Πέμπτη, Απριλίου 11, 2013

στο φούλ οι προετοιμασίες του γυμναστηρίου της Σαντορίνης για την υποδοχή του Final Four Κυπέλλου Ελλάδος γυναικών στο βόλεϊ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δημοτικού Αθλητικού Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Οργανισμού Σαντορίνης,

Το Final Four Κυπέλλου Ελλάδος γυναικών στο βόλεϊ είναι γεγονός για το νησί μας.

Οι μέρες μετρούν αντίστροφα για τους δύο ημιτελικούς και τον τελικό στις 12 και 13 Απριλίου αντίστοιχα. ΑΕΚ - ΦΙΛΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΛΑΡΙΣΑΪΚΟΣ , Ηρακλής Κηφισιάς - Ολυμπιακός είναι οι τέσσερις ομάδες που διεκδικούν το τρόπαιο του Κυπελλούχου Ελλάδος.

Ο Δημοτικός Αθλητικός Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Οργανισμός  σας προσκαλεί να διαπιστώσετε από κοντά το ταλέντο και την αθλητική ποιότητα των ομάδων που συμμετέχουν και υπόσχονται ένα πλούσιο σε συγκινήσεις θέαμα το διήμερο αυτό. Μη λείψει κανείς από αυτή τη γιορτή του αθλητισμού.

12.4. (12.30) 
Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του ΔΑΠΠΟΣ, εισητήρια υπάρχουν και θα διατίθενται μέχρι και την έναρξη του 1ου ημιτελικού στις 17.30!

Είμαστε βέβαιοι πως το γήπεδο θα είναι γεμάτο και τις δύο ημέρες και θα αποδείξουμε για άλλη μια φορά ότι η Σαντορίνη είναι ικανή να φιλοξενήσει σημαντικούς  αγώνες τέτοιου βεληνεκούς.

 Παράλληλα και στα πλαίσια της εύρυθμης διεξαγωγής του Final Four Κυπέλλου Ελλάδος γυναικών στο βόλεϊ  ο πρόεδρος του  Δημοτικού Αθλητικού  Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Οργανισμού Σαντορίνης (Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ.) κος Καντζέλης Αντώνιος θα συναντηθεί σήμερα 2.4  στα γραφεία του Οργανισμού με εκπροσώπους των τοπικών συνδέσμων φιλάθλων της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού.

Σκοπός της συνάντησης είναι η συνεργασία μεταξύ του Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ. και των συνδέσμων φιλάθλων  προκειμένου να δείξουμε ότι η Σαντορίνη είναι ικανή να  φιλοξενήσει σημαντικούς  αγώνες τέτοιου βεληνεκούς  σε φίλαθλα πλαίσια, προβάλλοντας  και διαφημίζοντας ταυτόχρονα το νησί μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ»
Καρτεράδος, 84700, ΤΗΛ.:22860 24828, dappossantorini@gmail.com

Την συνεντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 11.4 στο πλαίσιο της διοργάνωσης μπορείτε να την παρακολουθήσετε μέσα απο την σελίδα www.thirasport.gr  εδω : http://thirasport.gr/video/53-video/3840-video#.UWfTChxH8BI.facebook

Σύμφωνα με νεότερες ανακοινώσεις του κλειστού Γυμναστηρίου της Σαντορίνης, 

Ο Δημοτικός Αθλητικός Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Οργανισμός  σας ενημερώνει για την τιμή των εισιτηρίων και τις ώρες των δύο ημιτελικών και του τελικού του Final Four Κυπέλλου Ελλάδος γυναικών:

Για τους αγώνες έχουν εισιτήρια των 25 ευρώ. Κάθε εισιτήριο είναι ονομαστικό  ισχύει και για τους τρεις αγώνες που θα διεξαχθούν.
Η διάθεση των εισιτηρίων έχει ξεκινήσει και συνεχίζεται κανονικά με το ενδιαφέρον του κόσμου να χαρακτηριζεται αυξημένο. 

Πρόγραμμα Αγώνων 
Παρασκευή 12/04/2013 
17:30   Ηρακλής Κηφισιάς-Ολυμπιακός ( Α' Ημιτελικός)
20:00   ΑΕΚ -  ΦΙΛΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΛΑΡΙΣΑΪΚΟΣ ( Β'  Ημιτελικός)

Σάββατο 13/04/2013  17.00 Τελικός


Ενδιαφέρουσες αναρτήσεις σχετικά με τους αγώνες που θα πραγματοποιηθούν το διήμερο Παρασκευή 12 και Σάββατο 13 Απριλίου στο Κλειστό Γυμναστήριο της Σαντορίνης μπορείτε να διαβάσετε στις εξής σελίδες :  τα volleynews.gr , volleyball.gr και liberovolley11.blogspot.gr

Ο Δημοτικός Αθλητικός Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Οργανισμός μας ενημερώνει ότι την Τετάρτη 10/4/2013 και ώρα 18.30 θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση της Αστυνομίας, των διοργανωτών και των λοιπών αρμόδιων φορέων για να συζητηθούν θέματα ασφαλείας όσον αφορά την ομαλή διεξαγωγή του F4 Κυπέλλου Ελλάδας Γυναικών που θα διεξαχθεί στο Κλειστό γυμναστήριο του ΔΑΠΠΟΣ στις 12-13/4/13.

Υπενθυμίζεται στο φίλαθλο κοινό πως η διάθεση των εισιτηρίων συνεχίζεται καθημερινά από τις 10.00 – 20.00 στα γραφεία του Οργανισμού.

Παράλληλα απο τον ΔΑΠΠΟΣ μας ενημερώνουν οτι,

Στα πλαίσια της διεξαγωγής του F4 Κυπέλλου Ελλάδος Volley Γυναικών που θα λάβει χώρα στο Κλειστό γυμναστήριο του ΔΑΠΠΟΣ στις 12-13/4/13, ο Δημοτικός Αθλητικός Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Οργανισμός θα φιλοξενήσει φοιτητές των ΤΕΦΑΑ Αθηνών με ειδικότητα Βόλεϊ δίνοντας τους την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά τις κορυφαίες ομάδες του Ελληνικού Γυναικείου Βόλεϊ

Σχετικά με τη διεξαγωγή του Final 4 Κυπέλλου Ελλάδος Πετοσφαίρισης Γυναικών, που θα πραγματοποιηθεί στις 12 και 13-04-2013, στο Κλειστό Γυμναστήριο του Δήμου Θήρας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή τέλεση του αγώνα και η ασφαλής πρόσβαση - προστασία των θεατών, των αθλητών και των παραγόντων, από πλευράς της Γενικής Αστυνομικής Διευθυνσης ν. Αιγαίου, ανακοινώνεται ότι:

Θα εκδοθούν συνολικά οκτακόσια (800) εισιτήρια - προσκλήσεις, τα οποία θα είναι αριθμημένα και ονομαστικά
Δεν θα επιτραπεί η είσοδος, εάν από τον έλεγχο πρόσκλησης και στοιχείων ταυτότητας προκύψει ότι το εισιτήριο εκδόθηκε για άλλο πρόσωπο
Η είσοδος στο αθλητικό κέντρο - στάδιο, θα επιτρέπεται τρεις (3) ώρες πριν την έναρξη του αγώνα
Απαγορεύεται η προσέλευση - προσέγγιση φιλάθλων, για παρακολούθηση των αγώνων, πλην αυτών που είναι εφοδιασμένοι με ονομαστικές προσκλήσεις, καθόσον δεν θα λειτουργούν εκδοτήρια εισιτηρίων
Απαγορεύεται η είσοδος στο αθλητικό κέντρο - στάδιο με πανό αντιαθλητικού-υβριστικού περιεχόμενου, ηχητικές συσκευές, κέρματα και αναπτήρες

Επιπλέον, για λόγους ασφάλειας και ρυθμίσεων της κυκλοφορίας:

Απαγορεύεται η στάθμευση όλων των οχημάτων φιλάθλων στον προαύλιο χώρο και στο τμήμα της επαρχιακής οδού που διέρχεται από το αθλητικό κέντρο
Εντός του χώρου στάθμευσης του αθλητικού κέντρου θα σταθμεύσουν μόνο τα διαπιστευμένα οχήματα (Ελληνικής Αστυνομίας, Πυροσβεστικής Υπηρεσίας,  Ε.Κ.Α.Β., ραδιοτηλεοπτικών δικτύων, διοργανωτών και παραγόντων)

Την 12 και 13-04-2013 κατά το χρονικό διάστημα από 14.30' έως την ολοκλήρωση των αγώνων, θα εφαρμοστεί μονοδρόμηση της επαρχιακής οδού που διέρχεται εξωτερικά του αθλητικού κέντρου με κατεύθυνση καθόδου από τη διασταύρωση με την επαρχιακή οδό Φηρών-Πύργου προς την και επαρχιακή οδό Φηρών-Μεσαριάς

Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων να αποφύγουν τη διέλευση - στάθμευση των οχημάτων τους στα παραπάνω σημεία και να ακολουθούν τα σήματα και τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

ενημέρωση με θέμα την λειτουργία του Νέου Νοσοκομείου (13.4)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Με την παρουσία του Ακαδημαϊκού Καθηγητή κ. Χαράλαμπου  Ρούσσου, εκπροσώπου του Δήμου Θήρας για το χειρισμό του θέματος του Νέου Νοσοκομείου Θήρας, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13.4 και ώρα 9:30 στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΔΑΠΠΟΣ, σύσκεψη και ενημέρωση με θέμα την λειτουργία του Νέου Νοσοκομείου.      

η παγκόσμια ημέρα καθαριότητας στη Σαντορίνη την Κυριακή 14 Απριλίου – καθαρισμός της περιοχής τελεφερίκ στην καλντέρα σε συνεργασία με το Εθελοντικό Διασωστικό Σώμα Θήρας

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Το ''Let's Do It'' αποτελεί τη μεγαλύτερη και πιο ταχέως αναπτυσσόμενη εθελοντική καμπάνια καθαρισμού σε παγκόσμια κλίμακα. Κάθε χρόνο, χιλιάδες πολίτες από κάθε μεριά του πλανήτη, καθαρίζουν τις χώρες τους, περνώντας μήνυμα βελτίωσης και προστασίας του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της φετινής παγκόσμιας ημέρας καθαριότητας, ο Δήμος Θήρας σε συνεργασία με το Εθελοντικό Διασωστικό Σώμα Θήρας την Κυριακή 14 Απριλίου 2013 πρόκειται να καθαρίσουν την περιοχή Τελεφερίκ στην Καλντέρα των Φηρών, η οποία εξ αιτίας της απερίσκεπτης ρίψης απορριμμάτων κινδυνεύει να χάσει την ομορφιά με την οποία η φύση την προίκισε.

Πρόκειται για ένα δυσπρόσιτο σημείο του οποίου ο καθαρισμός λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους είναι πολύ δύσκολος και επικίνδυνος. Με την συνδρομή όμως των Διασωστών και των εθελοντών του νησιού μας η περιοχή αυτή θα καθαριστεί και θα αναδειχτεί ξανά η φυσική της ομορφιά.

Σας καλούμε λοιπόν όλους σε μία από κοινού προσπάθεια, για να αποδείξουμε όλοι οι κάτοικοι του νησιού μας πως  μπορούμε να συνεργαστούμε για ένα κοινό σκοπό, προστατεύοντας το περιβάλλον και ομορφαίνοντας το νησί μας. Σημείο συνάντησης ορίζεται η είσοδος του Τελεφερίκ και ώρα 11:00. 

η παρουσίαση του έτους γαστρονομίας στην Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Το "2013 Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη"  παρουσιάστηκε στην Θεσσαλονίκη στο Αμφιθέατρο του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ», στη Θεσσαλονίκη, την Τετάρτη 10 Απριλίου.
Η παρουσίαση της πρωτοβουλίας έγινε σε μια ειδική εκδήλωση - συνέντευξη τύπου από τον Δήμαρχο Θήρας κ. Αναστάσιο Νικόλαο Ζώρζο, ο οποίος είχε και τον όλο  συντονισμό της παρουσίασης.
Νωρίτερα το πρωί, ο Δήμαρχος Θήρας κ. Αναστάσιος-Νικόλαος Ζώρζος παρουσίασε το ΕΤΟΣ με συνεντεύξεις του στο TV100, την ΕΡΤ3 και σε άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Θεσσαλονίκης.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν, πέραν του Δημάρχου, ο Ομότιμος Καθηγητής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής των ανασκαφών Ακρωτηρίου κ. Χρίστος Ντούμας,  ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου της Σαντορίνης, Ομότιμος Καθηγητής Ηφαιστειολογίας ΑΠΘ κ. Μιχάλης Φυτίκας, η κα Αικατερίνη Τράκα, πρ. Τακτική Ερευνήτρια ΕΘΙΑΓΕ και ο κος Κώστας Κωνσταντινίδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ηλιότοπος, που εθελοντικά υποστηρίζει το ΕΤΟΣ. 

Ο Δήμος Θήρας με απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου, ανακήρυξε το 2013 ως «ΕΤΟΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ». Με τη συγκεκριμένη απόφαση κεφαλαιοποιείται και αξιοποιείται η μεθοδική και συλλογική προσπάθεια ετών, που έχει καταβληθεί στο νησί προκειμένου να ενταχθεί στο τουριστικό του χαρτοφυλάκιο η γαστρονομία, ώστε σήμερα η Σαντορίνη να διεκδικεί τη θέση της ανάμεσα στους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, δημοσιογράφοι του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, καθώς και αφοσιωμένοι φίλοι και κάτοικοι της Σαντορίνης.

Ο Δήμαρχος Θήρας, κος Νικόλαος Ζώρζος, ανέφερε ότι «το Έτος Γαστρονομίας αποτελεί ένα πολυσύνθετο και πολυδιάστατο γεγονός που συνδέει το παρελθόν του νησιού της εποχής του προϊστορικού οικισμού του Ακρωτηρίου, με το σήμερα, και ότι αναδεικνύει την ιδιαιτερότητα και τη γονιμότητα των ηφαιστειογενών εδαφών της Σαντορίνης».  «Η Γαστρονομία αγκαλιάζει», ανέφερε ο δήμαρχος, «όλες τις εκφάνσεις της σύγχρονης ζωής σε ένα τουριστικό προορισμό, δηλαδή τις Τέχνες, την Παράδοση, την Παιδεία, την Επιστημονική Τεκμηρίωση και γενικότερα τον Πολιτισμό».
Ως εκ τούτων χαρακτήρισε το ΕΤΟΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ως «ανοικτή πρόσκληση προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συμμετέχουν εντάσσοντας νέες ιδέες και δράσεις προκειμένου να τροφοδοτήσουν από κοινού το εγχείρημα αυτό».

Στη σχέση της Γαστρονομίας με τον Πολιτισμό αναφέρθηκε ο κ. Χρίστος Ντούμας ως κεντρικός ομιλητής με θέμα: «Από την ανάγκη στην απόλαυση: διατροφικές συνήθειες στη Θήρα της Εποχής του Χαλκού». Επίσης αναφέρθηκε στην πρόχου του 17ου αιώνα π.Χ., που πρόσφατα ανακαλύφθηκε στο Ακρωτήρι και αποτέλεσε την έμπνευση για το σχεδιασμό του λογοτύπου του ΕΤΟΥΣ.

Ο κ. Μιχάλης Φυτίκας σχολίασε  τη σχέση της ηφαιστειακής προέλευσης των εδαφών της Σαντορίνης με τη γονιμότητά τους, αναφέροντας ότι εκτός από το πανέμορφο ενεργό της ηφαίστειο, η Σαντορίνη διαθέτει πετρώματα πλούσια σε κύρια στοιχεία αλλά και ιχνοστοιχεία, που περιέχονται στα προϊόντα της Μινωικής έκρηξης και συντελούν καθοριστικά στην παραγωγή σπάνιων προϊόντων.

Η κα Αικατερίνη Τράκα παρουσίασε ομιλία με θέμα: "Προσαρμοστικότητα των παραδοσιακών αγροτικών ποικιλιών στις ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές συνθήκες της Σαντορίνης και η σύνδεσή τους  με  τη διατροφή - πρόκληση αγροτών και καταναλωτών στη γαστρονομία".

Ο κ. Κώστας Κωνσταντινίδης αναφέρθηκε στο περιεχόμενο των εκδηλώσεων, πολιτιστικής και γαστρονομικής θεματολογίας, που περιλαμβάνονται στον προγραμματισμό του ΕΤΟΥΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ.

Οι παρευρισκόμενοι παρέλαβαν, ως αναμνηστικό δώρο, από μία φιάλη λευκού οίνου ΠΟΠ Σαντορίνη, ευγενική προσφορά των οινοποιείων του νησιού. Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν  στην έκθεση «ΑΙΓΑΙΟΝ - Η γέννηση ενός Αρχιπελάγους», που φιλοξενείται στο χώρο περιοδικών εκθέσεων του ΝΟΗΣΙΣ και αφορά τη γένεση και τη δημιουργία των γεωλογικών θησαυρών του Αιγαίου πελάγους, την ομορφιά των νησιών και των ακτών του.


Για πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις του προγράμματος μπορείτε να επικοινωνείται με την κ. Αγγελική Γεωργαντοπούλου στον Δήμο ΘήρΑς,
Τηλ. 2286360600, 2286360183, 2286360109

η Santo Wines στην έκθεση «Ελλάδα- Γιορτή- Γεύσεις» (12-14.4) στην Τεχνόπολη στο Γκάζι

H Santo Wines μας ενημερώνει ότι,

Ευκαιρία να απολαύσουμε.. γεύση Σαντορίνης!!
Από την Παρασκευή 12 Απρίλιου μέχρι την Κυριακή 14 Απριλίου, σας περιμένουμε στην έκθεση «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις» που διοργανώνει το περιοδικό Αθηνόραμα, στην Τεχνόπολη στο Γκάζι.

Στο κτίριο ΝΕΟΙ ΦΟΥΡΝΟΙ, το stand 26  έχει…  υπέροχη θέα στην καλντέρα  και είναι γεμάτο με γεύσεις και αρώματα από το πολυδύναμο Ασύρτικο, τον φημισμένο πολτό από τοματάκι Σαντορίνης και την βελούδινη φάβα Santo! Όλα εξαιρετικής ποιότητας, αυθεντικά παραδοσιακά Σαντορίνης, από τους αγρότες- μέλη του Συνεταιρισμού μας!  

Στα πλαίσια των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης, διάσημοι σεφ παραδίδουν μαθήματα μαγειρικής ενώ ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW μας ξεναγεί σε μια συναρπαστική γευστική δοκιμή παλαιωμένων οίνων από Ασύρτικο Σαντορίνης !
 
Επισκεφτείτε την έκθεση για μια απολαυστική και ψυχαγωγική βόλτα ανακάλυψης και ελεύθερης γευσιγνωσίας επιλεγμένων ελληνικών προϊόντων!

SantoWines
Κτίριο Γ ( Νέοι Φούρνοι) Stand 26.

Μέρες και ώρες λειτουργίας:    
Παρασκευή 12/4: 4-9 μ.μ.
Σάββατο 13/4: 10 π.μ.-9 μ.μ. 
Κυριακή 14/4: 10 π.μ.-9 μ.μ.
Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση και τις παράλληλες εκδηλώσεις: http://www.elladagiortigefseis.gr/

 SantoWines
Winery: Pyrgos Santorini
Tel: 22860 22596
Athens Branch: Sofokli Venizeloy 11 , Peristeri
Tel: (+30) 210 5153163


σχολικό σκακιστικό πρωτάθλημα Σαντορίνης (13.4)

Ο αθλητικός Σκακιστικός Όμιλος Σαντορίνης σε συνεργασία με τον ΔΑΠΠΟΣ διοργανώνει και θα πραγματοποιήσει το φετινό σχολικό Σκακιστικό Πρωτάθλημα, το Σάββατο 13 Απριλίου, με ώρα έναρξης στις 10.00

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι μαθητές Δημοτικών – Γυμνασίων και Λυκείων του νησιού, ανεξαρτήτως επιπέδου που γνωρίζουν σκάκι.
Δηλώσεις συμμετοχής θα μπορούν να κατατίθενται μέχρι και 10 λεπτά πριν από την έναρξη των αγώνων.
Οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν με βάση το Ελβετικό σύστημα των 6 γύρων, ενώ θα βραβευθούν οι τρείς πρώτοι νικητές της συνολικής βαθμολογίας όπως επίσης και οι τρείς πρώτοι νικητές ανα τάξη.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στον πρόεδρο του ΑΣΟ Σαντορίνης Παναγιώτη Φρεντζά στο 27140 και στο 6948 431318

γεωτουριστικοί χάρτες της Σαντορίνης σε μορφή βιβλίου

Ο πρώτος γεωτουριστικός χάρτης για την Σαντορίνη ιδωμένη ως γεωλογικό μνημείο παγκοσμίου ενδιαφέροντος και σπουδαιότητας, κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες με την μορφή βιβλίου από τις εκδόσεις «Ελευθερουδάκης» με την υπογραφή του κ. Σπύρου Σταρίδα της «staridas geography».

Η έκδοση περιλαμβάνει γεωτουριστικούς χάρτες για ολόκληρο το νησιωτικό σύμπλεγμα της Σαντορίνης και των νησιών της καλντέρας, «ηφαιστειακό» χάρτη του ηφαιστείου της Σαντορίνης, πλήρες ιστορικό, με εικόνες, των ηφαιστειακών εκρήξεων του ηφαιστείου της Σαντορίνης με επιστημονική τεκμηρίωση, προτεινόμενες διαδρομές -και περιπατητικές- με γεωλογικό ενδιαφέρον, πλήρη παρουσίαση των αρχαιολογικών και ιστορικών τοποθεσιών και μνημείων στο νησί, πλήρη οδηγό του οδικού δικτύου που οδηγεί σε αυτές, όπως επίσης και οδηγό σχετικά με τους οικισμούς, τις παραλίες και τα αξιοθέατα.

Σύμφωνα με την συνοπτική περιγραφή του βιβλίου,

The first geotourism map for Santorini Island, one geological monument of global reputation and significance, waiting for you to explore its history.

The book includes
Geotourism map of the entire complex of Santorini Islands
Inlaid detailed volcanological map of the contemporary volcano
Complete reference to the volcanic evolution of the Island
Guidance to the geosites and scientific interpretation
Suggested georoutes and hiking trails
Complete representation of archaeological and historical sites as well as cultural monuments
Complete imprint of the roads, the villages and settlements, beaches and other sightseeings


δημοτικό συμβούλιο Δήμου Θήρας (15.4) – θέματα

Την Δευτέρα 15 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η επόμεη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας με τα εξής θέματα :

1. ΟΡΙΣΜΟΣ ΔΙΚΥΚΛΙΣΤΩΝ.
2.ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ : «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΓΗΠΕΔΟΥ ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΟΥ ΣΕ ΧΩΡΟ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ & ΓΗΠΕΔΟ 5Χ5 ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ», ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ #24.000,00# €-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ.
3.ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ : «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΕΙΟ», ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ #51.136,18 # €-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ.
4.ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ : «ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΟΙΧΟΥ ΑΝΤΙΣΤΗΡΙΞΗΣ (ΠΑΡΑΒΑΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ)», ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ # 16.316,21# €-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ.
5.ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ : «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΟΙΑΣ», ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ # 49.016,48# €-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ.
6.ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ : «ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΔΙΑΣΤΡΩΣΗ ΠΑΡΚΙΝΓΚ, ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΛΕΚΑΝΩΝ-ΡΕΜΑΤΩΝ & ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ», ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ # 39.170,51# €-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ.
7.ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ : «ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΑΜΑΡΙΟΥ», ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
# 2.932,48# €-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ.
8.ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ : «ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΧΑΡΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΜΑΡΙΟΥ », ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
# 11.767,23# €-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ.
9.ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ : «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ  ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΦΗΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ», ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ # 21.736,00# €.
10.ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ : «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΧΩΡΟΥ ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΗΜΕΡΟΒΙΓΛΙΟΥ», ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ #11.511,20# €.
11.ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ : «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ  ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΒΟΘΩΝΑ ΘΗΡΑΣ», ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ  #104.321,56# €.
12.ΕΓΚΡΙΣΗ 2ΟΥ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΤΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ : «ΝΕΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ ΘΗΡΑΣ-Β΄ΦΑΣΗ).
13.ΕΓΚΡΙΣΗ  1ΟΥ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΤΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ : « ΕΠΙΣΚΕΥΗ  ΠΑΛΑΙΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΕΜΠΟΡΕΙΟΥ».
14.ΕΓΚΡΙΣΗ  ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ  & ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ : «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΙΧΙΟΥ ΑΝΤΙΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΕ ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΕΙΟ».
15.ΕΓΚΡΙΣΗ  ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ  & ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ : «ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΔΡΟΜΟΥ ΣΤΟ ΗΜΕΡΟΒΙΓΛΙ».

16.ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠ΄ ΆΡΙΘ. 50/2011 ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ : «ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ-ΟΡΙΣΜΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ».
17.ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΥΠΟΓΕΙΩΣΗΣ ΚΑΛΩΔΙΩΝ ΔΕΗ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΙ ΕΜΠΟΡΕΙΟΥ .
18.ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΥΠΟΓΕΙΩΣΗΣ ΚΑΛΩΔΙΩΝ ΔΕΗ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΚΑΣΤΕΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ.
19.ΕΓΚΡΙΣΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΦΩΤΟΑΝΤΙΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΟΣ  CANON IR-1600 TΩΝ ΚΕΠ ΘΗΡΑΣ.
20.ΕΓΚΡΙΣΗ  ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ  ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ  ΓΙΑ ΤΗΝ «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ», ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ.
21.ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ : «ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ, ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ».
22.ΟΡΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ  ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2013 ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ ΚΑΙ Ν.Π.Δ.Δ. (ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΛΗΡΩΣΗ).
23.ΟΡΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ  ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΕΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2013 ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ  (ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΛΗΡΩΣΗ).
24.ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ.
25.ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΣΕ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΘΗΡΑΣ.
26.ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ  Α/ΘΜΙΑΣ  ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ.
27.ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΘΗΡΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ  ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ  ΠΡΩΤΩΝ  ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ.
28.ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΙΣΧΥΟΝΤΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ.
29.ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΗ ΔΑΠΑΝΗΣ ΠΟΣΟΥ #1.000# € ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ  ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ  43Ης ΚΑΙ 44ΗΣ  ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ  ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ.
30.ΜΙΣΘΩΣΗ ΧΩΡΩΝ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΜΠΟΡΕΙΟΥ.
31. ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ  ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ  ΚΑΙ «ΤΣΙΒΟΛΑΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Ε.Π.Ε.» ΚΑΙ «Θ.ΑΡΒΑΝΙΤΕΛΗ & ΣΙΑ ΕΕ», ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΚΥΚΛΟΥ ΤΕΛΟΥ ΖΩΗΣ- ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ.
32. ΟΡΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ  Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ «ΟΙΚΙΑΣ ΚΑΡΑΒΙΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΓΟΡΑ.
33.ΟΡΙΣΜΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
34.ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΥΠ΄ΑΡΙΘ. 11/2013 ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ Δ.Σ.  ΤΟΥ ΝΠΔΔ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ  ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ» , ΜΕ ΘΕΜΑ : «ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2013».
35.ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΥΠ΄ΑΡΙΘ. 12/2013 ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ Δ.Σ.  ΤΟΥ ΝΠΔΔ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ  ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ» , ΜΕ ΘΕΜΑ : «ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΟΙΚ. ΕΤΟΥΣ 2012».
36.ΑΠΟΔΟΧΗ  ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΑΠΛΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΙΓΙΑΛΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΚΛΠ. ΣΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ  ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ.
37.ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΑΠΛΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΙΓΙΑΛΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΣΤΗΝ «ΓΕΩΘΗΡΑ Α.Ε.».
38.ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΗ ΔΑΠΑΝΗΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ, ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ.
39.ΕΓΚΡΙΣΗ ΔΑΠΑΝΗΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ, ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ. 

ο σύλλογος των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για την κατάργηση οργανικών θέσεων

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ο συλλόγου των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Θήρας με θέμα την κατάργηση οργανικών θέσεων στα σχολεία, αναφέρετε ότι,

Το Υπ. ΠΑΙ. Θ. Π. Α. με το έγγραφο (44506/Δ4/02-04-2013) το οποίο στάλθηκε στους Περιφερειακούς Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης σκοπεύει να καταργήσει χιλιάδες οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών, να καταργήσει ουσιαστικά το Ολοήμερο σχολείο και να οδηγήσει σε διάλυση το Δημόσιο Σχολείο.  Συγκεκριμένα αναφέρει ότι: «…μεγάλος αριθμός σχολικών μονάδων διατηρεί αυξημένη οργανικότητα, η οποία είναι δυσανάλογη με το μαθητικό δυναμικό...».

Το Υπουργείο ορίζει την οργανικότητα με βάση τους 25 μαθητές ανά εκπαιδευτικό και μέσα από στατιστικές  αλχημείες επιχειρεί να διαλύσει το δημόσιο σχολείο και να καταργήσει κάθε εργασιακό δικαίωμα των εκπαιδευτικών.  Δημιουργεί αφενός ολιγοθέσιες σχολικές μονάδες και αφετέρου προχωρά στη σύμπτυξη τμημάτων στα μεγαλύτερα σχολεία.  
Καθορίζει ακόμα και τις ακόλουθες ενέργειές του  με τη φράση: «Ενόψει της έκδοσης Υπουργικών Αποφάσεων σχολικών μεταβολών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης», ανοίγοντας έτσι το δρόμο για απώλεια χιλιάδων οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών σε πανελλαδικό επίπεδο.
Πάνω από 7.000 θέσεις εργασίας θα χαθούν για τους εκπαιδευτικούς, πολλοί θα αναγκαστούν να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές και το σύνολο των συναδέλφων μας αναπληρωτών θα απολυθεί.

ΤΩΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΦΩΝΑΞΟΥΜΕ : ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!!!

Καμιά κατάργηση οργανικής θέσης – κανένας υποβιβασμός σχολείου – καμιά συγχώνευση σχολείων – καμιά σύμπτυξη τμημάτων – καμιά αύξηση ωραρίου – καμιά υποχρεωτική μετακίνηση.

Για τον σύλλογο εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Θήρας, ο πρόεδρος Λάβαρης Φραγκίσκος.
Τηλέφωνο & Fax: 22860 81233                                         
Ε-mail : spethiras@gmail.com   Site: spethiras.blogspot.com

οικονομική επιτροπή ΠΝΑ (15.4.2013) – θέματα

Την Δευτέρα 15.4 θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής της Π.Ν.Α. με τα εξής θέματα :

Έγκριση 5ου πρακτικού “Αποσφράγιση και έλεγχος δικαιολογητικών κατακύρωσης” για την “Προμήθεια και εγκατάσταση μονάδων παραγωγής και διάθεσης πόσιμου νερού στα μικρά νησιά της Π.Ν.Α”.
Έγκριση Πρακτικού Διενέργειας του Διαγωνισμού “Προμήθεια ειδών κομποστοποίησης και ανακύκλωσης” – στάδιο κατακύρωσης.
Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας του έργου: “Συντήρηση και αποκατάσταση του οδικού δικτύου του Δήμου Κύθνου”.
Έγκριση διενέργειας Ανοικτού Μειοδοτικού Διαγωνισμού ανάθεσης υλοποίησης του έργου: “Παροχή υπηρεσιών για τον έλεγχο των δακοπληθησμών με τη μέθοδο της παγιδοθεσίας με παγίδες τύπου Mcphail στους ελαιώνες στα πλαίσια του Προγράμματος Συλλογικής Καταπολέμησης του Δάκου της Ελιάς έτους 2013 στον Νομό Δωδεκανήσου” και έγκριση ορισμού μελών στις Επιτροπές: α) παραλαβής, αποσφράγισης & αξιολόγησης των προσφορών και β) αξιολόγησης ενστάσεων του Ανοικτού Μειοδοτικού Διαγωνισμού.
Έγκριση διενέργειας Διεθνούς Ανοικτού Μειοδοτικού Διαγωνισμού ανάθεσης υλοποίησης του έργου: “Ανάδειξη εργολάβου για τον από εδάφους δολωματικό ψεκασμό ελαιοδένδρων των Περιφερειακών Ενοτήτων Δωδεκανήσου στο πλαίσιο του προγράμματος καταπολέμησης του Δάκου της ελιάς 2013″ και Ορισμού μελών Επιτροπών.
Έγκριση 1ου πρακτικού Διενέργειας Διαγωνισμού του έργου: “Προμήθεια Μονάδων Παραγωγής Πόσιμου Νερού”.
Έγκριση 4ου πρακτικού (Αποσφράγιση – Αξιολόγηση Οικονομικής Προσφοράς) Διενέργειας Διαγωνισμού του έργου: “Προμήθεια ειδικού εξοπλισμού για παιδιά με κινητικά προβλήματα και προβλήματα όρασης των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου”
Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας των εργασιών του έργου: “Αντιπλημμυρική Προστασία Δήμου Ρόδου (περιοχή Αφάντου)”.
Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας των εργασιών του έργου: “Βελτίωση επαρχιακής οδού Μαλώνα – Πλατάνια (Β΄ Φάση)”.
Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας των εργασιών του έργου: “Συντήρηση επαρχιακού οδικού δικτύου Νήσου Ρόδου (2012)”.
Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας και τροποποίησης τμηματικών προθεσμιών του έργου: “Κατασκευή ολοήμερου Δημοτικού σχολείου Κεφάλου Νήσου Κω”.
Έγκριση Μελέτης – Δημοπράτησης και ορισμού επιτροπής δημοπρασίας του έργου: “Ασφαλτόστρωση επαρχιακής οδού από Μήδεια έως Νοσοκομείου και μέχρι συμβολής Ρόδου – Λίνδου”.
Έγκριση Μελέτης – Δημοπράτησης και ορισμού επιτροπής δημοπρασίας του έργου: “Κατασκευή κυκλικών κόμβων στην Εθνική οδό Ρόδου – Λίνδου”.
Έγκριση των μελετών (α) της τοπογραφικής μελέτης (β) της οριστικής κυκλοφοριακής μελέτης, (γ) της οριστικής μελέτης σήμανσης, (δ) των τευχών δημοπράτησης, (ε) της μελέτης τεχνικών έργων και (στ) του Σχεδίου και του Φακέλου Ασφαλείας και Υγείας ( ΣΑΥ – ΦΑΥ)  του έργου “Λειτουργική βελτίωση επαρχιακής οδού από πόλη Ρόδου έως Αεροδρόμιο”.
Έγκριση: α) Κτηματολογίου – πράξης αναλογισμού, β) Τευχών δημοπράτησης και γ) ΣΑΥ & ΦΑΥ της μελέτης  του έργου: ”Βελτίωση ασφαλτόστρωση επαρχιακής οδού Απέρι – Σπόα – ‘Ολυμπος Δήμου Καρπάθου”.
Έγκριση μελέτης – δημοπράτησης και ορισμού επιτροπής δημοπρασίας του έργου: Επισκευή αποθηκών στο κτίριο της πρώην ΥΕΒ και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.
Έγκριση δαπάνης προμήθειας χαρτιού φωτοαντιγραφής Α4-Α3 για την Ενότητα Ρόδου.
Έγκριση σύνδεσης με τα δίκτυα ύδρευσης & αποχέτευσης του έργου: “Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Νήσου Χάλκης”.
Αποδοχή Χρηματοδότησης.
Έγκριση διαφόρων δαπανών – διάθεσης πιστώσεων.
Έγκριση Δράσεων Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Έγκριση Δράσεων Πολιτισμού – Αθλητισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Έγκριση Δράσεων Τουρισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Εγκρίσεις μετακινήσεων κ. Περιφερειάρχη, κ.κ. Αντιπεριφερειαρχών και Περιφερειακών Συμβούλων.

επιστολή του Επιμελητηρίου Κυκλάδων για την προστασία του νησιωτικού χώρου από αποκλεισμούς και την πρόβλεψη πλοίου ασφαλείας

Σύμφωνα με επιστολή του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στον Πρωθυπουργό, τους αρμόδιους υπουργούς και βουλευτές καθώς και σε μεγάλο αριθμό σχετικών και εμπλεκόμενων φορέων στο θέμα της προστασίας του νησιωτικού χώρου από αποκλεισμούς και την πρόβλεψη πλοίου ασφαλείας κατα την διάρκεια των απεργιών, αναφέρεται οτι,

Όπως γνωρίζετε, η ακτοπλοΐα διανύει δύσκολες μέρες, εν μέσω μιας από τις χειρότερες οικονομικές συγκυρίες που έχει γνωρίσει η χώρα. Σε πολλές περιπτώσεις, ακραίες καταστάσεις παραπέμπουν σε παλαιότερες εποχές, ενώ οι προβλέψεις δείχνουν ότι έρχονται ακόμα χειρότερες μέρες.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα η πολιτεία δεν κατάφερε να μειώσει τις ανισότητες στον νησιωτικό χώρο, με αποτέλεσμα εν μέσω της κρίσης, να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την κατάρρευση των μέχρι πρόσφατα υφιστάμενων δομών, σε τομείς όπως η υγεία, η παροχή υπηρεσιών σε πολίτες και επιχειρήσεις, οι μεταφορές κ.α. δομές που μέχρι σήμερα θεωρούσαμε δεδομένες. Ιδιαίτερα τα νησιά των άγονων γραμμών – και όχι αποκλειστικά αυτά – αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα, τα οποία δεν μπορεί να κατανοήσει ο κάτοικος της ηπειρωτικής Ελλάδας. Βέβαια, η κατάσταση δεν είναι ίδια για όλα τα νησιά, τόσο στην ακτοπλοΐα όσο και στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

Με την παρούσα θα θέλαμε να αναφερθούμε σε ένα συγκεκριμένο θέμα, αυτό της ανάγκης προστασίας του νησιωτικού χώρου από φαινόμενα αποκλεισμού κατά τη διάρκεια απεργιακών κινητοποιήσεων, ως  σχετιζόμενο άμεσα με την εδαφική συνοχή της χώρας.

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, έχοντας εξετάσει τι συμβαίνει σε επίπεδο ευρωπαϊκής επικράτειας με αντίστοιχες περιπτώσεις απεργιακών κινητοποιήσεων, έχει ζητήσει την πρόβλεψη πλοίου ασφαλείας, προκειμένου να αποφεύγονται τα ακραία φαινόμενα σε βάρος των κοινωνιών, της υγείας, της τροφοδοσίας και των τοπικών οικονομιών της μεγάλης πλειοψηφίας των νησιών, χωρίς όμως αυτό να γίνει ποτέ δεκτό.

Με αφορμή την επικείμενη ψήφιση στη Βουλή, του νομοσχεδίου για τη ναυτιλία, καλούμε όλους τους παραλήπτες της επιστολής να λάβουν θέση υπέρ της πρόβλεψης πλοίου ασφαλείας κατά τη διεξαγωγή απεργιακών κινητοποιήσεων, ως ζήτημα ζωτικής σημασίας για τις νησιωτικές κοινωνίες.

Επιτέλους, σε μια χώρα η επικράτεια της οποίας αποτελείται περισσότερο από θάλασσα παρά από ξηρά, το ζήτημα της ελεύθερης διακίνησης προσώπων και αγαθών, πρέπει να ρυθμιστεί νομοθετικά όπως έχει γίνει σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προστατεύοντας τα νησιά τους από αποκλεισμούς και το δικαίωμα των πολιτών τους να ασκούν τις συνταγματικές τους ελευθερίες.

Προερχόμενοι από τη μεγάλη ναυτική οικογένεια και θεωρώντας ότι ανήκουμε σε αυτή, σεβόμαστε απόλυτα τα δικαιώματα των εργαζόμενων στην ακτοπλοΐα και σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε να προσβάλλουμε ή έστω να θίξουμε κάποιο από αυτά. Όμως επιθυμούμε και απαιτούμε, ο πληθυσμός του ενός εκατομμυρίου πεντακοσίων χιλιάδων κατοίκων της νησιωτικής χώρας, να τυγχάνει αντίστοιχου σεβασμού σε ότι αφορά στα αναφαίρετα δικαιώματά του. 

Για τον λόγο αυτό, α) ζητούμε την προσθήκη στο σχέδιο νόμου, του θέματος της προστασίας των νησιών με πρόβλεψη πλοίου ασφαλείας, προκειμένου να καλύπτονται βασικές ανάγκες τους, χωρίς να θίγεται το δικαίωμα της απεργίας των εργαζόμενων στην ακτοπλοΐα και β) καλούμε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και όλους τους Βουλευτές της χώρας να αντιμετωπίσουν το θέμα με τη δέουσα σημασία και να στηρίξουν αυτό το δίκαιο αίτημα των κατοίκων των νησιών της χώρας. 

Τετάρτη, Απριλίου 10, 2013

έκθεση γελοιογραφίας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "2013 έτος γαστρονομίας στην Σαντορίνη"

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Ο ΔΗΜΟΣ  ΘΗΡΑΣ  και η ΕΣΤΙΑ ΠΥΡΓΟΥ στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "2013  Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη" διοργανώνουν έκθεση Γελοιογραφίας με θέμα  "ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ"

Οι Γελοιογραφίες (1 εως 2 ανα συμμετοχή)  έγχρωμες ή ασπρόμαυρες και σε  ανάλυση 300dpi, μπορούν να σταλούν ηλεκτρονικά στη διεύθυνση cartoon2013santorini@gmail.com έως  και τις 20 Απριλίου  2013.

Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για τα έργα που θα επιλεγούν για την έκθεση.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 07/05/2013 και ώρα 20:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΤΙΑΣ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ, στον παραδοσιακό οικισμό του Πύργου.

Κριτική επιτροπή θα επιλέξει τα 5 πιο αντιπροσωπευτικά του θέματος έργα, στους δημιουργούς των οποίων θα απονεμηθεί αναμνηστική πλακέτα.

Μέλη της κριτικής επιτροπής:
Χριστόφορος Ασιμής, Ζωγράφος, Πρόεδρος
Χρίστος Ντούμας, Ομότιμος καθηγητής, Αρχαιολόγος
Βασίλης Ζώρζος, Αρχιτέκτων  -  Γιάννης Γαλαίος, Φιλόλογος
Δημήτρης Πράσσος, Δημοσιογράφος - Αντώνης Αργυρός, Γκαλερίστας

Διάρκεια της Έκθεσης  από  07/05/2013  έως  και  10/08/2013
Ώρες  λειτουργίας  από 18:00 έως και 21:30.

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα και διεύθυνση δημιουργού είναι επιθυμητά.
Email για πληροφορίες: santorini2013@1353.syzefxis.gov.gr
Η Έκθεση έχει την υποστήριξη της  FECO  GREECE  LEVADIA.
(Πληροφορίες Γιάννης Γερούλιας  Τηλ. 22610 21272)

Για πληροφοριες σχετικα με την εκθεση μπορειτε να επικοινωνειτε με την κ.
Αγγελική Γεωργαντοπούλου στα τηλ. Τηλ. 2286360600, 2286360183, 2286360109


το έτος γαστρονομίας 2013 ταξιδεύει (σήμερα 10.4) στην Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Το 2013 είναι μια χρονιά-σταθμός για τη Σαντορίνη και όχι μόνο, καθώς για πρώτη φορά στην Ελλάδα, εισάγεται η έννοια του ΕΤΟΥΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ.
Ο Δήμος Θήρας με απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου, ανακήρυξε το 2013 ως «ΕΤΟΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ».

Με τη συγκεκριμένη απόφαση κεφαλαιοποιείται και αξιοποιείται η μεθοδική και συλλογική προσπάθεια ετών να ενταχθεί στο τουριστικό χαρτοφυλάκιο του νησιού η γαστρονομία. Σήμερα η Σαντορίνη κάνει το επόμενο βήμα και διεκδικεί τη θέση της ανάμεσα στους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς.

Στη Θεσσαλονίκη, την Τετάρτη 10 Απριλίου 2013 και ώρα 18:00, διοργανώνεται επίσημη παρουσίαση για την πρωτοβουλία “2013 ΕΤΟΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ", σε ειδική εκδήλωση – συνέντευξη τύπου στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ», (6ο χλμ. Οδού Θεσσαλονίκης – Θέρμης).

Τις διάφορες πτυχές της πολυδιάστατης αυτής πρωτοβουλίας θα παρουσιάσουν ο Δήμαρχος Θήρας κ. Αναστάσιος  Νικόλαος  Ζώρζος, ο κ. Χρίστος Ντούμας, Διευθυντής Ανασκαφών Ακρωτηρίου, Ομότιμος Καθηγητής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Μιχάλης Φυτίκας, Πρόεδρος Ινστιτούτου Μελέτης και  Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης, Ομότιμος Καθηγητής Ηφαιστειολογίας ΑΠΘ, η κα Αικατερίνη Τράκα, πρ. Τακτική Ερευνήτρια ΕΘΙΑΓΕ.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο κ. Χρίστος Ντούμας με θέμα:
«Από την ανάγκη στην απόλαυση: διατροφικές συνήθειες στη Θήρα της Εποχής του Χαλκού»
Θα ακολουθήσει ξενάγηση στην έκθεση «ΑΙΓΑΙΟΝ - Η γέννηση ενός Αρχιπελάγους», που φιλοξενείται στο χώρο περιοδικών εκθέσεων του ΝΟΗΣΙΣ.

Για τον Δήμο Θήρας,
Αγγελική Γεωργαντοπούλου
Τηλ. 2286360183, 2286360600


δεμένα τα πλοία στα λιμάνια απεργία της ΠΝΟ στις 16 Απριλίου κατά του πολυνομοσχεδίου

Εικοσιτετράωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία για την Τρίτη 16 Απριλίου αποφάσισε σε συνεδρίασή της, (9.4) η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), ζητώντας για άλλη μία φορά την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου υπουργείου Ναυτιλίας για την «ανασυγκρότηση του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις».

Η απεργία, που θα περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες πλοίων, θα ξεκινήσει στις 06:00 το πρωί της Τρίτης 16 Απριλίου και θα λήξει στις 06:00 το πρωί της Τετάρτης 17 Απριλίου.

Σημειώνεται ότι την ημέρα της απεργίας αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το επίμαχο πολυνομοσχέδιο, ενώ έως σήμερα δεν έχουν υπάρξει βασικές αλλαγές αναφορικά με τα άρθρα που αφορούν τη ναυτεργασία, δηλαδή το άρθρο 19 που προβλέπει ατομικές συμβάσεις εργασίας στα κατώτερα πληρώματα της ποντοπόρου και το άρθρο 30 που επιφέρει αλλαγές στα εργασιακά των ναυτικών της ακτοπλοΐας.

Πηγές της ΠΝΟ ανέφεραν στο ΑΠΕ ότι αν τελικά το νομοσχέδιο περάσει με τη σημερινή του μορφή, δεν αποκλείεται να υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

«Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου επιχειρεί να καταβαραθρώσει το θεσμικό πλαίσιο, που ισχύει σήμερα (οργανικές συνθέσεις πλοίων, δεκάμηνη απασχόληση στην ακτοπλοΐα, θεσμός των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στα ποντοπόρα φορτηγά πλοία)» τονίζεται σε ανακοίνωση της ΠΝΟ, η οποία ζητά άμεσα την απόσυρσή του.

«Απευθύνουμε πλατύ κάλεσμα σε όλα τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες, τα σωματεία, τους εργαζόμενους, τις Επιτροπές Αγώνα, τις Λαϊκές Επιτροπές, τις Επιτροπές Ανέργων, να συμμετέχουν στην απεργιακή μάχη των ναυτεργατών», τονίζεται σε ανακοίνωση των ναυτεργατικών σωματείων, ΠΕΜΕΝ (Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού), «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» (Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού), ΠΕΕΜΑΓΕΝ (Πανελλήνια Ένωση Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού), ΠΕΠΡΝ (Πανελλήνια Ένωση Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών) και ΠΕΣ/ΝΑΤ (Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων ΝΑΤ).

Την περασμένη Πέμπτη, τελευταία ημέρα επεξεργασίας του νομοσχεδίου στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, παρουσίασε 26 νομοτεχνικές βελτιώσεις στο σχέδιο νόμου, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποια αλλαγή στα «φλέγοντα» ζητήματα του νομοσχεδίου, όπως το άρθρο 19 που προβλέπει ατομικές συμβάσεις εργασίας στα κατώτερα πληρώματα της ποντοπόρου, αλλά και το άρθρο 30 που επιφέρει αλλαγές στα εργασιακά των ναυτικών της ακτοπλοΐας.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

διαγωνισμός για την ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών από την Γεωθήρα

Σύμφωνα με ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρός της κ. Σιγάλας, η Γεωθήρα Μ.Α.Ε.,

Διακηρύσσει τη διενέργεια πρόχειρου διαγωνισμού με σφραγισμένες έγγραφες προσφορές για την εκτέλεση της εργασίας με τίτλο «ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΠΑΡΑΛΙΩΝ Δ.K. ΚΑΜΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΕΙΟΥ», για τις ανάγκες των λουτρικών εγκαταστάσεων των παραλιών Δ.K. Καμαρίου και Εμπορείου Θήρας και σύμφωνα με τις Τεχνικές Προδιαγραφές που καθορίστηκαν από τη σχετική υπ’ αριθμ. 2 / 03-04-2013 Τεχνική Περιγραφή, που συνέταξε ο Δ.νων Σύμβουλος Βάιλας Γεώργιος και θεώρησε ο Πρόεδρος Σιγάλας Νικόλαος. Η επιλογή των αναδόχων θα γίνει με κριτήριο κατακύρωσης τη Χαμηλότερη Τιμή και ο Συνολικός Προϋπολογισμός της αξίας των εργασιών ανέρχεται στο ποσό των πενήντα πέντε χιλιάδων ευρώ (55.000,00 €), μη συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. .
Η δαπάνη θα καλυφθεί από ιδίους πόρους της ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε..

Ο διαγωνισμός θα γίνει στα γραφεία της ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε. στη Μεσσαριά Θήρας, στις 30/04/2013 ημέρα Τρίτη και ώρα 13:00, κατά την οποία λήγει η προθεσμία υποβολής των οικονομικών προσφορών και αρχίζει η διαδικασία αποσφράγισης των φακέλων ενώπιον αρμόδιας Επιτροπής.
Σε περίπτωση μη συμμετοχής παρόχων, ο διαγωνισμός θα επαναληφθεί στις 08/05/2013, ημέρα Τετάρτη και ώρα 13:00.

Αντίτυπα της λεπτομερούς Διακήρυξης και των λοιπών πληροφοριακών στοιχείων για τη συμμετοχή στο Διαγωνισμό διατίθενται από τα γραφεία της ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε. κατά τις εργάσιμες ημέρες και από τις 08:00 π.μ. έως τις 03:00 μ.μ., αρμόδιος υπάλληλος κος Βάιλας Γεώργιος (Τηλ. 22860-23021, Φαξ 22860-23031).

ανοιχτοί άξονες σχετικά με την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 – 2013

Ο Δήμος Θήρας σας ενημερώνει ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δημοσίευσε την 2η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης στο πλαίσιο του Άξονα 3: «Ποιότητα ζωής στις αγροτικές περιοχές και διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) Ελλάδας 2007-2013.

Η 2η πρόσκληση αφορά στα Μέτρα:
•311: «Διαφοροποίηση προς μη γεωργικές δραστηριότητες» (μόνο για αγρότες)
•312: «Στήριξη της δημιουργίας και ανάπτυξης πολύ μικρών επιχειρήσεων» (φυσικά ή νομικά πρόσωπα)
•313: «Ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων» (φυσικά ή νομικά πρόσωπα)
Για τη «Διαφοροποίηση προς μη γεωργικές δραστηριότητες» (Μέτρο 311) οι επενδυτικές δαπάνες αφορούν ενδεικτικά στην ίδρυση, την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό πολύ μικρών επιχειρήσεων στους τομείς τουρισμού, βιοτεχνικών δραστηριοτήτων σε επιλεγμένους κλάδους, καθώς και στη βελτίωση της υποδομής των επιχειρήσεων με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών τους.

Δικαιούχοι του Μέτρου 311 είναι φυσικά πρόσωπα τα οποία είναι επαγγελματίες αγρότες, εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και οι Νέοι Γεωργοί στο πλαίσιο του καθεστώτος ενίσχυσης του Μέτρου 112 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Π.Α.Α. 2007-2013.
Το συνολικό κόστος ανά επένδυση ανέρχεται μέχρι 600.000€ (πλέον ΦΠΑ) και με δυναμικότητα έως 40 κλίνες στις υποδομές διανυκτέρευσης (ιδρύσεις και εκσυγχρονισμοί) και μέχρι 300.000€ (πλέον ΦΠΑ) για τις υπόλοιπες δράσεις του Μέτρου (ιδρύσεις και εκσυγχρονισμοί).

Για τη «Στήριξη της δημιουργίας και ανάπτυξης πολύ μικρών επιχειρήσεων» (Μέτρο 312) οι επενδυτικές δαπάνες αφορούν ενδεικτικά σε ιδρύσεις, επεκτάσεις και εκσυγχρονισμό βιοτεχνικών μονάδων, επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών και ειδών διατροφής μετά την πρώτη μεταποίηση σε επιλεγμένους κλάδους και υποκλάδους, βελτίωση υποδομής επιχειρήσεων με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών τους, δικτύωση ομοειδών ή συμπληρωματικών επιχειρήσεων όλων των κλάδων της τοπικής οικονομίας.

Δικαιούχοι του Μέτρου 312 είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα (εκτός των δικαιούχων του Μέτρου 311), κάτοικοι ή μη των περιοχών παρέμβασης του Άξονα 3 που δύνανται να υλοποιήσουν επενδύσεις πολύ μικρών επιχειρήσεων. Το συνολικό κόστος των προαναφερόμενων επενδύσεων ανέρχεται έως 300.000 € (πλέον ΦΠΑ), ενώ για όσες υπάγονται στην κατηγορία ενέργειας «Δικτύωση ομοειδών ή συμπληρωματικών επιχειρήσεων όλων των κλάδων της τοπικής οικονομίας», το επιλέξιμο κόστος δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 100.000 € (πλέον ΦΠΑ), εφόσον στο επενδυτικό σχέδιο δεν προβλέπονται δαπάνες για την προμήθεια εξοπλισμού ή την κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων.

Για την «Ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων» (Μέτρο 313) οι επενδυτικές δαπάνες αφορούν ενδεικτικά την ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμό πολύ μικρών επιχειρήσεων στον τομέα των υπηρεσιών εστίασης, των ταξιδιωτικών πρακτορείων και γραφείων οργανωμένων ταξιδιών, στον τομέα των υπηρεσιών ενοικίασης και χρηματοδοτικής μίσθωσης ειδών αναψυχής και αθλητισμού καθώς και στον τομέα εκμετάλλευσης αθλητικών εγκαταστάσεων. Δεν αφορούν στην  ίδρυση, την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό πολύ μικρών επιχειρήσεων στον τομέα των τουριστικών καταλυμάτων.
Δικαιούχοι του Μέτρου 313 είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα (εκτός των δικαιούχων του Μέτρου 311), κάτοικοι ή μη των περιοχών παρέμβασης του Άξονα 3, που δύνανται να ασκήσουν επιχειρηματική δραστηριότητα. Το συνολικό κόστος του επενδυτικού σχεδίου θα ανέρχεται μέχρι 300.000 € (πλέον ΦΠΑ).
Τα επενδυτικά σχέδια δύνανται να υλοποιηθούν στις περιοχές παρέμβασης του Άξονα 3 του Π.Α.Α., οι οποίες για την περιοχή των Κυκλάδων είναι:

Οι αιτήσεις ενίσχυσης υποβάλλονται ηλεκτρονικά έως 24/4/2013 μέσω συστήματος ηλεκτρονικής υποβολής στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.agrotikianaptixi.gr και κατατίθενται ως φυσικός φάκελος α) σφραγισμένος με την ένδειξη «ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ» αποτελούμενος από την αίτηση ενίσχυσης η οποία εκτυπώνεται και υπογράφεται μετά την οριστικοποίηση της ηλεκτρονικής υποβολής και το σύνολο των απαιτούμενων δικαιολογητικών και β) σφραγισμένος με την ένδειξη «ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ»  αποτελούμενος από το αντίγραφο της αίτησης ενίσχυσης καθώς και αντίγραφα του συνόλου των απαιτούμενων δικαιολογητικών, στους Φορείς Υποδοχής εντός δέκα ημερολογιακών ημερών από την ημέρα της οριστικοποίησης της ηλεκτρονικής υποβολής.

Ειδικότερα οι αιτήσεις ενίσχυσης που αφορούν σε επενδύσεις στις περιφερειακές ενότητες των Κυκλάδων θα υποβάλλονται στα γραφεία της Αναπτυξιακής Εταιρείας Κυκλάδων Α.Ε., Πλατεία Τσιροπινά, Ερμούπολη, 84100 Σύρος (Τηλ.: 2281088834, Φαξ: 2281087982, e-mail: info@e-cyclades.gr).

Πληροφορίες: Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων Α.Ε. (Πλ. Τσιροπινά, Ερμούπολη Σύρος 84100), τηλ. 2281088834, e-mail: info@e-cyclades.gr, www.e-cyclades.gr και www.agrotikianaptixi.gr 

συνεδρίαση ΔΣ λιμενικού ταμείου Θήρας (12.4) – θέματα

Την Παρασκευή 12.4 θα συνεδριάσει το ΔΣ του Λιμενικού Ταμείου Θήρας, με τα εξής θέματα :

Αίτημα από Σ. Πατηνιώτης και ΣΙΑ ΟΕ
Αίτημα για πληρωμή από Ρούσσου Γεωργία για βυτία νερού Αθηνιός & Βλυχάδα έτους 2012
Δημιουργία εναλλακτικών προβλητών νήσου Θήρας (3 λιμενικές επιτροπές)
Έγκριση δαπάνης για την προμήθεια των κάτωθι ειδών:
- Καθαριστικών ειδών για τις λιμενικές εγκαταστάσεις Δ.Λ.Τ. Θήρας
- Πόσιμου νερού & αναψυκτικών για γραφεία & λιμενικές Εγκαταστάσεις Δ.Λ.Τ. Θήρας
- Γραφικής ύλης & λοιπά αναλώσιμα γραφείου & Η/Υ
- Αναλωσίμων υλικών για Φαξ & Φωτοτυπικών μηχανημάτων
- 2 (δύο) πολυμηχανημάτων για τα Κ.Ε.Α.Λ.Ε. Αθηνιού και Όρμο Φηρών
- Ειδών ελαιοχρωματισμού για τις Λιμενικές Εγκαταστάσεις Δ.Λ.Τ. Θήρας
- Σημαιών και ιστών για τις Λιμενικές Εγκαταστάσεις ευθύνης Δ.Λ.Τ.Θ.
- Αυτοκόλλητων σημάτων εξόφλησης λιμενικών τελών των αλιευτικών σκαφών στις λιμενικές ζώνες ευθύνης μας
- Καροτσάκια μεταφοράς αποσκευών για το λιμάνι του Αθηνιού
Αποδοχή μελέτης για εργασίες επισκευής της ανωδομής του κρηπιδώματος του όρμου Φηρών στη θέση Λαζαρέτα
Αποδοχή μελέτης για εργασίες επισκευής ύφαλης κατασκευής Όρμου Φηρών
Μεταφορά υπολοίπων λογαριασμών ΛΤΚ στους τραπεζικούς λογαριασμούς Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων
Έγκριση προμήθειας καυσίμων
Εκμίσθωση Παραλίας Μονολίθου
Αίτηση προς Λ/Χ Θήρας για απαγόρευση απόπλου πλοίων για τα οποία υπάρχει υποχρέωση απόδοσης οφειλομένων τελών
Παράταση εργασιών στο αλιευτικό καταφύγιο της Βλυχάδας “επαναφορά λειτουργικού βάθους στο αλιευτικό καταφύγιο της Βλυχάδας”
Έγκριση δαπάνης από Κ. Έξαρχος και Σια ΟΕ για την προμήθεια αναλώσιμων ειδών για το Λιμεναρχείο
Έγκριση δαπάνης για “Μίσθωση μηχανημάτων για τον καθαρισμό της χερσαίας ζώνης του Λιμενίσκου του καταφυγίου Αλιευτικών σκαφών στον Έξω Γιαλό Φηρών της ν. Θήρας”, προϋπολογισμού 1.461,60 €, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.
Έγκριση δαπάνης για “Μίσθωση μηχανημάτων για τον καθαρισμό της χερσαίας ζώνης του Λιμενίσκου του καταφυγίου Αλιευτικών σκαφών στον Βουρβούλο της ν. Θήρας”, προϋπολογισμού 3.340,80 €, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.
Έγκριση δαπάνης για “Μίσθωση μηχανημάτων για τον καθαρισμό και την αποκατάσταση του λειτουργικού βάθους της λιμενολεκάνης του λιμενίσκου στη θέση Πορί Ημεροβιγλίου της ν. Θήρας”, προϋπολογισμού 8.479,60 €, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.
Έγκριση διακήρυξης μίσθωσης πλωτού μέσου για την κάλυψη πλόων και περιπολιών σύμφωνα με το εγκεκριμένο και αναθεωρημένο ΣΑΛΕ του κώδικα ISPS
“Προμήθεια καυσίμων (πετρελαιοειδών) Δήμου Θήρας και Νομικών του Προσώπων για το χρονικό διάστημα από 1-6-2013 έως και 31-12-2013″
Αίτημα από ΚΤΕΛ Θήρας ΑΕ για παραχώρηση χώρου στο λιμάνι του Αθηνιού.

σύσκεψη στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου για θέματα αναπτυξιακού προγραμματισμού

Τα έργα της Περιφέρειας τα οποία αφορούν στον εξοπλισμό των ειδικών σχολείων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου καθώς και την προμήθεια συστημάτων προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρίες σε παραλίες των νησιών του Αιγαίου εξετάστηκαν σε σύσκεψη του Περιφερειάρχη με τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη κ. Μακρυωνίτη.

Επίσης έγινε ενημέρωση για την εξέλιξη των προμηθειών και την εγκατάσταση των 55 μονάδων παραγωγής και διάθεσης πόσιμου νερού στα 35 νησιά της Περιφέρειας.

Το πρόγραμμα αναλυτικά περιλαμβάνει τα εξής έργα:
1.         Πιλοτικό πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων Δήμου Ανάφης και Χάλκης με προϋπολογισμό 359.756 € και περιλαμβάνει κομποστοποιητές και μηχανήματα, όπως επίσης και προμήθεια μηχανημάτων πόσιμου νερού. Το έργο είναι σε εξέλιξη.
2.         Προμήθεια και εγκατάσταση μονάδων παραγωγής πόσιμου νερού στα μικρά νησιά με προϋπολογισμό 611.000€ . Είναι στο στάδιο της υπογραφής συμφωνητικών.
3.         Προμήθεια μονάδων παραγωγής πόσιμου νερού στα μεγάλα νησιά με προϋπολογισμό 440.220€ . Είναι στο στάδιο της αξιολόγησης δικαιολογητικών συμμετοχής.
4.         Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων Δήμου Σικίνου προϋπολογισμού 181.542€. Στάδιο δημοπράτησης του έργου.


5.         Προμήθεια Μονάδων Αφαλάτωσης  Κουφονησίου και συνοδών έργων προϋπολογισμού 657.720€. Είναι στο στάδιο ανοίγματος τεχνικών προσφορών.
6.         Προμήθεια Μονάδων Αφαλάτωσης  Χάλκης και κατασκευή  συνοδών έργων προϋπολογισμού 1.196.415,10€. Είναι στο στάδιο ανοίγματος τεχνικών προσφορών.
7.         Εξοπλισμός ειδικών σχολείων Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου προϋπολογισμού 848.278,30€.
Υπολογιστές: σε στάδιο τροποποίησης όρων δημοπράτησης.
Έπιπλα: πρόσκληση υπογραφής σύμβασης.
Εργαστήρια: πρόσκληση σε υποψήφιους ανάδοχους.
Εξοπλισμός για άτομα με κινητικά προβλήματα: πρόσκληση σε υποψήφιους ανάδοχους
Είδη γυμναστικής: επεγράφη συμφωνητικό.
8.         Προμήθεια συστημάτων προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρίες στις παραλίες των νησιών του Νοτίου Αιγαίου προϋπολογισμού 371.200€. Είναι στο στάδιο ανοίγματος τεχνικών προσφορών.
Επιπλέον εξετάστηκε η πορεία των έργων ΕΣΠΑ με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Η περιφέρεια έχει ενταγμένα στο πρόγραμμα 44 έργα με προϋπολογισμό 72.654.162€ και έχει συμβασιοποιήσει έργα προϋπολογισμού 60.068.127€, ποσοστό 82,6%
Εκτιμήθηκε πως μέχρι τον Ιούνιο θα έχει συμβασιοποιηθεί το σύνολο των δεσμευμένων πόρων από την περιφέρεια.
 Την ανάγκη όλοι οι δικαιούχοι φορείς να εντείνουν την προσπάθειά τους προκειμένου να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από το πρόγραμμα εξέφρασε ο Περιφερειάρχης, υπενθυμίζοντας πως απομένουν μόνο εννέα μήνες προκειμένου οι φορείς να συμβασιοποιήσουν το σύνολο των πόρων που έχουν δεσμεύσει.

Τέλος, ζητήθηκαν εξηγήσεις από τη διοίκηση του ΕΚΑΒ για την καθυστέρηση της προμήθειας των 19 ασθενοφόρων για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αν και δεσμεύτηκε γι’ αυτόν τον σκοπό το ποσό των 1.430.000€ από το ΕΣΠΑ Νοτίου Αιγαίου.

ευρωπαϊκά νησιά και πολιτική συνοχής – παρουσίαση βιβλίου του Γ. Σπιλάνη ΓΓ Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο:
«ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ»
του Επίκουρου Καθηγητή Πανεπιστημίου Αιγαίου και Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κου Γιάννη Σπιλάνη.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Απριλίου και ώρα 12.00 μεσημβρινή στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στην Ερμούπολη.
Την παρουσίαση θα κάνουν εκτός από τον συγγραφέα και οι κ.κ. Ιωάννης Δεκαβάλλας Δήμαρχος Σύρου Ερμούπολης και Ιωάννης Τομαής Σύμβουλος Ανάπτυξης της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου.

Θα ακολουθήσει διαλογική συζήτηση με αντικείμενο τη νησιωτική πολιτική από την θεωρία στην πράξη μεταξύ του συγγραφέα και των παρευρισκομένων. 

Ν. Συρμαλένιος – ερωτήματα προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με την νέα ΚΑΠ

Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου που έγινε την Τρίτη 9/4, με θέμα την ενημέρωση από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσαυτάρη των εξελίξεων γύρω από τη νέα ΚΑΠ, ο Νίκος Συρμαλένιος έθεσε συνοπτικά τα παρακάτω ερωτήματα:

Α) ενόψει μιας επόμενης συζήτησης της Επιτροπής γύρω από τη νέα Κοινή Αλιευτική Πολιτική, ποια είναι η θέση του υπουργείου για την πρόταση δημιουργίας θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών; Η απάντηση αυτή θα έχει σημαντικό ενδιαφέρον, γιατί με δεδομένη τη μεγάλη μείωση των αλιευτικών αποθεμάτων, εμείς συμφωνούμε σε μια τέτοια κατεύθυνση, αρκεί αυτή να προχωρήσει με τη σύμφωνη γνώμη των ψαράδων αλλά και των τοπικών κοινωνιών.

Β) με δεδομένο ότι στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, τα κονδύλια που θα αντιστοιχούν για την στήριξη των νέων αγροτών, θα ανέρχονται περίπου στο ποσό των 380 εκατ. ευρώ, ποια συγκεκριμένα μέτρα σκέφτεται να πάρει το υπουργείο για να εξειδικεύσει τη στήριξη αυτή και να ωθήσει π.χ. πολλά νέα παιδιά να γυρίσουν από τα αστικά κέντρα στα νησιά;

Γ) επειδή οι συνθήκες ανάπτυξης κυρίως των μικρομεσαίων νησιών είναι περιορισμένες, σκέφτεται η κυβέρνηση  να πάρει μέτρα επιδότησης για τη μεταφορά των αγροτικών προϊόντων από τα νησιά προς τις άλλες περιοχές, όπως γίνεται με τη μεταφορά π.χ. των πρώτων υλών και των ζωοτροφών; 

Δ) οι συνεταιρισμοί που έχουν συνάψει δάνεια με το τραπεζικό σύστημα  για την κάλυψη χρηματοδοτικών τους αναγκών (π.χ. Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου), αποπληρώνουν με υψηλά επιτόκια της τάξης του 10 %. Επειδή το επιτόκιο αυτό είναι απαγορευτικό για την εξυπηρέτηση του δανείου, σκέφτεται η κυβέρνηση να πάρει μέτρα έτσι ώστε να πέσουν τα επιτόκια και να φθάσουν περίπου στο 3,5 %; 
  

Γ. Βρούτσης – συνάντηση με Ραιχενμπαχ – δηλώσεις στην εφημερίδα «ελευθεροτυπία»

Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης συναντήθηκε στις 9.4 με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, κ. Χόρστ Ράιχενμπαχ.

Στην συνάντηση με τον κ. Ράιχενμπαχ, στην οποία παρέστησαν και ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος καθώς και οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου κ. Άννα Στρατινάκη, κ. Παναγιώτης Κοκκόρης και κ. Άννα Δαλαπόρτα, έγινε συζήτηση για ζητήματα που αφορούν στο Υπουργείο Εργασίας. 

Πιο συγκεκριμένα, έγινε λόγος για την τεχνοκρατική υποστήριξη που προσφέρει η Task Force σε μια σειρά σημαντικών ζητημάτων, με βάση την οργανωτική τεχνογνωσία προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών όπως η ενίσχυση των πολιτικών ανάσχεσης της ανεργίας, η αναβάθμιση του ΣΕΠΕ και του ΟΑΕΔ και η προώθηση της κοινωνικής οικονομίας.
Από τη μεριά του υπουργείου Εργασίας έγινε ενημέρωση στον κ. Ράιχενμπαχ και τα στελέχη της Task Force για τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες του υπουργείου κυρίως σε ότι αφορά στην καταπολέμηση της παραβατικότητας στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης και της αγοράς εργασίας. Συγκεκριμένα, έγινε αναφορά στο σύστημα «Αριάδνη»  με το οποίο επιτυγχάνεται η οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος των καταχρηστικών συντάξεων καθώς και στο νέο σύστημα «Εργάνη», με το οποίο οι εργοδότες όλης της χώρας δηλώνουν πλέον μόνο ηλεκτρονικά οποιεσδήποτε μεταβολές στο προσωπικό τους. Κατέστη δε νοητό, ότι η «Εργάνη» μειώνει δραστικά το γραφειοκρατικό βάρος στην οικονομία, βοηθά στον αποτελεσματικό έλεγχο της αδήλωτης εργασίας και, ταυτόχρονα, δίνει ανά πάσα στιγμή την «ακτινογραφία» της αγοράς εργασίας σε κάθε μεριά της Ελλάδας.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης δήλωσε τα εξής:
Ήταν μία προγραμματισμένη, ευχάριστη, γόνιμη και εποικοδομητική συνάντηση με την Task Force και τον κ. Ράιχενμπαχ. Η συζήτηση αναπτύχθηκε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τεχνικής βοήθειας σε κρίσιμα ζητήματα τα οποία αυτή τη στιγμή απασχολούν το υπουργείο Εργασίας. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το θέμα της ανεργίας και μέθοδοι μέσα από τις οποίες μπορούμε να ανακουφίσουμε ανέργους, κυρίως ανέργους οι οποίοι είναι σε οικογένειες που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο. Στο πλαίσιο αυτό, έγινε μία εκτενής συζήτηση και πιστεύω ότι τα συμπεράσματα από την συζήτηση θα οδηγήσουν πολύ σύντομα στη αναχαίτιση αυτού του προβλήματος.

Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ο Κ. Βρούτσης απάντησε τα εξής:
Σήμερα εκπνέει ο χρόνος τον οποίο έχουμε θέσει ως όριο για να συμπληρωθούν τα ΑΜΚΑ και τα ΑΦΜ των συνταξιούχων τα οποία είναι αναγκαία στην προσπάθεια που καταβάλει το υπουργείο και η κυβέρνηση γενικότερα, ώστε να έχουμε ένα από τα πιο υγιή και σύγχρονα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης. Και αυτό το πετυχαίνουμε με κόπο και δουλειά καθώς και με συγκεκριμένο σχέδιο. Από κει και πέρα έχουμε δώσει με εγκυκλίους τις κατευθύνσεις προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία και την ΗΔΙΚΑ για το πώς θα ολοκληρώσουν αυτό το έργο. Πιστεύω και ευελπιστώ ότι ένας αρκετά μεγάλος αριθμός συνταξιούχων θα έχουν δηλώσει το ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ μετά και την γνωστοποίηση των 2 ιστοσελίδων απ’ όπου μπορούν ηλεκτρονικά οι συνταξιούχοι να ενημερώνουν για τα προσωπικά τους στοιχεία. Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί μέχρι και η τελευταία σύνταξη να έχει ΑΜΚΑ και ΑΦΜ.

Σε επόμενη σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Βρούτσης απάντησε τα εξής:
Τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν αυτονομία στην λήψη αποφάσεων. Ως κυβέρνηση δεν θα κατευθύνουμε σε καμία περίπτωση κανένα ταμείο να προβεί ή να μην προβεί σε καμία ενέργεια. Αυτό το οποίο λέμε είναι ότι έχουν την δυνατότητα μόνα τους να αποφασίσουν σχετικά, στο πλαίσιο πάντα και των διαθεσίμων τους αλλά κυρίως του συμφέροντος του ασφαλιστικού ταμείου τους και των ασφαλισμένων τους.

Επίσης, σε συνέντευξή του στην  εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» και στον δημοσιογράφο Αντώνη Βασιλόπουλο, ο υπ. Εργασίας είχε αναφέρει πως,

Θα υπάρξει περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων, για να καλυφθούν τα ελλείμματα;
Σε καμία περίπτωση. Πιστεύετε, ότι αντέχει η κοινωνία και τα νοικοκυριά κάτι τέτοιο; Για αυτό το λόγο, σχεδιάζονται και υλοποιούνται ήδη παρεμβάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα – δηλαδή, χωρίς επιπτώσεις στο ύψος των μισθών και συντάξεων – προκειμένου να έχουμε το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Η διεύρυνση της εισφοροσυλλεκτικής βάσης, το νοικοκύρεμα των ασφαλιστικών ταμείων – που ήδη πετύχαμε – καθώς και η μάχη κατά της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής είναι μερικές μόνο από αυτές τις παρεμβάσεις.



Πιστεύετε οτι οι μισθοί, μετά και την επαναξιολόγηση όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα;
Προφανώς αναφέρεστε στην αξιολόγηση του νέου μηχανισμού για τον κατώτατο μισθό, η οποία προβλέπεται – σύμφωνα με το ν.4093/2012 - να διεξαχθεί το πρώτο τρίμηνο του 2014. Αυτή η αξιολόγηση όμως αφορά το μηχανισμό διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού, την απλότητα και λειτουργικότητά του, και όχι το ύψος του ίδιου του κατώτατου μισθού.
Εξάλλου, όπως ρητά προβλέπεται και στο Μνημόνιο που επικαλείστε, ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει στα 586 ευρώ μέχρι το τέλος του 2016.

Υπάρχει στέρηση εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία;
Η αλήθεια είναι ότι τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων έχουν επηρεαστεί από τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και την πτώση της απασχόλησης. Ωστόσο, οι προσπάθειες του υπουργείου και των ασφαλιστικών ταμείων για το νοικοκύρεμα και τον εξορθολογισμό της λειτουργίας τους, οι εξοικονομήσεις από την καταπολέμηση της παραβατικότητας («μαίμου», καταχρηστικές συντάξεις) και οι συνεχείς παρεμβάσεις μας για τη μείωση της εισφοροδιαφυγής που ήδη αρχίζουν να αποδίδουν, μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι ότι σύντομα οι όποιες απώλειες θα αντισταθμιστούν.

Μπορεί να μειωθεί η ανεργία τα επόμενα δυο χρόνια και πως;
Η ανεργία είναι ένα σύνθετο οικονομικό φαινόμενο και η αποκλιμάκωσή της δεν μπορεί να συμβεί απλώς με νομοθετικές πρωτοβουλίες και υπουργικές αποφάσεις. Αντίθετα, χρειάζεται σταθερή προσήλωση σε αναπτυξιακούς στόχους με αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, ανάκτηση θετικών  ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης, συστηματική προσπάθεια για την αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης και συνθηκών ρευστότητας στην αγορά. Απαιτείται επιπλέον η διαμόρφωση ενός θεσμικού περιβάλλοντος, απλού και λειτουργικού, φιλικού στην επιχειρηματικότητα και την απασχόληση. Με διαφορετικά λόγια, απαιτούνται όλα αυτά που αυτή η κυβέρνηση εδώ και 10 μήνες έχει νομοθετήσει και εφαρμόζει. Τα αποτελέσματα θα φανούν συντομότερα ίσως από ό,τι πολλοί νομίζουν.

Βλέπετε αντοχές στην κυβέρνηση;
Τους μήνες που πέρασαν θυμάστε πολύ καλά, ότι η συνοχή της κυβέρνησης δοκιμάστηκε με αφορμή σημαντικά θεσμικά ζητήματα και δημοσιονομικά μέτρα. Δοκιμάστηκε και αποδείχθηκε ιδιαίτερα ανθεκτική γιατί απλούστατα πρυτάνευσε η ωριμότητα και η εξαρχής εκπεφρασμένη βούληση των πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας ότι η σωτηρία της χώρας είναι πάνω από κάθε κομματικό υπολογισμό.

Στις αρχές της εβδομάδας έγινε γνωστή η πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τους νέους για 35.0000 θέσεις βάσει του σχεδίου δράσης που έχετε εξαγγείλει.
Με την ερώτηση σας μου δίνετε την ευκαρία να τονίσω ότι τόσο στο πρόγραμμα των 35.000 θέσεων για νέους απ’ όλες τις ειδικότητες όσο και στο πρόγραμμα των 10.000 θέσεων στον τουριστικό κλάδο που έπεται, δεν θα γίνει - γιατί δεν το επέτρεψα - «ανακύκλωση εργαζομένων». Για να γίνω πιο κατανοητός, βάλαμε σαν βασική προυπόθεση συμμετοχής μιας επιχείρησης στο πρόγραμμα το οποίο προσφέρει κατάρτιση, επαγγελματική εκπαίδευση και απασχόληση, να μην προβεί σε απολύσεις κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Ετσι δεν θα μπορεί κανένας εργοδότης να διώξει παλαιό προσωπικό που απασχολεί κανονικά και να προσλάβει έναν νέο που το κράτος επιδοτεί την κατάρτιση του και μετέπειτα τις ασφαλιστικές του εισφορές. Σε κάθε περίπτωση, μέσα από τα προγράμματα αυτά θέλουμε να υπάρξει θετικό πρόσημο απασχόλησης, να τονωθεί δηλαδή η απασχόληση και να δημιουργηθούν πραγματικά νέες θέσεις εργασίας. 

έτοιμο να χρησιμοποιηθεί εκ νέου είναι το σκάφος «Καπ. Ηλίας»

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας «Κοινή Γνώμη» της Σύρου,

Έτοιμο να χρησιμοποιηθεί εκ νέου είναι το σκάφος «Καπ. Ηλίας» το οποίο είχε αγοραστεί από το Επαρχείο Θήρας αλλά παρέμενε παροπλισμένο για χρόνια. Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας ανέλκυσε και συντήρησε το σκάφος, το οποίο είχε παραχωρηθεί στο Λιμενικό Ταμείο από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων για τις ανάγκες των επαγγελματιών αλιέων του νησιού.
Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας, αξιοποιήθηκε μια περιουσία αξίας 270.000 ευρώ, η ενεργοποίηση της οποίας «θα συμβάλει και θα βοηθήσει οικονομικά όλους τους αλιείς της Θήρας και της Θηρασιάς στις δύσκολες οικονομικές ημέρες που βιώνει η πατρίδα μας». 

υποδοχή Ελλήνων Ολυμπιονικών στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Σήμερα Τετάρτη 10 Απριλίου 2013, ο Αντιπερφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γ. Πουσσαίος, παρουσία του Εντεταλμένου Π. Συμβούλου για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό κ. Δ. Γρυπάρη,  υποδέχθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας στην Πλατεία Τσιροπινά, τρεις Έλληνες Ολυμπιονίκες που έχουν δώσει στη χώρα μας μεγάλες διακρίσεις. Η Βούλα Κοζομπόλη, αργυρή Ολυμπιονίκης στην υδατοσφαίριση, ο Γιάννης Κωστάκης, χάλκινος Παραολυμπιονίκης στην κολύμβηση και η Βούλα Ζυγούρη, τέταρτη Ολυμπιονίκης στην πάλη, συνοδευόμενοι από την καθηγήτρια φυσικής αγωγής κ. Λακαταμίτου.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης τους, ανταλλάχτηκαν απόψεις που αφορούν στον Αθλητισμό και τους Ολυμπιακούς Αγώνες ενώ ο κ. Πουσσαίος τόνισε πόσο σημαντική είναι η συμβολή των Ολυμπιονικών στην προβολή της χώρας μας.  Επιπρόσθετα, τονίσθηκε η σημασία του Αθλητισμού και του Πολιτισμού στην δύσκολη αυτή συγκυρία που διανύουμε, η ανάγκη στήριξης των αθλητών μας σε κάθε επίπεδο, η ανάδειξη του αθλητισμού ειδικότερα στη νέα γενιά και η συμβολή τους στην ενημέρωση ενάντια στην χρήση των αναβολικών ουσιών.

ο Συριζα για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων (ερώτηση στην βουλή για το θέμα)

Σύμφωνα με το πλήρες κείμενο της ερώτησης, (δημοσιεύεται ολόκληρο λόγο του ενδιαφέροντος του περιεχομένου της ερώτησης για το θέμα)

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, η διαφύλαξη του περιβαλλοντικού πλούτου και των φυσικών πόρων, σε συνδυασμό με την εξορθολογισμένη διαχείρισή τους και με κύριο άξονα τον αναντικατάστατο ρόλο του Δημόσιου Τομέα, μπορεί να είναι ο βασικότερος παράγοντας για αναπτυξιακά μέτρα και να αποτελεί την ραχοκοκαλιά μιας βιώσιμης ανάπτυξης και το πλαίσιο αναφοράς μιας ανθρωποκεντρικής οικονομίας.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η διαχείριση απορριμμάτων, από τη φύση της δημόσια υπόθεση.
Είναι σημαντικό η Πολιτεία τόσο σε κεντρικό- κυβερνητικό, όσο και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, να καθορίσει εκείνες τις πολιτικές, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, που θα λαμβάνουν υπόψη τους και θα αξιοποιούν τα ιδιαίτερα κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, που θα αναγνωρίζουν ρόλο και λόγο στις τοπικές κοινωνίες, θα δημιουργούν προϋποθέσεις ανάπτυξης επ΄ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου στηρίζοντας τις εγχώριες παραγωγικές δυνάμεις, θα δημιουργούν θέσεις εργασίας και δεν θα συνεπάγονται πρόσθετα οικονομικά βάρη στον πολίτη.

Οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν στη διαχείριση απορριμμάτων όλα αυτά τα χρόνια από τις κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, που επικράτησαν και επικρατούν στην χώρα μας, είναι κοντόφθαλμες, ευκαιριακές, αποκλείουν τον κοινωνικό έλεγχο και τη συμμετοχή των πολιτών και οι σχεδιασμοί δεν έγιναν με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και του δημόσιου συμφέροντος αλλά έγιναν με βάση μικροκομματικές σκοπιμότητες και υπολογισμούς που καθοδηγήθηκαν από εργολαβικά συμφέροντα.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να περάσει η χώρα τα εξής στάδια στη «διαχείριση» των απορριμμάτων:
α) Παράνομες χωματερές – (Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων- ΧΑΔΑ)
H ταφή σε παράνομες χωματερές έχει ρυπάνει σημαντικά τα εδάφη, τον υδροφόρο ορίζοντα, ενώ προκάλεσε την έκλυση τεράστιων ποσοτήτων αερίων (μεθάνιο, διοξείδιο του άνθρακα κλπ) στην ατμόσφαιρα. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται το φαινόμενο του θερμοκηπίου, σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή επελαύνει, ενώ η αυτανάφλεξη των απορριμμάτων στους χώρους αυτούς, ευθύνεται για την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας με τοξικά αέρια και την πρόκληση πυρκαγιών. Επιπλέον, αναφέρουμε το σοβαρό ζήτημα της διαχείρισης των επικινδύνων αποβλήτων, σημειώνοντας ιδιαίτερα αφενός την ανεξέλεγκτη απόρριψή τους σε ευαίσθητα οικοσυστήματα και αφετέρου την επιμόλυνση των αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) σε πολλές περιοχές, από επικίνδυνα και τοξικά απόβλητα βιομηχανιών, βιοτεχνιών και νοσηλευτικών μονάδων.
Η χρήση των ανεξέλεγκτων χωματερών (ΧΑΔΑ), πολλές από τις οποίες βρίσκονται ακόμα σε λειτουργία, εκτός από την ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος, έχει ως αποτέλεσμα την καταδίκη της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και την επιβολή προστίμων.
Συνοδός στις παραπάνω επιλογές ήταν πάντα η άρνηση της πολιτείας να υποστηρίξει ουσιαστικές πολιτικές πρόληψης, μείωσης της παραγωγής των απορριμμάτων, ανακύκλωσης με χωριστή διαλογή στην πηγή και κομποστοποίησης των βιοαποικοδομήσιμων υλικών.
β) Η Επιλογή της «έσχατης και πλέον ακατάλληλης λύση για την διαχείριση των απορριμμάτων»
Υπό την πίεση της εκρηκτικής κατάστασης που δημιουργήθηκε με τους ΧΑΔΑ και τις τραγικές παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, η διαχείριση των απορριμμάτων που επιβλήθηκε μέσα από τους νομαρχιακούς και στη συνέχεια Περιφερειακούς Σχεδιασμούς, βασίστηκε στις απαιτήσεις των εργολάβων για την δημιουργία δεκάδων ΧΥΤΑ/Υ, απορρίπτοντας ουσιαστικά τις κατευθύνσεις αλλά και την εμπειρία πολλών χωρών της ΕΕ που κατέδειξε ότι στην κορυφή της ιεραρχίας των τρόπων διαχείρισης απορριμμάτων βρίσκεται η πρόληψη και ακολουθούν η επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, ανάκτηση και τέλος η διάθεση.
Με αυτές τις πολιτικές φτάσαμε στο επίπεδο να κατασπαταλήσουμε εκατομμύρια κοινοτικών και εθνικών πόρων, να «φυτεύουμε» νέους ΧΥΤΑ/Υ ανεβάζοντας τους τζίρους των εργολάβων  αλλά προκαλώντας τεράστια κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα, αφού η λειτουργία ακόμη και αυτών των ΧΥΤΑ πλειστάκις έχει καταγγελθεί για παραβιάσεις των προδιαγραφών.
Αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής είναι ο υποβιβασμός του σχεδιασμού σε κατάλογο έργων προς χρηματοδότηση, ερήμην των πολιτών, χωρίς να επιλέγονται οι βέλτιστες διαθέσιμες τεχνολογικές επιλογές, με αποσπασματική θεώρηση του ζητήματος και απουσία διαδικασιών ελέγχου και αξιολόγησης των οικονομικών και περιβαλλοντικών παραμέτρων του συστήματος διαχείρισης.
Αυτό που εξυπηρέτησαν τα σχέδια διαχείρισης στερεών αποβλήτων όπως εφαρμόστηκαν ήταν η κατασπατάληση των εγχώριων και κοινοτικών κονδυλίων προς όφελος εργολαβικών επιχειρήσεων, και η δρομολόγηση της εκχώρησης των δημόσιων υποδομών και πόρων σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Στήθηκε μια τεραστίων διαστάσεων επιχείρηση κερδοσκοπίας σε βάρος του ελληνικού λαού και του περιβάλλοντος.
Ένα μεγάλο κεφάλαιο του απαράδεκτου τρόπου διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ελλάδα, περιλαμβάνει και ο τρόπος που υλοποιήθηκαν αυτά τα έργα.
Σειρά κυβερνήσεων αγνόησαν τις φωνές των τοπικών κοινωνιών και τον περιβαλλοντικών οργανώσεων, κατέστειλαν τα κινήματα σε πολλές περιπτώσεις όπως πχ στην Κερατέα, στο Γραμματικό, στη Λευκίμμη και στην Ευκαρπία και παρουσίασαν  και υλοποίησαν έργα που είχαν πρόδηλα σφάλματα στην μελέτη και την κατασκευή τους. Εγκρίθηκαν έργα που βασίστηκαν σε μελέτες copypaste, αδιαφορώντας για τις ουσιαστικές προϋποθέσεις που θέτει η ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία για την μελέτη και την χωροθέτηση έργων διάθεσης των απορριμμάτων, κατασκευάστηκαν έργα ΧΥΤΑ χωρίς να γίνουν ούτε καν γεωτρήσεις για την διαπίστωση του βάθους του υδροφόρου ορίζοντα, χωροθετήθηκαν πάνω σε ρέματα και σεισμικά ρήγματα, παρουσίασαν πληθώρα κατασκευαστικών λαθών και δεν πληρούσαν καν τους στοιχειώδεις περιβαλλοντικούς όρους.
Επισημαίνουμε μερικές μόνο κραυγαλέες περιπτώσεις επικίνδυνων χωροθετήσεων ΧΥΤΑ/Υ:
1.         ΧΥΤΑ Ζακύνθου– Λαγανάς: Τοξικά απόβλητα ρύπαναν τη θαλάσσια περιοχή του Εθνικού Πάρκου Ζακύνθου, περιοχή που επωάζουν τα αυγά τους οι χελώνες καρέτα- καρέτα. Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
2.         ΧΥΤΑ Δυτικής Σάμου: χτίστηκε σε ακατάλληλο έδαφος – διακοπή λειτουργίας λόγω καθίζησης του εδάφους. Οι υποτιθέμενοι μελετητές δεν πονηρεύτηκαν καν από το γεγονός ότι η περιοχή ονομάζεται «Βυθίσματα».
3.         ΧΥΤΑ Γραμματικού: Το πόρισμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, της αρμόδιας υπηρεσίας, αποδεικνύει  ότι ο ΧΥΤΑ χωροθετείται και κατασκευάζεται πάνω σε ρέμα και πάνω σε σεισμικό ρήγμα, πράγμα που απαγορεύεται σαφώς από τον νόμο. Είναι εξοργιστικό ότι με διάφορα τεχνάσματα εμποδίζεται η πραγματοποίηση γεώτρησης που θα έπρεπε να είχε γίνει για να διαπιστωθεί το βάθος του υδροφόρου ορίζοντα. Είναι εγκληματικό ότι παρά τις επίσημες αποκαλύψεις και τους κινδύνους που εγκυμονούνται για ολόκληρο τον Ευβοϊκό και την ευρύτερη περιοχή του Μαραθώνα, τα έργα συνεχίζονται.
4.         ΧΥΤΑ Λευκίμμης: Κατά τις εργασίες κατασκευής ο χώρος πλημμύρισε με καθαρό και γλυκό νερό και σχηματίστηκε λίμνη όπου μπορούσε να πλεύσει βάρκα, ενώ η ΜΠΕ δεν έκανε καμία σχετική αναφορά! Το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) πραγματοποίησε πραγματογνωμοσύνη που αποδεικνύει ότι πρόκειται για υδροφόρο ορίζοντα που επικοινωνεί με το σύνολο των κοντινών σημείων υδροληψίας, και συμπεραίνει ότι η θέση αυτή εγκυμονεί κίνδυνο για την τροφική αλυσίδα.
5.         ΧΥΤΑ Μαυρορράχης: Έχει αποκαλυφθεί ότι ρέμα διέρχεται μέσα από τον χώρο του ΧΥΤΑ και φυσικά μολύνεται. Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι τα τοξικά απόβλητα καταλήγουν, στην ξερή πια, λίμνη Κορώνεια.

Γ) Τί προωθείται σήμερα από την κυβέρνηση και γιατί και πάλι δεν δίνεται βιώσιμη λύση προς το συμφέρον του λαού

Σήμερα, με την επίκληση του αδιεξόδου στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων που η ίδια δημιούργησε, η κυβέρνηση προχωρεί με επείγουσες διαδικασίες σε εθνικό επίπεδο, το σχέδιο ιδιωτικών επενδύσεων υπό τη μορφή των ΣΔΙΤ μετά από διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου για την επεξεργασία σύμμεικτων απορριμμάτων σε κεντρικές μονάδες εισαγόμενης τεχνολογίας με σκοπό την ενεργειακή αξιοποίηση, ανοίγοντας το δρόμο και στην καύση.
Και όλα αυτά την ώρα που ακόμη και η πρόσφατη Έκθεση με αριθμό 20 του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για το 2012 θέτει σε αμφισβήτηση τη χρηματοδότηση υποδομών επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων.
Εφαρμόζονται οι παρωχημένοι σχεδιασμοί του 2003-2006 που καταρτίστηκαν ερήμην των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών, δεσμεύονται πολύτιμοι οικονομικοί πόροι  υπέρ των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων για εισαγόμενες τεχνολογίες, υποσκάπτεται η πρόληψη και η διαλογή στη πηγή και η ανάπτυξη του εγχώριου παραγωγικού δυναμικού.
Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να διαφύγει της προσοχής μας ότι προωθούνται τεχνολογίες καύσης και μάλιστα αμφίβολης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, που έχουν σοβαρά μειονεκτήματα. Πρόκειται για ιδιαίτερα ακριβή μέθοδο, (απαιτεί μεγάλο πάγιο κόστος), παράγει τέφρα, που είναι επικίνδυνο απόβλητο και απαιτεί ειδικό χειρισμό, καθώς και δύσκολα, ακριβά και με αμφίβολης αποτελεσματικότητα διαχειρίσιμους αέριους ρύπους (σωματίδια, οξείδια του αζώτου και του θείου, διοξίνες κλπ).
Συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα έχουν ήδη εξασφαλίσει άδειες της ΡΑΕ για παραγωγή ενέργειας από βιομάζα, ακόμα και με εισαγωγή απορριμμάτων (περίπτωση μονάδας στον Βόλο).
Η επεξεργασία σύμμεικτων απορριμμάτων, τουλάχιστον με τις τεχνολογίες που καταγράφονται στα ΠΕΣΔΑ και θεωρητικά έχουν προβάδισμα, οδηγεί στην παραγωγή SRF και RDF που προβλέπεται να χρησιμοποιηθούν σε μονάδες καύσης.
Την ίδια ώρα η συγκυβέρνηση ανακοινώνει μέσω του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ κ. Καλαφάτη, προέδρου της διυπουργικής επιτροπής για την εφαρμογή του σχεδιασμού διαχείρισης των αποβλήτων, ότι "η αναθεώρηση του εθνικού σχεδιασμού θα γίνει μέσα στους επόμενους λίγους μήνες", ενώ εκτίμησε ότι "στους επόμενους έξι μήνες θα είναι σε προχωρημένο στάδιο και το πρόγραμμα πρόληψης αποβλήτων".
Με άλλα λόγια, προκειμένου να υπηρετηθούν - άμεσα πλέον - τα κέρδη των ομίλων του κλάδου, τόσο της καύσης όσο και της "ανακύκλωσης" των σύμμεικτων απορριμμάτων, επιβάλλεται για τα επόμενα 27 χρόνια η εφαρμογή ενός σφόδρα αντιλαϊκού, αντιπεριβαλλοντικού κεντρικού σχεδιασμού, η αναθεώρηση του οποίου - ύστερα από μακρόχρονη επεξεργασία αλλά και κωλυσιεργία - θα έχει ολοκληρωθεί σε λίγους μήνες! Μεθοδεύεται δηλαδή η εκπόνηση Εθνικού σχεδίου πρόληψης απορριμμάτων, η Αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδιασμού διαχείρισης, η Αναθεώρηση των περιφερειακών σχεδιασμών και οι στρατηγικές μελέτες επιπτώσεων των σχεδιασμών ΟΧΙ ΠΡΙΝ αλλά ΜΕΤΑ την ολοκλήρωση των διαγωνισμών, για να νομιμοποιηθούν εκ των υστέρων οι  όποιες επιλογές.
Χωρίς να θεωρούμε ήσσονος σημασίας το όλο ζήτημα των ΠΕΣΔΑ - Χωροθετήσεων, κάτι που έχουμε καταγγείλει και μέσα στη Βουλή, με την παρούσα επερώτηση εστιάζουμε στο κυβερνητικό σχέδιο για τις ΣΔΙΤ, το οποίο χαρακτηρίζουμε ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ.
Όπως είναι γνωστό, είναι σε εξέλιξη 12 Διαγωνισμοί για τις Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα στη διαχείριση απορριμμάτων, προεκτιμούμενου συνολικού προϋπολογισμού 2,1 δις ευρώ σε τιμές 2012: Δυτική Μακεδονία, Πελοπόννησος , Αιτωλοακαρνανία, Σέρρες, Ηλεία, Αχαΐα, τέσσερις (4) διαγωνισμοί στην Αττική και οι πρόσφατα ενταχθέντες στις ΣΔΙΤ για την Ήπειρο και Κέρκυρα.

Αντικείμενο αυτών των συμπράξεων διάρκειας κατ΄αρχήν 27 χρόνων είναι η μελέτη, κατασκευή, τεχνική λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση των Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), με σκοπό την ενεργειακή αξιοποίηση, ενώ όλες προβλέπεται να υποδέχονται σύμμεικτα απορρίμματα.
Στο κυβερνητικό σχέδιο για τις ΣΔΙΤ και με τη μέθοδο του ανταγωνιστικού διαλόγου, ρυθμιστής είναι ο επενδυτής και ως προς τη μέθοδο διαχείρισης (σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στην Πελοπόννησο, ο «επενδυτής» είναι αυτός που αναλαμβάνει τον αριθμό και τη χωροθέτηση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και διάθεσης). Παραδίδεται στα χέρια των επενδυτών όλο το σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων, από την αποκομιδή, έως την τελική διάθεση και  με την εγγύηση του κράτους (για τα λεγόμενα επενδυτικά ρίσκα). Παραδίδεται συγκεκριμένη ποσότητα απορριμμάτων για την τροφοδοσία των μονάδων, εγγυημένη χρηματοδότηση του κόστους λειτουργίας απευθείας μέσα από το ΠΔΕ, εγγυημένη διάθεση των προϊόντων, εγγυημένη απορρόφηση της ενέργειας και επιδότησή της ως ΑΠΕ και τέλος, εξασφάλιση των Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) από το κράτος.
Ως αποκαλυπτική των προθέσεων της κυβέρνησης να εξασφαλίσει την κερδοφορία των επιχειρηματιών απέναντι ακόμη και στις εγγενείς αβεβαιότητες όπως η μεταβολή της ποσότητας και σύνθεσης των απορριμμάτων αλλά ακόμη και η περίπτωση μελλοντικής μεταβολής των απαιτήσεων της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αναφέρουμε ότι στους διαγωνισμούς για τις ΣΔΙΤ:
-οι προδιαγραφές αποτελέσματος και οι τεχνικές, χρηματο-οικονομικές και νομικές πτυχές των συμπράξεων είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους επενδυτές.
-οι πληρωμές διαθεσιμότητας προς τον Ανάδοχο, δηλαδή τα τέλη χρήσης, θα καταβάλλονται μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), ενώ οι αντίστοιχοι δήμοι θα υφίστανται αντίστοιχη παρακράτηση των πόρων που έχουν λαμβάνειν  ετησίως από το Δημόσιο.
-   "Η κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση των υποδομών του Έργου πρέπει αποδεδειγμένα να καλύπτουν τους στόχους που τάσσουν οι εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις της Νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ..."
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αν τελικά αποφύγει τον απόλυτο αφανισμό, μετατρέπεται σε εργαλείο εφαρμογής αυτής της πολιτικής. Μιλάμε ουσιαστικά για Τοπική Αυτοδιοίκηση-εισπρακτικό μηχανισμό στην υπηρεσία επιχειρηματικών συμφερόντων, που ετοιμάζονται να λεηλατήσουν το δημόσιο πλούτο και τα λαϊκά εισοδήματα και με τη διαχείριση των απορριμμάτων, εκτοξεύοντας στα ύψη τα δημοτικά τέλη.
Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που όλοι αυτοί οι διαγωνισμοί για τις ΣΔΙΤ και ειδικότερα η επίμαχη φάση του Ανταγωνιστικού Διαλόγου, που οδηγεί στη επιλογή αναδόχου-επενδυτή, γίνονται σε καθεστώς απόλυτης και αδιαφανούς εποπτείας από την κυβέρνηση, μέσω της Ειδικής Γραμματείας ΣΔΙΤ και του αρμόδιου Υπουργού και χωρίς ουσιαστική συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δ. Οι επιλογές που προωθεί η κυβέρνηση δεν αποτελούν λύση περιβαλλοντικά και οικονομικά ορθή και είναι σε βάρος των τοπικών κοινωνιών.
Η εφαρμογή αυτού του σχεδίου για κεντρικές ΜΕΑ εισαγόμενης τεχνολογίας για την επεξεργασία σύμμεικτων απορριμμάτων με σκοπό την ενεργειακή αξιοποίηση υποσκάπτει τις δράσεις ανακύκλωσης σε τοπικό επίπεδο και αυτό έχει κόστος, που δεν είναι μόνο περιβαλλοντικό. Έχει κοινωνικό και οικονομικό κόστος, από την στιγμή που εμποδίζει την ανάπτυξη δραστηριοτήτων φιλικών στο περιβάλλον, μικρής και μεσαίας κλίμακας, ήπιας τεχνολογίας, που θα μπορούσαν να συμβάλουν με δημιουργία θέσεων εργασίας και αξιοποίησης του εγχώριου δυναμικού.
Οι επιλογές που προωθεί η κυβέρνηση δεν αποτελούν λύση γιατί αν η διαλογή γίνονταν στην πηγή από τα νοικοκυριά όπως γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες το κόστος της διαχείρισης θα ήταν πολύ μικρότερο. Τα ανακυκλωμένα υλικά θα αποτελούσαν πόρο για τις τοπικές κοινωνίες και δεν θα υπήρχε ανάμιξη των ανακυκλώσιμων υλικών με τα βιοαποικοδομήσιμα υλικά. Ποιο θα ήταν το μειονέκτημα αν εφαρμόζονταν αυτό; Θα ήταν προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος αλλά θα κατέστρεφε τα σχέδια για υπερκέρδη των ιδιωτών από τα απορρίμματα.
Όλα τα παραπάνω τα έχουμε εκφράσει πολλάκις, κι εμείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Τώρα έρχονται να προστεθούν και στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο στην έκθεσή του ν.20 τονίζει ότι:
«Τα κράτη μέλη οφείλουν: να εστιάσουν στις υποδομές διαχείρισης αποβλήτων που επεξεργάζονται απόβλητα διαχωρισμένα στην πηγή»
«Οι εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων που λάμβαναν αδιαχώριστα απόβλητα είχαν μειωμένες επιδόσεις ενώ πετυχημένες κρίνονται οι εγκαταστάσεις οι οποίες είχαν σχεδιαστεί για τη συλλογή απορριμμάτων συσκευασίας (και σε ορι¬σμένες περιπτώσεις χαρτιού και γυαλιού) διαχωρισμένων στην πηγή από τα νοικοκυριά».
«Για τις εγκαταστάσεις λιπασματοποίησης: η ποιότητα των προϊόντων λιπασματοποίησης που παράγονταν ήταν κατώτερη των στόχων που είχαν τεθεί στις αιτήσεις, ιδίως όταν προέρχονταν από μεικτά απόβλητα, ως αποτέλεσμα της υψηλής περιεκτικότητας σε βαρέα μέταλλα, λόγω της οποίας περιοριζόταν η καταλληλότητά τους για άλλες χρήσεις, όπως για τη γεωργία».
Εν κατακλείδι, αφού οι προηγούμενες κυβερνήσεις ακολούθησαν καταστροφικές πολιτικές στο μεγάλο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, σήμερα η τρικομματική συγκυβέρνηση, υιοθετώντας παρωχημένους σχεδιασμούς προηγούμενων ετών, επιβάλλει σε εθνικό επίπεδο τις ΣΔΙΤ με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου για την εγκατάσταση εισαγόμενης τεχνολογίας μονάδων μεγάλης κλίμακας, με σκοπό την παραγωγή ενέργειας, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στην καύση σύμμεικτων απορριμμάτων, και ακυρώνοντας το δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Στον αντίποδα λοιπόν αυτής της πολιτικής που προωθεί η κυβέρνηση και που υπόσχεται επενδύσεις και ανάπτυξη πάνω στα ερείπια της κοινωνίας και της φύσης, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση διαχείρισης των απορριμμάτων. Μια πρόταση σύγχρονη και φιλική στο περιβάλλον με άξονες προτεραιότητας την αποκέντρωση των δραστηριοτήτων, τη μικρή κλίμακα, την ενθάρρυνση της κοινωνικής συμμετοχής, την αξιοποίηση του εγχώριου παραγωγικού δυναμικού και τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα στη διαχείριση των απορριμμάτων.
Μια πολιτική, που συνεκτιμά και αξιοποιεί τα ιδιαίτερα κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, αναγνωρίζει ρόλο και λόγο στις τοπικές κοινωνίες, δημιουργεί προϋποθέσεις ανάπτυξης σε όφελος του κοινωνικού συνόλου, δημιουργεί θέσεις εργασίας και δεν συνεπάγεται πρόσθετα οικονομικά βάρη για τους πολίτες. Μια πρόταση κοινωνικής συμμετοχής, όπου τα οφέλη ανταποδίδονται στην κοινωνία και όχι σε επιχειρηματικά συμφέροντα.
Με βάση τα παραπάνω,
Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί:
         Υποστηρίζουν το δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης των απορριμμάτων με κοινωνικό έλεγχο και διασφάλιση των θέσεων εργασίας για την προστασία του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και των συμφερόντων του λαού;
         Γιατί η Κυβέρνηση προχωρά όλες τις διαδικασίες των ΣΔΙΤ χωρίς να έχει προηγηθεί η Αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου, η Αναθεώρηση των Περιφερειακών Σχεδιασμών και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με διαδικασίες δημόσιας διαβούλευσης, αποδεικνύοντας στη πράξη ότι ο μόνος στόχος είναι η ικανοποίηση προειλημμένων αποφάσεων;
         Στις προβλεπόμενες ΣΔΙΤ οι τεχνικές, χρηματοοικονομικές και νομικές πτυχές της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης και μέρος της προσφοράς των επενδυτών. Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης, ποιους όρους προτίθεται να επιβάλει και τι μέτρα προτίθεται να πάρει για να αποτρέψει τη δημιουργία ολιγοπωλιακών συνθηκών και μάλιστα με ορίζοντα τριακονταετίας σε βάρος του λαού και του δημοσίου συμφέροντος;
         Στις ΣΔΙΤ ο Ανάδοχος της κάθε Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) θα αμείβεται για την ποσότητα των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) που θα διαχειρίζεται σύμφωνα με το τέλος χρήσης ανά τόνο απορριμμάτων όπως αυτό θα καθοριστεί στα πλαίσια του ανταγωνιστικού διαλόγου. Η προβλεπόμενη, λόγω της κρίσης ή/και της εφαρμογής δράσεων ανακύκλωσης, μείωση της παραγωγής των απορριμμάτων στις εξυπηρετούμενες περιοχές συνεπάγεται σταδιακή αύξηση του αναλογούντος τέλους χρήσης ανά τόνο απορριμμάτων εκάστης ΜΕΑ. Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης και ποιους όρους προτίθεται να επιβάλει για να προστατέψει τους πολίτες και τους ΟΤΑ από την οικονομική επιβάρυνση και να διασφαλίσει την λειτουργία των υποδομών σε όφελος των πολιτών και του δημοσίου συμφέροντος;
         Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης, εγκρίνει την  εισαγωγή απορριμμάτων προς επεξεργασία στις ΜΕΑ από άλλες χώρες; Εγκρίνει την διαπεριφερειακή μεταφορά απορριμμάτων προς τις ΜΕΑ;
         Τι προτίθενται να πράξουν για την τήρηση των συστάσεων του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου ειδικότερα σε σχέση με την μη εφαρμογή σχεδίων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων; Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης, ποιους όρους προτίθεται να επιβάλει και τι μέτρα προτίθεται να πάρει για να μη επιβαρυνθούν οι πολίτες το κόστος της μειωμένης απόδοσης των σχεδίων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων που προβλέπονται με τις ΣΔΙΤ; Προτίθεται να εστιάσει «στις υποδομές διαχείρισης αποβλήτων που επεξεργάζονται απόβλητα διαχωρισμένα στην πηγή»;
         Με δεδομένο ότι ο σχεδιασμός που γίνεται από την κυβέρνηση αποκλείει την διαλογή στην πηγή και δίνει κίνητρο στους «ιδιώτες» στην λογική «περισσότερα απορρίμματα- περισσότερα κέρδη», πως προτίθεται να εξασφαλίσει τη δέσμευση της χώρας που προκύπτει από το κοινοτικό δίκαιο α) για πρόληψη δημιουργίας απορριμμάτων και μείωση της ποσότητας τους; β) για μείωση της ταφής βιοαποικοδομήσιμων υλικών, στόχος που χάθηκε το 2010 και με μαθηματική ακρίβεια αναμένεται χαθεί για το 2013 και το 2020; γ) για καθιέρωση έως το 2015 χωριστής συλλογής τουλάχιστον για τα ακόλουθα: χαρτί, μέταλλο, πλαστικό και γυαλί και ως το 2020 να έχει αυξήσει κατά 50% την ανακύκλωση αυτών των υλικών; Τι θα πράξει άμεσα η κυβέρνηση για να επιτύχει αυτούς τους στόχους;
         Τι προτίθεται να πράξει η Κυβέρνηση για το απαράδεκτο επίπεδο των μελετών που εγκρίνονται για την χωροθέτηση έργων ΧΥΤΑ/Υ – ΟΕΔΑ; Τι θα πράξει για έργα ΧΥΤΑ/Υ που λόγω αστοχίας μελετών ή κατασκευών, έχουν καταπέσει ή απειλούν την περιβαλλοντική ισορροπία της περιοχής τους;
         Τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση ώστε να αποκατασταθεί η διαφάνεια και συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων και να διασφαλισθεί ο θεσμικός ρόλος και οι αρμοδιότητες των ΟΤΑ στις διαδικασίες των ΣΔΙΤ, που εξελίσσονται;
         Προτίθεται η κυβέρνηση να επανεξετάσει την όλη διαδικασία διαχείρισης απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ λόγω των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων που δημιουργούνται;