Παρασκευή, Ιουλίου 12, 2013

κλιμάκιο του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων επισκέφτηκε τη Σαντορίνη – εξετάστηκε η κατάσταση των κτηρίων ενώ συζητήθηκε και η κατασκευή νέων

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Κλιμάκιο του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων επισκέφτηκε τη Σαντορίνη, κατά τις 9 και 10 Ιουλίου 2013, κατόπιν πρόσκλησης του Δημάρχου κ. Νικολάου Ζώρζου.

Το κλιμάκιο του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, με επικεφαλής τον κ. Θεοτοκάτο, εξέτασε το θέμα κατασκευής νέου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου στο Κοντοχώρι Φηρών.

Συζητήθηκε επίσης η κατασκευή των έξι αιθουσών του Δημοτικού Σχολείου Φηρών που κατασκευάστηκαν μετά τους σεισμούς του 1956 και δρομολογήθηκαν οι απαραίτητες ενέργειες.

Τονίζεται το δύσκολο έργο ουσίας που έγκειται στο «νοικοκύρεμα» των σχολικών κτιρίων και εγκαταστάσεων, εγκαταλείποντας τη μέχρι τώρα τακτική των προηγούμενων δημοτικών περιόδων με παράνομες αυθαίρετες κατασκευές, όταν υπήρχαν αυξημένες ανάγκες στέγασης των μαθητών.


Ο Δήμος θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, για να συντομεύσει χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες, προκειμένου να έχουμε ασφαλή σχολικά κτίρια με σύγχρονες προδιαγραφές στο νησί μας.       

συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας για το νέο Νοσοκομείο με πρωτοβουλία του Δημάρχου Θήρας

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Θήρας κ. Νικολάου Ζώρζου ορίστηκε συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνη Γεωργιάδη για τη λειτουργία του νέου Νοσοκομείου Θήρας, την Δευτέρα 15.7.2013 και ώρα 9:00, στην Αθήνα.

Στη συνάντηση θα συμμετέχουν ο Μητροπολίτης Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ.κ. Επιφάνιος και Τοπικοί Παράγοντες.

Η Πολιτεία ανήγειρε και εξόπλισε το Νοσοκομείο με πόρους εθνικούς και η λειτουργία του είναι αδήριτη ανάγκη και πάγιο αίτημα της θηραϊκής κοινωνίας. 

έκτακτη γενική συνέλευση συλλόγου εργαζομένων ΟΤΑ Επαρχίας Θήρας (11.7) τα αποτελέσματα

O Σύλλογος εργαζομένων ΟΤΑ Επαρχίας Θήρας, Ν.Π.Δ.Δ. και Λιμενικών Ταμείων μετά από τη χθεσινή (Πέμπτη 11.7) έκτακτη γενική συνέλευσή του κατά την οποία συζητήθηκε η απόλυση των συναδέλφων μας, αποφάσισε κατά πλειοψηφία τα εξής:

1.         Η μαζική συμμετοχή μας στην 24ωρη Πανελλαδική Πανεργατική ΑΠΕΡΓΙΑ της Τρίτης 16-07-2013.
2.         Τη συμμετοχή μας στην στάση εργασίας της Παρασκευής 11-07-2013 από τις 11:30 το μεσημέρι έως το τέλος του ωραρίου.
3.         Την αποστολή ψηφίσματος στην ΠΟΕ-ΟΤΑ, στο οποίο να προτείνει στην Ομοσπονδία μας οι κινητοποιήσεις από εδώ και στο εξής να οργανώνονται με τη μαζική συμμετοχή και άλλων Ομοσπονδιών και αυτές να στοχεύουν σε μια πολυήμερη γενική απεργία, η οποία θα έχει τα ποθητά αποτελέσματα.
4.         Την παρουσία ομάδας από μέλη του συλλόγου μας στην Αθήνα, στην ολονύκτια διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή την Δευτέρα 15 Ιουλίου και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου την Τρίτη 16 Ιουλίου.

ΤΟ  Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ο.Τ.Α. ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΘΗΡΑΣ

συμμετοχή Δημάρχου Θήρας στην Έκτακτη Συνέλευση ΚΕΔΕ

Στην Έκτακτη Συνέλευση της ΚΕΔΕ, την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013, με θέμα: «Οι Κυβερνητικές αποφάσεις για την κατάργηση βασικών αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την υπαγωγή σε καθεστώς διαθεσιμότητας των υπαλλήλων τους» θα συμμετέχει ο Δήμαρχος Θήρας. Ο Δήμαρχος πρόκειται να εκφράσει την έντονη αντίθεση του Δήμου Θήρας για την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας. 

πιθανότητα δρομολόγησης Υδροπλάνων στη Σαντορίνη

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Συνάντηση με τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της νεοσύστατης εταιρείας Ελληνικά Υδροπλάνα Α.Ε./Hellenic Seaplanes S.A. είχε ο Δήμαρχος Θήρας την Πέμπτη 12.7.2013, προκειμένου να εξεταστεί η πιθανότητα δρομολόγησης υδροπλάνων στη Σαντορίνη.

Με την υπογραφή του Ν. 4146/18.4.2013 περί λειτουργίας υδροπλάνων και υδατοδρομίων απλοποιείται η διαδικασία αδειοδότησης και λειτουργίας, βασικές αλλαγές στη συχνότητα των δρομολογίων ανοίγουν το δρόμο για επενδύσεις ενώ δίνεται η δυνατότητα σε ιδιώτες, εταιρείες, δήμους, περιφέρειες, ενώσεις προσώπων αλλά και το Δημόσιο να δημιουργούν και να λειτουργούν υδατοδρόμια.

δωρεάν σεμινάρια ναυαγοσωστικής και πρώτων βοηθειών (13-16.7)

Από τον Δήμο Θήρας ανακοινώνεται η διενέργεια του ακόλουθου προγράμματος κατάρτισης για ανέργους, εργαζομένους και αυτοαπασχολούμενους.

Σεμινάριο πρώτων βοηθειών – Ναυαγοσωστικής (13-16 Ιουλίου)

Δημοτικό Σχολείο Καμαρίου

Σάββατο 13/7  17.00-21.00
Κυριακή 14/7  17.00-21.00
Δευτέρα 15/7   17.00-21.00
Τρίτη 16/7      15.00-19.00

Τα σεμινάρια είναι δωρεάν και θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης σε όσους το παρακολουθήσουν ανελλιπώς.

Για πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 2281083659. 

Π.Ε.Δ. Ν. Αιγαίου για: «Πολυνομοσχέδιο – Απολύσεις στο Δημόσιο - Κατάργηση Δημοτικής Αστυνομίας – Μετατάξεις Δημοτικών Αστυνομικών»

Σύμφωνα με την επιστολή της Π.Ε.Δ. Ν. Αιγαίου με αποδέκτες όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς που σχετίζονται με τις παραπάνω αναμενόμενες αλλαγές στην δομή της δημόσια διοίκησης,
           
Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης, για κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας ως Yπηρεσίας και τη μετάταξη των δημοτικών αστυνομικών στο Yπουργείο Δημόσιας Τάξης, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:

Εξ όσων γνωρίζουμε από σχετικά δημοσιεύματα, ποσοστό 5%-10% των δημοτικών αστυνομικών, θα παραμείνουν στους δήμους, προκειμένου να απορροφηθούν σε άλλες θέσεις, ενώ η πλειονότητα των υπολοίπων, θα απορροφηθεί από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Θα πρέπει να αναφερθεί αλλά και να αναγνωρισθεί το γεγονός, ότι οι δημοτικοί αστυνομικοί παράλληλα με τις άλλες αρμοδιότητές τους, συνέβαλαν σε σημαντικό βαθμό, ασχολούμενοι συστηματικά, με την αντιμετώπιση του παραεμπορίου, μια μάστιγα που απειλεί την νόμιμη επιχειρηματική δραστηριότητα στα νησιά μας, ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο.

Δεδομένης της χρόνιας υποστελέχωσης και των ελλείψεων των Αστυνομικών Διευθύνσεων και Τμημάτων στη νησιωτική περιοχή μας, ζητούμε α) τη μετάταξη του συνόλου των δημοτικών αστυνομικών (πλην όσων παραμείνουν στους Δήμους)  και β) τη μεταφορά του συνόλου των αρμοδιοτήτων που είχαν μέχρι σήμερα (συμπεριλαμβανομένης και της ευθύνης για την πάταξη του παραεμπορίου) στο  Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Σχετικά με τις επερχόμενες απολύσεις σχολικών φυλάκων, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι το έργο που προσφέρουν είναι πολλαπλό και πέραν των επισήμων αρμοδιοτήτων τους. Για μια ακόμη φορά δεν λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες των νησιών που χαρακτηρίζονται από έντονη εποχικότητα. Η ερημοποίησή τους κατά τη χειμερινή περίοδο και η απουσία φύλαξης των σχολικών κτιρίων σε συνδυασμό και με την ύπαρξη πολλών αλλοδαπών αμφίβολης νομιμότητας, θα καταστήσει τα σχολικά συγκροτήματα και κτίρια, ιδιαίτερα προκλητικά και ευάλωτα σε διαρρήξεις και βανδαλισμούς, καθώς όπως γνωρίζετε η υποστελέχωση των αστυνομικών τμημάτων δεν εγγυάται ούτε στο ελάχιστο, την ασφάλειά τους.

Επιπλέον, χωρίς κανένα σεβασμό στην ιδιαιτερότητα και κυρίως στις ιδιομορφίες και τα μειονεκτήματα των νησιών - για τα οποία η ζήτηση από εκπαιδευτικούς παρουσιάζεται διαχρονικά μειωμένη - καταργούνται ειδικότητες και απομακρύνονται εκπαιδευτικοί, προδιαγράφοντας μια σκοτεινή εποχή για την εκπαίδευση. Προφανώς δεν λαμβάνονται υπόψη ούτε οι πραγματικές ανάγκες των νησιών, ούτε τα επίσημα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, το εκπαιδευτικό επίπεδο στην περιοχή μας είναι ήδη χαμηλό. Επισημαίνουμε ότι οι οριζόντιες αυτές πολιτικές, είναι πολύ επικίνδυνες όχι μόνο για τα προφανή, αλλά και για την ίδια την εθνική συνοχή.

Κύριοι Υπουργοί,

Το Επιμελητήριό μας ουδέποτε συνηγόρησε υπέρ της διατήρησης του χαρακτήρα του δημόσιου τομέα, όπως διαμορφώθηκε και λειτούργησε μέχρι σήμερα, Όμως, δεν πρόκειται να συμφωνήσει με πολιτικές οριζόντιου χαρακτήρα, που θίγουν ανεπανόρθωτα την ποιότητα ζωής, την κοινωνική συνοχή, και την οικονομία των νησιών, αλλά ούτε και να συμβιβαστεί τηρώντας ουδέτερη στάση απέναντι στα προωθούμενα μέτρα, με τη λογική ότι θίγουν άλλες κοινωνικές ομάδες και όχι την επιχειρηματική τάξη.

Σας καλούμε να αντιμετωπίσετε με ευαισθησία και σεβασμό την ήδη υποβαθμισμένη νησιωτική περιφέρεια, ή οποία βάλλεται σε όλα τα επίπεδα, από παρόμοιες πολιτικές (κατάργηση Δ.Ο.Υ. Περιφερειακών Δ/νσεων Τουρισμού, μείωση ακτοπλοϊκών δρομολογίων κλπ) και να ενεργήσετε, ώστε η σκληρή και οπισθοδρομούσα για τα νησιά μας πραγματικότητα, να μην επιδεινωθεί περαιτέρω.

Με εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ

συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου (18.7) – θέματα

ΘΕΜΑ 1ο Επικύρωση πρακτικών της 9ης/13-6-2013 συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Εισηγήτρια : κα. Μπαφίτη Ανδριάνα – Γεωργία
ΘΕΜΑ 2ο Προβλήματα και Προοπτικές Ανάπτυξης του Δήμου Πάτμου
Εισηγητής : κ. Δήμαρχος Πάτμου
ΘΕΜΑ 3ο Τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος Δωδεκανήσου.
Εισηγητής : Φ. Χατζηδιάκος.
ΘΕΜΑ 4ο Εγγραφή πίστωσης εκτιμώμενης δαπάνης προϋπολογισμού για τη Μεταφορά Μαθητών για το σχολικό έτος 2013-2014
Εισηγητής : Φ. Χατζηδιάκος - Γ. Πουσσαίος.
ΘΕΜΑ 5ο Λήψη μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας από την λειτουργία των ΧΑΔΑ, ΧΥΤΑ και ΒΙΟΚΑ στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Εισηγητής : κ. Γ. Πουσσαίος
ΘΕΜΑ 6ο Πορεία Υλοποίησης ΠΕΣΔΑ Νοτίου Αιγαίου.
Εισηγητής : κ. Γ. Μακρυωνίτης
ΘΕΜΑ 7ο Γνωμοδότηση επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Σχεδίου για την αναθεώρηση του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό
Εισηγητής : κ. Α. Χατζηιωάννου
ΘΕΜΑ 8ο Στρατηγική της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για την Απασχόληση
Εισηγήτρια : κα. Φτακλάκη Ελευθερία – Παρασκευή
ΘΕΜΑ 9ο Έγκριση οικονομικού απολογισμού 2012 και προϋπολογισμού 2013 του ΚΕΚ Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ Α.Ε. Νομού Δωδεκανήσου.
Εισηγητές: κ. Φ.Χατζηδιάκος – κα. Ευαγ. Παπατσή.
ΘΕΜΑ 10ο Τροποποίηση Οργανισμού Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Εισηγητές: Φ. Χατζηδιάκος - Γ. Πουσσαίος.
ΘΕΜΑ 11ο Παραχώρηση Μηχανημάτων Έργου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου προς Δήμους του Νομού Κυκλάδων
Εισηγητής : κ. Γ. Πουσσαίος.
ΘΕΜΑ 12ο Έγκριση προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ΚΕΚ Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ ΑΕ. και Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, για την
υλοποίηση του έργου «Προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων,
εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων στο νομό Δωδεκανήσου προϋπολογισμού 400.000,00 ευρώ»
Εισηγητής : κ. Φ. Χατζηδιάκος
ΘΕΜΑ 13ο Διαβαθμιδικές Σύμβασεις μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.
Εισηγητής : κ. Γ. Πουσσαίος.
ΘΕΜΑ 14ο Τροποποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Επιμελητήριου Κυκλάδων και Δήμου Σίφνου για το Πρόγραμμα :
Ενεργειακή Αυτονομία μη Διασυνδεδεμένων νησιών : Νήσος Σίφνος
Εισηγητής : κ. Γ. Μακρυωνίτης
ΘΕΜΑ 15ο Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Σερίφου, της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς & Αιγαίου, του Γενικού Νοσοκομείου
Σύρου «Βαρδάκειο και Πρώιο», του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας & Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, της Κλινικής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης , του Καρδιαγγειακού Ερευνητικού Ιδρύματος (Cardiovascular Research Foundation και του Ιδρύματος Στήριξης του
ΠΠΙ Σερίφου με στόχο την οριζόντια μορφή συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων για την ενίσχυση του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Σερίφου, την αποδοτική λειτουργία του και την ανάπτυξη υποδομών.
Εισηγητής : κ. Γ. Πουσσαίος.
ΘΕΜΑ 16ο Έγκριση σύναψης Προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΣΚΛΗΠΕΙΑΔΕΣ για την υλοποίηση του έργου με
τίτλο «Καταγραφή και ψηφιοποίηση προσβάσιμων για ΑΜΕΑ, καταλυμάτων – χώρων διασκέδασης – εστιατορίων – αρχαιολογικών χώρων – αξιοθέατων και προσβάσιμων διαδρομών» με προϋπολογισμό 30.000 €
ΘΕΜΑ 17ο Έγκριση σύναψης Προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΛΙΟΣ για την υλοποίηση του έργου με τίτλο
«Καθαρισμός ερεισμάτων και κοπής δέντρων θάμνων, εκατέρωθεν του
επαρχιακού οδικού δικτύου Ν. Ρόδου» με προϋπολογισμό 6.500 €
Εισηγητή : κ. Φ. Χατζηδιάκος.
ΘΕΜΑ 18ο Έγκριση σύναψης Προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου
Αιγαίου και Δήμου Ροδίων για την υλοποίηση του έργου με τίτλο «Άρση
επικινδυνότητας κατολισθήσεων Δήμου Ρόδου στην περιοχή Κάτω Πέτρες» με προϋπολογισμό 250.000 €.
Εισηγητή : κ. Φ. Χατζηδιάκος.
ΘΕΜΑ 19ο Έγκριση Τροποποίησης Προγραμματικής σύμβασης ως προς τη χρονική
διάρκεια, μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Υπουργείου Πολιτισμού &
Αθλητισμού για την υλοποίηση του έργου με τίτλο «Ανάδειξη Αρχαίου Θεάτρου Λίνδου» με προϋπολογισμό 100.000 €.
Εισηγητή : κ. Φ. Χατζηδιάκος.
ΘΕΜΑ 20ο Έγκριση σύναψης Προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Υπουργείου Πολιτισμού και Αστυνομικής 'ιεύθυνσης 'ωδεκανήσου
για την υλοποίηση του έργου με τίτλο «Επισκευή – Συντήρηση κτιρίου
Αστυνομίας στη Ρόδο».
Εισηγητή : κ. Φ. Χατζηδιάκος.
ΘΕΜΑ 21ο Έγκριση σύναψης Διαβαθμιδικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου
Αιγαίου και Δήμου Ρόδου για την υλοποίηση του έργου με τίτλο «Επισκευή –
Συντήρηση κτιρίου Πυροσβεστικού Κλιμακίου Απολλώνων».
Εισηγητή : κ. Φ. Χατζηδιάκος.
ΘΕΜΑ 22ο Έγκριση σύναψης Προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Δήμου Ροδίων και Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την υλοποίηση των έργων με τίτλο «Καθαρισμός Αγροτικών δρόμων – Δασικών δρόμων –
ρεμάτων Ανατολικής πλευράς Ρόδου» και «Καθαρισμός Αγροτικών
δρόμων – Δασικών δρόμων – ρεμάτων Δυτικής πλευράς Ρόδου».
Εισηγητή : κ. Φ. Χατζηδιάκος.
ΘΕΜΑ 23ο Διετής Παράταση Προγραμματικής Σύμβασης δωρεάν παροχής νερού από τις υδρογεωτρήσεις της περιοχής ‘Κάλαθος’ της νήσου Ρόδου για υδροδότηση
άνυδρων νησιών, μεταξύ Υπουργείου Αιγαίου και Περιφέρειας Νοτίου
Αιγαίου.
Εισηγητή : κ. Φ. Χατζηδιάκος.
ΘΕΜΑ 24ο Λήψη απόφασης για ορισμό τόπου συνεδρίασης του επόμενου Περιφερειακού Συμβουλίου. 

Ν. Συρμαλένιος ; «Το ξήλωμα της Τεχνικό-Επαγγελματικής Εκπαίδευσης άρχισε και είναι μόνο η αρχή. Δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε»

 Σύμφωνα με το κείμενο,

Μετά τον «ξαφνικό θάνατο» της ΕΡΤ, η πρακτική της αιφνιδιαστικής κατάργησης δημοσίων υπηρεσιών και ακαριαίων απολύσεων στο όνομα της μνημονιακής εξυγίανσης συνεχίζεται με τους σχολικούς φύλακες και τους Τομείς και ειδικότητες στα ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ.

Τα Επαγγελματικά Λύκεια Νάξου, Θήρας, Σύρου, Αμοργού, Μήλου και Τήνου και οι Επαγγελματικές Σχολές Εμπορείου Σαντορίνης, Νάξου, Κορθίου Άνδρου, Πάρου και Σύρου συρρικνώνονται κατά πολύ, ενώ κάποια κινδυνεύουν να κλείσουν αφήνοντας μαθητές και μαθήτριες χωρίς τις αντίστοιχες εκπαιδευτικές επιλογές και τους εκπαιδευτικούς ανέργους.

Η κυβερνητική προπαγάνδα χρησιμοποιεί σαθρά επιχειρήματα γεμάτα αντιφάσεις: ενδεικτικά, ισχυρίζεται το Υπουργείο ότι η κατάργηση Τομέων και Ειδικοτήτων που έχουν τεράστια ζήτηση συμβάλλει στην «αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος» και  ότι οι εν λόγω τομείς και ειδικότητες «εξυπηρετούν τους εκπαιδευτικούς» και όχι τους μαθητές και τις οικογένειες τους. Για παράδειγμα, στο ΕΠΑΛ Θήρας για 3 χρόνια τώρα υπάρχουν οργανικά κενά σε νοσηλευτή, γεωπόνο, οχημάτων και ηλεκτρολόγο. Δεν «φτιάχνουν» οι καθηγητές τα τμήματα ανάλογα με την ειδικότητα τους, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο. Αντίθετα, οι μαθητές και οι τοπικές κοινωνίες ζητούν ειδικότητες και το Υπουργείο κωφεύει…

Ποια είναι η αλήθεια για τους καταργούμενους φορείς όμως;

Έχουν τους περισσότερους μαθητές και μαθήτριες
εμφάνιζαν τις περισσότερες ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς αλλά και στα λειτουργικά κενά κατά το προηγούμενο σχολικό έτος. Με αυτήν τη λύση απολύουν αυτούς που έχουν εξασφαλισμένο ωράριο. Στη συνέχεια τους υπόλοιπους θα τους απολύσουν ως υπεράριθμους.
Είναι από τους πλέον ανερχόμενους και «υγιείς» τομείς με πολύ καλή αξιοποίηση υποδομών και αυξητική τάση εγγραφών.
Είναι φανερό πλέον ότι επιχειρείται η αποχώρηση του κράτους από την εκπαίδευση αργά και σταθερά: σύμφωνα με το νεοφιλελεύθερο πρόταγμα,  η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση πρέπει να είναι φθηνή, ευέλικτη και  παρεχόμενη από ιδιώτες. Η έλευση μεταγυμνασιακών ιδιωτικών ΙΕΚ θα αντικαταστήσει τις καταργούμενες ειδικότητες  των δημοσίων ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ. Αυτά για τους κατοίκους της ηπειρωτικής  χώρας: για τους νησιώτες μαθητές το αποτέλεσμα θα είναι είτε να εγκαταλείψουν τα σχολεία είτε να μετανάστευσουν σε κάποιο αστικό κέντρο…

Οι καταργήσεις Τομέων και Ειδικοτήτων αφορούν όλους μας, όχι μόνο τους εκπαιδευτικούς. Η προώθηση δραστικών αλλαγών χωρίς τις απαραίτητες μελέτες, οι αναδιαρθρώσεις στον ευαίσθητο χώρο της παιδείας που στερούνται επιστημονικής βάσης και κοινωνικού προσήμου μόνο οπισθοδρόμηση μπορούν να σημάνουν για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Ειδικά για τις Κυκλάδες, η περαιτέρω μείωση της παροχής του δημόσιου αγαθού της εκπαίδευσης, έρχεται μετά την διάλυση της υγείας, την κατάργηση δημοσίων υπηρεσιών (Ι.Κ.Α, Δ.Ο.Υ, ΣΕΠΕ, κτλ)  να υποβαθμίσει και άλλο τη ζωή στα νησιά μας.

Ως ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, στο σχολείο που οραματιζόμαστε και θα υλοποιήσουμε,  το ενιαίο σχολείο θεωρίας και πράξης, βασίζεται σε μια ολοκληρωμένη επιστημονική προσέγγιση στο σχεδιασμό, είναι ανοιχτό στην
κοινωνία και στον πλουραλισμό, αίρει και δεν αναπαράγει τον ταξικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Αυτό το σχολείο δεν μπορεί παρά να στηρίζεται απολύτως στο κύρος, την αξιοπρέπεια και την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού ως δημόσιου λειτουργού. 

Πέμπτη, Ιουλίου 11, 2013

την παράσταση «Πήτερ Παν» παρουσιάζει το θεατρικό εργαστήρι Σαντορίνης (12-13-14.7)

Την θεατρική παράσταση «Πήτερ Πάν» του J.M.Barrie παρουσιάζει η παιδική και εφηβική ομάδα του Θεατρικού Εργαστηρίου Σαντορίνης (Θ.Ε.Σ.) υπο την διδασκαλία και την σκηνοθετική επιμέλεια της ηθοποιού και σκηνοθέτη, υπεύθυνής της, κ. Στέλλας Καραμπεροπούλου.






Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν το τριήμερο Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 12-13-14 και Ιουλίου στις 20.30 στον θόλο του Οινοποιείου Μπουτάρη στο Μεγαλοχώρι.
Η τιμή του εισιτηρίου είναι στα 5 ευρώ.

Για περισσότερες πληροφορίες, φωτογραφίες καθώς και για την .. ηλεκτρονική επιβεβαίωση της συμμετοχής σας, μπορείτε να επισκεφθείτε την σελίδα του Θεατρικού Εργαστηρίου Σαντορίνης στο facebook, στην διεύθυνση:


Η Στέλλα Καραμπεροπούλου είναι ηθοποιός και σκηνοθέτης και τα πολλά τελευταία χρόνια ως μόνιμη κάτοικος της Σαντορίνης διδάσκει τα παιδιά του νησιού θέατρο και υποκριτική, αρχικά με την υποστήριξη του Συλλόγου Κρητών Σαντορίνης, και στην συνέχεια, τα τελευταία τρία χρόνια, με την δημιουργία του Θεατρικού Εργαστηρίου Σαντορίνης.
Το Θεατρικό Εργαστήρι Σαντορίνης, με δεκάδες παιδιά και εφήβους στο δυναμικό του, έχει την έδρα του σε χώρο των εγκαταστάσεων του Δημοτικού κλειστού γυμναστηρίου Σαντορίνης, όπου και πραγματοποιούνται τα μαθήματά του.

Οι εγγραφές ξεκινούν κάθε Σεπτέμβρη, με την έναρξη της κάθε νέας σχολικής περιόδου και ολοκληρώνονται τον Ιούλιο με την παρουσίαση μιας θεατρικής παράστασης την οποία παρουσιάζουν οι μαθητές και μαθήτριες του Εργαστηρίου.
Στο Θεατρικό Εργαστήρι Σαντορίνης πραγματοποιούνται μαθήματα θεάτρου και υποκριτικής για ενήλικες.

Υπό την καθοδήγηση και επιμέλεια της κ. Καραμπεροπούλου έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής στην Σαντορίνη περισσότερες από 15 θεατρικές παραστάσεις με την συμμετοχή παιδιών, εφήβων και ενηλίκων.



παραδοσιακοί χοροί στο γήπεδο του Καμαρίου

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Θήρας,

Στο πλαίσιο των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Δήμου Θήρας, σας ενημερώνουμε ότι την Κυριακή 14 Ιουλίου 2013 και ώρα 21.00, στο Γήπεδο του Καμαρίου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση παραδοσιακών χορών στην οποία θα συμμετέχουν χορευτικά  από όλη την Ελλάδα.

ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός φωτογραφίας από την Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης

Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα "Santorini Forever" που διοργάνωσε η Ένωση Ξενοδόχων Θήρας μέσα από την σελίδα της στο facebook, και που σύμφωνα με την πρόσκληση απευθυνόταν στο ελληνικό και διεθνές κοινό, καλώντας το να συμμετέσχει σε διαγωνισμό με στόχο την ανάδειξη της φωτογραφίας με τις περισσότερες ψήφους, με θέμα την Σαντορίνη.

Τα αποτελέσματα καθώς και την φωτογραφία, μπορείτε να τα δείτε εδώ: https://www.facebook.com/santorinihoteliers?sk=app_451684954848385&app_data=dlt-1

fthis with Sakis Patiniotis at .. Santorini!

Το πρωινό της Τρίτης 9 Ιουνίου προβλήθηκε το πρώτο μέρος των βίντεο για την Σαντορίνη που δημιούργησε ο Σάκης Πατηνιώτης για την καθημερινή πρωινή εκπομπή “fthis”που προβάλλεται στον Αντέννα, στο team της οποίας συμμετέχει.

Τα γυρίσματα των βίντεο που προβάλλουν τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητες του νησιού πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες και περιλαμβάνουν επισκέψεις στα σημαντικότερα σημεία και αξιοθέατά του, όπως στο Ηφαίστειο, στην Οία και το δημοφιλές της ηλιοβασίλεμα, σε οινοποιεία, στα σοκάκια των Φηρών κ.α., ενώ περιλαμβάνονται και πολλές συνεντεύξεις, τοπικά χορευτικά, παρουσίαση των ιδιαίτερων αγροτικών προϊόντων και γεύσεων του νησιού και .. πολλά άλλα.

Το πρώτο βίντεο που προβλήθηκε σήμερα μπορείτε να το δείτε εδώ: http://www.fthis.gr/videos ενω τα υπόλοιπα θα μεταδοθούν τις επόμενες ημέρες.

Την Πέμπτη 11 Ιουλίου, στο πλαίσιο της πρωινής τηλεοπτικής ψυχαγωγικής εκπομπής, προβλήθηκε το δεύτερο βίντεο, ενώ το .. part 3 αναμένεται να προβληθεί το πρωινό της Παρασκευής 13.7

Όσο για την σελίδα της εκπομπής στο ίντερνετ, τα βίντεο του Σάκη Πατηνιώτη για την Σαντορίνη, εμφανίζονται σε αυτά με τα περισσότερα views!  




έκτακτη γενική συνέλευση πραγματοποίησε ο Σύλλογος εργαζομένων στον Δήμο Θήρας (11.7)

Σύμφωνα με την πρόσκληση,

O Σύλλογος εργαζομένων ΟΤΑ Επαρχίας Θήρας, Ν.Π.Δ.Δ. και Λιμενικών Ταμείων αυτών καλεί τα μέλη του σε ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ την Πέμπτη 11-07-2013 και ώρα 09:00 το πρωί στην αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου στο ΔΑΠΠΟΣ, με θέμα την απόλυση των συναδέλφων μας στη Δημοτική Αστυνομία αλλά και την πρόθεση της Κυβέρνησης για την απόλυση και άλλων συναδέλφων το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και ύστερα από την από 09-07-2013 απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ ΟΤΑ.

Κατόπιν της ανωτέρω ανακοίνωσης του Συλλόγου των Εργαζομένων οι υπηρεσίες του Δήμου Θήρας δεν θα λειτουργούν από τις 09:00 έως 11:00π.μ. της Πέμπτης 11-7-2013. Εξαιρούνται οι κοινωνικοπρονοιακές δομές (παιδικοί σταθμοί, & βοήθεια στο σπίτι).

Μετά το πέρας της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση από το Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Επαρχίας, Ν.Π.Δ.Δ. και Λιμενικών Ταμείων.


κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κόμβου Μεσαριάς

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Σας ενημερώνουμε ότι εδώ και μερικές ημέρες έχουν τεθεί σε ισχύ νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην διασταύρωση των οδών Φηρών-Μεσσαριάς / Καμαρίου-Μεσσαριάς, με τοποθέτηση νέων σημάτων ασφαλείας και κατάργηση παλαιών.

Επίκειται άμεσα η κατασκευή τριγωνικής νησίδας επί της διασταυρώσεως αυτής, ενω θα πραγματοποιηθεί και η απαραίτητη διαγράμμιση της διασταύρωσης με την τοποθέτηση προστατευτικών εμποδίων.

Εφιστούμε την προσοχή ιδιαίτερα στους οδηγούς των οχημάτων, αλλά και τους πεζούς, ούτως ώστε να αποφεύγονται τροχαία ατυχήματα.

Η πιστή τήρηση του Κ.Ο.Κ αποτελεί προϋπόθεση για την ομαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας, σε μία από τους πιο επιβαρυμένες διασταυρώσεις του νησιού μας.


συνεδρίαση οικονομικής επιτροπής Π.Ν.Α. (10.7)

Συνεδρίασε χθές Τετάρτη 10/7 η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με τα παρακάτω θέματα:

1. Έγκριση 4ου Πρακτικού (Έλεγχος και έγκριση δικαιολογητικών κατακύρωσης) Επιτροπής Διενέργειας Διαγωνισμού της πράξης με τίτλο “Προμήθεια συστημάτων προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρίες στις παραλίες των νησιών του Νοτίου Αιγαίου”
2. Έγκριση των όρων δημοπράτησης για τη μίσθωση ακινήτου για τη στέγαση του αρχείου της Διεύθυνσης Οικονομικού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
3. Έγκριση των όρων διακήρυξης για τη “Διενέργεια Διεθνούς Ανοικτού μειοδοτικού διαγωνισμού, για την Μεταφορά Μαθητών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου – Περιφερειακής Ενότητας Δωδεκανήσου, για το σχολικό έτος 2013-2014″ και τον ορισμό της Επιτροπής διενέργειας και αξιολόγησης του διαγωνισμού και της Επιτροπής Ενστάσεων του διαγωνισμού.
4. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας του έργου: ”Βελτίωση οδού Αγ. Ισίδωρος – Λάερμα”.
5. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας του έργου: ” Αποπεράτωση Μουσείου Νεότερης Ιστορίας Δωδεκανήσου”.
6. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας του έργου: ” Βελτίωση οδικού τμήματος Μυρτότοπος Καρπάθου”.
7. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας του έργου: ”Συντήρηση – Βελτίωση οδικού δικτύου Λειψών”.
8. Έγκριση 1ου Α.Π.Ε. και 1ου Π.Κ.Τ.Μ.Ν.Ε. του έργου: ”Συντήρηση οδικού δικτύου Αγίας Μαρίνας Νήσου Κάσου”.
9. Έγκριση όρων δημοπράτησης και ορισμού επιτροπής διαγωνισμού του έργου: ” Ολοκλήρωση Αντιπλημμυρικής προστασίας Γέφυρας Μάκκαρη”.
10. Έγκριση Δράσεων Πολιτισμού – Αθλητισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
11. Έγκριση μετακινήσεων του Περιφερειάρχη.


Ν. Συρμαλένιος – ερώτηση με θέμα : «η διαχείρηση του νερού στις Κυκλάδες»

Αναπάντητα έμειναν τα ερωτήματα που έβαλε ο Νίκος Συρμαλένιος στον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου

Τη Δευτέρα 1.07.13 συζητήθηκε η Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Συρμαλένιου προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Βαρβιτσιώτη σχετικά με τη μεταφορά νερού στα νησιά των Κυκλάδων, τις μονάδες αφαλάτωσης καθώς και το θέμα της ΕΥΔΑΠ.

Τα ερωτήματα που έθεσε ο Νίκος Συρμαλένιος ήταν εάν:

1)προτίθεται το υπουργείο να εξακολουθήσει να πληρώνει πανάκριβα για τη μεταφορά του νερού προς τα νησιά επιβαρύνοντας υπέρμετρα τον προϋπολογισμό
2)πώς θα εξασφαλίσει την επιτάχυνση των διαδικασιών εγκατάστασης μονάδων αφαλάτωσης με αξιοποίηση των ΑΠΕ, λόγω του ενεργοβόρου χαρακτήρα τους, καθώς και τη στήριξη των ΟΤΑ για τη σωστή λειτουργία τους
3)τι θα γίνει με τις συμβάσεις τις οποίες έχει συνάψει η ΕΥΔΑΠ Νήσων τόσο με το Υπουργείο Ναυτιλίας όσο και με ορισμένους ΟΤΑ τη στιγμή που η ΕΥΔΑΠ βρίσκεται σε πορεία ιδιωτικοποίησης.

Ο Νίκος Συρμαλένιος ξεκινώντας την τοποθέτησή του ανέφερε συγκεκριμένα ότι:

«Το θέμα του νερού είναι από τα σοβαρότερα ζητήματα που απασχολούν τα νησιά μας στις Κυκλάδες καθώς και πολλά νησιά στα Δωδεκάνησα.

Κατά την άποψή μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια οι κυβερνήσεις οι οποίες πέρασαν δεν μπόρεσαν να χαράξουν μια στρατηγική ώστε να υπάρξει μια ολοκληρωμένη διαχείριση του υδάτινου δυναμικού των νησιών για να λυθούν τα προβλήματα της υδροδότησης, τα οποία τους καλοκαιρινούς μήνες γίνονται πιο οξυμένα. Είμαστε ακόμη σε μια περίοδο που το θέμα αντιμετωπίζεται με τα υδροφόρα πλοία κυρίως για τα μικρά νησιά, τη Σχοινούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσι, Δονούσα, Αμοργό, Κίμωλο και άλλα νησιά, έναντι ενός πανάκριβου τιμήματος που πληρώνει το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Φέτος η σύμβαση με τον εργολάβο, ο οποίος εκβιάζει κάθε φορά για καλύτερες τιμές, κόστισε 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Πιστεύουμε ότι αυτή η πολυέξοδη και ταυτόχρονα αδιέξοδη πολιτική δεν μπορεί να συνεχιστεί. Μοναδική λύση είναι να υπάρξει μια ολοκληρωμένη διαχείριση του υδάτινου δυναμικού με μικρά φράγματα, με ομβροδεξαμενές, με ταμιευτήρες συλλογής του νερού, μέτρα που θα εμπλουτίζουν τον υδροφόρο ορίζοντα και ταυτόχρονα θα εξοικονομούν  νερό.»

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Βαρβιτσιώτης παραδέχτηκε ότι η λύση της μεταφοράς του νερού στα νησιά είναι και πανάκριβη και αναποτελεσματική και έριξε το μπαλάκι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Όμως, όπως τόνισε ο Νίκος Συρμαλένιος, η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει ούτε το στελεχιακό δυναμικό, ούτε τους πόρους να αντιμετωπίσει ακόμη και στοιχειώδεις λειτουργίες των μονάδων αφαλάτωσης. Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο θέμα της ΕΥΔΑΠ, ο Νίκος Συρμαλένιος επεσήμανε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει μια διαδικασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο  όπου ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Μπαρνιέ, δεχόμενος ενάμισι εκατομμύριο υπογραφές από πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι διατεθειμένος για πρώτη φορά να σταματήσει την ιδιωτικοποίηση του νερού.

Έχει αποδειχθεί ότι η ιδιωτικοποίηση όπου έγινε ήταν καταστροφική. Αυτό το οποίο πηγαίνετε να κάνετε τώρα με την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ είναι απόλυτα καταστροφικό. Θα παραδώσετε τους υδάτινους πόρους της πατρίδας μας αλλά και ειδικότερα των νησιών σε ιδιωτικά συμφέροντα, τα οποία προφανώς δεν ενδιαφέρονται για το καλό της κοινωνίας αλλά για τα δικά τους κέρδη.»

Στη δευτερολογία του ο Υπουργός, παραμένοντας εμφανώς “ασυγκίνητος” από τις δηλώσεις Μπαρνιέ, αρνήθηκε να δώσει οποιαδήποτε απάντηση στο ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ, ενώ σε ό,τι αφορά την ΕΥΔΑΠ Νήσων περιορίστηκε να αναφέρει ότι «παραμένει άμισθος σύμβουλος του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα επιμένει να θέτει επιτακτικά τα ερωτήματα στη βουλή όπως και θα συμμετέχει σε όλους τους αγώνες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού.


άτυπη συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Απασχόλησης στην Λιθουανία με την συμμετοχή του Γ. Βρούτση

Στο Βίλνιους της Λιθουανίας θα μεταβεί ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης, αύριο Τετάρτη, προκειμένου να συμμετάσχει στην άτυπη συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων στις 11-12 Ιουλίου 2013.

Στη συνάντηση αυτή η ατζέντα που θα συζητηθεί μεταξύ των ευρωπαίων υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων θα περιλαμβάνει:

α) την ανάγκη σύστασης επιτροπής για την «Επένδυση στα παιδιά» ως μέρους του Πακέτου Κοινωνικών Επενδύσεων
β) την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για θέσεις μαθητείας και
γ) την Κοινωνική Διάσταση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Σημειώνεται ότι η θέση της Ελλάδας κατά την Λιθουανική Προεδρία είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς η χώρα μας θα διαδεχθεί την Λιθουανία στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 28 πλέον κρατών-μελών (μετά και την ένταξη της Κροατίας την 1η Ιουλίου) το Α’ εξάμηνο του 2014. 

ο γραμματέας της Κ.Ο. του Πασοκ Π. Ρήγας στην εκπομπή «πρωινό Αντ-1»

Προσκεκλημένος στην εκπομπή «Πρωινό ΑΝΤ-1» με θέμα το υπό κατάθεση Πολυνομοσχέδιο και τις αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν την Πέμπτη 11.7.2013 ο γραμματέας της Κ.Ο. του Πασοκ και βουλευτής Κυκλάδων Π. Ρήγας.

Τις τοποθετήσεις – παρεμβάσεις του κ. Ρήγα για το συγκεκριμένο θέμα κατά την διάρκεια της εκπομπής μπορείτε να τις δείτε εδώ :  http://www.prigas.gr/?p=main

Τρίτη, Ιουλίου 09, 2013

αφίξεις τουριστών: στη Σαντορίνη «τα σκήπτρα» - η Σαντορίνη κατέχει την πρώτη θέση στις αφίξεις τουριστών το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία από τα αεροδρόμια της χώρας

Η Σαντορίνη κατέχει «τα σκήπτρα» στις αφίξεις τουριστών το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία από τα αεροδρόμια της χώρας.

Συγκεκριμένα, εμφανίζει αύξηση της τάξης του 27,5% και ακολουθεί η Κεφαλονιά με αύξηση 22,5%, τα Χανιά με 21,8%, η Ζάκυνθος με 19,6%, το Ηράκλειο με 18,6%, η Κως με 18,2 και η Κέρκυρα με 14,9%.

Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο οι αφίξεις σημείωσαν αύξηση 14,6% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Παράγοντες της τουριστικής αγοράς εκτιμούν οτι οι ξένοι τουρίστες θα ξεπεράσουν φέτος τα 17 εκατομμύρια.

Συνολικά στο εξάμηνο οι αφίξεις ήταν αυξημένες κατά 9,5%.

Η Σαντορίνη βρίσκεται όμως και στην κορυφή της λίστας των 20 δημοφιλέστερων προορισμών της Μεσογείου, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η μηχανή αναζήτησης και σύγκρισης ξενοδοχειακών τιμών www.trivago.gr 

Μάλιστα, τέσσερις από τις πέντε πρώτες θέσεις στη λίστα καταλαμβάνουν ελληνικοί προορισμοί.





παρουσιάστηκε και εγκαινιάστηκε το νέο σκάφος της Ένωσης Λεμβούχων Σαντορίνης

Κατά την διάρκεια μιας όμορφα οργανωμένης εκδήλωσης για τους προσκεκλημένους της, τους φίλους και τους εργαζόμενούς της, η Ένωση Λεμβούχων Σαντορίνης εγκαινίασε το απόγευμα του Σαββάτου 6 Ιουλίου το νέο σκάφος της που θα εξυπηρετήσει και θα υποστηρίξει τις ανάγκες της, το οποίο κατασκευάστηκε σε διάστημα 12 περίπου μηνών στις εγκαταστάσεις της στην Βλυχάδα της Σαντορίνης.


Η τελετή και γιορτή των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε στον όρμο των Φηρών, παρουσία πολύ κόσμου του νησιού καθώς και φίλων της Ένωσης Λεμβούχων της Σαντορίνης που ταξίδεψαν και βρέθηκαν στο νησί με αυτόν τον σκοπό, προκειμένου να μοιραστούν την χαρά των εμπνευστών και δημιουργών του νέου σκάφους που αναμένεται να εξυπηρετήσει και να υποστηρίξει τις ανάγκες του νησιού τόσο σε επίπεδο θαλάσσιων μεταφορών των επιβατών των κρουαζιεροπλοίων, όσο και πολύ πιθανό στο άμεσο μέλλον της σύνδεσης με τα νησιά της Επαρχίας Θήρας.

Το νέο σκάφος της Ένωσης Λεμβούχων Σαντορίνης είναι το μεγαλύτερο (με δυνατότητα να εξυπηρετεί περισσότερα από 200 άτομα στο εσωτερικό του) το πιο σύγχρονο καθώς και το πιο .. όμορφο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των παρευρισκομένων που το είδαν κατά την διάρκεια της επίσης παρουσίασής του.


Πληροφορίες για το σκάφος καθώς και ενημέρωση για τα τεχνικά του χαρακτηριστικά μπορείτε να διαβάσετε στην σελίδα "Ελληνική ακτοπλοΐα" στην διεύθυνση : http://www.ellinikiaktoploia.net/nono/4262-2013-07-09-14-30-10.html

Κατά την διάρκεια γεύματος που παραχώρησε η Ένωση Λεμβούχων Θήρας στους προσκεκλημένους φιλοξενούμενούς της, στους φίλους και το προσωπικό της, το βράδυ της ίδιας ημέρας της παρουσίασης του νέου της σκάφους, ο πρόεδρός της κ. Κανακάρης στην ομιλία του ανέφερε ότι,


Είναι ιδιαίτερα συγκινητικό για εμάς, την Ένωση Λεμβούχων Σαντορίνης, που τόσο σημαντικοί άνθρωποι  της ναυτιλίας, του τουρισμού και της πολιτειακής ηγεσίας βρίσκονται ανάμεσά μας, στην τόσο σημαντική στιγμή της Ένωσής μας.  

Σήμερα εγκαινιάσαμε το πρώτο επιβατηγό – τουριστικό σκάφος που ιδιοκατακευάσαμε, μέσα σε 8 μήνες,  στην Σαντορίνη, τον ΓΑΡΜΠΗ. 


Κόντρα στην δύσκολη οικονομική κατάσταση και το ασταθές περιβάλλον, που επικρατεί στην χώρα μας , εμείς επιλέξαμε με την ναυπήγηση αυτού του σκάφους να συμβάλλουμε στον δρόμο της ανάπτυξης.

Στόχος  μας πάντα, η βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και  η αναβάθμιση της ασφάλειας, που σαν αποτέλεσμα έχουν τους ικανοποιημένους επισκέπτες του νησιού μας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συντελεστές αυτής της δύσκολης προσπάθειας , ιδιαίτερα όμως θερμά ευχαριστώ τον ναυπηγό κ. Ηλία Ελευθεράκη, τους τεχνίτες , τους εργαζόμενους στην Ένωση, που με αγάπη, μεράκι, μεγάλη προσπάθεια και κόπο έδωσαν ψυχή στα υλικά και κατασκεύασαν αυτό το σκάφος.

Η κατασκευή του ΓΑΡΜΠΗ στο νησί μας αναβιώνει μνήμες των καρνάγιων , που υπήρχαν στο παρελθόν, εκεί που οι καραβομαραγκοί της εποχής με μαεστρία έχτιζαν τα ξύλινα σκαριά, που έγραψαν τότε την δική τους ιστορία.


Ιδιαίτερα σημαντικό είναι για εμάς τους  ανθρώπους της Ένωσης το γεγονός, ότι νέα παιδιά από  το νησί μας θήτευσαν δίπλα σε έμπειρους τεχνίτες και ειδικούς, μαθαίνοντας την τέχνη της κατασκευής ενός τέτοιου τύπου σκάφους, του ΓΑΡΜΠΗ.

Αυτοί οι νέοι άνθρωποι θα είναι οι έμπειροι τεχνίτες του αύριο, που θα συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στον τόπο τους και θα μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους στις επόμενες γενιές.
Έτσι η ιστορία θα γράψει ότι σε τούτο το όμορφο νησί του Αιγαίου οι άνθρωποι “χτίζουν” μόνοι τους τα σκάφη τους , που αρμενίζουν στην θάλασσά τους.

Η επιλογή του ονόματος του σκάφους και της αναδόχου του μόνο τυχαία δεν ήταν.
Το σκάφος ονομάστηκε ΓΑΡΜΠΗΣ για να εξευμενίσει τον πιο δύστροπο άνεμο, που όταν πνέει, ταλαιπωρεί στο νησί μας.
Ο τρόπος κατασκευής του ΓΑΡΜΠΗ και τα σύγχρονα μηχανήματα του τον καθιστούν αξιόπλοο ακόμα και σε αυτόν τον καιρό.


Όσον αφορά την ανάδοχο - συγγραφέα κ. Κολύμβα, θα σας εκμυστηρευθώ τούτο:

Διαβάζοντας πριν από δύο χρόνια   ένα από τα μυθιστορήματά της, την «ΡΟΤΑ ΠΕΡ ΟΣΤΡΙΑ», που στα Ελληνικά σημαίνει «ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΤΙΑ» θέλησα να  γνωρίσω την συγγραφέα.
Μέσω κοινής μας φίλης την συνάντησα και συζητώντας μαζί της ανακάλυψα πως είναι γόνος μίας από τις πιο γνωστές ναυτικές  οικογένειες του νησιού μας.
Η Επανωμερίτισσα  γιαγιά της ΚΑΔΙΩ ΝΟΜΙΚΟΥ- ΣΙΓΑΛΑ, υπήρξε το μοναδικό γυναικείο όνομα της Ελληνικής Ναυτιλίας, καταχωρημένο στους καταλόγους των Loyd ‘s, την αυγή του 20ου αιώνα δημιουργώντας το δικό της στόλο.
Η εκτίμηση που τρέφω προσωπικά   στο πρόσωπο αλλά και στο έργο της Καδιώς, με έκαναν να την επιλέξω για ανάδοχο του ΓΑΡΜΠΗ, και την ευχαριστώ ιδιαίτερα.


Ατενίζοντας το μέλλον με αισιοδοξία,  η Ένωση Λεμβούχων θα συνεχίσει να ταξιδεύει, κόντρα στους δύσκολους καιρούς,  στον δρόμο της προόδου. 

Σήμερα γνωρίσατε το πρώτο από τα τέσσερα σκάφη που η Ένωση έχει προγραμματίσει να κατασκευάσει , για να εμπλουτίσει τον στόλο της.



Λόγω της ημέρας θα ήθελα να μοιρασθώ μαζί σας κάτι πολύ προσωπικό:
Ο καημός της μητέρας μου ήτανε ότι δεν ακολούθησα το επάγγελμα που σπούδασα, την Ναυπηγική.
 Παρακολουθώντας αργότερα την πορεία μου στην Ένωση,  η ευχή της ήταν να μας αξιώσει ο Θεός να φτιάξουμε πλοία στην Σαντορίνη.
- Μάνα και με το επάγγελμά μου ασχολήθηκα και η ευχή σου έπιασε τόπο!

Σας ευχαριστώ θερμά όλους. 



Σχετικά με την διαδικασία και τους σκοπούς ναυπήγησης του σκάφους από την Ένωση Λεμβούχων Θήρας, και κατά την διάρκειά της, σε κείμενο του “έχουμε και λέμε” τον Νοέμβριο του 2012 είχε αναφερθεί ότι,






Εάν όχι το μοναδικό, ένα από τα -δυστυχώς- ελάχιστα σκάφη που κατασκευάζονται αυτήν την εποχή στην Ελλάδα, ναυπηγεί το τελευταίο διάστημα στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της στην περιοχή της Βλυχάδας της Σαντορίνης, η Ένωση Λεμβούχων Θήρας.

Το νέο σκάφος αναμένεται να ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2013 και να προστεθεί άμεσα στον στόλο των 25 σκαφών της.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της, η Ένωση Λεμβούχων Θήρας έχει σκοπό να κατασκευάσει στα ιδιόκτητα ναυπηγεία της, συνολικά 4 νέα σκάφη.




Η Ένωση Λεμβούχων Θήρας με το νεότευκτο σκάφος της θα είναι σε θέση να παρέχει υπηρεσίες μεταφοράς επιβατών, ακόμη και μέσω επιδοτούμενων δρομολογίων στα νησιά της επαρχίας Θήρας (του νησιωτικού συμπλέγματος της Σαντορίνης) καθ όλη την διάρκεια του χρόνου και ιδίως τους χειμερινούς μήνες οπώτε και η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών είναι δυσχερής, με την κατάσταση, λόγο και των περικοπών κονδυλίων του Υπουργείου Ναυτιλίας για τις επιδοτούμενες γραμμές (κατά 13 εκ. ευρώ το 2013) να αναμένεται να δυσχεράνει ακόμη περισσότερο, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην επικοινωνία μεταξύ τους, των μικρών -και οχι μόνο- νησιών.


Το νέο σκάφος θα έχει την δυνατότητα να μεταφέρει 200 επιβάτες, η ταχύτητά του θα ξεπερνά τους 20 κόμβους, ενω θα εξοπλιστεί με σύγχρονα μηχανήματα που θα του επιτρέπουν να ταξιδεύει ακόμη και στους “δύσκολους” χειμωνιάτικους καιρούς.





Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ένωση Λεμβούχων Θήρας είναι σταθερά μια από τις κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Σαντορίνη που συνεχίζουν να ακολουθούν αναπτυξιακό πρόγραμμα, αντιλαμβανόμενες πάντοτε έγκαιρα τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της κάθε εποχής.

Η Ένωση Λεμβούχων Θήρας παρέχει λεμβουχικές (θαλάσσιες μεταφορικές) υπηρεσίες στην περιοχή της Σαντορίνης με τα ιδιόκτητα σκάφη της και με το μόνιμο προσωπικό της που ξεπερνά τα 70 άτομα.

Ένα από τα κύρια αντικείμενά της είναι η ασφαλής και γρήγορη μεταφορά των επιβατών των κρουαζιεροπλοίων που προσεγγίζουν τον όρμο των Φηρών, μιας και το νησί δεν διαθέτει λιμένα πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων, εξ αιτίας της έλλειψης του οποίου, προέκυψε άλλωστε και η ανάγκη δραστηριοποίησης ενός σύγχρονου στόλου πλοιαρίων για την από-επιβίβαση στην Σαντορίνη των επιβατών των πλοίων της κρουαζιέρας. 

Με τα 4 νέα πλοία της η Ένωση Λεμβούχων Θήρας θα είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στις ανάγκες που προκύπτουν στις θαλάσσιες μεταφορές κι ακόμη δε, και στο κομμάτι της ακτοπλοΐας, καλύπτοντας τις ανάγκες του κομβικού λιμανιού της Σαντορίνης.











μια ακόμη .. Noche Latina στα Μamounia club την Πέμπτη 11.7 και κάθε Πέμπτη, στις 22.00

Βραδιές Noche Latina ! διοργανώνει κάθε Πέμπτη το Μamounia club στα Φηρά, καλώντας γνώστες και μη του χορού να ακούσουν Latin μουσικές, να δούν Latin χορούς και .. να ζήσουν το πάρτυ!

Τις βραδιές latin χορών διοργανώνει και συμμετέχει και η δασκάλα κλασικών και μοντέρνων χορών και ιδιοκτήτρια της σχολής χορού Escuela De Baille, Κέλλυ Πατσιλινάκου.

Διάρκεια βραδιάς Latin 22.00 – 01.00
Επόμενη βραδιά Latin: (απόψε) την Πέμπτη 11.7 στις 22.00

"Αμπελόεσσα Σαντορίνη" έκθεση φωτογραφίας του Δημήτρη Ταλιάνη (7 – 26 Ιουλίου)

Ο ΔΗΜΟΣ ΘΗΡΑΣ και η Πολιτιστική Εταιρεία "ΠΛΟΗΓΟΣ" σας προσκαλούν την Κυριακή 7 Ιουλίου, 8:30 μ.μ. στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του
Δημήτρη Ταλιάνη με τίτλο "Αμπελόεσσα Σαντορίνη"




Διάρκεια έκθεσης έως 26 Ιουλίου. Κάθε μέρα 10-14 και 18:30-21:30
στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο, Φηρά
Τηλέφωνο: 22860 24960, Φαξ: 22860 24962, belloniofoundation@gmail.com


Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "2013 έτος γαστρονομίας στη Σαντορίνη"

Στην Σαντορίνη, ο μεγάλος όγκος του νησιού, κυριαρχεί με την απουσία του. Ήρθε ένας καιρός που η θέση ενός τιτανικού στοιχειού, αντικαταστάθηκε από μια έλλειψη, μια σιωπή, μια αφαίρεση γης υπέρ του αέρα και της θάλασσας. Εκεί όπου ξέσπασαν οι υπόγειες δυνάμεις, μια απαστράπτουσα ασπίδα από φως, ήρθε και αναπαύτηκε πάνω σε μια νέα θάλασσα. Και στη μέση της καλντέρας, οι συνασπισμοί της λάβας, έφτιαξαν ένα  θερμό τοπόσημο εκεί όπου έλειψαν οι φλέβες των πετρωμάτων που εξαερώθηκαν.

Πλαγιές κοντά σε ηφαίστεια είναι προσφιλής πατρίδα για το αμπέλι. Η σποδός σπανίως τερματίζει την ζωή στην επιφανειακή της διαδρομή. Ελαφρά πετρώματα, ειδική σχέση με το νερό και την περιοδική του πορεία προς τις χαμηλότερες ισοϋψείς του εδάφους, αφήνουν ένα σπάνιο μάγμα από φυσικά στοιχεία, που μαζί με τον άνεμο και την θερμοκρασία, αποτελούν την πιο ευαίσθητη γεννήτρια τοπικών οικοσυστημάτων.

Ο Δημήτρης Ταλιάνης επιχειρεί μια σύνθεση της επίνοιας που αναπαύεται σε φυσικές ορίζουσες, με τη γλώσσα των πραγμάτων που υπάρχουν για να ερμηνεύονται. Παραμένει πιστός στην εξιστόρηση της σχέσης του ανθρώπινου εργόχειρου μέσα στο φυσικό τοπίο και μοναχικός μάστορας της χαμένης τέχνης του οπτικού σχολίου. Το έργο του παραπέμπει με επιμονή, εκτός του κάδρου, στον άνθρωπο που βρίσκεται  πίσω από τα έργα, στον οργανωτή της δικής του τάξης, στο χειρώνακτα των αξιών του. Κι όταν οι πλοχμοί των αμπελιών δέσουν με την τοπογραφία, όταν οι καρποί φωτιστούν από τη ματιά του, όταν το αμπέλι και το κρασί πάρουν τους δρόμους της ερημιάς ή της ξενιτιάς τους, απομένει μια μοναδική αίσθηση πληρότητας, που μας βοηθά στο σημαντικό: να αποκτήσουμε βίο και πολιτεία.
Η θητεία του Δημήτρη Ταλιάνη στην Αμπελόεσσα Σαντορίνη ξεκινά τον Αύγουστο του 1986, φωτογραφίζοντας τον τρύγο στο νησί. Μέχρι σήμερα παρακολουθεί το όργωμα, το κλάδεμα, το ξεβλάστωμα, το ξεφύλλισμα, και ξανά τον τρύγο.
ΠANΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ

 Βιογραφικό
O Δημήτρης Tαλιάνης παρουσίασε το 1987 στην Aθήνα το πρώτο του λεύκωμα με τίτλο Προσανατολισμοί στο Αιγαίο σε ποίηση Οδυσσέα Eλύτη και λίγο αργότερα το Σκουριά κι αρμύρα σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη. Aκολούθησαν περισσότερα από σαράντα φωτογραφικά λευκώματα με πρόσφατα τα Επαγγέλματα που άντεξαν στο χρόνο και Μοναστήρια της Κέρκυρας (Eκδόσεις Tοπίο).

Εκθέσεις: Δημήτρια, Πρέσπια, Τεχνόπολις, Mουσείο Kυκλαδικής Tέχνης, Mουσείο Aπολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Mουσείο Φυσικής Iστορίας Kρήτης, Kτήριο Σπίρερ Bόλου, Γαλλικό Iνστιτούτο Kέρκυρας, Ελληνοαμερικανική Ένωση, Γκαλερί: Aργώ, black duck, “3” και Flocart στην Aθήνα, Iανός, Mύλος στη Θεσσαλονίκη, Aργώ στη Λευκωσία.
Ακόμη έχουν γίνει περισσότερες από τριακόσιες προβολές ηχοραμάτων (συνδυασμός φωτογραφίας με μουσική και λόγο) στην Eλλάδα: Θέατρο Hρώδου του Aττικού, Mέγαρο Mουσικής Aθηνών, Bυζαντινό Mουσείο, Παλιά Bουλή, αλλά και στο εξωτερικό: έδρα της Unesco στο Παρίσι, Kαθεδρικός Nαός Aγίας Tριάδος στη Nέα Yόρκη, Iνστιτούτο Dei Ciechi στο Mιλάνο, Πανεπιστήμια Γενεύης, Πέρθ και Harvard (έδρα Γ. Σεφέρη) στη Bοστώνη.



έκθεση φωτογραφίας της ομάδας f14 στο Cultural village, santorini of the past, στον Πύργο (εγκαίνια 6.7)

Την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο "χρώμα" με την επιμέλεια της ομάδας f14, παρουσιάζει και εγκαινιάζει το Σάββατο 6 Ιουλίου ο χώρος Cultural Village - Santorini of the past, στον Πύργο.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2013 και είναι επισκέψιμη καθημερινά 11.00 - 16.00 και 18.00 - 21.00.

Για κάθε πληροφορία σχετικά με την επίσκεψή σας στην έκθεση φωτογραφίας και στους χώρους του Λαογραφικού Μουσείου του Cultural Village - santorini of the past πορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο 22860 31101.



Ο χώρος Cultural Village - santorini of the past, πρόκειται να πραγματοποιήσει και να φιλοξενήσει κατά την διάρκεια του καλοκαιριού δραστηριότητες και εκδηλώσεις για παιδιά καθώς και εκθέσεις έργων καλλιτεχνών, για τις οποίες σας ενημερώνουμε με αναρτήσεις σχετικές με το πρόγραμμά του.

στην Σαντορίνη η ομάδα της εκπομπής Master Chef του Mega Channel

Γυρίσματα στην Σαντορίνη, τα προιόντα και οι γεύσεις της οποίας αναμένεται να έχουν την .. τιμητική τους, θα πραγματοποιήσει το διάστημα 10 με 15 Ιουλίου η ομάδα της εκπομπής Master Chef του Mega Channel.


Για την βοήθεια και υποστήριξη της ομάδας έχουν ήδη κινητοποιηθεί ο Δήμος Θήρας και η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης (η οποία παρέχει την δωρεάν φιλοξενία των μελών της αποστολής) προκειμένου οι επισκέπτες να μείνουν με τις καλύτερες εντυπώσεις από το νησί και να ενημερωθούν και για τις δράσεις και πρωτοβουλίες του “2013 έτος γαστρονομίας” που υλοποιείται φέτος .. 

ένωση Ζωοφίλων Θήρας – διαμαρτυρία για την μεταφορά του καταφυγίου αδέσποτων ζώων

Σύμφωνα με κείμενό της που κοινοποιεί σε πολλούς αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες, η Ένωση Ζωωφίλων Θήρας εκφράζει την δυσαρέσκειά της για την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Σαντορίνης για την μεταφορά του καταφυγίου αδέσποτων ζώων.

Σύμφωνα με το κείμενο,

Αναφερόμενοι στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας την 29/6 θα θέλαμε, σχετικά με το θέμα 37 για την Περίφραξη Χώρου Φύλαξης Αδέσποτων Ζώων στην τοπική Κοινότητα Μεγαλοχωρίου, προϋπολογισμού 9.609,09 €, να σας παρακαλέσουμε όπως, μην προσχωρήσει ο Δήμος στις διαδικασίες μεταφοράς του καταφυγίου διότι:

1. Ο προτεινόμενος χώρος δεν αποτελεί ιδιοκτησία του Δήμου.
2. Η έκταση του χώρου (8.5 στρέμματα) που προτείνεται, δεν είναι επαρκής για την φιλοξενία 100 αδέσποτων σκύλων και 20 εγκαταλειμμένων ιπποειδών, τα νούμερα των οποίων θα αυξηθούν κατακόρυφα το χειμώνα.
3. Ο προτεινόμενος χώρος αποτελεί Αρχαιολογική Ζώνη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να οικοδομηθεί για την κατασκευή των απαραίτητων εγκαταστάσεων του
Καταφυγίου όπως αποθήκη, γραφείο, στέγαστρα για την προστασία των ζώων από τις καιρικές συνθήκες.
4. Λόγω των ως άνω περιορισμών δόμησης για τη ζώνη στην οποία ανήκει ο παραπάνω χώρος, δεν είναι δυνατή ούτε η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και ύδρευσης.
5. Για άλλη μια φορά το Καταφύγιο μεταφέρεται χωρίς να νομιμοποιείται! Βάσει του νόμου 4039 / 2012, ο Δήμος Θήρας είναι υποχρεωμένος να προβεί στην κατασκευή Καταφυγίου μέχρι το έτος 2014, το οποίο θα είναι ΝΟΜΙΜΟ και ΜΟΝΙΜΟ για τα αδέσποτα του χώρου του, πληρώντας όλες τις προδιαγραφές ενός Δημοτικού Καταφυγίου. Πρόχειρες και βεβιασμένες λύσεις, εκτός των άλλων, θα προκαλέσουν και την δυσφήμηση της Χώρας μας και ιδιαίτερα του νησιού μας, από τις άλλες Ευρωπαϊκές και όχι μόνο αντίστοιχες Οργανώσεις.
6. Ο υπάρχον χώρος που στεγάζονται σήμερα τα αδέσποτα και τα ιπποειδή:
i. Ανήκει στο Δήμο Θήρας.
ii. Η έκτασή του είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες ενός Καταφυγίου.
iii. Αποτελείται από δασύλλιο που παρέχει φυσικό καταφύγιο στα ζώα (δροσιά το καλοκαίρι και προστασία από ανέμους και βροχή τον χειμώνα) και μαζί με την γεωγραφική τοποθεσία του δημιουργεί ένα τοπικό οικοσύστημα με πολύ ευνοϊκότερες συνθήκες.
iv. Βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλεως, άρα δεν αποτελεί κατοικημένη περιοχή.
v. Δεν προβλέπεται χρήση του για οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα, καθώς το δασύλλιο αρδεύεται από τα νερά του βιολογικού καθαρισμού του Καρτεράδου.
vi. Στον λειτουργούντα σήμερα χώρο Καταφυγίου στο Καρτεράδο έχουν προσφέρει εθελοντικά υπηρεσίες άτομα, εκτός από αυτά που ασχολούνται καθημερινά και άλλα πολλά ξένων Οργανώσεων και έχουν επιτευχθεί

ευκολίες όπως μικρά σπιτάκια, διαχωρισμός χώρων, συνθήκες και τρόποι καθαρισμού και τόσα άλλα που δεν θα μπορέσουν εύκολα να αναπτυχθούν στον υποψήφιο χώρο, γιατί η μεταφορά των σημαίνει καταστροφή, διάλυση και δεν είναι εύκολο τη σημερινή εποχή να εξευρεθούν πόροι και να γίνουν άλλες εγκαταστάσεις.
7. Πληροφορηθήκαμε ότι, το δασύλλιο που σήμερα φιλοξενεί το Καταφύγιο, προγραμματίζεται να παραχωρηθεί στους Συλλόγους Κυνηγών και Λιμνάριδων της Θήρας. Ας σημειωθεί ότι, τα τελευταία χρόνια λειτουργίας του Καταφυγίου, έχουν μειωθεί οι κυνηγητικές δραστηριότητες στην περιοχή η οποία αποτελεί επίσης Καταφύγιο Άγριας Ζωής καθώς και Σταθμό Αποδημητικών Πτηνών προς Αφρική/Ευρώπη. Ας τονίσουμε επίσης ότι η πρακτική Κυνηγιού με «λίμνες» αποτελεί λαθροθηρία και έχει απαγορευτεί δια του Νόμου σχεδόν μια δεκαετία σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάθε είδους τέτοιας δραστηριότητας θεωρείται ΠΑΡΑΝΟΜΗ.
Έχουν αντιληφθεί οι υποστηρίζοντες αυτή την απόφαση, τις διεθνείς συνέπειες, καθώς και την αρνητική εικόνα που θα σχηματιστεί για την Σαντορίνη σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς οι περιβαλλοντικές και φιλοζωικές οργανώσεις που υποστηρίζουν και προάγουν το έργο της ΕΖΘ, προέρχονται από χώρες όπως η Αγγλία, η Γερμανία, Η Δανία, Η Ελβετία και οι ΗΠΑ;
Σε ποιο μέρος αυτού του πλανήτη διανοείται να κλείσει ένας Δήμος το μοναδικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής, Ιπποειδών και Αδέσποτων, για να το παραχωρήσει σε άλλες δραστηριότητες εντελώς αντίθετες με την προστασία της φύσης;

Η ΕΖΘ δεν διαφωνεί στη μεταφορά του Καταφυγίου σε άλλη τοποθεσία, αρκεί να μπορούν να πληρούνται οι προδιαγραφές που ο ίδιος ο Δήμος υποχρεούται να τηρήσει βάσει νόμου:
I. Νόμιμο Καταφύγιο.
ΙΙ. Επαρκή χώρο.
ΙΙΙ. Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος / ύδρευσης.
ΙV. Εξασφάλιση ότι το δασύλλιο του Καρτεράδου θα χαρακτηριστεί προστατευόμενη περιοχή για την άγρια ζωή και θα απαγορευτεί οποιαδήποτε είδους κυνηγητικής δραστηριότητας.
Το ποσό των 9.609,09 Ευρώ, που ο Δήμος θα διέθετε για την περίφραξη ενός ακατάλληλο χώρου, ζητάμε να διατεθεί για την αξιοποίηση του υπάρχοντος χώρου στον Καρτεράδου που, από το 2009 έως σήμερα, έχει αξιοποιηθεί χάρη στην υποστήριξη και εθελοντική εργασία των μελών της ΕΖΘ και μόνο!

Ελπίζουμε ότι την ύστατη αυτή στιγμή θα αντιληφθείτε:
I. Tη σοβαρότητα του θέματος και τη μεγάλη προσφορά πολλών ανθρώπων, για να μπορέσει να λειτουργεί σήμερα το καταφύγιο στο Καρτεράδο, έργο το οποίο το θαυμάζουν όλοι όσοι μας επισκέπτονται από το εξωτερικό, παράλληλα δε και ΙΙ. Το εντελώς ακατάλληλο του υποψήφιου χώρου για μεταφορά του Καταφυγίου, και δεν θα προχωρήσετε σε οποιαδήποτε διαδικασία, που δεν θα εξυπηρετούσε αντικειμενικά την προστασία και διαβίωση των ζώων που φιλοξενούνται σήμερα στο Καταφύγιο του Καρτεράδο. Παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε το συντομότερο επί των ενεργειών σας.

Με εκτίμηση, Η Πρόεδρος της ΕΖΘ,

Χριστίνα Καλούδη