι, με αυτά που διαβάζω, τα οποία κατα τα άλλα, ωραία ακούγονται, πολύ φοβούμαι μην καταλήξουν  "φαντασιόπληκτοι έλληνες". (κι ύστερα, λέτε για μένα, .. κακούργοι!)
Κι εγω, μες την φαντασία κινούμαι, αλλά μετά έρχεται η πραγματικότητα και με βάζει στην θέση μου, ή, στην δική της....


Λαική Συσπείρωση Ν. Αιγαίου για συνεδρίαση Π.Σ. 9.6.2012

Κατά την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου που πραγματοποιήθηκε στην Ρόδο  το Σάββατο  9 Ιούνη  2012  οι  σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Νοτίου Αιγαίου  έκαναν μεταξύ άλλων παρεμβάσεις για τα εξής θέματα :

1. Για το  θέμα της «Στρατηγικής Ανάπτυξης της Αλιείας» οι  σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Νοτίου Αιγαίου στις τοποθετήσεις τους εντόπισαν την καταστροφική συμβολή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ( Κ.Α.Π.) της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην εξαφάνιση των μικρών παράκτιων ψαράδων παράλληλα με το γιγάντωμα των ιχθυοκαλλιεργειών. Ήδη στην χώρα  μας, με τις ευλογίες της Ε.Ε. αλλά και των κομμάτων του ευρω- μονόδρομου, 4- 5 επιχειρηματικοί όμιλοι ( κυρίως ρωσικών συμφερόντων) ελέγχουν πλήρως την ιχθυοκαλλιέργεια. Η εξέλιξη αυτή ενισχύθηκε από το νόμο   της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – ΝΔ για τις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών ( ΠΟΑΥ) με τον οποίο δεσμεύονται τεράστιες εκτάσεις δημόσιας γης , θάλασσας και ακτών από τις οποίες εξορίζονται οι παράκτιοι ψαράδες ! Στις εκτάσεις αυτές οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα αναπτύξουν και άλλες δραστηριότητες ( αναψυχή, καταδυτικός τουρισμός)  με τα γνωστά μεροκάματα πείνας – απαραίτητο συστατικό αυτής της «ανάπτυξης»…. Οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Νοτίου Αιγαίου καταδίκασαν την υποκριτική στάση των κομμάτων και παρατάξεων του ευρω- μονόδρομου, «κεντρο- αριστερών», «κεντρο- δεξιών» κ.λ.π.,   που, ενώ στα λόγια αναγνωρίζουν τα προβλήματα που δημιουργεί η πολιτική που στηρίζουν, παραπλανούν τους εργαζόμενους ότι η πολιτική υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων μπορεί, με διαπραγματεύσεις, να βελτιωθεί ….
Η Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου υποστηρίζει την ανάπτυξη και της αλιείας  με κριτήριο  και στόχο τις λαϊκές ανάγκες, αλιεία  που βασίζεται στην λειτουργία παραγωγικών αλιευτικών συνεταιρισμών ενταγμένων σε κεντρικό σχεδιασμό στα πλαίσια της Λαϊκής Οικονομία .  Ο σχεδιασμός αυτός υπακούει :

α. Στην ικανοποίηση των διατροφικών και οικονομικών αναγκών της χώρας αλλά και των επιμέρους περιοχών με αλιευτικό ενδιαφέρον σε αντίθεση με την εξοντωτική πολιτική της Ε.Ε. και τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων που λυμαίνονται τον κλάδο .
β. Στην αναγκαιότητα σχεδιασμού που εξασφαλίζει την βιωσιμότητα  και την προοπτική της θαλάσσιας οικονομίας.
γ.  Στην επιστημονική, οργανωτική και οικονομική στήριξη των ψαράδων έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση τα λαϊκά στρώματα στο φτηνό, υγιεινό και ποιοτικό ψάρι. Ειδικά για το θέμα των υδατοκαλλιεργειών μόνο ο παραγωγικός συνεταιρισμός μπορεί να εξασφαλίσει ισόρροπη ανάπτυξη τόσο για τις λαϊκές ανάγκες όσο και για το περιβάλλον μακριά από την ασυδοσία των εταιρειών του είδους.
2. Οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Νοτίου Αιγαίου, απείχαν από την ψηφοφορία για την ανάδειξη εκπροσώπου για το Εποπτικό Συμβούλιο της ναυτιλιακής εταιρείας Καλύμνου, προβάλλοντας για άλλη μια φορά την αναγκαιότητα Ενιαίου Δημόσιου Φορέα Θαλασσίων Συγκοινωνιών, της μόνης δομής , που στα πλαίσια της Λαϊκής Οικονομίας, μπορεί να λύσει το θέμα των Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων. Οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Νοτίου Αιγαίου, καταδίκασαν την υποκριτική  στάση των κομμάτων και των παρατάξεων του ευρω – μονόδρομου ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ κ.α., που στήριξαν και στηρίζουν την πολιτική της λεγόμενης απελευθέρωσης των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών προς όφελος του «ανταγωνισμού», σήμερα διαμαρτύρονται για τα προβλήματα που προκαλεί η εφοπλιστική ασυδοσία που οι ίδιοι νομοθέτησαν!!
3. Για το «μνημόνιο συνεργασίας»   μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και ΕΥΔΑΠ οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Νοτίου Αιγαίου κατήγγειλαν την διαφαινόμενη παράδοση της υδροδότησης των νησιών στους ιδιώτες αφού είναι γνωστό ότι η ΕΥΔΑΠ αποτελεί «φιλέτο» προς ιδιωτικοποίηση. η συνεργασία αυτή που εισηγείθηκε ο περιφερειάρχης αποσκοπεί στο να καταστούν ελκυστικές για τους ιδιώτες οι μικρές δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης, μέσω της ουσιαστικής τους πρόσδεσης στην ΕΥΔΑΠ,  με ότι αυτό σημαίνει για την τιμή του  νερού αλλά και το μέλλον των εργαζομένων στις τοπικές επιχειρήσεις ύδρευσης. Οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης τόνισαν πως τίποτε λιγότερο από την θέση ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό, και καμία μεθόδευση ιδιωτικοποίησης δεν πρέπει να περάσει.  Είναι υποχρέωση της πολιτείας να εξασφαλίζει  νερό υψηλής ποιότητας  για το όλο λαό.  Οι μεθοδεύσεις  αυτές για την ιδιωτικοποίηση που προωθεί  ο περιφερειάρχης με την ουσιαστική στήριξη των άλλων παρατάξεων του ευρω – μονόδρομου, αποδείχνουν καθημερινά πως οι παρατάξεις αυτές λειτουργούν και στο επίπεδο της τοπικής διοίκησης ως «μεσίτες»  του μαύρου μετώπου κομμάτων του  ευρω- μονόδρομου- Ευρ.  Ένωσης και επιχειρηματικών ομίλων.
4. Για το θέμα της προγραμματικής σύμβασης για την ανακύκλωση χαρτιού στην Ρόδο και τα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου, οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης τόνισαν ότι η ανακύκλωση θα πρέπει να γίνεται οργανωμένα από τους Δήμους και όχι να παραδίνεται στην ουσία στους ιδιώτες μέσω της μεθόδευσης του δήθεν «εθελοντισμού».
5. για το θέμα της μελέτης σκοπιμότητας για τη δημιουργία τεχνητού υφάλου,  οι  σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, τόνισαν ότι διασπορά κονδυλίων χωρίς σχεδιασμό υπονομεύει τις όποιες δυνατότητες προστασίας και ανάδειξης του περιβάλλοντος την ώρα που π.χ. το κουφάρι του  SEA DIAMOND σαπίζει στο βυθό της καλντέρας…
6. Εκτός ημερήσιας διάταξης οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Νοτίου Αιγαίου με αφορμή την σύμβαση με το «Νομαρχιακό Φυτώριο Α.Ε.» για την συντήρηση δρόμων (!!!) που εισήγαγε η πλειοψηφία και  καταψήφισε η Λαϊκή Συσπέιρωση,  καταγγέλλουν στο λαό των νησιών την εμμονή του περιφερειάρχη  και της παράταξής του να λειτουργούν ως κομματάρχες που εμπαίζουν τους άνεργους από τη μια, και ιμάντες μεταφοράς της πολιτικής μοιράσματος της ανεργίας της Ευρ. Ένωσης από τη άλλη. Οι υπόλοιπες παρατάξεις του ευρω- μονόδρομου ( ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ –Οικολόγοι) δεν αντέδρασαν καθώς οι πολιτική της Ε.Ε. για το μοίρασμα της ανεργίας και η προκλητική επιδότηση των εργοδοτών είναι και δική τους πολιτική.  


η ταυτότητα, η ψήφος και το ωράριο…

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, κατά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, στις προσεχείς Βουλευτικές εκλογές, τα Γραφεία Ταυτοτήτων των Αστυνομικών Υπηρεσιών θα λειτουργήσουν, πέραν του καθορισμένου ωραρίου λειτουργίας τους, ως ακολούθως:
Το Σάββατο (16.06.2012) κατά τις ώρες 08.00 έως 18.00 και
Την Κυριακή (17.06.2012) κατά τις ώρες 07.00 έως 19.00.

Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι σε περιπτώσεις έκδοσης ή αντικατάστασης δελτίων ταυτότητας, θα εκδίδεται άμεσα αυτό, ακόμα και την ημέρα της ψηφοφορίας, εφόσον προσκομισθούν αυτοπροσώπως από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.

Ανακαλύψτε την Θηρασιά (εύκολα!)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Σαντορίνης,

Ανακαλύψτε το γαλήνιο νησί της Θηρασίας, υπέροχου φυσικού κάλλους, που βρίσκεται στα Δυτικά της Σαντορίνης και  απέχει περίπου ένα μίλι από το Αμμούδι της Οίας.
Εντυπωσιακά ηφαιστειογενή πετρώματα, οικισμοί με ασβεστωμένα σπίτια και πολύχρωμες αλιτάνες, παραλίες με κρυστάλλινα, γαλαζοπράσινα νερά και γραφικά ταβερνάκια, δημιουργούν ένα φιλόξενο περιβάλλον πλημμυρισμένο από χρώματα και αρώματα.

Με τη συνδρομή του Τμήματος Άγονων Γραμμών της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ο Δήμος Θήρας προέβη στις απαραίτητες ενέργειες ώστε η μετάβαση στο νησί της Θηρασίας να είναι εύκολη και πρακτική για τους κατοίκους και επισκέπτες των νησιών μας.
Καθημερινά εκτελούνται ακτοπλοϊκά δρομολόγια με ταχύπλοο επιβατικό σκάφος, που συνδέουν το Αμμούδι με τη Ρίβα και τον Κόρφο, τους δύο γραφικούς όρμους της Θηρασίας. Το εισιτήριο κοστίζει 1€ για το κάθε δρομολόγιο. Για τους μόνιμους κατοίκους της Θηρασίας η μεταφορά παρέχεται δωρεάν.
Ο Δήμος Θήρας έχει μισθώσει τουριστικό λεωφορείο για την καθημερινή μεταφορά επιβατών από το τέρμα των λεωφορείων της Οίας προς το Αμμούδι και αντίστροφα κατά τις ώρες αναχώρησης και άφιξης του ακτοπλοϊκού δρομολογίου. Για τους Δημότες Θήρας η μεταφορά παρέχεται δωρεάν.
Στον πίνακα που ακολουθεί αναφέρεται το πρόγραμμα των δρομολογίων.
Επίσης από τον όρμο της Ρίβας εκτελούνται δρομολόγια για τους οικισμούς Ποταμό και Μανωλά με δημοτικό λεωφορείο και επιστροφή, καθημερινά εκτός Κυριακής. Η μετακίνηση είναι δωρεάν για όλους.
Κατόπιν συνεννόησης με το ΚΤΕΛ ΘΗΡΑΣ, τα προγραμματισμένα για Οία δρομολόγια από τα Φηρά εξυπηρετούν πολύ ικανοποιητικά με ανταποκρίσεις την μετακίνηση από και προς τη Θηρασία.

Η μετάβαση στο νησί της Θηρασιάς γίνεται και με το Ε/Γ – Ο/Γ- Α/Ν ΝΗΣΟΣ ΘΗΡΑΣΙΑ  με την εκτέλεση πέντε (5) δρομολογίων την εβδομάδα σε ανταπόκριση Ε/Γ – Ο/Γ πλοίων από και προς Πειραιά στο λιμένα Αθηνιού – Θήρας.
Τα δρομολόγια εκτελούνται ως εξής:

ΔΕΥΤΕΡΑ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΑΠΟ ΚΟΡΦΟ (08:00) – ΡΙΒΑ (08:15) – ΦΗΡΑ (08:50) – ΑΘΗΝΙΟΣ (09:10)
ΑΠΟ ΑΘΗΝΙΟ (15:30) – ΦΗΡΑ (15:45) – ΡΙΒΑ(16:15) – ΚΟΡΦΟΣ (16:40)
ΤΕΤΑΡΤΗ
ΑΠΟ ΚΟΡΦΟ (13:30) – ΡΙΒΑ (13:45) – ΦΗΡΑ (14:20) – ΑΘΗΝΙΟΣ (14:35)
ΑΠΟ ΑΘΗΝΙΟ (15:30) – ΦΗΡΑ (15:45) – ΡΙΒΑ(16:20) – ΚΟΡΦΟΣ (16:30)
ΠΕΜΠΤΗ & ΣΑΒΒΑΤΟ
ΑΠΟ ΚΟΡΦΟ (13:30) – ΡΙΒΑ (13:45) – ΑΘΗΝΙΟΣ (14:40)
ΑΠΟ ΑΘΗΝΙΟ (15:30) – ΡΙΒΑ(16:30) – ΚΟΡΦΟΣ (16:40)


ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ - BUS  SCHEDULE

ΑΜΜΟΥΔΙ  –  ΟΙΑ (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ) - AMMOUDI BAY  –  OIA  (EVERY DAY)
ΑΠΟ ΟΙΑ (Τέρμα Λεωφορείων) - FROM OIA  (BUS TERMINAL)
07:45 12:30 17:10

ΑΠΟ ΑΜΜΟΥΔΙ - FROM AMMOUDI BAY
08:00 12:40 17:20


ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ Ε/Γ – Δ/Ρ ΘΗΡΑΣΙΑ ΙΙ (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ) - SHIP TIMETABLE - (EVERY DAY)
ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΑΜΜΟΥΔΙ ΟΙΑΣ  - DEPARTURE  FROM AMMOUDI OIA :  
08:00, 12:45, 17:20

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΡΙΒΑ ΘΗΡΑΣΙΑΣ - DEPARTURE FROM RIVA THIRASIA
07:45, 12:30, 17:10

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΚΟΡΦΟ ΘΗΡΑΣΙΑΣ - DEPARTURE FROM KORFOS THIRASIA
2:15, 17:00

Τιμή Εισητηρίου 1 Ευρώ

Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Δήμο Σαντορίνης στο 22863 60109 και στο ΚΕΠ της Θηρασιάς στο 22860 29143

Δευτέρα, Ιουνίου 11, 2012

"κουνιούνται" τα "πράγματα" στον Τουρισμό, καθώς και στο αρμόδιο Υπουργείο...

Μήνυμα αισιοδοξίας για την εξέλιξη της τουριστικήςπεριόδου εκπέμπει το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Η υπηρεσιακή υπουργός Τατιάνα Καραπαναγιώτη με δηλώσειςτης στο ΑΜΠΕ, καλεί τους ξένους επισκέπτες να κλείσουν τα αφτιά τους στις εικασίες περί εξόδου της χώρας από το ευρώ και να απολαύσουν τη ζεστή υποδοχή των Ελλήνων.
«Η Ελλάδα δεν θα βγει από το ευρώ» σημειώνει η υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι αυτό δεν το επιθυμεί ούτε ο πολιτικός κόσμος της χώρας, ούτε ο ελληνικός λαός.
Τονίζει πως μια υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν χαράσσει πολιτική, πλην όμως, όπως επισημαίνει, για την παρούσα κυβέρνηση ο τουρισμός αποτελεί βασική προτεραιότητα. Προς επίρρωσιν αυτού, το υπουργείο εξαιρέθηκε από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας περί αναστολής προσλήψεων εποχικού προσωπικού, και κίνησε τις διαδικασίες για πρόσληψη τέτοιου προσωπικού, μέσω ΑΣΕΠ, προκειμένου να ενισχυθεί η φύλαξη σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Έτσι, το αργότερο έως τα τέλη του τρέχοντος μηνός, οι εποχικοί υπάλληλοι θα έχουν τοποθετηθεί στις θέσεις τους.

Προβάλλοντας τις δράσεις του υπουργείου για την ανατροπή της αρνητικής εικόνας της χώρας στο εξωτερικό, η κ. Καραπαναγιώτη «στέκεται» ιδιαίτερα στο «True Greece», που ήδη βρίσκεται στον «αέρα» του ιστότοπου Visit Greece.

Πρόκειται για το νέο εργαλείο επικοινωνίας θετικών ειδήσεων στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν είναι άλλο από μια ειδική πλατφόρμα που εντάσσεται στην υφιστάμενη καμπάνια προβολής του ελληνικού τουρισμού από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, και περιλαμβάνει την ανάρτηση, στην ειδική ενότητα «The true story about Greece», όλων των θετικών ειδήσεων που αφορούν την Ελλάδα.
Η ενέργεια υποστηρίζεται ήδη από σειρά κρατικών φορέων, όπως η ΕΡΤ, το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΜΠΕ), το υπουργείο Εξωτερικών, σε επίπεδο παραγωγής και συγκέντρωσης οπτικού και αρθρογραφικού υλικού, καθώς επίσης και σε επίπεδο ενεργειών δημοσιότητας σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα του εξωτερικού, αλλά και στα ιδιωτικά ΜΜΕ της χώρας.
Σε ό,τι αφορά, τέλος, την εικόνα των κρατήσεων στις αγορές του εξωτερικού, η υπουργός κάνει γνωστό ότι ο ρυθμός αύξησης των κρατήσεων από την Ουκρανία είναι της τάξης του 50% σε σχέση με πέρυσι και από τη Ρωσία άνω του 10%. Για δε τις αγορές - δεξαμενές του ελληνικού τουρισμού, η κ. Καραπαναγιώτη σημειώνει ότι οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής είναι ικανές να αλλάξουν τον ρου των έως τώρα κρατήσεων, οι οποίες είναι αλήθεια πως παρουσιάζουν πτωτική τάση (π.χ. -20% η Γερμανία, -10 η Αγγλία).

Με στόχο τη θετική προβολή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος στα διεθνή ΜΜΕ και την παγκόσμια τουριστική αγορά και τη μεταστροφή του αρνητικού κλίματος για την Ελλάδα, ο ΕΟΤ κατά το διάστημα Απριλίου - Ιουνίου 2012 οργάνωσε σειρά ταξιδίων εξοικείωσης (Fam Trips) και ταξιδίων προσκεκλημένων δημοσιογράφων (Press Trips) από χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, σε συνέχεια αντίστοιχων ενεργειών που είχαν πραγματοποιηθεί τους προηγούμενους μήνες.
Ειδικότερα, αυτή την περίοδο, την Αθήνα, τη Σαντορίνη και άλλα νησιά των Κυκλάδων επισκέπτεται ο κορυφαίος Αυστραλός ταξιδιωτικός δημοσιογράφος Ντάνιελ Σκοτ (Daniel Scott), τη Χαλκιδική και τον Άθω δημοσιογράφοι του μεγαλύτερου τσεχικού ταξιδιωτικού περιοδικού «Lide a Zene», όπως επίσης την Αθήνα και την Πελοπόννησο Γερμανοί δημοσιογράφοι, από τα σημαντικότερα περιοδικά και εφημερίδες της χώρας.
Ακόμα, στην Ελλάδα βρίσκονται τηλεοπτικά συνεργεία από τα γαλλικά κανάλια France 24 και TV5 για την παραγωγή τουριστικών ντοκιμαντέρ, από τη δημοφιλή ταξιδιωτική εκπομπή «Alle Falde del Kilimangiaro» του ιταλικού τηλεοπτικού σταθμού RAI3 για την παραγωγή δύο επεισοδίων για τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Ιουνίου, καθώς και από το εξειδικευμένο ιταλικό κανάλι Marco Polo TV για τη δημιουργία δέκα επεισοδίων αφιερωμένα στην Κρήτη.

Παράλληλα, τη Σαντορίνη επισκέπτονται 20 Αυστριακοί tour operators, συντάκτες τουριστικών περιοδικών και ταξιδιωτικοί πράκτορες ενόψει της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης της Βιένης με το κυκλαδίτικο νησί μέσω της εταιρείας Lauda Air, ενώ την Αθήνα, το Ηράκλειο, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη εκπρόσωπος της αμερικανικής εταιρείας Exclusive Travel Experiences, που παρέχει πληροφορίες και υπηρεσίες ταξιδιωτικής εκπαίδευσης προς τα μεγαλύτερα ταξιδιωτικά γραφεία των ΗΠΑ, αποκλειστικά για διακοπές πολυτελείας.

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια του Απριλίου και του Μαΐου οργανώθηκαν και υλοποιήθηκαν Fam Trips και Press Trips σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας για διακεκριμένους tour operators και ταξιδιωτικούς δημοσιογράφους από την Αυστραλία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιρλανδία, το Βέλγιο, τη Σουηδία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Τουρκία, την Ιταλία, την Κίνα και το Κουβέιτ, καθώς και για το συνεργείο του τηλεοπτικού σταθμού Travel Channel.
Τέλος, τον Μάιο στην Ελλάδα βρέθηκαν για να παρακολουθήσουν την αφή της ολυμπιακής φλόγας οι νικητές των διαγωνισμών «Olympics though times» και «Become Olympian» που διοργάνωσε ο ΕΟΤ, ενώ αυτή την περίοδο την Αθήνα επισκέπτονται οι 15 νικητές διαγωνισμού με θέμα την Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε από τον ΕΟΤ και την αεροπορική εταιρεία Aegean Airlines, με τη συμμετοχή 1600 ταξιδιωτικών πρακτορείων της Γαλλίας.

επισκέψεις βουλευτών και στελεχών της ΝΔ στην Σαντορίνη

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τοπικής Οργάνωσης Σαντορίνης της ΝΔ,

Το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Ιουνίου επισκέφτηκαν το νησί μας, η κ.  Άννα Καραμανλή υποψήφια βουλευτής ΝΔ στη Β Αθηνών, η κ Κατερίνα Μονογυιού υποψήφια βουλευτής ΝΔ Κυκλάδων,
ο κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος Περιφερειάρχης της ΝΔ στη Αττική και ο κ. Ευάγγελος Ρέντζιος Περιφερειάρχης της ΝΔ στις Νότιο-δυτικές Κυκλάδες.
Το κλιμάκιο περιόδευσε το νησί και συνάντησε τους αρμόδιους φορείς.
Συνάντησε το Δήμαρχο Θήρας και τον αρμόδιο χωρικό αντιδήμαρχο Οίας-Θηρασίας και συζήτησαν για τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης.
Επισκέφτηκε το Κέντρο Υγείας Θήρας και ενημερώθηκε για τα σοβαρά προβλήματα λειτουργία του.
Συναντήθηκε επισης με το Σύλλογο Έμπορων Θήρας ,το  Δ/Σ της Ένωσης αγροτών και το Σωματείο των Αλιέων του νησιού όπου αναπτύχτηκε ένας εποικοδομητικός διάλογος και υποσχέθηκαν ότι θα βοηθήσουν στην επίλυση των θεμάτων που εθίγησαν.
Ακόμα το κλιμάκιο με συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ και ενημέρωσε τους Θηραίους πολίτες για  τις θέσεις της ΝΔ και για την πολιτική επικαιρότητα
Η Δημοτική Οργάνωση της Ν.Δ Θήρας ευχαριστεί όλους όσους συμμετείχαν.


συνεχίζεται η έκθεση φωτογραφίας του ΕΠΑΛ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η έκθεση φωτογραφίας της Φωτογραφικής Ομάδας του ΕΠΑ.Λ. Θήρας στο Παραδοσιακό Χωριό (Cultural Village) στον Πύργο.
Η έκθεση μεταφέρεται και ολοκληρώνεται στο Πανηγυρόσπιτο του Αγ. Γεωργίου στην Οία. Έναρξη αύριο Τρίτη 12 Ιουνίου στις 20:30. 
Το Santo Wines καλύπτει την έναρξη της αυριανής εκδήλωσης.
Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 14 Ιουνίου, 19:00 – 22:00

Ιt’s wine o’clock ! - Βραδιές Ελληνικών γεύσεων

Το εστιατόριο Ελιά  και το οινοποιείο Κάναβα Ρούσσος μας προσκαλούν σε βραδιές γευσιγνωσίας.
Ο ταλαντούχος Chef  Χρήστος Παπαγεωργίου δημιουργεί και ταιριάζει για εσάς 4 Ελληνικά  πιάτα  με  4 ξεχωριστούς  παλαιωμένους οίνους της Κάναβα Ρούσσου.
Κάθε Δευτέρα,  από τις 19:00 – 23:00 στο Καμάρι σας περιμένουμε για να γευτούμε μαζί τοπικές, αληθινές  γεύσεις .
Κόστος 22€.  Προκρατήσεις στο τηλ. +30 2286031138.  Σας περιμένουμε !

Ιt’s wine o’clock !!!
Elia Restaurant  and Canava Roussos winery invite you to a tasting experience of Greek culinary tradition and creativity. Chef Chris Papageorgiou has designed for you a 4 courses menu which is beautifully paired with 4 aged wines of Canava Roussos.
Every Monday, between 7:00pm and 11:00am, in Kamari we welcome you to a Greek gastronomic voyage. Cost is 22€.  For reservations call us on +30 2286031138.  Hope to see you there!


Ο Xρηστος Παπαγεωργιου γεννήθηκε το 1982 στην Αθήνα και σπούδασε τουριστικά με ειδικότητα στη μαγειρική.  Προέρχεται  από οικογένεια μαγείρων και γι’ αυτό πάντα υπήρχε το μικρόβιο της μαγειρικής μέσα του. Παρά  το νεαρό της ηλικίας του είναι  ένας επαγγελματίας με 10χρονη εμπειρία στις κουζίνες των καλύτερων  εστιατορίων τις  Ελλάδος.  Σταθμός  τις επαγγελματικής του καριέρας είναι η συνεργασία του με τον σαντορινιό βραβευμένο σεφ  Χρύσανθο Καραμολέγκο που τον θεωρεί μέντορα του!  Προτεραιότητα  του είναι η ποιότητα και η υψηλή αισθητική με σκοπό να ικανοποιεί και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.  Αυτό  το στοίχημα  θέλει να κερδίσει και φέτος στο εστιατόριο ΕΛΙΑ του Βellonias  Villas, στο Καμάρι, με ένα μενού βασισμένο στα παραδοσιακά πιάτα της Ελλάδας συνδυάζει την απλότητα και το παραδοσιακό με το gourmet και το σύγχρονο. Καθώς στα απλά κρύβεται  η ουσία.
Η Κάναβα Ρούσσος, η παλαιότερη ΚΑΝΑΒΑ της Σαντορίνης, ιδρύθηκε το 1836, με στόχο την παραγωγή παλαιωμένων οίνων υψηλής ποιότητας που εκφράζουν με μοναδικό τρόπο τους χαρακτήρες των πολυάριθμων ποικιλιών της Θηραϊκής αμπέλου. Η εμπειρία δεκαετιών μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, για να εκφραστεί με συνέπεια, συνέχεια και απόλυτο σεβασμό η τέχνη της οινοποίησης τους νησιού. Σήμερα, η Κάναβα Ρούσσου, ακολουθώντας πιστά την παραδοσιακή τέχνη του νησιού, αξιοποιεί τη σύγχρονη τεχνολογία και στοχεύει στη δημιουργία παλαιωμένων οίνων με μοναδικές γεύσεις και αρώματα.

Chef Chris Papageorgiou, born in Athens in 1982, has studied Tourism and Culinary arts. Having a profound cooking family heritage and despite his youth, he already has a 10year professional experience in some of the best Greek restaurants. His goal, this year at ELIA restaurant, is to create dishes that are minimal and with a Greek traditional setting but also contemporary and original.
Canava Roussos, the oldest on Santorini, was founded in 1836 to produce high quality wines uniquely expressing the characters of the numerous varieties of Thiran grapes.Decades of experience have passed from generation to generation so that, with consistency, continuity and absolute respect, expression is given to the island's art of wine-making.


Για τις πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες καθώς και την ενημέρωση για το μενού, ευχαριστούμε το οινοποιείο Κάναβα Ρούσσος.
Η πρώτη βραδιά θα πραγματοποιηθεί απόψε Δευτέρα 11 Ιουνίου, στο εστιατόριο "Ελιά" στον παραλιακό πεζόδρομο στο Καμάρι.
Για περισσότερες πληροφορίες, για το αποψινό μενού καθώς και για να δείτε ποιοί άλλοι θα είναι εκεί, μπορείτε να επισκεφθείτε την διεύθυνση : https://www.facebook.com/events/374475285949958/  


ανταλλαγή απόψεων για την Αυτοδιοίκηση με τον .. Κινέζο..

"η μέθοδος του Σαμουράι.." (!)
ή, σχέδια για την εξαγωγή ρυζιού στην Κίνα (!) καλά, αυτό, μόνο Έλληνας θα το σκεφτότανε...(!)

Τον Γενικό Διευθυντή του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, κ. Lin Songtian, θα υποδεχθεί ο Δήμαρχος Θήρας την Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012 και ώρα 10:00 π.μ. στο γραφείο του.
Η επίσκεψη αυτή γίνεται στα πλαίσια σύσφιξης των υφιστάμενων φιλικών  και επιχειρηματικών δεσμών της Ελλάδας με την Κίνα, για την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών που έχουν να κάνουν με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την ανάπτυξη και την ισχυροποίηση θεσμών που λειτουργούν σε πρωτοβάθμιο επίπεδο καθώς και τη δημιουργία προϋποθέσεων για την απ΄ ευθείας συνεργασία τοπικών παραγόντων στους τομείς των εμπορικών συναλλαγών και της τουριστικής ανάπτυξης. 

"το Αρκάδι" - εκδηλώσεις καλοκαίρι 2012

 Το πρόγραμμα των φετινών καλοκαιρινών του εκδηλώσεων παρουσίασε το μεσημέρι της Πέμπτης 7 Ιουνίου ο Σύλλογος Κρητών Σαντορίνης "το Αρκάδι", στην όμορφη αίθουσα με την εντυπωσιακή θέα στις ανατολικές περιοχές και παραλίες της Σαντορίνης, στο εστιατόριο "Σάλτσα" στα Φηρά.


Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε απο τον νομικό και έμπειρο δημοσιογράφο Μανώλη Λιγνό σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Συλλόγου Μανώλη Ορφανό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Ορφανό,

Υπολογίζοντας στην αμέριστη συμπαράστασή σας, και θεωρώντας απαραίτητη την συμμετοχή σας, οργανώνουμε και φέτος τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Συλλόγου μας. Μέσα σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον όπου υπερισχύουν οι μικροπολιτικές διαφορές, περισσεύει η ασυνεννοησία και ο κυβερνητικός παραλογισμός, εμείς, εξακολουθούμε να επιμένουμε στην δημιουργική και πολιτιστική μας συνέχεια.
Στηρίζουμε και προωθούμε την συνεργασία ανάμεσα στα δύο νησιά, την Κρήτη και την Σαντορίνη.
Ως Σύλλογος Κρητών Σαντορίνης έχουμε διαπιστώσει την αγάπη και την φιλόξενη διάθεση με τις οποίες μας περιβάλλουν οι κάτοικοι του νησιού. Θεωρούμε λοιπόν, υποχρέωσή μας να ανταποδώσουμε την ευγένεια και την καλοσύνη σας με το να αναδείξουμε τις κοινές πολιτιστικές μας καταβολές καθώς και την αγωνία που μας διακατέχει για το αλληλένδετο μέλλον μας.
Ελπίζουμε και αισιοδοξούμε ότι όχι μόνο θα στηρίξετε την προσπάθειά μας, αλλά θα καταφέρετε εν τέλει να χαρείτε και να διασκεδάσετε μαζί μας όπως έγινε και τα προηγούμενα χρόνια.
Ενάντια στην μιζέρια των καιρών αντιτάσσουμε τον λόγο, τον χορό, και το τραγούδι.
Το ταξίδι στην ιστορία μας, στην παράδοση και τον πολιτισμό, συνεχίζεται…


Το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων είναι το εξής: 

10 Ιουνίου : Έκθεση κατασκευών «παιδικού δημιουργικού εργαστηρίου» της Τερέζας Τάντρου, στην Πλατεία των Φηρών 18.00 – 21.00
Το «παιδικό δημιουργικό εργαστήρι» του Συλλόγου των Κρητών της Σαντορίνης δημιουργήθηκε το 2005 κι έκτοτε λειτουργεί με επιτυχία με σκοπό την δημιουργική ενασχόληση και ψυχαγωγία των παιδιών.

22 Ιουνίου παρουσίαση των χορευτικών του Συλλόγου σε μια εκδήλωση με τίτλο «οι αέναοι χορευτές». Την παρουσίαση της εκδήλωσης θα κάνει ο Γιώργος Βιτώρος, λαογράφος και άριστος χειριστής των Κρητικών ιδιωματισμών.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Οινοποιείο «Κουτσογιαννόπουλου» στις 20.00 και η είσοδος είναι ελεύθερη.

3-4 Ιουλίου Γιορτή του Αγίου Ανδρέα Κρήτης στην εκκλησία της Παναγίας της Κόκκινης (Παναγία του Κρητικού) στον Καρτεράδο.

6-7-8 Ιουλίου Παρουσίαση της θεατρικής παράστασης «οι Βάτραχοι» από το «Θεατρικό Εργαστήρι Σαντορίνης» της Στέλλας Καραμπεροπούλου που δημιουργήθηκε το 2006 σε συνεργασία με τον Σύλλογο των Κρητών. Οι παραστάσεις θα γίνουν στον «θόλο» του Οινοποιείου Μπουτάρη στο Μεγαλοχώρι, στις 21.00 και η είσοδος είναι στα 6 ευρώ.

18 Ιουλίου Συναυλία παραδοσιακής, έντεχνης και λαϊκής μουσικής με το συγκρότημα «οκτάβα» που αποτελείται από 9 Χανιώτες μουσικούς Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία της Παναγίας της Πλατσανής στην Οία, και η είσοδος είναι ελεύθερη.

25 Ιουλίου Συναυλία παραδοσιακής Κρητικής, έντεχνης και λαϊκής μουσικής απο το συγκρότημα «Χαίνιδες». Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο οινοποιείο «Κουτσογιαννόπουλου» στις 21.30 και η είσοδος είναι 10 ευρώ.

2 Αυγούστου Συναυλία έντεχνης ελληνικής μουσικής με τους Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Δημήτρη Σταρόβα, και Ζηνοβία Αρβανιτίδη στο οινοποιείο «Κουτσογιαννόπουλου» στις 21.00. Είσοδος 15 ευρώ.

8 Αυγούστου Συναυλία παραδοσιακής Κρητικής, έντεχνης και λαϊκής μουσικής με τον Ross Daly. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο οινοποιείο «Κουτσογιαννόπουλου» στις 21.30 και η είσοδος είναι στα 10 ευρώ.

22 – 23 Αυγούστου Δύο συναυλίες, η πρώτη στην κεντρική πλατεία του Πύργου και η άλλη στην κεντρική πλατεία των Φηρών, με το συγκρότημα «Φωνές του Νότου» που θα ερμηνεύσουν τραγούδια του Νίκου Ξυλούρη. Ώρα έναρξης στις 20.30 η είσοδος είναι ελεύθερη.

31 Αυγούστου «Γιορτή Ρακής» με τον Στέλιο Μπικάκη, η εκδήλωση που κάθε χρόνο ρίχνει την αυλαία των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Συλλόγου. Η γιορτή θα πραγματοποιηθεί στην ταβέρνα «η καλύβα του Καλύβα» στον Κουλούμπο, στην Οία. Ώρα έναρξης στις 21.30, είσοδος στα 25 ευρώ.

Το ενημερωτικό έντυπο με το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων του "Συλλόγου Κρητών Σαντορίνης" μπορείτε να το βρείτε δωρεάν στις περισσότερες επιχειρήσεις στο νησί.

σύλλογος Μεγαλοχωριανών - η καθιερωμένη γιορτή την 1η Ιουλίου

Την 1η Ιουλίου, όπως άλλωστε κάθε χρόνο, ανήμερα της γιορτής των πολιούχων του χωριού, των Αγίων Αναργύρων, θα πραγματοποιηθεί και φέτος η γιορτή που διοργανώνει ο "Σύλλογος των Μεγαλοχωριανών της Αθήνας" για να τιμήσει τους μαθητές και τις μαθήτριες που μένουν στο χωριό και που διακρίθηκαν στο σχολείο τους. Η γιορτή την οποία με πολύ μεράκι προετοιμάζουν τα μέλη του Συλλόγου θα γίνει στον χώρο "Μετόχι" στις 20.00 

"πολίτες κόντρα στον καιρό" για την 18η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Σύμφωνα με ανακοίνωση του συνδυασμού "πολίτες κόντρα στον καιρό"

Στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου που έγινε στη Ρόδο το Σάββατο 9/6, ο Νίκος Συρμαλένιος και ο Παύλος Χρυσαφίδης έθεσαν καταρχήν στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση, το γενικότερο θέμα ανάγκης επεξεργασίας θέσεων σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα του Νοτίου Αιγαίου αλλά και της οργάνωσης της Περιφέρειας (Οργανισμός), που ούτως ή άλλως θα τεθεί σε νέες βάσεις μετά τις εκλογές και ανεξάρτητα ποιός θα είναι κυβέρνηση. Τόνισαν μάλιστα ότι όλα αυτά θα πρέπει να συσχετιστούν με το Στρατηγικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας που επίκειται να συζητηθεί.

Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης τοποθετήθηκαν στα παρακάτω:

α) Σχετικά με τη στρατηγική ανάπτυξης της Αλιείας και των Υδατοκαλλιεργειών, τόνισαν ότι θα έπρεπε να παρευρίσκονται στη συνεδρίαση όλοι οι φορείς της αλιείας (επαγγελματίες και ερασιτέχνες), διότι είναι γνωστό ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές απόψεων και θα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνημένη κατάληξη κοινά αποδεκτή. Τόνισαν επίσης εκ προοιμίου ότι είμαστε υπέρ της στήριξης της παράκτιας αλιείας, που συνάδει με τη βιώσιμη ανάπτυξη και διασφαλίζει εισόδημα στη μεγάλη πλειοψηφία των αλιέων. Σε γενικές γραμμές συμφώνησαν με τις εισηγήσεις, αλλά επεσήμαναν ότι υπάρχουν σημαντικές αντιφάσεις ανάμεσα στις εφαρμοζόμενες πολιτικές και στους Κανονισμούς της Ε.Ε., ενώ συμφώνησαν ότι κυρίαρχο πρόβλημα είναι η ραγδαία μείωση των αλιευτικών αποθεμάτων. Τάχθηκαν υπέρ της δημιουργίας θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, οι οποίες όμως δεν μπορούν να προχωρήσουν χωρίς τη συναίνεση όλων των ενδιαφερόμενων φορέων, ενώ τόνισαν ακόμα ότι ο παράγοντας παράνομη αλιεία, δεν θα μπορέσει ποτέ να χτυπηθεί αν δεν υπάρξουν απόλυτα αποτελεσματικοί και διαρκείς ελεγκτικοί μηχανισμοί. Τέλος σχετικά με τις ιχθυοκαλλιέργειες, είπαν ότι θα πρέπει να αδειοτούνται στο βαθμό που δεν βλάπτουν την παράκτια αλιεία, αλλά και το θαλάσσιο περιβάλλον.

β) Σχετικά με το Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και ΕΥΔΑΠ Α.Ε., τάχθηκαν κατά της συμφωνίας, διότι μπορεί μεν τώρα αυτή να εμφανίζεται ως παροχή δωρεάν συμβουλών και τεχνογνωσίας σε θέματα διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού και των λυμμάτων, όμως η διαγραφόμενη προοπτική ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ, καθιστά το ρόλο της επικίνδυνο, αφού κάποια ιδιωτικά συμφέροντα θα διαχειρίζονται στο μέλλον και αποκλειστικά το κατεξοχήν δημόσιο αγαθό, το νερό. Επιπλέον, η όποια συμφωνία δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμετοχή των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης αποχέτευσης, που είναι οι κατεξοχήν αρμόδιες στα συγκεκριμένα θέματα.


ο Αλέξης, η Χίος, ο ΦΠΑ καθώς και άλλα ζητήματα που ταλαιπωρούν τους νησιώτες....

Στην Χίο πραγματοποιήθηκε η κεντρική πολιτική ομιλία του Συριζα με θέμα τις νησιωτικές περιοχές, τα προβλήματα και τις προοπτικές τους.
Μεταξύ άλλων, και σε οτι αφορά την νησιωτική πολιτική ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε οτι,

Παρά το γεγονός ότι από τη χώρα μας πέρασαν τρία κοινοτικά πλαίσια στήριξης και απορροφήθηκαν εκατοντάδες δις ευρώ, η νησιωτική Ελλάδα παραμένει μια περιοχή κατοικούμενη από πολίτες β κατηγορίας.
Και αυτό όταν τόσο η ευρωπαϊκή ένωση όσο και οι χώρες ξεχωριστά, έχουν αναγνωρίσει την ιδιαιτερότητα της ζωής σε νησιωτικές περιοχές και την ανάγκη να υπάρχει ειδική πολιτική ανάπτυξης.
Φυσικά τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε αντιληπτό στις περιοχές σας. Εκτός ίσως από το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ, το οποία με το Μνημόνιο καταργείται.
Και το χειρότερο, η κρίση, με την πολιτική της ύφεσης και τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα κάνει ακόμα μεγαλύτερα τα προβλήματα τα οποία ζουν οι κάτοικοι των νησιών λόγω ειδικών συνθηκών.
Πως θα αναπτυχθεί μια επιχείρηση όταν οι μεταφορές από και προς τα νησιά κοστίζουν 20 και 25% περισσότερο εν σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα;
Υπήρξε κάποια στιγμή ένα σχέδιο για θέσπιση του μεταφορικού ισοδυνάμου. Ένα μέτρο που θα προωθούσε την ανάπτυξη στα νησιά με ίσους όρους, σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Φυσικά αυτά είναι πια εκτός συζήτησης, όταν το Μνημόνιο επιχειρεί να εξαπλώσει στην κοινωνία την φτώχεια και την απελπισία. Και βεβαίως να τελειώσει κάθε συζήτηση για ανάπτυξη.
Έτσι, μετά από δεκαετίες κάποιας υποτιθέμενης ανάπτυξης, τα νησιά μας, 90 κατοικημένα ελληνικά νησιά, με πληθυσμό από 100.000 μέχρι 70 σκέτους ανθρώπους, εξωθούνται ολοένα και περισσότερο σε καθεστώς απομόνωσης και εγκατάλειψης. Ιδιαίτερα τον χειμώνα. Με πανάκριβα ναύλα, με ελάχιστα δρομολόγια.
Με μια δραματική επιδείνωση των συνθηκών υγείας. Που βεβαίως παίζει ρόλο στην πληθυσμιακή συρρίκνωση αλλά και στην μείωση της τουριστικής κίνησης.
Με προβληματικές υποδομές. Και με μια συνεχώς εξελισσόμενη περιβαλλοντική υποβάθμιση. Και τώρα πια με την δέσμευση της χώρας μέσω του Μνημονίου, ότι περιοχές εξαιρετικού φυσικού κάλλους θα εκποιηθούν, θα παραχωρηθούν για ιδιωτική εκμετάλλευση.
Είναι όμως η στιγμή της μεγάλης ιστορικής στροφής. Η στιγμή που οι πολίτες της χώρας, με τις δικές τους προτάσεις και τους δικούς τους αγώνες θα διαμορφώσουν νέες συνθήκες για την ζωή και την ανάπτυξη στον τόπο τους.
Τα στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και της Αριστεράς είναι η διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για τη νησιωτικότητα. Για βιώσιμη ανάπτυξη του νησιωτικού χώρου και διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης. 
Με έναν δημόσιο φορέα ακτοπλοΐας. Που θα αποκαταστήσει την ασφαλή και ουσιαστική διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα και μεταξύ τους.
Με μέτρα πέρα από το μοντέλο του μαζικού τουρισμού, που σήμερα περνάει βαθειά κρίση. ΜΕ ολοκληρωμένο σχέδιο εναλλακτικών μορφών τουρισμού, που θα διευρύνει την τουριστική περίοδο και θα αξιοποιεί τις φυσικές και πολιτισμικές δυνατότητες του Αιγαίου.
Με θεσμικά και παραγωγικά μέτρα για την ναυτιλία. Όπως η λειτουργία ανεξάρτητου κλάδου ναυτικής δικαιοσύνης. Και η διασφάλιση της αποκεντρωμένης λειτουργίας των σχολών εμπορικού ναυτικού. 
Με την στήριξη της επιχειρηματικότητας και της αγροτικής παραγωγής, μέσα από μια πολιτική σύγκλισης με την ηπειρωτική Ελλάδα. Όπως το μεταφορικό ισοδύναμο και η διατήρηση του ειδικού καθεστώτος στο ΦΠΑ.
Με στήριξη την δημόσια υγείας και του κοινωνικού κράτους, και με μια πολιτική ενίσχυσης των υποδομών.
Και τελευταίο αλλά όχι έσχατο. Με την αποκλιμάκωση της έντασης , και την  εδραίωση σχέσεων διαλόγου και αμοιβαίας εμπιστοσύνης με τις γειτονικές μας χώρες, που θα συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του νησιωτικού χώρου».


ο «τρίτος δρόμος» του "οικολογικού άνεμου"

Ένα κείμενο πολύ ενδιαφέρον και καλογραμμένο με αφορμή τις ερχόμενες εκλογές και σχετικά με τις προοπτικές, και ιδίως τις "πράσινες", εξόδου απο την κρίση, συνέταξαν τα μέλη του συνδυασμού "οικολογικός άνεμος" Νοτίου Αιγαίου. Το κείμενο υπογράφει ο ευρωβουλευτής των "οικολόγων πρασίνων" και επικεφαλής του συνδυασμού "οικολογικός άνεμος" Νίκος Χρυσόγελος.

Σύμφωνα με ορισμένα απο τα σημαντικότερα σημεία του κειμένου, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε στην σελίδα www.ecoanemos.wordpress.com
                         
"Ο Τρίτος δρόμος, ο ευρωπαϊκός δρόμος της λογικής και της δημοκρατίας για έξοδο από την κρίση."

Η αδιέξοδη, η ανόητη και η τρελή πολιτική
Σε συνθήκες πόλωσης, οργής, πανικού και φόβου ίσως δεν είναι εύκολο να αναπτύξει η κοινωνία μια στρατηγική που βασίζεται στην λογική. Όμως σε αυτές ακριβώς τις συνθήκες επιβεβαιώνεται η αξία της πολιτικής ως μεθόδου επίλυσης των προβλημάτων.

Οι Πράσινοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και σε κάθε χώρα εξέφρασαν από την αρχή της κρίσης και συνεχίζουν να εκφράζουν και σήμερα την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα αλλά και την υποστήριξή τους προς μεταρρυθμίσεις που επιβάλλεται να κάνει η ελληνική κοινωνία για να επιβιώσει. Αυτό αναδείξαμε πρόσφατα από κοινού με τον Ντάνυ Κον Μπεντίτ, συν-πρόεδρο της ομάδας των Πράσινων, σε συνέντευξη τύπου στο Ευρωκοινοβούλιο (http://youtu.be/M3fH1c2hxzs)ο και αυτό θα κάνουμε κατά την συνάντηση με τον κ. Μπαρόζο, την Τρίτη 12 Ιουνίου, στο Στρασβούργο, όταν θα έρθει στην συνεδρίαση των Πράσινων Ευρωβουλευτών για να του παρουσιάσουμε τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στις ευρωπαϊκές πολιτικές για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η πορεία που ακολουθήθηκε από την Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες ήταν αδιέξοδη. Πελατειακές σχέσεις, ανυπόληπτο πολιτικό σύστημα, διαφθορά, αναποτελεσματικό και γραφειοκρατικό κράτος - οικόπεδο προς διανομή, τεράστια σπατάλη πόρων που ανήκουν στα παιδιά μας, καταστροφή του περιβάλλοντος που είναι η βάση για βιώσιμη ευημερία, ανύπαρκτες κοινωνικές και περιβαλλοντικές υποδομές παρά τα τεράστια ποσά των ευρωπαϊκών πακέτων. 

Η προσπάθεια αντιμετώπισης των δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας από το 2009 βασίστηκε σε μια πολιτική που είναι ανόητη, γιατί οδηγεί στην διάλυση της κοινωνικής συνοχής, της πραγματικής οικονομίας και σε πρωτοφανή ανεργία. Πολλές από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές αντιβαίνουν στις ευρωπαϊκές.  Καμία χώρα δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τα διαρθρωτικά προβλήματά της αλλά και τις συνέπειες μιας στρεβλής ανάπτυξης της ευρωζώνης με αυτόν τον κοινωνικά άδικο τρόπο, σε τόσο λίγο χρόνο, προωθώντας οριζόντια περιοριστικά μέτρα σε βάρος κυρίως των λιγότερα ευνοημένων. Η λογική λέει ότι για να πετύχουν κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, αυτές πρέπει να είναι ισόρροπες, να έχουν συζητηθεί με την κοινωνία και τους φορείς της και να υποστηρίζονται από την πλειοψηφία της κοινωνίας.

Υπάρχει, όμως, περίπτωση να ακολουθηθεί – στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί αυτή η ανόητη πολιτική – μια πολιτική που οδηγεί στην τρέλα, είτε με την μορφή αντιδημοκρατικών πρακτικών, συνθηκών βίας και πλήρους διάλυσης είτε/και με την μονομερή καταγγελία του Μνημονίου που οδηγεί στην έξοδο από την ευρωζώνη σε συνθήκες άτακτης χρεοκοπίας και σε επιστροφή όχι μόνο στην δραχμή αλλά και σε συνθήκες που επικρατούσαν πολλές δεκαετίες πριν.

Ο τρίτος δρόμος, ο δρόμος της λογικής
Εμείς, οι Πράσινοι, προτείνουμε έναν τρίτο δρόμο, μια "τρίτη" στρατηγική, αυτή της λογικής και της εμβάθυνσης της δημοκρατίας, μια στρατηγική που επιδιώκει, διαμορφώνοντας συμμαχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλάζοντας τις δομές της διοίκησης και κινητοποιώντας την κοινωνία:

(α) Προσαρμογή των όρων του μνημονίου στις ευρωπαϊκές πολιτικές και αξίες όσον αφορά στην απασχόληση, την εξάλειψη της φτώχειας, τον κοινωνικό διάλογο και την αειφορία (βιωσιμότητα).
(β) Ένα πράσινο επενδυτικό σχέδιο στη βάση ενός Πράσινου New Deal για την αναζωογόνηση της οικονομίας, την άμεση δημιουργία θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
(γ) Την κατά προτεραιότητα ενίσχυση των κοινωνικών και περιβαλλοντικών υποδομών και υπηρεσιών ώστε να εξισορροπηθεί η απώλεια εισοδημάτων (σε αντίθεση με την αριστερά που υπόσχεται γρήγορη αποκατάσταση των μισθών, κάτι εκτός πραγματικότητας) και διόρθωση ακραίων επιλογών στους μισθούς και συντάξεις, που έχουν οδηγήσει σε αδυναμία επιβίωσης μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού.
(δ) Την παράταση της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων (για μείωση ελλείμματος, χρέους όπως προβλέπονται για όλες τις άλλες χώρες της ευρωζώνης), κατά δύο χρόνια (2016 αντί για το 2014) και χρηματοδότηση αυτής της παράτασης (θα κοστίσει περίπου 30-35 δις επιπλέον) από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (EMS).
(ε) Ρευστότητα στην πραγματική οικονομία στοχευμένα για ενίσχυση των ΜΜΕ, των ανέργων νέων και κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων, ώστε να αναζωογονηθεί η πραγματική οικονομία. 

ο Γιάννης Μαχαιρίδης και τα ψάρια (του Νότιου Αιγαίου) ...

Ενδιαφέρον, τουλάχιστο για όσους ασχολούνται με τον τομέα της Αλιείας ως επαγγελματίες (βιοπορίζονται δηλ. οι άνθρωποι και δεν κάνουν χόμπι..) είχε η εισήγηση του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ. Μαχαιρίδη στην συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο με θέμα "Στρατηγική ανάπτυξης της Αλιείας - Υδατοκαλλιεργειών στο Ν. Αιγαίο" εν όψει των αλλαγών που θα γίνουν στην ΚΑΠ (αυτή είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική...)

Σύμφωνα με σημεία της εισήγησής του σχετικά με την θαλάσσια Αλιεία,
               
Η αλιεία στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αποτελεί ένα δυναμικό κλάδο για τον πρωτογενή  τομέα και σημαντικό παράγοντα στην οικονομική ανάπτυξη .
Προσφέρει θέσεις εργασίας και απασχόλησης στον ντόπιο πληθυσμό, συμβάλλοντας σημαντικά στην κάλυψη θέσεων
εργασίας.
Η επαγγελματική αλιευτική δραστηριότητα στη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου βρίσκεται σε ύφεση εξαιτίας της μείωσης των αλιευμάτων, δεν παύει όμως να αποτελεί μια σημαντική πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους των νησιών μας.
Στον τομέα της θαλάσσιας αλιείας  εργάζονται σήμερα 2.203  σκάφη παράκτιας αλιείας και 36 σκάφη Μέσης Αλιείας. Οι απασχολούμενοι στα εν λόγω σκάφη ανέρχονται στα  4.700  άτομα και η παραγωγή των σκαφών σε περίπου 9.000 τόνους.  Στα υφιστάμενα έργα συμπεριλαμβάνεται και ο Τεχνητός Ύφαλος στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ των νήσων Καλύμνου – Κω.

Τα  κυριότερα προβλήματα της αλιείας  εστιάζονται  στα ακόλουθα:
Στην  έλλειψη δυνατότητας αύξησης της χωρητικότητας και  ισχύος μηχανών των αλιευτικών σκαφών. Στοιχεία απαραίτητα για την ανάπτυξη της παράκτιας αλιείας με την διεύρυνση των αλιευτικών πεδίων.
Στην  έλλειψη βασικών υποδομών  για τον ελλιμενισμό  των αλιευτικών σκαφών της περιοχής των υφιστάμενων  αλιευτικών  καταφυγίων  και στην  έλλειψη  χώρων ανέλκυσης– καθέλκυσης σκαφών.
Στη παράνομη αλιεία .
Στην έλλειψη  πλωτών  μέσων αστυνόμευσης  της Λιμενικών Αρχών  αλλά και  της στελέχωσής τους για την καλύτερη εξυπηρέτηση  της αλιευτικής τάξης της Περιφέρειας.
Στη δυσκολία μεταφοράς των αλιευμάτων στα εμπορικά κέντρα και κατά συνέπεια στη διακίνηση και στην εμπορία τους.
Στο τρόπο προμήθειας  καυσίμων με ατέλεια.
Στο ελλιπές πλαίσιο διαχείρισης και ελέγχου της αλιείας όπως  : α) προστατευόμενων ενδιαιτημάτων (κοραλιογενείς σχηματισμοί κ.λ.π).
β) προστατευόμενων ειδών, γ) αλίευσης και εμπορίας αλιευμάτων μικρότερων του ελάχιστου επιτρεπόμενου αλιεύσιμου μεγέθους.
δ) της ελεύθερης μη καταγεγραμμένης αλιευτικής παραγωγής.