Τετάρτη, Οκτωβρίου 16, 2013

τοπικό πρωτάθλημα μπάσκετ 2013 – 2014 από το δημοτικό γυμναστήριο

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του,
ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 2013 – 2014 
 
 
Ο Δημοτικός Αθλητικός Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Οργανισμός Σαντορίνης (Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ.) στα πλαίσια των αθλητικών δραστηριοτήτων διοργανώνει Τοπικό Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης .
Στο φετινό Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης του ΔΑΠΠΟΣ δήλωσαν και θα συμμετέχουν 14 ομάδες σε 2 Ομίλους .: Επαλαίμαχοι – Λιμεναρχείο –Πολεμική Αεροπορία – Αετός 1 – Αετός 2 – Λύκοι – Πυγολαμπίδες – Αφρός – Βουρβούλος – Two Brothers – Houston Rockets – Πανιώνιος ( Αντρών) – Πανιώνιος ( Εφήβων) – Παλαίμαχοι Πανιώνιου.

Α’  ΌΜΙΛΟΣ
Πανιώνιος (Ανδρών), Λιμεναρχείο, Πολεμική Αεροπορία, Αετός 2, Επαλαίμαχοι, Παλαίμαχοι Πανιώνιου, Two Brothers
Β’ ΌΜΙΛΟΣ
Πανιώνιος (Εφήβων), Λύκοι, Βουρβούλος, Houston Rockets, Αετός 1, Πυγολαμπίδες, Αφρός

Μετά από κλήρωση της 1ης αγωνιστικής που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΔΑΠΠΟΣ την Τρίτη 14/10/2013 προέκυψαν τα εξής παιχνίδια.:

1η Αγωνιστική  ΣΑΒΒΑΤΟ 19/10
17:00   Λιμεναρχείο – Πολεμική Αεροπορία    (Α’  Όμιλος)
18:30   Ηοuston Rockets – Αφρός (ΒΌμιλος)
20:00   Αετός 1 - Βουρβούλος (Β’  Όμιλος)

ΚΥΡΙΑΚΗ 20/10
17:00   Πανιώνιος (Εφήβων)  - Λύκοι (Β’  Όμιλος)
18:30   Πανιώνιος (Ανδρών)  - Two Brothers (Α’  Όμιλος)
20:00   Αετός 2 - Επαλαίμαχοι   (Α’  Όμιλος)

Ρεπό.: Παλαίμαχοι  Πανιώνιου (Α’  Όμιλος)
Πυγολαμπίδες (Β’  Όμιλος)


*Η ημερομηνίες και ώρες διεξαγωγής των παιχνιδιών θα ανακοινώνονται από το ΔΑΠΠΟΣ ανάλογα με το εάν υπάρξουν επίσημα παιχνίδια της ΕΣΣΚ ή της ΕΟΠΕ  στο Κλειστό Γυμναστήριο.

παρουσίαση του βιβλίου του κ Γιώργου Πίττα «ΤΑ ΚΑΦΕΝΕΙΑ της Ελλάδας» στην πλατεία του Πύργου (19.10)

Ο ΔΗΜΟΣ  ΘΗΡΑΣ και ο Πολιτιστικός Σύλλογος "ΕΣΤΙΑ ΠΥΡΓΟΥ ΚΑΛΛΙΣΤΗΣ", στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «2013 Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη» σας προσκαλούν το Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 10:30, στο παραδοσιακό καφενείο «Καντούνι», στην κεντρική πλατεία του Πύργου όπου ο κ. Γεώργιος Πίττας θα παρουσιάσει το βιβλίο του «ΤΑ ΚΑΦΕΝΕΙΑ της Ελλάδας».

ομιλία του κ. Σαμψών Κατσίπη στην “Εστία” του Πύργου με θέμα την “Γαστρονομική Χλωρίδα της Σαντορίνης και το Ημερολόγιο του Γεωργίου Βενετσάνου” (20.10)

Σύμφωνα με την πρόσκληση,   

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Εστία Πύργου Καλλίστης", μας προσκαλεί στην ομιλία του κ. Σαμψών Κατσίπη, Φυσιογνώστη, με θέμα: «Η Γαστρονομική Χλωρίδα της Σαντορίνης και το Ημερολόγιο του Γεωργίου Βενετσάνου» την Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 11.00, στο εντευκτήριο της Εστίας.

Η εκδήλωση εντάσσεται στην πρωτοβουλία "2013 Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη".

Για την "Εστία Πύργου Καλλίστης", ο πρόεδρος Ιάκωβος Ζώρζος, η Γενική Γραμματέας Κυριακή Φύτρου.

INVITATION - SAMPSON KATSIPIS'S LECTURE  

The “ESTIA” Cultural Centre, would like to invite you to the lecture by botanist Sampson Katsipis entitled “The Gastronomic Flora of Santorini and the Calendar of George Venetsanos”, at 11.00 am on Sunday, 20th October, 2013, at the Cultural Centre Hall.

The event is under the aegis of the initiative “2013 Year of Gastronomy in Santorini”.

The President of Estia, Iakovos B. Zorzos          
The Secretary Kyriaki Fytrou            

έκθεση ζωγραφικής στο πανηγυρόσπιτο της Οίας (24-31.10)

Το διάστημα  24 εως 31 Οκτωβρίου στο Πνευματικό Κέντρο "Πανηγυρόσπιτο" στην Οία θα πραγματοποιηθεί ομαδική έκθεση ζωγραφικής αξιόλογων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών με θέμα "Εικαστικές Γεύσεις".

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα έργα και τους καλλιτέχνες μπορείτε να επισκεφθείτε την σελίδα :

διαγωνισμός πρωτότυπης ιδέας για εκδήλωση 2014 από το Santorini of the past Cultural Village

Σύμφωνα με ανάρτηση στην σελίδα του, ο εκθεσιακός πολιτιστικός χώρος Santorini of the past Cultural Village στον Πύργο της Σαντορίνης, ζητά τις ιδέες και προτάσεις των φίλων του σχετικά με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που προγραμματίζει για το καλοκαίρι του 2014 αλλά και για το προσεχές διάστημα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Αγαπητοί φίλοι του Santorini of the past Cultural Village στο Facebook αν θέλετε και εσείς να συμβάλετε στο έργο μας,μπορείτε να μας προτείνετε κάποια πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα ιδέα για κάποια εκδήλωση ή άλλο πρόγραμμα που θα μπορούσαμε να οργανώσουμε στο χώρο μας.

Ο φίλος της σελίδας μας, του οποίου θα επιλεγεί η ιδέα και θα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμά μας για το 2014 θα κερδίσει ένα μοναδικό δώρο, το οποίο θα ανακοινωθεί σύντομα. Όσοι επιθυμείτε να λάβετε μέρος στο διαγωνισμό και να μας βοηθήσετε, στείλτε μας την ιδέα σας με μήνυμα στη σελίδα μας μαζί με το ονοματεπώνυμό σας και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας. Σκεφτείτε, προτείνετέ μας και κερδίστε!

δεκτή η τροπολογία με την οποία οι εποχικοί υπάλληλοι θα λαμβάνουν επίδομα ανεργίας διάρκειας 3,5 μηνών ακόμη κι αν έχουν ξεπεράσει το δεκαοκτάμηνο της επιδότησης την τελευταία 4ετία

Δεκτή έγινε από τον Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας  η τροπολογία που κατέθεσαν ο βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ.  Ν. Κυκλάδων κ. Παναγιώτης Ρήγας και  άλλοι 33 βουλευτές, σύμφωνα με την οποία οι εποχιακά απασχολούμενοι στον κλάδο του τουρισμού (ξενοδοχοϋπάλληλοι) καθώς και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους  θα έχουν την δυνατότητα να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας διάρκειας 3,5 μηνών, ανεξαρτήτως εάν ξεπέρασαν το 18μηνο της επιδότησης την τελευταία τετραετία, ώστε να μπορέσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους να αντιμετωπίσουν τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσής τους.

Η ρύθμιση αυτή είναι η καλύτερη δυνατή στη συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία και αποτελεί μέτρο κοινωνικής προστασίας χιλιάδων εποχικά εργαζομένων συμπολιτών μας την ώρα που η ανεργία στη χώρα μας κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Το πλήρες κείμενο της τροπολογίας, η οποία έγινε δεκτή,  έχει ως εξής: 

Με την παρούσα διάταξη ρυθμίζεται η επιδότηση των απασχολούμενων σε τουριστικά και άλλα εποχικά επαγγέλματα, οι οποίοι λόγω της επαναλαμβανόμενης, κατ’ έτος, επιδότησής τους λόγω ανεργίας έχουν συμπληρώσει τα 450 ημερομίσθια στην τελευταία 4ετία για το 2013 και τα 400 από το 2014, πριν την έναρξη της νέας επιδότησης (άρθρ. 39 του ν.3986/2011).

Με την προτεινόμενη ρύθμιση η παραπάνω κατηγορία ανέργων θα μπορέσει σε περίοδο οικονομικής κρίσης να ικανοποιήσει βασικές ανάγκες διαβίωσης. 


τοπικό παράρτημα της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου – προβληματισμός για την μειωμένη χρηματοδότηση των ΟΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Ιδιαίτερα ανησυχητικά για την τοπική Αυτοδιοίκηση είναι τα μηνύματα από το σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2014.

Καταρχάς διαπιστώνεται ένα κενό χρηματοδότησης της Αυτοδιοίκησης από τους Κεντρικούς Αυτοτελούς Πόρους (Κ.Α.Π.) της τάξεως των 200 έως 250 εκατομμυρίων.

Παράλληλα μετά από δέσμευση που είχε αναλάβει η Κυβέρνηση απέναντι στην Τρόικα το πρόγραμμα της ΣΑΤΑ, που αφορά καθαρά και μόνο στην εκτέλεση μικρών έργων στους δήμους μειώνεται κατά 53%. Αν αναλογιστεί κανείς ότι έχουν γίνει ήδη αλλεπάλληλες περικοπές τόσο στους Κ.Α.Π., όσο και στη ΣΑΤΑ τα τελευταία χρόνια, ουσιαστικά με τη νέα αυτή περικοπή θα υπάρξει πλήρης αδυναμία των Δήμων στον τομέα της εκτέλεσης μικρών έργων.

Ο Δήμαρχος Σύρου - Ερμούπολης και Πρόεδρος του Παραρτήματος Κυκλάδων της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Δεκαβάλλας δήλωσε ότι ‘’αν δεν ανατραπεί αυτή η απόφαση, - ιδιαίτερα σε ότι έχει να κάνει με το πρόγραμμα της ΣΑΤΑ -, οι συνέπειες για την ελληνική περιφέρεια θα είναι ιδιαίτερα δυσάρεστες έως καταστροφικές. Η καλή εικόνα που υπήρχε σε γενικές γραμμές στις τουριστικές περιοχές θα είναι αδύνατον να διατηρηθεί, όταν ο κάθε δήμος θα αδυνατεί, όχι μόνο να εκτελεί μικρά έργα, αλλά ακόμη και να φράζει λακκούβες. Επιβάλλεται η Κ.Ε.Δ.Ε να αντιδράσει έντονα, έτσι ώστε να ανατραπεί η παραπάνω δυσμενής εξέλιξη, επεσήμανε’’.

ανακοίνωση του Δήμου Θήρας προς τους αλιείς αλλά και τους καταναλωτές για την επανεμφάνιση του δηλητηριώδους ψαριού “λαγοκέφαλος” στην θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Ο Δήμος Θήρας ενημερώνει τους επαγγελματίες και ερασιτέχνες αλιείς για την παρουσία του ψαριού Λαγοκέφαλος, το οποίο συναντιέται στην ευρύτερη περιοχή και περιέχει μία δηλητηριώδη τοξίνη.
H πρώτη καταγραφή – αναφορά αλιευθέντος ατόμου του είδους Lagocephalus sceleratus στην περιοχή μας [θέση Πάνορμος Νάξου], έγινε την 01.10.2007 από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Σύμφωνα με ενημέρωση της Υπηρεσίας:
Αυτό το είδος περιέχει μία δηλητηριώδη  νευροτοξίνη, την τετραδοντοξίνη ισχυρότερη 1.250 φορές από το κυάνιο.

Αντίδοτο μέχρι σήμερα ΔΕΝ υπάρχει.

Το ψάρι αυτό έχει έλθει από την Ερυθρά θάλασσα μέσω της διώρυγας του Σουέζ και άρχισε να εξαπλώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο και φυσικά στην Ελλάδα και στην περιοχή μας.
Η υπηρεσία συνεχίζει από τις 01-10-2007 μέχρι και σήμερα την καταγραφή των αλιευμένων ατόμων αυτού του είδους, με μεγαλύτερο αυτό που αλιεύθηκε στον Απόλλωνα Νάξου με δίχτυα Άλτα (είδος μανωμένων διχτυών) στις 26-09-2013, από τον παράκτιο αλιέα κ. Νικολάκη Αντώνιο (ολικό βάρος 3,070 Kg, ολικό μήκος 0,70m), αλλά και τελευταία καταγραφή στις 27-09-2013 από τον ίδιο αλιέα στην ίδια θέση με ολικό μήκος 0,375 m και βάρος 0,642 Kg.

Όπως φαίνεται οι κλιματολογικές αλλαγές της Μεσογείου (αύξηση της θερμοκρασίας κλπ.) ευνοούν  την ανάπτυξη του είδους αυτού και στην περιοχή μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!

Μετά τα παραπάνω καλούνται:

Α) Οι αλιείς όλων των εργαλείων να δείχνουν την δέουσα προσοχή κατά την διαλογή των αλιευμάτων για εμπορία. Όλα τα άτομα αυτού του είδους να αποστέλλονται ΑΜΕΣΑ στην υπηρεσία μας για να γίνεται η καταγραφή τους με  απαραίτητα τα στοιχεία:
1.  Όνομα – Νηολ. –Αριθμός – ΑΜΑΣ Σκάφους.
2. Ημ/νία αλιείας – είδος αλιευτικών  εργαλείων.
3. Βάθος αλιείας, περιοχή αλιείας (γεωγραφικές συντεταγμένες).
4. Ονοματεπώνυμο αλιέα (με τηλέφωνο επικοινωνίας).

Οι ιχθυέμποροι να ελέγχουν για ύπαρξη  μικρών ατόμων Λαγοκέφαλου στο προς πώληση αλίευμα και ειδικά όταν εκτίθεται αλίευμα «μικρής Μαρίδας – Γόπας – Αθερίνας», που μπορεί να διαφύγει της προσοχής των αλιέων.

Οι εστιάτορες – καταναλωτές να δείχνουν επίσης την δέουσα προσοχή στην προσφορά «ως τηγανισμένων μικρών αλιευμάτων», όπως αναφέρονται πιο πάνω (μαριδάκι – γοπάκι – αθερίνα).


Για περισσότερες πληροφορίες  μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα του Τμήματος Αλιείας Νάξου της Περιφερειακής  Ενότητας Νάξου: 2285023990, 2285361455, 2285361456, 2285361456, 2285361457.

αναφορά Ν. Συρμαλένιου προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων με θέμα : αποκλεισμός της νήσου Θηρασιάς από την προκήρυξη διαγωνισμού

Ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Νικόλαος Συρμαλένιος κατέθεσε αναφορά το έγγραφο του Δήμου Θήρας της 15.10.2013 με αρ. πρωτ. 752 αλλά και το πρακτικό της συνεδρίασης του Δ.Σ Θήρας της 14.10.2013.

Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι  «Στη σχετική προκήρυξη Μειοδοτικού Διαγωνισμού για την Εξυπηρέτηση Δρομολογιακών Γραμμών με σύναψη Σύμβασης ή Συμβάσεων Ανάθεσης Δημόσιας Υπηρεσίας διάρκειας μέχρι 31-10-2014 δεν συμπεριλάβατε τη μέχρι σήμερα επιδοτούμενη ακτοπλοϊκή σύνδεσης Οίας - Θηρασίας, καταδικάζοντας με το χειρότερο τρόπο τους κατοίκους της Θηρασίας στην κοινωνική απομόνωση και στον οικονομικό μαρασμό.

Με την υπ’ αριθμό 416/14.10.2013 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας η θηραϊκή κοινωνία απαιτεί ομόφωνα τη διόρθωση της προκήρυξης και τη συμπερίληψη του επιδοτούμενου δρομολογίου Οίας – Θηρασίας, αποκαθιστώντας μία τεράστια αδικία και προλαμβάνοντας ενδεχομένως όσα δεινά αυτή η προκήρυξη επιφυλάσσει για τους συμπολίτες μας.»  


Επισυνάπτονται το  έγγραφο και το πρακτικό της συνεδρίασης. 

επιστολή Δήμου Θήρας στο Υπ. Ναυτιλίας για τον αποκλεισμό της Θηρασίας από την προκήρυξη διαγωνισμού για την εξυπηρέτηση δρομολογιακών γραμμών με σύναψη σύμβασης ανάθεσης Δημόσιας Υπηρεσίας

Σύμφωνα με το κείμενο,

Στη σχετική προκήρυξη Μειοδοτικού Διαγωνισμού για την Εξυπηρέτηση Δρομολογιακών Γραμμών με σύναψη Σύμβασης ή Συμβάσεων Ανάθεσης Δημόσιας Υπηρεσίας διάρκειας μέχρι     31-10-2014 δεν συμπεριλάβατε τη μέχρι σήμερα επιδοτούμενη ακτοπλοϊκή σύνδεσης Οίας - Θηρασίας, καταδικάζοντας με το χειρότερο τρόπο τους κατοίκους της Θηρασίας στην κοινωνική απομόνωση και στον οικονομικό μαρασμό.

Με την υπ΄ αριθμό 416/14.10.2013 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας η θηραϊκή κοινωνία απαιτεί ομόφωνα τη διόρθωση της προκήρυξης και τη συμπερίληψη του επιδοτούμενου δρομολογίου Οίας – Θηρασίας, αποκαθιστώντας μία τεράστια αδικία και προλαμβάνοντας ενδεχομένως όσα δεινά αυτή η προκήρυξη επιφυλάσσει για τους συμπολίτες μας.  

Παρακαλούμε όπως διενεργήσετε νέα Προκήρυξη Διαγωνισμού για την εξυπηρέτηση Δρομολογιακών Γραμμών με σύναψη Σύμβασης ή Συμβάσεων Ανάθεσης Δημόσιας Υπηρεσίας διάρκειας μέχρι 31-10-2014 περιλαμβάνοντας την ακτοπλοϊκή σύνδεση Οίας – Θηρασίας, λαμβάνοντας υπόψη σας ότι:

α) με το ανωτέρω δρομολόγιο Οίας - Θηρασίας γίνεται η μεταφορά ασθενών και επειγόντων περιστατικών καθώς και η μεταφορά μαθητών,
β) το τελευταίο μόνο εξάμηνο 20.500 πολίτες διακινήθηκαν, ενώ την τελευταία τριετία υπήρξε διπλασιασμός των μετακινούμενων ατόμων,
γ) με την κατάργηση της διασύνδεσης δεκάδες Θηρασιώτες εργαζόμενοι στη Σαντορίνη αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις δουλείες τους γιατί δεν έχουν τρόπο έγκαιρης μετάβασής τους προς αυτές,
δ) δεν είναι επιτρεπτό να αντιλαμβάνονται και να αντιμετωπίζονται οι πολίτες της Θηρασίας ως πολίτες δεύτερης και τρίτης κατηγορίας, καταστρατηγώντας τις βασικές αρχές του όρου ‘’νησιωτικότητα’’.

επιστολή Ιουλίας Καραμολέγκου Περιφερειακής συμβούλου στο προεδρείο του Π.Σ. στο ενδεχόμενο κατάργησης της επιδοτούμενης γραμμής Οίας-Θηρεσίας

Σύμφωνα με την επιστολή,

Πληροφορηθήκαμε σήμερα με μεγάλη μας έκπληξη και αγανάκτηση ότι έχει δρομολογηθεί η κατάργηση της επιδοτούμενης άγονης γραμμής Οίας-Θηρασίας καθότι δεν έχει συμπεριληφθεί στην υπ’αριθ. 3327.1/64/13 της 25-09-2013 προκήρυξης  του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου.
Το εν λόγω επιδοτούμενο δρομολόγιο αποτελεί αυτή τη στιγμή τη μοναδική πνοή ζωής για το νησί της Θηρασίας το οποίο απέχει μόλις ένα χιλιόμετρο από τη Σαντορίνη. Σε περίπτωση όμως που τεθεί σε ισχύ, η παραπάνω απόφαση θα οδηγήσει στον αποκλεισμό και εν τέλει στην πλήρη εγκατάλειψη του.

Άξιο λόγου στο εν λόγω ζήτημα αποτελεί ότι ουκ ολίγες οι φορές τα τελευταία χρόνια που προσπαθήσαμε στέλνοντας έγγραφα προς το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου και τον εκάστοτε Υπουργό με βασικό αίτημα την απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θηρασίας με τον Πειραιά καθώς είναι το μοναδικό νησί που δεν έχει αυτό το «προνόμιο». Διότι πλέον  έχουμε φθάσει σε σημείο να λέμε ότι είναι προνόμιο να έχει ένα νησί ακτοπλοϊκή σύνδεση με το κεντρικό λιμάνι της χώρας.

Φυσικά και οι εγκλήσεις μας δεν εισακούστηκαν ποτέ και το ενδεχόμενο να εισακουστούν είναι απλά κάτι το ουτοπικό.

Το παράδοξο όμως είναι, ότι οι ιθύνοντες παραβλέποντας τα ήδη πολλά υπάρχοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Θηρασίας αποφασίζουν ότι δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση έστω με την Σαντορίνη. Δεν τους ενδιαφέρει το ότι στη Θηρασία, δυστυχώς το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα δεν υπάρχει παρουσία ιατρού και η παραπάνω γραμμή λειτουργούσε πολλές φορές ως θαλάσσιο ασθενοφόρο και ως μοναδικός δίαυλος επικοινωνίας και ασφάλειας για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού. Αδιαφορούν για τους εργαζόμενους που διακινούνται καθημερινά και τους μαθητές που φοιτούν στη Σαντορίνη.

Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι το τελευταίο εξάμηνο μετακινήθηκαν με το συγκεκριμένο δρομολόγιο περίπου 20.500 άτομα. Ο αριθμός αυτός θεωρούμε ότι δικαιολογεί απόλυτα την συνέχεια της ύπαρξης του παραπάνω δρομολόγιου και σε καμία περίπτωση την κατάργηση αυτού.

Η Πολιτεία δυστυχώς  δεν σέβεται πλέον ούτε το ίδιο το Σύνταγμα το οποίο αναφέρεται ξεκάθαρα στην ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας. Πράττει, τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που ορίζει ο ρόλος της, οδηγώντας τα νησιά σε αφανισμό. Αναγκάζοντας τους νησιώτες να εγκαταλείψουν τον τόπο τους ώστε να επιβιώσουν.

Προτείνω λοιπόν να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα που ταλανίζει τους Θηρασιώτες και όχι μόνο και να εκδοθεί ανάλογο ψήφισμα το οποίο θα απευθύνεται προς τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου και στους Βουλευτές Κυκλάδων. 

συμμετοχή Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου στο συμβούλιο ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών

Την επιτακτική ανάγκη εξεύρεσης των πόρων, προκειμένου να μην περικοπούν δρομολόγια τόσο στις γραμμές της Δωδεκανήσου όσο και των Κυκλάδων εξέφρασε στην τοποθέτηση του στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.

Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου, που υπήρξε πάντοτε στυλοβάτης της εθνικής οικονομίας,  απαιτεί να διατεθούν  επιπλέον πόροι για την κάλυψη των άγονων γραμμών  οι οποίοι είναι ελάχιστοι σε σχέση με τα επιπλέον έσοδα που εισπράχθηκαν φέτος λόγω της αύξησης του τουριστικού ρεύματος στα νησιά μας.

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα της επιεικώς απαράδεκτης διαχρονικά πολιτικής της πολιτείας απέναντι στον νησιωτικό χώρο αποτελεί η διάθεση δισεκατομμυρίων για  Οδικά δίκτυα στην Ηπειρωτική Ελλάδα» τόνισε ο κ. Μαχαιρίδης.

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του  είπε πως θα πρέπει να γίνει πλέον συνείδηση ότι πέραν των άλλων είναι και εθνική υποχρέωση της πολιτείας να αφουγκραστεί την κραυγή του νησιώτη ο οποίος βιώνει καθημερινά στο πετσί του την απαξίωση και σημείωσε ότι  καταπατήθηκαν τόσο οι πρόνοιες του Συντάγματος όσο και των ευρωπαϊκών κανονισμών που προβλέπουν σαφώς ειδική μέριμνα για τα νησιά καθώς και άσκηση ειδικών πολιτικών σε αυτά.

«Τα νησιά του Αιγαίου όπως η Κάρπαθος με το Διαφάνι, η Θηρασιά και η Ανάφη,  το Αγαθονήσι  και το Καστελλόριζο δεν μπορούν να εκλιπαρούν εσαεί την ελεημοσύνη του κεντρικού κράτους. Είμαστε Ακρίτες που εισφέρουμε στην εθνική οικονομία και δεν επαιτούμε  αλλά απαιτούμε να μην συμβάλλετε σαν όργανο με τις αποφάσεις σας στον μαρασμό των νησιών μας» ανέφερε ο Περιφερειάρχης στη διάρκεια του λόγου του.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Μαχαιρίδης πρότεινε τα εξής:
•           Την εβδομαδιαία ακτοπλοϊκή σύνδεση της Κάρπαθου και της Κάσου με τον Πειραιά.
•           Την προσέγγιση από το πλοίο που εκτελεί το δρομολόγιο Ρόδος-Ηράκλειο, τουλάχιστον στο ένα δρομολόγιο του, και του λιμανιού στο Διαφάνι.
•           Την εξακολούθηση της διασύνδεσης της Ανάφης με τον Πειραιά.
•           Να μην υπάρξει μείωση στην τακτικότητα των δρομολογίων για τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα καθώς είναι οι ελάχιστες δυνατές για την εξασφάλιση της επιβίωσης των νησιών.

Πρότεινε ακόμη πως θα μπορούσε μέρος από τα έσοδα των διοδίων στα Οδικά δίκτυα να διατεθεί για τις άγονες γραμμές ώστε να μην υπάρξουν περικοπές δρομολογίων, λέγοντας ότι δεν μπορεί η πολιτεία να επιδοτεί απλόχερα το Μετρό, τον Προαστιακό, τις αστικές συγκοινωνίες , τα ΚΤΕΛ και να κάνει ‘οικονομία’ μόνο στις άγονες γραμμές της νησιωτικής χώρας.

Επιπλέον τόνισε πως ζητούμενο είναι και ο συντονισμός των μεταφορικών μέσων, ακτοπλοϊκών και αεροπορικών. Παραδείγματος χάριν δεν  εξυπηρετεί επιδοτούμενα πλοία να είναι δρομολογημένα και να εκτελούν  δρομολόγια την ίδια ημέρα που εκτελούν τα ελεύθερα πλοία.

Σημείωσε ακόμη πως μπορούμε και πρέπει να προγραμματίσουμε τα δρομολόγια πλοίων και αεροπλάνων ούτως ώστε να μην υπάρχει ημέρα που να μην υπάρχει μεταφορικό μέσο  το οποίο να εξυπηρετεί τη μετακίνηση των νησιωτών.

Τέλος, ο Περιφερειάρχης επέμεινε ότι θα πρέπει να υπάρξει έγκαιρος προγραμματισμός των δρομολογίων  για την επόμενη τουριστική περίοδο με ανάρτησή του στο διαδίκτυο και μη τροποποιούμενος ώστε να εξυπηρετηθεί με τον καλύτερο τρόπο ο προγραμματισμός των επισκεπτών των νησιών μας καθώς ο τουρισμός, όντας η βαριά μας βιομηχανία, αναμένεται τον επόμενο χρόνο να παρουσιάσει αύξηση πάνω από 15% που όμως απαιτεί τη γνωστοποίηση του ακτοπλοϊκού χάρτη και των πλοίων. 

τοπικό παράρτημα Κυκλάδων της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου για την συνεδρίαση του Συμβούλιου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών

Για δέκα (10) περίπου ώρες συνεδρίαζε το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ.) με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιάννη Μαχαιρίδη, που εκπροσωπεί την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας και του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης Γιάννη Δεκαβάλλα, που εκπροσωπεί την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.

Τόσο ο Περιφερειάρχης όσο και ο Δήμαρχος έθεσαν θέμα σε σχέση με τις πιστώσεις που διατίθενται κάθε χρόνο από το Υπουργείο Οικονομικών για τις άγονες γραμμές. Όπως παρατήρησαν, κάθε χρόνο κόβονται πιστώσεις, καθώς και γραμμές δημοσίου συμφέροντος, στο πλαίσιο της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής, χωρίς να υπολογίζεται ότι έχουμε να κάνουμε με τις ανάγκες ανθρώπων. ‘’Οι νησιώτες πρέπει επιτέλους να τύχουν της ίδια αντιμετώπισης που έχουν από την πλευρά της Πολιτείας οι κάτοικοι της ηπειρωτικής Ελλάδας, τη στιγμή μάλιστα κατά την οποία ειδικά το Νότιο Αιγαίο συνεισφέρει στη διαμόρφωση του Α.Ε.Π. τα μέγιστα,  μόνο από τον τουρισμό’’, κατέληξαν οι κύριοι Μαχαιρίδης και Δεκαβάλλας.

Στη συνέχεια πρότειναν να εκδοθεί απόφαση του οργάνου με την οποία να επισημαίνονται όλα τα παραπάνω και να ζητηθεί από την Κυβέρνηση η έμπρακτη στήριξη προς τους κατοίκους της νησιωτικής χώρας. Το Σ.Α.Σ. ψήφισε τελικά ομόφωνα την πρόταση του Περιφερειάρχη και του Δήμαρχου, που θα πρέπει να σημειωθεί ότι γίνεται για πρώτη φορά κάτι τέτοιο, αφού το Συμβούλιο πέρα από τα τυπικά θέματα της ημερήσιας διάταξης, ουδέποτε είχε υπεισέλθει σε τέτοιου είδους διεκδικήσεις.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα που αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Σ.Α.Σ. ήταν η δρομολόγηση του ‘’ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ’’ στη γραμμή Πειραιά – Σύρου – Μυκόνου – Ικαρίας – Φούρνων – Σάμου, από 15-6-2014 έως 15-9-2014.

Στην απόφαση αυτή μειοψήφησε ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, υποστηρίζοντας ότι η γραμμή θα πρέπει να υπάρχει καθ΄ όλη τη δρομολογιακή περίοδο, δηλαδή από 1-11-2013 μέχρι την 31-10-2014, όπως αρχικά είχε ζητήσει η Hellenic Seaways. Η πλειοψηφία του συμβουλίου αναγκάστηκε να συμβιβαστεί και να περιορίσει το χρονικό διάστημα της γραμμής , μόνο για το καλοκαίρι, εξαιτίας της διένεξης που δημιουργήθηκε μεταξύ της Ν.Ε.Λ. που δραστηριοποιείται στη γραμμή και της εταιρείας Hellenic Seaways.


τοπικό παράρτημα Κυκλάδων της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου – συνάντηση αντιπροσωπείας αιρετών της με τον Υπ. Υγείας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη πραγματοποίησε χθες 16 Οκτωβρίου, αντιπροσωπεία  αιρετών της  Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρό της κο Γιάννη Δεκαβάλλα Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, μετά από αίτημά τους, για να συζητηθούν με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημόσιες δομές υγείας, στα νησιά μας στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα.

Η  Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου καταγράφοντας αναλυτικά και ανά νησί τη στελέχωση και τις υποδομές των μονάδων υγείας διαπίστωσε ότι αν εξαιρέσουμε τη βελτίωση των κτιριακών υποδομών, αυτές έχουν πολύ μεγάλα προβλήματα, τόσο υποστελέχωσης σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όσο και οικονομικά προβλήματα συντήρησης και προμηθειών. Οι ελλείψεις αυτές έχουν δημιουργήσει ένα έντονο αίσθημα ανασφάλειας στους νησιώτες μας, για το λόγο αυτό θα πρέπει η πολιτεία συνυπολογίζοντας και το αίσθημα απομόνωσης, με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τις θαλάσσιες συγκοινωνίες και ειδικότερα τα μικρά νησιά μας, να πάρει όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα που θα οδηγήσουν στην ενίσχυση της υγειονομικής τους κάλυψης.

Αναγνωρίζουμε ως αιρετοί τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, αλλά θα πρέπει να αναγνωριστεί επίσης η γεωφυσική ιδιομορφία του χώρου μας και η συνεισφορά του νότιου αιγαίου στο Α.Ε.Π. της χώρας μας.

Οι βασικές προτάσεις οι οποίες κατατέθηκαν από την αντιπροσωπεία των αιρετών στον Υπουργό ήταν:

•           Οικονομικά και θεσμικά κίνητρα (σε αγροτικούς και ιατρούς γενικής ιατρικής (π.χ. επί πλέον μοριοδότηση για πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ).
•           Όσοι υπηρετήσουν για 3 χρόνια σε νησιά να μπαίνουν άμεσα στην ειδικότητα.
•           Εξασφάλιση στέγης στους γιατρούς των νησιών.
•           Υιοθέτηση Νοσοκομείων κ΄ Κ.Υ. από Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία.
•           Ανάπτυξη της τηλεϊατρικής και σύνδεση μικρών νησιών με κέντρα αναφοράς.
•           Να λαμβάνεται υπόψη ο υπερδιπλασιασμός του πληθυσμού για τη στελέχωση των δομών υγείας.
•           Δημιουργία δύο πλωτών Κ.Υ. για παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών στα μικρά νησιά.
•           Δημιουργία συστήματος αεροδιακομιδής, υγειονομικό αεροπλάνο και πλωτά υγειονομικά μέσα σε συνεργασία με την Τ.Α.
•           Στα νησιά Ν. Αιγαίου γενικότερα απαιτείται ένα διαφορετικό σύστημα υγείας σε σχέση με τη νησιωτική Ελλάδα. (Αξιοποίηση και εφαρμογή του άρθρου 101 του Συντάγματος).

Μετά και τον διάλογο που αναπτύχθηκε μεταξύ των αιρετών και του Υπουργού ο κος Γεωργιάδης δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν στον καλύτερο δυνατό βαθμό τα προβλήματα υγείας του νησιωτικού χώρου.

Δεσμεύτηκε επίσης, ότι άμεσα θα καταθέσει διατάξεις σε νομοσχέδιο του Υπουργείου του, οι οποίες θα προβλέπουν:

Α) την υποχρεωτικότητα θητείας για τους αγροτικούς γιατρούς.
Β) οι αγροτικοί γιατροί οι οποίοι θα υπηρετήσουν στη νησιωτική Ελλάδα, θα λαμβάνουν περισσότερα μόρια από το ΑΣΕΠ.
Γ) θα δοθεί η νομοθετική δυνατότητα στους δήμους να αντιμετωπίζουν δαπάνες στέγασης και σίτισης των αγροτικών γιατρών, οι συμβάσεις των επικουρικών γιατρών από ετήσιες θα μετατραπούν σε τριετείς και τέλος
Δ) θα δίνεται η δυνατότητα στους γιατρούς να συνυπηρετούν στο ίδιο νησί με το σύζυγο ή τη σύζυγο τους.

Στη συνάντηση με τον Υπουργό εκτός από τον κο Δεκαβάλλα, από τις Κυκλάδες παραβρέθηκαν οι Δήμαρχοι Νάξου & Μικρών Κυκλάδων κος Μαργαρίτης Εμμανουήλ, Τήνου κος Κροντηράς Παναγιώτης, Μήλου κος Δαμουλάκης Γεράσιμος, Σίφνου κος Μπαμπούνης Ανδρέας, και Σερίφου κος Αντωνάκης Αντώνιος, καθώς και η δημοτική σύμβουλος Ρενέρη Φανή. Ενώ από τα Δωδεκάνησα παραβρέθηκαν οι δήμαρχοι, Αστυπάλαιας, Καρπάθου, Λέρου, Λειψών και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Κω, κ.κ. Νικηταράς και Κυρίτσης.             

δεν θα συμμετάσχει στις επόμενες εκλογές για την αυτοδιοίκηση ο πρώην έπαρχος Χρύσανθος Ρούσσος

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του,

Επειδή δέχθηκα αρκετά τηλεφωνήματα για συμμέτοχη μου στις επικείμενες Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές, έχω να Δηλώσω τα εξής.

ΟΎΤΕ ΣΥΜΜΕΤΕΊΧΑ ΣΕ ΚΑΜΊΑ ΣΥΓΚΈΝΤΡΩΣΉ η ΣΎΝΑΞΗ ΥΠΟΨΉΦΙΩΝ, ΟΎΤΕ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΆΣΧΩ, ΟΎΤΕ ΠΡΌΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΜΠΛΑΚΏ, ΕΊΤΕ ΜΕ ΈΜΜΕΣΟ Η ΆΜΕΣΟ ΤΡΌΠΟ ΜΕ ΚΑΝΈΝΑΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΌ, ΟΎΤΕ ΘΑ ΔΗΛΏΣΩ ΓΙΑ ΚΑΝΈΝΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΉΡΙΞΉ ΜΟΥ...
ΌΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΨΉΦΙΟΊ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΆΣΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΕΊΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΈΣ ΕΊΝΑΙ ΓΙΑ ΜΈΝΑ ΆΞΙΟΙ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΩΝ
Η ΔΙΚΉ ΜΟΥ ΕΥΧΉ ΣΕ ΌΛΟΥΣ ΕΊΤΕ ΕΊΝΑΙ ΥΠΟΨΉΦΙΟΙ ΔΉΜΑΡΧΟΙ ΕΊΤΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟΊ ΣΎΜΒΟΥΛΟΙ ΕΊΤΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΊ ΣΎΜΒΟΥΛΟΊ...  ΕΊΝΑΙ ΚΑΛΉ ΕΠΙΤΥΧΊΑ..!!!
ΔΗΛΏΝΩ ΔΕ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΆ ΌΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΊΜΑΙ ΥΠΟΨΉΦΙΟΣ ΜΕ ΚΑΝΈΝΑΝ.
ΔΕΝ ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΏ........ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ ΌΛΟΥΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΣΕΒΑΣΤΟΎΝ ΤΗΝ ΕΠΙΘΥΜΊΑ ΜΟΥ....!!!!

το δρομολόγιο Αθήνα – Σαντορίνη μεταξύ των όσων κρίνονται από την αρμόδια επιτροπή της ΕΕ στο πλαίσιο της εξαγοράς της Ολυμπιακής από την Aegean

Την έγκρισή της στην εξαγορά της Olympic Air από την Aegean Airlines έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής και αρμόδιος για την πολιτική ανταγωνισμού, Xoακίν Αλμούνια δήλωσε : «Είναι σαφές ότι, εξαιτίας της συνεχιζόμενης ελληνικής κρίσης και δεδομένης της ιδιαίτερα δύσκολης οικονομικής κατάστασης που αντιμετωπίζει, η Olympic θα ήταν αναγκασμένη, σε κάθε περίπτωση, να εγκαταλείψει την αγορά σύντομα. Ως εκ τούτου, εγκρίναμε τη συγκέντρωση δεδομένου ότι δεν έχει καμία πρόσθετη αρνητική επίπτωση στον ανταγωνισμό».

Τον Ιούλιο του 2011 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε απορρίψει το αίτημα συγχώνευσης των δύο εταιρειών, με την αιτιολογία ότι θα δημιουργούνταν συνθήκες μονοπωλίου στην ελληνική αγορά. Ωστόσο, από τότε έως σήμερα έχει μεσολαβήσει ένας «οικονομικός αιώνας», καθώς η μακροχρόνια ύφεση κατέστησε αναγκαίο το «merger».

Ο παράγοντας που έλαβε σοβαρά υπόψη η Επιτροπή Ανταγωνισμού σχετίζεται με το γεγονός ότι εάν η απόφαση ήταν απορριπτική, η Olympic Air- της οποίας ποσοστό 20% θα περιερχόταν στην Aegean- θα βρισκόταν αντιμέτωπη με το «λουκέτο».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η DG τον τελευταίο χρόνο έχει πραγματοποιήσει εξαντλητικό έλεγχο. Στο πλαίσιο αυτό, τουριστικοί φορείς τοπικών αγορών, ανά την Ελλάδα, κλήθηκαν να περιγράψουν στους Κοινοτικούς τις πιθανές επιπτώσεις που θα δημιουργούνταν στην αγορά από τη συγχώνευση των δύο εταιρειών.

Επιπλέον, ο αριθμός των διαδρομών που εξυπηρετούν η Aegean και η Olympic μειώθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Όταν η Επιτροπή απαγόρευσε την προηγούμενη προσπάθεια της Aegean να εξαγοράσει την Olympic το 2011, οι εταιρείες εκτελούσαν ανταγωνιστικά δρομολόγια σε 17 διαδρομές, εκ των οποίων εννέα δημιουργούσαν προβλήματα ανταγωνισμού (βλ. IP/11/68). 

Σήμερα, η Aegean και η Olympic εκτελούν ανταγωνιστικά δρομολόγια σε επτά διαδρομές, εκ των οποίων οι ακόλουθες πέντε εξυπηρετούνται μόνον από αυτές: Αθήνα – Χανιά, Αθήνα – Μυτιλήνη, Αθήνα – Σαντορίνη, Αθήνα – Κέρκυρα (η Aegean εκτελεί δρομολόγια μόνο τον καλοκαίρι), Αθήνα – Κως (η Aegean εκτελεί δρομολόγια μόνο τον καλοκαίρι).

Εξαιτίας της ελληνικής κρίσης, η ζήτηση επιβατικών πτήσεων εσωτερικού με αναχώρηση από την Αθήνα μειώθηκε κατά 26%: από 6,1 εκατομμύρια επιβάτες το 2009 σε 4,5 εκατομμύρια το 2012. Η μείωση αυτή συνεχίστηκε και το πρώτο εξάμηνο του 2013 (6,3% μείωση σε σχέση με το προηγούμενο έτος).

Σύμφωνα με μέρος των ανακοινώσεων της Aegean,

Μεγαλώνουμε και καλούμαστε να γίνουμε ακόμα καλύτεροι, να στηρίξουμε ακόμα περισσότερο την Περιφέρεια και να διασφαλίσουμε ποιοτική πρόσβαση και στο πιο μικρό νησί της Ελλάδας. Οι οικονομίες κλίμακος θα μας επιτρέψουν να προσφέρουμε ακόμη πιο χαμηλούς ναύλους στο εσωτερικό, ιδιαίτερα προς τα μικρά νησιά της χώρας.

Η εταιρεία θα παραθέσει Συνέντευξη Τύπου στις 23 Οκτωβρίου 2013 για την παρουσίαση του γενικότερου σχεδιασμού των υπηρεσιών  της, όπως διαμορφώνεται μετά την εξαγορά, αλλά και του προγράμματος του 2014.

Πηγή: www.capital.gr 

το Υπουργείο Εργασίας ενώνει τις δυνάμεις του, μετεγκαθίσταται, και γυρίζει σελίδα

Ένας ιστορικός κύκλος για το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες, καθώς μετά από 60 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας, το κτίριο της οδού Πειραιώς 40 κλείνει τις πόρτες του για τον κόσμο και τους εργαζόμενους του από τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου και οι υπηρεσίες του μεταφέρονται στο κτίριο επί της οδού Σταδίου 29.

Αυτή η μετεγκατάσταση, μέρος ενός συγκροτημένου σχεδιασμού συστεγάσεων και μιας ευρύτερης στεγαστικής πολιτικής του υπουργείου αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντικές εξοικονομήσεις ύψους 8 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 24 εκατ. ευρώ που δαπανούσε ετησίως, αλλά και σε μια πιο λειτουργική χωροταξική κατανομή των υπηρεσιών του. 
Κυριότερα, όμως, δημιουργούνται σημαντικές οικονομίες κλίμακας, καθώς το υπουργείο Εργασίας «ενώνει» τις δυνάμεις του – των υπηρεσιών απασχόλησης με αυτές της κοινωνικής ασφάλισης – προκειμένου με μεγαλύτερη συνοχή και αποτελεσματικότητα να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους της χώρας.  

Αυτή η αλλαγή σελίδας για το υπουργείο και το ανθρώπινο δυναμικό του συντελείται την ίδια στιγμή που οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και οι οργανωτικές αλλαγές («Εργάνη», «Ήλιος», «Αριάδνη», «Εστία» και σύντομα ο «Άτλας») που εφαρμόζονται ένα χρόνο τώρα, έχουν αλλάξει και θα βελτιώσουν ακόμη περισσότερο το πρόσωπο του υπουργείου Εργασίας στην κοινωνία και τον πολίτη.

Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας απαντώντας στις προκλήσεις των καιρών εκσυγχρονίζεται, τολμάει τις διαρθρωτικές αλλαγές και δομικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται, μειώνει τα ελλείμματα και τις δαπάνες του, «αυξάνει ταχύτητες» στο πλαίσιο μίας πιο σύγχρονης και χρηστής δημόσιας διοίκησης και ανοίγει έναν νέο κύκλο προσφοράς στον έλληνα πολίτη. 

παρέμβαση υπουργού Εργασίας στο Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης στο Λουξεμβούργο

Μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι,

Απαραίτητο βήμα για την ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης είναι η σωστή παρακολούθηση και ανάλυση της κοινωνικής κατάστασης και η διάγνωση των αναγκών της αγοράς εργασίας, καθώς και ο έγκαιρος εντοπισμός των ανισορροπιών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η δημιουργία και η καθιέρωση στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου ενός Πίνακα Αποτελεσμάτων/Απόδοσης [scoreboard] με βασικούς κοινωνικούς δείκτες και δείκτες απασχόλησης συνεισφέρει στο συντονισμό και βελτίωση των πολιτικών. Αλλά συμφωνούμε πως θα πρέπει να εξετάζεται παράλληλα με τα ήδη διαθέσιμα εργαλεία για τη σωστή ερμηνεία των αποτελεσμάτων, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες των κρατών-μελών και χωρίς να δημιουργεί ή επιβάλλει επιπλέον διαδικασίες.

Επίσης κρίσιμο είναι να λάβουμε υπόψη τα σήματα που εκπέμπουν οι δείκτες. Και να κινηθούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να μετατραπούμε σε ένα δυσκίνητο όργανο που απλώς θα διαπιστώνει καταστάσεις. Οι δείκτες αυτοί, θα πρέπει:

Να λειτουργήσουν σαν ξυπνητήρι άμεσης παρέμβασης, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.
Τη μάχη με την κρίση φαίνεται ότι την κερδίζουμε. Το τίμημα, όμως, ήταν μεγάλο καθώς άφησε πίσω της εκατομμύρια άνεργους και άπορους σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ήταν τα θύματα της κρίσης και σε αυτούς οφείλουμε πολλά. Δεν μπορούμε να τους αφήσουμε αβοήθητους στο πεδίο της μάχης και τώρα και στο μέλλον.

Περάσαμε πολλά και δύσκολα, κυρίως οι χώρες του νότου, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Όμως σήμερα, μπορώ να σας μεταφέρω ότι το 2014 θα είναι η πρώτη χρονιά ανάκαμψης με μηδενισμό της ύφεσης και το πέρασμα σε τροχιά ανάπτυξης. Αλλά και ότι η ανεργία θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται
Για αυτό τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι ανάγκη να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας. Σε δύο κατευθύνσεις: Κοινωνική συνοχή και ανάπτυξη. Μια ανάπτυξη όμως που δε θα είναι γυμνή -και εννοώ τον κίνδυνο της άεργης ανάπτυξης [jobless growth]-, αλλά μια ανάπτυξη που θα συνοδεύεται από δημιουργία θέσεων εργασίας (job creation).  

συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι έλεγχοι των Υπηρεσιών Τροχαίας σε όλη την επικράτεια, στα σχολικά λεωφορεία

Από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ελέγχθηκαν συνολικά (6.730) σχολικά λεωφορεία, ενώ βεβαιώθηκαν (343) παραβάσεις αντίστοιχα

Οι κυριότερες αφορούν στην παραβίαση του ορίου ταχύτητας, τον ταχογράφο, την έλλειψη των προβλεπόμενων μέσων-ειδών και τη στέρηση άδειας οδήγησης.

Στο πλαίσιο του ευρύτερου επιχειρησιακού σχεδιασμού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, η Διεύθυνση Τροχαίας προγραμμάτισε και υλοποίησε με εντατικούς ρυθμούς, συντονισμένους και στοχευμένους ελέγχους σε σχολικά λεωφορεία, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου, σε όλη την επικράτεια.

Συγκεκριμένα, από την αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς (χρονικό διάστημα από 11.09 έως 11.10) εξειδικευμένα συνεργεία των Υπηρεσιών Τροχαίας, που συγκροτήθηκαν σε όλη τη χώρα, διενήργησαν ελέγχους σε (6.730) σχολικά λεωφορεία, στο πλαίσιο των οποίων βεβαιώθηκαν συνολικά (343) παραβάσεις.

εορτασμός της «Ημέρας της Ελληνικής Αστυνομίας» και του Προστάτη του Σώματος, Μεγαλομάρτυρα Αγίου Αρτεμίου (20.10)

Με Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας δεν θα πραγματοποιηθούν δεξιώσεις, σε όλη τη χώρα, ενώ συμβολικό χρηματικό ποσό θα διατεθεί στην αγορά και παροχή τροφίμων για τις ανάγκες της  Μ.Κ.Ο. «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.


Ο φετινός εορτασμός της «Ημέρας της Ελληνικής Αστυνομίας» και του Προστάτη του Σώματος, Μεγαλομάρτυρα Αγίου Αρτεμίου θα πραγματοποιηθεί κατά το διήμερο 19 - 20 Οκτωβρίου 2013, τόσο στην Αθήνα, όσο και στις έδρες των Αστυνομικών Διευθύνσεων σε όλη τη χώρα.

Τρίτη, Οκτωβρίου 15, 2013

σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ ΔΕΗ Α.Ε. και Δήμου Θήρας

Η ΔΕΗ Α.Ε., οι Δημοτικές Αρχές και οι κάτοικοι του Δήμου Θήρας, τον Αύγουστο του 2013, κλήθηκαν να διαχειριστούν τις συνέπειες μιας πρωτοφανούς και εξαιρετικά πολύπλοκης βλάβης, η οποία προκλήθηκε από καταστροφική πυρκαγιά στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του νησιού.

Αποτέλεσμα της συνεργασίας και των εποικοδομητικών συνομιλιών που ακολούθησαν ήταν η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ Α.Ε. να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Επιχείρησης, πρωτοβουλίες και δράσεις  που έχουν ως στόχο την αρωγή της περιβαλλοντικής, αισθητικής και πολιτιστικής ανάπτυξης της Θήρας ως παγκόσμιου τουριστικού προορισμού.

Στο πλαίσιο αυτό η ΔΕΗ Α.Ε. σύναψε σύμφωνο συνεργασίας με το Δήμο Θήρας αναλαμβάνοντας τη χρηματοδότηση έργων υποδομών και ενεργειών, που προσδιορίστηκαν από κοινού με το Δήμο Θήρας.

Το σύμφωνο συνεργασίας παρουσιάστηκε από τον Δήμαρχο Θήρας στο Σύλλογο Εμπόρων Θήρας, την Ένωση Ξενοδόχων Θήρας, στο Σωματείο Τουριστικών Καταλυμάτων «Η Ατλαντίδα», στο Επαγγελματικό Σωματείο ιδιοκτητών και εκμεταλλευτών ενοικιαζόμενων δωματίων ξενοδοχείων-τουριστικών πρακτορείων και τουριστικών επαγγελμάτων Σαντορίνης, στο Σύλλογο Εστιατόρων Θήρας και στο Σωματείο τουριστικών επιχειρήσεων Νότιας Σαντορίνης, οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη διαχείριση του θέματος.

Κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες για τα τεχνικά κλιμάκια της ΔΕΗ Α.Ε., τις Τοπικές Αρχές, τους φορείς, τους κατοίκους και επιχειρηματίες, από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης του συμβάντος, έγινε προσπάθεια ώστε να υπάρξει η αμεσότερη και η μέγιστη δυνατή ελαχιστοποίηση της ζημίας και της ταλαιπωρίας των πολιτών.

Με τη συνεργασία ΔΕΗ, Δημοτικών Αρχών και εκπροσώπων τοπικών φορέων, μέσα από συνεχή διάλογο αναγνωρίστηκαν οι πολλές και διαφορετικές προκλήσεις, τις οποίες διαχειρίστηκαν ο καθένας από τη δική του μεριά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σε αυτό το πνεύμα συνεργασίας προέκυψαν και συζητήθηκαν παράλληλα διαχρονικά ζητήματα και προβλήματα που εντατικοποιήθηκαν ειδικότερα την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Ο Δήμαρχος Θήρας κ. Αναστάσιος Νικόλαος Ζώρζος δήλωσε: «Στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, η γενικευμένη διακοπή ρεύματος έθεσε το διεθνούς φήμης νησί της Σαντορίνης σε εξαιρετικά δυσχερή θέση. Οι Υπουργοί Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Τουρισμού, ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε., ο Περιφερειάρχης και άλλοι πολιτειακοί παράγοντες κλήθηκαν από το Δήμο Θήρας να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Φαινόμενα σαν αυτό θα πρέπει να αποκλειστούν με στρατηγική, υποδομές, με υπευθυνότητα και όχι με ευχολόγια.  Η σύναψη του Συμφώνου Συνεργασίας αποδεικνύει την ενεργή συμπαράσταση και την υπεύθυνη ανάληψη της κοινωνικής ευθύνης της ΔΕΗ Α.Ε.»

Από την πλευρά της ΔΕΗ Α.Ε. ο  Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος κ. Αρθούρος Ζερβός δήλωσε: «Μπορεί αυτή η πρωτοφανούς μεγέθους καταστροφική πυρκαγιά που προκάλεσε σοβαρές βλάβες στη λειτουργία του σταθμού παραγωγής της ΔΕΗ στη Θήρα να αντιμετωπίσθηκε με το αμεσότερο και καλύτερο τρόπο, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και πρακτικές από την Επιχείρηση, αλλά ουδείς μπορεί να αρνηθεί  πως δεν επήλθε αναστάτωση στην περιοχή και ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η Θήρα αποτελεί τον κορυφαίο τουριστικό προορισμό διεθνώς.

Με αυτά τα δεδομένα και με την κοινωνική ευαισθησία που ιστορικά διακρίνει το σύνολο των ενεργειών της  ΔΕΗ Α.Ε., η Επιχείρηση μέσα από το πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης ανέλαβε τη χρηματοδότηση έργων υποδομών και ενεργειών που προσδιορίστηκαν από κοινού με το Δήμο, με στόχο την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη του νησιού. Το σύμφωνο συνεργασίας με το Δήμο Θήρας είναι ακόμα μια απόδειξη και προσφορά στη μεγάλη παράδοση εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της ΔΕΗ Α.Ε., διαχρονικά». 

σημαντικά έργα και ενέργειες χρηματοδοτεί η Δ.Ε.Η.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Ο Δήμαρχος Θήρας Αναστάσιος – Νικόλαος Ζώρζος είναι στην ευχάριστη θέση να δώσει στη δημοσιότητα τον πλήρη κατάλογο των έργων υποδομής και ενεργειών που θα χρηματοδοτήσει η ΔΕΗ ΑΕ από πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της και που στοχεύουν στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της Σαντορίνης.

Τα έργα και οι ενέργειες αυτές είναι αποτέλεσμα εποικοδομητικής και παραγωγικής  διαπραγμάτευσης ώστε να αξιοποιηθεί στο μέγιστο δυνατό η πρόθεση της Δ.Ε.Η. να προσφέρει αντισταθμιστικά οφέλη στη Θηραϊκή Κοινωνία μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε στο νησί από τις διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος τον περασμένο Αύγουστο.

Ο πίνακας έργων έχει ως εξής:

1.         Αποκατάσταση κτιρίου Έξω Γωνιάς (Γεωλογικό Μουσείο)
2.         Διαμόρφωση πλατείας Εμπορείου
3.         Προμήθεια και τοποθέτηση συνθετικού χλοοτάπητα στο γήπεδο ποδοσφαίρου Θήρας (Πανθηραϊκός)
4.         Διευθέτηση ομβρίων υδάτων Βουνίτσου Καρτεράδου
5.         Διευθέτηση ομβρίων υδάτων Μεσσαριάς
6.         Επισκευή – διαμόρφωση δημοτικού κτιρίου στο Καμάρι (Αποσπερίδα)
7.         Αποκατάσταση σκάλας Κόρφου Θηρασιάς
8.         Διαμόρφωση πλατείας Ρολογιού Οίας
9.         Διαμόρφωση πλατείας Λεωφορείων Οίας
10.        Διαμόρφωση πλατείας Πύργου
11.        Επισκευές – προμήθεια παιγνιδιών – κατασκευών παιδικών χαρών
12.        Επισκευή και ανάδειξη Μύλων Εμπορείου
13.        Διαμόρφωση πλατείας Καμαρίου Θήρας

Επιπλέον αναλαμβάνεται το κόστος:

•           υπογειοποίησης του δικτύου της στα Φηρά και στο Μεγαλοχώρι, των οποίων η έναρξη εργασιών έχει προγραμματιστεί άμεσα, καθώς, και σε εύλογο χρονικό διάστημα και αφού ολοκληρωθούν οι μελέτες, υπογειοποίηση του δικτύου στα Δημοτικά Διαμερίσματα Πύργου, Ημεροβιγλίου, Φηροστεφανιού και Εμπορείου.

•           προμήθειας για τη Δ.Ε.Υ.Α. Θήρας Ηλεκτροπαραγωγικών ζευγών (Η/Ζ) για τα αντλιοστάσια Φηρών, Οίας, Εμπορείου, Καμαρίου και Ημεροβιγλίου.

•           ανάληψης της δαπάνης για την παραγωγή διαφημιστικού/επικοινωνιακού υλικού και καμπάνιας σε ηλεκτρονικά και άλλα μέσα. 

σωματείο τουριστικών επιχειρήσεων νότιας Σαντορίνης : διοργάνωση σεμιναρίου από την booking.com

 Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σωματείου,

Τις τελευταίες μέρες ήρθαμε σε επικοινωνία με τους εκπροσώπους της Booking.com και μιλήσαμε μαζί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή μας. Η συζήτηση έγινε σε πολύ φιλικό κλίμα, και από κοινού αποφασίσαμε ότι θα συνεργαστούμε στην καλύτερη δυνατή κατεύθυνση για να βελτιώσουμε τις παρεχόμενες τουριστικές υπηρεσίες.

Κατόπιν αποφασίσαμε να κάνουμε μια συνάντηση-σεμινάριο όπου οι βασικοί Account Managers της περιοχής Χριστίνα Μυλωνά και Κώστας Ψαρράς καθώς επίσης κι ο υπεύθυνος της ομάδας των Κυκλάδων Γιάννης Ζαφειρόπουλος θα ενημερώσουν εσάς, τους συνεργαζόμενους επιχειρηματίες και μέλη μας, για τον τρόπο λειτουργίας της Booking.com και τους τρόπος καλυτέρευσης της εικόνας των καταλυμάτων σας στη μηχανή αναζήτησης.

Αναλυτικά θα συζητηθούν τα κάτωθι θέματα:

Πώς να ενισχύσετε την ανταγωνιστικότητα σας έχοντας διαθέσιμες τις σωστές προσφορές.
Πως να διαμορφώσετε τις τιμές σας ανάλογα με την ζήτηση και την περίοδο.
Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τον πελάτη που κλείνει μέσω της Booking.com ώστε να επιλέξει το κατάλυμα της διαμονής του
Πως να χρησιμοποιείτε το σύστημα της Booking.com
Βασικές προϋποθέσεις για τη συμμετοχή σας που είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ  είναι να είστε μέλη του σωματείου μας μέχρι και την ημέρα πραγματοποίησης της ημερίδας, αλλά και συνεργαζόμενα καταλύματα της Booking.com

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την 15/10/2013 στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου στο Εμπορείο  στις 17:00 και θα έχει μέγιστη συμμετοχή 65 ατόμων. Για αυτό το λόγο παρακαλείστε να δηλώσετε ενδιαφέρον συμμετοχής άμεσα γιατί θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Αιτήσεις ενδιαφέροντος συμμετοχής δεχόμαστε ηλεκτρονικά  στο info@southsantorini.com και 2286082993 (09:00-14:00)  όπου θα μας στείλετε το όνομα του συμμετέχοντα (ή τα ονόματα αν συμμετέχουν παραπάνω από ένας), το όνομα του καταλύματος και ένα κινητό τηλέφωνο.


επίσκεψη του Δημοτικού Σχολείου Οίας στο Κλειστό Γυμναστήριο του Δήμου της Σαντορίνης

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δημοτικού γυμναστηρίου της Σαντορίνης,

Προγραμματισμένα και με πολύ διάθεση για αθλητικά παιχνίδια έφτασαν τα παιδιά του Δημοτικού σχολείου της Οίας στο Κλειστό Γυμναστήριου του ΔΑΠΠΟΣ και γέμισαν με διάθεση και ευχάριστες φωνές το πρωινό της Τρίτης 15/10 από τις 9:00 έως τις 11:30.


Παρόμοιες εκδηλώσεις με στόχο την επαφή των νέων και μικρών φίλων με το Κλειστό Γυμναστήριο και τον αθλητισμό γενικότερα είναι προγραμματισμένες και για τις επόμενες ημέρες.

έκθεση Μαρμαρογλυπτικής "Τα κουζινικά" στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "2013 Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη"

Ο ΔΗΜΟΣ  ΘΗΡΑΣ, ο Πολιτιστικός Σύλλογος "ΕΣΤΙΑ ΠΥΡΓΟΥ ΚΑΛΛΙΣΤΗΣ" και η Spira Marble Art Gallery, μας προσκαλούν στα εγκαίνια της Έκθεσης Μαρμαρογλυπτικής του Γρηγόρη Κουσκουρή "Τα κουζινικά" στην Κεντρική Πλατεία του Πύργου, την Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013,  Ώρα 20:00

Το μαχαίρι, το πιάτο, η επιφάνεια κοπής και τα άλλα κουζινικά γίνονται πηγή έμπνευσης και μετατρέπονται σε μαρμάρινα έργα τέχνης. Ο γευστικός κόσμος της γαστρονομίας συνδυάζεται και εναρμονίζεται πλήρως στις λιτές, παράλληλα σκληρές γραμμές του μαρμάρου. 


Κουζινικά από ελληνικά πολύτιμα μάρμαρα ιδανικά για πλήθος εναλλακτικών εφαρμογών.

Διάρκεια έκθεσης: 16 έως 31 Οκτωβρίου 2013
Ώρες λειτουργίας: 10:00 - 13:00 και 18:00 - 20:00

Την ατομική έκθεση με τίτλο «Τα κουζινικά» επιμελήθηκε και δημιούργησε ο μαρμαρογλύπτης Γρηγόρης Κουσκουρής.

S.M.A.G – Spira Marble Art Gallerywww.kouskouris.gr , Email: grigoris@kouskouris.gr
Φωτογραφική επιμέλεια: Αντώνης Ελευθεράκης 

9o ετήσιο Συνέδριο της σειράς IMIC - Τουρισμός και Γαστρονομία: Το Επόμενο Βήμα (17-18.10)

To 9o ετήσιο Συνέδριο της σειράς IMIC  με φετινό θέμα «Τουρισμός και Γαστρονομία: Το Επόμενο Βήμα» θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 17 και 18 Οκτωβρίου 2013 στο Συνεδριακό Κέντρο Πέτρος Μ. Νομικός, στη Σαντορίνη.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της πρόσκλησης,

Η σύνδεση ενός προορισμού με τη γευστική εμπειρία είναι πλέον κυρίαρχο θέμα για όσους, σε κάθε γωνιά της γης, σχεδιάζουν στρατηγικές προσέλκυσης τουριστών. Η καταγραφή των προϊόντων, των συνταγών και των υπηρεσιών που είναι το πρώτο βήμα για τη διαμόρφωση ενός γαστρονομικού χαρτοφυλακίου προωθείται συστηματικά, αλλού περισσότερο, αλλού λιγότερο. Το γεγονός όμως είναι ότι δεν αρκεί μόνο αυτό.

Το φαγητό, το κρασί και τα άλλα τοπικά προϊόντα από μόνα τους, όσο καλά και αν είναι, δεν μπορούν να δημιουργήσουν τουριστική ζήτηση, εκτός εάν αντιπροσωπεύουν την ταυτότητα και τη μοναδικότητα ενός προορισμού.

Ο γαστρονομικός τουρισμός μιας περιοχής δεν είναι υπόθεση μόνο των εστιατορίων και τυχόν εξειδικευμένων τουριστικών γραφείων αλλά αφορά στο σύνολο των τουριστικών δραστηριοτήτων και στο σύνολο του κλάδου τροφίμων, ποτών και των άλλων συναφών υπηρεσιών. Είναι βέβαια και υπόθεση των κατοίκων της περιοχής που θα πρέπει να στηρίξουν την προσπάθεια και να κατανοήσουν ότι το όφελος που προκύπτει αφορά συνολικά στον προορισμό.

Προϋπόθεση της επιτυχίας είναι η κατανόηση των αναγκών και η εξακρίβωση των προσδοκιών του επισκέπτη που επιλέγει έναν προορισμό με κριτήριο τη γαστρονομική του απόλαυση και κυρίως τη σε βάθος γνώση των ιδιαιτεροτήτων αυτής της εκλεκτής πελατείας.

Στα δύο τελευταία IMIC (2011, 2012), κύριο αντικείμενο του συνεδρίου ήταν τα θεωρητικά ζητήματα που αφορούν στη σχέση Τουρισμού και Γαστρονομίας και φιλοξένησαν πολλές και πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και πρακτικές εφαρμογές από πετυχημένες επιχειρηματικές προσπάθειες.
Στο IMIC 2013 θα προσδιορισθεί και θα συζητηθεί το απαραίτητο “επόμενο βήμα”. Η εμπειρία που αποκτήθηκε από την επιτυχημένη πορεία της πρωτοβουλίας “2013 Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη” θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη.

Μεγάλη επιτυχία ήδη στην πορεία της διοργάνωσης είναι η συμμετοχή ως κεντρικού ομιλητή του Αμερικανού Erik Wolf, Executive Director του World Food Travel Association, πρόσωπο που θεωρείται αυθεντία διεθνώς σε θέματα γαστρονομικού τουρισμού.
Στόχος είναι το IMIC 2013 να είναι μία συνάντηση "σύνθεσης και συγκομιδής".

Μετά από οκτώ επιτυχημένες διοργανώσεις στην Αθήνα, το IMIC πραγματοποιείται για πρώτη χρονιά στην περιφέρεια με την ευκαιρία της πρωτοβουλίας του Δήμου Θήρας να ανακηρύξει το 2013 «Έτος Γαστρονομίας Σαντορίνης» και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Θήρας και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Έχει ενταχθεί επίσης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της πρωτοβουλίας Θεσμοφόρια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Culinary Tourism Bootcamp

Στο πλαίσιο του IMIC 2013 θα πραγματοποιηθεί επίσης ένα εντατικό σεμινάριο για την ανάπτυξη του Γαστρονομικού Τουρισμού με τίτλο «Culinary Tourism Bootcamp». Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα παρουσιαστούν πρακτικοί τρόποι για να εδραιωθεί μια περιοχή ως δημοφιλής γαστρονομικός προορισμός και να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες χάρη στην καλή κουζίνα και το καλό κρασί. Το σεμινάριο θα διενεργήσει ο Δρ. Δημήτρης Κούτουλας, ένας πολύπειρος επαγγελματίας του τουριστικού μάρκετινγκ και πανεπιστημιακός.

Πληροφορίες : Ηλιότοπος Συνέδρια
Ημεροβίγλι, 84700 Σαντορίνη
Τηλεφ: 2286024758, Fax: 2286023672


αρχίζει σήμερα το συνέδριο IMIC 2013 “Τουρισμός και Γαστρονομία: To επόμενο βήμα» στο Συνεδριακό Κέντρο Πέτρος Μ. Νομικός

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση (18.10) των διοργανωτών,

Στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου "IMIC 2013 Τουρισμός και Γαστρονομία - Το επόμενο βήμα", σήμερα Παρασκευή 18 Οκτωβρίου και ώρα 15:00 θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο Π.Μ. Νομικός, συνέντευξη τύπου που θα αφορά σε θέματα που σχετίζονται με το αντικείμενο του συνεδρίου.

«Συνέδριο IMIC 2013, Τουρισμός και Γαστρονομία: Το επόμενο βήμα»

Σας ενημερώνουμε ότι  στις  17 και 18 Οκτωβρίου 2013 θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στη Σαντορίνη, στο Συνεδριακό Κέντρο Π. Μ. Νομικός, το  9ο συνέδριο IMIC, με τίτλο “Τουρισμός και Γαστρονομία: Το επόμενο βήμα | Tourism and Gastronomy: Moving forward” το οποίο έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Δήμου μας και είναι ενταγμένο στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «2013 Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη».

Στο IMIC 2013, η εμπειρία που αποκτήθηκε από την επιτυχημένη πορεία του Έτους Γαστρονομίας θα αξιοποιηθεί για να περάσει η Σαντορίνη στο επόμενο βήμα.

Η Γαστρονομία στη Σαντορίνη είναι υπόθεση των παραγωγών αγροτικών προϊόντων της Θήρας και της Θηρασίας, των μεταποιητικών επιχειρήσεων τοπικών προϊόντων, των επιχειρήσεων εστίασης, των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, των γραφείων τουρισμού και εξειδικευμένου γαστρονομικού τουρισμού, των πολιτιστικών συλλόγων και των συλλογικών μας φορέων. Είναι υπόθεση όλων μας να στηρίξουμε την προσπάθεια κατανοώντας το όφελος που προκύπτει συνολικά για τα νησιά μας.
Με την ευκαιρία του συνεδρίου έχει προσκληθεί στη Σαντορίνη μεγάλη ομάδα  Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων, οι οποίοι θα συμμετέχουν σε “Fam trip” (ταξίδι εξοικείωσης με τον προορισμό Σαντορίνη και τα γειτονικά νησιά).

Η επίσκεψη των δημοσιογράφων συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Δήμο Θήρας και την Ηλιότοπος Συνέδρια και υποστηρίζεται από τις τουριστικές επιχειρήσεις της Σαντορίνης. Το πρόγραμμα της επίσκεψης περιλαμβάνει παρακολούθηση μέρους των εργασιών του συνεδρίου και πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων, καθώς και επισκέψεις τουριστικού και γαστρονομικού ενδιαφέροντος.

Ειδικά για τους ιδιοκτήτες και τα στελέχη των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, των επιχειρήσεων εστίασης και των μεταποιητικών επιχειρήσεων τοπικών αγροτικών προϊόντων της Σαντορίνης έχει  εξασφαλιστεί  από τους διοργανωτές του συνεδρίου εγγραφή σε προνομιακή τιμή.

Για εγγραφές και πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την  Ηλιότοπος  Συνέδρια (Τηλ. 2286024758, http://imic2013.conferences.gr/index.php?id=7415 ) ή να προσέλθετε απ’ ευθείας στη Γραμματεία του Συνεδρίου στο Συνεδριακό Κέντρο Π. Μ. Νομικός την Πέμπτη 17/10 από τις 08:30.
Σας προσκαλούμε σε ένα διήμερο εποικοδομητικής συνεργασίας και ανάδειξης της Γαστρονομικής Σαντορίνης.                      
                              
Από πλευράς της η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης ενημερώνει τα μέλη της ότι έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν το συνέδριο με ειδική τιμή εγγραφής στα 70 Ευρώ/άτομο.

Tο 9ο ετήσιο Συνέδριο της σειράς IMIC θα πραγματοποιηθεί 17-18 Οκτ 2013 στο Συνεδριακό Κέντρο Πέτρος Μ. Νομικός, στη Σαντορίνη, με θέμα: Τουρισμός και Γαστρονομία: Το Επόμενο Βήμα, με την υποστήριξη της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης.

Η σύνδεση ενός προορισμού με τη γευστική εμπειρία είναι πλέον κυρίαρχο θέμα για όσους, σε κάθε γωνιά της γης, σχεδιάζουν στρατηγικές προσέλκυσης τουριστών. Η καταγραφή των προϊόντων, των συνταγών και των υπηρεσιών που είναι το πρώτο βήμα για τη διαμόρφωση ενός γαστρονομικού χαρτοφυλακίου προωθείται συστηματικά, αλλού περισσότερο, αλλού λιγότερο. Το γεγονός όμως είναι ότι δεν αρκεί μόνο αυτό. Το φαγητό, το κρασί και τα άλλα τοπικά προϊόντα από μόνα τους, όσο καλά και αν είναι, δεν μπορούν να δημιουργήσουν τουριστική ζήτηση, εκτός εάν αντιπροσωπεύουν την ταυτότητα και τη μοναδικότητα ενός προορισμού.

Ο γαστρονομικός τουρισμός μιας περιοχής δεν είναι υπόθεση μόνο των εστιατορίων και τυχόν εξειδικευμένων τουριστικών γραφείων αλλά αφορά στο σύνολο των τουριστικών δραστηριοτήτων και στο σύνολο του κλάδου τροφίμων, ποτών και των άλλων συναφών υπηρεσιών, καθώς και του πρωτογενή τομέα της οικονομίας. Είναι βέβαια και υπόθεση των κατοίκων της περιοχής που θα πρέπει να στηρίξουν την προσπάθεια και να κατανοήσουν ότι το όφελος που προκύπτει αφορά συνολικά στον προορισμό.

Πολύ σημαντική είναι η συμμετοχή ως κεντρικού ομιλητή του Αμερικανού Erik Wolf, του World Food Travel Association, που θεωρείται αυθεντία διεθνώς σε θέματα γαστρονομικού τουρισμού. Στόχος είναι το IMIC 2013 να είναι μία συνάντηση «σύνθεσης και συγκομιδής».

Μετά από οκτώ επιτυχημένες διοργανώσεις στην Αθήνα, το IMIC 2013 πραγματοποιείται για πρώτη χρονιά στην περιφέρεια με την ευκαιρία της πρωτοβουλίας του Δήμου Θήρας να ανακηρύξει το 2013 «Έτος Γαστρονομίας Σαντορίνης» και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ, της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, του Δήμου Θήρας & του ΣΕΤΕ, ενώ έχει ενταχθεί στις εκδηλώσεις των πρωτοβουλίας Θεσμοφορίων.

Την δεύτερη μέρα ο Δρ Δημήτρης Κούτουλας οργανώνει το Σεμινάριο Γαστρονομικού Τουρισμού με τίτλο «Culinary Tourism Bootcamp». Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα παρουσιαστούν πρακτικοί τρόποι για να εδραιωθεί μια περιοχή ως δημοφιλής γαστρονομικός προορισμός και να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες χάρη στην καλή κουζίνα και το καλό κρασί. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη διαμόρφωση ελκυστικών γαστροτουριστικών προϊόντων καθώς και στη χρήση εκείνων των εργαλείων του μάρκετινγκ που θα κάνουν γρήγορα γνωστό ένα γαστρονομικό προορισμό στην παγκόσμια τουριστική αγορά.

Προτείνουμε στα μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης να παρακολουθήσουν το IMIC. Οι οργανωτές προσφέρουν στα μέλη μας ειδική τιμή εγγραφής 70 Ευρώ ανά άτομο. 

Πληροφορίες και πρόγραμμα: http://imic2013.conferences.gr


Δευτέρα, Οκτωβρίου 14, 2013

διαμαρτυρία και αίτημα για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαντορίνης με την Κρήτη

Σύμφωνα με επιστολή τους με ημερομηνία 12.10.2013 , 300 πολίτες της Σαντορίνης διαμαρτύρονται για την απουσία ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σαντορίνης με την Κρήτη κατά την διάρκεια των χειμερινών μηνών.

Σύμφωνα με το κείμενο που αποστέλλεται στον Αντιπεριφερειάρχη Ν. Αιγαίου, στον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, στον Υπουργό Παιδείας και κοινοποιείται στον Δήμαρχο Θήρας, τον  Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τις Δημοτικές Παρατάξεις, τους Βουλευτές Ν. Κυκλάδων και τα ΜΜΕ

Κύριοι,

Είμαστε Έλληνες πολίτες, μόνιμοι κάτοικοι της Σαντορίνης, εργαζόμενοι κι επιχειρηματίες και γονείς παιδιών (300 περίπου) που φοιτούν στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της Κρήτης.

Το αίτημά μας είναι : Τακτική σύνδεση της Σαντορίνης με την Κρήτη όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Έχουμε σαφή γνώση της οικονομικής κατάστασης. Τη σηκώνουμε στην πλάτη μας καθημερινά.
Έχουμε επίσης απόλυτη συναίσθηση της πολιτικής κατάστασης και των ανταγωνισμών στο χώρο της ναυτιλίας. Ζούμε χειμώνα- καλοκαίρι σε νησί.

Γνωρίζουμε ακόμα για την «τρόικα», τις επιτροπές και τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, γενικότερους και ειδικότερους.

Ξέρουμε για τις επιδοτούμενες ακτοπλοϊκές γραμμές και τα ζητήματα που δημιουργούνται από τους εκατέρωθεν ενδιαφερόμενους.

Δεν έχουμε καμιά αυταπάτη για την τύχη παρόμοιων αιτημάτων «επιστολικής διαδικασίας». Ο Δήμαρχος Θήρας μας ενημέρωσε για την τύχη προηγούμενων παρόμοιων κινήσεων.
Παρ΄ όλα αυτά, Κύριοι, εμείς θα κάνουμε την προσπάθειά μας.

Και η προσπάθεια αυτή δεν θα μείνει απλά μια επιστολή και … βλέπουμε. Θα το προχωρήσουμε όσο και όπως πάει. Με όλα τα μέσα που διαθέτουμε ως πολίτες.

Δεν θα σας πούμε τα αυτονόητα.

Ούτε περί «συνταγματικά κατοχυρωμένης νησιωτικότητας» που η αγνόησή της και η επακόλουθη παραμέληση των νησιών μας θα έπρεπε – εσάς τους πολιτικούς -να σας  κρατάει όλους ξάγρυπνους με τις εφιαλτικές προοπτικές της.

Ούτε για την «οικονομική συμβολή της Σαντορίνης στα κρατικά έσοδα». Το θέμα δεν έχει λογιστική διάσταση.

Απλά θέλουμε να ξέρετε ότι είμαστε πολλοί κι έχουμε δίκιο.

Περιμένουμε ΑΜΕΣΑ, όχι την απάντησή σας αλλά τις ενέργειες που θα κάνετε για να υλοποιήσετε το αίτημά μας. Τις δυσκολίες τις γνωρίζουμε. Την πολιτική βούληση θέλουμε να δούμε.

Πρωτοβουλία Γονέων,  Εμπορικός Σύλλογος Θήρας 

σωματείο οδηγών ταξί Θήρας “ο οδηγός”

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του

Σας γνωρίζουμε ότι τον Ιανουάριο του 2013 ιδρύθηκε το σωματείο οδηγών ταξί Θήρας με την επωνυμία “ο οδηγός” κατόπιν αρχαιρεσιών που πραγματοποιήθηκαν στις 31 Ιουλίου του 2013 και μετά την συγκρότηση σε σώμα του Διοικητικού Συμβουλίου η κατανομή των μελών έχει ως εξής  :

Πρόεδρος Σωτήρης Ματσούκας, Αντιπρόεδρος Μάρκος Δανασσής, Γενικός Γραμματέας Νίκος Ρούσσος, Ταμίας Χρήστος Μπουτσικάκης, Μέλος Δημήτρης Κικιβαράκης

Σκοπός του Σωματείου μας είναι η αναβάθμιση του κλάδου μας, η εκπαίδευση και η ενημέρωση των μελών μας ώστε η παροχή υπηρεσιών μας προς τον πολίτη να γίνει ποιοτικότερη. 

Στα πλαίσια αυτού του σκοπού θα θέλαμε και την δική σας συνεργασία σε θέματα που αφορούν τον κλάδο μας. 

αθλητικός Όμιλος Θήρας – ευχαριστίες

Ο Αθλητικός Όμιλος Θήρας (Α.Ο.Θήρας) ευχαριστεί τις παρακάτω επιχειρήσεις για την σημαντική συμβολή τους στην αθλητική διοργάνωση :  "NOMIKEIA 2013"

Ξενοδοχείο Maistros Village  "Χρήστου Νικόλαο"
Ξενοδοχείο Kamari Beach Hotel  "Γ & Ε ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ ΑΕ "
Ξενοδοχείο Astro Palace  "Μακάριο Σιγάλα"
Εστιατόριο  "ΜΑΡΙΩ"  Αναπλιώτης Εμμανουήλ
Εστιατόριο "El Greco" Αντώνιος Λιγνός
Εστιατόριο "IDOL" Κατρής Ιάκωβος

Καθώς επίσης και τον χορηγό επικοινωνίας 
Santorini FM 106.4  και ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ TV

ΕΚ ΤΟΥ Δ.Σ. Α.Ο.ΘΗΡΑΣ

πορείας συνέχεια για τους Kυκλαδίτες διαιτητές της Γ΄Εθνικής κατηγορίας Καλαθοσφαίρισης

Με επιτυχία στις γραπτές και στις αθλητικές δοκιμασίες και φέτος οι Kυκλαδίτες διαιτητές της Γ΄Εθνικής κατηγορίας Καλαθοσφαίρισης «Παπαδημητρόπουλος Κων/νος - Μαρουδιάς Ιάκωβος».
Στις εργασίες του 31ου Ετήσιου Επιμορφωτικού Σεμιναρίου Διαιτησίας της ΟΔΚΕ 2013 «Γεώργιος Κολοκυθάς», για τους αξιολογημένους διαιτητές των Εθνικών κατηγοριών B' - Γ' , που πραγματοποιήθηκαν φέτος στις αθλητικές εγκαταστάσεις της «Αρχαίας Ολυμπίας» κατά τις ημερομηνίες 7 – 11 Οκτωβρίου 2013 .

Οι διαιτητές μας επιμορφώθηκαν στους πειθαρχικούς κανονισμούς  στα σεμινάρια σαν κύριο ομιλητή τον  Εθνικό μας καθηγητή διαιτησίας Καλαθοσφαίρισης και πρώην διεθνή διαιτητή κ. Κώστα Κορομηλά και από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας και πρώην διεθνή διαιτητές (Κ.Ε.Δ.) κ. Ζαβλανό Νικόλαο και Συμεωνίδη Στυλιανό.

Τίμησε με την παρουσία της τα σεμινάρια της ΟΔΚΕ η Πρόεδρος του Συνδέσμου Κριτών Καλαθοσφαίρισης Νομού Αττικής «κ. Μερικά Τάνια». 

σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θήρας – ενημέρωση σχετικά με την εγγραφή στον σύλλογο

Σύμφωνα με το κείμενο,

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θήρας ιδρύθηκε το      και περιλαμβάνει τα νησιά Θήρα, Θηρασία, Ανάφη, Ίο, Σίκινο και Φολέγανδρο. Μετά από αίτημα των συναδέρφων και σχετική θετική γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της Ομοσπονδίας συμπεριλήφθηκαν και τα νησιά Μήλος, Κίμωλος και Σίφνος. Μέλη του Συλλόγου είναι όλοι οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται στα δημοτικά σχολεία και στα νηπιαγωγεία περιοχής ευθύνης του, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας. Βασικός ρόλος του Συλλόγου είναι η προάσπιση των συμφερόντων των μελών του, η ανάδειξη των προβληματισμών των συναδέρφων εκπαιδευτικών πάνω σε θέματα που αφορούν στην εκπαίδευση και στην εργασία τους,  μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις καθώς και η επιδίωξη λύσης τους με κάθε πρόσφορο μέσο.  

 Το συνδικαλιστικό κίνημα γεννήθηκε και αναπτύχθηκε σε εποχές που οι συνθήκες εργασίες ήταν απάνθρωπες και οι εργαζόμενοι στερούνταν κάθε δικαιώματος. Αρχικά οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν ενεργά στα σωματεία τους έδωσαν σκληρούς αγώνες ενάντια στην τρομοκρατία της εργοδοσίας και της οργανωμένης πολιτικής εξουσίας για να κατακτήσουν το δικαίωμα να διεκδικούν τα δικαιώματά τους μέσα από τα σωματεία τους. Μέσα από πολλούς και διαρκείς αγώνες και με μεγάλο τίμημα, το κίνημα των εργαζομένων κατάφερε να επιβάλει την παρουσία του και να νομιμοποιήσει τον συνδικαλισμό, ώστε κανένας εργαζόμενος να μην είναι έρμαιο της εργοδοσίας αλλά να μπορεί να συμμετέχει ενεργά στο σωματείο του και να προασπίζεται τα δικαιώματά του. Οι εργαζόμενοι κατάφεραν να ξεφύγουν από τον εργασιακό μεσαίωνα και να έχουν εργασιακό ωράριο, βασικό μισθό, δικαίωμα σε άδεια, και άλλα δικαιώματα τα οποία απέκτησαν με πολυετείς αιματηρούς αγώνες, διώξεις, απολύσεις ώστε οι ίδιοι και οι επόμενες γενιές εργαζομένων να τα έχουμε ως κεκτημένα. Αυτά τα κεκτημένα τα χάνουμε σήμερα το ένα μετά το άλλο.

Τα τελευταία χρόνια  το συνδικαλιστικό κίνημα έχει χάσει τα δυναμικά χαρακτηριστικά του, οι εργαζόμενοι νιώθουν απογοητευμένοι και δεν εμπιστεύονται τους γραφειοκράτες συνδικαλιστές, σε σημείο πολλές φορές να μη νιώθουν μέρος του συνδικαλιστικού κινήματος και να μη  συμμετέχουν στις συλλογικές διαδικασίες. Μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση αυτή έχουν τα πολιτικά κόμματα που έχουν εισβάλλει σε όλα τα σωματεία και προσπαθούν να ελέγξουν τους εργαζομένους και τους αγώνες τους,  να λαμβάνουν τις αποφάσεις και να είναι οι ρυθμιστές εξελίξεων του κινήματος μέσω των γραφειοκρατικών διαδικασιών.   Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στα σωματεία των εκπαιδευτικών. 

Η απαξίωση αυτή του συνδικαλιστικού κινήματος εξυπηρετεί με ιδανικό τρόπο το σύστημα εξουσίας, καθώς τον τελευταίο χρόνο έχουν αφαιρέσει κεκτημένα και έχουν αποφασίσει μέτρα, τα οποία μας φέρνουν πίσω στον εργασιακό μεσαίωνα που ήταν οι εργαζόμενοι όταν ακόμα ο συνδικαλισμός ήταν παράνομος. Οι πρώτες απολύσεις εκπαιδευτικών είναι γεγονός, χιλιάδες συνάδερφοι απασχολούνται στα σχολεία με καθεστώς ευέλικτης εργασίας, όλοι οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε καθεστώς εργασιακής επισφάλειας και το δημόσιο σχολείο υποβαθμίζεται μέρα με την ημέρα.

Ο μόνος τρόπος για να τους σταματήσουμε, να διασφαλίσουμε μόνιμη σταθερή απασχόληση και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για κάθε εκπαιδευτικό και να πάρουμε πίσω τα κεκτημένα, είναι να αντιδράσουμε. Να ξεφύγουμε από το αδιέξοδο της συνδικαλιστικής απραξίας και να μην περιμένουμε από τα δευτεροβάθμια σωματεία (ΔΟΕ) να πάρουν πρωτοβουλίες και αγωνιστικές αποφάσεις, αλλά αυτό να το κάνουμε εμείς οι ίδιοι, με το να συμμετέχουμε ενεργά στα πρωτοβάθμια σωματεία (όπως ο Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θήρας), όπου όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται δημοκρατικά μέσα στις Γενικές Συνελεύσεις, χωρίς γραφειοκρατία και κομματική χειραγώγηση, όπου η γνώμη και η ψήφος όλων έχει την ίδια βαρύτητα.

Γι’ αυτό καλούμε όλους τους συναδέρφους με την εγγραφή τους στον Σύλλογο να συσπειρωθούν και να συμμετέχουν ενεργά σε όλες τις συλλογικές διαδικασίες του. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να  αντιμετωπίσουμε την αντιεργατική, αντιεκπαιδευτική και αντικοινωνική πολιτική της εξουσίας.

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Πληροφορίες:    Χριστόφ. Παπαϊωάννου                                             
Τηλέφωνο: 22860 81112