Πέμπτη, Ιουλίου 01, 2010

Η επόμενη γιορτή του Συλλόγου Κρητών είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο 3 Ιουλίου στον Άγιο Ανδρέα Κρήτης όπου θα γίνει Εσπερινός στην Παναγία την Κόκκινη (ή Παναγία του Κρητικού!) στον Καρτεράδο στις 19.30
θα ακολουθήσει κρητική γιορτή με ζωντανή μουσική με τους Μανόλη Βουρβαχάκη, Μιχάλη Καβαλλάρη, Κώστα Κόλλια και τα συγκροτήματά τους.
Ενω, την επομένη το πρωί, θα γίνει η Θεία Λειτουργία του Αγ. Ανδρέα Κρήτης στην Παναγία την Γλυκολαλούσα
και μία ακόμη,
την πρόσκληση μου την έστειλαν φίλοι στο πλαίσιο της προβολής της
πρόκειται για :

Διεθνής Ημερίδα με θέμα "Παλαιστίνη, θέσεις, τάσεις, προοπτικές" διοργανώνεται την Κυριακή, 4 Ιουλίου 2010, 20:00 στο  Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Β. Κωνσταντίνου 48)

Βασικοί Ομιλητές θα είναι οι
Παναγιώτης Κρητικός, πρόεδρος του Πολιτικού και Κοινωνικού Συνδέσμου «Νικόλαος Ζορμπάς», πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής
Δημήτρης Καλογερόπουλος, Δήμαρχος Αιγάλεω, πρόεδρος ΤΕΔΚΝΑ
Γιώργος Αναστόπουλος, Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Άρση του Αποκλεισμού της Γάζας

Παρεμβάσεις θα κάνουν οι :
Τάσος Κουράκης, Αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης (ΣΥΡΙΖΑ)
Δημήτρης Τσιρώνης, βουλευτής Ν. Άρτας (ΠΑΣΟΚ)
Αργύρης Ντινόπουλος, βουλευτής Β΄Αθηνών (Νέα Δημοκρατία)

Ενω εισηγήσεις θα γίνουν απο τους:

Ιλαρίωνας Καπούτσι, Αρχιεπίσκοπος Ιεροσολύμων, Ελληνόρυθμης Εκκλησίας των Μελκιτών (Παλαιστίνη)
Δρ. Mahdi Ahari Mostafavi, Σύμβουλος του προέδρου της Δημοκρατίας (Ιράν)
Καθηγητής Γιάγκος Ανδρεάδης, Διευθυντής Μεταπτυχιακού Προγράμματος Πολιτιστικής Διαχείρισης και Κέντρου Κλασικού Δράματος και Θεάματος (Πάντειο Πανεπιστήμιο)
Δρ. Gholamali Haddadadel, πρόεδρος Επιτροπής Πολιτισμού Ιρανικού Κοινοβουλίου
Γερουσιαστής Fernando Rossi (Ιταλία)
Monia Benini, πρόεδρος “Per il Bene Comune” (Ιταλία)

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Δρ. Διονύσης Αναστασόπουλος (Πάντειο Πανεπιστήμιο)

Η εκδήλωση διοργανώνεται με την στήριξη των :
European Campaign to End the Siege on Gaza - Greek section, Δήμος Αιγάλεω, Per il Bene Comune, Διεθνές Αναπτυξιακό Κέντρο, Δίκτυο Νεανικών Πρωτοβουλιών, Ευρωπαϊκό Διαδραστικό Λαογραφικό Μουσείο Βαρνάβα, Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου, Ελληνοπαλαιστινιακή Φιλία, Sibilla (Ν.G.O.)

για περισσότερες πληροφορίες :
http://palestineconference.blogspot.com
Ημερίδα για τη νησιωτικότητα διοργανώνεται με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κρίτωνα Αρσένη, σήμερα 1 Ιουλίου στις 14:00, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την Ομάδα των Σοσιαλιστών. Η εκδήλωση διοργανώνεται με αφορμή την εισαγωγή στη Συνθήκη της Λισαβόνας της έννοιας της νησιωτικότητας και με στόχο την κινητοποίηση των ευρωπαϊκών θεσμών για την εξειδίκευση όλων των ευρωπαϊκών πολιτικών ειδικά για τα νησιά.

Στην ημερίδα θα μιλήσουν ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάρτιν Σουλτς, η πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της ΕΕ Μερσέντες Μπρέσο, ο πρόεδρος των Βαλεαρίδων Νήσων Φρανσέσκ Αντίθ, το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Γενική Διεύθυνση Περιφερειών Πάτρικ Σαλέζ και ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και διευθυντής του προγράμματος Euroislands Ιωάννης Σπινάλης.

Την ημερίδα θα παρακολουθήσουν οι συμμετέχοντες στο ειδικό γκρουπ επισκεπτών με θέμα την βιώσιμη αλιεία και τη νησιωτικότητα που διοργανώνεται από τον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, και στο οποίο συμμετέχουν μαθητές σχολείων από τη Σάμο και την Ευρυτανία, οι οποίοι έχουν διακριθεί για εργασίες που έχουν εκπονήσει με θέμα την βιώσιμη αλιεία, θεσμικοί εκπρόσωποι των αλιέων, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων, εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων και επιστήμονες που ασχολούνται με ζητήματα αλιείας.

Η ημερίδα θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω διαδικτύου στη διεύθυνση http://www.socialistsanddemocrats.eu  με διερμηνεία στα ελληνικά.

Τετάρτη, Ιουνίου 30, 2010

Αγία Αικατερίνα της Οίας. νέες προσπάθειες για την ανάδειξη του σημαντικού ιστορικού και θρησκευτικού μνημείου

Το κείμενο το βρήκαμε και μπορείτε κι εσείς να το διαβάσετε στο σημερινό φύλο τη εφημερίδας "Εθνος" και αναφέρεται στις προτάσεις και την παρότρυνση του οικονομολόγου και πολιτικού Γιώργου Ανωμερίτη προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού για την ανάδειξη του Ναού της Αγίας Αικατερίνας στην Οία. Ο Ναός είναι ενα απο τα σημαντικότερα πλήν όμως υποτιμημένα απο πλευράς επισκεψιμότητας ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία του νησιού.

Σύμφωνα με το κείμενο,
Ο Γιώργος Ανωμερίτης αποκάλυψε άγνωστες αγιογραφίες του μεγάλου Κυκλαδίτη αγιογράφου Χριστόδουλου Καλέργη.
Την αποκάλυψη δημοσιεύει ένας Κυκλαδίτης οικονομολόγος και πολιτικός, ο Γιώργος Ανωμερίτης. Ο ίδιος επισκέφτηκε τον υπουργό Πολιτισμού, κ. Παύλο Γερουλάνο, και τη γενική γραμματέα Πολιτισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, και τους ενημέρωσε για το θέμα ζητώντας τους να υπάρξει ανάδειξη του έργου του Καλέργη.
Οπως προκύπτει από έγγραφα, και συγκεκριμένα από πατριαρχικά σιγίλλια, αυτές οι εικόνες του Καλέργη, άγνωστες έως τώρα στη σχετική βιβλιογραφία, έγιναν το 1722 κατά την ανακαίνιση του ναού. Εκείνη και την επόμενη χρονιά ο Καλέργης βρέθηκε στη Σαντορίνη με σκοπό να αγιογραφήσει το ξυλόγλυπτο τέμπλο της Αγίας Αικατερίνας, που είχε χτιστεί στις αρχές του 17ου αιώνα και είχε ανακαινιστεί προ του 1716. Αυτός ο ναός είναι ένα εξαιρετικό οικοδόμημα με τρούλο, εξαιρετικής αισθητικής και αρχιτεκτονικής, που έχει επιβιώσει αλώβητος εννέα καταστροφικών σεισμών μεγαλύτερων από 6 Ρίχτερ.
Ο Καλέργης ζωγράφισε στην Αγία Αικατερίνα τέσσερις εικόνες δεσποτικές, 13 εικόνες δωδεκάορτου και τον μεγάλο «Εσταυρωμένο» πάνω από την Ωραία Πύλη. Η ταυτότητα του ζωγράφου είναι αδιαμφισβήτητη, γιατί όπως συνηθιζόταν εκείνη την εποχή έχει υπογράψει τη μία από τις εικόνες του. Η υπογραφή του εντοπίστηκε στην εικόνα του Ευαγγελισμού, η οποία στο κάτω μέρος έχει τη φράση «χειρ Χριστόδουλου Καλέργη 1722».
Πάντως, από τη σειρά των εικόνων που ζωγράφισε ο Καλέργης ξεχωρίζουν δύο που φέρουν με κρυπτογραφημένη γραφή τη φράση «υπερβολικαίς δε η πίκραις του επιστήμονος. Ξεχωριστό έργο είναι και η Σταύρωση, στην οποία, πράγμα ασυνήθιστο για την εποχή, αναγράφονται τα ονόματα των δύο ληστών: Γεστάς και Δεσμάς».
Ο Χριστόδουλος Καλέργης, Μυκονιάτης κρητικής καταγωγής, τεχνοτροπικά ανήκει στην Κρητική Σχολή. Εργα του βρίσκονται σκορπισμένα στις Κυκλάδες αλλά και στη Μάνη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που λάβαμε απο την Ελληνική Ομοσπονδία Μουιτάι πρόεδρος της οποίας είναι ο Σαντορινιός προπονητής Μιχάλης Δρόσος,

Για τρίτη συνεχή χρονιά, διοργανώνεται και φέτος στην Σαντορίνη το muaythai summer camp της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μουιτάι, από τις 8 έως τις 12 Ιουλίου 2010, στην περιοχή Χανάδες του Μεγαλοχωρίου. Το μουιτάι είναι ένα δυναμικό και απόλυτα ρεαλιστικό άθλημα των πολεμικών τεχνών, όπου στον αγώνα χρησιμοποιούνται όλα τα μέλη του σώματος σαν όπλα, δηλαδή οι αθλητές εκτελούν γροθιές, κλωτσιές, χτυπήματα με τους αγκώνες και τα γόνατα, τραβήγματα και ανατροπές, και του οποίου επίσημος φορέας για την χώρα μας είναι η Ελληνική Ομοσπονδία Μουιτάι.

Το muaythai summer camp που έχει γίνει πλέον θεσμός είναι μια ιδιαίτερη περίοδος προετοιμασίας των αθλητών προσφέροντας αλματώδη αύξηση της απόδοσής τους και των γνώσεών τους. Φέτος, θεωρούμε ότι θα είναι μια ακόμα πιο εξαιρετική διοργάνωση καθώς οι αθλητές του μουιτάι έρχονται γεμάτοι εμπειρίες από την δίμηνη διδασκαλία του Ταϊλανδού μάστερ Rungjaras, που τους άνοιξε νέους ορίζοντες στο άθλημα, αλλά και από μια σεζόν γεμάτη αθλητικές δραστηριότητες. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τα διασυλλογικά πρωταθλήματα που άλλα έχουν ήδη γίνει και άλλα έχουν προγραμματιστεί μέσα στους επόμενους μήνες, το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη Ρώμη στα τέλη Μαϊου.
Ακόμα στη χρονική περίοδο που θα διεξαχθεί το camp οι αθλητές που θα συμμετάσχουν θα έχουν την ευκαιρία να προετοιμαστούν κατάλληλα για την συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες Πολεμικών Τεχνών Combat Games που θα γίνουν στο Πεκίνο, στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις, στα τέλη Αυγούστου 2010 και θα συμμετάσχουν όλα 13 μαχητικά αθλήματα Ολυμπιακά και μη. Φυσικά το μουιτάι θα εκπροσωπηθεί από την παγκόσμια ομοσπονδία του IFMA, η οποία είναι υπό την αιγίδα της ΔΟΕ, και η Ελλάδα θα παρευρεθεί ως επίσημο μέλος της IFMA.
Στο camp θα διδάξουν αγωνιστικές τεχνικές και στρατηγική αγώνων του μουιτάι ο ομοσπονδιακός προπονητής Δρόσος Μιχάλης και η 6 φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια Αβραμίδου Μαρία, ενώ ακόμα θα διδαχτούν και παραδοσιακές τεχνικές του μούι μποράν και το τελετουργικό wai kru που εκτελείτε πριν τους αγώνες.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Δρόσος Μιχάλης, από το Μεγαλοχώρι Σαντορίνης ασχολείται με τις πολεμικές τέχνες 34 χρόνια και έχει καθιερωθεί ως ένας από τους κορυφαίους προπονητές πολεμικών τεχνών διεθνώς. Δίκαια του ανήκει ο τίτλος «Ο προπονητής των Πρωταθλητών» καθώς οι μαθητές του έχουν σηκώσει ψηλά την Ελληνική σημαία σε αγώνες σε όλο τον κόσμο.
Το πρόγραμμα του camp θα είναι ιδιαίτερα απαιτητικό και δυναμικό από προπονητικής άποψης δεδομένου ότι οι προπονήσεις γίνονται δύο φορές την ημέρα πρωί και απόγευμα. Το πρωί οι αθλητές ξεκινούν νωρίς γύρω στις 7.00π.μ. τρέχοντας στην άμμο για περίπου 30 λεπτά και συνεχίζουν το πρόγραμμά τους με διατάσεις, τεχνικές σε ζευγάρια και ασκήσεις ενδυνάμωσης κοιλιακών και ραχιαίων για ακόμα 1 ½ ώρα περίπου.
Το απόγευμα το πρόγραμμα της προπόνησης θα περιλαμβάνει σκοινάκι, διατάσεις, εκτέλεση χτυπημάτων σε ασπίδες, σάκους, στόχους, δυναμικές τεχνικές σε ζευγάρια και sparring (ελεύθερη μάχη) για περίπου 2 ώρες.
Μετά το τέλος του πρακτικού μέρους, ο Μιχάλης Δρόσος θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στον τρόπο μάχης και στην ανάγκη της κυριαρχίας του πνεύματος πάνω στο σώμα για να φτάσουμε στο μεγαλείο της μύησης στις πολεμικές τέχνες. Είναι χαρακτηριστική η φράση του «το μυαλό είναι αυτό που καθοδηγεί και το σώμα ακολουθεί. Το μουιτάι δεν είναι το ξύλο που νομίζουν οι περισσότεροι αλλά μια μεγαλειώδης πολεμική τέχνη και αυτός που την κατέχει νοητικά κάνει τη διαφορά μέσα στο ρινγκ χωρίς να κινδυνεύει να χτυπήσει».
Στόχος του camp δεν είναι μόνο να ανταπεξέλθουν οι αθλητές σε μια απαιτητική προπόνηση αλλά να βιώσουν το camp σαν μια ξεχωριστή εμπειρία όπου όλοι μένουν μαζί για πέντε μέρες, προπονούνται μαζί, τρώνε μαζί και ουσιαστικά γίνονται μια ομάδα, μια οικογένεια. Η συναδελφικότητα, η συντροφικότητα και η αλληλεγγύη βρίσκουν τον τέλειο εκφραστή τους σε αυτή την αθλητική οικογένεια του μουιτάι, με το αθλητικό ήθος και την ευγενή άμιλλα να κερδίζει έδαφος καθημερινά.
Αξίζει να σας ενημερώσουμε ότι οι επικείμενες αθλητικές διοργανώσεις της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μουιτάι περιλαμβάνουν το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μουιτάι 2010 στη Ρώμη από τις 25 έως τις 30 Μαίου, διασυλλογικά πρωταθλήματα στα τέλη Απριλίου και το Κύπελλο Ελλάδος Μουιτάι στα τέλη Ιουνίου. Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήστε : http://www.hellas-ifmamuaythai.com/ και  atlasmuaythai@gmail.com  και στο τηλ. 69 79 37 57 27

Επίσης, απο την ίδια Ομοσπονδία μάθαμε οτι πριν απο λίγες μέρες συμμετείχε στις εκδηλώσεις του 12ου Πολυεθνικού Πολιτιστικού Φεστιβάλ της UNESCO, καλεσμένη του αντιπροέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων Συλλόγων & Κέντρων UNESCOκ. Μαρωνίτη Ιωάννη.
Η επίδειξη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μουιτάι έλαβε χώρα το Σάββατο 19 Ιουνίου 2010, στις 9.00μ.μ., στο Village Park στον Αγ. Ι. Ρέντη.
Στόχος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μουιτάι ήταν να παρουσιάσει ένα απόλυτα δυναμικό πρόγραμμα που θα ξεσήκωνε τους θεατές και θα τους μυούσε σε αυτή την ξεχωριστή πολεμική τέχνη.
Ενω την επομένη μέρα στον ίδιο χώρο απο τον προπονητή Μιχάλη Δρόσο και την Ελληνική Ομοσπονδία Σινσέεκαν Καράτε πραγματοποιήθηκε επίδειξη Σινσέεκαν καράτε.
Εδω ταιριάζει αυτό που λέει ο λαός, οτι "ο κόσμος το χει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι"
Υπάρχει κι ενα άλλο που λέει οτι "για όλα φταίει ο Δήμαρχος" πλήν όμως έχουμε πάρει χαμπάρι οτι ενας Δήμαρχος (μα όποιος και να ναι) δεν μπορεί να φταίει για όλα κι οτι όλο και κάποιοι που τον γυροφέρνουν θα φταίνε, οπώτε και δεν το επικαλούμαστε το συγκεκριμένο ρητό..
Όπως και να έχει το "κάποιοι ακόμη αναρρωτιούνται" ή το "περιμένοντας τον κάδο"  (υπομονή..) θα  μπορούσαν να αποτελούν τίτλους στο κείμενο...

Αναφερόμαστε στο θέμα των κάδων ανακύκλωσης που για δευτερη φορά (οι καινούργιοι, η νέα παραλαβή δηλαδή) βρίσκονται εγκαταλελειμένοι έξω απο το Κλειστό Γυμναστήριο.
Και δεν θα υπήρχε λόγος να επανέλθουμε στο θέμα (όλος ο κόσμος να λιάζεται κι εμείς να γράφουμε για τα σκουπίδια καταντάει γραφικό...) αν δεν λαμβάναμε επιστολή απο τον καθηγητή κ. Καφούρο που απ οτι φαίνεται επιμένει να νοιάζεται..

Σύμφωνα με το λακωνικότατο κείμενό του :

ΟΙ ΚΑΔΟΙ ανακύκλωσης πιάσανε αράχνες στο κλειστό γυμναστήριο...
Θα τους στείλουμε και αυτούς πίσω???
Τι θα γίνει επιτέλους με το πρόγραμμα ανακύκλωσης στη Σαντορίνη?? ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ?
Καλοκαίρι ήρθε, θα πνιγούμε πάλι στο σκουπίδι και στο πλαστικό!!!

ΕΛΕΟΣ....
Συγνώμη κιόλας, αλλά εδω τα Επαρχεία χάνονται κι οι Έπαρχοι ... αρμενίζουν.
Ο τίτλος που βάζουμε στο κείμενο δεν έχει κανέναν σκοπό να τα "βάλει" με τους Επάρχους, πλήν όμως δεν μπορούμε να μην λάβουμε υπόψη τις επερχόμενες καταργήσεις βαθμών της Αυτοδιοίκησης καθώς και τις ανακατατάξεις που έρχονται στον θεσμό.

Για το μέλλον τους κι αυτό του θεσμού τους μίλησαν στην Νάξο οι Νομάρχες και οι Δήμαρχοι
σε συνέδριο με θέμα "Επαρχεία και Αυτοδιοίκηση – Νέα δεδομένα και προοπτικές" που διοργανώθηκε απο την Νομαρχία Κυκλάδων, το Επρχείο Νάξου, και τον Πανελληνιο Σύνδεσμο Αιρετών Επάρχων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Με συμμετοχή πολλών εν ενεργεία και πρώην Επάρχων από όλη την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε στις 25, 26 και 27 Ιουνίου Συνέδριο, οι εργασίες του οποίου έλαβαν χώρα στο Δημοτικό Θέατρο Νάξου «Ιάκωβος Καμπανέλλης».

Μετά τους χαιρετισμούς του Επάρχου Νάξου κ. Βασίλη Κορρέ, του Προέδρου του Συνδέσμου Επάρχου Καρπάθου - Κάσου κ. Μιχάλη Ερωτόκριτου, του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Καθολικών Νάξου και παντός Αιγαίου κ. Νικολάου, απονεμήθηκε τιμητική διάκριση από το Σύνδεσμο για την ουσιαστική συμβολή του στη λειτουργία και στην αξιοποίηση των Υπηρεσιών των Επαρχείων των Κυκλάδων ( Άνδρου, Θήρας, Κέας, Μήλου, Νάξου, Πάρου και Τήνου) στο Νομάρχη Κυκλάδων κ. Δημήτρη Μπάϊλα, που κήρυξε και την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, ανέπτυξαν τις εισηγήσεις τους: Ο Γενικός Γραμματέας Τουρισμού κ. Γιώργος Πουσσαίος, με θέμα : «Τουρισμός και Περιφερειακή Ανάπτυξη», ο Αντινομάρχης Κυκλάδων κ. Λάζαρος Θεόφιλος, με θέμα «Ο θεσμός του Επάρχου και η ιστορική του διαδρομή», η Έπαρχος Μήλου κ. Νότα Καλογεράκη, με θέμα «Θεσμός των Επαρχείων: Απολογισμός – Προσφορά- Κοινωνική Αποδοχή», ο Σύμβουλος Τ.Ε.Δ.Κ. Νομού Κυκλάδων κ. Γιάννης Τομαής, με θέμα: «Καλλικράτης: Νέα δεδομένα και προοπτικές», ο Έπαρχος Κέας – Κύθνου κ. Στέφανος Λέπουρας, με θέμα «Οικονομική κρίση και κοινωνικοί αγώνες», ο Μηχανικός Χωροταξίας κ. Βασίλης Δενδρινός, με θέμα: «Νεολαία: Συμμετοχή, Προβληματισμοί και Δυνατότητες».

(μεγάλη ομοψυχία στα θέματα.. ο καθένας δηλαή είπε οτι είχε έτοιμο..., δικό μου το σχόλιο..)

Ακολούθησε απονομή τιμητικών διακρίσεων από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιρετών Επάρχων στους: Εφημέριο της Αρχιεπισκοπής Καθολικών Νάξου π. Εμμανουήλ Ρεμούνδο για την κοινωνική του προσφορά και τη συμβολή του στην έρευνα της ιστορίας και του πολιτισμού της Νάξου, με παρουσίαση του βίου και του έργου του από το φιλόλογο κ. Μανώλη Κορρέ. Ιστορικό Μπεν Σλοτ, ερευνητή της ιστορίας των Κυκλάδων, με παρουσίαση του έργου και της προσφοράς του από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου κ. Μανώλη Μανωλά. Πρόεδρο της Κοινότητας Ηρακλειάς κ. Φάνη Γαβαλά για την εικοσαετή θητεία του με παρουσίαση του βίου και του έργου του από τον Αντινομάρχη Κυκλάδων κ. Λάζαρο Θεόφιλο. Δημοσιογράφο, Διευθυντή του περιοδικού ¨ Τ’ Απεράθου¨ κ. Μιχάλη Γρατσία με παρουσίαση του έργου του από τον Έπαρχο Κέας – Κύθνου, Κυκλαδίτη δημοσιογράφο και συγγραφέα κ. Στέφανο Λέπουρα. Την τιμητική διάκριση παρέλαβε ο Πρόεδρος της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου κ. Μανώλης Λιγνός, λόγω απουσίας του τιμώμενου για λόγους υγείας.

Το Σάββατο, 26 Ιουνίου, ανέπτυξαν τις εισηγήσεις τους οι κ.κ.: Βαγγέλης Διβάρης, Ειδικός Γραμματέας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα : «Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης». Δημήτρης Σουσούνης, Προϊστάμενος Αρχής Πιστοποίησης ΕΣΠΑ, με θέμα :
«Αναπτυξιακά Προγράμματα - Χρηματοδοτήσεις από Ευρωπαϊκή Ένωση». Μητροπολίτης Παρο-Ναξίας Σεβ. Καλλίνικος, με θέμα: «Η παρουσία και η προσφορά της Τοπικής Εκκλησίας στα κοινωνικά δρώμενα». Θεόδωρος Τσέκος, Γενικός Γραμματέας Κοινοτικών και άλλων Πόρων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με θέμα : «Προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου στην Ελλάδα». Σωτήρης Ζώτος, Υποδιοικητής Β΄ Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Νήσων, με θέμα: «Υγεία και Κυκλάδες».

(το ίδιο σχόλιο έχουμε να κάνουμε, αλλά μην το ξαναγράφουμε...)
Ακολούθησε απονομή τιμητικών διακρίσεων από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιρετών Επάρχων στους: Αρχιμανδρίτη π. Αλέξανδρο Μοστράτο για την κοινωνική του προσφορά, με παρουσίαση του έργου του από τον ιστοριοδίφη κ. Ιάκωβο Καμπανέλλη και το Μητροπολίτη Σεβ. Καλλίνικο. Πρώην Δήμαρχο Νάξου κ. Βασίλη Κόκκοτα για την προσφορά του στην Αυτοδιοίκηση και στη Νάξο, με παρουσίαση του έργου του από τον Έπαρχο Νάξου κ. Βασίλη Κορρέ. Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιάννη Προμπονά για το σπουδαίο επιστημονικό του έργο και τις δράσεις του για τη Νάξο , με παρουσίαση του έργου του από το Δρα φιλόλογο κ. Στέφανο Ψαρρά, ο οποίος παρέλαβε και τη διάκριση, αφού ο τιμηθείς δεν μπόρεσε να παρευρεθεί για λόγους υγείας. Έπαρχο Νάξου κ. Βασίλη Κορρέ για την προσφορά του στα νησιά του Επαρχείου και για τη συμβολή του στην ίδρυση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αιρετών Επάρχων, με συνοπτική παρουσίαση του έργου του από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου και Έπαρχο Καρπάθου – Κάσου κ. Μιχάλη Ερωτόκριτο.

την ανακοίνωση λάβμε απο τον κ. Εμμ. Α. Λιγνό Πρόεδρο Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου
Η παρουσίαση έγινε και δυστυχώς δεν μπορέσαμε να σας ενημερώσουμε εκ των προτέρων γι αυτην, αξίζει πάντως να αναφέρουμε οτι την Δευτέρα 28 Ιουνίου στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο πραγματοποιήθηκε μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση απο τον μαθητή της Α΄ Λυκείου Θήρας Σωτήρη Κοπατσάρη με θέμα "Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ: Η ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ" ενα θέμα με το οποίο ο κ. Κοπατσάρης δουλευει τα 3 τελευταία χρόνια, όπως μας ενημερώνει και όπως άλλωστε γνωρίζουμε απο προηγούμενες εργασίες του επάνω σε αυτό.

Σε μια απο τις επόμενες αναρτήσεις της σελίδας μας θα έχουμε την δυνατότητα να σας παρουσιάσουμε μέρος της πολύ ενδιαφέρουσας  εργασίας του.
Η διευθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου Θήρας σε συνεργασία με την Ενωση Ζωόφιλων Θήρας και με την κτηνίατρο Μαργαρίτα Βάλβη μας ενημερώνουν οτι 2,3,4 Ιουλίου θα επισκεφθεί το νησί ειδικός πεταλωτής για την θεραπεία των οπλών των ιπποειδών. όσοι ενδιαφέρονται για την φροντίδα των ζώων τους μπορούν να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα 2286025847 ή στο 31482
Ο Σύλλογος των απανταχου Μεγαλοχωριτών της Αθήνας σας προσκαλεί στην ετήσια εκδήλωση αφιερωμένη στα παιδιά του χωριου που θα γίνει την Πέμπτη 1η Ιουλίου, ανήμερα της εορτής των Αγίων Αναργύρων στο "Μετόχι". Ώρα 20.15. Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα!


Την ανακοίνωση υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Πέρρος Ιωσήφ


μετά την εκδήλωση...

η παραπάνω φωτογραφία παρουσιάζει ενα απο τα πιο ενδιαφέροντα στιγμιότυπα της εκδήλωσης, την πρόεδρο του Συλλόγου να βραβευει τον κ. Λειβαδάρο για την μνήμη του πατέρα του, πρωτοπρεσβύτερου Ελευθερίου Λειβαδάρου που εργάστηκε ως ιερέας του ναού των Εισοδείων στο Μεγαλοχώρι και στις υπόλοιπες εκκλησίες του χωριού για περισσότερα απο 50 χρόνια, απο το 1954 μέχει το 2008. Ο Σύλλογος των Μεγαλοχωριανών της Αθήνας τίμησε την μνήμη του αείμνηστου ιερέα για τον οποίο έχει ειπωθεί οτι "όποιος δεν έχει παρακολουθήσει τον κατανυκτικό του εσπερινό ή δεν τον έχει ακούσει να σημαίνει τις καμπάνες της Παναγίας, με τρόπο αρμονικό και ρυθμικό, έχει χάσει ένα μεγάλο μέρος απο την ομορφιά του χωριού".
Μας στείλανε μια φωτογραφία!
πρόκειται για ενα απο τα έργα που δημιούργησαν τα παιδιά του Camp 6 - 14 Αθλητικό Καλοκαίρι που διοργάνωσε το ΔΑΟΣ.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση το Camp πάει καλά και ικανοποιεί τους διοργανωτές, ενω τα παιδιά παράληλα με τα μαθήματα που κάνουν σχετικά με τα δημοφιλέστερα αθλήματα ασχολούνται και με καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

Εμείς ευχόμαστε καλή συνέχεια σε όλη την ομάδα του Camp γιατί γίνεται πολύ καλή δουλειά αν και έχουμε μια μικρή ένσταση σε οτι αφορά την τιμολόγηση των υπηρεσιών της διοργάνωσης μιας και το κόστος της συμμετοχής αποφασίστηκε στα 300 ευρώ για το κάθε παιδί.
Σώζει, διαλύει, αλλά το χιούμορ είναι χιούμορ, κι είναι απαραίτητο πόσο μάλλον αυτην την εποχή (μη κοιτάς που κάποιοι πέρνουν τα πράγματα πολύ στα σοβαρά....)


Η αλήθεια είναι οτι κάτω απο την «σκληρή μάσκα της δημοσιογραφίας» και την αυστηρή επαγγελματία κρύβω εναν πολύ ευαίσθητο άνθρωπο, και μια τρυφερή καρδιά όπως αυτην του μαρουλιού στην διαφήμιση του τόνου Ρίο Μαρε. Η τρυφερή μου καρδιά και ο συμπονετικός μου χαρακτήρας με κάνουν σε πολλές περιπτώσεις να συμπάσχω με αναξιοπαθούντες, ασθενείς και συναισθηματικά ασταθείς ανθρώπους των οποίων τον πόνο και την αγωνία κατανοώ και συμμερίζομαι. Χθές, για παράδειγμα, ήμουν έτοιμη να μελαγχολήσω μαθαίνοντας για την περιπέτεια μιας άρρωστης γιαγιάς η οποία ήθελε να πάρει το βαπόρι για το νησί της στις Κυκλάδες πλήν όμως, φτάνοντας την πόρτα του καραβιού της την πέσανε κάτι νταβραντιασμένοι νεαροί και της είπανε «που πας γιαγιά; δε φεύγει το βαπόρι σήμερα» για να ακολουθήσει ο διάλογος «γιατί παιδάκι μου; χάλασε;» (σσ η γιαγιά ήταν καλή και καλομίλητη γυναίκα, γεμάτη κατανόηση για την νέα γενιά) «οχι γιαγιά, δεν χάλασε, κάνουμε απεργία σήμερα, δεν δουλευουμε και δεν θα φύγει το βαπόρι»

«Και πως θα πάω στην Πάρο; Έχω και πίεση και λουμπάγκο, παιδάκι μου»

«Δεν θα πας γιαγιά σήμερα, θα πάς αυριο, με το καλό»

Ο διάλογος συνεχίζεται σε απολύτως πολιτισμένο επίπεδο με την γιαγιά πολύ σύνομα να κατανοεί τον νεαρό που της εξηγεί μέσες άκρες τα της απεργίας και των αιτιών της.
Κάπως έτσι τελειώνει το συμβάν ενώ ενας μπλόγκερ που παρακολουθεί απο απόσταση σπευδει να ποστάρει μέσω κινητού στην σελίδα του (η βιασύνη δεν ήταν ποτέ καλή σύμβουλος) οτι εξαγριωμένος απεργός παρ ολίγον να προπηλακίσει ηλικιωμένη και ασθενή γιαγια που ήθελε να ταξιδέψει στο νησί της. Η ανάρτηση είχε μεγάλη αναγνωσιμοτητα ενω πολλοί σπεύδουν (βιάζονται κι αυτοί να κάνουν κόμεντ) να σχολιάσουν τους κακούς απεργούς και την δύσμοιρη γιαγιά. Για τους τριαντάρηδες που πληρώνονται με 700 ευρώ τον μήνα (χωρίς δώρα) και δεν τρέφουν ελπίδες (ή αυταπάτες) να συνταξιοδοτηθούν και -πολύ νωρίτερα- να πάρουν αυξήσεις ή να ακούσουν μια καλή κουέντα πέρα απο το κλίμα φόβου και αναφάλειας που «φυλάει» τα έρμα, οι μπλόγκερ (κάποιοι έστω) δεν είπανε τίποτε.

Σέβομαι τους τουρίστες, σε τουριστική περιοχή ζω και εργάζομαι και μεγαλώνω το παιδί μου, και θέλω να γίνομαι καλύτερη στις υπηρεσίες που προσφέρω, πλήν όμως δεν δέχομαι την εικόνα του δουλοπρεπούς στις ορέξεις του τουρίστα “ντόπιου παροχέα υπηρεσιών”. Αλλιώς την σκέπτομαι εγώ την φιλοξενία, όσο κι αν το μοντέλο αυτό δεν καλύπτει πλήρως τις απαιτήσεις του μαζικού τουρισμού…

Η χώρα έτσι όπως παρουσιάζεται απο εγχώρια και διεθνή Μέσα μου θυμίζει όλο και περισότερο πόλη της Λατινικής Αμερικής, ειδικά ένα σημερινό ρεπορτάζ του Μέγκα, ήταν…. μαχαιριά στην καρδιά, μονο γιγιάδες με πούρα “όπως Κούβα” στα Καμίνια δεν έδειξε. Κατά τα άλλα, διπλοπενιά, φτώχει, φτωχογειτονιά, αψιλίες και ….φιλότιμο, που είναι λέει ελληνική λέξη και οι ξένοι δεν την έχουνε…. Και σαν να μην έβλεπα την χώρα μου (την χώρα του εκσυγχρονισμού και του Σιμήτη...) αλλά ταξιδιωτικό ρεπορτάζ του Κούλογλου στην φτωχή Κούβα, μου φάνηκε σήμερα. Δεν ξέρω, μπορεί και να φταίω εγώ… να το χω εγώ το πρόβλημα…

Άλλοι πάλι μου λένε ότι με την φτώχεια θα χαθεί η αξιοπρέπεια.. κι αυτό είναι που με φοβίζει πιο πολύ. Περισσότερο απ όσο νομίζω ότι θα μας κάνει “καλύτερους” η κρίση

Για την χθεσινή απεργία ορισμένοι ξένοι συνάδελφοι είπαν ότι,

1

2

3

Υστερόγραφο.

Ούτε υπερασπίζομαι, ούτε δεν υπερασπίζομαι τα “μπλόγκ”, αλλά σχετικά με το σχόλιο οτι «πρόκειται περί προσωπικών απόψεων» σίγουρα ναι, αλλά μήπως προσωπική άποψη δεν αποτελεί και το κεντρικό άρθρο του Βήματος ή των Νέων;  Άρα δεν μπορεί κανείς “κατηγορήσει” τα μπλόγκ για ... ατομικισμό.
Στο κάτω κάτω, η άποψη των συντακτών εκφράζεται σε κάθε περίπτωση, κι άλλοι συμφωνούν κι άλοι διαφωνούν μαζί του.
Το θέμα, ίσως, πια είναι (και) να εμψυχώνει κανείς τον κόσμο. Να του δίνει ελπίδα. Το κουτσομπολιό, δεν ξέρω πια ποια ματαιοδοξία μπορεί να συντηρήσει, πλέον…

Τρίτη, Ιουνίου 29, 2010

Η Στέλλα Καραμπεροπούλου είναι μια πολύ καλή δασκάλα θεάτρου.
Το συμπέρασμα προκύπτει μετά και την πολύ πετυχημένη παρουσίαση της παράστασης «η χώρα των πουλιών» που «ανέβασαν» οι μαθητές του τμήματος θεατρικού παιχνιδιού του Συλλόγου Κρητών το τριήμερο 25-26-27 Ιουνίου στο Οινοποιείο Μπουτάρη.
Και στις 3 παραστάσεις η αίθουσα ήταν γεμάτη από μικρούς και μεγάλους που χειροκρότησαν την παράσταση και συνεχάρησαν τα παιδιά.



Και μια ακόμη πρόσκληση για θεατρική παράσταση,
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Εστία Πύργου παρουσιάζει απόψε 29 Ιουνίου και αύριο το βράδυ στις 21.00 το θεατρικό έργο «το θαλασσινό τριφύλλι» του Οδυσσέα Ελύτη. Στην παράσταση συμμετέχει η θεατρική ομάδα παιδιών του Συλλόγου ενώ την σκηνοθεσία έχει αναλάβει η Στέλλα Καραμπεροπούλου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Σήμερα που είναι απεργία, ευκαιρία να γράψουμε, ενα κείμενο,


Σχετικό με βόμβες και απεργίες
Ένα κείμενο συμπληρωματικό, από αυτά που γράφεις, δεν σκέφτεσαι μόνο δηλαδή, με αφορμή τα όσα διαδραματίζονται γύρω μας

Κάποιος, μπορεί να το έλεγε και αλληγορικό…

Το 1993 πήγαινα δευτέρα Λυκείου. Τότε, πόσο μάλλον σε μερικές γειτονιές του κέντρου, θεωρείτο ένδειξη υπεροχής και ασκούσε επιρροή μεταξύ της μαθητώσσας νεολαίας να αντιλέγει ένας νεαρός σε αστυνομικό (ο οποίος επειδή προφανώς ήταν ώριμος και κατασταλαγμένος άνθρωπος έδιναν τόπο στην οργή και σεβόταν τα .. οργισμένα νιάτα) καθώς και να υποκινεί μαθητικές καταλήψεις. Τις γνωστές, με τα ακατάλληπτα αιτήματα τύπου, «φτιάξτε αύριο νέο σχολείο» και «πείτε στην φιλόλογο να πλύνει τα μαλλιά της», με αποτέλεσμα το σχολείο να κλείνει για καμιά βδομάδα και οι γονείς απέξω να τραβάνε τα μαλλιά τους -άλλοι υπέρ κι άλλοι κατά- κι ο διευθυντής τα δικά του, όσα του είχαν απομείνει δηλαδή. Σε κάθε άλλη περίπτωση οι μαθητές θεωρούνταν ντεμοντέ και «πασέ» με αποτέλεσμα να μην απολαμβάνουν τον σεβασμό των υπολοίπων και να μην μπορούν να σταυρώσουν φιλενάδα (οι αντάρτες ήταν πάντοτε της μόδας και είχαν πολλές κατακτήσεις στις τάξεις των μαθητριών). Μιας και όπως είπαμε ο κανόνας ήθελε να τα βάζεις με το κράτος κι ενδεχομένως να ακούς και ρόκ. Εγχώρια και εισαγωγής.
Εν τω μεταξύ τα χρόνια πέρασαν και οι μισοί εκ των καταληψιών εκείνης της περιόδου έγιναν αστυνομικοί (πιθανότατα κάτι συμπλεγματικό να λειτούργησε μέσα τους και να μετανόησαν κάνοντας στροφή 180 μοιρών τασσόμενοι στην απέναντι πλευρά) οι υπόλοιποι έγιναν δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι ενω 2-3 θέλουνε να κάνουνε καριέρα στην πολιτική (καλά, κανένας φυσιολογικός δεν βγήκε απο αυτό το σχολείο;)
Το συμπέρασμα της ιστορίας; Οτι οι εποχές αλλάζουν κι οτι οι επαγγελματίες αντιρρησίες γίνονται -με την σειρά τους- ντεμοντέ. Πλήν όμως, επικαιροποιείται το ερώτημα τι κάνει το κράτος για μας.
Κάτι το οποίο δεν πρέπει να μας κάνει να σταματάμε να ζητάμε. οτι καλύτερο γίνεται....